limburgse organisatie van audiovisuele amateurs

In Limburg zijn veel amateurfilmers actief, waarvan een groot aantal in verenigingsverband. De Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) behartigt de belangen van amateurfilmers in Limburg en de 10 Limburgse film- en videoclubs die bij haar zijn aangesloten. 

De LOVA organiseert jaarlijks diverse cursussen, wedstrijden, festivals en filmbesprekingen voor haar leden. 

De LOVA is aangesloten bij de NOVA (Nederlandse Organisatie van Audiovisuele Amateurs) en de UNICA (wereldwijde organisatie van nationale amateurfilmfederaties).
 
Ga direct naar de website www.cinelova.nl
agenda
 • 24 februari 2018 13:00 - 17:00samenwerkings activiteit CineLOVA Filmcursus ‘Van verhaal naar Scenario’
  De tweede cursus van het (Cine)LOVA filmcursusaanbod 2017-2018 en de doorlopende leerlijn is de cursus ‘Van verhaal…
  De tweede cursus van het (Cine)LOVA filmcursusaanbod 2017-2018 en de doorlopende leerlijn is de cursus ‘Van verhaal naar scenario’. Een workshop die focust op verhaalstructuur en scenarioschrijven. Het deel over ‘verhaalstructuur’ is een meer theoretisch deel waarbij nader wordt ingegaan op de structuur van een verhaal. Ook aspecten als het beschrijven van de ‘arena’ (locatie waar het verhaal zich afspeelt) en de ‘karakters’ komen in dit deel aan bod. Tijdens het deel dat over scenarioschrijven gaat, krijg je eerst algemene tips over het schrijven van een scenario. Vervolgens wordt advies op maat gegeven aan de deelnemers die een filmidee of scenario hebben aangedragen.

  Het eerste deel (verhaalstructuur) van de cursus ‘Van verhaal naar scenario’ vindt plaats op zaterdag 27 januari van 09.00-17.00 uur bij Cafézaal ’t Weverke (Hoofdstraat 77) in Schimmert. Deze cursus wordt verzorgd door Hay Joosten. Het tweede cursusdeel (scenario schrijven) vindt plaats op zaterdag 24 februari a.s. van 13.00-17.00 uur, eveneens bij Cafézaal ’t Weverke in Schimmert. Deze cursus wordt verzorgd door Martijn Daamen.

  Wil je deelnemen aan de deelcursus ‘scenario schrijven’? Meld je dan vóór 1 februari a.s. aan door een mail te sturen naar cinelova@gmail.com. LET OP! Personen die zich reeds in het najaar van 2017 hebben (voor)aangemeld voor deze deelcursus hebben voorrang. Vol=Vol.

  De kosten van de deelcursus ‘scenario schrijven’ bedragen € 20 voor leden van (Cine)LOVA en € 30 voor niet-leden. Informatie over de betaalwijze ontvang je zodra jouw deelname door CineLOVA is bevestigd.

  De deelcursus scenario schrijven wordt verzorgd door scenarioschrijver Martijn Daamen (www.martijndaamen.nl). Tijdens de cursus geeft Martijn je allerlei tips over het schrijven van een scenario. Daarnaast geeft hij je advies op maat over een scenario waar je zelf aan werkt. Heb jij een vraag over een bepaalde scène uit jouw scenario en wil je die voorleggen aan Martijn? Stuur de vraag en het bijbehorende deel van het scenario dan uiterlijk 10 februari a.s. naar cinelova@gmail.com. Formuleer je vraag kort en bondig en stuur s.v.p. geen volledig scenario mee. Dit i.v.m. de voorbereidingstijd voor Martijn en het feit dat we zoveel mogelijk vragen van zoveel mogelijk cursisten willen beantwoorden. 

  Kijk voor meer info op www.cinelova.nl
 • 26 februari 2018 19:30 - 22:00 Open avond Filmclub Videoom met Jef Caelen
  Jef maakte vanaf 1973 meer dan 200 films, waaronder 53 speelfilms. Er zijn verschillende motieven en zienswijzen,…
  Jef maakte vanaf 1973 meer dan 200 films, waaronder 53 speelfilms. Er zijn verschillende motieven en zienswijzen, die de drijfveer vormen achter zijn 45 jaar filmproductie. Op 26 februari a.s. vertelt hij in Cultuurhuis Heerlen, tijdens een open avond van Filmclub Videoom, over zijn motieven, zijn aanpak, zijn werkwijze alleen (met zijn vrouw) en zijn werkwijze in groepsverband en hoe hij naar de toekomst kijkt. Hij onderbouwt dat met een greep uit zijn enorme arsenaal films. Natuurlijk mag hem alles gevraagd worden, behalve vragen die over de technische realisatie gaan, want “filmen gaat over inhoud, een verhaal, een boodschap die gekozen is en met behulp van het medium film verteld wordt. Het type camera of montageprogramma is daarbij van fors ondergeschikt belang. Even niet over hebben dus…”, aldus Jef.

  Het programma van de open avond is als volgt:

  19.30 uur: Korte inleiding, introductie van deze avond
  19.35 uur: Waarom zou je filmen?
  19.40 uur: Vertoning De zoon van Hirtel (8 min,1979), bekroond met de gouden NOVA-speld
  19.55 uur: Jouw persoonlijke ervaringen en indrukken mogen de aanleiding zijn. Vertoning Was oma lief? (8 min, 1980)
  20.05 uur: De familie als leidraad, de herinneringen nemen in waarde toe. Vertoning Kristalhelder (speelfilm, 7 min, 2004)
  20.15 uur: Samenwerking om films te maken: Het Collectief 05. Vertoning Het Kruis (29 min, 2007)
  20.45 uur: Pauze
  21.00 uur: Eigenzinnig, kunstzinnig, gezinsproductie. Vertoning Het eerste Avondmaal (9 min, 2007)
  21.15 uur: Non-fictie, de opdracht tijdens de vakantie. Vertoning Het verdwenen rijk (15 min, 2013)
  21.35 uur: Godsdienst in de film. Vertoning De Collectant (22 min, 2010)
  22.00 uur: Afsluiting

  De open avond van Filmclub Videoom op 26 februari a.s. is voor iedereen gratis toegankelijk! Aanmelden is verplicht en kan t/m 24 februari a.s. door een mail te sturen naar Irene Cals (secretaris Videoom) via: icals@xs4all.nl.
  Lees meer
 • 09 maart 2018 - 15 maart 2018 148 HOUR DOCS - Maak een documentaire in 148 uur!
  In navolging van het succes van het 48 Hour Film Project lanceert CineSud 148 Hour Docs. Lukt het jou om binnen…
  In navolging van het succes van het 48 Hour Film Project lanceert CineSud 148 Hour Docs. Lukt het jou om binnen 148 uur een documentaire van maximaal 10 minuten te maken en op te leveren, met als uitgangspunt een stad of locatie in Limburg? De eerste editie van 148 Hour Docs vindt plaats tussen 9 maart (kick-off) en 15 maart (drop-off) 2018.

  Deelnemen kan individueel of in groepsverband. Zowel amateurs als professionals mogen deelnemen aan het project. Als je deelneemt aan het event krijg je niet alleen een toffe tijd, maar maak je ook kans op een geldprijs en vertoningen op meerdere festivals. Daarnaast krijg je een gratis passe-partouts voor het Euregion Film Festival van CineSud op 22-25 maart a.s. bij SCHUNCK* in Heerlen. Tijdens dat festival gaat jouw documentaire in wereldpremière, krijg je gratis feedback van Joost Seelen en gratis toegang tot de DocCampus op 24/25 maart. Inschrijven voor 148 Hour Docs kan tot 7 maart a.s. (hoe eerder je je inschrijft, hoe groter de korting!).

  Kijk voor meer info op www.cinesud.nl en/of check hier de promovideo van 148 Hour Docs. 


   
 • 22 maart 2018 - 25 maart 2018 Euregion Film Festival
  Donderdag 22 tot en met zondag 25 maart 2018 organiseert CineSud i.s.m. Filmhuis De Spiegel de derde editie van…
  Donderdag 22 tot en met zondag 25 maart 2018 organiseert CineSud i.s.m. Filmhuis De Spiegel de derde editie van het Euregion Film Festival in SCHUNCK* in Heerlen. Een festival met een speciale focus op films uit de Gouden Driehoek Nederland-België- Duitsland, gericht op professionals, talenten en publiek, met de beste films uit de eigen regio en daarbuiten, inspirerende gastsprekers en randactiviteiten voor jong en oud.

  Voor het derde jaar op rij organiseren CineSud en Filmhuis De Spiegel het Euregion Film Festival. Tijdens het festival worden films vertoond, vindt een documentaire-wedstrijd en -campus plaats en zijn er diverse gastsprekers waaronder documentairemakers Joost Seelen en Nathalie Crum, regisseurs Ben Verbong en Remy van Heugten, videokunstenaar Joost Rekveld, de Vlaamse filmmaker Kristof Hoornaert, acteur Johan Leysen en producenten Harro van Staverden, Peter Bouckaert en Germen Boelens. 

  Naast activiteiten en programma-onderdelen voor publiek en professionals, is er ook speciale aandacht voor kinderen, met onder meer een Kids workshop.

  Kijk voor meer info, het uitgebreide programma en tickets op www.cinesud.nl
 • 24 maart 2018 09:00 - 17:00samenwerkings activiteit (Cine)LOVA Filmcursus – Vormgeven met de camera
  De derde cursus van het (Cine)LOVA filmcursusaanbod 2017-2018 en de doorlopende leerlijn is de cursus ‘Vormgeven…
  De derde cursus van het (Cine)LOVA filmcursusaanbod 2017-2018 en de doorlopende leerlijn is de cursus ‘Vormgeven met de camera’. Deze cursus wordt verzorgd door Hay Joosten en Ton Polman. De cursus bestaat uit twee delen: een technisch deel over het gebruik van de camera en een ‘talig’ deel waarbij de nadruk ligt op het vormgeven met de camera. Tijdens de cursus wordt aan de hand van demonstraties in het algemeen iets vertelt over het gebruik van de filmcamera. Ook wordt ingegaan op technische vragen van cursisten. In het tweede deel van de workshop wordt aan de hand van kijkfragmenten en praktijkvoorbeelden getoond hoe je beelden op een creatieve manier kunt vormgeven om bijv. een bepaalde sfeer te creëren.

  De cursus ‘Vormgeven met de camera’ vindt plaats op zaterdag 24 maart a.s. van 09.00-17.00 uur bij Zalen- en congrescentrum De Spil (Suikerdoossingel 55) in Maasbracht.

  Wil je deelnemen aan de cursus ‘Vormgeven met de camera’? Meld je dan vóór 10 februari a.s. door een mail te sturen naar cinelova@gmail.com. LET OP! Personen die zich reeds in het najaar van 2017 hebben (voor)aangemeld voor deze deelcursus hebben voorrang. Vol=Vol.

  De kosten van de cursus ‘Vormgeven met de camera’ bedragen € 25 voor leden van (Cine)LOVA en € 30 voor niet-leden. Deze prijzen zijn inclusief lunch. Informatie over de betaalwijze ontvang je zodra jouw deelname door CineLOVA is bevestigd. Kijk voor meer info op www.cinelova.nl
 • 15 april 2018 09:00 - 20:00samenwerkings activiteit Limburgse Filmdag - hét amateurfilmfestival van Limburg
  Filmliefhebbers die de nieuwste speelfilms, documentaires en reportages van Limburgse amateurfilmers willen zien,…
  Filmliefhebbers die de nieuwste speelfilms, documentaires en reportages van Limburgse amateurfilmers willen zien, kunnen jaarlijks hun hart ophalen tijdens de Limburgse Filmdag. In 2018 vindt het jaarlijkse amateurfilmfestival van Limburg plaats op zondag 15 april in Filmhuis De Domijnen in Sittard. Tijdens het filmfestival wordt weer een breed scala aan Limburgse amateurfilms vertoond en worden prijzen uitgereikt voor de meest bijzondere productie, scenario, filmmuziek, etc. en uitmuntende acteerprestaties. Het programma van het festival wordt t.z.t. bekendgemaakt op www.cinelova.nl/limburgsefilmdag

  Jaarlijks krijgen amateurfilmers in Limburg de kans om één of meerdere recente filmproducties in te zenden voor de Limburgse Filmdag. Alle inzendingen worden gejureerd door een deskundige jury. De films met de beste beoordelingen worden geprogrammeerd voor het festival. De organisatie van de Limburgse Filmdag is in handen van de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA). De LOVA wordt daarbij ondersteund door het Huis voor de Kunsten Limburg.
 • 23 april 2018 19:30 - 22:00 Open avond Filmclub Videoom met Ineke en Peter Brouwers
  Filmclub Videoom organiseert op 23 april a.s. vanaf 19.30 uur een open avond die geheel in het teken staat van…
  Filmclub Videoom organiseert op 23 april a.s. vanaf 19.30 uur een open avond die geheel in het teken staat van filmmakers Ineke en Peter Brouwers en (de totstandkoming van) het werk dat zij de afgelopen jaren en zeer recentelijk gemaakt hebben. De open avond vindt plaats in Cultuurhuis Heerlen.

  Het programma van de avond is als volgt:

  19.30 uur: Vertoning en nabespreking Blind Date
  19.40 uur: Vertoning en nabespreking De asielzoeker
  19.50 uur: Vertoning en nabespreking Lotgenoten
  20.35 uur: Introfilm
  21.00 uur: Pauze
  21.10 uur: Vertoning en nabespreking Groetjes Henk
  21.45 uur: Making of Groetjes Henk

  De open avond van Filmclub Videoom op 23 april a.s. is voor iedereen gratis toegankelijk! Aanmelden is verplicht en kan t/m 18 april a.s. door een mail te sturen naar Irene Cals (secretaris Videoom) via: icals@xs4all.nl. 
  Lees meer
meer items…
nieuws
Er zijn geen nieuwsitems.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?