letterkundig centrum limburg

Het Letterkundig Centrum Limburg (LCL) richt zich al vanaf 1981 op het bevorderen van literatuur van hoogstaande kwaliteit in de provincie Limburg. Het gaat hierbij om literatuur in het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN), geschreven door personen afkomstig uit of woonachtig in Limburg. Het LCL streeft ernaar om haar passie voor literatuur over te brengen op het publiek. Bijvoorbeeld door het geven van opdrachten aan auteurs, het uitgeven of doen uitgeven van speciale boekuitgaven, het (mede)organiseren van literaire activiteiten, de financiële ondersteuning van letterkundige activiteiten, de ontwikkeling van schoolprojecten, het onderhouden van een interactieve website voor jonge dichters (www.youngpoets.nl) en het promoten van de Limburgse literatuur via haar website.  
lcl_foto_peter_drehmanns
agenda
 • 26 september 2017 - 17 april 2018 Leesclub Centre Céramique
  Vind je het fijn om met anderen te praten over boeken, schrijvers, de literatuur? Lees dan mee met de leesclub…

  Vind je het fijn om met anderen te praten over boeken, schrijvers, de literatuur? Lees dan mee met de leesclub (van Centre Ceramique). We lezen onder leiding van Maria Kleijnen, cultuurwetenschapper, een mix van Nederlandse en wereldliteratuur, recent en minder recent. We onderzoeken literaire aspecten zoals stijl, structuur en perspectief, analyseren en interpreteren thematiek en betekenis. Verrijk uw leeservaring en geniet samen van de verbeeldingskracht van schrijvers in boeiende gesprekken en levendige discussies!

  Het programma is:


  26 september: Michel Houellebecq: Onderworpen

  7 november: Edna O'Brien: De rode stoeltjes

  12 december: Dorthe Hansen: Het oude land

  16 januari: Hagar Peeters: Malva

  6 maart: Lize Spit: Het smelt

  17 april: Stefan Hertmans: De bekeerlinge
   

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Tijdstip: 19.00-20.45 uur
  Deelname: € 75,- / € 70,- voor bibliotheekleden, incl.koffie. 
  Deelname per bijeenkomst: € 15,- (wel tijdig aanmelden i.v.m. beschikbaarheid aantal plekken)

  Aanmelden: klantenservice.maastricht.nl of 043-3505600


  Lees meer
 • 01 maart 2018 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Drie dichters uit het Berlijn van de roerige jaren twintig: Gottfried Benn, Paul van Ostaijen en Bertold Brecht
  Onder de titel Drie dichters uit het Berlijn van de roerige jaren twintig: Gottfried Benn, Paul van Ostaijen en…

  Onder de titel Drie dichters uit het Berlijn van de roerige jaren twintig: Gottfried Benn, Paul van Ostaijen en Bertold Brecht roept Van Melick een beeld op van de culturele turbulentie in de Duitse hoofdstad waar op een breukvlak van tijden Bildungstraditie en revolutionair experiment op elkaar stuiten en in kunst en literatuur individuele expressie en engagement explosief samenvallen. ‘Ik wil beproeven naakt te zijn’, de befaamde dichtregel van Paul van Ostaijen uit De feesten van angst en pijn illustreert de compromisloze houding van de nieuwe dichters.

  Ben van Melick (1947) is neerlandicus/publicist/ schrijver/ docent en uitgever. 

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Toegang is gratis
  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)


  Lees meer
 • 13 maart 2018 00:20 - 22:30 Boekenweek 2018 - Ontmoeting met Herman Koch
  Herman Koch is te gast in Centre Céramique tijdens de Boekenweek. In de vorm van een interview door Ruud Kleinen…

  Herman Koch is te gast in Centre Céramique tijdens de Boekenweek. In de vorm van een interview door Ruud Kleinen praat Koch over zijn werk als televisiemaker (Jiskefet) en als auteur van verhalenbundels en literaire romans.

  Het thema van de Boekenweek is ‘Natuur’. Bij Herman Koch is dit thema vooral vertaald naar de menselijke natuur. De avond wordt omlijst door een luchtige mix van mooie muziek en inspiratievolle teksten gebracht door het duo PYURE gebaseerd op het boek ‘Jonathan Livingston, de zeemeeuw’. De openingsdans bestaat uit een choreografie van Veerle Hesselink van de Talent Opleiding Dans (ODM/IDA). ‘To discover’ is een solo dans dat over haar persoonlijke zoektocht gaat. Een ontdekkingsreis waarbij je jezelf moeilijke vragen stelt die niet zomaar te beantwoorden zijn. De zoektocht naar de antwoorden is meer waardevol dan de antwoorden zelf. Muziek: Acid Pauli. Na afloop boekverkoop en signeersessie.

  Herman Koch (Arnhem, 1953) debuteerde in 1989 met de literaire roman Red ons, Maria Montanelli. Een van zijn bekendste romans Het diner werd onder meer geïnspireerd op de moord op een dakloze vrouw in Barcelona in 2005 door drie jongens uit een zogenoemd fatsoenlijk milieu. Het boek won in 2009 de NS Publieksprijs en werd drie keer verfilmd. Koch heeft een veelheid aan literaire publicaties op zijn naam staan o.a. De ideale schoonzoon (2010), Zomerhuis met zwembad (2011), Geachte heer M. (2014) en De Greppel (2016). Koch was de auteur van het Boekenweekgeschenk 2017, `Makkelijk leven`.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht

  Prijs: € 12,50
  Leden-prijs: € 10,00  korting bibliotheekleden Maastricht


  Lees meer
 • 15 maart 2018 20:00 - 22:00samenwerkings activiteit Onzichtbare inkt - Twee schrijvers over hun schrijven
  De dichters en schrijvers Stefan Hertmans (1951) en Wiel Kusters (1947), generatiegenoten, gaan vanavond met elkaar…

  De dichters en schrijvers Stefan Hertmans (1951) en Wiel Kusters (1947), generatiegenoten, gaan vanavond met elkaar in gesprek over hun werk en inspiratiebronnen. Hun oeuvre laat bij alle verschillen ook de nodige verwantschap zien. Niet alleen in de ‘hermetische’ start van hun schrijven, maar ook in het geleidelijk toegroeien naar een toegankelijker literatuur, die toch altijd weer weet te ontsnappen aan ongecompliceerd anekdotisme, ten gunste van wat wel genoemd is ‘le plaisir du texte’. Sterk taalbewust dus, maar dat sluit maatschappelijke betrokkenheid allerminst uit. Integendeel.

  Hertmans publiceerde o.a. Naar Merelbeke, Oorlog en terpentijn en De bekeerlinge, Kusters: De onweerzitting, In en onder het dorp. Mijnwerkersleven in Limburg, Leesjongen en Verzamelde gedichten 1978-2017.

  Locatie: Aula UM Tongersestraat 53  Maastricht
  Toegang is gratis


  Lees meer
 • 16 maart 2018 14:00 - 16:00samenwerkings activiteit Workshop Schrijven over de natuur
  Natuur is het thema in de Boekenweek. Wie durft de natuur om zich heen – binnen of buiten de stad – te beroeren…

  Natuur is het thema in de Boekenweek. Wie durft de natuur om zich heen – binnen of buiten de stad – te beroeren met de pen?

  Van 1946 tot 1955 maakte de grote schrijver Nescio (De uitvreter, Titaantjes) aantekeningen van zijn tochten die werden gebundeld onder de titel Natuurdagboek. In het begin noteerde hij vooral wat hij zag, later beschreef hij de landschappen die aan hem voorbij trokken. Regelmatig was hij te vinden in Zuid-Limburg. Hij schreef over de heuvels en de panorama’s, de gele akkers van bloeiend koolzaad en de dorpen in de diepte en kerken op bergen.

  Schrijfdocent Emile Hollman (Centre Céramique/Kumulus, Schrijfschool) verzorgt een Schrijfworkshop bij Centre Céramique.
  Deelnemers kunnen voor 14 maart 12.00u hun verhaal, hoofdstuk, brief, column, lied, gedicht over natuur mailen naar emilehollman@gmail.com Wie alleen maar ideeën heeft en wil weten hoe die met de pen te verzilveren, kan met lege handen komen.
  Aanmelden via: klantenservice@maastricht.nl

  Van 14:00 tot 16:00 uur
  Locatie: Centre Céramique Maastricht

  Prijs: € 5,-
  Leden-prijs: € 4,50
   voor bibliotheekleden Maastricht


  Lees meer
 • 17 maart 2018 14:00 - 15:30 Boekbespreking Auke Hulst - En ik herinner me Titus Broederland.
  De Leesclub Centre Céramique leest i.k.v. de Boekenweek (met thema Natuur) het boek van Auke Hulst - En ik herinner…
  De Leesclub Centre Céramique leest i.k.v. de Boekenweek (met thema Natuur) het boek van Auke Hulst - En ik herinner me Titus Broederland.
  De (menselijke) natuur en hoe de mens zich hiertoe verhoudt! In dit boek trekken de tweelingbroers Broederland, verbannen als duivelskinderen,  na de dood van hun vader de wereld in, hun huis is vernield door een  groeiend zinkgat. Op elkaar aangewezen trekken ze door een apocalyptische wereld, bedreigd door natuurrampen en gruwelijk door menselijke wreedheid. Hun broederband komt onder druk te staan en wordt verbroken. Een avontuurlijk overlevings-verhaal en een aanklacht tegen uitbuiting van de aarde en religieuze onverdraagzaamheid.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Tijdstip: 14.00-15.30 uur
  Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl | Deelname: € 15,- voor niet leden € 12,50 voor bibliotheekleden (alleen in voorverkoop) incl. koffie/thee
  Lees meer
 • 18 maart 2018 14:00 - 16:00 Poëtische Bomenwandeling i.k.v. de Boekenweek
  Hard hout vat de tijd
  Stem gevangen door een stam
  Echo’s ongehoord

  (Haiku, Paul Beuk 2018)

  Bomen geven…

  Hard hout vat de tijd
  Stem gevangen door een stam
  Echo’s ongehoord

  (Haiku, Paul Beuk 2018)

  Bomen geven vorm aan stemmingen, bieden inspiratie, roepen op tot jubelen. Waar de ene schrijver zijn pure emotie de volle loop laat bij het componeren van een gedicht, laat een ander zich leiden door de culturele of evolutionaire geschiedenis. Allen verbeelden ze de schoonheid, eenvoud, de associaties de een boom bij hen oproept of concretiseert. Jet van Aalst (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) en Paul Beuk (Natuurhistorisch Museum Maastricht) nemen je mee op een literaire bomenwandeling door Maastricht. De wandeling start bij het Centre Céramique en loopt via het Stadspark en Jekerkwartier naar het Natuurhistorisch Museum. Onderweg doen we diverse bomen aan. Bij elk van die bomen een gedicht en een verhaal over evolutie, geschiedenis, gebruik of biologie. De wandeling wordt afgesloten in het Natuurhistorisch Museum met koffie en een stukje vlaai. Daarna kan op eigen gelegenheid het museum worden bezocht.

  Start: 14.00 uur Centre Céramique. Duur: ca. 1,5 uur.
  Kosten: € 7,50 (leden bibliotheek € 6,50), inclusief routebeschrijving, teksten, koffie met vlaai en entree museum.
  Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043-3505600


  Lees meer
 • 05 april 2018 12:30 - 13:30samenwerkings activiteit Letters bij de lunch - Literatuur uit de Kaukasus door Peter van Nunen
  Politiek gezien is de Kaukasus de laatste jaren wel vaker in het nieuws gekomen, maar helaas kan voor de literatuur…

  Politiek gezien is de Kaukasus de laatste jaren wel vaker in het nieuws gekomen, maar helaas kan voor de literatuur uit die streek niet hetzelfde gezegd worden. Ten onrechte! 

  In deze Letters bij de Lunch wordt gepoogd aan de hand van enkele werken uit Azerbeidzjan, Georgië en Armenië ander literair licht te laten stralen vanaf die mythische bergketens (en dan wordt het Russische en het Turkse deel van die Kaukasus nog bijna volledig buiten beschouwing gelaten).

  Naast drie beroemde werken uit lang voorbije tijden wordt uit ieder land ook een moderner werk besproken, steeds tegen de complexe historische achtergrond en de actuele politieke situatie. Welkom bij een poging een ten onrechte vergeten stukje Europa literair en politiek te duiden.
   

  Peter van Nunen (1951) volgde de opleiding tolk-vertaler (Russisch en Engels) te Antwerpen en studeerde Theaterwetenschappen, Slavistiek en Germanistiek te Leipzig. Hij promoveerde in 1982 bij Carlos Tindemans over de Russische theaterregisseur Meyerhold.
  Hij was als docent aan diverse opleidingen tolk-vertaler werkzaam; hij is oprichter van het Eerste Russische Centrum voor de Nederlandse Taal en Cultuur te Moskou (1993). Sinds 1995 geeft hij ook leiding aan het MNM-Ruslandcentrumte Maastricht, dat zich richt op culturele uitwisseling tussen Rusland en Nederland.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
  Toegang is gratis


  Lees meer
meer items…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?