welkom

Welkom op de website van het Huis voor de Kunsten Limburg. Het Huis is dé provinciale steunfunctie voor de Limburgse cultuursector (kunsten en erfgoed). Wij zijn een organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg. Op deze website kunt u informatie vinden over alle aangesloten organisaties en over de verschillende disciplines waarin wij werken.
Lees meer...

nieuws
 • 07 december 2018 Aanvragen met ‘Pitch je Plan’ in een video of audio bij het Mondriaan Fonds
  Ben je kunstenaar en heb je een voorstel voor een vastomlijnd plan? Dan kun je vanaf nu bij wijze van pilot aanvragen…
  Ben je kunstenaar en heb je een voorstel voor een vastomlijnd plan? Dan kun je vanaf nu bij wijze van pilot aanvragen via video of audio. Maak bijvoorbeeld een selfie-interview of animatie. Licht hierin je werk toe, je werkplan en je presentatieplan. Aanvragen binnen de pilot kan tot en met mei 2019. Voor de pilot gelden de regels van de Projectinvestering Kunstenaar.

  Deze animatie verteld je meer over ‘Pitch je Plan’.

    lees meer…
 • 07 december 2018 Mondriaan Fonds: grootschalige archeologische programma’s gehonoreerd
  Onlangs zijn de eerste vier programma’s gehonoreerd van instellingen die grootschalige publieksactiviteiten ontwikkelen…
  Onlangs zijn de eerste vier programma’s gehonoreerd van instellingen die grootschalige publieksactiviteiten ontwikkelen op het gebied van archeologie. Eind augustus ontving het Mondriaan Fonds van minister Van Engelshoven (OCW) een bedrag van 2,75 miljoen euro voor de restauratie en het zichtbaar maken van archeologische projecten in de periode 2018-2021. In minder dan een maand tijd ontving het Mondriaan Fonds binnen de aanvraagronde voor meerjarenprogramma’s zeven aanvragen uit de archeologische sector. Dit laat zien dat het extra archeologiebudget zeer welkom is en dat hiermee veel archeologische schatten op een eigentijdse manier toegankelijk kunnen worden gemaakt.

  Het Limburgse Thermenmuseum in Heerlen is één van de vier eerste programma's die een bijdrage ontving:
  Het Thermenmuseum met een haalbaarheidsonderzoek
  Het Thermenmuseum vertelt het verhaal van Romeins Heerlen en Romeins Zuid-Limburg. Het museum wil met een haalbaarheidsonderzoek scenario’s voor de toekomstige positionering van het museum onderzoeken en uitwerken. Het museum zoekt daarbij naar het vergroten van het publieksbereik en het verbeteren van de beleefbaarheid van het bijzondere Romeinse verleden van de stad Heerlen en haar regio, het Romeinse villalandschap van Zuid-Limburg. 

  lees meer…
 • 07 december 2018 VSB Fonds: Donatie op Locatie
  Heb je een mooi idee waardoor andere mensen mee kunnen doen aan een sociale of culturele activiteit die hier lokaal…
  Heb je een mooi idee waardoor andere mensen mee kunnen doen aan een sociale of culturele activiteit die hier lokaal of regionaal impact heeft? Een idee waardoor deze mensen anderen ontmoeten of inspireren, zich verder ontwikkelen of bijdragen aan de lokale of regionale gemeenschap? Doe dan een aanvraag via het VSB Fonds via www.vsbfonds.nl.
  Misschien nodigt VSB Fonds je dan uit voor een gesprek op woensdag 16 januari 2019 bij ons, Huis voor de Kunsten Limburg. Overtuig hen van de kracht van jouw plan in een persoonlijk gesprek. Binnen een week na het gesprek hoor je van het VSB Fonds of je geld ontvangt om uw idee uit te voeren.

  Donatie op Locatie
  Medewerkers van het VSB Fonds gaan het land in, om in samenwerking met regionale partners zoals wij, Huis voor de Kunsten Limburg, te spreken met mensen die een initiatief hebben dat lokale of regionale impact heeft. Het gesprek maakt uit van de behandeling van aanvragen tot 10.000 euro. Binnen een week horen aanvragers of ze van het VSB Fonds een donatie krijgen.

  Samenwerking
  Het Huis voor de Kunsten Limburg werkt in dit nieuwe project 'Donatie op Locatie' samen met het VSB Fonds. Daarvoor is het VSB Fonds elke maand te gast op ons kantoor in Roermond.
  Het uitnodigen van aanvragers en het nemen van beslissingen over ingediende projectplannen wordt uitgevoerd door Linda Janssen-Becker, adviseur van het VSB Fonds voor regio Limburg. Projectaanvragen en eventuele daaraan gerelateerde opmerkingen/vragen dien je dan ook altijd te richten aan Linda.

  Heb je algemene vragen over het project 'Donatie op Locatie'?
  Dan kun je deze stellen aan onze consulent Fondswerving, Chantal Lambie-Boosten via clambie@hklimburg.nl.
    lees meer…
 • 06 december 2018 Auditie jongNBE regionaal
  jongNBEzuid op zoek naar nieuw talent

  In de vier windstreken van het land heeft het NBE jonge blazersensembles…
  jongNBEzuid op zoek naar nieuw talent

  In de vier windstreken van het land heeft het NBE jonge blazersensembles opgericht in de leeftijd 15-20 jaar: jongNBEnoord, jongNBEoost, jongNBEzuid en jongNBEwest. Deze ensembles bestaan uit 10 gevorderde amateurs of beginnende conservatoriumstudenten uit de regio tussen de 15 en 20 jaar. Ze worden gecoacht door een ervaren NBE-musicus en treden verschillende keren per seizoen op, met het NBE en enkele concerten bij hen in de buurt. De ambitie is om op hoog niveau en op een spannende manier samen muziek te maken. Het jongNBEregionaal zorgt voor samenwerking in de regio (conservatoria, jeugdorkesten, HaFaBra), is een mooie aanvulling op alle muziek die er al is in de regio’s en verlaagt de drempel tussen professionele en amateurmusici en daarmee ook die tussen muziekscholen en conservatoria. jongNBEregionaal heeft een breed repertoire van klassieke meesterwerken tot avontuurlijke eigentijdse (pop)muziek.

  Audities voor: klarinet, fagot, saxofoon, trompet, trombone, contrabas/basgitaar, slagwerk. De audities vinden plaats op zaterdag 16 februari 2019. Meld je aan vóór 20 januari 2019 aan via meespelen@nbe.nl maar check van tevoren even alle voorwaarden op de website

  lees meer…
 • 05 december 2018 Biografieregeling voor schrijvers van kunstenaarsbiografieën
  De Biografieregeling beoogt de totstandkoming van kunstenaarsbiografieën in Nederland te stimuleren. Gezien de…
  De Biografieregeling beoogt de totstandkoming van kunstenaarsbiografieën in Nederland te stimuleren. Gezien de grote hoeveelheid onderzoeks- en schrijftijd die over het algemeen geïnvesteerd wordt in biografieën stelt het fonds biografen in de gelegenheid een beurs aan te vragen. De biografieregeling kent geen inkomensgrens.

  Voorwaarden
  De biografie dient te gaan over het leven en werk van één of meer hoofdpersonen die toonaangevend dan wel van groot belang zijn (geweest) voor de letterkunde of cultuurgeschiedenis in Nederland, waarbij er voor de gebiografeerde sprake is van een afgerond werkzaam leven.

  Wie kunnen een projectsubsidie aanvragen?
  Een biografiebeurs kan worden aangevraagd door schrijvers die op moment van indienen van de aanvraag minimaal één (tijdschrift)publicatie in het Nederlands of Fries heeft geschreven over een letterkundig of cultuurhistorisch onderwerp. Over de te schrijven biografie dient de aanvrager een contract conform het Modelcontract GAU/Auteursbond af te sluiten met een uitgeverij.

  De hoogte van de biografiebeurs
  Een biografiebeurs bedraagt maximaal € 40.000. Je kunt aanvragen voor elk ander bedrag onder dit maximum.

  Voor: schrijvers
  Wat: werkbeurs
  Deadline: 1 september 2019
      lees meer…
 • 03 december 2018 Welke sporen breng jij in beeld?
  Schrijf nu in voor InBeeld, dé prijs voor de beeldende amateurkunst in Nederlands- en Belgisch-Limburg…
  Schrijf nu in voor InBeeld, dé prijs voor de beeldende amateurkunst in Nederlands- en Belgisch-Limburg

  Iedereen uit Nederlands- en Belgisch-Limburg die in de ‘vrije tijd’ beeldende kunst maakt, kan nu inschrijven voor de InBeeld Prijs 2019. Alle beeldende materialen en technieken, met uitzondering van film en fotografie, zijn toegestaan bij deze tweejaarlijkse wedstrijd voor de beeldende amateurkunst. Het thema van deze editie is ‘Sporen’. Laat je creativiteit de vrije loop en schrijf je vóór 30 april 2019 in via www.hklimburg.nl/inbeeld.
   
  De InBeeld Prijs is een initiatief van het Huis voor de Kunsten Limburg om niet-professionele beeldend kunstenaars te stimuleren in hun ontwikkeling en de zichtbaarheid van hun werk te vergroten. Alle ingezonden werken, mits ze voldoen aan de wedstrijdvoorwaarden, worden daarom geëxposeerd tijdens een van de regionale voorronden. Deze worden georganiseerd in samenwerking met centra voor de kunsten in Kerkrade, Maastricht, Roermond, Sittard, Tongeren, Venlo, Venray en Weert.
   
  Een vakjury beoordeelt alle werken op originaliteit, zeggingskracht, verbeelding van het thema en toegepaste techniek. Op basis hiervan worden de winnaars van de voorronden bepaald. Hun werk wordt van 29 juni t/m 28 juli 2019 tentoongesteld tijdens een finale expositie in de ECI Cultuurfabriek in Roermond. Daarbij worden ook de winnaars van de InBeeld Prijs 2019 bekendgemaakt. De hoofdprijs is een geldbedrag van 250 euro. Daarnaast is er een tweede prijs van 150 euro en een derde prijs van 100 euro. Ook is er per voorronde een publieksprijs.
   
  lees meer…
 • 30 november 2018 Talent in Beeld december 2018
  Tijn Bosch (Maastricht, 2004) is een van de vijf jonge Limburgse talenten die vanaf december te zien zijn in het…
  Tijn Bosch (Maastricht, 2004) is een van de vijf jonge Limburgse talenten die vanaf december te zien zijn in het programma Talent & Co op L1 TV. Deze maand staat hij ook centraal in onze rubriek Talent in Beeld. Tijn werd gescout via Kunstbende Limburg, waar hij in 2017 voor het eerst aan deelnam. In 2017 won Tijn in Landgraaf de Nederlandse DJ Kampioenschappen in de categorie tot 18 jaar. Optreden doet hij onder de naam DJ T12. “Mijn leukste optreden tot nu toe vond ik Castle of Love vanwege de sfeer en de aardige mensen. Ook het schoolfeest met Kerst in Club Mondial was super. Ik mocht toen een setje draaien en iedereen ging helemaal los.”

  De afgelopen tijd werd Tijn voor Talent & Co regelmatig gevolgd door camera’s en gecoacht op het gebied van social media en produceren. Op 5 januari staat hij samen met de vier andere kandidaten op het podium van Theater Kerkrade voor een speciale slotavond. Daarbij wordt de FSI Talent Award en 2.000 euro uitgereikt aan het talent dat zich het meest heeft ontwikkeld. “Ik kan er nog niet veel over zeggen, maar ik wil er een grote show van maken. Die avond zal ik ook mijn eerste eigen track voor het eerst laten horen.” 

  Lees het volledige portret van Tijn en meer informatie over de rol van het Huis voor de Kunsten Limburg achter de schermen bij Talent & Co op www.hklimburg.nl/talent.
 • 28 november 2018 Fonds voor Cultuurparticipatie - Subsidieregeling Nederland-Duitsland open voor alle doelgroepen
  Het Fonds voor Cultuurparticipatie werkt sinds 2012 samen met het Duitse Fonds Soziokultur binnen de subsidieregeling…
  Het Fonds voor Cultuurparticipatie werkt sinds 2012 samen met het Duitse Fonds Soziokultur binnen de subsidieregeling Nederland-Duitsland Jonge Kunst. Het doel is samenwerking en uitwisseling op het gebied van cultuurparticipatie tussen beide landen te stimuleren.
  Vanaf 14 januari 2019 staat de regeling ‘Subsidieregeling Nederland-Duitsland voor alle doelgroepen’ weer open voor aanvragen. De eerste jaren was deze regeling gericht op projecten voor en door jongeren. Maar nu is de subsidieregeling uitgebreid naar gezamenlijke culturele projecten voor alle doelgroepen en kan er in totaal voor maximaal 50.000 euro worden aangevraagd.

  Ook een project uit Limburg ontving subsidie uit deze regeling. Stichting PANDA Collectief uit Heerlen heeft namelijk samen met haar Duitse partner Euregio Kultur het project Borderlines: Euregion Poetry Slam opgezet in drie landen: Heerlen (Nederland), Aachen (Duitsland) en Eupen (België). Op 14 december kun je de deelnemers in actie zien tijdens Borderlines: Euregion Poetry Slam. 

  lees meer…
 • 22 november 2018 TV-programma Talent & Co start crowdfunding voor talenten
  Inzamelingsactie voor een spetterende finale in Theater Kerkrade 

  Talent & Co, het nieuwe tv-programma op L1…
  Inzamelingsactie voor een spetterende finale in Theater Kerkrade 

  Talent & Co, het nieuwe tv-programma op L1 dat jonge Limburgse talenten volgt, start een crowdfundactie. De opbrengst is bedoeld voor de aankleding van het podium in het Parkstad Limburg Theater in Kerkrade waar de spetterende finale van het programma op 5 januari 2019 plaatsvindt. In deze afsluitende aflevering van Talent & Co mogen kandidaten Fabiënne, Sino, Lotte, Pim en Tijn zich aan een volle zaal presenteren. Wat is mooier dan dit voor een knallend decor te doen! Het kan immers hun springplank zijn voor een grootse carrière. De eerste aflevering van Talent & Co is zaterdag 1 december te zien vanaf 18.00 uur bij L1. De crowdfund is gericht op de slotavond waar de talenten voor een live publiek mogen schitteren. Mensen kunnen geld geven voor het realiseren van een uniek podium voor de vijf talenten. De donateurs ontvangen tegenprestaties zoals een kijkje achter de schermen, naamsvermelding op de ‘Wall of co’s’, vip-tickets en nog veel meer!
  Meer info hierover is te vinden op de crowdfundwebsite ‘Voor de kunst’

  lees meer…
 • 22 november 2018 Inschrijving voor LBM Jeugdorkest in 2019 van start
  Na een succesvolle concertreeks in 2018 gaat het LBM Jeugdorkest in maart 2019 van start met repetities voor een…
  Na een succesvolle concertreeks in 2018 gaat het LBM Jeugdorkest in maart 2019 van start met repetities voor een nieuw muzikaal project: ‘Godspeed!’. Het LBM Jeugdorkest is een initiatief van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen dat jonge, getalenteerde muzikanten bij elkaar brengt en een muzikaal programma (concertreeks) op hoog niveau neerzet. Godspeed! is niet alleen de titel van het spetterende openingswerk van het nieuwe programma, het sluit ook aan op de inhoud van het concert (betekenis: iemand een goede reis wensen). Het LBM Jeugdorkest werkt in dit project samen met drie jonge topsolisten. Jonge muzikanten die willen deelnemen aan het LBM Jeugdorkest en de drie solisten willen begeleiden tijdens hun muzikale reis, kunnen zich vanaf nu aanmelden via www.lbmblaasmuziek.nl/limburgs-jeugdorkest-2019.  

  lees meer…
 • 19 november 2018 Rondom water - overvloed en schaarste
  Kunstenaarsstichting Rondzien heeft in 2018 een kunstproject georganiseerd waarin beeldend kunstenaars, fotografen,…
  Kunstenaarsstichting Rondzien heeft in 2018 een kunstproject georganiseerd waarin beeldend kunstenaars, fotografen, filmers, dichters, schrijvers, dansers en muzikanten uit Nederland, Marokko en Duitsland samen werkten rond één thema: water. 

  Als projectthema is voor het thema Water gekozen, omdat de overvloed en tekorten van water een fundamentele rol spelen in de geschiedenis en de actualiteit van de Nederlnadse, Duitse en Marokkaanse samenleving. Klimaatverandering is hét thema van deze tijd, water speelt in dit mondiale spel een fundamentele rol. 

  Naar een duurzame footprint in de regio Venlo
  Het project moet een duurzaam resultaat hebben, vonden de initiatiefnemers. Met een blijvende ‘artistieke footprint’ in de euregionale gemeenschap van Venlo en zo mogelijk in Marokko. Er moest na afloop van het project in de Venlose samenleving iets blijven hangen onder de bevolking wat betreft de waterproblematiek én er moesten tastbare artistieke resultaten worden gecreëerd met een permanente plek in de regio Venlo.

  Kunstenaars in de euregio Venlo en in Marokko werden gevraagd om hun artistieke verbeelding rond het projectthema vorm te geven. Uitgangspunt en inspiratiebron voor alle projectdeelnemers was de korte literaire tekst ‘Ik geloof in water’ van de Nederlands-Marokkaanse schrijver Abdelkader Benali.

  Realisatie van vier deelprojecten
  De projectdoelstelling werd omgezet in de uitvoering van vier deelprojecten: POST.ART, een multidisciplinair theaterspektakel, een bronzen grondbeeld en een internationale documentaire.

  POST.ART
  Begin 2018 werd het startproject POST.ART opgeleverd met een expositie van 65 kunstwerken uit diverse landen. Op basis van één startwerk van kunstenares Iris Slock werden twee Duitse, twee Nederlandse en twee Marokkaanse beeldend kunstenaars gevraagd om een vervolgwerk te maken op A4-formaat inclusief een visuele verbinding met het startwerk. Op basis van deze vervolgwerken werden weer nieuwe kunstenaars gevraagd om een vervolgopdracht te maken, enzovoort. Uiteindelijk leverde dit 65 water gerelateerde kunstwerken op en een prachtige expositie in het Kunstencentrum Venlo.

  Werkweek, optocht en theaterspektakel
  Componist Mike Roelofs componeerde op verzoek drie watermelodieën, die werden gebruikt om choreografieën te maken voor meerdere dansgroepen.
  Tijdens een werkweek eind maart 2018 beschilderden bijna dertig Nederlandse, Duitse en Marokkaanse kunstenaars een tweezijdig reuzespandoek met een Hokosai-achtige golf van 20 meter lengte.
  Dit tastbare publieke statement werd in de binnenstad van Venlo aan het publiek getoond onder begeleiding van bijna honderd dansers en muzikanten, uitmondend in een theaterspektakel in Poppodium Grenswerk met dans, muziek, poëzie en expositie van beeldende kunst. Dansers van diverse basisscholen en dansopleidingen hadden onder leiding van choreografe Grace Bellel vanaf najaar 2017 speciale waterdansen ingestudeerd voor het theaterspektakel. Nederlandse en Marokkaanse dichters hebben voor het spektakelstuk nieuwe gedichten geschreven en gepresenteerd. De muziek van componist Mike Roelofs, de lifemuziek van Aomar Ajbour uit Tiznit (M), de beeldprojecties van Youssef Id el Gaid (M) en Suzanne Strandänger (M en Zweden), de decorstukken van de Duitse kunstenaarsgroep Facette-Kunst en de kunstinstallaties in het Grenswerkgebouw, de presentatie van gedichten door Samira Ait el Maalam, Sef Derkx, Jos Deenen, Herman Verweij en Sef Gielen, het giga spandoek, de diverse dansgroepen en watergodin Amanda Spunda werden door regisseur Marnix Mulder op professionele manier aan elkaar gesmeed tot een spetterend theater-spektakel in Poppodium Grenswerk op 23 maart. De hele projectweek werd fotografisch in beeld gebracht door amateurfotografen uit de gemeente Venlo.

  Gedeputeerde Cultuur de heer Ger Koopmans opende de optocht met het spandoek en liep zelf voorop met de muzikanten van muziekgezelschap Valuas.

  Bronzen grondbeeld
  De doelstelling om een tastbare footprint in Venlo achter te laten wordt ook letterlijk vorm gegeven door de vervaardiging van een bronzen grondplaat door kunstenaar Willebrord de Winter. Hij liet zich inspireren door diverse projectdeelnemers en het thema Water uiteraard. Tekstdelen van Abdelkader Benali zijn verwerkt in de randen van het sculptuur. De dansvoeten van een kind, van een volwassen man en die van danseres/choreografe Grace Bellel geven samen met de verhaaltaal van Benali en de beeldhouwerskwaliteiten van Willebrord de Winter uitdrukking aan het projectthema: Water in overvloed en schaarste. De locatie om het bronzen grondbeeld te plaatsen is bewust gekozen op de Maaskade van Venlo, waar de stad vele eeuwen werd geteisterd door overstromingen én waar de stad sinds vele eeuwen zijn economische logistieke levensader heeft in verbinding met de rest van de wereld.

  Kunstdocumentaire ‘De dans van Tislit’
  De tweede manier om een tastbare footprint in Venlo achter te laten is de vervaardiging van een kunstdocumentaire over de internationale waterproblematiek in overvloed en schaarste. Cineast Bart Coenders heeft hiervoor samengewerkt met Marokkaanse en Nederlandse kunstenaars uit de wereld van beeldende kunst, poëzie, dans en muziek. Zij figureren in de documentaire van 60 minuten op locaties in Nederland en Marokko en dragen bij aan de
  dans van de watergodin Tislit.

  “Niets is zo vanzelfsprekend als water”, zegt regisseur Bart Coenders. Maar klopt dat wel? Om die vraag te onderzoeken trokken drie Venlose kunstenaars (Daan Doesborgh, Grace Bellel en Willebrord de Winter) naar het droge Marokko. Omgekeerd kwamen er drie Marokkaanse kunstenaars (Lahcen Achik, Aomar Ajbour en El imam Djimi) naar het natte Nederland. De locaties vormden elkaars uitersten maar de doelen waren hetzelfde: het vangen van de dans van de water-Godin Tislit. Met verf, ritmes en woorden. Ontsluierende ontmoetingen met verhalenvertellers, dijkwachters en watergoden doen de rest. ‘De dans van Tislit’ is een frisse audiovisuele vertelling van deze zoektocht naar het onontbeerlijke water. Taal: Marokkaans, Berber, Nederlands, Limburgs, Frans en Engels. De boodschap van ‘De dans van Tislit’ kan worden samengevat in de woorden van de liefhebber van Amazigh Gnaoua muziek Bob Marley: “Some people feel the rain. Others just get wet.”

  Op 15 december 2018 wordt de footprint onthuld  en gaat de docu in première. 

  lees meer…
 • 15 november 2018 Open Call: de Annex Weert
  Beeldend kunstenaars en vormgevers met een band met de regio Weert kunnen zich aanmelden voor een tentoonstellingsperiode…
  Beeldend kunstenaars en vormgevers met een band met de regio Weert kunnen zich aanmelden voor een tentoonstellingsperiode in de Annex. Doel van de oproep is het samenstellen van het jaarprogramma 2019. Geïnteresseerden kunnen t/m 4 december 2018 reageren op de ‘open call’.

  De Annex is de meest zichtbare tentoonstellingsruimte in de regio waar professionele hedendaagse beeldende kunst en vormgeving geëxposeerd wordt voor divers publiek. Het ontstaan van de ruimte is voortgekomen uit het in 2017 vastgestelde aanvullende cultuurbeleid van de gemeente Weert en is gelieerd aan het Gemeentemuseum Weert. Wethouder Geert Gabriëls: ‘Eindelijk weer een centrale plek waar professionele Weerter kunstenaars en vormgevers kunnen exposeren. Ik ben heel benieuwd naar het jaarprogramma van 2019’.

  Draagvlak
  De Annex ambieert een positieve bijdrage te leveren aan het draagvlak voor hedendaagse beeldende kunst en vormgeving, wil een podium zijn voor jong en gevestigd talent en hoopt vanuit die positie de kunst- en vormgevingssector in de regio te versterken.

  Hoe werkt het?
  Geïnteresseerde, professionele kunstenaars en vormgevers worden uitgenodigd een aanvraag in te dienen voor een (werk- en) presentatieperiode in de Annex in 2019. Voorwaarde is dat je afkomstig bent uit de regio Weert of een sterke band hebt met de regio. Om tot een evenwichtig jaarprogramma te komen worden de aanvragen getoetst door een ad-hoc programmacommissie. Voor de volledige open call ga je naar: www.weert.nl/deannex.  

  lees meer…
 • 15 november 2018 Oproep kunstenaars: Mailart project ‘Roze hokjes’
  Niemand wil in een ‘hokje’ geplaatst worden maar toch doen we het allemaal. Zowel bewust als onbewust. In 2019…
  Niemand wil in een ‘hokje’ geplaatst worden maar toch doen we het allemaal. Zowel bewust als onbewust. In 2019 vindt ‘Roze Zaterdag’ in Venlo plaats. Een stad die zich wilt openstellen voor alle bevolkingsgroepen en werkt aan het opbouwen van respect, tolerantie en participatie voor allen. Niet alleen voor de LHBTI groep maar voor alle bevolkingsgroepen. Met dit motto wil Galerie Tuur te Venlo kunstenaars inspireren om deel te nemen aan het Mail Art Project –‘Roze hokjes’.

  Praktisch
  • Formaat werk: 10 x 15 cm, briefkaart, maximaal 2 kaarten per kunstenaar.
  • Techniek: De te gebruiken techniek staat vrij. Het werk komt niet retour, er worden geen vergoedingen gegeven en de werken worden niet door een jury beoordeeld.
  • Gewelddadige, pornografische of racistische afbeeldingen worden niet in de tentoonstelling opgenomen.
  • Alle werken dienen vóór 15 december 2018 per post worden verstuurd naar: Galerie Tuur, Straelseweg 77, 5911CM, Venlo.
  • De tentoonstelling vindt plaats van februari t/m juni 2019.
  • Alle deelnemers krijgen bericht per email, vermeldt daarom voor- en achternaam en e-mailadres bij het ingestuurde werk.

    lees meer…
 • 14 november 2018 LKCA: brochure Cultuureducatie op de basisschool
  'In je fantasie kan alles... in werkelijkheid kan er meer dan je denkt!'

  Op vijf basisscholen vroeg het LKCA…
  'In je fantasie kan alles... in werkelijkheid kan er meer dan je denkt!'

  Op vijf basisscholen vroeg het LKCA aan de schoolleider en de cultuurcoördinator hoe zij goede cultuureducatie realiseren. Zij vertellen je wat er, ondanks de beperkingen in tijd, geld en deskundigheid die er altijd zijn, wél kan als je kunst en cultuur belangrijk vindt voor je leerlingen.

  Elk school vult cultuureducatie anders in, passend bij de pedagogische visie, de samenstelling van het team en de culturele omgeving. Toch zijn er lessen te leren van de landelijke koplopers.
  Wat deze scholen delen is een heldere visie op cultuureducatie; kunst en cultuur hebben een prominente plek in hun onderwijs. Bekende obstakels zoals gebrek aan tijd, ruimte, materiaal, personeel, deskundigheid en geld hebben zij overwonnen. Ze nemen bovendien alle vijf deel aan het programma Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) in hun stad of provincie.

  Ook bij de koplopers komt cultuureducatie bovenop het uitgebreide takenpakket van leraren en ook zij ervaren een gebrek aan middelen. Maar toch weten ze cultuureducatie uitvoerbaar én duurzaam te maken. Door cultuureducatie expliciet te verbinden met de pedagogische visie van hun school. Door kunst en cultuur te verbinden aan andere vakken en (kern)doelen. En door de verantwoordelijkheid voor cultuureducatie te delen met het hele team. Wat de vijf scholen kenmerkt is dat ze kunst en cultuur een prominente plek geven in hun onderwijs. Hun lessen vatten we samen in acht richtlijnen:
  1. Zorg dat school en culturele organisaties samen verantwoordelijk zijn voor cultuureducatie.
  2. Bied cultuureducatie via schoolbrede en groepsdoorbrekende activiteiten.
  3. Bied scholing voor leraren die hun talenten verder willen ontwikkelen.
  4. Maak verbinding met andere vakken.
  5. Zorg dat alle kunstdisciplines en erfgoed aan bod komen.
  6. Betrek de kinderen bij het vormgeven van cultuureducatie.
  7. Zet in op het plezier van de kinderen.
  8. Begin, maar begin klein. 
  Download de brochure van het LKCA hier

  lees meer…
 • 13 november 2018 Genneps Vocaal Ensemble wint adviestraject
  Het Genneps Vocaal Ensemble heeft (samen met 11 andere verenigingen in het land) een Advies op Maat-traject van…
  Het Genneps Vocaal Ensemble heeft (samen met 11 andere verenigingen in het land) een Advies op Maat-traject van de SESAM Academie gewonnen. Deze prijs werd door het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) verloot onder deelnemers aan de VerenigingsMonitor. Dit is een nieuw onderzoek, dat het LKCA samen met o.a. Huis voor de Kunsten Limburg, uitvoert. In totaal vulden 850 verenigingen uit het hele land de vragenlijst in. De resultaten van het onderzoek zullen in december 2018 o.a. via het Huis gedeeld worden met het culturele veld.

  Over het onderzoek
  Met de VerenigingsMonitor deed het LKCA samen met o.a. het Huis voor de Kunsten Limburg voor het eerst op grote schaal onderzoek naar kunst- en cultuurverenigingen in Nederland. De respons op het onderzoek was hoog en daarmee kunnen de resultaten een goed beeld geven van het reilen en zeilen van deze kunst- en cultuurverenigingen en stichtingen in Nederland. De eerste resultaten worden verwacht in december 2018 en kunnen als basis dienen voor beleid. Voor meer informatie over de respons op het onderzoek, klik hier.

  lees meer…
 • 13 november 2018 Schrijf je nu in voor het LBT Slagwerkorkest!
  Het LBT slagwerkorkest is een nieuw initiatief van de LBT, het Huis voor de Kunsten Limburg en de Muziek- en Dansschool…
  Het LBT slagwerkorkest is een nieuw initiatief van de LBT, het Huis voor de Kunsten Limburg en de Muziek- en Dansschool Kerkrade (SMK) om getalenteerde jongeren (met een speelniveau vanaf C) een muzikale uitdaging te bieden door met leeftijdsgenoten op hoog niveau slagwerkmuziek te maken. Het orkest zal 2 à 3 keer per jaar een optreden verzorgen. De repetities vinden in principe om de week plaats op zaterdagochtenden van 10.00 – 12.00 uur. De eerste repetitie is medio januari 2019 bij de SMK, Verdipassage 2 te Kerkrade.

  Dus heb jij C-niveau of hoger en wil je graag bij het LBT Slagwerkorkest? Klik dan snel op 'lees meer' voor meer informatie en meld je aan!


  lees meer…
 • 05 november 2018 Limburgs succes op NOVA Filmfestival 2018 in Vlissingen
  Tijdens het NOVA Filmfestival 2018, dat in het weekend van 3 en 4 november plaatsvond in Vlissingen, vielen twee…
  Tijdens het NOVA Filmfestival 2018, dat in het weekend van 3 en 4 november plaatsvond in Vlissingen, vielen twee Limburgse cineasten in de prijzen. Het NOVA Filmfestival is hét jaarlijkse, nationale filmfestival voor amateurfilms. Er waren dit jaar 31 films te zien van amateurfilmers uit het hele land. Zeven van de 31 films waren afkomstig uit Limburg.

  Van de zeven belangrijkste prijzen, die jaarlijks door de NOVA (Nationale Organisatie van Audiovisuele Amateurs) worden uitgereikt voor de beste amateurfilms, gingen er dit jaar twee naar Limburgse makers. Filmers Peter en Ineke Brouwers ontvingen een Supernova in de categorie fictie voor hun film 'Groetjes, Henk'. Jef Caelen mocht een Supernova in ontvangst nemen in de categorie non-fictie voor zijn film 'Die zwei blauen Augen'. Jef werd tevens genomineerd voor ‘beste acteur’ vanwege zijn rol in de fictiefilm 'Jonne' van Con Soeters.

  Tijdens het NOVA Filmfestival 2018 waren (naast de drie bovengenoemde films) ook de Limburgse films: 'Dagboek' van Urbain Appeltans, 'Tussen Hemel en Aarde' van Monique Banen, 'Verjaardagsverrassing' van Jef Caelen en 'Het is alleen maar lastig' van Urbain Appeltans en Job Griffijn te zien.

  (beschikbare) Trailers vertoonde films: lees meer…
 • 02 november 2018 Lidioom: nieuwe rubriek van Wim Kuipers voor Veldeke Limburg
  Een bron van inspiratie voor lezers én schrijvers van de Limburgse taal
    
  Met veel genoegen presenteert Veldeke…
  Een bron van inspiratie voor lezers én schrijvers van de Limburgse taal
   
   
  Met veel genoegen presenteert Veldeke Limburg een nieuwe rubriek van de hand van Wim Kuipers over de Limburgse taal. Onder de noemer Lidioom verschijnt wekelijks op donderdag op de website van Veldeke Limburg een aflevering over het taaleigene van het Limburgs. Hiermee willen Veldeke en Kuipers de pracht en kracht van het Limburgs laten zien, zodat mensen weer plezier krijgen in hun moedertaal. Plezier voor lezers, maar zeker voor auteurs bij het schrijven of zoeken naar woorden. Lidioom is te zien als een verzameling materiaal, voorzien van suggesties, ideeën en citaten die vooral bedoeld zijn voor mensen die sprankelender, levendiger Limburgs willen schrijven; Limburgs dat je met plezier leest.

  Wim Kuipers omschrijft de kern van de rubriek als volgt: “Het eigene van de Limburgse taal zit niet alleen in de honderden typische en van het Nederlands afwijkende woorden maar ook in een manier van woorden maken die het Nederlands niet kent; denk aan woorden zoals drinkes (te drinken), roukes (rookgerei)en ’t befaamde doefes (duivenkot). Naast die eigenheid en opmerkelijke of prachtige woorden en uitdrukkingen zijn het gebruik van (die) woorden en de verschillen tussen woorden die sterk op elkaar lijken belangrijk.”
   
  Iedere donderdag verschijnt zowel in het Limburgs als in het Nederlands een nieuwe aflevering van Lidioom op www.veldeke.net/lidioom en op de Facebook- en Twitterpagina van Veldeke Limburg.
   
  Over Wim Kuipers
  Wim Kuipers heeft zijn sporen als auteur over de Limburgse dialecten ruimschoots verdiend. Hij publiceerde diverse boeken, zoals Waat zaes se?, Aek op de sjóttelsplak enMoeles van de sjalevaeger. Ook geniet hij bekendheid als schrijver van de rubriek De Letterbak die jarenlang in dagblad De Limburger verscheen en waarin hij onder meer vragen van lezers over het Limburgs beantwoordde. Verder stond hij aan de wieg van de serie Platbook en verzorgt hij de online poëzierubriek Veldgewas. Hiervoor had hij al regelmatig aandacht voor bijzondere woorden in de Limburgse taal. In Lidioom worden die woorden nu ook voorzien van een letterkundig kader. Dit is nogal vernieuwend, omdat er in het verleden weinig of geen aandacht is besteed aan het taaleigene, oftewel idioom, van het Limburgs.
 • 31 oktober 2018 Schrijfsessies SamenDOOR!regeling 2018-2019
  Op woensdag 21 en woensdag 28 november vinden bij het Huis voor de Kunsten Limburg (Steegstraat 5, Roermond) van…
  Op woensdag 21 en woensdag 28 november vinden bij het Huis voor de Kunsten Limburg (Steegstraat 5, Roermond) van 14.30- 17.00 uur twee schrijfsessies plaats voor de subsidieregeling SamenDOOR! voor het schooljaar 2018-2019. Deze regeling is bedoeld voor muziekverenigingen in samenwerking met het primair- en voorgezet onderwijs.

  Binnen DOOR! hebben wij ons de afgelopen jaren ingezet voor structureel muziekonderwijs op primair en voorgezet onderwijs. Samen met de culturele omgeving realiseerden we kansen voor leerkracht en leerling om hun talenten te gebruiken en te ontwikkelen. Deze lijn zetten we door met de regeling SamenDOOR!

  Omdat we weten dat het schrijven van een aanvraag soms best lastig kan zijn, gaan we op deze middag samen met jullie aan de slag. We helpen jullie op weg met het schrijven van een aanvraag voor de subsidieregeling SamenDOOR!. Samen gaan we voor meer muziek in de klas!

  Programma
  14.30 uur ontvangst en korte uitleg
  14.45 - 17.00 uur onder begeleiding aanvraag schrijven

  Inschrijven
  Wil je deelnemen aan één van de schrijfsessies, dat kan! Deelname is gratis maar schrijf je van tevoren in zodat wij weten op hoeveel personen we kunnen rekenen.

  Het is de bedoeling dat je als tweetal deelneemt aan de schrijfsessie: vertegenwoordiger van de school en de vertegenwoordiger van de muziekvereniging.

  Inschrijven mogelijk t/m maandag 19 november a.s.

  Klik hier om in te schrijven.

  Meenemen
  Voor de schrijfsessie heb je een laptop nodig.

  Praktisch
  Datum: 21 & 28 oktober 2017
  Tijd: beide 14.30 - 17.00 uur
  Locatie: Huis voor de Kunsten Limburg, Steegstraat 5, 6041 EA Roermond

  lees meer…
 • 30 oktober 2018 Talent in Beeld november 2018
  Voor de muzikale ontwikkeling van slagwerker Mark Voermans (Roggel, 1977) was zijn verhuizing naar Berlijn van…
  Voor de muzikale ontwikkeling van slagwerker Mark Voermans (Roggel, 1977) was zijn verhuizing naar Berlijn van groot belang. “De beleving en waardering van muziek is zó anders in Berlijn. In Limburg wordt muziek heel vaak met punten beoordeeld. Daardoor is het technische niveau heel hoog, maar het muzikale niveau niet. Ik begrijp niet waar die fascinatie voor concoursen en beoordelingen vandaan komt. Volgens mij is het plezier beleven aan muziek maken zo een beetje verloren gegaan. In Berlijn is veel meer een creatieve cultuur van symfonie- en strijkorkesten. Daar kent niemand harmonieën, fanfares en slagwerkensembles.“

  Als zevenjarige begon Mark met slagwerkles bij muziekschool Kreato in Thorn. “Mijn vader en broer speelden slagwerk en dat wilde ik ook. Het logische gevolg was dat ik lid werd van de drumband. Op mijn negende nam ik voor het eerst deel aan een solistenconcours van de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen. Bijna al mijn optredens als kind waren in wedstrijdvorm. Daardoor heb ik me vooral technisch ontwikkeld. Ook heb ik zo geleerd om onder druk te presteren, wat bij audities goed van pas komt.”

  Mark studeerde in maar liefst twee richtingen cum laude af aan het Conservatorium Maastricht. Niet dat de aanbiedingen toen aan zijn voeten lagen. “Je moet toch gewoon solliciteren en afwachten of je überhaupt wordt uitgenodigd om auditie te doen. Orkesten zijn niet zo geïnteresseerd in het eindcijfer, veel meer in waar je ervaring hebt opgedaan. Er zijn heel weinig banen en de concurrentie is groot.”

  Sinds een jaar of zeven werkt Mark fulltime als solo paukenist bij het Konzerthausorchester Berlin. “Daarnaast ontwikkel ik met mijn vrouw, die ook slagwerker is, vernieuwende projecten. Zoals onlangs een uitverkocht concert in een voormalige werkplaats van het Berlijnse Verkeersbedrijf. Een fantastische beleving!”

  Meer over Talent in Beeld vind je op deze paginalees meer…
 • 24 oktober 2018 Subsidieregeling SamenDOOR! 2018-2019 geopend!
  De subsidieregeling SamenDOOR! is open voor aanvragen vanaf 22 oktober 2018. De regeling is voor muziekverenigingen…
  De subsidieregeling SamenDOOR! is open voor aanvragen vanaf 22 oktober 2018. De regeling is voor muziekverenigingen in samenwerking met het onderwijs (primair onderwijs en voortgezet onderwijs) voor het schooljaar 2018- 2019.

  Op 27 juni 2018 hebben partijen uit de gouden driehoek: onderwijs, culturele veld en overheid een convenant ondertekend waarin ze het volgende hebben geformuleerd:

  Alle partners van SamenDOOR! zetten zich in om de campagne van DOOR! Masterplan Muziekonderwijs Limburg te versterken en te borgen met als doel:

  Méér Muziek in de Klas onder- en na schooltijd mogelijk te maken om muziekonderwijs verder te verduurzamen zodat alle schoolgaande kinderen en jeugd eind 2020 toegang hebben tot goed muziekonderwijs in de hele provincie Limburg.

  De ondertekenaars zullen zich allen sterk maken om dit doel op zo veel mogelijk plaatsen met concrete acties te vertalen in de praktijk. Daarnaast zijn zij allen ambassadeur van SamenDOOR! en zetten zij zich in om kinderen, jongeren en volwassenen te enthousiasmeren voor kwalitatief goed muziekonderwijs in Limburg.

  Sinds de officiële start in 2015 heeft DOOR! masterplan muziekonderwijs geresulteerd in een traject waarbij op dit moment 140 basisscholen (PO) en 3 middelbare scholen (VO) muziekonderwijs weer structureel in de klas hebben ingevoerd in samenwerking met een muziekvereniging. Een 20-tal basisscholen zijn een samenwerking aangegaan met een poppodium.

  Omdat zowel de Vroege vogel regeling(provinciaal) als de Impuls Muziekregeling (landelijk) ten einde lopen heeft de provincie de opdracht gegeven een nieuwe regeling te faciliteren. Deze regeling zal uitgevoerd worden door het Huis voor de Kunsten Limburg.

  Meer over deze regeling en formulieren downloaden? Ga dan naar Subsidieregeling SamenDOOR! of bezoek de website van DOOR!.

  lees meer…
 • 18 oktober 2018 schrit_tmacher Co-Laboration Open Call
  OPEN CALL: Dansers tussen 16 – 26 jaar gezocht voor schrit_tmacher Generation 2

  EN:
  For our new production…
  OPEN CALL: Dansers tussen 16 – 26 jaar gezocht voor schrit_tmacher Generation 2

  EN:
  For our new production within the international dance festival schrit_tma-cher generation2 we are looking for young dancers (f/m) experienced in any kind of performing arts.

  Residence program for young (amateur) performers
  The topic of this year‘s production is „influence of digital tech-nologies on human bodies“. You will work on contemporary dance, improvisation, urban art forms and body percussion. Re-hearsals will be held from Dec. ‚18 - March ‚19 during weekends and vacation. Production will be shown twice during the festival in 2019. Attendance at the project is free, fee can not be paid but we reimburse traveling costs during rehearsals. 

  Meet and greet workshops
  17.11.2018 2 am - 6 pm Cultuurhuis, Heerlen
  18.11.2018 11 am - 3 pm Barockfabrik, Aachen

  We will start with two workshops which you can choose one date or both from. The dates are not depending on the country you come from. This is not an audition but a chance to get to know the choreographer and vice versa. Acceptance or denial responses will be sent out latest one week after. Please prepare a short contribu-tion of 2 minutes max. for the workshop to show your personal-ity and skill. You can bring a solo dance piece, music/instrument, text, painting, videoart etc. Dance experience is not necessarily required but you should have a strong physical resilience.

  Performances during the festival generation2
  24.03. & 06.04.2019

  Registration and more info
  Yvonne Eibig, mail@gen-2.de, +49(0)1781400889
  Grace Bellel, gbellel@hklimburg.nl, +31(0)475 399 276

  Lin verleger // choreographer
  As a dancer, Lin Verleger combines breakdance and contempora-ry dance into a very personal language of movement. After many years in the battle scene he moved in 2010 into the subject of contemporary dance. This has been followed by guest perfor-mances e.g. at Junges Ensemble Stuttgart and Think Big Festival Munich. In addition to his work as a dancer, he choreographed urban-contemporary solo pieces and worked for youth ensemb-les. The award winning production „Stück 01“ of Ensample Herne was invited among others to Bundeswettbewerbe der Berliner Festspiele. Recently he is one of 3 artists in residence of „Sprung-brett“ and researches in tanzhaus nrw and PACT Zollverein Essen.
    
  Download de flyer hier

  lees meer…
 • 17 oktober 2018 Makkelijker taalregels leren op de basisschool met De Liedjeskast
  Dik één jaar na de lancering van het taalprogramma De Liedjeskast, startte in september in de Week van de Alfabetisering…
  Dik één jaar na de lancering van het taalprogramma De Liedjeskast, startte in september in de Week van de Alfabetisering een pilot over dit taalprogramma onder 250 basisschoolleerlingen in Roermond en Kerkrade. Deze pilot moet duidelijk maken of en in hoeverre De Liedjeskast een extra hulp is voor kinderen die moeite hebben met het onthouden en toepassen van de taalregels.

  Het project wordt ondersteund door de gemeenten Roermond en Kerkrade. Het onderzoek wordt begeleid door Maurice de Greef, verbonden aan de universiteit Maastricht en gastprofessor Leereffecten Laagopgeleiden en laaggeletterden aan de Vrije Universiteit Brussel. 

  Veel mensen hebben al gebruik gemaakt van het programma De Liedjeskast. Bedenkers, Marjan Suilen en Gé Reinders, krijgen regelmatig enthousiaste reacties en filmpjes van gebruikers. Eén van hen was Nicole Bronzwaer, docente aan de Vincent van Goghschool in Roermond. Zij was zó enthousiast dat ze in de Jumbo Gé en Marjan aansprak. Onder meer, dankzij haar, ontstond het initiatief om te gaan onderzoeken in hoeverre De Liedjeskast kan bijdragen aan het taalonderwijs op basisscholen. In Roermond, doet naast de Vincent van Goghschool ook de Kasteeltuin mee. In Kerkrade basisscholen De Schatkist en De Diabolo.

  Wat is De liedjeskast ?
  De Liedjeskast is een vrolijk digitaal taalprogramma dat alle zintuigen optimaal aanspreekt. Taalregels zijn makkelijker te onthouden door filmpjes, pictogrammen en kleuren, maar vooral door liedjes. Ook dyslectische kinderen kunnen gebruik maken van het programma door een speciaal lettertype. Marjan Suilen heeft het concept bedacht. Gé Reinders scheef mee aan de liedjes en was verantwoordelijk voor de productie. Samen ontwikkelden ze het programma en vonden een goede partner in Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl. Iedereen kan thuis gratis gebruik maken van De Liedjeskast op www.oefenen.nl
  lees meer…
 • 15 oktober 2018 Deadlines projectsubsidies voor literaire vertalingen bekend
  Het Nederlands Letterenfonds beoogt met de regeling Projectsubsidies voor Literaire Vertalingen de Nederlandse…

  Het Nederlands Letterenfonds beoogt met de regeling Projectsubsidies voor Literaire Vertalingen de Nederlandse literatuur te verrijken door de bevordering van vertalingen van belangrijk literair werk uit alle taalgebieden en genres. Literair vertalers kunnen met behulp van een projectsubsidie van het fonds investeren in kwaliteitsvolle vertalingen en in (de ontwikkeling van) hun talent.

  De regeling Projectsubsidies voor Literaire Vertalingen (PLV) vervangt sinds 2015 de herziene regeling projectwerkbeurzen voor literair vertalers. De nieuwe regeling biedt aanvragers meer inzicht in de manier waarop de hoogte van de subsidiebedragen wordt berekend.

  Deadlines
  Voor 2019 zijn er drie subsidierondes waarin de aanvragen worden behandeld:

  • Aanvraag binnen vóór 15 december 2018: besluit naar verwachting half april.
  • Aanvraag binnen vóór 15 april 2019: besluit naar verwachting eind juli.
  • Aanvraag binnen vóór 15 augustus 2019: besluit naar verwachting eind november.

  Aanvragen moeten altijd in het beginstadium van de vertaling worden ingediend. Wacht dus niet op de ‘sluitingsdatum’ van een specifieke ronde. U kunt uw aanvraag zonder bijlagen insturen. U krijgt vervolgens twee weken de tijd om uw aanvraag compleet te maken.

  Voorwaarden en meer info is hier te vinden. 
   

  lees meer…
 • 15 oktober 2018 De Stichting Nederlandse Dialecten lanceert dialect Spotifylijst
  De Stichting Nederlandse Dialecten lanceerde op woensdag 10 okober jl. de Spotifylijst Uit alle streken. Albert…
  De Stichting Nederlandse Dialecten lanceerde op woensdag 10 okober jl. de Spotifylijst Uit alle streken. Albert Bartelds (IJsselacademie) en Henk Scholte (Centrum Groninger Taal en Cultuur en maker/presentator van het streektaal radioprogramma Twij Deuntjes Veur Ain Cent) stelden de lijst samen. Deze eerste lijst met veertig nummers uit heel Nederland en Vlaanderen is een mooie kennismaking met muziek in de diverse streektalen uit alle delen van Nederland en Vlaanderen.

  De SND is van plan om geregeld nieuwe afspeellijsten op het SND-Spotify-account te zetten. De moeite waard voor alle dialectliefhebbers om dit account te volgen dus.

  De lijst wordt gelanceerd n.a.v. de Week van het Nederlands die door de Nederlandse Taalunie wordt georganiseerd.

  Stichting Nederlandse Dialecten (SND)
  De SND is een overlegorgaan voor streektaalbeleid, waarin vooral streektaalbeleidsmakers en taalwetenschappers vertegenwoordigd zijn. Het hoofddoel van de SND is het streven naar een wetenschappelijk onderbouwd streektaalbeleid. De SND organiseert daartoe populariserend-wetenschappelijke en culturele evenementen (Dialectendag, Streektaalconferentie), en verstrekt via publicaties en online informatie over de dialecten die in het Nederlandse taalgebied worden gesproken.

  lees meer…
meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen iedere discipline waarin het Huis werkzaam is, dan kunt u zich op deze pagina aanmelden voor een digitale nieuwsbrief.
agenda
 • 27 december 2018 13:00 - 23:30samenwerkings activiteit CineLOVA Laat Zien - Limburgse amateurfilms op L1 TV
  Na de culinaire hoogstandjes en alcoholische beproevingen van Kerstmis, hebben CineLOVA, L1 en het Huis voor de…
  Na de culinaire hoogstandjes en alcoholische beproevingen van Kerstmis, hebben CineLOVA, L1 en het Huis voor de Kunsten Limburg op donderdag 27 december a.s. nog een luchtig filmtoetje voor u op het menu staan: CineLOVA Laat Zien. Van 15.30 tot 23.30 uur worden op L1 TV maar liefst 31 films van Limburgse amateurfilmers uitgezonden.

  Jaarlijks produceren Limburgse amateurfilmers individueel en/of collectief tientallen reportages, documentaires en speelfilms. Deze films worden vertoond op amateurfilmfestivals in binnen- en buitenland. Een aantal films verdient een groter publiek. CineLOVA, het Limburgse platform voor non-professionele filmers, en het Huis voor de Kunsten Limburg selecteren daarom ieder jaar een aantal films voor CineLOVA Laat Zien.

  De 31 films van Limburgse makelij die op 27 december a.s. worden uitgezonden, zijn documentaires, filmische portretten, natuurreportages en fictiefilms. Zo is onder meer 'Die zwei blauen Augen' van Jef Caelen te zien, een documentaire over kunstenaar Jos Caelen. Caelen mocht met deze film de prijs voor de beste amateurfilm van Limburg in ontvangst nemen tijdens de Limburgse Filmdagen 2018 en de prijs voor beste non-fictiefilm tijdens het landelijke NOVA Filmfestival 2018. Ook de beste fictiefilm van het NOVA Filmfestival 2018 wordt vertoond tijdens CineLOVA Laat Zien, namelijk 'Groetjes, Henk' van Ineke en Peter Brouwers. Deze speelfilm gaat over een vrouw die gaat daten, maar waarbij helaas niet alles is wat het lijkt.

  CineLOVA Laat Zien toont ook (natuur)reportages, reisverslagen en documentaires over verre oorden als Canada, Nieuw-Zeeland en IJsland en over plaatsen dichter bij huis, zoals het Eyserbeekdal, Sweijkhuizen, Maastricht en het natuurgebied van de Grensmaas tussen Borgharen en Itteren. In het programma zijn ook filmportretten te zien o.a. van fotograaf en beeldend kunstenaar Fons Verhoeve en danseres Zoë Penders.

  KIjk voor meer info over CineLOVA Laat Zien, het uitzendschema en de filmbeschrijvingen op www.cinelova.nl.

naar de complete agenda…
prikbord
Er zijn geen prikbordberichten
disciplines

Het Huis voor de Kunsten Limburg komt u op allerlei plekken in het Limburgse kunst- en cultuurveld tegen. Het Huis is thuis in al deze disciplines:

organisaties

aangesloten bij het huis:

boerderijenstichting limburg bond heemschut limburg collegium ad mosam dans docenten vereniging limburg directeurenoverleg centra kunsteducatie limburg DOOR! ensemble ‘88 fashionclash federatie van limburgse mandoline verenigingen federatie van musea in limburg federatie voor amateur symfonie orkesten limburg fotobond limburg gilde van vrijwillige molenaars, afdeling limburg jeugdfonds cultuur limburg keramiek kring limburg kinjer vastelaovend leedjesfestival koninklijk nederlands zangersverbond - limburg koninklijke nederlandse muziek organisatie letterkundig centrum limburg limburgs geschied- en oudheidkundig genootschap limburgse bond van muziekgezelschappen limburgse bond van tamboerkorpsen Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs molenstichting limburg monumentenwacht limburg oud limburgse schuttersfederatie pop in limburg raod veur ‘t limburgs samewirkende limburgse vastelaovesvereniginge steunpunt archeologie & monumentenzorg limburg stichting alphons winters stichting behoud mijnhistorie stichting funerair erfgoed limburg stichting jo hansenprijs voor volkscultuur stichting kruisen en kapellen limburg stichting limburg geïmproviseerde muziek stichting limburgse componisten stichting limburgse kastelen stichting matty niël stichting ondergrondse werken stichting openluchttheaters limburg stichting wereld muziek concours kerkrade studium chorale talent & co toneelhuis lfa veldeke limburg verbindend netwerk koorzang limburg werkgroep industrieel erfgoed limburg werkgroep veldgewas
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?