welkom

Welkom op de website van het Huis voor de Kunsten Limburg. Het Huis is dé provinciale steunfunctie voor de Limburgse cultuursector (kunsten en erfgoed). Wij zijn een organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg. Op deze website kunt u informatie vinden over alle aangesloten organisaties en over de verschillende disciplines waarin wij werken.
Lees meer...

nieuws
 • 23 april 2018 Piepekoek: animatieserie voor de jongste Limburgers
  Sinds kort hebben Limburgse peuters hun eigen animatieserie: Piepekoek. In korte filmpjes van zo’n 20 seconden…
  Sinds kort hebben Limburgse peuters hun eigen animatieserie: Piepekoek. In korte filmpjes van zo’n 20 seconden spelen dieren de hoofdrol en wordt het bekende spelletje ‘kiekeboe’ (‘piepekoek’ in het Limburgs) gespeeld. De dieren praten in verschillende varianten van het Limburgs dialect en doen vaak humoristische, typisch Limburgse uitspraken. De filmpjes zijn te bekijken via www.piepekoek.nl op tablet en smartphone.
   
  Opgroeien met dialect lijkt steeds minder vanzelfsprekend te zijn voor jonge kinderen. Tegelijkertijd laten diverse recente onderzoeken zien dat tweetaligheid juist positief is voor de (hersen)ontwikkeling van kinderen. Kinderen die Limburgs én Nederlands praten blijken bijvoorbeeld beter te zijn in spelling. Genoeg redenen voor de Raod veur ’t Limburgs om kinderen al jong kennis te willen laten maken met het Limburgs dialect en de verschillende klankkleuren van het Limburgs. In nauwe samenwerking met mediabureau New Narrative en het Huis voor de Kunsten Limburg is daarom de animatieserie Piepekoek ontwikkeld. Ook is een tweetalig Piepekoek-lied gemaakt. Een echte meezinger die snel zal blijven hangen bij peuters en hun ouders. Beluister het via www.piepekoek.nl.
  lees meer…
 • 20 april 2018 #Parkstadfotografeert presenteert zijn vierde foto-expositie: FEEST!
  In het gemeentehuis van Schinnen presenteert #parkstadfotografeert zijn vierde foto-expositie: FEEST. Zestien geselecteerde…
  In het gemeentehuis van Schinnen presenteert #parkstadfotografeert zijn vierde foto-expositie: FEEST. Zestien geselecteerde fotografen laten zien wat ‘feest’ voor hen betekent. #parkstadfotografeert is een IBA-project van fotograaf Chris Keulen en toont het dagelijkse leven van Parkstad in foto’s aan de hand van thema's.

  We nodigen je van harte uit om aanwezig te zijn op de opening!
   
  Wanneer: 
  vrijdag 20 april

  Tijdstip:   
  15.30 uur: Inloop
  16.00 uur: Start officiële gedeelte
  16.15 uur: Bezoek expo en informeel samenzijn

  Locatie:   
  Gemeentehuis Schinnen, Scalahof 1

  We ontvangen je aanmelding graag vóór 19 april via info@iba-parkstad.nl
  lees meer…
 • 19 april 2018 Nieuw literatuurportret: De legende van de heilige Gerlach door Pierre Kemp
  In 1925 liet Pierre Kemp ((1886-1967) het Limburgs sagenboek het licht zien met legenden, sprookjes en sagen…
  In 1925 liet Pierre Kemp ((1886-1967) het Limburgs sagenboek het licht zien met legenden, sprookjes en sagen die hij tussen 1915 en 1924 genoteerd had. Een van de heiligen die meer aandacht krijgt, is de heilige kluizenaar Gerlach. Over de reden waarom die man zijn intrek nam in een holle eik, zwijgt Kemp in alle talen. Ludo Jongen: "Wellicht ging hij ervan uit dat zijn lezers dat wel wisten, bijvoorbeeld uit het werk van zijn voorgangers. Heden ten dage is die kennis veelal weggezakt. We zullen dus naar de bronnen moeten kijken." Lees het volledige artikel van Ludo Jongen, een van de auteurs van de Geschiedenis van de literatuur in Limburg, op www.hklimburg.nl/literatuurportret
 • 13 april 2018 Doe mee aan de verkiezing Vereniging van het Jaar!
  INSCHRIJVING VERLENGD T/M 23 APRIL

  Zet jouw vereniging in de schijnwerpers!

  Laat zien hoe gaaf jouw vereniging…
  INSCHRIJVING VERLENGD T/M 23 APRIL

  Zet jouw vereniging in de schijnwerpers!

  Laat zien hoe gaaf jouw vereniging is! Doe mee aan de verkiezing Vereniging van het Jaar. Alle sportclubs, cultuurverenigingen en -stichtingen in Nederland worden uitgedaagd hun unieke verenigingsverhaal te delen via www.verenigingvanhetjaar.nl.

  De verenigingen en stichtingen met de meeste stemmen en hoogste beoordeling worden beloond met mooie prijzen zoals Masterclasses van professionals die de vereniging verder helpen. Bovendien maakt een productiemaatschappij een professionele promotiefilm om de vereniging extra in de schijnwerpers te zetten.
  Dus meld je vereniging aan en zet jouw vereniging in de schijnwerpers! Aanmelden kan t/m 23 april, daarna kan er op jouw vereniging gestemd worden. Voor het werven van zo veel mogelijk stemmen, kun je gebruik maken van gratis promotiemateriaal. Mensen die hun stem uitbrengen op jouw vereniging maken ook kans op leuke prijzen.
  Voor meer informatie, nomineren en stemmen kijk op: www.verenigingvanhetjaar.nl.

  Deze verkiezing is een initiatief van NOC*NSF, Kunstbende en LKCA samen met de Rabobank. De verkiezing heeft als doel de kracht van de sport- en cultuurvereniging bij zoveel mogelijk Nederlanders in de schijnwerpers te zetten.

  lees meer…
 • 10 april 2018 Provincie helpt verenigingen met nieuwe privacywetgeving
  Per 25 mei 2018 geldt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Deze nieuwe Europese privacywetgeving…
  Per 25 mei 2018 geldt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Deze nieuwe Europese privacywetgeving heeft ook gevolgen voor Limburgse stichtingen en verenigingen. Daarom biedt de Provincie hen via het Huis voor de Sport Limburg en het Huis voor de Kunsten Limburg ondersteuning aan bij hun voorbereiding op de nieuwe wetgeving.
   
  De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) stelt strengere privacy-eisen aan het gebruik en de verwerking van persoonsgegevens. Nog niet alle verenigingen zijn zich bewust van de impact die de nieuwe wetgeving kan hebben. Om hen hiervan bewust te maken en tegelijkertijd concrete handvatten te bieden bij de voorbereiding erop, heeft de Stichting AVG voor Verenigingen een AVG-tool ontwikkeld. Verenigingen kunnen met deze tool een stappenplan doorlopen die hun administratie AVG-bestendig maakt. De Provincie maakt gebruik van deze AVG-tool en biedt alle Limburgse verenigingen de mogelijkheid gratis gebruik te maken van dit stappenplan. Via het Huis voor de Sport Limburg kunnen alle stichtingen en verenigingen in Limburg (sportief, cultureel, maar ook anderszins) toegang krijgen tot deze tool. Het stappenplan bestellen kan via www.hvdsl.nl/avg.

  lees meer…
 • 01 april 2018 Talent in Beeld: Bart Zwegers
  In april staat Bart Zwegers (Maastricht, 1985) centraal in onze rubriek ‘Talent in Beeld’. In 2012 bemachtigde…
  In april staat Bart Zwegers (Maastricht, 1985) centraal in onze rubriek ‘Talent in Beeld’. In 2012 bemachtigde Bart een promotieplaats bij de Universiteit Maastricht en startte zijn onderzoek naar de omgang met cultureel erfgoed in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk onder invloed van de opkomst van internationale organisaties als UNESCO enerzijds en lokale erfgoedclubs anderzijds. ”Erfgoed is interessant omdat het gaat over de manier waarop we met het verleden omgaan en de keuzes die gemaakt worden.”

  “Gelukkig heb ik veel positieve reacties op mijn proefschrift gekregen van beleidsmakers uit de praktijk. Ook ben ik gevraagd om de stuurgroep te adviseren die bezig is met de kandidaatstelling van het Limburgse heuvellandschap voor de UNESCO Werelderfgoedlijst.”

  Lees het volledige interview met Bart op www.hklimburg.nl/talent.
 • 30 maart 2018 Het grote DOOR! spektakel: SamenDOOR! op woensdagmiddag 27 juni 2018
  Noteer ‘m alvast! Op woensdagmiddag 27 juni 2018 vindt er een groots muzikaal DOOR! spektakel plaats bij Adams…
  Noteer ‘m alvast! Op woensdagmiddag 27 juni 2018 vindt er een groots muzikaal DOOR! spektakel plaats bij Adams Muziekcentrale in Ittervoort met onder andere jong muzikaal talent en andere verrassende facetten op het gebied van muziekonderwijs. Na afloop zijn er inspirerende workshops voor groepsleerkrachten van het primair onderwijs en vakleerkrachten van het voortgezet onderwijs. Maar bovenal is dit een onmisbare dag voor iedereen met een warm hart voor muziekonderwijs! Hou de website en social media van DOOR! in de gaten, binnenkort meer!


  lees meer…
 • 29 maart 2018 Nadere Subsidieregels Film 2018-2019 (nieuwe opzet Limburgs Filmfonds) bekend!
  Gedeputeerde Staten van Limburg hebben de nieuwe Nadere subsidieregels Film 2018-2019 bekendgemaakt. Doelstellingen…
  Gedeputeerde Staten van Limburg hebben de nieuwe Nadere subsidieregels Film 2018-2019 bekendgemaakt. Doelstellingen van de subsidieregeling zijn het stimuleren van het produceren van films in de provincie Limburg en het stimuleren van een levendig filmklimaat. Onderliggende doelstellingen zijn het stimuleren van de economie (werkgelegenheid), het versterken van de cultuur (talentontwikkeling, artistieke kwaliteit) en het vergroten van de branding (Limburg promotie) van Nederlands-Limburg. Aanvragen kunnen in twee tranches worden ingediend: ‘Bijlage 1: Filmproducties’ (lange films met een (inter)nationale bioscooprelease) en ‘Bijlage 2: Limburgse Talentontwikkeling’ (korte of lange producties van makers die minimaal drie lange of max. 5 korte professionele filmproducties gemaakt hebben).

  De nieuwe regeling beoordeeld aanvragen op basis van oorspronkelijkheid, talentontwikkeling, financiële haalbaarheid en distributie en Limburgse draaidagen. In tegenstelling tot de vorige regeling worden nu niet alleen de hoogst scorende aanvragen, maar alle aanvragen inhoudelijk getoetst en voorgelegd aan de Provinciale Adviescommissie Film.

  T.o.v. de vorige regeling is ook de max. hoogte van de bijdrage van de Provincie Limburg in ‘Bijlage 2: Limburgse Talentontwikkeling’ gewijzigd. In bijlage 1 bedraagt de hoogte van een subsidie voor een filmproductie maximaal 50% van de subsidiabele kosten en maximaal € 100.000,-. Binnen deze bijlage wordt jaarlijks slechts één aanvraag gehonoreerd. In bijlage 2 bedraagt de hoogte van een subsidie voor een korte film nu maximaal 75% van de subsidiabele kosten en maximaal € 20.000,-. De hoogte van een subsidie voor een lange film in Bijlage 2 bedraagt maximaal 50% van de subsidiabele kosten en maximaal € 50.000,-.

  Een subsidieaanvraag kan in 2018 vanaf 1 augustus 2018 worden ingediend en dient uiterlijk 1 oktober 2018 te zijn ontvangen door Gedeputeerde Staten.

  Kijk voor meer info op de website van de Provincie Limburg. Klik hier om de nieuwe regeling te bekijken en/of te downloaden.  
 • 29 maart 2018 Impuls muziekonderwijs: langer open tot budget bereikt
  Gezien het goede nieuws vanuit het ministerie van OCW dat er € 5 miljoen extra budget beschikbaar is voor de…

  Gezien het goede nieuws vanuit het ministerie van OCW dat er € 5 miljoen extra budget beschikbaar is voor de Impuls muziekonderwijs, wordt de derde aanvraagronde verlengd tot het budget bereikt is (uiterlijk 29 juni). Hiermee hebben scholen die hun muziekonderwijs willen verbeteren en vanaf aankomend schooljaar daarmee aan de slag willen, nog de mogelijkheid om subsidie aan te vragen.

  Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst, totdat het budget bereikt is. Om te zorgen dat scholen genoeg tijd hebben om hun plannen te implementeren voor volgend schooljaar, blijft deze ronde tot en met uiterlijk 29 juni open. Wanneer het budget eerder op is, sluit de Impuls muziekonderwijs ook.

  Het Fonds voor Cultuurparticipatie is erg blij met de mogelijkheid om deze ronde twee keer zoveel scholen te kunnen ondersteunen dan origineel mogelijk was. Op dit moment maken al ruim 1.000 scholen gebruik van een subsidieregeling en dat wordt uitgebreid naar 1.600 scholen. Ga dus snel naar de pagina van de Impuls muziekonderwijs en vraag voor jouw school!
   

  lees meer…
 • 26 maart 2018 Lentewedstrijd YoungPoets 2018
  Thema ‘Vriendschap’

  Het is lente. Reden voor de redactie van taalplatform YoungPoets om in samenwerking…
  Thema ‘Vriendschap’

  Het is lente. Reden voor de redactie van taalplatform YoungPoets om in samenwerking met poëziesite Meander een gedichtenwedstrijd voor jonge dichters tussen de 14 en 25 jaar te organiseren. Het thema van de wedstrijd is ‘Vriendschap’. Bij een vriendschap zijn vertrouwen en onvoorwaardelijkheid belangrijke eigenschappen. Dat zorgt voor een veilig gevoel, maar vraagt ook om kwetsbaarheid. Heb jij leuke, mooie, maffe, verrassende of moeilijke ervaringen met vriendschap en kun je die tot een gedicht vormen? Of heb je poëtische gedachten over vriendschap die je wilt delen met de rest van de wereld? Doe dan mee en schrijf een (niet eerder gepubliceerd) gedicht van maximaal 500 woorden en plaats dit vóór maandag 4 mei 2018 op www.youngpoets.nl (onder het kopje publiceren en in de wedstrijdcategorie ‘Vriendschap’). Je maakt dan kans op de volgende prijzen:

  1e prijs: Digitale dichtcoaching door dichter Runa Svetlikova (winnares Jo Peters poëzieprijs 2016). Onlangs verscheen haar nieuwe bundel Drieëntwintig tips om de hond en je demonen aan de lijn te houden. Ook win je twee toegangskaartjes voor het Bonnefantenmuseum, waar onder andere de expositie ‘Making money for my friends’ te zien is, de bundel Binnenplaats van Joost Baars (winnaar VSB Poëzieprijs 2018), een exemplaar van poëzietijdschrift Awater én een exemplaar van literair tijdschrift Ochtendlicht.

  2e prijs: Een jaarabonnement op poëzietijdschrift Awater, de bundel Drieëntwintig tips om de hond en je demonen aan de lijn te houden, een Plint-poëzieposter, twee toegangskaartjes voor het Bonnefantenmuseum en een exemplaar van literair tijdschrift Ochtendlicht.

  3e prijs: Een boekenbon t.w.v. € 15, de bundel Drieëntwintig tips om de hond en je demonen aan de lijn te houden, een exemplaar van poëzietijdschrift Awater, twee toegangskaartjes voor het Bonnefantenmuseum en een exemplaar van literair tijdschrift Ochtendlicht.

  lees meer…
 • 26 maart 2018 Via Zuid: Makersdag voor (jonge) cultuurmakers
  Programma:
  13.30 – 17.30 uur (met pauze): Thematisch programma met aandacht voor programmeren/sales en marketing…
  Programma:
  13.30 – 17.30 uur (met pauze): Thematisch programma met aandacht voor programmeren/sales en marketing | fondsenwerving |werkresidenties.

  Gastsprekers:
  - Violien Vocks (Toneelprogrammering, vlakkevloer-serie, Explore Festival, Afdeling Marketing, (Programmering en Sales) van Parkstad Theaters Limburg.
  - Fiedel van der Hijden, programmeur Cultura Nova.
  - Jop Vermeesch, matchmaker cultuur in Parkstad namens Landelijke fondsen (oa FPK).
  - Saman Amini, theatermaker .
  - Anke Riesenkamp, Salon Kasteel Baexem.
  - Lola Bogaert + Gilles Groot (makers).

  18.00 - 19.00 uur: samen eten (optioneel)
  20.00 uur: bezoek voorstelling Samenloop van Omstandigheden - (optioneel) in Cultuurhuis

  Inschrijven: via het online aanmeldformulier.

  Datum: dinsdag 8 mei 2018, aanvang: 13.30 uur
  Locatie: Cultuurhuis Heerlen (op loopafstand van het station)

    lees meer…
 • 22 maart 2018 Stagevacature COMMUNICATIE (meewerkstage 32-36 uur)
  Huis voor de Kunsten Limburg zoekt een creatieve, veelzijdige, hands-on communicatiestagiair(e).…
  Huis voor de Kunsten Limburg zoekt een creatieve, veelzijdige, hands-on communicatiestagiair(e).

  Organisatieprofiel
  Het Huis voor de Kunsten Limburg is dé provinciale steunfunctie voor de Limburgse cultuursector (kunsten en erfgoed). Je komt ons op allerlei plekken in het Limburgse kunst- en cultuurveld tegen. Het Huis is thuis in muziek, toneel, dans, beeldende kunst, film & fotografie, literatuur, musea, streektaal, monumenten en cultuurparticipatie. Onze medewerkers houden zich onder andere bezig met beleid, organisatie en communicatie om zo bij te dragen aan een krachtig cultureel Limburg.
  Het Huis wordt gefinancierd door de Provincie Limburg.

  Onze toekomstige stagiair(e) communicatie:
  • Volgt een HBO-opleiding in (marketing)communicatie;
  • Heeft affiniteit met de Limburgse kunst- en cultuursector;
  • Heeft kennis van diverse communicatiemiddelen en weet deze op een creatieve manier in te zetten;
  • Heeft ervaring met het beheer van websites en nieuwsbrieventools;
  • Heeft ervaring met het beheer van social media;
  • Heeft ervaring met Google Analytics;
  • Heeft een goede beheersing van de Nederlandse taal in zowel woord als geschrift;
  • Heeft een goede, creatieve en vlotte pen en kan in diverse stijlen schrijven;
  • Is bij voorkeur (enigszins) bekend met programma’s als Adobe Photoshop, Illustrator en Indesign;
  • Heeft een pro-actieve houding en kan zelfstandig werken.

  Wat bieden wij?
  • Een professionele werkomgeving in Roermond (locatie: Ondernemersplein Limburg) met een goede bereikbaarheid (ook met het ov);
  • Afwisseling door het brede palet aan culturele disciplines en het grote netwerk waarvoor wij werken;
  • Werken in een enthousiast team met veel ervaring;
  • De kans om samen met ons te werken aan de vernieuwing en uitbreiding van diverse communicatiemiddelen van het Huis;
  • Ruimte voor eigen inbreng en uitvoering van eigen ideeën;
  • Ruimte voor eigen ontwikkeling;
  • Een stagevergoeding van €250,- (bruto) per maand op basis van een fulltime stageweek (36 uur).

  Binnen deze stage maak je deel uit van het team PR & Communicatie en ondersteun je de twee medewerkers van de afdeling. De stageperiode wordt bepaald in overleg, er zijn meerdere mogelijkheden. Onze voorkeur gaat uit naar een periode van minimaal 16 weken en uiterlijk september a.s. starten.

  Interesse?
  Stuur dan voor 16 april 2018 jouw CV en een motivatie naar Julie Janssen (jjanssen@hklimburg.nl) en Maaike Frencken (mfrencken@hklimburg.nl). Wil je meer informatie? We zijn tijdens kantooruren te bereiken via T 0475 399299.

  lees meer…
 • 22 maart 2018 Bart Deckers nieuwe dirigent van het LBM Jeugdorkest
  Met trots presenteert de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) haar nieuwe dirigent voor het LBM Jeugdorkest:…
  Met trots presenteert de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) haar nieuwe dirigent voor het LBM Jeugdorkest: Bart Deckers (1985). Daarmee volgt Bart Deckers Björn Bus op, die zich jarenlang heeft ingezet voor de LBM in het algemeen en specifiek voor het LBM Jeugdorkest. Barts aanstekelijk enthousiasme en bruisende ideeën zijn doorslaggevend geweest in zijn benoeming als nieuwe dirigent van het LBM Jeugdorkest.

  Bart Deckers begon zijn muzikale carrière als trombonist bij Harmonie Amicitia te Boukoul. Zijn tromboneleraar was Ger Reijnders. Op vijftienjarige leeftijd maakte hij de overstap naar tuba en werd Rob Geurts zijn docent. Nadat hij zijn MBO-opleiding Sociaal Pedagogisch Werk had afgerond, ging hij naar het Artez Conservatorium te Enschede alwaar hij studeerde bij hoofdvakdocent Joost Smeets. Gelijktijdig studeerde hij ook aan het Mozarteum te Salzburg bij prof. Andreas Hofmeir. In 2009 studeerde hij cum laude af.

  Na zijn tubastudie is hij begonnen aan de opleiding HaFaBra-directie bij Fried Dobbelstein. Deze studie heeft hij in september 2013 met goed gevolg afgerond. Masterclasses heeft hij gevolgd bij o.a. Jan Cober, Alex Schillings en Maurice Hamers.

  Bart Deckers remplaceerde en remplaceert nog regelmatig bij o.a. het Orkest van het Oosten (Nederlands symfonieorkest), het Sinfonieorchester Aachen, Mozarteum Orchester, het Residentie Orkest, philharmonie zuidnederland en speelde hij in het Nationaal Jeugd Orkest. Verder heeft hij onder grote dirigenten mogen musiceren, zoals Jaap van Zweden, Sir. Simon Denis Rattle, Neeme Järvi en Michel Tabchnik. Ook heeft hij verschillende solo-optredens mogen verzorgen met o.a. Harmonie St. Michaël Thorn en JungeBläserPhilharmonie NRW.

  Met de ervaringen die hij opdeed en doet in de symfonische wereld dirigeert hij actief in de HaFaBra-muziekwereld. Momenteel is hij dirigent van Fanfare Eendracht Dieteren, Harmonie St. Joseph 1880 Weert, Fanfare St. Cornelius Vortum-Mullem, Fanfare St. Wiro ’t Reutje Sint-Odiliënberg, Fanfare Eendracht Nieuwenhagerheide en Fanfare Eendracht Baarlo. 

  lees meer…
 • 22 maart 2018 Cultureel en Euregionaal programma: Grensverleggers
  Grensverleggers is een driejarige programmalijn die de culturele en artistieke samenwerking tussen Vlaanderen en…
  Grensverleggers is een driejarige programmalijn die de culturele en artistieke samenwerking tussen Vlaanderen en Zuid-Nederland wil versterken. 

  In opdracht van en met financiële ondersteuning van de Nederlandse provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland maakt Grensverleggers t/m december 2020 samen jaarlijks ruim 200.000 euro beschikbaar voor nieuwe projecten. De geselecteerde projecten worden mee gecommuniceerd door deBuren en ontvangen een bedrag van 2.500 tot 20.000 euro.

  Naar welke projecten is Grensverleggers op zoek?
  Grensverleggers ondersteunt projecten met bovenlokaal publieksbereik die leiden tot duurzame verbanden tussen cultuurmakers uit Vlaanderen en één of meerdere van de betrokken Nederlandse grensprovincies.
  Het doel is om de samenwerking tussen Vlaanderen en Zuid-Nederland op het vlak van kunst en cultuur vanzelfsprekender en duurzamer te maken.

  Wie kan zich aanmelden?
  Grensverleggers is er voor organisaties of personen met rechtspersoonlijkheid gevestigd in Vlaanderen, Brussel, Nederlands Limburg, Noord-Brabant of Zeeland. Zij kunnen zich aanmelden met projecten waarvoor ze ofwel op zoek zijn naar een partner in het andere land - Grensverleggers probeert dan te helpen – ofwel al een Vlaams - Zuid-Nederlands partnerschap op touw hebben.

  Criteria en voorwaarden zijn hier te vinden. 

  lees meer…
 • 20 maart 2018 Boek 'Verhaole oet 't Wormdal' door Jean Paulssen
  Op vrijdag 20 april wordt op feestelijke wijze in zaal d’r Eck te Rimburg het nieuwe boek ‘Verhaole oet ’t…
  Op vrijdag 20 april wordt op feestelijke wijze in zaal d’r Eck te Rimburg het nieuwe boek ‘Verhaole oet ’t Wormdal’ van Jean Paulssen gepresenteerd. De 100 pagina’s tellende verhalenbundel is geschreven in het dialect. De prachtige zwart-wit tekeningen in het boek zijn van de hand van Jan Leenders uit Maastricht. Pierre Logister verzorgde de redactie en de lay-out.

  Het boek
  Na diverse kinderboeken en o.a. zijn boek over grensrivier de Worm neemt de Rimburgse schrijver ons deze keer mee door de verschillende plaatsen in het mooie Wormdal. Denk maar aan zijn ‘Brokkelze’, Eijgelshoven en Haanrade, maar ook dorpen aan de andere kant van de Worm komen aan bod.
  Heel wat verhalen en leuke voorvallen, over het wel en wee in het dorpsleven, passeren in 32 hoofdstukken de revue. Vaak heeft hij ze in de loop der jaren persoonlijk beleefd, of opgetekend uit de mond van familie, vrienden of dorpsbewoners. De ‘vrolijke noot’ ontbreekt natuurlijk niet.
  ‘Zoeë góng dat vreuger en kroog me, of me wool of nit, inne bukkum in de pan’. Of gewoon ‘dökker ing gekuufd!’

  Presentatie
  Tijdens de presentatie op 20 april, aanvang 19.30 uur, wordt er een dia klankbeeld over het Wormdal getoond, wordt er voorgelezen en wordt er een eerste exemplaar aan de makers overhandigd. Medewerking wordt die avond verleend door het ‘Victoria Koperkwintet’ en ‘Ensemble Quattro Vocale’.
  Joep Kleinen is de presentator van de avond.

  Reserveren
  Via onderstaand mailadres kunt u het boek reserveren via heemkundelandgraaf1982@gmail.com. In de voorverkoop kost het boek € 6,50 Daarna wordt het € 9,95. Na de presentatie in d’r Eck kunt u de bestelling betalen en meenemen. Voor bestellingen buiten Landgraaf komen er verzendkosten bij.
                                                                                                                                   
 • 19 maart 2018 Doe mee aan de verkiezing Vereniging van het Jaar!
  Zet jouw vereniging in de schijnwerpers!

  Laat zien hoe gaaf jouw vereniging is! Doe mee aan de verkiezing Vereniging…
  Zet jouw vereniging in de schijnwerpers!

  Laat zien hoe gaaf jouw vereniging is! Doe mee aan de verkiezing Vereniging van het Jaar. Alle sportclubs, cultuurverenigingen en -stichtingen in Nederland worden uitgedaagd hun unieke verenigingsverhaal te delen via www.verenigingvanhetjaar.nl.

  De verenigingen en stichtingen met de meeste stemmen en hoogste beoordeling worden beloond met mooie prijzen zoals Masterclasses van professionals die de vereniging verder helpen. Bovendien maakt een productiemaatschappij een professionele promotiefilm om de vereniging extra in de schijnwerpers te zetten.
  Dus meld je vereniging aan en zet jouw vereniging in de schijnwerpers! Aanmelden kan tot 9 april, daarna kan er op jouw vereniging gestemd worden. Voor het werven van zo veel mogelijk stemmen, kun je gebruik maken van gratis promotiemateriaal. Mensen die hun stem uitbrengen op jouw vereniging maken ook kans op leuke prijzen.
  Voor meer informatie, nomineren en stemmen kijk op: www.verenigingvanhetjaar.nl.

  Deze verkiezing is een initiatief van NOC*NSF, Kunstbende en LKCA samen met de Rabobank. De verkiezing heeft als doel de kracht van de sport- en cultuurvereniging bij zoveel mogelijk Nederlanders in de schijnwerpers te zetten.

  lees meer…
 • 17 maart 2018 NIEUW: Boek ‘Museum Open U – Toolkit toegankelijk museum’
  Nederland kent zo'n 3,5 miljoen mensen met een beperking. Vaak is een museumbezoek voor hen praktisch gezien een…
  Nederland kent zo'n 3,5 miljoen mensen met een beperking. Vaak is een museumbezoek voor hen praktisch gezien een lastige aangelegenheid. Door de gastvrijheid van je musea ook voor deze mensen te vergroten grijp je een kans aan om niet alleen meer bezoekers te trekken maar word je letterlijk een museum voor iedereen.

  In de toolkit ‘Museum Open U’ staat alles op een rij wat er gedaan kan worden om de toegankelijkheid van een museum voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking te verbeteren. Dit kan al met relatief eenvoudige, low-budget oplossingen. Maar je kan natuurlijk ook kiezen voor een grootschaligere aanpak. Aan de hand van een handige zelfscan-checklist en de inspirerende voorbeelden die in deze toolkit staan loods je je museum eenvoudig een gastvrije toekomst in Dit boek is een absolute must-have voor iedere museum-directeur, curator, educatiemedewerker, tentoonstellingsontwerper; kortom iedereen die in en rondom musea werkt.

  Het boek kost €15,- en is verkrijgbaar in de webshop van het Van Abbemuseum

  lees meer…
 • 14 maart 2018 Kabinet waardeert cultuur met flinke investeringen
  Door flinke investeringen zorgt minister Ingrid van Engelshoven (cultuur) dat kunst en erfgoed in Nederland ook…
  Door flinke investeringen zorgt minister Ingrid van Engelshoven (cultuur) dat kunst en erfgoed in Nederland ook in de toekomst van topkwaliteit blijft. Het kabinet investeert structureel € 80 miljoen in cultuur. Voor erfgoed en monumenten wordt de komende jaren € 325 miljoen extra beschikbaar gesteld.

  Minister Van Engelshoven: “Met deze investeringen wil ik de cultuursector in Nederland laten floreren. Ik wil nieuwe generaties laten doorbreken. Ik wil kinderen al op jonge leeftijd enthousiast maken voor cultuur. En ik wil investeren in monumenten voor een mooie leefomgeving. Onze cultuur verdient het om in volle bloei te staan.”

  Meteen het rapport lezen? Klik hier

  lees meer…
 • 09 maart 2018 Literatuurportret: Frans Erens en Limburg
  Voor de rubriek ‘Literatuurportret’ op onze website schreef Emile Ramakers een artikel over schrijver Frans…
  Voor de rubriek ‘Literatuurportret’ op onze website schreef Emile Ramakers een artikel over schrijver Frans Erens (1857-1935). “Frans Erens blijft letterkundigen en lezers boeien, zeker als het gaat om inkijkjes in de Limburgse samenleving van een eeuw geleden.”

  “In 1912 verscheen in het tijdschrift De Nieuwe Gids het satirische verhaal ‘De burgemeester. Proeve eener ernstige karakteristiek’ door een zekere Richard Savels. In een niet nader genoemde kleine gemeente speelt zich een beschamend conflict af tussen raadsleden en burgervader.
   
  Achter het pseudoniem Richard Savels schuilt een van Limburgs meest succesvolle auteurs ooit: Frans Erens. Tot op de dag vandaag werden zijn verhalen, beschouwingen en herinneringen keer op keer uitgegeven, maar het duurde tot 2017 dat ‘De burgemeester’ weer het daglicht zag, in een door Jean Frins bezorgde verzameling van niet eerder gebundelde verhalen, onder de titel De Burgemeester.
   
  Dat het naamloze stadje Erens’ geboorteplaats Schaesberg in Zuidoost-Limburg was, is vrijwel zeker, maar wie was de potentaat ‘Smiecht van der Ganf’ (zoals de burgemeester in het verhaal heet) en welke historische gebeurtenissen schuilen er achter het verhaal over vriendjespolitiek? Een en ander wacht nog op gedegen archiefonderzoek.”
   
  Lees het volledige artikel op www.hklimburg.nl/literatuurportret.
 • 08 maart 2018 Speciale museumrondleidingen voor mensen met dementie
  Samenwerking Alzheimer Nederland, Dementievriendelijk Roermond en museum Cuypershuis

  Het Cuypershuis organiseert…
  Samenwerking Alzheimer Nederland, Dementievriendelijk Roermond en museum Cuypershuis

  Het Cuypershuis organiseert weer rondleidingen gericht op mensen met dementie en hun partner of mantelzorger. Deze buitengewone wandeling door het museum geeft veel ruimte om mee te praten over herinneringen aan vroeger, die weer verbonden worden aan de getoonde objecten. De speciale rondleidingen staan gepland op de vrijdagen 20 april, 21 september en 14 december, steeds van 14 tot 16 uur. Deelname is gratis, aanmelden kan bij het Cuypershuis Roermond.

  Zoals je voor een rolstoelrijder een hellinkje naast de trap legt, zo organiseren musea zoals het Cuypershuis speciale rondleidingen voor mensen met dementie. Daarin wordt rekening gehouden met hun beperking in tempo en concentratie, een geringere spanningsboog en de aard van het geheugen, die feiten van vroeger gemakkelijker terughaalt dan recente.

  Kijken naar kunst doet een beroep op je lange termijn geheugen en biedt mensen met dementie de mogelijkheid om ideeën en persoonlijke ervaringen uit te wisselen. Bovendien stimuleert kijken naar kunst de hersenen door middel van cognitieve oefening. Onderzoek toont aan dat dit een positief effect heeft op de gezondheid.

  Dementievriendelijk Roermond
  Als het eenmaal zo ver is, dat je zorg nodig hebt voor je dementie, dan is deze zorg momenteel goed geregeld. Maar met een verdubbeling van het aantal mensen met dementie in 2040 kun je er als samenleving niet langer omheen om plaats in te ruimen voor een zo plezierig mogelijke voortzetting van je leven, ook buiten de zorg. Dat worden we ons steeds meer bewust en daarvoor organiseert Alzheimer Nederland maar ook de gemeente Roermond initiatieven onder de koepel van Dementievriendelijk Roermond.

  Speciale museumrondleidingen voor mensen met dementie:
  Op de vrijdagen 20 april, 21 september en 14 december steeds van 14.00 tot 16.00 uur.
  Gratis deelname, aanmelden bij het Cuypershuis.

  Meer info:
  www.dementievriendelijkroermond.nl
  www.alzheimer-nederland.nl/regios/midden-limburg
  www.facebook.com/alzheimercaferoermond

    lees meer…
 • 08 maart 2018 Fotowedstrijd Document Nederland Junior
  Voor de 10e keer organiseert het Rijksmuseum de fotowedstrijd Document Nederland Junior voor jongeren uit het voortgezet…
  Voor de 10e keer organiseert het Rijksmuseum de fotowedstrijd Document Nederland Junior voor jongeren uit het voortgezet onderwijs en dit jaar ook voor mbo studenten! Stuur je fotoserie in en maak kans op een eigen tentoonstelling in het Rijksmuseum. Thema: café, club of kantine.

  Meedoen
  • Stuur je fotoserie in voor 5 juni 2018
  • Maximaal 5 foto’s
  • Met een korte beschrijving (maximaal 250 woorden)
  • Via dit formulier kun je meedoen.

  Thema: café, club of kantine
  Welke rol spelen deze plekken in jouw leven? Waar ontmoet jij vrienden en kun je ontspannen? Of hoe ontsnap je aan prestatiedruk, ouders en school? Kies je eigen insteek om dit thema vast te leggen.

  Wat kun je winnen?
  De makers van de tien beste series worden geselecteerd door een vakjury en stemmen op scholieren.com. Zij worden uitgenodigd om in twee masterclasses, gegeven door Stacii Samidin en de experts van het Rijksmuseum, een eigen fototentoonstelling te maken. Tijdens de uitreiking worden de winnaars bekend gemaakt, zij lopen een dag mee met Stacii Samidin. De MBO-winnaar krijgt een stage aangeboden bij het Rijksmuseum.

  Document Nederland
  Deze wedstrijd loopt gelijk met het project Document Nederland. Sinds 1975 vraagt het Rijksmuseum elk jaar aan een Nederlandse fotograaf om een actueel thema in beeld te brengen. Bij elkaar vormen deze foto’s een beeld van Nederland door de jaren heen. Dit jaar vraagt het Rijksmuseum aan fotograaf Stacii Samidin om (het verdwijnende) Café in Nederland in beeld te brengen.

  lees meer…
 • 08 maart 2018 Raad voor Cultuur: sectoradvies theater
  Iedere Nederlander, ongeacht leeftijd, culturele achtergrond, inkomen, opleiding of woonplaats, moet optimaal toegang…
  Iedere Nederlander, ongeacht leeftijd, culturele achtergrond, inkomen, opleiding of woonplaats, moet optimaal toegang hebben tot theater. Dat stelt de Raad voor Cultuur in haar sectoradvies. De raad geeft vier aanbevelingen voor theaterbeleid.

  In het advies pleit Raad voor Cultuur voor een inclusieve, pluriforme theatersector die een breed en landelijk kwalitatief hoogstaand aanbod koppelt aan de lokale worteling van instellingen. Dit is gebaseerd op een analyse van artistieke, maatschappelijke en economische ontwikkelingen in de theatersector. De Raad geeft een viertal aanbevelingen in het rapport. Meer hierover? Klik hier.

  lees meer…
 • 08 maart 2018 Onderzoeksrapport Impuls muziekonderwijs
  Scholen en muziekpartners die gebruik maken van de subsidieregeling Impuls muziekonderwijs geven aan dat muziekonderwijs…
  Scholen en muziekpartners die gebruik maken van de subsidieregeling Impuls muziekonderwijs geven aan dat muziekonderwijs terug is in de school en dat het aan kwaliteit gewonnen heeft. Dat blijkt uit het onderzoek dat Sardes in opdracht van het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft uitgevoerd naar de effecten van de regeling. Daarnaast geven leerkrachten aan zich door de Impuls vaardiger te voelen in het geven van muziekonderwijs en meer zelfvertrouwen te hebben op het gebied van muziek.

  De eerste lichtingen gehonoreerde scholen zijn ondertussen één tot twee jaar bezig met hun projecten. Omdat het Fonds graag wil weten hoe de Impuls muziekonderwijs in praktijk wordt gebracht en wat het effect van de regeling is hebben we onderzoeksbureau Sardes gevraagd een kwalitatief onderzoek uit te voeren bij deze eerste groep scholen.

  Vanzelfsprekende basis
  De Impuls muziekonderwijs heeft muziek op de kaart gezet op de scholen die meedoen aan de regeling. Voor borging van de resultaten en positieve effecten op het gehele onderwijs is het van belang dat de basis voor muziekonderwijs al op de pabo’s wordt gelegd. Om deze reden heeft het Fonds voor Cultuurparticipatie sinds 2017 de subsidieregeling Professionalisering muziekonderwijs pabo’s. Alle pabo’s in Nederland kunnen hiervan gebruik maken. Zo kan de afgestudeerde pabostudent straks als groepsleerkracht de regie nemen over het muziekonderwijs en muziek maken met zijn of haar klas.


  lees meer…
 • 08 maart 2018 Onderzoek naar de relatie tussen het zelf produceren van media en kritische reflectie op media bij leerlingen
  Wat leren leerlingen eigenlijk wanneer ze zelf media produceren? Hoe werkt het leerproces bij leerlingen tijdens…
  Wat leren leerlingen eigenlijk wanneer ze zelf media produceren? Hoe werkt het leerproces bij leerlingen tijdens het maken van mediaproducties? Op welke manieren draagt het zelf produceren van media bij aan het kritisch reflecteren op media door leerlingen? Stoelwinder (Radboud Universiteit Nijmegen) onderzoekt in haar scriptie de relatie tussen het zelf produceren van media en kritische reflectie op media bij leerlingen in het voortgezet onderwijs in het kader van mediawijsheid.

  Onderzoeksvragen
  In het onderzoek is de relatie tussen het zelf produceren van media en kritische begrip op media bij leerlingen op de Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle beschouwd. Deze relatie is aan de hand van drie verschillende aspecten geanalyseerd:
  • de (reflectieve) handelingen van de leerlingen tijdens het maakproces;
  • de (reflectieve) handelingen van de leerlingen achteraf aan het maakproces; en,
  • de inhoudelijke uitspraken van de leerlingen.

  Direct het rapport lezen? Klik hier.

  lees meer…
 • 06 maart 2018 Doe mee aan Write Now!: dé schrijfwedstrijd voor jong talent van 15 t/m 24 jaar
  Zoek jij een podium voor jouw taal? Wil jij graag gelezen worden en jouw schrijfskills verder ontwikkelen? Doe…
  Zoek jij een podium voor jouw taal? Wil jij graag gelezen worden en jouw schrijfskills verder ontwikkelen? Doe dan mee aan Write Now!, dé schrijfwedstrijd voor jong talent van 15 t/m 24 jaar. 

  De prijsuitreiking in Venlo vindt plaats op vrijdag 11 mei in Poppodium Grenswerk. Voorafgaand aan de prijsuitreiking kunnen de deelnemers een gratis schrijfworkshop volgen door Lotte Lentes. 

  Meer info via Facebook of de website

  lees meer…
 • 01 maart 2018 Talent in Beeld maart 2018: Leon Frantzen
  Leon Frantzen (Weert, 1998) verhuisde op zijn zesde naar Italië, het geboorteland van zijn moeder. Daar kreeg…
  Leon Frantzen (Weert, 1998) verhuisde op zijn zesde naar Italië, het geboorteland van zijn moeder. Daar kreeg hij zijn eerste vioolles. Op zijn tiende ging hij euphonium spelen en drie jaar later werd hij toegelaten tot de vooropleiding van het conservatorium van Verona. Toen hij enkele jaren later naar Mönchengladbach vertrok voor een uitwisselingsjaar, beviel dat zo goed dat hij besloot in Duitsland te blijven. “Daardoor kon ik ook regelmatig ensembles en orkesten van mijn middelbare school en de muziekschool dirigeren.” In 2017 begon Leon aan het Conservatorium Maastricht met HaFa-Directie en momenteel bereidt hij zich in alles voor op een toekomst als dirigent.

  Lees het volledige interview met Leon én een toelichting van Silvia Segers-Weusten, onze consulent Muziek, over de dirirgentenworkshopreeks ‘De Maestro’ op www.hklimburg.nl/talent.

 • 28 februari 2018 Open inschrijving DVERS 2018 van start!
  Meld jouw act nu aan voor hét showcasefestival van de Euregio

  Op zaterdag 29 september 2018 vindt alweer de…
  Meld jouw act nu aan voor hét showcasefestival van de Euregio

  Op zaterdag 29 september 2018 vindt alweer de tiende editie van het euregionale popfestival DVERS plaats in Sittard. Het festival DVERS bestaat uit drie onderdelen: een conferentie voor professionals uit de popsector, een netwerkbijeenkomst voor programmeurs en boekers uit de Euregio en een euregionaal showcasefestival. Tijdens het showcasefestival zullen ruim 70 acts het podium betreden en hun kunsten vertonen aan de bezoekers en professionals uit de muziekindustrie. Acts uit Nederlands en- Belgisch Limburg en de Duitse regio’s Nederrijn en Aken kunnen zich vanaf vandaag opgeven om in aanmerking te komen voor een optreden tijdens dit showcasefestival, welke in de avond plaatsvindt in en rondom het stadscentrum van Sittard.

    lees meer…
 • 26 februari 2018 Raad voor Cultuur: Toekomst Cultuurbeleid voor de audiovisuele sector
  Een systeem met heffingen en quota, een overkoepelend AV Fonds en één herkenbaar ondemand-platform. Daarmee zal…
  Een systeem met heffingen en quota, een overkoepelend AV Fonds en één herkenbaar ondemand-platform. Daarmee zal de Nederlandse audiovisuele sector beter kunnen meekomen in de ongekende dynamiek die de komst van (media)bedrijven zoals Netflix, Google, Facebook, Apple en Amazon heeft veroorzaakt. Dit soort buitenlandse bedrijven moet mee-investeren in Nederlandse culturele audiovisuele producties.

  Deze maatregelen adviseert de Raad voor Cultuur in het rapport ‘Zicht op zo veel meer’ dat werd aangeboden aan de ministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hun voorgangers hadden de raad verzocht om in kaart te brengen hoe pluriforme en kwalitatief hoogstaande Nederlandse culturele audiovisuele producties binnen het veranderende medialandschap kunnen worden gestimuleerd. Een tweede verzoek was om aan te geven wat er nodig is om te zorgen dat deze producties toegankelijk blijven voor een (inter)nationaal publiek.

  Belangrijk maar onder grote druk
  De raad stelt dat de Nederlandse audiovisuele sector het creatieve klimaat in ons land inhoud geeft en een veelzijdig aanbod levert van kwalitatief hoogwaardige speelfilms, dramaproducties en documentaires. Het advies schetst een economisch belangrijke sector die bijdraagt aan de verspreiding van publieke waarden in ons land. De sector speelt een cruciale rol in de onafhankelijke nieuwsvoorziening en zorgt ervoor dat mensen in contact komen met uiteenlopende kunst- en cultuuruitingen.

  Ons mediagebruik en het medialandschap, constateert de raad, zijn in korte tijd sterk veranderd. Hierdoor is de sector onder grote druk komen te staan. Buitenlandse, met name Amerikaanse, aanbieders weten steeds meer kijkers en kijktijd aan zich te binden met voornamelijk internationale producties. Daardoor stroomt Nederlands (advertentie)geld steeds meer naar deze aanbieders en minder naar nationale media en makers.

  Er is sprake van een ‘winner takes all’-markt, waardoor de Nederlandse film- en tv-industrie het steeds lastiger krijgt om voldoende kwaliteit te leveren en zijn marktaandeel te behouden. Daarmee komt ook de verspreiding van Nederlandse culturele en publieke waarden onder druk. De raad constateert dat beleid en wetgeving nog achterlopen op deze ontwikkelingen. Hij doet, na een uitgebreide consultatie van de audiovisuele sector, aanbevelingen om het bestel toekomstbestendig te maken.

  Benieuwd naar het hele rapport? Download het hier

  lees meer…
 • 26 februari 2018 Cultuur deel je - Gemeenteraadsverkiezingen 2018
  Cultuur deel je. Cultuur beleef je met anderen. Cultuur is van ons allemaal. Dat vraagt om een infrastructuur waarin…
  Cultuur deel je. Cultuur beleef je met anderen. Cultuur is van ons allemaal. Dat vraagt om een infrastructuur waarin mensen cultuur kunnen delen, zoals podia, ateliers, musea, theaters, kunstencentra, bibliotheken en festivals.

  Campagne Cultuur deel je
  Deel deze boodschap! Op Facebook, Twitter, LinkedIn of via andere kanalen: #cultuurdeelje. Nú is het moment.  lees meer…
 • 26 februari 2018 VSB Fonds, FCP en Fonds podiumkunsten presenteren: Cultuur Matchmakers
  Ben je creatief en heb je een idee voor een project? En zoek je hier financiering voor? Of ben je benieuwd bij…
  Ben je creatief en heb je een idee voor een project? En zoek je hier financiering voor? Of ben je benieuwd bij welk cultuurfonds je met je project het beste terecht kan? Er zijn acht matchmakers actief in acht middelgrote steden in Nederland. Deze matchmaker informeren je over het werkterrein en de subsidiemogelijkheden van de drie cultuurfondsen.

  Als je nog niet bekend bent in de wereld van de cultuurfondsen dan is het vanaf nu mogelijk om een matchmaker bij jou in de buurt te benaderen. Deze matchmaker geeft je meer informatie over de regelingen van de fondsen, maar kan je ook wijzen op andere initiatieven die er al bestaan. Of kan je in contact brengen met de fondsmedewerkers die alles weten over subsidieregelingen. Je vindt de matchmakers in Arnhem, Almere, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Heerlen, Tilburg en Utrecht.

  Almere - Valery Mak - valery@matchmakerscultuur.nl
  Arnhem - Georgios Lazakis - georgios@matchmakerscultuur.nl
  Den Haag - Sherwin Blijd - sherwin@matchmakerscultuur.nl
  Eindhoven - Shirley Hendrikse - shirley@matchmakerscultuur.nl
  Groningen - Joachim de Vries - joachim@matchmakerscultuur.nl
  Heerlen - Jop Vermeesch - jop@matchmakerscultuur.nl
  Tilburg - Max de Beijer - max@matchmakerscultuur.nl
  Utrecht - Raymond den Uijl - raymond@matchmakerscultuur.nl

  Matchmakers in cultuur is een bijzondere samenwerking tussen het Fonds Podiumkunsten, het VSBfonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie. Zij zien in steden nieuwe cultuuruitingen ontstaan die onlosmakelijk zijn verbonden met de stedelijk dynamiek. De acht nieuwe matchmakers gaan deze initiatieven verbinden aan de subsidiemogelijkheden van de fondsen. De matchmakers ontvangen hiervoor een vergoeding voor hun werkzaamheden vanuit de cultuurfondsen.

    lees meer…
meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen iedere discipline waarin het Huis werkzaam is, dan kunt u zich op deze pagina aanmelden voor een digitale nieuwsbrief.
agenda
 • 29 april 2018 12:00 - 00:00 Matineeconcert in Franciscushuis “Weert meets Thorn’’
  ‘Weert meets Thorn’ is hét concert voor de liefhebber van blaasmuziek. Kerkelijke Harmonie St. Joseph 1880…
  ‘Weert meets Thorn’ is hét concert voor de liefhebber van blaasmuziek. Kerkelijke Harmonie St. Joseph 1880 geeft samen met de bekende harmonie St.-Michael Thorn (in de volksmond: ‘De Geiten’) een matineeconcert. Op zondag 29 april om 12.00 uur kunt u beide orkesten beluisteren in het Fransicushuis op de Biest in Weert.
   
  Het belooft een feest der blaasmuziek te worden. Harmonie St. Michaël Thorn, onder leiding van dirigent Ivan Meylemans, bereidt zich met dit concert voor op hun deelname aan het Europese Kampioenschap voor Blaasorkesten op 26 mei in Brussel. Zij zijn daar de Nederlandse vertegenwoordiger op het hoogste Europese niveau en willen uiteraard goed voor de dag komen. In dit concert laten zij u een voorproefje van hun kunnen horen.
   
  Kerkelijke Harmonie St. Joseph 1880 mag natuurlijk niet ontbreken. Dirigent Bart Deckers zal met het harmonieorkest de eerste opmaat leveren voor het van Hornejaar 2018. De muziekstukken die zij ten gehore zullen brengen staan geheel in dit teken staan en zijn een voorbode van de Van Horne-compositie, die in november in première zal gaan.  De bekende Nederlandse componist Rob Goorhuis zal de komende maanden de laatste hand leggen aan deze unieke compositie.
   
  Datum: zondag 29 april 2018, 12.00 uur
  Locatie: Fransicushuis op de Biest, Weert
  Tickets: Kaarten à €7,50 voor dit unieke dubbelconcert zijn vanaf nu verkrijgbaar via weertharmonie@gmail.com.

  Lees meer
 • 03 mei 2018 00:00 - 00:00eigen activiteit Musea: Toekomst voor Erfgoededucatiedag
  Erfgoededucatie, het is een vak apart. Tijdens de bijeenkomst ‘Toekomst voor erfgoededucatie!’ duiken medewerkers…
  Erfgoededucatie, het is een vak apart. Tijdens de bijeenkomst ‘Toekomst voor erfgoededucatie!’ duiken medewerkers en vrijwilligers van musea en erfgoedinstellingen samen de wereld van erfgoededucatie in. Aan de hand van praktische voorbeelden én een workshop krijgen deelnemers bouwstenen aangereikt die hen verder helpen een goed educatief programma te ontwikkelen. Wat moet je als museum of erfgoedinstelling juist wel en niet doen op educatiegebied? En hoe leg je bijvoorbeeld contact met scholen?

  Sprekers: 
  Ben Bregman en Jolijn Rietbergen.

  Programma:
  10:00 – 10:30 uur | Ontvangst met koffie/thee en Limburgse vlaai
  10:30 – 10:40 uur | Welkomstwoord
  10:45 –11:45 uur | Ben Bregman, Erfgoed Gelderland: project Reizen in de Tijd & do’s en dont’s van erfgoededucatie
  11:45 – 12:00 uur | Korte pauze
  12:00 – 13:00 uur | Jolijn Rietbergen: Workshop ontdek je verhaal (en succesvolle praktijkvoorbeelden)
  13:00 uur | Afsluiting 

  Datum: donderdag 3 mei 2018
  Tijd: 10.00 - 13.00 uur
  Locatie: Limburgs Museum, Keulsepoort 5, Venlo
  Kosten: € 15,- per persoon (incl. catering)
  Deelname: klik hier.


  Lees meer
 • 11 mei 2018 20:30 - 21:30 Uitnodiging prijsuitreikingen Write Now! 2018
  Deze editie van Write Now! stuurden bijna negenhonderd jongeren uit Nederland en Vlaanderen hun tekst in om kans…

  Deze editie van Write Now! stuurden bijna negenhonderd jongeren uit Nederland en Vlaanderen hun tekst in om kans te maken op de start van hun schrijverscarrière. In april en mei vinden de tien regionale prijsuitreikingen plaats, waar de prijswinnaars van de voorronden bekend worden gemaakt. Hierbij nodigen wij u uit om een prijsuitreiking naar keuze bij te wonen.

  Write Now! is dé belangrijkste schrijfwedstrijd voor jongeren in Nederland en Vlaanderen en kan onder meer Lize Spit, Niña Weijers en Maartje Wortel tot oud-winnaars rekenen.

  Prijsuitreikingen
  Hieronder vindt u een overzicht van de steden en data waar de prijsuitreikingen plaatsvinden.
  Rotterdam: 30 april, Kantine Walhalla
  Amsterdam: 1 mei, CREA
  Groningen: 2 mei, Groninger Forum Bibliotheek
  Nijmegen: 7 mei, Bibliotheek De Mariënburg
  Eindhoven: 9 mei, Pand P
  Utrecht: 9 mei, Akademietheater
  Venlo: 11 mei, Poppodium Grenswerk
  Gent: 14 mei, Bibliotheek De Krook
  Leuven: 15 mei, 30CC/Wagehuys
  Antwerpen: 16 mei, Zuiderpershuis

  Programma
  Het programma duurt van 20.30 uur tot 21.30 uur. Voor meer informatie over de uitreiking klikt u op de voorrondestad. Tijdens de prijsuitreiking draagt een bekende jonge schrijver voor en zorgt een singer-songwriter of rapper voor een muzikaal optreden. De eerste-, tweede- en derdeprijswinnaars dragen ook een fragment voor uit hun winnende tekst en worden beloond met boekenbonnen ter waarde van € 250,-, € 150,- of € 75,-. De winnaar van de eerste prijs gaat door naar de grote finale op zondag 24 juni in Rotterdam, waarvoor ook nog vijf tweede- en derdeprijswinnaars via een wildcard een plek bemachtigen.

  Als u bij een van deze prijsuitreikingen aanwezig wilt zijn, stuur dan een mail naar: info@writenow.nu.


  Lees meer
 • 16 mei 2018 19:15 - 21:45eigen activiteit Workshop ‘Subsidies verwerven voor culturele projecten’
  Hoe maak je een goed plan en kom je succesvol aan subsidie?

  Inkomsten uit fondsen en subsidieregelingen zijn…
  Hoe maak je een goed plan en kom je succesvol aan subsidie?

  Inkomsten uit fondsen en subsidieregelingen zijn voor de cultuursector van groot belang. Maar hoe pak je die subsidieverwerving aan als culturele stichting, vereniging, instelling of individueel organisator? In deze workshop krijg je inzicht in de belangrijkste stappen die je moet ondernemen.

  Je krijgt onder andere tips voor het schrijven van een goed projectplan, het opstellen van een realistische begroting en het slim invullen van aanvraagformulieren. Ook word je je bewust van wat voor subsidiegevers van belang is bij de uitvoering van een project en wat nodig is voor een gedegen subsidieverantwoording achteraf. Tot slot wordt kort ingegaan op de belangrijkste fondsen en subsidieregelingen voor de (Limburgse) cultuursector.

  Aanmelden
  Deelname aan deze lezing is gratis. Er is plek voor max. 50 deelnemers. Aanmelden kan via deze pagina.

  Datum: woensdag 16 mei 2018, 19.15 - 21.45 uur
  Locatie: Huis voor de Kunsten Limburg, Steegstraat 5, Roermond

  *Afbeelding: Freepik


  Lees meer
 • 18 mei 2018 13:30 - 16:30eigen activiteit Workshop 'Storytelling'
  Hoe vertel ik het verhaal van mijn organisatie?

  Storytelling wordt steeds vaker ingezet als instrument om beleving…
  Hoe vertel ik het verhaal van mijn organisatie?

  Storytelling wordt steeds vaker ingezet als instrument om beleving en betrokkenheid te creëren. De cultuursector boft als het om verhalen gaat. Cultuur gaat immers bij uitstek over inhoud, over passie en over identiteit. Maar hoe breng je dat op inspirerende wijze over op je publiek? Hoe kan storytelling jouw organisatie helpen om dichter bij je doelgroep te komen?

  In deze workshop leer je het verhaal / de identiteit van jouw organisatie concreet onder woorden te brengen. Dit doe je door het invullen van het zogenaamde Story DNA Canvas. Dit bestaat uit zes essentiële bouwstenen die samen het verhaal van je organisatie vormen en dus de leidraad in je communicatie, branding en marketing. Ook leer je welke media voor welke (deel)verhalen geschikt zijn.

  Aanmelden
  Deelname aan deze lezing is gratis. Er is plek voor max. 50 deelnemers. Aanmelden kan via deze pagina.

  Datum: vrijdag 18 mei 2018, 13.30 - 16.30 uur
  Locatie: Huis voor de Kunsten Limburg, Steegstraat 5, Roermond

  *Afbeelding: Freepik


  Lees meer
 • 22 mei 2018 13:00 - 15:00eigen activiteit ‘Tussen cultuur en factuur’ in Roermond
  Op dinsdag 22 mei van 13.00 tot 15.00 uur vindt bij de ECI Cultuurfabriek in Roermond een interactieve bijeenkomst…
  Op dinsdag 22 mei van 13.00 tot 15.00 uur vindt bij de ECI Cultuurfabriek in Roermond een interactieve bijeenkomst plaats voor zelfstandige artiesten, ondernemers en creatievelingen in de culturele en educatieve sector. Hierbij staan vragen centraal als ‘Hoe breng ik mijn unieke idee tot uitvoering. Doe ik dat alleen of met anderen? Hoe kom ik aan spullen, geld of ingangen? Waar begin ik überhaupt om mijn project te realiseren? Hoe kom ik beter in beeld bij mijn doelgroep? En hoe hou ik het contact met mijn doelgroep?’.
   
  ‘Tussen cultuur en factuur’ wordt een actieve en inspirerende uitwisseling van kennis en ervaring om te zien wat er allemaal mogelijk is als ondernemer in de culturele sector. Ook zijn samenwerkingspartners en potentiële opdrachtgevers uit de regio aanwezig om ter plekke te reageren op ideeën, kwesties en plannen. Geen formele meeting, maar een prettige en constructieve meeting om over kansen en issues te spreken. De begeleiding is in handen van twee spelers uit de praktijk: Alvin Schepers (Dookie Doet) en Bart Temme (TEMME).

  Deelname kost 10 euro per persoon. Aanmelden kan via www.hklimburg.nl/tussencultuurenfactuur.
   
  In Roermond (er zijn ook nog bijeenkomsten in Venray en Maastricht) wordt 'Tussen cultuur en factuur' georganiseerd door de ECI Cultuurfabriek, het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) en het Huis voor de Kunsten Limburg. 

  Lees meer
 • 29 mei 2018 13:00 - 17:00eigen activiteit Musea: workshop 'Ontdek je (nieuwe) natuurlijke doelgroepen!'
  Tijdens de praktijkdag “Waardeer Limburgs Ergoed!” hebben musea en erfgoedinstellingen gezamenlijk gesproken…
  Tijdens de praktijkdag “Waardeer Limburgs Ergoed!” hebben musea en erfgoedinstellingen gezamenlijk gesproken over het waarderen en anders inzetten van hun collecties. Daarmee kan het museum (en erfgoedinstelling) werken aan haar toekomstbestendigheid. Naast dat gegeven is het natuurlijk ook belangrijk om te kijken naar (voor het museum) nieuwe natuurlijke doelgroepen. In het kader van het doelgroepenbeleid zal Ingrid van der Sterren een workshop verzorgen met als thema “Publiek vergroten door doelgroep denken”.

  Datum: dinsdag 29 mei 2018
  Tijd: 13:00 – 17:00 uur
  Locatie: Ondernemersplein Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg, Steegstraat 5, Roermond
  Kosten: € 25,- per persoon (incl. catering)
  Aanmelden: klik hier.


  Lees meer
 • 15 juni 2018 15:30 - 17:30eigen activiteit ‘Tussen cultuur en factuur’ in Venray
  Op vrijdag 15 juni van 15.30 tot 17.30 uur vindt bij Cultura Venray in Venray een interactieve bijeenkomst plaats…
  Op vrijdag 15 juni van 15.30 tot 17.30 uur vindt bij Cultura Venray in Venray een interactieve bijeenkomst plaats voor zelfstandige artiesten, ondernemers en creatievelingen in de culturele en educatieve sector. Hierbij staan vragen centraal als ‘Hoe breng ik mijn unieke idee tot uitvoering. Doe ik dat alleen of met anderen? Hoe kom ik aan spullen, geld of ingangen? Waar begin ik überhaupt om mijn project te realiseren? Hoe kom ik beter in beeld bij mijn doelgroep? En hoe hou ik het contact met mijn doelgroep?’.
   
  ‘Tussen cultuur en factuur’ wordt een actieve en inspirerende uitwisseling van kennis en ervaring om te zien wat er allemaal mogelijk is als ondernemer in de culturele sector. Ook zijn samenwerkingspartners en potentiële opdrachtgevers uit de regio aanwezig om ter plekke te reageren op ideeën, kwesties en plannen. Geen formele meeting, maar een prettige en constructieve meeting om over kansen en issues te spreken. De begeleiding is in handen van twee spelers uit de praktijk: Alvin Schepers (Dookie Doet) en Bart Temme (TEMME).

  Deelname kost 10 euro per persoon (incl. drankjes). Aanmelden kan via www.hklimburg.nl/tussencultuurenfactuur
   
  In Venray (er zijn ook nog bijeenkomsten in Roermond en Maastricht) wordt ‘Tussen cultuur en factuur’ georganiseerd door Cultura Venray, het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) en het Huis voor de Kunsten Limburg. 

  Lees meer
 • 19 juni 2018 19:15 - 22:15eigen activiteit Workshop 'Goed boekhouden'
  Hoe zorg je als culturele stichting of vereniging dat je boekhouding in orde is?

  Ben jij verantwoordelijk voor…
  Hoe zorg je als culturele stichting of vereniging dat je boekhouding in orde is?

  Ben jij verantwoordelijk voor de boekhouding van jouw culturele stichting of vereniging en wil je de belangrijkste boekhoudzaken (nog eens) op een rijtje zien en horen wat de nieuwste ontwikkelingen en regelgevingen zijn? In deze workshop wordt aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden inzichtelijk gemaakt hoe de financiële administratie en verantwoording anno 2018 idealiter in elkaar moeten steken.

  Wat zijn de wettelijke verplichtingen rondom boekhouding, hoe stel je een begroting het beste op, hoe zit het met zaken als BTW, subsidieafrekeningen, vrijwilligersvergoedingen, de artiestenregeling etc.? Het komt allemaal aan bod. Ook wordt stilgestaan bij de belangrijkste verschillen tussen het kasstelsel en het baten-lastenstelsel en de ANBI- en SBBI-status.

  Aanmelden
  Deelname aan deze lezing is gratis. Er is plek voor max. 20 deelnemers. Aanmelden kan via deze pagina.

  Datum: donsdag 19 juni 2018, 19.15 - 22.15 uur
  Locatie: Huis voor de Kunsten Limburg, Steegstraat 5, Roermond

  *Afbeelding: Freepik


  Lees meer
 • 21 juni 2018 10:00 - 12:00eigen activiteit ‘Tussen cultuur en factuur’ in Maastricht
  Op donderdag 21 juni van 10.00 tot 12.00 uur vindt bij Kumulus Theater in Maastricht een interactieve bijeenkomst…
  Op donderdag 21 juni van 10.00 tot 12.00 uur vindt bij Kumulus Theater in Maastricht een interactieve bijeenkomst plaats voor zelfstandige artiesten, ondernemers en creatievelingen in de culturele en educatieve sector. Hierbij staan vragen centraal als ‘Hoe breng ik mijn unieke idee tot uitvoering. Doe ik dat alleen of met anderen? Hoe kom ik aan spullen, geld of ingangen? Waar begin ik überhaupt om mijn project te realiseren? Hoe kom ik beter in beeld bij mijn doelgroep? En hoe hou ik het contact met mijn doelgroep?’
   
  ‘Tussen cultuur en factuur’ wordt een actieve en inspirerende uitwisseling van kennis en ervaring om te zien wat er allemaal mogelijk is als ondernemer in de culturele sector. Ook zijn samenwerkingspartners en potentiële opdrachtgevers uit de regio aanwezig om ter plekke te reageren op ideeën, kwesties en plannen. Zo zullen Biena van de Weerdt, coördinator van Kaleidoscoop (de afdeling cultuureducatie van Kumulus – CC- NHMM), en Anita Bastiaans van Athos Maastricht vertellen hoe zij creatieve ZZP-ers verbinden met o.a. onderwijs en zorg.
   
  ‘Tussen cultuur en factuur’ is geen formele meeting, maar een prettige en constructieve meeting om over kansen en issues te spreken. De begeleiding is in handen van twee spelers uit de praktijk: Alvin Schepers (Dookie Doet) en Bart Temme (TEMME).

  Deelname kost 10 euro per persoon (incl. drankjes). Aanmelden kan via www.hklimburg.nl/tussencultuurenfactuur
   
  In Maastricht (er zijn ook nog bijeenkomsten in Roermond en Venray) wordt ‘Tussen cultuur en factuur’ georganiseerd door Kumulus, het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) en het Huis voor de Kunsten Limburg. 

  Lees meer
 • 24 juni 2018 11:00 - 16:00samenwerkings activiteit LBT: Euregioparade 2018 Venray
  De LBT en Vlamo organiseren de 7e editie van de Euregioparade in op zondag 24 juni 2018. Dit muzikaal evenement…
  De LBT en Vlamo organiseren de 7e editie van de Euregioparade in op zondag 24 juni 2018. Dit muzikaal evenement zal door de straten en op de pleinen van Venray plaatsvinden. De opzet is een Streetparade met korpsen uit Nederlands- en Belgisch Limburg, korpsen uit Nord-Rhein Westfalen (Duitsland) en korpsen uit de Ost-Kantons (België).
  Ook zullen er op een 8-tal pleinen mogelijkheden zijn om concerten te houden voor onze lidkorpsen, zowel voor drumbands, ritmische- melodische percussie ensembles, majorette- en twirlgroepen, evenals harmonieën, fanfares, brassbands, accordeonensembles en schutterijen.

  Meedoen?
  Inschrijven is mogelijk tot uiterlijk 1 mei 2018.
  Download de uitnodiging en het inschrijfformulier hier.

  Datum: zondag 24 juni 2018
  Locatie: Venray


  Lees meer
 • 25 augustus 2018 - 26 augustus 2018 ‘Carmina Burana’ door La Fura dels Baus en philharmonie zuidnederland in Heerlense zandgroeve Beaujean
  Op zaterdag 25 en zondag 26 augustus wordt tijdens festival Cultura Nova een spectaculaire versie van ‘Carmina…
  Op zaterdag 25 en zondag 26 augustus wordt tijdens festival Cultura Nova een spectaculaire versie van ‘Carmina Burana’ uitgevoerd in de openlucht. Het Spaanse gezelschap La Fura dels Baus en philharmonie zuidnederland brengen het meesterwerk van de Duitse componist Carl Orff (1895-1982) in het feeërieke decor van de Heerlense zilverzandgroeve Beaujean. De voorstelling is een absoluut hoogtepunt op Cultura Nova 2018.
   
   ‘Carmina Burana’ met het populaire ‘O Fortuna’, wordt tijdens Cultura Nova uitgevoerd in een regie van de Catalaanse regisseur Carlus Padrissa van La Fura dels Baus. De shows van dit Catalaanse gezelschap, dat vaker te gast is geweest op Cultura Nova, zijn fysiek, expressief, confronterend en multimediaal. Het befaamde spektakelgezelschap brak door met de opening van de Olympische Spelen in Barcelona en wist later met hun ‘Carmina Burana’ meer dan 150.000 bezoekers te beroeren. Het is de eerste keer dat deze uitvoering van La Fura dels Baus in Nederland wordt opgevoerd.
   
  Totaaltheater in de openlucht
  Carlus Padrissa bewerkte de ‘Carmina Burana’ tot een intense muziektheatervoorstelling. Het publiek wordt ondergedompeld in een universum met sprekende beelden en speciale effecten. Een enorme cilinder van tule omringt letterlijk het orkest en fungeert als bioscoopscherm, waar de videoprojecties Orff’s hymne aan Fortuna, de godin van het (nood)lot, van begin tot eind illustreren. Met een 90-koppig orkest en 90-koppig koor is dit een productie die zijn weerga niet kent en niemand – van muziekliefhebbers tot fans van podiumkunsten – onberoerd zal laten.
   
  Internationaal
  Deze Carmina Burana is een coproductie van festival Cultura Nova, Parkstad Limburg Theaters en philharmonie zuidnederland dat dit jaar zijn vijfjarig jubileum viert met een aantal bijzondere concerten. De ‘Carmina Burana’ opent de reeks. Opera Zuid en Sinfonischer Chor Aachen tekenen voor de spectaculaire koorzang. De muzikale leiding is in handen van de Spaanse dirigent Josep Vicent. De hoofdrollen worden vertolkt door Amparo Navarro (sopraan), Jordi Domenech (countertenor), Toni Marsol (bariton) en Luca Espinosa (actrice).Via hetHuis voor de Kunsten Limburg werken tenslotte ook twaalf dansers mee. Carlus Padrissa verbindt alle elementen in één grootschalige regie.
   
  Meer informatie over de artistieke en muzikale leider
  Carlus Padrissa is met La Fura dels Baus uit de Punkbeweging voortgekomen; hij regisseert inmiddels opera’s bij de grote operahuizen. Carlus Padrissa is een gerenommeerd regisseur en multimedia-artiest. La Fura dels Baus creëerde voor het eerst een grootschalige sensatie met het ontwerp van de openingsceremonie van de Olympische Zomerspelen 1992 in Barcelona. Gerard Mortier ontdekte Carlus Padrissa en zijn gezelschap in 1999 voor de opera.
  Muzikaal leider Josep Vicent is momenteel artistiek leider en dirigent van The World Orchestra. Vicent startte zijn internationale loopbaan als slagwerker bij het Koninklijk Concertgebouworkest en was gastdirigent bij onder meer het Rotterdams Philharmonisch Orkest.
   
  Een spectaculaire locatie
  Zilverzandgroeve Beaujean vormt het decor voor dit fantastische openluchtspektakel. De Heerlense zandgroeven, waaronder die van Beaujean, spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de stad. De groeve van Beaujean is één van de IBA-locaties (Internationale Bau Ausstellung) in Parkstad Limburg. Dit gebied krijgt een andere, recreatieve bestemming en zal gaandeweg teruggegeven worden aan de natuur en deels opengesteld worden om de voormalige groeves te kunnen beleven. De ‘Carmina Burana’ markeert deze transitie. Voor Parkstad Limburg Theaters en Festival Cultura Nova is deze locatie dan ook dé uitgelezen plek om het publiek een vernieuwende versie te presenteren van een bekend werk.

  De ticketverkoop start dinsdag 10 april via de kassa van Theater Heerlen, www.plt.nl en www.culturanova.nl
   
  Klik voor een korte impressie van de ‘Carmina Burana’ door La Fura dels Baus op:
  https://vimeo.com/263343221/b02b14aee1


  Lees meer
 • 28 september 2018 - 11 november 2018samenwerkings activiteit Limburg Foto 2018
  De Fotobond Limburg organiseert tweejaarlijks de fotowedstrijd en -expositie Limburg Foto. De expositie toont het…
  De Fotobond Limburg organiseert tweejaarlijks de fotowedstrijd en -expositie Limburg Foto. De expositie toont het beste werk van Limburgse amateurfotografen die lid zijn van de bond. In 2018 vindt de 25ste editie van Limburg Foto plaats. Tijdens deze jubileumeditie wordt een tentoonstelling georganiseerd met een overzicht van de prijswinnende foto’s van de voorafgaande 24 edities. Daarnaast worden dit jaar niet één, maar twee exposities met het beste werk van Limburgse amateurfotografen georganiseerd. Op vrijdag 28 september a.s. wordt in Kunstencentrum Venlo de eerste expositie geopend en worden de beste inzendingen bekroond met een prijs. De expo in Venlo is t/m 24 oktober te zien. Op vrijdag 26 oktober a.s. wordt de tweede expositie (met hetzelfde werk) geopend in De Domijnen in Sittard. Die avond vindt ook een lezing plaats. De expo in Sittard kan t/m 11 november bezocht worden. Amateurfotografen die willen deelnemen aan Limburg Foto kunnen in de periode 10 t/m 14 september a.s. hun foto’s afgeven bij het Huis.
  Lees meer

naar de complete agenda…
prikbord
14-03-2018 11:55,

Lumière Cinema Restaurant Café zoekt Coördinator Filmeducatie & Mediawijsheid

Voor de doorontwikkeling van het educatiebeleid zoekt Lumière Cinema Restaurant Café per 1 mei 2018… Voor de doorontwikkeling van het educatiebeleid zoekt Lumière Cinema Restaurant Café per 1 mei 2018 een: Coördinator Filmeducatie & Mediawijsheid, 16 uur/ week.

Lumière bouwt de komende jaren aan een nieuw educatiebeleid, waarin een brug wordt geslagen tussen filmeducatie en mediawijsheid. Als coördinator Filmeducatie & Mediawijsheid ben je de spin in het web die dit beleid op een projectmatige manier mee vormgeeft en uitvoert. Je werkt hiervoor nauw samen met de artistiek directeur.

Functieomschrijving
Als Coördinator Filmeducatie & Mediawijsheid ben je verantwoordelijk voor:
• Actief onderhouden en verder uitbouwen van het bestaande netwerk binnen het onderwijs.
• Bedenken en initiëren van educatieve filmactiviteiten - zowel actief als receptief - op maat van leerlingen uit zowel primair als voortgezet onderwijs.
• Bedenken en initiëren van pilotactiviteiten op het gebied van media-educatie.
• Programmeren en organiseren van schoolvoorstellingen.
• Schrijven van subsidieaanvragen in samenwerking met de artistiek directeur.
• Vertegenwoordigen van Lumière bij het landelijke overleg van educatieve medewerkers.
• Assisteren bij de reguliere programmering van kinderfilms en festivals. Waar nodig ben je betrokken bij de uitvoerende organisatie van deze activiteiten.

Jouw profiel:
• Je hebt een relevante HBO- of WO-opleiding gevolgd.
• Je hebt een brede interesse voor alles wat met film te maken heeft.
• Je hebt kennis van zowel filmeducatie als nieuwe ontwikkelingen op het gebied van mediawijsheid.
• Je beschikt over een vlotte pen en bent in staat om een bijdrage te leveren aan zowel educatief materiaal als aanvragen voor projectsubsidies.
• Je bent een goede netwerker.
• Je bent flexibel inzetbaar.
• Beschik je over lesbevoegdheid dan is dit een pre.
• Je kunt zeer zelfstandig werken, bent initiatiefrijk en beschikt over een gezonde dosis humor.

Wij bieden:
Een spannende baan met toekomstperspectief.
Een jaarcontract voor 16 uur per week, met uitzicht op verlenging en uitbreiding van uren. Een stimulerende werkomgeving met een jong, bevlogen en professioneel team.
Salariëring conform landelijke richtlijnen bezoldiging filmtheaters (er is momenteel geen geldende CAO) en aanmelding bij pensioenfonds PNO media).

Zie voor meer informatie over Lumière Cinema Restaurant Café: www.lumiere.nl.

Interesse?
Mail je sollicitatie vóór maandag 9 april 2018 onder vermelding van 'sollicitatie Coördinator Filmeducatie & Mediawijsheid' ter attentie van Nico Haenen naar nico.haenen@ lumiere.nl. De sollicitatiegesprekken worden gehouden in week 15 en 16. Voor meer informatie kun je contact opnemen met David Deprez via david.deprez@lumiere.nl.Lees meer…
04-01-2018 13:04,

Vacature Webredacteur Fotobond Limburg

Voor het onderhouden van de website van de Fotobond Limburg is het bestuur op zoek naar een webredacteur.… Voor het onderhouden van de website van de Fotobond Limburg is het bestuur op zoek naar een webredacteur. Momenteel wordt het onderhoud van de website gedaan door één persoon. De bond wil daar graag een team van maken van minimaal twee personen.

Op de website worden alle activiteiten gepubliceerd die door de Fotobond Limburg worden georganiseerd. Ook worden de exposities van de aangesloten clubs gepubliceerd in een agenda.

Iedere maand worden alle activiteiten gebundeld in een Afdelingsbulletin dat aan alle abonnees wordt gestuurd.

Als je vertrouwd bent met Joomla is dat mooi meegenomen, maar dit is niet strikt noodzakelijk. Het is wel prettig als je handig bent met de computer.

Kijk voor meer info op www.fotobondlimburg.nl. Interesse of vragen? Neem dan contact op met Frans Smets, secretaris van de Fotobond Limburg, via secretaris@fotobondlimburg.nl. 
disciplines

Het Huis voor de Kunsten Limburg komt u op allerlei plekken in het Limburgse kunst- en cultuurveld tegen. Het Huis is thuis in al deze disciplines:

organisaties

aangesloten bij het huis:

boerderijenstichting limburg bond heemschut limburg collegium ad mosam dans docenten vereniging limburg directeurenoverleg centra kunsteducatie limburg ensemble ‘88 fashionclash federatie van limburgse mandoline verenigingen federatie van musea in limburg federatie voor amateur symfonie orkesten limburg fotobond limburg gilde van vrijwillige molenaars, afdeling limburg jeugdfonds cultuur limburg keramiek kring limburg kinjer vastelaovend leedjesfestival koninklijk nederlands zangersverbond - limburg koninklijke nederlandse muziek organisatie letterkundig centrum limburg limburgs geschied- en oudheidkundig genootschap limburgse bond van muziekgezelschappen limburgse bond van tamboerkorpsen limburgse organisatie van audiovisuele amateurs molenstichting limburg monumentenwacht limburg oud limburgse schuttersfederatie pop in limburg raod veur ‘t limburgs samewirkende limburgse vastelaovesvereniginge steunpunt archeologie & monumentenzorg limburg stichting alphons winters stichting behoud mijnhistorie stichting funerair erfgoed limburg stichting jo hansenprijs voor volkscultuur stichting kruisen en kapellen limburg stichting limburg geïmproviseerde muziek stichting limburgse componisten stichting limburgse kastelen stichting matty niël stichting ondergrondse werken stichting openluchttheaters limburg stichting wereld muziek concours kerkrade studium chorale toneelhuis lfa veldeke limburg verbindend netwerk koorzang limburg werkgroep industrieel erfgoed limburg werkgroep veldgewas
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?