verenigde nederlandse korenorganisaties - afdeling Limburg

In Limburg zijn zo’n 1100 amateurkoren van verschillende pluimage actief: vrouwen- en mannenkoren, ouderen- en jongerenkoren, grote koren en ensembles, klassieke koren, jazzkoren en alle andere denkbare koren. De stichting Verenigde Nederlandse Korenorganisaties, afdeling Limburg (VNK-Limburg) treedt binnen de provincie op als belangenbehartiger van al deze koren. Dat doet de VNK door het ontwikkelen van activiteiten die de koorzang ondersteunen, stimuleren en promoten. Ook initiatieven van koren zelf die een stimulans zijn voor de koorwereld worden door de VNK-Limburg ondersteund. Alle informatie over onze activiteiten en mogelijkheden vindt u op deze website. Kijk, luister, lees en doe mee.  
 • motie limburgse volkscultuur

  Op 4 november 2011 hebben Provinciale Staten de PVV motie Limburgse Volkscultuur aangenomen om harmonieën, fanfares, schutterijen en zangkoren in stand te houden en te behouden voor de breed gedragen volkscultuur. Het College van Gedeputeerde Staten heeft deze motie samen met direct betrokkenen uit het veld uitgewerkt en ingevuld.

  Vier onderdelen staan in deze uitwerking centraal:

  1. Instrumentarium en uniformen
  2. Opleiding en talentontwikkeling
  3. Ondersteuning besturen
  4. Innovatieve Arrangementen

  Voor de uitwerking van de motie is aansluiting gezocht bij reeds bestaande werkstructuren bij het Huis voor de Kunsten Limburg en het Prins Bernard Cultuurfonds Limburg. Lees meer over de Motie Limburgse Volkscultuur...

  Aanvraagformulieren
  1. Stimuleringsbijdrage Koorscholing 2016
  2. Aanvraagformulier Stimuleringsbijdrage Koorscholing 2016 

  Workshops februari t/m mei 2016
  Klik hier voor meer informatie over de workshops 'Ondersteuning besturen' februari t/m mei 2016.

agenda
 • 09 mei 2015 - 21 mei 2016 Cup of Tea door Quintella
  Quintella, bestaande uit Jeroen Verberkt, Nike Derks, Maaike Kamps, Karin Jenneskens en Marjolein Kuenen hebben…
  Quintella, bestaande uit Jeroen Verberkt, Nike Derks, Maaike Kamps, Karin Jenneskens en Marjolein Kuenen hebben in een korte tijd hard aan de weg getimmerd. Zo stonden ze in de zomer van 2013 op de Zomerparkfeesten in Venlo en in 2014 behaalden ze successen bij de festivals 'Den Bosch goes a cappella' en 'Amusing Hengelo'.

  Na deze vliegende start is het tijd voor een theaterproductie van Quintella! De zangers willen met deze productie een breed publiek kennis laten maken met hun a capella muziek.
   
  It’s not your Cup of Tea?!? Quintella gaat hier verandering in brengen! In een ontspannen setting worden bekende songs van een passend en uniek arrangement voorzien, met een prachtige mix van allerlei muziekstijlen als resultaat. De muziek wordt door de groep met zoveel enthousiasme en plezier gebracht dat ze het publiek van begin tot eind aan zich weet te binden!
   
  Speellijst:

  2015
  - 9 mei, 20.00 uur, Kasteelboerderij Horst
  - 30 mei, 20.00 uur, Cultuurkapel Deurne
  - 27 juni, 20.00 uur, De Ruchte Someren
  - 4 juli, 20.00 uur, Klassetheater Tilburg
  - 10 oktober, 20.00 uur, Jan van Besouw (kapel) Goirle
  - 7 november, 20.00 uur, Zaal Debije Hegelsom
  - 19 december, 20.00 uur, Don Bosco Heel

  2016
  - 21 mei, 20.00 uur, Maaspoort Venlo


  Lees meer
 • 04 mei 2016 20:45 - 21:30 Herdenkingsconcert 4 mei 2016 Heerlen
  Ook dit jaar vindt er op 4 mei weer een traditioneel Herdenkingsconcert plaats in Heerlen. Dit concert wordt uitgevoerd…
  Ook dit jaar vindt er op 4 mei weer een traditioneel Herdenkingsconcert plaats in Heerlen. Dit concert wordt uitgevoerd in een samenwerking van het Comité 4 en 5 mei Heerlen, de Heerlense Oratorium Vereniging, het Bernardinus College, het Grotius College, het Sintermeerten College en Parkstad Limburg Theaters.

  Op het programma staan weer bij de herdenking passende werken van o.a. Bach, Mendelssohn, Schütz (koor) en Beethoven en Scriabin, (Paul Huijts piano). De muzikale onderdelen worden afgewisseld door voordrachten door leerlingen van de genoemde drie middelbare scholen. Het programma vindt plaats aansluitend aan de herdenkingsbijeenkomst aan de Gedachteniskapel aan de Akerstraat

  Programma
  - 1e Duo voordracht door leerlingen van Bernardinus, Grotius en Sintermeerten College
  Deel I Paul Huijts, piano: Marcia funebre sulla morte d’un Eroe (pianosonate nr. 12, deel 3) - L. van Beethoven
  - 2e Duo voordracht door leerlingen van Bernardinus, Grotius en Sintermeerten College
  Deel II Heerlense Oratorium Vereniging: Herr unser Herrscher (openingskoor Joh. Passie) - J.S. Bach, Tenebrae factae sunt - D. Perez, Wer bis an das Ende beharrt (uit der Elias) - F. Mendelssohn-Bartholdy
  3e Duo voordracht
  Deel III Paul Huijts, piano: Funebre (pianosonate nr. 1, deel 4) - A. Scriabin
  4e Duo voordracht door leerlingen van Bernardinus, Grotius en Sintermeerten College
  Deel IV Heerlense Oratorium Vereniging: Selig sind die Toten - H. Schűtz, Verleih uns Frieden - F. Mendelssohn-Bartholdy, Ruht wohl (slotkoor Joh. Passie) - J.S. Bach, Ach Herr, lass dein lieb Engelein (slotkoraal Joh. Passie) - J.S. Bach

  Aanvang: 20.45 uur
  Locatie: Protestantse Kerk Tempsplein, Tempsplein 14, 6411 ET Heerlen
  Entree: € 10,- (bestellen via Parkstad Limburg Theaters)
 • 10 mei 2016 19:30 - 20:30 Florence Nightingale Concert 2016
  Dinsdag 10 mei om 19.30 uur vindt het derde Florence Nightingale Concert in Parkstad Limburg Theater Heerlen plaats.…
  Dinsdag 10 mei om 19.30 uur vindt het derde Florence Nightingale Concert in Parkstad Limburg Theater Heerlen plaats. Het concert is een ode aan mensen die, als vrijwilliger of professional, werkzaam zijn in de zorg in de breedste zin van het woord.

  Naast het Koninklijk Heerlens Mannenkoor St.-Pancratius, dat o.l.v. dirigent John Gerits het voortouw neemt, zal een keur aan solisten optreden. Zowel Vocal Chord, een bekend solistenkoor, dat ook al op tv zijn opwachting heeft gemaakt, als singer-songwriter Joep Conjaerts, cabaretier Jack Vinders en jeugdige talenten uit onze regio,  zoals o.a. Enzo Kok, violist, en Cedric Honings, gitaar werken aan het concert mee. Zij treden afzonderlijk en met het koor op. Het programma omvat een mengeling aan muziekstijlen: van pop naar klassiek; muziek voor elk wat wils, muziek die garant staat voor een heerlijk avondje entertainment.

  Evenals de voorafgaande Florence Nightingale Concerten wordt ook dit concert traditioneel gehouden rond 12 mei - de Dag van de Verpleging -  die, niet toevallig, samenvalt met de geboortedag van Florence Nightingale. Bijzondere bijkomstigheid is het gegeven dat 12 mei ook de naamdag van Pancratius is, aan wie het koor zijn naam dankt. 

  De jonge Florence Nightingale (1820-1910) was als tiener al begaan met het lot van armen, zieken en gewonden en zij nam zich voor hieraan verbetering te brengen. Ze deed op verschillende plaatsen in Europa ervaring op bij de verzorging van zieken; verpleging als vak bestond toen nog niet. Deze veelzijdige vrouw is niet alleen bekend geworden als de grondlegger van de moderne verpleegkunde, maar ook van de moderne verzorgingsstaat. Met dit concert naar haar vernoemd willen wij de werkers in de zorg, ongeacht of zij dit beroepsmatig dan wel vrijwillig doen, een hart onder de riem steken door ze in het zonnetje te zetten als blijk van waardering voor hun bijzonder, vaak moeilijke werk.

  Ook dit jaar wordt 10% van de opbrengst van de entreegelden gedoneerd aan het Steunpunt Mantelzorg in Parkstad. Mevrouw Angele van Kasteren van dit Steunpunt vertelt: ”Die erkenning verdienen deze mensen, want met name mantelzorg is intensief, zeker wanneer ze dat combineren met een gezin en een baan. Steeds meer mensen hebben tegenwoordig hiervoor geen keuze daar zorgbehoevende langer thuis moeten blijven wonen, maar ook voor de mantelzorgers van de mensen die in een zorginstelling wonen, blijven er nog genoeg taken over. Even een avond niet hoeven te zorgen, even de zinnen verzetten en kunnen bijtanken en ervaren dat je ertoe doet, dat is wat deze avond mantelzorgers brengt. We vinden het een voorrecht dat het Koninklijk Heerlens mannenkoor Sint-Pancratius onze mantelzorgers en het steunpunt voor mantelzorgers Parkstad zo’n warm hart toedraagt. Op die manier kunnen we de informele zorgverleners laten voelen dat ze ertoe doen. Ik hoop van harte dat u meedoet, zodat zoveel mogelijk mantelzorgers dit cadeau mogen ontvangen.”

  Het concert is niet alleen voor de werkers in de zorg, maar voor iedereen toegankelijk. Op de concertavond zullen in de foyer presentaties zijn van enkele bedrijven, gespecialiseerd in het ontwikkelen en innoveren van hulpmiddelen en diensten voor de zorg. De stands zijn te bezoeken voorafgaand aan het concert, in de pauze en na afloop van het concert.

  Datum: dinsdag 10 mei
  Aanvang: 19.30 uur
  Locatie: Parkstad Limburg Theater Heerlen
  Entree: € 18,50

  Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van Parkstad Limburg Theater Heerlen en via secretaris@pancratiuskoor.nl.
 • 21 mei 2016 - 28 mei 2016 Concert 30er jaren Transparence
  Kamerkoor Transparence presenteert weer een verrassende theatrale concert-serie. Geheel in de stijl van de 30-er…
  Kamerkoor Transparence presenteert weer een verrassende theatrale concert-serie. Geheel in de stijl van de 30-er jaren wordt het publiek ontvangen in een cafésetting met een drankje. Het café is tevens het podium waar het koor liederen ten gehore brengt uit Berlijn, Parijs en Buenos Aires. Elk van deze drie steden had in deze jaren zo zijn eigen kenmerkende muziekstijl en -taal.

  Het programma, dat bestaat uit a capella werken uit deze periode, wordt afgewisseld met accordeonmuziek en enkele solo’s, die bij menigeen momenten van herkenning zullen oproepen. De regie is in handen van Irmgard Tummers en de accordeon wordt bespeeld door Foppe Jacobi.

  Transparence
  Voor wie onbekend is met Transparence: dit koor van 17 mannen en vrouwen bestaat al sinds 1993 en staat sinds 2001 onder leiding van Jacqueline Nelissen. Sinds 2005 brengen zij gemiddeld eens per twee jaar een geënsceneerde voorstelling, vaak op verrassende locaties. Zo waren er tuin- en kasteelconcerten, concerten in lege fabriekshallen en in een leegstaande tv studio. In 2013 ontving Transparence de KIP-prijs (Kwaliteit-Innovatie-Participatie) van de gemeente Maastricht voor één van deze concerten.

  De concerten vinden plaats op zaterdag 21 mei om 20.30 uur en zondag 22 mei om 20.30 uur in café De Brandpoort, Hoogstraat 191 in Landgraaf en op vrijdag 27 en zaterdag 28 mei om 20.30 uur in café Ipanema, Avenue Ceramique 250 in Maastricht.

  De entree bedraagt € 12.50 (incl. drankje). Reserveren kan via www.transparence.nl.
nieuws
 • 05 april 2016 Save the date! Gala-avond en uitreiking Koor CD Award 2016
  De Limburgse Koordagen openen op vrijdagavond 7 oktober met de Gala-avond en uitreiking Koor CD Award 2016. De…

  De Limburgse Koordagen openen op vrijdagavond 7 oktober met de Gala-avond en uitreiking Koor CD Award 2016. De circa vijftig laatste cd opnamen zijn ter beoordeling voorgelegd aan de deskundige jury die bestaat uit Frans Waltmans (musicoloog), Louise Deal (muziekpedagoog) en Paul Smeets (commercieel muziekadviseur). Behalve een winnaar, worden ook diverse deelprijzen uitgereikt. Alle deelnemende koren worden uitgenodigd om niet alleen in gala de avond bij te wonen, maar ook om mee te stemmen voor de te behalen publieksprijs.

  Met het oog op het thema van de Limburgse Koordagen 2016, 'Kinder-, jeugd- en jongerenkoren', is de presentatie van de Gala-avond in handen van de Equal Voices een formatie van ruim zestig jongeren, die in verschillende samenstellingen kan optreden.

  Bovendien wordt het publiek getrakteerd op de laatste koorclips waarmee een nieuwe award te behalen zal zijn.
   

  lees meer…
prikbord
22-04-2016 11:44,

Opéra Comique Maastricht zoekt versterking!

Opéra Comique: opera met een vrolijke noot, toegankelijk en met humor gebracht!…
Opéra Comique: opera met een vrolijke noot, toegankelijk en met humor gebracht!

Met jouw talenten zingen en acteren in 'The Desert Song' onder leiding van een professionele regisseur.

Doe mee en kom vrijblijvend kijken en luisteren tijdens onze repetitie in Gemeenschapshuis De Klaekeburg, Gronsvelderweg 142, 6229 VN Maastricht (Heugem), iedere dinsdagavond van 20.00-22.00 uur.


Lees meer…
05-11-2015 14:58,

Gemengd Koor Sjantée zoekt pianist

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste pianist, die ons koor tijdens repetities en onze uitvoeringen… Wij zijn op zoek naar een enthousiaste pianist, die ons koor tijdens repetities en onze uitvoeringen kan begeleiden. We repeteren op maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur in de voormalige voetbalkantine aan de Oude Molenweg te Scharn. Ons doel is om samen met veel plezier te musiceren. Sjantée is toegankelijk voor iedereen. We zijn een gezellig koor waar alle leden een steentje bijdragen aan de organisatie van onze activiteiten. Uiteindelijk streven we naar een goed muzikaal resultaat tijdens uitvoeringen.
 
Ben je een enthousiaste pianist, heb je interesse in ons koor en wil je meer informatie neem dan per mail contact op met het secretariaat: gemengdkoorsjanteescharn@gmail.com.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?