verenigde nederlandse korenorganisaties - afdeling Limburg

In Limburg zijn zo’n 1100 amateurkoren van verschillende pluimage actief: vrouwen- en mannenkoren, ouderen- en jongerenkoren, grote koren en ensembles, klassieke koren, jazzkoren en alle andere denkbare koren. De stichting Verenigde Nederlandse Korenorganisaties, afdeling Limburg (VNK-Limburg) treedt binnen de provincie op als belangenbehartiger van al deze koren. Dat doet de VNK door het ontwikkelen van activiteiten die de koorzang ondersteunen, stimuleren en promoten. Ook initiatieven van koren zelf die een stimulans zijn voor de koorwereld worden door de VNK-Limburg ondersteund. Alle informatie over onze activiteiten en mogelijkheden vindt u op deze website. Kijk, luister, lees en doe mee.  
 • motie limburgse volkscultuur

  Op 4 november 2011 hebben Provinciale Staten de PVV motie Limburgse Volkscultuur aangenomen om harmonieën, fanfares, schutterijen en zangkoren in stand te houden en te behouden voor de breed gedragen volkscultuur. Het College van Gedeputeerde Staten heeft deze motie samen met direct betrokkenen uit het veld uitgewerkt en ingevuld.

  Vier onderdelen staan in deze uitwerking centraal:

  1. Instrumentarium en uniformen
  2. Opleiding en talentontwikkeling
  3. Ondersteuning besturen
  4. Innovatieve Arrangementen

  Voor de uitwerking van de motie is aansluiting gezocht bij reeds bestaande werkstructuren bij het Huis voor de Kunsten Limburg en het Prins Bernard Cultuurfonds Limburg. Lees meer over de Motie Limburgse Volkscultuur...

  Aanvraagformulieren
  1. Stimuleringsbijdrage Koorscholing 2016
  2. Aanvraagformulier Stimuleringsbijdrage Koorscholing 2016 

agenda
 • 10 september 2016 - 06 april 2017samenwerkings activiteit 'Zing en Beleef' in Limburg
  De inschrijvingen voor het participatieproject 'Zing en Beleef' o.l.v. dirigent/pianist Hans Veldhuizen in seizoen…
  De inschrijvingen voor het participatieproject 'Zing en Beleef' o.l.v. dirigent/pianist Hans Veldhuizen in seizoen 2016-2017 zijn geopend en komen al goed op gang. Na eerdere succesvolle edities in Vaals en Bunde (2013), Heerlen (2014) en Maastricht (2014 en 2015) zal in 2017 ook ECI Cultuurfabriek Roermond voor het eerst een cursus 'Zing en Beleef' huisvesten.
   
  Iedereen die van zingen houdt kan meedoen. Koorervaring of het kunnen lezen van noten is niet noodzakelijk. Een cursusdag per maand, inclusief gezamenlijk concertbezoek.
   
  Van september - november 2016 kunt u meedoen aan 'Zing en Beleef Opera' in Theater aan het Vrijthof in Maastricht.
  Van december 2016 - april 2017 kunt u meedoen aan 'Zing en Beleef Matthäus Passion' in ECI Cultuurfabriek in Roermond.
   
  Het inschrijfgeld voor beide cursussen (resp. 4 en 5-delig) bedraagt € 120,- en is inclusief het bijwonen van een concertuitvoering. Er is plaats voor 120 deelnemers per cursus.

  Ga voor meer informatie over de inschrijving naar: www.svmlimburg.nl/zing-en-beleef
  Of klik hier voor een video-impressie.

  Download hier de flyer van 'Zing en Beleef Opera'
  Download hier de flyer van 'Zing en Beleef Matthäus Passion'


  Lees meer
 • 11 december 2016 15:00 - 17:30 Kerstconcert van Kerkelijk Zangkoor Schandelen en Fanfare Sint Jan uit Leyenbroek
  Stichting Behoud Franse Klooster nodigt u uit om op zondagmiddag 11 december om 15.00 uur in de St. Pauluskerk…
  Stichting Behoud Franse Klooster nodigt u uit om op zondagmiddag 11 december om 15.00 uur in de St. Pauluskerk in Sittard te komen luisteren naar een kerstconcert van het Kerkelijk Zangkoor Schandelen uit Heerlen en Fanfare Sint Jan uit Leyenbroek. Op deze middag kan er volop genoten worden van koorzang en fanfaremuziek. Er zulle diverse kerstliederen gezongen worden. Het Kerkelijk Zangkoor Schandelen uit Heerlen staat onder leiding van Sjef Konieczny en Fanfare Sint Jan uit Leyenbroek staat onder leiding van Harrie Broun.

  Datum: zondag 11 december, 15.00 uur
  Locatie: St. Pauluskerk, Limbrichterveld/ Hoogveld, Generaal Whitestraat 2, Sittard
  Entree: Gratis, een vrije gave ten van de orgelrestauratie wordt op prijs gesteld.  Lees meer
 • 11 december 2016 15:00 - 17:00 Kerst met QUINT, Koor van het Jaar 2016
  Op zondag 11 december om 15.00 uur organiseert Vocaal Ensemble Quint een kerstconcert, traditioneel gehouden in…
  Op zondag 11 december om 15.00 uur organiseert Vocaal Ensemble Quint een kerstconcert, traditioneel gehouden in de sfeervolle Joriskerk in Venlo. Quint bestaat uit een twintigtal enthousiaste jonge vrouwen uit de wijde omstreken van Venlo en staat sinds 2010 o.l.v. Esther Zaad.

  Het kerstconcert sluit een bijzonder jaar af, Quint verzilverde de rechtstreekse plaatsing voor het Nederlands Koorfestival met de winst en de titel Koor van het Jaar. Quint werd geroemd om het mooie zingen en de spontaniteit. De laatste woorden van de juryvoorzitter: ‘muzikaal en technisch een heel erg goed koor’. Naast deze topprestatie werd Quints dirigente Esther Zaad op dit festival uitgeroepen tot Dirigent van het Jaar en werd zij met Fusion tweede.

  Tijdens de finale werd Quint begeleid op cello door Eline Hensels. Deze talentvolle celliste studeert momenteel in Londen aan de Royal Academy of Music en heeft op haar jonge leeftijd al een bewonderenswaardig CV. De zeventienjarige speelde al met het LSO, TSO, het Akens Universiteitsorkest en het Maastrichts Universiteitskoor. Met Quint speelde Eline in september in het Concertgebouw in Amsterdam, het stuk dat daar gebracht werd, ontbreekt niet op het kerstconcert.

  Daarnaast is ook pianist Leon Dijkstra te gast. Als pianist en organist verzorgt Leon Dijkstra met name begeleidingen voor solisten, koren en orkesten. Vanaf zijn conservatoriumstudie heeft hij zich gespecialiseerd in de kunst van het begeleiden. Met een brede klassieke achtergrond en jarenlange ervaring beweegt Leon zich makkelijk door alle muziekstijlen.

  Datum: zondag 11 december, 15.00 uur
  Locatie: Joriskerk, St. Jorisstraat 16, Venlo
  Entree: € 12,50 (incl. 1 consumptie na afloop van het concert bij Café Central. Tot 18 jaar gratis entree)


  Lees meer
 • 11 december 2016 15:00 - 17:00 Vocaal Ensemble Cantori la Vera | Kerstoncert: Northern light
  Met medewerking van:
  Agris Hartmanis (bas-bariton), Claudia Couwenbergh (sopraan) en Alice Hendrik (piano)…
  Met medewerking van:
  Agris Hartmanis (bas-bariton), Claudia Couwenbergh (sopraan) en Alice Hendrik (piano)

  Op zondag 11 december om 15.00 uur geeft Vocaal Ensemble Cantori la Vera een kerstconcert in het Salviuskerkje in Limbricht.
  Kenners zijn het erover eens: de mooiste en interessantste hedendaagse koormuziek komt vandaag de dag uit de Baltische landen en Scandinavië. Omdat Vocaal Ensemble Cantori la Vera uit Beek dit keer samenwerkt met de talentvolle Letse bas-bariton Agris Hartmanis is dan ook uit dit rijke repertoire geput. Tevens zal de Limburgse sopraan Claudia Couwenbergh optreden bij dit concert. Op het programma staan naast werken van de ‘Noorderlingen’ Esenvalds, Pärt, Gjeilo, en Lauridsen, ook enkele stukken van Felix Mendelssohn en bewerkingen van Christmas Carols door Rutter en Willcocks. Vocaal Ensemble Cantori la Vera staat onder leiding van Alice Hendriks.

  Datum: zondag 11 december, 15.00 uur
  Locatie: Salviuskerkje, Limbricht
  Entree: €10,- (via telefonische voorverkoop 043-3643743, mevr. José Gommers)

   
  Lees meer
 • 17 december 2016 00:00 - 00:00 Kerstmatinee 2016 | Toonkunstkoor Maastricht
  Internationale kerstmuziek en samenzang

  De TKM Kerstmatinee van dit jaar vindt plaats op zaterdag 17 december…
  Internationale kerstmuziek en samenzang

  De TKM Kerstmatinee van dit jaar vindt plaats op zaterdag 17 december 2016 om 15:30 uur in de Maastrichtse Onze Lieve Vrouwebasiliek.

  Het koor zal op sfeervolle wijze de kerststemming brengen met een mix van traditionele kerstliederen, deels in samenzang met het publiek, en kerstmuziek van beroemde componisten zoals Bach, Berlioz, Mendelssohn en Händel.

  Vaste pianist Paul Huijts begeleidt het koor aan de vleugel en neemt ook één van de drie instrumentale intermezzi voor zijn rekening. Toonkunstkoor Maastricht staat onder leiding van Rob Meijers.

  Download hier het programma.

  Datum: zaterdag 17 december 2016, 15.30 uur
  Locatie: O.L. Vrouwebasiliek Maastricht
  Entree: vrije gave


  Lees meer
 • 17 december 2016 20:00 - 23:59 Venray’s Mannenkoor Eindejaarsconcert ‘Classic meets Pop’
  Het traditionele Eindejaarsconcert van het Venray’s Mannenkoor vindt dit jaar plaats in de Evenementenhal in…
  Het traditionele Eindejaarsconcert van het Venray’s Mannenkoor vindt dit jaar plaats in de Evenementenhal in Venray. Deze nieuwe locatie biedt nieuwe mogelijkheden, en daarom staat er nu een éénmalig groots Eindejaarsconcert in de steigers. Projectleider van het EJC René Francken vertelt: ‘We hebben gezocht naar een artiest die zelf uitstekend kan zingen en door haar persoonlijkheid het publiek mee kan nemen in de beleving van het evenement. Toen we Kim-Lian van der Meij hiervoor vroegen, reageerde ze direct en heel positief. Het is voor haar ook een uitdaging om dit samen met het koor te mogen doen.’

  Kim-Lian van der Meij is een Nederlandse zangeres, actrice, televisiepresentatrice, musicalster en danseres. Tijdens het Eindejaarsconcert brengt ze solo een aantal nummers, maar ze treedt natuurlijk ook samen met het mannenkoor op.

  Naast de presentatie door Kim-Lian zorgt de Philips Harmony voor de muzikale uitvoering. Deze harmonie van hoog niveau is een goede bekende voor het mannenkoor. En uiteraard hebben lokale artiesten zoals Blind Beggar een plek in het programma gekregen. Na het concert vindt er een afterparty plaats, die opgeluisterd wordt door de Blue Band.

  Projectkoor voor niet-leden
  Geen lid van het mannenkoor en toch actief meedoen aan dit concert? Dat kan! Het Venray’s Mannenkoor biedt de gelegenheid in een projectkoor mee te zingen op het grote podium van de Evenementenhal. Enige zangervaring is niet nodig, maar uiteraard zijn ook geoefende zangers welkom deel te nemen aan dit eenmalig samengestelde projectkoor.

  Datum: zaterdag 17 december 2016
  Locatie: Evenementenhal Venray
  Entree: staanplaatsen en zitplaatsen te koop. Zie website van het Venray’s Mannenkoor.

   
  Lees meer
 • 18 december 2016 00:00 - 00:00 Kerstconcert Brunssums Mannenkoor
  In samenwerking met het Landgraafs Mannenkoor

  Het Brunssums Mannenkoor onder leiding van Jules Luesink geeft…
  In samenwerking met het Landgraafs Mannenkoor

  Het Brunssums Mannenkoor onder leiding van Jules Luesink geeft op zondag 18 december om 19.30 uur een kerstconcert samen met het Landgraafs Mannenkoor.
  Fabienne Nijsten (L1) presenteert het concert. Het koor heeft niemand minder dan Carla Maffioletti (Sopraan, André Rieu) en Jan van Hattum (Tenor) weten te strikken voor dit concert. Ook het koperkwintet van het Koninklijk Concertgebouw Orkest is aanwezig en zal u verrassen met prachtige klanken. Pianist Gerald Wijnen begeleidt het koor.

  Datum: zondag 18 december, 19.30 uur (zaal open vanaf 18.30 uur)
  Locatie: BrikkeOave, Lindeplein 7, Brunssum
  Entree: €17,50 (incl. één kop koffie). Ga naar de website voor de verkoopadressen.
   
  Lees meer
 • 18 december 2016 14:30 - 16:45 Kerstconcert Vrouwenkoor Thorensis
  Op zondag 18 december om 14.30 uur geeft Vrouwenkoor Thorensis uit Thorn (o.l.v. Esther Zaad) het jaarlijkse kerstconcert.…
  Op zondag 18 december om 14.30 uur geeft Vrouwenkoor Thorensis uit Thorn (o.l.v. Esther Zaad) het jaarlijkse kerstconcert. Thorensis heeft ieder jaar een muzikale partner waarmee het kerstconcert wordt uitgevoerd. Deze keer is dat het Blazersensemble van Harmonie St. Michaël uit Thorn (o.l.v. Joost Smeets). De begeleiding op piano wordt verzorgd door Arno Kerkhof.

  Datum: zondag 18 december, 14.30 uur
  Locatie: Abdijkerk, Thorn
  Entree: € 7,50

   
  Lees meer
 • 26 mei 2017 - 28 mei 2017 CantaRode Kerkrade
  Een swingende Gospel workshop voor koorzangers

  Samen met Dr. Raymond Wise (VS) wordt een onvergetelijke reis…
  Een swingende Gospel workshop voor koorzangers

  Samen met Dr. Raymond Wise (VS) wordt een onvergetelijke reis gemaakt door het muzikale culturele landschap van Afrikaans Amerikaanse gospel.

  Programma:
  26 mei | Openingsconcert festival door internationale kamerkoren.

  27 mei | Workshop voor koorzangers door Raymond Wise en Concerten in de Euregio door deelnemende koren.

  28 mei | Workshop voor koorzangers door Raymond Wise. Muzikale presentatie van de workshop gospel tijdens het slotconcert CantaRode Festival 2017.

  Datum: 26, 27 en 28 mei 2017
  Locatie: Muziekschool Kerkrade
  Kosten: €50,- per persoon inclusief openingsconcert
  Aanmelden: vóór 1 april 2017 middels het inschrijfformulier op www.cantarode.nl.

   
  Lees meer
meer items…
nieuws
 • 11 oktober 2016 CantaYoung Kerkrade wint Toon Talent Award 2016
  Het programma CantaYoung uit Kerkrade heeft de Toon Talent Award 2016 gewonnen. Verenigde Nederlandse Korenorganisaties…
  Het programma CantaYoung uit Kerkrade heeft de Toon Talent Award 2016 gewonnen. Verenigde Nederlandse Korenorganisaties (VNK) - Limburg stimuleert Limburgse koren om projecten te organiseren die de jeugd motiveren om te gaan zingen d.m.v. kinderzangprojecten. Al deze projecten vormen samen het Toon Talent project en worden financieel ondersteund door VNK-Limburg. Er waren drie projecten genomineerd: Steerkes Maastricht/Cantarella Beek, Tutta Musica Voerendaal en CantaYoung Kerkrade. Aan CantaYoung viel de eer te beurt de award (€ 250,-) op zondag 9 oktober 2016 in de Oranjerie in Roermond te winnen.
   
  CantaYoung is een programma dat kinderen in Kerkrade wil laten zingen, omdat dat goed is voor hun ontwikkeling en omdat mensen die muziek maken een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan onze samenleving. Door middel van het oprichten van schoolkoren laat CantaYoung kinderen kennis maken met zang en met zingen in koorverband. Verder ontwikkelt CantaYoung een doorgaande koorlijn: na de schoolkoren kunnen kinderen verder gaan met zingen in een koor dat past bij hun leeftijd. Om dit te realiseren is het programma CantaYoung ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen de stichting CantaYoung, muziekschool SMK, de basisscholen en de Kerkraadse koren.
  Inmiddels zijn er binnen CantaYoung acht schoolkoren actief in Kerkrade en een jeugdkoor en zingen er ruim 250 kinderen mee.


prikbord
24-10-2016 10:55,

Vocal Group Hidden Voices zoekt dirigent

Gemengd koor Vocal Group Hidden Voices uit Herten zoekt een dirigent. Het koor zingt vier- en vijfstemmig… Gemengd koor Vocal Group Hidden Voices uit Herten zoekt een dirigent. Het koor zingt vier- en vijfstemmig met pianobegeleiding en het repertoire bestaat voornamelijk uit het genre pop. Repetities vinden plaats op donderdagavond van 20.00 – 22.00 uur in Ool.
Voor meer informatie ga naar de website van Vocal Group Hidden Voices, www.hiddenvoices.nl.

Bij interesse kun je of meer informatie over de vacature kun je mailen naar bestuur@hiddenvoices.nl of bellen met Diana Fermont 06 37273137.
 

Lees meer…
19-10-2016 14:34,

Brabant Koor zoekt goede zangers (tenoren en bassen)

Het projectkoor Brabant Koor o.l.v. Louis Buskens bestaat uit zangers met een professionele muzikale… Het projectkoor Brabant Koor o.l.v. Louis Buskens bestaat uit zangers met een professionele muzikale achtergrond en goede amateurzangers. Omdat het een projectkoor betreft zijn de repetitieperiodes zijn kort en intensief en vinden meestal plaats in het weekend. Voor het project ‘Beethoven’s 9e symphonie’ zoekt het Brabant Koor goede zangers, vooral tenoren en bassen.

Praktische zaken
Beethoven’s 9e symphonie gaat van start eind januari 2017 en heeft concerten op 2 februari (Maastricht), 3 februari (Eindhoven), 4 februari (Sittard) en 5 februari (Den Bosch).
Zing je op niveau en ben je geïnteresseerd om mee te doen aan dit project? Ga dan voor meer informatie over het project, aanmelden, repetitiedagen- en concertdata naar: www.brabantkoor.nl.
 

Lees meer…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?