verenigde nederlandse korenorganisaties - afdeling Limburg

In Limburg zijn zo’n 1100 amateurkoren van verschillende pluimage actief: vrouwen- en mannenkoren, ouderen- en jongerenkoren, grote koren en ensembles, klassieke koren, jazzkoren en alle andere denkbare koren. De stichting Verenigde Nederlandse Korenorganisaties, afdeling Limburg (VNK-Limburg) treedt binnen de provincie op als belangenbehartiger van al deze koren. Dat doet de VNK door het ontwikkelen van activiteiten die de koorzang ondersteunen, stimuleren en promoten. Ook initiatieven van koren zelf die een stimulans zijn voor de koorwereld worden door de VNK-Limburg ondersteund. Alle informatie over onze activiteiten en mogelijkheden vindt u op deze website. Kijk, luister, lees en doe mee.  
 • motie limburgse volkscultuur

  Op 4 november 2011 hebben Provinciale Staten de PVV motie Limburgse Volkscultuur aangenomen om harmonieën, fanfares, schutterijen en zangkoren in stand te houden en te behouden voor de breed gedragen volkscultuur. Het College van Gedeputeerde Staten heeft deze motie samen met direct betrokkenen uit het veld uitgewerkt en ingevuld.

  Vier onderdelen staan in deze uitwerking centraal:

  1. Instrumentarium en uniformen
  2. Opleiding en talentontwikkeling
  3. Ondersteuning besturen
  4. Innovatieve Arrangementen

  Voor de uitwerking van de motie is aansluiting gezocht bij reeds bestaande werkstructuren bij het Huis voor de Kunsten Limburg en het Prins Bernard Cultuurfonds Limburg. Lees meer over de Motie Limburgse Volkscultuur...

  Aanvraagformulieren
  1. Stimuleringsbijdrage Koorscholing 2015
  2. Aanvraagformulier Stimuleringsbijdrage Koorscholing 2015 
  3. Aanvraagformulier plus criteria Innovatief project

  Workshops najaar 2015
  Klik hier voor meer informatie over de workshops 'Ondersteuning besturen' september t/m november 2015.
   

prikbord
30-03-2015 12:39,

Zangles, zangworkshops en bandcoaching voor jongeren

De grote passie van Brenda Nijsen is muziek en dat wil ze graag overbrengen op de jeugd. Brenda geeft… De grote passie van Brenda Nijsen is muziek en dat wil ze graag overbrengen op de jeugd. Brenda geeft al jaren met veel plezier zangles en bandcoaching. Daarnaast verzorgt ze zangworkshops voor jongeren en kinderen op scholen en tijdens de Dag van de Stem op 11 april 2015 in ECI Cultuurfabriek in Roermond.
 
Brenda: “Mijn liefde voor muziek begon rond mijn 7e toen ik van mijn vader een orgeltje kreeg en niet lang erna saxofoon ging spelen bij de Koninklijke Harmonie van Roermond. Rond mijn 16e begon ik het zingen steeds leuker te vinden en ruilde de harmonie in voor mijn eerste bandje waarmee ik voor het eerst begon met het schrijven van eigen werk. Sindsdien ben ik altijd actief geweest als zangeres in verschillende bands waaronder ‘Cooler than Jesus’, ‘Supergroover’ en ‘Slow Poke Rodrigo’, waarmee we enkele keren de Limburgse popprijs Nu of Nooit wonnen en meededen met de Grote Prijs van Nederland. Na de HAVO ben ik naar het Conservatorium gegaan om mij verder te ontwikkelen als zangeres en heb daarnaast verschillende muziekinstrumenten leren bespelen waaronder piano, drums en basgitaar. Ik heb met veel plezier in diverse bands gezongen en weet hoe leuk het is om samen met je studiegenoten en/of vrienden te musiceren.”
 
Wil jij ook kennismaken met het gebruik van de stem of ervaren hoe het is om in een band muziek te maken? Neem dan contact op met Brenda via 06 24661054 of brendanijsen05@gmail.com.
inschrijven
Inschrijven voor het Open Limburgs Korenfestival 2015 en/of kopij aanleveren voor concertenbundel Zingend Limburg 2015-2016? Volg de link naar het bijbehorende formulier:
agenda
 • 09 mei 2015 - 21 mei 2016 Cup of Tea door Quintella
  Quintella, bestaande uit Jeroen Verberkt, Nike Derks, Maaike Kamps, Karin Jenneskens en Marjolein Kuenen hebben…
  Quintella, bestaande uit Jeroen Verberkt, Nike Derks, Maaike Kamps, Karin Jenneskens en Marjolein Kuenen hebben in een korte tijd hard aan de weg getimmerd. Zo stonden ze in de zomer van 2013 op de Zomerparkfeesten in Venlo en in 2014 behaalden ze successen bij de festivals 'Den Bosch goes a cappella' en 'Amusing Hengelo'.

  Na deze vliegende start is het tijd voor een theaterproductie van Quintella! De zangers willen met deze productie een breed publiek kennis laten maken met hun a capella muziek.
   
  It’s not your Cup of Tea?!? Quintella gaat hier verandering in brengen! In een ontspannen setting worden bekende songs van een passend en uniek arrangement voorzien, met een prachtige mix van allerlei muziekstijlen als resultaat. De muziek wordt door de groep met zoveel enthousiasme en plezier gebracht dat ze het publiek van begin tot eind aan zich weet te binden!
   
  Speellijst:

  2015
  - 9 mei, 20.00 uur, Kasteelboerderij Horst
  - 30 mei, 20.00 uur, Cultuurkapel Deurne
  - 27 juni, 20.00 uur, De Ruchte Someren
  - 4 juli, 20.00 uur, Klassetheater Tilburg
  - 10 oktober, 20.00 uur, Jan van Besouw (kapel) Goirle
  - 7 november, 20.00 uur, Zaal Debije Hegelsom
  - 19 december, 20.00 uur, Don Bosco Heel

  2016
  - 21 mei, 20.00 uur, Maaspoort Venlo


  Lees meer
 • 07 september 2015 20:15 - 22:15 Open repetitie Remunjs Theaterkoor
  Het Remunjs TheaterKoor, o.l.v. Max Smeets, kende afgelopen seizoen een vliegende start. Na een succesvol optreden…
  Het Remunjs TheaterKoor, o.l.v. Max Smeets, kende afgelopen seizoen een vliegende start. Na een succesvol optreden in Harderwijk met Liesbeth List werd het seizoen tijdens de Balkonconcerten afgesloten met zo’n 40 enthousiaste leden.

  Het nieuwe seizoen brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Zo zal het koor optreden tijdens de Limburgse Koordagen op 10 oktober en het theaterconcert 'Kerst met Suus' op 8 december in TheaterHotel De Oranjerie en een Kerstconcert in de Roermondse kathedraal op 20 december (mede) verzorgen.

  Wil jij deel uitmaken van dit boeiende theaterkoor? Kom dan naar de open repetitie op 7 september a.s. en meld je na afloop aan om auditie te doen.

  Datum: maandag 7 september
  Tijd: 20.15- 22.15 uur
  Locatie: TheaterHotel De Oranjerie (aanmelden bij artiestenfoyer via hoofdingang)

  Neem voor meer infornatie contact op via 06 51685683, remunjstheaterkoor@gmail.com of ga naar de Facebookpagina van het Remunjs Theaterkoor. 
 • 12 september 2015 09:30 - 22:00 Het Zomerkoor 2015 is er voor iedereen!
  U heeft het nog nooit gedaan; koorzingen, durft u het aan? U weet nog niet bij welke zangvereniging u wilt zingen…
  U heeft het nog nooit gedaan; koorzingen, durft u het aan? U weet nog niet bij welke zangvereniging u wilt zingen of welk repertoire het beste past? Ze zingen allemaal in een koor: uw buurvrouw, een goede vriend en een collega. En ze hebben er veel plezier. Maar u twijfelt: zou het misschien iets voor u zijn? U wilt geen verplichtingen. Dan is het Zomerkoor iets voor u. 

  Eén dag zingen zonder verdere verplichtingen in een groot koor, waar een fout maken geen probleem is. Voor iedere deelnemer is de muziek nieuw. En u krijgt van tevoren een cd en oefenboek om te oefenen. Mannen, vrouwen, jeugdigen, iedereen kan meedoen. Niemand hoeft bij een koor te zijn of geweest te zijn. U ontmoet gelijkgezinden en alles is voor u geregeld. Alle deelnemers hebben één gezamenlijk doel: muziek zo mooi mogelijk laten klinken en u krijgt de gelegenheid om met dit veilige grote koor meteen in een prachtige zaal het resultaat aan een publiek te laten horen. Het is geweldig te beleven wat mensen die elkaar niet of nauwelijks kennen na één dag speels repeteren samen kunnen presteren. Er heerst geen onderlinge concurrentie, maar ondersteuning. En dat geeft een heerlijke, ontspannen sfeer. Belangrijk is ook het sociale aspect van samen pauzeren, lunchen en ervaringen uitwisselen. Als u na afloop naar huis gaat, bent u ongetwijfeld een hele muzikale ervaring rijker en wie weet smaakt die ervaring naar meer en gaat u zich aansluiten bij een koor. 

  Ook als u al lid bent van een koor is het zeker de moeite waard aan het Zomerkoor mee te doen. U maakt immers kennis met nieuwe muziek, andere dirigenten en een zaal vol enthousiaste medezangers en -zangeressen. En dat is een ervaring die u wellicht weer in uw eigen koor kunt gebruiken. Nieuw is dat u op deze dag uw eigen koor kunt  promoten bij de niet koorzangers. Hierover kunt u contact opnemen met de organisatie. Speciale aandacht is er voor de jeugd, mede omdat het uitgekiende repertoire zich daar uitstekend voor leent. Bovendien is de aanmelding van 12 tot 18 jarigen gratis.

  Bent u een van onze bekenden en deed u het al vaker? De Dag van de Koormuziek heet nu Zomerkoor. Ook dit jaar willen we de zangers optimaal plezier laten beleven in het zingen en daarom is door de dirigenten gekozen voor een luchtig en goed in het gehoor liggend repertoire. Ook dit jaar is er weer een Dameskoor en Mannenkoor. Behalve hun eigen repertoire vormen beide koren ook samen een Gemengd koor. Gedurende het gevarieerde dagprogramma studeren deze drie koren, onder deskundige leiding van de dirigenten Esther Zaad en Ron Hanssen, het repertoire in. Als extraatje is er ook dit jaar een workshop die aandacht schenkt aan stemgebruik. Iets wat niet alleen voor zingen van belang is. Er zijn ook veranderingen ten opzichte van vorig jaar: het Zomerkoor vindt dit jaar weer plaats in de Ontmoetingskerk, Emmaplein 50 te Geleen.

  Meer weten? Download hier de uitnodiging voor het Zomerkoor 2015 en/of schrijf u in via het inschrijfformulier Zomerkoor 2015.

 • 17 september 2015 18:45 - 19:45 Workshop Koormuziek Kon. Heerlens Mannenkoor St.-Pancratius
  Wel eens gedacht om in een koor te gaan zingen, maar heb je last van drempelvrees of twijfel? Ontdek dan, gratis…
  Wel eens gedacht om in een koor te gaan zingen, maar heb je last van drempelvrees of twijfel? Ontdek dan, gratis en zonder enige verplichting, of zingen in een koor je aanspreekt. 

  In een workshop van acht opeenvolgende donderdagen leer je samen met anderen, onder de deskundige leiding van dirigent John Gerits, onder meer de basiskennis van stemgebruik, ademhalingstechniek, eenvoudige notenleer en koorpartituur. Tevens neem je deel aan een koorrepetitie om te ontdekken wat het betekent om in een mannenkoor te zingen. 

  De workshop vindt wekelijks plaats op donderdagavond van 17 september t/m 5 november van 18.45 tot 19.45 uur, in het Juphuis in Heerlen (repetitielokaal Koninklijk Heerlens Mannenkoor St.-Pancratius, Schandelerstraat 81). Aan de workshop zijn geen kosten en geen verplichtingen verbonden: na afloop van de workshop en de kennismaking met het koor bepaal je zelf of je lid wilt worden.

  Het Koninklijk Heerlens Mannenkoor St.-Pancratius is in 2010 gestart met een vernieuwingsfase: het koor heeft een dertigtal nieuwe leden mogen begroeten, mede door sterke vernieuwing en modernisering van het repertoire met muziekwerken uit musical, film en popmuziek (zoals Les Miserables, Billy Ellot, West Side Story, nummers van Queen, Frank Sinatra etc). Bovendien is samenwerking gezocht met Guido’s Orchestre, Martin Hurkens, Jack Vinders en Jan Vayne, maar ook jong talent uit de regio. In het kader van Serious Request staat een optreden gepland met diverse artiesten, waaronder jong talent uit de regio op kasteel Ter Worm.

  Geïnteresseerd? Ontdek dan, gratis en zonder enige verplichting, of zingen in een koor je aanspreekt. Neem voor meer informatie of aanmelding contact op met secretaris Leo Arets via 045 511 36 82 of secretaris@pancratiuskoor.nl. Je kunt ook vrijblijvend een van de repetities bijwonen op donderdagavond van 20.00 tot 22.30 uur.


  Lees meer
 • 26 september 2015 13:30 - 16:30samenwerkings activiteit Zing en Beleef Bach 2015-2016
  Iedereen die van zingen houdt kan zich aanmelden voor het participatieproject 'Zing en Beleef Bach' in Maastricht.…
  Iedereen die van zingen houdt kan zich aanmelden voor het participatieproject 'Zing en Beleef Bach' in Maastricht. Dirigent/pianist Hans Veldhuizen neemt u mee op een vocale ontdekkingstocht en doet dit al enkele jaren in het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam en sinds 2013 ook in Limburg. 

  Leer meer over J.S. Bach aan de hand van zijn muziek en zing mee! 

  Tijdens acht zangmiddagen komen Bach’s oratoria, cantates, liederen, missen en ook instrumentale muziek aan bod. Niet alleen door erover verteld te krijgen maar vooral door veel met elkaar te zingen. Door Bach te zingen, beleef je de schoonheid van zijn muziek op een bijzondere manier.

  Iedereen is welkom. U luistert naar verhalen over de muziek van Bach en naar muziekfragmenten, maar bovenal gaat u zelf veel zingen o.l.v. de enthousiaste en deskundige dirigent Hans Veldhuizen, die dit project al enkele jaren voor het Koninklijk Concertgebouw uitvoert. Koorervaring of het kunnen lezen van noten is meegenomen maar niet noodzakelijk. Als Zing en Beleef-koor zult u in een feestelijk meezingconcert o.l.v. Hans Veldhuizen op 17 april 2016 aan familie en bekenden kunnen laten horen waar u met hem aan heeft gewerkt.

  Als extra activiteit heeft u als Zing en Beleef-deelnemer de mogelijkheid om gezamenlijk in te schrijven voor verschillende Bach gerelateerde concertbezoeken in muziekgebouwen in de regio. Bij voldoende belangstelling vindt op vrijdag 22 januari 2016 wederom een concert-excursie naar het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam plaats, waar u kunt luisteren naar een bijzonder concert door het Nederlands Kamerkoor. Deze activiteiten zijn optioneel en vallen buiten de cursusprijs. 

  Inschrijven kan tot 15 september 2015. Bij de inschrijving wordt rekening gehouden met de stemmenbalans. Na ontvangst van betaling ontvangt u uw e-ticket/toegangsbewijs en is uw inschrijving definitief.

  Aantal deelnemers: maximaal 120
  Projectdata: acht zaterdag- of zondagmiddagen van 13.30 tot 16.30 uur
  - zaterdag 26 september 2015
  - zondag 11 oktober 2015
  - zondag 29 november 2015
  - zondag 13 december 2015
  - zaterdag 30 januari 2016
  - zondag 28 februari 2016
  - zaterdag 5 maart 2016
  - zondag 17 april 2016: Slotconcert o.l.v. Hans Veldhuizen in Sint Janskerk Maastricht
  Locatie: Bovenzaal Theater a/h Vrijthof Maastricht
  Kosten: € 160,- (incl. syllabus en slotconcert, excl. extra activiteiten)


  Lees meer
 • 15 november 2015 19:00 - 20:30 Galaconcert 110 jaar Zangvereniging Vriendenkring St. Rochus
  In het kader van het 110-jarig bestaan van de Zangvereniging Vriendenkring S. Rochus uit Landgraaf vindt 15 november…
  In het kader van het 110-jarig bestaan van de Zangvereniging Vriendenkring S. Rochus uit Landgraaf vindt 15 november in Mondo Verde in Landgraaf een groots galaconcert plaats waaraan de volgende koren deelnemen:
  Zangvereniging Vriendenkring St. Rochus te Landgraaf, Kamerkoor Concertato uit Landgraaf, Vocal Sollys uit Sittard/Geleen, Vocal Group Feeling Yong uit Born, Gemengd Koor Francis Chorem uit Lanaken/Rekem, Gemengd Koor St. Martinus uit Gronsveld, Mannenkoor Schola Cantorem uit Doenrade, Gemengd Koor St. Caecilia uit Wijnandsrade en Slavisch-Byzanttijnsch Mannenkoor Cantus ex Corde uit Kerkrade - allen onder de leiding van dirigent Steven van Kempen.

  Kinderkoor Enjoy2Sing uit Landgraaf, onder leiding van dirigent Charles Steffann, alsmede de solisten Caroline Bosch, Raoul Reimersdal, Vincent Kusters en Theo van Kollenburg en het uitgebreid kamerorkest Concertato uit Landgraaf verlenen eveneens hun medewerking. In totaal maar liefst 250 zangers, zangeressen en kinderen.

  Het galaconcert begint om 19.00 uur, Mondo Verde is geopend vanaf 18.00 uur. Entreekaarten (incl. gratis parkeren op parkeerplaats Mondo Verde kosten aan de kassa € 15,- en in de voorverkoop € 12,50.

  Kaarten zijn verkrijgbaar bij de heer H. Frijns (045 531 91 38), mevrouw W. Vrolings-Krebbekx (045 531 38 51), de heer P. Smeets (045 531 41 23) en mevrouw I. Wijkamp-Frijns (045 549 15 62). U kunt ook het verschuldigde bedrag overmaken op IBAN NL79RABO0151717400 t.n.v. Zangvereniging Vriendenkring St. Rochus onder vermelding van het aantal kaarten en naam en adres van besteller.


  Lees meer
 • 19 december 2015 20:00 - 21:30 Kerstconcert Slavisch-Byzantijns gemengd koor Sobornost
  Het repertoire bestaat voor een aanzienlijk deel uit Slavische Kerstliederen. Sobornost besluit hiermee het seizoen…
  Het repertoire bestaat voor een aanzienlijk deel uit Slavische Kerstliederen. Sobornost besluit hiermee het seizoen 2015. Het koor staat voor deze gelegenheid onder leiding van Lilit Sati. De geboren Armeense studeerde aan het Conservatorium in Maastricht af voor zang (cum laude) alsook voor directie en is momenteel tweede dirigente van Sobornost.

  Datum: 19 december
  Tijd: 20.00 uur
  Locatie: De Kopermolen, Von Clermontplein 11, Vaals
  Entree: € 12,- / voor supporters Sobornost in voorverkoop € 10,-

  De Kopermolen is een prachtige locatie, maar kan slechts ruim 100 toehoorders plaats geven. Tijdig reserveren is dus aan te raden en is mogelijk via 045 5441892 of jo.didden@wxs.nl.


  Lees meer
 • 10 januari 2016 15:30 - 17:00 Nieuwjaarsconcert Sobornost & Kinderkoor Tutta Musica Voerendaal
  Op zondag 10 januari verzorgt Slavisch-Byzantijns gemengd Koor Sobornost een Nieuwjaarsconcert, in samenwerking…
  Op zondag 10 januari verzorgt Slavisch-Byzantijns gemengd Koor Sobornost een Nieuwjaarsconcert, in samenwerking met Kinderkoor Tutta Musica uit Voerendaal.

  Op zondag 10 januari opent Slavisch-Byzantijns gemengd koor Sobornost het seizoen 2016 met het bijzonder populaire en altijd drukbezochte Nieuwjaarsconcert in de St. Remigiuskerk in Simpelveld. Het bekende kinderkoor Tutta Musica uit Voerendaal verleent haar medewerking. Het gemengd Kerkraads koor Sobornost heeft met zijn bijzondere repertoire (uitsluitend Slavisch-Byzantijns) veel supporters in heel Nederland en Duitsland verworven. Met name optredens in de Kunstkerk Dordrecht, de Hermitage Amsterdam en de Kaiser- und Mariendom in het Duitse Speyer kregen lovende kritieken. In dirigent Wiel Bonten en beroepszangeres Lilit Sati heeft het koor bekwame en bezielde leiders.
   
  Tijd: 15.30 uur
  Locatie: St. Remigiuskerk, Kerkstraat, Simpelveld
  Entree: voorverkoop € 8,- / kassa € 10,- 

  Neem voor meer informatie contact op via 045 544 18 92 of jo.didden@wxs.nl.


  Lees meer
meer items…
nieuws
Er zijn geen nieuwsitems.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?