stichting popmuziek limburg

In 1984 is Stichting Popmuziek Limburg (SPL) opgericht om de Limburgse popmuziek te stimuleren. SPL richt zich hierbij op zeven verschillende doelgroepen, te weten: (pop)muzikanten en bands, muziekliefhebbers, podia, muziekcollectieven, Limburgse gemeenten, Provincie en Euregio.
 
In samenspraak met hen wil SPL het Limburgse popmuziekklimaat verbeteren. Dit wil zij doen door het prikkelen van de doelgroepen en aanzetten tot eigen initiatief, professionalisering van de sector, informeren van het veld en het profileren van de Limburgse popmuziek, zowel binnen als buiten de provincie.
 
Kortom: Stichting Popmuziek Limburg is er voor iedereen die zich in het Limburgse popveld beweegt (en zelfs daarbuiten). Zij kunnen bij SPL terecht met vragen en problemen. Anderzijds hoopt SPL door muzikanten, bands, podia, overheden enzovoorts verrijkt te worden met kennis, ervaring en ideeën, zodat er gezamenlijk voor gezorgd kan worden dat Limburg een vruchtbare bodem blijft voor popmuziek.

Ga direct naar de website www.spl.nl
agenda
Er zijn geen agenda-items.
nieuws
 • 19 mei 2015 Spotlight op popmuziek in Limburg
  Hoe wordt Limburg dé popmuziekprovincie van Nederland? Dat is slechts één van de gespreksthema’s tijdens een…
  Hoe wordt Limburg dé popmuziekprovincie van Nederland? Dat is slechts één van de gespreksthema’s tijdens een bijeenkomst over popmuziek in Limburg, die plaatsvindt op de avond van vrijdag 29 mei in ’t Gasthoês in Horst. De bijeenkomst is er niet alleen voor de professionals uit de Limburgse popsector (muzikanten, muziekcollectieven, poppodia, festivals etc.), maar juist voor iedereen die op een creatieve manier kan en wil bijdragen aan de volgende stap van de Limburgse popcultuur.
   
  Limburg als muziekprovincie
  Met zo’n 36.000 beoefenaars van popmuziek, met bands en muzikanten van formaat, met meer dan 90 drukbezochte festivals (Pinkpop als grootste boegbeeld), met zes prachtige poppodia en met een publieksbereik van bijna 1 miljoen muziekliefhebbers per jaar laat de provincie zien dat Limburg dé popmuziekprovincie van Nederland aan het worden is. Naast de traditionele Limburgse muziekcultuur van fanfares, harmonieën en klassieke muziek wint popmuziek steeds meer terrein.
   
  De popsector in beeld
  Allemaal redenen voor de Provincie om samen met de popsector actief de schouders te gaan zetten onder Limburgs pop-beleid. Hoe zorgen we er samen voor dat popmuziek zich in Limburg zo goed mogelijk kan blijven ontwikkelen? Wat is daarvoor nodig en waar liggen de grootste uitdagingen? Om te voldoen aan de grote belangstelling voor popmuziek en ook om als Provincie aan gemeenten een signaal af te geven dat popmuziek er toe doet presenteerde cultuurgedeputeerde Ger Koopmans onlangs een conceptnota over popmuziek: ‘De popsector in Limburg’.
   
  De kracht van popmuziek
  Met deze conceptnota zet de Provincie acties in gang waarmee een extra groeibodem voor popmuziek ontstaat. Bijvoorbeeld door de kracht van popmuziek ook op scholen te laten landen met het Masterplan Muziekonderwijs Limburg DOOR! Daarin staat de (door)ontwikkeling van muzikaal talent centraal. Maar niet alleen de jonge Limburgers lopen warm voor popmuziek, ook een steeds grotere groep 50-plussers struint de vele festivals af, speelt in bands of zet zich als vrijwilliger in voor popmuziek. De pop-infrastructuur moet beter. Poppodia zullen in gesprek moeten gaan en blijven om inhoudelijk sterk te kunnen programmeren.

  Meedoen?
  Onder leiding van dagvoorzitter Lex Uiting (NPO3, 3FM), met panelleden Jan Smeets (Pinkpop) Thijs Schrijnemakers (Orgel Vreten, Rockacademie), Johan Hauser (Grenswerk, Zomerparkfeest) en Jan Rademakers (ZUYD, Conservatorium Maastricht) en talloze genodigden uit het Limburgse popveld wordt er op 29 mei tijdens een informele bijeenkomst verder gedacht en gediscussieerd over de vormgeving van het provinciaal popbeleid.
   
  Uiteraard kan een avond óver popmuziek niet zónder popmuziek. Tijdens de bijeenkomst luisteren en kijken we naar muziek van Jick Munro & the Amazing Laserbeams (winnaar Nu of Nooit 2015 en daarmee openingsact op Pinkpop) . Ook zijn er optredens van de winnaar De Beste Singer-Songwriter van Nederland 2014, de Limburger Stef Classens, en van de Limburgse finalisten Kunstbende 2015 Lotte en Kenny.

  Vind jij iets van de Limburgse popsector, vanuit je rol als muzikant, vrijwilliger, consument of professional,  en wil je op vrijdagavond 29 mei meedenken en -praten over provinciaal Limburgse popbeleid? Kom dan naar Horst en laat je stem horen: deze avond is een unieke kans om jouw ideeën over de toekomst van de popmuziek in Limburg te delen! Natuurlijk kun je, als je dat wil, ook op afstand meedoen via de hashtag #popmuziekinlimburg op Twitter. In de loop van de avond worden via deze hashtag een aantal scherpe popmuziek-stellingen gedeeld.

  Programma
  19.00-19.30 uur: Ontvangst.
  19.30-19.45 uur: Opening verzorgd door ‘Witgoed en van Bonte Was’ en openingswoord van gedeputeerde Ger Koopmans.
  19.45-20.30 uur: Discussie over de provinciale inzet op het gebied van popmuziek met tal van experts, onder leiding van Lex Uiting.
  20.30-21.00 uur: Optreden: van de Beste Singer-Songwriter van Nederland 2014 Stef Classens en de Limburgse finalisten Kunstbende 2015 Lotte en Kenny.
  21.00-21.45 uur: Creatief in discussie met alle deelnemers over de provinciale inzet voor talentontwikkeling in de popmuziek onder leiding van ‘Gave Dingen Doen’ (www.gavedingendoen.nl) en over (euregionale) samenwerking, een mogelijke popacademie en duurzaam programmeren.
  21.45-22.00 uur: Terugkoppeling ‘Gave Dingen Doen’ en slotwoord van Ger Koopmans
  22.00-22.45 uur: Knallende afsluiting met Jick Munro & The Amazing Laserbeams en een afsluitende borrel!

  Ben je als muzikant, vrijwilliger of professional actief binnen de Limburgse popsector en wil je meepraten over provinciaal Limburgse popbeleid? Stuur dan een mail naar de consulent popmuziek van het Huis voor de Kunsten Limburg, Paul Moerel, via pmoerel@hklimburg.nl

  Download hier de notitie 'De popsector in Limburg'.
 • 01 april 2015 Limburg in woord, geluid en beeld - wedstrijd voor schrijvers, toneelspelers, componisten en filmers
  CineLOVA, het nieuwe platform voor non-professionele filmers in Limburg, wil filmers in contact brengen met Limburgse…
  CineLOVA, het nieuwe platform voor non-professionele filmers in Limburg, wil filmers in contact brengen met Limburgse schrijvers van poëzie en proza, componisten en acteurs. In dat kader schrijft CineLOVA, in samenwerking met de LOVA, het Huis voor de Kunsten Limburg en de Nationale Organisatie van Audiovisuele Amateurs (NOVA), een creatieve wedstrijd uit waarbij amateurkunstbeoefenaars van alle leeftijden worden uitgenodigd om (een stukje) Limburg te beschrijven in een gedicht of verhaal , uit te drukken in een muziekstuk of te verbeelden in een eenakter of film.

  Hoe gaat het in zijn werk?
  Kies een onderwerp dat past binnen het thema ‘Limburg’ en verbeeld dat in je eigen kunstvorm. We zijn op zoek naar korte gedichten of verhalen in het Nederlands of Limburgs dialect van maximaal 500 woorden, eenakters van 10 minuten, muziekstukken van 3 minuten of kortfilms van maximaal 5 minuten. Meld je vóór 1 september 2015 aan via cinelova@gmail.com en beschrijf je ‘kunstact’. Je ontvangt een uitnodiging voor een presentatiemoment in oktober 2015. Tijdens die presentatie selecteren we de beste acts.

  De makers die tijdens de presentatie worden geselecteerd, krijgen een gratis podium aangeboden tijdens het NOVA Filmfestival (hét festival met de beste amateurfilms van Nederland) op 7 en 8 november a.s. in Theater De Maaspoort in Venlo. Daar wordt een top vier samengesteld van de beste acts. De schrijver, toneelspeler(s), muzikant én filmer die het thema ‘Limburg’ het beste en op meest originele wijze weten te verbeelden, winnen mooie prijzen! De geselecteerde deelnemers krijgen een proefabonnement van één jaar aangeboden voor het platform CineLOVA. De makers in kwestie krijgen daarnaast de kans om gezamenlijk één nieuwe kortfilm te maken waarvoor een klein budget beschikbaar wordt gesteld. De winnende schrijver mag een verhaal of scenario aanleveren, de filmer mag de film produceren, de toneelspeler(s) mogen in de film acteren en de muzikant mag passende muziek bij de film componeren. Jouw individuele act kan dus leiden tot een gezamenlijk en uniek filmproject met amateurkunstbeoefenaars van andere kunstdisciplines. Doe mee! Creëer een mooi kunstwerk en wij zorgen voor een podium en publiciteit. Je houdt er naast een bijzondere ervaring ook bruikbare contacten voor je kunstloopbaan aan over.

  Kijk voor meer info op www.cinelova.nl.

  Over CineLOVA
  CineLOVA is een initiatief van de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) en het Huis voor de Kunsten Limburg. Het platform bestaat uit een online portal: www.cinelova.nl. Beginnende en gevorderde amateurfilmers (jong en oud) kunnen hier terecht voor informatie over het maken van een goede productie, advies, leuke filmactiviteiten, -festivals en -workshops in Limburg. CineLOVA is ook de plek waar men schrijvers kan ontmoeten die teksten beschikbaar stellen voor verfilming, muzikanten die muziek willen componeren voor een film en amateurtoneelspelers die ook in een film willen acteren. Gedurende het jaar worden diverse activiteiten georganiseerd waarbij je jouw filmproductie kunt tonen, feedback krijgt op je werk of samen met andere filmers en kunstbeoefenaars (amateur en prof) producties kunt maken van de hoogst haalbare kwaliteit.
    lees meer…
 • 24 maart 2015 Presentatie provinciale notitie popmuziek
  Op donderdag 26 maart a.s. reikt gedeputeerde Ger Koopmans de eerste Provinciale nota over popmuziek ‘De popsector…
  Op donderdag 26 maart a.s. reikt gedeputeerde Ger Koopmans de eerste Provinciale nota over popmuziek ‘De popsector in Limburg’ uit. Ik nodig u namens de gedeputeerde van harte uit om daarbij aanwezig te zijn.

  Limburg: dé popprovincie van Nederland
  Met meer dan 35.000 beoefenaars van popmuziek, talloze festivals met Pinkpop als grootste boegbeeld, bands en muzikanten van formaat, zes prachtige poppodia en professionele pop-consulenten laten wij zien dat Limburg dé popmuziekprovincie van Nederland aan het worden is. Naast fanfares, harmonieën en klassieke muziek wint popmuziek steeds meer terrein.

  Allemaal redenen om als Provincie samen met de gehele popsector na te denken over beleid op het gebied van pop. Hoe zorgen we er samen voor popmuziek zich in Limburg zo goed mogelijk kan blijven ontwikkelen?

  Om te voldoen aan de grote belangstelling voor popmuziek en ook om als Provincie aan gemeenten een signaal af te geven dat popmuziek er toe doet presenteert cultuurgedeputeerde Ger Koopmans op donderdag 26 maart de Provinciale nota over popmuziek: ‘De popsector in Limburg’. Koopmans reikt deze nota uit aan de groep Young Pioneers (het poporkest gevormd door jonge talenten uit de Limburgse popscene, zie ook www.youngpioneers.nl) in Poppodium Volt te Sittard.

  Nota ‘de popsector in Limburg
  Met deze nota zet de Provincie enkele acties in gang waarmee een extra groeibodem voor popmuziek gecreëerd wordt. Bijvoorbeeld door de kracht van popmuziek ook op scholen te laten landen met het Masterplan Muziekonderwijs Limburg DOOR!

  Het belang van popmuziek en de verbindende kracht richting de jeugd zal ook bij alle gemeenten in Limburg op de agenda gezet worden. Maar niet alleen de jonge Limburgers hebben een voorkeur voor popmuziek, ook een steeds grotere groep 50-plussers struint de vele festivals af en speelt in bands. Daarom moet de infrastructuur versterkt worden en zullen de poppodia inhoudelijk sterk moeten programmeren om zo aan de (veranderende) wensen van de doelgroepen te kunnen blijven voldoen.

  De Provincie gaat zich daarnaast inzetten om samen met partners in de Euregio, waaronder Conservatorium Maastricht, een onderzoek te verrichten naar de haalbaarheid van een Euregionale popopleiding om zo het talent van de toekomst alle plek om zicht te ontwikkelen. Niet alleen in Limburg, maar ook in haar natuurlijke omgeving, de Euregio.

  Programma
  Het programma van de avond ziet er als volgt uit:

  19:30 uur: welkomstborrel
  20.45 uur: toespraak dhr. Koopmans en overhanding popnota aan de groep Young Pioneers
  20:55 uur: vertoning documentaire over Young Pioneers
  21:30 uur: concert

  Locatie: Poppodium Volt, Odasingel 88 Sittard.

  U kunt zich aanmelden bij Bas Albersen, adviseur communicatie bij de Provincie Limburg, via b.albersen@prvlimburg.nl of 06 21699201. 

  >>> Download hier de popnota.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?