stichting popmuziek limburg

In 1984 is Stichting Popmuziek Limburg (SPL) opgericht om de Limburgse popmuziek te stimuleren. SPL richt zich hierbij op zeven verschillende doelgroepen, te weten: (pop)muzikanten en bands, muziekliefhebbers, podia, muziekcollectieven, Limburgse gemeenten, Provincie en Euregio.
 
In samenspraak met hen wil SPL het Limburgse popmuziekklimaat verbeteren. Dit wil zij doen door het prikkelen van de doelgroepen en aanzetten tot eigen initiatief, professionalisering van de sector, informeren van het veld en het profileren van de Limburgse popmuziek, zowel binnen als buiten de provincie.
 
Kortom: Stichting Popmuziek Limburg is er voor iedereen die zich in het Limburgse popveld beweegt (en zelfs daarbuiten). Zij kunnen bij SPL terecht met vragen en problemen. Anderzijds hoopt SPL door muzikanten, bands, podia, overheden enzovoorts verrijkt te worden met kennis, ervaring en ideeën, zodat er gezamenlijk voor gezorgd kan worden dat Limburg een vruchtbare bodem blijft voor popmuziek.

Ga direct naar de website www.spl.nl
agenda
 • 24 februari 2016 20:30 - 22:00 Spicy Classics 2015/2016 – editie 2
  Een explosieve klankencocktail on stage in een ongedwongen setting: dat is Spicy Classics. Een innovatieve, avontuurlijke…

  Een explosieve klankencocktail on stage in een ongedwongen setting: dat is Spicy Classics. Een innovatieve, avontuurlijke concertformule voor studenten en jongvolwassenen. Als ‘nieuwe klassieker’ staat philharmonie zuidnederland voor een eigentijdse upgrade van klassieke muziek. Dompel je onder in een bizarre, maar magische cultsfeer. Raak vervoerd door de reikwijdte van de mannelijke stem, de barokke pracht en de popopera van de jaren 80.

  Deze tweede editie van Spicy Classics staat volledig in het teken van Music & Light. Te midden van het spectaculaire lichtontwerp van Blauwe Uur, luister je met een drankje in je hand naar countertenor en performer Daniel Gloger en zijn vertolking van de 18e-eeuwse meesterwerken uit Händels Rinaldo en Olga Neuwirths Hommage à Klaus Nomi, het cultidool uit de jaren 80. Alsof David Bowie, Kraftwerk en Monteverdi samenkomen. Een avond die vraagt om lang naborrelen.

  Datum: 24 februari
  Aanvang: 20.30 uur
  Locatie: Muziekgieterij, Maastricht

  Spicy Classics is op 25 februari te beluisteren in Tilburg en op 26 februari in Eindhoven.
   


  Lees meer
nieuws
 • 12 januari 2016 Voorbereidingen provinciale popwedstrijd Nu of Nooit 2016 van start
  Vanaf deze maand start Stichting Popmuziek Limburg met de voorbereidingen van dé provinciale popwedstrijd van…
  Vanaf deze maand start Stichting Popmuziek Limburg met de voorbereidingen van dé provinciale popwedstrijd van Limburg: Nu of Nooit. Muzikanten uit de hele provincie kunnen zich vanaf vandaag gratis inschrijven voor de wedstrijd en meedingen naar de hoofdprijs: het felbegeerde optreden tijdens het prestigieuze Pinkpop festival. De zes voorrondes van Nu of Nooit vinden vanaf oktober 2016 plaats in de diverse Limburgse poppodia en de finale zal dit jaar plaatsvinden in Poppodium Grenswerk te Venlo.
   
  Nu of Nooit is al jaren dé showcasevoor Limburgse popmuzikanten. Stichting Popmuziek Limburg wil met de popwedstrijd Nu of Nooit poptalent uit Limburg een professioneel podium bieden om speelervaring op te doen waarmee ze zichzelf in de kijker kunnen spelen voor een groot publiek. Deze provinciale popwedstrijd geeft een recent beeld van aanstormend talent uit onze eigen provincie. Door deelname aan Nu of Nooit worden talentvolle popacts zichtbaar voor publiek, media, talentscouts en programmeurs van podia en festivals. Dertig acts krijgen de mogelijkheid om speelervaring op te doen in zes grote professionele popzalen van Limburg. De zes finalisten krijgen twee coachingsdagen aangeboden waarbij professionals uit het (Nederlandse) popsector met ze aan de slag gaan op zowel zakelijk als muzikaal niveau. Tot slot zal de winnaar van Nu of Nooit zich een jaar lang ‘de meest veelbelovende act van Limburg mogen noemen’ en wordt er intensief samengewerkt met deze act door o.a. een persoonlijke coach en Buro Pinkpop. Talentontwikkeling staat centraal binnen de wedstrijd.
   
  Bands, hiphop formaties en singer-songwriters kunnen zich vanaf vandaag tot uiterlijk 25 augustus a.s. inschrijven voor Nu of Nooit 2016. Uit deze inschrijvingen wordt een selectie gemaakt van dertig deelnemers. Zij zullen tijdens zes voorrondes spelen om een finaleplaats en zich op deze manier kunnen presenteren aan professionals uit de Limburgse- en Nederlandse muziekindustrie. De uiteindelijke zes finalisten, welke geselecteerd worden door een driedelig jury panel, strijden op zaterdag 10 december 2016 in Poppodium Grenswerk te Venlo om dat felbegeerde plekje op de 48ste editie van Pinkpop.
   
  Ook dit jaar zes voorrondes
  De Limburgse popsector bruist en blijft gestaag groeien. Een blijvende toename van het aantal inschrijvingen voor Nu of Nooit geeft aan dat er een grote behoefte is onder popacts, bands en muzikanten om deel te nemen. Inmiddels is de provincie ook uitgerust met meer professionele en goede poppodia wat nieuwe mogelijkheden biedt voor de organisatie. Er is gekozen om ook dit jaar een extra (zesde) voorronde te organiseren. Daarnaast vindt Nu of Nooit ook dit jaar weer in het najaar plaats, om zo de organisatie de gelegenheid te bieden de begeleiding van de deelnemers uit te breiden en de voorbereidingstijd voor Pinkpop en het daaropvolgende festivalseizoen te kunnen intensiveren. Uiteindelijk moet deze aanpassing vooral de deelnemers ten goede komen.
   
  Planning
  Inschrijven: dinsdag 12 januari tot en met donderdag 25 augustus 2016
  Voorronde 1: vrijdag 14 oktober 2016  Nieuwe Nor, Heerlen
  Voorronde 2: zaterdag 15 oktober 2016 OJC NIKS, Horst
  Voorronde 3: vrijdag 21 oktober 2016 Bosuil, Weert
  Voorronde 4: zaterdag 22 oktober 2016 ECI Cultuurfabriek, Roermond
  Voorronde 5: vrijdag 28 oktober 2016 Muziekgieterij, Maastricht
  Voorronde 6: zaterdag 29 oktober 2016 Volt, Sittard
  Finale: zaterdag 10 december 2016 – Poppodium Grenswerk, Venlo
   
  Inschrijven
  Inschrijven kan via de website van Stichting Popmuziek Limburg: www.spl.nl. Demo’s kunnen worden opgestuurd naar SPL, Postbus 203, 6040 AE Roermond. Maar het is ook mogelijk om MP3 bestanden via wetransfer naar sstijnen@hklimburg.nl te sturen. Voor beide opties geldt: minimaal twee eigen tracks.

  lees meer…
 • 11 januari 2016 Johan de Niet nieuwe directeur poppodium NIEUWE NOR
  Het bestuur van stichting De NOR is verheugd aan te kondigen dat Johan de Niet per 1 maart 2016 Joery Wilbers zal…
  Het bestuur van stichting De NOR is verheugd aan te kondigen dat Johan de Niet per 1 maart 2016 Joery Wilbers zal opvolgen als directeur van poppodium NIEUWE NOR. Het bestuur denkt met Johan een bevlogen en enthousiaste directeur te hebben gevonden, die bovendien alles in huis heeft om aan de slag te gaan met de opgave waar hij komende jaren naast de dagelijkse leiding van het popodium te maken krijgt: de ontwikkeling van het 'Kegelpaleis' tot een volwaardig popproductiehuis.

  De huidige directeur Joery Wilbers heeft zaterdag 9 januari 2016 officieel afscheid genomen als directeur van de NIEUWE NOR en vertrekt naar de ECI Cultuurfabriek in Roermond.

  Johan de Niet (40) is op dit moment werkzaam als programmamanager bij de Stadsregio Parkstad en is naast deze functie al jaren actief in Limburgse popscene. Over zijn nieuwe functie zegt hij: "Ik wil Joery heel erg bedanken voor wat hij voor de NIEUWE NOR heeft betekend. Ik wil graag samen met de medewerkers en vrijwilligers met veel energie en enthousiasme doorzetten waar poppodium NIEUWE NOR inmiddels voor staat”. In 2015 bezochten 27.670 bezoekers 139 activiteiten van het poppodium. Behalve concerten en dance-avonden op haar eigen locatie organiseerde de NIEUWE NOR activiteiten op en in locaties als de Limburgzaal, Oefenbunker, Savelbergklooster en Filmhuis De Spiegel als ook de festivals Popronde en Bevrijdingsfestival Heerlen. Het team van de NIEUWE NOR bestaat uit drie medewerkers in vaste dienst, drie wisselende stagiaires en een groep van ruim 60 betrokken vrijwilligers.

  Naast de dagelijkse leiding van het poppodium is als extra opdracht de ontwikkeling van de NIEUWE NOR en het 'Kegelpaleis' tot het popproductiehuis van Parkstad meegegeven door het bestuur aan Johan de Niet. Deze ontwikkeling vormt het begin van de transformatie van de Pancratiusstraat tot Music Xperience en is als project door IBA Parkstad tot kandidaat-project benoemd.

  lees meer…
 • 11 januari 2016 Talentontwikkelingstraject PopSport officieel van start
  Op zondag 10 januari jl. vond de officiële aftrap van PopSport 2016 plaats in het Conservatorium van Maastricht.…
  Op zondag 10 januari jl. vond de officiële aftrap van PopSport 2016 plaats in het Conservatorium van Maastricht. Tijdens deze startbijeenkomst maakten de tien deelnemende acts kennis met elkaar en de traject coaches welke hen gedurende het project zullen begeleiden. Ook waren er een tweetal workshops waarin de deelnemende acts meer informatie kregen over (online) promotie en gehoorbescherming. De komende maanden worden de deelnemende acts gecoacht door professionals uit het Limburgse popveld om zo stappen te maken in de ontwikkeling van hun act.

  A Minor Problem (Heerlen), Curious Kid (Maastricht), Daemonos (Grevenbricht), DJ Diego (Ospel), Elle Hollis (Brunssum), Mick Mazoo (Geleen), Newborn Lunatics (Maastricht), Second Volume (Hoensbroek), Stagefright (Geleen) en Wasted Fears (Geleen) zullen tijdens de aankomende maanden deelnemen aan het traject en gezamenlijk meer dan zestig workshops volgen. Daarnaast gaan ze voor het eerst een demo opnemen in een professionele studio en vond in een eerder stadium al een professionele fotoshoot plaats met popfotografe Vera Dauwerse. De deelnemende acts werden gescout door programmeurs van de Limburgse poppodia bij o.a. regionale popwedstrijden en de provinciale wedstrijd Kunstbende.

  Showcases en eindpresentatie
  Naast de diverse workshops die de acts gedurende de komende maanden zullen ontvangen, vinden er ook een tweetal showcases plaats. Op vrijdag 11 maart wordt een showcase georganiseerd in Poppodium Volt te Sittard en op zaterdag 12 maart in Muziekcentrum de Bosuil in Weert. Op zaterdag 28 mei presenteren de deelnemende acts zichzelf tijdens de eindpresentatie in poppodium Nieuwe Nor te Heerlen. Hier zullen ze alle opgedane kennis nog één keer live aan het publiek en de coaches laten zien. Na afloop wordt door de traject coaches Eefje van Meer (voormalig gitariste MADI), Tirsa Creusen (Buro Pinkpop) en Sean Verstraelen (De Muzikantine) bekend gemaakt welke act doorgaat naar het landelijke traject van PopSport. Tijdens dit landelijke traject ontmoet de Limburgse winnaar de deelnemende acts uit andere provincies, krijgt de winnaar nog meer coaching en gaan ze een dag naar Kytopia in Utrecht.

  Over PopSport
  PopSport is ontwikkeld door Stichting Popmuziek Limburg en werd in 2004 voor het eerst georganiseerd in Limburg. Inmiddels is PopSport uitgegroeid tot een landelijk initiatief welke in alle provincies georganiseerd wordt. Tijdens PopSport krijgen jonge talentvolle muzikanten en popacts een kijkje in de keuken van de popsector, teneinde ze sneller wegwijs te maken en te investeren in hun ontwikkeling. Gedurende enkele maanden kunnen de deelnemende acts diverse muzikale en zakelijke workshops volgen van professionals uit de popsector, waaronder programmeurs van poppodia en festivals, boekers, A&R managers en ervaren muzikanten. De deelnemende acts bepalen zelf welke workshops ze willen afnemen en met welke docenten ze het liefst willen werken. Hiermee wil de organisatie de deelnemende acts leren om zelf keuzes te maken en ze bewust maken van hun eigen kracht en de kansen die er liggen in de popsector.

  Voor meer informatie over PopSport, zie www.popsport.nl.
 • 14 december 2015 STORKSKY wint provinciale popwedstrijd Nu of Nooit 2015!
  Tijdens de finale van Nu of Nooit 2015 afgelopen zaterdag 12 december maakte Ger Koopmans, gedeputeerde Cultuur…
  Tijdens de finale van Nu of Nooit 2015 afgelopen zaterdag 12 december maakte Ger Koopmans, gedeputeerde Cultuur van de Provincie Limburg, samen met festivaldirecteur Jan Smeets van Pinkpop bekend dat de band STORKSKY de provinciale popwedstrijd Nu of Nooit heeft gewonnen. STORKSKY mag zich een jaar lang de “meest talentvolle en veelbelovende Limburgse act van 2016” noemen. Op vrijdag 10 juni 2016 mag STORKSKY het Pinkpop festival in Landgraaf openen. Daarnaast ontvangt de band studiotijd ter waarde van €1.000,-, professionele coaching en wordt er een documentaire gemaakt van het grote Pinkpop avontuur.

  Een explosie van euforie ging gepaard met een flinke lading glitters en ballonnen in de Limburgzaal toen Ger Koopmans en Jan Smeets bekend maakten wie de Limburgse popprijs won. STORKSKY won naast de openingsspot op Pinkpop ook studiotijd ter waarde van €1.000,- en professionele coaching die de band gaat voorbereiden op hun optreden tijdens Pinkpop en de periode daarna. Naast het optreden op Pinkpop speelt STORKSKY ook tijdens de Pinkpopperspresentatie in Paradiso Amsterdam in februari volgend jaar, waar het volledige programma van het festival bekend gemaakt zal worden. Ook krijgen zij van Arons Muziek uit Heerlen een Personal Service Team die hen helpt met hun instrumenten voor en tijdens Pinkpop.
   
  Bevrijdingsfestival Limburg, Mama’s Pride, Koppelpop, April Rock, Har Rock Open Air, Sjinveld Rock(t), Zomerlicht Festival, Zoks Festival, Festival 5Sprong, Zomerparkfeest, Pre Pinkpop Party en Wessummer Breeze hebben toegezegd een van de finalisten te zullen boeken voor hun festival. Daarnaast staan alle finalisten op DVERS 2016, hèt jaarlijkse showcasefestival van Stichting Popmuziek Limburg dat ook volgend jaar plaatsvindt in Sittard-Geleen. De jury reikte de videoclipprijs uit aan STATESMEN. Zij gaan onder leiding van Jurriaan Hodzelmans uit Munstergeleen een professionele videoclip opnemen. 
   
  Nu of Nooit 2015 wordt mogelijk gemaakt door: Provincie Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg, Buro Pinkpop, Gemeente Heerlen, Gemeente Weert, Gemeente Sittard-Geleen, Gemeente Maastricht, Gemeente Venlo, Gemeente Roermond, Grenswerk, Conservatorium Maastricht, ECI Cultuurfabriek, Poppodium Nieuwe Nor, Arons, ZEF Magazine, Poppodium Volt, Limburgzaal Heerlen, Muziekcentrum de Bosuil, The Rock Station, Muziekgieterij, Bandcoach.nl, Music Machine, Lyana, April Rock, Mama’s Pride, Backstage Film Productions, Sounds, Har Rock Open Air, Sjinveld Rock(t), Zomerlicht Festival, Zoks Festival, Radio2Rock, Adams, WM Digital Services, Bevrijdingsfestival Limburg, Festival 5 Sprong, Pre Pinkpop Party en Zomerparkfeest.

  lees meer…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?