stichting popmuziek limburg

In 1984 is Stichting Popmuziek Limburg (SPL) opgericht om de Limburgse popmuziek te stimuleren. SPL richt zich hierbij op zeven verschillende doelgroepen, te weten: (pop)muzikanten en bands, muziekliefhebbers, podia, muziekcollectieven, Limburgse gemeenten, Provincie en Euregio.
 
In samenspraak met hen wil SPL het Limburgse popmuziekklimaat verbeteren. Dit wil zij doen door het prikkelen van de doelgroepen en aanzetten tot eigen initiatief, professionalisering van de sector, informeren van het veld en het profileren van de Limburgse popmuziek, zowel binnen als buiten de provincie.
 
Kortom: Stichting Popmuziek Limburg is er voor iedereen die zich in het Limburgse popveld beweegt (en zelfs daarbuiten). Zij kunnen bij SPL terecht met vragen en problemen. Anderzijds hoopt SPL door muzikanten, bands, podia, overheden enzovoorts verrijkt te worden met kennis, ervaring en ideeën, zodat er gezamenlijk voor gezorgd kan worden dat Limburg een vruchtbare bodem blijft voor popmuziek.

Ga direct naar de website www.spl.nl
agenda
Er zijn geen agenda-items.
nieuws
 • 21 oktober 2014 Uitwisselingsproject ‘Konnektor’ van start! Popmuzikanten uit Limburg, Gelderland en Duitsland voor een week samen aan de slag in Arcen
  Vanaf maandag 20 oktober jl. nemen negen popacts uit Limburg, Gelderland en Duitsland aan het uitwisselingsproject…
  Vanaf maandag 20 oktober jl. nemen negen popacts uit Limburg, Gelderland en Duitsland aan het uitwisselingsproject Konnektor, een initiatief dat is ontstaan uit een samenwerking tussen het Huis voor de Kunsten Limburg, Poppunt Gelderland en Kulturraum Niederrhein. Gedurende een projectweek volgen de popmuzikanten diverse masterclasses en workshops van experts uit het professionele popcircuit. Daarnaast wordt het werkveld verkend door middel van uitstapjes naar ‘pophotspots’ in de regio. Bovendien gaan de deelnemers samen veel muziek maken tijdens diverse gezamenlijke jamsessies en optredens. Met Konnektor willen de initiatiefnemers de provincie- en landsgrenzen tussen Gelderland, Limburg en Duitsland doen vervagen en de samenwerking tussen muzikanten én poporganisaties uit de regio bevorderen.

  Onlangs werden de deelnemers aan elkaar voorgesteld tijdens de startbijeenkomst in het cultuurpodium Roepaen te Ottersum. Hard2Get (Echt), The Mothmen (Sevenum), Modern Fix (Grubbenvorst), Betrayers of Babylon (Neuss), Unimpressed (Geldern), Gorilla Taxi (Gelsenkirchen), Einfach Kurt (Nijmegen), Liquid Machine (Nijmegen) en Daniël Cane (Nijmegen) kregen een toelichting over de projectweek, speelden allemaal enkele nummers op het podium en kregen een rondleiding door het prachtige oude klooster van directeur Kuijpers.

  Vanaf maandag 20 oktober tot en met zaterdag 25 oktober 2014 overnachten de negen bands in herberg Lingsfort in Arcen (Noord-Limburg). De herberg is omgetoverd tot muziekparadijs met repetitieruimtes, een podium en een mobiele studio, tevens eten en overnachten alle muzikanten de hele week in de herberg. De workshops en masterclasses worden verzorgd door professionals uit de Nederlandse en Duitse popsector. O.a. Frank Kimenai (manager Afterpartees, Traumahelicopter), Joost van Haaren (bassist Anneke van Giersbergen, ex-Krezip), Bram van den Berg (drummer Drive Like Maria en Janne Schra), Thijs Schrijnemakers (toetsenist Orgel Vreten), Merijn van Haren (zanger Navarone) en JP Hoekstra (gitarist Laura Jansen, Douwe Bop). De regionale popsector wordt verkend tijdens diverse uitstapjes naar o.a. het nieuwe poppodium van Venlo, Grenswerk, de popronde en een showcase in Viersen (DE). Na afloop van de projectweek zullen o.a. ook de nieuwe Doornroosje in Nijmegen en diverse festivals worden bezocht.

  Met ‘Konnektor’ willen de initiatiefnemers, het Huis voor de Kunsten Limburg, Poppunt Gelderland en Kulturraum Niederrhein, samenwerking tussen muzikanten en professionals bevorderen alsmede het netwerk voor de popsector in deze specifieke regio. Dankzij de gezamenlijke passie voor muziek hoopt de organisatie dat de muzikanten elkaar creatief kunnen versterken, ze op lange termijn contact blijven houden en mogelijk samen optredens kunnen verzorgen. Op die manier zullen de provincie- en landsgrenzen geleidelijk vervagen en wordt de potentie en het talent van de regio zichtbaar en optimaal benut.

  Konnektor wordt mogelijk gemaakt door Provincie Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg, Poppunt Gelderland, Kulturraum Niederrhein, Interreg, Prins Bernard Cultuurfonds en Adams. Het project is online te volgen via de websites www.euregiomusicexchange.eu en www.facebook.com/euregiomusicexchange
 • 26 september 2014 De Muzikantine presenteert documentaire tijdens Muzikantendag DVERS
  De Muzikantine, het nieuwe popcollectief van Horst aan de Maas, beleefde begin september haar vuurdoop op het OP…
  De Muzikantine, het nieuwe popcollectief van Horst aan de Maas, beleefde begin september haar vuurdoop op het OP Festival (aftrap culturele seizoen in Horst aan de Maas). Ruim 30 muzikanten uit de gemeente repeteerden een weekend lang in vier samenstellingen. Ze werden bijgestaan door Rowwen Hèze accordeonist Tren van Enckevort, Jazzpianist Mike Roelofs en Heideroosjes drummer Igor Hobus. De presentatie op het festival werd door het massaal toegestroomde publiek met groot enthousiasme ontvangen. Tijdens de Muzikantendag van DVERS op zaterdag 4 oktober a.s. in Sittard presenteert de Muzikantine een korte documentaire over het pilotweekend.

  Niet alleen in Noord-Limburg, maar in de hele provincie is er belangstelling voor het Horster muzikanteninitiatief. De Muzikantine is uitgenodigd om op 4 oktober, tijdens het programmaonderdeel ‘Create Your Own Scene’ van de DVERS Muzikantendag, haar verhaal te doen. ‘Create Your Own Scene’ draait om het bouwen van een muzikantennetwerk als voedingsbodem voor popcultuur. De Muzikantine wordt in dat kader als een voorbeeldproject beschouwd. Tijdens de presentatie van de Muzikantine wordt ook de korte documentaire ‘De Derde Helft’ van filmmaker en cameraman Lars Hendriks voor het eerst vertoond. De film geeft een beeld van het pilotweekend van de Muzikantine.

  Het succesvolle pilotproject van de Muzikantine smaakt naar meer. Naast de presentatie tijdens DVERS organiseert de Muzikantine op 9 oktober a.s. om 20.00 uur een ‘Derde Helft’ in Café Cambrinus. Een avond om terug te blikken op de vuurdoop en mee te praten over de toekomst van het initiatief. De organisatie zal daar haar toekomstvisie en -plannen presenteren. Ook de documentaire wordt dan nog een keer vertoond.

  Over DVERS
  DVERS, een initiatief van St. Popmuziek Limburg (SPL), wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd in de binnenstad van Sittard en Poppodium Volt. Het evenement bestaat uit de Limburgse Muzikantendag (overdag) en een showcasefestival (’s avonds). De Muzikantendag is hét evenement voor muzikanten die hun demo willen pluggen, willen netwerken en op zoek zijn naar meer informatie over de artistieke en zakelijke kanten van het muzikantschap. DVERS wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Provincie Limburg, Gemeente Sittard-Geleen, Huis voor de Kunsten Limburg, VSB-fonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Brand Cultuurfonds en het FSI-fonds, Adams Drumworld, Sena, Triepels Slagwerk, Rabobank, Fonds voor Podiumkunsten en Bos Audio en Events. Het volledige programma van de muzikantendag is te vinden op de website www.dvers.nl
 • 22 september 2014 Grootste mobiele muziekstudio ter wereld naar Heerlen
  Heerlen maakt letterlijk ruimte voor talentontwikkeling. ’s Werelds grootste mobiele muziekstudio, The John Lennon…
  Heerlen maakt letterlijk ruimte voor talentontwikkeling. ’s Werelds grootste mobiele muziekstudio, The John Lennon Educational Tour Bus, doet tijdens haar vierdaagse tour door Nederland vandaag Heerlen aan en ontvangt daar getalenteerde jonge muzikanten. Initiatiefnemer is Popsport, het door Stichting Popmuziek Limburg georganiseerde project dat voor de doortocht in Heerlen samenwerkt met poppodium NIEUWE NOR en SCHUNCK*.
   
  PopSport, hét landelijke coaching- en talentontwikkelingsprogramma voor jonge muzikanten/acts/bands, gaat het land in met een heel bijzondere gast: The John Lennon Educational Tour Bus! Deze state-of-the-art mobiele studio is volledig uitgerust om als audio- en HD videostudio te functioneren en doet - in samenwerking met PopSport & partners - tijdens haar Europese tour Nederland aan: Amsterdam, Emmen en, op maandag 22 september, het Pancratiusplein Zuid in Heerlen. Met de Provincie Limburg en de Gemeente Heerlen als grote investeerders in talentontwikkeling is het niet vreemd dat  dit pracht initiatief net voor Heerlen kiest. Het doel van de dag is om de keten van muziek-educatie en talentontwikkeling zichtbaar te maken.
   
  In de bus gaan acht jonge Limburgse muzikanten uit het PopSport Network en diverse vervolgtrajecten, (Aïcha Cherif, Sander Kessels, Sia Winkelmolen, Iris Goessens, Daniel Dols, Louie Hamers, Suzanne Indenkleef en Verena de Ruyter) aan de slag onder begeleiding van ervaren engineers en coaches van de John Lennon Bus om samen een song te maken en op te nemen in één dag! Om ervoor te zorgen dat deze song gemakkelijk de wereld over gaat, is de bus ook uitgerust met professionele video- en edit apparatuur waarmee direct een clip kan worden opgenomen.
   
  Wie wil komen kijken, luisteren en ook actief muziek wil maken, is vandaag welkom tussen 12.00 en 17.00 uur, want óók buiten de bus gebeurt veel! In SCHUNCK* en poppodium NIEUWE NOR gaan Heerlense Middelbare Scholieren aan de slag met een ander futuristisch muzieklab waar elektronische sounds & beats hand in hand gaan met vocals, gitaren en bas: de Hubtower Armada van Dutch School of Popular Music uit Amsterdam. Op de Hubtower Armada kan iedereen inschakelen “instant” muziek maken met maar liefst twee gitaren, bas, keyboard, percussie, Ipad en drie vocals per Hubtower.
   
  PopSport geeft een boost aan jonge Nederlandse muzikanten, bands en acts, die enthousiast en gedreven zijn en met ondersteuning van professionals hun volgende stap willen zetten. PopSport wordt gesteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie. De John Lennon Educational Tour Bus in Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door Melkweg Amsterdam, Q Factory Amsterdam, Dutch School of Popular Music, Conservatorium Amsterdam (pop), Ampco/Flashlight, Esdal College Emmen, KCDR, poppodium Nieuwe Nor en Stichting Popmuziek Limburg.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?