limburgse organisatie van audiovisuele amateurs

In Limburg zijn veel amateurfilmers actief. Ruim 250 van hen zijn actief in verenigingsverband en lid van één van de 13 film- en videoclubs van de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA). Vanuit de LOVA worden plannen gemaakt, clubervaringen uitgewisseld, diverse filmcursussen aangeboden en jaarlijkse activiteiten georganiseerd, zoals de Limburgse Filmdagen. Daarnaast is de LOVA aangesloten bij de NOVA (Nederlandse Organisatie van Audiovisuele Amateurs) en de UNICA (wereldwijde organisatie van nationale amateurfilmfederaties).
 
Ga direct naar de website www.cinelova.nl
agenda
 • 04 oktober 2016 - 15 november 2016 Filmcursus 'Anders Filmkijken' van Jan Salden in Filmhuis De Domijnen
  In oktober 2016 start Filmhuis De Domijnen in Sittard met de filmcursus ‘Anders Filmkijken’ van Jan Salden…
  In oktober 2016 start Filmhuis De Domijnen in Sittard met de filmcursus ‘Anders Filmkijken’ van Jan Salden (leraar Filmtheorie aan de Maastricht Academy of Media Design and Technology). De cursus heeft tot doel de kijker bewuster naar film te laten kijken.

  De cursus bestaat uit vier theorielessen waarin verschillende aspecten van film behandeld worden en twee praktijklessen waarin de sci-fi film Prometheus (2012) van Ridley Scott en de oscarwinnaar Das Leben der Anderen (2006) van Florian Henckel von Donnersmarck worden besproken. Jan zal enkele scènes uit deze films nader analyseren. Waarom die close-up? Waarom is het geluid zo specifiek bij het personage? Wat vertelt een bepaalde kleur van het beeld of de aankleding in de ruimte ons? Waarom wordt op een bepaald moment niet weggesneden naar een ander shot? Op deze en vele andere vragen, zal Jan een antwoord geven. Niets is toevallig in film. Elke film zit vol met elementen die helpen om het verhaal voor jou begrijpelijk te maken, te voelen en te beleven. Er wordt constant gestuurd en vaak ben je je daar niet eens van bewust. Hoe dat gebeurt, gaat Jan haarfijn uitleggen.

  De cursusavonden vinden plaats op zes dinsdagavonden in oktober en november, telkens van 20.15 tot 22.30 uur in de grote filmzaal van Filmhuis De Domijnen.

  De cursus data en onderwerpen zijn als volgt:

  Dinsdag 4 oktober: Montage
  Dinsdag 11 oktober: Mise en scène
  Dinsdag 18 oktober: Buitenbeeldse laag
  Dinsdag 1 november: Filmdrama
  Dinsdag 8 november: praktijkles 1 met Prometheus*
  Dinsdag 15 november: praktijkles 2 met Das Leben der Anderen

  * Het zien van de twee films van de filmanalyselessen zijn voor eigen verantwoordelijkheid. De films worden dus niet van te voren vertoond! Beide films zijn te huur in de bibliotheken van Geleen en Sittard.

  De kosten voor de totale cursus (6 avonden) bedragen € 55,- . Kortingen zijn niet van toepassing. Wil je één of slechts enkele avonden bijwonen, dan betaal je € 10,- per avond. Kaarten zijn alleen online te bestellen via www.dedomijnen.nl
 • 26 oktober 2016 20:00 - 00:00 Euregion Shorts #8
  Op woensdag 26 oktober a.s. om 20.00 uur vindt Euregion Shorts #8 plaats in Lumière Cinema in Maastricht. Organisator…
  Op woensdag 26 oktober a.s. om 20.00 uur vindt Euregion Shorts #8 plaats in Lumière Cinema in Maastricht. Organisator CineSud presenteert die avond wederom een programma met een aantal korte Euregionale filmproducties. Gasten zijn onder meer filmmaker Noël Loozen (Spoetnik), acteur Jiri Loozen en regisseur Robin Pipeleers.Naast deze hoofdgasten, die worden geinterviewd door onze presentator Ruud Kleinen, worden tevens enkele shorts vertoond. 

  Programma
  - Gesprek met gasten: Noël Loozen (regisseur) en Jiri Loozen (acteur). Vertoning korte film Spoetnik.
  - Gesprek met gast Robin Pipeleers en vertoning korte film The Barrier of Silence.
  - Paneltalk over kansen in de Euregio Maas-Rijn voor film en filmtalent.

  De avond is gratis voor leden van Cinesud. Niet-leden betalen slechts € 7,- (incl. BTW). Aanmelden kan via de website van Cinesud of via info@cinesud.nl.  • 29 oktober 2016 15:30 - 21:30 Vertoning horrorilms en workshop low budget filmmaken tijdens Day of Horror
  Op zaterdag 29 oktober a.s. van 15.00 tot 22.30 uur organiseert CineSud de Day of Horror in Filmhuis De Spiegel…
  Op zaterdag 29 oktober a.s. van 15.00 tot 22.30 uur organiseert CineSud de Day of Horror in Filmhuis De Spiegel (Bongerd 18) in Heerlen. Horror (het Latijnse woord voor verschrikking) is de benaming voor een genre van verhalen waarbij het de bedoeling is de lezer of de toeschouwer als vorm van amusement angst aan te jagen.

  Horror is hot
  Horror is de laatste jaren weer helemaal hot. Naast de vele 'underground'-producties komt er van tijd tot tijd ook een succesvolle horror-blockbuster in de bioscoop, denk maar eens aan 'The Conjuring', 'It follows' en ‘Paranormal activity’ of (de vaak mindere) remakes van classics, zoals 'Poltergeist'. In Nederland wordt het Horror-genre de laatste tijd ook weer vaker gezocht, want na 'De Poel' is het dit najaar wachten op twee nieuwe films: 'Prooi' van Dick Maas en 'The Windmill Massacre' van Nick Jongerius. Horror spreekt een van onze basisemoties aan: angst, een emotie gelinkt aan ons oerinstinct om te overleven. Horror jaagt ons de stuipen op het lijf maar doet ons ook lachen, misschien wel om de gruwel op het witte doek te kunnen verdragen.

  Programma
  - continu: VR-experience in foyer
  - 15.30-16.30 uur: horror-shorts met exclusieve vertoningen en voorpremières
  - 16.45-18.30 uur: workshop lowbudget filmmaken door Mark Weistra
  - 20.00-21.30 uur: hoofdfilm Kristen met inleiding en Q&A door regisseur

  Zie hieronder meer gedetailleerde informatie over het programma.

  Ontmoet de makers
  Tijdens deze Day of Horror laten we het publiek kennis maken met het genre, met haar makers en het werk achter de schermen. Zo werd in juli 2016 de korte CineSud-talent film 'The Hangman' van Tim Sagl en Bas Geelen in Limburg opgenomen en zal de film een exclusieve voorpremière beleven tijdens deze dag. Ook is componist Clemens Wijers te gast om de wel heel bijzondere videoclip van zijn black-metal-band Carach Angren te laten zien. Ook zijn er andere korte horrorfilms te zien van over de hele wereld. Het blok korte films start om 15.30 uur.

  Workshop lowbudget filmmaken
  De regisseur van de hoofdfilm (zie hieronder), Mark Weistra (Taxandria, Kristen), geeft van 16.45 tot 18.30 uur een workshop lowbudget filmmaken. Mark staat bekend als een filmer die met minimale middelen maximaal resultaat weet te behalen. Dit leverde niet alleen het bijzondere en geprezen 'Taxandria' (met onder meer Rifka Lodeizen en Steve Hooi) en de horror 'Kristen' (met Terence Schreurs en Poal Cairo) op, maar recentelijk ook een rauw drama (op één locatie) en een kinderfilm. Mark is dus thuis in allerlei genres en stijlen en kan je alles vertellen over professioneel werken en samenwerken, innovatief zijn met je middelen en beperkingen en meer!

  Kristen
  De dag wordt om 20.00 uur afgesloten met de Nederlandse horrorfilm van regisseur Mark Weistra uit 2015. De film gaat over Kristen (gespeeld door Terence Schreurs) die op nieuwjaarsdag door haar vriend voor het café van haar vader wordt afgezet om de rommel op te ruimen. Dan begint een mysterieuze figuur haar lastig te vallen. Hij belt, staat voor de deur, fluit… en schijnt alles te weten van Kristen. De filmmaker is aanwezig voor een inleiding en Q&A.

  Griezelachtige VR-experience
  Tussen de programma-onderdelen door is er in de foyer de mogelijkheid gebruik te maken van de VR-experience, met een selectie virtual reality films. We vragen hiervoor een vrijwillige bijdrage van €2. Meer doneren mag natuurlijk altijd.

  Aanmelden
  De Day of Horror is een samenwerking tussen Filmhuis De Spiegel en CineSud. Voor leden van CineSud en houders van de Spiegelpas bedraagt een passe-partout voor de hele dag € 15,-, niet-leden betalen € 20,- (incl. BTW). Een los kaartje kost € 7,50 per onderdeel (filmblok met korte films, workshop of hoofdfilm Kristen). De genoemde bedragen zijn incl. BTW. Aanmelden is verplicht en kan via de website van CineSud. Wil je slechts één programma-onderdeel bezoeken? Mail dan naar info@cinesud.nl. Voor de VR-experience vragen we een vrijwillige bijdrage van € 1,-.
  Lees meer
 • 17 november 2016 - 19 november 2016 Shift Film Festival
  Van 17 tot en met 19 november vindt in Cinema Lumière het Shift Film Festival plaats. Dit filmfestival van de…
  Van 17 tot en met 19 november vindt in Cinema Lumière het Shift Film Festival plaats. Dit filmfestival van de toekomst bevat onder andere een Virtual Reality experience, Talent Day en vernieuwende en innovatieve films en filmtechnieken. Kies je voor de drone, VR-bril of toch je smartphone?

  Programma
  • 17 november, 20.00 uur: openingsavond met als thema innovatie en toekomst van de audiovisuele sector.
  • 18 november, 10.30 uur: Conference Day met talks, panel discussies en workshops over innovatie en toekomst op gebied van financiering, productie en distributie.
  • 18 november, 19.30 uur: voorpremière CineSud Talent 2016 met vier nieuwe films van Euregionaal talent
  • 18 november, 21.30 uur: CineSud Film Feest naar aanleiding van 5-jarig bestaan CineSud
  • 19 november, 13.00 uur - 18.00 uur: workshops en korte films, waaronder een workshop VR film maken.
  • Continu: Virtual Reality Cinema. Film je eigen scène en speel samen of alleen de hoofdrol in je eigen film (niet in passe-partout inbegrepen, € 5,- per keer)

  Meer informatie en tickets vind je op de website www.shiftfilmfestival.eu. Je kunt nu al een passe-partout kopen voor alle drie de dagen voor slechts € 39,- (niet-leden CineSud), € 33,- (leden CineSud) en € 28,- (student-leden CineSud). Je kunt ook losse tickets kopen voor de afzonderlijke events.

  Shift Film Festival is een initiatief van CineSud, VideoPower en Lumière Cinema.  
 • 20 november 2016 00:00 - 00:00 Jong Nederland NL Film Festival 2.0
  Op 20 november 2016 vindt het JongNL FilmFestival 2.0 plaats in DOK6 in Panningen. Het festival is een initiatief…
  Op 20 november 2016 vindt het JongNL FilmFestival 2.0 plaats in DOK6 in Panningen. Het festival is een initiatief van Jong NL Limburg en wordt dit jaar in een nieuw jasje gestoken. Groepen van Jong NL Limburg gaan zelf, in de eigen blokhut, aan de slag met het maken van een filmpje. Na aanmelding ontvangt elke groep, die minimaal uit vier, maximaal uit acht jongeren en minstens één (bege-)leider moet bestaan, het filmthema en een paar instructiefilmpjes. Aan de hand van de instructiefilmpjes kan elke groep, tijdens de groepsavond(en), aan slag met het maken van hun eigen filmpje dat maximaal 3 minuten mag duren. De filmpjes kunnen gemaakt worden met de telefoon of tablet.

  Aanmelden kan vanaf nu!
  Aanmelden voor het festival kan tot en met 10 oktober 2016 via jongnl.nl. Daarna heeft elke groep vier weken de tijd om een script te bedenken, filmlocatie(s) te zoeken, te filmen en te monteren. In de vijfde week dienen alle filmpjes ingeleverd te worden bij JongNL Limburg. De filmpjes zullen dan allemaal een week lang op het Youtubekanaal en Facebookpagina van JongNL geplaats worden. Door de likes die toebedeeld worden aan de filmpjes zal er een ranking ontstaan. Deze ranking zal meetellen tijdens de jurering.

  FilmFestivalGala in Dok6 Panningen
  Zondag 20 november om 19.00 uur vindt het JongNL FilmFestivalGala plaats in de theaterzaal van Dok6 in Panningen. Hier worden alle groepen, leiders en hun ouders, familie en vrienden uitgenodigd om alle ingezonden filmpjes te komen bekijken en te zien wie de winnaar wordt van dit FilmFestival. De rode loper wordt die dag uitgerold en iedereen wordt verwelkomd met een drankje. De hosts van de avond zijn de Kingsters!

  Gratis activiteit
  Omdat iedereen in de eigen blokhut, met eigen materiaal, aan de slag gaat met het maken van een filmpje, zijn er geen kosten verbonden aan deze activiteit. Wel is er een entree voor het FilmFestivalGala. De kosten bedragen € 2,- per persoon. Voor dat bedrag ontvang je een entreebewijs en een consumptiebon.

  Meer info
  Kijk voor meer informatie op www.jongnl.nl of neem contact op met Lobke Theelen via info@jongnl.nl of 0475 52 00 20.
 • 10 december 2016 - 11 december 2016 Masterclass Spelregie door Remy van Heugten
  Op zaterdag 10 en zondag 11 december 2016 organiseert Cinesud een masterclass spelregie. Onder leiding van de ervaren…
  Op zaterdag 10 en zondag 11 december 2016 organiseert Cinesud een masterclass spelregie. Onder leiding van de ervaren en prijswinnende regisseur Remy van Heugten (Gluckauf, Van God Los - de serie, Feuten, Witte Vis) en een groep professionele acteurs en actrices ga je twee dagen aan de slag om je acteursregie aan te scherpen en te verfijnen. Er kunnen maximaal acht personen deelnemen aan de cursus. Cinesud-leden betalen € 299, niet-leden € 399. Studenten € 249. (ex BTW). De masterclass vindt plaats in Heerlen. 

  Tijdens de tweedaagse, op maat gemaakte masterclass 'Spelregie' ga je aan de hand van vooraf gekozen scènes uit een filmscript zelf aan de slag als regisseur. Voorafgaand aan de cursus wordt tijdens een (telefonisch) intakegesprek samen met Remy bepaald waar jouw behoeften liggen. Aan de hand hiervan worden, in overleg, een of twee specifieke scènes gekozen waarmee je tijdens het weekend aan de slag gaat. Tijdens de cursus leer je om samen te werken met professionele acteurs. Er worden handvaten aangereikt hoe je vanuit een scene richting kunt geven aan acteurs. Daarnaast leer je hoe je vrijheid creëert in het onderlinge samenspel door vanuit de mogelijkheden i.p.v. het resultaat van een scène te denken. Iedere deelnemer werkt om de beurt vanuit hetzelfde filmscript, maar met verschillende scènes.

  Kijk voor meer informatie en het aanmeldformulier op www.cinesud.nl.

  De masterclass wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Nederlands Film Fonds, de Provincie Limburg, Gemeente Maastricht en Gemeente Heerlen.
   
meer items…
nieuws
 • 17 oktober 2016 48 Hour Film Project Leeuwarden
  Enthousiaste filmmakers, zowel amateurs als professionals, kunnen zich nog steeds aanmelden voorhet 48 Hour Film…
  Enthousiaste filmmakers, zowel amateurs als professionals, kunnen zich nog steeds aanmelden voorhet 48 Hour Film Project in Leeuwarden. Via de site www.48hourfilm.com/leeuwarden kunnen zij zich aanmelden om een korte film binnen 48 uur te maken. De officiële kick-off vindt plaats op vrijdag 4 november 2016. Precies 48 uren later moet de film klaar en ingeleverd zijn om mee te dingen naar de prijzen. Tijdens het Noordelijk Film Festival van 9 t/m 13 november 2016 worden de films in bijzijn van de makers gepresenteerd aan het publiek. Daarna volgt de prijsuitreiking.

  Filmmakers die dit najaar deelnemen aan het 48 Hour Film Project Leeuwarden, kunnen rekenen op een oordeel over hun film door een deskundige jury in de vorm van regisseur Eddy Terstall, editor Job ter Burg en D.O.P. Edwin Donders.
  Regisseur Eddy Terstall maakte recent de films Meet me in Venice en Alberta, maar is vooral bekend van zijn film Simon. Editor Job ter Burg monteert de grootste (internationale) films. Een recente greep uit zijn carriere omvat Brimstone van Martin Koolhoven, Elle van Paul Verhoeven en Borgman van Alex van Warmerdam. Samen met D.O.P. Edwin Donders die recentelijk de films Stuk! En Spaak van Steven de Jong draaide vormen zij de deskundige jury die de awards gaan uitreiken.


 • 12 september 2016 Doe mee met het JongNL FilmFestival 2.0
  Op 20 november 2016 vindt het JongNL FilmFestival 2.0 plaats in DOK6 in Panningen. Het festival is een initiatief…
  Op 20 november 2016 vindt het JongNL FilmFestival 2.0 plaats in DOK6 in Panningen. Het festival is een initiatief van Jong NL Limburg en wordt dit jaar in een nieuw jasje gestoken. Groepen van Jong NL Limburg gaan zelf, in de eigen blokhut, aan de slag met het maken van een filmpje. Na aanmelding ontvangt elke groep, die minimaal uit vier, maximaal uit acht jongeren en minstens één (bege-)leider moet bestaan, het filmthema en een paar instructiefilmpjes. Aan de hand van de instructiefilmpjes kan elke groep, tijdens de groepsavond(en), aan slag met het maken van hun eigen filmpje dat maximaal 3 minuten mag duren. De filmpjes kunnen gemaakt worden met de telefoon of tablet.

  Aanmelden kan vanaf nu!
  Aanmelden voor het festival kan tot en met 10 oktober 2016 via jongnl.nl. Daarna heeft elke groep vier weken de tijd om een script te bedenken, filmlocatie(s) te zoeken, te filmen en te monteren. In de vijfde week dienen alle filmpjes ingeleverd te worden bij JongNL Limburg. De filmpjes zullen dan allemaal een week lang op het Youtubekanaal en Facebookpagina van JongNL geplaats worden. Door de likes die toebedeeld worden aan de filmpjes zal er een ranking ontstaan. Deze ranking zal meetellen tijdens de jurering.

  FilmFestivalGala IN Dok6 Panningen
  Zondag 20 november om 19.00 uur vindt het JongNL FilmFestivalGala plaats in de theaterzaal van Dok6 in Panningen. Hier worden alle groepen, leiders en hun ouders, familie en vrienden uitgenodigd om alle ingezonden filmpjes te komen bekijken en te zien wie de winnaar wordt van dit FilmFestival. De rode loper wordt die dag uitgerold en iedereen wordt verwelkomd met een drankje. De hosts van de avond zijn de Kingsters!

  Gratis activiteit
  Omdat iedereen in de eigen blokhut, met eigen materiaal, aan de slag gaat met het maken van een filmpje, zijn er geen kosten verbonden aan deze activiteit. Wel is er een entree voor het FilmFestivalGala. De kosten bedragen € 2,- per persoon. Voor dat bedrag ontvang je een entreebewijs en een consumptiebon.

  Meer info
  Kijk voor meer informatie op www.jongnl.nl of neem contact op met Lobke Theelen via info@jongnl.nl of 0475 52 00 20.  
 • 08 september 2016 Filmhuis De Domijnen opent haar (nieuwe) deuren
  Op 3 september 2016 opende Filmhuis De Domijnen haar (nieuwe) deuren in Ligne (Ligne 3) in Sittard. Filmhuis De…
  Op 3 september 2016 opende Filmhuis De Domijnen haar (nieuwe) deuren in Ligne (Ligne 3) in Sittard. Filmhuis De Domijnen wil een groter en gevarieerder filmaanbod in de regio organiseren en kennis delen over film. Het filmhuis richt zich daarbij vooral op kleinschalige kwaliteitsfilms waarvoor in de reguliere bioscopen weinig tot geen ruimte is. Op de nieuwe locatie worden de activiteiten verder uitgebreid. Met twee filmzalen is het aanbod straks groter en meer divers. Ook zijn er meer mogelijkheden om vaker educatieve activiteiten voor zowel onderwijs als filmliefhebbers te organiseren. De programmering zal gericht zijn op een zo breed mogelijk publiek. Waar mogelijk wordt de synergie met de andere culturele instellingen en het hoger onderwijs (eveneens gevestigd in Ligne) gezocht. Deze samenwerking biedt bijzondere kansen. De nieuwe locatie biedt meer mogelijkheden én meer ruimte. Het filmhuis is geen massale filmfabriek, maar een ontmoetingsplek met een gezellige foyer waar zowel de filmbezoekers als andere bezoekers van het complex zich op hun gemak voelen en met plezier naartoe komen. Kijk voor meer informatie en het filmprogramma van het filmhuis op www.dedomijnen.nl/film. 
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?