limburgse organisatie van audiovisuele amateurs

In Limburg zijn veel amateurfilmers actief. Ruim 250 van hen zijn actief in verenigingsverband en lid van één van de 13 film- en videoclubs van de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA). Vanuit de LOVA worden plannen gemaakt, clubervaringen uitgewisseld, diverse filmcursussen aangeboden en jaarlijkse activiteiten georganiseerd, zoals de Limburgse Filmdagen. Daarnaast is de LOVA aangesloten bij de NOVA (Nederlandse Organisatie van Audiovisuele Amateurs) en de UNICA (wereldwijde organisatie van nationale amateurfilmfederaties).
 
Ga direct naar de website www.cinelova.nl
agenda
 • 28 mei 2016 - 16 oktober 2016 Een eeuw thuisbioscoop - Van projector naar smartphone
  Van de oudste privéfilms tot vlogs op YouTube. Sinds de introductie rond 1910 van de hanteerbare filmcamera zijn…
  Van de oudste privéfilms tot vlogs op YouTube. Sinds de introductie rond 1910 van de hanteerbare filmcamera zijn we geneigd om alledaagse familietaferelen te filmen. Het gaat dan over de eerste hapjes en stapjes van een baby, feesten en vakantiereisjes.

  De expositie 'Een eeuw thuisbioscoop' in het LImburgs Msueum belicht het fascinerende fenomeen van de privémedia met Limburg als decor. De bezoeker wordt meegezogen in de tijd met familiefilmfragmenten vol geluk en tragiek, YouTube-video’s, fotografische tijdsbeelden, authentieke apparatuur uit diverse collecties, film-accessoires, handboeken, tijdschriften en advertenties.

  Als introductie wordt een kijkje genomen in de vroegste ontwikkelingen. Waarom en wanneer legden mensen voor het eerst zelf hun familieleven vast? Wie mochten meegenieten van de vertoning, alleen de naasten of ook een groter publiek? En op welk moment werden privéfilms via het internet openbaar bezit? De privéfilms komen voor het grootste deel uit de collectie van het Limburgs Museum. Ze vertellen hoe Limburgers wezenlijke momenten beleefden, hoe hun omringende wereld er uitzag. Ze vertellen tegelijkertijd over de familie én over de filmer zelf.

  In de loop van een eeuw heeft de amateurcineast een steeds belangrijkere rol gekregen. Nieuwe technologieën als video waren van invloed op amateurfilms. Anno nu is het maken, bewerken en verspreiden van filmpjes niet meer weg te denken uit de cultuur van alledag. Het terrein van de exclusieve thuisbioscoop is verlegd naar de smartphone. We vechten om aandacht op sociale media.

  Vier generaties familie Mantz
  Een andere verhaallijn in de tentoonstelling vormt een documentaire in vier delen over de geschiedenis van de familie van fotograaf Werner Mantz, die zich in 1938 vanuit Keulen in Maastricht vestigde. Werner Mantz, zijn kinderen en kleinkinderen hebben bijna een eeuw lang thuisfilms gemaakt. De beelden laten een intieme privéwereld zien en documenteren tegelijkertijd óók de geschiedenis. In de documentaire neemt Werner Mantz, gespeeld door acteur Hans van Leipsig, de kijker mee terug in de tijd. De echte zoon en kleinzoon van Werner Mantz reageren op de verhalen van Werner en vertellen over het familieleven vanuit hun perspectief. Als rode draad loopt door de verhalen heen de omgang met media, vroeger en nu. De film is een productie van Tanja Nabben en Wiek Lenssen in samenwerking met het Limburgs Museum.

  Interactieve objecten
  In de tentoonstelling zijn ook interactieve objecten opgenomen, die het wezen van de vroegste technieken voor bewegings-illusie en filmopname blootleggen. Denk daarbij aan een wondertrommel (zoötroop), wonderschijf (fenakistiscoop) en een bedienbare replica van de Cinematographe, het apparaat dat de broers August en Louis Lumière bouwden en waarmee ze in 1895 de vroegste films opnamen én projecteerden. Het EYE Filmmuseum en het Museum Beeld en Geluid leverden bruiklenen uit hun collecties. 

  Lees meer
 • 04 oktober 2016 - 15 november 2016 Filmcursus 'Anders Filmkijken' van Jan Salden in Filmhuis De Domijnen
  In oktober 2016 start Filmhuis De Domijnen in Sittard met de filmcursus ‘Anders Filmkijken’ van Jan Salden…
  In oktober 2016 start Filmhuis De Domijnen in Sittard met de filmcursus ‘Anders Filmkijken’ van Jan Salden (leraar Filmtheorie aan de Maastricht Academy of Media Design and Technology). De cursus heeft tot doel de kijker bewuster naar film te laten kijken.

  De cursus bestaat uit vier theorielessen waarin verschillende aspecten van film behandeld worden en twee praktijklessen waarin de sci-fi film Prometheus (2012) van Ridley Scott en de oscarwinnaar Das Leben der Anderen (2006) van Florian Henckel von Donnersmarck worden besproken. Jan zal enkele scènes uit deze films nader analyseren. Waarom die close-up? Waarom is het geluid zo specifiek bij het personage? Wat vertelt een bepaalde kleur van het beeld of de aankleding in de ruimte ons? Waarom wordt op een bepaald moment niet weggesneden naar een ander shot? Op deze en vele andere vragen, zal Jan een antwoord geven. Niets is toevallig in film. Elke film zit vol met elementen die helpen om het verhaal voor jou begrijpelijk te maken, te voelen en te beleven. Er wordt constant gestuurd en vaak ben je je daar niet eens van bewust. Hoe dat gebeurt, gaat Jan haarfijn uitleggen.

  De cursusavonden vinden plaats op zes dinsdagavonden in oktober en november, telkens van 20.15 tot 22.30 uur in de grote filmzaal van Filmhuis De Domijnen.

  De cursus data en onderwerpen zijn als volgt:

  Dinsdag 4 oktober: Montage
  Dinsdag 11 oktober: Mise en scène
  Dinsdag 18 oktober: Buitenbeeldse laag
  Dinsdag 1 november: Filmdrama
  Dinsdag 8 november: praktijkles 1 met Prometheus*
  Dinsdag 15 november: praktijkles 2 met Das Leben der Anderen

  * Het zien van de twee films van de filmanalyselessen zijn voor eigen verantwoordelijkheid. De films worden dus niet van te voren vertoond! Beide films zijn te huur in de bibliotheken van Geleen en Sittard.

  De kosten voor de totale cursus (6 avonden) bedragen € 55,- . Kortingen zijn niet van toepassing. Wil je één of slechts enkele avonden bijwonen, dan betaal je € 10,- per avond. Kaarten zijn alleen online te bestellen via www.dedomijnen.nl
 • 17 november 2016 - 19 november 2016 Shift Film Festival
  Van 17 t/m 19 november 2016 vindt in Cinema Lumière in Maastricht het Shift Film Festival plaats. Het festival…
  Van 17 t/m 19 november 2016 vindt in Cinema Lumière in Maastricht het Shift Film Festival plaats. Het festival is een audiovisueel event dat focust op de snelle en dynamische ontwikkelingen omtrent filmmaken en filmkijken. Filmmakers experimenteren continu met technieken, formats en distributiekanalen. Tegelijkertijd wordt het publiek bijna dagelijks geconfronteerd met nieuwe soorten audiovisuele media. Het Shift Film Festival onderzoekt deze ontwikkelingen en legt de trends bloot. Zo omvat de festivaleditie van 2016 onder andere een Virtual Reality experience, een Talent Day en vernieuwende en innovatieve films en filmtechnieken.  

  Programma
  17 november, 20.00 uur: openingsavond
  18 november, 10.30 uur: Talent Day met talks, panel discussies en workshops
  18 november, 19.30 uur: voorpremière CineSud Talent 2016
  18 november, 21.30 uur: CineSud Film Feest
  19 november, 13.00 uur: workshops en korte films

  Shift Film Festival is een initiatief van Cinesud, Video Power en Lumière Cinema. Meer info: www.shiftfilmfestival.eu.
 • 10 december 2016 - 11 december 2016 Masterclass Spelregie door Remy van Heugten
  Op zaterdag 10 en zondag 11 december 2016 organiseert Cinesud een masterclass spelregie. Onder leiding van de ervaren…
  Op zaterdag 10 en zondag 11 december 2016 organiseert Cinesud een masterclass spelregie. Onder leiding van de ervaren en prijswinnende regisseur Remy van Heugten (Gluckauf, Van God Los - de serie, Feuten, Witte Vis) en een groep professionele acteurs en actrices ga je twee dagen aan de slag om je acteursregie aan te scherpen en te verfijnen. Er kunnen maximaal acht personen deelnemen aan de cursus. Cinesud-leden betalen € 299, niet-leden € 399. Studenten € 249. (ex BTW). De masterclass vindt plaats in Heerlen. 

  Tijdens de tweedaagse, op maat gemaakte masterclass 'Spelregie' ga je aan de hand van vooraf gekozen scènes uit een filmscript zelf aan de slag als regisseur. Voorafgaand aan de cursus wordt tijdens een (telefonisch) intakegesprek samen met Remy bepaald waar jouw behoeften liggen. Aan de hand hiervan worden, in overleg, een of twee specifieke scènes gekozen waarmee je tijdens het weekend aan de slag gaat. Tijdens de cursus leer je om samen te werken met professionele acteurs. Er worden handvaten aangereikt hoe je vanuit een scene richting kunt geven aan acteurs. Daarnaast leer je hoe je vrijheid creëert in het onderlinge samenspel door vanuit de mogelijkheden i.p.v. het resultaat van een scène te denken. Iedere deelnemer werkt om de beurt vanuit hetzelfde filmscript, maar met verschillende scènes.

  Kijk voor meer informatie en het aanmeldformulier op www.cinesud.nl.

  De masterclass wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Nederlands Film Fonds, de Provincie Limburg, Gemeente Maastricht en Gemeente Heerlen.
   
nieuws
 • 12 september 2016 Doe mee met het JongNL FilmFestival 2.0
  Op 20 november 2016 vindt het JongNL FilmFestival 2.0 plaats in DOK6 in Panningen. Het festival is een initiatief…
  Op 20 november 2016 vindt het JongNL FilmFestival 2.0 plaats in DOK6 in Panningen. Het festival is een initiatief van Jong NL Limburg en wordt dit jaar in een nieuw jasje gestoken. Groepen van Jong NL Limburg gaan zelf, in de eigen blokhut, aan de slag met het maken van een filmpje. Na aanmelding ontvangt elke groep, die minimaal uit vier, maximaal uit acht jongeren en minstens één (bege-)leider moet bestaan, het filmthema en een paar instructiefilmpjes. Aan de hand van de instructiefilmpjes kan elke groep, tijdens de groepsavond(en), aan slag met het maken van hun eigen filmpje dat maximaal 3 minuten mag duren. De filmpjes kunnen gemaakt worden met de telefoon of tablet.

  Aanmelden kan vanaf nu!
  Aanmelden voor het festival kan tot en met 10 oktober 2016 via jongnl.nl. Daarna heeft elke groep vier weken de tijd om een script te bedenken, filmlocatie(s) te zoeken, te filmen en te monteren. In de vijfde week dienen alle filmpjes ingeleverd te worden bij JongNL Limburg. De filmpjes zullen dan allemaal een week lang op het Youtubekanaal en Facebookpagina van JongNL geplaats worden. Door de likes die toebedeeld worden aan de filmpjes zal er een ranking ontstaan. Deze ranking zal meetellen tijdens de jurering.

  FilmFestivalGala IN Dok6 Panningen
  Zondag 20 november om 19.00 uur vindt het JongNL FilmFestivalGala plaats in de theaterzaal van Dok6 in Panningen. Hier worden alle groepen, leiders en hun ouders, familie en vrienden uitgenodigd om alle ingezonden filmpjes te komen bekijken en te zien wie de winnaar wordt van dit FilmFestival. De rode loper wordt die dag uitgerold en iedereen wordt verwelkomd met een drankje. De hosts van de avond zijn de Kingsters!

  Gratis activiteit
  Omdat iedereen in de eigen blokhut, met eigen materiaal, aan de slag gaat met het maken van een filmpje, zijn er geen kosten verbonden aan deze activiteit. Wel is er een entree voor het FilmFestivalGala. De kosten bedragen € 2,- per persoon. Voor dat bedrag ontvang je een entreebewijs en een consumptiebon.

  Meer info
  Kijk voor meer informatie op www.jongnl.nl of neem contact op met Lobke Theelen via info@jongnl.nl of 0475 52 00 20.  
 • 08 september 2016 Filmhuis De Domijnen opent haar (nieuwe) deuren
  Op 3 september 2016 opende Filmhuis De Domijnen haar (nieuwe) deuren in Ligne (Ligne 3) in Sittard. Filmhuis De…
  Op 3 september 2016 opende Filmhuis De Domijnen haar (nieuwe) deuren in Ligne (Ligne 3) in Sittard. Filmhuis De Domijnen wil een groter en gevarieerder filmaanbod in de regio organiseren en kennis delen over film. Het filmhuis richt zich daarbij vooral op kleinschalige kwaliteitsfilms waarvoor in de reguliere bioscopen weinig tot geen ruimte is. Op de nieuwe locatie worden de activiteiten verder uitgebreid. Met twee filmzalen is het aanbod straks groter en meer divers. Ook zijn er meer mogelijkheden om vaker educatieve activiteiten voor zowel onderwijs als filmliefhebbers te organiseren. De programmering zal gericht zijn op een zo breed mogelijk publiek. Waar mogelijk wordt de synergie met de andere culturele instellingen en het hoger onderwijs (eveneens gevestigd in Ligne) gezocht. Deze samenwerking biedt bijzondere kansen. De nieuwe locatie biedt meer mogelijkheden én meer ruimte. Het filmhuis is geen massale filmfabriek, maar een ontmoetingsplek met een gezellige foyer waar zowel de filmbezoekers als andere bezoekers van het complex zich op hun gemak voelen en met plezier naartoe komen. Kijk voor meer informatie en het filmprogramma van het filmhuis op www.dedomijnen.nl/film. 
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?