limburgse organisatie van audiovisuele amateurs

In Limburg zijn veel amateurfilmers actief. Ruim 250 van hen zijn actief in verenigingsverband en lid van één van de 14 film- en videoclubs van de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA). Vanuit de LOVA worden plannen gemaakt, clubervaringen uitgewisseld, diverse filmcursussen aangeboden en jaarlijkse activiteiten georganiseerd, zoals de Limburgse Filmdagen. Daarnaast is de LOVA aangesloten bij de NOVA (Nederlandse Organisatie van Audiovisuele Amateurs) en de UNICA (wereldwijde organisatie van nationale amateurfilmfederaties).
 
Ga direct naar de website www.lova-web.com
agenda
 • 18 april 2015 - 19 april 2015 Cinesud Masterclass 'Scenario'
  Datum: zaterdag 18 april en zondag 19 april 2015 – 10.00 tot 16.00 uur
  Locatie: Cinesud (Carbon6) Kloosterweg…
  Datum: zaterdag 18 april en zondag 19 april 2015 – 10.00 tot 16.00 uur
  Locatie: Cinesud (Carbon6) Kloosterweg 1 (gratis parkeren) in Heerlen

  Cinesud organiseert een tweedaagse masterclass scenario 'Van idee tot verhaal' door Tijs van Marle, scenarist van prijswinnende films en series als Bon Voyage, Dummie de Mummie, Lucia de B. en Mees Kees.

  De masterclass
  Samen met de deelnemers gaat Tijs een bruikbare filmstructuur aanbrengen in willekeurige, maar ook in ideeën van de deelnemers zelf. Zo traint men vaardigheden die komen kijken bij het ontwikkelen en schrijven van een scenario, zoals het bouwen van verhalen en het ontdekken van oplossingen die eigenlijk al verstopt zitten in een idee. Ook uitgebreid aan bod komen dramatische structuren, personages en thema's om de volledige potentie van een idee uit te werken. De deelnemers krijgen in de workshop veel schrijf- en denkoefeningen. Ook mogen ze een pril idee meenemen om verder uit te werken. Laat je verrassen door je eigen creativiteit! Let wel: Het gaat hier om ideeën die klassikaal besproken worden en aan gewerkt gaat worden. Gebruik dus ideeën waarbij je je gemakkelijk voelt als ze besproken worden.

  Tijdens de workshop is er ook veel ruimte voor vragen over de filmpraktijk of over het werken als scenarioschrijver.

  Aanmelden
  Aanmelden is verplicht en kan via de website van Cinesud. Cinesud leden betalen € 145,-, niet-Cinesud leden € 219,- en studenten (lid van Cinesud) € 135,-. Prijzen zijn exclusief BTW en inclusief lesmateriaal, lunch, drank en tussendoortjes. 
  Lees meer
 • 21 april 2015 19:30 - 21:00samenwerkings activiteit Netwerkbijeenkomst 'Het creatieve proces' - van verhaal naar film
  Datum: dinsdag 21 april 2015 van 19.30 (inloop vanaf 19.00) tot 21.00 uur
  Locatie: Filmhuis De Spiegel (SCHUNCK*,…
  Datum: dinsdag 21 april 2015 van 19.30 (inloop vanaf 19.00) tot 21.00 uur
  Locatie: Filmhuis De Spiegel (SCHUNCK*, Bongerd 18) Heerlen
  Prijs: gratis voor Cinesud én CineLOVA leden en € 5,- (excl. btw) voor niet-leden van beide platforms.
  Aanmelden: Leden van Cinesud en personen die niet lid zijn van Cinesud en CineLOVA melden zich aan via de website van Cinesud. Leden van CineLOVA kunnen zich aanmelden via cinelova@gmail.com.

  Op dinsdag 21 april a.s. om 19.30 uur organiseert Cinesud, in samenwerking met CineLOVA, Dutch Mountain Film Festival en Filmhuis De Spiegel, een netwerkbijeenkomst waarin het creatieve proces van makers in verschillende disciplines centraal staat.

  Mijn Film
  In het kader van het Jaar van de Mijnen zijn de afgelopen periode enkele korte, poëtische films van twee minuten vervaardigd door regionale filmers. Het centrale thema van de films is 'de mijn(steenberg)'. De films zijn gebaseerd op een tekst van maximaal 400 woorden, vervaardigd door regionale schrijvers. Bij de films zijn vervolgens originele scores gecomponeerd. Tijdens de bijeenkomst van 21 april worden de korte films vertoond, zullen enkele teksten worden voorgedragen en zullen we met deze makers in verschillende disciplines in gesprek gaan over hoe zij vanuit één centraal en ruim te interpreteren thema tot een creatief eindproduct komen, zowel in schrift, als op beeld. www.mijnfilm.eu.

  Robin Peeters
  Verwant hieraan zullen we in gesprek gaan met filmmaker Robin Peeters van filmproductiebedrijf Mosasaurusfilm. Robin maakte de afgelopen jaren vele producties waarin hij voornamelijk met historische thema's aan de slag ging. Ook met hem zullen we de diepte in gaan om inzicht te krijgen in hoe het creatieve proces van een (film)maker verloopt. Waar haal je inspiratie vandaan? Wat zijn manieren om een onderwerp of thema te benaderen? Hoe ga je zo efficiënt en effectief mogelijk om met begrenzingen en beperkingen binnen een thema of format van een productie?

  Aansluitend zal er ook nog een korte film in première gaan van een jonge, regionale maker, Coen Leuven. Coen maakte onlangs met eigen middelen en in een paar dagen tijd de korte film Instinct, met in de hoofdrollen Sem Huth en Maarten Brorens. Tijdens de bijeenkomst wordt de film voor het eerst op het witte doek vertoond. Patricia Peters, consulent film & fotografie bij het Huis voor de Kunsten Limburg zal tot slot nog een filmwedstrijd aankondigen van CineLOVA: een wedstrijd waarbij regionale schrijvers, toneelspelers, componisten en filmers worden samengebracht. 

  Meer info: www.cinesud.nl en www.cinelova.nl 
 • 23 mei 2015 11:00 - 13:30 Speeddate voor filmmakers
  Cinesud, het platform voor mediaprofessionals, organiseert een netwerkevenement waarbij je binnen no-time veel…
  Cinesud, het platform voor mediaprofessionals, organiseert een netwerkevenement waarbij je binnen no-time veel nieuwe contacten opdoet in de audiovisuele sector. De bijeenkomst vindt plaats op zaterdag 23 mei 2015 van 11.00 tot 13.30 uur bij Lumière Cinema in Maastricht (Bogaardenstraat 40b). De prijs bedraagt € 10,- (excl. btw).

  Uit gesprekken is gebleken dat de filmmakers uit onze regio de behoefte hebben om elkaar (beter) te leren kennen. Het is immers zo dat een persoonlijk contact als prettiger wordt ervaren dan een digitaal contact. Samenwerkingen worden eerder geboren nadat men elkaar ‘live’ heeft gesproken, waarbij vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd kunnen worden. Denk maar eens aan een scenarist die al maanden met een filmidee rondloopt, maar niet de regisseur of producent kent waar hij dit moet neerleggen. Of een regisseur die op zoek is naar een cameraman die goed aansluit bij zijn regievisie, een student die tips & tricks zoekt voor zijn afstudeerfilm. En ga zo maar door ...

  Cinesud organiseert jaarlijks natuurlijk al een kleine tiental netwerkactiviteiten, maar op 23 mei 2015 voor het eerst een speeddate voor audiovisuele makers! Tijdens dit evenement komen de diverse makers (in de breedste zin van het woord) met elkaar in contact, doordat ze daadwerkelijk voor korte tijd (4 minuten) aan elkaar worden gekoppeld. Binnen anderhalf tot twee uur doe je dus maar liefst zo'n 20 nieuwe contacten op. Aan het einde van de speeddate is er nog een gelegenheid om verder te borrelen.

  Bereid je ‘elevatorpitch’ dus goed voor en laat die visitekaartjes maar drukken! Meld je snel aan via de website van Cinesud, want vol=vol! Gratis voor leden, niet-leden betalen een kleine bijdrage. Inclusief drank en kleine versnapering.
  Lees meer
nieuws
 • 26 maart 2015 AVZOO - Euregionale productie- en locatiegids voor filmmakers
  Zoek je cast, crew, faciliteiten of locaties voor je film? Dan ben je bij AVZOO (www.avzoo.eu) aan het juiste adres.…
  Zoek je cast, crew, faciliteiten of locaties voor je film? Dan ben je bij AVZOO (www.avzoo.eu) aan het juiste adres. AVZOO is de uitgebreide (online) gids die toegang verschaft tot ervaren professionals, vele faciliteiten en prachtige (film)locaties. AVZOO is de portal naar de flmwereld van de Euregio Maas-Rijn en onderdeel van de Limburg Film Commission (Cinesud).  lees meer…
 • 16 maart 2015 Prijswinnaars Limburgse Filmdagen 2015
  Zaterdag 14 en zondag 15 maart jl. vonden in het Cultuurhuis in Heerlen de Limburgse Filmdagen plaats. Tijdens…
  Zaterdag 14 en zondag 15 maart jl. vonden in het Cultuurhuis in Heerlen de Limburgse Filmdagen plaats. Tijdens het festival, dat werd georganiseerd door de LOVA (Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs) en het Huis voor de Kunsten Limburg, werden 36 nieuwe speelfilms, documentaires en reportages van Limburgse amateurfilmers getoond. De beste films werden beloond met een filmprijs en een nominatie voor de landelijke amateurfilmwedstrijd.

  In de categorie ‘topfilmers’ werd dit jaar geen goud uitgereikt. Wel was er zilver voor de documentaire 'Mens en dier in onbalans en bedreigd' van Jef Caelen. Een film over bedreigde dieren in Oost-Afrika die in bescherming worden genomen tegen stropers en de lokale bevolking die daarvoor moet wijken en gedwongen wordt om een andere levensstijl aan te meten. De balans is verstoord en de documentaire toont welke gevolgen dat heeft voor mens en dier. Ook de speelfilm 'Loslaten' van Caelen won zilver. De film gaat over het loslaten van de ander en het verleden is een eerste samenwerkingsproject tussen CineLOVA (platform voor non-professionele filmers) en Cinesud (platform voor mediaprofessionals). De derde film die in deze categorie zilver won en tevens de beste film van de Limburgse Filmdagen 2015 is, is de speelfilm 'De Gevangene 'van Peter Brouwers uit Maastricht. De film gaat over een man die niet alleen op de vlucht is voor zijn daden, maar ook voor zijn gedachten. Brouwers mocht voor deze film de Limburgse Filmprijs in ontvangst nemen. Brouwers won ook de publieksprijs van de Gemeente Heerlen.

  In de categorie ‘gevorderde filmers’ was er goud voor de documentaire 'Het Laagland over de IJssel' van Magda Verbist. Een schilderij in woord en beeld over het natuurschoon rond Giethoorn en de IJssel. In de categorie ‘nieuwe filmers en filmers die in het verleden geen eremetaal hebben gewonnen’ was er goud voor de speelfilm 'Be strong now' van Jan Silvertand. Een film over een zangeres die een muzikant ontmoet, zwanger raakt van hem en vervolgens aan de kant wordt gezet. In de categorie ‘clubproducties’ was er goud voor de film 'The Queen' van Filmclub Weert, een kortfilm over een koningin die op sterven ligt. De vrouw vertrouwd de erfenis (het geld onder haar bed) toe aan één van haar zonen. De zoon wacht de dood van zijn moeder niet langer af, draait de zuurstoffles dicht en gaat voor het geld. Ook was er goud voor de film 'En retour' van filmclub LAS Maastricht, een kortfilm waarbij een man door Maastricht wandelt en alles om hem heen achterstevoren voorbij komt.

  Naast de uitreiking van de diverse filmprijzen werden ook de nominaties voor het nationale amateurfilmwedstrijd bekendgemaakt. Maar liefst 12 Limburgse films kregen een nominatie. Het betreft de films: 'De Gevangene' van Peter Brouwers, 'Loslaten' en 'Mens en dier bedreigd en in onbalans' van Jef Caelen, 'De Vraag' en 'De Niet Genomen Weg' van Patrick Brouwers, 'Energie' en 'Ode aan de eenvoud' van Hub Boyens, 'Het Laagland over de IJssel' van Magda Verbist, 'Be strong now' van Jan Silvertand, 'Vals Geld' van Filmclub ’t Lenske Sevenum, 'The Queen' van Filmclub Weert en 'En retour' van Filmclub LAS Maastricht. Deze films maken kans om vertoond te worden tijdens het NOVA Filmfestival op 7 en 8 november 2015 in Theater De Maaspoort in Venlo. Kijk voor meer info op www.cinelova.nl.
   
 • 02 maart 2015 Bijeenkomst 'Film in Limburg'
  Limburg kent een groot aantal enthousiaste, talentvolle en ambitieuze filmers en andere mediaprofessionals die…
  Limburg kent een groot aantal enthousiaste, talentvolle en ambitieuze filmers en andere mediaprofessionals die hun brood (willen) verdienen met het maken van fictiefilms, documentaires, animatiefilms, commercials, series etc. Het betreft jonge makers die net zijn afgestudeerd en een eerste stap in de professionele wereld zetten, maar ook makers die hun sporen al hebben verdiend en al jaren werkzaam zijn in de Limburgse filmbranche. Daarnaast zijn er diverse organisaties, opleidingen en initiatieven die makers de kans geven en stimuleren om hier, op Limburgse bodem, hun talenten te ontplooien en producties te kunnen laten zien tijdens festivals, op de regionale TV, in filmhuizen etc. Ook op overheidsniveau is veel aandacht voor de filmsector. De Provincie Limburg zorgt middels haar beleid en ondersteuning voor een gedegen basis(film)infrastructuur. Er gebeurt in deze regio veel op het gebied van film! Maar waar liggen nog kansen? Waar kunnen we het beleid nog aanscherpen? Waar hebben filmmakers nog behoefte aan? En wat is er aanvullend op de bestaande initiatieven en infrastructuur nog nodig als professional aan de slag te kunnen gaan (of blijven) in de filmbranche?

  Om een antwoord te krijgen op deze en andere vragen organiseerden het Huis voor de Kunsten Limburg, Stichting Zuyderzigt en Cinesud 2 maart jl. de bijeenkomst ‘Film in Limburg’. Doel van de bijeenkomst was om ambitieuze filmmakers bij elkaar te brengen en gezamenlijk te brainstormen over de kansen die er mogelijk nog liggen op het gebied van: filmopleiding en -talentontwikkeling, financiering van een filmproductie, productie(faciliteiten), distributie & vertoning en netwerk & basisinfrastructuur.

  De speerpunten die tijdens deze brainstormsessie naar voren zijn komen, worden gebundeld en verwerkt tot een zogenaamde ‘notitie van makers uit het veld’. Het Huis voor de Kunsten Limburg, Cinesud en overige organisaties kunnen de notitie gebruiken voor het ontwikkelen van toekomstige activiteiten voor filmmakers in deze regio. Wordt vervolgd! 
 • 02 maart 2015 Huis reikt 'Best Newcomer Award' uit tijdens Dutch Mountain Film Festival
  Op zaterdag 28 maart jl. vond de 5de editie van het Dutch Mountain Film Festival (www.dmff.eu) plaats in het Parkstad…
  Op zaterdag 28 maart jl. vond de 5de editie van het Dutch Mountain Film Festival (www.dmff.eu) plaats in het Parkstad Limburg Theater Heerlen. Tijdens het festival, dat in het teken staat van bergfilms, werden de Dutch Mountain Film Awards uitgereikt. De 'Best Newcomer Award', een beeld en een geldprijs van 1.000 Euro, werd uitgereikt door het Huis voor de Kunsten Limburg en ging naar 'Fabiola', een debuutfilm van Karlijn en Lotte Milder en Mats Logen. De film gaat over Fabiola, een meisje dat opgroeit in het kleine, idyllische, Noord-Italiaanse dorp Viganella. Ze droomt over het leven achter de bergen. Naarmate ze ouder wordt groeit haar verlangen om de wereld achter die bergen te ontdekken. Bekijk hier de trailer van de film. 
 • 02 februari 2015 Lancering CineLOVA - platform voor non-professionele filmers
  Ben jij een verhalenverteller? Iemand die een boodschap wil overbrengen, een gebeurtenis wil registreren of een…
  Ben jij een verhalenverteller? Iemand die een boodschap wil overbrengen, een gebeurtenis wil registreren of een kwestie aan de kaak wil stellen middels het medium film? Vind jij het leuk om in je vrije tijd als non-professionele filmer actief te zijn? Wil je daar meer uithalen en samen met andere makers een filmproject starten of feedback krijgen op je werk? Dan is CineLOVA iets voor jou! Kom zaterdag 21 februari a.s. van 14.00 tot 16.00 uur naar Lumière Cinema in Maastricht en kom alles te weten over dit spiksplinternieuwe platform voor non-professionele filmers. CineLOVA is een initiatief van de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) en het Huis voor de Kunsten Limburg.

  CineLOVA is een laagdrempelig en multidisciplinair platform voor enthousiaste, ambitieuze, non-professionele filmers. Het platform bestaat uit een online portal: www.cinelova.nl. Beginnende en gevorderde filmers, jonge en (iets) oudere amateurfilmers kunnen hier terecht voor informatie over het maken van een goede productie, advies, leuke filmactiviteiten, -festivals en -workshops in Limburg. CineLOVA is ook de plek waar je schrijvers ontmoet die teksten beschikbaar stellen, muzikanten die voor de muziek willen zorgen in jouw film en amateurtoneelspelers die ook wel eens in een film willen spelen. Gedurende het jaar worden diverse activiteiten georganiseerd waarbij je jouw filmproductie kunt tonen, feedback krijgt op je werk of samen met andere filmers en kunstbeoefenaars (amateur en prof) producties kunt maken van de hoogst haalbare kwaliteit.

  CineLOVA vormt een mooie schakel in de Limburgse filminfrastructuur. Daar waar Cinesud zich vooral focust op de top en (aanstaande) filmprofessionals, focust CineLOVA op een brede basis van non-professionele en beginnende filmers. Beide organisaties werken nauw met elkaar samen. Niet alleen om de doorstroom naar de filmtop in Limburg te bevorderen, maar ook omdat amateurs en profs veel profijt kunnen hebben van elkaars expertise en werkervaring. Om de samenwerking gestalte te geven, nodigen we ook leden van Cinesud uit voor de bijeenkomst van CineLOVA.

  Op zaterdag 21 februari laten we graag zien wat de mogelijkheden zijn van CineLOVA en wordt de website officieel gelanceerd door Pé Diederen, directeur van het Huis voor de Kunsten Limburg. Jef Caelen (LOVA) en Guido Franken (Cinesud) geven voorts meer informatie over CineLOVA en de samenwerking met Cinesud. Natuurlijk zijn er (korte) films te zien: een film uit de LOVA stal en een kortfilm gemaakt in het kader van Cinesud Talent. Ook zal de film ‘Loslaten’ in première gaan, een eerste resultaat van de samenwerking tussen CineLOVA en Cinesud. Alles bij elkaar is het dus meer dan de moeite waard om aanwezig te zijn.

  De lancering van CineLOVA vindt plaats op zaterdag 21 februari a.s. van 14.00 tot 16.00 uur bij Lumière Cinema (Bogaardenstraat 40-B) in Maastricht. Wil je de bijeenkomst bijwonen? Stuur dan een mail naar Patricia Peters, Consulent Film & Fotografie bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via: ppeters@hklimburg.nl. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen is aanmelden verplicht.
   
meer nieuws…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?