limburgse organisatie van audiovisuele amateurs

In Limburg zijn veel amateurfilmers actief. Ruim 250 van hen zijn actief in verenigingsverband en lid van één van de 14 film- en videoclubs van de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA). Vanuit de LOVA worden plannen gemaakt, clubervaringen uitgewisseld, diverse filmcursussen aangeboden en jaarlijkse activiteiten georganiseerd, zoals de Limburgse Filmdagen. Daarnaast is de LOVA aangesloten bij de NOVA (Nederlandse Organisatie van Audiovisuele Amateurs) en de UNICA (wereldwijde organisatie van nationale amateurfilmfederaties).
 
Ga direct naar de website www.lova-web.com
agenda
 • 27 december 2014 10:00 - 19:00eigen activiteit LOVA Laat Zien - Films van Limburgse amateurfilmers te zien op regionale omroep L1
  Na de culinaire hoogstandjes en alcoholische beproevingen van Kerstmis, hebben de Limburgse Organisatie van Audiovisuele…
  Na de culinaire hoogstandjes en alcoholische beproevingen van Kerstmis, hebben de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA), L1 en het Huis voor de Kunsten Limburg op zaterdag 27 december a.s. nog een luchtig filmtoetje voor u op het menu staan: LOVA Laat Zien. Een dagvullend programma (10.00-19.00 uur) op L1 TV met 20 films van amateurfilmers uit Nederlands- en Belgisch-Limburg. Voorafgaand aan LOVA Laat Zien, op maandag 22 december (17.55, 20.55 en 22.55 uur), wordt in het L1 programma AvondGasten aandacht
  besteed aan het thema ‘amateurfilm in Limburg’ en wordt met een aantal filmers vooruitgeblikt op de LOVA Laat Zien uitzending van 27 december.

  Limburg kent 14 filmclubs die zijn aangesloten bij de LOVA, de organisatie die zich inzet voor amateurfilmers in Limburg. Jaarlijks produceren de filmers individueel en/of collectief zo’n 80 reportages, documentaires en speelfilms. Deze films worden vertoond op amateurfilmfestivals in binnen- en buitenland. Een aantal films verdient een groter publiek. De LOVA en het Huis voor de Kunsten Limburg selecteren daarom jaarlijks een aantal films voor LOVA Laat Zien, een programma op L1 TV dat geheel in het teken staat van amateurfilms van Limburgse makelij.

  Zaterdag 27 december a.s. worden 20 films getoond in LOVA Laat Zien. Het betreft speelfilms die ontroeren, films die een lach op je gezicht toveren en films met een maatschappelijke boodschap. Zo tonen we onder meer de speelfilm Het is toch goed nu van Jef Caelen. Een film over troost en verwerking. Caelen won met deze film de Limburgse Filmprijs tijdens de Limburgse Filmdagen 2014. Ook de speelfilm Slow Motion Crash van de Belgische filmer Carine Schoofs wordt uitgezonden. Een film met een maatschappelijke boodschap. Het verhaal gaat over een tiener die verslaafd is, langzaam aftakelt en vervreemd raakt van zijn familie en directe omgeving. Ook de film Munt van Peter Brouwers wordt uitgezonden. Een prachtige suspense film over aarzelen en het lot de tijd geven om besluiten te nemen. De makers van deze drie films, de jonge en talentvolle filmer Laura Huygen en Patricia Peters (consulent film & fotografie bij het Huis voor de Kunsten Limburg) zijn op maandag 22 december a.s. (om 17.55, 20.55 en 22.55 uur) te gast bij AvondGasten op L1 TV. In het programma praten zij onder meer over de totstandkoming van hun films en het thema ‘amateurfilm’.

  Klik hier voor meer informatie over LOVA Laat Zien en het uitzendschema van zaterdag 27 december.
nieuws
 • 17 november 2014 Cinesud ontwikkelt 'Production- and Location-guide Euregio Maas Rijn' voor filmindustrie
  Cinesud, de stichting die zich sinds 2012 inzet voor de Euregionale audiovisuele sector door onder andere een digitaal…
  Cinesud, de stichting die zich sinds 2012 inzet voor de Euregionale audiovisuele sector door onder andere een digitaal en fysiek loket te bieden, bijeenkomsten en workshops te verzorgen en productionele en facilitaire ondersteuningte bieden aan audiovisuele makers, is de leadpartner in een groot Euregionaal project waarbij ook partners uit Genk (de stad Genk en C-Mine Crib), Luik (Clap!), Eupen (Duitstalige gemeenschap) en Saarland betrokken zijn: de production- and location-guide voor de audiovisuele sector in de Euregio Maas-Rijn (EMR).

  ‘Gouden Gids’
  De komende maanden legt Cinesud, in nauwe samenwerking met deze Euregionale partners, een uitgebreide database aan van de audiovisuele sector in de Euregio Maas-Rijn. Hierin zullen alle freelancers, bedrijven en organisaties die te maken hebben met de ontwikkel-, productie- en distributieketen van audiovisuele producties zichtbaar worden gemaakt. Ook worden filmische locaties gerangschikt. De meertalige database, officieel ‘production and location guide EMR’, wordt zichtbaar en toegankelijk door een online portal, die door eenieder te raadplegen is. Hiermee fungeert de database als de ‘Gouden Gids’ voor de audiovisuele sector in de Euregio.

  Filmcommission
  De realisatie van de database is een belangrijke stap in de installatie van Cinesud als de Limburg filmcommission. De stichting fungeert hiermee als loket, aanjager, stimulator, promotor en uithangbord voor de regio als zijnde een filmregio en begeleidt professionele producenten wanneer zij in deze regio een audiovisuele productie willen draaien. Voor de lange speelfilm Code M. van producenten Elbe Stevens Films en Bijker Film & TV verzorgt Cinesud reeds commission-taken. Ook voor vele andere projecten, van zowel makers van binnen als buiten de eigen regio, is Cinesud inmiddels het centrale aanspreekpunt en worden zij begeleid in het Limburgse filmlandschap.

  Over het project
  De database draagt de voorlopige werktitel ‘Production- and Location-guide Euregio Maas Rijn’ en kwam tot stand met financiële steun van Interreg, de stad Genk en de Provincie Limburg (NL). Cinesud treedt op als leadpartners van het project, C-Mine Crib, Clap! Liège en het ministerie Duitstalige gemeenschap in Eupen zijn de overige Euregionale partners. Het project wordt in de loop van komend voorjaar gelanceerd.  lees meer…
 • 11 november 2014 (Eu)Regionaal filmtalent gezocht voor cross-over project Mijn Film!
  Buzz Media en Dutch Mountain Film Festival (DMFF) presenteren, in samenwerking met Huis voor de Kunsten Limburg…
  Buzz Media en Dutch Mountain Film Festival (DMFF) presenteren, in samenwerking met Huis voor de Kunsten Limburg en Cinesud, een nieuw initiatief: het cross-over project ‘Mijn Film’. Vanaf 2014 worden jaarlijks vier korte (poëtische) films (van maximaal 120 seconden) vervaardigd rond één centraal thema. De films zijn allemaal geïnspireerd op poëzie- en prozateksten die door (Eu)regionale schrijftalenten worden aangeleverd.

  Het centrale thema dit jaar is ‘De Mijn’. De afgelopen weken hebben tientallen regionale schrijvers teksten ingezonden. Uit deze teksten zijn door een onafhankelijke jury vier teksten gekozen die als inspiratie dienen voor filmmakers. De teksten kun je hier vinden onder het kopje ‘beste inzendingen’.

  Filmwedstrijd
  Nu de vier teksten zijn geselecteerd, is het de beurt aan regionale filmmakers om mee te doen! Jong of oud, ervaren of onervaren, professional of amateur, individueel of in groepsverband, iedereen mag deelnemen aan de filmwedstrijd. Laat je op basis van één van de vier geselecteerde teksten inspireren tot een filmplan voor een poëtische kortfilm van maximaal 120 seconden. Het is geheel aan jou waar jij de focus op legt in jouw filmplan. Dat kan de thematiek zijn, de tekst als geheel, maar ook één zinnetje of zelfs een woord of gevoel. Zolang de link met de tekst maar aanwezig is. Het gaat om een (poëtische) interpretatie van de tekst en niet zozeer om een directe verfilming ervan.

  Wat moet je doen?
  Kies één van de vier teksten die jou het meest inspireert om een korte (poëtische) film te vervaardigen van maximaal 120 seconden. Je idee omschrijf je in het daarvoor bijgevoegde formulier (maximaal 2 A4’tjes). Hierbij moet je rekening houden met de volgende voorwaarden:

  - de film mag maximaal 120 seconden duren
  - de film moet gebaseerd zijn op een (element uit één) van de vier teksten
  - er moet gebruik worden gemaakt van een regionale componist uit de poule componisten die door de organisatie wordt aangedragen
  - je film moeten binnen het beschikbare budget (zie hieronder) gerealiseerd worden
  - het deelnameformulier (zie hieronder) wordt volledig ingevuld
  - je moet in staat zijn de film op te nemen in de periode 01-12-2014 – 15-01-2015
  - de film moet uiterlijk 31 januari 2015 helemaal klaar zijn (dus inclusief muziek)

  Prijzen
  Uit alle ingezonden filmplannen kiest een jury vier plannen die gerealiseerd kunnen worden. Mijn Film stelt voor de vier geselecteerde filmplannen een budget van maximaal € 1.000,- (incl. BTW) per film ter beschikking. Uit dit budget moet alles betaald worden, ook de componist. Na afloop van het project moet je alle facturen kunnen voorleggen. Bewaar deze dus goed. Eventuele overschrijding van dit budget is voor eigen rekening.

  Wil je meedoen? Stuur dan uiterlijk zondag 30 november 2014 je filmplan naar ikfilm@mijnfilm.eu
  (let op: .eu!!). We kijken uit naar je bijdrage en ideeën! In de week van 1 december hoor je of jouw filmplan geselecteerd is. Download hier het deelnameformulier.

  De films gaan uiteindelijk in première tijdens het Dutch Mountain Film Festival in februari 2015 in Heerlen en zullen te zien zijn op het Mijn Film-platform (www.mijnfilm.eu) en op de regionale televisie.

  Meer info
  Klik hier voor meer informatie over ‘Mijn Film’ of ga naar www.mijnfilm.eu of neem contact op met Guido Franken van Buzz Media, via info@mijnfilm.eu.

  ‘Mijn Film’ is een initiatief van Buzz Media en het Dutch Mountain Film Festival, in samenwerking met Huis voor de Kunsten Limburg en Cinesud.  lees meer…
 • 03 november 2014 Filmfestival Tijdsbeeld selecteert drie documentaires die als cultuurhistorisch document bewaard worden voor de toekomst
  Zondag 2 november 2014 vond de tweede editie van Filmfestival Tijdsbeeld plaats in het Limburgs Museum in Venlo.…
  Zondag 2 november 2014 vond de tweede editie van Filmfestival Tijdsbeeld plaats in het Limburgs Museum in Venlo. In het kader van het festival schreven het Limburgs Museum, Huis voor de Kunsten Limburg en de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) eerder dit jaar een wedstrijd uit waarbij vrijetijdsfilmers en jonge makers een film konden inzenden over het thema ‘Mens en Werk’. Dat leverde een films op die heel verschillend waren qua onderwerp en filmische benadering, maar allemaal een tijdsbeeld gaven van de mens die op dienstverlenende, industriële wijze, etc. zijn of haar brood verdient in Limburg. Tijdens het filmfestival vielen drie documentaires in de prijzen. De eerste prijs ging naar Peter Brouwers voor zijn de documentaire de Pianiste, een film die het fascinerende levensverhaal vertelt van de Maastrichtse pianiste Renée Derks. De tweede prijs ging naar Ruud Lenssen voor zijn documentaire Verstand op nul, een hartverwarmende film over vier personen met een verstandelijke beperking die van betekenis willen zijn, willen meedraaien in de maatschappij en laten zien dat ook zij 'gewoon' mensen zijn. Toon Hanssen won de derde prijs met zijn documentaire Vergeten, nee dat mag nooit, een film waarin oud-mijnwerkers en familieleden aan het woord zijn over hun werk, ervaringen en misstanden in de mijnen. De drie filmers wonnen o.a. een geldprijs. Daarnaast werden hun films opgenomen in het filmarchief van het Limburgs Museum. Daar worden ze als cultuurhistorisch document bewaard voor de toekomst.
  lees meer…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?