limburgse organisatie van audiovisuele amateurs

In Limburg zijn veel amateurfilmers actief. Ruim 250 van hen zijn actief in verenigingsverband en lid van één van de 14 film- en videoclubs van de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA). Vanuit de LOVA worden plannen gemaakt, clubervaringen uitgewisseld, diverse filmcursussen aangeboden en jaarlijkse activiteiten georganiseerd, zoals de Limburgse Filmdagen. Daarnaast is de LOVA aangesloten bij de NOVA (Nederlandse Organisatie van Audiovisuele Amateurs) en de UNICA (wereldwijde organisatie van nationale amateurfilmfederaties).
 
Ga direct naar de website www.lova-web.com
agenda
 • 10 mei 2014 10:00 - 00:00 Nationaal 1-minuut Filmfestival
  Op zaterdag 10 mei 2014 organiseert de Nederlandse Organisatie Van Audiovisuele amateurs (NOVA) om 10.00 uur wederom…
  Op zaterdag 10 mei 2014 organiseert de Nederlandse Organisatie Van Audiovisuele amateurs (NOVA) om 10.00 uur wederom het One Minute Filmfestival. Dit jaar vindt het festival plaats in Axel in Zeeuws-Vlaanderen. Tot 2013 konden alleen leden van Nederlandse videoclubs die zijn aangesloten bij de NOVA een 1-minuut film inzenden. Sinds 2013 is de wedstrijd open voor iedereen. Er mogen allerlei type films worden ingezonden, variërend van animatiefilms tot speelfilms. De films mogen niet alleen met een videocamera, maar ook met een smartphone gemaakt worden. Als deze maar niet langer duurt dan 60 seconden. De uiterste inzenddatum is 23 april 2014.

  Na de vertoning van alle 1-minuut films op 10 mei kiest een NOVA-jury de beste 16 films. De bezoekers bepalen vervolgens welke van deze video's een prijs verdienen. De NOVA-jury beslist  welke twee video's genomineerd worden voor deelname aan de World Minute Movie Cup.

  Kijk voor meer informatie, het aanmeldformulier en voorbeeldfilms op www.oneminutefilm.nl.   
 • 02 november 2014 12:00 - 17:00eigen activiteit Filmfestival Tijdsbeeld
  Na een uiterst succesvolle eerste editie van Filmfestival Tijdsbeeld zijn het Limburgs Museum, de Limburgse Organisatie…
  Na een uiterst succesvolle eerste editie van Filmfestival Tijdsbeeld zijn het Limburgs Museum, de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) en het Huis voor de Kunsten Limburg wederom op zoek naar cultuurhistorische films.

  De tweede editie van het filmfestival vindt plaats op zondag 2 november 2014 in het Limburgs Museum in Venlo. Het thema van het festival en de filmwedstrijd is ‘Mens en Werk’. Voor deze editie van het festival kunnen amateurfilmers individueel of in clubverband speelfilms, documentaires en reportages inzenden die een historisch of hedendaags tijdsbeeld geven van de mens die op ambachtelijke, industriële, dienstverlenende, etc. wijze zijn of haar brood verdient in Nederlands-Limburg. Dat kan bijvoorbeeld een documentaire zijn over een grootschalig of juist klein ambachtelijk bedrijf in de regio, een reportage over de hedendaagse economische crisis en de gevolgen daarvan voor de arbeidsmarkt, maar ook een terugblik naar het mijnverleden en het leven van een mijnwerker geënsceneerd in een speelfilm of een film die de sociale of economische aspecten van arbeid belicht.

  Deelnemen aan de filmwedstrijd en een film inzenden kan tot 15 september 2014. De films die worden ingezonden moeten gemaakt zijn in de periode 2007-2014. 

  Alle inzendingen worden gejureerd door een deskundige jury. De drie films die het thema ‘Mens en Werk’ het beste en op meest unieke wijze belichten, komen in aanmerking voor een geldprijs. De eerste prijs bedraagt 500 Euro, de tweede prijs 250 Euro en de derde prijs 125 Euro. De drie beste films worden tevens opgenomen in de filmcollectie van het Limburgs Museum.

  Tijdens het filmfestival op 2 november 2014 wordt een selectie van de ingezonden films vertoond, waaronder de drie prijswinnende films. Het Limburgs Museum zal tevens enkele juweeltjes uit de filmcollectie van het Limburgs Museum laten zien die ook over het thema ‘Mens en Werk’ gaan.

  Lees meer
nieuws
 • 10 april 2014 Cinesud Talent zoekt jou!
  Cinesud startte begin 2014 met het talentontwikkelingsprogramma Cinesud Talent. Hierin worden jonge makers begeleid…
  Cinesud startte begin 2014 met het talentontwikkelingsprogramma Cinesud Talent. Hierin worden jonge makers begeleid bij het maken van een (korte) audiovisuele productie, in elk denkbaar genre en format. Inmiddels is Cinesud gestart met het eerste traject, maar kijken we ook alvast naar de nabije toekomst. Ben jij een (jonge) talentvolle maker en heb je een idee voor een korte film, korte documentaire of andere audiovisuele productie? Meld je dan nu aan!

  Hoe gaat het in zijn werk?
  Middels het aanbieden van vier filmbegeleidingstrajecten per jaar wil Cinesud (voornamelijk) jonge mediatalenten (studenten en pas afgestudeerden) de kans bieden de eerste stappen te zetten in de filmpraktijk. Het jonge mediatalent wordt in een periode van ongeveer drie maanden begeleid en opgeleid in het maken van een korte audiovisuele productie (naast je school- en / of werk). Van idee tot distributie, van het scenario tot de montage: het gehele filmtraject wordt aan de hand van een intensieve begeleiding doorlopen en ervaren. Er wordt gestart vanuit het idee van de jonge maker zelf. Cinesud stelt niet alleen professionele begeleiding en ervaring ter beschikking, maar heeft per traject ook een vaststaand werkbudget beschikbaar om zo de essentiële kosten voor de jonge makers te kunnen dekken.

  In 2013 werd in het kader van Cinesud Talent een pilot gedaan die geleid heeft tot de korte film Verkapt van Jeroen Mourmans. De film werd vorig jaar geselecteerd voor de Europese competitie van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven en is binnenkort te zien tijdens het Made in Europe / Go Short festival in Maastricht.

  Meld je nu aan!
  Ben jij een jonge maker en heb je een goed en verfilmbaar idee liggen? Stuur dit dan, samen met een CV en andere informatie waarvan jij denkt dat dit nuttig is (zoals bijvoorbeeld eerder werk), naar info@cinesud.nl. Ook voor vragen kun je op dit mailadres terecht. Vanzelfsprekend zal niet elk idee geschikt zijn om uit te voeren binnen dit project en moeten we keuzes maken tussen de ideeën en makers die zich aanmelden. We zullen deze keuze altijd persoonlijk toelichten.

  Cinesud Talent
  Cinesud Talent is een initiatief van Cinesud en wordt financieel ondersteund door de Provincie Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg en L1. Vele andere partners ondersteunen het project materieel. Om dit project structureel voort te kunnen zetten, is Cinesud nog op zoek naar nieuwe partners, zowel op financieel als facilitair gebied. Particulieren en bedrijven kunnen hun steentje bijdragen. Voor meer informatie en de mogelijkheden kunt u een mail sturen naar Guido Franken: guido@cinesud.nl.  
  lees meer…
 • 07 april 2014 Prijzenregen tijdens Limburgse Filmdagen onderstreept kwaliteit Limburgse amateurfilms
  Tijdens de Limburgse Filmdagen, die op 5 en 6 april jl. werden georganiseerd door de Limburgse Organisatie van…
  Tijdens de Limburgse Filmdagen, die op 5 en 6 april jl. werden georganiseerd door de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) en het Huis voor de Kunsten Limburg, werden maar liefst 31 speelfilms, documentaires, experimentele films, videoclips, clubproducties en bijzondere vakantiefilms van non-professionele filmers uit Limburg vertoond. Filmers werden in het zonnetje gezet en vertelden na afloop van hun filmvertoning trots over de totstandkoming van de film. Naast de filmvertoningen werden op zondag 6 april ook een groot aantal filmprijzen uitgereikt. De filmer die het hoogste aantal punten scoorde van het festival (laureaat) mocht de Limburgse Filmprijs, een beeld van kunstenares José Fijnaut, in ontvangst nemen. De prijs ging voor de derde keer op rij naar filmer Jef Caelen voor zijn film Het is toch goed nu, een speelfilm over een man die zijn ernstig zieke vrouw ziet aftakelen en voor de afweging komt te staan of hij al dan niet een einde moet maken aan haar lijden. De film handelt over ‘het leven’ en de vragen waar we als mens mee geconfronteerd kunnen worden. De film werd o.a. geprezen om het prachtige scenario en het overtuigende spel van de hoofdrolspelers. Caelen won de Limburgse Filmprijs al zes keer eerder.
   
  Naast de Limburgse Filmprijs werden er ook per filmklasse prijzen uitgereikt. Zo wonnen in de categorie ‘clubproducties’ de films Effe afrekenen van de Geleense Smalfilm en Videoclub, Vera’s Keuze van Filmclub LAS Maastricht en Hangoren en Hangouderen van Video- en Filmclub ’t Lenske Sevenum een gouden filmbeeld. In de lagere filmklasse werd een gouden beeldje uitgereikt aan filmer Arie Stas voor zijn documentaire Jeruzalem enMagda Verbist voor haar documentaire Een kristallen droom. In de middenklasse wonnen Theo van Gestel met zijn speelfilm Een Toetje voor Thomas en Jac Hoeben met zijn reportage Schorem  goud. In de topklasse won Jef Caelen met zijn speelfilm Het is toch goed nu goud.
   
  De Gemeente Heerlen stelde voor de tweede keer op rij een publieksprijs beschikbaar. De prijs werd door Barry Braeken, Wethouder Cultuur van de Gemeente Heerlen, overhandigd aan Laurent Beckers van Filmclub LAS Maastricht. Hij won de prijs voor zijn poëtische film Te Voet, een korte film waarbij een mensenleven van geboorte tot overlijden in beeld wordt gebracht door middel van een aaneenschakeling van beelden van voeten.
   
  Tijdens de Limburgse Filmdagen worden filmers die ontzettend hoog scoren met hun film tevens genomineerd voor de landelijke filmwedstrijd van het NOVA Filmfestival. Tijdens het NOVA Filmfestival, dat dit jaar plaatsvindt op 25 en 26 oktober in Purmerend, zijn de beste films van non-professionele filmers uit Nederland te zien. De genomineerde voor de landelijke filmwedstrijd van dit jaar zijn: Theo van Gestel met de speelfilm Een Toetje voor Thomas, Jac Hoeben met de reportage Schorem, Urbain Appeltans met de speelfilm Babysitter, Peter Brouwers met de speelfilm Munt en Jef Caelen met de speelfilms Het is toch goed nu en Piejeer en de documentaires Wat 'n Verhaal! en TegenSTRIJDige Gezichten.
   
  Een filmische en fotografische sfeerimpressie van de Limburgse Filmdagen en het overzicht met alle prijswinnaars vindt u hier.  lees meer…
 • 06 maart 2014 Cinesud start met inloopspreekuren voor audiovisuele makers
  Met ingang van maart 2014 start Cinesud met het maandelijks organiseren van inloopspreekuren voor audiovisuele…
  Met ingang van maart 2014 start Cinesud met het maandelijks organiseren van inloopspreekuren voor audiovisuele makers. Deze zullen op verschillende locaties worden georganiseerd.

  Cinesud is het loket voor audiovisuele professionals in de Euregio. Op allerlei wijzen en middels vele activiteiten en intiatieven biedt Cinesud support aan de audiovisuele sector. Vanaf heden organiseert Cinesud periodiek inloopspreekuren op diverse locaties. Je kunt met allerlei vragen terecht, zowel over concrete producties, over problemen waar je tegenaan loopt als over algemene ambities. De dienstverlening is gratis voor zowel leden als niet-leden.

  Door middel van de inloopspreekuren fungeert Cinesud niet alleen online, maar ook fysiek als een loket voor eenieder die werkzaam is of ambities heeft in het audiovisuele veld. Via de website van Cinesud kun je je opgeven voor het betreffende inloopspreekuur naar keuze. Je afspraak wordt bervestigd via mail. Het eerste inloopspreekuur in Heerlen is inmiddels achter de rug. 14 maart 2014 zit men voor je klaar in Maastricht, 17 maart 2014 in Roermond.

  Cinesud is het platform voor audiovisuele mediaprofessionals die in de Euregio actief zijn. Kijk voor meer informatie op www.cinesud.nl.
  lees meer…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?