limburgse organisatie van audiovisuele amateurs

In Limburg zijn veel amateurfilmers actief, waarvan een groot aantal in verenigingsverband. De Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) behartigt de belangen van amateurfilmers in Limburg en de 10 Limburgse film- en videoclubs die bij haar zijn aangesloten. 

De LOVA organiseert jaarlijks diverse cursussen, wedstrijden, festivals en filmbesprekingen voor haar leden. 

De LOVA is aangesloten bij de NOVA (Nederlandse Organisatie van Audiovisuele Amateurs) en de UNICA (wereldwijde organisatie van nationale amateurfilmfederaties).
 
Ga direct naar de website www.cinelova.nl
agenda
 • 09 juni 2017 - 10 juni 2017eigen activiteit CineFest - Veelzijdig filmevent voor filmmakers en -liefhebbers
  Vrijdag 9 en zaterdag 10 juni a.s. staat filmhuis De Domijnen (Ligne 3) in Sittard in het teken van CineFest, een…
  Vrijdag 9 en zaterdag 10 juni a.s. staat filmhuis De Domijnen (Ligne 3) in Sittard in het teken van CineFest, een veelzijdig filmevent voor filmmakers en filmliefhebbers. Tijdens het festival, dat dit jaar voor het eerst plaatsvindt, worden fictie- en documentairefilms van profs en amateurs vertoond en vertellen makers over hun werk. Daarnaast worden diverse filmworkshops georganiseerd, is er een virtual reality cinema en een programma speciaal voor kinderen met o.a. kinderfilms en een stuntworkshop. Maak kennis met filmproducties en -makers uit deze regio en verdiep je in de veelzijdige wereld van film tijdens CineFest! CineFest is een initiatief van CineLOVA, Huis voor de Kunsten Limburg, CineSud en Filmhuis De Domijnen. 

  CineFest gaat vrijdag 9 juni om 19.30 uur van start met de vertoning van de hoofdfilm van het festival: ‘Quality Time’ van Daan Bakker. De film bestaat uit vijf korte verhalen over mannen in de dertig die zich door het leven worstelen. Na afloop van de film vindt een CineTalk plaats waarbij diverse makers met elkaar in gesprek gaan over de film en de Limburgse filmsector. De openingsavond van CineFest is gratis toegankelijk voor leden van CineLOVA en CineSud. Niet-leden kunnen een kaartje kopen via Filmhuis De Domijnen. Kosten bedragen € 8,- per persoon. 

  Op zaterdag 10 juni gaat CineFest verder met een reeks filmworkshops. Docent en scenarioschrijver Martijn Daamen verzorgt die middag een workshop ‘scenarioschrijven ’ voor schrijvers en amateurfilmers. Theaterdocent Rufus Hegeman geeft amateurtoneelspelers tijdens de workshop ‘acteren’ tips over het acteren voor een camera. Filmmakers Jeroen Mourmans en Dennis de Pijper verzorgen een workshop ‘regie’ voor amateurfilmers. Zij leggen op basis van o.a. hun eigen werk en een nagebootste filmset uit welke keuzes op de set gemaakt moeten worden om een verhaal te kunnen vertellen. Filmmuziekcomponist Dennis Braunsdorf vertelt in zijn workshop ‘filmmuziek’ over de kracht van muziek in films en trailers. Aan de hand van voorbeelden laat Dennis zien wat muziek doet met onze beleving van het beeld. De workshop is bedoeld voor arrangeurs, componisten en amateurfilmers. De vier workshops vinden (gelijktijdig) plaats van 13.00-15.00 uur en zijn voor iedereen gratis toegankelijk. Aanmelden is verplicht en kan t/m 5 juni a.s. via cinelova@gmail.com. 

  Bezoekers van CineFest kunnen op 10 juni van 13.00-15.00 uur gratis gebruik maken van virtual reality cinema. Kinderen kunnen gelijktijdig kinder- en familiefilms kijken en deelnemen aan een stuntworkshop. Deelname is gratis. Aanmelden voor de stuntworkshop (alleen toegankelijk voor kinderen van 8 t/m 12 jaar) is verplicht en kan t/m 5 juni a.s. via events@cinesud.nl. 

  Tijdens CineFest worden ook films vertoond van regionale makers, zowel profs als amateurs. Op 10 juni worden van 15.00-17.00 uur negen fictie films vertoond en van 19.00-21.00 uur drie regionale documentaires. Het fictie film programma en het documentaire programma zijn voor iedereen toegankelijk. Kosten bedragen € 6,50 per persoon, per programma. Kaartjes zijn te koop via Filmhuis De Domijnen. CineLOVA en CineSud leden hebben gratis toegang. 


  Lees meer
 • 19 juni 2017 19:30 - 22:30 Filmavond met documentairemaker Ruud Lenssen
  Op maandag 19 juni a.s. is professioneel documentairemaker Ruud Lenssen van 19.30 tot 22.30 uur te gast op de filmavond…
  Op maandag 19 juni a.s. is professioneel documentairemaker Ruud Lenssen van 19.30 tot 22.30 uur te gast op de filmavond van Film- en Videoclub ‘t Lenske. In Partycentrum ‘De Wingerd’ (Maasbreeseweg 2) in Sevenum zullen de documentaires ‘Kathem & Chris’ en ‘Wandern’ van Ruud vertoond en besproken worden. Iedereen is welkom tijdens deze filmavond. LOVA en CineLOVA leden kunnen de bijeenkomst gratis bijwonen. Drankjes zijn die avond voor iedereen voor eigen rekening.

  Aanmelden voor de bijeenkomst is verplicht en kan t/m 15 juni a.s. bij Hans Oijen (secretaris van Film- en Videoclub ’t Lenske), via: info.lenske@gmail.com en onder vermelding van ‘gastspreker Ruud Lenssen’ en de naam/namen van de aanwezige(n).

  Klik hier voor meer info over Ruud Lenssen.     
  Lees meer
 • 22 juni 2017 19:30 - 22:30eigen activiteit CineLOVA Filmcafé – Vakantiefilms
  De zomer staat voor de deur en veel filmmakers leggen in die periode hun vakantieherinneringen vast op beeld. CineLOVA…
  De zomer staat voor de deur en veel filmmakers leggen in die periode hun vakantieherinneringen vast op beeld. CineLOVA bereidt deze makers goed voor. Op donderdag 22 juni a.s. vindt daarom een CineLOVA Filmcafé plaats die geheel in het teken staat van de vakantiefilm. Het Filmcafé vindt plaats van 19.30-22.30 uur in Café-zaal ’t Weverke (Hoofdstraat 77) in Schimmert.

  Tijdens het Filmcafé zal Jef Caelen eerst toelichten wat er allemaal komt kijken bij het maken van een vakantiefilm voor publiek. Hij zal stilstaan bij een aantal vragen die je je als filmmaker in zo’n geval moet stellen. Jef zal aantonen dat de vraag ‘Voor wie maak je de vakantiefilm eigenlijk?’ allesbepalend is voor de keuzes die je tijdens het filmproces maakt.

  Tijdens het CineLOVA Filmcafé krijg je antwoorden en tips! Jef zal in gesprek gaan met het publiek en zal antwoord geven op deze en vele andere vragen. Het gaat om vragen die jullie, als makers van vakantiefilms, hebben.

  Daarom vragen we CineLOVA leden om een korte vakantiefilm of een fragment daaruit (beide mogen max. 10 minuten duren!) aan te reiken voor het Filmcafé van 22 juni. Het gaat dan om (een fragment uit) een vakantiefilm waar jij als maker vragen over hebt en waar je graag tips en advies over zou willen krijgen. Tijdens het Filmcafé worden de filmfragmenten vertoond en wordt jouw vraag over de film uitvoerig behandeld.

  Grijp je kans om jouw film te verrijken tijdens het CineLOVA Filmcafé! Bied ons (een fragment van) een vakantiefilm aan en laat hem vergezeld gaan met jouw vragen!

  Wil je een vakantiefilm of fragment aanleveren voor het CineLOVA Filmcafé of het Filmcafé bijwonen? Stuur dan vóór 10 juni a.s. een mail naar cinelova@gmail.com. Kijk voor meer info op www.cinelova.nl
nieuws
 • 01 mei 2017 Storytellers - Maak een korte documentaire!
  Heb jij een verhaal te vertellen? Heb je altijd al een korte documentaire willen maken? Lijkt het je leuk om die…
  Heb jij een verhaal te vertellen? Heb je altijd al een korte documentaire willen maken? Lijkt het je leuk om die documentaire te vertonen tijdens Docfest in Maastricht, het documentairefestival waar de menselijke filmverhalen centraal staan? Doe dan mee met Storytellers!

  Iedereen die in zijn vrije tijd graag films maakt of wil maken, krijgt dit jaar de unieke kans om een korte, zelfgemaakte documentaire van max. 5 minuten te vertonen tijdens Docfest. Speciaal voor amateurs en studenten wordt het programma Storytellers ontwikkeld. Een initiatief dat Docfest organiseert in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg en CineLOVA (platform voor amateurfilmers in Limburg).

  Over Storytellers
  Er zijn twee thema’s waar je als Storyteller uit kunt kiezen: Verliefd op Europa òf Verliefd op Limburg. Een documentaire inzenden kan tot 7 juli a.s. Uit alle inzendingen worden de beste films geselecteerd. De makers van deze inzendingen mogen hun film vertonen tijdens Docfest 2017, zijn speciale gast tijdens de première van het festival, krijgen een meerdagen-kaart voor het festival en nemen na de vertoning van hun film deel aan een Q&A. Klik hier voor de voorwaarden van deelname etc. 

  Coaching
  Heb je een goed idee, maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het uitwerken? Heb je een eerste versie van jouw filmplan of de documentaire klaar en zou je graag feedback en verbetertips willen? Of wil je graag een instructie krijgen over het filmen en monteren met/op een smartphone? Op zondag 21 mei a.s. organiseren we een coachingsmoment in de ECI Cultuurfabriek (ECI 13) Roermond. Documentairemaker Bart Hölscher beantwoordt die dag jouw vragen over het maken van een documentaire en geeft praktische tips. Filmer Ruud van Broekhoven demonstreert die dag hoe en met welke programma’s je een film kunt opnemen en monteren met een smartphone. Wil je deelnemen aan het coachingsmoment i.h.k.v. Storytelling? Meld je dan uiterlijk 19 mei a.s. aan door een mail te naar storytellers@docfest.eu o.v.v. 'coaching Storytellers'. Deelname is gratis, aanmelden is verplicht. 

  Klik hier voor meer informatie over Storytellers.
 • 11 april 2017 Prijswinnaars Limburgse Filmdagen 2017
  Op 8 en 9 april jl. vonden in de ECI Cultuurfabriek in Roermond de Limburgse Filmdagen plaats. Tijdens hét amateurfilmfestival…
  Op 8 en 9 april jl. vonden in de ECI Cultuurfabriek in Roermond de Limburgse Filmdagen plaats. Tijdens hét amateurfilmfestival van Limburg, dat werd georganiseerd door de LOVA (Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs), werden 30 nieuwe speelfilms, documentaires en reportages van Limburgse amateurfilmers vertoond. De beste films werden bekroond met een filmprijs. Tevens ontvingen zes filmmakers een nominatie voor het landelijke amateurfilmfestival. De Limburgse Filmprijs (de prijs voor de beste film van het festival) ging dit jaar naar Jef Caelen voor zijn speelfilm De Afrekening.

  De absolute topper van de Limburgse Filmdagen 2017 was de speelfilm De Afrekening van Jef Caelen. Met deze film won Caelen de Limburgse Filmprijs. Actrice Mechelien Caelen won de prijs voor beste actrice voor haar rol in De Afrekening. In dezelfde categorie (gevorderde amateurfilmers) won Magda Verbist zilver met haar documentaire Wildest Tanzania. Zij won daarnaast een prijs voor ‘beste fotografie’. Peter Brouwers won eveneens zilver met zijn speelfilm Lotgenoten en een prijs voor ‘beste scenario’.

  In de middenklasse won Arie Stas goud met zijn documentaire Jeruzalem, betwiste stad. Hij mocht tevens de CineLOVA publieksprijs in ontvangst nemen.

  CineLOVA lid en nieuwkomer Ad Beckers won in de beginnersklasse goud met zijn film Jongensdromen en een prijs voor de ‘beste montage’. Jos Rosenboom, schrijfster van origine, won in de beginnersklasse zilver met haar allereerste speelfilm Ze missen je. Een film die zij maakte tijdens het coachingstraject ‘Maak je eigen fictiefilm’ van CineLOVA. Ze won tevens de prijs voor ‘beste nieuwkomer’.

  De zes genoemde prijswinnaars ontvingen tevens een nominatie voor het landelijke amateurfilmfestival (NOVA Filmfestival), dat plaatsvindt op 28 en 29 oktober a.s. in Jan van Besouw in Goirle. Tijdens dit festival worden de beste amateurfilms van Nederland vertoond. Een nominatie voor het NOVA Filmfestival is een opstapje naar een landelijk podium.

  De prijs voor de beste clubfilm ging naar Filmclub Videoom in Heerlen. Zij wonnen goud met hun speelfilm SJTROAF.

  Kijk voor meer informatie en een overzicht van alle prijswinnaars op www.cinelova.nl
 • 07 april 2017 Pitch your Project
  Film is een kunstvorm waarbij vele disciplines samenkomen. Denk aan tekst, spel, beeld en geluid. In het kader…
  Film is een kunstvorm waarbij vele disciplines samenkomen. Denk aan tekst, spel, beeld en geluid. In het kader van 'Pitch your project' zijn CineSud en het Huis voor de Kunsten Limburg op zoek aar de ultieme filmische beleving en dus de samenhang tussen deze verschillende filmische elementen. Iedere maker en ieder idee is welkom. Of je nu jong bent of oud, schrijver, acteur of regisseur, ervaren of onervaren. Het gaat om je idee.

  CineSud en Huis voor de Kunsten Limburg geven audiovisuele makers de kans om budget te winnen voor een bijzonder filmidee. Na een openbare pitch, geven beide partners elk aan twee plannen €750, onder de voorwaarde dat de maker zelf €1000 inbrengt via bijvoorbeeld crowdfunding. Hiermee komt het totaalbedrag per project op €2500. Het filmidee moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een idee indienen kan t/m 21 mei 2017. 


  lees meer…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?