limburgse organisatie van audiovisuele amateurs

In Limburg zijn veel amateurfilmers actief. Ruim 250 van hen zijn actief in verenigingsverband en lid van één van de 14 film- en videoclubs van de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA). Vanuit de LOVA worden plannen gemaakt, clubervaringen uitgewisseld, diverse filmcursussen aangeboden en jaarlijkse activiteiten georganiseerd, zoals de Limburgse Filmdagen. Daarnaast is de LOVA aangesloten bij de NOVA (Nederlandse Organisatie van Audiovisuele Amateurs) en de UNICA (wereldwijde organisatie van nationale amateurfilmfederaties).
 
Ga direct naar de website www.lova-web.com
agenda
 • 12 september 2015 13:00 - 17:00eigen activiteit De Euregionale JeugdfilmXperience
  Zaterdag 12 september 2015 – 13.00-16.00 uur
  Locatie: Lumière Cinema (Bogaardenstraat 40B) in Maastricht (NL)…
  Zaterdag 12 september 2015 – 13.00-16.00 uur
  Locatie: Lumière Cinema (Bogaardenstraat 40B) in Maastricht (NL)
  Toegang: gratis (aanmelden verplicht)

  Zaterdag 12 september a.s. staat Lumière Cinema in Maastricht in het teken van de Euregionale JeugdfilmXperience. Jonge filmmakers en -liefhebbers in de leeftijd van 14 t/m 24 jaar kunnen die dag inspiratie opdoen, vragen stellen aan professionele filmmakers en zich verdiepen in het filmproductieproces. Drie jonge en zeer getalenteerde makers die hebben deelgenomen aan het project ‘Cinesud Talent’ tonen die dag hun zelfgemaakte films. Zij leggen uit hoe je met een zeer beperkt budget en een enorme dosis creativiteit een film kunt maken. Films die inmiddels op diverse filmfestivals in binnen- en buitenland te zien zijn. Scenarioschrijver Martijn Daamen geeft tijdens de Euregionale JeugdfilmXperience tips over het uitwerken van een filmidee en het schrijven van een scenario, hetgeen de basis vormt van het filmproductieproces. Regisseur Jeroen Mourmans legt vervolgens uit wat er allemaal komt kijken bij het maken en regisseren van een film. Na afloop van de filmvertoningen, de vraaggesprekken en de presentaties in de filmzaal krijg je de gelegenheid om in de foyer van Lumière Cinema in gesprek te gaan met de makers van de Cinesud Talent films en de professionals. Tijdens de Euregionale JeugdfilmXperience wordt ook een kleine filmset ingericht waar je professionele filmapparatuur kunt testen.

  Programma Euregionale JeugdfilmXperience

  12.30-13.00 uur: Inloop en ontvangst
  13.00-13.10 uur: Introductie Euregionale JeugdfilmXperience en 4de Euregionaal Jeugdfilmfestival door Patricia Peters (Consulent Film & Fotografie, Huis voor de Kunsten Limburg)
  13.10-13.20 uur: Introductie Cinesud Talent door Guido Franken (projectmanager Cinesud)
  13.20-14.05 uur: Vertoning drie Cinesud Talent films 2014-2015 en vraaggesprek met de makers
  14.05-14.20 uur: Pauze
  14.20-14.40 uur: Presentatie ‘uitwerken filmidee & scenarioschrijven’ door Martijn Daamen
  14.40-15.00 uur: Presentatie ‘regie’ door Jeroen Mourmans
  15.00-16.00 uur: Informele bijeenkomst in de foyer met gelegenheid tot vragen stellen aan de professionele filmmakers en bezoek aan filmset

  Aanmelden
  De Euregionale JeugdfilmExperience is voor iedereen gratis toegankelijk. Aanmelden is (vanwege het beperkte aantal zitplaatsen) verplicht. Stuur een mail naar Patricia Peters, consulent film & fotografie bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via: ppeters@hklimburg.nl onder vermelding van je naam. Vermeld in het bericht dat het een aanmelding voor de Euregionale JeugdfilmXperience betreft.

  4de Euregionaal Jeugdfilmfestival
  De Euregionale JeugdfilmXperience vindt plaats in het kader van het 4de Euregionaal Jeugdfilmfestival (EJFF). Het festival is bedoeld voor jongeren in de leeftijd van 14 t/m 24 jaar die afkomstig zijn uit de Euregio. Zij worden uitgedaagd om vóór 18 oktober a.s. een zelfgemaakte film in te zenden van max. 15 minuten. Een selectie van alle inzendingen is op zaterdag 31 januari 2016 te zien in C-Mine in Genk. In de avond vindt een feestelijke prijsuitreiking plaats waarbij de beste inzendingen worden beloond met een geldprijs. Kijk voor meer info op: www.ejff.eu.

  De Euregionale JeugdfilmXperience wordt georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg (Nederlandse projectpartner EJFF) en Cinesud. Met dank aan Lumière Cinema Maastricht. 
 • 07 november 2015 - 08 november 2015eigen activiteit 'Kiek ins wiejer' en verbreed je horizon tijdens het NOVA Filmfestival 2015
  De NOVA (Nederlands Organisatie van Audiovisuele Amateurs) het overkoepelende orgaan van alle amateurfilmdistricten…
  De NOVA (Nederlands Organisatie van Audiovisuele Amateurs) het overkoepelende orgaan van alle amateurfilmdistricten in Nederland, organiseert jaarlijks hét nationale filmfestival voor amateurfilmers: het NOVA Filmfestival. Amateurfilmers uit heel Nederland strijden op nationaal niveau voor een plekje bij de top. Voorafgaand aan het NOVA Filmfestival vinden in de verschillende districten voorselecties en regiofestivals plaats waarbij bepaald wordt welke films worden voorgedragen voor het NOVA Filmfestival. Het NOVA Filmfestival is uniek in Nederland. Het is het enige festival op nationaal niveau waar amateurfilmers uit het hele land een podium krijgen aangeboden. Het NOVA Filmfestival staat garant voor landelijke naamsbekendheid als amateurfilmer.

  Het NOVA Filmfestival wordt ieder jaar in en door een ander NOVA-district georganiseerd. In 2015 is de beurt aan de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA). Op zaterdag 7 en zondag 8 november 2015 organiseert de LOVA, in samenwerking met de NOVA en het Huis voor de Kunsten Limburg het NOVA Filmfestival in Theater De Maaspoort (www.maaspoort.nl) in Venlo. Tijdens het festival worden, gedurende het hele weekend, de meest opvallende speelfilms, documentaires, reportages, vakantiefilms etc. van non-professionele filmers uit heel Nederland getoond.

  Randprogramma NOVA Filmfestival
  Naast de vertoning van films krijgen de filmmakers en het publiek ook de kans om met elkaar te netwerken. De LOVA organiseert samen met het Huis voor de Kunsten Limburg (de provinciale, dienstverlenende organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg) een bijzonder randprogramma met als doel een breder publiek (jong én oud) te interesseren voor het filmfestival en het medium film en de (amateur)filmsector in Limburg op de kaart te zetten. Ook willen zij middels het randprogramma de samenwerking tussen filmers en andere (amateur)kunstbeoefenaars bevorderen, amateur- en professionele filmers met elkaar in contact brengen en verdieping bieden in het medium film. De bezoekers van het NOVA Filmfestival 2015 worden uitgedaagd om hun horizon te verbreden en worden gestimuleerd om buiten de reguliere kaders te kijken. Het is dan ook niet voor niets dat het motto van het festival ‘Kiek ins wiejer’ (Venloos dialect voor ‘kijk eens verder’) is.

  Tijdens het festival worden filmers in contact gebracht met schrijvers, muzikanten en toneelspelers die hun expertise graag inzetten in de (amateur)filmbranche. Parallel aan het filmprogramma van het NOVA Filmfestival kun je een professioneel ingerichte film- en montageset bezoeken en ter plekke zien hoe een korte scène verfilmd wordt. Maar dat niet alleen. Je kunt ook een actieve rol vervullen in die set en jouw steentje bijdragen aan de totstandkoming van een filmscène. Op de set staan professionele filmmakers klaar om jou daarin te begeleiden. Het NOVA Filmfestival wordt ook dé plek waar iedereen een zelfgemaakte film kan aanreiken. Alle films die worden aangereikt worden op een nader te bepalen datum (na het festival), in CineLOVA verband, bekeken en van feedback voorzien door een panel van deskundige filmmakers. De feedback die je krijgt kan jou helpen bij het verder ontwikkelen of verbeteren van de film. Speciaal voor jongeren vindt tijdens het NOVA Filmfestival een wedstrijd plaats. Zij krijgen tijdens het festival een thema aangereikt en mogen in groepjes met hun eigen camera of smartphone op pad gaan en opnames maken. Zij worden daarin begeleid door professionele filmmakers. Alle resultaten worden na afloop van het festival gebundeld en vertoond op een You Tube kanaal. Het publiek kan vervolgens stemmen op hun meest favoriete film. De makers van het winnende filmpje krijgen een professionele filmworkshop aangeboden. De randactiviteiten zijn voor iedereen (ook niet NOVA leden) gratis toegankelijk.

  Deelnemen aan het NOVA Filmfestival loont! Filmliefhebbers en –makers kunnen tegen zeer schappelijke prijzen het NOVA Filmfestival in Venlo bezoeken. Kijk voor meer informatie over het festival, toegangsprijzen, hotelovernachtingen etc. op www.cinelova.nl


  Lees meer
nieuws
 • 22 juli 2015 Vroegboekkorting NOVA Filmfestival 2015
  Op 7 en 8 november 2015 vindt het NOVA Filmfestival plaats in Theater De Maaspoort in Venlo. Tijdens het festival…
  Op 7 en 8 november 2015 vindt het NOVA Filmfestival plaats in Theater De Maaspoort in Venlo. Tijdens het festival worden de beste en meest bijzondere films van non-professionele filmers uit heel Nederland getoond. Ook vindt een interessant randprogramma plaats waarbij u o.a. een bezoek kunt brengen en zelf deel kunt nemen aan een professionele filmset.

  De Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) heeft belangrijk nieuws met betrekking tot de ticketverkoop van het festival. Leden van LOVA filmclubs en LOIA-, CineLOVA- en Cinesud leden kunnen met korting het NOVA Filmfestival bezoeken. Ook kunnen zij kaarten met korting bestellen voor hun partner, familieleden en/of personen die een bijdrage hebben geleverd aan een film die tijdens het NOVA Filmfestival draait. De kortingsregeling geldt alleen in de voorverkoop en is geldig tot 1 september a.s voor bovenstaande doelgroep. De kortingsactie wordt mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van het Huis voor de Kunsten Limburg. De bijdrage is bedoeld als stimulans voor de Limburgse (amateur)filmsector en heeft als doel om zoveel mogelijk Limburgse filmmakers kennis te laten maken met hét nationale festival voor amateurfilm. Voor personen die niet lid zijn van de LOVA, CineLOVA of Cinesud gelden de reguliere (maar ook zeer aantrekkelijke!) toegangsprijzen. 

  Kijk voor meer informatie over het NOVA Filmfestival en een overzicht van de (vroegboek)prijzen op www.cinelova.nl


  lees meer…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?