limburgse bond van muziekgezelschappen

In Limburg zijn circa 285 muziekgezelschappen actief, bestaande uit harmonieën, fanfares en brassbands.  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) treedt binnen de provincie Limburg op als belangenbehartiger van deze muziekgezelschappen. Dit wordt gedaan door enthousiaste en gemotiveerde bestuurders met een groot hart voor de blaasmuziek.
 
De LBM organiseert, naast een aantal jaarlijkse activiteiten, diverse projecten en workshops. Veelal gebeurt dit in samenwerking met muzikale partners en andere culturele instellingen. Concertconcoursen, het Limburgs Blaasmuziek Festival en de Finale Jonge Solisten zijn hier voorbeelden van. Door deze verschillende projecten en activiteiten maakt de LBM de blaasmuziek in Limburg zichtbaar.
 
De LBM is tevens één van de vier founders van het Huis voor de Kunsten Limburg.  
lbm_harmonie
investeer in de toekomst, investeer in muziekles op de basisschool
agenda
 • 12 oktober 2014 - 11 januari 2015 Workshops Ontwikkeling van de lichte muziek
  Jazzclub Zuid Limburg organiseert in Landgraaf drie workshops die de ontwikkeling van de lichte muziek laten horen. Onder…
  Jazzclub Zuid Limburg organiseert in Landgraaf drie workshops die de ontwikkeling van de lichte muziek laten horen. Onder muzikale leiding van Marc Huynen spelen ervaren muzikanten samen met afgestudeerde - of bijna afgestudeerde - conservatoriumstudenten. Zij laten horen hoe de lichte muziek zich heeft ontwikkeld vanuit het brongenre tot aan de huidige muziekstijlen. Bij iedere workshop wordt die ontwikkeling gedemonstreerd aan de hand van een instrument. Voor de pauze wordt uitleg gegeven aan de hand van muziekfragmenten, na de pauze speelt een orkest speciaal daarvoor gearrangeerde muziek.

  12 oktober 2014
  In de eerste workshop/demonstratie brengen muzikanten het ritme van ‘The Second Line’ ten gehore, ontstaan in de New Orleans-stijl en nog steeds herkenbaar in de latere doorontwikkelde muziekstijlen. Met name diverse swingstijlen komen aan de orde waarin ‘The Second Line’ steeds goed te herkennen is. Bij lichte muziek draait het allemaal om de manier van spelen. De klassieke manier van spelen, of beter gezegd de ambachtelijke manier van spelen, moet aangevuld worden met de interpretatie en articulatie van de lichte muziek. Die specifieke kenmerken van de lichte muziek hebben zich de laatste tientallen jaren onder invloed van met name Amerikaanse musici ontwikkeld tot een universele 'muziektaal’. 

  14 december 2014
  Tijdens de tweede workshop/demonstratie wordt de ontwikkeling in de lichte muziek getoond aan de hand van het blaasinstrument, de trompet.

  11 januari 2015
  In de derde workshop vormt de klarinet het thema om de bezoeker door de muziekstijlen te loodsen.
   
  Aanvang workshops: 14.30 uur
  Locatie workshops: Brandpoort, Hoogstraat 191, Landgraaf

  Drie leden per HaFaBra-vereniging krijgen gratis toegang tot de workshop/demonstraties. Willen meer leden een workshop bijwonen, dan wordt een entree gevraagd aan de kassa van € 6,00 p.p. De leden die gratis toegang krijgen, dienen door de HaFaBra-vereniging uiterlijk een week voorafgaande aan de workshop aangemeld worden via info@jazzclubzuidlimburg.nl.


  Lees meer
 • 01 november 2014 - 02 november 2014samenwerkings activiteit LEF! - tv-opnames met jonge solisten LBM in De Maaspoort
  De regionale omroep L1 en Omroep Venlo nemen begin november een aantal programma’s op in de foyer van De Maaspoort…
  De regionale omroep L1 en Omroep Venlo nemen begin november een aantal programma’s op in de foyer van De Maaspoort in Venlo.  Jonge talenten uit de wereld van harmonie en fanfare krijgen in deze nieuwe tv-serie een podium. Presentator/bariton Sef Thissen praat met de jongeren én met doorgewinterde artiesten over hun passie voor (klassieke) muziek.

  De tv-opnames van LEF! beginnen zaterdag 1 november om 14.30 uur. Op zondag 2 november en zaterdag 8 november om 12.00 uur. Publiek is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. De entree is gratis.

  De talenten die een solo spelen in het programma zijn winnaars van de Finale Jonge Solisten van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM). Zij krijgen de kans om op televisie te laten zien en horen wat ze muzikaal waard zijn. De Finale Jonge Solisten speelde zich overigens ook af in De Maaspoort, afgelopen juni. De LBM is een van de partners van de tv-serie LEF!

  Regionaal en nationaal bekende artiesten vertellen in dit programma over hun passie voor muziek. Bovendien zullen ze aan het einde van iedere aflevering hun eigen klassieke keuze ten gehore brengen. Dat levert interessante combinaties op. Musici van de philharmonie zuidnederland en de solist begeleiden samen met pianiste Susanne Hardick het optreden van de bekende artiest. 

  Sef Thissen, bekend van het Venlose evenement Viva Classic Live, ontvangt Lange Frans, Gé Reijnders, Ellen ten Damme, Jack Vinders, Joke de Kruijf, Suzan Seegers, Beppie Kraft en Jaap (bekend van X-factor). Aan het einde van ieder programma zingt de gast een klassiek nummer, begeleid door de solist en de musici van philharmonie zuidnederland.

  Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg. 
 • 01 november 2014 19:00 - 21:00 Percussietreffen Wolder
  Op zaterdag 1 november wordt u in de Greune Zaol in Wolder getrakteerd op fantastische percussie. Deze percussie-avond…
  Op zaterdag 1 november wordt u in de Greune Zaol in Wolder getrakteerd op fantastische percussie. Deze percussie-avond is inmiddels een jaarlijks terugkerend evenement geworden. U kunt deze avond genieten van top-percussie. De 'drumbands van vroeger' hebben zich inmiddels ontwikkeld tot volwaardige percussiegroepen; niet langer vormen ze de begeleiding van de harmonieorkesten, ze brengen zelfstandig zeer mooie melodische werken ten gehore.

  Deze muzikale avond wordt verzorgd door maar liefst drie korpsen. De gasten zijn dit jaar de leden van de Drumband Fanfare Concordia Einighausen onder leiding van Sjoerd Ceelen. Concordia Einighausen was in 2009 winnaar van het Podiumconcours in de 2e divisie, Limburgs kampioen en eindigde als tweede bij het Nederlands Kampioenschap. Op 16 november nemen zij opnieuw deel aan het Podiumconcours 2e divisie, waarbij deze avond voor hen als een soort generale repetitie geldt.

  Uiteraard kunt u ook genieten van de eigen percussiegroepen van Petrus en Paulus (o.l.v. Paul Schrader) en van Wilhelmina (o.l.v. Ad Triepels).

  Aanvang: 19.00 uur
  Locatie: Harmoniezaal Petrus en Paulus, Tongerseweg, Wolder-Maastricht
  Entree: gratis


  Lees meer
 • 02 november 2014 - 16 november 2014 Muzikale ontdekkingsreizen in november met Harmonie St. Michaël Thorn
  November wordt een zeer muzikale maand voor Harmonie St. Michaël van Thorn. De maand wordt gestart met een matineeconcert…
  November wordt een zeer muzikale maand voor Harmonie St. Michaël van Thorn. De maand wordt gestart met een matineeconcert op 2 november in TheaterHotel De Oranjerie in Roermond, samen met Landesblasorchester Baden-Württemberg. Dit is een unieke gelegenheid om twee internationaal gelauwerde harmonieorkesten te beluisteren tijdens één concert.
   
  Op 2 november zal Landesblasorchester Baden-Württemberg onder leiding van de Limburgse dirigent Björn Bus het volgende programma spelen:
  1. Solemn Overture - Reinhold Glière. In 1937 geschreven ter ere van de twintigste verjaardag van de Russische revolutie. Met deze ouverture toont Glière zijn voorliefde voor de traditionele Russische romantiek en volksmuziek.
  2. The Fool’s Journey (part 1) - Hans van der Heide. Een muzikale schildering van de 22 kaarten van de ‘Grote Arcana van de Tarot' waarmee de belangrijke veranderingen in het leven worden vertegenwoordigd. De held in deze sage, ‘the Fool’, maakt een wonderbaarlijke en avontuurlijke muzikale reis.
  3. El Bosque Mágico - Ferrer Ferrán (solist Ralph van Daal - hobo). Het werk beschrijft de kleurrijke bewoners van een magisch woud. In het eerste deel worden de boze streken van de trollen verklankt. In deel twee schildert Ferrán de elfen die de liefde voor het leven weten op te wekken en over te dragen op de mensen. In het laatste deel worden de gnomen beschreven: kleine wezentjes met magische krachten.
  4. Music of the Spheres - Philip Sparke. Deze muzikale reis door de tijd weerspiegelt de fascinatie van Sparke voor het heelal. Van oerknal, via het ontstaan van de aarde tot aan het onbekende, het nog te verkennen universum.
   
  Na een pauze speelt Harmonie St. Michaël van Thorn vervolgens onder leiding van Ivan Meylemans de enerverende zesdelige Queen Symfonie, gebaseerd op songs van de legendarische popgroep Queen. De Engelse dirigent en componist Tolga Kashif componeerde in 2001 op basis van de muziek van Queen een symfonie van 45 minuten voor orkest, koor en solisten. In de symfonie zijn muzikale elementen van in totaal 13 verschillende Queen songs verwerkt. Tweede dirigent van Harmonie St. Michaël én arrangeur Erik Somers maakte een bewerking voor harmonieorkest met koor en solisten. Tijdens dit matineeconcert met bijzondere solisten, namelijk Rosanne Philippens (viool), Marie-José Didderen (cello) en Rolf Prejean (piano).
   
  Twee weken later, op zondag 16 november, vertolkt de slagwerkgroep van Harmonie St. Michaël van Thorn als het collectief L’Uomo een bijzonder muziekstuk in de ECI Cultuurfabriek. Een compositie van Vincent Cox naar een idee van neurowetenschapper Tim Leufkens, waarin de mens wordt uitgebeeld als sociaal wezen, als waarnemer, als individu, als communicerend wezen en als wezen met een bewustzijn. Geïnspireerd door de geboorte van de 7 miljardste medemens op 31 oktober 2011 proberen zij de vraag ”Wie zijn we nu eigenlijk precies?” te beantwoorden.
   
  In een kunstzinnige beschouwing houdt het L'Uomo collectief u een spiegel voor. Soms ironisch, soms emotioneel en soms confronterend. Op vernieuwende wijze worden de meest dominante en eigenzinnige karakteristieken van de mens uitgebeeld. Zo wordt onze haarfijne tast door een ritmisch handenspel neergezet, schudt DJ Maarten Dings de zaal wakker als de extraverte mens voorbij komt en illustreren 5 pakkende soli de mens als individualist. De laatste fase in ons bewustzijn, de dood, wordt neergezet middels een dodenmars, geschreven na het overlijden van de vader van dirigent Frank Marx. L'Uomo is een voorstelling die u hoe dan ook zal raken.
   
  L’Uomo bestaat uit de slagwerkgroep van Harmonie St. Michaël met medewerking van enkele koperblazers van Itter Brass, pianiste Simone Leufkens en sopraan Claudia Couwenbergh. Rondom het concert worden een aantal doeken geëxposeerd van de kunstenaars Harry van Meurs en Wil Liebens. Liebens heeft twee doeken rondom het thema geschilderd en Van Meurs heeft een hele serie doeken genaamd l'Uomo gemaakt.
   
  Zondag 2 november 2014
  Harmonie St. Michaël van Thorn en Landesblasorchester van Baden-Württemberg
  Tijd: 11.30 uur
  Locatie: TheaterHotel De Oranjerie, Kloosterwandplein 12-16, Roermond
  Entree: € 17,50 (via www.oranjerieprogramma.nl of via info@harmoniethorn.nl)
   
  Zondag 16 november 2014
  Slagwerkproject l’Uomo
  Tijd: 15.00 uur
  Locatie: ECI Cultuurfabriek, ECI 13, Roermond
  Entree: €17,50 (via www.ecicultuurfabriek.nl)
 • 02 november 2014 14:30 - 16:30 Jubileumconcert 'Lightning strikes' Fanfare Sint Servatius Biesland
  In 2014 bestaat Fanfare Sint Servatius 110 jaar. Dit bijzondere jubileum wordt gevierd met een grootst concert…

  In 2014 bestaat Fanfare Sint Servatius 110 jaar. Dit bijzondere jubileum wordt gevierd met een grootst concert ´Lightning strikes´ in het Mecc Maastricht op 2 november. Het concert start om 14.30 uur en zal ongeveer twee uur duren. Laat u verrassen door een gevarieerd muziekprogramma!

  Voor de pauze kunt u originele blaasmuziek verwachten; verschillende lichte concertwerken worden dan gespeeld. De muziek zal makkelijk toegankelijk zijn, maar hier en daar ook herkenbaar. Na pauze geeft de drumband acte de présence. Zij zullen drie stukken ten gehore brengen. Na de drumband zal het fanfareorkest zorgen voor een feestelijke stemming zoals dat hoort bij een 110-jarig jubileumfeest; swingende muziek en sommige stukken zullen samen met zangers en zangeressen worden uitgevoerd.

  Met medewerking van: Joy Smeets, Yvonne Meijer en Geralt van Gemert
  Dirigent: C. v.d. Meulen
  Instructeur drumband: André Bleus

  Aanvang: 14.30 uur (zaal open 14.00 uur)
  Locatie: MECC, Maastricht
  Entree: € 10,-

  Volg voor meer informatie en om kaarten te bestellen de ´lees meer´ link.
   


  Lees meer
 • 07 november 2014 - 09 november 2014 Jaarfeest Koninklijke Harmonie St. Cecilia Mheer
  Op vrijdag 7 en zondag 9 november wordt in Mheer bij de Koninklijke Harmonie St. Cecilia het jaarfeest gevierd,…

  Op vrijdag 7 en zondag 9 november wordt in Mheer bij de Koninklijke Harmonie St. Cecilia het jaarfeest gevierd, dat op vrijdag traditioneel wordt geopend met de jaarlijkse feestavond in de harmoniezaal, die om 20.00 uur zal beginnen met het zogenaamde 'moal', de feestmaaltijd voor de hele St. Ceciliafamilie en speciale genodigden.

  Op 9 november wordt de dag geopend met het opluisteren van de plechtige viering tot intentie van alle levende en overleden leden, de concertmis, om 10.00 uur in de St. Lambertuskerk, onder leiding van chef-dirigent Fried Dobbelstein. Het programma vermeldt Mozarabes 1960 van José M. Ferrero; Adagio Agnus Dei from the Missa Solemnis van Anton Bruckner; Nessun Dorma van Giacomo Puccini; Hommage à St. Cécile van Franz Schubert en Gabriella’s Song uit de film As it is in Heaven van Stefan Nilsson. De viering wordt afgesloten met de mars Sambre et Meuse van Joseph Rauski. Voor drie jongeren uit de opleiding - Palm Lemlijn, Thomas en Jasper Crutzen - wordt dit de eerste uitvoering met het groot harmonie-orkest, waarnaar ze lang hebben uitgekeken.

  Na de kerkelijke viering wordt op het kerkhof een muzikaal eerbetoon gebracht aan alle overleden leden. Als het weer het toelaat wordt er aansluitend een nieuwe verenigingsfoto gemaakt op de binnenplaats van kasteel Mheer. Daarna vindt er een gezellig samenzijn plaats in ongedwongen sfeer in de Harmoniezaal.
   


  Lees meer
 • 09 november 2014 15:30 - 17:00 Stylesconcert met Guido's Orchestra
  Op  9 november 2014 zal Fanfare Sint Barbara Brunssum, o.l.v. dirigent Ludo Roijen, wederom een uitvoering op…
  Op  9 november 2014 zal Fanfare Sint Barbara Brunssum, o.l.v. dirigent Ludo Roijen, wederom een uitvoering op de planken brengen in de ondertussen welbekende reeks Styles-concerten. Dit keer is de samenwerking gezocht met Guido’s Orchestra. Het concert zal plaatsvinden in de Rabozaal van het Parkstad Limburg Theater te Heerlen.
  Het concept Styles heeft zich al bewezen in het verleden in de jaren 2004, 2006 en 2011. Het doel is dat iedere Styles versie vernieuwend is. De combinatie van het fanfareorkest en strijkers is bijzonder en verrassend. Een gedurfde muzikale combinatie, maar de podiumervaring van beide orkesten en deskundige begeleiding van Guido Dieteren en Ludo Roijen garanderen een geslaagde muzikale middag.
  Guido’s Orchestra heeft de afgelopen jaren het podium mogen delen met verschillende grote namen. Na Marco Borsato, Paul de Leeuw, Lionel Richie en Diana Ross, werd afgelopen jaar zangeres Anouk aan dit rijtje toegevoegd. Fanfare Sint Barbara is dan ook erg trots dit jaar met Guido’s Orchestra het podium te mogen betreden.
  Als solisten zullen optreden Wendy Kokkelkoren, Guido Dieteren en Simone Breukink (bekend van o.a. de musicals ‘Petticoat’ en ‘Hij gelooft in mij’). De zangeres, actrice en danseres Simone Breukink (www.simonebreukink.nl) heeft zich in een paar jaar tijd ontwikkeld tot een veelzijdige en complete artiest. Een artiest die zich op het podium onderscheidt door haar krachtige performance, energieke uitstraling en feilloze interactie. Maar boven alles een professionele zangeres met een unieke stem. Zangeres Wendy Kokkelkoren en violist Guido Dieteren hebben hun carrière de afgelopen jaren zien groeien van nationale top, naar internationaal succes.
  Aanvang van het concert op 9 november om 15:30, te Parkstad Limburg Theaters Heerlen.
  Klik hier voor het boeken van kaarten.

  Blijf op de hoogte via: www.facebook.com/Styles.FanfareSintBarbara 
 • 14 november 2014 - 23 november 2014samenwerkings activiteit 1e Biënnale 2014 - WMC Wind Music Academy
  Met deze Biënnale sluit WMC Kerkrade aan bij een reeks initiatieven die in 2013 startten onder de naam 'WMC Young…
  Met deze Biënnale sluit WMC Kerkrade aan bij een reeks initiatieven die in 2013 startten onder de naam 'WMC Young Generation'. Deze initiatieven hebben tot doel de veelzijdigheid en attractiviteit van de blaasmuziek in beeld te brengen. Voor dit project werkt WMC samen met het bekende Orlando Festival, dat inmiddels al meer dan 30 jaar ervaring heeft op het gebied van kamermuziek. In de Biënnale ligt de focus op de kamermuziekmogelijkheden van de blaasmuziek en hoe zowel orkesten als individuele muzikanten, amateurs en professionals, deze kunnen gebruiken om hun kwaliteit te verbeteren en hun actieradius te vergroten. Bestaande ensembles krijgen les en begeleiding van internationale topdocenten en kunnen zich ook in concerten presenteren. De docenten geven met hun respectievelijke ensembles concerten en zullen waar mogelijk de concerten van de deelnemers aanvullen.

  Deze eerste editie van de Biënnale richt zich op hout- en koperblazers ensembles in diverse samenstellingen.

  De inhoudelijk artistieke leiding is in handen van Jan Cober. De 1e Biënnale is gespreid over twee weekends in november 2014: 14-16 november en 21-23 november.

  De lessen vinden plaats in de unieke Abdij Rolduc te Kerkrade met zijn bijzondere ligging, sfeer en mogelijkheden; de hoofdconcerten worden gegeven in Parkstad Limburg Theater Heerlen en de Hof van Erenstein. Ook worden in Zuid-Limburg en de Euregio deelnemersconcerten georganiseerd.

  Download de flyer voor meer informatie over deelname, docenten, de Wind Music Academy, concerten en kosten of gan naar www.wmc.nl .

  De WMC Kerkrade 1e Biënnale 2014 wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg.
   

  Lees meer
 • 15 november 2014 - 16 november 2014 It's Movie Music
  In het weekend van 15 en 16 november organiseert Koninklijke Harmonie St. Caecilia Echt weer een tweetal themaconcerten,…

  In het weekend van 15 en 16 november organiseert Koninklijke Harmonie St. Caecilia Echt weer een tweetal themaconcerten, dit keer onder de titel 'It’s Movie Music'.

  Zoals de naam eigenlijk al zegt, zal er uitsluitend filmmuziek te beluisteren zijn. Soms zeer bekend, maar ook wel eens wat minder bekend. In totaal maar liefst meer dan twee uur filmmuziek zal er worden gespeeld. Muziek uit James Bond, maar ook uit de iets oudere Nederlandse film Fanfare. Nog enkele filmtitels: Home Alone, The Incredibles, As it is in Heaven en nog vele anderen. Al deze muziek zal ondersteund worden door passende filmbeelden op een groot scherm en bij 'My Heart will go on' uit Titanic zal de zang zelfs live worden gezongen door Evy Schulpen uit Dieteren.

  Er worden twee uitvoeringen gegeven: op zaterdag 15 november om 20.00 uur en op zondag 16 november om 15.00 uur. De zaal en de foyer zijn 1 uur voorafgaand aan de voorstelling geopend en ook kan men na afloop van de voorstelling in de foyer gezellig napraten onder het genot van een drankje. De concerten vinden plaats in partycentrum All in Echt aan de Bandertlaan 9 te Echt.

  De kaarten voor dit unieke concert kosten € 10,- in de voorverkoop en € 12,50 aan de dagkassa. Bestel kaarten via het bestelformulier of koop kaarten bij Martien Aerts (St. Jorisstraat 1, Echt), Decorette van Montfort (Bovenstestraat 9, Echt) en leden van de Harmonie.
   


  Lees meer
 • 15 november 2014 20:00 - 21:30 Harmonie Wilhelmina 'in concert' met Pearl Jozefzoon
  Op 15 november kunt u genieten van Harmonie Wilhelmina 'in concert' met Pearl Jozefzoon. Pearl Jozefzoon deed…
  Op 15 november kunt u genieten van Harmonie Wilhelmina 'in concert' met Pearl Jozefzoon. Pearl Jozefzoon deed mee aan het eerste seizoen van The Voice of Holland. Bij deze tv-talentenjacht greep zij net naast de titel, echter bij het tv-programma Van Popster tot Opera Show werd zij glansrijk eerste. Tegenwoordig reist Pearl Jozefzoon veel door het land om concerten te geven. Zij geeft graag concerten met grote harmonieorkesten vanwege de diversiteit aan mogelijkheden. Haar prachtige stem klinkt als een klok en is uitermate geschikt om samen met onze harmonie een spetterende avond te bezorgen aan een groot publiek.

  Pearl zal samen met Harmonie Wilhelmina een modern repertoire ten gehore brengen. Met haar mooie klassieke stem, wordt dit een lust voor het oor.

  Harmonie Wilhelmina laat weer een nieuwe kant van zich zien. Was het thema vorig jaar ‘Dans’, dit jaar staat de muziek in het teken van bigband muziek. In een vernieuwde opstelling zal harmonie Wilhelmina de zaal laten swingen!

  Aanvang: 20.00 uur
  Locatie: Paenhuys, Riemst
  Entree: voorverkoop € 12,50 / kassa € 15,-

  Tevens bestaat de mogelijkheid om VIP arrangementen te kopen. Deze VIP arrangementen kosten € 75,- per tafel voor 4 personen. Hiervoor krijgt u vier entreekaarten, eersterangs plaatsen aan een speciaal gedekte tafel. U wordt voorzien van één fles rode wijn, één fles witte wijn en een fles water. Deze VIP arrangementen kunnen ook voor vijf personen worden gekocht. De kosten voor dit arrangement bedragen € 90,-.

  Kaarten zijn verkrijgbaar bij bloemenzaak Maravilha, Mgr. Vranckenplein 8, Wolder, Maastricht of te bestellen per mail pearl@harmoniewilhelmina.nl. Vermeld hierbij uw naam, aantal personen, adres, telefoonnummer. 


  Lees meer
 • 27 december 2014 00:00 - 00:00 Promsconcert Veldense Fanfare en Pearl Jozefzoon
  De landelijk bekende zangeres Pearl Jozefzoon treedt 27 december op als blikvanger bij een grandioos Promsconcert…

  De landelijk bekende zangeres Pearl Jozefzoon treedt 27 december op als blikvanger bij een grandioos Promsconcert in Velden. Dit ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de Veldense Fanfare. Blaasmuziek, percussie, zang en dans staan dan centraal bij het Promsconcert, genaamd ‘Celebration! 150 jaar Fanfare Velden’. De fanfare sluit haar bijzondere jubileumjaar hiermee op een unieke manier af en rekent in totaal op zo’n 800 toeschouwers. De voorbereidingen voor dit spektakel zijn in volle gang.

  Pearl Jozefzoon speelt vanaf september de hoofdrol in musical Dreamgirls in de grootste regiotheaters van Nederland. In 2011 werd ze vooral bekend als finalist van The Voice of Holland. Ze won ‘Van Popster Tot Operaster’ en zong in het televisieprogramma Mattheüs Masterclass. In 2012 veroverde ze de tweede plek op het Nationaal Songfestival. En in oktober 2011 stond Pearl op het podium als speciale gast van Nick & Simon bij Symphonica in Rosso in een uitverkocht GelreDome.

  Veelzijdigheid Pearl Jozefzoon
  Pop, klassiek, verschillende genres en stijlen gaan bij haar hand in hand. Dat blijkt uit een interview dat muziekblad ‘Klankwijzer’ onlangs hield met Pearl Jozefzoon. Zingen met begeleiding van een orkest is haar helemaal op het lijf geschreven. Met begeleiding van een blaasorkest voelt ze zich in haar element. “Spelen met een orkest vind ik echt gaaf. Het geluid van een orkest is groot en overweldigend. Heerlijk. Het neemt me mee”, verklaart de zangeres. “Een optreden met een fanfare, harmonie, of brassband is een grote mix. Het kan gaan van een klassieke aria tot een swingend nummer. Ik hou van verschillende muziekstijlen. Dat kan ik allemaal ten gehore brengen met de rijke begeleiding van een orkest”, vertelt ze in ‘Klankwijzer’. Bij het Promsconcert in Velden zal Pearl Jozefzoon naast meerdere nummers met de fanfare ook samen met de Veldense drumband een uniek optreden verzorgen. In totaal met zo’n 20 slagwerkers. Hoe bijzonder is dat?

  Ook regionale artiesten
  Naast Pearl Jozefzoon is de fanfare er ook in geslaagd om regionaal bekende artiesten en groepen naar het dorp te halen. Denk hierbij aan Eva Wijnen (Melderslo - bekend van The Voice Kids), Linda Zijlmans (Venlo), Auke Classens (Oirlo), Roy Verbeek (Arcen), Stichting Musical Stella Duce (Venlo), enkele Veldense artiesten en Vocaal ensemble Quint (Venlo).

  Nieuwe locatie: ‘De Vilgaard’
  De gloednieuwe sporthal van Brede Maatschappelijke Voorziening ‘de Vilgaard’ is gekozen als concertlocatie en wordt omgetoverd tot een professionele concerttempel. Op dit moment is de bouw nog in volle gang, maar deze loopt zo voorspoedig dat de gemeente Venlo hier in overleg met de fanfare afspraken over heeft gemaakt.
   


  Lees meer
meer items…
nieuws
 • 22 oktober 2014 Presentatie jubileumboek 'Limburg in beeld: Harmonie- en fanfareorkesten'
  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) bestaat dit jaar 75 jaar. Om dit te vieren is het LBM jubileumboek…
  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) bestaat dit jaar 75 jaar. Om dit te vieren is het LBM jubileumboek verschenen. Het eerste exemplaar is tijdens de LBM Concertconcoursen op 12 oktober overhandigd aan Theo Bovens, Gouverneur van de Provincie Limburg en tevens beschermheer van de LBM.
   
  Het jubileumboek Limburg in beeld: Harmonie- en fanfareorkesten geeft in woord, beeld én geluid een swingend, gepassioneerd en dynamisch beeld van de Limburgse blaasmuziek. Met meer dan 300 foto’s, ingezonden door de vele enthousiaste leden van de talrijke blaasverenigingen die Limburg rijk is. Interviews met verschillende personen uit de Limburgse (blaas)muziekwereld en quotes van bekende Nederlanders, onder wie Hare Majesteit de Koningin, maken dat u met deze fraaie uitgave een boek in handen hebt, dat op een zeer actuele en onderscheidende wijze laat zien en horen hoeveel plezier muziek kan brengen, hoe belangrijk muziek is voor de creatieve en emotionele ontwikkeling van kinderen en welke rol muziek speelt in de hedendaagse Limburgse (volks)cultuur.

  Limburg in beeld: Harmonie- en fanfareorkesten is gemaakt dóór en vóór muzikanten uit de vele blaasmuziekverenigingen die Limburg rijk is. Het boek is te koop voor € 9,95 in iedere boekhandel in Nederland. Het ideale cadeau voor de komende feestdagen!
   
  Titel: Limburg in beeld: harmonie- en fanfareorkesten
  Verkoopprijs: € 9,95
  ISBN: 9789085163824
  (genaaid en gebonden, 192 pagina’s, full colour)  lees meer…
 • 21 oktober 2014 Investeer in de toekomst, investeer in muziekles op de basisschool!
  Wetenschappelijk onderzoek toont nut van muziekonderwijs op de basisschool aan

  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen…
  Wetenschappelijk onderzoek toont nut van muziekonderwijs op de basisschool aan

  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) heeft UniPartners Maastricht (gelieerd aan de Universiteit Maastricht) onderzoek laten doen naar de positieve effecten van muziekonderwijs op onze maatschappij. Hierbij is gekeken naar de positieve invloed van muziekles op de basisschool op de cognitieve ontwikkeling, plasticiteit in het brein, sociale en persoonlijke ontwikkeling, motorische ontwikkeling en de voordelen voor de maatschappij en het bedrijfsleven. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het rapport: “Een wetenschappelijk overzicht: Positieve effecten van muziekonderwijs op de samenleving en bedrijven”. Het onderzoek, dat tevens in een factsheet is samengevat, is uitgevoerd door Marleen van Tetering en Leonie Wassink. Conclusie van het onderzoek is dat goed en frequent muziekonderwijs op de basisschool zeer belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind. Daarnaast dragen de positieve effecten van muziekonderwijs bij aan een goede ontwikkeling van competenties waarvan de maatschappij en het bedrijfsleven uiteindelijk profiteren. Ondanks deze bevindingen staat muziekonderwijs vaak laag op de prioriteitenlijst van basisscholen.

  lees meer…
 • 12 oktober 2014 Christiaan Janssen wint LBM Compositiewedstrijd
  Zondagavond 12 oktober maakte de voorzitter van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) de winnaar van…
  Zondagavond 12 oktober maakte de voorzitter van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) de winnaar van de Compositiewedstrijd bekend. Christiaan Janssen (Heerlen) kreeg uit handen van de Gouverneur van Limburg en tevens Beschermheer van de LBM een cheque overhandigd als winnaar van de LBM Compositiewedstrijd. Met zijn “LBM Jubel-mars” wist hij de compositiewedstrijd, in het kader van het 75-jarig jubileum van de LBM, te winnen. Binnen enkele weken zal de LBM deze mars cadeau geven aan al haar 285 lidverenigingen.
 • 18 september 2014 Sef Vergoossen coacht dirigenten tijdens LBM workshop ‘De Maestro’
  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) biedt dirigenten en studenten directie aan het conservatorium wederom…
  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) biedt dirigenten en studenten directie aan het conservatorium wederom de mogelijkheid om, onder leiding van dirigent Jan Cober, een zesdelige workshop directie te volgen. Het doel van de workshops is de muzikale horizon van de cursisten te verbreden en het vak directie verder uit te diepen. De diverse aspecten van het dirigeren worden aan de hand van thematisch workshops behandeld. Bij ieder thema vindt tevens een koppeling plaats naar de praktijk. Tijdens de workshops fungeert een HaFaBra vereniging als praktijkorkest. Voor de actieve deelnemers is er dit seizoen voor het eerst extra cursustijd ingeruimd waarin het praktijkgedeelte kan worden voorbereid. Daarnaast zorgen coaches van buiten de muziekwereld voor nog meer verdieping. Zo zal voormalig Nederlands voetbaltrainer Sef Vergoossen tijdens de eerste workshop van De Maestro ingaan op het thema ‘teambuilding’. De eerste workshop van De Maestro vindt plaats op 4 oktober a.s. van 09.00 tot 16.30 uur bij Muziekcentrale Adams in Ittervoort.
    lees meer…
 • 08 september 2014 Compositiewedstrijd 2015 NBE
  Niets mooier dan je eigen muziek verzinnen en die uitvoeren met topmuzikanten! Ben je niet ouder dan 18 jaar?…
  Niets mooier dan je eigen muziek verzinnen en die uitvoeren met topmuzikanten! Ben je niet ouder dan 18 jaar? Doe dan mee met de compositiewedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble (NBE). Het thema van dit jaar is 'Oost west thuis niet best'. 
   
  Bij het begrip 'thuis' denk je aan een veilige plek, een vertrouwde omgeving waar je jezelf mag en kan zijn. Voor heel veel mensen in de wereld van vandaag is thuis niet best, om allerlei verschillende redenen. Wat is thuis voor jou? Is het de plek waar jouw huis staat, zijn het de dierbare mensen om je heen - waar en wanneer voel jij je thuis? Laat het NBE weten wat 'Oost west thuis niet best' bij jou oproept en zet het om in klinkende noten. 
   
  Stuur je compositie vóór 24 september a.s naar componeren@nbe.nl. Alles mag en niets moet, als je het maar zelf gemaakt hebt. Dus of je nou rapt, viool speelt of singer-songwriter bent, doe mee en maak kans om met het NBE op 1 januari 2015 op het podium te staan van Het Concertgebouw in Amsterdam, door de VARA uitgezonden op tv.

  lees meer…
 • 08 september 2014 Harmonie St. Laurentius winnaar 39e Mars- en Showwedstrijden
  Harmonie St. Laurentius heeft afgelopen zondag in haar eigen Bemelen op de laatste dag van een uniek jubileumfeest,…
  Harmonie St. Laurentius heeft afgelopen zondag in haar eigen Bemelen op de laatste dag van een uniek jubileumfeest, de 39e Mars- en Showwedstrijden van de Muziekfederatie Limburg Zuid West naar zich toe getrokken. De jarige muziekvereniging, onder leiding van tambour-maître Cyril Bollen, instructeur Bert Offermans en dirigent Ron Daelemans, behaalde voor de optocht door Bemelen - met feestelijk vlagvertoon door de bewoners langs de route - én de showpresentatie nabij hoeve Frijns de hoogste score.

  St. Laurentius maakte met de uitvoering van De Colonel Bogey March, Golden Swing, My Name is Bond, Les Gendarmes de Saint Tropez, Theme from JFK, The Mansions of the Lord, Pinball Wizzard, Thriller en Madiba Jive een muzikale reis door 100 jaar muziek. Het werd een schitterende show, vol variëteit, waaraan een  intensieve voorbereiding vooraf was gegaan, die de harmonie de zo lang gekoesterde overwinning opleverde. Het gezelschap ontving onder luid applaus uit handen van federatievoorzitter Jef Jacobs de wisselbeker, beschikbaar gesteld door de Gemeente Eijsden-Margraten. De publiekprijs ging naar Fanfare St. Gertrudis uit St. Geertruid, die als herinnering de plaquette van de organisatie uit handen van beschermheer John Busken in ontvangst mocht nemen. Ook de korpsen uit Eckelrade, Mheer, Banholt, Noorbeek/’s-Gravenvoeren en Cadier en Keer, zorgden voor goede en verrassende showoptredens, die door de toeschouwers met luid applaus werden beloond. Harmonie Concordia Margraten gaf alleen acte de presence in het optochtgedeelte.

  "Een zeer geslaagd concours. Opvallend is de ontspannen manier van de deelnemers zonder de prestaties geweld aan te doen. Dit verdient een groot compliment aan alle deelnemende verenigingen, hun dirigenten, instructeurs, tamboermaitres, besturen en natuurlijk de muzikanten”. Lof, aldus jurylid Arnold Wensink. Alle muziekverenigingen ontvingen na afloop een (opbouwend) kritisch rapport, waaruit stimulerende lering kon worden getrokken naar de toekomst toe.

  De gastvereniging, de 100-jarige Harmonie St. Laurentius uit Bemelen, zorgde voor een perfecte organisatie en kan terugzien op een succesvol verlopen evenement en tevens een waardig besluit van een zeer geslaagd eeuwfeest. Er was sprake van een overweldigende publieke belangstelling en de aanwezigen genoten met volle teugen en onder ideale weersomstandigheden van de 39e editie van de Mars- en Showwedstrijden.

  In 2015 vindt het 18e Drumbandfestival op vrijdag 10 april in Eckelrade plaats, de 40e Mars- en Showwedstrijden op zondag 6 september te Noorbeek en het 56e Concerttreffen op vrijdag 30 en zaterdag 31 oktober in Bemelen. Deze laatste activiteit is verplaatst van het weekend vóór Hemelvaart naar het laatste weekend in oktober.

  lees meer…
 • 02 september 2014 Speel jij binnenkort in het Koninklijk Concertgebouw?
  Speel jij met overgave een klassiek instrument of heb je een prachtige klassieke stem? Lijkt het je geweldig om…

  Speel jij met overgave een klassiek instrument of heb je een prachtige klassieke stem? Lijkt het je geweldig om onder leiding van een topdirigent te spelen in het walhalla van de klassieke muziekwereld; het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam? Meld je dan nu aan voor een nieuw televisieprogramma waarin RTL4 onder amateur musici in Nederland een filharmonisch orkest van niveau gaan samenstellen. Jong of oud, denk jij thuis te horen in dit orkest of ken je iemand die er niet in mag ontbreken?

  Klik hier voor het promofilmpje van 'Het orkest van Nederland'. 

  Meteen aanmelden? Ga naar www.tuvalu.nl/aanmeldenorkest/

meer nieuws…
prikbord
Wilt u een activiteit van uw muziekvereniging aankondigen op deze website? Of wilt u een oproepje plaatsen op het prikbord? Stuur uw bericht dan o.v.v. 'agenda' of 'prikbord' naar shoeymakers@hklimburg.nl.  
20-10-2014 15:00,

Harmonie St. Cecilia Susteren zoekt dirigent

Harmonie St. Cecilia Susteren zoekt per 1 januari 2015 een:

Enthousiaste dirigent (M/V)…
Harmonie St. Cecilia Susteren zoekt per 1 januari 2015 een:

Enthousiaste dirigent (M/V)
 
Harmonie St. Cecilia is een vitale vereniging die stevig is verankerd in de Susterense gemeenschap. De vereniging bestaat uit een harmonie (ca. 50 leden), jeugdharmonie (ca. 20 leden) en drumband (ca. 20 leden). Daarnaast zijn er nog 15 jonge muzikanten in de eerste fase van hun opleiding. Voor de harmonie, momenteel uitkomend in de 3e divisie, zijn wij op zoek naar een enthousiaste dirigent die mede invulling kan geven aan ons meerjaren- en actieplan. Muzikaal gezien betekent dit het verhogen van het niveau, veel variatie in muziek, nieuwe vormen van opleiding/ beoordeling en ruime interactie/ gezamenlijke uitvoeringen met jeugdharmonie en drumband.
 
Naast het wekelijkse repetitiemoment op vrijdagavond (in d'n Hermeniezaal) en het geven van uitvoeringen wordt van de dirigent gevraagd om zo nodig groepsrepetities/ workshops met instrumentgroepen te geven. Ook neemt de dirigent zitting in onze muziekcommissie.  
 
Wij bieden de dirigent een uitdagende taak binnen een gezellige vereniging waarbij voldoende ruimte is voor eigen accenten. Wij gaan uit van een open houding en constructieve sfeer.
 
De beoogde dirigent voldoet aan de volgende eisen:
- Een afgeronde opleiding aan het conservatorium HaFaBra directie (of gelijkwaardig);
- Kan samen met de Muziekcommissie een uitdagend repertoire en programma samenstellen;
- Weet arrangementen op basis van niveauverschillen en bezetting van het korps aan te passen;
- Is een leider en weet te binden;
- Motiveert en inspireert en weet zowel jeugdige als gevorderde muzikanten te enthousiasmeren en muzikaal uit te dagen.
 
Stuur uw reactie met cv vóór 1 november 2014 naar onze secretaris via secretaris.harmoniesusteren@gmail.com en vermeld bij uw reactie 'vacature dirigent'.
 
Voor meer informatie m.b.t. deze vacature kunt u terecht bij Bart Velthuis (voorzitter), via 046 458 05 49/06 42307029.
20-10-2014 14:18,

Klarinetdag Utrechts Conservatorium

Ben je een jonge getalenteerde klarinettist tussen de 12 en 30 jaar en wil je één dag helemaal wijden… Ben je een jonge getalenteerde klarinettist tussen de 12 en 30 jaar en wil je één dag helemaal wijden aan de klarinet samen met professionele klarinettisten, conservatoriumstudenten en andere amateurklarinettisten?

Kom dan op zaterdag 8 november 2014 naar het Utrechts Conservatorium en word de hele dag ondergedompeld in de klarinetwereld van Utrecht!

Het dagprogramma, dat duurt van 10.00-16.30 uur, is opgebouwd uit de volgende onderdelen:
- individuele lessen (facultatief, graag opgeven bij aanmelding) bij de docenten Céleste Zewald, Harrie Troquet (ook esklarinetles) en Cécile Rongen (ook basklarinetles)
- ensemblespel met klarinetstudenten van het Utrechts Conservatorium
- kamermuziek-coaching van je eigen ensemble (facultatief, graag opgeven bij aanmelding)
- een concert door docenten en studenten
- een gezamenlijk afsluitend openbaar concert
- mogelijke masterclass/concert/lezing door een internationaal bekende professionele klarinettist*
- informatiestands en demonstraties van diverse accesoires als mondstukken, rietenbinders, rieten, duimsteunen etc.
 
Uiteraard wordt er gezorgd voor een lunch, koffie en thee.
* bij ter perse gaan van deze advertentie hebben wij nog niet 100% zekerheid over wie dit wordt, maar je hoort dit natuurlijk zo spoedig mogelijk!
 
Tevens kun je een persoonlijk adviesgesprek krijgen over een eventuele professionele opleiding aan een conservatorium.

Meld je vóór 1 november 2014 aan op klarinetdagutrecht@hotmail.com en vermeld daarbij:
- je naam en leeftijd
- hoe lang je al klarinet speelt (en ev. bij wie je les hebt of in welk orkest je speelt)
- of je een les wil (zo ja, op klarinet, es of bas en ook welk stuk je gaat spelen)
- of je kamermuziek-coaching wil (met je eigen ensemble) en welk stuk je gaat spelen
- of je overweegt een conservatoriumstudie te gaan doen
 
Deelname kost € 15,-. Deelnemers ontvangen na inschrijving spoedig bericht over de wijze van betalen.
20-10-2014 13:15,

Uitnodiging Muziekfestival Jeugdorkesten

Harmonie St. Caecilia Hoensbroek heeft net als vele andere verenigingen de laatste decennia veel geïnvesteerd… Harmonie St. Caecilia Hoensbroek heeft net als vele andere verenigingen de laatste decennia veel geïnvesteerd in de jeugd en de jeugdopleidingen. Dit is nu terug te vinden in de opbouw van de vereniging. Met in totaal ca. 140 leden heeft de vereniging naast het harmonieorkest ook een volwaardige drumband en jeugdorkest. De helft van de leden is jonger dan 20 jaar.
 
Ook ons jaarlijks terugkerend Jeugdorkestenfestival past in deze opzet. Zondag 29 maart 2015 organiseert Harmonie St. Caecilia, voor de negentiende keer alweer, haar jaarlijks terugkerend evenement waaraan Jeugdorkesten van binnen en buiten de regio deelnemen.
 
Gezien het niveau van het Festival en het aantal verenigingen die dit Festival vast op hun agenda hebben staan, kan Harmonie St. Caecilia zich verheugen op een grote  belangstelling.
 
De Harmonie houdt dit Festival in een magnifieke locatie, de concertzaal van de Muziekschool Hoensbroek, naar ontwerp van de bekende dirigent en musicus Piet Stalmeier. Indien u wilt zal een vakkundige jury uw orkest beoordelen. In het juryrapport worden een aantal aandachtspunten geformuleerd die een positieve bijdrage zijn in ook uw streven naar kwaliteitsverbetering van het orkest. Het festival is geen wedstrijd er worden geen punten en kwalificaties gegeven. Het biedt jeugdorkesten een interessant podium zich te kunnen presenteren. 
 
Voor de organisatie is het van belang uw aanmelding voor 1 maart 2015 te ontvangen. In principe begint het Festival op zondag 29 maart om 10.00 uur en eindigt om 18.00 uur, natuurlijk alles afhankelijk van de grootte van de deelname. De totale tijdsduur per vereniging is gesteld op 30 minuten.
 
Klik hier voor het inschrijfformulier Muziekfestival voor Jeugdorkesten 2015. Indien u dit wenst kunt u gebruik maken van het groot slagwerk van onze harmonie.

Na ontvangst van alle gegevens zal  contact worden opgenomen over de deelname en verdere indeling van de dag.
 
Voor deelname aan het festival vragen wij een bijdrage van € 50,- vooraf over te maken op rekeningnummer 57.72.30.638 van Harmonie St. Caecilia met vermelding van Jeugdorkestenfestival. Gelieve de aanmeldingen d.m.v. bijgaand inschrijfformulier te sturen/te mailen naar onze Festivalcoördinator waar u ook vooraf nog informatie kunt opvragen: Muziekfestival Harmonie St.Caecilia, t.a.v. dhr. J. Gielen, Alofsstraat 17, 6432 GZ Hoensbroek, j.gielen@home.nl, 06 43581008. 
07-05-2014 14:20,

Tegels Symfonie Orkest zoekt nieuwe muzikanten

Het meer dan 103-jarige Tegels Symfonie Orkest bestaat uit een groep enthousiaste muzikanten, oud en…
Het meer dan 103-jarige Tegels Symfonie Orkest bestaat uit een groep enthousiaste muzikanten, oud en jong, die hun hart hebben verpand aan het maken van klassieke muziek. We streven een hoog muzikaal niveau na, maar vinden een leuke onderlinge sfeer ook zeker belangrijk. We zijn een orkest met leden uit de hele regio: niet alleen uit Tegelen, maar ook uit Venlo, Belfeld, regio Horst, Venray, Roermond en zelfs uit België zijn leden afkomstig. We zijn dan ook inmiddels een regionaal orkest. 
 
Zoals voor bijna elk amateurgezelschap geldt, merken ook wij, dat het belangrijk is voortdurend aandacht te hebben voor versterking van ons orkest. Op dit moment hebben wij plaats voor:
- Klarinet
- Hoorn
- Hobo
- Fagotten
- Trompetten
- Schuiftrombones  
- Slagwerk
- Strijkers (cello, contrabas, altviool en viool)
- Bestuursleden.

We repeteren op dinsdagavond van 20.00 tot 22.30 uur in cultureel centrum de Haandert in Tegelen, onder leiding van onze professionele dirigent Luis Andrade.
 
Behalve koorbegeleidingen, hebben we vooral ook een interessant eigen programma, variërend van symfonische muziek, kamermuziek, blazers- en strijkerensembles, tot meer moderne producties, zoals recent de musical Anatevka.
 
Ga voor meer informatie naar www.tegelssymphonieorkest.nl.

Mocht je interesse hebben om onze enthousiaste muzikantengroep te komen versterken, kom dan naar een van onze repetitieavonden, je kunt altijd een keer mee komen spelen om sfeer te proeven. Je bent van harte welkom!

Voor meer informatie kun je ook bellen of mailen met:
- Wil Jentjens (voorzitter), t: 077 373 34 97, e: wil.jentjens@ziggo.nl
- Maarten Vossen (bestuurslid), t: 077 373 05 28, e: ac59715@tiscali.nl
- Petra Buskens (lid), t: 077 374 07 23, e: nijskensbuskens@ziggo.nl
meer prikbordberichten…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?