limburgse bond van muziekgezelschappen

In Limburg zijn circa 270 muziekgezelschappen actief, bestaande uit harmonieën, fanfares en brassbands.  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) treedt binnen de provincie Limburg op als belangenbehartiger van deze muziekgezelschappen. Dit wordt gedaan door enthousiaste en gemotiveerde bestuurders met een groot hart voor de blaasmuziek.
 
De LBM organiseert, naast een aantal jaarlijkse activiteiten, diverse projecten en workshops. Veelal gebeurt dit in samenwerking met muzikale partners en andere culturele instellingen. Concertconcoursen, het Limburgs Blaasmuziek Festival en de Finale Jonge Solisten zijn hier voorbeelden van. Door deze verschillende projecten en activiteiten maakt de LBM de blaasmuziek in Limburg zichtbaar.
 
De LBM is tevens één van de vier founders van het Huis voor de Kunsten Limburg.  
lbm_harmonie
 • motie limburgse volkscultuur

  Op 4 november 2011 hebben Provinciale Staten de PVV motie Limburgse Volkscultuur aangenomen om harmonieën, fanfares, schutterijen en zangkoren in stand te houden en te behouden voor de breed gedragen volkscultuur. Het College van Gedeputeerde Staten heeft deze motie samen met direct betrokkenen uit het veld uitgewerkt en ingevuld.

  Vier onderdelen staan in deze uitwerking centraal:
  1. Instrumentarium en uniformen
  2. Opleiding en talentontwikkeling
  3. Ondersteuning besturen
  4. Innovatieve Arrangementen

  Voor de uitwerking van de motie is aansluiting gezocht  bij reeds bestaande werkstructuren bij het Huis voor de Kunsten Limburg en het Prins Bernard Cultuurfonds Limburg.


  Lees meer over de Motie Limburgse Volkscultuur

  Ga direct naar de workshops 'Ondersteuning Besturen' januari t/m mei 2014


  Download:
  Projectsjabloon aanvraag Innovatief Arrangement

  Informatie over de uitwerking van de Stimuleringsbijdrage Opleiding en Talentontwikkeling in 2014 volgt zo spoedig mogelijk.

prikbord
Wilt u een activiteit van uw muziekvereniging aankondigen op deze website? Of wilt u een oproepje plaatsen op het prikbord? Stuur uw bericht dan o.v.v. 'agenda' of 'prikbord' naar shoeymakers@hklimburg.nl.  
16-04-2014 08:15,

Vacature dirigent Fanfare Eendracht Meerlo

Fanfare Eendracht Meerlo - Al 120 jaar muziek op hoog niveau

Algemene gegevens:…
Fanfare Eendracht Meerlo - Al 120 jaar muziek op hoog niveau

Algemene gegevens:
Fanfare Eendracht Meerlo is een muziekvereniging met 42 spelende leden in de leeftijd van 15 tot 80 jaar. De fanfare is opgericht in 1890 en sinds 1984 is er een eigen muziekzaal gerealiseerd: ‘de Speulplats’. Al jaren repeteert ons orkest op vrijdagavond 20.00 uur. Fanfare Eendracht Meerlo komt uit in de 2e divisie en wil de komende periode dit niveau onderhouden. Onze doelstelling is met plezier muziek maken in groepsverband.

Activiteiten:
Naast de jaarlijkse tradities waaraan de fanfare deelneemt bij dorpse activiteiten(serenades, kerkvieringen e.d.) wil onze fanfare zich ook opnieuw goed profileren in de regio. Onder de naam van de Muziekfabriek worden samenwerkingen met andere verenigingen/clubs gezocht om muziek, in de breedste zin van het woord, bij jong en oud onder de aandacht te brengen.

Profielschets:
Van een nieuwe dirigent wordt het volgende verwacht:
1. Bij voorkeur in bezit zijn van diploma conservatorium HAFABRA;
2. Samen met de muziekcommissie een uitdagend repertoire en programma samenstellen;
3. In staat zijn om arrangementen op basis van kwaliteitsverschillen en bezetting aan te passen naar de mogelijkheden binnen het orkest;
4. Initiatief tonen in muziekkeuzes en te spelen concerten;
5. Inspirerende rol vervullen m.b.t. ledenwerving van de jeugd en hun opleiding;
6. Creatief, vernieuwend en stimulerend zijn en zorg dragen voor afwisseling in repetities;

Procedure:
Uit de reacties op deze advertentie zal het bestuur i.s.m. leden een selectie maken en een aantal kandidaten uitnodigen voor een gesprek. Naar aanleiding van dit gesprek zal gekeken worden naar de mogelijkheid tot een proefrepetitie. Uiteindelijk zal samen met de leden van onze fanfare een keuze gemaakt worden. U kunt tot 16 mei a.s. reageren. Sollicitaties dienen gericht te worden aan onze voorzitter Noud Janssen via secretariaat@fanfaremeerlo.nl.


Lees meer…
agenda
 • 05 april 2014 - 17 mei 2014 Benelux Fluitconcours voor Solisten en Ensembles 2014
  De Stichting Nationaal Fluitconcours organiseert in 2014 het 30e Fluitconcours voor Solisten en Ensembles. Met…
  De Stichting Nationaal Fluitconcours organiseert in 2014 het 30e Fluitconcours voor Solisten en Ensembles. Met het Fluitconcours wil Nationaal Fluitconcours de amateurkunst bevorderen en bijdragen aan de ontwikkeling van het dwarsfluitspelen in de Benelux. Voor het Fluitconcours voor Ensembles is één voorronde georganiseerd en voor de solisten vijf voorronden verspreid over Nederland. Deelnemers aan het Fluitconcours voor Solisten zijn van alle leeftijden en tonen hun beste kunnen op de fluit binnen hun eigen leeftijdscategorie.

  De finale van het Benelux Fluitconcours voor Ensembles vindt plaats op 5 april in Ittervoort en de finale voor het Benelux Fluitconcours voor Solisten op 17 mei in Cultura te Ede. Ter gelegenheid van het jubileumjaar worden tijdens de finale van de solisten worden workshops, een masterclass en een parallel Panfluitconcours georganiseerd.


  Lees meer
 • 27 april 2014 14:30 - 20:00 Drumbandfestival 2014 Muziekfederatie Limburg Zuid West
  De Oude Harmonie St. Cecilia uit het Belgische ’s-Gravenvoeren is op zondag 27 april belast met de organisatie…
  De Oude Harmonie St. Cecilia uit het Belgische ’s-Gravenvoeren is op zondag 27 april belast met de organisatie en realisatie van het jaarlijks drumbandfestival van de Muziekfederatie Limburg Zuid West. Aan dit festival, dat voor de 17de keer wordt gehouden, wordt deelgenomen door de negen tamboerkorpsen van de muziekverenigingen uit Banholt, Bemelen, Cadier en Keer, Eckelrade, 's-Gravenvoeren, Margraten, Mheer, Noorbeek en St. Geertruid.

  De deelnemers verzorgen een podiumoptreden met twee te beoordelen werken en doen mee aan de optocht met defilé in een gedeelte van de dorpskern van ’s-Gravenvoeren. Voor de totale beoordeling tekent bondsjurylid Henk Mennens.

  Programma
  Vanaf 14.30 uur zijn er vier podiumoptredens in de Kursaal aan de Boomstraat 27 in ‘s-Gravenvoeren. Om 16.30 uur wordt het binnengebeuren onderbroken voor de optocht met defilé. De optochtroute is als volgt: Kursaal, Boomstraat, Tienhof, Parking Rusthuis, Kloosterstraat, 1e Septemberstraat, Konijnsberg, Pley, Boomstraat, Kursaal. Het defilégedeelte vindt plaats op het Kerkplein, startend vanaf de Pley. Om het geheel een feestelijk tintje te geven, nodigen wij de bewoners langs de optochtroute uit te vlaggen. Wij zeggen bij voorbaat dank voor het autovrij houden van voormelde straten tussen 16.00 en 18.00 uur. Vanaf 17.45 uur wordt vervolgd met de overige podiumoptredens. De bekendmaking van de uitslag met uitreiking van de wisselbeker, beschikbaar gesteld door het Gemeentebestuur van Eijsden-Margraten en de afsluiting van het festival zijn voorzien rond 20.00 uur.

  Entree: gratis 
  Parkeren: Boomstraat (tegenover de Kursaal)
   
  Neem voor meer informatie contact op met Jef Jacobs (voorzitter Muziekfederatie Limburg Zuid West) via jgm.jacobs@hetnet.nl of 043 457 16 56.


  Lees meer
 • 30 april 2014 - 14 juni 2014 Limburgse Trombone Dag 2014 - Schuif aan en schuif mee
  Het Limburgs Trombone Ensemble organiseert op zaterdag 14 juni de eerste Limburgse Trombone Dag bij Adams Muziekcentrale…
  Het Limburgs Trombone Ensemble organiseert op zaterdag 14 juni de eerste Limburgse Trombone Dag bij Adams Muziekcentrale in Ittervoort. Een dag vol muzikale activiteiten voor iedere trombonist op elk niveau: voor jong en oud van beginneling tot student.
   
  Programma
  Na het voorstellen van het docententeam wordt om 9.30 uur gestart met een aantal workshops voor alle deelnemers. De deelnemers worden opgedeeld in groepen en komen onder leiding te staan van vooraanstaande trombonisten. Zij verzorgen ook demonstraties, recitals en solo’s in het slotconcert. De workshops worden later in de middag per groep afgesloten met een kort presentatieconcert. Er is bovendien voldoende gelegenheid voor het stellen van vragen en uitwisselen van ideeën. De koffie- en lunchpauze worden verzorgd door Adams Muziekcentrale.

  Kosten
  - actieve deelname (incl. lunch en entreebewijs slotconcert): € 25,- 
  - passieve deelname (incl. lunch): € 15,-
  Voorinschrijving sluit op 14 april 2014. Inschrijven op de dag zelf is mogelijk à € 35,-.
   
  De Limburgse Trombone Dag wordt om 19.30 uur afgesloten met een concert door het Limburgs Trombone Ensemble in samenwerking met het Limburgs Fanfare Orkest o.l.v Juri Briat. De solisten tijdens dit concert zijn:
  - Bart Claessens, solotrombonist Koninklijk Concertgebouw Orkest
  - Paul Pollard, bastrombonist New York Metropolitian Opera
  Kaarten voor dit concert bedragen € 5,- en zijn verkrijgbaar via sandorhendriks@home.nl / lte@hotmail.nl of aan de avondkassa.
   
  Mini-workshop bij jou in de buurt!
  In aanloop naar de Limburgse Trombone Dag biedt het Limburgs Trombone Ensemble in het voorjaar mini-workshops aan, zowel in Nederlands als Belgisch Limburg. Dit ter voorbereiding op de Limburgse Trombone Dag op 14 juni a.s.

  - 30 april, Muziekacademie Maasmechelen, 19.30 tot 21.00 uur, kosten € 4,-
  - 17 mei, Adams Ittervoort, 11.00 tot 12.30 uur, deelname gratis
  - 24 mei, Muziekschool Venlo, 11.00 tot 12.30 uur, deelname gratis
  - 7 juni, Muziekschool Heerlen, 11.00 tot 12.30 uur, deelname gratis
   
  Aanmelden
  Interesse in deelname aan een van de workshops? Meld je dan aan via de muziekschool of www.ltetrombones.nl. Raadpleeg voor meer informatie de website of neem contact op met Sandor Hendriks via 06 55872998 of sandorhendriks@home.nl / lte@hotmail.nl.
 • 08 juni 2014 00:00 - 00:00 Van bondsconcours naar… all4music
  Ruim 10 jaar geleden besloot de Drumband van Fanfare St. Cornelius Borgharen om een andere weg in te slaan en de…
  Ruim 10 jaar geleden besloot de Drumband van Fanfare St. Cornelius Borgharen om een andere weg in te slaan en de traditionele slagwerkinstrumenten aan te vullen met melodische. Dit betekende voor de leden een behoorlijke aanpassing in techniek. Ook het muziekgenre werd uiteraard hierop aangepast. Deze trend heeft de Drumband tot op de dag van vandaag voortgezet.

  In 2007 vierde de Fanfare haar 110-jarig jubileum met een schitterend galaconcert ‘rech oet ut hart’ in Theater aan het Vrijthof. De Drumband verzorgde hier de opening, waarbij zij voor het eerst melodische muziek ten gehore bracht. De Drumband vierde in 2010 haar 50-jarig jubileum. Na een geweldige concertreis naar Parijs (met een muzikaal optreden in Euro Disney) en tal van andere evenementen, was het galaconcert ‘Musica per Tutti’ op 12 december een spetterende afsluiting van een groots feestjaar. Dit concert werd in de Maastricht Music Hall door 450 toeschouwers bezocht. Het plezier in organiseren en musiceren van ‘Musica per Tutti’ en de vele positieve reacties hebben ertoe geleid dat de Drumband besloten heeft om eens in de 3 à 4 jaar een galaconcert te willen organiseren en niet meer deel te nemen aan bondsconcoursen.

  Daarom presenteert de Drumband op 8 juni a.s., onder leiding van instructeur Erik van Wegberg, wederom een wervelende show. Ditmaal in zaal Auditorium 2 in het MECC te Maastricht. Een prachtige zaal die plaats biedt aan een kleine 600 toeschouwers. De percussiegroep van Fanfare&Drumband St. Cornelius Borgharen zal tijdens dit concert ondersteund worden door een combo, bestaande uit een gitarist, basgitarist en een toetsenist. Tevens zullen enkele blazers uit de eigen fanfare toegevoegd worden aan de bezetting. Buiten bovengenoemde samenstelling zullen ook Vocal Group Get Real uit Bunde (onder leiding van Angèle Frissen), zanger Maurice Monfrance en Showdance Group D-Energizers deelnemen aan dit unieke concert, genaamd ‘all4music’.

  Suzan Seegers verleent haar medewerking aan dit concert. Suzan is een Nederlandse zangeres en actrice en is bij het Nederlandse publiek vooral bekend van de televisieserie ‘Op zoek naar Evita’, waarin zij in de finale uitkwam en tweede werd. Daarna heeft zij diverse rollen gespeeld in musicals, waaronder een belangrijke rol in de nieuwe Nederlandse productie van de musical ‘Les Misérables’. Momenteel is Suzan te zien in de theaters met een rol in ‘Little Voice’. Suzan zal een 6-tal nummers onder begeleiding van de percussiegroep en de vocal group ten gehore brengen.

  Het programma is zeer gevarieerd, met meer dan twee uur muzikaal spektakel. Zo zal er een blok met Ierse folkmuziek ten gehore worden gebracht, waarin bekende muziekwerken als ‘Irish Impressions’ en ‘Lord of the Dance’ niet mogen ontbreken. Uit de film- en musicalwereld zullen onder meer tunes uit ‘Rocky’, ‘James Bond’ en ‘Tarzan’ ten gehore worden gebracht. Verder zullen uit de 80-er jaren muziekwerken als ‘Boogie Wonderland’ en ‘Relight my Fire’ worden uitgevoerd. Het laatste blok bevat bekende popnummers van onder meer Toto, Robbie Williams, Led Zeppelin en uiteraard van de King of Pop himself: Michael Jackson.

  Kortom: alle ingrediënten voor een succesvol evenement, dat garant staat voor een leuke middag vol muziek, zang, dans en show.

  Toegangskaarten (volwassenen € 15,- en kinderen tot 12 jaar € 7,50) zijn middels iDeal te koop via www.drumband.sintcornelius.nl. Ook is er een vast verkoopadres in Borgharen en Bunde. Tevens is er de mogelijkheid voor toeschouwers uit Borgharen en Bunde om voor € 2,50 gebruik te maken van pendelbussen van en naar het MECC. Ga voor meer informatie naar de website.
 • 21 juni 2014 - 29 juni 2014 Peeltoernooi 2014
  Het 48e Peeltoernooi wordt in 2014 gehouden in de weekenden van 21-22 juni en 28-29 juni.
  Het 48e Peeltoernooi wordt in 2014 gehouden in de weekenden van 21-22 juni en 28-29 juni.

  Slagwerkorkesten kunnen optreden op zaterdag 21 en 28 juni, terwijl de Hafabra-orkesten kunnen inschrijven voor zondag 22 en 29 juni alsmede zaterdag 28 juni. De jurering van de slagwerkorkesten is in handen van jurylid Anno Appelo. De Hafabra-orkesten zullen worden beoordeeld door Fried Dobbelstein.

  Locatie: Zalencentrum D'n Binger, Meijel


  Lees meer
nieuws
 • 09 april 2014 Fanfare Leveroy wint nationale kampioenstitel
  Fanfare Concordia uit Leveroy heeft 5 april jl. in Drachten tijdens de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen…
  Fanfare Concordia uit Leveroy heeft 5 april jl. in Drachten tijdens de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen (ONFK) de titel in de tweede divisie gewonnen.

  Concordia is de eerste Limburgse vereniging die bij de ONFK in de prijzen valt. Het orkest kreeg voor de uitvoering van de herziene versie van het verplicht werk 'Jeu de Cuivre' van Henk van Lijnschooten 88 punten. De de fanfare onder leiding van Stefan Outjers versloeg concurrenten uit Ouwsterhaule, Assen en Schraard.

  In de vierde divisie werd fanfare Helpt Elkander uit Afferden vijfde.

  lees meer…
 • 26 februari 2014 Extra workshop 'Sponsorwerving is een sport!'
  Het stimuleren en ontwikkelen van bestuurskracht is van groot belang om de Limburgse volkscultuur te borgen. De…
  Het stimuleren en ontwikkelen van bestuurskracht is van groot belang om de Limburgse volkscultuur te borgen. De regeling ‘ondersteuning besturen’ voorziet in financiële middelen voor workshops ter versterking van die bestuurskracht. In 2014 organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg wederom een serie workshops ter versterking van bestuurskracht voor leden van verenigingen van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM), Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT), Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS) en Verenigde Nederlandse Korenorganisaties - afdeling Limburg (VNK-L) gezamenlijk. Deelname aan de workshops is gratis. 

  Vanwege de grote belangstelling voor de workshop ‘Sponsorwerving is een sport!’, is voor deze workshop een extra datum ingepland.
   
  Datum: dinsdag18 maart 2014
  Tijdstip: 19.30-22.00 uur
  Locatie: Fanfarezaal fanfare St. Joseph, Lisweg 8, 6102 CW, Pey-Echt
   
  Ga voor meer informatie en om u aan te melden naar www.hklimburg.nl/motievolkscultuur.
 • 24 februari 2014 Mini-workshops ter voorbereiding Limburgse Trombone Dag
  Het Limburgs Trombone Ensemble organiseert op zaterdag 14 juni de eerste Limburgse Trombone Dag bij Adams Muziekcentrale…
  Het Limburgs Trombone Ensemble organiseert op zaterdag 14 juni de eerste Limburgse Trombone Dag bij Adams Muziekcentrale in Ittervoort. Een dag vol muzikale activiteiten voor iedere trombonist op elk niveau: voor jong en oud van beginneling tot student.
   
  Programma
  Na het voorstellen van het docententeam wordt om 9.30 uur gestart met een aantal workshops voor alle deelnemers. De deelnemers worden opgedeeld in groepen en komen onder leiding te staan van vooraanstaande trombonisten. Zij verzorgen ook demonstraties, recitals en solo’s in het slotconcert. De workshops worden later in de middag per groep afgesloten met een kort presentatieconcert. Er is bovendien voldoende gelegenheid voor het stellen van vragen en uitwisselen van ideeën. De koffie- en lunchpauze worden verzorgd door Adams Muziekcentrale.

  Kosten
  - actieve deelname (incl. lunch en entreebewijs slotconcert): € 25,- 
  - passieve deelname (incl. lunch): € 15,-
   
  De Limburgse Trombone Dag wordt om 19.30 uur afgesloten met een concert door het Limburgs Trombone Ensemble in samenwerking met het Limburgs Fanfare Orkest o.l.v Juri Briat. De solisten tijdens dit concert zijn:
  - Bart Claessens, solotrombonist Koninklijk Concertgebouw Orkest
  - Paul Pollard, bastrombonist New York Metropolitian Opera
  Kaarten voor dit concert bedragen € 5,- en zijn verkrijgbaar via sandorhendriks@home.nl / lte@hotmail.nl of aan de avondkassa.
   
  Mini-workshop bij jou in de buurt!
  In aanloop naar de Limburgse Trombone Dag biedt het Limburgs Trombone Ensemble in het voorjaar mini-workshops aan, zowel in Nederlands als Belgisch Limburg. Dit ter voorbereiding op de Limburgse Trombone Dag op 14 juni a.s.

  - 30 april, Muziekacademie Maasmechelen, 19.30 tot 21.00 uur, kosten € 4,-
  - 17 mei, Adams Ittervoort, 11.00 tot 12.30 uur, deelname gratis
  - 24 mei, Muziekschool Venlo, 11.00 tot 12.30 uur, deelname gratis
  - 7 juni, Muziekschool Heerlen, 11.00 tot 12.30 uur, deelname gratis
   
  Aanmelden
  Interesse in deelname aan een van de workshops? Meld je dan aan via de muziekschool of www.ltetrombones.nl. Raadpleeg voor meer informatie de website of neem contact op met Sandor Hendriks via 06 55872998 of sandorhendriks@home.nl / lte@hotmail.nl.
 • 20 februari 2014 Aanmelding Hafaconcerten 2014 philharmonie zuidnederland
  Een optreden van de philharmonie zuidnederland met uw harmonie of fanfare? Na ‘LSO meets Hafa’ vorig seizoen,…
  Een optreden van de philharmonie zuidnederland met uw harmonie of fanfare? Na ‘LSO meets Hafa’ vorig seizoen, zet de philharmonie zuidnederland - ontstaan uit het samen gaan van het Limburgs Symfonie Orkest en Het Brabants Orkest - deze succesformule voort.

  Van donderdag 19 t/m zondag 22 juni 2014 trekt het orkest weer door de provincie Limburg om samen met lokale harmonieën en fanfares te spelen in uw verenigingsgebouw, kerk of een theater in de buurt. Zo laat de philharmonie zuidnederland  zien in er voor heel Limburg te willen zijn en dat muziek verbindt. U bent als harmonie of fanfare gastheer en verzorgt de organisatie van het concert. Ook zijn de eventuele inkomsten voor uw vereniging. Uw harmonie of fanfare speelt voor de pauze. In overleg kunt u een musicus uit de philharmonie zuidnederland kiezen die met uw harmonie of fanfare soleert. De philharmonie zuidnederland verzorgt het programma na de pauze waarbij de dirigent van uw harmonie of fanfare het slotstuk mag dirigeren. Ter voorbereiding worden er twee masterclasses gehouden onder leiding van de dirigent van de philharmonie zuidnederland, Peter Biloen (o.a. vaste assistent van Jaap van Zweden): één zonder en één met de philharmonie zuidnederland.

  Het project komt tot stand in samenwerking met de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen en het Huis voor de Kunsten Limburg. De kosten bedragen  € 2.500,- (excl. BTW). Neem voor meer info contact op met Jos Roeden, Artistiek Programmeur van philharmonie zuidnederland, door een mail te sturen naar info@philharmoniezuidnederland.nl o.v.v. ‘Hafa-project’.

   
  lees meer…
 • 19 februari 2014 Dirigentenworkshop Maestro - Klankaspecten / zonder d(r)ank geen klank
  De Maestro dirigentenworkshop op 8 maart, o.l.v. Jan Cober, staat in het teken van 'Klankaspecten' en 'Zonder d(r)ank…
  De Maestro dirigentenworkshop op 8 maart, o.l.v. Jan Cober, staat in het teken van 'Klankaspecten' en 'Zonder d(r)ank geen klank? Pedagogische verantwoording'. 

  Klankaspecten
  Het uitspreken van het woord klank heeft voor velen een verheven en mystieke betekenis. Het onderscheidt zich in die zin van geluid, geruis en lawaai. Klank wordt zeker door musici met enig respect benaderd. Het vereist echter een nader inzicht om tot  de essentie te komen van het werkelijke begrip. Wat hierbij kan helpen is de verschillende aspecten van klank te ontleden zoals: klankschoonheid, klank als esthetiek, klank als karakteruitdrukking, de klankbalans, klankverhouding, de relatie klank en articulatie, de relatie klank en dynamiek, en de invloed van akoestiek. 

  Als dirigent ben je voortdurend bezig met de ontwikkeling van meerdere facetten van dit belangrijke aspect van muziek. Analyse van een klinkend resultaat is belangrijk. Ervaring, kennis en de verwevenheid met intonatie en articulatie spelen een grote rol. Welke rol speelt verder het aspect klank in de interpretatie? En welke betekenis of invloed  heeft de gestiek? Hoe kan men als dirigent het klankproces ontwikkelen?

  Zonder d(r)ank geen klank? Pedagogische verantwoording 
  Dit thema geeft aanleiding tot verschillende interpretaties. Het feit dat de letter 'r' in het woord d(r)ank tussen haakjes staat, duidt op een tweedelige uitleg. Met de 'r' voert het woord terug naar een (ouderwetse?) denkbeeld van blaasmuziek, verbonden aan sociale activiteiten. Zonder 'r' duidt de zin meer als respect naar blaasmuziek en diegene die er bij betrokken zijn. Alsmede de pedagogische aanpak die stimulerend dient te zijn. De attitude en houding van de dirigent in beide aspecten is in deze tijdbelangrijker dan ooit. Als boegbeeld en inspirator naar muzikanten en bestuur. In de praktijksessie met de muziekvereniging Somers Lust uit Someren zal via de beschikbare partituren bovenstaande thematiek belicht worden.

  Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.
meer nieuws…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?