limburgse bond van muziekgezelschappen

In Limburg zijn circa 270 muziekgezelschappen actief, bestaande uit harmonieën, fanfares en brassbands.  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) treedt binnen de provincie Limburg op als belangenbehartiger van deze muziekgezelschappen. Dit wordt gedaan door enthousiaste en gemotiveerde bestuurders met een groot hart voor de blaasmuziek.
 
De LBM organiseert, naast een aantal jaarlijkse activiteiten, diverse projecten en workshops. Veelal gebeurt dit in samenwerking met muzikale partners en andere culturele instellingen. Concertconcoursen, het Limburgs Blaasmuziek Festival en de Finale Jonge Solisten zijn hier voorbeelden van. Door deze verschillende projecten en activiteiten maakt de LBM de blaasmuziek in Limburg zichtbaar.
 
De LBM is tevens één van de vier founders van het Huis voor de Kunsten Limburg.  
lbm_harmonie
agenda
 • 25 juli 2014 16:30 - 18:00 Openluchtconcert Hampshire County Junior Band
  The Hampshire County Youth Band, opgericht in 1963, presenteert zich op 25 juli om 16.30 uur in het Openluchttheater…
  The Hampshire County Youth Band, opgericht in 1963, presenteert zich op 25 juli om 16.30 uur in het Openluchttheater De Abdijhof in Thorn. 

  Onder leiding van dirigent Jock McKenzie bereiken de muziekstudenten telkens weer een hoog muzikaal niveau tijdens hun plaatselijke, nationale en internationale optredens. Ze brengen in De Abdijhof een gevarieerd muzikaal programma.Na een bezoek aan België (2012) is dit jaar Nederland aan de beurt om kennis te maken met deze enthousiaste groep jeugdige muzikanten.

  Entree: gratis
 • 18 augustus 2014 - 23 augustus 2014 Bootcamp Saxofoon
  Saxofonisten van muziekverenigingen die zijn aangesloten bij de KNMO, kunnen dit jaar voor het eerst 'op saxofoonvakantie…
  Saxofonisten van muziekverenigingen die zijn aangesloten bij de KNMO, kunnen dit jaar voor het eerst 'op saxofoonvakantie gaan'; samen met andere saxofonisten repeteren, concerteren én logeren op een prachtige locatie op het mooie Drentse platteland.

  Van 18 t/m 23 augustus vindt in Midden-Drenthe (nabij Beilen/Westerbork) een meerdaagse Bootcamp Saxofoon plaats o.l.v. professioneel saxofonist-dirigent Karl Veen, o.a. bekend van het Saxofoonorkest Drachten.

  Download de flyer voor een vooruitblik in de vorm van een fotocollage. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jeannet Boverhof, initiatiefnemer van de Bootcamp, via contact@jeannetboverhof.nl of 06 12787086.

  Maak gebruik van het aanbod van de gegarandeerde prijs van € 325,- p.p. (bij logeren in eigen tentje) o.v.v. “KNMO-aanbod” (ga voor reguliere prijzen naar www.buroreprise.nl).
 • 14 september 2014 12:30 - 19:00samenwerkings activiteit Euregioparade Sittard-Geleen
  Op zondag 14 september vindt in Sittard-Geleen de Euregioparade plaats. Diverse muziekgezelschappen uit de Euregio…
  Op zondag 14 september vindt in Sittard-Geleen de Euregioparade plaats. Diverse muziekgezelschappen uit de Euregio presenteren zich tijdens een straatparade, concerten op diverse locaties in het centrum van Geleen en een slotconcert op de Markt.

  Het muzikale evenement wordt georganiseerd door de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT) en de Vlaamse Amateur Muziek Organisatie (VLAMO) en vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats.

  Programma
  - vanaf 12.30 uur: concerten op diverse locaties in de stad
  - 14.00 uur: parade door de straten van het centrum
  - 15.00 uur: vervolg concerten op diverse locaties in de stad
  - 18.15 -19.00 uur: slotconcert op de markt

  Datum: 14 september (koopzondag)
  Locatie: Centrum Geleen
  Entree: gratis

  Download de programmaflyer Euregioparade 2014.

  Ga voor meer informatie naar www.l-b-t.nl of www.vlamo.be.
nieuws
 • 01 juli 2014 Loes Geelen wint Finale Jonge Solisten 2014
  Loes Geelen uit Neer heeft op zondag 29 juni jl. de twaalfde editie van de Finale Jonge Solisten gewonnen. Met…
  Loes Geelen uit Neer heeft op zondag 29 juni jl. de twaalfde editie van de Finale Jonge Solisten gewonnen. Met haar uitvoering op bugel,  Two Faces van Gilles Rocha behaalde zij in de eerste divisie 95.5 punten. Loes  is lid van fanfare Excelsior uit Buggenum.
  De overige divisiewinnaars waren:
  • Jeugddivisie: Joeri Janssen, klarinet, 90 punten, lid van harmonie Tot Onderling Genoegen, Heerlen-Welten
  • Vijfde divisie: Annet Schmeitz, klarinet, 88 punten, lid van harmonie St. Cecilia, Grevenbicht-Papenhoven
  • Vierde divisie: Janne Niese, klarinet, 92 punten, lid van harmonie Concordia, Melick
  • Derde divisie: Camiel Lemmens, hoorn, 91 punten, lid van harmonie Aurora, Grevenbicht
  • Tweede divisie: Sven Smeets, sax tenor, 94 punten, lid van fanfare St. Cecilia, Helden
  De jury bestond uit de heren Jos van de Braak en Ben Essers.

  Download hier alle uitslagen per divisie.
 • 23 juni 2014 Limburgers geven Luik Sacramentsprocessie terug
  Decennialang trok er door de straten van de Belgische stad Luik geen sacramentsprocessie meer. En dat terwijl juist…
  Decennialang trok er door de straten van de Belgische stad Luik geen sacramentsprocessie meer. En dat terwijl juist hier de bakermat ligt van Sacramentsdag. Omdat het in 2014 precies 750 jaar geleden is, dat deze dag door de uit Luik afkomstige paus Urbanus IV voor heel de wereldkerk als liturgisch feest werd ingesteld, werd op 19 juni jl. in Luik na lange tijd weer een Sacramentsprocessie gehouden; onder grote belangstelling en gesteund door de aanwezigheid van bisschop Frans Wiertz en honderden schutters uit Limburg. Grote gebiedsdelen van Limburg - nu het bisdom Roermond - behoorden ooit tot het bisdom Luik en juist in Limburg bleven de sacramentsprocessies de laatste jaren wel trekken. En daarmee gaf Limburg als het ware dus op Sacramentsdag 2014 de traditie van de processie terug aan Luik, de stad waar het in de dertiende eeuw allemaal begonnen was.

  Acht bisschoppen, verschillende broederschappen, de Koninklijke Harmonie St. Cecilia van Mheer en driehonderd schutters van de OLS-federatie gaven acte de presence bij het feest in Luik. Het Limburgs schutterswezen greep deze dag aan om de katholieke roots te herontdekken; primaire taak van schutterijen was van oudsher het verdedigen van het H. Sacrament. Daarom spelen schutters bij Sacramentsprocessies nog altijd een voorname rol. Voorop lopen de bielemannen en sappeurs, mannen met grote baarden en hakbijlen, die vroeger de weg moesten vrijmaken.
   
  De schutterijen verzorgden een middagprogramma in Luik, dat onder meer voorzag in een historische rondleiding door het centrum van de stad met een bezoek aan de Sint Jacobskerk, het Bisschoppelijk Paleis en de Sint Pauluskathedraal. Om 17.00 uur vierden zij de Nederlandstalige Eucharistie in de St. Jacobskerk.
   
  Om 21.15 uur begon de Sacramentsprocessie vanaf de Sint Maartensbasiliek, de kerk, waar in de dertiende eeuw de allereerste Sacramentsdag werd gevierd. De Koninklijke Harmonie St. Cecilia Mheer sloot als laatste aan in de stoet. De processie voer door de pittoreske en historische straten van de binnenstad van Luik naar de Sint Pauluskathedraal, waar deze rond half elf werd afgesloten met de plechtige zegen met het Allerheiligste.
   
  Bisschop Frans Wiertz was met Jean-Pierre Delville, bisschop van Luik, zes andere bisschoppen en tientallen priesters concelebrant in de stijlvolle Franstalige pontificale Eucharistieviering die, voorafgaand aan de processie in een werkelijk bomvolle Sint Maartensbasiliek werd gehouden. Ook liep hij mee in de processie en droeg gedurende een gedeelte daarvan het Allerheiligste.
   
  Een hoofdrol in deze bijzondere Sacramentsprocessie was weggelegd voor de Koninklijke Harmonie St. Cecilia uit Mheer, de enige Limburgse muziekvereniging die door de organisatie was uitgenodigd. De muzikanten uit Mheer, onder leiding van dirigent Fried Dobbelstein en tamboer-maitre John Purnot, waren au grand complet aanwezig en zorgden voor een sfeervolle, muzikale bijdrage middels het spelen van processiemarsen zoals St. Hubert, St. Louis, Sancta Maria, Pluie de Fleurs, Oremos, El Buen Pastor en Virgo Maria. Als besluit werd voor de St. Pauluskathedraal het Limburgs Volkslied gespeeld, waarna een versnapering werd aangeboden door het bisdom Luik. Met opnieuw een bijzondere ervaring rijker, wordt deze activiteit bijgeschreven in de rijke historie van de Mheerder Harmonie, opgericht in 1821 en sindsdien onder meer gespecialiseerd in het spelen van processiemarsen, getuige de gelijknamige cd.

  lees meer…
 • 04 juni 2014 Workshops 'Ondersteuning besturen' najaar 2014
  Voor veel verenigingen staat de zomerstop alweer (bijna) voor de deur. Daarom willen we u nu alvast wijzen op de…
  Voor veel verenigingen staat de zomerstop alweer (bijna) voor de deur. Daarom willen we u nu alvast wijzen op de workshops die in het najaar van 2014 plaatsvinden ter versterking van de bestuurskracht van verenigingen die actief zijn op het gebied van de Limburgse Volkscultuur. Ook dit jaar organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg, in het kader van de regeling 'ondersteuning besturen' uit de Motie Limburgse Volkscultuur, een reeks workshops om verenigingsbesturen te ondersteunen bij hun bestuurlijke activiteiten.

  Van september t/m november 2014 worden vier workshops aangeboden:
  - Functiegericht besturen
  - Beter gezien en gehoord worden via social media
  - Crescendo van mijn verenigingsimago
  - Vinden en binden van vrijwilligers

  De workshops zijn bestemd voor leden van verenigingen van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM), Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT), Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS) en Verenigde Nederlandse Korenorganisaties - afdeling Limburg (VNK-L). De workshops worden aangeboden in Noord-, Midden- en Zuid-Limburg en deelname is gratis.

  Ga voor meer informatie over de inhoud van de workshops, data, locaties en om u aan te melden naar www.hklimburg.nl/motievolkscultuur.
 • 04 juni 2014 Gezocht: uw mooiste momenten in beeld voor het LBM Jubileumboek
  Dit jaar bestaat de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) 75 jaar en dat willen we vieren, samen met u.…
  Dit jaar bestaat de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) 75 jaar en dat willen we vieren, samen met u. Op een manier waarop wij u iets kunnen teruggeven als dank voor de vele jaren van gepassioneerde inzet voor de blaasmuziek en uw onvoorwaardelijke steun aan de LBM.

  Samen met de BV Limburg en uitgeverij B for Books is de LBM gekomen tot een plan voor een (multimediale) boekuitgave waarvan de samenstelling in uw handen ligt. Een boek vóór en dóór leden gemaakt. Want wie kan de ziel van het verenigingsleven beter verwoorden dan al uw enthousiaste leden die dagelijks met de muziek bezig zijn!

  Het boek met de titel Limburg in Beeld… Harmonie en Fanfareorkesten moet een mooi fotoboek worden (ons streven is 300 foto’s) dat de ziel van de verenigingen vastlegt. De LBM vraagt daarom uw medewerking om leden aan te sporen vóór 23 juli a.s. fotomateriaal (zwart-wit of in kleur) in te sturen, voorzien van een kort onderschrift.

  Waar zijn we naar op zoek?
  Historie tot 1990: Stuur ons uw bijzondere kiekjes uit de oude doos (tot 1990).
  - Tegenwoordige tijd: Uw leukste foto’s uit de jaren 1990-2014.
  - Jeugd en opleiding: Foto's waarop we jong blaastalent en jonge slagwerkers aan het werk zien.
  Helden: Wie is uw held? Wie bewondert u het allermeest, wie zou wel een kroontje verdienen?
  Hoogtepunten: Welk moment zult u nooit meer vergeten? Welk moment is voor u of uw vereniging 'historisch'? 
  - Bijzondere (muzikale) ontmoetingen: Met wie (of wat) kwam u door de harmonie of fanfare in contact; een persoon, muziek of instrument die/dat uw leven voorgoed heeft veranderd? De liefde van uw leven? Uw favoriete instrument?
  Het enthousiasme spat er vanaf: Stuur ons die foto die eigenlijk geen verdere toelichting nodig heeft. 

  Let op: alle foto's dienen te worden voorzien van een kort(e) onderschrift/toelichting.
   
  In het boeken worden ook QR-codes gebruikt. Korte filmpjes en/of links naar leuke internetpagina’s die bij één of meer van de hoofdstukken passen, zijn dus ook van harte welkom. U mag zoveel foto’s en/of digitaal beeldmateriaal aanleveren als u wil; de LBM maakt samen met de uitgeefpartners een selectie.
   
  In oktober zal Limburg in Beeld… Harmonie en fanfareorkesten overal te koop zijn voor € 9,95.

  U kunt uw inzending voor 23 juli a.s. sturen:
  - per post naar LBM, Antwoordnummer 10021, 6040 XS Roermond (geen postzegel nodig)
  - per mail via lbmboek@hklimburg.nl

  Wilt u meer weten over dit project? Neem dan contact op met Sophie Hoeymakers via 0475 399 268 of shoeymakers@hklimburg.nl.

  Met uw medewerking maken we een jubileumuitgave waar letterlijk en figuurlijk muziek in zit!

  lees meer…
 • 03 juni 2014 Aangepast programma Finale Jonge Solisten i.v.m. WK voetbal
  Zondag 29 juni a.s. vindt de Finale Jonge Solisten plaats van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM).…
  Zondag 29 juni a.s. vindt de Finale Jonge Solisten plaats van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM). Vanaf 9.15 uur strijden de deelnemers, die via geauspicieerde voorrondes zijn geselecteerd, om de wisseltrofee en de mogelijkheid om een jaar lang te studeren aan het Conservatorium Maastricht. De finale vindt plaats in de Frans Boermanszaal van Theater De Maaspoort (Oude Markt 30) in Venlo.

  In verband met het WK voetbal en de wedstrijd Nederland-Mexico op dezelfde dag is het programma enigszins aangepast en zullen tussen 18.00 en 19.45 uur geen optredens plaatsvinden. In Venlo is de voetbalwedstrijd in de onmiddellijke nabijheid van Theater De Maaspoort te volgen op een groot scherm op de Markt of op de vele schermen in cafés en op terrassen. Na afloop van de voetbalwedstrijd wordt het programma van de Finale Jonge Solisten weer hervat.  

  Klik hier voor het aangepaste programma van de Finale Jonge Solisten.
 • 27 mei 2014 Muziek- en toneelgezelschappen gezocht voor ‘Cultuur op zondag’ Maastricht
  Voor de programmering van ´Cultuur op zondag’ is Centrummanagement Maastricht op zoek naar gezelschappen die het…
  Voor de programmering van ´Cultuur op zondag’ is Centrummanagement Maastricht op zoek naar gezelschappen die het leuk vinden om op zondag 3 en zondag 31 augustus 2014 tussen 13.00 en 17.30 uur invulling te geven aan het cultuurprogramma in de binnenstad van Maastricht. Van fanfare tot a capella groep, van kinderkoor tot harmonie, van drumband tot toneelvereniging, amateur of professional, jong of oud… Toon je talent!

  Centrummanagement Maastricht biedt jullie een A-locatie in de binnenstad van Maastricht en zorgt voor opvang, vergunning, stroompunt (indien nodig) en een onkostenvergoeding. Als gezelschap treden jullie minimaal drie keer op en nemen jullie (indien nodig) eigen geluidsversterking mee, maar vooral jullie enthousiasme en talent.

  >>> Download hier de brief van Centrummanagament Maastricht met meer informatie. 

  Ga naar www.cmmaastricht.nl voor meer info over de activiteiten van Centrummanagement Maastricht en meld je aan voor ‘Cultuur op Zondag’ via: tomberghmans@cmmaastricht.nl.

  lees meer…
meer nieuws…
prikbord
Wilt u een activiteit van uw muziekvereniging aankondigen op deze website? Of wilt u een oproepje plaatsen op het prikbord? Stuur uw bericht dan o.v.v. 'agenda' of 'prikbord' naar shoeymakers@hklimburg.nl.  
07-05-2014 14:20,

Tegels Symfonie Orkest zoekt nieuwe muzikanten

Het meer dan 103-jarige Tegels Symfonie Orkest bestaat uit een groep enthousiaste muzikanten, oud en…
Het meer dan 103-jarige Tegels Symfonie Orkest bestaat uit een groep enthousiaste muzikanten, oud en jong, die hun hart hebben verpand aan het maken van klassieke muziek. We streven een hoog muzikaal niveau na, maar vinden een leuke onderlinge sfeer ook zeker belangrijk. We zijn een orkest met leden uit de hele regio: niet alleen uit Tegelen, maar ook uit Venlo, Belfeld, regio Horst, Venray, Roermond en zelfs uit België zijn leden afkomstig. We zijn dan ook inmiddels een regionaal orkest. 
 
Zoals voor bijna elk amateurgezelschap geldt, merken ook wij, dat het belangrijk is voortdurend aandacht te hebben voor versterking van ons orkest. Op dit moment hebben wij plaats voor:
- Klarinet
- Hoorn
- Hobo
- Fagotten
- Trompetten
- Schuiftrombones  
- Slagwerk
- Strijkers (cello, contrabas, altviool en viool)
- Bestuursleden.

We repeteren op dinsdagavond van 20.00 tot 22.30 uur in cultureel centrum de Haandert in Tegelen, onder leiding van onze professionele dirigent Luis Andrade.
 
Behalve koorbegeleidingen, hebben we vooral ook een interessant eigen programma, variërend van symfonische muziek, kamermuziek, blazers- en strijkerensembles, tot meer moderne producties, zoals recent de musical Anatevka.
 
Ga voor meer informatie naar www.tegelssymphonieorkest.nl.

Mocht je interesse hebben om onze enthousiaste muzikantengroep te komen versterken, kom dan naar een van onze repetitieavonden, je kunt altijd een keer mee komen spelen om sfeer te proeven. Je bent van harte welkom!

Voor meer informatie kun je ook bellen of mailen met:
- Wil Jentjens (voorzitter), t: 077 373 34 97, e: wil.jentjens@ziggo.nl
- Maarten Vossen (bestuurslid), t: 077 373 05 28, e: ac59715@tiscali.nl
- Petra Buskens (lid), t: 077 374 07 23, e: nijskensbuskens@ziggo.nl
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?