limburgse bond van muziekgezelschappen

In Limburg zijn circa 285 muziekgezelschappen actief, bestaande uit harmonieën, fanfares en brassbands.  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) treedt binnen de provincie Limburg op als belangenbehartiger van deze muziekgezelschappen. Dit wordt gedaan door enthousiaste en gemotiveerde bestuurders met een groot hart voor de blaasmuziek.
 
De LBM organiseert, naast een aantal jaarlijkse activiteiten, diverse projecten en workshops. Veelal gebeurt dit in samenwerking met muzikale partners en andere culturele instellingen. Concertconcoursen, het Limburgs Blaasmuziek Festival en de Finale Jonge Solisten zijn hier voorbeelden van. Door deze verschillende projecten en activiteiten maakt de LBM de blaasmuziek in Limburg zichtbaar.
 
De LBM is tevens één van de vier founders van het Huis voor de Kunsten Limburg.  
lbm_harmonie
investeer in de toekomst, investeer in muziekles op de basisschool
agenda
 • 12 oktober 2014 - 11 januari 2015 Workshops Ontwikkeling van de lichte muziek
  Jazzclub Zuid Limburg organiseert in Landgraaf drie workshops die de ontwikkeling van de lichte muziek laten horen. Onder…
  Jazzclub Zuid Limburg organiseert in Landgraaf drie workshops die de ontwikkeling van de lichte muziek laten horen. Onder muzikale leiding van Marc Huynen spelen ervaren muzikanten samen met afgestudeerde - of bijna afgestudeerde - conservatoriumstudenten. Zij laten horen hoe de lichte muziek zich heeft ontwikkeld vanuit het brongenre tot aan de huidige muziekstijlen. Bij iedere workshop wordt die ontwikkeling gedemonstreerd aan de hand van een instrument. Voor de pauze wordt uitleg gegeven aan de hand van muziekfragmenten, na de pauze speelt een orkest speciaal daarvoor gearrangeerde muziek.

  12 oktober 2014
  In de eerste workshop/demonstratie brengen muzikanten het ritme van ‘The Second Line’ ten gehore, ontstaan in de New Orleans-stijl en nog steeds herkenbaar in de latere doorontwikkelde muziekstijlen. Met name diverse swingstijlen komen aan de orde waarin ‘The Second Line’ steeds goed te herkennen is. Bij lichte muziek draait het allemaal om de manier van spelen. De klassieke manier van spelen, of beter gezegd de ambachtelijke manier van spelen, moet aangevuld worden met de interpretatie en articulatie van de lichte muziek. Die specifieke kenmerken van de lichte muziek hebben zich de laatste tientallen jaren onder invloed van met name Amerikaanse musici ontwikkeld tot een universele 'muziektaal’. 

  14 december 2014
  Tijdens de tweede workshop/demonstratie wordt de ontwikkeling in de lichte muziek getoond aan de hand van het blaasinstrument, de trompet.

  11 januari 2015
  In de derde workshop vormt de klarinet het thema om de bezoeker door de muziekstijlen te loodsen.
   
  Aanvang workshops: 14.30 uur
  Locatie workshops: Brandpoort, Hoogstraat 191, Landgraaf

  Drie leden per HaFaBra-vereniging krijgen gratis toegang tot de workshop/demonstraties. Willen meer leden een workshop bijwonen, dan wordt een entree gevraagd aan de kassa van € 6,00 p.p. De leden die gratis toegang krijgen, dienen door de HaFaBra-vereniging uiterlijk een week voorafgaande aan de workshop aangemeld worden via info@jazzclubzuidlimburg.nl.


  Lees meer
 • 30 november 2014 - 03 januari 2015 Harmonie Orkest Concordia: 80 jaar vol muzikale hoogtepunten
  Harmonie Orkest Concordia Treebeek heeft dit jaar de leeftijd 'der zeer sterken' bereikt; tachtig jaar bestaat…
  Harmonie Orkest Concordia Treebeek heeft dit jaar de leeftijd 'der zeer sterken' bereikt; tachtig jaar bestaat de harmonie, opgericht op 20 januari 1934. De jarige harmonie sluit dit jubileumjaar af met een adventsconcert op 30 november om 13.00 uur in de Fatimakerk, Essenstraat 1a  in Brunssum. Het nieuwe jaar start met  het Nieuwjaarsconcert of  3 januari om 19.30 uur in het Trefcentrum, Maanstraat 20 in Brunssum/Treebeek. Harmonie Orkest Concordia Treebeek staat onder leiding van dirigent Björn Bus en komt uit in de 1e divisie van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM).
   
  Vele dirigenten beklommen ‘de bok’, bestuurssamenstellingen wisselden en leden kwamen, gingen en kwamen weer terug. De vereniging kende vele muzikale hoogtepunten, waaronder deelnames aan het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade. Basklarinettist Gerrit Hols, lid sinds 1950, kent de harmonie als geen ander. “Onze buurman Jacobus Steinmann vroeg mijn vader om de grote trom te komen slaan bij Concordia. ‘wil jij ook een instrument bespelen?’ vroeg hij aan mij. Dat werd een oude verkreukelde trompet. Later stapte ik over op klarinet, maar mijn handen waren te nog klein, dus kreeg ik een Es-klarinet. Tijdens mijn eerste repetitie met de harmonie repeteerden we de Kaiserwalzer van Johann Strauss. Omdat er die avond geen enkele dwarsfluit was, moest ik de hoge tonen spelen. Dirigent Albert Niemeijer was kennelijk tevreden, ik mocht blijven.” De harmonie heeft een groot deel van zijn leven bepaalt en dat is nog steeds zo, weet Hols. “Er is in de tachtig jaar van het bestaan dan ook veel gebeurd en een groot deel daarvan maakte ik zelf mee.”
   
  Geschiedenis
  De vereniging zag het levenslicht op het moment dat de steenkolenmijnen in Zuid Limburg in bedrijf werden gesteld. Jonge arbeidskrachten kwamen met hun gezin naar het zuiden om in de mijnen te werken. De staatsmijn Emma bouwde voor deze mensen onder andere het tuindorp Treebeek, dat bestond uit verschillende geloofsgemeenschappen. Tijdens de diverse initiatieven om het verenigingsleven op te bouwen, werd ook de ‘Protestantse Harmonie Concordia’ opgericht, met Hein Nijholt als dirigent. Hols: “Onder de bezielende leiding van verschillende dirigenten waaronder Jan Cober, Pieter Jansen, Steven Walker; Leon Wolfs en Loek Paulissen mochten we heel veel muzikale avonturen beleven. Cober uit Thorn wist met zijn jeugdig enthousiasme het orkest een nieuwe impuls te geven. Dit mondde  uit in deelname aan een internationaal concours in Ostrava, Tsjecho-Slowakije, in 1977. Concordia behoorde tot de vier beste korpsen van dit concours, waaraan elf landen deelnamen en werd  uitgenodigd om het galaconcert te verzorgen.”
   
  Hoogste afdeling
  “De dirigentenperiode van Jan Cober is een van de succesvolste geweest in de geschiedenis van Concordia”, vervolgt Hols, “met eerste prijzen met lof van de jury en het hoogste aantal punten, nationaal kampioen op het WMC in 1981 en deelname aan het Certamen, een concours in Valencia in 1982 waar ons een gedeelde eerste plaats in de hoogste afdeling ten deel viel. Bij binnenkomst in de Arena, waar het concours plaatsvond, speelden we de Passo Doble L’Entra de la Murta. De Spaanse toeschouwers ontvingen ons met een luid applaus. Ook bij het concert dat we voor meer dan 1500 mensen mochten geven in het Violetta-park beleefden we een ongekend muzikaal hoogtepunt. Aan het slot tijdens de Hymne Regional de Valencia, zong het voltallige publiek mee. De rillingen lopen je dan over rug. Zoiets maak je maar één keer in je leven mee.” Tegenwoordig staat Björn Bus, al weer vele jaren, voor het orkest. “Hij weet als geen ander de touwtjes in handen te nemen en de vereniging op alle gebied te leiden”, weet Hols, “geen wonder ook, want zijn roots liggen bij Concordia Treebeek. Bjorn verliet destijds het orkest en ging studeren in Maastricht en Duitsland, op trombone en hij volgde directielessen bij Alex Schillings. Wij zijn nog steeds heel blij dat hij zijn talent en inspiratie aan ons door wil geven.”


  Lees meer
 • 21 december 2014 - 08 februari 2015samenwerkings activiteit LEF! - Jong muziektalent van LBM krijgt podium in nieuwe serie op L1 TV
  De regionale omroep L1 begint zondag 21 december met de nieuwe serie LEF! De liefde voor (klassieke) muziek en…
  De regionale omroep L1 begint zondag 21 december met de nieuwe serie LEF! De liefde voor (klassieke) muziek en jonge talenten uit de wereld van harmonie en fanfare staan centraal in deze reeks. In iedere uitzending is een winnaar te gast uit de jaarlijkse Finale Jonge Solisten van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM). 

  De serie is op zondag te zien op L1 TV om 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 en 17.00 uur. Alle afleveringen komen ook op L1.nl/LEF. Begin volgend jaar verschijnt op deze pagina ook een ‘paspoort’ met video- en geluidsopnames van de jonge LBM-solisten die meedoen aan de tv-serie. De LBM-solisten hebben afgelopen voorjaar meegedaan aan de voorrondes voor de Finale Jonge Solisten. Ze hebben hier zeer goed gescoord en verdienden daarmee een plekje in de tv-serie.

  LEF!, een co-productie van L1 met Omroep Venlo, is opgenomen in de foyer van Theater De Maaspoort in Venlo. Presentator/bariton Sef Thissen praat met de jongeren én met doorgewinterde artiesten over hun passie. In de eerste aflevering is zangeres Ellen ten Damme te gast en de 12-jarige Tristan Diederen.

  LBM en Jonge Solisten
  In Limburg zijn zo’n 285 muziekgezelschappen actief, bestaande uit harmonieën, fanfares en brassbands. De LBM treedt binnen de provincie Limburg op als belangenbehartiger van deze muziekgezelschappen. De LBM organiseert ook jaarlijks de Finale Jonge Solisten. De jonge solisten die in LEF! optreden zijn Janne Niese (12 jaar), Loes Geelen (20), Annet Schmeitz (14), Camiel Lemmens (15), Sven Smeets (18), Karin van Rens (17), Tristan Diederen (12) en Carmen Huppertz (15).

  Regionaal en nationaal bekende artiesten sluiten iedere aflevering van LEF! af met een gastoptreden, waarbij ze kiezen voor een klassiek nummer. Ook de jonge LBM-solist speelt mee in de begeleiding, naast muzikanten van philharmonie zuidnederland. Venlonaar Sef Thissen, bekend van Viva Classic Live, ontvangt naast Ellen ten Damme nog zeven andere bekende artiesten: Bert van den Bergh (uitzending 28 december), Suzan Seegers (4 januari), Gé Reinders (11 januari), Lange Frans (18 januari),  Beppie Kraft (25 januari), Jack Vinders (1 februari) en Jaap Reesema (X-factor, 8 februari).

  Sef Thissen en Susanne Hardick
  De Venlose bariton Sef Thissen maakte pas vijf jaar gelden de keuze voor een carrière in de klassieke muziek. Inmiddels heeft hij vele podia mogen betreden en met diverse grote orkesten en dirigenten gewerkt. Zijn grootste succes is het door hem zelf bedachte en geproduceerde Viva Classic Live. Deze grote buitenconcerten in Venlo, waarin Thissen diverse nationale en internationale gastsolisten uitnodigt, zijn ook te zien op de regionale zender L1.

  Achter de vleugel in LEF! zit iedere week concertpianiste Susanne Hardick. Zij  is een excellente allround musicus: soliste, kamermusicus, liedbegeleider, gediplomeerd pedagoge en muziekwetenschaper. Susanne Hardick is ook vaste solist tijdens de Viva Classic Live concerten.

  philharmonie zuidnederland
  De philharmonie zuidnederland - ontstaan uit een fusie tussen het Limburgs Symfonie Orkest en Het Brabants Orkest - werkt ook mee aan de nieuwe tv-serie op L1. In LEF! zijn ensembles uit het orkest te horen zijn. Zij begeleiden de jonge en doorgewinterde artiesten. Kunst- en cultuureducatie vindt het orkest van groot belang.
  LEF! is een project van meerdere partijen en in samenwerking met de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen tot stand gekomen. Meer informatie over de serie op L1.nl/LEF.
   
  Dit project is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van het Huis voor de Kunsten Limburg.
 • 27 december 2014 00:00 - 00:00 Promsconcert Veldense Fanfare en Pearl Jozefzoon
  De kaartverkoop voor het groots Promsconcert dat Fanfare Velden organiseert op 27 december gaat zondag 9 november…

  De kaartverkoop voor het groots Promsconcert dat Fanfare Velden organiseert op 27 december gaat zondag 9 november van start bij 'Het Wapen van Velden'. De landelijk bekende zangeres Pearl Jozefzoon treedt op als blikvanger bij dit Promsconcert, genaamd 'Celebration! 150 jaar Fanfare Velden'.  Blaasmuziek, percussie, zang en dans staan dan centraal.

  Naast Pearl Jozefzoon is de fanfare er ook in geslaagd om regionaal bekende artiesten en groepen naar het dorp te halen. Denk hierbij aan Eva Wijnen (Melderslo - bekend van The Voice Kids), Auke Classens (Oirlo), Roy Verbeek (Arcen), Stichting Musical Stella Duce (Venlo), Marissa Verhaegh, Marcel Verdellen, de 'Theele-Kids', dancestudio Dorris Titulaer, Dansschool Liselotte Gijsen en een groot koor samen met Vocaal ensemble Quint (Venlo).

  Afsluiting 150-jarig jubileum
  De fanfare sluit haar bijzondere jubileumjaar hiermee op een unieke manier af en rekent in totaal op vele honderden toeschouwers, die er met z'n allen een groot feest van maken met al het entertainment en gave show die bij een Promsconcert horen. Naast vele staanplaatsen zijn er ook zitplaatsen om dit spektakel mee te vieren.
   
  Voorverkoop
  De voorverkoop start zondag 9 november om 11.00 uur bij 'Het Wapen van Velden' (Rijksweg 101 in Velden). Aanvang 'Celebration!' 27 december om 20.00 uur.

  Entree: staanplaats € 20,- / zitplaats € 25,- (incl. garderobe).
   
  Pearl Jozefzoon
  Pearl Jozefzoon speelt vanaf september de hoofdrol in musical Dreamgirls in de grootste regiotheaters van Nederland. In 2011 werd ze vooral bekend als finalist van The Voice of Holland. Ze won ‘Van Popster Tot Operaster’ en zong in het televisieprogramma Mattheüs Masterclass. In 2012 veroverde ze de tweede plek op het Nationaal Songfestival. En in oktober 2011 stond Pearl op het podium als speciale gast van Nick & Simon bij Symphonica in Rosso in een uitverkocht GelreDome. Pop, klassiek, verschillende genres en stijlen gaan bij haar hand in hand. Dat blijkt uit een interview dat muziekblad Klankwijzer onlangs hield met Pearl Jozefzoon. Zingen met begeleiding van een orkest is haar helemaal op het lijf geschreven. Met begeleiding van een blaasorkest voelt ze zich in haar element. “Spelen met een orkest vind ik echt gaaf. Het geluid van een orkest is groot en overweldigend. Heerlijk. Het neemt me mee”, verklaart de zangeres. “Een optreden met een fanfare, harmonie, of brassband is een grote mix. Het kan gaan van een klassieke aria tot een swingend nummer. Ik hou van verschillende muziekstijlen. Dat kan ik allemaal ten gehore brengen met de rijke begeleiding van een orkest”, vertelt ze in Klankwijzer. Bij het Promsconcert in Velden zal Pearl Jozefzoon naast meerdere nummers met de fanfare ook samen met de Veldense drumband een uniek optreden verzorgen. In totaal met zo’n 20 slagwerkers. Hoe bijzonder is dat?
   
  Nieuwe locatie ‘De Vilgaard’
  De gloednieuwe sporthal van Brede Maatschappelijke Voorziening ‘de Vilgaard’ is gekozen als concertlocatie en wordt omgetoverd tot een professionele muziektempel. Dit is de allereerste grote activiteit die plaatsvindt in 'de Vilgaard'. De officiële opening moet op dit moment nog plaatsvinden.
   


  Lees meer
 • 27 december 2014 20:00 - 21:30 Sylvesterconcert Fanfare St. Caecilia Guttecoven en Suzan Seegers
  Zaterdag 27 december organiseert Fanfare St. Caecilia in Guttecoven een Sylvesterconcert. Speciale gast dit jaar…
  Zaterdag 27 december organiseert Fanfare St. Caecilia in Guttecoven een Sylvesterconcert. Speciale gast dit jaar is niemand minder dan Suzan Seegers. Suzan, bekend geworden in de talentenjacht 'Op zoek naar Evita', heeft zich ontwikkeld tot een zangeres van allure. Ze heeft tal van musicals op haar naam staan en toert nu al twee theaterseizoenen door het hele land met haar show 'Suus zingt Toon'. In deze show zingt ze enkel liedjes van Toon Hermans; bekende, maar ook onbekende liedjes.

  Tijdens het Sylvesterconcert in Guttecoven zal ze enkele liedjes van Toon zingen en daarnaast ook uit een heel ander muzikaal vaatje tappen. Ze wordt begeleid door Fanfare St. Caecilia onder leiding van Martijn Pepels. Ook Vocal Group Hidden Voices, onder leiding van Jos Helgers, is deze avond van de partij en zal - behalve Suzan ondersteunen - enkele mooie songs ten gehore brengen. Kortom, een zeer gevarieerd programma met voor elk wat wils en met Suzan Seegers als hoofdact een concertavond die u niet mag missen.

  Aanvang: 20.00 uur
  Locatie: Sporthal van basisschool De Leeuwerik, Einighausen

  Ga voor meer informatie en om kaarten te reserveren naar www.caeciliaguttecoven.nl.
 • 28 december 2014 20:00 - 21:30 Sylvesterconcert Harmonie De Drie Horens ´70 jaar vrijheid´
  Zeventig jaar geleden, op 16 november 1944, werd Horn bevrijd van de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog.…
  Zeventig jaar geleden, op 16 november 1944, werd Horn bevrijd van de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sinds die tijd leeft Nederland in vrijheid; we kunnen gaan en staan waar we willen en zeggen waar we voor staan. Dat vrijheid echter niet overal vanzelfsprekend is vernemen we dagelijks in het nieuws.

  Tijdens het traditionele Sylvesterconcert op zondag 28 december viert Harmonie De Drie Horens uit Horn dat we 70 jaar in vrijheid leven. In samenwerking met Heemkundevereniging Horn worden beelden en muziek samengebracht uit de periode van de bevrijding. Traditionele Schotse muziek wordt afgewisseld met Amerikaanse bigband klanken uit die tijd.

  Maar ook recentere vrijheidsstrijders komen in het programma aan bod. ´A movement for Rosa´ is bijvoorbeeld een muzikaal eerbetoon aan Rosa Parks die in 1955 in de VS werd gearresteerd nadat ze in een bus weigerde haar plaats af te staan aan een blanke medereiziger. Door haar optreden en de vrijspraak die volgde werd zij een symbool in de strijd tegen rassendiscriminatie.

  Datum: 28 december
  Aanvang: 20,00 uur
  Locatie: MFC De Postkoets, Horn
  Entree: € 5,-


  Lees meer
 • 11 januari 2015 14:30 - 16:00 Nieuwjaarsconcert in Mheer vol verrassingen
  Op zondag 11 januari zal de Koninklijke Harmonie St. Cecilia het jaar 2015 openen met het traditionele Nieuwjaarsconcert.…
  Op zondag 11 januari zal de Koninklijke Harmonie St. Cecilia het jaar 2015 openen met het traditionele Nieuwjaarsconcert. De organisatie is er bij de 32e uitgave van dit concert in geslaagd bijzondere gasten aan te trekken.

  Zo geven acte de presence:
  - Jos Dobbelstein, “enne jong van Mhaer”, virtuoos op saxofoon en jarenlang musicerend in militaire orkesten;
  - André Klenes Quartet uit Luik, een professioneel jazz combo waarmee na het concert van 12 oktober jl. tijdens het Jeker Jazz Festival Maastricht een bijzondere band is ontstaan;
  - Vrouwenkwintet JUNO o.l.v. Edith Rutten, bestaande uit vijf vriendinnen, die elkaar in 2005 hebben leren kennen op het Conservatorium in Maastricht, waar ze samen de opleiding Schoolmuziek hebben gevolgd. Ze zingen a capella of onder (eigen) begeleiding meerstemmige liederen in diverse muziekstijlen.

  Daarnaast is deelname verzekerd van de drumband o.l.v. instructeur Jan Volders. En natuurlijk is er een hoofdrol weggelegd voor het harmonie-orkest o.l.v. Fried Dobbelstein. Het wordt een middag vol muzikale verrassingen.

  Aanvang: 14.30 uur (zaal open 14.00 uur)
  Locatie: Harmoniezaal
  Entree: € 12,50 (incl. champagne en wafel in de pauze) / jongeren tot 18 jaar € 7,50

  Entreekaartjes zijn te verkrijgen via leden van de harmonie, 043 457 13 69 en harmoniemheer@hotmail.com.


  Lees meer
meer items…
nieuws
 • 17 december 2014 Workshops 'Ondersteuning besturen' januari t/m mei 2015
  In 2013 en 2014 organiseerde het Huis voor de Kunsten Limburg, in het kader van de regeling ‘Ondersteuning besturen’…
  In 2013 en 2014 organiseerde het Huis voor de Kunsten Limburg, in het kader van de regeling ‘Ondersteuning besturen’ uit de Motie Limburgse Volkscultuur, een reeks workshops om verenigingsbesturen te ondersteunen bij hun bestuurlijke activiteiten. Vanwege grote belangstelling bieden we u in de eerste helft van 2015 een vijftal workshops opnieuw aan.

  1. Fondsenwerving - januari 
  2. Creatief jeugd en leden werven - februari 
  3. Sponsoring is een sport! - maart 
  4. Beter vergaderen - april 
  5. Functiegericht besturen - mei 

  De workshops worden verspreid over de provincie Limburg aangeboden en zijn bestemd voor leden van verenigingen van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM), Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT), Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS) en Verenigde Nederlandse Korenorganisaties - afdeling Limburg (VNK-L). Deelname is gratis.

  Waarom zijn deze workshops interessant voor u en uw vereniging?
  - De thema’s sluiten aan bij de beleving en behoefte van verenigingsbesturen;
  - U deelt en leert van ervaringen van andere verenigingen;
  - De workshops worden gegeven door ervaren trainers die affiniteit hebben met het verenigingsleven;
  - Het betreft actieve bijeenkomsten, waarin u als deelnemer uw inzichten en vaardigheden kunt verbeteren ter bevordering van de bestuurskracht van uw vereniging.

  Wilt u meer weten over de inhoud van de workshops, data en locaties? Ga dan naar www.hklimburg.nl/motievolkscultuur. Hier kunt u zich ook aanmelden voor de workshops.
 • 24 november 2014 Passiespelen 2015 zoekt muzikanten voor orkest en blazersensemble
  Al maanden wordt achter de schermen hard gewerkt aan de voorbereiding voor de Passiespelen Tegelen in 2015, waarvan…
  Al maanden wordt achter de schermen hard gewerkt aan de voorbereiding voor de Passiespelen Tegelen in 2015, waarvan op 10 mei 2015 de première plaatsvindt. Sinds de editie van de Passiespelen 2010 is 'muziek' een belangrijk element in de voorstelling. In 2015 des te meer. Dan zullen - naast orkest (op band) en koor - ook solozang en livemuziek (blazers) nieuwe elementen vormen in de voorstelling.
   
  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) en het Huis voor de Kunsten Limburg zijn benaderd door de organisatie van Passiespelen 2015 om gezamenlijk muzikanten te werven voor het orkest en voor het blazersensemble.
   
  Het orkest - bestaande uit circa 50 muzikanten: blazers, strijkers en slagwerkers - speelt de nieuwe muziekwerken, die Nard Reijnders speciaal voor deze editie van de Passiespelen componeert. De orkestklank zal symfonisch groots zijn, divers van klankkleur, zowel klassiek als volks van karakter met hier en daar avantgardistische ritmes en samenklanken, waardig aan de allure van de productie in totaliteit en passend binnen de omgeving van openluchttheater de Doolhof. Ga voor meer informatie over de Passiespelen 2015 naar www.passiespelen.nl.
   
  Nard Reijnders is tevens de dirigent van dit ad-hoc orkest. Er wordt drie à vier keer gerepeteerd - incl. een zaterdag met twee repetitiesessies - en vervolgens wordt op één dag alle muziek opgenomen. De bandopname wordt gedurende alle (25) voorstellingen van de Passiespelen gebruikt.
   
  Daarnaast componeert Nard Reijnders voor het kleine blazersensemble nieuwe muziek voor een drietal scènes. Deze muziek wordt door de muzikanten live uitgevoerd. Dat betekent dat muzikanten tevens, naast het instuderen van de muziek onder leiding van Nard Reijnders, enkele keren mee repeteren met de acteurs in full-cast repetities en tijdens een viertal doorlopen in de eindfase (waarbij inbegrepen technische doorloop/pré-generale en generale). Er wordt gestreefd naar een dubbele bezetting, zodat afwisseling tijdens de 25 voorstellingen mogelijk is. 

  Data:
  - Repetitie: maandag 23 februari 2015 (19.30-22.00 uur)
  - Repetitie: woensdag 25 februari 2015 (19.30-22.00 uur)
  - Repetitie: zaterdag 28 februari 2015 (10.00-15.30 uur incl. lunchpauze)
  - Repetitie: maandag 2 maart 2015 (19.30-22.00 uur)
  - Repetitie: woensdag 4 maart 2015 (19.30-22.00 uur)
  - Opname: zaterdag 7 maart (10.00-15.30 uur)
   
  Repetitielocatie: Cultureel Centrum De Haandert, Haandertstraat 6-8, 5932CN Tegelen
   
  Met de muzikanten van het blazersensemble worden voor het instuderen van de muziek aparte repetitieafspraken gemaakt.
   
  Speelniveau: Aangezien de diverse werken op zeer korte termijn worden ingestudeerd, worden uitsluitend meer ervaren muzikanten (D-examen niveau) gevraagd te reageren. 
   
  Auditie: Afhankelijk van het aantal aanmeldingen vindt mogelijk, op nader te bepalen data begin januari 2015, een auditieronde plaats.
   
  Vergoeding: De deelnemende muzikanten ontvangen reiskostenvergoeding (kilometervergoeding). Tijdens de repetitiedagen wordt je voorzien van een hapje en een drankje. Verder krijgt iedere muzikant twee gratis entreekaartjes voor een van de voorstellingen en een programmaboekje met cd van de Passiespelen.
   
  Aanmelden: Wil je deel uitmaken van dit bijzondere evenement? Schrijf je dan snel in! Dit kan door je naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, mailadres, instrument en speelniveau te mailen aan bthomissen@hklimburg.nl. Vermeld tevens - indien van toepassing - van welke vereniging je lid bent. De inschrijftermijn sluit op 12 december a.s.
   
  Heb je vragen? Neem dan contact op met Bas Thomissen via bthomissen@hklimburg.nl of 0475 399 264.
 • 24 november 2014 Een muziekproject in beeld
  De samenwerkende muziekverenigingen en de basisschool van Montfort, deeluitmakend van de gemeente Roerdalen hebben…
  De samenwerkende muziekverenigingen en de basisschool van Montfort, deeluitmakend van de gemeente Roerdalen hebben een promotiefilmpje gemaakt van hun project Muzikidz. Via bijgevoegd filmpje ziet u een voorbeeld van aanpak van muzieklessen in de basisschool. http://www.vriendenkringmontfort.nl/video/MuziKidz%20Youtube.mp4 
 • 22 oktober 2014 Presentatie jubileumboek 'Limburg in beeld: Harmonie- en fanfareorkesten'
  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) bestaat dit jaar 75 jaar. Om dit te vieren is het LBM jubileumboek…
  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) bestaat dit jaar 75 jaar. Om dit te vieren is het LBM jubileumboek verschenen. Het eerste exemplaar is tijdens de LBM Concertconcoursen op 12 oktober overhandigd aan Theo Bovens, Gouverneur van de Provincie Limburg en tevens beschermheer van de LBM.
   
  Het jubileumboek Limburg in beeld: Harmonie- en fanfareorkesten geeft in woord, beeld én geluid een swingend, gepassioneerd en dynamisch beeld van de Limburgse blaasmuziek. Met meer dan 300 foto’s, ingezonden door de vele enthousiaste leden van de talrijke blaasverenigingen die Limburg rijk is. Interviews met verschillende personen uit de Limburgse (blaas)muziekwereld en quotes van bekende Nederlanders, onder wie Hare Majesteit de Koningin, maken dat u met deze fraaie uitgave een boek in handen hebt, dat op een zeer actuele en onderscheidende wijze laat zien en horen hoeveel plezier muziek kan brengen, hoe belangrijk muziek is voor de creatieve en emotionele ontwikkeling van kinderen en welke rol muziek speelt in de hedendaagse Limburgse (volks)cultuur.

  Limburg in beeld: Harmonie- en fanfareorkesten is gemaakt dóór en vóór muzikanten uit de vele blaasmuziekverenigingen die Limburg rijk is. Het boek is te koop voor € 9,95 in iedere boekhandel in Nederland. Het ideale cadeau voor de komende feestdagen!
   
  Titel: Limburg in beeld: harmonie- en fanfareorkesten
  Verkoopprijs: € 9,95
  ISBN: 9789085163824
  (genaaid en gebonden, 192 pagina’s, full colour)  lees meer…
 • 21 oktober 2014 Investeer in de toekomst, investeer in muziekles op de basisschool!
  Wetenschappelijk onderzoek toont nut van muziekonderwijs op de basisschool aan

  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen…
  Wetenschappelijk onderzoek toont nut van muziekonderwijs op de basisschool aan

  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) heeft UniPartners Maastricht (gelieerd aan de Universiteit Maastricht) onderzoek laten doen naar de positieve effecten van muziekonderwijs op onze maatschappij. Hierbij is gekeken naar de positieve invloed van muziekles op de basisschool op de cognitieve ontwikkeling, plasticiteit in het brein, sociale en persoonlijke ontwikkeling, motorische ontwikkeling en de voordelen voor de maatschappij en het bedrijfsleven. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het rapport: “Een wetenschappelijk overzicht: Positieve effecten van muziekonderwijs op de samenleving en bedrijven”. Het onderzoek, dat tevens in een factsheet is samengevat, is uitgevoerd door Marleen van Tetering en Leonie Wassink. Conclusie van het onderzoek is dat goed en frequent muziekonderwijs op de basisschool zeer belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind. Daarnaast dragen de positieve effecten van muziekonderwijs bij aan een goede ontwikkeling van competenties waarvan de maatschappij en het bedrijfsleven uiteindelijk profiteren. Ondanks deze bevindingen staat muziekonderwijs vaak laag op de prioriteitenlijst van basisscholen.

  lees meer…
meer nieuws…
prikbord
Wilt u een activiteit van uw muziekvereniging aankondigen op deze website? Of wilt u een oproepje plaatsen op het prikbord? Stuur uw bericht dan o.v.v. 'agenda' of 'prikbord' naar shoeymakers@hklimburg.nl.  
04-12-2014 14:55,

Semper Avanti zoekt nieuwe dirigent

Muziekvereniging Semper Avanti in Grashoek - een kleine gemeenschap aan de rand van de Peel, opgericht…
Muziekvereniging Semper Avanti in Grashoek - een kleine gemeenschap aan de rand van de Peel, opgericht in 1953 - bestaat uit een fanfareorkest en een drumband.
 
Ons fanfareorkest bestaat uit ca. 25 enthousiaste leden hiervan is een groot deel jeugd en speelt een gevarieerd en eigentijds repertoire. De fanfare repeteert op maandagavond van 19.30 tot 22.00 uur in Grashoek en komt uit in de 4e divisie.
 
Voor ons fanfareorkest zijn wij op zoek naar een dirigent (m/v)
 
Wij zoeken:
Een enthousiaste dirigent(e), die affiniteit heeft met de jeugd en in staat is het orkest te laten groeien in kwaliteit en bruist van nieuwe ideeën. De dirigent(e) beschikt bij voorkeur over een afgeronde directieopleiding HaFaBra, of studerende hiervoor, goede communicatieve vaardigheden, gevoel voor het verenigingsleven en aandacht voor de balans tussen muzikale ambities en ontspanning.
 
Sollicitatie:
Bent u die enthousiaste dirigent(e) naar wie wij op zoek zijn? Stuur dan voor 1 januari 2015 uw sollicitatiebrief met cv naar het secretariaat: Semper Avanti t.a.v. Louis Dambacher, Marisstraat 30, 5985 PS Grashoek of info@semper-avanti.nl. Een proefdirectie maakt onderdeel uit van de sollicitatieprocedure.
 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Louis Dambacher secretaris via 06 10521727 of via bovengenoemd mailadres.
20-11-2014 10:41,

Harmonie Les Amis Reunis Nieuwstadt zoekt dirigent

Als opvolging van onze huidige dirigent, zijn wij op zoek naar een dirigent voor onze harmonie.… Als opvolging van onze huidige dirigent, zijn wij op zoek naar een dirigent voor onze harmonie.
 
Het uitgangspunt van onze vereniging is het vasthouden van ons huidige niveau en waar mogelijk te verbeteren.
 
Repetitie is op de dinsdagavond van 19.30 uur tot 21.45 uur.
 
Voor informatie kunt u contact opnemen met onze voorzitter via 06 10294042 of l.willms@ziggo.nl.
18-11-2014 12:13,

Peeltoernooi 2015

Graag nodigen wij u uit tot het deelnemen aan het 49e Peeltoernooi, dat plaatsvindt op 20-21 en 27-28… Graag nodigen wij u uit tot het deelnemen aan het 49e Peeltoernooi, dat plaatsvindt op 20-21 en 27-28 juni 2015, wederom in onze vaste toernooiaccommodatie,  Zalencentrum d’n Binger te Meijel, dit jaar met medewerking van fanfare St. Cecilia Milheeze.

Ook voor dit 49e Peeltoernooi heeft het stichtingsbestuur wederom een zeer deskundige jury aangetrokken. Slagwerkorkesten worden beoordeeld door de heer Rob Janssen, terwijl de beoordeling van de HaFaBra-orkesten geschiedt door de heer Alex Schillings.

Toernooidata:
- Zaterdag 20 juni: Slagwerk (gehele dag)
- Zondag 21 juni: HaFaBra (gehele dag)
- Zaterdag 27 juni: Slagwerk (1e dagdeel)
- Zaterdag 27 juni: HaFaBra (2e dagdeel)
- Zondag 28 juni: HaFaBra (gehele dag)
 
Inschrijvingen moeten uiterlijk 1 februari 2015 bij het secretariaat binnen zijn. Aangegeven voorkeuren met betrekking tot data en tijdstip van optredens worden zoveel mogelijk gehonoreerd. Inschrijvingen en voorkeuren worden behandeld aan de hand van het tijdstip van binnenkomst van de aanmelding. De kans dat voorkeuren kunnen worden gehonoreerd is uiteraard groter naarmate de inschrijving eerder wordt gedaan.
 
Betaling inschrijfgelden:
Gelijktijdig met het inzenden van uw inschrijfformulier dient ook:
a. Het inschrijfgeld à € 100,- per deelnemend orkest  en
b. Een waarborgsom à € 200,- per deelnemend orkest
voldaan te zijn door overboeking op IBAN NL53 RABO 0102 5915 39 t.n.v. Stichting Peeltoernooi onder vermelding van uw verenigingsnaam, postcode en plaats.
 
- Na daadwerkelijke deelname conform de reglementen wordt de waarborgsom terug betaald.
- Bij een geldige afmelding tot deelname voor 1 mei 2015 wordt de waarborgsom ook terug betaald.
- Bij afmelding tot deelname na 1 mei 2015 wordt de waarborgsom niet terugbetaald.
- Het reeds betaalde inschrijfgeld vervalt bij elke afmelding aan de stichting.
 
Muziekwerken en beoordeling:
Met betrekking tot de uit te voeren muziekwerken en de beoordeling kan verwezen worden naar het reglement zoals geplaatst op de website van het peeltoernooi.
 
Overige aandachtspunten:
- Het toernooi is gratis toegankelijk voor muzikanten, publiek en supporters.
- De inspeelruimte is evenals de instrumentenruimten inpandig aan de concertzaal.
- Na afloop van elk optreden wordt de dirigent in de gelegenheid gesteld een mondelinge toelichting te krijgen op de beoordeling door jury.
- Elk optreden wordt door de jury beoordeeld aan de hand van de criteria die gelden voor de muziekconcoursen. Van elk optreden wordt een kwalificatie bekend gemaakt: dit kan zijn: voldoende, voldoende tot ruim voldoende, ruim voldoende, ruim voldoende tot goed, goed, goed tot zeer goed, zeer goed.
 
Inschrijven:
Ook dit jaar kan ingeschreven worden via de www.peeltoernooi.nl. Hier vindt u in het menu aan de linkerzijde de knop ‘inschrijven’ welke u brengt bij een digitaal inschrijfformulier. Dit formulier kunt u digitaal inzenden. U ontvangt dan een bevestiging van uw inschrijving. Medio februari 2015 zal de concept-tijdsindeling aan u worden verzonden, tegelijkertijd met het verzoek om opgave van het programma. Vervolgens ontvangt u eind mei/begin juni het programmaboekje.
20-10-2014 13:15,

Uitnodiging Muziekfestival Jeugdorkesten

Harmonie St. Caecilia Hoensbroek heeft net als vele andere verenigingen de laatste decennia veel geïnvesteerd… Harmonie St. Caecilia Hoensbroek heeft net als vele andere verenigingen de laatste decennia veel geïnvesteerd in de jeugd en de jeugdopleidingen. Dit is nu terug te vinden in de opbouw van de vereniging. Met in totaal ca. 140 leden heeft de vereniging naast het harmonieorkest ook een volwaardige drumband en jeugdorkest. De helft van de leden is jonger dan 20 jaar.
 
Ook ons jaarlijks terugkerend Jeugdorkestenfestival past in deze opzet. Zondag 29 maart 2015 organiseert Harmonie St. Caecilia, voor de negentiende keer alweer, haar jaarlijks terugkerend evenement waaraan Jeugdorkesten van binnen en buiten de regio deelnemen.
 
Gezien het niveau van het Festival en het aantal verenigingen die dit Festival vast op hun agenda hebben staan, kan Harmonie St. Caecilia zich verheugen op een grote  belangstelling.
 
De Harmonie houdt dit Festival in een magnifieke locatie, de concertzaal van de Muziekschool Hoensbroek, naar ontwerp van de bekende dirigent en musicus Piet Stalmeier. Indien u wilt zal een vakkundige jury uw orkest beoordelen. In het juryrapport worden een aantal aandachtspunten geformuleerd die een positieve bijdrage zijn in ook uw streven naar kwaliteitsverbetering van het orkest. Het festival is geen wedstrijd er worden geen punten en kwalificaties gegeven. Het biedt jeugdorkesten een interessant podium zich te kunnen presenteren. 
 
Voor de organisatie is het van belang uw aanmelding voor 1 maart 2015 te ontvangen. In principe begint het Festival op zondag 29 maart om 10.00 uur en eindigt om 18.00 uur, natuurlijk alles afhankelijk van de grootte van de deelname. De totale tijdsduur per vereniging is gesteld op 30 minuten.
 
Klik hier voor het inschrijfformulier Muziekfestival voor Jeugdorkesten 2015. Indien u dit wenst kunt u gebruik maken van het groot slagwerk van onze harmonie.

Na ontvangst van alle gegevens zal  contact worden opgenomen over de deelname en verdere indeling van de dag.
 
Voor deelname aan het festival vragen wij een bijdrage van € 50,- vooraf over te maken op rekeningnummer 57.72.30.638 van Harmonie St. Caecilia met vermelding van Jeugdorkestenfestival. Gelieve de aanmeldingen d.m.v. bijgaand inschrijfformulier te sturen/te mailen naar onze Festivalcoördinator waar u ook vooraf nog informatie kunt opvragen: Muziekfestival Harmonie St.Caecilia, t.a.v. dhr. J. Gielen, Alofsstraat 17, 6432 GZ Hoensbroek, j.gielen@home.nl, 06 43581008. 
07-05-2014 14:20,

Tegels Symfonie Orkest zoekt nieuwe muzikanten

Het meer dan 103-jarige Tegels Symfonie Orkest bestaat uit een groep enthousiaste muzikanten, oud en…
Het meer dan 103-jarige Tegels Symfonie Orkest bestaat uit een groep enthousiaste muzikanten, oud en jong, die hun hart hebben verpand aan het maken van klassieke muziek. We streven een hoog muzikaal niveau na, maar vinden een leuke onderlinge sfeer ook zeker belangrijk. We zijn een orkest met leden uit de hele regio: niet alleen uit Tegelen, maar ook uit Venlo, Belfeld, regio Horst, Venray, Roermond en zelfs uit België zijn leden afkomstig. We zijn dan ook inmiddels een regionaal orkest. 
 
Zoals voor bijna elk amateurgezelschap geldt, merken ook wij, dat het belangrijk is voortdurend aandacht te hebben voor versterking van ons orkest. Op dit moment hebben wij plaats voor:
- Klarinet
- Hoorn
- Hobo
- Fagotten
- Trompetten
- Schuiftrombones  
- Slagwerk
- Strijkers (cello, contrabas, altviool en viool)
- Bestuursleden.

We repeteren op dinsdagavond van 20.00 tot 22.30 uur in cultureel centrum de Haandert in Tegelen, onder leiding van onze professionele dirigent Luis Andrade.
 
Behalve koorbegeleidingen, hebben we vooral ook een interessant eigen programma, variërend van symfonische muziek, kamermuziek, blazers- en strijkerensembles, tot meer moderne producties, zoals recent de musical Anatevka.
 
Ga voor meer informatie naar www.tegelssymphonieorkest.nl.

Mocht je interesse hebben om onze enthousiaste muzikantengroep te komen versterken, kom dan naar een van onze repetitieavonden, je kunt altijd een keer mee komen spelen om sfeer te proeven. Je bent van harte welkom!

Voor meer informatie kun je ook bellen of mailen met:
- Wil Jentjens (voorzitter), t: 077 373 34 97, e: wil.jentjens@ziggo.nl
- Maarten Vossen (bestuurslid), t: 077 373 05 28, e: ac59715@tiscali.nl
- Petra Buskens (lid), t: 077 374 07 23, e: nijskensbuskens@ziggo.nl
meer prikbordberichten…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?