letterkundig centrum limburg

Het Letterkundig Centrum Limburg (LCL) richt zich al vanaf 1981 op het bevorderen van literatuur van hoogstaande kwaliteit in de provincie Limburg. Het gaat hierbij om literatuur in het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN), geschreven door personen afkomstig uit of woonachtig in Limburg. Het LCL streeft ernaar om haar passie voor literatuur over te brengen op het publiek. Bijvoorbeeld door het geven van opdrachten aan auteurs, het uitgeven of doen uitgeven van speciale boekuitgaven, het (mede)organiseren van literaire activiteiten, de financiële ondersteuning van letterkundige activiteiten, de ontwikkeling van schoolprojecten, het onderhouden van een interactieve website voor jonge dichters (www.youngpoets.nl) en het promoten van de Limburgse literatuur via haar website.  
lcl_foto_peter_drehmanns
agenda
 • 17 april 2014 - 06 juni 2014 Aan de rand van het plateau - 7 muren en 1 gedicht
  U bent van harte uitgenodigd om te kijken, te lezen, te luisteren en te dansen op het Van Eyck lentefeest en de…

  U bent van harte uitgenodigd om te kijken, te lezen, te luisteren en te dansen op het Van Eyck lentefeest en de opening van de tentoonstelling 'Aan de rand van het plateau - 7 muren en 1 gedicht'.

  Een van de gedichten die Erik Lindner schreef tijdens zijn verblijf als poet-in-residence op de Van Eyck is het uitgangspunt voor muurschilderingen en -werken van: Aukje Koks, Gijs Frieling & Job Wouters, Kim Habers, Michiel Schuurman, Peter Vos, Stephan Keppel. De tentoonstelling is een hommage aan de verscheidenheid van de kunst, de poëzie, de potentie van de muur, een welkom voor de nieuwe deelnemers en bovenal een feest voor iedereen.

  Opening: 17 april 17.00 tot 19.30 uur, met vanaf 17.45 uur muziek van KRAAI - jazz, electronics en audio visuals
  Tentoonstelling: 18 april t/m 6 juni 2014, op maandag t/m vrijdag van 9.00-18.00 uur
   


  Lees meer
 • 17 april 2014 19:30 - 21:00 Boekpresentatie Gods Geschenk - Govert Derix
  Op 17 april vindt bij Boekhandel Dominicanen de boekpresentatie plaats van het nieuwe boek van Govert Derix: 'Gods…

  Op 17 april vindt bij Boekhandel Dominicanen de boekpresentatie plaats van het nieuwe boek van Govert Derix: 'Gods Geschenk'. De eerste exemplaren worden overhandigd aan Hans Martin Don, directeur Leger des Heils regio zuid en Wim Weijnen, directeur Limburgse Werkgevers Vereniging. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Eva Jagielska.

  Over 'Gods Geschenk': Wanneer topeconome Claudia Nathan de Nobelprijs voor de Economie wint, beloont ze zichzelf met een pelgrimage naar Santiago de Compostela. Lopend komt ze tot het inzicht dat ze een daad moet stellen en geeft de diamant die ze van haar vader, de beroemde dirigent George Nathan, heeft geërfd, aan een bedelares. Het wordt wereldnieuws en misschien zelfs het begin van een nieuwe economische orde. Maar de machtigen der aarde hebben een en ander voorzien en een sluipmoordenaar ingehuurd.

  Govert Derix is schrijver, filosoof, adviseur, tekstschrijver, spreker, dagvoorzitter, columnist en docent. Schrijver van de romans 'Sterrenmoord' en 'De wereldomwandelaar'. Hij publiceerde meer dan twintig boeken over nieuwe manieren van werken, architectuur, gebiedsontwikkeling, zorg, cultuurfilosofie en andere onderwerpen.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen, Maastricht
  Entree: gratis
   


  Lees meer
 • 22 april 2014 20:00 - 22:00 Voorronde Write Now! in Maastricht
  De voorronde van Write Now! Maastricht vindt plaats in Centre Ceramique op 22 april 2014. Literair talent uit…
  De voorronde van Write Now! Maastricht vindt plaats in Centre Ceramique op 22 april 2014. Literair talent uit heel Limburg kan zich nog tot en met 31 maart 2014 inschrijven door een tekst op te sturen via de website van Write Now!.
   
  Write Now! is de belangrijkste schrijfwedstrijd voor jongeren van 15 tot en met 24 jaar in het Nederlandse taalgebied. Naast de voorronde in Maastricht zijn er tien andere voorronden in Nederland, België en Suriname. Alle winnaars van de voorronden gaan door naar de landelijke finale in Rotterdam op 21 en 22 juni 2014.
   
  Alle deelnemers uit Limburg worden uitgenodigd voor de voorronde in Maastricht. De prijsuitreiking duurt van 20.00 tot 21.00. Voorafgaand aan de voorronde geeft Charlotte van Zanten een schrijfworkshop. Jeroen Kant zorgt voor muziek tijdens de avond en de presentatie is in handen van Elfie Tromp. Aan het eind van de avond maakt juryvoorzitter Ellen Deckwitz bekend wie doorgaat naar de landelijke finale op 21 en 22 juni. Denk je dat jij het literaire talent van morgen bent? Stuur dan je tekst uiterlijk 31 maart op via de website van Write Now!.

  Charlotte van Zanten owerd geboren in Rotterdam. Ze studeerde Literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. In haar laatste studiejaar vertrok ze voor een minor Japanse taal&cultuur met Keio University naar Tokio. Wat begon als een zes maanden durende uitwisseling resulteerde in een periode van bijna drie jaar. Wonend in Tokio groeide haar liefde voor Japanse kunst en cultuur en mondde uit in haar debuutroman Tokyo Ohayo! (2012) Momenteel werkt ze aan een tweede fictieroman.  

  Muziek tijdens de voorronde is van Jeroen Kant (1982). Jeroen Kant zingt Nederlandstalige liedjes en gedichten vol liefde, humor en zelfspot. In 2009 bracht hij zijn eerste studioalbum ‘t Komt wel goed uit. In 2011 verscheen zijn tweede album Goud of op je bek gaan. Ook won hij dat jaar de publieksprijs van De Grote Prijs Van Nederland. Jeroens derde studioalbum De Lafaard Kapitein is de eerste release op zijn eigen platenlabel Bastaard Platen. In 2013 was hij een zomer lang te zien in het tv-programma De Beste singer-songwriter van Nederland.

  De presentatie van de voorronde is in handen van Elfie Tromp. Elfie Tromp studeerde af als toneelschrijver aan de opleiding Writing for Perfomance in 2009 en bracht twee succesvolle kinderboeken en een bundel met theaterscènes uit. In 2013 debuteerde Elfie met haar roman Goeroe. Hierin sleept ze de lezer met humor en scherpe observaties mee in een wereld van bedompte sporthallen, spirituele sterren en bovenal: de wereld van een meisje dat hopeloos op zoek is naar een zinvol leven. Met haar eigenzinnige kijk en verrassend taalgebruik creëert ze een uniek verhaal en zorgt daarmee voor een indrukwekkende performance.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht.


  Lees meer
 • 23 april 2014 19:30 - 21:30 Vertalersgeluk: 3 vertalers over hun moeilijke maar ook zo boeiende vak
  Op 23 april vertellen drie vertalers van boeken die op de shortlist van de Europese Literatuurprijs 2014 staan,…
  Op 23 april vertellen drie vertalers van boeken die op de shortlist van de Europese Literatuurprijs 2014 staan, in BiblioNova in Sittard over hun werk. Interviewer is Adri Gorissen. Uiteraard is er ook gelegenheid tot het stellen van vragen. 

  De aanwezige vertalers zijn:
  - Elly Schippers; zij vertaalde 'Fuck America' van Edgar Hilsenrath uit het Duits
  - Karol Lesman; hij vertaalde 'Bleke Niko' van Tomek Trysna uit het Pools
  - Manon Smits; zij vertaalde 'Zeven minuten na middernacht' van Patrick Ness uit het Engels
   
  Saai, het vertalerswerk? Nee, zo zal tijdens de Vertalersgeluktournee blijken! Het zoeken naar woorden, het schuiven met zinsdelen, het sleutelen aan woordsoorten; kortom, het eindeloos spelen met taal om zo opnieuw de wereld te verwoorden die de schrijver in zijn eigen taal voor de lezers wil doen leven. Zoiets wordt nooit routine, vinden de vertalers.

  De Europese Literatuurprijs 2014 is bedoeld voor een vertaald boek (vanuit een Europese taal). Het bijzondere van deze prijs is dat niet alleen de schrijverm maar ook de vertaler een prijs ontvangt. Onder de naam 'Vertalersgeluk' maken de literair vertalers van de op de shortlist staande vijf belangrijke Europese romans een tournee door Nederland. Ze vertellen wat hun veelzijdige en vaak onzichtbare werk zo moeilijk, maar vooral ook zo mooi maakt.
   
  Tijd: 19.30-21.30 uur
  Locatie: BiblioNova, Broeksittarderweg 1, Sittard
  Entree: gratis
   
  Aanmelden kan via klantenservice@biblionova.nl, t: 046 451 03 03 of via Boekhandel Krings, Brandstraat 23, t: 046 452 81 00.


  Lees meer
 • 23 april 2014 20:00 - 22:00 Cultureel Café Weert komt met het nieuwe initiatief ‘Doolhofmeesters’, verkenningen rondom de psyche van de mens
  Niets zo interessant, maar ook ingewikkeld als de menselijke geest en daar wil Cultureel Café Weert graag het…
  Niets zo interessant, maar ook ingewikkeld als de menselijke geest en daar wil Cultureel Café Weert graag het licht op zetten. De literatuur en de kunsten zijn bij uitstek instrumenten tot nadere verklaringen en muziek een gevoelsinstrument waar iedereen vibratie aan beleeft.
   
  Op woensdag 23 april vangt Cultureel Café Weert aan met een ruimere blik op de capaciteit van ons brein. U bent van harte uitgenodigd in Stadscafé Du Commerce om 20.00 uur. 

  Programma:
  - Ricardo Frederiks, jeugdstadsdichter van Heerlen  en auteur van ‘Een te grote pot voor een kleine Asperger’ zal deze vorm van autisme nader toelichten.
  - Bonnie Wijnen, auteur van  ‘Watertrappelen, ik worstel en kom boven’ weet inmiddels angststoornissen aardig te plaatsen. Zij vertelt over haar eigen ervaringen hiermee.

  Ook treedt singersongwriter Stijn Charpentier, een zanger met een akoestische gitaar, op. Het klassieke beeld van een man die op een creatieve manier zijn verhaal kwijt moet en dit verpakt in een liedje. Het kan gaan over de tocht van een vluchteling of de behoefte aan een verkoelende regenbui. Soms is het rustig, vaak energiek maar het is vooral de waarde van het verhaal dat wordt verteld.

  Ook de schrijvers Piet Poell en Paul Sterk zullen hun vonkje bijdragen.
  Presentatie: Anki Raemaekers.

  Toegang: gratis 
 • 24 april 2014 19:30 - 21:00 Hans Kanters over ‘Gedane zaken, de ondergang van de Sphinx’
  Op 24 april om 19.30 uur wordt Hans Kanters, schrijver van het boek 'Gedane zaken, de ondergang van de Sphinx',…
  Op 24 april om 19.30 uur wordt Hans Kanters, schrijver van het boek 'Gedane zaken, de ondergang van de Sphinx', bij Boekhandel Dominicanen geïnterviewd door uitgever Paul Weelen.

  Over 'Gedane zaken, de ondergang van de Sphinx': Voor het eerst vertelt een betrokken insider over de gebeurtenissen die hebben geleid tot de ondergang van Sphinx in Maastricht en het verdwijnen van de pottemennekes. Het boek vertelt het verhaal van binnenuit. Hans Kanters, van 1986 tot 1998 directeur van onder meer de divisies Tegels en Sanitair van het legendarische Maastrichtse bedrijf, toont hoe een falend  management in de jaren "dat het allemaal niet op kon" door mismanagement, spilzucht en vriendjespolitiek de traditionele keramische industrie in de Limburgse hoofdstad langzaam maar zeker naar de ondergang leidde.

  Hans Kanters (Rotterdam, 1940) studeerde rechten in Leiden en begon al vroeg met schrijven. Hij had ook aanvankelijk succes en debuteerde in 1957 met gedichten in De Tijd. In 1958 ontving hij de jeugdpoëzieprijs van de stad Rotterdam. Hij woonde enkele jaren in Engeland, Frankrijk en de Verenigde Staten en was laatstelijk directeur bij de N.V. Koninklijke Sphinx. Tegenwoordig woont hij in Zuid-Limburg.

  'Gedane zaken', geschreven tijdens zijn herstelperiode na een verblijf in het AZM, is een gepassioneerd verslag van een carrière, hilarisch, met opgekropte razernij en een dosis gif.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen, Maastricht
  Entree: gratis


  Lees meer
 • 25 april 2014 16:00 - 18:30 Ga op visite in de Salon
  Op 25 april geeft Hanneke Eggels, ter afsluiting van het 18e cursusseizoen 2013-2014 van Cour de Culture 'Nobelprijswinnaars…
  Op 25 april geeft Hanneke Eggels, ter afsluiting van het 18e cursusseizoen 2013-2014 van Cour de Culture 'Nobelprijswinnaars Literatuur', een lezing die in 1999 werd gehouden in Museum Mesdag in Den Haag bij de tentoonstelling Interieur met dame. 'De salon' gaat over de salons zoals in de boeken van Marcel Proust, 'Pygmalion van Bernard Shaw en de biografie van Thomas Mann gefrequenteerd.

  "Zo op het eerste gezicht waren de salons vooral een merkwaardig, wat frivool cultuurverschijnsel. Kijk je er wat nauwkeuriger naar, dan raak je gefascineerd door het pittoreske geheel van menselijke betrekkingen. De aard ervan laat zich bondig omschrijven: mannen en vrouwen uit de hoogste sociale strata, vertegenwoordigers van de intelligentia, dichters en kunstenaars verzamelden zich op geregelde tijden rond een aantal vaste gastvrouwen om elkaar te ontmoeten in een recreative en galante sfeer. Het doel van de salon was zuiver recreatief: men kwam bij elkaar om in een elegante erudiete sfeer de tijd te passeren. Literatuur nam bij deze tijdspassering een belangrijke plaats in; daarnaast kwamen alle onderwerpen ter sprake die in een bepaalde periode de gemoederen bezighielden. Ook politiek, ook en vooral de betrekkingen tussen de seksen. Zo droeg dit alles bij tot de meningsvorming. Militante positiekeuze en sociaal engagement zouden echter in strijd zijn geweest met de recreatieve opzet van de salons en ongetwijfeld haar einde betekend hebben."

  Na de lezing wordt tijdens een informele nazit het afgelopen cursusseizoen met de gelezen boeken geëvalueerd en het nieuwe leesseizoen ingeluid. Geïntereseerden zijn van harte welkom bij de lezing en de borrel.

  Tijd: 16.00-18.30 uur
  Locatie: Koetshuis, Kasteel Nieuwenbroeck 2, 5954 CL Beesel


  Lees meer
 • 01 mei 2014 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - De kunst van het herinneren; over Marcel Proust
  De grote Franse schrijver Marcel Proust (1871-1922) heeft met zijn magistrale romancyclus 'A la recherche du temps…
  De grote Franse schrijver Marcel Proust (1871-1922) heeft met zijn magistrale romancyclus 'A la recherche du temps perdu' op een briljante wijze vorm gegeven aan zijn herinneringen. René Gabriels, verbonden aan de faculteit Cultuurwetenschappen van de Universiteit Maastricht, zal in zijn lezing aandacht schenken aan de manier waarop Proust zowel de herinneringen aan zijn persoonlijke leven als die aan het tijdsgewricht waarin hij leefde heeft verwerkt. Dat betekent dat hij het niet alleen gaat hebben over de twee belangrijkste zaken in het persoonlijke leven - liefde en dood -, maar ook over de Dreyfus-affaire en de strijd tussen de aristocratie en de bourgeoisie.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)


  Lees meer
 • 07 mei 2014 19:30 - 21:30 Eva Kelder over ‘Het leek stiller dan het was’
  Op woensdagavond 7 mei is Eva Kelder te gast bij BiblioNova Sittard, de kick-off van haar boektournee. April 2014…
  Op woensdagavond 7 mei is Eva Kelder te gast bij BiblioNova Sittard, de kick-off van haar boektournee. April 2014 verscheen haar debuutroman Het leek stiller dan het was. Het boek is positief ontvangen: besproken in de Volkskrant met drie sterren, Favoriet in de Margriet en aangeprezen in het tijdschrift Zin. Belangstellenden zijn van harte welkom en worden uitgenodigd om met de schrijfster in gesprek te gaan.

  Het leek stiller dan het was is een even gevoelig als krachtig debuut over liefde en vriendschap, over loslaten, weggaan en weer terugkeren. Over waarom opgroeien op een eiland even vrij als verstikkend kan voelen, even geborgen als onveilig.

  Over de auteur:
  Eva Kelder (1980) studeerde Engelse Letterkunde en Journalistiek. Tijdens het werken met oud-VS correspondent Charles Groenhuijsen werd ze aangestoken door zijn liefde voor Amerika en reisde voor haar crossmediale project In Search of Americans samen met fotograaf Sabina Theijs door de VS. Met een boek en korte films voor VPRO’s Holland Doc als resultaat. In 2012 debuteerde ze met een kort verhaal in literair tijdschrift Passionate Magazine. Daarna volgden verhalen in literaire tijdschriften als De Revisor en De Gids, en een tweewekelijkse column op AmsterdamFM. Het leek stiller dan het was is Eva Kelders romandebuut en ze werkt momenteel aan een verhalenbundel.
   
  Tijd: 19:30 – 21:30 uur
  Locatie: BiblioNova Sittard, Broeksittarderweg 1 Sittard
  Entree: gratis
  Met boekverkoop
   
  Georganiseerd door Boekhandel Krings in samenwerking met BiblioNova
   
  Aanmelden kan via klantenservice@biblionova.nl, tel. 046-4510303 of via Boekhandel Krings, Brandstraat 23, tel. 046-4528100.
   
 • 15 mei 2014 09:28 - 22:00 Couperus-wandeling Den Haag
  Onder de noemer  'Zo ik iéts ben, ben ik een Hagenaar...' organiseert de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht…
  Onder de noemer  'Zo ik iéts ben, ben ik een Hagenaar...' organiseert de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM) op 15 mei een literaire excursie langs historische Couperuslocaties in Den Haag onder deskundige leiding van neerlandica Jet van Aalst.
                          
  Praktische gegevens:
  - 9.28 uur: vertrek met de trein vanuit Maastricht
  - lunch in Den Haag, Couperus-wandeling en -museum, Indisch eten 
  - circa 22.00 uur: weer terug in Maastricht

  Reis en overige kosten zijn voor eigen rekening. Het maximaal aantal deelnemers is 15. Leden van de VLAM betalen € 7,50 p.p., niet-leden € 10 p.p. Opgeven kan door een mail te sturen naar info@vlammaastricht.nl.


  Lees meer
 • 17 mei 2014 13:30 - 16:00 Boekpresentatie Van Maastricht naar Maluku
  In juli 2012 bezocht Abe Sahetapy met zijn gezin en enkele familieleden vier weken de Molukken. Een reis die bij…
  In juli 2012 bezocht Abe Sahetapy met zijn gezin en enkele familieleden vier weken de Molukken. Een reis die bij hem persoonlijk niet zomaar ergens in zijn agenda stond gepland. Maar uiteindelijk toch plaats vond.

  De drang om terug te gaan naar zijn Molukse roots is bij Sahetapy intens. Verhalen van anderen, die wel naar de Molukken zijn gegaan, zijn niet meer aan hem besteed; nee, hij wil een onderdeel zijn van zijn eigen Molukse verhaal. Een jaar na zijn reis naar de Molukken heeft hij zijn reisverhaal op papier gezet. Niet in een spannende romanvorm, maar in poëzie en dichtvorm; daar waar het gevoel van schrijven het dichtst bij hem ligt verankerd.

  Op 17 mei wordt zijn vierde gedichtenbundel gepresenteerd: 'Van Maastricht naar Maluku, mijn reisverhaal in poëzie en anekdote'. Eerder uitgebrachte gedichtenbundels van Sahetapy waren 'Alnasah, Gambaran' (spiegelbeeld) en 'Eenvoud'. De boekpresentatie wordt omlijst door een gevarieerd programma. met ondermeer de bekende Molukse musici Julya Lo’ko, Maria Lekransy, Rara’Regina (zang) en Victor Lekransy (percussie). Daarnaast worden voordrachten en lezingen gehouden door Emerson Terinathe en Nancy Jouwe. De presentatie is in handen van Nathalie Ventriglia en Stefanie Hehalatu. Na afloop is er gelegenheid om boeken van Sahetapy te kopen en laten signeren.

  Locatie: Centre Céramique. Maastricht
  Entree: gratis


  Lees meer
 • 23 mei 2014 20:00 - 22:00 Avond van de Poëzie in Sittard
  Op vrijdag 23 mei vindt in Poppodium Volt de Avond van de Poëzie plaats met optredens van o.a. Ellen Deckwitz,…
  Op vrijdag 23 mei vindt in Poppodium Volt de Avond van de Poëzie plaats met optredens van o.a. Ellen Deckwitz, Jean Pierre Rawie en Julie Droeghaag, de winnaar van Kunstbende Limburg onderdeel Taal. Belangrijk onderdeel van de avond is de uitreiking van de Fritschy-Stadscultuurprijs Sittard-Geleen 2014 aan dichter Huub Beurskens voor zijn bundel Hotel Eden (Nieuw Amsterdam, 2013). Tijdens de avond zal ook voor de eerste keer een stadsdichter voor Sittard-Geleen bekend gemaakt worden. Jop Ostendorf zorgt voor de muzikale omlijsting.
   
  Georganiseerd door: Stichting MEG, BiblioNova, Ecsplore en Poppodium Volt
   
  Vrijdag 23 mei 2014
  Aanvang 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur
  Locatie: poppodium Volt, Odasingel 88 te Sittard
  Vrij toegankelijk.
   
 • 15 juni 2014 11:00 - 13:30eigen activiteit Nederlands-Duitse misdaadliteratuur op De Meinweg
  Op zondag 15 juni 2014 kunt u in Nationaal Park De Meinweg deelnemen aan een bijzonder smokkelarrangement. Dit…
  Op zondag 15 juni 2014 kunt u in Nationaal Park De Meinweg deelnemen aan een bijzonder smokkelarrangement. Dit arrangement staat in het teken van de Maand van het Spannende Boek en het verschijnen van Over de grens. Een boek met zestien spannende (fictie)verhalen over smokkel in de Nederlands-Duitse grensregio. Verhalen geschreven door veelvuldig onderscheiden auteurs uit beide landen. Vier van hen – Gunter Gerlach, Arnold Küsters, Charles den Tex en Judith Visser – zullen tijdens dit smokkelarrangement een spannend voorproefje geven van hún verhaal.

  Het arrangement start en eindigt bij het Boshotel in Vlodrop. Hier is vanaf 11 uur de ontvangst met koffie en thee, waarbij u meteen al een eerste verhaal te horen krijgt. Aansluitend maakt u o.l.v. een VVV gids een korte wandeling  door de prachtige natuur van De Meinweg. Een  wandeling met verrassende verhalen van de VVV gids over het smokkelverleden van De Meinweg én verhalen van Over de grens, voorgedragen door de auteurs. Tot slot staat in het Boshotel een lunchbuffet voor u klaar. Een afsluiting die eveneens voorzien is van een spannend verhaal. Bovendien krijgt u de gelegenheid om het genoemde boek te kopen en te laten signeren door de auteurs.
   
  Kosten: € 14,50 p.p. (inclusief drank en lunch)
  Duur: 11.00 tot 13.30 uur
  Locatie: Hampshire Boshotel, Boslaan 1, 6063 NN Vlodrop
  Reserveren via: www.webshopvvvmiddenlimburg.nl
  Meer informatie: reservering@vvvmiddenlimburg.nl of T 0475-330289 (ma t/m vr 10.00-17.00 uur)

  Tip:
  15 juni is Vaderdag, geef het smokkelarrangement cadeau!

  Lees meer
 • 12 juli 2014 15:00 - 17:00 Uitreiking eerste Leo Herberghs Poëzieprijs
  Stichting Dichter in Beeld reikt op zaterdag 12 juli 2014 de eerste Leo Herberghs Poëzieprijs uit aan dichter…
  Stichting Dichter in Beeld reikt op zaterdag 12 juli 2014 de eerste Leo Herberghs Poëzieprijs uit aan dichter Kreek Daey Ouwens. Het literaire programma start om 15 uur in Schunck* Heerlen. De Leo Herberghs Poëzieprijs wordt vanaf 2014 vijfmaal jaarlijks uitgereikt. De winnende dichter ontvangt E 750,- en schrijft een kort gedicht dat door stichting Dichter in Beeld wordt uitgevoerd in hout en geplaatst in het Limburgs landschap. De prijs is mogelijk
  gemaakt door een schenking van dichter Leo en zijn partner Cis Herberghs.

  Programma uitreiking eerste Leo Herberghs Poëzieprijs
  De uitreiking van de eerste Leo Herberghs Poëzieprijs vindt plaats op zaterdag 12 juli vanaf 15 uur. De locatie is het filmhuis op de 5e etage van Schunck*, Bongerd 18 in Heerlen. Het literaire programma is (onder voorbehoud):
   
  15.00 uur: ontvangst met koffie/thee/fris
  15.30 uur: Start literair programma:
  - welkom
  - toelichting door Gert Boonekamp, voorzitter jury van de Leo Herberghs Poëzieprijs
  - voordracht van de winnende dichter Kreek Daey Ouwens
  - korte lezing over het werk van Leo Herberghs door Neerlandicus Ben van Melick
  17.00 uur: Einde

  Winnaar Kreek Daey Ouwens
  De Leo Herberghs Poëzieprijs 2014 is gewonnen door dichter Kreek Daey Ouwens (Lindenheuvel (Sittard-Geleen), 1942). Haar uitgever Querido schrijft over haar:
  “Kreek Daey Ouwens (Lindenheuvel, 1942) schrijft sinds 1986 gedichten, toneel en proza. Ze publiceert regelmatig in literaire tijdschriften als Hollands Maandblad, De Gids, De Revisor en Tirade. Ze debuteerde in 1991 met Stokkevingers, een bundel verhalen en gedichten. In de verhalenbundel Tegen de kippen en de haan (1995) en in haar prozagedicht Kinderbed (2003) mengt ze kinderherinneringen en gevoelens van rouw op een subtiele manier tot een ontroerend geheel.“Haar meest recente dichtbundel is ‘De achterkant’ (2009).
  (bron: www.querido.nl) Tijdens de uitreiking van de Leo Herberghs Poëzieprijs 2014 zal de juryvoorzitter de keuze voor Kreek Daey Ouwens toelichten.

  Winnend gedicht in Limburgs landschap
  De winnaar van de Leo Herberghs Poëzieprijs schrijft een kort gedicht van minimaal 70 en maximaal 100 letters. Letterhouwer Tycho Flore kapt het gedicht in een gerooide boomstam. Stichting Dichter in Beeld plaatst deze poëtische boomstam in het Limburgs landschap. De vijf poëtische boomstammen die door de uitreiking van de poëzieprijs ontstaan, vormen samen een wandelroute in het Limburgs landschap.

  Lees meer
meer items…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?