letterkundig centrum limburg

Het Letterkundig Centrum Limburg (LCL) richt zich al vanaf 1981 op het bevorderen van literatuur van hoogstaande kwaliteit in de provincie Limburg. Het gaat hierbij om literatuur in het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN), geschreven door personen afkomstig uit of woonachtig in Limburg. Het LCL streeft ernaar om haar passie voor literatuur over te brengen op het publiek. Bijvoorbeeld door het geven van opdrachten aan auteurs, het uitgeven of doen uitgeven van speciale boekuitgaven, het (mede)organiseren van literaire activiteiten, de financiële ondersteuning van letterkundige activiteiten, de ontwikkeling van schoolprojecten, het onderhouden van een interactieve website voor jonge dichters (www.youngpoets.nl) en het promoten van de Limburgse literatuur via haar website.  
lcl_foto_peter_drehmanns
agenda
 • 05 maart 2015 12:30 - 13:30 25 jaar Letters bij de lunch - Lou Spronck over Emile Seipgens en Ad Kolle over Fernando Pessoa
  Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van VLAM én het programma Letters bij de lunch, vindt  op 5 maart een…
  Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van VLAM én het programma Letters bij de lunch, vindt  op 5 maart een speciale editie plaats. We vieren dit heuglijke feit met twee sprekers die het vaakst te gast geweest zijn in de afgelopen jaren. Zij geven twee boeiende lezingen over een schrijver van dichtbij en een van ver weg. 

  De neerlandicus Lou Spronck verzorgt een korte inleiding over de Roermondse auteur Emile Seipgens (1837-1896), die vooral bekend werd door zijn komieke opera Schinderhannes (ook in onze tijd nog geregeld opgevoerd) en de novelle De kapelaan van Bardelo (wiens priesterschap schipbreuk leidt als de twijfel toeslaat). In zijn schetsen en verhalen, die getuigen van een scherp en kritisch waarnemingsvermogen, is de invloed van het naturalisme duidelijk merkbaar. Enkel maar amusant is de luchtige vertelling uit de bundel Een wilde-rozenkrans, die zo begint: ‘Loverum is een tamelijk groot, lang dorp, dat uit een enkele rij huizen bestaat, die zich langs de Maas uitstrekt.’ Is dat niet Sint-Pieter? Seipgens beschrijft ‘Hoe er van Maaszicht een kloosterke werd’ en wat daarna voor de inwoners van Loverum volgde aan voor- en tegenspoed. 
   
  De neerlandicus Ad Kolle neemt de beroemde Portugese schrijver Pessoa voor zijn rekening. Fernando Pessoa (1888-1935) geboren te Lissabon geldt als de belangrijkste Portugese dichter van de twintigste eeuw. Zijn oeuvre bevat gedichten van door hem geschapen schrijverspersoonlijkheden' die allen een poëtische afsplitsing vormen, heteroniemen, van Pessoa's eigenlijke zelf. Ieder van hen heeft een eigen karakter en een eigen stijl. De bekendste zijn Alvaro de Campos, Ricardo Reis en Alberto  Caeiro. Wat T.S. Eliot, Rainer Maria Rilke en Paul Valéry voor respectievelijk de Engelse, Duitse en Franse literatuur van hun tijd waren, is Pessoa voor de Portugese. Een summiere kennismaking met zijn leven en werk aan de hand van enkele van zijn gedichten (vertaling August Willemsen) beoogt een indruk te geven van zijn wonderlijk dichterschap en Ad Kolles bewondering ervoor.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)

   
   
   

  Lees meer
 • 07 maart 2015 14:00 - 15:00 Leon Verdonschot bij Radio Sur Place-kunst
  Op zaterdag 7 maart begint de Boekenweek. Het programma Radio Sur Place van Omroep Venlo wordt die middag om 14.00…
  Op zaterdag 7 maart begint de Boekenweek. Het programma Radio Sur Place van Omroep Venlo wordt die middag om 14.00 uur opgenomen bij Boekhandel Koops aan de Klaasstraat. Te gast is auteur Leon Verdonschot, die met Peter Winkels zal praten over zijn nieuwe boek Alles van elkaar.

  Verder is er een agenda met Boekenweekactiviteiten in de regio. Publiek is van harte welkom om te luisteren of mee te praten. Uiteraard wordt er ook gesigneerd.

  Radio Sur Place-kunst wordt uitgezonden op zaterdag om 17.00 uur bij Omroep Venlo.
   
 • 08 maart 2015 11:00 - 12:45 Boekenweek 2015 met Herman Brusselmans en Bram Bakker
  De Boekenweek in Maastricht opent met een ontmoeting met Vlaamse auteur Herman Brusselmans en de psychiater Bram…
  De Boekenweek in Maastricht opent met een ontmoeting met Vlaamse auteur Herman Brusselmans en de psychiater Bram Bakker. Aan de hand van het thema 'Te gek voor woorden - Waanzin in de letteren' gaan de heren met elkaar in gesprek o.l.v. Tim Gladdines. Dit belooft een heftige ochtend te worden! Na de interviews en voordrachten is er voldoende ruimte om vragen te stellen. Met boekverkoop en signeersessie.
  Muzikale omlijsitng door het duo Dorien van Gilst en Saja Veer.

  Herman Brusselmans (1957) studeerde Germaanse filologie in Gent, waarna hij in een bibliotheek van een ministerie in Brussel ging werken. Over deze tijd in zijn leven gaat zijn doorbraakroman De man die werk vond uit 1985. De hoofdpersoon, de zonderlinge bibliothecaris Louis Tinner, slijt zijn werkdagen met drinken en fantaseren over het koffiemeisje. Dit boek vormde het begin van een reeks van meer dan 60 boeken, met drank, seks en verveling als terugkerende thema’s. Zijn bekendheid heeft Brusselmans, buiten zijn boeken, te danken aan zijn verschijning in de media. Hij is vaak te zien in talkshows en discussieprogramma en staat (net als in zijn boeken) vaak garant voor provocerende uitspraken. Brusselmans wordt zowel verguisd als verafgood.

  Bram Bakker (1963) studeerde geneeskunde en psychiatrie en promoveerde op de behandeling van paniekstoornissen. Is op verschillende plekken werkzaam geweest als psychiater en medisch directeur en mede-oprichter van het instituut Mind&Health waar men werkt volgens een integraal vitaliteitconcept om te komen tot een betere leefstijl. Verder is Bram actief als columnist en schrijver van negen boeken over gezondheid, beweging en psyche. Hij geeft lezingen door het hele land en verschijnt vanwege zijn controversiële opvattingen vaak in diverse televisieprogramma’s.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Deelname: € 12,50 / € 10,- voor bibliotheekleden (alleen tijdens de voorverkoop)
  Reserveren: klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00

  De organisatie is in handen van Centre Céramique i.s.m. Maastricht Boekenstad.


  Lees meer
 • 08 maart 2015 12:00 - 14:00 Dimitri Verhulst in SCHUNCK*
  SCHUNCK* in Heerlen ontvangt tijdens de Boekenweek de Vlaamse auteur Dimitri Verhulst. Hij draagt voor uit eigen…
  SCHUNCK* in Heerlen ontvangt tijdens de Boekenweek de Vlaamse auteur Dimitri Verhulst. Hij draagt voor uit eigen werk en wordt geïnterviewd door journalist Emile Hollman.

  Auteur Boekenweekgeschenk 2015
  Dimitri Verhulst schreef op verzoek van de Stichting CPNB het Boekenweekgeschenk 2015. De 80ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 7 maart t/m zondag 15 maart 2015 en krijgt als thema ‘waanzin’, onder het motto: Te gek voor woorden. De Boekenweek vindt voor het tweede jaar gezamenlijk in Nederland en Vlaanderen plaats.
   
  Dimitri Verhulst
  Na een korte loopbaan als pizzaleverancier in Gent, gids op pleziervaarten en animator in Mallorca debuteerde Dimitri Verhulst (1972) in 1999 met de verhalenbundel De kamer hiernaast, die meteen werd genomineerd voor de NCR Prijs. Twee jaar later volgden de dichtbundel Liefde, tenzij anders vermeld en de roman Niets, niemand en redelijk stil. Ook als theaterauteur liet Verhulst zich met De aankomst in de bleke morgen op dat bleke plein – kortweg Aalst (2005) – niet onbetuigd. Dat hij niet voor één gat te vangen is, bewees de schrijver in 2006 met de publicatie van twee spraakmakende en zeer verschillende boeken: Mevrouw Verona daalt de heuvel af, een tedere fabel over de liefde, en De helaasheid der dingen, een gevoelige ode aan en tegelijk hilarische afrekening met het dorp van zijn jeugd. Beide romans werden zowel in Vlaanderen als in Nederland enthousiast ontvangen en haalden de toplijst van de AKO Literatuurprijs. De verfilming van De helaasheid der dingen uit 2009 door Felix Van Groeningen was de Belgische Oscarinzending voor 2010. Met Godverdomse dagen op een godverdomse bol (2008) sloeg Verhulst weer een andere richting in, waarvoor hij werd beloond met de Libris Literatuurprijs. De jury omschreef het boek als ‘een sardonische komedie met de mens als lijdend voorwerp, en tegelijk een weergaloze stijloefening’. In 2014 verscheen Verhulsts meest recente roman Kaddisj voor een kut. In 2015 is Verhulst de schrijver van het Boekenweekgeschenk.
   
  Datum: 08-03-2015 om 12.00 uur. 
  Kaarten reserveren via: http://schunck.nl/agenda/dimitri-verhulst/
  Entree: 10 euro.
 • 08 maart 2015 - 15 maart 2015 Boekenweek 2015: De Kopsalon
  In het kader van de Boekenweek 2015 staat in de Openbare Bibliotheek Maastricht de audioinstallatie De Kopsalon. Deze…

  In het kader van de Boekenweek 2015 staat in de Openbare Bibliotheek Maastricht de audioinstallatie De Kopsalon. Deze ziet er uit als een kapsalon, maar is niet bedoeld voor het haar, maar voor het hoofd. Wie plaats neemt op een van de twee kappersstoelen en de droogkap over zijn hoofd trekt, heeft de keuze uit een aantal ultrakorte audioverhalen die gedachten herprogrammeren.

  Het thema van de Boekenweek is ‘Waanzin’. De Kopsalon laat verhalen van mensen met een psychische kwetsbaarheid horen. Doel is het bijstellen van veelvoorkomende gedachten en vooroordelen over waanzin en psychiatrie. De luisteraar heeft in audio een korte ontmoeting met Lotte, Erik, Sietske en Alexander. Hun verhalen zijn geen confrontatie met een stoornis, maar met een mens.

  De Kopsalon is een productie van Audiobureau Oorgetuige. De verhalen zijn gemaakt in opdracht van ggz-instelling Mondriaan.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
   


  Lees meer
 • 10 maart 2015 19:30 - 21:30 Kees van Beijnum bij Bibliocenter Weert
  Dinsdagavond 10 maart om 19.30 uur geeft Kees van Beijnum, ex-journalist en schrijver van spraakmakende romans…
  Dinsdagavond 10 maart om 19.30 uur geeft Kees van Beijnum, ex-journalist en schrijver van spraakmakende romans en filmscenario’s, een taalavond in de bibliotheek Weert. Hij is de auteur van onder meer Dichter op de Zeedijk en De Oesters van Nam Kee, boeken die ook verfilmd zijn. 

  Zijn nieuwste boek De offers is sinds enkele maanden uitgebracht. Het boek beschrijft een rechter tijdens het oorlogstribunaal van 1946-47 in Tokio. Dankzij grondige research en groot inlevingsvermogen schept van Beijnum een spannend liefdesepos van wereldformaat. 

  Het boek staat op de longlist van de Librisprijs en wordt vertaald in het Duits. Natuurlijk zal Van Beijnum in de bibliotheek Weert voorlezen uit en vertellen over De offers. Met de keuze van de voorgelezen fragmenten sluit hij aan bij het thema van de 80ste Boekenweek “Te gek voor woorden - waanzin in de letteren”.

  Er is deze avond volop gelegenheid tot het stellen van vragen. Reserveren kan op www.bibliocenter.nl of aan de balie van de bibliotheek. De toegang is € 10,00 voor bibliotheekleden en € 15,00 voor niet-leden.
 • 10 maart 2015 20:00 - 22:00 Boekenweek 2015 - Schrijversbezoek Marente de Moor
  Marente de Moor (1972) is slaviste. Vlak na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie woonde ze acht jaar in Rusland.…
  Marente de Moor (1972) is slaviste. Vlak na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie woonde ze acht jaar in Rusland. In Sint-Petersburg studeerde ze aan de theaterschool, werkte ze als verslaggever en schreef colums en artikelen voor De Groene Amsterdammer. Na haar terugkeer werkte ze een aantal jaren als redacteur voor HP/De Tijd. In 2007 verscheen haar veelgeprezen debuut 'De overtreder', gevolgd door haar tweede zeer succesvolle roman 'De Nederlandse maagd' in 2011. Dit boek werd onderscheiden met de AKO literatuurrpijs 2011. In 2013 verscheen 'Roundhay, tuinscène': Een volmaakte Hamlet rond Edison en de film (volgens Jaap Goedegebuure).

  De avond staat onder leiding van neerlandica Jet van Aalst, zij zal de schrijfster interviewen. Jet van Aalst wijdt zich na 36 jaar lesgeven op het Stella Mariscollege nu volledig aan de literatuur. Zij leidt verschillende leeskringen in de regio. Verder is zij voorzitter van VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) en verzorgt zij poëziewandelingen voor groepen.

  Met boekverkoop en signeersessie.

  Locatie: Aula Stella Mariscollege, Parallelweg 58, Meerssen
  Entree: voorverkoop € 10,- / dagkassa € 12,50


  Lees meer
 • 11 maart 2015 19:30 - 22:00 'Goltzius Art and The Pelican Company'
  Maastricht Antiquarian Book & Print Fair (MABP) presenteert in samenwerking met het Lumière Cinema Maastricht,…
  Maastricht Antiquarian Book & Print Fair (MABP) presenteert in samenwerking met het Lumière Cinema Maastricht, de art-house film:‘Goltzius And The Pelican Company’. Op woensdag 11 maart zal de Britse filmmaker Peter Greenaway zijn controversiële film ‘Goltzius and The Pelican Company’ introduceren tijdens een voorstelling in de Lumière Cinema aan de Bogaardenstraat te Maastricht. De film zal van een inleiding worden voorzien door Emilie Sitzia, hoogleraar Literatuur en Kunsten aan de UM.
   
  De film verhaalt over de Hollandse, grafisch kunstenaar en drukker Hendrick Goltzius die eind 16e eeuw de Markgraaf van Elzas overhaalt een drukpers voor hem te kopen. Met die pers wil hij erotische prenten produceren van oudtestamentische verhalen. Wanneer de prenten zijn afgedrukt biedt hij de graaf aan de voorstellingen aan zijn hof life op te voeren.  

  Peter Greenaway is als filmmaker bekend geworden door zijn bizarre speelfilm ‘The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover’. In ‘Goltzius’ maakt hij gebruik van een bijna geheel Nederlandse cast met als hoofdrolspelers Ramsey Nasr (Goltzius) en Halina Reijn (Portia).
   
  Ieder jaar organiseert de MABP in aanloop van de antiquarenbeurs in maart in de Sint Janskerk een cultureel  programma met een onderwerp dat gerelateerd is aan het boek of de prent. Organisator Ton Stille: “Dit jaar hebben we, in nauw overleg met Lumière gekozen voor de film als medium.  Met ‘Goltzius’ hopen we een breder, geïnteresseerd publiek te trekken. Wij zijn dan ook zeer verguld dat Peter Greenaway bereid is gevonden zijn film in Maastricht te introduceren”.
   
  Locatie: Lumière Cinema Maastricht,  Bogaardenstraat 40-B, 043 3214080
  Reserveren: www.lumiere.nl


  Lees meer
 • 12 maart 2015 19:45 - 22:30 Abdelkader Benali hoofdgast Domani Literair
  De hoofdgast van Domani Literair 2015 in Venlo is Abdelkader Benali. Verder zijn de Limburgse debutanten Emma Curvers…
  De hoofdgast van Domani Literair 2015 in Venlo is Abdelkader Benali. Verder zijn de Limburgse debutanten Emma Curvers en Roman Helinski te gast.

  Abdelkader Benali is een landelijk bekende schrijver. Zijn debuut Bruiloft aan zee (1997) kreeg een nominatie voor Libris-prijs. Voor De langverwachte mocht hij deze prijs in 2003 in ontvangst nemen. Ook presenteerde hij het tv-programma Benali Boekt, waarin hij bekende schrijvers interviewde. Benali schreef onlangs een essay over hardlopen in het jaarboek Buun. Hij is een liefhebber van hardlopen en maakte op verzoek van Buun een verhaal vanwege het tienjarig jubileum van het hardloopevenement.

  Emma Curvers en Roman Helinski debuteerden allebei in 2014. Beide schreven ze een roman gebaseerd op hun eigen vader. Qua thematiek sluiten ze naadloos aan bij het boekenweekthema voor 2015: ‘Waanzin’.

  Domani Literair vindt plaats op donderdag 12 maart bij Domani. Eerder waren David van Reybrouck, Geert Mak en Cees Nooteboom de hoofdgasten. De muzikale omlijsting is dit jaar in handen van Eva Wijnen en Joris Janssen. Gastheer is zoals gewoonlijk Frans Pollux.

  Entree: € 19,50 p.p.
   

  Lees meer
 • 13 maart 2015 - 15 maart 2015 Maastricht Antiquarian Book & Print Fair 2015
  De Maastrichtse Sint Janskerk wordt voor de achtste keer weer het eldorado voor de collectioneur en liefhebber…
  De Maastrichtse Sint Janskerk wordt voor de achtste keer weer het eldorado voor de collectioneur en liefhebber van antiquarische boeken en prenten. De grote internationale antiquarenbeurs Maastricht Antiquarian Book & Print Fair 2015, die samenvalt met het eerste weekend van de TEFAF, wordt georganiseerd in de gotische Sint Janskerk aan het Vrijthof.

  Een dertigtal gerenommeerde antiquarenhuizen uit binnen- en buitenland laat weer het meest waardevolle en interessantste uit hun collecties zien. Niet alleen de verwende collectioneur van verluchte handschriften, oude drukken en zeldzame prenten kan er zijn slag slaan, ook voor de bescheiden verzamelaar is er genoeg moois om te bekijken en gekocht te worden. Iedere exposant brengt zo zijn eigen specialisme mee, van middeleeuwse handschriften tot bibliofilie, boeken over fotografie, avant garde, architectuur tot moderne kunst.

  Openingstijden:
  13 maart 14.00-19.00 uur
  14 maart 10.00-18.00 uur
  15 maart 10.00-17.00 uur

  MABP 2015


  Locatie: Sint Janskerk, Vrijthof, Maastricht
  Entree: € 5,-
  e Maastrichtse Sint Janskerk wordt voor de achtste keer weer het eldorado voor de collectioneur en liefhebber van antiquarische boeken en prenten.

  Op vrijdag 13 maart 2015 van 14:00 - 19:00 uur,

  zaterdag 14 maart 2015 van 10:00 - 18:00 uur,

  en zondag 15 maart 2015 van 10:00 - 17:00 uur,

  - See more at: http://www.maastrichtbookfair.nl/#sthash.j4H1fdDh.dpuf
  De Maastrichtse Sint Janskerk wordt voor de achtste keer weer het eldorado voor de collectioneur en liefhebber van antiquarische boeken en prenten.

  Op vrijdag 13 maart 2015 van 14:00 - 19:00 uur,

  zaterdag 14 maart 2015 van 10:00 - 18:00 uur,

  en zondag 15 maart 2015 van 10:00 - 17:00 uur,

  foto-stjan-beurs-webDe grote internationale antiquarenbeurs, die samenvalt met het eerste weekend van TEFAF, wordt weer georganiseerd in de gotische Sint Janskerk aan het Vrijthof te Maastricht. Entree is € 5,00, garderobe verplicht (gratis). Er is ook een passe-partout beschikbaar voor € 7,50

  Een dertigtal gerenommeerde antiquarenhuizen uit binnen-en buitenland laat weer het meest waardevolle en interessantste uit hun collecties zien.
  De organisatie van MABP streeft ernaar om een zo breed mogelijk aanbod op het gebied van antiquarische boeken en prenten aan de bezoekers te presenteren. Niet alleen de verwende collectioneur van verluchte handschriften, oude drukken en zeldzame prenten kan er zijn slag slaan, ook voor de bescheiden verzamelaar is er genoeg moois om te bekijken en gekocht te worden. Iedere exposant brengt zo zijn eigen specialisme mee, van middeleeuwse handschriften tot bibliofilie, boeken over fotografie, avant garde, architectuur tot moderne kunst. Dat is de reden waarom beurzen als deze zich meer gaan verheugen in een groeiende belangstelling. Immers waar kan de verzamelaar in korte tijd zo’n divers aanbod vinden op een relatief kleine oppervlakte.

  - See more at: http://www.maastrichtbookfair.nl/#sthash.j4H1fdDh.dpuf
  De Maastrichtse Sint Janskerk wordt voor de achtste keer weer het eldorado voor de collectioneur en liefhebber van antiquarische boeken en prenten.

  Op vrijdag 13 maart 2015 van 14:00 - 19:00 uur,

  zaterdag 14 maart 2015 van 10:00 - 18:00 uur,

  en zondag 15 maart 2015 van 10:00 - 17:00 uur,

  foto-stjan-beurs-webDe grote internationale antiquarenbeurs, die samenvalt met het eerste weekend van TEFAF, wordt weer georganiseerd in de gotische Sint Janskerk aan het Vrijthof te Maastricht. Entree is € 5,00, garderobe verplicht (gratis). Er is ook een passe-partout beschikbaar voor € 7,50

  Een dertigtal gerenommeerde antiquarenhuizen uit binnen-en buitenland laat weer het meest waardevolle en interessantste uit hun collecties zien.
  De organisatie van MABP streeft ernaar om een zo breed mogelijk aanbod op het gebied van antiquarische boeken en prenten aan de bezoekers te presenteren. Niet alleen de verwende collectioneur van verluchte handschriften, oude drukken en zeldzame prenten kan er zijn slag slaan, ook voor de bescheiden verzamelaar is er genoeg moois om te bekijken en gekocht te worden. Iedere exposant brengt zo zijn eigen specialisme mee, van middeleeuwse handschriften tot bibliofilie, boeken over fotografie, avant garde, architectuur tot moderne kunst. Dat is de reden waarom beurzen als deze zich meer gaan verheugen in een groeiende belangstelling. Immers waar kan de verzamelaar in korte tijd zo’n divers aanbod vinden op een relatief kleine oppervlakte.

  - See more at: http://www.maastrichtbookfair.nl/#sthash.j4H1fdDh.dpuf
  De Maastrichtse Sint Janskerk wordt voor de achtste keer weer het eldorado voor de collectioneur en liefhebber van antiquarische boeken en prenten.

  Op vrijdag 13 maart 2015 van 14:00 - 19:00 uur,

  zaterdag 14 maart 2015 van 10:00 - 18:00 uur,

  en zondag 15 maart 2015 van 10:00 - 17:00 uur,

  foto-stjan-beurs-webDe grote internationale antiquarenbeurs, die samenvalt met het eerste weekend van TEFAF, wordt weer georganiseerd in de gotische Sint Janskerk aan het Vrijthof te Maastricht. Entree is € 5,00, garderobe verplicht (gratis). Er is ook een passe-partout beschikbaar voor € 7,50

  Een dertigtal gerenommeerde antiquarenhuizen uit binnen-en buitenland laat weer het meest waardevolle en interessantste uit hun collecties zien.
  De organisatie van MABP streeft ernaar om een zo breed mogelijk aanbod op het gebied van antiquarische boeken en prenten aan de bezoekers te presenteren. Niet alleen de verwende collectioneur van verluchte handschriften, oude drukken en zeldzame prenten kan er zijn slag slaan, ook voor de bescheiden verzamelaar is er genoeg moois om te bekijken en gekocht te worden. Iedere exposant brengt zo zijn eigen specialisme mee, van middeleeuwse handschriften tot bibliofilie, boeken over fotografie, avant garde, architectuur tot moderne kunst. Dat is de reden waarom beurzen als deze zich meer gaan verheugen in een groeiende belangstelling. Immers waar kan de verzamelaar in korte tijd zo’n divers aanbod vinden op een relatief kleine oppervlakte.

  - See more at: http://www.maastrichtbookfair.nl/#sthash.j4H1fdDh.dpuf
  De Maastrichtse Sint Janskerk wordt voor de achtste keer weer het eldorado voor de collectioneur en liefhebber van antiquarische boeken en prenten.

  Op vrijdag 13 maart 2015 van 14:00 - 19:00 uur,

  zaterdag 14 maart 2015 van 10:00 - 18:00 uur,

  en zondag 15 maart 2015 van 10:00 - 17:00 uur,

  foto-stjan-beurs-webDe grote internationale antiquarenbeurs, die samenvalt met het eerste weekend van TEFAF, wordt weer georganiseerd in de gotische Sint Janskerk aan het Vrijthof te Maastricht. Entree is € 5,00, garderobe verplicht (gratis). Er is ook een passe-partout beschikbaar voor € 7,50

  Een dertigtal gerenommeerde antiquarenhuizen uit binnen-en buitenland laat weer het meest waardevolle en interessantste uit hun collecties zien.
  De organisatie van MABP streeft ernaar om een zo breed mogelijk aanbod op het gebied van antiquarische boeken en prenten aan de bezoekers te presenteren. Niet alleen de verwende collectioneur van verluchte handschriften, oude drukken en zeldzame prenten kan er zijn slag slaan, ook voor de bescheiden verzamelaar is er genoeg moois om te bekijken en gekocht te worden. Iedere exposant brengt zo zijn eigen specialisme mee, van middeleeuwse handschriften tot bibliofilie, boeken over fotografie, avant garde, architectuur tot moderne kunst. Dat is de reden waarom beurzen als deze zich meer gaan verheugen in een groeiende belangstelling. Immers waar kan de verzamelaar in korte tijd zo’n divers aanbod vinden op een relatief kleine oppervlakte.

  - See more at: http://www.maastrichtbookfair.nl/#sthash.j4H1fdDh.dpuf
  De Maastrichtse Sint Janskerk wordt voor de achtste keer weer het eldorado voor de collectioneur en liefhebber van antiquarische boeken en prenten.

  Op vrijdag 13 maart 2015 van 14:00 - 19:00 uur,

  zaterdag 14 maart 2015 van 10:00 - 18:00 uur,

  en zondag 15 maart 2015 van 10:00 - 17:00 uur,

  foto-stjan-beurs-webDe grote internationale antiquarenbeurs, die samenvalt met het eerste weekend van TEFAF, wordt weer georganiseerd in de gotische Sint Janskerk aan het Vrijthof te Maastricht. Entree is € 5,00, garderobe verplicht (gratis). Er is ook een passe-partout beschikbaar voor € 7,50

  Een dertigtal gerenommeerde antiquarenhuizen uit binnen-en buitenland laat weer het meest waardevolle en interessantste uit hun collecties zien.
  De organisatie van MABP streeft ernaar om een zo breed mogelijk aanbod op het gebied van antiquarische boeken en prenten aan de bezoekers te presenteren. Niet alleen de verwende collectioneur van verluchte handschriften, oude drukken en zeldzame prenten kan er zijn slag slaan, ook voor de bescheiden verzamelaar is er genoeg moois om te bekijken en gekocht te worden. Iedere exposant brengt zo zijn eigen specialisme mee, van middeleeuwse handschriften tot bibliofilie, boeken over fotografie, avant garde, architectuur tot moderne kunst. Dat is de reden waarom beurzen als deze zich meer gaan verheugen in een groeiende belangstelling. Immers waar kan de verzamelaar in korte tijd zo’n divers aanbod vinden op een relatief kleine oppervlakte.

  - See more at: http://www.maastrichtbookfair.nl/#sthash.j4H1fdDh.dpuf

  Lees meer
 • 15 maart 2015 11:30 - 13:00 Wim Daniëls bij Literair Café Venray
  Wim Daniëls is dit seizoen de derde gast van het Literair Café Venray. Met zijn komst op de laatste dag van de…
  Wim Daniëls is dit seizoen de derde gast van het Literair Café Venray. Met zijn komst op de laatste dag van de Boekenweek 2015, zondag 15 maart, krijgt Venray een primeur. Want sinds eind januari is Daniëls behalve schrijver, taalkundige en acteur ook cabaretier.

  Over Wim Daniëls gesproken…
  De 61-jarige taalvirtuoos is geboren in het Brabantse Aarle-Rixtel. Na enkele jaren als leraar Nederlands en Duits les te hebben gegeven, was hij vijf jaar werkzaam bij de Open Universiteit als tekstwetenschapper. Vanaf 2004 schreef Daniëls bijdragen voor diverse radioprogramma’s. Daardoor kreeg hij steeds meer landelijke bekendheid.  Van 2012 tot 2014 trad Wim Daniëls regelmatig op in het voormalige tv-programma Pauw & Witteman.     

  Interesse voor taal
  ‘Hoe of waar is je fascinatie voor taal ontstaan?’, vroeg radiopresentator Frits Spits onlangs aan Wim Daniëls, die te gast was in het wekelijkse radioprogramma De Taalstraat op Radio 1. ‘Geloof het of niet’, antwoordde hij, ‘mijn fascinatie voor taal is ontstaan door  het dialect dat ik van huis uit heb meegekregen: het Aarle-Rixtel’s. Eén van de vele Brabantse dialecten. Met dat dialect is niks mis. In de eerste klas ontdekte ik de betekenis van de woorden in het Nederlands, sprak Daniëls verder. ‘En toen heb ik ontdekt dat achter elk woord een masker schuilt.’ ‘Mooi gezegd Wim’, zei Spits, ‘maar we moeten door. Wat is je nieuws?’ Toen onthulde Daniëls dat hij voortaan ook als cabaretier door het leven gaat en optreedt met zijn nieuwe theatershow ‘Associëren’.

  Muzikale omlijsting
  Troubadour Jos Josten uit het Venrayse kerkdorp Leunen luistert de schrijversochtend op met zijn zelfgeschreven liedjes waarbij hij zichzelf begeleidt op gitaar. Wim Daniëls en Jos Josten hebben één bijzonder ding gemeen. Beiden leerden van kinds af aan praten in hun eigen moedertaal: een Brabants en een Limburgs dialect. Josten wordt ook wel ‘het best bewaarde muzikale geheim van Noord-Limburg’ genoemd. De troubadour is te vergelijken met een schilderende Vincent van Gogh, puur, met een geheel eigen stijl. Zijn liedteksten in het dialect en het Nederlands zijn poëtische pareltjes.  

  Gewijzigde locatie
  Gelet op de grote belangstelling voor het optreden van Wim Daniëls is de schrijversochtend voor deze gelegenheid verplaatst van Odapark naar het Dans- en Partycentrum Anno ’54, Raadhuisstraat 6 te Venray. De entree bedraagt: € 9,00. Donateurs van het Literair Café Venray ontvangen twee euro korting per persoon. De schrijversochtend begint om 11.30 uur.
    
  Zondag 15 maart 2015, aanvang 11.30 uur
  Dans- en partycentrum Anno ’54, Raadhuisstraat 6, Venray
  Entree: € 9,00 donateurs € 7,00
 • 15 maart 2015 15:00 - 17:00 Literaire Salon Maastricht - Vertrekpunt Westerbork
  Waarheid in fictie, fictie in waarheid - Auteurs Pauline Micheels en Mieke Tillema vertellen verhalen die raken,…
  Waarheid in fictie, fictie in waarheid - Auteurs Pauline Micheels en Mieke Tillema vertellen verhalen die raken, botsen en prikkelen

  Pauline Micheels (historica), auteur van een aantal non-fictie boeken, zocht tevergeefs naar autobiografische bronnen van kinderen in het kamp Westerbork. Onlangs publiceerde zij de oorlogsnovelle Vandaag, het fictieve dagboek van een elfjarige jongen in dat kamp, deels gebaseerd op historische kennis, deels op verhalen die in haar familie de ronde deden.
   
  Mieke Tillema (neerlandica) werkt aan een biografie over de pianiste én schrijfster Ida Simons, die in de oorlog in Westerbork en Theresienstadt zat. In Simons’ onlangs heruitgegeven roman Een dwaze maagd (1959) komt de oorlog nauwelijks ter sprake, maar in de novelle In memoriam Mizzi uit 1956 des te meer.

  Locatie: Pesthuyspodium, Maastricht
  Entree: € 10,-
  Reserveren: www.pesthuyspodium.nl
   

  Lees meer
 • 15 maart 2015 16:00 - 17:00 Book Songs Tour - Auke Hulst
  Op de laatste dag van de Boekenweek, op 15 maart om 16.00 uur, komt Auke Hulst naar Boekhandel Dominicanen met…

  Op de laatste dag van de Boekenweek, op 15 maart om 16.00 uur, komt Auke Hulst naar Boekhandel Dominicanen met zijn Book Songs Tour 2015. Hij vertelt over zijn nieuwe boek Slaap zacht, Johnny Idaho, discussieert met het publiek en speelt liedjes rond het thema literatuur.

  In dit boek gaan een tiener met een missie, een terminale bankier en een wetenschapper op zoek naar de sleutel tot het eeuwige leven. Zij komen samen op de Archipel, een zwaarbewaakte eilandstaat in de Stille Oceaan, en dompelen zich onder in deze nieuwe wereld. Wat drijft ze? En op welke manier zijn ze onherroepelijk met elkaar verbonden? Het is een grootse roman waarin Auke Hulst hedendaagse thema’s als economische apartheid en mind control koppelt aan menselijke gevoelens als liefde, wraak, angst voor de dood en de hunkering naar het eeuwige leven.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen, Maastricht
  Entree: gratis
   


  Lees meer
 • 02 april 2015 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Lucebert & jazz door Ben van Melick
  Jazz was voor de dichter en schilder Lucebert de muziek waar vitaliteit, vrijheid, engagement en virtuositeit één…
  Jazz was voor de dichter en schilder Lucebert de muziek waar vitaliteit, vrijheid, engagement en virtuositeit één werden. Het was de muziek van een nieuwe tijd, van een nieuwe schoonheid, de hoorbare en zichtbare breuk met
  de traditie. Hoewel het aantal gedichten dat expliciet gewijd is aan composities of jazzmusici relatief gering is, is de muziek een voortdurende inspiratiebron en een voortdurende 'Anregung' tot dichten en schilderen: hij draaide voortdurend jazzelpees in zijn atelier. Het is dan ook interessant om te onderzoeken of die muziek in zijn gedichten te horen is, of hoe ze er anderszins in tot uiting kwam. Het in 2013 bij Huis Clos verschenen 'Ik ben een gemankeerde saxofonist. Lucebert & jazz' biedt een staalkaart van benaderingen en opvattingenhierover. Redacteur Ben van Melick zal er enkele nader belichten.

  Ben van Melick (1947) is docent (HOVO-Zuyd), uitgever (Huis Clos), schrijver (o.a. over literatuur in Limburg) en organisator van literaire activiteiten (o.a. Schunck Heerlen)

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).


  Lees meer
 • 11 april 2015 - 13 juni 2015 Cursus Roze leessalon
  Niemand minder dan duizendpoot Tim Gladdines (schrijver, acteur, regisseur) gaat deze leessalon leiden. Geen literaire…
  Niemand minder dan duizendpoot Tim Gladdines (schrijver, acteur, regisseur) gaat deze leessalon leiden. Geen literaire boekbesprekingen - wel diepgang, uitwisseling en zinvolle gesprekken. Kortom: interessante, inspirerende en vooral gezellige zaterdagmiddagen in het verschiet. De Roze Literatuurlijst ziet er als volgt uit: Pijpelijntjes (Jacob Israël de Haan), Huisgenoten (Sarah Waters), De Schoonheidslijn (Alan Hollinghurst) en Over de liefde (Doeschka Meijsing).

  De Roze Leessalon is een activiteit in het kader van de tentoonstelling 'Gijsen, flikker op! - De bisschop en het ontstaan van Roze Zaterdag'.

  Programma
  - 11 april, 14.30-16.00 uur:  Pijpelijntjes
  - 2  mei, 14.30-16.00 uur: Huisgenoten
  - 13 mei, 14.30-16.00 uur: De Schoonheidslijn
  - 13 juni, 14.30-16.00 uur: Over de liefde

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Kosten: € 60,- / € 55,- voor bibliotheekleden (korting alleen tijdens voorverkoop), incl. koffie/thee

  Aanmelden voor 8 april via klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00.


  Lees meer
 • 16 april 2015 20:00 - 22:00samenwerkings activiteit Literaire Salon met Thera Coppens
  Tijdens de Literaire Salon op 16 april a.s. houdt schrijfster Thera Coppens een lezing over haar haar nieuwe boek…
  Tijdens de Literaire Salon op 16 april a.s. houdt schrijfster Thera Coppens een lezing over haar haar nieuwe boek Suzanne en Eduard Manet. De liefde van een Hollandse pianiste en een Parijse schilder (uitgeverij Meulenhoff). In dit boek beschrijft Coppens de liefde tussen de Nederlandse pianiste Suzanne Leenhoff en de Parijse schilder Edouard Manet.

  Aanvang: 20.00 uur
  Locatie: Pesthuyspodium, Vijfkoppen1, Maastricht
  Entree: € 7,-
  Reserveren: www.pesthuyspodium.nl
   
  De organisatie is in handen van boekhandel De Tribune i.s.m. het Pesthuyspodium.
   

  Lees meer
meer items…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?