letterkundig centrum limburg

Het Letterkundig Centrum Limburg (LCL) richt zich al vanaf 1981 op het bevorderen van literatuur van hoogstaande kwaliteit in de provincie Limburg. Het gaat hierbij om literatuur in het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN), geschreven door personen afkomstig uit of woonachtig in Limburg. Het LCL streeft ernaar om haar passie voor literatuur over te brengen op het publiek. Bijvoorbeeld door het geven van opdrachten aan auteurs, het uitgeven of doen uitgeven van speciale boekuitgaven, het (mede)organiseren van literaire activiteiten, de financiële ondersteuning van letterkundige activiteiten, de ontwikkeling van schoolprojecten, het onderhouden van een interactieve website voor jonge dichters (www.youngpoets.nl) en het promoten van de Limburgse literatuur via haar website.  
lcl_foto_peter_drehmanns
agenda
 • 02 januari 2015 - 04 februari 2015 Poëzieparcours 'Met zingen is de liefde begonnen'
  Voor de negende keer organiseert Maastricht Boekenstad een poëtische route door de stad. Onder het motto 'Een…
  Voor de negende keer organiseert Maastricht Boekenstad een poëtische route door de stad. Onder het motto 'Een wandeling door Maastricht, van gedicht tot gedicht' kunt u vijf weken lang een Poëzieparcours volgen langs Centre Céramique, een aantal boekhandels, antiquariaten en winkels.

  Als opmaat naar de Gedichtendag/Poëzieweek (29 januari t/m 4 februari 2015) laten de boekhandelaren, als kenners bij uitstek, een bekend gedicht in de etalage zien. In aansluiting bij het landelijke thema 'Met zingen is de liefde begonnen' heeft de selectie de liefde als onderwerp. Niemand beter dan een dichter weet de complexiteit van de liefde te bezingen: teder of vol passie, prille vlinders of reeds vertrouwde warmte, dromerige vreugde of hartverscheurend liefdesverdriet, beschreven door alle eeuwen heen! U komt o.a. gedichten tegen van Kira Wuck, Herman de Coninck, Hagar Peeters, Pierre Kemp, Hans van de Waarsenburg en Tim Gladdines.

  Van de wandeling wordt via de deelnemers vanaf 2 januari een boekenlegger met de route verspreid. Het startpunt is bij voorkeur Centre Céramique, hier kan de wandelaar de gratis boekenlegger bij de klantenservice ophalen.

  Deelnemers: Centre Céramique, Annex Coffeelovers, De Verwondering, Librairie Stille, Ruyters & De Koning Wijn en Antiek in Wiek, Galerie Amarna, De Bijenkorf, Drukkunstmuseum, De Boekenwurm, Thiessen Wijnverkoopers, Marres, Boekhandel Dominicanen, Lampada, De Tribune en de Universiteitsbibliotheek.


  Lees meer
 • 29 januari 2015 - 12 februari 2015 Toneelgroep Maastricht brengt 'Kamer en de Man' van Eric de Volder
  Vanaf 29 januari speelt Toneelgroep Maastricht de toneelvoorstelling Kamer en de Man. Het is een hartverscheurend…
  Vanaf 29 januari speelt Toneelgroep Maastricht de toneelvoorstelling Kamer en de Man. Het is een hartverscheurend maar tegelijkertijd hartverwarmend verhaal over een man die terugdenkt aan zijn eerste ontmoeting met zijn grote liefde. De Vlaamse schrijver Eric De Volder schreef dit verhaal in een poëtische kunsttaal, die wordt behouden in het toneelstuk.

  Onder de naam TgM Lab biedt Toneelgroep Maastricht de komende jaren net afgestudeerde theatertalenten een prominente plek in het gezelschap. De focus ligt daarbij op ‘spelende makers’. Stijn Vervoort (Toneelschool Amsterdam) en Eva Heijnen (Toneelschool Arnhem) zijn de eerste talenten die in het TgM Lab stappen. Samen met de ervaren Vlaamse theatermaker Koen De Sutter maken zij een eigen versie van Eric De Volders Kamer en de Man.

  ik zie ze vliegen
  wat?
  de vlinders in mijn buik
  g’hebt vlinders in uwen buik zegt ze? ik ook!
  zij ook!

  Kamer en de Man (1994), een tekst van de in 2010 overleden Belgische theatermaker Eric De Volder, is een ritmisch kunstwerk waar klanken vrij spel krijgen en de logica los gelaten wordt.

  ik heb u eens een brief gestuurd zegt ze
  een brief!? Wanneer!?
  maar ik heb hem nooit verstuurd
  wat stond er in? zoetje? wat stond er in?
  ge zoudt hier beter van tijd tot tijd eventjes zijn
  mijn zoetje toch!? had mij die dan toch opgestuurd

   
  Theater de Bordenhal
  Plein 1992, nr. 15  Maastricht
   
  do. 29 en vr. 30 januari 2015  try-outs
  za. 31 januari première
  wo. 4  t/m zo. 8 februari
  di. 10 t/m do. 12 februari
  Alle voorstellingen worden Engels boventiteld/ Dutch spoken, English surtitled
   
  aanvang 20.00 uur
  op zondag 16.00 uur
  reserveren 043-3503050
  kassa@toneelgroepmaastricht.nl

  Lees meer
 • 29 januari 2015 - 04 februari 2015 Week van de Poëzie voor 390 leerlingen in Landgraaf
  Waarvan krijg jij vlinders in je buik? Voor welke mensen, dieren of dingen voel jij liefde? Als een dichter de…
  Waarvan krijg jij vlinders in je buik? Voor welke mensen, dieren of dingen voel jij liefde? Als een dichter de liefde bezingt, dan krijg je poëzie. Dat is ook het thema van de Week van de Poëzie van 29 januari tot en met 4 februari: ‘Met zingen is de liefde begonnen’.

  In deze week is rondom de disciplines poëzie, beeldende kunst en cultureel erfgoed een projectweek opgezet op Basisschool de Carrousel en Basisschool de Speurneus te Landgraaf. Dichter Tim Gladdines en dichter Quirien van Halen verzorgen workshops gericht op taal en poëzie aan de bovenbouw klassen van deze twee scholen. Bij de groepen 3,4 en 5 komt dichter- schrijver Erik van Os een bezoek brengen aan alle klassen.

  Cultuurcoach Ghislaine Lebens zorgt voor een beeldende verwerking van de zelfgeschreven gedichten van de leerlingen. In een lokaal, omgetoverd tot atelier, zullen workshops gegeven worden aan alle klassen waarbij de zelfgemaakte gedichten in beeldende kunst worden verbeeld. Zo komen een groot aantal liefdesbrieven, lippen van papier mache en eigen gemaakte praatwolkjes met handgeschreven poëzie tot stand.

  Daarna komt er een eindexpositie in deze scholen waarin de resultaten getoond worden in de aula en op de ramen. Er worden enkele zelfgemaakte gedichten uitgekozen worden voor een expositie in de bibliotheek in Landgraaf.

  Dit project op deze twee scholen wordt mede mogelijk gemaakt door: Stichting Poëziefestival Landgraaf, bibliotheek Landgraaf en de Vrije Akademie ZOM. 
 • 29 januari 2015 13:30 - 16:15 Samen met Jet van Aalst van gedicht tot gedicht in Maastricht
  Op Gedichtendag, 29 januari 2015 - de start van de Poëzieweek, kunt u onder deskundige en enthousiaste leiding…
  Op Gedichtendag, 29 januari 2015 - de start van de Poëzieweek, kunt u onder deskundige en enthousiaste leiding van neerlandica Jet van Aalst het Poëzieparcours volgen. Zij voert u langs 15 etalages vol met liefdesgedichten, in een winters Maastricht met enkele stops onderweg. De route heeft dit jaar 'Met zingen is de liefde begonnen' als leidraad.

  Maak gebruik van deze amoureuze aanbieding en schrijf u in bij de klantenservice van Centre Céramique!

  Startpunt: Centre Céramique, Maastricht
  Deelname: € 5,- (incl. reader met de gedichten)
  Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00


  Lees meer
 • 29 januari 2015 16:00 - 17:30 Poëziewandeling in Venlo
  In het kader van de nationale Week van de Poëzie organiseert Koops Boeken op donderdagmiddag 29 januari een poëziewandeling…
  In het kader van de nationale Week van de Poëzie organiseert Koops Boeken op donderdagmiddag 29 januari een poëziewandeling door het centrum van Venlo.

  De start is om 16 uur bij Boekhandel Koops. De wandeling wordt geleid door een enthousiaste stadsgids en voert langs verschillende plekken in de Venlose binnenstad waar aandacht wordt besteed aan poëzie in de openbare ruimte. De Belgische dichter Marc Tritsmans ontvangt de wandelaars op het Venlose station waar onlangs een gedicht van hem geplaatst is. Na enkele verrassingen onderweg eindigt de wandeling weer bij Boekhandel Koops. Hier krijgen de wandelaars een kop koffie of thee, en draagt de in Venlo geboren auteur Paul Sterk poëzie voor in combinatie met muziek. Dit alles duurt tot ongeveer 17.30.

  De wandeling is gratis, maar in verband met een beperkt aantal plaatsen is het wenselijk u van te voren op te geven bij Koops Boeken (T 077-3510900 ; E info@koopsboeken.nl).
 • 29 januari 2015 19:30 - 21:00 Gedichtendag bij BiblioNu in Horst
  Op Gedichtendag, 29 januari, wordt het poëzieproject voor derdejaars leerlingen van Dendron afgesloten. Organisatie…
  Op Gedichtendag, 29 januari, wordt het poëzieproject voor derdejaars leerlingen van Dendron afgesloten. Organisatie is in handen van Dendron College en BiblioNu Horst. Een 17-tal jongeren zal zijn/haar gedicht voordragen. Een jury onder leiding van zanger/tekstdichter Marco Roelofs beoordeelt de voorgedragen poëzie. Het programma wordt afgewisseld door voordrachten van Marco Roelofs en muzikale intermezzo’s van leerlingen. 
   
  Te bewonderen is een poëtische feestelijke tentoonstelling, gemaakt door Dendronleerlingen.
  Gratis toegang voor iedereen. Aanvang: 19.30 uur. Adres: Librije 60, Horst.
   
  Lokatie: Bibliotheek BiblioNu Librije 60
  Organisator: Dendron College i.s.m. BiblioNu
  Contactpersoon: Ria van Brederode
  Telefoonnummer: 077 3982339

  Lees meer
 • 30 januari 2015 15:00 - 17:00 SchrijversPodium Valkenburg
  Op vrijdag 30 januari 2015 van 15 tot 17 uur vindt een eerste bijeenkomst van het 'SchrijversPodium Valkenburg' plaats…
  Op vrijdag 30 januari 2015 van 15 tot 17 uur vindt een eerste bijeenkomst van het 'SchrijversPodium Valkenburg' plaats in 'De Stationnerie' in het voormalig stationsgebouw van Valkenburg. Dit wordt georganiseerd door Cultuurcafé D'n Dwingel. 

  'SchrijversPodium Valkenburg' wil een open podium zijn voor iedereen die zijn originele gedichten, verhalen of mogelijk zelfs romans en dichtbundels wil voordragen, voorlezen of presenteren. De producten kunnen in het Nederlands zijn geschreven of in een Limburgs dialect. De organisatie heeft met haar periodieke bijeenkomsten (in principe elke laatste vrijdag van de maand behalve in december en in de zomermaanden) geen zwaarwichtige literaire salon voor ogen, maar een informele ontmoetingsplek voor mensen met een gemeenschappelijke liefde voor het geschreven woord.
   
  Indien u ervoor voelt om in deze eerste bijeenkomst met uw bijdrage het spits af te bijten, dan wordt u vriendelijk verzocht om dit uiterlijk een week van tevoren (dus deze keer uiterlijk 23 januari 2015) met een e-mail aan Frans Kraan kenbaar te maken (kraanhaagen@hotmail.com). Hierbij dient u aan te geven of het gaat om een of meer gedichten, dan wel een kort verhaal (lengte in aantal woorden of pagina’s aangeven a.u.b.), zodat de organisatie binnen de beschikbare tijd voor een evenwichtig programma kan zorgen. Vermeld ook de titel(s), uw naam en telefoonnumer.

  U betaalt geen entree; alleen uw eventuele consumptie(s) tijdens de pauze.
 • 30 januari 2015 20:15 - 22:15 Poëzieworkshop in Valkenburg
  In het kader van de Poëzieweek 2015 lanceert Cultuurcafé D’n Dwingel uit Valkenburg op vrijdag 30 januari 2015…
  In het kader van de Poëzieweek 2015 lanceert Cultuurcafé D’n Dwingel uit Valkenburg op vrijdag 30 januari 2015 een tweetal activiteiten, waaronder een Poëzieworkshop. Bestuurslid Frans Kraan van Cultuurcafé D’n Dwingel verzorgt een workshop over het schrijven van poëzie. Hij houdt een lezing over het lezen en begrijpen van gedichten onder het motto “Lees maar, er staat niet wat er staat”. Dit motto is ontleend aan de dichter Martinus Nijhoff en heeft betrekking op de specifieke manier waarop je in poëtische teksten moet proberen door te dringen (zgn. close reading). Aansluitend krijgen de deelnemers aan de workshop zelf ook een leesopdracht. De resultaten daarvan worden na de pauze besproken.
   
  De workshop wordt gehouden in de Openbare Bibliotheek aan het Berkelplein in Valkenburg. De toegang bedraagt € 7,50 inclusief een consumptie tijdens de pauze. Aanmelding vooraf is gewenst: aan de balie van de Openbare Bibliotheek, telefonisch 043-6012063 of per mail: valkenburg@heuvellandbibliotheken.nl
 • 01 februari 2015 14:30 - 16:15samenwerkings activiteit Poëzie aan de Maas met Kira Wuck en Young Poets
  Ter ere van de Gedichtendag/Poëzieweek vindt op 1 februari een literaire, muzikale bijeenkomst plaats met als…
  Ter ere van de Gedichtendag/Poëzieweek vindt op 1 februari een literaire, muzikale bijeenkomst plaats met als hoofdgast Kira Wuck, de winnaar van de Jo Peters PoëziePrijs 2014. Zij ontving de prijs voor haar zinderende debuut 'Finse meisjes'. Als Young Poets treden op Michelle Bracke, Merlijn Huntjens en Luuk Wojcik (i.s.m. Letterkundig Centrum Limburg). De vocale omlijsting is in handen van leerlingen van Kumulus o.l.v. Rick Debie. De middag staat onder leiding van neerlandica Mirthe Smeets, zij zal de dichters voorstellen en kort interviewen.

  Info over de dichters:
  Kira Wuck (1978) is half Fins, half Indonesisch en groeide op in Amsterdam. Ze won in 2011 het Nederlands kampioenschap Poetryslam en maakte veel indruk op vele festivals. Zij debuteerde in 2012 met de bundel 'Finse meisjes', die zeer lovend werd ontvangen. Remco Campert spreekt van "bijzondere poëzie vol onverwachte beelden".
  Michelle Bracke (Heerlen, 1983) en Merlijn Huntjens (Heerlen, 1991) schrijven en publiceren poëzie en zijn regelmatig te vinden op poetry slams en andere podia. Daarnaast hebben ze een stimulerende rol voor jong talent in de redactie van Ochtendlicht, literair tijdschrift door Limburgse jongeren. Op 'Poëzie aan de Maas' treden zij op met hun gezamenlijke voorstelling 'Flat': een reis in taal, muziek en beeld door obscure uithoeken van het menselijk brein.
  Luuk Wojcik (1993) is ook actief als performer op vele podia. Hij werd eerste in de categorie taal van de Limburgse Kunstbende in 2012, en daarna tweede in de landelijke finale. Luuk studeert inmiddels Creative writing aan ArtEZ Hogeschool in Arnhem.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: € 5,- / € 4,- voor bibliotheekleden (korting alleen tijdens voorverkoop), incl. koffie/thee

  De organisatie is in handen van Maastricht Boekenstad i.s.m. Centre Céramique. Met boekverkoop.


  Lees meer
 • 04 februari 2015 15:00 - 16:30 Poëzieworkshop voor kinderen met stadsdichter Jaap Robben
  Tijdens de landelijke Poëzie week organiseert Bibliotheek Kerkrade een workshop gedichten schrijven voor kinderen…

  Tijdens de landelijke Poëzie week organiseert Bibliotheek Kerkrade een workshop gedichten schrijven voor kinderen vanaf 8 t/m 12 jr. Door niemand minder dan de stadsdichter Jaap Robben.

  Hij schrijft sinds 2000 gedichten en korte verhalen voor zowel kinderen als volwassenen en publiceerde voor kinderen de bundels; Zullen we een bos beginnen?- 2008 (Shortlist Gouden Uil voor jeugdliteratuur 2009) en Als iemand ooit mijn botjes vindt – 2012 (Vlag en Wimpel 2013) . Jaap Robben treedt op door heel Nederland. Naast schrijver en dichter is hij theatermaker.

  De auteur heeft een eigen website: www.jaaprobben.nl

  Voor iedere deelnemer is er een kleine verrassing. Gratis, wel even aanmelden via tel. 045 - 545 24 08 of info@bibliotheek-kerkrade.nl


  Lees meer
 • 05 februari 2015 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - 'Met zingen is de liefde begonnen' door leden van de VLAM
  Op 5 februari presenteren leden van de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM) hun favoriete liefdesgedichten…
  Op 5 februari presenteren leden van de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM) hun favoriete liefdesgedichten in aansluiting op het landelijke thema van de 3e Poëzieweek (29 januari t/m 4 februari).

  Liefde is een veelgebruikte inspiratiebron voor dichters door de eeuwen heen! Niemand beter dan een dichter kan de complexiteit van de liefde bezingen: teder of vol passie, prille vlinders of reeds vertrouwde warmte, dromerige vreugde of hartverscheurend liefdesverdriet. Allemaal beschrijven zij de roerselen van het hart in lange volzinnen of in puntige aforismen.

  Laat u als 'naproefje' van de Poëzieweek verrassen door deze amoureuze selectie over liefde in goede én slechte tijden.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis 

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).


  Lees meer
 • 05 februari 2015 20:00 - 22:30 Talkshow met cartoonist Ruben L. Oppenheimer
  In aanloop naar de Maastricht Antiquarian Book & Print Fair 2015 in maart organiseert de MABP op donderdag 5 februari…
  In aanloop naar de Maastricht Antiquarian Book & Print Fair 2015 in maart organiseert de MABP op donderdag 5 februari om 20.00 uur in het Pesthuyspodium een talkshow met als wintergast: cartoonist Ruben L. Oppenheimer. Wat zijn de passies, inspiraties en irritaties van deze man? Interview door schrijver en journalist Paul van der Steen.

  Locatie: Pesthuyspodium, Vijfkoppen 1, Maastricht
  Entree: € 10,-
  Reserveren: www.pesthuyspodium.nl
   

  Lees meer
 • 08 februari 2015 13:00 - 17:00eigen activiteit Masterclass Schrijven voor jong Limburgs taaltalent
  Gratis schrijfworkshops door Yoshi Breen (Sunday Sun), Emma Curvers en Daan Doesborgh  
   …
  Gratis schrijfworkshops door Yoshi Breen (Sunday Sun), Emma Curvers en Daan Doesborgh  
   
  Op zondag 8 februari 2015 van 13.00 tot 17.00 uur organiseren Kunstbende Limburg, het Letterkundig Centrum Limburg en het Huis voor de Kunsten Limburg een Masterclass Schrijven in poppodium Nieuwe Nor in Heerlen. Jongeren van 12 t/m 18 jaar kunnen die middag gratis een workshop volgen in het schrijven van poëzie, proza en songteksten onder begeleiding van de masters Yoshi Breen (songwriting), Emma Curvers (proza) en Daan Doesborgh (poëzie). Zij geven schrijftips en jongeren krijgen de kans om te experimenteren met schrijftechnieken om tot een goede songtekst, verhaal of gedicht te komen. Inschrijven kan tot 5 februari via www.kunstbendelimburg.nl/workshops.
   
  De Masterclass Schrijven is een leuke en laagdrempelige manier voor jongeren om hun schrijftalent aan te scherpen. Het maakt niet uit of je nu veel of weinig ervaring hebt. Wie wil kan zich erna ook aanmelden om deel te nemen aan de regiofinale van Kunstbende Limburg op zondag 29 maart 2015 in de Stadsschouwburg Sittard-Geleen. Dit is echter zeker niet verplicht! Als je je aanmeldt voor de regiofinale kun je na afloop van de Masterclass Schrijven nog een keer per e-mail coaching krijgen van een van de drie masters. Allemaal bedoeld om tot een geweldige podiumpresentatie te komen!
   
  De masters
  Yoshi Breen is de zanger, toetsenist en gitarist van popband Sunday Sun. Daarnaast geeft hij onder andere les aan de Rockacademie in Tilburg en de Herman Brood Academie in Utrecht.  Emma Curvers (1985) groeide op in Zuid-Limburg, studeerde af als filosofe en is hoofdredacteur van filmplatform Cineville. Ze publiceerde in de Volkskrant en schrijft columns voor CJP Magazine. In 2014 verscheen haar debuutroman Iedereen kan schilderen. Daan Doesborgh (Steyl, 1988) is dichter en boekwetenschapper. In 2010 verscheen zijn bundel De Venus Suikerspin en won hij het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Hij verzorgde talloze optredens, onder andere op Lowlands, en geeft regelmatig lezingen en workshops over poëzie.
   
  Programma
  13.00-15.00 uur: masterclasses poëzie en proza schrijven
  15.00-17.00 uur: masterclass songteksten schrijven
   
  Van 13.00-17.00 uur organiseert Kunstbende ook een open podium in de Nieuwe Nor. Dit is bedoeld voor jongeren tussen de 13 en 19 jaar die graag willen optreden op een professioneel podium. Van muzikant tot danser tot dichter, alles kan en alles mag! Inschrijven kan via www.kunstbendelimburg.nl/nieuwenor.
   
  Locatie
  Poppodium Nieuwe Nor
  Pancratiusstraat 30
  6411 KC Heerlen
   
  Kunstbende
  Kunstbende is dé landelijke wedstrijd voor jong en creatief talent. Jongeren kunnen deelnemen in acht categorieën: Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal en Theater. Dit jaar is het thema ‘Feest’. 
 • 13 februari 2015 10:00 - 16:00 Schrijfworkshop 'Verhaal schrijven: de Ik-figuur'
  De workshop 'Verhaal Schrijven: de Ik-figuur' staat in het teken van het vertellen in de ik-vorm. Hoe zet je de…

  De workshop 'Verhaal Schrijven: de Ik-figuur' staat in het teken van het vertellen in de ik-vorm. Hoe zet je de ik-figuur in als vertellende hoofdpersoon of als vertellende bijfiguur?

  De ik-verteller kan vertellen wat hij meemaakt als belevende ik of hij kan als vertellende ik terugkijken op wat hij heeft meegemaakt. Vaak is het zo dat de verhaalschrijver beide ikken met elkaar combineert. Door middel van prikkelende schrijfopdrachten met onverwachte wendingen onderzoeken we de mogelijkheden en beperkingen van de ik-vorm in fictie. Een ik-verteller hoeft allerminst een autobiografische verteller te zijn. Wel is hij subjectief en kan dingen verborgen houden of juist onthullen. Tast je de ik-verteller schrijvend af te dan ga je zien wat je ermee kunt. Je leert hem in te zetten als observator, als 'onbetrouwbare verteller' of als hoofdpersoon, dicht op de huid van de actie, die verandert onder invloed van de gebeurtenissen.

  Datum: 13 februari
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, 5991 PB,  Baarlo
  Kosten: € 75,- (incl. lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof

  Ga voor meer informatie en om je in te schrijven naar www.hetschrijflab.nl.

 • 05 maart 2015 12:30 - 13:30 25 jaar Letters bij de lunch - Lou Spronck over Emile Seipgens en Ad Kolle over Fernando Pessoa
  Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van VLAM én het programma Letters bij de lunch, vindt er op 5 maart een…
  Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van VLAM én het programma Letters bij de lunch, vindt er op 5 maart een speciale editie plaats. We vieren dit heuglijke feit met twee sprekers die het vaakst te gast geweest zijn in de afgelopen jaren. Zij geven twee boeiende lezingen over een schrijver van dichtbij en een van ver weg. 

  De neerlandicus Lou Spronck verzorgt een korte inleiding over de Roermondse auteur Emile Seipgens (1837-1896), die vooral bekend werd door zijn komieke opera Schinderhannes (ook in onze tijd nog geregeld opgevoerd) en de novelle De kapelaan van Bardelo (wiens priesterschap schipbreuk leidt als de twijfel toeslaat). In zijn schetsen en verhalen, die getuigen van een scherp en kritisch waarnemingsvermogen, is de invloed van het naturalisme duidelijk merkbaar. Enkel maar amusant is de luchtige vertelling uit de bundel Een wilde-rozenkrans, die zo begint: ‘Loverum is een tamelijk groot, lang dorp, dat uit een enkele rij huizen bestaat, die zich langs de Maas uitstrekt.’ Is dat niet Sint-Pieter? Seipgens beschrijft ‘Hoe er van Maaszicht een kloosterke werd’ en wat daarna voor de inwoners van Loverum volgde aan voor- en tegenspoed. 
   
  De neerlandicus Ad Kolle neemt de beroemde Portugese schrijver Pessoa voor zijn rekening. Fernando Pessoa (1888-1935) geboren te Lissabon geldt als de belangrijkste Portugese dichter van de twintigste eeuw. Zijn oeuvre bevat gedichten van door hem geschapen schrijverspersoonlijkheden' die allen een poëtische afsplitsing vormen, heteroniemen, van Pessoa's eigenlijke zelf. Ieder van hen heeft een eigen karakter en een eigen stijl. De bekendste zijn Alvaro de Campos, Ricardo Reis en Alberto  Caeiro. Wat T.S. Eliot, Rainer Maria Rilke en Paul Valéry voor respectievelijk de Engelse, Duitse en Franse literatuur van hun tijd waren, is Pessoa voor de Portugese. Een summiere kennismaking met zijn leven en werk aan de hand van enkele van zijn gedichten (vertaling August Willemsen) beoogt een indruk te geven van zijn wonderlijk dichterschap en Ad Kolles bewondering ervoor.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)

   
   
   

  Lees meer
 • 08 maart 2015 11:00 - 12:45 Boekenweek 2015 met Herman Brusselmans en Bram Bakker
  De Boekenweek in Maastricht opent met een ontmoeting met Vlaamse auteur Herman Brusselmans en de psychiater Bram…
  De Boekenweek in Maastricht opent met een ontmoeting met Vlaamse auteur Herman Brusselmans en de psychiater Bram Bakker. Aan de hand van het thema 'Te gek voor woorden - Waanzin in de letteren' gaan de heren met elkaar in gesprek o.l.v. Tim Gladdines. Dit belooft een heftige ochtend te worden! Na de lezing is er voldoende ruimte om vragen te stellen. Met boekverkoop en signeersessie.

  Herman Brusselmans (1957) studeerde Germaanse filologie in Gent, waarna hij in een bibliotheek van een ministerie in Brussel ging werken. Over deze tijd in zijn leven gaat zijn doorbraakroman De man die werk vond uit 1985. De hoofdpersoon, de zonderlinge bibliothecaris Louis Tinner, slijt zijn werkdagen met drinken en fantaseren over het koffiemeisje. Dit boek vormde het begin van een reeks van meer dan 60 boeken, met drank, seks en verveling als terugkerende thema’s. Zijn bekendheid heeft Brusselmans, buiten zijn boeken, te danken aan zijn verschijning in de media. Hij is vaak te zien in talkshows en discussieprogramma en staat (net als in zijn boeken) vaak garant voor provocerende uitspraken. Brusselmans wordt zowel verguisd als verafgood.

  Bram Bakker (1963) studeerde geneeskunde en psychiatrie en promoveerde op de behandeling van paniekstoornissen. Is op verschillende plekken werkzaam geweest als psychiater en medisch directeur en mede-oprichter van het instituut Mind&Health waar men werkt volgens een integraal vitaliteitconcept om te komen tot een betere leefstijl. Verder is Bram actief als columnist en schrijver van negen boeken over gezondheid, beweging en psyche. Hij geeft lezingen door het hele land en verschijnt vanwege zijn controversiële opvattingen vaak in diverse televisieprogramma’s.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Deelname: € 12,50 / € 10,- voor bibliotheekleden (alleen tijdens de voorverkoop)
  Reserveren: klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00

  De organisatie is in handen van Centre Céramique i.s.m. Maastricht Boekenstad.


  Lees meer
 • 12 maart 2015 19:45 - 22:30 Abdelkader Benali hoofdgast Domani Literair
  De hoofdgast van Domani Literair 2015 in Venlo is Abdelkader Benali. Verder zijn de Limburgse debutanten Emma Curvers…
  De hoofdgast van Domani Literair 2015 in Venlo is Abdelkader Benali. Verder zijn de Limburgse debutanten Emma Curvers en Roman Helinski te gast.

  Abdelkader Benali is een landelijk bekende schrijver. Zijn debuut Bruiloft aan zee (1997) kreeg een nominatie voor Libris-prijs. Voor De langverwachte mocht hij deze prijs in 2003 in ontvangst nemen. Ook presenteerde hij het tv-programma Benali Boekt, waarin hij bekende schrijvers interviewde. Benali schreef onlangs een essay over hardlopen in het jaarboek Buun. Hij is een liefhebber van hardlopen en maakte op verzoek van Buun een verhaal vanwege het tienjarig jubileum van het hardloopevenement.

  Emma Curvers en Roman Helinski debuteerden allebei in 2014. Beide schreven ze een roman gebaseerd op hun eigen vader. Qua thematiek sluiten ze naadloos aan bij het boekenweekthema voor 2015: ‘Waanzin’.

  Domani Literair vindt plaats op donderdag 12 maart bij Domani. Eerder waren David van Reybrouck, Geert Mak en Cees Nooteboom de hoofdgasten. De muzikale omlijsting is dit jaar in handen van Eva Wijnen en Joris Janssen. Gastheer is zoals gewoonlijk Frans Pollux.

  Entree: € 19,50 p.p.
   

  Lees meer
meer items…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?