letterkundig centrum limburg

Het Letterkundig Centrum Limburg (LCL) richt zich al vanaf 1981 op het bevorderen van literatuur van hoogstaande kwaliteit in de provincie Limburg. Het gaat hierbij om literatuur in het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN), geschreven door personen afkomstig uit of woonachtig in Limburg. Het LCL streeft ernaar om haar passie voor literatuur over te brengen op het publiek. Bijvoorbeeld door het geven van opdrachten aan auteurs, het uitgeven of doen uitgeven van speciale boekuitgaven, het (mede)organiseren van literaire activiteiten, de financiële ondersteuning van letterkundige activiteiten, de ontwikkeling van schoolprojecten, het onderhouden van een interactieve website voor jonge dichters (www.youngpoets.nl) en het promoten van de Limburgse literatuur via haar website.  
lcl_foto_peter_drehmanns
agenda
 • 14 maart 2017 - 18 juni 2017 Tentoonstelling Kruidenrijk; historische kruidenboeken uit Maastrichtse collecties
  Voor de eerste maal te zien: zeer waardevolle kruidenboeken uit de historische collecties van Centre Céramique,…
  Voor de eerste maal te zien: zeer waardevolle kruidenboeken uit de historische collecties van Centre Céramique, Natuurhistorisch Museum Maastricht  en de Universiteitsbibliotheek Maastricht. Aan de hand van de mooiste en meest representatieve exemplaren presenteren onze instellingen drie exposities van bescheiden omvang met elk een eigen thema uit de historie van kruidenboeken.
  In de tentoonstelling in Centre Céramique ligt het accent  niet alleen op de algemene ontwikkeling van kruidenboeken, ook krijgt de bezoeker een goed beeld van het belang van kruiden voor de vroegere Maastrichtse gezondheidszorg. Zelfs de mantel van het genadebeeld van Maria uit de Onze Lieve Vrouwe ‘Sterre der Zee’-basiliek is daar van dichtbij te bewonderen. Deze mantel verduidelijkt de belangrijke religieuze relatie tussen het rooms-katholieke Limburg en kruiden. Het Natuurhistorisch Museum gaat in op de geneeskrachtige werking van kruiden. Kruidenboeken in het proces van de internationale uitwisseling van kennis is het thema dat  de Universiteitsbibliotheek belicht. Wij nodigen iedereen uit om deze unieke mini-expo’s te komen bekijken.

  Drie mini-expo’s zijn van 14 maart t/m 18 juni 2017 te bezoeken in:
   
  Centre Céramique- De mooiste kruidenboeken uit de historische collectie van Centre Céramique.
  (2de etage) – Avenue Céramique 50


  Natuurhistorisch Museum Maastricht - Voorbeelden van het medisch gebruik van kruiden door de eeuwen heen
  De Bosquetplein 7. Toegangsprijs museum.


  Universiteitsbibliotheek - Internationale uitwisseling van kennis rondom kruidenboeken
  (begane grond) – Grote Looiersstraat 17
   
  Activiteiten
  Naar aanleiding van deze exposities organiseren de drie samenwerkende Maastrichtse instellingen binnenkort een aantal kruidenwandelingen, workshops en lezingen. Blijf op de hoogte via de websites van de instellingen.

  Help ons om dit erfgoed in stand te houden
  Kruidenboeken waren doorgaans praktische handboeken voor iedereen die eenvoudige geneesmiddelen wilde gebruiken. Dat dagelijks gebruik is vaak goed te zien: heel wat kruidenboeken in onze depots verkeren in slechte conditie. We willen ze graag  beschikbaar houden voor onderwijs, onderzoek in onze regio. Helaas ontbreekt het ons aan de daartoe benodigde middelen. Maar u kunt ons helpen. Hoe? Door een kruidenboek te adopteren!
   
  Bent u daarin geïnteresseerd, neem dan voor de adoptieprocedure en uw voordelen contact op met drs. Odin Essers, conservator van de Bijzondere Collecties van de Universiteit Maastricht: odin.essers@maastrichtuniversity.nl
  +31 (0)43 3885027
  Universiteitsbibliotheek Maastricht
  Grote Looiersstraat 17
  6211 JH  MAASTRICHT
   
   

  Lees meer
 • 29 april 2017 11:00 - 17:00 Bookstore day bij Boekhandel Dominicanen Maastricht
  Op 29 april 2017 vieren we Independent Bookstore Day. Dan vieren we de boekhandel. Want een boekhandel is meer…
  Op 29 april 2017 vieren we Independent Bookstore Day. Dan vieren we de boekhandel. Want een boekhandel is meer dan een winkel. In de boekhandel vinden we inspiratie, raken we ontroerd. We lezen, kijken, vergapen ons er. In een boekhandel wordt je verbeelding aangeraakt. Daarom kun je die dag speciale uitgaven kopen, in gelimiteerde oplages, en vinden er bijzondere optredens plaats. Op Bookstore Day kun je speciale uitgaven vinden die alleen op die dag te koop zijn. Exclusieve uitgaven, gesigneerde publicaties of dagdeals.
  Het Bookstore Day programma van Boekhandel Dominicanen is als volgt:

  11.00 u:  Voorlezen en natuurquiz Li Lefébure
  11.30 u:  Rondleiding Boekhandel Dominicanen: verleden, heden, toekomst
  12.00 u:  Colla Bemelmans leest voor uit zijn nieuwe boek ‘Ouw leedjes vuur noe’ (Hooglied en psalmen)
  12.00 -15.00 u: Knutselen: De Gruffalo en Boekenleggers
  13.00 u:  Frans Budé leest voor en signeert
  13.00 u:  Bij mooi weer spelen wij  buiten het Draakje Donatius Ganzenbordspel
  13.30 u:  Demonstratie (en proeven) Will en Netty Engels-Geurts: Van moestuin tot appelmoes
  14.00 u:  Wetenschapsquiz en minicollege door Esther Walraven
  14.00  u:  What’s new stadswandeling met Sanne Tummers
  15.00  u:  Lezing biologische producten en wijnproeverij Pierre Ache
  15.30 u:   Speel mee met de vogelbingo van uitgeverij Kosmos
  16.00 u:   Moordwijven op Bookstore Day : Anya Niewierra , Marleen Beek-Visser, Isa Maron,  Liesbeth van Kempen en Ingrid Oonincx
  16.30 u:  Speel mee met de vogelbingo van uitgeverij Kosmos
  Op onze internetsite www.boekhandeldominicanen.nl vindt u een verdere beschrijving van het programma.
  De eerste Independent Bookstore Day in Nederland is bedoeld voor alle onafhankelijke boekhandels en wordt georganiseerd door Libris i.s.m. Yaël Vinckx, schrijver en journalist. Meer info: www.bookstoreday.nl  Lees meer
 • 30 april 2017 20:00 - 22:00samenwerkings activiteit Jazz en literatuur: Grond
  Op 30 april vindt in Café de Klep in Venlo een bijzonere performance plaats van romanschrijver Wil Boesten samen…
  Op 30 april vindt in Café de Klep in Venlo een bijzonere performance plaats van romanschrijver Wil Boesten samen met de jazzmusici Teus Nobel (trompet), Alexander van Popta (piano) en Reinier Baas (gitaar). Uitgangspunt hierbij is Boestens roman Grond, over het wel en wee van jazztrompettist Lucas Lels, zijn ijver, zijn passie, zijn weemoed, zijn twijfel en zijn overwinning. Grond is een fraaie beschrijving van het (jazz)muzikant zijn. In de voorstelling worden tekstfragmenten vervlecht met improvisaties. Zo wordt de toeschouwer meegenomen door het verhaal.
   
  Dit project wordt georganiseerd in samenwerking met SLIM (Stichting Limburg Geïmproviseerde Muziek). Adres Café de Klep: Keizerstraat 13, Venlo, 0774633287.  
  De toegang is gratis.  

 • 04 mei 2017 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Oorlog en literatuur door Jos Perry
  Op donderdag 4 mei (Dodenherdenking) staat 'Letters bij de lunch' in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Oorlog…
  Op donderdag 4 mei (Dodenherdenking) staat 'Letters bij de lunch' in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Oorlog en literatuur: een vruchtbare combinatie. Denk aan de romans van Erich Maria Remarque (Im Westen nichts Neues) en Willem Frederik Hermans (De donkere kamer van Damocles); aan het werk van Primo Levi; aan dagboeken als die van Etty Hillesum en Anne Frank. Ook dicht bij huis grepen vrouwen en mannen tijdens of na de bezetting naar de pen om vast te leggen wat ze meemaakten en te verwoorden wat ze voelden. In zijn VLAM-lezing introduceert Jos Perry een aantal 'oorlogsschrijvers' uit onze directe omgeving. Annet Perry - Schoot Uiterkamp zal tekstfragmenten voorlezen.
   
  Jos Perry (1950), historicus en biograaf, was ruim twintig jaar verbonden aan de Universiteit Maastricht. Hij publiceerde over de geschiedenis van de arbeidersbeweging en het socialisme, katholieke kostscholen, regionalisme, mijnen en mijnwerkers. Voor de Geschiedenis van de literatuur in Limburg (2016) leverde hij het hoofdstuk over de jaren 1940-1945. Annet Perry - Schoot Uiterkamp (1950), historica, was als bibliothecaris werkzaam bij Zuyd Hogeschool en de Jan van Eyck Academie.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activteiten Maastricht)
  Toegang is gratis

  Lees meer
 • 09 mei 2017 19:30 - 21:00 Joseph Oubelkas in Bibliocenter Weert
  Onschuldig in Marokkaanse gevangenis, bizar waargebeurd verhaal

  Joseph Oubelkas had op zijn 24ste een eigen…
  Onschuldig in Marokkaanse gevangenis, bizar waargebeurd verhaal

  Joseph Oubelkas had op zijn 24ste een eigen bedrijf als IT-ingenieur. Alles ging voor de wind. Totdat hij – zonder bewijs of onderzoek - in een Marokkaanse gevangenis belandde en ruim vier jaar onterecht in de cel zat. In het boek 400 brieven van mijn moeder doet hij zijn levensverhaal uit de doeken. Op dinsdag 9 mei 2017 vertelt hij bij Bibliocenter Weert over zijn ervaringen en hoe hij wist te overleven binnen de gevangenismuren.

  Over Joseph Oubelkas
  Joseph Oubelkas (1980) is geboren en opgegroeid in Raamsdonksveer bij Breda. In 2004 wordt hij tijdens een zakenreis opgepakt door de douane in Marokko en ten onrechte veroordeeld voor drugssmokkel. Hij krijgt tien jaar gevangenisstraf. Tijdens zijn onterechte gevangenschap voelt hij zich gesteund en bemoedigd door brieven en kaarten uit Nederland. Vooral de brieven van zijn Nederlandse moeder houden hem op de been. “Mijn kind, je laat een spoor achter van moed, levensvreugde, onschuld en goedheid…”

  Ondanks de gruwelijke ervaringen die hij meemaakt, sluit hij binnen de gevangenismuren bijzondere vriendschappen. Hij houdt zich staand door deze steun, een positieve houding en goede verzorging en bouwt een leven op achter de tralies.
   
  Datum: dinsdag 9 mei 2017, 19.30 uur
  Locatie: Bibliocenter Weert, Wilhelminasingel 250, Weert
  Entree: Aanmelden via: www.bibliocenter.nl
  Kosten: € 10,- (leden)/ € 15,- (niet-leden)


  Lees meer
 • 11 mei 2017 20:00 - 22:00 Literair Café Venray | dichter, schrijver en theatermaker Jaap Robben te gast
  Op donderdagavond 11 mei om 20.00 uur is de schrijver Jaap Robben de laatste gast bij Literair Café Venray van…
  Op donderdagavond 11 mei om 20.00 uur is de schrijver Jaap Robben de laatste gast bij Literair Café Venray van het seizoen 2016-2017. In april 2014 verscheen zijn debuutroman voor volwassenen genaamd Birk. Het boek krijgt lovende recensies en wint de Nederlandse Boekhandels Prijs 2014, de ANV Debutantenprijs 2015 én de Dioraphte Literatour Publieksprijs 2015. De lezing van Jaap Robben wordt ingeleid door Stan Verhaag.

  Over Jaap Robben
  Jaap Robben (Oosterhout NB, 1984) is schrijver/dichter en theatermaker. Hij wilde vroeger eigenlijk Afrikaan worden en archeoloog, maar rondde eerst zijn studie Milieu- Maatschappij wetenschappen af en ging vervolgens naar de Koningstheater Akademie in Den Bosch. Van september 2008 tot oktober 2010 was Jaap de Stadsdichter van Nijmegen. Inmiddels woont hij in een oude boerderij in een klein dorpje aan de Rijn in Duitsland, niet ver van Nijmegen.

  Zijn werk
  Sinds 2004 publiceerde hij vijf bundels met gedichten en korte verhalen: Twee vliegen(2004), De nacht krekelt (2007), Zullen we een bos beginnen? (2008) (Shortlist Gouden Uil voor jeugdliteratuur 2009) ,Als iemand ooit mijn botjes vindt (2012) (Vlag en Wimpel 2013) en ’s Nachts verdwijnt de wereld (2016). Deze boeken zijn vooral gericht op jeugdige lezers.

  In augustus 2010 verschijnt het veelbesproken boek De Zuurtjes. Dat is een kruising tussen een prentenboek en een jeugdroman. De Zuurtjes stond op de shortlist voor diverse prijzen en kreeg een White Raven 2011 van de Internationale Jugendbibliothek van München

  Birk
  Jaap Robben heeft met zijn roman Birk een meesterlijk debuut geschreven. In het verhaal woont Mikael met zijn ouders op een afgelegen eiland boven Schotland. Op een dag verdwijnt zijn vader Birk in zee en Mikael verzwijgt voor zijn moeder wat er is gebeurd. Een periode van rouw, schuld, verdriet en onmacht volgt waarin Mikael en zijn moeder steeds meer van elkaar vervreemden. Heel hun leven verandert tot een bijna ondoenlijke opgave, met voor ieder van hen hun eigen ongeluk dat alle glans wegneemt van het ooit idyllische isolement. Het wanhopige verdriet bij het verlies van een geliefde man en vader is op indringende wijze beschreven, de sfeer van een eiland met een gure en eenzame ligging draagt hier ook toe bij. Maar door alles heen blijft ook de (verloren) liefde voor Birk voelbaar en richten zowel zoon als moeder een klein monumentje voor hem op.

  Signeersessie en boekverkoop
  Tijdens de pauze verzorgt Boekhandel Rooijboek de boekverkoop in de foyer en is er gelegenheid de boeken te laten signeren door Jaap Robben.

  Datum: donderdag 11 mei, 20.00 uur
  Locatie: Theehuis Odapark, Merseloseweg 117, Venray
  Entree: €12,50 (Seizoenpashouders van het Literair Café Venray hebben vrij entree)


  Lees meer
 • 13 mei 2017 15:00 - 17:00 Leo Herberghs Poëzieprijs
  Op zaterdag 13 mei 2017 wordt de vierde Leo Herberghs Poëzieprijs (LHPP) uitgereikt door Stichting Dichter in…
  Op zaterdag 13 mei 2017 wordt de vierde Leo Herberghs Poëzieprijs (LHPP) uitgereikt door Stichting Dichter in Beeld. De winnaar wordt vlak van tevoren bekendgemaakt. De winnende dichter ontvangt € 750,- en schrijft een kort gedicht dat door Stichting Dichter in Beeld fysiek wordt gerealiseerd in een poëtische boomstam en geplaatst in het Limburgs landschap.

  De deuren zijn open vanaf 15.00 uur en er is gratis koffie, thee en literaire koek. Om 15.30 uur start een divers literair programma met onder andere de Voerendaalse dichter Peter Crombach. De muzikale bijdragen zijn van Aalex Vertommen (zang) en David Demuynck (piano), jazz-studenten van Conservatorium Maastricht.

  Leo Herberghs Poëzieprijs
  De Leo Herberghs Poëzieprijs is mogelijk gemaakt door een schenking van Leo en Cis Herberghs. Eerder wonnen Kreek Daey Ouwens (2014), Emma Crebolder (2015 en Maria Barnas (2016)) de prijs. De literaire boomstammen met hun dichtregels liggen in Voerendaal.

  Stichting Dichter in Beeld
  Stichting Dichter in Beeld is een stichting die als doel heeft om (Limburgse) dichters en hun gedichten een fysieke plek te geven in het straatbeeld en landschap. Dichter in Beeld wil een intermediair zijn tussen overheid, de dichter en zijn publiek, sponsoren, uitvoerend kunstenaars, etc. Dichter in Beeld wordt gevormd door Sander Bisscheroux en Gijs van Elk.

  Datum: zaterdag 13 mei, 15.00 uur.
  Locatie: filmzaal Schunck* Glaspaleis (5e etage), Bongerd 18, Heerlen.

   
  Lees meer
 • 18 mei 2017 00:00 - 00:00samenwerkings activiteit Prijsuitreiking Write Now!
  Op donderdag 18 mei vindt in Poppodium Grenswerk de prijsuitreiking plaats van de Limburgse voorronde van Write…
  Op donderdag 18 mei vindt in Poppodium Grenswerk de prijsuitreiking plaats van de Limburgse voorronde van Write Now!

  Voorafgaand aan de uitreiking zal Jaap Robben een schrijfworkshop geven, waarvoor je je van tevoren kosteloos kunt inschrijven. Tijdens de prijsuitreiking draagt Jaap voor en is er livemuziek van Aïcha Cherif. Daarna betreedt juryvoorzitter Jonathan Griffioen het podium om de winnaars bekend te maken. De derde- en tweede prijswinnaars winnen 75,- en 125,- euro aan boekenbonnen en maken bovendien kans op een van de vijf wildcards voor de finale.

  Tot slot onthult Jonathan Griffioen wie zich winnaar van Write Now! mag noemen en naar huis gaat met maar liefst 250,- euro aan boekenbonnen. Hij of zij zal een fragment uit de winnende tekst voordragen, en bemachtigt een plekje in de finale op 25 juni in Rotterdam.

  Datum: donderdag 18 mei 2017, 19.15 – 21.30 uur (workshop 19.15 - 20.15 uur/ uitreiking 20.30 - 21.30 uur)
  Locatie: Poppodium Grenswerk, Peperstraat 10, Venlo

   
  Lees meer
 • 18 mei 2017 10:00 - 14:00 Jan Hanlo-wandeling in Valkenburg
  Met de VLAM langs het Jan Hanlo-Poëziepad van Valkenburg door het natuurgebied Ingendael naar Château St Gerlach.…
  Met de VLAM langs het Jan Hanlo-Poëziepad van Valkenburg door het natuurgebied Ingendael naar Château St Gerlach. Met gedichten en verhalen onderweg verteld door Jet van Aalst en Geertruida de Boer.
  Organisatie: VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
   
  Vertrek: station Valkenburg om 10.00 uur
  Einde Château St Gerlach om 14.00 uur /station Houthem-St Gerlach
   
  Kosten: € 20 voor VLAM leden/€ 25 voor niet-leden:
  voor koffie, lunch en boekje met gedichten.
  Contant betalen bij vertrek aan het station.

  Aanmelden voor 11 mei: info@vlammaastricht.nl

  Lees meer
 • 18 mei 2017 19:30 - 21:00 Boekpresentatie Govert Derix: Mensheid is een brief aan jou
  Donderdag 18 mei om 19.30 uur presenteert Govert Derix zijn nieuwe roman bij Boekhandel Dominicanen. Titel van…

  Donderdag 18 mei om 19.30 uur presenteert Govert Derix zijn nieuwe roman bij Boekhandel Dominicanen. Titel van het boek is Mensheid is een brief aan jou. Na drie succesvolle romans, die én spannend waren, raadselachtig, fantastisch én filosofisch van opzet wilde Govert Derix een geheel andere weg inslaan. Niet minder intrigerend, niet minder spannend, maar vooral literair uitdagender.Dat resulteerde in Mensheid is een brief aan jou, een roman over liefde, over leven en dood, over god en over de mensheid in nood.

  De verdwijning van het meisje Helena, de vondst van een lijk aan een Zwitsers meer, een romance en de inzichten van een vrijbuiter en een politicus leiden tot een aangrijpend en sprookjesachtig visioen van onze tijd. Mensheid is een brief aan jou is een wonderlijk vlechtwerk van verhaallijnen, waarin literatuur en noodzaak versmelten tot een krachtige eenheid.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht
  Met boekverkoop en signeersessie.
   


  Lees meer
 • 30 mei 2017 20:00 - 22:00 Schrijfster Griet op de Beeck spreekt over haar werk in De Domijnen te Sittard
  Met haar debuut Vele hemels boven de zevende veroverde Griet op de Beeck al vele lezersharten. En na Kom hier…
  Met haar debuut Vele hemels boven de zevende veroverde Griet op de Beeck al vele lezersharten. En na Kom hier dat ik u kus is Griet op de Beeck niet meer weg te denken uit de Nederlands/Vlaamse boekenwereld. Op dinsdag 30 mei 2017 vertelt Griet in Schouwburg De Domijnen over haar jongste roman Gij nu. Griet op de Beeck is een van de schrijvers die onder het motto Literaire Lente De Domijnen bezoekt.

  Vijftien heel verschillende mensen. Allemaal op een bepalend moment in hun leven, zo’n moment waarop de dingen ontploffen of imploderen, stilvallen of deblokkeren, kapotgaan of ten goede keren. Gij nu gaat over wurgende eenzaamheid. Over vluchten en ontsnappen, wat geenszins hetzelfde is. Over verledens die je blijven achtervolgen, tot je beter leert te weten. Over de liefde die kan helpen, als je dat durft toe te laten. Over het verlangen om gezien te worden, de verschroeiende dwang om het goed te doen, de angst voor het geluk, vaak groter dan die voor het verdriet, de opmerkelijke veerkracht van wie weigert op te geven. En over de heftige wereld die het soms zelfs de dappersten onmogelijk maakt.

  Boekhandel Krings zorgt voor de boekenverkoop. Tijdens de pauze vindt een signeersessie plaats.
  De entree bedraagt normaal € 7,50 en op vertoon van uw bibliotheekpas De Domijnen en voor abonnee’s nieuwsbrief Krings € 5,-.

  Lees meer
 • 01 juni 2017 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - De vakantiekoffer! door leden van VLAM
  Met de zomer en de vakantie voor de boeg geven leden van VLAM traditiegetrouw in de laatste aflevering van dit…
  Met de zomer en de vakantie voor de boeg geven leden van VLAM traditiegetrouw in de laatste aflevering van dit seizoen luchtige leessuggesties. Laat u verleiden door hun keuze, die u wellicht op een nieuw literair spoor zet. Verfrissende boeken om in het verre buitenland of in de eigen achtertuin te lezen. Na een zomerstop van 2 maanden starten we op donderdag 7 september weer met de eerste editie van de 27e jaargang. Jac. van den Bogaard houdt dan een lezing over Literaire kunst: schrijvers, lezers en literatuur door het oog van de kunstenaar.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
  Toegang is gratis

  Lees meer
meer items…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?