letterkundig centrum limburg

Het Letterkundig Centrum Limburg (LCL) richt zich al vanaf 1981 op het bevorderen van literatuur van hoogstaande kwaliteit in de provincie Limburg. Het gaat hierbij om literatuur in het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN), geschreven door personen afkomstig uit of woonachtig in Limburg. Het LCL streeft ernaar om haar passie voor literatuur over te brengen op het publiek. Bijvoorbeeld door het geven van opdrachten aan auteurs, het uitgeven of doen uitgeven van speciale boekuitgaven, het (mede)organiseren van literaire activiteiten, de financiële ondersteuning van letterkundige activiteiten, de ontwikkeling van schoolprojecten, het onderhouden van een interactieve website voor jonge dichters (www.youngpoets.nl) en het promoten van de Limburgse literatuur via haar website.  
lcl_foto_peter_drehmanns
agenda
 • 18 september 2014 19:00 - 20:30 Boekpresentatie Henk Smeijsters: Gelukkig met minder
  Op 18 september presenteert uitgeverij Tic het boek ‘Gelukkig met minder’ van Henk Smeijsters bij Boekhandel…
  Op 18 september presenteert uitgeverij Tic het boek ‘Gelukkig met minder’ van Henk Smeijsters bij Boekhandel Dominicanen. In dit essayistisch boek vertelt Henk Smeijsters over zijn zoektocht naar argumenten voor de stellingen en zijn pogingen antwoorden te formuleren op de vele vragen die zich aan de moderne mensen opdringen. Het boek bevat filosofische cultuurkritische opinies over de hedendaagse neoliberale maatschappij en het daaraan gerelateerde menselijke gedrag. Het boek is geschreven vanuit de overtuiging dat minder productie en consumptie en meer natuuraanschouwing, kunstzinnige beschouwing en filosofische overdenking mensen gelukkig maakt. Door zijn opinies en columns in Dagblad de Limburger/Limburgs Dagblad, NRC Handelsblad en deKlank heeft Henk Smeijsters veel mensen met zijn zoektocht weten te beroeren. Hier presenteert hij het hele verhaal. Actueel, betekenisrijk, belezen; met een voorwoord van Paul van Tongeren, hoogleraar wijsgerige ethiek.
   
  Dr. Henk Smeijsters (1952) studeerde piano bij Jean Antonietti, sociale pedagogiek, andragogiek en muziekwetenschap aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij behaalde in 1982 cum laude zijn doctoraal examen en promoveerde in 1986 bij Prof. dr. Etty Mulder in de psychomusicologie. Vanaf zijn promotie was hij werkzaam als docent en hoofd opleiding op de terreinen muziekpsychologie, muziektherapie en creatieve therapie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en diverse hogescholen in Nederland. In 2003 trad hij aan als lector vaktherapie van Zuyd Hogeschool in samenwerking met ArtEZ Hogeschool, Hogeschool Utrecht en later Stenden Hogeschool. Als lector en eindverantwoordelijke van het onderzoeksinstituut KenVaK hield hij zich bezig met methodiekontwikkeling, theorieontwikkeling, kwantitatief en kwalitatief praktijkgericht onderzoek ten behoeve van de vaktherapieën (beeldende therapie, dans-bewegingstherapie, dramatherapie en muziektherapie). In 2011 behaalde hij als onderzoeksleider, samen met collega-onderzoekers van KenVaK, de prijs voor het beste praktijkgerichte onderzoek in Nederland, toegekend door de HBO-raad en het landelijk Forum voor Praktijkgericht Onderzoek. Hij gaf talloze lezingen en publiceerde meer dan honderd artikelen en twintig boeken in diverse Europese landen, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Japan. Voor zijn verdiensten op het gebied van de vaktherapie werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds zijn emeritaat in 2012 verdiept hij zich als filosofisch cultuurcriticus en psychomusicoloog in de mens, maatschappij en muziek.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen, Maastricht


  Lees meer
 • 19 september 2014 14:45 - 17:15 Literatuurcursus Verhalen over de Eerste Wereldoorlog
  Dit najaar staat de literatuurcursus van Centre Céramique in het teken van Wereldoorlog I. De leiding is in handen…
  Dit najaar staat de literatuurcursus van Centre Céramique in het teken van Wereldoorlog I. De leiding is in handen van Margriet Eilering (Emmen, 1951). Margriet studeerde Nederlands in Groningen en werkte onder meer als docente aan het Jeanne d’Arc College en in het volwassenenonderwijs. Tegenwoordig leidt ze enkele leeskringen.

  Voor deze cursus staan de volgende boeken op het programma: Louis-Ferdinand Céline ‘Reis naar het einde van de nacht (1932), Pat Barker ‘Niemandsland’ (1991), Dalton Trumbo ‘Stiltewoorden’ (1939) en enkele verhalen van Isaak Babel.

  Cursusbijeenkomsten: (vrijdagen) 19 september, 17 oktober, 14 november en 19 december
  Tijdstip: van 14.45 tot 17.15 uur
  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Kosten: € 60,- / € 55,- voor bibliotheekleden (incl. koffie/ thee)
  Aanmelden: voor 16 september via klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00


  Lees meer
 • 20 september 2014 14:00 - 15:00 Voorlees- en signeersessie Hanneke Hendrix en Jaap Robben
  Hanneke Hendrix (Tegelen 1980) en Jaap Robben (Oosterhout 1984) gaan op tournee en daarbij doen zij ook Boekhandel…
  Hanneke Hendrix (Tegelen 1980) en Jaap Robben (Oosterhout 1984) gaan op tournee en daarbij doen zij ook Boekhandel de Tribune in Maastricht aan op zaterdag 20 september. Zij zullen voorlezen uit eigen werk, eventuele vragen beantwoorden en natuurlijk zullen zij met plezier hun boeken voor u willen signeren.

  Hanneke Hendrix debuteerde in 2012 met de roman De verjaardagen. Het leverde nominaties op voor de Academica Literatuurprijs, de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs en de Vrouw & Kultuur Debuutprijs. Onlangs verscheen haar tweede boek De dyslectische hartenclub.

  "De dyslectische-hartenclub is troostrijk en hilarisch in één, omdat het vertelt dat we allemaal worstelen en daarbij soms helemaal niet bovenkomen." - Nynke de Jong (nrc.next, 3FM)

  Jaap Robben (1984) maakt met Birk zijn romandebuut. Hij was al bekend als dichter en maakte samen met
  illustrator Benjamin Leroy de jeugdboeken De Zuurtjes, Zullen we een bos beginnen? (shortlist Gouden Uil) en
  Als iemand ooit mijn botjes vindt.

  "Birk is een roman die je langzaam de keel snoert." - De Volkskrant (****)

  Locatie: Boekhandel De Tribune, Maastricht
   

  Lees meer
 • 21 september 2014 11:00 - 13:00 Thrillerochtend met Jaap Jongbloed, Donald Nolet en Corine Hartman
  Jaap Jongbloed, bekend van het televisieprogramma ‘Vermist’, presenteert op zondag 21 september een thrillerochtend…
  Jaap Jongbloed, bekend van het televisieprogramma ‘Vermist’, presenteert op zondag 21 september een thrillerochtend in de foyer van Schouwburg Venray. Deze ochtend is georganiseerd door de Bibliotheek BiblioNu Horst/Venray. De thrillerochtend begint om 11.00 uur en is om 13.00 uur afgelopen. Het publiek kan vragen stellen en er is een boekenstand van boekhandel van den Munckhof aanwezig. In de pauze is er gelegenheid om boeken te laten signeren.
   
  Als voorzitter van de jury van de Gouden Strop editie 2014 praat Jaap Jongbloed met Donald Nolet, winnaar van de Gouden Strop van dit jaar én tevens winnaar van de Schaduwprijs voor het beste thrillerdebuut. Ook gaat Jongbloed in gesprek met Corine Hartman, die als derde genomineerd werd voor de Gouden Strop met haar boek: Zielloos.’ Zie tevens bijgevoegde flyer.
   
  Kaartjes voor deze thrillerochtend zijn verkrijgbaar bij de bibliotheken in Horst en Venray en kosten € 7,50 per persoon. Donateurs van Literair Café Venray en leden van de bibliotheek ontvangen € 2,50 korting voor één persoon op vertoon van hun donateurskaart/bibliotheekpas.

   

  Lees meer
 • 23 september 2014 19:30 - 21:00eigen activiteit Première film 'Lastmens'
  Op initiatief van het Letterkundig Centrum Limburg maakten studenten van de Maastricht Academy of Media Design…
  Op initiatief van het Letterkundig Centrum Limburg maakten studenten van de Maastricht Academy of Media Design and Technology een korte film op basis van het verhaal Lastmens van de in het Limburgse Heijen opgegroeide schrijfster Elke Geurts. Hierin worstelt een jonge vrouw met haar rol als moeder. Door een ontmoeting met een au pair ontstaat een onverwachte wending en besluit ze afstand te nemen van haar moederrol.

  De film gaat op 23 september om 19.30 uur in première bij Lumière Cinema Maastricht. Schrijfster Elke Geurts en de makers van de film zijn hierbij aanwezig en worden geïnterviewd. Ook wordt de making of van de film vertoond. Iedereen is van harte welkom bij de première, die tot ongeveer 21.00 uur duurt. De toegang is gratis; wel graag vooraf reserveren.  Lees meer
 • 24 september 2014 19:00 - 21:30 Week van de Afrikaanse roman - Vier Zuid-Afrikaanse schrijvers over hun werk
  In 2014 viert Zuid-Afrika twintig jaar democratie, en dus ook twintig jaar vrije Afrikaanstalige literatuur. Reden…
  In 2014 viert Zuid-Afrika twintig jaar democratie, en dus ook twintig jaar vrije Afrikaanstalige literatuur. Reden om wat meer aandacht te vragen voor de Zuid-Afrikaanse literatuur. Die literatuur heeft bekende namen voortgebracht: Breyten Breytenbach, André Brink, Etienne van Heerden en Antjie Krog om maar enkele te noemen.

  Tijdens de Week van de Afrikaanse roman, van 19 t/m 28 september 2014, komen vijf bekende Afrikaanstalige schrijvers speciaal naar Nederland en Vlaanderen om zich voor te stellen en te vertellen over hun werk. Op 24 september zal de schrijverskaravaan ook Sittard aan doen. De volgende schrijvers zijn dan aanwezig: Etienne van Heerden, Irma Joubert, Sonja Loots en Marita van der Vyver. Zij worden geïnterviewd over hun werk, de Zuid-Afrikaanse roman en hun band met de Afrikaanse taal. Natuurlijk kunt u na afloop boeken laten signeren.

  Tijdstip: 19.00-21.30 uur
  Locatie: Forum theater, Engelenkampstraat 68, Sittard
  Entree: € 5,- (incl. Afrikaanse hapjes en muziek)

  Graag vooraf aanmelden via Boekhandel Krings, Brandstraat 23, 046 452 81 00 of via klantenservice@biblionova.nl / 046 451 03 03.

  Georganiseerd door Boekhandel Krings in samenwerking met BiblioNova.


  Lees meer
 • 26 september 2014 10:00 - 16:00 Schrijfworkshop Verhaal schrijven: de Ik-figuur
  Cursussen creatief schrijven beperken zich meestal tot een oriëntatie op creatief en technisch niveau. Met drie…

  Cursussen creatief schrijven beperken zich meestal tot een oriëntatie op creatief en technisch niveau. Met drie workshops over vertelstandpunten wil Het Schrijflab daar verandering in brengen, praktisch ingaan op deze literaire techniek.

  De eerste workshop Verhaal schrijven: de Ik-figuur houdt zich bezig met het vertellen in de ik-vorm. Hoe zet je de ik-figuur in als vertellende hoofdpersoon of als vertellende bijfiguur? De ik-verteller kan vertellen wat hij meemaakt als belevende ik of hij kan als vertellende ik terugkijken op wat hij heeft meegemaakt. Vaak is het zo dat de verhaalschrijver beide ikken met elkaar combineert. Door middel van prikkelende schrijfopdrachten met onverwachte wendingen onderzoeken we de mogelijkheden en beperkingen van de ik-vorm in fictie. Een ik-verteller hoeft allerminst een autobiografische verteller te zijn. Wel is hij subjectief en kan dingen verborgen houden of juist onthullen. Door de ik-verteller schrijvend af te tasten ga je zien wat je ermee kunt. Je leert hem in te zetten als observator, als “onbetrouwbare verteller” of als hoofdpersoon, dicht op de huid van de actie, die verandert onder invloed van de gebeurtenissen.

  Datum: 26 september
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, 5991 PB Baarlo
  Kosten: € 75,- (incl. lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof

  Inschrijven? Ga naar www.hetschrijflab.nl.

 • 26 september 2014 12:00 - 16:00 Finaledag Euregio-slam
  Op vrijdag 26 september 2014 is het zover! Leerlingen uit de hele Euregio gaan tijdens een spannende finaledag…
  Op vrijdag 26 september 2014 is het zover! Leerlingen uit de hele Euregio gaan tijdens een spannende finaledag de verbale strijd met elkaar aan om de titel 'Euregio-Slammer 2014'!

  In de afgelopen maanden hebben leerlingen van verschillende middelbare scholen in de Euregio hard gewerkt aan eigen Slams. Deze gedichten, raps of korte verhalen gaan zij op ritmische wijze presenteren in Harmoniezaal Sint Petrus en Paulus in Wolder (Maastricht). Vanaf 12.00 uur gaan de deuren open en kun je genieten van de spetterende voordrachten in het Nederlands, Duits en Frans. Hoe harder jij klapt en juicht, hoe groter de kans dat jouw favoriete deelnemer Euregio-Slammer 2014 wordt!

  Ben je aangestoken door het enthousiasme van de slammers? Meld je dan direct aan voor de komende editie! Voor aanmelding of meer informatie: neem contact op met Linda Wings van Talenacademie Nederland: +31 (0) 45 576 30 19 of linda.wings@talenacademie.nl.


  Lees meer
 • 30 september 2014 19:00 - 20:45 Leesclub Nederlandse literatuur
  Op 30 september gaat de leesclub Nederlandse literatuur van start. De cursus wordt gegeven door Maria Kleijnen;…

  Op 30 september gaat de leesclub Nederlandse literatuur van start. De cursus wordt gegeven door Maria Kleijnen; zij is cultuurwetenschapper en begeleidt al enkele jaren leeskringen in de regio. Het plezier van een boek bespreken staat voorop. De leesclub leest recente Nederlandse en Vlaamse romans, met titels die divers zijn in thematiek en context. Tijdens de lessen worden stijl en vorm, personages en vertelperspectief besproken omdat van daaruit de thematiek die het boek aanreikt te onderzoeken. Deelnemers en docent wisselen samen van gedachten om de betekenis zo goed mogelijk te doorgronden en te proberen een eindconclusie te formuleren.

  Cursusduur: 6 lessen (1 keer per 6 weken)
  Tijdstip: dinsdagavond van 19.00 tot 20.45 uur
  Locatie: Centre Céramiquem Maastricht
  Docent: Maria Kleijnen
  Prijs: € 60,- (leden Stadsbibliotheek) / € 65,- (niet-leden)

  Programma:
  - 30-09-2014 Marente de Moor: Roundhay, tuinscène
  - 04-11-2014 Stefan Brijs: Post voor mevrouw Bromley
  09-12-2014 Thomas Lieske: Alles kantelt
  13-01-2015 Marie Kessels: Ruw
  03-03-2015 Saskia de Coster: Wij en ik
  14-04-2015 Erik Menkveld: Het grote zwijgen

  Aanmelden voor de leesclub kan tot 23 september bij de klantenservice van Centre Céramique tegen contante/pinbetaling. Aanmelden kan ook rechtstreeks via 043 3505600 of klantenservice@maastricht.nl.
   


  Lees meer
 • 01 oktober 2014 14:00 - 16:00 Openingsfeest Kinderboekenweek in Centre Céramique
  Van 1 t/m 12 oktober is het weer Kinderboekenweek. En omdat de Kinderboekenweek dit jaar 60 jaar oud (jong!) wordt,…
  Van 1 t/m 12 oktober is het weer Kinderboekenweek. En omdat de Kinderboekenweek dit jaar 60 jaar oud (jong!) wordt, is het thema van de Kinderboekenweek 'Feest!'.

  Ook in Maastricht wordt de opening van de Kinderboekenweek gevierd. In Centre Céramique vinden de volgende feestelijke activiteiten plaats:

  Kaas, worst en honderduizend vlaggetjes (14.00-15.00 uur)
  Voorstelling door Peter Sterke (Mijn Sterke Producties) voor iedereen vanaf 4 jaar
  Jeroen is binnenkort jarig. Hij geeft een groot feest. Maar eigenlijk viert hij nooit zijn verjaardag en heeft ook al jaren geen feestjes meer bezocht. Hoe laat komen de gasten? Heeft hij genoeg hapjes besteld? Zijn alle uitnodigingen wel aangekomen? Peter Sterke speelt in een wervelwind een interactieve voorstelling met vele typetjes, muziek, slapstick en… lekker lachen. Ook maakt hij gebruik van veel  bekende kinderboeken over feest.
   
  Creatieve, muzikale en vooral feestelijke workshops (15.00-16.00 uur) 
  Door studenten van de Nieuwste PABO, voor kinderen van 4 t/m 8 jaar
  In Centre Céramique wordt FEEST gevierd met allerlei workshops. Hugo, ons FEEST-varken geeft een feestje. Je bent van harte uitgenodigd. Dus kom kijken en meedoen. Elke workshop wordt een feestje. Er wordt iets moois gemaakt, toneel gespeeld, gezongen en spelletjes gedaan. FEEST gevierd dus! Keuze genoeg. Schrijf je van te voren wel in bij de workshop van jouw keuze. Inschrijven kan van 13.30 tot 14.00 uur in de hal van Centre Céramique.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis


  Lees meer
 • 02 oktober 2014 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Aafjes en Limburg door Rob Molin
  De schrijver Bertus Aafjes, geboren in 1914 in Amsterdam, heeft de helft van zijn leven in Limburg gewoond, eerst…
  De schrijver Bertus Aafjes, geboren in 1914 in Amsterdam, heeft de helft van zijn leven in Limburg gewoond, eerst in Hoensbroek en later in Swolgen bij Venray. Hoe raakte de wereldreiziger Aafjes in Limburg verzeild en wat vond hij zo bijzonder aan deze provincie? Wat heeft hij geschreven over Limburg en welke contacten onderhield hij met schrijvers en andere kunstenaars hier?

  Deze en andere vragen komen aan de orde in de lezing van neerlandicus Rob Molin, die onlangs bij gelegenheid van de honderste geboortdag de biografie 'In de schaduw van de hemel' over Aafjes publiceerde. Rob Molin (1947) promoveerde op de poëtica van Adriaan Morriën en publiceerde in 2005 diens biografie. Ook van andere auteurs heeft hij studie gemaakt zoals van de dichter Frans Budé en van de eens gezaghebbende en thans vergeten essayist Huug Kaleis.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).


  Lees meer
 • 30 oktober 2014 - 01 november 2014 Maastricht International Poetry Nights 2014
  Op 30 en 31 oktober en 1 november treden weer internationale topdichters op tijdens The Maastricht International…
  Op 30 en 31 oktober en 1 november treden weer internationale topdichters op tijdens The Maastricht International Poetry Nights (MIPN) in La Bonbonnière in Maastricht. De poëzielezingen worden afgewisseld met muziek, theater en interviews.

  Enkele eerste namen van het programma: Nick Laird, Marion Poschmann en K. Schippers. Overdag is er een programma voor scholen met onder anderen Paul van Loon en Edward van de Vendel.

  Houd voor meer informatie de website www.maastrichtpoetry.com in de gaten.
 • 06 november 2014 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - F. Harmsen van Beek. Filosofie van de schrijversbiografie
  Maaike Meijer zal vertellen over haar nieuwe biografie, die van F. Harmsen van Beek (voluit: Fritzi ten Harmsen…
  Maaike Meijer zal vertellen over haar nieuwe biografie, die van F. Harmsen van Beek (voluit: Fritzi ten Harmsen van der Beek). Multi-kunstenaar Harmsen van Beek is minder bekend dan Vasalis, een totaal andere figuur zowel qua werk als qua leven, ze is de geheimtip van de Nederlandse literatuur, een echte writer’s writer: zij werd geboren in Blaricum in 1927 en overleed in Groningen in 2009. Ze werd vooral bekend als dichter, als auteur van Geachte Muizenpoot met name, haar eerste bundel uit 1965. Die werd terecht gezien als een literaire sensatie. Daarna volgden intrigerende verhalenbundels Wat knaagt? (1968) en Neerbraak (1969), het prentenboek Gewone Piet en andere Piet (1969), het prentenboek Hoenderlust (1972) en de tweede dichtbundel Kus of ik Schrijf (1975). De vraag die in deze lezing centraal staat is hoe een biograaf recht kan doen aan de wonderbaarlijke kunst die Harmsen van Beek maakte en de verleiding kan weerstaan deze ondergeschikt te maken aan de sappige verhalen die over dit leven de ronde doen.

  Maaike Meijer is neerlandica, literatuurwetenschapper en gender-deskundige. Zij werkt sinds 1998 als hoogleraar aan de Faculteit Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht, sinds 2014 als honorair hoogleraar. In 2011 verscheen haar succesvolle biografie van de dichter M. Vasalis.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).


  Lees meer
meer items…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?