letterkundig centrum limburg

Het Letterkundig Centrum Limburg (LCL) richt zich al vanaf 1981 op het bevorderen van literatuur van hoogstaande kwaliteit in de provincie Limburg. Het gaat hierbij om literatuur in het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN), geschreven door personen afkomstig uit of woonachtig in Limburg. Het LCL streeft ernaar om haar passie voor literatuur over te brengen op het publiek. Bijvoorbeeld door het geven van opdrachten aan auteurs, het uitgeven of doen uitgeven van speciale boekuitgaven, het (mede)organiseren van literaire activiteiten, de financiële ondersteuning van letterkundige activiteiten, de ontwikkeling van schoolprojecten, het onderhouden van een interactieve website voor jonge dichters (www.youngpoets.nl) en het promoten van de Limburgse literatuur via haar website.  
lcl_foto_peter_drehmanns
agenda
 • 03 september 2015 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Afrikaner auteurs en literaire verwerking van apartheidsverleden door Petra Quadvlieg
  Hoe verwerkten Afrikaner auteurs de apartheid in hun romans? Elke schrijver gaat anders om met het apartheidsverleden.…
  Hoe verwerkten Afrikaner auteurs de apartheid in hun romans? Elke schrijver gaat anders om met het apartheidsverleden. Petra Quadvlieg gaat in op het werk van Marlene van Niekerk, Riana Scheepers en Mark Behr. En misschien komt J.M. Coetzee ook nog wel even om de hoek kijken.

  Marlene Niekerk schreef de roman Triomf, die veel stof deed opwaaien in de Afrikaner gemeenschap. Riana Scheepers werd bekend vanwege haar sensuele verhalen in Die ding in die vuur waarin ook de Zoeloecultuur een rol speelt en Mark Behr wekte beroering met zijn boek De geur van appels én zijn bekentenis dat hij tijdens de apartheid als dubbelspion door het leven ging.

  Petra Quadvlieg (1963) is neerlandica, journalist en docent. Ze werkte van 1997 tot 2012 als correspondent, eerst in Johannesburg en Kaapstad en vervolgens in Shanghai. Sinds de zomer van 2012 woont en werkt ze in Maastricht.

  Locatie: Centre Céramique. Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)


  Lees meer
 • 04 september 2015 - 06 september 2015 Writer’s Block op Festival Bruis
  Op 4, 5 en 6 september a.s. vindt op het terrein van de Tapijnkazerne in Maastricht het jaarlijkse gratis festival…

  Op 4, 5 en 6 september a.s. vindt op het terrein van de Tapijnkazerne in Maastricht het jaarlijkse gratis festival Bruis plaats. Tijdens het onderdeel ‘Writer’s Block’ laten jonge schrijvers, dichters, singer-songwriters, rappers etc. hun schrijftalent zien in een performance van maximaal 15 minuten.  

  Aanmelden kan nog! Dus: ben jij schrijver, dichter, singer-songwriter, dadaïst, rapper, woorden jongleur of typograaf? En lijkt het je een uitdaging om in de Cultural Village op het grootste festival van Maastricht te performen? Meld je dan aan voor Writer’s Block! De voertaal tijdens de performance van max. 15 minuten mag zowel Engels als Nederlands zijn. Inschrijven kan door een mail te sturen naar Annemarie Jansen: a.jansen@muziekgieterij.nl.
   


  Lees meer
 • 06 september 2015 14:00 - 15:00 Bundelpresentatie Stadsgedichten Noor Roelofs
  Laten we een weg inslaan die we nooit in zouden slaan.
   
  Noor Roelofs was stadsdichter van Venlo in 2013 en…
  Laten we een weg inslaan die we nooit in zouden slaan.
   
  Noor Roelofs was stadsdichter van Venlo in 2013 en 2014. Alle gedichten die zij in deze periode schreef, zijn nu op initiatief van Bibliotheek Venlo gebundeld. De feestelijke presentatie van deze bundel vindt plaats op 6 september om 14:00 in de Bibliotheek op Begijnengang 2 in Venlo. Noor zal een aantal gedichten voordragen onder begeleiding van audiomeester Mike Roelofs. Na afloop is er de mogelijkheid om een bundel te kopen en te laten signeren. 

  Reserveren via fvercoulen@bibliotheekvenlo.nl.
 • 09 september 2015 13:30 - 15:30 Start leescursus Nobelprijzen Literatuur
  Waarom ontvangt een schrijver de Nobelprijs? Het antwoord krijgt u in de cursus Nobelprijswinnaars van Drs. Hanneke…
  Waarom ontvangt een schrijver de Nobelprijs? Het antwoord krijgt u in de cursus Nobelprijswinnaars van Drs. Hanneke Eggels.

  Op vier woensdagmiddagen in 2015 introduceert de docente die reeds duizenden tot lezen aanzette, u in de literatuur van Nobelprijswinnaars. Aan de hand van een literair werk demonstreert de specialiste op het terrein van internationale letterkunde tendenzen in literatuur en cultuur van de laureaat en zijn/haar taalgebied. De cursus is bestemd voor in kosmopolitische literatuur geinteresseerde lezers die bijgespijkerd willen worden en die graag debatteren over maatschappelijke thema’s met gelijkgestemden.. Iedereen is welkom, u leest de boeken vooraf.
   
  Krik uw leesritme op!
   
  Plaats:            Cour de Culture
                          Kasteel Nieuwenbroeck 2, koetshuis.
                          Parkeren buiten de poort bij de P.
                          5954 CL Beesel
   
  Tijdstip:         13.30-15.30uur
                          Elke tweede woensdag van de maand      

  Data:              Bijeenkomsten op 9 september, 14 oktober, 11 november, 9 december 2015.
   
  Prijs:               40,00 euro per sessie. Voor het hele seizoen 160,-- euro excl. 21%  BTW. Inbegrepen zijn de                                       boekenlijst, hand-outs en consumpties.
   
  Informatie: www.courdeculture.eu. Email info@courdeculture.eu. Beperkt aantal plaatsen.
 • 13 september 2015 15:00 - 17:30 Poëtisch rondje om de Kerk
  Ter gelegenheid van het Parcours 2015 in Maastricht organiseren VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)…
  Ter gelegenheid van het Parcours 2015 in Maastricht organiseren VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) en Maastricht Boekenstad het 'Poëtisch rondje om de Kerk': drie keer een kleine poëziewandeling rond de kerken op het Vrijthof, onder deskundige leiding van leden van VLAM en Maastricht Boekenstad.
   
  Aanmelden en startpunt: Henric van Veldekeplein
  Eindpunt: ingang Sint Servaas
  Tijden: 15.00-15.30 uur, 16.00-16.30 uur en 17.00-17.30 uur


  Lees meer
 • 17 september 2015 19:30 - 21:00 Boekpresentatie Alex Poenaru: Amsterdam Chronicles
  Donderdag 17 september om 19.30 uur presenteert Alex Poenaru zijn nieuwe boek Amsterdam Chronicles bij Boekhandel…
  Donderdag 17 september om 19.30 uur presenteert Alex Poenaru zijn nieuwe boek Amsterdam Chronicles bij Boekhandel Dominicanen. Hij vertelt over zijn boek en leest voor. Na afloop kunt u met hem in gesprek gaan en een boek laten signeren.

  Amsterdam Chronicles is een boek over de moderne jeugd ‘counterculture’, feesten, drugs en het wilde nachtleven. Het boek beschrijft de avonturen van Poenaru in Amsterdam en is geschreven in gonzo-stijl, geïnspireerd door Fear and Loating in Las Vegas van Hunter S. Thompson en beat-generatie auteurs als Jack Kerouac en Allen Ginsberg. Poenaru is geboren en getogen in Roemenië, waar hij 15 jaar tennis speelde op professioneel niveau en een bachelor International Business volgde. Hij kwam naar Maastricht voor een master Europese Studies, maar brak die af en volgde zijn passie voor schrijven en ondernemen en schreef Amsterdam Chronicles

  Locatie: Boekhandel Dominicanen, Maastricht


  Lees meer
 • 25 september 2015 15:00 - 17:00 SchrijversPodium Valkenburg
  Houdt  u van gedichten en van literair proza? Bent u misschien zelf als schrijver actief? Dan is het Schrijverspodium…
  Houdt  u van gedichten en van literair proza? Bent u misschien zelf als schrijver actief? Dan is het Schrijverspodium in Valkenburg misschien iets voor u. Om uw literaire producten voor te (laten) dragen. Of alleen maar luisterend te genieten van de voordrachten van andere bezoekers.

  Op vrijdag 25 september om 15.00 uur vindt in 'De Stationnerie' in Valkenburg weer een bijeenkomst plaats. Nieuwe belangstellenden voor het Schrijverspodium kunnen zich opgeven bij het secretariaat van Cultuurcafé D'n Dwingel (dendwingel@gmail.com) o.v.v. naam, e-mailadres en telefoonnummer. En de woordkunstenaars die graag een actieve bijdrage willen leveren aan de bijeenkomst: melden dit voor woensdag 23 september bij Frans Kraan (kraanhaagen@hotmail.com of 0620634092) o.v.v. naam, aantal en aard van de voordracht(en) (proza of poëzie), de titel(s) en de geschatte duur. 
   
  Locatie: “Stationnerie” Valkenburg aan de Geul (voormalig stationsgebouw)
 • 29 september 2015 - 12 april 2016 Leesclub Nederlandse literatuur
  In september gaat de leesclub 'Nederlandse literatuur' van start. De cursus wordt gegeven door Maria Kleijnen.…
  In september gaat de leesclub 'Nederlandse literatuur' van start. De cursus wordt gegeven door Maria Kleijnen. Zij is cultuurwetenschapper en begeleidt al jaren leeskringen in de regio.

  In de leesclub wordt moderne Nederlandse en Vlaamse Literatuur besproken. Deelnemers wisselen leeservaringen uit en bespreken elkaars meningen. Ook wordt gekeken naar literaire aspecten als stijl, structuur, perspectief en thematiek. Samen boeken bespreken levert boeiende gesprekken op, levendige discussies en een diepere leeservaring.

  Cursusduur: 6 lessen (1x per 6 weken), cursuscode C
  Docent: Maria Kleijnen
  Tijdstip: dinsdagavond van 19.00-20.45 uur
  Data:
  - 29 september 2015 - Hans Münstermann, Mischa
  - 3 november 2015 - Niña Weijers, De consequenties
  - 8 december 2015 - Bert Natter, Remington
  - 12 januari 2016 - Annelies Verbeke, Dertig dagen
  - 1 maart 2016 - P.F. Thomése, De onderwaterzwemmer
  - 12 april 2016 - Griet op de Beeck, Kom hier dat ik u groet
  Locatie: Centre Céramique, Avenue Céramique 50, 6221 KV Maastricht
  Kosten: leden € 70,- / niet leden € 75,- (incl. koffie/thee)
  Aanmelden: liefst vóór 15 september via klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00


  Lees meer
 • 30 september 2015 - 21 oktober 2015samenwerkings activiteit Schrijfworkshop 'Story telling & selling'
  De Hubert van Eyck Academie, het Letterkundig Centrum Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg en The Maastricht Centre…
  De Hubert van Eyck Academie, het Letterkundig Centrum Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg en The Maastricht Centre for Contemporary Writing organiseren een schrijfworkshop onder leiding van schrijfster Marente de Moor. De workshop is verspreid over twee data; woensdag 30 september en woensdag 21 oktober 2015 en vindt plaats in de Van Eyck (Academieplein 1 in Maastricht). Gedurende de bijeenkomsten krijgen de deelnemers les in schrijftechniek en werken zij aan een kort verhaal van maximaal acht pagina’s. De workshop richt zich op jonge, getalenteerde schrijvers van 18 t/m 35 jaar die begeleiding nodig hebben om een professionaliseringsslag te kunnen maken. Na afloop zal een jury een winnend verhaal kiezen dat op een later tijdstip zal worden gedrukt in het Charles Nypels Lab, de drukwerkplaats van de Van Eyck.
   
  De call for applications voor de schrijfworkshop is nu open. De kosten bedragen € 20,-. Aanmelden kan door vóór 14 september a.s. een CV en een motivatiebrief te sturen naar: pieternel.fleskens@janvaneyck.nl. Er is slechts plaats voor 15 deelnemers. Mogelijk zal een selectie plaatsvinden op basis van curriculum vitae en de motivatiebrief. 
   
  Locatie en tijdstippen:
  30 september 2015 van 15.30-17.30 uur, Van Eyck
  21 oktober 2015 van 15.30-17.30 uur, Van Eyck
   
  De workshop is onderdeel van het overkoepelende project ‘Story telling & selling’ waarin het schrijven, vormgeven en drukken van verhalen centraal staat. Het wordt georganiseerd door Letterkundig Centrum Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg, The Maastricht Centre for Contemporary Writing en de Van Eyck/Hubert van Eyck Academie.
   
  Marente de Moor (1972) is schrijver, journalist en columnist. In 2007 debuteerde ze als romanschrijver met het veelgeprezen De overtreder, daarvoor publiceerde ze Petersburgse vertellingen, columns over de jaren dat ze in Rusland woonde. Haar in 2010 verschenen roman De Nederlandse maagd werd onderscheiden met de AKO Literatuurprijs en kreeg in 2014 de European Union Prize for Literature. Het boek betekende haar doorbraak naar een zeer groot publiek. In 2013 verscheen Roundhay, tuinscène (shortlist Libris Literatuur Prijs 2014). Ze was jaren columnist voor Vrij Nederland en zowel De Overtreder als De Nederlandse Maagd verschenen in Duitse vertaling bij uitgeverij Suhrkamp.
 • 01 oktober 2015 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch -'Kultuurpoëten, ondergrondse dichters en dubbele pannebakkers': oorlogspoëzie tijdens WOII
  De meeste mensen denken bij oorlogspoëzie, geschreven tijdens de oorlog, meteen aan verzetsverzen, de zogenaamde…
  De meeste mensen denken bij oorlogspoëzie, geschreven tijdens de oorlog, meteen aan verzetsverzen, de zogenaamde geuzenliederen. Hierin kwam protest tegen de bezetting en de bezettende macht overduidelijk tot uiting. Er is echter niet alleen protestpoëzie verschenen in deze periode; er zijn ook propagandaverzen gepubliceerd. Dichters die de Nieuwe Orde waren toegedaan gaven eveneens in poëzie uiting aan hun overtuiging. Zowel ondergronds als bovengronds werd oorlogspoëzie gepubliceerd en soms bewogen dichters zich op beide niveaus: de 'dubbele pannebakkers', in de terminolgie van Lisette Lewin.

  De lezing wordt gegeven door Liesbeth Vonhögen, student Cultuurwetenschappen bij de OU. Zij is bezig met een onderzoek over Nederlandse oorlogspoëzie op weg naar en in de Tweede Wereldoorlog.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).


  Lees meer
 • 04 oktober 2015 11:00 - 12:45 Uurtje Literatuurtje - Joost Prinsen
  Wie kan dit beter aankondigen dan Joost Prinsen zelf: "Wat een prachtige dichters en schrijvers heb ik mogen ontmoeten…
  Wie kan dit beter aankondigen dan Joost Prinsen zelf: "Wat een prachtige dichters en schrijvers heb ik mogen ontmoeten in mijn leven. Kopland, Mulisch, Wilmink, Komrij, Hugo Claus, Ischa Meijer. Wat een prachtige dingen heb ik allemaal mogen lezen en voordragen in mijn leven. Slauerhoff, Nescio, Elsschot, Multatuli, Reve. Ik heb herinneringen aan al die verzen en verhalen. En aan al die schrijvers en dichters. In Uurtje Literatuurtje wil ik die herinneringen met u delen. Van het verhaal waarmee ik toelatingsexamen deed voor de Toneelschool tot en met het laatste vers dat Harrie Bannink op muziek zette. Van mijn eerste ontmoeting met Mulisch tot en met mijn laatste met Willem Wilmink. Misschien duurt het wat langer dan een uurtje. Dat zien we tegen die tijd wel weer. Tot ziens, hoop ik."

  Met muzikale omlijsting door ensemble Ravotta.
   
  Het betreft een activiteit in het kader van 25-jarig jubileum van VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) met steun van het Letterkundig Centrum Limburg.

  Locatie: Centre Céramique, Avenue Céramique 50, 6221 KV Maastricht
  Entree: € 5,- / VLAM-leden gratis
  Reserveren: klantenservice@maastricht.nl / info@vlammaastricht.nl of 043 350 56 00


  Lees meer
 • 07 november 2015 - 08 november 2015 Boeken- en Platenbeurs Maastricht
  Op zaterdag 7 en zondag 8 november a.s. vindt de jaarlijkse grote Boeken- en Platenbeurs van de Stichting Boeken…
  Op zaterdag 7 en zondag 8 november a.s. vindt de jaarlijkse grote Boeken- en Platenbeurs van de Stichting Boeken voor Mensen plaats in het ROC Leeuwenborghcollege in Maastricht.

  Er staan tienduizenden boeken klaar, gesorteerd op onderwerp, met prijzen tussen de € 1,- en € 10,-. Daarnaast is er een afdeling met bijzondere boeken, die iets hoger zijn geprijsd. Genres zijn onder meer: literatuur, geschiedenis, filosofie, religie, economie, recht, Tweede Wereldoorlog, strips, kunst, reizen, schilderkunst, techniek, Limburg en Maastricht. Behalve boeken zijn er grammafoonplaten, cd’s, dvd’s en bladmuziek te koop.

  Data: 7 en 8 november
  Tijd: 10.00-17.00 uur
  Locatie: ROC Leeuwenborghcollege, Sibemaweg 20, Maastricht (naast Novotel Hotel; ingang Boekenbeurs in Gebouw West, achter het Hoofdgebouw)  

  Neem voor meer informatie contact op via boekenvoormensen@yahoo.nl of ga naar www.boekenvoormensen.nl.
meer items…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?