letterkundig centrum limburg

Het Letterkundig Centrum Limburg (LCL) richt zich al vanaf 1981 op het bevorderen van literatuur van hoogstaande kwaliteit in de provincie Limburg. Het gaat hierbij om literatuur in het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN), geschreven door personen afkomstig uit of woonachtig in Limburg. Het LCL streeft ernaar om haar passie voor literatuur over te brengen op het publiek. Bijvoorbeeld door het geven van opdrachten aan auteurs, het uitgeven of doen uitgeven van speciale boekuitgaven, het (mede)organiseren van literaire activiteiten, de financiële ondersteuning van letterkundige activiteiten, de ontwikkeling van schoolprojecten, het onderhouden van een interactieve website voor jonge dichters (www.youngpoets.nl) en het promoten van de Limburgse literatuur via haar website.  
lcl_foto_peter_drehmanns
agenda
 • 15 juli 2014 - 12 augustus 2014 Zomerlezen over de Eerste Wereldoorlog met Margriet Eilering
  Verhalen over de Eerste Wereldoorlog

  Twee weken na de opening van de tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog…
  Verhalen over de Eerste Wereldoorlog

  Twee weken na de opening van de tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog in Centre Céramique, start een korte zomerleesclub met deze Wereldoorlog als thema. De leiding is in handen van Margriet Eilering (Emmen, 1951). Margriet heeft Nederlands gestudeerd in Groningen en werkte o.m. als docente aan het Jeanne d’Arc College en in het volwassenenonderwijs. Ze leidt al vele jaren enkele leeskringen. Behalve de korte zomerleesclub begeleidt zij dit najaar ook een literatuurcursus over de Eerste Wereldoorlog.

  PROGRAMMA
  Dinsdag 15 juli (18.45-20.30 uur)
  Stefan Hertmans ‘Oorlog en terpentijn’ (2013). Het boek dat Hertmans schreef op basis van de dagboeken van zijn grootvader die als soldaat in de Eerste Wereldoorlog vocht.

  Dinsdag 12 augustus  (18.45-20.30 uur)
  Erich Maria Remarque ‘Van het westelijk front geen nieuws’ (1929). Het boek van deze Duitse leraar over zijn ervaringen aan het front riep in Duitsland veel controverse op. Toch werden er in het eerste jaar al 1,2 miljoen exemplaren van verkocht.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Deelname: € 30,- voor leden bibliotheek Maastricht / € 35,- voor niet-leden.
  Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl


  Lees meer
 • 02 augustus 2014 - 03 augustus 2014 Poetry Corner op Solar 2014
  Van 31 juli t/m 3 augustus vindt aan de Maasplassen in Roermond de 10e editie van Solar Festival Weekend plaats,…
  Van 31 juli t/m 3 augustus vindt aan de Maasplassen in Roermond de 10e editie van Solar Festival Weekend plaats, het meest kleurrijke, creatieve cross-over festival van Europa.

  Op zaterdag 2 en zondag 3 augustus is Poetry Corner aanwezig op Solar 2014. Poetry Corner schrijft gedichten op maat, over ieder gewenst onderwerp én binnen 6 minuten klaar, inclusief voordracht. 

  Ben jij aanwezig op Solar 2014? Ga dan zeker even langs de Poetry Corner caravan voor een speciaal voor jou 'op maat geschreven' gedicht!


  Lees meer
 • 02 augustus 2014 17:00 - 18:30 Boekpresentatie 'Schampschot'
  In augustus 1914 werd een stippellijn op de kaart plotseling de scheidslijn tussen oorlog en vrede. Maar het was…
  In augustus 1914 werd een stippellijn op de kaart plotseling de scheidslijn tussen oorlog en vrede. Maar het was een illusie te denken dat alles in het neutrale Nederland zijn normale gang kon blijven gaan. In de jaren die volgden, was aan de grens het kanongebulder nooit ver weg, en de vluchtelingenstromen, de doden en gewonden, de politieke koehandel, criminaliteit, spionage en overbevolking sloegen de grensstreek volkomen uit het lood. Ook voor Eijsden zou de wereld na 1914 nooit meer dezelfde zijn.

  Het Familiemuseum en uitgeverij Balans nodigen u van harte uit voor de presentatie van Schampschot. Een klein Nederlands dorp aan de rand van de Groote Oorlog op zaterdag 2 augustus om 17.00 uur in Het Familiemuseum, Breusterstraat 27 in Eijsden. In Schampschot koppelt Paul van der Steen op ingenieuze wijze het grote verhaal van de Eerste Wereldoorlog aan de geschiedenis van het dorp Eijsden.
   
  Programma, aanvang 17.00 uur
  - Welkomstwoord door Leo Barjesteh van Waalwijk van Doorn, directeur van Het Familiemuseum
  - Introductie Schampschot door Catharina Schilder, redacteur van Balans
  - De Eerste Wereldoorlog in groot perspectief door …
  - Interview met Paul van der Steen 
  - Overhandiging eerste exemplaar Schampschot
  - Borrel
 • 12 augustus 2014 - 14 augustus 2014 Zomerworkshop Schilderen met woorden
  Van 12 t/m 14 augustus verzorgen Jozefien Haagen (schrijfcoach) en Marian Bax (beeldend kunstenaar) de zomerworkshop…
  Van 12 t/m 14 augustus verzorgen Jozefien Haagen (schrijfcoach) en Marian Bax (beeldend kunstenaar) de zomerworkshop Schilderen met woorden in Molenhoek. Aan de hand van het thema ‘Bron’ gaan de deelnemers schilderen en schrijven, met hun intuïtie als uitgangspunt.

  De workshop is voor iedereen die:
  - Op zoek is naar een korte, bijzondere zomervakantie
  - Geìnspireerd wil schrijven en schilderen
  - Uitgedaagd wil worden door speelse vormen van zelfexpressie       
  Waar kom je mee thuis:
  - Een opgeladen accu en een koffer vol inspiratie
  - (Hernieuwd) contact met je creatieve bron
  - Een of meer geschreven en geschilderde werkstukken uit eigen bron

  Data: 12 t/m 14 augustus
  Locatie: Atelier Marian Bax, Kuilseweg 18, 6584 DB Molenhoek.
  Aantal deelnemers: max. 8 
  Kosten: € 250,- (incl. materiaal, lunch, koffie en thee)

  Bij aanmelding voor 10 juni ontvang je 10% korting. Neem voor meer informatie contact op via 06 52664819 of joz.haagen@hetnet.nl
   
 • 17 augustus 2014 - 20 augustus 2014 Vertelfestival 2014
  Voor de de vijftiende en laatste keer vindt het vertelfestival plaats in het Stadspark van Maastricht. Dus grijp…
  Voor de de vijftiende en laatste keer vindt het vertelfestival plaats in het Stadspark van Maastricht. Dus grijp uw kans om nog één keer te genieten van de verhalen in het park! Kijk voor het meer informatie en het volledige programma op www.vertelfestival.nl

  Ook de jeugdbibliotheek van Centre Céramique is weer aanwezig op het vertelfestival in het park. Bezoek het voorleesplein en droom lekker weg op de kussens met één van de vele boeken. Of kom luisteren naar de 4-daagse voorleesmarathon. We gaan samen met bekende en onbekende Maastrichtenaren heel veel verhalen voorlezen.

  Locatie: Mgr. Nolenspark (Stadspark Maastricht)
  Entree: gratis


  Lees meer
 • 17 augustus 2014 15:00 - 16:30 Literaire muziekwandeling waar poëzie in zit
  Maastricht zit vol muziek: conservatorium, harmonieën en fanfares, Maastreechter Staar, orgels, André Rieu en…
  Maastricht zit vol muziek: conservatorium, harmonieën en fanfares, Maastreechter Staar, orgels, André Rieu en Olterdissen. Op 17 augustus neemt Jet van Aalst (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht, VLAM) u mee op een poëtische muziekwandeling door een mooi stukje Maastricht: het Jekerkwartier.

  Laat u verrassen door de muzikale ogen van dichters! Onder deskundige leiding wordt een gedicht op maat ter plekke gelezen en besproken.

  Startpunt: Pesthuyspodium, Vijfkoppen 1, Maastricht
  Deelname: € 6,- / € 5,- voor VLAM-leden
  Aanmelden :info@vlammaastricht.nl


  Lees meer
 • 28 augustus 2014 20:15 - 22:15 Literaire Zomer in Heuvellandbibliotheek Valkenburg - Anila Wilms “Das albanische Öl oder Mord auf der Strasse des Nordens"
  De Heuvellandbibliotheken Vaals en Valkenburg nemen dit jaar deel aan het Duits-Nederlands literatuurfestival “Literarischer…
  De Heuvellandbibliotheken Vaals en Valkenburg nemen dit jaar deel aan het Duits-Nederlands literatuurfestival “Literarischer Sommer / Literaire Zomer 2014”. Bibliotheek Valkenburg presenteert op 28 augustus de auteur Anila Wilms. Zij leest voor uit haar nieuwste werk “Das albanische Öl oder Mord auf der Strasse des Nordens”.
   
  Twee jonge Amerikanen worden aan het begin van de jaren twintig op een brug in de noordelijke, lastig toegankelijke Albaanse bergen vermoord. Drie herders zijn getuigen, een Duitse ingenieur brengt de twee doden en hun ernstig verwonde Albaanse chauffeur met zijn vrachtwagen naar Tirana.
   
  Daar breekt een panische activiteit uit: de Amerikaanse ambassadeur vermoedt een aanslag van concurrerende geheime diensten uit Engeland of Italië op Amerikaanse oliebelangen en laat een marineschip aanrukken. Het hoofd van de politie laat de vermeende daders executeren en hun lijken op de markt in Tirana tentoonstellen en de rouwdienst om de dode Amerikanen mondt uit in een éclat tussen de Albaanse minister van defensie en de bisschop.

  Anila Wilms werd in 1971 geboren in Tirana. Haar moeder stamt uit een gegoede familie van politiek invloedrijke beys, die na 1945 als de 'natuurlijke' vijanden van het communistische regimes werden onteigend en uit de macht ontzet. Van 1989 tot 1993 studeerde ze geschiedenis en filologie in Tirana. Met een DAAD-beurs kwam ze in 1994 naar Berlijn, waar ze sindsdien als auteur en freelance schrijfster woont. Ze schreef deze roman in het Albaans en Duits.

  Kosten: 5 euro, inclusief 1 consumptie, reserveren gewenst
   
  Literatuurfestival "Literarischer Sommer / Literaire Zomer 2014"
  Dit jaar houdt het openingsevenement van de 15e Literaire Zomer rekening met het tweede, voor talloze mensen belangrijke festival: precies op een rustdag tijdens het WK voetbal op 10 juli presenteert Saša Stanišić, die dit jaar de Prijs van de Leipziger Buchmesse won, in Krefeld zijn nieuwe roman. Dan rolt de literaire bal door de steden die deelnemen, waarbij er aan Nederlandse zijde twee nieuwe partners zijn bijgekomen: naast Vaals zijn nu ook de steden Kerkrade en Valkenburg van de partij. Uit Nederland zullen weer enkele auteurs aanwezig zijn: 'oude' bekenden zoals Otto de Kat en Arnon Grünberg, maar ook schrijvers die voor de eerste keer bij de Literaire Zomer zijn, zoals Hans Croiset, Peter Buwalda, Elvis Peeters en Toine Heijmanns. 

  Lees meer
 • 04 september 2014 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Lucretius' De rerum natura; leerdicht over de filosofie van Epicurus
  In de eerste eeuw voor Christus, een van de roerigste perioden in de Romeinse geschiedenis, schreef Titus Lucretius…
  In de eerste eeuw voor Christus, een van de roerigste perioden in de Romeinse geschiedenis, schreef Titus Lucretius Carus een even uniek als opvallend werk: 'De rerum natura'. Hij stelde zich ten doel de filosofie van de Griek Epicurus aan zijn mede-Romeinen uit te leggen en hen te overtuigen van de juistheid daarvan. Dat deed hij door er een leerdicht over te schrijven, met alle moeilijke eisen die aan dat genre gesteld werden. Daarbij kwam dat een Latijns begrippenapparaat voor dergelijke teksten nog ontwikkeld moest worden.

  Over de auteur is vrijwel niets bekend, maar uit de tekst spreekt een (volgens sommigen manische) gedrevenheid om de lezer te overtuigen. Tegelijk is Lucretius ook baanbrekend geweest als dichter; Vergilius is in dit opzicht schatplichtig aan hem. Laat u verrassen door deze levende Romein in een lezing door classicus Emile Molenaar.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
                             
                                         

  Lees meer
 • 07 september 2014 11:30 - 17:00eigen activiteit Schrijf, schrijver, schrijfst 2014
  Op zondag 7 september van 11.30-17.00 uur vindt in Centre Céramique Maastricht de tweede editie van ‘Schrijf,…
  Op zondag 7 september van 11.30-17.00 uur vindt in Centre Céramique Maastricht de tweede editie van ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ plaats. Dé dag om je te laten inspireren door schrijvers, uitgevers en andere kenners van het geschreven woord! Er zijn interviews, optredens, schrijfworkshops, een live leesclub, een schrijfconsult, een kinderprogramma en een informatiemarkt. Presentator Leon Verdonschot zal onder anderen uitgever Oscar van Gelderen (Lebowski Publishers), schrijvers Roman Helinski, Hanneke Hendrix en Marente de Moor en de scenarioschrijver van Flikken Maastricht interviewen. 

  Voor schrijvers én lezers
  Iedereen die graag schrijft en/of leest is van harte welkom bij ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’. Volg bijvoorbeeld een schrijfworkshop, leer de puntjes op de ‘i’ zetten of kom luisteren naar mensen die alles weten over het schrijfproces en hoe jouw boek een succes kan worden. Ook als je zelf geen schrijfambities hebt, kun je genieten van diverse boeiende optredens en interviews. Voor de kinderen is er een speciaal programma met Limburgse kinderboekenschrijvers en op de informatiemarkt vind je véél boeken, mooie schrijfspullen, informatie over schrijfcursussen en meer!
   
  Je mag de hele dag blijven, maar even binnenlopen om bij dat ene interview of optreden te zijn is ook prima. Aanmelden is alleen nodig voor de schrijfworkshops, de voorproefjes, het schrijfconsult en de live leesclub. Dat doe je via www.hklimburg.nl/schrijversdag. De dag is gratis; alleen voor de schrijfworkshops van 1,5 uur betaal je 5 euro per persoon (per workshop).
   
  Deze tweede editie van ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ wordt georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Centre Céramique en het Letterkundig Centrum Limburg.

  Lees meer
 • 07 september 2014 12:00 - 13:30 Literaire Brunch - De beslissing, Britta Böhler
  Op 7 september vindt in het kader van de 15e Literaire Zomer de Literaire Brunch plaats in Bibliotheek Kerkrade.…
  Op 7 september vindt in het kader van de 15e Literaire Zomer de Literaire Brunch plaats in Bibliotheek Kerkrade. De Nederland-Duitse schrijfster Britta Böhler zal haar boek 'De beslissing' (Der Brief des Zauberers) voorstellen.

  Britta Böhler werd in 1960 geboren in Freiburg (D). Ze werkte in Amsterdam als advocate en was lid van de Nederlandse Eerste Kamer. Tot haar cliënten behoorden PKK-leider Abdullah Öcalan, Ayaan Hirsi Ali en Volkert van der G. Ze trad op in een aantal processen rondom terrorisme en geheime diensten. Naast haar juridische activiteiten houdt ze zich intensief bezig met het leven en werk van Thomas Mann. 'De beslissing' is haar literaire debuut.

  Over 'De beslissing'
  Sinds twee jaar zit Thomas Mann in Zwitserland in ballingschap. Het huis aan het meer van Zürich is niet groot, het leven is sobertjes. Maar wat het belangrijkste is: hij mag in Duitsland nog steeds publiceren. Hiervoor heeft hij echter betaald door te zwijgen - nooit heeft hij zich publiekelijk tegen het Hitler-regime gekeerd. Maar in januari 1936 stelt Thomas Mann een brief op die zijn leven ingrijpend zou veranderen - bij publicatie. Met een groot inlevingsvermogen vertelt Britta Böhler over de vermoedelijk meest dramatische dagen in het leven van Thomas Mann. Een literair kleinood.

  Tijd: 12.00 uur
  Locatie: Bibliotheek Kerkrade, Einderstraat 21, 6461 EM Kerkrade
  Entree: € 7,50 (incl. brunch)

  Om deel te nemen aan deze Literaire Brunch is het noodzakelijk om vooraf te reserveren. Dit kan via info@bibliotheek-kerkrade.nl of 045 545 24 08.

  Lees meer
 • 10 september 2014 13:30 - 15:30 Leescursus Nobelprijzen Literatuur
  Waarom ontvangt een schrijver de Nobelprijs? Het antwoord krijgt u in de cursus Nobelprijswinnaars van Drs. Hanneke…
  Waarom ontvangt een schrijver de Nobelprijs? Het antwoord krijgt u in de cursus Nobelprijswinnaars van Drs. Hanneke Eggels.
   
  Op acht middagen in 2014 en 2015 introduceert de culturele onderneming Cour de Culture u in de literatuur van Nobelprijswinnaars. Aan de hand van een literair werk demonstreert de specialiste op het terrein van internationale letterkunde tendenzen in literatuur en cultuur van de laureaat en zijn/haar taalgebied. De cursus is bestemd voor in kosmopolitische literatuur geinteresseerde lezers die bijgespijkerd willen worden en die graag debatteren over maatschappelijke thema’s met gelijkgestemden uit de buurt. Iedereen is welkom, u leest de boeken vooraf.
   
  Krik uw leesritme op!
   
  Plaats: Cour de Culture
  Kasteel Nieuwenbroeck 2, koetshuis
  5954 CL Beesel
   
  Tijdstip: 13.30 – 15.30 uur
  Elke tweede woensdag van de maand
  Data: Bijeenkomsten op 10 september, 8 oktober, 12 november, 10 december 
  8 januari, 11 februari, 11 maart, 8 april 2015.
   
  Prijs: 30 euro per sessie. Voor het hele seizoen 240 euro. Inbegrepen zijn de boekenlijst, hand-outs en consumpties.  
   
  Informatie en inschrijvingen: www.courdeculture.eu. E-mail: info@courdeculture.eu
  De folder ligt op de balie van de bibliotheek Reuver. Leden geven zich ook op via www.voordeelmetjebiebpas.nl. Voordeelmetjebiebpas 1e sessie voor 15 euro. Snelle aanmelding is gewenst vanwege het beperkt aantal plaatsen.
 • 26 september 2014 10:00 - 16:00 Schrijfworkshop Verhaal schrijven: de Ik-figuur
  Cursussen creatief schrijven beperken zich meestal tot een oriëntatie op creatief en technisch niveau. Met drie…

  Cursussen creatief schrijven beperken zich meestal tot een oriëntatie op creatief en technisch niveau. Met drie workshops over vertelstandpunten wil Het Schrijflab daar verandering in brengen, praktisch ingaan op deze literaire techniek.

  De eerste workshop Verhaal schrijven: de Ik-figuur houdt zich bezig met het vertellen in de ik-vorm. Hoe zet je de ik-figuur in als vertellende hoofdpersoon of als vertellende bijfiguur? De ik-verteller kan vertellen wat hij meemaakt als belevende ik of hij kan als vertellende ik terugkijken op wat hij heeft meegemaakt. Vaak is het zo dat de verhaalschrijver beide ikken met elkaar combineert. Door middel van prikkelende schrijfopdrachten met onverwachte wendingen onderzoeken we de mogelijkheden en beperkingen van de ik-vorm in fictie. Een ik-verteller hoeft allerminst een autobiografische verteller te zijn. Wel is hij subjectief en kan dingen verborgen houden of juist onthullen. Door de ik-verteller schrijvend af te tasten ga je zien wat je ermee kunt. Je leert hem in te zetten als observator, als “onbetrouwbare verteller” of als hoofdpersoon, dicht op de huid van de actie, die verandert onder invloed van de gebeurtenissen.

  Datum: 26 september
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, 5991 PB Baarlo
  Kosten: € 75,- (incl. lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof

  Inschrijven? Ga naar www.hetschrijflab.nl.

meer items…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?