letterkundig centrum limburg

Het Letterkundig Centrum Limburg (LCL) richt zich al vanaf 1981 op het bevorderen van literatuur van hoogstaande kwaliteit in de provincie Limburg. Het gaat hierbij om literatuur in het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN), geschreven door personen afkomstig uit of woonachtig in Limburg. Het LCL streeft ernaar om haar passie voor literatuur over te brengen op het publiek. Bijvoorbeeld door het geven van opdrachten aan auteurs, het uitgeven of doen uitgeven van speciale boekuitgaven, het (mede)organiseren van literaire activiteiten, de financiële ondersteuning van letterkundige activiteiten, de ontwikkeling van schoolprojecten, het onderhouden van een interactieve website voor jonge dichters (www.youngpoets.nl) en het promoten van de Limburgse literatuur via haar website.  
lcl_foto_peter_drehmanns
agenda
 • 20 september 2014 - 11 januari 2015 Expositie 'Feest der Verbeelding'
  In het kader van de Kinderboekenweek presenteert SCHUNCK* de tentoonstelling HET FEEST DER VERBEELDING; van de…
  In het kader van de Kinderboekenweek presenteert SCHUNCK* de tentoonstelling HET FEEST DER VERBEELDING; van de Gebroeders Leeuwenhart tot Pippi Langkous. Deze tentoonstelling neemt de toeschouwer mee naar grote helden uit een aantal beroemde boeken van Astrid Lindgren: Ronja de roversdochter, Karlsson van het dak, Emil van de Hazelhoeve, Niels Ukkepuk, Madieke van het rode huis, De Gebroeders Leeuwenhart én Pippi Langkous. SCHUNCK* toont de schetsen, ideeën, illustraties en aantekeningen die illustrator Marit Törnqvist van deze helden maakte.

  Lees meer
 • 26 september 2014 - 21 november 2014 Workshops Schrijver zoekt perspectief
  Dat zijn mooie bloemen, leuk voor oma. Ik huppel het bos in en pluk een mooi boeket bij elkaar. Ik zie nu al haar…

  Dat zijn mooie bloemen, leuk voor oma. Ik huppel het bos in en pluk een mooi boeket bij elkaar. Ik zie nu al haar pretoogjes voor me. Ineens hoor ik iets achter mij. Daar ademt iemand. Zeker nog een kind dat bloemen plukt voor zijn oma. Ik draai me om en kijk recht in twee grote gifgele ogen boven een woud van tanden. Ik gil: Mama! 'Rustig maar, kindje', bromt de wolf.

  Het verhaal van Roodkapje, zoals de hoofdpersoon het zelf meemaakt. Nu eens niet in de gebruikelijke benadering van de alwetende verteller, maar in de ik-vorm. Met dezelfde gegevens een ander verhaal. Het Schrijflab verzorgt dit najaar workshops rond drie vertelstandpunten: de ik, de hij (of zij) en de alwetende verteller. Elk standpunt opent mogelijkheden voor een goed verhaal, maar heeft ook beperkingen.

  Workshop 'De ik-figuur' (vrijdag 26 september)
  De lezer maakt de gebeurtenissen mee, zoals de ik-figuur ze meemaakt, of heeft meegemaakt. Met andere personages maakt de lezer kennis door de ogen van de ik-figuur. Gebeurtenissen elders komen alleen het verhaal in via andere personages of de radio. De ik-verteller kent zijn verleden, beleeft het nu en heeft geen weet van de afloop.

  Workshop 'De hij-figuur' (vrijdag 17 oktober)
  De hoofdpersoon (hij- of zij-figuur) geeft de gebeurtenissen weer. Alles dat we als lezer waarnemen, moet aan de hoofdpersoon worden toegedicht. De schrijver heeft zich de manier van doen en denken van de hoofdpersoon eigen gemaakt en bedient zich van allerlei stijlmiddelen, zoals suggestie, ironie en symboliek. Zelf blijft hij buiten beeld.
   
  Workshop 'De alwetende verteller' (vrijdag 21 november)
  De alwetende verteller kan de lezer meenemen naar verschillende hij-figuren, op verschillende plaatsen, in verschillende tijden. Hij kent verleden, heden en toekomst. Hij weet wat er in de diverse hoofden omgaat en hoe de personages elkaar zien. Meestal blijft hij zelf buiten beeld, maar soms spreekt hij de lezer direct aan met commentaar en achtergrondinformatie.
   
  Schrijven is doen
  In de workshops verken je uitvoerig deze drie vertelstandpunten. Wanneer werkt welk standpunt het beste en hoe zet je het in? Welke uitdagingen kom je tegen? Welke beperkingen? Hoe gaat het verder als ik-figuur Roodkapje wordt opgegeten? Hoe verloopt het verhaal als de wolf de hij-figuur is? Schrijven is veel doen en weinig theoretiseren. Het Schrijflab voorziet daarom in prikkelende schrijfopdrachten met onverwachte wendingen.
   
  De workshops vinden plaats op vrijdagen van 10.00 tot 16.00 uur, in Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, 5991 PB, Baarlo.

  Docent: Koos van den Kerkhof
  Kosten per workshop: € 75,- (incl. lunch)

  Ga voor meer informatie en om in te schrijven naar www.hetschrijflab.nl.

 • 21 oktober 2014 - 04 november 2014 Harry Mulisch Manifestatie in Heerlen
  Reve, Hermans, Boon, Elsschot en Van Ostaijen – in deze omgekeerde volgorde – gingen hem vooraf, maar nu is…
  Reve, Hermans, Boon, Elsschot en Van Ostaijen – in deze omgekeerde volgorde – gingen hem vooraf, maar nu is het de beurt aan Harry Kurt Victor Mulisch; SCHUNCK* brengt de Harry Mulisch Manifestatie.
   
  Mulisch is een fenomeen dankzij de unieke combinatie van enkele klassieke romans als ‘Het stenen bruidsbed’ en ‘De aanslag’ en non-fictie boeken als ‘De zaak 40/61’ en ‘De toekomst van gisteren – protocol van een schrijverij’. Onder die laatste noemer wil SCHUNCK* specifiek aandacht besteden aan die zeldzame verstrengeling van fictie en non-fictie en aan het profetische karakter van zijn werk. Wat heeft zijn werk te betekenen voor de lezer van nu, welke aspecten ervan zouden ons ook vandaag de dag kunnen of moeten wakker houden?

  Die vraag komt voorbij bij een symposium waarbij ook politiek, journalistiek, filosofie, toneel, film en poëzie aan bod zullen komen. Een bescheiden publicatie zal dit programma vergezellen en in de week voorafgaand aan het symposium zal hoogleraar Marita Mathijsen een inleidende lezing verzorgen. Ook haakt Parkstad Limburg Theaters in op de manifestatie door het programmeren van de voorstelling De ontdekking van de hemel op 4 november 2014.
  In dit project werkt SCHUNCK* bovendien samen met de organisatie van het Harry Mulisch Festival in Amsterdam, de Stichting Vrienden van het Harry Mulisch Huis. Deze stichting werkt samen met het Letterkundig Museum aan de oprichting van het Harry Mulisch Huis, het voormalige woonhuis van Mulisch.

  De manifestatie behoort tot de literaire ‘topprojecten’ van SCHUNCK* en heeft een regio-overstijgende, landelijke en euregionale uitstraling. Inhoudelijk wordt het project vanuit de literaire discipline aangejaagd en disciplinair verbreed naar film, muziek en theater.
   
  Programma
  di 21oktober 20.00 uur: Ruby Tuesday Lezing Marita Mathijsen
  Marita Mathijsen, emeritus hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, geeft een lezing over Harry Mulisch. In de context van de manifestatie ‘Harry Mulisch – De toekomst van gisteren’ zal zij als (mede-)beheerder van Mulisch’ literaire nalatenschap haar licht laten schijnen over het werk van de auteur.
  SCHUNCK* Glaspaleis / Filmzaal (+5) / entree €6,- / aanmelden via www.schunck.nl
   
  za 1 november 13.00 uur: symposium  Harry Mulisch: De toekomst van gisteren
  Gastsprekers: biograaf Sander Bax, publicist Onno Blom, hoogleraar / essayist Arnold Heumakers en romancier Joost de Vries, winnaar van de Gouden Boekenuil 2014.
  SCHUNCK*-Glaspaleis / Filmzaal (+5) / entree  € 15,-  (incl. koffie / thee en gebak) / aanmelden via www.schunck.nl
   
  di 4 november 20.00 uur: Toneelvoorstelling De ontdekking van de hemel
  Met o.a. Waldemar Torenstra. Regie: Ignace Cornelissen
  Theater Heerlen  / Entree vanaf  € 21,- / Reserveren via www.parkstadlimburgtheaters.nl
   
  Harry Mulisch Cahier
  Bij gelegenheid van de manifestatie verschijnt een 48 pagina’s tellend boekwerkje dat gratis verstrekt zal worden aan bezoekers van de lezing en het symposium. Met bijdragen van Rob Bindels, Marita Mathijsen, Cyrille Offermans, Sander Bax e.a.
   
  De Mulisch-manifestatie wordt ondersteund door het Nederlands Letterenfonds
 • 25 oktober 2014 17:00 - 18:00 Boekpresentatie Paul Hermans 'Oud licht'
  Op zaterdag 25 oktober presenteert Paul Hermans in Boekhandel De Tribune i.s.m. Leon van Dorp Uitgeverij zijn jongste…
  Op zaterdag 25 oktober presenteert Paul Hermans in Boekhandel De Tribune i.s.m. Leon van Dorp Uitgeverij zijn jongste dichtbundel, getiteld 'Oud licht'.

  Paul Hermans (Maastricht, 1953) publiceerde gedichten in diverse tijdschriften. Hij debuteerde in in 1995 met 'Een kern van oppervlakkigheid', dat tevens in een Duitse vertaling verscheen. Daarna publiceerde hij vervolgens 'Inhuizig' (1995), 'Ademnis' (1999), 'Achterwaarts vliegen'(2003), 'Hartschelp' (2007), en 'Spraakdoorn' (2010). Voor zijn oeuvre kreeg hij in 2003 de Halewijnprijs toegekend. In het juryrapport werd zijn werk getypeerd las 'een persoonlijke synthese van traditie en experiment in de Nederlandse dichtkunst' en werden zijn gedichten geprezen om hun intrigerende beelden en muzikaliteit.

  Na afloop is er gelegenheid te proosten op Paul en zijn jongste bundel en om uw aankoop door hem te laten signeren.

  Locatie: Boekhandel De Tribune, Maastricht


  Lees meer
 • 26 oktober 2014 13:00 - 18:00 17e LiLiLi-daag in Roermond
  De Limburgse cultuurdag waarin de streektaal centraal staat wordt ook dit jaar weer gehouden in de Roermondse ECI…
  De Limburgse cultuurdag waarin de streektaal centraal staat wordt ook dit jaar weer gehouden in de Roermondse ECI Cultuurfabriek. Op zondag 26 oktober maken muziek, cabaret, film en vooral auteurs uit de hele provincie hun opwachting op een van de vijf podia, die die dag de honderden bezoekers gratis ter beschikking staan. Maar zoals bij alles waar gratis bij staat: vol is vol!
   
  In de theaterzaal staat cabaret geprogrammeerd. Erik Fikken uit Weert, Roger Lataster uit Kerkrade, De Knöppele uit Stein en Paul van Loo en Ivo Rosbeek uit Landgraaf/Heerlen brengen de mensen met hun beslommeringen, observaties en grappen vooral aan het denken en lachen.
   
  Vorig jaar was er een geheel vrouwelijke invulling bij de singer/songwriters in de foyer. Het trio Maud Wilms, Linda Zijlmans en Dyanne Sleijpen heeft zich hier gevonden. Dat lukt dit jaar niet, maar met Linda Koolen uit Susteren, Willeke Simons uit Posterholt én Joyce van den Ham uit Belfeld is misschien ook wel weer de basis gelegd voor een succesvol trio in de toekomst. De dames hebben het afgelopen jaar duidelijk gemaakt dat ze stemmen én liedjes hebben om rekening mee te houden. Limbo Project uit Roggel is een van de combinaties die met name productioneel gereed staan andere artiesten een duwtje in de rug te geven. Maar zelf hebben ze ook een boeiend repertoire. Joss Mennen uit Weert is bekend van Zinatra, de hardrockband uit de jaren ’80. Maar sinds enkele jaren heeft hij zich op Limburgstalige muziek toegelegd en een geheel eigen geluid gecreëerd. Joss komt met zijn band de LiLiLi-daag afsluiten.
   
  Limburgstalige literatuur. Daar is het de LiLiLi-daag eigenlijk om te doen. Nog steeds zijn er auteurs in allerlei varianten van de streektaal bezig een geheel eigen vorm van literatuur te maken. Vaak humoristisch, vaak plaatsgebonden, maar steeds vaker weten de schrijvers hun teksten zo te vormen dat er eigenlijk door heel Limburg een podium voor zou moeten zijn. De LiLiLi-daag biedt dat podium. John Hertogh uit Sittard, Ingrid Schouten-Minten uit Roermond, Helma Cremers uit Venlo, Lizette Colaris uit Sittard, Jan Janssen uit Maasdtricht, Loek van de Weijer uit Kerkrade, Roel Peijs uit Maastricht én Annie van Gansewinkel uit Weert, de laatste Veldekeprieswinnares, vormen de kern van de woordkunst. Het programma daar krijgt muzikale intermezzos van Ron Verkoulen uit Swalmen, Bert van den Bergh uit Venlo en Baltus& Co uit Nuth.
   
  Stonden vorig jaar nog documentaires op het filmprogramma, dit jaar is een film van de Tegelse regisseur Pieter Kuijpers twee keer te zien. Hemel & Aerd is een geheel in het Limburg opgenomen drama over opgroeien in Limburg in de jaren 70 van de vorige eeuw en heeft topacteurs als Huub Stapel en Lies Visschedijk op de rol staan.
   
  Het kinderprogramma wordt verzorgd door Job Griffijn die twee keer een workshop theater zal geven voor kinderen.
   
  De LiLiLi bevordert het schrijven in het dialect. Dit jaar schreef Colla Bemelmans het openingsgedicht dat in allerlei Limburgse varianten te lezen zal zijn.
   
  Nieuw in de opzet van de LiLiLi-daag is dat er Nederlandstalige Limburgse auteurs uit hun recent verschenen boeken zullen voordragen/voorlezen. Paul Sterk, Jos Bours, Hans Kanters, Henk Smeijsters, Henry de Hoon, Mik Hamers en John Bovendeert.
   
  Vóór aanvang van de LiLiLi-daag zal een groep geïnteresseerden onder leiding van Veldgewas-initiator Wim Kuipers gedichten lezend en vertellend vanaf station Roermond naar de ECI Cultuurfabriek wandelen om daar precies voor aanvang van de LiLiLi te arriveren. Dit is het enige programma-onderdeel waarvoor belangstellenden zich dienen in te schrijven via paul@uitgeverijtic.nl
   
  Mocht u nog vragen hebben over het programma of de afzonderlijke artiesten, neem dan contact op met uitgeverij TIC via 043 326 24 14 of kijk op www.lililidaag.nl.
 • 26 oktober 2014 13:00 - 14:00 Presentatie Bijbel in Gewone Taal
  Zondag 26 oktober om 13.00 uur presenteert Boekhandel Dominicanen de Bijbel in Gewone Taal aan het publiek. De…
  Zondag 26 oktober om 13.00 uur presenteert Boekhandel Dominicanen de Bijbel in Gewone Taal aan het publiek. De feestelijke presentatie is onderdeel van een landelijke BGT-tour die volgt na de officiële presentatie op 1 oktober toen het eerste exemplaar overhandigd is aan Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. Clazien Verheul, een van de mensen die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van deze Bijbelvertaling, komt op een boeiende manier hierover vertellen. Deken Hanneman van de St. Servaasbasiliek neemt vervolgens een exemplaar in ontvangst.

  Vertaling
  De Bijbel in Gewone Taal is precies wat de naam zegt: de Bijbel in gewone taal, de taal die we allemaal dagelijks spreken. Het betreft de hele Bijbel, vertaald uit de Hebreeuwse en Griekse bronteksten door deskundige vertalers. De Bijbel in Gewone Taal is een volwaardige vertaling, die de Bijbel begrijpelijk maakt voor zo veel mogelijk mensen. Het Nederlands Bijbelgenootschap startte in 2006 met deze vertaling, die ook past in de bredere trend van begrijpelijk communiceren. De vertaling is geschikt voor iedereen die graag een duidelijke bijbel leest. Door de duidelijke, herkenbare taal komt de Bijbel dichtbij. Zo wordt lezen een ontmoeting. Op de website www.bijbelingewonetaal.nl vertellen verschillende lezers over hun ontmoeting met Bijbelse personen in de Bijbel in Gewone Taal.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen, Maastricht
   

  Lees meer
 • 30 oktober 2014 - 01 november 2014samenwerkings activiteit Maastricht International Poetry Nights 2014
  Op 30 en 31 oktober en 1 november 2014 vindt één van de grootste internationale poëziefestivals van Nederland…
  Op 30 en 31 oktober en 1 november 2014 vindt één van de grootste internationale poëziefestivals van Nederland plaats. Grote dichters van over de hele wereld dragen dan hun gedichten voor in theater La Bonbonnière te Maastricht tijdens The Maastricht International Poetry Nights (MIPN).
   
  Er komen heldere dichters, woeste dichters, grappige dichters, verstilde dichters en gedreven dichters, jong en oud, uit binnen- en buitenland. Eregast is P.C. Hooft-prijswinnaar K. Schippers, die wordt geïnterviewd door dichter en VPRO-presentator Wim Brands. Het festival opent met het Edmond Hustinx-essay over poëzie  van dichter, essayist en toneelschrijver Benno Barnard.
   
  Uit Nederland komen verder Joost Zwagerman (leest voor uit zijn nieuwe bundel), Peer Wittenbols (won dit jaar de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het beste lied), Annemieke Gerrist (een van de beste jonge dichters) en Hans van de Waarsenburg (reus uit Maastricht, las over de hele wereld voor).
   
  De buitenlandse dichters zijn in eigen land grootheden, of grote beloftes: Ricardo Domeneck (Duitsland/Brazilië), Caleb Klaces (UK), Nick Laird (Ierland), Afrizal Malna (Indonesië), David O’Meara (Canada), Ulf Karl Olov Nilsson (Zweden), Anne Penders (België) en Marion Poschmann (Duitsland).
   
  Nederlandse vertalingen worden op een groot scherm geprojecteerd. De muzikale omlijsting tijdens de drie festivalavonden wordt verzorgd door The Torunski Brothers (Polen), alumni van de jazzafdeling van het Conservatorium Maastricht. Ook is er een kinderprogramma met Paul van Loon, Esther de Koning en Edward van de Vendel.De officiële opening is donderdag 30 oktober om 19.30 uur. Het volledige programma staat op www.maastrichtpoetry.nl.
    
  De programmering is dit jaar in handen van dichter en Shakespeare-vertaler Bas Belleman, die de avonden zal presenteren met Daan Cartens en Ineke Holzhaus.
   
  Tijd: iedere avond van 19.30 uur tot 22.00 uur. Kaarten kosten 5 euro per avond. Passe-partout: 10 euro. Inclusief een festivalboekje met informatie over de dichters.Kaarten verkrijgbaar bij de kassa van La Bonbonnière. Het adres van La Bonbonnière is Achter de Comédie 1 in Maastricht. 
 • 01 november 2014 - 30 november 2014 Nederland leest Maarten 't Hart: een cadeautje voor bibliotheekleden!
  Na het succes van de afgelopen jaren vindt voor de negende keer de actie 'Nederland Leest' plaats gedurende de…
  Na het succes van de afgelopen jaren vindt voor de negende keer de actie 'Nederland Leest' plaats gedurende de maand november. Eén boek staat centraal en wordt door deelnemende bibliotheken in Nederland uitgedeeld aan volwassenen, op vertoon van uw bibliotheekkaart kunt u dit boek gratis afhalen. Dit jaar staat de klassieker Een vlucht regenwulpen (1978) van Maarten ‘t Hart centraal.

  Een onvergetelijk verhaal uit een tijd toen Nederland nog een universum was, en een dorpje de hele wereld. Het gaat over een door afkomst en opvoeding tot isolement gedoemd kind, wiens angsten verzacht worden door een grote opmerkingsgave en een diepe liefde voor de natuur.


  Lees meer
 • 04 november 2014 19:30 - 21:15 Lezing Charles den Tex en Anneloes Timmerije
  Charles den Tex en Anneloes Timmerije houden bij BiblioNova Sittard een lezing over hun boek Het vergeten verhaal…
  Charles den Tex en Anneloes Timmerije houden bij BiblioNova Sittard een lezing over hun boek Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd. In deze op historische feiten gebaseerde roman openen de auteurs beschamende maar ook heldhaftige bladzijden uit de Tweede Wereldoorlog zoals die gestreden en beleefd werd in Nederlands-Indië.
   
  Inhoud:
  Lienke en Guus Hagers hebben in elkaar de liefde van hun leven gevonden. In Nederlands-Indië zijn ze gelukkig, tot ook daar de Tweede Wereldoorlog doordringt. Hij is een van de beste gevechtsvliegers van de Indische luchtmacht en wordt voor een korte missie naar Australië gestuurd. Voor hij terug kan, valt Japan Indië binnen en wordt Lienke gevangengenomen. Drie jaar lang vecht de weergaloze vliegenier om te kunnen terugkeren naar Java, naar zijn vrouw. Alles wat hij doet, doet hij voor Lienke. Tot zijn verbijstering raakt hij daardoor verstrikt in een vuil politiek spel. Na de oorlog worden Guus en Lienke op miraculeuze wijze herenigd. Het geluk lijkt na alle beproevingen alsnog voor hen weggelegd, maar Guus’ geheime oorlogservaringen staan tussen hen in.
   
  Dit is het eerste boek dat Charles den Tex en Anneloes Timmerije samen schreven. Met de verre landen waar het verhaal van Lienke en Guus zich afspeelt, hebben zij ook een persoonlijke band. Den Tex (1952), bekend van titels als CEL en De erfgenaam, is geboren in Australië. Timmerije (Amsterdam, 1955) heeft Indische voorouders en schreef daarover in Indisch zwijgen.
   
  Georganiseerd door Boekhandel Krings i.s.m. BiblioNova
  Aanmelden kan via klantenservice@biblionova.nl, tel. 046-4510303 of via Boekhandel Krings, Brandstraat 23, tel. 046-4528100
   
  Dinsdag 4 november, 19:30 – 21:15

  BiblioNova Sittard, Broeksittarderweg 1 Sittard
  entree: € 3,00
   
  TIP:  De eerste zes (!) hoofdstukken zijn op moment van schrijven gratis te downloaden via www.charlesdentex.com.
 • 06 november 2014 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - F. Harmsen van Beek. Filosofie van de schrijversbiografie
  Maaike Meijer zal vertellen over haar nieuwe biografie, die van F. Harmsen van Beek (voluit: Fritzi ten Harmsen…
  Maaike Meijer zal vertellen over haar nieuwe biografie, die van F. Harmsen van Beek (voluit: Fritzi ten Harmsen van der Beek). Multi-kunstenaar Harmsen van Beek is minder bekend dan Vasalis, een totaal andere figuur zowel qua werk als qua leven, ze is de geheimtip van de Nederlandse literatuur, een echte writer’s writer: zij werd geboren in Blaricum in 1927 en overleed in Groningen in 2009. Ze werd vooral bekend als dichter, als auteur van Geachte Muizenpoot met name, haar eerste bundel uit 1965. Die werd terecht gezien als een literaire sensatie. Daarna volgden intrigerende verhalenbundels Wat knaagt? (1968) en Neerbraak (1969), het prentenboek Gewone Piet en andere Piet (1969), het prentenboek Hoenderlust (1972) en de tweede dichtbundel Kus of ik Schrijf (1975). De vraag die in deze lezing centraal staat is hoe een biograaf recht kan doen aan de wonderbaarlijke kunst die Harmsen van Beek maakte en de verleiding kan weerstaan deze ondergeschikt te maken aan de sappige verhalen die over dit leven de ronde doen.

  Maaike Meijer is neerlandica, literatuurwetenschapper en gender-deskundige. Zij werkt sinds 1998 als hoogleraar aan de Faculteit Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht, sinds 2014 als honorair hoogleraar. In 2011 verscheen haar succesvolle biografie van de dichter M. Vasalis.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).


  Lees meer
 • 04 december 2014 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Eigen kamer of reservaat? door Koen Eykhout
  'Parttime-mentaliteit in de literatuur’, is volgens een artikel in Vrij Nederland van de jonge schrijver Jamal…
  'Parttime-mentaliteit in de literatuur’, is volgens een artikel in Vrij Nederland van de jonge schrijver Jamal Ouariachi er de oorzaak van dat Nederlandse schrijfsters niet of nauwelijks aan de bak komen. Of dat zo is, is echter nog maar de vraag. Hoewel vorig jaar een vrouw de AKO Literatuurprijs won (Joke van Leeuwen), staat er dit jaar weer ouderwets niet een vrouw op shortlist voor 13 november 2014. Geen enkel boek van een vrouwelijke schrijver kon blijkbaar de toets van de kritiek van de AKO jury doorstaan. Geen Anna Enquist, Marente de Moor (winnares Literatuurprijs Europese Unie 2014!), Hanneke Hendrix, Maaike Gerritsen, Esther Gerritsen, Elke Geurts of Nelleke Noordervliet. In plaats daarvan usual supects Frank Westerman of doorgewinterde prijsdieren als K. Schippers en Tom Lanoye. Ook niet verkeerd. Maar geen vrouwelijke schrijver? Is dat niet wat vreemd? Terwijl de moderne Nederlandse literatuur nota bene begon met twee vrouwen? Betje Wolff en Aagje Deken die met Sara Burgerhart de eerste moderne roman schreven? En er bijvoorbeeld ook veel meer lezeressen van literatuur zijn dan lezers? Waarom of waardoor is de Nederlandse literatuur dan zo’n mannenbolwerk?

  Koen Eykhout, literair recensent van Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad, belicht in zijn lezing dit verschil tussen de benadering van literaire boeken, geschreven door vrouwen of door mannen.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)


  Lees meer
meer items…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?