letterkundig centrum limburg

Het Letterkundig Centrum Limburg (LCL) richt zich al vanaf 1981 op het bevorderen van literatuur van hoogstaande kwaliteit in de provincie Limburg. Het gaat hierbij om literatuur in het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN), geschreven door personen afkomstig uit of woonachtig in Limburg. Het LCL streeft ernaar om haar passie voor literatuur over te brengen op het publiek. Bijvoorbeeld door het geven van opdrachten aan auteurs, het uitgeven of doen uitgeven van speciale boekuitgaven, het (mede)organiseren van literaire activiteiten, de financiële ondersteuning van letterkundige activiteiten, de ontwikkeling van schoolprojecten, het onderhouden van een interactieve website voor jonge dichters (www.youngpoets.nl) en het promoten van de Limburgse literatuur via haar website.  
lcl_foto_peter_drehmanns
agenda
 • 26 april 2015 15:00 - 16:30 Lezing en spoedcursus 'Familiegeschiedenis schrijven'
  Zondag 26 april om 15.00 uur komt Yaël Vinckx aan de hand van anekdotes en foto’s vertellen over de ontstaansgeschiedenis…
  Zondag 26 april om 15.00 uur komt Yaël Vinckx aan de hand van anekdotes en foto’s vertellen over de ontstaansgeschiedenis van haar boek De oorlog van mijn moeder. Tevens geeft zij een bijbehorende spoedcursus 'Familiegeschiedenis schrijven'. Hierin geeft zij tips voor als je zelf een familieverhaal wilt schrijven.
   
  De oorlog van mijn moeder
  De moeder van Yaël Vinckx moest in de eerste veertien jaar van haar leven vier keer vluchten, telkens weer voor nieuw gevaar. Nu spreekt ze voor het eerst met haar dochter over het verleden. "Het is een wonder dat we nog leven." De jonge Inge moest met haar Indische moeder in 1940 Vlissingen verlaten, toen de stad geëvacueerd werd na de inval van de Duitsers. Ze kwamen terecht in Scheveningen, waar de nazi's hun nieuwe huis al snel tot Sperrgebiet verklaarden en het ontheemde gezin opnieuw op straat stond - zonder Inges vader, een bekend marineofficier, die als krijgsgevangene naar Oekraïne was afgevoerd. In onwetendheid over zijn lot, overleefden moeder en dochter in een Arnhemse schuilkelder ternauwernood een regen van raketten tijdens de Slag om Arnhem. Na de oorlog stond haar vader plots op de stoep, maar rust werd het gezin niet gegund. Hij kreeg het commando over een marineschip waarmee hij de binnenwateren van Nederlands-Indië moest 'zuiveren' van opstandelingen. Voor Inge was Indië een groot en angstig avontuur, voor haar moeder was het een verschrikkelijke desillusie; Indië leek in niets meer op haar geboorteland. In 2013 reist Yaël Vinckx met haar moeder Inge naar de plekken van toen. Naar het gebombardeerde koetshuis in Arnhem, de Vlissingse boulevard en naar Scheveningen. Ten slotte reist Yaël Vinckx naar Indonesië, maar haar moeder weigert mee te gaan. "Ik heb daar niets te zoeken," fulmineert ze. Pas later leert de auteur waarom haar moeder nog steeds zo reageert - en waarom haar ogen nog fel oplichten wanneer ze het woord 'vrijheid' hoort.
   
  Yaël Vinckx is journalist, schrijver en presentator. Ze schrijft artikelen voor NRC Handelsblad, nrc.next, Elle en HP/De Tijd. Ze presenteert de culturele talkshow Podium Pitch en interviewde artiesten in het NRC Café op North Sea Jazz. Sinds 2014 leidt Vinckx workshops ‘Familiegeschiedenis schrijven’ in samenwerking met NRC en de Universiteit Leiden.Over haar periode als correspondent in voormalig Joegoslavië, waar ze onder andere de oorlog in Kosovo versloeg, schreef ze Joegoslavië achter de schermen, afscheid van een land. Over (illegale) immigratie en mensenhandel schreef ze Mensensmokkel.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen. Maastricht
  Entree: gratis


  Lees meer
 • 30 april 2015 17:00 - 18:30 Presentatie ‘Avonturen van de waardin’ - Jenny Biemans
  Ongelijkheid? Gelijkheid? Wat is wijsheid? Ga je mee met de waardin op zoek naar jouw verborgen wijsheid? En laat…
  Ongelijkheid? Gelijkheid? Wat is wijsheid? Ga je mee met de waardin op zoek naar jouw verborgen wijsheid? En laat je verrassen door het antwoord.

  In deze maand van de filosofie een interactieve lezing over de graphic novel Avonturen van de waardin, op zoek naar de innerlijke schat deel 1. Geschreven door de in Maastricht woonachtige psychologe Jenny Biemans, oprichtster van De Herberg, Bureau voor Inspiratie & Zelfontwikkeling. De tekeningen zijn van Marco Magielse.

  De schrijfster vertelt over het ontstaan van deze novel, synchroniciteit en toeval, de personage ‘de waardin’ op zoek naar haar innerlijke wijsheid en haar vrienden, de uitdagingen en de bewustwording om je eigen pad te willen gaan naar zelfontwikkeling. Biemans nodigt je uit om verbinding te maken met je eigen verhaal en voert je mee naar jouw innerlijke wijsheid en jouw antwoorden. 

  Vaak vinden we onze antwoorden op onze vragen op een heel ander gebied dan je in eerste instantie zou denken. Kijken we aan het eind van de lezing anders naar het thema 'ongelijkheid'? Of wordt het nog mooier dan we kunnen bedenken? Avonturen van de waardin is gebaseerd op het eigen levensverhaal van de schrijfster en ervaringen vanuit haar psychologie praktijk. Via wetenschappelijk onderzoek is gekeken naar de interpretatie en effectiviteit van de novel voor het gebruik in coaching. We sluiten feestelijk af, proosten op deze eerste novel van De Herberg, de verbinding met elkaar en op ieders pad naar zelfontwikkeling.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen, Maastricht
  Entree: gratis


  Lees meer
 • 07 mei 2015 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - 'Blijf gewoon aan de oppervlakte' door Hans Philipsen
  Op 31 januari gaf Max Pam in Trouw de lezers een levensles mee: “Blijf gewoon aan de oppervlakte. Dat maakt het…
  Op 31 januari gaf Max Pam in Trouw de lezers een levensles mee: “Blijf gewoon aan de oppervlakte. Dat maakt het leven aanzienlijk leuker en vrolijker”. Aan de oppervlakte blijven maakt misschien niet altijd het leven vrolijker, maar wel het lezen.

  Al jaren beneemt menige deskundige de lezer de lust om simpel van een boek te genieten door er onvermoede lagen van interpretatie in te ontdekken. Gustave Flaubert schreef nadat hij Madame Bovary gepubliceerd had, de spannende historische roman Salammbô. Een intrigerend mengsel van feiten en verzinsels. Daarover is veel beweerd. Tenminste één latere commentator behandelt het boek als Flauberts poging om een ongelukkige liefde van zich af te schrijven. Wat kan de lezer deze diepgang schelen? Na de klassieke Flaubert volgt een vergelijkbare casus over een werk van de jongste winnaar van de Nobelprijs, Patrick Modiano: In het café van de verloren jeugd. Minder diepgang gewenst dus. Toch willen we over literatuur praten. Aardig blijft om het verhaal in de roman enerzijds te zien als een geslaagde uitwerking van een item gemengd nieuws uit de krant. Anderzijds als een geheel van herinneringen van de schrijver en die van anderen. Hoe doet een schrijver dat? Hoe fundeert zij of hij dat in een voor de lezer herkenbare werkelijkheid? Ook hierbij worden voorbeelden gegeven. 
   
  Hans Philipsen (1935) is sinds de start in 1974 werkzaam geweest aan de Universiteit Maastricht. Vanaf het begin als hoogleraar medische sociologie, later ook als bestuurder. Een leven lang liefhebber van de kunsten; altijd amateur gebleven. 

  Locatie: Centre Céramique, Maasttricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).


  Lees meer
 • 07 mei 2015 19:00 - 20:30 Lezing Wim Brands in Kerkrade
  Op donderdag 7 mei om 19.00 uur houdt Wim Brands een lezing in Boekhandel Leeskunst te Kerkrade. Hij zal vertellen…
  Op donderdag 7 mei om 19.00 uur houdt Wim Brands een lezing in Boekhandel Leeskunst te Kerkrade. Hij zal vertellen over zijn nieuwste boek De Nederlandse Literatuur in de 21ste eeuw en gedichten voordragen uit eigen werk. 
   
  Wenst u verzekerd te zijn van een zitplaats reserveert u dan via nummer: 045 – 53 55 390 of stuur een mail naar: info@leeskunst.nl  U kunt uiteraard ook binnenlopen in de boekhandel: Hoofdstraat 2 te Kerkrade.
   
  Wim Brands (Brummen, 29 maart 1959) is een Nederlandse dichter, journalist en presentator. Brands is werkzaam voor de Nederlandse omroep VPRO sinds 1987. Hij maakt het televisieprogramma Boeken, zondag om 11.20 uur, NPO1
   
  Brands maakte zijn debuut als dichter in 1978 op 19-jarige leeftijd in het Hollands Maandblad van K.L. Poll.
  Zijn werk verscheen in literaire tijdschriften en hij publiceerde de dichtbundels Inslag (1985), Zwemmen in de nacht (1995), In de metro (1997), De schoenen van de buurman (1999), Ruimtevaart (2005) en Neem me mee, zei de hond (2010). Zijn meest recente bundel is 's Middags zwem ik in de Noordzee (2014).
 • 13 mei 2015 21:00 - 23:00eigen activiteit Nieuwe Woorden in Grenswerk Venlo
  Op woensdagavond 13 mei 2015 vanaf 21.00 uur vindt in het café van poppodium Grenswerk in Venlo voor het eerst…
  Op woensdagavond 13 mei 2015 vanaf 21.00 uur vindt in het café van poppodium Grenswerk in Venlo voor het eerst Nieuwe Woorden plaats. Laat je verrassen door een avond vol muziek en literatuur van jonge bodem! Er is een uitgebreid literair programma en livemuziek én de Limburgse winnaars van Write Now! – de belangrijkste schrijfwedstrijd voor jongeren in het Nederlandse taalgebied – worden bekendgemaakt door juryvoorzitter Ellen Deckwitz. 
   
  Schrijver Roman Helinski draagt voor en er is muziek van Kunstbende-winnaar Nbraska (indierock) en hiphopster Nynkei. De presentatie is in handen van dichter Daan Doesborgh. Hij treedt bovendien zelf op, als performanceduo L&D met Ellen Deckwitz en met Nynkei. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op www.hklimburg.nl/nieuwewoorden.
   
  Nieuwe Woorden is een initiatief van Write Now! (Passionate Bulkboek) en YoungPoets (Letterkundig Centrum Limburg i.s.m. Huis voor de Kunsten Limburg). Deze editie wordt georganiseerd in samenwerking met Grenswerk en Literair Station Venlo.

   
 • 23 mei 2015 10:00 - 16:00 Schrijfworkshop 'Autobiografisch schrijven'
  Schrijven over ervaringen uit je eigen leven laat je geheugen spreken. Je herinnert je ervaringen, kent de feiten…

  Schrijven over ervaringen uit je eigen leven laat je geheugen spreken. Je herinnert je ervaringen, kent de feiten van je persoonlijke geschiedenis en weet welke emoties daarmee zijn verbonden. Je vertelt over gebeurtenissen, geeft vorm aan je levensverhaal. Of, zoals Eduardo Galeano het zegt: "De gebeurtenissen zijn eens gebeurd, of bijna gebeurd, maar het mooie ervan is dat zij elke keer weer gebeuren wanneer zij worden verteld."

  De workshop 'Autobiografisch schrijven' geeft je toegang tot je persoonlijke bronnen. Tot al die brokstukken waaruit je herinnering bestaat. Een foto maak je het uitgangspunt van een prikkelende schrijftechniek. Je stelt vagen aan je teksten om dieper te graven. Je schrijft bij een zelfgetekende cartoon. Via speelse strategieën vind je kernverhalen. Deze workshop opent deuren naar belevenissen die vergeten zijn geraakt. Je leven blijkt een onuitputtelijke bron van verhalen.

  Je triggert je creatieve denken, maakt zichtbaar waar het om draait bij schrijven over je eigen leven. Door losse stukjes te schrijven ontwikkel je een persoonlijke aanpak. Een aanpak die een netwerk van verhalen doet groeien. Verhalen die samen een persoonlijk en spannend beeld geven. Een verhalenlandschap waar jezelf van kunt genieten maar lezers ook. Want je leert inzoomen op details die het verhaal uittillen boven het algemene, de monotonie van het en-toen-en-toen.

  Datum: 23 mei
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, 5991 PB, Baarlo
  Kosten: € 80,- (incl. lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof

  Ga voor meer informatie en om je in te schrijven naar www.hetschrijflab.nl.

 • 04 juni 2015 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - 'De vakantiekoffer' door leden van VLAM
  Met de zomer en de vakantie voor de boeg geven leden van VLAM (Vereniging Literaire Acitiviteiten Maastricht) tradiegetrouw…
  Met de zomer en de vakantie voor de boeg geven leden van VLAM (Vereniging Literaire Acitiviteiten Maastricht) tradiegetrouw in de laatste aflevering van het seizoen luchtige leesuggesties.

  Laat u verleiden door hun keuzes, die u wellicht op een nieuw literair spoor zetten; verfrissende boeken om in het verre buitenland of in de eigen tuin te lezen!

  Na een zomerstop van twee maanden vindt de eerste editie van de 25e jaargang plaats op donderdag 3 september. 

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM


  Lees meer
 • 26 juni 2015 12:30 - 17:00eigen activiteit Limburgse Literaire Lunch 2015
  Op vrijdagmiddag 26 juni 2015 vindt in de ECI Cultuurfabriek in Roermond de vierde Limburgse Literaire Lunch plaats.…
  Op vrijdagmiddag 26 juni 2015 vindt in de ECI Cultuurfabriek in Roermond de vierde Limburgse Literaire Lunch plaats. Het thema ditmaal is: ‘De betekenis en kracht van literatuur voor lezers én maatschappij’.

  Aan het lezen van literatuur worden allerlei positieve etiketten gehangen, zoals dat het het empathisch vermogen vergroot en persoonlijke en maatschappelijke inzichten verschaft. Marja Pruis (schrijver, recensent en redacteur) houdt tijdens de Limburgse Literaire Lunch een introductielezing over dit thema. Onder andere naar aanleiding van haar boek Kus me, straf me (Over lezen en schrijven, liefde en verraad.) waarvoor ze in 2013 de Jan Hanlo Essayprijs won. Zij zei al eens: “Een goede roman doet me dingen snappen, dat is waar literatuur voor mij over gaat.”
   
  Vervolgens focussen we op het lezen van literatuur door jongeren (met name middelbare scholieren). Student Toegepaste Psychologie én dichter Merlijn Huntjens geeft een presentatie van zijn afstudeeronderzoek naar lezende jongeren. Vervolgens poneren docenten Nederlands Jan Coumans (Sint Maartens College en Porta Mosana College Maastricht) en Eefke Trepels (Den Hulster College Venlo) tijdens een paneldiscussie hún antwoord op de vraag wat de sleutel is tot succesvol literatuuronderwijs aan jongeren. Dit alles onder leiding van presentator Lubert Priems. Hierbij is er, net zoals in de rest van het programma, ruimte voor interactie met het publiek.
   
  Na een koffie- en theepauze maken we een sprong van een paar generaties. In dit deel van het programma staan oudere schrijvers centraal en de vraag hoe zij aankijken tegen de betekenis van hun werk en de toekomst van hun literaire nalatenschap. Aagje Swinnen van de Universiteit Maastricht presenteert de eerste resultaten van haar onderzoek, op basis van interviews met dichters uit Limburg, naar hoe oudere schrijvers betekenis geven aan de latere fase in hun literaire ontwikkeling. Na de presentatie van Swinnen volgt een panelgesprek over dit onderwerp, waarbij naast Swinnen ook neerlandicus, docent, publicist en uitgever Ben van Melick aanschuift. Als een van de initiatiefnemers van de terreinverkenning voor een (digitaal) archief voor Limburgs literair erfgoed, die in 2014 werd uitgevoerd, én als medeauteur van de in 2016 te verschijnen Geschiedenis van de literatuur in Limburg heeft hij een uitgesproken visie op de betekenis van literatuur en literaire nalatenschap. Rond 16.45 uur is het programma in de filmzaal afgelopen, waarna u nog kunt blijven borrelen.
   
  We starten de Limburgse Literaire Lunch om 12.30 uur in de foyer van de ECI Cultuurfabriek met - jawel - een lunch. Tijdens de lunch treedt schrijver en zanger Ger Bertholet op, samen met drie muzikanten. Bertholet trad ook op tijdens de allereerste Limburgse Literaire Lunch, in 2009. In de tussentijd is er veel gebeurd in zijn leven; zo werd hij in 2011 getroffen door een herseninfarct. Inmiddels treedt hij weer voorzichtig op en we zijn dan ook vereerd met zijn aanwezigheid tijdens tijdens de Limburgse Literaire Lunch 2015. Aan het begin van het programma in de filmzaal van de ECI Cultuurfabriek zal Lubert Priems Ger Bertholet interviewen over hoe het ‘herformuleren van zichzelf’, zoals hij het zelf noemde, na zijn herseninfarct in zijn werk ging en over wat literatuur hierbij voor hem betekend heeft.  

  Deelname aan de Limburgse Literaire Lunch kost 10 euro per persoon. Meer informatie en aanmelden...
meer items…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?