letterkundig centrum limburg

Het Letterkundig Centrum Limburg (LCL) richt zich al vanaf 1981 op het bevorderen van literatuur van hoogstaande kwaliteit in de provincie Limburg. Het gaat hierbij om literatuur in het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN), geschreven door personen afkomstig uit of woonachtig in Limburg. Het LCL streeft ernaar om haar passie voor literatuur over te brengen op het publiek. Bijvoorbeeld door het geven van opdrachten aan auteurs, het uitgeven of doen uitgeven van speciale boekuitgaven, het (mede)organiseren van literaire activiteiten, de financiële ondersteuning van letterkundige activiteiten, de ontwikkeling van schoolprojecten, het onderhouden van een interactieve website voor jonge dichters (www.youngpoets.nl) en het promoten van de Limburgse literatuur via haar website.  
lcl_foto_peter_drehmanns
agenda
 • 02 juni 2016 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - De vakantiekoffer! door leden van VLAM
  Met de zomer en de vakantie voor de boeg geven leden van VLAM traditiegetrouw in de laatste aflevering van het…
  Met de zomer en de vakantie voor de boeg geven leden van VLAM traditiegetrouw in de laatste aflevering van het seizoen luchtige leessuggesties. Laat u verleiden door hun keuze, die u wellicht op een nieuw literair spoor zet!

  Verfrissende boeken om in het verre buitenland of gewoon in de eigen tuin te lezen.

  Na een zomerstop van twee maanden vindt op donderdag 1 september de eerste editie van de 26e jaargang van Letters bij de lunch plaats.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis 

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)


  Lees meer
 • 04 juni 2016 10:00 - 16:00 Workshop verhalend proza schrijven
  De reden waarom een personage iets doet, zijn drijfveren en de emoties die dat losmaakt zijn innig met elkaar verbonden.…
  De reden waarom een personage iets doet, zijn drijfveren en de emoties die dat losmaakt zijn innig met elkaar verbonden. Hoe breng je personages tot leven is een van de essentiële vragen in deze workshop? Welke eigenschappen komen tot uitdrukking in wat hij doet? Welke problemen geef je hem op te lossen? En tot slot: hoe breng je het personage in een aannemelijke situatie?
   
  De stemming en de emotie die je creëert aan het begin van je verhaal worden gevoed door de motieven van het personage. Wil het overleven nu het bedrijf waar hij werkte failliet ging? Wil zij de bloemist veroveren bij wie ze stage loopt? Wil hij na zijn studie de daklozen helpen? De corruptie aan de kaak stellen in de gemeenteraad? De wereld verbeteren met de bijbel in de hand?
   
  Wat de reden ook is die een personage heeft, motieven zijn voor het verhaal wat de wind is voor een windmolen. Ze houden het verhaal in beweging.
   
  Hoe laat je de motieven en de daaruit voortkomende emoties van het personage zien? In de workshop oefen je hoe je motieven en emoties kunt tonen. Door wat het personage doet, zegt en denkt. Door wat een nevenpersonage doet en zegt. En door wat de verteller vertelt. Motieven en emoties brengen het verhaal tot leven en maken het compleet. De verhaalclash tussen de personages leidt naar het bevredigende einde waarmee een lezer verder kan.
   
  Datum: zaterdag 4 juni 2016
  Tijd: zaterdag 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3B, 5991 PB  Baarlo
  Prijs: € 85,-- (lunch inbegrepen)
  Docent: Koos van den Kerkhof
  Aantal deelnemers: 8-12
   
  Voor informatie en/of inschrijving ga naar www.hetschrijflab.nl.  
 • 04 juni 2016 11:00 - 16:00 Giro di Poesia
  Er zijn veel soorten toertochten maar een Rondje Wielerpoëzie bestaat nog niet. Daarom wordt op zaterdag 4 juni…
  Er zijn veel soorten toertochten maar een Rondje Wielerpoëzie bestaat nog niet. Daarom wordt op zaterdag 4 juni 2016 de eerste Giro di Poesia gereden: een knooppuntenroute van circa 60 km door het Nederlandse Mergelland en de Belgische Voerstreek. Op vijf plaatsen zullen dichters, die gek zijn van de koers, de fietsers verrassen met (wieler)verzen. Start en finish liggen bij het Amstel Gold Race Experience in Valkenburg. De voorgelezen gedichten worden gebundeld in een boekje. De deelnemende poëten: Norbert de Beule, Bert Bevers, Patrick Cornillie, Huisdichter Cornelis, Herman Laitem, Harmen Malderik, Frank Pollet, Bert Struyvé, Roger Thijs, JACE van de Ven, Kees van Meel en Miel Vanstreels. Wie wil meefietsen dient om 11u bij het Amstel Gold Race Experience te zijn. 

  Er zijn geen kosten verbonden aan de tocht. Aanmelden kan via Giro di Poesia  (http://wielergedichten.blogspot.nl/2000/09/giro-di-poesia.html)
   
 • 05 juni 2016 14:00 - 15:30 Lezing Femke Halsema over boek 'Pluche'
   Op zondag 5 juni om 14.00 uur houdt Femke Halsema een lezing over haar nieuwste boek Pluche in de Kleine Zaal…
   Op zondag 5 juni om 14.00 uur houdt Femke Halsema een lezing over haar nieuwste boek Pluche in de Kleine Zaal van Schouwburg De Domijnen.

  Tijdens haar jaren als lid van de Tweede Kamer, fractievoorzitter en politiek leider van GroenLinks oefende ze invloed uit op het publieke en politieke debat als voorvechter van mensenrechten en vrouwenrechten.
  Sinds ze het Nederlandse politieke toneel verliet in januari 2011, bouwt ze een nieuwe, onafhankelijke carrière op. Ze schrijft, maakt programma’s voor televisie, geeft lezingen en advies in de private en publieke sector.  
  Ze werkte in 2014 aan een documentairereeks voor de NTR onder de titel Seks en de Zonde over de positie van vrouwen in de islam. Ze was bedenker en co-producent van de politieke dramaserie De Fractie (VPRO) en zit momenteel in de researchfase voor een documentaire serie over terreur onder de werktitel Fout na de oorlog (NTR). Ze schrijft met regelmaat columns voor De Correspondent en in maart 2016 verscheen haar politieke memoire onder de titel Pluche. Daarnaast vervult Femke tal van bestuursfuncties.
   
  In Pluche blikt Femke Halsema terug op haar leven in de landelijke politiek: van haar begintijd als nieuwbakken Kamerlid tot geliefd fractievoorzitter die heel zichtbaar was in het publieke debat. Ze beschrijft de invloed die de politiek op haar leven heeft gehad – op haarzelf en haar denken en handelen, maar ook op de mensen om haar heen: haar vrienden, man en kinderen.

  Halsema’s politieke carrière valt samen met een van de meest turbulente periodes in de geschiedenis van de Nederlandse politiek. Met de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh, de paspoortaffaire rond Ayaan Hirsi Ali en de opkomst van Geert Wilders veranderden de Nederlandse politiek en samenleving dramatisch.
  Haar boekPluchegeeft een unieke en spraakmakende inkijk in de landelijke politiek. Boekhandel Krings is aanwezig met een boekenstand. Na afloop van de lezing vindt in de Charles Eijckzaal in de schouwburg een signeersessie plaats.
    
  zondag 5 juni
  14.00 uur
  Entree € 7,50 / € 5,- voor ontvangers nieuwsbrief Krings en houders voordeel-met-je-biebpas
  Schouwburg De Domijnen
   
 • 05 juni 2016 14:00 - 15:30 Thrillerwandeling 'Bloed in de Maastrichtse straten'
  Bloed in de polder is het motto van de Spannende Boeken Weken, die in 2016 geheel in het teken van de Hollandse…
  Bloed in de polder is het motto van de Spannende Boeken Weken, die in 2016 geheel in het teken van de Hollandse thriller staan. Daar maken we onze eigen variatie van: Bloed in de Maastrichtse straten. Op zondag 5 juni gaat voor het eerste de thrillerwandeling Mercuriustapes door de Maastrichtse centrumstraten. Om 14.00 uur vertrekt thrillerauteur Paul Weelen van Boekhandel Dominicanen om van daaruit met een groep luisteraars de locaties uit zijn laatste thriller te bezoeken. Mercuriustapes gaat over afpersing, omkoping, vriendjespolitiek, moord en ontvoering en speelt grotendeels in Maastricht. Op diverse plaatsen tijdens de wandeling wordt kort gepauzeerd, leest de auteur een stuk voor uit zijn boek en licht het verhaal toe. De wandeling is zo’n twee kilometer lang en duurt dik een uur.
  Deelname kost € 3,-. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de klantenservice van Boekhandel Dominicanen in Maastricht. Daarbij is een consumptie inbegrepen.

  Aanmelden en startpunt: Boekhandel Dominicanen Maastricht

   

  Lees meer
 • 05 juni 2016 16:00 - 17:00 Prijsuitreiking Venlonovel en Venlo-adult
  De prijsuitreiking van de schrijfwedstrijden VenlonovelenVenlo-adult vindt plaats op zondag 5 juni. Deelnemers…
  De prijsuitreiking van de schrijfwedstrijden VenlonovelenVenlo-adult vindt plaats op zondag 5 juni. Deelnemers en overige geïnteresseerden zijn vanaf 16.00 uur welkom. De bijeenkomst vindt plaats bij cultuurpodium Domani. De entreeprijs bedraagt € 3,50.  

  Op zondag 5 juni laten de winnaars van de Venlose muziekconcoursen Prix Dominique en Jeune Dominque zich in Domani nogmaals van hun beste kant zien. Ze brengen dan hun favoriete composities ten gehore. Tegelijkertijd worden de winnaars van drie literaire prijzen bekendgemaakt en aan het publiek voorgesteld: die van de Nieuw Proza Prijs Venlo, die zich richt op debuterende verhalenschrijvers in Nederlandstalige tijdschriften en die van de Venlonovel en de Venlo-adult, die zich beide richten op verhalenschrijvers in en om Venlo, jongeren én volwassenen. Een unieke ontmoeting van muzikaal en literair talent op één podium. Het Laureaten-literaten concert begint om 16.00 uur en is een gezamenlijke activiteit van de Stichting Vrienden van Ut Paeterke, de Culturele Raad Tegelen en de Openbare Bibliotheek Venlo.
 • 09 juni 2016 - 07 juli 2016 SchrijfLounge
  Details zien, voelen, herinneren. Oude verhalen tot leven wekken. Je leven bestaat uit zoveel momenten die het…
  Details zien, voelen, herinneren. Oude verhalen tot leven wekken. Je leven bestaat uit zoveel momenten die het waard zijn op te schrijven. Het maakt niet uit voor wie je schrijft of waarom: plezier en ontdekken zal elke keer weer centraal staan in de SchrijfLounge. Ik zal je elke keer in ongedwongen sfeer met andere invalshoeken verrassen. Je voegt zo steeds een ander stukje toe aan je geschreven levensmozaïek.
    
  Wil je een keer proberen of deze manier van schrijven je ligt, dan is de SchrijfLounge een prima mogelijkheid tot kennismaking. Deze lessen zijn een aanvulling op de cursus 'Portret van je leven'. Geschikt voor iedereen die wil schrijven na de cursus, naast de cursus of zonder de cursus.
   
  Elke maand is er een mogelijkheid om in een losse bijeenkomst te schrijven. Elke schrijfles staat op zichzelf. Het gaat in deze lessen niet om spelling of grammatica maar juist om het plezier in het schrijven, ontdekken waar de oefeningen je brengen. Schrijfervaring is niet nodig!

  2016:
  In principe op de eerste donderdag in de maand.
  Let op er zijn uitzonderingen ivm vakanties etc.
  9 juni 2016
  7 juli 2016
  augustus geen SchrijfLounge
  8 september 2016
  6 oktober 2016
  3 november 2016
  1 december 2016

  Deelnamekosten: € 25,00 (inclusief koffie, thee, water, lesmaterialen en btw.) 

  Voor meer informatie: SchrijfLounge ' Levensverhalen'

  Aanmelden is belangrijk vanwege het beperkt aantal plaatsen!

  NU AANMELDEN:: Er zijn nog plaatsen vrij


  Lees meer
 • 14 juni 2016 09:30 - 12:00 Wandelen en Schrijven
  Je geniet van de natuur en de menselijke dingen om je heen, geeft je woorden ruimte om na de wandeling, binnen…
  Je geniet van de natuur en de menselijke dingen om je heen, geeft je woorden ruimte om na de wandeling, binnen aan tafel, je teksten te schrijven. Je doet inspiratie en informatie op tijdens de wandeling. De docente, Esther van der Werf van Zozieje, begeleidt je naar je woorden. De wandeling is enkele kilometers en zal in een rustig tempo gelopen worden. Regelmatig stoppen we om woorden te laten komen. Je schrijft na de wandeling onder genot van een kop koffie of thee. De docente begeleidt je in oefeningen naar je woorden en geeft ook uitleg over de gebruikte schrijfvormen.

  Voor wie: iedereen die van buiten zijn houdt en daarvan iets in woorden vangen wil
  Deelnamekosten: € 19,50 inclusief onbeperkt koffie of thee, lesmaterialen en BTW.

  Ervaring met schrijven is niet nodig! Je zin om een stukje te wandelen en te schrijven is genoeg voor een goede start.

  Wandeling Oud Kerkhof Roermond
  Waar: Roermond
  Wanneer: Dinsdag 14 juni  2016
  Hoe laat: 9.30 - 12.00  uur

  Wandeling Veteranen monumenten - Roermond
  Waar: Roermond
  Wanneer: september 2016 - exacte datum volgt
  Hoe laat: 9.30 - 12.00  uur

  Wandeling 'Haiku  & Senryu'
  Waar: Roermond
  Wanneer: Oktober/november 2016 - exacte datum volgt
  Hoe laat: 9.30 - 12.00  uur


  Lees meer
 • 15 juni 2016 19:30 - 21:00 Masterclass Carina van Leeuwen
  Op woensdag 15 juni vindt om 19.30 uur, in Bibliotheek Sittard De Domijnen deel ll plaats van de masterclass ‘Hoe…
  Op woensdag 15 juni vindt om 19.30 uur, in Bibliotheek Sittard De Domijnen deel ll plaats van de masterclass ‘Hoe pleeg je de perfecte moord’. Deze masterclass is georganiseerd in het kader van de Spannende Boeken Weken en wordt gegeven door forensisch rechercheur en auteur Carina van Leeuwen.
   
  Aan de hand van een fictieve moord neemt Carina van Leeuwen de bezoekers mee in de wereld van het forensisch onderzoek. In Masterclass l, die afgelopen jaar in Bibliotheek Sittard De Domijnen heeft plaatsgevonden, luidde het thema ‘every contact leaves a trace.’ Het ging hier over het achterlaten van sporen en wat deze sporen vertellen. 

  Deel ll van de masterclass gaat een stapje verder en behandelt DNA. Wat is DNA en wat vertelt het? Wat is af te lezen aan een skelet en hoe zit het met vingerafdrukken? 
   
  Met deze masterclasses leest u de forensische thrillers Vuurproef en Koud Spoor van Carina van Leeuwen met nog meer plezier en kennis van het forensische vak.

  Boekhandel Krings is aanwezig met een boekenstand.
   
  woensdag 15 juni
  19.30 uur
  Entree € 5,00 / € 3,- voor ontvangers nieuwsbrief Krings en abonnementhouders bibliotheek
  incl. koffie/thee
  Bibliotheek Sittard De Domijnen
 • 16 juni 2016 19:30 - 21:00samenwerkings activiteit Lezing Jettie van den Boom over haar boek Don Quixotte
  Eindelijk komt de waarheid over een 400 jaar oud geheim boven water in Limburg, in Maastricht. Maar mag het wel…
  Eindelijk komt de waarheid over een 400 jaar oud geheim boven water in Limburg, in Maastricht. Maar mag het wel bekend worden? Geheime diensten proberen dit te voorkomen. Tot nu toe winnen zij, maar u kunt zorgen dat de werkelijkheid  zegeviert. Hoe? Door ‘De waarheid over Don Quixote’ te lezen en het gedachtegoed te verspreiden. Is dit fictie of is dit non-fictie?
  In Maastricht speelt zich een fictief drama af met feiten die werkelijk zijn. Dus, fictie en non-fictie vermengd. Daarom bevat het boek een detective en een feitenboek. Denk mee, puzzel mee en werk aan de oplossing. Een detective met esoterische inslag. Literatuur met biografische elementen. Hoe kun je je tijd beter besteden dan aan jezelf te werken, je te verdiepen en het raadsel dat jezelf bent een beetje beter te begrijpen. 400 jaar geleden werd de Don Quixote geschreven. Een revolutionair boek op het gebied van literatuur. Iedereen is er altijd vol lof over geweest. Bovendien een interessant boek om kennis op allerlei terrein je eigen te maken. Maar daarnaast is er een derde geheime wereld, die nooit iemand heeft doorgrond. De boeken over Don Quixote, geschreven door een Engelsman ( sorry, niet door een Spanjaard) staan vol codes, die eindelijk gekraakt worden. Spannend!
  Wilt u meer weten over dit eeuwenoude geheim, kom dat naar de gratis lezing over ‘De waarheid over Don Quixote’  op 16-6-16 bij Boekhandel Dominicanen.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht
   
   

  Lees meer
 • 07 augustus 2016 14:00 - 15:30 17e Literaire Zomer
  In het kader van het Nederlands/Duitse literatuurproject ontvangt Centre Céramique in Maastricht deze middag Karin…
  In het kader van het Nederlands/Duitse literatuurproject ontvangt Centre Céramique in Maastricht deze middag Karin Köhler (1974), schrijfster van de Top Tien verhalenbundel `Vuurpijlen vangen` in 2015 uitgekomen bij uitgeverij Podium. Het is de vertaling van het Duitse `Wir haben Raketen geangelt`. De bundel is in Duitsland maar zeker ook in Nederland zeer goed ontvangen door pers en lezers.
  De lezing van Karin Köhler zal simultaan in het Nederlands worden vertaald.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Aanmelden: klantenservice@maastricht.nlof 043 350 56 00. Voor meer informatie over het programma van de Literaire zomer/ Literarischer Sommer 2016 www.literarischer-sommer.eu
   

  Lees meer
 • 14 augustus 2016 14:30 - 15:30 Lezing Van Louis Couperus tot Hendrik Groen
  Ouder worden in de literatuur door Jet Van Aalst met als speciale gast Irma van Hoof.

  Hoe kijken romanschrijvers…
  Ouder worden in de literatuur door Jet Van Aalst met als speciale gast Irma van Hoof.

  Hoe kijken romanschrijvers naar oudere mensen en hoe beleven dichters hun ouder worden? Neerlandica Jet van Aalst geeft een literaire lezing over het thema. Speciale gast is Irma van Hoof (actrice & zangeres, bekend o.m. van Rommedoe). Zij draagt de monoloog voor van mevrouw Ottillie uit Couperus’ ‘Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan’. Jet van Aalst haalt gedichten aan van Remco Campert, Judith Herzberg, Adriaan Morrïen en Emma Crebolder. En ze vertelt over Maarten Klein uit Bernlefs ‘Hersenschimmen’, over Kniertje uit Heijermans ‘Hoop van Zegen’ over Mevrouw Verona uit Dimitri Verhulst ’ Mevrouw Verona daalt de heuvel af’ en over de moeder uit ‘Moedervlekken’ van Arnon Grunberg. Deelname: €5,50 / €4,50 voor bibliotheekleden (korting alleen tijdens voorverkoop), inclusief koffie/thee.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Aanmelden: klantenservice@maastricht.nlof 043 350 56 00.


  Lees meer
 • 21 augustus 2016 14:30 - 16:30 Poëziewandeling door het Jekerkwartier o.l.v. Jet van Aalst
  Wandeling door het schilderachtige stadsdeel van Maastricht met watermolens en stadswallen. Het Jekerkwartier vraagt…
  Wandeling door het schilderachtige stadsdeel van Maastricht met watermolens en stadswallen. Het Jekerkwartier vraagt om poëzie!

  De kleine rivier de Jeker komt in het park de oude stad binnen en stroomt na een kronkelige route de stad weer uit en de Maas in. Vroeger lagen langs de Jeker vele watermolens die van belang waren voor de wol-, graan- en papierproductie. Gelukkig zijn er nog verschillende bewaard gebleven. Neerlandica Jet van Aalst neemt u mee door dit oude pittoreske deel van Maastricht over de stadsmuren en langs de watermolens.

  Startpunt: Pesthuys, Vijfkoppen 1, Maastricht
  Deelname: € 5,- (incl. reader met gedichten)
  Aanmelden: info@vlammaastricht.nl


  Lees meer
 • 04 september 2016 14:00 - 18:00samenwerkings activiteit Schwob leesclubfestival in Maastricht
  Het lezen leeft! Dat bleek maar weer afgelopen januari op het 'Schwobfest' in Utrecht. Meer dan 200 enthousiaste…
  Het lezen leeft! Dat bleek maar weer afgelopen januari op het 'Schwobfest' in Utrecht. Meer dan 200 enthousiaste lezers, verdeeld over negen leesclubs op verschillende locaties in de binnenstad. Het programma van deze 'Schwob middag': negen vergeten klassiekers, opnieuw uitgegeven, gelezen en besproken onder begeleiding van een professionele boekambassadeur. Na twee uur gezamenlijk over het specifieke boek meningen uitwisselend over boek en schrijver, werd de middag feestelijk afgerond met een borrel waar nog geanimeerd werd nagepraat. Kortom, een formule die aanstekelijk werkt.

  Het Schwobfest krijgt een vervolg. Op 19 juni wederom in Utrecht, en - als het begin van een olievlek -  op 4 september in Groningen én Maastricht. Maastricht Boekenstad organiseert, in navolging van Utrecht, het eerste Schwobfest in Maastricht met zes leesclubs op aantrekkelijke locaties in de stad. O.a. het Centre Céramique, Drukkunstmuseum, Boekhandel Dominicanen en Pesthuyspodim doen mee! Als afsluiting is er een gezamenlijke borrel voor lezers en ambassadeurs op een centrale plek in het centrum van Maastricht.

  Programma:
  14.00-16.00 leesclubs op diverse locaties in de stad
  16.30-18.00 afsluitend Schwobfest

  U kunt kiezen uit de volgende titels:
  - Irmgard Keun - Kind van alle landen
  - Boris Pasternak - Dokter Zjivago
  - Clarice Lispector - De ontdekking van de wereld
  - Josepha Mendels - Je wist het toch
  - Ernst J. Gaines - Een les van het sterven
  - Maurice Leblanc - Arsène Lupin, Gentleman-inbreker

  Voor meer informatie over Schwob: nl.schwob-books.eu.
  Tickets: € 25,-  (inclusief het boek en 1 drankje na afloop)

  Meer info over ambassadeurs en locaties wordt binnenkort bekend gemaakt. Inschrijven en aanmelden vanaf half juni via info@maastrichtboekenstad.nl. Organisatie i.s.m. Boekhandel Dominicanen en Huis voor de Kunsten Limburg.

  Lees meer
meer items…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?