letterkundig centrum limburg

Het Letterkundig Centrum Limburg (LCL) richt zich al vanaf 1981 op het bevorderen van literatuur van hoogstaande kwaliteit in de provincie Limburg. Het gaat hierbij om literatuur in het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN), geschreven door personen afkomstig uit of woonachtig in Limburg. Het LCL streeft ernaar om haar passie voor literatuur over te brengen op het publiek. Bijvoorbeeld door het geven van opdrachten aan auteurs, het uitgeven of doen uitgeven van speciale boekuitgaven, het (mede)organiseren van literaire activiteiten, de financiële ondersteuning van letterkundige activiteiten, de ontwikkeling van schoolprojecten, het onderhouden van een interactieve website voor jonge dichters (www.youngpoets.nl) en het promoten van de Limburgse literatuur via haar website.  
lcl_foto_peter_drehmanns
agenda
 • 24 januari 2016 - 28 februari 2016 Expositie / Boekpresentatie 'Het scherp van de stroper'
  Transitie van een stad in poëtisch perspectief
  Maarten van de Berg (poëzie) & Bert Janssen (fotografie)…
  Transitie van een stad in poëtisch perspectief
  Maarten van de Berg (poëzie) & Bert Janssen (fotografie)

  Architectuur is een taal. Een expressie gemanifesteerd in de gebouwde omgeving, iets zeggend over onze tijd. Een gebouw vormt de fysieke weerslag en vertaalt de culturele en technische waarden die centraal staan in de tijd waarin het is gebouwd. Onze steden en dorpen geven ons tevens identiteit, ze vormen wie wij zijn. De spanning tussen continuïteit en verandering hangt samen met het vermogen van een gebouw, een gebied of een stad te veranderen van functie, al naar gelang de organisatie van de maatschappij deze verandering verlangt. Ook onze taal en manier van verwoorden is onderhevig aan deze tand des tijds.

  Het is exact deze relatie, die centraal staat in Het scherp van de stroper, transitie van een stad in poëtisch perspectief.

  Transitie, het veranderend stadslandschap, vormt de drager voor de poëzie van dichter Maarten van de Berg en het werk van fotograaf Bert Janssen. Samen zochten ze naar locaties met een beperkte houdbaarheidsdatum. Vergane industriële gebouwen en braakliggend terrein vormen het perspectief van waaruit nieuwe richtingen voor een toekomstige leefomgeving in de stad worden bepaald.

  Door het gebruik van vluchtige, efemere materialen, zoals kinderkrijt en afplaktape, onderschrijft de dichter met deze vorm van guerrilla-poëzie de tijdelijkheid der dingen. De fotograaf geeft het kader en zet de daarmee de tijd even stil.

  De representatie van hun gezamenlijk perspectief op een veranderende stad wordt getoond in Bureau Europa, gevestigd in een stadsdeel dat momenteel in transitie verkeert: de Timmerfabiek in het Sphinxkwartier. Daarnaast vinden de foto's en gedichten hun borging in een publicatie.

  Opening
  Het openingswoord wordt verzorgd door Saskia van Stein, directeur Bureau Europa. Wethouder Gerdo van Grootheest en conservator Ad Himmelreich geven korte lezingen transitie van de stad Maastricht. Maarten van de Berg zal voordragen uit eigen werk.

  Opening en boekpresentatie: zondag 24 januari, 14.00-16.00 uur
  Tentoonstelling: 24 januari t/m 28 februari
  Entree: € 5,- / studenten € 3,- / gratis toegang voor Museumjaarkaarthouders
  Locatie: Bureau Europa
   

  Lees meer
 • 31 januari 2016 - 04 maart 2016 Expositie Mine Stemkens: Door het woord
  het woord
   
  zoveel gebruikt
   
  en toch
  zo’n mysterie     mine(c)
   
  door het woord……
  het woord
   
  zoveel gebruikt
   
  en toch
  zo’n mysterie     mine(c)

   
  door het woord…
  Communiceren wij met elkaar, maken iets duidelijk aan elkaar of delen wij dat wat innerlijk leeft. Het woord kan inspireren, bekrachtigen, troosten, kalmeren, maar het kan ook ontmoedigen en verwonden. Gesproken vanuit waarheid heeft het woord de kracht onze harten te openen.
   
  door het woord…
  Kunnen wij ons verbinden met de wereld achter het woord. Het woord is meer dan alleen de betekenis. Het brengt een hele wereld mee. Waar komt het woord vandaan, met welke intentie wordt het gesproken?
   
  door het woord…
  In den beginne was het woord. Vanuit het niets kwam het woord en het woord was schepping. Er is de plek waar alles nog één is. Het gebied van het voor-woordelijke, waar zowel woord, als beweging, als klank uit ontstaan. Vanuit die plek komen haar woorden en ‘zoeken’ zij in deze fysieke vorm de ontmoeting.
   
  De passie van Mine Stemkens is het woord, in veel vormen ‘vertaald’. Daarin inspireert haar de schijnbaar gewone dagelijkse werkelijkheid, met al zijn tegenstellingen. Het is het leven dat uitnodigt om, in beeldtaal, haar verwondering te ‘schilderen’. In haar gedichten probeer zij het wezen van die dagdagelijkse gebeurtenissen en ervaringen te pakken. Dat kan zijn van een ontmoeting met een merel, verlies van iets dierbaars, de nacht die teder maar tegelijkertijd ook duister kan zijn, tot het verwelkomen van de nieuwe dag. Kortom het leven dat in zijn essentie altijd weer schoon is. Behalve in bundels, op kaarten, op windlichten worden haar woorden ook op grote doeken gedrukt. Het is een manier om de voorbijganger, bijna achteloos, even aan te raken in de hectiek van het ‘gewone’ dagelijkse leven.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen, Maastricht


  Lees meer
 • 31 januari 2016 - 14 april 2016 Reeks schrijfworkshops Verena Germeraad
  In 2016 geeft schrijfster Verena Germeraad (winnares prozaprijs Raadselige Roos 2015) een reeks schrijfworkshop…
  In 2016 geeft schrijfster Verena Germeraad (winnares prozaprijs Raadselige Roos 2015) een reeks schrijfworkshop waarin de fijne kneepjes van het vak worden geleerd. De workshops vinden een keer per maand plaats in Heerlen op zondagmiddagen van 14.00-17.00 uur. Er is geen instapniveau vereist. Iedereen die graag schrijft is welkom.
   
  1.     Start to write
  In de workshop Start to write leert u de basisbeginselen van schrijven. Daarnaast rekent u af met de excuustruus. Start to write, right now!
  Ø  Datum: zondag 31 januari 2016 van 14.00-17.00 uur


  2.     Omarm de slechte kanten
  Een boekpersonage is ook nooit eendimensionaal. In deze workshop leert u hoe u een personage van vlees en bloed creëert.
  Ø  Datum: zondag 28 februari 2016 van 14.00-17.00 uur


  3.     Bla bla bla
  Een dialoog moet lezen alsof u er zelf bij bent. In deze workshop leert u een levensecht gesprek na te bootsen op papier.
  Ø  Datum: zondag 20 maart 2016 van 14.00-17.00 uur


  4.     Puntjes op de I.
  Bij de voorgaande workshops hebt u huiswerk gekregen. Tijdens deze bijeenkomst bespreekt Verena met u de sterke punten en eventuele werkpunten.
  Ø  Datum: zondag 17 april 2016 van 14.00-17.00 uur.
   
  Prijs
  De workshops volgen elkaar op, maar zijn ook los te volgen.De prijs per bijeenkomst is € 12,50 p.p. Dat is inclusief lesmateriaal en exclusief drankjes. Volgt u alle vier de workshops dan krijgt u € 10,00 korting op de totaalprijs.


  Locatie
  De workshops vinden plaats op een centrale plek in Heerlen. De exacte locatie is afhankelijk van het aantal aanmeldingen.
   
  Interesse en inschrijven?
  Meer weten? Stuur een mailtje naar verenagermeraad@gmail.com
  Lees meer
 • 12 februari 2016 20:00 - 22:00 Literaire Salon met Chris de Stoop
  Chris de Stoop is op vrijdag 12 februari 2016 te gast in de Literaire Salon van het Pesthuyspodium en boekhandel…

  Chris de Stoop is op vrijdag 12 februari 2016 te gast in de Literaire Salon van het Pesthuyspodium en boekhandel De Tribune. Hij zal vooral spreken over zijn boek Dit is mijn hof, uitgegeven door De Bezige Bij.

  De Hedwigepolder, de beroemdste polder van de lage landen, schrijlings op de Zeeuws-Vlaamse grens, moet en zal onder water worden gezet. Deze polder is symbool geworden voor het oude boerenland dat moet wijken voor nieuwe natuurgebieden. Dit raakt de bevolking diep in de ziel.

  Schrijver Chris de Stoop, boerenzoon uit de streek, keert terug naar de ouderlijke hoeve, die van de ene op de andere dag leeg is komen te staan. Terwijl hij de boerderij bestiert, ziet hij hoe het landschap om zich heen verandert. Hij is zo iemand die nog in vervoering kan raken van een mooi gevormde koe. Hij kan nog lyrisch worden over een versgeploegde akker. De auteur ziet om naar het boerenleven dat het land maakte tot wat het was, duizend jaar lang. En hij kijkt met verbijstering naar het geradbraakte land dat het geworden is.  

  Dit is mijn hof is een aangrijpend, persoonlijk relaas over het ellendige verdwijnen van de boeren, iets wat zich nu overal in Europa voordoet, maar nergens zo schrijnend als hier.

  Chris de Stoop (1958) is auteur en journalist bij het weekblad Knack. In zijn debuut Ze zijn zo lief, meneer (1992) beschreef hij als eerste de internationale vrouwenhandel van binnenuit, wat grote beroering veroorzaakte in binnen- en buitenland. In 2004 ontving De Stoop voor het vervolg Zij kwamen uit het Oosten de Gouden Uil Publieksprijs. In 2010 schreef hij Vrede zij met u, zuster over de eerste jihadisten die naar Syrië en Irak reisden en in 2015 verscheen. Dit is mijn hof dat onlangs het ‘boek van de maand’ werd bij De Wereld Draait Door.

  Locatie: Pesthuyspodium, Maastricht
  Entree: € 7,-
   


  Lees meer
 • 17 februari 2016 18:00 - 20:00samenwerkings activiteit Schrijversbezoek Goldschmidt & Lüscher - Euregio leest
  De Euregio leest / l'Euregio lit / Die Euregio liest. Bibliotheken, universiteiten, boekhandels en literatuurbureaus…

  De Euregio leest / l'Euregio lit / Die Euregio liest. Bibliotheken, universiteiten, boekhandels en literatuurbureaus stimuleren 'vertaalde' literatuur in de Euregio Maas-Rijn.

  Jaarlijks dingen 6 schrijvers van boeken die in de 3 talen van de Euregio zijn uitgegeven, mee naar de Euregio Literatuurprijs voor scholieren. Dit jaar zijn o.a. Saskia Goldschmidt (De hormoonfabriek uit 2012) en Jonas Lüscher (Het voorjaar van de barbaren uit 2015) genomineerd. Zij komen over hun schrijf en vertaalervaringen vertellen. Zie hier de lijst van genomineerden in de catalogus van Centre Ceramique.

  Scholieren uit de Euregio lezen in dit kader de boeken, bezoeken de schrijvers in bibliotheken, boekhandels en scholen en kiezen een winnaar. 

  Scholieren en volwassenen zijn van harte welkom bij dit schrijversbezoek!

  De Euregio literatuurprijs voor scholieren is onderdeel van ‘De Euregio Leest’, een project van het netwerk van bibliotheken in de Euregio onder auspiciën van de Bibliothèque Chiroux (Luik), de Stadsbibliotheek Aken, het mediacenter van de DG (Eupen) en Centre Céramique (Maastricht) in samenwerking met de Universiteit van Luik, het Literatuurbureau in de Euregio Maas-Rijn en de EuregioKultur e.V. .
  Het project staat onder beschermheerschap van Martin Schulz.

  Meer info op euregio-lit.eu

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Toegang is gratis. Buiten deze activiteit is Centre Ceramique voor publiek gesloten.   Lees meer
 • 19 februari 2016 10:00 - 12:00 Schrijfcafé LinZZ
  In het Schrijfcafé schrijf je samen met anderen aan de hand van korte, speelse opdrachten. In het schrijfcafé…
  In het Schrijfcafé schrijf je samen met anderen aan de hand van korte, speelse opdrachten. In het schrijfcafé gaat het niet om ‘goed kunnen schrijven’. Ervaring met schrijven is niet nodig. Alles wat je schrijft is goed. Wie wil kan zijn teksten voorlezen, maar dat hoeft niet. 
   
  Doe een keer mee en laat je inspireren!

  Datum: vrijdag 19 februari en vrijdag 18 maart
  Locatie: Linzz - Zentrum voor Inspiratie, Bewustwording en Groei, Maria Theresialaan 1a, Roermond  
  Kosten: € 14,- per keer incl. twee consumpties (graag gepast betalen)
  Meenemen: pen en papier

  De bijeenkomsten staan op zich. Aanmelden mag, maar hoeft niet. Het schrijfcafé wordt begeleid door Driek de Wit. Voor meer informatie zie ook www.driekdewit.nl/schrijfcafe, bel 06 11318238 of mail naar info@driekdewit.nl.
 • 20 februari 2016 10:00 - 16:00 Verhalend proza schrijven - Het personage van 'vlees en bloed'
  Het personage komt onder de handen van de schrijver tot leven. In woorden maakt hij een figuur van 'vlees en bloed'.…

  Het personage komt onder de handen van de schrijver tot leven. In woorden maakt hij een figuur van 'vlees en bloed'.

  Op basis van creatieve opdrachten schrijf je korte verhalende teksten. Je experimenteert met personage-aspecten als het uiterlijk, het gedrag en de bewegingen. Door middel van details roep je de omgeving op, de problemen van een hoofdpersoon die zijn gedachten en besluiten triggeren.

  Een verkenning in stappen van de literaire techniek bij uitstek. Het personage als voorwerp van verbeelding, als chip die de actie voortbrengt. Een workshop voor schrijvers die diep willen doordringen in de woorden, motieven en doelen van het personage. Gewapend met het vergrootglas verken je de wegen van de figuren die je vastlegt in taal.

  Datum: zaterdag 20 februari 2016
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, 5991 PB Baarlo
  Kosten: € 85,- (lunch inbegrepen)
  Docent: Koos van den Kerkhof
  Aantal deelnemers: 8-12

  Ga voor inschrijving naar www.hetschrijflab.nl.

 • 20 februari 2016 14:30 - 16:30 Expositie & Demonstratie Boekrestauratie
  Antiquarische boeken worden door velen verzameld en met zorg gekoesterd. Bijvoorbeeld familiebijbels of andere…
  Antiquarische boeken worden door velen verzameld en met zorg gekoesterd. Bijvoorbeeld familiebijbels of andere dierbare boeken zijn vaak al vele generaties lang doorgegeven. Voor het behoud van dierbare of kostbare boeken is het dus een aanrader om een restauratie te overwegen. Hoe zo’n restauratie er zoal uit kan zien, kunt u komen bekijken tijdens een expositie/demonstratie van restauratieatelier John Tillie Fine Prints.

  Aan de hand van diverse voorbeelden van reeds gerestaureerde boeken en de verslagen van deze restauraties in woord en beeld kunt u zien wat er allemaal mogelijk is. Er is een doorlopende diashow met foto’s van boeken voor, tijdens en na restauratie te zien. Verder worden er allerlei materialen (leerhuiden, perkament, Japans papier, messing, lijmsoorten enz.) en gereedschappen getoond die bij het restaureren van boeken worden gebruikt. U kunt onder andere zien hoe een boek opnieuw wordt genaaid of hoe nieuwe kapitaaltjes worden gestoken. Maar ook over het bijmaken van messing slotjes en het verven en dunnen van leer komt u alles te weten.

  Rachel Mans, boekrestaurator van restauratieatelier John Tillie Fine Prints, zal tijdens deze expositie aanwezig zijn om uw vragen te beantwoorden en om u te laten zien hoe sommige behandelingen in zijn werk gaan. Tevens kunt u eigen boeken meenemen om te laten bekijken voor een vrijblijvende schatting van de restauratiekosten.

  Ter gelegenheid van het project ‘Gedrukt in Maastricht’

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis
   

  Lees meer
 • 20 februari 2016 20:30 - 22:30 Saint Amour: Funny Valentine - een literaire avond met verhalen
  Liefde doet iets met een mens. Ze maakt niet alleen blind, maar ook onhandig, lichtvoetig, melancholisch en bij…
  Liefde doet iets met een mens. Ze maakt niet alleen blind, maar ook onhandig, lichtvoetig, melancholisch en bij momenten zelfs krankzinnig. My Funny Valentine, de nieuwe editie van Saint Amour, bekijkt het allemaal met een meewarige glimlach. (Het kan ook een grimlach zijn.) Saint Amour koppelt traditiegetrouw met de nodige zwier literatuur en liefde aan elkaar en trommelt daarvoor een schare messcherpe auteurs op, zinderende muziek en
  stomende filmfragmenten.
   
  Stella Bergsma is zangeres (Einsteinbarbie), dichteres, romanschrijfster, opiniemaakster en redelijk recht voor de raap: ‘Ik ben Stella Bergsma. Ik neuk terug.’ Ze leest uit haar roman Pussy Book.

  Merijn de Boer. Volgens Onno Blom is ‘t Jagthuys, de pas verschenen roman van Merijn de Boer, “een tintelend, aantrekkelijk boek. Smeuïge seksscènes. Leest heerlijk weg, je moet er ontzettend om lachen maar uiteindelijk is het ook een ontroerend boek".
   
  Pedro Elias, door Marc Didden omschreven als ‘de Dostojevski van Deurne en de Elsschot van Edegem’, vertelt over zijn wandeltochten. Met de hond Pablo, maar zonder het meisje Nuria. 
   
  Andy Fierens, Vlaanderens leading perfoming poet, heeft het over Wonderbra’s & Pepperspray. 
   
  Jamal Ouariachi schreef met Een honger een gewaagd en ambitieus boek dat hem meteen en onverbiddelijk de hoogste regionen van onze letteren in catapulteerde.
   
  Marieke Rijneveld sprokkelde met haar debuutbundel Kalfsvlies een mandvol fonkelende recensiesterren en wordt nu al door menigeen ‘het talent van 2016’ genoemd. 
   
  Aleksandr Skorobogatov is een Russische auteur en woont in Antwerpen. Zijn tragische en ontroerende roman Portret van een onbekend meisje is volgens TZUM de beste van 2015. 
   
  Lize Spit debuteert met de vuistdikke roman Het smelt en wekt de hoogste verwachtingen. 
   
  Los Speedy Bobs, zijnde het glorieuze triumviraat Gregory Frateur, Roy Aernouts en Tom Pintens, brengen levensliederen zoals u ze nog nooit gehoord heeft. 
   
  Saskia de Coster brengt op video een betoverend mooie sekssène uit haar alom geprezen roman Wat alleen wij horen. Compagnera Inne Eysermans zorgt live voor een beklijvende soundscape. 
   
  Sven Speybrouck is spreekstalmeester (in België). Piet Piryns ook (in Nederland).
  Samenstelling programma en regie: Luc Coorevits.

  Locatie: Parkstad Limburg Theaters

  Lees meer
 • 21 februari 2016 14:00 - 16:00 Vlaamse salon met Griet op de Beeck
  Zondag 21 februari staat bij Salon Remunj een Vlaamse Salon op het programma. Met als topattractie schrijfster…
  Zondag 21 februari staat bij Salon Remunj een Vlaamse Salon op het programma. Met als topattractie schrijfster Griet Op de Beeck, die komt vertellen over haar succesromans. Daarnaast praat Jan Volleberg van het Algemeen-Nederlands Verbond ons bij over de samenwerking met onze Vlaamse buren, toont Julia Berger uit Genk haar beeldende kunst en maken we kennis met de Vlaamse volksmuziekgroep ‘De Kamazollekes’.
   
  Column: Jan Volleberg.
  Jan is voorzitter van het Algemeen-Nederlands Verbond der beide Limburgen, dat de samenwerking op het gebied van taal en cultuur wil bevorderen.
   
  Literaire gast: Griet Op de Beeck  (dramaturg, auteur).
  Griet debuteerde in 2013 met ‘Vele hemels boven de zevende’, een roman die zeer lovend onthaald werd en haar o.a. de Bronzen Uil Publieksprijs opleverde.
  In september 2014 volgde haar tweede vijfsterrenroman ‘Kom hier dat ik u kus’, door De Wereld Draait Door verkozen tot boek van de maand. Het belandde op de shortlist van de NS Publieksprijs en won de ‘Hebban Award’ voor literatuur. Beide boeken worden verfilmd.
  Behalve naar deze verfilmingen kijken we verlangend uit naar wat Griet ons in deze salon over haar en haar werk gaat vertellen.
   
  Beeldende kunst: Julia Berger.
  Julia studeerde aan de Stedelijke Academie Plastische kunsten te Genk, afdeling beeldhouwkunst.
  Zij ontwikkelde zich tot een veelzijdig kunstenares, die haar inspiratie vindt in de vormen die de natuur voortbrengt. Dat kan direct zijn of indirect, waarbij de nagenoeg abstracte beelden ruimte laten voor een eigen interpretatie. Veel beelden gaan vergezeld van een kort gedicht, waarin ze haar associaties onder woorden brengt en bij grote openbare opdrachten is er steeds een tekst die de symboliek van het beeld verklaart. Hoe beeld en woord bij elkaar kwamen is een apart verhaal dat ze in de Salon uit de doeken wil doen.
   
  Muziek: De Kamazollekes.
  Een muziekgroep, bestaande uit 5 heren en een dame, die al ruim 20 jaar optreedt. Deze aanstekelijk enthousiaste musici spelen en zingen (Belgisch-)Limburgse volksmuziek, ontdekt in de streek of zelfgemaakt.
   
  Kom met ons mee gluren naar en genieten van de Vlaamse buren…
  De K- Zuid-Limburgse volksmuziek, ontdekt in de streek of zelf gemaakt
   
  Op zondag 21 februari  in de Joep Nicolaszaal van TheaterHotel De Oranjerie. Aanvang 14.00 uur. Entree 5 euro.
   
  Voor meer informatie: Jacques Graus (0475-482393), facebook of onze website salonremunj.nl.

  Lees meer
 • 27 februari 2016 10:30 - 12:00 Informatiebijeenkomst nieuwe leesgroep 40-plussers Venlo
  Op zaterdag 27 februari is er in de Stadsbibliotheek Venlo een informatiebijeenkomst om een leesgroep op te richten…
  Op zaterdag 27 februari is er in de Stadsbibliotheek Venlo een informatiebijeenkomst om een leesgroep op te richten voor 40-plussers. Het is de bedoeling dat er, afhankelijk van de belangstelling, een of meer leesgroepen opgericht worden, die eigentijdse literatuur gaan lezen.
  De bijeenkomst is een initiatief van de landelijke organisatie Senia, samen met de Brede Bieb Venlo. De nieuwe leesgroepen gaan aan de slag met "leeswijzers" aan de hand waarvan ze de boeken bespreken. Meer informatie vindt u op de website www.senia.nl
  Als u belangstelling hebt, of eens wilt horen wat deze leesgroepen inhouden, bent u welkom op zaterdag 27 februari om 10.30 uur in de Stadsbibliotheek Venlo, Begijnengang 2. De bijeenkomst zal ongeveer anderhalf uur duren. Bent u verhinderd maar hebt u wel belangstelling, meld dit dan bij Stichting Senia, tel. 0570-562656 of stuur een mail aan info@senia.nl
  De entree is gratis maar wel graag aanmelden via fvercoulen@bibliotheekvenlo.nl

  Lees meer
 • 03 maart 2016 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Over de democratisering van het Algemeen Beschaafd Nederlands
  "Breed leeft de gedachte dat er met het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN) ‘iets aan de hand is’, maar wat…
  "Breed leeft de gedachte dat er met het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN) ‘iets aan de hand is’, maar wat precies is niet zo maar duidelijk. Sommigen zijn van mening dat de standaardtaal hard op weg is te verdwijnen, zij spreken zelfs van ‘het einde’ van de standaardtaal. Mijns inziens is een genuanceerder standpunt op zijn plaats: inderdaad, de eens zo krachtige positie van het klassieke ABN is niet meer, zeker onder jongeren staat wat voorheen wel de ‘Nederlandse cultuurtaal’ werd genoemd niet in hoog aanzien. Maar dat impliceert nog niet dat de Nederlandse standaardtaal volledig verdwijnt. Wat er naar mijn mening vooral aan de hand is, is dat de standaardtaal een ingrijpende verandering ondergaat, namelijk zij verliest haar elitaire karakter."

  De lezing wordt gegeven door prof. Jaap van Marle, tot voor kort verbonden als taalkundige aan de Open Universiteit Nederland in Heerlen. Hij is specialist op het gebied van moedertaalonderwijs.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Organisatie i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).


  Lees meer
 • 04 maart 2016 - 06 maart 2016 MABP 2016: 'Joost Swarte doet Maastricht'
  Tijdens het culturele voorprogramma van de 9e editie van de Maastricht Antiquarian Book & Print Fair (MABP) brengt…
  Tijdens het culturele voorprogramma van de 9e editie van de Maastricht Antiquarian Book & Print Fair (MABP) brengt de MABP de Haarlemse grafisch kunstenaar Joost Swarte voor het voetlicht. Op vrijdag 4 maart geeft hij een lezing in de Van Eyck Academie met als titel ‘Cultuur en Techniek’. Op zaterdag 5 maart opent Swarte de expositie van zijn werk in Boekhandel Dominicanen. En op zondag 6 maart is hij met de journalist Paul van der Steen (NRC) ‘Wintergast’ in een virtuele talkshow in het Pesthuyspodium.

  Joost Swarte (1947)
  Als striptekenaar en als illustrator is hij ongetwijfeld de meest bekende en meest invloedrijke in de Lage Landen. Als bedenker van het begrip de ‘klare lijn’ in de wereld van de cartoons kan hij als opvolger van de beroemde Hergé (Kuifje) worden gezien. Internationaal geniet Swarte grote bekendheid, vooral in Amerika, Spanje en België. Zijn ontwerp voor de omslag van het blad de ‘New Yorker’: ‘Summer Reading’ is in 2007 bekroond met de ‘Award of Excellence’. In 2012 ontving hij in Nederland de ‘Marten Toonder’ stripprijs. Grafisch is hij ook bekend om zijn ontwerpen voor postzegels. Na het afbreken van zijn studie industrieel ontwerper in 1969 aan de T.H. in Eindhoven stond Swarte aan de wieg van het underground blad ‘Tante Leny presenteert’. Gaf te zelfder tijd het blad ‘Modern Papier’ uit en tekende later voor bladen als Vrij Nederland, Humo, Raw en Hollands Diep. Recentelijk heeft hij het initiatief genomen voor ‘Scratches’, een nieuw striptijdschrift met werk van Nederlandse en Vlaamse tekenaars. Niet alleen excelleert Swarte op grafisch gebied, hij is een artistieke duizendpoot op meerdere terreinen. Zo maakte hij het ontwerp voor het theater de Toneelschuur in Haarlem (1995) en ontwikkelde hij het concept voor het Hergé Museum in Louvain La Neuve (2009). Hij ontwierp tapijten voor het stadhuis in Haarlem, glas in loodramen voor sociale woningbouw in Amsterdam en het Paleis van Justitie in Arnhem. Hij maakte meubels, posters, logos en boeken. Joost Swarte is steeds een artistiek kind van zijn tijd gebleven.

  MABP
  Lezing 'Cultuur en Techniek’ met lichtbeelden door Joost Swarte
  Datum: vrijdag 4 maart
  Aanvang: 16.00 uur
  Locatie: Van Eyckacademie, Academieplein 1, 6211 KM Maastricht
  Entree: vrij
   
  Tentoonstelling werk van Joost Swarte
  Datum: 5 maart t/m 2 april 2016
  Opening: zaterdag 5 maart
  Aanvang: 16.30 uur
  Entree: vrij
  Locatie: Boekhandel Dominicanen, Dominikanerkerkstraat 1, 6211CZ Maastricht
   
  Wintergasten - ‘Virtuele Talkshow’ met Joost Swarte en journalist Paul van der Steen (NRC)
  Datum: zondag 6 maart
  Aanvang: 15.00 uur
  Locatie: Pesthuyspodium, Vijfkoppen, 6211 JS Maastricht
  Entree: € 7,50

  Maastricht Antiquarian Book & Print Fair 2016 / MABP 9e editie
  Data:
  - vrijdag 11 maart, 14.00-19.00 uur
  - zaterdag 12 maart, 10.00-18.00 uur
  - zondag 13 maart, 10.00-17.00 uur
  Locatie: Sint Janskerk, Vrijthof, Maastricht
  Entree: € 5,-
   

  Lees meer
 • 06 maart 2016 15:00 - 16:30 Wintergast Joost Swarte in het Pesthuyspodium
  Het is inmiddels een goede traditie rond de jaarlijkse prestigieuze beurs Maastricht Antiquarian Book & Print Fair…
  Het is inmiddels een goede traditie rond de jaarlijkse prestigieuze beurs Maastricht Antiquarian Book & Print Fair in het Pesthuyspodium een gast te ontvangen uit de wereld van het boek.

  Joost Swarte, die geïnterviewd wordt door Paul van der Steen (NRC), is natuurlijk bekend als striptekenaar, maar hij is ook industrieel ontwerper. Hij geeft vorm aan postzegels maar ook aan meubels en horloges.

  Joost Swarte
  In 1966 begint Joost Swarte (1947, Heemstede) een studie Industriële Vormgeving aan de Academie Industriële Vormgeving in Eindhoven. Hij is een bekende vertegenwoordiger van de 'Klare Lijn', een tekenstijl waarvoor hij de term heeft geïntroduceerd. Zijn eerste stripverhaal publiceert hij in de Eindhovense krant De Andere Krant. In 1971 richt hij het striptijdschrift Modern Papier op, waaraan hij zelf veel bijdragen levert. In 1972 start hij in het kindertijdschrift Okkie een serie strippagina's, getiteld 'Katoen en Pinbal'. Een jaar later maakt hij de eerste van een reeks boekomslagen voor de Real Free Press Foundation in Amsterdam, in datzelfde jaar stelt hij de bundel 'Cocktail Comix' samen, met strips van een nieuwe generatie Nederlandse tekenaars. In 1977 ontwerpt hij voor het No Fun Label en het Torso Label, platenlabels en platenhoezen. Catalogusomslagen voor de Kuifje tentoonstelling in Rotterdam (1977), omslagen voor de boekenbijlage van Vrij Nederland, talloze bijdragen aan Humo en het Amerikaanse blad The New Yorker: hij is uiterst productief. Voor de PTT ontwerpt hij in 1984 een serie van vier postzegels. In 1987 is er een wereldtentoonstelling over Joost Swarte in de Vishal van het Frans Hals museum in Haarlem. Later zijn er nog wereldtentoonstellingen van Joost Swartes werk in onder meer het Gemeentemuseum van Arnhem, Parijs, Brussel en Barcelona. Na 1990 houdt hij zich vooral bezig en met architectuur en het ontwerpen van postzegels, meubels en horloges. Ook is hij medeoprichter van uitgeverij Oog & Blik met Hansje Joustra. In april 2004 heeft het Hare Majesteit behaagd Joost Swarte te ridderen. In 2012 ontving hij de Marten Toonderprijs voor zijn bijdragen aan de Nederlandse strip. Een compilatie van zijn stripwerk verscheen in datzelfde jaar bij uitgeverij Oog & Blik onder de titel 'Bijna compleet'.

  Datum: zondag 6 maart
  Aanvang: 15.00 uur
  Locatie: Pesthuyspodium, Vijfkoppen 1, Maastricht
  Entree: € 7,50
  Reserveren: www.pesthuyspodium.nl


  Lees meer
 • 11 maart 2016 - 13 maart 2016 Maastricht Antiquarian Book & Print Fair 2016
  De Maastrichtse Sint Janskerk wordt voor de negende keer het eldorado voor de collectioneur en liefhebber van…

  De Maastrichtse Sint Janskerk wordt voor de negende keer het eldorado voor de collectioneur en liefhebber van antiquarische boeken en prenten. De grote internationale antiquarenbeurs, die samenvalt met het eerste weekend van TEFAF, wordt weer georganiseerd in de gotische Sint Janskerk aan het Vrijthof te Maastricht. 

  Een dertigtal gerenommeerde antiquarenhuizen uit binnen- en buitenland laat weer het meest waardevolle en interessantste uit hun collecties zien.

  De organisatie van Maasttricht Antiquarian Book & Print Fair (MABP) streeft ernaar om een zo breed mogelijk aanbod op het gebied van antiquarische boeken en prenten aan de bezoekers te presenteren. Niet alleen de verwende collectioneur van verluchte handschriften, oude drukken en zeldzame prenten kan er zijn slag slaan, ook voor de bescheiden verzamelaar is er genoeg moois om te bekijken en gekocht te worden. Iedere exposant brengt zo zijn eigen specialisme mee, van middeleeuwse handschriften tot bibliofilie, boeken over fotografie, avant garde, architectuur tot moderne kunst. Dat is de reden waarom beurzen als deze zich mogen verheugen in een groeiende belangstelling. Immers, waar kan de verzamelaar in korte tijd zo’n divers aanbod vinden op een relatief kleine oppervlakte.

  Openingstijden:
  - vrijdag 11 maart, 14.00-19.00 uur
  - zaterdag 12 maart, 10.00-18.00 uur
  - zondag 13 maart, 10.00-17.00 uur
  Locatie: Sint Janskerk Vrijthof Maastricht
  Entree: € 5,-  (passepartout voor 3 dagen € 7,50)
   


  Lees meer
 • 12 maart 2016 - 20 maart 2016 Boekenweek 2016
  Tijdens de aankomende Boekenweek kunt u ontzettend veel beleven! Boekwinkels, bibliotheken, musea en theaters heten…
  Tijdens de aankomende Boekenweek kunt u ontzettend veel beleven! Boekwinkels, bibliotheken, musea en theaters heten u van harte welkom bij hun activiteiten.

  Het geschenk wordt dit jaar geschreven door Esther Gerritsen, bekend van Roxy (2015). David Van Reybrouck schrijft op verzoek van de Stichting CPNB het Boekenweekessay 2016. In het komend jaar dat Nederland en Vlaanderen gezamenlijk gastland zijn op de Boekenbeurs in Frankfurt, richt de Boekenweek zich op onze grote buur Duitsland, onder het motto 'Was ich noch zu sagen hätte'.


  Lees meer
 • 12 maart 2016 13:00 - 17:00 Gedrukt in Maastricht-dag
  Het project ‘Gedrukt in Maastricht’ vertelt het verhaal van 450 jaar boekdrukgeschiedenis in Maastricht.…
  Het project ‘Gedrukt in Maastricht’ vertelt het verhaal van 450 jaar boekdrukgeschiedenis in Maastricht.

  Op deze dag kun je op verschillende plekken in de stad meer te weten komen over die boeiende geschiedenis. In de Maastricht Antiquarian Book & Print Fair (MAPB) in de St. Janskerk drukt Charles Nypels opnieuw, er is een wandeling langs tal van voormalige drukkerijen, en in Centre Céramique wordt voorgelezen uit Maastrichtse drukken én vindt er een speciaal kindercollege plaats.

  Ga voor meer informatie naar www.gedruktinmaastricht.nl.
 • 13 maart 2016 11:00 - 12:45samenwerkings activiteit Opening Boekenweek met Marente de Moor en Margriet Brandsma
  De Boekenweek in Maastricht opent met de schrijfster en columniste Marente de Moor en de journaliste Margriet Brandsma,…

  De Boekenweek in Maastricht opent met de schrijfster en columniste Marente de Moor en de journaliste Margriet Brandsma, die ieder vanuit hun eigen professie het licht laten schijnen op  het thema van de Boekenweek Duitsland. Aan de hand van het motto ‘Was ich noch zu sagen hätte’ gaan de dames in gesprek o.l.v. van Frans Pollux, zelf o.a. actief  als dichter, columnist en programmamaker. Vragen uit het publiek komen ook aan bod. De muziek wordt verzorgd door Fokke Jacobi en Cynthia Knoch bekend onder de naam Lola Marie van het cabaretensemble 'Les Chats noirs'. Onder de naam 'Les Gallants' laten zij die ochtend de muziek van Kurt Weil en het geluid van de Duitse filmmuziek herleven.. Met boekverkoop en signeersessie.

  Marente de Moor (1972) is slaviste. In de jaren 90 woonde ze acht jaar in Rusland en schreef artikelen en columns voor De Groene Amsterdamer. Na haar terugkeer in Nederland werkte ze als redacteur van HP/De Tijd. In 2007 verscheen het veelgeprezen romandebuut De overtreder dat in 2010 in het Duits werd uitgebracht als Amsterdam und zurück. Haar doorbraak bij het grote publiek kwam in 2011 met De Nederlandse maagd, ook onderscheiden met de AKO Literatuurprijs. Ook de Duitse vertaling Die niederländische Jungfrau werd zeer lovend ontvangen. In 2013 verscheen Roundhay, tuinscène, een volmaakte Hamlet rond Edison en de film volgens recensent Jaap Goedegebuure. Na haar romans kwam eind 2015 haar eerste verhalenbundel uit onder de titel Gezellige verhalen. Marente de Moor woont en werkt nu in Maastricht.

  Margriet Brandsma (1957) is journaliste. Zij werkte o.a. meer dan twintig jaar voor het NOS journaal als politiek verslaggever en ook als correspondent vanuit Berlijn. Vanaf 2010 heeft ze een eigen bedrijf en richt ze zich meer op het maken van reportages en het schrijven van boeken. Ook na haar vertrek bij de NOS blijft Duitsland boeien, ze volgt de ontwikkelingen op de voet. Zij publiceerde de laatste jaren verschillende boeken over Duitsland, zoals Het mirakel Merkel en Na de muur; oog in oog met het nieuwe Duitsland. In haar bijdrage zal ze ingaan op de talrijke kansen die ons buurland voor Nederlanders biedt.

  Locatie: Centre Céramique, Avenue Céramique 50, Maastricht
  Entree: € 12,50 / € 10,-  voor bibliotheekleden Maastricht (alleen tijdens de voorverkoop)
  Reserveren: klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00

  Organisatie i.s.m. Maastricht Boekenstad.
   


  Lees meer
 • 18 maart 2016 10:00 - 12:00 Schrijfcafé LinZZ
  In het Schrijfcafé schrijf je samen met anderen aan de hand van korte, speelse opdrachten. In het schrijfcafé…
  In het Schrijfcafé schrijf je samen met anderen aan de hand van korte, speelse opdrachten. In het schrijfcafé gaat het niet om ‘goed kunnen schrijven’. Ervaring met schrijven is niet nodig. Alles wat je schrijft is goed. Wie wil kan zijn teksten voorlezen, maar dat hoeft niet. 
   
  Doe een keer mee en laat je inspireren!

  Datum: vrijdag 18 maart
  Locatie: Linzz - Zentrum voor Inspiratie, Bewustwording en Groei, Maria Theresialaan 1a, Roermond  
  Kosten: € 14,- per keer incl. twee consumpties (graag gepast betalen)
  Meenemen: pen en papier

  De bijeenkomsten staan op zich. Aanmelden mag, maar hoeft niet. Het schrijfcafé wordt begeleid door Driek de Wit. Voor meer informatie zie ook www.driekdewit.nl/schrijfcafe, bel 06 11318238 of mail naar info@driekdewit.nl.
 • 19 maart 2016 10:00 - 16:00 Verhalend proza schrijven - Het personage binnenstebuiten
  Wat gaat om in het hoofd van een personage? Wat zegt en doet het? Hoe werken zijn binnenwereld en zijn omgeving…

  Wat gaat om in het hoofd van een personage? Wat zegt en doet het? Hoe werken zijn binnenwereld en zijn omgeving op elkaar in? Reageert het personage alleen vanbinnen? Of reageert het door dingen te doen, te gebruiken of een ander personage te beïnvloeden?

  De tweede schrijfworkshop in de serie rond het verhaalpersonage. Een dag lang schrijven en met de hele groep feedback geven en ontvangen.

  Dialoog en monoloog letterlijk op papier/pc zetten naast het vrij weergeven van gedachten en gesproken woord. Experimenteren met ‘kale dialoog’ en de lading ervan onderzoeken. Aftasten wat actiebeschrijving met een dialoog doet. Heeft wat niet wordt gezegd betekenis? En wat is het effect van het contrast tussen iets wat het personage dwarszit en wat het daartegen doet? Via verrassende opdrachten het personage binnenstebuiten keren met spannende resultaten: visuele registratie van buitenaf versus een duik in het hoofd van je verhaalfiguur.

  Datum: zaterdag 19 maart
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3B, 5991 PB Baarlo
  Kosten: € 85,- (incl. lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof
  Aantal deelnemers: 8-12

  Ga voor inschrijving naar www.hetschrijflab.nl.

 • 16 april 2016 00:00 - 00:00 Dag van de Stem
  Voor iedereen die zingt, veel spreekt, presenteert, acteert, wil weten hoe je je stem beter of anders kunt gebruiken…
  Voor iedereen die zingt, veel spreekt, presenteert, acteert, wil weten hoe je je stem beter of anders kunt gebruiken of wil weten hoe de stem precies werkt. Opnieuw met een keur aan (nieuwe) aansprekende workshops en masterclasses. Zangwedstrijd voor de jeugd: Korenslag komt voor de tweede maal terug naar Dag van Stem. Tevens zijn er net als vorig jaar een informatiemarkt en vinden er gedurende de gehele dag presentaties plaats op een zang-, toneel- en vertelpodium. Met Magda Crijns, Esther Zaad en Nancy Meijer, Edith Dings en Ankie Janssen.
  Lees meer
 • 21 april 2016 16:00 - 17:30samenwerkings activiteit Hallo gedicht!
  Leer poëzie lezen met Anne Vegter, onze Dichter des Vaderlands. Een landelijke collegetour met of Tsead Bruinja,…
  Leer poëzie lezen met Anne Vegter, onze Dichter des Vaderlands. Een landelijke collegetour met of Tsead Bruinja, Ellen Deckwitz, Charles Ducal, Maarten van der Graaff, Vrouwkje Tuinman & Maud Vanhauwaert.
  In Maastricht is de speciale gast: Vrouwkje Tuinman.
  Meer info: www.dichterdesvaderlands.nl

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Toegang € 5,-
  Reserveren: 043-3505600 of klantenservice@maastricht.nl

  Lees meer
meer items…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?