letterkundig centrum limburg

Het Letterkundig Centrum Limburg (LCL) richt zich al vanaf 1981 op het bevorderen van literatuur van hoogstaande kwaliteit in de provincie Limburg. Het gaat hierbij om literatuur in het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN), geschreven door personen afkomstig uit of woonachtig in Limburg. Het LCL streeft ernaar om haar passie voor literatuur over te brengen op het publiek. Bijvoorbeeld door het geven van opdrachten aan auteurs, het uitgeven of doen uitgeven van speciale boekuitgaven, het (mede)organiseren van literaire activiteiten, de financiële ondersteuning van letterkundige activiteiten, de ontwikkeling van schoolprojecten, het onderhouden van een interactieve website voor jonge dichters (www.youngpoets.nl) en het promoten van de Limburgse literatuur via haar website.  
lcl_foto_peter_drehmanns
agenda
 • 02 maart 2017 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Verbeelding van het moederschap in het levenslied door Maaike Meijer
  De verbeelding van moeders in de Nederlandstalige poezie en liedcultuur is een mer à boire. Deze lezing gaat over…
  De verbeelding van moeders in de Nederlandstalige poezie en liedcultuur is een mer à boire. Deze lezing gaat over de talloze liederen aan moeders gewijd. Van Koos Speenhoff tot de Zangeres zonder naam van Willy Derby tot Heintje (’Mamma’!) wordt de moeder bezongen. Juist het populaire lied biedt een interessante spiegel van de maatschappelijke verhoudingen en de verhouding tussen moeder en zoon is een opmerkelijk veelbezocht thema in dat genre. Waarom? Het blijkt dat de zoon in het levenslied graag eeuwig bij zijn moeder wil blijven – welk verlangen (en van wie?) wordt daardoor aangesproken en wat zou Freud daarvan zeggen? Behalve op de collectieve psychologische behoefte die zich hier laat zien ga ik met u in op het verschijnsel ‘camp’, de ironische kijk op emotioneel geladen ‘sentimentele’ kunstvormen. ‘Camp’ is een culturele reddingsactie geweest: daarom zijn we het levenslied nog niet helemaal vergeten.

  Maaike Meijer is emeritus hoogleraar van de Universiteit Maastricht, (Faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen) aan het Centrum voor Gender en Diversiteit. Zij schreef de veelgeprezen biografie van M. Vasalis (2011) en werkt nu aan een biografie van de multikunstenaar F. Harmsen van Beek die eind volgend jaar verschijnt.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
  Toegang is gratis.

  Lees meer
 • 02 maart 2017 19:00 - 21:30 Lezing Mark Verhees: De Vibe, stap in je geluksmodus
  Mark Verhees geeft een lezing bij boekhandel Dominicanen op donderdag 2 maart om 19.30 uur over zijn boek ´De…
  Mark Verhees geeft een lezing bij boekhandel Dominicanen op donderdag 2 maart om 19.30 uur over zijn boek ´De Vibe, stap in je geluksmodus’. Gelukkige mensen zijn gezonder, leven langer en gunnen gul. Ze zijn creatiever, energieker en succesvoller. Ze verdienen meer en genieten schaamteloos. En geluk kun je leren.
  De Vibe deelt de nieuwste inzichten uit de positieve psychologie, geeft praktische toepassingen en vertelt het persoonlijke succes en verdriet van Mark Verhees. Ontwikkel een positieve focus, train jouw succesgeheugen, creëer een geluk-stemming en wordt beloond door het leven.

  Over de auteur:
  Mark Verhees is manisch positief. Meer dan 500.000 mensen volgen zijn 'Voor positiviteit'. Zijn quotes, scheurkalenders, boeken, trainingen en online programma's hebben honderdduizenden mensen blijvend positief beïnvloed.
  Over het boek:
  De Vibe gaat over hoe je in de staat van zijn komt, waarin je veel gemakkelijker en intenser kunt genieten en waarin je veel beter functioneert en presteert. Hoe je er zelf voor zorgt dat je op je best bent. Thuis, in je werk, op school, bij vrienden, in je relatie, op feestjes. Hoe vaker je in jouw geluksmodus stapt, hoe dieper het in jezelf verankerd raakt en hoe gemakkelijker en fijner het wordt. Alles wat je aandacht geeft, groeit.
  Door een heftige gebeurtenis in mijn leven ben ik zelf wakker geschud. De automatische piloot kwam tot stilstand en ik ging nadenken. Ontdekken waar het leven voor mij echt om draait. Passie, hartstocht openbaarden zich en er bleek veel meer in me te zitten dan ik gedacht had. Instinctief maakte ik keuzes die mijn leven en vooral mijn manier van denken en handelen compleet op zijn kop hebben gezet. Gelukkig op een hele fijne manier.
  Mijn overtuigingen, manier van denken en zeker ook mijn daden werden positiever. Alles wat er in mijzelf veranderde, leidde tot veranderingen in de buitenwereld. Positieve cirkels werden en worden groter. Duizenden mensen hebben in trainingen al geproefd van de essentie van De Vibe. Door dagelijks bewust kleine eenvoudige positieve keuzes te maken, zijn levens op een prachtige manier structureel veranderd. Oefening baart kunst. Wat we bij herhaling doen, daar kunnen we ongelofelijk goed in worden. Dit is voor iedereen weggelegd.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht

  Lees meer
 • 05 maart 2017 15:00 - 17:00 Première De advocaat
  Toneelstuk Toneelgroep Maastricht geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer. 

  De advocaat vertelt het verhaal…
  Toneelstuk Toneelgroep Maastricht geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer. 

  De advocaat vertelt het verhaal van Bram Moszkowicz. Een strafrechtadvocaat uit Maastricht die de beste van Nederland moet worden. Omdat zijn vader de beste was. Een vader die hij niet mag teleurstellen. Een verhaal van verborgen verdriet en de daaruit voortvloeiende permanente ondraaglijke druk om te slagen. Hij wil geen rol spelen in dit verhaal en stapt eruit. Op het hoogtepunt van zijn succes brengt hij zichzelf willens en wetens ten val. Alleen door de grootste teleurstelling in zijn vaders leven te worden, kan er voor de ideale zoon ruimte komen voor zijn eigen, nog te schrijven verhaal.
   
  Porgy Franssen speelt de titelrol in het stuk dat vrijelijk gebaseerd is op het leven en de carrière van Bram Moszkowicz  die in 2013 uit het ambt werd gezet. Het stuk is echter geen reconstructie van de werkelijkheid. Pfeijffers De advocaat behoort nadrukkelijk tot het terrein van de fictie. 
   
  De cast
  Artistiek leider Michel Sluysmans regisseert een indrukwekkende cast met vaste Toneelgroep Maastricht-acteurs (Hans Trentelman en Hans van Leipsig) aangevuld met o.a. Porgy Franssen (Moordvrouw ), Viktor Griffioen (The Sadists), Karien Noordhoff (Smeris ) en Dries Vanhegen (het Nationale Toneel). Voor Sluysmans is het na Not the Tommy Cooper story de tweede grote zaal regie bij Toneelgroep Maastricht. Met Ilja Leonard Pfeijffer werkte hij eerder samen bij zijn gezelschap Annette Speelt, waarvoor Pfeijffer 2 stukken schreef. Net zoals in Sluysmans’ eerdere producties componeert Vincent van Warmerdam de muziek.

  Speelperiode
  De advocaat gaat op zondag 5 maart 2017 in première in Theater aan het Vrijthof te Maastricht. De Advocaat is vanaf vrijdag 3 maart 2017 tot en met zaterdag 13 mei 2017 te zien in de Nederlandse theaters, zie de speellijst.

  Lees meer
 • 10 maart 2017 - 12 maart 2017samenwerkings activiteit Maastricht Antiquarian Book & Print Fair 2017
  The annual Maastricht Antiquarian Book & Print Fair MABP is one of Europe’s leading antiquarian book events,…

  The annual Maastricht Antiquarian Book & Print Fair MABP is one of Europe’s leading antiquarian book events, organised during the opening weekend of TEFAF. More than twenty-five prestigious booksellers will team up to show the most precious, most valuable, most interesting pieces from their collections -- for you to inspect, to hold in your own hands, and perhaps to buy. The MABP is a must-visit for every amator of books and printing matter. Pieces on exhibition include incunables, ancient maps, but also more recent special editions and other collectibles.

  MABP, 10th anniversary edition: 10-11-12 March 2017
  St. Jan’s Church, Vrijthof, Maastricht

  Opening hours
  Vrijdag 14.00-19.00 uur
  Zaterdag 10.00-18.00 uur
  Zondag 10.00-17.00 uur

  Toegang:  5,-
  Passepartout (voor 3 dagen):  7,50


  Lees meer
 • 10 maart 2017 20:00 - 22:30samenwerkings activiteit De (11e) avond van de Poëzie
  Presentatie nieuwe bundel van Runa Svetlikova, winnares van de Jo Peters Poëzieprijs 2016.…
  Presentatie nieuwe bundel van Runa Svetlikova, winnares van de Jo Peters Poëzieprijs 2016.
  Met de volgende dichters: Ingmar Heytze, Merlijn Huntjens, Michelle Bracke en Runa Svetlikova.
  Muzikale entr'acte: Paul van Loo
  Presentatie: Barbara Beckers

  Locatie: Theater Landgraaf, Kerkweg 4, Landgraaf
  Toegang: € 8,-
  Kaarten reserveren: info@theaterlandgraaf.nl

  Lees meer
 • 19 maart 2017 14:00 - 15:00 Boekpresentatie van Frans Budé’s roman: De dagen
  In zijn roman De dagen schetst Frans Budé een boeiend portret van een kind in de na-oorlogse jaren. Hij beschrijft…
  In zijn roman De dagen schetst Frans Budé een boeiend portret van een kind in de na-oorlogse jaren. Hij beschrijft de kinderjaren van een jongen die op een haast absurde manier geconfronteerd wordt met de vroege dood van een eerder geboren zusje. Een van de constanten in het boek is niet alleen zusje Anna maar ook de winkel van zijn ouders waar hij deelgenoot wordt van de besognes van volwassenen. “De dagen” roept vervlogen tijden op van zoeken naar geborgenheid in een voor een opgroeiend kind even bizarre als fascinerende wereld. Frans Budé leest voor en wordt geïnterviewd door schrijver en journalist Emile Hollman.
  Met boekverkoop en signeersessie.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht

  Lees meer
 • 23 maart 2017 20:00 - 22:00 Literaire Salon en Pesthuyspodium presenteren Mathieu Segers
  Op 23 maart 2016 organiseert het Pesthuyspodium en boekhandel de Tribune in samenwerking met University College…
  Op 23 maart 2016 organiseert het Pesthuyspodium en boekhandel de Tribune in samenwerking met University College Maastricht een bijzondere Literaire Salon met Prof. Dr. Mathieu Segers naar aanleiding van zijn nieuwste boek: ‘Europa en de Terugkeer van de Geschiedenis’.

  Locatie: Pesthuyspodium Vijfkoppen 1 Maastricht
  Toegang: € 10,-
  Reserveren: www.pesthuyspodium.nl

  Lees meer
 • 26 maart 2017 14:00 - 15:00 Franse Strips (La Bande Dessinée) als literatuur door Gert Meesters
  Centre Céramique heeft een grote stripcollectie met voornamelijk vertaalde Franse strips. Om deze collectie meer…
  Centre Céramique heeft een grote stripcollectie met voornamelijk vertaalde Franse strips. Om deze collectie meer onder de aandacht van het grote publiek te brengen heeft de Alliance Française Maestricht in samenwerking met Centre Céramique Gert Meesters uitgenodigd om in toegankelijke en onderhoudende lezing te vertellen waarom deze strips zo interessant, mooi, spannend zijn. 

  Frankrijk heeft een eigen, voor velen van ons nog onbekende striptraditie. Strips behoren tot de Franse cultuur. Een beetje Franse stad heeft een eigen stripwinkel, stripauteurs zijn in Frankrijk soms beroemde figuren. Een van die bekende striptekenaars is Jacques Tardi, wiens werk vaak over oorlog gaat. Onder andere zijn boek Loopgravenoorlog (C’était la guerre des tranchées) gaat over de Eerste Wereldoorlog, en zijn serie gebaseerd op de novelles van Léo Malet met de detective Nestor Burma als hoofdpersoon speelt zich af in Parijs. Een jongere beroemde auteur is Joann Sfar, die in allerlei genres (van een stripversie van De kleine prins van Saint-Exupéry tot regelrechte fantasy) en media actief is (strip, film en literatuur).

  Gert Meesters' met vele plaatjes verluchte lezing laat ons ervaren waarom de strip (of 'bande dessinée') in Frankrijk, meer dan in Nederland, een gerespecteerde cultuuruiting is. Strips hebben er invloed op het politieke debat (denk maar aan Charlie Hebdo) en leunen zichtbaar aan bij andere kunsten zoals schilderkunst en literatuur. Recent is er een golf films op basis van Franse strips ontstaan, waaruit blijkt dat het stripverfilmingen inhoudelijk veel diverser kunnen zijn dan de superheldenfilms die ons uit Hollywood bereiken.

  Gert Meesters is professor Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit van Lille (Rijsel) in Frankrijk. Hij doet onderzoek naar Belgische, Nederlandse en Franse strips en is stripcriticus voor het Vlaamse weekblad Knack.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht


  Lees meer
 • 26 maart 2017 - 31 maart 2017 Boekenweek in SCHUNCK* met Connie Palmen en Herman Pleij
  Op zondag 26 maart ontvangt SCHUNCK* Bibliotheek ter gelegenheid van Boekenweek 2017 bestseller schrijfster Connie…
  Op zondag 26 maart ontvangt SCHUNCK* Bibliotheek ter gelegenheid van Boekenweek 2017 bestseller schrijfster Connie Palmen. Woensdag 29 maart is Herman Pleij te gast voor een lezing over erotiek in de Middeleeuwen. De Boekenweek wordt afgesloten met een literaire avond rond het Boekenweekthema ‘Verboden Vruchten’.
   
  Connie Palmen wordt geïnterviewd door journalist en redacteur George Vogelaar van cultureel maandblad Zuiderlucht. In de pauze is er een signeersessie. Palmen schreef dit jaar ook het boekenweekessay ‘De zonde van de vrouw. Aan de hand van de levens van vrouwen als Marilyn Monroe, Marguerite Duras en Jane Bowles probeert Palmen in De zonde van de vrouw iets meer te begrijpen van het verband tussen originaliteit, roem en zelfdestructie.
   
  SCHUNCK* Bibliotheek koos evenals vorig jaar voor de schrijver van het boekenweekessay. In 2016 was de komst van David van Reybrouck een schot in de roos, de kaarten voor zijn lezing waren in een mum van tijd uitverkocht.   
   
  Herman Pleij, bekend als gast bij DWDD neemt de aanwezigen bij zijn lezing mee in een zoektocht naar verboden vruchten in de middeleeuwen, in liederen, kunst en de literatuur. Pleij is emeritus hoogleraar middeleeuwse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.
   
  Feest der Verboden Vruchten is een literaire avond extraOrdinair met voordrachten uit boeken als De buitenvrouw van Joost Zwagerman, Chocolat van Joanne Harris, Melodie d’Amour van Margriet de Moor en Lolita van Nabokov. Met muziek en hapjes.
   
  Voor de drie bijeenkomsten zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar. Reserveren kan via www.schunck.nl/agenda/boekenweek2017.

  Lees meer
 • 28 maart 2017 19:30 - 21:30 Interview met Lize Spit in Weert
  Lize Spit (1988) is een ster aan het literaire firmament met haar debuut Het smelt waarvan in 2016 meer dan 120.000…
  Lize Spit (1988) is een ster aan het literaire firmament met haar debuut Het smelt waarvan in 2016 meer dan 120.000 exemplaren verkocht zijn. Het boek is overladen met sterren en positieve recensies, wordt vertaald in vele talen en een verfilming is in de maak. Deze topauteur komt op 28 maart naar Bibliocenter Weert en wordt geïnterviewd door Riya Geboers, p.r. medewerker Bibliocenter.  Reserveer op tijd een kaartje! Aanvang 19.30 uur. Toegang € 10,- leden en € 15,- niet-leden. Aanmelden www.bibliocenter.nl. Adres: Wilhelminasingel 250, 6001 GV Weert. In de Boekenweek is op 30 maart ook schrijfster Griet Op de Beeck te gast in de bibliotheek Weert. Ga met korting naar beide avonden en boek ze tegelijk.
   
  In Het smelt worden in Eva’s geboortejaar slechts twee andere kinderen in het Vlaamse dorp Bovenmeer geboren, allebei jongens. De drie maken er hun hele jeugd samen het beste van, tot de puberteit aanbreekt. Dan ontstaan er andere verhoudingen door testosteron, groepsdruk en knagende, jeugdige onzekerheid. De jongens bedenken wrede plannen en de bedeesde Eva kan hieraan meedoen of haar enige vrienden verraden. Die keuze is geen keuze. Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand loopt, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt om de rekening te vereffenen
  .
  “Een schrijver moet niet iedereen willen behagen”
  “Een schrijver moet niet iedereen willen behagen” is een uitspraak van Lize Spit in een interview. Veel lezers die dit boek ademloos gelezen hebben, zijn zwaar onder de indruk van dit uitzonderlijke boek. Trefzeker, niets en niemand ontziend is het geschreven als in slow motion. Onderkoeld, met veel details en weergaloze observaties over drie tieners in een Vlaams dorp.

  Lize Spit (1988) schrijft scenario's, proza en poëzie en heeft een column in De Morgen. In 2013 won ze de schrijfwedstrijd Write now!. Ze publiceerde o.a. inDe Gids en Das Magazin. Ze won de Bronzen Uil, woont in Brussel, geeft scenario-cursussen bij Wisper en doceert Schrijven aan LUCA School of Arts. Maak kennis met dé literaire sensatie van 2016!

  Lees meer
 • 30 maart 2017 19:30 - 21:30 Lezing Griet Op de Beeck bij Bibliocenter in Weert
  In vier jaar tijd schreef de Belgische Griet Op de Beeck (1973) drie indrukwekkende boeken. Met haar debuut Vele…
  In vier jaar tijd schreef de Belgische Griet Op de Beeck (1973) drie indrukwekkende boeken. Met haar debuut Vele hemels boven de zevende won zij in 2013 de Bronzen Uil Publieksprijs 2013. De tweede roman Kom hier dat ik u kus verscheen in 2014.  Met dit boek brak ze door bij het grote publiek. Het werd bij De Wereld Draait Door boek van de maand en stond maandenlang in de Top 10.  Haar nieuwste boek Gij nu is een intrigerende verhalenbundel.

  Donderdag 30 maart 2017 vertelt Griet Op de Beeck bij Bibliocenter Weert over haar werk. Aanvang 19.30 uur. Toegang € 10,- leden en € 15,- niet-leden. Aanmelden www.bibliocenter.nl. Adres: Wilhelminasingel 250, 6001 GV Weert. In de Boekenweek is op 28 maart ook schrijfster Lize Spit te gast in de bibliotheek Weert. Ga met korting naar beide avonden en boek ze tegelijk.
   
  De schrijfster Griet Op de Beeck
  Op de Beeck (1973)  werkte als dramaturg en schreef o.a. voor Humo en de Morgen. Ze heeft nu drie succesvolle boeken geschreven in haar persoonlijke schrijfstijl. Als lezer zit je in haar boeken de personages zo dicht op de huid, dat niets in hun levens voor je geheim blijft. Er komen thema’s in voor als alcoholisme, familie, ongelukkige relaties en eenzaamheid. “Ik zal kijkers uitnodigen om stil te staan, om te kijken naar dingen waar ze misschien liever niet naar kijken”, beloofde ze in een interview met Humo. Zij beschikt over de gave om zware onderwerpen op een lichtvoetige, eerlijke, zachte en tegelijkertijd scherpe manier neer te zetten. Op de Beeck was vorige zomer te gast bij Zomergasten.

  Haar boeken
  In haar eerste boek Vele hemels boven de zevende vechten vijf uiteenlopende figuren meer met zichzelf dan met elkaar in dit bestaan. Op de Beeck schetst in prachtige zinnen en oorspronkelijke observaties een treffend beeld van deze tijd. Geestig, pijnlijk en ontregelend herkenbaar. Haar tweede roman Kom hier dat ik u kus gaat over Mona. We zien haar als kind, als vierentwintigjarige en als vijfendertigjarige. Het is een verhaal over waarom we worden wie we zijn. Geschreven met humor, scherpte en schaamteloze eerlijkheid. Gij nu, haar derde boek, gaat over vijftien verschillende mensen die worstelen met het bestaan en op een kantelpunt in hun leven staan. Hoe verschillend de personages ook zijn, allemaal moeten ze een vergelijkbare keuze maken.

  Lees meer
 • 31 maart 2017 20:00 - 22:30samenwerkings activiteit Boekenweek Maastricht met Heleen van Royen en Ronald Giphart
  In het kader van de Boekenweek 2017 is Heleen van Royen te gast in Centre Céramique. Samen met collega schrijver…
  In het kader van de Boekenweek 2017 is Heleen van Royen te gast in Centre Céramique. Samen met collega schrijver Ronald Giphart praat ze over 'Verboden vruchten', het thema van Boekenweek 2017. Wel willen, niet mogen, toch doen, zowel in het leven als in de letteren.
   
  Een aangeklede avond over het ongeoorloofde verlangen in ieder mens, bekeken vanuit de literatuur, het schrijverschap en uw eigen beleving. Voordracht en interview onder leiding van Frans Pollux, smeuïge scène tussen man en vrouw door onder andere Esther de Koning en muzikale omlijsting door het jonge jazz talent Babs van Bree en band. Na afloop boekverkoop en signeersessies.
   
  Heleen van Royen debuteerde in het jaar 2000 met de De Gelukkige Huisvrouw en schreef de bestsellersDe Godin van de jacht en De Ontsnapping. Twee theaterstukken en de verfilming in 2010 trokken meer dan een half miljoen bezoekers. Haar laatste roman is getiteld Hartsvriendin, een roman als zedenschets van het huisvrouwenbestaan anno 2013 waarin aardig wat te lachen valt over de sneuheid der dingen. In februari 2017 gaat de documentaire Het Doet Zo Zeer in première, die Heleen over haar dementerende moeder maakte.
   
  Ronald Giphart schreef tijdens zijn werk als nachtportier zijn debuutroman Ik ook van jou, bekroond met Het Gouden Ezelsoor. Daarna volgden de romans Giph, Phileine zegt sorry, Ik omhels je met duizend armen en Troost. Verschillende van zijn boeken zijn met veel succes verfilmd. Ook schreef Ronald culinair-literaire werken zoals Keukenprins en in samenwerking met Jonnie Boer het boek: Eten, drinken en slapen. Onlang verscheen de achtste roman van Giphart genaamd Lieve. ”Hoe verder je leest, hoe interessantere literatuur Lieve wordt: de vakman Giphart lijkt zich heerlijk te hebben laten meevoeren door alle ingewikkeldheid die dit verhaal nodig had” (NRC - Thomas de Veen)
   
  Gasten
  Heleen van Royen en Ronald Giphart
  Presentatie
  Frans Polux
  Spel
  Esther de Koning
  Muziek
  Babs van Bree (zang), Mees Riechelman, Willem Suilen, Stef Joosten en Vincent van Reen
  Organisatie
  Centre Céramique en Maastricht Boekenstad

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Toegang: € 12,50, voor leden bibliotheek Maastricht € 10,- (alleen in de voorverkoop)
  Kaartverkoop bij klantenservice Centre Céramique
  Online tickets via http://www.theateraanhetvrijthof.nl/mijntheater/ticket/?event=6743
   
   

  Lees meer
 • 02 april 2017 15:00 - 17:00 Uitreiking Halewijnprijs en Reinaerttroffee aan Benny Lindelauf
  Op zondag 2 april van 15.00-17.00 uur vindt bij de Bibliotheek Bibliorura in Roermond de uitreiking plaats van…
  Op zondag 2 april van 15.00-17.00 uur vindt bij de Bibliotheek Bibliorura in Roermond de uitreiking plaats van de Halewijnprijs 2016 en de Reinaerttrofee 2016. Laureaat van beide prijzen is Benny Lindelauf voor zijn boek Hoe Tortot zijn vissenhart verloor.  

  De Halewijnprijs, de literatuurprijs van de stad Roermond, wordt dit jaar voor de 30ste maal uitgereikt. Eerder werd de prijs gewonnen door auteurs als Tommy Wieringa, Arthur Japin, Esther Gerritsen, Joke J. Hermsen, Erik Vlaminck, Pauline van de Ven en Peter Drehmanns.
   
  Benny Lindelauf (Sittard, 1964) debuteerde in 1998 met Omhoogvaldag, gevolgd door o.a. Schuilen in een jas (1999), Door en door winter (2007) en De vloek van het verdwenen boek (2011). Ook schrijft hij voor jeugdtheater zoals Icarus, of het vliegen is allang begonnen.
   
  De Halewijnprijs wordt jaarlijks toegekend aan een literair talent dat, naar de mening van een deskundige jury, op grond van de kwaliteit van haar/zijn verschenen werk extra belangstelling verdient. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 1500,-  en een kleinplastiek in brons van de kunstenaar Dick van Wijk.

  De jury van de Halewijnprijs 2016 wordt gevormd door: Peter Altena, neerlandicus en docent, Annelies Eisinga, literatuurwetenschapper & coach; Pon Kranen, voorzitter & algemeen literatuurwetenschapper en Philo Offermans, lerarenopleider en neerlandica.
   
  De Reinaerttrofee 2016 voor Beste Boek namens de jongeren van Roermond gaat ook naar Benny Lindelauf voor zijn boek Hoe Tortot zijn vissenhart verloor.
   

  De Reinaerttrofee wordt door de jongeren van Roermond gekozen uit de genomineerden voor de Halewijnprijs. Leerlingen van Bisschoppelijk College Broekhin hebben een ‘Schaduwjury’ gevormd en boeken van alle genomineerde auteurs ‘mee-gelezen’.

  De jury van de Reinaerttrofee 2016, onder leiding van Annette van Herten en Lindy Simons, heeft strikt onafhankelijk van de Halewijnprijs-jury gekozen voor het boekvan Benny Lindelauf. De Reinaerttrofee bestaat uit een geldbedrag van € 500,- en een speciaal ontworpen beeldhouwwerk door Dick van Wijk.
 • 06 april 2017 12:30 - 13:30samenwerkings activiteit Letters bij de lunch - Vrouwelijke dichters in de wereld van de troubadours
  “Trobairitz? Vrouwelijke troubadours? Nooit van gehoord!” Dat is de gebruikelijke reactie, wanneer ik vertel…
  “Trobairitz? Vrouwelijke troubadours? Nooit van gehoord!” Dat is de gebruikelijke reactie, wanneer ik vertel wat het onderwerp van mijn proefschrift is. Toch zijn er een kleine dertig namen en meer dan vijfenveertig werken bekend van vrouwelijke troubadours. Wie waren deze dichteressen van hoofse lyriek, veelal machtige vrouwen uit de hoge adel, die leefden en werkten aan de 12e en 13e eeuwse hoven in het Zuiden van Frankrijk? Welke rol vervulden zij op politiek en sociaal-economisch terrein en vooral: wat bewoog hen om actief te worden op het door mannen gedomineerde gebied van de hoofse liefde en de hoofse lyriek? Hoewel hun aantal vele malen kleiner is dan dat van hun mannelijke tegenhangers, de veel bekendere troubadours, vormt hun werk een unieke getuigenis van de vrouwelijke visie op de hoofse lyriek. Bovendien zijn de trobairitz de eerste auteurs van vrouwelijke lyriek in de volkstaal.In deze lezing maakt u kennis met de bekendste trobairitz en hun werk en krijgt u een idee van de wijze waarop zij erin slaagden het poëtische keurslijf van de mannelijke lyriek te doorbreken en geschikt te maken voor de uitdrukking van hun vrouwelijke visie op de hoofse liefde.
   
  Hannie van Horen-Verhoosel promoveerde in 2007 aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op een proefschrift over de lyriek en de muziek van de trobairitz, getiteld Want in Minnezaken ben ik jou de baas.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
  Toegang is gratis


  Lees meer
 • 20 april 2017 16:00 - 17:45 Boekpresentatie Mieke Kirkels - Kinderen van zwarte bevrijders
  Mieke Kirkels verzorgt de boekpresentatie van Kinderen van zwarte bevrijders, een verzwegen geschiedenis. Ze…
  Mieke Kirkels verzorgt de boekpresentatie van Kinderen van zwarte bevrijders, een verzwegen geschiedenis. Ze beschrijft in dit boek de geschiedenis van twaalf bevrijdingskinderen, allen duidelijk herkenbaar als ‘Amerikaantjes’; hun biologische vaders waren namelijk zwarte Amerikaanse soldaten. Zij zijn onderdeel van de eerste groep die in het witte katholieke Limburg opgroeit met een donkere huidskleur. Kinderen van zwarte bevrijders beschrijft deze aangrijpende en te lang verzwegen geschiedenis, geïllustreerd met een grote hoeveelheid onbekende foto’s uit de bevrijdingstijd.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Toegang is gratis
  Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00.  Lees meer
meer items…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?