letterkundig centrum limburg

Het Letterkundig Centrum Limburg (LCL) richt zich al vanaf 1981 op het bevorderen van literatuur van hoogstaande kwaliteit in de provincie Limburg. Het gaat hierbij om literatuur in het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN), geschreven door personen afkomstig uit of woonachtig in Limburg. Het LCL streeft ernaar om haar passie voor literatuur over te brengen op het publiek. Bijvoorbeeld door het geven van opdrachten aan auteurs, het uitgeven of doen uitgeven van speciale boekuitgaven, het (mede)organiseren van literaire activiteiten, de financiële ondersteuning van letterkundige activiteiten, de ontwikkeling van schoolprojecten, het onderhouden van een interactieve website voor jonge dichters (www.youngpoets.nl) en het promoten van de Limburgse literatuur via haar website.  
lcl_foto_peter_drehmanns
agenda
 • 17 mei 2015 - 20 juni 2015 Verhalentocht Heilige huisjes van zwart goud
  Als iets stopt, begint dan iets nieuws? Een koempel moest na de sluiting van de mijnen het meeste wennen aan……
  Als iets stopt, begint dan iets nieuws? Een koempel moest na de sluiting van de mijnen het meeste wennen aan… het daglicht.

  Deze verhalentocht begint waar de deuren van de mijnen voor altijd gesloten werden. Hoe is het de bewoners uit de voormalige mijnwerkerskoloniën Sanderbout en Lindenheuvel vergaan?

  In Heilige huisjes van zwart goud trekken een journalist en een verhalenverteller met het publiek de wijk in. Via een koptelefoon hoor je passievolle zorgzame bewoners. Er klinkt melancholische accordeonmuziek en een romantisch betoog voor scheve schuurtjes. Je stapt in een kleine wereld van een groot gezin. Je ziet straatjongens van toen en nu. Je ademt de sfeer van een jubilerende feestzaal. Het publiek wandelt door de volkswijk waar nu een aantal mijnwerkershuisjes plaats maken voor nieuwe woningen.

  Meebewegen met de tijd. Noem het participeren.

  Wat proef jij? Vergankelijkheid? Vooruitgang? Verbazing?

  Speeldata:
  - 17 mei 14.00 uur (première - besloten groep)
  - 22 mei 19.00 uur
  - 25 mei 14.00 en 19.00 uur
  - 29 mei 14.00 en 19.00 uur
  - 31 mei 10.00 en 14.00 uur
  - 02 juni 10.00 en 14.00 uur
  - 07 juni 10.00 en 14.00 uur
  - 11 juni 14.00 uur
  - 19 juni 19.00 uur
  - 20 juni 14.00 en 19.00 uur

  Locatie: Sanderbout in gemeente Sittard-Geleen (adres startpunt volgt na reservering)
  Entree: € 10,- p.p. 

  Reserveren is verplicht en kan via de website en telefonisch via De DoMIJNen 0.3 (voorheen Museum Het Domein) 046 4513460. 

  De verhalentocht is een wandeling (veelal buiten) van circa 90 minuten. Mindervalide bezoekers kunnen vooraf informeren naar de mogelijkheden.


  Lees meer
 • 27 mei 2015 15:00 - 17:00 SchrijversPodium Valkenburg
  Op woensdag 27 mei om 15.00 uur vindt in 'De Stationnerie' in Valkenburg weer een bijeenkomst van 'SchrijversPodium…
  Op woensdag 27 mei om 15.00 uur vindt in 'De Stationnerie' in Valkenburg weer een bijeenkomst van 'SchrijversPodium Valkenburg' plaats, een activiteit van Cultuurcafe D'n Dwingel. 
   
  Het 'SchrijversPodium Valkenburg' wil een maandelijkse ontmoetingsplek zijn voor schrijvers en liefhebbers van poëzie en proza. Men kan er literaire producten (in het Nederlands of in het dialect) van eigen hand voordragen of presenteren of alleen maar aanwezig zijn om daarvan te genieten. Aanvang 15.00 uur. De toegang is gratis. Eventuele consumpties zijn voor eigen rekening. Graag uw komst (en met hoeveel personen) aanmelden via het secretariaat: dendwingel@gmail.com
   
  Wilt u iets voordragen, dan moet u zich hiervoor uiterlijk een week van tevoren aanmelden bij Frans Kraan kraanhaagen@hotmail.com i.v.m. de samenstelling van het programma.
   
   Locatie: “Stationnerie” Valkenburg aan de Geul (voormalig stationsgebouw)
 • 28 mei 2015 19:30 - 21:00 Boekpresentatie Vince Penders 'Zwaluwhart'
  Donderdag 28 mei om 19.30 uur vindt bij Boekhandel Dominicanen de presentatie plaats van het boek Zwaluwhart van…
  Donderdag 28 mei om 19.30 uur vindt bij Boekhandel Dominicanen de presentatie plaats van het boek Zwaluwhart van Vince Penders.

  Zwaluwhart gaat over een fictief land genaamd Occident, dat lijkt op het moderne Westen en dat op instorten staat doordat de inwoners elkaar als middelen zien. De spil van de plot wordt gevormd door echte mensen: een vrouwelijke president in een energiecrisis, een hobbypiloot die een nieuw leven wil, een zakenman die voor zijn oude leven moet vluchten en een studente die Occident wil veranderen zonder te weten hoe. Aan de oppervlakte lees je een toegankelijk en meeslepend verhaal, waarin ondanks het duistere thema ook wat te lachen valt. Diepgang heeft het boek voor iedereen die verder wil kijken.
   
  'Aan u de keus,’ zei Sullust. ‘Keer om of we schieten u neer. U krijgt tien secon­den.’De paniek blokkeerde Falcons vermogen om na te denken. Hij sleurde hem uit de weg en keek op de radar. Hij was maar twee kilometer verwijderd van Corel­liaans luchtruim.‘Vijf seconden.’Roekeloos greep Falcon de gashendel en hij duwde hem zo ver mogelijk naar voren.Snerpend stoof het luchtschip weg als een zwarte feniks. De snelheidsmeter passeerde de duizend kilometer per uur. Falcon voelde niets toen hij door de ge­luidsbarrière brak, behalve kokende adrenaline. Als hij Phoenix wist te verlaten, was hij veilig.Achthonderd meter… vierhonderd…
   
  Vince Penders
  Zwaluwhart, dat gaat over botsende mensen en maatschappijen, verhult een schrijver die zich door bijna alles laat fascineren. Uren kan hij verliezen aan nieuws, koken, zingen, wiskunde, media en elastiekjes die in de knoop zijn geraakt. Centraal voor hem staan zijn vrienden en studenten. Als afgestudeerd cultuurwetenschapper doceert hij momenteel statistiek aan de universiteit Maastricht; een bizarre draai die al zijn cursisten hem in dank afnemen.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht
   

  Lees meer
 • 04 juni 2015 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - 'De vakantiekoffer' door leden van VLAM
  Met de zomer en de vakantie voor de boeg geven leden van VLAM (Vereniging Literaire Acitiviteiten Maastricht) tradiegetrouw…
  Met de zomer en de vakantie voor de boeg geven leden van VLAM (Vereniging Literaire Acitiviteiten Maastricht) tradiegetrouw in de laatste aflevering van het seizoen luchtige leesuggesties.

  Laat u verleiden door hun keuzes, die u wellicht op een nieuw literair spoor zetten; verfrissende boeken om in het verre buitenland of in de eigen tuin te lezen!

  Na een zomerstop van twee maanden vindt de eerste editie van de 25e jaargang plaats op donderdag 3 september. 

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM


  Lees meer
 • 06 juni 2015 10:00 - 16:00 Schrijfworkshop: Creatief Schrijven
  Schrijven impliceert elke keer weer proberen of het lukt. Soms heb je geluk en staat het er in een keer. Soms heb…

  Schrijven impliceert elke keer weer proberen of het lukt. Soms heb je geluk en staat het er in een keer. Soms heb je pech en lijkt het op fladderen. De tekst valt als een jonge vogel uit het creatieve nest en huppelt omhoog in een poging te vliegen. Komt neer en maakt weer een huppel, fladdert, tot het echt lukt: op zijn eigen vleugels vliegt de verzameling woorden weg. De schrijver met zijn creatieve geest vliegt even mee, geeft vorm, vindt de juiste stijl, voegt zich naar de eigenschappen van het genre.

  De workshop Creatief Schrijven concentreert zich op het vormgeven van verhalend proza. Schrijf je suggestief? Visualiseer je treffende details? Sprekende beelden? Bezit je taalgebruik variatie? Hebben je zinnen het juiste ritme? Kortom: voert de verhaaltekst de lezer mee?

  Vanuit het spontane schrijven van een eerste versie stap je over naar het voorlezen en bespreken van de tekst. En vervolgens bewerk je wat je hebt geschreven. In welke stijl doe je dat? Schrijf je fictie? Is het non-fictie? Wat doet dat met een verhalende tekst?

  Hoe verandert een prozatekst door het schrijven anders aan te pakken? Door genre, stijl of toon te variëren? Leidt ander woordgebruik, schaven, schrappen en omgooien tot verbetering?

  Creatief Schrijven is een workshop voor speelse geesten, voor enthousiaste schrijfliefhebbers en geïnspireerde schrijfdieren. Meedoen houdt in dat je schrijft op basis van een creatieve manier van denken: brainstormen, kiezen uit wat je op papier hebt gezet, aan de hand daarvan schrijven op onverwachte manieren en ludieke taalexperimenten uittesten. Fladderen en vliegen horen bij creatief schrijven als de vingers bij de toetsen.

  Datum: 6 juni
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, 5991 PB, Baarlo
  Kosten: € 80,- (incl. lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof

  Inschrijven? Ga naar de website.
   

 • 24 juni 2015 20:00 - 22:30 Spoken Beat Night Heerlen
  Op 24 juni biedt SCHUNCK* podium aan Spoken Beat Night. Spoken word artiest Jeannine Valeriano mengt, samen met…
  Op 24 juni biedt SCHUNCK* podium aan Spoken Beat Night. Spoken word artiest Jeannine Valeriano mengt, samen met haar gasten Abdelkader Benali, Oene van Geel en Amber-Helena Reisig, jazz, spoken word, wereldmuziek, voordracht, live animatie en funky beats in een crossover concert.
   
  De gasten van Spoken Beat Night zijn meeslepende woordvoerders in hun vakgebied. Ze laten hun stem horen, kiezen positie en zijn eigenzinnig. De schrijvers delen het podium met topmusici uit de kosmopolitische wereld van de geïmproviseerde muziek die de woorden in de wereld van de toonkunst trekken. Twee dwarse tekenaars reageren live op de gasten en laten het publiek met andere ogen kijken.
   
  Spoken Beat Night begint om 20 uur in de hal van SCHUNCK* Glaspaleis te Heerlen. De toegangsprijs bedraagt € 10,00. Reserveren via www.schunck.nl
   
  Abdelkader Benali
  Abdelkader Benali was eerder al in SCHUNCK* te gast tijdens de Boekenweek. Hij debuteerde met Bruiloft aan zee (1996) en ontving vele prijzen waaronder de Libris Literatuurprijs voor De langverwachte (2002). Hij schrijft proza, toneelstukken, poëzie en was verslaggever. Benali presenteerde voor tv o.a. Benali Boekt waarin hij bekende Nederlandse schrijvers interviewde. Zijn meest recente boek Casa Benali schreef hij samen met zijn vrouw Saïda. Casa Benali is een ontdekkingsreis door de Marokkaanse keuken; koken, garen, sudderen, stoven, en bezingen!
   
  Oene van Geel
  Oene van Geel is een muzikale avonturier, een improvisatiespecialist op altviool met onalledaagse technieken. Hij put inspiratie uit alles dat hem muzikaal omringt en incorporeert muzikale elementen uit verschillende werelden. Van Geel speelt in diverse ensembles waaronder het Zapp String Quarter, The Nordanians, 0000 en Estafest, maar ook wereldwijd speelde hij met diverse musici. In 2013 won hij de Boy Edgar Prijs, de prijs in Nederland op het terrein van de Jazz en geïmproviseerde muziek.
   
  Talent van eigen bodem
  De in Heerlen geboren Amber-Helena Reisig schrijft poëzie en proza. De taal zingt als Amber-Helena schrijft. Haar werk is rijk, teer en ademt melancholie. In 2013 en 2014 was ze stadsdichter van Heerlen. Ze stond op diverse podia in Nederland en Vlaanderen van Manuscripta tot De Parade. Haar werk verscheen online bij onder meer ZwartGoud en Meander Magazine. Amber-Helena werkt momenteel aan haar debuutroman, Het Sterfhuis, die hopelijk dit jaar verschijnt. Daarnaast is haar eerste poëziebundel, Huidherrinering, in voorbereiding.
 • 26 juni 2015 12:30 - 17:00eigen activiteit Limburgse Literaire Lunch 2015
  Op vrijdagmiddag 26 juni 2015 vindt in de ECI Cultuurfabriek in Roermond de vierde Limburgse Literaire Lunch plaats.…
  Op vrijdagmiddag 26 juni 2015 vindt in de ECI Cultuurfabriek in Roermond de vierde Limburgse Literaire Lunch plaats. Het thema ditmaal is: ‘De betekenis en kracht van literatuur voor lezers én maatschappij’.

  Aan het lezen van literatuur worden allerlei positieve etiketten gehangen, zoals dat het het empathisch vermogen vergroot en persoonlijke en maatschappelijke inzichten verschaft. Marja Pruis (schrijver, recensent en redacteur) houdt tijdens de Limburgse Literaire Lunch een introductielezing over dit thema. Onder andere naar aanleiding van haar boek Kus me, straf me (Over lezen en schrijven, liefde en verraad.) waarvoor ze in 2013 de Jan Hanlo Essayprijs won. Zij zei al eens: “Een goede roman doet me dingen snappen, dat is waar literatuur voor mij over gaat.”
   
  Vervolgens focussen we op het lezen van literatuur door jongeren (met name middelbare scholieren). Student Toegepaste Psychologie én dichter Merlijn Huntjens geeft een presentatie van zijn afstudeeronderzoek naar lezende jongeren. Vervolgens poneren docenten Nederlands Jan Coumans (Sint Maartens College en Porta Mosana College Maastricht) en Eefke Trepels (Den Hulster College Venlo) tijdens een paneldiscussie hún antwoord op de vraag wat de sleutel is tot succesvol literatuuronderwijs aan jongeren. Dit alles onder leiding van presentator Lubert Priems. Hierbij is er, net zoals in de rest van het programma, ruimte voor interactie met het publiek.
   
  Na een koffie- en theepauze maken we een sprong van een paar generaties. In dit deel van het programma staan oudere schrijvers centraal en de vraag hoe zij aankijken tegen de betekenis van hun werk en de toekomst van hun literaire nalatenschap. Aagje Swinnen van de Universiteit Maastricht presenteert de eerste resultaten van haar onderzoek, op basis van interviews met dichters uit Limburg, naar hoe oudere schrijvers betekenis geven aan de latere fase in hun literaire ontwikkeling. Na de presentatie van Swinnen volgt een panelgesprek over dit onderwerp, waarbij naast Swinnen ook neerlandicus, docent, publicist en uitgever Ben van Melick aanschuift. Als een van de initiatiefnemers van de terreinverkenning voor een (digitaal) archief voor Limburgs literair erfgoed, die in 2014 werd uitgevoerd, én als medeauteur van de in 2016 te verschijnen Geschiedenis van de literatuur in Limburg heeft hij een uitgesproken visie op de betekenis van literatuur en literaire nalatenschap. Rond 16.45 uur is het programma in de filmzaal afgelopen, waarna u nog kunt blijven borrelen.
   
  We starten de Limburgse Literaire Lunch om 12.30 uur in de foyer van de ECI Cultuurfabriek met - jawel - een lunch. Tijdens de lunch treedt schrijver en zanger Ger Bertholet op, samen met drie muzikanten. Bertholet trad ook op tijdens de allereerste Limburgse Literaire Lunch, in 2009. In de tussentijd is er veel gebeurd in zijn leven; zo werd hij in 2011 getroffen door een herseninfarct. Inmiddels treedt hij weer voorzichtig op en we zijn dan ook vereerd met zijn aanwezigheid tijdens tijdens de Limburgse Literaire Lunch 2015. Aan het begin van het programma in de filmzaal van de ECI Cultuurfabriek zal Lubert Priems Ger Bertholet interviewen over hoe het ‘herformuleren van zichzelf’, zoals hij het zelf noemde, na zijn herseninfarct in zijn werk ging en over wat literatuur hierbij voor hem betekend heeft.  

  Deelname aan de Limburgse Literaire Lunch kost 10 euro per persoon. Meer informatie en aanmelden...
 • 23 augustus 2015 11:00 - 13:00 Pierre Kempwandeling; een poëziewandeling door Wyck
  Jet van Aalst, voorzitter van de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM), neemt u mee door Maastricht…
  Jet van Aalst, voorzitter van de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM), neemt u mee door Maastricht en Wyck aan de hand van zestien gedichten van de Maastrichtse dichter Pierre Kemp (1886-1967). Laat u verrassen door zijn mooiste poëzie bij de plekken in de wijk waar hij gewoond en gewerkt heeft. De wandeling is een kans bij uitstek om kennis te maken met de dichter die zoveel speelse en originele gedichten schreef.

  Startpunt van de wandeling: Centre Céramique, Ingang Plein 1992, Maastricht
  Deelname: VLAM-leden gratis / niet-leden € 5,- per persoon (incl. wandelbrochure 'Pierre Kemp. Nobel oud kind')
  Aanmelden en reserveren: info@vlammaastricht.nl


  Lees meer
meer items…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?