letterkundig centrum limburg

Het Letterkundig Centrum Limburg (LCL) richt zich al vanaf 1981 op het bevorderen van literatuur van hoogstaande kwaliteit in de provincie Limburg. Het gaat hierbij om literatuur in het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN), geschreven door personen afkomstig uit of woonachtig in Limburg. Het LCL streeft ernaar om haar passie voor literatuur over te brengen op het publiek. Bijvoorbeeld door het geven van opdrachten aan auteurs, het uitgeven of doen uitgeven van speciale boekuitgaven, het (mede)organiseren van literaire activiteiten, de financiële ondersteuning van letterkundige activiteiten, de ontwikkeling van schoolprojecten, het onderhouden van een interactieve website voor jonge dichters (www.youngpoets.nl) en het promoten van de Limburgse literatuur via haar website.  
lcl_foto_peter_drehmanns
agenda
 • 14 augustus 2016 - 06 november 2016 Expositie Harrie Geelen: De Vogeltjesboom
  Museum Land van Valkenburg (bovenzaal) presenteert van 14 augustus tot 6 november 2016  de expositie ‘De Vogeltjesboom’…
  Museum Land van Valkenburg (bovenzaal) presenteert van 14 augustus tot 6 november 2016  de expositie ‘De Vogeltjesboom’ van Harrie Geelen. Zijn wieg stond in Heerlen (1939) en hij ging naar school op het Bernardinus College. Te zien zijn veel van zijn illustraties, schilderijen van vogelbomen, portretten van zijn vrouw Imme Dros, en niet eerder geëxposeerd vrij werk. De feestelijke opening zal plaatsvinden op zondag 14 augustus 15.00 u. Harrie Geelen en Imme Dros zullen beiden hierbij aanwezig zijn en Jos Solberg zal namens het museum de opening verrichten.
   
  Velen kennen nog  de TV-series 'Oebele', ‘Q en Q’  en  'Kunt U mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer'. Ze behoren tot de klassiekers uit de TV-geschiedenis. Met een gemiddeld kijkcijfer van 3,1 miljoen is ‘Q en Q’ de best bekeken Nederlandse jeugdserie aller tijden. Tekst en melodie zitten nog in het hoofd van velen, maar wie weet dat Harrie Geelen voor deze series de scripts en de liedjes schreef? Veelzijdiger en productiever dan Harrie Geelen kan bijna niet. Hij ziet zich vooral als schrijver, maar is daarnaast schilder, tekenaar, tekenfilmer, regisseur, componist en illustrator. Als alleskunner was hij daarnaast nog stemacteur en vertaler.
   
  Zijn creativiteit is niet te stoppen. Elk jaar kwam er wel wat belangwekkends uit zijn handen. Zo regisseerde en schreef hij de speelfilm Pinkeltje, met de figuren uit de boeken van Dick Laan. Hij werkte bij de Toonder Studio's als scenarist, tekenfilmer, regisseur en ‘creative director’. Hier schreef hij o.a. het script voor de film 'als je begrijpt wat ik bedoel', maar won ook een Gouden Kalf voor zijn animatiefilm 'Getekende mensen'. Voor de solovoorstellingen van Frank Groothof schreef hij de liedteksten, o.a voor 'De Toverfluit' van Mozart, Fidelio van Beethoven en Carmen van Bizet. Hij maakte twee speelfilms: 'Carmen en ik' en 'Annetje Lie in het holst van de nacht', naar het gelijknamige boek van Imme Dros, en de dertiendelige serie 'de Sommeltjes', alles met gebruikmaking van digitale technieken.
   
  Harrie Geelen schrijft en illustreert nog steeds verhalen en gedichten voor kinderen, en is al jaren bezig met een lijvige roman 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer'. Bij uitgeverij Van Oorschot verscheen al een roman en een verhalenbundel waarin herhaaldelijk herinneringen verwerkt zijn uit zijn jeugd in Heerlen. Onlosmakelijk met hem verbonden is zijn vrouw Imme Dros, een van de bekendste schrijfsters van jeugdboeken en tevens vertaalster van de Ilias en de Odysseia. Hij illustreert vrijwel al haar boeken en onlangs nog het met een 'griffel' bekroonde 'Tijs en de eenhoorn' en ‘De kapper uit de Dapperstraat’, een verhaal voor de jeugd over de jeugd van Karel Appel.
   
  Zowel in binnen- als in buitenland ontving Harrie Geelen vele prestigieuze prijzen. Het volgende is slechts een greep uit een lange lijst. Veel producties van hem bij de Toonder Studio's werden bekroond op festivals in Parijs, New York en Helsinki. De operavoorstelling Fidelio ontving een internationale bekroning. De film ‘Carmen’ werd bekroond in Wenen. Voor zijn illustraties voor 'Het beertje Pippeloentje' van Annie M.G. Schmidt ontving hij een Gouden Penseel. Samen met zijn vrouw Imme Dros ontving hij in 2006 de Woutertje Pieterse Prijs voor het jeugdboek ‘Bijna Jarig’. In 2014 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 2001 organiseerde het Letterkundig Museum in Den Haag een overzichtstentoonstelling van het werk van het echtpaar Geelen-Dros.

  In de museumshop zijn tijdens de tentoonstelling diverse boeken van Harrie Geelen en Imme Dros te koop.
    
  Harrie Geelen  ‘De Vogeltjesboom’
  14 augustus – 6 november 2016 
  di – vr: 11.00 -17.00 uur; za – zo: 13.00 – 17.00 uur
  volwassenen: € 6,00;
  museumkaart, begunstigerskaart, vriendenkaart gratis
  kinderen tot 12 jaar (onder begeleiding) gratis
  groepstarief (minimaal 15 personen) € 4,50 pp
  rondleiding (maximaal 25 personen) € 25,00
 • 23 augustus 2016 - 11 november 2016 Expositie Huis Clos in Centre Céramique Maastricht
  Van 23 augustus tot 11 november 2016 toont Centre Céramique in de binnenvitrine een selectie uit de boeken die…
  Van 23 augustus tot 11 november 2016 toont Centre Céramique in de binnenvitrine een selectie uit de boeken die uitgeverij Huis Clos sinds 1986 uitgaf. De mini-expositie toont de veertien titels die vanwege hun vormgeving werden onderscheiden. Daaronder boeken van Gerard Reve, Leo Herberghs, Stefan Themerson, Misha Mengelberg en Gerrit Komrij en over Han Bennink, Lucebert, Chaim Levano en Constant. 

  De tentoonstelling is te zien tijdens openingsuren.
  23 aug t/m 20 nov ‘16| 'Huis Clos'- sinds 1986
  Locatie: Centre Céramique hal/binnenvitrine, Avenue Céramique 50, Maastricht
  Toegang: gratis
  Lees meer
 • 27 oktober 2016 20:30 - 22:30samenwerkings activiteit Open Podium Poëzie Maastricht
  Een avond vol poëzie en muziek.
   
  Donderdag 27 oktober
  Thema: Le nouveau troubadour
  Muziek: Simone Bottasso…
  Een avond vol poëzie en muziek.
   

  Donderdag 27 oktober
  Thema: Le nouveau troubadour
  Muziek: Simone Bottasso

  Locatie: Lutherse Kerk, Hondstraat 14, Maastricht
  Aanvangstijd: 20.30 uur
  Toegang is gratis

  De thema’s van deze open podium avonden voor poëzie zijn gelinkt aan de muzikanten die optreden, zodat de muziek en de gedichten een geheel vormen. Laat je inspireren, maar voel je vrij, want je mag zeker ook werk voordragen dat los staat van het thema. Zoals altijd worden de avonden vormgegeven door de mensen die er op dat moment zijn. Iedereen is welkom om zijn/haar eigen of favoriete gedichten voor te dragen. In elke gewenste taal of dialect. Je kunt je hiervoor opgeven, bij ltenjooven@versatel.nl (graag) maar spontaan langskomen mag ook. Er wordt altijd geprobeerd voor iedereen ruimte te maken.

  De avonden vinden plaats in de klassieke ambiance van de voormalige Lutherse Kerk in Maastricht,waar je wijnen kunt proeven van grote poëtische waarde, naast non- alcoholische drankjes en ook de bierliefhebbers worden niet vergeten! De bar is open vanaf 19.30 uur.

 • 29 oktober 2016 10:00 - 12:30 Bouwstenen voor een verhaal - schrijfcursus in Bibliotheek Reuver
  Schrijf je dolgraag maar krijg je geen compleet verhaal op papier? Lukt dat enigszins maar ben je niet tevreden…
  Schrijf je dolgraag maar krijg je geen compleet verhaal op papier? Lukt dat enigszins maar ben je niet tevreden over het eindresultaat? Op zoek naar wie, wat, waar, wanneer en waarom? Meld je dan aan vóór 22 oktober. In acht lessen, om de veertien dagen op zaterdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur, zullen alle ingrediënten voor een afgerond verhaal de revue passeren. Het gaat onder meer om: 
  -Vertelperspectief (kies je bijv. voor de ik-, zij- of hij-vorm?)
  -Zintuiglijk schrijven (wat ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt  jouw personage?) 
  -Persoonsbeschrijving (hoe ziet jouw personage eruit met welke karaktereigenschappen?) 
  -Spanning: hoe bouw je die op in je verhaal? 

  Naast theoretische informatie is er tijdens deze cursus veel ruimte voor stimulerende schrijfoefeningen. Ook krijg je een thuisopdracht die in de volgende les gezamenlijk besproken wordt. Helma Cremers, docent creatief schrijven, gaat de lessen begeleiden.

  Lesdata: 29-10, 12 en 26-11, 10-12, 14 en 28-1, 11 en 25-2 of 4-3 (in overleg vanwege carnavalszaterdag)
  De cursus kost 150 euro voor leden en 225 euro voor niet-leden.
  Aanmelden via Ellis van Megen: e.vanmegen@debibliotheekmaasenpeel.nl
  Wil je meer weten over de schrijfcursus mail dan naar: www.schrijfpalet.nl
  Over de schrijfdocent: www.schrijfpalet.nl
 • 29 oktober 2016 15:00 - 18:00 Boekpresentatie 'Voorland' van Octavie Wolters
  Op zaterdag 29 oktober vanaf 15.00 uur is er bij Boekhuis De Kleine Tovenaar, Hoekstraat 3 in Roermond een feest…
  Op zaterdag 29 oktober vanaf 15.00 uur is er bij Boekhuis De Kleine Tovenaar, Hoekstraat 3 in Roermond een feest ter ere van de lancering van het veelbelovende debuut Voorland van Octavie Wolters.

  Voorland, dat verschijnt bij uitgeverij Ambo|Anthos, gaat over hoe een gebeurtenis in een familie zijn invloed kan uitoefenen op de generaties erna. Over de onvermijdelijkheid van het lot, het land dat alles beheerst, dat uitspuugt en weer tot zich neemt. Het oogverblindende landschap van het zuiden en de zwarte beklemming die ervan uitgaat. De mens als onderdeel van het grote geheel, van generatie op generatie, van alles dat anders is maar in de grondtoon hetzelfde als altijd.
   
  "Een stil dorp met als middelpunt de kerk op de berg, die uitkijkt over de adembenemende landschappen van het glooiende zuiden, over de rivier die door de weelderige kleigrond snijdt, de akkers en de weilanden. In deze eeuwenoude setting verhaalt Voorland over Wolf Haasting, biologieleraar op een kleine mavo, eind jaren zestig. Zijn biologielokaal is voor hem een plek van relatieve veiligheid in een periode van grote veranderingen: hij staat op het punt om te trouwen als hij hoort dat zijn vader terminaal ziek is. 

  In de nacht dat Wolf zijn kind verwekt, sterft aan de andere kant van het dorp zijn vader. Wanneer Wolf zijn zoon Otto voor het eerst vasthoudt voelt hij dat hij op het middelpunt van leven en dood is aanbeland. Hij voelt hoe het land aan hem trekt, hij voelt hoe het tandwiel van de tijd kantelt."
   
  De auteur
  Octavie Wolters studeerde Nederlandse taal- en letterkunde. Ze werkte als communicatieadviseur en later als illustrator, beeldcolumnist en striptekenaar voor bekende bladen en besloot in 2014 om te gaan schrijven. Lees op haar website www.octaviewolters.nl alvast meer korte verhalen en fragmenten over haar schrijfproces in "Dossier Voorland", of bekijk haar vlogs waarin ze vertelt over het schrijven van Voorland.
   
 • 30 oktober 2016 14:00 - 15:30 Lezing 'De geheime relatie tussen Shakespeare en Cervantes'
  Op zondag 30 oktober geeft Jettie van den Boom in bibliotheek Ligne in Sittard een lezing over haar dit jaar verschenen…
  Op zondag 30 oktober geeft Jettie van den Boom in bibliotheek Ligne in Sittard een lezing over haar dit jaar verschenen boek ‘De waarheid over Don Quixote’.
   
  De antiridderroman 'Don Quixote' is niet het werk van de Spaanse schrijver Cervantes, maar was een project van de Engelse geleerde Francis Bacon. Deze engageerde ruim vier eeuwen geleden tien landgenoten om mee te schrijven aan het epos, dat vervolgens door ene Thomas Shelton met behulp van Cervantes in het Spaans werd vertaald.
   
  Jettie van den Boom, woonachtig in Geleen, gelooft in deze stelling die begin deze eeuw deels al verdedigd werd door de Brit Francis Carr. Ze deed er onderzoek naar en schreef er een dubbel-boek over dat begin 2016 verscheen. Behalve de neerslag van haar onderzoek bevat dit boek ook een thriller waarin de moeilijke materie toegankelijker wordt gemaakt en die zich in een zomers Maastricht afspeelt.
   
  Locatie: bibliotheek Ligne
  Zondag 30 oktober van 14.00 – 15.30 u
  Gratis toegankelijk
   
   
 • 30 oktober 2016 16:00 - 17:00 Boekpresentatie Pascale Bruinen 'Het jaar van de uil'
  Presentatie van het nieuwe boek van Pascale Bruinen: Het jaar van de uil - Over verwondering, verlies en veerkracht…
  Presentatie van het nieuwe boek van Pascale Bruinen: Het jaar van de uil - Over verwondering, verlies en veerkracht op zondag 30 oktober om 16:00 in Boekhandel Dominicanen. In 'Het jaar van de uil' schrijft Pascale Bruinen (voormalig officier van justitie) over het verlies van haar vader die op hoge leeftijd overlijdt. Pascale raakt hierdoor emotioneel volledig van slag. In de loop van het eerste jaar na zijn dood beleeft Pascale een intense spirituele ervaring. De ervaring komt voort uit de Wet van de Aantrekkingskracht. Een uil speelt daarbij een bijzondere, bijna magische rol. Pascale Bruinen beseft hierna dat er iets moet veranderen. Voortaan volgt ze nog maar één weg: die van haar hart. Dit leidt ertoe dat Pascale stopt met haar werk als officier van justitie. In 'Het jaar van de uil' schrijft Pascale over dit proces en haar onvermoede veerkracht. Een prachtig waargebeurd verhaal. Pascale Bruinen schreef als debuut het boek 'Mijn eerste lijk is gelukkig vers'.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht
  Toegang is gratis

  Lees meer
 • 01 november 2016 - 30 november 2016 NEDERLAND LEEST Eén maand, één thema, drie boeken
  Dit jaar staat niet één boek centraal bij de landelijke campagne Nederland Leest maar een thema, en wel: democratie.…
  Dit jaar staat niet één boek centraal bij de landelijke campagne Nederland Leest maar een thema, en wel: democratie. Een thema dat al sinds de Oudheid onverminderd actueel is en ook nu – met nationale en internationale verkiezingen voor de deur – de gemoederen blijft bezighouden en ons allen aangaat. Leden van de bibliotheek kunnen na het geven van hun mening kiezen uit drie boeken: Heer van de vliegen van William Golding, Liefde en schaduw van Isabelle Allende en Morten van Anna Levander.

  Locatie: Centre Céramique
  Meer info: Souterrain (romanafdeling) en begane grond
   

  Lees meer
 • 03 november 2016 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - 'Verantwoorde gezelligheid met diepgang'. Leren in de leesclub door Marjolein van Herten
  Vele duizenden Nederlanders zijn lid van een leesclub. Met behulp van een enquête en interviews werden eigenschappen…
  Vele duizenden Nederlanders zijn lid van een leesclub. Met behulp van een enquête en interviews werden eigenschappen van leden en groepen in kaart gebracht, alsook de motieven van leden om in groepsverband te lezen en wat zij ervaren daarvan te leren. Veel respondenten waarderen namelijk, naast het sociale aspect van de leesclub, de mogelijkheden om te leren door leesclubdeelname. Eén deelnemer vatte het karakter van haar groep bijvoorbeeld samen als ‘verantwoorde gezelligheid met diepgang’. Er wordt door deelnemers onderscheid gemaakt tussen individueel lezen en lezen vanwege de leesclub, zowel wat betreft motieven als leerervaringen. Ook blijkt uit het onderzoek dat motieven en leerervaringen gerelateerd zijn aan een aantal persoonlijke en groepseigenschappen. Tijdens Letters bij de lunch wordt ingegaan op wie nu lid zijn van leesclubs en waarom, wat er zoal wordt gelezen, en wat de meerwaarde van een leesclub is voor de deelnemers.
   
  Marjolein van Herten (1981) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Nijmegen en rondde ook de post-doctorale lerarenopleiding af aan diezelfde universiteit. Na gewerkt te hebben in het voortgezet onderwijs, begon zij in 2008 aan haar promotieonderzoek aan de Open Universiteit. In december 2015 verdedigde zij haar proefschrift met de titel ‘Learning communities, informal learning and the humanities. An empirical study of book discussion groups’. Sinds 2012 is zij verbonden als docent aan de Open Universiteit.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Litraire Activiteiten Maastricht)
  Toegang is gratis

  Lees meer
 • 03 november 2016 20:30 - 22:30samenwerkings activiteit Open Podium Poëzie Maastricht
  Een avond vol poëzie en muziek. 

  Donderdag 3 november
  Thema: De gekke vreemdeling
  Muziek: Gadjo Dilo…
  Een avond vol poëzie en muziek. 

  Donderdag 3 november
  Thema: De gekke vreemdeling
  Muziek: Gadjo Dilo

  Locatie:Lutherse Kerk, Hondstraat 14, Maastricht
  Aanvangstijd: 20.30 uur
  Toegang is gratis

  De thema’s van deze open podium avonden voor poëzie zijn gelinkt aan de muzikanten die optreden, zodat de muziek en de gedichten een geheel vormen. Laat je inspireren, maar voel je vrij, want je mag zeker ook werk voordragen dat los staat van het thema. Zoals altijd worden de avonden vormgegeven door de mensen die er op dat moment zijn. Iedereen is welkom om zijn/haar eigen of favoriete gedichten voor te dragen. In elke gewenste taal of dialect. Je kunt je hiervoor opgeven, bij ltenhooven@versatel.nl (graag) maar spontaan langskomen mag ook. Er wordt altijd geprobeerd voor iedereen ruimte te maken.

  De avonden vinden plaats in de klassieke ambiance van de voormalige Lutherse Kerk in Maastricht,waar je wijnen kunt proeven van grote poëtische waarde, naast non- alcoholische drankjes en ook de bierliefhebbers worden niet vergeten! De bar is open vanaf 19.30 uur.
 • 05 november 2016 - 06 november 2016 Boeken- en Platenbeurs in Maastricht
  Op zaterdag 5 en zondag 6 november 2016 van 10.00 tot 17.00 uur is de jaarlijkse Boeken- en Platenbeurs van de…
  Op zaterdag 5 en zondag 6 november 2016 van 10.00 tot 17.00 uur is de jaarlijkse Boeken- en Platenbeurs van de Stichting Boeken voor Mensen in ROC  Leeuwenborgh, Sibemaweg 20 in Maastricht (naast het Novotel Hotel). De ingang is in Gebouw West achter het grote ronde Hoofdgebouw. De Beurs is de grootste van Zuid-Limburg. Er staan vele tienduizenden boeken klaar, gesorteerd naar onderwerp. Er zijn boeken over Limburg en Maastricht, kunst, reizen, literatuur, geschiedenis, Tweede Wereldoorlog, wetenschap, filosofie, religie, theologie, muziek, kunst, economie, recht, techniek en andere onderwerpen. Veel boeken zijn afkomstig uit een opgeheven universiteitsbibliotheek. Er zijn ook grammofoonplaten, CD’s en DVD’s en bladmuziek te koop.
  Meer info: www.boekenvoormensen.nl. E-mail: info@boekenvoormensen.nl

  Locatie: ROC Leeuwenborgh, Sibemaweg 20, Maastricht
  Toegang is gratis

  Lees meer
 • 05 november 2016 10:00 - 12:30 Bouwstenen voor een verhaal - schrijfcursus in Bibliotheek Venlo
  Schrijf je dolgraag maar krijg je geen compleet verhaal op papier? Lukt dat enigszins maar ben je niet tevreden…
  Schrijf je dolgraag maar krijg je geen compleet verhaal op papier? Lukt dat enigszins maar ben je niet tevreden over het eindresultaat? Op zoek naar wie, wat, waar, wanneer en waarom? Meld je dan aan vóór 29 oktober.
  In acht lessen, om de veertien dagen op zaterdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur, zullen alle ingrediënten voor een afgerond verhaal de revue passeren. Het gaat onder meer om:
  -Vertelperspectief (kies je bijv. voor de ik-, zij- of hij-vorm?)
  -Zintuiglijk schrijven (wat ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt  jouw personage?)
  -Persoonsbeschrijving (hoe ziet jouw personage eruit met welke karaktereigenschappen?)
  -Spanning: hoe bouw je die op in je verhaal?

  Naast theoretische informatie is er tijdens deze cursus veel ruimte voor stimulerende schrijfoefeningen. Ook krijg je een thuisopdracht die in de volgende les gezamenlijk besproken wordt. Helma Cremers, docent creatief schrijven, gaat de lessen begeleiden.

  Lesdata: 5 en 19-11, 3 en 17-12, 7 en 21-1, 4 en 18-2.
  De cursus kost 125 euro voor leden en 150 euro voor niet-leden.
  Aanmelden via Florence Vercoulen: fvercoulen@bibliotheekvenlo.nl
  Wil je meer weten over de schrijfcursus mail dan naar: www.schrijfpalet.nl
  Over de schrijfdocent: www.schrijfpalet.nl
 • 10 november 2016 20:30 - 22:30samenwerkings activiteit Open Podium Poëzie Maastricht
  Een avond vol poëzie en muziek.

  Donderdag 10 november
  Thema: Beats!
  Muziek & Poëzie: Pat Le Ket en Maarten…
  Een avond vol poëzie en muziek.

  Donderdag 10 november
  Thema: Beats!
  Muziek & Poëzie: Pat Le Ket en Maarten van den Berg

  Locatie: Lutherse Kerk, Hondstaat 14, Maastricht
  Aanvangstijd: 20.30 uur
  Toegang is gratis

  De thema’s van deze open podium avonden voor poëzie zijn gelinkt aan de muzikanten die optreden, zodat de muziek en de gedichten een geheel vormen. Laat je inspireren, maar voel je vrij, want je mag zeker ook werk voordragen dat los staat van het thema. Zoals altijd worden de avonden vormgegeven door de mensen die er op dat moment zijn. Iedereen is welkom om zijn/haar eigen of favoriete gedichten voor te dragen. In elke gewenste taal of dialect. Je kunt je hiervoor opgeven, bij ltenhooven@versatel.nl (graag) maar spontaan langskomen mag ook. Er wordt altijd geprobeerd voor iedereen ruimte te maken.

  De avonden vinden plaats in de klassieke ambiance van de voormalige Lutherse Kerk in Maastricht,waar je wijnen kunt proeven van grote poëtische waarde, naast non- alcoholische drankjes en ook de bierliefhebbers worden niet vergeten! De bar is open vanaf 19.30 uur.

 • 15 november 2016 13:30 - 14:30 Schrijver Kees ’t Hart in Echt
  Op dinsdag 15 november heeft u de gelegenheid om schrijver Kees ’t Hart te ontmoeten en te bevragen. Hij is dan…
  Op dinsdag 15 november heeft u de gelegenheid om schrijver Kees ’t Hart te ontmoeten en te bevragen. Hij is dan te gast in het Connect College te Echt en geeft daar een hoorcollege dat voor iedereen toegankelijk is.
  Kees 't Hart zal vertellen over zijn werk. Centraal staat de tekst De duif uit Engelvisje en andere verhalen (2010).  ’t Hart zal dieper ingaan op deze tekst in een hoorcollege en daarbij natuurlijk ook vragen uit het publiek beantwoorden. Ook op andere manieren zal hij zijn publiek bij de lezing betrekken. Daarnaast zal hij aandacht besteden aan zijn nieuwe roman die binnenkort uitkomt.
   
  Kees 't Hart (Den Haag, 1944) debuteerde in 1988 als prozaschrijver met de bundel Vitrines. In de jaren daarna verschenen met name romans, maar ook twee dichtbundels: Kinderen die leren lezen (1998, bekroond met de Ida Gerhardt Poëzieprijs) en Ik weet nu alles weer (2008). Verder publiceerde 't Hart een reportage over FC Heerenveen (Het mooiste leven...) en talloze essays en kritieken. Zijn roman De revue (1998) werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en werd bekroond met de Multatuliprijs; de roman Ter navolging (2004) op de shortlist van de AKO Literatuurprijs. In 2012 verscheen zijn roman Hotel Vertigo, in 2014 publiceerde hij zijn goed ontvangen roman Teatro Olimpico.In de VS verscheen zijn 'The Road to Camden', een lang gedicht over Walt Whitman. Kees 't Hart schrijft recensies voor De Groene Amsterdammer.
  'Geestig, mysterieus en betekenisvol: dit is hoe literatuur moet zijn.' Elsevier
  De lezing is georganiseerd door Connect College Echt, Klankbordgroep Cultuur Echt en De Domijnen.
   
  Dinsdag 15 november 2016
  Connect College, Populierlaan 1 te Echt, lokaal C53
  Aanvang: 13.30 uur (duur ca. 50 minuten)
  De lezing is openbaar en voor belangstellenden gratis toegankelijk (max. 30 personen)
 • 20 november 2016 14:00 - 15:30 Presentatie literaire carnavalskraker
  Op 20 november om 14.00 uur wordt bij Café Ronckenstein aan de Pastoor Vranckenlaan 10 in Reuver een bijzonder…
  Op 20 november om 14.00 uur wordt bij Café Ronckenstein aan de Pastoor Vranckenlaan 10 in Reuver een bijzonder boek gepresenteerd, namelijk de literaire carnavalskraker Vooruit Achteruit, een voortdurend feest

  Een voor de hand liggend gedenkboek? Dat was de 66-jarige carnavalsvereniging De Windjbuujels uit Reuver (Limburg) absoluut niet van plan. Men koos bij dit jubileum voor de uitgave van een roman: Vooruit achteruit, een voortdurend feest. Auteur is Marlou de Roover. Achter dit pseudoniem verschuilen zich vier Reuverse heren van diverse achtergrond. Hun persoonlijke beleving van het carnavalsfeest meandert in diverse literaire vormen door het boek en samen vormt het een bijzonder geheel.

  Een uitdagend leesavontuur met veel weemoed, humor, verwarring maar ook verrassende wendingen. De (grotendeels Nederlandstalige) roman is een inkijkje in het volksfeest dat niet alleen het publiek in de regio zal aanspreken, maar voor elke geïnteresseerde lezer de moeite waard is.

  Losbandigheid, mateloosheid, dat is wellicht de beeldvorming. Maar Vooruit Achteruit laat zien hoe het carnavalsfeest vooral verankerd is in grote en kleine culturele tradities, zoals bijvoorbeeld in muzikale uitbundigheid en de cabareteske parodie.
   

  Lees meer
 • 09 december 2016 20:00 - 22:30samenwerkings activiteit Finale van Borderlines: Euregion Poetry Slam
  Op 9 december vanaf 20.00 uur vindt in de Azijnfabriek 2.0 in Roermond de finale plaats van Borderlines: Euregion…
  Op 9 december vanaf 20.00 uur vindt in de Azijnfabriek 2.0 in Roermond de finale plaats van Borderlines: Euregion Poetry Slam. Dichters uit Nederland, België en Duitsland stonden stonden tegenover elkaar in de drie voorrondes in Heerlen, Sittard en Venlo. Per voorronde zijn drie winnaars geselecteerd. Zij strijden in de finale in Roermond om de titel van beste slammer van Limburg en een plek in de halve finale van het NK Poetry Slam in Utrecht. Ze dragen voor uit eigen werk, dagen elkaar uit en proberen het publiek met hun poëzie voor zich te winnen. Dit alles onder de aanstekelijke leiding van presentator en dichter Daan Doesborgh. Tussendoor is er muziek. De toegang is gratis! 

  Borderlines: Euregion Poetry Slam is een initiatief van PANDA, bestaande uit dichter Merlijn Huntjens en theatermaker Nina Willems. Met Borderlines hebben zij de ambitie om de komende jaren een euregionaal poetry slam event te organiseren dat behalve in Limburg ook op podia vlak over de grens in België en Duitsland plaatsvindt. PANDA wil met Borderlines de literaire community in Limburg en de euregio versterken en werkt daarvoor onder andere samen met het Huis voor de Kunsten Limburg. 

  Lees meer
meer items…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?