letterkundig centrum limburg

Het Letterkundig Centrum Limburg (LCL) richt zich al vanaf 1981 op het bevorderen van literatuur van hoogstaande kwaliteit in de provincie Limburg. Het gaat hierbij om literatuur in het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN), geschreven door personen afkomstig uit of woonachtig in Limburg. Het LCL streeft ernaar om haar passie voor literatuur over te brengen op het publiek. Bijvoorbeeld door het geven van opdrachten aan auteurs, het uitgeven of doen uitgeven van speciale boekuitgaven, het (mede)organiseren van literaire activiteiten, de financiële ondersteuning van letterkundige activiteiten, de ontwikkeling van schoolprojecten, het onderhouden van een interactieve website voor jonge dichters (www.youngpoets.nl) en het promoten van de Limburgse literatuur via haar website.  
lcl_foto_peter_drehmanns
agenda
 • 20 september 2014 - 11 januari 2015 Expositie 'Feest der Verbeelding'
  In het kader van de Kinderboekenweek presenteert SCHUNCK* de tentoonstelling HET FEEST DER VERBEELDING; van de…
  In het kader van de Kinderboekenweek presenteert SCHUNCK* de tentoonstelling HET FEEST DER VERBEELDING; van de Gebroeders Leeuwenhart tot Pippi Langkous. Deze tentoonstelling neemt de toeschouwer mee naar grote helden uit een aantal beroemde boeken van Astrid Lindgren: Ronja de roversdochter, Karlsson van het dak, Emil van de Hazelhoeve, Niels Ukkepuk, Madieke van het rode huis, De Gebroeders Leeuwenhart én Pippi Langkous. SCHUNCK* toont de schetsen, ideeën, illustraties en aantekeningen die illustrator Marit Törnqvist van deze helden maakte.

  Lees meer
 • 28 december 2014 15:00 - 17:00 Dikketruienpoëzie
  Op zondagmiddag 28 december vindt in Het Werkgebouw de eerste editie van Dikketruienpoëzie plaats; een middag…
  Op zondagmiddag 28 december vindt in Het Werkgebouw de eerste editie van Dikketruienpoëzie plaats; een middag vol poëzie met een muzikaal intermezzo. Bekende en nog bekendere Limburgse dichters komen bijeen op Tapijnkazerne. Aldaar wordt gezelligheid gecreëerd door de warme klanken van de poëzie van John Bovendeert, Michelle Bracke, Ginny-Leen Manders, Anita Seo-Dornbach en Merlijn Huntjens.

  Locatie: Het Werkgebouw, Tapijnkazerne 24, Maastricht
  Entree: gratis 
  Lees meer
 • 02 januari 2015 - 04 februari 2015 Poëzieparcours 'Met zingen is de liefde begonnen'
  Voor de negende keer organiseert Maastricht Boekenstad een poëtische route door de stad. Onder het motto 'een…
  Voor de negende keer organiseert Maastricht Boekenstad een poëtische route door de stad. Onder het motto 'een wandeling door Maastricht, van gedicht tot gedicht' kunt u vijf weken lang een Poëzieparcours volgen langs Centre Céramique, een aantal boekhandels, antiquariaten en winkels.

  Als opmaat naar de Gedichtendag/Poëzieweek (29 januari t/m 4 februari 2015) laten de boekhandelaren, als kenners bij uitstek, een bekend gedicht in de etalage zien. In aansluiting bij het landelijke thema 'Met zingen is de liefde begonnen' heeft de selectie de liefde als onderwerp. Niemand beter dan een dichter weet de complexiteit van de liefde te bezingen: teder of vol passie, prille vlinders of reeds vertrouwde warmte, dromerige vreugde of hartverscheurend liefdesverdriet, beschreven door alle eeuwen heen! U komt o.a. gedichten tegen van Kira Wuck, Herman de Coninck, Hagar Peeters, Pierre Kemp, Hans van de Waarsenburg en Tim Gladdines.

  Van de wandeling wordt via de deelnemers vanaf 2 januari een boekenlegger met de route verspreid. Het startpunt is bij voorkeur Centre Céramique, hier kan de wandelaar de gratis boekenlegger bij de klantenservice ophalen.

  Deelnemers: Centre Céramique, Annex Coffeelovers, De Verwondering, Librairie Stille, Ruyters & De Koning Wijn en Antiek in Wiek, Galerie Amarna, De Bijenkorf, Drukkunstmuseum, De Boekenwurm, Thiessen Wijnverkoopers, Marres, Boekhandel Dominicanen, Lampada, De Tribune en de Universiteitsbibliotheek.


  Lees meer
 • 03 januari 2015 - 04 januari 2015 Elektra, een verhaal over wrok en wraak - interdisciplinaire themacursus
  In een korte themacursus maakt u vanuit een interdisciplinaire aanpak kennis met een thema uit de wereldliteratuur.…
  In een korte themacursus maakt u vanuit een interdisciplinaire aanpak kennis met een thema uit de wereldliteratuur. Deze keer is gekozen voor bewerkingen in woord, beeld en geluid van 'Elektra'. De drie grote Griekse tragediedichters Aischylos, Sophokles en Euripides hebben ieder een tragedie geschreven waarin het lot van Elektra centraal staat. Elektra is de dochter van de Griekse legerleider Agamemnon. Deze wordt wordt bij zijn terugkeer uit de Trojaanse oorlog door zijn vrouw en haar minnaar gedood. Elektra, verbitterd over de dood van haar vader, zint op wraak. Bovenal echter is Elektra de vrouw die gebukt gaat onder de vloek die op haar familie rust...

  Cursusduur: 2 dagen / 4 dagdelen
  Tijd: zaterdag 3 januari 13.00-22.00 uur, zondag 4 januari 11.00-17.00 uur
  Locatie: Pesthuyspodium, Vijfkoppen 1, Maastricht
  Prijs: € 90,- incl. eenvoudig diner zaterdag en lunch zondag
  Docenten: Truus Cortenraad, Jos Hodenius en Nynke van den Bergh
  Aanmelden: stuur voor 20 december een mail naar themacursus@hotmail.com


  Lees meer
 • 08 januari 2015 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Afrikaner auteurs en de literaire verwerking van het apartheidsverleden door Petra Quadvlieg
  Hoe verwerkten Afrikaner auteurs (Zuid-Afrikaanse auteurs die in het Afrikaans schrijven) de apartheid in hun romans?…
  Hoe verwerkten Afrikaner auteurs (Zuid-Afrikaanse auteurs die in het Afrikaans schrijven) de apartheid in hun romans? Elke schrijver gaat anders om met het apartheidsverleden. Petra Quadvlieg zal ingaan op het werk van Marlene van Niekerk, Riana Scheepers en Mark Behr. En misschien komt J.M. Coetzee ook nog wel even om de hoek kijken. Marlene van Niekerk schreef de roman Triomf, die veel stof deed opwaaien in de Afrikaner gemeenschap, Riana Scheepers werd bekend vanwege haar sensuele verhalen in Die ding in die vuur waarin ook de Zoeloecultuur een rol speelt en Mark Behr wekte beroering met zijn boek De geur van appels én zijn bekentenis dat hij tijdens de apartheid als dubbelspion door het leven ging.

  Petra Quadvlieg (1963) is neerlandica, journalist en docent. Ze werkte van 1997 tot 2012 als correspondent, eerst in Johannesburg en Kaapstad en vervolgens in Shanghai. Ze schreef twee non-fictie boeken: In Shanghai; persoonlijke verhalen uit een metropool (2009) en Fanie en Rose; een Zuid-Afrikaanse vertelling (2010). Sinds de zomer van 2012 woont en werkt ze in Maastricht.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).


  Lees meer
 • 11 januari 2015 14:30 - 15:30samenwerkings activiteit VSB Poëzieprijs 2015 in Maastricht
  - Met de genomineerden Sasja Janssen en Piet Gerbrandy

  - Het nieuwjaarsgedicht van Kreek Daey Ouwens 

  - Stadsdichters…
  - Met de genomineerden Sasja Janssen en Piet Gerbrandy
  - Het nieuwjaarsgedicht van Kreek Daey Ouwens 
  - Stadsdichters en –rappers Maastricht en nog veel meer 
  - Presentatie: Léon Verdonschot
  in Centre Céramique op 11 januari, 14.30 uur 
   
  Een programma van Poetry International, Centre Céramique, Letterkundig Centrum Limburg en VSBfonds.

  De VSB Poëzieprijs is dé prijs voor Nederlandstalige poëzie. Ieder jaar bekroont een vakjury de beste dichtbundel van het jaar met een geldbedrag van 25.000 euro. 107 bundels deden er dit jaar mee, vijf dichters maken nog kans op de VSB Poëzieprijs 2015. In aanloop naar de even feestelijke als spannende uitreiking op 28 januari in Kunsthal Rotterdam presenteert Poetry International een optreden met de genomineerde dichters Sasja Janssen en Piet Gerbrandy in Centre Céramique in Maastricht. 
   
  De in Venlo geboren dichteres Sasja Janssen maakt als een van de vijf genomineerden kans op de VSB Poëzieprijs 2015. Zij ontving haar nominatie voor haar uitdagende en beklijvende bundel ‘Ik trek mijn species aan’. Piet Gerbrandy ontving zijn nominatie voor de bundel ‘Vlinderslag’, volgens de jury ‘een feest door de humor en het vernuft van de dichter’. Janssen en Gerbrandy lezen deze middag uit hun genomineerde bundels en gaan in gesprek met host Léon Verdonschot, bekend van zijn kunst- en cultuurpublicaties in de Groene Amsterdammer en zijn verrassende, diepgaande live interviews met schrijvers en dichters. 
   
  Dichteres Kreek Daey Ouwens werd in 2011 genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Vers in 2015 leest zij het Nieuwjaarsgedicht dat zij schreef in opdracht van het Letterkundig Centrum Limburg. Het nieuwjaarsgedicht is als elk jaar ook nu weer als prachtige ansichtkaart, vormgegeven door Piet Gerards Ontwerpers, te vinden in vele Limburgse bibliotheken en boekhandels. De Maastrichtse stadsdichters en –rappers presenteren hun meest recente werk tijdens een flitsend live optreden en zetten hun tanden in een gedicht van Sasja Janssen. Studenten van het Conservatorium brengen speciaal voor deze middag gecomponeerde jazz ten gehore. Ludiek element is de No Smoking-automaat van Literair Station Venlo, waarin je in plaats van pakjes peuken zorgvuldige gekozen poëziepareltjes vindt. De bundels van de optredende dichters zijn te koop in de boekenstand van boekhandel De Tribune en poëzietijdschrift ‘Ochtendlicht’ is verkrijgbaar bij Azul Press. De dichters zullen hun werk bovendien op verzoek signeren. 
   
  Tickets (5 euro / 4 euro voor bibliotheekleden en studenten): balie Centre Céramique en klantenservice@maastricht.nl
  Meer info VSB Poëzieprijs 2015: www.vsbpoezieprijs.nl


  Lees meer
 • 18 januari 2015 14:30 - 16:00 Verrassende optredens in Torna | Cultura-café
  Torna | Cultura verwelkomt zondag 18 januari in café-restaurant Aod Thoear muzikale en literaire gasten die sprankelende…
  Torna | Cultura verwelkomt zondag 18 januari in café-restaurant Aod Thoear muzikale en literaire gasten die sprankelende optredens verzorgen.

  Ger Bertholet - terug van weggeweest
  Het werk dat Ger Bertholet (alias G. Rapaille en Zjèr Bataille) momenteel onder handen heeft, komt onder bijzondere omstandigheden tot stand. In december 2011 kreeg hij een tia, die de linkerkant van zijn lichaam lam legde. Sindsdien revalideert hij. Hij is nu weer zoverre hersteld dat hij uitziet naar een hernieuwde kennismaking met zijn publiek. Uit, zoals hij het noemt, ‘een alledaags herseninfarct’ put hij inspiratie voor een nieuw programma. Even gepassioneerd, betrokken en authentiek als voorheen gaat hij de strijd aan met wat de menselijke waardigheid en vrijheid bedreigt. Bij Torna | Cultura maakt hij zijn comeback op het podium, op accordeon begeleid door Rogér Moréno. Moréno oogstte veel waardering voor zijn compositie ‘Requiem voor Auschwitz’. Als Sinti liet hij zich voor dit werk inspireren door de lotgevallen van zijn familie en volk.

  Basic Roots - een nieuwe naam, een nieuw concept en nieuwe muziek
  Basic Roots brengt jazzy getinte popmuziek in een eigentijdse stijlvolle jas. De groep wordt gevormd door Nishanti (zang), Jos (bas- & akoestisch gitaar) en Jeremy (elektrische gitaar): een stem waar je niet om heen kunt, muziek met gevoel: warm en puur. Als muzikanten nemen ze deel aan de projecten 'Leonard Cohen geit plat'  en The Dogparade. Ook loopt er een project i.s.m. Gerard Sars. De band speelt samen met kerkorganist Sars concerten in kapellen en kerken. Basic Roots rijgt een muzikale draad door het Torna | Cultura-café.

  Jo Wijnen - Op goed geluk
  In  het Torna | Cultura-café presenteert Jo Wijnen zijn nieuwste boek Op goed geluk. Hierin zijn 183 stukjes opgenomen die hij voor dagblad De Gelderlander schreef. "Hij slaat daarin een mild sceptische toon aan over de wonderen van de moderne tijd zoals de blijvende gezondheid, de eeuwige jeugd en de kans op het nooit aflatende geluk". Hij gaat in tegen modieuze prietpraat en hypes die vaak niet meer zijn dan opgewarmde oude koek. Gastvrouw Yvonne de Vries spreekt met de auteur. Na afloop is het boek te koop en wordt het desgewenst door de schrijver gesigneerd.

  Gaby Sadowski - een boek met muziek en acteurs
  Met haar debuutroman Herkenning vermengt de schrijfster Gaby Sadowski de nostalgie van het traditionele boek met de modernste communicatiemiddelen. Herkenning is een boek met muziek en acteurs. Het begon als een gewoon boek, maar de lezer krijgt er facebookpagina’s, eigen blogs, twitter, filmpjes en extra geheimen bij. Herkenning neemt de lezer mee in de levens van de hoofdrolspelers, niet alleen door als lezer het boek te lezen, maar ook door vrienden te worden op Facebook. Ook kun je de hoofdpersonen volgen op Twitter en hun blogs. Het boek krijgt nog meer verdieping door een eigen soundtrack te downloaden. Gaby Sadowski die in Ittervoort woont, vertelt in het Torna | Cultura-café over dit hybride boek.

  Har Sniekers - stadsdichter in de streektaal
  De stadsdichter van Thorn leest voor uit actueel eigen ‘Thoears’ dichtwerk. 

  Aanvang: 14.30 uur
  Entree: € 5,-


  Lees meer
 • 18 januari 2015 20:15 - 22:15 Muzikaal verteltheater 'Lieflafjes'
  Op zondag 18 januari 2015 vindt in theater de Garage te Venlo een muzikaal verteltheater plaats voor volwassenen,…
  Op zondag 18 januari 2015 vindt in theater de Garage te Venlo een muzikaal verteltheater plaats voor volwassenen, met Bea de Groote als verteller en Simone van Glabbeek op viool en altviool. Lieflafjes is hun eerste gezamenlijke productie.

  Er zijn verhalen over een droomprins, appelgebak, lieflafjes en een fluitjesboom. In elk verhaal speelt de liefde een hoofdrol: ze is onbereikbaar of grenzeloos, vernietigend of verheffend, ontroerend, verbijsterend, speels, erotisch of slapend. Liefde wordt in deze voorstelling verklankt met humor, wijsheid en veel plezier, in taal en muzikale improvisaties op viool en altviool.

  Bea de Groote is een van de allergrootsten in de Nederlandse wereld van vertellers. Zij studeerde Voordracht in België en Theater aan de Toneelacademie Maastricht.

  Simone van Glabbeek studeerde Viool aan het Maastricht conservatorium en Altviool aan de Muziekacademie in Praag. Zij was o.a. docent viool en altviool aan de Kumulus Muziekschool in Maastricht en docent Methodiek voor viool en altviool aan het Conservatorium te Maastricht. 

  Locatie: Theater de Garage, Saxenkampstraat 2, Venlo 
  Entree: € 9,- / CJP of Studentenpas: € 7,75


  Lees meer
 • 29 januari 2015 13:30 - 16:15 Samen met Jet van Aalst van gedicht tot gedicht in Maastricht
  Op Gedichtendag, 29 januari 2015 - de start van de Poëzieweek, kunt u onder deskundige en enthousiaste leiding…
  Op Gedichtendag, 29 januari 2015 - de start van de Poëzieweek, kunt u onder deskundige en enthousiaste leiding van neerlandica Jet van Aalst het Poëzieparcours volgen. Zij voert u langs 15 etalages vol met liefdesgedichten, in een winters Maastricht met enkele stops onderweg. De route heeft dit jaar 'Met zingen is de liefde begonnen' als leidraad.

  Maak gebruik van deze amoureuze aanbieding en schrijf u in bij de klantenservice van Centre Céramique!

  Startpunt: Centre Céramique, Maastricht
  Deelname: € 5,- (incl. reader met de gedichten)
  Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00


  Lees meer
 • 01 februari 2015 14:30 - 16:15samenwerkings activiteit Poëzie aan de Maas met Kira Wuck en Young Poets
  Ter ere van de Gedichtendag/Poëzieweek vindt op 1 februari een literaire, muzikale bijeenkomst plaats met als…
  Ter ere van de Gedichtendag/Poëzieweek vindt op 1 februari een literaire, muzikale bijeenkomst plaats met als hoofdgast Kira Wuck, de winnaar van de Jo Peters PoëziePrijs 2014. Zij ontving de prijs voor haar zinderende debuut 'Finse meisjes'. Als Young Poets treden op Michelle Bracke, Merlijn Huntjens en Luuk Wojcik (i.s.m. Letterkundig Centrum Limburg). De vocale omlijsting is in handen van leerlingen van Kumulus o.l.v. Rick Debie. De middag staat onder leiding van neerlandica Mirthe Smeets, zij zal de dichters voorstellen en kort interviewen.

  Info over de dichters:
  Kira Wuck (1978) is half Fins, half Indonesisch en groeide op in Amsterdam. Ze won in 2011 het Nederlands kampioenschap Poetryslam en maakte veel indruk op vele festivals. Zij debuteerde in 2012 met de bundel 'Finse meisjes', die zeer lovend werd ontvangen. Remco Campert spreekt van "bijzondere poëzie vol onverwachte beelden".
  Michelle Bracke (Heerlen, 1983) en Merlijn Huntjens (Heerlen, 1991) schrijven en publiceren poëzie en zijn regelmatig te vinden op poetry slams en andere podia. Daarnaast hebben ze een stimulerende rol voor jong talent in de redactie van Ochtendlicht, literair tijdschrift door Limburgse jongeren. Op 'Poëzie aan de Maas' treden zij op met hun gezamenlijke voorstelling 'Flat': een reis in taal, muziek en beeld door obscure uithoeken van het menselijk brein.
  Luuk Wojcik (1993) is ook actief als performer op vele podia. Hij werd eerste in de categorie taal van de Limburgse Kunstbende in 2012, en daarna tweede in de landelijke finale. Luuk studeert inmiddels Creative writing aan ArtEZ Hogeschool in Arnhem.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: € 5,- / € 4,- voor bibliotheekleden (korting alleen tijdens voorverkoop), incl. koffie/thee

  De organisatie is in handen van Maastricht Boekenstad i.s.m. Centre Céramique. Met boekverkoop.


  Lees meer
 • 05 februari 2015 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - 'Met zingen is de liefde begonnen' door leden van de VLAM
  Op 5 februari presenteren leden van de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM) hun favoriete liefdesgedichten…
  Op 5 februari presenteren leden van de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM) hun favoriete liefdesgedichten in aansluiting op het landelijke thema van de 3e Poëzieweek (29 januari t/m 4 februari).

  Liefde is een veelgebruikte inspiratiebron voor dichters door de eeuwen heen! Niemand beter dan een dichter kan de complexiteit van de liefde bezingen: teder of vol passie, prille vlinders of reeds vertrouwde warmte, dromerige vreugde of hartverscheurend liefdesverdriet. Allemaal beschrijven zij de roerselen van het hart in lange volzinnen of in puntige aforismen.

  Laat u als 'naproefje' van de Poëzieweek verrassen door deze amoureuze selectie over liefde in goede én slechte tijden.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis 

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).


  Lees meer
 • 13 februari 2015 10:00 - 16:00 Schrijfworkshop 'Verhaal schrijven: de Ik-figuur'
  De workshop 'Verhaal Schrijven: de Ik-figuur' staat in het teken van het vertellen in de ik-vorm. Hoe zet je de…

  De workshop 'Verhaal Schrijven: de Ik-figuur' staat in het teken van het vertellen in de ik-vorm. Hoe zet je de ik-figuur in als vertellende hoofdpersoon of als vertellende bijfiguur?

  De ik-verteller kan vertellen wat hij meemaakt als belevende ik of hij kan als vertellende ik terugkijken op wat hij heeft meegemaakt. Vaak is het zo dat de verhaalschrijver beide ikken met elkaar combineert. Door middel van prikkelende schrijfopdrachten met onverwachte wendingen onderzoeken we de mogelijkheden en beperkingen van de ik-vorm in fictie. Een ik-verteller hoeft allerminst een autobiografische verteller te zijn. Wel is hij subjectief en kan dingen verborgen houden of juist onthullen. Tast je de ik-verteller schrijvend af te dan ga je zien wat je ermee kunt. Je leert hem in te zetten als observator, als 'onbetrouwbare verteller' of als hoofdpersoon, dicht op de huid van de actie, die verandert onder invloed van de gebeurtenissen.

  Datum: 13 februari
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, 5991 PB,  Baarlo
  Kosten: € 75,- (incl. lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof

  Ga voor meer informatie en om je in te schrijven naar www.hetschrijflab.nl.

 • 13 februari 2015 10:00 - 16:00 Workshop Verhaal Schrijven: de Ik-figuur
  De workshop Verhaal Schrijven: de Ik-figuur van Het Schrijflab staat in het teken van het vertellen in de ik-vorm.…
  De workshop Verhaal Schrijven: de Ik-figuur van Het Schrijflab staat in het teken van het vertellen in de ik-vorm. Hoe zet je de ik-figuur in als vertellende hoofdpersoon of als vertellende bijfiguur?

  De ik-verteller kan vertellen wat hij meemaakt als belevende ik of hij kan als vertellende ik terugkijken op wat hij heeft meegemaakt. Vaak is het zo dat de verhaalschrijver beide ikken met elkaar combineert. Door middel van prikkelende schrijfopdrachten met onverwachte wendingen worden de mogelijkheden en beperkingen van de ik-vorm in fictie onderzocht. Een ik-verteller hoeft allerminst een autobiografische verteller te zijn. Wel is hij subjectief en kan dingen verborgen houden of juist onthullen. Tast je de ik-verteller schrijvend af te dan ga je zien wat je ermee kunt. Je leert hem in te zetten als observator, als “onbetrouwbare verteller” of als hoofdpersoon, dicht op de huid van de actie, die verandert onder invloed van de gebeurtenissen.
   
  Datum:           vrijdag 13 februari 2015
  Tijd:                10.00-16.00 uur
  Locatie:          Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, 5991 PB,  Baarlo
  Kosten:           € 75,-- (lunch inbegrepen)
  Docent:           Koos van den Kerkhof
   
  Voor inschrijving ga naar: www.hetschrijflab.nl
meer items…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?