letterkundig centrum limburg

Het Letterkundig Centrum Limburg (LCL) richt zich al vanaf 1981 op het bevorderen van literatuur van hoogstaande kwaliteit in de provincie Limburg. Het gaat hierbij om literatuur in het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN), geschreven door personen afkomstig uit of woonachtig in Limburg. Het LCL streeft ernaar om haar passie voor literatuur over te brengen op het publiek. Bijvoorbeeld door het geven van opdrachten aan auteurs, het uitgeven of doen uitgeven van speciale boekuitgaven, het (mede)organiseren van literaire activiteiten, de financiële ondersteuning van letterkundige activiteiten, de ontwikkeling van schoolprojecten, het onderhouden van een interactieve website voor jonge dichters (www.youngpoets.nl) en het promoten van de Limburgse literatuur via haar website.  
lcl_foto_peter_drehmanns
agenda
 • 14 maart 2017 - 18 juni 2017 Tentoonstelling Kruidenrijk; historische kruidenboeken uit Maastrichtse collecties
  Voor de eerste maal te zien: zeer waardevolle kruidenboeken uit de historische collecties van Centre Céramique,…
  Voor de eerste maal te zien: zeer waardevolle kruidenboeken uit de historische collecties van Centre Céramique, Natuurhistorisch Museum Maastricht  en de Universiteitsbibliotheek Maastricht. Aan de hand van de mooiste en meest representatieve exemplaren presenteren onze instellingen drie exposities van bescheiden omvang met elk een eigen thema uit de historie van kruidenboeken.
  In de tentoonstelling in Centre Céramique ligt het accent  niet alleen op de algemene ontwikkeling van kruidenboeken, ook krijgt de bezoeker een goed beeld van het belang van kruiden voor de vroegere Maastrichtse gezondheidszorg. Zelfs de mantel van het genadebeeld van Maria uit de Onze Lieve Vrouwe ‘Sterre der Zee’-basiliek is daar van dichtbij te bewonderen. Deze mantel verduidelijkt de belangrijke religieuze relatie tussen het rooms-katholieke Limburg en kruiden. Het Natuurhistorisch Museum gaat in op de geneeskrachtige werking van kruiden. Kruidenboeken in het proces van de internationale uitwisseling van kennis is het thema dat  de Universiteitsbibliotheek belicht. Wij nodigen iedereen uit om deze unieke mini-expo’s te komen bekijken.

  Drie mini-expo’s zijn van 14 maart t/m 18 juni 2017 te bezoeken in:
   
  Centre Céramique- De mooiste kruidenboeken uit de historische collectie van Centre Céramique.
  (2de etage) – Avenue Céramique 50


  Natuurhistorisch Museum Maastricht - Voorbeelden van het medisch gebruik van kruiden door de eeuwen heen
  De Bosquetplein 7. Toegangsprijs museum.


  Universiteitsbibliotheek - Internationale uitwisseling van kennis rondom kruidenboeken
  (begane grond) – Grote Looiersstraat 17
   
  Activiteiten
  Naar aanleiding van deze exposities organiseren de drie samenwerkende Maastrichtse instellingen binnenkort een aantal kruidenwandelingen, workshops en lezingen. Blijf op de hoogte via de websites van de instellingen.

  Help ons om dit erfgoed in stand te houden
  Kruidenboeken waren doorgaans praktische handboeken voor iedereen die eenvoudige geneesmiddelen wilde gebruiken. Dat dagelijks gebruik is vaak goed te zien: heel wat kruidenboeken in onze depots verkeren in slechte conditie. We willen ze graag  beschikbaar houden voor onderwijs, onderzoek in onze regio. Helaas ontbreekt het ons aan de daartoe benodigde middelen. Maar u kunt ons helpen. Hoe? Door een kruidenboek te adopteren!
   
  Bent u daarin geïnteresseerd, neem dan voor de adoptieprocedure en uw voordelen contact op met drs. Odin Essers, conservator van de Bijzondere Collecties van de Universiteit Maastricht: odin.essers@maastrichtuniversity.nl
  +31 (0)43 3885027
  Universiteitsbibliotheek Maastricht
  Grote Looiersstraat 17
  6211 JH  MAASTRICHT
   
   

  Lees meer
 • 26 maart 2017 - 31 maart 2017 Boekenweek in SCHUNCK* met Connie Palmen en Herman Pleij
  Op zondag 26 maart ontvangt SCHUNCK* Bibliotheek ter gelegenheid van Boekenweek 2017 bestseller schrijfster Connie…
  Op zondag 26 maart ontvangt SCHUNCK* Bibliotheek ter gelegenheid van Boekenweek 2017 bestseller schrijfster Connie Palmen. Woensdag 29 maart is Herman Pleij te gast voor een lezing over erotiek in de Middeleeuwen. De Boekenweek wordt afgesloten met een literaire avond rond het Boekenweekthema ‘Verboden Vruchten’.
   
  Connie Palmen wordt geïnterviewd door journalist en redacteur George Vogelaar van cultureel maandblad Zuiderlucht. In de pauze is er een signeersessie. Palmen schreef dit jaar ook het boekenweekessay ‘De zonde van de vrouw. Aan de hand van de levens van vrouwen als Marilyn Monroe, Marguerite Duras en Jane Bowles probeert Palmen in De zonde van de vrouw iets meer te begrijpen van het verband tussen originaliteit, roem en zelfdestructie.
   
  SCHUNCK* Bibliotheek koos evenals vorig jaar voor de schrijver van het boekenweekessay. In 2016 was de komst van David van Reybrouck een schot in de roos, de kaarten voor zijn lezing waren in een mum van tijd uitverkocht.   
   
  Herman Pleij, bekend als gast bij DWDD neemt de aanwezigen bij zijn lezing mee in een zoektocht naar verboden vruchten in de middeleeuwen, in liederen, kunst en de literatuur. Pleij is emeritus hoogleraar middeleeuwse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.
   
  Feest der Verboden Vruchten is een literaire avond extraOrdinair met voordrachten uit boeken als De buitenvrouw van Joost Zwagerman, Chocolat van Joanne Harris, Melodie d’Amour van Margriet de Moor en Lolita van Nabokov. Met muziek en hapjes.
   
  Voor de drie bijeenkomsten zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar. Reserveren kan via www.schunck.nl/agenda/boekenweek2017.

  Lees meer
 • 30 maart 2017 20:00 - 22:00 Literaire avond met schrijver Stefan Hertmans
  In het kader van de Boekenweek is er een literaire bijeenkomst met de bekende Vlaamse schrijver Stefan Hertmans…

  In het kader van de Boekenweek is er een literaire bijeenkomst met de bekende Vlaamse schrijver Stefan Hertmans in de aula van het Stella Maris College. Interview onder leiding van neerlandica en voorzitter van VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) Jet van Aalst over zijn leven en werk, met speciale aandacht voor zijn laatste roman 'De bekeerlinge'.
  Georganiseerd door Stella Academia.
  Met boekverkoop en signeersessie.

  Kaarten verkrijgbaar bij Openbare bibliotheek, Proost de Beaufortstraat 45 a, Meerssen en via info@bibliotheekmeerssen.nl
  Ticket: € 10,- in de voorverkoop
  Ticket: € 7,50 voor leden bibliotheek Meerssen
  Ticket:  € 12,50 aan de deur
   

  Locatie: Aula Stella Maris College, Parallelweg 56, Meerssen
   


  Lees meer
 • 31 maart 2017 19:00 - 21:00 Poëtische opening expositie 'A Matter of Time'
  In de vierde expositie van The Art Project - 'A Matter of Time' - staat het werk van de twee kunstenaars Sanne…
  In de vierde expositie van The Art Project - 'A Matter of Time' - staat het werk van de twee kunstenaars Sanne Vaassen en Nuria Maria centraal. Sanne Vaassen (1991) werd onlangs uitgeroepen tot winnaar van de Parkstad Limburg Prijs. Zij laat zich inspireren door beweging en verandering, veelal teweeggebracht door verschillende natuurlijke processen. Zo stelde zij voor het werk 'Currents' allerlei gipsen platen bloot aan de invloed van verschillende wateren en maakt daarmee niet alleen het natuurlijke proces van erosie, maar ook het verstrijken van tijd zichtbaar.
   
  Nuria Maria (1990) lijkt in haar schilderijen en werken op papier de tijd even stil te zetten. Haar werk, vaak uitgevoerd in een zacht en koel kleurenpalet, laat zich opvatten als een onderzoek naar perspectief en ruimte. In 'A Matter of Time' zal tevens haar meest recente video-installatie te zien zijn.
   
  De opening van de expositie vindt plaats op vrijdagavond 31 maart vanaf 19 uur in Post + García Espacio. aan de Rechtstraaat 86 te Maastricht. Young Poets Merlijn Huntjens en Michelle Bracke lieten zich inspireren door de werken uit de tentoonstelling en zullen hun gedichten op deze feestelijke avond voordragen. Zorg dat je erbij bent!

  Lees meer
 • 31 maart 2017 20:00 - 22:30 Boekenweek Maastricht met Heleen van Royen en Ronald Giphart
  In het kader van de Boekenweek 2017 is Heleen van Royen te gast in Centre Céramique. Samen met collega schrijver…
  In het kader van de Boekenweek 2017 is Heleen van Royen te gast in Centre Céramique. Samen met collega schrijver Ronald Giphart praat ze over 'Verboden vruchten', het thema van Boekenweek 2017. Wel willen, niet mogen, toch doen, zowel in het leven als in de letteren.
   
  Een aangeklede avond over het ongeoorloofde verlangen in ieder mens, bekeken vanuit de literatuur, het schrijverschap en uw eigen beleving. Voordracht en interview onder leiding van Frans Pollux, smeuïge scène tussen man en vrouw door onder andere Esther de Koning en muzikale omlijsting door het jonge jazz talent Babs van Bree en band. Na afloop boekverkoop en signeersessies.
   
  Heleen van Royen debuteerde in het jaar 2000 met de De Gelukkige Huisvrouw en schreef de bestsellersDe Godin van de jacht en De Ontsnapping. Twee theaterstukken en de verfilming in 2010 trokken meer dan een half miljoen bezoekers. Haar laatste roman is getiteld Hartsvriendin, een roman als zedenschets van het huisvrouwenbestaan anno 2013 waarin aardig wat te lachen valt over de sneuheid der dingen. In februari 2017 gaat de documentaire Het Doet Zo Zeer in première, die Heleen over haar dementerende moeder maakte.
   
  Ronald Giphart schreef tijdens zijn werk als nachtportier zijn debuutroman Ik ook van jou, bekroond met Het Gouden Ezelsoor. Daarna volgden de romans Giph, Phileine zegt sorry, Ik omhels je met duizend armen en Troost. Verschillende van zijn boeken zijn met veel succes verfilmd. Ook schreef Ronald culinair-literaire werken zoals Keukenprins en in samenwerking met Jonnie Boer het boek: Eten, drinken en slapen. Onlang verscheen de achtste roman van Giphart genaamd Lieve. ”Hoe verder je leest, hoe interessantere literatuur Lieve wordt: de vakman Giphart lijkt zich heerlijk te hebben laten meevoeren door alle ingewikkeldheid die dit verhaal nodig had” (NRC - Thomas de Veen)
   
  Gasten
  Heleen van Royen en Ronald Giphart
  Presentatie
  Frans Polux
  Spel
  Esther de Koning
  Muziek
  Babs van Bree (zang), Mees Riechelman, Willem Suilen, Stef Joosten en Vincent van Reen
  Organisatie
  Centre Céramique en Maastricht Boekenstad

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Toegang: € 12,50, voor leden bibliotheek Maastricht € 10,- (alleen in de voorverkoop)
  Kaartverkoop bij klantenservice Centre Céramique
  Online tickets via http://www.theateraanhetvrijthof.nl/mijntheater/ticket/?event=6743
   
   

  Lees meer
 • 02 april 2017 15:00 - 17:00 Uitreiking Halewijnprijs en Reinaerttroffee aan Benny Lindelauf
  Op zondag 2 april van 15.00-17.00 uur vindt bij de Bibliotheek Bibliorura in Roermond de uitreiking plaats van…
  Op zondag 2 april van 15.00-17.00 uur vindt bij de Bibliotheek Bibliorura in Roermond de uitreiking plaats van de Halewijnprijs 2016 en de Reinaerttrofee 2016. Laureaat van beide prijzen is Benny Lindelauf voor zijn boek Hoe Tortot zijn vissenhart verloor.  

  De Halewijnprijs, de literatuurprijs van de stad Roermond, wordt dit jaar voor de 30ste maal uitgereikt. Eerder werd de prijs gewonnen door auteurs als Tommy Wieringa, Arthur Japin, Esther Gerritsen, Joke J. Hermsen, Erik Vlaminck, Pauline van de Ven en Peter Drehmanns.
   
  Benny Lindelauf (Sittard, 1964) debuteerde in 1998 met Omhoogvaldag, gevolgd door o.a. Schuilen in een jas (1999), Door en door winter (2007) en De vloek van het verdwenen boek (2011). Ook schrijft hij voor jeugdtheater zoals Icarus, of het vliegen is allang begonnen.
   
  De Halewijnprijs wordt jaarlijks toegekend aan een literair talent dat, naar de mening van een deskundige jury, op grond van de kwaliteit van haar/zijn verschenen werk extra belangstelling verdient. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 1500,-  en een kleinplastiek in brons van de kunstenaar Dick van Wijk.

  De jury van de Halewijnprijs 2016 wordt gevormd door: Peter Altena, neerlandicus en docent, Annelies Eisinga, literatuurwetenschapper & coach; Pon Kranen, voorzitter & algemeen literatuurwetenschapper en Philo Offermans, lerarenopleider en neerlandica.
   
  De Reinaerttrofee 2016 voor Beste Boek namens de jongeren van Roermond gaat ook naar Benny Lindelauf voor zijn boek Hoe Tortot zijn vissenhart verloor.
   

  De Reinaerttrofee wordt door de jongeren van Roermond gekozen uit de genomineerden voor de Halewijnprijs. Leerlingen van Bisschoppelijk College Broekhin hebben een ‘Schaduwjury’ gevormd en boeken van alle genomineerde auteurs ‘mee-gelezen’.

  De jury van de Reinaerttrofee 2016, onder leiding van Annette van Herten en Lindy Simons, heeft strikt onafhankelijk van de Halewijnprijs-jury gekozen voor het boekvan Benny Lindelauf. De Reinaerttrofee bestaat uit een geldbedrag van € 500,- en een speciaal ontworpen beeldhouwwerk door Dick van Wijk.
 • 04 april 2017 15:30 - 17:00samenwerkings activiteit Presentatie van de nieuwe Anna Karenina; met vetaler Hans Boland
  Het MNM Ruslandcentrum, de Vertaalacademie en boekhandel De Tribune nodigen u mede namens
  vertaler Hans Boland…
  Het MNM Ruslandcentrum, de Vertaalacademie en boekhandel De Tribune nodigen u mede namens
  vertaler Hans Boland van harte uit voor een presentatie van de nieuwe vertaling van Anna Karenina
  van Lev Tolstoi. Tegelijkertijd presenteren wij het begeleidende essay van Hans Boland Hij kan me de
  bout hachelen met zijn vorstendommetje - over Anna Karenina en de kunst van het vertalen.
  De publicatie van de nieuwe vertaling van een van de grootste literaire werken uit de wereldliteratuur
  zal u niet zijn ontgaan. De superlatieven in de recensies buitelen over elkaar heen. Wij willen niet de
  recensenten, maar de vertaler zelf aan het woord laten en hebben hem gevraagd uit te leggen
  waarom juist deze roman opnieuw vertaald moest worden en waarom die juist zo vertaald moest
  worden als hij het heeft gedaan. Geen tovenaar aan het woord, maar een man die zijn vak beheerst.
  Vertaler Hans Boland zal op heldere en voor leken toegankelijke wijze zijn onorthodoxe visie op het
  fenomeen ‘literair vertalen’ toelichten aan de hand van de vertaling van zijn Anna Karenina.

  Dinsdag 4 april 2017
  15.30 uur: Hans Boland over de roman Anna Karenina van Lev Tolstoi
  16.00 uur: Hans Boland over de kunst van het vertalen van Anna Karenina
  16.30 uur: voordracht van enkele passages uit de vertaalde roman
  aansluitend: zang, borrel en verkoop van het boek; de vertaler signeert op verzoek
  Met boekverkoop door boekhandel De Tribune

  Locatie: Vertaalacademie, Brusselseweg 150, 6217 HB Maastricht
  Toegang is gratis
  Wel aanmelden bij: peter.vannunen@zuyd.nl

 • 06 april 2017 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Vrouwelijke dichters in de wereld van de troubadours
  “Trobairitz? Vrouwelijke troubadours? Nooit van gehoord!” Dat is de gebruikelijke reactie, wanneer ik vertel…
  “Trobairitz? Vrouwelijke troubadours? Nooit van gehoord!” Dat is de gebruikelijke reactie, wanneer ik vertel wat het onderwerp van mijn proefschrift is. Toch zijn er een kleine dertig namen en meer dan vijfenveertig werken bekend van vrouwelijke troubadours. Wie waren deze dichteressen van hoofse lyriek, veelal machtige vrouwen uit de hoge adel, die leefden en werkten aan de 12e en 13e eeuwse hoven in het Zuiden van Frankrijk? Welke rol vervulden zij op politiek en sociaal-economisch terrein en vooral: wat bewoog hen om actief te worden op het door mannen gedomineerde gebied van de hoofse liefde en de hoofse lyriek? Hoewel hun aantal vele malen kleiner is dan dat van hun mannelijke tegenhangers, de veel bekendere troubadours, vormt hun werk een unieke getuigenis van de vrouwelijke visie op de hoofse lyriek. Bovendien zijn de trobairitz de eerste auteurs van vrouwelijke lyriek in de volkstaal.In deze lezing maakt u kennis met de bekendste trobairitz en hun werk en krijgt u een idee van de wijze waarop zij erin slaagden het poëtische keurslijf van de mannelijke lyriek te doorbreken en geschikt te maken voor de uitdrukking van hun vrouwelijke visie op de hoofse liefde.
   
  Hannie van Horen-Verhoosel promoveerde in 2007 aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op een proefschrift over de lyriek en de muziek van de trobairitz, getiteld Want in Minnezaken ben ik jou de baas.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
  Toegang is gratis


  Lees meer
 • 19 april 2017 20:00 - 22:00 Marcia Luyten bij De Domijnen te Sittard
  Over Jack Vinders, Heilust, mijnen, geluk en….

  Toen Sjaakie in 1949 geboren werd, zei iedereen dat de knul…
  Over Jack Vinders, Heilust, mijnen, geluk en….

  Toen Sjaakie in 1949 geboren werd, zei iedereen dat de knul perfecte handen had voor onder de grond. Hij groeide op als de vierde generatie van een mijnwerkersgeslacht in Heilust, een mijnkolonie in Kerkrade.
  Marcia Luyten is een van de schrijvers die onder het motto Literaire Lente De Domijnen bezoekt.

  Een brave, katholieke gemeenschap die overliep van trots: de mijnwerkers konden harder werken, drinken, bidden, blazen, vechten en lopen dan de rest. En ze dienden de natie. Niet alleen Kerkrade draaide om kolen, een groot deel van Zuid-Limburg werd door ‘social engineers’ gevormd naar de aanwezige steenkool. Kerk, mijn en staat voerden een totalitaire regie over het mijnwerkersbestaan. Maar Sjaakie deed niet mee. Die ging zingen, het podium op. Terwijl de ster van Jack Vinders rees, begon in Heilust het verval. Marcia Luyten schetst in Het geluk van Limburg de glorie en ondergang van de Nederlandse steenkoolindustrie aan de hand van een bewogen familiegeschiedenis: een zoon die vecht tegen de demonen van een mijnwerkersfamilie en die met alles moet breken om zijn droom na te jagen, al zal hij de kolonie nooit echt verlaten.

  Marcia Luyten (Wijnandsrade, 1971) is econoom en cultuurhistoricus. Ze werkt als schrijver, journalist, publicist en debatleider. Samen met een creatieve avonturier heeft ze drie kinderen. Ze wonen boven Amsterdam op een woonboot.

  Programma
  20.00 uur – Welkomstwoord
  20.05 – 20.45 uur – Introductie en voorlezen uit eigen werk
  20.45 – 21.15 uur – Pauze met signeersessie
  21.15 – 22.00 uur – Beantwoorden vragen uit publiek
  22.00 uur – Einde

  De toegangsprijs bedraagt € 7,50 en € 5,- voor ontvangers van nieuwsbrief Krings en houders van De Domijnen biebpas. Entreekaarten zijn uitsluitend te boeken via deze site of verkrijgbaar bij de Uitbalie van Schouwburg De Domijnen. 

  Lees meer
 • 20 april 2017 16:00 - 17:45 Boekpresentatie Mieke Kirkels - Kinderen van zwarte bevrijders
  Mieke Kirkels verzorgt de boekpresentatie van Kinderen van zwarte bevrijders, een verzwegen geschiedenis. Ze…
  Mieke Kirkels verzorgt de boekpresentatie van Kinderen van zwarte bevrijders, een verzwegen geschiedenis. Ze beschrijft in dit boek de geschiedenis van twaalf bevrijdingskinderen, allen duidelijk herkenbaar als ‘Amerikaantjes’; hun biologische vaders waren namelijk zwarte Amerikaanse soldaten. Zij zijn onderdeel van de eerste groep die in het witte katholieke Limburg opgroeit met een donkere huidskleur. Kinderen van zwarte bevrijders beschrijft deze aangrijpende en te lang verzwegen geschiedenis, geïllustreerd met een grote hoeveelheid onbekende foto’s uit de bevrijdingstijd.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Toegang is gratis
  Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00.  Lees meer
 • 23 april 2017 15:00 - 17:00 Literaire Salon - Catherine Vuylsteke
  Neerlandica Jet van Aalst interviewt Catherine Vuylsteke over haar monoloog Viet Bleu mede tegen de achtergrond…
  Neerlandica Jet van Aalst interviewt Catherine Vuylsteke over haar monoloog Viet Bleu mede tegen de achtergrond van de vluchtelingenproblematiek. De bekende Belgische journaliste, schrijfster en filmmaker Catherine Vuylsteke stelt haar monoloog Viet Bleu voor, een verhaal over twee van de 3 miljoen Vietnamezen die sinds 1975 over de wereld zijn uitgewaaierd. Onwillig vochten ze aan de zijde van de Amerikanen, vervolgens verdwenen ze naar kampen als 'vijanden van het volk'. Toen ze vaststelden dat ze zelfs als hertimmerde burgers geen plaats zouden krijgen in het nieuwe Vietnam, kozen ze het ruime sop en kwamen elders terecht; ook in België en Nederland. Voor velen van hen kwam aan vluchten en oorlog nooit een einde. Het werden schipbreukelingen van het leven, die hun pijn aan de volgende generatie doorgaven. Het probleem staat helaas nog altijd model voor de vluchtelingenproblematiek van nu.
   
  Vuylsteke leest voor uit Viet Bleu en toont en becommentarieert ook een aantal fragmenten uit haar documentaire Silent Stories. De film is het poëtische portret van Arezki, Jean-Louis, Sarah en Rabiatou. Twee mannen en twee vrouwen die Dakar, Algiers, Conakry en Bagdad ontvluchtten wegens hun seksuele geaardheid, of ze nu bi-, dan wel, homoseksueel waren, transseksueel of lesbisch.
   
  Catherine Vuylsteke (°1964) was een kwarteeuw lang Azië-verslaggever voor de Belgische krant De Morgen, sinds 2014 werkt ze freelance voor kranten, magazines en radio Klara. Ze studeerde Chinees, woonde in Shanghai en maakte tal van reportages in Vietnam, Japan, Zuid-Korea, India, Cambodja, Laos, Indonesië, Tadjikistan, Oezbekistan, Azerbeidjan, Turkije, Ivoorkust, Tanzania, Oeganda en Senegal.  Ze schreef op lof onthaalde boeken over hedendaags China, Marokkaanse homo's, Brussel en kinderen die alleen op de wereld zijn. Ook maakte ze twee bekroonde documentaires waarin vluchten centraal staat. In 2015 schreef ze een citybook over Ieper en de Indiase soldaten in WOI. Eind vorig jaar verscheen Viet Bleu.
  Organisatie: Pesthuyspodium i.s.m. Boekhandel De Tribune
   
  Na afloop van het interview is Viet Bleu verkrijgbaar en is Catherine Vuylsteke bereid het werk te signeren.

  Locatie: Pesthuypodium Vijfkoppen 1 Maastricht
  Toegang: € 5,-
  Reserveren: www.pesthuyspodium.nl

  Lees meer
 • 04 mei 2017 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Oorlog en literatuur door Jos Perry
  Op donderdag 4 mei (Dodenherdenking) staat 'Letters bij de lunch' in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Oorlog…
  Op donderdag 4 mei (Dodenherdenking) staat 'Letters bij de lunch' in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Oorlog en literatuur: een vruchtbare combinatie. Denk aan de romans van Erich Maria Remarque (Im Westen nichts Neues) en Willem Frederik Hermans (De donkere kamer van Damocles); aan het werk van Primo Levi; aan dagboeken als die van Etty Hillesum en Anne Frank. Ook dicht bij huis grepen vrouwen en mannen tijdens of na de bezetting naar de pen om vast te leggen wat ze meemaakten en te verwoorden wat ze voelden. In zijn VLAM-lezing introduceert Jos Perry een aantal 'oorlogsschrijvers' uit onze directe omgeving. Annet Perry - Schoot Uiterkamp zal tekstfragmenten voorlezen.
   
  Jos Perry (1950), historicus en biograaf, was ruim twintig jaar verbonden aan de Universiteit Maastricht. Hij publiceerde over de geschiedenis van de arbeidersbeweging en het socialisme, katholieke kostscholen, regionalisme, mijnen en mijnwerkers. Voor de Geschiedenis van de literatuur in Limburg (2016) leverde hij het hoofdstuk over de jaren 1940-1945. Annet Perry - Schoot Uiterkamp (1950), historica, was als bibliothecaris werkzaam bij Zuyd Hogeschool en de Jan van Eyck Academie.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activteiten Maastricht)
  Toegang is gratis

  Lees meer
 • 30 mei 2017 20:00 - 22:00 Schrijfster Griet op de Beeck spreekt over haar werk in De Domijnen te Sittard
  Met haar debuut Vele hemels boven de zevende veroverde Griet op de Beeck al vele lezersharten. En na Kom hier…
  Met haar debuut Vele hemels boven de zevende veroverde Griet op de Beeck al vele lezersharten. En na Kom hier dat ik u kus is Griet op de Beeck niet meer weg te denken uit de Nederlands/Vlaamse boekenwereld. Op dinsdag 30 mei 2017 vertelt Griet in Schouwburg De Domijnen over haar jongste roman Gij nu. Griet op de Beeck is een van de schrijvers die onder het motto Literaire Lente De Domijnen bezoekt.

  Vijftien heel verschillende mensen. Allemaal op een bepalend moment in hun leven, zo’n moment waarop de dingen ontploffen of imploderen, stilvallen of deblokkeren, kapotgaan of ten goede keren. Gij nu gaat over wurgende eenzaamheid. Over vluchten en ontsnappen, wat geenszins hetzelfde is. Over verledens die je blijven achtervolgen, tot je beter leert te weten. Over de liefde die kan helpen, als je dat durft toe te laten. Over het verlangen om gezien te worden, de verschroeiende dwang om het goed te doen, de angst voor het geluk, vaak groter dan die voor het verdriet, de opmerkelijke veerkracht van wie weigert op te geven. En over de heftige wereld die het soms zelfs de dappersten onmogelijk maakt.

  Boekhandel Krings zorgt voor de boekenverkoop. Tijdens de pauze vindt een signeersessie plaats.
  De entree bedraagt normaal € 7,50 en op vertoon van uw bibliotheekpas De Domijnen en voor abonnee’s nieuwsbrief Krings € 5,-.

  Lees meer
meer items…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?