fotobond limburg

De techniek van tegenwoordig geeft iedereen de mogelijkheid om ‘fotograaf’ te zijn. Maar er is natuurlijk wel een verschil tussen ‘kiekjes maken’ en fotograferen. Een goede foto communiceert een gevoel, mening of idee. Echte fotografen besteden aandacht aan de totale beeldvormgeving.
 
De Fotobond in Limburg bestaat uit zulke mensen die serieus met fotografie bezig zijn. In totaal zijn er circa 700 mensen georganiseerd in de 36 clubs van de Fotobond, afdeling Limburg. Deze tak is aangesloten bij de landelijke Fotobond. De doelstelling van de bond is het bevorderen van de creatieve fotografie in verenigingsverband.
 
Een doelstelling waar men aan werkt door, onder andere samen met het Huis voor de Kunsten Limburg, activiteiten te organiseren. Deze activiteiten zijn bedoeld om de kwaliteit van de amateurfotografie op peil te houden en te bevorderen.
 
Ga direct naar de website www.fotobondlimburg.nl
agenda
 • 17 november 2016 - 19 februari 2017 Expositie CUL-DE-SAC in Odapark Venray
  Van 17 november 2016 t/m 19 februari 2017 vindt in het Odapark in Venray de expositie CUL-DE-SAC plaats. …
  Van 17 november 2016 t/m 19 februari 2017 vindt in het Odapark in Venray de expositie CUL-DE-SAC plaats. 

  CUL-DE-SAC is de meest Limburgse tentoonstelling uit de geschiedenis van Odapark. Met een totale focus op de zuidelijkste provincie van Nederland. Zes fotografen schetsen een beeld van mensen die in Limburg wonen. Een tentoonstelling die het portret centraal stelt, als een autonome kracht ook, los van de context.

  CUL-DE-SAC presenteert ook een aantal bijzondere projecten die cultuur, publiek, fotografie en de mens in het Limburgse in zichzelf verenigen. De zes fotografen binnen deze tentoonstelling zijn Edith Eussen, Romy Finke, Franco Gori, Arie Kievit, Maarten Kuypers en Jacques Peeters. Zij laten allemaal mensen zien die aan Limburg zijn verbonden. Zo ontstaat een intrigerend perspectief op een provincie die zich op de kaart toont als en de bodem van een zak, een ronde vorm, het eind van wegen, oftewel een CUL-DE-SAC.

  Odapark-curator Pascalle Mansvelders legt uit: “In essentie worden deze straten gecreëerd wanneer rust wenselijk is. Het zijn gewilde plekken om te wonen, er is meer groen, het leven is er aangenamer en langzamer. Het zijn plekken die zeggen dat het leven niet enkel draait om ergens te komen, dat er meer is dan de lijn van A naar B. Ze onthaasten.”

  Naast de expositie van 65 foto’s allemaal in Limburg gemaakt zijn er vier projecten verbonden aan CUL-DE-SAC. Zo worden alle bezoekers van de expositie – als ze toestemming geven – gefotografeerd. De foto’s komen aan een muur in Odapark. Zo ontstaat ook een dynamisch beeld van het publiek van Odapark.

  Verder laat Wiek Lenssen zijn documentaire zien over inwoners van de Peel, zoals die in de jaren zestig en zeventig in het natuurgebied woonden. De documentaire is gebaseerd op foto’s van Jacques Peeters; de foto’s zelf zijn ook onderdeel van deze tentoonstelling.

  Ook is er binnen CUL-DE-SAC plek voor de rubriek ‘Ook dit is’ van Dagblad de Limburger waar de afgelopen jaren veel Noord-Limburgers hebben verteld over hun onbekende passies.

  Lees meer
 • 04 december 2016 - 05 maart 2017eigen activiteit Foto expositie NIEUWE OOGST #2
  De fototentoonstelling NIEUWE OOGST #2 in Centre Céramique (Maastricht) toont de verhalende fotoseries van zeven…
  De fototentoonstelling NIEUWE OOGST #2 in Centre Céramique (Maastricht) toont de verhalende fotoseries van zeven gevorderde vrijetijdsfotografen die in mei 2016 slaagden voor de Masterclass Verhalende Fotografie #2 van het Huis voor de Kunsten Limburg. De Masterclass Verhalende Fotografie #2 was een coachingstraject van het Huis voor de Kunsten Limburg. Gedurende negen maanden werden 10 amateurfotografen door John Lambrichts begeleid bij het maken van een verhalende fotoserie. Het op persoonlijke wijze vertellen van een verhaal, het niet louter registrerend fotograferen, het creëren van gelaagdheid en het voelbaar maken van onderhuidse sfeer, stond daarbij centraal. Een jury bestaande uit George Meijers, Nico Bastens en John Lambrichts beoordeelde de eindresultaten. Het werk van de zeven geslaagde deelnemers wordt geëxposeerd in Centre Céramique.

  Te zien zijn zeven fotoseries met als onderwerp de pastoor van Schimmert, een jonge vrouw die vluchtelingen helpt, een verbeelding van Jacques Brels 'Mijn Vlakke Land', jongeren die een thuishonk bouwen, een ode aan een oma met erfelijke Alzheimer, een trotse vader die zijn peuter volgt én de vervreemdende werking van reclameborden.

  De expo NIEUWE OOGST #2 is te zien vanaf zondag 4 december 2016 t/m 5 maart 2017. LET OP! In verband met de nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Maastricht in Centre Céramique kan de expo NIEUWE OOGST #2 van 3 t/m 17 januari NIET bezocht worden. De expo wordt afgebroken en nadien weer opnieuw opgebouwd. Vanaf 17 januari is de expo weer toegankelijk voor publiek. 

  Lees meer
 • 22 januari 2017 - 19 februari 2017eigen activiteit Rondleiding en portfoliobespreking i.h.k.v. NIEUWE OOGST #2
  De foto expositie NIEUWE OOGST #2 toont verhalende fotoseries van zeven gevorderde vrijetijdsfotografen die in…
  De foto expositie NIEUWE OOGST #2 toont verhalende fotoseries van zeven gevorderde vrijetijdsfotografen die in 2016 slaagden voor de Masterclass Verhalende Fotografie #2 van het Huis voor de Kunsten Limburg. Gedurende de masterclass werden de fotografen door John Lambrichts begeleid bij het maken van een verhalende fotoserie. De foto expositie is nog t/m 5 maart 2017 te zien in Centre Céramique in Maastricht (gratis toegang).

  Op zondag 22 januari 2017 om 14.30 uur vindt i.h.k.v. NIEUWE OOGST #2 een rondleiding plaats door de foto expositie. De rondleiding wordt verzorgd door John Lambrichts en enkele exposanten (Miranda Schmitz, Jo Frijns, Michel Vanderhoven, Marja van Hagen-Smeets, Koen Verjans). Ook de juryleden George Meijers en Nico Bastens zullen hierbij aanwezig zijn. De kosten voor deelname bedragen € 5 (€ 4 voor leden bibliotheek Centre Céramique).

  Op zondag 19 februari 2017 kun je tussen 14.00 en 16.30 uur je foto's laten bespreken door de jury (George Meijers, Nico Bastens, John Lambrichts) van de Masterclass Verhalende Fotografie #2. De kosten voor deelname bedragen € 7 (€ 6 voor leden van bibliotheek Centre Céramique).

  Aanmelden voor (één van) deze activiteiten is verplicht en kan via klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00. De ledenkorting geldt alleen in de voorverkoop.
  Lees meer
 • 25 januari 2017 20:00 - 22:30 Fotografielezing ‘Compositie & Beeldopbouw’
  De Fotobond Limburg organiseert op woensdag 25 januari 2017 van 20.00-22.30 uur voor haar leden een interactieve…
  De Fotobond Limburg organiseert op woensdag 25 januari 2017 van 20.00-22.30 uur voor haar leden een interactieve Lezing "Compositie & Beeldopbouw" door Bondsmentor Twan Wiermans. De lezing vindt plaats in Wijkaccommodatie De Vlonder (Florasingel 38) in Roermond.

  Het zoeken naar een ‘goede’ compositie blijft de eeuwige zoektocht van de fotograaf. Hoe kun je de compositie gebruiken om een beeld krachtiger te maken of om een verhaal te vertellen? Hoe ga je er zelf mee aan de slag?

  Natuurlijk is er niet één goede compositie, maar zijn er vele manieren om een passende compositie voor een onderwerp te vinden. Hierbij draait het om alle elementen die zich binnen het kader bevinden. Hoe verhouden zij zich met elkaar en wat betekent dit voor de inhoud van de foto?
  De interactieve lezing stelt vragen en geeft antwoorden, geeft voorbeelden en mogelijkheid tot discussie. De lezing vormt tevens een introductie voor een afdelingsmentoraat van drie avonden in het voorjaar van 2017 waarmee je je verder kunt verdiepen in compositie en beeldopbouw en zelf aan de slag kunt gaan.

  Het mentoraat is bedoeld voor beginnende fotografen. Ook fotografen die (nog) eens alles op het gebied van compositie, kadrering en beeldopbouw willen weten, kunnen meedoen.

  Aanmelden
  De lezing is gratis toegankelijk voor alle leden die bij de Fotobond Limburg zijn aangesloten. Aanmelden kan tot uiterlijk 20 januari door een mail te sturen naar Mary van Rossenberg, bestuurslid Opleidingen & Sprekers, via mary.van.rossenberg@fotobondlimburg.nl.  
  Lees meer
 • 13 februari 2017 20:00 - 22:30samenwerkings activiteit Lezing in het kader van Euregionale Fotowedstrijd 2017: (OVER)BRUGGEN
  De Fotobond Limburg organiseert op maandag 13 februari 2017 van 20.00-22.30 uur een lezing i.h.k.v. de Euregionale…
  De Fotobond Limburg organiseert op maandag 13 februari 2017 van 20.00-22.30 uur een lezing i.h.k.v. de Euregionale Fotowedstrijd 2017 bij Wijkaccommodatie De Vlonder (Florasingel 38) in Roermond. Diana Bokje zal een lezing geven over het wedstrijdthema ‘(OVER)BRUGGEN’ en hoe je aan de slag kunt gaan met dat thema. De lezing is toegankelijk voor leden van de Fotobond Limburg.

  Het thema van de Euregionale Fotowedstrijd 2017 is (OVER)BRUGGEN. De organisatie daagt fotografen uit om het thema niet alleen letterlijk te interpreteren door het in beeld brengen van architectonische verbindingen over wegen en water, maar met name ook door het onderwerp te zoeken in het overbruggen/verbinden van verschillen tussen individuen, bevolkingsgroepen, culturen en religies.

  Dat klinkt mooi, maar hoe ga je nu eigenlijk aan de slag met zo’n abstract thema? In de lezing van Diana Bokje krijg je inspiratie, tips en handvatten aangereikt om met het thema (OVER)BRUGGEN aan de slag te gaan.

  Tijdens de lezing laten we ons inspireren door andere fotografen. Daarnaast kijken we naar verschillende methodes om ideecreativiteit te stimuleren. Ook is er ruimte om een aantal methodes uit te proberen en elkaar te stimuleren om verschillende invalshoeken bij het thema te vinden. Ook is er aandacht voor het vervolgtraject. Wat nu als je 100 ideeën hebt? Hoe kies je en hoe houd je het overzicht zonder dat je verzandt in allemaal zijpaden? De lezing is ook interessant voor mensen die aan de slag willen met een ander (abstract) thema.

  >>> Over Diana Bokje
  Diana Bokje is fotocoach en bondsmentor. Na de opleiding Fotoreflectie aan de Fotovakschool in 2008 was ze zes jaar hoofdredacteur van het fotomagazine FOTOGRAFIE en het vakblad FOTOViSiE. Diana geeft diverse mentoraten en cursussen waaronder de cursus ‘eigen stijl’ waarin fotografen op zoek naar hun visuele handtekening en leren out of the box te denken.

  >>> Aanmelden
  De lezing is gratis toegankelijk voor alle leden die zijn aangesloten bij de Fotobond Limburg. Aanmelden is verplicht en kan t/m 6 februari 2017 door een mail te sturen naar Mary van Rossenberg, bestuurslid Opleidingen & Sprekers bij de Fotobond Limburg, via mary.van.rossenberg@fotobondlimburg.nl. 

  De Euregionale Fotowedstrijd is een initiatief van de Fotobond Limburg, Verbond van Limburgse Fotokringen VZW, Deutscher Verband für Fotografie e.V. en het Huis voor de Kunsten Limburg. 
  Lees meer
meer items…
nieuws
Er zijn geen nieuwsitems.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?