welkom

Welkom op de website van het Huis voor de Kunsten Limburg. Het Huis is dé provinciale steunfunctie voor de Limburgse cultuursector (kunsten en erfgoed). Wij zijn een organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg. Op deze website kunt u informatie vinden over alle aangesloten organisaties en over de verschillende disciplines waarin wij werken.
Lees meer...

nieuws
 • 20 februari 2017 Open inschrijving DVERS 2017 van start
  Meld jouw act nu aan voor het grootste en belangrijkste showcasefestival van de Euregio!
  Meld jouw act nu aan voor het grootste en belangrijkste showcasefestival van de Euregio!

  Op zaterdag 30 september 2017 vindt de negende editie van het euregionale popfestival DVERS plaats in Sittard. DVERS bestaat dit jaar uit drie onderdelen: een conferentie voor professionals uit de popsector, een popdiner voor programmeurs en boekers uit de Euregio en een euregionaal showcasefestival. Tijdens het showcasefestival zullen ruim 70 acts het podium betreden en hun kunsten vertonen aan de bezoekers en professionals uit de muziekindustrie. Acts uit Nederlands- en Belgisch-Limburg en de Duitse regio’s Nederrijn en Aken kunnen zich vanaf vandaag opgeven voor een optreden tijdens het showcasefestival, dat ’s avonds plaatsvindt in en rondom het stadscentrum van Sittard.

  DVERS is elk jaar op zoek naar talentvolle, nieuwe acts die zichzelf graag zouden willen presenteren aan een breed publiek van muziekliefhebbers en professionals van podia, festivals en boekingskantoren. Naast de reguliere programmering, die wordt samengesteld in samenwerking met professionals uit de euregionale muziekindustrie, biedt organisator Stichting Popmuziek Limburg artiesten ook de kans om zichzelf aan te melden. Muzikanten en acts uit Nederlands- en Belgisch-Limburg en de Duitse regio’s Nederrijn en Aken kunnen zich vanaf vandaag opgeven om in aanmerking te komen voor een speelplek tijdens het showcasefestival. Aanmelden kan tot 1 mei a.s. via de website www.dvers.nl.
   
 • 16 februari 2017 Laatste kans inschrijven Tambour-maîtrecursus
  Cursusopzet 2017
  • Zes cursusdagen, elk op een zaterdag van 09.30 tot 15.30 uur en een examendag.…
  Cursusopzet 2017
  • Zes cursusdagen, elk op een zaterdag van 09.30 tot 15.30 uur en een examendag.
  • Gedurende de 6 lesdagen zullen toetsingsmomenten worden ingebouwd, die mede bepalend zijn om al dan niet toe gelaten te worden tot het examen.
  • Voorwaarden om de cursus met een diploma af te sluiten zijn: 1. De cursist moet een aanwezigheidspercentage van tenminste 80% hebben. 2. De cursist voldoet tijdens het verplichte examen aan de gestelde examencriteria.
  • De cursist moet rekenen op een zelfstudie van 2 uur per week.
  • Geslaagden ontvangen een door de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen erkend certificaat.
  • De Tambour-maître cursus kost € 50.- per deelnemer.
  • De cursus zal doorgaan bij tenminste 10 deelnemers. Het maximum aantal deelnemers is vastgesteld op 15.
  • De aanmelding is pas geldig nadat het aanmeldingsformulier TM- cursus 2017 digitaal is ingevuld en het inschrijfgeld is overgemaakt aan de penningmeester van de LBT.

  Docent: Nico Dassen
  Startdatum cursus: zaterdag 4 maart 2017
  Locatie: Gemeenschapshuis Pestoeërskoel, Sillenhoek 4, 6091 PD Leveroy

  Klik hier om meer informatie over de cursus te bekijken.
  Meteen inschrijven, klik hier.

  lees meer…
 • 16 februari 2017 Persconferentie ‘UNTERWEGS an Rhein und Maas / ONDERWEG rond Rijn en Maas’
  We zijn voortdurend ONDERWEG: voor onze dagelijkse activiteiten, voor die vakantie waar we zo lang naar hebben…
  We zijn voortdurend ONDERWEG: voor onze dagelijkse activiteiten, voor die vakantie waar we zo lang naar hebben uitgekeken of om elders een mooiere toekomst op te bouwen. In de geschiedenis van onze regio staat ‘ONDERWEG zijn’ in diverse vormen centraal, van mobiliteit via migratie tot mensen die deze mooie regio komen bezoeken.

  Circa veertig musea rond Rijn en Maas (zowel in Duitsland als Nederland) zetten zich de komende maanden in om de spannende reis langs de diverse epochen in de geschiedenis van het reizen uit te lichten en beleefbaar te maken in de vorm van exposities. Dat doen zij onder de noemer ‘UNTERWEGS an Rhein und Maas / ONDERWEG rond Rijn en Maas’. Het betreft de vierde tentoonstellingenreeks die door het Kulturhistorisches Museumsnetzwerk Niederrhein wordt georganiseerd.

  Dinsdag 21 februari a.s. om 11.00 uur vindt in Krefeld een persconferentie plaats over ‘UNTERWEGS an Rhein und Maas / ONDERWEG rond Rijn en Maas’. Tijdens deze bijeenkomst wordt het project nader toegelicht en worden het programma en het magazine met daarin alle exposities gepresenteerd. Projectorganisator Kulturraum Niederrhein nodigt jorunalisten van harte uit om deze persconferentie bij te wonen. Aanmelden kan via museen@kulturraum-niederrhein.de.

  >>> Download hier meer informatie over het project en de persconferentie. 

  Praktische informatie persconferentie
  21 februari 2017, 11.00 uur
  Restaurant Nordbahnhof
  Oranierring 91
  47798 Krefeld (Duitsland)
   
 • 15 februari 2017 LBM Compositiewedstrijd 2017
  De LBM organiseert dit voorjaar een compositiewedstrijd ter gelegenheid van het optreden van het Limburgs Jeugdorkest…
  De LBM organiseert dit voorjaar een compositiewedstrijd ter gelegenheid van het optreden van het Limburgs Jeugdorkest tijdens het WMC 2017.

  Het Limburgs Jeugdorkest is een door de LBM opgericht projectorkest dat een podium biedt aan jonge getalenteerde Limburgse blazers en slagwerkers. Al meer dan 5 jaar verzorgt dit enthousiaste orkest sprankelende concerten op bijzondere concertlocaties, onder leiding van dirigent Björn Bus. Om dit WMC-optreden voor de toekomst in herinnering te houden heeft de LBM besloten een compositiewedstrijd te organiseren met het doel om te komen tot een compositie waarin minstens drie wereldmuziekstijlen vertegenwoordigd zijn. Bij voorkeur mogen enkele instrumentgroepen als ensemble binnen het orkest op de voorgrond treden.

  De ingezonden muziekwerken worden beoordeeld door een commissie van deskundigen, bestaande uit Björn Bus en Jan Cober. Ook vanuit het LBM bestuur zal een vertegenwoordiger aanschuiven.

  De compositie wordt uitgevoerd door het Limburgs Jeugdorkest tijdens concerten op 14, 15 en 16 juli 2017 in het kader van WMC - Young Generation. Naast eeuwige roem bestaat de prijs uit een geldbedrag van € 500,-.De bekendmaking van de prijswinnaar zal plaatsvinden op zondag 14 mei 2017 bij het concert van het Limburgs Jeugdorkest op het Eurofestival.

  Voor het volledige reglement met muzikale criteria en voorwaarden, klik hier of bekijk het op de website van de LBM. Interesse? De composities dienen voor 1 april 2017 te zijn gestuurd naar de LBM:
  Limburgse Bond van Muziekgezelschappen, Postbus 203, 6040 AE Roermond.

  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met consulent Muziek: Silvia Segers-Weusten: 0475-399264, ssegers@hklimburg.nl.

  lees meer…
 • 15 februari 2017 Kremers Award 2016 uitgereikt aan uitsluitend vrouwelijke winnaars
  Op 15 februari 2017 zijn tijdens de LED (Limburg Economic Development)-conferentie te Heerlen de prijzen voor de…

  Op 15 februari 2017 zijn tijdens de LED (Limburg Economic Development)-conferentie te Heerlen de prijzen voor de Kremers Award 2016 uitgereikt. Zes dames kregen uit handen van oud-gouverneur Kremers een cheque en oorkonde overhandigd in de categorieën HBO, WO en PhD. Zij waren volgens de jury erg goed in staat de sociaaleconomische ontwikkeling van regio's in kaart te brengen en te analyseren in hun scripties c.q. proefschriften. In het verlengde daarvan bedachten zij concrete en innovatieve oplossingen voor economische en maatschappelijke problemen. 

   

  Zoals juryvoorzitter dr. J. Kremers tijdens de uitreiking aangaf is in de beoordeling gezocht naar kwalitatief goede studies over regionale sociaaleconomische ontwikkelingen. Ze zijn niet alleen langs de meetlat van wetenschappelijke standaarden gelegd, er is ook nadrukkelijk gekeken naar het innovatieve karakter en de toepasbaarheid voor bedrijven en lokale besturen. Al beschreven twee winnaars buitenlandse initiatieven, de jury meende dat de toepasbaarheid op Nederlandse regio's groot is. 

   

  Winnaressen 

  Voor de PhD-categorie is de hoofdprijs (€5.000) toegekend aan Katja Sillen. Haar proefschrift getiteld A Place Called Home – The role of identification in the post-dissolution phase of a customer relationship with a place brand (Universiteit Maastricht) gaat over de mate waarin identificatie met een stad of regio een rol speelt bij of na het verhuizen. Zij heeft dit in het bijzonder onderzocht in relatie tot de regio Zuid-Limburg. Voor de HBO-categorie is voor het gezamenlijke werkstuk van Merel Donkers, Anke van Helmond en Carolien Kloosterman de hoofdprijs (€5.000) toegekend. Hun scriptie Gebiedsanalyse Agro As de Peel (HAS Hogeschool Den Bosch) beschrijft een ketenverschuiving binnen de agrosfeer en komt met goede voorstellen om de samenwerking binnen die keten te vergroten. 

   

  Heleen Coenen heeft de stimuleringsprijs (€1.500) in de WO-categorie gewonnen met de thesis Zero Waste Strategy – Exploring the dynamics that introduce the zero waste strategy to Capannori (Universiteit Maastricht). Zij analyseerde een burgerinitiatief voor een alternatieve manier van afvalverwerking. De hoofdprijs (€5.000) in de WO-categorie is toegekend aan Anika de la Flor. Haar studie Water-related Ecosystem Services in the Environmental Impact Assessments in the Peruvian mining industry (Universiteit Maastricht) gaat over de impact van het in bedrijf houden of starten van mijnen in het Congadistrict in Peru. 

   

  Kremers Award 2018

  Stichting Behoud Mijnhistorie wil de Kremers Award tweejaarlijks uitreiken. Voor 2018 zal een nog grotere (internationale) doelgroep van studenten in Nederland, België en Duitsland worden aangeschreven. Het doel is om de prijs als een katalysator te laten werken voor onderzoek naar regionale economische en sociale vraagstukken.  


  Zie ook www.kremersaward.nl

 • 13 februari 2017 InBeeld: nieuwe prijs voor beeldende amateurkunst in Limburg
  Het Huis voor de Kunsten Limburg en de Limburgse centra voor de kunsten starten met een nieuwe, tweejaarlijkse…
  Het Huis voor de Kunsten Limburg en de Limburgse centra voor de kunsten starten met een nieuwe, tweejaarlijkse prijs voor de beeldende amateurkunst in Limburg: InBeeld. Iedereen van 12 jaar en ouder die in de ‘vrije tijd’ één of meerdere vakgebieden in de beeldende kunst beoefent, wordt uitgenodigd om voor InBeeld 2017 een kunstwerk te maken rondom het thema ‘Stille levens’. Alle beeldende materialen en technieken zijn toegestaan, met uitzondering van film en fotografie.
   
  Ieder ingezonden werk wordt geëxposeerd tijdens een van de regionale voorronden in de kunstencentra in Kerkrade en Landgraaf, Maastricht, Roermond, Sittard, Venlo, Venray en Weert. Een vakjury beoordeelt de werken op originaliteit, zeggingskracht, verbeelding van het thema en toegepaste techniek.
  Winnaars van de voorronden worden in juli 2017 tentoongesteld tijdens een finale expositie. Hierbij worden de drie winnaars van InBeeld 2017 bekendgemaakt. De hoofdprijs is een geldbedrag van 250 euro. Daarnaast is er een tweede prijs van 150 euro en een derde prijs van 100 euro. Ook is er per voorronde een publieksprijs. Inschrijven kan tot 30 april 2017 via www.hklimburg.nl/inbeeld.
   
  Wedstrijdvoorwaarden
  Voor InBeeld 2017 mogen 2D- en 3D-werken worden ingezonden die gemaakt zijn in 2016 of 2017. Deelnemers moeten niet-professioneel actief zijn als kunstenaar en woonachtig zijn in de Nederlandse provincie Limburg of bijvoorbeeld hier actief zijn via verenigingen, lesateliers en/of centra voor de kunsten. Het werk mag niet groter zijn dan 100 x 100 cm (inclusief de lijst) of zwaarder zijn dan 25 kg. Het thema ‘Stille levens’ mag vrij geïnterpreteerd worden. Er zijn geen inschrijfkosten verbonden aan de deelname. De volledige wedstrijdvoorwaarden staan op www.hklimburg.nl/inbeeld.
   
 • 06 februari 2017 Winnaars schrijfwedstrijd Saint Amour
  Nick Geukens uit Hasselt heeft met zijn verhaal ‘O zotte liefde’ de schrijfwedstrijd gewonnen die Parkstad…
  Nick Geukens uit Hasselt heeft met zijn verhaal ‘O zotte liefde’ de schrijfwedstrijd gewonnen die Parkstad Limburg Theaters, SCHUNCK* en het Huis voor de Kunsten Limburg organiseerden rondom Saint Amour, de literaire theatertournee met dit jaar Herman Brusselmans als middelpunt. Er werden maar liefst 150 verhalen, gedichten en columns over de liefde ingestuurd. Een jury, bestaande uit Wiel Beijer, Hans Bogaert en Andrea Germeraad, koos drie winnaars uit. De prijzen werden op 3 februari in SCHUNCK* uitgereikt door Herman Brusselmans.

  De tweede prijs was voor ‘Huwelijksreis van schaduwen’ van Tonnie Meewis en de derde prijs voor ‘Openingszin’ van Rob Boudesteijn.

  Nick Geukens droeg ’s avonds tijdens Saint Amour in Theater Heerlen zijn winnende tekst voor aan 231 luisteraars. En hoe!

  Lees de winnende teksten hier: www.plt.nl/over-plt/blogs/lees-hier-de-winnende-teksten-van-de-schrijfwedstrijd-rond-saint-amour.  
 • 01 februari 2017 NIEUW! LBT Music Entertainment Contest
  Unieke samenwerking tussen LBT en Stichting Peeltoernooi

  Op initiatief van de LBT en in samenwerking met Stichting…
  Unieke samenwerking tussen LBT en Stichting Peeltoernooi

  Op initiatief van de LBT en in samenwerking met Stichting Peeltoernooi wordt op zaterdagavond 17 juni 2017 voor de eerste keer een Music Entertainment Contest georganiseerd. Het betreft een pilot waarbij verenigingen de gelegenheid krijgen om zich ‘anders dan anders’ te presenteren. Hiermee wordt bedoeld dat het onderdeel ‘entertainment’ centraal staat tijdens het optreden. Neemt jouw vereniging de uitdaging aan? Inschrijven en deelnemen is gratis!

  Klik hier voor meer info en om in te schrijven. Inschrijven kan tot 15 maart 2017.

    lees meer…
 • 30 januari 2017 Fotowedstrijd 'Serie van 5 met Samenhang' voor vrijetijdsfotografen
  De Fotobond Limburg organiseert jaarlijks een wedstrijd seriematig fotograferen voor alle aangesloten clubleden…
  De Fotobond Limburg organiseert jaarlijks een wedstrijd seriematig fotograferen voor alle aangesloten clubleden en persoonlijke leden. De inzendingen voor deze wedstrijd zullen door een jury beoordeeld worden op inhoud en techniek. De inzenders van de beste series worden door het bestuur van de Fotobond LImburg genomineerd voor deelname aan Foto Nationaal, een fotosalon met het beste seriematige fotowerk van de Nederlandse vrijetijdsfotografen. Dat er bij de leden van de Fotobond Limburg in toenemende mate aandacht/interesse is voor seriematig werk, blijkt uit het aantal inzendingen voor de afdelingswedstrijd "Serie van 5 met Samenhang" bij de voorgaande edities.

  Ook in 2017 zal deze wedstrijd weer worden georganiseerd. De series dienen te worden ingezonden naar of afgegeven bij het Huis voor de Kunsten Limburg (Steegstraat 5) in Roermond in de periode: maandag 20 maart t/m vrijdag 24 maart 2017.

  De bekendmaking van de drie prijswinnende series en de (openbare) bespreking van alle inzendingen zal medio april 2017 plaatsvinden. De inzenders van de drie prijswinnende series, aangevuld met de inzenders van een nog vast te stellen aantal ‘eervolle vermeldingen’, zullen door het afdelingsbestuur voorgedragen om uitgenodigd te worden voor deelname aan Foto Nationaal 2017. Het wedstrijdreglement en inschrijfformulier kunnen worden gedownload op de www.fotobondlimburg.nl
 • 26 januari 2017 Talentontwikkelingstraject Popsport officieel van start
  Op zondag 22 januari 2017 vond de officiële aftrap van Popsport 2017 plaats in de dependance van het Conservatorium…
  Op zondag 22 januari 2017 vond de officiële aftrap van Popsport 2017 plaats in de dependance van het Conservatorium in Maastricht. Tijdens deze startbijeenkomst maakten de tien deelnemende acts kennis met elkaar en met de traject coaches. Zij zullen de acts gedurende het project begeleiden. Ook waren er workshops waarin de deelnemende acts onder andere informatie kregen over (online) promotie en gehoorbescherming. De komende maanden worden de deelnemende acts gecoacht door professionals uit het Limburgse popveld om zo stappen te maken in de ontwikkeling van hun act.

  Aurora Borealis (Maastricht), Luca van den Hombergh (Venlo), HMFA (Meterik), Douwe (Herkenbosch), Endeavour (Berg aan de Maas), Stagefright (Geleen), Damiano (Roermond), Noah’s Orc (Horst), Merel (Maastricht) en Junkfood Lunchbox (Maastricht) zullen tijdens de aankomende maanden deelnemen aan het traject en gezamenlijk meer dan zestig workshops volgen. Daarnaast gaan ze voor het eerst een demo opnemen in een professionele studio en vond tijdens de startbijeenkomst een professionele fotoshoot plaats met popfotograaf Harry Heuts. De deelnemende acts werden gescout door programmeurs van de Limburgse poppodia bij onder andere regionale popwedstrijden en de provinciale wedstrijd Kunstbende.

  Showcases en eindpresentatie
  Naast de diverse workshops welke de acts gedurende de komende maanden zullen ontvangen, vinden er ook een tweetal showcases plaats waarbij de deelnemers zich kunnen presenteren aan jury en publiek. Op zaterdag 27 mei presenteren de deelnemende acts zichzelf tijdens de eindpresentatie in poppodium Volt te Sittard. Hier zullen ze alle opgedane kennis nog één keer live aan het publiek en de coaches laten zien. Na afloop wordt door de traject coaches Harald Bruystens, Julie van Diem en Sean Verstraelen bekend gemaakt welke act doorgaat naar het landelijke traject van Popsport. Tijdens dit landelijke traject ontmoet de Limburgse winnaar de deelnemende acts uit andere provincies, krijgt de winnaar nog meer coaching en gaan ze een dag naar Kytopia in Utrecht.

  Over Popsport
  Popsport is ontwikkeld door Stichting Popmuziek Limburg en werd in 2004 voor het eerst georganiseerd in Limburg. Inmiddels is Popsport uitgegroeid tot een landelijk initiatief welke in alle provincies georganiseerd wordt. Tijdens Popsport krijgen jonge talentvolle muzikanten en popacts een kijkje in de keuken van de popsector, teneinde ze sneller wegwijs te maken en te investeren in hun ontwikkeling. Gedurende enkele maanden kunnen de deelnemende acts diverse muzikale en zakelijke workshops volgen van professionals uit de popsector, waaronder programmeurs van pop podia en festivals, boekers, A&R managers en ervaren muzikanten. De deelnemende acts bepalen zelf welke workshops ze willen afnemen en met welke docenten ze het liefst willen werken. Hiermee wilt de organisatie de deelnemende acts leren om zelf keuzes te maken en ze bewust maken van hun eigen kracht en de kansen die er liggen in de popsector.

  Voor meer informatie over Popsport, zie www.popsport.nl
 • 23 januari 2017 Subsidie voor talentontwikkeling buiten de Randstad
  Het Fonds Podiumkunsten roept op om plannen in te dienen voor activiteiten die kunnen bijdragen aan een duurzame…
  Het Fonds Podiumkunsten roept op om plannen in te dienen voor activiteiten die kunnen bijdragen aan een duurzame talentontwikkeling buiten de Randstad.

  Voorstellen moeten een aanvulling zijn op wat reeds regionaal aanwezig is en ruimte bieden aan verschillende partners (ook uit verschillende disciplines) om hun eigen activiteiten langjarig te verbinden met elkaar en die van anderen. Naast voorstellen voor ontwikkeltrajecten van talentvolle makers verwacht het Fonds daarom ook activiteiten die ondernomen zullen worden om de vergaarde kennis te borgen en te delen met derden.

  De subsidie wordt in eerste instantie voor een jaar toegekend, met de mogelijkheid die (na een onbureaucratische toets) telkens met een jaar te verlengen tot 2021. Bij deze regeling wordt ook verwacht dat andere overheden de Fondssubsidie aanvullen.

  De subsidietekst met meer informatie en het aanvraagformulier zijn naar verwachting half februari beschikbaar. De uiterste indiendatum is 5 april 2017. Het budget voor deze regeling bedraagt 500.000.

    lees meer…
 • 06 januari 2017 Henk Hover redacteur van 'Platbook 17: Meziek'
  In het voorjaar van 2017 verschijnt de 17e editie van Platbook, een bundel met werk van Limburgse dialectschrijvers.…
  In het voorjaar van 2017 verschijnt de 17e editie van Platbook, een bundel met werk van Limburgse dialectschrijvers. Ditmaal is het thema ‘Muziek’. Redacteur van deze uitgave is Henk Hover, programmamaker bij L1 radio en TV op het gebied van met name (dialect)muziek én zelf actief als muzikant, componist en liedjesschrijver. Hover zal een selectie maken uit het ingezonden werk en de inleiding samenstellen. Limburgse schrijvers kunnen tot 1 maart 2017 eigen werk insturen voor Platbook 17. Dat kunnen bijvoorbeeld verhalen, gedichten, columns, liedteksten en cabaretteksten zijn; alle genres zijn toegestaan, als het thema maar ‘Muziek’ is en de bijdrage niet meer dan 600 woorden bevat. Teksten kunnen aangeleverd worden bij Uitgeverij TIC, de uitgever van Platbook, via paul@uitgeverijtic.nl. Schrijvers wiens werk wordt geselecteerd, ontvangen een uitnodiging voor de boekpresentatie en een gratis exemplaar van Platbook 17.
   
  Over Platbook
  Platbookis een serie dialectboekjes voor Limburgse dialectschrijvers en -lezers. Auteurs uit de hele provincie werken mee om telkens weer een opvallend thema te beschrijven in hun eigen verhalen, gedichten en andersoortige teksten. Platbookheeft inmiddels een goede reputatie opgebouwd. Voor elke uitgave zijn er meer auteurs, meer inzendingen en heeft een redacteur het steeds moeilijker om een keuze te maken uit de veelheid van teksten. De Platbook-commissie, bestaande uit Ton van de Wijngaard (streektaalfunctionaris Huis voor de Kunsten Limburg), Hub Nijssen (Veldeke Limburg), Paul Weelen (Stichting LiLiLi, Uitgeverij TIC) en Wim Kuipers (bedenker van het Platbook-concept), vroegen ditmaal het publiek mogelijke thema’s aan te dragen. Het thema ‘Muziek’ was een idee van Har Sniekers.
   
  Kijk voor meer informatie over het Platbook op www.hklimburg.nl/platbook of www.uitgeverijtic.nl. Platbook is te koop in de webshop van het Huis (www.hklimburg.nl/webshop) en de betere boekhandel in Limburg.
   
  Henk Hover
  Henk Hover (Hingen-Echt, 1966) werkt sinds 1998 als programmamaker bij L1 radio en TV. Op dit moment presenteert hij het dagelijks dialectprogramma Plat-eweg op L1 radio, de L1mbo Top 10 en verder vrijwel alle L1-programma’s die op de een of andere manier met Limburgse muziek samenhangen. Hover speelt zelf ook gitaar en maakt al ruim een kwart eeuw deel uit van zanggroep Averegs. Bovendien is hij verantwoordelijk voor de muziek en liedteksten uit tien afleveringen van de Echter Revue. Ook maakte hij als componist of tekstschrijver een aantal bekende carnavalsschlagers.
 • 05 januari 2017 Gemeente Weert en provincie ondersteunen vernieuwend (burger)participatie project Heel Weert Wenst
  In de wijk Fatima in Weert en in Stramproy is in 2016 met veel enthousiasme en succes het vernieuwende (burger)participatie…
  In de wijk Fatima in Weert en in Stramproy is in 2016 met veel enthousiasme en succes het vernieuwende (burger)participatie concept ‘Heel Weert Wenst’ gelanceerd. Sinds december mag het initiatief rekenen op draagvlak en ondersteuning van de gemeente Weert. De gemeente stelt een eenmalige subsidie van € 19.000,- ter beschikking. Daarnaast heeft inmiddels ook de gedeputeerde van de provincie Limburg, Marleen van Rijnsbergen, met veel enthousiasme kennis genomen van het innovatieve project. Uit de waarderende reactie valt af te leiden dat een ondersteuning vanuit de Provincie in 2017 eveneens een reële kans heeft. Eerder ontving het project al steun uit het Samenfonds 0495. Goed nieuws dus voor vernieuwende, creatieve en maatschappelijke ideeën voor Weert en omliggende kernen. Met deze financiële ondersteuning kan ‘Heel Weert Wenst’ in tien Weerter wijken en dorpen worden uitgerold.

  >>> Leefbaarheid stimuleren door inzet van kunst en cultuur
  ‘Heel Weert Wenst' is een gezamenlijk initiatief van Huis voor de Kunsten Limburg, Wonen Limburg, Punt Welzijn, Rick en Rabobank Weerterland en Cranendonck. Deze organisaties zijn ervan overtuigd dat de inzet van kunst en cultuur, bewoners van diverse wijken in Weert en omstreken kan ondersteunen bij het verbeteren van hun buurt en een basis legt voor nieuwe sociale netwerken. Het doel is de leefbaarheid en sociale cohesie op een creatieve manier te stimuleren. In de uitvoering van het concept worden bewoners van diverse wijken in de gemeente Weert en in omliggende kernen uitgedaagd na te denken over de situatie in hun eigen wijk om zo de wensen van bewoners met betrekking tot de wijk boven tafel te krijgen.

  >>> Wensfabriek
  De wensen van bewoners worden opgehaald met een zogenaamde 'Wensfabriek', een wonderlijke machine die al borrelend en stomend door de wijken van Weert rijdt en jong en oud aanzet om op een andere manier over hun eigen wijk na te denken. Een artistiek team gaat in de wijk het gesprek aan met bewoners en inspireert hen om op een ludieke, originele wijze hun beste idee te deponeren in de Wensfabriek. De wens die door de meerderheid van de bewoners wordt gedragen, wordt (onder begeleiding van en met hulp en adviezen van de initiatiefnemers van Heel Weert Wenst) uitgevoerd door de buurtbewoners zelf. Zij zijn zelf de initiatiefnemers en gezamenlijk verantwoordelijk voor de daadwerkelijke realisering van de wensen.

  >>> De Wensfabriek in de wijk Fatima
  'Heel Weert Wenst' ging proefondervindelijk van start in de wijk Fatima in Weert. De Wensfabriek streek in mei van dit jaar neer op het schoolplein van Basisschool de Kameleon. Daarna bracht zij een bezoek aan het Buurthuis in Fatima. En op zondag 5 juni was de Wensfabriek aanwezig tijdens de braderie. Er werden in totaal 180 wensen van wijkbewoners opgehaald. De wensen werden in de zomer van 2016 gebundeld, gecategoriseerd en aan een quickscan onderworpen. De wensen die het hoogst scoren, worden momenteel door de buurtbewoners zelf uitgevoerd.

  >>> De Wensfabriek in Stramproy
  In oktober 2016 bracht de Wensfabriek een bezoek aan Stramproy. De start was bij de buitenbios op het kerkplein, de wensfabriek deed ook Rust in Roy aan en maakte een tour door het dorp. De wonderlijke machine zette jong en oud aan om eens even helemaal anders over hun eigen dorp na te denken. De machinisten van de Wensfabriek gingen op diverse plekken in het dorp het gesprek aan met bewoners en inspireerden hen op een ludieke, originele wijze om hun beste idee te deponeren in de Wensfabriek. Uit de maar liefst 225 verzamelde wensen wordt een idee gekozen die in samenwerking met de bewoners gerealiseerd wordt. 

  lees meer…
 • 02 januari 2017 Limburgse Bond van Tamboerkorpsen | Solistenwedstrijden
  In januari en februari vinden de wedstrijden plaats, verdeeld over vier dagen, voor solisten en kleine ensembles…
  In januari en februari vinden de wedstrijden plaats, verdeeld over vier dagen, voor solisten en kleine ensembles drumbandmuzikanten. Klik hier voor de wedstrijdprogramma’s en meer info.

  14 en 15 januari 2017: District Roermond | Zalencentrum de Harmonie, Linne

  29 januari 2017: District Weert met Venray/Venlo | De Leukerschans, Weert

  5 februari 2017: District Heerlen met Maastricht | Gemeenschapshuis 't Geboew, Schin op Geul

    lees meer…
meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen iedere discipline waarin het Huis werkzaam is, dan kunt u zich op deze pagina aanmelden voor een digitale nieuwsbrief.
agenda
 • 04 december 2016 - 05 maart 2017eigen activiteit Foto expositie NIEUWE OOGST #2
  De fototentoonstelling NIEUWE OOGST #2 in Centre Céramique (Maastricht) toont de verhalende fotoseries van zeven…
  De fototentoonstelling NIEUWE OOGST #2 in Centre Céramique (Maastricht) toont de verhalende fotoseries van zeven gevorderde vrijetijdsfotografen die in mei 2016 slaagden voor de Masterclass Verhalende Fotografie #2 van het Huis voor de Kunsten Limburg. De Masterclass Verhalende Fotografie #2 was een coachingstraject van het Huis voor de Kunsten Limburg. Gedurende negen maanden werden 10 amateurfotografen door John Lambrichts begeleid bij het maken van een verhalende fotoserie. Het op persoonlijke wijze vertellen van een verhaal, het niet louter registrerend fotograferen, het creëren van gelaagdheid en het voelbaar maken van onderhuidse sfeer, stond daarbij centraal. Een jury bestaande uit George Meijers, Nico Bastens en John Lambrichts beoordeelde de eindresultaten. Het werk van de zeven geslaagde deelnemers wordt geëxposeerd in Centre Céramique.

  Te zien zijn zeven fotoseries met als onderwerp de pastoor van Schimmert, een jonge vrouw die vluchtelingen helpt, een verbeelding van Jacques Brels 'Mijn Vlakke Land', jongeren die een thuishonk bouwen, een ode aan een oma met erfelijke Alzheimer, een trotse vader die zijn peuter volgt én de vervreemdende werking van reclameborden.

  De expo NIEUWE OOGST #2 is te zien vanaf zondag 4 december 2016 t/m 5 maart 2017. LET OP! In verband met de nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Maastricht in Centre Céramique kan de expo NIEUWE OOGST #2 van 3 t/m 17 januari NIET bezocht worden. De expo wordt afgebroken en nadien weer opnieuw opgebouwd. Vanaf 17 januari is de expo weer toegankelijk voor publiek. 

  Lees meer
 • 01 januari 2017 - 06 april 2017samenwerkings activiteit 'Zing en Beleef' in Limburg
  De inschrijvingen voor het participatieproject 'Zing en Beleef' o.l.v. dirigent/pianist Hans Veldhuizen in seizoen…
  De inschrijvingen voor het participatieproject 'Zing en Beleef' o.l.v. dirigent/pianist Hans Veldhuizen in seizoen 2016-2017 zijn geopend. Na eerdere succesvolle edities in Vaals en Bunde (2013), Heerlen (2014) en Maastricht (2014 en 2015) zal in 2017 ook ECI Cultuurfabriek Roermond voor het eerst een cursus 'Zing en Beleef' huisvesten.
   
  Iedereen die van zingen houdt kan meedoen. Koorervaring of het kunnen lezen van noten is niet noodzakelijk. Een cursusdag per maand, inclusief gezamenlijk concertbezoek.
  Van december 2016 - april 2017 kunt u meedoen aan 'Zing en Beleef Matthäus Passion' in ECI Cultuurfabriek in Roermond.
  Het inschrijfgeld voor de cursus bedraagt € 120,- en is inclusief het bijwonen van een concertuitvoering. Er is plaats voor 120 deelnemers per cursus.

  Ga voor meer informatie over de inschrijving naar: www.svmlimburg.nl/zing-en-beleef
  Of klik hier voor een video-impressie.

  Download hier de flyer van 'Zing en Beleef Matthäus Passion'


  Lees meer
 • 22 februari 2017 - 22 maart 2017samenwerkings activiteit schrit_tmacher | Co-Laboration
  GENERATION2

  In het kader van het schrit_tmacher Festival organiseren het Huis voor de Kunsten Limburg, Theater…
  GENERATION2

  In het kader van het schrit_tmacher Festival organiseren het Huis voor de Kunsten Limburg, Theater Heerlen, Kulturbetrieb Aachen en Yvonne Eibig |TANZKULTUR| een project voor amateurdansers afkomstig uit Nederlands Limburg en de regio Noord Rijn Westfalen (D). Een Duits-Nederlands team van artiesten ontwikkelt samen met hen een exclusieve productie voor GENERATION2, die tijdens het festival in beide landen in première zal gaan.

  Nederland
  Datum: woensdag 22 maart 2017, 20.30 uur
  Locatie: Parkstad Limburg Theaters, LIMBURGzaal Heerlen
  Tickets: via Parkstad Limburg Theaters, www.plt.nl  Lees meer
 • 09 maart 2017 14:00 - 15:30eigen activiteit Inspiratiesessie crowdfunding: Breng Cuypers in Beeld!
  Het Huis voor de Kunsten Limburg, dé provinciale steunfunctie voor de Limburgse cultuursector (kunsten en erfgoed),…
  Het Huis voor de Kunsten Limburg, dé provinciale steunfunctie voor de Limburgse cultuursector (kunsten en erfgoed), is nauw betrokken bij de campagne ‘Breng Cuypers in Beeld!’. Het Huis ondersteunt het museale veld in Limburg namelijk onder andere door kennis over crowdfunding te delen en crowdfunding-campagnes te stimuleren en te begeleiden. Hierbij wordt aangesloten bij het erfgoedbeleid van de Provincie Limburg, waarin een grote rol is weggelegd voor samenwerking, publieksbereik en digitalisering van collecties.
   
  In het Cuypershuis in Roermond bevindt zich een bijzondere collectie van 800 glasnegatieven, die een schat aan informatie bevat over het functioneren van de ateliers van de Roermondse architect en ontwerper Pierre Cuypers. De glasnegatieven zijn in slechte staat, uiterst kwetsbaar en daardoor niet bruikbaar. De glasnegatieven vormen echter een belangrijk bewijs van Cuypers’ vooruitstrevende aanpak. Ze zijn waardevolle schakels bij restauraties van gebouwen en het onderzoeken van de herkomst van kunstvoorwerpen. Het Huis zette daarom samen met het Cuypershuis, Douw&Koren en voordekunst.nl de campagne ‘Breng Cuypers in beeld!’ op.
   
  Tijdens de inspiratiesessie op donderdag 9 maart van 14.00 tot 15.30 uur in het Cuypershuis te Roermond vertelt Sandra Welters, consulent Musea bij het Huis, over alle stappen in dit proces. Ook geeft zij een inleiding over crowdfunden voor musea en erfgoed. Wat is crowdfunding eigenlijk? Wat komt er allemaal kijken bij het ontwikkelen van een crowdfundingcampagne? Welke projecten zijn geschikt voor crowdfunding en welke niet? Welke effecten heeft crowdfunden op het museum en op het publiek? Deze en meer vragen komen in de sessie aan bod. Na afloop is er tijd voor het stellen van vragen en het opperen van eigen projectideeën.
   
  Aanmelden kan tot 2 maart 2017 via het inschrijfformulier
  De kosten voor deelname bedragen € 7,50 per persoon (incl. bezoek aan de tentoonstelling en koffie/thee met vlaai)
  Adres Cuypershuis: Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond
   
  Programma
  14.00 - 15.00 uur: sessie / presentatie Sandra Welters, consulent Museua Huis voor de Kunsten Limburg, n.a.v. de campagne Breng Cuypers in beeld!
  15.00 - 15.30 uur: gezamenlijk bezoek tentoonstelling en tevens mogelijkheid tot het stellen van vragen aan Jeannine Hövelings, conservator van het Cuypershuis
   

  Lees meer
 • 13 maart 2017 19:00 - 20:30samenwerkings activiteit schrit_tmacher | Workshop Compagnie Käfig (F/RC)
  Voor zowel beginners en gevorderden, enige danservaring vereist

  Warming-up & bewerking van choreografische fragmenten…
  Voor zowel beginners en gevorderden, enige danservaring vereist

  Warming-up & bewerking van choreografische fragmenten uit het repertoire van de voorstelling.

  Combinatieticket
  Deelnemers aan de workshops in Heerlen kunnen tegen gereduceerd tarief de voorstelling bijwonen van het gezelschap. Deze voorstelling vindtr een dag later plaats, op dinsdag 14 maart 2017. Een combinatieticket (workshop en voorstelling) is €30,-.
  De workshops vinden uitsluitend plaats bij voldoende deelname.

  Datum: maandag 13 maart 2017, 19.00 -20.30 uur
  Locatie: Parkstad Limburg Theaters, Limburgzaal, Heerlen
  Aanmelden via: Parkstad Limburg Theaters, www.plt.nl, €15,- per persoon  Lees meer
 • 18 maart 2017 14:10 - 16:45samenwerkings activiteit schrit_tmacher | Workshop De Dansers (NL) Voorstelling: Pokon (4+)
  GENERATION2

  Voorstelling Pokon
  Zoals kinderen door de speeltuin razen, zo bestormen de drie spelers van Pokon…
  GENERATION2

  Voorstelling Pokon
  Zoals kinderen door de speeltuin razen, zo bestormen de drie spelers van Pokon het podium. Geef ze wat meubels, een keukentrap of twee, een gitaar en wat planten, en laten we even doen alsof je wél mag rennen, klimmen, dralen en vies worden. Wat volgt is een draaiende, waaiende, hikkende, tikkende, buitelende en zingende stroom van noodzakelijk speelplezier. Ook al zitten we soms even klem - in een tafel, een trap of toch steeds weer in die regeltjes - Pokon is onstuitbaar.

  Met Pokon brengen De Dansers een ode aan spelen. Alle dieren spelen om te groeien – mensen dus ook. Een voorstelling vol beweging, ritme, inventiviteit en vriendschap, voor kinderen en volwassenen die niet stil kunnen zitten.

  Workshop 1 zaterdag 18 maart 2017, 14.10 – 14.40 uur
  Workshop voorafgaand aan de voorstelling. Om 14.10 uur begint in de Thuis & Partnerslounge een creatieve workshop voor kinderen vanaf 4 jaar. Reserveren via Parkstad Limburg Theaters (€ 1,- per ticket).

  Workshop 2 zaterdag 18 maart 2017, 16.00 – 16.45 uur
  Na afloop van Pokon kun je nog drie kwartier lang dartelen, hikken, rollen, sluipen, samenwerken, verhalen dansen en hele moeilijke bewegingen leren. De workshop wordt gegeven door Josephine van Rheenen (choreograaf) en wordt met live-muziek begeleid door Guy Corneille. Trek kleren aan waar je lekker in kunt bewegen.
  Workshop achteraf: 15 minuten na de voorstelling begint een dansworkshop, op het podium van de voorstelling, in de LIMBURGzaal. Reserveren via Parkstad Limburg Theaters (€ 3,- per ticket).

  Datum: zaterdag 18 maart 2017, 14.10 – 14.40 uur en 16.00 – 16.45 uur
  Locatie: Parkstad Limburg Theaters, LIMBURGzaal en Thuis & Partnerslounge, Heerlen
  Aanmelden via: Parkstad Limburg Theaters, www.plt.nl, € 1,- en € 3,- per ticket
   
  Lees meer
 • 19 maart 2017 09:30 - 20:00samenwerkings activiteit Limburgse Kampioenschappen Solisten en Kleine Ensembles
  121 solisten en kleine ensembles strijden om Limburgse kampioenstitel!

  Op zondag 19 maart a.s. organiseert de…
  121 solisten en kleine ensembles strijden om Limburgse kampioenstitel!

  Op zondag 19 maart a.s. organiseert de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT), in samenwerking met het district Venray-Venlo de Limburgse Kampioenschappen Solisten en Kleine Ensembles in Multifunctioneel Centrum ‘De Klaproos’ (Gaesdoncksestraat 2) in Siebengewald. Maar liefst 121 solisten en kleine ensembles xylofoon, kleine trom, multipercussion en dwarsfluit nemen dit jaar deel aan het muziekevenement en strijden om de Limburgse kampioenstitel. Publiek kan die dag genieten van een gevarieerd, muzikaal programma.

  De Limburgse Kampioenschappen gaan op 19 maart om 09.30 uur van start. De 121 solisten en ensembles zullen die dag één voor één het podium betreden en een muziekstuk ten gehore brengen. Juryleden Henk Mennens en Jos Stoffels (ongestemd slagwerk) en Rob Janssen en André Willems (blazers en gestemd slagwerk) beoordelen de muzikale optredens van de deelnemers. Omstreeks 19.00 uur worden per divisie en per sectie de resultaten en de kampioenen bekendgemaakt en vindt de prijsuitreiking plaats. Muzikanten die tijdens de voorronden van de Limburgse Kampioenschappen minimaal 85 punten scoorden, mogen later dit jaar ook deelnemen aan de Nederlandse Kampioenschappen. Deze vinden plaats op zaterdag 17 juni 2017 in CC Don Bosco in Heel.

  De Limburgse Kampioenschappen Solisten en Kleine Ensembles vinden plaats in Multifunctioneel Centrum ‘De Klaproos’ in Siebengewald. Het evenement is voor iedereen toegankelijk. De entree bedraagt € 5,- voor volwassenen en € 1,- voor kinderen tot 12 jaar. Een overzicht van de deelnemers en het programma van de Kampioenschappen is te vinden op www.l-b-t.nl. Op deze website worden na afloop van de Kampioenschappen tevens de uitslagen en prijswinnaars bekendgemaakt. 
 • 19 maart 2017 13:00 - 18:00samenwerkings activiteit Toneelhuis LFA | Eenakterfestival Brokstukken
  Op zondag 19 maart 2017 knettert de liefde voor toneel in de ECI Cultuurfabriek er vanaf! Alweer de 8e editie van…
  Op zondag 19 maart 2017 knettert de liefde voor toneel in de ECI Cultuurfabriek er vanaf! Alweer de 8e editie van het Eenakterfestival Brokstukken. Een bijzonder en uniek toneelevenement dat jaarlijks groeit in kwaliteit, diversiteit en publiek.

  Van kluchtige komedies tot tranentrekkende tragedies; alles kan en mag op de planken gebracht worden tijdens het festival. Naast het genot van toneel uit de provincie biedt Brokstukken een bijzondere gelegenheid om theaterminnend Limburg te ontmoeten: netwerken, bijpraten en ideeën opdoen voor samenwerking en toekomstige plannen.

  Datum: zondag 19 maart 2017, 13.00 uur – 18.00 uur
  Locatie ECI Cultuurfabriek, ECI 13, Reormond
  Tickets via www.ecicultuurfabriek.nl, € 10 (voorverkoop) € 12 (dagkassa)


  Lees meer
 • 22 maart 2017 20:30 - 22:30samenwerkings activiteit schrit_tmacher | Co-Laboration
  GENERATION2

  In het kader van het schrit_tmacher Festival organiseren het Huis voor de Kunsten Limburg, Theater…
  GENERATION2

  In het kader van het schrit_tmacher Festival organiseren het Huis voor de Kunsten Limburg, Theater Heerlen, Kulturbetrieb Aachen en Yvonne Eibig |TANZKULTUR| een project voor amateurdansers afkomstig uit Nederlands Limburg en de regio Noord Rijn Westfalen (D). Een Duits-Nederlands team van artiesten ontwikkelt samen met hen een exclusieve productie voor GENERATION2, die tijdens het festival in beide landen in première zal gaan.

  Nederland
  Datum: woensdag 22 maart 2017, 20.30 uur
  Locatie: Parkstad Limburg Theaters, LIMBURGzaal Heerlen
  Tickets: via Parkstad Limburg Theaters, www.plt.nl
   
  Lees meer
 • 24 maart 2017 13:30 - 17:00eigen activiteit Training PR & werving voor docenten en coaches
  Werk je als (zelfstandig) docent of coach in de culturele sector en wil je je beroepspraktijk verder uitbouwen…
  Werk je als (zelfstandig) docent of coach in de culturele sector en wil je je beroepspraktijk verder uitbouwen of succesvoller maken? Meld je dan aan voor de training PR & werving onder leiding van Maaike van Steenis van ‘Succesvol ondernemen als creatief’ op vrijdag 24 maart van 13.30-17.00 uur in het Huis voor de Kunsten Limburg te Roermond. In deze training krijg je praktische handvatten om aan voldoende klanten of deelnemers voor je workshops en cursussen te komen. Je krijgt antwoord op vragen als:
  -Hoe zet ik een succesvolle wervingscampagne voor mijn cursus of workshop op?
  -Hoe bepaal ik een goede prijs voor mijn diensten?
  -Hoe zorg ik voor klantenbinding?
   
  Maaike van Steenis is trainer en leert kunstenaars en creatieve ondernemers hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Maaike studeerde kunst- en cultuurmanagement aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en werkte 7 jaar als freelance fondsenwerver en zakelijk leider in de podiumkunsten. Inmiddels is Maaike ruim 5 jaar werkzaam als trainer en coach in ondernemersvaardigheden en marketing voor kunstenaars en creatieven. Zij gaf trainingen voor o.a. Cultuur en Ondernemen, BKKC, AHK, Codarts en ArtEZ. Haar eigen programma’s en trainingen zijn al door honderden creatieve ondernemers gevolgd. Ook publiceert Maaike regelmatig in diverse media. Inmiddels verschenen opiniestukken van haar hand in o.a. het Parool, de Volkskrant en NRC Next. Ze schreef artikelen voor diverse vakbladen (o.a. Dans Magazine en Theaterkrant) en heeft een vaste column op de website van de Popunie. Maaike is tevens voorzitter voor het Fonds Podiumkunsten en is initiatiefnemer en financier van de “Creatieve Ondernemer van het Jaar- award”. Momenteel werkt zij aan haar eerste boek, dat in september zal verschijnen.
   
  Datum: vrijdag 24 maart 2017 van 13.30-17.00 uur (inloop vanaf 13.15 uur)
  Locatie: Huis voor de Kunsten Limburg p/a Ondernemersplein Limburg, Steegstraat 5 te Roermond
  Voor wie: (aankomende) docenten en coaches die (willen) werken in de culture sector. Bijvoorbeeld op het gebied van schrijven, muziek, beeldende kunst en dans.
  Aanmelden: klik hier (er is plek voor maximaal 30 deelnemers)
  Kosten: 20 euro per persoon (incl. koffie/thee) 

  Lees meer
 • 02 april 2017 16:00 - 18:00samenwerkings activiteit schrit_tmacher | Co-Laboration
  GENERATION2

  In het kader van het schrit_tmacher Festival organiseren het Huis voor de Kunsten Limburg, Theater…
  GENERATION2

  In het kader van het schrit_tmacher Festival organiseren het Huis voor de Kunsten Limburg, Theater Heerlen, Kulturbetrieb Aachen en Yvonne Eibig |TANZKULTUR| een project voor amateurdansers afkomstig uit Nederlands Limburg en de regio Noord Rijn Westfalen (D). Een Duits-Nederlands team van artiesten ontwikkelt samen met hen een exclusieve productie voor GENERATION2, die tijdens het festival in beide landen in première zal gaan.

  Duitsland
  Datum: zondag 2 april 2017, 16.00 uur
  Locatie: Ludwig Forum Aachen
  Tickets: €6,- alleen via e-mail, ticket@gen-2.de


  Lees meer
 • 03 april 2017 18:00 - 19:30samenwerkings activiteit schrit_tmacher | Workshop NDT1 & NDT2 (NL)
  Workshop 1 maandag 3 april 2017, 18.00 – 19.30 uur

  Voor zowel beginners en gevorderden, enige danservaring…
  Workshop 1 maandag 3 april 2017, 18.00 – 19.30 uur

  Voor zowel beginners en gevorderden, enige danservaring vereist.
  Een workshop over het veelzijdige repertoire van NDT1 & NDT2 door oud-NDT danser en choreograaf Jiří Pokorný, gekoppeld aan de voorstellingen ‘Scenic Route’ (NDT1) en ‘Smoke and Mirrors’ (NDT2).

  Combinatietickets
  NDT1, dinsdag 28 maart 2017:
  Combi-ticket workshop & voorstelling (1e rang) / €35,-

  NDT2, dinsdag 4 april 2017:
  Combi-ticket workshop & voorstelling (1e rang) / €32,-

  NDT1 (dinsdag 28 maart) en NDT2 (dinsdag 4 april):
  Combi-ticket workshop en beide voorstellingen (1e rang) /€50,-

  Datum: maandag 3 april 2017, 18.00 – 19.30 uur
  Locatie: Parkstad Limburg Theaters, LIMBURGzaal, Heerlen
  Aanmelden via: Parkstad Limburg Theaters, www.plt.nl, € 15,- per ticket
   
  Lees meer
 • 03 april 2017 19:30 - 21:00samenwerkings activiteit schrit_tmacher | Workshop NDT1 & NDT2 (NL)
  Workshop 2 maandag 3 april 2017, 19.30 – 21.00 uur

  Voor gevorderden, danservaring vereist.…
  Workshop 2 maandag 3 april 2017, 19.30 – 21.00 uur

  Voor gevorderden, danservaring vereist.
  Een workshop over het veelzijdige repertoire van NDT1 & NDT2 door oud-NDT danser en choreograaf Jiří Pokorný, gekoppeld aan de voorstellingen ‘Scenic Route’ (NDT1) en ‘Smoke and Mirrors’ (NDT2).

  Combinatietickets
  Compagnie Käfig, dinsdag 14 maart 2017:
  Combi-ticket workshop & voorstelling (1e rang) / €30,-
  NDT1, dinsdag 28 maart 2017:
  Combi-ticket workshop & voorstelling (1e rang) / €35,-
  NDT2 dinsdag 4 april 2017:
  combi-ticket workshop & voorstelling (1e rang) / €32,-

  NDT1 (dinsdag 28 maart) en NDT2 (dinsdag 4 april):
  Combi-ticket één workshop en beide voorstellingen (1e rang) / €50,-

  Datum: maandag 3 april 2017, 19.30 – 21.00 uur
  Locatie: Parkstad Limburg Theaters, LIMBURGzaal, Heerlen
  Aanmelden via: Parkstad Limburg Theaters, www.plt.nl, € 15,- per ticket
   
  Lees meer
 • 09 april 2017 11:00 - 17:00samenwerkings activiteit schrit_tmacher | Scapino Ballet Rotterdam
  Scapino Backstage FANDAG

  Heb jij dans in je DNA, opgelet! De Scapino Backstage FANDAG biedt een uniek kijkje…
  Scapino Backstage FANDAG

  Heb jij dans in je DNA, opgelet! De Scapino Backstage FANDAG biedt een uniek kijkje in de keuken van Nederlands oudste dansgezelschap. Je ziet Ed Wubbe aan het werk met zijn dansers. Je krijgt een sneak peak van nieuw werk en je kunt meedansen tijdens een workshop voor amateurdansers (geschikt voor 10+ met enige ervaring). Kies wat je wil doen of neem een passe-partout voor de hele dag.

  Tickets
  DansDNA (hoofdprogramma)/ €10,-
  1 workshop of lezing + DansDNA/ € 20,-
  Passe-partout/ € 25,-
  Lunch /€7,50

  Datum: zondag 9 april 2017, 11.00 – 17.00 uur
  Locatie: Parkstad Limburg Theaters, Heerlen
  Aanmelden via: Parkstad Limburg Theaters, www.plt.nl, diverse ticketopties- en prijzen.


  Lees meer

naar de complete agenda…
prikbord
21-02-2017 16:02,

Het Nederlands Projectorkest zoekt gevorderde muzikanten

Het Nederlands Projectorkest is op zoek naar gevorderde muzikanten die het leuk vinden om een weekend… Het Nederlands Projectorkest is op zoek naar gevorderde muzikanten die het leuk vinden om een weekend in een ad hoc symfonieorkest met gevorderde muzikanten (25-50 jaar) te spelen. Het eerste projectweekend, dat plaatsvindt van 1 t/m 3 september 2017 wordt er overnacht in blokhutten in de bossen van Huizen (Noord-Holland). Op deze locatie wordt ook gerepeteerd (o.a. Symfonie nr. 8 van Dvorak), ‘s middags staat de activiteit zeilen op het programma. Het orkest zal onder leiding staan van tubaïst en dirigent Arne Visser. De concertlocatie op zondagmiddag wordt later bekend gemaakt.
Het weekend is bedoeld voor muzikanten die het leuk vinden om nieuwe mensen te leren kennen en samen op uitdagend niveau muziek te maken.
 

Lees meer…
21-02-2017 15:04,

(Amateur)acteurs gezocht voor televisiefilm ‘Limburgia’

Voor de nieuwe televisiefilm Limburgia van regisseur Noël Loozen is het Amsterdamse productiebedrijf… Voor de nieuwe televisiefilm Limburgia van regisseur Noël Loozen is het Amsterdamse productiebedrijf Halal Film & Photography op zoek naar enthousiaste (amateur)acteurs uit de omgeving van Maastricht. De film Limburgia gaat over de traditiegetrouwe commandant Willie van de Limburgse schutterij Limburgia. Hij wil koste wat kost koning worden van de schutterij en zal daar een dure prijs voor moeten betalen. De film gaat in première tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht eind september dit jaar en wordt daarnaast uitgezonden op TV (NTR zendtijd). Voor Limburgia is men op zoek naar diverse (amateur)acteurs (zowel man als vrouw) van diverse leeftijden. Het gaat om:

* Man – rond de 60 jaar – beheerst het Maastrichtse dialect
* Man – rond de 80 jaar – beheerst het Maastrichtse dialect
* Vrouw – rond de 50 jaar – blond – beheerst het Maastrichtse dialect
* Vrouwelijke tweeling – tussen de 50 / 60 jaar – beheersen het Maastrichtse dialect
* Jongen – rond de 20 jaar – beheerst het Maastrichtse dialect

Indien je voldoet aan één van de bovenstaande omschrijvingen, kun je je aanmelden voor de casting door een mail te sturen naar max@halal.amsterdam o.v.v. ‘Aanmelding Casting Limburgia’. Aanmelden kan tot woensdag 22 februari 2017.

Vermeld in/bij het bericht:

* Naam en leeftijd
* Eventuele ervaring
* Foto of beeldmateriaal
* Contactgegevens

Zodra u zich heeft aangemeld, neemt Halal Film & Photography contact met je op en word je uitgenodigd voor een kennismaking/kleine auditie.

Meer info: www.halal.amsterdam
16-02-2017 10:57,

Vacature Regionaal Historisch Centrum Limburg | Medewerker Studiezaal

Het Regionaal Historisch Centrum Limburg in Maastricht zoek een Medewerker Studiezaal… Het Regionaal Historisch Centrum Limburg in Maastricht zoek een Medewerker Studiezaal

De motivatiebrief en CV kunt u tot 10 maart 2017 sturen naar de directeur van het Regionaal Historisch Centrum Limburg, mevrouw drs. Lita Wiggers. Dit kan zowel schriftelijk als via email: secretariaat@rhcl.nl. Vermeld daarbij het vacaturenummer (2017/003).

Op deze functie zijn de arbeidsvoorwaarden van de gemeente Maastricht van toepassing. Nadere informatie is te verkrijgen bij de P&O adviseur de heer Joëll Augustin (Joell.Augustin@maastricht.nl).

Klik hier om de profielschets te bekijken.

Lees meer…
15-02-2017 10:05,

Drumband Fanfare Eendracht Dieteren zoekt instructeur

De drumband van Fanfare Eendracht Dieteren bestaat bijna 60 jaar en heeft een rijke muzikale geschiedenis.… De drumband van Fanfare Eendracht Dieteren bestaat bijna 60 jaar en heeft een rijke muzikale geschiedenis. De vereniging is op zoek naar een jonge, enthousiaste, deskundige, professionele instructeur. Zowel een muzikaal leider als een leermeester.
De drumband heeft 16 leden in de leeftijd van 13 t/m 65 jaar en komt uit in de 2e divisie; gestemd slagwerk. Repetities zijn op woensdagavond in het eigen repetitieruimte (verenigingsgebouw).

Voor meer info kun je contact opnemen met mevrouw Thea Otten: 06-12495034.
Interesse? Stuur dan een sollicitatie met CV vóór 31 maart 2017 (per post of e-mail) het secretariaat o.v.v. ‘Sollicitatie Instructeur’, Fanfare Eendracht, Roosterderweg 4, 6114 KB Dieteren, fbschulpen@ziggo.nl.
Klik op de 'Lees meer' link om het functieprofiel te bekijken. Lees meer…
01-02-2017 14:18,

Landelijke koorbond: Koornetwerk Nederland zoekt bestuursleden

Koornetwerk Nederland zoekt per 1 april 2017 vijf nieuwe bestuursleden

Voorzitter | Penningmeester…
Koornetwerk Nederland zoekt per 1 april 2017 vijf nieuwe bestuursleden

Voorzitter | Penningmeester | Bestuurslid Public Affairs | Bestuurslid Communicatie |
Bestuurslid Deskundigheidsbevordering

Koornetwerk Nederland wordt de opvolger van de VNK (Nederland): een slagvaardige nieuwe organisatie van korenbonden én van andere (landelijk opererende) organisaties die zich met koorzang bezig houden. Een vereniging met nieuwe ambities passend in de huidige tijd.

Koornetwerk Nederland hecht waarde aan diversiteit bij de samenstelling van het bestuur. Er wordt gezocht naar een brede vertegenwoordiging van kennis en vaardigheden; geïnteresseerden kunnen uit de korenwereld zelf komen maar ook van daarbuiten.

www.koornetwerk.nl

Klik op de lees meer link voor inhoudelijke informatie over de vacatures.


Lees meer…
30-01-2017 09:25,

Jeugdorkest van harmonie De Vriendenkrans Heel zoekt nieuwe dirigent

Harmonie De Vriendenkrans uit Heel is een bloeiende muziekvereniging. Het harmonieorkest komt uit in… Harmonie De Vriendenkrans uit Heel is een bloeiende muziekvereniging. Het harmonieorkest komt uit in de 1e divisie en bestaat uit 65 enthousiaste muzikanten, waarvan een groot gedeelte jeugd.
De jeugdharmonie bestaat op dit moment uit 38 muzikanten. Een aantal hiervan speelt ook al in het harmonieorkest, ze ondersteunen de jeugd of spelen een instrument dat niet door heel jeugdige muzikanten wordt gespeeld. Veel jongeren vinden het zo leuk dat ze harmonie en jeugdharmonie nog een tijd combineren. De jonge muzikanten zijn bijna allemaal nog in opleiding. De jeugdharmonie geeft ieder jaar een aantal concerten in Nederland maar geregeld ook in het buitenland.

Harmonie De Vriendenkrans is op zoek naar een enthousiaste en creatieve dirigent (m/v) voor de jeugdharmonie. Een persoon met een muzikale en educatieve achtergrond. Bij voorkeur conservatorium, hoofdvak HaFa directie of schoolmuziek, aangevuld met ruime praktijkervaring.
Het is belangrijk dat de dirigent een enthousiaste werkwijze hanteert, waardoor alle jeugdleden ondanks verschillen in niveau en ervaring, het gevoel hebben dat ze erbij horen. Regelmatig vindt een overleg plaats met de jeugdcommissie en dirigent van het harmonieorkest om zijn/haar vorderingen in het kader van de doelstellingen te bespreken.

Van de dirigent wordt verwacht dat hij/zij:
• Het juiste programma kiest dat aansluit bij de doelstellingen en niveau van de muzikanten.
• Partijen schrijft/ aanpast zodat elke muzikant de mogelijkheid heeft volledig aan de repetities en uitvoeringen deel te kunnen nemen.
• De muzikale vorderingen van alle leden kan monitoren.
• Het principe hanteert dat het erom gaat het maximale uit elke muzikant te halen, ongeacht het niveau.
• Naast de wekelijkse repetitie, ook de mogelijkheid heeft om van tijd tot tijd een groep uit het orkest een extra repetitie te geven. Richtlijn hierbij is om de week een half uur extra repetitietijd.
• Andere verenigingsactiviteiten ondersteunt, zoals jurering tijdens het onderling solistenconcours
Bij dit alles hoort natuurlijk een passende vergoeding.

Geïnteresseerd?
Stuur je sollicitatie voor eind februari per email naar info@devriendenkrans.nl.
Voor meer informatie, neem contact op met Richard Steinbusch, bereikbaar op 06-12983960.
 

Lees meer…
23-01-2017 11:05,

Vocalgroup BRITS zoekt nieuwe dirigent

Vocalgroup BRITS is op zoek zijn naar een dirigent. Het koor zoekt een dirigent die hen kan inspireren… Vocalgroup BRITS is op zoek zijn naar een dirigent. Het koor zoekt een dirigent die hen kan inspireren en professioneel muzikaal kan aansturen.

Vocalgroup BRITS is een koor met ongeveer 32 enthousiaste zangers / zangeressen. De repetities vinden plaats op dinsdagavonden van 20.00 uur tot 21.45 uur in het Hoës van Bree, Kenedyplein 5, Maasbree. Het repertoire is divers, bestaande uit nummers als Le Printemps, Take Five, Angels, Stay with me, Adiemus, Go like Elija. De optredens versterken we met eenvoudige choreografie.

Heb je belangstelling, stuur dan een e-mail naar het secretariaat van Vocalgroup BRITS: info@britsmaasbree.nl.Lees meer…
23-01-2017 10:57,

Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs

In juni 2017 zal voor de tiende keer de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs uitgereikt worden.… In juni 2017 zal voor de tiende keer de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs uitgereikt worden.
De bekendmaking van de vijfde winnaar van de editie Maastricht zal plaatsvinden op vrijdag 2 juni a.s. tijdens de opening van de 18eKunstTour.

Hermine van Bers Stichting
In juli 2006 is de Hermine van Bers Stichting opgericht met als doel ondersteuning van jonge beeldend kunstenaars. De stichting wil door middel van de jaarlijks uit te reiken Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs de ontwikkeling van talent stimuleren. Hermine van Bers (1927 -2006) is in Maastricht geboren en woonde en werkte in Leiden.

Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs
De prijs wordt beurtelings uitgereikt in Leiden en Maastricht. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van €2500 en een penning.

Selectie
De toekenning van de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs gebeurt op voordracht van een vakjury. De voordracht bestrijkt het hele gebied van de actuele beeldende kunst. De jury selecteert drie genomineerden en draagt de winnaar voor.

Deelname
Deelname staat open voor kunstenaars beneden de 36 jaar, die een directe relatie hebben met Maastricht. Inzendingen voor de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs dienen voor vrijdag 24 maart a.s. ontvangen te zijn. Ga naar de website voor meer informatie over de inhoud van de inzending. Contact via e-mail: info@herminevanbersstichting.nl.


Lees meer…
05-01-2017 09:12,

OpenPoortenDag Buggenum zoekt muzikanten, dichters en performers

Op 7 mei 2017 vindt de 15e OpenPoortenDag in Buggenum plaats, een evenement dat staat voor kunst, tuinen,… Op 7 mei 2017 vindt de 15e OpenPoortenDag in Buggenum plaats, een evenement dat staat voor kunst, tuinen, muziek en monumenten. Dit jaar wil de OpenPoortenDag de kunstbeleving uitbreiden. Naast beeldende kunst, wordt er podiumkunst geboden in een bijzondere tuin. Het doel is om (jonge) talenten - vooral met een professionele ambitie - en bijzondere performances letterlijk een podium te bieden om hun kunsten te vertonen. Het aanbod op het podium kan bestaan uit:
-Muziek, solo en ensembles, zowel klassiek als jazz
-Cabaret
-Kunstperformance
-Dichtkunst

Een optreden mag max. 15 minuten duren. Een piano voor muzikale begeleiding en uitversterking is aanwezig. In overleg met de organisatie kan evt. gekozen worden om meerdere keren op te treden.
Voor dit bijzondere podium is de organisatie op zoek naar (jonge) talenten en bijzondere performances. Voor nadere informatie en om aan te melden: otto.vullers@icloud.com.


Lees meer…
meer prikbordberichten…
disciplines

Het Huis voor de Kunsten Limburg komt u op allerlei plekken in het Limburgse kunst- en cultuurveld tegen. Het Huis is thuis in al deze disciplines:

organisaties

aangesloten bij het huis:

boerderijenstichting limburg bond heemschut limburg collegium ad mosam dans docenten vereniging limburg directeurenoverleg centra kunsteducatie limburg ensemble ‘88 fashionclash federatie van limburgse mandoline verenigingen federatie van musea in limburg federatie voor amateur symfonie orkesten limburg fotobond limburg gilde van vrijwillige molenaars, afdeling limburg jeugdcultuurfonds limburg keramiek kring limburg kinjer vastelaovend leedjesfestival koninklijk nederlands zangersverbond - limburg koninklijke nederlandse federatie van muziekverenigingen letterkundig centrum limburg limburgs geschied- en oudheidkundig genootschap limburgse bond van muziekgezelschappen limburgse bond van tamboerkorpsen limburgse organisatie van audiovisuele amateurs maastricht international poetry nights molenstichting limburg monumentenkontakt midden-limburg monumentenwacht limburg oud limburgse schuttersfederatie raod veur ‘t limburgs samewirkende limburgse vastelaovesvereniginge steunpunt archeologie & monumentenzorg limburg stichting alphons winters stichting behoud mijnhistorie stichting funerair erfgoed limburg stichting jo hansenprijs voor volkscultuur stichting kruisen en kapellen limburg stichting limburg geïmproviseerde muziek stichting limburgse componisten stichting limburgse kastelen stichting matty niël stichting ondergrondse werken stichting openluchttheaters limburg stichting popmuziek limburg stichting wereld muziek concours kerkrade studium chorale toneelhuis lfa veldeke limburg verenigde nederlandse korenorganisaties - afdeling limburg werkgroep industrieel erfgoed limburg werkgroep veldgewas
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?