welkom

Welkom op de website van het Huis voor de Kunsten Limburg. Wij zijn een dienstverlenende organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg. Op deze website kunt u informatie vinden over alle aangesloten organisaties en over de verschillende disciplines waarin wij werken.
Lees meer...

hkl_foto_huis_voor_de_kunsten_limburg_gebouw
nieuws
 • 18 september 2014 Sef Vergoossen coacht dirigenten tijdens LBM workshop ‘De Maestro’
  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) biedt dirigenten en studenten directie aan het conservatorium wederom…
  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) biedt dirigenten en studenten directie aan het conservatorium wederom de mogelijkheid om, onder leiding van dirigent Jan Cober, een zesdelige workshop directie te volgen. Het doel van de workshops is de muzikale horizon van de cursisten te verbreden en het vak directie verder uit te diepen. De diverse aspecten van het dirigeren worden aan de hand van thematisch workshops behandeld. Bij ieder thema vindt tevens een koppeling plaats naar de praktijk. Tijdens de workshops fungeert een HaFaBra vereniging als praktijkorkest. Voor de actieve deelnemers is er dit seizoen voor het eerst extra cursustijd ingeruimd waarin het praktijkgedeelte kan worden voorbereid. Daarnaast zorgen coaches van buiten de muziekwereld voor nog meer verdieping. Zo zal voormalig Nederlands voetbaltrainer Sef Vergoossen tijdens de eerste workshop van De Maestro ingaan op het thema ‘teambuilding’. De eerste workshop van De Maestro vindt plaats op 4 oktober a.s. van 09.00 tot 16.30 uur bij Muziekcentrale Adams in Ittervoort.
    lees meer…
 • 17 september 2014 Jacques Cuijpers (1850-1926) - Een veelzijdig meester
  Na jaren voorbereiding presenteert Heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis op 11 december a.s. een speciale…
  Na jaren voorbereiding presenteert Heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis op 11 december a.s. een speciale cassette met twee rijk geïllustreerde boeken met dvd over het leven en werk van Jacques Cuijpers: Jacques Cuijpers (1850-1926) Een veelzijdige geschiedenis. Cuijpers was van 1883 tot 1913 hoofd van de openbare lagere school in Zeelst. In die periode heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan het in kaart brengen van de Brabantse en Limburgse taal- en volkskunde. Zo publiceerde hij over het dialect van Neeritter (waar hij vandaan kwam) en van Zeelst (dat zijn tweede thuis werd), verzamelde hij in de hele regio volksverhalen, kinderrijmen, spreuken, gezegden en klokopschriften, en schreef hij bovendien over allerlei regionale zeden en gebruiken, volksgeneeskundige zaken, kalenderfeesten en de Mariaverering in Meerveldhoven. Daarnaast was hij een uitmuntend kalligraaf. In de periode tussen 1890 en 1910 sierde hij tientallen verenigingen, personen en gebeurtenissen op met de prachtigste naamlijsten, oorkonden, diploma’s, gedachtenisprenten etc.

  Frank van der Maden en Piet Vermeulen van Heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis hebben de afgelopen jaren getracht zoveel mogelijk werk van Cuijpers te verzamelen en in kaart te brengen, inclusief zijn kalligrafische werken. Een zestal specialisten vonden ze bereid om het leven en werk van Cuijpers en de betekenis ervan vanuit hun vakgebied toe te lichten. 

  De cassette waarin u het resultaat vindt van hun werk samen met de teksten en kalligrafische werken van Cuijpers bestaat uit twee boeken met een dvd, in totaal meer dan 600 pagina’s. De hoge resolutie scans op de dvd bieden u bovendien de mogelijkheid de kalligrafische werken van Cuijpers tot in het kleinste detail te bekijken. Deze cassette een niet te missen erfgoedschatkamer voor ieder die belangstelling heeft voor de Brabantse en Limburgse geschiedenis, taal-  en volkskunde.

  De verkoopprijs van de cassette bedraagt € 49,50 (excl. verzendkosten). Als u bestelt en betaalt vóór 16 oktober, krijgt u € 10,- korting en betaalt u slechts € 39,50 (excl. verzendkosten).

  Ga voor meer informatie en om te bestellen naar www.zeelstschrijftgeschiedenis.nl.
 • 20 augustus 2014 'In zo een tijd te leven' - een muzikale ode aan het verzet in Valkenburg
  In de ochtend van donderdag 14 september 1944 daalden de eerste Amerikanen de Daelhemerweg in Valkenburg aan de…
  In de ochtend van donderdag 14 september 1944 daalden de eerste Amerikanen de Daelhemerweg in Valkenburg aan de Geul af in de richting van het Grendelplein, ten teken dat de bevrijding van het stadje in aantocht was. Drie dagen later was Valkenburg bevrijd (bron: Kijk op Valkenburg). Op woensdag 17 september a.s. is het 70 jaar geleden dat Valkenburg werd bevrijd. De afsluiting van de viering van 70 Jaar Bevrijding Valkenburg vindt op 16 september plaats in de Hazelderhof (restaurant Ruïne Valkenburg). Daarbij zullen ook Amerikaanse oud-bevrijders aanwezig zijn. Tijdens de afsluiting gaat ‘In zo een tijd te leven’, een muzikale ode van Tom America aan het Valkenburgse verzet ’40-’44 in première.

  Tom America liet zich inspireren door het bijzondere verzetsverleden van Pierre Schunck, directeur van een grote wasserij in de Plenkertstraat en werkzaam in het confectiebedrijf van zijn familie in Heerlen. America sprak uitgebreid met de zonen van Schunck: “Wat uit die gesprekken vooral naar voren komt is dat een kleine groep Valkenburgers indertijd haar verantwoording heeft genomen voor iets waar ze net zo goed nee tegen hadden kunnen zeggen. De kapelaan, de koster, de garagehouder, de ondernemer, de politieman, de stationschef en zo meer; zij boden hulp en maakten plannen om anderen te helpen, mensen voor wie die hulp vaak een kwestie van leven of dood was. Als directe consequentie van hun slagvaardigheid was er het enorme risico dat ze namen t.a.v. van zichzelf en hun dierbaren. Mij sprak daarnaast aan de geweldloosheid die deze groep voorstond. Hun grootste in het oog springende wapenfeit, een overval op het distributiekantoor waar ze o.a. grote hoeveelheden bonnen wisten te bemachtigen, lukte zonder groot geweld. De mij door de twee broers vertelde historie is dus niet alleen spannend en zeer bijzonder, het gaat ook over keuzes die je als mens soms in je leven moet maken.”

  De verhalen van de zonen Schunck zijn door America op muziek gezet en worden 16 september voor het eerst live (en in besloten kring) ten gehore gebracht. Naar mogelijkheden om de verzetsode ook op andere locaties uit te voeren, wordt momenteel nog gezocht.
 • 19 augustus 2014 Laatste plekken: geef je nu op voor bijzonder bewegingstheaterproject opROER 2014!
  Onder leiding van theatermaker Dönci Bánki krijgen amateurspelers uit Limburg de mogelijkheid mee te spelen in…
  Onder leiding van theatermaker Dönci Bánki krijgen amateurspelers uit Limburg de mogelijkheid mee te spelen in een spannend straattheater-project. Hij werkt vanuit de beweging: hoe vertel ik met het lichaam een verhaal? Hoe uit ik een karakter zonder tekst? Hoe beweeg ik, hoe snel gaat die beweging, hoe zet ik een gedeelte van lichaam stil?

  Het doel van dit project is om een straat en zijn bewoners bizar kleur te geven. Tijdens zeven bijeenkomsten zal er fysiek gewerkt gaan worden. De eindpresentatie vindt zaterdag 13 september plaats tijdens het opROER festival in Roermond. Kortom: een unieke mogelijkheid om je fysieke spelmogelijkheden te leren kennen!

  Cursusmomenten
  - donderdag 21 augustus, 19.00-22.00 uur
  - zaterdag 23 augustus, 10.00-17.00 uur (incl. 1 uur pauze)
  - donderdag 28 augustus, 19.00-22.00 uur
  - zaterdag 30 augustus, 10.00-17.00 uur (incl. 1 uur pauze)
  - donderdag 4 september, 19.00-22.00 uur
  - zaterdag 6 september, 10.00-17.00 uur (incl. 1 uur pauze)
  - donderdag 11 september, 19.00-22.00 uur

  Op zaterdag 13 september vinden gedurende hele dag presentatiemomenten plaats. 

  Indien je interesse hebt, maar je bent een of meerdere data verhinderd, gelieve je interesse kenbaar te maken met vermelding van deze data.

  Voorwaarden
  - Deelname aan dit project kan alleen wanneer je ook deelneemt aan het presentatiemoment op 13 september
  - Er kunnen maximaal 12 personen deelnemen.
   
  Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Inschrijven? Stuur dan je naam, (post)adres en telefoonnummer voor 21 augustus 12.00 uur naar Joke Versteden via jversteden@hklimburg.nl.
 • 31 juli 2014 Compositiewedstrijd 75 jaar Limburgse Bond van Muziekgezelschappen
  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) bestaat dit jaar 75 jaar. En wie jarig is trakteert! Ter gelegenheid…
  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) bestaat dit jaar 75 jaar. En wie jarig is trakteert! Ter gelegenheid van het jubileum wil de LBM haar lidverenigingen een mars aanbieden. Een ‘LBM-mars’ die een blijvende herinnering vormt aan 75 jaar Limburgse blaasmuziek. Door middel van het uitschrijven van een compositiewedstrijd, wil de LBM tevens (Limburgse) componisten uitdagen en stimuleren tot het schrijven van een muziekwerk dat door de hele provincie te horen zal zijn. Composities kunnen worden ingeleverd tot 1 oktober a.s. De winnende compositie wordt beloond met eeuwige roem en een geldbedrag van € 2.500,-. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de LBM concertconcoursen op 12 oktober 2014.
   
  De LBM is de provinciale overkoepelende organisatie voor de blaasmuzieksector. Circa 285 korpsen zijn aangesloten bij de LBM, wat deze organisatie met ruim 25.000 enthousiaste amateurs tot de grootste muziekorganisatie van Limburg maakt.
   
  De winnende mars wordt cadeau gedaan aan alle lidverenigingen en vormt zo een blijvende herinnering aan het jubileum. De LBM-mars moet geschikt zijn voor harmonieën, fanfares en brassbands voor alle divisies, en is speelbaar in een grote en kleine bezetting. Andere criteria waar aan moet worden voldaan zijn o.a. ‘speelplezier voor de muzikanten’, ‘publieksvriendelijk’ en ‘toekomstbestendig’. Kijk hier voor het volledige wedstrijdreglement. De ingezonden muziekwerken worden beoordeeld door een commissie van deskundigen, die bestaat uit John Slangen, Jan Cober en Alex Schillings. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de LBM concertconcoursen op 12 oktober 2014.
   
  Composities kunnen tot 1 oktober a.s. worden aangeleverd bij de LBM, p/a Huis voor de Kunsten Limburg, Postbus 203, 6040 AE Roermond.
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen iedere discipline waarin het Huis werkzaam is, dan kunt u zich op deze pagina aanmelden voor een digitale nieuwsbrief.
prikbord
08-09-2014 10:45,

Koninklijk Roermonds Mannenkoor zoekt tijdelijke zangers

Het Koninklijk Roermonds Mannenkoor (KRM) zoekt projectzangers voor een concert met twee andere mannenkoren,… Het Koninklijk Roermonds Mannenkoor (KRM) zoekt projectzangers voor een concert met twee andere mannenkoren, voor een operaconcert met een harmonie-orkest, en voor een concertreis naar Frankrijk.

Gezocht worden vooral tweede tenoren en bassen, bij voorkeur uit de regio Roermond. Het betreft geoefende zangers die tijdelijk het KRM willen versterken. Aanmelden kan bij het secretariaat van het KRM (info@roermonds-mannenkoor.nl, Postbus 1145, 6040 KC Roermond), waar ook inlichtingen te verkrijgen zijn.

Het KRM zoekt projectzangers voor drie optredens:
1. Op 4 oktober 2014 neemt het KRM deel aan een Vocaal Drieluik in Venray, samen met het Venray’s Mannenkoor en het Weerter Mannenkoor.
2. In samenwerking met de Koninklijke Harmonie van Thorn, zingt het KRM op 30 november 2014 een operaconcert in de Oranjerie te Roermond. Het concert wordt gegeven in het kader van ‘200 jaar koninkrijk’. Op het programma staan operakoren van Giuseppe Verdi.
3. De concertreis gaat naar Carcassonne (Zuid-Frankrijk), Pinksteren 2015, en omvat o.a. concerten samen met een plaatselijk koor. Projectzangers betalen zelf hun reis- en verblijfskosten (omstreeks € 400,-).

De repetities beginnen in september 2014. Al deze uitvoeringen staan onder leiding van Hennie Ramaekers, sinds 19 augustus 2008 dirigent van het KRM. 

Het KRM is opgericht in 1880. Het telt bijna 80 zingende leden. Met koorscholingsprojecten heeft het KRM in de afgelopen twee jaar 27 nieuwe leden kunnen werven. Het KRM manifesteert zich met een veelzijdig repertoire: o.a. operakoren, filmmuziek, barbershop, musicals en volksliederen. De koorleden zingen voor hun genoegen en voor de gemeenschap; zij vinden het plezierig om daarbij anderen te ontmoeten.

Ga voor meer informatie naar www.roermonds-mannenkoor.nl of neem contact op via info@roermonds-mannenkoor.nl of 0475 581 970. Voor informatie over de andere muziekgezelschappen: Koninklijke Harmonie van Thorn, Venray's Mannenkoor en Weerter Mannenkoor.
11-06-2014 11:14,

‘ON THE ROAD XXL’ Theatergroep 60+

“Wij dragen maskers naarmate we ouder worden, de maskers van onze leeftijd: jongeren denken dat wij…

“Wij dragen maskers naarmate we ouder worden, de maskers van onze leeftijd: jongeren denken dat wij zijn, wat we lijken, maar dat is niet zo.” (Karen Blixen)

"Het enige voordeel dat wij ouderen hebben op de jeugd, is dat wij weten hoe het is om jong te zijn, terwijl zij er geen flauw idee van hebben wat het is om ons te zijn." (vrij naar Tommy Wieringa) 

Deze twee uitspraken vormen de inspiratie voor een nieuwe theatergroep in Roermond. Niet zomaar een theatergroep, maar een groep enthousiaste mensen die via theater de discussie aangaan met vooral de jongere generatie. Een theatergroep die middels dans, mime, muziek en toneel onderzoekt en toont hoe hij in het leven staat. Achter de maskers van de leeftijd gaat nog altijd veel hartstocht, bevlogenheid, wijsheid en jonge creativiteit schuil.

Daarom een opvallende stukkeuze als eerste voorstelling van deze groep: ‘Romeo en Julia’ van William Shakespeare!

Dit is je kans om eindelijk, of nog eens, op het toneel te schitteren. Speciaal voor mensen van 60+! 10 tot 25 acteurs/dansers/zangers/musici zetten Romeo en Julia naar hun hand. Ongeveer 30 repetities op donderdagmiddag (14.00-16.00 uur) en dan een aantal voorstellingen, hopelijk op diverse plaatsen. Kosten bedragen € 100,-.Lees meer…
07-05-2014 14:20,

Tegels Symfonie Orkest zoekt nieuwe muzikanten

Het meer dan 103-jarige Tegels Symfonie Orkest bestaat uit een groep enthousiaste muzikanten, oud en…
Het meer dan 103-jarige Tegels Symfonie Orkest bestaat uit een groep enthousiaste muzikanten, oud en jong, die hun hart hebben verpand aan het maken van klassieke muziek. We streven een hoog muzikaal niveau na, maar vinden een leuke onderlinge sfeer ook zeker belangrijk. We zijn een orkest met leden uit de hele regio: niet alleen uit Tegelen, maar ook uit Venlo, Belfeld, regio Horst, Venray, Roermond en zelfs uit België zijn leden afkomstig. We zijn dan ook inmiddels een regionaal orkest. 
 
Zoals voor bijna elk amateurgezelschap geldt, merken ook wij, dat het belangrijk is voortdurend aandacht te hebben voor versterking van ons orkest. Op dit moment hebben wij plaats voor:
- Klarinet
- Hoorn
- Hobo
- Fagotten
- Trompetten
- Schuiftrombones  
- Slagwerk
- Strijkers (cello, contrabas, altviool en viool)
- Bestuursleden.

We repeteren op dinsdagavond van 20.00 tot 22.30 uur in cultureel centrum de Haandert in Tegelen, onder leiding van onze professionele dirigent Luis Andrade.
 
Behalve koorbegeleidingen, hebben we vooral ook een interessant eigen programma, variërend van symfonische muziek, kamermuziek, blazers- en strijkerensembles, tot meer moderne producties, zoals recent de musical Anatevka.
 
Ga voor meer informatie naar www.tegelssymphonieorkest.nl.

Mocht je interesse hebben om onze enthousiaste muzikantengroep te komen versterken, kom dan naar een van onze repetitieavonden, je kunt altijd een keer mee komen spelen om sfeer te proeven. Je bent van harte welkom!

Voor meer informatie kun je ook bellen of mailen met:
- Wil Jentjens (voorzitter), t: 077 373 34 97, e: wil.jentjens@ziggo.nl
- Maarten Vossen (bestuurslid), t: 077 373 05 28, e: ac59715@tiscali.nl
- Petra Buskens (lid), t: 077 374 07 23, e: nijskensbuskens@ziggo.nl
agenda
 • 01 mei 2014 - 31 maart 2015samenwerkings activiteit 'Het Hart van Grind' op de Brunssumerheide
  Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide van de Brunssumerheide komen bezoekers van 1…
  Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide van de Brunssumerheide komen bezoekers van 1 mei 2014 t/m 31 maart 2015 bijzondere steenformaties tegen. Deze kunstwerken nemen hen mee naar de verborgen natuur van de stenen.

  Beeldend kunstenaar Adri Verhoeven realiseerde 11 kunstwerken in de natuur. Samen met Natuurmonumenten, de Vereniging van Geologen, de Sterrenwacht Limburg, Consortium Grensmaas, geoloog/fotograaf Dirk Wiersma en filmmaker Rob Vogelsang neemt hij u graag mee om de diepste lagen van het steentje bloot te leggen. 

  Voor een deel kunt u die ontdekkingstocht op www.hethartvangrind.nl maken. Op deze website is te zien hoe breed de fascinatie voor de steen verbreid is. Dichters willen de steen kennen, in heel verschillende culturen wordt de steen op een voetstuk geplaatst en de wetenschap ontdekt onze eigen wortels in de steen. Om de 'intimiteit met het bestaan' aan den lijve te ervaren zult u oog in oog moeten komen staan met het ontblote hart van de steen. 

  Startpunt van de wandeling is het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Schaapskooiweg 99 in Heerlen. Hier is een gratis routekaart beschikbaar. Alle praktische informatie en een mogelijkheid om de routekaart te downloaden staan ook op www.hethartvangrind.nl.
   
  Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg. 
 • 30 augustus 2014 - 05 oktober 2014eigen activiteit Muziek Biënnale Niederrhein 2014
  Onder het motto STROMEN presenteert de Muziek Biënnale Niederrhein dit jaar een programma dat landsgrenzen en…
  Onder het motto STROMEN presenteert de Muziek Biënnale Niederrhein dit jaar een programma dat landsgrenzen en muziekgenres overschrijdt. De vierde editie van de Muziek Biënnale Niederrhein vindt plaats van 30 augustus t/m 5 oktober 2014. Op 30 locaties in de regio Maas-Rijn Noord vinden 50 concerten plaats, ontmoeten lokale muziekverenigingen muzikale grootheden en wordt een programma samengesteld met en voor jonge muzikanten. De Muziek Biënnale presenteert dit jaar o.a. Brechts Dreigroschenoper op een scheepswerf in het Nederlandse Velden, rock- en metal nummers uit de jaren ’90 in klassieke bezetting en een Band Camp voor opkomende popbandjes uit de Euregio. Ook biedt ze opkomend muzikaal talent een exclusief podium en worden topconcerten georganiseerd met internationale artiesten. Zaterdag 30 augustus a.s. vindt in Kulturforum Franziskanerkloster in Kempen (Duitsland) de feestelijke opening van het festival plaats.

  De regio Niederrhein is een rijk muzieklandschap dat jaar na jaar op eigen kracht internationale concertreeksen en festivals voortbrengt. Genoeg voedingsbodem en potentie dus om in het culturele gebied, dat begrensd wordt door de Rijn, de Maas en de Waal, een muziekbiënnale te organiseren. Tweejaarlijks (sinds 2008) vormt de biënnale hét muzikale middelpunt van de regio Niederrhein. Met ruim 30 concertlocaties aan beide kanten van de grens, speciale producties uit de regionale muziekscène en ontmoetingen met internationale grootheden vormt de Muziek Biënnale Niederrhein het grootste muziekfestival in de regio. Het festival is een grensoverschrijdend evenement waar organisatoren, musici, componisten en muziekinstructeurs uit de hele regio samenkomen om gezamenlijk projecten te initiëren en nieuwe impulsen te geven aan het muzieklandschap, ook in Limburg.

  Eén van die projecten is de uitvoering van Brechts Dreigroschenoper aan de Maas door …Op Locatie. Op zondag 31 augustus a.s. om 16.00 uur vindt, precies 86 jaar na de allereerste uitvoering, de opera plaats op een scheepswerf in het Limburgse Velden. Het stuk wordt, onder leiding van regisseur Cees Rullens en musicus en componist Nard Reijnders, uitgevoerd door zeven solisten uit Limburg, Hongarije, Polen en Duitsland. Zingend vanaf de Maasoever en een boot worden zij vergezeld door een orkest en een koor. Zowel professionele acteurs als amateurs maken hun opwachting in het stuk.

  Tegelijk met de uitvoering van de Dreigroschenoper vindt in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond onder leiding van de Maastrichtse koordirigent Hans Leenders het zangconcert Pantha rhei (klank in beweging) plaats van Franciscuskoor Venlo. Het zeer gevarieerde a capella-programma dat in het kader van de Muziek Biënnale Niederrhein wordt uitgevoerd omvat zowel oudere als hedendaagse muziek.

  Op zondag 28 september om 16.00 uur vindt in het kader van de Muziek Biënnale Niederrhein het concert Als in de stroming van een waterval plaats van het Ruysdael Kwartet in Domani (voormalige Dominicanenkapel) in Venlo. Met werken van Franz Schubert, Felix Mendelssohn Bartholdy en Johannes Brahms zal het meermaals onderscheiden Nederlandse ensemble die middag een levendige stroom van klanken teweegbrengen.

  Onder leiding van het Huis voor de Kunsten Limburg vindt tijdens de Muziek Biënnale Niederrhein een Band Camp plaats voor opkomende bands. In oktober ontmoeten bands uit Limburg, Gelderland en de Duitse regio Niederrhein elkaar tijdens een workshopweek. Naast het uitwisselen van ervaringen en de mogelijkheid om nader kennis te maken met elkaar, staat in deze week de praktijk op de voorgrond. Tijdens verschillende coachingsessies kunnen de deelnemers hun muzikale kennis verbreden, zich verder ontwikkelen en samen met anderen nieuwe dingen uitproberen. In de daarop volgende weken treden de bands op in hippe bars en op grote festivalpodia in de grensregio.

  Meer informatie over bovenstaande en andere muziekevenementen die tijdens de Muziek Biënnale Niederrhein plaatsvinden, is te vinden op www.muziekbiennale.eu en in het festivalmagazine dat hier te downloaden is. In het magazine vindt u tevens informatie over het bestellen van kaarten voor diverse voorstellingen.


  De Muziek Biënnale Niederrhein is een samenwerkingsproject van Kulturraum Niederrhein, het Huis voor de Kunsten Limburg en de deelnemende musici en podia. Het festival wordt ondersteund door de regionale cultuurpolitiek NRW, de Provincie Limburg, de kunststichting NRW en vele fondsen en sponsoren. Het festival wordt, in het kader van het INTERREG IV A-programma Deutschland-Nederland, gefinancierd met gelden van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRE) en begeleid door het programmanagement van de Euregio Rijn-Maas-Noord. 
  Lees meer
 • 14 september 2014 - 28 september 2014samenwerkings activiteit p.ART.s 8
  Op 14 september vindt de opening plaats van de expositie p.ART.s 8.

  Voor p.ART.s 8, dat in het teken staat van…
  Op 14 september vindt de opening plaats van de expositie p.ART.s 8.

  Voor p.ART.s 8, dat in het teken staat van 'Van nature', heeft beeldhouwer Piet Siebers bloemsierkunstenares Marion Lemmen van Bloembinderij Lemmen uit Sevenum uitgenodigd. Lemmen, die in het dagelijks leven boeketten maakt, is ook te vinden in florale kunstboeken.

  Siebers en Lemmen laten hun werk - houten beelden en florale objecten - in elkaar overvloeien en gaan zo de discussie aan: 'Is bloembinden kunst?'. Een expositie die de zintuigen prikkelt!

  Na de opening op 14 september om 12.00 uur, is de expositie nog te bezichtigen op 20, 21, 27 en 28 september van 13.00 tot 17.00 uur.

  Locatie: Castenrayseweg 19, Oirlo

  Ga voor meer informatie over Piet Siebers en Marion Lemmen naar www.houtensculpturen.nl en www.bloembinderijlemmen.nl.
 • 19 september 2014 - 21 september 2014samenwerkings activiteit Europa ontmoet de Maghreb - Schilderseance Marokkaanse en Nederlandse kunstenaars.
  Stichting Rondzien organiseert voor de tweede keer een uitwisselingsproject tussen kunstenaars uit de euregio Venlo…
  Stichting Rondzien organiseert voor de tweede keer een uitwisselingsproject tussen kunstenaars uit de euregio Venlo en kunstenaars en culturele instellingen in Marokko. Het project heet 'Europa ontmoet de Maghreb - Al-Maghrib rencontre l'Europe'. Op vrijdag 19 september maken vier Marokkaanse gastkunstenaars, samen met vier Nederlandse collega’s, gezamenlijk acht schilderijen in Museum van Bommel van Dam. Dit gebeurt live vanaf 13.00 uur waarvoor we het publiek van harte uitnodigen te komen kijken en genieten.
   
  Op 19 september kunt u de wonderlijke Marokkaanse kunstenaars Abdelhaq Balhak, Abdellah Elatrach, Ali Maimoune en Mohamed Tabal vanaf 13.00 uur live aan het werk zien in Museum van Bommel van Dam. Samen met hun Nederlandse collega’s Laurens Gielen, Iris Slock, Leonie Tielen en Willebrord de Winter maken ze acht kunstwerken, waarbij de kunstenaars elkaar wederzijds beïnvloeden door overleg en samenwerking.De kunstenaars laten zich meevoeren op de tonen van monotone Afrikaanse ritmes van de Gnawa-muziek. Ter inspiratie hebben de kunstenaars het gedicht Luister! Je bestemming roept gelezen, over de Afrikaanse geestenwereld. Het gedicht wordt beschikbaar gesteld aan het publiek. De acht kunstwerken worden het gehele weekend tentoongesteld in Museum van Bommel van Dam. Op zondag 21 september, 13.30 uur worden ze publiekelijk geveild voor een goed doel, door veilingmeester Sef Derkx.
   
  Stichting Rondzien is sinds 2006 actief in de euregio Venlo en organiseert activiteiten om professionele, regionale beeldend kunstenaars te ondersteunen hun werk aan het publiek te tonen, en om onderlinge contacten tussen kunstenaars te bevorderen. Dit gebeurt met name door het organiseren van exposities maar ook door internationale uitwisselingsprojecten als 'Europa ontmoet de Maghreb'. Van 21 september tot 5 december 2014 organiseert Stichting Rondzien samen met Galerie World Art House in Well een tentoonstelling met werk van bovengenoemde Marokkaanse kunstenaars.

  'Europa ontmoet de Maghreb' wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg.


  Lees meer
 • 23 september 2014 19:30 - 21:00eigen activiteit Première film 'Lastmens'
  Op initiatief van het Letterkundig Centrum Limburg maakten studenten van de Maastricht Academy of Media Design…
  Op initiatief van het Letterkundig Centrum Limburg maakten studenten van de Maastricht Academy of Media Design and Technology een korte film op basis van het verhaal Lastmens van de in het Limburgse Heijen opgegroeide schrijfster Elke Geurts. Hierin worstelt een jonge vrouw met haar rol als moeder. Door een ontmoeting met een au pair ontstaat een onverwachte wending en besluit ze afstand te nemen van haar moederrol.

  De film gaat op 23 september om 19.30 uur in première bij Lumière Cinema Maastricht. Schrijfster Elke Geurts en de makers van de film zijn hierbij aanwezig en worden geïnterviewd. Ook wordt de making of van de film vertoond. Iedereen is van harte welkom bij de première, die tot ongeveer 21.00 uur duurt. De toegang is gratis; wel graag vooraf reserveren.  Lees meer
 • 27 september 2014 - 28 september 2014samenwerkings activiteit Kunstmanifestatie BienNEELe 2014
  Na het succes van de eerste editie van 2012, vindt op zaterdag 27 en zondag 28 september 2014 in Maasniel opnieuw…
  Na het succes van de eerste editie van 2012, vindt op zaterdag 27 en zondag 28 september 2014 in Maasniel opnieuw de kunstmanifestatie BienNEELe plaats. De editie van 2014 is gewijd aan filmkunst en de fascinatie voor bewegende beelden. De manifestatie heeft als rode draad het thema “deugd en ondeugd”.

  Het medium film is bij uitstek geschikt om verschillende kunstdisciplines te tonen: beelden van de straat en nostalgische films uit het Maasnielse verleden worden getoond naast innovatieve videokunst. Alom bekende filmmuziek van de West Side Story of The Piano wordt ten gehore gebracht naast eigenzinnige moderne muzikale composities. Daarnaast vinden er workshops plaats over bijvoorbeeld de filmtechniek, en worden lezingen gegeven door professionele filmmakers over verschillende aspecten van de productie. Film is vandaag de dag doorgedrongen in alle geledingen van de samenleving, en zodoende biedt het de mogelijkheid om hiermee het thema van deugd versus zonde in al haar facetten te doorgronden: hoe verbeeldt men het kwaad in de wereld en daarnaast de positieve deugden waarnaar we op zoek zijn: universele thema's dus en van alle tijden.

  Een uitvoerig programma met alle film-, beeldende kunst- en muziekevenementen, een overzicht van de deelnemende kunstenaars en filmmakers evenals de precieze locaties, worden binnenkort bekend gemaakt.

  Zie voor meer informatie: www.bienneelemaasniel.nl

  De BienNEELE Maasniel 2014 wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg. 
 • 28 september 2014 - 05 oktober 2014samenwerkings activiteit KnalFilmFestival
  Heb jij er altijd al van gedroomd om een bekend acteur te worden? Of ben je ervan overtuigd dat er een geweldige…
  Heb jij er altijd al van gedroomd om een bekend acteur te worden? Of ben je ervan overtuigd dat er een geweldige filmproducent in je schuilgaat? Zou je wel eens met een professionele camera willen filmen? Of wil je gewoon alles te weten komen over het monteren van een film? JongNL Limburg bied je, in samenwerking met PJP Filmstudio's, de LOVA (Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs) en het Huis voor de Kunsten Limburg, een dag aan die geheel in het teken staat van film: het KnalFilmFestival!

  Samen met andere jongeren ga je brainstormen over een thema, schrijf je een filmscript, zoek je een filmlocatie uit, ga je (onder begeleiding van filmers van de LOVA) opnames maken met professionele film- en geluidsapparatuur, acteer je en monteer je alle opnames tot een film. Op het einde van de dag worden alle filmpjes op feestelijke wijze getoond op het witte doek. Jouw familie en vrienden zijn uiteraard ook uitgenodigd voor de première. Tijdens de première zijn ook juryleden aanwezig. Zij belonen het creatiefste filmpje met een mooie prijs. Meedoen aan het KnalFilmFestival is dus niet alleen leuk, maar je kunt er ook een prijs mee winnen!

  Zit jij in de brugklas, of in de tweede klas van het voortgezet onderwijs en ben je aangesloten bij JongNL, Jeugdwerk Limburg, Scouting Limburg of het Bisdom? Dan kun je deelnemen aan het festival.

  In 2014 vindt het KnalFilmFestival twee keer plaats, op zondag 28 september in het Maaslandcentrum in Elsloo en op zondag 5 oktober in DOK6 in Panningen. De exacte tijden en het programma worden t.z.t. bekendgemaakt op www.jongnl.nl.   


  Lees meer
 • 28 september 2014 14:00 - 16:00samenwerkings activiteit Bernard Antoine Pothast - Een herontdekt manuscript
  Op 28 september organiseert de Stichting Lève Rolduc samen met de Abdij Rolduc een unieke muziekuitvoering waarbij…
  Op 28 september organiseert de Stichting Lève Rolduc samen met de Abdij Rolduc een unieke muziekuitvoering waarbij liederen ten gehore worden gebracht uit een recent ontdekt manuscript van de componist Bernard Antoine Pothast.

  Het programma bevat naast liederen uit het manuscript, ook werken van componisten die Pothast hebben geïnspireerd. Tevens zal dr. Hans van Dijk het belang van Pothast als componist bespreken. 

  Programma
  1. Guter Mond, du gehst so stille - Véronique en Leon
  2. Belsazer - Annemie en Leon
  3. Benedictus - Chris en John
  4. Ode aan Rolduc - Raoul en John
  5. L’ Expiation - Véronique en Leon
  6. Le fils du Solidaire - Annemie en Leon
  7. Die Jahreszeiten - Chris en John
  8. Athalie - Chris en John
  9. Athalie - Annemie en Leon
  10. Grab und Auferstehung, Magdalena - Véronique en Leon
  11. Grab und Auferstehung, der Engel - Annemie en Leon

  Pauze in de Foyer

  Dr. Hans van Dijk: Bernard Antoine Pothast, priester en musicus

  Van Bernard Pothast wordt de ballade Die Mutter gezongen door Raoul; vervolgens worden liederen uitgevoerd van componisten waaraan Berhard Pothast zich verwant voelde zoals Franz Schubert (1797-1828), Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) en Clara Schumann (1819-1896). Pothast heeft te Aken in 1861 een pianoconcert van Clara Schumann bijgewoond.

  Tijd: 14.00-16.00 uur
  Locatie: Rolduc

  Aanmelden voor dit concert kunt u hier. Na afloop van het concert bestaat de mogelijkheid voor het geven van een vrije bijdrage.


  Lees meer
 • 04 oktober 2014 00:00 - 00:00samenwerkings activiteit Showcasefestival DVERS
  Op zaterdagavond 4 oktober a.s. vindt alweer de zesde editie van het grootste en tofste showcasefestival van Zuid-Nederland…
  Op zaterdagavond 4 oktober a.s. vindt alweer de zesde editie van het grootste en tofste showcasefestival van Zuid-Nederland plaats: DVERS. Verspreid over 17 podia in de binnenstad van Sittard treden maar liefst 75 talentvolle Limburgse popacts op, waaronder singer-songwriters, hiphop, pop- en rockbands, DJ’s en producers. DVERS staat garant voor een avond vol verrassende popmuziek, afkomstig uit alle windstreken van de provincie. Het festival laat zien wat Limburg zoal in huis heeft aan muzikaal talent. Het showcaseprogramma, dat gratis toegankelijk is, gaat van start om 20.00 uur en duurt tot 04.00 uur. Kijk voor het volledige programma op www.dvers.nl.

  DVERS is een jaarlijks terugkerend popmuziekevenement dat georganiseerd wordt door de Stichting Popmuziek Limburg (provinciale koepelorganisatie voor popmuziek) in samenwerking met de grotere poppodia in Limburg. Op één avond kan het publiek genieten van aanstormende talenten uit onze provincie. En dankzij de Gemeente Sittard-Geleen vindt hét showcasefestival voor de Limburgse popmuziek alweer voor de zesde keer plaats in de binnenstad van Sittard.

  Op 17 locaties op en rondom de markt en in Poppodium Volt treden 75 jonge, aanstormende en talentvolle popacts op. Alle genres uit de popmuziek passeren de revue: van metal tot gevoelige singer-songwriters, van blues tot punk, van hiphop tot dancemuziek: DVERS staat letterlijk voor diversiteit. DVERS is voor muzikanten uit Limburg hét moment om zich te presenteren en voor programmeurs, boekers en muziekliefhebbers dé gelegenheid om nieuw talent te spotten. De stad ademt op 4 oktober dus alleen maar popmuziek! Enkele talentvolle acts die zullen schitteren op het showcasefestival zijn: Afterpartees, The Last Indian Summer, Les Djinns, Back Down South, Fair Huxley, de Cultuurbarbaren, The Prospects (BE) en vele, vele anderen!

  Ook pakt DVERS uiteraard weer uit met een uniek, creatief en gloednieuw buitenprogramma op de Markt. Hier presenteert Kunstbende Limburg in samenwerking met PopSport het jongste muzikale talent op het Kunstbende podium, treedt een selectie van Limburgse muzikanten op in Café der Gulden Haen (dat door L1 wordt ingericht als studio) en zullen in de gloednieuwe dance tent van DVERS alle voetjes van de grond gaan tijdens vier sets van zeer talentvolle DJ’s! Overdag vindt in het kader van DVERS een muzikantendag plaats met workshops, masterclasses en presentaties van vooraanstaande artiesten en experts uit de muziekindustrie.

  DVERS wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Provincie Limburg, Gemeente Sittard-Geleen, Huis voor de Kunsten Limburg, VSB-fonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Brand Cultuurfonds en het FSI-fonds, Adams Drumworld, Sena, Triepels Slagwerk, Rabobank, Fonds voor Podiumkunsten en Bos Audio en Events.

  Lees meer
 • 08 oktober 2014 20:00 - 21:30 Rockin' the skies - Orkest Koninklijke Nederlandse Luchtmacht
  In het door het Orkest van de Koninklijke Nederlandse Luchtmacht ontwikkelde programma ‘Rockin’ the Skies’…
  In het door het Orkest van de Koninklijke Nederlandse Luchtmacht ontwikkelde programma ‘Rockin’ the Skies’ wordt muziek verbonden aan speciale momenten van luchtmachtmilitairen. Niet alleen tijdens uitzendingen, maar ook bij oefeningen of de gewone dagelijkse werkzaamheden heeft muziek vaak een bijzondere betekenis: speciale songs voor speciale herinneringen.

  Het 48-koppige orkest vertolkt een pallet aan memorabele songs en orkeststukken van Glenn Miller tot aan U2, Avici en nog veel meer. Speciaal gecomponeerde arrangementen en filmbeelden op het grote led-scherm achter het orkest zorgen ervoor dat de bezoekers mee worden genomen in de muziek en de emoties voelen zoals bedoeld. De show is een ware beleving van missies en Defensie.
   
  Het orkest van de Luchtmacht staat onder leiding van chef dirigent majoor Jos Pommer. Vocalisten Vera de Bree en Rolf Koster nemen de zang voor hun rekening, begeleid door drie achtergrondzangeressen.

  Datum: 8 oktober
  Aanvang: 20.00 uur
  Locatie: C.C. De Velinx, Tongeren
  Entree: € 10,-
  Voorverkoop: CC De Velinx Tongeren, Dijk 111


  Lees meer
 • 12 oktober 2014 - 02 november 2014eigen activiteit Bijscholing methodiek klassiek ballet
  Het Huis voor de Kunsten Limburg organiseert een tweedaagse bijscholing methodiek klassiek ballet voor dansdocenten.…
  Het Huis voor de Kunsten Limburg organiseert een tweedaagse bijscholing methodiek klassiek ballet voor dansdocenten. Liesbeth Wiertz coördineert sinds 1989 de ArtEZ Vooropleiding Dans Venlo, daarvoor nam zij voor Limburg deel aan het Experiment Gespreide Vooropleidingen Dans van het Ministerie van CRM. Onder haar bezielende leiding kwam menig jong talent stevig op de dansbenen te staan en stroomden leerlingen door naar de dansacademies in binnen en buitenland. Na enthousiaste reacties op een eerste serie lessen methodiek aan docenten die op vrijdagen in Venlo trainen, volgt nu een tweedaagse intensieve bijscholing methodiek. We hebben Liesbeth gevraagd haar ervaring en methode in het doceren van klassiek ballet, ontwikkeld in de afgelopen 40 jaar, te delen.
   
  Liesbeth: "Vaak is het zo bij lessen klassieke dans dat je dingen doet omdat ze nu eenmaal zo zijn, omdat je dat ooit zelf ook zo hebt geleerd. De tweedaagse gaat in op hoe je lessen klassieke dans een logica en vanzelfsprekendheid kunnen krijgen door juiste opbouw van de oefenstof en bewuste inzet van muzikaliteit."
   
  Data: zondag 12 oktober en 2 november 2014
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Dansstudio’s Valuascollege Venlo
  Docent: Liesbeth Wiertz
  Kosten: € 75,- voor 2 dagen

  Meld je aan door vóór 15 oktober een mail te sturen naar abarbou@hklimburg.nl.
 • 12 oktober 2014 13:00 - 19:00samenwerkings activiteit LOVA Inter Club Ontmoeting
  Jaarlijks komen alle Limburgse smallfilm- en videoclubs bij elkaar tijdens de Inter Club Ontmoeting (ICO). Het…
  Jaarlijks komen alle Limburgse smallfilm- en videoclubs bij elkaar tijdens de Inter Club Ontmoeting (ICO). Het ontmoeten van andere filmers staat (zoals de naam al zegt) centraal. Natuurlijk worden er ook films vertoond. Geen 'gewone' films, maar door clubs gemaakte opdracht/themafilms. Een jury, bestaande uit vertegenwoordigers van alle clubs, bepaalt welke clubfilm de leukste/origineelste film van het jaar is. Deze club wint de ICO trofee. De winnende club moet het nieuwe thema voor de eerstvolgende ICO aandragen en deze vervolgens ook organiseren.

  Filmclub ’t Lenske uit Sevenum won de ICO 2013 en mag daarom de editie van 2014 organiseren. De club nodigt alle LOVA clubs uit om deel te nemen aan deze dag en een clubfilm in te zenden. Het onderwerp is dit jaar: Een vreemde zaak. Iedere club krijgt 15 minuten om één of meerdere films te tonen over dit thema.

  De ICO vindt dit jaar plaats op zondag 12 oktober om 13.00 uur in Party- en zalencentrum De Wingerd (Maasbreeseweg 2) in Sevenum (parkeren kan bij de kerk op het Raadhuisplein in Sevenum). Rond 17.00 uur wordt de uitslag bekend gemaakt. Aansluitend vindt een etentje plaats met een koud- en warm buffet.
  Lees meer
 • 17 oktober 2014 - 19 oktober 2014samenwerkings activiteit Limburg Foto
  Fotoliefhebbers kunnen tweejaarlijks hun hart ophalen als de Fotobond Limburg de fotowedstrijd en -expositie Limburg…
  Fotoliefhebbers kunnen tweejaarlijks hun hart ophalen als de Fotobond Limburg de fotowedstrijd en -expositie Limburg Foto organiseert. Amateurfotografen die lid zijn van de Bond van de Nederlandse Amateur Fotografen Verenigingen (BNAFV) krijgen dan de kans op foto's in te zenden. Het is een grote eer om als amateurfotograaf geselecteerd te worden voor Limburg Foto. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een groot aantal fotografen gebruik maakt van het recht om maximaal acht werken in te leveren. Een deskundige jury maakt de uiteindelijke selectie voor de expositie Limburg Foto. Tijdens de opening van de foto expositie worden de winnaars van Limburg Foto bekend gemaakt.

  De eerstvolgende editie van Limburg Foto vindt plaats van 17 t/m 26 oktober 2014. Op vrijdag 17 oktober zal de feestelijke opening van de foto expositie en de prijsuitreiking van Limburg Foto 2014 plaatsvinden. Op zaterdag 18 en zondag 19 oktober wordt dit jaar voor het eerst een breed programma voorzien met diverse fotografieworkshops, -lezingen, etc. Het programma van beide dagen vindt u te zijner tijd terug op www.hklimburg.nl/limburgfoto.
 • 28 oktober 2014 - 31 oktober 2014samenwerkings activiteit Dörper Revue
  Op 28, 29, 30 en 31 oktober staat in Helden weer een revue op de planken. Deze revue heeft de titel ‘Same Sjterk’…
  Op 28, 29, 30 en 31 oktober staat in Helden weer een revue op de planken. Deze revue heeft de titel ‘Same Sjterk’ gekregen en wordt een innovatieve en eigentijdse productie met een digitaal decor van 10 bij 3 meter, voor maximale beleving en interactie.

  De stichting werd in 2001 opgericht met als doel om het dialect, de creativiteit, de cultuur en gemeenschapszin in Helden en Peel en Maas te bevorderen. Iedere vier jaar zoekt de Stichting Dörper Revue nieuwe acteurs en actrices die het maximale uit de Heldense talenten te halen. De tientallen spelers, dansers en medewerkers wonen verspreid in Helden, dat betekent dat in iedere buurt spelers wonen, dat is goed voor de saamhorigheid en draagvlak. In november 2013 begonnen de repetities en filmopnamen. Een prachtige manier inwoners en bedrijven te verbinden.

  De vorige drie Dörper Revues, Ceciel (2002), Laetitia’s Lot (2006) en Leefde tösse Pieël en Maas (2010), waren prachtige uitverkochte successen (1.200 bezoekers). Voor de uitvoering van de revue Ceciel werd in 2002 de Cultuurprijs van de gemeente Helden ontvangen.

  Van 28 t/m 31 oktober 2014, telkens om 20.15 uur, staat de vierde Dörper Revue in disco-theater Palladio, aan de Molenstraat in Helden, op het podium. Kaarten zijn vanaf 25 augustus te koop bij Supermarkt PLUS Gommans (Kaupman, Helden), Bakkerij ’t Bölke (Rochusplein, Helden) en bij Byouterie Chic & Choc (Markt, Panningen).

  Het verhaal blijft geheim, maar de moraal is ijzersterk: ‘Same Sjterk’!


  Lees meer
 • 02 november 2014 12:00 - 17:00eigen activiteit Filmfestival Tijdsbeeld
  Na een uiterst succesvolle eerste editie van Filmfestival Tijdsbeeld zijn het Limburgs Museum, de Limburgse Organisatie…
  Na een uiterst succesvolle eerste editie van Filmfestival Tijdsbeeld zijn het Limburgs Museum, de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) en het Huis voor de Kunsten Limburg wederom op zoek naar cultuurhistorische films.

  De tweede editie van het filmfestival vindt plaats op zondag 2 november 2014 in het Limburgs Museum in Venlo. Het thema van het festival en de filmwedstrijd is ‘Mens en Werk’. Voor deze editie van het festival kunnen amateurfilmers individueel of in clubverband speelfilms, documentaires en reportages inzenden die een historisch of hedendaags tijdsbeeld geven van de mens die op ambachtelijke, industriële, dienstverlenende, etc. wijze zijn of haar brood verdient in Nederlands-Limburg. Dat kan bijvoorbeeld een documentaire zijn over een grootschalig of juist klein ambachtelijk bedrijf in de regio, een reportage over de hedendaagse economische crisis en de gevolgen daarvan voor de arbeidsmarkt, maar ook een terugblik naar het mijnverleden en het leven van een mijnwerker geënsceneerd in een speelfilm of een film die de sociale of economische aspecten van arbeid belicht.

  Deelnemen aan de filmwedstrijd en een film inzenden kan tot 15 september 2014. De films die worden ingezonden moeten gemaakt zijn in de periode 2007-2014. 

  Alle inzendingen worden gejureerd door een deskundige jury. De drie films die het thema ‘Mens en Werk’ het beste en op meest unieke wijze belichten, komen in aanmerking voor een geldprijs. De eerste prijs bedraagt 500 Euro, de tweede prijs 250 Euro en de derde prijs 125 Euro. De drie beste films worden tevens opgenomen in de filmcollectie van het Limburgs Museum.

  Tijdens het filmfestival op 2 november 2014 wordt een selectie van de ingezonden films vertoond, waaronder de drie prijswinnende films. Het Limburgs Museum zal tevens enkele juweeltjes uit de filmcollectie van het Limburgs Museum laten zien die ook over het thema ‘Mens en Werk’ gaan.

  Lees meer
 • 06 november 2014 - 09 november 2014samenwerkings activiteit Lineaire Band Keramiek Congres
  Ongeveer 7.400 jaar geleden arriveerden de eerste landbouwers in de Euregio Maas-Rijn. Vanwege de specifieke aardewerkversieringen,…

  Ongeveer 7.400 jaar geleden arriveerden de eerste landbouwers in de Euregio Maas-Rijn. Vanwege de specifieke aardewerkversieringen, zijn deze eerste boeren bekend geworden als de Lineaire Bandkeramiek Kultuur (vaak afgekort als LBK). De Bandkeramiekers zijn al meer dan honderd jaar onderwerp van onderzoek. Hoewel deze lange onderzoeksperiode een enorme hoeveelheid onderzoeksgegevens heeft opgeleverd, zijn er nog steeds meer vragen dan antwoorden.

  Donderdag 6 november, Stayokay Maastricht
  Twee avondlezingen (Nederlands gesproken) over prehistorische voedselstrategieën:
  - prof. dr. Wil Roebroeks over de introductie en het gebruik van vuur
  - dr. Remko Kuipers over het paleodieet

  Vrijdag 7 en zaterdag 8 november, Stadsschouwburg Sittard
  LBK congres met Engels als voertaal. Meer dan twintig onderzoekers uit Duitsland, Frankrijk, Nederland en België presenteren in vier sessies hun resultaten en zienswijzen:
  - Ideologie en sociale organisatie (prof. dr. Andreas Zimmerman, Universiteit Keulen)
  - LBK landschap (prof. dr. Corrie Bakels, Universiteit Leiden)
  - Technologie (dr. Caroline Hamon, CNRS)
  - LBK buren (prof. dr. Leendert Louwe Kooijmans, Emeritus)

  Zondag 9 november, LBK landschap (vertrek nabij Stadsschouwburg Sittard)
  Busexcursie in het Nederlands en Engels. De excursie voert door het LBK landschap van Belgisch en Nederlands Limburg, inclusief een bezoek aan de sites Rijckholt, Banholt, Cannerberg en Veldwezelt.

  Informatie en inschrijving
  Voor meer informatie en inschrijving kunt u terecht op de (Engelstalige) website van de AVL of neem contact op met Ir. Jean Pierre de Warrimont via 043 364 54 61.
   


  Lees meer
 • 09 november 2014 00:00 - 00:00samenwerkings activiteit Dansdag Roermond 2014
  Op 9 november organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg de tweede editie van Dansdag Roermond. Dit keer in samenwerking…
  Op 9 november organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg de tweede editie van Dansdag Roermond. Dit keer in samenwerking met ECI Cultuurfabriek, Wel.Kom Roermond en Rawthentic Crew. Dansgroepen uit regio Roermond worden uitgenodigd hun kunsten te komen vertonen in het theater van ECI Cultuurfabriek. Overdag kunnen de deelnemers dansworkshops volgen in modern, jazz en urban dance óf zichzelf in de spotlight zetten op het Open Podium van Rawthentic Crew in de hal.
   
  PROGRAMMA
  Ochtend en middag
  - Workshops modern, jazz, urban dance
  - Open Podium breakdance en andere stijlen in de hal
   
  Namiddag
  - Optredens van dansgroepen uit Roermond en omgeving met gastoptredens Vooropleiding Dans Venlo, Maastricht en MBO Dans Cios Sittard in het Theater van ECI Cultuurfabriek Roermond
   
  Meer informatie over de docenten en inschrijfformulieren voor de workshops volgen in september.
 • 21 november 2014 - 23 november 2014eigen activiteit Filmdagen Hückelhoven 2014
  Jaarlijks komen zo'n 200 jongeren uit Nederland, Duitsland en België naar Hückelhoven (D) om drie dagen lang,…
  Jaarlijks komen zo'n 200 jongeren uit Nederland, Duitsland en België naar Hückelhoven (D) om drie dagen lang, van ’s morgens tot ’s avonds, films te kijken en te bespreken. Het Huis voor de Kunsten Limburg werft elk jaar de Nederlandse deelnemers en stelt het Nederlandse deel van het programma samen. De films gaan over maatschappelijk relevante thema’s en onderwerpen die jongeren aanspreken. In 2014 worden de Filmdagen voor de 43ste keer georganiseerd. Het festival vindt dan plaats van 21 t/m 23 november.

  Het filmprogramma bestaat dit jaar o.a. uit de Nederlandse speelfilm Hemel op Aarde van de Pieter Kuijpers, de Duitse speelfilms Fack ju Göhte van Bora Dagtekin, Zwei Leben van Georg Maas en Judith Kaufmann en Assault on Wall Street van Uwe Boll en de Belgische film Berlin Telegram van Leila Albayaty. Het filmprogramma is het hele weekend gratis toegankelijk voor iedereen. De organisatie biedt ook zeer interessante overnachtingsarrangementen aan. 

  Klik hier voor trailers, filmbeschrijvingen en de arrangementen of kijk op de festivalwebsite op www.filmtage-hueckelhoven.de/nl

naar de complete agenda…
disciplines

Het Huis voor de Kunsten Limburg komt u op allerlei plekken in het Limburgse kunst- en cultuurveld tegen. Het Huis is thuis in al deze disciplines:

organisaties

aangesloten bij het huis:

boerderijenstichting limburg bond heemschut limburg collegium ad mosam dans docenten vereniging limburg directeurenoverleg centra kunsteducatie limburg ensemble ‘88 fashionclash federatie van limburgse mandoline verenigingen federatie van musea in limburg federatie voor amateur symfonie orkesten limburg fotobond limburg gilde van vrijwillige molenaars, afdeling limburg keramiek kring Limburg kinjer vastelaovend leedjesfestival koninklijk nederlands zangersverbond - limburg koninklijke nederlandse federatie van muziekverenigingen letterkundig centrum limburg limburgs film circuit limburgs geschied- en oudheidkundig genootschap limburgse bond van muziekgezelschappen limburgse bond van tamboerkorpsen limburgse federatie voor amateurtoneelverenigingen limburgse organisatie van audiovisuele amateurs maastricht international poetry nights molenstichting limburg monumentenkontakt midden-limburg monumentenwacht limburg oud limburgse schuttersfederatie raod veur ‘t limburgs samewirkende limburgse vastelaovesvereniginge steunpunt archeologie & monumentenzorg limburg stichting alphons winters stichting behoud mijnhistorie stichting de weeffout stichting funerair erfgoed limburg stichting jo hansenprijs voor volkscultuur stichting kruisen en kapellen limburg stichting limburg geïmproviseerde muziek stichting limburgse componisten stichting limburgse kastelen stichting matty niël stichting ondergrondse werken stichting openluchttheaters limburg stichting popmuziek limburg stichting wereld muziek concours kerkrade studium chorale veldeke limburg verenigde nederlandse korenorganisaties - afdeling limburg werkgroep industrieel erfgoed limburg werkgroep veldgewas
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?