welkom

Welkom op de website van het Huis voor de Kunsten Limburg. Wij zijn een dienstverlenende organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg. Op deze website kunt u informatie vinden over alle aangesloten organisaties en over de verschillende disciplines waarin wij werken.
Lees meer...

hkl_foto_huis_voor_de_kunsten_limburg_gebouw
nieuws
 • 12 november 2014 Huis voor de Kunsten Limburg zoekt Lid van de Raad van Toezicht
  Het Huis voor de Kunsten Limburg is op zoek naar een lid van de Raad van Toezicht.

  Wij zijn een stichting, die…
  Het Huis voor de Kunsten Limburg is op zoek naar een lid van de Raad van Toezicht.

  Wij zijn een stichting, die in de meest brede zin ondersteuning biedt aan organisaties, instellingen en personen, die actief zijn op het brede terrein van cultuur in de provincie Limburg. Het Huis wordt bestuurd door een directeur onder toezicht van de Raad van Toezicht. De Raad van Toezicht bestaat uit 4 personen. Naast de Raad van Toezicht kent de stichting nog een Deelnemersraad en een Gebruikersraad.

  Ga naar www.hklimburg.nl/vacatures voor een uitgebreid functieprofiel.
 • 11 november 2014 (Eu)Regionaal filmtalent gezocht voor cross-over project Mijn Film!
  Buzz Media en Dutch Mountain Film Festival (DMFF) presenteren, in samenwerking met Huis voor de Kunsten Limburg…
  Buzz Media en Dutch Mountain Film Festival (DMFF) presenteren, in samenwerking met Huis voor de Kunsten Limburg en Cinesud, een nieuw initiatief: het cross-over project ‘Mijn Film’. Vanaf 2014 worden jaarlijks vier korte (poëtische) films (van maximaal 120 seconden) vervaardigd rond één centraal thema. De films zijn allemaal geïnspireerd op poëzie- en prozateksten die door (Eu)regionale schrijftalenten worden aangeleverd.

  Het centrale thema dit jaar is ‘De Mijn’. De afgelopen weken hebben tientallen regionale schrijvers teksten ingezonden. Uit deze teksten zijn door een onafhankelijke jury vier teksten gekozen die als inspiratie dienen voor filmmakers. De teksten kun je hier vinden onder het kopje ‘beste inzendingen’.

  Filmwedstrijd
  Nu de vier teksten zijn geselecteerd, is het de beurt aan regionale filmmakers om mee te doen! Jong of oud, ervaren of onervaren, professional of amateur, individueel of in groepsverband, iedereen mag deelnemen aan de filmwedstrijd. Laat je op basis van één van de vier geselecteerde teksten inspireren tot een filmplan voor een poëtische kortfilm van maximaal 120 seconden. Het is geheel aan jou waar jij de focus op legt in jouw filmplan. Dat kan de thematiek zijn, de tekst als geheel, maar ook één zinnetje of zelfs een woord of gevoel. Zolang de link met de tekst maar aanwezig is. Het gaat om een (poëtische) interpretatie van de tekst en niet zozeer om een directe verfilming ervan.

  Wat moet je doen?
  Kies één van de vier teksten die jou het meest inspireert om een korte (poëtische) film te vervaardigen van maximaal 120 seconden. Je idee omschrijf je in het daarvoor bijgevoegde formulier (maximaal 2 A4’tjes). Hierbij moet je rekening houden met de volgende voorwaarden:

  - de film mag maximaal 120 seconden duren
  - de film moet gebaseerd zijn op een (element uit één) van de vier teksten
  - er moet gebruik worden gemaakt van een regionale componist uit de poule componisten die door de organisatie wordt aangedragen
  - je film moeten binnen het beschikbare budget (zie hieronder) gerealiseerd worden
  - het deelnameformulier (zie hieronder) wordt volledig ingevuld
  - je moet in staat zijn de film op te nemen in de periode 01-12-2014 – 15-01-2015
  - de film moet uiterlijk 31 januari 2015 helemaal klaar zijn (dus inclusief muziek)

  Prijzen
  Uit alle ingezonden filmplannen kiest een jury vier plannen die gerealiseerd kunnen worden. Mijn Film stelt voor de vier geselecteerde filmplannen een budget van maximaal € 1.000,- (incl. BTW) per film ter beschikking. Uit dit budget moet alles betaald worden, ook de componist. Na afloop van het project moet je alle facturen kunnen voorleggen. Bewaar deze dus goed. Eventuele overschrijding van dit budget is voor eigen rekening.

  Wil je meedoen? Stuur dan uiterlijk zondag 30 november 2014 je filmplan naar ikfilm@mijnfilm.eu
  (let op: .eu!!). We kijken uit naar je bijdrage en ideeën! In de week van 1 december hoor je of jouw filmplan geselecteerd is. Download hier het deelnameformulier.

  De films gaan uiteindelijk in première tijdens het Dutch Mountain Film Festival in februari 2015 in Heerlen en zullen te zien zijn op het Mijn Film-platform (www.mijnfilm.eu) en op de regionale televisie.

  Meer info
  Klik hier voor meer informatie over ‘Mijn Film’ of ga naar www.mijnfilm.eu of neem contact op met Guido Franken van Buzz Media, via info@mijnfilm.eu.

  ‘Mijn Film’ is een initiatief van Buzz Media en het Dutch Mountain Film Festival, in samenwerking met Huis voor de Kunsten Limburg en Cinesud.  lees meer…
 • 03 november 2014 Dirigent zoekt mannen voor Mannen Ensemble Limburg
  Voor een nieuw op te richten mannenkoor is Louise Deal (koordirigent en zangpedagoog) op zoek naar leden. Het gaat…

  Voor een nieuw op te richten mannenkoor is Louise Deal (koordirigent en zangpedagoog) op zoek naar leden. Het gaat om 12 tot 24 mannen tussen de 18 en 60 jaar (leeftijd voor aanname, doorzingen tot 65 jaar).

  Wensen
  Een heldere stem, goed oor voor harmonie, basiskennis notenbeeld (ritme kunnen lezen; van blad kunnen zingen hoeft niet, maar is meegenomen), betrouwbaar (aanwezigheid bij repetities en concerten) en positief ingesteld.

  Repertoire en repetities
  Het gewenste repertoire is van klassiek tot close harmony, overwegend a cappella, specifiek geschreven voor (kamer-) mannenkoor (dus zo weinig mogelijk bewerkingen). Het repetitielokaal wordt vastgelegd nadat de zangers bij elkaar gevonden zijn, zodat het zo veel mogelijk op een centrale locatie ligt. Repetities zullen worden gehouden op de woensdagavond vanaf 7 januari 2015.

  Louise: "Mijn bedoeling is tweeledig: een klein mannelijk koor te bieden dat een uitdaging zou kunnen vormen voor mannen die niet in een groot koor willen zingen… en een ander repertoire te bieden." 

  Klik hier voor de partituur van een lied dat Mannen Ensemble Limburg (MeL) gaat zingen. In de flyer vind je een link naar een YouTube filmpje waarin het lied wordt gezongen.

  Je kunt auditie doen op afspraak in november en december bij Louise Deal thuis: Ten Esschen 43, 6412 PS Heerlen, 045 575 09 33/0612764132, pluymendeal@home.nl.

  Biografie Louise Deal
  Louise Deal werd geboren op 12 april 1954 in Dallas, Texas, USA. Ze groeide op in een familie die zich, zowel instrumentaal als vocaal, professioneel met muziek bezig hield. Oma bijvoorbeeld was koordirigent; moeder was amateur zangeres. Louise's vader was, naast zakelijk leider van de 'Dallas Symphony Orchestra' en later de 'Seattle Symphony', ook violist, 'professor of music' en componist. Louise zelf begon met pianoles op 6-jarige leeftijd. Met 16 jaar begon zij met zangles. Louise behaalde haar Bachelor of Arts degree en, in 1981, haar Master of Music degree in de richting Vocal Performance aan de University of Washington. Tijdens haar studie liep zij stage bij de San Francisco Opera en de Metropolitan Opera te New York en won zij een reeks aan prijzen. Tijdens haar 15-jarige carrière als solozangeres trad zij op met o.a. de Seattle Symphony, Dallas Symphony, Florida Philharmonic, en het LSO te Maastricht. In deze tijd leerde zij de Limburgse bariton Rob Pluymen kennen, trouwde en vestigde zich met hem in Limburg. Enkele jaren geleden stopte zij met solo-optredens. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en "searching for that old joy of choral singing" begon zij aan het Conservatorium Maastricht bij Ludo Claesen aan de studie koordirectie. In juni 2002 behaalde zij haar diploma in koordirectie. Naast haar privépraktijk zang had Louise 5 jaar lang de leiding over Vrouwen Vocaal Ensemble Sirena te Eindhoven. In januari 2005 is Louise dirigent geworden van Vocaal Ensemble Kerkrade. Mei 2007 wint het Vocaal Ensemble de Limburgse finale van het landelijk Nederlands Korenfestival. In januari van 2008 wint het VEK 3e prijs in de landelijke finale. September 2009 zingt het VEK de Missa Trinitas van Kentaro Sato in wereld première in Rome. 2012 zingt het Vocaal Ensemble Kerkrade de wereld première van The Waters of Prayer eveneens van Kentaro Sato. Louise geniet ook van haar werk in koorscholing bij o.a. De Mastreechter Staar, Coro Incanto, Canto Rinato, Venrays Mannenkoor en Gemend koor Vivace, Musica Vincit, The Young Voices, Chevremonts Mannenkoor 1912, Mannenkoor David en Capella St. Teunis. Van 2009-2012 was Louise dirigent van The Vocal Consort of Brussels, een internationaal kamerkoor.

 • 03 november 2014 Filmfestival Tijdsbeeld selecteert drie documentaires die als cultuurhistorisch document bewaard worden voor de toekomst
  Zondag 2 november 2014 vond de tweede editie van Filmfestival Tijdsbeeld plaats in het Limburgs Museum in Venlo.…
  Zondag 2 november 2014 vond de tweede editie van Filmfestival Tijdsbeeld plaats in het Limburgs Museum in Venlo. In het kader van het festival schreven het Limburgs Museum, Huis voor de Kunsten Limburg en de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) eerder dit jaar een wedstrijd uit waarbij vrijetijdsfilmers en jonge makers een film konden inzenden over het thema ‘Mens en Werk’. Dat leverde een films op die heel verschillend waren qua onderwerp en filmische benadering, maar allemaal een tijdsbeeld gaven van de mens die op dienstverlenende, industriële wijze, etc. zijn of haar brood verdient in Limburg. Tijdens het filmfestival vielen drie documentaires in de prijzen. De eerste prijs ging naar Peter Brouwers voor zijn de documentaire de Pianiste, een film die het fascinerende levensverhaal vertelt van de Maastrichtse pianiste Renée Derks. De tweede prijs ging naar Ruud Lenssen voor zijn documentaire Verstand op nul, een hartverwarmende film over vier personen met een verstandelijke beperking die van betekenis willen zijn, willen meedraaien in de maatschappij en laten zien dat ook zij 'gewoon' mensen zijn. Toon Hanssen won de derde prijs met zijn documentaire Vergeten, nee dat mag nooit, een film waarin oud-mijnwerkers en familieleden aan het woord zijn over hun werk, ervaringen en misstanden in de mijnen. De drie filmers wonnen o.a. een geldprijs. Daarnaast werden hun films opgenomen in het filmarchief van het Limburgs Museum. Daar worden ze als cultuurhistorisch document bewaard voor de toekomst.
  lees meer…
 • 22 oktober 2014 Presentatie jubileumboek 'Limburg in beeld: Harmonie- en fanfareorkesten'
  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) bestaat dit jaar 75 jaar. Om dit te vieren is het LBM jubileumboek…
  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) bestaat dit jaar 75 jaar. Om dit te vieren is het LBM jubileumboek verschenen. Het eerste exemplaar is tijdens de LBM Concertconcoursen op 12 oktober overhandigd aan Theo Bovens, Gouverneur van de Provincie Limburg en tevens beschermheer van de LBM.
   
  Het jubileumboek Limburg in beeld: Harmonie- en fanfareorkesten geeft in woord, beeld én geluid een swingend, gepassioneerd en dynamisch beeld van de Limburgse blaasmuziek. Met meer dan 300 foto’s, ingezonden door de vele enthousiaste leden van de talrijke blaasverenigingen die Limburg rijk is. Interviews met verschillende personen uit de Limburgse (blaas)muziekwereld en quotes van bekende Nederlanders, onder wie Hare Majesteit de Koningin, maken dat u met deze fraaie uitgave een boek in handen hebt, dat op een zeer actuele en onderscheidende wijze laat zien en horen hoeveel plezier muziek kan brengen, hoe belangrijk muziek is voor de creatieve en emotionele ontwikkeling van kinderen en welke rol muziek speelt in de hedendaagse Limburgse (volks)cultuur.

  Limburg in beeld: Harmonie- en fanfareorkesten is gemaakt dóór en vóór muzikanten uit de vele blaasmuziekverenigingen die Limburg rijk is. Het boek is te koop voor € 9,95 in iedere boekhandel in Nederland. Het ideale cadeau voor de komende feestdagen!
   
  Titel: Limburg in beeld: harmonie- en fanfareorkesten
  Verkoopprijs: € 9,95
  ISBN: 9789085163824
  (genaaid en gebonden, 192 pagina’s, full colour)  lees meer…
 • 21 oktober 2014 Investeer in de toekomst, investeer in muziekles op de basisschool!
  Wetenschappelijk onderzoek toont nut van muziekonderwijs op de basisschool aan

  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen…
  Wetenschappelijk onderzoek toont nut van muziekonderwijs op de basisschool aan

  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) heeft UniPartners Maastricht (gelieerd aan de Universiteit Maastricht) onderzoek laten doen naar de positieve effecten van muziekonderwijs op onze maatschappij. Hierbij is gekeken naar de positieve invloed van muziekles op de basisschool op de cognitieve ontwikkeling, plasticiteit in het brein, sociale en persoonlijke ontwikkeling, motorische ontwikkeling en de voordelen voor de maatschappij en het bedrijfsleven. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het rapport: “Een wetenschappelijk overzicht: Positieve effecten van muziekonderwijs op de samenleving en bedrijven”. Het onderzoek, dat tevens in een factsheet is samengevat, is uitgevoerd door Marleen van Tetering en Leonie Wassink. Conclusie van het onderzoek is dat goed en frequent muziekonderwijs op de basisschool zeer belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind. Daarnaast dragen de positieve effecten van muziekonderwijs bij aan een goede ontwikkeling van competenties waarvan de maatschappij en het bedrijfsleven uiteindelijk profiteren. Ondanks deze bevindingen staat muziekonderwijs vaak laag op de prioriteitenlijst van basisscholen.

  lees meer…
 • 21 oktober 2014 Uitwisselingsproject ‘Konnektor’ van start! Popmuzikanten uit Limburg, Gelderland en Duitsland voor een week samen aan de slag in Arcen
  Vanaf maandag 20 oktober jl. nemen negen popacts uit Limburg, Gelderland en Duitsland aan het uitwisselingsproject…
  Vanaf maandag 20 oktober jl. nemen negen popacts uit Limburg, Gelderland en Duitsland aan het uitwisselingsproject Konnektor, een initiatief dat is ontstaan uit een samenwerking tussen het Huis voor de Kunsten Limburg, Poppunt Gelderland en Kulturraum Niederrhein. Gedurende een projectweek volgen de popmuzikanten diverse masterclasses en workshops van experts uit het professionele popcircuit. Daarnaast wordt het werkveld verkend door middel van uitstapjes naar ‘pophotspots’ in de regio. Bovendien gaan de deelnemers samen veel muziek maken tijdens diverse gezamenlijke jamsessies en optredens. Met Konnektor willen de initiatiefnemers de provincie- en landsgrenzen tussen Gelderland, Limburg en Duitsland doen vervagen en de samenwerking tussen muzikanten én poporganisaties uit de regio bevorderen.

  Onlangs werden de deelnemers aan elkaar voorgesteld tijdens de startbijeenkomst in het cultuurpodium Roepaen te Ottersum. Hard2Get (Echt), The Mothmen (Sevenum), Modern Fix (Grubbenvorst), Betrayers of Babylon (Neuss), Unimpressed (Geldern), Gorilla Taxi (Gelsenkirchen), Einfach Kurt (Nijmegen), Liquid Machine (Nijmegen) en Daniël Cane (Nijmegen) kregen een toelichting over de projectweek, speelden allemaal enkele nummers op het podium en kregen een rondleiding door het prachtige oude klooster van directeur Kuijpers.

  Vanaf maandag 20 oktober tot en met zaterdag 25 oktober 2014 overnachten de negen bands in herberg Lingsfort in Arcen (Noord-Limburg). De herberg is omgetoverd tot muziekparadijs met repetitieruimtes, een podium en een mobiele studio, tevens eten en overnachten alle muzikanten de hele week in de herberg. De workshops en masterclasses worden verzorgd door professionals uit de Nederlandse en Duitse popsector. O.a. Frank Kimenai (manager Afterpartees, Traumahelicopter), Joost van Haaren (bassist Anneke van Giersbergen, ex-Krezip), Bram van den Berg (drummer Drive Like Maria en Janne Schra), Thijs Schrijnemakers (toetsenist Orgel Vreten), Merijn van Haren (zanger Navarone) en JP Hoekstra (gitarist Laura Jansen, Douwe Bop). De regionale popsector wordt verkend tijdens diverse uitstapjes naar o.a. het nieuwe poppodium van Venlo, Grenswerk, de popronde en een showcase in Viersen (DE). Na afloop van de projectweek zullen o.a. ook de nieuwe Doornroosje in Nijmegen en diverse festivals worden bezocht.

  Met ‘Konnektor’ willen de initiatiefnemers, het Huis voor de Kunsten Limburg, Poppunt Gelderland en Kulturraum Niederrhein, samenwerking tussen muzikanten en professionals bevorderen alsmede het netwerk voor de popsector in deze specifieke regio. Dankzij de gezamenlijke passie voor muziek hoopt de organisatie dat de muzikanten elkaar creatief kunnen versterken, ze op lange termijn contact blijven houden en mogelijk samen optredens kunnen verzorgen. Op die manier zullen de provincie- en landsgrenzen geleidelijk vervagen en wordt de potentie en het talent van de regio zichtbaar en optimaal benut.

  Konnektor wordt mogelijk gemaakt door Provincie Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg, Poppunt Gelderland, Kulturraum Niederrhein, Interreg, Prins Bernard Cultuurfonds en Adams. Het project is online te volgen via de websites www.euregiomusicexchange.eu en www.facebook.com/euregiomusicexchange
 • 21 oktober 2014 Geert Noij wint fotowedstrijd Limburg Foto 2014
  17 oktober jl. werd de fotomanifestatie Limburg Foto officieel geopend. Eén van de onderdelen…
  17 oktober jl. werd de fotomanifestatie Limburg Foto officieel geopend. Eén van de onderdelen
  van de manifestatie is de fotowedstrijd Limburg Foto. In het kader van die wedstrijd werden ruim 400 fotowerken van Limburgse vrijetijdsfotografen ingezonden. De prijswinnende foto’s werden afgelopen vrijdag tijdens de opening bekendgemaakt. In het gebouw van de Media Groep Limburg in Sittard riep jurylid Marcel van Hoef onder grote publieke belangstelling de foto van Geert Noij uit tot winnaar. De winnende foto en ruim 100 andere foto’s zijn nog t/m zondag 26 oktober a.s. te zien tijdens de foto expositie Limburg Foto bij de Media Groep Limburg (Mercator 3) in Sittard. De expo is voor iedereen gratis toegankelijk.

  Geert Noij is lid van Foto Kring Midden-Limburg. Volgens de jury is zijn foto ‘een ontroerend, krachtig beeld waarin het portret betekenis krijgt door de context van de omgeving. Complex, maar het pakt je als kijker meteen bij de lurven en laat je niet meer los.’

  De tweede prijs van Limburg Foto gaat naar Ton van der Mark van AFV het Motief uit Heerlen. Zijn foto toont ‘een interieur dat verrast en blijft boeien door de weerspiegeling van de man rechts in de spiegel.’ De winnaar van Limburg Foto 2012, Diana Putters, haalde deze editie de derde plaats met een filmische zwart-wit foto. Volgens de jury haalt de foto alle overbodige anekdotische details uit de werkelijkheid weg door de onscherpte, de beweging en de licht-donker werking.

  De jury heeft uit de 400 ingezonden foto’s een selectie gemaakt van ongeveer 100 werken van Limburgse amateurfotografen die, in clubverband of individueel, lid zijn van de Bond van de Nederlandse Amateur Fotografen Verenigingen (BNAFV). Deze foto's maken deel uit van de expositie Limburg Foto. Tijdens die expositie zijn ook de zes prijswinnende fotoseries van de Limburgse fotowedstrijd ‘5-met-samenhang’ 2014 te zien, de wedstrijd die als opstap dient naar Foto Nationaal, een fotosalon van de landelijke Fotobond met het beste fotowerk van Nederlandse vrijetijdsfotografen. Dankzij de samenwerking met Stichting Het Limburgs Landschap worden ook de 12 beste foto’s van de fotowedstrijd ‘VRIJ’ van Stichting Het Limburgs Landschap, Drukkerij Schrijen-Lippertz en de Media Groep Limburg getoond. In het kader van deze wedstrijd werd fotografen gevraagd om vanuit een verrassende invalshoek het Limburgse landschap met haar flora, fauna, monumenten en bezoekers vast te leggen. De drie foto-exposities zijn nog te bezoeken van t/m 24 oktober van 09.00 tot 17.00 uur en op 25 en 26 oktober van 11.00 tot 17.00 uur in de entreehal van de Media Groep Limburg in Sittard. De exposities zijn gratis toegankelijk. lees meer…
 • 15 oktober 2014 (Eu)Regionaal schrijftalent gezocht voor cross-over project Mijn Film!
  Buzz Media en Dutch Mountain Film Festival (DMFF) presenteren, in samenwerking met Huis voor de Kunsten Limburg…
  Buzz Media en Dutch Mountain Film Festival (DMFF) presenteren, in samenwerking met Huis voor de Kunsten Limburg en Cinesud, een nieuw initiatief: het cross-over project ‘Mijn Film’. Vanaf 2014 worden jaarlijks vier korte (poëtische) films (van maximaal 120 seconden) vervaardigd rond één centraal thema. De films zijn allemaal geïnspireerd op poëzie- en prozateksten die door (Eu)regionale schrijftalenten worden aangeleverd. Voor de eerste fase van het project zijn we op zoek naar talentvolle schrijvers die zich willen laten inspireren door het thema van dit jaar: de mijn. Van beginnend tot gevorderd schrijver, van verhalenschrijver tot poëet… Iedereen kan meedoen! En je kunt naast een verfilming van jouw verhaal of gedicht ook nog een geldprijs winnnen. Klim in de pen en lever uiterlijk zondag 2 november 2014 een tekst aan via ikschrijf@mijnfilm.eu. Klik hier voor meer info en de voorwaarden.     lees meer…
 • 15 oktober 2014 Nieuwe reeks filmcursussen voor beginnende en (iets) gevorderde filmers!
  De Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) organiseert, in samenwerking met het Huis voor de Kunsten…
  De Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) organiseert, in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg, een viertal (opeenvolgende) filmcursussen in de periode van 13 december 2014 t/m 11 juli 2015. Het betreft achtereenvolgens een cursus verhaalstructuur (13 december 2014), een tweedaagse cursus cameratraining (28 maart en 11 april 2015), een tweedaagse cursus geluid (16 en 30 mei 2015) en een tweedaagse cursus beeld- en geluidsmontage ( 27 juni en 11 juli 2015). Indien jij je wilt verdiepen in diverse facetten van het film maken, dan is dit je kans! De vier workshops volgen elkaar qua thematiek perfect op. Uiteraard is het ook mogelijk om slechts één workshop of een deel van de workshopreeks te volgen. Klik hier voor de cursusbeschrijvingen of ga naar www.lova-web.com. Wees er snel bij, want het aantal plaatsen per cursus is beperkt! De cursussen zijn toegankelijk voor zowel leden als niet-leden van de LOVA, jong en oud en beginnende en iets gevorderde filmmakers.


 • 07 oktober 2014 Eerbetoon aan Gerrit Kouwenaar tijdens MIPN 2014
  Op zaterdagavond 1 november, tijdens The Maastricht International Poetry Nights (MIPN), zal dichter René Puthaar…
  Op zaterdagavond 1 november, tijdens The Maastricht International Poetry Nights (MIPN), zal dichter René Puthaar een eerbetoon aan Gerrit Kouwenaar brengen. Een bijzondere toevoeging aan het programma, want weinig dichters kenden Kouwenaar beter dan hij. 
   
  Een maand geleden overleed op 91-jarige leeftijd Gerrit Kouwenaar, een van de allergrootste dichters die Nederland ooit heeft gekend. Samen met onder meer Lucebert en Remco Campert maakte hij deel uit van de Vijftigers, een stroming van dichters die de naoorlogse poëzie opschudde met experimentele gedichten. 
   
  Dichter René Puthaar hielp Kouwenaar met het samenstellen van Vallende stilte (2008), de ‘definitieve keuze’ van Kouwenaar zelf uit zijn eigen gedichten. Ze woonden in Frankrijk op een steenworp afstand van elkaar. Vlak na Kouwenaars overlijden schreef Puthaar: “Wat ik me realiseer is dat ik het alleen met hem volbracht om enkele malen zo’n veertien uren achtereen in gesprek te zijn, op een even sober als gul dieet van rode Faugères wijnen. Waar zijn poëzie volgens sommigen streng was, blonk Gerrit als spreker uit in jeugdigheid, speelsheid en geestigheid, maar wel gevoed door een fenomenaal en tot in de jaren twintig reikend geheugen.”
   
  René Puthaar (1964) kreeg de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs voor zijn bundel Dansmuziek (2000). In De Zwarte Reeks van uitgeverij Herik verscheen Alles retour en in 2003 de bundel Hier en daar (clubkeuze Poëzieclub). Met vrouw en dochter verliet hij Nederland om in het bergland van de Languedoc te gaan wonen. Twee jaar geleden verscheen Het wilde kind (nominatie Ida Gerhardt Poëzieprijs 2014). Hij zal tijdens het festival ook als dichter uit eigen werk voordragen.
   
  The Maastricht International Poetry Nights vinden plaats op donderdag 30, vrijdag 31 oktober en zaterdag 1 november 2014. Het volledige programma staat op www.maastrichtpoetry.nl.
   
  Het festival vindt iedere avond plaats van 19.30 uur tot 22.00 uur. Kaarten kosten 5 euro per avond (passe-partout: 10 euro). Dit is inclusief een festivalboekje met informatie over de dichters. Kaarten verkrijgbaar bij de kassa van La Bonbonnière. Het adres van La Bonbonnière is Achter de Comédie 1 in Maastricht. 
 • 06 oktober 2014 SHIROKURO wint Dioraphte Dansprijs 2014
  Op de laatste dag van Festival de Nederlandse Dansdagen heeft de voorstelling SHIROKURO van NBprojects i.s.m.…
  Op de laatste dag van Festival de Nederlandse Dansdagen heeft de voorstelling SHIROKURO van NBprojects i.s.m. Tomoko Mukaiyama Foundation de Dioraphte Dansprijs gekregen. De Dioraphte Dansprijs is een prijs voor een dansvoorstelling met internationale potentie. Alle voorstellingen die tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen te zien zijn, dingen mee naar de prijs. Het geldbedrag van € 5000,-, beschikbaar gesteld door Stichting Dioraphte, is voor de promotie van het geselecteerde werk in het buitenland. De jury bestond dit jaar uit Laura Kumin (Artistiek directeur Certamen Coreográfico de Madrid, Spanje), Natasa Georgiou (Artistiek directeur Dance House Lemesos, Cyprus), Leman Yilmaz (Artistiek directeur Istanbul Theatre Festival, Turkije) en Fons Dejong (Dansprogrammeur Theater aan het Vrijthof, Nederland).

  De jury over SHIROKURO: “The production most suitable for an international tour is a multidisciplinary performance, that in an ingenious way brings together, music, dance and visual arts. The hallucinating and raw music, the strength of the dancer, set and light design, come together in an overwhelming experience. It’s with great pleasure, and applause, that the Dioraphte jury 2014 awards the prize to Nicole Beutler and Tomoko Mukaiyama for SHIROKURO.”

  lees meer…
 • 02 oktober 2014 Super-korte-filmwedstrijd - 4de Euregionale Jeugdfilmfestival
  Jonge filmmakers uit de Euregio opgelet!

  De voorbereidingen voor het 4de Euregionale Jeugdfilmfestival zijn…
  Jonge filmmakers uit de Euregio opgelet!

  De voorbereidingen voor het 4de Euregionale Jeugdfilmfestival zijn van start gegaan. Het grote festival vindt plaats op 30 januari 2016, maar voordat het zover is, starten we met super-korte-filmwedstrijd in samenwerking met de Duitse radiozender 100'5 DAS HITRADIO.

  Film jij graag? Ben je tussen de 14 en 24 jaar en afkomstig uit de Euregio Maas-Rijn? Doe dan mee! Je hebt drie weken tijd om over het onderwerp '3 landen - een 100'5-gebied - wij zijn de Euregio' een film van 55 seconden op te nemen en deze te uploaden op een videoplatform. Deadline voor inzenden is zaterdag 18 oktober om 12.00 uur.

  De winnaar van deze wedstrijd wordt bepaald door een vakjury. De prijsuitreiking vindt plaats op 29 oktober 2014 om 17.30 uur in Cineplex Aken (Duitsland). De hoofdprijs bedraagt 500 euro! Onder alle deelnemers worden prijzen van de Media Markt verdeeld ter waarde van 650 euro.

  Meer informatie en voorwaarden vind je op www.dashitradio.de. Als je technische vragen of hulp nodig hebt, neem dan contact op via: info@ejff.eu.

  We kijken uit naar je bijdrage en ideeën! Test je talent en bouw waardevolle ervaring op voor het grote 4de Euregionale Jeugdfilmfestival in 2016. Dan kun je een speelfilm, videoclip, documentaire of experimentele film van max. 15 minuten inzenden en wederom kans maken op een geldprijs.

  Het Euregionale Jeugdfilmfestival is een initiatief van de Bleiberger Fabrik (Aken), Huis voor de Kunsten Limburg (Roermond), Centrum voor Beeldexpressie (Antwerpen), Medienzentrum Eupen en KOMM Düren. Klik hier voor meer info of ga naar www.ejff.eu.
 • 26 september 2014 De Muzikantine presenteert documentaire tijdens Muzikantendag DVERS
  De Muzikantine, het nieuwe popcollectief van Horst aan de Maas, beleefde begin september haar vuurdoop op het OP…
  De Muzikantine, het nieuwe popcollectief van Horst aan de Maas, beleefde begin september haar vuurdoop op het OP Festival (aftrap culturele seizoen in Horst aan de Maas). Ruim 30 muzikanten uit de gemeente repeteerden een weekend lang in vier samenstellingen. Ze werden bijgestaan door Rowwen Hèze accordeonist Tren van Enckevort, Jazzpianist Mike Roelofs en Heideroosjes drummer Igor Hobus. De presentatie op het festival werd door het massaal toegestroomde publiek met groot enthousiasme ontvangen. Tijdens de Muzikantendag van DVERS op zaterdag 4 oktober a.s. in Sittard presenteert de Muzikantine een korte documentaire over het pilotweekend.

  Niet alleen in Noord-Limburg, maar in de hele provincie is er belangstelling voor het Horster muzikanteninitiatief. De Muzikantine is uitgenodigd om op 4 oktober, tijdens het programmaonderdeel ‘Create Your Own Scene’ van de DVERS Muzikantendag, haar verhaal te doen. ‘Create Your Own Scene’ draait om het bouwen van een muzikantennetwerk als voedingsbodem voor popcultuur. De Muzikantine wordt in dat kader als een voorbeeldproject beschouwd. Tijdens de presentatie van de Muzikantine wordt ook de korte documentaire ‘De Derde Helft’ van filmmaker en cameraman Lars Hendriks voor het eerst vertoond. De film geeft een beeld van het pilotweekend van de Muzikantine.

  Het succesvolle pilotproject van de Muzikantine smaakt naar meer. Naast de presentatie tijdens DVERS organiseert de Muzikantine op 9 oktober a.s. om 20.00 uur een ‘Derde Helft’ in Café Cambrinus. Een avond om terug te blikken op de vuurdoop en mee te praten over de toekomst van het initiatief. De organisatie zal daar haar toekomstvisie en -plannen presenteren. Ook de documentaire wordt dan nog een keer vertoond.

  Over DVERS
  DVERS, een initiatief van St. Popmuziek Limburg (SPL), wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd in de binnenstad van Sittard en Poppodium Volt. Het evenement bestaat uit de Limburgse Muzikantendag (overdag) en een showcasefestival (’s avonds). De Muzikantendag is hét evenement voor muzikanten die hun demo willen pluggen, willen netwerken en op zoek zijn naar meer informatie over de artistieke en zakelijke kanten van het muzikantschap. DVERS wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Provincie Limburg, Gemeente Sittard-Geleen, Huis voor de Kunsten Limburg, VSB-fonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Brand Cultuurfonds en het FSI-fonds, Adams Drumworld, Sena, Triepels Slagwerk, Rabobank, Fonds voor Podiumkunsten en Bos Audio en Events. Het volledige programma van de muzikantendag is te vinden op de website www.dvers.nl
 • 24 september 2014 Ivo Rosbeek wint Jo Erens Priès 2014
  De van oorsprong uit Hoensbroek afkomstige Ivo Rosbeek (38) is dit jaar de winnaar van de Jo Erens Priès. Rosbeek…

  De van oorsprong uit Hoensbroek afkomstige Ivo Rosbeek (38) is dit jaar de winnaar van de Jo Erens Priès. Rosbeek won de prijs ten koste van de andere genomineerden Kwante Hippe (Venlo), Maud van Montfort (Maasbracht), Op Geveul (Venlo, Maasbracht, Epen) en Marcel Tabbers (Venlo). De zanger kreeg de prestigieuze prijs, die tot 2012 Priès van ’t Limburgs Leed heette, overhandigd in Domani in Venlo. Op die plek werd ook de Veldeke Oeuvre Priès van ’t Limburgse Leed uitgereikt. Deze ging naar het uit Horst afkomstige humoristische zangduo Um & Um. Het tweetal viert dit jaar zijn 3X11-jarige jubileum.

  De Jo Erens Priès
  Tot en met 2011 heette de prijs die de Nach jaarlijks toekende de Priès van ’t Limburgs Leed. Twee jaar geleden werd de in dialectmuziekland belangrijke erkenning omgedoopt tot de Jo Erens Priès. Deze gaat steevast naar een artiest of band die het voorbije jaar vernieuwend met dialectmuziek bezig is geweest en moet worden gezien als een aanmoediging om ook de komende jaren inspiratie uit het dialect te halen. Daarbij is de winnaar een voorbeeld voor andere muzikanten en tekstdichters. De winnaar krijgt een beeldje van de kunstenaar Ger Janssen en uiteraard eeuwige roem.

  Ivo Rosbeek
  Ivo Rosbeek bouwde de afgelopen jaren een indrukwekkende carrière in de dialectmuziek op. De in het dagelijks leven als architect werkzame Rosbeek bracht onlangs samen met kompaan Paul van Loo De Verteller uit, een cd die zelfs de landelijke verkooplijsten haalde. Met Van Loo werd hij twee jaar geleden nog genomineerd voor de Jo Erens Priès, die destijds naar Rebzjie ging. In 2003 scoorde het duo een dikke dialecthit met de Ede Staal-cover ’t is nog noëts zoë donker gewees, een nummer dan nog altijd in de bovenste regionen van de jaarlijkse L1mbo Top 100 (de Limburgse variant van de Top 2000) staat.
  Maar de muzikale Ivo Rosbeek heeft veel meer noten op zijn zang. Zo staat hij met regelmaat in het theater en maakte hij tal van succesvolle dialectnummers. Tekenend voor zijn populariteit is zijn indrukwekkende reeks aan noteringen in de L1mbo Top 10, de maandelijkse Limburgse hitlijst van L1. Op Ton Engels en Rowwen Hèze na is Rosbeek de meest succesvolle artiest in de geschiedenis van deze lijst. Zo behaalde hij er liefst zeven nummer 1-noteringen: Uuver de brugk (mit rotte planke) pakte afgelopen zomer nog de koppositie.

  Jo Erens
  Met de Jo Erens Priès wordt de legendarische troubadour Jo Erens jaarlijks geëerd. De in 1928 in Sittard geboren Erens geldt als een pionier op het gebied van dialectmuziek. Jo speelde gitaar en zong liedjes die hij schreef in het Sittards dialect. In de periode na de oorlog was het iets heel speciaals om in je eigen dialect te zingen, maar het was wel een uiting die erg goed paste bij de hang naar warmte na de ellendige oorlogsjaren. De talentvolle Erens ging naar het conservatorium in Amsterdam, maar bleef zich eveneens richten op Limburgstalig repertoire. Bekende nummers van Jo Erens zijn onder andere Limburg allein en Ig ken ein aardig maedje. Erens stierf in januari 1955, nog geen 27 jaar oud. In zijn veel te korte leven heeft hij op muzikaal gebied echter heel wat achter gelaten en tevens de weg gebaand voor andere dialectzangers. Limburg was in diepe rouw na het overlijden van Jo Erens. Dat bleek één van de drijfveren om een konkoer voor Limburgstalige zangers te gaan organiseren om anderen ook te stimuleren te gaan doen wat Jo deed. Er werd tevens een prijs verbonden aan de beste kandidaat van dat konkoer. De zilveren beker werd het eerste jaar gewonnen door Frits Rademacher en kreeg de naam Jo Erens Priès. Decennia later heeft de Nach van ’t Limburgse Leed deze prijs nieuw leven ingeblazen, waardoor dus de troubadour Jo Erens voortaan jaarlijks wordt geëerd.
   

  lees meer…
meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen iedere discipline waarin het Huis werkzaam is, dan kunt u zich op deze pagina aanmelden voor een digitale nieuwsbrief.
agenda
 • 01 mei 2014 - 31 maart 2015samenwerkings activiteit 'Het Hart van Grind' op de Brunssumerheide
  Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide van de Brunssumerheide komen bezoekers van 1…
  Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide van de Brunssumerheide komen bezoekers van 1 mei 2014 t/m 31 maart 2015 bijzondere steenformaties tegen. Deze kunstwerken nemen hen mee naar de verborgen natuur van de stenen.

  Beeldend kunstenaar Adri Verhoeven realiseerde 11 kunstwerken in de natuur. Samen met Natuurmonumenten, de Vereniging van Geologen, de Sterrenwacht Limburg, Consortium Grensmaas, geoloog/fotograaf Dirk Wiersma en filmmaker Rob Vogelsang neemt hij u graag mee om de diepste lagen van het steentje bloot te leggen. 

  Voor een deel kunt u die ontdekkingstocht op www.hethartvangrind.nl maken. Op deze website is te zien hoe breed de fascinatie voor de steen verbreid is. Dichters willen de steen kennen, in heel verschillende culturen wordt de steen op een voetstuk geplaatst en de wetenschap ontdekt onze eigen wortels in de steen. Om de 'intimiteit met het bestaan' aan den lijve te ervaren zult u oog in oog moeten komen staan met het ontblote hart van de steen. 

  Startpunt van de wandeling is het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Schaapskooiweg 99 in Heerlen. Hier is een gratis routekaart beschikbaar. Alle praktische informatie en een mogelijkheid om de routekaart te downloaden staan ook op www.hethartvangrind.nl.
   
  Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg. 
 • 26 oktober 2014 - 29 november 2014samenwerkings activiteit Heerlen Jazzt 2014
  In November staat Heerlen bol van de Jazz. Internationale en nationale Jazzgrootheden, met in hun kielzog tientallen…

  In November staat Heerlen bol van de Jazz. Internationale en nationale Jazzgrootheden, met in hun kielzog tientallen bekende musici, betreden de diverse podia van de stad. In 2014 volgt de inmiddels zevende editie van dit, elk jaar doorgroeiende, muziekspektakel. Er is extra aandacht voor educatie, voor jeugd en kinderen (muziekschool en workshops), amateur jazzmuziek beoefening. Big Band muziek en musiceren in een Big Band (SLIM Big Band dag en workshops) kunnen dit jaar ook weer op grote belangstelling rekenen.

  Het programma van Heerlen Jazzt 2014, is van een bijzonder, breed en kwalitatief hoog niveau door de bijdrage vanuit Parkstad Limburg Theaters aan de programmering.

  Op het programma staan onder anderen (onder voorbehoud): Spyro Gyra, Andy Middleton, Caro Emerald, Nuevo Manteca, Tommy Emmanuel, natuurlijk is er de SLIM Big Band Dag en wordt de Eujazz Young Talent  Award weer uitgereikt. Heerlen Jazzt wordt traditioneel afgesloten met 'Jazz-out' het jazzspektakelstuk in Parkstad Limburg Theaters. Klik hier voor de volledige programmering. 

  Naast beroemde, bekende en minder bekende professionele musici biedt Heerlen Jazzt en plek aan amateurmuzikanten en jongeren. Verbinden en samenwerking binnen en buiten de regio is een belangrijk aandachtspunt: Heerlen Jazzt werkt onder meer intensief samen met Parkstad Limburg Theater Heerlen, met Eujazz, Jazz Maastricht, de Nieuwe Nor, Cultuurhuis Heerlen, Schunck* muziekschool, IN FRONT Aken.

  Heerlen Jazzt wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de kunsten Limburg.
   


  Lees meer
 • 21 november 2014 - 26 november 2014samenwerkings activiteit Tentoonstelling genomineerden Alphons Wintersprijs 2014
  Van 21 t/m 26 november 2014 vindt in 't Lab van het Gouvernement aan de Maas in Maastricht de tentoonstelling plaats…
  Van 21 t/m 26 november 2014 vindt in 't Lab van het Gouvernement aan de Maas in Maastricht de tentoonstelling plaats met schilderijen en tekeningen van de 72 genomineerden voor de Alphons Wintersprijs 2014.

  Deze amateur tekenaars en -schilders uit Nederlands- en Belgisch-Limburg tonenen ieder één recent werk. De winnaars worden door gedeputeerde Ger Koopmans bekendgemaakt tijdens de besloten opening van de eindtentoonstelling op donderdagavond 20 november 2014. De tentoonstelling is hierna voor iedereen gratis te bezichtigen t/m 26 november.

  De openingstijden zijn als volgt:
  -21 november van 10.00 - 17.00 uur
  -22 en 23 november van 11.00 - 17.00 uur
  -24 t/m 26 november van 10.00 - 17.00 uur

  Op 21, 24, 25 en 26 november van 14.30 tot 15.30 uur bestaat de mogelijkheid een gratis rondleiding door de tentoonstelling te boeken. U krijgt hierbij van Willem Jansen, voorzitter van Stichting Alphons Winters, uitleg over de getoonde werken en na afloop een kopje koffie of thee. U kunt zich hiervoor aanmelden tot 19 november via rcorstjens@hklimburg.nl (geef uw voorkeursdag en het aantal personen aan). 

  Adres: 't Lab, Limburglaan 10, Maastricht
  Lees meer
 • 21 november 2014 - 23 november 2014eigen activiteit Filmdagen Hückelhoven
  Jaarlijks komen zo'n 200 jongeren uit Nederland, Duitsland en België naar de Filmdagen Hückelhoven (D) om drie…
  Jaarlijks komen zo'n 200 jongeren uit Nederland, Duitsland en België naar de Filmdagen Hückelhoven (D) om drie dagen lang, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, films te kijken en te bespreken. Ook dit jaar heeft de organisatie, waaronder het Huis voor de Kunsten Limburg, weer een interessant filmprogramma samengesteld met recente speelfilms van Nederlandse, Duitse en Belgische bodem. De films gaan over maatschappelijk relevante thema’s en onderwerpen die jongeren aanspreken. Tijdens de 43ste editie van de Filmdagen worden o.a. de Nederlandse film Hemel op Aarde van Pieter Kuijpers, de Belgische film Deux jours, une nuit van Jean-Pierre en Luc Dardenne en de Duitse film Zwei Leben van Georg Maas en Judith Kaufmann getoond. De Filmdagen Hückelhoven vinden dit jaar plaats van vrijdag 21 t/m zondag 23 november. Het Huis voor de Kunsten Limburg nodigt studenten, middelbare scholieren, hun begeleiders en filmliefhebbers uit om deel te nemen aan het filmweekend. Het filmprogramma is voor iedereen gratis toegankelijk. De Filmdagen vinden plaats in de aula van het Gymnasium Hückelhoven (Hartlepooler Platz) in Hückelhoven in Duitsland (net over de grens bij Sittard).

  Filmprogramma
  Tijdens deze editie van de Filmdagen Hückelhoven worden van vrijdagavond 21 t/m zondag 23 november acht speelfilms uit de drie landen getoond. Het Nederlandse filmprogramma bestaat uit de speelfilms Hemel op Aarde van Pieter Kuijpers (een ontroerende film en een universeel verhaal over het beleven van je eerste liefde en het in handen hebben van je eigen lot) en Die Welt van Alex Pitstra (een intelligent én grappig portret van een nieuwe generatie Tunesiërs die vol (wan)hoop zijn en een film waarin het hedendaagse Tunesië van na de Jasmijnrevolutie op hyperrealistische wijze in beeld wordt gebracht). De drie speelfilms van Duitse bodem zijn: Zwei Leben van Georg Maas en Judith Kaufmann (het verhaal van een oorlogskind met een verborgen leven), Assault on Wall Street van Uwe Boll (film over een gewone man die slachtoffer wordt van de financiële crisis en jacht maakt op gewetenloze ‘investment bankers’) en de film Fack ju Göhte van Bora Dagtekin (komische film over een ex-gedetineerde die inval-leerkracht wordt op een school om op zoek te kunnen gaan naar de buit die hij begraven heeft op de plek waar nu de school staat). De Belgische films die voor de filmdagen geselecteerd zijn, zijn: Deux Jours, une nuit, de nieuwste film van de broers Jean-Pierre en Luc Dardenne (een film die de financiële problemen van de laatste jaren weerspiegelt en verhaalt over Sandra die haar collega’s moet zien te overtuigen om hun bonus in te leveren, zodat zij haar baan kan behouden), Tous les chats sont gris la nuit van Savina Dellicour (een detectiveverhaal over Paul die zijn geheime dochter Dorothy schaduwt en haar helpt met de zoektocht naar haar biologische vader, Paul dus) en de film Berlin Telegram van Leila Albayaty (een muzikale roadmovie die ons meevoert van Brussel naar Berlijn met singer-songwriter Leila als onze gids en een verhaal van elkaar kruisende wegen, opnieuw leren leven en jezelf openstellen voor de wereld). Naast de vertoning van deze films, worden alle films (soms in aanwezigheid van de regisseur) besproken in zogenaamde discussiegroepen. 

  Kortfilmprogramma
  Op zondag 23 november tonen we een groot aantal kortfilms van jonge, talentvolle makers uit de Euregio Maas-Rijn. Zij maakten in 2013 in het kader van het Euregionale Jeugdfilmfestival (mede georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg) films over het thema ‘ENERGIE’. Ook tonen we de kortfilm Don’t kill the messenger van Tess Löwenhardt die dit jaar o.a. vertoond werd tijdens het Cannes Film Festival.

  Deelname en kosten
  Iedereen die 16 jaar en ouder is, mag (individueel of in groepsverband) deelnemen aan de Filmdagen. Het filmprogramma van de Filmdagen Hückelhoven is gratis toegankelijk. Indien je tijdens de Filmdagen wilt blijven overnachten in een hotel in Hückelhoven, dan bedragen de kosten € 60,- p.p. voor deelnemers t/m 27 jaar en € 100,- p.p. voor deelnemers vanaf 27 jaar. Deze prijzen zijn inclusief twee overnachtingen (vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag) en tweemaal ontbijt, lunch en avondeten. Aanmelden is verplicht en kan via het inschrijfformulier op de website www.hklimburg.nl/filmdagenhuckelhoven.


  Meer info
  Meer informatie over de Filmdagen Hückelhoven, trailers van de films, etc. vind je hier en op de festivalwebsite www.filmtage-hueckelhoven.de/nl
  Lees meer
 • 23 november 2014 13:00 - 17:00samenwerkings activiteit Kunstbeeld Thorn
  Wandelen, van kunst en cultuur genieten en ook nog bijzondere, zelden te bezichtigen, plekken van Thorn zien. Op…
  Wandelen, van kunst en cultuur genieten en ook nog bijzondere, zelden te bezichtigen, plekken van Thorn zien. Op zondag 23 november beleeft Thorn een nieuw evenement: Kunstbeeld Thorn, een initiatief van Thorn Metronoom. Motto van deze bijzondere culturele tocht door Thorn is ‘Stilte’.

  Op veertien plekken in het witte stadje gaan de deuren open voor kunstenaars en hun bezoekers. Het biedt u de kans om bijvoorbeeld een blik te werpen in het oude notariskantoor, of in een voormalige watermolen terwijl dichters voorlezen, pianisten hun klanken laten klinken en beeldend kunstenaars hun werk tonen. Kleinschaligheid staat daarbij voorop. Op sommige locaties is maar plek voor een klein aantal bezoekers per optreden. Kunstbeeld Thorn staat daardoor garant voor de bijzondere combinatie van een intieme sfeer met cultuur van de bovenste plank. En dat op locaties die maar zelden opengaan voor het grote publiek. Optredens duren ongeveer vijftien minuten. Bezoekers kunnen vervolgens rustig verder lopen naar de volgende bijzondere plek om zich daar opnieuw cultureel te laten verrassen.

  Thorn Metronoom heeft inmiddels een groot aantal kunstenaars bereid gevonden om ieder op hun eigen manier het thema ‘stilte’ uit te werken. Cellist Bert Maesen, docent aan diverse muziekacademies en in 1987 winnaar van het internationaal celloconcours in het Spaanse Murcia, speelt solo op een van de mooie Thornse locaties. Brigitte van Loo is docente Dans en Drama, maar heeft zich ook verdiept in meditatie en zen. Voldoende achtergrond om het thema ‘stilte’ uit te diepen. Jazz-zangeres Miriam Dückers zingt normaliter voor jazzband QuantaZz, maar zal speciaal voor deze gelegenheid een ingetogen a capella optreden verzorgen. Conservatoriumstudent Liang Ramakers gebruikt de piano om zijn visie op het thema ten gehore te brengen. Edwin Becker is in het dagelijks leven hoofdconservator tentoonstellingen bij het Van Gogh Museum in Amsterdam. Regelmatig geeft hij lezingen over de link tussen beeldende kunst en muziek, waarbij hij zelf ook pianomuziek speelt. Ook tijdens Kunstbeeld Thorn zal hij achter de piano plaatsnemen. Dichter Ed van der Aa vertelt over zijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostella en leest fragmenten voor uit het boek dat hij over deze tocht schreef. Kunstenares Ine Catharina Geraedts was in 2008 een van de twintig jonge talenten die werden aangewezen door een kunsttijdschrift. Bezoekers van het nieuwe Thornse evenement kunnen zien waarom, als Geraedts haar krachtige videobeelden met zorgvuldig gekozen tekstflarden laat zien. Jan C M Peeters is performer en beeldend kunstenaar. Hij richt in Thorn een compacte tentoonstelling in in een kelder. Hij probeert een iconische stilte te verbeelden: wit en vol-ledig. Aitor Reynders speelt al sinds zijn veertiende jaar gitaar. Hij studeerde aan de Kunsthumaniora in Brussel en het conservatorium in Maastricht. In het zijn voormalige atelier is werk van de vorig jaar overleden kunstenaar Ad Maas te zien en leest An Coolen gedichten van Maas voor. De eveneens in Thorn woonachtige kunstenares Angeles Nieto laat bezoekers genieten van haar veelal kleurrijke en vrolijke schilderijen en zeefdrukken en Frits Criens, stadsdichter van Leudal, geeft op zijn geheel eigen wijze invulling aan het thema stilte. Frans Geelen is van oorsprong afkomstig uit Thorn maar woont momenteel in Beesel. Hij werkt onder meer met olieverf op doek, maar hij maakt ook beeldende kunst in brons. Ad van Schijndel uit Heeswijk-Dinther zal de bezoekers verrassen met zijn heldere ‘poëzie met een kwinkslag’. Ineke Timmermans is in haar teken- en schilderwerk speels en serieus. Haar vrije creaties zijn als een waarachtig avontuur dat gaat over ontsnappen.

  Kunstbeeld Thorn begint zondag 23 november om 13.00 uur. Bezoekers krijgen na betaling van € 5,- per persoon een route en een korte beschrijving van alle locaties en van alle deelnemende kunstenaars. Vervolgens kan iedereen zelf een keuze maken uit het aanbod, en op eigen houtje en vooral ook op eigen tempo van voorstelling naar voorstelling lopen. Startpunt is café De Zonnewijzer, Hoogstraat 18 in Thorn.


  Lees meer
 • 27 november 2014 13:00 - 17:00eigen activiteit Informatiebijeenkomst Archeologie van de Maas
  Vernieuwing in de Archeologische MonumentenZorg (AMZ)

  Op donderdagmiddag 27 november a.s. organiseert het…

  Vernieuwing in de Archeologische MonumentenZorg (AMZ)

  Op donderdagmiddag 27 november a.s. organiseert het Steunpunt Archeologie & Monumentenzorg Limburg in samenwerking met het Erfgoed Platform Limburg een informatiemiddag in Well (Gemeente Bergen). Deze informatiemiddag zal als hoofdthema hebben: Archeologie van de Maas, en als subthema: vernieuwing in de AMZ. Voor het eerst zal een informatiebijeenkomst “op locatie” plaatsvinden en aan deze informatiemiddag is dan ook een excursie naar het Plangebied Well-Aijen verbonden.

  De kennis over de archeologie van de Maas heeft de afgelopen 20 jaar een enorme boost gekregen door de Maaswerken. Nadat in de jaren ’93 en ’95 grote overstromingen plaatsvonden in het stroomgebied van de Maas, zijn er plannen ontwikkeld om dit in de toekomst te voorkomen. Grote gebieden langs de Maas zullen (of zijn al) tot grote diepte worden ontgrond. Omdat het over zulke uitgestrekte gebieden gaat, stond vanzelfsprekend vanaf het begin ook de archeologie op de agenda.

  Het is al weer vijftien jaar geleden dat er in het Maasdal voor het eerst karterend archeologisch onderzoek is uitgevoerd. Sindsdien hebben een groot aantal archeologische onderzoeken plaatsgevonden. Deze zijn diverse malen in het nieuws geweest, denk aan het heiligdom van Lomm, het paardengraf van Borgharen of de het Steentijd landschap in Well-Aijen, maar hebben tot nu toe nog weinig aandacht gekregen van het Steunpunt of het Erfgoed Platform Limburg. De reden waarom deze onderzoeken nu wel aan de orde komen, is dat de archeologie van de Maas een katalysator blijkt te vormen voor vernieuwing in de AMZ.

  Grote aanjager hierbij is de Provincie Limburg. Deze is als ontgrondingsvergunningverlener (bevoegd gezag) zeer nauw betrokken bij de Maaswerken. Deze grote betrokkenheid is voor de Provincie Limburg de aanleiding geweest voor de ontwikkeling van het Beleidsprogramma Archeologie Maasvallei. Dit programma had tot doel een proportioneel beleid voor archeologie in Limburg te maken. De nadruk ligt hierbij op kennisborging, kennisdelen en kostenefficiëntere onderzoeken. Karianne Winthagen van de Provincie Limburg zal een toelichting op dit programma geven en ingaan op waar het echt om gaat. Archeologie wat doen we, hoe doen we het en voor wie doen we het.

  René Isarin zal ingaan op het grote belang van de relatie tussen landschap en archeologie en het nut van kwalitatief hoogwaardig vooronderzoek. Begrijp je het landschap, dan kun je goed voorspellen waar je archeologie kunt verwachten en waar niet. In de Maasvallei is het landschap terug te lezen tot in de laatste IJstijd. Men kan op veel plaatsen eenvoudig 15.000 jaar terug in de tijd lopen. De verschillen tussen de zogenaamde Maasterrassen zijn in het landschap goed te zien. René is kwartair geoloog en hij heeft voor de Provincie Limburg in het kader van het Beleidsprogramma Archeologie Maasvallei de Verkenning Plus ontwikkeld. De Verkenning Plus is een upgrade van het bestaande verkennende (en karterende) onderzoek en is in de toekomst ook te gebruiken voor andere delen van Limburg. Het toepassen hiervan heeft geleid tot een nieuwe Geomorfogenetische Kaart van de Maasvallei.

  Uit de recente archeologische onderzoeken is gebleken hoezeer de Maasvallei de ‘kraamkamer’ is geweest voor ontwikkelingen en vernieuwingen die in de andere Nederlandse provincies pas later plaatsvonden. Dit betreft ontwikkelingen op het gebied van de overgang van jagers-verzamelaars naar landbouwers die van nationaal belang zijn. Leo Tebbens zal een toelichting geven op het onderzoek dat BAAC, deels in samenwerking met ADC, in de vier werkvakken langs de oever van de Maas in Well-Aijen heeft uitgevoerd.

  Ook de gemeente heeft natuurlijk een belangrijke rol in dit geheel. Raymond Klimsop zal een kijkje geven in de gemeentelijke keuken m.b.t. grootschalige gebiedsontwikkeling en archeologie.

  Tenslotte zal Wim de Baere een introductie geven op de excursie naar het plangebied van Well-Aijen. Hier vindt op dit moment een proefsleuvenonderzoek plaats. Hij zal ook ingaan op de mogelijkheden en onmogelijkheden die een dergelijk proefsleuvenonderzoek biedt voor het lokaliseren van archeologische vindplaatsen.

  Locatie
  De bijeenkomst zal plaatsvinden in de:
  d’Heeren Beachclub
  De Kamp 5
  5855 EG Well

  Kosten
  Aan deze bijeenkomst zijn geen kosten verbonden.

  Aanmelding
  U kunt zich hier aanmelden.


  Lees meer
 • 02 december 2014 - 01 maart 2015eigen activiteit Foto expo 'Nieuwe Oogst' met werk van geslaagde talenten Masterclass Verhalende Fotografie
  In 2013 organiseerde het Huis voor de Kunsten Limburg een masterclass verhalende fotografie voor gevorderde amateurfotografen.…
  In 2013 organiseerde het Huis voor de Kunsten Limburg een masterclass verhalende fotografie voor gevorderde amateurfotografen. De masterclass stond onder leiding van fotograaf John Lambrichts.

  De opdracht was om op persoonlijke wijze een verhaal te vertellen met een serie foto's. Hierbij werden de deelnemers gestimuleerd om niet louter registrerend te fotograferen, maar vooral een duidelijk sfeerbeeld op te roepen.

  Vijf Limburgse fotografen voldeden aan de opdracht en slaagden voor deze masterclass.

  Diana Putters, Susan Leurs, Frans Smets, Joep Keij en Johan Horst zochten en vonden elk een eigen thema: kinderlijke onschuld, hoe een jonge vrouw leeft met haar lichamelijke beperking, hoe een man leeft met stemmen in zijn hoofd, de totstandkoming van een natuurbrug en een BDSM-speelweekend van drie koppels. Zij wisten de driekoppige jury te overtuigen die naast John Lambrichts bestond uit de fotografen Nico Bastens en George Meijers.

  Centre Céramique en Huis voor de Kunsten Limburg zijn verheugd om de vijf series in volle glorie te laten zien in een grote fototentoonstelling onder de naam 'Nieuwe Oogst' die gratis te bezichtigen is. De expositie is van 2 december 2014 t/m 1 maart 2015 te zien in Centre Céramique (Avenue Céramique 50, 6221 KV) in Maastricht. Toegang is gratis. 
  Lees meer
 • 11 december 2014 19:00 - 00:00samenwerkings activiteit Première Cinesud Talent films 2014
  Op donderdagavond 11 december 2014 gaan in Cinema Lumière Maastricht de vier Cinesud Talent-films van 2014 in…
  Op donderdagavond 11 december 2014 gaan in Cinema Lumière Maastricht de vier Cinesud Talent-films van 2014 in première. Het programma start om 19.30 uur. Kosten voor de première avond bedragen 10 Euro per persoon excl. BTW.

  Cinesud Talent
  Middels Cinesud Talent geeft stichting Cinesud jonge filmmakers de kans hun eerste stappen te zetten in een professionele werkomgeving en krijgt de theorie een vervolg in de praktijk. Deelnemers en participanten zijn voornamelijk studenten aan kunst-, media- en cultuuropleidingen, die normaal gesproken veilig binnen de muren van hun opleidingsinstituut kennis opdoen. Cinesud Talent sleurt ze mee het praktische werkveld in, brengt ze in contact met ervaren professionals, begeleidt ze gedurende het gehele productieproces (van pré- tot post-productie tot distributie) en bieden ze een klein biedt ze budget om mee aan de slag te gaan. Zo ontwikkelen ze niet alleen hun talent en vaardigheden, maar vergroten ze ook hun netwerk en leren ze samen te werken met verschillende disciplines en met professionals uit de eigen en omliggende regio's. Tot slot zijn de films ook een (internationaal) visitekaartje voor onze regio.

  Lichting 2014
  De eerste lichting heeft dit jaar vier korte producties opgeleverd, van uiteenlopende makers en in uiteenlopende genres. Cast en crew van de films bestaat zoals gezegd voornamelijk uit studenten, aangevuld met professionals en eenieder (jong en oud) die zich leergierig en enthousiast toonde dit initiatief te ondersteunen. In totaal werkten er 65 direct mensen aan de producties mee. De vier films van 2014 zijn:
  • Crossroads (drama, 18 minuten), Vincent Konings
  • Sisu (psychologisch drama, 8 minuten), Mathieu Mulder
  • (OLD)fashion(ed) (documentaire, 8 minuten), Marijn Vanderheijden en Miquel Steps
  • Mischa (science-fiction / drama, 12 minuten), Remy Kooi
  Deze eerste lichting films kwam tot stand met steun van de Provincie Limburg, L1 en Huis voor de Kunsten Limburg.

  Het programma
  19.00 uur: inloop
  19.30 uur: start première films, vertoning en Q&A makers
  20.45 uur: borrel

  Aanmelden voor de avond kan via www.cinesud.nl
 • 14 december 2014 16:00 - 18:00 Kerstmatinee Musica Vincit
  Op 14 december verzorgt koor Musica Sacra samen met Zangvereniging Eendracht uit Sibbe-IJzeren en Angeline Scheijen…
  Op 14 december verzorgt koor Musica Sacra samen met Zangvereniging Eendracht uit Sibbe-IJzeren en Angeline Scheijen (hobo) een Kerstmatinee.

  Aanvang: 16.00 uur
  Locatie: Café Aan de Kirk, Sibbe (Valkenburg aan de Geul)


  Lees meer
 • 30 januari 2015 - 06 maart 2015eigen activiteit Ós Limburg
  Een veelzijdig thema. Spelers uit alle windstreken van Limburg. Een mengelmoes van Limburgse dialecten op de vloer.…

  Een veelzijdig thema. Spelers uit alle windstreken van Limburg. Een mengelmoes van Limburgse dialecten op de vloer. Veel lol. Keihard werken. Juist, het gaat weer gebeuren: een toneelproductie van eigen LFA-bodem!

  Sinds begin september werken vijftien Limburgse toneelspelers onder regie van Marnix Mulder aan een bijzonder uitdagend project. Afkomstig uit alle windstreken van provincie treffen deze spelers elkaar iedere woensdag in Roermond om daar de nieuwste LFA-voorstelling Ós Limburg gestalte te geven. Een voorstelling door Limburgers, over Limburg en voor het Limburgse toneelminnende publiek. Ós Limburg gaat over alle tegenstellingen en vooroordelen, alle waarheden en onwaarheden, alle schoonheid en alle verdriet van de Limburgse mens te zien en te voelen. Spelers uit Heerlen, Maastricht, Venlo en alles er tussenin, gaan op zoek wat ons verbindt en wat ons onderscheidt. Een uitdagende zoektocht die vanaf eind januari in de kleine theaters in Limburg mee te maken valt. Tot dan?

  Voorstellingen:
  - 30 en 31 januari 2015, Theater Karroessel, Geleen
  - 1 februari 2015, Theater Karroessel, Geleen
  - 6 en 7 februari 2015, Pesthuyspodium, Maastricht
  - 21 februari 2015, Theater de Garage, Venlo
  - 1 maart 2015, Eenakterfestival Brokstukken, ECI Cultuurfabriek Roermond
  - 6 maart 2015, Theater Landgraaf, Landgraaf

  Spelers: Leon Nelissen, Marlies Harings, Sonja Bouten, Mieke Bartsch-Peeters, Suzanne van Kempen, Hanneke van Horen, Geerte Schmitz, Lizet Scheers, Juul Stokbroekx, Ann Philipsen, Gerda Schattorje, Lizette Egas, Ton Frissen, René Thijssen en,Wilhelmien Knapen
  Regie: Marnix Mulder
  Regie-assistentie: Joyce Stultiens
   


  Lees meer
 • 01 maart 2015 13:30 - 18:00eigen activiteit Eenakterfestival Brokstukken
  Toneelhuis LFA organiseert samen met ECI Cultuurfabriek de zesde editie van een bijzonder en uniek theaterevenement:…

  Toneelhuis LFA organiseert samen met ECI Cultuurfabriek de zesde editie van een bijzonder en uniek theaterevenement: Eenakterfestival Brokstukken! Maar liefst 14 Limburgse toneelverenigingen uit alle windstreken van Limburg brengen tijdens deze editie een eenakter op de planken. 

  Eenakterfestival Brokstukken laat jaarlijks de grote verscheidenheid en de kwaliteit van het Limburgse amateurtoneel zien. Toneelgroepen presenteren een speciaal voor deze gelegenheid ingestudeerde eenakter ofwel korte passages uit toneelvoorstellingen van het nieuwe seizoen. Van kluchtige komedies tot tranentrekkende tragedies; alles kan en mag op de planken gebracht worden tijdens het festival. 

  Tijdens dit toneelfestival kan de bezoeker zijn eigen route door het festival bepalen. Tevens vindt er de monologenwedstrijd ‘In je Eentje’ tijdens dit festival plaats. Het publiek is de jury en bepaalt welke monoloog de publieksprijs t.w.v. € 150,- wint.  Het Eenakterfestival Brokstukken biedt de theaterliefhebber een verrassend, verscheiden en mooi beeld van het amateurtheater in Limburg. Zorg dat u erbij bent!

  Datum: 1 maart
  Tijd: 13.30-18.00 uur
  Locatie: ECI Cultuurfabriek, Roermond
  Entree: tickets (€ 10,- voorverkoop / € 12,- dagkassa) kunnen worden besteld worden bij de kassa van ECI Cultuurfabriek

  Deelnemers Eenakterfestival 2015.

  De programmering van het Eenakterfestival Brokstukken 2015 wordt in januari 2015 bekend gemaakt.
   


  Lees meer

naar de complete agenda…
prikbord
20-11-2014 13:38,

Dance Studio FAME zoekt dansdocent

Dance Studio FAME is op zoek naar een gemotiveerde dansdocent (m/v). Het betreft een functie van eind… Dance Studio FAME is op zoek naar een gemotiveerde dansdocent (m/v). Het betreft een functie van eind februari t/m juni 2015 ter vervanging voor zwangerschapsverlof. Voor het komende schooljaar is Dance Studio FAME tevens op zoek naar een dansdocent die het vaste docententeam komt versterken.
 
Functie-inhoud:
De docent is onderdeel van een docententeam, werkzaam binnen het vaste lesrooster in de balletschool. De docent voert de activiteiten zelfstandig uit. Na overleg (op basis van de door Dance studio FAME opgestelde doelstellingen en plannen), maakt de docent zelf een passende lesinhoud. Tijdens de werkzaamheden werkt de docent vanuit de visie van Dance Studio FAME.
 
De volgende taken maken deel uit van de functie:
• het verzorgen van danslessen •  overleg en evaluatie met de werkgever/leidinggevende.
 
Functie-eisen:
• enthousiaste en gemotiveerde dansdocent.
• beheersen van één (of meer) van de volgende stijlen: kinderdans, jazz, modern, klassiek, spitzen en sportlessen.
• in het bezit zijn van een MBO/ HBO dansdocentendiploma.
• ervaring met lesgeven is een pré.
 
Kenmerken: • betrouwbaar • ondernemend • flexibel  • creatief • goede communicatieve vaardigheden  • goede beheersing van de Nederlandse taal • vermogen om zowel dansinhoudelijk als qua lesorganisatie aan te sluiten bij de diverse doelgroepen
 
Geboden:
• Een inspirerende en uitdagende functie  • Een dynamische werkomgeving
• Ruimte voor creativiteit en eigen inbreng • Een relatief kleine organisatie waarin teamspirit zeer belangrijk is
• Periode: eind februari  t/m juni 2015 • Nul uren contract / werken op freelance basis.
 
Contact- en vacature informatie
Interesse? Stuur een mail met CV en motivatie naar: Dance Studio FAME, t.a.v. Vanessa Matern:  info@dancestudiofame.nl
 
Reageren kan tot 1 januari 2015. Meer informatie? Zie www.dancestudiofame.nl of bel 06-28931165. Je ontvangt bevestiging na ontvangst van je email. Een select aantal docenten zal worden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Dance Studio FAME
Dance Studio FAME gelegen in het dorp Spaubeek biedt een gevarieerd aanbod van dansstijlen, lesniveaus, educatieve activiteiten en speciaal ontwikkeld lesmateriaal waarin zij dans in al haar facetten dichtbij kinderen, jongeren en volwassenen brengt.
20-11-2014 10:41,

Harmonie Les Amis Reunis Nieuwstadt zoekt dirigent

Als opvolging van onze huidige dirigent, zijn wij op zoek naar een dirigent voor onze harmonie.… Als opvolging van onze huidige dirigent, zijn wij op zoek naar een dirigent voor onze harmonie.
 
Het uitgangspunt van onze vereniging is het vasthouden van ons huidige niveau en waar mogelijk te verbeteren.
 
Repetitie is op de dinsdagavond van 19.30 uur tot 21.45 uur.
 
Voor informatie kunt u contact opnemen met onze voorzitter via 06 10294042 of l.willms@ziggo.nl.
18-11-2014 12:13,

Peeltoernooi 2015

Graag nodigen wij u uit tot het deelnemen aan het 49e Peeltoernooi, dat plaatsvindt op 20-21 en 27-28… Graag nodigen wij u uit tot het deelnemen aan het 49e Peeltoernooi, dat plaatsvindt op 20-21 en 27-28 juni 2015, wederom in onze vaste toernooiaccommodatie,  Zalencentrum d’n Binger te Meijel, dit jaar met medewerking van fanfare St. Cecilia Milheeze.

Ook voor dit 49e Peeltoernooi heeft het stichtingsbestuur wederom een zeer deskundige jury aangetrokken. Slagwerkorkesten worden beoordeeld door de heer Rob Janssen, terwijl de beoordeling van de HaFaBra-orkesten geschiedt door de heer Alex Schillings.

Toernooidata:
- Zaterdag 20 juni: Slagwerk (gehele dag)
- Zondag 21 juni: HaFaBra (gehele dag)
- Zaterdag 27 juni: Slagwerk (1e dagdeel)
- Zaterdag 27 juni: HaFaBra (2e dagdeel)
- Zondag 28 juni: HaFaBra (gehele dag)
 
Inschrijvingen moeten uiterlijk 1 februari 2015 bij het secretariaat binnen zijn. Aangegeven voorkeuren met betrekking tot data en tijdstip van optredens worden zoveel mogelijk gehonoreerd. Inschrijvingen en voorkeuren worden behandeld aan de hand van het tijdstip van binnenkomst van de aanmelding. De kans dat voorkeuren kunnen worden gehonoreerd is uiteraard groter naarmate de inschrijving eerder wordt gedaan.
 
Betaling inschrijfgelden:
Gelijktijdig met het inzenden van uw inschrijfformulier dient ook:
a. Het inschrijfgeld à € 100,- per deelnemend orkest  en
b. Een waarborgsom à € 200,- per deelnemend orkest
voldaan te zijn door overboeking op IBAN NL53 RABO 0102 5915 39 t.n.v. Stichting Peeltoernooi onder vermelding van uw verenigingsnaam, postcode en plaats.
 
- Na daadwerkelijke deelname conform de reglementen wordt de waarborgsom terug betaald.
- Bij een geldige afmelding tot deelname voor 1 mei 2015 wordt de waarborgsom ook terug betaald.
- Bij afmelding tot deelname na 1 mei 2015 wordt de waarborgsom niet terugbetaald.
- Het reeds betaalde inschrijfgeld vervalt bij elke afmelding aan de stichting.
 
Muziekwerken en beoordeling:
Met betrekking tot de uit te voeren muziekwerken en de beoordeling kan verwezen worden naar het reglement zoals geplaatst op de website van het peeltoernooi.
 
Overige aandachtspunten:
- Het toernooi is gratis toegankelijk voor muzikanten, publiek en supporters.
- De inspeelruimte is evenals de instrumentenruimten inpandig aan de concertzaal.
- Na afloop van elk optreden wordt de dirigent in de gelegenheid gesteld een mondelinge toelichting te krijgen op de beoordeling door jury.
- Elk optreden wordt door de jury beoordeeld aan de hand van de criteria die gelden voor de muziekconcoursen. Van elk optreden wordt een kwalificatie bekend gemaakt: dit kan zijn: voldoende, voldoende tot ruim voldoende, ruim voldoende, ruim voldoende tot goed, goed, goed tot zeer goed, zeer goed.
 
Inschrijven:
Ook dit jaar kan ingeschreven worden via de www.peeltoernooi.nl. Hier vindt u in het menu aan de linkerzijde de knop ‘inschrijven’ welke u brengt bij een digitaal inschrijfformulier. Dit formulier kunt u digitaal inzenden. U ontvangt dan een bevestiging van uw inschrijving. Medio februari 2015 zal de concept-tijdsindeling aan u worden verzonden, tegelijkertijd met het verzoek om opgave van het programma. Vervolgens ontvangt u eind mei/begin juni het programmaboekje.
17-11-2014 12:10,

Jonge schrijvers gezocht voor Ochtendlicht

De redactie van Ochtendlicht (literair tijdschrift door Limburgse jongeren) is voor het januarinummer… De redactie van Ochtendlicht (literair tijdschrift door Limburgse jongeren) is voor het januarinummer op zoek naar leuke teksten. Proza, poëzie, prozagedichten; het mag allemaal.

Ben jij jong, Limburgs, en schrijf je graag? Dit is je kans om in een tijdschrift te publiceren. Mail voor 1 december je teksten (plus een korte biografie van jezelf) naar: tijdschriftochtendlicht@gmail.com!

(Voor proza geldt: maximaal 2000 woorden. Voor poëzie geldt: vier gedichten van maximaal een pagina per gedicht.)
10-11-2014 08:55,

Gemengd Koor Beesel zoekt dirigent (V/M)

Het Gemengd Koor Beesel is een vitale vereniging die verankerd is in de Beeselse gemeenschap. Het koor…

Het Gemengd Koor Beesel is een vitale vereniging die verankerd is in de Beeselse gemeenschap. Het koor bestaat uit 60 leden die met veel enthousiasme en betrokkenheid samen repeteren en musiceren. De muzikale prestaties zijn daar ook naar. Op dit moment hebben we plaats voor nieuwe leden.

Per 1 januari 2015 zoeken wij een nieuwe dirigent V/M.

Voor ons koor zoeken wij een enthousiaste dirigent(e) die zich uitgedaagd voelt om mede invulling te gaan geven aan ons meerjarenplan-van-aanpak. Wij willen 'toegankelijker' worden zonder de kwaliteit uit het oog te verliezen. Repeteren doen we op de woensdagavond van 20.00 tot 22.30 uur.
 
Taken:
- Instuderen van zangstukken en het leiden van het koor tijdens uitvoeringen.
- Zorgt voor een goede begeleiding van de mensen  zodat ze zo goed mogelijk presteren.
- Speelt een belangrijke rol in de keuze van het repertoire en de uitvoeringen.
 
Wat verwachten wij?
- Kan stimuleren en motiveren om goed te presteren.
- Kan haar/zijn enthousiasme op de koorleden over brengen en een inspirerende, creatieve rol spelen bij de ledenwerving.
- Moet leiding kunnen geven.
- Overredingskracht maar ook open staan voor feedback.
- Dat zij/hij op en ontspannen wijze werkt aan kwaliteit en goed kan samenwerken met alle geledingen binnen het koor(bestuur/leden/muziekcommissie).
- Voelt zich betrokken bij de gang van zaken binnen het koor.
- Moet begeleidend piano kunnen spelen tijdens repetities.
- Een vakkundig iemand met conservatorium diploma koordirectie of hiermee vergelijkbaar.
 
Wat bieden wij?
- Een uitdagende taak waarbij veel ruimte is voor eigen inbreng.
- Een open houding en constructieve sfeer.
- Marktconforme vergoeding.

Sollicitaties voor 10 december 2014 met curriculum vitae graag richten aan het speciale emailadres dirigentgkb@gmail.com. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met onze voorzitter de heer Frans Heldens via 077 474 24 63.
06-11-2014 11:28,

Urban dansers gezocht voor muziektheaterproductie

Gezocht: urban dansers voor korte optredens in avondvullende muziektheaterproductie 'La Gran Esperanza'…
Gezocht: urban dansers voor korte optredens in avondvullende muziektheaterproductie 'La Gran Esperanza' Maastricht in regie van Tamara Jongerden.

Wens: Old School Dance op klassieke Spaanse muziek, plus acteer- /figurantenwerk en (koor)zang.

De choreografie wordt verzorgd. Repetitietijd in overleg, optredens vinden plaats in april 2015.

Repetities:
- Zaterdag 21 maart 2015
- Zondag 29 maart 2015
- Zaterdag 11 april 2015
- Zondag 12 april 2015 (doorloop)
- Dinsdag 14 april 2015 (doorloop in het theater, Bordenhal)
- Woensdag 15 april 2015 (technische doorloop) 
- Donderdag 16 april 2015 (generale repetitie)
 
Voorstellingen:
- Vrijdag 17 april 2015 (avondvoorstelling)
- Zaterdag 18 april 2015 (avondvoorstelling)
- Zondag 19 april 2015 (middag- of avondvoorstelling)
- Zaterdag 25 april 2015 (avondvoorstelling)
- Zondag 26 april 2015 (middag- of avondvoorstelling)

Interesse? Neem contact op met Tamara Jongerden via 06 29220669  of tyjongerden@cs.com.
05-11-2014 14:05,

Versterking van Sopranen en Alten gezocht voor Verdi

Op 4 mei 2015 zal de Heerlense Oratoriumvereniging HOV het requiem van Verdi uitvoeren in het kader van… Op 4 mei 2015 zal de Heerlense Oratoriumvereniging HOV het requiem van Verdi uitvoeren in het kader van de 4 mei herdenking in Heerlen.

In de stemmen Sopraan en Alt is plaats voor 10 projectleden elk. Dit moeten wel geoefende zangeressen zijn die zelfstandig hun partijen kunnen instuderen, en (voor de sopranen) makkelijk mooi hoge a voor halen. Repetities starten in januari 2015 op dinsdagavonden.
 
Klik hier om je aan te melden.
03-11-2014 08:06,

Drumband Koninklijke Harmonie St. Caecilia Beek zoekt instructeur

De drumband van Kon. Harmonie St. Caecilia Beek is op zoek naar een instructeur. … De drumband van Kon. Harmonie St. Caecilia Beek is op zoek naar een instructeur. 

Repetitie is op donderdagavond van 19.00-20.00 uur (een andere repetitiedag of tijdstip is niet mogelijk).

We zijn een jonge drumband met 13 leden in de leeftijdsgroepen 10-16 / 20-30 / 30+ en 4 leerlingen in opleiding (nog niet spelend in de drumband). Het laatste bondsconcours zijn we uitgekomen in de 1e divisie, sectie A2. Het niveau is nu lager i.v.m. instroom jeugdleden. Voor begeleiding van de harmonie spelen we straatmarsen. Verder wordt er momenteel slagwerk gespeeld met deels melodisch slagwerk (pauken etc.), maar nog geen marimba's, xylofoons etc. We willen als drumband leuke muziek maken die voor diverse niveau's uitdagend is en voor het publiek anders is dan van een traditionele drumband.

Spreekt dit je aan? Neem dan z.s.m. contact op met Ivo Simenon via drumbandbeek@gmail.com en vermeld je telefoonnummer.
20-10-2014 13:15,

Uitnodiging Muziekfestival Jeugdorkesten

Harmonie St. Caecilia Hoensbroek heeft net als vele andere verenigingen de laatste decennia veel geïnvesteerd… Harmonie St. Caecilia Hoensbroek heeft net als vele andere verenigingen de laatste decennia veel geïnvesteerd in de jeugd en de jeugdopleidingen. Dit is nu terug te vinden in de opbouw van de vereniging. Met in totaal ca. 140 leden heeft de vereniging naast het harmonieorkest ook een volwaardige drumband en jeugdorkest. De helft van de leden is jonger dan 20 jaar.
 
Ook ons jaarlijks terugkerend Jeugdorkestenfestival past in deze opzet. Zondag 29 maart 2015 organiseert Harmonie St. Caecilia, voor de negentiende keer alweer, haar jaarlijks terugkerend evenement waaraan Jeugdorkesten van binnen en buiten de regio deelnemen.
 
Gezien het niveau van het Festival en het aantal verenigingen die dit Festival vast op hun agenda hebben staan, kan Harmonie St. Caecilia zich verheugen op een grote  belangstelling.
 
De Harmonie houdt dit Festival in een magnifieke locatie, de concertzaal van de Muziekschool Hoensbroek, naar ontwerp van de bekende dirigent en musicus Piet Stalmeier. Indien u wilt zal een vakkundige jury uw orkest beoordelen. In het juryrapport worden een aantal aandachtspunten geformuleerd die een positieve bijdrage zijn in ook uw streven naar kwaliteitsverbetering van het orkest. Het festival is geen wedstrijd er worden geen punten en kwalificaties gegeven. Het biedt jeugdorkesten een interessant podium zich te kunnen presenteren. 
 
Voor de organisatie is het van belang uw aanmelding voor 1 maart 2015 te ontvangen. In principe begint het Festival op zondag 29 maart om 10.00 uur en eindigt om 18.00 uur, natuurlijk alles afhankelijk van de grootte van de deelname. De totale tijdsduur per vereniging is gesteld op 30 minuten.
 
Klik hier voor het inschrijfformulier Muziekfestival voor Jeugdorkesten 2015. Indien u dit wenst kunt u gebruik maken van het groot slagwerk van onze harmonie.

Na ontvangst van alle gegevens zal  contact worden opgenomen over de deelname en verdere indeling van de dag.
 
Voor deelname aan het festival vragen wij een bijdrage van € 50,- vooraf over te maken op rekeningnummer 57.72.30.638 van Harmonie St. Caecilia met vermelding van Jeugdorkestenfestival. Gelieve de aanmeldingen d.m.v. bijgaand inschrijfformulier te sturen/te mailen naar onze Festivalcoördinator waar u ook vooraf nog informatie kunt opvragen: Muziekfestival Harmonie St.Caecilia, t.a.v. dhr. J. Gielen, Alofsstraat 17, 6432 GZ Hoensbroek, j.gielen@home.nl, 06 43581008. 
29-09-2014 08:34,

Gemengd koor gezocht voor Queen Tribute Night

Who will rock (with) them?

'Bohemian rhapsody', 'We are the champions' en natuurlijk 'We will rock…

Who will rock (with) them?

'Bohemian rhapsody', 'We are the champions' en natuurlijk 'We will rock you'. Wie zingt deze nummers niet uit volle borst mee? Welke liedjes precies op het programma staan, is op dit moment nog niet duidelijk, maar sta jij met je (gemengd) koor op 5 december in Poppodium VOLT tijdens de Queen Tribute Night?

Want dat is wat we zoeken: een gemengd koor dat meezingt tijdens de Queen Tribute Night. Neem voor meer informatie of om je aan te melden contact op met Marike Peters via marike@poppodium-volt.nl.

07-05-2014 14:20,

Tegels Symfonie Orkest zoekt nieuwe muzikanten

Het meer dan 103-jarige Tegels Symfonie Orkest bestaat uit een groep enthousiaste muzikanten, oud en…
Het meer dan 103-jarige Tegels Symfonie Orkest bestaat uit een groep enthousiaste muzikanten, oud en jong, die hun hart hebben verpand aan het maken van klassieke muziek. We streven een hoog muzikaal niveau na, maar vinden een leuke onderlinge sfeer ook zeker belangrijk. We zijn een orkest met leden uit de hele regio: niet alleen uit Tegelen, maar ook uit Venlo, Belfeld, regio Horst, Venray, Roermond en zelfs uit België zijn leden afkomstig. We zijn dan ook inmiddels een regionaal orkest. 
 
Zoals voor bijna elk amateurgezelschap geldt, merken ook wij, dat het belangrijk is voortdurend aandacht te hebben voor versterking van ons orkest. Op dit moment hebben wij plaats voor:
- Klarinet
- Hoorn
- Hobo
- Fagotten
- Trompetten
- Schuiftrombones  
- Slagwerk
- Strijkers (cello, contrabas, altviool en viool)
- Bestuursleden.

We repeteren op dinsdagavond van 20.00 tot 22.30 uur in cultureel centrum de Haandert in Tegelen, onder leiding van onze professionele dirigent Luis Andrade.
 
Behalve koorbegeleidingen, hebben we vooral ook een interessant eigen programma, variërend van symfonische muziek, kamermuziek, blazers- en strijkerensembles, tot meer moderne producties, zoals recent de musical Anatevka.
 
Ga voor meer informatie naar www.tegelssymphonieorkest.nl.

Mocht je interesse hebben om onze enthousiaste muzikantengroep te komen versterken, kom dan naar een van onze repetitieavonden, je kunt altijd een keer mee komen spelen om sfeer te proeven. Je bent van harte welkom!

Voor meer informatie kun je ook bellen of mailen met:
- Wil Jentjens (voorzitter), t: 077 373 34 97, e: wil.jentjens@ziggo.nl
- Maarten Vossen (bestuurslid), t: 077 373 05 28, e: ac59715@tiscali.nl
- Petra Buskens (lid), t: 077 374 07 23, e: nijskensbuskens@ziggo.nl
meer prikbordberichten…
disciplines

Het Huis voor de Kunsten Limburg komt u op allerlei plekken in het Limburgse kunst- en cultuurveld tegen. Het Huis is thuis in al deze disciplines:

organisaties

aangesloten bij het huis:

boerderijenstichting limburg bond heemschut limburg collegium ad mosam dans docenten vereniging limburg directeurenoverleg centra kunsteducatie limburg ensemble ‘88 fashionclash federatie van limburgse mandoline verenigingen federatie van musea in limburg federatie voor amateur symfonie orkesten limburg fotobond limburg gilde van vrijwillige molenaars, afdeling limburg keramiek kring Limburg kinjer vastelaovend leedjesfestival koninklijk nederlands zangersverbond - limburg koninklijke nederlandse federatie van muziekverenigingen letterkundig centrum limburg limburgs film circuit limburgs geschied- en oudheidkundig genootschap limburgse bond van muziekgezelschappen limburgse bond van tamboerkorpsen limburgse organisatie van audiovisuele amateurs maastricht international poetry nights molenstichting limburg monumentenkontakt midden-limburg monumentenwacht limburg oud limburgse schuttersfederatie raod veur ‘t limburgs samewirkende limburgse vastelaovesvereniginge steunpunt archeologie & monumentenzorg limburg stichting alphons winters stichting behoud mijnhistorie stichting de weeffout stichting funerair erfgoed limburg stichting jo hansenprijs voor volkscultuur stichting kruisen en kapellen limburg stichting limburg geïmproviseerde muziek stichting limburgse componisten stichting limburgse kastelen stichting matty niël stichting ondergrondse werken stichting openluchttheaters limburg stichting popmuziek limburg stichting wereld muziek concours kerkrade studium chorale toneelhuis lfa veldeke limburg verenigde nederlandse korenorganisaties - afdeling limburg werkgroep industrieel erfgoed limburg werkgroep veldgewas
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?