welkom

Welkom op de website van het Huis voor de Kunsten Limburg. Wij zijn een dienstverlenende organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg. Op deze website kunt u informatie vinden over alle aangesloten organisaties en over de verschillende disciplines waarin wij werken.
Lees meer...

hkl_foto_huis_voor_de_kunsten_limburg_gebouw
nieuws
 • 23 november 2015 Publiek welkom bij tv-opnames nieuwe L1 serie LEF! in De Maaspoort
  De regionale omroep L1 maakt in samenwerking met Omroep Venlo komend weekeinde opnames voor zes nieuwe afleveringen…
  De regionale omroep L1 maakt in samenwerking met Omroep Venlo komend weekeinde opnames voor zes nieuwe afleveringen van de tv-serie LEF!  De opnames zijn in de foyer van De Maaspoort in Venlo, tussen 10.00 en 13.30 uur. De entree is gratis.

  Limburgse talenten uit de wereld van harmonie en fanfare krijgen in deze serie een podium. De aanstormende talenten zijn winnaars van de Finale Jonge Solisten van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM). Presentator/bariton Sef Thissen praat met de jongeren én met doorgewinterde artiesten over hun passie voor (klassieke) muziek.  

  De tv-opnames beginnen zaterdag 28 november en zondag 29 november om 10.00 uur. Publiek kan de hele ochtend binnenlopen.

  Aan het einde van iedere aflevering brengen de bekende gasten hun eigen klassieke keuze ten gehore. Dat levert interessante combinaties op. Musici van de philharmonie zuidnederland zorgen voor de begeleiding, samen met de LBM-talenten.
   
  Sef Thissen, bekend van Viva Classic Live, ontvangt onder andere de Limburgse musicalactrice Brigitte Heitzer, programmamaker Lex Uiting, zangeres/harpiste Iris Kroes (winnaar tweede seizoen The Voice of Holland) en singer-songwriter Leonie Meijer.

  Bekijk hier een promofilmpje van LEF!
 • 19 november 2015 Société St. Martin Fanfare de Stein komt in actie voor Serious Request 2015
  De peuter op het strand, de kinderen langs het spoor en op de weg, gevlucht op zoek naar veiligheid. Een betere…

  De peuter op het strand, de kinderen langs het spoor en op de weg, gevlucht op zoek naar veiligheid. Een betere toekomst, weer kind zijn. Wat als het onze kinderen zijn? Je kunt nu iets doen! Kom in actie en bouw mee aan de toekomst van kinderen in conflictgebieden!

  Société St. Martin Fanfare de Stein organiseert een 24 uur durende repetitie. Je neemt deel door minimaal twee uur te repeteren en mee te spelen tijdens het concert. Per uur deelname laat je je sponsoren door zoveel mogelijk mensen. Dit bedrag gaat naar Serious Request 2015.

  Meedoen
  Iedereen die noten kan lezen en een blaasinstrument of slagwerk (binnen harmonie-/fanfarebezetting) speelt, kan meedoen aan deze actie. De actie begint op vrijdag 18 december om 20.00 uur, eindigt op zaterdag 19 december om 20.00 uur en vindt plaats in MFC De Grous te Stein. Op zaterdag geven alle deelnemers een concert van 19.00 tot 20.00 uur.

  Doneren
  Speel je geen instrument, maar wil je wel doneren? Dat kan ook. Kom dan langs als bezoeker en doneer je bedrag in de sponsorbus. Je kunt ook veilig online doneren. 

  Meer informatie, (online) doneren of inschrijven? Ga naar www.stmartin.nl/sr15.

 • 11 november 2015 Limburgse poppodia in actie voor 3FM Serious Request
  In de week van 18 t/m 23 december organiseren de Limburgse poppodia op initiatief van Stichting Popmuziek Limburg…
  In de week van 18 t/m 23 december organiseren de Limburgse poppodia op initiatief van Stichting Popmuziek Limburg en in samenwerking met het Rode Kruis Limburg een actieweek voor 3FM Serious Request. Onder de titel ‘Keep The M(usic) Going’ vinden gedurende deze gehele week concerten plaats in de zes Limburgse popzalen, waar lokaal talent en gevestigde namen geheel belangeloos hun opwachting maken. De volledige opbrengst van deze concerten gaat naar 3FM Serious Request, dat dit jaar plaatsvindt in Heerlen.
     
  3FM Serious Request is een samenwerking tussen radio omroep 3FM en het Nederlandse Rode Kruis waarbij drie dj’s van de radio omroep zichzelf opsluiten in het Glazen Huis om zo geld op te halen voor een stille ramp. In de week voor kerst vragen 3FM en het Rode Kruis aandacht voor jongeren die moeten overleven onder de meest extreme omstandigheden in landen zoals Syrië, Zuid-Soedan, de Centraal Afrikaanse Republiek en de Democratische Republiek Congo. Deze ‘Next Generation’ verdient toekomstperspectief, maar daarvoor is wel opleiding en persoonlijke ontwikkeling nodig. Voor deze stille ramp, deze miljoenen kinderen en jongeren, zamelen de dj's van 3FM samen met de rest van Nederland geld in.
   
  De komst van het Glazen Huis naar Limburg heeft de zes Limburgse poppodia doen besluiten hun krachten te bundelen en samen een programma op te zetten waarbij een zo groot mogelijk publiek bereikt wordt en genres niet geschuwd worden. Naast de pop acts die men van poppodia gewend is zullen ook artiesten uit andere genres bij het project betrokken worden. Daarnaast is er in de programmering ook ruimschoots aandacht voor lokaal talent. Alle artiesten treden gratis op en de volledige opbrengst van deze projectweek gaat naar Serious Request. Het programma bestaat o.a. uit Kartoesj, Shiverburn, Statesmen, Exit 31, Junkestra, Waking Skies, Dalli Dalli, Vido, Wir Sind Spitze, Audiopilots, Daimy Lotus, Die Powerhosen, DJ Otto Wunderbar, No Man’s Valley, Xlumzelf x NYN x Brada Bong x Naybe, The Hillbilly Moonshiners, Young Bee ft. Guy Smeets, Bombrini Bros., Born From Pain, Demi-Sec, Distant Relatives, dOOp vs. Subp Yao, Hey Angie, Maas & Meesters en vele anderen. De komende weken zal de programmering nog aangevuld worden. 
   
  ‘Keep The M(usic) Going’ start op vrijdag 18 december in Volt te Sittard. In de dagen daarna trekt het festival langs ECI Cultuurfabriek (Roermond, 19 december), Muziekcentrum de Bosuil (Weert, 20 december), Grenswerk (Venlo, 21 december), Muziekgieterij (Maastricht, 22 december) en de Nieuwe Nor (Heerlen, 23 december). Uiteindelijk zal het totaalbedrag dat tijdens ‘Keep The M(usic) Going’ is opgehaald op 24 december bekend gemaakt en de cheque overhandigd worden bij het Glazen Huis in Heerlen.
   
  Via de website van Stichting Popmuziek Limburg www.spl.nl en de websites van de deelnemende podia is meer informatie te vinden over de programmering en de kaartverkoop. 
 • 11 november 2015 ‘And the winners are…’ - NOVA Filmfestival 2015 presenteert de beste amateurfilms van Nederland
  Op zaterdag 7 en zondag 8 november jl. vond in Theater De Maaspoort in Venlo het NOVA Filmfestival 2015 plaats.…
  Op zaterdag 7 en zondag 8 november jl. vond in Theater De Maaspoort in Venlo het NOVA Filmfestival 2015 plaats. Gedurende het hele weekend keken zo’n 250 filmers en filmliefhebbers uit het hele land naar de beste en meest opvallende reportages, speelfilms en documentaires van amateurfilmers van Nederlandse bodem. Op zondag 8 november werden de beste amateurfilms van dit jaar beloond met een filmprijs. De prijs voor de allerbeste film van het festival ging naar filmer Annelies Heesakkers uit Noord-Holland. Zij mocht de prijs in ontvangst nemen voor haar non-fictie film ‘Als je kind er niet meer is’. De film laat zien hoe twee ouderparen verder leven na de zelfdoding van hun kind. Twee amateurfilmers die zijn aangesloten bij de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) mochten een prijs voor de beste fictiefilm in ontvangst nemen. Patrick Brouwers won de prijs voor zijn speelfilm ‘The Question’, Urbain Appeltans voor zijn speelfilm ‘De Babysitter’. LOVA lid Magda Verbist mocht een non-fictieprijs in ontvangst nemen voor haar documentaire ‘Het Laagland over de IJssel’. De publieksprijs ging naar LOVA lid Hub Boyens voor zijn documentaire ‘Ode aan de Eenvoud’. Harry Bonné uit Melick mocht tijdens het NOVA Filmfestival de UNICA (Union Internationale du Cinéma) medaille in ontvangst nemen voor zijn jarenlange inzet voor de amateurfilmsector in Limburg.

  Tijdens het NOVA Filmfestival 2015 werden 14 prijzen uitgereikt: de prijs voor de allerbeste film van het festival (laureaat), een prijs voor de drie beste non-fictiefilms, een prijs voor de drie beste fictiefilms, een prijs voor de film met het beste camerawerk, een prijs voor de beste nieuwkomer van het festival, een prijs voor de beste acteur en actrice, een prijs voor de beste filmtrailer en twee publieksprijzen.

  Limburgse Oogst
  Eén van de prijswinnaars van de beste fictiefilm is de jonge, talentvolle filmer Patrick Brouwers uit Maastricht. Hij mocht de fictieprijs in ontvangst nemen voor zijn speelfilm ‘The Question’, een film over drie jongeren die deelnemen aan een mysterieuze spelshow en daarbij allerlei instructies moeten volgen. LOVA lid Urbain Appeltans uit Opglabeek mocht eveneens een fictieprijs in ontvangst nemen. Hij ontving de prijs voor zijn speelfilm ‘De Babysitter’, een duister sprookje over een babysitter. LOVA lid Magda Verbist mocht een non-fictie prijs in ontvangst nemen voor haar documentaire ‘Het Laagland over de IJssel’, een poëtische film over de ongerepte natuur langs de IJssel. Eén van de twee publieksprijzen ging dit jaar naar filmer Hub Boyens uit Maastricht voor zijn documentaire ‘Ode aan de Eenvoud’, een film over het eenvoudige, maar gelukkige leven van boer Chrit.

  De Union Internationale du Cinéma (UNICA) reikt jaarlijks medailles uit aan personen die zich als vrijwilliger verdienstelijk hebben gemaakt voor het amateurfilmen. Harry Bonné uit Melick mocht tijdens het NOVA Filmfestival de UNICA medaille in ontvangst nemen voor zijn jarenlange inzet voor de amateurfilmsector in Limburg. Bonné was o.a. jarenlang penningmeester van de LOVA en is sinds jaar en dag wedstrijdsecretaris van de Limburgse Filmdagen.

  Kijk voor meer informatie over het NOVA Filmfestival op www.cinelova.nl.

  Het NOVA Filmfestival 2015 werd mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg, het Cultuurparticipatiefonds Limburg, de Gemeente Venlo, Het VSB Fonds, de NOVA, het Huis voor de Kunsten Limburg en diverse sponsoren uit de regio Noord-Limburg, waaronder de Media Markt Venlo.
   
 • 09 november 2015 Intensieve coaching voor finalisten provinciale popwedstrijd Nu of Nooit
  De komende twee weken worden de zes finalisten van de provinciale popwedstrijd Nu of Nooit (Crazy Cult Roadshow,…
  De komende twee weken worden de zes finalisten van de provinciale popwedstrijd Nu of Nooit (Crazy Cult Roadshow, FORGETTOFORGIVE, Statesmen, Storksky, Sula en Waking Skies) intensief gecoacht. Tijdens de eerste coachingsdag op zondag 15 november in The Rock Station in Reuver worden de deelnemers vooral op zakelijk vlak bijgespijkerd. De tweede coachingsdag vindt plaats in het Conservatorium te Maastricht op zondag 22 november. Daar gaan ze onder begeleiding van vijf professionele bandcoaches uit de Nederlandse muziekindustrie werken aan hun muziek. Stichting Popmuziek Limburg probeert de finalisten met deze coaching zo goed mogelijk voor te bereiden op de finale van de wedstrijd die op zaterdag 12 december plaats zal vinden in de Limburgzaal van het Parkstad Limburg Theater in Heerlen.

  De afgelopen weken vonden verspreid over de hele provincie zes voorrondes van de jaarlijks terugkerende popwedstrijd Nu of Nooit plaats. Ruim 65 popacts schreven zich in voor de competitie, waaruit 30 acts werden geselecteerd om deel te nemen aan de voorrondes. Na afloop van de zesde en laatste voorronde in ECI Cultuurfabriek te Roermond werden de zes finalisten bekend gemaakt. Crazy Cult Roadshow (Maastricht), FORGETTOFORGIVE (Heerlen), Statesmen (Heerlen), Storksky (Sittard), Sula (Reuver) en Waking Skies (Herkenbosch) bereiden zich de komende weken voor op de finale in Heerlen. De twee coachingsdagen worden georganiseerd door Stichting Popmuziek Limburg in samenwerking met The Rock Station en Zuyd Hogeschool om de finalisten optimaal te kunnen ondersteunen.

  Tijdens de eerste coachingsdag in The Rock Station te Reuver zullen drie professionals uit het Nederlandse pop veld de focus leggen op de harde werkelijkheid van de muziekindustrie. Zo zal Jeps Salfischberger (boekingsagent van MOJO Concerts) met de acts kijken naar hun strategie met betrekking tot het boeken van optredens en legt hij de finalisten uit hoe ze hun band kunnen presenteren aan een boeker of promotor. Daarnaast zal Ton van der Werf (manager van o.a. Green Lizzard en Drive Like Maria) meer ingaan op de organisatorische aspecten van het spelen in een band. Coach Laura Kiesow (Caroline International) legt de finalisten uit hoe ze zichzelf presenteren aan hun fans en volgers en hoe deze achterban aan zich kunnen binden. De deelnemers krijgen bij dit onderdeel ook feedback op bestaand eigen promotiemateriaal.
   
  De tweede coachingsdag wordt dit jaar wederom georganiseerd in Conservatorium Maastricht. Het conservatorium beschikt over een grote klassieke afdeling, een jazz/pop afdeling en een opleiding docent muziek. Ondanks de gerichtheid op de internationale beroepssector in de jazz/pop of klassiek stelt het conservatorium graag haar deuren open voor muziek en muziekeducatie uit regio of provincie. Tijdens deze muzikale coachingsdag gaan de finalisten al repeterend werken aan hun sound, arrangementen, songwriting, harmonieën en grooves. De coaches die hier samen met de acts aan gaan werken zijn o.a. Laurens Troost (Destine, The Dirty Daddies), Marc Rutten (Conservatorium Maastricht), Jack Pisters (Conservatorium Amsterdam) en Robin Assen (Navarone).

  lees meer…
 • 04 november 2015 PopSport Limburg gaat weer los! Doe mee!
  Begin 2016 wordt het startschot gegeven voor een nieuwe editie van PopSport Limburg; dé muzikale uitdaging voor…
  Begin 2016 wordt het startschot gegeven voor een nieuwe editie van PopSport Limburg; dé muzikale uitdaging voor jonge, ambitieuze bands, singer-songwriters en dj/producers. Tijdens dit educatieve project gaan jonge popacts zich aan elkaar meten en samen met professionals uit de muziekindustrie aan de slag om hun carrière naar een hoger plan te tillen. Limburgse popacts in de leeftijd van 12 tot 19 jaar oud kunnen zich tot 1 december a.s. inschrijven. 

  Stichting Popmuziek Limburg, de provinciale popkoepel waar PopSport ooit ontstaan is en sindsdien jaarlijks de organisator van PopSport Limburg, is enorm trots op hèt project waarin deelnemers de kans krijgen zich te ontwikkelen en te profileren binnen de popsector. Gedurende enkele maanden kunnen de deelnemers diverse muzikale en zakelijke workshops volgen van professionals uit de popsector, zoals programmeurs van podia en festivals, boekingskantoren, A&R managers en ervaren muzikanten. Uniek hierbij is dat de deelnemers zelf bepalen welke workshops ze willen afnemen en met welke docent ze willen werken. Hierdoor worden de muzikanten bewust gemaakt van hun eigen kracht en de kansen die er liggen in de popsector en leren ze om zelf keuzes te maken die bijdragen aan de ontplooiing van hun carrière.

  Drie professionele coaches uit het Limburgse popveld houden gedurende het hele traject zorgvuldig in de gaten welke deelnemers het hardst werken en de meeste ontwikkeling doormaken. Dit gebeurt door middel van evaluatieverslagen van de deelnemers, zichtbaarheid op internet, activiteit in het PopSport Network op de PopSport website, tussentijdse bijeenkomsten en de live presentatie tijdens diverse provinciale PopSport showcases.
   
  PopSport Limburg is een initiatief van Stichting Popmuziek Limburg en in 2004 voor het eerst georganiseerd in Limburg. Nu, elf jaar later, is PopSport een landelijk project waarbij de ontwikkeling en groei van de deelnemende acts centraal staat. Iedere deelnemende provincie vaardigt na het provinciale traject een act af die tijdens de landelijke finale in Melkweg Amsterdam de strijd aan gaat met de winnaars van andere provincies. Succesverhalen van PopSport zijn acts als DeWolff, Hunting the Robot en As Enemies Arise.

  Dus: ben je tussen de 12 en 19 jaar en speel je in een bandje? Of ben je singer-songwriter of misschien zelfs wel dj? Schrijf je dan in voor PopSport 2016! Alles kan en alles mag! Meer info & inschrijven: www.popsport.nl.
 • 03 november 2015 Doe mee met de filmwedstrijd ‘Flikken Venlo’
  Kom op 7 en 8 november a.s. naar Theater De Maaspoort in Venlo en maak een actiefilm met jouw smartphone! In het…
  Kom op 7 en 8 november a.s. naar Theater De Maaspoort in Venlo en maak een actiefilm met jouw smartphone! In het kader van het NOVA Filmfestival 2015, hét nationale filmfestival voor amateurfilms, organiseren de LOVA en het Huis voor de Kunsten Limburg speciaal voor jongeren de filmwedstrijd Flikken Venlo. Ben jij tussen de 12 en 20 jaar oud en wil jij alles te weten komen over het filmen met een smartphone? Wil je zelf een actiefilm maken met de binnenstad van Venlo als filmdecor? Meld je dan (individueel of samen met je vrienden) uiterlijk vrijdag 6 november a.s. aan voor de filmwedstrijd. Deelname is gratis en je maakt kans op een mooie filmprijs.    
   
  Heb jij altijd al een film willen (leren) maken met jouw eigen smartphone? Dan kun je a.s. weekend terecht in Theater De Maaspoort in Venlo. Op zaterdag 7 november a.s. om 10.00 uur geven filmers Ton Polman en Ruud van Broekhoven ‘tips & tricks’ over het maken van een korte film met een smartphone. Na de instructie begeleiden de filmers jou met het uitwerken van het thema ‘Flikken Venlo’. Vervolgens ga je met jouw vrienden of leeftijdsgenoten op pad en filmopnames maken in de binnenstad van Venlo. Daarbij krijg je de kans om de opgedane kennis in praktijk te brengen. Zondagmorgen om 10.00 uur ga je onder begeleiding van filmers Ton en Ruud aan de slag met de montage van de opnames die je dag ervoor hebt gemaakt. Je krijgt dan tot 14.30 uur de tijd om de film te monteren op je eigen smartphone, laptop of tablet. Om 14.30 uur worden alle films ingezameld. Tussen 15.30 en 16.30 uur wordt de beste film vertoond in de filmzaal van het NOVA Filmfestival waar op dat moment zo’n 200 bezoekers aanwezig zijn. Het filmpje dat op zondag wordt geselecteerd en vertoond, zal extra punten krijgen bij de jurering van de definitieve versies. Je krijgt na afloop van het NOVA Filmfestival t/m 22 november a.s. de tijd om de film definitief af te ronden en in te zenden. Daarna vindt de officiële jurering en prijsuitreiking plaats. De makers van het winnende Flikken Venlo filmpje krijgen een mooie filmprijs cadeau.
   
  Lijkt het je leuk om samen met vrienden of andere leeftijdsgenoten een actiefilm te maken in het kader van Flikken Venlo? Geef jezelf (en jouw vrienden) dan uiterlijk 6 november a.s. op door een mail te sturen naar Patricia Peters, Consulent Film & Fotografie bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via ppeters@hklimburg.nl. Geef duidelijk aan dat je je aanmeldt voor Flikken Venlo. Vermeld ook je adres, telefoonnummer, geboortedatum en (als je met een groepje deelneemt) de namen van de andere crewleden. Deelname is gratis. Als je deelneemt aan de filmwedstrijd moet je je eigen smartphone (of filmcamera) meenemen en een laptop of tablet. Je hoeft geen gebruik te maken van een uitgebreid editprogramma als je dit niet hebt. Standaard software als Windows Moviemaker of iMovie is voldoende. De filminstructeurs geven je tips over gratis apps en software die je op jouw smartphone kunt downloaden en kunt gebruiken voor de opnames en montage van jouw film.
   
  Kijk voor meer info over het NOVA Filmfestival 2015 en de filmwedstrijd Flikken Venlo op www.cinelova.nl of neem contact op met Patricia Peters, via ppeters@hklimburg.nl of 0475 399 278.

  lees meer…
 • 02 november 2015 Finalisten Nu of Nooit 2015 bekend!
  Afgelopen maand streden dertig muzikale acts, verspreid over zes voorrondes in de Limburgse poppodia, om een plek…
  Afgelopen maand streden dertig muzikale acts, verspreid over zes voorrondes in de Limburgse poppodia, om een plek in de finale van de provinciale popwedstrijd Nu of Nooit. Tijdens de laatste voorronde in de ECI Cultuurfabriek te Roermond op zaterdagavond 31 oktober 2015, maakte de jury bekend welke zes acts, tijdens de finale op zaterdag 12 december 2015, strijden om de ultieme hoofdprijs: optreden tijdens het Pinkpop festival in 2016!
   
  De volgende acts (in willekeurige volgorde) zijn geselecteerd voor de finale: 

  STORKSKY
  Genre: Rock   
  Woonplaats: Sittard  
  Website: www.storksky.com
   
  STATESMEN
  Genre: Pop     
  Woonplaats: Heerlen
  Website: www.facebook.com/statesmenband 
   
  SULA
  Genre: Hip hop
  Woonplaats: Reuver  
  Website: www.facebook.com/bandsula
   
  FORGETTOFORGIVE
  Genre: Metalcore
  Woonplaats: Heerlen
  Website: www.facebook.com/forgettoforgive
   
  WAKING SKIES
  Genre: Pop
  Woonplaats: Herkenbosch
  Website: www.facebook.com/wakingskies

  CRAZY CULT ROADSHOW
  Genre: Rock
  Woonplaats: Maastricht
  Website: www.crazycultroadshow.com

  Natuurlijk staat de winnaar van Nu of Nooit traditiegetrouw op Pinkpop, maar er valt nog veel meer te winnen! Als finalist ga je absoluut niet met lege handen naar huis.

  Een blik in de prijzenpot van Nu of Nooit 2015: het team van Muziekhuis Guus Arons uit Heerlen staat klaar om de instrumenten van de winnaar volledig in orde te maken voor het optreden op Pinkpop. Tevens wordt de winnaar door een persoonlijke coach begeleid voor en na het optreden op Pinkpop. Daarnaast krijgt de winnaar studiotijd, wordt er een documentaire gemaakt van het grote Pinkpop-avontuur, zal WM Digital Services de digitale distributie voor hun rekening nemen en tot slot speelt de winnaar in Paradiso Amsterdam tijdens de Pinkpop-perspresentatie.
   
  Ook dit jaar zal er een aanmoedigingsprijs worden uitgereikt. Jurriaan Hodzelmans Photographyzal een videoclip maken voor de act waarvan de jury vindt dat zij deze verdienen. Daarnaast staan alle finalisten natuurlijk op DVERS 2016, hèt jaarlijkse provinciale showcasefestival dat volgend jaar voor de achtste maal plaatsvindt in Sittard-Geleen.Verder hebben Bevrijdingsfestival Limburg, Mama’s Pride, April Rock, Zomerparkfeest, Koppelpop en Wessummer Breeze, Pre Pinkpop Party, Harrock Festival, ZOKS Festival, Summer Live Festival, Festival 5 Sprong, en Zomerlicht festival toegezegd een van de finalisten te zullen boeken voor hun festival.
   
  De zes finalisten winnen allen een fotoshoot door professioneel popfotograaf Bart Notermans. Tot slot zullen alle finalisten in de vier weken voorafgaand aan de finale twee dagen bij elkaar komen in The Rock Station (Reuver) en het conservatorium Maastricht, om onder begeleiding van professionele coaches goed voorbereid de finale (en hopelijk Pinkpop) in te gaan. Een flink gevulde prijzenpot dus!
   
  Zaterdagavond 12 december weten we wie Nu of Nooit 2015 wint. De finale vindt op die dag plaats in de Limburgzaal van het Parkstad Limburg Theater in Heerlen. Tickets zijn te koop via de website van Parkstad Limburg Theater Heerlen.
   
  Finale Nu of Nooit 2015
  Datum: zaterdag 12 december 2015
  Locatie: Limburgzaal, Heerlen
  Deur: 19.30 uur / aanvang: 20.30 uur
  Entree: € 9,-
   
  Nu of Nooit 2015 wordt mede mogelijk gemaakt door Huis voor de Kunsten Limburg.

  lees meer…
 • 21 oktober 2015 Provinciale pop wedstrijd ‘Nu of Nooit’ nadert ontknoping
  In het weekend van 30 en 31 oktober organiseert Stichting Popmuziek Limburg de laatste twee voorrondes van de provinciale…
  In het weekend van 30 en 31 oktober organiseert Stichting Popmuziek Limburg de laatste twee voorrondes van de provinciale pop wedstrijd Nu of Nooit. Vijf acts uit de provincie strijden per voorronde om een plek in de finale van deze wedstrijd en om de ultieme prijs: een optreden op Nederlands grootste en oudste popfestival, Pinkpop. Op vrijdag 30 oktober vindt de vijfde voorronde plaats in Grenswerk te Venlo. Voorronde zes vindt op zaterdag 31 oktober plaats in ECI Cultuurfabriek te Roermond. Tijdens deze laatste voorronde wordt tevens bekend gemaakt welke acts zich op 12 december mogen presenteren tijdens de finale in de Limburgzaal van Theater Heerlen. Beide voorrondes beginnen om 20.00 uur. Tickets zijn voor € 7,- verkrijgbaar via de websites van de poppodia.

  Programma 30 oktober – Grenswerk, Venlo
  Tijdens deze vijfde voorronde treden de volgende acts op: 45ACIDBABIES (alternatieve rock uit Thorn); Lone Road Station (pop uit Venlo); The Last Baron (pop rock uit Geleen); The Sister Who Killed The Sister (pop uit Heerlen) en Y0UNG (hip hop uit Oostrum). Deuren open: 20.00 uur. Programma: 21.00 tot 01.00 uur.
   
  Programma 31 oktober – ECI, Roermond
  Tijdens deze zesde voorronde treden de volgende acts op: De Rechtstaat (hip hop uit Maasbracht); Elephant Skin (pop uit Venlo); Noisy Motion (funk rock uit Wittem); Sula (hip hop uit Reuver) en Summerglau (rock uit Susteren). Na afloop van deze laatste voorronde zal de jury bestaande uit L1 programma maker Henk Hover en voormalig Nu of Nooit winnaars Chris Verheijen (Christopher Green, 2013) en Sander Haagmans (Sungrazer 2010) de zes finalisten van Nu of Nooit 2015 bekend maken. Deze zes finalisten zijn geselecteerd op basis van hun optreden tijdens de voorrondes van de band competitie welke in oktober plaats vonden in de zes poppodia van Limburg. Deuren open: 20.00 uur. Programma: 21.00 tot 01.00 uur.

  Nu of Nooit
  In september maakte de organisatie de selectie bekend. Uit ruim 65 inzendingen uit de hele provincie werd een selectie gekozen van 30 acts, die verspreid over zes voorrondes in Roermond (ECI Cultuurfabriek), Heerlen (NIEUWE NOR), Venlo (Grenswerk), Maastricht (Muziekgieterij), Weert (Muziekcentrum De Bosuil) en Sittard (Volt) zullen strijden om de winst. De provinciale finale vindt plaats op zaterdag 12 december 2015 in de Limburgzaal van het Parkstad Limburg Theater in Heerlen.
   
  Prijzen
  De zes finalisten worden aan het eind van alle voorrondes gekozen en bekendgemaakt.  Wel wordt er tijdens iedere voorronde een ‘muzikant van de avond’ uitgeroepen, die een goed gevulde goodiebag ontvangt met leuke stimuleringsprijzen. Alle finalisten winnen een fotoshoot van een professionele popfotograaf en maken kans op podiumplekken op diverse Limburgse popfestivals (o.a. Bevrijdingsfestival Limburg, Zomerparkfeest, Mama’s Pride, Zomerlicht). De winnaar van de finale krijgt een podiumplek op o.a. Pinkpop en DVERS, professionele coaching en technische begeleiding in het voortraject naar het Pinkpop festival en een videoclip gemaakt door een professional. Het eerste album of de eerste single die de act uitbrengt, wordt digitaal verspreid op iTunes en Spotify. 
   
  Voorverkoop
  De act die tijdens de voorrondes de meeste kaarten heeft verkocht wint een tegoedbon t.w.v. € 1.000,- welke geïnvesteerd kan worden in de band. Sympathisanten of bekenden van een deelnemer kunnen bij aankomst bij een voorronde hun stem uitbrengen om  zijn/haar favoriet te steunen. Een ticket voor een voorronde kost € 7,- en is verkrijgbaar via www.grenswerk.nl en www.ecicultuurfabriek.nl. Mits een voorronde niet is uitverkocht is er tijdens het evenement een dagkassa. Meer informatie over de Nu of Nooit is ook te vinden op de website van Stichting popmuziek Limburg: www.spl.nl.  
 • 20 oktober 2015 Koninklijke Onderscheiding voor Geert Schmitz
  Tijdens het bondsconcours van de Limburgse bond van Muziekgezelschappen (LBM) op 18 oktober jl. in TheaterHotel…

  Tijdens het bondsconcours van de Limburgse bond van Muziekgezelschappen (LBM) op 18 oktober jl. in TheaterHotel De Oranjerie in Roermond werd Geert Schmitz gedecoreerd.

  Als interim-voorzitter van de VNM was hij nauw betrokken bij de totstandkoming van de landelijke blaasmuziekkoepel KNMO op 1 januari 2014. Dat hij de muziek/cultuur in het algemeen en de blaasmuziek in het bijzonder een warm hart toedraagt, blijkt uit de diverse bestuurslidmaatschappen die hij in de afgelopen 30 jaar heeft vervuld. Zo was hij nauw betrokken bij muziekvereniging Eghel, werd hij regiobestuurslid en later vice-voorzitter bij de LBM en van daaruit bij de VNM.

  Verder maakte Schmitz jaren als penningmeester deel uit van het bestuur van de Stichting Klassiek op Locatie en zat hij in de deelnemersraad van Het Huis voor de Kunsten Limburg. Ook was hij mede initiator van het jeugdblaasorkest 'de Kempkapel'.

  Burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo van de gemeente Peel en Maas benadrukte in haar speech dat mensen met een dergelijke vrijwillige staat van dienst een voorbeeld vormen in de maatschappij. Daarom heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd Geert Schmitz te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

 • 15 oktober 2015 'Sjiek is miech dat!' Visie op taal als erfgoed
  Op maandag 12 oktober 2015 werd op uitnodiging van de Gedeputeerde voor Cultuur, dhr. Koopmans een document verstuurd…
  Op maandag 12 oktober 2015 werd op uitnodiging van de Gedeputeerde voor Cultuur, dhr. Koopmans een document verstuurd naar de provincie Limburg met daarin een visie op taal als erfgoed. Dit visiedocument zal worden gebruikt als input ten behoeve van de toekomstige Erfgoednota van de Provincie.

  Dit document werd geschreven namens de Universiteit Maastricht, Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen: prof. L. Cornips (Leerstoel Taalcultuur in Limburg) en dr. V. van Saaze (MACCH); Namens het Huis voor de Kunsten Limburg: drs. M. Frencken (Consulent Literatuur), E. van Nieuwenhoven, BA (vervangend Consulent Literatuur) en drs. T. van de Wijngaard (Streektaalfunctionaris); Namens de Raod veur ’t Limburgs: prof. R. van Hout; in samenwerking met de volgende organisaties (in alfabetische volgorde):Commissie Literatuurgeschiedenis van het Limburgs Geschiedkundig en Oudheidkundig Genootschap, Letterkundig Centrum Limburg, Letteren Overleg Limburg, Poëziefestival Landgraaf, Raod veur ’t Limburgs, Stichting Limburgse Literaire Lies, Stichting Medammecour On Tour, Stichting voor Dialect- en Cultuuronderwijs Limburg, Veldeke Limburg, Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde, Werkgroep Limburgportaal Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren en de Willy Dols Stichting.

  Download het visiedocument
 • 13 oktober 2015 LBM concertconcoursen live bij L1 Radio
  Het L1-radioprogramma De Klassieke Avond is op de zondagen 18 en 25 oktober vanaf 18.00 uur live aanwezig bij…
  Het L1-radioprogramma De Klassieke Avond is op de zondagen 18 en 25 oktober vanaf 18.00 uur live aanwezig bij de concertconcoursen van de Limburgse Bond van Muziek-gezelschappen (LBM). De concertconcoursen worden gehouden in TheaterHotel De Oranjerie in Roermond.

  Op 18 oktober komen de fanfares in actie. L1 zendt dan de uitvoeringen van Sint Jozef Buchten, Juliana Holtum en Sint Cecilia Herten live uit. Op 25 oktober zijn de harmonieën aan de beurt. De optredens van Concordia Margraten, Wilhelmina Wolder, St. Aemiliaan Kerkrade en Eendracht Maakt Macht Wessem zijn dan rechtstreeks te beluisteren.

  Tom Doesborg en Emil Szarkowicz presenteren de uitzendingen. Naast verschillende gasten schuiven de recensenten Jos Frusch en Jan Cober aan. Ook de uitslagen zijn te horen. 

  L1 maakt ook opnames van de andere korpsen. Deze registraties worden in november uitgezonden in de Klassieke Avond.

  lees meer…
 • 13 oktober 2015 Provinciale popwedstrijd ‘Nu of Nooit’ naar Sittard & Maastricht
  In het weekend van 23 en 24 oktober organiseert Stichting Popmuziek Limburg de derde en vierde voorronde van de…
  In het weekend van 23 en 24 oktober organiseert Stichting Popmuziek Limburg de derde en vierde voorronde van de provinciale pop wedstrijd Nu of Nooit. Vijf acts uit de provincie strijden per voorronde om een plek in de finale van deze wedstrijd en om de ultieme prijs: een optreden op Nederlands grootste en oudste popfestival, Pinkpop. Op vrijdag 23 oktober vindt de derde voorronde plaats in Muziekgieterij te Maastricht. Voorronde vier vindt op zaterdag 24 oktober plaats in poppodium Volt te Sittard. Beide voorrondes beginnen om 20.00 uur. Tickets zijn voor € 7,- verkrijgbaar via de websites van de poppodia.

  Programma 23 oktober – Muziekgieterij Maastricht
  Tijdens deze derde voorronde treden de volgende acts op: Amberjacks (alternatieve rock uit Maastricht); Black Label (rock uit Maastricht); Charger (rock uit Maastricht); Crazy Cult Roadshow (rock uit Maastricht) en Shelter Four (pop uit Maastricht). Deuren open: 20.00 uur. Programma: 21.00 tot 01.00 uur.
   
  Programma 24 oktober – Volt, Sittard
  Tijdens deze vierde voorronde treden de volgende acts op: Prospect (metalcore uit Geleen); Statesmen (pop uit Heerlen); Stax (saxophone instrumental uit Sittard); Storksky (rock uit Sittard) en The Quartermen (indie uit Brunssum). Deuren open: 20.00 uur. Programma: 21.00 tot 01.00 uur.
   
  Nu of Nooit
  In september maakte de organisatie de selectie bekend. Uit ruim 65 inzendingen uit de hele provincie werd een selectie gekozen van 30 acts, die verspreid over zes voorrondes in Roermond (ECI Cultuurfabriek), Heerlen (NIEUWE NOR), Venlo (Grenswerk), Maastricht (Muziekgieterij), Weert (Muziekcentrum De Bosuil) en Sittard (Volt) zullen strijden om de winst. De provinciale finale vindt plaats op zaterdag 12 december 2015 in de Limburgzaal van het Parkstad Limburg Theater in Heerlen.
   
  Prijzen
  De zes finalisten worden aan het eind van alle voorrondes gekozen en bekendgemaakt.  Wel wordt er tijdens iedere voorronde een ‘muzikant van de avond’ uitgeroepen, die een goed gevulde goodiebag ontvangt met leuke stimuleringsprijzen. Alle finalisten winnen een fotoshoot van een professionele popfotograaf en maken kans op podiumplekken op diverse Limburgse popfestivals (o.a. Bevrijdingsfestival Limburg, Zomerparkfeest, Mama’s Pride, Zomerlicht). De winnaar van de finale krijgt een podiumplek op o.a. Pinkpop en DVERS, professionele coaching en technische begeleiding in het voortraject naar het Pinkpop festival en een videoclip gemaakt door een professional. Het eerste album of de eerste single die de act uitbrengt, wordt digitaal verspreid op iTunes en Spotify. 
   
  Voorverkoop
  De act die tijdens de voorrondes de meeste kaarten heeft verkocht wint een tegoedbon t.w.v. € 1.000,- welke geïnvesteerd kan worden in de band. Sympathisanten of bekenden van een deelnemer kunnen bij aankomst bij een voorronde hun stem uitbrengen om  zijn/haar favoriet te steunen. Een ticket voor een voorronde kost €7,- en  zijn verkrijgbaar via www.muziekgieterij.nl en www.poppodium-volt.nl.  Mits een voorronde niet is uitverkocht is er tijdens het evenement een dagkassa. Meer informatie over de Nu of Nooit is ook te vinden op de website van Stichting popmuziek Limburg: www.spl.nl.  
 • 09 oktober 2015 Provinciale popwedstrijd ‘Nu of Nooit’ barst los
  In het weekend van 16 en 17 oktober organiseert Stichting Popmuziek Limburg (SPL) de eerste voorrondes van de provinciale…
  In het weekend van 16 en 17 oktober organiseert Stichting Popmuziek Limburg (SPL) de eerste voorrondes van de provinciale pop wedstrijd Nu of Nooit. Vijf acts uit de provincie strijden per voorronde om een plek in de finale van deze wedstrijd en om de ultieme prijs: een optreden op Nederlands grootste en oudste popfestival, Pinkpop. Op vrijdag 16 oktober vindt de eerste voorronde plaats in poppodium NIEUWE NOR te Heerlen. Voorronde twee vindt op zaterdag 17 oktober plaats in Muziekcentrum de Bosuil te Weert. Beide voorrondes beginnen om 20:00 uur. Tickets zijn voor € 7,- verkrijgbaar via de websites van de poppodia.
    
  Programma 16 oktober - poppodium NIEUWE NOR, Heerlen: tijdens deze eerste voorronde treden de volgende acts op: ArVee (theater rock uit Heerlen); FORGETTOFORGIVE (metalcore uit Heerlen); Hey Angie (pop uit Geleen); Hunting Robin (alternative uit Wittem) en Phoenix Ashes (hardcore uit Landgraaf). Deuren open: 20.00 uur. Programma: 21.00 tot 01.00 uur.
   
  Programma 17 oktober - Muziekcentrum de Bosuil, Weert: tijdens deze tweede voorronde treden de volgende acts op: Major Dreamin’ (hip hop uit Weert); Puyn (rap/punk uit Roggel); Skyway Avenue (pop uit Nederweert); Uncle Harry (blues rock uit Nederweert) en Waking Skies (pop uit Herkenbosch). Deuren open: 20.00 uur. Programma: 21.00 tot 01.00 uur.
   
  Nu of Nooit: in september maakte de organisatie de selectie bekend. Uit ruim 65 inzendingen uit de hele provincie werd een selectie gekozen van 30 acts, die verspreid over zes voorrondes in Roermond (ECI Cultuurfabriek), Heerlen (NIEUWE NOR), Venlo (Grenswerk), Maastricht (Muziekgieterij), Weert (Muziekcentrum De Bosuil) en Sittard (Volt) zullen strijden om de winst. De provinciale finale vindt plaats op zaterdag 12 december 2015 in de Limburgzaal van het Parkstad Limburg Theater in Heerlen.
   
  Prijzen: de zes finalisten worden aan het eind van alle voorrondes gekozen en bekendgemaakt. Wel wordt er tijdens iedere voorronde een ‘muzikant van de avond’ uitgeroepen, die een goed gevulde goodiebag ontvangt met leuke stimuleringsprijzen. Alle finalisten winnen een fotoshoot van een professionele popfotograaf en maken kans op podiumplekken op diverse Limburgse popfestivals (o.a. Bevrijdingsfestival Limburg, Zomerparkfeest, Mama’s Pride, Zomerlicht). De winnaar van de finale krijgt een podiumplek op o.a. Pinkpop en DVERS, professionele coaching en technische begeleiding in het voortraject naar het Pinkpop festival en een videoclip gemaakt door een professional. Het eerste album of de eerste single die de act uitbrengt, wordt digitaal verspreid op iTunes en Spotify. 
   
  Voorverkoop: de act die tijdens de voorrondes de meeste kaarten heeft verkocht wint studiotijd t.w.v. € 1.000,-. Sympathisanten of bekenden van een deelnemer kunnen bij aankomst bij een voorronde hun stem uitbrengen om  zijn/haar favoriet te steunen. Een ticket voor een voorronde kost €7,- en  zijn verkrijgbaar via www.nieuwenor.nl en www.debosuil.nl. Mits een voorronde niet is uitverkocht is er tijdens het evenement een dagkassa. Meer informatie over de Nu of Nooit is ook te vinden op de website van Stichting popmuziek Limburg: www.spl.nl.  
 • 30 september 2015 Raymond Knops neemt afscheid als voorzitter van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen
  Na acht jaar voorzitter te zijn geweest stelt Raymond Knops (43) zich niet meer herkiesbaar voor een volgende bestuursperiode.…

  Na acht jaar voorzitter te zijn geweest stelt Raymond Knops (43) zich niet meer herkiesbaar voor een volgende bestuursperiode. Knops: "Ik heb een geweldige tijd bij de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) gehad. Ik heb er met gedreven mensen mogen werken en kon er veel energie en creativiteit in kwijt. Met pijn in het hart ben ik tot dit besluit gekomen."

  Knops was in zijn bestuursperiode verantwoordelijk voor de landelijke fusie, een professionalisering in de wijze van werken van het bestuur en diverse andere vernieuwingen binnen de blaasmuziekwereld zoals een nadrukkelijke oriëntatie op en samenwerking met de buitenwereld. Door de fusie groeide het aantal lidverenigingen tot 285 met in totaal zo'n 25.000 leden.

  "We hebben samen met onze lidverenigingen en partners de afgelopen jaren veel projecten en initiatieven opgezet. Bij mijn aantreden hebben we onder onze leden geïnventariseerd waaraan behoefte was. Dat bleek ondersteuning te zijn op het gebied van bestuur, financiën en jeugd. Hiervoor hebben we tal van workshops opgezet. Daarnaast hebben we in samenwerking met L1 en Viva Classic Live de tv-serie LEF! opgezet om jong talent een podium te geven. De landelijke fusie van de KNMO is tot stand gebracht waardoor de krachten gebundeld zijn. Het zeer succesvolle Limburgs Jeugdorkest is opgericht en samen met de andere volkscultuurkoepels en de Provincie Limburg is met middelen uit de motie Limburgse volkscultuur een immens programma opgezet om de innovatiekracht en de muziekopleidingen op nieuwe leest te schoeien.”

  Knops: "Toen ik aantrad heb ik beloofd me te committeren aan één bestuursperiode. Het zijn er twee geworden en gevoelsmatig was ik nog lang niet klaar. Nog zoveel ideeën, maar het ging steeds meer knellen met mijn andere verplichtingen. En ik wil iets goed doen of niet, dat zit in de aard van het beestje."

  Knops is blij met de aandacht die er is gekomen voor de volkscultuur. "De motie Limburgse Volkscultuur was in meerdere opzichten een impuls voor de amateurmuziek. Het (inter)nationaal hoge niveau en de verbindende werking van muziek voor de Limburgse dorpsgemeenschappen is een erfgoed waar we trots op mogen zijn en waarin we moeten blijven investeren".

  Knops zal de voorzittershamer overdragen op de Algemene Ledenvergadering van 14 november a.s. De naam van zijn opvolger is nog niet bekend.
   

  lees meer…
meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen iedere discipline waarin het Huis werkzaam is, dan kunt u zich op deze pagina aanmelden voor een digitale nieuwsbrief.
agenda
 • 31 oktober 2015 - 29 november 2015samenwerkings activiteit Workshop fotografie in het theater
  Fotograferen is schrijven met licht, maar vaak is het lastig om datgene wat je graag wilt vertellen met je foto,…
  Fotograferen is schrijven met licht, maar vaak is het lastig om datgene wat je graag wilt vertellen met je foto, ook technisch te realiseren. Soms is het licht niet goed of is het moment te snel voorbij en ben je te laat. Of je standpunt is helemaal verkeerd. Het is niet eenvoudig om het plaatje te maken dat je in je hoofd hebt.

  Theaterfotograaf Rob Nijpels fotografeert al meer dan 30 jaar tussen het publiek in het theater, bij concerten of evenementen. Na al die jaren wil zijn passie, specifieke kennis en ervaring graag delen met amateurfotografen die meer willen weten over fotograferen tijdens optredens. Daarom organiseert hij de workshop ‘fotografie in het theater’. Een professionele lichttechnicus en professionele acteurs maken dat het een echte praktijkervaring wordt met veel tips en trucs die je direct kunt toepassen. Maak jij foto’s voor jouw toneelvereniging? Maak jij als amateurfotograaf graag beelden van concerten en theateroptredens? Of ga je altijd naar concerten om gave plaatjes te maken en wil je graag meer weten wat je allemaal met jouw fototoestel kan tijdens live optredens? Kom dan naar deze workshop ‘Fotografie in het theater’ in Theater van De Maaspoort in Venlo of het Munttheater in Weert.

  Cursusdata
  • Zaterdag 31 oktober 2015, 10.00-16.00 uur, Theater de Maaspoort in Venlo
  • Zondag 29 november 2015, 10.00-16.00 uur, Munttheater in Weert

  Programma
  10.00 uur: ontvangst, theorieblok, tips & trics
  12.00 uur: lunchbuffet
  13.00 uur: praktijk op het podium met lichttechnicus en acteurs
  16.00 uur: afsluiting

  Het programma bestaat uit een theoretisch gedeelte, een lunch en een praktijk gedeelte op het podium. Deelnemers krijgen vrijblijvend een opdracht mee naar huis om de opgedane kennis in de praktijk te brengen. De foto’s van deze opdracht mogen ze insturen. Uit alle ingezonden werken wordt een selectie gemaakt. Deze werken worden geëxposeerd tijdens de uitreiking van D’n Aovend van ’t Muulke 2016 (uitreiking Limburgse toneelprijzen Toneelhuis LFA) in het Munttheater in Weert.

  Kosten en deelname
  De kosten voor de workshop bedragen € 87,50 per persoon. Leden van Toneelhuis LFA ontvangen 50% korting.
  Geef je nu op, want het aantal plaatsen is beperkt. Er kunnen maximaal 20 personen deelnemen per workshop. Vol=vol. Inschrijven voor de workshop kan via de website of aan de kassa van de betreffende theaters.

  De workshop ‘Fotografie in het theater’ wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Venlo, Gemeente Weert, Toneelhuis LFA en het Prins Bernard Cultuurfonds.
 • 29 november 2015 15:00 - 16:30samenwerkings activiteit The Miners’ Hymns & Koel: film en live-muziek
  In het kader van het jaar van de mijnen wordt The Miners' Hymns, de wereldberoemde fi­lm van Bill Morrison over…
  In het kader van het jaar van de mijnen wordt The Miners' Hymns, de wereldberoemde fi­lm van Bill Morrison over het leven en de strijd van de mijnwerkers, vertoond in de Aula Major van Abdij Rolduc. De bijbehorende muziek van Jóhann Jóhannsson wordt, o.l.v. dirigent Ron Daelemans, live uitgevoerd door Parkstad Miners Brass, een speciaal samengesteld orkest van blaasmusici uit de mijnstreek. Golden Globe winnaar Jóhann Jóhannsson speelt zelf mee.

  De film The Miners’ Hymns vertelt het verhaal van de Noord-Engelse mijnindustrie en het leven van de mijnwerker in zijn sociale context, zonder woorden, maar de beelden van regisseur Bill Morrison in combinatie met de muziek van Jóhannsson spreken des te meer. De veelzijdige musicus en componist Jóhannsson raakte gefascineerd door de parallellen tussen de Engelse en Limburgse mijnhistorie, haar sociaal economische gevolgen en de invloed op de ontwikkeling van de blaasmuziek. De in 2011 voltooide Miners’ Hymns zijn inmiddels na Engeland ook in de USA en het Europese vasteland vertoond en uitgevoerd en mogen tijdens het Jaar van de Mijnen absoluut niet ontbreken.

  Ook in Zuid-Limburg nadert een filmisch muzikaal werk over de Limburgse mijnindustrie haar voltooiing. cmunz artists en de in de symfonische blaasmuziek alom bekende componist Hardy Mertens maken onderdeel uit van het Kerkraadse publieke kunstproject Sjtub dat haar thuisbasis heeft in POST- (het voormalige Postkantoor in Kerkrade Centrum). Samen werken zij aan de suite Koel die in 2016 of 2017 haar wereldpremière gaat beleven en waarin hoorbaar wordt verwezen naar de kakafonie en het monotone geluid van de ondergrondse machines en werktuigen. In het voorprogramma van The Miners' Hymns wordt al een tipje van de sluier van Koel opgelicht. De voorstelling wordt ingeleid door de filosoof Frans Geraedts.

  Zo ontmoeten op 29 november, bijna aan het einde van het Jaar van de Mijnen 2015, het onuitwisbare mijnverleden van Noord-Engeland en Zuid-Limburg elkaar op de locatie waar het met de kolenwinning voor Zuid-Limburg allemaal begon: Rolduc. Nu ontmoetingsplek voor velen uit de hele wereld, op 29 november in het bijzonder voor kunstenaars en musici die het mijnverleden een filmisch en muzikaal eerbetoon bewijzen.

  Datum: 29 november
  Tijd: 15.00 uur
  Locatie: Abdij Rolduc, Aula Major
  Entree: € 13.- voorverkoop / avondkassa € 15,- 
  Voorverkoopadressen: Filmhuis De Spiegel Heerlen, Parkstad Limburg Theater Heerlen, Abdij Rolduc Kerkrade, Boekhandel Leeskunst Kerkrade
  Mail: secretariaatphilomena@ziggo.nlinfo@sjtub.org
 • 02 december 2015 00:00 - 00:00samenwerkings activiteit DOOR!, SIEN & het Fonds voor Cultuurparticipatie organiseren ‘Impuls Muziekdag’!
  Op woensdag 2 december a.s. organiseren DOOR!, SIEN en het Fonds voor Cultuurparticipatie de Impuls Muziekdag in…
  Op woensdag 2 december a.s. organiseren DOOR!, SIEN en het Fonds voor Cultuurparticipatie de Impuls Muziekdag in Kasteel Daelenbroeck te Herkenbosch. Met de ‘Impuls Muziekdag’ nemen DOOR! en SIEN het initiatief om scholen uit de Provincie Limburg met ambitie op het gebied van muziekonderwijs te informeren, inspireren en ondersteunen bij hun zoektocht om weer ‘meer muziek in de klas in Limburg’ te realiseren.
   
  Onlangs lanceerde het Fonds voor Cultuurparticipatie de nieuwe subsidieregeling Impuls Muziekonderwijs. Scholen kunnen hiermee hun muziekonderwijs verbeteren, onder andere door samenwerkingen aan te gaan met andere partijen uit het muziekveld. Dat worden dus brassbands, fanfares, koren, popbands en complete harmonieën in de klas!
   
  De Impuls Muziekdag richt zich met name op het primaire onderwijs met als motto ‘vanaf morgen meteen aan de slag met meer muziek in de klas!’.Een middag boordevol informatie, inspiratie, workshops en gelegenheid om te netwerken. De initiatiefnemers willen scholen met een ambitie om muziekonderwijs weer een structurele plek te geven, ondersteunen bij het bepalen en inzetten van de beste route om dit te kunnen verwezenlijken. Wanneer kan een school direct een aanvraag doen voor de landelijke Impulsregeling Muziekonderwijs en wanneer kan deze bij DOOR! terecht?
   
  Gelet op het feit dat scholen in diverse fases verkeren met betrekking tot muziekeducatie bieden wij diverse routes aan tijdens de Impuls Muziekdag. Route één is specifiek gericht op scholen met een plan. Een team van schrijvers staat klaar om ter plekke een aanvraag te schrijven voor de Impulsregeling Muziek. Voor scholen met een idee maar nog geen concreet plan, organiseren we binnen route twee een brainstormsessie in de vorm van intervisie. Route drie staat in het teken van inspiratie. Een middag boordevol informatie, speeddates met onder anderehet Fonds Cultuurparticipatie, DOOR! en SIEN, workshops met als motto: 'vandaag geleerd, morgen toegepast in de klas' en een presentatie van de database www.doemeermetmuziek.nl

  Kijk voor meer informatie en aanmelden op: www.bijsien.nl.
 • 12 december 2015 - 22 december 2015samenwerkings activiteit Kerstsfeer met Koninklijk Heerlens Mannenkoor St.-Pancratius
  Het is bijna kerst. Dat betekent dat het Koninklijk Heerlens Mannenkoor St.-Pancratius, onder leiding van dirigent…
  Het is bijna kerst. Dat betekent dat het Koninklijk Heerlens Mannenkoor St.-Pancratius, onder leiding van dirigent John Gerits, een drukke en muzikale tijd tegemoet gaat.

  Op zaterdag 12 december betreedt het koor, samen met andere koren, om 14.00 uur de bühne in SCHUNCK* om een aantal kerstliederen ten gehore te brengen. Loop het Glaspaleis eens binnen en luister en geniet. De toegang is gratis.

  Op zondag 13 december om 20.00 uur vindt het eigen traditionele Kerstconcert plaats in de Pancratiuskerk in het centrum van Heerlen. Het koor brengt een gevarieerd programma met sfeervolle liederen uit verschillende landen ten gehore voor een passende kerstsfeer: o.a. Eduardo S. Pastraino, Morten Lauridsen (O Magnum Mysterium), Giuseppe Verdi (La Vergine degli Angeli) en Zoltan Kodaly, maar ook The Rose in een bewerking van Gwyn Arch en Lullaby van Billy Joël. Kortom, een programma om in de kerstsfeer te komen. Voor dit Kerstconcert is medewerking gezocht met een Jazz ensemble o.l.v. Wim Kleinen, evenals Enzo Kok, een jonge violist, bekend van tv-programma Superkids en zijn optredens met Andre Rieu. Ook Suzan Buve, eerstejaars conservatorium en aanstormend talent uit Heerlen, zal een optreden verzorgen. De deelnemers treden afwisselend, afzonderlijk en gezamenlijk op. De vaste koorbegeleiding op piano is in handen van Augustine Boshouwers. De entree bedraagt € 7,50. Het Kerstconcert wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg.

  Op dinsdag 22 december vindt een concert plaats in winterse sferen op de binnenplaats van Kasteel ter Worm in het kader van Serious Request. Diverse artiesten verlenen belangeloos hun medewerking, zoals Martin Hurkens, Paul van Loo, Enzo Kok (viool), Joep Conjaerts (sing-songwriter), Hans Knubben (solist uit eigen gelederen), Christian Martens (saxofonist) en Stans Smeets (o.a. bekend van tv-programma Beste Singer-Songwriter van Nederland). Om de sfeer te verhogen wordt er gezorgd voor glühwein en warme chocolademelk. De verschillende solisten en het koor zullen zowel afzonderlijk als gezamenlijk optreden. De toegang is beperkt, dus reserveer tijdig uw kaartje. De toegang bedraagt € 10,- (incl. hapje en drankje). De totale opbrengst komt ten goede aan Serious Request. 
   
  Kaarten zijn verkrijgbaar voor de optreden aan de zaal of via secretaris@pancratiuskoor.nl.

naar de complete agenda…
prikbord
05-11-2015 14:58,

Gemengd Koor Sjantée zoekt pianist

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste pianist, die ons koor tijdens repetities en onze uitvoeringen… Wij zijn op zoek naar een enthousiaste pianist, die ons koor tijdens repetities en onze uitvoeringen kan begeleiden. We repeteren op maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur in de voormalige voetbalkantine aan de Oude Molenweg te Scharn. Ons doel is om samen met veel plezier te musiceren. Sjantée is toegankelijk voor iedereen. We zijn een gezellig koor waar alle leden een steentje bijdragen aan de organisatie van onze activiteiten. Uiteindelijk streven we naar een goed muzikaal resultaat tijdens uitvoeringen.
 
Ben je een enthousiaste pianist, heb je interesse in ons koor en wil je meer informatie neem dan per mail contact op met het secretariaat: gemengdkoorsjanteescharn@gmail.com.
30-03-2015 12:39,

Zangles, zangworkshops en bandcoaching voor jongeren

De grote passie van Brenda Nijsen is muziek en dat wil ze graag overbrengen op de jeugd. Brenda geeft… De grote passie van Brenda Nijsen is muziek en dat wil ze graag overbrengen op de jeugd. Brenda geeft al jaren met veel plezier zangles en bandcoaching. Daarnaast verzorgt ze zangworkshops voor jongeren en kinderen op scholen en tijdens de Dag van de Stem op 11 april 2015 in ECI Cultuurfabriek in Roermond.
 
Brenda: “Mijn liefde voor muziek begon rond mijn 7e toen ik van mijn vader een orgeltje kreeg en niet lang erna saxofoon ging spelen bij de Koninklijke Harmonie van Roermond. Rond mijn 16e begon ik het zingen steeds leuker te vinden en ruilde de harmonie in voor mijn eerste bandje waarmee ik voor het eerst begon met het schrijven van eigen werk. Sindsdien ben ik altijd actief geweest als zangeres in verschillende bands waaronder ‘Cooler than Jesus’, ‘Supergroover’ en ‘Slow Poke Rodrigo’, waarmee we enkele keren de Limburgse popprijs Nu of Nooit wonnen en meededen met de Grote Prijs van Nederland. Na de HAVO ben ik naar het Conservatorium gegaan om mij verder te ontwikkelen als zangeres en heb daarnaast verschillende muziekinstrumenten leren bespelen waaronder piano, drums en basgitaar. Ik heb met veel plezier in diverse bands gezongen en weet hoe leuk het is om samen met je studiegenoten en/of vrienden te musiceren.”
 
Wil jij ook kennismaken met het gebruik van de stem of ervaren hoe het is om in een band muziek te maken? Neem dan contact op met Brenda via 06 24661054 of brendanijsen05@gmail.com.
 • motie limburgse volkscultuur

  Op 4 november 2011 hebben Provinciale Staten de PVV motie Limburgse Volkscultuur aangenomen om harmonieën, fanfares, schutterijen en zangkoren in stand te houden en te behouden voor de breed gedragen volkscultuur. Het College van Gedeputeerde Staten heeft deze motie samen met direct betrokkenen uit het veld uitgewerkt en ingevuld.

  Vier onderdelen staan in deze uitwerking centraal:
  1. Instrumentarium en uniformen
  2. Opleiding en talentontwikkeling
  3. Ondersteuning besturen
  4. Innovatieve Arrangementen

  Voor de uitwerking van de motie is aansluiting gezocht bij reeds bestaande werkstructuren bij het Huis voor de Kunsten Limburg en het Prins Bernard Cultuurfonds Limburg. Lees meer over de Motie Limburgse Volkscultuur...

  Op de pagina's van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM), de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT), Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS) en de Verenigde Nederlandse Korenorganisaties - afdeling Limburg (VNK-L) vindt u meer informatie en relevante aanvraagformulieren.

  Aanvraagformulieren
  Klik hier voor een overzicht van alle aanvraagformulieren.

disciplines

Het Huis voor de Kunsten Limburg komt u op allerlei plekken in het Limburgse kunst- en cultuurveld tegen. Het Huis is thuis in al deze disciplines:

organisaties

aangesloten bij het huis:

boerderijenstichting limburg bond heemschut limburg collegium ad mosam dans docenten vereniging limburg directeurenoverleg centra kunsteducatie limburg ensemble ‘88 fashionclash federatie van limburgse mandoline verenigingen federatie van musea in limburg federatie voor amateur symfonie orkesten limburg fotobond limburg gilde van vrijwillige molenaars, afdeling limburg jeugdcultuurfonds limburg keramiek kring limburg kinjer vastelaovend leedjesfestival koninklijk nederlands zangersverbond - limburg koninklijke nederlandse federatie van muziekverenigingen letterkundig centrum limburg limburgs film circuit limburgs geschied- en oudheidkundig genootschap limburgse bond van muziekgezelschappen limburgse bond van tamboerkorpsen limburgse organisatie van audiovisuele amateurs maastricht international poetry nights molenstichting limburg monumentenkontakt midden-limburg monumentenwacht limburg oud limburgse schuttersfederatie raod veur ‘t limburgs samewirkende limburgse vastelaovesvereniginge steunpunt archeologie & monumentenzorg limburg stichting alphons winters stichting behoud mijnhistorie stichting de weeffout stichting funerair erfgoed limburg stichting jo hansenprijs voor volkscultuur stichting kruisen en kapellen limburg stichting limburg geïmproviseerde muziek stichting limburgse componisten stichting limburgse kastelen stichting matty niël stichting ondergrondse werken stichting openluchttheaters limburg stichting popmuziek limburg stichting wereld muziek concours kerkrade studium chorale toneelhuis lfa veldeke limburg verenigde nederlandse korenorganisaties - afdeling limburg werkgroep industrieel erfgoed limburg werkgroep veldgewas
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?