welkom

Welkom op de website van het Huis voor de Kunsten Limburg. Wij zijn een dienstverlenende organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg. Op deze website kunt u informatie vinden over alle aangesloten organisaties en over de verschillende disciplines waarin wij werken.
Lees meer...

hkl_foto_huis_voor_de_kunsten_limburg_gebouw
nieuws
 • 17 december 2014 Workshops 'Ondersteuning besturen' januari t/m mei 2015
  In 2013 en 2014 organiseerde het Huis voor de Kunsten Limburg, in het kader van de regeling ‘Ondersteuning besturen’…
  In 2013 en 2014 organiseerde het Huis voor de Kunsten Limburg, in het kader van de regeling ‘Ondersteuning besturen’ uit de Motie Limburgse Volkscultuur, een reeks workshops om verenigingsbesturen te ondersteunen bij hun bestuurlijke activiteiten. Vanwege grote belangstelling bieden we u in de eerste helft van 2015 een vijftal workshops opnieuw aan.

  1. Fondsenwerving - januari 
  2. Creatief jeugd en leden werven - februari 
  3. Sponsoring is een sport! - maart 
  4. Beter vergaderen - april 
  5. Functiegericht besturen - mei 

  De workshops worden verspreid over de provincie Limburg aangeboden en zijn bestemd voor leden van verenigingen van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM), Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT), Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS) en Verenigde Nederlandse Korenorganisaties - afdeling Limburg (VNK-L). Deelname is gratis.

  Waarom zijn deze workshops interessant voor u en uw vereniging?
  - De thema’s sluiten aan bij de beleving en behoefte van verenigingsbesturen;
  - U deelt en leert van ervaringen van andere verenigingen;
  - De workshops worden gegeven door ervaren trainers die affiniteit hebben met het verenigingsleven;
  - Het betreft actieve bijeenkomsten, waarin u als deelnemer uw inzichten en vaardigheden kunt verbeteren ter bevordering van de bestuurskracht van uw vereniging.

  Wilt u meer weten over de inhoud van de workshops, data en locaties? Ga dan naar www.hklimburg.nl/motievolkscultuur. Hier kunt u zich ook aanmelden voor de workshops.
 • 16 december 2014 Website Limburgse Dialecten vernieuwd
  Streektaal leeft in Limburg. Je hoort het overal. Op straat, in de muziek, op het toneel en bij de regionale zenders.…
  Streektaal leeft in Limburg. Je hoort het overal. Op straat, in de muziek, op het toneel en bij de regionale zenders. Je leest het in reclame-uitingen, op plaatsnaamborden en in diverse media. Het Limburgs is vitaal en vervult, ondanks alle invloeden van het Nederlands, nog steeds een essentiële functie in het maatschappelijke en sociale leven. En niet alleen voor Limburgers op leeftijd. Ook onder jongeren blijft de streektaal onverminderd populair. Berichten in moderne media als Twitter en Facebook zijn doorspekt met allerhande varianten van het Limburgs. Soms levert dat vragen op. Hoe schrijf je bepaalde woorden en wat zijn de verschillen tussen de dialecten? Antwoorden op deze en andere ‘väöl gesjtelde vraoge euver ’t Limburgs’ vind je op de website www.limburgsedialecten.nl. De website bestond al langer, maar is recentelijk helemaal vernieuwd en heeft nog meer functionaliteiten gekregen.

  Wat is het Limburgs eigenlijk? Wat is het verschil tussen een taal en een dialect? Wat zijn typische kenmerken van het Limburgs? Hoe oud is het Limburgs? Is het verstandig om dialect te praten met je kinderen? Op de website www.limburgsedialecten.nl vind je de antwoorden. Het is het startpunt voor iedereen die meer wil weten over het Limburgs als streektaal en het schrijven in het Limburgs. Ook vind je er informatie over lesmateriaal voor middelbare scholen. Een nieuwe functie is de dialectkaart van Limburg die de belangrijkste kenmerken van de verschillende dialectgebieden in Limburg in kaart brengt en een aantal Limburgse dialecten laat horen aan de hand van geluidsfragmenten. De verschillen tussen de Limburgse dialecten zijn ook te horen via de geluidsdatabank. De website is in twee talen te raadplegen, in het Nederlands en in het Limburgs.

  www.limburgsedialecten.nl is een initiatief van het Huis voor de Kunsten Limburg i.s.m. de Raod veur ’t Limburgs, Veldeke Limburg en de Provincie Limburg.  lees meer…
 • 15 december 2014 Lauda Sion Salvatorem - 750 jaar Sacramentsfeest (1264-2014)
  Dit jaar is het 750 jaar geleden dat voor het eerst Sacramentsdag werd gevierd. Weinigen weten dat het feest van…

  Dit jaar is het 750 jaar geleden dat voor het eerst Sacramentsdag werd gevierd. Weinigen weten dat het feest van Sacramentsdag en de huidige Sacramentsdevotie te danken is aan een vrouw uit onze Euregio: Juliana van Cornillon (vlakbij Luik). Zij leefde van 1192 tot 1258. In het jaar 1246 werd Sacramentsdag al gevierd in het bisdom Luik (waartoe Zuid-Limburg ook behoorde). Op 11 augustus 1264 werd het feest van Sacramentsdag door paus Urbanus IV voor de hele wereldkerk ingevoerd. Sacramentsdag werd dit jaar gevierd op donderdag 19 juni, in de Nederlandse Kerkprovincie op de zondag daaropvolgend: 22 juni.

  Ter gelegenheid van dit jubileum werd onlangs een unieke prent heruitgegeven en toegelicht in een brochure van circa 80 pagina’s. Het betreft een steendruk uit 1849, waarvan een origineel bewaard gebleven is in de sacristie van het Duitse plaatsje Millen (nabij Sittard). De prent was bestemd voor het zesde eeuwfeest van de bisschoppelijke goedkeuring in 1846, maar kwam drie jaar te laat gereed. Aan het concept ervan heeft de Sittardse priester Conrad Dunckel (1802-1881) meer dan tien jaar gewerkt. De Akense lithograaf Nikolaus Salm voltooide het kunstwerk met 60 taferelen die betrekking hebben op het H. Sacrament. Pastoor Scheuren uit Aken heeft de taferelen verklaard in een 102 pagina’s tellende Duitse brochure, die door Dunckels neef, de bekende Bernard Pothast van Rolduc, in het Frans is vertaald.

  De steendruk is heruitgegeven op het handzame formaat van 34 x 47 cm. De begeleidende brochure bevat (in het Nederlands, Duits en Frans) een historische inleiding over het Sacramentsfeest van Charles Caspers, informatie over de prent en de maker(s) van Guus Janssen en de verklaring van de 60 taferelen (met vertaling van de Latijnse teksten) aan de hand van gereproduceerde fragmenten van de prent.

  Deze unieke documentatie over het Sacramentsfeest (brochure met twee ingevouwen prenten) is nu verkrijgbaar voor € 10,- (excl. € 3,25 verzend- en administratiekosten) in de webshop van het Huis.

 • 11 december 2014 Kreek Daey Ouwens schrijft nieuwjaarsgedicht Letterkundig Centrum Limburg
  Het zestiende nieuwjaarsgedicht van het Letterkundig Centrum Limburg is uit! Het gedicht werd geschreven door Kreek…
  Het zestiende nieuwjaarsgedicht van het Letterkundig Centrum Limburg is uit! Het gedicht werd geschreven door Kreek Daey Ouwens ter gelegenheid van de jaarwisseling 2014/2015. Het is gedrukt op een door Piet Gerards Ontwerpers ontworpen A5-kaart die te gebruiken is als ansichtkaart. Deze is in december en januari gratis verkrijgbaar bij diverse bibliotheken en boekhandels in Limburg en gratis te bestellen via lcl@hklimburg.nl.

  Kreek Daey Ouwens (1942) werd geboren in Geleen. Zij schrijft sinds 1986 prozagedichten, toneel en verhalen. In 2005 bracht uitgeverij Herik in Landgraaf de bundel De haan mept buiten op de stenen uit. In 2009 verscheen De achterkant en in 2011 was ze genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. In juli dit jaar won zij de eerste Leo Herberghs Poëzieprijs. Kreek Daey Ouwens schreef hiervoor een kort gedicht dat in een boomstam werd aangebracht en onderdeel wordt van een wandelroute in het Limburgse landschap.
   
  Eerdere nieuwjaarsgedichten
  Het Letterkundig Centrum Limburg vraagt ieder jaar een uit Limburg afkomstige of hier woonachtige dichter om een gedicht te schrijven rondom de jaarwisseling. Eerdere nieuwjaarsgedichten werden geschreven door Huub Beurskens, Chrétien Breukers, Frans Budé, Emma Crebolder, Quirien van Haelen, Leo Herberghs, Paul Hermans, Rouke van der Hoek, Sasja Janssen, Wiel Kusters, Joke van Leeuwen, Ton van Reen, Hans van de Waarsenburg, Nicolette Smabers en Jos Versteegen. Zie www.hklimburg.nl/nieuwjaarsgedicht voor meer informatie.
   
  Kreek Daey Ouwens in Centre Céramique
  Op 11 januari 2015 van 14.30 tot 15.30 uur is er in Centre Céramique te Maastricht een programma in aanloop naar de uitreiking van de VSB Poëzieprijs. Kreek Daey Ouwens zal hierbij onder andere haar nieuwjaarsgedicht voordragen. Ook dragen Sasja Janssen en Piet Gerbrandy, genomineerden voor de VSB Poëzieprijs 2015, voor uit eigen werk. Maastrichtse stadsdichters en rappers treden op en zetten hun tanden in een gedicht van Sasja Janssen en studenten van het conservatorium zorgen voor jazzmuziek. De moderator is Leon Verdonschot.  

  lees meer…
 • 04 december 2014 Open Call jong talent FASHIONCLASH Festival 2015 + lancering FASHIONCLASH Festival Award
  FASHIONCLASH platform is op zoek naar nieuwe generatie ontwerpers en kunstenaars voor FASHIONCLASH Festival. Naast…
  FASHIONCLASH platform is op zoek naar nieuwe generatie ontwerpers en kunstenaars voor FASHIONCLASH Festival. Naast het spraakmakende programma introduceert het festival de 'FASHIONCLASH Festival Award!
  Ontwerpers, kunstenaars, fotografen, performers enz. kunnen zich opgeven voor verschillende programma onderdelenzoals het modeshow programma, expositie, designer Market en de FASHIONCLASH Side Program. Deelnemers van het festival maken tevens kans op verschillende awards waaronder de 'FASHIONCLASH Festival Award ter waarde van € 5.000,- en diverse andere awards. Wil je kans maken op een van deze awards en een podium om je werk te presenteren voor een internationaal publiek, meld je aan! Deadline voor aanmelden is 1 maart 2015. Meer informatie en het aanmeldingsformulier vind je hier
   
  FASHIONCLASH Festival 2015, de 7e editie van het jaarlijkse internationale en interdisciplinaire mode festival vindt plaats van 11 t/m 14 juni 2015 in Maastricht. FASHIONCLASH Festival bestaat uit diverse programma onderdelen waar ontwerpers en kunstenaars zich voor kunnen inschrijven. Op basis van de binnengekomen aanmeldingen wordt er een selectie gemaakt en het programma samengesteld.
   
  FASHIONCLASH Festival is een spraakmakend internationaal en interdisciplinair mode festival. Het 4 daagse geeft jong en veelbelovend talent de mogelijkheid hun werk te tonen aan een divers (inter) nationaal publiek.
  7de editie staat in het teken van het thema 'GENDER'. Ontwerpers en podium kunstenaars worden uitgedaagd om na te denken over het thema en uitgedaagd om hun visie te vertalen naar mode. Binnen het verdiepingsprogramma worden er aantal speciale samenwerkingsprojecten ontwikkeld rondom dit thema. Verder wordt de expositie op de hoofdlocatie samengesteld met gender gerelateerd werk.
   
  FASHIONCLASH Festival is, zoals de naam al zegt, een ‘clash’ met mode als uitgangspunt. ‘Clash’ staat voor een
  ontmoeting van talent, culturen, disciplines en publiek rondom het gegeven ‘mode’. Met zijn modeshows, exposities, performances en interdisciplinaire samenwerkingen tussen modeontwerpers en theatermakers, choreografen en andere kunstenaars neemt FASHIONCLASH een unieke positie in het internationale mode discour. Het festival is een weergave van wat er speelt binnen de internationale modescene van de nieuwe generatie ontwerpers; verbeelding van de tijdsgeest van de hedendaagse mode vormgeving door de ogen van nieuwe generatie ontwerpers en kunstenaars. FASHIONCLASH Festival biedt podium aan meer dan 150 veelbelovende talenten uit binnen- en buitenland en is een unieke gelegenheid om talent te ontdekken en om geïnspireerd te raken door de kunst van mode. FASHIONCLASH Festival is laagdrempelig voor zowel de deelnemende kunstenaars als voor het publiek. Behalve het catwalk programma is het festival grotendeels gratis toegankelijk.
   
  FASHIONCLASH Platform is het hele jaar door actief:
  - FASHIONCLASH presenteert Nederlands mode talent tijdens designSUPERMARKET, 11 t/m 14 december in Praag
  - Werk van Euregio talent te koop in FAB Pop-Up Store Hasselt, open t/m 15 januari 2015 (België)
  - Beeldimpressie van Cologne Fashion Days waar FASHIONCLASH Nederlands mode talent presenteerde
 • 02 december 2014 Selectie provinciale popwedstrijd Nu of Nooit 2015 bekend!
  Op zaterdag 20 december 2014 vindt de eerste voorronde van de provinciale popwedstrijd Nu of Nooit 2015 plaats…
  Op zaterdag 20 december 2014 vindt de eerste voorronde van de provinciale popwedstrijd Nu of Nooit 2015 plaats in de ECI Cultuurfabriek te Roermond. Vanaf die avond strijden vijfentwintig popacts verspreid over vijf voorrondes in de gemeentes Roermond, Heerlen, Venlo, Maastricht en Sittard-Geleen om een plek in de provinciale finale die zal plaatsvinden op zaterdag 21 februari 2015 in Muziekcentrum de Bosuil te Weert. De winnaar van de finale mag zich een jaar lang de meest veelbelovende popact van Limburg noemen. Naast persoonlijke coaching, studiotijd en diverse optredens, mag de winnaar bovendien optreden tijdens het grootste en meest prestigieuze popfestival van Nederland: Pinkpop!  
   
  Uit maar liefst tweeënnegentig inschrijvingen uit de hele provincie heeft een demo-panel afgelopen week vijfentwintig popacts geselecteerd die tijdens de vijf voorrondes in poppodia verspreid over de hele provincie zullen optreden en strijden voor een plek in de finale. De selectie voor de voorrondes ziet er als volgt uit:
   
  Voorronde 1
  Zaterdag 20 december 2014, ECI Cultuurfabriek (Roermond): Bruna, 90 Day Jane, Hard2Get, Shiverburn, The I.T.'s
   
  Voorronde 2 
  Vrijdag 2 januari 2015, Nieuwe Nor (Heerlen): Benny Hitt, Lotte, Scarescone, Short Phusion, Pavarana

  Voorronde 3
  Zaterdag 3 januari 2015, Grenswerk (Venlo): Anaesthetics, Joep & De Heren Van, Nbraska, No Man’s Valley, True Citizen
   
  Voorronde 4
  Vrijdag 9 januari 2015, Muziekgieterij (Maastricht): Champagne Crash, Jick Munro & The Amazing Laserbeams, Weekend Safari, Yila & BMB, Life's Electric
   
  Voorronde 5
  Zaterdag 10 januari 2015, Poppodium VOLT (Sittard): Cowboys of the Sky, One Wonders, Seymour Sachs, SonA, Throat of Autumn

  De online kaartverkoop voor de voorrondes start op dinsdag 2 december 2014 via de deelnemende poppodia. Kaartjes voor de voorrondes kosten € 7,- inclusief voorverkoopkosten. Stichting Popmuziek Limburg wenst alle geselecteerde acts voor Nu of Nooit 2015 veel succes!
   
  Stichting Popmuziek Limburg (SPL) is de provinciale popkoepel van Limburg en is aangesloten bij het Huis voor de Kunsten Limburg. SPL zet zich op een breed terrein in voor de ondersteuning en ontwikkeling van de Limburgse popcultuur, onder andere door het creëren van kansen voor (pop)muzikanten en door het stimuleren van samenwerking tussen onder meer poppodia en gemeentes. SPL organiseert naast de jaarlijkse provinciale popwedstrijd ‘Nu of Nooit’ ook het talentontwikkelingsproject ‘PopSport’ en het evenement ‘DVERS’, bestaande uit een muzikantendag en conferentie in combinatie met een groot live showcasefestival. Meer informatie over SPL en de genoemde projecten is te vinden op de website www.spl.nl.

  lees meer…
 • 26 november 2014 Schrijf je nu in voor Kunstbende 2015
  Kunstbende is de wedstrijd voor jongeren van 13 t/m 18 jaar. Al 24 jaar geeft Kunstbende de tijd aan hét creatief…
  Kunstbende is de wedstrijd voor jongeren van 13 t/m 18 jaar. Al 24 jaar geeft Kunstbende de tijd aan hét creatief talent van Nederland. Kunstbende is jouw tijd op het podium, om jouw eigen ding te doen, waarin alles – maar dan ook echt alles – geoorloofd is!

  De Limburgse finale van Kunstbende wordt gehouden op zondag 29 maart 2015, inschrijven kan tot uiterlijk 1 maart 2015. Let op: afhankelijk van het aantal inschrijvingen kan het voorkomen dat voor enkele categorieën extra voorrondes worden georganiseerd. Deelname aan Kunstbende is GRATIS! 

  Het thema van Kunstbende 2015 is: FEEST.

  Je kunt meedoen acht verschillende categorieën: Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal, Theater.

  Een paar punten waarop je moet letten als je meedoet:

  Je mag in meer dan 1 categorie meedoen aan Kunstbende! Dus kun je niet kiezen tussen ‘Muziek’ en ‘Dans’, dan doe je toch allebei! 

  De wedstrijd is voor iedereen van 13 t/m 18 jaar. Ben je nu 12 en word je voor jouw voorronde in 2015 13 jaar oud? Dan heb je geluk en mag je meedoen! Of word je 19 na 1 januari 2015? Ook dan heb je geluk en mag je nog meedoen.

  Je inzending moet zelf gemaakt en bedacht zijn.

  Je mag per categorie maar 1 keer deelnemen. Drie keer bij verschillende groepen dansen, mag dus niet. Ook meedoen aan dezelfde categorie bij andere voorrondes is niet toegestaan.

  Tijdens de Limburgse finale op 29 maart 2015 selecteert een professionele jury drie winnaars. De eerste prijs winnaars van iedere categorie gaan door naar de landelijke finale.

  Indien er minder dan 5 inzendingen voor een bepaalde categorie op een voorronde zijn, dan worden de inzendingen gejureerd op een andere voorronde.

  Kijk voor meer informatie op www.kunstbende.nl.   lees meer…
 • 25 november 2014 YoungPoets-wedstrijd winter 2014-2015
  Thema ‘Traditie’

  De feestdagen komen er weer aan. Tijd voor familie, gezelligheid, zelfreflectie, bezinning…
  Thema ‘Traditie’

  De feestdagen komen er weer aan. Tijd voor familie, gezelligheid, zelfreflectie, bezinning en … schrijven! De redactie van YoungPoets organiseert in samenwerking met poëziesite Meander een wedstrijd voor jonge dichters en schrijvers tussen de 14 en 25 jaar. Het thema voor dit jaar is ‘Traditie’. Ouderwets gezellig of politiek actueel? Schrijf een (niet eerder gepubliceerd) gedicht of kort verhaal (max. 500 woorden) waarbij je kunt wegdromen in deze koude, donkere dagen, of juist een fel betoog met sociaal engagement. Aan jou de keus, het onderwerp is vrij te interpreteren! Plaats je gedicht of verhaal vóór maandag 5 januari 2015 op www.youngpoets.nl (onder het kopje ‘publiceren’ en in de wedstrijdcategorie ‘Traditie’) en maak kans op de volgende prijzen:
  • 1e prijs: € 100,- plus een kwartaalabonnement op de Volkskrant of NRC Next, een literair t-shirt naar keuze ter waarde van € 25 van www.verlorenwoorden.nl én de poëzie-app van Plint
  • 2e prijs: € 50,- plus twee edities van het tijdschrift Ochtendlicht (Literair tijdschrift door Limburgse jongeren), een literair t-shirt naar keuze ter waarde van € 25,- van www.verlorenwoorden.nl én de poëzie-app van Plint
  • 3e prijs: € 20,- plus twee edities van het tijdschrift Ochtendlicht én de poëzie-app van Plint
  De gedichten worden beoordeeld door drie leden van poëziesite Meander; redacteur Antoinette Sisto, redacteur Sander de Vaan en recensent Yves Joris. Verder bestaat de jury uit drie leden van de YoungPoets-redactie. De uitslag wordt rond 12 januari 2015 bekendgemaakt. Als je hebt gewonnen, ontvang je een e-mail. Heb je vragen, mail dan naar redactie@youngpoets.nl.
   
  YoungPoets is hét platform voor alles wat er gebeurt voor en door jonge dichters en schrijvers in Limburg (en deels daarbuiten). Op de website www.youngpoets.nl vind je gedichten en verhalen, blogberichten, een agenda vol leuke literatuuractiviteiten voor jongeren, wedstrijden én interessante links. YoungPoets is een initiatief van het Letterkundig Centrum Limburg (LCL), dat zich al vanaf 1981 richt op het bevorderen van literatuur van hoogstaande kwaliteit in de provincie Limburg. Het LCL is aangesloten bij en werkt samen met het Huis voor de Kunsten Limburg.
  lees meer…
 • 24 november 2014 Passiespelen 2015 zoekt muzikanten voor orkest en blazersensemble
  Al maanden wordt achter de schermen hard gewerkt aan de voorbereiding voor de Passiespelen Tegelen in 2015, waarvan…
  Al maanden wordt achter de schermen hard gewerkt aan de voorbereiding voor de Passiespelen Tegelen in 2015, waarvan op 10 mei 2015 de première plaatsvindt. Sinds de editie van de Passiespelen 2010 is 'muziek' een belangrijk element in de voorstelling. In 2015 des te meer. Dan zullen - naast orkest (op band) en koor - ook solozang en livemuziek (blazers) nieuwe elementen vormen in de voorstelling.
   
  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) en het Huis voor de Kunsten Limburg zijn benaderd door de organisatie van Passiespelen 2015 om gezamenlijk muzikanten te werven voor het orkest en voor het blazersensemble.
   
  Het orkest - bestaande uit circa 50 muzikanten: blazers, strijkers en slagwerkers - speelt de nieuwe muziekwerken, die Nard Reijnders speciaal voor deze editie van de Passiespelen componeert. De orkestklank zal symfonisch groots zijn, divers van klankkleur, zowel klassiek als volks van karakter met hier en daar avantgardistische ritmes en samenklanken, waardig aan de allure van de productie in totaliteit en passend binnen de omgeving van openluchttheater de Doolhof. Ga voor meer informatie over de Passiespelen 2015 naar www.passiespelen.nl.
   
  Nard Reijnders is tevens de dirigent van dit ad-hoc orkest. Er wordt drie à vier keer gerepeteerd - incl. een zaterdag met twee repetitiesessies - en vervolgens wordt op één dag alle muziek opgenomen. De bandopname wordt gedurende alle (25) voorstellingen van de Passiespelen gebruikt.
   
  Daarnaast componeert Nard Reijnders voor het kleine blazersensemble nieuwe muziek voor een drietal scènes. Deze muziek wordt door de muzikanten live uitgevoerd. Dat betekent dat muzikanten tevens, naast het instuderen van de muziek onder leiding van Nard Reijnders, enkele keren mee repeteren met de acteurs in full-cast repetities en tijdens een viertal doorlopen in de eindfase (waarbij inbegrepen technische doorloop/pré-generale en generale). Er wordt gestreefd naar een dubbele bezetting, zodat afwisseling tijdens de 25 voorstellingen mogelijk is. 

  Data:
  - Repetitie: maandag 23 februari 2015 (19.30-22.00 uur)
  - Repetitie: woensdag 25 februari 2015 (19.30-22.00 uur)
  - Repetitie: zaterdag 28 februari 2015 (10.00-15.30 uur incl. lunchpauze)
  - Repetitie: maandag 2 maart 2015 (19.30-22.00 uur)
  - Repetitie: woensdag 4 maart 2015 (19.30-22.00 uur)
  - Opname: zaterdag 7 maart (10.00-15.30 uur)
   
  Repetitielocatie: Cultureel Centrum De Haandert, Haandertstraat 6-8, 5932CN Tegelen
   
  Met de muzikanten van het blazersensemble worden voor het instuderen van de muziek aparte repetitieafspraken gemaakt.
   
  Speelniveau: Aangezien de diverse werken op zeer korte termijn worden ingestudeerd, worden uitsluitend meer ervaren muzikanten (D-examen niveau) gevraagd te reageren. 
   
  Auditie: Afhankelijk van het aantal aanmeldingen vindt mogelijk, op nader te bepalen data begin januari 2015, een auditieronde plaats.
   
  Vergoeding: De deelnemende muzikanten ontvangen reiskostenvergoeding (kilometervergoeding). Tijdens de repetitiedagen wordt je voorzien van een hapje en een drankje. Verder krijgt iedere muzikant twee gratis entreekaartjes voor een van de voorstellingen en een programmaboekje met cd van de Passiespelen.
   
  Aanmelden: Wil je deel uitmaken van dit bijzondere evenement? Schrijf je dan snel in! Dit kan door je naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, mailadres, instrument en speelniveau te mailen aan bthomissen@hklimburg.nl. Vermeld tevens - indien van toepassing - van welke vereniging je lid bent. De inschrijftermijn sluit op 12 december a.s.
   
  Heb je vragen? Neem dan contact op met Bas Thomissen via bthomissen@hklimburg.nl of 0475 399 264.
 • 20 november 2014 Georges Daemen wint Alphons Wintersprijs 2014
  Georges Daemen uit Stevoort (B) heeft de Alphons Wintersprijs 2014 gewonnen. Gedeputeerde Ger Koopmans maakte dit…
  Georges Daemen uit Stevoort (B) heeft de Alphons Wintersprijs 2014 gewonnen. Gedeputeerde Ger Koopmans maakte dit bekend bij de opening van de eindtentoonstelling in ’t Lab van het Gouvernement aan de Maas in Maastricht. Hij won met een portret genaamd ‘Pianissimo possibile’.

  Daemen werd gekozen uit 72 amateurkunstenaars die waren genomineerd voor de tweejaarlijkse Alphons Wintersprijs. De tweede prijs was voor Mai Hendrickx uit Bilzen (B) en de derde prijs voor Erna Vollrath uit Zonhoven (B). Het werk van alle genomineerden is nog t/m 26 november 2014 te zien in ’t Lab van het Gouvernement aan de Maas, Limburglaan 10 in Maastricht. De tentoonstelling is voor iedereen gratis te bezichtigen. 
   
  De jury van de Alphons Wintersprijs 2014 zegt over het gewonnen schilderij: “Dit zeer realistische werk is in zijn uitwerking technisch volledig in evenwicht. Compositie, kleurgebruik, inleving in het onderwerp, licht-donker contrasten – het klopt allemaal en op een hoog kwalitatief niveau. De handen in deze voorstelling zijn prachtig geschilderd. De kunstenaar werkt met de technieken van de fijnschilder en loopt daarbij een risico om een fotografisch beeld op te roepen, maar blijft in dit werk  schilderkunstig in balans!”
   
  Het werk van de winnares van de tweede prijs, Mai Hendrickx, heet ‘Slachtoffer T4’. “Dit werk over een slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog raakt je als kijker diep”, aldus de jury. “Het is in alle soberheid, rauwheid en het uitzonderlijk kleurgebruik uniek.” Over het werk ‘M.I.B.’ van Erna Vollrath, de winnares van de derde prijs, zei de jury: “Op virtuoze wijze is omgesprongen met licht en donker in een mooie vlakverdeling. Dit leidt tot een goede compositie”.
   
  Behalve de eerste, tweede en derde prijs waren er ook nog eervolle vermeldingen voor Isabella Groot (Roermond), Jacqueline Hoebers (Horst), Ernest Korbmacher (Maastricht), Angret Meij (Tegelen), Wim Riksen (Voerendaal), Rose-Mie Snijders (Voerendaal) en Anita Thaens (Meeuwen-Gruitrode). 
  lees meer…
 • 16 november 2014 Platbook 13 maakt gelukkig - 13e editie in het teken van ‘geld’
  Voor de dertiende editie van Platbook, de boekenreeks voor en van de Limburgse dialectlezer en -schrijver, lieten…

  Voor de dertiende editie van Platbook, de boekenreeks voor en van de Limburgse dialectlezer en -schrijver, lieten schrijvers uit de hele provincie zich inspireren door het thema ‘geld’. Ze leverden wederom een ruime hoeveelheid teksten aan in allerlei Limburgse dialecten. Fernand Jadoul, Honorair Consul van Luxemburg in Maastricht, maakte een selectie uit alle bijdragen en schreef de inleiding voor Platbook 13. Het boekje werd donderdag 13 november jl. gepresenteerd in Boekhandel Dominicanen in Maastricht. 

  Het thema van de dertiende editie gaat over wat de meeste mensen met geluk associëren: geld. Een heel actueel thema. De kredietcrisis is nog niet voorbij, de kranten staan vol met verhalen over grote graaiers, etc. Genoeg inspiratie dus voor schrijvers. Redacteur van Platbook 13 is drs. Fernand Jadoul, Honorair Consul van het Groothertogdom Luxemburg. In zijn werkzame leven was hij onder meer directeur Public Affairs van pensioenfonds ABP. 

  Platbook wordt uitgegeven in opdracht van het Huis voor de Kunsten Limburg en komt tot stand in samenwerking met Veldeke Limburg, Raod veur ’t Limburgs, Stichting LiLiLi, uitgeverij TIC en Wim Kuipers. Platbook 13: Geld is o.a. verkrijgbaar bij de Limburgse boekhandel of te bestellen in de webshop van het Huis. Ook de 12 voorgaande edities zijn via deze website te bestellen. De publicaties kosten € 9,90 per stuk (excl. verzendkosten).
   

  lees meer…
 • 12 november 2014 Huis voor de Kunsten Limburg zoekt Lid van de Raad van Toezicht
  Het Huis voor de Kunsten Limburg is op zoek naar een lid van de Raad van Toezicht.

  Wij zijn een stichting, die…
  Het Huis voor de Kunsten Limburg is op zoek naar een lid van de Raad van Toezicht.

  Wij zijn een stichting, die in de meest brede zin ondersteuning biedt aan organisaties, instellingen en personen, die actief zijn op het brede terrein van cultuur in de provincie Limburg. Het Huis wordt bestuurd door een directeur onder toezicht van de Raad van Toezicht. De Raad van Toezicht bestaat uit 4 personen. Naast de Raad van Toezicht kent de stichting nog een Deelnemersraad en een Gebruikersraad.

  Ga naar www.hklimburg.nl/vacatures voor een uitgebreid functieprofiel.
 • 11 november 2014 (Eu)Regionaal filmtalent gezocht voor cross-over project Mijn Film!
  Buzz Media en Dutch Mountain Film Festival (DMFF) presenteren, in samenwerking met Huis voor de Kunsten Limburg…
  Buzz Media en Dutch Mountain Film Festival (DMFF) presenteren, in samenwerking met Huis voor de Kunsten Limburg en Cinesud, een nieuw initiatief: het cross-over project ‘Mijn Film’. Vanaf 2014 worden jaarlijks vier korte (poëtische) films (van maximaal 120 seconden) vervaardigd rond één centraal thema. De films zijn allemaal geïnspireerd op poëzie- en prozateksten die door (Eu)regionale schrijftalenten worden aangeleverd.

  Het centrale thema dit jaar is ‘De Mijn’. De afgelopen weken hebben tientallen regionale schrijvers teksten ingezonden. Uit deze teksten zijn door een onafhankelijke jury vier teksten gekozen die als inspiratie dienen voor filmmakers. De teksten kun je hier vinden onder het kopje ‘beste inzendingen’.

  Filmwedstrijd
  Nu de vier teksten zijn geselecteerd, is het de beurt aan regionale filmmakers om mee te doen! Jong of oud, ervaren of onervaren, professional of amateur, individueel of in groepsverband, iedereen mag deelnemen aan de filmwedstrijd. Laat je op basis van één van de vier geselecteerde teksten inspireren tot een filmplan voor een poëtische kortfilm van maximaal 120 seconden. Het is geheel aan jou waar jij de focus op legt in jouw filmplan. Dat kan de thematiek zijn, de tekst als geheel, maar ook één zinnetje of zelfs een woord of gevoel. Zolang de link met de tekst maar aanwezig is. Het gaat om een (poëtische) interpretatie van de tekst en niet zozeer om een directe verfilming ervan.

  Wat moet je doen?
  Kies één van de vier teksten die jou het meest inspireert om een korte (poëtische) film te vervaardigen van maximaal 120 seconden. Je idee omschrijf je in het daarvoor bijgevoegde formulier (maximaal 2 A4’tjes). Hierbij moet je rekening houden met de volgende voorwaarden:

  - de film mag maximaal 120 seconden duren
  - de film moet gebaseerd zijn op een (element uit één) van de vier teksten
  - er moet gebruik worden gemaakt van een regionale componist uit de poule componisten die door de organisatie wordt aangedragen
  - je film moeten binnen het beschikbare budget (zie hieronder) gerealiseerd worden
  - het deelnameformulier (zie hieronder) wordt volledig ingevuld
  - je moet in staat zijn de film op te nemen in de periode 01-12-2014 – 15-01-2015
  - de film moet uiterlijk 31 januari 2015 helemaal klaar zijn (dus inclusief muziek)

  Prijzen
  Uit alle ingezonden filmplannen kiest een jury vier plannen die gerealiseerd kunnen worden. Mijn Film stelt voor de vier geselecteerde filmplannen een budget van maximaal € 1.000,- (incl. BTW) per film ter beschikking. Uit dit budget moet alles betaald worden, ook de componist. Na afloop van het project moet je alle facturen kunnen voorleggen. Bewaar deze dus goed. Eventuele overschrijding van dit budget is voor eigen rekening.

  Wil je meedoen? Stuur dan uiterlijk zondag 30 november 2014 je filmplan naar ikfilm@mijnfilm.eu
  (let op: .eu!!). We kijken uit naar je bijdrage en ideeën! In de week van 1 december hoor je of jouw filmplan geselecteerd is. Download hier het deelnameformulier.

  De films gaan uiteindelijk in première tijdens het Dutch Mountain Film Festival in februari 2015 in Heerlen en zullen te zien zijn op het Mijn Film-platform (www.mijnfilm.eu) en op de regionale televisie.

  Meer info
  Klik hier voor meer informatie over ‘Mijn Film’ of ga naar www.mijnfilm.eu of neem contact op met Guido Franken van Buzz Media, via info@mijnfilm.eu.

  ‘Mijn Film’ is een initiatief van Buzz Media en het Dutch Mountain Film Festival, in samenwerking met Huis voor de Kunsten Limburg en Cinesud.  lees meer…
 • 03 november 2014 Dirigent zoekt mannen voor Mannen Ensemble Limburg
  Voor een nieuw op te richten mannenkoor is Louise Deal (koordirigent en zangpedagoog) op zoek naar leden. Het gaat…

  Voor een nieuw op te richten mannenkoor is Louise Deal (koordirigent en zangpedagoog) op zoek naar leden. Het gaat om 12 tot 24 mannen tussen de 18 en 60 jaar (leeftijd voor aanname, doorzingen tot 65 jaar).

  Wensen
  Een heldere stem, goed oor voor harmonie, basiskennis notenbeeld (ritme kunnen lezen; van blad kunnen zingen hoeft niet, maar is meegenomen), betrouwbaar (aanwezigheid bij repetities en concerten) en positief ingesteld.

  Repertoire en repetities
  Het gewenste repertoire is van klassiek tot close harmony, overwegend a cappella, specifiek geschreven voor (kamer-) mannenkoor (dus zo weinig mogelijk bewerkingen). Het repetitielokaal wordt vastgelegd nadat de zangers bij elkaar gevonden zijn, zodat het zo veel mogelijk op een centrale locatie ligt. Repetities zullen worden gehouden op de woensdagavond vanaf 7 januari 2015.

  Louise: "Mijn bedoeling is tweeledig: een klein mannelijk koor te bieden dat een uitdaging zou kunnen vormen voor mannen die niet in een groot koor willen zingen… en een ander repertoire te bieden." 

  Klik hier voor de partituur van een lied dat Mannen Ensemble Limburg (MeL) gaat zingen. In de flyer vind je een link naar een YouTube filmpje waarin het lied wordt gezongen.

  Je kunt auditie doen op afspraak in november en december bij Louise Deal thuis: Ten Esschen 43, 6412 PS Heerlen, 045 575 09 33/0612764132, pluymendeal@home.nl.

  Biografie Louise Deal
  Louise Deal werd geboren op 12 april 1954 in Dallas, Texas, USA. Ze groeide op in een familie die zich, zowel instrumentaal als vocaal, professioneel met muziek bezig hield. Oma bijvoorbeeld was koordirigent; moeder was amateur zangeres. Louise's vader was, naast zakelijk leider van de 'Dallas Symphony Orchestra' en later de 'Seattle Symphony', ook violist, 'professor of music' en componist. Louise zelf begon met pianoles op 6-jarige leeftijd. Met 16 jaar begon zij met zangles. Louise behaalde haar Bachelor of Arts degree en, in 1981, haar Master of Music degree in de richting Vocal Performance aan de University of Washington. Tijdens haar studie liep zij stage bij de San Francisco Opera en de Metropolitan Opera te New York en won zij een reeks aan prijzen. Tijdens haar 15-jarige carrière als solozangeres trad zij op met o.a. de Seattle Symphony, Dallas Symphony, Florida Philharmonic, en het LSO te Maastricht. In deze tijd leerde zij de Limburgse bariton Rob Pluymen kennen, trouwde en vestigde zich met hem in Limburg. Enkele jaren geleden stopte zij met solo-optredens. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en "searching for that old joy of choral singing" begon zij aan het Conservatorium Maastricht bij Ludo Claesen aan de studie koordirectie. In juni 2002 behaalde zij haar diploma in koordirectie. Naast haar privépraktijk zang had Louise 5 jaar lang de leiding over Vrouwen Vocaal Ensemble Sirena te Eindhoven. In januari 2005 is Louise dirigent geworden van Vocaal Ensemble Kerkrade. Mei 2007 wint het Vocaal Ensemble de Limburgse finale van het landelijk Nederlands Korenfestival. In januari van 2008 wint het VEK 3e prijs in de landelijke finale. September 2009 zingt het VEK de Missa Trinitas van Kentaro Sato in wereld première in Rome. 2012 zingt het Vocaal Ensemble Kerkrade de wereld première van The Waters of Prayer eveneens van Kentaro Sato. Louise geniet ook van haar werk in koorscholing bij o.a. De Mastreechter Staar, Coro Incanto, Canto Rinato, Venrays Mannenkoor en Gemend koor Vivace, Musica Vincit, The Young Voices, Chevremonts Mannenkoor 1912, Mannenkoor David en Capella St. Teunis. Van 2009-2012 was Louise dirigent van The Vocal Consort of Brussels, een internationaal kamerkoor.

 • 03 november 2014 Filmfestival Tijdsbeeld selecteert drie documentaires die als cultuurhistorisch document bewaard worden voor de toekomst
  Zondag 2 november 2014 vond de tweede editie van Filmfestival Tijdsbeeld plaats in het Limburgs Museum in Venlo.…
  Zondag 2 november 2014 vond de tweede editie van Filmfestival Tijdsbeeld plaats in het Limburgs Museum in Venlo. In het kader van het festival schreven het Limburgs Museum, Huis voor de Kunsten Limburg en de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) eerder dit jaar een wedstrijd uit waarbij vrijetijdsfilmers en jonge makers een film konden inzenden over het thema ‘Mens en Werk’. Dat leverde een films op die heel verschillend waren qua onderwerp en filmische benadering, maar allemaal een tijdsbeeld gaven van de mens die op dienstverlenende, industriële wijze, etc. zijn of haar brood verdient in Limburg. Tijdens het filmfestival vielen drie documentaires in de prijzen. De eerste prijs ging naar Peter Brouwers voor zijn de documentaire de Pianiste, een film die het fascinerende levensverhaal vertelt van de Maastrichtse pianiste Renée Derks. De tweede prijs ging naar Ruud Lenssen voor zijn documentaire Verstand op nul, een hartverwarmende film over vier personen met een verstandelijke beperking die van betekenis willen zijn, willen meedraaien in de maatschappij en laten zien dat ook zij 'gewoon' mensen zijn. Toon Hanssen won de derde prijs met zijn documentaire Vergeten, nee dat mag nooit, een film waarin oud-mijnwerkers en familieleden aan het woord zijn over hun werk, ervaringen en misstanden in de mijnen. De drie filmers wonnen o.a. een geldprijs. Daarnaast werden hun films opgenomen in het filmarchief van het Limburgs Museum. Daar worden ze als cultuurhistorisch document bewaard voor de toekomst.
  lees meer…
 • 22 oktober 2014 Presentatie jubileumboek 'Limburg in beeld: Harmonie- en fanfareorkesten'
  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) bestaat dit jaar 75 jaar. Om dit te vieren is het LBM jubileumboek…
  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) bestaat dit jaar 75 jaar. Om dit te vieren is het LBM jubileumboek verschenen. Het eerste exemplaar is tijdens de LBM Concertconcoursen op 12 oktober overhandigd aan Theo Bovens, Gouverneur van de Provincie Limburg en tevens beschermheer van de LBM.
   
  Het jubileumboek Limburg in beeld: Harmonie- en fanfareorkesten geeft in woord, beeld én geluid een swingend, gepassioneerd en dynamisch beeld van de Limburgse blaasmuziek. Met meer dan 300 foto’s, ingezonden door de vele enthousiaste leden van de talrijke blaasverenigingen die Limburg rijk is. Interviews met verschillende personen uit de Limburgse (blaas)muziekwereld en quotes van bekende Nederlanders, onder wie Hare Majesteit de Koningin, maken dat u met deze fraaie uitgave een boek in handen hebt, dat op een zeer actuele en onderscheidende wijze laat zien en horen hoeveel plezier muziek kan brengen, hoe belangrijk muziek is voor de creatieve en emotionele ontwikkeling van kinderen en welke rol muziek speelt in de hedendaagse Limburgse (volks)cultuur.

  Limburg in beeld: Harmonie- en fanfareorkesten is gemaakt dóór en vóór muzikanten uit de vele blaasmuziekverenigingen die Limburg rijk is. Het boek is te koop voor € 9,95 in iedere boekhandel in Nederland. Het ideale cadeau voor de komende feestdagen!
   
  Titel: Limburg in beeld: harmonie- en fanfareorkesten
  Verkoopprijs: € 9,95
  ISBN: 9789085163824
  (genaaid en gebonden, 192 pagina’s, full colour)  lees meer…
 • 21 oktober 2014 Investeer in de toekomst, investeer in muziekles op de basisschool!
  Wetenschappelijk onderzoek toont nut van muziekonderwijs op de basisschool aan

  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen…
  Wetenschappelijk onderzoek toont nut van muziekonderwijs op de basisschool aan

  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) heeft UniPartners Maastricht (gelieerd aan de Universiteit Maastricht) onderzoek laten doen naar de positieve effecten van muziekonderwijs op onze maatschappij. Hierbij is gekeken naar de positieve invloed van muziekles op de basisschool op de cognitieve ontwikkeling, plasticiteit in het brein, sociale en persoonlijke ontwikkeling, motorische ontwikkeling en de voordelen voor de maatschappij en het bedrijfsleven. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het rapport: “Een wetenschappelijk overzicht: Positieve effecten van muziekonderwijs op de samenleving en bedrijven”. Het onderzoek, dat tevens in een factsheet is samengevat, is uitgevoerd door Marleen van Tetering en Leonie Wassink. Conclusie van het onderzoek is dat goed en frequent muziekonderwijs op de basisschool zeer belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind. Daarnaast dragen de positieve effecten van muziekonderwijs bij aan een goede ontwikkeling van competenties waarvan de maatschappij en het bedrijfsleven uiteindelijk profiteren. Ondanks deze bevindingen staat muziekonderwijs vaak laag op de prioriteitenlijst van basisscholen.

  lees meer…
 • 21 oktober 2014 Uitwisselingsproject ‘Konnektor’ van start! Popmuzikanten uit Limburg, Gelderland en Duitsland voor een week samen aan de slag in Arcen
  Vanaf maandag 20 oktober jl. nemen negen popacts uit Limburg, Gelderland en Duitsland aan het uitwisselingsproject…
  Vanaf maandag 20 oktober jl. nemen negen popacts uit Limburg, Gelderland en Duitsland aan het uitwisselingsproject Konnektor, een initiatief dat is ontstaan uit een samenwerking tussen het Huis voor de Kunsten Limburg, Poppunt Gelderland en Kulturraum Niederrhein. Gedurende een projectweek volgen de popmuzikanten diverse masterclasses en workshops van experts uit het professionele popcircuit. Daarnaast wordt het werkveld verkend door middel van uitstapjes naar ‘pophotspots’ in de regio. Bovendien gaan de deelnemers samen veel muziek maken tijdens diverse gezamenlijke jamsessies en optredens. Met Konnektor willen de initiatiefnemers de provincie- en landsgrenzen tussen Gelderland, Limburg en Duitsland doen vervagen en de samenwerking tussen muzikanten én poporganisaties uit de regio bevorderen.

  Onlangs werden de deelnemers aan elkaar voorgesteld tijdens de startbijeenkomst in het cultuurpodium Roepaen te Ottersum. Hard2Get (Echt), The Mothmen (Sevenum), Modern Fix (Grubbenvorst), Betrayers of Babylon (Neuss), Unimpressed (Geldern), Gorilla Taxi (Gelsenkirchen), Einfach Kurt (Nijmegen), Liquid Machine (Nijmegen) en Daniël Cane (Nijmegen) kregen een toelichting over de projectweek, speelden allemaal enkele nummers op het podium en kregen een rondleiding door het prachtige oude klooster van directeur Kuijpers.

  Vanaf maandag 20 oktober tot en met zaterdag 25 oktober 2014 overnachten de negen bands in herberg Lingsfort in Arcen (Noord-Limburg). De herberg is omgetoverd tot muziekparadijs met repetitieruimtes, een podium en een mobiele studio, tevens eten en overnachten alle muzikanten de hele week in de herberg. De workshops en masterclasses worden verzorgd door professionals uit de Nederlandse en Duitse popsector. O.a. Frank Kimenai (manager Afterpartees, Traumahelicopter), Joost van Haaren (bassist Anneke van Giersbergen, ex-Krezip), Bram van den Berg (drummer Drive Like Maria en Janne Schra), Thijs Schrijnemakers (toetsenist Orgel Vreten), Merijn van Haren (zanger Navarone) en JP Hoekstra (gitarist Laura Jansen, Douwe Bop). De regionale popsector wordt verkend tijdens diverse uitstapjes naar o.a. het nieuwe poppodium van Venlo, Grenswerk, de popronde en een showcase in Viersen (DE). Na afloop van de projectweek zullen o.a. ook de nieuwe Doornroosje in Nijmegen en diverse festivals worden bezocht.

  Met ‘Konnektor’ willen de initiatiefnemers, het Huis voor de Kunsten Limburg, Poppunt Gelderland en Kulturraum Niederrhein, samenwerking tussen muzikanten en professionals bevorderen alsmede het netwerk voor de popsector in deze specifieke regio. Dankzij de gezamenlijke passie voor muziek hoopt de organisatie dat de muzikanten elkaar creatief kunnen versterken, ze op lange termijn contact blijven houden en mogelijk samen optredens kunnen verzorgen. Op die manier zullen de provincie- en landsgrenzen geleidelijk vervagen en wordt de potentie en het talent van de regio zichtbaar en optimaal benut.

  Konnektor wordt mogelijk gemaakt door Provincie Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg, Poppunt Gelderland, Kulturraum Niederrhein, Interreg, Prins Bernard Cultuurfonds en Adams. Het project is online te volgen via de websites www.euregiomusicexchange.eu en www.facebook.com/euregiomusicexchange
 • 21 oktober 2014 Geert Noij wint fotowedstrijd Limburg Foto 2014
  17 oktober jl. werd de fotomanifestatie Limburg Foto officieel geopend. Eén van de onderdelen…
  17 oktober jl. werd de fotomanifestatie Limburg Foto officieel geopend. Eén van de onderdelen
  van de manifestatie is de fotowedstrijd Limburg Foto. In het kader van die wedstrijd werden ruim 400 fotowerken van Limburgse vrijetijdsfotografen ingezonden. De prijswinnende foto’s werden afgelopen vrijdag tijdens de opening bekendgemaakt. In het gebouw van de Media Groep Limburg in Sittard riep jurylid Marcel van Hoef onder grote publieke belangstelling de foto van Geert Noij uit tot winnaar. De winnende foto en ruim 100 andere foto’s zijn nog t/m zondag 26 oktober a.s. te zien tijdens de foto expositie Limburg Foto bij de Media Groep Limburg (Mercator 3) in Sittard. De expo is voor iedereen gratis toegankelijk.

  Geert Noij is lid van Foto Kring Midden-Limburg. Volgens de jury is zijn foto ‘een ontroerend, krachtig beeld waarin het portret betekenis krijgt door de context van de omgeving. Complex, maar het pakt je als kijker meteen bij de lurven en laat je niet meer los.’

  De tweede prijs van Limburg Foto gaat naar Ton van der Mark van AFV het Motief uit Heerlen. Zijn foto toont ‘een interieur dat verrast en blijft boeien door de weerspiegeling van de man rechts in de spiegel.’ De winnaar van Limburg Foto 2012, Diana Putters, haalde deze editie de derde plaats met een filmische zwart-wit foto. Volgens de jury haalt de foto alle overbodige anekdotische details uit de werkelijkheid weg door de onscherpte, de beweging en de licht-donker werking.

  De jury heeft uit de 400 ingezonden foto’s een selectie gemaakt van ongeveer 100 werken van Limburgse amateurfotografen die, in clubverband of individueel, lid zijn van de Bond van de Nederlandse Amateur Fotografen Verenigingen (BNAFV). Deze foto's maken deel uit van de expositie Limburg Foto. Tijdens die expositie zijn ook de zes prijswinnende fotoseries van de Limburgse fotowedstrijd ‘5-met-samenhang’ 2014 te zien, de wedstrijd die als opstap dient naar Foto Nationaal, een fotosalon van de landelijke Fotobond met het beste fotowerk van Nederlandse vrijetijdsfotografen. Dankzij de samenwerking met Stichting Het Limburgs Landschap worden ook de 12 beste foto’s van de fotowedstrijd ‘VRIJ’ van Stichting Het Limburgs Landschap, Drukkerij Schrijen-Lippertz en de Media Groep Limburg getoond. In het kader van deze wedstrijd werd fotografen gevraagd om vanuit een verrassende invalshoek het Limburgse landschap met haar flora, fauna, monumenten en bezoekers vast te leggen. De drie foto-exposities zijn nog te bezoeken van t/m 24 oktober van 09.00 tot 17.00 uur en op 25 en 26 oktober van 11.00 tot 17.00 uur in de entreehal van de Media Groep Limburg in Sittard. De exposities zijn gratis toegankelijk. lees meer…
meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen iedere discipline waarin het Huis werkzaam is, dan kunt u zich op deze pagina aanmelden voor een digitale nieuwsbrief.
agenda
 • 01 mei 2014 - 31 maart 2015samenwerkings activiteit 'Het Hart van Grind' op de Brunssumerheide
  Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide van de Brunssumerheide komen bezoekers van 1…
  Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide van de Brunssumerheide komen bezoekers van 1 mei 2014 t/m 31 maart 2015 bijzondere steenformaties tegen. Deze kunstwerken nemen hen mee naar de verborgen natuur van de stenen.

  Beeldend kunstenaar Adri Verhoeven realiseerde 11 kunstwerken in de natuur. Samen met Natuurmonumenten, de Vereniging van Geologen, de Sterrenwacht Limburg, Consortium Grensmaas, geoloog/fotograaf Dirk Wiersma en filmmaker Rob Vogelsang neemt hij u graag mee om de diepste lagen van het steentje bloot te leggen. 

  Voor een deel kunt u die ontdekkingstocht op www.hethartvangrind.nl maken. Op deze website is te zien hoe breed de fascinatie voor de steen verbreid is. Dichters willen de steen kennen, in heel verschillende culturen wordt de steen op een voetstuk geplaatst en de wetenschap ontdekt onze eigen wortels in de steen. Om de 'intimiteit met het bestaan' aan den lijve te ervaren zult u oog in oog moeten komen staan met het ontblote hart van de steen. 

  Startpunt van de wandeling is het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Schaapskooiweg 99 in Heerlen. Hier is een gratis routekaart beschikbaar. Alle praktische informatie en een mogelijkheid om de routekaart te downloaden staan ook op www.hethartvangrind.nl.
   
  Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg. 
 • 02 december 2014 - 01 maart 2015eigen activiteit Foto expo 'Nieuwe Oogst' met werk van geslaagden Masterclass Verhalende Fotografie o.l.v. John Lambrichts
  In 2013 organiseerde het Huis voor de Kunsten Limburg een masterclass verhalende fotografie voor gevorderde vrijetijdsfotografen.…
  In 2013 organiseerde het Huis voor de Kunsten Limburg een masterclass verhalende fotografie voor gevorderde vrijetijdsfotografen. De opdracht was om op persoonlijke wijze een verhaal te vertellen en hierbij niet louter registrerend te fotograferen, maar vooral een duidelijk sfeerbeeld op te roepen. De masterclass stond onder leiding van John Lambrichts. Vijf van de elf deelnemende Limburgse fotografen slaagden voor de masterclass. Hun winnende series zijn van 2 december 2014 t/m 1 maart 2015 te zien in Centre Céramique (Avenue Céramique 50) in Maastricht. Zondag 30 november a.s. om 14.30 uur wordt de tentoonstelling geopend. Radiomaker en kunstenaar Tejo Verstappen zal de fotografen interviewen en de Oekraïense bajanspeler Volodymyr Kurylenko zal een optreden verzorgen. De expo is gratis te bezoeken.

  Eén van de series die in de expo Nieuwe Oogst te zien is, is de serie ‘OVERBRUGGEN’ van Johan Horst (Budel,1965). Het betreft een kleurenfotoreportage over de aanleg van de brug in natuurgebied de Weerter- en Budelerbergen, het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen beleidsmakers en uitvoerders. Dieren reizen daar nu ongestoord tussen verschillende leefgebieden. Een andere serie die te zien is, is ‘COLLAR – Fifty Shades of Reality’ van Joep Keij (Bergen op Zoom, 1978). Joep Keij volgde drie koppels tijdens een speelweekend dat in het teken stond van Bondage & Discipline (BD), Dominance & Submission (DS) en Sadism & Masochism (SM). Of, zoals de fotograaf het zelf verwoordt: “In de slipstream van de populariteit van Vijftig Tinten Grijs stapte ik een verborgen wereld binnen. Ik verwachtte een omgeving vol Jambersachtige stereotypen, maar vond een kleurrijke wereld met duizenden tinten en nuances.” Susan Leurs (Heerlen, 1966) maakte in het kader van de masterclass de serie ‘IN DE SCHADUW VAN STEMMEN’, een fotodocument over haar broer Erik, die elke dag opnieuw een gevecht levert om niet te hoeven luisteren naar de stemmen die zich opdringen in zijn hoofd. Frans Smets (Venlo, 1953) volgde voor zijn serie ‘ZORG & VRIENDSCHAP- leven met een spasme’ Renée, een ondernemende en avontuurlijke jonge vrouw die door een spasme beperkt wordt in haar bewegingsvrijheid. De manier waarop Renée omgaat met haar beperking heeft diepe indruk op de fotograaf gemaakt. Vooral dat heeft hij in zijn foto’s willen weergeven. Diana Putters (Spaubeek, 1971) koos voor een bijna ‘filmische droom’ van een meisje in een verlaten huis. Wordt ze achtervolgd door een man met hoed of is het slechts verbeelding? Ook haar serie ‘[ON-SCHULDIG]’ is te zien tijdens de foto expo Nieuwe Oogst.

  In het kader van de fototentoonstelling geeft masterclassdocent John Lambrichts op zaterdag 17 januari 2015 om 14.30 uur een rondleiding door de tentoonstelling (€ 5,- per persoon / € 4,- voor bibliotheekleden). Zondag 25 januari van 14.00 tot 16.30 uur vinden portfoliobesprekingen plaats. Belangstellende fotografen kunnen hun foto’s laten beoordelen door John Lambrichts, George Meijers en Nico Bastens (€ 7,- per persoon / € 6,- voor bibliotheekleden). Dezelfde jury die ook de geslaagden selecteerde voor de tentoonstelling Nieuwe Oogst. Meer informatie over deze activiteiten en aanmelden kan via www.centreceramique.nl. Kijk voor meer informatie over de masterclass verhalende fotografie op www.hklimburg.nl/film&fotografie (cursussen & workshops).

  Openingstijden Centre Céramique
  maandag gesloten
  dinsdag 09.00-21.00 uur
  woensdag/donderdag/ vrijdag 09.00-18.00 uur
  zaterdag/zondag 13.00-17.00 uur
  Lees meer
 • 21 december 2014 - 08 februari 2015samenwerkings activiteit LEF! - Jong muziektalent van LBM krijgt podium in nieuwe serie op L1 TV
  De regionale omroep L1 begint zondag 21 december met de nieuwe serie LEF! De liefde voor (klassieke) muziek en…
  De regionale omroep L1 begint zondag 21 december met de nieuwe serie LEF! De liefde voor (klassieke) muziek en jonge talenten uit de wereld van harmonie en fanfare staan centraal in deze reeks. In iedere uitzending is een winnaar te gast uit de jaarlijkse Finale Jonge Solisten van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM). 

  De serie is op zondag te zien op L1 TV om 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 en 17.00 uur. Alle afleveringen komen ook op L1.nl/LEF. Begin volgend jaar verschijnt op deze pagina ook een ‘paspoort’ met video- en geluidsopnames van de jonge LBM-solisten die meedoen aan de tv-serie. De LBM-solisten hebben afgelopen voorjaar meegedaan aan de voorrondes voor de Finale Jonge Solisten. Ze hebben hier zeer goed gescoord en verdienden daarmee een plekje in de tv-serie.

  LEF!, een co-productie van L1 met Omroep Venlo, is opgenomen in de foyer van Theater De Maaspoort in Venlo. Presentator/bariton Sef Thissen praat met de jongeren én met doorgewinterde artiesten over hun passie. In de eerste aflevering is zangeres Ellen ten Damme te gast en de 12-jarige Tristan Diederen.

  LBM en Jonge Solisten
  In Limburg zijn zo’n 285 muziekgezelschappen actief, bestaande uit harmonieën, fanfares en brassbands. De LBM treedt binnen de provincie Limburg op als belangenbehartiger van deze muziekgezelschappen. De LBM organiseert ook jaarlijks de Finale Jonge Solisten. De jonge solisten die in LEF! optreden zijn Janne Niese (12 jaar), Loes Geelen (20), Annet Schmeitz (14), Camiel Lemmens (15), Sven Smeets (18), Karin van Rens (17), Tristan Diederen (12) en Carmen Huppertz (15).

  Regionaal en nationaal bekende artiesten sluiten iedere aflevering van LEF! af met een gastoptreden, waarbij ze kiezen voor een klassiek nummer. Ook de jonge LBM-solist speelt mee in de begeleiding, naast muzikanten van philharmonie zuidnederland. Venlonaar Sef Thissen, bekend van Viva Classic Live, ontvangt naast Ellen ten Damme nog zeven andere bekende artiesten: Bert van den Bergh (uitzending 28 december), Suzan Seegers (4 januari), Gé Reinders (11 januari), Lange Frans (18 januari),  Beppie Kraft (25 januari), Jack Vinders (1 februari) en Jaap Reesema (X-factor, 8 februari).

  Sef Thissen en Susanne Hardick
  De Venlose bariton Sef Thissen maakte pas vijf jaar gelden de keuze voor een carrière in de klassieke muziek. Inmiddels heeft hij vele podia mogen betreden en met diverse grote orkesten en dirigenten gewerkt. Zijn grootste succes is het door hem zelf bedachte en geproduceerde Viva Classic Live. Deze grote buitenconcerten in Venlo, waarin Thissen diverse nationale en internationale gastsolisten uitnodigt, zijn ook te zien op de regionale zender L1.

  Achter de vleugel in LEF! zit iedere week concertpianiste Susanne Hardick. Zij  is een excellente allround musicus: soliste, kamermusicus, liedbegeleider, gediplomeerd pedagoge en muziekwetenschaper. Susanne Hardick is ook vaste solist tijdens de Viva Classic Live concerten.

  philharmonie zuidnederland
  De philharmonie zuidnederland - ontstaan uit een fusie tussen het Limburgs Symfonie Orkest en Het Brabants Orkest - werkt ook mee aan de nieuwe tv-serie op L1. In LEF! zijn ensembles uit het orkest te horen zijn. Zij begeleiden de jonge en doorgewinterde artiesten. Kunst- en cultuureducatie vindt het orkest van groot belang.
  LEF! is een project van meerdere partijen en in samenwerking met de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen tot stand gekomen. Meer informatie over de serie op L1.nl/LEF.
   
  Dit project is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van het Huis voor de Kunsten Limburg.
 • 27 december 2014 10:00 - 19:00eigen activiteit LOVA Laat Zien - Films van Limburgse amateurfilmers te zien op regionale omroep L1
  Na de culinaire hoogstandjes en alcoholische beproevingen van Kerstmis, hebben de Limburgse Organisatie van Audiovisuele…
  Na de culinaire hoogstandjes en alcoholische beproevingen van Kerstmis, hebben de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA), L1 en het Huis voor de Kunsten Limburg op zaterdag 27 december a.s. nog een luchtig filmtoetje voor u op het menu staan: LOVA Laat Zien. Een dagvullend programma (10.00-19.00 uur) op L1 TV met 20 films van amateurfilmers uit Nederlands- en Belgisch-Limburg. Voorafgaand aan LOVA Laat Zien, op maandag 22 december (17.55, 20.55 en 22.55 uur), wordt in het L1 programma AvondGasten aandacht
  besteed aan het thema ‘amateurfilm in Limburg’ en wordt met een aantal filmers vooruitgeblikt op de LOVA Laat Zien uitzending van 27 december.

  Limburg kent 14 filmclubs die zijn aangesloten bij de LOVA, de organisatie die zich inzet voor amateurfilmers in Limburg. Jaarlijks produceren de filmers individueel en/of collectief zo’n 80 reportages, documentaires en speelfilms. Deze films worden vertoond op amateurfilmfestivals in binnen- en buitenland. Een aantal films verdient een groter publiek. De LOVA en het Huis voor de Kunsten Limburg selecteren daarom jaarlijks een aantal films voor LOVA Laat Zien, een programma op L1 TV dat geheel in het teken staat van amateurfilms van Limburgse makelij.

  Zaterdag 27 december a.s. worden 20 films getoond in LOVA Laat Zien. Het betreft speelfilms die ontroeren, films die een lach op je gezicht toveren en films met een maatschappelijke boodschap. Zo tonen we onder meer de speelfilm Het is toch goed nu van Jef Caelen. Een film over troost en verwerking. Caelen won met deze film de Limburgse Filmprijs tijdens de Limburgse Filmdagen 2014. Ook de speelfilm Slow Motion Crash van de Belgische filmer Carine Schoofs wordt uitgezonden. Een film met een maatschappelijke boodschap. Het verhaal gaat over een tiener die verslaafd is, langzaam aftakelt en vervreemd raakt van zijn familie en directe omgeving. Ook de film Munt van Peter Brouwers wordt uitgezonden. Een prachtige suspense film over aarzelen en het lot de tijd geven om besluiten te nemen. De makers van deze drie films, de jonge en talentvolle filmer Laura Huygen en Patricia Peters (consulent film & fotografie bij het Huis voor de Kunsten Limburg) zijn op maandag 22 december a.s. (om 17.55, 20.55 en 22.55 uur) te gast bij AvondGasten op L1 TV. In het programma praten zij onder meer over de totstandkoming van hun films en het thema ‘amateurfilm’.

  Klik hier voor meer informatie over LOVA Laat Zien en het uitzendschema van zaterdag 27 december.
 • 28 december 2014 13:00 - 17:00eigen activiteit Prinses zoekt Prins - Sprookjeswinterwandeling voor de allerkleinsten in binnenstad Sittard
  Lang, heel lang geleden was er eens een prinses die op zoek ging naar een prins. Niet zomaar een prins, maar de…
  Lang, heel lang geleden was er eens een prinses die op zoek ging naar een prins. Niet zomaar een prins, maar de mooiste prins van het koninkrijk. Het werd een spannende en bizarre zoektocht door een winters landschap. Gelukkig kreeg de prinses hulp en gezelschap van lakeien, muzikanten en een groep kinderen. Onderweg maakten ze van alles mee en kwamen ze allerlei sprookjesfiguren tegen. Slaagde de prinses erin om een prins te vinden? Op zondag 28 december a.s. zullen we het weten. In het kader van Wèntjerdruim Sittard organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg de sprookjeswinterwandeling Prinses zoekt Prins. In het kader van deze wandelingkrijgt de Ursulinentuin in Sittard een koninklijk tintje.De prinses die daar ontwaakt gaat onder begeleiding van lakeien, muzikanten en 50 kinderen t/m 8 jaar op zoek naar een prins. Wat volgt is een bizarre sprookjeswinterwandeling langs bijzondere plekken in de binnenstad van Sittard waar sprookjes als Roodkapje, Doornroosje, Hans en Grietje en Sneeuwwitje tot leven komen in de vorm van kleine theaterstukjes.
   
  De sprookjeswinterwandeling Prinses zoekt Prins is een uniek project van het Huis voor de Kunsten Limburg waarbij leegstaande winkelpanden en etalages in binnensteden als decor dienen voor eigentijdse uitvoeringen van welbekende sprookjes. Een prinses leidt 50 kinderen tijdens haar zoektocht naar een prins langs de etalages. Roodkapje, Hans en Grietje, Doornroosje, Sneeuwwitje en de zeven dwergen, een lelijke kikker en natuurlijk een knappe prins… Ze komen allemaal voorbij tijdens de winterse wandeling. Indien het  sprookje goed afloopt en de prinses haar prins vindt, dan is er na afloop van de wandeling een groots feest in de Ursulinentuin in Sittard.
   
  Prinses zoekt Prinsis bedoeld voor kinderen t/m 8 jaar. Deelname is gratis. Inschrijven is verplicht en kan (alleen) via het inschrijfformulier op deze pagina. Er worden op 28 december a.s. in totaal drie wandelingen georganiseerd (13.00-13.45, 14.30-15.15 en 16.00-16.45 uur) die starten in de Ursulinentuin in Sittard. Het aantal kinderen dat telkens kan deelnemen aan
   
   
  een wandeling is beperkt (max. 50), dus wees er snel bij. Op de website  vindt u meer informatie over Prinses zoekt Prins en een impressie van de sprookjeswandelingen die eerder in Roermond en Kerkrade plaatsvonden.  
 • 30 januari 2015 - 06 maart 2015eigen activiteit Nieuwe voorstelling 'Ós Limburg' door Toneelhuis LFA
  Wat maakt Limburg nou ‘Limburg’? De nieuwste voorstelling Ós Limburg van Toneelhuis LFA gaat over alle tegenstellingen…

  Wat maakt Limburg nou ‘Limburg’? De nieuwste voorstelling Ós Limburg van Toneelhuis LFA gaat over alle tegenstellingen en vooroordelen, alle waarheden en onwaarheden, over de schoonheid en het verdriet van de Limburgse mens.

  De voorstelling wordt gespeeld door dialectsprekende amateurspelers uit alle windstreken van Limburg. Dit gelegenheidsgezelschap neemt het publiek mee op een zoektocht naar wat ons verbindt en wat ons onderscheidt. Een voorstelling door Limburgers, over Limburg en voor het Limburgse toneelminnende publiek. Kortom: een theatraal kijkje in de spiegel! Maak dit uitdagende avontuur vanaf eind januari mee in de kleine theaters in Limburg.

  Regie: Marnix Mulder
  Regie-assistentie: Joyce Stultiens
  Spelers: Leon Nelissen, Marlies Harings, Sonja Bouten, Mieke Bartsch-Peeters, Suzanne van Kempen, Hanneke van Horen, Geerte Schmitz, Lizet Scheers, Juul Stokbroekx, Ann Philipsen, Gerda Schattorje, Lizette Egas, Ton Frissen, René Thijssen en,Wilhelmien Knapen

  Voorstellingen
  - 30 en 31 januari: Theater Karroessel Geleen, 20.00 uur
  - 1 februari: Theater Karroessel Geleen, 14.30 uur
  - 6 en 7 februari: Pesthuyspodium Maastricht, 20.00 uur
  - 21 februari: Theater de Garage Venlo, 20.15 uur
  - 6 maart: Theater Landgraaf Landgraaf, 20.00 uur
  - 13 maart: De Bombardon Heythuysen, 20.00 uur

  Voor kaartverkoop kunt u terecht bij de desbetreffende theaters.
   


  Lees meer
 • 01 maart 2015 13:30 - 18:00eigen activiteit Eenakterfestival Brokstukken
  Toneelhuis LFA organiseert samen met ECI Cultuurfabriek de zesde editie van een bijzonder en uniek theaterevenement:…

  Toneelhuis LFA organiseert samen met ECI Cultuurfabriek de zesde editie van een bijzonder en uniek theaterevenement: Eenakterfestival Brokstukken! Maar liefst 14 Limburgse toneelverenigingen uit alle windstreken van Limburg brengen tijdens deze editie een eenakter op de planken. 

  Eenakterfestival Brokstukken laat jaarlijks de grote verscheidenheid en de kwaliteit van het Limburgse amateurtoneel zien. Toneelgroepen presenteren een speciaal voor deze gelegenheid ingestudeerde eenakter ofwel korte passages uit toneelvoorstellingen van het nieuwe seizoen. Van kluchtige komedies tot tranentrekkende tragedies; alles kan en mag op de planken gebracht worden tijdens het festival. 

  Tijdens dit toneelfestival kan de bezoeker zijn eigen route door het festival bepalen. Tevens vindt er de monologenwedstrijd ‘In je Eentje’ tijdens dit festival plaats. Het publiek is de jury en bepaalt welke monoloog de publieksprijs t.w.v. € 150,- wint.  Het Eenakterfestival Brokstukken biedt de theaterliefhebber een verrassend, verscheiden en mooi beeld van het amateurtheater in Limburg. Zorg dat u erbij bent!

  Datum: 1 maart
  Tijd: 13.30-18.00 uur
  Locatie: ECI Cultuurfabriek, Roermond
  Entree: tickets (€ 10,- voorverkoop / € 12,- dagkassa) kunnen worden besteld worden bij de kassa van ECI Cultuurfabriek

  Deelnemers Eenakterfestival 2015.

  De programmering van het Eenakterfestival Brokstukken 2015 wordt in januari 2015 bekend gemaakt.
   


  Lees meer

naar de complete agenda…
prikbord
04-12-2014 14:55,

Semper Avanti zoekt nieuwe dirigent

Muziekvereniging Semper Avanti in Grashoek - een kleine gemeenschap aan de rand van de Peel, opgericht…
Muziekvereniging Semper Avanti in Grashoek - een kleine gemeenschap aan de rand van de Peel, opgericht in 1953 - bestaat uit een fanfareorkest en een drumband.
 
Ons fanfareorkest bestaat uit ca. 25 enthousiaste leden hiervan is een groot deel jeugd en speelt een gevarieerd en eigentijds repertoire. De fanfare repeteert op maandagavond van 19.30 tot 22.00 uur in Grashoek en komt uit in de 4e divisie.
 
Voor ons fanfareorkest zijn wij op zoek naar een dirigent (m/v)
 
Wij zoeken:
Een enthousiaste dirigent(e), die affiniteit heeft met de jeugd en in staat is het orkest te laten groeien in kwaliteit en bruist van nieuwe ideeën. De dirigent(e) beschikt bij voorkeur over een afgeronde directieopleiding HaFaBra, of studerende hiervoor, goede communicatieve vaardigheden, gevoel voor het verenigingsleven en aandacht voor de balans tussen muzikale ambities en ontspanning.
 
Sollicitatie:
Bent u die enthousiaste dirigent(e) naar wie wij op zoek zijn? Stuur dan voor 1 januari 2015 uw sollicitatiebrief met cv naar het secretariaat: Semper Avanti t.a.v. Louis Dambacher, Marisstraat 30, 5985 PS Grashoek of info@semper-avanti.nl. Een proefdirectie maakt onderdeel uit van de sollicitatieprocedure.
 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Louis Dambacher secretaris via 06 10521727 of via bovengenoemd mailadres.
27-11-2014 13:16,

Dance Studio FAME zoekt dansdocent

Dance Studio FAME is op zoek naar een gemotiveerde dansdocent (m/v). Het betreft een functie van eind… Dance Studio FAME is op zoek naar een gemotiveerde dansdocent (m/v). Het betreft een functie van eind februari t/m juni 2015 ter vervanging voor zwangerschapsverlof. Voor het komende schooljaar is Dance Studio FAME tevens op zoek naar een dansdocent die het vaste docententeam komt versterken.
 
Functie-inhoud:
De docent is onderdeel van een docententeam, werkzaam binnen het vaste lesrooster in de balletschool. De docent voert de activiteiten zelfstandig uit. Na overleg (op basis van de door Dance studio FAME opgestelde doelstellingen en plannen), maakt de docent zelf een passende lesinhoud. Tijdens de werkzaamheden werkt de docent vanuit de visie van Dance Studio FAME.
 
De volgende taken maken deel uit van de functie:
- Het verzorgen van danslessen
- Overleg en evaluatie met de werkgever/leidinggevende
 
Functie-eisen:
- Enthousiaste en gemotiveerde dansdocent
- Beheersen van één (of meer) van de volgende stijlen: kinderdans, jazz, modern, klassiek, spitzen en sportlessen
- In het bezit zijn van een MBO/ HBO dansdocentendiploma
- Ervaring met lesgeven is een pré
 
Kenmerken:
- betrouwbaar
- ondernemend
- flexibel
- creatief
- goede communicatieve vaardigheden
- goede beheersing van de Nederlandse taal
- vermogen om zowel dansinhoudelijk als qua lesorganisatie aan te sluiten bij de diverse doelgroepen
 
Geboden:
- Een inspirerende en uitdagende functie
- Een dynamische werkomgeving
- Ruimte voor creativiteit en eigen inbreng
- Een relatief kleine organisatie waarin teamspirit zeer belangrijk is
- Periode: eind februari  t/m juni 2015
- Nul uren contract / werken op freelance basis
 
Interesse? Stuur een mail met cv en motivatie naar: Dance Studio FAME, t.a.v. Vanessa Matern via info@dancestudiofame.nl.
 
Reageren kan tot 1 januari 2015. Meer informatie? Zie www.dancestudiofame.nl of bel 06 28931165. Je ontvangt bevestiging na ontvangst van je e-mail. Een select aantal docenten zal worden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Dance Studio FAME gelegen in het dorp Spaubeek biedt een gevarieerd aanbod van dansstijlen, lesniveaus, educatieve activiteiten en speciaal ontwikkeld lesmateriaal waarin zij dans in al haar facetten dichtbij kinderen, jongeren en volwassenen brengt.
20-11-2014 10:41,

Harmonie Les Amis Reunis Nieuwstadt zoekt dirigent

Als opvolging van onze huidige dirigent, zijn wij op zoek naar een dirigent voor onze harmonie.… Als opvolging van onze huidige dirigent, zijn wij op zoek naar een dirigent voor onze harmonie.
 
Het uitgangspunt van onze vereniging is het vasthouden van ons huidige niveau en waar mogelijk te verbeteren.
 
Repetitie is op de dinsdagavond van 19.30 uur tot 21.45 uur.
 
Voor informatie kunt u contact opnemen met onze voorzitter via 06 10294042 of l.willms@ziggo.nl.
18-11-2014 12:13,

Peeltoernooi 2015

Graag nodigen wij u uit tot het deelnemen aan het 49e Peeltoernooi, dat plaatsvindt op 20-21 en 27-28… Graag nodigen wij u uit tot het deelnemen aan het 49e Peeltoernooi, dat plaatsvindt op 20-21 en 27-28 juni 2015, wederom in onze vaste toernooiaccommodatie,  Zalencentrum d’n Binger te Meijel, dit jaar met medewerking van fanfare St. Cecilia Milheeze.

Ook voor dit 49e Peeltoernooi heeft het stichtingsbestuur wederom een zeer deskundige jury aangetrokken. Slagwerkorkesten worden beoordeeld door de heer Rob Janssen, terwijl de beoordeling van de HaFaBra-orkesten geschiedt door de heer Alex Schillings.

Toernooidata:
- Zaterdag 20 juni: Slagwerk (gehele dag)
- Zondag 21 juni: HaFaBra (gehele dag)
- Zaterdag 27 juni: Slagwerk (1e dagdeel)
- Zaterdag 27 juni: HaFaBra (2e dagdeel)
- Zondag 28 juni: HaFaBra (gehele dag)
 
Inschrijvingen moeten uiterlijk 1 februari 2015 bij het secretariaat binnen zijn. Aangegeven voorkeuren met betrekking tot data en tijdstip van optredens worden zoveel mogelijk gehonoreerd. Inschrijvingen en voorkeuren worden behandeld aan de hand van het tijdstip van binnenkomst van de aanmelding. De kans dat voorkeuren kunnen worden gehonoreerd is uiteraard groter naarmate de inschrijving eerder wordt gedaan.
 
Betaling inschrijfgelden:
Gelijktijdig met het inzenden van uw inschrijfformulier dient ook:
a. Het inschrijfgeld à € 100,- per deelnemend orkest  en
b. Een waarborgsom à € 200,- per deelnemend orkest
voldaan te zijn door overboeking op IBAN NL53 RABO 0102 5915 39 t.n.v. Stichting Peeltoernooi onder vermelding van uw verenigingsnaam, postcode en plaats.
 
- Na daadwerkelijke deelname conform de reglementen wordt de waarborgsom terug betaald.
- Bij een geldige afmelding tot deelname voor 1 mei 2015 wordt de waarborgsom ook terug betaald.
- Bij afmelding tot deelname na 1 mei 2015 wordt de waarborgsom niet terugbetaald.
- Het reeds betaalde inschrijfgeld vervalt bij elke afmelding aan de stichting.
 
Muziekwerken en beoordeling:
Met betrekking tot de uit te voeren muziekwerken en de beoordeling kan verwezen worden naar het reglement zoals geplaatst op de website van het peeltoernooi.
 
Overige aandachtspunten:
- Het toernooi is gratis toegankelijk voor muzikanten, publiek en supporters.
- De inspeelruimte is evenals de instrumentenruimten inpandig aan de concertzaal.
- Na afloop van elk optreden wordt de dirigent in de gelegenheid gesteld een mondelinge toelichting te krijgen op de beoordeling door jury.
- Elk optreden wordt door de jury beoordeeld aan de hand van de criteria die gelden voor de muziekconcoursen. Van elk optreden wordt een kwalificatie bekend gemaakt: dit kan zijn: voldoende, voldoende tot ruim voldoende, ruim voldoende, ruim voldoende tot goed, goed, goed tot zeer goed, zeer goed.
 
Inschrijven:
Ook dit jaar kan ingeschreven worden via de www.peeltoernooi.nl. Hier vindt u in het menu aan de linkerzijde de knop ‘inschrijven’ welke u brengt bij een digitaal inschrijfformulier. Dit formulier kunt u digitaal inzenden. U ontvangt dan een bevestiging van uw inschrijving. Medio februari 2015 zal de concept-tijdsindeling aan u worden verzonden, tegelijkertijd met het verzoek om opgave van het programma. Vervolgens ontvangt u eind mei/begin juni het programmaboekje.
06-11-2014 11:28,

Urban dansers gezocht voor muziektheaterproductie

Gezocht: urban dansers voor korte optredens in avondvullende muziektheaterproductie 'La Gran Esperanza'…
Gezocht: urban dansers voor korte optredens in avondvullende muziektheaterproductie 'La Gran Esperanza' Maastricht in regie van Tamara Jongerden.

Wens: Old School Dance op klassieke Spaanse muziek, plus acteer- /figurantenwerk en (koor)zang.

De choreografie wordt verzorgd. Repetitietijd in overleg, optredens vinden plaats in april 2015.

Repetities:
- Zaterdag 21 maart 2015
- Zondag 29 maart 2015
- Zaterdag 11 april 2015
- Zondag 12 april 2015 (doorloop)
- Dinsdag 14 april 2015 (doorloop in het theater, Bordenhal)
- Woensdag 15 april 2015 (technische doorloop) 
- Donderdag 16 april 2015 (generale repetitie)
 
Voorstellingen:
- Vrijdag 17 april 2015 (avondvoorstelling)
- Zaterdag 18 april 2015 (avondvoorstelling)
- Zondag 19 april 2015 (middag- of avondvoorstelling)
- Zaterdag 25 april 2015 (avondvoorstelling)
- Zondag 26 april 2015 (middag- of avondvoorstelling)

Interesse? Neem contact op met Tamara Jongerden via 06 29220669  of tyjongerden@cs.com.
05-11-2014 14:05,

Versterking van Sopranen en Alten gezocht voor Verdi

Op 4 mei 2015 zal de Heerlense Oratoriumvereniging HOV het requiem van Verdi uitvoeren in het kader van… Op 4 mei 2015 zal de Heerlense Oratoriumvereniging HOV het requiem van Verdi uitvoeren in het kader van de 4 mei herdenking in Heerlen.

In de stemmen Sopraan en Alt is plaats voor 10 projectleden elk. Dit moeten wel geoefende zangeressen zijn die zelfstandig hun partijen kunnen instuderen, en (voor de sopranen) makkelijk mooi hoge a voor halen. Repetities starten in januari 2015 op dinsdagavonden.
 
Klik hier om je aan te melden.
20-10-2014 13:15,

Uitnodiging Muziekfestival Jeugdorkesten

Harmonie St. Caecilia Hoensbroek heeft net als vele andere verenigingen de laatste decennia veel geïnvesteerd… Harmonie St. Caecilia Hoensbroek heeft net als vele andere verenigingen de laatste decennia veel geïnvesteerd in de jeugd en de jeugdopleidingen. Dit is nu terug te vinden in de opbouw van de vereniging. Met in totaal ca. 140 leden heeft de vereniging naast het harmonieorkest ook een volwaardige drumband en jeugdorkest. De helft van de leden is jonger dan 20 jaar.
 
Ook ons jaarlijks terugkerend Jeugdorkestenfestival past in deze opzet. Zondag 29 maart 2015 organiseert Harmonie St. Caecilia, voor de negentiende keer alweer, haar jaarlijks terugkerend evenement waaraan Jeugdorkesten van binnen en buiten de regio deelnemen.
 
Gezien het niveau van het Festival en het aantal verenigingen die dit Festival vast op hun agenda hebben staan, kan Harmonie St. Caecilia zich verheugen op een grote  belangstelling.
 
De Harmonie houdt dit Festival in een magnifieke locatie, de concertzaal van de Muziekschool Hoensbroek, naar ontwerp van de bekende dirigent en musicus Piet Stalmeier. Indien u wilt zal een vakkundige jury uw orkest beoordelen. In het juryrapport worden een aantal aandachtspunten geformuleerd die een positieve bijdrage zijn in ook uw streven naar kwaliteitsverbetering van het orkest. Het festival is geen wedstrijd er worden geen punten en kwalificaties gegeven. Het biedt jeugdorkesten een interessant podium zich te kunnen presenteren. 
 
Voor de organisatie is het van belang uw aanmelding voor 1 maart 2015 te ontvangen. In principe begint het Festival op zondag 29 maart om 10.00 uur en eindigt om 18.00 uur, natuurlijk alles afhankelijk van de grootte van de deelname. De totale tijdsduur per vereniging is gesteld op 30 minuten.
 
Klik hier voor het inschrijfformulier Muziekfestival voor Jeugdorkesten 2015. Indien u dit wenst kunt u gebruik maken van het groot slagwerk van onze harmonie.

Na ontvangst van alle gegevens zal  contact worden opgenomen over de deelname en verdere indeling van de dag.
 
Voor deelname aan het festival vragen wij een bijdrage van € 50,- vooraf over te maken op rekeningnummer 57.72.30.638 van Harmonie St. Caecilia met vermelding van Jeugdorkestenfestival. Gelieve de aanmeldingen d.m.v. bijgaand inschrijfformulier te sturen/te mailen naar onze Festivalcoördinator waar u ook vooraf nog informatie kunt opvragen: Muziekfestival Harmonie St.Caecilia, t.a.v. dhr. J. Gielen, Alofsstraat 17, 6432 GZ Hoensbroek, j.gielen@home.nl, 06 43581008. 
07-05-2014 14:20,

Tegels Symfonie Orkest zoekt nieuwe muzikanten

Het meer dan 103-jarige Tegels Symfonie Orkest bestaat uit een groep enthousiaste muzikanten, oud en…
Het meer dan 103-jarige Tegels Symfonie Orkest bestaat uit een groep enthousiaste muzikanten, oud en jong, die hun hart hebben verpand aan het maken van klassieke muziek. We streven een hoog muzikaal niveau na, maar vinden een leuke onderlinge sfeer ook zeker belangrijk. We zijn een orkest met leden uit de hele regio: niet alleen uit Tegelen, maar ook uit Venlo, Belfeld, regio Horst, Venray, Roermond en zelfs uit België zijn leden afkomstig. We zijn dan ook inmiddels een regionaal orkest. 
 
Zoals voor bijna elk amateurgezelschap geldt, merken ook wij, dat het belangrijk is voortdurend aandacht te hebben voor versterking van ons orkest. Op dit moment hebben wij plaats voor:
- Klarinet
- Hoorn
- Hobo
- Fagotten
- Trompetten
- Schuiftrombones  
- Slagwerk
- Strijkers (cello, contrabas, altviool en viool)
- Bestuursleden.

We repeteren op dinsdagavond van 20.00 tot 22.30 uur in cultureel centrum de Haandert in Tegelen, onder leiding van onze professionele dirigent Luis Andrade.
 
Behalve koorbegeleidingen, hebben we vooral ook een interessant eigen programma, variërend van symfonische muziek, kamermuziek, blazers- en strijkerensembles, tot meer moderne producties, zoals recent de musical Anatevka.
 
Ga voor meer informatie naar www.tegelssymphonieorkest.nl.

Mocht je interesse hebben om onze enthousiaste muzikantengroep te komen versterken, kom dan naar een van onze repetitieavonden, je kunt altijd een keer mee komen spelen om sfeer te proeven. Je bent van harte welkom!

Voor meer informatie kun je ook bellen of mailen met:
- Wil Jentjens (voorzitter), t: 077 373 34 97, e: wil.jentjens@ziggo.nl
- Maarten Vossen (bestuurslid), t: 077 373 05 28, e: ac59715@tiscali.nl
- Petra Buskens (lid), t: 077 374 07 23, e: nijskensbuskens@ziggo.nl
disciplines

Het Huis voor de Kunsten Limburg komt u op allerlei plekken in het Limburgse kunst- en cultuurveld tegen. Het Huis is thuis in al deze disciplines:

organisaties

aangesloten bij het huis:

boerderijenstichting limburg bond heemschut limburg collegium ad mosam dans docenten vereniging limburg directeurenoverleg centra kunsteducatie limburg ensemble ‘88 fashionclash federatie van limburgse mandoline verenigingen federatie van musea in limburg federatie voor amateur symfonie orkesten limburg fotobond limburg gilde van vrijwillige molenaars, afdeling limburg keramiek kring Limburg kinjer vastelaovend leedjesfestival koninklijk nederlands zangersverbond - limburg koninklijke nederlandse federatie van muziekverenigingen letterkundig centrum limburg limburgs film circuit limburgs geschied- en oudheidkundig genootschap limburgse bond van muziekgezelschappen limburgse bond van tamboerkorpsen limburgse organisatie van audiovisuele amateurs maastricht international poetry nights molenstichting limburg monumentenkontakt midden-limburg monumentenwacht limburg oud limburgse schuttersfederatie raod veur ‘t limburgs samewirkende limburgse vastelaovesvereniginge steunpunt archeologie & monumentenzorg limburg stichting alphons winters stichting behoud mijnhistorie stichting de weeffout stichting funerair erfgoed limburg stichting jo hansenprijs voor volkscultuur stichting kruisen en kapellen limburg stichting limburg geïmproviseerde muziek stichting limburgse componisten stichting limburgse kastelen stichting matty niël stichting ondergrondse werken stichting openluchttheaters limburg stichting popmuziek limburg stichting wereld muziek concours kerkrade studium chorale toneelhuis lfa veldeke limburg verenigde nederlandse korenorganisaties - afdeling limburg werkgroep industrieel erfgoed limburg werkgroep veldgewas
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?