welkom

Welkom op de website van het Huis voor de Kunsten Limburg. Wij zijn een dienstverlenende organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg. Op deze website kunt u informatie vinden over alle aangesloten organisaties en over de verschillende disciplines waarin wij werken.
Lees meer...

hkl_foto_huis_voor_de_kunsten_limburg_gebouw
nieuws
 • 18 augustus 2015 Derde herdruk 'Hertog Limburg Pad'
  Op initiatief van de Stichting Hertoglimburgpad Kerkrade verschijnt omstreeks 28 augustus de derde herdruk van…
  Op initiatief van de Stichting Hertoglimburgpad Kerkrade verschijnt omstreeks 28 augustus de derde herdruk van de Nederlandstalige uitgave van het boek over het Hertoglimburgpad.

  Hertog Limburg Pad beschrijft de bijna 140 km Lange Afstandswandeling (LAW) van het residentiestadje Limbourg in België naar abdij Rolduc in Kerkrade. In Limbourg resideerden de hertogen van Limburg, in de abdijkerk van Rolduc zijn ze begraven.

  De cultuurhistorie van het hertogdom Limburg en de rijke historie van Limbourg en Rolduc zijn in het boek door (helaas overleden) auteur Frits Sprokel verwerkt. Aan de LAW zijn tevens 10 extra wandelrondjes verbonden die in het royaal geïllustreerde boekje zijn beschreven.

  In Limbourg en op het voorplein van abdij Rolduc markeren grote hardstenen gedenkzuilen, voorzien van een kroon, begin- en eindpunt van het pad dat vanuit Rolduc via een andere route over Val Dieu terugkeert naar Limbourg. Langs het pad - dat bol staat van cultureel erfgoed - ontstaan steeds meer initiatieven om de
  rijke historie in het oude hertog Limburg te doen herleven. In Henri Chapelle is onlangs de derde gedenkzuil geplaats en in 2016 zal in Walhorn waar drie voorname abten van Rolduc geboren werden, de vierde gedenkzuil en een 'Rolduckerplatz' ten doop worden gehouden.

  Klik op de volgende links om een indruk te krijgen van het binnenwerk van Hertog Limburg PadHLP - binnenwerk 1HLP - binnenwerk 2HLP - binnenwerk 3HLP - binnenwerk 4

  Hertog Limburg Pad is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Huis voor de Kunsten Limburg en verkrijgbaar via VVV Zuid-Limburg, Abdij Rolduc en de website van de Stichting Hertoglimburgpad Kerkrade. 
   
  lees meer…
 • 17 augustus 2015 18e LiLiLi-daag in kleinere opzet
  Dit jaar wordt op 8 november a.s. de 18e editie van het festival georganiseerd in de Roermonde ECI-cultuurfabriek.…
  Dit jaar wordt op 8 november a.s. de 18e editie van het festival georganiseerd in de Roermonde ECI-cultuurfabriek. Dit is ook de laatste in deze opzet. Traditioneel vormen auteurs daarbij de hoofdmoot van het programma, maar steeds zijn films, theater en vooral ook muziek een vast onderdeel geweest. Daarbij wordt vooral ook gelet op een goede spreiding van dialecten uit de hele provincie.

  Aangezien de Provincie een andere subsidiekoers heeft ingezet, moet LiLiLi-daag een aangepast programma gaan krijgen. Om de LiLiLi-daag toch op een verantwoorde wijze inhoud en vorm te geven vraagt de stichting LiLiLi om een donatie. € 5000,-  is het streefbedrag. De donatie loopt via www.voordekunst.nl/projecten/3463-lililidaag-1
  Als het streefbedrag niet gehaald wordt, krijgt iedere donateur zijn geld gewoon terug. De crowdfundingsactie loopt tot en met 3 september!

  De boekenreeks LiLiLi die de basis vormde van de LiLiLi-daag zal voorlopig in elk geval doorgaan. Wilt u meer weten over de St LiLiLi en haar activiteiten, neem dan contact op met Paul Weelen, 043-3262414 of kijk op www.lililidaag.nl
 • 30 juli 2015 Jan Loonen benoemd tot lid Raad van Toezicht Huis voor de Kunsten Limburg
  Onlangs heeft de Deelnemersraad van het Huis voor de Kunsten Limburg Jan Loonen, wethouder Werken bij de gemeente…
  Onlangs heeft de Deelnemersraad van het Huis voor de Kunsten Limburg Jan Loonen, wethouder Werken bij de gemeente Venray namens het CDA, benoemd tot lid van de Raad van Toezicht van het Huis.

  Jan heeft vooral als groot cultuurconsument affiniteit met cultuur (hij is regelmatig theaterbezoeker, luistert graag naar muziek en zijn echtgenote speelt in een muziekgezelschap). Verder heeft hij een behoorlijke politieke en bestuurlijke ervaring als wethouder en lid van Provinciale Staten. Voor zijn wethouderschap was hij zelfstandig adviseur in de agrarische sector.

  Hij volgt Jan Verhoeven op, die per 1 januari 2015 is afgetreden.
 • 23 juli 2015 Laatste kans om foto's in te zenden voor de Euregionale Fotowedstrijd 2015
  Fotografen opgelet! Vrijdag 24 juli a.s. sluit de inzendtermijn voor het aanleveren van foto's voor de Euregionale…
  Fotografen opgelet! Vrijdag 24 juli a.s. sluit de inzendtermijn voor het aanleveren van foto's voor de Euregionale Fotowedstrijd 2015.

  De Fotobond afdeling Limburg, het Verbond van Limburgse Fotokringen en het Deutscher Verband für Fotografie organiseren dit jaar samen met het Huis voor de Kunsten Limburg en Ensemble 88 een fotowedstrijd die in het teken staat van de mijnsluiting, in 2015 exact 50 jaar geleden. Het thema van de Euregionale Fotowedstrijd is dan ook: ‘De Letste Schiech’ (de laatste werkdag).

  Vrijetijdsfotografen uit Nederlands-Limburg, Belgisch-Limburg en Nordrhein worden uitgenodigd om de mijnsluiting en alles wat doet denken aan de toenmalige laatste ‘schiech’ in beeld te brengen. Dat kan aan de hand van foto’s van verlaten mijnsites en –schachten in bovenstaande regio’s of van andere objecten die herinneren aan de mijnen en de mensen die er destijds werkten. Maar fotografen worden met name uitgedaagd om een brug te maken naar vandaag de dag en een eigentijdse (anno 2015) vertaling te maken van het thema ‘De Letste Schiech’. Ook vandaag de dag worden laatste diensten of ‘schiechten’ gedraaid. We leven in een roerige tijd waarin ontslagen en werkeloosheid aan de orde van de dag zijn. De (maatschappelijke) gevolgen van de economische crisis zijn overal zichtbaar. Bedrijven (groot en klein) moeten noodgedwongen hun deuren sluiten, veel winkelpanden staan leeg, mensen kunnen maar moeilijk rondkomen, veel huizen staan te koop, uitkeringsinstanties en uitzendbureaus worden druk bezocht etc.

  De Euregionale Fotowedstrijd staat open voor vrijetijdsfotografen die zijn aangesloten bij fotoverenigingen die deel uitmaken van bovengenoemde fotobonden of individueel lid zijn van één van de fotobonden. Fotowerk inzenden kan nog t/m vrijdag 24 juli a.s. (17.00 uur) bij het Huis voor de Kunsten Limburg in Roermond.

  Deelnemen aan de wedstrijd is de moeite waard! Alle inzendingen worden gejureerd door een deskundige jury. Zij selecteren een aantal foto’s voor de foto expositie die op diverse plekken in de Euregio te zien zal zijn. Tevens worden de drie beste fotoseries en drie beste individuele werken beloond met een geldprijs.

  De Euregionale Fotowedstrijd is dit jaar onderdeel van het Euregionale Foto- en muziekproject ‘De Letste Schiech’. Het project vindt plaats in het kader van het ‘Jaar van de Mijnen’. Het bestaat naast de Euregionale Fotowedstrijd en een expositie, die in de periode augustus 2015 t/m februari 2016 op achtereenvolgens vier locaties in de Euregio zal plaatsvinden, ook uit een concertreeks van Ensemble 88. De concerten (met hedendaagse muziek die refereert naar de mijnsluiting) vinden plaats tijdens de opening van de exposities.

  ‘De Letste Schiech’ is een project van de Fotobond afdeling Limburg, het Verbond van Limburgse Fotokringen, het Deutscher Verband für Fotografie, Ensemble 88 en het Huis voor de Kunsten Limburg. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Het Jaar van de Mijnen, Cultura Nova, Gemeente Sittard-Geleen, het Fonds Sociale Instellingen en de Euregio Maas-Rijn.

  Klik hier voor meer informatie over 'De Letste Schiech' en het wedstrijdreglement en het inschrijfformulier van de fotowedstrijd.
 • 22 juli 2015 Vroegboekkorting NOVA Filmfestival 2015
  Op 7 en 8 november 2015 vindt het NOVA Filmfestival plaats in Theater De Maaspoort in Venlo. Tijdens het festival…
  Op 7 en 8 november 2015 vindt het NOVA Filmfestival plaats in Theater De Maaspoort in Venlo. Tijdens het festival worden de beste en meest bijzondere films van non-professionele filmers uit heel Nederland getoond. Ook vindt een interessant randprogramma plaats waarbij u o.a. een bezoek kunt brengen en zelf deel kunt nemen aan een professionele filmset.

  De Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) heeft belangrijk nieuws met betrekking tot de ticketverkoop van het festival. Leden van LOVA filmclubs en LOIA-, CineLOVA- en Cinesud leden kunnen met korting het NOVA Filmfestival bezoeken. Ook kunnen zij kaarten met korting bestellen voor hun partner, familieleden en/of personen die een bijdrage hebben geleverd aan een film die tijdens het NOVA Filmfestival draait. De kortingsregeling geldt alleen in de voorverkoop en is geldig tot 1 september a.s voor bovenstaande doelgroep. De kortingsactie wordt mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van het Huis voor de Kunsten Limburg. De bijdrage is bedoeld als stimulans voor de Limburgse (amateur)filmsector en heeft als doel om zoveel mogelijk Limburgse filmmakers kennis te laten maken met hét nationale festival voor amateurfilm. Voor personen die niet lid zijn van de LOVA, CineLOVA of Cinesud gelden de reguliere (maar ook zeer aantrekkelijke!) toegangsprijzen. 

  Kijk voor meer informatie over het NOVA Filmfestival en een overzicht van de (vroegboek)prijzen op www.cinelova.nl


  lees meer…
 • 13 juli 2015 Voorbereidingen Nu of Nooit 2015 van start
  Vanaf deze maand start Stichting Popmuziek Limburg met de voorbereidingen van dé provinciale popwedstrijd Nu of…
  Vanaf deze maand start Stichting Popmuziek Limburg met de voorbereidingen van dé provinciale popwedstrijd Nu of Nooit. Muzikanten uit de hele provincie kunnen zich gratis inschrijven voor de wedstrijd en meedingen naar de hoofdprijs: het felbegeerde optreden tijdens het prestigieuze Pinkpop festival. De zes voorrondes van Nu of Nooit vinden vanaf oktober 2015 plaats in de grootste poppodia verspreid door de hele provincie. De finale zal dit jaar plaatsvinden in de Limburgzaal (Parkstad Limburg Theaters) te Heerlen.
   
  Stichting Popmuziek Limburg (SPL) wil met de popwedstrijd poptalent uit Limburg een professioneel podium bieden om speelervaring op te doen waarmee ze zichzelf in de kijker kunnen spelen voor een groot publiek. Deze provinciale popwedstrijd geeft een recent beeld van aanstormend talent uit onze eigen provincie. Door deelname aan Nu of Nooit worden talentvolle popacts zichtbaar voor publiek, media, talentscouts en programmeurs van podia en festivals. SPL biedt een dertigtal acts de mogelijkheid om speelervaring op te doen in de zes grote professionele popzalen van Limburg. De zes finalisten krijgen twee coachingsdagen aangeboden waarbij professionals uit het (Nederlandse) popsector met ze aan de slag gaan op zowel zakelijk als muzikaal niveau. Tot slot zal de winnaar van Nu of Nooit zich een jaar lang ‘de meest veelbelovende act van Limburg mogen noemen’ en wordt er intensief samengewerkt met deze act door o.a. een persoonlijke coach en Buro Pinkpop. Talentontwikkeling staat centraal binnen de wedstrijd.
   
  Nu of Nooit is al jaren dé contest voor Limburgse popmuzikanten. Bands, hiphop formaties en singer-songwriters kunnen zich vanaf vandaag tot uiterlijk 28 augustus a.s. inschrijven voor Nu of Nooit 2015. Uit deze inschrijvingen wordt een selectie gemaakt van 30 deelnemers. Deze zullen in zes voorrondes spelen om een finaleplaats. De uiteindelijke zes finalisten strijden op zaterdag 12 december 2015 in de Limburgzaal (Parkstad Limburg Theaters) te Heerlen om dat felbegeerde plekje op de 47ste editie van Pinkpop. Zes finalisten worden gekozen door een professionele jury.
   
  Wijzigingen ten opzichte van vorige Nu of Nooit edities
  De Limburgse popsector bruist en blijft gestaag groeien. Een blijvende toename van het aantal inschrijvingen voor Nu of Nooit geeft aan dat er een grote behoefte is onder popacts, bands en muzikanten om deel te nemen. Inmiddels is de provincie ook uitgerust met meer professionele en goede poppodia wat nieuwe mogelijkheden biedt voor de organisatie. Er is dan ook voor gekozen om een extra (zesde) voorronde te organiseren. Ook is de planning van de wedstrijd aangepast en zullen de voorrondes en de finale eerder plaatsvinden. Zo hoopt de organisatie de begeleiding van de deelnemers uit te breiden en de voorbereidingstijd voor Pinkpop en het daaropvolgende festivalseizoen te kunnen intensiveren. Uiteindelijk moet deze aanpassing vooral de deelnemers ten goede komen.
   
  Planning
  Inschrijven: maandag 29 juni tot en met vrijdag 28 augustus 2015
  Voorronde 1: vrijdag 16 oktober 2015 – Poppodium Nieuwe Nor, Heerlen
  Voorronde 2: zaterdag 17 oktober 2015 – Muziekcentrum de Bosuil, Weert
  Voorronde 3: vrijdag 23 oktober 2015– Muziekgieterij, Maastricht
  Voorronde 4: zaterdag 24 oktober 2015 – Poppodium Volt, Sittard
  Voorronde 5: vrijdag 30 oktober 2015 – Grenswerk, Venlo
  Voorronde 6: zaterdag 31 oktober 2015 – ECI Cultuurfabriek, Roermond
  Finale: zaterdag 12 december 2015 – Limburgzaal (Parkstad Limburg Theaters), Heerlen
   
  Inschrijven
  Inschrijven kan via de website van Stichting Popmuziek Limburg: www.spl.nl. Demo’s kunnen worden opgestuurd naar SPL, Postbus 203, 6040 AE Roermond. Maar het is ook mogelijk om MP3 bestanden via wetransfer naar lerkens@hklimburg.nl te sturen. Voor beide opties geldt: minimaal 2 eigen tracks.
 • 12 juli 2015 Genomineerden Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2015 bekend
  Choreografen Arno Schuitemaker, Amos Ben-Tal en Loïc Perela zijn de drie genomineerden voor de Prijs van de Nederlandse…
  Choreografen Arno Schuitemaker, Amos Ben-Tal en Loïc Perela zijn de drie genomineerden voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2015. Deze landelijke prijs van € 12.000,-, beschikbaar gesteld door de gemeente Maastricht, wordt jaarlijks uitgereikt aan een bijzondere en talentvolle choreograaf, die al een aantal in het oog springende choreografieën heeft gerealiseerd, maar nog geen structurele subsidie ontvangt. De programmaredactie van de Nederlandse Dansdagen kiest elk jaar, op basis van voordrachten uit het Nederlandse dansveld, drie genomineerden.

  Arno Schuitemaker creëert al jaren choreografieën die een regelrechte vrucht zijn van deze tijd. Zijn werk toont ons in een uiterste abstractie de mens in de huidige samenleving die tegelijkertijd gefragmenteerd en verbonden is. Zijn choreografieën verleggen bijna ongemerkt grenzen tussen dansers onderling, tussen dansers en het publiek en tussen dans en wetenschap.
   
  Het multi-talent Amos Ben-Tal ontlokte met zijn laatste werken een verfrissende relatie met zijn publiek. Zijn choreografieën vragen ter plekke van zowel dansers, als publiek een creatief actieve houding. Met zijn gearticuleerde bewegingstaal plaatst hij co-creatie verrassend in het middelpunt van zijn werk.

  Loïc Perela ontwikkelde in de afgelopen jaren een subtiele en sensitieve danstaal die getuigt van een scherp oog voor compositie. Ondanks de bijna basale vorm van zijn werk, waarin de transformatie van simpele bewegingen
  een grote rol speelt, weet hij zijn publiek te raken en een sterke fysieke ervaring te geven. 
   
  Opzet prijs
  In september presenteren de genomineerden hun plannen voor een nieuw werk aan een commissie. Tijdens de 18 editie van Festival de Nederlandse Dansdagen op 2, 3 en 4 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt. De commissie, onder voorzitterschap van festivaldirecteur Peggy Olislaegers, bestaande uit Wethouder Cultuur Maastricht Mieke Damsma, Ton Smeets van Stichting Cultuur en Bedrijf Maastricht, choreograaf Conny Janssen van Conny Janssen Danst, algemeen directeur Peggy van Sebillen van Zuiderlicht, docent Jan van Opstal van Toneelacademie Maastricht en directeur Branko Popovic van FashionClash, zal na dialoog met de drie makers de winnaar kiezen. Het talent van de winnaar wordt beloond, en de € 12.000,- van de stad Maastricht wordt geïnvesteerd in het nog te creëren werk dat in 2016 tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen in première gaat. Eerdere winnaars waren o.a. Muhanad Rasheed (2010), Joeri Dubbe (2011), Alida Dors (2012) en Giulio D’Anna (2013). De voorstelling Mum’s the Word van Cecilia Moisio, de winnaar van vorig jaar, gaat op zaterdag 3 oktober tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen in première in Theater Kumulus.
   
  lees meer…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen iedere discipline waarin het Huis werkzaam is, dan kunt u zich op deze pagina aanmelden voor een digitale nieuwsbrief.
agenda
 • 10 mei 2015 - 13 september 2015samenwerkings activiteit Bijzondere jubileumeditie Tegelse Passiespelen
  Tot en met zondag 13 september 2015 vindt in Openluchttheater De Doolhof in Tegelen de uitvoering van het Tegelse…
  Tot en met zondag 13 september 2015 vindt in Openluchttheater De Doolhof in Tegelen de uitvoering van het Tegelse Passiespel ‘Lente in Galilea’ plaats. Meer nog dan zijn voorgangers tilt dit 20e passiespel de universele thematiek van het lijdensverhaal van Jezus naar het hier en nu. Vertrouwen en toewijding, verraad en verdriet, maar vooral ook hoop en liefde staan centraal in een aangrijpende theatergebeurtenis die in Limburg zijn weerga niet kent en niemand onberoerd zal laten.

  Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad:
  “Tevredenheid troef gistermiddag bij de première van de 20ste editie van de Tegelse Passiespelen.”
  “Abbie Chalgoum is een innemende en zeer menselijke Jezus, die niet alleen het kruis maar ook het spel met verve draagt”
   
  Maandenlang hebben ruim 400 vrijwilligers, amateurs en professionals, in leeftijd variërend van één tot ver in de 80, gewerkt om een unieke en verrassende versie van het aloude lijdensverhaal van Jezus neer te zetten. En het resultaat mag er zijn: álle puzzelstukken vallen op hun plek. De nieuwe tekst van de Vlaamse dichter Patrick Lateur. De keuze voor een nieuw vertelperspectief en grotere rollen voor de vrouwen in het lijdensverhaal. Het imponerende decor en de eigentijdse en dynamische benadering van regisseur Cees Rullens. De meeslepende muziek van Nard Reijnders die de gebeurtenissen inbedt. Onder de vlag van dit gedreven drietal hebben de Tegelse Passiespelen zich ontwikkeld tot een vorm van totaaltheater dat het publiek meeneemt, ontroert én tot denken zet.
   
  Speeldata:
  ‘Lente in Galilea’ is nog te zien t/m 13 september 2015 elke zondagmiddag om 14.30 uur en van zaterdag 18 juli t/m zaterdag 8 augustus ook op zaterdagavond, 18.30 uur.

  Entree: 1e rang € 35,- / 2e rang € 31,- / 3e rang € 26,- / rolstoel € 31,- / CJP, CKV, kinderen t/m 12 jaar € 17,50 / senioren vanaf 60 jaar 1e rang € 32,- , 2e rang € 28,50 , 3e rang € 24,-
   
  Kaarten zijn online te koop via www.passiespelen.nl, telefonisch via 077 326 31 00 of op locatie dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur (De Doolhof, Drink 60 5932 CP Tegelen).

  Let op: het is mogelijk naast uw kaarten ook aanvullende artikelen te bestellen zoals koffie/thee, vlaai, consumptie en programmaboek.

  Download hier de digitale flyer.


  Lees meer
 • 28 augustus 2015 - 06 september 2015samenwerkings activiteit Cultura Nova 2015
  Cultura Nova bestaat 25 jaar! Dat wordt gevierd met een bijzonder programma. Van vrijdag 28 augustus t/m zondag…

  Cultura Nova bestaat 25 jaar! Dat wordt gevierd met een bijzonder programma. Van vrijdag 28 augustus t/m zondag 6 september 2015 tien dagen lang hét zomerfestival in Heerlen en omgeving, vol passie, ontroering en spektakel voor jong en oud, met een internationaal programma vol theater, muziek en beeldende kunst.

  Jonge makers krijgen de kans om zich te presenteren naast hun ervaren collega’s. Er is ook een uitgebreid programma voor kinderen met prachtige voorstellingen uit binnen- en buitenland. Vóór Theater Heerlen is het sfeervolle festivalplein met een spiegeltent, waarin je heerlijk kunt eten en waarin elke avond verrassende bands optreden.

  Zondag 30 augustus vindt tijdens Cultura Nova in Theater Heerlen de Nederlandse première plaats van de SnowShow Symphony met in de hoofdrollen twee wereldberoemde artiesten: violist Gidon Kremer en clown Slava Polunin! Ze presenteren een speciale versie van Slava’s SnowShow onder begeleiding van het Kremerata Baltica kamerorkest. Te zien t/m dinsdag 1 september in het kader van het 25-jarig bestaan van Cultura Nova. Gepresenteerd in samenwerking met Parkstad Limburg Theaters.

  Het festival opent op vrijdag 28 augustus met een grote jubileumvoorstelling met veel vuur, spektakel en vuurwerk van Groupe F en Plasticiens Volants, die mede in het kader van het Jaar van de Mijnen wordt gepresenteerd op de plek waar de Lange Jan en de Lange Lies gestaan hebben, vlakbij het cbs en het station.
   


  Lees meer
 • 29 augustus 2015 - 17 februari 2016eigen activiteit Euregionaal Foto- en Muziekproject 'De Letste Schiech'
  De mijnsluiting heeft in Limburg en omstreken veel teweeggebracht. Duizenden arbeidsplaatsen gingen verloren. Ensemble…
  De mijnsluiting heeft in Limburg en omstreken veel teweeggebracht. Duizenden arbeidsplaatsen gingen verloren. Ensemble 88 (het Limburgse ensemble voor hedendaagse klassieke muziek) en tientallen vrijetijdsfotografen uit de Euregio blikken in het kader van het Jaar van de Mijnen terug op de periode dat de mijnen in Limburg en andere delen van de Euregio gesloten werden en mijnwerkers ineens op straat kwamen te staan. Ook trekken zij de lijn door naar vandaag de dag. Want ook anno 2015 worden (veelal vanwege de economische crisis) veel bedrijven gesloten en komen veel mensen noodgedwongen op straat te staan. Het resultaat is: ‘De Letste Schiech’ (de laatste werkdag). Een euregionaal muziek- en fotografieproject bestaande uit een euregionale fotowedstrijd, een expositie met foto’s van vrijetijdsfotografen op vier locaties in de Euregio en een concertreeks van Ensemble 88. Zowel het concert als de fotowedstrijd en –expositie refereren aan de mijnsluiting en de laatste werkdag van toen en nu. Zaterdag 29 augustus a.s. om 20.00 uur vindt de officiële opening plaats in Cube Design Museum (Museumplein 2) in Kerkrade. Tijdens de opening gaat het concert van Ensemble 88 in première, worden de inzendingen van de euregionale fotowedstrijd besproken en worden de prijswinnende foto’s bekend gemaakt. Kaarten voor de opening (à € 15,-) zijn te koop via de website van Cultura Nova.

  Euregionale fotowedstrijd en - expositie
  ‘De Letste Schiech’ ging begin 2015 van start met een euregionale fotowedstrijd. Vrijetijdsfotografen uit Nederlands- en Belgisch-Limburg en Nordrhein konden in het kader van de fotowedstrijd foto's inzenden die betrekking hebben op de mijnsluiting en alles wat doet denken aan de toenmalige laatste werkdag. Bijvoorbeeld foto's van verlaten mijnsites en –schachten of van objecten die herinneren aan de mijnen en de mensen die er destijds werkten. Maar fotografen werden met name uitgedaagd om een eigentijdse (anno 2015) vertaling te maken van het thema ‘De Letste Schiech’. Ook vandaag de dag worden immers veel laatste diensten of ‘schiechten’ gedraaid. Uit alle inzendingen werden ongeveer 40 foto's geselecteerd voor een foto expositie die op vier locaties in de Euregio te zien zal zijn: van 29 augustus t/m 13 september 2015 in Werkplaats K (Elebereveldstraat 105) in Kerkrade (NL), van 18 oktober t/m 11 november 2015 in Bibliotheek De Domijnen (Herenhof 2) in Geleen (NL), van 13 december 2015 t/m 3 januari 2016 in Städtisches Museum Schloss Rheydt (Schlossstrasse 508) in Mönchengladbach (D) en van 9 januari t/m 17 februari in Gemeenschapscentrum Tentakel (Kneuterweg 2) in Zonhoven (BE). De exposities zijn gratis toegankelijk. Kijk voor de exacte openingstijden op www.hklimburg.nl/deletsteschiech.

  Euregionale concertreeks Ensemble 88
  Tijdens de officiële opening van ‘De Letste Schiech’ op 29 augustus a.s. en tijdens de opening van de foto exposities in Geleen (18 oktober), Mönchengladbach (13 december) en Zonhoven (9 januari 2016), geeft Ensemble 88 een concert waarin de compositie ‘Workers Union’ van Louis Andriessen uit 1939 centraal staat. Deze spectaculaire en maatschappijkritische compositie wordt aangevuld met nieuw werk van componisten uit de Euregio: Hans Leenders (NL), Timo Ruttkamp (D) en Paula Defresne (BE). De drie nieuwe composities zijn gebaseerd op gedichten van de uit Kerkrade afkomstige schrijver, dichter en hoogleraar Wiel Kusters. Kusters zal tijdens het concert ook voordragen uit eigen werk. Er vinden in totaal vier concerten plaats.

  ‘De Letste Schiech’ is een initiatief van Ensemble 88, de Fotobond Limburg, het Verbond van Limburgse Fotokringen, de Deutscher Verband für Fotografie en het Huis voor de Kunsten Limburg.
  Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Jaar van de Mijnen, het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg, Fonds Sociale Instellingen, Gemeente Sittard-Geleen, Euregio Maas-Rijn en Cultura Nova.

  Kijk voor meer informatie op www.hklimburg.nl/deletsteschiech.
   
 • 05 september 2015 10:15 - 17:15samenwerkings activiteit Excursie erfgoedvereniging Heemschut naar Steyl
  Bond Heemschut afdeling Limburg organiseert op zaterdag 5 september een landelijke excursie naar kloosterdorp Steyl.…
  Bond Heemschut afdeling Limburg organiseert op zaterdag 5 september een landelijke excursie naar kloosterdorp Steyl. Deze is toegankelijk voor leden en niet-leden van erfgoedvereniging Heemschut. 

  Deelnemers worden vanaf 10.15 uur welkom geheten in ’t Vaerhoes,  Veerweg 16 Steyl waar koffie en vlaai klaar staat. Vanaf het NS-station Tegelen kunt u desgevraagd opgehaald worden. In het Missiemuseum krijgt u een filmpje te zien over de Missiepaters van het Goddelijk Woord, de SVD. Gevolgd door een rondleiding in Sankt Gregor met zijn dubbelkerk. Mocht het regenen, gaan we daarna naar het museum met bijzondere verzamelingen, bijeengebracht door de missiecongregatie.
   
  In twee groepen wordt door de prachtige tuinen gewandeld en het gerestaureerde ketelhuis achter de voormalige drukkerij van de paters bezocht. Na een gezamenlijke lunch in ’t Vaerhoes leidt een kleine wandeling naar het klooster van de slotzusters SVD. Daarna wordt een bezoek gebracht aan het missieklooster Sint Michaël met eveneens een dubbelkerk. In de namiddag is het tijd om door botanische tuin De Jochumhof te kuieren en onder de ginkgo-boom van een afscheidsdrankje te genieten. 
   
  De kosten voor deze dag bedragen 35 euro pp. U kunt zich aanmelden tot en met 20 augustus 2015 schriftelijk bij het Huis voor de Kunsten Limburg, Postbus 203, 6040 AE Roermond, of per e-mail: heemschut@hklimburg.nl, onder vermelding van naam, aantal, adres, telefoon en e-mailadres. Maximaal 50 deelnemers.
   
  Deelname voor leden is definitief na ontvangst van het verschuldigde bedrag € 35 op bankrekening NL33RABO 01462.53.442  onder vermelding van Excursie Kloosterdorp Steyl. Aanmeldingen worden behandeld in volgorde van binnenkomst. U ontvangt na betaling een bevestiging per mail.  U kunt zich nog opgeven tot 20 augustus. Mocht u nog vragen hebben, mail of bel dan tijdig Marianne van der Elsen (Huis voor de Kunsten Limburg, mvdelsen@hklimburg.nl  of 0475-399287).
 • 12 september 2015 13:00 - 17:00eigen activiteit De Euregionale JeugdfilmXperience
  Zaterdag 12 september 2015 – 13.00-16.00 uur
  Locatie: Lumière Cinema (Bogaardenstraat 40B) in Maastricht (NL)…
  Zaterdag 12 september 2015 – 13.00-16.00 uur
  Locatie: Lumière Cinema (Bogaardenstraat 40B) in Maastricht (NL)
  Toegang: gratis (aanmelden verplicht)

  Zaterdag 12 september a.s. staat Lumière Cinema in Maastricht in het teken van de Euregionale JeugdfilmXperience. Jonge filmmakers en -liefhebbers in de leeftijd van 14 t/m 24 jaar kunnen die dag inspiratie opdoen, vragen stellen aan professionele filmmakers en zich verdiepen in het filmproductieproces. Drie jonge en zeer getalenteerde makers die hebben deelgenomen aan het project ‘Cinesud Talent’ tonen die dag hun zelfgemaakte films. Zij leggen uit hoe je met een zeer beperkt budget en een enorme dosis creativiteit een film kunt maken. Films die inmiddels op diverse filmfestivals in binnen- en buitenland te zien zijn. Scenarioschrijver Martijn Daamen geeft tijdens de Euregionale JeugdfilmXperience tips over het uitwerken van een filmidee en het schrijven van een scenario, hetgeen de basis vormt van het filmproductieproces. Regisseur Jeroen Mourmans legt vervolgens uit wat er allemaal komt kijken bij het maken en regisseren van een film. Na afloop van de filmvertoningen, de vraaggesprekken en de presentaties in de filmzaal krijg je de gelegenheid om in de foyer van Lumière Cinema in gesprek te gaan met de makers van de Cinesud Talent films en de professionals. Tijdens de Euregionale JeugdfilmXperience wordt ook een kleine filmset ingericht waar je professionele filmapparatuur kunt testen.

  Programma Euregionale JeugdfilmXperience

  12.30-13.00 uur: Inloop en ontvangst
  13.00-13.10 uur: Introductie Euregionale JeugdfilmXperience en 4de Euregionaal Jeugdfilmfestival door Patricia Peters (Consulent Film & Fotografie, Huis voor de Kunsten Limburg)
  13.10-13.20 uur: Introductie Cinesud Talent door Guido Franken (projectmanager Cinesud)
  13.20-14.05 uur: Vertoning drie Cinesud Talent films 2014-2015 en vraaggesprek met de makers
  14.05-14.20 uur: Pauze
  14.20-14.40 uur: Presentatie ‘uitwerken filmidee & scenarioschrijven’ door Martijn Daamen
  14.40-15.00 uur: Presentatie ‘regie’ door Jeroen Mourmans
  15.00-16.00 uur: Informele bijeenkomst in de foyer met gelegenheid tot vragen stellen aan de professionele filmmakers en bezoek aan filmset

  Aanmelden
  De Euregionale JeugdfilmExperience is voor iedereen gratis toegankelijk. Aanmelden is (vanwege het beperkte aantal zitplaatsen) verplicht. Stuur een mail naar Patricia Peters, consulent film & fotografie bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via: ppeters@hklimburg.nl onder vermelding van je naam. Vermeld in het bericht dat het een aanmelding voor de Euregionale JeugdfilmXperience betreft.

  4de Euregionaal Jeugdfilmfestival
  De Euregionale JeugdfilmXperience vindt plaats in het kader van het 4de Euregionaal Jeugdfilmfestival (EJFF). Het festival is bedoeld voor jongeren in de leeftijd van 14 t/m 24 jaar die afkomstig zijn uit de Euregio. Zij worden uitgedaagd om vóór 18 oktober a.s. een zelfgemaakte film in te zenden van max. 15 minuten. Een selectie van alle inzendingen is op zaterdag 31 januari 2016 te zien in C-Mine in Genk. In de avond vindt een feestelijke prijsuitreiking plaats waarbij de beste inzendingen worden beloond met een geldprijs. Kijk voor meer info op: www.ejff.eu.

  De Euregionale JeugdfilmXperience wordt georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg (Nederlandse projectpartner EJFF) en Cinesud. Met dank aan Lumière Cinema Maastricht. 
 • 13 september 2015 00:00 - 00:00samenwerkings activiteit Het Parcours 2015 - Opening cultureel seizoen Maastricht
  Zondag 13 september vindt de twintigste editie plaats van Het Parcours, de officiële start van het culturele seizoen…
  Zondag 13 september vindt de twintigste editie plaats van Het Parcours, de officiële start van het culturele seizoen in Maastricht. Tijdens Het Parcours geven theaters, toneelgezelschappen, musea en andere culturele instellingen een voorproefje van hun programma voor het komende seizoen. Op diverse podia en mooie plekjes in Maastricht geven amateurs en professionals sprankelende optredens en organiseren een variëteit aan activiteiten. Toegang is gratis.

  philharmonie zuidnederland en Toneelgroep Maastricht openen Parcours 2015
  De opening in Theater aan het Vrijthof is meteen een hoogtepunt! Samen met Toneelgroep Maastricht opent philharmonie zuidnederland het Parcours 2015 met Wagners Siegfried Idyll. De Siegfried Idyll is een symfonisch verjaardagsgedicht van Richard Wagner dat hij in 1870 schreef voor de verjaardag van zijn tweede vrouw Cosima Liszt. Speciaal voor deze gelegenheid schreef Jibbe Willems een theatrale prelude die Michel Sluysmans (Toneelgroep Maastricht) voorafgaande aan het concert zal vertolken.

  Non-stop programma rondom het Vrijthof
  Talentvolle jonge spelers, performers en makers. U ziet ze rondom het Vrijthof in alle denkbare disciplines: theater, dans, toneel, poëzie, muziek en meer. Het programma begint om 12.00 uur en loopt vervolgens non-stop door tot 19.00 uur! Jong en oud kan zich hier een hele middag goed vermaken. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de Kunstbende Zomertour met dans, muziek en literatuur. En bij Theaterproductieplatform SoAP waar buurtdromen uitkomen. Buurtbewoners en theatermakers hebben met SOAPERA de afgelopen jaren hard gewerkt aan buurtdromen. SOAPERA en de bewoners laten de dromen, creativiteit en energie van hun buurt zien. Of open de deur en neem plaats in PSSST, een muziek-theatrale installatie van COVAR i.s.m. TAAT. Zie je de mensen op straat? Laat je meenemen door Pepijn Lanen (aka Faberyeyo) en verdwijn in het verhaal van een man en zijn gênant toiletbezoek. Beelden op het Vrijthof geeft de aftrap van de reizende tentoonstelling ‘Home is where the house is’. Voordat de Beelden op reis gaan kunt u een kijkje nemen in deze mobiele onderkomens voor de moderne stadsnomade. Kumulus, Centre Céramique en het Natuurhistorisch Museum presenteren op het Vrijthof The Pop-up Experience, een verrassingsprogramma met workshops, tentoonstelling en de Boekenhemel. De Bus Brandende Liefde staat op het Vrijthof dat dient als decor van een project van Jenneke van der Weijden en Gertha Sijbers. Zij zullen in het nieuwe theaterseizoen in de foyer van de AINSI werken aan een installatie waarin het spoor van voorstellingen uit het verleden wordt gevolgd. In aanloop naar deze installatie zullen zij het publiek tijdens het Parcours vragen naar hun theaterherinneringen. Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht en Maastricht Boekenstad verzorgen een kleine poëziewandeling rond de kerken op het Vrijthof, het Poëtisch rondje om de kerk terwijl de koren naar hartenlust zingen in de St. Janskerk. Voor dans kunt u terecht in Theater aan het Vrijthof waar in de Bovenzaal een doorlopend dansprogramma staat.

  Theater aan het Vrijthof
  Het Theater zet haar deuren voor u open. Het kleinkunstpodium in de souterrainfoyer toont previews op het nieuwe seizoen met Opera2day, Rutger & Walter, Orgelvreten, Lieve Bertha en Krystl. Theater aan het Vrijthof presenteert daarnaast drie dansvoorstellingen op locatie. Dans Compagnie Limburg laat in Tapijn Gebouw Z met ON AND OFF CONTROL een theatrale dans zien geïnspireerd op de ziekte van Parkinson. In de Toneelacademie staat de voorstelling Duna-Dráva waarin acteur Dönci Bánki u meeneemt in de laatste seconden van het leven van een man en de voorstelling Q61 Niche 5 van Ann Van den Broek-Ward/waRD waarin danseres judit Ruiz Onandi alleen op het podium staat, als solist, vechtend binnen haar eigen cocon. 

  Het Parcours ook dit jaar autovrij!
  Zoals ook voorgaande edities, is Het Parcours ook dit jaar weer autovrij. Publiek wordt opgeroepen te voet, op de fiets of met het openbaar vervoer te komen. Speciaal voor Het Parcours verrijst bij de Boompjes een extra fietsenstalling. Is de auto de enige optie? Parkeer dan bij parkeergarage Bonnefanten en start hier uw Parcours. De kinderen kunnen hier zandtekeningen maken met Blom en op muzikaal avontuur met De Toren van Geluid. En gaat u dan de rest van Het Parcours bekijken, laat u dan vervoeren door Suzy tijdens een klein avontuur! De vriendelijke buschauffeur en buscharmeur heten u van harte welkom.

  Uw PAS langs verborgen kunstschatten van Maastricht: een avond van Kunst en Kennis
  PAS is een afkorting van het 'Parcours of Art and Science'. Tijdens deze boeiende Avond van Kunst en Kennis kunnen bezoekers een tiental locaties van de Universiteit Maastricht in de binnenstad bezoeken. In en rondom elk gebouw vind je, aan deze vooravond van Het Parcours, tal van verrassende lezingen, dans- en theateroptredens, installaties, demonstraties, experimenten, muziek, filmvertoningen en PASsende hapjes en drankjes. De ultieme gelegenheid om brein en zintuigen een rondreis te laten maken door het Quartier Latin van Maastricht! PAS begint op zaterdag 12 september om 19.00 uur op de binnenplaats van het Student Service Centre, Bonnefantenstraat 2 en eindigt om 02.00 uur met muziek.


  Lees meer
 • 26 september 2015 13:30 - 16:30samenwerkings activiteit Zing en Beleef Bach 2015-2016
  Iedereen die van zingen houdt kan zich aanmelden voor het participatieproject 'Zing en Beleef Bach' in Maastricht.…
  Iedereen die van zingen houdt kan zich aanmelden voor het participatieproject 'Zing en Beleef Bach' in Maastricht. Dirigent/pianist Hans Veldhuizen neemt u mee op een vocale ontdekkingstocht en doet dit al enkele jaren in het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam en sinds 2013 ook in Limburg. 

  Leer meer over J.S. Bach aan de hand van zijn muziek en zing mee! 

  Tijdens acht zangmiddagen komen Bach’s oratoria, cantates, liederen, missen en ook instrumentale muziek aan bod. Niet alleen door erover verteld te krijgen maar vooral door veel met elkaar te zingen. Door Bach te zingen, beleef je de schoonheid van zijn muziek op een bijzondere manier.

  Iedereen is welkom. U luistert naar verhalen over de muziek van Bach en naar muziekfragmenten, maar bovenal gaat u zelf veel zingen o.l.v. de enthousiaste en deskundige dirigent Hans Veldhuizen, die dit project al enkele jaren voor het Koninklijk Concertgebouw uitvoert. Koorervaring of het kunnen lezen van noten is meegenomen maar niet noodzakelijk. Als Zing en Beleef-koor zult u in een feestelijk meezingconcert o.l.v. Hans Veldhuizen op 17 april 2016 aan familie en bekenden kunnen laten horen waar u met hem aan heeft gewerkt.

  Als extra activiteit heeft u als Zing en Beleef-deelnemer de mogelijkheid om gezamenlijk in te schrijven voor verschillende Bach gerelateerde concertbezoeken in muziekgebouwen in de regio. Bij voldoende belangstelling vindt op vrijdag 22 januari 2016 wederom een concert-excursie naar het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam plaats, waar u kunt luisteren naar een bijzonder concert door het Nederlands Kamerkoor. Deze activiteiten zijn optioneel en vallen buiten de cursusprijs. 

  Inschrijven kan tot 15 september 2015. Bij de inschrijving wordt rekening gehouden met de stemmenbalans. Na ontvangst van betaling ontvangt u uw e-ticket/toegangsbewijs en is uw inschrijving definitief.

  Aantal deelnemers: maximaal 120
  Projectdata: acht zaterdag- of zondagmiddagen van 13.30 tot 16.30 uur
  - zaterdag 26 september 2015
  - zondag 11 oktober 2015
  - zondag 29 november 2015
  - zondag 13 december 2015
  - zaterdag 30 januari 2016
  - zondag 28 februari 2016
  - zaterdag 5 maart 2016
  - zondag 17 april 2016: Slotconcert o.l.v. Hans Veldhuizen in Sint Janskerk Maastricht
  Locatie: Bovenzaal Theater a/h Vrijthof Maastricht
  Kosten: € 160,- (incl. syllabus en slotconcert, excl. extra activiteiten)


  Lees meer
 • 30 september 2015 - 21 oktober 2015samenwerkings activiteit Schrijfworkshop 'Story telling & selling'
  De Hubert van Eyck Academie, het Letterkundig Centrum Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg en The Maastricht Centre…
  De Hubert van Eyck Academie, het Letterkundig Centrum Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg en The Maastricht Centre for Contemporary Writing organiseren een schrijfworkshop onder leiding van schrijfster Marente de Moor. De workshop is verspreid over twee data; woensdag 30 september en woensdag 21 oktober 2015 en vindt plaats in de Van Eyck (Academieplein 1 in Maastricht). Gedurende de bijeenkomsten krijgen de deelnemers les in schrijftechniek en werken zij aan een kort verhaal van maximaal acht pagina’s. De workshop richt zich op jonge, getalenteerde schrijvers van 18 t/m 35 jaar die begeleiding nodig hebben om een professionaliseringsslag te kunnen maken. Na afloop zal een jury een winnend verhaal kiezen dat op een later tijdstip zal worden gedrukt in het Charles Nypels Lab, de drukwerkplaats van de Van Eyck.
   
  De call for applications voor de schrijfworkshop is nu open. De kosten bedragen € 20,-. Aanmelden kan door vóór 14 september a.s. een CV en een motivatiebrief te sturen naar: pieternel.fleskens@janvaneyck.nl. Er is slechts plaats voor 15 deelnemers. Mogelijk zal een selectie plaatsvinden op basis van curriculum vitae en de motivatiebrief. 
   
  Locatie en tijdstippen:
  30 september 2015 van 15.30-17.30 uur, Van Eyck
  21 oktober 2015 van 15.30-17.30 uur, Van Eyck
   
  De workshop is onderdeel van het overkoepelende project ‘Story telling & selling’ waarin het schrijven, vormgeven en drukken van verhalen centraal staat. Het wordt georganiseerd door Letterkundig Centrum Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg, The Maastricht Centre for Contemporary Writing en de Van Eyck/Hubert van Eyck Academie.
   
  Marente de Moor (1972) is schrijver, journalist en columnist. In 2007 debuteerde ze als romanschrijver met het veelgeprezen De overtreder, daarvoor publiceerde ze Petersburgse vertellingen, columns over de jaren dat ze in Rusland woonde. Haar in 2010 verschenen roman De Nederlandse maagd werd onderscheiden met de AKO Literatuurprijs en kreeg in 2014 de European Union Prize for Literature. Het boek betekende haar doorbraak naar een zeer groot publiek. In 2013 verscheen Roundhay, tuinscène (shortlist Libris Literatuur Prijs 2014). Ze was jaren columnist voor Vrij Nederland en zowel De Overtreder als De Nederlandse Maagd verschenen in Duitse vertaling bij uitgeverij Suhrkamp.
 • 07 november 2015 - 08 november 2015eigen activiteit 'Kiek ins wiejer' en verbreed je horizon tijdens het NOVA Filmfestival 2015
  De NOVA (Nederlands Organisatie van Audiovisuele Amateurs) het overkoepelende orgaan van alle amateurfilmdistricten…
  De NOVA (Nederlands Organisatie van Audiovisuele Amateurs) het overkoepelende orgaan van alle amateurfilmdistricten in Nederland, organiseert jaarlijks hét nationale filmfestival voor amateurfilmers: het NOVA Filmfestival. Amateurfilmers uit heel Nederland strijden op nationaal niveau voor een plekje bij de top. Voorafgaand aan het NOVA Filmfestival vinden in de verschillende districten voorselecties en regiofestivals plaats waarbij bepaald wordt welke films worden voorgedragen voor het NOVA Filmfestival. Het NOVA Filmfestival is uniek in Nederland. Het is het enige festival op nationaal niveau waar amateurfilmers uit het hele land een podium krijgen aangeboden. Het NOVA Filmfestival staat garant voor landelijke naamsbekendheid als amateurfilmer.

  Het NOVA Filmfestival wordt ieder jaar in en door een ander NOVA-district georganiseerd. In 2015 is de beurt aan de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA). Op zaterdag 7 en zondag 8 november 2015 organiseert de LOVA, in samenwerking met de NOVA en het Huis voor de Kunsten Limburg het NOVA Filmfestival in Theater De Maaspoort (www.maaspoort.nl) in Venlo. Tijdens het festival worden, gedurende het hele weekend, de meest opvallende speelfilms, documentaires, reportages, vakantiefilms etc. van non-professionele filmers uit heel Nederland getoond.

  Randprogramma NOVA Filmfestival
  Naast de vertoning van films krijgen de filmmakers en het publiek ook de kans om met elkaar te netwerken. De LOVA organiseert samen met het Huis voor de Kunsten Limburg (de provinciale, dienstverlenende organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg) een bijzonder randprogramma met als doel een breder publiek (jong én oud) te interesseren voor het filmfestival en het medium film en de (amateur)filmsector in Limburg op de kaart te zetten. Ook willen zij middels het randprogramma de samenwerking tussen filmers en andere (amateur)kunstbeoefenaars bevorderen, amateur- en professionele filmers met elkaar in contact brengen en verdieping bieden in het medium film. De bezoekers van het NOVA Filmfestival 2015 worden uitgedaagd om hun horizon te verbreden en worden gestimuleerd om buiten de reguliere kaders te kijken. Het is dan ook niet voor niets dat het motto van het festival ‘Kiek ins wiejer’ (Venloos dialect voor ‘kijk eens verder’) is.

  Tijdens het festival worden filmers in contact gebracht met schrijvers, muzikanten en toneelspelers die hun expertise graag inzetten in de (amateur)filmbranche. Parallel aan het filmprogramma van het NOVA Filmfestival kun je een professioneel ingerichte film- en montageset bezoeken en ter plekke zien hoe een korte scène verfilmd wordt. Maar dat niet alleen. Je kunt ook een actieve rol vervullen in die set en jouw steentje bijdragen aan de totstandkoming van een filmscène. Op de set staan professionele filmmakers klaar om jou daarin te begeleiden. Het NOVA Filmfestival wordt ook dé plek waar iedereen een zelfgemaakte film kan aanreiken. Alle films die worden aangereikt worden op een nader te bepalen datum (na het festival), in CineLOVA verband, bekeken en van feedback voorzien door een panel van deskundige filmmakers. De feedback die je krijgt kan jou helpen bij het verder ontwikkelen of verbeteren van de film. Speciaal voor jongeren vindt tijdens het NOVA Filmfestival een wedstrijd plaats. Zij krijgen tijdens het festival een thema aangereikt en mogen in groepjes met hun eigen camera of smartphone op pad gaan en opnames maken. Zij worden daarin begeleid door professionele filmmakers. Alle resultaten worden na afloop van het festival gebundeld en vertoond op een You Tube kanaal. Het publiek kan vervolgens stemmen op hun meest favoriete film. De makers van het winnende filmpje krijgen een professionele filmworkshop aangeboden. De randactiviteiten zijn voor iedereen (ook niet NOVA leden) gratis toegankelijk.

  Deelnemen aan het NOVA Filmfestival loont! Filmliefhebbers en –makers kunnen tegen zeer schappelijke prijzen het NOVA Filmfestival in Venlo bezoeken. Kijk voor meer informatie over het festival, toegangsprijzen, hotelovernachtingen etc. op www.cinelova.nl


  Lees meer
 • 08 november 2015 10:00 - 21:00eigen activiteit Amateurdansfestival 2015
  Op 8 november 2015 vindt in Theater de Maaspoort in Venlo voor de zestiende keer het Amateurdansfestival plaats!…
  Op 8 november 2015 vindt in Theater de Maaspoort in Venlo voor de zestiende keer het Amateurdansfestival plaats!

  De Dans Docenten Vereniging Limburg organiseert dit samen met het Huis voor de Kunsten Limburg tweejaarlijks. Het festival is de uitgegroeid tot een dansfestijn met vele optredens van dansscholen en onafhankelijke dansmakers uit Limburg. Tweejaarlijks dansen enthousiaste amateurdansers hier de sterren van de hemel.

  Meer informatie volgt binnenkort!
 • 19 november 2015 13:00 - 17:30samenwerkings activiteit Inspiratiebijeenkomst 'Taalkunstenaars in de dop'
  Een halve eeuw geleden was de gedachte dat dialect spreken een achterstand zou opleveren in de ontwikkeling van…
  Een halve eeuw geleden was de gedachte dat dialect spreken een achterstand zou opleveren in de ontwikkeling van het Nederlands van het jonge kind. Sinds de jaren negentig laat taalkundig verwervings- en cognitieonderzoek voorzichtig zien dat meertalig opgroeien van jonge kinderen, zoals in dialect én Nederlands, allerlei voordelen heeft voor bijvoorbeeld leerprestaties.
   
  In Limburg komen vanuit diverse kanten signalen dat het spreken van dialect van jonge kinderen sterk afneemt doordat het in instituties als kinderopvang wordt ontmoedigd. In de praktijk blijkt dat het afleren van het spreken van dialect ervoor zorgt dat deze kinderen ook thuis alleen Nederlands in plaats van dialect gaan spreken.
   
  Programma
  Wordt er straks door de jonge generaties in Limburg nauwelijks nog dialect gesproken? Tijdens de inspiratiebijeenkomst ‘Taalkunstenaars in de dop’ op donderdagmiddag 19 november 2015 in Fontys Hogeschool, Mgr. Claessenstraat 4 in Sittard, delen sprekers uit de hoek van beleid, kinderopvang, (groot)ouders, onderwijs en wetenschap hun ervaringen met tweetaligheid en hun visie hierop. Ook is er een interactief gedeelte waarbij alle deelnemers hun ervaringen, vragen en ideeën met elkaar kunnen delen. Het volledige programma is na de zomervakantie te vinden op www.cubiss.nl.
   
  Door wie?
  Deze inspiratiebijeenkomst is een initiatief van prof. dr. Leonie Cornips, hoogleraar ‘Taalcultuur in Limburg’ aan de Universiteit Maastricht en het Meertens Instituut, en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Raod veur ’t Limburgs. De organisatie is in handen van Cubiss, Fontys Hogescholen Sittard, Huis voor de Kunsten Limburg en de Universiteit Maastricht.
   
  Voor wie?
  Iedereen die met dialectspreken en andere meertaligheid van jonge kinderen te maken heeft, zoals beleidsmedewerkers, bibliotheekmedewerkers, onderzoekers, leerkrachten, Fontys-studenten, kinderopvangleiders, jeugdzorgmedewerkers, logopedisten, bestuurders, (groot)ouders etc.
   
  Interesse? Schrijf dan nu alvast in via deze link. Er is plek voor maximaal 120 personen. De toegang is gratis.

naar de complete agenda…
prikbord
06-08-2015 09:53, Kaya Erdinç

Crowdfunding schoolgeld Filmschool Béla Tarr in Sarajevo

Toen iemand Susan Sontag vroeg wat zij bedoelde met cinema, antwoorde ze: ''Béla Tarr''. Kaya Erdinç,… Toen iemand Susan Sontag vroeg wat zij bedoelde met cinema, antwoorde ze: ''Béla Tarr''. Kaya Erdinç, een 20-jarige filmmaker uit Maastricht, is aangenomen op de filmschool van de Hongaarse grootmeester in Sarajevo. Het enige wat hij nog nodig heeft is een deel van het schoolgeld, € 4.400,-, waarvoor hij een crowdfunding campagne is begonnen. Help jij hem een handje? Doe mee met de crowdfundactie. Kijk voor meer info op: www.gofundme.com/tuitionfeefilm-fac.

Lees meer…
14-07-2015 11:02,

Stagiair productie gezocht voor filmopnames in Zuid-Limburg

2CFilm zoekt een productie stagiair! Wil jij alles leren van het leven op de filmset? Ben je een aanpakker… 2CFilm zoekt een productie stagiair! Wil jij alles leren van het leven op de filmset? Ben je een aanpakker en een gezellig mens? En heb je deze zomer nog geen plannen? 2CFilm zoekt een stagiair voor de periode van 27 juli t/m 4 september. Als je deels beschikbaar bent, is dat ook oké.  
 
Een te gekke kans om mee te werken aan een grote bioscoopfilm en ervaring op te doen on set. Je zult verantwoordlijk zijn voor het netjes houden van de locaties, ingezet worden voor allerhande klusjes en het productieteam is jouw aanspreekpunt. Het draaien is in Zuid-Limburg, dus als je uit die regio komt is het al helemaal mooi! Voorkeur voor een man, maar tegen een stoere vrouw zeggen we ook geen nee! Enthousiast? Mail je CV+ korte motivatie naar emily@2cfilm.nl
01-07-2015 09:19,

Gezocht: Docent(e) moderne dans

Adecco Kunsteducatie is voor een balletschool in Zuid-Limburg op zoek naar een docent(e) moderne dans.… Adecco Kunsteducatie is voor een balletschool in Zuid-Limburg op zoek naar een docent(e) moderne dans.
 
Tot je takenpakket behoort het inhoudelijk en organisatorisch verzorgen van lessen moderne dans aan leerlingen van diverse leeftijden:
- groep basisschool leerlingen (60 min.)
- beginnersgroep middelbaar onderwijs en volwassenen (75 min.)
- half gevorderde groep middelbaar onderwijs en volwassenen (75 min.)
 
Deze lessen worden op dezelfde dag gegeven. Lesdag en lestijd zijn in overleg met de docent(e).
 
Het betreft een vacature voor een dansseizoen van 10 maanden, mogelijk langer. De lessen starten in september. 
 
We verwachten van je dat je dansopleiding op HBO niveau hebt afgerond.
 
Interesse? Neem dan contact op met Adecco Kunsteducatie via 0418 78 40 39 of kunsteducatie@adecco.nl.
30-06-2015 12:14,

Jong schrijftalent gezocht voor Writer's Block

Op 4, 5 en 6 september 2015 vindt op het terrein van de Tapijnkazerne in Maastricht het jaarlijkse gratis festival…

Op 4, 5 en 6 september 2015 vindt op het terrein van de Tapijnkazerne in Maastricht het jaarlijkse gratis festival Bruis plaats. Dit jaar wil de organisatie jonge creatievelingen de kans geven om hun schrijftalent te delen. De organisatie vindt het belangrijk om te laten zien dat deze generatie niet enkel nog schrijft in Whatsapp en Facebook, maar veel meer dan dat in zijn mars heeft. Ben jij schrijver, dichter, singer-songwriter, dadaïst, rapper, woorden jongleur of typograaf? En lijkt het je een uitdaging om in de Cultural Village op het grootste festival van Maastricht te performen? Meld je dan aan voor Writer’s Block! De voertaal tijdens de performance van max. 15 minuten mag zowel Engels als Nederlands zijn.

Inschrijven kan door een mail te sturen naar Annemarie Jansen: a.jansen@muziekgieterij.nl.

21-05-2015 11:52,

Gezocht: Jazzdocent voor Jump 'n Jazz

Bij het Kunstencentrum Venlo, afdeling Jump ’n Jazz, zijn we op zoek naar een (liefst meer ervaren)… Bij het Kunstencentrum Venlo, afdeling Jump ’n Jazz, zijn we op zoek naar een (liefst meer ervaren) docent die jazzdanslessen kan geven aan kinderen en volwassenen.

Het gaat om een kinderles jazz (+/- 8-9 jaar) van 17.30-18.30 uur, een kinderles (+/-10-11 jaar) van 18.30-19.30 uur en een groep volwassenen (40+) van 19.30-20.30 uur. Deze groepen bestaan al dus drie lesuren verzekerd. Mogelijk worden het vier uur. Natuurlijk tegen een goede betaling! De lessen vinden plaats in Venlo in gymzaal De Meule. Het gaat om iemand die in het nieuwe seizoen (september 2015) kan starten.

Neem voor meer informatie contact op via mmelis@kunstencentrumvenlo.nl of bel 06 43056998.
30-03-2015 12:39,

Zangles, zangworkshops en bandcoaching voor jongeren

De grote passie van Brenda Nijsen is muziek en dat wil ze graag overbrengen op de jeugd. Brenda geeft… De grote passie van Brenda Nijsen is muziek en dat wil ze graag overbrengen op de jeugd. Brenda geeft al jaren met veel plezier zangles en bandcoaching. Daarnaast verzorgt ze zangworkshops voor jongeren en kinderen op scholen en tijdens de Dag van de Stem op 11 april 2015 in ECI Cultuurfabriek in Roermond.
 
Brenda: “Mijn liefde voor muziek begon rond mijn 7e toen ik van mijn vader een orgeltje kreeg en niet lang erna saxofoon ging spelen bij de Koninklijke Harmonie van Roermond. Rond mijn 16e begon ik het zingen steeds leuker te vinden en ruilde de harmonie in voor mijn eerste bandje waarmee ik voor het eerst begon met het schrijven van eigen werk. Sindsdien ben ik altijd actief geweest als zangeres in verschillende bands waaronder ‘Cooler than Jesus’, ‘Supergroover’ en ‘Slow Poke Rodrigo’, waarmee we enkele keren de Limburgse popprijs Nu of Nooit wonnen en meededen met de Grote Prijs van Nederland. Na de HAVO ben ik naar het Conservatorium gegaan om mij verder te ontwikkelen als zangeres en heb daarnaast verschillende muziekinstrumenten leren bespelen waaronder piano, drums en basgitaar. Ik heb met veel plezier in diverse bands gezongen en weet hoe leuk het is om samen met je studiegenoten en/of vrienden te musiceren.”
 
Wil jij ook kennismaken met het gebruik van de stem of ervaren hoe het is om in een band muziek te maken? Neem dan contact op met Brenda via 06 24661054 of brendanijsen05@gmail.com.
10-03-2015 10:58,

Kunstenaars gezocht voor KunstPlein OLV

Op 29 en 30 augustus a.s. vindt KunstPlein OLV plaats op het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht. Graag… Op 29 en 30 augustus a.s. vindt KunstPlein OLV plaats op het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht. Graag roepen wij professioneel werkende kunstenaars op zich hiervoor in te schrijven! Dit kan nog steeds.

Voor alle benodigde informatie verwijzen we naar onze website: www.kunstpleinolv.nl. Ook is het mogelijk ons te mailen via info@kunstpleinolv.nl

Gezien de reeds binnenkomende aanmeldingen belooft het weer een fantastisch weekend te worden! 
meer prikbordberichten…
disciplines

Het Huis voor de Kunsten Limburg komt u op allerlei plekken in het Limburgse kunst- en cultuurveld tegen. Het Huis is thuis in al deze disciplines:

organisaties

aangesloten bij het huis:

boerderijenstichting limburg bond heemschut limburg collegium ad mosam dans docenten vereniging limburg directeurenoverleg centra kunsteducatie limburg ensemble ‘88 fashionclash federatie van limburgse mandoline verenigingen federatie van musea in limburg federatie voor amateur symfonie orkesten limburg fotobond limburg gilde van vrijwillige molenaars, afdeling limburg jeugdcultuurfonds limburg keramiek kring Limburg kinjer vastelaovend leedjesfestival koninklijk nederlands zangersverbond - limburg koninklijke nederlandse federatie van muziekverenigingen letterkundig centrum limburg limburgs film circuit limburgs geschied- en oudheidkundig genootschap limburgse bond van muziekgezelschappen limburgse bond van tamboerkorpsen limburgse organisatie van audiovisuele amateurs maastricht international poetry nights molenstichting limburg monumentenkontakt midden-limburg monumentenwacht limburg oud limburgse schuttersfederatie raod veur ‘t limburgs samewirkende limburgse vastelaovesvereniginge steunpunt archeologie & monumentenzorg limburg stichting alphons winters stichting behoud mijnhistorie stichting de weeffout stichting funerair erfgoed limburg stichting jo hansenprijs voor volkscultuur stichting kruisen en kapellen limburg stichting limburg geïmproviseerde muziek stichting limburgse componisten stichting limburgse kastelen stichting matty niël stichting ondergrondse werken stichting openluchttheaters limburg stichting popmuziek limburg stichting wereld muziek concours kerkrade studium chorale toneelhuis lfa veldeke limburg verenigde nederlandse korenorganisaties - afdeling limburg werkgroep industrieel erfgoed limburg werkgroep veldgewas
 • motie limburgse volkscultuur

  Op 4 november 2011 hebben Provinciale Staten de PVV motie Limburgse Volkscultuur aangenomen om harmonieën, fanfares, schutterijen en zangkoren in stand te houden en te behouden voor de breed gedragen volkscultuur. Het College van Gedeputeerde Staten heeft deze motie samen met direct betrokkenen uit het veld uitgewerkt en ingevuld.

  Vier onderdelen staan in deze uitwerking centraal:
  1. Instrumentarium en uniformen
  2. Opleiding en talentontwikkeling
  3. Ondersteuning besturen
  4. Innovatieve Arrangementen

  Voor de uitwerking van de motie is aansluiting gezocht bij reeds bestaande werkstructuren bij het Huis voor de Kunsten Limburg en het Prins Bernard Cultuurfonds Limburg. Lees meer over de Motie Limburgse Volkscultuur...

  Op de pagina's van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM), de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT), Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS) en de Verenigde Nederlandse Korenorganisaties - afdeling Limburg (VNK-L) vindt u meer informatie en relevante aanvraagformulieren.

  Aanvraagformulieren
  Klik hier voor een overzicht van alle aanvraagformulieren.

  Workshops najaar 2015
  Klik hier voor meer informatie over de workshops 'Ondersteuning besturen' september t/m november 2015.

COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?