welkom

Welkom op de website van het Huis voor de Kunsten Limburg. Wij zijn een dienstverlenende organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg. Op deze website kunt u informatie vinden over alle aangesloten organisaties en over de verschillende disciplines waarin wij werken.
Lees meer...

hkl_foto_huis_voor_de_kunsten_limburg_gebouw
nieuws
 • 22 oktober 2014 Huis voor de Kunsten Limburg zoekt Lid van de Raad van Toezicht
  Het Huis voor de Kunsten Limburg is op zoek naar een lid van de Raad van Toezicht.

  Wij zijn een stichting, die…
  Het Huis voor de Kunsten Limburg is op zoek naar een lid van de Raad van Toezicht.

  Wij zijn een stichting, die in de meest brede zin ondersteuning biedt aan organisaties, instellingen en personen, die actief zijn op het brede terrein van cultuur in de provincie Limburg. Het Huis wordt bestuurd door een directeur onder toezicht van de Raad van Toezicht. De Raad van Toezicht bestaat uit 4 personen. Naast de Raad van Toezicht kent de stichting nog een Deelnemersraad en een Gebruikersraad.

  Ga naar www.hklimburg.nl/vacatures voor een uitgebreid functieprofiel.
 • 22 oktober 2014 Presentatie jubileumboek 'Limburg in beeld: Harmonie- en fanfareorkesten'
  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) bestaat dit jaar 75 jaar. Om dit te vieren is het LBM jubileumboek…
  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) bestaat dit jaar 75 jaar. Om dit te vieren is het LBM jubileumboek verschenen. Het eerste exemplaar is tijdens de LBM Concertconcoursen op 12 oktober overhandigd aan Theo Bovens, Gouverneur van de Provincie Limburg en tevens beschermheer van de LBM.
   
  Het jubileumboek Limburg in beeld: Harmonie- en fanfareorkesten geeft in woord, beeld én geluid een swingend, gepassioneerd en dynamisch beeld van de Limburgse blaasmuziek. Met meer dan 300 foto’s, ingezonden door de vele enthousiaste leden van de talrijke blaasverenigingen die Limburg rijk is. Interviews met verschillende personen uit de Limburgse (blaas)muziekwereld en quotes van bekende Nederlanders, onder wie Hare Majesteit de Koningin, maken dat u met deze fraaie uitgave een boek in handen hebt, dat op een zeer actuele en onderscheidende wijze laat zien en horen hoeveel plezier muziek kan brengen, hoe belangrijk muziek is voor de creatieve en emotionele ontwikkeling van kinderen en welke rol muziek speelt in de hedendaagse Limburgse (volks)cultuur.

  Limburg in beeld: Harmonie- en fanfareorkesten is gemaakt dóór en vóór muzikanten uit de vele blaasmuziekverenigingen die Limburg rijk is. Het boek is te koop voor € 9,95 in iedere boekhandel in Nederland. Het ideale cadeau voor de komende feestdagen!
   
  Titel: Limburg in beeld: harmonie- en fanfareorkesten
  Verkoopprijs: € 9,95
  ISBN: 9789085163824
  (genaaid en gebonden, 192 pagina’s, full colour)  lees meer…
 • 21 oktober 2014 Investeer in de toekomst, investeer in muziekles op de basisschool!
  Wetenschappelijk onderzoek toont nut van muziekonderwijs op de basisschool aan

  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen…
  Wetenschappelijk onderzoek toont nut van muziekonderwijs op de basisschool aan

  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) heeft UniPartners Maastricht (gelieerd aan de Universiteit Maastricht) onderzoek laten doen naar de positieve effecten van muziekonderwijs op onze maatschappij. Hierbij is gekeken naar de positieve invloed van muziekles op de basisschool op de cognitieve ontwikkeling, plasticiteit in het brein, sociale en persoonlijke ontwikkeling, motorische ontwikkeling en de voordelen voor de maatschappij en het bedrijfsleven. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het rapport: “Een wetenschappelijk overzicht: Positieve effecten van muziekonderwijs op de samenleving en bedrijven”. Het onderzoek, dat tevens in een factsheet is samengevat, is uitgevoerd door Marleen van Tetering en Leonie Wassink. Conclusie van het onderzoek is dat goed en frequent muziekonderwijs op de basisschool zeer belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind. Daarnaast dragen de positieve effecten van muziekonderwijs bij aan een goede ontwikkeling van competenties waarvan de maatschappij en het bedrijfsleven uiteindelijk profiteren. Ondanks deze bevindingen staat muziekonderwijs vaak laag op de prioriteitenlijst van basisscholen.

  lees meer…
 • 21 oktober 2014 Uitwisselingsproject ‘Konnektor’ van start! Popmuzikanten uit Limburg, Gelderland en Duitsland voor een week samen aan de slag in Arcen
  Vanaf maandag 20 oktober jl. nemen negen popacts uit Limburg, Gelderland en Duitsland aan het uitwisselingsproject…
  Vanaf maandag 20 oktober jl. nemen negen popacts uit Limburg, Gelderland en Duitsland aan het uitwisselingsproject Konnektor, een initiatief dat is ontstaan uit een samenwerking tussen het Huis voor de Kunsten Limburg, Poppunt Gelderland en Kulturraum Niederrhein. Gedurende een projectweek volgen de popmuzikanten diverse masterclasses en workshops van experts uit het professionele popcircuit. Daarnaast wordt het werkveld verkend door middel van uitstapjes naar ‘pophotspots’ in de regio. Bovendien gaan de deelnemers samen veel muziek maken tijdens diverse gezamenlijke jamsessies en optredens. Met Konnektor willen de initiatiefnemers de provincie- en landsgrenzen tussen Gelderland, Limburg en Duitsland doen vervagen en de samenwerking tussen muzikanten én poporganisaties uit de regio bevorderen.

  Onlangs werden de deelnemers aan elkaar voorgesteld tijdens de startbijeenkomst in het cultuurpodium Roepaen te Ottersum. Hard2Get (Echt), The Mothmen (Sevenum), Modern Fix (Grubbenvorst), Betrayers of Babylon (Neuss), Unimpressed (Geldern), Gorilla Taxi (Gelsenkirchen), Einfach Kurt (Nijmegen), Liquid Machine (Nijmegen) en Daniël Cane (Nijmegen) kregen een toelichting over de projectweek, speelden allemaal enkele nummers op het podium en kregen een rondleiding door het prachtige oude klooster van directeur Kuijpers.

  Vanaf maandag 20 oktober tot en met zaterdag 25 oktober 2014 overnachten de negen bands in herberg Lingsfort in Arcen (Noord-Limburg). De herberg is omgetoverd tot muziekparadijs met repetitieruimtes, een podium en een mobiele studio, tevens eten en overnachten alle muzikanten de hele week in de herberg. De workshops en masterclasses worden verzorgd door professionals uit de Nederlandse en Duitse popsector. O.a. Frank Kimenai (manager Afterpartees, Traumahelicopter), Joost van Haaren (bassist Anneke van Giersbergen, ex-Krezip), Bram van den Berg (drummer Drive Like Maria en Janne Schra), Thijs Schrijnemakers (toetsenist Orgel Vreten), Merijn van Haren (zanger Navarone) en JP Hoekstra (gitarist Laura Jansen, Douwe Bop). De regionale popsector wordt verkend tijdens diverse uitstapjes naar o.a. het nieuwe poppodium van Venlo, Grenswerk, de popronde en een showcase in Viersen (DE). Na afloop van de projectweek zullen o.a. ook de nieuwe Doornroosje in Nijmegen en diverse festivals worden bezocht.

  Met ‘Konnektor’ willen de initiatiefnemers, het Huis voor de Kunsten Limburg, Poppunt Gelderland en Kulturraum Niederrhein, samenwerking tussen muzikanten en professionals bevorderen alsmede het netwerk voor de popsector in deze specifieke regio. Dankzij de gezamenlijke passie voor muziek hoopt de organisatie dat de muzikanten elkaar creatief kunnen versterken, ze op lange termijn contact blijven houden en mogelijk samen optredens kunnen verzorgen. Op die manier zullen de provincie- en landsgrenzen geleidelijk vervagen en wordt de potentie en het talent van de regio zichtbaar en optimaal benut.

  Konnektor wordt mogelijk gemaakt door Provincie Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg, Poppunt Gelderland, Kulturraum Niederrhein, Interreg, Prins Bernard Cultuurfonds en Adams. Het project is online te volgen via de websites www.euregiomusicexchange.eu en www.facebook.com/euregiomusicexchange
 • 21 oktober 2014 Geert Noij wint fotowedstrijd Limburg Foto 2014
  17 oktober jl. werd de fotomanifestatie Limburg Foto officieel geopend. Eén van de onderdelen…
  17 oktober jl. werd de fotomanifestatie Limburg Foto officieel geopend. Eén van de onderdelen
  van de manifestatie is de fotowedstrijd Limburg Foto. In het kader van die wedstrijd werden ruim 400 fotowerken van Limburgse vrijetijdsfotografen ingezonden. De prijswinnende foto’s werden afgelopen vrijdag tijdens de opening bekendgemaakt. In het gebouw van de Media Groep Limburg in Sittard riep jurylid Marcel van Hoef onder grote publieke belangstelling de foto van Geert Noij uit tot winnaar. De winnende foto en ruim 100 andere foto’s zijn nog t/m zondag 26 oktober a.s. te zien tijdens de foto expositie Limburg Foto bij de Media Groep Limburg (Mercator 3) in Sittard. De expo is voor iedereen gratis toegankelijk.

  Geert Noij is lid van Foto Kring Midden-Limburg. Volgens de jury is zijn foto ‘een ontroerend, krachtig beeld waarin het portret betekenis krijgt door de context van de omgeving. Complex, maar het pakt je als kijker meteen bij de lurven en laat je niet meer los.’

  De tweede prijs van Limburg Foto gaat naar Ton van der Mark van AFV het Motief uit Heerlen. Zijn foto toont ‘een interieur dat verrast en blijft boeien door de weerspiegeling van de man rechts in de spiegel.’ De winnaar van Limburg Foto 2012, Diana Putters, haalde deze editie de derde plaats met een filmische zwart-wit foto. Volgens de jury haalt de foto alle overbodige anekdotische details uit de werkelijkheid weg door de onscherpte, de beweging en de licht-donker werking.

  De jury heeft uit de 400 ingezonden foto’s een selectie gemaakt van ongeveer 100 werken van Limburgse amateurfotografen die, in clubverband of individueel, lid zijn van de Bond van de Nederlandse Amateur Fotografen Verenigingen (BNAFV). Deze foto's maken deel uit van de expositie Limburg Foto. Tijdens die expositie zijn ook de zes prijswinnende fotoseries van de Limburgse fotowedstrijd ‘5-met-samenhang’ 2014 te zien, de wedstrijd die als opstap dient naar Foto Nationaal, een fotosalon van de landelijke Fotobond met het beste fotowerk van Nederlandse vrijetijdsfotografen. Dankzij de samenwerking met Stichting Het Limburgs Landschap worden ook de 12 beste foto’s van de fotowedstrijd ‘VRIJ’ van Stichting Het Limburgs Landschap, Drukkerij Schrijen-Lippertz en de Media Groep Limburg getoond. In het kader van deze wedstrijd werd fotografen gevraagd om vanuit een verrassende invalshoek het Limburgse landschap met haar flora, fauna, monumenten en bezoekers vast te leggen. De drie foto-exposities zijn nog te bezoeken van t/m 24 oktober van 09.00 tot 17.00 uur en op 25 en 26 oktober van 11.00 tot 17.00 uur in de entreehal van de Media Groep Limburg in Sittard. De exposities zijn gratis toegankelijk. lees meer…
 • 15 oktober 2014 (Eu)Regionaal schrijftalent gezocht voor cross-over project Mijn Film!
  Buzz Media en Dutch Mountain Film Festival (DMFF) presenteren, in samenwerking met Huis voor de Kunsten Limburg…
  Buzz Media en Dutch Mountain Film Festival (DMFF) presenteren, in samenwerking met Huis voor de Kunsten Limburg en Cinesud, een nieuw initiatief: het cross-over project ‘Mijn Film’. Vanaf 2014 worden jaarlijks vier korte (poëtische) films (van maximaal 120 seconden) vervaardigd rond één centraal thema. De films zijn allemaal geïnspireerd op poëzie- en prozateksten die door (Eu)regionale schrijftalenten worden aangeleverd. Voor de eerste fase van het project zijn we op zoek naar talentvolle schrijvers die zich willen laten inspireren door het thema van dit jaar: de mijn. Van beginnend tot gevorderd schrijver, van verhalenschrijver tot poëet… Iedereen kan meedoen! En je kunt naast een verfilming van jouw verhaal of gedicht ook nog een geldprijs winnnen. Klim in de pen en lever uiterlijk zondag 2 november 2014 een tekst aan via ikschrijf@mijnfilm.eu. Klik hier voor meer info en de voorwaarden.     lees meer…
 • 15 oktober 2014 Nieuwe reeks filmcursussen voor beginnende en (iets) gevorderde filmers!
  De Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) organiseert, in samenwerking met het Huis voor de Kunsten…
  De Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) organiseert, in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg, een viertal (opeenvolgende) filmcursussen in de periode van 13 december 2014 t/m 11 juli 2015. Het betreft achtereenvolgens een cursus verhaalstructuur (13 december 2014), een tweedaagse cursus cameratraining (28 maart en 11 april 2015), een tweedaagse cursus geluid (16 en 30 mei 2015) en een tweedaagse cursus beeld- en geluidsmontage ( 27 juni en 11 juli 2015). Indien jij je wilt verdiepen in diverse facetten van het film maken, dan is dit je kans! De vier workshops volgen elkaar qua thematiek perfect op. Uiteraard is het ook mogelijk om slechts één workshop of een deel van de workshopreeks te volgen. Klik hier voor de cursusbeschrijvingen of ga naar www.lova-web.com. Wees er snel bij, want het aantal plaatsen per cursus is beperkt! De cursussen zijn toegankelijk voor zowel leden als niet-leden van de LOVA, jong en oud en beginnende en iets gevorderde filmmakers.


 • 07 oktober 2014 Eerbetoon aan Gerrit Kouwenaar tijdens MIPN 2014
  Op zaterdagavond 1 november, tijdens The Maastricht International Poetry Nights (MIPN), zal dichter René Puthaar…
  Op zaterdagavond 1 november, tijdens The Maastricht International Poetry Nights (MIPN), zal dichter René Puthaar een eerbetoon aan Gerrit Kouwenaar brengen. Een bijzondere toevoeging aan het programma, want weinig dichters kenden Kouwenaar beter dan hij. 
   
  Een maand geleden overleed op 91-jarige leeftijd Gerrit Kouwenaar, een van de allergrootste dichters die Nederland ooit heeft gekend. Samen met onder meer Lucebert en Remco Campert maakte hij deel uit van de Vijftigers, een stroming van dichters die de naoorlogse poëzie opschudde met experimentele gedichten. 
   
  Dichter René Puthaar hielp Kouwenaar met het samenstellen van Vallende stilte (2008), de ‘definitieve keuze’ van Kouwenaar zelf uit zijn eigen gedichten. Ze woonden in Frankrijk op een steenworp afstand van elkaar. Vlak na Kouwenaars overlijden schreef Puthaar: “Wat ik me realiseer is dat ik het alleen met hem volbracht om enkele malen zo’n veertien uren achtereen in gesprek te zijn, op een even sober als gul dieet van rode Faugères wijnen. Waar zijn poëzie volgens sommigen streng was, blonk Gerrit als spreker uit in jeugdigheid, speelsheid en geestigheid, maar wel gevoed door een fenomenaal en tot in de jaren twintig reikend geheugen.”
   
  René Puthaar (1964) kreeg de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs voor zijn bundel Dansmuziek (2000). In De Zwarte Reeks van uitgeverij Herik verscheen Alles retour en in 2003 de bundel Hier en daar (clubkeuze Poëzieclub). Met vrouw en dochter verliet hij Nederland om in het bergland van de Languedoc te gaan wonen. Twee jaar geleden verscheen Het wilde kind (nominatie Ida Gerhardt Poëzieprijs 2014). Hij zal tijdens het festival ook als dichter uit eigen werk voordragen.
   
  The Maastricht International Poetry Nights vinden plaats op donderdag 30, vrijdag 31 oktober en zaterdag 1 november 2014. Het volledige programma staat op www.maastrichtpoetry.nl.
   
  Het festival vindt iedere avond plaats van 19.30 uur tot 22.00 uur. Kaarten kosten 5 euro per avond (passe-partout: 10 euro). Dit is inclusief een festivalboekje met informatie over de dichters. Kaarten verkrijgbaar bij de kassa van La Bonbonnière. Het adres van La Bonbonnière is Achter de Comédie 1 in Maastricht. 
 • 06 oktober 2014 SHIROKURO wint Dioraphte Dansprijs 2014
  Op de laatste dag van Festival de Nederlandse Dansdagen heeft de voorstelling SHIROKURO van NBprojects i.s.m.…
  Op de laatste dag van Festival de Nederlandse Dansdagen heeft de voorstelling SHIROKURO van NBprojects i.s.m. Tomoko Mukaiyama Foundation de Dioraphte Dansprijs gekregen. De Dioraphte Dansprijs is een prijs voor een dansvoorstelling met internationale potentie. Alle voorstellingen die tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen te zien zijn, dingen mee naar de prijs. Het geldbedrag van € 5000,-, beschikbaar gesteld door Stichting Dioraphte, is voor de promotie van het geselecteerde werk in het buitenland. De jury bestond dit jaar uit Laura Kumin (Artistiek directeur Certamen Coreográfico de Madrid, Spanje), Natasa Georgiou (Artistiek directeur Dance House Lemesos, Cyprus), Leman Yilmaz (Artistiek directeur Istanbul Theatre Festival, Turkije) en Fons Dejong (Dansprogrammeur Theater aan het Vrijthof, Nederland).

  De jury over SHIROKURO: “The production most suitable for an international tour is a multidisciplinary performance, that in an ingenious way brings together, music, dance and visual arts. The hallucinating and raw music, the strength of the dancer, set and light design, come together in an overwhelming experience. It’s with great pleasure, and applause, that the Dioraphte jury 2014 awards the prize to Nicole Beutler and Tomoko Mukaiyama for SHIROKURO.”

  lees meer…
 • 02 oktober 2014 Super-korte-filmwedstrijd - 4de Euregionale Jeugdfilmfestival
  Jonge filmmakers uit de Euregio opgelet!

  De voorbereidingen voor het 4de Euregionale Jeugdfilmfestival zijn…
  Jonge filmmakers uit de Euregio opgelet!

  De voorbereidingen voor het 4de Euregionale Jeugdfilmfestival zijn van start gegaan. Het grote festival vindt plaats op 30 januari 2016, maar voordat het zover is, starten we met super-korte-filmwedstrijd in samenwerking met de Duitse radiozender 100'5 DAS HITRADIO.

  Film jij graag? Ben je tussen de 14 en 24 jaar en afkomstig uit de Euregio Maas-Rijn? Doe dan mee! Je hebt drie weken tijd om over het onderwerp '3 landen - een 100'5-gebied - wij zijn de Euregio' een film van 55 seconden op te nemen en deze te uploaden op een videoplatform. Deadline voor inzenden is zaterdag 18 oktober om 12.00 uur.

  De winnaar van deze wedstrijd wordt bepaald door een vakjury. De prijsuitreiking vindt plaats op 29 oktober 2014 om 17.30 uur in Cineplex Aken (Duitsland). De hoofdprijs bedraagt 500 euro! Onder alle deelnemers worden prijzen van de Media Markt verdeeld ter waarde van 650 euro.

  Meer informatie en voorwaarden vind je op www.dashitradio.de. Als je technische vragen of hulp nodig hebt, neem dan contact op via: info@ejff.eu.

  We kijken uit naar je bijdrage en ideeën! Test je talent en bouw waardevolle ervaring op voor het grote 4de Euregionale Jeugdfilmfestival in 2016. Dan kun je een speelfilm, videoclip, documentaire of experimentele film van max. 15 minuten inzenden en wederom kans maken op een geldprijs.

  Het Euregionale Jeugdfilmfestival is een initiatief van de Bleiberger Fabrik (Aken), Huis voor de Kunsten Limburg (Roermond), Centrum voor Beeldexpressie (Antwerpen), Medienzentrum Eupen en KOMM Düren. Klik hier voor meer info of ga naar www.ejff.eu.
 • 26 september 2014 De Muzikantine presenteert documentaire tijdens Muzikantendag DVERS
  De Muzikantine, het nieuwe popcollectief van Horst aan de Maas, beleefde begin september haar vuurdoop op het OP…
  De Muzikantine, het nieuwe popcollectief van Horst aan de Maas, beleefde begin september haar vuurdoop op het OP Festival (aftrap culturele seizoen in Horst aan de Maas). Ruim 30 muzikanten uit de gemeente repeteerden een weekend lang in vier samenstellingen. Ze werden bijgestaan door Rowwen Hèze accordeonist Tren van Enckevort, Jazzpianist Mike Roelofs en Heideroosjes drummer Igor Hobus. De presentatie op het festival werd door het massaal toegestroomde publiek met groot enthousiasme ontvangen. Tijdens de Muzikantendag van DVERS op zaterdag 4 oktober a.s. in Sittard presenteert de Muzikantine een korte documentaire over het pilotweekend.

  Niet alleen in Noord-Limburg, maar in de hele provincie is er belangstelling voor het Horster muzikanteninitiatief. De Muzikantine is uitgenodigd om op 4 oktober, tijdens het programmaonderdeel ‘Create Your Own Scene’ van de DVERS Muzikantendag, haar verhaal te doen. ‘Create Your Own Scene’ draait om het bouwen van een muzikantennetwerk als voedingsbodem voor popcultuur. De Muzikantine wordt in dat kader als een voorbeeldproject beschouwd. Tijdens de presentatie van de Muzikantine wordt ook de korte documentaire ‘De Derde Helft’ van filmmaker en cameraman Lars Hendriks voor het eerst vertoond. De film geeft een beeld van het pilotweekend van de Muzikantine.

  Het succesvolle pilotproject van de Muzikantine smaakt naar meer. Naast de presentatie tijdens DVERS organiseert de Muzikantine op 9 oktober a.s. om 20.00 uur een ‘Derde Helft’ in Café Cambrinus. Een avond om terug te blikken op de vuurdoop en mee te praten over de toekomst van het initiatief. De organisatie zal daar haar toekomstvisie en -plannen presenteren. Ook de documentaire wordt dan nog een keer vertoond.

  Over DVERS
  DVERS, een initiatief van St. Popmuziek Limburg (SPL), wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd in de binnenstad van Sittard en Poppodium Volt. Het evenement bestaat uit de Limburgse Muzikantendag (overdag) en een showcasefestival (’s avonds). De Muzikantendag is hét evenement voor muzikanten die hun demo willen pluggen, willen netwerken en op zoek zijn naar meer informatie over de artistieke en zakelijke kanten van het muzikantschap. DVERS wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Provincie Limburg, Gemeente Sittard-Geleen, Huis voor de Kunsten Limburg, VSB-fonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Brand Cultuurfonds en het FSI-fonds, Adams Drumworld, Sena, Triepels Slagwerk, Rabobank, Fonds voor Podiumkunsten en Bos Audio en Events. Het volledige programma van de muzikantendag is te vinden op de website www.dvers.nl
 • 24 september 2014 Ivo Rosbeek wint Jo Erens Priès 2014
  De van oorsprong uit Hoensbroek afkomstige Ivo Rosbeek (38) is dit jaar de winnaar van de Jo Erens Priès. Rosbeek…

  De van oorsprong uit Hoensbroek afkomstige Ivo Rosbeek (38) is dit jaar de winnaar van de Jo Erens Priès. Rosbeek won de prijs ten koste van de andere genomineerden Kwante Hippe (Venlo), Maud van Montfort (Maasbracht), Op Geveul (Venlo, Maasbracht, Epen) en Marcel Tabbers (Venlo). De zanger kreeg de prestigieuze prijs, die tot 2012 Priès van ’t Limburgs Leed heette, overhandigd in Domani in Venlo. Op die plek werd ook de Veldeke Oeuvre Priès van ’t Limburgse Leed uitgereikt. Deze ging naar het uit Horst afkomstige humoristische zangduo Um & Um. Het tweetal viert dit jaar zijn 3X11-jarige jubileum.

  De Jo Erens Priès
  Tot en met 2011 heette de prijs die de Nach jaarlijks toekende de Priès van ’t Limburgs Leed. Twee jaar geleden werd de in dialectmuziekland belangrijke erkenning omgedoopt tot de Jo Erens Priès. Deze gaat steevast naar een artiest of band die het voorbije jaar vernieuwend met dialectmuziek bezig is geweest en moet worden gezien als een aanmoediging om ook de komende jaren inspiratie uit het dialect te halen. Daarbij is de winnaar een voorbeeld voor andere muzikanten en tekstdichters. De winnaar krijgt een beeldje van de kunstenaar Ger Janssen en uiteraard eeuwige roem.

  Ivo Rosbeek
  Ivo Rosbeek bouwde de afgelopen jaren een indrukwekkende carrière in de dialectmuziek op. De in het dagelijks leven als architect werkzame Rosbeek bracht onlangs samen met kompaan Paul van Loo De Verteller uit, een cd die zelfs de landelijke verkooplijsten haalde. Met Van Loo werd hij twee jaar geleden nog genomineerd voor de Jo Erens Priès, die destijds naar Rebzjie ging. In 2003 scoorde het duo een dikke dialecthit met de Ede Staal-cover ’t is nog noëts zoë donker gewees, een nummer dan nog altijd in de bovenste regionen van de jaarlijkse L1mbo Top 100 (de Limburgse variant van de Top 2000) staat.
  Maar de muzikale Ivo Rosbeek heeft veel meer noten op zijn zang. Zo staat hij met regelmaat in het theater en maakte hij tal van succesvolle dialectnummers. Tekenend voor zijn populariteit is zijn indrukwekkende reeks aan noteringen in de L1mbo Top 10, de maandelijkse Limburgse hitlijst van L1. Op Ton Engels en Rowwen Hèze na is Rosbeek de meest succesvolle artiest in de geschiedenis van deze lijst. Zo behaalde hij er liefst zeven nummer 1-noteringen: Uuver de brugk (mit rotte planke) pakte afgelopen zomer nog de koppositie.

  Jo Erens
  Met de Jo Erens Priès wordt de legendarische troubadour Jo Erens jaarlijks geëerd. De in 1928 in Sittard geboren Erens geldt als een pionier op het gebied van dialectmuziek. Jo speelde gitaar en zong liedjes die hij schreef in het Sittards dialect. In de periode na de oorlog was het iets heel speciaals om in je eigen dialect te zingen, maar het was wel een uiting die erg goed paste bij de hang naar warmte na de ellendige oorlogsjaren. De talentvolle Erens ging naar het conservatorium in Amsterdam, maar bleef zich eveneens richten op Limburgstalig repertoire. Bekende nummers van Jo Erens zijn onder andere Limburg allein en Ig ken ein aardig maedje. Erens stierf in januari 1955, nog geen 27 jaar oud. In zijn veel te korte leven heeft hij op muzikaal gebied echter heel wat achter gelaten en tevens de weg gebaand voor andere dialectzangers. Limburg was in diepe rouw na het overlijden van Jo Erens. Dat bleek één van de drijfveren om een konkoer voor Limburgstalige zangers te gaan organiseren om anderen ook te stimuleren te gaan doen wat Jo deed. Er werd tevens een prijs verbonden aan de beste kandidaat van dat konkoer. De zilveren beker werd het eerste jaar gewonnen door Frits Rademacher en kreeg de naam Jo Erens Priès. Decennia later heeft de Nach van ’t Limburgse Leed deze prijs nieuw leven ingeblazen, waardoor dus de troubadour Jo Erens voortaan jaarlijks wordt geëerd.
   

  lees meer…
 • 17 september 2014 Jacques Cuijpers (1850-1926) - Een veelzijdig meester
  Na jaren voorbereiding presenteert Heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis op 11 december a.s. een speciale…
  Na jaren voorbereiding presenteert Heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis op 11 december a.s. een speciale cassette met twee rijk geïllustreerde boeken met dvd over het leven en werk van Jacques Cuijpers: Jacques Cuijpers (1850-1926) Een veelzijdige geschiedenis. Cuijpers was van 1883 tot 1913 hoofd van de openbare lagere school in Zeelst. In die periode heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan het in kaart brengen van de Brabantse en Limburgse taal- en volkskunde. Zo publiceerde hij over het dialect van Neeritter (waar hij vandaan kwam) en van Zeelst (dat zijn tweede thuis werd), verzamelde hij in de hele regio volksverhalen, kinderrijmen, spreuken, gezegden en klokopschriften, en schreef hij bovendien over allerlei regionale zeden en gebruiken, volksgeneeskundige zaken, kalenderfeesten en de Mariaverering in Meerveldhoven. Daarnaast was hij een uitmuntend kalligraaf. In de periode tussen 1890 en 1910 sierde hij tientallen verenigingen, personen en gebeurtenissen op met de prachtigste naamlijsten, oorkonden, diploma’s, gedachtenisprenten etc.

  Frank van der Maden en Piet Vermeulen van Heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis hebben de afgelopen jaren getracht zoveel mogelijk werk van Cuijpers te verzamelen en in kaart te brengen, inclusief zijn kalligrafische werken. Een zestal specialisten vonden ze bereid om het leven en werk van Cuijpers en de betekenis ervan vanuit hun vakgebied toe te lichten. 

  De cassette waarin u het resultaat vindt van hun werk samen met de teksten en kalligrafische werken van Cuijpers bestaat uit twee boeken met een dvd, in totaal meer dan 600 pagina’s. De hoge resolutie scans op de dvd bieden u bovendien de mogelijkheid de kalligrafische werken van Cuijpers tot in het kleinste detail te bekijken. Deze cassette een niet te missen erfgoedschatkamer voor ieder die belangstelling heeft voor de Brabantse en Limburgse geschiedenis, taal-  en volkskunde.

  De verkoopprijs van de cassette bedraagt € 49,50 (excl. verzendkosten). Als u bestelt en betaalt vóór 16 oktober, krijgt u € 10,- korting en betaalt u slechts € 39,50 (excl. verzendkosten).

  Ga voor meer informatie en om te bestellen naar www.zeelstschrijftgeschiedenis.nl.
meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen iedere discipline waarin het Huis werkzaam is, dan kunt u zich op deze pagina aanmelden voor een digitale nieuwsbrief.
agenda
 • 01 mei 2014 - 31 maart 2015samenwerkings activiteit 'Het Hart van Grind' op de Brunssumerheide
  Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide van de Brunssumerheide komen bezoekers van 1…
  Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide van de Brunssumerheide komen bezoekers van 1 mei 2014 t/m 31 maart 2015 bijzondere steenformaties tegen. Deze kunstwerken nemen hen mee naar de verborgen natuur van de stenen.

  Beeldend kunstenaar Adri Verhoeven realiseerde 11 kunstwerken in de natuur. Samen met Natuurmonumenten, de Vereniging van Geologen, de Sterrenwacht Limburg, Consortium Grensmaas, geoloog/fotograaf Dirk Wiersma en filmmaker Rob Vogelsang neemt hij u graag mee om de diepste lagen van het steentje bloot te leggen. 

  Voor een deel kunt u die ontdekkingstocht op www.hethartvangrind.nl maken. Op deze website is te zien hoe breed de fascinatie voor de steen verbreid is. Dichters willen de steen kennen, in heel verschillende culturen wordt de steen op een voetstuk geplaatst en de wetenschap ontdekt onze eigen wortels in de steen. Om de 'intimiteit met het bestaan' aan den lijve te ervaren zult u oog in oog moeten komen staan met het ontblote hart van de steen. 

  Startpunt van de wandeling is het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Schaapskooiweg 99 in Heerlen. Hier is een gratis routekaart beschikbaar. Alle praktische informatie en een mogelijkheid om de routekaart te downloaden staan ook op www.hethartvangrind.nl.
   
  Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg. 
 • 01 oktober 2014 - 31 oktober 2014samenwerkings activiteit Limburg en de Maand van de Geschiedenis
  Oktober is de Maand van de Geschiedenis: het grootste historische evenement van Nederland. Honderden culturele…
  Oktober is de Maand van de Geschiedenis: het grootste historische evenement van Nederland. Honderden culturele instellingen presenteren speciale activiteiten rond het thema van dit jaar: ‘Vriend en Vijand’. Ook in Limburg zijn verschillende activiteiten waarbij jong en oud kennis kan maken met de lokale geschiedenis, bezien vanuit het thema ‘Vriend en Vijand’. De Eerste en Tweede Wereldoorlog nemen hierbij een centrale plaats in, maar ook andere bekende conflicten uit de Limburgse geschiedenis komen aan bod. Er zijn lezingen, rondleidingen, wandelingen en tentoonstellingen. Een overzicht van alle activiteiten in Limburg staat op www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda.   
   
  Enkele activiteiten in Limburg uitgelicht: 

  Maasbree
  In de Bibliotheek Maasbree vinden een tentoonstelling en lezingen plaats rondom het boek ‘Mijn vader de soldaat’, over het leven van een Poolse bevrijder van Breda.
   
  Roermond
  In het Historiehuis Roermond is een expositie te zien over de geschiedenis en de wereld van de Noormannen, als avonturiers, plunderaars en kolonisten. En vooral over de nederzetting van duizenden Noormannen in het Noormannenkamp in Asselt. Op 26 oktober verzorgt Koos Hussem in Bibliotheek Bibliorura een lezing over schilder en (politiek) tekenaar Louis Raemaekers en zijn relatie met WOI. Hij verwierf in de periode 1914-1918 met zijn oorlogsprenten grote internationale bekendheid en speelde een belangrijke rol in de geallieerde propaganda.
   
  Sittard
  Om in de Maand van de Geschiedenis aandacht te vragen voor grensoverschrijdende religieuze (in)tolerantie kunt u op 4 oktober vanuit het klooster van de Franciscanen in Sittard een bijzondere wandeling door de natuur maken naar voormalig Franciscaans klooster Watersley tegen de Duitse grens. Tussen 1895 en 1965 bevond zich hier het Duitse Franciscaans gymnasium waar duizenden leden van de Duitse intelligentsia hun opleiding genoten, omdat dit tijdens de Duitse Kulturkampf in eigen land niet kon. Limburg was in de tweede helft van de negentiende eeuw een vluchthaven voor vele buitenlandse religieuze congregaties en orden. Meer dan 200 Duitse en Franse kloosters werden tijdens de Duitse Kulturkampf en Franse religieuze intolerantie in Limburg gevestigd. Deze kloosters waren vaak actief in onderwijs en zorg. Zo hadden ze grote invloed op het religieuze leven in Limburg. 
   
  Op 25 oktober geeft prof. Jacco Pekelder in het Mariapark in Sittard de Swentiboldlezing onder de titel ‘Duitsland – de weg van aarstvijand tot boezemvriend’. Ook is er op 29 oktober bij BiblioNova in Sittard een lezing van Eerste Wereldoorlog-expert Paul Moeyes. 
   
  Op 31 oktober vindt onder de naam ‘Vrie in Vrei’ in de Stadsschouwburg Sittard-Geleen  een groots opgezet concert plaats ter herdenking van 70 jaar bevrijding van de regio Sittard-Geleen en van de gevallenen in WO I (100 jaar geleden begonnen) en WO II. Op 18 oktober speelt in dezelfde schouwburg het muziektheaterstuk ‘Oorlogsgeheimen’, naar het boek van Jacques Vriens. Een geschiedenis van lief en leed in oorlogstijd in Zuid-Limburg. 
   
  Thorn 
  In een wandeling o.l.v. een VVV-gids door het witte stadje Thorn staat het historische conflict tussen de twee harmonieën, de Geiten en de Bokken, centraal. Tegen het einde van de 19-de eeuw werden deze twee harmonieën gevormd uit muziekgezelschap Concordia. Twee symfonische blaasorkesten die zich (mede) door hun diepgewortelde rivaliteit, hebben ontwikkeld tot een zeldzaam hoog muzikaal niveau. De wandeling voert langs een aantal markante plaatsen die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de Geiten en de Bokken. 
   
  In Thorn is in de Maand van de Geschiedenis ook de expositie ‘Thorn Bevrijd’ te zien. Na de bevrijding van Hunsel en Thorn stokte de opmars van de geallieerden. Het kanaal Wessem-Nederweert bleek een lastig te nemen hindernis vanwege de taaie Duitse weerstand. Thorn en Santfort kwamen hierdoor in de frontlinie te liggen. Belgische en Luxemburgse militairen bevolkten Thorn, later gevolgd door de Britten. Voor de mensen uit Thorn werd de situatie te gevaarlijk. Op 6 november 1944 werden zij geëvacueerd. De expositie in Thorn geeft een beeld van de bevrijding.
   
  Venlo
  Tijdens de Maand van de Geschiedenis wordt in het Limburgs Museum in Venlo met themamiddagen stilgestaan bij de dramatische bombardementen op Venlo in 1944. Met uniek filmmateriaal en oorlogskinderen van toen aan het woord.
   
  Weert 
  Bibliocenter Weert organiseert op 17 oktober een lezing over het leven van soldaten uit het Land van Weert in de tijd van Napoleon en op 30 oktober een lezing over de streng bewaakte draadversperring die tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitse bezetters van België werd aangelegd langs de grens tussen het bezette België en het neutrale Nederland.

  Lees meer
 • 12 oktober 2014 - 02 november 2014eigen activiteit Bijscholing methodiek klassiek ballet
  Het Huis voor de Kunsten Limburg organiseert een tweedaagse bijscholing methodiek klassiek ballet voor dansdocenten.…
  Het Huis voor de Kunsten Limburg organiseert een tweedaagse bijscholing methodiek klassiek ballet voor dansdocenten. Liesbeth Wiertz coördineert sinds 1989 de ArtEZ Vooropleiding Dans Venlo, daarvoor nam zij voor Limburg deel aan het Experiment Gespreide Vooropleidingen Dans van het Ministerie van CRM. Onder haar bezielende leiding kwam menig jong talent stevig op de dansbenen te staan en stroomden leerlingen door naar de dansacademies in binnen en buitenland. Na enthousiaste reacties op een eerste serie lessen methodiek aan docenten die op vrijdagen in Venlo trainen, volgt nu een tweedaagse intensieve bijscholing methodiek. We hebben Liesbeth gevraagd haar ervaring en methode in het doceren van klassiek ballet, ontwikkeld in de afgelopen 40 jaar, te delen.
   
  Liesbeth: "Vaak is het zo bij lessen klassieke dans dat je dingen doet omdat ze nu eenmaal zo zijn, omdat je dat ooit zelf ook zo hebt geleerd. De tweedaagse gaat in op hoe je lessen klassieke dans een logica en vanzelfsprekendheid kunnen krijgen door juiste opbouw van de oefenstof en bewuste inzet van muzikaliteit."
   
  Data: zondag 12 oktober en 2 november 2014
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Dansstudio’s Valuascollege Venlo
  Docent: Liesbeth Wiertz
  Kosten: € 75,- voor 2 dagen

  Meld je aan door vóór 12 oktober een mail te sturen naar gbellel@hklimburg.nl.
 • 17 oktober 2014 - 26 oktober 2014eigen activiteit Fotomanifestatie Limburg Foto
  Foto exposities met werk van Limburgse vrijetijdsfotografen, fotografieworkshops en -lezingen, portfoliobesprekingen…
  Foto exposities met werk van Limburgse vrijetijdsfotografen, fotografieworkshops en -lezingen, portfoliobesprekingen en een fotografiebeurs

  Fotografen en fotografieliefhebbers kunnen van 17 t/m 26 oktober 2014 hun hart ophalen. In die periode organiseert de Fotobond Limburg de fotomanifestatie Limburg Foto. Bij de Media Groep Limburg (Mercator 3) in Sittard zijn ruim 100 individuele fotowerken en een zestal fotoseries van Limburgse vrijetijdsfotografen te zien. Voor het eerst sinds het bestaan van Limburg Foto kun je ook deelnemen aan een reeks fotografielezingen en- workshops, kun je jouw portfolio bespreken met docenten van de Fotovakschool in Venlo en kun je inspiratie opdoen tijdens een fotografiebeurs. Limburg Foto biedt voor iedere fotograaf en fotografieliefhebber wat wils.

  Klik hier voor meer info, het uitgebreide programma en de inschrijftool. 
   
 • 18 oktober 2014 - 26 oktober 2014 Alles oet... behalve 't leech! - Not now, darling
  Toneelvereniging St. Donatus heeft er in 2014 opnieuw voor gekozen om een internationale hitkomedie op de planken…

  Toneelvereniging St. Donatus heeft er in 2014 opnieuw voor gekozen om een internationale hitkomedie op de planken te brengen, die haar succes meer dan eens bewezen heeft. ‘Alles oet... behalve ’t leech!’ is een dialectbewerking van ‘Not now, darling’ van het Engelse schrijversduo Ray Cooney & John Chapman. Het stuk, gaat in première op zaterdag 18 oktober in het Trefcentrum te Nuth.

  De getrouwde bontwinkeleigenaar en flierefluiter Daniël Dubois (Jules Louvenberg) is niet vies van escapades met vrouwelijk schoon, en sinds kort is hij volledig in de ban van de aantrekkelijke Victoria (Renee Hovestadt). Om haar definitief te veroveren wil hij haar een peperdure nertsmantel cadeau doen, maar om Victoria’s echtgenoot Erwin (Frank Horrichs) niet achterdochtig te maken, heeft Daniël het ‘perfecte’ plan opgevat: hij laat zijn compagnon Camiel Brassé (Quincy Grootjans) de mantel aan Erwin verpatsen voor een spotprijs; het resterende bedrag betaalt Daniël zelf. Maar Erwin heeft stiekem ook een verborgen agenda, er zijn klanten die op de meest irritante momenten binnenkomen (Tiny Haemers & Harry Louvenberg), tot overmaat van ramp keert Daniël’s echtgenote (Monique Louvenberg) terug van vakantie, en Camiel... die moet de situaties maar zien op te lossen. Hilarische taferelen gegarandeerd! En alles gaat uit... behalve het licht.

  De cast wordt gecompleteerd door Lily Gijzen, Wil Limpens, Ajanta Simons en Nicolle Dreessen.

  Speeldata:
  18 oktober, 20.00 uur
  19 oktober, 14.00 uur
  25 oktober, 20.00 uur
  26 oktober, 14.00 uur

  Entree: € 8,-

  Ga voor voorverkoopadressen en meer informatie naar www.toneelnuth.nl.

 • 26 oktober 2014 - 29 november 2014samenwerkings activiteit Heerlen Jazzt 2014
  In November staat Heerlen bol van de Jazz. Internationale en nationale Jazzgrootheden, met in hun kielzog tientallen…

  In November staat Heerlen bol van de Jazz. Internationale en nationale Jazzgrootheden, met in hun kielzog tientallen bekende musici, betreden de diverse podia van de stad. In 2014 volgt de inmiddels zevende editie van dit, elk jaar doorgroeiende, muziekspektakel. Er is extra aandacht voor educatie, voor jeugd en kinderen (muziekschool en workshops), amateur jazzmuziek beoefening. Big Band muziek en musiceren in een Big Band (SLIM Big Band dag en workshops) kunnen dit jaar ook weer op grote belangstelling rekenen.

  Het programma van Heerlen Jazzt 2014, is van een bijzonder, breed en kwalitatief hoog niveau door de bijdrage vanuit Parkstad Limburg Theaters aan de programmering.

  Op het programma staan onder anderen (onder voorbehoud): Spyro Gyra, Andy Middleton, Caro Emerald, Nuevo Manteca, Tommy Emmanuel, natuurlijk is er de SLIM Big Band Dag en wordt de Eujazz Young Talent  Award weer uitgereikt. Heerlen Jazzt wordt traditioneel afgesloten met 'Jazz-out' het jazzspektakelstuk in Parkstad Limburg Theaters. Klik hier voor de volledige programmering. 

  Naast beroemde, bekende en minder bekende professionele musici biedt Heerlen Jazzt en plek aan amateurmuzikanten en jongeren. Verbinden en samenwerking binnen en buiten de regio is een belangrijk aandachtspunt: Heerlen Jazzt werkt onder meer intensief samen met Parkstad Limburg Theater Heerlen, met Eujazz, Jazz Maastricht, de Nieuwe Nor, Cultuurhuis Heerlen, Schunck* muziekschool, IN FRONT Aken.

  Heerlen Jazzt wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de kunsten Limburg.
   


  Lees meer
 • 28 oktober 2014 - 31 oktober 2014samenwerkings activiteit Dörper Revue
  Op 28, 29, 30 en 31 oktober staat in Helden weer een revue op de planken. Deze revue heeft de titel ‘Same Sjterk’…
  Op 28, 29, 30 en 31 oktober staat in Helden weer een revue op de planken. Deze revue heeft de titel ‘Same Sjterk’ gekregen en wordt een innovatieve en eigentijdse productie met een digitaal decor van 10 bij 3 meter, voor maximale beleving en interactie.

  De stichting werd in 2001 opgericht met als doel om het dialect, de creativiteit, de cultuur en gemeenschapszin in Helden en Peel en Maas te bevorderen. Iedere vier jaar zoekt de Stichting Dörper Revue nieuwe acteurs en actrices die het maximale uit de Heldense talenten te halen. De tientallen spelers, dansers en medewerkers wonen verspreid in Helden, dat betekent dat in iedere buurt spelers wonen, dat is goed voor de saamhorigheid en draagvlak. In november 2013 begonnen de repetities en filmopnamen. Een prachtige manier inwoners en bedrijven te verbinden.

  De vorige drie Dörper Revues, Ceciel (2002), Laetitia’s Lot (2006) en Leefde tösse Pieël en Maas (2010), waren prachtige uitverkochte successen (1.200 bezoekers). Voor de uitvoering van de revue Ceciel werd in 2002 de Cultuurprijs van de gemeente Helden ontvangen.

  Van 28 t/m 31 oktober 2014, telkens om 20.15 uur, staat de vierde Dörper Revue in disco-theater Palladio, aan de Molenstraat in Helden, op het podium. Kaarten zijn vanaf 25 augustus te koop bij Supermarkt PLUS Gommans (Kaupman, Helden), Bakkerij ’t Bölke (Rochusplein, Helden) en bij Byouterie Chic & Choc (Markt, Panningen).

  Het verhaal blijft geheim, maar de moraal is ijzersterk: ‘Same Sjterk’!


  Lees meer
 • 28 oktober 2014 10:30 - 16:30eigen activiteit Symposium: Publiek aan de macht? - Participatie en inspraak in kunstmusea
  Onder de titel Publiek aan de macht? organiseert Museum van Bommel van Dam in nauwe samenwerking met het Limburgs…
  Onder de titel Publiek aan de macht? organiseert Museum van Bommel van Dam in nauwe samenwerking met het Limburgs Museum en het Huis voor de Kunsten Limburg op dinsdag 28 oktober een symposium. Veel kunstmusea werken aan het vergroten van hun draagvlak en het bereiken van nieuwe publieksgroepen. Participatieprojecten lijken daarvoor een effectief middel. Door bezoekers een stem te geven en bij te laten dragen aan de totstandkoming van een tentoonstelling, activiteitenprogramma of kunstproject, voelen zij zich hier wellicht sterker bij betrokken.

  Er zijn veel manieren om inbreng vanuit het publiek vorm te geven. Musea werken met bewonersgroepen, publiekspanels of (jonge) ambassadeurs. Ze laten bezoekers een keuze maken uit de collectie, het thema van een tentoonstelling bepalen of meepraten over de randprogrammering. Ze zetten kunstenaars in als intermediair bij community art in én buiten het museum.

  Publiek aan de macht?
  Zijn er grenzen aan participatie en aan het toelaten van inspraak? Tijdens het symposium Publiek aan de macht? passeren verschillende werkwijzen de revue. In hoeverre laat je als instelling je oor hangen naar het (grote) publiek? Hoe houd je de regie in handen, en staat het vergoten van inspraak niet haaks op het waarborgen van kwaliteit? Ervaringsdeskundigen vertellen tijdens het symposium Publiek aan de macht? over hun aanpak en delen opgedane kennis. Daarnaast worden trends en ontwikkelingen in een bredere context geplaatst. Welke rol wordt van instelling en publiek gevraagd in een veranderende samenleving en met een terugtredende overheid? Kunnen musea het zich nog veroorloven om voor specifieke doelgroepen te programmeren, of is het straks de massa die bepaalt?

  Waar?
  Het symposium vindt plaats op dinsdag 28 oktober, van 10.30 tot 16.30 uur in het Limburgs Museum, recht tegenover NS-station Venlo. Meld u aan per e-mail onder vermelding van Symposium via info@vanbommelvandam.nl met daarin uw contactgegevens (naam, instelling, adresgegevens en telefoonnummer). Kosten voor de dag bedragen € 20, inclusief lunch en borrel. Hierbij geldt dat de aanmelding bindend is. Plaatsing op volgorde van aanmelding. Het volledige programma wordt binnenkort bekendgemaakt.

  Join in!
  Aanleiding voor dit symposium vormt de manifestatie Join in! die tot met 2 november 2014 in Museum van Bommel van Dam te zien is. Binnen Join in! experimenteert het museum met manieren om museum en publiek dichter bij elkaar te brengen en samen nieuwe vormen voor en invulling van het museum van de toekomst te vinden. Bezoekers hebben ruimte om mee te denken, mee te praten én mee te bepalen wat er in het museum te zien en te doen is. Zie voor een verslag in woord en beeld www.museum-in-bedrijf.nl

  Symposium: Publiek aan de macht?
  Dinsdag 28 oktober 2014 van 10.30 – 16.30 uur

  Museum van Bommel van Dam
  Deken van Oppensingel 6, Venlo 


  Lees meer
 • 02 november 2014 12:00 - 17:00eigen activiteit Filmfestival Tijdsbeeld
  Zondag 2 november a.s. vindt van 12.30 tot 17.00 uur de tweede editie van Filmfestival Tijdsbeeld plaats in het…
  Zondag 2 november a.s. vindt van 12.30 tot 17.00 uur de tweede editie van Filmfestival Tijdsbeeld plaats in het Limburgs Museum in Venlo. In het kader van het festival schreven het Limburgs Museum, Huis voor de Kunsten Limburg en de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) eerder dit jaar een wedstrijd  uit voor vrijetijdsfilmers en jonge makers. Zij konden een recente (vanaf 2007) documentaire, speelfilm of reportage inzenden over het thema ‘Mens en Werk’. Voor het festival op 2 november zijn uiteindelijk zeven films geselecteerd, die ‘live’ gejureerd worden door Jan Besselink, Albert Elings en Hay Joosten. De drie prijswinnende films ontvangen een geldprijs, worden vertoond in het L1 TV programma LOVA Laat Zien, krijgen een ‘wildcard’ voor de Limburgse Filmdagen 2015 of een filmcursus aangeboden. Daarnaast worden de films opgenomen in het filmarchief van het Limburgs Museum en daarmee bewaard voor de toekomst. Filmfestival Tijdsbeeld is voor iedereen toegankelijk. De entreeprijs bedraagt € 8,- per persoon. Kaarten zijn te bestellen via www.limburgsmuseum.nl/bezoek/tickets.
   
  De eerste editie van Filmfestival Tijdsbeeld (2012) werd gewonnen door Peter Crins met zijn indrukwekkende, epische film De Meysberg: sporen door de tijd. De Meysberg beleefde zijn première tijdens het festival en ging daarna succesvol in roulatie langs Limburgse en Belgische bioscopen en filmhuizen. Dit jaar konden filmers hun nieuwe of recente werk insturen binnen het festivalthema Mens en Werk. Dat leverde een afgewogen selectie films op die heel verschillend zijn qua onderwerp en filmische benadering. Tijdsbeeld gaat over nu en vroeger en binnen dat kader zijn onder meer documentaires te zien over de maatschappelijke rol van congregatiezusters, het boerenleven anno nu in een Noord-Limburgse gemeente, ingrijpende gebeurtenissen in de mijnbouwgeschiedenis, vrijwilligers van de Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij en een leven vol muziek van een Limburgse concertpianiste van internationale allure. 

  Lees meer
 • 06 november 2014 - 09 november 2014samenwerkings activiteit Lineaire Band Keramiek Congres
  Ongeveer 7.400 jaar geleden arriveerden de eerste landbouwers in de Euregio Maas-Rijn. Vanwege de specifieke aardewerkversieringen,…

  Ongeveer 7.400 jaar geleden arriveerden de eerste landbouwers in de Euregio Maas-Rijn. Vanwege de specifieke aardewerkversieringen, zijn deze eerste boeren bekend geworden als de Lineaire Bandkeramiek Kultuur (vaak afgekort als LBK). De Bandkeramiekers zijn al meer dan honderd jaar onderwerp van onderzoek. Hoewel deze lange onderzoeksperiode een enorme hoeveelheid onderzoeksgegevens heeft opgeleverd, zijn er nog steeds meer vragen dan antwoorden.

  Donderdag 6 november, Stayokay Maastricht
  Twee avondlezingen (Nederlands gesproken) over prehistorische voedselstrategieën:
  - prof. dr. Wil Roebroeks over de introductie en het gebruik van vuur
  - dr. Remko Kuipers over het paleodieet

  Vrijdag 7 en zaterdag 8 november, Stadsschouwburg Sittard
  LBK congres met Engels als voertaal. Meer dan twintig onderzoekers uit Duitsland, Frankrijk, Nederland en België presenteren in vier sessies hun resultaten en zienswijzen:
  - Ideologie en sociale organisatie (prof. dr. Andreas Zimmerman, Universiteit Keulen)
  - LBK landschap (prof. dr. Corrie Bakels, Universiteit Leiden)
  - Technologie (dr. Caroline Hamon, CNRS)
  - LBK buren (prof. dr. Leendert Louwe Kooijmans, Emeritus)

  Zondag 9 november, LBK landschap (vertrek nabij Stadsschouwburg Sittard)
  Busexcursie in het Nederlands en Engels. De excursie voert door het LBK landschap van Belgisch en Nederlands Limburg, inclusief een bezoek aan de sites Rijckholt, Banholt, Cannerberg en Veldwezelt.

  Informatie en inschrijving
  Voor meer informatie en inschrijving kunt u terecht op de (Engelstalige) website van de AVL of neem contact op met Ir. Jean Pierre de Warrimont via 043 364 54 61.
   


  Lees meer
 • 07 november 2014 20:00 - 21:15samenwerkings activiteit Limburgse grondlegger Amsterdamse school uit vergetelheid
  Boekpresentatie Geulse architect Joan Melchior van der Meij

  Vijfenzestig jaar geleden overleed in Geulle architect…
  Boekpresentatie Geulse architect Joan Melchior van der Meij

  Vijfenzestig jaar geleden overleed in Geulle architect Joan Melchior van der Meij (1878-1949), een van de drie grondleggers van de Amsterdamse School. Deze architectuurstroming uit het begin van de twintigste eeuw ontstond als tegenhanger van het sobere rationalisme. De expressionistische stijl is rijk aan ornamentiek, waarbij baksteen, dakpannen, smeedijzer en glas in lood op een nieuwe, decoratieve wijze werden toegepast. Lang was er weinig over Van der Meij bekend. Terwijl zijn collega’s Michel de Klerk en Piet Kramer wereldberoemd zijn geworden, is het leven en werk van Van der Meij altijd in de schaduw blijven staan. Daar komt nu verandering in. Binnenkort verschijnt het boek Joan Melchior van der Meij, architect. Pionier van de Amsterdamse School. Een nieuw  standaardwerk over een van Nederlands belangrijkste architecten.
   
  Het eerste exemplaar wordt op dinsdag 4 november 2014 in het door Van der Meij ontworpen Scheepvaarthuis in Amsterdam overhandigd aan burgemeester Eberhard van der Laan. Op vrijdagavond 7 november wordt het boek in Limburg gepresenteerd, de provincie waar een groot deel van het leven van Van der Meij zich afspeelde. Deze presentatie vindt plaats bij Bureau Europa te Maastricht.
   
  De auteurs, architectuurhistoricus Michiel Kruidenier (Nijmegen) en vormgever Paul Smeets (Banholt-Geulle), werpen in het boek nieuw licht op de rol van Van der Meij binnen de Nederlandse - en internationale architectuurgeschiedenis. Ze beschrijven niet alleen het leven van Van der Meij, vol roem en succes (winnaar Prix de Rome 19-6-1910), rampspoed en financiële sores, maar bevat tevens een compleet overzicht van zijn werk. In 1910 kocht Van der Meij een zestiende-eeuwse vakwerkboerderij in Geulle die hij ombouwde tot zijn atelierwoning. Tot zijn dood woonde hij hier met zijn vrouw Sara. Samen betekenden ze veel voor het dorp en het dorp betekende veel voor hun.

  In 2011 werd in de voormalige woning van Van der Meij in Geulle de inventarisatie van zijn verloren gewaande archief gepresenteerd aan pers en betrokkenen. Deze inventarisatie, die de basis vormde voor het boek, werd uitgevoerd door Werkgroep Architect Van der Meij met steun van het Huis voor de Kunsten Limburg. De talrijke, nooit eerder gepubliceerde tekeningen, brieven en foto’s nemen een prominente plek in binnen het boek Joan Melchior van der Meij, architect. Pionier van de Amsterdamse School.

  Boekpresentatie Maastricht
  Tijdens de boekpresentatie op vrijdag 7 november om 20.00 uur bij Bureau Europa houden auteurs Michiel Kruidenier en Paul Smeets een korte uiteenzetting en kan het boek tegen gereduceerd tarief (35 euro i.p.v. 39,50 euro) aangeschaft worden. Iedereen is van harte welkom bij de feestelijke presentatie. Wel graag vóór 5 november aanmelden via info@bureau-europa.nl.

  Locatie: Bureau Europa, Boschstraat 9, 6211 AS Maastricht
  Toegang: gratis
   
  Het boek is te koop bij de reguliere boekhandels, bij Bureau Europa en via www.nai010.com/vandermeij.  
   
  Joan Melchior van der Meij, architect. Pionier van de Amsterdamse School
  ISBN 978-94-6208-157-4
  Nederlands | hardcover | 24 x 28 cm | 272 pag. | geïllustreerd (160 kleur en zw/w)
  Auteurs: Michiel Kruidenier en Paul Smeets
  Vormgeving: bureau paul smeets bno
  Uitgever: nai010 Uitgevers
  Verkoopprijs: 39,50 euro
  Deze uitgave is mede mogelijk gemaakt met steun van:
  Paul Smeets, Banholt-Geulle
  Huis voor de Kunsten Limburg
  Grand Hotel Amrâth Amsterdam
  Amsterdams Fonds voor de Kunst
  Gemeente Meerssen
  Prins Bernhard Cultuurfonds
  Stichting Dr. P.G.J.M. Janssens, Maastricht
  Mw. mr. E.H.M. Brans, advocaat
  Stichting Multimediale Cultuur, Amsterdam
  Onderlinge Waarborg Maatschappij, Woerden
 • 09 november 2014 13:00 - 17:00samenwerkings activiteit Dansdag Roermond 2014
  Op 9 november 2014 van 13.00-17.00 uur organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met ECI Cultuurfabriek,…
  Op 9 november 2014 van 13.00-17.00 uur organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met ECI Cultuurfabriek, Wel.Kom Roermond en Rawthentic Crew de tweede editie van Dansdag Roermond. Dansgroepen uit de regio Roermond worden uitgenodigd om vanaf 15.30 uur hun danskunsten te komen vertonen in het theater van ECI Cultuurfabriek.

  Voorafgaand hieraan (van 13.00-15.00 uur) kunnen de deelnemers een dansworkshop Afro Jazz (o.l.v. Tara Masimer) of Dancehall (o.l.v. Gloria Muñoz) volgen óf zichzelf in de spotlight zetten bij de Breakdance Battle van Rawthentic Crew. 

  Lees meer
 • 21 november 2014 - 26 november 2014samenwerkings activiteit Tentoonstelling genomineerden Alphons Wintersprijs 2014
  Van 21 t/m 26 november 2014 vindt in 't Lab van het Gouvernement aan de Maas in Maastricht de tentoonstelling plaats…
  Van 21 t/m 26 november 2014 vindt in 't Lab van het Gouvernement aan de Maas in Maastricht de tentoonstelling plaats met schilderijen en tekeningen van de 72 genomineerden voor de Alphons Wintersprijs 2014.

  Deze amateur tekenaars en -schilders uit Nederlands- en Belgisch-Limburg tonenen ieder één recent werk. De winnaars worden door gedeputeerde Ger Koopmans bekendgemaakt tijdens de besloten opening van de eindtentoonstelling op donderdagavond 20 november 2014. De tentoonstelling is hierna voor iedereen gratis te bezichtigen t/m 26 november.

  De openingstijden zijn als volgt:
  -21 november van 10.00 - 17.00 uur
  -22 en 23 november van 11.00 - 17.00 uur
  -24 t/m 26 november van 10.00 - 17.00 uur

  Op 21, 24, 25 en 26 november van 14.30 tot 15.30 uur bestaat de mogelijkheid een gratis rondleiding door de tentoonstelling te boeken. U krijgt hierbij van Willem Jansen, voorzitter van Stichting Alphons Winters, uitleg over de getoonde werken en na afloop een kopje koffie of thee. U kunt zich hiervoor aanmelden tot 19 november via rcorstjens@hklimburg.nl (geef uw voorkeursdag en het aantal personen aan). 

  Adres: 't Lab, Limburglaan 10, Maastricht
  Lees meer
 • 21 november 2014 - 23 november 2014eigen activiteit Filmdagen Hückelhoven 2014
  Jaarlijks komen zo'n 200 jongeren uit Nederland, Duitsland en België naar Hückelhoven (D) om drie dagen lang,…
  Jaarlijks komen zo'n 200 jongeren uit Nederland, Duitsland en België naar Hückelhoven (D) om drie dagen lang, van ’s morgens tot ’s avonds, films te kijken en te bespreken. Het Huis voor de Kunsten Limburg werft elk jaar de Nederlandse deelnemers en stelt het Nederlandse deel van het programma samen. De films gaan over maatschappelijk relevante thema’s en onderwerpen die jongeren aanspreken. In 2014 worden de Filmdagen voor de 43ste keer georganiseerd. Het festival vindt dan plaats van 21 t/m 23 november.

  Het filmprogramma bestaat dit jaar o.a. uit de Nederlandse speelfilm Hemel op Aarde van de Pieter Kuijpers, de Duitse speelfilms Fack ju Göhte van Bora Dagtekin, Zwei Leben van Georg Maas en Judith Kaufmann en Assault on Wall Street van Uwe Boll en de Belgische film Berlin Telegram van Leila Albayaty. Het filmprogramma is het hele weekend gratis toegankelijk voor iedereen. De organisatie biedt ook zeer interessante overnachtingsarrangementen aan. 

  Klik hier voor trailers, filmbeschrijvingen en de arrangementen of kijk op de festivalwebsite op www.filmtage-hueckelhoven.de/nl

naar de complete agenda…
prikbord
23-10-2014 15:38,

Up with People zoekt gastgezinnen

De internationale en culturele organisatie Up with People komt naar Maastricht. Zij zullen hier hun twee…
De internationale en culturele organisatie Up with People komt naar Maastricht. Zij zullen hier hun twee uur durende nieuwste show Voices opvoeren in het MECC. Daarnaast doet Up with People ook
vrijwilligers werk in Maastricht.

Word van 9 t/m 17 november gastgezin van een student en nodig de wereld uit bij u thuis!
- Maak kennis met andere culturen en landen
- Deel je eigen omgeving en tradities
- Ontvang 2 gratis tickets voor de show

Van een gastgezin wordt gevraagd: een bed, ontbijt en avond eten en beperkt lokaal vervoer. Studenten zijn overdag niet in het gezin. 
 
Heeft u interesse om één of meerdere studenten te ontvangen, neem dan contact op met Misa Grenier via mgrenier@upwithpeople.org of 06 16340152.

Download de flyer voor meer informatie.
20-10-2014 15:00,

Harmonie St. Cecilia Susteren zoekt dirigent

Harmonie St. Cecilia Susteren zoekt per 1 januari 2015 een:

Enthousiaste dirigent (M/V)…
Harmonie St. Cecilia Susteren zoekt per 1 januari 2015 een:

Enthousiaste dirigent (M/V)
 
Harmonie St. Cecilia is een vitale vereniging die stevig is verankerd in de Susterense gemeenschap. De vereniging bestaat uit een harmonie (ca. 50 leden), jeugdharmonie (ca. 20 leden) en drumband (ca. 20 leden). Daarnaast zijn er nog 15 jonge muzikanten in de eerste fase van hun opleiding. Voor de harmonie, momenteel uitkomend in de 3e divisie, zijn wij op zoek naar een enthousiaste dirigent die mede invulling kan geven aan ons meerjaren- en actieplan. Muzikaal gezien betekent dit het verhogen van het niveau, veel variatie in muziek, nieuwe vormen van opleiding/ beoordeling en ruime interactie/ gezamenlijke uitvoeringen met jeugdharmonie en drumband.
 
Naast het wekelijkse repetitiemoment op vrijdagavond (in d'n Hermeniezaal) en het geven van uitvoeringen wordt van de dirigent gevraagd om zo nodig groepsrepetities/ workshops met instrumentgroepen te geven. Ook neemt de dirigent zitting in onze muziekcommissie.  
 
Wij bieden de dirigent een uitdagende taak binnen een gezellige vereniging waarbij voldoende ruimte is voor eigen accenten. Wij gaan uit van een open houding en constructieve sfeer.
 
De beoogde dirigent voldoet aan de volgende eisen:
- Een afgeronde opleiding aan het conservatorium HaFaBra directie (of gelijkwaardig);
- Kan samen met de Muziekcommissie een uitdagend repertoire en programma samenstellen;
- Weet arrangementen op basis van niveauverschillen en bezetting van het korps aan te passen;
- Is een leider en weet te binden;
- Motiveert en inspireert en weet zowel jeugdige als gevorderde muzikanten te enthousiasmeren en muzikaal uit te dagen.
 
Stuur uw reactie met cv vóór 1 november 2014 naar onze secretaris via secretaris.harmoniesusteren@gmail.com en vermeld bij uw reactie 'vacature dirigent'.
 
Voor meer informatie m.b.t. deze vacature kunt u terecht bij Bart Velthuis (voorzitter), via 046 458 05 49/06 42307029.
20-10-2014 14:18,

Klarinetdag Utrechts Conservatorium

Ben je een jonge getalenteerde klarinettist tussen de 12 en 30 jaar en wil je één dag helemaal wijden… Ben je een jonge getalenteerde klarinettist tussen de 12 en 30 jaar en wil je één dag helemaal wijden aan de klarinet samen met professionele klarinettisten, conservatoriumstudenten en andere amateurklarinettisten?

Kom dan op zaterdag 8 november 2014 naar het Utrechts Conservatorium en word de hele dag ondergedompeld in de klarinetwereld van Utrecht!

Het dagprogramma, dat duurt van 10.00-16.30 uur, is opgebouwd uit de volgende onderdelen:
- individuele lessen (facultatief, graag opgeven bij aanmelding) bij de docenten Céleste Zewald, Harrie Troquet (ook esklarinetles) en Cécile Rongen (ook basklarinetles)
- ensemblespel met klarinetstudenten van het Utrechts Conservatorium
- kamermuziek-coaching van je eigen ensemble (facultatief, graag opgeven bij aanmelding)
- een concert door docenten en studenten
- een gezamenlijk afsluitend openbaar concert
- mogelijke masterclass/concert/lezing door een internationaal bekende professionele klarinettist*
- informatiestands en demonstraties van diverse accesoires als mondstukken, rietenbinders, rieten, duimsteunen etc.
 
Uiteraard wordt er gezorgd voor een lunch, koffie en thee.
* bij ter perse gaan van deze advertentie hebben wij nog niet 100% zekerheid over wie dit wordt, maar je hoort dit natuurlijk zo spoedig mogelijk!
 
Tevens kun je een persoonlijk adviesgesprek krijgen over een eventuele professionele opleiding aan een conservatorium.

Meld je vóór 1 november 2014 aan op klarinetdagutrecht@hotmail.com en vermeld daarbij:
- je naam en leeftijd
- hoe lang je al klarinet speelt (en ev. bij wie je les hebt of in welk orkest je speelt)
- of je een les wil (zo ja, op klarinet, es of bas en ook welk stuk je gaat spelen)
- of je kamermuziek-coaching wil (met je eigen ensemble) en welk stuk je gaat spelen
- of je overweegt een conservatoriumstudie te gaan doen
 
Deelname kost € 15,-. Deelnemers ontvangen na inschrijving spoedig bericht over de wijze van betalen.
20-10-2014 13:15,

Uitnodiging Muziekfestival Jeugdorkesten

Harmonie St. Caecilia Hoensbroek heeft net als vele andere verenigingen de laatste decennia veel geïnvesteerd… Harmonie St. Caecilia Hoensbroek heeft net als vele andere verenigingen de laatste decennia veel geïnvesteerd in de jeugd en de jeugdopleidingen. Dit is nu terug te vinden in de opbouw van de vereniging. Met in totaal ca. 140 leden heeft de vereniging naast het harmonieorkest ook een volwaardige drumband en jeugdorkest. De helft van de leden is jonger dan 20 jaar.
 
Ook ons jaarlijks terugkerend Jeugdorkestenfestival past in deze opzet. Zondag 29 maart 2015 organiseert Harmonie St. Caecilia, voor de negentiende keer alweer, haar jaarlijks terugkerend evenement waaraan Jeugdorkesten van binnen en buiten de regio deelnemen.
 
Gezien het niveau van het Festival en het aantal verenigingen die dit Festival vast op hun agenda hebben staan, kan Harmonie St. Caecilia zich verheugen op een grote  belangstelling.
 
De Harmonie houdt dit Festival in een magnifieke locatie, de concertzaal van de Muziekschool Hoensbroek, naar ontwerp van de bekende dirigent en musicus Piet Stalmeier. Indien u wilt zal een vakkundige jury uw orkest beoordelen. In het juryrapport worden een aantal aandachtspunten geformuleerd die een positieve bijdrage zijn in ook uw streven naar kwaliteitsverbetering van het orkest. Het festival is geen wedstrijd er worden geen punten en kwalificaties gegeven. Het biedt jeugdorkesten een interessant podium zich te kunnen presenteren. 
 
Voor de organisatie is het van belang uw aanmelding voor 1 maart 2015 te ontvangen. In principe begint het Festival op zondag 29 maart om 10.00 uur en eindigt om 18.00 uur, natuurlijk alles afhankelijk van de grootte van de deelname. De totale tijdsduur per vereniging is gesteld op 30 minuten.
 
Klik hier voor het inschrijfformulier Muziekfestival voor Jeugdorkesten 2015. Indien u dit wenst kunt u gebruik maken van het groot slagwerk van onze harmonie.

Na ontvangst van alle gegevens zal  contact worden opgenomen over de deelname en verdere indeling van de dag.
 
Voor deelname aan het festival vragen wij een bijdrage van € 50,- vooraf over te maken op rekeningnummer 57.72.30.638 van Harmonie St. Caecilia met vermelding van Jeugdorkestenfestival. Gelieve de aanmeldingen d.m.v. bijgaand inschrijfformulier te sturen/te mailen naar onze Festivalcoördinator waar u ook vooraf nog informatie kunt opvragen: Muziekfestival Harmonie St.Caecilia, t.a.v. dhr. J. Gielen, Alofsstraat 17, 6432 GZ Hoensbroek, j.gielen@home.nl, 06 43581008. 
20-10-2014 12:57,

Harmonie Sint Cecilia Mechelen zoekt Drumbandinstructeur

Voor onze drumband die al meer dan 40 jaar succesvol deelneemt aan diverse wedstrijden zijn wij op zoek,… Voor onze drumband die al meer dan 40 jaar succesvol deelneemt aan diverse wedstrijden zijn wij op zoek, per 1 december 2014, naar een gepassioneerde drumbandinstructeur.

Het profiel: 
- In het bezit zijn van een erkend instructeursdiploma of een vergelijkbare opleiding met ervaring als drumband instructeur; 
- U hebt professionele kennis van muziek en instrumentarium;
- Een muzikaal leider die motiveert en die samen met onze leden een goed evenwicht tussen prestatie en plezier vindt; 
- Gevoel voor het verenigingsleven en samenwerking zoekt met bestuur en de andere geledingen van de vereniging en samenwerking met andere verenigingen; 
- U beschikt over leidinggevende kwaliteiten met goede communicatieve en sociale vaardigheden; 
- Verder bent u een muzikale teamplayer en kan zich op elk niveau goed aanpassen;
- Een uitdaging is er bij de leerlingenopleiding om te zorgen voor continuïteit en potentiële groei.
- Tot slot bent u inspirerend, motiverend en geduldig voor beginnende en gevorderde tamboers.

De repetitieavond is de donderdagavond: leerlingen repeteren van 18.30 tot 19.45 uur, de drumbandleden repeteren van 20.00 tot 21.30 uur.
 
Een proefrepetitie behoort tot de sollicitatieprocedure.

Informatie:
Voor nadere informatie kunt u een mail sturen naar de heer Wiel Severijns, voorzitter Harmonie Sint Cecilia (wiel56@hotmail.com) of naar mevrouw Godelief Peelen-Pappers, secretaris Harmonie Sint Cecilia (gpeelenpappers@hotmail.nl).

Reacties:
Wilt u samenwerken aan onze muzikale toekomst? Stuur uw korte sollicitatiebrief of e-mail, vergezeld van uw curriculum vitae, voor 25 oktober naar Harmonie Sint Cecilia, t.a.v. de heer W.Severijns, Schweibergerweg 82, 6281 NJ Mechelen, wiel56@hotmail.com of mevrouw G.Peelen-Pappers, Burgemeester Pappersweg 1, 6281 BH Mechelen.
29-09-2014 08:34,

Gemengd koor gezocht voor Queen Tribute Night

Who will rock (with) them?

'Bohemian rhapsody', 'We are the champions' en natuurlijk 'We will rock…

Who will rock (with) them?

'Bohemian rhapsody', 'We are the champions' en natuurlijk 'We will rock you'. Wie zingt deze nummers niet uit volle borst mee? Welke liedjes precies op het programma staan, is op dit moment nog niet duidelijk, maar sta jij met je (gemengd) koor op 5 december in Poppodium VOLT tijdens de Queen Tribute Night?

Want dat is wat we zoeken: een gemengd koor dat meezingt tijdens de Queen Tribute Night. Neem voor meer informatie of om je aan te melden contact op met Marike Peters via marike@poppodium-volt.nl.

07-05-2014 14:20,

Tegels Symfonie Orkest zoekt nieuwe muzikanten

Het meer dan 103-jarige Tegels Symfonie Orkest bestaat uit een groep enthousiaste muzikanten, oud en…
Het meer dan 103-jarige Tegels Symfonie Orkest bestaat uit een groep enthousiaste muzikanten, oud en jong, die hun hart hebben verpand aan het maken van klassieke muziek. We streven een hoog muzikaal niveau na, maar vinden een leuke onderlinge sfeer ook zeker belangrijk. We zijn een orkest met leden uit de hele regio: niet alleen uit Tegelen, maar ook uit Venlo, Belfeld, regio Horst, Venray, Roermond en zelfs uit België zijn leden afkomstig. We zijn dan ook inmiddels een regionaal orkest. 
 
Zoals voor bijna elk amateurgezelschap geldt, merken ook wij, dat het belangrijk is voortdurend aandacht te hebben voor versterking van ons orkest. Op dit moment hebben wij plaats voor:
- Klarinet
- Hoorn
- Hobo
- Fagotten
- Trompetten
- Schuiftrombones  
- Slagwerk
- Strijkers (cello, contrabas, altviool en viool)
- Bestuursleden.

We repeteren op dinsdagavond van 20.00 tot 22.30 uur in cultureel centrum de Haandert in Tegelen, onder leiding van onze professionele dirigent Luis Andrade.
 
Behalve koorbegeleidingen, hebben we vooral ook een interessant eigen programma, variërend van symfonische muziek, kamermuziek, blazers- en strijkerensembles, tot meer moderne producties, zoals recent de musical Anatevka.
 
Ga voor meer informatie naar www.tegelssymphonieorkest.nl.

Mocht je interesse hebben om onze enthousiaste muzikantengroep te komen versterken, kom dan naar een van onze repetitieavonden, je kunt altijd een keer mee komen spelen om sfeer te proeven. Je bent van harte welkom!

Voor meer informatie kun je ook bellen of mailen met:
- Wil Jentjens (voorzitter), t: 077 373 34 97, e: wil.jentjens@ziggo.nl
- Maarten Vossen (bestuurslid), t: 077 373 05 28, e: ac59715@tiscali.nl
- Petra Buskens (lid), t: 077 374 07 23, e: nijskensbuskens@ziggo.nl
meer prikbordberichten…
disciplines

Het Huis voor de Kunsten Limburg komt u op allerlei plekken in het Limburgse kunst- en cultuurveld tegen. Het Huis is thuis in al deze disciplines:

organisaties

aangesloten bij het huis:

boerderijenstichting limburg bond heemschut limburg collegium ad mosam dans docenten vereniging limburg directeurenoverleg centra kunsteducatie limburg ensemble ‘88 fashionclash federatie van limburgse mandoline verenigingen federatie van musea in limburg federatie voor amateur symfonie orkesten limburg fotobond limburg gilde van vrijwillige molenaars, afdeling limburg keramiek kring Limburg kinjer vastelaovend leedjesfestival koninklijk nederlands zangersverbond - limburg koninklijke nederlandse federatie van muziekverenigingen letterkundig centrum limburg limburgs film circuit limburgs geschied- en oudheidkundig genootschap limburgse bond van muziekgezelschappen limburgse bond van tamboerkorpsen limburgse organisatie van audiovisuele amateurs maastricht international poetry nights molenstichting limburg monumentenkontakt midden-limburg monumentenwacht limburg oud limburgse schuttersfederatie raod veur ‘t limburgs samewirkende limburgse vastelaovesvereniginge steunpunt archeologie & monumentenzorg limburg stichting alphons winters stichting behoud mijnhistorie stichting de weeffout stichting funerair erfgoed limburg stichting jo hansenprijs voor volkscultuur stichting kruisen en kapellen limburg stichting limburg geïmproviseerde muziek stichting limburgse componisten stichting limburgse kastelen stichting matty niël stichting ondergrondse werken stichting openluchttheaters limburg stichting popmuziek limburg stichting wereld muziek concours kerkrade studium chorale toneelhuis lfa veldeke limburg verenigde nederlandse korenorganisaties - afdeling limburg werkgroep industrieel erfgoed limburg werkgroep veldgewas
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?