welkom

Welkom op de website van het Huis voor de Kunsten Limburg. Wij zijn een dienstverlenende organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg. Op deze website kunt u informatie vinden over alle aangesloten organisaties en over de verschillende disciplines waarin wij werken.
Lees meer...

hkl_foto_huis_voor_de_kunsten_limburg_gebouw
nieuws
 • 17 juli 2014 Workshop 'Bewegingstheater' door Dönci Bánki - Geef je op!
  Bijzonder bewegingstheaterproject in het kader van opROER 2014!

  Onder leiding van theatermaker Dönci Bánki…
  Bijzonder bewegingstheaterproject in het kader van opROER 2014!

  Onder leiding van theatermaker Dönci Bánki krijgen amateurspelers uit Limburg de mogelijkheid mee te spelen in een spannend straattheaterproject. Bánki werkt vanuit de beweging: hoe vertel ik met mijn lichaam een verhaal? Hoe geef ik uitdrukking aan een karakter zonder tekst? Hoe beweeg ik, hoe snel gaat die beweging en hoe zet ik een gedeelte van het lichaam stil?

  Het doel van het project is om een straat en zijn bewoners bizar kleur te geven tijdens opROER 2014. In zeven bijeenkomsten zal er fysiek gewerkt gaan worden. De eindpresentatie vindt zaterdag 13 september plaats tijdens opROER in Roermond. Kortom: een unieke mogelijkheid om je fysieke spelmogelijkheden te leren kennen.

  Inschrijven
  Stuur je naam, (post)adres en telefoonnummer naar Joke Versteden via jversteden@hklimburg.nl. Aanmelden kan t/m maandag 11 augustus a.s.

  Cursusmomenten
  - donderdag 21 augustus, 19.00-22.00 uur
  - zaterdag 23 augustus, 10.00-17.00 uur (incl. 1 uur pauze)
  - donderdag 28 augustus, 19.00-22.00 uur
  - zaterdag 30 augustus, 10.00-17.00 uur (incl. 1 uur pauze)
  - donderdag 4 september, 19.00-22.00 uur
  - zaterdag 6 september, 10.00-17.00 uur (incl. 1 uur pauze)
  - donderdag 11 september, 19.00-22.00 uur
  - zaterdag 13 september: gedurende hele dag presentatiemoment

  Heb je belangstelling, maar ben je op een of meerdere data verhinderd, gelieve dit dan te vermelden bij je inschrijving.
   
  Voorwaarden
  - Deelname aan dit project kan alleen wanneer je ook deelneemt aan het presentatiemoment op 13 september
  - Er kunnen maximaal 12 personen deelnemen
 • 07 juli 2014 Fotowedstrijd 'Limburg Foto' van start
  Fotoliefhebbers kunnen tweejaarlijks hun hart ophalen als de Fotobond Limburg de fotowedstrijd en -expositie Limburg…
  Fotoliefhebbers kunnen tweejaarlijks hun hart ophalen als de Fotobond Limburg de fotowedstrijd en -expositie Limburg Foto organiseert. Amateurfotografen die lid zijn van de Bond van de Nederlandse Amateur Fotografen Verenigingen (BNAFV) krijgen dan de kans op foto's en series in te zenden. 

  Het is een grote eer om als amateurfotograaf geselecteerd te worden voor de expositie van Limburg Foto. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een groot aantal fotografen gebruik maakt van het recht om maximaal acht werken in te leveren. Een deskundige jury maakt de uiteindelijke selectie. Fotografen die lid zijn van de Fotobond Limburg kunnen in de periode 15 t/m 19 september 2014 werk inzenden/inleveren bij het Huis voor de Kunsten Limburg. Klik hier voor meer informatie, het inschrijfformulier en het wedstrijdreglement. 

  De foto expostie van Limburg Foto vindt plaats van 17 t/m 26 oktober 2014. Op vrijdag 17 oktober vindt de feestelijke opening plaats en worden de winnaars van de fotowedstrijd bekend gemaakt. Op zaterdag 18 en zondag 19 oktober wordt een breed programma georganiseerd met fotografieworkshops, -lezingen, etc. 

  Bij de organisatie van Limburg Foto wordt de Fotobond Limburg  ondersteund door o.a. het Huis voor de Kunsten Limburg. lees meer…
 • 30 juni 2014 D'n Aovend van 't Muulke - Winnaars Limburgse Toneelprijzen 2014
  D'n Aovend van 't Muulke 2014, de avond waarop dé Limburgse toneelprijzen (Muulkes) worden uitegreikt, is een…
  D'n Aovend van 't Muulke 2014, de avond waarop dé Limburgse toneelprijzen (Muulkes) worden uitegreikt, is een feit! Met maar liefst 350 toneelspelers-, -liefhebbers, -makers en betrokkenen ging vrijdag 27 juni 2014 het dak eraf in het Munttheater in Weert. De winnaars van de Muulkes 2014 zijn: 

  MEEST BIJZONDERE NIEUWE INITIATIEF
  Jeugd- en jongerentheater van Theater Karroessel (Geleen) met de voorstellingen Diep en Vals Plat

  MEEST BIJZONDERE VOORSTELLING
  Toneelvereniging Ons Genoegen (Genhout) met de voorstelling ’t Atelier

  OPVALLENDE MAN IN EEN GROTE ROL
  Quincy Grootjans als Jack Heuvelmans in ’t Liek houw geliek door Toneelvereniging Sint Donatus (Nuth)

  MEEST OPVALLENDE VROUW IN EEN GROTE ROL
  Thea Mourmans & Susan Rouvroije als Parel & Fee in Witlox door Toneelgroep de Bron (Noorbeek)

  MEEST OPVALLENDE MAN IN EEN KLEINE ROL
  Willem Derks als Wouter in Tot ik Vlieg door de Vrije Spelers (America)

  MEEST OPVALLENDE VROUW IN EEN KLEINE ROL
  Wilke Goessen als Lieve Goedele in Harvey door Toneelvereniging C.O.M. (Meijel)

  MEEST OPVALLENDE VORMGEVING
  Voorstelling In bèd mèt Dracula door Toneelgroep Spelenderwijs (Horn)

  MEEST BIJZONDERE JEUGDVOORSTELLING
  Voorstelling Liefde voor een varken door de Krottepoffers (Nederweert)

  SCHADUWPRIJS
  René Corten van Pesthuys Podium (Maastricht  lees meer…
 • 30 juni 2014 Schrijf mee aan Platbook 13: Geld
  Platbook is een serie dialectboekjes voor Limburgse dialectschrijvers- en lezers. Auteurs uit de hele provincie…
  Platbook is een serie dialectboekjes voor Limburgse dialectschrijvers- en lezers. Auteurs uit de hele provincie werken mee om telkens weer een opvallend thema te beschrijven in hun eigen verhalen en gedichten.

  Platbook 11 was - vanwege het gekkengetal - gewijd aan Carnaval. Het thema van nummer 12 was eenvoudig: het getal twaalf. Platbook 13 zou gewijd kunnen zijn aan het ongeluksgetal, maar dat is te voor de hand liggend. Het thema van de 13de editie gaat over wat de meeste mensen met geluk associëren: geld. Een heel actueel thema. De kredietcrisis is nog niet voorbij, de kranten staan vol met verhalen over grote graaiers, etc. Genoeg inspiratie dus voor schrijvers.

  De serie Platbook, bedacht door Wim Kuipers, is bedoeld voor schrijvers in het Limburgs. Redacteur van Platbook 13 is drs. Fernand Jadoul, consul van het Groothertogdom Luxemburg. In zijn werkzaam leven was hij onder meer directeur Public Affairs van pensioenfonds ABP.

  Iedereen die in het Limburgs schrijft, kan een eigen gedicht, verhaal, column, prozagedicht, dialoog of korte toneelschets voor het Platbook insturen van maximaal 550 woorden. Teksten kunnen tot 1 september a.s. worden aangeleverd bij Uitgeverij TIC, via paul@uitgeverijtic.nl. Indien het werk van een schrijver wordt gekozen, dan ontvangt hij of zij een uitnodiging voor de boekpresentatie en een gratis exemplaar van Platbook 13.

  De serie Platbook is voor € 9.90 (excl. verzendkosten) te koop in de webshop van het Huis en bij de betere boekhandel in Limburg.

    lees meer…
 • 30 juni 2014 Speelfilm 'Hemel op Aarde' te zien tijdens Filmtage Hückelhoven 2014
  De Nederlandse speelfilm 'Hemel op Aarde' (2013) van regisseur Pieter Kuijpers is te zien tijdens de 43ste editie…
  De Nederlandse speelfilm 'Hemel op Aarde' (2013) van regisseur Pieter Kuijpers is te zien tijdens de 43ste editie van de Filmdagen Hückelhoven. Hét filmevent voor jongeren uit Nederland, Duitsland en België vindt dit jaar plaats in het weekend van 21 t/m 23 november in het Gymnasium van Hückelhoven (vlak over de grens bij Roermond). Het organisatieteam is momenteel druk bezig met de voorbereidingen voor het festival en het boeken van de films. Het Huis voor de Kunsten Limburg selecteert de Nederlandse films.

  'Hemel op Aarde' is een ontroerend en romantisch drama. Een universeel verhaal over het beleven van je eerste liefde, opgroeien in de jaren ‘70 en het in handen hebben van je eigen lot. De film (zie trailer) is geregisseerd door Pieter Kuijpers, afkomstig uit Tegelen. De Limburgse setting, de Limburgse taal, de filmmuziek van Rowwen Hèze en een (deels) Limburgse cast geven deze film een behoorlijk Limburgs tintje.

  Naast 'Hemel op Aarde', maken ook de Duitse speelfilms 'Fack ju Göhte' van Bora Dagtekin en 'Zwei Leben' van Georg Maas en Judith Kaufmann definitief deel uit van het festivalprogramma. In het kortfilmprogramma worden de winnende films van het Euregionale Jeugdfilmfestival 2013 getoond. Klik hier voor meer informatie (en trailers) over deze films, het totale filmprogramma (deels nog onder voorbehoud) en deelname info. 

  De filmvertoningen tijdens de Filmdagen Hückelhoven zijn voor iedereen gratis(!) toegankelijk. Een aantal films wordt vertoond in aanwezigheid van de regisseur. Op zaterdag en zondag vinden tevens discussiebijeenkomsten plaats waarbij de vertoonde films worden besproken. Wil je je het hele weekend onderdompelen in film? Maak dan gebruik van onze overnachtingsarrangementen. Filmliefhebbers t/m 27 jaar betalen slechts € 60,- voor twee overnachtingen in een hotel in Hückelhoven, incl. tweemaal ontbijt, lunch en diner. Personen die ouder zijn dan 27 jaar betalen € 100,-. Neem voor meer info contact op met Patricia Peters, consulent Film & Fotografie bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via t: 0475 399 278 of ppeters@hklimburg.nl. 

  lees meer…
 • 30 juni 2014 1-minuut filmwedstrijd ‘Deugd en Ondeugd’
  Professionele filmers en amateurfilmers opgelet! De BienNEELe, tweejaarlijkse kunstmanifestatie in Maasniel (Roermond)…
  Professionele filmers en amateurfilmers opgelet! De BienNEELe, tweejaarlijkse kunstmanifestatie in Maasniel (Roermond) die dit jaar geheel in het teken staat van ‘film’, schrijft een wedstrijd uit waarbij je een 1-minuut film kunt inzenden over het thema ‘Deugd en Ondeugd’. De inschrijfdatum voor deelname aan de 1-minuut filmwedstrijd sluit op 1 augustus 2014. Meer informatie over de filmwedstrijd en de BienNEELe is te vinden op www.bienneelemaasniel.nl. Alle inzendingen worden gejureerd. Tijdens de BienNEELe (27 en 28 september 2014) worden de meest opvallende films aan het publiek getoond.

  Aanleveren 1-minuut films
  Films dienen in ProRes (HQ) HD 1920X1080p/25 op DVD te worden aangeleverd bij de redactie van de BienNEELe: p/a Julianalaan 53, 6042 JE Roermond. Heb je vragen? Neem dan contact op met Laura Adams, projectleider BienNEELE via info@bienneelemaasniel.nl.

  Over de BienNEELe Maasniel 2014
  Na het succes van de eerste editie van 2012, wordt op zaterdag 27 en zondag 28 september in Maasniel opnieuw de kunstmanifestatie BienNEELe gehouden. De editie van 2014 is speciaal gewijd aan de (hedendaagse) film(kunst) en heeft als rode draad het thema ‘Deugd en Ondeugd’. De BienNEELe presenteert een bijzondere mix van videokunst, performance art, muziek, literatuur, mode en set-design. Deze manifestatie maakt van Maasniel een levendig middelpunt van hedendaagse kunstuitingen. Tegelijkertijd vindt ook een schoolproject plaats, opent een pop-up restaurant de deuren en wordt een oproep gedaan aan de bewoners om unieke oude films op te duikelen.
   
  De BienNEELE Maasniel 2014 wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg.  lees meer…
 • 25 juni 2014 Let’s shoot! - Oproep om samen een film te maken
  Vorig jaar maakten leden van Cinesud gezamenlijk de vrijwel no-budget film Verkapt (uiteindelijk geselecteerd voor…
  Vorig jaar maakten leden van Cinesud gezamenlijk de vrijwel no-budget film Verkapt (uiteindelijk geselecteerd voor de Europese Competitie van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven). Dit jaar wordt een vergelijkbaar project opgestart. Ambitieus filmmaker Jef Caelen (tevens lid en voorzitter van de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs - LOVA) heeft een scenario ontwikkeld voor een speelfilm met een lengte van 30 tot 45 minuten. Caelen wil dit verhaal samen met mensen uit het netwerk van Cinesud en de LOVA vertalen naar het witte doek.

  Het verhaal
  Birdy, een jonge meid, probeert zich te bevrijden uit een web van mensen, die vooral hun eigen belangen dienen. Een moeder, die een leven lang last heeft van een ongewenst kind en vooral pillen slikt en drinkt, een machteloze vader, een oma in haar laatste dagen en een jongen die flink beslag legt op zijn vriendin Birdy vormen samen het web waarin het meisje gevangen zit. Dan volgen de ontwikkelingen zich snel op en raakt Birdy gesterkt om haar eigen keuzes te maken. Dat verloopt allemaal met vallen en opstaan, met los laten en vooral doen wat anderen nalaten ... De plot van het verhaal is goed te vangen in het volgende moto, een regel afkomstig uit een lied van Janis Joplin: “Freedom is just another word for nothing left to lose …”

  Hoe gaat het in zijn werk?
  Via deze oproep willen we jullie aanmoedigen en uitnodigen mee te werken aan dit project. Maandag 7 juli van 19.00 tot 21.00 uur staat een eerste informele bijeenkomst gepland waarin we samen komen om het project verder te bespreken. Het doel is om gezamenlijk tot een juiste cast- en crew-invulling komen. De opnames zijn gepland in de tweede helft van september 2014, omdat het o.a. voor een scène aan zee niet te koud mag worden. Een uitgewerkt verhaal, is uiterlijk 10 augustus beschikbaar in de vorm van een “shot-list".

  Iedereen die interesse heeft om mee te werken - jong of oud; ervaren of beginnende filmer; geluidsman of runner; Cinesud- of LOVA-lid - kan zich aanmelden. Belangrijk om te weten is dat gewerkt wordt zonder budget . Passie, enthousiasme en een tomeloze inzet vormen de basis om een mooi en aansprekend resultaat neer te zetten.

  Wil je een bijdrage leveren aan deze productie? Aanmelden kan via info@cinesud.nl. De bijeenkomst van 7 juli vindt plaats bij Cinesud (kantoor Carbon6), Kloosterweg 1, 6412 CN Heerlen. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.


    lees meer…
 • 04 juni 2014 Workshops 'Ondersteuning besturen' najaar 2014
  Voor veel verenigingen staat de zomerstop alweer (bijna) voor de deur. Daarom willen we u nu alvast wijzen op de…
  Voor veel verenigingen staat de zomerstop alweer (bijna) voor de deur. Daarom willen we u nu alvast wijzen op de workshops die in het najaar van 2014 plaatsvinden ter versterking van de bestuurskracht van verenigingen die actief zijn op het gebied van de Limburgse Volkscultuur. Ook dit jaar organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg, in het kader van de regeling 'ondersteuning besturen' uit de Motie Limburgse Volkscultuur, een reeks workshops om verenigingsbesturen te ondersteunen bij hun bestuurlijke activiteiten.

  Van september t/m november 2014 worden vier workshops aangeboden:
  - Functiegericht besturen
  - Beter gezien en gehoord worden via social media
  - Crescendo van mijn verenigingsimago
  - Vinden en binden van vrijwilligers

  De workshops zijn bestemd voor leden van verenigingen van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM), Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT), Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS) en Verenigde Nederlandse Korenorganisaties - afdeling Limburg (VNK-L). De workshops worden aangeboden in Noord-, Midden- en Zuid-Limburg en deelname is gratis.

  Ga voor meer informatie over de inhoud van de workshops, data, locaties en om u aan te melden naar www.hklimburg.nl/motievolkscultuur.
 • 04 juni 2014 Gezocht: uw mooiste momenten in beeld voor het LBM Jubileumboek
  Dit jaar bestaat de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) 75 jaar en dat willen we vieren, samen met u.…
  Dit jaar bestaat de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) 75 jaar en dat willen we vieren, samen met u. Op een manier waarop wij u iets kunnen teruggeven als dank voor de vele jaren van gepassioneerde inzet voor de blaasmuziek en uw onvoorwaardelijke steun aan de LBM.

  Samen met de BV Limburg en uitgeverij B for Books is de LBM gekomen tot een plan voor een (multimediale) boekuitgave waarvan de samenstelling in uw handen ligt. Een boek vóór en dóór leden gemaakt. Want wie kan de ziel van het verenigingsleven beter verwoorden dan al uw enthousiaste leden die dagelijks met de muziek bezig zijn!

  Het boek met de titel Limburg in Beeld… Harmonie en Fanfareorkesten moet een mooi fotoboek worden (ons streven is 300 foto’s) dat de ziel van de verenigingen vastlegt. De LBM vraagt daarom uw medewerking om leden aan te sporen vóór 23 juli a.s. fotomateriaal (zwart-wit of in kleur) in te sturen, voorzien van een kort onderschrift.

  Waar zijn we naar op zoek?
  Historie tot 1990: Stuur ons uw bijzondere kiekjes uit de oude doos (tot 1990).
  - Tegenwoordige tijd: Uw leukste foto’s uit de jaren 1990-2014.
  - Jeugd en opleiding: Foto's waarop we jong blaastalent en jonge slagwerkers aan het werk zien.
  Helden: Wie is uw held? Wie bewondert u het allermeest, wie zou wel een kroontje verdienen?
  Hoogtepunten: Welk moment zult u nooit meer vergeten? Welk moment is voor u of uw vereniging 'historisch'? 
  - Bijzondere (muzikale) ontmoetingen: Met wie (of wat) kwam u door de harmonie of fanfare in contact; een persoon, muziek of instrument die/dat uw leven voorgoed heeft veranderd? De liefde van uw leven? Uw favoriete instrument?
  Het enthousiasme spat er vanaf: Stuur ons die foto die eigenlijk geen verdere toelichting nodig heeft. 

  Let op: alle foto's dienen te worden voorzien van een kort(e) onderschrift/toelichting.
   
  In het boeken worden ook QR-codes gebruikt. Korte filmpjes en/of links naar leuke internetpagina’s die bij één of meer van de hoofdstukken passen, zijn dus ook van harte welkom. U mag zoveel foto’s en/of digitaal beeldmateriaal aanleveren als u wil; de LBM maakt samen met de uitgeefpartners een selectie.
   
  In oktober zal Limburg in Beeld… Harmonie en fanfareorkesten overal te koop zijn voor € 9,95.

  U kunt uw inzending voor 23 juli a.s. sturen:
  - per post naar LBM, Antwoordnummer 10021, 6040 XS Roermond (geen postzegel nodig)
  - per mail via lbmboek@hklimburg.nl

  Wilt u meer weten over dit project? Neem dan contact op met Sophie Hoeymakers via 0475 399 268 of shoeymakers@hklimburg.nl.

  Met uw medewerking maken we een jubileumuitgave waar letterlijk en figuurlijk muziek in zit!

  lees meer…
 • 04 juni 2014 Genomineerden Limburgse Toneelprijzen 2014 bekend
  Welke toneelvereniging in Limburg wint dit jaar de Limburgse Toneelprijs voor de beste voorstelling? En welke toneelspeler…
  Welke toneelvereniging in Limburg wint dit jaar de Limburgse Toneelprijs voor de beste voorstelling? En welke toneelspeler gaat er dit jaar met de prijs voor de beste mannelijke hoofdrol vandoor? Op vrijdag 27 juni a.s. organiseert de Limburgse Federatie voor Amateurtoneelverenigingen (LFA) D’n Aovend van ‘t Muulke in het Munttheater in Weert. 

  D’n Aovend van ‘t Muulke (De Avond van de Kus) is de avond waarop de LFA de felbegeerde Muulkes (ook wel Limburgse Toneelprijzen of Theaterkussen genoemd) uitreikt. Het afgelopen theaterseizoen stonden weer prachtige voorstellingen op de Limburgse planken. Ook dit jaar heeft een professionele en vakkundige jury veel voorstellingen bekeken. De jury heeft uiteindelijk een aantal zeer bijzondere voorstellingen en zeer verrassende acteurs en actrices genomineerd voor een Muulke, een uniek handgemaakt beeldje van kunstenares Riëlle Beekmans. In totaal worden acht prijzen uitgereikt. Een overzicht van de genomineerden voor de beste voorstelling, de beste jeugdvoorstelling, de beste mannelijke en vrouwelijke hoofdrol, de beste mannelijke en vrouwelijke kleine rol, de voorstelling met de mooiste vormgeving en het beste initiatief, is te vinden op www.lfatoneel.nl

   
 • 03 juni 2014 Pas verschenen: Platbook 12
  Voor de twaalfde editie van Platbook, de boekenreeks voor en van de Limburgse dialectlezer en -schrijver, lieten…
  Voor de twaalfde editie van Platbook, de boekenreeks voor en van de Limburgse dialectlezer en -schrijver, lieten schrijvers uit de hele provincie zich inspireren door het getal ‘twaalf’. Ze leverden gezamenlijk maar liefst 54 teksten aan in allerlei Limburgse dialecten. Het waren teksten over de twaalf apostelen, de twaalf ambachten, de twaalfvingerige darm, spoken die om klokslag twaalf uur verschijnen en gedichten die zijn geschreven op perron 12 van een station of in lijn 12 van een bus. Journalist en auteur Hans Op de Coul maakte een selectie uit deze bijdragen en schreef de inleiding voor Platbook 12. Het boekje werd onlangs gepresenteerd in Café Pelt in Heerlen.

  Platbook wordt uitgegeven in opdracht van het Huis voor de Kunsten Limburg en komt tot stand in samenwerking met Veldeke Limburg, Raod veur ’t Limburgs, Stichting LiLiLi, uitgeverij TIC en Wim Kuipers.

  De verschillende edities van het Platbook zijn te koop in de betere boekhandel in Limburg of te bestellen in de webshop van het Huis voor de Kunsten Limburg (€ 9,90 excl. verzend- en administratiekosten).
 • 03 juni 2014 Aangepast programma Finale Jonge Solisten i.v.m. WK voetbal
  Zondag 29 juni a.s. vindt de Finale Jonge Solisten plaats van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM).…
  Zondag 29 juni a.s. vindt de Finale Jonge Solisten plaats van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM). Vanaf 9.15 uur strijden de deelnemers, die via geauspicieerde voorrondes zijn geselecteerd, om de wisseltrofee en de mogelijkheid om een jaar lang te studeren aan het Conservatorium Maastricht. De finale vindt plaats in de Frans Boermanszaal van Theater De Maaspoort (Oude Markt 30) in Venlo.

  In verband met het WK voetbal en de wedstrijd Nederland-Mexico op dezelfde dag is het programma enigszins aangepast en zullen tussen 18.00 en 19.45 uur geen optredens plaatsvinden. In Venlo is de voetbalwedstrijd in de onmiddellijke nabijheid van Theater De Maaspoort te volgen op een groot scherm op de Markt of op de vele schermen in cafés en op terrassen. Na afloop van de voetbalwedstrijd wordt het programma van de Finale Jonge Solisten weer hervat.  

  Klik hier voor het aangepaste programma van de Finale Jonge Solisten.
 • 27 mei 2014 Muziek- en toneelgezelschappen gezocht voor ‘Cultuur op zondag’ Maastricht
  Voor de programmering van ´Cultuur op zondag’ is Centrummanagement Maastricht op zoek naar gezelschappen die het…
  Voor de programmering van ´Cultuur op zondag’ is Centrummanagement Maastricht op zoek naar gezelschappen die het leuk vinden om op zondag 3 en zondag 31 augustus 2014 tussen 13.00 en 17.30 uur invulling te geven aan het cultuurprogramma in de binnenstad van Maastricht. Van fanfare tot a capella groep, van kinderkoor tot harmonie, van drumband tot toneelvereniging, amateur of professional, jong of oud… Toon je talent!

  Centrummanagement Maastricht biedt jullie een A-locatie in de binnenstad van Maastricht en zorgt voor opvang, vergunning, stroompunt (indien nodig) en een onkostenvergoeding. Als gezelschap treden jullie minimaal drie keer op en nemen jullie (indien nodig) eigen geluidsversterking mee, maar vooral jullie enthousiasme en talent.

  >>> Download hier de brief van Centrummanagament Maastricht met meer informatie. 

  Ga naar www.cmmaastricht.nl voor meer info over de activiteiten van Centrummanagement Maastricht en meld je aan voor ‘Cultuur op Zondag’ via: tomberghmans@cmmaastricht.nl.

  lees meer…
meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen iedere discipline waarin het Huis werkzaam is, dan kunt u zich op deze pagina aanmelden voor een digitale nieuwsbrief.
agenda
 • 20 april 2014 - 07 september 2014samenwerkings activiteit Expositie Hofferkeukens Kunstkollectief in Thorn
  Van 20 april t/m 7 september 2014 vindt in Thorn een expositie plaats van een zevental kunstenaars, verenigd onder…
  Van 20 april t/m 7 september 2014 vindt in Thorn een expositie plaats van een zevental kunstenaars, verenigd onder de naam 'Het Hofferkeukens Kunstkollectief'. Deze expositie is ondergebracht  in het monumentale pand Hofferkeukens aan de Hofstraat 12 in Thorn. De openingstijden zijn: elke zaterdag,  zondag en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis en tijdens de opening zijn een of meerdere kunstenaars aanwezig.

  Het Hofferkeukens Kunstkollectief bestaat uit de volgende personen:
  - Mia Beurskens (schilderkunst)
  - Har Bokken (fotografie)
  - Margo Eggels (grafiek & keramiek)
  - Hen Konickx (metalen sculpturen)
  - Babs Schaper (glas in lood)
  - Marlies Smeets (keramiek)
  - Lian Vink (schilderkunst)

  Het Hofferkeukens Kunstkollectief exposeert in de voormalige hofkeukens. Ten tijde van het Stift Thorn, opgeheven in 1797 tijdens de Franse overheersing, maakte dit expositiegebouw deel uit van het abdijcomplex. Buiten de Abdijkerk is dit een van de weinige gebouwen die van dit complex zijn overgebleven. In dit pand waren de keukens van het paleis of hof van de vorstin-abdis gevestigd.


  Lees meer
 • 01 mei 2014 - 31 maart 2015samenwerkings activiteit 'Het Hart van Grind' op de Brunssumerheide
  Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide van de Brunssumerheide komen bezoekers van 1…
  Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide van de Brunssumerheide komen bezoekers van 1 mei 2014 t/m 31 maart 2015 bijzondere steenformaties tegen. Deze kunstwerken nemen hen mee naar de verborgen natuur van de stenen.

  Beeldend kunstenaar Adri Verhoeven realiseerde 11 kunstwerken in de natuur. Samen met Natuurmonumenten, de Vereniging van Geologen, de Sterrenwacht Limburg, Consortium Grensmaas, geoloog/fotograaf Dirk Wiersma en filmmaker Rob Vogelsang neemt hij u graag mee om de diepste lagen van het steentje bloot te leggen. 

  Voor een deel kunt u die ontdekkingstocht op www.hethartvangrind.nl maken. Op deze website is te zien hoe breed de fascinatie voor de steen verbreid is. Dichters willen de steen kennen, in heel verschillende culturen wordt de steen op een voetstuk geplaatst en de wetenschap ontdekt onze eigen wortels in de steen. Om de 'intimiteit met het bestaan' aan den lijve te ervaren zult u oog in oog moeten komen staan met het ontblote hart van de steen. 

  Startpunt van de wandeling is het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Schaapskooiweg 99 in Heerlen. Hier is een gratis routekaart beschikbaar. Alle praktische informatie en een mogelijkheid om de routekaart te downloaden staan ook op www.hethartvangrind.nl.
   
  Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg. 
 • 02 augustus 2014 17:00 - 18:30 Boekpresentatie 'Schampschot'
  In augustus 1914 werd een stippellijn op de kaart plotseling de scheidslijn tussen oorlog en vrede. Maar het was…
  In augustus 1914 werd een stippellijn op de kaart plotseling de scheidslijn tussen oorlog en vrede. Maar het was een illusie te denken dat alles in het neutrale Nederland zijn normale gang kon blijven gaan. In de jaren die volgden, was aan de grens het kanongebulder nooit ver weg, en de vluchtelingenstromen, de doden en gewonden, de politieke koehandel, criminaliteit, spionage en overbevolking sloegen de grensstreek volkomen uit het lood. Ook voor Eijsden zou de wereld na 1914 nooit meer dezelfde zijn.

  Het Familiemuseum en uitgeverij Balans nodigen u van harte uit voor de presentatie van Schampschot. Een klein Nederlands dorp aan de rand van de Groote Oorlog op zaterdag 2 augustus om 17.00 uur in Het Familiemuseum, Breusterstraat 27 in Eijsden. In Schampschot koppelt Paul van der Steen op ingenieuze wijze het grote verhaal van de Eerste Wereldoorlog aan de geschiedenis van het dorp Eijsden.
   
  Programma zaterdag 2 augustus, aanvang 17.00 uur
  Welkomstwoord door Leo Barjesteh van Waalwijk van Doorn, directeur van Het Familiemuseum
  Introductie Schampschot door Catharina Schilder, redacteur van Balans
  De Eerste Wereldoorlog in groot perspectief door …
  Interview met Paul van der Steen 
  Overhandiging eerste exemplaar Schampschot
  Borrel
 • 08 augustus 2014 - 17 augustus 2014samenwerkings activiteit Orlando Festival 2014
  Op 6 augustus start alweer de 33ste editie van Nederlands oudste kamermuziekfestival. Lang niet iedereen is zich…
  Op 6 augustus start alweer de 33ste editie van Nederlands oudste kamermuziekfestival. Lang niet iedereen is zich er nog van bewust dat een deel van het Kerkraadse winkelcentrum, de Orlando Passage, naar het festival is genoemd. Het festival, in 1981 opgericht door cellist Stefan Metz van het toen vermaarde Orlando Kwartet, was vanaf het begin thuis in Kerkrade en Zuid-Limburg. Opnieuw vormt abdij hotel Rolduc het centrum van dit unieke festival. Het klassieke en toegankelijk programma, waarin met name het werk van Ludwig van Beethoven een belangrijke plaats inneemt, levert heel wat luisterplezier en draagt het kwaliteitsmerk van het Orlando Festival.
   
  Meer dan ooit is het festival dit jaar in heel Zuid-Limburg aanwezig. Van 8 tot 17 augustus staan er maar liefst 13 avondconcerten geprogrammeerd. Naast de 5 concerten in Theater Heerlen kunnen voor het eerst in de geschiedenis op 8 locaties in Zuid-Limburg en de grensregio concerten worden bezocht, met name  in Maasmechelen (St. Pieterskerk Leut), Maastricht (St. Janskerk),  Valkenburg (Openluchttheater), Aken (Ballsaal im Alten Kurhaus), Wittem (Kloosterbibliotheek) en Eijsden (Cultureel Centrum). Theater Kerkrade is wegens verbouwing niet beschikbaar. Daarom staat er naast de dagelijkse '17 uur concerten' ook een avondconcert op Rolduc geprogrammeerd.
   
  De concerten worden verzorgd door een internationaal gezelschap van topmusici waaronder het Spaanse Cuarteto Casals dat tot de wereldtop behoort. Onder andere  Vera Beths, Rainer Schmid, Jürgen Kussmaul, Jacob Koranyi, Stefan Metz en de artistiek leider van het festival Maarten Mostert maken deel uit van de uitzonderlijke groep strijkers die deze 33ste editie opluisteren. Rainer Schmidt, violist van het vermaarde Hagen Quartet, zal ook de masterclass voor jonge professionele ensembles in de rococo bibliotheek van Rolduc zal verzorgen. Deze zijn door het publiek dagelijks te bezoeken, net als de masterclass zang door Miranda van Kralingen.
   
  Naast deze indrukwekkende groep strijkers levert een bijzonder gezelschap van blazers bijdragen aan het concertprogramma. Zo brengt het Orlando Koper Kwintet, speciaal voor dit festival geformeerd, o.a. 'van Bach tot Beatles' ten gehore. Met trompettisten Ad Welleman en Jeroen Botma, Fons Verspaandonk, Bart Claessens (trombone) en Dave Kutz (tuba) staat er een kwintet met klinkende namen. Ook de Limburgers Arno Piters (klarinet) en Jean Pierre Cnoops (saxofoon) maken deel uit van de fantastische groep blazers.
   
  Volledig geïntegreerd in het festival is het Orlando Concours. Een sterk internationaal deelnemersveld van 10 kwartetten uit liefst 9 landen waaronder Nieuw Zeeland, Japan en Rusland. De jury staat onder voorzitterschap van Stefan Metz. Na de finale in theater Heerlen op 9 augustus zal het winnende strijkkwartet de Prix Charles Hennen uit handen van Ger Koopmans, de nieuwe Limburgse gedeputeerde voor cultuur, ontvangen. 
   
  Alle festivalactiviteiten op Rolduc zijn toegankelijk voor het publiek zodat iedereen kan genieten van het mooiste wat dit muziekgenre te bieden heeft.


  Lees meer
 • 14 augustus 2014 - 15 augustus 2014eigen activiteit Intraindagen euregio 2014
  Voor de vierde maal organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg intraindagen voor dansdocenten in de Euregio.…
  Voor de vierde maal organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg intraindagen voor dansdocenten in de Euregio. De intraindagen worden in samenwerking met het Theater aan het Vrijthof georganiseerd in de dansstudio van het industriële pand AINSI.

  Data: 14 en 15 augustus
  Lessen:
  - 10.00-11.30 uur Klassiek ballet (docent Gideon Poirier)
  - 12.00-13.30 uur Modern (docent Stefan Ernst)
  - 14.00-15.30 uur Modern jazz (docent Uri Eugenio)

  Locatie: Dansstudio AINSI, Lage Kanaaldijk 113a, Maastricht
  Kosten: € 10,- per les
   

  Lees meer
 • 15 augustus 2014 - 31 augustus 2014samenwerkings activiteit Die Dreigroschenoper - Van nostalgie naar eigentijdse verbeelding
  Op een roestig kerkhof aan de Maas ploeteren gore onderkruipsels om te overleven. Niets gaat te ver als het om…
  Op een roestig kerkhof aan de Maas ploeteren gore onderkruipsels om te overleven. Niets gaat te ver als het om onszelf gaat.

  De personages lijken welhaast archetypes, vertegenwoordigers van onze diepste zielenroerselen. Oerkrachten en ongetemde emoties op een theatraal strijdtoneel aan de boorden van de ontembare rivier. 

  Waardige uitvoering
  Het legendarische theaterstuk uit 1928 van Bertolt Brecht, met de muziek van Kurt Weill, geeft theatermakers alle mogelijkheden om het publiek een immense spiegel voor te houden en te prikkelen tot individuele reflectie, maar zeker ook een gemeenschap met zichzelf te confronteren. Eerlijke, schrijnende en ingrijpende bezinning op een eveenens eerlijke, vervreemdende, aantrekkelijke en harde locatie - de bedelaarsopera waardig.

  Bijzondere plek
  In Velden, iets ten noorden van Venlo, in de buurt van het veerpontje, viel het oog van de artistieke leiding op een scheepswerf. Een scheepswerf waar de loods, de aanlegplaats en helling vanuit de Maas, de opgetakelde veerponten en de opslag van ijzer en staal getuigen van indrukwekkende, ambachtelijke en noeste bedrijvigheid. De voorbij stromende Maas vormt niet alleen het rustgevende decor, maar tevens ontstaat veel activiteit vanuit aanleggende boten: de waterkant neemt in het verhaal een belangrijke plek in. 

  Smeltkroes van culturen
  De cast - afkomstig uit Duitsland, Polen, Hongarije, Limburg en Amsterdam - bestaat uit jonge professionele talenten, oude rotten in het vak en bevlogen amateurs. Het muzikale decor wordt verzorgd door een professioneel orkest, aangevuld en uitvergroot door musici uit regionale harmonie- en fanfareorkesten. Door het inzetten van koorzangers als volk, bedelaar of hoer, worden diverse scenes massaler. De tekst is deels in het Nederlands, deels in het Duits, passend bij de smeltkroes van culturen en nationaliteiten die een havenomgeving van nature vormt. 

  Trucs en manipulatie
  Ondanks het feit dat de titel spreekt van 'opera', is de Dreigroschenoper een toneelstuk met 22 afzonderlijke zangnummers, in dit geval gezongen door geschoolde operazangers en acteurs. Het verhaal speelt in de penoze van Londen, waar de meest gezocht misdadiger Macheath - alias Mackie Messer oftewel Mack the Knife - omgang heeft met Polly, de dochter van Peachum, en tegen diens zin met haar trouwt. Mackie, de verpersoonlijking van het kwaad, komt oog in oog te staan met vader Peachum, koning van de bedelaars. Niet de Thames, maar de Maas vormt het decor van de zelfkant van de maatschappij. 

  Publiek
  Het publiek is noodzakelijk en echt aanwezig; regelmatig stappen de acteurs uit de zorgvuldig gecreëerde illusie en spreken het publiek rechtstreeks aan. Ontsnappen is onmogelijk... Ook het publiek wordt bij de strot gepakt; u bent bruiloftsgast, gaat naar het bordeel of dreigt te worden opgehangen. U wordt op verleidelijke wijze gedwongen zich in te leven, partij te kiezen en uiteindelijk uzelf de maat te nemen. 

  Regie: Cees Rullens
  Muzikale leiding: Nard Reijnders
  Uitvoeringen: 15, 16, 17 en 22, 23, 24 en 31 augustus
  Speeltijden: 20.30 uur, m.u.v. 31 augustus: 16.00 uur
  Locatie: Scheepswerf Smits, Velden (veerpont Velden/Grubbenvorst)
  Reserveren: € 18,- via www.oplocatie.org / € 20,- bij VVV winkels en aan de kassa


  Lees meer
 • 07 september 2014 11:30 - 17:00eigen activiteit Schrijf, schrijver, schrijfst 2014
  Op zondag 7 september van 11.30-17.00 uur vindt in Centre Céramique Maastricht de tweede editie van ‘Schrijf,…
  Op zondag 7 september van 11.30-17.00 uur vindt in Centre Céramique Maastricht de tweede editie van ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ plaats. Dé dag om je te laten inspireren door schrijvers, uitgevers en andere kenners van het geschreven woord! Er zijn interviews, optredens, schrijfworkshops, een live leesclub, een schrijfconsult, een kinderprogramma en een informatiemarkt. Presentator Leon Verdonschot zal onder anderen uitgever Oscar van Gelderen (Lebowski Publishers), schrijvers Roman Helinski, Hanneke Hendrix en Marente de Moor en de scenarioschrijver van Flikken Maastricht interviewen. 

  Voor schrijvers én lezers
  Iedereen die graag schrijft en/of leest is van harte welkom bij ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’. Volg bijvoorbeeld een schrijfworkshop, leer de puntjes op de ‘i’ zetten of kom luisteren naar mensen die alles weten over het schrijfproces en hoe jouw boek een succes kan worden. Ook als je zelf geen schrijfambities hebt, kun je genieten van diverse boeiende optredens en interviews. Voor de kinderen is er een speciaal programma met Limburgse kinderboekenschrijvers en op de informatiemarkt vind je véél boeken, mooie schrijfspullen, informatie over schrijfcursussen en meer!
   
  Je mag de hele dag blijven, maar even binnenlopen om bij dat ene interview of optreden te zijn is ook prima. Aanmelden is alleen nodig voor de schrijfworkshops, de voorproefjes, het schrijfconsult en de live leesclub. Dat doe je via www.hklimburg.nl/schrijversdag. De dag is gratis; alleen voor de schrijfworkshops van 1,5 uur betaal je 5 euro per persoon (per workshop).
   
  Deze tweede editie van ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ wordt georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Centre Céramique en het Letterkundig Centrum Limburg.

  Lees meer
 • 14 september 2014 12:30 - 19:00samenwerkings activiteit Euregioparade Sittard-Geleen
  Op zondag 14 september vindt in Sittard-Geleen de Euregioparade plaats. Diverse muziekgezelschappen uit de Euregio…
  Op zondag 14 september vindt in Sittard-Geleen de Euregioparade plaats. Diverse muziekgezelschappen uit de Euregio presenteren zich tijdens een straatparade, concerten op diverse locaties in het centrum van Geleen en een slotconcert op de Markt.

  Het muzikale evenement wordt georganiseerd door de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT) en de Vlaamse Amateur Muziek Organisatie (VLAMO) en vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats.

  Programma
  - vanaf 12.30 uur: concerten op diverse locaties in de stad
  - 14.00 uur: parade door de straten van het centrum
  - 15.00 uur: vervolg concerten op diverse locaties in de stad
  - 18.15 -19.00 uur: slotconcert op de markt

  Datum: 14 september (koopzondag)
  Locatie: Centrum Geleen
  Entree: gratis

  Download de programmaflyer Euregioparade 2014.

  Ga voor meer informatie naar www.l-b-t.nl of www.vlamo.be.
 • 27 september 2014 - 28 september 2014samenwerkings activiteit Kunstmanifestatie BienNEELe 2014
  Na het succes van de eerste editie van 2012, vindt op zaterdag 27 en zondag 28 september 2014 in Maasniel opnieuw…
  Na het succes van de eerste editie van 2012, vindt op zaterdag 27 en zondag 28 september 2014 in Maasniel opnieuw de kunstmanifestatie BienNEELe plaats. De editie van 2014 is gewijd aan filmkunst en de fascinatie voor bewegende beelden. De manifestatie heeft als rode draad het thema “deugd en ondeugd”.

  Het medium film is bij uitstek geschikt om verschillende kunstdisciplines te tonen: beelden van de straat en nostalgische films uit het Maasnielse verleden worden getoond naast innovatieve videokunst. Alom bekende filmmuziek van de West Side Story of The Piano wordt ten gehore gebracht naast eigenzinnige moderne muzikale composities. Daarnaast vinden er workshops plaats over bijvoorbeeld de filmtechniek, en worden lezingen gegeven door professionele filmmakers over verschillende aspecten van de productie. Film is vandaag de dag doorgedrongen in alle geledingen van de samenleving, en zodoende biedt het de mogelijkheid om hiermee het thema van deugd versus zonde in al haar facetten te doorgronden: hoe verbeeldt men het kwaad in de wereld en daarnaast de positieve deugden waarnaar we op zoek zijn: universele thema's dus en van alle tijden.

  Een uitvoerig programma met alle film-, beeldende kunst- en muziekevenementen, een overzicht van de deelnemende kunstenaars en filmmakers evenals de precieze locaties, worden binnenkort bekend gemaakt.

  Zie voor meer informatie: www.bienneelemaasniel.nl

  De BienNEELE Maasniel 2014 wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg. 
 • 28 september 2014 - 05 oktober 2014samenwerkings activiteit KnalFilmFestival
  Heb jij er altijd al van gedroomd om een bekend acteur te worden? Of ben je ervan overtuigd dat er een geweldige…
  Heb jij er altijd al van gedroomd om een bekend acteur te worden? Of ben je ervan overtuigd dat er een geweldige filmproducent in je schuilgaat? Zou je wel eens met een professionele camera willen filmen? Of wil je gewoon alles te weten komen over het monteren van een film? JongNL Limburg bied je, in samenwerking met PJP Filmstudio's, de LOVA (Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs) en het Huis voor de Kunsten Limburg, een dag aan die geheel in het teken staat van film: het KnalFilmFestival!

  Samen met andere jongeren ga je brainstormen over een thema, schrijf je een filmscript, zoek je een filmlocatie uit, ga je (onder begeleiding van filmers van de LOVA) opnames maken met professionele film- en geluidsapparatuur, acteer je en monteer je alle opnames tot een film. Op het einde van de dag worden alle filmpjes op feestelijke wijze getoond op het witte doek. Jouw familie en vrienden zijn uiteraard ook uitgenodigd voor de première. Tijdens de première zijn ook juryleden aanwezig. Zij belonen het creatiefste filmpje met een mooie prijs. Meedoen aan het KnalFilmFestival is dus niet alleen leuk, maar je kunt er ook een prijs mee winnen!

  Zit jij in de brugklas, of in de tweede klas van het voortgezet onderwijs en ben je aangesloten bij JongNL, Jeugdwerk Limburg, Scouting Limburg of het Bisdom? Dan kun je deelnemen aan het festival.

  In 2014 vindt het KnalFilmFestival twee keer plaats, op zondag 28 september in het Maaslandcentrum in Elsloo en op zondag 5 oktober in DOK6 in Panningen. De exacte tijden en het programma worden t.z.t. bekendgemaakt op www.jongnl.nl.   


  Lees meer
 • 12 oktober 2014 - 02 november 2014eigen activiteit Bijscholing methodiek klassiek ballet
  Het Huis voor de Kunsten Limburg organiseert een tweedaagse bijscholing methodiek klassiek ballet voor dansdocenten.…
  Het Huis voor de Kunsten Limburg organiseert een tweedaagse bijscholing methodiek klassiek ballet voor dansdocenten. Liesbeth Wiertz coördineert sinds 1989 de ArtEZ Vooropleiding Dans Venlo, daarvoor nam zij voor Limburg deel aan het Experiment Gespreide Vooropleidingen Dans van het Ministerie van CRM. Onder haar bezielende leiding kwam menig jong talent stevig op de dansbenen te staan en stroomden leerlingen door naar de dansacademies in binnen en buitenland. Na enthousiaste reacties op een eerste serie lessen methodiek aan docenten die op vrijdagen in Venlo trainen, volgt nu een tweedaagse intensieve bijscholing methodiek. We hebben Liesbeth gevraagd haar ervaring en methode in het doceren van klassiek ballet, ontwikkeld in de afgelopen 40 jaar, te delen.
   
  Liesbeth: "Vaak is het zo bij lessen klassieke dans dat je dingen doet omdat ze nu eenmaal zo zijn, omdat je dat ooit zelf ook zo hebt geleerd. De tweedaagse gaat in op hoe je lessen klassieke dans een logica en vanzelfsprekendheid kunnen krijgen door juiste opbouw van de oefenstof en bewuste inzet van muzikaliteit."
   
  Data: zondag 12 oktober en 2 november 2014
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Dansstudio’s Valuascollege Venlo
  Docent: Liesbeth Wiertz
  Kosten: € 75,- voor 2 dagen

  Meld je aan door vóór 15 oktober een mail te sturen naar abarbou@hklimburg.nl.
 • 12 oktober 2014 13:00 - 19:00samenwerkings activiteit LOVA Inter Club Ontmoeting
  Jaarlijks komen alle Limburgse smallfilm- en videoclubs bij elkaar tijdens de Inter Club Ontmoeting (ICO). Het…
  Jaarlijks komen alle Limburgse smallfilm- en videoclubs bij elkaar tijdens de Inter Club Ontmoeting (ICO). Het ontmoeten van andere filmers staat (zoals de naam al zegt) centraal. Natuurlijk worden er ook films vertoond. Geen 'gewone' films, maar door clubs gemaakte opdracht/themafilms. Een jury, bestaande uit vertegenwoordigers van alle clubs, bepaalt welke clubfilm de leukste/origineelste film van het jaar is. Deze club wint de ICO trofee. De winnende club moet het nieuwe thema voor de eerstvolgende ICO aandragen en deze vervolgens ook organiseren.

  Filmclub ’t Lenske uit Sevenum won de ICO 2013 en mag daarom de editie van 2014 organiseren. De club nodigt alle LOVA clubs uit om deel te nemen aan deze dag en een clubfilm in te zenden. Het onderwerp is dit jaar: Een vreemde zaak. Iedere club krijgt 15 minuten om één of meerdere films te tonen over dit thema.

  De ICO vindt dit jaar plaats op zondag 12 oktober om 13.00 uur in Party- en zalencentrum De Wingerd (Maasbreeseweg 2) in Sevenum (parkeren kan bij de kerk op het Raadhuisplein in Sevenum). Rond 17.00 uur wordt de uitslag bekend gemaakt. Aansluitend vindt een etentje plaats met een koud- en warm buffet.
  Lees meer
 • 17 oktober 2014 - 19 oktober 2014samenwerkings activiteit Limburg Foto
  Fotoliefhebbers kunnen tweejaarlijks hun hart ophalen als de Fotobond Limburg de fotowedstrijd en -expositie Limburg…
  Fotoliefhebbers kunnen tweejaarlijks hun hart ophalen als de Fotobond Limburg de fotowedstrijd en -expositie Limburg Foto organiseert. Amateurfotografen die lid zijn van de Bond van de Nederlandse Amateur Fotografen Verenigingen (BNAFV) krijgen dan de kans op foto's in te zenden. Het is een grote eer om als amateurfotograaf geselecteerd te worden voor Limburg Foto. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een groot aantal fotografen gebruik maakt van het recht om maximaal acht werken in te leveren. Een deskundige jury maakt de uiteindelijke selectie voor de expositie Limburg Foto. Tijdens de opening van de foto expositie worden de winnaars van Limburg Foto bekend gemaakt.

  De eerstvolgende editie van Limburg Foto vindt plaats van 17 t/m 26 oktober 2014. Op vrijdag 17 oktober zal de feestelijke opening van de foto expositie en de prijsuitreiking van Limburg Foto 2014 plaatsvinden. Op zaterdag 18 en zondag 19 oktober wordt dit jaar voor het eerst een breed programma voorzien met diverse fotografieworkshops, -lezingen, etc. Het programma van beide dagen vindt u te zijner tijd terug op www.hklimburg.nl/limburgfoto.
 • 02 november 2014 12:00 - 17:00eigen activiteit Filmfestival Tijdsbeeld
  Na een uiterst succesvolle eerste editie van Filmfestival Tijdsbeeld zijn het Limburgs Museum, de Limburgse Organisatie…
  Na een uiterst succesvolle eerste editie van Filmfestival Tijdsbeeld zijn het Limburgs Museum, de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) en het Huis voor de Kunsten Limburg wederom op zoek naar cultuurhistorische films.

  De tweede editie van het filmfestival vindt plaats op zondag 2 november 2014 in het Limburgs Museum in Venlo. Het thema van het festival en de filmwedstrijd is ‘Mens en Werk’. Voor deze editie van het festival kunnen amateurfilmers individueel of in clubverband speelfilms, documentaires en reportages inzenden die een historisch of hedendaags tijdsbeeld geven van de mens die op ambachtelijke, industriële, dienstverlenende, etc. wijze zijn of haar brood verdient in Nederlands-Limburg. Dat kan bijvoorbeeld een documentaire zijn over een grootschalig of juist klein ambachtelijk bedrijf in de regio, een reportage over de hedendaagse economische crisis en de gevolgen daarvan voor de arbeidsmarkt, maar ook een terugblik naar het mijnverleden en het leven van een mijnwerker geënsceneerd in een speelfilm of een film die de sociale of economische aspecten van arbeid belicht.

  Deelnemen aan de filmwedstrijd en een film inzenden kan tot 15 september 2014. De films die worden ingezonden moeten gemaakt zijn in de periode 2007-2014. 

  Alle inzendingen worden gejureerd door een deskundige jury. De drie films die het thema ‘Mens en Werk’ het beste en op meest unieke wijze belichten, komen in aanmerking voor een geldprijs. De eerste prijs bedraagt 500 Euro, de tweede prijs 250 Euro en de derde prijs 125 Euro. De drie beste films worden tevens opgenomen in de filmcollectie van het Limburgs Museum.

  Tijdens het filmfestival op 2 november 2014 wordt een selectie van de ingezonden films vertoond, waaronder de drie prijswinnende films. Het Limburgs Museum zal tevens enkele juweeltjes uit de filmcollectie van het Limburgs Museum laten zien die ook over het thema ‘Mens en Werk’ gaan.

  Lees meer
 • 09 november 2014 00:00 - 00:00samenwerkings activiteit Dansdag Roermond 2014
  Op 9 november organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg de tweede editie van Dansdag Roermond. Dit keer in samenwerking…
  Op 9 november organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg de tweede editie van Dansdag Roermond. Dit keer in samenwerking met ECI Cultuurfabriek, Wel.Kom Roermond en Rawthentic Crew. Dansgroepen uit regio Roermond worden uitgenodigd hun kunsten te komen vertonen in het theater van ECI Cultuurfabriek. Overdag kunnen de deelnemers dansworkshops volgen in modern, jazz en urban dance óf zichzelf in de spotlight zetten op het Open Podium van Rawthentic Crew in de hal.
   
  PROGRAMMA
  Ochtend en middag
  - Workshops modern, jazz, urban dance
  - Open Podium breakdance en andere stijlen in de hal
   
  Namiddag
  - Optredens van dansgroepen uit Roermond en omgeving met gastoptredens Vooropleiding Dans Venlo, Maastricht en MBO Dans Cios Sittard in het Theater van ECI Cultuurfabriek Roermond
   
  Meer informatie over de docenten en inschrijfformulieren voor de workshops volgen in september.

naar de complete agenda…
prikbord
14-07-2014 13:54,

Gezocht: creatief talent voor jubileum Brandslang

De Brandslang is een samenwerkingsverband van vijf unieke horecagelegenheden in het historische centrum… De Brandslang is een samenwerkingsverband van vijf unieke horecagelegenheden in het historische centrum van Sittard. Aankomend najaar is het alweer vijf jaar geleden dat de Brandslang Sittard opgericht werd. Uiteraard is dit een goed moment om daar kort bij stil te staan. Dit doet de organisatie aan de hand van een speciale jubileumdag die op 21 september van 14.00 tot 18.00 uur in Sittard georganiseerd zal worden.

Voor deze dag is de organisatie op zoek naar creatieve talenten als een karikaturentekenaar, glasblazer etc. die in de deelnemende horecagelegenheden kun kunsten kunnen/willen vertonen. Desgewenst kan een kleine vergoeding betaald worden.

Geïnteresseerden kunnen tot 10 augustus een e-mail sturen naar marketing@vvvzuidlimburg.nl.
11-06-2014 11:14,

‘ON THE ROAD XXL’ Theatergroep 60+

“Wij dragen maskers naarmate we ouder worden, de maskers van onze leeftijd: jongeren denken dat wij…

“Wij dragen maskers naarmate we ouder worden, de maskers van onze leeftijd: jongeren denken dat wij zijn, wat we lijken, maar dat is niet zo.” (Karen Blixen)

"Het enige voordeel dat wij ouderen hebben op de jeugd, is dat wij weten hoe het is om jong te zijn, terwijl zij er geen flauw idee van hebben wat het is om ons te zijn." (vrij naar Tommy Wieringa) 

Deze twee uitspraken vormen de inspiratie voor een nieuwe theatergroep in Roermond. Niet zomaar een theatergroep, maar een groep enthousiaste mensen die via theater de discussie aangaan met vooral de jongere generatie. Een theatergroep die middels dans, mime, muziek en toneel onderzoekt en toont hoe hij in het leven staat. Achter de maskers van de leeftijd gaat nog altijd veel hartstocht, bevlogenheid, wijsheid en jonge creativiteit schuil.

Daarom een opvallende stukkeuze als eerste voorstelling van deze groep: ‘Romeo en Julia’ van William Shakespeare!

Dit is je kans om eindelijk, of nog eens, op het toneel te schitteren. Speciaal voor mensen van 60+! 10 tot 25 acteurs/dansers/zangers/musici zetten Romeo en Julia naar hun hand. Ongeveer 30 repetities op donderdagmiddag (14.00-16.00 uur) en dan een aantal voorstellingen, hopelijk op diverse plaatsen. Kosten bedragen € 100,-.Lees meer…
11-06-2014 11:07,

Zangers/figuranten gezocht voor Dreigroschenoper!

Deze zomer speelt aan de Maas in Velden de Dreigroschenoper van Bertolt Brecht & Kurt Weill in een bewerking… Deze zomer speelt aan de Maas in Velden de Dreigroschenoper van Bertolt Brecht & Kurt Weill in een bewerking van Cees Rullens en Nard Reijnders.

Voor dit zomerproject van … op Locatie! zijn we nog op zoek naar een aantal zangers/figuranten. De hoofdrollen worden ingevuld door professionele zangers. Er zijn diverse bijrolllen waarbij het toneelspel van groot belang is. De zang is vrijwel allemaal unisono, dus dat zal snel opgepakt worden. Maar belangrijk is dat men het moet willen en durven om op een natuurlijke manier mee te doen in spel en vrijuit zingen (en uit het hoofd). Je staat in een professionele muziekproductie, tijdens de voorstelling van ongeveer anderhalf uur ben je voortdurend aan het spelen en zingen.

We zoeken acterende en/of zingende mannen en vrouwen in alle leeftijden. Sommigen zullen dus een speelrol krijgen en in de koorpartijen meezingen... Cees zal bepalen wie welke rol krijgt toebedeeld, op grond van karakter, spelkwaliteit etc.

De Dreigroschenoper is geschreven voor Bertold Brecht en Kurt Weill. Het stuk speelt zich af aan de zelfkant van de maatschappij waar zich een soort van onderwereldmaatschappijtje heeft gevormd; bendes, boeven, bedelaars, hoeren, smerige zakenlui, corrupte politie, zuipen en jatten. De voorstelling wordt gespeeld door, professionele zangers, een orkest, een blazersensemble, en lokale amateurspelers, op de scheepswerf aan de maas in Velden. Het wordt rauw, schrijnend, giftig, sensueel en geil, de fantasie prikkelend.

Wil je meespelen of wil je graag meer informatie, stuur dan een mail naar saartjehoogland@gmail.com

Repetitie- en speeldata:
Zaterdag 14 juni, 13.30-17.00 uur 
Donderdag 19 juni, 19.00-22.30 uur
Zaterdag 21 juni, 13.30-16.00 uur 
Donderdag 26 juni, 19.00-22.30 uur
Zaterdag 28 juni, 13.30-16.00 uur
Donderdag 3 juli, 19.00-22.30 uur 
Zaterdag 5 juli, 13.30-16.00 uur 

Vakantie

Maandag 11 augustus, 19.00-22.30 uur
Dinsdag 12 augustus, 19.00-22.30
Woensdag 13 augustus, 19.00-22.30 uur 
Donderdag 14 augustus, 19.00-22.30 uur

Alle repetities vinden plaats op locatie aan de Veerweg in Velden.

Vrijdag 15 augustus - Première
Zaterdag 16 augustus - Voorstelling
Zondag 17 augustus - Voorstelling
Vrijdag 22 augustus - Voorstelling
Zaterdag 23 augustus - Voorstelling
Zondag 24 augustus - Voorstelling
Vrijdag 29 augustus - Succes optie voorstelling
Zaterdag 30 augustus - Succes optie voorstelling
Zondag 31 augustus - Voorstelling

In overleg worden eventueel extra zangrepetities gepland.
27-05-2014 09:00,

Gezocht voor de Kerkrade Mini Maker Faire: Makers van alle leeftijden!

Bouwer of Brei ’er? Hacker of Haker? Programmeur of Pottenbakker? Timmerman of Theezakjesvouwer? Iederéén… Bouwer of Brei ’er? Hacker of Haker? Programmeur of Pottenbakker? Timmerman of Theezakjesvouwer? Iederéén die iets zelf maakt, is van harte uitgenodigd zijn creaties en maakkennis te delen op de Kerkrade Mini Maker Faire, hét familievriendelijke festival waar de vele vormen van Do It Yourself en creativiteit worden gevierd.

Voor een eerste indruk kun je het filmpje van de vorige editie bekijken, maar de echte ervaring beleef je pas op 20 en 21 september! Aarzel niet langer en meld je nu aan op www.makerfairekerkrade.com. Bel voor meer informatie met het Continium via 045 567 60 50 of mail naar info@makerfairekerkrade.com.
07-05-2014 14:20,

Tegels Symfonie Orkest zoekt nieuwe muzikanten

Het meer dan 103-jarige Tegels Symfonie Orkest bestaat uit een groep enthousiaste muzikanten, oud en…
Het meer dan 103-jarige Tegels Symfonie Orkest bestaat uit een groep enthousiaste muzikanten, oud en jong, die hun hart hebben verpand aan het maken van klassieke muziek. We streven een hoog muzikaal niveau na, maar vinden een leuke onderlinge sfeer ook zeker belangrijk. We zijn een orkest met leden uit de hele regio: niet alleen uit Tegelen, maar ook uit Venlo, Belfeld, regio Horst, Venray, Roermond en zelfs uit België zijn leden afkomstig. We zijn dan ook inmiddels een regionaal orkest. 
 
Zoals voor bijna elk amateurgezelschap geldt, merken ook wij, dat het belangrijk is voortdurend aandacht te hebben voor versterking van ons orkest. Op dit moment hebben wij plaats voor:
- Klarinet
- Hoorn
- Hobo
- Fagotten
- Trompetten
- Schuiftrombones  
- Slagwerk
- Strijkers (cello, contrabas, altviool en viool)
- Bestuursleden.

We repeteren op dinsdagavond van 20.00 tot 22.30 uur in cultureel centrum de Haandert in Tegelen, onder leiding van onze professionele dirigent Luis Andrade.
 
Behalve koorbegeleidingen, hebben we vooral ook een interessant eigen programma, variërend van symfonische muziek, kamermuziek, blazers- en strijkerensembles, tot meer moderne producties, zoals recent de musical Anatevka.
 
Ga voor meer informatie naar www.tegelssymphonieorkest.nl.

Mocht je interesse hebben om onze enthousiaste muzikantengroep te komen versterken, kom dan naar een van onze repetitieavonden, je kunt altijd een keer mee komen spelen om sfeer te proeven. Je bent van harte welkom!

Voor meer informatie kun je ook bellen of mailen met:
- Wil Jentjens (voorzitter), t: 077 373 34 97, e: wil.jentjens@ziggo.nl
- Maarten Vossen (bestuurslid), t: 077 373 05 28, e: ac59715@tiscali.nl
- Petra Buskens (lid), t: 077 374 07 23, e: nijskensbuskens@ziggo.nl
06-05-2014 13:52,

MA studenten Limburgs en Fries gezocht

Binnenkort gaat op het Meertens Instituut het door NWO gesubsidieerde project TWIDENTITY van start; de…

Binnenkort gaat op het Meertens Instituut het door NWO gesubsidieerde project TWIDENTITY van start; de naam is een samentrekking van Twitter en identity. We gaan onderzoek doen naar de vraag in hoeverre er op Twitter sprake is van constructie van lokale en/of sociale identiteiten door taalgebruik.

We zoomen daarbij specifiek in op het gebruik van Limburgs dialect en Fries (in afwisseling met het Standaardnederlands, Engels etc.).

Het Meertens Instituut zoekt voor de duur van een half jaar drie studenten in hun master fase. Het gaat om twee (socio)linguisten en een programmeur, die bereid zijn van dit onderzoek een afstudeerwerkstuk te maken of er een Engelstalig artikel over te publiceren.
 Lees meer…
meer prikbordberichten…
disciplines

Het Huis voor de Kunsten Limburg komt u op allerlei plekken in het Limburgse kunst- en cultuurveld tegen. Het Huis is thuis in al deze disciplines:

organisaties

aangesloten bij het huis:

boerderijenstichting limburg bond heemschut limburg collegium ad mosam dans docenten vereniging limburg directeurenoverleg centra kunsteducatie limburg ensemble ‘88 fashionclash federatie van limburgse mandoline verenigingen federatie van musea in limburg federatie voor amateur symfonie orkesten limburg fotobond limburg gilde van vrijwillige molenaars, afdeling limburg keramiek kring Limburg kinjer vastelaovend leedjesfestival koninklijk nederlands zangersverbond - limburg koninklijke nederlandse federatie van muziekverenigingen letterkundig centrum limburg limburgs film circuit limburgs geschied- en oudheidkundig genootschap limburgse bond van muziekgezelschappen limburgse bond van tamboerkorpsen limburgse federatie voor amateurtoneelverenigingen limburgse organisatie van audiovisuele amateurs maastricht international poetry nights molenstichting limburg monumentenkontakt midden-limburg monumentenwacht limburg oud limburgse schuttersfederatie raod veur ‘t limburgs samewirkende limburgse vastelaovesvereniginge steunpunt archeologie & monumentenzorg limburg stichting alphons winters stichting behoud mijnhistorie stichting de weeffout stichting funerair erfgoed limburg stichting jo hansenprijs voor volkscultuur stichting kruisen en kapellen limburg stichting limburg geïmproviseerde muziek stichting limburgse componisten stichting limburgse kastelen stichting matty niël stichting ondergrondse werken stichting openluchttheaters limburg stichting popmuziek limburg stichting wereld muziek concours kerkrade studium chorale veldeke limburg verenigde nederlandse korenorganisaties - afdeling limburg werkgroep industrieel erfgoed limburg werkgroep veldgewas
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?