welkom

Welkom op de website van het Huis voor de Kunsten Limburg. Wij zijn een dienstverlenende organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg. Op deze website kunt u informatie vinden over alle aangesloten organisaties en over de verschillende disciplines waarin wij werken.
Lees meer...

hkl_foto_huis_voor_de_kunsten_limburg_gebouw
nieuws
 • 09 oktober 2015 Provinciale popwedstrijd ‘Nu of Nooit’ barst los
  In het weekend van 16 en 17 oktober organiseert Stichting Popmuziek Limburg (SPL) de eerste voorrondes van de provinciale…
  In het weekend van 16 en 17 oktober organiseert Stichting Popmuziek Limburg (SPL) de eerste voorrondes van de provinciale pop wedstrijd Nu of Nooit. Vijf acts uit de provincie strijden per voorronde om een plek in de finale van deze wedstrijd en om de ultieme prijs: een optreden op Nederlands grootste en oudste popfestival, Pinkpop. Op vrijdag 16 oktober vindt de eerste voorronde plaats in poppodium NIEUWE NOR te Heerlen. Voorronde twee vindt op zaterdag 17 oktober plaats in Muziekcentrum de Bosuil te Weert. Beide voorrondes beginnen om 20:00 uur. Tickets zijn voor € 7,- verkrijgbaar via de websites van de poppodia.
    
  Programma 16 oktober - poppodium NIEUWE NOR, Heerlen: tijdens deze eerste voorronde treden de volgende acts op: ArVee (theater rock uit Heerlen); FORGETTOFORGIVE (metalcore uit Heerlen); Hey Angie (pop uit Geleen); Hunting Robin (alternative uit Wittem) en Phoenix Ashes (hardcore uit Landgraaf). Deuren open: 20.00 uur. Programma: 21.00 tot 01.00 uur.
   
  Programma 17 oktober - Muziekcentrum de Bosuil, Weert: tijdens deze tweede voorronde treden de volgende acts op: Major Dreamin’ (hip hop uit Weert); Puyn (rap/punk uit Roggel); Skyway Avenue (pop uit Nederweert); Uncle Harry (blues rock uit Nederweert) en Waking Skies (pop uit Herkenbosch). Deuren open: 20.00 uur. Programma: 21.00 tot 01.00 uur.
   
  Nu of Nooit: in september maakte de organisatie de selectie bekend. Uit ruim 65 inzendingen uit de hele provincie werd een selectie gekozen van 30 acts, die verspreid over zes voorrondes in Roermond (ECI Cultuurfabriek), Heerlen (NIEUWE NOR), Venlo (Grenswerk), Maastricht (Muziekgieterij), Weert (Muziekcentrum De Bosuil) en Sittard (Volt) zullen strijden om de winst. De provinciale finale vindt plaats op zaterdag 12 december 2015 in de Limburgzaal van het Parkstad Limburg Theater in Heerlen.
   
  Prijzen: de zes finalisten worden aan het eind van alle voorrondes gekozen en bekendgemaakt. Wel wordt er tijdens iedere voorronde een ‘muzikant van de avond’ uitgeroepen, die een goed gevulde goodiebag ontvangt met leuke stimuleringsprijzen. Alle finalisten winnen een fotoshoot van een professionele popfotograaf en maken kans op podiumplekken op diverse Limburgse popfestivals (o.a. Bevrijdingsfestival Limburg, Zomerparkfeest, Mama’s Pride, Zomerlicht). De winnaar van de finale krijgt een podiumplek op o.a. Pinkpop en DVERS, professionele coaching en technische begeleiding in het voortraject naar het Pinkpop festival en een videoclip gemaakt door een professional. Het eerste album of de eerste single die de act uitbrengt, wordt digitaal verspreid op iTunes en Spotify. 
   
  Voorverkoop: de act die tijdens de voorrondes de meeste kaarten heeft verkocht wint studiotijd t.w.v. € 1.000,-. Sympathisanten of bekenden van een deelnemer kunnen bij aankomst bij een voorronde hun stem uitbrengen om  zijn/haar favoriet te steunen. Een ticket voor een voorronde kost €7,- en  zijn verkrijgbaar via www.nieuwenor.nl en www.debosuil.nl. Mits een voorronde niet is uitverkocht is er tijdens het evenement een dagkassa. Meer informatie over de Nu of Nooit is ook te vinden op de website van Stichting popmuziek Limburg: www.spl.nl.  
 • 30 september 2015 Raymond Knops neemt afscheid als voorzitter van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen
  Na acht jaar voorzitter te zijn geweest stelt Raymond Knops (43) zich niet meer herkiesbaar voor een volgende bestuursperiode.…

  Na acht jaar voorzitter te zijn geweest stelt Raymond Knops (43) zich niet meer herkiesbaar voor een volgende bestuursperiode. Knops: "Ik heb een geweldige tijd bij de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) gehad. Ik heb er met gedreven mensen mogen werken en kon er veel energie en creativiteit in kwijt. Met pijn in het hart ben ik tot dit besluit gekomen."

  Knops was in zijn bestuursperiode verantwoordelijk voor de landelijke fusie, een professionalisering in de wijze van werken van het bestuur en diverse andere vernieuwingen binnen de blaasmuziekwereld zoals een nadrukkelijke oriëntatie op en samenwerking met de buitenwereld. Door de fusie groeide het aantal lidverenigingen tot 285 met in totaal zo'n 25.000 leden.

  "We hebben samen met onze lidverenigingen en partners de afgelopen jaren veel projecten en initiatieven opgezet. Bij mijn aantreden hebben we onder onze leden geïnventariseerd waaraan behoefte was. Dat bleek ondersteuning te zijn op het gebied van bestuur, financiën en jeugd. Hiervoor hebben we tal van workshops opgezet. Daarnaast hebben we in samenwerking met L1 en Viva Classic Live de tv-serie LEF! opgezet om jong talent een podium te geven. De landelijke fusie van de KNMO is tot stand gebracht waardoor de krachten gebundeld zijn. Het zeer succesvolle Limburgs Jeugdorkest is opgericht en samen met de andere volkscultuurkoepels en de Provincie Limburg is met middelen uit de motie Limburgse volkscultuur een immens programma opgezet om de innovatiekracht en de muziekopleidingen op nieuwe leest te schoeien.”

  Knops: "Toen ik aantrad heb ik beloofd me te committeren aan één bestuursperiode. Het zijn er twee geworden en gevoelsmatig was ik nog lang niet klaar. Nog zoveel ideeën, maar het ging steeds meer knellen met mijn andere verplichtingen. En ik wil iets goed doen of niet, dat zit in de aard van het beestje."

  Knops is blij met de aandacht die er is gekomen voor de volkscultuur. "De motie Limburgse Volkscultuur was in meerdere opzichten een impuls voor de amateurmuziek. Het (inter)nationaal hoge niveau en de verbindende werking van muziek voor de Limburgse dorpsgemeenschappen is een erfgoed waar we trots op mogen zijn en waarin we moeten blijven investeren".

  Knops zal de voorzittershamer overdragen op de Algemene Ledenvergadering van 14 november a.s. De naam van zijn opvolger is nog niet bekend.
   

  lees meer…
 • 24 september 2015 Doe mee met de auditie van jongNBEzuid!
  Ben jij een blaasmuziekvirtuoos, woon je in Brabant of Limburg en ben je niet ouder dan 19 jaar? Meld je dan aan…
  Ben jij een blaasmuziekvirtuoos, woon je in Brabant of Limburg en ben je niet ouder dan 19 jaar? Meld je dan aan voor de auditiedag van jongNBEzuid op 24 oktober a.s. bij het Huis voor de Kunsten Limburg in Roermond. Het jongNBEzuid is een ensemble dat bestaat uit tien jonge blaasmuziek-muzikanten  uit Brabant en Limburg. Op 24 oktober vindt een auditie plaats voor fluit-, hobo-, fagot-, trombone- en contrabasmuzikanten. Indien je geselecteerd wordt voor het jongNBEzuid, dan word je in drie repetities begeleid door zeer professionele musici van het Nederlands Blazers Ensemble (NBE). Zij leren je de fijne kneepjes van het vak. Na de repetities vinden drie concerten plaats in Zuid-Nederland. Grijp je kans, toon je talenten en maak misschien deel uit van een gerenommeerd blazersensemble!
   
  Lijkt het jou te gek om mee te spelen in het jongNBEzuid en ben je tussen de 15 en 19 jaar? Meld je dan vóór vrijdag 9 oktober 2015 aan via de website van het NBE. Ook als je aan een conservatorium studeert, mag je deelnemen aan de auditie. De auditie voor het jongNBEzuid vindt plaats op zaterdag 24 oktober van 10.00 tot 13.00 uur bij het Huis voor de Kunsten Limburg in Roermond, de organisatie die het jongNBEzuid coördineert. Muzikanten die zich aanmelden voor de auditie worden gevraagd om Bessabaryanke van Sjaak van der Reijden in te studeren. Daarnaast speel je een solostuk van twee minuten (zonder begeleiding). Ook speel je samen met de andere aanwezige muzikanten. Tenslotte speel je stukken die je niet eerder hebt gezien. De betreffende bladmuziek zal op de dag zelf worden  uitgereikt. Dit alles onder begeleiding van musici van het NBE. Zij vormen ook de jury die na afloop van de auditie zal bepalen wie er komend seizoen gaat meespelen in het jongNBEzuid.
   
  Wil je meer weten over het jongNBEzuid en wil je je aanmelden voor de auditie op 24 oktober? Ga dan naar www.nbe.nl/ensemble/jongnberegionaal. Je vindt daar tevens de repetitiedata en de bladmuziek van Bessabaryanke.
 • 24 september 2015 Verbinding van voetbal en blaasmuziek - Nieuwe spelers op het veld!
  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM), VVV-Venlo en Roda JC Kerkrade trekken samen op bij maatschappelijke…
  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM), VVV-Venlo en Roda JC Kerkrade trekken samen op bij maatschappelijke initiatieven. Op zondag 27 september wordt in Stadion de Koel in Venlo de aftrap gegeven van dit initiatief waarbij HaFaBra-orkesten in het voetbalseizoen bij thuiswedstrijden een podium krijgen aangeboden om zo de wedstrijden muzikaal op te luisteren.
   
  Door de samenwerking willen beide partijen het belang van cultuur en sport onder de aandacht brengen en ervoor zorgen dat muziek en sport met elkaar worden verbonden. Waarom? Omdat muziek slim en sporten gezond maakt. De combinatie van beiden zorgt dan ook voor een betere en gezondere samenleving. Zowel sporten als musiceren zijn van belang voor de sociale vaardigheden en de cognitie van de mens, en beiden doe je als een team. Muziekverenigingen en sportclubs kunnen op deze manier van elkaar leren hoe een hecht team wordt gevormd. Alle betrokken partners in dit initiatief maken zich sterk voor een brede amateurbasis ten behoeve van de professionele top. Er zijn dus diverse parallellen te vinden tussen voetbal en blaasmuziek. Door muziekverenigingen en voetbalwedstrijden samen te brengen wordt blaasmuziek bij een breder publiek onder de aandacht gebracht. In het kader van het maatschappelijk belang worden lokale verenigingen met elkaar in verbinding gesteld. Het toevoegen van blaasmuziek aan voetbalwedstrijden zorgt voor een op en top Limburgse sfeer!
   
  Op zondag 27 september wordt de samenwerkingsovereenkomst tussen VVV-Venlo en de LBM in Stadion de Koel getekend, aansluitend aan de thuiswedstrijd van VVV-Venlo tegen Helmond Sport. Tijdens deze wedstrijd zal Harmonie Boekend rond 14.00 uur de aftrap geven en als eerste blaasorkest een thuiswedstrijd muzikaal opluisteren. Wilt u deze ervaring niet missen? Kaarten zijn te koop via VVV-Venlo. Interesse om een thuiswedstrijd van VVV-Venlo of Roda JC Kerkrade muzikaal te omlijsten? Ga dan naar www.lbmblaasmuziek.nl voor de voorwaarden en om in te schrijven.
 • 17 september 2015 Euregionale samenwerking centraal tijdens DVERS 2015
  Op zaterdag 26 september 2015 vindt de zevende editie van DVERS plaats in Sittard. DVERS bestaat dit jaar uit een…
  Op zaterdag 26 september 2015 vindt de zevende editie van DVERS plaats in Sittard. DVERS bestaat dit jaar uit een conferentie voor popmuziek gevolgd door een showcasefestival. Voor het eerst richt DVERS zich op de Euregio: gedurende de conferentie ontmoeten professionals uit Belgische en Nederlandse provincies Limburg en de Duitse regio’s Aken en Nederrijn elkaar en is er uitgebreid de mogelijkheid om kennis te maken en te netwerken. Tevens wordt er gesproken over het nut van meer samenwerking en uitwisseling van talent binnen de Euregio. Gedurende het showcasefestival ’s avonds treden meer dan 75 talentvolle Belgische, Duitse en Nederlandse acts op verdeeld over 18 locaties in de binnenstad van Sittard. Meer informatie over het programma van de popconferentie en het showcasefestival DVERS is te vinden op de website www.dvers.nl
   
  Conferentie: netwerkbijeenkomst voor de Euregionale popsector
  Tijdens de conferentie staat Euregionale samenwerking centraal. Samen met de leden van het panel gaan de deelnemers middels een brainstormsessie op zoek naar de behoeftes en ideeën om concrete acties of projecten rondom dit thema op te stellen. Naar aanleiding van de brainstorm kunnen deelnemers in een later stadium van de conferentie aangeven welke ideeën ze de meest creatieve, vernieuwend of relevant vinden voor Euregionale samenwerking binnen de popsector. Onder anderen Ger Koopmans, de gedeputeerde Cultuur van de provincie Limburg, zal festival DVERS bijwonen en hier de pop-nota ‘… dat heel Holland Limburgs…’ presenteren. Ook zal hij tijdens een panel discussie nader ingaan op het beleid van de provincie ten aanzien van de Euregio en popmuziek. Ook aanwezig is Rick Takvorian, cultuurmanager van de gemeente Aken. Hij geeft tijdens DVERS een presentatie over de samenwerking tussen Heerlen en Aken, het dansfestival Schrit_tmacher en VIA2018. Tevens zullen er enkele (nieuwe) initiatieven met betrekking tot Euregionale samenwerking gepresenteerd worden door Joery Wilbers (projectleider Pop coN-Nect / directeur poppodium NIEUWE NOR), Thijs Schrijnemakers (medeorganisator KONNEKTOR), Wim Smeets (directeur Muziekgieterij), Jules Weijers (oprichter Heads Up), Raf Coenen (directeur Muziekodroom, Hasselt), Jan Bruschke (producer In Vallis). Leon Verdonschot (Nieuwe Revu, De Groene Amsterdammer) zal net als in voorgaande edities de paneldiscussies leiden.
   
  Het showcasefestival van DVERS presenteert het talent uit de Euregio! 
  Zaterdagavond wordt de binnenstad van Sittard omgetoverd tot een popmuziekparadijs! Vanaf 20.00 uur is het tijd voor hét showcasefestival van de Euregio. Vijfenzeventig talentvolle acts afkomstig uit de hele provincie Limburg en Belgisch Limburg en de Duitse regio’s Aken en Nederrijn spelen verdeeld over 18 podia in de binnenstad van Sittard en in poppodium Volt. Alle genres uit de popmuziek passeren de revue: van metal tot gevoelige singer-songwriters, van blues tot punk, van hiphop tot dancemuziek: DVERS staat letterlijk voor diversiteit.  DVERS is voor muzikanten uit de Euregio het moment om zich te laten zien. Voor programmeurs, boekers en muziekliefhebbers is het de gelegenheid om nieuw talent te spotten. De stad ademt op 26 september dus alleen maar popmuziek! Enkele talentvolle acts die de popmuziek  uit de Euregio zullen vertegenwoordigen tijdens het showcasefestival zijn: Daimy Lotus (3FM Serious Talent), Stef Classens (Beste Singer-Songwriter van Nederland), Redemption Denied (BE), The Jabs (DE), Grayscale (BE), Benefactors (BE) en Jick Munro & The Amazing Laserbeams (winnaars Nu of Nooit 2015).
   
  Het unieke vijf-uur-met-project tijdens DVERS met muzikanten uit de Euregio in de hoofdrol
  Tijdens DVERS vindt ook weer het ‘5 uur met’ project plaats. Een side-project van DVERS waar het draait om creativiteit, ontmoeting en vooral het maken van muziek! Er zijn zes gloednieuwe bandteams samengesteld door de organisatie van DVERS.  Elk bandteam bestaat uit onafhankelijke, zeer talentvolle muzikanten afkomstig uit reeds bestaande bands uit onze provincie, maar ook uit België en Duitsland. Na een ontmoeting en kennismaking met de nieuwe leden uit het bandteam, krijgen de teams 5 uur de tijd om een nieuwe set in elkaar te zetten. ’s Avonds, tijdens het showcasefestival van DVERS, zullen deze zes gelegenheidsbands op de Markt in Sittard een show geven van 20 minuten. Een uniek project, waar de meest veelbelovende songs uit voortkomen.
    
  DVERS 2015
  Zaterdag 26 september
  Conferentie voor de Euregionale popsector
  13.00 tot 19.30 uur
  Poppodium Volt, Odasingel 88, Sittard
  Deelname: €15,-
   
  Euregionaal showcasefestival
  20.00 tot 04.00 uur
  Binnenstad en poppodium Volt, Sittard
  Gratis toegankelijk voor publiek
   
  Ga voor het volledige programma en tickets voor de conferentie naar www.dvers.nl.
 • 17 september 2015 Elle Eggels redacteur van Platbook 15: Liere
  Platbook, gedichten en verhalen in het Limburgs, krijgt schrijfster Elle Eggels als redacteur voor de vijftiende…
  Platbook, gedichten en verhalen in het Limburgs, krijgt schrijfster Elle Eggels als redacteur voor de vijftiende editie. Dat deel zal nog dit najaar verschijnen. Daarvoor kunnen Limburgse schrijvers tot 1 november a.s. eigen werk insturen over het thema ‘Leren’. De nieuwe editie van Platbook wordt gepresenteerd in december.

  Platbook is een serie dialectboekjes voor Limburgse dialectschrijvers en -lezers. Auteurs uit de hele provincie werken mee om telkens weer een opvallend thema te beschrijven in hun eigen verhalen en gedichten. Platbook heeft inmiddels een goede reputatie opgebouwd. Voor elke uitgave zijn er meer auteurs, meer inzendingen en heeft een redacteur het steeds moeilijker om een keuze te maken uit de veelheid van teksten.

  Elle Eggels verwierf internationale bekendheid met haar bestseller Het huis van de zeven zusters, die in vele talen werd vertaald. In juli van dit jaar publiceerde ze nog een vervolg daarop: De achtste zuster. Maar inmiddels heeft Elle Eggels een behoorlijk oeuvre opgebouwd. Zij is in Swalmen geboren en heeft jarenlang als redactrice gewerkt. Op de LiLiLi-daag in Heerlen presenteerde zij zich ook al met een Limburgse monoloog op basis van haar grote succesboek. Het Limburgs is zij nooit ontrouw geworden.

  Wim Kuipers formuleerde de opdracht voor Platbook 15 als volgt: "Liere, loester good: neet allein sjool en sjtudiere mae väöl mier. De bedinker van dit óngerwerp, aod-lieraar Phil Schaeken, zuut dit breid: alles waat mit liere vandoon haet. Liere loupe, danse, zjwumme, liere van dien faelers, lómp gedoons of oetlitse, enne – zaet d’r Phil: onnag AAFliere. De kamp taenge d’n drank, sigaar of de zaachte G, die me es actrice, zangeres of umreupster neet höbbe moog (vreuger dan…). Liere van grootvader of de natoer. Of went geer eure kanarie Plat zólt liere."

  Iedereen die in het Limburgs schrijft, kan een tekst insturen. De redactie ziet dit keer, ook vanwege het thema, graag een veelheid van soorten teksten tegemoet: gedichten, verhalen, columns, toneel, liedteksten. Om zoveel mogelijk mensen een kans op publicatie te geven, mogen de teksten niet langer zijn dan 600 woorden. 

  Teksten kunnen tot 1 november a.s. worden aangeleverd bij Uitgeverij TIC, via paul@uitgeverijtic.nl. Indien het werk van een schrijver wordt geselecteerd, dan ontvangt hij of zij een uitnodiging voor de boekpresentatie en een gratis exemplaar van Platbook 15.

  lees meer…
 • 16 september 2015 Jong NL FilmFestival
  Gaat er een acteur in jou schuil, of wil je gewoon alles weten over het maken en monteren van een film? En ben…
  Gaat er een acteur in jou schuil, of wil je gewoon alles weten over het maken en monteren van een film? En ben jij lid van Jong NL of zit je in de eerste of tweede klas van het voortgezet onderwijs? Geef je dan op voor het Jong NL FilmFestival!
   
  JongNL Limburg biedt je, in samenwerking met PJP Film & TV-producties en onder begeleiding van filmers van de LOVA, een dag aan die in het teken staat van film. Je leert een script schrijven, een locatie uitzoeken, filmen, acteren en monteren. Op het einde van de dag worden alle filmpjes getoond aan familie en vrienden. Een jury zal het creatiefste filmpje belonen met een mooie prijs. Iedereen die in het eerste of tweede jaar van het V.O. zit en/of aangesloten is bij JongNL Limburg kan meedoen aan het FilmFestival. Aanmelden kan via de website van Jong NL. De kosten voor deelname bedragen € 14,95. Nadat jij je hebt aangemeld, ontvang je een definitief programma en een routebeschrijving.
   
  Het FilmFestival vindt dit jaar plaats op zondag 27 september in Theater Dok6 te Panningen. Deze locatie biedt tal van mogelijkheden om zowel binnen als buiten te filmen. Alle filmpjes worden bekeken in een echte bioscoopzaal! Het festival begint om 10.00 uur en zal ongeveer om 18.00 uur afgelopen zijn. Vanaf 16.30 uur zijn ouders en vrienden welkom om de gemaakte filmpjes te komen bekijken. Tussen de middag wordt een zelf meegebracht lunchpakket genuttigd. Er kan ook een frietje gegeten worden, dit op eigen kosten.
   
  Kijk voor meer info op www.jongnl.nl.
 • 15 september 2015 Limburg komt in actie voor 3FM Serious Request
  Van 18 t/m 24 december 2015 ontvangt Limburg het Glazen Huis van 3FM Serious Request; het grootste multimediale…
  Van 18 t/m 24 december 2015 ontvangt Limburg het Glazen Huis van 3FM Serious Request; het grootste multimediale evenement van Nederland. Daar zijn we in heel Limburg natuurlijk ontzettend trots op!

  Om aan heel Nederland te laten zien dat het Limburgse verenigingsleven het goede doel van 3FM Serious Request een warm hart toedraagt, wil het Huis voor de Kunsten Limburg alle verenigingen verzoeken om in actie te komen voor 3FM Serious Request. Kijken jullie ook al vooruit en ben je al druk bezig met geld ophalen? Of ben je van plan een actie op te zetten? 3FM wil heel graag weten wat jij voor 3FM Serious Request 2015 doet.

  Bekijk alle info op www.3fm.nl/kominactie en meld je aan met je verenigingsactie. Op de website srh15.nl/ vind je meer informatie over het Glazen Huis Heerlen 2015. Kom in Actie!
 • 11 september 2015 Frans Verstappen krijgt Molenpenning 2015
  Frans Verstappen (1952) uit Grathem is de gelukkige ontvanger van de Molenpenning 2015. Deze werd op donderdagavond…
  Frans Verstappen (1952) uit Grathem is de gelukkige ontvanger van de Molenpenning 2015. Deze werd op donderdagavond 10 september door voorzitter Kees van Rooij van de Molenstichting Limburg aan hem uitgereikt op de Auroramolen in Baexem. De penning, een minimolensteen, wordt tweejaarlijks toegekend aan een persoon of stichting die zich al jarenlang op heel veel fronten inzet voor de Limburgse molens en molenaars. Frans Verstappen is al bijna 40 jaar (sinds januari 1976) vrijwillig molenaar op de molens van Heythuysen en Baexem en al jarenlang de Limburgse correspondent voor de Nederlandse molenwereld. Hij houdt lezingen, geeft veelvuldig interviews voor kranten, radio en tv, begeleidt schoolklassen, maakt zich sterk voor de opleiding van meer molengidsen en schrijft maandelijks artikelen voor de nationale molenvakbladen. Kortom, een ware ambassadeur voor de Limburgse molens.

  Frans Verstappen werd op ‘zijn’ Auroramolen totaal verrast met de uitreiking van de Molenpenning. In het bijzijn van bestuursleden en adviseurs van de Molenstichting Limburg,  vrienden en bekenden nam hij de penning in ontvangst. Iedereen was het roerend eens dat hij dit keer de onderscheiding moest ontvangen. Het is onder andere een blijk van waardering voor zijn veertigjarig muldersschap bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling Limburg. Daarnaast speelde zijn bevlogenheid voor de Limburgse molens en in het bijzonder de molenaars een doorslaggevende rol.
   
  De tweejaarlijkse Molenpenning is een initiatief van de Molenstichting Limburg, die in belangrijke mate wordt ondersteund door de Provincie Limburg en het Huis voor de Kunsten Limburg. De molenpenning, circa 5 centimeter in doorsnee, heeft de vorm van een molensteen. Het gegroefde oppervalk aan de ene zijde spreekt voor zich, de andere zijde draagt het vignet van de Molenstichting Limburg. Bij wijze van randschrift is de naam van de laureaat gegraveerd. Eerdere ontvangers van de Molenpenning zijn Stichting Leonardusmolen in Maasbracht, Jan Ficq, Piet van Bussel, Jo Meessen, Joep Derckx, Jaap Kuitert, Gerie Fijen, Jac Nijs, Toon van As en Harry Kaak. 
 • 08 september 2015 Bekendmaking selectie Nu of Nooit 2015
  Vanaf vrijdag 16 oktober vinden de voorrondes van de jaarlijks terugkerende provinciale popwedstrijd Nu of Nooit…
  Vanaf vrijdag 16 oktober vinden de voorrondes van de jaarlijks terugkerende provinciale popwedstrijd Nu of Nooit plaats. Vanaf die avond strijden dertig popacts verspreid over zes voorrondes in de gemeentes Roermond, Heerlen, Venlo, Maastricht, Weert en Sittard-Geleen om een plek in de provinciale finale die zal plaatsvinden op zaterdag 12 december 2015 in de Limburgzaal van Parkstad Limburg Theaters in Heerlen. De winnaar van de finale mag zich een jaar lang de meest veelbelovende popact van Limburg noemen. Naast persoonlijke coaching, studiotijd en diverse optredens mag de winnaar bovendien optreden tijdens het grootste en meest precieuze popfestival van Nederland: Pinkpop!  
   
  Uit maar liefst 65 inschrijvingen uit de hele provincie heeft een demo-panel afgelopen week dertig acts geselecteerd welke tijdens de zes voorrondes in poppodia verspreid door de hele provincie zullen optreden en strijden voor een plek in de finale. De selectie voor de voorrondes ziet er als volgt uit:
   
  VOORRONDE 1 - vrijdag 16 oktober 2015 / poppodium NIEUWE NOR (Heerlen): ArVee, FORGETTOFORGIVE, Hunting Robin, Phoenix Ashes & The Quartermen
   
  VOORRONDE 2 - zaterdag 17 oktober 2015 / Muziekcentrum de Bosuil (Weert): Major Dreamin’, Puyn, Skyway Avenue, Uncle Harry & Waking Skies

  VOORRONDE 3 - vrijdag 23 oktober 2015 / Muziekgieterij (Maastricht): Amberjacks, Black Label, Charger, Crazy Cult Roadshow & Shelter Four
   
  VOORRONDE 4 - zaterdag 24 oktober 2015 / Poppodium VOLT (Sittard): Hey Angie!, Prospect, Statesmen, Stax & Storksky
   
  VOORRONDE 5 - vrijdag 30 oktober 2015 / Grenswerk (Venlo): 45ACIDBABIES, Lone Road Station, The Last Baron, The Sister Who Killed The Sister & Y0UNG

  VOORRONDE 6 - zaterdag 31 oktober 2015 / ECI Cultuurfabriek (Roermond): De Rechtstaat, Elephant Skin, Noisy Motion, Sula & Summerglau

  De online kaartverkoop van de voorrondes start op dinsdag 8 September 2015 via de deelnemende poppodia. Kaartjes voor de voorrondes kosten € 7,- inclusief voorverkoopkosten. 
   
  Stichting Popmuziek Limburg (SPL) is de provinciale popkoepel van Limburg en is aangesloten bij het Huis voor de Kunsten Limburg. SPL zet zich op een breed terrein in voor de ondersteuning en ontwikkeling van de Limburgse popcultuur, onder andere door het creëren van kansen voor (pop)muzikanten en door het stimuleren van samenwerking tussen onder andere poppodia en gemeentes. SPL organiseert naast de jaarlijkse provinciale popwedstrijd ‘Nu of Nooit’ ook het talentontwikkelingsproject ‘PopSport’ en het euregionale evenement ‘DVERS’ bestaande uit een conferentie in combinatie met een groot live showcasefestival.

  lees meer…
 • 03 september 2015 Huis voor de Kunsten Limburg geeft ensembles een podium tijdens Viva Classic Live
  Zaterdag 5 september a.s. vindt Viva Classic Live plaats in de binnenstad van Venlo. Het Huis voor de Kunsten Limburg…
  Zaterdag 5 september a.s. vindt Viva Classic Live plaats in de binnenstad van Venlo. Het Huis voor de Kunsten Limburg biedt jonge talentvolle muzikanten die dag een podium aan waarop zij hun talenten en muzikale kwaliteiten kunnen presenteren aan het publiek. Met dit podium stimuleert het Huis het ensemblespel onder jonge muzikanten. Diverse enthousiaste, jonge musici brengen een aantal klassieke werken ten gehore. Op het podium staan het Jeker Saxofoonkwartet Maastricht, twee strijkersensembles van Amikejo en jongNBEzuid.

  Programma
  - 14.00-14.30 uur: Jeker Saxofoonkwartet Maastricht
  - 14.40-15.10 uur: Strijkersensemble Amikejo
  - 15.10-15.40 uur: Strijkersensemble Amikejo
  - 15.50-16.20 uur: jongNBEzuid
  - 16.30-17.00 uur: Jeker Saxofoonkwartet Maastricht
   
  Het podium is te vinden bij café De Klep, Keizerstraat 13 (naast Domani, een voormalige kloosterkerk) in Venlo. 
   
  jongNBEzuid
  jongNBEzuid is een ensemble met jonge talentvolle muzikanten tussen 15 en 19 jaar uit regio zuid: Renée Compen (altsaxofoon) , Felix Schiffler (fagot), Sophie Schreurs (klarinet), Kevin Bruls (drums), Iris Doolaar (dwarsfluit), Maud Busschers (hobo), Camiel Lemmens (hoorn), Sanne Bleser (trompet), Tom Pisters (trombone), Luuk Meeuwis (baritonsaxofoon). Het ensemble heeft de ambitie om op hoog niveau en op een spannende manier samen muziek te maken. Het ensemble wordt artistiek gecoacht door een musicus van het NBE, Willem van Merwijk. Hij begeleidt het ensemble in de NBE-cultuur van samenspel, theatrale presentatie en contact met het publiek.
   
  Jeker Saxofoonkwartet
  Het Jeker Saxofoonkwartet is opgericht in 2011 door vier saxofoonstudenten van het Conservatorium Maastricht. Het kwartet bestaat uit Jordi Rouschop op baritonsaxofoon, Gregory Ksiondzyk op tenorsaxofoon, Greetje Pletzers op altsaxofoon en Jules Graus op sopraansaxofoon. Het kwartet wordt tot op heden gecoacht door Jean-Pierre Cnoops.
   
  Amikejo - Duo JannA
  Duo JannA bestaat uit de muzikanten Janne Sars (viool) en Anna Agnes Nagy (cello).
   
  Amikejo - Listen-Trio
  Sterre Rutten (13), Pien van Stijn (15) en Lisanne Belt (16) vormen sinds 2013 het 'Listen-Trio'. De drie jonge muzikanten volgen bij RICK in Weert vioollessen bij docenten Wim Schroten en Liesbeth Hendrix. Daarnaast spelen zij in het strijkersensemble van RICK en in het Limburgs Jeugd Symfonie Orkest Amikejo.

  lees meer…
 • 01 september 2015 Prijswinnaars Euregionale fotowedstrijd ‘De Letste Schiech’
  Zaterdag 29 augustus 2015 vond in Cube Design Museum in Kerkrade de officiële opening plaats van ‘De Letste…
  Zaterdag 29 augustus 2015 vond in Cube Design Museum in Kerkrade de officiële opening plaats van ‘De Letste Schiech’, een bijzonder euregionaal foto- en muziekproject in het kader van het Jaar van de Mijnen. ‘De Letste Schiech’ bestaat uit een euregionale fotowedstrijd voor vrijetijdsfotografen, een foto expositie op vier locaties in de Euregio en een concertreeks van Ensemble 88 met nieuw werk van componisten uit de Euregio. Alle drie gaan ze over de mijnsluiting (in 2015 exact 50 jaar geleden) en de laatste werkdag van de mijnwerkers destijds en werknemers vandaag de dag. Tijdens de officiële opening van het project werden prijzen uitgereikt aan de fotografen die hebben deelgenomen aan de euregionale fotowedstrijd en het thema ‘de letste schiech’ op meest bijzondere wijze wisten te verbeelden. De eerste prijs in de categorie ‘series’ ging naar de Nederlandse fotograaf Jan van Soest met zijn fotoserie Einde van een tijdperk. De Belgische fotograaf René Duchateau mocht de eerste prijs ‘individueel’ in ontvangst nemen voor zijn foto What now?. De prijswinnende en tientallen andere foto’s zijn nog t/m 13 september 2015 te zien in Werkplaats K in Kerkrade. Daarna is de expo nog te zien in achtereenvolgens: bibliotheek De Domijnen in Geleen, Städtisches Museum Schloss Rheydt in Mönchengladbach en Gemeenschapscentrum Tentakel in Zonhoven.

  In het kader van de ‘De Letste Schiech’ konden vrijetijdsfotografen uit Nederlands- en Belgisch-Limburg en Nordrhein foto's inzenden die betrekking hebben op de mijnsluiting en alles wat doet denken aan de toenmalige laatste ‘schiech’. Bijvoorbeeld foto's van verlaten mijnsites en –schachten of van objecten die herinneren aan de mijnen en de mensen die er destijds werkten. Maar fotografen werden met name uitgedaagd om een eigentijdse (anno 2015) vertaling te maken van het thema ‘De Letste Schiech’. Uit alle inzendingen werden in zowel de categorie ‘series’ als ‘individueel’ drie prijswinnende foto’s geselecteerd. In de categorie ‘series’ ging de eerste prijs naar de Nederlandse fotograaf Jan van Soest voor zijn fotoserie Einde van een tijdperk, de tweede prijs ging naar de Duitse fotograaf Joachim-Josef Jansen voor zijn serie Und dann gingen die Lichter aus en de derde prijs naar de Belgische fotograaf Robert Boons voor zijn fotoserie De mijn is dicht. In de categorie ‘individueel’ ging de eerste prijs naar de Belgische fotograaf René Duchateau voor zijn foto What now?, de tweede prijs naar de Duitse fotograaf Joachim Schüler voor zijn foto Kein zuhause mehr en de derde prijs naar de Belgische fotograaf Leon van Ham voor zijn foto Sunblast. De Duitse fotograaf Uwe Flöck kreeg een eervolle vermelding voor zijn foto Müll.

  De zes prijswinnende foto’s en series maken deel uit van een foto expositie die op vier locaties in de Euregio te zien zal zijn: van 29 augustus t/m 13 september 2015 in Werkplaats K (Elebereveldstraat 105) in Kerkrade (NL), van 18 oktober t/m 11 november 2015 in Bibliotheek De Domijnen (Herenhof 1) in Geleen (NL), van 13 december 2015 t/m 3 januari 2016 in Städtisches Museum Schloss Rheydt (Schlossstrasse 508) in Mönchengladbach (D) en van 9 januari t/m 17 februari in Gemeenschapscentrum Tentakel (Kneuterweg 2) in Zonhoven (BE). De exposities zijn gratis toegankelijk. Kijk voor de exacte openingstijden en meer informatie over ‘De Letste Schiech’ op www.hklimburg.nl/deletsteschiech.


  De Euregionale Fotowedstrijd is een tweejaarlijks initiatief van de Fotobond Limburg, het Verbond van Limburgse Fotokringen, de Deutscher Verband für Fotografie en het Huis voor de Kunsten Limburg. Ensemble 88 is initiator van ‘De Letste Schiech’ en wilde in het kader van het project een euregionale concertreeks organiseren in combinatie met een euregionale fotowedstrijd en -expositie. Met ondersteuning van het Huis voor de Kunsten Limburg werd de verbinding met de Euregionale Fotowedstrijd 2015 gelegd en kon een bijzonder samenwerkingsproject worden gerealiseerd, voortbordurend op bestaande initiatieven en partnerverbanden. ‘De Letste Schiech’ wordt financieel mogelijk gemaakt door het Jaar van de Mijnen, het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg, Fonds Sociale Instellingen, Gemeente Sittard-Geleen, Euregio Maas-Rijn en Cultura Nova.
   
 • 31 augustus 2015 18e LiLiLi-daag in kleinere opzet
  Dit jaar wordt op 8 november a.s. de 18e editie van het festival georganiseerd in de Roermondse ECI-cultuurfabriek.…
  Dit jaar wordt op 8 november a.s. de 18e editie van het festival georganiseerd in de Roermondse ECI-cultuurfabriek. Dit is ook de laatste in deze opzet. Traditioneel vormen auteurs daarbij de hoofdmoot van het programma, maar steeds zijn films, theater en vooral ook muziek een vast onderdeel geweest. Daarbij wordt vooral ook gelet op een goede spreiding van dialecten uit de hele provincie.

  Aangezien de Provincie een andere subsidiekoers heeft ingezet, moet LiLiLi-daag een aangepast programma gaan krijgen. Om de LiLiLi-daag dit jaar toch op een verantwoorde wijze inhoud en vorm te geven vroeg de stichting LiLiLi door middel van een crowdfundingactie om een donatie. Niet alleen werd het streefbedrag van € 5.000,- gehaald met dank aan donateurs, daarnaast zegden veel auteurs, artiesten, cabaretiers, theatermakers en filmmakers toe voor een gereduceerde gage of zelfs helemaal gratis te willen optreden.

  Wilt u meer weten over de Stichting LiLiLi en haar activiteiten, neem dan contact op met Paul Weelen via 043 326 24 14 of kijk op www.lililidaag.nl.
 • 18 augustus 2015 Derde herdruk 'Hertog Limburg Pad'
  Op initiatief van de Stichting Hertoglimburgpad Kerkrade verschijnt omstreeks 28 augustus de derde herdruk van…
  Op initiatief van de Stichting Hertoglimburgpad Kerkrade verschijnt omstreeks 28 augustus de derde herdruk van de Nederlandstalige uitgave van het boek over het Hertoglimburgpad.

  Hertog Limburg Pad beschrijft de bijna 140 km Lange Afstandswandeling (LAW) van het residentiestadje Limbourg in België naar abdij Rolduc in Kerkrade. In Limbourg resideerden de hertogen van Limburg, in de abdijkerk van Rolduc zijn ze begraven.

  De cultuurhistorie van het hertogdom Limburg en de rijke historie van Limbourg en Rolduc zijn in het boek door (helaas overleden) auteur Frits Sprokel verwerkt. Aan de LAW zijn tevens 10 extra wandelrondjes verbonden die in het royaal geïllustreerde boekje zijn beschreven.

  In Limbourg en op het voorplein van abdij Rolduc markeren grote hardstenen gedenkzuilen, voorzien van een kroon, begin- en eindpunt van het pad dat vanuit Rolduc via een andere route over Val Dieu terugkeert naar Limbourg. Langs het pad - dat bol staat van cultureel erfgoed - ontstaan steeds meer initiatieven om de
  rijke historie in het oude hertog Limburg te doen herleven. In Henri Chapelle is onlangs de derde gedenkzuil geplaats en in 2016 zal in Walhorn waar drie voorname abten van Rolduc geboren werden, de vierde gedenkzuil en een 'Rolduckerplatz' ten doop worden gehouden.

  Klik op de volgende links om een indruk te krijgen van het binnenwerk van Hertog Limburg PadHLP - binnenwerk 1HLP - binnenwerk 2HLP - binnenwerk 3HLP - binnenwerk 4

  Hertog Limburg Pad is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Huis voor de Kunsten Limburg en verkrijgbaar via VVV Zuid-Limburg, Abdij Rolduc en de website van de Stichting Hertoglimburgpad Kerkrade. 
   
  lees meer…
meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen iedere discipline waarin het Huis werkzaam is, dan kunt u zich op deze pagina aanmelden voor een digitale nieuwsbrief.
agenda
 • 02 oktober 2015 - 18 oktober 2015samenwerkings activiteit Laureatententoonstelling 2015 Alphons Wintersprijs
  Op vrijdag 2 oktober om 20.00 uur wordt in de Terpkerk in Urmond de Laureatententoonstelling 2015 van de Alphons…
  Op vrijdag 2 oktober om 20.00 uur wordt in de Terpkerk in Urmond de Laureatententoonstelling 2015 van de Alphons Wintersprijs Nederlands- en Belgisch Limburg geopend. 

  De deelnemende kunstenaars aan deze tentoonstelling hebben allen een prijs gewonnen of eervolle vermelding verkregen tijdens deelname aan de Alphons Wintersprijs 2014, een tweejaarlijkse teken- en schilderwedstrijd.

  Georges Daemen (B), 1e prijs
  Mai Hendrickx (B), 2e prijs
  Erna Vollrath (B), 3e prijs
  Isabella Groot, Jacqueline Hoebers, Ernest Korbmacher, Angret Meij, Wim Riksen, Rose-Marie Snijders en Anita Thaens (allen met eervolle vermelding)

  De tentoonstelling vindt plaats in de Terpkerk te Urmond, Grotestraat 26, Urmond (NL).

  Openingstijden:
  - vrijdag 2 oktober 20.00-21.30 uur, met om 20.00 uur de officiële opening
  - 3, 4, 9, 10, 11, 16, 17 en 18 oktober, telkens van 14.00-17.00 uur


  Lees meer
 • 09 oktober 2015 - 11 oktober 2015samenwerkings activiteit De Limburgse Koordagen - Groots en uniek meerdaags festival voor koren, dirigenten en zangliefhebbers
  Koren, individuele zangers, dirigenten en zangliefhebbers kunnen van 9 t/m 11 oktober a.s. hun hart ophalen tijdens…
  Koren, individuele zangers, dirigenten en zangliefhebbers kunnen van 9 t/m 11 oktober a.s. hun hart ophalen tijdens de tweede editie van de Limburgse Koordagen, hét Limburgse koorfestival met diverse concerten voor jong en oud, muzikale educatie voor zangers en dirigenten en diverse workshops op zowel artistiek als zakelijk gebied. Zangers en koren kunnen deelnemen aan de vele activiteiten die voor hun georganiseerd orden en bezoekers kunnen genieten van een grote variëteit aan koorzang. Alle activiteiten die in het kader van de Limburgse Koordagen worden georganiseerd, vinden plaats in TheaterHotel De Oranjerie in Roermond. Het evenement, dat uniek is in haar opzet, wordt georganiseerd door de Verenigde Nederlandse Korenorganisatie (VNK) – Limburg i.s.m. het Huis voor de Kunsten Limburg en is gratis toegankelijk m.u.v. het Openingsconcert op 9 oktober.

  De Limburgse Koordagen gaan op vrijdag 9 oktober van start met een feestelijk openingsconcert met optredens van het gerenommeerde mannenkoor Mastreechter Staar (Maastricht) o.l.v. Paul Voncken en jongerenkoor Equal Voices (Weert) o.l.v. Rita Scheffers. Kaarten voor dit concert kosten € 7,50 per stuk en kunnen rechtstreeks gereserveerd worden via TheaterHotel de Oranjerie.

  Op zaterdag 10 en zondag 11 oktober vindt het Open Limburgs Korenfestival plaats waar diverse koren ieder hun half uur of ‘fame’ krijgen en hun zangkunsten presenteren. Koren kunnen dan ook advies inwinnen bij een professionele jury. Op zaterdag vindt ook het Kinderkoorfestival plaats waarbij de top van de kinderkoren ‘acte de présence’ geeft. Ook de bezoekers worden geprikkeld om af en toe op ontspannen wijze actief deel te nemen. Naast de concerten bieden de Limburgse Koordagen ook verdieping. Koren kunnen deelnemen aan diverse workshops en een Koor Make Over waarbij gewerkt wordt aan de podiumpresentatie. De workshops zijn gratis toegankelijk. Tevens presenteren koren in het kader van het Toon Talent project hun kinderkoorzangproject. De Limburgse Koordagen worden afgesloten met het uitreiken van diverse prijzen en de benoeming van het ‘Limburgs koor van het jaar 2015’.

  Dit jaar is de Dag van de Kerkmuziek nauw verbonden met de Limburgse Koordagen. Op 11 oktober kan men in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond genieten van een concert- en workshopprogramma gericht op religieuze muziek.

  Kljk hier voor meer en uitgebreide informatie over de verschillende programmaonderdelen van de Limburgse Koordagen op.
   
 • 14 oktober 2015 20:00 - 21:30 Kunst en Renaissance
  In het kader van het concert van het Vocaal Ensemble Leudal en de vrouwengroep Reincarnatus op 18 oktober om 16.00…
  In het kader van het concert van het Vocaal Ensemble Leudal en de vrouwengroep Reincarnatus op 18 oktober om 16.00 uur in de Nicolaaskerk Heythuysen, vindt op woensdag 14 oktober de thema-avond 'Kunst en Renaissance' plaats in Theaterhoeve Horckerhof in Baexem.

  Het doel van deze avond is meer bekendheid te geven aan kunst uit de renaissance en in het bijzonder de muziek uit die tijd. Het wordt een multidisciplinaire thema-avond met poëzie, lezingen over beeldende kunst en muziek en een kort optreden van het koor onder leiding van Hugo Fredrix. Verder wordt medewerking verleend door Jos Stollman (poëzie), Jan Peeters (docent kunstgeschiedenis Volksuniversiteit) en Annie Janssen (docent aan het Conservatorium Maastricht en verbonden aan het Centrum voor Koorzang in Maastricht). Deze avond is een mooie voorbereiding op het concert van 18 oktober. 

  Aanvang: 20.00 uur
  Locatie:Theaterhoeve Horckerhof, Horckerstraat 5, Baexem

  Toegangskaarten á € 5,- (incl. kop koffie/thee) zijn verkrijgbaar bij Verheggen Mode (Dorpstraat 33, Heythuysen), Wijnkoperij Storms (Dorpstraat 108, Heythuysen) of te reserveren via info@vocaalensembleleudal.nl.


  Lees meer
 • 16 oktober 2015 - 17 oktober 2015samenwerkings activiteit Provinciale popwedstrijd ‘Nu of Nooit’ barst los
  In het weekend van 16 en 17 oktober organiseert Stichting Popmuziek Limburg (SPL) de eerste voorrondes van de provinciale…
  In het weekend van 16 en 17 oktober organiseert Stichting Popmuziek Limburg (SPL) de eerste voorrondes van de provinciale pop wedstrijd Nu of Nooit. Vijf acts uit de provincie strijden per voorronde om een plek in de finale van deze wedstrijd en om de ultieme prijs: een optreden op Nederlands grootste en oudste popfestival, Pinkpop. Op vrijdag 16 oktober vindt de eerste voorronde plaats in poppodium NIEUWE NOR te Heerlen. Voorronde twee vindt op zaterdag 17 oktober plaats in Muziekcentrum de Bosuil te Weert. Beide voorrondes beginnen om 20:00 uur. Tickets zijn voor € 7,- verkrijgbaar via de websites van de poppodia.
    
  Programma 16 oktober - poppodium NIEUWE NOR, Heerlen: tijdens deze eerste voorronde treden de volgende acts op: ArVee (theater rock uit Heerlen); FORGETTOFORGIVE (metalcore uit Heerlen); Hey Angie (pop uit Geleen); Hunting Robin (alternative uit Wittem) en Phoenix Ashes (hardcore uit Landgraaf). Deuren open: 20.00 uur. Programma: 21.00 tot 01.00 uur.
   
  Programma 17 oktober - Muziekcentrum de Bosuil, Weert: tijdens deze tweede voorronde treden de volgende acts op: Major Dreamin’ (hip hop uit Weert); Puyn (rap/punk uit Roggel); Skyway Avenue (pop uit Nederweert); Uncle Harry (blues rock uit Nederweert) en Waking Skies (pop uit Herkenbosch). Deuren open: 20.00 uur. Programma: 21.00 tot 01.00 uur.
   
  Nu of Nooit: in september maakte de organisatie de selectie bekend. Uit ruim 65 inzendingen uit de hele provincie werd een selectie gekozen van 30 acts, die verspreid over zes voorrondes in Roermond (ECI Cultuurfabriek), Heerlen (NIEUWE NOR), Venlo (Grenswerk), Maastricht (Muziekgieterij), Weert (Muziekcentrum De Bosuil) en Sittard (Volt) zullen strijden om de winst. De provinciale finale vindt plaats op zaterdag 12 december 2015 in de Limburgzaal van het Parkstad Limburg Theater in Heerlen.
   
  Prijzen: de zes finalisten worden aan het eind van alle voorrondes gekozen en bekendgemaakt. Wel wordt er tijdens iedere voorronde een ‘muzikant van de avond’ uitgeroepen, die een goed gevulde goodiebag ontvangt met leuke stimuleringsprijzen. Alle finalisten winnen een fotoshoot van een professionele popfotograaf en maken kans op podiumplekken op diverse Limburgse popfestivals (o.a. Bevrijdingsfestival Limburg, Zomerparkfeest, Mama’s Pride, Zomerlicht). De winnaar van de finale krijgt een podiumplek op o.a. Pinkpop en DVERS, professionele coaching en technische begeleiding in het voortraject naar het Pinkpop festival en een videoclip gemaakt door een professional. Het eerste album of de eerste single die de act uitbrengt, wordt digitaal verspreid op iTunes en Spotify. 
   
  Voorverkoop: de act die tijdens de voorrondes de meeste kaarten heeft verkocht wint studiotijd t.w.v. € 1.000,-. Sympathisanten of bekenden van een deelnemer kunnen bij aankomst bij een voorronde hun stem uitbrengen om  zijn/haar favoriet te steunen. Een ticket voor een voorronde kost €7,- en  zijn verkrijgbaar via www.nieuwenor.nl en www.debosuil.nl. Mits een voorronde niet is uitverkocht is er tijdens het evenement een dagkassa. Meer informatie over de Nu of Nooit is ook te vinden op de website van Stichting popmuziek Limburg: www.spl.nl.
 • 18 oktober 2015 - 11 november 2015eigen activiteit ‘De Letste Schiech’ in de Westelijke Mijnstreek - concert en foto expositie in het kader van het Jaar van de Mijnen
  De mijnsluiting heeft in Limburg en omstreken veel teweeggebracht. Duizenden arbeidsplaatsen gingen verloren. Ensemble…
  De mijnsluiting heeft in Limburg en omstreken veel teweeggebracht. Duizenden arbeidsplaatsen gingen verloren. Ensemble 88 (het Limburgse ensemble voor hedendaagse klassieke muziek) en tientallen vrijetijdsfotografen uit de Euregio blikken in het kader van het Jaar van de Mijnen terug op de periode dat de mijnen in Limburg en andere delen van de Euregio gesloten werden en mijnwerkers ineens op straat kwamen te staan. Ook trekken zij de lijn door naar vandaag de dag. Want ook anno 2015 worden (veelal vanwege de economische crisis) veel bedrijven gesloten en komen veel mensen noodgedwongen op straat te staan. Het resultaat is: ‘De Letste Schiech’ (de laatste werkdag). Een euregionaal muziek- en fotografieproject bestaande uit een euregionale fotowedstrijd, een expositie met foto’s van vrijetijdsfotografen op vier locaties in de Euregio en een concertreeks van Ensemble 88. Zowel het concert als de fotowedstrijd en –expositie refereren aan de mijnsluiting en de laatste werkdag van toen en nu. Zondag 18 oktober a.s. om 15.00 uur vindt het tweede concert plaats en wordt de tweede expositie geopend in Bibliotheek Geleen De Domijnen 04 (Herenhof 1 in Geleen). Het concert en de expositie zijn voor iedereen gratis toegankelijk. 

  Euregionale fotowedstrijd en - expositie
  ‘De Letste Schiech’ ging begin 2015 van start met een euregionale fotowedstrijd. Vrijetijdsfotografen uit Nederlands- en Belgisch-Limburg en Nordrhein konden in het kader van de fotowedstrijd foto's inzenden die betrekking hebben op de mijnsluiting en alles wat doet denken aan de toenmalige laatste werkdag. Bijvoorbeeld foto's van verlaten mijnsites en –schachten of van objecten die herinneren aan de mijnen en de mensen die er destijds werkten. Maar fotografen werden met name uitgedaagd om een eigentijdse (anno 2015) vertaling te maken van het thema ‘De Letste Schiech’. Ook vandaag de dag worden immers veel laatste diensten of ‘schiechten’ gedraaid. Uit alle inzendingen werden ongeveer 40 foto's geselecteerd voor een foto expositie die op vier locaties in de Euregio te zien zal zijn. De eerste expositie vond plaats in Werkplaats K in Kerkrade. De tweede expositie is van 18 oktober t/m 11 november 2015 te zien in Bibliotheek Geleen De Domijnen 04 in Geleen. Aansluitend zal de expositie nog te zien zijn in Städtisches Museum Schloss Rheydt in Mönchengladbach (13 december 2015 t/m 3 januari 2016) en Gemeenschapscentrum Tentakel in Zonhoven (9 januari t/m 17 februari 2016). Kijk voor de exacte openingstijden op www.hklimburg.nl/deletsteschiech.

  Euregionale concertreeks Ensemble 88
  Tijdens de opening van ‘De Letste Schiech’ op 18 oktober a.s. en tijdens de opening van de foto exposities in Mönchengladbach (13 december 2015) en Zonhoven (9 januari 2016), geeft Ensemble 88 een concert waarin de compositie ‘Workers Union’ van Louis Andriessen uit 1939 centraal staat. Deze spectaculaire en maatschappijkritische compositie wordt aangevuld met nieuw werk van componisten uit de Euregio: Hans Leenders (NL), Timo Ruttkamp (D) en Paula Defresne (BE). De drie nieuwe composities zijn gebaseerd op gedichten van de uit Kerkrade afkomstige schrijver, dichter en hoogleraar Wiel Kusters. Kusters zal tijdens het concert ook voordragen uit eigen werk.

  ‘De Letste Schiech’ is een initiatief van Ensemble 88, de Fotobond Limburg, het Verbond van Limburgse Fotokringen, de Deutscher Verband für Fotografie en het Huis voor de Kunsten Limburg. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Jaar van de Mijnen, het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg, Fonds Sociale Instellingen, Gemeente Sittard-Geleen, Euregio Maas-Rijn en Cultura Nova.
  Lees meer
 • 07 november 2015 - 08 november 2015eigen activiteit 'Kiek ins wiejer' en verbreed je horizon tijdens het NOVA Filmfestival 2015
  De NOVA (Nederlands Organisatie van Audiovisuele Amateurs) het overkoepelende orgaan van alle amateurfilmdistricten…
  De NOVA (Nederlands Organisatie van Audiovisuele Amateurs) het overkoepelende orgaan van alle amateurfilmdistricten in Nederland, organiseert jaarlijks hét nationale filmfestival voor amateurfilmers: het NOVA Filmfestival. Amateurfilmers uit heel Nederland strijden op nationaal niveau voor een plekje bij de top. Voorafgaand aan het NOVA Filmfestival vinden in de verschillende districten voorselecties en regiofestivals plaats waarbij bepaald wordt welke films worden voorgedragen voor het NOVA Filmfestival. Het NOVA Filmfestival is uniek in Nederland. Het is het enige festival op nationaal niveau waar amateurfilmers uit het hele land een podium krijgen aangeboden. Het NOVA Filmfestival staat garant voor landelijke naamsbekendheid als amateurfilmer.

  Het NOVA Filmfestival wordt ieder jaar in en door een ander NOVA-district georganiseerd. In 2015 is de beurt aan de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA). Op zaterdag 7 en zondag 8 november 2015 organiseert de LOVA, in samenwerking met de NOVA en het Huis voor de Kunsten Limburg het NOVA Filmfestival in Theater De Maaspoort (www.maaspoort.nl) in Venlo. Tijdens het festival worden, gedurende het hele weekend, de meest opvallende speelfilms, documentaires, reportages, vakantiefilms etc. van non-professionele filmers uit heel Nederland getoond.

  Randprogramma NOVA Filmfestival
  Naast de vertoning van films krijgen de filmmakers en het publiek ook de kans om met elkaar te netwerken. De LOVA organiseert samen met het Huis voor de Kunsten Limburg (de provinciale, dienstverlenende organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg) een bijzonder randprogramma met als doel een breder publiek (jong én oud) te interesseren voor het filmfestival en het medium film en de (amateur)filmsector in Limburg op de kaart te zetten. Ook willen zij middels het randprogramma de samenwerking tussen filmers en andere (amateur)kunstbeoefenaars bevorderen, amateur- en professionele filmers met elkaar in contact brengen en verdieping bieden in het medium film. De bezoekers van het NOVA Filmfestival 2015 worden uitgedaagd om hun horizon te verbreden en worden gestimuleerd om buiten de reguliere kaders te kijken. Het is dan ook niet voor niets dat het motto van het festival ‘Kiek ins wiejer’ (Venloos dialect voor ‘kijk eens verder’) is.

  Tijdens het festival worden filmers in contact gebracht met schrijvers, muzikanten en toneelspelers die hun expertise graag inzetten in de (amateur)filmbranche. Parallel aan het filmprogramma van het NOVA Filmfestival kun je een professioneel ingerichte film- en montageset bezoeken en ter plekke zien hoe een korte scène verfilmd wordt. Maar dat niet alleen. Je kunt ook een actieve rol vervullen in die set en jouw steentje bijdragen aan de totstandkoming van een filmscène. Op de set staan professionele filmmakers klaar om jou daarin te begeleiden. Het NOVA Filmfestival wordt ook dé plek waar iedereen een zelfgemaakte film kan aanreiken. Alle films die worden aangereikt worden op een nader te bepalen datum (na het festival), in CineLOVA verband, bekeken en van feedback voorzien door een panel van deskundige filmmakers. De feedback die je krijgt kan jou helpen bij het verder ontwikkelen of verbeteren van de film. Speciaal voor jongeren vindt tijdens het NOVA Filmfestival een wedstrijd plaats. Zij krijgen tijdens het festival een thema aangereikt en mogen in groepjes met hun eigen camera of smartphone op pad gaan en opnames maken. Zij worden daarin begeleid door professionele filmmakers. Alle resultaten worden na afloop van het festival gebundeld en vertoond op een You Tube kanaal. Het publiek kan vervolgens stemmen op hun meest favoriete film. De makers van het winnende filmpje krijgen een professionele filmworkshop aangeboden. De randactiviteiten zijn voor iedereen (ook niet NOVA leden) gratis toegankelijk.

  Deelnemen aan het NOVA Filmfestival loont! Filmliefhebbers en –makers kunnen tegen zeer schappelijke prijzen het NOVA Filmfestival in Venlo bezoeken. Kijk voor meer informatie over het festival, toegangsprijzen, hotelovernachtingen etc. op www.cinelova.nl


  Lees meer
 • 08 november 2015 10:00 - 21:00eigen activiteit Amateurdansfestival 2015
  Op 8 november 2015 vindt in Theater de Maaspoort in Venlo voor de zestiende keer het Amateurdansfestival plaats!…
  Op 8 november 2015 vindt in Theater de Maaspoort in Venlo voor de zestiende keer het Amateurdansfestival plaats!

  De Dans Docenten Vereniging Limburg organiseert dit samen met het Huis voor de Kunsten Limburg tweejaarlijks. Het festival is de uitgegroeid tot een dansfestijn met vele optredens van dansscholen en onafhankelijke dansmakers uit Limburg. Tweejaarlijks dansen enthousiaste amateurdansers hier de sterren van de hemel.

  Meer informatie volgt binnenkort!
 • 19 november 2015 13:00 - 17:30samenwerkings activiteit Inspiratiebijeenkomst 'Taalkunstenaars in de dop'
  Een halve eeuw geleden was de gedachte dat dialect spreken een achterstand zou opleveren in de ontwikkeling van…
  Een halve eeuw geleden was de gedachte dat dialect spreken een achterstand zou opleveren in de ontwikkeling van het Nederlands van het jonge kind. Sinds de jaren negentig laat taalkundig verwervings- en cognitieonderzoek voorzichtig zien dat meertalig opgroeien van jonge kinderen, zoals in dialect én Nederlands, allerlei voordelen heeft voor bijvoorbeeld leerprestaties.
   
  In Limburg komen vanuit diverse kanten signalen dat het spreken van dialect van jonge kinderen sterk afneemt doordat het in instituties als kinderopvang wordt ontmoedigd. In de praktijk blijkt dat het afleren van het spreken van dialect ervoor zorgt dat deze kinderen ook thuis alleen Nederlands in plaats van dialect gaan spreken.
   
  Programma
  Wordt er straks door de jonge generaties in Limburg nauwelijks nog dialect gesproken? Tijdens de inspiratiebijeenkomst ‘Taalkunstenaars in de dop’ op donderdagmiddag 19 november 2015 in Fontys Hogeschool, Mgr. Claessenstraat 4 in Sittard, delen sprekers uit de hoek van beleid, kinderopvang, (groot)ouders, onderwijs en wetenschap hun ervaringen met tweetaligheid en hun visie hierop. Ook is er een interactief gedeelte waarbij alle deelnemers hun ervaringen, vragen en ideeën met elkaar kunnen delen. Het volledige programma is na de zomervakantie te vinden op www.cubiss.nl.
   
  Door wie?
  Deze inspiratiebijeenkomst is een initiatief van prof. dr. Leonie Cornips, hoogleraar ‘Taalcultuur in Limburg’ aan de Universiteit Maastricht en het Meertens Instituut, en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Raod veur ’t Limburgs. De organisatie is in handen van Cubiss, Fontys Hogescholen Sittard, Huis voor de Kunsten Limburg en de Universiteit Maastricht.
   
  Voor wie?
  Iedereen die met dialectspreken en andere meertaligheid van jonge kinderen te maken heeft, zoals beleidsmedewerkers, bibliotheekmedewerkers, onderzoekers, leerkrachten, Fontys-studenten, kinderopvangleiders, jeugdzorgmedewerkers, logopedisten, bestuurders, (groot)ouders etc.
   
  Interesse? Schrijf dan nu alvast in via www.cubiss.nl/agenda/taalkunstenaars-de-dop. Er is plek voor maximaal 120 personen. De toegang is gratis.
 • 29 november 2015 15:00 - 16:30samenwerkings activiteit The Miners’ Hymns & Koel: film en live-muziek
  In het kader van het jaar van de mijnen wordt The Miners' Hymns, de wereldberoemde fi­lm van Bill Morrison over…
  In het kader van het jaar van de mijnen wordt The Miners' Hymns, de wereldberoemde fi­lm van Bill Morrison over het leven en de strijd van de mijnwerkers, vertoond in de Aula Major van Abdij Rolduc. De bijbehorende muziek van Jóhann Jóhannsson wordt, o.l.v. dirigent Ron Daelemans, live uitgevoerd door Parkstad Miners Brass, een speciaal samengesteld orkest van blaasmusici uit de mijnstreek. Golden Globe winnaar Jóhann Jóhannsson speelt zelf mee.

  De film The Miners’ Hymns vertelt het verhaal van de Noord-Engelse mijnindustrie en het leven van de mijnwerker in zijn sociale context, zonder woorden, maar de beelden van regisseur Bill Morrison in combinatie met de muziek van Jóhannsson spreken des te meer. De veelzijdige musicus en componist Jóhannsson raakte gefascineerd door de parallellen tussen de Engelse en Limburgse mijnhistorie, haar sociaal economische gevolgen en de invloed op de ontwikkeling van de blaasmuziek. De in 2011 voltooide Miners’ Hymns zijn inmiddels na Engeland ook in de USA en het Europese vasteland vertoond en uitgevoerd en mogen tijdens het Jaar van de Mijnen absoluut niet ontbreken.

  Ook in Zuid-Limburg nadert een filmisch muzikaal werk over de Limburgse mijnindustrie haar voltooiing. cmunz artists en de in de symfonische blaasmuziek alom bekende componist Hardy Mertens maken onderdeel uit van het Kerkraadse publieke kunstproject Sjtub dat haar thuisbasis heeft in POST- (het voormalige Postkantoor in Kerkrade Centrum). Samen werken zij aan de suite Koel die in 2016 of 2017 haar wereldpremière gaat beleven en waarin hoorbaar wordt verwezen naar de kakafonie en het monotone geluid van de ondergrondse machines en werktuigen. In het voorprogramma van The Miners' Hymns wordt al een tipje van de sluier van Koel opgelicht. De voorstelling wordt ingeleid door de filosoof Frans Geraedts.

  Zo ontmoeten op 29 november, bijna aan het einde van het Jaar van de Mijnen 2015, het onuitwisbare mijnverleden van Noord-Engeland en Zuid-Limburg elkaar op de locatie waar het met de kolenwinning voor Zuid-Limburg allemaal begon: Rolduc. Nu ontmoetingsplek voor velen uit de hele wereld, op 29 november in het bijzonder voor kunstenaars en musici die het mijnverleden een filmisch en muzikaal eerbetoon bewijzen.

  Datum: 29 november
  Tijd: 15.00 uur
  Locatie: Abdij Rolduc, Aula Major
  Entree: € 13.- voorverkoop / avondkassa € 15,- 
  Voorverkoopadressen: Filmhuis De Spiegel Heerlen, Parkstad Limburg Theater Heerlen, Abdij Rolduc Kerkrade, Boekhandel Leeskunst Kerkrade
  Mail: secretariaatphilomena@ziggo.nlinfo@sjtub.org

naar de complete agenda…
prikbord
05-10-2015 16:01,

Winactie: Lastmens

Op initiatief van het LCL maakten studenten van de Maastricht Academy of Media Design and Technology… Op initiatief van het LCL maakten studenten van de Maastricht Academy of Media Design and Technology vorig jaar een korte film op basis van het verhaal Lastmens van de in het Limburgse Heijen opgegroeide schrijfster Elke Geurts. Deze was te zien op enkele festivals en bij literair café Venray. Nu is de film ook online te bekijken. Bovendien wordt Lastmens begin november heruitgegeven bij De Bezige Bij. Wij mogen drie exemplaren van het boek weggeven. Beantwoord om kans te maken de volgende vraag: 'Waar vindt in de film 'Lastmens' de eerste ontmoeting plaats tussen hoofdpersoon Wieke en de au-pair Dieke'?' Mail het antwoord voor 5 november naar evannieuwenhoven@hklimburg.nl
30-03-2015 12:39,

Zangles, zangworkshops en bandcoaching voor jongeren

De grote passie van Brenda Nijsen is muziek en dat wil ze graag overbrengen op de jeugd. Brenda geeft… De grote passie van Brenda Nijsen is muziek en dat wil ze graag overbrengen op de jeugd. Brenda geeft al jaren met veel plezier zangles en bandcoaching. Daarnaast verzorgt ze zangworkshops voor jongeren en kinderen op scholen en tijdens de Dag van de Stem op 11 april 2015 in ECI Cultuurfabriek in Roermond.
 
Brenda: “Mijn liefde voor muziek begon rond mijn 7e toen ik van mijn vader een orgeltje kreeg en niet lang erna saxofoon ging spelen bij de Koninklijke Harmonie van Roermond. Rond mijn 16e begon ik het zingen steeds leuker te vinden en ruilde de harmonie in voor mijn eerste bandje waarmee ik voor het eerst begon met het schrijven van eigen werk. Sindsdien ben ik altijd actief geweest als zangeres in verschillende bands waaronder ‘Cooler than Jesus’, ‘Supergroover’ en ‘Slow Poke Rodrigo’, waarmee we enkele keren de Limburgse popprijs Nu of Nooit wonnen en meededen met de Grote Prijs van Nederland. Na de HAVO ben ik naar het Conservatorium gegaan om mij verder te ontwikkelen als zangeres en heb daarnaast verschillende muziekinstrumenten leren bespelen waaronder piano, drums en basgitaar. Ik heb met veel plezier in diverse bands gezongen en weet hoe leuk het is om samen met je studiegenoten en/of vrienden te musiceren.”
 
Wil jij ook kennismaken met het gebruik van de stem of ervaren hoe het is om in een band muziek te maken? Neem dan contact op met Brenda via 06 24661054 of brendanijsen05@gmail.com.
disciplines

Het Huis voor de Kunsten Limburg komt u op allerlei plekken in het Limburgse kunst- en cultuurveld tegen. Het Huis is thuis in al deze disciplines:

organisaties

aangesloten bij het huis:

boerderijenstichting limburg bond heemschut limburg collegium ad mosam dans docenten vereniging limburg directeurenoverleg centra kunsteducatie limburg ensemble ‘88 fashionclash federatie van limburgse mandoline verenigingen federatie van musea in limburg federatie voor amateur symfonie orkesten limburg fotobond limburg gilde van vrijwillige molenaars, afdeling limburg jeugdcultuurfonds limburg keramiek kring Limburg kinjer vastelaovend leedjesfestival koninklijk nederlands zangersverbond - limburg koninklijke nederlandse federatie van muziekverenigingen letterkundig centrum limburg limburgs film circuit limburgs geschied- en oudheidkundig genootschap limburgse bond van muziekgezelschappen limburgse bond van tamboerkorpsen limburgse organisatie van audiovisuele amateurs maastricht international poetry nights molenstichting limburg monumentenkontakt midden-limburg monumentenwacht limburg oud limburgse schuttersfederatie raod veur ‘t limburgs samewirkende limburgse vastelaovesvereniginge steunpunt archeologie & monumentenzorg limburg stichting alphons winters stichting behoud mijnhistorie stichting de weeffout stichting funerair erfgoed limburg stichting jo hansenprijs voor volkscultuur stichting kruisen en kapellen limburg stichting limburg geïmproviseerde muziek stichting limburgse componisten stichting limburgse kastelen stichting matty niël stichting ondergrondse werken stichting openluchttheaters limburg stichting popmuziek limburg stichting wereld muziek concours kerkrade studium chorale toneelhuis lfa veldeke limburg verenigde nederlandse korenorganisaties - afdeling limburg werkgroep industrieel erfgoed limburg werkgroep veldgewas
 • motie limburgse volkscultuur

  Op 4 november 2011 hebben Provinciale Staten de PVV motie Limburgse Volkscultuur aangenomen om harmonieën, fanfares, schutterijen en zangkoren in stand te houden en te behouden voor de breed gedragen volkscultuur. Het College van Gedeputeerde Staten heeft deze motie samen met direct betrokkenen uit het veld uitgewerkt en ingevuld.

  Vier onderdelen staan in deze uitwerking centraal:
  1. Instrumentarium en uniformen
  2. Opleiding en talentontwikkeling
  3. Ondersteuning besturen
  4. Innovatieve Arrangementen

  Voor de uitwerking van de motie is aansluiting gezocht bij reeds bestaande werkstructuren bij het Huis voor de Kunsten Limburg en het Prins Bernard Cultuurfonds Limburg. Lees meer over de Motie Limburgse Volkscultuur...

  Op de pagina's van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM), de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT), Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS) en de Verenigde Nederlandse Korenorganisaties - afdeling Limburg (VNK-L) vindt u meer informatie en relevante aanvraagformulieren.

  Aanvraagformulieren
  Klik hier voor een overzicht van alle aanvraagformulieren.

  Workshops najaar 2015
  Klik hier voor meer informatie over de workshops 'Ondersteuning besturen' september t/m november 2015.

COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?