welkom

Welkom op de website van het Huis voor de Kunsten Limburg. Wij zijn een dienstverlenende organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg. Op deze website kunt u informatie vinden over alle aangesloten organisaties en over de verschillende disciplines waarin wij werken.
Lees meer...

hkl_foto_huis_voor_de_kunsten_limburg_gebouw
nieuws
 • 14 april 2014 Tweede druk 'Lèste wäörd - Teksten in het Limburgs voor begrafenis en crematie'
  Begin februari verscheen het boek 'Lèste wäörd - Teksten in het Limburgs voor begrafenis en crematie'. De eerste…
  Begin februari verscheen het boek 'Lèste wäörd - Teksten in het Limburgs voor begrafenis en crematie'. De eerste oplage van was al snel uitverkocht, maar nu is het boek weer te bestellen in de webshop van het Huis voor de Kunsten Limburg (€ 10,- excl. verzendkosten).
   
  In tijden van verdriet drukken we onze gevoelens het liefste uit in onze moedertaal. De Commissie Volkscultuur van Veldeke Limburg stelde op veler verzoek het boek 'Lèste wäörd' samen met teksten in het Limburgs die helpen de geschikte woorden te vinden bij het afscheid van dierbaren. In het boek staan niet alleen bekende gedichten en liedteksten in het Limburgs, maar ook teksten en voorbeelden van rouwbrieven die speciaal voor deze uitgave zijn geschreven.  
   
  Regelmatig vraagt men Veldeke Limburg om hulp bij het opstellen van bidprentjes, rouwbrieven en teksten voor een afscheidsdienst of avondwake in één van de vele Limburgs dialecten. Het vinden van de juiste, laatste woorden in het Limburgs voor bijvoorbeeld een overleden partner of ouder is vaak lastig. Veldeke Limburg hoopt dat het boek Lèste wäörd hen daarbij kan helpen. Naast teksten bevat het boek ook beschrijvingen van diverse begrafenisgebruiken en -tradities van vroeger en nu en gezegdes over de dood.

  Ga naar de webshop.
 • 14 april 2014 Jo Peters Poëzieprijs voor Kira Wuck
  Op zondag 13 april werd onder grote belangstelling in de rustieke sfeer van De Winselerhof in Landgraaf de [elfde]…
  Op zondag 13 april werd onder grote belangstelling in de rustieke sfeer van De Winselerhof in Landgraaf de [elfde] Dag van de Poëzie georganiseerd door stichting Poëziefestival landgraaf. Onderdeel van dit festival is de uitreiking van de Jo Peters Poëzieprijs aan dichters met een jong oeuvre. Dit jaar waren een viertal jonge dichters genomineerd voor deze prijs. Uit een aanbod van 38 bundels werden door de jury uiteindelijk genomineerd:

  Dennis Gaens, Schering en inslag (Uitgeverij van Gennep Amsterdam)
  Bernke Klein Zandvoort, Uitzicht is een afstand die zich omkeert (Uitgeverij Querido Amsterdam)
  Max Temmerman, Bijna Amerika (Uitgeverij Vrijdag Antwerpen)
  Kira Wuck, Finse meisjes (Uitgeverij Podium Amsterdam)
   
  De jury (Jan Baeke, Lizet Duyvendak, Petra van de Jeught en Rob Molin) heeft uiteindelijk de Jo Peters Poëzieprijs 2014 toegekend aan Kira Wuck voor haar bundel Finse meisjes. Want, zo staat in het juryrapport:
   
  "Op indringende wijze getuigt Finse meisjes van Kira Wuck van het verlangen naar nestwarmte. Zij roept in een heel zintuiglijke en lichamelijke poëzie doodgewone situaties op en geeft die een fris aanschijn. Niet door sentimentaliteit maar door een zekere afstandelijkheid wordt de poëzie in deze zorgvuldig geconstrueerde bundel aangedreven. Kira Wuck bezingt en beklaagt zonder in een exorbitante ode of zwaarwichtige elegie te verzanden. Zij is de kampioene van het vederlichte gevoel!"

  Kira Wuck (1978) is dochter van een Finse moeder en een Indonesische vader. Ze groeide op in Amsterdam, maar voelt zich thuis bij het absurdisme en de melancholie uit de noordelijke landen. Ze studeerde aan de Hogeschool Utrecht en aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Momenteel werkt ze aan haar eerste film. Met haar overrompelende optredens won ze het NK Poetry Slam en de jaarfinale van Festina Lente. Finse meisjes is haar debuut. Haar debuut is niet onopgemerkt gebleven bij de jury's voor de literaire prijzen. Zo heeft Wuck de C.W. van der Hoogtprijs 2013 gewonnen en werd ze genomineerd voor de C.Buddingh'prijs 2013. 
 • 10 april 2014 Nieuwe lichting docenten levensverhalen schrijven
  Op 4 april jl. werd de deskundigheidstraining levensverhalen schrijven in het Huis voor de Kunsten Limburg afgesloten.…
  Op 4 april jl. werd de deskundigheidstraining levensverhalen schrijven in het Huis voor de Kunsten Limburg afgesloten. De 15 deelnemers kwamen vijf vrijdagen van 10.00 tot 16.00 uur naar Roermond om zich onder begeleiding van docente José Franssen verder te verdiepen in methodieken en werkvormen van het autobiografisch schrijven en alles wat er komt kijken bij het opzetten en aanbieden van cursussen en workshops op dit gebied. Een mooi gemêleerd gezelschap van mensen die op allerlei manieren werken met levensverhalen, bijvoorbeeld als schrijfdocent of coach.
   
  Wilt u meer weten over de deelnemers aan de training en hun (schrijf)activiteiten? Kijk dan op hun websites (indien beschikbaar) of neem contact op per e-mail:

  In 2015 wordt een nieuwe deskundigheidstraining levensverhalen schrijven aangeboden in het Huis voor de Kunsten Limburg. 
  lees meer…
 • 10 april 2014 Cinesud Talent zoekt jou!
  Cinesud startte begin 2014 met het talentontwikkelingsprogramma Cinesud Talent. Hierin worden jonge makers begeleid…
  Cinesud startte begin 2014 met het talentontwikkelingsprogramma Cinesud Talent. Hierin worden jonge makers begeleid bij het maken van een (korte) audiovisuele productie, in elk denkbaar genre en format. Inmiddels is Cinesud gestart met het eerste traject, maar kijken we ook alvast naar de nabije toekomst. Ben jij een (jonge) talentvolle maker en heb je een idee voor een korte film, korte documentaire of andere audiovisuele productie? Meld je dan nu aan!

  Hoe gaat het in zijn werk?
  Middels het aanbieden van vier filmbegeleidingstrajecten per jaar wil Cinesud (voornamelijk) jonge mediatalenten (studenten en pas afgestudeerden) de kans bieden de eerste stappen te zetten in de filmpraktijk. Het jonge mediatalent wordt in een periode van ongeveer drie maanden begeleid en opgeleid in het maken van een korte audiovisuele productie (naast je school- en / of werk). Van idee tot distributie, van het scenario tot de montage: het gehele filmtraject wordt aan de hand van een intensieve begeleiding doorlopen en ervaren. Er wordt gestart vanuit het idee van de jonge maker zelf. Cinesud stelt niet alleen professionele begeleiding en ervaring ter beschikking, maar heeft per traject ook een vaststaand werkbudget beschikbaar om zo de essentiële kosten voor de jonge makers te kunnen dekken.

  In 2013 werd in het kader van Cinesud Talent een pilot gedaan die geleid heeft tot de korte film Verkapt van Jeroen Mourmans. De film werd vorig jaar geselecteerd voor de Europese competitie van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven en is binnenkort te zien tijdens het Made in Europe / Go Short festival in Maastricht.

  Meld je nu aan!
  Ben jij een jonge maker en heb je een goed en verfilmbaar idee liggen? Stuur dit dan, samen met een CV en andere informatie waarvan jij denkt dat dit nuttig is (zoals bijvoorbeeld eerder werk), naar info@cinesud.nl. Ook voor vragen kun je op dit mailadres terecht. Vanzelfsprekend zal niet elk idee geschikt zijn om uit te voeren binnen dit project en moeten we keuzes maken tussen de ideeën en makers die zich aanmelden. We zullen deze keuze altijd persoonlijk toelichten.

  Cinesud Talent
  Cinesud Talent is een initiatief van Cinesud en wordt financieel ondersteund door de Provincie Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg en L1. Vele andere partners ondersteunen het project materieel. Om dit project structureel voort te kunnen zetten, is Cinesud nog op zoek naar nieuwe partners, zowel op financieel als facilitair gebied. Particulieren en bedrijven kunnen hun steentje bijdragen. Voor meer informatie en de mogelijkheden kunt u een mail sturen naar Guido Franken: guido@cinesud.nl.  
  lees meer…
 • 09 april 2014 Fotograaf Jan Janssen schenkt winnende foto landelijke Bondsfotowedstrijd 2013 aan Huis voor de Kunsten Limburg
  Dinsdag 8 april 2014 mocht Pé Diederen, directeur van het Huis voor de Kunsten Limburg, een bijzondere foto in…
  Dinsdag 8 april 2014 mocht Pé Diederen, directeur van het Huis voor de Kunsten Limburg, een bijzondere foto in ontvangst nemen uit handen van fotograaf Jan Janssen. Het betreft een zwart-wit foto die Janssen in 2011 maakte tijdens zijn reis in het Himalaya gebied. Janssen fotografeerde een non in een klooster in Ladakh. Met deze foto won hij in 2013 goud bij de Bondsfotowedstrijd van de Fotobond Nederland, dé landelijke fotowedstrijd voor amateurfotografen. De foto is een schenking aan het Huis voor de Kunsten Limburg. Janssen wil de foto graag bij het Huis exposeren, omdat het daar kan worden aanschouwd door de vele kunst- en cultuurliefhebbers die het Huis dagelijks bezoeken.

  Jan Janssen komt regelmatig in het Himalaya gebied en heeft in het verleden al verschillende fotoreportages gemaakt. In zijn alom geprezen fotoboek The Himalaya, My Home staan maar liefst 115 foto’s over het leven van vooral Tibetaanse Boeddhisten die zich in het berglandschap staande proberen te houden. De foto’s zijn gemaakt tijdens 14 reizen in de landen Tibet, Noord-Nepal en Noord-India. Een impressie van het boek is te zien op www.janjanssenfotografie.nl. Het fotoboek werd bij de uitreiking van de jaarlijkse ‘Best of Best Award’ in de Verenigde Staten verkozen als het beste fotoboek van 2013 (uit 175 inzendingen uit 52 landen).

  lees meer…
 • 07 april 2014 Prijzenregen tijdens Limburgse Filmdagen onderstreept kwaliteit Limburgse amateurfilms
  Tijdens de Limburgse Filmdagen, die op 5 en 6 april jl. werden georganiseerd door de Limburgse Organisatie van…
  Tijdens de Limburgse Filmdagen, die op 5 en 6 april jl. werden georganiseerd door de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) en het Huis voor de Kunsten Limburg, werden maar liefst 31 speelfilms, documentaires, experimentele films, videoclips, clubproducties en bijzondere vakantiefilms van non-professionele filmers uit Limburg vertoond. Filmers werden in het zonnetje gezet en vertelden na afloop van hun filmvertoning trots over de totstandkoming van de film. Naast de filmvertoningen werden op zondag 6 april ook een groot aantal filmprijzen uitgereikt. De filmer die het hoogste aantal punten scoorde van het festival (laureaat) mocht de Limburgse Filmprijs, een beeld van kunstenares José Fijnaut, in ontvangst nemen. De prijs ging voor de derde keer op rij naar filmer Jef Caelen voor zijn film Het is toch goed nu, een speelfilm over een man die zijn ernstig zieke vrouw ziet aftakelen en voor de afweging komt te staan of hij al dan niet een einde moet maken aan haar lijden. De film handelt over ‘het leven’ en de vragen waar we als mens mee geconfronteerd kunnen worden. De film werd o.a. geprezen om het prachtige scenario en het overtuigende spel van de hoofdrolspelers. Caelen won de Limburgse Filmprijs al zes keer eerder.
   
  Naast de Limburgse Filmprijs werden er ook per filmklasse prijzen uitgereikt. Zo wonnen in de categorie ‘clubproducties’ de films Effe afrekenen van de Geleense Smalfilm en Videoclub, Vera’s Keuze van Filmclub LAS Maastricht en Hangoren en Hangouderen van Video- en Filmclub ’t Lenske Sevenum een gouden filmbeeld. In de lagere filmklasse werd een gouden beeldje uitgereikt aan filmer Arie Stas voor zijn documentaire Jeruzalem enMagda Verbist voor haar documentaire Een kristallen droom. In de middenklasse wonnen Theo van Gestel met zijn speelfilm Een Toetje voor Thomas en Jac Hoeben met zijn reportage Schorem  goud. In de topklasse won Jef Caelen met zijn speelfilm Het is toch goed nu goud.
   
  De Gemeente Heerlen stelde voor de tweede keer op rij een publieksprijs beschikbaar. De prijs werd door Barry Braeken, Wethouder Cultuur van de Gemeente Heerlen, overhandigd aan Laurent Beckers van Filmclub LAS Maastricht. Hij won de prijs voor zijn poëtische film Te Voet, een korte film waarbij een mensenleven van geboorte tot overlijden in beeld wordt gebracht door middel van een aaneenschakeling van beelden van voeten.
   
  Tijdens de Limburgse Filmdagen worden filmers die ontzettend hoog scoren met hun film tevens genomineerd voor de landelijke filmwedstrijd van het NOVA Filmfestival. Tijdens het NOVA Filmfestival, dat dit jaar plaatsvindt op 25 en 26 oktober in Purmerend, zijn de beste films van non-professionele filmers uit Nederland te zien. De genomineerde voor de landelijke filmwedstrijd van dit jaar zijn: Theo van Gestel met de speelfilm Een Toetje voor Thomas, Jac Hoeben met de reportage Schorem, Urbain Appeltans met de speelfilm Babysitter, Peter Brouwers met de speelfilm Munt en Jef Caelen met de speelfilms Het is toch goed nu en Piejeer en de documentaires Wat 'n Verhaal! en TegenSTRIJDige Gezichten.
   
  Een filmische en fotografische sfeerimpressie van de Limburgse Filmdagen en het overzicht met alle prijswinnaars vindt u hier.  lees meer…
 • 03 april 2014 Fotokollectief Zuid-Limburg de beste fotoclub van Nederland
  Het Fotokollectief Zuid-Limburg (FKZL) mag zich een jaar lang de beste fotoclub van Nederland noemen. De Limburgers…
  Het Fotokollectief Zuid-Limburg (FKZL) mag zich een jaar lang de beste fotoclub van Nederland noemen. De Limburgers deden het in de jaarlijkse wedstrijd van de Nationale Fotobond beter dan 184 andere Nederlandse fotoverenigingen.

  Ze zijn officieel met hun dertienen. En misschien krijgen ze binnen afzienbare tijd twee nieuwe leden. Maar heel veel verloop zit er niet in het Fotokollectief Zuid-Limburg (FKZL). „Nieuwe leden moeten iets in de breedte kunnen toevoegen. Het moeten niet alleen maar portretfotografen zijn”, zegt voorzitter Ruud Glasbergen. „Bovendien is het erg goed wat we doen. Zonder onszelf te veel op de borst te willen kloppen. De kwaliteit is hoog.” Dit jaar krijgt Glasbergen in ieder geval gelijk van de Nationale Fotobond.

  Het FKZL is in het weekend van 30 maart uitgeroepen tot de beste fotoclub van Nederland. De fotografen van het in Kerkrade gevestigde collectief wonen in de driehoek Vilt-Kerkrade- Heel. Het zijn voornamelijk amateurs die naast een gewone baan fotograferen als hobby. Iedere twee weken komen ze samen in het voormalige Kerkraadse postkantoor. Daar bekijken en bekritiseren ze elkaars werk. Daar is in september ook een expo te zien met het beste werk van het afgelopen jaar. „Iedereen neemt twee foto’s mee. Die hangen we op en dan praten we over het beeld.” Voor de Bondswedstrijd mocht het FKZL tien werken inleveren. In de huiskamer van voorzitter Glasbergen maakten de leden een selectie. Zonder naar de namen te kijken. „Ik zat vorig jaar niet bij de uiteindelijke keuze van tien, dat kan gebeuren. Het is een clubwedstrijd.We hebben de tien beste foto’s van de club ingeleverd. De jury waardeert iedere foto en de totaalscore bepaalt de winnaar.” 

  Bron: De Limburger/Limburgs Dagblad (03.04.14). Lees hier het volledige artikel en bekijk de 10 winnende foto's.
 • 31 maart 2014 Inschrijven Euregioparade 2014
  Op 14 september a.s. wordt in het centrum van Geleen de 5e Euregioparade georganiseerd door de Limburgse Bond van…
  Op 14 september a.s. wordt in het centrum van Geleen de 5e Euregioparade georganiseerd door de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT) en Vlamo. Er vinden tal van activiteiten plaats, waaronder concerten op een achttal pleinen en een Streetparade met korpsen uit Nederlands/Belgisch Limburg, korpsen uit Nord-Rhein Westfalen Duitsland en korpsen uit de Ost-Kantons België. 

  Wilt u uw vereniging ook presenteren voor een 20.000- tot 30.000-koppig publiek? Meld u dan zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk 1 mei aan.

  Klik hier voor meer informatie en de (meertalige) inschrijfformulieren.
 • 28 maart 2014 Uitslagen Limburgs Kampioenschappen Solisten en Kleine Ensembles
  Op 23 maart jl. werd door de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (district Roermond), in samenwerking met Drumband…
  Op 23 maart jl. werd door de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (district Roermond), in samenwerking met Drumband Harmonie Concordia Melick, de Limburgse Kampioenschappen Solisten en Kleine Ensembles georganiseerd in 't Aad Raodhoes in Melick.

  Maar liefst 102 solisten en kleine ensembles xylofoon, kleine trom, multipercussion en dwarsfluit hebben deelgenomen aan dit kampioenschap. De diverse optredens werden gejureerd door Rob Janssen en Henk Mennens (jury A) enJos Stoffels en André Willems (jury B). 

  Aniek Hornesch van St. Augustinus Geleen werd algemeen winnaar. Klik hier voor een volledig overzicht van de
  uitslagen.

  De winnaars van de Limburgse Kampioenschappen zullen deelnemen aan de Nederlandse Kampioenschappen op 28 juni a.s. in Berlicum (Noord-Brabant).

  lees meer…
 • 27 maart 2014 Limburgse Archeologie Dag in Limburgs Museum
  In tegenstelling tot voorgaande jaren zal de Limburgse Archeologie Dag (LAD) dit jaar niet in april, maar op 21…
  In tegenstelling tot voorgaande jaren zal de Limburgse Archeologie Dag (LAD) dit jaar niet in april, maar op 21 juni plaatsvinden. Dat heeft zijn reden, want de LAD zal dit jaar in het teken staan van die vernieuwde archeologiepresentatie in het Limburgs Museum. Als alles volgens planning verloopt, opent het Limburgs Museum begin mei de nieuwe vaste presentatie archeologie met als titel 'Van Neanderthaler tot stedeling'. De presentatie beslaat bijna 1.000 vierkante meter en laat de voorgeschiedenis van Limburg van 250.000 jaar geleden tot 1350 n. Chr. op een spectaculaire nieuwe wijze zien. Tijdens de LAD worden de opzet, de inhoud, het nieuwe onderzoek dat is uitgevoerd en spraakmakende ontdekkingen gepresenteerd.
   
  Daarnaast wordt er op de LAD een selectie van het belangrijkste archeologisch onderzoek en bijzondere vondsten van het laatste jaar over het voetlicht gebracht. Tijdens deze dag wordt voor het eerst de aanmoedigingsprijs voor een beginnend (amateur-)archeoloog uitgereikt, is er een competitie rond de belangrijkste vondst van Limburg, ontbreekt natuurlijk niet de Grote Archeologie Quiz en wordt de dag afgesloten met een culinair chronologisch diner.
   
  Er wordt hard gewerkt aan een mooi programma, met interessante sprekers voor deze LAD. In april wordt het definitieve programma bekend gemaakt op de websites van Limburgs Museum en het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap. Daar kunt u terecht voor de laatste ontwikkelingen en kunt u zich vanaf april inschrijven.
   
  Neem voor meer informatie contact op met Patrice Schmitz via 088 352 21 12 of p.schmitz@limburgsmuseum.nl.
 • 17 maart 2014 Ambachtslieden gezocht voor (OLD)Fashion(ed)
  Festival de Nederlandse Dansdagen, Museum aan het Vrijthof en FASHIONCLASH zijn op zoek naar (gepensioneerde) ambachtsmannen…
  Festival de Nederlandse Dansdagen, Museum aan het Vrijthof en FASHIONCLASH zijn op zoek naar (gepensioneerde) ambachtsmannen en -vrouwen voor een bijzonder en toonaangevend project: (OLD)Fashion(ed). In dit project delen ervaren ambachtsvrouwen en -mannen hun kennis met jonge mode ontwerpers. Samen maken zij enkele kledingstukken en/of accessoires. De collectie zal te zien zijn tijdens FASHIONCLASH Festival (juni 2014) en Festival de Nederlandse Dansdagen (oktober 2014), gedragen door modellen van 65 jaar en ouder, in dansante shows gemaakt door gerenommeerde choreografen. Het project sluit af met een bijzondere expositie in Museum aan het Vrijthof in Maastricht, waarin naast de kostuums en films van de shows, de verhalen van de ambachtslieden een prominente plek krijgen.

  Voor (OLD)Fashion(ed) worden mannen en vrouwen (65+'s) gezocht die meester zijn in een specifieke ambacht en die hun kennis willen delen met een nieuwe generatie modeontwerpers, waaronder Linda Friesen. Door modernisering en technologische ontwikkeling dreigen veel ambachten te verdwijnen uit ons dagelijks leven. Bijzondere kennis en vaardigheden dreigen verloren te gaan. Denk aan kledingherstellers, mandenvlechters, kantklossers, metaalbewerkers, schoenmakers, touwslagers, graveurs, instrumentenmakers, hoedenmakers, emailleurs, papiermakers, nettenbreiers, porselein bewerkers, pruikenmakers, poppenmakers, enz.

  Wilt u uw kennis delen en staat u open voor een samenwerking met een jonge ontwerper? Bent u benieuwd hoe uw kennis een plek krijgt in een bijzondere tas, een unieke wandelstok, een mooi broekpak, een hoed, een stoel die oogt als een jurk? Wilt u uw verhalen delen, en terugvinden in Museum aan het Vrijthof? Meld u dan nu aan door een mail te sturen naar info@museumaanhetvrijthof.nl o.v.v. uw naam en ambacht. Aanmelden is mogelijk tot donderdag 10 april a.s.

  Het project start in april 2014. De creatie van de kostuums en accessoires zal in de maanden daarna plaatsvinden met een eerste presentatie van het werk tijdens FASHIONCLASH Festival op 14, 15 en 16 juni 2014.
 • 11 maart 2014 Publicatie 'Bulkafstoting in Musea'
  Museumdepots die overvol raken, gangpaden die vol staan met objecten, het gebrek aan mensen en middelen om goed…
  Museumdepots die overvol raken, gangpaden die vol staan met objecten, het gebrek aan mensen en middelen om goed voor alle museale objecten te kunnen zorgen… Voor veel erfgoedinstellingen is dit een herkenbare situatie. Steeds vaker vragen musea zich dan ook af of alles in hun collectie bewaard moet blijven. Niet omdat nieuwe aanwinsten niet goed doordacht zijn aangeschaft, maar omdat men met een erfenis uit het museale verleden zit. Een erfenis verzameld in een tijd met een andere visie op wat bewaard moest worden. Het Landelijk Contact van Museumconsulenten (LCM) publiceerde recentelijk het boekje Bulkafstoting in Musea. In deze publicatie wordt ingegaan op de herbestemming van objecten met een lage erfgoedwaarde, zogenaamde ‘bulk’. In de handreiking staan handige tips, ‘best practices’ en resultaten van het pilotproject ‘bulkafstoting’ waar twaalf (ook Limburgse) musea aan deelnamen. Het boekje werd mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds en het Huis voor de Kunsten Limburg.

  ‘Bulkafstoting’ is een herkenbaar thema voor veel musea. Zowel grote en complexe organisaties als kleine museale instellingen gerund door vrijwilligers staan voor de opgave om bulkcollecties af te stoten. Het LCM heeft zich de afgelopen jaren dan ook steeds meer in deze thematiek verdiept. Zij organiseerde bijeenkomsten en startte een pilot project met twaalf Nederlandse musea. De opgedane kennis is nu gebundeld in het boekje Bulkafstoting in Musea, een praktisch handvat voor de afstoting van museale objecten. Uit het pilot project kwamen twee zaken duidelijk naar voren: het belang van collectiewaardering (het op waarde schatten van de bulkcollectie met hulp van externe experts) en de grote behoefte aan referentiecollecties (overzicht van collecties van andere erfgoedinstellingen om de eigen collectie mee te kunnen vergelijken en zodoende beter te kunnen afstemmen wie wat verzamelt of bewaart). Naast deze thema’s schenkt het boekje ook aandacht aan het bepalen van het eigendomsrecht van bulkobjecten, het nut van een ‘buddymuseum’ (vergelijkbare musea die elkaar helpen bij het formuleren en uitvoeren van de plannen voor het afstoten van bulk), wat te doen met afgestoten objecten (opruimen, verhuizen of vernietigen), opruimen in politiek roerige tijden en het opstellen van een stappenplan voor bulkafstoting.

  Kijk voor meer informatie over bulkafstoting in musea en andere initiatieven ter ondersteuning van de museale sector op www.museumconsulenten.nl of neem contact op met Agnes Vugts, museumconsulent bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via e: avugts@hklimburg.nl of t: 0475 399 274. Het boekje Bulkafstoting in Musea is voor € 12,- (gedrukte vorm) of € 7,- (PDF bestand) te bestellen in de webshop op www.museumconsulenten.nl.
    lees meer…
 • 10 maart 2014 'Les Djinnes' wint Nu of Nooit 2014
  'Les Djinns' opent Pinkpop 2014! Dit maakte festivaldirecteur Jan Smeets van Pinkpop zondag 9 maart jl. bekend…
  'Les Djinns' opent Pinkpop 2014! Dit maakte festivaldirecteur Jan Smeets van Pinkpop zondag 9 maart jl. bekend tijdens de finale van de provinciale popwedstrijd Nu of Nooit in een bomvolle Frans Boermans Zaal van Theater de Maaspoort te Venlo.

  De confetti vloog in de rondte en het dak ging eraf in de Maaspoort toen Jan Smeets bekend maakte wie de Limburgse popprijs won. Les Djinns won naast de openingsspot op Pinkpop ook studiotijd ter waarde van 1000 euro in Moon Studio Maasbracht en professionele coaching die de band gaat voorbereiden op hun optreden tijdens Pinkpop en de periode daarna. Aanstaande woensdag speelt Les Djinns tijdens de Pinkpopperspresentatie in Paradiso Amsterdam. Ook krijgen zij van Muziekhuis Guus Arons uit Heerlen een Personal Service Team die hen helpt met hun instrumenten voor en tijdens Pinkpop!

  Bevrijdingsfestival Roermond, Sjilvend Rock(t), Mama’s Pride, Booch!, Sjaampop, Koppelpop, en Wessummer Breeze toegezegd een van de finalisten te zullen boeken voor hun festival. Daarnaast staan alle finalisten op DVERS 2014, hèt jaarlijkse Limburgse showcasefestival van Stichting Popmuziek Limburg dat dit jaar plaatsvindt op zaterdag 4 oktober in Sittard-Geleen.

  Wethouder Jos Teeuwen van de gemeente Venlo reikte de videoclipprijs uit aan Amish Winehouse. Zij gaan onder leiding van Soundshapes uit Nederweert een professionele videoclip opnemen.

  lees meer…
 • 07 maart 2014 Molenstichting Limburg presenteert uniek omgevingsmodel voor watermolens
  In de watermolen van Sittard, de Ophovenermolen, is op 6 maart een onderzoek van de Molenstichting Limburg aangeboden…
  In de watermolen van Sittard, de Ophovenermolen, is op 6 maart een onderzoek van de Molenstichting Limburg aangeboden aan de verantwoordelijk gedeputeerde voor de Limburgse monumenten, Noël Lebens. De voorzitter van de Molenstichting Limburg, Kees van Rooij, was zeer verheugd met de unieke nieuwe inzichten die in het rapport beschreven staan: “Voor het eerst is een model ontwikkeld waarmee de omgeving van watermolens (de zogenaamde watermolenbiotopen) kunnen worden beoordeeld op hun impact op de molen. Zo worden de natuur- en cultuurwaarden in dalen van wateren rond de molen zichtbaar. Dat is van belang bij het maken van keuzes op het gebied van bijvoorbeeld landschapsontwikkeling en toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen. Het is een zeer bruikbare methode –zelfs een Europese primeur- die van grote betekenis kan zijn voor de instandhouding van watermolens.”
   
  Limburg is de schatkamer van het Nederlandse watermolenbestand. “Watermolens hebben het Limburgse landschap eeuwenlang gevormd en zijn dus sterk bepalend voor de kwaliteit van deze gebieden!”, aldus onderzoeker Hans de Mars van RoyalHaskoning DHV, die de methode heeft ontwikkeld.
   
  Wind en water
  Er was al een methode om de kwaliteit van windmolenbiotopen te meten. Deze is in Limburg uitgevoerd door de Molenstichting Limburg en de Monumentenwacht Limburg. De hoeveelheid wind die een molen kan vangen kan bijvoorbeeld belemmerd worden door hoge bomen en gebouwen terwijl voldoende draaien van belang is voor molens om de mechaniek goed werkend te houden. De methode van de windmolenbiotopen kan echter niet worden gebruikt voor watermolens. Limburg neemt met ongeveer vijftig waardevolle watermolens een unieke positie in Nederland in. Daarom is de methode die nu gepresenteerd is van essentieel belang voor de toekomst van het Limburgse watermolenbestand.

  Watermolenpaspoort
  Iedere watermolen waarvan de biotoop in kaart is gebracht ontvangt een zogenaamd watermolenpaspoort. Hierin worden zowel de monumentale als landschappelijke waarden uitgebreid omschreven.
   
  De Molenstichting Limburg wil de komende jaren blijven werken aan het actueel houden van de basiskennis over de Limburgse molens en het bevorderen van en adviseren over het behoud van molens in Limburg en hun ruimtelijke omgeving. Daarbij is het in kaart brengen van watermolenbiotopen een bijzonder punt van aandacht. Het is de ambitie om voor alle Limburgse watermolens een watermolenpaspoort te laten maken. Vervolgens zou een Limburgse atlas van wind- en watermolenbiotopen ontwikkeld kunnen worden. Hiervoor wordt nog gezocht naar middelen.
   
  Meer weten?
  Neem contact op met de Molenstichting Limburg via telefoonnummer 0475-399287. Het volledige rapport kan hier gedownload worden. Tijdens de Avond van de Limburgse Molen op 17 maart in Nederweert-Eind wordt het rapport uitgebreid toegelicht door onderzoeker Hans de Mars van RoyalHaskoning DHV. Aanmelden hiervoor is mogelijk via info@limburgsemolens.nl.
   
 • 06 maart 2014 Young Pioneers: grenzeloze muziek uit de provincie Limburg
  Op 7 maart 2014 opent Young Pioneers haar deuren voor de muzikale durfals van Limburg. Het nieuwe talentenproject…
  Op 7 maart 2014 opent Young Pioneers haar deuren voor de muzikale durfals van Limburg. Het nieuwe talentenproject van de Stichting Popmuziek Limburg biedt maximaal twintig getalenteerde muzikanten de mogelijkheid om samen met artistiek leider Sjang Coenen (Milow, Admiral Freebee) hun eigen grenzen te ontdekken en te overschrijden.

  Young Pioneers richt zich op talentvolle muzikanten uit de hele provincie Limburg. Doel is om een nieuw en vernieuwend orkest samen te stellen en onder leiding van artistiek leider Coenen tot een album te komen dat Limburgs talent etaleert met een eigenwijs geluid. Heel 2014 zal in het teken staan van de orkestvorming, de muzikale zoektocht en het opnemen van de muziek. Begin 2015 wordt het album gepresenteerd en gaat Young Pioneers op tournee.

  Het project biedt plek aan maximaal twintig muzikanten. Iedereen tussen de 15 en 25 jaar mag zich aanmelden via www.youngpioneers.nl. Coenen zal in april 2014 zelf zijn orkestleden selecteren uit alle inzendingen. Vervolgens duikt hij met zijn orkest meer dan een half jaar zijn repetitieruimte en studio in. Wat hij daar gaat doen, is te volgen op youngpioneers.nl. Coenen ziet het project zelf als een ontdekkingsreis: "We moeten een kant op, maar we gaan alle wegwijzers negeren. Het wordt Columbus in het kwadraat. Mijn uitdaging is om jonge artiesten te leren alles uit elkaar te trekken, om ze van de weg af te krijgen. We gaan niet lijmen, we gaan ook niet 'nadoen'. Dan hadden we beter kunnen playbacken." Wat eruit komt, durft hij niet te zeggen. Toch is hij zelfverzekerd: "Het is mijn taak de katalysator te zijn tussen al dat talent dat straks in één ruimte gaat musiceren. Er een echt team van maken. Als dat lukt, gaan we de trip van ons leven beleven."

  Young Pioneers is een pilot project van de Stichting Popmuziek Limburg op initiatief van Jan Bruschke (o.a. Kings of the Day) en Jan Sluijsmans (o.a. Transpunk). Bruschke en Sluijsmans wilden aan het palet van talentontwikkeling in de popsector een schakel toevoegen die in hun ogen ontbrak: eentje die zich focust op de artistieke ontwikkeling en vorming van Limburgse talenten. Het project is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Stichting Popmuziek Limburg, het Huis voor de Kunsten Limburg en de provincie Limburg.

  lees meer…
 • 27 februari 2014 Ministerie OCW biedt ondersteuning bij Fondsenwerving
  Culturele organisaties proberen steeds beter aan te sluiten op de veranderende markt. Maar hoe doe je dat? Het…
  Culturele organisaties proberen steeds beter aan te sluiten op de veranderende markt. Maar hoe doe je dat? Het groeiende besef van meer zelfredzaamheid is aanwezig, maar het ontbreekt soms nog aan kennis, capaciteit en veranderkracht. Om hierbij te helpen gaat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap culturele instellingen de komende vier jaar ondersteunen. Hiervoor is Wijzer Werven opgericht, een trainings- en coachingstraject op het gebied van fondsenwerving en het vergroten van inkomsten.

  Uitgangspunt bij de training en coaching is ‘learning by doing’: de instelling gaat nadrukkelijk zelf aan de slag. Door inzicht in het ondernemerspotentieel van de eigen organisatie en samen met de trainer/coach te kijken hoe de optimale combinatie van potentiële financiers (fondsenwerving) en inkomsten uit eigen activiteiten (publiek) te realiseren is.

  Voor wie?
  Iedere instelling en maker uit de Nederlandse non-profit cultuursector die beschikt over een ANBI-status, aangemerkt als culturele instelling, kan zich aanmelden voor begeleiding. Het programma is toegankelijk voor directie, management én medewerkers. De instelling betaalt voor het traject slechts 10% van de kosten. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap betaalt de rest. Minister Bussemaker heeft na aanbesteding de dienstverlening gegund aan het samenwerkingsverband van Berenschot, Charistar en Van Dooren Advies voor een periode van vier jaar.

  Kijk voor meer informatie en het aanmeldformulier op www.daargeefjeom.nl.
 • 26 februari 2014 Extra workshop 'Sponsorwerving is een sport!'
  Het stimuleren en ontwikkelen van bestuurskracht is van groot belang om de Limburgse volkscultuur te borgen. De…
  Het stimuleren en ontwikkelen van bestuurskracht is van groot belang om de Limburgse volkscultuur te borgen. De regeling ‘ondersteuning besturen’ voorziet in financiële middelen voor workshops ter versterking van die bestuurskracht. In 2014 organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg wederom een serie workshops ter versterking van bestuurskracht voor leden van verenigingen van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM), Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT), Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS) en Verenigde Nederlandse Korenorganisaties - afdeling Limburg (VNK-L) gezamenlijk. Deelname aan de workshops is gratis. 

  Vanwege de grote belangstelling voor de workshop ‘Sponsorwerving is een sport!’, is voor deze workshop een extra datum ingepland.
   
  Datum: dinsdag18 maart 2014
  Tijdstip: 19.30-22.00 uur
  Locatie: Fanfarezaal fanfare St. Joseph, Lisweg 8, 6102 CW, Pey-Echt
   
  Ga voor meer informatie en om u aan te melden naar www.hklimburg.nl/motievolkscultuur.
 • 20 februari 2014 Aanmelding Hafaconcerten 2014 philharmonie zuidnederland
  Een optreden van de philharmonie zuidnederland met uw harmonie of fanfare? Na ‘LSO meets Hafa’ vorig seizoen,…
  Een optreden van de philharmonie zuidnederland met uw harmonie of fanfare? Na ‘LSO meets Hafa’ vorig seizoen, zet de philharmonie zuidnederland - ontstaan uit het samen gaan van het Limburgs Symfonie Orkest en Het Brabants Orkest - deze succesformule voort.

  Van donderdag 19 t/m zondag 22 juni 2014 trekt het orkest weer door de provincie Limburg om samen met lokale harmonieën en fanfares te spelen in uw verenigingsgebouw, kerk of een theater in de buurt. Zo laat de philharmonie zuidnederland  zien in er voor heel Limburg te willen zijn en dat muziek verbindt. U bent als harmonie of fanfare gastheer en verzorgt de organisatie van het concert. Ook zijn de eventuele inkomsten voor uw vereniging. Uw harmonie of fanfare speelt voor de pauze. In overleg kunt u een musicus uit de philharmonie zuidnederland kiezen die met uw harmonie of fanfare soleert. De philharmonie zuidnederland verzorgt het programma na de pauze waarbij de dirigent van uw harmonie of fanfare het slotstuk mag dirigeren. Ter voorbereiding worden er twee masterclasses gehouden onder leiding van de dirigent van de philharmonie zuidnederland, Peter Biloen (o.a. vaste assistent van Jaap van Zweden): één zonder en één met de philharmonie zuidnederland.

  Het project komt tot stand in samenwerking met de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen en het Huis voor de Kunsten Limburg. De kosten bedragen  € 2.500,- (excl. BTW). Neem voor meer info contact op met Jos Roeden, Artistiek Programmeur van philharmonie zuidnederland, door een mail te sturen naar info@philharmoniezuidnederland.nl o.v.v. ‘Hafa-project’.

   
  lees meer…
 • 19 februari 2014 Deelnemers Masterplan Filmtalent Limburg 2014 bekend
  Vijf jonge filmmakers mogen dit jaar een korte film opnemen in en rond Limburg. Zij zijn hiermee de eerste deelnemers…
  Vijf jonge filmmakers mogen dit jaar een korte film opnemen in en rond Limburg. Zij zijn hiermee de eerste deelnemers aan het Masterplan Filmtalent Limburg. Laatstejaars Toneelacademiestudenten Sophie van de Pol en Bart van de Woestijne werden geselecteerd met hun dramafilm Voor je de Grond raakt. Het Vlaamse duo Thomas Baerten en Wim Geudens kwam door de selectie met de komediefilm De Smet. Arthur Gorissen uit Stein mag zijn animatiefilm Fatal Fly gaan realiseren.

  Binnen het Masterplan Filmtalent Limburg krijgt een groep jonge talenten uit Limburg elk jaar de kans om een professionele korte speelfilm te maken. Per jaar worden er drie films gerealiseerd. De talenten krijgen de mogelijkheid om het gehele productieproces van begin tot eind mee te maken. Daarbij worden ze begeleid door ervaren professionals uit de Euregio en de Randstad.

  Het Masterplan is opgezet door Stichting Filmtheater Lumière en regisseur/producent Elbe Stevens en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provinie Limburg, het Huis voor de Kunsten Limburg en Stichting Cultuur en Bedrijf.
  lees meer…
 • 17 februari 2014 Finalisten Nu of Nooit 2014 bekend!
  Afgelopen maand streden vijfentwintig popacts verspreid over vijf voorrondes in de Limburgse poppodia om een plek…
  Afgelopen maand streden vijfentwintig popacts verspreid over vijf voorrondes in de Limburgse poppodia om een plek in de finale van het provinciale popconcours Nu of Nooit. Afgelopen zaterdag maakte de jury na afloop van de laatste voorronde bekend welke acts er doorgaan en dus een gooi doen naar de ultieme hoofdprijs van de wedstrijd: optreden tijdens het Pinkpop festival!
   
  De volgende acts (in willekeurige volgorde) zijn geselecteerd voor de finale:
   
  AMISH WINEHOUSE
  genre: Folk/Indie/Dreampop
  woonplaats: Maastricht

  CUDA
  genre: Cowpunk
  woonplaats: Sittard
   
  LES DJINNS
  genre: Indie/Experimenteel/Psychedelisch
  woonplaats: Roggel              
   
  CHERRY DARLING
  genre: Rock
  woonplaats: Maastricht       
   
  THE MOTHMEN
  genre: Garagerock
  woonplaats: Sevenum

  De winnaar van Nu of Nooit staat traditiegetrouw op Pinkpop, maar er valt nog veel meer te winnen! Als finalist ga je absoluut niet met lege handen naar huis.

  Een blik in de prijzenpot van Nu of Nooit 2014:
  Het team van Muziekhuis Guus Arons uit Heerlen staat klaar om de instrumenten van de winnaar volledig op orde te maken voor het optreden op Pinkpop. Tevens wordt de winnaar door persoonlijke coaches begeleid voor en na het optreden op Pinkpop. Daarnaast krijgt de winnaar € 1000,- studiotijd bij Moon Studio in Maasbracht. WM Digital Services zal de digitale distributie voor hun rekening nemen. Tot slot speelt de winnaar op woensdag 12 maart in Paradiso Amsterdam tijdens de Pinkpop-perspresentatie. Ook dit jaar zal er een aanmoedigingsprijs worden uitgereikt. Nevels Audiovisuals zal een videoclip maken voor de act waarvan de jury vindt dat zij deze verdienen. Daarnaast staan alle finalisten natuurlijk op DVERS 2014, hèt jaarlijkse showcase-festival van Limburg dat dit jaar plaatsvindt op zaterdag 4 oktober in Sittard-Geleen. Verder hebben Bevrijdingsfestival Limburg, Sjilvend Rock(t), Mama’s Pride, Booch!, Koppelpop, Wessummer Breeze en Sjaampop toegezegd een van de finalisten te zullen boeken voor hun festival. Alle finalisten zullen de dag voorafgaand aan de finale bij elkaar komen om onder begeleiding van professionele coaches goed voorbereid de finale (en hopelijk Pinkpop) in te gaan. Een flink gevulde prijzenpot dus!
   
  Kaartverkoop finale:
  Zondag 9 maart weten we wie Nu of Nooit 2014 wint. De finale vindt op die dag plaats in Theater de Maaspoort te Venlo. Tickets zijn te koop via de website van Theater de Maaspoort of de voorrondepodia (Perron 55, Poppodium Volt, NIEUWE NOR, Muziekgieterij en Muziekcentrum de Bosuil). Wanneer je ook in de voorronde een ticket gekocht hebt krijg je € 2,- korting op je finaleticket!
   
  Finale Nu of Nooit 2014 
  Datum: 9 maart
  Locatie: Theater de Maaspoort, Venlo
  Deur: 14.00 uur / Aanvang: 15.00 uur
  Entree: € 9,-
meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen iedere discipline waarin het Huis werkzaam is, dan kunt u zich op deze pagina aanmelden voor een digitale nieuwsbrief.
prikbord
16-04-2014 08:15,

Vacature dirigent Fanfare Eendracht Meerlo

Fanfare Eendracht Meerlo - Al 120 jaar muziek op hoog niveau

Algemene gegevens:…
Fanfare Eendracht Meerlo - Al 120 jaar muziek op hoog niveau

Algemene gegevens:
Fanfare Eendracht Meerlo is een muziekvereniging met 42 spelende leden in de leeftijd van 15 tot 80 jaar. De fanfare is opgericht in 1890 en sinds 1984 is er een eigen muziekzaal gerealiseerd: ‘de Speulplats’. Al jaren repeteert ons orkest op vrijdagavond 20.00 uur. Fanfare Eendracht Meerlo komt uit in de 2e divisie en wil de komende periode dit niveau onderhouden. Onze doelstelling is met plezier muziek maken in groepsverband.

Activiteiten:
Naast de jaarlijkse tradities waaraan de fanfare deelneemt bij dorpse activiteiten(serenades, kerkvieringen e.d.) wil onze fanfare zich ook opnieuw goed profileren in de regio. Onder de naam van de Muziekfabriek worden samenwerkingen met andere verenigingen/clubs gezocht om muziek, in de breedste zin van het woord, bij jong en oud onder de aandacht te brengen.

Profielschets:
Van een nieuwe dirigent wordt het volgende verwacht:
1. Bij voorkeur in bezit zijn van diploma conservatorium HAFABRA;
2. Samen met de muziekcommissie een uitdagend repertoire en programma samenstellen;
3. In staat zijn om arrangementen op basis van kwaliteitsverschillen en bezetting aan te passen naar de mogelijkheden binnen het orkest;
4. Initiatief tonen in muziekkeuzes en te spelen concerten;
5. Inspirerende rol vervullen m.b.t. ledenwerving van de jeugd en hun opleiding;
6. Creatief, vernieuwend en stimulerend zijn en zorg dragen voor afwisseling in repetities;

Procedure:
Uit de reacties op deze advertentie zal het bestuur i.s.m. leden een selectie maken en een aantal kandidaten uitnodigen voor een gesprek. Naar aanleiding van dit gesprek zal gekeken worden naar de mogelijkheid tot een proefrepetitie. Uiteindelijk zal samen met de leden van onze fanfare een keuze gemaakt worden. U kunt tot 16 mei a.s. reageren. Sollicitaties dienen gericht te worden aan onze voorzitter Noud Janssen via secretariaat@fanfaremeerlo.nl.


Lees meer…
10-04-2014 14:34,

Gezocht: 65+ modellen voor (OLD)Fashion(ed)

Festival de Nederlandse Dansdagen, Museum aan het Vrijthof en FASHIONCLASH zijn op zoek naar (gepensioneerde)… Festival de Nederlandse Dansdagen, Museum aan het Vrijthof en FASHIONCLASH zijn op zoek naar (gepensioneerde) mannen en vrouwen voor het bijzondere en toonaangevende project – (OLD)Fashion(ed).
 
Lijkt het u leuk om als model te fungeren in een dansante show op Festival FASHIONCLASH (juni 2014) en op Festival De Nederlandse Dansdagen (oktober 2014)? Heeft u altijd al samen willen werken met spraakmakende choreografen en inspirerende ontwerpers? En herkent u zich in onderstaande punten:
- Model/performer
- Man/vrouw
- Leeftijd tussen de 65 – 90 jaar
- Afkomstig uit de regio Limburg
- Ambitie om op een podium te staan (danservaring is niet vereist)
 
Meld u dan snel aan door een e-mail te sturen naar productie@nederlandsedansdagen.nl onder vermelding van uw naam en leeftijd. Aanmelden is mogelijk tot zondag 20 april 2014.

Informatie project
In (OLD)Fashion(ed) wordt een collectie van enkele kledingstukken en/of accessoires gecreëerd door een ontwerpersduo, bestaande uit een ervaren (gepensioneerde) ambachtsvrouw of –man en een (jonge)mode ontwerper. De verschillende collecties zullen te zien zijn tijdens FASHIONCLASH Festival (juni 2014) en Festival de Nederlandse Dansdagen (oktober 2014), gedragen door modellen van 65 jaar en ouder, in dansante shows gemaakt door spraakmakende choreografen. Het project sluit af met een bijzondere expositie in Museum aan het Vrijthof in Maastricht, waarin naast de kostuums en films van de shows, de verhalen van de ambachtslieden een prominente plek krijgen.
07-04-2014 10:08,

Vacature PhD (M/V) (1 fte) Taalkeuze in een zorginstelling in Limburg

Het Meertens Instituut in Amsterdam is voor het Europees project ‘de meertalige uitdaging voor de EU… Het Meertens Instituut in Amsterdam is voor het Europees project ‘de meertalige uitdaging voor de EU burger’ op zoek naar een PhD voor etnografisch onderzoek naar taalkeuze in een zorginstelling in Limburg.

Achtergrond van het project:
Dit onderzoek maakt deel uit van een grootschalig Europees project naar ‘de meertalige uitdaging voor de EU burger’. Het doel van het onderzoek is om te achterhalen of het gebruik van een specifieke taalvariëteit het welbevinden en sociale integratie van ouderen in een zorginstelling in Limburg beïnvloedt. Het spreken van een bepaalde taalvariëteit heeft niet voor iedereen dezelfde symbolische waarde maar wordt onder meer door context, gesprekspartners, gespreksonderwerp en type interactie bepaald.Taalkeuze in een meertalige zorginstelling vormt daarom een inherent onderdeel van processen van in- en uitsluiting.
Het onderzoek wordt gefinancierd door (i) het EU FP7 Framework (coördinator Prof. L.isa Cheng Universiteit Leiden), in het kader van de aanvraag Advancing the European Multilingual Experience(AThEME)en in het bijzonder binnen de component Multilingualism and Communicative Impairments; (ii) Maastricht University, Faculty of Arts and Social Sciences (FASoS) en (iii) Meertens Instituut.
Het onderzoek zal uitgevoerd worden aan het Meertens Instituut in Amsterdam maar de opleiding vindt plaats binnen de Graduate School van UM-FASoS in Maastricht.

Functie-informatie:
Het opzetten en uitvoeren van onderzoek naar ‘Taalkeuze in de zorg in Limburg’ met etnografische methoden als langdurige participerende observatie.
De PhD observeert en analyseert dagelijkse praktijken in een zorgcentrum, met speciale aandacht voor de interactie van twee- of meertalige ouderen met medebewoners, verzorgers, therapeuten, artsen, familie en bezoekers. Daarnaast maakt de PhD gebruik van sociale netwerkanalyse en zal hij/zij interviews afnemen met bewoners, bezoekers en personeel van het zorgcentrum.
Het onderzoek dient uit te monden in een proefschrift.

Functie-eisen:
- een afgeronde universitaire opleiding in de sociolinguïstiek, taalkunde of linguïstische/culturele antropologie;
- aantoonbare ervaring met kwalitatief veldwerk;
- in staat zelfstandig en in teamverband veldwerk en onderzoek te verrichten
- gebleken belangstelling voor onderzoek naar meertaligheid, taalkeuze of code-wisseling of onderwerpen als ‘ageing’;
- goede uitdrukkingsvaardigheden in woord en geschrift in Nederlands en Engels;
- reeds aanwezige contacten met de potentiële informantengroep strekken tot aanbeveling;
- een redelijke kennis van een Limburgs dialect, passieve kennis of bereidheid die kennis op te doen.

Aanstelling:
Het betreft een dienstverband voor 1 jaar (bij een 38-urige werkweek) met de mogelijkheid van een opvolgend dienstverband van 3 jaar om te promoveren. Het startsalaris bedraagt € 2.083,- bij volledig dienstverband.

Standplaats:
Meertens Instituut, Amsterdam

Voor meer inhoudelijke informatie over deze functie kunt u zich wenden tot: Prof. Leonie Cornips (t: 070 512 27 65). Een uitvoerige projectbeschrijving in het Engels is beschikbaar.Sollicitaties met curriculum vitae en een onderzoeksvoorstel tussen de twee en vijf pagina’s (in het Engels of Nederlands) kunt u vóór 1 mei 2014 schriftelijk richten aan: Meertens Instituut, afd. Personeelszaken, t.a.v. mevr. M. Lucassen, Postbus 94264, 1090 GG Amsterdam of per mail aan marcia.lucassen@meertens.knaw.nl. Vermeld in uw mail of op de envelop 'Sollicitatie Taalkeuze in de zorg'.
31-03-2014 13:30,

Dansdocent gezocht voor cultureel avontuur in Nepal

School of Performing Arts Kathmandu is currently looking for a dance/musical teacher from the end of… School of Performing Arts Kathmandu is currently looking for a dance/musical teacher from the end of April 2014 onward. Be adventurous and contribute to the performing arts scene in Kathmandu, Nepal! Develop your own artistic and teaching skills in the country of the Himalayas.

For more information, contact/see: info@spaknepal.com / www.spaknepal.com.
agenda
 • 28 januari 2014 - 07 juni 2014eigen activiteit Workshop GOTRA - Helden in de maak
  Tijdens de workshop 'Helden in de maak', laten choreograaf Joost Vrouenraets en/of danseres Maïté Guérin de…
  Tijdens de workshop 'Helden in de maak', laten choreograaf Joost Vrouenraets en/of danseres Maïté Guérin de dansleerlingen proeven aan en zelf experimenteren met het dansmateriaal uit de voorstelling HEROES, een bezield tweeluik over de liefde dat op 7 december jl. in Heerlen in première ging. Belangrijkste focus van de workshop is de partnering techniek ‘shell bending’ die Joost en Maïté aan het ontwikkelen zijn. Deze techniek ligt aan de basis van de voorstelling HEROES.

  Data en tijden van de workshop worden in overleg met de contactpersonen van de dansscholen bepaald. De workshop duurt 1,5 tot 2 uur (in overleg) en kan worden gegeven op de locatie van de dansschool.

  Klik hier voor meer informatie over o.a. docenten, benodigdheden, kosten, aanmelden en de voorstelling HEROES.

  De voorstelling HEROES is in Limburg nog te bezoeken op:
  - 12 april 2014 in Cultuurhuis, Heerlen
  - 31 mei en 1 juni 2014 in Theaterboerderij Boeket, Nederweert
  - 7 juni 2014 in Openluchttheater, Valkenburg

  Kaarten voor de voorstelling zijn via de theaters te reserveren. GOTRA biedt leerlingen die ook naar de voorstelling HEROES komen een workshopkorting aan.


  Lees meer
 • 21 februari 2014 - 19 april 2014samenwerkings activiteit Karmijnrood Podiumkunst speelt voorstelling 'Vuurschoppen'
  Het nieuwe initiatief Karmijnrood podiumkunst van theatermakers Peter Stam, Veronique Obrie en Joost Horward opent…
  Het nieuwe initiatief Karmijnrood podiumkunst van theatermakers Peter Stam, Veronique Obrie en Joost Horward opent de deuren van de eigen repetitieruimte in Roosteren voor hun voorstelling 'Vuurschoppen'.
   
  Broer en zus Jurgen en Frida Borghout proberen hun familieverleden te bevatten en te verwerken. Frida komt na het overlijden van hun moeder achter een goedbedoelde verzwegen waarheid die haar en haar broer uit elkaar lijkt te drijven. Haar zoektocht om met Jurgen in gesprek te komen, toont op genuanceerde wijze haar kwaliteiten om in een explosieve en conflicterende situatie een bindende kracht te blijven.
   
  Het stuk is een ode aan de vrouw, maar toont ook op ontroerende wijze de mannelijke opgeslotenheid in zijn eigen gelijk.
   
  Met 'Vuurschoppen' wil Karmijnrood zichtbaar en inleefbaar maken wat ons bindt. En de krachten die daarbij nodig zijn niet uit het oog verliezen, sterker nog, op te zoeken en te koesteren. Een intense voorstelling die man en vrouw niet onbewogen hoopt te laten
   
  Peter Stam en Joost Horward maken al 12 jaar samen bijzondere voorstellingen op diverse locaties in Limburg, zoals de succesvolle Warg - trilogie. Daarin werden zij ondersteund door het Huis voor de Kunsten Limburg. Met Karmijnrood zoeken zij naar waar wij ons verbinden, zowel in de inhoud van de voorstelling als in het aangaan van niet voor de hand liggende samenwerkingen. In 2012 presenteerde Karmijnrood zich voor het eerst door het mode-evenement Fashionclash Maastricht te openen.
   
  Speeldata 'Vuurschoppen' 2014:
  Vrijdag 21 / Zaterdag 22 februari
  Vrijdag 14 / Zaterdag 15 maart
  Vrijdag 28 / Zaterdag 29 maart
  Vrijdag 4 / Zaterdag 5 april
  Vrijdag 18 / Zaterdag 19 april
   
  Aanvang voorstellingen telkens 20.30 uur
   
  Locatie: U parkeert en verzamelt op de parkeerplaats schuin tegenover Hotel Restaurant de Roosterhoeve in Roosteren, waarvandaan u om 20.30 uur gezamenlijk wandelt naar de speelplek, gelegen op 3 minuten afstand. Hoekstraat 29, 6116 AW,  Roosteren/ 
  Routebeschrijving: www.karmijnrood.com
  Toegangsprijs: 15 Euro p.p.
  Reserveren (noodzakelijk) :  maandag t/m donderdag tussen 17 u - 20 u
   tel.: 06 - 29173126
   
  Informatie over de voorstelling en eerdere projecten vindt u op : www.karmijnrood.com
 • 29 maart 2014 - 21 april 2014samenwerkings activiteit Kloosterbibliotheek Wittem exposeert Getekende Kruisweg
  Precies honderd jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog exposeert Kloosterbibliotheek Wittem de ‘Getekende…
  Precies honderd jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog exposeert Kloosterbibliotheek Wittem de ‘Getekende Kruisweg van Luithagen’ van Albert Servaes uit 1919. Met deze expositie wordt het verband gelegd met de nabijgelegen kruisweg van Aad de Haas, in de nabijgelegen Cunibertuskerk van Wahlwiller. Een kunsthistorisch unicum waarbij twee belangwekkende en omstreden kruiswegen uit de vorige eeuw in de schaduw van de twee wereldoorlogen fysiek in elkaars nabijheid worden gebracht. De kruisweg van Servaes wordt belangeloos in bruikleen afgestaan door de Abdij Koningshoeven (NBr.). De expositie loopt van 29 maart t/m 21 april.

  Klooster Wittem en Aad de Haas
  Klooster Wittem heeft een historische band met Aad de Haas. De toenmaals in dit klooster wonende pater-kunstenaar G. Mathot zorgde ervoor dat Aad de Haas en zijn familie onderdak kreeg in Zuid-Limburg en opdrachten kreeg om in zijn levensonderhoud te voorzien. Zo ook de opdracht om het kerkje in Wahlwiller te beschilderen met de kruiswegstaties. In de expositie wordt de brug geslagen van Servaes naar De Haas. Naast de kruisweg van Servaes, worden in de vitrinekasten van de imposante bibliotheek de oorspronkelijke linosneden van Aad de Haas geëxposeerd uit het boekje In Jezus’ lijden van pater Mathot. Deze werden verboden door het Vaticaan en vormden aanleiding voor de bisschop van Roermond om de kruisweg van De Haas te veroordelen. In de Gerarduskapel van het klooster is een kruisweg in textiel te zien die pater Mathot in later dagen maakte voor het Neboklooster in Nijmegen. De expositie is mede mogelijk gemaakt door de provincie Limburg en Huis voor de Kunsten Limburg.

  Opening met Minisymposium
  De expositie wordt op 29 maart geopend met een mini-symposium, waarin de kruiswegen worden geplaatst in hun historische context. Daarnaast wordt ingegaan op de veroordelingen door de kerk van de kruiswegen van Servaes en De Haas. Sprekers zijn Tanguy Eeckhout, conservator Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle (B), Dr. Jos Pouls, universitair docent kunstgeschiedenis Open Universiteit en Dr. Theo Salemink, em. universitair docent geschiedenis van kerk en theologie.

  Expositie Ontmoeting van kruiswegen
  Openstelling 30 maart, 6, 13, 18 en 21 april van 13.30 tot 16.30 uur. Entree € 4,-. Combinatie met rondleiding Wahwiller 5 en 12 april vanaf 13.00. Ga voor meer informatie over openstelling en arrangementen naar www.kloosterwittem.nl of vraag de folder aan via 043 450 17 41. Aanmelden kan via j.dewit@kloosterwittem.nl en 06 14959778.
 • 05 april 2014 - 29 april 2014samenwerkings activiteit Nieuwe cd en theatershow Joss Mennen en Vrînde
  Na een uitverkocht Munttheater in Weert in 2012, volgt in april de tweede theatershow van Joss Mennen. Onder het…
  Na een uitverkocht Munttheater in Weert in 2012, volgt in april de tweede theatershow van Joss Mennen. Onder het motto 'De Reis van Dien Laeve' zal Joss samen met zijn 'vrînde' niet alleen in Weert, maar ook in de theaters van Sittard, Heerlen en Roermond te zien zijn.

  Tijdens de theatershow wordt je meegenomen op een muzikale reis door het leven. De theatershow zal wederom bestaan uit popnummers in het Weerter dialect, grotendeels geschreven door Joss Mennen en Bart van Geleuken. Daarnaast komen er weer een aantal gastmuzikanten, dit keer uit heel Limburg. In het Munttheater zijn op 5 april samen met Joss en zijn band o.a. Jack Vinders, Thei & Marij en Jos Hol te zien. Zij zullen het publiek verrassen met nieuwe liedjes en hun eigen hits. Daarnaast doen ook Roel Peijs (Rebzije), Frank & Alisa Tuasuun mee.
   
  Op 30 maart komt het tweede dialect-album van Joss Mennen uit. Daarbij wordt ook de bandnaam 'Joss Mennen & Vrinde' veranderd in JOSS. De naam 'Joss` mennen & Vrinde' zal in de nabije toekomst alleen nog worden gebruikt voor de theatershows. Het tweede album genaamd 'De Reis van Dien Laeve' is een opvolger van de 'Joss Mennen & Vrinde cd'. Tijdens De Nach van 't Limburgse Leed in Venlo werden al voorproefjes gepresenteerd. Het album bestaat - net als het debuutalbum - uit een tiental autobiografische popnummers geschreven in het Weerter dialect. Opvallend is de samenwerking met Maastrichtenaar Roel Peijs, zanger van de band Rebzjie. In 'Smoesjes' brengen Roel en Joss het Maastrichs en Weerts dialekt bij elkaar in een liedje.
   
  Joss startte zijn muziekcarriere als leadzanger van de rockband Zinatra. Hiermee tourde hij begin jaren 90 de hele wereld rond. In 1994 richtte Joss zijn eigen band, 'Mennen', op. Met deze band haalt hij vooral succes in Zuid-Europa, daarnaast reisde hij twee keer naar de Verenigde Staten. In 2010 stopte de band. Joss ging zich richten op het schrijven van autobiografische dialect-nummers en in 2011 ontstond 'Joss Mennen & Vrinde'.
   
  Data/locaties:
  - 5 april Munttheater Weert
  - 12 april ECI Cultuurfabriek Roermond
  - 24 april Parkstadtheater Heerlen
  - 29 april Stadsschouwburg Sittard-Geleen


  Lees meer
 • 11 april 2014 - 15 mei 2014samenwerkings activiteit Regionale expositie Alphons Wintersprijs 2014 Kerkrade
  Op 11 april om 19.30 uur opent in het gemeentehuis aan de Markt in Kerkrade de eerste van de zes regionale tentoonstellingen…
  Op 11 april om 19.30 uur opent in het gemeentehuis aan de Markt in Kerkrade de eerste van de zes regionale tentoonstellingen in het kader van de tweejaarlijkse Alphons Wintersprijs.

  Aan deze schilder- en tekenwedstrijd voor amateurkunstenaars uit Nederlands- en Belgisch-Limburg doen dit jaar ruim 240 deelnemers mee. In het gemeentehuis exposeren kunstenaars uit de regio Kerkrade een recent gemaakt werk, waarmee ze kans maken om genomineerd te worden voor de Alphons Wintersprijs 2014. Iedereen is van harte welkom bij de opening op 11 april. Daarna is de expositie nog te bezoeken t/m 15 mei.

  Openingstijden: maandag t/m donderdag van 10.00-17.00 uur en op vrijdag van 10.00-12.00 uur (Goede Vrijdag 18 april, Paasmaandag 21 april en Bevrijdingsdag 5 mei gesloten)

  Ga voor meer informatie en een overzicht van de exposanten naar www.hklimburg.nl/alphonswinters.
 • 18 april 2014 - 04 mei 2014samenwerkings activiteit Regionale expositie Alphons Wintersprijs 2014 As (B)
  Op 18 april om 20.00 uur opent in de St. Aldegondiskerk in As (B) de tweede van zes regionale tentoonstellingen…
  Op 18 april om 20.00 uur opent in de St. Aldegondiskerk in As (B) de tweede van zes regionale tentoonstellingen in het kader van de tweejaarlijkse Alphons Wintersprijs. Iedereen is van harte welkom bij de opening. Daarna is de expositie nog te bezoeken t/m 4 mei.

  Openingstijden: vrijdag en zaterdag van 14.00-18.00 uur, zondag van 10.00-12.00 uur en van 14.00-18.00 uur

  Ga voor meer informatie en een overzicht van de exposanten naar www.hklimburg.nl/alphonswinters.
 • 18 april 2014 20:00 - 21:30samenwerkings activiteit Kamerkoor Maastricht zingt Johannes Passion
  Ook dit jaar brengt Kamerkoor Maastricht de Johannes Passion van J.S. Bach ten gehore. Na vorig jaar de minder…
  Ook dit jaar brengt Kamerkoor Maastricht de Johannes Passion van J.S. Bach ten gehore. Na vorig jaar de minder bekende Zweite Fassung van de Johannes Passion op de lessenaar te nemen, keert het Kamerkoor nu weer terug naar de uiteindelijke versie van het jaar 1749, het jaar voor Bachs dood; de versie die ook de bekendste is.

  Voor velen is dit werk onverbrekelijk verbonden met de Paastijd en altijd weer ontroerend; denkt u alleen maar aan de bekende aria voor sopraan:

  Zerfließe, mein Herze, in Fluten der Zähren
  Dem Höchsten zu Ehren!
  Erzähle der Welt und dem Himmel die Not:
  Dein Jesus ist tot!


  (Vloei uiteen, mijn hart, in stromen van tranen
  om de Hoogste te eren!
  Vertel aarde en hemel de rampspoed:
  je Jezus is dood!)

  Locatie: St. Janskerk, Maastricht
  Kaartverkoop: € 20,- aan de kerk, via UITbalie 043 350 55 55 of via www.theateraanhetvrijthof.nl / € 18,- via www.kamerkoormaastricht.nl / € 12,- voor studenten op vertoon van pas


  Lees meer
 • 20 april 2014 - 07 september 2014samenwerkings activiteit Expositie Hofferkeukens Kunstkollectief in Thorn
  Van 20 april t/m 7 september 2014 vindt in Thorn een expositie plaats van een zevental kunstenaars, verenigd onder…
  Van 20 april t/m 7 september 2014 vindt in Thorn een expositie plaats van een zevental kunstenaars, verenigd onder de naam 'Het Hofferkeukens Kunstkollectief'. Deze expositie is ondergebracht  in het monumentale pand Hofferkeukens aan de Hofstraat 12 in Thorn. De openingstijden zijn: elke zaterdag,  zondag en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis en tijdens de opening zijn een of meerdere kunstenaars aanwezig.

  Het Hofferkeukens Kunstkollectief bestaat uit de volgende personen:
  - Mia Beurskens (schilderkunst)
  - Har Bokken (fotografie)
  - Margo Eggels (grafiek & keramiek)
  - Hen Konickx (metalen sculpturen)
  - Babs Schaper (glas in lood)
  - Marlies Smeets (keramiek)
  - Lian Vink (schilderkunst)

  Het Hofferkeukens Kunstkollectief exposeert in de voormalige hofkeukens. Ten tijde van het Stift Thorn, opgeheven in 1797 tijdens de Franse overheersing, maakte dit expositiegebouw deel uit van het abdijcomplex. Buiten de Abdijkerk is dit een van de weinige gebouwen die van dit complex zijn overgebleven. In dit pand waren de keukens van het paleis of hof van de vorstin-abdis gevestigd.


  Lees meer
 • 21 april 2014 - 07 juni 2014samenwerkings activiteit De Vrije Spelers uit America vieren 100-jarig bestaan
  In het Noord-Limburgse kerkdorp America gonst het al twee jaar onder de 2.200 inwoners. De toneelvereniging bestaat…
  In het Noord-Limburgse kerkdorp America gonst het al twee jaar onder de 2.200 inwoners. De toneelvereniging bestaat in 2014 honderd jaar. Dit is voorwaar niet niks en daarom worden er koppen bij elkaar gestoken om er iets onvergetelijks van te maken. Uiteindelijk rollen er drie plannen uit, die na twee jaar alle drie de eindstreep halen en hoe….

  Ten eerste;
  Als eerste de toneelproductie ‘Tot ik Vlieg’, onder regie van Marnix Mulder. Een productie die wordt opgevoerd in de parochiekerk. De plek waar 100 jaar geleden de toneelclub is ontstaan uit het toenmalig kerkkoor. De toneelproductie ‘Tot ik Vlieg’ is een bewerking van de Zweedse film 'As it is in heaven'. Een verhaal over Daniël Daréus, een succesvolle dirigent die aan de top meedraait. Maar hij is ook eenzaam en is de uitputting nabij door het jachtige leven dat hij leidt. Na een lichamelijke en emotionele inzinking besluit Daniël terug te keren naar het dorp waar hij zijn jeugd heeft doorgebracht en waar niemand hem meer kent als die jongen van toen. Zijn komst maakt wat behoorlijk wat los bij de inwoners, die hem met evenveel bewondering als argwaan ontvangen. Een jaloerse dominee en een vijand uit zijn verleden maken het hem niet makkelijk. Gelukkig maakt hij ook nieuwe vrienden, waaronder de lieve en gevoelige Lena, die hem helpt zijn eigen onzekerheid, angsten en eenzaamheid te overwinnen. Het duurt niet lang voordat Daniël gevraagd wordt om leiding te geven aan het kleine kerkkoor. Na enige aarzeling besluit hij het aanbod  te accepteren. Zijn aanpak tilt het koor naar ongekende hoogte, maar stuit ook op veel weerstand. 'Tot ik Vlieg' is een heerlijk stuk vol meeslepende emoties en herkenbare menselijke levensvragen.

  Marnix Mulder: "Om als regisseur te mogen meewerken aan de 100 jarige jubileumvoorstelling van ‘De Vrije Spelers’ is voor mij een eer. Om dan ook nog een stuk als ‘Tot ik Vlieg’  te mogen maken op en in een prachtige locatie is geweldig. De Vrije Spelers doen hun naam eer aan. Deze groep mensen voor en achter de schermen doen en durven alles. Als theatermaker is dat fantastisch om mee te werken. En we hebben gewerkt, een jaar lang hebben we gezongen, getraind en natuurlijk gespeeld, vrij gespeeld. Naar mijn gevoel hebben we samen iets unieks gemaakt. ‘Tot ik Vlieg’ is en was voor iedereen intensief en spannend. Een voorstelling waarin verdriet, hartstocht en humor op een heel natuurlijke manier door elkaar geweven wordt."
   
  Speeldata: 2 (uitverkocht), 3, 9, 10, 16, 17, 23, 24, 30, 31 mei en 6, 7 juni
  Locatie: St Jozefkerk, America
  Verzamelen: De Bondszaal, Pastoor Jeukenstraat 15, America. Geopend vanaf 19.00 uur. U kunt hier ook een tentoonstelling bezichtigen over 100 jaar De Vrije Spelers. Om 20.00 uur vertrekken we gezamenlijk naar de St. Jozefkerk.
  Aanvang voorstelling: 20.30 uur
  Entree: € 15,-
  Kaartverkoop: www.devrijespelers.nl
  Vragen, info: vraagtotikvlieg@gmail.com
   
  Als tweede; Een boek met als titel, ‘Wij spelen verder’.
  Er is een archief dat twee wereldoorlogen overleeft heeft. Deze spullen hebben decennialang ondergedoken gelegen in achterkamers, op zolders en in kelders, tot ze twee jaar geleden weer het daglicht zagen. Bewaard door mensen, om ooit weer eens te bekijken. In dit boek ziet u maar een fractie van al datgene wat bewaard is gebleven, maar u krijgt wel een duidelijk beeld van De Vrije Spelers. Een vereniging met een voortdurende, grensverleggende inzet en moed. Het boek is een mooi en historisch document, voor iedereen die het toneelspel een warm hart toedraagt. Het schetst hoe de kijk op de toneelwereld is veranderd in het tijdsbeeld en vertelt hoe en waarom de uitdaging is aangegaan van het oude met het nieuwe.
   
  'Wij spelen verder'; 272 blz-full colour - vol anekdotes, prachtige verhalen, foto's, documenten, tekeningen, enz. Prijs € 24,95 (excl. verzendkosten)
. Het boek kan worden besteld via wijspelenverder@gmail.com.
   
  En last but not least,  een documentaire;
  Een documentaire over de toneelvereniging waarin we laten zien ‘wat een toneelvereniging doet met een dorp?’ en ‘wat een dorp doet met een toneelvereniging?’. Er wordt met de (oud) leden gesproken, onder andere met de Americaanse oud-speelster Tilla Minten-Vervuurt (100 jaar), een van de eerste vrouwelijke amateur toneelspeelsters in Limburg. Zij vertelt  hoe het was om toneel te spelen in een katholiek dorp, waar pastoor niet gecharmeerd was van vrouwen op het toneel. In de documentaire worden ook fragmenten opgenomen van reeds eerder gespeelde grote producties. De documentaire wordt gemaakt door filmmaker Louk Voncken (Ummerfilm).
  Op zijn portofolio staan projecten in de vorm van documentaires, videoclips, opdrachtfilms en VJ-performance  voor o.a. Eneco, Studio Brussel, Rowwen Hèze, NTR,  Universiteit Tilburg en vele andere. De documentaire is te zien op maandag 21 April bij L1.

  Lees meer
 • 23 april 2014 19:00 - 19:40samenwerkings activiteit Presentatie resultaten Toon Talent project Zingen in de klas
  Zingen kinderen nog wel eens? Kunnen kids uit het IT-tijdperk nog wel plezier ontlenen aan samen zingen? Voor de…
  Zingen kinderen nog wel eens? Kunnen kids uit het IT-tijdperk nog wel plezier ontlenen aan samen zingen? Voor de leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de basisscholen de Ratel uit Gennep, de Brink uit Ottersum en de Vonder uit Ven-Zelderheide kunnen beide vragen met een volmondig 'ja' worden beantwoord.

  Onder leiding van zangdocente Jacqueline Fijnaut zijn zij al een aantal weken bezig met een bijzonder project rondom zang. Het project is geïnitieerd door het Genneps Vocaal Ensemble (GVE) uit Gennep en Gemengd Koor St. Caecilia uit Ottersum. Het is tot stand kunnen komen dankzij subsidie van provincie Limburg in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg en de VNK-Limburg (Verenigde Nederlandse Korenorganisatie Limburg).

  Al die zangoefening en al dat zingen leidt uiteindelijk tot een grootse eindpresentatie van de hoorbare resultaten van het project op woensdag 23 april van 19.00-19.40 uur in de St Martinuskerk in Gennep. Ruim 200 kinderen zingen dan samen! Onder leiding van Jacqueline Fijnaut én met begeleiding van het GVE, St Caecilia en het kinderkoor Ottersum zingen ze allemaal samen de hit 'Mamma Mia' van ABBA. Tevens wordt dan gezamenlijk het prachtige Afrikaans lied ‘Shiyahamba’ ten gehore gebracht. Dat is een ritmisch lied, waarin de kinderen de beweging van de muziek heel goed aan kunnen voelen. Verder zingen de kinderen van alle groepen 6, alle groepen 7 en alle groepen 8 van de deelnemende scholen elk nog een eigen lied. En een prestatie van formaat: helemaal van buiten! De organiserende koren laten uiteraard ook van zich horen met een voor de kinderen aansprekend lied. Zo zingt het GVE het bekende lied 'Ik heb mijn wagen volgeladen' en brengt St. Caecilia het lied 'Halleluja' van Leonard Cohen.

  Maar dat is nog niet alles. Om de kinderen te laten horen hoe het klinkt als je als kind in een kinderkoor zingt, treedt het kinderkoor Ottersum ook nog op met enkele liederen. Iedereen is welkom om (eindelijk) weer eens vrolijk zingende kinderen te komen beluisteren. En de entree om zo iets moois mee te maken is helemaal gratis.
 • 25 april 2014 - 11 mei 2014samenwerkings activiteit Regionale expositie Alphons Wintersprijs 2014 Urmond
  Op 25 april om 20.00 uuur opent in de Terpkerk in Urmond de derde van zes regionale tentoonstellingen in het kader…
  Op 25 april om 20.00 uuur opent in de Terpkerk in Urmond de derde van zes regionale tentoonstellingen in het kader van de tweejaarlijkse Alphons Wintersprijs. Iedereen is van harte welkom bij de opening. Daarna is de expositie nog te bezoeken t/m 11 mei. 

  Openingstijden: 25, 26, 27 april, 2, 3, 4, 9, 10 en 11 mei telkens van 14.00-17.00 uur

  Ga voor meer informatie en een overzicht van de exposanten naar www.hklimburg.nl/alphonswinters.

 • 27 april 2014 10:00 - 17:00samenwerkings activiteit Kunstroute Rondje Watertoren
  De 8e editie van Kunstroute Rondje Watertoren 2014 staat voor de deur. Op 27 april openen 24 unieke locaties verspreid…
  De 8e editie van Kunstroute Rondje Watertoren 2014 staat voor de deur. Op 27 april openen 24 unieke locaties verspreid over heel Schimmert, hun deuren om werk te tonen van meer dan 50 verschillende kunstenaars.

  Het doel van Rondje Watertoren is bekendheid te geven aan kunstenaars, kunst, cultuur en cultureel erfgoed rondom de watertoren, de reus van Schimmert. Naast vaste locaties, zoals galeries en ateliers, worden ook andere locaties, die uit beeldbepalend of cultuurhistorisch perspectief interessant zijn, voor een bezoek geselecteerd. De monumentale watertoren vormt daarbij als centraal punt het boegbeeld.

  Werken van professionele en reeds gearriveerde kunstenaars en werken van aanstormend talent worden op de deelnemende locaties tentoongesteld. Gestreefd wordt naar een zo groot mogelijke verscheidenheid in disciplines en genres. Er wordt geselecteerd op de kwaliteit van de kunstenaars door een eigen selectiecommissie. De doelgroep bezoekers waar Rondje Watertoren zich op richt zijn in algemene zin liefhebbers van kunst en cultuur.

  Laat u op www.rondjewatertoren.nl alvast in de stemming brengen door actualiteiten en achtergrondverhalen van kunstenaars en locatiehouders.
 • 28 april 2014 - 29 april 2014samenwerkings activiteit Jeugd-Kunst Dag 'POP-ART'
  Knuts-Zinnig organiseert kunst-educatieve programma’s voor jeugd en jongeren; een hele dag vol met Knuts-Zinnige…
  Knuts-Zinnig organiseert kunst-educatieve programma’s voor jeugd en jongeren; een hele dag vol met Knuts-Zinnige activiteiten voor jongens en meiden! Op 28 en 29 april (in de meivakantie) staan de activiteiten in het teken van het thema ‘POP-ART’. Samen met de jeugd wordt op beide dagen een moderne variant gemaakt van een ‘oude’ meester. Kunst-Zinnig laat jeugd en jongeren graag kennis maken met nieuwe technieken en materialen: soms is het spannender om heel andere materialen - materialen waar je normaal niet aan denkt - te gebruiken.

  Ben je tussen de (+/-) 8 en 14 jaar? Dan kun je je tot 15 april inschrijven voor een van de twee dagen via knutszinnig@gmail.com 06 53564366.

  Tijd: 10.00-15.00 uur
  Locatie: Parkstad Limburg (exacte locatie volgt, kijk voor actuele informatie op de facebookpagina van Knuts-Zinnig)
  Kosten: € 15,- per dag (incl. lunch en materiaal)

  Knuts-Zinnig zijn Kim Pennings-Meijer (FemmeCulturel/Booch/K-oöp) en Sabine op den Kamp-Schröder (Ontwerpbureau Op den Kamp). De verschillende achtergronden van Kim en Sabine zorgen voor een breed uitgelicht, boeiend en leerzaam programma voor jeugd en jongeren. Het doel van het programma is de kinderen te prikkelen voor de beeldende kunst. Een dag lang met kunst bezig zijn, plezier maken en talentontwikkeling zijn onze belangrijkste uitgangspunten. Dit is ook expliciet meegenomen bij het ontwerpen van dit lesprogramma.

  In de zomervakantie organiseert Knuts-Zinnig een alternatieve kindervakantie week ‘Ik ben een Ninja’. Een week lang vol kunstzinnige activiteiten en bezoekjes aan culturele, kunstzinnige en leuke instellingen. Deze week vindt plaats van 14 t/m 18 juli; houdt de facebookpagina in de gaten voor meer informatie!
 • 01 mei 2014 - 31 maart 2015samenwerkings activiteit 'Het Hart van Grind' op de Brunssumerheide
  Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide van de Brunssumerheide komen bezoekers van 1…
  Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide van de Brunssumerheide komen bezoekers van 1 mei 2014 t/m 31 maart 2015 bijzondere steenformaties tegen. Deze kunstwerken nemen hen mee naar de verborgen natuur van de stenen.

  Beeldend kunstenaar Adri Verhoeven realiseerde 11 kunstwerken in de natuur. Samen met Natuurmonumenten, de Vereniging van Geologen, de Sterrenwacht Limburg, Consortium Grensmaas, geoloog/fotograaf Dirk Wiersma en filmmaker Rob Vogelsang neemt hij u graag mee om de diepste lagen van het steentje bloot te leggen. 

  Voor een deel kunt u die ontdekkingstocht op www.hethartvangrind.nl maken. Op deze website is te zien hoe breed de fascinatie voor de steen verbreid is. Dichters willen de steen kennen, in heel verschillende culturen wordt de steen op een voetstuk geplaatst en de wetenschap ontdekt onze eigen wortels in de steen. Om de 'intimiteit met het bestaan' aan den lijve te ervaren zult u oog in oog moeten komen staan met het ontblote hart van de steen. 

  Startpunt van de wandeling is het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Schaapskooiweg 99 in Heerlen. Hier is een gratis routekaart beschikbaar. Alle praktische informatie en een mogelijkheid om de routekaart te downloaden staan ook op www.hethartvangrind.nl.
   
  Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg. 
 • 03 mei 2014 - 04 mei 2014eigen activiteit Sally's Danslab voor dansmakers en dansers
  Wil je je als dansmaker verder ontwikkelen  of nieuwe inspiratie opdoen? Of vind je het als danser leuk om mee…
  Wil je je als dansmaker verder ontwikkelen  of nieuwe inspiratie opdoen? Of vind je het als danser leuk om mee te denken over het creatieproces van een choreografie? Schrijf je dan in voor Sally’s Danslab op 3 en 4 mei 2014 in de dansstudio’s in AINSI Maastricht! Deelnemers gaan aan de slag met choreografen Ronald Wintjens en Stefan Ernst en dansers van Project Sally Maastricht. Uitgangspunt is het repertoire van Project Sally.

  De deelnemende dansers worden in vier groepen verdeeld met per groep één dansmaker. Deze wordt uitgedaagd samen met de dansers het dansmateriaal te herkauwen, ondersteboven te gooien en te vervormen tot nieuwe composities. Project Sally geeft hierbij individuele coaching. Het weekend wordt afgesloten met een informele presentatie van het ‘work in progress’. Er is plaats voor vier dansmakers en 26 dansers uit Limburg en de Euregio (België en Duitsland). Sally’s Danslab is een initiatief van het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Project Sally Maastricht en het Euregionaal Dansplatform.

  Aanmelden kan via abarbou@hklimburg.nl.  

  Lees meer
 • 30 mei 2014 - 20 juni 2014samenwerkings activiteit Regionale expositie Alphons Wintersprijs 2014 Margraten
  De vierde regionale expositie in het kader van de Alphons Winters Prijs 2014, wedstrijd voor amateurschilders,…
  De vierde regionale expositie in het kader van de Alphons Winters Prijs 2014, wedstrijd voor amateurschilders, wordt gehouden in Margraten. De opening van de expositie is op 30 mei om 19.30 uur. De expositie is te bezichtigen t/m 20 juni.

  Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, dinsdag ook van 14.30-19.00 uur en op woensdag ook van 13.30-15.30 uur

  Ga voor meer informatie en een overzicht van de exposanten naar www.hklimburg.nl/alphonswinters.
 • 01 juni 2014 - 29 juni 2014samenwerkings activiteit Regionale expositie Alphons Wintersprijs 2014 Weert
  De vijfde regionale expositie in het kader van de Alphons Wintersprijs 2014 wordt gehouden in Galerie RICK, Collegeplein…
  De vijfde regionale expositie in het kader van de Alphons Wintersprijs 2014 wordt gehouden in Galerie RICK, Collegeplein 5 te Weert.

  De opening vindt plaats op 1 juni om 15.00 uur, daarna is de expositie te bezichtigen t/m 29 juni. 

  Openingstijden: zondag van 14.00-17.00 uur, maandag van 15.00-21.00 uur, dinsdag van 15.00-21.00 uur en woensdag van 13.00-21.00 uur.

  Ga voor meer informatie en een overzicht van de exposanten naar www.hklimburg.nl/alphonswinters.
 • 05 juni 2014 - 29 juni 2014samenwerkings activiteit Regionale expositie Alphons Wintersprijs 2014 Venlo
  De zesde en laatste regionale expositie in het kader van de Alphons Winters Prijs 2014 wordt gehouden in Domani…
  De zesde en laatste regionale expositie in het kader van de Alphons Winters Prijs 2014 wordt gehouden in Domani in Venlo. De opening vindt plaats op 5 juni om 19.30 uur. De expositie is te bezichtigen t/m 29 juni.

  Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 14.00-17.00 uur, zaterdag en zondag van 14.00-17.00 uur en tweede pinksterdag

  Ga voor meer informatie en een overzicht van de exposanten naar www.hklimburg.nl/alphonswinters.
 • 12 juni 2014 - 15 juni 2014samenwerkings activiteit FASHIONCLASH Festival
  De 6de editie van het internationale en interdisciplinaire mode festival vindt dit jaar plaats van 12 t/m 15 juni…
  De 6de editie van het internationale en interdisciplinaire mode festival vindt dit jaar plaats van 12 t/m 15 juni in de SAMdecorfabriek te Maastricht. FASHIONCLASH Festival is een spraakmakend internationaal en interdisciplinair mode festival. Het programma met modeshows, tentoonstellingen, film, theater, dans, pop-up stores, lezingen, workshops en speciale projecten, geeft een nieuwe generatie ontwerpers en kunstenaars de mogelijkheid hun werk te tonen aan een divers (inter) nationaal publiek. FCF festival is, zoals de naam al zegt, een ‘clash’ met mode als uitgangspunt. ‘Clash’ staat voor een ontmoeting van talent, culturen, disciplines en publiek rondom het gegeven ‘mode’. Met zijn modeshows, exposities, performances en interdisciplinaire samenwerkingen tussen modeontwerpers en theatermakers, choreografen en andere kunstenaars neemt FASHIONCLASH een unieke positie in het internationale mode discour.

  FCF festival biedt podium aan meer dan 100 veelbelovende talenten uit binnen en -buitenland en is een unieke gelegenheid om talent te ontdekken en om geïnspireerd te raken door de kunst van mode. FCF festival is laagdrempelig voor zowel de deelnemende kunstenaars als voor het publiek. Behalve het modeshow programma is het festival grotendeels gratis toegankelijk.

  Thema voor de 6de editie is 'Leeftijd' en de kunst van het ouder worden in de breedste zin van het woord. De uitwerking van de thema is tot uitdrukking gebracht in het campagne beeld waar drie vrouwen van verschillende generaties worden afgebeeld. Dit thema komt voort uit (OLD)Fashion(ed), een bijzondere samenwerkingsproject van FASHIONCLASH, Museum aan het Vrijthof en de Nederlandse Dansdagen. In het programma is er verder gekozen om de tentoonstelling samen te stellen met werk van ontwerpers en kunstenaars waar dit thematiek een rol speelt. Theater performer Nina Willems verwerkt het thema in haar project VerWeven waar portretten van 5 vrouwen van verschillende leeftijden een bron van inspiratie zijn voor 5 mode ontwerpers. Iedere ontwerper gaat naar aanleiding van een toegewezen portret een outfit ontwerpen voor de vrouw in kwestie; hij/zij verweeft het verhaal achter de vrouw in een nieuwe outfit.

  Naast de thematische programma onderdelen is er een modeshow programma met circa 40 collecties, het Clash Project, de designer market en de FASHIONCLASH Side Program. FASHIONCLASH Side Program is een flankerend programma verspreid over diverse locaties in Maastricht met pop-up stores, exposities, lezingen, Fashion Film Night Out, presentaties en events in bijzondere boetieks en nog veel meer wat Maastricht Modestad te bieden heeft.


  Lees meer
 • 14 juni 2014 00:00 - 00:00samenwerkings activiteit Toon Talent - Ridder KUNO: zinglevend!
  Volgens de legende was Kuno een ridder die ten tijde van Karel de Grote leefde in de streken rondom Voerendaal.…
  Volgens de legende was Kuno een ridder die ten tijde van Karel de Grote leefde in de streken rondom Voerendaal. Zijn avonturen zijn voor Stichting KUNO (www.ridderkuno.blogspot.nl) de rode draad bij het initiëren van allerlei activiteiten in de Gemeente Voerendaal, waarvoor verschillende culturele krachten worden gebundeld. Om het verhaal ook bij de jeugd tot leven te brengen en hen daarmee bij de gemeenschap te betrekken, worden de KUNO Ridderspelen georganiseerd. Zang staat bij dit project centraal.
   
  Met het project 'Ridder KUNO: zinglevend!' sluit de Stichting KUNO tevens aan bij het Toon Talent project van de VNK-Limburg. Het doel van Toon Talent, het stimuleren van koorzang bij de jeugd, wordt bereikt door kinderen in de leeftijd van 5 t/m 12 jaar in de setting van een avontuurlijk ridderverhaal op een leuke en leerzame wijze in aanraking te brengen met muziek en zingen.
   
  Tijdens een aantal workshops, die worden gegeven op Basisschool Cortemich Voerendaal, wordt muziek ingestudeerd die speciaal bij het verhaal is geschreven. Als afsluiting van de workshopsessies worden op 14 juni in de Bernardushoeve in Trintelen de KUNO Ridderspelen georganiseerd; o.l.v. dirigente Marianka Kropivšek van jeugdkoor de Pareltjes - die aanwezig zullen zijn deze dag - worden verhaal, muziek en dans tot een geheel gebracht.
   
  Kinderkoren, maar ook individuele kinderen, kunnen deelnemen aan 'Ridder KUNO: zinglevend!'. Inschrijven kan door een mail te sturen naar ridderkuno@gmail.com. Kosten voor deelname bedragen € 1,- per persoon.
 • 15 juni 2014 11:00 - 13:30eigen activiteit Nederlands-Duitse misdaadliteratuur op De Meinweg
  Op zondag 15 juni 2014 kunt u in Nationaal Park De Meinweg deelnemen aan een bijzonder smokkelarrangement. Dit…
  Op zondag 15 juni 2014 kunt u in Nationaal Park De Meinweg deelnemen aan een bijzonder smokkelarrangement. Dit arrangement staat in het teken van de Maand van het Spannende Boek en het verschijnen van Over de grens. Een boek met zestien spannende (fictie)verhalen over smokkel in de Nederlands-Duitse grensregio. Verhalen geschreven door veelvuldig onderscheiden auteurs uit beide landen. Vier van hen – Gunter Gerlach, Arnold Küsters, Charles den Tex en Judith Visser – zullen tijdens dit smokkelarrangement een spannend voorproefje geven van hún verhaal.

  Het arrangement start en eindigt bij het Boshotel in Vlodrop. Hier is vanaf 11 uur de ontvangst met koffie en thee, waarbij u meteen al een eerste verhaal te horen krijgt. Aansluitend maakt u o.l.v. een VVV gids een korte wandeling  door de prachtige natuur van De Meinweg. Een  wandeling met verrassende verhalen van de VVV gids over het smokkelverleden van De Meinweg én verhalen van Over de grens, voorgedragen door de auteurs. Tot slot staat in het Boshotel een lunchbuffet voor u klaar. Een afsluiting die eveneens voorzien is van een spannend verhaal. Bovendien krijgt u de gelegenheid om het genoemde boek te kopen en te laten signeren door de auteurs.
   
  Kosten: € 14,50 p.p. (inclusief drank en lunch)
  Duur: 11.00 tot 13.30 uur
  Locatie: Hampshire Boshotel, Boslaan 1, 6063 NN Vlodrop
  Reserveren via: www.webshopvvvmiddenlimburg.nl
  Meer informatie: reservering@vvvmiddenlimburg.nl of T 0475-330289 (ma t/m vr 10.00-17.00 uur)

  Tip:
  15 juni is Vaderdag, geef het smokkelarrangement cadeau!

  Lees meer
 • 17 oktober 2014 - 19 oktober 2014samenwerkings activiteit Limburg Foto
  Fotoliefhebbers kunnen tweejaarlijks hun hart ophalen als de Fotobond Limburg de fotowedstrijd en -expositie Limburg…
  Fotoliefhebbers kunnen tweejaarlijks hun hart ophalen als de Fotobond Limburg de fotowedstrijd en -expositie Limburg Foto organiseert. Amateurfotografen die lid zijn van de Bond van de Nederlandse Amateur Fotografen Verenigingen (BNAFV) krijgen dan de kans op foto's in te zenden. Het is een grote eer om als amateurfotograaf geselecteerd te worden voor Limburg Foto. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een groot aantal fotografen gebruik maakt van het recht om maximaal acht werken in te leveren. Een deskundige jury maakt de uiteindelijke selectie voor de expositie Limburg Foto. Tijdens de opening van de foto expositie worden de winnaars van Limburg Foto bekend gemaakt.

  De eerstvolgende editie van Limburg Foto vindt plaats van 17 t/m 19 oktober 2014. Op vrijdag 17 oktober zal de feestelijke opening van de foto expositie en de prijsuitreiking van Limburg Foto 2014 plaatsvinden. Op zaterdag 18 en zondag 19 oktober wordt dit jaar voor het eerst een breed programma voorzien met diverse fotografieworkshops, -lezingen, etc. Het programma van beide dagen vindt u te zijner tijd terug op www.hklimburg.nl/limburgfoto.
 • 02 november 2014 12:00 - 17:00eigen activiteit Filmfestival Tijdsbeeld
  Na een uiterst succesvolle eerste editie van Filmfestival Tijdsbeeld zijn het Limburgs Museum, de Limburgse Organisatie…
  Na een uiterst succesvolle eerste editie van Filmfestival Tijdsbeeld zijn het Limburgs Museum, de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) en het Huis voor de Kunsten Limburg wederom op zoek naar cultuurhistorische films.

  De tweede editie van het filmfestival vindt plaats op zondag 2 november 2014 in het Limburgs Museum in Venlo. Het thema van het festival en de filmwedstrijd is ‘Mens en Werk’. Voor deze editie van het festival kunnen amateurfilmers individueel of in clubverband speelfilms, documentaires en reportages inzenden die een historisch of hedendaags tijdsbeeld geven van de mens die op ambachtelijke, industriële, dienstverlenende, etc. wijze zijn of haar brood verdient in Nederlands-Limburg. Dat kan bijvoorbeeld een documentaire zijn over een grootschalig of juist klein ambachtelijk bedrijf in de regio, een reportage over de hedendaagse economische crisis en de gevolgen daarvan voor de arbeidsmarkt, maar ook een terugblik naar het mijnverleden en het leven van een mijnwerker geënsceneerd in een speelfilm of een film die de sociale of economische aspecten van arbeid belicht.

  Deelnemen aan de filmwedstrijd en een film inzenden kan tot 15 september 2014. De films die worden ingezonden moeten gemaakt zijn in de periode 2007-2014. 

  Alle inzendingen worden gejureerd door een deskundige jury. De drie films die het thema ‘Mens en Werk’ het beste en op meest unieke wijze belichten, komen in aanmerking voor een geldprijs. De eerste prijs bedraagt 500 Euro, de tweede prijs 250 Euro en de derde prijs 125 Euro. De drie beste films worden tevens opgenomen in de filmcollectie van het Limburgs Museum.

  Tijdens het filmfestival op 2 november 2014 wordt een selectie van de ingezonden films vertoond, waaronder de drie prijswinnende films. Het Limburgs Museum zal tevens enkele juweeltjes uit de filmcollectie van het Limburgs Museum laten zien die ook over het thema ‘Mens en Werk’ gaan.

  Lees meer

naar de complete agenda…
disciplines

Het Huis voor de Kunsten Limburg komt u op allerlei plekken in het Limburgse kunst- en cultuurveld tegen. Het Huis is thuis in al deze disciplines:

organisaties

aangesloten bij het huis:

boerderijenstichting limburg bond heemschut limburg collegium ad mosam dans docenten vereniging limburg directeurenoverleg centra kunsteducatie limburg ensemble ‘88 fashionclash federatie van limburgse mandoline verenigingen federatie van musea in limburg federatie voor amateur symfonie orkesten limburg fotobond limburg gilde van vrijwillige molenaars, afdeling limburg keramiek kring Limburg kinjer vastelaovend leedjesfestival koninklijk nederlands zangersverbond - limburg koninklijke nederlandse federatie van muziekverenigingen letterkundig centrum limburg limburgs film circuit limburgs geschied- en oudheidkundig genootschap limburgse bond van muziekgezelschappen limburgse bond van tamboerkorpsen limburgse federatie voor amateurtoneelverenigingen limburgse organisatie van audiovisuele amateurs maastricht international poetry nights molenstichting limburg monumentenkontakt midden-limburg monumentenwacht limburg oud limburgse schuttersfederatie raod veur ‘t limburgs samewirkende limburgse vastelaovesvereniginge steunpunt archeologie & monumentenzorg limburg stichting alphons winters stichting behoud mijnhistorie stichting de weeffout stichting funerair erfgoed limburg stichting jo hansenprijs voor volkscultuur stichting kruisen en kapellen limburg stichting limburg geïmproviseerde muziek stichting limburgse componisten stichting limburgse kastelen stichting matty niël stichting ondergrondse werken stichting openluchttheaters limburg stichting popmuziek limburg stichting wereld muziek concours kerkrade studium chorale veldeke limburg verenigde nederlandse korenorganisaties - afdeling limburg werkgroep industrieel erfgoed limburg werkgroep veldgewas
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?