welkom

Welkom op de website van het Huis voor de Kunsten Limburg. Wij zijn een dienstverlenende organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg. Op deze website kunt u informatie vinden over alle aangesloten organisaties en over de verschillende disciplines waarin wij werken.
Lees meer...

hkl_foto_huis_voor_de_kunsten_limburg_gebouw
nieuws
 • 27 mei 2016 Onderzoek naar het Limburgs
  Op 23 mei jl. waren in Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad de eerste resultaten te lezen van een grote…
  Op 23 mei jl. waren in Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad de eerste resultaten te lezen van een grote enquête naar het gebruik van het Limburgs dialect.
   
  Wilt u zelf ook meedoen aan dit onderzoek? Graag! Ga naar cls.ru.nl/limburgsdialect om de enquête in te vullen.  De vragen zijn bedoeld voor iedereen die in Limburg woont of er is geboren. Ook als u geen dialect spreekt. Het invullen kost ongeveer 15 minuten. 
   
  De Raod veur ’t Limburgs en het CLS (Centre for Language Studies) van de Radboud Universiteit Nijmegen willen op deze manier informatie krijgen over het dialect in Limburg en alles wat daarmee te maken heeft. De komende tijd gaan zij verder met het verzamelen van gegevens om de onderzoeksresultaten te verfijnen.
 • 26 mei 2016 Provincie Limburg en Huis voor de Kunsten Limburg tekenen uitvoeringsovereenkomst m.b.t. transitietraject Huis voor de Kunsten Limburg
  Tijdens de vergadering van de Gebruikersraad van het Huis voor de Kunsten Limburg op dinsdag 24 mei jl. ondertekenden…
  Tijdens de vergadering van de Gebruikersraad van het Huis voor de Kunsten Limburg op dinsdag 24 mei jl. ondertekenden Ger Koopmans (Gedeputeerde Cultuur van de Provincie Limburg) en Pé Diederen (directeur van het Huis voor de Kunsten Limburg) de uitvoeringsovereenkomst met betrekking tot het transitietraject van het Huis voor de Kunsten Limburg. Beide partijen kwamen in januari 2015 overeen om gezamenlijk en in goed samenspel d.m.v. een transitietraject vorm te geven aan het effectiever en efficiënter uitvoeren van de steunfunctie van het Huis. Met het ondertekenen van de uitvoeringsovereenkomst wordt een volgende stap gezet in de implementatie van de transitie. Zo zal het Huis met enthousiasme aan de slag gaan met het vernieuwend consulentschap en het toekomstproof maken van de organisatie.
   
 • 25 mei 2016 Winnaars van de Limburgse declamatiewedstrijd voor de jeugd
  Op zaterdag 21 mei vond in DOK 6 in Panningen de jaarlijkse finale van de declamatiewedstrijd voor de jeugd plaats.…
  Op zaterdag 21 mei vond in DOK 6 in Panningen de jaarlijkse finale van de declamatiewedstrijd voor de jeugd plaats. In een volle zaal met moeders, vaders, broers, zussen, opa’s en oma’s maakten de 29 finalisten grote indruk. De finalisten zijn geselecteerd uit de voorrondes die gehouden werden voor de Veldekekringen van Venlo/ Tegelen, Weert, Roermond, Echt/ Susteren, Kerkrade en Sittard-Geleen. Een jury die bestond uit Linda Zijlmans (voorzitter), Marleen Schmitz, Elly Pötgens, Ton van de Wijngaard en Anke Peters beslisten wie de beste voordracht had.

  De goochelende karikaturist René van Hooren maakte tijdens de optredens van de finalisten een te gekke karikatuur. Namens het Huis voor de Kunsten Limburg en Veldeke ontvingen de kids het boek ‘In de Zoe van Doedeljoe’ geschreven door Jean Paulissen en niet te vergeten.. een dvd van hun eigen optreden!
   
  Winnaars
  groep 3/4:
  1e prijs: Sophie Sassen
  2e prijs: Thijmen Höppner
  3e prijs: Gijs Broekman
   
  groep 5/6:
  1e prijs: Sofie Zeegers
  2e prijs: Isa Meuwissen
  3e prijs: Hannah Vranken  
   
  groep 7/8: 
  1e prijs: Kiki Severijns
  2e prijs: Senna Valk
  3e prijs: David Jetten
    
  lees meer…
 • 23 mei 2016 Prijswinnaars Limburgse Filmdagen 2016
  Op 21 en 22 mei jl. vonden in het Cultuurhuis in Heerlen de Limburgse Filmdagen plaats. Tijdens het festival, dat…
  Op 21 en 22 mei jl. vonden in het Cultuurhuis in Heerlen de Limburgse Filmdagen plaats. Tijdens het festival, dat werd georganiseerd door de LOVA (Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs) i.s.m. het Huis voor de Kunsten Limburg, werden 36 nieuwe speelfilms, documentaires en reportages van Limburgse amateurfilmers vertoond. De beste films werden bekroond met een filmprijs. Tevens ontvingen zeven films een nominatie voor het landelijke amateurfilmfestival. De Limburgse Filmprijs (de prijs voor de beste film van het festival) ging dit jaar naar Jef Caelen voor zijn speelfilm Verdwaald.

  In de categorie ‘topfilmers’ werd dit jaar geen goud uitgereikt. Wel was er zilver voor de documentaire Madagaskar… wonderlijk eiland van Magda Verbist. Verbist won met deze film ook de prijs voor ‘beste documentaire’ van het festival. Zilver was er in deze categorie ook voor de speelfilm De Ware Jacob van Urbain Appeltans. Absolute topper van het festival was de film Verdwaald van Jef Caelen. Caelen ontving zowel zilver als de Limburgse Filmprijs voor deze film. De Limburgse Filmprijs wordt ieder jaar uitgereikt voor de beste film van het festival. Actrice Mechelien Caelen won een prijs voor haar overtuigende rol in de film Verdwaald.

  In de categorie ‘gevorderde filmers’ was er goud voor de documentaire Bert Coppus schilder pur sang van Ari Stas. Stas ontving tevens een prijs voor het ‘beste filmportret’. Goud was er in deze categorie ook voor Gerard Koenen met zijn speelfilm Helden van het zadel. Zilver ging naar de films Beestenboel van Laurent Beckers, Kleine correcties van Jan Silvertand en Buenos Aires van Ari Stas.

  In de categorie ‘beginnende filmers en nieuwkomers’ was er goud voor de film Dining Horses van Christien den Boer. Haar film won ook een prijs voor ‘originaliteit’. Zilver was er in deze categorie voor Irene Cals met haar film Festiviteiten rond Chinees nieuwjaar en Arno van Herpen en Joop Vendrik met hun films Wijngaard de Apostelhoeve 1974-2014 en Riemst ‘Heerlijk veelzijdig.

  In de categorie ‘clubfilms’ was er goud voor de speelfilm Klaar is Kees van Film- en Videoclub ’t Lenske uit Sevenum en Niet geschoten… Altijd mis van Video Kollektief Weert. Het Kollektief won tevens zilver voor de speelfilm Koekje van eigen deeg. Zilver was er ook voor de speelfilm Opa en ikke van Film- en Videogroep Open Lens Roermond. Hoofdrolspeler Luuk Bastings won een prijs voor de ‘beste mannelijke jeugdrol’ in deze film.

  Naast de uitreiking van bovenstaande filmprijzen werd in iedere categorie ook nog brons uitgereikt. Tevens werden de nominaties voor het landelijke amateurfilmfestival (NOVA Filmfestival) bekendgemaakt. Zeven Limburgse films kregen een nominatie. Het betreft de films: Verdwaald van Jef Caelen, Madagaskar… wonderlijk eiland van Magda Verbist, De Ware Jacob van Urbain Appeltans, St. Servaas en de Romeinen van Peter Brouwers, Breekbaar van Con Soeters, Bert Coppus schilder pur sang van Ari Stas en Helden van het zadel van Gerard Koenen. Deze films maken kans om vertoond te worden tijdens het NOVA Filmfestival op 29 en 30 oktober 2016 in het Posthuis Theater in Heerenveen. Kijk voor meer informatie over de Limburgse Filmdagen, de LOVA en andere amateurfilmactiviteiten op www.cinelova.nl.  
 • 23 mei 2016 Verhalenbundel Wilde Flora
  Onlangs werd de bundel Wilde flora gepresenteerd, een samenwerking van Uitgeverij Leon van Dorp en Media Groep…
  Onlangs werd de bundel Wilde flora gepresenteerd, een samenwerking van Uitgeverij Leon van Dorp en Media Groep Limburg met steun van het Huis voor de Kunsten Limburg. 
   
  26 Limburgse verhalen door 26 Limburgse auteurs, bijeengebracht door de bekende auteur Ton van Reen. Een prachtbundel voor wie van Limburg, cultuur en literatuur houdt. Met verhalen die getuigen van de vreemde aantrekkingskracht van geboortegrond, de schoonheid van herinneringen, van liefde en vriendschap, maar ook van waanzin, moord en doodslag. Verhalen vol van energie, humor en lyrische pracht. Dwars, bizar en fantastisch.
   
  Wilde Flora! Een mooi boeket, een kleurrijke verzameling verhalen. Te koop voor 19.95 euro via www.lvd-u.nl/bestellen

  De verhalenbundel bevat verhalen van de volgende schrijvers: Peter Drehmanns, Pia de Jong, Jos Bours, Hans Dekkers, Petra Quaedvlieg, Jacques Graus, Wiel Kusters, Ton van Reen, Rosalie Sprooten, Huub Beurskens, Paul Sterk, Niek Bremen, Chantal van Dam, Ad van Iterson, Govert Derix, Nicolette Smabers, David van Reen, Piet Poell, Leon Gommers, Elke Geurts, Peter Lenssen, Jules Dister, Ann Philipsen, Frits Criens, Emma Curvers en Carlie Stijnen.
 • 17 mei 2016 'Heel Weert Wenst' stimuleert sociale cohesie in Weert d.m.v. kunst en cultuur
  'Heel Weert Wenst' is een initiatief van Huis voor de Kunsten Limburg, Wonen Limburg, Punt Welzijn, RICK en Rabobank…
  'Heel Weert Wenst' is een initiatief van Huis voor de Kunsten Limburg, Wonen Limburg, Punt Welzijn, RICK en Rabobank Weerterland en Cranendonck. Deze organisaties willen de bewoners van diverse wijken in Weert door middel van kunst en cultuur ondersteunen bij het verbeteren van hun buurt en een basis leggen voor nieuwe sociale netwerken.

  De initiatiefnemers van 'Heel Weert Wenst' zijn van mening dat kunst en cultuur de sociale cohesie in een wijk, dorp of stad kunnen versterken. Bewoners van diverse wijken in de Gemeente Weert worden uitgedaagd om na te denken over de situatie in hun eigen wijk. Het project probeert de wensen van bewoners met betrekking tot de wijk boven tafel te krijgen. 

  De wensen van bewoners worden opgehaald met de zogenaamde 'Wensfabriek', een wonderlijke machine die al borrelend en stomend door de wijken van Weert rijdt en jong en oud aanzet om op een andere manier over hun eigen wijk na te denken. Een artistiek team gaat in de wijk het gesprek aan met bewoners en inspireert hen om op een ludieke, originele wijze om hun beste idee in te deponeren in de Wensfabriek. De wens die door de meerderheid van de bewoners wordt gedragen, wordt (onder begeleiding van en met hulp en adviezen van de initiatiefnemers van Heel Weert Wenst) uitgevoerd door de buurtbewoners zelf. Zij zijn zelf de initiatiefnemers en gezamenlijk verantwoordelijk voor de daadwerkelijke realisering van de wensen. 

  'Heel Weert Wenst' gaat van start met een pilot in de wijk Fatima in Weert. De Wensfabriek bezoekt op woensdag 18 mei a.s. het schoolplein van Basisschool de Kameleon, dinsdag 31 mei het Buurthuis en zondag 5 juni de braderie in Fatima. Bewoners worden op bovenstaande momenten aangespoord om hun wens voor de buurt kenbaar te maken. 

  Kijk voor meer informatie op www.hklimburg.nl/heelweertwenst of 'like' de Facebookpagina van het project.  
 • 12 mei 2016 Jordi Lammers wint Write Now! Venlo
  De 19-jarige Jordi Lammers is de winnaar van de Limburgse voorronde van Write Now! 2016. Hij won 250,- euro aan…
  De 19-jarige Jordi Lammers is de winnaar van de Limburgse voorronde van Write Now! 2016. Hij won 250,- euro aan boekenbonnen en een plek in de grote finale van Write Now! op 26 juni in Rotterdam, waar hij zal strijden om de titel van hét schrijftalent van 2016.
   
  De prijsuitreiking vond plaats in het café van poppodium Grenswerk tijdens de literair-muzikale avond Nieuwe Woorden. De jury, bestaande uit juryvoorzitter Rebekka de Wit, recensent Thomas de Veen en redacteur Roel van Diepen verkoos Jordi's verhaal ‘Meisjes die terug kunnen praten’ tot de beste tekst. Het juryrapport over zijn inzending: 'De beelden zijn prachtig en de opbouw is opvallend goed.’ In totaal stuurden zo'n dertig jonge Limburgse schrijvers een tekst in.
   
  De tweede prijs van 125,- euro aan boekenbonnen ging naar het verhaal 'Glijbaanlife' van Luuk Wojcik. De derde prijs van 75,- euro aan boekenbonnen was voor Amber-Helena Reisig met haar verhaal 'Kraamvisite'. Onder de tweede en derde prijswinnaars van alle voorrondes worden vier wildcards verdeeld, zij maken dus nog kans op een plek in de finale.
   
  De avond werd gepresenteerd door Merlijn Huntjens en er was muziek van Joep van Wegberg. Voorafgaand aan de prijsuitreiking gaf Emma Curvers de Write Now!-deelnemers een schrijfworkshop.
   
  Jordi krijgt drie weken de tijd om een nieuwe tekst te schrijven voor de finale, waar hij de strijd aangaat met de winnaars uit de andere Nederlandse, Vlaamse en Surinaamse regio’s. De finalisten maken kans op de juryprijs, die bestaat uit een MacBook, een optreden op Geen Daden Maar Woorden Festival en een schrijfopleiding. Ook wordt op 26 juni de Write Now! De Morgen Publieksprijs uitgereikt, bepaald door de lezers, deze prijs bestaat uit een iPad en een publicatie van de winnende tekst in De Morgen.
   
  Over Write Now!
  Write Now! is de grootste schrijfwedstrijd in het Nederlandse taalgebied en begint met elf regionale voorronden in Nederland, Vlaanderen en Suriname. Voor elke regio bepaalt een vakjury wie zich plaatst voor de finale. Eerdere winnaars van Write Now! zijn o.a. Niña Weijers, Maartje Wortel en Lize Spit. 
 • 10 mei 2016 Eerste namen euregionaal showcasefestival DVERS 2016 bekend!
  Op zaterdag 1 oktober vindt de achtste editie van het gratis toegankelijke, euregionale showcasefestival DVERS…
  Op zaterdag 1 oktober vindt de achtste editie van het gratis toegankelijke, euregionale showcasefestival DVERS plaats in de binnenstad van Sittard. De afgelopen maanden kregen popacts uit Belgisch en Nederlands Limburg en de Duitse regio’s Nederrijn en Aken de mogelijkheid om zich op te geven voor een optreden tijdens het festival. Ruim 140 acts reageerden op de oproep en meldden zich aan! Afgelopen maandagavond heeft een onafhankelijke selectiecommissie hieruit de meest interessante en talentvolle acts gekozen. De komende weken wordt ook de rest van het programma bekend gemaakt.

  De eerste acts die naar aanleiding van de ‘open inschrijving’ voor DVERS door de selectiecommissie bestaande uit Tirsa Creusen (Buro Pinkpop), Theo Ploeg (OOR Magazine) en Chris Verheijen (Christopher Green) zijn gekozen om op te treden tijdens DVERS op 1 oktober 2016 zijn:

  LOMALO
  genre: Jazz/dance
  woonplaats: Ransdaal
  website: www.facebook.com/lomalomusic

  JANE WHO
  genre: Singer-songwriter          
  woonplaats: Weert
  website: www.janewho.nl   
   
  LOTTE WALDA
  genre: Singer-songwriter/pop
  woonplaats: Heerlen                
  website: www.facebook.com/Lotte-Walda-671014506324888

  MY DOG IS RADIOACTIVE (BE)
  genre: Pop/punk
  woonplaats: Leuven
  website: www.facebook.com/mydogisradioactive  
   
  KÄPT’N MOBY (DE)
  genre: Rock/pop
  woonplaats: Bochum
  website: www.facebook.com/kaeptnmoby
   
  THALAMUS
  genre: Psych/wave/dream-pop
  woonplaats: Horst
  website: thalamusofficial.com

  MARTINUS
  genre: Folk Americana               
  woonplaats: Elsloo     
  website: www.facebook.com/martinusmusic
   
  PROSPECT
  genre: Metalcore         
  woonplaats: Heerlen
  website: www.prospectofficial.com   
   
  MICHAEL RAVEN
  genre: Singer-songwriter/folk-pop
  woonplaats: Spaubeek            
  website: www.michaelraven.nl  
   
  OLIVER
  genre: Alternatieve pop/rock
  woonplaats: Heerlen
  website: www.facebook.com/oliver.music.nl     

  THE ANAESTHETICS
  genre: Alternatieve rock
  woonplaats: Horst
  website: www.theanaesthetics.com 
   
  Naast de open inschrijving krijgen traditiegetrouw alle finalisten van de provinciale popwedstrijd Nu of Nooit een podiumplek op DVERS. Dat betekent dat de volgende zes acts ook live te bewonderen zijn op 1 oktober in Sittard:
   
  STORKSKY
  genre: Rock     
  woonplaats: Sittard  
  website: www.storksky.com 
   
  STATESMEN
  genre: Pop       
  woonplaats: Heerlen
  website: www.facebook.com/statesmenband  
   
  SULA
  genre: Hip hop
  woonplaats: Reuver                  
  website: www.facebook.com/bandsula 
   
  FORGETTOFORGIVE
  genre: Metalcore
  woonplaats: Heerlen              
  website: www.facebook.com/forgettoforgive
   
  WAKING SKIES
  genre: Pop
  woonplaats: Herkenbosch
  website: www.facebook.com/wakingskies
   
  CRAZY CULT ROADSHOW
  genre: Rock
  woonplaats: Maastricht
  website: www.crazycultroadshow.com   
   
  Het gaat bijzonder goed met Storksky, dé winnaar van Nu of Nooit 2015. Afgelopen maanden sloot hij een deal met Momentum Agency, het managementbureau van acts als Dewolff en Birth of Joy. Daarnaast staat Storksky onder contract bij een van Nederlands grootste en invloedrijkste boekingskantoor: Friendly Fire. Afgelopen week werd de eerste single ‘Saboteur’, met Mario Goossens van de Belgische band Triggerfinger op drums, uitgebracht. Het nummer werd direct opgepikt door 3FM. Storksky treedt deze zomer op vele festivals op, o.a. tijdens Pinkpop en de Zwarte Cross.
   
  Ook de Limburgse band Statesmen is zeer succesvol.  In maart dit jaar tekende ze een platencontract met Innercore Musicen onlangs brachten ze hun eerste single ‘Physical’ uit, geproduceerd door Robin van Loenen. Een paar dagen later sloten ze een deal met boekingskantoor Agents After All, een van de grootste boekingskantoren in Nederland.
   
  Storksky, Statesmenén Crazy Cult Roadshow zijn tevens geselecteerd voor Popronde 2016. In september, oktober en november dit jaar spelen ze op diverse podia in héél Nederland.
   
  DVERS wordt dit jaar op initiatief van Stichting Popmuziek Limburg voor de achtste keer georganiseerd. Het evenement bestaat uit een muzikantendag (overdag) en een showcasefestival (’s avonds) en staat volledig in het teken van de Euregio. Muzikanten en bands uit België, Nederland en Duitsland maken overdag kennis met elkaar en de professionals uit de Euregionale popsector tijdens de muzikantendag. Tevens worden er diverse workshops en masterclasses georganiseerd. In de avonduren kan het publiek genieten van maar liefst 75 acts uit de hele euregio, verspreid over 16 verschillende podia in de binnenstad van Sittard.

  lees meer…
 • 10 mei 2016 Jo Hansenprijs voor Volkscultuur 2016 toegekend aan Paul Weelen
  Driejaarlijks wordt de Jo Hansenprijs voor Volkscultuur uitgereikt aan een vereniging, instelling of persoon die…
  Driejaarlijks wordt de Jo Hansenprijs voor Volkscultuur uitgereikt aan een vereniging, instelling of persoon die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van de Limburgse volkscultuur. Dit jaar wordt de prijs toegekend aan Paul Weelen. Tijdens een plechtige bijeenkomst op donderdag 26 mei a.s. van 15.30 tot 18.00 uur in het Stadhuis (Markt 31) in Roermond neemt Weelen de prijs in ontvangst uit handen van Gouverneur Theo Bovens.

  Paul Weelen (Calgary, 1959) is als romanschrijver, toneelschrijver, gedichtenschrijver, recensent, discograaf, muziekmaker, singer-songwriter, redacteur, uitgever en (mede)organisator van diverse activiteiten op het gebied van Limburgse taal en volkscultuur zeer verdienstelijk gebleken. Naast de vele publicaties (veelal in het Kerkraads dialect) die Weelen op zijn naam heeft staan, waarvan Tsoeker op de miemele (1980), Limburg bevrijd (1995) en De droom van de minnezanger (2007) slechts enkele voorbeelden zijn, is Weelen ook medeoprichter en organisator van de Stichting LiLiLi. De activiteiten en publicaties die onder de vlag van LiLiLi gedurende een periode van 18 jaar plaatsvonden en werden uitgegeven, hebben bijgedragen aan de kwalitatieve verbetering van het gebruik en behoud van de Limburgse streektaal. Weelen heeft zich in veel opzichten zeer verdienstelijk gemaakt voor het behoud van cultureel erfgoed in Limburg. Daarom krijgt hij anno 2016, als kroon op zijn werk tot nu toe, de prestigieuze Jo Hansenprijs voor Volkcultuur uitgereikt.

  De Stichting Jo Hansenprijs werd in 1987 opgericht door een gezamenlijk initiatief van de vereniging Veldeke Limburg en de Stichting EK/CS te Roermond. De stichting kent de prijs driejaarlijks toe op advies van een onafhankelijke jury. De jury bestond dit jaar uit Herman Crompvoets en Peter Winkels. De prijs is vernoemd naar Jo Hansen, een man die uitzonderlijk veel heeft betekend voor de volkscultuur in de beide Limburgen en aangrenzende gebieden. De prijs bestaat uit een ring met het stadswapen van Roermond, een geldbedrag van € 750,- en een oorkonde. Eerdere winnaars waren onder andere de Koninklijke en Kerkelijke harmonieën van Thorn, Heemkundevereniging Roerstreek, Frans Boermans, Frans Pollux, Jack Poels en Annie Schreuders-Derks.

  Kijk voor meer informatie over de Jo Hansenprijs voor Volkscultuur op www.hklimburg.nl/johansenprijs.
   
 • 04 mei 2016 Lancering website Limburgse gesproken woordenboeken
  Dialectwoordenboeken, we kennen ze gestencild, geprint, gedrukt en sinds enige tijd ook in digitale vorm. Eén…
  Dialectwoordenboeken, we kennen ze gestencild, geprint, gedrukt en sinds enige tijd ook in digitale vorm. Eén vorm ontbreekt nog tot op heden: het gesproken woordenboek. Daar komt een einde aan op zaterdag 14 mei a.s., want dan wordt tussen 10.30 en 13.00 uur de website Limburgse gesproken woordenboeken gelanceerd in het Cultuurhuis (Wijngaard 8) in Thorn.

  De website www.limburgsewoordenboeken.nl biedt Limburgse woordenboekmakers de mogelijkheid om hun dialectwoordenschat in geschreven én gesproken vorm voor een groot publiek toegankelijk te maken. Het eerste woordenboek dat op de website te raadplegen is, is het gesproken Thoears Woeardebook. Van dit dialect zijn nu ruim 4.000 woorden en uitdrukkingen gedigitaliseerd en ingesproken door vrijwilligers. De website wordt op 14 mei a.s. officieel gelanceerd door Ger Koopmans, gedeputeerde cultuur van de Provincie Limburg. De lancering wordt omlijst met lezingen van onder meer prof. dr. Roeland van Hout van de Raod veur ’t Limburgs en de Radboud Universiteit Nijmegen en drs. Ton van de Wijngaard, streektaalfunctionaris bij het Huis voor de Kunsten Limburg.

  De lancering van de website is voor iedereen gratis toegankelijk. Aanmelden is verplicht en kan t/m 11 mei a.s. door een mail te sturen naar Ria Corstjens, medewerker secretariaat bij Huis voor de Kunsten Limburg, via rcorstjens@hklimburg.nl.

  De website Limburgse gesproken woordenboeken is een initiatief van de streektaalfunctionaris van het Huis voor de Kunsten Limburg en de Raod veur ’t Limburgs, in samenwerking met de Werkgroep Thoears Woeardebook en Veldeke Limburg. De website wordt mogelijk gemaakt met steun van de Provincie Limburg.  lees meer…
 • 28 april 2016 Ruis uit Limburg keert terug: Stichting Popmuziek Limburg en Limburgse poppodia presenteren podium op RUIS festival
  In navolging van vorig jaar programmeren Stichting Popmuziek Limburg, het Platform Limburgse poppodia (de zeven…
  In navolging van vorig jaar programmeren Stichting Popmuziek Limburg, het Platform Limburgse poppodia (de zeven grote Limburgse poppodia) en het Ruis Festival wederom een podium voor Limburgse dj’s op het Venlose Ruis Festival: de ‘Ruis uit Limburg’ stage. Deze samenwerking komt voort uit een gezamenlijke behoefte om de dance cultuur in Limburg te ondersteunen en meer in de spotlights te zetten.

  De Ruis uit Limburg stage krijgt een prominente plek op dance-festival Ruis dat plaatsvindt op 13, 14 en 15 mei aanstaande in Greenpark Venlo; het voormalige Floriadeterrein. Insteek van het podium is om een plek te bieden aan Limburgse dj’s die zich reeds in de kijker gespeeld hebben in de provincie, onder andere doordat ze regelmatig optreden bij de Limburgse podia of daar zelf avonden organiseren. De deelnemende podia bestaan uit: Muziekgieterij (Maastricht), Nieuwe Nor (Heerlen), Volt (Sittard), Muziekcentrum de Bosuil (Weert), ECI (Roermond), Limburgzaal (Heerlen) en Grenswerk (Venlo).

  De programmering werd samengesteld door dance programmeur Tim Gaal van Grenswerk in samenwerking met Maurice Laven van de Nieuwe Nor. Tim Gaal: "De laatste jaren heb ik veel geïnvesteerd in verder kijken dan onze eigen stad, dit met name door continu met mensen uit de scene in gesprek te treden, zoals bijvoorbeeld collega dance programmeur Maurice Laven van de Nieuwe Nor (Heerlen). De uitdaging was om een dwarsdoorsnede van genres en regio’s te programmeren en dat is denk ik aardig gelukt.” Op de line up van Ruis uit Limburg staan: Jef Hecker (Maastricht), Marty Moustache & Ray Chardonnay (Ohé & Laak), Falsch (Sittard), Guillaume Colson (Geleen), Oliver Löbhard (Venlo), Octave Schyns & Thomas Tesink (Venlo), AdelicFunk (Roermond), Funktransplant (Sittard), Mick Mazoo (Geleen), Huxy (Venlo), Mr. Cranes (Venlo) en Low5 (Roermond).

  Ruis is een vooruitstrevend festival met de focus op elektronische dance muziek. Ruis Festival vindt plaats op 13, 14, 15 mei 2016 en weekendkaarten inclusief camping kosten € 35,-. Voor meer info en tickets zie: www.ruisfestival.nl of www.spl.nl
 • 22 april 2016 Eddy Thonon nieuwe consulent Beeldende Kunst
  Vanaf 1 april 2016 is Eddy Thonon de nieuwe consulent Beeldende Kunst van het Huis voor de Kunsten Limburg. Hij…
  Vanaf 1 april 2016 is Eddy Thonon de nieuwe consulent Beeldende Kunst van het Huis voor de Kunsten Limburg. Hij gaat zorgen voor de informatieverstrekking en advisering met betrekking tot de beeldende (amateur)kunstsector in Limburg. Eddy volgt hiermee Fransz Rombouts op, die in 2014 aftrad als consulent.

  Eddy Thonon (Weert, 1992) studeerde Docent Beeldende kunst en Vormgeving bij Hogeschool Zuyd te Maastricht en rondt binnenkort de Master Kunst- en Cultuureducatie bij Fontys Hogescholen te Tilburg af. Naar aanleiding van zijn meesterproef heeft hij voor het Huis voor de Kunsten Limburg een onderzoek uitgevoerd naar de stand van de beeldende kunst in Limburg en de in het veld levende behoeften en denkbeelden. Als consulent Beeldende Kunst gaat hij zich vooral bezighouden met de talentontwikkeling en professionalisering van jonge en startende beeldend kunstenaars in de provincie, alsmede met het zichtbaar maken en ondersteunen van de beeldende kunstsector in Limburg.

  Zie www.hklimburg.nl/beeldendekunst voor meer informatie. Eddy is bereikbaar via ethonon@hklimburg.nl en T 0475-399289. 
 • 19 april 2016 Op zoek naar Limburgs mooiste woord
  In het kader van het Jaor van de Limburgse Dialekte organiseert Dagblad De Limburger in samenwerking met Veldeke…
  In het kader van het Jaor van de Limburgse Dialekte organiseert Dagblad De Limburger in samenwerking met Veldeke Limburg de verkiezing van het mooiste Limburgse dialectwoord én het mooiste Limburgse spreekwoord of gezegde.

  Deelname is eenvoudig: stel uw eigen top drie van Limburgse woorden en/of spreekwoorden op (let op: drie is het maximum; één of twee mag ook) en mail die naar info@jvdld. Insturen kan t/m zondag 1 mei.

  Een jury selecteert uit de inzendingen een top 25 van woorden en gezegdes. Iedereen kan daar vervolgens zijn stem op uitbrengen. Op 27 mei wordt de uitslag bekend gemaakt. Dan wordt ook een boekje gepresenteerd met een bloemlezing van de beste inzendingen.
 • 19 april 2016 Doe mee met de ikTOON campagne!
  De hele maand juni staat in het teken kunst van iedereen. Van 28 mei tot en met 30 juni 2016 kun je op meer dan…
  De hele maand juni staat in het teken kunst van iedereen. Van 28 mei tot en met 30 juni 2016 kun je op meer dan duizend locaties in meer dan 150 gemeenten kunst van dichtbij beleven. Tijdens het grootste culturele evenement van ons land tonen Nederlanders die creatief actief zijn in hun vrije tijd, hun werk. Van rapdichten, zingen in koren en vloggen tot stand-up comedy en beeldhouwen.

  Wil je ook jouw meedoen aan de iktoon-campagne? Schrijf je dan nu alvast in. Alles kan en mag. Van uitvoering, workshop en lezing tot en met tentoonstelling op elke denkbare locatie. Na registratie kun je direct gebruik maken van de toonkit. In de toonkit vind je tips voor het organiseren van activiteiten en campagnemateriaal die je kunt inzetten bij de promotie van jouw activiteit(en) en laten zien dat je onderdeel bent van iktoon. Zo laten we met elkaar zien hoe divers en kleurrijk kunst in Nederland is.

  Doe mee en toon je kunst tijdens de iktoon-maand!

  Als deelnemer organiseer je een of meerdere eigen activiteiten en kun je deelnemen aan regionale en/of landelijke activiteiten. Als coördinator organiseer en/of verbind je meerdere activiteiten binnen een gemeente, regio of provincie; ben je contactpersoon voor deelnemers in jouw regio; ontvang je berichten wanneer nieuwe deelnemers zich aanmelden via ‘ik toon’ en geeft hen zo mogelijk een plek in jouw programmering.

  Na aanmelding kun je direct gebruik maken van onze toonkit met promotiematerialen. Deze kun je inzetten in je eigen publiciteit en laten zien dat je onderdeel bent van iktoon.

  Voor vragen mail dan naar info@iktoon.nl of ga naar www.iktoon.nl.  

  Over iktoon:
  Op initiatief van het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) en Stichting WAK Nederland (Week van de Amateurkunst) bundelen veertien partners in de kunst- en cultuursector de krachten onder de noemer iktoon. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Cultuurparticipatie en VSBfonds
  lees meer…
 • 14 april 2016 Huis voor de Kunsten Limburg ondertekent 'Sociaal Verbond Limburg'
  Woensdagmiddag 13 april 2016 is in Maastricht het convenant Sociaal Verbond Limburg ondertekend. Hiermee wil een…
  Woensdagmiddag 13 april 2016 is in Maastricht het convenant Sociaal Verbond Limburg ondertekend. Hiermee wil een groot aantal Limburgse organisaties kansen creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en daarmee bijdragen aan de doelstelling om de arbeidsparticipatie van deze doelgroep te vergroten. Ook Huis voor de Sport Limburg ondertekende het convenant.

  Diverse Limburgse organisaties willen vanuit hun rollen als werkgever, opdrachtgever, samenwerkingspartner of ambassadeur een bijdrage leveren op het gebied van arbeidsparticipatie en gaan via het Sociaal Verbond Limburg 2016-2019 de samenwerking opzoeken, informatie delen en kennis uitwisselen. Ondertekenaars naast Huis voor de Kunsten Limburg, zijn: Huis voor de Sport Limburg, Natuur en Milieu Federatie Limburg, Bonnefantenmuseum, Connect Limburg, Huis voor de Zorg, Limburgs Museum, Museumplein Limburg, Cubiss Limburg, Limburgs Landschap, Monumentenwacht Limburg, Stichting IKL, Topsport Limburg en de Provincie Limburg.
 • 12 april 2016 Finalisten Guts & Glory Limburg 2016 bekend!
  Op vrijdag 20 mei vindt de finale van Jera On Airs bandwedstrijd Guts & Glory Limburg plaats in poppodium Volt…
  Op vrijdag 20 mei vindt de finale van Jera On Airs bandwedstrijd Guts & Glory Limburg plaats in poppodium Volt te Sittard. Guts & Glory Limburg wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Popmuziek Limburg en het Sittardse poppodium Volt. Tientallen Limburgse bands uit de hardcore, punk en metal scene stuurden de afgelopen weken hun demo’s op met als ultieme doel: het winnen van een felbegeerde plek op het grootse Jera On Air festival in 2016!

  Na uitgebreide luistersessies door enkele professionals uit de Limburgse muziekwereld zijn er na een voorselectie nog vier Limburgse bands over. Cuda, Defeated Decade, Cheese Plane Killers en Prospect zijn de vier finalisten die op vrijdagavond 20 mei in Sittard zullen strijden om die openingsspot op Jera On Air 2016. Cuda speelt een thuiswedstrijd. Deze Sittardse band werd door 3voor12 al ‘een festival-act pur sang’ genoemd en haalde in 2015 al eens de finale van de provinciale popwedstrijd Nu of Nooit. De hardcore-band Defeated Decade, eerder bekend van Popsport 2014 uit Weert moet een stukje rijden naar het zuiden, net als de rockers van Cheese Plane Killers en hun zeer energieke frontvrouw. Deze drie worden gecompleteerd door Prospect. Een oude bekende van Guts & Glory, want ook vorig jaar stond deze metalband in de finale van Jera On Airs Limburgse bandwedstrijd.

  De avond is natuurlijk niet compleet zonder headliner en daarom zal niemand minder dan Born From Pain deze Limburgse avond in poppodium Volt afsluiten. Born From Pain zette in 2010 en 2014 de festivalweide van Jera On Air al in vuur en vlam met hun snoeiharde hardcore en zal daar in Sittard, op een steenworp afstand van hun eigen Geleen, ook geen enkele moeite mee hebben.

  Kaarten voor Guts & Glory Limburg zijn te koop via www.poppodiumvolt.nl en kosten 8,50 euro in de voorverkoop en 10,00 euro aan de deur. Het Jera On Air festival vindt plaats op 24 en 25 juni in Ysselsteyn. Kaarten voor dit festival met onder andere Pennywise, The Amity Affliction en August Burns Red zijn te koop via www.jeraonair.nl. Ook vind je hier informatie over de gehele line-up, de diverse voorzieningen en faciliteiten van Jera On Air.
 • 11 april 2016 Het culturele festivalseizoen gaat weer van start in Limburg!
  Benieuwd naar (een deel van) het culturele festivalaanbod van 2016? Het Limburgs Festivalplatform bundelt 12 provinciale…
  Benieuwd naar (een deel van) het culturele festivalaanbod van 2016? Het Limburgs Festivalplatform bundelt 12 provinciale cultuurfestivals op één website en presenteert in een gezamenlijke marketingcampagne een zeer divers festivalaanbod aan een groot publiek. Samen staan de cultuurfestivals ook dit jaar weer - van april t/m november - garant voor een gevarieerd en onderhoudend aanbod met onder andere klassieke muziek, dans, theater, poëzie, popmuziek en mode. Ga naar www.festivalslimburg.nl voor de festivaldata en meer informatie en laat je inspireren voor een veelzijdig festivalseizoen!

  Poëziefestival Landgraaf trapt op 17 april a.s., als eerste van de festivals die zijn aangesloten bij het Limburgs Festivalplatform, het Limburgse festivalseizoen af. Muziekliefhebbers kunnen dit jaar weer hun hart ophalen o.a. tijdens de 2e WMC Blazersbiënnale in Kerkrade, internationaal kamermuziekfestival en concours Orlando en het internationaal vocaal klassiek muziekfestival Vocallis. Dansliefhebbers kunnen terecht bij Festival de Nederlandse Dansdagen in Maastricht en het Worldfestival Parade Brunssum. Festivalliefhebbers die willen genieten van een gevarieerd cultuuraanbod kunnen festivals als het Zomerparkfeest Venlo, Cultura Nova Zomerfestival Heerlen, Musica Sacra Maastricht en de Kunstdagen Wittem bezoeken. Voor bijzonder theater op bijzondere locaties, verspreid door Midden-Limburg, is iedereen van harte welkom tijdens het LMBG FSTVL. Fashionlovers kunnen tenslotte hun hart ophalen tijdens FASHIONCLASH Festival.

  Ga voor meer informatie over het Limburgs Festivalplatform en de aangesloten festivals naar www.festivalslimburg.nl. Je krijgt hier een impressie van de diverse festivals en kunt direct doorklikken naar de social media en websites van de festivals zelf. ‘Up to date’ blijven van het meest recente cultuurfestivalaanbod? ‘Like’ dan de Facebookpagina: www.facebook.com/cultuurfestivalsinlimburg.
   
  Over het Limburgs Festivalplatform
  Het Limburgs Festivalplatform is op initiatief van de Provincie Limburg in 2006 opgericht voor cultuurfestivals die worden gesubsidieerd door de Provincie. Hierin werken momenteel twaalf festivals samen. Behalve een gezamenlijke mediacampagne, gecoördineerd door het Huis voor de Kunsten Limburg, vindt er binnen het Limburgs Festivalplatform overleg plaats over bijvoorbeeld het afstemmen van de programmering en de vraag hoe men elkaar organisatorisch kan versterken. 
 • 11 april 2016 Instelling Dr. Lou Spronck-lezing
  Erkentelijk voor de inzet van de heer Dr. Lou Spronck voor het academisch onderzoek naar de cultuurgeschiedenis…
  Erkentelijk voor de inzet van de heer Dr. Lou Spronck voor het academisch onderzoek naar de cultuurgeschiedenis van Limburg en voor het culturele leven in Maastricht en Limburg, stelt de leerstoel Taalcultuur in Limburg, verbonden aan de Universiteit Maastricht, de tweejaarlijkse Dr. Lou Spronck-lezing in. Deze lezing zal gehouden worden door een wetenschapper die meer dan verdienstelijk en onderscheidend onderzoek (heeft) verricht naar Taalcultuur in Limburg.
       De heer Dr. Lou Spronck heeft tijdens zijn werkzame leven aan het Jeanne d’Arc College in Maastricht als leraar, conrector en rector maar vooral in de tijd erna gepubliceerd over de Limburgse geschiedenis, literatuur, dialect en volkskunde. Met de instelling van de Dr. Lou Spronck-lezing beogen we waardering voor de hoge kwaliteit van zijn onderzoek tot uitdrukking te brengen. Met de instelling van de Dr. Lou Spronck-lezing maken we het belang van excellent onderzoek naar taal en cultuur in Limburg zichtbaar voor de academische wereld en het grote publiek.
       Het beeldmerk voor de Dr. Lou Spronck-lezing is ontworpen door Piet Gerards.
   
 • 05 april 2016 Save the date! Gala-avond en uitreiking Koor CD Award 2016
  De Limburgse Koordagen openen op vrijdagavond 7 oktober met de Gala-avond en uitreiking Koor CD Award 2016. De…

  De Limburgse Koordagen openen op vrijdagavond 7 oktober met de Gala-avond en uitreiking Koor CD Award 2016. De circa vijftig laatste cd opnamen zijn ter beoordeling voorgelegd aan de deskundige jury die bestaat uit Frans Waltmans (musicoloog), Louise Deal (muziekpedagoog) en Paul Smeets (commercieel muziekadviseur). Behalve een winnaar, worden ook diverse deelprijzen uitgereikt. Alle deelnemende koren worden uitgenodigd om niet alleen in gala de avond bij te wonen, maar ook om mee te stemmen voor de te behalen publieksprijs.

  Met het oog op het thema van de Limburgse Koordagen 2016, 'Kinder-, jeugd- en jongerenkoren', is de presentatie van de Gala-avond in handen van de Equal Voices een formatie van ruim zestig jongeren, die in verschillende samenstellingen kan optreden.

  Bovendien wordt het publiek getrakteerd op de laatste koorclips waarmee een nieuwe award te behalen zal zijn.
   

  lees meer…
 • 04 april 2016 Limburgse poppodia verstoppen weer Gouden Tickets met Record Store Day
  Aanstaande zaterdag 16 april 2016 is het weer Record Store Day: dé internationale muziekfeestdag waarop de onafhankelijke…
  Aanstaande zaterdag 16 april 2016 is het weer Record Store Day: dé internationale muziekfeestdag waarop de onafhankelijke platenzaken worden geëerd door artiesten en liefhebbers. De winkels verkopen vele exclusieve platenreleases van (inter)nationale artiesten en er zijn optredens van Nederlandse bands. Een viertal Limburgse poppodia, te weten De Bosuil, Grenswerk, Nieuwe Nor en Volt, sluiten weer aan bij dit unieke evenement en verstopt Gouden Tickets in de speciale handtassen die bij een aankoop tijdens Record Store Day worden vergeven via drie Limburgse verkooppunten.

  Vier Limburgse poppodia De Bosuil (Weert), Grenswerk (Venlo), Nieuwe Nor (Heerlen) en Volt (Sittard) zijn partners van de onafhankelijke Limburgse platenzaken. Via het ticketsysteem Active Tickets verkopen de popzalen concerttickets bij Music Machine(Sittard), Sounds (Venlo) en Satisfaction (Heerlen). Op zaterdag 16 april sluiten de podia aan bij Record Store Day, de internationale dag van de onafhankelijke platenzaak, met een bijzondere actie. Iedereen die een album koopt bij Music Machine, Sounds of Satisfaction maakt kans op één van de dertig Gouden Tickets die in de speciale Record Store Day tassen zijn verstopt. De gelukkige vinder wint hiermee een concertbezoek naar keuze voor twee in 2016 bij een van de deelnemende poppodia.

  Tijdens Record Store Day veranderen meer dan 80 onafhankelijke platenzaken in verschillende podia door het land verspreidt, met meer dan 250 optredens. Vele artiesten touren door het land om er zo veel mogelijk aan te doen, een enkeling zelfs 12 op één dag. Bovendien verschijnen op Record Store Day zeer exclusieve releases die alléén op die dag verkrijgbaar zijn. Record Store Day is voor iedereen vrij toegankelijk en laat je als bezoeker proeven van de lol van het verzamelen van het fysieke product.

  Deze actie is opgezet door de Limburgse poppodia die gezamenlijk het ticketsysteem Active Tickets gebruiken: De Bosuil Weert, Grenswerk Venlo, Nieuwe Nor Heerlen en Volt in Sittard. Het ticketsysteem is een aantal jaren geleden aangeschaft door het Platform Limburgse Poppodia, een overlegstructuur waar zeven professionele Limburgse poppodia bij zijn aangesloten. Het platform wordt gefaciliteerd door Stichting Popmuziek Limburg en gefinancierd door de Provincie Limburg. 
meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen iedere discipline waarin het Huis werkzaam is, dan kunt u zich op deze pagina aanmelden voor een digitale nieuwsbrief.
agenda
 • 30 mei 2016 19:30 - 22:00samenwerkings activiteit CineLOVA Filmcafé
  Maandag 30 mei a.s. vindt van 19.30 tot 22.30 uur het CineLOVA Filmcafé plaats in ‘t Weverke (Hoofdstraat 77)…
  Maandag 30 mei a.s. vindt van 19.30 tot 22.30 uur het CineLOVA Filmcafé plaats in ‘t Weverke (Hoofdstraat 77) in Schimmert. CineLOVA leden kunnen tijdens het Filmcafé in een informele setting kennismaken met andere filmers, schrijvers en acteurs die lid zijn van het platform en over film praten en ideeën uitwisselen. Maar er is meer. Vier CineLOVA leden hebben een film of een scenario aangeboden ter vertoning en bespreking door het CineLOVA filmpanel. Het panel geeft de makers in kwestie ter plekke feedback en tips. Na afloop van de filmbesprekingen kun je samen met andere leden van CineLOVA (op eigen kosten) een drankje drinken in het café van ‘t Weverke.

  >>> Klik hier voor meer informatie en het programma van het CineLOVA Filmcafé 

  Wil je een bezoek brengen aan het Filmcafé? Meld je dan vóór 29 mei aan door een mail te sturen naar cinelova@gmail.com. Deelname aan het CineLOVA Filmcafé is gratis. Aanmelden is verplicht.
  Lees meer
 • 30 juni 2016 - 03 juli 2016samenwerkings activiteit Save the Date voor FASHIONCLASH Festival 2016
  De 8e editie van het internationale en interdisciplinaire FASHIONCLASH Festival vindt plaats van 30 juni t/m 3…
  De 8e editie van het internationale en interdisciplinaire FASHIONCLASH Festival vindt plaats van 30 juni t/m 3 juli 2016. Het 4-daagse programma bestaat uit modeshows, exposities, performances, designer market, fashion
  talks, Awards, MAFAD afstudeer show + expositie en geeft aan meer dan 150 ontwerpers en kunstenaars podium.
   
  Het festival bestaat uit een HERITAGE thema gebonden programma zoals de Heritage expositie, dat als rode draad het festival inhoudelijk verbindt. Daarnaast zijn er aantal programma onderdelen vrij van thema zoals de modeshows en de market. In het kader van het thema zijn er door FC speciale projecten geïnitieerd zoals Let's (ad)dress the People!, een project van FASHIONCLASH en Tout Maastricht waarin mode- en textielkunst, volkscultuur, ambacht, handwerk, immateriële en materiële erfgoed samenkomen. Let's (ad)dress the People! is een sociaal 'design' project rond traditionele handwerktechnieken en participatie van met name senioren. Het festival functioneert in eerste instantie als een platform voor een nieuwe generatie ontwerpers en kunstenaars en brengt een breed publiek in aanraking met de kunst en het ambacht van mode gerelateerde vakgebied. FCF toont de tijdsgeest van wat er speelt binnen de wereld van de nieuwe generatie ontwerpers in een internationale context. Met zijn interdisciplinaire samenwerkingsprojecten, multidisciplinaire exposities en shows, verdiepingsprojecten en publieksprogramma's heeft FASHIONCLASH platform een unieke positie in het internationale 'mode' scene.
   
  FASHIONCLASH Festival is voor iedereen toegankelijk!
  Toegang voor expositie, market en het merendeel van het programma is gratis. Voor het modeshow programma is er kaartverkoop. Kaarten zijn verkrijgbaar in de voorverkoop via www.fashionclash.nl en op de locatie tijdens het festival.
   
  HERITAGE thema
  FASHIONCLASH Festival is een ode aan de schoonheid van culturele diversiteit! Mode weet zichzelf steeds opnieuw te vernieuwen, door ieder seizoen een nieuwe sfeer te creëren en het verleden als een oneindige inspiratiebron te gebruiken, om vervolgens dat verleden als de toekomst te verkopen en te presenteren. Mode als discipline is in staat om te reageren op de tijdsgeest maar ook om te speculeren over de toekomst. Welke rol speelt erfgoed in de mode in deze voortdurend en snel veranderende wereld? Hoe gaat de ontwerper om met de complexe relatie tussen zijn persoonlijk erfgoed enerzijds en grotere, actuele maatschappelijke vraagstukken anderzijds die aan het thema erfgoed raken, zoals de huidige migratie crisis?
   
  Over FASHIONCLASH
  FASHIONCLASH is een internationaal en interdisciplinair productie en presentatie platform met focus op een nieuwe generatie ontwerpers en (podium)kunstenaars. Het doel van Stichting FASHIONCLASH is om talent om talent, verschillende disciplines, culturen en een breed publiek te verbinden via mode. FC voorziet in een platform door het ontwikkelen en organiseren van projecten waar ontwerpers en kunstenaars van diverse disciplines hun werk kunnen presenteren. FC brengt met zijn activiteiten een breed publiek in aanraking met de kunst van mode. Tevens plaatst FC mode in een maatschappelijke context en verbindt het mode met andere disciplines aan de hand van crossoverprojecten. Sinds 2009 heeft FASHIONCLASH vele succesvolle projecten gerealiseerd en aan meer dan 900 ontwerpers podium geboden in Nederland maar ook in Brazilië, Zuid-Afrika, China, Polen, Tsjechië,
  België, Duitsland, Portugal, Servië en Italië. Drijvende kracht en artistieke leiding van FASHIONCLASH zijn Branko Popovic, Laurens Hamacher en Nawie Kuiper.

  Lees meer
 • 18 november 2016 - 20 november 2016eigen activiteit Laat je onderdompelen in de wereld van film tijdens de Filmdagen Hückelhoven 2016!
  Kijk jij graag films? Zou je graag eens een filmfestival willen bijwonen waar internationale (art house) films…
  Kijk jij graag films? Zou je graag eens een filmfestival willen bijwonen waar internationale (art house) films en films van eigen bodem te zien zijn? Lijkt het je leuk om samen met filmmakers en leeftijdsgenoten in gesprek te gaan over (het maakproces van) de films? Kom dan gratis naar de Filmdagen Hückelhoven 2016!

  >>> SAVE THE DATE!
  Van vrijdag 18 t/m zondag 20 november 2016 vinden de Filmdagen Hückelhoven plaats in het gelijknamige stadje in Duitsland (net over de grens bij Sittard). Het Huis voor de Kunsten Limburg nodigt jongeren in de leeftijd van 16 t/m 27 jaar uit om deel te nemen aan het filmweekend. Het festival wordt dit jaar voor de 45ste keer georganiseerd in de Aula van het Gymnasium Hückelhoven. Tijdens het filmfestival komen zo’n 200 filmliefhebbers uit Duitsland, België en Nederland naar Hückelhoven om naar art house films te kijken en filmregisseurs en acteurs te ontmoeten. De festivalorganisatie zal ook dit jaar weer een interessant filmprogramma samenstellen.
  De Filmdagen Hückelhoven bieden jongeren de kans om hun zelfgemaakte films (speelfilm, documentaire, muziekvideo, YouTube film, school- of afstudeerfilm etc.) te vertonen. Interesse? Neem dan contact op met de festivalorganisatie en wie weet wordt jouw film dan vertoond op het witte doek.

  >>> DEELNEMEN
  De Filmdagen Hückelhoven zijn toegankelijk voor jongeren in de leeftijd van 16 t/m 27 jaar (individueel of met een groep), schoolklassen, studenten van film/mediaopleidingen en mediapedagogen en docenten.

  We bieden schoolklassen de gelegenheid om in het kader van een klassenuitje of lesopdracht een bezoek te brengen aan de Filmdagen. Neem voor meer informatie contact op met het Huis voor de Kunsten Limburg.

  Het filmprogramma van de Filmdagen Hückelhoven is GRATIS toegankelijk. De festivalorganisatie biedt bezoekers die meerdere dagen willen blijven de mogelijkheid om tegen een voordelig tarief te overnachten in Hückelhoven. De kosten voor twee overnachtingen (incl. ontbijt, lunch en diner) bedragen:

  • € 60,- p.p. voor jongeren t/m 27 jaar (hotelovernachting in Hückelhoven)
  • € 100,- p.p. voor personen ouder dan 27 jaar (hotelovernachting in Hückelhoven)
  • € 35,- p.p. voor schoolklassen (overnachting in turnzaal van het Gymnasium)

  Dit jaar kunnen jongeren uit Nederlands-Limburg op zaterdag 19 november gebruik maken van een bus* die ’s ochtends vanaf station Maastricht via station Roermond naar Hückelhoven rijdt en weer terug (na afloop van het filmprogramma van die dag).
  * De bus rijdt alleen bij voldoende aanmeldingen!

  Neem vroegtijdig contact op met de festivalorganisatie om een overnachting en/of een plaats in de bus te reserveren!

  >>> MEER INFO EN AANMELDEN
  Lijkt het je leuk om deel te nemen aan de Filmdagen Hückelhoven 2016 en/of wil je meer informatie ontvangen? Stuur dan een mail naar Patricia Peters, consulent film & fotografie bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via ppeters@hklimburg.nl. Meer informatie over de Filmdagen Hückelhoven vind je
  en op www.filmtage-hueckelhoven.de/nl of de Facebookpagina van het festival.
  Lees meer

naar de complete agenda…
prikbord
18-05-2016 15:17,

Gezocht: Directeur/Aanjager Cultuurcentrum Heemskerk

Cultuurcentrum Heemskerk is de nieuwe culturele stichting in Heemskerk, die per 1 augustus 2016 met educatieve… Cultuurcentrum Heemskerk is de nieuwe culturele stichting in Heemskerk, die per 1 augustus 2016 met educatieve activiteiten van start gaat. De gemeentelijke Muziekschool Heemskerk stopt op dat moment haar activiteiten.

Cultuurcentrum Heemskerk wordt gesubsidieerd door de gemeente Heemskerk voor de uitvoering van drie kerntaken:
1. Het verzorgen van toegankelijk en kwalitatief muziekonderwijs voor jonge mensen gedurende de eerste 5 jaren van de leerweg;
2. Het faciliteren en verbinden van het aanbod vervolgmuziekonderwijs aan jonge mensen en muziekonderwijs aan volwassenen
3. Het versterken van de functie cultuureducatie in het onderwijs en in de wijk

Cultuurcentrum Heemskerk wordt gesteund door de gemeente Heemskerk met een subsidiegarantie voor de eerste vijf jaar. De organisatie zal ca. 15 docenten en overige medewerkers in dienst hebben en daarnaast werken met een flexibele schil van docenten en projectmedewerkers die als ZZP-er worden ingezet.

Cultuurcentrum Heemskerk werkt samen met een aantal docenten die als zelfstandige ondernemers gebruik maken van faciliteiten van Cultuurcentrum Heemskerk.

Cultuurcentrum Heemskerk zoekt per 1 augustus 2016 een:

Directeur / Aanjager (0,8 – 1,0 fte)

De stichting Cultuurcentrum Heemskerk is opgericht op initiatief van de gemeente Heemskerk en de stichting gaat werken met als uitgangspunt het vastgestelde bedrijfsplan en transitieplan. De directeur / aanjager werkt onder de verantwoordelijkheid van een bestuur op afstand.

Lees meer…
18-05-2016 15:14,

Kunstencentrum Venlo is op zoek naar en manager Kunsteducatie & Talentontwikkeling

Kunstencentrum Venlo is hét huis voor cultuurbeleving, cultuurparticipatie en kunsteducatie in de gemeenten… Kunstencentrum Venlo is hét huis voor cultuurbeleving, cultuurparticipatie en kunsteducatie in de gemeenten Venlo en Peel & Maas. De activiteiten van Kunstencentrum Venlo hebben de afgelopen periode in het teken gestaan van ‘doorpakken’. Zodoende is Kunstencentrum Venlo, ondanks de gevolgen van de economische ontwikkelingen, de krimp en de vergrijzing, erin geslaagd om de afgelopen jaren het aantal activiteiten op peil te houden, evenals het aantal cursisten. Kunstencentrum Venlo is een financieel gezonde organisatie, die met open blik naar de wereld om zich heen kijkt en continu werkt aan een duurzame, flexibele (netwerk)organisatie.

Kunstencentrum Venlo zoekt een manager Kunsteducatie & Talentontwikkeling

Kunstencentrum Venlo kent twee afdelingen: de afdeling Kunstbeoefening & Projecten en de afdeling Kunsteducatie & Talentontwikkeling. Deze laatste is gericht op het cursorisch onderwijs. Met beide afdelingen wil het zoveel mogelijk inwoners van de gemeenten Venlo en Peel & Maas met kunst en cultuur verbinden. Daarbij vervult Kunstencentrum Venlo een netwerkfunctie in de keten van cultureel en educatief vraag en aanbod. Voor de afdeling Kunsteducatie & Talentontwikkeling is het Kunstencentrum op zoek naar een manager die per 1 augustus inzetbaar is voor 0,8 fte.

Hoe blijft Kunstencentrum Venlo zijn (culturele) meerwaarde bieden?
Dat is de vraag die anno 2016 bij Kunstencentrum Venlo centraal staat met daarbij een aantal uitdagingen. Hoe kan ervoor worden gezorgd dat:
- inwoners van de gemeenten Venlo en Peel & Maas zich kunnen blijven oriënteren en bekwamen in muziek, dans, beeldende kunst, fotografie en fashion;
- kinderen op scholen kennis kunnen maken met het cultuuraanbod uit de regio;
- popgroepen kunnen oefenen of opnames maken;
- amateurs in de regio ondersteuning krijgen bij hun hobby;
- harmonieën en fanfares blijvend goed ondersteund worden;
- de goede samenwerking met collega-instellingen verder wordt uitgebouwd? 

Wil jij deze uitdagingen samen met Kunstencentrum Venlo aangaan?

De ideale manager Kunsteducatie & Talentontwikkeling bij Kunstencentrum Venlo:
- geeft leiding aan de vaste en de flexibele medewerkers van de afdeling Kunsteducatie & Talentontwikkeling;
- benut zo goed mogelijk de aanwezige kwaliteiten van medewerkers;
- vergroot waar mogelijk de zelfsturing van medewerkers;
- geeft op een mensgerichte wijze leiding aan de medewerkers binnen de afdeling;
- is in staat medewerkers mee te krijgen in de beweging naar een meer marktgerichte en vraaggerichte benadering;
- stelt lesroosters, werk- en leerplannen op;
- ontwikkelt beleid en (nieuw) aanbod;
- is verantwoordelijk voor de werving van cursisten;
- stelt het afdelingsplan en de afdelingsbegroting op en beheert het budget binnen de gemaakte afspraken;
- draagt zorg voor verslaglegging over de voortgang van de afdeling en de realisatie van de afdelingsdoelstellingen, onder andere door het aanleveren van rapportages over realisatiecijfers;
- draagt zorg voor een effectief en efficiënt functionerende afdeling en voert het dagelijks personeelsbeleid uit binnen de afdeling;
- voert overleg met collega-organisaties, overheden en andere instanties;
- rapporteert aan de directeur-bestuurder;
- is woonachtig in de regio.

De ideale manager Kunsteducatie & Talentontwikkeling brengt mee:
- minimaal HBO werk- en denkniveau;
- minimaal drie jaar managementervaring;
- voor de functie relevante kennis, ervaring en een netwerk bij voorkeur binnen culturele disciplines;
- besluitvaardigheid, overtuiging en inspiratie waarmee hij/zij mensen in beweging weet te krijgen;
- een stevige persoonlijkheid met verbindende kracht;
- een zakelijke doch proces- en mensgerichte houding;
- een resultaatgerichte en planmatige werkwijze met een coachende stijl van leidinggeven;  
- een sterke klantgerichtheid, waarbij de marktvraag wordt vertaald naar (nieuw) aanbod van Kunstencentrum Venlo. 

Kunstencentrum Venlo biedt:
- een uitdagende en dynamische baan bij een ondernemend kunstencentrum in Noord-Limburg;
- een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, met de duur van één jaar;
- een marktconform salaris in schaal 11, CAO-KE.

Je sollicitatie kun je tot uiterlijk 1 juni 2016 sturen naar Arnout Slingerland, directeur-bestuurder van Kunstencentrum Venlo, via sollicitatie@kunstencentrumvenlo.nl. Heb je vragen over deze vacature? Neem dan telefonisch contact met hem op via 077 355 6111. Sollicitatiegesprekken staan gepland op 8 en 9 juni (1ste ronde) en op 13 en 14 juni a.s. (2de ronde).
18-05-2016 15:06,

Gezocht: Directeur Theater de Stoep en Centrum voor de Kunsten

Over Nissewaard
Tussen de Oude Maas, het Spui en het Kanaal door Voorne ligt op het eiland Voorne-Putten…

Over Nissewaard
Tussen de Oude Maas, het Spui en het Kanaal door Voorne ligt op het eiland Voorne-Putten de nieuwe gemeente Nissewaard. Nissewaard is in 2015 ontstaan door een fusie van de gemeente Bernisse en Spijkenisse. Nissewaard ligt zeer gunstig net onder Rotterdam, vlakbij het havengebied en de Zuid Hollandse kust. Gemeente Nissewaard bestaat uit acht kernen: Abbenbroek, Geervliet, Heenvliet, Hekelingen, Oudenhoorn, Simonshaven, Spijkenisse en Zuidland. De gemeente Nissewaard verbindt het stedelijke Spijkenisse met de dorpskernen van het voormalige Bernisse en kenmerkt zich door water en groen. Nissewaard telt ruim 82.000 inwoners en is in grootte de tweede gemeente van het Rijnmondgebied.

Over Theater de Stoep
Theater de Stoep en het Centrum voor de Kunsten vormen samen met De Boekenberg het culturele hart van de gemeente Nissewaard. Het theater en het Centrum voor de kunsten zijn onderdeel van de gemeentelijke organisatie. De organisatie kenmerkt zich door een open bestuursstijl en korte lijnen, waardoor mensen elkaar makkelijk vinden.

Het theater ontvangt jaarlijks ongeveer 70.000 bezoekers bij voorstellingen, evenementen en zakelijk gebruik. Een meerjarig bedrijfsplan geeft richting aan de doelstellingen van het in 2014 geopende door Ben van Berkel ontworpen theater. Het nieuwe theater presenteert een breed aanbod aan voorstellingen in de grote (650 stoelen) en de kleine zaal (200 stoelen) voor een verzorgingsgebied van ruim 160.000 inwoners.

Het Centrum voor de Kunsten is een ondernemende netwerkorganisatie die staat voor gezamenlijk ontdekken, beleven en ontwikkelen van creativiteit door het aanbod van lessen, workshops projecten en andere initiatieven.

Wij zijn op zoek naar een inspirerende en zakelijk ingestelde Directeur voor Theater de Stoep en Centrum voor de Kunsten.

Heeft u interesse in deze vacature? Solliciteer dan vóór 31 mei 2016.Lees meer…
10-05-2016 15:52,

Kunst op zijn breedst zoekt kunst-talenten

Op zondag 25 september 2016 vindt voor de 3de keer 'Kunst op zijn Breedst' plaats. Deze kunstfietstocht…
Op zondag 25 september 2016 vindt voor de 3de keer 'Kunst op zijn Breedst' plaats. Deze kunstfietstocht gaat door “het Smalste Stukje Nederland” (Susteren e.o.) en zal ong. 30 km. zijn. De fietstocht komt langs verschillende locaties, waar een grote diversiteit aan kunstvormen tentoongesteld wordt. 

De organisatie is op zoek naar kunstenaars die hier aan mee willen doen. Hoe diverser de kunstvormen zijn, hoe beter. Denk aan houtbewerking, metaalbewerking, keramiek, graffiti, maar ook theater of muziek. Informeer naar de mogelijkheden en voorwaarden en meld u voor 16 mei aan bij Babke Willems via kunstopzijnbreedst@gmail.com of T 06-46426448.

Zie www.kunstopzijnbreedst.nl voor een impressie van 2015. 
10-05-2016 11:57, Stadslab Roermond

Ideeënprijsvraag 'Roermond aan de stijgers'

Stadslab Roermond schrijft in samenwerking met het Cuypershuis ook dit jaar weer een bijzondere prijsvraag… Stadslab Roermond schrijft in samenwerking met het Cuypershuis ook dit jaar weer een bijzondere prijsvraag uit en ook deze keer zijn ze op zoek naar bijzondere ideeën.

Roermond is met haar unieke ligging aan zowel de Roer als de Maas een gezegende stad. Echter, ondanks haar innige relatie met de Roer, is de verstandhouding tussen de stad en de Maas langzamerhand wat verwaterd geraakt.

“Roermond aan de Steigers” is daarom een open oproep aan iedereen om ideeën aan te dragen die van Roermond de ultieme duurzame waterstad zullen maken.

Meer informatie over de prijsvraag vindt u op de website van het Stadslab Roermond.

Lees meer…
22-04-2016 13:15,

Opera Zuid zoekt snelportretteerders

In het voorjaar 2016 brengt Opera Zuid de Italiaanse operaklassieker La Bohème. Deze opera vertelt…

In het voorjaar 2016 brengt Opera Zuid de Italiaanse operaklassieker La Bohème. Deze opera vertelt het verhaal van arme Parijse artistiekelingen die zich verliezen in de kunst en de liefde.

Bij verschillende voorstellingen van La Bohème zullen studenten van de kunstacademie in de foyer klaar staan om een portret voor een zacht prijsje te maken. 

Opera Zuid is nog opzoek naar snelportretteerders. Studeer je nog aan een kunstacademie en zou je het leuk vinden om onze bezoekers bij de voorstellingen van La Bohème te komen portretteren? Neem dan contact op met Elsbeth WillemsLees meer…
22-04-2016 11:44,

Opéra Comique Maastricht zoekt versterking!

Opéra Comique: opera met een vrolijke noot, toegankelijk en met humor gebracht!…
Opéra Comique: opera met een vrolijke noot, toegankelijk en met humor gebracht!

Met jouw talenten zingen en acteren in 'The Desert Song' onder leiding van een professionele regisseur.

Doe mee en kom vrijblijvend kijken en luisteren tijdens onze repetitie in Gemeenschapshuis De Klaekeburg, Gronsvelderweg 142, 6229 VN Maastricht (Heugem), iedere dinsdagavond van 20.00-22.00 uur.


Lees meer…
22-04-2016 11:44,

So you think you can speak?

Ben jij een woordkunstenaar en bezig met rappen, dichten, vertellen, toneel spelen of gebruik je je stem… Ben jij een woordkunstenaar en bezig met rappen, dichten, vertellen, toneel spelen of gebruik je je stem op een andere manier?
Ben jij een podiumbeest?
Vind je het leuk om aan anderen te laten horen waar jij mee bezig bent?
Wil jij je podiumkunsten naar “the next level’ tillen?
 
Heb je net volmondig ja geantwoord op deze vragen? Dan ben jij DE kandidaat voor het event “De Maastrichtse Jeugd Spreekt”.
Hier maak je kennis met andere woordkunstenaars, mag je deelnemen aan verrassende masterclasses en krijg je de kans om te stralen op het podium van de Bonbonnière in Maastricht.
Naast eeuwige roem en een leuke dag maak je ook kans op leuke prijzen.
 
Wanneer: zaterdag 5 november 2016 van 11.00u-18.00u
Waar: Bonbonnière Maastricht
 
Laat van je horen en meld je aan!
 
Aanmelden, vragen of meer info?
Mail linda@toutmaastricht.nlof bel 06-30477551
 
 
05-11-2015 14:58,

Gemengd Koor Sjantée zoekt pianist

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste pianist, die ons koor tijdens repetities en onze uitvoeringen… Wij zijn op zoek naar een enthousiaste pianist, die ons koor tijdens repetities en onze uitvoeringen kan begeleiden. We repeteren op maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur in de voormalige voetbalkantine aan de Oude Molenweg te Scharn. Ons doel is om samen met veel plezier te musiceren. Sjantée is toegankelijk voor iedereen. We zijn een gezellig koor waar alle leden een steentje bijdragen aan de organisatie van onze activiteiten. Uiteindelijk streven we naar een goed muzikaal resultaat tijdens uitvoeringen.
 
Ben je een enthousiaste pianist, heb je interesse in ons koor en wil je meer informatie neem dan per mail contact op met het secretariaat: gemengdkoorsjanteescharn@gmail.com.
meer prikbordberichten…
 • motie limburgse volkscultuur

  Op 4 november 2011 hebben Provinciale Staten de PVV motie Limburgse Volkscultuur aangenomen om harmonieën, fanfares, schutterijen en zangkoren in stand te houden en te behouden voor de breed gedragen volkscultuur. Het College van Gedeputeerde Staten heeft deze motie samen met direct betrokkenen uit het veld uitgewerkt en ingevuld.

  Vier onderdelen staan in deze uitwerking centraal:
  1. Instrumentarium en uniformen
  2. Opleiding en talentontwikkeling
  3. Ondersteuning besturen
  4. Innovatieve Arrangementen

  Voor de uitwerking van de motie is aansluiting gezocht bij reeds bestaande werkstructuren bij het Huis voor de Kunsten Limburg en het Prins Bernard Cultuurfonds Limburg. Lees meer over de Motie Limburgse Volkscultuur...

  Op de pagina's van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM), de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT), Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS) en de Verenigde Nederlandse Korenorganisaties - afdeling Limburg (VNK-L) vindt u meer informatie en relevante aanvraagformulieren.

  Aanvraagformulieren
  Klik hier voor een overzicht van alle aanvraagformulieren.

  Workshops september t/m november 2016
  We informeren u binnenkort over het workshopprogramma najaar 2016.

disciplines

Het Huis voor de Kunsten Limburg komt u op allerlei plekken in het Limburgse kunst- en cultuurveld tegen. Het Huis is thuis in al deze disciplines:

organisaties

aangesloten bij het huis:

boerderijenstichting limburg bond heemschut limburg collegium ad mosam dans docenten vereniging limburg directeurenoverleg centra kunsteducatie limburg ensemble ‘88 fashionclash federatie van limburgse mandoline verenigingen federatie van musea in limburg federatie voor amateur symfonie orkesten limburg fotobond limburg gilde van vrijwillige molenaars, afdeling limburg jeugdcultuurfonds limburg keramiek kring limburg kinjer vastelaovend leedjesfestival koninklijk nederlands zangersverbond - limburg koninklijke nederlandse federatie van muziekverenigingen letterkundig centrum limburg limburgs film circuit limburgs geschied- en oudheidkundig genootschap limburgse bond van muziekgezelschappen limburgse bond van tamboerkorpsen limburgse organisatie van audiovisuele amateurs maastricht international poetry nights molenstichting limburg monumentenkontakt midden-limburg monumentenwacht limburg oud limburgse schuttersfederatie raod veur ‘t limburgs samewirkende limburgse vastelaovesvereniginge steunpunt archeologie & monumentenzorg limburg stichting alphons winters stichting behoud mijnhistorie stichting funerair erfgoed limburg stichting jo hansenprijs voor volkscultuur stichting kruisen en kapellen limburg stichting limburg geïmproviseerde muziek stichting limburgse componisten stichting limburgse kastelen stichting matty niël stichting ondergrondse werken stichting openluchttheaters limburg stichting popmuziek limburg stichting wereld muziek concours kerkrade studium chorale toneelhuis lfa veldeke limburg verenigde nederlandse korenorganisaties - afdeling limburg werkgroep industrieel erfgoed limburg werkgroep veldgewas
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?