welkom

Welkom op de website van het Huis voor de Kunsten Limburg. Wij zijn een dienstverlenende organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg. Op deze website kunt u informatie vinden over alle aangesloten organisaties en over de verschillende disciplines waarin wij werken.
Lees meer...

hkl_foto_huis_voor_de_kunsten_limburg_gebouw
nieuws
 • 05 februari 2016 Praat mee over kansen in de Limburgse filmsector tijdens de bijeenkomst Film in Limburg #2
  Limburg kent een groot aantal enthousiaste, talentvolle en ambitieuze filmers en andere mediaprofessionals die…
  Limburg kent een groot aantal enthousiaste, talentvolle en ambitieuze filmers en andere mediaprofessionals die hun brood (willen) verdienen met het maken van fictiefilms, documentaires, animatiefilms, commercials, series etc. Het betreft jonge makers die net zijn afgestudeerd en een eerste stap in de professionele wereld zetten, maar ook makers die hun sporen al hebben verdiend en al jaren werkzaam zijn in de Limburgse filmbranche. Daarnaast zijn er diverse organisaties, opleidingen en initiatieven die makers de kans geven en stimuleren om hier, op Limburgse bodem, hun talenten te ontplooien en producties te kunnen laten zien tijdens festivals, op de regionale TV, in filmhuizen etc. Ook op overheidsniveau is veel aandacht voor de filmsector. De Provincie Limburg zorgt middels haar beleid en ondersteuning voor een gedegen basis(film)infrastructuur. Er gebeurt in deze regio veel op het gebied van film! Maar waar liggen nog kansen? Waar kunnen we het beleid nog aanscherpen? Waar heb jij, als filmmaker, nog behoefte aan? En wat is er aanvullend op de bestaande initiatieven en infrastructuur nog nodig om als professional aan de slag te kunnen gaan (of blijven) in de filmbranche?

  Bijeenkomst Film in Limburg #2
  Om een antwoord te krijgen op deze en andere vragen organiseren Stichting Zuyderzigt, Cinesud en het Huis voor de Kunsten Limburg voor de tweede keer op rij de bijeenkomst Film in Limburg. Wij nodigen professionele filmmakers, mediaprofessionals, docenten van mediaopleidingen, omroepbvertegenwoordigers etc.  van harte uit om op maandag 7 maart 2016 (09.30-13.00 uur) deel te nemen aan deze bijeenkomst.

  Met diverse betrokkenen uit de Limburgse filmsector wordt die dag (in groepjes) gebrainstormd over de kansen die er nog liggen op het gebied van o.a. de productie van films (van speelfilms tot documentaires), financiering, faciliteiten (huur apparatuur, studio’s, werkplekken), vertoning (vertoningsplekken, filmfestivals), opleiding en infrastructuur. Wilt u zelf graag een onderwerp aandragen? Dat kan! Laat ons bij uw aanmelding weten over welk onderwerp u graag zou willen brainstormen die dag.

  De conclusies die tijdens de brainstormsessie naar voren komen, worden gebundeld en verwerkt tot een zogenaamde ‘notitie van makers uit het veld’, zodat wij op provinciaal niveau weten wat er speelt in de filmsector. Het document kan gebruikt worden voor het aanscherpen van het toekomstig filmbeleid. Cinesud, het Huis voor de Kunsten Limburg en andere organisaties kunnen de notitie gebruiken voor het ontwikkelen van toekomstige filmactiviteiten etc.

  Programma 7 maart 2016
  09.15-09.30 uur: Inloop
  09.30-09.45 uur: Welkom en uitleg brainstormbijeenkomst
  09.45-10.45 uur: Brainstorm
  10.45-11.00 uur: Pauze
  11.00-12.00 uur: Vervolg brainstorm
  12.00-13.00 uur: Plenaire sessie (gezamenlijk formuleren conclusies)

  Locatie
  De bijeenkomst Film in Limburg #2 vindt plaats bij het Huis voor de Kunsten Limburg, Kapellerlaan 36
  (6041 JC) in Roermond.

  Aanmelden
  Aanmelden voor de bijeenkomst kan t/m 29 februari a.s. Gelieve uw aanwezigheid kenbaar te maken bij Patricia Peters, Consulent Film & Fotografie bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via e: ppeters@hklimburg.nl. Vermeld in de mail s.v.p. uw naam, functie, telefoonnummer en (optioneel) het gespreksonderwerp dat u graag zou willen aandragen voor de brainstormsessie.

  Kijk voor meer informatie en de resultaten van de vorige bijeenkomst (notitie ‘Film in Limburg – bevindingen en aanbevelingen van Limburgse filmmakers’) op www.hklimburg.nl/filminlimburg
 • 04 februari 2016 Nieuw onderzoek naar 8000 jaar bewoningsgeschiedenis van het Maasdal
  Op 20 januari 2016 is er vervolg gegeven aan het archeologisch onderzoek naar de bewoningsgeschiedenis van het…
  Op 20 januari 2016 is er vervolg gegeven aan het archeologisch onderzoek naar de bewoningsgeschiedenis van het plangebied Well Aijen (gemeente Bergen). In 2011 werd ontdekt dat de geulvullingafzettingen in het gebied een onverstoord bodemprofiel hebben met afzettingen die dateren van het Mesolithicum tot en met de Vroeg-Romeinse tijd, een periode van maar liefst 8000 jaar. Een unieke vondst voor het Limburgse Maasdal. Op 20 januari werd het materiaal door middel van twee boringen verzameld. Door onderzoek te doen naar het bodemprofiel kan men de geschiedenis en de sporen van de menselijke activiteiten door de eeuwen heen identificeren en dateren. Zo kan bijvoorbeeld in kaart worden gebracht wanneer de mens zijn zwervend bestaan als jager-verzamelaar opgeeft en kiest voor een sedentair bestaan als landbouwer.

  Het gebied Well-Aijen zal begin 2016 in zijn geheel worden afgegraven. Het bijzondere bodemarchief gaat dan verloren. Om materiaal voor nieuw onderzoek te behouden, werkten het Steunpunt Archeologie & Monumentenzorg Limburg, ADC Archeoprojecten, de Universiteit Utrecht, De Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam samen. Zij lieten op 20 januari jl. twee nieuwe Begemann-boringen uitvoeren. De boorkernen werden naar boven gehaald in aanwezigheid van de Limburgse gedeputeerde voor Ruimte en Onderwijs Hans Teunissen. Fugro voerde de boringen uit en TNO Geologische Dienst Nederland heeft ze voor opname in de nationale databank www.dinoloket.nl beschreven. Het materiaal wordt gekoeld bewaard bij de Universiteit Utrecht.

  Resultaten
  Het materiaal van één van de boorkernen Well-Aijen zal worden gebruikt in verschillende promotieonderzoeken, naar o.a. de overstromingsgeschiedenis en de vegetatiegeschiedenis van het Maasdal. Die onderzoeken maken ook gebruik van gegevens van andere locaties langs de Maas. Het materiaal van de tweede boorkern zal voor volgende generaties onderzoekers langdurig gekoeld worden bewaard.

  Verwacht wordt dat de eerste bevindingen begin november 2016 tijdens de Reuvensdagen, het jaarlijkse archeologische congres, in Heerlen kunnen worden gepresenteerd. Ook op de Annual Meeting van The European Association of Archaeologists (EAA) die in september 2017 te Maastricht zal plaatsvinden, zal ongetwijfeld aandacht worden besteed aan deze vondst.

  Voor een gedetailleerd verslag van de dag zie de website van SAM Limburg: www.sam-limburg.nl/actueel/artikel/1925/8000-jaar-bewoningsgeschiedenis-van-het-maasdal-in-een-notendop.html

 • 03 februari 2016 Special Zuiderlucht 'Taal in Limburg' - Schrijvers over dialect
  Het jaar 2016 is uitgeroepen tot het Jaar van de Limburgse Dialecten (Jaor van de Limburgse Dialekte). In de februari…
  Het jaar 2016 is uitgeroepen tot het Jaar van de Limburgse Dialecten (Jaor van de Limburgse Dialekte). In de februari editie van cultureel maandblad Zuiderlucht wordt daarom aandacht besteed aan het thema 'Taal in Limburg'. In een speciale bijlage, gemaakt i.s.m. het Huis voor de Kunsten Limburg, zijn diverse schrijvers aan het woord over de rol die dialect speelt in hun leven.

  Zuiderlucht is verkrijgbaar op circa 270 plekken (vaak aangeboden in een speciale display) in theaters, cultuurcentra, musea, galerieën, universiteiten, scholen, bibliotheken etc. Ga voor de interactieve digitale uitgave naar www.zuiderlucht.eu.
 • 28 januari 2016 Wil jij jouw film vertonen op hét festival voor amateurfilm in Limburg? Doe dan mee met de Limburgse Filmdagen 2016!
  Op 21 en 22 mei a.s. vinden in het Cultuurhuis in Heerlen de Limburgse Filmdagen plaats. Het festival en de filmwedstrijd…
  Op 21 en 22 mei a.s. vinden in het Cultuurhuis in Heerlen de Limburgse Filmdagen plaats. Het festival en de filmwedstrijd zijn vanaf dit jaar ook toegankelijk voor CineLOVA leden. Heb jij recentelijk een film gemaakt? Schrijf je dan vóór 6 februari a.s. in voor de filmwedstrijd en kom in mei naar hét festival voor de Limburgse amateurfilm waar (Cine)LOVA de beste films van het afgelopen jaar toont. De wedstrijd is toegankelijk voor zowel beginnende als gevorderde amateurfilmers.

  Deelnemen aan de filmwedstrijd
  Maak jij films in jouw vrije tijd en zou jij jouw zelfgemaakte film(s) graag willen vertonen aan een groot publiek? Doe dan mee met de filmwedstrijd van de Limburgse Filmdagen 2016.

  >>> De voorselectie
  Als je nog nooit eerder hebt deelgenomen of belangrijke onderscheidingen hebt behaald tijdens de Limburgse Filmdagen, dan doe je eerst mee aan de voorselectie. Vul het Inschrijfformulier in en stuur het formulier én de film vóór 6 februari 2016 via We Transfer naar wedstrijdsecretaris Harry Bonné via harry.bonne@home.nl én projectieverantwoordelijke Jack Troquet via troja@onsbrabantnet.nl of per post naar:

  Harry Bonné
  Ruys de Beerenbroucklaan 1
  6074 CE Melick
  Nederland

  Je kunt jouw film aanleveren in de volgende formaten: DV, DVD, Blu-ray, MP4 en MPEG. We ontvangen de films het liefst via We Transfer, maar je mag de film ook op een DVD of USB stick aanleveren.

  De voorselectie (besloten) vindt plaats op zaterdag 13 februari a.s. Je hoort uiterlijk 16 februari of jouw film is toegelaten tot de eigenlijk jurering van het festival.

  >>> Jurering
  Als jouw film door de voorselectie komt, dan gaat deze door naar de ‘echte’ jurering. Een drietal juryleden uit het landelijke amateurfilmcircuit bekijken jouw film en voorzien deze van punten en feedback. Als de film een minimaal aantal punten behaalt, wordt de film vertoond tijdens de Limburgse Filmdagen 2016. Behoort jouw film tot één van de beste films, dan maak je ook nog kans op een filmprijs. Je kunt alleen een film vertonen tijdens de Limburgse Filmdagen als je bovenstaand jureringsproces doorloopt.

  De jurering (besloten) vindt plaats op zaterdag 12 en zondag 13 maart 2016 (data zijn nog onder voorbehoud).

  >>> Limburgse Filmdagen 2016
  De Limburgse Filmdagen vinden dit jaar plaats op zaterdag 21 en zondag 22 mei 2016 in Cultuurhuis (Sittarderweg 145) in Heerlen. Meer info over het programma etc. vind je t.z.t. op deze website. lees meer…
 • 26 januari 2016 Presentatie literair jongerentijdschrift Ochtendlicht #6
  Op zondag 31 januari aanstaande tijdens ‘Poëzie aan de Maas’ in Centre Céramique in Maastricht wordt de zesde…
  Op zondag 31 januari aanstaande tijdens ‘Poëzie aan de Maas’ in Centre Céramique in Maastricht wordt de zesde editie van Ochtendlicht gepresenteerd. Ochtendlicht is een literair jongerentijdschrift dat twee keer per jaar verschijnt en ondersteund wordt door het Huis voor de Kunsten Limburg. Om het nieuwe jaar dichterlijk in te luiden is het nieuwjaarsgedicht, geschreven door redactielid en stadsdichter van Heerlen Michelle Bracke in opdracht van het Letterkundig Centrum Limburg, geplaatst. In deze editie twee verhalen uit de schrijfwedstrijd ‘Story Telling & Selling’ en het resultaat van het samenwerkingsproject Unraveling. tussen The Art Project en YoungPoets, waarbij drie jonge dichters gedichten schreven bij het werk van drie jonge kunstenaars. Het portfolio van één van die kunstenaars Andrea Beckers (wiens werk ook de cover siert) is opgenomen, alsook dat van graffitiartist DESH. Daarnaast een verslag van de voordraagmarathon die YoungPoets in Schunck* Heerlen organiseerde om zo op een literaire manier geld op te halen voor Serious Request. En nog veel meer!
   
  Redactie-uitbreiding
  Onlangs is de redactie van Ochtendlicht uitgebreid met de jonge dichteres Ginny-Leen Manders en de jonge (non-)fictieschrijver Yorick Wolswijk! Ook is redactielid Samuel Bom terug van weggeweest (uit de Verenigde Staten). Met acht vaste leden staat de redactie er nu sterk voor!  

  Kopen
  Een exemplaar van Ochtendlicht kost € 5,- (excl. verzendkosten) en is te koop in de webshop van het Huis voor de Kunsten Limburg, bij diverse boekhandels in Limburg en bij de presentatie tijdens Poëzie aan de Maas van 11.00 tot 12.45 uur. Hoofdgast is de bekende Vlaamse auteur Stefan Hertmans, de schrijver van het Poëziegeschenk 2016. De Limburgse poëzie wordt vertegenwoordigd door Frans Budé, Michelle Bracke en Daan Doesborgh. De muzikale invulling is in handen van Dorien van Gilst (gitaar) en Sasja de Veer (zang). De ochtend staat onder inspirerende leiding van journalist en redacteur van Zuiderlucht Emile Hollman. Kijk op www.centreceramique.nl voor meer informatie.
   
  Wil je ook meewerken aan Ochtendlicht? Stuur je werk en/of goede ideeën naar tijdschriftochtendlicht@gmail.com.

  lees meer…
 • 20 januari 2016 Bestel nu het jubileumboek van Veldeke Limburg
  Een uniek naslagwerk dat in geen boekenkast van een geïnteresseerde in dialect en volkscultuur mag ontbreken!…
  Een uniek naslagwerk dat in geen boekenkast van een geïnteresseerde in dialect en volkscultuur mag ontbreken!

  Op zondag 21 februari wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst in TheaterHotel De Oranjerie in Roermond het jubileumboek van Veldeke Limburg gepresenteerd. Het boek vormt de afronding van een project waaraan door historicus drs. Luc Wolters in samenspraak met een redactie- en begeleidingscommissie twee jaar enthousiast is gewerkt.

  Het door Piet Gerards Ontwerpers vormgegeven boek beschrijft de niet eerder zo uitvoerig gedocumenteerde geschiedenis van de 90-jarige vereniging Veldeke Limburg en haar inzet voor behoud en bevordering van de Limburgse taal en volkscultuur. De uitgave is rijk gelardeerd met historische foto’s, illustraties en een representatieve bloemlezing van dialectteksten.

  Gekozen is voor een beperkte oplage. Het jubileumboek mag daarom aangemerkt worden als een uniek en waardevol verzamelaarsobject. Auteur, vormgever, drukker en de gevolgde werkwijze staan garant voor een publicatie van hoge kwaliteit en dat levert een fraai naslagwerk op, zowel naar inhoud als vorm! 

  U kunt het boek bij voorinschrijving tot 21 februari 2016 bestellen tegen de gereduceerde intekenprijs van € 22,50 in de webshop op www.jaorvandelimburgsedialekte.nl. Om € 3,50 verzendkosten te besparen kunt u het boek na voorintekening afhalen op enkele over de provincie verspreide adressen, die medio februari op genoemde website vermeld zullen worden. Na 21 februari 2016 kost het boek € 25,- (exclusief € 3,50 verzendkosten) en is dan ook verkrijgbaar in de betere boekhandel.
   
  Ga naar www.jaorvandelimburgsedialekte.nl, vul het bestelformulier in en verzeker u van het jubileumboek Veldeke Limburg 1926-2016.

  Veldeke Limburg 1926-2016
  372 pagina’s
  paperback met flappen
  17 x 24 cm
  rijk geïllustreerd
  ISBN 9789074423120
 • 20 januari 2016 Theatertour Limburgere 2.0
  De muzikale theatervoorstelling Limburgere 2.0 van het Huis voor de Kunsten Limburg laat op kleurrijke wijze zien…
  De muzikale theatervoorstelling Limburgere 2.0 van het Huis voor de Kunsten Limburg laat op kleurrijke wijze zien wat Limburg is, hoe Limburgers met elkaar omgaan en welke opmerkelijke tradities, dialectverschillen, normen en waarden en culturele en culinaire gewoontes de Limburgers er op nahouden.

  Limburgere 2.0 gaat over een naïeve boerendochter, een trotste Brabantse een vluchteling uit Syrië en een emigrant uit België die gaan inburgeren in Limburg. Maak op humoristische en ontroerende wijze kennis met typische eigenschappen en schoonheden van Limburg en haar bewoners.

  De theatertour reist in februari en maart 2016 door de provincie: 25 februari in Schouwburg Venray, 29 februari in Stadsschouwburg Sittard-Geleen, 9 maart in Bonbonnière Maastricht, 14 maart in De Bombardon Heythuysen, 22 maart in Parkstad Limburg Theater Heerlen.

  Limburgere 2.0 is een theatervoorstelling in het kader van het 90-jarig bestaan van Veldeke Limburg en het ‘Jaor van de Limburgse Dialekte’. Ga voor meer informatie en om kaarten te bestellen naar het e-zine op www.jaorvandelimburgsedialekte.nl.

  Aanvang voorstellingen: 20.00 uur
  Kaarten: € 12,50 (voorverkoop)
 • 19 januari 2016 Venlo DANSSTORM - 'cheer' je mee?
  Bestormers en toeschouwers kunnen tijdens de Hindernissen Stormloop 'VenloStormt' op 28 en 29 mei in Venlo genieten van…
  Bestormers en toeschouwers kunnen tijdens de Hindernissen Stormloop 'VenloStormt' op 28 en 29 mei in Venlo genieten van dansoptredens.

  Onder de naam 'DANSSTORM' worden dansoptredens verzorgd door dansgroepen en dansscholen uit Venlo en omstreken. Deze vinden plaats van 11.30 tot 17.00 uur, op een podium op het grasveld tussen de Maas en de Nedinsco toren. Op deze plek is, behalve twee spectaculaire hindernissen, horeca aanwezig: publiek verzekerd! Een dj zorgt voor passende muzikale omlijsting.

  Oproep DANSSTORM: cheerleaderdans
  Het Huis voor de Kunsten Limburg en Moves 102 roepen jou en je dansers op om mee te doen aan een cheerleaderdans op zondag 29 mei, speciaal voor DANSSTORM gemaakt door Ebby Piek. 

  Het streven is om die dag minimaal 200 dansers bij elkaar te krijgen en hen dezelfde choreografie te laten doen, mét pompons. Meedoen? Meld je dan snel aan! Na je aanmelding ontvang je het filmpje van de choreografie (plus pompons), dat je zelf gaat oefenen.
   
  Het thema is 'samen staan we sterk'. De cheerleaders maken verbinding met andere dansers en dansgroepen; de cheerleadersdans wordt steeds met twee dansscholen tegelijkertijd opgevoerd. Iedere dansschool krijgt 20 à 30 minuten de tijd om eigen werk te tonen. Let op: je danspresentatie dient uptempo te zijn.

  Meer info en/of aanmelden? Neem contact op met Grace Bellel, consulent dans bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via gbellel@hklimburg.nl of 0475 399 276. Geef bij aanmelden evt. voorkeur voor een tijdstip aan.

  lees meer…
 • 18 januari 2016 Workshopprogramma 1e helft 2016 van start met 'Fondsenwerving'
  Het workshopprogramma dat het Huis voor de Kunsten Limburg in de eerste helft van 2016 verzorgt ter versterking…
  Het workshopprogramma dat het Huis voor de Kunsten Limburg in de eerste helft van 2016 verzorgt ter versterking van de bestuurskracht van verenigingen die actief zijn op het gebied van de Limburgse Volkscultuur, gaat in februari van start met de workshop ‘Fondsenwerving’:
   
  Fondsenwerving
  Noord-, Midden- & Zuid-Limburg

  Fondsenwerving is niet altijd even makkelijk. Maar het verwerven van derdengelden via fondsenwerving is wel interessant voor je vereniging als er speciale activiteiten plaatsvinden of aankopen dienen te worden gedaan. En indien het lukt, hoe steekt dan de verantwoording in elkaar? In deze workshop komen beide items aan bod.
  - Welke mogelijkheden zijn er?
  - Hoe pak je een aanvraag aan?
  - Hoe zorg je ervoor dat de verantwoording klopt?
  Theorie en praktijk worden afgewisseld, waarbij de deelnemers zelf aan de slag gaan met een voorbeeldcasus. Het doel is de aanwezigen voldoende handvatten te geven om een project succesvol vorm te geven en te verantwoorden.
   
  Let op: In deze workshop komt fondsenwerving bij instellingen(fondsen/stichtingen) aan bod, niet te verwarren met sponsoring door bedrijven.
   
  De workshops worden georganiseerd voor leden van verenigingen van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM), Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT), Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS) en Verenigde Nederlandse Korenorganisaties - afdeling Limburg (VNK-L). Indien een workshop twee weken voor de workshopdatum niet vol is, dan kunnen ook leden van andere bij het Huis aangesloten organisaties zich aanmelden. Deelname is gratis.
   
  Meer informatie over de inhoud van de workshop, data en locaties vindt u op www.hklimburg.nl/motievolkscultuur. Hier kunt u zich tevens aanmelden.
 • 18 januari 2016 Peggy Olislaegers neemt afscheid als directeur Nederlandse Dansdagen en wordt opgevolgd door Ronald Wintjens
  Peggy Olislaegers neemt afscheid als algemeen en artistiek directeur van de Nederlandse Dansdagen. Zij wordt per…
  Peggy Olislaegers neemt afscheid als algemeen en artistiek directeur van de Nederlandse Dansdagen. Zij wordt per 1 juni opgevolgd door Ronald Wintjens. Olislaegers maakt hiermee ruimte vrij voor haar internationale carrière als artistiek adviseur en dansdramaturg.

  Peggy Olislaegers, die in maart 2010 aantrad, wist de afgelopen zes festivals een groeiend publiek voor de Nederlandse dans te winnen met een prikkelende programmering, waarin de jonge generatie dansmakers naast de gevestigde gezelschappen en choreografen werd geplaatst. Het driedaagse festival programmeerde op een groeiend aantal locaties en versterkte de inbedding in de stad Maastricht. Ook kwamen er (inter)nationale projecten en coproducties tot stand, die als innovatief werden waargenomen en navolging kregen. Dans op de Cruijffcourts (2012), een samenwerking met MVV Maastricht, bracht dans en voetbal samen en won in 2013 de Gouden C. Het Europese project Act Your Age (2012-2014) creëerde alternatieve beelden in relatie tot het oudere lichaam en bracht spraakmakende voorstellingen voort met zowel geschoolde, als niet geschoolde oudere dansers. In het Europese project Performing Gender (2013-2014), een initiatief met het Gender Bender Festival in Bologna en waarin samengewerkt werd met prominente musea in Europa, kregen alternatieve beelden met betrekking tot gender en seksuele voorkeur vorm.

  Het bestuur van de Nederlandse Dansdagen betreurt het vertrek van Peggy Olislaegers. Voorzitter Ton Rombouts: “Peggy Olislaegers wist, in een tijd waarin het festival haar landelijke subsidie verloor, door haar sterk cultureel ondernemerschap de kwaliteit van het festival te borgen en te verdiepen. Zij laat een festival achter dat agendeert en een stevig draagvlak kent. Wij betreuren haar vertrek, maar zijn ook verheugd dat zij haar kennis en internationale netwerk wil blijven inzetten voor de Europese projecten van de Nederlandse Dansdagen.”

  Peggy Olislaegers, sinds mei vorig jaar aangesteld als artistic associate van het gerenommeerde dansgezelschap Rambert in Londen, maakt met haar vertrek ruimte vrij voor haar internationale carrière als artistiek adviseur en dansdramaturg en zal haar werk in de UK intensiveren. Daarnaast zal zij dit jaar bij Balletto di Roma in Italië met Itamar Serussi en Chris Haring werken aan een eigentijdse Giselle. In België zet zij haar dialoog voort met choreograaf Ugo Dehaes. Voor de Nederlandse Dansdagen zal zij als artistic associate Europese projecten blijven vormgeven en leiden.
   
  Peggy Olislaegers wordt in juni opgevolgd door Ronald Wintjens (1972, Maastricht). Wintjens is een eigenzinnige entrepreneur binnen het Nederlandse danslandschap. Hij begon zijn carrière als danser bij o.a. Conny Janssen Danst en Galili Dance. Van 2009 tot en met 2012 werkte hij als artistiek coördinator voor de Studiogroup van Noord Nederlandse Dans en in 2009 lanceerde hij The Moving Cinema, een online bioscoop voor dansfilms. Wintjens voert samen met Stefan Ernst sinds 2006 de leiding over Project Sally Maastricht, waarvan de laatste 3 jaar als algemeen directeur. Hij zal zijn huidige functie combineren met het directeurschap van de Nederlandse Dansdagen. Ton Rombouts: “Wintjens kent, vanuit zijn ervaring als dansprofessional, het Nederlandse dansveld van binnenuit en zijn CV onderstreept zijn brede vermogen tot verbinden en creëren.” Ronald Wintjens neemt samen met Jantien Plooij, sinds 2014 zakelijk leider van de Nederlandse Dansdagen, de leiding van het festival op zich.

  lees meer…
 • 18 januari 2016 Limburgs Jeugdorkest (powered by LBM) zoekt jong muzikaal talent!
  De eerste projecten van het Limburgs Jeugdorkest (powered by LBM) in 2016 zijn bekend! Na een programma vol filmmuziek…
  De eerste projecten van het Limburgs Jeugdorkest (powered by LBM) in 2016 zijn bekend! Na een programma vol filmmuziek in 2015 met prachtige optredens in de Limburgse Openluchttheaters en op Viva Classic Live in Venlo, staan er nu weer twee nieuwe projecten op stapel. Hiervoor is het Limburgs Jeugdorkest op zoek naar jonge, enthousiaste muzikanten uit de hele provincie.

  De afgelopen jaren heeft het Limburgs Jeugdorkest, een initiatief van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen, spannende en uitdagende concerten verzorgd door heel Limburg en daar laten zien en horen dat blaasmuziek leeft onder de Limburgse jeugd. De reacties van het publiek waren enthousiast en zij gaven aan te hebben genoten van de mooie muziek en het hoge niveau van dit projectorkest.

  In 2016 gaat het Limburgs Jeugdorkest opnieuw een aantal projecten aan. Het orkest is in dat kader op zoek naar jongeren tot 25 jaar, die de uitdaging willen aangaan om in een korte tijd een programma in te studeren en uit te voeren. Het Limburgs Jeugdorkest is een harmonieorkest en toegankelijk voor jongeren vanaf C-niveau die op zoek zijn naar een muzikale uitdaging. Repetities vinden plaats in de fanfarezaal in Pey-Echt en staan onder leiding van dirigent Björn Bus.

  Het eerste project zal plaatsvinden op 17 april a.s. Rondom de première van de film Ageless Friends van de Limburgse documentairemaker Marijn Poels over de thema’s oorlog en herdenken, zal het Limburgs Jeugdorkest een bijpassend muzikaal programma verzorgen. Bij dit evenement zijn onder andere nabestaanden van oorlogsslachtoffers, de Amerikaanse ambassadeur en adoptanten van de Amerikaanse graven in Margraten uitgenodigd.

  Het tweede concert staat gepland tijdens LEF XL. LEF XL is een afgeleide van het programma LEF! op L1 TV, waarin bariton Sef Thissen jonge blaasmuzikanten en bekende Nederlanders ontvangt om te praten over klassieke muziek. In het kader van LEF XL wordt een project georganiseerd waarbij basisscholen en middelbare scholen in Venlo gedurende één week kunnen deelnemen aan projecten en educatie rondom klassieke muziek, met als afsluiter een groot concert in de Maaspoort in Venlo. Het Limburgs Jeugdorkest zal tijdens dit concert laten horen waar blaasmuziek voor staat en samenwerken met enkele van de muzikale gasten uit het programma LEF!

  Dus heb jij zin om samen met vele andere enthousiaste, talentvolle, jonge muzikanten een muzikale uitdaging aan te gaan? Vind jij het leuk om hard te werken, maar ook om heel veel plezier te maken? En ben je op de repetitie- en concertdata beschikbaar? Dan zijn wij op zoek naar jou! Download het inschrijfformulier via www.lbmblaasmuziek.nl/limburgs-jeugdorkest-2016 en geef je op! Op deze website vind je ook meer informatie over de repetitiedagen en de projecten. Je kunt je voor beide projecten inschrijven of voor één van de twee projecten. Inschrijven is mogelijk tot 1 februari a.s.
 • 13 januari 2016 DOOR! & SIEN organiseren een 'Inspiratiesessie voor het culturele veld!’
  Op zaterdag 30 januari a.s. organiseren DOOR! & SIEN een inspiratiesessie voor het culturele veld in de ECI Cultuurfabriek…
  Op zaterdag 30 januari a.s. organiseren DOOR! & SIEN een inspiratiesessie voor het culturele veld in de ECI Cultuurfabriek te Roermond. Met deze inspiratiesessie willen DOOR! & SIEN culturele instellingen en verenigingen die geïnteresseerd zijn in een duurzame relatie met het primair en voortgezet onderwijs informeren, inspireren en ondersteunen bij hun zoektocht om “meer muziek in de klas in Limburg” te realiseren. De inspiratiesessie start om 9.30 uur en zal duren tot 13.45 uur.
   
  Nieuwsgierig naar wat DOOR! & SIEN voor u kunnen betekenen? Wilt u tips over hoe in overleg te komen met de basisschool in uw buurt? Leren van de kennis en opgedane ervaring van anderen? Altijd al willen weten waarom muziek maken zo goed is voor kinderen? Kom dan naar de inspiratiesessie voor het culturele veld!
   
  Het openingswoord wordt verzorgd door dhr. Ger Koopmans (Gedeputeerde Cultuur Provincie Limburg) en tijdens de opening krijgt u een update over de stand van zaken betreffende DOOR! masterplan muziekonderwijs Limburg door Bas Thomissen (Huis voor de Kunsten Limburg) en Hanneke Suilen (projectcoördinator DOOR!). Vervolgens kunt u uw eigen programma samenstellen. U heeft de mogelijkheid om deel te nemen aan een interactieve discussie met het onderwijs vs. het culturele veld. De zaal gaat in gesprek met een panel van professionals uit het onderwijs. Het gesprek wordt geleid door Joery Wilbers (ECI Cultuurfabriek). De samenstelling van het panel is als volgt: Ine Simons (Basisschool de Hovenier Montfort), Lucille Keursten (Basisschool de Merwijck Kessel), John Hausmans (Stichting LVO Weert), Vivian Knols (De Nieuwste Pabo Sittard) en Jan Rademakers (Conservatorium Maastricht).

  Naast dit eerste programmaonderdeel, geeft Ruud Merx een interessante lezingwaarin dieper wordt ingegaan op ‘de werking van het brein in relatie tot muziek.’ Tot slot kunt u ervoor kiezen om de presentatie ‘good practices’ te volgen, waarin Frank Verstegen (Harmonie Sempre Avanti), Daan Gooren (Poppodium Nieuwe Nor) en Toon Peerboom (Canta Young) voorbeelden presenteren van reeds bestaande samenwerkingen tussen het onderwijs en het culturele veld. De dag wordt afgesloten met een gezamenlijke lunch waarbij u de gelegenheid heeft om te netwerken.

  Inschrijven voor deze inspiratiesessie kan t/m woensdag 27 januari a.s. Ga voor meer informatie naar www.doormuziek.nl. Direct aanmelden? Klik hier.
 • 12 januari 2016 Voorbereidingen provinciale popwedstrijd Nu of Nooit 2016 van start
  Vanaf deze maand start Stichting Popmuziek Limburg met de voorbereidingen van dé provinciale popwedstrijd van…
  Vanaf deze maand start Stichting Popmuziek Limburg met de voorbereidingen van dé provinciale popwedstrijd van Limburg: Nu of Nooit. Muzikanten uit de hele provincie kunnen zich vanaf vandaag gratis inschrijven voor de wedstrijd en meedingen naar de hoofdprijs: het felbegeerde optreden tijdens het prestigieuze Pinkpop festival. De zes voorrondes van Nu of Nooit vinden vanaf oktober 2016 plaats in de diverse Limburgse poppodia en de finale zal dit jaar plaatsvinden in Poppodium Grenswerk te Venlo.
   
  Nu of Nooit is al jaren dé showcasevoor Limburgse popmuzikanten. Stichting Popmuziek Limburg wil met de popwedstrijd Nu of Nooit poptalent uit Limburg een professioneel podium bieden om speelervaring op te doen waarmee ze zichzelf in de kijker kunnen spelen voor een groot publiek. Deze provinciale popwedstrijd geeft een recent beeld van aanstormend talent uit onze eigen provincie. Door deelname aan Nu of Nooit worden talentvolle popacts zichtbaar voor publiek, media, talentscouts en programmeurs van podia en festivals. Dertig acts krijgen de mogelijkheid om speelervaring op te doen in zes grote professionele popzalen van Limburg. De zes finalisten krijgen twee coachingsdagen aangeboden waarbij professionals uit het (Nederlandse) popsector met ze aan de slag gaan op zowel zakelijk als muzikaal niveau. Tot slot zal de winnaar van Nu of Nooit zich een jaar lang ‘de meest veelbelovende act van Limburg mogen noemen’ en wordt er intensief samengewerkt met deze act door o.a. een persoonlijke coach en Buro Pinkpop. Talentontwikkeling staat centraal binnen de wedstrijd.
   
  Bands, hiphop formaties en singer-songwriters kunnen zich vanaf vandaag tot uiterlijk 25 augustus a.s. inschrijven voor Nu of Nooit 2016. Uit deze inschrijvingen wordt een selectie gemaakt van dertig deelnemers. Zij zullen tijdens zes voorrondes spelen om een finaleplaats en zich op deze manier kunnen presenteren aan professionals uit de Limburgse- en Nederlandse muziekindustrie. De uiteindelijke zes finalisten, welke geselecteerd worden door een driedelig jury panel, strijden op zaterdag 10 december 2016 in Poppodium Grenswerk te Venlo om dat felbegeerde plekje op de 48ste editie van Pinkpop.
   
  Ook dit jaar zes voorrondes
  De Limburgse popsector bruist en blijft gestaag groeien. Een blijvende toename van het aantal inschrijvingen voor Nu of Nooit geeft aan dat er een grote behoefte is onder popacts, bands en muzikanten om deel te nemen. Inmiddels is de provincie ook uitgerust met meer professionele en goede poppodia wat nieuwe mogelijkheden biedt voor de organisatie. Er is gekozen om ook dit jaar een extra (zesde) voorronde te organiseren. Daarnaast vindt Nu of Nooit ook dit jaar weer in het najaar plaats, om zo de organisatie de gelegenheid te bieden de begeleiding van de deelnemers uit te breiden en de voorbereidingstijd voor Pinkpop en het daaropvolgende festivalseizoen te kunnen intensiveren. Uiteindelijk moet deze aanpassing vooral de deelnemers ten goede komen.
   
  Planning
  Inschrijven: dinsdag 12 januari tot en met donderdag 25 augustus 2016
  Voorronde 1: vrijdag 14 oktober 2016  Nieuwe Nor, Heerlen
  Voorronde 2: zaterdag 15 oktober 2016 OJC NIKS, Horst
  Voorronde 3: vrijdag 21 oktober 2016 Bosuil, Weert
  Voorronde 4: zaterdag 22 oktober 2016 ECI Cultuurfabriek, Roermond
  Voorronde 5: vrijdag 28 oktober 2016 Muziekgieterij, Maastricht
  Voorronde 6: zaterdag 29 oktober 2016 Volt, Sittard
  Finale: zaterdag 10 december 2016 – Poppodium Grenswerk, Venlo
   
  Inschrijven
  Inschrijven kan via de website van Stichting Popmuziek Limburg: www.spl.nl. Demo’s kunnen worden opgestuurd naar SPL, Postbus 203, 6040 AE Roermond. Maar het is ook mogelijk om MP3 bestanden via wetransfer naar sstijnen@hklimburg.nl te sturen. Voor beide opties geldt: minimaal twee eigen tracks.

  lees meer…
 • 11 januari 2016 Talentontwikkelingstraject PopSport officieel van start
  Op zondag 10 januari jl. vond de officiële aftrap van PopSport 2016 plaats in het Conservatorium van Maastricht.…
  Op zondag 10 januari jl. vond de officiële aftrap van PopSport 2016 plaats in het Conservatorium van Maastricht. Tijdens deze startbijeenkomst maakten de tien deelnemende acts kennis met elkaar en de traject coaches welke hen gedurende het project zullen begeleiden. Ook waren er een tweetal workshops waarin de deelnemende acts meer informatie kregen over (online) promotie en gehoorbescherming. De komende maanden worden de deelnemende acts gecoacht door professionals uit het Limburgse popveld om zo stappen te maken in de ontwikkeling van hun act.

  A Minor Problem (Heerlen), Curious Kid (Maastricht), Daemonos (Grevenbricht), DJ Diego (Ospel), Elle Hollis (Brunssum), Mick Mazoo (Geleen), Newborn Lunatics (Maastricht), Second Volume (Hoensbroek), Stagefright (Geleen) en Wasted Fears (Geleen) zullen tijdens de aankomende maanden deelnemen aan het traject en gezamenlijk meer dan zestig workshops volgen. Daarnaast gaan ze voor het eerst een demo opnemen in een professionele studio en vond in een eerder stadium al een professionele fotoshoot plaats met popfotografe Vera Dauwerse. De deelnemende acts werden gescout door programmeurs van de Limburgse poppodia bij o.a. regionale popwedstrijden en de provinciale wedstrijd Kunstbende.

  Showcases en eindpresentatie
  Naast de diverse workshops die de acts gedurende de komende maanden zullen ontvangen, vinden er ook een tweetal showcases plaats. Op vrijdag 11 maart wordt een showcase georganiseerd in Poppodium Volt te Sittard en op zaterdag 12 maart in Muziekcentrum de Bosuil in Weert. Op zaterdag 28 mei presenteren de deelnemende acts zichzelf tijdens de eindpresentatie in poppodium Nieuwe Nor te Heerlen. Hier zullen ze alle opgedane kennis nog één keer live aan het publiek en de coaches laten zien. Na afloop wordt door de traject coaches Eefje van Meer (voormalig gitariste MADI), Tirsa Creusen (Buro Pinkpop) en Sean Verstraelen (De Muzikantine) bekend gemaakt welke act doorgaat naar het landelijke traject van PopSport. Tijdens dit landelijke traject ontmoet de Limburgse winnaar de deelnemende acts uit andere provincies, krijgt de winnaar nog meer coaching en gaan ze een dag naar Kytopia in Utrecht.

  Over PopSport
  PopSport is ontwikkeld door Stichting Popmuziek Limburg en werd in 2004 voor het eerst georganiseerd in Limburg. Inmiddels is PopSport uitgegroeid tot een landelijk initiatief welke in alle provincies georganiseerd wordt. Tijdens PopSport krijgen jonge talentvolle muzikanten en popacts een kijkje in de keuken van de popsector, teneinde ze sneller wegwijs te maken en te investeren in hun ontwikkeling. Gedurende enkele maanden kunnen de deelnemende acts diverse muzikale en zakelijke workshops volgen van professionals uit de popsector, waaronder programmeurs van poppodia en festivals, boekers, A&R managers en ervaren muzikanten. De deelnemende acts bepalen zelf welke workshops ze willen afnemen en met welke docenten ze het liefst willen werken. Hiermee wil de organisatie de deelnemende acts leren om zelf keuzes te maken en ze bewust maken van hun eigen kracht en de kansen die er liggen in de popsector.

  Voor meer informatie over PopSport, zie www.popsport.nl.
 • 16 december 2015 LOVA Laat Zien - De beste amateurfilms van Limburg op L1 TV
  Na de culinaire hoogstandjes en alcoholische beproevingen van Kerstmis, hebben de Limburgse Organisatie van Audiovisuele…
  Na de culinaire hoogstandjes en alcoholische beproevingen van Kerstmis, hebben de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA), L1 en het Huis voor de Kunsten Limburg op dinsdag 29 december a.s. nog een luchtig filmtoetje voor u op het menu staan: LOVA Laat Zien. Een dagvullend programma (10.00-23.30 uur) op L1 TV met maar liefst 31 films van amateurfilmers uit Nederlands- en Belgisch-Limburg. Voorafgaand aan LOVA Laat Zien, op maandag 28 december (17.55, 20.55 en 22.55 uur), wordt in het L1 programma AvondGasten aandacht
  besteed aan het thema ‘amateurfilm in Limburg’. Ook wordt met een aantal filmers vooruitgeblikt  op de LOVA Laat Zien uitzending van 29 december.
   
  Limburg kent 13 filmclubs die zijn aangesloten bij de LOVA, de koepelorganisatie voor amateurfilm in Limburg. Jaarlijks produceren de filmers individueel en/of collectief zo’n 50 reportages, documentaires en speelfilms. Deze films worden vertoond op amateurfilmfestivals in binnen- en buitenland. Een aantal films verdient een groter publiek. De LOVA en het Huis voor de Kunsten Limburg selecteren daarom jaarlijks een aantal films voor LOVA Laat Zien, een programma op L1 TV dat geheel in het teken staat van amateurfilms van Limburgse makelij.
   
  Dinsdag 29 december a.s. worden in het kader van LOVA Laat Zien maar liefst 31 films uitgezonden. Het betreft documentaires met een maatschappelijke boodschap, natuurreportages en ontroerende, komische en spannende fictiefilms. Zo tonen we onder meer de speelfilm De Gevangene van Peter Brouwers, een film over een ontsnapte gevangene die gevangen zit in zijn hoofd. Brouwers mocht met deze film de prijs voor de beste film van het festival in ontvangst tijdens de Limburgse Filmdagen 2015 (hét provinciale festival voor amateurfilm). In LOVA Laat Zien wordt ook de documentaire Ode aan de eenvoud van Hub Boyens uitgezonden. Het betreft een film over het eenvoudige, maar gelukkige leven van boer Chrit. Boyens won met deze film de publieksprijs tijdens het nationale amateurfilmfestival eerder dit jaar. Op 29 december tonen we ook de fictiefilm Babysitter, een duister sprookje over een jonge oppas, van Urbain Appeltans en The Question van Patrick Brouwers, een film over drie jongeren die deelnemen aan een mysterieuze spelshow. Beide filmers mochten de prijs voor de beste Nederlandse fictiefilm in ontvangst nemen tijdens het nationale amateurfilmfestival 2015. In LOVA Laat Zien worden ook een aantal bijzondere vakantiefilms getoond, waaronder de film Het Moment van Map Baggen, een film die toewerkt naar een bijzonder ontmoetingsmoment.
   
  Filmers Patrick Brouwers en Map Baggen, LOVA  voorzitter Jef Caelen, (film)componist Jessie van den Boorn en filmconsulent Patricia Peters van het Huis voor de Kunsten Limburg zijn op maandag 28 december a.s. (om 17.55, 20.55 en 22.55 uur) te gast bij AvondGasten op L1 TV. In het programma praten zij onder meer over de totstandkoming van hun films en het thema ‘amateurfilm in Limburg’.  
   
  Kijk voor meer informatie over LOVA Laat Zien en het uitzendschema van dinsdag 29 december op www.hklimburg.nl/lovalaatzien en www.cinelova.nl
 • 16 december 2015 Workshopprogramma 'Ondersteuning besturen' februari t/m mei 2016 online
  In het kader van de regeling ‘Ondersteuning besturen’ uit de Motie Limburgse Volkscultuur organiseert het Huis…
  In het kader van de regeling ‘Ondersteuning besturen’ uit de Motie Limburgse Volkscultuur organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg ook in 2016 weer een serie workshops om verenigingsbesturen te ondersteunen bij hun bestuurlijke activiteiten.
   
  WORKSHOPPROGRAMMA
  februari t/m mei 2016

  - Fondsenwerving
  - Inspirerend evenement als marketinginstrument
  - Sponsoring is een sport!
  - Creatief jeugd en leden werven
   
  De workshops worden verspreid over de provincie Limburg aangeboden en zijn bestemd voor leden van verenigingen van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM), Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT), Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS) en Verenigde Nederlandse Korenorganisaties - afdeling Limburg (VNK-L). Indien een workshop twee weken voor de workshopdatum niet vol is, dan kunnen ook leden van andere bij het Huis aangesloten organisaties zich aanmelden. Deelname is gratis.
   
  Ga voor meer informatie over de inhoud van de workshops, data, locaties en om u aan te melden naar www.hklimburg.nl/motievolkscultuur.
 • 14 december 2015 STORKSKY wint provinciale popwedstrijd Nu of Nooit 2015!
  Tijdens de finale van Nu of Nooit 2015 afgelopen zaterdag 12 december maakte Ger Koopmans, gedeputeerde Cultuur…
  Tijdens de finale van Nu of Nooit 2015 afgelopen zaterdag 12 december maakte Ger Koopmans, gedeputeerde Cultuur van de Provincie Limburg, samen met festivaldirecteur Jan Smeets van Pinkpop bekend dat de band STORKSKY de provinciale popwedstrijd Nu of Nooit heeft gewonnen. STORKSKY mag zich een jaar lang de “meest talentvolle en veelbelovende Limburgse act van 2016” noemen. Op vrijdag 10 juni 2016 mag STORKSKY het Pinkpop festival in Landgraaf openen. Daarnaast ontvangt de band studiotijd ter waarde van €1.000,-, professionele coaching en wordt er een documentaire gemaakt van het grote Pinkpop avontuur.

  Een explosie van euforie ging gepaard met een flinke lading glitters en ballonnen in de Limburgzaal toen Ger Koopmans en Jan Smeets bekend maakten wie de Limburgse popprijs won. STORKSKY won naast de openingsspot op Pinkpop ook studiotijd ter waarde van €1.000,- en professionele coaching die de band gaat voorbereiden op hun optreden tijdens Pinkpop en de periode daarna. Naast het optreden op Pinkpop speelt STORKSKY ook tijdens de Pinkpopperspresentatie in Paradiso Amsterdam in februari volgend jaar, waar het volledige programma van het festival bekend gemaakt zal worden. Ook krijgen zij van Arons Muziek uit Heerlen een Personal Service Team die hen helpt met hun instrumenten voor en tijdens Pinkpop.
   
  Bevrijdingsfestival Limburg, Mama’s Pride, Koppelpop, April Rock, Har Rock Open Air, Sjinveld Rock(t), Zomerlicht Festival, Zoks Festival, Festival 5Sprong, Zomerparkfeest, Pre Pinkpop Party en Wessummer Breeze hebben toegezegd een van de finalisten te zullen boeken voor hun festival. Daarnaast staan alle finalisten op DVERS 2016, hèt jaarlijkse showcasefestival van Stichting Popmuziek Limburg dat ook volgend jaar plaatsvindt in Sittard-Geleen. De jury reikte de videoclipprijs uit aan STATESMEN. Zij gaan onder leiding van Jurriaan Hodzelmans uit Munstergeleen een professionele videoclip opnemen. 
   
  Nu of Nooit 2015 wordt mogelijk gemaakt door: Provincie Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg, Buro Pinkpop, Gemeente Heerlen, Gemeente Weert, Gemeente Sittard-Geleen, Gemeente Maastricht, Gemeente Venlo, Gemeente Roermond, Grenswerk, Conservatorium Maastricht, ECI Cultuurfabriek, Poppodium Nieuwe Nor, Arons, ZEF Magazine, Poppodium Volt, Limburgzaal Heerlen, Muziekcentrum de Bosuil, The Rock Station, Muziekgieterij, Bandcoach.nl, Music Machine, Lyana, April Rock, Mama’s Pride, Backstage Film Productions, Sounds, Har Rock Open Air, Sjinveld Rock(t), Zomerlicht Festival, Zoks Festival, Radio2Rock, Adams, WM Digital Services, Bevrijdingsfestival Limburg, Festival 5 Sprong, Pre Pinkpop Party en Zomerparkfeest.

  lees meer…
meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen iedere discipline waarin het Huis werkzaam is, dan kunt u zich op deze pagina aanmelden voor een digitale nieuwsbrief.
agenda
 • 28 februari 2016 00:00 - 00:00samenwerkings activiteit Kunstbende Danscoaching
  Op zondag 28 februari organiseert Kunstbende Limburg in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg, speciaal…
  Op zondag 28 februari organiseert Kunstbende Limburg in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg, speciaal voor de Kunstbende deelnemers in de categorie 'Dans' een coachingsdag.

  Elke act (individueel of in een groep) krijgt 45 minuten persoonlijke aandacht van een coach om de laatste puntjes op de 'i' te zetten! De coaches geven je feedback over jouw eigen dans, je krijgt tips om je performance bij te schaven en misschien wel nieuwe inspiratie om onderdelen van de dans helemaal anders te doen. Ze gaan je in ieder geval helemaal klaarstomen voor de Regiofinale van Kunstbende Limburg!

  Datum: 28 februari
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Citaverde Roermond
  Kosten: gratis (mits je deelneemt aan de wedstrijd Kunstbende)

  Inschrijven voor de coaching kan hier.
 • 04 maart 2016 - 06 maart 2016samenwerkings activiteit Body Dynamics 2016
  Body Dynamics is een grensoverschrijdende ontmoeting tussen geselecteerde amateurdansgezelschappen uit Brabant,…
  Body Dynamics is een grensoverschrijdende ontmoeting tussen geselecteerde amateurdansgezelschappen uit Brabant, Limburg en Vlaanderen en professionele dansers en choreografen. Body Dynamics wil het beste op amateurdansgebied laten zien én ervoor zorgen dat de kwaliteit van dansproducties met amateurs steeds beter wordt.

  Voorafgaand aan het festivalweekend werken amateurdansgroepen met profs aan korte nieuwe producties, gebasseerd op het dansmateriaal en de werkwijze van het deelnemende professionele dansgezelschap. Dit jaar is dat choreografe Pia Meuthen en haar groep Panama Pictures met een nieuwe choreografie vanaf november 2015, 'Portrait & Short Story's'. Tijdens het driedaagse festivalweekend wordt er nog intensief samengewerkt en worden de nieuwe creaties gepresenteerd. Ook tonen de amateurgroepen hun eigen choreografiën op basis waarvan ze geselecteerd zijn om deel te nemen.

  Het Huis voor de Kunsten Limburg organiseert Body Dynamics samen met Danspunt België en Danspunt Brabant; de laatste is dit jaar gastheer. Het festival vindt plaats van 4 t/m 6 maart in Tilburg of directe omgeving.

  Lees meer
 • 13 maart 2016 00:00 - 00:00samenwerkings activiteit Eenakterfestival Brokstukken 2016
  Toneelhuis LFA organiseert samen met ECI Cultuurfabriek op zondag 13 maart 2016 de zevende editie van een bijzonder…

  Toneelhuis LFA organiseert samen met ECI Cultuurfabriek op zondag 13 maart 2016 de zevende editie van een bijzonder en uniek theaterevenement: Eenakterfestival Brokstukken! Maar liefst 12 Limburgse toneelverenigingen uit alle windstreken van Limburg brengen tijdens deze editie een eenakter op de planken. 

  Eenakterfestival Brokstukken laat jaarlijks de grote verscheidenheid en de kwaliteit van het Limburgse amateurtoneel zien. Toneelgroepen presenteren een speciaal voor deze gelegenheid ingestudeerde eenakter ofwel korte passages uit toneelvoorstellingen van het nieuwe seizoen. Van kluchtige komedies tot tranentrekkende tragedies; alles kan en mag op de planken gebracht worden tijdens het festival.  Het Eenakterfestival Brokstukken biedt de theaterliefhebber een verrassend, verscheiden en mooi beeld van het amateurtheater in Limburg.

  Eenakters
  - Kunst Na Arbeid (Nuth)
  - Pitboeltheater (Sittard)
  - Speelgroep Gelre (Roermond)
  - Speelgroep Kapel (Roermond)
  - Speelgroep Tosjopa (Tegelen)
  - Studententoneelvereniging Alles is Drama (Maastricht)
  - Stichting Katarsis (Venlo)
  - Theatergroep Habbekrats (Maasbree)
  - Toneelvereniging Crescendo (Ijsselstein)
  - Toneelvereniging Juliana (Einighausen)
  - Toneelvereniging Poespas (Hegelsom)
  - Toneelvereniging Spelenderwijs (Velden)

  Toneelvereniging Applaus (Thorn) neemt het gastheerschap voor haar rekening tijdens deze dag.

  Programma
  Circa twee weken voorafgaand aan het Eenakterfestival Brokstukken kunt u het definitieve programma bekijken op www.toneelhuislfa.nl.

  Tijdens uw bezoek aan het Eenakterfestival kunt u zelf kiezen welke voorstellingen u wilt bezoeken. In verband met het beperkte aantal zitplekken per voorstelling is het raadzaam om tijdig aanwezig te zijn. Na aanvang van de voorstelling kunt u de zaal niet meer betreden.

  Wegens te weinig belangstelling is de jaarlijkse Monologenwedstrijd ‘In je Eentje’, die tijdens het Eenakterfestival Brokstukken plaatsvindt, geannuleerd.

  Kaartverkoop
  Tickets zijn vanaf eind januari verkrijgbaar via ECI Cultuurfabriek.

 • 18 maart 2016 - 20 maart 2016samenwerkings activiteit International Belly Dance Festival 2016
  Het is geen alledaagse combinatie, maar tijdens het International Belly Dance Festival 2016, wordt buikdans gemixt…
  Het is geen alledaagse combinatie, maar tijdens het International Belly Dance Festival 2016, wordt buikdans gemixt met mode, literatuur en voor buikdans, ongebruikelijke muziekinstrumenten. Het International Belly Dance Festival is het enige festival waar buikdans (Belly Break) als podiumkunst te zien is. Belly Break is een mix tussen moderne buikdans, theatraliteit en mode.

  Vrijdagavond 18 maart kom je in een heel speciaal open podium terecht tussen muzikanten en modeshows. Van draaiorgel tot heavy metal. Lex Nelissen himself zal het geheel presenteren.

  Zaterdag 19 maart staat in het teken van een mix met literatuur. Op allerlei manieren komen proza en poëzie ter sprake. Zo staat het prijzen winnende boek van de Antilliaanse journaliste en documentairemaakster Fabienne Kanor, Faire l’avenir, centraal in de theatervoorstelling ‘Belly Break Special’. Deze theatervoorstelling gaat over een nieuw begin in een veranderende wereld. Poëtisch en smaakvol weergegeven door professionele dansers, acht afstudeerkandidaten van de Academy for Oriental and Modern Belly Dance en een heel bijzonder kostuum van de wereldvermaarde Giovanni Biasiolo.

  Zondag 20 maart vinden de Benelux Kampioenschappen 2016 plaats. Op het festival:
  - Zie je fusions met andere dansstijlen;
  - Dansen vrouwen uit verschillende culturen, amateurs, professionals, jongeren, ouderen, mensen met een beperking;
  - Kun je je talent ontwikkelen en ervaringen opdoen door: een open podium, de Benelux wedstrijd en de vele workshops;
  - Zetten we bijzondere buikdansprojecten in de kijker door een award uitreiking.

  Hoogtepunten programma:
  - Vrijdag 18 maart, 19.30-22.30 uur: ‘In the Mix’ een spannende ontmoeting tussen dans, mode en livemuziek (entree € 9,-)
  - Zaterdag 19 maart, 11.30 uur en 19.00 uur: Theatervoorstelling Belly Break Special (entree € 21,-)
  - Zaterdag 19 maart, 13.30-18.30 uur: Optredens buikdanseressen, modeshow + oriëntaalse markt
  - Zondag 20 maart, 10.00-18.00 uur: Beneluxwedstrijden 2016 (entree € 10,-)
  - Zondag 20 maart, 10.00-18.00 uur: Ladiesday (gratis)

  Locatie: Cultuurhuis Heerlen

  Het Belly Dance Festival wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg. 


  Lees meer
 • 17 april 2016 14:00 - 00:00samenwerkings activiteit Filmpremière 'Ageless Friends' van Marijn Poels met concert van Limburgs Jeugdorkest
  Zondag 17 april a.s. om 14.00 uur zal de documentaire Ageless Friends van documentairemaker Marijn Poels in landelijke…
  Zondag 17 april a.s. om 14.00 uur zal de documentaire Ageless Friends van documentairemaker Marijn Poels in landelijke première gaan in theater Forum (Engelenkampstraat 68) te Sittard. Ageless Friends (Tijdloze vrienden) is een intiem verhaal over Heerlenaar Maarten Vossen die op 13-jarige leeftijd een graf adopteerde op de Amerikaanse begraafplaats Margraten. Hij startte een zoektocht naar P.F.C. James E. Wickline in zowel Nederland als West Virginia (USA). De zoektocht bracht Vossen niet alleen dichter bij het verhaal achter één van de 8300 kruisen. Het laat ook zien hoe 70 jaar na de bevrijding een verhaal nog steeds doorleeft in het hart van een Limburgse adoptant. Voorafgaand aan de filmpremière zal het Limburgs Jeugdorkest, een initiatief van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen, enkele unieke muzikale stukken spelen ter nagedachtenis aan alle gesneuvelden. Een ticket voor de filmpremière én het concert kost € 10,-. Reserveren kan vanaf 18 februari a.s. via theater Forum.

  De samenwerking tussen Poels en het Limburgs Jeugdorkest is ontstaan op initiatief van Raymond Knops, voormalig voorzitter van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen. Het Limburgs Jeugdorkest is altijd op zoek naar gelegenheden om zich voor een publiek te presenteren dat normaalgesproken niet in aanraking komt met blaasmuziek en was dan ook meteen enthousiast. Poels heeft het Limburgs Jeugdorkest gevraagd om tijdens de Nederlandse première een speciale muzikale ode te brengen, niet alleen aan James Wickline, maar aan alle gesneuvelde soldaten die voor onze vrijheid vochten. Het orkest heeft een selectie gemaakt uit de grote hoeveelheid muziek die is geschreven rondom de thema’s oorlog en herdenken. Het orkest zal voorafgaand aan de filmpremière een muzikaal programma van 30 minuten verzorgen.

  Eind december 2015 ontving documentairemaker Marijn Poels, nog vóór de release van de film, in Los Angeles een Gouden award voor Ageless Friends. Deze onderscheiding kreeg hij van de IIFA, een jury die unieke producties van getalenteerde onafhankelijke filmmakers uit de hele wereld selecteert en onderscheidt met een filmaward.

  Op 17 april a.s. zal de film in Nederland in première gaan in het theater Forum Sittard. Er zijn die dag zowel gasten uit Amerika als Nederland aanwezig. Na afloop van de filmvertoning is er gelegenheid tot het nuttigen van een drankje.

  Kaarten voor de filmpremière en het concert kunnen vanaf 18 februari a.s. gereserveerd worden via www.forumsittard.nl of via het telefoonnummer 0900 222 8888.

  Bekijk de trailer van de documentaire Ageless Friends via: www.marijnpoels.com/agelessfriends.html.
   
 • 22 april 2016 - 23 april 2016samenwerkings activiteit DANSTALENT ON THE MOVE
  Dansers van regionale dansscholen bieden op zaterdag 23 april, een zeer gevarieerde dansvoorstelling. De regionale…
  Dansers van regionale dansscholen bieden op zaterdag 23 april, een zeer gevarieerde dansvoorstelling. De regionale dansgroepen zoals SCHUNCK*, Slide Dans, Oxygen (Jennifer Romen), Opleiding Dans Maastricht, Crea Dance en Kumulus IDA presenteren hun mooiste werk van het huidige seizoen.

  Datum voorstelling: 23 april
  Aanvang: 16.00 uur
  Locatie: Cultuurhuis Heerlen
  Kosten: € 10,- per persoon.
  Reserveren: www.sodl.nl

  Voorafgaand aan de voorstelling zijn er in het Cultuurhuis voor alle dansliefhebbers vanaf 11 jaar op vrijdagavond en zaterdag workshops te volgen. Dit is een initiatief van Stichting Ondersteuning Danstalent Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg, Cultuurhuis Heerlen en Codarts Rotterdam. Een voorbeeld van regionale samenwerking in cultuur!

  In de tien verschillende dansworkshops kunnen de jonge dansers uit de regio kennis maken met docenten uit Limburg en de docenten en studenten van Codarts Rotterdam. De stijlen variëren van Urban tot Salsa en van Moderne tot Klassieke dans. De deelnemers mogen daarna naar de voorstelling van Codarts Rotterdam in Maastricht.

  DANSTALENT ON THE MOVE met Codarts Rotterdam
  Open workshop weekend met aansluitend een dansvoorstelling. Keuze uit tien verschillende workshops in alle dansstijlen.

  Data workshops: 22-23 april
  Kosten workshops: € 25,- voor twee dagen (incl. voorstelling)
  Reserveren: www.sodl.nl


  Lees meer

naar de complete agenda…
prikbord
10-02-2016 14:05,

Kunstbedrijf Arnhem zoekt manager Kunstbedrijf

Kunstbedrijf Arnhem is een stedelijke organisatie voor kunsteducatie en -participatie. We zijn vanuit… Kunstbedrijf Arnhem is een stedelijke organisatie voor kunsteducatie en -participatie. We zijn vanuit vier programma’s actief in alle lagen van onderwijs, in een aantal Arnhemse wijken, in samenwerkingsverbanden voor mensen met een zorgvraag en als facilitator voor de uitvoer van individuele lessen. Het afgelopen jaar heeft Kunstbedrijf een transitie doorgemaakt waarbij haar functie in de stad Arnhem is herijkt, de programma’s inhoudelijk zijn aangescherpt en de backoffice opnieuw is ingericht. Kunstbedrijf Arnhem heeft een platte structuur voor haar vier afdelingen en een klein bedrijfsbureau. Hierbij zijn de programmaleiders verantwoordelijk voor de inhoud, het budget en het team van hun eigen programma.

Kunstbedrijf Arnhem is gevestigd in Rozet, in het centrum van Arnhem. In Rozet zijn meerdere organisaties gehuisvest en met elkaar in gesprek over verdere samenwerking. Op dit moment bevindt Kunstbedrijf zich in een traject naar bestuurlijke fusie met medebewoners Bibliotheek Arnhem en Stichting Beheer Rozet. De intentie is dit voorjaar te komen tot een nieuwe structuur voor de top met een nieuwe Raad van Toezicht en één Bestuurder Rozet. Ter voorbereiding op deze ontwikkeling en het aanstaande vertrek van de huidige Directeur/Bestuurder a.i. heeft Kunstbedrijf Arnhem een vacature voor een pragmatische en mensgerichte:

Manager Kunstbedrijf Arnhem 0,7 FTE

Functieomschrijving
In deze nieuwe functie ben je werkzaam onder de Bestuurder Rozet en vertegenwoordig je Kunstbedrijf binnen de holding. Met de Bestuurder Rozet en de Manager Bibliotheek vorm je het Managementteam en bepaal je mede het strategisch beleid van Rozet. Voor Kunstbedrijf ben je verantwoordelijk voor het behalen van gestelde resultaten in het primair proces en de backoffice. Hiervoor vertaal je het strategisch beleid naar de vier programma’s: Kunst & Onderwijs, Kunst & Meedoen, Kunst & Wijken en Kunst & Vrije Tijd. Je zorgt voor samenhang en voortgang van de programma’s alsmede voor het coachend en verbindend managen van de programmaleiders. Daarnaast bewaak je de uitvoering op financieel gebied, in de (corporate) communicatie en van P&O. Extern vertegenwoordig je Kunstbedrijf richting partners en stakeholders.

Wat vraagt Kunstbedrijf Arnhem?
- Hbo/wo werk- en denkniveau.
- Duidelijke visie op ontwikkelingen binnen de Kunsteducatie en Cultuurparticipatie in brede zin.
- Cultureel ondernemend en goed financieel inzicht.
- Minimaal 5 jaar relevante werkervaring.
- Daadkracht, analytisch vermogen en makkelijk schakelen tussen verschillende niveaus en leiderschapsstijlen/-rollen.

Wij bieden
Een nieuwe functie in een informele organisatie waarin je kunt bijdragen aan de ontwikkelingen binnen Kunstbedrijf en Rozet. Met onze nieuwe collega gaan we graag een dienstverband aan voor de periode van één jaar, met intentie tot verlenging. Deze functie is ingeschaald in schaal 12 van de CAO Kunsteducatie. Een assessment kan onderdeel uitmaken van de sollicitatieprocedure.

Sollicitatie
Voor meer informatie over de vacature kun je contact opnemen met Otto Berg, Directeur/Bestuurder a.i. Hij is bereikbaar per e-mail via otto.berg@kunstbedrijfarnhem.nl of telefonisch via 06 25 08 22 19.

Jouw sollicitatie kun je tot uiterlijk 17 februari aanstaande richten aan Heike Gremann, P&O Adviseur en sturen naar heike.gremann@kunstbedrijfarnhem.nl of naar Kunstbedrijf Arnhem, t.a.v. Heike Gremann, Postbus 1168, 6801 ML Arnhem.

Gesprekken
De eerste gesprekken voor deze functie hebben wij gepland op maandag 22 februari aanstaande. De tweede gespreksronde vindt plaats op donderdagmiddag 25 februari.


Lees meer…
10-02-2016 14:05,

Kunstbedrijf Arnhem zoekt controller

Kunstbedrijf Arnhem is actief in alle lagen van onderwijs, in een aantal Arnhemse wijken, in samenwerkingsverbanden… Kunstbedrijf Arnhem is actief in alle lagen van onderwijs, in een aantal Arnhemse wijken, in samenwerkingsverbanden voor mensen met een zorgvraag en als facilitator voor de uitvoer van individuele lessen. Het afgelopen jaar heeft Kunstbedrijf een transitie doorgemaakt waarbij haar functie in de stad Arnhem is herijkt, de vier programma’s zijn aangescherpt en de backoffice opnieuw is ingericht. Onze uitvalsbasis is Rozet, in het centrum van Arnhem. Het komende jaar wordt bekeken hoe de organisaties binnen Rozet, waaronder Kunstbedrijf en Bibliotheek Arnhem, verder kunnen samenwerken. Hiertoe zal een gezamenlijk bedrijfsbureau worden ingericht waarvan de nieuwe controller deel uitmaakt.

Vanuit de backoffice verzorgen we ondersteuning aan de vier programma’s Kunst & Onderwijs, Kunst & Meedoen, Kunst & Wijken en Kunst & Vrije Tijd. Binnen dit team heeft Kunstbedrijf ruimte voor een daadkrachtige:

Controller 24 uur per week*

Functieomschrijving
In deze functie ben je verantwoordelijk voor het sturingsproces en lever je financieel-economische ondersteuning en advies aan het management van Kunstbedrijf. Je ontwikkelt het (meerjaren-)beleid en strategie van de Controlfunctie en van het financieel beleid in de organisatie. Dit voer je ook zelf uit. De planning & control cyclus, periodieke rapportages en het jaarwerk zijn hier vanzelfsprekend onderdeel van. Daarbij is het belangrijk dat je de interne organisatie weet mee te nemen in het formuleren en realiseren van financiële doelstellingen. Daarnaast geef je mede invulling en uitvoering aan het tactisch beleid. Delen daarvan weet je te vertalen naar werkbare plannen voor de medewerker aan wie je leiding geeft. Tot slot ben je operationeel aanspreekpunt en coördinator voor ICT-voorzieningen.

Je bent werkzaam in de volle breedte van de controlling binnen Kunstbedrijf en kun jij je bewegen in een dynamische organisatie. Je bent resultaat- en servicegericht, beschikt over commercieel en bedrijfskundig inzicht en weet dit goed te combineren met samenwerking op alle niveaus.

Wat vraagt Kunstbedrijf Arnhem?
- Hbo werk- en denkniveau.
- Minimaal 3 jaar ervaring in een soortgelijke functie.
- Kennis en ervaring met een beheersingsstelsel op basis van Cultural Score Card is een pré.
- Sociaal vaardig, ondernemend, communicatief en passend binnen onze kernwaarden.

Wij bieden
Een functie in een informele organisatie waarin je onderdeel bent van een klein team en inhoudelijk bijdraagt aan de verdere professionalisering en ontwikkeling van Kunstbedrijf en de toekomst in Rozet. Met onze nieuwe collega gaan we graag een dienstverband aan voor de periode van één jaar, met mogelijkheid op verlenging. Deze functie is ingeschaald in schaal 10 van de CAO Kunsteducatie.

* De mogelijkheid bestaat deze functie te combineren met een vergelijkbare vacature binnen een bevriende collega instelling en zo te komen tot een fulltime omvang.

Sollicitatie
Voor meer informatie over de vacature kun je contact opnemen met Otto Berg, Directeur/Bestuurder a.i. Hij is bereikbaar per e-mail via otto.berg@kunstbedrijfarnhem.nl of telefonisch via 06 25 08 22 19.

Jouw sollicitatie kun je tot uiterlijk 17 februari aanstaande richten aan Heike Gremann, P&O Adviseur en sturen naar heike.gremann@kunstbedrijfarnhem.nl of naar Kunstbedrijf Arnhem, t.a.v. Heike Gremann, Postbus 1168, 6801 ML Arnhem.

Gesprekken
De eerste gesprekken voor deze functie hebben wij gepland op maandag 22 februari aanstaande. De tweede gespreksronde vindt plaats op donderdagmiddag 25 februari. 


Lees meer…
09-02-2016 10:49,

FleCk, expertisecentrum cultuureducatie Flevoland en het Centrum zoekt programmamanager

Stichting Kubus is voor FleCk, expertisecentrum cultuureducatie Flevoland en het Centrum Amateurkunst…
Stichting Kubus is voor FleCk, expertisecentrum cultuureducatie Flevoland en het Centrum Amateurkunst Flevoland op zoek naar een:
 
Programmamanager (0,8 à 0,9 FTE)

die de cultuureducatie binnen het primair onderwijs en de amateurkunst in Flevoland in tweede lijn gaat ondersteunen met deskundigheid, overzicht, enthousiasme en innovatieve kracht. Qua verdeling van formatie ligt het zwaartepunt bij cultuureducatie.
 
Stichting Kubus omvat Kubus, centrum voor kunsteducatie, cultuurparticipatie en amateurkunst, poppodium Underground, Centrum Amateurkunst Flevoland en FleCk, expertisecentrum cultuureducatie Flevoland. Stichting Kubus heeft de lokale maar ook provinciale functie om culturele activiteiten te initiëren, ontwikkelen en uit te voeren. Daarnaast zijn Kubus en Underground culturele ontmoetingsplaatsen voor amateurs, professionals en andere geïnteresseerden in kunst en (pop)cultuur. Stichting Kubus is een ambitieuze instelling, implementeert op dit moment een veranderslag richting cultureel ondernemerschap en wil met overtuiging haar rol in de gemeenschap vervullen. Stichting Kubus heeft ca. 70 medewerkers, met relatief veel parttimers (32 fte).

FleCk
FleCk bevordert de verankering en de kwaliteit van de cultuureducatie binnen het primair onderwijs in de provincie Flevoland, in dialoog met de lokale partners, via netwerken van scholen, culturele aanbieders en educatieprofessionals, door middel van kennisdeling, deskundigheidsbevordering, innovatie en kwaliteitszorg. Zie ook www.cultuureducatieflevoland.nl. Daarnaast valt het project ‘De Culturele Haven’ onder FleCk. Het betreft een samenwerkingsproject kunst, cultuur en erfgoed van Bonte Hond, KAF, Nieuw Land en Kubus dat in het kader van ‘Cultuureducatie met kwaliteit’ wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de provincie Flevoland. Zie ook www.deculturelehaven.nl.

Centrum Amateurkunst Flevoland (CAF)
Het CAF:
- wil middels advies en innovatie en in samenwerking met professionals de amateurkunst in Flevoland op het gebied van muziek, popmuziek, dans en theater op een hoger plan brengen.
- wil een ieder die te maken heeft met amateurkunst in Flevoland van advies dienen, stimuleren, motiveren en scholen.
- wil door innovatieve activiteiten actuele Flevolandse thema's in de amateurkunst een plaats geven.
- wil met haar activiteiten bijdragen aan sociale samenhang, maatschappelijke ontwikkeling en het ´Flevoland´ gevoel.
Functie
(waar ‘hij/hem’ staat kan ook ‘zij/haar’ worden gelezen)
De programmamanager:
- bouwt de positionering van FleCk en CAF als gekende plek in Flevoland samen met medewerkers verder uit , conform de provinciale opdracht.
- volgt ontwikkelingen zowel binnen als buiten de provincie en signaleert kansen.
- ontwikkelt beleid en concretiseert dit inhoudelijk naar diensten en activiteiten.
- zorgt voor een kwalitatief hoogstaande uitvoering van deze diensten en activiteiten.
- maakt jaarlijks een subsidieaanvraag met programmaplan en begroting (als onderdeel van de Stichtingsbegroting) voor FleCk en voor CAF
- zorgt voor adequate informatie van en naar relevante overlegorganen, lokale partners en overige belanghebbenden.
- voert werkgesprekken met medewerkers, zorgt voor inhoudelijke begeleiding, registreert, administreert en rapporteert, zorgt voor reflectie en evaluatie.
- stimuleert professionele ontwikkeling van medewerkers.
- werkt als lid van het managementteam samen met collega programmamanagers en rapporteert (al of niet gezamenlijk met collega’s) over alle werkzaamheden aan de directeur.
- voert uit wat de -door de directeur/het bestuur- vastgestelde kaders aan de programmamanager vragen en bedenkt daarbij de beste manier “hoe” dit alles op professionele wijze door hem en medewerkers is uit te voeren.
- draagt bij aan het denken -samen met collega’s- over een systeem van kwaliteitsbehoud en kwaliteitsverbetering van de uitvoering.
- legt verantwoording af aan de directeur.

Profiel
Van de manager wordt verwacht dat hij/zij:
- in korte tijd en op een natuurlijke wijze het voor de cultuureducatie en de amateurkunst van Flevoland nuttige netwerk opbouwt en in stand houdt.
- getuigt van visie en op de hoogte is van landelijke ontwikkelingen en onderzoek op het gebied van cultuureducatie en amateurkunst.
- affiniteit heeft met en bij voorkeur kennis en ervaring heeft in Flevoland.
-  verbindend en ondernemend is.
- voor subsidiënten aansprekende projectbeschrijvingen kan maken.
- enthousiasmerend optreedt als projectleider
- inzichtelijk rapporteert.
- kan onderhandelen en overtuigen zowel in de politiek, het onderwijs, het cultureel maatschappelijke veld als het bedrijfsleven.
- in staat is te innoveren en/of innovatieprocessen te sturen en te leiden met als doel (nieuw) CMK beleid in Flevoland te realiseren en cultuuronderwijs in en om school te vernieuwen
- in staat is amateurkunst op de kaart te zetten en te innoveren in een Flevolandse context
- zowel leiding als ondersteuning kan geven aan bijeenkomsten, cursussen, seminars en vergaderingen.
- een alert gevoel heeft voor eigentijdse communicatie waaronder sociale media.
- financieel inzicht heeft.
- medewerkers overtuigend en stimulerend leiding kan geven.
- bij voorkeur woonachtig is in Flevoland

Vereist zijn:
- Academisch werk- en denkniveau, met aantoonbare ervaring op het gebied van strategie en management
- Ervaring in de wereld van (amateur)kunst, cultuur, media, erfgoed en educatie.
- Ervaring met het leiden van projecten, het verkrijgen van subsidies en het werven van fondsen.

Aanbod
Indiensttreding uiterlijk per 1 juli 2016. Inschaling in schaal 11 CAO Kunsteducatie, met doorgroeimogelijkheid naar schaal 12, afhankelijk van leeftijd en ervaring. Omvang: 0,8 à 0,9 fte.

Reageren
Interesse? Stuur je sollicitatiebrief en cv uiterlijk 24 februari naar: Kubus, t.a.v. Akke Wiersma (directeur), Postbus 354, 8200 AJ Lelystad of bij voorkeur per mail: secretariaat@dekubuslelystad.nl. De sollicitatiegesprekken vinden plaats in de week van 7 maart (eerste ronde) en 14 maart (tweede ronde). Een assessment maakt onderdeel uit van de procedure (week van 14 maart). Voor informatie zie de genoemde websites. Voor vragen kun je contact opnemen met Akke Wiersma, 0320 727 007 (direct) of 0320 221 524 (algemeen).
09-02-2016 10:47,

Stichting SMK zoekt directeur

De Stichting SMK is de muziek- en dansschool voor de gemeenten Brunssum, Kerkrade en Landgraaf en ondersteunt… De Stichting SMK is de muziek- en dansschool voor de gemeenten Brunssum, Kerkrade en Landgraaf en ondersteunt daarnaast het basisonderwijs in zes gemeenten op het gebied van muziek. De SMK is een gezonde organisatie met een wekelijks bereik van 10.000 leerlingen in het basisonderwijs en 1.700 leerlingen in een wekelijkse les in de sectoren muziek en dans. De SMK zorgt voor een gemengd aanbod zowel pop/rock als klassiek en werkt voor de opleiding samen met de amateurgezelschappen.

Wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd van de huidige directeur ontstaat per 1 augustus een vacature voor:
 
DIRECTEUR (M/V)

Achtergrond
- Academisch werk- en denkniveau, gebaseerd op een Master (HBO) opleiding.
- Duidelijk aantoonbare managementkwaliteiten.
- Beschikt over aantoonbare ervaring en kennis van kunsteducatie binnen het werkgebied van muziek en dans en is aanjager om de kwaliteit van de SMK te behouden en uit te bouwen.

Algemeen
Geeft leiding aan 60 creatieve en enthousiaste medewerkers, neemt besluiten over het functioneren van de SMK en legt hierover verantwoording af aan het bestuur. Dit betreft alle aspecten van het functioneren van de SMK, zowel inhoudelijk als bedrijfsmatig.

Functioneren
- Dient over vaardigheden te beschikken om te kunnen functioneren binnen en met de lokale politieke en ambtelijke verhoudingen.
- Is in staat om uitstekende relaties te onderhouden met gemeentebestuurders, ambtenaren en politici en heeft inzicht in de politieke en maatschappelijke verhoudingen en ontwikkelingen, zeker waar dit de opvattingen over cultuureducatie betreft.
- Kan zich snel inwerken in de lokale muziek- en danswereld en onderhoudt een goed contact met amateurverenigingen.
- Is bereid en in staat de SMK te representeren binnen en buiten het werkgebied op alle gebeurtenissen en evenementen waar dat nodig of gewenst is.
- Herkent de ontwikkelingen en is in staat strategische voorstellen voor het bestuur te formuleren en is in staat de implementatie van nieuwe activiteiten te organiseren en te begeleiden.
- Onderhoudt goede contacten met de personeelsleden van de SMK. In het bijzonder geldt dat voor het contact met de Ondernemingsraad en voor het contact met de staf.
- Heeft kennis van financiën, huisvesting en voorraadbewaking, waaronder inkoop.
- Heeft feeling voor het aantrekken van sponsoren en heeft inzicht in welke activiteiten daartoe moeten worden uitgevoerd.

In eerste instantie betreft het een tijdelijke aanstelling  waarbij de beloning volgens de CAO-KE van toepassing is . Een assessment kan deel uitmaken van de procedure.

Uitgebreide informatie treft u aan op de website www.smkparkstad.nl onder de kop 'Vacature directeur'. Daarnaast kan een uitgebreid informatiepakket opgevraagd worden bij de administratie
administratie@smkparkstad.nl / 045 711 62 86.

Sollicitatie vergezeld van cv uiterlijk 22 februari 2016 t.a.v. de heer Mr. M.J.M. Senden, voorzitter bestuur, mjms@smkparkstad.nl. De eerste gesprekken vinden plaats vanaf 10 maart.
05-11-2015 14:58,

Gemengd Koor Sjantée zoekt pianist

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste pianist, die ons koor tijdens repetities en onze uitvoeringen… Wij zijn op zoek naar een enthousiaste pianist, die ons koor tijdens repetities en onze uitvoeringen kan begeleiden. We repeteren op maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur in de voormalige voetbalkantine aan de Oude Molenweg te Scharn. Ons doel is om samen met veel plezier te musiceren. Sjantée is toegankelijk voor iedereen. We zijn een gezellig koor waar alle leden een steentje bijdragen aan de organisatie van onze activiteiten. Uiteindelijk streven we naar een goed muzikaal resultaat tijdens uitvoeringen.
 
Ben je een enthousiaste pianist, heb je interesse in ons koor en wil je meer informatie neem dan per mail contact op met het secretariaat: gemengdkoorsjanteescharn@gmail.com.
 • motie limburgse volkscultuur

  Op 4 november 2011 hebben Provinciale Staten de PVV motie Limburgse Volkscultuur aangenomen om harmonieën, fanfares, schutterijen en zangkoren in stand te houden en te behouden voor de breed gedragen volkscultuur. Het College van Gedeputeerde Staten heeft deze motie samen met direct betrokkenen uit het veld uitgewerkt en ingevuld.

  Vier onderdelen staan in deze uitwerking centraal:
  1. Instrumentarium en uniformen
  2. Opleiding en talentontwikkeling
  3. Ondersteuning besturen
  4. Innovatieve Arrangementen

  Voor de uitwerking van de motie is aansluiting gezocht bij reeds bestaande werkstructuren bij het Huis voor de Kunsten Limburg en het Prins Bernard Cultuurfonds Limburg. Lees meer over de Motie Limburgse Volkscultuur...

  Op de pagina's van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM), de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT), Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS) en de Verenigde Nederlandse Korenorganisaties - afdeling Limburg (VNK-L) vindt u meer informatie en relevante aanvraagformulieren.

  Aanvraagformulieren
  Klik hier voor een overzicht van alle aanvraagformulieren.

  Workshops februari t/m mei 2016
  Klik hier voor meer informatie over de workshops 'Ondersteuning besturen' februari t/m mei 2016.

disciplines

Het Huis voor de Kunsten Limburg komt u op allerlei plekken in het Limburgse kunst- en cultuurveld tegen. Het Huis is thuis in al deze disciplines:

organisaties

aangesloten bij het huis:

boerderijenstichting limburg bond heemschut limburg collegium ad mosam dans docenten vereniging limburg directeurenoverleg centra kunsteducatie limburg ensemble ‘88 fashionclash federatie van limburgse mandoline verenigingen federatie van musea in limburg federatie voor amateur symfonie orkesten limburg fotobond limburg gilde van vrijwillige molenaars, afdeling limburg jeugdcultuurfonds limburg keramiek kring limburg kinjer vastelaovend leedjesfestival koninklijk nederlands zangersverbond - limburg koninklijke nederlandse federatie van muziekverenigingen letterkundig centrum limburg limburgs film circuit limburgs geschied- en oudheidkundig genootschap limburgse bond van muziekgezelschappen limburgse bond van tamboerkorpsen limburgse organisatie van audiovisuele amateurs maastricht international poetry nights molenstichting limburg monumentenkontakt midden-limburg monumentenwacht limburg oud limburgse schuttersfederatie raod veur ‘t limburgs samewirkende limburgse vastelaovesvereniginge steunpunt archeologie & monumentenzorg limburg stichting alphons winters stichting behoud mijnhistorie stichting de weeffout stichting funerair erfgoed limburg stichting jo hansenprijs voor volkscultuur stichting kruisen en kapellen limburg stichting limburg geïmproviseerde muziek stichting limburgse componisten stichting limburgse kastelen stichting matty niël stichting ondergrondse werken stichting openluchttheaters limburg stichting popmuziek limburg stichting wereld muziek concours kerkrade studium chorale toneelhuis lfa veldeke limburg verenigde nederlandse korenorganisaties - afdeling limburg werkgroep industrieel erfgoed limburg werkgroep veldgewas
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?