welkom

Welkom op de website van het Huis voor de Kunsten Limburg. Het Huis is dé provinciale steunfunctie voor de Limburgse cultuursector (kunsten en erfgoed). Wij zijn een organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg. Op deze website kunt u informatie vinden over alle aangesloten organisaties en over de verschillende disciplines waarin wij werken.
Lees meer...

nieuws
 • 29 maart 2017 Nieuwe subsidieregeling schutterijen
  De Provincie Limburg heeft dit jaar € 52.500 subsidie beschikbaar voor de Limburgse schutterijen. Het subsidiepotje…
  De Provincie Limburg heeft dit jaar € 52.500 subsidie beschikbaar voor de Limburgse schutterijen. Het subsidiepotje is onderdeel van de nieuwe Schutterijregeling, bedoeld om vernieuwende projecten te stimuleren en meer jongeren bij het schutterswezen te betrekken.

  De Provincie Limburg beschouwt schutterijen als een wezenlijk element van het immateriële Limburgse erfgoed. “Schutterijen zijn een belangrijk onderdeel van onze cultuur”, aldus verantwoordelijk gedeputeerde Eric Geurts. “Een breed draagvlak en de instroom van jongeren zijn cruciaal om dat erfgoed levend te houden. Daarom stimuleren we projecten en activiteiten die een breed publiek en zeker jongeren aanspreken.”

  In aanmerking voor subsidie komen vernieuwende projecten waarin bij voorkeur verschillende schutterijen en andere organisaties samenwerken. De samenwerking mag euregionaal zijn of met verenigingen over de provinciegrenzen. Ook projecten die de duurzaamheid bevorderen komen in aanmerking.

  Per project bedraagt de subsidie maximaal € 15.000. Bij de toekenning wordt naar de aansluiting met het provinciaal beleid beoordeeld. Kijk voor meer informatie op de website van Provincie Limburg bij het onderdeel Actuele Subsidieregelingen.

  lees meer…
 • 27 maart 2017 Programma Orlando Festival 2017
  De programmering van het Orlando Festival 2017 is bekend. Tijdens de 36ste editie van het oudste en grootste kamermuziekfestival…
  De programmering van het Orlando Festival 2017 is bekend. Tijdens de 36ste editie van het oudste en grootste kamermuziekfestival van Nederland zullen 11 avondconcerten, 10 namiddagconcerten en meer dan 25 regioconcerten gegeven worden op talloze podia in Limburg. Werken van Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Tsjaikovski, Brahms, Bartók en Messiaen tot en met Louis Andriessen klinken in Limburg.

  De Orlando concerten worden verzorgd door 26 topmusici uit Nederland, België, Duitsland, Canada, de Verenigde Staten, Engeland en Rusland. Gerenommeerde ensembles zoals het Osiris Trio en het Rusquartet zullen veelvuldig concerteren en masterclasses geven. De soloblazers die in de voorgaande jaren zeer succesvol deel uit maakten van het Orlando Festival en van de Gruppo Montebello komen allen terug in 2017: Ingrid Geerlings (fluit), James Austin Smith (hobo), Alan R. Kay (klarinet), Dorian Cooke (fagot) en Ron Schaaper (hoorn). Andere terugkerende musici zijn Axel Everaert (tenor), Dirk Luijmes (harmonium), Tjeu Zeijen (orgel) en het cello/piano duo van Michael Nemtsov en Elena Nemtsova. Nieuw voor Orlando zijn de Koreaans/Amerikaanse sopraan Wonjung Kim, de Canadese pianisten Katherine Dowling en Clark Schaufele, pianist Sepp Grotenhuis, de Engelse contrabassist Toby Hughes en de eveneens Engelse violisten Gina McCormack en Catherine Yates. De beide laatste musici vormen samen met Stefan Metz, (oud-directeur/oprichter van het Orlando Festival), Viola de Hoog en James Austin Smith de jury van het Orlando Concours, dat dit jaar voor jonge internationale strijkkwartetten is uitgeschreven.

  De programmering van de concerten in Zuid Limburg en omstreken wordt gekenmerkt door een zeer grote variatie in het aanbod van interessante kamermuziek. De geboden muziek omvat repertoire uit de barok, de klassieke periode, de romantiek, de twintigste eeuw en de 21ste eeuw. Dit jaar is de bekende Britse componist Jonathan Dove composer-in-residence. Tien van zijn werken zullen tijdens dit festival ten gehore gebracht worden; hij zal aanwezig zijn bij de repetities op zijn muziek, tevens zal hij zijn composities toelichten en twee lezingen geven. Bijzondere aandacht zal er zijn voor de combinatie van twee en vier vleugels, met een uitvoering van Karlheinz Stockhausen’s avondvullende compositie Mantra (1970) door Ellen Corver en Sepp Grotenhuis. Dezelfde pianisten voeren samen met Katherine Dowling en Clark Schaufele in de namiddagconcertserie op Rolduc Maarten Bon’s versie voor vier vleugels van Igor Stravinsky’s Le Sacre du Printemps uit. De bezettingen op de Orlando concerten lopen van solowerken via liederen en pianotrio’s en strijkkwartetten, tot bijzondere combinaties zoals duo’s voor harmonium en klarinet, kamermuziek met kerkorgel en uiteindelijk de maximale formatie van de Gruppo Montebello, met 14 musici met werken van Mahler (Lieder eines fahrenden Gesellen, met de fenomenale jonge Duitse bariton Ludwig Mittelhammer), Debussy (Prélude à l’après-midi d’un faune) en Bruckner (de monumentale Zevende Symfonie).
  De kaartverkoop is gestart en zijn verkrijgbaar via de website van het Orlando Festival.

    lees meer…
 • 27 maart 2017 Nieuwe voorzitter voor KNZV Limburg
  De Limburgse mannenkorenbond van Koninklijk Nederlands Zangers Verbond heeft op zaterdag 25 maart tijdens de voorjaarsvergadering…
  De Limburgse mannenkorenbond van Koninklijk Nederlands Zangers Verbond heeft op zaterdag 25 maart tijdens de voorjaarsvergadering in Linne Herman Janssen tot hun nieuwe voorzitter benoemd. Hij volgt daarmee Joos Truijen uit Neeritter op die van 2008 tot 2016 voorzitter was.

  Herman Janssen is afkomstig uit Blerick en is ruim 12 jaar wethouder geweest in de gemeente Venlo.
  Tijdens deze vergadering werd afscheid genomen van vice voorzitter Emiel van Helsland en secretaris Nic Wijnen die beiden tot lid van verdienste werden benoemd.

  lees meer…
 • 22 maart 2017 Crowdfundingcampagne voor Kunstsymposium Oogsten
  Van maandag 10 t/m paasmaandag 17 april 2017 vindt het Kunstsymposium Oogsten plaats. Dertien vrouwelijke Euregionale…
  Van maandag 10 t/m paasmaandag 17 april 2017 vindt het Kunstsymposium Oogsten plaats. Dertien vrouwelijke Euregionale kunstenaars werken en leven 8 dagen samen. Kunstenaars, die midden in de maatschappij staan en zowel nationaal als internationaal hun sporen hebben verdiend. Zij gaan op zoek naar hun glazen plafond, naar de plek die zij (kunnen) innemen in de (kunst)wereld.

  Tijdens het symposium doen BA studenten (University College Maastricht, Peers-project) en ReMA studenten (Universiteit Maastricht, CAST Joint Research Project) onderzoek naar de manier waarop vrouwelijke kunstenaars manoeuvreren in het huidige artistieke veld. Voorafgaand aan het symposium maken kinderen filmportretten van een aantal van deze inspirerende vrouwen. Het symposium is de gehele periode vrij toegankelijk voor publiek en er is een educatief programma voor jong en oud. Er vinden onder meer rondleidingen, lezingen en discussies plaats onder leiding van mensen uit de culturele en wetenschappelijke sector.

  Beeldend kunstenaar Natascha Waeyen en Wanda Reiff (galerie Wanda Reiff Contemporary Art) organiseren het Kunstsymposium Oogsten. Om het symposium financieel rond te krijgen is een crowdfundingcampagne via voordekunst.nl opgezet. Wil je een bijdrage leveren? Ga dan naar de website voordekunst.nl

  lees meer…
 • 20 maart 2017 Junghanss eerste internationale conservatoriumdirecteur
  Vanaf september 2017 wordt Joachim Junghanss de nieuwe directeur van Conservatorium Maastricht en volgt Jan Rademakers…
  Vanaf september 2017 wordt Joachim Junghanss de nieuwe directeur van Conservatorium Maastricht en volgt Jan Rademakers op, die deze zomer met pensioen gaat. Junghanss is de eerste conservatoriumdirecteur in Nederland die zowel een klassieke als jazz-achtergrond heeft én bovendien uit het buitenland komt, een unicum in de Conservatoriumwereld.

  Joachim zegt over zijn aanstelling: Als musicus en docent, maar ook als leidinggevende geeft het werken op een conservatorium me veel voldoening en ik prijs me dan ook gelukkig dat ik vaak de kans heb gekregen om deze rollen te vervullen. Ik geloof oprecht in de grote meerwaarde en toekomst van het conservatoriumonderwijs. Tot mijn genoegen heb ik medewerkers, studenten en staf van Conservatorium Maastricht mogen ontmoeten en met hen van gedachten kunnen wisselen. Ik verheug me er zeer op om de leiding over dit Conservatorium op me te nemen!

  Joachim Junghanss (Duitsland, 1978) heeft ervaring als musicus en docent, maar ook als leidinggevende en bestuurder. Als jazzpianist en componist werkte hij samen met jazzlegendes als Dave Liebman, als docent gaf hij les aan de Manhattan School of Music in New York. Managementervaring deed hij op als adviseur bij de Boston Consulting Group in Berlijn, waar hij een kunst- en cultuurteam oprichtte dat zich voornamelijk richt op het bestuur van culturele instellingen. In 2015 werd Junghanss benoemd tot decaan en later directeur onderwijs van de True School of Music in Mumbai. Een Fulbright-studiebeurs stelde Junghanss in staat om zowel een doctoraat in de Muziek als een masteropleiding te voltooien aan de Manhattan School of Music. Hij behaalde zijn bachelor als uitvoerend musicus met een dubbel hoofdvak in klassiek en jazz aan het conservatorium van München en studeerde af als Meisterschüler bij Richie Beirach aan de Musikhochschule Leipzig. Met een passie voor sociaal activisme en het vertrouwen dat muziek de kracht heeft om levens te veranderen, startte Junghanss in 2010 het sociaal ondernemerschapsproject Music Works in West-Afrika.

  Conservatorium Maastricht vindt dat Junghanss naadloos past bij haar ambitie. Leo Swinkels, directeur van de Faculteit van de Kunsten Maastricht: ‘Conservatorium Maastricht verdient met haar internationale ambities een internationale directeur als Joachim. Joachim is ambitieus, is zeer actief in een brede internationale scene (klassiek en jazz) én heeft daarnaast veel ervaring heeft met de financiële kant van organisaties. Dit is een combinatie die je niet vaak tegen komt.’

    lees meer…
 • 13 maart 2017 Dansdag regio Heerlen
  De Dansdag Heerlen biedt (amateur)dansers uit de regio Heerlen een podium waarop zij hun danskunsten kunnen tonen,…
  De Dansdag Heerlen biedt (amateur)dansers uit de regio Heerlen een podium waarop zij hun danskunsten kunnen tonen, hun dans skills verder kunnen ontwikkelen en andere dansers kunnen ontmoeten.

  Cultuurhuis Heerlen opent op zondag 23 april haar deuren voor Dansdag Heerlen, speciaal voor dansers uit Heerlen en regio. Tijdens de voorstelling, die begint om 14.30 uur, laten lokale danstalenten hun skills op het podium zien. 
  In het kader van het schrit_tmacher Festival wordt de exclusieve productie ‘ECHO’ getoond, die is gemaakt met jongeren uit de Euregio.

  Deelname is gratis, wel graag aanmelden (wees er op tijd bij, want vol is vol!).
  Aanmelden via: ipoell@hklimburg.nl.

  Alleen komen kijken mag ook. Tickets zijn € 5,- per stuk en te reserveren via email: info@cultuurhuisheerlen.nl of telefonisch via: 045 5612121.

  De Dansdag Heerlen is een initiatief van het Huis voor de Kunsten Limburg en wordt georganiseerd in samenwerking met Cultuurhuis Heerlen.

  lees meer…
 • 13 maart 2017 Aanvraagprocedure Nadere Subsidieregels Film (Limburgs Filmfonds) 2017 van start!
  De Provincie Limburg stimuleert het produceren van films in de provincie Limburg en draagt graag bij aan een levendig…
  De Provincie Limburg stimuleert het produceren van films in de provincie Limburg en draagt graag bij aan een levendig filmklimaat in deze regio. Om dat te kunnen realiseren riep zij de Nadere Subsidieregels Film (Limburgs Filmfonds) in het leven. Gedurende een periode van vier jaar (2016 t/m 2019) kunnen filmmakers jaarlijks een aanvraag indienen voor een filmproject. Onderliggende doelstellingen van deze subsidieregeling zijn het stimuleren van de economie (werkgelegenheid), het versterken van de cultuur (talentontwikkeling, artistieke kwaliteit) en het vergroten van de branding (Limburg promotie) van Nederlands Limburg.

  De subsidieregeling bestaat uit twee tranches:  

  1) Het produceren van lange films met een (inter)nationale bioscoopuitbreng.
  2) Limburgse Talentontwikkeling. Het produceren van korte of lange films.

  In het jaar 2017 kan een aanvraag worden ingediend vanaf 1 maart t/m 1 mei. 

  Kijk voor meer informatie over de subsidieregeling, de voorwaarden en het aanvraagformulier op de website van de Provincie Limburg. 
 • 10 maart 2017 Just dance! - Veelzijdige dansactiviteiten voor amateurdansers tijdens schrit_tmacher festival
  Het schrit_tmacher festival begon als experiment in Aken. Inmiddels heeft hét grensoverschrijdende festival voor…
  Het schrit_tmacher festival begon als experiment in Aken. Inmiddels heeft hét grensoverschrijdende festival voor dansers en dansliefhebbers zijn vaste plaats ingenomen in het culturele leven van de Euregio en Noordrijn-Westfalen. Nog t/m 9 april a.s. vinden in het kader van schrit_tmacher festival diverse dansactiviteiten plaats in zowel Aken als Heerlen (met het Parkstad Limburg Theater als thuisbasis). Het Huis voor de Kunsten Limburg is één van de Nederlandse projectpartners en brengt de workshops voor amateurdansers en voorstellingen met aanstormend danstalent uit o.a. Limburg graag voor het voetlicht.

  Beginnende en gevorderde amateurdansers kunnen tijdens het schrit_tmacher festival een dansworkshop volgen van Compagnie Käfig (F/RC). De workshop, die gebaseerd is op het repertoire van hun voorstelling ‘Yo Gee Ti’ (te zien op dinsdag 14 maart om 20.00 uur), vindt plaats op maandag 13 maart van 19.00-20.30 uur.

  Op zaterdag 18 maart om 15.00 uur kunnen kinderen vanaf vier jaar de voorstelling ‘Pokon’ van De Dansers bekijken. ‘Pokon’ brengt een ode aan spelen. De voorstelling zit boordevol beweging, ritme, inventiviteit en vriendschap. Voorafgaand aan de voorstelling (van 14.10-14.40 uur) vindt een creatieve workshop plaats voor kinderen. Na afloop van de voorstelling (van 16.00-16.45 uur) kunnen kinderen o.l.v. choreograaf Josephine van Rheenen en Guy Corneille (live muziek) dartelen op het podium, verhalen dansen en moeilijke bewegingen leren.

  Het Nederlands Dans Theater (NDT) 1&2 verzorgt op maandag 3 april twee workshops. De workshops zijn gebaseerd op het repertoire van de voorstellingen ‘Scenic Route’ van NDT1 (te zien op 28 maart om 20.00 uur) en ‘Smoke and Mirrors’ van NDT2 (te zien op 4 april om 20.00 uur). De workshops worden verzorgd door oud-NDT danser en choreograaf Jiří Pokorný. Van 18.00-19.30 uur verzorgt Pokorný een workshop voor beginnende en gevorderde dansers met enige danservaring en van 19.30-21.00 uur een workshop voor gevorderden met danservaring.

  Tijdens het schrit_tmacher festival vindt ook de Scapino Backstage Fandag plaats. Op zondag 9 april van 11.00-17.00 uur biedt het Scapino Ballet Rotterdam (Nederlands oudste dansgezelschap) haar fans een uniek kijkje in de keuken. Die dag zie je Ed Wubbe aan het werk met zijn dansers, krijg je een sneak peak van nieuw werk en kun je meedansen tijdens een workshop voor amateurdansers (geschikt voor 10+ met enige ervaring).

  In het kader van het schrit_tmacher festival werd de afgelopen maanden aan een exclusieve en grensoverschrijdende dansproductie gewerkt. Het Duits-Nederlandse artistieke team - bestaande uit Felix Berner (choreografie) en Malou Beemer (kostuumontwerp) - ontwikkelde samen met aanstormende danstalenten uit Limburg en Noordrijn-Westfalen het stuk ‘ECHO’. De dansproductie gaat op woensdag 22 maart a.s. om 20.30 uur in première in Heerlen.

  Bovenstaande workshops en voorstellingen vinden plaats in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen. De workshops zijn zowel voor beginnende als gevorderde dansers toegankelijk, enige danservaring is vaak wel vereist. Klik hier voor meer informatie en de kosten voor deelname of ga naar www.schrittmacherfestival.eu. Aanmelden voor één of meerdere workshops en het reserveren van tickets voor voorstellingen kan via de website van het Parkstad Limburg Theater (www.plt.nl). Het is ook mogelijk om combitickets (workshop plus voorstelling) te bestellen.
   
 • 09 maart 2017 NIEUW! Boek: Stenen en pannen (WIEL)
  Op 18 mei 2017 verschijnt het boek Stenen en pannen: Geschiedenis en inventarisatie van de grofkeramische industrie…
  Op 18 mei 2017 verschijnt het boek Stenen en pannen: Geschiedenis en inventarisatie van de grofkeramische industrie in Limburg. Dit rijk geïllustreerd boek wordt uitgegevens door Stichting Werkgroep Industrieel Erfgoed Limburg (WIEL) en is geschreven door Marcel Dings, een kenner bij uitstek van de historie en tegenwoordige staat van die industrietak.

  De fabricage van stenen, dakpannen en gresbuizen is voor Limburg al lang een belangrijke bedrijfstak, niet alleen in het ‘kerngebied’ tussen Venlo en Roermond, maar ook in het noorden en zuiden van de provincie. In dit unieke boek van 176 pagina’s, met ruim 100 foto’s (in fullcolour), wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van deze bedrijfstak en aan alle bijzondere overblijfselen die nog zichtbaar zijn. Naast de voormalige en nog functionerende productielocaties komen ook villa’s, arbeiderswoningen, spoortunneltjes e.d. van deze bedrijfstak in beeld.

  GEREDUCEERDE PRIJS (TOT 15 MEI 2017)
  Vanaf 18 mei zal de verkoopprijs €24,95 bedragen (excl. €1,50 verzendkosten). Tot 15 mei kunt u
  het boek bestellen voor de gereduceerde prijs van €22,- (excl. €1,50 verzendkosten). Ga naar de webshop voor meer informatie.

  Eerdere uitgaven van WIEL zijn de boeken STROOP en ZUIVEL erfgoed, ook verkrijgbaar in de webshop.

  Klik hier om de folder te downloaden. 
 • 02 maart 2017 Campagne ‘Breng Cuypers in beeld!’ groot succes
  In december is het Cuypershuis in Roermond in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg met een crowdfundingactie…
  In december is het Cuypershuis in Roermond in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg met een crowdfundingactie gestart om zo’n 800 glasnegatieven uit de ateliers van de Roermondse architect en ontwerper Pierre Cuypers (1827-1921) te behoeden voor verval. Dit is gebeurd middels een zeer succesvolle campagne op www.voordekunst.nl en via een bijbehorende expositie in het Cuypershuis. Het startbedrag van 10.000 euro om de meest kwetsbare glasnegatieven al te kunnen redden, is inmiddels ruim behaald. Het Cuypershuis is daarmee het eerste museum (en erfgoedinstelling) in Limburg dat via het platform Voordekunst met succes crowdfunding heeft ingezet. Om dit te vieren brengt gedeputeerde Ger Koopmans van de Provincie Limburg op woensdag 8 maart om 14.00 uur een bezoek aan het Cuypershuis. Hierbij zal hij namens de Provincie Limburg een cheque van 3.000 euro voor ‘Breng Cuypers in beeld!’ overhandigen. De Provincie steunt Limburgse projecten op Voordekunst namelijk door bij het behalen van 70 procent van het doelbedrag de resterende 30 procent te doneren. Ook houdt het Huis voor de Kunsten Limburg op donderdag 9 maart van 14.00-15.30 in het Cuypershuis een inspiratiesessie om andere musea, erfgoedinstellingen en geïnteresseerden te informeren over de do’s en dont’s van crowdfunding. Aanmelden hiervoor kan nog tot 7 maart via www.hklimburg.nl/musea.
   
  Een schat aan informatie
  De bijzondere collectie glasnegatieven van het Cuypershuis bevat een schat aan informatie over het functioneren van de ateliers van Pierre Cuypers. De negatieven vormen bovendien een belangrijk bewijs van Cuypers’ vooruitstrevende aanpak. Zijn leven lang heeft hij nieuwe technieken gebruikt en innovaties ingezet om zijn bedrijf zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Omdat de glasnegatieven nu in slechte staat verkeren en uiterst kwetsbaar zijn, is onderzoek onmogelijk. Om alle 800 exemplaren te restaureren en digitaliseren en de nieuwe kennis over Cuypers’ werk voor iedereen beschikbaar te maken is zo’n 40.000 euro nodig. De teller van de campagne ‘Breng Cuypers in beeld!’ staat nu al op 17.000 euro, een ongekend hoog bedrag voor een dergelijke actie. Het museum hoopt natuurlijk op meer! Via www.voordekunst.nl kan nog t/m 10 maart gedoneerd worden. Ook is het nog t/m 26 maart mogelijk om in de expositie ‘Cuypers’ glasnegatieven’ geld te deponeren.

  Inspiratiesessie
  Als provinciale steunfunctie voor de Limburgse cultuursector, ondersteunt het Huis voor de Kunsten Limburg het museale veld in Limburg onder andere door kennis over crowdfunding te delen en crowdfunding-campagnes te stimuleren en te begeleiden. Hierbij wordt aangesloten bij het erfgoedbeleid van de Provincie Limburg, waarin een grote rol is weggelegd voor samenwerking, publieksbereik en digitalisering van collecties. Tijdens de inspiratiesessie op 9 maart vertelt Sandra Welters, consulent Musea bij het Huis, over alle stappen in het proces van de campagne ‘Breng Cuypers in beeld!’. Hierbij wordt ook een algemene inleiding gegeven over crowdfunden voor musea en erfgoed. Wat is crowdfunding eigenlijk? Wat komt er allemaal kijken bij het ontwikkelen van een crowdfundingcampagne? Welke projecten zijn geschikt voor crowdfunding en welke niet? Welke effecten heeft crowdfunden op het museum en op het publiek? Deze en meer vragen komen aan bod. Deelname aan de inspiratiesessie kost 7,50 euro per persoon (incl. bezoek aan de tentoonstelling ‘Cuypers’ glasnegatieven’ en koffie/thee). Aanmelden kan via www.hklimburg.nl/musea.
   
 • 01 maart 2017 Fictiefilm maken? CineLOVA biedt coaching met project ‘Maak Je Eigen Fictie Film'
  Ook dit jaar kunnen CineLOVA leden weer deelnemen aan het coachingstraject ‘Maak je Eigen Fictie Film’, oftewel…
  Ook dit jaar kunnen CineLOVA leden weer deelnemen aan het coachingstraject ‘Maak je Eigen Fictie Film’, oftewel ‘Maak JEFF’. Deelnemers aan het project worden gedurende een periode van een aantal maanden door topamateurfilmer Jef Caelen begeleid in een proces dat uiteindelijk tot een korte fictiefilm leidt. ‘Maak JEFF’ stimuleert amateurfilmers om zelf (op eigen initiatief) óf gezamenlijk en onder leiding van Jef Caelen aan de slag te gaan met het maken van een fictiefilm. Aan de hand van vele tips en advies op maat leer je wat er allemaal komt kijken bij het maken van een fictiefilm. Interesse? Kijk voor meer info op www.cinelova.nl en meld je vóór 31 maart 2017 aan. 
 • 20 februari 2017 Open inschrijving DVERS 2017 van start
  Meld jouw act nu aan voor het grootste en belangrijkste showcasefestival van de Euregio!
  Meld jouw act nu aan voor het grootste en belangrijkste showcasefestival van de Euregio!

  Op zaterdag 30 september 2017 vindt de negende editie van het euregionale popfestival DVERS plaats in Sittard. DVERS bestaat dit jaar uit drie onderdelen: een conferentie voor professionals uit de popsector, een popdiner voor programmeurs en boekers uit de Euregio en een euregionaal showcasefestival. Tijdens het showcasefestival zullen ruim 70 acts het podium betreden en hun kunsten vertonen aan de bezoekers en professionals uit de muziekindustrie. Acts uit Nederlands- en Belgisch-Limburg en de Duitse regio’s Nederrijn en Aken kunnen zich vanaf vandaag opgeven voor een optreden tijdens het showcasefestival, dat ’s avonds plaatsvindt in en rondom het stadscentrum van Sittard.

  DVERS is elk jaar op zoek naar talentvolle, nieuwe acts die zichzelf graag zouden willen presenteren aan een breed publiek van muziekliefhebbers en professionals van podia, festivals en boekingskantoren. Naast de reguliere programmering, die wordt samengesteld in samenwerking met professionals uit de euregionale muziekindustrie, biedt organisator Stichting Popmuziek Limburg artiesten ook de kans om zichzelf aan te melden. Muzikanten en acts uit Nederlands- en Belgisch-Limburg en de Duitse regio’s Nederrijn en Aken kunnen zich vanaf vandaag opgeven om in aanmerking te komen voor een speelplek tijdens het showcasefestival. Aanmelden kan tot 1 mei a.s. via de website www.dvers.nl.
   
 • 16 februari 2017 Laatste kans inschrijven Tambour-maîtrecursus
  Cursusopzet 2017
  • Zes cursusdagen, elk op een zaterdag van 09.30 tot 15.30 uur en een examendag.…
  Cursusopzet 2017
  • Zes cursusdagen, elk op een zaterdag van 09.30 tot 15.30 uur en een examendag.
  • Gedurende de 6 lesdagen zullen toetsingsmomenten worden ingebouwd, die mede bepalend zijn om al dan niet toe gelaten te worden tot het examen.
  • Voorwaarden om de cursus met een diploma af te sluiten zijn: 1. De cursist moet een aanwezigheidspercentage van tenminste 80% hebben. 2. De cursist voldoet tijdens het verplichte examen aan de gestelde examencriteria.
  • De cursist moet rekenen op een zelfstudie van 2 uur per week.
  • Geslaagden ontvangen een door de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen erkend certificaat.
  • De Tambour-maître cursus kost € 50.- per deelnemer.
  • De cursus zal doorgaan bij tenminste 10 deelnemers. Het maximum aantal deelnemers is vastgesteld op 15.
  • De aanmelding is pas geldig nadat het aanmeldingsformulier TM- cursus 2017 digitaal is ingevuld en het inschrijfgeld is overgemaakt aan de penningmeester van de LBT.

  Docent: Nico Dassen
  Startdatum cursus: zaterdag 4 maart 2017
  Locatie: Gemeenschapshuis Pestoeërskoel, Sillenhoek 4, 6091 PD Leveroy

  Klik hier om meer informatie over de cursus te bekijken.
  Meteen inschrijven, klik hier.

  lees meer…
 • 16 februari 2017 Persconferentie ‘UNTERWEGS an Rhein und Maas / ONDERWEG rond Rijn en Maas’
  We zijn voortdurend ONDERWEG: voor onze dagelijkse activiteiten, voor die vakantie waar we zo lang naar hebben…
  We zijn voortdurend ONDERWEG: voor onze dagelijkse activiteiten, voor die vakantie waar we zo lang naar hebben uitgekeken of om elders een mooiere toekomst op te bouwen. In de geschiedenis van onze regio staat ‘ONDERWEG zijn’ in diverse vormen centraal, van mobiliteit via migratie tot mensen die deze mooie regio komen bezoeken.

  Circa veertig musea rond Rijn en Maas (zowel in Duitsland als Nederland) zetten zich de komende maanden in om de spannende reis langs de diverse epochen in de geschiedenis van het reizen uit te lichten en beleefbaar te maken in de vorm van exposities. Dat doen zij onder de noemer ‘UNTERWEGS an Rhein und Maas / ONDERWEG rond Rijn en Maas’. Het betreft de vierde tentoonstellingenreeks die door het Kulturhistorisches Museumsnetzwerk Niederrhein wordt georganiseerd.

  Dinsdag 21 februari a.s. om 11.00 uur vindt in Krefeld een persconferentie plaats over ‘UNTERWEGS an Rhein und Maas / ONDERWEG rond Rijn en Maas’. Tijdens deze bijeenkomst wordt het project nader toegelicht en worden het programma en het magazine met daarin alle exposities gepresenteerd. Projectorganisator Kulturraum Niederrhein nodigt jorunalisten van harte uit om deze persconferentie bij te wonen. Aanmelden kan via museen@kulturraum-niederrhein.de.

  >>> Download hier meer informatie over het project en de persconferentie. 

  Praktische informatie persconferentie
  21 februari 2017, 11.00 uur
  Restaurant Nordbahnhof
  Oranierring 91
  47798 Krefeld (Duitsland)
   
 • 15 februari 2017 LBM Compositiewedstrijd 2017
  De LBM organiseert dit voorjaar een compositiewedstrijd ter gelegenheid van het optreden van het Limburgs Jeugdorkest…
  De LBM organiseert dit voorjaar een compositiewedstrijd ter gelegenheid van het optreden van het Limburgs Jeugdorkest tijdens het WMC 2017.

  Het Limburgs Jeugdorkest is een door de LBM opgericht projectorkest dat een podium biedt aan jonge getalenteerde Limburgse blazers en slagwerkers. Al meer dan 5 jaar verzorgt dit enthousiaste orkest sprankelende concerten op bijzondere concertlocaties, onder leiding van dirigent Björn Bus. Om dit WMC-optreden voor de toekomst in herinnering te houden heeft de LBM besloten een compositiewedstrijd te organiseren met het doel om te komen tot een compositie waarin minstens drie wereldmuziekstijlen vertegenwoordigd zijn. Bij voorkeur mogen enkele instrumentgroepen als ensemble binnen het orkest op de voorgrond treden.

  De ingezonden muziekwerken worden beoordeeld door een commissie van deskundigen, bestaande uit Björn Bus en Jan Cober. Ook vanuit het LBM bestuur zal een vertegenwoordiger aanschuiven.

  De compositie wordt uitgevoerd door het Limburgs Jeugdorkest tijdens concerten op 14, 15 en 16 juli 2017 in het kader van WMC - Young Generation. Naast eeuwige roem bestaat de prijs uit een geldbedrag van € 500,-.De bekendmaking van de prijswinnaar zal plaatsvinden op zondag 14 mei 2017 bij het concert van het Limburgs Jeugdorkest op het Eurofestival.

  Voor het volledige reglement met muzikale criteria en voorwaarden, klik hier of bekijk het op de website van de LBM. Interesse? De composities dienen voor 1 april 2017 te zijn gestuurd naar de LBM:
  Limburgse Bond van Muziekgezelschappen, Postbus 203, 6040 AE Roermond.

  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met consulent Muziek: Silvia Segers-Weusten: 0475-399264, ssegers@hklimburg.nl.

  lees meer…
 • 15 februari 2017 Kremers Award 2016 uitgereikt aan uitsluitend vrouwelijke winnaars
  Op 15 februari 2017 zijn tijdens de LED (Limburg Economic Development)-conferentie te Heerlen de prijzen voor de…

  Op 15 februari 2017 zijn tijdens de LED (Limburg Economic Development)-conferentie te Heerlen de prijzen voor de Kremers Award 2016 uitgereikt. Zes dames kregen uit handen van oud-gouverneur Kremers een cheque en oorkonde overhandigd in de categorieën HBO, WO en PhD. Zij waren volgens de jury erg goed in staat de sociaaleconomische ontwikkeling van regio's in kaart te brengen en te analyseren in hun scripties c.q. proefschriften. In het verlengde daarvan bedachten zij concrete en innovatieve oplossingen voor economische en maatschappelijke problemen. 

   

  Zoals juryvoorzitter dr. J. Kremers tijdens de uitreiking aangaf is in de beoordeling gezocht naar kwalitatief goede studies over regionale sociaaleconomische ontwikkelingen. Ze zijn niet alleen langs de meetlat van wetenschappelijke standaarden gelegd, er is ook nadrukkelijk gekeken naar het innovatieve karakter en de toepasbaarheid voor bedrijven en lokale besturen. Al beschreven twee winnaars buitenlandse initiatieven, de jury meende dat de toepasbaarheid op Nederlandse regio's groot is. 

   

  Winnaressen 

  Voor de PhD-categorie is de hoofdprijs (€5.000) toegekend aan Katja Sillen. Haar proefschrift getiteld A Place Called Home – The role of identification in the post-dissolution phase of a customer relationship with a place brand (Universiteit Maastricht) gaat over de mate waarin identificatie met een stad of regio een rol speelt bij of na het verhuizen. Zij heeft dit in het bijzonder onderzocht in relatie tot de regio Zuid-Limburg. Voor de HBO-categorie is voor het gezamenlijke werkstuk van Merel Donkers, Anke van Helmond en Carolien Kloosterman de hoofdprijs (€5.000) toegekend. Hun scriptie Gebiedsanalyse Agro As de Peel (HAS Hogeschool Den Bosch) beschrijft een ketenverschuiving binnen de agrosfeer en komt met goede voorstellen om de samenwerking binnen die keten te vergroten. 

   

  Heleen Coenen heeft de stimuleringsprijs (€1.500) in de WO-categorie gewonnen met de thesis Zero Waste Strategy – Exploring the dynamics that introduce the zero waste strategy to Capannori (Universiteit Maastricht). Zij analyseerde een burgerinitiatief voor een alternatieve manier van afvalverwerking. De hoofdprijs (€5.000) in de WO-categorie is toegekend aan Anika de la Flor. Haar studie Water-related Ecosystem Services in the Environmental Impact Assessments in the Peruvian mining industry (Universiteit Maastricht) gaat over de impact van het in bedrijf houden of starten van mijnen in het Congadistrict in Peru. 

   

  Kremers Award 2018

  Stichting Behoud Mijnhistorie wil de Kremers Award tweejaarlijks uitreiken. Voor 2018 zal een nog grotere (internationale) doelgroep van studenten in Nederland, België en Duitsland worden aangeschreven. Het doel is om de prijs als een katalysator te laten werken voor onderzoek naar regionale economische en sociale vraagstukken.  


  Zie ook www.kremersaward.nl

 • 13 februari 2017 InBeeld: nieuwe prijs voor beeldende amateurkunst in Limburg
  Het Huis voor de Kunsten Limburg en de Limburgse centra voor de kunsten starten met een nieuwe, tweejaarlijkse…
  Het Huis voor de Kunsten Limburg en de Limburgse centra voor de kunsten starten met een nieuwe, tweejaarlijkse prijs voor de beeldende amateurkunst in Limburg: InBeeld. Iedereen van 12 jaar en ouder die in de ‘vrije tijd’ één of meerdere vakgebieden in de beeldende kunst beoefent, wordt uitgenodigd om voor InBeeld 2017 een kunstwerk te maken rondom het thema ‘Stille levens’. Alle beeldende materialen en technieken zijn toegestaan, met uitzondering van film en fotografie.
   
  Ieder ingezonden werk wordt geëxposeerd tijdens een van de regionale voorronden in de kunstencentra in Kerkrade en Landgraaf, Maastricht, Roermond, Sittard, Venlo, Venray en Weert. Een vakjury beoordeelt de werken op originaliteit, zeggingskracht, verbeelding van het thema en toegepaste techniek.
  Winnaars van de voorronden worden in juli 2017 tentoongesteld tijdens een finale expositie. Hierbij worden de drie winnaars van InBeeld 2017 bekendgemaakt. De hoofdprijs is een geldbedrag van 250 euro. Daarnaast is er een tweede prijs van 150 euro en een derde prijs van 100 euro. Ook is er per voorronde een publieksprijs. Inschrijven kan tot 30 april 2017 via www.hklimburg.nl/inbeeld.
   
  Wedstrijdvoorwaarden
  Voor InBeeld 2017 mogen 2D- en 3D-werken worden ingezonden die gemaakt zijn in 2016 of 2017. Deelnemers moeten niet-professioneel actief zijn als kunstenaar en woonachtig zijn in de Nederlandse provincie Limburg of bijvoorbeeld hier actief zijn via verenigingen, lesateliers en/of centra voor de kunsten. Het werk mag niet groter zijn dan 100 x 100 cm (inclusief de lijst) of zwaarder zijn dan 25 kg. Het thema ‘Stille levens’ mag vrij geïnterpreteerd worden. Er zijn geen inschrijfkosten verbonden aan de deelname. De volledige wedstrijdvoorwaarden staan op www.hklimburg.nl/inbeeld.
   
 • 06 februari 2017 Winnaars schrijfwedstrijd Saint Amour
  Nick Geukens uit Hasselt heeft met zijn verhaal ‘O zotte liefde’ de schrijfwedstrijd gewonnen die Parkstad…
  Nick Geukens uit Hasselt heeft met zijn verhaal ‘O zotte liefde’ de schrijfwedstrijd gewonnen die Parkstad Limburg Theaters, SCHUNCK* en het Huis voor de Kunsten Limburg organiseerden rondom Saint Amour, de literaire theatertournee met dit jaar Herman Brusselmans als middelpunt. Er werden maar liefst 150 verhalen, gedichten en columns over de liefde ingestuurd. Een jury, bestaande uit Wiel Beijer, Hans Bogaert en Andrea Germeraad, koos drie winnaars uit. De prijzen werden op 3 februari in SCHUNCK* uitgereikt door Herman Brusselmans.

  De tweede prijs was voor ‘Huwelijksreis van schaduwen’ van Tonnie Meewis en de derde prijs voor ‘Openingszin’ van Rob Boudesteijn.

  Nick Geukens droeg ’s avonds tijdens Saint Amour in Theater Heerlen zijn winnende tekst voor aan 231 luisteraars. En hoe!

  Lees de winnende teksten hier: www.plt.nl/over-plt/blogs/lees-hier-de-winnende-teksten-van-de-schrijfwedstrijd-rond-saint-amour.  
 • 01 februari 2017 NIEUW! LBT Music Entertainment Contest
  Unieke samenwerking tussen LBT en Stichting Peeltoernooi

  Op initiatief van de LBT en in samenwerking met Stichting…
  Unieke samenwerking tussen LBT en Stichting Peeltoernooi

  Op initiatief van de LBT en in samenwerking met Stichting Peeltoernooi wordt op zaterdagavond 17 juni 2017 voor de eerste keer een Music Entertainment Contest georganiseerd. Het betreft een pilot waarbij verenigingen de gelegenheid krijgen om zich ‘anders dan anders’ te presenteren. Hiermee wordt bedoeld dat het onderdeel ‘entertainment’ centraal staat tijdens het optreden. Neemt jouw vereniging de uitdaging aan? Inschrijven en deelnemen is gratis!

  Klik hier voor meer info en om in te schrijven. Inschrijven kan tot 15 maart 2017.

    lees meer…
 • 30 januari 2017 Fotowedstrijd 'Serie van 5 met Samenhang' voor vrijetijdsfotografen
  De Fotobond Limburg organiseert jaarlijks een wedstrijd seriematig fotograferen voor alle aangesloten clubleden…
  De Fotobond Limburg organiseert jaarlijks een wedstrijd seriematig fotograferen voor alle aangesloten clubleden en persoonlijke leden. De inzendingen voor deze wedstrijd zullen door een jury beoordeeld worden op inhoud en techniek. De inzenders van de beste series worden door het bestuur van de Fotobond LImburg genomineerd voor deelname aan Foto Nationaal, een fotosalon met het beste seriematige fotowerk van de Nederlandse vrijetijdsfotografen. Dat er bij de leden van de Fotobond Limburg in toenemende mate aandacht/interesse is voor seriematig werk, blijkt uit het aantal inzendingen voor de afdelingswedstrijd "Serie van 5 met Samenhang" bij de voorgaande edities.

  Ook in 2017 zal deze wedstrijd weer worden georganiseerd. De series dienen te worden ingezonden naar of afgegeven bij het Huis voor de Kunsten Limburg (Steegstraat 5) in Roermond in de periode: maandag 20 maart t/m vrijdag 24 maart 2017.

  De bekendmaking van de drie prijswinnende series en de (openbare) bespreking van alle inzendingen zal medio april 2017 plaatsvinden. De inzenders van de drie prijswinnende series, aangevuld met de inzenders van een nog vast te stellen aantal ‘eervolle vermeldingen’, zullen door het afdelingsbestuur voorgedragen om uitgenodigd te worden voor deelname aan Foto Nationaal 2017. Het wedstrijdreglement en inschrijfformulier kunnen worden gedownload op de www.fotobondlimburg.nl
meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen iedere discipline waarin het Huis werkzaam is, dan kunt u zich op deze pagina aanmelden voor een digitale nieuwsbrief.
agenda
 • 02 april 2017 15:00 - 19:00 Vocaal Ensemble Quint organiseert minifestival
  Op zondag 2 april om 15.00 uur organiseert Vocaal Ensemble Quint een bijzonder minifestival op het prachtige kasteelhotel…
  Op zondag 2 april om 15.00 uur organiseert Vocaal Ensemble Quint een bijzonder minifestival op het prachtige kasteelhotel Château de Raay in Baarlo.

  Quint bestaat uit een twintigtal enthousiaste jonge vrouwen uit de wijde omstreken van Venlo en staat sinds 2010 o.l.v. Esther Zaad. In 2016 heeft het koor het Nederlands Koorfestival gewonnen en de daaraan verbonden titel Koor van het Jaar 2016/2017 in de wacht gesleept. Op het minifestival verbindt Quint een aantal winnaars op het gebied van zang, dans, muziek, theater en gedichten.

  Naast Quint kunt u genieten van close harmony koor Fusion uit Sittard o.l.v. Esther Zaad, dirigent van het jaar 2016. Fusion, winnaar van het Limburgs Korenfestival, behaalde tijdens de finale van Nederlands Koor Festival in 2016 de 2e plaats. Fusion staat garant voor een muzikaal hoogstaande presentatie. Prachtige stemmen, bijzondere arrangementen, minimaal vierstemmig en met een krachtig close harmony geluid zal ook deze winnaar u in het hart raken.

  Aïcha Cherif, winnares van de landelijke finale Kunstbende 2016 in de categorie muziek is afkomstig uit Maastricht. Met haar muziekstijl melancholische pop-rock heeft ze het afgelopen jaar op diverse festivals in de regio gestaan en supports-acts verzorgd voor o.a. Trixie Whitley en Bettie Serveert.

  De Dizzy Dance Academy is een groep van 52 dansers verdeeld over drie leeftijdscategorieën (12-14 jaar, 15 – 18 jaar en 18+). Deze dansers worden uit de selectiegroepen geselecteerd en zijn sterk gemotiveerd en gepassioneerd voor dans. De Dizzy Academy wordt getraind door Malou Linders. De jongste 2 Academy groepen hebben tijdens de landelijke finale van de Kunstbende 2016 de 2e prijs behaald.

  Bo en Mila Schraven, Gijs Broekman en Puk Willemsen hebben in hun categorie de Veldeke gedichtenwedstrijd in Tegelen gewonnen. Deze happening vindt ieder jaar plaats op alle basisscholen in Tegelen. Deze kids zullen hun gedichten voordragen.

  De leden van toneelvereniging Sjabloon uit Belfeld zullen u tijdens deze middag begeleiden. Zij spelen normaal het luchtigere genre, maar wat hebben zij voor u op het kasteel in petto?

  Datum zondag 2 april 15.00 uur
  Locatie: Château de Raay in Baarlo
  Entree: € 12,50, dit is incl. 1 consumptie. Jongeren van 13-17 betalen
  € 7,50, t/m 12 jaar gratis. Tickets reserveren via e-mail: quint.venlo@gmail.com.
   
  Lees meer
 • 02 april 2017 16:00 - 18:00samenwerkings activiteit schrit_tmacher | Co-Laboration
  GENERATION2

  In het kader van het schrit_tmacher Festival organiseren het Huis voor de Kunsten Limburg, Theater…
  GENERATION2

  In het kader van het schrit_tmacher Festival organiseren het Huis voor de Kunsten Limburg, Theater Heerlen, Kulturbetrieb Aachen en Yvonne Eibig |TANZKULTUR| een project voor amateurdansers afkomstig uit Nederlands Limburg en de regio Noord Rijn Westfalen (D). Een Duits-Nederlands team van artiesten ontwikkelt samen met hen een exclusieve productie voor GENERATION2, die tijdens het festival in beide landen in première zal gaan.

  Duitsland
  Datum: zondag 2 april 2017, 16.00 uur
  Locatie: Ludwig Forum Aachen
  Tickets: €6,- alleen via e-mail, ticket@gen-2.de


  Lees meer
 • 03 april 2017 18:00 - 19:30samenwerkings activiteit schrit_tmacher | Workshop NDT1 & NDT2 (NL)
  Workshop 1 maandag 3 april 2017, 18.00 – 19.30 uur

  Voor zowel beginners en gevorderden, enige danservaring…
  Workshop 1 maandag 3 april 2017, 18.00 – 19.30 uur

  Voor zowel beginners en gevorderden, enige danservaring vereist.
  Een workshop over het veelzijdige repertoire van NDT1 & NDT2 door oud-NDT danser en choreograaf Jiří Pokorný, gekoppeld aan de voorstellingen ‘Scenic Route’ (NDT1) en ‘Smoke and Mirrors’ (NDT2).

  Combinatietickets
  NDT1, dinsdag 28 maart 2017:
  Combi-ticket workshop & voorstelling (1e rang) / €35,-

  NDT2, dinsdag 4 april 2017:
  Combi-ticket workshop & voorstelling (1e rang) / €32,-

  NDT1 (dinsdag 28 maart) en NDT2 (dinsdag 4 april):
  Combi-ticket workshop en beide voorstellingen (1e rang) /€50,-

  Datum: maandag 3 april 2017, 18.00 – 19.30 uur
  Locatie: Parkstad Limburg Theaters, LIMBURGzaal, Heerlen
  Aanmelden via: Parkstad Limburg Theaters, www.plt.nl, € 15,- per ticket
   
  Lees meer
 • 03 april 2017 19:30 - 21:00samenwerkings activiteit schrit_tmacher | Workshop NDT1 & NDT2 (NL)
  Workshop 2 maandag 3 april 2017, 19.30 – 21.00 uur

  Voor gevorderden, danservaring vereist.…
  Workshop 2 maandag 3 april 2017, 19.30 – 21.00 uur

  Voor gevorderden, danservaring vereist.
  Een workshop over het veelzijdige repertoire van NDT1 & NDT2 door oud-NDT danser en choreograaf Jiří Pokorný, gekoppeld aan de voorstellingen ‘Scenic Route’ (NDT1) en ‘Smoke and Mirrors’ (NDT2).

  Combinatietickets
  Compagnie Käfig, dinsdag 14 maart 2017:
  Combi-ticket workshop & voorstelling (1e rang) / €30,-
  NDT1, dinsdag 28 maart 2017:
  Combi-ticket workshop & voorstelling (1e rang) / €35,-
  NDT2 dinsdag 4 april 2017:
  combi-ticket workshop & voorstelling (1e rang) / €32,-

  NDT1 (dinsdag 28 maart) en NDT2 (dinsdag 4 april):
  Combi-ticket één workshop en beide voorstellingen (1e rang) / €50,-

  Datum: maandag 3 april 2017, 19.30 – 21.00 uur
  Locatie: Parkstad Limburg Theaters, LIMBURGzaal, Heerlen
  Aanmelden via: Parkstad Limburg Theaters, www.plt.nl, € 15,- per ticket
   
  Lees meer
 • 09 april 2017 11:00 - 17:00samenwerkings activiteit schrit_tmacher | Scapino Ballet Rotterdam
  Scapino Backstage FANDAG

  Heb jij dans in je DNA, opgelet! De Scapino Backstage FANDAG biedt een uniek kijkje…
  Scapino Backstage FANDAG

  Heb jij dans in je DNA, opgelet! De Scapino Backstage FANDAG biedt een uniek kijkje in de keuken van Nederlands oudste dansgezelschap. Je ziet Ed Wubbe aan het werk met zijn dansers. Je krijgt een sneak peak van nieuw werk en je kunt meedansen tijdens een workshop voor amateurdansers (geschikt voor 10+ met enige ervaring). Kies wat je wil doen of neem een passe-partout voor de hele dag.

  Tickets
  DansDNA (hoofdprogramma)/ €10,-
  1 workshop of lezing + DansDNA/ € 20,-
  Passe-partout/ € 25,-
  Lunch /€7,50

  Datum: zondag 9 april 2017, 11.00 – 17.00 uur
  Locatie: Parkstad Limburg Theaters, Heerlen
  Aanmelden via: Parkstad Limburg Theaters, www.plt.nl, diverse ticketopties- en prijzen.


  Lees meer
 • 09 april 2017 15:30 - 17:30 Contenco | een mix van flamenco en hedendaagse muziek
  Contenco is een nieuw trio bestaande uit pianist Maria Dominguez Perez, slagwerker Pablo Paz Lopez en flamenco…
  Contenco is een nieuw trio bestaande uit pianist Maria Dominguez Perez, slagwerker Pablo Paz Lopez en flamenco danser Paco Mora.

  Contenco verbindt twee verschillende muzikale talen en tradities, flamenco en hedendaagse muziek, met als doel nieuwe muzikale paden te bewandelen en op zoek te gaan naar een nieuwe vorm van artistieke expressie.

  Deze drie Spaanse artiesten zetten een nieuwe stap in hun muzikale carrière en gaan voor meer verdieping vanuit een intrinsieke motivatie om muziek te maken die een afspiegeling is van hun eigen muzikale en persoonlijke ervaringen.

  Datum: zondag 9 april, 15.30 uur
  Locatie: Kasteel Baexem, Kasteelweg 7, Baexem
  Entree: €5,-


  Lees meer
 • 10 april 2017 - 17 april 2017samenwerkings activiteit Kunstsymposium Oogsten
  Een initiatief van Wanda Reiff (galeriehoudster) en Natascha Waeyen (beeldend kunstenaar). …
  Een initiatief van Wanda Reiff (galeriehoudster) en Natascha Waeyen (beeldend kunstenaar). 

  Kunstenaars:
  Nathalie Brans | Claudia Breuer | Mireille Brouwer | Suzan Drummen | Titia Eggen | Iris van der Ende | Sabine Jacobs | Monique van Kerkhof | Gerrie Laudy | Sylie Marcias Diaz | Ursula Pahnke Felder | Marijke Stultiens | Linda Verkaaik | Claudia Volders | Natascha Waeyen 

  Van maandag 10 april 2017 t/m paasmaandag 17 april 2017 vindt het Kunstsymposium Oogsten plaats op binnen- en buitenlocaties bij Wanda Reiff – Contemporary Art op het Plateau van Margraten.

  Veertien vrouwelijke Euregionale kunstenaars, in de leeftijd van 26 tot 89 jaar die letterlijk en figuurlijk uit de kunst zijn, werken en leven 8 dagen samen in de vorm van een artist-in-residence. Allen ondernemende kunstenaars die midden in de maatschappij staan en zowel nationaal als internationaal hun sporen hebben verdiend en bovenal nog steeds verdienen. Zij discussiëren over het nog steeds bestaande ‘glazen plafond’ en gaan op zoek naar de plek die zij willen en kunnen innemen in de (kunst)wereld. De variatie in generaties van de deelneemsters aan het symposium laat zien wat de ontwikkeling in de kunstsector door de jaren heen teweeg heeft gebracht en zorgt voor nog meer diversiteit en visies in de kunst door de combinatie van ervaring en jong enthousiasme.

  Tijdens het Kunstsymposium doen 4 BA studenten (University College Maastricht, Peers-project) en 4 ReMA studenten (Universiteit Maastricht, CAST Joint Research Project) onder leiding van Prof. Dr. Aagje Swinnen onderzoek naar de manier waarop vrouwelijke kunstenaars manoeuvreren in het huidige artistieke veld. Daarbij gaat de aandacht in het bijzonder uit naar vragen omtrent gender en leeftijd.
  Voorafgaand aan het symposium maken kinderen uit groep 7 en 8 van Basisschool Sint Jozef uit Oost-Maarland filmportretten van een aantal van deze inspirerende vrouwen.
  Middelbare scholieren uit de regio Maastricht en het Heuvelland kunnen zich aanmelden voor een Vlog-project dat tijdens de symposiumweek wordt gehouden. De resultaten worden gebroadcast via YouTube en andere social media.

  Het symposium is de gehele week toegankelijk voor publiek. Het is een unieke gelegenheid om het creatieve proces van de kunstenaars nauwgezet te volgen, met hen in gesprek te gaan, samen te eten en te drinken en deel te nemen aan het programma tijdens het Symposium Oogsten. Er vinden onder meer rondleidingen, lezingen en discussies plaats onder leiding van mensen uit de culturele en wetenschappelijke sector. Meer informatie over de rondleidingen en voor aanmeldingen kunt u contact opnemen met de organisatie.

  Op zaterdag 15 april wordt het Oogstfeest gevierd. Ook hier is iedereen van harte welkom. Tijdens het paasweekend (16 en 17 april) worden de resultaten van deze week intensief samenwerken en onderzoek aan het publiek gepresenteerd. Het publiek kan zich laten gidsen en genieten van de kunst, performances en muziek.

  Download de poster hier.
  Voor het volledige programma en aanmelden, klik hier.


  Lees meer
 • 06 mei 2017 09:00 - 17:00samenwerkings activiteit Limburgs Trombone Ensemble presenteert: Trombone Dag 2017
  Het Limburgs Trombone Ensemble organiseert op zaterdag 6 mei 2017 (09.00-17.30 uur) voor de derde keer een Trombone…
  Het Limburgs Trombone Ensemble organiseert op zaterdag 6 mei 2017 (09.00-17.30 uur) voor de derde keer een Trombone Dag bij ADAMS Muziekcentrale in Ittervoort. Een dag vol muzikale activiteiten voor iedere trombonist op elk niveau: voor jong en oud van beginneling tot student.

  Workshops 'schuif mee en schuif aan'
  Trombonisten krijgen tijdens de Limburgse Trombone Dag de kans samen te werken met vooraanstaande trombonisten, waaronder:
  - Martin Schippers (NL) wisseltrombonist Koninklijk Concertgebouw Orkest.
  - Thomas Horch (D) Symphonieorchester van de Bayerische Rundfunk.
  - Armin Bachmann (CH) internationale solist en docent, trombonist Slokar Quartet. 
  De deelnemers gaan intensief met deze trombonisten (en een aantal n.t.b. gastdocenten) aan de slag en kunnen rekenen op een onvergetelijke ervaring. 

  Slotconcert met het Limburgs Trombone Ensemble o.l.v. Sandor Hendriks 
  De Trombone Dag wordt afgesloten met een concert door het Limburgs Trombone Ensemble in samenwerking met de gastdocenten. Samen met de solisten Martin Schippers en Armin Bachmann brengt het LTE enkele werken ten gehore. Het concert, dat tevens ook de afsluiting is van de dirigentenworkshop De Maestro o.l.v. Jan Cober van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen, start om 16.30 uur bij ADAMS Muziekcentrale in Ittervoort. De toegang voor dit concert is gratis.

  Voor meer informatie over het programma en voor inschrijven, ga naar: www.ltetrombones.nl

  Datum: 6 mei 2017, 09.00 – 17.00 uur
  Locatie: ADAMS muziekcentrale, Aziëstraat 17 – 19, Ittervoort


  Lees meer
 • 29 juni 2017 - 02 juli 2017samenwerkings activiteit FASHIONCLASH Festival 2017 | 29 juni – 2 juli 2017 | FASHION MAKES SENSE
  9de editie internationaal en interdisciplinair FASHIONCLASH Festival

  Het spraakmakende FASHIONCLASH Festival…
  9de editie internationaal en interdisciplinair FASHIONCLASH Festival

  Het spraakmakende FASHIONCLASH Festival in Maastricht presenteert van 29 juni t/m 2 juli 2017 meer dan 150 ontwerpers en kunstenaars uit binnen-en buitenland aan een divers (inter-) nationaal publiek. Het programma bestaat uit modeshows, exposities, theater en dans performances, het bijzondere Clash Project, fashion talks, publieksprogramma en speciaal voor deze editie samengestelde Fashion Makes Sense LAB. Raak geïnspireerd door de wereld van mode, fashiontalent en modestad Maastricht.

  De 9e editie staat volledig in het teken van het thema ‘Fashion Makes Sense’, waarbij FASHIONCLASH inhoudelijke de focus legt op de ‘zintuigen’ en de ‘zingeving’ in relatie tot mode. Vraag jezelf af: 'Does fashion makes sense to you?'.

  Datum: 29 juni - 2 juli 2017
  Locatie: diversen in Maastricht
  Tickets: activiteiten zijn grotendeels gratis toegankelijk. Voor programma, deelnemers en tickets ga naar de website van FASHIONCLASH.

   
  Lees meer

naar de complete agenda…
prikbord
29-03-2017 11:36,

Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst

Iedere Nederlandse beeldende kunstenaar die de beeldende kunst zelfstandig en beroepsmatig uitoefent… Iedere Nederlandse beeldende kunstenaar die de beeldende kunst zelfstandig en beroepsmatig uitoefent en op 1 januari 2017 nog geen 35 jaar is, kan meedingen naar een Koninklijke Prijs waarbij de prijswinnaar € 6.500,- wint.

De uiterste inzenddatum is 15 mei 2017. Kijk voor meer informatie, deelname en inschrijven op www.koninklijkeprijs.nl.
 

Lees meer…
16-03-2017 14:53,

Speel jij trombone? Doe dan mee met de Trombone Dag 2017

Het Limburgs Trombone Ensemble organiseert op zaterdag 6 mei 2017 (09.00-17.30 uur) voor de derde keer… Het Limburgs Trombone Ensemble organiseert op zaterdag 6 mei 2017 (09.00-17.30 uur) voor de derde keer een Trombone Dag bij ADAMS Muziekcentrale in Ittervoort. Een dag vol muzikale activiteiten voor iedere trombonist op elk niveau: voor jong en oud van beginneling tot student.

Workshops ‘schuif mee en schuif aan’
Trombonisten krijgen tijdens de Limburgse Trombone Dag de kans samen te werken met de vooraanstaande trombonisten Martin Schippers (NL), Thomas Horch (D) en Armin Bachmann (CH). De deelnemers gaan intensief met deze trombonisten (en een aantal n.t.b. gastdocenten) aan de slag en kunnen rekenen op een onvergetelijke ervaring.

Slotconcert met het Limburgs Trombone Ensemble o.l.v. Sandor Hendriks
De Trombone Dag wordt afgesloten met een concert door het Limburgs Trombone Ensemble in samenwerking met de gastdocenten. Samen met de solisten Martin Schippers en Armin Bachmann brengt het LTE enkele werken ten gehore. Het concert, dat tevens ook de afsluiting is van de dirigentenworkshop De Maestro o.l.v. Jan Cober van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen, start om 16.30 uur bij ADAMS Muziekcentrale in Ittervoort. De toegang voor dit concert is gratis.

Programma, inschrijven en meer info, via: www.ltetrombones.nl

Lees meer…
15-03-2017 16:36,

Workshop voor (koor)zangers o.l.v. Jetse Bremer | Barockfestival Sittard

Tijdens de tweede editie van het Barockfestival Sittard (21 t/m 25 juni 2017) worden concerten verzorgd… Tijdens de tweede editie van het Barockfestival Sittard (21 t/m 25 juni 2017) worden concerten verzorgd door onder meer CALEFAX, HOLLAND BAROQUE met Eric Vloeimans en AD MOSAM. Daarnaast vinden tal van activiteiten plaats waaronder een workshop voor amateur (koor)zangers.

Workshop voor (koor)zangers o.l.v. Jetse Bremer
Op zaterdag 24 juni 2017 kunnen amateurzangers hun hart ophalen tijdens de workshop voor koorzangers onder leiding van de internationaal bekende componist, arrangeur en
koordirigent: Jetse Bremer. Jetse Bremer zal tijdens de workshop het lied ‘Boem si li la’ van Toon Hermans in diverse muziekstijlen instuderen.

Deelname aan de workshop
De workshop is bedoeld voor zangers die zelfstandig hun partij kunnen instuderen en al op een goed (geschoold) niveau zingen. Er is plaats voor maximaal 24 zangers.
De workshop vindt plaats van 10.00-17.00 uur in het Jochem Erenshoes, Kloosterpad 3, Sittard en wordt afgesloten met een openbare presentatie van 19.00-19.15 uur door de deelnemende amateurzangers, voorafgaand aan het concert van Holland Baroque in de St. Michielskerk.

Kosten
De kosten voor deelname bedragen €25,- (inclusief lunch) voor de gehele workshopdag.

Aanmelden
Geïnteresseerd? Meld je dan aan voor 1 april via deze link.  

Lees meer…
15-02-2017 10:05,

Drumband Fanfare Eendracht Dieteren zoekt instructeur

De drumband van Fanfare Eendracht Dieteren bestaat bijna 60 jaar en heeft een rijke muzikale geschiedenis.… De drumband van Fanfare Eendracht Dieteren bestaat bijna 60 jaar en heeft een rijke muzikale geschiedenis. De vereniging is op zoek naar een jonge, enthousiaste, deskundige, professionele instructeur. Zowel een muzikaal leider als een leermeester.
De drumband heeft 16 leden in de leeftijd van 13 t/m 65 jaar en komt uit in de 2e divisie; gestemd slagwerk. Repetities zijn op woensdagavond in het eigen repetitieruimte (verenigingsgebouw).

Voor meer info kun je contact opnemen met mevrouw Thea Otten: 06-12495034.
Interesse? Stuur dan een sollicitatie met CV vóór 31 maart 2017 (per post of e-mail) het secretariaat o.v.v. ‘Sollicitatie Instructeur’, Fanfare Eendracht, Roosterderweg 4, 6114 KB Dieteren, fbschulpen@ziggo.nl.
Klik op de 'Lees meer' link om het functieprofiel te bekijken. Lees meer…
05-01-2017 09:12,

OpenPoortenDag Buggenum zoekt muzikanten, dichters en performers

Op 7 mei 2017 vindt de 15e OpenPoortenDag in Buggenum plaats, een evenement dat staat voor kunst, tuinen,… Op 7 mei 2017 vindt de 15e OpenPoortenDag in Buggenum plaats, een evenement dat staat voor kunst, tuinen, muziek en monumenten. Dit jaar wil de OpenPoortenDag de kunstbeleving uitbreiden. Naast beeldende kunst, wordt er podiumkunst geboden in een bijzondere tuin. Het doel is om (jonge) talenten - vooral met een professionele ambitie - en bijzondere performances letterlijk een podium te bieden om hun kunsten te vertonen. Het aanbod op het podium kan bestaan uit:
-Muziek, solo en ensembles, zowel klassiek als jazz
-Cabaret
-Kunstperformance
-Dichtkunst

Een optreden mag max. 15 minuten duren. Een piano voor muzikale begeleiding en uitversterking is aanwezig. In overleg met de organisatie kan evt. gekozen worden om meerdere keren op te treden.
Voor dit bijzondere podium is de organisatie op zoek naar (jonge) talenten en bijzondere performances. Voor nadere informatie en om aan te melden: otto.vullers@icloud.com.


Lees meer…
disciplines

Het Huis voor de Kunsten Limburg komt u op allerlei plekken in het Limburgse kunst- en cultuurveld tegen. Het Huis is thuis in al deze disciplines:

organisaties

aangesloten bij het huis:

boerderijenstichting limburg bond heemschut limburg collegium ad mosam dans docenten vereniging limburg directeurenoverleg centra kunsteducatie limburg ensemble ‘88 fashionclash federatie van limburgse mandoline verenigingen federatie van musea in limburg federatie voor amateur symfonie orkesten limburg fotobond limburg gilde van vrijwillige molenaars, afdeling limburg jeugdcultuurfonds limburg keramiek kring limburg kinjer vastelaovend leedjesfestival koninklijk nederlands zangersverbond - limburg koninklijke nederlandse muziek organisatie letterkundig centrum limburg limburgs geschied- en oudheidkundig genootschap limburgse bond van muziekgezelschappen limburgse bond van tamboerkorpsen limburgse organisatie van audiovisuele amateurs maastricht international poetry nights molenstichting limburg monumentenkontakt midden-limburg monumentenwacht limburg oud limburgse schuttersfederatie raod veur ‘t limburgs samewirkende limburgse vastelaovesvereniginge steunpunt archeologie & monumentenzorg limburg stichting alphons winters stichting behoud mijnhistorie stichting funerair erfgoed limburg stichting jo hansenprijs voor volkscultuur stichting kruisen en kapellen limburg stichting limburg geïmproviseerde muziek stichting limburgse componisten stichting limburgse kastelen stichting matty niël stichting ondergrondse werken stichting openluchttheaters limburg stichting popmuziek limburg stichting wereld muziek concours kerkrade studium chorale toneelhuis lfa veldeke limburg verbindend netwerk koorzang limburg werkgroep industrieel erfgoed limburg werkgroep veldgewas
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?