welkom

Welkom op de website van het Huis voor de Kunsten Limburg. Wij zijn een dienstverlenende organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg. Op deze website kunt u informatie vinden over alle aangesloten organisaties en over de verschillende disciplines waarin wij werken.
Lees meer...

hkl_foto_huis_voor_de_kunsten_limburg_gebouw
nieuws
 • 30 juni 2015 Debat Sport en cultuur: Samen sterker - De kracht van verbinding
  Het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) en het Nederlands Instituut voor Sport en…
  Het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) organiseren een debat over de kracht van verbinding tussen sportverenigingen en culturele instellingen; over samen optrekken in plannen en uitvoering. Het debat vindt plaats bij Nieuw Welgelegen in Utrecht, pal naast de start van de eerste tijdrit van de Tour de France een dag later. 

  Deelname aan sport en cultuur draagt bij aan een vitale samenleving. Dit sluit aan bij de transities in het sociaal domein waarvoor gemeenten sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk zijn. Door samen op te trekken kunnen sport en cultuur meer samenhang creëren in dorpen en steden en een bijdrage leveren aan plezier, zelfontplooiing en talentontwikkeling. 

  Gemeenten hebben sinds kort zelf in de hand hoe ze hun gelden voor jeugd, ouderen en werk inzetten. Door verschillende instellingen en organisaties in de wijk aan elkaar te verbinden, ontstaat efficiency. Aanbod van sport- en cultuuractiviteiten helpt daarbij. Dit debat laat creatieve denkers aan het woord die beweging brengen in hun sociale omgeving. Aanjagers van samenwerking maken nieuwe mogelijkheden zichtbaar. 

  Onder leiding van dagvoorzitter en columnist Marcel Rözer gaan wetenschappers uit de sport (Johan Steenbergen) en cultuur (Miriam Gazzah) met elkaar in gesprek. De Utrechtse wethouder Paulus Jansen legt uit hoe deze onderwerpen in Utrecht hand in hand gaan. Tot slot gaan de deelnemers in debat, aangevoerd door korte pitches van experts op het gebied van sport en cultuur, waaronder Cristan Segers (Huis voor de Sport Limburg) over ‘Samen winnen’, een gezamenlijk project van het Huis voor de Sport Limburg en het Huis voor de Kunsten Limburg.
   
  Na afloop zijn alle bezoekers uitgenodigd voor La Caravane d’Utrecht. Ga voor het volledige programma en het inschrijfformulier naar www.lkca.nl.
   
  Datum: 3 juli
  Tijd: 16.00-19.00 uur
  Locatie: Nieuw Welgelegen, Utrecht
  Entree: gratis
 • 30 juni 2015 VSBfonds viert 25-jarig bestaan met ideeënwedstrijd
  Doe mee en verzilver uw idee!
   
  VSBfonds bestaat 25 jaar. Een zilveren jubileum. En dat wordt gevierd met een…
  Doe mee en verzilver uw idee!
   
  VSBfonds bestaat 25 jaar. Een zilveren jubileum. En dat wordt gevierd met een speciale ideeënwedstrijd. Heeft u een goed idee voor een mooiere samenleving? Dan heeft u nu de kans om uw idee uit te voeren! Doe mee met de wedstrijd van VSBfonds en verzilver uw idee. Voor de beste ideeën zijn er prijzen van € 2.500 of € 25.000.
   
  Wat voor ideeën maken kans?
  Bij deze wedstrijd gaat het om een idee waarbij u zich, vanuit een vereniging of stichting, inzet voor een ander. Een idee dat mensen stimuleert mee te doen aan sociale of culturele activiteiten. Dit is een idee dat eraan bijdraagt dat mensen elkaar ontmoeten, begrijpen en inspireren. Heeft u zo’n plan? Doe dan mee en verzilver uw idee.
   
  Hoe doet u mee?
  Dat kan door een filmpje te laten maken tijdens de roadshow met de zilveren jubileumcaravan. Deze gaatvan 19 augustus tot en met 6 september on tour door Nederland, op zoek naar culturele of maatschappelijke initiatieven.
   
  Wilt u een filmpje laten maken? Kijk dan op vsbverzilverjeidee.nl hoe u kunt deelnemen aan de wedstrijd. U kunt zich tot vrijdag 24 juli aanmelden voor deelname. De bedenkers van de meest kansrijke ideeën ontvangen  een opnamebevestiging.
   
  Meer weten? Lees hier alles over de wedstrijd en check wanneer de caravan bij u in de buurt is. 
 • 29 juni 2015 Gemeente Weert sluit aan bij Jeugdcultuurfonds Limburg
  Wethouder Geert Gabriëls ondertekent op maandag 6 juli a.s. de samenwerkingsovereenkomst met het Jeugdcultuurfonds…
  Wethouder Geert Gabriëls ondertekent op maandag 6 juli a.s. de samenwerkingsovereenkomst met het Jeugdcultuurfonds Limburg. De gemeente Weert investeert per jaar € 20.000,- in dit fonds. Dankzij het Jeugdcultuurfonds krijgt jeugd de kans om lessen te volgen bij bijvoorbeeld een theaterclub, kunstatelier, muziekvereniging of dansschool. Het gaat hierbij om kinderen en jongeren van 4 t/m 18 jaar, uit gezinnen in Weert die om financiële redenen hier zelf niet toe in staat zijn.
   
  De gemeente Weert is sinds 2012 aangesloten bij het Jeugdsportfonds, een vergelijkbaar initiatief. Daarnaast is de gemeente ook aangesloten bij www.kansvoormijnkind.nl. Deze website wordt gefinancierd door Nibud, Stimulanz en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Op deze website kunnen gezinnen met een laag inkomen zien voor welke ondersteuning zij in aanmerking komen.
   
  Waardevol voor jeugd
  De mogelijkheid tot deelname aan kunst- en cultuuractiviteiten is voor de ontwikkeling van kinderen van groot belang. 'Kunst is een vriend die je nooit in de steek laat.' Deze toepasselijke slogan van het Jeugdcultuurfonds geeft treffend weer wat de betekenis van kunst- en cultuurdeelname voor een kind is. Kinderen en jongeren die leven rondom de armoedegrens krijgen vaak niet de kans om lid te worden van een vereniging of les te nemen aan de muziekschool. Cultuurparticipatie draagt bij aan een positief gevoel van eigenwaarde, het bieden van structuur in een weekprogramma, het versterken van het sociale netwerk en in het algemeen een verbreding van de kijk op de wereld.
   
  Werkwijze Jeugdcultuurfonds
  Professionals die het gezin goed kennen, kunnen een aanvraag doen bij het Jeugdcultuurfonds. Bijvoorbeeld professionals uit het onderwijs of maatschappelijk werk, de huisarts of jeugdhulpverlener. Ouders kunnen zelf dus geen aanvraag doen bij het Jeugdcultuurfonds. Kinderen die voor financiële ondersteuning uit het Jeugdcultuurfonds in aanmerking komen, komen uit een gezin met minder draagkrachtige ouders. Dit betekent ouders met een inkomen van maximaal 120% van de bijstandsnorm die van toepassing is. De bijdrage van het Jeugdcultuurfonds is per kind maximaal € 450,- per jaar. Deze vergoeding wordt niet aan het kind of ouder verstrekt, maar rechtstreeks overgemaakt aan de instelling of vereniging. Naar verwachting kunnen ongeveer 70 aanvragen per jaar gehonoreerd worden.
   
  Contactpersonen en intermediairs
  Op dit moment kunnen Centrum voor Jeugd en Gezin en Stichting Leergeld een aanvraag bij het Jeugdcultuurfonds doen. Andere contactpersonen moeten zich hiervoor eerst registreren. Bent u een intermediair: een schooldirecteur, maatschappelijk werker of huisarts? Meld u zich dan aan via www.allekinderendoenmee.nl of mail naar limburg@jeugdcultuurfonds.nl. Help mee een aanvraag te doen voor een kind dat u kent en waarvan u weet dat hij/zij heel graag wil toneelspelen, zingen, dansen, muziek maken of schilderen, maar waarvan de financiële situatie van het gezin dit niet toelaat.

  lees meer…
 • 29 juni 2015 Sophie Schreurs wint Finale Jonge Solisten 2015
  Maar liefst 46 solisten en een ensemble uit verschillende divisies namen op zondag 28 juni jl. deel aan de Finale…
  Maar liefst 46 solisten en een ensemble uit verschillende divisies namen op zondag 28 juni jl. deel aan de Finale Jonge Solisten van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM). De deelnemers, die via voorrondes waren geselecteerd, streden om de wisseltrofee en de mogelijkheid om op te treden in muziekserie LEF! op L1TV en een jaar lang te studeren aan het Conservatorium Maastricht. Deze muzikale finale met mooie optredens van jonge, talentvolle muzikanten vond plaats in de Frans Boermanszaal van Theater De Maaspoort in Venlo. Klarinettiste Sophie Schreurs uit Horst heeft de Finale Jonge Solisten 2015 gewonnen. Met haar vertolking van ‘Sonata’ van F. Poulenc veroverde zij de harten van de juryleden en kreeg zij maar liefst 93 punten met lof der jury. Uit handen van gedeputeerde Ger Koopmans kreeg zij de wisseltrofee en Jan Cober overhandigde haar de prijs van het Conservatorium Maastricht.
   
  De jeugddivisie is gewonnen door Len Joris (euphonium) van Harmonie Eendracht Macht uit Wessem met 90 punten met lof van de jury. De vijfde divisie is gewonnen door Jarred Vossen (altsaxofoon) van Fanfare De Maasoever uit Roosteren met 85 punten. De vierde divisie is gewonnen door Floren Hendriks (hoorn) van Harmonie St. Joseph uit Sittard met 89 punten. De derde divisie is gewonnen door Rik Heijnen (trompet) van Harmonie St. Cecilia uit Susteren met 91 punten met lof der jury. De tweede divisie is gewonnen door Camiel Lemmens (hoorn) van Harmonie Aurora uit Grevenbicht met 92 punten met lof der jury.
   
  Sef Thissen overhandigde deze winnaars per divisie de LEF!-vouchers. De voucher staat voor een uitnodiging voor de TV-serie LEF!, een coproductie van L1 met Omroep Venlo waarin Sef Thissen praat met de jongeren én met doorgewinterde artiesten over hun passie: muziek. De begeleiding wordt onder meer door ensembles van philharmonie zuidnederland verzorgd. Uit de deelnemers aan LEF! worden twee solisten geselecteerd die tijdens de HaFaBra-concerten van philharmonie zuidnederland een solistisch optreden mogen geven en wordt één solist uitgekozen die mag soleren tijdens Viva Classic Live te Venlo. Door de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen worden bovendien een tweetal masterclasses ingericht voor jonge koper- en houtblazers, die in het voorjaar van 2016 plaatsvinden.
   
  Wilt u alle optredens nog eens terugzien? Dat kan! L1 TV heeft alle optredens opgenomen en zal deze na de zomer op haar website publiceren.
   
  Kijk voor alle uitslagen van de Finale Jonge Solisten op www.lbmblaasmuziek.nl.
 • 24 juni 2015 Workshops 'Ondersteuning besturen' najaar 2015 online
  Ook in het najaar van 2015 organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg een reeks workshops om verenigingsbesturen…
  Ook in het najaar van 2015 organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg een reeks workshops om verenigingsbesturen te ondersteunen bij hun bestuurlijke activiteiten.
   
  Workshops:
  - Crescendo van mijn verenigingsimago
  - Fiscale & juridische zaken
  - Vinden en binden van vrijwilligers
  - Kennismaking met social media
  - Facebook voor gevorderden - Hoe bereik ik mijn doelgroep
  - Social media voor gevorderden - YouTube, Google+, Instagram, Twitter, WhatsApp, Snapchat en HootSuite
   
  De workshops worden verspreid over de provincie Limburg aangeboden en zijn bestemd voor leden van verenigingen van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM), Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT), Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS) en Verenigde Nederlandse Korenorganisaties - afdeling Limburg (VNK-L). Met de hiervoor genoemde bonden en de Provincie Limburg is het volgende afgesproken: indien een workshop twee weken voor de workshopdatum niet vol is, dan kunnen ook leden van andere bij het Huis aangesloten organisaties zich aanmelden. Deelname is gratis.
   
  Waarom zijn deze workshops interessant voor u en uw vereniging?
  1. De thema’s sluiten aan bij de beleving en behoefte van verenigingsbesturen.
  2. U deelt en leert van ervaringen van andere verenigingen.
  3. De workshops worden gegeven door ervaren trainers die affiniteit hebben met het verenigingsleven.
  4. Het betreft actieve bijeenkomsten, waarin u als deelnemer uw inzichten en vaardigheden kunt verbeteren ter bevordering van de bestuurskracht van uw vereniging.
   
  Ga voor meer informatie over de inhoud van de workshops, data, locaties en aanmelden naar www.hklimburg.nl/motievolkscultuur.
 • 12 juni 2015 Filmdagen Hückelhoven 2015 presenteert 'Gluckauf' van Remy van Heugten
  Save the date en zeg het voort! Van vrijdag 20 t/m zondag 22 november 2015 vindt alweer de 44ste editie van de…
  Save the date en zeg het voort! Van vrijdag 20 t/m zondag 22 november 2015 vindt alweer de 44ste editie van de Filmdagen Hückelhoven plaats in het gelijknamige stadje in Duitsland, net over de grens bij Sittard. Tijdens de Filmdagen Hückelhoven komen zo’n 200 jongeren uit de Euregio naar Hückelhoven om recente (arthouse) films uit Nederland, Duitsland en België en producties van regionale talenten te bekijken en te bespreken.

  Heb jij of ken jij iemand die recentelijk een kortfilm heeft gemaakt? Laat het ondergetekende dan weten. In het kortfilmprogramma van de Filmdagen Hückelhoven tonen we graag producties van (jonge) makers uit de regio. We nodigen de makers ook graag uit om de vertoning bij te wonen en in gesprek te gaan met de festivalbezoekers over zowel het thema van de film als het maakproces.

  Het filmprogramma van de Filmdagen 2015 krijgt geleidelijk aan vorm. Eén van de Nederlandse films die, in aanwezigheid van de regisseur, vertoond zal worden tijdens het festival, is de Limburgse productie Gluckauf van Remy van Heugten. Gluckauf is een Limburgse speelfilm over de verstikkende liefde tussen een vader en zoon. Lei, een dolende vijftiger, leeft onderaan de sociale ladder en doet er alles aan om te overleven. Wanneer zoon Jeffrey ontdekt dat Lei een schuld heeft bij een onderwereldfiguur, doet hij wat elke liefhebbende zoon zou doen. Hij beschouwt zijn vaders schuld als de zijne. Bekijk hier de trailer van de film.

  Jongeren t/m 27 jaar kunnen voor slechts € 60,- deelnemen aan de Filmdagen (incl. twee hotelovernachtingen, ontbijt, lunch en diner), 27-plussers betalen € 100,-. Kijk voor meer informatie over de Filmdagen Hückelhoven op www.filmtage-hueckelhoven.de/nl of bekijk de flyer in de bijlage. Houd de website in de gaten voor updates omtrent het filmprogramma. Aanmelden voor de Filmdagen kan via het inschrijfformulier op de website. 
 • 09 juni 2015 Platbook 14: veertiende editie dialectboekje in het teken van ‘Grenzen’
  Voor de veertiende editie van Platbook, de boekenreeks voor en van de Limburgse dialectlezer en –schrijver, lieten…
  Voor de veertiende editie van Platbook, de boekenreeks voor en van de Limburgse dialectlezer en –schrijver, lieten schrijvers uit de hele provincie zich inspireren door het thema ‘grenzen’. Ze leverden wederom een ruime hoeveelheid teksten aan in allerlei Limburgse dialecten. Ria Oomen-Ruijten, ex-Europarlementariër uit Maasbracht, maakte een selectie uit alle bijdragen en schreef de inleiding voor Platbook 14. Het boekje wordt zondag 14 juni a.s. om 14.00 uur gepresenteerd in Boekhandel Dominicanen (Dominicanerkerkstraat 1) in Maastricht. De presentatie is voor iedereen (gratis) toegankelijk.

  Het thema van Platbook 14 is ‘grenzen’. Daar zijn er heel veel van in Limburg, zowel in het landschap als in de hoofden van mensen. Een grens is immers meer dan een streep die onze nationaliteit bepaalt. Dialectschrijvers van Venray tot Weert en van Roermond tot Kerkrade lieten zich inspireren door het thema en hebben gezamenlijk zo’n 100 teksten aangedragen voor de veertiende editie van Platbook. De eindredactie was dit keer in handen van ex-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten, die zich in het verleden heeft beziggehouden met het wegwerken van grenzen in Europa. Aldus Oomen-Ruijten maken grenzen het ons soms lastig, maar ze maken ons ook rijker in onze ervaringen. Grenzen zeggen volgens haar ook iets over de manier waarop we omgaan met onze levensfase van jong naar oud, van leven naar dood. Grenzen bepalen ook ons gedrag en hangen nauw samen met de manier waarop we zijn opgevoed. Grenzen stellen heeft alles te maken met het respect dat je hebt voor andere mensen. De 36 teksten die Oomen-Ruijten uiteindelijk geselecteerd heeft voor Platbook 14 gaan over al deze en andere vormen van ‘grenzen’.

  Platbook 14 wordt gepresenteerd op zondag 14 juni a.s. Ria Oomen-Ruijten zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Enkele schrijvers van Platbook 14 zullen hun eigen bijdrage voorlezen.

  Platbook 14: Grenzen is na de presentatie op zondag 14 juni o.a. verkrijgbaar bij de Limburgse boekhandel of te bestellen in de webshop van het Huis voor de Kunsten Limburg. Ook de 13 voorgaande edities zijn via deze website te bestellen. De publicaties kosten € 9,90 per stuk (excl. verzendkosten). Kijk voor meer informatie over Platbook op www.limburgsedialecten.nl.

  Platbook wordt uitgegeven in opdracht van het Huis voor de Kunsten Limburg en komt tot stand in samenwerking met Veldeke Limburg, Raod veur ’t Limburgs, Stichting LiLiLi, uitgeverij TIC en Wim Kuipers.
   
 • 02 juni 2015 Genomineerden Muulkes 2015 bekend!
  Op vrijdag 26 juni, tijdens de Aovend van ’t Muulke, reikt Toneelhuis LFA in het Munttheater in Weert de felbegeerde…
  Op vrijdag 26 juni, tijdens de Aovend van ’t Muulke, reikt Toneelhuis LFA in het Munttheater in Weert de felbegeerde Muulkes 2015 (Limburgse toneelprijzen) uit aan o.a. de meest opvallende voorstelling, initiatief en speler binnen het Limburgse amateurtoneel.
   
  NOMINATIES 2015
  Meest bijzondere voorstelling:
  - Voorstelling ‘Zwart Goud’ door Theatergroep Habbekrats (Maasbree)
  - Voorstelling ‘De Knecht van Twee Meesters’ door Toneelvereniging C.O.M. (Meijel)
  - Voorstelling ‘Kletsproat ‘ door Toneelvereniging De Vrije Spelers (America)
  - Voorstelling ‘Zonderlingen’ door Theater Katarsis (Venlo)
  - Voorstelling ‘Wienieë weëd mieng vrauw dieng vrauw…?’ door Theater Ós Parkstad (Heerlen)

  Meest bijzondere jeugd-/jongerenvoorstelling:
  - Toneelvereniging Applaus (Thorn) met de voorstelling ‘Wat als..?’
  - Theaterschool KIEK (Kerkrade) met de voorstelling ‘Meisjes zijn niks’
  - Toneelvereniging De Volhouders (Stramproy) met de voorstelling ‘De Haan in het Kippenhok’
  - Toneelvereniging Tovri (Meterik) met de voorstelling ‘De Kleine Zeemeermin’
   
  Meest bijzondere nieuwe initiatief:
  - Voorstelling ‘Bok & Geit’ door gelegenheidsduo Bert Kop en Geerte Schmitz
  - Voorstelling ‘Toneel op je Bord’ door Toneelvereniging Tovri (Meterik)
  - Voorstelling ‘De Kleine Zeemeermin’  door Toneelvereniging Tovri (Meterik)
   
  Meest opvallende vormgeving van een voorstelling:
  - Voorstelling ‘Tatáá Tatáá’ door Sociëteit de Flarussen (Blerick)
  - Voorstelling ‘666 – de Eeuwige Bruiloft’ door ‘Theaterwerk in Uitvoering’ (Kerkrade)
  - Voorstelling ‘Kletsproat’ door Toneelvereniging De Vrije Spelers (America)
  - Voorstelling ‘Wanda’s Bonte Was’ door Toneelvereniging Poespas (Hegelsom)
  - Voorstelling ‘De Kleine Zeemeermin’ door Toneelvereniging Tovri (Meterik)

  Meest opvallende promotie van een voorstelling:
  - Limburgs Toneel Sittard (Sittard) – voorstelling ‘Hotel de Sjwaan maak Zitterd laam’
  - Toneelvereniging De Vrije Spelers (America) – voorstelling ‘Kletsproat’
  - Toneelvereniging Poespas (Hegelsom) – voorstelling ‘Wanda’s Bonte Was’
  - Toneelvereniging Ons Genoegen (Genhout) – voorstelling ‘De Inspecteur’

  Meest opvallende vrouw in een grote rol:
  - Henny van Oers als Moeder Thea in ‘Nacht, Moeder’ door Theater Ós Parkstad (Heerlen)
  - Anita Rongen als Riek Schuurman in ‘Kletsproat’ door Toneelvereniging De Vrije Spelers (America)
  - Paulien Stevens als Fien in ‘Zwart Goud’ door Theatergroep Habbekrats (Maasbree)
  - Myrte Groeneveld als Annie in ‘Zwart Goud’ door Theatergroep Habbekrats (Maasbree)
  - Ivon Schoenmakers als Jet in ‘De Flat van Jet’ door Volkstheater Kerkrade (Kerkrade)
   
  Meest opvallende vrouw in een kleine rol:
  - Kitty Gubbels als Stiena in ‘Zwart vleis op Elshaof’ door Tonieëlgroep Heitse (Heythuysen)
  - Peggy Brummans als Clarice in ‘De Knecht van Twee Meesters’ door Toneelvereniging C.O.M. (Meijel)
  - José Beckers als Tom in ‘Amateurs’ door Speelgroep Facet (Geleen)
  - Riet de Laat als Dottore Lombardi in ‘De Knecht van Twee Meesters’ door Toneelvereniging C.O.M (Meijel)

  Meest opvallende man in een grote rol:
  - Geer Kwaspen als Karel Vissers in ‘Aafspraok is Aafspraok’ door De Volhouders (Stramproy)
  - Sjef Schurgers als Anton in ‘Hotel de Sjwaan maak Zitterd laam’ door Limburgs Toneel Sittard (Sittard)
  - Paul van Dijk als John Janssen in ‘Gevaoredreejhook’ door Speelgroep Tosjopa (Tegelen)
  - Paul Peeters als Patrick Boersma in ‘Gevaoredreejhook’ door Speelgroep Tosjopa (Tegelen)
  - Frits Leipoldt als Irma Zonderboezem in ‘Lang en Gelökkig’ van Theatergroep Stella Duce (Venlo)

  Meest opvallende man in een kleine rol:
  - Patrick Zutt als Edward in ‘Licht van de Duisternis’ door Productiegroep Mesjogge, onderdeel van JeugdTheaterSchool Landgraaf
  - Frank Vossen als Kardinaal Tyrani in ‘De dag dat de Paus ontvoerd werd’ door Speelgroep Gelre (Roermond)
  - Erick van Heugten als ‘Alziende’ in ‘De Flat van Jet’ door Volkstheater Kerkrade (Kerkrade)
  - Bart Janssen als Sjaak in ’Tatáá Tatáá’ door Sociëteit de Flarussen (Blerick)
  - Paul Klaassens als Prins Roderick van Oranje-Nassaustraat in ‘Lang en Gelökkig’ door Theatergroep Stella Duce

  lees meer…
 • 26 mei 2015 4de Euregionaal Jeugdfilmfestival - Verdiep je in het filmvak en toon je filmkunsten
  Het Huis voor de Kunsten Limburg nodigt filmstudenten en jongeren in de leeftijd van 14 t/m 24 jaar die in hun…
  Het Huis voor de Kunsten Limburg nodigt filmstudenten en jongeren in de leeftijd van 14 t/m 24 jaar die in hun vrije tijd filmen uit om deel te nemen aan de vierde editie van het Euregionaal Jeugdfilmfestival. Jonge filmmakers kunnen tot 18 oktober 2015 een zelfgemaakte film inzenden van max. 15 minuten. Alle genres zijn toegestaan en het onderwerp van de film is vrij naar keuze. Tijdens het 4de Euregionale Jeugdfilmfestival, dat plaatsvindt op zaterdag 30 januari 2016 in C-Mine in Genk (België), wordt een selectie van alle inzendingen getoond. ’s Avonds vindt een feestelijke prijsuitreiking plaats waarbij de beste films worden beloond met een geldprijs. In aanloop naar het filmfestival organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Cinesud een filmmeeting. Jongeren die willen deelnemen aan het Euregionaal Jeugdfilmfestival en graag advies willen krijgen over bijvoorbeeld het uitwerken van een filmidee, regie of cameravoering, kunnen op zaterdag 18 juli a.s. van 11.00 tot 16.00 uur een bezoek brengen aan Carbon6 (Kloosterweg 1) in Heerlen. Daar staan in het kader van de filmmeeting diverse filmprofessionals voor hen klaar. Deelname is gratis voor jongeren die zich ook aanmelden voor het 4de Euregionaal Jeugdfilmfestival.

  Filmwedstrijd en -festival
  Het Euregionale Jeugdfilmfestival is een tweejaarlijks festival waarbij jonge filmmakers in de leeftijd van 14 t/m 24 jaar en afkomstig uit de Euregio worden uitgedaagd om een film te maken en hun filmkunsten te tonen en zich kunnen verdiepen in het medium ‘film’ en andere makers en filmprofessionals kunnen ontmoeten. Jongeren kunnen tot 18 oktober a.s. een film inzenden. Alle genres zijn toegestaan en men mag zelf het onderwerp van de film bepalen. Een professionele jury beoordeelt alle inzendingen en nomineert een aantal films voor een prijs. Op zaterdag 30 januari 2016 vindt in C-Mine in Genk het filmfestival plaats. Overdag wordt dan een selectie van alle inzendingen getoond. In de avond vindt een feestelijke prijsuitreiking plaats en worden de meest opvallende films beloond met een geldprijs. De geldprijzen worden uitgereikt in twee leeftijdscategorieën: 14 t/m 18 jaar en 19 t/m 24 jaar. Er zijn o.a. prijzen te winnen in de categorieën: ‘beste film van het festival’, ‘beste fictie film’, ‘beste non-fictie film’ en ‘beste animatiefilm’. Na de prijsuitreiking gaan de bekroonde films op tournee door de Euregio en wordt er een DVD uitgereikt waarop alle winnende films te zien zijn.

  Filmmeeting
  Het Euregionaal Jeugdfilmfestival biedt jongeren een eerste kennismaking met het medium film en een platform waar zij hun filmkunsten kunnen tonen, maar ook verdieping in het filmvak en de mogelijkheid om hun filmtalenten verder te ontwikkelen. In dat kader organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Cinesud (platform voor mediaprofessionals in Limburg) een ‘filmmeeting’. Jongeren die advies willen krijgen over het uitwerken van een filmidee, het schrijven van een scenario, het regisseren van een film, cameravoering en montage kunnen zaterdag 18 juli a.s. een bezoek brengen aan Carbon 6 in Heerlen. Filmprofessionals geven die dag tussen 11.00 en 16.00 uur uitleg over bovengenoemde onderwerpen. Ook geven zij tips en advies op maat. Jongeren kunnen inlopen wanneer het hen uitkomt, meerdere presentaties bijwonen en de professionals vragen stellen over de productie die zij willen maken. Zij die van plan zijn om deel te nemen aan de filmwedstrijd van het 4de Euregionaal Jeugdfilmfestival en dat kenbaar hebben gemaakt via het aanmeldformulier op www.ejff.eu kunnen de bijeenkomst gratis bijwonen. Anderen betalen € 5,-.

  Kijk voor meer informatie over het 4de Euregionaal Jeugdfilmfestival en de filmmeeting van 18 juli op www.ejff.eu of neem contact op met Patricia Peters, consulent Film & Fotografie bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via e: ppeters@hklimburg.nl of t: 0475 399 278.


  Het Euregionale Jeugdfilmfestival is een initiatief van en wordt georganiseerd door de Bleiberger Fabrik in Aken, Medienzentrum in Eupen, Kulturzentrum KOMM in Düren, Centrum voor Beeldexpressie in Antwerpen en het Huis voor de Kunsten Limburg in Roermond.
  lees meer…
 • 22 mei 2015 Limburgse openluchttheaters presenteren gezamenlijk theaterprogramma voor zomerseizoen 2015!
  De vijf Limburgse openluchttheaters die sinds 2013, met steun van het Huis voor de Kunsten Limburg, hun krachten…
  De vijf Limburgse openluchttheaters die sinds 2013, met steun van het Huis voor de Kunsten Limburg, hun krachten bundelen in de Stichting Openluchttheaters Limburg, presenteren zich deze zomer voor de tweede keer met een gezamenlijk programma-aanbod. Het programma bestaat uit een concert met filmmuziek door het Limburgs Jeugdorkest , het opera- en belcantoconcert ‘EL REY’ door Opera 2.0, een concert van de Nederlandse folkgroep Maalstroom, de muzikale familievoorstelling ‘De Gaapdraak’ en een concert van de Limburgse rockband Reïncarnatus.

  Op diverse plekken in Limburg liggen, hier en daar verscholen in het groen, verschillende openluchttheaters. Vijf daarvan (Valkenburg, Tegelen, Velden, Thorn en Brunssum) besloten in 2013 om samen te werken. Hiervoor is de Stichting Openluchttheaters Limburg in het leven geroepen. Het doel van de stichting is om de samenwerking (o.a. op het gebied van programmering, PR en marketing) tussen de theaters te bevorderen.


  PROGRAMMA 2015

  Limburgs Jeugdorkest – Filmmuziek concert
  Na een concertreeks met Limburgse muziek (2013) en symfonische rockmuziek (2014), staat het concertprogramma van het Limburgs Jeugdorkest in 2015 in het teken van filmmuziek. Beelden uit films als ‘Lord of the Rings’, ‘Star Wars’ en ‘The Wizz’ worden tijdens het concert live muzikaal begeleid door het 90-koppige harmonieorkest. Het Limburgs Jeugdorkest is een initiatief van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen. Het orkest is samengesteld uit enthousiaste, gedreven, muzikale jongeren uit heel Limburg. Het orkest staat onder muzikale leiding van dirigent Björn Bus.

  3 juli | Openluchttheater de Doolhof, Tegelen | 20.00 uur
  4 juli | Openluchttheater de Abdijhof, Thorn | 20.00 uur
  5 juli | Openluchttheater Valkenburg, Valkenburg | 14.30 uur

  OPERA 2.0 met EL REY
  ‘OPERA 2.0 EL REY’ bestaat uit aria's, duetten en instrumentale werken uit diverse bekende opera's (o.a. Verdi, Bellini, Mozart, Bizet en Puccini), die in een hedendaags verhaal gegoten worden. Het verhaal is gebaseerd op de spraakmakende gebeurtenissen rondom politicus Jos van Rey. De voorstelling, uitgevoerd en geproduceerd door een volledig Limburgse cast, laat zien dat de emoties uit opera’s van alle tijden zijn. Hoofdrolspelers in OPERA 2.0 zijn: Suzan Seegers (verteller), Fenna Ograjensek (sopraan), Sef Thissen (bariton) en Blazersensemble Helicon. Het verhaal voor de opera werd bedacht door Frans Pollux. De uitvoering staat onder muzikale leiding van dirigent Björn Bus.

  22 augustus | Openluchttheater de Abdijhof, Thorn | 16.00 uur
  29 augustus | Openluchttheater Brunssum, Brunssum | 20.00 uur
  30 augustus | Openluchttheater Valkenburg, Valkenburg | 16.00 uur

  Maalstroom & Jo Freya
  Het optreden van de Nederlandse folkgroep Maalstroom staat in het teken van Keltische muziek, maar dan gegoten in een nieuw jasje. In hun eigen nummers zitten invloeden van Ierse, Engelse en Nederlandse folk, in de traditionals klinkt de eigen sound van Maalstroom door. Tijdens het concert spelen de vier zangers/muzikanten (viool, klarinet, gitaar, percussie) van Maalstroom samen met de Engelse folkdiva Jo Freya.

  20 augustus | Openluchttheater Valkenburg, Valkenburg | 20.30 uur

  De Gaapdraak
  Theatervoorstelling ‘De Gaapdraak’ speelt zich af op, onder en rondom een enorme ‘verhalenjurk’. De voorstelling nodigt bezoekers van 3 tot 103 jaar uit om te spelen, te zingen en te dansen. Ondertussen vertelt tante Rosa hele spannende verhalen.

  7 juni | Openluchttheater Valkenburg, locatie: centrum Valkenburg | 15.00 uur
  8 augustus | Openluchttheater Brunssum, Brunssum | 14.00 uur
  16 augustus | Openluchttheater Velden, Velden | 15.00 uur

  Reïncarnatus
  Mystieke, romantische ballads afgewisseld met energieke folk rock maakt de muziek van Reincarnatus uniek in haar soort. Laat je inpalmen door temperamentvolle melodieën uit vervlogen tijden. Ook hits uit de jaren ‘90 komen op een verrassende manier voorbij. Daarbij worden authentieke instrumenten als Ierse bouzouki, vedel, harp en doedelzak gecombineerd met hedendaagse popinstrumenten.

  23 mei | Openluchttheater Brunssum, Brunssum | 20.00 uur

  Kijk voor meer informatie over de Stichting Openluchttheaters Limburg en het gezamenlijke programma 2015 op www.openluchttheaterslimburg.nl. Kaarten voor de voorstellingen dienen rechtstreeks bij de desbetreffende theaters gereserveerd te worden.
   
 • 21 mei 2015 Nieuwe Talentmakelaar Stichting Via Zuid
  De Raad van Toezicht van Stichting VIA ZUID heeft Jackie Smeets per 1 juni 2015 benoemd tot talentmakelaar. VIA…
  De Raad van Toezicht van Stichting VIA ZUID heeft Jackie Smeets per 1 juni 2015 benoemd tot talentmakelaar. VIA  ZUID ziet in Jackie Smeets de persoon die in staat is om jong podiumtalent - op gebied van theater, dans en performancekunst - te verbinden met partners binnen én buiten de culturele infrastructuur. Zij wordt daarin ondersteund door Karin van Leeuwen, die onder meer de zakelijke en financieel-organisatorische zaken onder haar hoede neemt.
   
  Met deze aanstelling is de continuïteit gewaarborgd van het vierjarige provinciale pilot-initiatief VIA ZUID, dat in haar ambitie en werkwijze op het gebied van jongtalent-ontwikkeling uniek is in Nederland. 
   
  Jackie Smeets heeft haar sporen in het Limburgse theaterlandschap verdiend. Vanuit haar journalistiek-communicatieve achtergrond is zij ruim een decennium een van de drijvende krachten achter theater- en kunstproducten, die (jonge) makers, publiek, landschap en erfgoed met elkaar verweeft. Haar netwerk strekt zich uit over heel Limburg en ver daarbuiten. Bovendien is ze goed op de hoogte van de landelijke ontwikkelingen op het terrein van top-talentontwikkeling.
   
  Karin van Leeuwen was jarenlang zakelijk directeur van productiehuis het Huis van Bourgondië en daarna actief als adviseur en coach. Op grond van die ervaring is zij de ideale (zakelijke) sparringpartner aan de zijde van de talentmakelaar.
   
  De Raad van Toezicht van VIA ZUID: 
  - Inez Derksen, het Laagland Sittard
  - Marcel 't Sas, Toneelgroep Maastricht
  - Rocco Malherbe, Cultura Nova Heerlen
  - Peggy Olislaegers, Nederlandse Dansdagen Maastricht
  - Leo Swinkels, voorzitter, Toneelacademie Maastricht
  lees meer…
 • 19 mei 2015 Spotlight op popmuziek in Limburg
  Hoe wordt Limburg dé popmuziekprovincie van Nederland? Dat is slechts één van de gespreksthema’s tijdens een…
  Hoe wordt Limburg dé popmuziekprovincie van Nederland? Dat is slechts één van de gespreksthema’s tijdens een bijeenkomst over popmuziek in Limburg, die plaatsvindt op de avond van vrijdag 29 mei in ’t Gasthoês in Horst. De bijeenkomst is er niet alleen voor de professionals uit de Limburgse popsector (muzikanten, muziekcollectieven, poppodia, festivals etc.), maar juist voor iedereen die op een creatieve manier kan en wil bijdragen aan de volgende stap van de Limburgse popcultuur.
   
  Limburg als muziekprovincie
  Met zo’n 36.000 beoefenaars van popmuziek, met bands en muzikanten van formaat, met meer dan 90 drukbezochte festivals (Pinkpop als grootste boegbeeld), met zes prachtige poppodia en met een publieksbereik van bijna 1 miljoen muziekliefhebbers per jaar laat de provincie zien dat Limburg dé popmuziekprovincie van Nederland aan het worden is. Naast de traditionele Limburgse muziekcultuur van fanfares, harmonieën en klassieke muziek wint popmuziek steeds meer terrein.
   
  De popsector in beeld
  Allemaal redenen voor de Provincie om samen met de popsector actief de schouders te gaan zetten onder Limburgs pop-beleid. Hoe zorgen we er samen voor dat popmuziek zich in Limburg zo goed mogelijk kan blijven ontwikkelen? Wat is daarvoor nodig en waar liggen de grootste uitdagingen? Om te voldoen aan de grote belangstelling voor popmuziek en ook om als Provincie aan gemeenten een signaal af te geven dat popmuziek er toe doet presenteerde cultuurgedeputeerde Ger Koopmans onlangs een conceptnota over popmuziek: ‘De popsector in Limburg’.
   
  De kracht van popmuziek
  Met deze conceptnota zet de Provincie acties in gang waarmee een extra groeibodem voor popmuziek ontstaat. Bijvoorbeeld door de kracht van popmuziek ook op scholen te laten landen met het Masterplan Muziekonderwijs Limburg DOOR! Daarin staat de (door)ontwikkeling van muzikaal talent centraal. Maar niet alleen de jonge Limburgers lopen warm voor popmuziek, ook een steeds grotere groep 50-plussers struint de vele festivals af, speelt in bands of zet zich als vrijwilliger in voor popmuziek. De pop-infrastructuur moet beter. Poppodia zullen in gesprek moeten gaan en blijven om inhoudelijk sterk te kunnen programmeren.

  Meedoen?
  Onder leiding van dagvoorzitter Lex Uiting (NPO3, 3FM), met panelleden Jan Smeets (Pinkpop) Thijs Schrijnemakers (Orgel Vreten, Rockacademie), Johan Hauser (Grenswerk, Zomerparkfeest) en Jan Rademakers (ZUYD, Conservatorium Maastricht) en talloze genodigden uit het Limburgse popveld wordt er op 29 mei tijdens een informele bijeenkomst verder gedacht en gediscussieerd over de vormgeving van het provinciaal popbeleid.
   
  Uiteraard kan een avond óver popmuziek niet zónder popmuziek. Tijdens de bijeenkomst luisteren en kijken we naar muziek van Jick Munro & the Amazing Laserbeams (winnaar Nu of Nooit 2015 en daarmee openingsact op Pinkpop) . Ook zijn er optredens van de winnaar De Beste Singer-Songwriter van Nederland 2014, de Limburger Stef Classens, en van de Limburgse finalisten Kunstbende 2015 Lotte en Kenny.

  Vind jij iets van de Limburgse popsector, vanuit je rol als muzikant, vrijwilliger, consument of professional,  en wil je op vrijdagavond 29 mei meedenken en -praten over provinciaal Limburgse popbeleid? Kom dan naar Horst en laat je stem horen: deze avond is een unieke kans om jouw ideeën over de toekomst van de popmuziek in Limburg te delen! Natuurlijk kun je, als je dat wil, ook op afstand meedoen via de hashtag #popmuziekinlimburg op Twitter. In de loop van de avond worden via deze hashtag een aantal scherpe popmuziek-stellingen gedeeld.

  Programma
  19.00-19.30 uur: Ontvangst.
  19.30-19.45 uur: Opening verzorgd door ‘Witgoed en van Bonte Was’ en openingswoord van gedeputeerde Ger Koopmans.
  19.45-20.30 uur: Discussie over de provinciale inzet op het gebied van popmuziek met tal van experts, onder leiding van Lex Uiting.
  20.30-21.00 uur: Optreden: van de Beste Singer-Songwriter van Nederland 2014 Stef Classens en de Limburgse finalisten Kunstbende 2015 Lotte en Kenny.
  21.00-21.45 uur: Creatief in discussie met alle deelnemers over de provinciale inzet voor talentontwikkeling in de popmuziek onder leiding van ‘Gave Dingen Doen’ (www.gavedingendoen.nl) en over (euregionale) samenwerking, een mogelijke popacademie en duurzaam programmeren.
  21.45-22.00 uur: Terugkoppeling ‘Gave Dingen Doen’ en slotwoord van Ger Koopmans
  22.00-22.45 uur: Knallende afsluiting met Jick Munro & The Amazing Laserbeams en een afsluitende borrel!

  Ben je als muzikant, vrijwilliger of professional actief binnen de Limburgse popsector en wil je meepraten over provinciaal Limburgse popbeleid? Stuur dan een mail naar de consulent popmuziek van het Huis voor de Kunsten Limburg, Paul Moerel, via pmoerel@hklimburg.nl

  Download hier de notitie 'De popsector in Limburg'.
 • 18 mei 2015 Winnaars Finale Declamatiewedstrijd 2015
  Het Cultuurhuis in Heerlen was zaterdag 16 mei omgedoopt tot Jongerenhuis van de Limburgse Dialecten. In een zaal…
  Het Cultuurhuis in Heerlen was zaterdag 16 mei omgedoopt tot Jongerenhuis van de Limburgse Dialecten. In een zaal met ruim 200 supporters declameerden de 28 finalisten uit de voorrondes van de Veldekekringen Venlo/Tegelen, Weert, Roermond, Echt/Susteren, Geleen/Sittard en Kerkrade hun gedichten.

  Juryvoorzitter Suzan Seegers maakte aan het eind van "eine hieërlike middig" de uitslag bekend:

  Groep 3/4
  1e plaats: Tijs Rijvers
  2e plaats: Evy Lousberg
  3e plaats: Chloé Pötgens

  Groep 5/6
  1e plaats: Meike Mooren
  2e plaats: Maud Lucker
  3e plaats: Jolijn Verheijen

  Groep 7/8
  1e plaats: David Jetten
  2e plaats: Jeike Veenstra
  3e plaats: Noor Vanhommerig

  Met 467 van de maximaal te behalen 500 punten was Meike Mooren uit Echt met een sublieme voordracht in de ogen van de jury de overall winnaar en mocht ze haar gedicht 'Parfum of parfum’ een tweede keer voordragen.

  De jury bestond dit jaar uit Dwayne Horbach (Gulpen - zanger en presentator van de reeks VeldekeKids), Elly Pötgens (Schinnen - toneelregisseuse), Marleen Schmitz (Oirsbeek - schrijfster van (kinder-)boeken), Suzan Seegers (Melick - musicalzangeres) en Ton van de Wijngaard (streektaalfunctionaris).

  Van de declamatiewedstrijd werd een registratie gemaakt die binnenkort via het YouTube-kanaal van VeldekeKids wordt uitgezonden

  lees meer…
 • 14 mei 2015 Jelko Arts wint Write Now! Venlo
  De 23-jarige Jelko Arts is de winnaar van de Limburgse voorronde van Write Now! 2015. Hij wint 250,- euro aan boekenbonnen…

  De 23-jarige Jelko Arts is de winnaar van de Limburgse voorronde van Write Now! 2015. Hij wint 250,- euro aan boekenbonnen en een plek in de grote finale van Write Now! op 21 juni in Rotterdam, waar hij zal strijden om de titel van hét schrijftalent van 2015.  

  De uitreiking vond plaats tijdens Nieuwe Woorden, een nieuwe avond met literatuur en muziek van jong talent in poppodium Grenswerk. De jury, bestaande uit juryvoorzitter Ellen Deckwitz, acquirerend redacteur Willemijn Lindhout en nrc.next-redacteur en recensent Thomas de Veen verkoos Jelko’s verhaal ‘Opstijgen’ tot de beste tekst. Het juryrapport over zijn inzending: ‘Het was zo beeldend, zo strak geschreven, zo verrassend en grappig dat ieder jurylid meteen met de desbetreffende auteur wilde trouwen. We wilden dit verhaal in één ruk uitlezen, zozeer werden we gegrepen.’ In totaal stuurden meer dan 40 jonge Limburgse schrijvers een tekst in.

  De tweede prijs van 125,- euro aan boekenbonnen ging naar het verhaal ‘Weg’ van Yorick Wolswijk. De derde prijs van 75,- euro aan boekenbonnen was voor Jordi Lammers met zijn verhaal ‘Een zoon, een huis, en wat waardevolle meningen’. Onder de tweede en derde prijswinnaars van alle voorrondes worden vier wildcards verdeeld, zij maken dus nog kans op een plek in de finale.

  Nieuwe Woorden werd gepresenteerd door Daan Doesborgh. Er was muziek van Nynkei en Nbraska, Roman Helinski droeg voor en Daan verzorgde met Ellen Deckwitz een duo-optreden. Voorafgaand aan het programma gaf Roman de Write Now!-deelnemers een schrijfworkshop. Zie www.hklimburg.nl/nieuwewoorden voor een foto-impressie van de avond. 

  Jelko Arts krijgt drie weken de tijd om een nieuwe tekst te schrijven voor de finale, waar hij de strijd aangaat met de winnaars uit de andere Nederlandse, Vlaamse en Surinaamse regio’s. De finalisten maken kans op de juryprijs, die bestaat uit een MacBook, een optreden op een literair festival, een column op Trouw.nl en een schrijfopleiding. Ook wordt er 21 juni een publieksprijs uitgereikt, die bestaat uit een publicatie in Metro Vlaanderen en een iPad.

  Over Write Now!
  Write Now! is de grootste schrijfwedstrijd in het Nederlandse taalgebied en begint met elf regionale voorronden in Nederland, Vlaanderen en Suriname. Voor elke regio bepaalt een vakjury wie zich plaatst voor de finale. Eerdere winnaars van Write Now! zijn o.a. Niña Weijers, Maartje Wortel en Lize Spit.
meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen iedere discipline waarin het Huis werkzaam is, dan kunt u zich op deze pagina aanmelden voor een digitale nieuwsbrief.
agenda
 • 10 mei 2015 - 13 september 2015samenwerkings activiteit Bijzondere jubileumeditie Tegelse Passiespelen
  Tot en met zondag 13 september 2015 vindt in Openluchttheater De Doolhof in Tegelen de uitvoering van het Tegelse…
  Tot en met zondag 13 september 2015 vindt in Openluchttheater De Doolhof in Tegelen de uitvoering van het Tegelse Passiespel ‘Lente in Galilea’ plaats. Meer nog dan zijn voorgangers tilt dit 20e passiespel de universele thematiek van het lijdensverhaal van Jezus naar het hier en nu. Vertrouwen en toewijding, verraad en verdriet, maar vooral ook hoop en liefde staan centraal in een aangrijpende theatergebeurtenis die in Limburg zijn weerga niet kent en niemand onberoerd zal laten.

  Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad:
  “Tevredenheid troef gistermiddag bij de première van de 20ste editie van de Tegelse Passiespelen.”
  “Abbie Chalgoum is een innemende en zeer menselijke Jezus, die niet alleen het kruis maar ook het spel met verve draagt”
   
  Maandenlang hebben ruim 400 vrijwilligers, amateurs en professionals, in leeftijd variërend van één tot ver in de 80, gewerkt om een unieke en verrassende versie van het aloude lijdensverhaal van Jezus neer te zetten. En het resultaat mag er zijn: álle puzzelstukken vallen op hun plek. De nieuwe tekst van de Vlaamse dichter Patrick Lateur. De keuze voor een nieuw vertelperspectief en grotere rollen voor de vrouwen in het lijdensverhaal. Het imponerende decor en de eigentijdse en dynamische benadering van regisseur Cees Rullens. De meeslepende muziek van Nard Reijnders die de gebeurtenissen inbedt. Onder de vlag van dit gedreven drietal hebben de Tegelse Passiespelen zich ontwikkeld tot een vorm van totaaltheater dat het publiek meeneemt, ontroert én tot denken zet.
   
  Speeldata:
  ‘Lente in Galilea’ is nog te zien t/m 13 september 2015 elke zondagmiddag om 14.30 uur en van zaterdag 18 juli t/m zaterdag 8 augustus ook op zaterdagavond, 18.30 uur.

  Entree: 1e rang € 35,- / 2e rang € 31,- / 3e rang € 26,- / rolstoel € 31,- / CJP, CKV, kinderen t/m 12 jaar € 17,50 / senioren vanaf 60 jaar 1e rang € 32,- , 2e rang € 28,50 , 3e rang € 24,-
   
  Kaarten zijn online te koop via www.passiespelen.nl, telefonisch via 077 326 31 00 of op locatie dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur (De Doolhof, Drink 60 5932 CP Tegelen).

  Let op: het is mogelijk naast uw kaarten ook aanvullende artikelen te bestellen zoals koffie/thee, vlaai, consumptie en programmaboek.

  Download hier de digitale flyer.


  Lees meer
 • 03 juli 2015 - 05 juli 2015samenwerkings activiteit Limburgs Jeugdorkest presenteert filmmuziek in de openlucht
  Het Limburgs Jeugdorkest, een initiatief van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM), is na een reeks succesvolle…
  Het Limburgs Jeugdorkest, een initiatief van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM), is na een reeks succesvolle optredens in 2014 met symfonische rockmuziek ook deze zomer weer op diverse Limburgse podia te zien. Het publiek kan op 3, 4 en 5 juli genieten van een aantal spetterende concerten waarbij circa 90 talentvolle muzikanten onder leiding van Björn Bus
  filmmuziek ten gehore brengen. Tijdens het weekend maakt het orkest een tour langs drie openluchttheaters in Limburg. Op vrijdagavond 3 juli om 20.00 uur wordt in Openluchttheater De Doolhof in Tegelen het startschot gegeven voor deze concertreeks.

  De vijf Limburgse openluchttheaters die sinds 2013, met steun van het Huis voor de Kunsten Limburg, hun krachten bundelen in de Stichting Openluchttheaters Limburg, presenteren zich deze zomer voor de tweede keer op rij met een gezamenlijk programma-aanbod. De concertreeks van het Limburgs Jeugdorkest maakt wederom deel uit van dat programma. Na de succesvolle concerten in de openluchttheaters in Limburg in 2014 presenteert het Limburgs Jeugdorkest dit jaar een uitdagend programma met filmmuziek. Het concert wordt uitgevoerd door jeugdige en enthousiaste muzikanten in de leeftijd van 12 tot 25 jaar. Op het programma staat muziek van bekende films, zoals The Incredibles, Star Wars en Harry Potter. Beelden uit films als Lord of the Rings, Indiana Jones en The Wizz worden tijdens het concert live muzikaal begeleid door het harmonieorkest. Bezoekers aan het concert wanen zich hierdoor in een openluchtbioscoop.

  Wilt u genieten van deze jonge, talentvolle muzikanten die de show stelen met filmmuziek? Kom dan naar één van de openluchttheaters in Limburg. Het Limburgs Jeugdorkest treedt na het concert in Openluchttheater de Doolhof in Tegelen op vrijdag 3 juli om 20.00 uur ook nog op in Openluchttheater De Abdijhof in Thorn (zaterdag 4 juli om 20.00 uur) en in het Openluchttheater in Valkenburg (zondag 5 juli om 14.30 uur). Tijdens het concert in Thorn zal L1 radio-opnames maken. De drie concerten zijn gratis toegankelijk. Kijk voor meer informatie op www.lbmblaasmuziek.nl/limburgs-jeugdorkest of www.facebook.com/limburgsjeugdorkest.
   
 • 12 juli 2015 11:00 - 12:30 Openlucht-vakantieconcert Kasteelpark Mheer
  Alvorens muzikale leiding en alle geledingen van de Koninklijke Harmonie St. Cecilia Mheer gaan genieten van een…
  Alvorens muzikale leiding en alle geledingen van de Koninklijke Harmonie St. Cecilia Mheer gaan genieten van een welverdiende vakantie, vindt op zondag 12 juli het traditionele openlucht-vakantieconcert plaats in het prachtige park van kasteel Mheer, ook in 2015 welwillend ter beschikking gesteld door beschermheer Diederik baron de Loë en zijn familie. Het park is te bereiken via de ingang aan de Duivenstraat; aan de bovenzijde van de kerk. Het concert begint om 11.00 uur en is vrij toegankelijk. Er is een drank- en eetbuffet aanwezig.
   
  Muzikale medewerking wordt verleend door de drumband van de organiserende vereniging o.l.v. instructeur Jan Volders en het eigen harmonie-orkest o.l.v. dirigent Fried Dobbelstein. Gastvereniging is Jeugdorkest Mherimba, o.l.v. dirigent Marc Houben.

  Het in 2012 opgerichte jeugdorkest Mherimba, waarvan de letters verwijzen naar de dorpen Mheer, Reijmerstok en Banholt, bestaat momenteel uit ruim 30 jeugdige dames en heren, die tijdens concerten ondersteuning krijgen van enkele ervaren muzikanten, met name wat betreft het 'zware' koperwerk. Het orkest nam in 2014 succesvol deel aan het Eurofestival in Heel, een concours voor jeugdorkesten.
   
  Achtereenvolgens treden vanaf 11.00 uur voor het voetlicht: drumband, jeugdorkest en harmonie-orkest. Alle uitvoerenden brengen een zeer gevarieerd en licht programma met 'voor elck wat wils' en met name de aanwezige vakantiegangers zullen muzikaal zeer verrast worden. 
                                                                                                                         
  Tijdens dit openluchtconcert zal de jackpottrekking 2015 van het Thuiskienen plaatsvinden. Vaste deelnemers aan het Thuiskienen doen automatisch mee, maar er bestaat ook nog gelegenheid tot het ter plekke kopen van kaarten à € 2,50. De trekking gebeurt per computer tijdens het concert en de winnaars worden aan het einde bekend gemaakt. 

  Om het vakantie-aspect én het gezellig samenzijn te benadrukken, bestaat de mogelijkheid om - na afloop van het concert - deel te nemen aan de inmiddels traditionele barbecue. Aanmelden kan telefonisch bij bestuurslid Jean Kleijnen via 043 457 22 38.
   
  Bij tegenvallend weer gaat het concert door in de Harmoniezaal tegenover de kerk te Mheer.


  Lees meer
 • 14 juli 2015 - 16 juli 2015samenwerkings activiteit Opleiding Dans Maastricht presenteert 'Alice!'
  ALICE! is de afsluitende voorstelling van Opleiding Dans Maastricht (ODM) van het Bonnefanten College voor het…
  ALICE! is de afsluitende voorstelling van Opleiding Dans Maastricht (ODM) van het Bonnefanten College voor het schooljaar 2014-2015 over hoe Alice haar reis door Wonderland van binnenuit beleeft. Hoe ze angst en twijfel moet overwinnen om het leger en de monsters van de ‘Red Queen’ te kunnen verslaan. Bijgestaan natuurlijk door de 'White Queen' en de 'Mad Hatter' gaat deze voorstelling over volwassen worden en beslissingen nemen.

  Speciaal voor ALICE! hebben gastchoreografen Thom Stuart (De Dutch Don't Dance Division), Stefan Ernst (Project Sally) en Joost Vrouenraets (Gotra) uitdagende stukken gemaakt voor de leerlingen van ODM. Ook ziet u choreografie van Jennifer Romen met de groep OXYGEN die (op deze avonden) bestaat uit oud-, huidige en toekomstige leerlingen van ODM.

  Samen met het werk van de vaste docenten/ choreografen van de opleiding; Csaba Kvasz, Gideon Poirier, Jennifer Romen, Marishka van Loon en de pareltjes uit EigenWerk van de leerlingen zelf, wordt deze avond één om niet te missen!

  Data: 14, 15 en 16 juli
  Locatie: AINSI Maastricht
  Kaarten: www.opleiding-dans.nl
 • 18 juli 2015 11:00 - 16:00eigen activiteit 4de Euregionaal Jeugdfilmfestival - Filmmeeting
  Jonge filmmakers opgelet! Ben jij tussen de 14 t/m 24 jaar en afkomstig uit de Euregio? Maak jij graag films in…
  Jonge filmmakers opgelet! Ben jij tussen de 14 t/m 24 jaar en afkomstig uit de Euregio? Maak jij graag films in jouw vrije tijd of in schoolverband? Dan heb jij je vast al aangemeld voor het 4de Euregionale Jeugdfilmfestival. Je hebt nog tot 18 oktober a.s. de tijd om een speelfilm, videoclip of animatiefilm in te zenden van maximaal 15 minuten. Ook andere filmgenres zijn welkom. En het leuke is dat je dit jaar zelf mag bepalen waar de film over gaat. Het onderwerp is vrij naar keuze.

  Heb je een leuk filmidee, maar kun je wel wat advies gebruiken bij het uitwerken ervan? Of zou je graag een scenario willen schrijven, maar heb je geen idee hoe dat moet? Of wil jij je ontpoppen tot de nieuwe Steven Spielberg en de fijne kneepjes leren van het regisseren van een film? Of ben jij de persoon die wel eens wat filmapparatuur zou willen uitproberen of juist degene die alles te weten wilt komen over de montage van een film? Komt dat even goed uit! Op zaterdag 18 juli a.s. organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg (één van de organisatoren van het filmfestival) i.s.m. Cinesud een filmmeeting in het kader van het 4de Euregionaal Jeugdfilmfestival. De meeting vindt plaats bij Carbon6 (Kloosterweg 1) in Heerlen. Je kunt tussen 11.00 en 16.00 uur inlopen.

  De filmmeeting is hét moment waarop jij al jouw vragen kunt afvuren op filmprofessionals. Zij geven die dag informatie over o.a. het uitwerken van een filmidee, regie en montage en geven jouw handige tips, zodat jij tijdens het 4de Euregionaal Jeugdfilmfestival op 30 januari 2016 in C-Mine in Genk (België) in aanwezigheid van honderden bezoekers de blits maakt met een zelfgemaakte film. Meedoen loont, want is jouw film één van de beste en meest originele inzendingen, dan win je een geldprijs.

  Kijk voor meer informatie over het 4de Euregionale Jeugdfilmfestival, de filmwedstrijd en de filmmeeting van 18 juli op www.ejff.eu. Aanmelden voor zowel de filmwedstrijd als de filmmeeting is verplicht en kan eveneens via de website. Wil je de filmmeeting op 18 juli gratis bijwonen? Meld je dan eerst aan voor het 4de Euregionale Jeugdfilmfestival.

  Heb je vragen? Neem dan contact op met Patricia Peters, Consulent Film & Fotografie bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via e: ppeters@hklimburg.nl of t: 0475 399 278. 
  Lees meer
 • 20 augustus 2015 - 30 augustus 2015samenwerkings activiteit Orlando Festival 2015 - 34e editie
  Het Orlando Festival is al 33 jaar thuis in Zuid-Limburg en de grensregio. Dankzij de succesvolle formule, het…
  Het Orlando Festival is al 33 jaar thuis in Zuid-Limburg en de grensregio. Dankzij de succesvolle formule, het hoge niveau van de internationale ensembles en musici, de verrassende programmering en de waardevolle lessen vinden talrijke deelnemers en bezoekers de weg naar dit unieke evenement. 

  Kamermuziekliefhebbers uit de hele wereld verzamelen zich in Abdij Hotel Rolduc (Kerkrade) waar dagelijks openbare lessen, lezingen, workshops en masterclasses worden gegeven aan getalenteerde jonge professionele ensembles en aan enthousiaste amateurgroepen. Dagelijks zijn er vijf-uur-concerten op Rolduc, met optredens van de Orlando musici en ensembles uit de Masterclass en uit de Orlando Academy. Iedere avond worden er bijzondere kamermuziekprogramma's gepresenteerd op mooie locaties.

  Het Orlando Festival 2015 begint op 20 augustus met het Orlando Concours, dit jaar voor pianotrio’s. Maximaal zeven ensembles worden toegelaten. Zij spelen de eerste drie rondes op Rolduc (ook toegankelijk voor publiek!) en na selectie is er dan op 22 augustus een finale voor drie ensembles in het Theater Heerlen. Een internationale jury bestaande uit Larissa Groeneveld (cello), Alan R. Kay (klarinet), Rainer Kussmaul (viool), Hannes Minnaar (piano) en Claus-Christian Schuster (piano) zal de 1e prijs (de Prix Charles Hennen) en de 2e en 3e prijs toekennen. 

  Tijdens het festival worden twee openbare masterclasses gehouden: voor strijkkwartet en voor pianotrio. Naast de muzikale lessen van de Amerikaanse violist Mark Steinberg, de Oostenrijkse pianist Claus-Christian Schuster en artistiek leider en altviolist Henk Guittart, zullen de ensembles ook gecoacht worden door communicatiedeskundige Dr. John Grey, en wordt er gewerkt aan lichaamshouding met Elizabeth Williams en met Jeanine Crombé aan Emotional Freedom Techniques.

  Download hier de concertfolder.


  Lees meer
 • 24 augustus 2015 - 27 augustus 2015samenwerkings activiteit Intrain4daagse Venlo
  Van 24 t/m 27 augustus vindt in de danszalen van de Vooropleiding Dans Venlo (Hogeweg 24) een intrain4daagse voor…
  Van 24 t/m 27 augustus vindt in de danszalen van de Vooropleiding Dans Venlo (Hogeweg 24) een intrain4daagse voor dansdocenten plaats. Er zijn dagelijks drie lessen van 90 minuten:
  10:00 – 11:30 uur: klassieke dans. Docent: Liesbeth Wiertz, pianist: Elena Herber
  12:00 – 13:30 uur: moderne dans. Docent: Dimfy Koolen
  14:00 – 15:30 uur: jazzdans. Docent: Sonja Bakker

  Neem voor meer informatie en om je aan te melden contact op met Liesbeth Wiertz via ewiertz@ogvo.nl of kijk hier
 • 26 augustus 2015 - 28 augustus 2015eigen activiteit Intraindagen Euregio Maastricht 2015
  Voor de vijfde keer organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg intraindagen voor dansdocenten en gevorderde dansers…
  Voor de vijfde keer organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg intraindagen voor dansdocenten en gevorderde dansers in de Euregio.

  Dansdocenten en dansers kunnen hier, vlak voordat hun eigen lessen weer beginnen, intensief trainen en inspiratie opdoen. De intraindagen worden georganiseerd in samenwerking met KUMULUS en GOTRA | Joost Vrouenraets in de dansstudio van KUMULUS te Maastricht.

  Meer weten over data, locatie, docenten en kosten of meteen inschrijven? Lees meer... 
 • 05 september 2015 10:15 - 17:15samenwerkings activiteit Excursie erfgoedvereniging Heemschut naar Steyl
  Bond Heemschut afdeling Limburg organiseert op zaterdag 5 september een landelijke excursie naar kloosterdorp Steyl.…
  Bond Heemschut afdeling Limburg organiseert op zaterdag 5 september een landelijke excursie naar kloosterdorp Steyl. Deze is toegankelijk voor leden en niet-leden van erfgoedvereniging Heemschut. 

  Deelnemers worden vanaf 10.15 uur welkom geheten in ’t Vaerhoes,  Veerweg 16 Steyl waar koffie en vlaai klaar staat. Vanaf het NS-station Tegelen kunt u desgevraagd opgehaald worden. In het Missiemuseum krijgt u een filmpje te zien over de Missiepaters van het Goddelijk Woord, de SVD. Gevolgd door een rondleiding in Sankt Gregor met zijn dubbelkerk. Mocht het regenen, gaan we daarna naar het museum met bijzondere verzamelingen, bijeengebracht door de missiecongregatie.
   
  In twee groepen wordt door de prachtige tuinen gewandeld en het gerestaureerde ketelhuis achter de voormalige drukkerij van de paters bezocht. Na een gezamenlijke lunch in ’t Vaerhoes leidt een kleine wandeling naar het klooster van de slotzusters SVD. Daarna wordt een bezoek gebracht aan het missieklooster Sint Michaël met eveneens een dubbelkerk. In de namiddag is het tijd om door botanische tuin De Jochumhof te kuieren en onder de ginkgo-boom van een afscheidsdrankje te genieten. 
   
  De kosten voor deze dag bedragen 35 euro pp. U kunt zich aanmelden tot en met 20 augustus 2015 schriftelijk bij het Huis voor de Kunsten Limburg, Postbus 203, 6040 AE Roermond, of per e-mail: heemschut@hklimburg.nl, onder vermelding van naam, aantal, adres, telefoon en e-mailadres. Maximaal 50 deelnemers.
   
  Deelname voor leden is definitief na ontvangst van het verschuldigde bedrag € 35 op bankrekening NL33RABO 01462.53.442  onder vermelding van Excursie Kloosterdorp Steyl. Aanmeldingen worden behandeld in volgorde van binnenkomst. U ontvangt na betaling een bevestiging per mail.  U kunt zich nog opgeven tot 20 augustus. Mocht u nog vragen hebben, mail of bel dan tijdig Marianne van der Elsen (Huis voor de Kunsten Limburg, mvdelsen@hklimburg.nl  of 0475-399287).
 • 08 november 2015 10:00 - 21:00eigen activiteit Amateurdansfestival 2015
  Op 8 november 2015 vindt in Theater de Maaspoort in Venlo voor de zestiende keer het Amateurdansfestival plaats!…
  Op 8 november 2015 vindt in Theater de Maaspoort in Venlo voor de zestiende keer het Amateurdansfestival plaats!

  De Dans Docenten Vereniging Limburg organiseert dit samen met het Huis voor de Kunsten Limburg tweejaarlijks. Het festival is de uitgegroeid tot een dansfestijn met vele optredens van dansscholen en onafhankelijke dansmakers uit Limburg. Tweejaarlijks dansen enthousiaste amateurdansers hier de sterren van de hemel.

  Meer informatie volgt binnenkort!
 • 19 november 2015 13:00 - 17:30samenwerkings activiteit Inspiratiebijeenkomst 'Taalkunstenaars in de dop'
  Een halve eeuw geleden was de gedachte dat dialect spreken een achterstand zou opleveren in de ontwikkeling van…
  Een halve eeuw geleden was de gedachte dat dialect spreken een achterstand zou opleveren in de ontwikkeling van het Nederlands van het jonge kind. Sinds de jaren negentig laat taalkundig verwervings- en cognitieonderzoek voorzichtig zien dat meertalig opgroeien van jonge kinderen, zoals in dialect én Nederlands, allerlei voordelen heeft voor bijvoorbeeld leerprestaties.
   
  In Limburg komen vanuit diverse kanten signalen dat het spreken van dialect van jonge kinderen sterk afneemt doordat het in instituties als kinderopvang wordt ontmoedigd. In de praktijk blijkt dat het afleren van het spreken van dialect ervoor zorgt dat deze kinderen ook thuis alleen Nederlands in plaats van dialect gaan spreken.
   
  Programma
  Wordt er straks door de jonge generaties in Limburg nauwelijks nog dialect gesproken? Tijdens de inspiratiebijeenkomst ‘Taalkunstenaars in de dop’ op donderdagmiddag 19 november 2015 in Fontys Hogeschool, Mgr. Claessenstraat 4 in Sittard, delen sprekers uit de hoek van beleid, kinderopvang, (groot)ouders, onderwijs en wetenschap hun ervaringen met tweetaligheid en hun visie hierop. Ook is er een interactief gedeelte waarbij alle deelnemers hun ervaringen, vragen en ideeën met elkaar kunnen delen. Het volledige programma is na de zomervakantie te vinden op www.cubiss.nl.
   
  Door wie?
  Deze inspiratiebijeenkomst is een initiatief van prof. dr. Leonie Cornips, hoogleraar ‘Taalcultuur in Limburg’ aan de Universiteit Maastricht en het Meertens Instituut, en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Raod veur ’t Limburgs. De organisatie is in handen van Cubiss, Fontys Hogescholen Sittard, Huis voor de Kunsten Limburg en de Universiteit Maastricht.
   
  Voor wie?
  Iedereen die met dialectspreken en andere meertaligheid van jonge kinderen te maken heeft, zoals beleidsmedewerkers, bibliotheekmedewerkers, onderzoekers, leerkrachten, Fontys-studenten, kinderopvangleiders, jeugdzorgmedewerkers, logopedisten, bestuurders, (groot)ouders etc.
   
  Interesse? Schrijf dan nu alvast in via deze link. Er is plek voor maximaal 120 personen. De toegang is gratis.

naar de complete agenda…
prikbord
01-07-2015 09:19,

Gezocht: Docent(e) moderne dans

Adecco Kunsteducatie is voor een balletschool in Zuid-Limburg op zoek naar een docent(e) moderne dans.… Adecco Kunsteducatie is voor een balletschool in Zuid-Limburg op zoek naar een docent(e) moderne dans.
 
Tot je takenpakket behoort het inhoudelijk en organisatorisch verzorgen van lessen moderne dans aan leerlingen van diverse leeftijden:
- groep basisschool leerlingen (60 min.)
- beginnersgroep middelbaar onderwijs en volwassenen (75 min.)
- half gevorderde groep middelbaar onderwijs en volwassenen (75 min.)
 
Deze lessen worden op dezelfde dag gegeven. Lesdag en lestijd zijn in overleg met de docent(e).
 
Het betreft een vacature voor een dansseizoen van 10 maanden, mogelijk langer. De lessen starten in september. 
 
We verwachten van je dat je dansopleiding op HBO niveau hebt afgerond.
 
Interesse? Neem dan contact op met Adecco Kunsteducatie via 0418 78 40 39 of kunsteducatie@adecco.nl.
30-06-2015 12:14,

Jong schrijftalent gezocht voor Writer's Block

Op 4, 5 en 6 september 2015 vindt op het terrein van de Tapijnkazerne in Maastricht het jaarlijkse gratis festival…

Op 4, 5 en 6 september 2015 vindt op het terrein van de Tapijnkazerne in Maastricht het jaarlijkse gratis festival Bruis plaats. Dit jaar wil de organisatie jonge creatievelingen de kans geven om hun schrijftalent te delen. De organisatie vindt het belangrijk om te laten zien dat deze generatie niet enkel nog schrijft in Whatsapp en Facebook, maar veel meer dan dat in zijn mars heeft. Ben jij schrijver, dichter, singer-songwriter, dadaïst, rapper, woorden jongleur of typograaf? En lijkt het je een uitdaging om in de Cultural Village op het grootste festival van Maastricht te performen? Meld je dan aan voor Writer’s Block! De voertaal tijdens de performance van max. 15 minuten mag zowel Engels als Nederlands zijn.

Inschrijven kan door een mail te sturen naar Annemarie Jansen: a.jansen@muziekgieterij.nl.

21-05-2015 11:52,

Gezocht: Jazzdocent voor Jump 'n Jazz

Bij het Kunstencentrum Venlo, afdeling Jump ’n Jazz, zijn we op zoek naar een (liefst meer ervaren)… Bij het Kunstencentrum Venlo, afdeling Jump ’n Jazz, zijn we op zoek naar een (liefst meer ervaren) docent die jazzdanslessen kan geven aan kinderen en volwassenen.

Het gaat om een kinderles jazz (+/- 8-9 jaar) van 17.30-18.30 uur, een kinderles (+/-10-11 jaar) van 18.30-19.30 uur en een groep volwassenen (40+) van 19.30-20.30 uur. Deze groepen bestaan al dus drie lesuren verzekerd. Mogelijk worden het vier uur. Natuurlijk tegen een goede betaling! De lessen vinden plaats in Venlo in gymzaal De Meule. Het gaat om iemand die in het nieuwe seizoen (september 2015) kan starten.

Neem voor meer informatie contact op via mmelis@kunstencentrumvenlo.nl of bel 06 43056998.
30-03-2015 12:39,

Zangles, zangworkshops en bandcoaching voor jongeren

De grote passie van Brenda Nijsen is muziek en dat wil ze graag overbrengen op de jeugd. Brenda geeft… De grote passie van Brenda Nijsen is muziek en dat wil ze graag overbrengen op de jeugd. Brenda geeft al jaren met veel plezier zangles en bandcoaching. Daarnaast verzorgt ze zangworkshops voor jongeren en kinderen op scholen en tijdens de Dag van de Stem op 11 april 2015 in ECI Cultuurfabriek in Roermond.
 
Brenda: “Mijn liefde voor muziek begon rond mijn 7e toen ik van mijn vader een orgeltje kreeg en niet lang erna saxofoon ging spelen bij de Koninklijke Harmonie van Roermond. Rond mijn 16e begon ik het zingen steeds leuker te vinden en ruilde de harmonie in voor mijn eerste bandje waarmee ik voor het eerst begon met het schrijven van eigen werk. Sindsdien ben ik altijd actief geweest als zangeres in verschillende bands waaronder ‘Cooler than Jesus’, ‘Supergroover’ en ‘Slow Poke Rodrigo’, waarmee we enkele keren de Limburgse popprijs Nu of Nooit wonnen en meededen met de Grote Prijs van Nederland. Na de HAVO ben ik naar het Conservatorium gegaan om mij verder te ontwikkelen als zangeres en heb daarnaast verschillende muziekinstrumenten leren bespelen waaronder piano, drums en basgitaar. Ik heb met veel plezier in diverse bands gezongen en weet hoe leuk het is om samen met je studiegenoten en/of vrienden te musiceren.”
 
Wil jij ook kennismaken met het gebruik van de stem of ervaren hoe het is om in een band muziek te maken? Neem dan contact op met Brenda via 06 24661054 of brendanijsen05@gmail.com.
10-03-2015 10:58,

Kunstenaars gezocht voor KunstPlein OLV

Op 29 en 30 augustus a.s. vindt KunstPlein OLV plaats op het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht. Graag… Op 29 en 30 augustus a.s. vindt KunstPlein OLV plaats op het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht. Graag roepen wij professioneel werkende kunstenaars op zich hiervoor in te schrijven! Dit kan nog steeds.

Voor alle benodigde informatie verwijzen we naar onze website: www.kunstpleinolv.nl. Ook is het mogelijk ons te mailen via info@kunstpleinolv.nl

Gezien de reeds binnenkomende aanmeldingen belooft het weer een fantastisch weekend te worden! 
09-03-2015 10:56,

Sint Martinuskoor Breust Eijsden zoekt dirigent/organist

Vanwege pensionering van de huidige dirigent/organist, is Sint Martinuskoor Breust Eijsden per 1 juli… Vanwege pensionering van de huidige dirigent/organist, is Sint Martinuskoor Breust Eijsden per 1 juli a.s. op zoek naar een dirigent/organist, ook om nieuwe muziek in te studeren. 
 
Wij zoeken een enthousiast persoon, capabel om kerkelijke muziek aan ongeveer 30 koorleden aan te leren. 
 
Contact via onze geestelijk adviseur breusteijsden@live.nl of mevrouw Cisca Schijlen-Uffink (koorbestuur) c_uffink@hotmail.com.
19-02-2015 09:17,

K.E. Fanfare Eendracht Huls-Simpelveld zoekt slagwerkdocent

Door het onverwachte vertrek van onze slagwerkdocent zijn wij op zoek naar een nieuwe, enthousiaste slagwerk/percussiedocent.… Door het onverwachte vertrek van onze slagwerkdocent zijn wij op zoek naar een nieuwe, enthousiaste slagwerk/percussiedocent.

Hij/zij moet bij voorkeur op de donderdagavond kunnen lesgeven en ook af en toe de leerlingen tijdens de repetities kunnen begeleiden op de zondagochtendrepetitie (10.30-12.30 uur).

Reacties graag naar secretariaat@fanfarehuls.nl.
meer prikbordberichten…
disciplines

Het Huis voor de Kunsten Limburg komt u op allerlei plekken in het Limburgse kunst- en cultuurveld tegen. Het Huis is thuis in al deze disciplines:

organisaties

aangesloten bij het huis:

boerderijenstichting limburg bond heemschut limburg collegium ad mosam dans docenten vereniging limburg directeurenoverleg centra kunsteducatie limburg ensemble ‘88 fashionclash federatie van limburgse mandoline verenigingen federatie van musea in limburg federatie voor amateur symfonie orkesten limburg fotobond limburg gilde van vrijwillige molenaars, afdeling limburg jeugdcultuurfonds limburg keramiek kring Limburg kinjer vastelaovend leedjesfestival koninklijk nederlands zangersverbond - limburg koninklijke nederlandse federatie van muziekverenigingen letterkundig centrum limburg limburgs film circuit limburgs geschied- en oudheidkundig genootschap limburgse bond van muziekgezelschappen limburgse bond van tamboerkorpsen limburgse organisatie van audiovisuele amateurs maastricht international poetry nights molenstichting limburg monumentenkontakt midden-limburg monumentenwacht limburg oud limburgse schuttersfederatie raod veur ‘t limburgs samewirkende limburgse vastelaovesvereniginge steunpunt archeologie & monumentenzorg limburg stichting alphons winters stichting behoud mijnhistorie stichting de weeffout stichting funerair erfgoed limburg stichting jo hansenprijs voor volkscultuur stichting kruisen en kapellen limburg stichting limburg geïmproviseerde muziek stichting limburgse componisten stichting limburgse kastelen stichting matty niël stichting ondergrondse werken stichting openluchttheaters limburg stichting popmuziek limburg stichting wereld muziek concours kerkrade studium chorale toneelhuis lfa veldeke limburg verenigde nederlandse korenorganisaties - afdeling limburg werkgroep industrieel erfgoed limburg werkgroep veldgewas
 • motie limburgse volkscultuur

  Op 4 november 2011 hebben Provinciale Staten de PVV motie Limburgse Volkscultuur aangenomen om harmonieën, fanfares, schutterijen en zangkoren in stand te houden en te behouden voor de breed gedragen volkscultuur. Het College van Gedeputeerde Staten heeft deze motie samen met direct betrokkenen uit het veld uitgewerkt en ingevuld.

  Vier onderdelen staan in deze uitwerking centraal:
  1. Instrumentarium en uniformen
  2. Opleiding en talentontwikkeling
  3. Ondersteuning besturen
  4. Innovatieve Arrangementen

  Voor de uitwerking van de motie is aansluiting gezocht bij reeds bestaande werkstructuren bij het Huis voor de Kunsten Limburg en het Prins Bernard Cultuurfonds Limburg. Lees meer over de Motie Limburgse Volkscultuur...

  Op de pagina's van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM), de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT), Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS) en de Verenigde Nederlandse Korenorganisaties - afdeling Limburg (VNK-L) vindt u meer informatie en relevante aanvraagformulieren.

  Aanvraagformulieren
  Klik hier voor een overzicht van alle aanvraagformulieren.

  Workshops najaar 2015
  Klik hier voor meer informatie over de workshops 'Ondersteuning besturen' september t/m november 2015.

COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?