welkom

Welkom op de website van het Huis voor de Kunsten Limburg. Het Huis is dé provinciale steunfunctie voor de Limburgse cultuursector (kunsten en erfgoed). Wij zijn een organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg. Op deze website kunt u informatie vinden over alle aangesloten organisaties en over de verschillende disciplines waarin wij werken.
Lees meer...

nieuws
 • 24 juli 2017 Winnaars InBeeld 2017 bekend!
  Ton Eyssen (71) uit Gronsveld heeft InBeeld 2017 gewonnen. Dat maakte de jury afgelopen zondagmiddag tijdens een…
  Ton Eyssen (71) uit Gronsveld heeft InBeeld 2017 gewonnen. Dat maakte de jury afgelopen zondagmiddag tijdens een feestelijke bijeenkomst in Centre Céramique te Maastricht bekend. Aan de hoofdprijs van InBeeld is een geldbedrag van €250,- verbonden.

  Winnaars InBeeld 2017
  Eyssen won met een 3D-werk met de toepasselijke titel ‘Mystery Tower’. Ton Eyssen werd gekozen uit de in totaal 270 amateurkunstenaars die deelnamen aan de nieuwe tweejaarlijkse wedstrijd InBeeld. De tweede prijs was voor Monika Driessen uit Belfeld en de derde prijs voor Nella Holleman uit Roermond. Zij wonnen daarmee respectievelijk €150,- en €100,-. Het werk van alle 21 genomineerden is nog t/m 6 augustus 2017 te zien in Centre Céramique, Avenue Ceramique 50 in Maastricht. De finale expositie is voor iedereen gratis te bezichtigen tijdens de reguliere openingstijden van Centre Céramique: dinsdag van 9-21 uur, woensdag t/m vrijdag van 9-18 uur en zaterdag en zondag van 13-17 uur.

  Jury
  De jury voor de finale van InBeeld 2017 bestond uit Arjen van Prooijen (beeldend kunstenaar en docent), Ri-Jeanne Cuppens (beeldend kunstenaar en docent) en Wouter Huis (beeldend kunstenaar en initiatiefnemer Greylight Projects). In het juryrapport zeggen zij over het gewonnen kunstwerk: “Een zeer bijzonder, mysterieus en uniek werk. Het is vanuit alle aanzichten even interessant en vraagt erom goed bekeken te worden. De ontleedde beeldelementen, die zijn samengebracht tot een nieuw geheel, maken het werk voor iedere toeschouwer totaal associatief. Toch lijkt het vol te zitten met symbolische én misschien zelfs wel occulte verwijzingen. Het werk begeeft zich bovendien in een bijzonder grijs gebied, waarbij je niet kunt zien waar het bestaande ophoudt en het nieuwe begint. Onder de titel ‘Mystery Tower’ zien we een intrigerende en fantasievolle assemblage. Terecht en volledig unaniem wint Ton Eyssen deze eerste editie van InBeeld 2017!”.

  lees meer…
 • 12 juli 2017 Inzendingen gezocht voor filmwedstrijd Tijdsbeeld - Amateurfilmers maken kans op Servaas Huysprijs
  Op 26 november wordt tijdens Filmfestival Tijdsbeeld, een initiatief van het Limburgs Museum, Huis voor de Kunsten…
  Op 26 november wordt tijdens Filmfestival Tijdsbeeld, een initiatief van het Limburgs Museum, Huis voor de Kunsten Limburg en CineLOVA, voor het eerst de Servaas Huysprijs uitgereikt aan de ‘meest betekenisvolle filmproductie van Limburg’. Amateurfilmers mogen tot 30 september hun productie inzenden. De belangrijkste voorwaarde is dat de film een tijdsbeeld geeft van Limburg nu, of van de provincie in het verleden. De prijs bestaat onder andere uit professionele coaching door CineSud bij het maken van een nieuwe film.

  Een selectie van inzendingen wordt vertoond tijdens het derde Filmfestival Tijdsbeeld in Filmtheater De Nieuwe Scène in Venlo. Aansluitend worden de winnaars van de publieksprijs en de Servaas Huysprijs bekendgemaakt. Die laatste prijs is vernoemd naar de in november 2016 overleden politicus, de eerste voorzitter van het Limburgs Film en Video Archief.

  Deelnemers kunnen reeds gemaakte films van maximaal 5 jaar oud, fictie of non-fictie, insturen naar het Huis voor de Kunsten LImburg via ppeters@hklimburg.nl. Wie nog aan de slag wil met een nieuwe film kan gebruik maken van gratis coaching en advies van CineLOVA, het platform voor non-professionele filmers in Limburg. Vraag hulp via cinelova@gmail.com, bijvoorbeeld voor het zoeken naar een crew of het uitwerken van een idee.

  Ook kan gebruik worden gemaakt van historisch filmmateriaal uit de collectie van het Limburgs Museum. Die bevat beelden uit de periode van 1911 tot nu, van professionele makers en amateurcineasten. Meer informatie via Frank Holthuizen, 077 352 21 12 of f.holthuizen@limburgsmuseum.nl. 

  De winnaar van de Servaas Huysprijs krijgt een coachingstraject van CineSud: het productieproces van een nieuwe film wordt begeleid door professionals. Bovendien wordt de prijswinnende film vertoond op het Limburg Film Festival van 12 tot en met 14 januari 2018 in Venlo. De winnaar van de publieksprijs mag deelnemen aan vier CineMasters (gesprekken met Nederlandse filmprofessionals) van CineSud.
    lees meer…
 • 11 juli 2017 Een film maken over blaasmuziek in Limburg? Dien je idee in bij het Blaasmuziekfonds
  De regionale omroep L1 en de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) hebben recentelijk een blaasmuziekfonds…
  De regionale omroep L1 en de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) hebben recentelijk een blaasmuziekfonds gelanceerd waarmee projecten gefinancierd kunnen worden die de cultuur van de blaasmuziek in Limburg in beeld brengen. Het totale budget van het fonds bedraagt € 100.000,-. Initiatieven die door het fonds gefinancierd worden, worden via alle kanalen van L1 (radio, tv, online) bij het publiek gebracht.

  Muziekverenigingen, stichtingen of individuele personen kunnen projectideeën aandragen over blaasmuziek in Limburg. Daarbij is men op zoek naar bijzondere filmische verhalen waarbij thema’s als talentontwikkeling van blaasmuzikanten, het muziekverenigingsleven, de maatschappelijke functie van muziek(verenigingen), achtergronden van de hafabra-wereld, muzikale rolmodellen, cross-over projecten etc. centraal staan.
  Ook ideeën voor korte speelfilms, die in Limburg worden opgenomen en ‘blaasmuziek’ als thema hebben, kunnen worden ingediend.

  Naast muziekverenigingen kunnen ook filmmakers, zowel amateurs als professionals, projectideeën indienen bij het blaasmuziekfonds. Indienen kan gedurende het hele jaar via een format dat te vinden is op www.lbmblaasmuziek.nl/blaasmuziekfonds. In eerste instantie hoef je alleen een projectidee/omschrijving in te dienen.

  Afgevaardigden van L1 en de LBM toetsen alle ingediende ideeën en selecteren projecten die in aanmerking kunnen komen voor een financiële bijdrage van het fonds. Na een positieve beoordeling volgt een gesprek met de projectindiener waarbij de nadere invulling van het project en de voorwaarden worden besproken.

  LET OP! Houd er rekening mee dat als je een projectidee indient, dat er sprake moet zijn van cofinanciering. Je kunt alleen een bijdrage van het Blaasmuziekfonds ontvangen mits het project niet door de Provincie Limburg wordt gefinancierd (bijv. vanuit de Nadere Subsidieregels Film of middels een projectbijdrage van het Huis voor de Kunsten Limburg).
   
 • 05 juli 2017 Archeologisch onderzoek naar 17e -eeuwse Poorttoren Slot Schaesberg
  Vanaf maandag 17 juli 2017 zal, in samenwerking met archeologisch adviesbureau RAAP, archeologisch onderzoek worden…
  Vanaf maandag 17 juli 2017 zal, in samenwerking met archeologisch adviesbureau RAAP, archeologisch onderzoek worden verricht naar de restanten van de oorspronkelijke poorttoren uit 1650 van Slot Schaesberg in Landgraaf. Het doel van het onderzoek is om vast te stellen welke delen van de fundering nog intact zijn. Dit is tevens een voorbereiding op het ambachtelijk herbouwproces van de poorttoren, dat vanaf voorjaar 2018 zal beginnen.

  Uit het onderzoek moet blijken hoe de conditie van de funderingsresten en de paalfundering is en ook het vaststellen van de oorspronkelijke maatvoeringen. Na afloop van het archeologisch onderzoek zal door Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis (BBA), bouwhistorisch onderzoek verricht worden. De restanten worden vervolgens nauwkeurig vastgelegd door middel van een 3D scan.

  De resultaten van dit onderzoek zijn o.a. ter voorbereiding op het herbouwproces van de poorttoren, onderdeel van de imposante 17e eeuwse bouwhoeve, die in 1968 is afgebroken.

  Projectdirecteur Aryan Klein; ‘’ Dit is een van de grotere archeologische onderzoeken bij Slot Schaesberg en ik verwacht dat er interessante nieuwe informatie beschikbaar komt, zodat we de concrete plannen voor de herbouw van de poorttoren al dit najaar verder kunnen uitwerken. Bezoekers van Slot Schaesberg krijgen de gelegenheid om de opgraving van nabij te bekijken, of kunnen zelfs een handje meehelpen. ’’

  Geïnteresseerd om op vrijwillige basis mee te helpen met de opgraving? U kunt zich opgeven via het e-mailadres: vrijwilligers@slotschaesberg.nl

  lees meer…
 • 04 juli 2017 Draag jouw steentje bij aan de visieontwikkeling van het LKCA over de toekomst van Cultuurparticipatie
  Hoe ziet cultuurparticipatie in de vrije tijd in Nederland in 2030 eruit? Waar zit onze kracht, waar zijn we sterk…
  Hoe ziet cultuurparticipatie in de vrije tijd in Nederland in 2030 eruit? Waar zit onze kracht, waar zijn we sterk in? Waar zitten de uitdagingen, de vernieuwingen?

  Deze vragen vormen de start van een traject, waarin het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) samen met het werkveld, dus ook met jou, probeert te komen tot een visie op de toekomst van cultuurparticipatie. We willen diverse professionals betrekken: buitenschoolse kunstdocenten in de diverse disciplines (muziek, theater, dans, beeldend, schrijven etc.) zowel in dienst bij een organisatie als werkend als zelfstandige (of gecombineerd), organisaties zoals centra voor de kunsten en maatschappelijke organisaties met een culturele programmering, beleidsmedewerkers cultuur van overheden, brancheverenigingen, koepels amateurkunst, etc. Met een klein aantal verkenners uit dit brede werkveld heeft het LKCA onlangs trends benoemd en zijn vier scenario’s geschetst.

  Geef je mening!
  Graag hoort het LKCA jouw gedachten over deze scenario’s. Want een visie zonder input van degenen om wie het gaat, is een beperkte visie. Geef jouw mening door de bijbehorende enquête in te vullen; de scenario’s vind je in de enquête. Het neemt zo’n 15-20 minuten van je tijd in beslag. Tijd die je investeert in de toekomst, onze toekomst.

  Wat gaat het LKCA met je mening doen?
  In de zomermaanden gaathet LKCA op basis van jullie mening de toekomstvisie formuleren. We houden het niet alleen bij woorden, maar geven concreet aan wat er moet gebeuren en wie daar een rol in spelen. Op 2 oktober a.s. presenteren wij de visie tijdens De Kunst van…Toekomst creëren in Domstad in Utrecht. En aansluitend zoeken we samenwerking met de diverse professionals om de visie breed uit te dragen en tot concrete acties te komen.

  lees meer…
 • 03 juli 2017 Platbook 18: ‘Denkend aan Limburg…’ : Stuur jouw werk in!
  Oproep aan Limburgse schrijvers om werk in te sturen

  In het najaar van 2017 verschijnt de 18e editie van Platbook,…
  Oproep aan Limburgse schrijvers om werk in te sturen

  In het najaar van 2017 verschijnt de 18e editie van Platbook, een bundel met literaire teksten in de verschillende dialecten van het Limburgs. Iedere editie heeft een ander thema en een andere bekende Limburger als redacteur. Ditmaal is het thema ‘Denkend aan Limburg…’, geïnspireerd op het beroemde gedicht ‘Denkend aan Holland…’ van Hendrik Marsman (1899-1940). Limburgse schrijvers kunnen tot 1 oktober 2017 eigen werk insturen voor Platbook 18. Dit kunnen bijvoorbeeld verhalen, gedichten en columns zijn; als ze maar een blik bieden op kenmerkende aspecten van Limburg. De bijdrage mag niet meer dan 600 woorden bevatten en kan aangeleverd worden bij Uitgeverij TIC, de uitgever van Platbook, via paul@uitgeverijtic.nl.
  Schrijvers wiens werk wordt geselecteerd, ontvangen een uitnodiging voor de boekpresentatie en een gratis exemplaar van Platbook 18.

  Over Platbook
  Platbook is een serie dialectboekjes voor Limburgse dialectschrijvers en -lezers. Auteurs uit de hele provincie werken mee om telkens weer een opvallend thema te beschrijven in hun eigen verhalen, gedichten en andersoortige teksten. Iedere editie maakt een andere, bij het thema passende, redacteur een selectie uit de teksten en schrijft het voorwoord. Platbook wordt uitgegeven in opdracht van het Huis voor de Kunsten Limburg en komt tot stand in samenwerking met Veldeke Limburg, Raod veur ’t Limburgs, Stichting LiLiLi, Uitgeverij TIC en Wim Kuipers (bedenker van het Platbook-concept).

  Kijk voor meer informatie over het Platbook op www.hklimburg.nl/platbook of www.uitgeverijtic.nl. Platbook is voor 9,90 euro te koop in de webshop van het Huis (www.hklimburg.nl/webshop) en de betere boekhandel in Limburg.

  lees meer…
 • 26 juni 2017 Camiel Lemmens wint Finale Jonge Solisten 2017
  Maar liefst 58 solisten uit verschillende divisies namen op zondag 25 juni jl. in Cultureel Centrum Don Bosco in…
  Maar liefst 58 solisten uit verschillende divisies namen op zondag 25 juni jl. in Cultureel Centrum Don Bosco in Heel deel aan de Finale Jonge Solisten van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM). De deelnemers, die via voorrondes waren geselecteerd, streden om de wisseltrofee, de mogelijkheid een jaar lang te studeren aan het Conservatorium Maastricht en om optredens met het Limburgs Jeugdorkest en tijdens de LBM Concertconcoursen. Ook maakten zij kans op een solistisch optreden met de philharmonie zuidnederland en tijdens Cultureel Lint in Weert. Tevens waren er masterclasses, tegoedbonnen van Adams Muziekcentrale en vrijkaarten voor concerten (beschikbaar gesteld door philharmonie zuidnederland en Stichting Cultureel Aerwinkel) te winnen. Ook konden deelnemers een rol in de muziekserie LEF! op L1TV bemachtigen.

  Hoornist Camiel Lemmens uit Grevenbicht won de Finale Jonge Solisten 2017. Hij kreeg van de jury maar liefst 94,5 punten (een dikke eerste prijs met lof) voor zijn uitmuntende vertolking van ‘Concerto, Op. 8’ van F. Strauss. Hij mocht uit handen van Gouverneur Theo Bovens de wisseltrofee in ontvangst nemen. André Seerden overhandigde hem de prijs van het Conservatorium Maastricht. 

  Tijdens de Finale Jonge Solisten 2017 werden ook in andere divisies prijzen uitgereikt. Zo won Cas Limpens (kleine trom) van Kon. Erk. Fanfare St.-Caecilia uit Wijnandsrade in de jeugddivisie met 90 punten met lof der jury. Cailean Paas (dwarsfluit) van Harmonie St.-Cecilia uit Koningsbosch won met 88 punten in de vijfde divisie. In de vierde divisie won Lynn Tijssen (hoorn) van Fanfare St.-Antonius uit Genhout met 91 punten met lof der jury. De derde divisie is gewonnen door Janneke Hermans (dwarsfluit) van Harmonie St.-Caecilia uit Ohé en Laak met 91 punten met lof der jury en de tweede divisie door Nina Smeets (dwarsfluit) van Harmonie St.-Caecilia uit Hoensbroek met 94 punten met lof der jury.

  Sef Thissen overhandigde de winnaars per divisie een LEF!-voucher. Met deze voucher kunnen de jongeren deelnemen aan de TV-serie LEF!. In het programma praat Sef Thissen met de jongeren én met doorgewinterde artiesten over hun passie voor muziek en wordt het verenigingsleven van de solisten in beeld gebracht.

  Raymond Vievermanns van philharmonie zuidnederland selecteerde Maarten Takken (klarinet, eerste divisie) voor een solistisch optreden tijdens de HaFa-concerten van philharmonie zuidnederland. De LBM organiseert tenslotte in het voorjaar van 2018 een tweetal masterclasses voor jonge koper- en houtblazers. De jury van de Finale Jonge Solisten selecteerde hiervoor per sectie een achttal kandidaten.

  Kijk voor alle uitslagen van de Finale Jonge Solisten 2017 op www.lbmblaasmuziek.nl/finale-jonge-solisten

  lees meer…
 • 26 juni 2017 Winnaars Muulkes 2017
  D’n Aovend van ‘t Muulke is de jaarlijkse uitreiking van provinciale toneelprijzen op het gebied van amateurtoneel.…
  D’n Aovend van ‘t Muulke is de jaarlijkse uitreiking van provinciale toneelprijzen op het gebied van amateurtoneel. Deze uitreiking is door de jaren heen uitgegroeid tot een van de hoogtepunten van het toneelseizoen.

  Gedurende het toneelseizoen bezoeken juryleden voorstellingen waarvoor een aanvraag tot jurering is ingediend bij Toneelhuis LFA. Vanuit een positief-kritische houding beoordelen deze juryleden de voorstelling op regie, spel, decor, originaliteit, enthousiasme. Vervolgens nomineert de jury de meest opvallende spelers en/of voorstelling/initiatief die tijdens het seizoen hoge ogen hebben gegooid. Vrijdag 23 juni jl. vond de uitreiking van de Limburgse toneelprijzen plaats in het Munttheater in Weert.

  Winnaars 2017
  Meest bijzondere voorstelling:
  Amateurs door Speelgroep Expressie (Heerlen)

  Meest opvallende jeugdvoorstelling:
  Een koffertje vol dromen! door Toneelvereniging de Krottepoffers (Nederweert)

  Meest bijzondere nieuwe initiatief:
  Grand Dessert door Toneelvereniging De Buunspeulers (Well)

  Meest opvallende vrouw in een grote rol:
  Annemiek Huberts als “Hyacinth” in “Schone Schijn” door Toneelgroep Spot-Licht (Haelen)

  Meest opvallende man in een grote rol:
  Jos Breukers als “Sjef Bruinsma” in “Groete oet de Pieël” door Toneelvereniging De Krottepoffers (Nederweert)

  Meest opvallende vrouw in een kleine rol:
  Resian Beerens als “Truus Bruinsma” in “Groete oet de Pieël” door Toneelvereniging De Krottepoffers (Nederweert)

  Meest opvallende man in een kleine rol:
  Kevin Noblesse als “Joost de Jong” in “Mien koffer, dien koffer” door Toneelclub Euverhaove (Sittard)

  Meest opvallende vormgeving:
  Code Oranje in de WeWa door Toneelgroep Spot aan (Wessem)

  Meest bijzondere promotie voor een voorstelling:
  Toneelvereniging De Vrije Spelers (America) voor de voorstelling Hets, Knodder en Knets!

  Schaduwprijs:
  Sef Peeters (Venlo)

  lees meer…
 • 15 juni 2017 DOOR! Zonder Grenzen 2017 – Landelijke Muziekdag
  Op vrijdag 23 juni a.s. is Adams Muziekcentrale in Ittervoort hét decor voor de Muziekdag: DOOR! Zonder Grenzen…
  Op vrijdag 23 juni a.s. is Adams Muziekcentrale in Ittervoort hét decor voor de Muziekdag: DOOR! Zonder Grenzen 2017. Een dag boordevol informatie over muziekonderwijs met workshops, lezingen, presentaties en verrassende activiteiten. Ook wordt er op deze dag een nieuw bijzonder DOOR! initiatief gelanceerd door Gedeputeerde Koopmans.

  Programma
  DOOR! heeft een inspirerend, interactief en grensverleggend programma voor een brede doelgroep weten samen te stellen. Ben jij ook bezig met ‘meer muziek in de klas’? Als groeps- of vakleerkracht? Of bijvoorbeeld als medewerker van een kunstencentrum of poppodium? Ben je actief lid van een muziekvereniging? Kom dan naar het middagprogramma vanaf 13.30 uur. Ben je actief als beleidsmaker in het culturele- of onderwijsveld? Schuif dan vanaf 16.00 uur aan bij het avondprogramma. Voor het volledige middag- en avondprogramma van DOOR! Zonder Grenzen 2017 kijk je op de website, waar het ook mogelijk is om aan te melden.

  Aan het einde van de middag vindt er een spetterend concert plaats in samenwerking met philharmonie zuidnederland onder leiding van dirigent Jan Cober. Twee winnaars van de Finale Jonge Solisten 2016, Romano Diederen (trompet) en Camiel Lemmens (hoorn), zullen soleren tijdens dit bijzondere concert. En tot slot zal het ZingDOOR! koor haar debuut maken. Dit unieke koor bestaat uit maar liefst 70 studenten van de Nieuwe Pabo en 328 kinderen van diverse basisscholen uit onze Provincie! Iedereen is welkom hier te komen kijken en luisteren.

  lees meer…
 • 13 juni 2017 Euregionale Fotowedstrijd voor amateurfotografen
  Het Huis voor de Kunsten Limburg, de Fotobond Afdeling Limburg, het Verbond van Limburgse Fotokringen vzw en het…
  Het Huis voor de Kunsten Limburg, de Fotobond Afdeling Limburg, het Verbond van Limburgse Fotokringen vzw en het Deutscher Verband für Fotografie Rheinland organiseren in 2017 wederom een Euregionale Fotowedstrijd en -exposite.

  Het thema van de Euregionale Fotowedstrijd 2017 is:

  (OVER)BRUGGEN

  Vrijetijdsfotografen uit Nederlands-Limburg, Belgisch-Limburg en het Rheinland worden in het kader van de Euregionale Fotowedstrijd uitgedaagd om individuele foto’s of een fotoserie in te zenden over het thema ‘(over)bruggen’. Het thema gaat over architectonische verbindingen over wegen, water en dalen, maar ook (met name) over het verbinden van individuen en bevolkingsgroepen, culturen, religies etc. In een tijd dat onze samenleving en het gemeenschapsgevoel steeds meer onder druk komen te staan als gevolg van de vluchtelingencrisis, terreurdreiging, politieke ontwikkelingen op zowel nationaal als internationaal niveau, is de behoefte om de saamhorigheid te vergroten en verschillen te overbruggen sterker dan ooit.
  De organisatie van de fotowedstrijd daagt fotografen uit om hiermee aan de slag te gaan.

  De wedstrijd staat open voor vrijetijdsfotografen die zijn aangesloten bij fotoverenigingen die deel uitmaken van de Fotobond Afdeling Limburg, Deutscher Verband für Fotografie Rheinland en Verbond van Limburgse Fotokringen of individueel lid zijn van een van deze fotobonden. Fotowerken kunnen in de periode van maandag 25 t/m vrijdag 29 september 2017 (tussen 09.00 en 17.00 uur) worden afgegeven bij het Huis voor de Kunsten Limburg in Roermond.

  Uit alle inzendingen worden 50 individuele foto’s en 10 fotoseries geselecteerd voor de foto-expositie die zowel in Nederlands-Limburg, Belgisch-Limburg als het Rheinland te zien zal zijn. Bij de beoordeling van de foto’s zal de jury vooral aandacht hebben voor de wijze waarop het thema tot uitdrukking is gebracht, met oog voor de inhoudelijke en fotografische kwaliteit van de inzendingen. 

  lees meer…
 • 09 juni 2017 Samenwerkende fondsen willen álle Limburgse kinderen en jongeren in armoede helpen
  Plannen gepresenteerd tijdens bijeenkomst in Sittard

  Op donderdag 8 juni vond bij de Rabobank Westelijke Mijnstreek…
  Plannen gepresenteerd tijdens bijeenkomst in Sittard

  Op donderdag 8 juni vond bij de Rabobank Westelijke Mijnstreek in Sittard een bijeenkomst plaats in het kader van het Rijksprogramma ‘Kansen voor alle kinderen’. De Rijksoverheid stelt hiermee vanaf 2017 jaarlijks 100 miljoen euro beschikbaar om kinderen die in armoede leven in natura te helpen. Bijvoorbeeld met bijdragen voor schoolreisjes, zwemles of muziekles. Kinderen moeten namelijk mee kunnen doen. Sociaal, met sport, cultuur en op school.

  ‘Kansen voor alle kinderen’ moet in eerste instantie worden uitgevoerd door gemeenten, want zij zijn verantwoordelijk voor armoedebeleid. Stichting Leergeld, het Jeugdcultuurfonds, het Jeugdsportfonds, Stichting Jarige Job en Nationaal Fonds Kinderhulp zijn hierbij belangrijke samenwerkingspartners. De Limburgse afdelingen van deze organisaties organiseerden de bijeenkomst op 8 juni om o.a. tientallen beleidsmedewerkers en wethouders van Limburgse gemeenten te informeren hoe zij de armoedeproblematiek onder kinderen en jongeren van 0 tot 21 jaar gezamenlijk nóg beter kunnen aanpakken dankzij de extra middelen van het Rijk. Dit gaan de samenwerkende fondsen doen door bijvoorbeeld te zorgen voor eenvoudigere en efficiëntere procedures, zodat binnen een paar weken voorzieningen in natura zijn verstrekt of het lidmaatschap van een sport- of culturele instelling is geregeld.
    lees meer…
 • 08 juni 2017 Aovend van 't Muulke | De nominaties zijn bekend!
  D'n Aovend van 't Muulke
  D’n Aovend van ‘t Muulke is de jaarlijkse uitreiking van provinciale toneelprijzen…
  D'n Aovend van 't Muulke
  D’n Aovend van ‘t Muulke is de jaarlijkse uitreiking van provinciale toneelprijzen op het gebied van amateurtoneel. Deze uitreiking is door de jaren heen uitgegroeid tot een van de hoogtepunten van het toneelseizoen. Gedurende het toneelseizoen bezoeken juryleden voorstellingen waarvoor een aanvraag tot jurering is ingediend bij Toneelhuis LFA. Vanuit een positief-kritische houding beoordelen deze juryleden de voorstelling op regie, spel, decor, originaliteit, enthousiasme. Vervolgens nomineert de jury de meest opvallende spelers en/of voorstelling/initiatief die tijdens het seizoen hoge ogen hebben gegooid. Tijdens de Aovend van 't Muulke reikt Toneelhuis LFA de felbegeerde Muulkes uit.

  De nominaties voor dit jaar zijn:
  Meest bijzondere voorstelling
  - Rookgordijn door Toneelvereniging Kunst na Arbeid (Nuth)
  - Schone Schijn door Toneelgroep Spot-Licht (Haelen)
  - De Bokkeriejers door Toneelvereniging Voor ’t Voetlicht (Puth)
  - Amateurs door Speelgroep Expressie (Heerlen)
  - Lang laeve de preens door Toneelvereniging Tovri (Meterik)
  - Heeft u gereserveerd? door Studententoneelvereniging Alles is Drama (Maastricht)

  Meest opvallende jeugdvoorstelling
  - Een koffertje vol dromen! door Toneelvereniging de Krottepoffers (Nederweert)
  - Ik voel me zo ver verwijderd van gewoon een bizon schieten door Pitboel Theater (Sittard)

  Meest bijzondere nieuwe initiatief
  - Oondergedooke in Meersje door Toneelgroep Animato (Meerssen)
  - Eens was er… door Theatergroep Kameleon (Baarlo)
  - Grand Dessert door Toneelvereniging De Buunspelers (Well)

  Meest opvallende vrouw in een grote rol
  - Marian Naus als “zien vrouw” in “Ome Jan is doeëd… en dan is d’r kòffie” door Tenielvereiniging Silhouet (Venlo)
  - Annemiek Huberts als “Hyacinth” in “Schone Schijn” door Toneelgroep Spot-Licht (Haelen)
  - Ger Kappel als “echtgenote van Sjaak” in “Ome Sjaak is doëd…. en den is d’r koffie!” door Toneelvereniging Spektakel (Kessel)

  Meest opvallende man in een grote rol
  - Jos Breukers als “Sjef Bruinsma” in “Groete oet de Pieël” door Toneelvereniging De Krottepoffers (Nederweert)
  - Paul Heffels als “Harry Vermeulen” in “Mien koffer, dien koffer” door Toneelclub Euverhaove (Sittard)
  - Han Rutten als “de regisseur” in “Amateurs” door Speelgroep Expressie (Heerlen)
  - Fabio Keerssemeeckers als “Erik” in “Ik voel me zo ver verwijderd van gewoon een bizon schieten” door Pitboel Theater (Sittard)
  - Ger Roncken als “Ome Herman” in “Jage waerd klage” door Toneelvereniging Kunst en Vermaak (Posterholt)

  Meest opvallende vrouw in een kleine rol
  - Gert Haegens als ”Riet” in “Hets, Knodder en Knets!” Door Toneelvereniging De Vrije Spelers (America)
  - Anneli Degens als “Elizabeth van Haren” In “Erme ich…” door STER (Heerlen)
  - Resian Beerens als “Truus Bruinsma” in “Groete oet de Pieël” door Toneelvereniging De Krottepoffers (Nederweert)
  - Manon Reubsaet als “Wies Driessens” In “Massages en Sjoerpapier” door Toneelvereniging Ongeros (Amstenrade)

  Meest opvallende man in een kleine rol
  - Juul Willems als “de pastoor” in “Veren voor de Heren” door Toneelvereniging Mimus (Tienray)
  - Kevin Noblesse als “Joost de Jong” in “Mien koffer, dien koffer” door Toneelclub Euverhaove (Sittard)
  - Jeroen Paulussen als “dokter Bernard” in “Fijn Daag” door Toneelvereniging Ons Genoegen (Genhout)

  Meest opvallende vormgeving
  - Hets, Knodder en Knets! door Toneelvereniging De Vrije Spelers (America)
  - Code Oranje in de WeWa door Toneelgroep Spot aan (Wessem)
  - De Boot in door Toneelvereniging Voor ’t Voetlicht (Puth)
  - De Twelfde Nach, of Waatse Wils door Speelgroep Gelre (Roermond)

  Meest bijzondere promotie voor een voorstelling
  - Toneelgroep Spelenderwijs (Horn) voor de voorstelling Komt u ons een handje geven?
  - Toneelvereniging Tovri (Meterik) voor de voorstelling Lang laeve de preens
  - Toneelvereniging De Vrije Spelers (America) voor de voorstelling Hets, Knodder en Knets!

    lees meer…
 • 08 juni 2017 Mike Moonen winnaar van de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs Maastricht 2017
  De winnaar van de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs 2017 is Mike Moonen. Hij ontving op vrijdag 2 juni jl.…
  De winnaar van de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs 2017 is Mike Moonen. Hij ontving op vrijdag 2 juni jl. uit handen van Paula van den Bosch, conservator contemporaine kunst van het Bonnefantenmuseum, de prijs bestaande uit een bedrag van 2500 euro en de Hermine van Berspenning, ontworpen door Lucie Leene, in een etui van Floor Spigt.

  Mike Moonen werd door een vakjury gekozen uit drie genomineerde kunstenaars. De beide andere kandidaten waren Emile Hermans en Elke Lutgerink.

  De jury van de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs Editie Maastricht 2017 bestond uit Paula van den Bosch, conservator hedendaagse kunst Bonnefantenmuseum, Maastricht), Peter Fransman (senior beleidsadviseur, Sittard/Geleen), Ad Himmelreich (conservator Gouvernement aan de Maas/Provincie Limburg), Charlotte Lagro (prijswinnaar in 2015), en Catharien Romijn (curator DSM Collectie).

  Het oordeel van de jury luidde: “Ook in 2015 was Mike Moonen genomineerd: hij was “the new kid on the block”. Zijn werk werd toen geprezen onder meer vanwege de onverwachte ingevingen en vondsten, het ongebreidelde plezier en de onafhankelijke geest waarvan het werk getuigde. Mike ’s werk verraste door zijn onbevangen omgang met materialen, media en bestaande beelden. Dat maakte nieuwsgierig naar de volgende stappen die hij inmiddels meer dan overtuigend heeft gezet. Mike Moonen is volgens de jury verdiend winnaar dit jaar. De jury prijst de bijzonder sterke ontwikkeling in zijn werk van de afgelopen twee jaar. Hij maakt de verwachtingen waar, door in het recente werk telkens weer andere richtingen te exploreren zonder verlies van intensiteit en eigenheid. De jury heeft hoge verwachtingen van wat nog komen gaat.”

  Eerder wonnen Ruchama Noorda (Leiden 2007), Kristin Posehn (Maastricht 2009), Thomas Raat (Leiden 2010), Keetje Mans (Maastricht 2011), Maarten Overdijk (Leiden 2012), Tanja Ritterbex (Maastricht 2013), Margot Zweers (Leiden 2014), Charlotte Lagro (Maastricht 2015) en Emma van Noort (Leiden 2016) de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs. De jaarlijkse kunstprijs is een particulier initiatief dat is gestart in 2006. Beurtelings komt een kunstenaar onder de 36 jaar uit Leiden of Maastricht in aanmerking. Deze twee steden speelden een belangrijke rol in het leven van Hermine van Bers.

  lees meer…
 • 08 juni 2017 Eerste buitenlandse tournee philharmonie zuidnederland
  De philharmonie zuidnederland maakt eind juli de eerste buitenlandse tournee. Deze voert het orkest naar Zuid-Frankrijk.…
  De philharmonie zuidnederland maakt eind juli de eerste buitenlandse tournee. Deze voert het orkest naar Zuid-Frankrijk. Het orkest is uitgenodigd door het Festival International de Piano La Roque d’Anthéron, waarvan het amfitheater met 2.000 zitplaatsen gesitueerd is in het feeërieke park van Château de Florans. Onder leiding van chef-dirigent Dmitri Liss geeft het orkest twee concerten . De uitnodiging voor de tournee onderstreept de artistieke ontwikkeling die ook buiten de grenzen wordt gesignaleerd en vormt de start van een internationaal tourneebeleid.

  Concerten met topsolisten
  Het orkest verzorgt op vrijdagavond 21 juli het openingsconcert van het festival met als solist Boris Berezovsky in Rachmaninovs Tweede Pianoconcert. Verder staat Sheherazade van Rimski-Korsakov op het programma met als solist concertmeester Lei Wang.
  Op zondagavond 23 juli speelt het orkest Rachmaninovs Derde Pianoconcert met als solist Behzod Abduraimov en verder op het programma Peer Gynt Suite nr 1 van Grieg en La Valse van Ravel. De philharmonie zuidnederland is het eerste Nederlandse orkest waarmee Abduraimov soleert.

  Start van internationaal beleid
  De deelname aan het festival markeert het begin van het internationale beleid van het orkest: “Ik wil philharmonie zuidnederland graag regelmatig op internationale podia presenteren die ertoe doen,” zegt Intendant Stefan Rosu. “Dit is enerzijds nodig voor de verdere artistieke ontwikkeling van philharmonie zuidnederland. Het orkest moet ook in internationale context zichtbaar worden. En het zal tevens een belangrijke factor zijn voor de aantrekkelijkheid van de bewoners van de regio die nu over een orkest met een regionale binding maar ook met internationale allure beschikken.”

  Het Festival La Rocque d’Antheron
  Het festival staat onder artistieke leiding van René Martin, die tevens bekend staat als oprichter en directeur van het Festival La Folle Journée de Nantes. Het Festival La Rocque d’Anthéron duurt van 21 juli t/m 19 augustus 2017 met op het programma 59 concerten en diverse master classes. Aan deze 37e editie van het festival nemen in totaal 64 pianisten deel waaronder Evgeny Kissin en Arcadi Volodos. Verder 34 andere instrumentalisten waaronder Renaud Capuçon en 7 orkesten waaronder Hong Kong Sinfonietta, het Orchestre Philharmonique de Marseille en Sinfonia Varsovia. Het festivalprogramma is te vinden op: www.festival-piano.com.

  lees meer…
 • 31 mei 2017 L1 en LBM lanceren blaasmuziekfonds
  De regionale omroep L1 en de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) gaan samen projecten ontwikkelen om de…
  De regionale omroep L1 en de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) gaan samen projecten ontwikkelen om de cultuur van harmonie- en fanfareverenigingen nog meer zichtbaar te maken.

  Om de projecten te financieren hebben beide partijen budget gereserveerd voor een blaasmuziekfonds (in totaal € 100.000,-). Uit het fonds worden blaasmuziekinitiatieven gefinancierd die L1 via al haar kanalen (radio, tv, online) bij het publiek brengt.

  Het bijzondere aan deze samenwerking is dat verenigingen en individuen zelf ideeën kunnen aandragen waarmee de blaasmuziek in de kijker wordt gezet.

  Omroep en muziekbond werken al samen bij het realiseren van de succesvolle tv-serie LEF!, waarin jong hafa-talent een podium krijgt. L1 maakt daarnaast het maandelijkse tv-programma Blaaskracht en op radio iedere zondag een speciale muziekavond van 18.00 tot 21.00 uur.

  Noël Lebens, voorzitter van de LBM: “Binnen de LBM zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe wegen om de blaasmuziek te versterken. Naast onze vertrouwde activiteiten biedt het blaasmuziekfonds nieuwe mogelijkheden. Geen dichtgetimmerde regeling, maar een muzikale kansengenerator!”.

  Leo Hauben, hoofdredacteur van L1: “Als omroep zijn we altijd op zoek naar interessante verhalen. Natuurlijk laten we ook concert-opnames horen en zien, maar nog mooier vinden we verhalen uit de wereld van de blaasmuziek. Bijvoorbeeld over jonge talenten, bijzondere verenigingsactiviteiten of cross-over projecten.”

  De Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) is de provinciale overkoepelende organisatie voor de blaasmuzieksector. Ongeveer 280 korpsen, bestaande uit harmonieën, fanfares, brassbands en blaaskapellen, zijn aangesloten bij de LBM. Met ruim 25.000 enthousiaste amateurs is de LBM de grootste muziekorganisatie van Limburg.
   
  De LBM organiseert, naast een aantal jaarlijkse activiteiten, zoals de dirigentenworkshop De Maestro, de Concertconcoursen en de Finale Jonge Solisten, diverse projecten. Vaak gebeurt dit in samenwerking met muzikale partners en andere culturele instellingen.
   
  Meer informatie over het blaasmuziekfonds is te vinden op: www.L1.nl/LBM  en www.lbmblaasmuziek.nl/blaasmuziekfonds.  

  lees meer…
meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen iedere discipline waarin het Huis werkzaam is, dan kunt u zich op deze pagina aanmelden voor een digitale nieuwsbrief.
agenda
 • 08 mei 2017 - 06 augustus 2017eigen activiteit Exposities InBeeld 2017
  InBeeld is een nieuwe, tweejaarlijkse prijs voor de beeldende amateurkunst in de provincie Limburg. De wedstrijd…
  InBeeld is een nieuwe, tweejaarlijkse prijs voor de beeldende amateurkunst in de provincie Limburg. De wedstrijd wordt georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met de Limburgse centra voor de kunsten.

  Iedereen van 12 jaar en ouder die in de ‘vrije tijd’ één of meerdere vakgebieden in de beeldende kunst beoefent, werd uitgenodigd om voor InBeeld 2017 een kunstwerk te maken rondom het thema ‘Stille levens’. Hierbij waren
  alle beeldende materialen en technieken toegestaan, met uitzondering van film en fotografie. Een vakjury beoordeelt de voor InBeeld 2017 ingezonden werken op originaliteit, zeggingskracht, verbeelding van het thema 'Stille levens' en toegepaste techniek.

  Exposities
  De wedstrijd kent voorronden op zeven plaatsen in Limburg, georganiseerd door de regionale centra voor de kunsten. Iedereen die zich aanmeldt kan tijdens een van de voorronden zijn of haar werk exposeren.

  • Kumulus organiseert de voorronde in de regio Maastricht van 8 t/m 30 mei 2017.
  • RiCK organiseert de voorronde in de regio Weert van 14 t/m 28 mei 2017.
  • Kunstencentrum Jerusalem organiseert de voorronde in de regio Venray van 15 mei t/m 9 juni 2017.
  • VAZOM organiseert de voorronde in de regio Kerkrade van 19 mei t/m 9 juni 2017.
  • De Domijnen organiseert de voorronde in de regio Sittard-Geleen van 31 mei t/m 17 juni 2017.
  • Kunstencentrum Venlo organiseert de voorronde in de regio Venlo van 1 juni t/m 2 juli 2017.
  • ECI Cultuurfabriek organiseert de voorronde in de regio Roermond van 2 t/m 11 juni 2017.

  Uit iedere voorronde worden drie winnaars gekozen. Hun werk wordt van 17 juli t/m 6 augustus 2017 tentoongesteld tijdens de finale expositie in Centre Céramique te Maastricht. Hierbij worden de winnaars van InBeeld 2017 bekendgemaakt. De hoofdprijs is een geldbedrag van 250 euro. Daarnaast is er een tweede prijs van 150 euro en een derde prijs van 100 euro. Ook is er per voorronde een publieksprijs.

   
  Lees meer
 • 08 augustus 2017 - 18 augustus 2017eigen activiteit STEP FORWARD! 2017
  Van 8 t/m 18 augustus 2017 vindt de jaarlijkse STEP FORWARD! Summer Academy voor jonge, talentvolle dansers plaats…
  Van 8 t/m 18 augustus 2017 vindt de jaarlijkse STEP FORWARD! Summer Academy voor jonge, talentvolle dansers plaats in Schouwburg De Domijnen in Sittard-Geleen. Of je nu op een dansopleiding zit, vergevorderd amateurdanser, professioneel danser of dansdocent bent, STEP FORWARD! is de perfecte voorbereiding op het nieuwe dansseizoen. Een internationaal team van choreografen en docenten verzorgt twee weken lang intensieve en innovatieve danstrainingen. STEP FORWARD! is een jaarlijks terugkerend initiatief van het Huis voor de Kunsten Limburg en dansgezelschap GOTRA uit Maastricht.
   
  De dansdocenten voor deze editie van STEP FORWARD! zijn: Joost Vrouenraets (partnering en uithoudingsvermogen), Maïté Guérin (partnering), Marika Meoli (ballet), Roshanak Morrowatian (hedendaags repertoire), Matt Jackson (puppeteering), Francesca Imoda (ballet) en Chris de Feyter (hedendaags repertoire).
   
  Bij STEP FORWARD! 2017 kun je kiezen voor een programma van één of twee weken en je kunt een eigen selectie maken uit het aanbod aan workshops . Wil je je inschrijven of heb je vragen? Neem dan contact op met Irene Poell, productiemedewerker Dans bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via ipoell@hklimburg.nl of T 0475 399299 / 06 54357349. De organisatie kan je ook helpen bij het vinden van een betaalbare overnachtingsplek. Inschrijven kan tot 31 juli.
   
  Kijk voor meer informatie over STEP FORWARD! 2017, het kostenoverzicht, informatie over de dansdocenten en -workshops etc. op www.hklimburg.nl/stepforward

  Lees meer
 • 10 september 2017 - 15 oktober 2017samenwerkings activiteit Uncover17 - Verhalende fotografie in de schijnwerpers
  Forum BEELDtaal pakt uit tijdens de expositie Uncover17 in Maastricht. Een vijftal masterclassstudenten exposeren…
  Forum BEELDtaal pakt uit tijdens de expositie Uncover17 in Maastricht. Een vijftal masterclassstudenten exposeren hun project in Centre Céramique in Maastricht van 10 september t/m 15 oktober 2017.

  Meerdaags foto-event
  In het weekend van 16 en 17 september 2017 organiseert Forum BEELDtaal een groots foto event in Centre Céramique in Maastricht. Twee dagen lang staat de fotografie als communicatiemiddel in de schijnwerpers. Forum BEELDtaal is erin geslaagd om vier topfotografen naar Maastricht te halen. Zij zullen een presentatie geven over hun werk en een kijkje in hun keuken geven. Op zaterdag zal Carla Kogelman openen. Daarna zal Bieke Depoorter (Magnum Photos) spreken. Op zondag is het de beurt aan Chris de Bode. Vervolgens zal Martin Roemers als laatste spreker het event afsluiten.

  Masterclass fotoboek maken
  Het fotoboek is een krachtige vorm om foto's mee te presenteren. Het fotoboek krjigt steeds meer aandacht en steeds meer fotografen maken gebruik van deze presentatievorm. Maar hoe maak je je fotoboek tot een succes?  Marco Wiegers, docent aan de Fotocademie Amsterdam en uitgever van fotoboeken, komt het uitleggen in een masterclass tijdens dit foto-event. Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

  Popup fotomuseum
  Zaterdagavond organiseren we op een speciale plek een popup fotomuseum onder auspiciën van Ingrid Leonard, curator van FOMU (Fotomuseum) Antwerpen. Op een laagdrempelige manier kijken we naar de laatste ontwikkelingen in de fotografie en aanstormend talent.   

  Tijdens Uncover17 kan zowel de gevorderde amateurfotograaf als de professional zijn hart ophalen
  en volop inspiratie opdoen.

  Meer info en tickets
  Kijk voor meer informatie en tickets op www.fotografieforumbeeldtaal.nl of www.facebook.com/forumbeeldtaal. Heb je vragen? Neem dan contact op met Forum BEELDtaal via uncover@fotografieforumbeeldtaal.nl.

  Uncover17 wordt georganiseerd i.s.m. Centre Céramique en wordt mede mogelijk gemaakt door Huis voor de Kunsten Limburg en FOMU Antwerpen. 
 • 14 september 2017 10:00 - 16:30eigen activiteit Symposium ‘Analoog erfgoed in een digitale wereld’
  Op donderdag 14 september 2017 van 10.00 tot 16.30 uur vindt bij Kasteel Aerwinkel in Posterholt een symposium…
  Op donderdag 14 september 2017 van 10.00 tot 16.30 uur vindt bij Kasteel Aerwinkel in Posterholt een symposium plaats onder de titel ‘Analoog erfgoed in een digitale wereld’. Hierbij staan de invloed en mogelijkheden van digitalisering op het presenteren van erfgoed en het bereiken van nieuwe doelgroepen centraal. Voor musea, monumenten en andere erfgoedlocaties worden nieuwe technologieën en social media steeds belangrijker om zichzelf en/of hun collectie te presenteren aan het publiek. Waar ‘vroeger’ veelal werd ingezet op een objectgerichte presentatie en parate kennis, zijn tegenwoordig verhalen, beleving en participatie steeds belangrijker. Wat zijn de gevolgen hiervan en hoe kun je hier bij het presenteren van erfgoed op inspelen? Op welke manier kan erfgoed relevant blijven voor het (jongere) publiek van de toekomst? Deze en andere vragen komen tijdens het symposium aan bod. Sprekers zijn erfgoed- en museumexperts Sander Duivestein, Joop de Jong, Riemer Knoop en Agnes Vugts. Ook is er ruimte voor groepsdiscussies. Presentator van de dag is Tom Doesborg.

  Het symposium ‘Analoog erfgoed in een digitale wereld’ is een initiatief van de Heemkundevereniging Roerstreek, die dit jaar 50 jaar bestaat, en wordt georganiseerd in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg, de Federatie Musea Limburg en de LGOG-Kring Gelders Overkwartier van Roermond. Deelname kost €25,- per persoon (inclusief koffie + vlaai, lunch en borrel). Aanmelden kan tot 1 september a.s. via het inschrijfformulier op www.hklimburg.nl/musea. Er is plek voor maximaal 100 personen.


  Lees meer
 • 23 september 2017 20:30 - 22:30eigen activiteit Toneelhuis LFA presenteert: Onder het Melkwoud
  ‘Stil!
  De baby’s slapen, de boeren, de vissers, de handelaars en gepensioneerden, de schoenlapper, de schoolmeester,…
  ‘Stil!
  De baby’s slapen, de boeren, de vissers, de handelaars en gepensioneerden, de schoenlapper, de schoolmeester, postbode en herbergier, de lijkbidder en de minnares, dronkenlap, naaister, predikant, politieman, de zwempotige mosselwijven en de zindelijke huisvrouwen.’

  Slechts enkele personages uit de nieuwe Toneelhuis LFA-productie. Een voorstelling naar het script ‘Onder het Melkwoud’ van schrijver Dylan Thomas.

  Een reizende openluchtvoorstelling die in de zomer van 2017 langs de Limburgse openluchttheaters toert. Onder regie van toneeladviseur Marnix Mulder gaat weer een nieuw avontuur beginnen. Muziek, poëzie en bijzondere personages zullen de basis ingrediënten vormen van dit totaaltheater. Een mooie mix van de vele Limburgse dialecten en van vele kleurrijke Limburgse figuren.

  Voorstellingen
  Zaterdag 9 september | Openluchttheater Valkenburg | 20.30 uur
  Vrijdag 15 september | ECI Cultuurfabriek, Roermond | 20.30 uur
  Zaterdag 16 september | ECI Cultuurfabriek, Roermond | 20.30 uur
  Zondag 17 september | Kasteeltuinen, Arcen | 20.30 uur

  Vrijdag 22 september | buitenlocatie: onder de Pater Vincktoren/Helpoort, Maastricht | 20.30 uur
  Zaterdag 23 september | buitenlocatie: onder de Pater Vincktoren/Helpoort, Maastricht | 20.30 uur

  Spelers
  Yvette van den Essen, Gerda Schattorjé, Wilhelmien Knapen, Lizet Scheers, Martin Houkes, Sharon Hegt, Lizette Egas, José Wolters, Melanie Joppen, Sjer Damen, Leo Haffmans, Marja Haanen, Rezie Vrancken, Alie Oosterhuis, Geerte Schmitz, Ilse Jeurninck, Andries van Gorkum

  Regie: Marnix Mulder
  Vertaling: Andries van Gorkum
  Dialectvertaling: Ger Bertholet
  Productie: Toneelhuis LFA i.s.m. met LimburgLive


  Lees meer

naar de complete agenda…
prikbord
19-07-2017 09:14,

Oproep voor (amateur) musici – Doe mee met ‘Hoe Flora en Fauna Vrienden Werden’ op Cultura Nova

Cultura Nova heeft dit jaar een festivalcomponist: Jesse Passenier, die eerder al bij de Limburgse Bond… Cultura Nova heeft dit jaar een festivalcomponist: Jesse Passenier, die eerder al bij de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen arrangeur was van het ‘Nirvana - Nevermind project’ van het Limburgs Jeugdorkest. Jesse Passenier gaat op het festival van 20 t/m 27 augustus aan de gang met (amateur-)musici in een bijzonder project. Houtblazers, koperblazers en percussionisten die muziek kunnen lezen mogen meedoen.

In dit bijzondere Cultura Nova project componeert Jesse Passenier iedere dag nieuwe muziek over een fantasieland met mythische wezens, planten en spannende gebeurtenissen. De compositie wordt de dag erna gerepeteerd en gespeeld. Tijdens het repeteren en musiceren vindt er een workshop voor kinderen plaats. Zij maken tekeningen over de muziek die ze op dat moment horen. Na zo’n creatieve dag gaat Jesse Passenier aan de slag met een nieuwe compositie en baseert deze op de tekeningen die de kinderen eerder die dag maakten. Aan het einde van het project is er een slotconcert op het festivalplein.

Meedoen
Maak jij muziek en heb je zin om mee te doen? Schrijf je dan gratis in via Jesse Passenier (info@jessepassenier.com). Vermeld daarbij: jouw naam, telefoonnummer, instrument (neem je eigen instrument mee), niveau (beginnend, gemiddeld, gevorderd), jouw beschikbare dagen.

Datums 
Zondag 20 augustus 2017 t/m zaterdag 26 augustus 2017
Iedere dag van 14.00 – 15.30 uur, Parkstad Theater Foyer – Heerlen

Zondag 27 augustus 2017, 15.00 uur| Slotconcert op het Festival Plein
Inspelen/korte repetitie om 14.00 uur, Parkstad Theater Foyer HeerlenLees meer…
14-06-2017 08:36,

Het Danshuis Maasmechelen zoekt een docent Hedendaagse Dans

Het Danshuis Maasmechelen zoekt een docent Hedendaagse Dans voor 2 lesuren in de week .… Het Danshuis Maasmechelen zoekt een docent Hedendaagse Dans voor 2 lesuren in de week .

Dinsdag van 20.30 uur -21.30 uur (15+), vrijdag van 19.00 uur -20.00 uur (12 jaar – 14 jaar)
De leerlingen volgen allen minstens één klassieke dansles per week.

Graag je CV sturen naar :
HET DANSHUIS t.a.v. Marisa Pascariello
Kastanjelaan 53, 3630 Maasmechelen
Of via e-mail: info@hetdanshuis.com
Lees meer…
08-06-2017 11:48,

Heemkunde netwerk- en verzamelbeurs

Op zondag 22 oktober 2017 vindt de Heemkunde netwerk-en verzamelbeurs plaats in het Limburgs Schutterij… Op zondag 22 oktober 2017 vindt de Heemkunde netwerk-en verzamelbeurs plaats in het Limburgs Schutterij Museum in Steyl. Het publiek is welkom vanaf 10.00 uur. De opzet is een heemkundebeurs en een vragenhoek.

U kunt deelnemen aan de heemkunde netwerk- en verzamelbeurs op de volgende manieren:
• De heemkundebeurs –presenteer uw vereniging
• De vragenhoek – presenteer uw specialismen
• Mogelijk tot netwerken met andere verenigingen die zich bezig houden met historie, genealogie en erfgoed
• Promotie
• Verkoop/ ruilbeurs Limburgsia, schutterswezen en prentbriefkaarten
• Bezoek Limburgs Schutterij Museum

Standhouders
Op de beurs kunnen verenigingen en standhouders een tafel huren om zichzelf te presenteren en materialen te koop aan te bieden. Dit is teven een kans om leden te werven en vacatures kenbaar te maken, eventueel op vrijwillige basis. De beurs is een mooie gelegenheid om met andere specialisten en verzamelaars in contact te komen.

Vragenhoek
De vragenhoek wordt afwisselend bezet met leden uit verschillende verenigingen die de volgende specialisaties hebben: genealogie, bouwkunst, heemkunde, regionale keramiek, archeologie, schutterijen, prentbriefkaarten en fotomateriaal, paleografie/taalkunde.

Aanmelden
Deelname als standhouder kan als volgt:
• 1 tafel 140 bij 80 cm met twee personen: €10,-
• 2 tafels 140 bij 80 cm met twee personen: €15,-
• 3 tafels 140 bij 80 cm met twee personen: €17,50
U kunt zich opgeven voor 1 september 2017 via e-mail bij de organisatie: Heemkundevereniging Oos Naer of bij het Overkwartier van Gelre. U kunt mailen naar jo.beeren@ziggo.nl, voorzitter@overkwartiervangelre.nl of penningmeester@overkwartiervangelre.nl. vermeld Daarbij uw naam, de namen van de deelnemers en waar u zich voor wilt aanmelden.

Datum: zondag 22 oktober 2017, 10.00 – 17.00 uur
Locatie: Schutterij Museum Steyl
Entree voor bezoekers: €4,- (incl. ticket museum)
 
06-06-2017 09:57,

Crowdfunders gezocht - korte film 'Barbara' Mark Handels

De Zuid Limburgse filmmaker Mark Handels is op 1 Juni 2017 gestart met een crowdfund actie voor zijn… De Zuid Limburgse filmmaker Mark Handels is op 1 Juni 2017 gestart met een crowdfund actie voor zijn nieuwe korte film Barbara over de Limburgse Mijnen. Het is een van de eerste fictiefilms die zich ook daadwerkelijk onder de grond gaat afspelen.

De Film Barbara is een korte film over het gevoel van de Oostelijke Mijnstreek in 1959. Over het geluk, het werk en voorspoed. Maar ook over de schaduwkanten; De angst en het bijbehorend verdriet van boven de grond op het moment dat geliefden meters diep in de problemen komen. De filmtitel Barbara is een verwijzing naar de beschermheilige van de mijnen: Heilige Barbara.

Mark Handels hoopt met deze crowdfund actie extra financiën kunnen verzamelen om het beeld van eind jaren 50 weer echt tot leven te laten komen en om de lange Jan en Lange Lies te kunnen laten herrijzen. Zijn doel is om in de maand juni € 5.000,- te crowdfunden.

De film maakt deel uit van het CineSud Talent 2017 programma, waarbij makers niet alleen financieel ondersteund worden, maar ook coaching en begeleiding krijgen in elke fase van de productie. Sinds dit jaar tracht CineSud het cultureel ondernemerschap van nieuwe filmmakers te stimuleren door de samenwerking met CineCrowd. Wanneer de maker erin slaagt de €5.000 te crowdfunden, wordt dit bedrag door een samenwerking met het VSB Fonds verdubbeld.

Mark Handels is geen onbekende voor de Limburgse filmwereld, al sinds 2010 heeft hij aan diverse films meegewerkt en daar meerdere prijzen mee gewonnen, voornamelijk als cameraman. Met Barbara maakt Mark zijn kortfilmdebuut.

Het steunen van zijn project kan via Cinecrowd: www.cinecrowd.com/barbara 
04-05-2017 10:48,

Doe mee aan de schrijfwedstrijd Raadselige Roos

De 25e editie van de schrijfwedstrijd Raadselige Roos van Literair Café Venray komt in zicht. Met groot… De 25e editie van de schrijfwedstrijd Raadselige Roos van Literair Café Venray komt in zicht. Met groot genoegen worden schrijvers uitgenodigd om deel te nemen aan deze jubileumeditie. Gegeven dit feit heeft het bestuur een oude traditie in ere hersteld: het winnen van een trofee voor de eerste prijs proza, poëzie en de publieksprijs. U kunt aan de wedstrijd deelnemen door een gedicht en/of een verhaal in te sturen vóór zondag 1 oktober 2017.

Thema
Het thema dit jaar is: De teugels laten vieren. Dit thema is verplicht voor alle inzendingen, zowel proza als poëzie. De spelregels zijn te vinden op onze website: www.literaircafevenray.nl, op de pagina Raadselige Roos.

Deelname
Een gedicht moet minimaal uit 50 en maximaal uit 150 woorden bestaan. Een verhaal uit minimaal 500 tot 1500 woorden. Beide mogen niet eerder gepubliceerd zijn en moeten in het Nederlands geschreven zijn. De inzendingen kunnen uitsluitend per e-mail worden ingezonden naar: raadseligeroos@literaircafevenray.nl. De feestelijke uitreiking Raadselige Roos 2017 vindt eind januari 2018 plaats. 

Lees meer…
disciplines

Het Huis voor de Kunsten Limburg komt u op allerlei plekken in het Limburgse kunst- en cultuurveld tegen. Het Huis is thuis in al deze disciplines:

organisaties

aangesloten bij het huis:

boerderijenstichting limburg bond heemschut limburg collegium ad mosam dans docenten vereniging limburg directeurenoverleg centra kunsteducatie limburg ensemble ‘88 fashionclash federatie van limburgse mandoline verenigingen federatie van musea in limburg federatie voor amateur symfonie orkesten limburg fotobond limburg gilde van vrijwillige molenaars, afdeling limburg jeugdcultuurfonds limburg keramiek kring limburg kinjer vastelaovend leedjesfestival koninklijk nederlands zangersverbond - limburg koninklijke nederlandse muziek organisatie letterkundig centrum limburg limburgs geschied- en oudheidkundig genootschap limburgse bond van muziekgezelschappen limburgse bond van tamboerkorpsen limburgse organisatie van audiovisuele amateurs molenstichting limburg monumentenkontakt midden-limburg monumentenwacht limburg oud limburgse schuttersfederatie raod veur ‘t limburgs samewirkende limburgse vastelaovesvereniginge steunpunt archeologie & monumentenzorg limburg stichting alphons winters stichting behoud mijnhistorie stichting funerair erfgoed limburg stichting jo hansenprijs voor volkscultuur stichting kruisen en kapellen limburg stichting limburg geïmproviseerde muziek stichting limburgse componisten stichting limburgse kastelen stichting matty niël stichting ondergrondse werken stichting openluchttheaters limburg stichting popmuziek limburg stichting wereld muziek concours kerkrade studium chorale toneelhuis lfa veldeke limburg verbindend netwerk koorzang limburg werkgroep industrieel erfgoed limburg werkgroep veldgewas
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?