welkom

Welkom op de website van het Huis voor de Kunsten Limburg. Het Huis is dé provinciale steunfunctie voor de Limburgse cultuursector (kunsten en erfgoed). Wij zijn een organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg. Op deze website kunt u informatie vinden over alle aangesloten organisaties en over de verschillende disciplines waarin wij werken.
Lees meer...

nieuws
 • 11 april 2017 Prijswinnaars Limburgse Filmdagen 2017
  Op 8 en 9 april jl. vonden in de ECI Cultuurfabriek in Roermond de Limburgse Filmdagen plaats. Tijdens hét amateurfilmfestival…
  Op 8 en 9 april jl. vonden in de ECI Cultuurfabriek in Roermond de Limburgse Filmdagen plaats. Tijdens hét amateurfilmfestival van Limburg, dat werd georganiseerd door de LOVA (Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs), werden 30 nieuwe speelfilms, documentaires en reportages van Limburgse amateurfilmers vertoond. De beste films werden bekroond met een filmprijs. Tevens ontvingen zes filmmakers een nominatie voor het landelijke amateurfilmfestival. De Limburgse Filmprijs (de prijs voor de beste film van het festival) ging dit jaar naar Jef Caelen voor zijn speelfilm De Afrekening.

  De absolute topper van de Limburgse Filmdagen 2017 was de speelfilm De Afrekening van Jef Caelen. Met deze film won Caelen de Limburgse Filmprijs. Actrice Mechelien Caelen won de prijs voor beste actrice voor haar rol in De Afrekening. In dezelfde categorie (gevorderde amateurfilmers) won Magda Verbist zilver met haar documentaire Wildest Tanzania. Zij won daarnaast een prijs voor ‘beste fotografie’. Peter Brouwers won eveneens zilver met zijn speelfilm Lotgenoten en een prijs voor ‘beste scenario’.

  In de middenklasse won Arie Stas goud met zijn documentaire Jeruzalem, betwiste stad. Hij mocht tevens de CineLOVA publieksprijs in ontvangst nemen.

  CineLOVA lid en nieuwkomer Ad Beckers won in de beginnersklasse goud met zijn film Jongensdromen en een prijs voor de ‘beste montage’. Jos Rosenboom, schrijfster van origine, won in de beginnersklasse zilver met haar allereerste speelfilm Ze missen je. Een film die zij maakte tijdens het coachingstraject ‘Maak je eigen fictiefilm’ van CineLOVA. Ze won tevens de prijs voor ‘beste nieuwkomer’.

  De zes genoemde prijswinnaars ontvingen tevens een nominatie voor het landelijke amateurfilmfestival (NOVA Filmfestival), dat plaatsvindt op 28 en 29 oktober a.s. in Jan van Besouw in Goirle. Tijdens dit festival worden de beste amateurfilms van Nederland vertoond. Een nominatie voor het NOVA Filmfestival is een opstapje naar een landelijk podium.

  De prijs voor de beste clubfilm ging naar Filmclub Videoom in Heerlen. Zij wonnen goud met hun speelfilm SJTROAF.

  Kijk voor meer informatie en een overzicht van alle prijswinnaars op www.cinelova.nl
 • 07 april 2017 Pitch your Project
  Film is een kunstvorm waarbij vele disciplines samenkomen. Denk aan tekst, spel, beeld en geluid. In het kader…
  Film is een kunstvorm waarbij vele disciplines samenkomen. Denk aan tekst, spel, beeld en geluid. In het kader van 'Pitch your project' zijn CineSud en het Huis voor de Kunsten Limburg op zoek aar de ultieme filmische beleving en dus de samenhang tussen deze verschillende filmische elementen. Iedere maker en ieder idee is welkom. Of je nu jong bent of oud, schrijver, acteur of regisseur, ervaren of onervaren. Het gaat om je idee.

  CineSud en Huis voor de Kunsten Limburg geven audiovisuele makers de kans om budget te winnen voor een bijzonder filmidee. Na een openbare pitch, geven beide partners elk aan twee plannen €750, onder de voorwaarde dat de maker zelf €1000 inbrengt via bijvoorbeeld crowdfunding. Hiermee komt het totaalbedrag per project op €2500. Het filmidee moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een idee indienen kan t/m 21 mei 2017. 


  lees meer…
 • 31 maart 2017 Nog één maand om een kunstwerk te maken voor InBeeld 2017
  Iedereen van 12 jaar en ouder die in de vrije tijd beeldende kunst maakt, heeft nog tot 30 april de kans om zich…
  Iedereen van 12 jaar en ouder die in de vrije tijd beeldende kunst maakt, heeft nog tot 30 april de kans om zich in te schrijven voor InBeeld 2017. Dit is een nieuwe, tweejaarlijkse prijs voor de beeldende amateurkunst in Limburg. Vele amateurkunstenaars zijn inmiddels  de uitdaging aangegaan om een kunstwerk te maken rondom het thema ‘Stille levens’. De organisatie heeft al prachtige stillevens voorbij zien komen tussen de inschrijvingen, maar ook verrassende conceptuele invullingen van het thema. Het beloven dus gevarieerde exposities te worden in Landgraaf, Maastricht, Roermond, Sittard, Venlo, Venray en Weert. De beste werken gaan door naar de finale expositie in Centre Céramique te Maastricht van 17 juli t/m 6 augustus 2017 én maken kans op een geldprijs.
   
  Meedoen
  Inschrijven voor InBeeld is gratis en kan via www.hklimburg.nl/inbeeld. Meedoen kan zowel met 2D- als met 3D-werk, mits gemaakt in 2016 of 2017. Alle beeldende materialen en technieken zijn toegestaan, behalve film en fotografie. Deelnemers moeten niet-professioneel actief zijn als kunstenaar en woonachtig zijn in de Nederlandse provincie Limburg (of hier verbonden zijn aan bijvoorbeeld een lesatelier of centrum voor de kunsten). De volledige wedstrijdvoorwaarden staan op de website.
   
  Exposities
  Ieder ingezonden werk wordt geëxposeerd tijdens een van de regionale voorronden. Deze vinden plaats bij:
  ·         Kumulus Maastricht: 8 t/m 30 mei 2017
  ·         RICK Weert: 14 t/m 28 mei 2017
  ·         Kunstencentrum Jeruzalem Venray: 15 mei t/m 9 juni 2017
  ·         VAZOM Landgraaf: 19 mei t/m 9 juni 2017
  ·         De Domijnen Sittard: 31 mei t/m 17 juni 2017
  ·         ECI Cultuurfabriek Roermond: 2 t/m 11 juni 2017
  ·         Kunstencentrum Venlo: 1 juni t/m 2 juli 2017
   
  Een vakjury beoordeelt de werken uit de voorronden en selecteert er 21 die worden tentoongesteld tijdens de finale expositie in Centre Céramique te Maastricht. Tijdens de opening op 16 juli 2017 worden de drie winnaars van InBeeld 2017 bekendgemaakt. De hoofdprijs is een geldbedrag van 250 euro. Daarnaast is er een tweede prijs van 150 euro en een derde prijs van 100 euro. Ook is er per voorronde een publieksprijs.
 • 29 maart 2017 Nieuwe subsidieregeling schutterijen
  De Provincie Limburg heeft dit jaar € 52.500 subsidie beschikbaar voor de Limburgse schutterijen. Het subsidiepotje…
  De Provincie Limburg heeft dit jaar € 52.500 subsidie beschikbaar voor de Limburgse schutterijen. Het subsidiepotje is onderdeel van de nieuwe Schutterijregeling, bedoeld om vernieuwende projecten te stimuleren en meer jongeren bij het schutterswezen te betrekken.

  De Provincie Limburg beschouwt schutterijen als een wezenlijk element van het immateriële Limburgse erfgoed. “Schutterijen zijn een belangrijk onderdeel van onze cultuur”, aldus verantwoordelijk gedeputeerde Eric Geurts. “Een breed draagvlak en de instroom van jongeren zijn cruciaal om dat erfgoed levend te houden. Daarom stimuleren we projecten en activiteiten die een breed publiek en zeker jongeren aanspreken.”

  In aanmerking voor subsidie komen vernieuwende projecten waarin bij voorkeur verschillende schutterijen en andere organisaties samenwerken. De samenwerking mag euregionaal zijn of met verenigingen over de provinciegrenzen. Ook projecten die de duurzaamheid bevorderen komen in aanmerking.

  Per project bedraagt de subsidie maximaal € 15.000. Bij de toekenning wordt naar de aansluiting met het provinciaal beleid beoordeeld. Kijk voor meer informatie op de website van Provincie Limburg bij het onderdeel Actuele Subsidieregelingen.

  lees meer…
 • 27 maart 2017 Programma Orlando Festival 2017
  De programmering van het Orlando Festival 2017 is bekend. Tijdens de 36ste editie van het oudste en grootste kamermuziekfestival…
  De programmering van het Orlando Festival 2017 is bekend. Tijdens de 36ste editie van het oudste en grootste kamermuziekfestival van Nederland zullen 11 avondconcerten, 10 namiddagconcerten en meer dan 25 regioconcerten gegeven worden op talloze podia in Limburg. Werken van Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Tsjaikovski, Brahms, Bartók en Messiaen tot en met Louis Andriessen klinken in Limburg.

  De Orlando concerten worden verzorgd door 26 topmusici uit Nederland, België, Duitsland, Canada, de Verenigde Staten, Engeland en Rusland. Gerenommeerde ensembles zoals het Osiris Trio en het Rusquartet zullen veelvuldig concerteren en masterclasses geven. De soloblazers die in de voorgaande jaren zeer succesvol deel uit maakten van het Orlando Festival en van de Gruppo Montebello komen allen terug in 2017: Ingrid Geerlings (fluit), James Austin Smith (hobo), Alan R. Kay (klarinet), Dorian Cooke (fagot) en Ron Schaaper (hoorn). Andere terugkerende musici zijn Axel Everaert (tenor), Dirk Luijmes (harmonium), Tjeu Zeijen (orgel) en het cello/piano duo van Michael Nemtsov en Elena Nemtsova. Nieuw voor Orlando zijn de Koreaans/Amerikaanse sopraan Wonjung Kim, de Canadese pianisten Katherine Dowling en Clark Schaufele, pianist Sepp Grotenhuis, de Engelse contrabassist Toby Hughes en de eveneens Engelse violisten Gina McCormack en Catherine Yates. De beide laatste musici vormen samen met Stefan Metz, (oud-directeur/oprichter van het Orlando Festival), Viola de Hoog en James Austin Smith de jury van het Orlando Concours, dat dit jaar voor jonge internationale strijkkwartetten is uitgeschreven.

  De programmering van de concerten in Zuid Limburg en omstreken wordt gekenmerkt door een zeer grote variatie in het aanbod van interessante kamermuziek. De geboden muziek omvat repertoire uit de barok, de klassieke periode, de romantiek, de twintigste eeuw en de 21ste eeuw. Dit jaar is de bekende Britse componist Jonathan Dove composer-in-residence. Tien van zijn werken zullen tijdens dit festival ten gehore gebracht worden; hij zal aanwezig zijn bij de repetities op zijn muziek, tevens zal hij zijn composities toelichten en twee lezingen geven. Bijzondere aandacht zal er zijn voor de combinatie van twee en vier vleugels, met een uitvoering van Karlheinz Stockhausen’s avondvullende compositie Mantra (1970) door Ellen Corver en Sepp Grotenhuis. Dezelfde pianisten voeren samen met Katherine Dowling en Clark Schaufele in de namiddagconcertserie op Rolduc Maarten Bon’s versie voor vier vleugels van Igor Stravinsky’s Le Sacre du Printemps uit. De bezettingen op de Orlando concerten lopen van solowerken via liederen en pianotrio’s en strijkkwartetten, tot bijzondere combinaties zoals duo’s voor harmonium en klarinet, kamermuziek met kerkorgel en uiteindelijk de maximale formatie van de Gruppo Montebello, met 14 musici met werken van Mahler (Lieder eines fahrenden Gesellen, met de fenomenale jonge Duitse bariton Ludwig Mittelhammer), Debussy (Prélude à l’après-midi d’un faune) en Bruckner (de monumentale Zevende Symfonie).
  De kaartverkoop is gestart en zijn verkrijgbaar via de website van het Orlando Festival.

    lees meer…
 • 27 maart 2017 Nieuwe voorzitter voor KNZV Limburg
  De Limburgse mannenkorenbond van Koninklijk Nederlands Zangers Verbond heeft op zaterdag 25 maart tijdens de voorjaarsvergadering…
  De Limburgse mannenkorenbond van Koninklijk Nederlands Zangers Verbond heeft op zaterdag 25 maart tijdens de voorjaarsvergadering in Linne Herman Janssen tot hun nieuwe voorzitter benoemd. Hij volgt daarmee Joos Truijen uit Neeritter op die van 2008 tot 2016 voorzitter was.

  Herman Janssen is afkomstig uit Blerick en is ruim 12 jaar wethouder geweest in de gemeente Venlo.
  Tijdens deze vergadering werd afscheid genomen van vice voorzitter Emiel van Helsland en secretaris Nic Wijnen die beiden tot lid van verdienste werden benoemd.

  lees meer…
 • 22 maart 2017 Crowdfundingcampagne voor Kunstsymposium Oogsten
  Van maandag 10 t/m paasmaandag 17 april 2017 vindt het Kunstsymposium Oogsten plaats. Dertien vrouwelijke Euregionale…
  Van maandag 10 t/m paasmaandag 17 april 2017 vindt het Kunstsymposium Oogsten plaats. Dertien vrouwelijke Euregionale kunstenaars werken en leven 8 dagen samen. Kunstenaars, die midden in de maatschappij staan en zowel nationaal als internationaal hun sporen hebben verdiend. Zij gaan op zoek naar hun glazen plafond, naar de plek die zij (kunnen) innemen in de (kunst)wereld.

  Tijdens het symposium doen BA studenten (University College Maastricht, Peers-project) en ReMA studenten (Universiteit Maastricht, CAST Joint Research Project) onderzoek naar de manier waarop vrouwelijke kunstenaars manoeuvreren in het huidige artistieke veld. Voorafgaand aan het symposium maken kinderen filmportretten van een aantal van deze inspirerende vrouwen. Het symposium is de gehele periode vrij toegankelijk voor publiek en er is een educatief programma voor jong en oud. Er vinden onder meer rondleidingen, lezingen en discussies plaats onder leiding van mensen uit de culturele en wetenschappelijke sector.

  Beeldend kunstenaar Natascha Waeyen en Wanda Reiff (galerie Wanda Reiff Contemporary Art) organiseren het Kunstsymposium Oogsten. Om het symposium financieel rond te krijgen is een crowdfundingcampagne via voordekunst.nl opgezet. Wil je een bijdrage leveren? Ga dan naar de website voordekunst.nl

  lees meer…
 • 20 maart 2017 Junghanss eerste internationale conservatoriumdirecteur
  Vanaf september 2017 wordt Joachim Junghanss de nieuwe directeur van Conservatorium Maastricht en volgt Jan Rademakers…
  Vanaf september 2017 wordt Joachim Junghanss de nieuwe directeur van Conservatorium Maastricht en volgt Jan Rademakers op, die deze zomer met pensioen gaat. Junghanss is de eerste conservatoriumdirecteur in Nederland die zowel een klassieke als jazz-achtergrond heeft én bovendien uit het buitenland komt, een unicum in de Conservatoriumwereld.

  Joachim zegt over zijn aanstelling: Als musicus en docent, maar ook als leidinggevende geeft het werken op een conservatorium me veel voldoening en ik prijs me dan ook gelukkig dat ik vaak de kans heb gekregen om deze rollen te vervullen. Ik geloof oprecht in de grote meerwaarde en toekomst van het conservatoriumonderwijs. Tot mijn genoegen heb ik medewerkers, studenten en staf van Conservatorium Maastricht mogen ontmoeten en met hen van gedachten kunnen wisselen. Ik verheug me er zeer op om de leiding over dit Conservatorium op me te nemen!

  Joachim Junghanss (Duitsland, 1978) heeft ervaring als musicus en docent, maar ook als leidinggevende en bestuurder. Als jazzpianist en componist werkte hij samen met jazzlegendes als Dave Liebman, als docent gaf hij les aan de Manhattan School of Music in New York. Managementervaring deed hij op als adviseur bij de Boston Consulting Group in Berlijn, waar hij een kunst- en cultuurteam oprichtte dat zich voornamelijk richt op het bestuur van culturele instellingen. In 2015 werd Junghanss benoemd tot decaan en later directeur onderwijs van de True School of Music in Mumbai. Een Fulbright-studiebeurs stelde Junghanss in staat om zowel een doctoraat in de Muziek als een masteropleiding te voltooien aan de Manhattan School of Music. Hij behaalde zijn bachelor als uitvoerend musicus met een dubbel hoofdvak in klassiek en jazz aan het conservatorium van München en studeerde af als Meisterschüler bij Richie Beirach aan de Musikhochschule Leipzig. Met een passie voor sociaal activisme en het vertrouwen dat muziek de kracht heeft om levens te veranderen, startte Junghanss in 2010 het sociaal ondernemerschapsproject Music Works in West-Afrika.

  Conservatorium Maastricht vindt dat Junghanss naadloos past bij haar ambitie. Leo Swinkels, directeur van de Faculteit van de Kunsten Maastricht: ‘Conservatorium Maastricht verdient met haar internationale ambities een internationale directeur als Joachim. Joachim is ambitieus, is zeer actief in een brede internationale scene (klassiek en jazz) én heeft daarnaast veel ervaring heeft met de financiële kant van organisaties. Dit is een combinatie die je niet vaak tegen komt.’

    lees meer…
 • 13 maart 2017 Dansdag regio Heerlen
  De Dansdag Heerlen biedt (amateur)dansers uit de regio Heerlen een podium waarop zij hun danskunsten kunnen tonen,…
  De Dansdag Heerlen biedt (amateur)dansers uit de regio Heerlen een podium waarop zij hun danskunsten kunnen tonen, hun dans skills verder kunnen ontwikkelen en andere dansers kunnen ontmoeten.

  Cultuurhuis Heerlen opent op zondag 23 april haar deuren voor Dansdag Heerlen, speciaal voor dansers uit Heerlen en regio. Tijdens de voorstelling, die begint om 14.30 uur, laten lokale danstalenten hun skills op het podium zien. 
  In het kader van het schrit_tmacher Festival wordt de exclusieve productie ‘ECHO’ getoond, die is gemaakt met jongeren uit de Euregio.

  Deelname is gratis, wel graag aanmelden (wees er op tijd bij, want vol is vol!).
  Aanmelden via: ipoell@hklimburg.nl.

  Alleen komen kijken mag ook. Tickets zijn € 5,- per stuk en te reserveren via email: info@cultuurhuisheerlen.nl of telefonisch via: 045 5612121.

  De Dansdag Heerlen is een initiatief van het Huis voor de Kunsten Limburg en wordt georganiseerd in samenwerking met Cultuurhuis Heerlen.

  lees meer…
 • 13 maart 2017 Aanvraagprocedure Nadere Subsidieregels Film (Limburgs Filmfonds) 2017 van start!
  De Provincie Limburg stimuleert het produceren van films in de provincie Limburg en draagt graag bij aan een levendig…
  De Provincie Limburg stimuleert het produceren van films in de provincie Limburg en draagt graag bij aan een levendig filmklimaat in deze regio. Om dat te kunnen realiseren riep zij de Nadere Subsidieregels Film (Limburgs Filmfonds) in het leven. Gedurende een periode van vier jaar (2016 t/m 2019) kunnen filmmakers jaarlijks een aanvraag indienen voor een filmproject. Onderliggende doelstellingen van deze subsidieregeling zijn het stimuleren van de economie (werkgelegenheid), het versterken van de cultuur (talentontwikkeling, artistieke kwaliteit) en het vergroten van de branding (Limburg promotie) van Nederlands Limburg.

  De subsidieregeling bestaat uit twee tranches:  

  1) Het produceren van lange films met een (inter)nationale bioscoopuitbreng.
  2) Limburgse Talentontwikkeling. Het produceren van korte of lange films.

  In het jaar 2017 kan een aanvraag worden ingediend vanaf 1 maart t/m 1 mei. 

  Kijk voor meer informatie over de subsidieregeling, de voorwaarden en het aanvraagformulier op de website van de Provincie Limburg. 
 • 10 maart 2017 Just dance! - Veelzijdige dansactiviteiten voor amateurdansers tijdens schrit_tmacher festival
  Het schrit_tmacher festival begon als experiment in Aken. Inmiddels heeft hét grensoverschrijdende festival voor…
  Het schrit_tmacher festival begon als experiment in Aken. Inmiddels heeft hét grensoverschrijdende festival voor dansers en dansliefhebbers zijn vaste plaats ingenomen in het culturele leven van de Euregio en Noordrijn-Westfalen. Nog t/m 9 april a.s. vinden in het kader van schrit_tmacher festival diverse dansactiviteiten plaats in zowel Aken als Heerlen (met het Parkstad Limburg Theater als thuisbasis). Het Huis voor de Kunsten Limburg is één van de Nederlandse projectpartners en brengt de workshops voor amateurdansers en voorstellingen met aanstormend danstalent uit o.a. Limburg graag voor het voetlicht.

  Beginnende en gevorderde amateurdansers kunnen tijdens het schrit_tmacher festival een dansworkshop volgen van Compagnie Käfig (F/RC). De workshop, die gebaseerd is op het repertoire van hun voorstelling ‘Yo Gee Ti’ (te zien op dinsdag 14 maart om 20.00 uur), vindt plaats op maandag 13 maart van 19.00-20.30 uur.

  Op zaterdag 18 maart om 15.00 uur kunnen kinderen vanaf vier jaar de voorstelling ‘Pokon’ van De Dansers bekijken. ‘Pokon’ brengt een ode aan spelen. De voorstelling zit boordevol beweging, ritme, inventiviteit en vriendschap. Voorafgaand aan de voorstelling (van 14.10-14.40 uur) vindt een creatieve workshop plaats voor kinderen. Na afloop van de voorstelling (van 16.00-16.45 uur) kunnen kinderen o.l.v. choreograaf Josephine van Rheenen en Guy Corneille (live muziek) dartelen op het podium, verhalen dansen en moeilijke bewegingen leren.

  Het Nederlands Dans Theater (NDT) 1&2 verzorgt op maandag 3 april twee workshops. De workshops zijn gebaseerd op het repertoire van de voorstellingen ‘Scenic Route’ van NDT1 (te zien op 28 maart om 20.00 uur) en ‘Smoke and Mirrors’ van NDT2 (te zien op 4 april om 20.00 uur). De workshops worden verzorgd door oud-NDT danser en choreograaf Jiří Pokorný. Van 18.00-19.30 uur verzorgt Pokorný een workshop voor beginnende en gevorderde dansers met enige danservaring en van 19.30-21.00 uur een workshop voor gevorderden met danservaring.

  Tijdens het schrit_tmacher festival vindt ook de Scapino Backstage Fandag plaats. Op zondag 9 april van 11.00-17.00 uur biedt het Scapino Ballet Rotterdam (Nederlands oudste dansgezelschap) haar fans een uniek kijkje in de keuken. Die dag zie je Ed Wubbe aan het werk met zijn dansers, krijg je een sneak peak van nieuw werk en kun je meedansen tijdens een workshop voor amateurdansers (geschikt voor 10+ met enige ervaring).

  In het kader van het schrit_tmacher festival werd de afgelopen maanden aan een exclusieve en grensoverschrijdende dansproductie gewerkt. Het Duits-Nederlandse artistieke team - bestaande uit Felix Berner (choreografie) en Malou Beemer (kostuumontwerp) - ontwikkelde samen met aanstormende danstalenten uit Limburg en Noordrijn-Westfalen het stuk ‘ECHO’. De dansproductie gaat op woensdag 22 maart a.s. om 20.30 uur in première in Heerlen.

  Bovenstaande workshops en voorstellingen vinden plaats in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen. De workshops zijn zowel voor beginnende als gevorderde dansers toegankelijk, enige danservaring is vaak wel vereist. Klik hier voor meer informatie en de kosten voor deelname of ga naar www.schrittmacherfestival.eu. Aanmelden voor één of meerdere workshops en het reserveren van tickets voor voorstellingen kan via de website van het Parkstad Limburg Theater (www.plt.nl). Het is ook mogelijk om combitickets (workshop plus voorstelling) te bestellen.
   
 • 09 maart 2017 NIEUW! Boek: Stenen en pannen (WIEL)
  Op 18 mei 2017 verschijnt het boek Stenen en pannen: Geschiedenis en inventarisatie van de grofkeramische industrie…
  Op 18 mei 2017 verschijnt het boek Stenen en pannen: Geschiedenis en inventarisatie van de grofkeramische industrie in Limburg. Dit rijk geïllustreerd boek wordt uitgegevens door Stichting Werkgroep Industrieel Erfgoed Limburg (WIEL) en is geschreven door Marcel Dings, een kenner bij uitstek van de historie en tegenwoordige staat van die industrietak.

  De fabricage van stenen, dakpannen en gresbuizen is voor Limburg al lang een belangrijke bedrijfstak, niet alleen in het ‘kerngebied’ tussen Venlo en Roermond, maar ook in het noorden en zuiden van de provincie. In dit unieke boek van 176 pagina’s, met ruim 100 foto’s (in fullcolour), wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van deze bedrijfstak en aan alle bijzondere overblijfselen die nog zichtbaar zijn. Naast de voormalige en nog functionerende productielocaties komen ook villa’s, arbeiderswoningen, spoortunneltjes e.d. van deze bedrijfstak in beeld.

  GEREDUCEERDE PRIJS (TOT 15 MEI 2017)
  Vanaf 18 mei zal de verkoopprijs €24,95 bedragen (excl. €1,50 verzendkosten). Tot 15 mei kunt u
  het boek bestellen voor de gereduceerde prijs van €22,- (excl. €1,50 verzendkosten). Ga naar de webshop voor meer informatie.

  Eerdere uitgaven van WIEL zijn de boeken STROOP en ZUIVEL erfgoed, ook verkrijgbaar in de webshop.

  Klik hier om de folder te downloaden. 
 • 02 maart 2017 Campagne ‘Breng Cuypers in beeld!’ groot succes
  In december is het Cuypershuis in Roermond in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg met een crowdfundingactie…
  In december is het Cuypershuis in Roermond in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg met een crowdfundingactie gestart om zo’n 800 glasnegatieven uit de ateliers van de Roermondse architect en ontwerper Pierre Cuypers (1827-1921) te behoeden voor verval. Dit is gebeurd middels een zeer succesvolle campagne op www.voordekunst.nl en via een bijbehorende expositie in het Cuypershuis. Het startbedrag van 10.000 euro om de meest kwetsbare glasnegatieven al te kunnen redden, is inmiddels ruim behaald. Het Cuypershuis is daarmee het eerste museum (en erfgoedinstelling) in Limburg dat via het platform Voordekunst met succes crowdfunding heeft ingezet. Om dit te vieren brengt gedeputeerde Ger Koopmans van de Provincie Limburg op woensdag 8 maart om 14.00 uur een bezoek aan het Cuypershuis. Hierbij zal hij namens de Provincie Limburg een cheque van 3.000 euro voor ‘Breng Cuypers in beeld!’ overhandigen. De Provincie steunt Limburgse projecten op Voordekunst namelijk door bij het behalen van 70 procent van het doelbedrag de resterende 30 procent te doneren. Ook houdt het Huis voor de Kunsten Limburg op donderdag 9 maart van 14.00-15.30 in het Cuypershuis een inspiratiesessie om andere musea, erfgoedinstellingen en geïnteresseerden te informeren over de do’s en dont’s van crowdfunding. Aanmelden hiervoor kan nog tot 7 maart via www.hklimburg.nl/musea.
   
  Een schat aan informatie
  De bijzondere collectie glasnegatieven van het Cuypershuis bevat een schat aan informatie over het functioneren van de ateliers van Pierre Cuypers. De negatieven vormen bovendien een belangrijk bewijs van Cuypers’ vooruitstrevende aanpak. Zijn leven lang heeft hij nieuwe technieken gebruikt en innovaties ingezet om zijn bedrijf zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Omdat de glasnegatieven nu in slechte staat verkeren en uiterst kwetsbaar zijn, is onderzoek onmogelijk. Om alle 800 exemplaren te restaureren en digitaliseren en de nieuwe kennis over Cuypers’ werk voor iedereen beschikbaar te maken is zo’n 40.000 euro nodig. De teller van de campagne ‘Breng Cuypers in beeld!’ staat nu al op 17.000 euro, een ongekend hoog bedrag voor een dergelijke actie. Het museum hoopt natuurlijk op meer! Via www.voordekunst.nl kan nog t/m 10 maart gedoneerd worden. Ook is het nog t/m 26 maart mogelijk om in de expositie ‘Cuypers’ glasnegatieven’ geld te deponeren.

  Inspiratiesessie
  Als provinciale steunfunctie voor de Limburgse cultuursector, ondersteunt het Huis voor de Kunsten Limburg het museale veld in Limburg onder andere door kennis over crowdfunding te delen en crowdfunding-campagnes te stimuleren en te begeleiden. Hierbij wordt aangesloten bij het erfgoedbeleid van de Provincie Limburg, waarin een grote rol is weggelegd voor samenwerking, publieksbereik en digitalisering van collecties. Tijdens de inspiratiesessie op 9 maart vertelt Sandra Welters, consulent Musea bij het Huis, over alle stappen in het proces van de campagne ‘Breng Cuypers in beeld!’. Hierbij wordt ook een algemene inleiding gegeven over crowdfunden voor musea en erfgoed. Wat is crowdfunding eigenlijk? Wat komt er allemaal kijken bij het ontwikkelen van een crowdfundingcampagne? Welke projecten zijn geschikt voor crowdfunding en welke niet? Welke effecten heeft crowdfunden op het museum en op het publiek? Deze en meer vragen komen aan bod. Deelname aan de inspiratiesessie kost 7,50 euro per persoon (incl. bezoek aan de tentoonstelling ‘Cuypers’ glasnegatieven’ en koffie/thee). Aanmelden kan via www.hklimburg.nl/musea.
   
 • 01 maart 2017 Fictiefilm maken? CineLOVA biedt coaching met project ‘Maak Je Eigen Fictie Film'
  Ook dit jaar kunnen CineLOVA leden weer deelnemen aan het coachingstraject ‘Maak je Eigen Fictie Film’, oftewel…
  Ook dit jaar kunnen CineLOVA leden weer deelnemen aan het coachingstraject ‘Maak je Eigen Fictie Film’, oftewel ‘Maak JEFF’. Deelnemers aan het project worden gedurende een periode van een aantal maanden door topamateurfilmer Jef Caelen begeleid in een proces dat uiteindelijk tot een korte fictiefilm leidt. ‘Maak JEFF’ stimuleert amateurfilmers om zelf (op eigen initiatief) óf gezamenlijk en onder leiding van Jef Caelen aan de slag te gaan met het maken van een fictiefilm. Aan de hand van vele tips en advies op maat leer je wat er allemaal komt kijken bij het maken van een fictiefilm. Interesse? Kijk voor meer info op www.cinelova.nl en meld je vóór 31 maart 2017 aan. 
meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen iedere discipline waarin het Huis werkzaam is, dan kunt u zich op deze pagina aanmelden voor een digitale nieuwsbrief.
agenda
 • 15 april 2017 - 29 april 2017samenwerkings activiteit Expositie Kunstbende-deelnemers in Kerkrade
  Van 15 t/m 29 april exposeren in POST-, een ruimte voor hedendaagse kunst te Kerkrade, deelnemers van Kunstbende…
  Van 15 t/m 29 april exposeren in POST-, een ruimte voor hedendaagse kunst te Kerkrade, deelnemers van Kunstbende Limburg 2017 in de categorie Expo hun werk. POST- geeft hiermee in samenwerking met Kunstbende Limburg en het Huis voor de Kunsten Limburg een podium aan nieuw creatief talent uit Limburg. De opening is op vrijdag 14 april om 19.00 uur.
   
  Kunstbende is dé landelijke wedstrijd voor jong creatief talent tussen de 13 en 18 jaar oud. Jongeren door heel Nederland kunnen deelnemen in acht verschillende categorieën: Dans, Dj, Expo, Film, Fashion, Muziek, Taal en Theater. In Limburg schrijven elk jaar ongeveer 500 jongeren zich in voor de wedstrijd. Daarnaast organiseert Kunstbende diverse workshops, masterclasses en open podia waar jongeren gratis aan kunnen deelnemen. Hierbij wordt vaak samengewerkt met het Huis voor de Kunsten Limburg.
   
  Op 19 maart jl. vond de 27e regionale voorronde plaats in Schouwburg De Domijnen Sittard. De winnaars in de categorie Expo hierbij waren:
  1.       Dion Nataraja
  2.       Goya van der Heyden
  3.       Luna van Acker
   
  Hun werk en dat van de andere Kunstbende-deelnemers in de categorie Expo is van 15 t/m 29 april 2017 te zien in POST-. De expositie is geopend van woensdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.
   
  POST-
  Hoofdstraat 16
  6461 CP Kerkrade
  www.post.sjtub.org
 • 06 mei 2017 09:00 - 17:00samenwerkings activiteit Limburgs Trombone Ensemble presenteert: Trombone Dag 2017
  Het Limburgs Trombone Ensemble organiseert op zaterdag 6 mei 2017 (09.00-17.30 uur) voor de derde keer een Trombone…
  Het Limburgs Trombone Ensemble organiseert op zaterdag 6 mei 2017 (09.00-17.30 uur) voor de derde keer een Trombone Dag bij ADAMS Muziekcentrale in Ittervoort. Een dag vol muzikale activiteiten voor iedere trombonist op elk niveau: voor jong en oud van beginneling tot student.

  Workshops 'schuif mee en schuif aan'
  Trombonisten krijgen tijdens de Limburgse Trombone Dag de kans samen te werken met vooraanstaande trombonisten, waaronder:
  - Martin Schippers (NL) wisseltrombonist Koninklijk Concertgebouw Orkest.
  - Thomas Horch (D) Symphonieorchester van de Bayerische Rundfunk.
  - Armin Bachmann (CH) internationale solist en docent, trombonist Slokar Quartet. 
  De deelnemers gaan intensief met deze trombonisten (en een aantal n.t.b. gastdocenten) aan de slag en kunnen rekenen op een onvergetelijke ervaring. 

  Slotconcert met het Limburgs Trombone Ensemble
  De Trombone Dag wordt afgesloten met een concert door het Limburgs Trombone Ensemble in samenwerking met de gastdocenten. Samen met de solisten Martin Schippers en Armin Bachmann brengt het LTE onder leiding van gastdirigent Martijn Pepels enkele werken ten gehore. Het concert, dat tevens ook de afsluiting is van de dirigentenworkshop De Maestro van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen, start om 16.30 uur bij ADAMS Muziekcentrale in Ittervoort. De toegang voor dit concert is gratis.

  Programma slotconcert:
  • Fanfare | Simon Hall
  • Colores | Steven Verhelst m.m.v. Martin Schippers, bastrombone
  • Niry Fide Xemy | Nicola Ferro m.m.v. Armin Bachmann, trombone
  • Love Feast of the Apostles | R. Wagner

  Voor meer informatie over het programma en voor inschrijven, ga naar: www.ltetrombones.nl

  Datum: 6 mei 2017, 09.00 – 17.00 uur
  Locatie: ADAMS muziekcentrale, Aziëstraat 17 – 19, Ittervoort


  Lees meer
 • 06 mei 2017 10:30 - 12:00samenwerkings activiteit Presentatie Platbook 17: Meziek
  Op zaterdag 6 mei wordt in de studio’s van L1 in Maastricht Platbook 17 gepresenteerd. Het thema van dit 17e…
  Op zaterdag 6 mei wordt in de studio’s van L1 in Maastricht Platbook 17 gepresenteerd. Het thema van dit 17e deel in de reeks bloemlezingen in het Limburgs dialect is ‘muziek’. Redacteur Henk Hover (L1-programmamaker en muzikant) selecteerde 35 teksten uit de in totaal ruim tachtig inzendingen uit de hele provincie. Onder hen zijn schrijvers die zelf al een of meerdere romans of dichtbundels hebben uitgebracht, maar ook enkele nieuwkomers. Het thema ‘muziek’ loopt als een rode draad door de diverse korte verhalen en gedichten in Platbook 17. “De emotionele waarde die muziek vaak oproept, is bijna niet te vatten in woorden. De schrijvers in dit prachtige boek hebben het desondanks geprobeerd. En het is ze ook nog heel erg goed gelukt, ze komen er vaak dichtbij, bij de emotie van muziek”, aldus Henk Hover.
   
  Platbook 17 bevat werk van Matheu Bemelmans, Ton Bijsterveld, Herman Bors, Lizette Colaris, Leonne Cramers, Ien vaan Dale, Jean Dewaide, Els Diederen, Tilde Frauenrath, Frans Hendriks, John Hertogh, Karin Hoevels-Dolmans, Jack Jacobs, Joep Kirchroa, Guus Kitzen, Lisa Naus, Piet Nieuwenhuizen, Sjir Quaedflieg, G. Rapaille, Karel Ruiten, Phil Schaeken, Toos Schoenmakers, Annie Schreuders-Derks, Riky Simons-Julicher, Har Sniekers, Felix Stelten, Corrie Stultiens, Annie Tummers, Diana Vullings-Smeets, Mia van Wegberg, Loek van de Weijer, Harie Wetzelaer, Tjeu Wetzeler, Ton in ’t Zandt en Els Zeegers-Koelen.
   
  De presentatie op 6 mei wordt live uitgezonden in het L1 Cultuurcafé op L1 Radio van 11.30 tot 12.00 uur. Platbook 17 is voor 9,90 euro te koop in diverse Limburgse boekhandels, evenals via www.ticshop.nl en www.hklimburg.nl/webshop

  Lees meer
 • 07 mei 2017 15:30 - 17:00 Toonkunstkoor Maastricht | 'Ein deutsches Requiem' van Brahms
  Op zondag 7 mei 2017 om 15.30 uur voert Toonkunstkoor Maastricht “Ein deutsches Requiem” van Johannes Brahms…
  Op zondag 7 mei 2017 om 15.30 uur voert Toonkunstkoor Maastricht “Ein deutsches Requiem” van Johannes Brahms uit in de St. Janskerk te Maastricht. De algehele leiding is in handen van dirigent Rob Meijers. Solisten zijn Marene Elgershuizen (sopraan) en Frank Hermans (bariton). Koor en solisten worden op de piano begeleid door Paul Huijts.

  Toonkunstkoor Maastricht
  Toonkunstkoor Maastricht is een gemengd koor met ca. 38 enthousiaste leden. Het koor werd in 1999 opgericht door Jan Hupperts. Vanaf 2013 staat het koor onder leiding van Rob Meijers. Het koor zingt zowel klassieke als hedendaagse koorwerken. Ieder voorjaar wordt een concert georganiseerd waarbij een groot werk uit het oratorium repertoire centraal staat. Voor de uitvoering van Ein deutsches Requiem is het koor uitgebreid met 16 projectleden.
  Het koor neemt elk jaar deel aan het Parcours in september. Een ander vast punt in het jaarprogramma is de Kerstmatinee in de Onze-Lieve-Vrouwe Basiliek.

  Datum: zondag 7 mei 2017, 15.30 uur
  Locatie: St. Janskerk Maastricht, Vrijthof 24, Maastricht
  Entree: € 15, -, via www.toonkunstkoormaastricht.nl


  Lees meer
 • 08 mei 2017 19:30 - 22:00 Bespreking bekroonde films internationaal amateurfilmfestival (UNICA)
  Op maandag 8 mei a.s. vindt van 19.30-22.00 uur  de jaarlijkse bespreking van de bekroonde UNICA films plaats…
  Op maandag 8 mei a.s. vindt van 19.30-22.00 uur  de jaarlijkse bespreking van de bekroonde UNICA films plaats in het Cultuurhuis  in Heerlen (Sittarderweg 145). De UNICA is hét internationale amateurfilmfestival. In 2016 vond het festival plaats in Roemenië. LOVA voorzitter en amateurfilmer Jef Caelen zal voor de UNICA filmbespreking een aantal interessante, bekroonde films uit het UNICA programma van 2016 selecteren. Tijdens de bespreking worden de films vertoond en geanalyseerd en gaat Jef in gesprek met het publiek over het getoonde materiaal.

  De UNICA filmbespreking belooft zoals ieder jaar weer een interessante avond te worden. Iedereen mag deelnemen. De Toegang is gratis voor LOVA en CineLOVA leden. Aanmelden is verplicht en kan t/m 6 mei a.s. bij Hans Oijen, secretaris van de LOVA, via: lovasecretariaat@gmail.com. 

  De UNICA filmbespreking wordt gehost door Videoclub Videoom in Heerlen. 
 • 08 mei 2017 - 18 mei 2017eigen activiteit Workshop ‘Crescendo van mijn verenigingsimago’
  8 mei in Elsloo, 15 mei in Meerlo, 18 mei in Heel

  Ben je op zoek naar manieren om je vereniging beter te promoten…
  8 mei in Elsloo, 15 mei in Meerlo, 18 mei in Heel

  Ben je op zoek naar manieren om je vereniging beter te promoten bij potentiële nieuwe leden? Of wil je de vereniging juist krachtiger profileren bij het publiek? Bij het binden en boeien van (nieuwe) leden en publiek is het imago van je vereniging van groot belang!

  Om je verengingsimago positief te versterken, is het belangrijk om eerst zicht te krijgen op de identiteit en het huidige imago van de vereniging en hoe dit aansluit bij de doelstellingen en doelgroepen. Als deze ankerpunten bekend zijn, maken we je ervan bewust hoe je communicatie meer kunt inzetten om het verenigingsimago positief te beïnvloeden.

  De workshop is gericht op het leren presenteren van de vereniging, zowel intern als extern. Communicatie vormt hiervan een belangrijk onderdeel, maar ook andere elementen zoals symbolen en gedrag van de vereniging, spelen een rol. De workshop 'Crescendo van mijn verenigingsimago' wordt verzorgd door: Peter Deriks en Yvonne Hermans - Viduro Marketing & Communicatie.

  Voor wie?
  Bestuursleden (voorzitter, vicevoorzitter, secretaris, penningmeester en overige bestuursleden), commissieleden, overige leden van verenigingen, (assistent-)dirigenten, docenten en instructeurs.

  Aanmelden
  Klik hier om aan te melden. Deelname is gratis. Per workshop is plaats voor maximaal 25 deelnemers.

  Data en locaties
  Noord-Limburg
  Datum: maandag 15 mei 2017
  Tijd: 19.30 – 22.00 uur
  Locatie: Muziekzaal de Speulplats, Mgr. Jennekensstraat 7, 5864 CS Meerlo

  Midden-Limburg 
  Datum: donderdag 18 mei 2017
  Tijd: 19.30 – 22.00 uur
  Locatie: Cultureel Centrum Don Bosco, Mgr. Savelbergweg 100, 6097 AE Heel

  Zuid-Limburg
  Datum: maandag 8 mei 2017 
  Tijd: 19.30 – 22.00 uur 
  Locatie: Maaslandcentrum, Burg. Maenenstraat 45, 6181 EA Elsloo

  Organisatie
  Het Huis voor de Kunsten Limburg voert haar steunfunctie voor de Limburgse cultuursector onder andere uit door (bij)scholing aan te bieden voor verenigingen en stichtingen. Deze workshop wordt gratis aangeboden dankzij een bijdrage uit de Motie Limburgse Volkscultuur. 
 • 09 mei 2017 - 30 mei 2017eigen activiteit Workshop 'Sponsoring is een sport!'
  9 mei in Meerlo, 22 mei in Elsloo, 30 mei in Heel
   
  Voor veel verenigingen is sponsoring een essentieel onderdeel.…
  9 mei in Meerlo, 22 mei in Elsloo, 30 mei in Heel
   
  Voor veel verenigingen is sponsoring een essentieel onderdeel. Maar in de huidige tijd is het vinden én binden van sponsoren te vergelijken met sport. Het werven van sponsoren is een lastige klus, kost inspanning en vereist kennis van zaken. Hoe vaak heeft je vereniging onbeantwoorde sponsoringsbrieven verzonden? En waarom blijven zoveel aanvragen tot sponsoring onbeantwoord? Waarom is het zo eng om sponsoren te benaderen? Een goede sponsorrelatie is veelal te prefereren boven een eenmalige subsidie en kan je vereniging naast geld ook materiële zaken, expertise, reclame en een netwerk opleveren. 

  De workshop ‘Sponsoring is een sport!’ maakt je bewust van hoe je de kans op het succesvol werven van sponsoren kunt vergroten. De centrale vraag is: Op welke wijze kun je als vereniging de kans vergroten om succesvol sponsoren te werven? De workshop is een mix van kennisoverdracht, tips en ervaringen delen met elkaar. Door samen een sponsorplan op te zetten, gaan we in deze workshop ook praktisch aan de slag met het onderwerp.

  Let op: In deze workshop komt sponsoring door bedrijven aan bod, niet te verwarren met fondsenwerving bij instellingen (fondsen/stichtingen). 

  De workshop ‘Sponsoring is een sport!’ wordt verzorgd door: Bart Lemmen - Claassen, Moolenbeek & Partners.
    
  Voor wie?

  Bestuursleden (voorzitter, vicevoorzitter, secretaris, penningmeester en overige bestuursleden), commissieleden, overige leden van verenigingen, (assistent-)dirigenten, docenten en instructeurs.

  Aanmelden
  Klik hier om aan te melden. Deelname is gratis. Per workshop is plaats voor maximaal 25 deelnemers. 

  Data en locaties
  Noord-Limburg
  Datum: dinsdag 9 mei 2017
  Tijd: 19.30 – 22.00 uur
  Locatie: Muziekzaal de Speulplats, Mgr. Jennekensstraat 7, 5864 CS Meerlo

  Midden-Limburg 
  Datum: dinsdag 30 mei 2017
  Tijd: 19.30 – 22.00 uur
  Locatie: Cultureel Centrum Don Bosco, Mgr. Savelbergweg 100, 6097 AE Heel

  Zuid-Limburg
  Datum: maandag 22 mei 2017
  Tijd: 19.30 – 22.00 uur
  Locatie: Maaslandcentrum, Burg. Maenenstraat 45, 6181 EA Elsloo

  Organisatie
  Het Huis voor de Kunsten Limburg voert haar steunfunctie voor de Limburgse cultuursector onder andere uit door (bij)scholing aan te bieden voor verenigingen en stichtingen. Deze workshop wordt gratis aangeboden dankzij een bijdrage uit de Motie Limburgse Volkscultuur. 
 • 11 mei 2017 09:00 - 12:30eigen activiteit Workshop Storytelling voor musea en erfgoed
  Storytelling. Een term die steeds vaker voorbij komt in de erfgoedsector. Om belevingen te creëren en de betrokkenheid…
  Storytelling. Een term die steeds vaker voorbij komt in de erfgoedsector. Om belevingen te creëren en de betrokkenheid van bezoekers te vergroten wordt steeds meer ingezet op het vertellen van verhalen middels allerlei media. Om het museale- en erfgoedveld kennis te laten maken met het instrument ‘storytelling’ organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg een inleidende workshop.

  Over Tom Janssen
  Deze De workshop wordt gegeven door Tom Janssen, storyteller voor diverse organisaties en bedrijven. Hij leert workshopdeelnemers om het verhaal en de identiteit van een museum of een erfgoedinstelling concreet onder woorden te brengen. Deelnemers gaan samen met hem aan de slag om door het invullen van het zogenaamde Story DNA Canvas hun eigen verhaal in zes stappen onder woorden te brengen. 

  Meer weten of aanmelden? Klik hier.

  Datum: donderdag 11 mei 2017, van 9.15 uur - 12.15 uur.
  Locatie: Huis voor de Kunsten Limburg, Steegstraat 5, 6041 EA Roermond.


  Lees meer
 • 18 mei 2017 00:00 - 00:00samenwerkings activiteit Prijsuitreiking Write Now!
  Op donderdag 18 mei vindt in Poppodium Grenswerk de prijsuitreiking plaats van de Limburgse voorronde van Write…
  Op donderdag 18 mei vindt in Poppodium Grenswerk de prijsuitreiking plaats van de Limburgse voorronde van Write Now!

  Voorafgaand aan de uitreiking zal Jaap Robben een schrijfworkshop geven, waarvoor je je van tevoren kosteloos kunt inschrijven. Tijdens de prijsuitreiking draagt Jaap voor en is er livemuziek van Aïcha Cherif. Daarna betreedt juryvoorzitter Jonathan Griffioen het podium om de winnaars bekend te maken. De derde- en tweede prijswinnaars winnen 75,- en 125,- euro aan boekenbonnen en maken bovendien kans op een van de vijf wildcards voor de finale.

  Tot slot onthult Jonathan Griffioen wie zich winnaar van Write Now! mag noemen en naar huis gaat met maar liefst 250,- euro aan boekenbonnen. Hij of zij zal een fragment uit de winnende tekst voordragen, en bemachtigt een plekje in de finale op 25 juni in Rotterdam.

  Datum: donderdag 18 mei 2017, 19.15 – 21.30 uur (workshop 19.15 - 20.15 uur/ uitreiking 20.30 - 21.30 uur)
  Locatie: Poppodium Grenswerk, Peperstraat 10, Venlo

   
  Lees meer
 • 29 juni 2017 - 02 juli 2017samenwerkings activiteit FASHIONCLASH Festival 2017 | 29 juni – 2 juli 2017 | FASHION MAKES SENSE
  9de editie internationaal en interdisciplinair FASHIONCLASH Festival

  Het spraakmakende FASHIONCLASH Festival…
  9de editie internationaal en interdisciplinair FASHIONCLASH Festival

  Het spraakmakende FASHIONCLASH Festival in Maastricht presenteert van 29 juni t/m 2 juli 2017 meer dan 150 ontwerpers en kunstenaars uit binnen-en buitenland aan een divers (inter-) nationaal publiek. Het programma bestaat uit modeshows, exposities, theater en dans performances, het bijzondere Clash Project, fashion talks, publieksprogramma en speciaal voor deze editie samengestelde Fashion Makes Sense LAB. Raak geïnspireerd door de wereld van mode, fashiontalent en modestad Maastricht.

  De 9e editie staat volledig in het teken van het thema ‘Fashion Makes Sense’, waarbij FASHIONCLASH inhoudelijke de focus legt op de ‘zintuigen’ en de ‘zingeving’ in relatie tot mode. Vraag jezelf af: 'Does fashion makes sense to you?'.

  Datum: 29 juni - 2 juli 2017
  Locatie: diversen in Maastricht
  Tickets: activiteiten zijn grotendeels gratis toegankelijk. Voor programma, deelnemers en tickets ga naar de website van FASHIONCLASH.

   
  Lees meer

naar de complete agenda…
prikbord
19-04-2017 09:09,

Werkplaats K: Deelname Artnoon 3.0

Op zondag 18 juni vindt in Werkplaats K de derde editie plaats van Artnoon. In dit kunstevent, georganiseerd… Op zondag 18 juni vindt in Werkplaats K de derde editie plaats van Artnoon. In dit kunstevent, georganiseerd door jongeren, staat de jongerenkunst en -cultuur centraal. Er is een uitgebreide expositie, graffitiworkshops door James Jetlag, livemuziek, DJ’s en VJ’s en er is een tatoeëerder aanwezig.

Meedoen?
Ben jij een kunstenaar en tussen de 16 & 27 jaar? Maak je foto’s, installaties, video’s of andere kunstwerken en wil je die graag exposeren voor het grote publiek? Meld je dan zo spoedig als mogelijk aan voor ARTNOON 3.0 bij Werkplaats K door een e-mail te sturen naar: artnoon@outlook.com. Je ontvangt dan het verzoek om je gegevens in te sturen en enkele foto’s van je werk. Deelname aan Artnoon 3.0 is kosteloos.

Werkplaats K:
Het is een culturele broedplaats voor 20 kunstenaars, vooral afkomstig uit Kerkrade. De disciplines zijn gevarieerd: schilderen, keramiek, vormgeving, fotografie, beeldend, theatertechniek, illustraties en installaties. Daarnaast biedt Werkplaats K ruimte voor exposities, lezingen, wijkinitiatieven, community arts en workshops.
Werkplaats K: Elbereveldstraat 105, KerkradeLees meer…
18-04-2017 15:37,

Circular Art Lab Limburg (CALL)

Museum van Bommel van Dam en de gemeente Venlo zijn het Circular Art Lab Limburg (CALL) gestart. CALL… Museum van Bommel van Dam en de gemeente Venlo zijn het Circular Art Lab Limburg (CALL) gestart. CALL haalt maatschappelijke opgaven op en legt deze via een reeks open oproepen (‘calls’) voor aan kunstenaars en ontwerpers. Zij worden uitgenodigd onverwachte kansen en oplossingen in beeld te brengen, nieuwe verbindingen te leggen en toekomstscenario’s voorstelbaar te maken.

Voor wie?
Museum van Bommel van Dam is op zoek naar geëngageerde makers en denkers die de samenleving als hun werkveld zien en zich willen buigen over maatschappelijke opgaven. Voor het Circular Art Lab Limburg (CALL) definieert het museum samen met partners uit de regio vraagstukken die te maken hebben met circulariteit. Deze worden via een reeks open oproepen voorgelegd aan kunstenaars en ontwerpers.

CALL#1 REGENWATER IN DE STAD
De eerste opgave richt zich op de waterkringloop in de stad. Waterschap Limburg, die deze onderzoeksvraag bij CALL neerlegde, is benieuwd hoe we met de huidige klimaatveranderingen beter gebruik zouden kunnen maken van regenwater. We zijn op zoek naar kunstenaars en ontwerpers die daarvoor nieuwe scenario’s, producten of concepten willen ontwikkelen. 

Het klimaat verandert. Het regent harder, maar we krijgen ook langere periodes van droogte. We kunnen zoveel water steeds vaker niet meer snel genoeg afvoeren door het riool, met wateroverlast tot gevolg. Terwijl we dat regenwater meer nodig gaan hebben om in droge tijden voldoende water te hebben voor bomen, planten en groentetuinen. De waterkringloop in onze steden is zo ingericht dat drinkwater uit de kraan komt en afvalwater wegstroomt via het riool. Het zuiveren van zowel drinkwater als afvalwater kost veel energie en vormt een flinke belasting van het milieu. Regenwater speelt vaak nog een beperkte rol in de waterkringloop van steden. Op veel plekken stroomt regenwater direct het riool in de regenafvoer van gebouwen is op de riolering aangesloten en op straten en pleinen heeft water vaak geen kans in de grond te trekken. Tegelijkertijd doen we een enorm beroep op gezuiverd drinkwater. We gebruiken het om te wassen en te koken, de tuin mee te besproeien en het toilet door te spoelen.

Hoe zouden we in de waterkringloop van steden beter gebruik kunnen maken van regenwater? Welke mogelijkheden zijn voor te stellen voor het opvangen en opslaan ervan? Hoe zou regenwater ons gebruik van gezuiverd drinkwater kunnen beperken? Of beter nog: hoe zouden we met behulp van regenwater de waterstroom zo in kunnen richten dat waterzuivering overbodig is, of water uit de stad zelfs schoner is dan dat in de omgeving en we met ons afvalwater het milieu versterken?

Aanmelden
Wil jij je als ontwerper of kunstenaar over dit vraagstuk buigen en een bijdrage leveren? Meld je dan vóór 5 mei aan via call@vanbommelvandam.nl Motiveer hierbij je interesse en geef aan op welke manier je met de vraag aan de slag wil gaan. We verwachten geen kant-en-klare voorstellen, wel een eerste idee, uitleg over je werkwijze en de manier waarop je benadering aansluit bij je werkpraktijk.

Voor de volledige opdrachtinformatie, klik op de ‘lees meer’ link.Lees meer…
13-04-2017 11:45,

Laat jouw kunst bloeien!

Dit voorjaar (mei/juni) kun jij als kunstenaar mee doen met Kunst bloeit, een gloednieuw kunstinitiatief.… Dit voorjaar (mei/juni) kun jij als kunstenaar mee doen met Kunst bloeit, een gloednieuw kunstinitiatief. Tijdens Kunst bloeit kun je in 9 verschillende Nederlandse gemeenten (waaronder Venlo) lekker buiten tekenen en schilderen en je favoriete stadsgezicht of -tafereel vastleggen.
 
Verkiezing en expositie
Vervolgens kun je met jouw kunstwerk deelnemen aan een online verkiezing waarbij je kans maakt op mooie geldprijzen (€ 1.000,-, € 600,- en € 400,-). Ook kun je je kunstwerk 2 tot 4 weken exposeren en wie weet zelfs verkopen. Via de website kun je je nu inschrijven en kiezen aan welke editie van Kunst bloeit je wilt mee doen. 
 
Deelname aan Kunst bloeit kost slechts € 19,50 all in! Dat is dus inclusief de teken- en schilderdag + de online presentatie van je werk + de verkiezing + de expositie.
Ben je lid van de NABK (www.NABK.nl) dan krijg je € 10,- korting. Word je nu lid van de NABK dan kun je zelfs gratis deelnemen!
 
Geboeid door Kunst bloeit? Schrijf je dan snel in via http://kunstbloeit.nl/inschrijven want de plaatsen (voor de exposities) zijn beperkt.
10-04-2017 15:02,

Open Repetitie Concert | Christelijk Gemengd Koor Heerlen

Het Christelijk Gemengd Koor Heerlen combineert vierstemmig zingen met plezier en gezelligheid. Met een… Het Christelijk Gemengd Koor Heerlen combineert vierstemmig zingen met plezier en gezelligheid. Met een nieuw repertoire, een nieuwe dirigent en nieuwe zangaspiraties zijn ze op zoek naar nieuwe leden.

Hou je van zingen of wil je eens komen luisteren, kom dan op zaterdag 13 mei 2017 van 15.00 tot 17.00 uur naar het Open Repetitie Concert in het Juphuis, Schandelerstraat 81 in Heerlen. Dé gelegenheid voor iedereen die zich afvraagt ‘bij een koor zingen is dat wat voor mij?’ U kunt zonder verplichtingen komen kijken, luisteren en meezingen.

In 2018 bestaat het koor 90 jaar. In dat jubileumjaar wilt het koor feestelijk, modern en “in een nieuw jasje” voor de dag komen en nodigt daarom nieuwe leden uit om mee te doen.
Repetities vinden plaats op maandagavond, van 20.00 uur tot 22.00 uur en staan onder leiding van dirigent Harrie Weijenberg.

Een geoefende stem is geen noodzaak, bij het leren lezen van de muziek helpt het koor jou en samen met de dirigent wordt gekeken bij welke stemsoort (Sopraan, Alt, Tenor of Bas) je het beste past. Aan het einde van de repetitie geeft het koor, samen met de ‘nieuwe talenten’ een mini-concert door het zingen van het ingestudeerde werk. Daarna zingt het koor nog enige andere liederen uit het repertoire. Het koor wordt dan begeleid door Leon Dijkstra.

Datum: zaterdag 13 mei 2017, 15.00 – 17.00 uur
Locatie: Juphuis, Schandelerstraat 81 in Heerlen
 

Lees meer…
29-03-2017 16:47,

Global Drawing Project POST.ART

De organisatie van het Global Drawing Project POST.ART nodigt schilders, tekenaars, dichters en fotografen… De organisatie van het Global Drawing Project POST.ART nodigt schilders, tekenaars, dichters en fotografen uit om deel te nemen aan dit project. Deze activiteit vindt plaats in 2017 in aanloop naar het project RONDOM WATER. De uitvoering is van april-december 2017 met een eindexpositie van alle originele werken in januari 2018 in Venlo.

Schilders, tekenaars, dichters en fotografen worden uitgenodigd om een kunstwerk te maken met het thema WATER. Het doel is verbinding maken door het gebruik van digitale middelen. Daarbij reageert men op een toegestuurd werk. Je maakt je eigen werk 2D op A4(297 x 210 mm) formaat. En je stuurt het weer door naar de volgende kunstenaar in het schema.

Iris Slock zorgt voor een startwerk. Een scan hiervan wordt aan 6 kunstenaars gemaild.
De kunstenaar heeft 4 weken de tijd om met een eigen werk hierop te reageren. In het eigen werk moet een herkenbaar deel zitten van het toegestuurde werk. Elke kunstenaar scant zijn kunstwerk en mailt het naar 2 andere kunstenaars. Ook de coördinatiegroep ontvangt een scan van het werk.
Het origineel stuurt de kunstenaar per post naar de coördinatiegroep. De kunstenaar die daarna aan de beurt is mailt zijn werk weer naar 2 nieuwe kunstenaars. Tot dat er op het einde 91 werken zijn.

Aan de hand van het aantal aanmeldingen zal door de organisatie een route schema gemaakt worden. Elke kunstenaar krijgt van tevoren te horen naar wie hij zijn werk door moet sturen.
De originele werken worden voor de expositie door de coördinatiegroep op foam borden geplakt. Deze worden voor een zachte prijs verkocht ten behoeve van de organisatiekosten.
Iedere kunstenaar staat het vrij om op eigen kosten voor een zelf gekozen inlijst- en ophangsysteem te zorgen en het werk ophangklaar aan de organisatie per post toe te zenden.

Tijdschema
April: Kunstenaars uitnodigen en een startwerk maken.
Mei: Routeschema maken. Het startwerk aan zes kunstenaars mailen.
1 - 28 mei: zes kunstenaars maken een werk. ieder stuurt het aan twee kunstenaars door.
1 - 28 juni: twaalf kunstenaars maken een werk en sturen het ieder aan twee andere door.
1 juli-28 augustus: 24 kunstenaars maken een werk en sturen het ieder aan twee andere door.
1 - 28 september: 48 kunstenaars maken een werk .

Wil je deelnemen? Schrijf je dan in vóór 1 mei 2017. Vraag het aanmeldformulier op bij Annemiek Pijpers via annemiekpijpers@gmail.com.

29-03-2017 11:36,

Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst

Iedere Nederlandse beeldende kunstenaar die de beeldende kunst zelfstandig en beroepsmatig uitoefent… Iedere Nederlandse beeldende kunstenaar die de beeldende kunst zelfstandig en beroepsmatig uitoefent en op 1 januari 2017 nog geen 35 jaar is, kan meedingen naar een Koninklijke Prijs waarbij de prijswinnaar € 6.500,- wint.

De uiterste inzenddatum is 15 mei 2017. Kijk voor meer informatie, deelname en inschrijven op www.koninklijkeprijs.nl.
 

Lees meer…
16-03-2017 14:53,

Speel jij trombone? Doe dan mee met de Trombone Dag 2017

Het Limburgs Trombone Ensemble organiseert op zaterdag 6 mei 2017 (09.00-17.30 uur) voor de derde keer… Het Limburgs Trombone Ensemble organiseert op zaterdag 6 mei 2017 (09.00-17.30 uur) voor de derde keer een Trombone Dag bij ADAMS Muziekcentrale in Ittervoort. Een dag vol muzikale activiteiten voor iedere trombonist op elk niveau: voor jong en oud van beginneling tot student.

Workshops ‘schuif mee en schuif aan’
Trombonisten krijgen tijdens de Limburgse Trombone Dag de kans samen te werken met de vooraanstaande trombonisten Martin Schippers (NL), Thomas Horch (D) en Armin Bachmann (CH). De deelnemers gaan intensief met deze trombonisten (en een aantal n.t.b. gastdocenten) aan de slag en kunnen rekenen op een onvergetelijke ervaring.

Slotconcert met het Limburgs Trombone Ensemble o.l.v. Sandor Hendriks
De Trombone Dag wordt afgesloten met een concert door het Limburgs Trombone Ensemble in samenwerking met de gastdocenten. Samen met de solisten Martin Schippers en Armin Bachmann brengt het LTE enkele werken ten gehore. Het concert, dat tevens ook de afsluiting is van de dirigentenworkshop De Maestro o.l.v. Jan Cober van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen, start om 16.30 uur bij ADAMS Muziekcentrale in Ittervoort. De toegang voor dit concert is gratis.

Programma, inschrijven en meer info, via: www.ltetrombones.nl

Lees meer…
meer prikbordberichten…
disciplines

Het Huis voor de Kunsten Limburg komt u op allerlei plekken in het Limburgse kunst- en cultuurveld tegen. Het Huis is thuis in al deze disciplines:

organisaties

aangesloten bij het huis:

boerderijenstichting limburg bond heemschut limburg collegium ad mosam dans docenten vereniging limburg directeurenoverleg centra kunsteducatie limburg ensemble ‘88 fashionclash federatie van limburgse mandoline verenigingen federatie van musea in limburg federatie voor amateur symfonie orkesten limburg fotobond limburg gilde van vrijwillige molenaars, afdeling limburg jeugdcultuurfonds limburg keramiek kring limburg kinjer vastelaovend leedjesfestival koninklijk nederlands zangersverbond - limburg koninklijke nederlandse muziek organisatie letterkundig centrum limburg limburgs geschied- en oudheidkundig genootschap limburgse bond van muziekgezelschappen limburgse bond van tamboerkorpsen limburgse organisatie van audiovisuele amateurs maastricht international poetry nights molenstichting limburg monumentenkontakt midden-limburg monumentenwacht limburg oud limburgse schuttersfederatie raod veur ‘t limburgs samewirkende limburgse vastelaovesvereniginge steunpunt archeologie & monumentenzorg limburg stichting alphons winters stichting behoud mijnhistorie stichting funerair erfgoed limburg stichting jo hansenprijs voor volkscultuur stichting kruisen en kapellen limburg stichting limburg geïmproviseerde muziek stichting limburgse componisten stichting limburgse kastelen stichting matty niël stichting ondergrondse werken stichting openluchttheaters limburg stichting popmuziek limburg stichting wereld muziek concours kerkrade studium chorale toneelhuis lfa veldeke limburg verbindend netwerk koorzang limburg werkgroep industrieel erfgoed limburg werkgroep veldgewas
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?