welkom

Welkom op de website van het Huis voor de Kunsten Limburg. Wij zijn een dienstverlenende organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg. Op deze website kunt u informatie vinden over alle aangesloten organisaties en over de verschillende disciplines waarin wij werken.
Lees meer...

hkl_foto_huis_voor_de_kunsten_limburg_gebouw
nieuws
 • 05 juli 2016 Geslaagden Masterclass Verhalende Fotografie #2 exposeren in Centre Céramique Maastricht: NIEUWE OOGST # 2
  In september 2015 ging de tweede editie van de Masterclass Verhalende Fotografie van start. De masterclass is een…
  In september 2015 ging de tweede editie van de Masterclass Verhalende Fotografie van start. De masterclass is een coachingstraject van het Huis voor de Kunsten Limburg. Gedurende een periode van negen maanden werden tien gevorderde amateurfotografen door John Lambrichts begeleid bij het maken van een verhalende fotoserie. Hierbij werd het niet louter registrerend fotograferen, het creëren van gelaagdheid en het voelbaar maken van onderhuidse sfeer gestimuleerd. De fotografen vertellen zo op persoonlijke wijze een verhaal.

  Een jury bestaande uit George Meijers, Nico Bastens en John Lambrichts beoordeelde in mei 2016 de eindresultaten van de masterclass. Van de tien fotografen die deelnamen slaagden er zeven: Miranda Schmitz (Lier, België), Koen Verjans (Voerendaal), Jan Janssen (Hegelsom), Jo Frijns (Schimmert), Michel Vanderhoven (Maastricht), Marja Van Hagen-Smeets (Deurne) en Chrit Habets (Munstergeleen).

  De fotoserieseries zijn van 13 december 2016 t/m maart 2017 te zien tijdens de expositie NIEUWE OOGST #2 in Centre Céramique Maastricht. Dit is een vervolg op de uiterst succesvolle fototentoonstelling NIEUWE OOGST van de vijf fotografen die in 2014 slaagden voor de eerste editie van de Masterclass Verhalende Fotografie.

  Meer informatie over de Masterclass Verhalende Fotografie #2 en NIEUWE OOGST #2 is te vinden op: www.hklimburg.nl/verhalendefotografie
 • 28 juni 2016 Acteurs (amateurs en professionals) gezocht dramaserie 'Heuvelland' & film 'De Mythe van de Rowwen Hèze'
  Vrijdag 15 juli a.s. vinden van 09.00 tot 17.00 uur audities plaats van een tweetal nieuwe, Limburgse filmproducties.…
  Vrijdag 15 juli a.s. vinden van 09.00 tot 17.00 uur audities plaats van een tweetal nieuwe, Limburgse filmproducties. Het betreft de Limburgse dramaserie Heuvelland en de film De Mythe van de Rowwen Hèze, die momenteel in ontwikkeling zijn. Voor beide producties is producent Mosasaurusfilm op zoek naar zowel professionele acteurs als amateurspelers in alle leeftijden. Lijkt het jou een uitdaging om een rol te spelen in één van deze producties? Of wil je auditie doen voor beide producties? Meld je dan uiterlijk 10 juli a.s. aan voor de audities op 15 juli bij het Huis voor de Kunsten Limburg (Kapellerlaan 36) in Roermond.

  Over Heuvelland
  Heuvelland is de werktitel van een nieuwe, spannende, Limburgse dramaserie die momenteel in ontwikkeling is. Het betreft een ‘trait-d'union’ tussen professionals en amateurs in film. Heuvelland komt tot stand als samenwerkingsverband tussen het Huis voor de Kunsten Limburg en producent Mosasaurusfilm. Heuvelland beslaat vijf of meer episodes. De storyline wordt ontwikkeld door Mosasaurusfilm en door een team van Limburgse scenarioschrijvers uitgewerkt tot treatments en later scenario's. De serie wordt deels in het Limburgse dialect en deels in het Nederlands gesproken. Het verhaal zal voorzien in meerdere kleurrijke personages waardoor er veel dankbare rollen worden gecreëerd voor Limburgs acteertalent, zowel professionals als amateurs. De serie wordt volledig in Limburg opgenomen. Meer informatie over Heuvelland is te vinden op www.facebook.com/heuvellandserie en www.mosasaurusfilm.nl/portfolio/heuvelland.

  Over De Mythe van de Rowwen Hèze
  De Mythe van de Rowwen Hèze vertelt het verhaal van de legendarische Peelbewoner Christiaan Hesen (1853-1947). Christiaan Hesen alias de Rowwen Hèze leefde als een kluizenaar, at kadavers, stak geregeld de Peel in brand en joeg de kinderen de schrik op het lijf met zijn ene oog. Maar hij genas ook zieken door gebruik te maken van zijn paranormale gaven. De Mythe van de Rowwen Hèze gaat opzoek naar de feiten achter de fictie, en belicht de cultuurhistorische betekenis van de Rowwen Hèze. Meer informatie over De Mythe van de Rowwen Hèze is te vinden op www.facebook.com/rowwenhezefilm en www.mosasaurusfilm.nl/portfolio/de-mythe-van-de-rowwen-heze.

  Audities
  Wil je deelnemen aan de audities voor Heuvelland en/of De Mythe van de Rowwen Hèze? Stuur dan uiterlijk 10 juli a.s. je CV met foto's en/of (link naar) je portfolio of voorbeeldvideo’s naar casting@mosasaurusfilm.nl o.v.v. ‘Heuvelland’ of ‘De Mythe van de Rowwen Hèze’. Ben je nog geen 18 jaar? Vraag dan toestemming aan je ouders/verzorgers. Indien je auditie wilt doen voor beide producties, gelieve dat dan aan te geven in de mail. In de ontvangstbevestiging vind je meer informatie over de audities. lees meer…
 • 27 juni 2016 Romano Diederen wint Finale Jonge Solisten 2016
  Op 26 juni vond in Theater De Maaspoort in Venlo de Finale Jonge Solisten 2016 plaats. Maar liefst 50 solisten…
  Op 26 juni vond in Theater De Maaspoort in Venlo de Finale Jonge Solisten 2016 plaats. Maar liefst 50 solisten uit verschillende divisies namen deel aan de Finale Jonge Solisten van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen. De deelnemers, die via voorrondes waren geselecteerd, streden om de wisseltrofee, de mogelijkheid om een jaar lang te studeren aan het Conservatorium Maastricht en om een solistisch optreden tijdens de LBM Concertconcoursen te verzorgen. Ook maakten de solisten weer kans om op te treden in de muziekserie LEF! op L1TV, met philaharmonie zuidnederland en tijdens Viva Classic Live.

  Trompetist Romano Diederen uit Schinnen heeft de Finale Jonge Solisten 2016 gewonnen. Hij kreeg van de jury maar liefst 93 punten, een dikke eerste prijs met lof, voor zijn uitmuntende vertolking van ‘Nordische Fantasie’ van Th. Hoch. Uit handen van gedeputeerde Ger Koopmans kreeg hij de wisseltrofee en Theo Wolters overhandigde hem de prijs van het Conservatorium Maastricht.

  De jeugddivisie is gewonnen door Lotte Segers (dwarsfluit) van Kerkelijke Harmonie St.-Joseph 1880 uit Weert met 90,5 punten met lof van de jury. De vijfde divisie is gewonnen door Max Martinus (xylofoon) van Fanfare St.-Jozef uit Buchten met 88 punten. De vierde divisie is gewonnen door Lynn Tijssen (hoorn) van Fanfare St.-Antonius uit Genhout met 89 punten. De derde divisie is gewonnen door Tristan Diederen (bugel) van Fanfare St.-Caecilia uit Schinnen met 91 punten met lof der jury. De tweede divisie is gewonnen door Camiel Lemmens (hoorn) van Koninklijke Harmonie Aurora uit Grevenbicht met 91,5 punten met lof der jury.

  Sef Thissen overhandigde deze winnaars per divisie de LEF!-vouchers. De voucher staat voor een uitnodiging voor de TV-serie LEF!, een coproductie van L1 met Omroep Venlo waarin Sef Thissen praat met de jongeren én met doorgewinterde artiesten over hun passie voor muziek. Uit de deelnemers aan LEF! wordt ook nog eens één solist uitgekozen die mag soleren tijdens Viva Classic Live te Venlo.

  Raymond Vievermanns van philharmonie zuidnederland selecteerde twee solisten, Camiel Lemmens en Romano Diederen, die tijdens de HaFa-concerten van philharmonie zuidnederland een solistisch optreden geven. Door de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen worden bovendien een tweetal masterclasses ingericht voor jonge koper- en houtblazers, die in het voorjaar van 2017 plaatsvinden. Voor deze masterclasses selecteeert de jury per sectie acht kandidaten. 

    lees meer…
 • 23 juni 2016 Geschiedenis van de literatuur in Limburg
  In oktober 2016 verschijnt, onder auspiciën van het LGOG, de eerste complete Geschiedenis van de literatuur in…
  In oktober 2016 verschijnt, onder auspiciën van het LGOG, de eerste complete Geschiedenis van de literatuur in Limburg (GLL). Het boekwerk telt circa 750 pagina’s full colour, en is rijk geïllustreerd. Piet Gerards Ontwerpers en uitgeverij Vantilt staan garant voor een hoogwaardig product. De uitgave kan beschouwd worden als een aanvulling op het in 2015 verschenen driedelige standaardwerk Limburg. Een geschiedenis (LEG). De afmetingen van GLL en LEG zijn gelijk, zodat ze in de boekenkast één geheel kunnen vormen.
   
  Vanaf 2011 is de Geschiedenis van de literatuur in Limburg zorgvuldig voorbereid. De redactie werd gevoerd door Lou Spronck, Ben van Melick en Wiel Kusters. Ter toelichting van hun literair-historisch overzicht hebben de verschillende auteurs tekstfragmenten geselecteerd, waardoor ieder hoofdstuk ‘geschiedenis’ en ‘bloemlezing’ in zich verenigt. 
   
  Het begrip literatuur is door de auteurs breed opgevat en reikt van hoge literatuur tot reisverslagen en populaire satires. De lezer vindt er portretten van auteurs die in de handboeken van de Vlaamse en Nederlandse literatuur niet voorkomen of slechts in het voorbijgaan genoemd worden. Daarnaast wordt vanuit het Limburgse perspectief een nieuwe, soms verrassende visie ontwikkeld op gevestigde namen in de Nederlandse letteren.
   
  Van de Geschiedenis van de literatuur in Limburg zijn vooralsnog slechts 750 exemplaren voor verkoop beschikbaar voor leden van het LGOG en voor leden van Veldeke. Bij voorintekening kost een exemplaar € 32,50 (afhaalprijs; bezorgprijs € 42,50); niet-leden betalen € 39,50 (afhaalprijs; bezorgprijs € 49,50).
   
  De voorintekening sluit stipt op 15 augustus 2016. Nadien is het boek alleen nog via de boekhandel te koop à € 39,50. Het boek kan worden afgehaald te Maastricht (LGOG) of te Roermond (Cuypershuis). Data en tijdstippen worden tijdig individueel bekend gemaakt. Intekenen voor het boek kan via het volgende bestelformulier.
 • 21 juni 2016 Workshoppprogramma 'Ondersteuning besturen' najaar 2016 online!
  Ook in het najaar van 2016 organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg workshops in het kader van de regeling…
  Ook in het najaar van 2016 organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg workshops in het kader van de regeling ‘Ondersteuning besturen’ om verenigingsbesturen te ondersteunen bij hun bestuurlijke activiteiten.

  Het workshopprogramma september t/m november 2016 staat nu online. Aan bod komen fiscale & juridische zaken, het verenigingsimago, social media (voor beginners en gevorderden) en functiegericht besturen.
   
  De workshops worden verspreid over de provincie Limburg aangeboden en zijn bestemd voor leden van verenigingen van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM), Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT), Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS) en Verenigde Nederlandse Korenorganisaties - afdeling Limburg (VNK-L) en andere bij het Huis aangesloten organisaties. Deelname is gratis.
   
  Ga voor meer informatie over de inhoud van de workshops, data, locaties en om u aan te melden naar www.hklimburg.nl/motievolkscultuur.

  We zien uw aanmelding graag tegemoet!
 • 16 juni 2016 Schrijf mee aan Platbook 16: Mode
  In het najaar van 2016 verschijnt deel 16 van Platbook, een boekje met gedichten en verhalen in het Limburgs dialect.…
  In het najaar van 2016 verschijnt deel 16 van Platbook, een boekje met gedichten en verhalen in het Limburgs dialect. Net als voorgaande nummers, krijgt ook Platbook 16 een eigen redacteur die een keuze maakt uit het ingezonden werk en de inleiding samenstelt. Ditmaal is dat Annie Schreuders-Derks. Zij schrijft gedichten en verhalen (in het Limburgs) en publiceerde een standaardwerk over Limburgse volkscultuur: De hele santenkraam.

  Schrijvers worden uitgenodigd om vóór 1 augustus a.s. eigen werk in te sturen over het thema Mode. Het thema van Platbook 16, mag breed geïnterpreteerd worden. In elk geval als meer dan wat de etalages laten zien. De redactie verwacht wel dat de ingestuurde teksten iets te maken hebben met uiterlijk. Onderwerpen zijn daarom ook: sieraden, tatoeages, haardracht (paardenstaart, punk, kroeshaar, kale koppen), piercings, naveltruitjes, noem maar op. Ook hoofddoekjes zijn als mode te zien. Een brandweerpak niet.
   
  Gedichten en korte stukjes proza (maximaal 600 woorden) kunnen ingestuurd worden tot 1 augustus 2016 bij paul@uitgeverijtic.nl. Indien het werk van een schrijver wordt geselecteerd, dan ontvangt hij of zij een uitnodiging voor de boekpresentatie en een gratis exemplaar van Platbook 16.
   
  Platbook wordt uitgegeven in opdracht van het Huis voor de Kunsten Limburg en komt tot stand in samenwerking met Veldeke Limburg, Raod veur ’t Limburgs, Stichting LiLiLi, Uitgeverij TIC en Wim Kuipers.

  Op de website www.limburgsedialecten.nl en op onze streektaalpagina vindt u meer informatie.

  lees meer…
 • 10 juni 2016 Ontwikkeling Limburgse dramaserie Heuvelland van start
  Heuvelland is de werktitel van een nieuwe spannende Limburgse dramaserie die momenteel in ontwikkeling is. Het…
  Heuvelland is de werktitel van een nieuwe spannende Limburgse dramaserie die momenteel in ontwikkeling is. Het betreft een trait-d'union tussen professionals en amateurs in film. Heuvelland komt tot stand als samenwerkingsverband tussen het Huis voor de Kunsten Limburg en producent Mosasaurusfilm, en stelt zich ten doel Limburgse filmmakers – professionals en amateurs – te laten samenwerken aan een kwaliteitsfilmproductie.

  Heuvelland beslaat vijf of meer episodes die via online (on demand) platforms gedistribueerd zullen worden. Elke episode van Heuvelland wordt gekoppeld aan een professionele, Limburgse filmregisseur. Andere sleutelposities worden eveneens ingevuld door professionals. Bij de invulling van de overige disciplines vervaagt de grens tussen professionals en amateurs. De storyline wordt ontwikkeld door Mosasaurusfilm, en door een team van Limburgse scenarioschrijvers uitgewerkt tot streatments en later scenario's. Mosasaurusfilm houdt als (creatief) producent toezicht op de continuïteit met betrekking tot de stijl en het karakter van de serie. De serie wordt deels in het Limburgse dialect en deels in het Nederlands gesproken. Het verhaal zal voorzien in meerdere kleurrijke personages, waardoor er veel dankbare rollen worden gecreëerd voor Limburgs acteertalent, zowel amateurs.
  Doel van het project is het ontwikkelen van een dramaserie van topkwaliteit waarbij een groot aantal talenten uit deze regio een sleutelpositie krijgt toebedeeld. Samen met andere professionals en amateurs kunnen zij hun talenten tonen en verder ontwikkelen. De dramaserie wordt een kwaliteitsproduct waarmee zowel regionale filmmakers als Limburg (als filmregio) zich kan profileren.

  In Limburg bestaan er verschillende initiatieven met betrekking tot de talentontwikkeling van filmmakers. Maar met name aan de top van de talentontwikkelingspiramide bestaat er nog veel behoefte aan een initiatief dat talenten een boost kan geven en kan helpen met het zetten van een volgende stap in het maken van een filmproductie. Heuvelland kan in die behoefte voorzien. Het project maakt gebruik van scenarioschrijvers, acteurs, opnamelocaties, camera- en geluidsmensen etc. uit deze regio en de netwerken en de faciliteiten die in deze regio voor handen zijn. Daarnaast wordt er een link gelegd tussen professionals en amateurs. De opzet van het project maakt dat veel makers een bijdrage kunnen leveren aan de totstandkoming van de dramaserie en dus ervaring kunnen opdoen.

  Wil je meer weten over dit bijzondere filmproject en de ontwikkeling ervan? Lijkt het je leuk om straks een bijdrage te leveren aan de totstandkoming van de serie? Klik dan hier voor meer info of 'like' de Facebookpagina van Heuvelland.  lees meer…
 • 07 juni 2016 Fiespernölle mooiste Limburgse dialectwoord
  Het woord fiespernölle is uitgeroepen tot het mooiste woord in de Limburgse dialecten. De bekendmaking van het…
  Het woord fiespernölle is uitgeroepen tot het mooiste woord in de Limburgse dialecten. De bekendmaking van het woord was maandagavond 6 juni in de Royal-bioscoop in Echt.

  Fiespernölle, of, in meer zuidelijk Limburgs fispernölle/fisternölle - met als betekenis ‘prutsen, priegelen’ eindigde met grote voorsprong op de nummers twee en drie - respectievelijk versjangelere (‘verknoeien, vernielen’) en zwegelsjtekske (‘lucifer’). Als leukste Limburgse gezegde kwam uit de bus: hae is zoeë vaerdig wie e kemmuniejèske (letterlijk: hij is zo moe als een communiejasje, aan het einde van zijn latijn).

  De verkiezing van het mooiste Limburgse dialectwoord werd georganiseerd in het kader van het Jaor van de Limburgse dialekte. In totaal werden ruim 1250 woorden en uitdrukkingen ingestuurd waaruit een jury een selectie van 100 woorden en 30 uitdrukkingen maakte. Daar kon vervolgens iedereen weer zijn stem op uitbrengen.

  Zie ook: 
 • 06 juni 2016 Genieten van klassieke kamermuziek op mooie locaties tijdens het 35ste Orlando Festival
  Komende editie viert het Orlando Festival zijn 35-jarig bestaan. En ook dit jaar worden weer vele regioconcerten…
  Komende editie viert het Orlando Festival zijn 35-jarig bestaan. En ook dit jaar worden weer vele regioconcerten gegeven op verschillende prachtige locaties in de regio. Enkele juweeltjes die in eerdere jaren ook al het programma sierden, zullen weer te bezoeken zijn. Zoals bijvoorbeeld Centre Céramique in Maastricht, SCHUNCK* in Heerlen, het kerkje in Eygelshoven en het treinstation in Herzogenrath (D). Maar ook op enkele nieuwe locaties zullen concerten worden gegeven, bijvoorbeeld in Tongeren, op de plaats waar resten van een Romeinse tempel zijn teruggevonden. Deze openluchtlocatie ademt historie en sfeer, dus in combinatie met een kamermuziek concert beloofd dit een betoverende middag te worden! Ook nieuw zijn Kasteel Doenrade en Kasteel Wittem, waar de concerten verzorgd kunnen worden dankzij een speciale samenwerking met de betreffende kastelen, Stichting Muziek Jong voor Oud en Stichting De Zonnebloem. En dat je geen grote locatie hoeft te zijn om het podium te zijn voor een Orlando Festival regioconcert bewijst het Salviuskerkje in Limbricht. Dit knusse en pittoreske kerkje is bij uitstek een geweldige locatie om kamermuziek ten gehore te brengen.

  Het programma van de regioconcerten wordt dit jaar ingevuld door jonge top-ensembles: het Russische Life Quartet, het Spaanse Quartet Gerhard, het Kros Duo en Ensemble MIR. Daarnaast zullen ook zangers uit de masterclass van Axel Everaert optredens verzorgen, samen met pianiste Sofia Raichenko. De drie finalisten van het Orlando Concours zullen op een aantal regioconcerten te zien zijn. Wie dit precies zullen zijn, is natuurlijk nog niet bekend.

  Als uw nieuwsgierigheid geprikkeld is, kunt u voor een lijst van geselecteerde deelnemers terecht op de website van het Orlando Festival of van het Orlando Concours!
   
  lees meer…
 • 04 juni 2016 Bekendmaking nominaties Muulkes 2016
  Op zaterdag 4 juni maken Marnix Mulder en Chantal Boosten namens Toneelhuis LFA tussen 10.00 uur – 14.00 uur…
  Op zaterdag 4 juni maken Marnix Mulder en Chantal Boosten namens Toneelhuis LFA tussen 10.00 uur – 14.00 uur de nominaties van de Muulkes 2016 bekend op L1 Radio in het programma Cultuurcafé. De Muulkes worden uitgereikt tijdens de jaarlijkse D’n Aovend van ’t Muulke dat op 24 juni plaatsvindt in het Munttheater in Weert.

  lees meer…
 • 01 juni 2016 LEO Rally 2016 voor Jeugdcultuurfonds Sittard- Geleen
  Op 29 mei jl. vond tijdens de opening van de Week van de Amateurkunst op de markt in Sittard de LEO Rally plaats.…
  Op 29 mei jl. vond tijdens de opening van de Week van de Amateurkunst op de markt in Sittard de LEO Rally plaats. LEO club Sittard-Geleen organiseerde voor de derde keer de rally voor het goede doel: het Jeugdcultuurfonds Sittard-Geleen.
  Na het bereiken van de finish vond er nog een ‘grande finale’ met dansers van dansschool Danzaira plaats die tot stand is gekomen door de samenwerking met de Week van de Amateurkunst.
   
  Klik hier om de video van de rally te bekijken.

  lees meer…
 • 01 juni 2016 Silvia Weusten nieuwe muziekconsulent van het Huis
  Vanaf woensdag 1 juni 2016 is Silvia Weusten muziekconsulent bij het Huis voor de Kunsten Limburg. Zij neemt het…
  Vanaf woensdag 1 juni 2016 is Silvia Weusten muziekconsulent bij het Huis voor de Kunsten Limburg. Zij neemt het stokje over van Bas Thomissen.

  Bas was vanaf 2007 werkzaam als muziekconsulent van het Huis. Recentelijk is hij van functie geswitcht en directiesecretaris geworden. In deze nieuwe functie is Bas enerzijds verantwoordelijk voor de procesmatige en organisatorische kant van de bedrijfsvoering van het Huis (waaronder het transitietraject). Anderzijds is en wordt hij belast met bijzondere projecten.

  Silvia werkt al diverse jaren als projectmedewerker bij het Huis. Sinds een jaar werkte zij met name op de muziekafdeling en (mede)organiseerde zij diverse muziekprojecten. Als muziekconsulent zal Silvia de amateurmuzieksector in Limburg in het algemeen ondersteunen, muziekprojecten (door)ontwikkelen, verbindingen leggen met muziekorganisaties en bestaande initiatieven en beleidsadvies geven. Daarnaast zal haar aandacht uitgaan naar de ondersteuning van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen en de VNK-Limburg.

  Zie www.hklimburg.nl/muziek voor meer informatie. Silvia is bereikbaar via sweusten@hklimburg.nl en 0475 399 264.
 • 30 mei 2016 Zing en Beleef in Limburg, seizoen 2016-2017
  Sinds 2013 zijn de Zing en Beleef series van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam o.l.v. Hans Veldhuizen ook…
  Sinds 2013 zijn de Zing en Beleef series van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam o.l.v. Hans Veldhuizen ook in Limburg te beleven. Stichting Vocallis programmeerde eerder Zing en Beleef Händel (2013, Vaals en Bunde), Zing en Beleef Mozart (2014, Heerlen en Maastricht) en Zing en Beleef Bach (2015, Maastricht). Zing en Beleef Bach werd feestelijk afgesloten met een openbare presentatie in de Sint Janskerk van Maastricht. 
   
  In 2016 en 2017 programmeert Stichting Vocallis ‘Zing en Beleef’ projecten in Maastricht en Roermond. In ‘Zing en Beleef Opera’ in Maastricht neemt dirigent/pianist Hans Veldhuizen u mee op ontdekkingsreis in de wereld van de Opera. In de periode december 2016- april 2017 kunt u deelnemen aan ‘Zing en Beleef Matthäus Passion’ in Roermond en komt u alles te weten over het magistrale werk van J. S. Bach.

  Inschrijven kan nog vóór 1 september 2016 (‘Zing en Beleef Opera’) en vóór 15 november 2016 (‘Zing en Beleef Matthäus Passion’). Het kunnen lezen van noten of het hebben van koorervaring is niet noodzakelijk, iedereen is dus welkom.

  Klik hier voor de flyer van 'Zing en Beleef Opera’.
  Klik hier voor de flyer van 'Zing en Beleef Matthäus Passion’.

  lees meer…
 • 30 mei 2016 Winnaar Popsport Limburg 2016: A Minor Problem
  Tijdens de eindpresentatie van ‪Popsport afgelopen zaterdagavond, betraden de elf Limburgse deelnemers een laatste…
  Tijdens de eindpresentatie van ‪Popsport afgelopen zaterdagavond, betraden de elf Limburgse deelnemers een laatste keer gezamenlijk het podium van poppodium NIEUWE NOR te Heerlen. Omstreeks middernachtbesloot de jury unaniem dat 'A Minor Problem' uit Voerendaal de meeste ontwikkeling heeft doorgemaakt en Limburg zal vertegenwoordigen in het landelijke traject van PopSport. De winnaar krijgt o.a. een persoonlijke coach toegewezen die de komende maanden met de band aan de slag gaat. Daarnaast zal 'A Minor Problem', samen met de geselecteerde deelnemers uit andere provincies, een bezoek brengen aan Kytopia te Utrecht. Eind november wordt het landelijke traject afgesloten met het Popsport Showcase Festival.
   
  Een luid gejuich en een daverend applaus klonk door poppodium NIEUWE NOR toen de jury bekend maakte wie Popsport Limburg 2016 won. Als winnaar van Popsport Limburg vertegenwoordigt 'A Minor Problem' de provincie in het landelijke traject van Popsport. Naast een plek in het landelijke traject en een persoonlijke coach, krijgt de winnaar vrijkaarten voor Pinkpop en zullen zij optredentijdens DVERS 2016.

  De band 'Newborn Lunatics' bracht de meeste fans mee en gingen er vandoor met de publieksprijs. De acts die niet doorgaan naar het landelijke traject mogen wel nog onbeperkt deelnemen aan activiteiten die georganiseerd worden vanuit het Popsport Network. Zo krijgt iedere deelnemer een mooi vervolg na het Popsport traject en zullen we deze enthousiaste, talentvolle acts ondersteunen waar mogelijk.

  A Minor Problem
  A Minor Problem, opgericht in 2012, is een rock / punk band uit Heerlen. De muziek kan omschreven worden als een mix van Green Day, Weezer & Flogging Molly. De debuut EP van de band, “Houston, We Have A Minor Problem”, kwam uit in 2015. Deze werd zeer goed ontvangen, met nummers die door 3voor12 werden beschreven als ‘een genot voor de oren’. Een vrijwel uitverkochte EP Release Party volgde.
  De band staat bekend om haar enorm energieke en onvoorspelbare live optredens, waarbij de interactie met het publiek een grote rol speelt. Publieksfavorieten zoals ‘Carnival (All Over Again)’ en ‘Eyo Alex’ bieden het publiek nauwelijks kans om op adem te komen.
  Hoogtepunten van de band bevatten onder andere verschillende optredens op 3FM en goed ontvangen optredens in vele poppodia en op vele festivals, van poppodium NIEUWE NOR in Heerlen tot SKA Oud & Nieuw in Katwijk aan Zee. Ook over de grens begint de band op gang te komen, met optredens in Duitsland en België. Daarnaast kent de band ook een almaar groeiende bekendheid in de lokale muziekscène.
  Op het moment doet de band mee aan de 2016 editie van Popsport Limburg en werken ze flink door aan nieuw materiaal dat ze in de nabije toekomst uit willen brengen.

  lees meer…
 • 27 mei 2016 Onderzoek naar het Limburgs
  Op 23 mei jl. waren in Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad de eerste resultaten te lezen van een grote…
  Op 23 mei jl. waren in Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad de eerste resultaten te lezen van een grote enquête naar het gebruik van het Limburgs dialect.
   
  Wilt u zelf ook meedoen aan dit onderzoek? Graag! Ga naar cls.ru.nl/limburgsdialect om de enquête in te vullen.  De vragen zijn bedoeld voor iedereen die in Limburg woont of er is geboren. Ook als u geen dialect spreekt. Het invullen kost ongeveer 15 minuten. 
   
  De Raod veur ’t Limburgs en het CLS (Centre for Language Studies) van de Radboud Universiteit Nijmegen willen op deze manier informatie krijgen over het dialect in Limburg en alles wat daarmee te maken heeft. De komende tijd gaan zij verder met het verzamelen van gegevens om de onderzoeksresultaten te verfijnen.
 • 26 mei 2016 Provincie Limburg en Huis voor de Kunsten Limburg tekenen uitvoeringsovereenkomst m.b.t. transitietraject Huis voor de Kunsten Limburg
  Tijdens de vergadering van de Gebruikersraad van het Huis voor de Kunsten Limburg op dinsdag 24 mei jl. ondertekenden…
  Tijdens de vergadering van de Gebruikersraad van het Huis voor de Kunsten Limburg op dinsdag 24 mei jl. ondertekenden Ger Koopmans (Gedeputeerde Cultuur van de Provincie Limburg) en Pé Diederen (directeur van het Huis voor de Kunsten Limburg) de uitvoeringsovereenkomst met betrekking tot het transitietraject van het Huis voor de Kunsten Limburg. Beide partijen kwamen in januari 2015 overeen om gezamenlijk en in goed samenspel d.m.v. een transitietraject vorm te geven aan het effectiever en efficiënter uitvoeren van de steunfunctie van het Huis. Met het ondertekenen van de uitvoeringsovereenkomst wordt een volgende stap gezet in de implementatie van de transitie. Zo zal het Huis met enthousiasme aan de slag gaan met het vernieuwend consulentschap en het toekomstproof maken van de organisatie.
   
 • 25 mei 2016 Winnaars van de Limburgse declamatiewedstrijd voor de jeugd
  Op zaterdag 21 mei vond in DOK 6 in Panningen de jaarlijkse finale van de declamatiewedstrijd voor de jeugd plaats.…
  Op zaterdag 21 mei vond in DOK 6 in Panningen de jaarlijkse finale van de declamatiewedstrijd voor de jeugd plaats. In een volle zaal met moeders, vaders, broers, zussen, opa’s en oma’s maakten de 29 finalisten grote indruk. De finalisten zijn geselecteerd uit de voorrondes die gehouden werden voor de Veldekekringen van Venlo/ Tegelen, Weert, Roermond, Echt/ Susteren, Kerkrade en Sittard-Geleen. Een jury die bestond uit Linda Zijlmans (voorzitter), Marleen Schmitz, Elly Pötgens, Ton van de Wijngaard en Anke Peters beslisten wie de beste voordracht had.

  De goochelende karikaturist René van Hooren maakte tijdens de optredens van de finalisten een te gekke karikatuur. Namens het Huis voor de Kunsten Limburg en Veldeke ontvingen de kids het boek ‘In de Zoe van Doedeljoe’ geschreven door Jean Paulissen en niet te vergeten.. een dvd van hun eigen optreden!
   
  Winnaars
  groep 3/4:
  1e prijs: Sophie Sassen
  2e prijs: Thijmen Höppner
  3e prijs: Gijs Broekman
   
  groep 5/6:
  1e prijs: Sofie Zeegers
  2e prijs: Isa Meuwissen
  3e prijs: Hannah Vranken  
   
  groep 7/8: 
  1e prijs: Kiki Severijns
  2e prijs: Senna Valk
  3e prijs: David Jetten
    
  lees meer…
meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen iedere discipline waarin het Huis werkzaam is, dan kunt u zich op deze pagina aanmelden voor een digitale nieuwsbrief.
agenda
 • 15 augustus 2016 - 25 augustus 2016eigen activiteit STEP FORWARD! Summer Academy 2016
  Met danslessen van Maïté Guérin, Joost Vrouenraets, Mami Izumi en Rakesh Sukesh!

  Van 15 t/m 25 augustus 2016…
  Met danslessen van Maïté Guérin, Joost Vrouenraets, Mami Izumi en Rakesh Sukesh!

  Van 15 t/m 25 augustus 2016 vindt de STEP FORWARD! SUMMER ACADEMY plaats in de ECI Cultuurfabriek (ECI 13) in Roermond. STEP FORWARD! is bedoeld voor jonge talentvolle dansers, gemotiveerde amateurdansers en dansdocenten. Tijdens de zomervakantie kunnen zij zich voorbereiden op het nieuwe dansseizoen door middel van intensieve trainingen. STEP FORWARD! SUMMER ACADEMY is een initiatief van GOTRA | Joost Vrouenraets, Huis voor de Kunsten Limburg en ECI Cultuurfabriek.

  Deelnemers van STEP FORWARD! hebben de mogelijkheid om hun eigen programma samen te stellen. Zo kan er gekozen worden om deel te nemen aan één of meerdere lessen per dag of zelfs het volledige programma gedurende één of twee weken in de periode van 15 t/m 25 augustus. Deelnemers kunnen kiezen uit lessen Contemporary, Yoga, Ballet, Repertoire etc. Er geldt een minimum leeftijd van 13 jaar en per les is er plek voor 25 dansers. De lessen worden gegeven door vier ervaren en deskundige choreografen/dansers Maïté Guérin, Joost Vrouenraets, Mami Izumi en Rakesh Sukesh, die ieder uitblinken in hun eigen discipline.

  Naast STEP FORWARD! voor talentvolle dansers en gemotiveerde amateurdansers zijn er ook de Intraindagen, een speciaal programma voor dansdocenten. Met een bulk aan inspiratie en kennis kan de dansdocent zich voorbereiden op het nieuwe dansseizoen. De Intraindagen vinden plaats van 22 t/m 25 augustus.

  Inschrijven voor STEP FORWARD! en de Intraindagen kan tot 21 juli 2016 door een e-mail te sturen naar Irene Poell, productiemedewerker dans bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via ipoell@hklimburg.nl. Let op: het aantal deelnemersplaatsen is beperkt. De kosten voor één losse les bedragen € 15,-. Deelnemers die het volledige programma van twee weken (met vier lessen per dag) volgen betalen € 500,-. Volledige deelname gedurende één week kost € 250,-. Early bird: Schrijf je je in vóór 27 juni én neem je deel aan het volledige programma, dan betaal je respectievelijk € 450,- en € 225,-. Door ondersteuning van het Huis voor de Kunsten Limburg kunnen de Intraindagen voor dansdocenten tegen een gereduceerd tarief worden aangeboden. Een dansdocententraining van één les per dag kost € 12,50, voor twee lessen per dag bedragen de kosten € 20,-.

  Klik hier voor meer informatie, de brochure van STEP FORWARD! en het volledige prijsoverzicht.
 • 27 augustus 2016 - 31 augustus 2016eigen activiteit Limburgs Jeugdorkest en Storksky samen on tour
  Het Limburgs Jeugdorkest is ook dit jaar weer in de openlucht te bewonderen. Na een reeks concerten in diverse…
  Het Limburgs Jeugdorkest is ook dit jaar weer in de openlucht te bewonderen. Na een reeks concerten in diverse openluchttheaters in Limburg in 2015 speelt het Limburgs Jeugdorkest dit jaar op het Zomerparkfeest (Julianapark, Venlo, 27 augustus, 18.00 uur) en Cultura Nova (diverse plekken in Heerlen, 31 augustus, 20.15 uur). Het betreft niet zomaar een openluchtconcert, maar een concert waarbij door het orkest een nieuwe uitdaging wordt aangegaan, door samen te werken met de band en Pinkpop-opener Storksky!
   
  Het Limburgs Jeugdorkest zal tijdens de festivals Zomerparkfeest en Cultura Nova samen met de band Storksky het legendarische rock-album Nevermind van Nirvana ten gehore brengen, de plaat, met daarop onder meer de jaren ‘90 klassieker Smells Like Teen Spirit. Circa 90 talentvolle, jeugdige en enthousiastemuzikanten in de leeftijd van 12 tot 25 jaar, voeren dit concert uit onder leiding van dirigent Björn Bus. In samenwerking met Intro Maastricht, een productiehuis voor eigentijdse en innovatieve muziekvoorstellingen, wordt de productie uitgewerkt. Jesse Passenier arrangeerde het volledige album voor het orkest en de band. Een unieke samenwerking dus waarbij een klassiek orkest de cross-over aangaat met een rockband. 

  Zomerparkfeest Venlo
  Datum: zaterdag 27 augustus 2016, 18.00 uur
  Locatie: Julianapark, Venlo
  Entree: Gratis
  www.zomerparkfeest.nl

  Cultura Nova
  Datum: woensdag 31 augustus 2016, 20.15 uur
  Locatie: Zie website Cultura Nova
  www.cultura-nova.nl

  Lees meer
 • 10 september 2016 - 06 april 2017samenwerkings activiteit 'Zing en Beleef' in Limburg
  De inschrijvingen voor het participatieproject 'Zing en Beleef' o.l.v. dirigent/pianist Hans Veldhuizen in seizoen…
  De inschrijvingen voor het participatieproject 'Zing en Beleef' o.l.v. dirigent/pianist Hans Veldhuizen in seizoen 2016-2017 zijn geopend en komen al goed op gang. Na eerdere succesvolle edities in Vaals en Bunde (2013), Heerlen (2014) en Maastricht (2014 en 2015) zal in 2017 ook ECI Cultuurfabriek Roermond voor het eerst een cursus 'Zing en Beleef' huisvesten.
   
  Iedereen die van zingen houdt kan meedoen. Koorervaring of het kunnen lezen van noten is niet noodzakelijk. Een cursusdag per maand, inclusief gezamenlijk concertbezoek.
   
  Van september - november 2016 kunt u meedoen aan 'Zing en Beleef Opera' in Theater aan het Vrijthof in Maastricht.
  Van december 2016 - april 2017 kunt u meedoen aan 'Zing en Beleef Matthäus Passion' in ECI Cultuurfabriek in Roermond.
   
  Het inschrijfgeld voor beide cursussen (resp. 4 en 5-delig) bedraagt € 120,- en is inclusief het bijwonen van een concertuitvoering. Er is plaats voor 120 deelnemers per cursus.

  Ga voor meer informatie over de inschrijving naar: www.svmlimburg.nl/zing-en-beleef

  Download hier de flyer van 'Zing en Beleef Opera'
  Download hier de flyer van 'Zing en Beleef Matthäus Passion'


  Lees meer
 • 11 september 2016 11:30 - 17:00eigen activiteit Schrijf, schrijver, schrijfst 2016
  Met o.a. Walter van den Berg, Joke van Leeuwen, Francine Oomen, Marcel Ruijters en Joyce Spijker. …
  Met o.a. Walter van den Berg, Joke van Leeuwen, Francine Oomen, Marcel Ruijters en Joyce Spijker. 

  Op zondag 11 september van 11.30-17.00 uur vindt de derde editie van ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ plaats. Ditmaal wordt het monumentale Glaspaleis SCHUNCK* in Heerlen omgetoverd tot het walhalla voor schrijvers en lezers. Schuif aan bij interviews met auteurs, geniet van optredens of neem zelf de pen ter hand in een van de workshops. Het is dé dag om je te laten inspireren door schrijven, schrijvers en allerlei aanverwante zaken! Met dit jaar in het bijzonder veel aandacht voor crossovers tussen taal en beeld.
   
  Joke van Leeuwen, meermaals bekroond schrijfster van proza en poëzie voor kinderen en volwassenen én illustrator en performer, wordt door presentator Leon Verdonschot geïnterviewd over haar indrukwekkende carrière. Francine Oomen, zeer bekend van de boekenserie Hoe overleef ik…, wordt niet alleen geïnterviewd, ze geeft ook een schrijfworkshop én er is een Meet & Greet. Ook Marcel Ruijters, internationaal bekend stripmaker en winnaar van de Stripschapprijs 2015, maakt zijn opwachting voor een interview. Bovendien geeft hij een workshop over het maken van beeldverhalen. Schrijver Walter van den Berg, van wie in 2016 de veel bejubelde roman Schuld verscheen die verfilmd wordt door de Limburgse regisseur Remy van Heugten, draagt voor, wordt geïnterviewd en geeft een workshop over het bewerken van proza tot filmscenario. Onderzoeksjournalisten Hans Goossen en Theo Sniekers, bekend van onder meer hun publicaties over de affaire Van Rey, vertellen in een interview over hun werk en geven een workshop onderzoeksjournalistiek. Schrijfster Joyce Spijker geeft een workshop over marketing en presenteren voor schrijvers en Vincent Offermans van videoproductiebedrijf Glasbak geeft een vlogworkshop. Ook is er een poëzieworkshop waarbij deelnemers letterlijk met beelden aan de slag gaan, namelijk de kunstwerken in de expositie SPIELERIE in SCHUNCK*. Deze wordt gegeven door Merlijn Huntjens en Nina Willems van kunstenaarscollectief PANDA.
   
  Er zijn ook optredens van de jonge schrijftalenten Jordi Lammers, winnaar van de Limburgse voorronde van Write Now! 2016, en Vera Vaessen, winnares Kunstbende Limburg 2016 in de categorie Taal. Ook trakteert Michelle Bracke, de stadsdichter van Heerlen, ons op een poëtische performance.
   
  In de centrale hal van SCHUNCK* gaat het feest de hele dag door. Hier is een informatiemarkt met een uitgebreide boekenstand, signeersessies, stands van Limburgse uitgeverijen en informatie over schrijfcursussen. Ook verzorgt schrijfster en schrijfcoach Andrea Verena Germeraad hier schrijfconsulten met feedback op manuscripten.
   
  Klik hier voor het volledige programma. De toegang voor ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ is gratis; alleen voor de workshops en het schrijfconsult betaal je 5 euro. Hiervoor is vooraf aanmelden via www.hklimburg.nl/schrijversdag bovendien verplicht. 
   
  Deze editie van ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ wordt georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met SCHUNCK* en het Letterkundig Centrum Limburg.
 • 18 november 2016 - 20 november 2016eigen activiteit Laat je onderdompelen in de wereld van film tijdens de Filmdagen Hückelhoven 2016!
  Kijk jij graag films? Zou je graag eens een filmfestival willen bijwonen waar internationale (art house) films…
  Kijk jij graag films? Zou je graag eens een filmfestival willen bijwonen waar internationale (art house) films en films van eigen bodem te zien zijn? Lijkt het je leuk om samen met filmmakers en leeftijdsgenoten in gesprek te gaan over (het maakproces van) de films? Kom dan gratis naar de Filmdagen Hückelhoven 2016!

  >>> SAVE THE DATE!
  Van vrijdag 18 t/m zondag 20 november 2016 vinden de Filmdagen Hückelhoven plaats in het gelijknamige stadje in Duitsland (net over de grens bij Sittard). Het Huis voor de Kunsten Limburg nodigt jongeren in de leeftijd van 16 t/m 27 jaar uit om deel te nemen aan het filmweekend. Het festival wordt dit jaar voor de 45ste keer georganiseerd in de Aula van het Gymnasium Hückelhoven. Tijdens het filmfestival komen zo’n 200 filmliefhebbers uit Duitsland, België en Nederland naar Hückelhoven om naar art house films te kijken en filmregisseurs en acteurs te ontmoeten. De festivalorganisatie zal ook dit jaar weer een interessant filmprogramma samenstellen.
  De Filmdagen Hückelhoven bieden jongeren de kans om hun zelfgemaakte films (speelfilm, documentaire, muziekvideo, YouTube film, school- of afstudeerfilm etc.) te vertonen. Interesse? Neem dan contact op met de festivalorganisatie en wie weet wordt jouw film dan vertoond op het witte doek.

  >>> DEELNEMEN
  De Filmdagen Hückelhoven zijn toegankelijk voor jongeren in de leeftijd van 16 t/m 27 jaar (individueel of met een groep), schoolklassen, studenten van film/mediaopleidingen en mediapedagogen en docenten.

  We bieden schoolklassen de gelegenheid om in het kader van een klassenuitje of lesopdracht een bezoek te brengen aan de Filmdagen. Neem voor meer informatie contact op met het Huis voor de Kunsten Limburg.

  Het filmprogramma van de Filmdagen Hückelhoven is GRATIS toegankelijk. De festivalorganisatie biedt bezoekers die meerdere dagen willen blijven de mogelijkheid om tegen een voordelig tarief te overnachten in Hückelhoven. De kosten voor twee overnachtingen (incl. ontbijt, lunch en diner) bedragen:

  • € 60,- p.p. voor jongeren t/m 27 jaar (hotelovernachting in Hückelhoven)
  • € 100,- p.p. voor personen ouder dan 27 jaar (hotelovernachting in Hückelhoven)
  • € 35,- p.p. voor schoolklassen (overnachting in turnzaal van het Gymnasium)

  Dit jaar kunnen jongeren uit Nederlands-Limburg op zaterdag 19 november gebruik maken van een bus* die ’s ochtends vanaf station Maastricht via station Roermond naar Hückelhoven rijdt en weer terug (na afloop van het filmprogramma van die dag).
  * De bus rijdt alleen bij voldoende aanmeldingen!

  Neem vroegtijdig contact op met de festivalorganisatie om een overnachting en/of een plaats in de bus te reserveren!

  >>> MEER INFO EN AANMELDEN
  Lijkt het je leuk om deel te nemen aan de Filmdagen Hückelhoven 2016 en/of wil je meer informatie ontvangen? Stuur dan een mail naar Patricia Peters, consulent film & fotografie bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via ppeters@hklimburg.nl. Meer informatie over de Filmdagen Hückelhoven vind je
  en op www.filmtage-hueckelhoven.de/nl of de Facebookpagina van het festival.
  Lees meer

naar de complete agenda…
prikbord
27-06-2016 15:37,

Meld je aan voor Preis für Junge Kunst

De Preis für Junge Kunst wordt uitgereikt door de Neuer Aachener Kunstverein (NAK) en is er voor jonge… De Preis für Junge Kunst wordt uitgereikt door de Neuer Aachener Kunstverein (NAK) en is er voor jonge kunstenaars die wonen in de Euregio. Kunstenaars die actief zijn in beeldende kunst voor media zoals schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, video, performance en nieuwe media zijn uitgenodigd om zich in te schrijven voor deze Euregionale prijs.

De vakjury bestaat uit Lene ter Haar (SCHUNCK*, Heerlen), Julia Höner (Kai10-Artgena Foundation, Düsseldorf), Frank-Thorsten Moll (IKOB – Museum für zeitgenössische Kunst, Eupen) en Dr. Marcel Schumacher (Kunsthaus NRW, Kornelimünster).

De prijs die verbonden is aan de Preis für Junge Kunst is een geldbedrag van €3000,-, een tentoonstelling bij NAK (van 10 september 2016 t/m 16 oktober 2016) en een catalogus.

Meld je aan vóór 22 juli 2016 via de gegevens op de website of via e-mail.
 
Download de flyer of bezoek de website van NAK voor meer informatie.Lees meer…
22-06-2016 15:29,

Win €5.000 met je scriptie of proefschrift

De Kremers Award is een scriptieprijs met een totaal prijzengeld van €18.000 te verdienen voor Hbo-,…
De Kremers Award is een scriptieprijs met een totaal prijzengeld van €18.000 te verdienen voor Hbo-, WO- en PhD-scripties. Studenten en alumni kunnen tot 31 augustus 2016 hun scripties inzenden die te maken hebben met het onderwerp ‘innovatieve scenario’s voor sociaaleconomische ontwikkeling van een regio.

Kijk hier het promotiefilmpje

Onderwerp
Scripties kunnen bijvoorbeeld gaan over de effecten voor een regio van het verdwijnen van een dominante economische sector en een hieraan verbonden herstructurering, fusies, productinnovatie, innovatie op het gebied van arbeidsmobiliteit etc. Maar ook investeringen in niet-materiele zaken, zoals onderwijs, cultuur die bijdragen aan de ontwikkeling van een regio. Scripties die in brede zin de meer sociologische aspecten van een regionale ontwikkeling als onderwerp hebben zouden ook goed kunnen scoren.

Beloning
Als deze studies van goede kwaliteit zijn staat er een aanzienlijke beloning tegenover; €5.000 voor de beste universitaire studie (bachelor of master), €5.000 voor het beste proefschrift, €5.000 voor de beste hbo-studie en daarnaast nog twee stimuleringsprijzen van €1.500 voor zowel de hbo- als wo-categorie.

Stichting Behoud Mijnhistorie
De prijs is ingesteld door de Stichting Behoud Mijnhistorie om studenten te stimuleren zich in hun studies te interesseren voor de dynamische en vernieuwende ontwikkeling van regio’s op sociaal en economisch gebied. Op deze manier wil de stichting de lessen geleerd uit de imposante herstructurering van Zuid-Limburg na het sluiten van de mijnen blijvend onder de aandacht brengen. In 2013 verscheen in dit kader reeds de studie Na de mijnsluiting, waarin de lange termijneffecten (1965-2010) van de herontwikkeling na de mijnsluitingen in kaart zijn gebracht.

Procedure
Om mee te dingen moeten scripties en proefschriften vóór 31 augustus 2016 worden ingediend via www.kremersaward.nl. Als voertaal wordt Nederlands en Engels geaccepteerd. De scripties dienen door de onderwijsinstelling te zijn beoordeeld en goed bevonden in de periode tussen 1 september 2013 en 31 augustus 2016. Aan de proefschriften moet een doctoraat zijn verbonden in de periode tussen 1 januari 2012 en 31 augustus 2016. In de beoordeling wordt naast de goede theoretische fundering ook de toepasbaarheid van het ontwikkelde gedachtengoed meegewogen.


Lees meer…
16-06-2016 09:21,

Schrijf mee aan Platbook 16 - Mode

In het najaar van 2016 verschijnt deel 16 van Platbook, een boekje met gedichten en verhalen in het Limburgs… In het najaar van 2016 verschijnt deel 16 van Platbook, een boekje met gedichten en verhalen in het Limburgs dialect. Schrijvers worden uitgenodigd om vóór 1 augustus a.s. eigen werk in te sturen over het thema ‘Mode’. Het thema van Platbook 16, mag breed geïnterpreteerd worden. In elk geval als meer dan wat de etalages laten zien. De redactie verwacht wel dat de ingestuurde teksten iets te maken hebben met uiterlijk. Onderwerpen zijn daarom ook: sieraden, tatoeages, haardracht (paardenstaart, punk, kroeshaar, kale koppen), piercings, naveltruitjes, noem maar op. Ook hoofddoekjes zijn als mode te zien. Een brandweerpak niet.
 
Gedichten en korte stukjes proza (maximaal 600 woorden) kunnen ingestuurd worden tot 1 augustus 2016 bij paul@uitgeverijtic.nl. Indien het werk van een schrijver wordt geselecteerd, dan ontvangt hij of zij een uitnodiging voor de boekpresentatie en een gratis exemplaar van Platbook 16


Lees meer…
06-06-2016 10:08,

So you think you can speak?

Ben jij een woordkunstenaar en bezig met rappen, dichten, vertellen, toneel spelen of gebruik je je stem… Ben jij een woordkunstenaar en bezig met rappen, dichten, vertellen, toneel spelen of gebruik je je stem op een andere manier?
Ben jij een podiumbeest?
Vind je het leuk om aan anderen te laten horen waar jij mee bezig bent?
Wil jij je podiumkunsten naar “the next level’ tillen?
 
Heb je net volmondig ja geantwoord op deze vragen? Dan ben jij DE kandidaat voor het event “De Maastrichtse Jeugd Spreekt”.
Hier maak je kennis met andere woordkunstenaars, mag je deelnemen aan verrassende masterclasses en krijg je de kans om te stralen op het podium van de Bonbonnière in Maastricht.
Naast eeuwige roem en een leuke dag maak je ook kans op leuke prijzen.
 
Wanneer: zaterdag 5 november 2016 van 11.00u-18.00u
Waar: Bonbonnière Maastricht
 
Laat van je horen en meld je aan!
 
Aanmelden, vragen of meer info?
Mail linda@toutmaastricht.nlof bel 06-30477551
 
 
22-04-2016 13:15,

Opera Zuid zoekt snelportretteerders

In het voorjaar 2016 brengt Opera Zuid de Italiaanse operaklassieker La Bohème. Deze opera vertelt…

In het voorjaar 2016 brengt Opera Zuid de Italiaanse operaklassieker La Bohème. Deze opera vertelt het verhaal van arme Parijse artistiekelingen die zich verliezen in de kunst en de liefde.

Bij verschillende voorstellingen van La Bohème zullen studenten van de kunstacademie in de foyer klaar staan om een portret voor een zacht prijsje te maken. 

Opera Zuid is nog opzoek naar snelportretteerders. Studeer je nog aan een kunstacademie en zou je het leuk vinden om onze bezoekers bij de voorstellingen van La Bohème te komen portretteren? Neem dan contact op met Elsbeth WillemsLees meer…
22-04-2016 11:44,

Opéra Comique Maastricht zoekt versterking!

Opéra Comique: opera met een vrolijke noot, toegankelijk en met humor gebracht!…
Opéra Comique: opera met een vrolijke noot, toegankelijk en met humor gebracht!

Met jouw talenten zingen en acteren in 'The Desert Song' onder leiding van een professionele regisseur.

Doe mee en kom vrijblijvend kijken en luisteren tijdens onze repetitie in Gemeenschapshuis De Klaekeburg, Gronsvelderweg 142, 6229 VN Maastricht (Heugem), iedere dinsdagavond van 20.00-22.00 uur.


Lees meer…
meer prikbordberichten…
 • motie limburgse volkscultuur

  Op 4 november 2011 hebben Provinciale Staten de PVV motie Limburgse Volkscultuur aangenomen om harmonieën, fanfares, schutterijen en zangkoren in stand te houden en te behouden voor de breed gedragen volkscultuur. Het College van Gedeputeerde Staten heeft deze motie samen met direct betrokkenen uit het veld uitgewerkt en ingevuld.

  Vier onderdelen staan in deze uitwerking centraal:
  1. Instrumentarium en uniformen
  2. Opleiding en talentontwikkeling
  3. Ondersteuning besturen
  4. Innovatieve Arrangementen

  Voor de uitwerking van de motie is aansluiting gezocht bij reeds bestaande werkstructuren bij het Huis voor de Kunsten Limburg en het Prins Bernard Cultuurfonds Limburg. Lees meer over de Motie Limburgse Volkscultuur...

  Op de pagina's van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM), de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT), Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS) en de Verenigde Nederlandse Korenorganisaties - afdeling Limburg (VNK-L) vindt u meer informatie en relevante aanvraagformulieren.

  Aanvraagformulieren
  Klik hier voor een overzicht van alle aanvraagformulieren.

  Workshops september t/m november 2016
  Klik hier voor meer informatie over de workshops 'Ondersteuning besturen' september t/m november 2016.

disciplines

Het Huis voor de Kunsten Limburg komt u op allerlei plekken in het Limburgse kunst- en cultuurveld tegen. Het Huis is thuis in al deze disciplines:

organisaties

aangesloten bij het huis:

boerderijenstichting limburg bond heemschut limburg collegium ad mosam dans docenten vereniging limburg directeurenoverleg centra kunsteducatie limburg ensemble ‘88 fashionclash federatie van limburgse mandoline verenigingen federatie van musea in limburg federatie voor amateur symfonie orkesten limburg fotobond limburg gilde van vrijwillige molenaars, afdeling limburg jeugdcultuurfonds limburg keramiek kring limburg kinjer vastelaovend leedjesfestival koninklijk nederlands zangersverbond - limburg koninklijke nederlandse federatie van muziekverenigingen letterkundig centrum limburg limburgs film circuit limburgs geschied- en oudheidkundig genootschap limburgse bond van muziekgezelschappen limburgse bond van tamboerkorpsen limburgse organisatie van audiovisuele amateurs maastricht international poetry nights molenstichting limburg monumentenkontakt midden-limburg monumentenwacht limburg oud limburgse schuttersfederatie raod veur ‘t limburgs samewirkende limburgse vastelaovesvereniginge steunpunt archeologie & monumentenzorg limburg stichting alphons winters stichting behoud mijnhistorie stichting funerair erfgoed limburg stichting jo hansenprijs voor volkscultuur stichting kruisen en kapellen limburg stichting limburg geïmproviseerde muziek stichting limburgse componisten stichting limburgse kastelen stichting matty niël stichting ondergrondse werken stichting openluchttheaters limburg stichting popmuziek limburg stichting wereld muziek concours kerkrade studium chorale toneelhuis lfa veldeke limburg verenigde nederlandse korenorganisaties - afdeling limburg werkgroep industrieel erfgoed limburg werkgroep veldgewas
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?