welkom

Welkom op de website van het Huis voor de Kunsten Limburg. Wij zijn een dienstverlenende organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg. Op deze website kunt u informatie vinden over alle aangesloten organisaties en over de verschillende disciplines waarin wij werken.
Lees meer...

hkl_foto_huis_voor_de_kunsten_limburg_gebouw
nieuws
 • 28 juni 2016 Acteurs (amateurs en professionals) gezocht dramaserie 'Heuvelland' & film 'De Mythe van de Rowwen Hèze'
  Vrijdag 15 juli a.s. vinden van 09.00 tot 17.00 uur audities plaats van een tweetal nieuwe, Limburgse filmproducties.…
  Vrijdag 15 juli a.s. vinden van 09.00 tot 17.00 uur audities plaats van een tweetal nieuwe, Limburgse filmproducties. Het betreft de Limburgse dramaserie Heuvelland en de film De Mythe van de Rowwen Hèze, die momenteel in ontwikkeling zijn. Voor beide producties is producent Mosasaurusfilm op zoek naar zowel professionele acteurs als amateurspelers in alle leeftijden. Lijkt het jou een uitdaging om een rol te spelen in één van deze producties? Of wil je auditie doen voor beide producties? Meld je dan uiterlijk 10 juli a.s. aan voor de audities op 15 juli bij het Huis voor de Kunsten Limburg (Kapellerlaan 36) in Roermond.

  Over Heuvelland
  Heuvelland is de werktitel van een nieuwe, spannende, Limburgse dramaserie die momenteel in ontwikkeling is. Het betreft een ‘trait-d'union’ tussen professionals en amateurs in film. Heuvelland komt tot stand als samenwerkingsverband tussen het Huis voor de Kunsten Limburg en producent Mosasaurusfilm. Heuvelland beslaat vijf of meer episodes. De storyline wordt ontwikkeld door Mosasaurusfilm en door een team van Limburgse scenarioschrijvers uitgewerkt tot treatments en later scenario's. De serie wordt deels in het Limburgse dialect en deels in het Nederlands gesproken. Het verhaal zal voorzien in meerdere kleurrijke personages waardoor er veel dankbare rollen worden gecreëerd voor Limburgs acteertalent, zowel professionals als amateurs. De serie wordt volledig in Limburg opgenomen. Meer informatie over Heuvelland is te vinden op www.facebook.com/heuvellandserie en www.mosasaurusfilm.nl/portfolio/heuvelland.

  Over De Mythe van de Rowwen Hèze
  De Mythe van de Rowwen Hèze vertelt het verhaal van de legendarische Peelbewoner Christiaan Hesen (1853-1947). Christiaan Hesen alias de Rowwen Hèze leefde als een kluizenaar, at kadavers, stak geregeld de Peel in brand en joeg de kinderen de schrik op het lijf met zijn ene oog. Maar hij genas ook zieken door gebruik te maken van zijn paranormale gaven. De Mythe van de Rowwen Hèze gaat opzoek naar de feiten achter de fictie, en belicht de cultuurhistorische betekenis van de Rowwen Hèze. Meer informatie over De Mythe van de Rowwen Hèze is te vinden op www.facebook.com/rowwenhezefilm en www.mosasaurusfilm.nl/portfolio/de-mythe-van-de-rowwen-heze.

  Audities
  Wil je deelnemen aan de audities voor Heuvelland en/of De Mythe van de Rowwen Hèze? Stuur dan uiterlijk 10 juli a.s. je CV met foto's en/of (link naar) je portfolio of voorbeeldvideo’s naar casting@mosasaurusfilm.nl o.v.v. ‘Heuvelland’ of ‘De Mythe van de Rowwen Hèze’. Ben je nog geen 18 jaar? Vraag dan toestemming aan je ouders/verzorgers. Indien je auditie wilt doen voor beide producties, gelieve dat dan aan te geven in de mail. In de ontvangstbevestiging vind je meer informatie over de audities. lees meer…
 • 27 juni 2016 Romano Diederen wint Finale Jonge Solisten 2016
  Op 26 juni vond in Theater De Maaspoort in Venlo de Finale Jonge Solisten 2016 plaats. Maar liefst 50 solisten…
  Op 26 juni vond in Theater De Maaspoort in Venlo de Finale Jonge Solisten 2016 plaats. Maar liefst 50 solisten uit verschillende divisies namen deel aan de Finale Jonge Solisten van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen. De deelnemers, die via voorrondes waren geselecteerd, streden om de wisseltrofee, de mogelijkheid om een jaar lang te studeren aan het Conservatorium Maastricht en om een solistisch optreden tijdens de LBM Concertconcoursen te verzorgen. Ook maakten de solisten weer kans om op te treden in de muziekserie LEF! op L1TV, met philaharmonie zuidnederland en tijdens Viva Classic Live.

  Trompetist Romano Diederen uit Schinnen heeft de Finale Jonge Solisten 2016 gewonnen. Hij kreeg van de jury maar liefst 93 punten, een dikke eerste prijs met lof, voor zijn uitmuntende vertolking van ‘Nordische Fantasie’ van Th. Hoch. Uit handen van gedeputeerde Ger Koopmans kreeg hij de wisseltrofee en Theo Wolters overhandigde hem de prijs van het Conservatorium Maastricht.

  De jeugddivisie is gewonnen door Lotte Segers (dwarsfluit) van Kerkelijke Harmonie St.-Joseph 1880 uit Weert met 90,5 punten met lof van de jury. De vijfde divisie is gewonnen door Max Martinus (xylofoon) van Fanfare St.-Jozef uit Buchten met 88 punten. De vierde divisie is gewonnen door Lynn Tijssen (hoorn) van Fanfare St.-Antonius uit Genhout met 89 punten. De derde divisie is gewonnen door Tristan Diederen (bugel) van Fanfare St.-Caecilia uit Schinnen met 91 punten met lof der jury. De tweede divisie is gewonnen door Camiel Lemmens (hoorn) van Koninklijke Harmonie Aurora uit Grevenbicht met 91,5 punten met lof der jury.

  Sef Thissen overhandigde deze winnaars per divisie de LEF!-vouchers. De voucher staat voor een uitnodiging voor de TV-serie LEF!, een coproductie van L1 met Omroep Venlo waarin Sef Thissen praat met de jongeren én met doorgewinterde artiesten over hun passie voor muziek. Uit de deelnemers aan LEF! wordt ook nog eens één solist uitgekozen die mag soleren tijdens Viva Classic Live te Venlo.

  Raymond Vievermanns van philharmonie zuidnederland selecteerde twee solisten, Camiel Lemmens en Romano Diederen, die tijdens de HaFa-concerten van philharmonie zuidnederland een solistisch optreden geven. Door de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen worden bovendien een tweetal masterclasses ingericht voor jonge koper- en houtblazers, die in het voorjaar van 2017 plaatsvinden. Voor deze masterclasses selecteeert de jury per sectie acht kandidaten. 

    lees meer…
 • 23 juni 2016 Geschiedenis van de literatuur in Limburg
  In oktober 2016 verschijnt, onder auspiciën van het LGOG, de eerste complete Geschiedenis van de literatuur in…
  In oktober 2016 verschijnt, onder auspiciën van het LGOG, de eerste complete Geschiedenis van de literatuur in Limburg (GLL). Het boekwerk telt circa 750 pagina’s full colour, en is rijk geïllustreerd. Piet Gerards Ontwerpers en uitgeverij Vantilt staan garant voor een hoogwaardig product. De uitgave kan beschouwd worden als een aanvulling op het in 2015 verschenen driedelige standaardwerk Limburg. Een geschiedenis (LEG). De afmetingen van GLL en LEG zijn gelijk, zodat ze in de boekenkast één geheel kunnen vormen.
   
  Vanaf 2011 is de Geschiedenis van de literatuur in Limburg zorgvuldig voorbereid. De redactie werd gevoerd door Lou Spronck, Ben van Melick en Wiel Kusters. Ter toelichting van hun literair-historisch overzicht hebben de verschillende auteurs tekstfragmenten geselecteerd, waardoor ieder hoofdstuk ‘geschiedenis’ en ‘bloemlezing’ in zich verenigt. 
   
  Het begrip literatuur is door de auteurs breed opgevat en reikt van hoge literatuur tot reisverslagen en populaire satires. De lezer vindt er portretten van auteurs die in de handboeken van de Vlaamse en Nederlandse literatuur niet voorkomen of slechts in het voorbijgaan genoemd worden. Daarnaast wordt vanuit het Limburgse perspectief een nieuwe, soms verrassende visie ontwikkeld op gevestigde namen in de Nederlandse letteren.
   
  Van de Geschiedenis van de literatuur in Limburg zijn vooralsnog slechts 750 exemplaren voor verkoop beschikbaar voor leden van het LGOG en voor leden van Veldeke. Bij voorintekening kost een exemplaar € 32,50 (afhaalprijs; bezorgprijs € 42,50); niet-leden betalen € 39,50 (afhaalprijs; bezorgprijs € 49,50).
   
  De voorintekening sluit stipt op 15 augustus 2016. Nadien is het boek alleen nog via de boekhandel te koop à € 39,50. Het boek kan worden afgehaald te Maastricht (LGOG) of te Roermond (Cuypershuis). Data en tijdstippen worden tijdig individueel bekend gemaakt. Intekenen voor het boek kan via het volgende bestelformulier.
 • 21 juni 2016 Workshoppprogramma 'Ondersteuning besturen' najaar 2016 online!
  Ook in het najaar van 2016 organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg workshops in het kader van de regeling…
  Ook in het najaar van 2016 organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg workshops in het kader van de regeling ‘Ondersteuning besturen’ om verenigingsbesturen te ondersteunen bij hun bestuurlijke activiteiten.

  Het workshopprogramma september t/m november 2016 staat nu online. Aan bod komen fiscale & juridische zaken, het verenigingsimago, social media (voor beginners en gevorderden) en functiegericht besturen.
   
  De workshops worden verspreid over de provincie Limburg aangeboden en zijn bestemd voor leden van verenigingen van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM), Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT), Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS) en Verenigde Nederlandse Korenorganisaties - afdeling Limburg (VNK-L) en andere bij het Huis aangesloten organisaties. Deelname is gratis.
   
  Ga voor meer informatie over de inhoud van de workshops, data, locaties en om u aan te melden naar www.hklimburg.nl/motievolkscultuur.

  We zien uw aanmelding graag tegemoet!
 • 16 juni 2016 Schrijf mee aan Platbook 16: Mode
  In het najaar van 2016 verschijnt deel 16 van Platbook, een boekje met gedichten en verhalen in het Limburgs dialect.…
  In het najaar van 2016 verschijnt deel 16 van Platbook, een boekje met gedichten en verhalen in het Limburgs dialect. Net als voorgaande nummers, krijgt ook Platbook 16 een eigen redacteur die een keuze maakt uit het ingezonden werk en de inleiding samenstelt. Ditmaal is dat Annie Schreuders-Derks. Zij schrijft gedichten en verhalen (in het Limburgs) en publiceerde een standaardwerk over Limburgse volkscultuur: De hele santenkraam.

  Schrijvers worden uitgenodigd om vóór 1 augustus a.s. eigen werk in te sturen over het thema Mode. Het thema van Platbook 16, mag breed geïnterpreteerd worden. In elk geval als meer dan wat de etalages laten zien. De redactie verwacht wel dat de ingestuurde teksten iets te maken hebben met uiterlijk. Onderwerpen zijn daarom ook: sieraden, tatoeages, haardracht (paardenstaart, punk, kroeshaar, kale koppen), piercings, naveltruitjes, noem maar op. Ook hoofddoekjes zijn als mode te zien. Een brandweerpak niet.
   
  Gedichten en korte stukjes proza (maximaal 600 woorden) kunnen ingestuurd worden tot 1 augustus 2016 bij paul@uitgeverijtic.nl. Indien het werk van een schrijver wordt geselecteerd, dan ontvangt hij of zij een uitnodiging voor de boekpresentatie en een gratis exemplaar van Platbook 16.
   
  Platbook wordt uitgegeven in opdracht van het Huis voor de Kunsten Limburg en komt tot stand in samenwerking met Veldeke Limburg, Raod veur ’t Limburgs, Stichting LiLiLi, Uitgeverij TIC en Wim Kuipers.

  Op de website www.limburgsedialecten.nl en op onze streektaalpagina vindt u meer informatie.

  lees meer…
 • 10 juni 2016 Ontwikkeling Limburgse dramaserie Heuvelland van start
  Heuvelland is de werktitel van een nieuwe spannende Limburgse dramaserie die momenteel in ontwikkeling is. Het…
  Heuvelland is de werktitel van een nieuwe spannende Limburgse dramaserie die momenteel in ontwikkeling is. Het betreft een trait-d'union tussen professionals en amateurs in film. Heuvelland komt tot stand als samenwerkingsverband tussen het Huis voor de Kunsten Limburg en producent Mosasaurusfilm, en stelt zich ten doel Limburgse filmmakers – professionals en amateurs – te laten samenwerken aan een kwaliteitsfilmproductie.

  Heuvelland beslaat vijf of meer episodes die via online (on demand) platforms gedistribueerd zullen worden. Elke episode van Heuvelland wordt gekoppeld aan een professionele, Limburgse filmregisseur. Andere sleutelposities worden eveneens ingevuld door professionals. Bij de invulling van de overige disciplines vervaagt de grens tussen professionals en amateurs. De storyline wordt ontwikkeld door Mosasaurusfilm, en door een team van Limburgse scenarioschrijvers uitgewerkt tot streatments en later scenario's. Mosasaurusfilm houdt als (creatief) producent toezicht op de continuïteit met betrekking tot de stijl en het karakter van de serie. De serie wordt deels in het Limburgse dialect en deels in het Nederlands gesproken. Het verhaal zal voorzien in meerdere kleurrijke personages, waardoor er veel dankbare rollen worden gecreëerd voor Limburgs acteertalent, zowel amateurs.
  Doel van het project is het ontwikkelen van een dramaserie van topkwaliteit waarbij een groot aantal talenten uit deze regio een sleutelpositie krijgt toebedeeld. Samen met andere professionals en amateurs kunnen zij hun talenten tonen en verder ontwikkelen. De dramaserie wordt een kwaliteitsproduct waarmee zowel regionale filmmakers als Limburg (als filmregio) zich kan profileren.

  In Limburg bestaan er verschillende initiatieven met betrekking tot de talentontwikkeling van filmmakers. Maar met name aan de top van de talentontwikkelingspiramide bestaat er nog veel behoefte aan een initiatief dat talenten een boost kan geven en kan helpen met het zetten van een volgende stap in het maken van een filmproductie. Heuvelland kan in die behoefte voorzien. Het project maakt gebruik van scenarioschrijvers, acteurs, opnamelocaties, camera- en geluidsmensen etc. uit deze regio en de netwerken en de faciliteiten die in deze regio voor handen zijn. Daarnaast wordt er een link gelegd tussen professionals en amateurs. De opzet van het project maakt dat veel makers een bijdrage kunnen leveren aan de totstandkoming van de dramaserie en dus ervaring kunnen opdoen.

  Wil je meer weten over dit bijzondere filmproject en de ontwikkeling ervan? Lijkt het je leuk om straks een bijdrage te leveren aan de totstandkoming van de serie? Klik dan hier voor meer info of 'like' de Facebookpagina van Heuvelland.  lees meer…
 • 07 juni 2016 Fiespernölle mooiste Limburgse dialectwoord
  Het woord fiespernölle is uitgeroepen tot het mooiste woord in de Limburgse dialecten. De bekendmaking van het…
  Het woord fiespernölle is uitgeroepen tot het mooiste woord in de Limburgse dialecten. De bekendmaking van het woord was maandagavond 6 juni in de Royal-bioscoop in Echt.

  Fiespernölle, of, in meer zuidelijk Limburgs fispernölle/fisternölle - met als betekenis ‘prutsen, priegelen’ eindigde met grote voorsprong op de nummers twee en drie - respectievelijk versjangelere (‘verknoeien, vernielen’) en zwegelsjtekske (‘lucifer’). Als leukste Limburgse gezegde kwam uit de bus: hae is zoeë vaerdig wie e kemmuniejèske (letterlijk: hij is zo moe als een communiejasje, aan het einde van zijn latijn).

  De verkiezing van het mooiste Limburgse dialectwoord werd georganiseerd in het kader van het Jaor van de Limburgse dialekte. In totaal werden ruim 1250 woorden en uitdrukkingen ingestuurd waaruit een jury een selectie van 100 woorden en 30 uitdrukkingen maakte. Daar kon vervolgens iedereen weer zijn stem op uitbrengen.

  Zie ook: 
 • 06 juni 2016 Genieten van klassieke kamermuziek op mooie locaties tijdens het 35ste Orlando Festival
  Komende editie viert het Orlando Festival zijn 35-jarig bestaan. En ook dit jaar worden weer vele regioconcerten…
  Komende editie viert het Orlando Festival zijn 35-jarig bestaan. En ook dit jaar worden weer vele regioconcerten gegeven op verschillende prachtige locaties in de regio. Enkele juweeltjes die in eerdere jaren ook al het programma sierden, zullen weer te bezoeken zijn. Zoals bijvoorbeeld Centre Céramique in Maastricht, SCHUNCK* in Heerlen, het kerkje in Eygelshoven en het treinstation in Herzogenrath (D). Maar ook op enkele nieuwe locaties zullen concerten worden gegeven, bijvoorbeeld in Tongeren, op de plaats waar resten van een Romeinse tempel zijn teruggevonden. Deze openluchtlocatie ademt historie en sfeer, dus in combinatie met een kamermuziek concert beloofd dit een betoverende middag te worden! Ook nieuw zijn Kasteel Doenrade en Kasteel Wittem, waar de concerten verzorgd kunnen worden dankzij een speciale samenwerking met de betreffende kastelen, Stichting Muziek Jong voor Oud en Stichting De Zonnebloem. En dat je geen grote locatie hoeft te zijn om het podium te zijn voor een Orlando Festival regioconcert bewijst het Salviuskerkje in Limbricht. Dit knusse en pittoreske kerkje is bij uitstek een geweldige locatie om kamermuziek ten gehore te brengen.

  Het programma van de regioconcerten wordt dit jaar ingevuld door jonge top-ensembles: het Russische Life Quartet, het Spaanse Quartet Gerhard, het Kros Duo en Ensemble MIR. Daarnaast zullen ook zangers uit de masterclass van Axel Everaert optredens verzorgen, samen met pianiste Sofia Raichenko. De drie finalisten van het Orlando Concours zullen op een aantal regioconcerten te zien zijn. Wie dit precies zullen zijn, is natuurlijk nog niet bekend.

  Als uw nieuwsgierigheid geprikkeld is, kunt u voor een lijst van geselecteerde deelnemers terecht op de website van het Orlando Festival of van het Orlando Concours!
   
  lees meer…
 • 04 juni 2016 Bekendmaking nominaties Muulkes 2016
  Op zaterdag 4 juni maken Marnix Mulder en Chantal Boosten namens Toneelhuis LFA tussen 10.00 uur – 14.00 uur…
  Op zaterdag 4 juni maken Marnix Mulder en Chantal Boosten namens Toneelhuis LFA tussen 10.00 uur – 14.00 uur de nominaties van de Muulkes 2016 bekend op L1 Radio in het programma Cultuurcafé. De Muulkes worden uitgereikt tijdens de jaarlijkse D’n Aovend van ’t Muulke dat op 24 juni plaatsvindt in het Munttheater in Weert.

  lees meer…
 • 01 juni 2016 LEO Rally 2016 voor Jeugdcultuurfonds Sittard- Geleen
  Op 29 mei jl. vond tijdens de opening van de Week van de Amateurkunst op de markt in Sittard de LEO Rally plaats.…
  Op 29 mei jl. vond tijdens de opening van de Week van de Amateurkunst op de markt in Sittard de LEO Rally plaats. LEO club Sittard-Geleen organiseerde voor de derde keer de rally voor het goede doel: het Jeugdcultuurfonds Sittard-Geleen.
  Na het bereiken van de finish vond er nog een ‘grande finale’ met dansers van dansschool Danzaira plaats die tot stand is gekomen door de samenwerking met de Week van de Amateurkunst.
   
  Klik hier om de video van de rally te bekijken.

  lees meer…
 • 01 juni 2016 Silvia Weusten nieuwe muziekconsulent van het Huis
  Vanaf woensdag 1 juni 2016 is Silvia Weusten muziekconsulent bij het Huis voor de Kunsten Limburg. Zij neemt het…
  Vanaf woensdag 1 juni 2016 is Silvia Weusten muziekconsulent bij het Huis voor de Kunsten Limburg. Zij neemt het stokje over van Bas Thomissen.

  Bas was vanaf 2007 werkzaam als muziekconsulent van het Huis. Recentelijk is hij van functie geswitcht en directiesecretaris geworden. In deze nieuwe functie is Bas enerzijds verantwoordelijk voor de procesmatige en organisatorische kant van de bedrijfsvoering van het Huis (waaronder het transitietraject). Anderzijds is en wordt hij belast met bijzondere projecten.

  Silvia werkt al diverse jaren als projectmedewerker bij het Huis. Sinds een jaar werkte zij met name op de muziekafdeling en (mede)organiseerde zij diverse muziekprojecten. Als muziekconsulent zal Silvia de amateurmuzieksector in Limburg in het algemeen ondersteunen, muziekprojecten (door)ontwikkelen, verbindingen leggen met muziekorganisaties en bestaande initiatieven en beleidsadvies geven. Daarnaast zal haar aandacht uitgaan naar de ondersteuning van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen en de VNK-Limburg.

  Zie www.hklimburg.nl/muziek voor meer informatie. Silvia is bereikbaar via sweusten@hklimburg.nl en 0475 399 264.
 • 30 mei 2016 Zing en Beleef in Limburg, seizoen 2016-2017
  Sinds 2013 zijn de Zing en Beleef series van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam o.l.v. Hans Veldhuizen ook…
  Sinds 2013 zijn de Zing en Beleef series van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam o.l.v. Hans Veldhuizen ook in Limburg te beleven. Stichting Vocallis programmeerde eerder Zing en Beleef Händel (2013, Vaals en Bunde), Zing en Beleef Mozart (2014, Heerlen en Maastricht) en Zing en Beleef Bach (2015, Maastricht). Zing en Beleef Bach werd feestelijk afgesloten met een openbare presentatie in de Sint Janskerk van Maastricht. 
   
  In 2016 en 2017 programmeert Stichting Vocallis ‘Zing en Beleef’ projecten in Maastricht en Roermond. In ‘Zing en Beleef Opera’ in Maastricht neemt dirigent/pianist Hans Veldhuizen u mee op ontdekkingsreis in de wereld van de Opera. In de periode december 2016- april 2017 kunt u deelnemen aan ‘Zing en Beleef Matthäus Passion’ in Roermond en komt u alles te weten over het magistrale werk van J. S. Bach.

  Inschrijven kan nog vóór 1 september 2016 (‘Zing en Beleef Opera’) en vóór 15 november 2016 (‘Zing en Beleef Matthäus Passion’). Het kunnen lezen van noten of het hebben van koorervaring is niet noodzakelijk, iedereen is dus welkom.

  Klik hier voor de flyer van 'Zing en Beleef Opera’.
  Klik hier voor de flyer van 'Zing en Beleef Matthäus Passion’.

  lees meer…
 • 30 mei 2016 Winnaar Popsport Limburg 2016: A Minor Problem
  Tijdens de eindpresentatie van ‪Popsport afgelopen zaterdagavond, betraden de elf Limburgse deelnemers een laatste…
  Tijdens de eindpresentatie van ‪Popsport afgelopen zaterdagavond, betraden de elf Limburgse deelnemers een laatste keer gezamenlijk het podium van poppodium NIEUWE NOR te Heerlen. Omstreeks middernachtbesloot de jury unaniem dat 'A Minor Problem' uit Voerendaal de meeste ontwikkeling heeft doorgemaakt en Limburg zal vertegenwoordigen in het landelijke traject van PopSport. De winnaar krijgt o.a. een persoonlijke coach toegewezen die de komende maanden met de band aan de slag gaat. Daarnaast zal 'A Minor Problem', samen met de geselecteerde deelnemers uit andere provincies, een bezoek brengen aan Kytopia te Utrecht. Eind november wordt het landelijke traject afgesloten met het Popsport Showcase Festival.
   
  Een luid gejuich en een daverend applaus klonk door poppodium NIEUWE NOR toen de jury bekend maakte wie Popsport Limburg 2016 won. Als winnaar van Popsport Limburg vertegenwoordigt 'A Minor Problem' de provincie in het landelijke traject van Popsport. Naast een plek in het landelijke traject en een persoonlijke coach, krijgt de winnaar vrijkaarten voor Pinkpop en zullen zij optredentijdens DVERS 2016.

  De band 'Newborn Lunatics' bracht de meeste fans mee en gingen er vandoor met de publieksprijs. De acts die niet doorgaan naar het landelijke traject mogen wel nog onbeperkt deelnemen aan activiteiten die georganiseerd worden vanuit het Popsport Network. Zo krijgt iedere deelnemer een mooi vervolg na het Popsport traject en zullen we deze enthousiaste, talentvolle acts ondersteunen waar mogelijk.

  A Minor Problem
  A Minor Problem, opgericht in 2012, is een rock / punk band uit Heerlen. De muziek kan omschreven worden als een mix van Green Day, Weezer & Flogging Molly. De debuut EP van de band, “Houston, We Have A Minor Problem”, kwam uit in 2015. Deze werd zeer goed ontvangen, met nummers die door 3voor12 werden beschreven als ‘een genot voor de oren’. Een vrijwel uitverkochte EP Release Party volgde.
  De band staat bekend om haar enorm energieke en onvoorspelbare live optredens, waarbij de interactie met het publiek een grote rol speelt. Publieksfavorieten zoals ‘Carnival (All Over Again)’ en ‘Eyo Alex’ bieden het publiek nauwelijks kans om op adem te komen.
  Hoogtepunten van de band bevatten onder andere verschillende optredens op 3FM en goed ontvangen optredens in vele poppodia en op vele festivals, van poppodium NIEUWE NOR in Heerlen tot SKA Oud & Nieuw in Katwijk aan Zee. Ook over de grens begint de band op gang te komen, met optredens in Duitsland en België. Daarnaast kent de band ook een almaar groeiende bekendheid in de lokale muziekscène.
  Op het moment doet de band mee aan de 2016 editie van Popsport Limburg en werken ze flink door aan nieuw materiaal dat ze in de nabije toekomst uit willen brengen.

  lees meer…
 • 27 mei 2016 Onderzoek naar het Limburgs
  Op 23 mei jl. waren in Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad de eerste resultaten te lezen van een grote…
  Op 23 mei jl. waren in Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad de eerste resultaten te lezen van een grote enquête naar het gebruik van het Limburgs dialect.
   
  Wilt u zelf ook meedoen aan dit onderzoek? Graag! Ga naar cls.ru.nl/limburgsdialect om de enquête in te vullen.  De vragen zijn bedoeld voor iedereen die in Limburg woont of er is geboren. Ook als u geen dialect spreekt. Het invullen kost ongeveer 15 minuten. 
   
  De Raod veur ’t Limburgs en het CLS (Centre for Language Studies) van de Radboud Universiteit Nijmegen willen op deze manier informatie krijgen over het dialect in Limburg en alles wat daarmee te maken heeft. De komende tijd gaan zij verder met het verzamelen van gegevens om de onderzoeksresultaten te verfijnen.
 • 26 mei 2016 Provincie Limburg en Huis voor de Kunsten Limburg tekenen uitvoeringsovereenkomst m.b.t. transitietraject Huis voor de Kunsten Limburg
  Tijdens de vergadering van de Gebruikersraad van het Huis voor de Kunsten Limburg op dinsdag 24 mei jl. ondertekenden…
  Tijdens de vergadering van de Gebruikersraad van het Huis voor de Kunsten Limburg op dinsdag 24 mei jl. ondertekenden Ger Koopmans (Gedeputeerde Cultuur van de Provincie Limburg) en Pé Diederen (directeur van het Huis voor de Kunsten Limburg) de uitvoeringsovereenkomst met betrekking tot het transitietraject van het Huis voor de Kunsten Limburg. Beide partijen kwamen in januari 2015 overeen om gezamenlijk en in goed samenspel d.m.v. een transitietraject vorm te geven aan het effectiever en efficiënter uitvoeren van de steunfunctie van het Huis. Met het ondertekenen van de uitvoeringsovereenkomst wordt een volgende stap gezet in de implementatie van de transitie. Zo zal het Huis met enthousiasme aan de slag gaan met het vernieuwend consulentschap en het toekomstproof maken van de organisatie.
   
 • 25 mei 2016 Winnaars van de Limburgse declamatiewedstrijd voor de jeugd
  Op zaterdag 21 mei vond in DOK 6 in Panningen de jaarlijkse finale van de declamatiewedstrijd voor de jeugd plaats.…
  Op zaterdag 21 mei vond in DOK 6 in Panningen de jaarlijkse finale van de declamatiewedstrijd voor de jeugd plaats. In een volle zaal met moeders, vaders, broers, zussen, opa’s en oma’s maakten de 29 finalisten grote indruk. De finalisten zijn geselecteerd uit de voorrondes die gehouden werden voor de Veldekekringen van Venlo/ Tegelen, Weert, Roermond, Echt/ Susteren, Kerkrade en Sittard-Geleen. Een jury die bestond uit Linda Zijlmans (voorzitter), Marleen Schmitz, Elly Pötgens, Ton van de Wijngaard en Anke Peters beslisten wie de beste voordracht had.

  De goochelende karikaturist René van Hooren maakte tijdens de optredens van de finalisten een te gekke karikatuur. Namens het Huis voor de Kunsten Limburg en Veldeke ontvingen de kids het boek ‘In de Zoe van Doedeljoe’ geschreven door Jean Paulissen en niet te vergeten.. een dvd van hun eigen optreden!
   
  Winnaars
  groep 3/4:
  1e prijs: Sophie Sassen
  2e prijs: Thijmen Höppner
  3e prijs: Gijs Broekman
   
  groep 5/6:
  1e prijs: Sofie Zeegers
  2e prijs: Isa Meuwissen
  3e prijs: Hannah Vranken  
   
  groep 7/8: 
  1e prijs: Kiki Severijns
  2e prijs: Senna Valk
  3e prijs: David Jetten
    
  lees meer…
 • 23 mei 2016 Prijswinnaars Limburgse Filmdagen 2016
  Op 21 en 22 mei jl. vonden in het Cultuurhuis in Heerlen de Limburgse Filmdagen plaats. Tijdens het festival, dat…
  Op 21 en 22 mei jl. vonden in het Cultuurhuis in Heerlen de Limburgse Filmdagen plaats. Tijdens het festival, dat werd georganiseerd door de LOVA (Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs) i.s.m. het Huis voor de Kunsten Limburg, werden 36 nieuwe speelfilms, documentaires en reportages van Limburgse amateurfilmers vertoond. De beste films werden bekroond met een filmprijs. Tevens ontvingen zeven films een nominatie voor het landelijke amateurfilmfestival. De Limburgse Filmprijs (de prijs voor de beste film van het festival) ging dit jaar naar Jef Caelen voor zijn speelfilm Verdwaald.

  In de categorie ‘topfilmers’ werd dit jaar geen goud uitgereikt. Wel was er zilver voor de documentaire Madagaskar… wonderlijk eiland van Magda Verbist. Verbist won met deze film ook de prijs voor ‘beste documentaire’ van het festival. Zilver was er in deze categorie ook voor de speelfilm De Ware Jacob van Urbain Appeltans. Absolute topper van het festival was de film Verdwaald van Jef Caelen. Caelen ontving zowel zilver als de Limburgse Filmprijs voor deze film. De Limburgse Filmprijs wordt ieder jaar uitgereikt voor de beste film van het festival. Actrice Mechelien Caelen won een prijs voor haar overtuigende rol in de film Verdwaald.

  In de categorie ‘gevorderde filmers’ was er goud voor de documentaire Bert Coppus schilder pur sang van Ari Stas. Stas ontving tevens een prijs voor het ‘beste filmportret’. Goud was er in deze categorie ook voor Gerard Koenen met zijn speelfilm Helden van het zadel. Zilver ging naar de films Beestenboel van Laurent Beckers, Kleine correcties van Jan Silvertand en Buenos Aires van Ari Stas.

  In de categorie ‘beginnende filmers en nieuwkomers’ was er goud voor de film Dining Horses van Christien den Boer. Haar film won ook een prijs voor ‘originaliteit’. Zilver was er in deze categorie voor Irene Cals met haar film Festiviteiten rond Chinees nieuwjaar en Arno van Herpen en Joop Vendrik met hun films Wijngaard de Apostelhoeve 1974-2014 en Riemst ‘Heerlijk veelzijdig.

  In de categorie ‘clubfilms’ was er goud voor de speelfilm Klaar is Kees van Film- en Videoclub ’t Lenske uit Sevenum en Niet geschoten… Altijd mis van Video Kollektief Weert. Het Kollektief won tevens zilver voor de speelfilm Koekje van eigen deeg. Zilver was er ook voor de speelfilm Opa en ikke van Film- en Videogroep Open Lens Roermond. Hoofdrolspeler Luuk Bastings won een prijs voor de ‘beste mannelijke jeugdrol’ in deze film.

  Naast de uitreiking van bovenstaande filmprijzen werd in iedere categorie ook nog brons uitgereikt. Tevens werden de nominaties voor het landelijke amateurfilmfestival (NOVA Filmfestival) bekendgemaakt. Zeven Limburgse films kregen een nominatie. Het betreft de films: Verdwaald van Jef Caelen, Madagaskar… wonderlijk eiland van Magda Verbist, De Ware Jacob van Urbain Appeltans, St. Servaas en de Romeinen van Peter Brouwers, Breekbaar van Con Soeters, Bert Coppus schilder pur sang van Ari Stas en Helden van het zadel van Gerard Koenen. Deze films maken kans om vertoond te worden tijdens het NOVA Filmfestival op 29 en 30 oktober 2016 in het Posthuis Theater in Heerenveen. Kijk voor meer informatie over de Limburgse Filmdagen, de LOVA en andere amateurfilmactiviteiten op www.cinelova.nl.  
 • 23 mei 2016 Verhalenbundel Wilde Flora
  Onlangs werd de bundel Wilde flora gepresenteerd, een samenwerking van Uitgeverij Leon van Dorp en Media Groep…
  Onlangs werd de bundel Wilde flora gepresenteerd, een samenwerking van Uitgeverij Leon van Dorp en Media Groep Limburg met steun van het Huis voor de Kunsten Limburg. 
   
  26 Limburgse verhalen door 26 Limburgse auteurs, bijeengebracht door de bekende auteur Ton van Reen. Een prachtbundel voor wie van Limburg, cultuur en literatuur houdt. Met verhalen die getuigen van de vreemde aantrekkingskracht van geboortegrond, de schoonheid van herinneringen, van liefde en vriendschap, maar ook van waanzin, moord en doodslag. Verhalen vol van energie, humor en lyrische pracht. Dwars, bizar en fantastisch.
   
  Wilde Flora! Een mooi boeket, een kleurrijke verzameling verhalen. Te koop voor 19.95 euro via www.lvd-u.nl/bestellen

  De verhalenbundel bevat verhalen van de volgende schrijvers: Peter Drehmanns, Pia de Jong, Jos Bours, Hans Dekkers, Petra Quaedvlieg, Jacques Graus, Wiel Kusters, Ton van Reen, Rosalie Sprooten, Huub Beurskens, Paul Sterk, Niek Bremen, Chantal van Dam, Ad van Iterson, Govert Derix, Nicolette Smabers, David van Reen, Piet Poell, Leon Gommers, Elke Geurts, Peter Lenssen, Jules Dister, Ann Philipsen, Frits Criens, Emma Curvers en Carlie Stijnen.
 • 17 mei 2016 'Heel Weert Wenst' stimuleert sociale cohesie in Weert d.m.v. kunst en cultuur
  'Heel Weert Wenst' is een initiatief van Huis voor de Kunsten Limburg, Wonen Limburg, Punt Welzijn, RICK en Rabobank…
  'Heel Weert Wenst' is een initiatief van Huis voor de Kunsten Limburg, Wonen Limburg, Punt Welzijn, RICK en Rabobank Weerterland en Cranendonck. Deze organisaties willen de bewoners van diverse wijken in Weert door middel van kunst en cultuur ondersteunen bij het verbeteren van hun buurt en een basis leggen voor nieuwe sociale netwerken.

  De initiatiefnemers van 'Heel Weert Wenst' zijn van mening dat kunst en cultuur de sociale cohesie in een wijk, dorp of stad kunnen versterken. Bewoners van diverse wijken in de Gemeente Weert worden uitgedaagd om na te denken over de situatie in hun eigen wijk. Het project probeert de wensen van bewoners met betrekking tot de wijk boven tafel te krijgen. 

  De wensen van bewoners worden opgehaald met de zogenaamde 'Wensfabriek', een wonderlijke machine die al borrelend en stomend door de wijken van Weert rijdt en jong en oud aanzet om op een andere manier over hun eigen wijk na te denken. Een artistiek team gaat in de wijk het gesprek aan met bewoners en inspireert hen om op een ludieke, originele wijze om hun beste idee in te deponeren in de Wensfabriek. De wens die door de meerderheid van de bewoners wordt gedragen, wordt (onder begeleiding van en met hulp en adviezen van de initiatiefnemers van Heel Weert Wenst) uitgevoerd door de buurtbewoners zelf. Zij zijn zelf de initiatiefnemers en gezamenlijk verantwoordelijk voor de daadwerkelijke realisering van de wensen. 

  'Heel Weert Wenst' gaat van start met een pilot in de wijk Fatima in Weert. De Wensfabriek bezoekt op woensdag 18 mei a.s. het schoolplein van Basisschool de Kameleon, dinsdag 31 mei het Buurthuis en zondag 5 juni de braderie in Fatima. Bewoners worden op bovenstaande momenten aangespoord om hun wens voor de buurt kenbaar te maken. 

  Kijk voor meer informatie op www.hklimburg.nl/heelweertwenst of 'like' de Facebookpagina van het project.  
 • 12 mei 2016 Jordi Lammers wint Write Now! Venlo
  De 19-jarige Jordi Lammers is de winnaar van de Limburgse voorronde van Write Now! 2016. Hij won 250,- euro aan…
  De 19-jarige Jordi Lammers is de winnaar van de Limburgse voorronde van Write Now! 2016. Hij won 250,- euro aan boekenbonnen en een plek in de grote finale van Write Now! op 26 juni in Rotterdam, waar hij zal strijden om de titel van hét schrijftalent van 2016.
   
  De prijsuitreiking vond plaats in het café van poppodium Grenswerk tijdens de literair-muzikale avond Nieuwe Woorden. De jury, bestaande uit juryvoorzitter Rebekka de Wit, recensent Thomas de Veen en redacteur Roel van Diepen verkoos Jordi's verhaal ‘Meisjes die terug kunnen praten’ tot de beste tekst. Het juryrapport over zijn inzending: 'De beelden zijn prachtig en de opbouw is opvallend goed.’ In totaal stuurden zo'n dertig jonge Limburgse schrijvers een tekst in.
   
  De tweede prijs van 125,- euro aan boekenbonnen ging naar het verhaal 'Glijbaanlife' van Luuk Wojcik. De derde prijs van 75,- euro aan boekenbonnen was voor Amber-Helena Reisig met haar verhaal 'Kraamvisite'. Onder de tweede en derde prijswinnaars van alle voorrondes worden vier wildcards verdeeld, zij maken dus nog kans op een plek in de finale.
   
  De avond werd gepresenteerd door Merlijn Huntjens en er was muziek van Joep van Wegberg. Voorafgaand aan de prijsuitreiking gaf Emma Curvers de Write Now!-deelnemers een schrijfworkshop.
   
  Jordi krijgt drie weken de tijd om een nieuwe tekst te schrijven voor de finale, waar hij de strijd aangaat met de winnaars uit de andere Nederlandse, Vlaamse en Surinaamse regio’s. De finalisten maken kans op de juryprijs, die bestaat uit een MacBook, een optreden op Geen Daden Maar Woorden Festival en een schrijfopleiding. Ook wordt op 26 juni de Write Now! De Morgen Publieksprijs uitgereikt, bepaald door de lezers, deze prijs bestaat uit een iPad en een publicatie van de winnende tekst in De Morgen.
   
  Over Write Now!
  Write Now! is de grootste schrijfwedstrijd in het Nederlandse taalgebied en begint met elf regionale voorronden in Nederland, Vlaanderen en Suriname. Voor elke regio bepaalt een vakjury wie zich plaatst voor de finale. Eerdere winnaars van Write Now! zijn o.a. Niña Weijers, Maartje Wortel en Lize Spit. 
 • 10 mei 2016 Eerste namen euregionaal showcasefestival DVERS 2016 bekend!
  Op zaterdag 1 oktober vindt de achtste editie van het gratis toegankelijke, euregionale showcasefestival DVERS…
  Op zaterdag 1 oktober vindt de achtste editie van het gratis toegankelijke, euregionale showcasefestival DVERS plaats in de binnenstad van Sittard. De afgelopen maanden kregen popacts uit Belgisch en Nederlands Limburg en de Duitse regio’s Nederrijn en Aken de mogelijkheid om zich op te geven voor een optreden tijdens het festival. Ruim 140 acts reageerden op de oproep en meldden zich aan! Afgelopen maandagavond heeft een onafhankelijke selectiecommissie hieruit de meest interessante en talentvolle acts gekozen. De komende weken wordt ook de rest van het programma bekend gemaakt.

  De eerste acts die naar aanleiding van de ‘open inschrijving’ voor DVERS door de selectiecommissie bestaande uit Tirsa Creusen (Buro Pinkpop), Theo Ploeg (OOR Magazine) en Chris Verheijen (Christopher Green) zijn gekozen om op te treden tijdens DVERS op 1 oktober 2016 zijn:

  LOMALO
  genre: Jazz/dance
  woonplaats: Ransdaal
  website: www.facebook.com/lomalomusic

  JANE WHO
  genre: Singer-songwriter          
  woonplaats: Weert
  website: www.janewho.nl   
   
  LOTTE WALDA
  genre: Singer-songwriter/pop
  woonplaats: Heerlen                
  website: www.facebook.com/Lotte-Walda-671014506324888

  MY DOG IS RADIOACTIVE (BE)
  genre: Pop/punk
  woonplaats: Leuven
  website: www.facebook.com/mydogisradioactive  
   
  KÄPT’N MOBY (DE)
  genre: Rock/pop
  woonplaats: Bochum
  website: www.facebook.com/kaeptnmoby
   
  THALAMUS
  genre: Psych/wave/dream-pop
  woonplaats: Horst
  website: thalamusofficial.com

  MARTINUS
  genre: Folk Americana               
  woonplaats: Elsloo     
  website: www.facebook.com/martinusmusic
   
  PROSPECT
  genre: Metalcore         
  woonplaats: Heerlen
  website: www.prospectofficial.com   
   
  MICHAEL RAVEN
  genre: Singer-songwriter/folk-pop
  woonplaats: Spaubeek            
  website: www.michaelraven.nl  
   
  OLIVER
  genre: Alternatieve pop/rock
  woonplaats: Heerlen
  website: www.facebook.com/oliver.music.nl     

  THE ANAESTHETICS
  genre: Alternatieve rock
  woonplaats: Horst
  website: www.theanaesthetics.com 
   
  Naast de open inschrijving krijgen traditiegetrouw alle finalisten van de provinciale popwedstrijd Nu of Nooit een podiumplek op DVERS. Dat betekent dat de volgende zes acts ook live te bewonderen zijn op 1 oktober in Sittard:
   
  STORKSKY
  genre: Rock     
  woonplaats: Sittard  
  website: www.storksky.com 
   
  STATESMEN
  genre: Pop       
  woonplaats: Heerlen
  website: www.facebook.com/statesmenband  
   
  SULA
  genre: Hip hop
  woonplaats: Reuver                  
  website: www.facebook.com/bandsula 
   
  FORGETTOFORGIVE
  genre: Metalcore
  woonplaats: Heerlen              
  website: www.facebook.com/forgettoforgive
   
  WAKING SKIES
  genre: Pop
  woonplaats: Herkenbosch
  website: www.facebook.com/wakingskies
   
  CRAZY CULT ROADSHOW
  genre: Rock
  woonplaats: Maastricht
  website: www.crazycultroadshow.com   
   
  Het gaat bijzonder goed met Storksky, dé winnaar van Nu of Nooit 2015. Afgelopen maanden sloot hij een deal met Momentum Agency, het managementbureau van acts als Dewolff en Birth of Joy. Daarnaast staat Storksky onder contract bij een van Nederlands grootste en invloedrijkste boekingskantoor: Friendly Fire. Afgelopen week werd de eerste single ‘Saboteur’, met Mario Goossens van de Belgische band Triggerfinger op drums, uitgebracht. Het nummer werd direct opgepikt door 3FM. Storksky treedt deze zomer op vele festivals op, o.a. tijdens Pinkpop en de Zwarte Cross.
   
  Ook de Limburgse band Statesmen is zeer succesvol.  In maart dit jaar tekende ze een platencontract met Innercore Musicen onlangs brachten ze hun eerste single ‘Physical’ uit, geproduceerd door Robin van Loenen. Een paar dagen later sloten ze een deal met boekingskantoor Agents After All, een van de grootste boekingskantoren in Nederland.
   
  Storksky, Statesmenén Crazy Cult Roadshow zijn tevens geselecteerd voor Popronde 2016. In september, oktober en november dit jaar spelen ze op diverse podia in héél Nederland.
   
  DVERS wordt dit jaar op initiatief van Stichting Popmuziek Limburg voor de achtste keer georganiseerd. Het evenement bestaat uit een muzikantendag (overdag) en een showcasefestival (’s avonds) en staat volledig in het teken van de Euregio. Muzikanten en bands uit België, Nederland en Duitsland maken overdag kennis met elkaar en de professionals uit de Euregionale popsector tijdens de muzikantendag. Tevens worden er diverse workshops en masterclasses georganiseerd. In de avonduren kan het publiek genieten van maar liefst 75 acts uit de hele euregio, verspreid over 16 verschillende podia in de binnenstad van Sittard.

  lees meer…
 • 10 mei 2016 Jo Hansenprijs voor Volkscultuur 2016 toegekend aan Paul Weelen
  Driejaarlijks wordt de Jo Hansenprijs voor Volkscultuur uitgereikt aan een vereniging, instelling of persoon die…
  Driejaarlijks wordt de Jo Hansenprijs voor Volkscultuur uitgereikt aan een vereniging, instelling of persoon die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van de Limburgse volkscultuur. Dit jaar wordt de prijs toegekend aan Paul Weelen. Tijdens een plechtige bijeenkomst op donderdag 26 mei a.s. van 15.30 tot 18.00 uur in het Stadhuis (Markt 31) in Roermond neemt Weelen de prijs in ontvangst uit handen van Gouverneur Theo Bovens.

  Paul Weelen (Calgary, 1959) is als romanschrijver, toneelschrijver, gedichtenschrijver, recensent, discograaf, muziekmaker, singer-songwriter, redacteur, uitgever en (mede)organisator van diverse activiteiten op het gebied van Limburgse taal en volkscultuur zeer verdienstelijk gebleken. Naast de vele publicaties (veelal in het Kerkraads dialect) die Weelen op zijn naam heeft staan, waarvan Tsoeker op de miemele (1980), Limburg bevrijd (1995) en De droom van de minnezanger (2007) slechts enkele voorbeelden zijn, is Weelen ook medeoprichter en organisator van de Stichting LiLiLi. De activiteiten en publicaties die onder de vlag van LiLiLi gedurende een periode van 18 jaar plaatsvonden en werden uitgegeven, hebben bijgedragen aan de kwalitatieve verbetering van het gebruik en behoud van de Limburgse streektaal. Weelen heeft zich in veel opzichten zeer verdienstelijk gemaakt voor het behoud van cultureel erfgoed in Limburg. Daarom krijgt hij anno 2016, als kroon op zijn werk tot nu toe, de prestigieuze Jo Hansenprijs voor Volkcultuur uitgereikt.

  De Stichting Jo Hansenprijs werd in 1987 opgericht door een gezamenlijk initiatief van de vereniging Veldeke Limburg en de Stichting EK/CS te Roermond. De stichting kent de prijs driejaarlijks toe op advies van een onafhankelijke jury. De jury bestond dit jaar uit Herman Crompvoets en Peter Winkels. De prijs is vernoemd naar Jo Hansen, een man die uitzonderlijk veel heeft betekend voor de volkscultuur in de beide Limburgen en aangrenzende gebieden. De prijs bestaat uit een ring met het stadswapen van Roermond, een geldbedrag van € 750,- en een oorkonde. Eerdere winnaars waren onder andere de Koninklijke en Kerkelijke harmonieën van Thorn, Heemkundevereniging Roerstreek, Frans Boermans, Frans Pollux, Jack Poels en Annie Schreuders-Derks.

  Kijk voor meer informatie over de Jo Hansenprijs voor Volkscultuur op www.hklimburg.nl/johansenprijs.
   
 • 04 mei 2016 Lancering website Limburgse gesproken woordenboeken
  Dialectwoordenboeken, we kennen ze gestencild, geprint, gedrukt en sinds enige tijd ook in digitale vorm. Eén…
  Dialectwoordenboeken, we kennen ze gestencild, geprint, gedrukt en sinds enige tijd ook in digitale vorm. Eén vorm ontbreekt nog tot op heden: het gesproken woordenboek. Daar komt een einde aan op zaterdag 14 mei a.s., want dan wordt tussen 10.30 en 13.00 uur de website Limburgse gesproken woordenboeken gelanceerd in het Cultuurhuis (Wijngaard 8) in Thorn.

  De website www.limburgsewoordenboeken.nl biedt Limburgse woordenboekmakers de mogelijkheid om hun dialectwoordenschat in geschreven én gesproken vorm voor een groot publiek toegankelijk te maken. Het eerste woordenboek dat op de website te raadplegen is, is het gesproken Thoears Woeardebook. Van dit dialect zijn nu ruim 4.000 woorden en uitdrukkingen gedigitaliseerd en ingesproken door vrijwilligers. De website wordt op 14 mei a.s. officieel gelanceerd door Ger Koopmans, gedeputeerde cultuur van de Provincie Limburg. De lancering wordt omlijst met lezingen van onder meer prof. dr. Roeland van Hout van de Raod veur ’t Limburgs en de Radboud Universiteit Nijmegen en drs. Ton van de Wijngaard, streektaalfunctionaris bij het Huis voor de Kunsten Limburg.

  De lancering van de website is voor iedereen gratis toegankelijk. Aanmelden is verplicht en kan t/m 11 mei a.s. door een mail te sturen naar Ria Corstjens, medewerker secretariaat bij Huis voor de Kunsten Limburg, via rcorstjens@hklimburg.nl.

  De website Limburgse gesproken woordenboeken is een initiatief van de streektaalfunctionaris van het Huis voor de Kunsten Limburg en de Raod veur ’t Limburgs, in samenwerking met de Werkgroep Thoears Woeardebook en Veldeke Limburg. De website wordt mogelijk gemaakt met steun van de Provincie Limburg.  lees meer…
meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen iedere discipline waarin het Huis werkzaam is, dan kunt u zich op deze pagina aanmelden voor een digitale nieuwsbrief.
agenda
 • 30 juni 2016 - 03 juli 2016samenwerkings activiteit Save the Date voor FASHIONCLASH Festival 2016
  De 8e editie van het internationale en interdisciplinaire FASHIONCLASH Festival vindt plaats van 30 juni t/m 3…
  De 8e editie van het internationale en interdisciplinaire FASHIONCLASH Festival vindt plaats van 30 juni t/m 3 juli 2016. Het 4-daagse programma bestaat uit modeshows, exposities, performances, designer market, fashion
  talks, Awards, MAFAD afstudeer show + expositie en geeft aan meer dan 150 ontwerpers en kunstenaars podium.
   
  Het festival bestaat uit een HERITAGE thema gebonden programma zoals de Heritage expositie, dat als rode draad het festival inhoudelijk verbindt. Daarnaast zijn er aantal programma onderdelen vrij van thema zoals de modeshows en de market. In het kader van het thema zijn er door FC speciale projecten geïnitieerd zoals Let's (ad)dress the People!, een project van FASHIONCLASH en Tout Maastricht waarin mode- en textielkunst, volkscultuur, ambacht, handwerk, immateriële en materiële erfgoed samenkomen. Let's (ad)dress the People! is een sociaal 'design' project rond traditionele handwerktechnieken en participatie van met name senioren. Het festival functioneert in eerste instantie als een platform voor een nieuwe generatie ontwerpers en kunstenaars en brengt een breed publiek in aanraking met de kunst en het ambacht van mode gerelateerde vakgebied. FCF toont de tijdsgeest van wat er speelt binnen de wereld van de nieuwe generatie ontwerpers in een internationale context. Met zijn interdisciplinaire samenwerkingsprojecten, multidisciplinaire exposities en shows, verdiepingsprojecten en publieksprogramma's heeft FASHIONCLASH platform een unieke positie in het internationale 'mode' scene.
   
  FASHIONCLASH Festival is voor iedereen toegankelijk!
  Toegang voor expositie, market en het merendeel van het programma is gratis. Voor het modeshow programma is er kaartverkoop. Kaarten zijn verkrijgbaar in de voorverkoop via www.fashionclash.nl en op de locatie tijdens het festival.
   
  HERITAGE thema
  FASHIONCLASH Festival is een ode aan de schoonheid van culturele diversiteit! Mode weet zichzelf steeds opnieuw te vernieuwen, door ieder seizoen een nieuwe sfeer te creëren en het verleden als een oneindige inspiratiebron te gebruiken, om vervolgens dat verleden als de toekomst te verkopen en te presenteren. Mode als discipline is in staat om te reageren op de tijdsgeest maar ook om te speculeren over de toekomst. Welke rol speelt erfgoed in de mode in deze voortdurend en snel veranderende wereld? Hoe gaat de ontwerper om met de complexe relatie tussen zijn persoonlijk erfgoed enerzijds en grotere, actuele maatschappelijke vraagstukken anderzijds die aan het thema erfgoed raken, zoals de huidige migratie crisis?
   
  Over FASHIONCLASH
  FASHIONCLASH is een internationaal en interdisciplinair productie en presentatie platform met focus op een nieuwe generatie ontwerpers en (podium)kunstenaars. Het doel van Stichting FASHIONCLASH is om talent om talent, verschillende disciplines, culturen en een breed publiek te verbinden via mode. FC voorziet in een platform door het ontwikkelen en organiseren van projecten waar ontwerpers en kunstenaars van diverse disciplines hun werk kunnen presenteren. FC brengt met zijn activiteiten een breed publiek in aanraking met de kunst van mode. Tevens plaatst FC mode in een maatschappelijke context en verbindt het mode met andere disciplines aan de hand van crossoverprojecten. Sinds 2009 heeft FASHIONCLASH vele succesvolle projecten gerealiseerd en aan meer dan 900 ontwerpers podium geboden in Nederland maar ook in Brazilië, Zuid-Afrika, China, Polen, Tsjechië,
  België, Duitsland, Portugal, Servië en Italië. Drijvende kracht en artistieke leiding van FASHIONCLASH zijn Branko Popovic, Laurens Hamacher en Nawie Kuiper.

  Lees meer
 • 15 augustus 2016 - 25 augustus 2016eigen activiteit STEP FORWARD! Summer Academy 2016
  Met danslessen van Maïté Guérin, Joost Vrouenraets, Mami Izumi en Rakesh Sukesh!

  Van 15 t/m 25 augustus 2016…
  Met danslessen van Maïté Guérin, Joost Vrouenraets, Mami Izumi en Rakesh Sukesh!

  Van 15 t/m 25 augustus 2016 vindt de STEP FORWARD! SUMMER ACADEMY plaats in de ECI Cultuurfabriek (ECI 13) in Roermond. STEP FORWARD! is bedoeld voor jonge talentvolle dansers, gemotiveerde amateurdansers en dansdocenten. Tijdens de zomervakantie kunnen zij zich voorbereiden op het nieuwe dansseizoen door middel van intensieve trainingen. STEP FORWARD! SUMMER ACADEMY is een initiatief van GOTRA | Joost Vrouenraets, Huis voor de Kunsten Limburg en ECI Cultuurfabriek.

  Deelnemers van STEP FORWARD! hebben de mogelijkheid om hun eigen programma samen te stellen. Zo kan er gekozen worden om deel te nemen aan één of meerdere lessen per dag of zelfs het volledige programma gedurende één of twee weken in de periode van 15 t/m 25 augustus. Deelnemers kunnen kiezen uit lessen Contemporary, Yoga, Ballet, Repertoire etc. Er geldt een minimum leeftijd van 13 jaar en per les is er plek voor 25 dansers. De lessen worden gegeven door vier ervaren en deskundige choreografen/dansers Maïté Guérin, Joost Vrouenraets, Mami Izumi en Rakesh Sukesh, die ieder uitblinken in hun eigen discipline.

  Naast STEP FORWARD! voor talentvolle dansers en gemotiveerde amateurdansers zijn er ook de Intraindagen, een speciaal programma voor dansdocenten. Met een bulk aan inspiratie en kennis kan de dansdocent zich voorbereiden op het nieuwe dansseizoen. De Intraindagen vinden plaats van 22 t/m 25 augustus.

  Inschrijven voor STEP FORWARD! en de Intraindagen kan tot 21 juli 2016 door een e-mail te sturen naar Irene Poell, productiemedewerker dans bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via ipoell@hklimburg.nl. Let op: het aantal deelnemersplaatsen is beperkt. De kosten voor één losse les bedragen € 15,-. Deelnemers die het volledige programma van twee weken (met vier lessen per dag) volgen betalen € 500,-. Volledige deelname gedurende één week kost € 250,-. Early bird: Schrijf je je in vóór 27 juni én neem je deel aan het volledige programma, dan betaal je respectievelijk € 450,- en € 225,-. Door ondersteuning van het Huis voor de Kunsten Limburg kunnen de Intraindagen voor dansdocenten tegen een gereduceerd tarief worden aangeboden. Een dansdocententraining van één les per dag kost € 12,50, voor twee lessen per dag bedragen de kosten € 20,-.

  Klik hier voor meer informatie, de brochure van STEP FORWARD! en het volledige prijsoverzicht.
 • 27 augustus 2016 - 31 augustus 2016eigen activiteit Limburgs Jeugdorkest en Storksky samen on tour
  Het Limburgs Jeugdorkest is ook dit jaar weer in de openlucht te bewonderen. Na een reeks concerten in diverse…
  Het Limburgs Jeugdorkest is ook dit jaar weer in de openlucht te bewonderen. Na een reeks concerten in diverse openluchttheaters in Limburg in 2015 speelt het Limburgs Jeugdorkest dit jaar op het Zomerparkfeest (Julianapark, Venlo, 27 augustus, 18.00 uur) en Cultura Nova (diverse plekken in Heerlen, 31 augustus, 20.15 uur). Het betreft niet zomaar een openluchtconcert, maar een concert waarbij door het orkest een nieuwe uitdaging wordt aangegaan, door samen te werken met de band en Pinkpop-opener Storksky!
   
  Het Limburgs Jeugdorkest zal tijdens de festivals Zomerparkfeest en Cultura Nova samen met de band Storksky het legendarische rock-album Nevermind van Nirvana ten gehore brengen, de plaat, met daarop onder meer de jaren ‘90 klassieker Smells Like Teen Spirit. Circa 90 talentvolle, jeugdige en enthousiastemuzikanten in de leeftijd van 12 tot 25 jaar, voeren dit concert uit onder leiding van dirigent Björn Bus. In samenwerking met Intro Maastricht, een productiehuis voor eigentijdse en innovatieve muziekvoorstellingen, wordt de productie uitgewerkt. Jesse Passenier arrangeerde het volledige album voor het orkest en de band. Een unieke samenwerking dus waarbij een klassiek orkest de cross-over aangaat met een rockband. 

  Zomerparkfeest Venlo
  Datum: zaterdag 27 augustus 2016, 18.00 uur
  Locatie: Julianapark, Venlo
  Entree: Gratis
  www.zomerparkfeest.nl

  Cultura Nova
  Datum: woensdag 31 augustus 2016, 20.15 uur
  Locatie: Zie website Cultura Nova
  www.cultura-nova.nl

  Lees meer
 • 10 september 2016 - 06 april 2017samenwerkings activiteit 'Zing en Beleef' in Limburg
  De inschrijvingen voor het participatieproject 'Zing en Beleef' o.l.v. dirigent/pianist Hans Veldhuizen in seizoen…
  De inschrijvingen voor het participatieproject 'Zing en Beleef' o.l.v. dirigent/pianist Hans Veldhuizen in seizoen 2016-2017 zijn geopend en komen al goed op gang. Na eerdere succesvolle edities in Vaals en Bunde (2013), Heerlen (2014) en Maastricht (2014 en 2015) zal in 2017 ook ECI Cultuurfabriek Roermond voor het eerst een cursus 'Zing en Beleef' huisvesten.
   
  Iedereen die van zingen houdt kan meedoen. Koorervaring of het kunnen lezen van noten is niet noodzakelijk. Een cursusdag per maand, inclusief gezamenlijk concertbezoek.
   
  Van september - november 2016 kunt u meedoen aan 'Zing en Beleef Opera' in Theater aan het Vrijthof in Maastricht.
  Van december 2016 - april 2017 kunt u meedoen aan 'Zing en Beleef Matthäus Passion' in ECI Cultuurfabriek in Roermond.
   
  Het inschrijfgeld voor beide cursussen (resp. 4 en 5-delig) bedraagt € 120,- en is inclusief het bijwonen van een concertuitvoering. Er is plaats voor 120 deelnemers per cursus.

  Ga voor meer informatie over de inschrijving naar: www.svmlimburg.nl/zing-en-beleef

  Download hier de flyer van 'Zing en Beleef Opera'
  Download hier de flyer van 'Zing en Beleef Matthäus Passion'


  Lees meer
 • 11 september 2016 11:30 - 17:00eigen activiteit Schrijf, schrijver, schrijfst 2016
  Met o.a. Walter van den Berg, Joke van Leeuwen, Francine Oomen, Marcel Ruijters en Joyce Spijker. …
  Met o.a. Walter van den Berg, Joke van Leeuwen, Francine Oomen, Marcel Ruijters en Joyce Spijker. 

  Op zondag 11 september vindt de derde editie van ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ plaats. Ditmaal wordt SCHUNCK* in Heerlen omgetoverd tot het walhalla voor schrijvers en lezers. Schuif aan bij interviews met auteurs, geniet van optredens of neem zelf de pen ter hand in een van de workshops. Het is dé dag om je te laten inspireren door schrijven, schrijvers en allerlei aanverwante zaken! Met dit jaar in het bijzonder veel aandacht voor crossovers tussen taal en beeld.
   
  Marcel Ruijters, internationaal bekend stripmaker en winnaar van de Stripschapprijs 2015, maakt zijn opwachting voor een interview met presentator Leon Verdonschot. Ook geeft hij een workshop over het maken van beeldverhalen. Dit naar aanleiding van zijn vorig jaar verschenen graphic novel over het leven van Jheronimus Bosch. Schrijver Walter van den Berg, van wie in 2016 de veel bejubelde roman Schuld verscheen (Boek van de Maand bij DWDD) die verfilmd wordt door de Limburgse regisseur Remy van Heugten, wordt geïnterviewd en geeft een schrijfworkshop ‘van proza tot filmscenario’. Thrillerauteur Joyce Spijker geeft een workshop marketing voor schrijvers.
   
  Ook aan de jeugd is gedacht: schrijfster Francine Oomen, zeer bekend van de boeken (en o.a. ook tv-serie) Hoe overleef ik…, wordt niet alleen geïnterviewd, ze geeft ook een schrijfworkshop voor 10 t/m 13-jarigen en er is een meet & greet. En dan is er nog Joke van Leeuwen! Behalve meermaals bekroond schrijfster van proza en poëzie voor kinderen en volwassenen, is zij ook illustrator en performer. Tijdens ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ komen we alles te weten over haar indrukwekkende carrière.
   
  In de centrale hal van SCHUNCK* gaat het feest de hele dag door. Hier is een informatiemarkt met een uitgebreide boekenstand (plus signeersessies van optredende auteurs), stands van Limburgse uitgeverijen, informatie over schrijfcursussen en meer. Zodra het volledige programma rond is, verschijnt dit op www.hklimburg.nl/schrijversdag en is inschrijven voor de workshops mogelijk. 
   
  Deze editie van ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ wordt georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met SCHUNCK* en het Letterkundig Centrum Limburg.
 • 18 november 2016 - 20 november 2016eigen activiteit Laat je onderdompelen in de wereld van film tijdens de Filmdagen Hückelhoven 2016!
  Kijk jij graag films? Zou je graag eens een filmfestival willen bijwonen waar internationale (art house) films…
  Kijk jij graag films? Zou je graag eens een filmfestival willen bijwonen waar internationale (art house) films en films van eigen bodem te zien zijn? Lijkt het je leuk om samen met filmmakers en leeftijdsgenoten in gesprek te gaan over (het maakproces van) de films? Kom dan gratis naar de Filmdagen Hückelhoven 2016!

  >>> SAVE THE DATE!
  Van vrijdag 18 t/m zondag 20 november 2016 vinden de Filmdagen Hückelhoven plaats in het gelijknamige stadje in Duitsland (net over de grens bij Sittard). Het Huis voor de Kunsten Limburg nodigt jongeren in de leeftijd van 16 t/m 27 jaar uit om deel te nemen aan het filmweekend. Het festival wordt dit jaar voor de 45ste keer georganiseerd in de Aula van het Gymnasium Hückelhoven. Tijdens het filmfestival komen zo’n 200 filmliefhebbers uit Duitsland, België en Nederland naar Hückelhoven om naar art house films te kijken en filmregisseurs en acteurs te ontmoeten. De festivalorganisatie zal ook dit jaar weer een interessant filmprogramma samenstellen.
  De Filmdagen Hückelhoven bieden jongeren de kans om hun zelfgemaakte films (speelfilm, documentaire, muziekvideo, YouTube film, school- of afstudeerfilm etc.) te vertonen. Interesse? Neem dan contact op met de festivalorganisatie en wie weet wordt jouw film dan vertoond op het witte doek.

  >>> DEELNEMEN
  De Filmdagen Hückelhoven zijn toegankelijk voor jongeren in de leeftijd van 16 t/m 27 jaar (individueel of met een groep), schoolklassen, studenten van film/mediaopleidingen en mediapedagogen en docenten.

  We bieden schoolklassen de gelegenheid om in het kader van een klassenuitje of lesopdracht een bezoek te brengen aan de Filmdagen. Neem voor meer informatie contact op met het Huis voor de Kunsten Limburg.

  Het filmprogramma van de Filmdagen Hückelhoven is GRATIS toegankelijk. De festivalorganisatie biedt bezoekers die meerdere dagen willen blijven de mogelijkheid om tegen een voordelig tarief te overnachten in Hückelhoven. De kosten voor twee overnachtingen (incl. ontbijt, lunch en diner) bedragen:

  • € 60,- p.p. voor jongeren t/m 27 jaar (hotelovernachting in Hückelhoven)
  • € 100,- p.p. voor personen ouder dan 27 jaar (hotelovernachting in Hückelhoven)
  • € 35,- p.p. voor schoolklassen (overnachting in turnzaal van het Gymnasium)

  Dit jaar kunnen jongeren uit Nederlands-Limburg op zaterdag 19 november gebruik maken van een bus* die ’s ochtends vanaf station Maastricht via station Roermond naar Hückelhoven rijdt en weer terug (na afloop van het filmprogramma van die dag).
  * De bus rijdt alleen bij voldoende aanmeldingen!

  Neem vroegtijdig contact op met de festivalorganisatie om een overnachting en/of een plaats in de bus te reserveren!

  >>> MEER INFO EN AANMELDEN
  Lijkt het je leuk om deel te nemen aan de Filmdagen Hückelhoven 2016 en/of wil je meer informatie ontvangen? Stuur dan een mail naar Patricia Peters, consulent film & fotografie bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via ppeters@hklimburg.nl. Meer informatie over de Filmdagen Hückelhoven vind je
  en op www.filmtage-hueckelhoven.de/nl of de Facebookpagina van het festival.
  Lees meer

naar de complete agenda…
prikbord
27-06-2016 15:37,

Meld je aan voor Preis für Junge Kunst

De Preis für Junge Kunst wordt uitgereikt door de Neuer Aachener Kunstverein (NAK) en is er voor jonge… De Preis für Junge Kunst wordt uitgereikt door de Neuer Aachener Kunstverein (NAK) en is er voor jonge kunstenaars die wonen in de Euregio. Kunstenaars die actief zijn in beeldende kunst voor media zoals schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, video, performance en nieuwe media zijn uitgenodigd om zich in te schrijven voor deze Euregionale prijs.

De vakjury bestaat uit Lene ter Haar (SCHUNCK*, Heerlen), Julia Höner (Kai10-Artgena Foundation, Düsseldorf), Frank-Thorsten Moll (IKOB – Museum für zeitgenössische Kunst, Eupen) en Dr. Marcel Schumacher (Kunsthaus NRW, Kornelimünster).

De prijs die verbonden is aan de Preis für Junge Kunst is een geldbedrag van €3000,-, een tentoonstelling bij NAK (van 10 september 2016 t/m 16 oktober 2016) en een catalogus.

Meld je aan vóór 22 juli 2016 via de gegevens op de website of via e-mail.
 
Download de flyer of bezoek de website van NAK voor meer informatie.Lees meer…
22-06-2016 15:29,

Win €5.000 met je scriptie of proefschrift

De Kremers Award is een scriptieprijs met een totaal prijzengeld van €18.000 te verdienen voor Hbo-,…
De Kremers Award is een scriptieprijs met een totaal prijzengeld van €18.000 te verdienen voor Hbo-, WO- en PhD-scripties. Studenten en alumni kunnen tot 31 augustus 2016 hun scripties inzenden die te maken hebben met het onderwerp ‘innovatieve scenario’s voor sociaaleconomische ontwikkeling van een regio.

Kijk hier het promotiefilmpje

Onderwerp
Scripties kunnen bijvoorbeeld gaan over de effecten voor een regio van het verdwijnen van een dominante economische sector en een hieraan verbonden herstructurering, fusies, productinnovatie, innovatie op het gebied van arbeidsmobiliteit etc. Maar ook investeringen in niet-materiele zaken, zoals onderwijs, cultuur die bijdragen aan de ontwikkeling van een regio. Scripties die in brede zin de meer sociologische aspecten van een regionale ontwikkeling als onderwerp hebben zouden ook goed kunnen scoren.

Beloning
Als deze studies van goede kwaliteit zijn staat er een aanzienlijke beloning tegenover; €5.000 voor de beste universitaire studie (bachelor of master), €5.000 voor het beste proefschrift, €5.000 voor de beste hbo-studie en daarnaast nog twee stimuleringsprijzen van €1.500 voor zowel de hbo- als wo-categorie.

Stichting Behoud Mijnhistorie
De prijs is ingesteld door de Stichting Behoud Mijnhistorie om studenten te stimuleren zich in hun studies te interesseren voor de dynamische en vernieuwende ontwikkeling van regio’s op sociaal en economisch gebied. Op deze manier wil de stichting de lessen geleerd uit de imposante herstructurering van Zuid-Limburg na het sluiten van de mijnen blijvend onder de aandacht brengen. In 2013 verscheen in dit kader reeds de studie Na de mijnsluiting, waarin de lange termijneffecten (1965-2010) van de herontwikkeling na de mijnsluitingen in kaart zijn gebracht.

Procedure
Om mee te dingen moeten scripties en proefschriften vóór 31 augustus 2016 worden ingediend via www.kremersaward.nl. Als voertaal wordt Nederlands en Engels geaccepteerd. De scripties dienen door de onderwijsinstelling te zijn beoordeeld en goed bevonden in de periode tussen 1 september 2013 en 31 augustus 2016. Aan de proefschriften moet een doctoraat zijn verbonden in de periode tussen 1 januari 2012 en 31 augustus 2016. In de beoordeling wordt naast de goede theoretische fundering ook de toepasbaarheid van het ontwikkelde gedachtengoed meegewogen.


Lees meer…
22-06-2016 15:25,

Vacature dirigent | Harmonie De Nederlanden, Amstenrade

Harmonie De Nederlanden is een vereniging uitkomend in de 5e Divisie, bestaande uit 33 spelende leden,… Harmonie De Nederlanden is een vereniging uitkomend in de 5e Divisie, bestaande uit 33 spelende leden, waarbij veel jeugdige muzikanten met minimaal HAFA-a. In verband met het vertrek van onze huidige dirigent zijn wij op zoek, per 1 september 2016 naar een dirigent (m/v).

Van de toekomstige dirigent verwachten wij dat hij/zij:
- Beschikt over de nodige ervaring al dan niet in het bezit van het diploma HaFa- directie of vergelijkbaar niveau
- Op een professionele, inspirerende, spontane en energieke wijze de leden helpt het plezier in musiceren te behouden en te verbreden
- Ondersteund door opleiding - en muziekcommissie aandacht geeft aan onze jeugdleden
- Naast het muzikale ook oog heeft voor de sociale/maatschappelijke aspecten van de vereniging

De vaste repetitieavond is op vrijdagavond van 19.45 uur tot 22.00 uur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dhr. Tom Faas (06-55742390).

Uw sollicitatie met C.V. kunt u vóór 15 juli 2016 schriftelijk of per e-mail richten aan:
Harmonie De Nederlanden
p/a Holterweg 2
6436 CM Amstenrade

Tel: 046-4423367 of 06-44168392
E-mail: fhwts@ziggo.nl

De gesprekken met de kandidaten vinden plaats voor 25 juli.
 

Lees meer…
16-06-2016 09:21,

Schrijf mee aan Platbook 16 - Mode

In het najaar van 2016 verschijnt deel 16 van Platbook, een boekje met gedichten en verhalen in het Limburgs… In het najaar van 2016 verschijnt deel 16 van Platbook, een boekje met gedichten en verhalen in het Limburgs dialect. Schrijvers worden uitgenodigd om vóór 1 augustus a.s. eigen werk in te sturen over het thema ‘Mode’. Het thema van Platbook 16, mag breed geïnterpreteerd worden. In elk geval als meer dan wat de etalages laten zien. De redactie verwacht wel dat de ingestuurde teksten iets te maken hebben met uiterlijk. Onderwerpen zijn daarom ook: sieraden, tatoeages, haardracht (paardenstaart, punk, kroeshaar, kale koppen), piercings, naveltruitjes, noem maar op. Ook hoofddoekjes zijn als mode te zien. Een brandweerpak niet.
 
Gedichten en korte stukjes proza (maximaal 600 woorden) kunnen ingestuurd worden tot 1 augustus 2016 bij paul@uitgeverijtic.nl. Indien het werk van een schrijver wordt geselecteerd, dan ontvangt hij of zij een uitnodiging voor de boekpresentatie en een gratis exemplaar van Platbook 16


Lees meer…
06-06-2016 10:08,

So you think you can speak?

Ben jij een woordkunstenaar en bezig met rappen, dichten, vertellen, toneel spelen of gebruik je je stem… Ben jij een woordkunstenaar en bezig met rappen, dichten, vertellen, toneel spelen of gebruik je je stem op een andere manier?
Ben jij een podiumbeest?
Vind je het leuk om aan anderen te laten horen waar jij mee bezig bent?
Wil jij je podiumkunsten naar “the next level’ tillen?
 
Heb je net volmondig ja geantwoord op deze vragen? Dan ben jij DE kandidaat voor het event “De Maastrichtse Jeugd Spreekt”.
Hier maak je kennis met andere woordkunstenaars, mag je deelnemen aan verrassende masterclasses en krijg je de kans om te stralen op het podium van de Bonbonnière in Maastricht.
Naast eeuwige roem en een leuke dag maak je ook kans op leuke prijzen.
 
Wanneer: zaterdag 5 november 2016 van 11.00u-18.00u
Waar: Bonbonnière Maastricht
 
Laat van je horen en meld je aan!
 
Aanmelden, vragen of meer info?
Mail linda@toutmaastricht.nlof bel 06-30477551
 
 
22-04-2016 13:15,

Opera Zuid zoekt snelportretteerders

In het voorjaar 2016 brengt Opera Zuid de Italiaanse operaklassieker La Bohème. Deze opera vertelt…

In het voorjaar 2016 brengt Opera Zuid de Italiaanse operaklassieker La Bohème. Deze opera vertelt het verhaal van arme Parijse artistiekelingen die zich verliezen in de kunst en de liefde.

Bij verschillende voorstellingen van La Bohème zullen studenten van de kunstacademie in de foyer klaar staan om een portret voor een zacht prijsje te maken. 

Opera Zuid is nog opzoek naar snelportretteerders. Studeer je nog aan een kunstacademie en zou je het leuk vinden om onze bezoekers bij de voorstellingen van La Bohème te komen portretteren? Neem dan contact op met Elsbeth WillemsLees meer…
22-04-2016 11:44,

Opéra Comique Maastricht zoekt versterking!

Opéra Comique: opera met een vrolijke noot, toegankelijk en met humor gebracht!…
Opéra Comique: opera met een vrolijke noot, toegankelijk en met humor gebracht!

Met jouw talenten zingen en acteren in 'The Desert Song' onder leiding van een professionele regisseur.

Doe mee en kom vrijblijvend kijken en luisteren tijdens onze repetitie in Gemeenschapshuis De Klaekeburg, Gronsvelderweg 142, 6229 VN Maastricht (Heugem), iedere dinsdagavond van 20.00-22.00 uur.


Lees meer…
meer prikbordberichten…
 • motie limburgse volkscultuur

  Op 4 november 2011 hebben Provinciale Staten de PVV motie Limburgse Volkscultuur aangenomen om harmonieën, fanfares, schutterijen en zangkoren in stand te houden en te behouden voor de breed gedragen volkscultuur. Het College van Gedeputeerde Staten heeft deze motie samen met direct betrokkenen uit het veld uitgewerkt en ingevuld.

  Vier onderdelen staan in deze uitwerking centraal:
  1. Instrumentarium en uniformen
  2. Opleiding en talentontwikkeling
  3. Ondersteuning besturen
  4. Innovatieve Arrangementen

  Voor de uitwerking van de motie is aansluiting gezocht bij reeds bestaande werkstructuren bij het Huis voor de Kunsten Limburg en het Prins Bernard Cultuurfonds Limburg. Lees meer over de Motie Limburgse Volkscultuur...

  Op de pagina's van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM), de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT), Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS) en de Verenigde Nederlandse Korenorganisaties - afdeling Limburg (VNK-L) vindt u meer informatie en relevante aanvraagformulieren.

  Aanvraagformulieren
  Klik hier voor een overzicht van alle aanvraagformulieren.

  Workshops september t/m november 2016
  Klik hier voor meer informatie over de workshops 'Ondersteuning besturen' september t/m november 2016.

disciplines

Het Huis voor de Kunsten Limburg komt u op allerlei plekken in het Limburgse kunst- en cultuurveld tegen. Het Huis is thuis in al deze disciplines:

organisaties

aangesloten bij het huis:

boerderijenstichting limburg bond heemschut limburg collegium ad mosam dans docenten vereniging limburg directeurenoverleg centra kunsteducatie limburg ensemble ‘88 fashionclash federatie van limburgse mandoline verenigingen federatie van musea in limburg federatie voor amateur symfonie orkesten limburg fotobond limburg gilde van vrijwillige molenaars, afdeling limburg jeugdcultuurfonds limburg keramiek kring limburg kinjer vastelaovend leedjesfestival koninklijk nederlands zangersverbond - limburg koninklijke nederlandse federatie van muziekverenigingen letterkundig centrum limburg limburgs film circuit limburgs geschied- en oudheidkundig genootschap limburgse bond van muziekgezelschappen limburgse bond van tamboerkorpsen limburgse organisatie van audiovisuele amateurs maastricht international poetry nights molenstichting limburg monumentenkontakt midden-limburg monumentenwacht limburg oud limburgse schuttersfederatie raod veur ‘t limburgs samewirkende limburgse vastelaovesvereniginge steunpunt archeologie & monumentenzorg limburg stichting alphons winters stichting behoud mijnhistorie stichting funerair erfgoed limburg stichting jo hansenprijs voor volkscultuur stichting kruisen en kapellen limburg stichting limburg geïmproviseerde muziek stichting limburgse componisten stichting limburgse kastelen stichting matty niël stichting ondergrondse werken stichting openluchttheaters limburg stichting popmuziek limburg stichting wereld muziek concours kerkrade studium chorale toneelhuis lfa veldeke limburg verenigde nederlandse korenorganisaties - afdeling limburg werkgroep industrieel erfgoed limburg werkgroep veldgewas
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?