welkom

Welkom op de website van het Huis voor de Kunsten Limburg. Het Huis is dé provinciale steunfunctie voor de Limburgse cultuursector (kunsten en erfgoed). Wij zijn een organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg. Op deze website kunt u informatie vinden over alle aangesloten organisaties en over de verschillende disciplines waarin wij werken.
Lees meer...

verhuiskaart
nieuws
 • 30 november 2016 Start publiekscampagne Breng Cuypers in beeld!
  Help mee de geheimen van Cuypers’ glasnegatieven te ontrafelen
   
  Het Cuypershuis in Roermond toont vanaf 3…
  Help mee de geheimen van Cuypers’ glasnegatieven te ontrafelen
   
  Het Cuypershuis in Roermond toont vanaf 3 december een bijzondere collectie glasnegatieven. Hoewel zeker is dat deze glasnegatieven een schat aan informatie bevatten over het functioneren van de ateliers van de Roermondse architect en ontwerper Pierre Cuypers, zijn ze nu niet bruikbaar. Ze verkeren namelijk in slechte staat en zijn uiterst kwetsbaar, met als gevolg dat onderzoek onmogelijk is. Het Cuypershuis wil hier samen met het Huis voor de Kunsten Limburg verandering in brengen.
   
  Met de tentoonstelling Cuypers’ glasnegatieven en de bijbehorende campagne Breng Cuypers in beeld! wordt geprobeerd bezoekers en geïnteresseerden ervan te overtuigen dat het restaureren en digitaliseren van de glasnegatieven essentieel is. Ook wordt crowdfunding ingezet om dit financieel mogelijk te maken. De campagne is te volgen via www.voordekunst.nl.
   
  Een schat aan informatie
  De collectie vormt een belangrijk bewijs van Cuypers’ vooruitstrevende aanpak. Zijn leven lang heeft hij nieuwe technieken gebruikt en innovaties ingezet om zijn bedrijf zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Nog interessanter is dat de verzameling informatie bevat over de ateliers van Cuypers: de producten, de medewerkers, de werkomstandigheden, kortom het functioneren van de ateliers.
   
  Het Cuypershuis wil deze glasnegatieven van de ondergang redden en voor de toekomst bewaren. Het digitaliseren en de nodige conservering en restauratie zorgen ervoor dat deze kennis over Cuypers’ werk voor iedereen beschikbaar komt.
  Met de campagne Breng Cuypers in beeld! wordt getracht dit project te financieren. Elke bijdrage is welkom, ook kleine bedragen als 10 euro. Donateurs krijgen als dank bijvoorbeeld een exclusieve rondleiding of een reproductie van het geadopteerde glasnegatief. Meer informatie over de donatiemogelijkheden staat op www.voordekunst.nl.
   
  Betrokkenheid van het Huis voor de Kunsten Limburg
  Het Huis voor de Kunsten Limburg, dé provinciale steunfunctie voor de Limburgse cultuursector (kunsten en erfgoed), is nauw betrokken bij de campagne Breng Cuypers in Beeld!. Het Huis ondersteunt het museale veld in Limburg onder andere door kennis over crowdfunding te delen en crowdfunding-campagnes te stimuleren en te begeleiden. Hierbij wordt aangesloten bij het erfgoedbeleid van de Provincie Limburg, waarin een grote rol is weggelegd voor samenwerking, publieksbereik en digitalisering van collecties.
 • 11 november 2016 Schrijfwedstrijd over de liefde
  Al vele jaren is Saint Amour een succes in Nederlandse en Belgische theaters. Elk jaar koppelt Saint Amour literatuur…
  Al vele jaren is Saint Amour een succes in Nederlandse en Belgische theaters. Elk jaar koppelt Saint Amour literatuur en liefde met de nodige zwier aan elkaar. Daarvoor trommelt ze steevast een schare messcherpe auteurs op, waarbij voordrachten worden afgewisseld met prachtige muziek en filmfragmenten. Op 3 februari 2017 staat één man centraal: Herman Brusselmans. Weinig auteurs hebben zo’n indrukwekkend en divers oeuvre over de liefde opgebouwd als Brusselmans. Ter gelegenheid hiervan organiseren Parkstad Limburg Theaters, SCHUNCK* en Huis voor de Kunsten Limburg een unieke schrijfwedstrijd waaraan iedereen kan meedoen.

  PLT, SCHUNCK* en Huis voor de Kunsten Limburg roepen iedereen op te schrijven over de liefde in een zelfgekozen vorm van maximaal 1000 woorden. Verhalen, gedichten, columns, liefdesbrieven; alles is toegestaan. Inzendingen kunnen ingestuurd worden tot en met zondag 15 januari. De winnaar wordt door Herman Brusselmans zelf bekendgemaakt tijdens de openbare prijsuitreiking in SCHUNCK* op vrijdag 3 februari om 16:00 uur én mag zijn of haar stuk voordragen als voorprogramma van Saint Amour diezelfde avond in Theater Heerlen. Ook ontvangt de winnaar een romantisch diner voor twee in Brasserie Mijn Streek. Voor de nummers twee en drie zijn er gratis kaartjes voor Saint Amour én een boekenbon ter waarde van 20 euro.

  Ter voorbereiding op de wedstrijd wordt in SCHUNCK* een gratis schrijfworkshop gegeven door Alexandra Menick op zaterdag 26 november van 20:00 uur tot 22:00 uur. Deelnemers aan de wedstrijd mogen hier vrijblijvend aan meedoen. Wel graag van tevoren aanmelden via eugene.van.loo@schunck.nl.

  De inzendingen worden beoordeeld door een driekoppige vakjury: Wiel Beijer is journalist en columnist voor Dagblad de Limburger/Limburgs Dagblad, Hans Bogaert is succesvol debuterend auteur met Echo en Andrea Germeraad is auteur van o.a. Een bittere pil en schrijfcoach.

  Na de prijsuitreiking zal Herman Brusselmans zich klaarmaken voor zijn optreden in Saint Amour die avond om 20:30 uur in Theater Heerlen. Naar goed gebruik is er ook ditmaal veel muziek bij; geen dwarsfluiten en hobo’s, wel snoeiharde rock-‘n-roll. 

  Inzendingen schrijfwedstrijd: Eugène van Loo: eugene.van.loo@schunck.nl
  lees meer…
 • 10 november 2016 Programma Filmdagen Hückelhoven bekend!
  Van 18 t/m 20 november a.s. vindt de 45ste editie van de Filmdagen Hückelhoven plaats. Tijdens het festival komen…
  Van 18 t/m 20 november a.s. vindt de 45ste editie van de Filmdagen Hückelhoven plaats. Tijdens het festival komen zo'n 200 jongeren uit de Euregio Maas-Rijn naar Hückelhoven (Duitsland) om gezamenlijk naar recente art house films uit Nederland, Duitsland en België te kijken. Daarnaast gaan ze met elkaar en met filmmakers in dialoog over de actuele en maatschappelijke thema’s die in de films aan bod komen. Dit jaar staan de thema's 'migratie' en 'boekverfilming' centraal.

  Het filmprogramma van de Filmdagen 2016 is bekend! De films die dit jaar worden vertoond, zijn: The Paradise Suite van Joost van Ginkel, Beyond Sleep van Boudewijn Koole, Problemski Hotel van Manu Riche, Black van Adil El Arbi en Bilall Fallah, Le tout nouveau testament van Jaco van Dormael, Das tagebuch der Anne Frank van Hans Steinbichler, Lena Love van Florian Gaag en Mustang van Deniz Gamze Ergüven. Ook worden een aantal korte films van talentvolle makers uit de Euregio vertoond. Het gaat om de prijswinnende films van het 4de Euregionale Jeugdfilmfestival en films van studenten/alumni van de Internationale Filmschule Köln en de Maastricht Academy of Media Design & Technology. 

  >>> Bekijk en download hier het programmaboekje van de Filmdagen Hückelhoven 2016. 

  Alle filmvertoningen tijdens de Filmdagen Hückelhoven zijn voor iedereen GRATIS toegankelijk! Meer informatie over het festival vind je op www.hklimburg.nl/huckelhoven
 • 01 november 2016 Stuur een film in voor de eerste editie van het Limburg Film Festival
  Op 13, 14 en 15 januari 2017 vindt de eerste editie van het Limburg Filmfestival (LFF) plaats in Filmtehater De…
  Op 13, 14 en 15 januari 2017 vindt de eerste editie van het Limburg Filmfestival (LFF) plaats in Filmtehater De Nieuwe Scène in Venlo. Het festivalweekend staat geheel in het teken van de Limburgse film.
   
  Limburg heeft een rijke filmcultuur, met makers die nationale en internationale faam genieten. We kennen twee Oscarwinnaars, Mike van Diem (Sittard) en Marleen Gorris (Roermond). Maar ook diverse Gouden Kalf winnaars, zoals Remy van Heugten (Heerlen), Michiel ten Horn (Horst), Rob Lücker (Tegelen) en Jim Taihuttu (Venlo). En er komt een sterke nieuwe lichting aan, mede gevormd door initiatieven van Cinesud en het Limburgs Filmfonds. Kortom, de Limburgse filmsector staat in bloei en dat verdient aandacht. Door Limburgse films te bundelen in een ‘Showcase’ filmfestival krijgen ze een groot, nieuw podium. Het Limburg Filmfestival is er om de beste Limburgse films zichtbaar te maken.

  Filmtheater De Nieuwe Scene te Venlo fungeert als festivalhart. Het LFF zal op vrijdagavond 13 januari feestelijk geopend worden met de officiële première van de documentaire Jacques Peeters; Portretten Uit De Peel, van Wiek Lenssen (Swolgen). Het complete programma wordt medio december 2016 gepubliceerd.

  Films kunnen in aanmerking komen voor selectie op het LFF mits zij een duidelijk Limburgse link hebben. Dit betekent dat op zijn minst het verhaal zich grotendeels in Limburg moet afspelen, of dat een belangrijke positie binnen de filmproductie vervuld moet zijn door een van origine Limburger, bijvoorbeeld de regisseur, eerste cameraman of hoofdrolspeler. Vanaf heden staat het festival open voor filminzendingen. De deadline voor het inzenden van films is 25 november 2016.  

  Films worden geprogrammeerd in drie categorieën: lange speelfilm, lange documentaire en korte films van alle genres. Het is een competitief festival waardoor in elke categorie een prijs te winnen valt voor ‘Beste Film’. Naast de competitieve categorieën vertoont het LFF ook specials, zoals oeuvre tentoonstellingen en wordt een award voor beste film van een jonge regionale maker (<30, ongeacht genre) uitgereikt.

  Buiten de filmprogrammering dient het festival ook een ontmoetingsplek te worden voor filmmakers en filmliefhebbers. Cinesud zal de randprogrammering bij het LFF verzorgen, waaronder een topclass, workshop en een VIP-event. Door krachten te bundelen dient het Limburg Filmfestival uit te groeien tot een jaarlijks terugkerend evenement.

  Meer informatie vind je op www.limburgfilmfestival.nl

  Het Limburg Filmfestival wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg. 
 • 27 oktober 2016 Crowdfunding voor ‘Heerlen Héron’ blijkt een groot succes
  Het geldbedrag dat stichting S*PRAY, beter bekend als Streetart Heerlen, voor ogen had om de muurschildering ‘Heerlen…
  Het geldbedrag dat stichting S*PRAY, beter bekend als Streetart Heerlen, voor ogen had om de muurschildering ‘Heerlen Héron’ (ontwerp: Vincent Lancée en Dave de Leeuw) te realiseren is in een razend tempo bij elkaar verzameld door crowdfunding via voordekunst.nl. Toen het bedrag na 2,5 week op €8500,- stond maakte Provincie Limburg de rest van het benodigde bedrag compleet.

  Het initiatief voor deze actie ligt bij jonge creatieve ondernemers en andere Heerlense ‘tupen’. Zij zijn erg blij met al het enthousiasme en medewerking die zij kregen vanuit alle kanten. De ‘tupen’ zeggen vooral onder de indruk te zijn van het enthousiasme van hun medestadsbewoners over het ontwerp ‘Heerlen Heron’. Deze reiger staat als symbool voor de stad die herrijst en daar kunnen de donateurs zich dus in vinden.

  De voorbereidingen voor de realisatie van ‘Heerlen Heron’ zijn in volle gang. Op zondag 30 oktober is de opening die zal samen gaan met een streetart markt met diverse workshops en activiteiten.

  Bron: Heerlen Mijn Stad

    lees meer…
 • 27 oktober 2016 Tenderregeling Monumenten van Provincie Limburg is populair
  De tenderregeling Monumenten, die afgelopen voorjaar door de Provincie Limburg werd uitgeschreven, is populair.…
  De tenderregeling Monumenten, die afgelopen voorjaar door de Provincie Limburg werd uitgeschreven, is populair. Er kwamen in de eerste ‘ronde’ ruim 80 subsidieaanvragen binnen voor de restauratie van kastelen, kloosters, molens en industrieel erfgoed. Hiervan worden er in de eerste tranche vijftien goedgekeurd met een totale subsidie van € 4,7 miljoen en een investeringswaarde van ongeveer € 16 miljoen.

  Doel van de tenderregeling is het wegwerken van de restauratieachterstanden van de grotere monumenten in Limburg. Woningen en kerken vallen buiten de regeling.

  Boven verwachting
  De reacties waren boven verwachting. In de eerste tranche die afliep op 23 augustus kwamen ruim 80 projecten binnen. “Daar ben ik erg blij mee”, aldus verantwoordelijk gedeputeerde Patrick van der Broeck. “Monumenten zijn belangrijk voor Limburg. Ze zijn beeldbepalend en leveren een bijdrage aan het woon- en vestigingsklimaat. En ze spelen ook in de promotie van het toerisme een rol. Mooi dat er zo veel restauratieplannen zijn.”

  Honorering van alle projecten zou € 122,5 miljoen aan investeringen opleveren waaraan de provincie € 24,7 miljoen aan subsidie zou bijdragen. Voor de eerste ronde zit echter ‘maar’ € 4,7 miljoen in de pot. “We kunnen daarom jammer genoeg niet alle aanvragen goedkeuren en subsidiëren”, erkent Patrick van der Broeck. “We moeten nu selecteren op basis van de vooraf vastgestelde puntentelling. Maar dat betekent geen afstel voor de projecten die nu niet gehonoreerd worden. We gaan de huidige regeling evalueren. Er komen nog mogelijkheden in vervolgtranches. Ook zijn er meerdere andere potjes. Een bijdrage van de gemeenten lijkt mij dan ook voor de hand liggen.”

  Projecten
  De vijftien gehonoreerde projecten zijn over de hele provincie verspreid. Grootste projecten zijn de restauraties van het Gemmakloostercomplex en de Mariahof in Sittard-Geleen. Verder komen in aanmerking de Jacobskapel in Venlo, de Kloosterboerderij in Nuth, Kasteel Puth, Arenborg Venlo, Hoeve Imstenrade Heerlen, Molenhuis Friedesse Neer, Kasteelcomplex Strijthagen Landgraaf, Hoeve Steijns Eijsden-Margraten, De Berckt Peel en Maas, Kasteelhoeve Cortenbach Voerendaal, Bockenhof Nuth, de Tiendschuur in Horst en de Breustermolen in Eijsden-Margraten.

  Vervolg
  Alle aanvragers krijgen in november bericht over hoe hun aanvraag beoordeeld is. Ook wordt een vervolg subsidiekader uitgeschreven op basis van de evaluatie van de eerste tranche. lees meer…
 • 26 oktober 2016 Inspiratiedag 'De Kunst van… Verschillen' op 10 en 11 november in Ede
  10 november | Inspiratiedag De Kunst van… Verschillen overbruggen
  Op 10 november vindt in Akoesticum in Ede…
  10 november | Inspiratiedag De Kunst van… Verschillen overbruggen
  Op 10 november vindt in Akoesticum in Ede het jaarlijkse event De Kunst van… Verschillen overbruggen plaats. Deze inspiratiedag is speciaal bedoeld voor artistieke professionals in het werkveld van amateurkunst, participatieve kunst, community art en buitenschoolse kunsteducatie. Centraal staan de vragen hoe om te gaan met verschillen: verschillen in culturen, oud en jong, arm en rijk etc. , hoe een brug te slaan tussen de verschillende groepen en welke rol kunst en cultuur daarbij hebben.

  Programma donderdag 10 november
  De dag opent met een keynote van Henk Oosterling over de waarde van kunst en cultuur bij het ontwikkelen van 21the century skills. Oosterling pleit voor ontschotting en een integrale benadering van educatie en toerusting van burgers met die skills.
  De voorstelling INSKINN II/fragments in dialogue van jonge dansers van ArtEz onder choreografie van John Wooter verbeeldt de thematiek van de dag.
  In de werksessies ‘Bruggen slaan’ worden verschillende methodes en werkwijzen aangereikt die handvatten bieden hoe om te gaan met verschillen, met o.a. Martijn Engelbrecht, Saar Franken en Kristof van Rossem. In de werksessies Ondernemerschap worden tips en tricks aangereikt die ondersteunen bij de werkzaamheden van de artistieke professional.
  Drie prominente sprekers laten in de middag het licht schijnen op terreinen waarin het omgaan met verschillen speelt: Culturele diversiteit (Özkan Gölpinar), Vluchtelingen (Senad Alic) en Inclusieve samenleving (Bart Rogé). Deze drie sprekers hebben zelf projecten aangedragen waarvan zij vinden dat kunst er een waardevolle bijdrage aan levert. Samen met de makers presenteren zij deze projecten. Woordkunstenaar Derek Otte geeft een slotbeschouwing van de dag.

  Voor meer informatie en aanmelden : www.lkca.nl

  11 november | Inspiratiedag De Kunst van… Professionals voor ouderen en cultuur
  Op 11 november vindt in Akoesticum in Ede het event De Kunst van… Professionals voor ouderen en cultuur plaats. Deze dag richt zich op de professionals in cultuur, erfgoed, zorg of welzijn die (willen) werken met ouderen, kunst en cultuur.
  Er zijn de laatste jaren veel kunst- en cultuuractiviteiten voor en door ouderen ontwikkeld. Ook in het kunstvakonderwijs zijn initiatieven die inspelen op een beroepspraktijk met ouderen.
  De bijeenkomst biedt inzicht en overzicht van wat er bereikt en ontwikkeld is. Vragen als “hoe kunnen we leren van elkaars praktijkervaringen” en “hoe zorgen we voor verbreding en verdieping?" staan centraal in het programma.
  Daarnaast wordt de Online handreiking Werkpraktijk Ouderen en Cultuur gepresenteerd. Deze is samengesteld door het LKCA in nauwe samenwerking met experts. Een dag met ruim twintig showcases, workshops, inspirerende verdiepingssessies en een markt voor vraag, aanbod en nieuwe matches.

  Voor aanmelden en meer informatie over het volledige programma: www.lkca.nl/agenda/bijeenkomsten-lkca/dkv-professionals-ouderen-cultuur

    lees meer…
 • 24 oktober 2016 Mary van Rossenberg wint fotowedstrijd Limburg Foto 2016
  Vrijdag 21 oktober werd de fotomanifestatie Limburg Foto officieel geopend. Eén van de onderdelen van de manifestatie…
  Vrijdag 21 oktober werd de fotomanifestatie Limburg Foto officieel geopend. Eén van de onderdelen van de manifestatie is de fotowedstrijd Limburg Foto. In het kader van die wedstrijd werden door Limburgse vrijetijdsfotografen circa 500 fotowerken ingezonden. De prijswinnende foto’s werden afgelopen vrijdag tijdens de opening bekendgemaakt. In het gebouw van de Media Groep Limburg in Sittard riep jurylid Theo Derksen onder grote publieke belangstelling de foto van Mary van Rossenberg uit tot winnaar. De winnende foto en ruim 100 andere foto’s zijn nog t/m zondag 30 oktober a.s. te zien tijdens de foto expositie Limburg Foto bij de Media Groep Limburg (Mercator 3) in Sittard. De expo is voor iedereen gratis toegankelijk.

  Mary van Rossenberg is lid van Fotokring Echt. De jury roemde vooral het lef om een vol beeld te presenteren waarbij het oog van de voorgrond naar de achtergrond wordt geleid en waardoor er veel te beleven valt. ‘Een venster op de wereld alsof de wereld, bijna zonder mensen, als een stroom aan ons voorbij trekt’.

  De tweede prijs van Limburg Foto ging naar Jules Romans van AFV het Motief uit Heerlen. ‘Een bijzondere compositie waarbij wat zich buiten het beeld afspeelt doorloopt in het beeld. Je oog wordt van het ene object naar het andere meegenomen en zo het beeld in getrokken.’ De inzending van André Hilkens, lid van Fotoclub Sittard, eindigde op de derde plaats. Bij dit beeld was de jury onder de indruk van de verstilling, de contemplatie en kleurstelling: ‘Een beeld als een spiegel naar de ziel’.

  De jury heeft uit de circa 500 ingezonden foto’s een selectie gemaakt van ongeveer 100 werken van Limburgse amateurfotografen die, in clubverband of individueel, lid zijn van de Afdeling Limburg van de Fotobond. Deze foto's maken deel uit van de expositie Limburg Foto. Tijdens die expositie zijn ook de negen prijswinnende fotoseries van de Limburgse fotowedstrijd ‘5-met-samenhang’ 2016 te zien, de wedstrijd die als opstap dient naar Foto Nationaal, een fotosalon van de landelijke Fotobond met het beste fotowerk van Nederlandse vrijetijdsfotografen. De foto-expositie is te bezoeken van 22 t/m 30 oktober in de entreehal van de Media Groep Limburg in Sittard. Op werkdagen tijdens kantooruren en op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De exposities zijn gratis toegankelijk.

  Naast de foto exposities worden in het kader van de fotomanifestatie Limburg Foto op zaterdag 22 oktober drie lezingen georganiseerd die voor iedereen toegankelijk zijn. Achtereenvolgens zullen Marijn Heuts, Bas Losekoot en Ellen Kooi aan de hand van beelden over hun werk vertellen. Kijk voor een overzicht en beschrijving van de lezingen op www.fotobondlimburg.nl of www.hklimburg.nl/limburgfoto.
   
 • 21 oktober 2016 Onderzoek zelfstandige kunstprofessionals
  Komende maand doet het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) onderzoek onder zelfstandige…
  Komende maand doet het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) onderzoek onder zelfstandige kunstprofessionals in de cultuureducatie en cultuurparticipatie. Hiervoor willen zij graag zoveel mogelijk zelfstandige professionals bereiken die werken als kunstdocent in de buitenschoolse cultuureducatie en/of als artistiek begeleider/kunstprofessional in de amateurkunst of community arts.
   
  Steeds meer van deze professionals werken – soms noodgedwongen – als zelfstandige en vaak tegen een relatief laag inkomen. Dat vindt het LKCA zorgwekkend en daarom vinden zij het van belang op grote schaal inzicht te krijgen in de arbeidspositie en de behoeften van deze professionals. Hoe meer professionals deelnemen, hoe waardevoller de uitkomsten van het onderzoek zijn. Doe mee! 


  lees meer…
 • 19 oktober 2016 Cultuurprijs 2016 gemeente Echt-Susteren
  De cultuurprijs werd in 2014 ingesteld door het gemeentebestuur van Echt-Susteren. De eerste cultuurprijs in 2014…
  De cultuurprijs werd in 2014 ingesteld door het gemeentebestuur van Echt-Susteren. De eerste cultuurprijs in 2014 ging naar de vrijwilligers van het Museum van de Vrouw in Echt. Afgelopen jaar werd de Cultuurprijs 2015 toegekend aan beeldend kunstenaar Lei Hannen.

  Wie verdient de Cultuurprijs 2016
  Tot en met 1 november a.s. kunnen kandidaten worden voorgedragen voor de jaarlijkse cultuurprijs van de gemeente Echt-Susteren. Met deze prijs wil men personen, verenigingen, stichtingen, instellingen of organisaties die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt in het zonnetje zetten. De Klankbordgroep Cultuur roept langs deze weg de inwoners van de gemeente op kandidaten voor de Cultuurprijs 2016 voor te dragen. Wellicht ken je mensen in jouw omgeving die zich onvermoeibaar blijven inzetten op gebied van cultuur zowel binnen de professionele- als de amateurkunst. 

  Draag een organisatie of persoon aan
  Verdient een persoon, vereniging, stichting, instelling of organisatie deze prijs? Stuur dan jouw voordracht per post naar Stichting Menswel, t.a.v. Cultuurcoach M. van der Vleuten, Châtelainplein 31, 6102 BB in Echt of per mail naar cultuur-coach@menswel.nl. Dien het in met de vermelding ‘Vertrouwelijk’.
  Geef duidelijk aan waarom deze kandidaat de cultuurprijs verdient. Criteria zijn o.a. het belang en de meerwaarde voor de gemeenschap, de originaliteit en vernieuwende initiatieven.
  Een onafhankelijke selectiecommissie bespreekt de voorgedragen kandidaten en draagt een winnaar voor aan het gemeentebestuur. De uitreiking van de prijs wordt gedaan door het gemeentebestuur en bestaat uit een oorkonde en een kunstwerk.

    lees meer…
 • 14 oktober 2016 NXT TXT: nieuwe prijs voor jonge schrijvers uit de Euregio Maas-Rijn
  Speciaal voor jongeren van 15 t/m 25 jaar uit de Euregio Maas-Rijn is er een nieuwe literatuurprijs: NXT TXT. Jonge…
  Speciaal voor jongeren van 15 t/m 25 jaar uit de Euregio Maas-Rijn is er een nieuwe literatuurprijs: NXT TXT. Jonge schrijftalenten kunnen hiervoor t/m 30 december 2016 een niet eerder gepubliceerde, Nederlandse, Duitse of Franse prozatekst van maximaal 5.000 woorden insturen via info@nxt-txt.eu. De ingestuurde teksten worden door een onafhankelijke vakjury beoordeeld. Per taal wordt een winnaar uitgeroepen en de drie prijswinnende teksten worden door professionele vertalers in beide andere talen vertaald. Deze verschijnen in een drietalige publicatie die de lezer een kijkje geeft in de jongste literaire ontwikkelingen in de Euregio Maas-Rijn. Bovendien worden de winnaars gehuldigd tijdens een feestelijke prijsuitreiking. Zij winnen – ter ondersteuning van hun toekomstige schrijfactiviteiten - een laptop. Voor de tweede en derde plaats van ieder land is er een boekenbon van 100 en respectievelijk 50 euro. Meer informatie is te vinden op www.nxt-txt.eu.
   
  Vanuit Nederlands-Limburg kunnen jonge schrijftalenten meedoen die woonachtig zijn in Zuid- of Midden-Limburg (tot en met Roermond). In alle drie de taalgebieden worden ook gratis schrijfworkshops aangeboden aan de deelnemers. In Limburg zijn dat vier workshops door auteur en schrijfdocent Emile Hollman op 8, 15 en 29 november en 6 december van 18.00-20.00 uur in Centre Céramique te Maastricht.
   
  Behalve dat met het project ‘NXT TXT – Award voor jonge schrijvers uit de Euregio Maas-Rijn’ een mooi podium wordt geboden aan jonge schrijftalenten, is de organisatie ook benieuwd met welke thema’s jongeren uit de Euregio Maas-Rijn zich bezighouden en hoe zich dit vertaalt in literaire teksten. En wat zijn bijvoorbeeld de overeenkomsten en verschillen binnen de land- en taalgrenzen van dit gebied?
   
  NXT TXT is een project van Stichting Euregio Maas-Rijn in samenwerking met het Letterkundig Centrum Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg, het Literaturbüro Euregio Maas-Rhein en Stichting EuregioKultur. Het project staat onder het beschermvrouwschap  van Gisela Walsken, de voorzitter van de Stichting Eurgio Maas-Rijn en regeringspresident van de districtsregering Keulen.
   
 • 11 oktober 2016 CantaYoung Kerkrade wint Toon Talent Award 2016
  Het programma CantaYoung uit Kerkrade heeft de Toon Talent Award 2016 gewonnen. Verenigde Nederlandse Korenorganisaties…
  Het programma CantaYoung uit Kerkrade heeft de Toon Talent Award 2016 gewonnen. Verenigde Nederlandse Korenorganisaties (VNK) - Limburg stimuleert Limburgse koren om projecten te organiseren die de jeugd motiveren om te gaan zingen d.m.v. kinderzangprojecten. Al deze projecten vormen samen het Toon Talent project en worden financieel ondersteund door VNK-Limburg. Er waren drie projecten genomineerd: Steerkes Maastricht/Cantarella Beek, Tutta Musica Voerendaal en CantaYoung Kerkrade. Aan CantaYoung viel de eer te beurt de award (€ 250,-) op zondag 9 oktober 2016 in de Oranjerie in Roermond te winnen.
   
  CantaYoung is een programma dat kinderen in Kerkrade wil laten zingen, omdat dat goed is voor hun ontwikkeling en omdat mensen die muziek maken een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan onze samenleving. Door middel van het oprichten van schoolkoren laat CantaYoung kinderen kennis maken met zang en met zingen in koorverband. Verder ontwikkelt CantaYoung een doorgaande koorlijn: na de schoolkoren kunnen kinderen verder gaan met zingen in een koor dat past bij hun leeftijd. Om dit te realiseren is het programma CantaYoung ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen de stichting CantaYoung, muziekschool SMK, de basisscholen en de Kerkraadse koren.
  Inmiddels zijn er binnen CantaYoung acht schoolkoren actief in Kerkrade en een jeugdkoor en zingen er ruim 250 kinderen mee.


 • 10 oktober 2016 Dioraphte Dansprijs 2016 naar Amos Ben-Tal voor Howl
  Op zondag 9 oktober, de laatste dag van de 19e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen, hebben choreograaf…
  Op zondag 9 oktober, de laatste dag van de 19e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen, hebben choreograaf Amos Ben-Tal en het collectief OFFprojects voor Howl de Dioraphte Dansprijs 2016 gekregen. De multidisciplinaire voorstelling, die zowel een talkshow en een concert, als een dansvoorstelling is, kwam tot stand in samenwerking met popmuzikant en dichter Spinvis. De Dioraphte Dansprijs is een prijs voor een dansvoorstelling met internationale potentie. Alle voorstellingen die tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen te zien zijn, dingen mee naar de prijs. Het geldbedrag van € 10.000,-, beschikbaar gesteld door Stichting Dioraphte, is voor de promotie van het geselecteerde werk in het buitenland. De jury bestond dit jaar uit Eddie Nixon (The Place, Engeland), Pierre Thys (Theatre de Liège, België) en Christian Watty (internationale  tanzmesse nrw, Duitsland).

  De jury over Amos Ben-Tal - Howl
  “Niet enkel de multidisciplinaire vorm van Howl maakt deze voorstelling geschikt voor een internationale tour. Belangrijker is wellicht dat Amos Ben-Tal de dialoog aangaat met zijn publiek, een noodzakelijk concept in de huidige maatschappij. Door de diversiteit, het complexe en tegelijkertijd het universele en gemeenschappelijke van de mens te zoeken in zijn voorstelling, nodigt hij ons uit om te communiceren. Met behulp van de ongelofelijke vaardigheden van de performers maakt hij dat iedereen zich bewust wordt van zijn eigen menselijkheid.”

  Meer prijzen
  Naast de Dioraphte Dansprijs werd afgelopen weekend tijdens het Openingsprogramma van Festival de Nederlandse Dansdagen in Theater aan het Vrijthof ook de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2016 uitgereikt aan choreograaf Katja Heitmann. De VSCD Dansprijzen, de Zwanen, werden uitgereikt aan Igone de Jongh, eerste soliste bij Het Nationale Ballet (Gouden Zwaan 2016), choreograaf Franck Chartier voor de voorstelling The lost room (meest indrukwekkende dansproductie 2016) en aan danseres Anna Tsygankova voor haar rol in Mata Hari van Het Nationale Ballet in choreografie van Ted Brandsen (meest indrukwekkende dansprestatie 2016). 

  lees meer…
 • 06 oktober 2016 Provinciale pop wedstrijd ‘Nu of Nooit’ barst los met voorrondes in Heerlen en Horst
  In het weekend van 14 en 15 oktober a.s. organiseert Stichting Popmuziek Limburg de eerste voorrondes van de provinciale…
  In het weekend van 14 en 15 oktober a.s. organiseert Stichting Popmuziek Limburg de eerste voorrondes van de provinciale pop wedstrijd Nu of Nooit. Nu of Nooit is al jaren dé showcase voor Limburgse popmuzikanten. Stichting Popmuziek Limburg wil poptalent uit Limburg door middel van Nu of Nooit een professioneel podium bieden, zodat zij speelervaring kunnen opdoen en zichzelf in de kijker kunnen spelen bij een groot publiek. De provinciale popwedstrijd geeft een recent beeld van aanstormend talent uit de provincie. Door deelname aan Nu of Nooit worden talentvolle popacts zichtbaar voor publiek, media, talentscouts en programmeurs van podia en festivals. Vijf acts uit de provincie strijden per voorronde om een plek in de finale van deze wedstrijd en om de ultieme prijs: een optreden op Nederlands grootste en oudste popfestival: Pinkpop. Op vrijdag 14 oktober vindt de eerste voorronde plaats in poppodium NIEUWE NOR te Heerlen. De tweede voorronde vindt een dag later (zaterdag 15 oktober) plaats in OJC Niks in Horst. Beide voorrondes beginnen om 20.00 uur. Tickets zijn voor € 7,- verkrijgbaar via de websites van de poppodia.

  Programma 14 oktober – poppodium NIEUWE NOR, Heerlen: tijdens de eerste voorronde treden de volgende acts op: Cal & the Leavin' Train (pop/rock uit Heerlen); Milk Machine (alternative/grunge uit Heerlen); LoMalo (electro/jazz uit Heerlen); OLIVER (alternative rock/pop uit Heerlen); Moeders Mooiste; (funk rock uit Geleen ). Deuren open: 20.00 uur. Programma: 21.00 tot 01.00 uur.

  Programma 15 oktober – OJC niks, Horst: tijdens de tweede voorronde treden de volgende acts op:
  Etan Huijs (singer/songwriter uit Venray) ; Cannonball Cletus (feelgood rock uit Tegelen); SEXDROIDZ ( Alternative/ grunge uit Melderslo); Thalamus (psych/wave/dreampop uit Horst ; The Soup (Hip hop uit Venlo). Deuren open: 20.00 uur. Programma: 21.00 tot 01.00 uur.

  Nu of Nooit: in september maakte de organisatie de selectie bekend. Uit ruim 75 inzendingen uit de hele provincie werd een selectie gemaakt van 30 acts, die verspreid over zes voorrondes in Roermond (ECI Cultuurfabriek), Heerlen (NIEUWE NOR), Horst (OJC niks), Maastricht (Muziekgieterij), Weert (Muziekcentrum De Bosuil) en Sittard (Volt) zullen strijden om de winst. De provinciale finale van Nu of Nooit vindt plaats op zaterdag 10 december 2016 in Poppodium Grenswerk in Venlo.
    lees meer…
meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen iedere discipline waarin het Huis werkzaam is, dan kunt u zich op deze pagina aanmelden voor een digitale nieuwsbrief.
agenda
 • 10 september 2016 - 06 april 2017samenwerkings activiteit 'Zing en Beleef' in Limburg
  De inschrijvingen voor het participatieproject 'Zing en Beleef' o.l.v. dirigent/pianist Hans Veldhuizen in seizoen…
  De inschrijvingen voor het participatieproject 'Zing en Beleef' o.l.v. dirigent/pianist Hans Veldhuizen in seizoen 2016-2017 zijn geopend en komen al goed op gang. Na eerdere succesvolle edities in Vaals en Bunde (2013), Heerlen (2014) en Maastricht (2014 en 2015) zal in 2017 ook ECI Cultuurfabriek Roermond voor het eerst een cursus 'Zing en Beleef' huisvesten.
   
  Iedereen die van zingen houdt kan meedoen. Koorervaring of het kunnen lezen van noten is niet noodzakelijk. Een cursusdag per maand, inclusief gezamenlijk concertbezoek.
   
  Van september - november 2016 kunt u meedoen aan 'Zing en Beleef Opera' in Theater aan het Vrijthof in Maastricht.
  Van december 2016 - april 2017 kunt u meedoen aan 'Zing en Beleef Matthäus Passion' in ECI Cultuurfabriek in Roermond.
   
  Het inschrijfgeld voor beide cursussen (resp. 4 en 5-delig) bedraagt € 120,- en is inclusief het bijwonen van een concertuitvoering. Er is plaats voor 120 deelnemers per cursus.

  Ga voor meer informatie over de inschrijving naar: www.svmlimburg.nl/zing-en-beleef
  Of klik hier voor een video-impressie.

  Download hier de flyer van 'Zing en Beleef Opera'
  Download hier de flyer van 'Zing en Beleef Matthäus Passion'


  Lees meer
 • 04 december 2016 - 05 maart 2017eigen activiteit Foto expositie NIEUWE OOGST #2
  De fototentoonstelling NIEUWE OOGST #2 in Centre Céramique (Maastricht) toont de verhalende fotoseries van zeven…
  De fototentoonstelling NIEUWE OOGST #2 in Centre Céramique (Maastricht) toont de verhalende fotoseries van zeven gevorderde vrijetijdsfotografen die in mei 2016 slaagden voor de Masterclass Verhalende Fotografie #2 van het Huis voor de Kunsten Limburg. De Masterclass Verhalende Fotografie #2 was een coachingstraject van het Huis voor de Kunsten Limburg. Gedurende negen maanden werden 10 amateurfotografen door John Lambrichts begeleid bij het maken van een verhalende fotoserie. Het op persoonlijke wijze vertellen van een verhaal, het niet louter registrerend fotograferen, het creëren van gelaagdheid en het voelbaar maken van onderhuidse sfeer, stond daarbij centraal. Een jury bestaande uit George Meijers, Nico Bastens en John Lambrichts beoordeelde de eindresultaten. Het werk van de zeven geslaagde deelnemers wordt geëxposeerd in Centre Céramique.

  Te zien zijn zeven fotoseries met als onderwerp de pastoor van Schimmert, een jonge vrouw die vluchtelingen helpt, een verbeelding van Jacques Brels 'Mijn Vlakke Land', jongeren die een thuishonk bouwen, een ode aan een oma met erfelijke Alzheimer, een trotse vader die zijn peuter volgt én de vervreemdende werking van reclameborden.

  De opening van NIEUWE OOGST #2 vindt plaats op zondag 4 december 2016 om 14.30 uur. Radiomaker Tejo Verstappen interviewt de fotografen en er is live muziek. De expo is te zien t/m 5 maart 2017.


  Lees meer
 • 04 december 2016 13:30 - 15:30eigen activiteit TAALworkshop Kunstbende Limburg
  Op zondag 4 december a.s. organiseert Kunstbende Limburg van 13.00 tot 17.00 uur een Open Podium in de ECI Cultuurfabriek…
  Op zondag 4 december a.s. organiseert Kunstbende Limburg van 13.00 tot 17.00 uur een Open Podium in de ECI Cultuurfabriek in Roermond. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar kunnen die dag gratis workshops van professionals volgen, gericht op de Kunstbende-categorieën Dans, DJ, Fashion, Muziek, Taal en Film. Dit ter voorbereiding op de regiofinale van Kunstbende Limburg op zondag 19 maart 2017 in de Stadsschouwburg Sittard-Geleen.
   
  De workshop voor de categorie Taal wordt georganiseerd in samenwerking met het Letterkundig Centrum Limburg en het Huis voor de Kunsten Limburg en wordt gegeven door schrijfster Hanneke Hendrix. Wil je inspiratie opdoen voor het schrijven van bijvoorbeeld een kort verhaal, gedicht of column? Meld je dan aan en laat je coachen bij het uitwerken van je tekst. 

  Opzet
  Wil je je vooral laten inspireren door een ervaren schrijfster en schrijfdocent om tot een goed idee voor een tekst te komen? Of heb je al een idee en wil je graag advies krijgen over de uitwerking hiervan? Of heb je misschien al een tekst klaar en wil je hier feedback op krijgen? Het kan allemaal tijdens de TAALworkshop op 4 december van 13.30-15.30 uur!

  Je krijgt allerlei tips en ideeën voor de opzet en uitwerking van jouw verhaal, gedicht, column of andersoortige tekst (alles mag!). Hier kun je je voordeel mee doen als je wilt deelnemen aan Kunstbende 2017 in de categorie Taal. Als je je hiervoor aanmeldt kun je bovendien na 4 december nog een keer per e-mail van coaching op je tekst krijgen van Hanneke Hendrix. 

  Deelnemen
  Of je nu veel of weinig schrijfervaring hebt, iedereen tussen de 13 en 18 jaar kan en mag gratis deelnemen aan de TAALworkshop! Inschrijven is wel verplicht en kan via www.kunstbendelimburg.nl/workshops17. Let op: VOL = VOL, dus wees er snel bij!
   
  Lees meer
 • 04 december 2016 13:30 - 16:00eigen activiteit Kunstbende filmworkshop voor jonge filmmakers (in spé)
  Op zondag 4 december a.s. van 13.30 tot 16.00 uur organiseert Kunstbende Limburg i.s.m. het Huis voor de Kunsten…
  Op zondag 4 december a.s. van 13.30 tot 16.00 uur organiseert Kunstbende Limburg i.s.m. het Huis voor de Kunsten Limburg een gratis filmworkshop voor jonge filmmakers in spé. In de ECI Cultuurfabriek in Roermond krijgen jongeren tussen de 13 en 18 jaar ‘tips & tricks’ aangereikt voor het maken van een film die ze vervolgens kunnen inzenden voor de wedstrijd van Kunstbende. Filmprofessionals Jeroen Mourmans (fictiefilm) en Janneke Swinkels (documentaire en animatie) helpen de deelnemers om tot een filmidee te komen, geven tips over de uitvoering en leggen uit waar je op met letten bij het maken van een film. De filmworkshop op 4 december is de eerste in de reeks van drie workshops. De workshops worden georganiseerd om jonge filmmakers voor te bereiden op de regiofinale van Kunstbende Limburg die plaatsvindt op zondag 19 maart 2017 in Stadsschouwburg Sittard-Geleen.

  Of je nu veel, weinig of geen ervaring hebt met het maken van films, iedereen tussen de 13 en 18 jaar kan en mag deelnemen aan de filmworkshop! Inschrijven voor de workshop is verplicht en kan via www.kunstbendelimburg.nl/workshops17. Deelname is gratis!

  Kijk voor meer info over de filmworkshop op www.hklimburg.nl/kunstbendefilm of www.kunstbendelimburg.nl
 • 14 december 2016 10:00 - 16:30eigen activiteit Congresdag ‘De dynamiek van het Limburgs’
  Op woensdag 14 december 2016 van 10.00 tot 16.30 uur vindt bij het Regionaal Historisch Centrum Limburg in Maastricht…
  Op woensdag 14 december 2016 van 10.00 tot 16.30 uur vindt bij het Regionaal Historisch Centrum Limburg in Maastricht de congresdag ‘De dynamiek van het Limburgs’ plaats. In het kader van het Jaor van de Limburgse dialekte willen de Universiteit Maastricht, het Centre for Language Studies van de Radboud Universiteit, de Raod veur ’t Limburgs en het Huis voor de Kunsten Limburg hiermee de schijnwerpers richten op de wetenschappelijke kant van het Limburgs. Aan verschillende universiteiten - in Nederland, maar ook daarbuiten - blijft het Limburgs onderwerp van studie. De gevarieerdheid hiervan is verrassend groot en laat zien dat de dynamiek van het Limburgs een inspiratiebron was en is voor onderzoek naar taal, taalgebruik, taalidentiteit en taalpolitiek. Het Limburgs leeft, het is zelfs opvallend vitaal en bekleedt intussen een opvallende positie in het Europese taallandschap. Diverse onderzoekers, van promovendi tot hoogleraren, presenteren op 14 december hun recente onderzoek naar allerlei aspecten van het (gebruik van het) Limburgs. Het laatste deel van de dag is ingepland voor een discussie over het taalbeleid in de voorschoolse opvang in Limburg. Dat is volgens velen namelijk een punt van zorg, want ondanks de dynamiek van het Limburgs is de druk vanuit het Nederlands groot.
   
  Het congres is gratis toegankelijk voor belangstellenden met enige inhoudelijke interesse. Aanmelden kan via www.hklimburg.nl/dialectcongres.
   
  Programma
  9.45-10.15           Inloop, koffie en thee  
  10.15-10.30        Opening             
   
  10.30-11.00        Karlien Franco: Lexicale diversiteit en geografische heterogeniteit in de Limburgse dialecten.
  11.00-11.30        Frens Bakker:  Waar scheiden de dialecten in Noord-Limburg? Een dialectometrisch onderzoek naar het gewicht van isoglossen.
  11.30-12.00        Nantke Pecht: A fused variety? The use of dialectal features in coalminers’ speech.
  12.00-12.30        Lysbeth Jongbloed-Faber, Jolie van Loo en Leonie Cornips: Twitteren in streektaal: een vergelijk tussen Limburg en Friesland.
   
  12.30-13.30        Lunch   
                                
  13.30-14.00        Stefanie Ramachers: Hoe Limburgse kindjes leren ‘zingen’. De verwerving van lexicale tonen door Limburgse baby's en peuters.
  14.00-14.30        Gino Morillo Morales: De sociale betekenis van taalkeuze op de peuterspeelzaal.
  14.30-15.00        Kirsten van den Heuij en Leonie Cornips: (Voor)leesgedrag van kinderen en ouders in de Westelijke Mijnstreek in Limburg.
                                
  15.00-15.30        Koffie/thee      
                                
  15.30-16.00        Lotte Thissen:  ‘Oh! Kinse auch plat?’ Het onderbelichte gebruik van het Limburgs in dagelijkse situaties.
  16.00-16.30        Discussie: Limburgse eenheidsworst: dialect in de voorschoolse educatie.
                                
  16.30                     Borrel  
   
  Zie www.hklimburg.nl/dialectcongres voor meer informatie over de verschillende presentaties.
   
  Locatie
  Auditorium van het Regionaal Historisch Centrum Limburg, Sint Pieterstraat 7, 6211 JM Maastricht


  Lees meer
 • 17 december 2016 00:00 - 00:00eigen activiteit Symposium Limburgse woorden<[en]>boeken
  Deze dag staat in het teken van Limburgse woordenboeken, regionaal en lokaal. Het gaat over alle woordenboeken,…
  Deze dag staat in het teken van Limburgse woordenboeken, regionaal en lokaal. Het gaat over alle woordenboeken, maar er is een speciale plek voor het WLD: het Woordenboek van de Limburgse Dialecten dat die dag compleet digitaal beschikbaar komt, voorzien van een krachtige zoekfunctie: het eWLD. De dag gaat ook over het ideale woordenboek op lokaal niveau en over de inzet van moderne digitale middelen.
  Het Limburgs is een van de meest gedocumenteerde streektalen van Nederland. Met name de woordenschat is al lang onderwerp van studie en vanaf de negentiende eeuw is een stroom van regionale en lokale woordenboeken verschenen. De provincie Nederlands-Limburg kan inmiddels bogen op een uitgebreide collectie van dialectwoordenboeken, van grote plaatsen zoals Maastricht, Venlo en Heerlen, maar ook van kleinere als Tegelen, Tungelroy en Helden.

  Na de afronding van het Woordenboek van de Limburgse Dialecten in gedrukte vorm, is de laatste jaren gewerkt aan een digitale versie van dit woordenboek. Daarnaast heeft ook de inventarisering en ontsluiting van dialectwoordenboeken via internet op landelijk en internationaal niveau een grote vlucht genomen.
  Dit symposium gaat in op de nieuwe ontwikkelingen op het terrein van de moderne digitale middelen, de beschikbaarheid van grote digitale databestanden en de mogelijkheden die dit biedt aan (lokale) woordenboekmakers. Maar ook de lokale woordenboekmakers komen aan het woord. Wat zijn hun ervaringen en hoe zetten zij moderne digitale middelen, zoals spraakopnames, in om hun eigen woordenschat vast te leggen.

  Aanmelden
  Vóór 10 december 2016 via www.hklimburg.nl/limburgsewoordenboeken.
  Het inschrijfgeld bedraagt 10 euro, inclusief lunch, borrel en museumbezoek.

  Datum: Zaterdag 17 december 2016, 10.00 uur – 16.30 uur
  Locatie: Limburgs Museum, Venlo
  Inschrijfgeld: €10,- (inclusief lunch, borrel en museumbezoek)
  Meer informatie: Ton van de Wijngaard, streektaalfunctionaris: tvdwijngaard@hklimburg.nl / T 0475-399280.

   
  Lees meer
 • 13 januari 2017 20:00 - 22:00eigen activiteit Toneelhuis LFA | Monologenvoorstelling SOLO
  mo·no·loog
  zelfstandig naamwoord • de (m) • Grieks: monologos [alleen sprekend]

  deel van een toneelstuk…
  mo·no·loog
  zelfstandig naamwoord • de (m) • Grieks: monologos [alleen sprekend]

  deel van een toneelstuk dat door één acteur, alleen op het toneel, gereciteerd wordt | deel van een gesprek waarbij één persoon langdurig aan het woord is terwijl anderen luisteren | kort stuk, bestemd om door één persoon te worden voorgedragen monodrama | in de verbinding

  - Van Dale (2016) -


  Onveilig is veilig. Uit je comfortzone stappen. Het onbekende tegenmoet treden. In je eentje de planken op om het publiek in de ogen te kijken en mee te nemen met jouw verhaal. Dat vraagt om lef! In januari 2017 brengt Toneelhuis LFA haar nieuwste initiatief ten tonele: SOLO. Een avondvullende voorstelling waarbij een palet aan afwisselende monologen gepresenteerd wordt door toneelspelers met een flinke portie liefde voor toneel!

  Spel: Sylvia Kersten | Monique Hendriks | Nicole Verhoef | Margriet Delamboy

  Regie: Marnix Mulder

  Voorstellingen:
  Vrijdag 13 januari 2017 | Pesthuyspodium, Maastricht | 20.00 uur, reserveren via theater.
  Zondag 15 januari 2017 | Theater de Garage, Venlo | 15.00 uur, reserveren via theater.


  Lees meer
 • 15 januari 2017 15:00 - 17:00eigen activiteit Toneelhuis LFA | Monologenvoorstelling SOLO
  mo·no·loog
  zelfstandig naamwoord • de (m) • Grieks: monologos [alleen sprekend]

  deel van een toneelstuk…
  mo·no·loog
  zelfstandig naamwoord • de (m) • Grieks: monologos [alleen sprekend]


  deel van een toneelstuk dat door één acteur, alleen op het toneel, gereciteerd wordt | deel van een gesprek waarbij één persoon langdurig aan het woord is terwijl anderen luisteren | kort stuk, bestemd om door één persoon te worden voorgedragen monodrama | in de verbinding

  - Van Dale (2016) -

  Onveilig is veilig. Uit je comfortzone stappen. Het onbekende tegenmoet treden. In je eentje de planken op om het publiek in de ogen te kijken en mee te nemen met jouw verhaal. Dat vraagt om lef! In januari 2017 brengt Toneelhuis LFA haar nieuwste initiatief ten tonele: SOLO. Een avondvullende voorstelling waarbij een palet aan afwisselende monologen gepresenteerd wordt door toneelspelers met een flinke portie liefde voor toneel!

  Spel: Sylvia Kersten | Monique Hendriks | Nicole Verhoef | Margriet Delamboy

  Regie: Marnix Mulder

  Voorstellingen:
  Vrijdag 13 januari 2017 | Pesthuyspodium, Maastricht | 20.00 uur, reserveren via theater.
  Zondag 15 januari 2017 | Theater de Garage, Venlo | 15.00 uur, reserveren via theater.


  Lees meer

naar de complete agenda…
prikbord
17-11-2016 15:38,

Docent Klassiek Ballet gezocht

Dansstudio Dansa in Venlo zoekt per direct een docent Klassiek Ballet.

Doelgroep: Volwassenen…
Dansstudio Dansa in Venlo zoekt per direct een docent Klassiek Ballet.

Doelgroep: Volwassenen
Tijd: dinsdag 20.00 uur - 21.00 uur

Voor meer informatie neem contact op met:
Dansstudio Dansa
Leutherweg 88
5915 CK Venlo
06 45720369
info@dansavenlo.nl
www.dansavenlo.nlLees meer…
09-11-2016 15:53,

De Salon Sittard-Geleen zoekt Kunstenaars met Grafiek

De tweejaarlijkse manifestatie van De Salon Sittard-Geleen komt in december in het nieuwe museum DeDomijnen.… De tweejaarlijkse manifestatie van De Salon Sittard-Geleen komt in december in het nieuwe museum DeDomijnen. De voorbereiding van de nieuwe tentoonstelling 'Onder Druk' is in volle gang. Eveneens is curator Arno Sijben aangesteld.

Vanaf 17 december zal het bestuur in samenwerking met het museum DeDomijnen een tentoonstelling presenteren met het accent op grafisch werk. De tentoonstelling met de naam ‘Onder Druk’ zal plaatsvinden van 17 december 2016 t/m 5 februari 2017. Diverse educatieve en culturele activiteiten zijn tijdens deze periode aan de tentoonstelling gekoppeld. Bovendien zal de SalonPrijs voor het eerst aan een kunstenaar worden uitgereikt.

Curator Arno Sijben: “Ik streef ernaar ‘Onder druk’, de Salon 2016 Sittard / Geleen, een laagdrempelige tentoonstelling te laten zijn. Een tentoonstelling van grafisch werk, zowel de inzendingen alsook de oude BKR-werken, die de grafische technieken als middel toont en niet als doel. Een tentoonstelling waarin kunstenaars vrij werk tonen en waarin een interactie tussen het kunstwerk en de beschouwer kan plaatsvinden. Dus geen vooropgezette conceptuele benadering, geen opdracht of plan, waarbij ellenlange uitleg nodig is. ‘Onder druk’ zou een tentoonstelling moeten zijn waarin de toeschouwer vooral de kans krijgt om te onderzoeken wat het kunstwerk met hem of haar doet. Biedt het werk bijvoorbeeld troost, schoonheid, verwarring, of zet het kunstwerk de toeschouwer aan het denken? De techniek is als het ware van ondergeschikt belang.”

Deelname
Wilt u deelnemen aan deze bijzondere tentoonstelling? Kunstenaars die willen deelnemen kunnen zich bij De Salon aanmelden. Kijk voor de volledige informatie en het inschrijfformulier op de website www.salonsittard-geleen.nl

24-10-2016 10:55,

Vocal Group Hidden Voices zoekt dirigent

Gemengd koor Vocal Group Hidden Voices uit Herten zoekt een dirigent. Het koor zingt vier- en vijfstemmig… Gemengd koor Vocal Group Hidden Voices uit Herten zoekt een dirigent. Het koor zingt vier- en vijfstemmig met pianobegeleiding en het repertoire bestaat voornamelijk uit het genre pop. Repetities vinden plaats op donderdagavond van 20.00 – 22.00 uur in Ool.
Voor meer informatie ga naar de website van Vocal Group Hidden Voices, www.hiddenvoices.nl.

Bij interesse kun je of meer informatie over de vacature kun je mailen naar bestuur@hiddenvoices.nl of bellen met Diana Fermont 06 37273137.
 

Lees meer…
19-10-2016 14:34,

Brabant Koor zoekt goede zangers (tenoren en bassen)

Het projectkoor Brabant Koor o.l.v. Louis Buskens bestaat uit zangers met een professionele muzikale… Het projectkoor Brabant Koor o.l.v. Louis Buskens bestaat uit zangers met een professionele muzikale achtergrond en goede amateurzangers. Omdat het een projectkoor betreft zijn de repetitieperiodes zijn kort en intensief en vinden meestal plaats in het weekend. Voor het project ‘Beethoven’s 9e symphonie’ zoekt het Brabant Koor goede zangers, vooral tenoren en bassen.

Praktische zaken
Beethoven’s 9e symphonie gaat van start eind januari 2017 en heeft concerten op 2 februari (Maastricht), 3 februari (Eindhoven), 4 februari (Sittard) en 5 februari (Den Bosch).
Zing je op niveau en ben je geïnteresseerd om mee te doen aan dit project? Ga dan voor meer informatie over het project, aanmelden, repetitiedagen- en concertdata naar: www.brabantkoor.nl.
 

Lees meer…
17-10-2016 13:54,

Vacature: Chorale Valkenburg is per januari 2017 op zoek naar een dirigent

Chorale Valkenburg is een gemengd koor, dat in Zuid-Limburg uniek is in haar soort. Het repertoire van… Chorale Valkenburg is een gemengd koor, dat in Zuid-Limburg uniek is in haar soort. Het repertoire van Chorale bestaat voornamelijk uit opera en daarnaast uit operette, musical, filmmuziek, klassieke liederen en kerkelijke liederen. Koorleden uit geheel Zuid-Limburg weten elke dinsdagavond de weg naar de repetities in Valkenburg te vinden.

Heeft u interesse om met dit veelzijdige koor aan de slag te gaan, dan kunt u zich telefonisch wenden tot de voorzitter, Vivianne Otten, telefoon 043-325 1645. Gelieve ’s avonds tussen 18.30 en 22.00 uur, (behalve op dinsdagavond) contact op te nemen.
Voor meer informatie kunt u altijd een kijkje nemen op onze website www.choralevalkenburg.nl.Lees meer…
16-09-2016 14:53,

Oproep tot deelname | ARTMaastricht2017 - Capital of Art

Deadline inschrijving: 1 Februari 2017

9 - 12 maart 2017: op het Vrijthof in luxe paviljoen…
Deadline inschrijving: 1 Februari 2017

9 - 12 maart 2017: op het Vrijthof in luxe paviljoen
13 – 18 maart 2017: in de St. JansKerk gelegen aan het Vrijthof


ARTMaastricht2017
ARTMaastricht2017 biedt exclusieve kunstexposities op de meest toonaangevende kunstlocaties in Nederland. Door gebruik te maken van tijdelijke podia, krijgen professionele kunstenaars en/of galerieën de mogelijkheid zichzelf vol trots en met passie te presenteren op bijzondere locaties zoals het Vrijthof en de St. Janskerk in Maastricht.

Voorgaande edities
Dit project is begonnen op het Museumplein van Amsterdam waar het inmiddels uitgegroeid is tot een jaarlijks terugkerende kunstexpositie. 6 edities verder, met o.a. exposities in de Westergasfabriek en de Hermitage van Amsterdam om op terug te kijken, hebben geleid tot de editie in Maastricht: ARTMaastricht2017.

Deelname
Iedere expositie van ARTMaastricht wordt met zorg samengesteld. Voor de Limburgse editie is het mogelijk om deel te nemen als zijnde galerie of professioneel beeldend kunstenaar. Bij deelname bezoekt de organisatie van ARTMaastricht iedere deelnemende kunstenaar/galerie en kan er een radio-interview worden afgenomen. De organisatie gaat met u in gesprek over u en uw kunst, uw CV en het werk dat u wilt gebruiken. Daarnaast wordt samen met u bekeken op welke wijze het resultaat van uw deelname, optimaal zal zijn.

Voor meer informatie over ArtMaastricht, klik hier.
Voor direct aanmelden, klik hier.
 

Lees meer…
meer prikbordberichten…
 • motie limburgse volkscultuur

  Op 4 november 2011 hebben Provinciale Staten de PVV motie Limburgse Volkscultuur aangenomen om harmonieën, fanfares, schutterijen en zangkoren in stand te houden en te behouden voor de breed gedragen volkscultuur. Het College van Gedeputeerde Staten heeft deze motie samen met direct betrokkenen uit het veld uitgewerkt en ingevuld.

  Vier onderdelen staan in deze uitwerking centraal:
  1. Instrumentarium en uniformen
  2. Opleiding en talentontwikkeling
  3. Ondersteuning besturen
  4. Innovatieve Arrangementen

  Voor de uitwerking van de motie is aansluiting gezocht bij reeds bestaande werkstructuren bij het Huis voor de Kunsten Limburg en het Prins Bernard Cultuurfonds Limburg. Lees meer over de Motie Limburgse Volkscultuur...

  Op de pagina's van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM), de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT), Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS) en de Verenigde Nederlandse Korenorganisaties - afdeling Limburg (VNK-L) vindt u meer informatie en relevante aanvraagformulieren.

  Aanvraagformulieren
  Klik hier voor een overzicht van alle aanvraagformulieren.

disciplines

Het Huis voor de Kunsten Limburg komt u op allerlei plekken in het Limburgse kunst- en cultuurveld tegen. Het Huis is thuis in al deze disciplines:

organisaties

aangesloten bij het huis:

boerderijenstichting limburg bond heemschut limburg collegium ad mosam dans docenten vereniging limburg directeurenoverleg centra kunsteducatie limburg ensemble ‘88 fashionclash federatie van limburgse mandoline verenigingen federatie van musea in limburg federatie voor amateur symfonie orkesten limburg fotobond limburg gilde van vrijwillige molenaars, afdeling limburg jeugdcultuurfonds limburg keramiek kring limburg kinjer vastelaovend leedjesfestival koninklijk nederlands zangersverbond - limburg koninklijke nederlandse federatie van muziekverenigingen letterkundig centrum limburg limburgs geschied- en oudheidkundig genootschap limburgse bond van muziekgezelschappen limburgse bond van tamboerkorpsen limburgse organisatie van audiovisuele amateurs maastricht international poetry nights molenstichting limburg monumentenkontakt midden-limburg monumentenwacht limburg oud limburgse schuttersfederatie raod veur ‘t limburgs samewirkende limburgse vastelaovesvereniginge steunpunt archeologie & monumentenzorg limburg stichting alphons winters stichting behoud mijnhistorie stichting funerair erfgoed limburg stichting jo hansenprijs voor volkscultuur stichting kruisen en kapellen limburg stichting limburg geïmproviseerde muziek stichting limburgse componisten stichting limburgse kastelen stichting matty niël stichting ondergrondse werken stichting openluchttheaters limburg stichting popmuziek limburg stichting wereld muziek concours kerkrade studium chorale toneelhuis lfa veldeke limburg verenigde nederlandse korenorganisaties - afdeling limburg werkgroep industrieel erfgoed limburg werkgroep veldgewas
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?