toneel

Jaarlijks zetten maar liefst 150 toneelverenigingen in Limburg een stuk op de planken. Of u nu een beginnende of een gevorderde toneelspeler bent, een Einzelgänger, een regisseur of de voorzitter van een vereniging, het Huis voor de Kunsten Limburg geeft advies aan iedereen die plezier beleeft aan het maken van een toneel. Wij ondersteunen bovendien diverse toneelactiviteiten en organiseren jaarlijks een theaterweekend voor jongeren.
 
Samen met Toneelhuis LFA (Limburgse Federatie van Amateurtoneelverenigingen), een van de founders van het Huis, behartigen wij de belangen van toneelverenigingen in Limburg en zijn wij inhoudelijk op de hoogte van ontwikkelingen in het toneellandschap. Toneelhuis LFA ondersteunt en adviseert toneelverenigingen en toneelspelers en biedt diverse opleiding- en cursusmogelijkheden aan. Wij ondersteunen hierbij op alle mogelijke manieren, langs de zijlijn en op het toneel. Ook organiseert Toneelhuis LFA jaarlijks de uitreiking van de LFA toneelprijzen, D’n Aovend van ’t Muulke en het Eenakterfestival Limburgse Brokstukken.    
toneel agenda
 • 27 augustus 2017 10:00 - 22:00 Limburg Festival | theaterfestival in Midden-Limburg
  23 t/m 27 augustus 2017

  Het Limburg Festival is met jaarlijks ruim 40.000 bezoekers een van de grootste culturele…
  23 t/m 27 augustus 2017

  Het Limburg Festival is met jaarlijks ruim 40.000 bezoekers een van de grootste culturele evenementen van de provincie Limburg. Het festival streeft ernaar deze positie in de toekomst te verankeren in Midden-Limburg. Het programma 2017 getuigt van verfrissende vernieuwingsdrang. Na 35 jaar is het festival dan ook nog steeds springlevend.

  Het Limburg Festival is uitgegroeid tot een van de grootste en belangrijkste Limburgse theaterfestivals. Het festival maakte in de loop der jaren het programmeren van ‘bijzonder theater op bijzondere locaties’ en het neerzetten van verrassende theatertochten tot haar specialiteiten. Het Limburg Festival wil zo blijven verrassen en verbazen, verwonderen en verhalen. Er zullen weer voorstellingen te beleven zijn in boerderijen, schuren, fabrieken, kerken, de Maas en diverse plekken in de natuur. Tijdens deze 35ste jubileumeditie staan meer dan 125 voorstellingen op zo’n 40 locaties in en rond Roermond, Leudal, Weert en Maasgouw. Daarnaast zijn er nog uitstapjes naar Echt, Susteren, Roerdalen en het Duitse Wassenberg.


  Lees meer
 • 27 augustus 2017 10:00 - 22:00 Cultura Nova Heerlen
  18 t/m 27 augustus 2017

  Cultura Nova is een jaarlijks terugkerend, tiendaags internationaal theaterfestival…
  18 t/m 27 augustus 2017

  Cultura Nova is een jaarlijks terugkerend, tiendaags internationaal theaterfestival in Heerlen en omgeving. Sinds de eerste editie in 1991 biedt het festival theater, film, dans, muziek en beeldende kunst, vaak op ongewone locaties, in samenwerking met culturele en andere partners, zoals Parkstad Limburg Theaters, SCHUNCK* Glaspaleis, Filmhuis De Spiegel en Kunstencentrum Signe.

  Editie 2017
  De 27ste editie van internationaal theaterfestival Cultura Nova vindt plaats van vrijdag 18 tot en met zondag 27 augustus 2017. Tien dagen lang is Cultura Nova hét zomerfestival in Heerlen en omgeving, vol passie, ontroering en spektakel voor jong en oud.

  Tijdens de 27ste festivaleditie zijn er twee grote internationale circusgezelschappen met een Nederlandse première te gast. Cirque Berserk uit Groot-Brittanië presenteert sensationeel circus waarbij ze met een groep van meer dan dertig jongleurs, acrobaten, stuntmensen en clowns de eeuwenoude traditie van het rondreizende circus in theatervorm gieten. De Canadese groep The 7 Fingers komt met ‘Triptyque’ naar Heerlen, een combinatie van circus en dans. Drie choreografen – de Canadese Marie Chouinard, de Amerikaanse Victor Quijada en de Spaanse Marcos Morau – verwerken in de voorstelling ‘een poêtische botsing tussen circus en dans’. In samenwerking met Parkstad Limburg Theaters.

  Daarnaast onder meer: Toneelgroep Maastricht met ‘Ich Bau dir ein Schloss’ in het Schinkelkwadrant tegenover het theater én met de voorstelling ‘Brieven uit Genua’, een bewerking van llja Leonard Pfeijffers vorig jaar verschenen autobiografie, bijgestaan door sopraan Lies Verholle. Muziektheater Lod – m.m.v. de Amerikaanse sopraan Claron McFadden – met ‘De Mensheid’, gebaseerd op het boek ‘De Mensheid zij geprezen, Lof der zotheid 2001′ van Arnon Grunberg.

  Programma voor de jeugd
  Er is een uitgebreid programma voor kinderen met prachtige voorstellingen uit binnen- en buitenland. Bijvoorbeeld de Vlaamse gezelschappen Laika en Het nieuwstedelijk met de muziektheatervoorstelling ‘Zigzagkind’ (10+) over een dertienjarige op een avonturen reis. Verder is o.a. het Italiaanse gezelschap Compagnia TPO te gast met de dansvoorstelling ‘Het huis van de panda’ (4+), Kabinet K met Het Paleis met ‘Horses’ (8+) waarin vijf kinderen met vijf volwassenen dansend op live muziek zoeken naar een uniek verbond met de ander, als ruiter en paard en het Spaanse gezelschap Ponten Pie met ‘LOO’ (2+), een beeldende en poëtische voorstelling over hoe de wind een woestijn kan vormen.


  Lees meer
 • 10 september 2017 12:00 - 19:00 Het Parcours 2017 Maastricht
  De tweeëntwintigste editie van Het Parcours, de opening van het culturele seizoen in Maastricht, vindt dit jaar…
  De tweeëntwintigste editie van Het Parcours, de opening van het culturele seizoen in Maastricht, vindt dit jaar plaats op zondag 10 september van 12.00 uur tot 19.00 uur. Tijdens Het Parcours geven de culturele instellingen – van theaters tot musea en kunstvakopleidingen – een voorproefje van hun programma voor het komende seizoen. Op diverse podia en mooie plekjes in Maastricht geven amateurs en professionals dan sprankelende optredens en organiseren een variëteit aan activiteiten.

  Editie 2017
  Het thema van Het Parcours dit jaar is ‘Een grenzeloos Parcours’. Er is gekozen voor dit thema om meer aandacht te vragen voor het Euregionale karakter van het evenement. Zo zal er onder andere worden samengewerkt met Open Monumentendag en Europe Calling (Maastricht Treaty, het Verdrag van Maastricht).
  Bezoekers worden via een culturele route getrakteerd op een divers Euregionaal programma met veel ‘culturele amuses’. Het rijke cultuurhistorische erfgoed van Maastricht wordt gelinkt met diverse kunstuitingen. Het grenzeloze karakter van Het Parcours wordt tevens verweven in het maken van cross-overs tussen de diverse kunstdisciplines. Dit jaar zal de route worden uitgebreid met bijzondere verborgen plekken.


  Lees meer
 • 23 september 2017 20:30 - 22:30eigen activiteit Toneelhuis LFA presenteert: Onder het Melkwoud
  ‘Stil!
  De baby’s slapen, de boeren, de vissers, de handelaars en gepensioneerden, de schoenlapper, de schoolmeester,…
  ‘Stil!
  De baby’s slapen, de boeren, de vissers, de handelaars en gepensioneerden, de schoenlapper, de schoolmeester, postbode en herbergier, de lijkbidder en de minnares, dronkenlap, naaister, predikant, politieman, de zwempotige mosselwijven en de zindelijke huisvrouwen.’

  Slechts enkele personages uit de nieuwe Toneelhuis LFA-productie. Een voorstelling naar het script ‘Onder het Melkwoud’ van schrijver Dylan Thomas.

  Een reizende openluchtvoorstelling die in de zomer van 2017 langs de Limburgse openluchttheaters toert. Onder regie van toneeladviseur Marnix Mulder gaat weer een nieuw avontuur beginnen. Muziek, poëzie en bijzondere personages zullen de basis ingrediënten vormen van dit totaaltheater. Een mooie mix van de vele Limburgse dialecten en van vele kleurrijke Limburgse figuren.

  Voorstellingen
  Zaterdag 9 september | Openluchttheater Valkenburg | 20.30 uur
  Vrijdag 15 september | ECI Cultuurfabriek, Roermond | 20.30 uur
  Zaterdag 16 september | ECI Cultuurfabriek, Roermond | 20.30 uur
  Zondag 17 september | Kasteeltuinen, Arcen | 20.30 uur

  Vrijdag 22 september | buitenlocatie: onder de Pater Vincktoren/Helpoort, Maastricht | 20.30 uur
  Zaterdag 23 september | buitenlocatie: onder de Pater Vincktoren/Helpoort, Maastricht | 20.30 uur

  Spelers
  Yvette van den Essen, Gerda Schattorjé, Wilhelmien Knapen, Lizet Scheers, Martin Houkes, Sharon Hegt, Lizette Egas, José Wolters, Melanie Joppen, Sjer Damen, Leo Haffmans, Marja Haanen, Rezie Vrancken, Alie Oosterhuis, Geerte Schmitz, Ilse Jeurninck, Andries van Gorkum

  Regie: Marnix Mulder
  Vertaling: Andries van Gorkum
  Dialectvertaling: Ger Bertholet
  Productie: Toneelhuis LFA i.s.m. met LimburgLive


  Lees meer
toneel nieuws
 • 04 juli 2017 Draag jouw steentje bij aan de visieontwikkeling van het LKCA over de toekomst van Cultuurparticipatie
  Hoe ziet cultuurparticipatie in de vrije tijd in Nederland in 2030 eruit? Waar zit onze kracht, waar zijn we sterk…
  Hoe ziet cultuurparticipatie in de vrije tijd in Nederland in 2030 eruit? Waar zit onze kracht, waar zijn we sterk in? Waar zitten de uitdagingen, de vernieuwingen?

  Deze vragen vormen de start van een traject, waarin het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) samen met het werkveld, dus ook met jou, probeert te komen tot een visie op de toekomst van cultuurparticipatie. We willen diverse professionals betrekken: buitenschoolse kunstdocenten in de diverse disciplines (muziek, theater, dans, beeldend, schrijven etc.) zowel in dienst bij een organisatie als werkend als zelfstandige (of gecombineerd), organisaties zoals centra voor de kunsten en maatschappelijke organisaties met een culturele programmering, beleidsmedewerkers cultuur van overheden, brancheverenigingen, koepels amateurkunst, etc. Met een klein aantal verkenners uit dit brede werkveld heeft het LKCA onlangs trends benoemd en zijn vier scenario’s geschetst.

  Geef je mening!
  Graag hoort het LKCA jouw gedachten over deze scenario’s. Want een visie zonder input van degenen om wie het gaat, is een beperkte visie. Geef jouw mening door de bijbehorende enquête in te vullen; de scenario’s vind je in de enquête. Het neemt zo’n 15-20 minuten van je tijd in beslag. Tijd die je investeert in de toekomst, onze toekomst.

  Wat gaat het LKCA met je mening doen?
  In de zomermaanden gaathet LKCA op basis van jullie mening de toekomstvisie formuleren. We houden het niet alleen bij woorden, maar geven concreet aan wat er moet gebeuren en wie daar een rol in spelen. Op 2 oktober a.s. presenteren wij de visie tijdens De Kunst van…Toekomst creëren in Domstad in Utrecht. En aansluitend zoeken we samenwerking met de diverse professionals om de visie breed uit te dragen en tot concrete acties te komen.

  lees meer…
 • 26 juni 2017 Winnaars Muulkes 2017
  D’n Aovend van ‘t Muulke is de jaarlijkse uitreiking van provinciale toneelprijzen op het gebied van amateurtoneel.…
  D’n Aovend van ‘t Muulke is de jaarlijkse uitreiking van provinciale toneelprijzen op het gebied van amateurtoneel. Deze uitreiking is door de jaren heen uitgegroeid tot een van de hoogtepunten van het toneelseizoen.

  Gedurende het toneelseizoen bezoeken juryleden voorstellingen waarvoor een aanvraag tot jurering is ingediend bij Toneelhuis LFA. Vanuit een positief-kritische houding beoordelen deze juryleden de voorstelling op regie, spel, decor, originaliteit, enthousiasme. Vervolgens nomineert de jury de meest opvallende spelers en/of voorstelling/initiatief die tijdens het seizoen hoge ogen hebben gegooid. Vrijdag 23 juni jl. vond de uitreiking van de Limburgse toneelprijzen plaats in het Munttheater in Weert.

  Winnaars 2017
  Meest bijzondere voorstelling:
  Amateurs door Speelgroep Expressie (Heerlen)

  Meest opvallende jeugdvoorstelling:
  Een koffertje vol dromen! door Toneelvereniging de Krottepoffers (Nederweert)

  Meest bijzondere nieuwe initiatief:
  Grand Dessert door Toneelvereniging De Buunspeulers (Well)

  Meest opvallende vrouw in een grote rol:
  Annemiek Huberts als “Hyacinth” in “Schone Schijn” door Toneelgroep Spot-Licht (Haelen)

  Meest opvallende man in een grote rol:
  Jos Breukers als “Sjef Bruinsma” in “Groete oet de Pieël” door Toneelvereniging De Krottepoffers (Nederweert)

  Meest opvallende vrouw in een kleine rol:
  Resian Beerens als “Truus Bruinsma” in “Groete oet de Pieël” door Toneelvereniging De Krottepoffers (Nederweert)

  Meest opvallende man in een kleine rol:
  Kevin Noblesse als “Joost de Jong” in “Mien koffer, dien koffer” door Toneelclub Euverhaove (Sittard)

  Meest opvallende vormgeving:
  Code Oranje in de WeWa door Toneelgroep Spot aan (Wessem)

  Meest bijzondere promotie voor een voorstelling:
  Toneelvereniging De Vrije Spelers (America) voor de voorstelling Hets, Knodder en Knets!

  Schaduwprijs:
  Sef Peeters (Venlo)

  lees meer…
 • 08 juni 2017 Aovend van 't Muulke | De nominaties zijn bekend!
  D'n Aovend van 't Muulke
  D’n Aovend van ‘t Muulke is de jaarlijkse uitreiking van provinciale toneelprijzen…
  D'n Aovend van 't Muulke
  D’n Aovend van ‘t Muulke is de jaarlijkse uitreiking van provinciale toneelprijzen op het gebied van amateurtoneel. Deze uitreiking is door de jaren heen uitgegroeid tot een van de hoogtepunten van het toneelseizoen. Gedurende het toneelseizoen bezoeken juryleden voorstellingen waarvoor een aanvraag tot jurering is ingediend bij Toneelhuis LFA. Vanuit een positief-kritische houding beoordelen deze juryleden de voorstelling op regie, spel, decor, originaliteit, enthousiasme. Vervolgens nomineert de jury de meest opvallende spelers en/of voorstelling/initiatief die tijdens het seizoen hoge ogen hebben gegooid. Tijdens de Aovend van 't Muulke reikt Toneelhuis LFA de felbegeerde Muulkes uit.

  De nominaties voor dit jaar zijn:
  Meest bijzondere voorstelling
  - Rookgordijn door Toneelvereniging Kunst na Arbeid (Nuth)
  - Schone Schijn door Toneelgroep Spot-Licht (Haelen)
  - De Bokkeriejers door Toneelvereniging Voor ’t Voetlicht (Puth)
  - Amateurs door Speelgroep Expressie (Heerlen)
  - Lang laeve de preens door Toneelvereniging Tovri (Meterik)
  - Heeft u gereserveerd? door Studententoneelvereniging Alles is Drama (Maastricht)

  Meest opvallende jeugdvoorstelling
  - Een koffertje vol dromen! door Toneelvereniging de Krottepoffers (Nederweert)
  - Ik voel me zo ver verwijderd van gewoon een bizon schieten door Pitboel Theater (Sittard)

  Meest bijzondere nieuwe initiatief
  - Oondergedooke in Meersje door Toneelgroep Animato (Meerssen)
  - Eens was er… door Theatergroep Kameleon (Baarlo)
  - Grand Dessert door Toneelvereniging De Buunspelers (Well)

  Meest opvallende vrouw in een grote rol
  - Marian Naus als “zien vrouw” in “Ome Jan is doeëd… en dan is d’r kòffie” door Tenielvereiniging Silhouet (Venlo)
  - Annemiek Huberts als “Hyacinth” in “Schone Schijn” door Toneelgroep Spot-Licht (Haelen)
  - Ger Kappel als “echtgenote van Sjaak” in “Ome Sjaak is doëd…. en den is d’r koffie!” door Toneelvereniging Spektakel (Kessel)

  Meest opvallende man in een grote rol
  - Jos Breukers als “Sjef Bruinsma” in “Groete oet de Pieël” door Toneelvereniging De Krottepoffers (Nederweert)
  - Paul Heffels als “Harry Vermeulen” in “Mien koffer, dien koffer” door Toneelclub Euverhaove (Sittard)
  - Han Rutten als “de regisseur” in “Amateurs” door Speelgroep Expressie (Heerlen)
  - Fabio Keerssemeeckers als “Erik” in “Ik voel me zo ver verwijderd van gewoon een bizon schieten” door Pitboel Theater (Sittard)
  - Ger Roncken als “Ome Herman” in “Jage waerd klage” door Toneelvereniging Kunst en Vermaak (Posterholt)

  Meest opvallende vrouw in een kleine rol
  - Gert Haegens als ”Riet” in “Hets, Knodder en Knets!” Door Toneelvereniging De Vrije Spelers (America)
  - Anneli Degens als “Elizabeth van Haren” In “Erme ich…” door STER (Heerlen)
  - Resian Beerens als “Truus Bruinsma” in “Groete oet de Pieël” door Toneelvereniging De Krottepoffers (Nederweert)
  - Manon Reubsaet als “Wies Driessens” In “Massages en Sjoerpapier” door Toneelvereniging Ongeros (Amstenrade)

  Meest opvallende man in een kleine rol
  - Juul Willems als “de pastoor” in “Veren voor de Heren” door Toneelvereniging Mimus (Tienray)
  - Kevin Noblesse als “Joost de Jong” in “Mien koffer, dien koffer” door Toneelclub Euverhaove (Sittard)
  - Jeroen Paulussen als “dokter Bernard” in “Fijn Daag” door Toneelvereniging Ons Genoegen (Genhout)

  Meest opvallende vormgeving
  - Hets, Knodder en Knets! door Toneelvereniging De Vrije Spelers (America)
  - Code Oranje in de WeWa door Toneelgroep Spot aan (Wessem)
  - De Boot in door Toneelvereniging Voor ’t Voetlicht (Puth)
  - De Twelfde Nach, of Waatse Wils door Speelgroep Gelre (Roermond)

  Meest bijzondere promotie voor een voorstelling
  - Toneelgroep Spelenderwijs (Horn) voor de voorstelling Komt u ons een handje geven?
  - Toneelvereniging Tovri (Meterik) voor de voorstelling Lang laeve de preens
  - Toneelvereniging De Vrije Spelers (America) voor de voorstelling Hets, Knodder en Knets!

    lees meer…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Toneel? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
prikbord
Op het prikbord van de discipline Toneel worden oproepen geplaatst die relevant zijn voor het Limburgse amateurtheater. Mail uw prikbordbericht naar ppeters@hklimburg.nl.
Er zijn geen prikbordberichten
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?