toneel

Jaarlijks zetten maar liefst 150 toneelverenigingen in Limburg een stuk op de planken. Of u nu een beginnende of een gevorderde toneelspeler bent, een Einzelgänger, een regisseur of de voorzitter van een vereniging, het Huis voor de Kunsten Limburg geeft advies aan iedereen die plezier beleeft aan het maken van een toneel. Wij ondersteunen bovendien diverse toneelactiviteiten en organiseren jaarlijks een theaterweekend voor jongeren.
 
Samen met Toneelhuis LFA (Limburgse Federatie van Amateurtoneelverenigingen), een van de founders van het Huis, behartigen wij de belangen van toneelverenigingen in Limburg en zijn wij inhoudelijk op de hoogte van ontwikkelingen in het toneellandschap. Toneelhuis LFA ondersteunt en adviseert toneelverenigingen en toneelspelers en biedt diverse opleiding- en cursusmogelijkheden aan. Wij ondersteunen hierbij op alle mogelijke manieren, langs de zijlijn en op het toneel. Ook organiseert Toneelhuis LFA jaarlijks de uitreiking van de LFA toneelprijzen, D’n Aovend van ’t Muulke en het Eenakterfestival Limburgse Brokstukken.    
toneel agenda
 • 19 april 2015 14:30 - 16:30 Pien, Puk & Co - Meelspeeltheater met thema 'Op vakantie'
  Pien, Puk & Co zijn meisjes en jongens die samen met hun kikker Rik allerlei gekke avonturen beleven. De een is…

  Pien, Puk & Co zijn meisjes en jongens die samen met hun kikker Rik allerlei gekke avonturen beleven. De een is net wat ondeugender en stouter dan de ander... Ze duiken iedere keer weer in een avontuur en laten zich daarbij leiden door wat de kinderen uit het publiek inbrengen.

  Pien, Puk & Co spelen elke eerste en derde zondag van de maand in Pitboel Theater en beleven dan steeds een ander avontuur in een ander thema.

  De kinderen worden betrokken in hun spel maar voor de kinderen die dat willen is er ook ruimte om echt mee te spelen!

  Gezien het aantal bezoekers van afgelopen seizoen is reserveren niet alleen wenselijk, maar noodzakelijk zodat je zeker bent van een plek in de theaterzaal.

  Entree: € 4,-
   


  Lees meer
 • 19 april 2015 14:30 - 16:00 Torna | Cultura-café
  Zondag 19 april sluit Torna | Cultura haar seizoen 2014-2015 af in café-restaurant Aod Thoear met een aantrekkelijk…
  Zondag 19 april sluit Torna | Cultura haar seizoen 2014-2015 af in café-restaurant Aod Thoear met een aantrekkelijk Cultureel Café waarin theater, mode en muziek de boventoon voeren.

  Sinds ruim een jaar toert 'Leonard Cohen geit plat' door de provincie. De mooiste liedjes van de inmiddels 80-jarige Canadese bard, maar dan in het Limburgs dialect. Normaliter bestaat de band uit vijf leden, maar voor kleinere events treden Ron Buitenhuis (Roermond, gitaar/zang) en Renée Steenvoorden (Maastricht, viool/zang) als duo op. Ron is in het dagelijks leven journalist bij Dagblad De Limburger, Renée studeert aan het conservatorium in Maastricht. Op het programma staan, naast enkele eigen dialectsongs, onder meer vertalingen van If it be your will, Halleluja, Sisters of mercy, Thousand kisses deep en Dance me to the end of love.

  Sharon Hegt van Theater Os Parkstad won 1 maart jl. in Roermond de monologenwedstrijd ‘In je Eentje’, georganiseerd door Toneelhuis LFA. Het publiek was de jury en bepaalde welke monoloog won. In de monoloog ‘Mijn keuken en ik…’ , geschreven en geregisseerd door Monique Selij, vertelt een wanhopige en bijna gefrustreerde huisvrouw/keukenprinses met liefde over haar domein, de keuken. En haar man denkt hierin mee… Sharon Hegt is druk in het wereldje van het amateurtoneel. Haar motto daarbij is: plezier hebben en het publiek een geweldige tijd bezorgen.

  Studio Myr is het jonge knitwear label van ontwerpster Miriam Lenarts (Thorn). Zij wil met haar hedendaagse ontwerpen een nieuwe definitie geven aan het eeuwenoude brei-ambacht. Vanuit een onstuitbare passie ontstaan unieke met de handvervaardigde producten uit eersteklas materialen: verfijnd, elegant en met speelse elementen. Miriam volgde een opleiding textiel en mode aan de kunstacademie. De collectie van Studio Myr bestaat uit handgebreide mode en accessoires.

  Lenie Bosma (Thorn) speelt Wina Weber in de monoloog 'Het totaal onverwachte' (uit het toneelstuk Moordwijven). Wina Weber, een weduwe op leeftijd, ervaart haar bestaan als vaststaand en voorspelbaar, terwijl ze eigenlijk verlangt naar iets onverwachts. De regie is in handen van Bert Kop. Lenie Bosma is eigenlijk al haar hele leven bezig met toneel en ze speelt liefst een personage bij wie ze op zoek moet gaan naar de verschillende lagen in het karakter. Vanuit dit uitgangspunt wilde ze altijd al een monoloog spelen.

  Polly Bouten (Thorn) trad onlangs ook op in de monologenwedstrijd ‘In je eentje’. Polly (18) speelt al vanaf groep 4 toneel op de Jeugdtheaterschool in Roermond. Ook is ze lid van toneelvereniging Applaus Thorn. Na haar eindexamen HAVO wil ze naar de Toneelacademie om daarna actrice te worden. Ze speelt de monoloog ‘Vind je me opwindend?’ van Tjitske Janssen onder regie van Kiki van Aubel en Ankie Groot. Het gaat over een vrouw in twijfel over haar ex-vriend(jes).

  Jo Wijnen (columnist) en Har Sniekers (stadsdichter) sluiten het theaterseizoen van Torna | Cultura af met hun voor deze gelegenheid geschreven voordrachten. 

  Aanvang: 14.30 uur
  Entree: € 5,-


  Lees meer
 • 17 mei 2015 11:00 - 15:00 Open Dag Theaterschool Westelijke Mijnstreek
  Wil jij graag toneelspelen? Droom jij ervan om in de spotlights te staan? Wil jij de magie van theater ontdekken? Dan…
  Wil jij graag toneelspelen? Droom jij ervan om in de spotlights te staan? Wil jij de magie van theater ontdekken? Dan ben je bij Theaterschool Westelijke Mijnstreek aan het juiste adres.

  Theaterschool Westelijke Mijnstreek is er voor kinderen, jongeren en volwassenen die graag toneelspelen, regisseren, presenteren of performen. Daarnaast heeft Theaterschool Westelijke Mijnstreek ook een Beeldenden Klas, waarin je het beeldende kunstvak kunt onderzoeken.

  Tijdens de open dag van Theaterschool Westelijke Mijnstreek kun je gratis theater en beeldende workshops volgen. Meer weten? Ga naar www.theaterschoolwestelijkemijnstreek.nl.

  Datum: 17 mei
  Tijd: 11.00-15.00 uur
  Entree: gratis
 • 20 mei 2015 20:00 - 22:30 Eenakters: Toen en nu... drie in één
  Toen en nu zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; het verleden heeft invloed op ons heden. Ieder mens draagt…
  Toen en nu zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; het verleden heeft invloed op ons heden. Ieder mens draagt z'n geschiedenis met zich mee en geeft daar z'n eigen draai aan: accepteren, vergeten, wegstoppen, overschreeuwen. In drie eenakters ziet u hoe het verleden van mensen - ongeacht hun leeftijd - bepaalt wie zij zijn, waar ze mee worstelen en hoe zij de kans krijgen keuzes te maken om hun leven nieuw perspectief te geven.

  Blik op eindig - Theatergroep Habbekrats, Maasbree
  Auteur: Aris Bremer
  Regie: Annigje Primowees
  Spelers: Myrte Groeneveld, Saskia Nab
  Toelichting: Op een verregende camping staan twee tentjes naast elkaar. Cora kampeert voor het 35e jaar op deze camping, maar dit jaar voor het eerst zonder haar man. Ireen wacht juist ongeduldig op de komst van haar nieuwe vriend. Ze zit niet te wachten op een gesprek met haar buurvrouw. Cora denkt daar echter heel anders over... 

  Ik huil mijn vaders tranen - Toneelvereniging Setovera, Sevenum
  Auteur: Martine Faber
  Regie: Karen Buwalda
  Spelers: Marjo Dorssers, Eric Snel
  Toelichting: Er is één stoel. Er is een zoon en er is een dochter van de naoorlogse generatie, die om verschillende redenen nog dagelijks met de oorlog worstelen. De verhalen van de kinderen zijn de verhalen van de vaders. Breekbare relaties soms, waarin liefde en onbegrip hand in hand gaan. Wat doe je met de zwijgzaamheid van jouw vader?

  Het totaal onverwachte (deel uit toneelstuk 'Moordwijven') - Toneelvereniging Applaus, Thorn
  Auteur: Joanna Murray Smith
  Regie: Bert Kop
  Speler: Lenie Bosma
  Toelichting: Wina Weber, een weduwe op leeftijd, ervaart haar bestaan als vaststaand en voorspelbaar, terwijl ze eigenlijk verlangt  naar iets onverwachts... 

  Datum: 20 mei
  Tijd: 20.00-22.30 uur
  Entree: € 10,-


  Lees meer
 • 27 mei 2015 20:00 - 22:00 Dubbelvoorstelling Cabaret
  Een keer per maand, op de vierde woensdagavond van de maand, spelen twee cabaretiers in de theaterzaal van Pitboel…
  Een keer per maand, op de vierde woensdagavond van de maand, spelen twee cabaretiers in de theaterzaal van Pitboel Theater. 

  Op 27 mei treden Bram van der Velde en Victor Luis van Es voor u op.

  Victor Luis van Es - Halve finalist Leids Cabaret Festival boeit zijn publiek met originele gedachten 
  In eerste instantie oogt Victor Luis van Es rustig en nonchalant met een aangename dosis zelfverzekerdheid. In zijn hoofd is hij echter veel onrustiger, dit blijkt uit grappige observaties en anekdotes. Met zijn persoonlijkheid neemt hij je mee in zijn verhaal en weet hij de grootste en kleinste podia te vullen. Victor heeft op de Amsterdamse Jeugd Theater School zijn eerste stappen op het podium gemaakt en merkte al gauw dat hij mensen aan het lachen maken het mooiste vond. Niet lang daarna maakte hij de overstap naar stand up comedy/cabaret. In 2011 deed hij mee aan het Leids Cabaret Festival, hij eindigde in de halve finale, maar kreeg lof van Jochem Myjer die tweette: “Victor Luiz van Es! 21 jaar. Speelt de zaal plat met meer dan stand up!". In 2013 volgde het Lowlands Festival en was hij datzelfde jaar te zien op tv in het populaire programma 'The Comedy Factory' van Najib Amhali (RTL4). Kortom, of je het nou cabaret wil noemen door de sterke verhalen en slimme inzichten, stand up comedy door de vele grappen. Victor Luis van Es is leuk om te zien en weet zijn publiek te boeien en vermaken.

  Bram van der Velde - Limburgse Randstedeling met een briljante geest en een geweldig gevoel voor humor
  Bram van der Velde is een geboren en getogen Limburger die nu woonachtig is in de Randstad. En dat is maar goed ook, want hij is een van de meest hilarische comedians van het Comedy Café in Amsterdam. Bram vond het gewoonweg niet rechtvaardig dat de wereld verstoken zou blijven van zijn briljante geest en beklom daarom in 2004 voor het eerst op het podium. Datzelfde jaar wist hij met een wervelende, onnavolgbare maar altijd hilarische set, het Open Amsterdamse Stand-Up Comedy Festival (De Gulle Lach) op zijn naam te zetten. In 2005 won hij het Stand-up Comedy Concours van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Bram van der Velde is sympathiek met een briljante geest en een geweldig gevoel voor humor. Daarom is hij een graag geziene gast bij het Comedy Café in Amsterdam maar ook bij vele andere clubs en venues in Nederland en Belgie.

  Tijd: 20.00-22.00 uur
  Entree: € 8,50
toneel nieuws
 • 01 april 2015 Limburg in woord, geluid en beeld - wedstrijd voor schrijvers, toneelspelers, componisten en filmers
  CineLOVA, het nieuwe platform voor non-professionele filmers in Limburg, wil filmers in contact brengen met Limburgse…
  CineLOVA, het nieuwe platform voor non-professionele filmers in Limburg, wil filmers in contact brengen met Limburgse schrijvers van poëzie en proza, componisten en acteurs. In dat kader schrijft CineLOVA, in samenwerking met de LOVA, het Huis voor de Kunsten Limburg en de Nationale Organisatie van Audiovisuele Amateurs (NOVA), een creatieve wedstrijd uit waarbij amateurkunstbeoefenaars van alle leeftijden worden uitgenodigd om (een stukje) Limburg te beschrijven in een gedicht of verhaal , uit te drukken in een muziekstuk of te verbeelden in een eenakter of film.

  Hoe gaat het in zijn werk?
  Kies een onderwerp dat past binnen het thema ‘Limburg’ en verbeeld dat in je eigen kunstvorm. We zijn op zoek naar korte gedichten of verhalen in het Nederlands of Limburgs dialect van maximaal 500 woorden, eenakters van 10 minuten, muziekstukken van 3 minuten of kortfilms van maximaal 5 minuten. Meld je vóór 1 september 2015 aan via cinelova@gmail.com en beschrijf je ‘kunstact’. Je ontvangt een uitnodiging voor een presentatiemoment in oktober 2015. Tijdens die presentatie selecteren we de beste acts.

  De makers die tijdens de presentatie worden geselecteerd, krijgen een gratis podium aangeboden tijdens het NOVA Filmfestival (hét festival met de beste amateurfilms van Nederland) op 7 en 8 november a.s. in Theater De Maaspoort in Venlo. Daar wordt een top vier samengesteld van de beste acts. De schrijver, toneelspeler(s), muzikant én filmer die het thema ‘Limburg’ het beste en op meest originele wijze weten te verbeelden, winnen mooie prijzen! De geselecteerde deelnemers krijgen een proefabonnement van één jaar aangeboden voor het platform CineLOVA. De makers in kwestie krijgen daarnaast de kans om gezamenlijk één nieuwe kortfilm te maken waarvoor een klein budget beschikbaar wordt gesteld. De winnende schrijver mag een verhaal of scenario aanleveren, de filmer mag de film produceren, de toneelspeler(s) mogen in de film acteren en de muzikant mag passende muziek bij de film componeren. Jouw individuele act kan dus leiden tot een gezamenlijk en uniek filmproject met amateurkunstbeoefenaars van andere kunstdisciplines. Doe mee! Creëer een mooi kunstwerk en wij zorgen voor een podium en publiciteit. Je houdt er naast een bijzondere ervaring ook bruikbare contacten voor je kunstloopbaan aan over.

  Kijk voor meer info op www.cinelova.nl.

  Over CineLOVA
  CineLOVA is een initiatief van de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) en het Huis voor de Kunsten Limburg. Het platform bestaat uit een online portal: www.cinelova.nl. Beginnende en gevorderde amateurfilmers (jong en oud) kunnen hier terecht voor informatie over het maken van een goede productie, advies, leuke filmactiviteiten, -festivals en -workshops in Limburg. CineLOVA is ook de plek waar men schrijvers kan ontmoeten die teksten beschikbaar stellen voor verfilming, muzikanten die muziek willen componeren voor een film en amateurtoneelspelers die ook in een film willen acteren. Gedurende het jaar worden diverse activiteiten georganiseerd waarbij je jouw filmproductie kunt tonen, feedback krijgt op je werk of samen met andere filmers en kunstbeoefenaars (amateur en prof) producties kunt maken van de hoogst haalbare kwaliteit.
    lees meer…
 • 24 februari 2015 Kick-off Jeugdcultuurfonds Limburg
  Cultuur zorgt voor plezier en persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Kinderen die aan actieve kunstbeoefening…
  Cultuur zorgt voor plezier en persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Kinderen die aan actieve kunstbeoefening doen, krijgen meer zelfvertrouwen, hun concentratievermogen neemt toe en hun sociale vaardigheden worden vergroot. Juist voor kinderen in achterstandsposities zijn deze effecten heel belangrijk. Hun zelfbewustzijn groeit, ze krijgen meer oog voor hun kansen en meer zelfvertrouwen om ze aan te grijpen. Maar wat als je wilt leren zingen, schilderen, toneelspelen of dansen en je ouders of verzorgers kunnen het niet betalen? Juist voor die kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar is het Jeugdcultuurfonds opgericht. Dit fonds geeft hen de mogelijkheid om lessen te volgen bij bijvoorbeeld een theaterclub, dansschool, kunstatelier of muziekvereniging. Ook in Limburg is het fonds actief. Het Jeugdcultuurfonds Limburg is opgericht door het Huis voor de Kunsten Limburg. Op 4 maart vindt in Heerlen de kick-off plaats. 
   
  Ruim 400 euro per kind per jaar
  Het Jeugdcultuurfonds wil dat alle kinderen in Nederland zich kunnen ontwikkelen in minstens één kunstdiscipline. Het fonds richt zich op het wegnemen van de financiële drempels voor kinderen in achterstandsposities, dat wil zeggen uit gezinnen waarvan het inkomen niet meer dan 120% van het wettelijk sociaal minimum bedraagt. Ouders/verzorgers kunnen niet rechtstreeks een aanvraag indienen bij het Jeugdcultuurfonds. Dit kan alleen gedaan worden door een intermediair. Dit is een tussenpersoon die professioneel betrokken is bij de opvoeding en verzorging van het kind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Stichting Leergeld, een leerkracht, jeugdhulpverlener, huisarts of maatschappelijk werker. De maximale bijdrage die het fonds uitkeert is 419,75 euro per kind per jaar. Deze bijdrage wordt gebruikt om de contributie en eventueel benodigde attributen te betalen. Het geld gaat direct naar de cultuuraanbieder of winkel, niet naar de ouders of het kind. De intermediair ziet er op toe dat het kind deelneemt aan de activiteiten waarvoor het fonds betaalt. 
   
  Organisatie in Limburg
  Het Jeugdcultuurfonds Limburg is aanspreekpunt voor de gemeenten in Limburg. Het toetst voor hen de aanvragen, doet de promotie, organiseert informatiebijeenkomsten én helpt bij het zoeken van fondsen. De gemeenten Heerlen, Horst aan de Maas, Kerkrade en Venray zijn reeds aangesloten bij het Jeugdcultuurfonds Limburg. Met diverse andere gemeenten zijn de gesprekken over deelname in een vergevorderd stadium. 
   
  Kick-off 4 maart
  Op 4 maart ’s morgens vindt in de Theo Thijssenschool in Heerlen de kick-off van het Jeugdcultuurfonds Limburg plaats én wordt de start van het Jeugdcultuurfonds in Heerlen gevierd. Hierbij wordt een cheque ter waarde van 10.000 euro van de Rabobank Foundation, een van de sponsors van het Jeugdcultuurfonds in Heerlen, overhandigd. Ook houdt Odile Wolfs, voorzitter van het Jeugdcultuurfonds Limburg, een toespraak en Barry Braeken, wethouder Cultuur van de gemeente Heerlen. Bovendien treden leerlingen van de Theo Thijssenschool op. De kick-off is met name bedoeld voor partners in het veld die werken met en voor kinderen en jongeren in achterstandsposities. 
  lees meer…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Toneel? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
prikbord
Op het prikbord van de discipline Toneel worden oproepen geplaatst die relevant zijn voor het Limburgse amateurtheater. Mail uw prikbordbericht naar ppeters@hklimburg.nl.
Er zijn geen prikbordberichten
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?