toneel

Jaarlijks zetten maar liefst 150 toneelverenigingen in Limburg een stuk op de planken. Of u nu een beginnende of een gevorderde toneelspeler bent, een Einzelgänger, een regisseur of de voorzitter van een vereniging, het Huis voor de Kunsten Limburg geeft advies aan iedereen die plezier beleeft aan het maken van een toneel. Wij ondersteunen bovendien diverse toneelactiviteiten en organiseren jaarlijks een theaterweekend voor jongeren.
 
Samen met Toneelhuis LFA (Limburgse Federatie van Amateurtoneelverenigingen), een van de founders van het Huis, behartigen wij de belangen van toneelverenigingen in Limburg en zijn wij inhoudelijk op de hoogte van ontwikkelingen in het toneellandschap. Toneelhuis LFA ondersteunt en adviseert toneelverenigingen en toneelspelers en biedt diverse opleiding- en cursusmogelijkheden aan. Wij ondersteunen hierbij op alle mogelijke manieren, langs de zijlijn en op het toneel. Ook organiseert Toneelhuis LFA jaarlijks de uitreiking van de LFA toneelprijzen, D’n Aovend van ’t Muulke en het Eenakterfestival Limburgse Brokstukken.    
toneel agenda
 • 22 november 2014 - 23 november 2014eigen activiteit Theaterontmoeting 2014
  Het Laagland en het Huis voor de Kunsten Limburg organiseren voor het zesde jaar op rij de Theaterontmoeting 2014.…
  Het Laagland en het Huis voor de Kunsten Limburg organiseren voor het zesde jaar op rij de Theaterontmoeting 2014. Dankzij de verhuizing van  theatergezelschap Het Laagland heeft ook de Theaterontmoeting als nieuwe locatie Stadsschouwburg Sittard-Geleen gekregen. Aldaar zullen tientallen jongeren van 14 t/m 21 jaar in het weekend van 22 en 23 november onder te dompelen in theater, theater en nog eens theater! De jongeren volgen gedurende het weekend 1 masterclass over een bepaald aspect van acteren of theatermaken. Het maximaal aantal deelnemers is 60, inschrijven kan alleen via www.hetlaagland.nl.
   
  Wat de Theaterontmoeting bijzonder maakt, is het brede en uniek kwaliteitsaanbod van masterclasses, ook wel 'meesterproeven' genoemd. Jongeren proeven van allerlei aspecten van theater maken en gaan in de leer bij meesters uit de professionele theaterwereld. Wat ook bijzonder is, is om tientallen gelijkgestemden elkaar te laten ontmoeten. Het sociale aspect van de Theaterontmoeting is zeer waardevol. Behalve hard werken op de vloer, worden er - zo leert het verleden - ook  vriendschappen voor het leven beklonken. Jongeren voelen zich altijd snel thuis bij Het Laagland, wat het tot een ideale ontmoetingsplek maakt.   
   
  Programma
  - Zang & Performance (Marlou Obers)
  - Schrijven & Spelen (Annet Bremen & Nataschja Derks)
  - Film & Theater (Jeroen Scheelings & Petra Ardai)
  - Beweging & Theater (Lies van de Wiel)


  Lees meer
 • 28 november 2014 - 29 november 2014 10e Conferentie van Maastricht - Levens in fictie
  Op vrijdag 28 en zaterdag 29 november vindt in Maastricht de 10e editie plaats van de Conferentie van Maastricht,…
  Op vrijdag 28 en zaterdag 29 november vindt in Maastricht de 10e editie plaats van de Conferentie van Maastricht, de tweejaarlijkse Vlaams-Nederlandse ontmoeting van drama- en scenarioschrijvers, traditioneel gesponsord door de Stichting Lira en Sabam. Hoofddoel van deze ontmoetingen is zoals bij de negen voorgaande edities: het met elkaar in contact brengen van drama- en scenarioschrijvers uit beide landen, de kennisname en bespreking daarbij van elkaars producten en van de ontwikkelingen op het vlak van de dramaschrijfkunst en andere vormen van audiovisuele media, die op dat moment actueel zijn in beide landen.

  Het lijkt wel of er vanuit toneel- en scenarioschrijvers steeds meer belangstelling ontstaat voor de schildering op het toneel, het witte doek en niet te vergeten het televisiescherm van de levens van vaak bekende personen. Dat kunnen historische personen zijn of nog levende. Dat kunnen voetbalhelden als Johan Cruijff of Jean-Marie Pfaff zijn, cabaretiers als Wim Sonneveld, schrijfsters als Annie M.G. Schmidt, maar ook Jacq Brel of Ramses Shaffy.

  Het schrijven van deze theatrale en audiovisuele biografieën brengt in een aantal opzichten specifieke problemen met zich mee. Hoe documenteer je jezelf? Hoe beoordeel je allerlei soorten getuigenverklaringen? Of beperk je de realiteit in wat je schrijft dusdanig dat het de grootst mogelijke kansen biedt aan het conflict of de lach of de traan, ook al correspondeert dat niet (of niet geheel) met de werkelijkheid? Laat je alleen zien waarvan je zeker bent of gebruik je af en toe je fantasie? Houd je je aan de waarheid of pleeg je af en toe een leugentje om bestwil omdat dat dramatisch beter uitkomt? Laat je morele overwegingen meespelen in wat je op het toneel of in de film of de tv-serie toont? Neem je mensen in bescherming of overdrijf je juist wat gevoelig ligt? Als het om nog levende personen gaat, hoe vermijd je de valkuilen van laster, smaad en belediging? Wat mag je over iemand schrijven zonder door een verbod op opvoering of verfilming te worden getroffen? Levens die in fictievorm op het toneel, doek of scherm worden weergegeven, stellen veel vragen waarop de Conferentie van Dramaastricht 2014 een antwoord probeert te geven
   
  Op 28 november worden er masterclasses gegeven door o.a. Rik d’Hiet (schrijver o.a. Flikken Gent), Thomas Verbogt (schrijver van o.a. Blind), Lars Boom (schrijver van o.a. Zeg ‘ns Aa, Oppassen! en Westenwind), Marc Linssen (schrijver van o.a. Goede Tijden Slechte Tijden en Goudkust), Jeroen Olyslaegers (schrijver van o.a. Winst en Woeste Hoogten rusteloze zielen), Ignace Cornelissen (vroeger artistiek leider productiehuis ‘Het Gevolg’) en Hanneke Paauwe (theatermaakster en schrijfster van o.a. Bijten in het toeval). 

  Op 29 november vindt de uitreiking van de Edmond Hustinx Dramaschrijfprijs en de TaalUnie Toneelschrijfprijs plaats.

  Heb jij altijd al eens willen weten hoe bovenstaande schrijvers komen tot hun scenario/toneeltekst en ben jij geïnteresseerd in het volgen van een van de masterclass? Stuur dan een e-mail naar corettadekkers@hotmail.com. Verdere informatie volgt bij inschrijving.


  Lees meer
 • 30 januari 2015 - 06 maart 2015eigen activiteit Ós Limburg
  Een veelzijdig thema. Spelers uit alle windstreken van Limburg. Een mengelmoes van Limburgse dialecten op de vloer.…

  Een veelzijdig thema. Spelers uit alle windstreken van Limburg. Een mengelmoes van Limburgse dialecten op de vloer. Veel lol. Keihard werken. Juist, het gaat weer gebeuren: een toneelproductie van eigen LFA-bodem!

  Sinds begin september werken vijftien Limburgse toneelspelers onder regie van Marnix Mulder aan een bijzonder uitdagend project. Afkomstig uit alle windstreken van provincie treffen deze spelers elkaar iedere woensdag in Roermond om daar de nieuwste LFA-voorstelling Ós Limburg gestalte te geven. Een voorstelling door Limburgers, over Limburg en voor het Limburgse toneelminnende publiek. Ós Limburg gaat over alle tegenstellingen en vooroordelen, alle waarheden en onwaarheden, alle schoonheid en alle verdriet van de Limburgse mens te zien en te voelen. Spelers uit Heerlen, Maastricht, Venlo en alles er tussenin, gaan op zoek wat ons verbindt en wat ons onderscheidt. Een uitdagende zoektocht die vanaf eind januari in de kleine theaters in Limburg mee te maken valt. Tot dan?

  Voorstellingen:
  - 30 en 31 januari 2015, Theater Karroessel, Geleen
  - 1 februari 2015, Theater Karroessel, Geleen
  - 6 en 7 februari 2015, Pesthuyspodium, Maastricht
  - 21 februari 2015, Theater de Garage, Venlo
  - 1 maart 2015, Eenakterfestival Brokstukken, ECI Cultuurfabriek Roermond
  - 6 maart 2015, Theater Landgraaf, Landgraaf

  Spelers: Leon Nelissen, Marlies Harings, Sonja Bouten, Mieke Bartsch-Peeters, Suzanne van Kempen, Hanneke van Horen, Geerte Schmitz, Lizet Scheers, Juul Stokbroekx, Ann Philipsen, Gerda Schattorje, Lizette Egas, Ton Frissen, René Thijssen en,Wilhelmien Knapen
  Regie: Marnix Mulder
  Regie-assistentie: Joyce Stultiens
   


  Lees meer
 • 01 maart 2015 13:30 - 18:00eigen activiteit Eenakterfestival Brokstukken
  Toneelhuis LFA organiseert samen met ECI Cultuurfabriek de zesde editie van een bijzonder en uniek theaterevenement:…

  Toneelhuis LFA organiseert samen met ECI Cultuurfabriek de zesde editie van een bijzonder en uniek theaterevenement: Eenakterfestival Brokstukken! Maar liefst 14 Limburgse toneelverenigingen uit alle windstreken van Limburg brengen tijdens deze editie een eenakter op de planken. 

  Eenakterfestival Brokstukken laat jaarlijks de grote verscheidenheid en de kwaliteit van het Limburgse amateurtoneel zien. Toneelgroepen presenteren een speciaal voor deze gelegenheid ingestudeerde eenakter ofwel korte passages uit toneelvoorstellingen van het nieuwe seizoen. Van kluchtige komedies tot tranentrekkende tragedies; alles kan en mag op de planken gebracht worden tijdens het festival. 

  Tijdens dit toneelfestival kan de bezoeker zijn eigen route door het festival bepalen. Tevens vindt er de monologenwedstrijd ‘In je Eentje’ tijdens dit festival plaats. Het publiek is de jury en bepaalt welke monoloog de publieksprijs t.w.v. € 150,- wint.  Het Eenakterfestival Brokstukken biedt de theaterliefhebber een verrassend, verscheiden en mooi beeld van het amateurtheater in Limburg. Zorg dat u erbij bent!

  Datum: 1 maart
  Tijd: 13.30-18.00 uur
  Locatie: ECI Cultuurfabriek, Roermond
  Entree: tickets (€ 10,- voorverkoop / € 12,- dagkassa) kunnen worden besteld worden bij de kassa van ECI Cultuurfabriek

  Deelnemers Eenakterfestival 2015.

  De programmering van het Eenakterfestival Brokstukken 2015 wordt in januari 2015 bekend gemaakt.
   


  Lees meer
toneel nieuws
 • 12 november 2014 Huis voor de Kunsten Limburg zoekt Lid van de Raad van Toezicht
  Het Huis voor de Kunsten Limburg is op zoek naar een lid van de Raad van Toezicht.

  Wij zijn een stichting, die…
  Het Huis voor de Kunsten Limburg is op zoek naar een lid van de Raad van Toezicht.

  Wij zijn een stichting, die in de meest brede zin ondersteuning biedt aan organisaties, instellingen en personen, die actief zijn op het brede terrein van cultuur in de provincie Limburg. Het Huis wordt bestuurd door een directeur onder toezicht van de Raad van Toezicht. De Raad van Toezicht bestaat uit 4 personen. Naast de Raad van Toezicht kent de stichting nog een Deelnemersraad en een Gebruikersraad.

  Ga naar www.hklimburg.nl/vacatures voor een uitgebreid functieprofiel.
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Toneel? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
prikbord
Op het prikbord van de discipline Toneel worden oproepen geplaatst die relevant zijn voor het Limburgse amateurtheater. Mail uw prikbordbericht naar ppeters@hklimburg.nl.
Er zijn geen prikbordberichten
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?