toneel

Jaarlijks zetten maar liefst 150 toneelverenigingen in Limburg een stuk op de planken. Of u nu een beginnende of een gevorderde toneelspeler bent, een Einzelgänger, een regisseur of de voorzitter van een vereniging, het Huis voor de Kunsten Limburg geeft advies aan iedereen die plezier beleeft aan het maken van een toneel. Wij ondersteunen bovendien diverse toneelactiviteiten en organiseren jaarlijks een theaterweekend voor jongeren.
 
Samen met Toneelhuis LFA (Limburgse Federatie van Amateurtoneelverenigingen), een van de founders van het Huis, behartigen wij de belangen van toneelverenigingen in Limburg en zijn wij inhoudelijk op de hoogte van ontwikkelingen in het toneellandschap. Toneelhuis LFA ondersteunt en adviseert toneelverenigingen en toneelspelers en biedt diverse opleiding- en cursusmogelijkheden aan. Wij ondersteunen hierbij op alle mogelijke manieren, langs de zijlijn en op het toneel. Ook organiseert Toneelhuis LFA jaarlijks de uitreiking van de LFA toneelprijzen, D’n Aovend van ’t Muulke en het Eenakterfestival Limburgse Brokstukken.    
toneel agenda
 • 29 maart 2015 12:00 - 19:00 25e Regiofinale Kunstbende Limburg
  Op zondag 29 maart 2015 wordt voor de 25e keer de Limburgse voorronde van de landelijke Kunstbende wedstrijd georganiseerd…

  Op zondag 29 maart 2015 wordt voor de 25e keer de Limburgse voorronde van de landelijke Kunstbende wedstrijd georganiseerd in de Stadsschouwburg van Sittard-Geleen. Meer dan 500 Limburgse jongeren uit de hele provincie laten hun creativiteit zien op de verschillende podia en in acht verschillende categorieën, te weten: Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal en Theater. Het programma begint om 12:30 uur en de prijsuitreiking zal rond 18:30 uur plaatsvinden. De entree bedraagt €5,-. De presentatie is onder andere in handen van Juvat Westendorp (SYTYCD).

  Van Eijsden tot Mook, ieder jaar weten honderden jongeren Kunstbende te vinden. Maanden van voorbereidingen gingen er aan vooraf: de organisatie van Kunstbende organiseerde wederom een intensieve promotietour op scholen door de hele provincie, open podia, workshops en selectierondes. Voor het vierde jaar op een rij breekt Kunstbende Limburg alle records, wederom doen er in Limburg veruit de meeste jongeren mee aan deze landelijke wedstrijd, daar zijn we natuurlijk erg trots op. Limburg is uitgegroeid tot de grootste en toonaangevende provincie voor Kunstbende! We vinden het geweldig om te zien dat zoveel jongeren in hun vrije tijd zo actief bezig zijn met kunst en cultuur.

  Op zondag 29 maart laat hèt aanstormende creatieve talent uit onze provincie zien wat het in huis heeft en wordt er gestreden om een plekje in de landelijke finale van Kunstbende. Deze wordt gehouden op zaterdag 26 september in de Westergasfabriek te Amsterdam. Alle deelnemers worden, per categorie, beoordeeld door een professionele jury. Dit jaar heeft de organisatie van Kunstbende Limburg onder andere Niek Nellen (zanger AFTERPARTEES, categorie: Muziek),Joes Brauers (bekend van films als Oorlogsgeheimen en Code M, categorie: Theater) en Remy van Heugten (Regisseur Gluckauf, categorie: Film) kunnen strikken voor de jury.

  Naast de vele optredens in de Grote-, Kleine- en Charles Eyck zaal van de Stadsschouwburg is er een expositie en filmzaal ingericht. In de foyer en wandelgangen van de schouwburg kunnen bezoekers deelnemen aan creatieve activiteiten en is er een karikaturist aanwezig waarbij je gratis een karikatuur van jou of je vriendengroep kan laten maken. De openingsact is een dansvoorstelling van de Maastrichtse dansschool Reality, zij werden vorig jaar 2e tijdens Holland’s Got Talent.

  Tijdens Kunstbende maken deelnemers kans op vele (stimulerings)prijzen zoals workshops, een fotoshoot, kaartjes voor het Pinkpop festival, vele optredens op verschillende pop- en cultuurfestivals door heel Limburg tijdens de Kunstbende Limburg Zomertour en nog veel meer. Kunstbende is vooral een goede gelegenheid voor jong talent om podiumervaring en naamsbekendheid op te doen. Veel bekende artiesten begonnen ooit bij Kunstbende zoals Martin Garrix, DeWolff, Claudia de Breij, Jan Kooijman, Sanne Vogel en Howard Komproe.

  25e REGIOFINALE KUNSTBENDE LIMBURG
  STADSSCHOUWBURG SITTARD-GELEEN
  ZONDAG 29 MAART 2015

  Deuren open: 12:00 uur / Aanvang programma: 12.30 uur / Entree: €5,- (kinderen t/m 6 jaar mogen gratis naar binnen) info: www.kunstbendelimburg.nl 

  Over Kunstbende
  Kunstbende organiseert komend jaar voor de 25e (!) keer dé landelijke wedstrijd voor jong- en creatief talent. In acht verschillende categorieën, te weten: DANS – DJ – EXPO – FASHION – FILM – MUZIEK – THEATER – TAAL, kunnen deelnemers hun werk en talent laten zien. In Limburg strijden jaarlijks dik vijfhonderd jongeren van Eijsden tot Mook om een plekje in de landelijke finale van Kunstbende. Door de enorme animo van jongeren in de categorie MUZIEK en DJ is de organisatie van Kunstbende Limburg genoodzaakt extra selectierondes te organiseren. Kunstbende wordt in Limburg georganiseerd door Buro Pinkpop.

 • 05 april 2015 14:30 - 16:30 Pien, Puk & Co - Meelspeeltheater met thema 'Pasen'
  Pien, Puk & Co zijn meisjes en jongens die samen met hun kikker Rik allerlei gekke avonturen beleven. De een is…
  Pien, Puk & Co zijn meisjes en jongens die samen met hun kikker Rik allerlei gekke avonturen beleven. De een is net wat ondeugender en stouter dan de ander… Ze duiken iedere keer weer in een avontuur en laten zich daarbij leiden door wat de kinderen uit het publiek inbrengen.

  Pien, Puk & Co spelen elke eerste en derde zondag van de maand in Pitboel Theater en beleven dan steeds een ander avontuur in een ander thema.

  De kinderen worden betrokken in hun spel maar voor de kinderen die dat willen is er ook ruimte om echt mee te spelen!

  Pien, Puk & Co beleven hun verhaal vanuit de beleving van het kind.

  Gezien het aantal bezoekers van afgelopen seizoen is reserveren niet alleen wenselijk, maar noodzakelijk zodat je zeker bent van een plek in de theaterzaal.

  Entree: € 4,-


  Lees meer
 • 11 april 2015 00:00 - 00:00samenwerkings activiteit Dag van de Stem 2015
  Op zaterdag 11 april a.s. vindt er - in navolging van de succesvolle edities in 2012, 2013 en 2014 - weer een Dag…
  Op zaterdag 11 april a.s. vindt er - in navolging van de succesvolle edities in 2012, 2013 en 2014 - weer een Dag van de Stem plaats in ECI Cultuurfabriek Roermond. Voor iedereen die zingt, veel spreekt, presenteert, acteert, wil weten hoe je je stem beter of anders kunt gebruiken of wil weten hoe de stem precies werkt.

  Opnieuw met een keur aan (nieuwe) aansprekende workshops en masterclasses. Maar deze keer nog breder van opzet! Zo is er ook sprake van zangwedstrijd 'Korenslag' voor de jeugd, is er een uitgebreide informatiemarkt en vinden er gedurende de gehele dag presentaties plaats op een zangpodium, een toneelpodium en een vertelpodium.


  Lees meer
 • 11 april 2015 19:30 - 23:15 Finale Cabarette- ketet
  Tijdens de finale van Cabarette-ketet op 11 april a.s. zullen de geselecteerden uit de voorronden (van 7, 21 en…
  Tijdens de finale van Cabarette-ketet op 11 april a.s. zullen de geselecteerden uit de voorronden (van 7, 21 en 22 maart) zich wederom presenteren voor de jury en het publiek. De oordelen van de jury én het publiek samen zullen bepalen wie de uiteindelijke winnaar is.

  Meedoen is al leuk; een ervaring op zich! Iedere deelnemer ontvangt een juryrapport. Daarnaast staat er voor de winnaars van de eerste, tweede en derde plaats een leuke prijs klaar.

  Entree: gratis


  Lees meer
 • 19 april 2015 14:30 - 16:30 Pien, Puk & Co - Meelspeeltheater met thema 'Op vakantie'
  Pien, Puk & Co zijn meisjes en jongens die samen met hun kikker Rik allerlei gekke avonturen beleven. De een is…

  Pien, Puk & Co zijn meisjes en jongens die samen met hun kikker Rik allerlei gekke avonturen beleven. De een is net wat ondeugender en stouter dan de ander... Ze duiken iedere keer weer in een avontuur en laten zich daarbij leiden door wat de kinderen uit het publiek inbrengen.

  Pien, Puk & Co spelen elke eerste en derde zondag van de maand in Pitboel Theater en beleven dan steeds een ander avontuur in een ander thema.

  De kinderen worden betrokken in hun spel maar voor de kinderen die dat willen is er ook ruimte om echt mee te spelen!

  Gezien het aantal bezoekers van afgelopen seizoen is reserveren niet alleen wenselijk, maar noodzakelijk zodat je zeker bent van een plek in de theaterzaal.

  Entree: € 4,-
   


  Lees meer
 • 19 april 2015 14:30 - 16:00 Torna | Cultura-café
  Zondag 19 april sluit Torna | Cultura haar seizoen 2014-2015 af in café-restaurant Aod Thoear met een aantrekkelijk…
  Zondag 19 april sluit Torna | Cultura haar seizoen 2014-2015 af in café-restaurant Aod Thoear met een aantrekkelijk Cultureel Café waarin theater, mode en muziek de boventoon voeren.

  Sinds ruim een jaar toert 'Leonard Cohen geit plat' door de provincie. De mooiste liedjes van de inmiddels 80-jarige Canadese bard, maar dan in het Limburgs dialect. Normaliter bestaat de band uit vijf leden, maar voor kleinere events treden Ron Buitenhuis (Roermond, gitaar/zang) en Renée Steenvoorden (Maastricht, viool/zang) als duo op. Ron is in het dagelijks leven journalist bij Dagblad De Limburger, Renée studeert aan het conservatorium in Maastricht. Op het programma staan, naast enkele eigen dialectsongs, onder meer vertalingen van If it be your will, Halleluja, Sisters of mercy, Thousand kisses deep en Dance me to the end of love.

  Sharon Hegt van Theater Os Parkstad won 1 maart jl. in Roermond de monologenwedstrijd ‘In je Eentje’, georganiseerd door Toneelhuis LFA. Het publiek was de jury en bepaalde welke monoloog won. In de monoloog ‘Mijn keuken en ik…’ , geschreven en geregisseerd door Monique Selij, vertelt een wanhopige en bijna gefrustreerde huisvrouw/keukenprinses met liefde over haar domein, de keuken. En haar man denkt hierin mee… Sharon Hegt is druk in het wereldje van het amateurtoneel. Haar motto daarbij is: plezier hebben en het publiek een geweldige tijd bezorgen.

  Studio Myr is het jonge knitwear label van ontwerpster Miriam Lenarts (Thorn). Zij wil met haar hedendaagse ontwerpen een nieuwe definitie geven aan het eeuwenoude brei-ambacht. Vanuit een onstuitbare passie ontstaan unieke met de handvervaardigde producten uit eersteklas materialen: verfijnd, elegant en met speelse elementen. Miriam volgde een opleiding textiel en mode aan de kunstacademie. De collectie van Studio Myr bestaat uit handgebreide mode en accessoires.

  Lenie Bosma (Thorn) speelt Wina Weber in de monoloog 'Het totaal onverwachte' (uit het toneelstuk Moordwijven). Wina Weber, een weduwe op leeftijd, ervaart haar bestaan als vaststaand en voorspelbaar, terwijl ze eigenlijk verlangt naar iets onverwachts. De regie is in handen van Bert Kop. Lenie Bosma is eigenlijk al haar hele leven bezig met toneel en ze speelt liefst een personage bij wie ze op zoek moet gaan naar de verschillende lagen in het karakter. Vanuit dit uitgangspunt wilde ze altijd al een monoloog spelen.

  Polly Bouten (Thorn) trad onlangs ook op in de monologenwedstrijd ‘In je eentje’. Polly (18) speelt al vanaf groep 4 toneel op de Jeugdtheaterschool in Roermond. Ook is ze lid van toneelvereniging Applaus Thorn. Na haar eindexamen HAVO wil ze naar de Toneelacademie om daarna actrice te worden. Ze speelt de monoloog ‘Vind je me opwindend?’ van Tjitske Janssen onder regie van Kiki van Aubel en Ankie Groot. Het gaat over een vrouw in twijfel over haar ex-vriend(jes).

  Jo Wijnen (columnist) en Har Sniekers (stadsdichter) sluiten het theaterseizoen van Torna | Cultura af met hun voor deze gelegenheid geschreven voordrachten. 

  Aanvang: 14.30 uur
  Entree: € 5,-


  Lees meer
meer items…
toneel nieuws
 • 24 februari 2015 Kick-off Jeugdcultuurfonds Limburg
  Cultuur zorgt voor plezier en persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Kinderen die aan actieve kunstbeoefening…
  Cultuur zorgt voor plezier en persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Kinderen die aan actieve kunstbeoefening doen, krijgen meer zelfvertrouwen, hun concentratievermogen neemt toe en hun sociale vaardigheden worden vergroot. Juist voor kinderen in achterstandsposities zijn deze effecten heel belangrijk. Hun zelfbewustzijn groeit, ze krijgen meer oog voor hun kansen en meer zelfvertrouwen om ze aan te grijpen. Maar wat als je wilt leren zingen, schilderen, toneelspelen of dansen en je ouders of verzorgers kunnen het niet betalen? Juist voor die kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar is het Jeugdcultuurfonds opgericht. Dit fonds geeft hen de mogelijkheid om lessen te volgen bij bijvoorbeeld een theaterclub, dansschool, kunstatelier of muziekvereniging. Ook in Limburg is het fonds actief. Het Jeugdcultuurfonds Limburg is opgericht door het Huis voor de Kunsten Limburg. Op 4 maart vindt in Heerlen de kick-off plaats. 
   
  Ruim 400 euro per kind per jaar
  Het Jeugdcultuurfonds wil dat alle kinderen in Nederland zich kunnen ontwikkelen in minstens één kunstdiscipline. Het fonds richt zich op het wegnemen van de financiële drempels voor kinderen in achterstandsposities, dat wil zeggen uit gezinnen waarvan het inkomen niet meer dan 120% van het wettelijk sociaal minimum bedraagt. Ouders/verzorgers kunnen niet rechtstreeks een aanvraag indienen bij het Jeugdcultuurfonds. Dit kan alleen gedaan worden door een intermediair. Dit is een tussenpersoon die professioneel betrokken is bij de opvoeding en verzorging van het kind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Stichting Leergeld, een leerkracht, jeugdhulpverlener, huisarts of maatschappelijk werker. De maximale bijdrage die het fonds uitkeert is 419,75 euro per kind per jaar. Deze bijdrage wordt gebruikt om de contributie en eventueel benodigde attributen te betalen. Het geld gaat direct naar de cultuuraanbieder of winkel, niet naar de ouders of het kind. De intermediair ziet er op toe dat het kind deelneemt aan de activiteiten waarvoor het fonds betaalt. 
   
  Organisatie in Limburg
  Het Jeugdcultuurfonds Limburg is aanspreekpunt voor de gemeenten in Limburg. Het toetst voor hen de aanvragen, doet de promotie, organiseert informatiebijeenkomsten én helpt bij het zoeken van fondsen. De gemeenten Heerlen, Horst aan de Maas, Kerkrade en Venray zijn reeds aangesloten bij het Jeugdcultuurfonds Limburg. Met diverse andere gemeenten zijn de gesprekken over deelname in een vergevorderd stadium. 
   
  Kick-off 4 maart
  Op 4 maart ’s morgens vindt in de Theo Thijssenschool in Heerlen de kick-off van het Jeugdcultuurfonds Limburg plaats én wordt de start van het Jeugdcultuurfonds in Heerlen gevierd. Hierbij wordt een cheque ter waarde van 10.000 euro van de Rabobank Foundation, een van de sponsors van het Jeugdcultuurfonds in Heerlen, overhandigd. Ook houdt Odile Wolfs, voorzitter van het Jeugdcultuurfonds Limburg, een toespraak en Barry Braeken, wethouder Cultuur van de gemeente Heerlen. Bovendien treden leerlingen van de Theo Thijssenschool op. De kick-off is met name bedoeld voor partners in het veld die werken met en voor kinderen en jongeren in achterstandsposities. 
  lees meer…
 • 02 februari 2015 Spelers gezocht voor The Scrooge Project
  Theatermakers Maud Dolsma en Nita Kersten, nemen met de theatervoorstelling The Scrooge Project de effecten van…
  Theatermakers Maud Dolsma en Nita Kersten, nemen met de theatervoorstelling The Scrooge Project de effecten van de huidige crisis met een scherpe blik en een flinke dosis humor onder de loep. We moeten het bijna allemaal zien te rooien met minder. Maar wat betekent de crisis voor de gemiddelde Nederlander? The Scrooge Project wordt op locatie gemaakt met drie professionele acteurs, drie amateurspelers en de inzet van een grote groep actieve mensen uit de omgeving.

  Lijkt het je interessant om samen te werken met professionele acteurs en theatermakers? Voor deze voorstelling zoeken we drie spelers van alle leeftijden en achtergronden. Elke speler wordt gekoppeld aan een professionele acteur om samen te ontdekken hoe je je rol het beste kunt ontwikkelen.

  Audities: donderdag 12 of vrijdag 13 februari
  Tijd: 19.30-21.30 uur 
  Locatie: Huis van Puck, Kazerneplein 6-2 Arnhem
  Repetities: vanaf half april een doordeweekse avond in overleg van 19.00 tot 22.00 uur
  Extra weekendrepetities: eind mei
  Voorstellingen: 5, 6 en 7 juni

  Maud Dolsma (1984) studeerde in 2008 af aan de acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Ze was te zien in voorstellingen van o.a. het Maastheater en Orkater en regisseerde haar eigen voorstelling voor de Parade. Op dit moment is ze te zien in Beschuit met muisjes van Toneelgroep Oostpool. Nita Kersten (1983) studeerde in 2010 af aan de opleiding Theaterdocent van de Theaterschool Amsterdam. Ze richtte vanuit eigen ondernemerschap theaterprojecten op zoals Liefdesbiecht, BREI III. Haar voorstellingen waren te zien op festivals als de Parade, Over het IJ en Lowlands.

  Aanmelden
  Stuur een e-mail met je naam en leeftijd naar scroogeproject@gmail.com. Laat even weten of je op de 12e of 13e auditie komt doen. Je hoeft voor de auditie niets voor te bereiden.
   
 • 02 februari 2015 Schrijfwedstrijd Write Now!
  Schrijf je en ben je tussen de 15 en 24 jaar? Doe dan mee aan Write Now!, dé wedstrijd voor jong schrijftalent.…
  Schrijf je en ben je tussen de 15 en 24 jaar? Doe dan mee aan Write Now!, dé wedstrijd voor jong schrijftalent. De vorm van je inzending is vrij: verhaal, gedichten, column, toneeltekst, filmscenario of songtekst – alle vormen zijn toegestaan! De deadline is 1 april 2015. Stuur je tekst in via www.writenow.nl.

  Bij je inschrijving wordt je automatisch ingedeeld bij één van de regionale voorronden, na de deadline ontvang je een uitnodiging voor de prijsuitreiking van jouw voorronde. De nummers een, twee en drie winnen respectievelijk € 250,-, € 125,- en € 75,- aan boekenbonnen. De winnaar krijgt een felbegeerde plek in de finale, maar daarnaast maken de winnaars van de tweede en derde prijs kans op een van de vier wildcards voor de finale. De hoofdprijs van de finale van Write Now! 2015 bestaat uit een MacBook, een schrijfopleiding bij de Schrijversacademie of bij Creatief Schrijven en een optreden tijdens Geen Daden Maar Woorden Festival in Rotterdam.

  In Limburg is de voorronde op woensdagavond 13 mei in Grenswerk in Venlo. 
  lees meer…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Toneel? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
prikbord
Op het prikbord van de discipline Toneel worden oproepen geplaatst die relevant zijn voor het Limburgse amateurtheater. Mail uw prikbordbericht naar ppeters@hklimburg.nl.
Er zijn geen prikbordberichten
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?