toneel

Jaarlijks zetten maar liefst 150 toneelverenigingen in Limburg een stuk op de planken. Of u nu een beginnende of een gevorderde toneelspeler bent, een Einzelgänger, een regisseur of de voorzitter van een vereniging, het Huis voor de Kunsten Limburg geeft advies aan iedereen die plezier beleeft aan het maken van een toneel. Wij ondersteunen bovendien diverse toneelactiviteiten en organiseren jaarlijks een theaterweekend voor jongeren.
 
Samen met Toneelhuis LFA (Limburgse Federatie van Amateurtoneelverenigingen), een van de founders van het Huis, behartigen wij de belangen van toneelverenigingen in Limburg en zijn wij inhoudelijk op de hoogte van ontwikkelingen in het toneellandschap. Toneelhuis LFA ondersteunt en adviseert toneelverenigingen en toneelspelers en biedt diverse opleiding- en cursusmogelijkheden aan. Wij ondersteunen hierbij op alle mogelijke manieren, langs de zijlijn en op het toneel. Ook organiseert Toneelhuis LFA jaarlijks de uitreiking van de LFA toneelprijzen, D’n Aovend van ’t Muulke en het Eenakterfestival Limburgse Brokstukken.    
toneel agenda
 • 10 mei 2015 - 13 september 2015samenwerkings activiteit Bijzondere jubileumeditie Tegelse Passiespelen
  Tot en met zondag 13 september 2015 vindt in Openluchttheater De Doolhof in Tegelen de uitvoering van het Tegelse…
  Tot en met zondag 13 september 2015 vindt in Openluchttheater De Doolhof in Tegelen de uitvoering van het Tegelse Passiespel ‘Lente in Galilea’ plaats. Meer nog dan zijn voorgangers tilt dit 20e passiespel de universele thematiek van het lijdensverhaal van Jezus naar het hier en nu. Vertrouwen en toewijding, verraad en verdriet, maar vooral ook hoop en liefde staan centraal in een aangrijpende theatergebeurtenis die in Limburg zijn weerga niet kent en niemand onberoerd zal laten.

  Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad:
  “Tevredenheid troef gistermiddag bij de première van de 20ste editie van de Tegelse Passiespelen.”
  “Abbie Chalgoum is een innemende en zeer menselijke Jezus, die niet alleen het kruis maar ook het spel met verve draagt”
   
  Maandenlang hebben ruim 400 vrijwilligers, amateurs en professionals, in leeftijd variërend van één tot ver in de 80, gewerkt om een unieke en verrassende versie van het aloude lijdensverhaal van Jezus neer te zetten. En het resultaat mag er zijn: álle puzzelstukken vallen op hun plek. De nieuwe tekst van de Vlaamse dichter Patrick Lateur. De keuze voor een nieuw vertelperspectief en grotere rollen voor de vrouwen in het lijdensverhaal. Het imponerende decor en de eigentijdse en dynamische benadering van regisseur Cees Rullens. De meeslepende muziek van Nard Reijnders die de gebeurtenissen inbedt. Onder de vlag van dit gedreven drietal hebben de Tegelse Passiespelen zich ontwikkeld tot een vorm van totaaltheater dat het publiek meeneemt, ontroert én tot denken zet.
   
  Speeldata:
  ‘Lente in Galilea’ is nog te zien t/m 13 september 2015 elke zondagmiddag om 14.30 uur en van zaterdag 18 juli t/m zaterdag 8 augustus ook op zaterdagavond, 18.30 uur.

  Entree: 1e rang € 35,- / 2e rang € 31,- / 3e rang € 26,- / rolstoel € 31,- / CJP, CKV, kinderen t/m 12 jaar € 17,50 / senioren vanaf 60 jaar 1e rang € 32,- , 2e rang € 28,50 , 3e rang € 24,-
   
  Kaarten zijn online te koop via www.passiespelen.nl, telefonisch via 077 326 31 00 of op locatie dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur (De Doolhof, Drink 60 5932 CP Tegelen).

  Let op: het is mogelijk naast uw kaarten ook aanvullende artikelen te bestellen zoals koffie/thee, vlaai, consumptie en programmaboek.

  Download hier de digitale flyer.


  Lees meer
 • 22 augustus 2015 16:00 - 17:30samenwerkings activiteit Opera 2.0 - El Rey
  Zaterdag 22 augustus presenteert OPERA 2.0 zich om 16.00 uur in het openluchttheater De Abdijhof in Thorn met EL…
  Zaterdag 22 augustus presenteert OPERA 2.0 zich om 16.00 uur in het openluchttheater De Abdijhof in Thorn met EL REY: aria’s, duetten en instrumentale werken uit diverse bekende opera’s (o.a. Verdi, Bellini, Mozart, Bizet, Puccini) gevat in een modern verhaal.

  Het verhaal is gebaseerd op een actueel onderwerp binnen de provincie Limburg: de spraakmakende gebeurtenissen rondom de Roermondse politicus Jos van Rey. 

  De voorstelling, uitgevoerd en geproduceerd door een volledig Limburgse cast, laat zien dat de emoties uit opera’s nog steeds van deze tijd zijn.

  Opera 2.0 bestaat uit:
  - Suzan Seegers, verteller
  - Fenna Ograjensek, sopraan
  - Sef Thissen, bariton
  - Björn Bus, dirigent
  - Blazersensemble Helicon
  - Frans Pollux, verhaal.

  Entree: € 10.- incl. pauzedrankje (ingang Openluchttheater aan de Hofstraat)

  El Rey wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Maasgouw, Huis voor de Kunsten Limburg en Torna | Cultura.
 • 28 augustus 2015 - 06 september 2015samenwerkings activiteit Cultura Nova 2015
  Cultura Nova bestaat 25 jaar! Dat wordt gevierd met een bijzonder programma. Van vrijdag 28 augustus t/m zondag…

  Cultura Nova bestaat 25 jaar! Dat wordt gevierd met een bijzonder programma. Van vrijdag 28 augustus t/m zondag 6 september 2015 tien dagen lang hét zomerfestival in Heerlen en omgeving, vol passie, ontroering en spektakel voor jong en oud, met een internationaal programma vol theater, muziek en beeldende kunst.

  Jonge makers krijgen de kans om zich te presenteren naast hun ervaren collega’s. Er is ook een uitgebreid programma voor kinderen met prachtige voorstellingen uit binnen- en buitenland. Vóór Theater Heerlen is het sfeervolle festivalplein met een spiegeltent, waarin je heerlijk kunt eten en waarin elke avond verrassende bands optreden.

  Zondag 30 augustus vindt tijdens Cultura Nova in Theater Heerlen de Nederlandse première plaats van de SnowShow Symphony met in de hoofdrollen twee wereldberoemde artiesten: violist Gidon Kremer en clown Slava Polunin! Ze presenteren een speciale versie van Slava’s SnowShow onder begeleiding van het Kremerata Baltica kamerorkest. Te zien t/m dinsdag 1 september in het kader van het 25-jarig bestaan van Cultura Nova. Gepresenteerd in samenwerking met Parkstad Limburg Theaters.

  Het festival opent op vrijdag 28 augustus met een grote jubileumvoorstelling met veel vuur, spektakel en vuurwerk van Groupe F en Plasticiens Volants, die mede in het kader van het Jaar van de Mijnen wordt gepresenteerd op de plek waar de Lange Jan en de Lange Lies gestaan hebben, vlakbij het cbs en het station.
   


  Lees meer
 • 04 september 2015 20:00 - 22:30 De Lang Zullen We Leven Tour
  "De allerjongste cabaretiers van Nederland op één avond. Dat belooft nogal wat. We hebben de krachten gebundeld,…
  "De allerjongste cabaretiers van Nederland op één avond. Dat belooft nogal wat. We hebben de krachten gebundeld, we gaan samen touren. Omdat we van elkaar willen leren, omdat we samen iedere zaal weer een fantastische, afwisselende avond willen bezorgen en omdat het gewoon veel gezelliger is. Drie voorstellingen, elk een half uur op één avond voor één prijs. En daar wilt u bij zijn, zodat u later kunt zeggen: ‘Om hen heb ik zo hard gelachen, toen er gewoon nog kaartjes voor waren.’"

  Roel Meijvis werd na het winnen van de BN de Stem Cultuurprijs op zijn dertiende gelanceerd als ‘de jongste cabaretier van Nederland’. Hij maakte een oudejaarsconference voor het NOS Jeugdjournaal, ging op zijn viertiende al avondvullend het theater in als jongste ooit en maakte in totaal al vier theaterprogramma’s. Ondanks zijn zeven jaar aan ervaring, behoort Roel nog steeds tot de jongste cabaretiers van Nederland en dus is deze twintigjarige ‘ouwe rot’ er gewoon bij.

  Rajko en zijn broer is een gloednieuw Nederlands cabaretgezelschap, bestaande uit Rajko en Yuri Disseldorp. Zij brengen je een liefdesfeuilleton over Jan en heel veel vreemde en absurde chaos, ze brengen je van alles en je zult niet verveeld raken. In een saai, degelijk cabaretprogramma hebben ze gewoon geen zin. Rajko en zijn broer wil de wereld positief laten ontploffen, door de war schudden en dan maar zien wat er gebeurt.

  Tom Lash stond in 2012 op zijn achttiende in de finale van Cameretten als jongste ooit en het jaar erna in de finale van het Groninger Studenten Cabaret Festival. In 2014 maakte hij samen met Roel een oudejaarsconference die ze o.a. op oudejaarsavond speelden in Paradiso in Amsterdam. Daarnaast maakt hij columns voor het NPO Radio 1 programma Druktemakers.

  Datum: 4 september
  Tijd: 20.00-22.30 
  Entree: € 8,50


  Lees meer
 • 26 september 2015 20:15 - 22:00 Voorstelling i-Am in Theater de Garage Venlo
  “Één dans, één dans met sproeiende ogen,
    gloeiende wangen, losse handen.”

  (fragment uit gedicht…
  “Één dans, één dans met sproeiende ogen,
    gloeiende wangen, losse handen.”

  (fragment uit gedicht van M. Vasalis)
   
  In ‘i-Am’ staat slechts één danser op het podium. Dit is zijn plek, zijn thuis. Zijn ziel en zaligheid neemt hij mee, in elke pas. Maar wat als zijn lichaam niet meer gehoorzaamt? Wanneer hij afscheid neemt van zijn dierbaarste bezit, wat blijft er dan nog over?
   
  In Sartres beroemde toneelstuk ‘Huis clos’ beschrijft Sartre hoe het leven "wordt gevoeld, wordt beschouwd" door middel van de anderen: “De anderen zijn in wezen precies wat wij nodig hebben om onszelf te leren kennen”, aldus Sartre. In deze voorstelling ga je de ik-figuur beter leren kennen door de confrontatie met anderen.
   
  Choreograaf/danser Joost Vrouenraets (1979) en theatermaakster Lieke Benders (1980) zijn beiden werkzaam vanuit het zuiden van Nederland. Ieder vanuit een eigen discipline, ieder vanuit een eigen gezelschap. Vrouenraets vanuit Heerlen met GOTRA, Benders vanuit Maastricht met Hoge Fronten. Nog nooit eerder werkten ze samen. Het verbinden van juist deze twee makers en deze twee disciplines, enerzijds de dans en anderzijds het beeldend theater, levert dan ook een bijzonder spannende en nieuwe combinatie op. Een voedingrijke combinatie, die op een organische manier kan aanvullen en uitdagen.
   
  Zowel Joost Vrouenraets als Lieke Benders hebben de afgelopen jaren - de een als choreograaf, de ander als theatermaker - hun leven gewijd aan respectievelijk dans en theater. Ze delen een bijzondere interesse en bevlogenheid richting het 'Religiare', de verbinding zoeken met de ander, door middel van de kunst. Dit is zichtbaar in hun werk naar het publiek toe, maar ook in de gekozen thematieken. Het zijn experimentele makers, die graag nieuwe uitdagingen aangaan.
   
  Regie: Lieke Benders
  Choreografie en uitvoering: Joost Vrouenraets
  Celliste: Jacqueline Hamelinck
  Met medewerking van: Leden van Harmonie Concordia Melick o.l.v. Roger Niese, Mathieu Muijtjens en anderen.
  Mede mogelijk gemaakt door: BNG Cultuurfonds, Huis voor de Kunsten Limburg en Euregionaal dansplatform
   
  Lieke Benders (1980), Toneelacademie Maastricht 2003, sinds 2010 aan het werk onder stichting Hoge Fronten, erkend en meerjarig ondersteund door Fonds Podiumkunsten, Provincie Limburg en Gemeente Maastricht, te gast in Nederlandse en Vlaamse schouwburgen en op festivals als o.a.: Oerol, Musica Sacra Maastricht, Over t IJ, Boulevard,  Cultura Nova, Limburg festival, Mini Midi Maxi (Noorwegen) en het Antwerpse Wintervuur.
   
  Joost Vrouenraets (1979), Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en École-Atelier Rudra Béjart, eerder danser bij Ballet Béjart Lausanne. Freelance choreograaf en artistiek leider van GOTRA Ballet, erkend en meerjarig ondersteund door Provincie Limburg en Gemeente Heerlen, te gast in Nederlandse theaters en (internationale) Festivals als Le temps d'aimer la danse Biarritz, La Bienale di Venezia,  schrit_tmacher Festival, Nederlandse Dansdagen, Cultura Nova, Musica Sacra Maastricht, Limburg festival. Joost heeft de Prijs van de Nederlandse Dansdagen 2008, de Inspiratieprijs 2012 van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Best Dance Performance Award Dallas USA 2013 ontvangen.

  Datum: 26 september
  Aanvang: 20.15 uur       
  Entree:  € 9,- ; CJP/Studentenpas € 7,75; leerlingen van dansscholen/opleidingen krijgen 50% korting op vertoon lidmaatschapsbewijs
  Reserveren: 077 351 42 52 / www.theaterdegarage.nl
toneel nieuws
 • 30 juni 2015 VSBfonds viert 25-jarig bestaan met ideeënwedstrijd
  Doe mee en verzilver uw idee!
   
  VSBfonds bestaat 25 jaar. Een zilveren jubileum. En dat wordt gevierd met een…
  Doe mee en verzilver uw idee!
   
  VSBfonds bestaat 25 jaar. Een zilveren jubileum. En dat wordt gevierd met een speciale ideeënwedstrijd. Heeft u een goed idee voor een mooiere samenleving? Dan heeft u nu de kans om uw idee uit te voeren! Doe mee met de wedstrijd van VSBfonds en verzilver uw idee. Voor de beste ideeën zijn er prijzen van € 2.500 of € 25.000.
   
  Wat voor ideeën maken kans?
  Bij deze wedstrijd gaat het om een idee waarbij u zich, vanuit een vereniging of stichting, inzet voor een ander. Een idee dat mensen stimuleert mee te doen aan sociale of culturele activiteiten. Dit is een idee dat eraan bijdraagt dat mensen elkaar ontmoeten, begrijpen en inspireren. Heeft u zo’n plan? Doe dan mee en verzilver uw idee.
   
  Hoe doet u mee?
  Dat kan door een filmpje te laten maken tijdens de roadshow met de zilveren jubileumcaravan. Deze gaatvan 19 augustus tot en met 6 september on tour door Nederland, op zoek naar culturele of maatschappelijke initiatieven.
   
  Wilt u een filmpje laten maken? Kijk dan op vsbverzilverjeidee.nl hoe u kunt deelnemen aan de wedstrijd. U kunt zich tot vrijdag 24 juli aanmelden voor deelname. De bedenkers van de meest kansrijke ideeën ontvangen  een opnamebevestiging.
   
  Meer weten? Lees hier alles over de wedstrijd en check wanneer de caravan bij u in de buurt is. 
 • 02 juni 2015 Genomineerden Muulkes 2015 bekend!
  Op vrijdag 26 juni, tijdens de Aovend van ’t Muulke, reikt Toneelhuis LFA in het Munttheater in Weert de felbegeerde…
  Op vrijdag 26 juni, tijdens de Aovend van ’t Muulke, reikt Toneelhuis LFA in het Munttheater in Weert de felbegeerde Muulkes 2015 (Limburgse toneelprijzen) uit aan o.a. de meest opvallende voorstelling, initiatief en speler binnen het Limburgse amateurtoneel.
   
  NOMINATIES 2015
  Meest bijzondere voorstelling:
  - Voorstelling ‘Zwart Goud’ door Theatergroep Habbekrats (Maasbree)
  - Voorstelling ‘De Knecht van Twee Meesters’ door Toneelvereniging C.O.M. (Meijel)
  - Voorstelling ‘Kletsproat ‘ door Toneelvereniging De Vrije Spelers (America)
  - Voorstelling ‘Zonderlingen’ door Theater Katarsis (Venlo)
  - Voorstelling ‘Wienieë weëd mieng vrauw dieng vrauw…?’ door Theater Ós Parkstad (Heerlen)

  Meest bijzondere jeugd-/jongerenvoorstelling:
  - Toneelvereniging Applaus (Thorn) met de voorstelling ‘Wat als..?’
  - Theaterschool KIEK (Kerkrade) met de voorstelling ‘Meisjes zijn niks’
  - Toneelvereniging De Volhouders (Stramproy) met de voorstelling ‘De Haan in het Kippenhok’
  - Toneelvereniging Tovri (Meterik) met de voorstelling ‘De Kleine Zeemeermin’
   
  Meest bijzondere nieuwe initiatief:
  - Voorstelling ‘Bok & Geit’ door gelegenheidsduo Bert Kop en Geerte Schmitz
  - Voorstelling ‘Toneel op je Bord’ door Toneelvereniging Tovri (Meterik)
  - Voorstelling ‘De Kleine Zeemeermin’  door Toneelvereniging Tovri (Meterik)
   
  Meest opvallende vormgeving van een voorstelling:
  - Voorstelling ‘Tatáá Tatáá’ door Sociëteit de Flarussen (Blerick)
  - Voorstelling ‘666 – de Eeuwige Bruiloft’ door ‘Theaterwerk in Uitvoering’ (Kerkrade)
  - Voorstelling ‘Kletsproat’ door Toneelvereniging De Vrije Spelers (America)
  - Voorstelling ‘Wanda’s Bonte Was’ door Toneelvereniging Poespas (Hegelsom)
  - Voorstelling ‘De Kleine Zeemeermin’ door Toneelvereniging Tovri (Meterik)

  Meest opvallende promotie van een voorstelling:
  - Limburgs Toneel Sittard (Sittard) – voorstelling ‘Hotel de Sjwaan maak Zitterd laam’
  - Toneelvereniging De Vrije Spelers (America) – voorstelling ‘Kletsproat’
  - Toneelvereniging Poespas (Hegelsom) – voorstelling ‘Wanda’s Bonte Was’
  - Toneelvereniging Ons Genoegen (Genhout) – voorstelling ‘De Inspecteur’

  Meest opvallende vrouw in een grote rol:
  - Henny van Oers als Moeder Thea in ‘Nacht, Moeder’ door Theater Ós Parkstad (Heerlen)
  - Anita Rongen als Riek Schuurman in ‘Kletsproat’ door Toneelvereniging De Vrije Spelers (America)
  - Paulien Stevens als Fien in ‘Zwart Goud’ door Theatergroep Habbekrats (Maasbree)
  - Myrte Groeneveld als Annie in ‘Zwart Goud’ door Theatergroep Habbekrats (Maasbree)
  - Ivon Schoenmakers als Jet in ‘De Flat van Jet’ door Volkstheater Kerkrade (Kerkrade)
   
  Meest opvallende vrouw in een kleine rol:
  - Kitty Gubbels als Stiena in ‘Zwart vleis op Elshaof’ door Tonieëlgroep Heitse (Heythuysen)
  - Peggy Brummans als Clarice in ‘De Knecht van Twee Meesters’ door Toneelvereniging C.O.M. (Meijel)
  - José Beckers als Tom in ‘Amateurs’ door Speelgroep Facet (Geleen)
  - Riet de Laat als Dottore Lombardi in ‘De Knecht van Twee Meesters’ door Toneelvereniging C.O.M (Meijel)

  Meest opvallende man in een grote rol:
  - Geer Kwaspen als Karel Vissers in ‘Aafspraok is Aafspraok’ door De Volhouders (Stramproy)
  - Sjef Schurgers als Anton in ‘Hotel de Sjwaan maak Zitterd laam’ door Limburgs Toneel Sittard (Sittard)
  - Paul van Dijk als John Janssen in ‘Gevaoredreejhook’ door Speelgroep Tosjopa (Tegelen)
  - Paul Peeters als Patrick Boersma in ‘Gevaoredreejhook’ door Speelgroep Tosjopa (Tegelen)
  - Frits Leipoldt als Irma Zonderboezem in ‘Lang en Gelökkig’ van Theatergroep Stella Duce (Venlo)

  Meest opvallende man in een kleine rol:
  - Patrick Zutt als Edward in ‘Licht van de Duisternis’ door Productiegroep Mesjogge, onderdeel van JeugdTheaterSchool Landgraaf
  - Frank Vossen als Kardinaal Tyrani in ‘De dag dat de Paus ontvoerd werd’ door Speelgroep Gelre (Roermond)
  - Erick van Heugten als ‘Alziende’ in ‘De Flat van Jet’ door Volkstheater Kerkrade (Kerkrade)
  - Bart Janssen als Sjaak in ’Tatáá Tatáá’ door Sociëteit de Flarussen (Blerick)
  - Paul Klaassens als Prins Roderick van Oranje-Nassaustraat in ‘Lang en Gelökkig’ door Theatergroep Stella Duce

  lees meer…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Toneel? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
prikbord
Op het prikbord van de discipline Toneel worden oproepen geplaatst die relevant zijn voor het Limburgse amateurtheater. Mail uw prikbordbericht naar ppeters@hklimburg.nl.
Er zijn geen prikbordberichten
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?