toneel

Jaarlijks zetten maar liefst 150 toneelverenigingen in Limburg een stuk op de planken. Of u nu een beginnende of een gevorderde toneelspeler bent, een Einzelgänger, een regisseur of de voorzitter van een vereniging, het Huis voor de Kunsten Limburg geeft advies aan iedereen die plezier beleeft aan het maken van een toneel. Wij ondersteunen bovendien diverse toneelactiviteiten en organiseren jaarlijks een theaterweekend voor jongeren.
 
Samen met de Limburgse Federatie van Amateurtoneel (LFA), een van de founders van het Huis, behartigen wij de belangen van toneelverenigingen in Limburg en zijn wij inhoudelijk op de hoogte van ontwikkelingen in het toneellandschap. De LFA ondersteunt en adviseert toneelverenigingen en toneelspelers en biedt diverse opleiding- en cursusmogelijkheden aan. Wij ondersteunen hierbij op alle mogelijke manieren, langs de zijlijn en op het toneel. Ook organiseert de LFA jaarlijks de uitreiking van de LFA toneelprijzen, D’n Aovend van ’t Muulke en het Eenakterfestival Limburgse Brokstukken.    
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Toneel? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
toneel agenda
 • 15 augustus 2014 - 31 augustus 2014samenwerkings activiteit Die Dreigroschenoper - Van nostalgie naar eigentijdse verbeelding
  Op een roestig kerkhof aan de Maas ploeteren gore onderkruipsels om te overleven. Niets gaat te ver als het om…
  Op een roestig kerkhof aan de Maas ploeteren gore onderkruipsels om te overleven. Niets gaat te ver als het om onszelf gaat.

  De personages lijken welhaast archetypes, vertegenwoordigers van onze diepste zielenroerselen. Oerkrachten en ongetemde emoties op een theatraal strijdtoneel aan de boorden van de ontembare rivier. 

  Waardige uitvoering
  Het legendarische theaterstuk uit 1928 van Bertolt Brecht, met de muziek van Kurt Weill, geeft theatermakers alle mogelijkheden om het publiek een immense spiegel voor te houden en te prikkelen tot individuele reflectie, maar zeker ook een gemeenschap met zichzelf te confronteren. Eerlijke, schrijnende en ingrijpende bezinning op een eveenens eerlijke, vervreemdende, aantrekkelijke en harde locatie - de bedelaarsopera waardig.

  Bijzondere plek
  In Velden, iets ten noorden van Venlo, in de buurt van het veerpontje, viel het oog van de artistieke leiding op een scheepswerf. Een scheepswerf waar de loods, de aanlegplaats en helling vanuit de Maas, de opgetakelde veerponten en de opslag van ijzer en staal getuigen van indrukwekkende, ambachtelijke en noeste bedrijvigheid. De voorbij stromende Maas vormt niet alleen het rustgevende decor, maar tevens ontstaat veel activiteit vanuit aanleggende boten: de waterkant neemt in het verhaal een belangrijke plek in. 

  Smeltkroes van culturen
  De cast - afkomstig uit Duitsland, Polen, Hongarije, Limburg en Amsterdam - bestaat uit jonge professionele talenten, oude rotten in het vak en bevlogen amateurs. Het muzikale decor wordt verzorgd door een professioneel orkest, aangevuld en uitvergroot door musici uit regionale harmonie- en fanfareorkesten. Door het inzetten van koorzangers als volk, bedelaar of hoer, worden diverse scenes massaler. De tekst is deels in het Nederlands, deels in het Duits, passend bij de smeltkroes van culturen en nationaliteiten die een havenomgeving van nature vormt. 

  Trucs en manipulatie
  Ondanks het feit dat de titel spreekt van 'opera', is de Dreigroschenoper een toneelstuk met 22 afzonderlijke zangnummers, in dit geval gezongen door geschoolde operazangers en acteurs. Het verhaal speelt in de penoze van Londen, waar de meest gezocht misdadiger Macheath - alias Mackie Messer oftewel Mack the Knife - omgang heeft met Polly, de dochter van Peachum, en tegen diens zin met haar trouwt. Mackie, de verpersoonlijking van het kwaad, komt oog in oog te staan met vader Peachum, koning van de bedelaars. Niet de Thames, maar de Maas vormt het decor van de zelfkant van de maatschappij. 

  Publiek
  Het publiek is noodzakelijk en echt aanwezig; regelmatig stappen de acteurs uit de zorgvuldig gecreëerde illusie en spreken het publiek rechtstreeks aan. Ontsnappen is onmogelijk... Ook het publiek wordt bij de strot gepakt; u bent bruiloftsgast, gaat naar het bordeel of dreigt te worden opgehangen. U wordt op verleidelijke wijze gedwongen zich in te leven, partij te kiezen en uiteindelijk uzelf de maat te nemen. 

  Regie: Cees Rullens
  Muzikale leiding: Nard Reijnders
  Uitvoeringen: 15, 16, 17 en 22, 23, 24 en 31 augustus
  Speeltijden: 20.30 uur, m.u.v. 31 augustus: 16.00 uur
  Locatie: Scheepswerf Smits, Velden (veerpont Velden/Grubbenvorst)
  Reserveren: € 18,- via www.oplocatie.org / € 20,- bij VVV winkels en aan de kassa


  Lees meer
 • 29 augustus 2014 - 07 september 2014 Cultura Nova 2014
  Ieder jaar vindt eind augustus/begin september het jaarlijkse zomerfestival Cultura Nova plaats in Heerlen en omgeving.…
  Ieder jaar vindt eind augustus/begin september het jaarlijkse zomerfestival Cultura Nova plaats in Heerlen en omgeving. Het multidisciplinaire, tiendaagse festival biedt een gevarieerd en grensoverschrijdend programma van theater, dans, film, muziek en beeldende kunst op bijzondere locaties. Kunstenaars en gezelschappen uit verschillende landen trachten op verschillende locaties en podia in Parkstad Limburg te verwonderen en te beroeren. Het festival speelt zich af op een aantal buitengewone locaties in Zuid-Limburg en de Euregio.

  Ga voor het volledige programma van Cultura Nova 2014, dat van vrijdag 29 augustus t/m zondag 7 september plaatsvindt, naar www.culturanova.nl.
toneel nieuws
 • 17 juli 2014 Workshop 'Bewegingstheater' door Dönci Bánki - Geef je op!
  Bijzonder bewegingstheaterproject in het kader van opROER 2014!

  Onder leiding van theatermaker Dönci Bánki…
  Bijzonder bewegingstheaterproject in het kader van opROER 2014!

  Onder leiding van theatermaker Dönci Bánki krijgen amateurspelers uit Limburg de mogelijkheid mee te spelen in een spannend straattheaterproject. Bánki werkt vanuit de beweging: hoe vertel ik met mijn lichaam een verhaal? Hoe geef ik uitdrukking aan een karakter zonder tekst? Hoe beweeg ik, hoe snel gaat die beweging en hoe zet ik een gedeelte van het lichaam stil?

  Het doel van het project is om een straat en zijn bewoners bizar kleur te geven tijdens opROER 2014. In zeven bijeenkomsten zal er fysiek gewerkt gaan worden. De eindpresentatie vindt zaterdag 13 september plaats tijdens opROER in Roermond. Kortom: een unieke mogelijkheid om je fysieke spelmogelijkheden te leren kennen.

  Inschrijven
  Stuur je naam, (post)adres en telefoonnummer naar Joke Versteden via jversteden@hklimburg.nl. Aanmelden kan t/m maandag 11 augustus a.s.

  Cursusmomenten
  - donderdag 21 augustus, 19.00-22.00 uur
  - zaterdag 23 augustus, 10.00-17.00 uur (incl. 1 uur pauze)
  - donderdag 28 augustus, 19.00-22.00 uur
  - zaterdag 30 augustus, 10.00-17.00 uur (incl. 1 uur pauze)
  - donderdag 4 september, 19.00-22.00 uur
  - zaterdag 6 september, 10.00-17.00 uur (incl. 1 uur pauze)
  - donderdag 11 september, 19.00-22.00 uur
  - zaterdag 13 september: gedurende hele dag presentatiemoment

  Heb je belangstelling, maar ben je op een of meerdere data verhinderd, gelieve dit dan te vermelden bij je inschrijving.
   
  Voorwaarden
  - Deelname aan dit project kan alleen wanneer je ook deelneemt aan het presentatiemoment op 13 september
  - Er kunnen maximaal 12 personen deelnemen
 • 30 juni 2014 D'n Aovend van 't Muulke - Winnaars Limburgse Toneelprijzen 2014
  D'n Aovend van 't Muulke 2014, de avond waarop dé Limburgse toneelprijzen (Muulkes) worden uitegreikt, is een…
  D'n Aovend van 't Muulke 2014, de avond waarop dé Limburgse toneelprijzen (Muulkes) worden uitegreikt, is een feit! Met maar liefst 350 toneelspelers-, -liefhebbers, -makers en betrokkenen ging vrijdag 27 juni 2014 het dak eraf in het Munttheater in Weert. De winnaars van de Muulkes 2014 zijn: 

  MEEST BIJZONDERE NIEUWE INITIATIEF
  Jeugd- en jongerentheater van Theater Karroessel (Geleen) met de voorstellingen Diep en Vals Plat

  MEEST BIJZONDERE VOORSTELLING
  Toneelvereniging Ons Genoegen (Genhout) met de voorstelling ’t Atelier

  OPVALLENDE MAN IN EEN GROTE ROL
  Quincy Grootjans als Jack Heuvelmans in ’t Liek houw geliek door Toneelvereniging Sint Donatus (Nuth)

  MEEST OPVALLENDE VROUW IN EEN GROTE ROL
  Thea Mourmans & Susan Rouvroije als Parel & Fee in Witlox door Toneelgroep de Bron (Noorbeek)

  MEEST OPVALLENDE MAN IN EEN KLEINE ROL
  Willem Derks als Wouter in Tot ik Vlieg door de Vrije Spelers (America)

  MEEST OPVALLENDE VROUW IN EEN KLEINE ROL
  Wilke Goessen als Lieve Goedele in Harvey door Toneelvereniging C.O.M. (Meijel)

  MEEST OPVALLENDE VORMGEVING
  Voorstelling In bèd mèt Dracula door Toneelgroep Spelenderwijs (Horn)

  MEEST BIJZONDERE JEUGDVOORSTELLING
  Voorstelling Liefde voor een varken door de Krottepoffers (Nederweert)

  SCHADUWPRIJS
  René Corten van Pesthuys Podium (Maastricht  lees meer…
 • 04 juni 2014 Genomineerden Limburgse Toneelprijzen 2014 bekend
  Welke toneelvereniging in Limburg wint dit jaar de Limburgse Toneelprijs voor de beste voorstelling? En welke toneelspeler…
  Welke toneelvereniging in Limburg wint dit jaar de Limburgse Toneelprijs voor de beste voorstelling? En welke toneelspeler gaat er dit jaar met de prijs voor de beste mannelijke hoofdrol vandoor? Op vrijdag 27 juni a.s. organiseert de Limburgse Federatie voor Amateurtoneelverenigingen (LFA) D’n Aovend van ‘t Muulke in het Munttheater in Weert. 

  D’n Aovend van ‘t Muulke (De Avond van de Kus) is de avond waarop de LFA de felbegeerde Muulkes (ook wel Limburgse Toneelprijzen of Theaterkussen genoemd) uitreikt. Het afgelopen theaterseizoen stonden weer prachtige voorstellingen op de Limburgse planken. Ook dit jaar heeft een professionele en vakkundige jury veel voorstellingen bekeken. De jury heeft uiteindelijk een aantal zeer bijzondere voorstellingen en zeer verrassende acteurs en actrices genomineerd voor een Muulke, een uniek handgemaakt beeldje van kunstenares Riëlle Beekmans. In totaal worden acht prijzen uitgereikt. Een overzicht van de genomineerden voor de beste voorstelling, de beste jeugdvoorstelling, de beste mannelijke en vrouwelijke hoofdrol, de beste mannelijke en vrouwelijke kleine rol, de voorstelling met de mooiste vormgeving en het beste initiatief, is te vinden op www.lfatoneel.nl

   
 • 27 mei 2014 Muziek- en toneelgezelschappen gezocht voor ‘Cultuur op zondag’ Maastricht
  Voor de programmering van ´Cultuur op zondag’ is Centrummanagement Maastricht op zoek naar gezelschappen die het…
  Voor de programmering van ´Cultuur op zondag’ is Centrummanagement Maastricht op zoek naar gezelschappen die het leuk vinden om op zondag 3 en zondag 31 augustus 2014 tussen 13.00 en 17.30 uur invulling te geven aan het cultuurprogramma in de binnenstad van Maastricht. Van fanfare tot a capella groep, van kinderkoor tot harmonie, van drumband tot toneelvereniging, amateur of professional, jong of oud… Toon je talent!

  Centrummanagement Maastricht biedt jullie een A-locatie in de binnenstad van Maastricht en zorgt voor opvang, vergunning, stroompunt (indien nodig) en een onkostenvergoeding. Als gezelschap treden jullie minimaal drie keer op en nemen jullie (indien nodig) eigen geluidsversterking mee, maar vooral jullie enthousiasme en talent.

  >>> Download hier de brief van Centrummanagament Maastricht met meer informatie. 

  Ga naar www.cmmaastricht.nl voor meer info over de activiteiten van Centrummanagement Maastricht en meld je aan voor ‘Cultuur op Zondag’ via: tomberghmans@cmmaastricht.nl.

  lees meer…
prikbord
Op het prikbord van de discipline Toneel worden oproepen geplaatst die relevant zijn voor het Limburgse amateurtheater. Mail uw prikbordbericht naar ppeters@hklimburg.nl.
11-06-2014 11:14,

‘ON THE ROAD XXL’ Theatergroep 60+

“Wij dragen maskers naarmate we ouder worden, de maskers van onze leeftijd: jongeren denken dat wij…

“Wij dragen maskers naarmate we ouder worden, de maskers van onze leeftijd: jongeren denken dat wij zijn, wat we lijken, maar dat is niet zo.” (Karen Blixen)

"Het enige voordeel dat wij ouderen hebben op de jeugd, is dat wij weten hoe het is om jong te zijn, terwijl zij er geen flauw idee van hebben wat het is om ons te zijn." (vrij naar Tommy Wieringa) 

Deze twee uitspraken vormen de inspiratie voor een nieuwe theatergroep in Roermond. Niet zomaar een theatergroep, maar een groep enthousiaste mensen die via theater de discussie aangaan met vooral de jongere generatie. Een theatergroep die middels dans, mime, muziek en toneel onderzoekt en toont hoe hij in het leven staat. Achter de maskers van de leeftijd gaat nog altijd veel hartstocht, bevlogenheid, wijsheid en jonge creativiteit schuil.

Daarom een opvallende stukkeuze als eerste voorstelling van deze groep: ‘Romeo en Julia’ van William Shakespeare!

Dit is je kans om eindelijk, of nog eens, op het toneel te schitteren. Speciaal voor mensen van 60+! 10 tot 25 acteurs/dansers/zangers/musici zetten Romeo en Julia naar hun hand. Ongeveer 30 repetities op donderdagmiddag (14.00-16.00 uur) en dan een aantal voorstellingen, hopelijk op diverse plaatsen. Kosten bedragen € 100,-.Lees meer…
11-06-2014 11:07,

Zangers/figuranten gezocht voor Dreigroschenoper!

Deze zomer speelt aan de Maas in Velden de Dreigroschenoper van Bertolt Brecht & Kurt Weill in een bewerking… Deze zomer speelt aan de Maas in Velden de Dreigroschenoper van Bertolt Brecht & Kurt Weill in een bewerking van Cees Rullens en Nard Reijnders.

Voor dit zomerproject van … op Locatie! zijn we nog op zoek naar een aantal zangers/figuranten. De hoofdrollen worden ingevuld door professionele zangers. Er zijn diverse bijrolllen waarbij het toneelspel van groot belang is. De zang is vrijwel allemaal unisono, dus dat zal snel opgepakt worden. Maar belangrijk is dat men het moet willen en durven om op een natuurlijke manier mee te doen in spel en vrijuit zingen (en uit het hoofd). Je staat in een professionele muziekproductie, tijdens de voorstelling van ongeveer anderhalf uur ben je voortdurend aan het spelen en zingen.

We zoeken acterende en/of zingende mannen en vrouwen in alle leeftijden. Sommigen zullen dus een speelrol krijgen en in de koorpartijen meezingen... Cees zal bepalen wie welke rol krijgt toebedeeld, op grond van karakter, spelkwaliteit etc.

De Dreigroschenoper is geschreven voor Bertold Brecht en Kurt Weill. Het stuk speelt zich af aan de zelfkant van de maatschappij waar zich een soort van onderwereldmaatschappijtje heeft gevormd; bendes, boeven, bedelaars, hoeren, smerige zakenlui, corrupte politie, zuipen en jatten. De voorstelling wordt gespeeld door, professionele zangers, een orkest, een blazersensemble, en lokale amateurspelers, op de scheepswerf aan de maas in Velden. Het wordt rauw, schrijnend, giftig, sensueel en geil, de fantasie prikkelend.

Wil je meespelen of wil je graag meer informatie, stuur dan een mail naar saartjehoogland@gmail.com

Repetitie- en speeldata:
Zaterdag 14 juni, 13.30-17.00 uur 
Donderdag 19 juni, 19.00-22.30 uur
Zaterdag 21 juni, 13.30-16.00 uur 
Donderdag 26 juni, 19.00-22.30 uur
Zaterdag 28 juni, 13.30-16.00 uur
Donderdag 3 juli, 19.00-22.30 uur 
Zaterdag 5 juli, 13.30-16.00 uur 

Vakantie

Maandag 11 augustus, 19.00-22.30 uur
Dinsdag 12 augustus, 19.00-22.30
Woensdag 13 augustus, 19.00-22.30 uur 
Donderdag 14 augustus, 19.00-22.30 uur

Alle repetities vinden plaats op locatie aan de Veerweg in Velden.

Vrijdag 15 augustus - Première
Zaterdag 16 augustus - Voorstelling
Zondag 17 augustus - Voorstelling
Vrijdag 22 augustus - Voorstelling
Zaterdag 23 augustus - Voorstelling
Zondag 24 augustus - Voorstelling
Vrijdag 29 augustus - Succes optie voorstelling
Zaterdag 30 augustus - Succes optie voorstelling
Zondag 31 augustus - Voorstelling

In overleg worden eventueel extra zangrepetities gepland.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?