toneel

Jaarlijks zetten maar liefst 150 toneelverenigingen in Limburg een stuk op de planken. Of u nu een beginnende of een gevorderde toneelspeler bent, een Einzelgänger, een regisseur of de voorzitter van een vereniging, het Huis voor de Kunsten Limburg geeft advies aan iedereen die plezier beleeft aan het maken van een toneel. Wij ondersteunen bovendien diverse toneelactiviteiten en organiseren jaarlijks een theaterweekend voor jongeren.
 
Samen met Toneelhuis LFA (Limburgse Federatie van Amateurtoneelverenigingen), een van de founders van het Huis, behartigen wij de belangen van toneelverenigingen in Limburg en zijn wij inhoudelijk op de hoogte van ontwikkelingen in het toneellandschap. Toneelhuis LFA ondersteunt en adviseert toneelverenigingen en toneelspelers en biedt diverse opleiding- en cursusmogelijkheden aan. Wij ondersteunen hierbij op alle mogelijke manieren, langs de zijlijn en op het toneel. Ook organiseert Toneelhuis LFA jaarlijks de uitreiking van de LFA toneelprijzen, D’n Aovend van ’t Muulke en het Eenakterfestival Limburgse Brokstukken.    
toneel agenda
 • 30 januari 2015 - 06 maart 2015eigen activiteit Nieuwe voorstelling 'Ós Limburg' door Toneelhuis LFA
  Wat maakt Limburg nou ‘Limburg’? De nieuwste voorstelling Ós Limburg van Toneelhuis LFA gaat over alle tegenstellingen…

  Wat maakt Limburg nou ‘Limburg’? De nieuwste voorstelling Ós Limburg van Toneelhuis LFA gaat over alle tegenstellingen en vooroordelen, alle waarheden en onwaarheden, over de schoonheid en het verdriet van de Limburgse mens.

  De voorstelling wordt gespeeld door dialectsprekende amateurspelers uit alle windstreken van Limburg. Dit gelegenheidsgezelschap neemt het publiek mee op een zoektocht naar wat ons verbindt en wat ons onderscheidt. Een voorstelling door Limburgers, over Limburg en voor het Limburgse toneelminnende publiek. Kortom: een theatraal kijkje in de spiegel! Maak dit uitdagende avontuur vanaf eind januari mee in de kleine theaters in Limburg.

  Regie: Marnix Mulder
  Regie-assistentie: Joyce Stultiens
  Spelers: Leon Nelissen, Marlies Harings, Sonja Bouten, Mieke Bartsch-Peeters, Suzanne van Kempen, Hanneke van Horen, Geerte Schmitz, Lizet Scheers, Juul Stokbroekx, Ann Philipsen, Gerda Schattorje, Lizette Egas, Ton Frissen, René Thijssen en,Wilhelmien Knapen

  Voorstellingen
  - 30 en 31 januari: Theater Karroessel Geleen, 20.00 uur
  - 1 februari: Theater Karroessel Geleen, 14.30 uur
  - 6 en 7 februari: Pesthuyspodium Maastricht, 20.00 uur
  - 21 februari: Theater de Garage Venlo, 20.15 uur
  - 6 maart: Theater Landgraaf Landgraaf, 20.00 uur
  - 13 maart: De Bombardon Heythuysen, 20.00 uur

  Voor kaartverkoop kunt u terecht bij de desbetreffende theaters.
   


  Lees meer
 • 07 maart 2015 - 22 maart 2015 Cabarette-ketet
  Cabarette-ketet is hét cabaretfestival van de Westelijke Mijnstreek. Cabarette-ketet werd in 2014 voor het eerst…
  Cabarette-ketet is hét cabaretfestival van de Westelijke Mijnstreek. Cabarette-ketet werd in 2014 voor het eerst georganiseerd. Het festival bestaat uit drie voorronden en een finale avond. De beste cabaretiers uit de voorronden stromen door naar de finale. Na de finale zullen er natuurlijk nog verschillende optredens zijn.

  Voorronden:
  1e voorronde is op zaterdag 7 maart - aanvang 20.00 uur
  2e voorronde is op zaterdag 21 maart - aanvang 20.00 uur
  3e voorronde is op zondag 22 maart - aanvang 14.00 uur
  Entree: gratis

  Tijdens elke voorronde kunnen zich telkens een zestal cabaretiers presenteren. Iedereen krijgt 20 minuten presentatietijd. De jury bepaalt vervolgens wie naar de finale op zaterdag 11 april a.s. gaat. Daarnaast zal het publiek ook een stem geven.


  Lees meer
 • 08 maart 2015 14:30 - 16:00 Sprankelend Torna | Cultura-café
  De onlangs gestarte Torna | Cultura-cafés zijn bijzonder goed ontvangen, met veel belangstelling en lovende kritieken…
  De onlangs gestarte Torna | Cultura-cafés zijn bijzonder goed ontvangen, met veel belangstelling en lovende kritieken over het gebodene. Dat belooft ook weer veel goeds voor zondag 8 maart a.s. Gastheer Arno Walraven (Horn) presenteert die middag een sprankelend en boeiend Cultureel-Café in Aod Thoear. De aanvang is om 14.30 uur en de entree bedraagt € 5,-.

  Mét ‘ne Franse slaâg
  Fons Heuvelmans heeft in diverse programma’s in het gehele land Franstalige liedjes gezongen. De laatste jaren laat hij zich bijstaan door zijn vaste begeleidingsband. Het afgelopen jaar heeft Fons vooral gewerkt aan het schrijven van nieuw repertoire in zijn eigen Stramproyer dialect. Hij zingt in het Torna | Cultura-café een selectie uit zijn programma 'Mét ‘ne Franse slaâg' waarin deze nieuwe liedjes worden afgewisseld met bekend Franstalig repertoire. Hij wordt daarbij begeleid door zijn zoon Casper op basgitaar en Yanick Douven op piano.

  Noormannenschouwspel - Het Pact van Asselt
  Het Noormannenschouwspel is een unieke Limburgse openluchtmusical, gebaseerd op een historisch verhaal, zoals zich dat in de Noormannentijd in Asselt heeft afgespeeld. Het is de geschiedenis van het Pact van Asselt, dat in 882 gesloten werd tussen Godfried de Noorman en de Frankische keizer Karel de Dikke. Het spel en de liederen vertellen over de bezetting, de relatie met de Limburgse bevolking: de machtstrijd, de intriges, de liefde en romances. De teksten, muziek en zangnummers zijn geschreven door Ton Custers. Samen met Maartje Heijckers, (zang) en Vic Mostart (producent) geeft hij een voorproefje van de opvoering van dit spektakelstuk. Het wordt onder regie van Resi Coumans, in juni 2015 aan de boorden van de Maas in Asselt opgevoerd.

  Toon Hermans Huis Roermond
  Over ruim een maand wordt aan de Willem II-singel 17 in Roermond het Toon Hermans Huis in gebruik genomen. Toon Hermans Huizen zijn ontmoetingsplaatsen voor mensen met kanker en hun naasten waar begeleiding en ondersteuning wordt geboden. Anita Janssen (Heel) is benoemd tot directeur van het Toon Hermans Huis Roermond. Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers wil ze iets moois neerzetten voor Roermond en omgeving. Zij laat het publiek graag kennismaken met het nieuw te openen Toon Hermans Huis Roermond.   

  Vaste gasten
  Uiteraard ontbreken de vasten podiumgasten, Jo Wijnen (columnist) en Har Sniekers, (stadsdichter) niet op 8 maart. Naar hun voordrachten wordt telkens weer met veel interesse uitgekeken.


  Lees meer
 • 25 maart 2015 20:00 - 21:00 Cabaret - dubbelvoorstelling Niena Bocken en Nénin Quadvlieg
  Cabaret - dubbel voorstelling met Niena Bocken en Nénin Quadvlieg

  Niena Bocken speelt haar voorstelling 'Huisboom…
  Cabaret - dubbel voorstelling met Niena Bocken en Nénin Quadvlieg

  Niena Bocken speelt haar voorstelling 'Huisboom Beest' over het gemiddelde levenplan van de doorsnee mens. Nénin Quadvlieg wordt in 'Voilá Pourquoi…!' geïnspireerd door alledaagse beslommeringen en gebeurtenissen, vragen en twijfels.

  Datum: 25 maart
  Aanvang: 20.00 uur
  Entree: € 8,50


  Lees meer
 • 29 maart 2015 00:00 - 00:00 Listig - PIUM
  Een jaar na de succesvolle première van de voorstelling 'Listig' in theater de Maaspoort in Venlo, heb je nog…
  Een jaar na de succesvolle première van de voorstelling 'Listig' in theater de Maaspoort in Venlo, heb je nog twee keer de kans om de voorstelling te zien in onze thuisstad! Tijdens beide voorstelling gaat productiegroep PIUM een samenwerking aan met een aantal lokale dansscholen om het voorprogramma te verzorgen. Ze zullen hun choreografie uitvoeren met de band van PIUM, The Men from UNCLE.

  De choreografieën voor het voorprogramma worden verzorgd door:
  - Urban Dance Studio / Aletta Smit
  - Dansstudio Dansa / Anouk Kulaleen
  - Dansgroep Juul Thijssen
  - Kunstencentrum Venlo / Melanie Melis

  Data:
  - zondag 29 maart, 16.00 uur
  - zondag 29 maart, 20.00 uur
  Locatie: Theater de Garage, Saxenkampstraat 2, Venlo  
  Entree: € 9,- (CJP/Studentenpas € 7,75)
  Kaarten: Theater de Garage of reserveer via 077 351 42 52
toneel nieuws
 • 24 februari 2015 Kick-off Jeugdcultuurfonds Limburg
  Cultuur zorgt voor plezier en persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Kinderen die aan actieve kunstbeoefening…
  Cultuur zorgt voor plezier en persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Kinderen die aan actieve kunstbeoefening doen, krijgen meer zelfvertrouwen, hun concentratievermogen neemt toe en hun sociale vaardigheden worden vergroot. Juist voor kinderen in achterstandsposities zijn deze effecten heel belangrijk. Hun zelfbewustzijn groeit, ze krijgen meer oog voor hun kansen en meer zelfvertrouwen om ze aan te grijpen. Maar wat als je wilt leren zingen, schilderen, toneelspelen of dansen en je ouders of verzorgers kunnen het niet betalen? Juist voor die kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar is het Jeugdcultuurfonds opgericht. Dit fonds geeft hen de mogelijkheid om lessen te volgen bij bijvoorbeeld een theaterclub, dansschool, kunstatelier of muziekvereniging. Ook in Limburg is het fonds actief. Het Jeugdcultuurfonds Limburg is opgericht door het Huis voor de Kunsten Limburg. Op 4 maart vindt in Heerlen de kick-off plaats. 
   
  Ruim 400 euro per kind per jaar
  Het Jeugdcultuurfonds wil dat alle kinderen in Nederland zich kunnen ontwikkelen in minstens één kunstdiscipline. Het fonds richt zich op het wegnemen van de financiële drempels voor kinderen in achterstandsposities, dat wil zeggen uit gezinnen waarvan het inkomen niet meer dan 120% van het wettelijk sociaal minimum bedraagt. Ouders/verzorgers kunnen niet rechtstreeks een aanvraag indienen bij het Jeugdcultuurfonds. Dit kan alleen gedaan worden door een intermediair. Dit is een tussenpersoon die professioneel betrokken is bij de opvoeding en verzorging van het kind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Stichting Leergeld, een leerkracht, jeugdhulpverlener, huisarts of maatschappelijk werker. De maximale bijdrage die het fonds uitkeert is 419,75 euro per kind per jaar. Deze bijdrage wordt gebruikt om de contributie en eventueel benodigde attributen te betalen. Het geld gaat direct naar de cultuuraanbieder of winkel, niet naar de ouders of het kind. De intermediair ziet er op toe dat het kind deelneemt aan de activiteiten waarvoor het fonds betaalt. 
   
  Organisatie in Limburg
  Het Jeugdcultuurfonds Limburg is aanspreekpunt voor de gemeenten in Limburg. Het toetst voor hen de aanvragen, doet de promotie, organiseert informatiebijeenkomsten én helpt bij het zoeken van fondsen. De gemeenten Heerlen, Horst aan de Maas, Kerkrade en Venray zijn reeds aangesloten bij het Jeugdcultuurfonds Limburg. Met diverse andere gemeenten zijn de gesprekken over deelname in een vergevorderd stadium. 
   
  Kick-off 4 maart
  Op 4 maart ’s morgens vindt in de Theo Thijssenschool in Heerlen de kick-off van het Jeugdcultuurfonds Limburg plaats én wordt de start van het Jeugdcultuurfonds in Heerlen gevierd. Hierbij wordt een cheque ter waarde van 10.000 euro van de Rabobank Foundation, een van de sponsors van het Jeugdcultuurfonds in Heerlen, overhandigd. Ook houdt Odile Wolfs, voorzitter van het Jeugdcultuurfonds Limburg, een toespraak en Barry Braeken, wethouder Cultuur van de gemeente Heerlen. Bovendien treden leerlingen van de Theo Thijssenschool op. De kick-off is met name bedoeld voor partners in het veld die werken met en voor kinderen en jongeren in achterstandsposities. 
  lees meer…
 • 02 februari 2015 Spelers gezocht voor The Scrooge Project
  Theatermakers Maud Dolsma en Nita Kersten, nemen met de theatervoorstelling The Scrooge Project de effecten van…
  Theatermakers Maud Dolsma en Nita Kersten, nemen met de theatervoorstelling The Scrooge Project de effecten van de huidige crisis met een scherpe blik en een flinke dosis humor onder de loep. We moeten het bijna allemaal zien te rooien met minder. Maar wat betekent de crisis voor de gemiddelde Nederlander? The Scrooge Project wordt op locatie gemaakt met drie professionele acteurs, drie amateurspelers en de inzet van een grote groep actieve mensen uit de omgeving.

  Lijkt het je interessant om samen te werken met professionele acteurs en theatermakers? Voor deze voorstelling zoeken we drie spelers van alle leeftijden en achtergronden. Elke speler wordt gekoppeld aan een professionele acteur om samen te ontdekken hoe je je rol het beste kunt ontwikkelen.

  Audities: donderdag 12 of vrijdag 13 februari
  Tijd: 19.30-21.30 uur 
  Locatie: Huis van Puck, Kazerneplein 6-2 Arnhem
  Repetities: vanaf half april een doordeweekse avond in overleg van 19.00 tot 22.00 uur
  Extra weekendrepetities: eind mei
  Voorstellingen: 5, 6 en 7 juni

  Maud Dolsma (1984) studeerde in 2008 af aan de acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Ze was te zien in voorstellingen van o.a. het Maastheater en Orkater en regisseerde haar eigen voorstelling voor de Parade. Op dit moment is ze te zien in Beschuit met muisjes van Toneelgroep Oostpool. Nita Kersten (1983) studeerde in 2010 af aan de opleiding Theaterdocent van de Theaterschool Amsterdam. Ze richtte vanuit eigen ondernemerschap theaterprojecten op zoals Liefdesbiecht, BREI III. Haar voorstellingen waren te zien op festivals als de Parade, Over het IJ en Lowlands.

  Aanmelden
  Stuur een e-mail met je naam en leeftijd naar scroogeproject@gmail.com. Laat even weten of je op de 12e of 13e auditie komt doen. Je hoeft voor de auditie niets voor te bereiden.
   
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Toneel? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
prikbord
Op het prikbord van de discipline Toneel worden oproepen geplaatst die relevant zijn voor het Limburgse amateurtheater. Mail uw prikbordbericht naar ppeters@hklimburg.nl.
Er zijn geen prikbordberichten
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?