toneel

Jaarlijks zetten maar liefst 150 toneelverenigingen in Limburg een stuk op de planken. Of u nu een beginnende of een gevorderde toneelspeler bent, een Einzelgänger, een regisseur of de voorzitter van een vereniging, het Huis voor de Kunsten Limburg geeft advies aan iedereen die plezier beleeft aan het maken van een toneel. Wij ondersteunen bovendien diverse toneelactiviteiten en organiseren jaarlijks een theaterweekend voor jongeren.
 
Samen met Toneelhuis LFA (Limburgse Federatie van Amateurtoneelverenigingen), een van de founders van het Huis, behartigen wij de belangen van toneelverenigingen in Limburg en zijn wij inhoudelijk op de hoogte van ontwikkelingen in het toneellandschap. Toneelhuis LFA ondersteunt en adviseert toneelverenigingen en toneelspelers en biedt diverse opleiding- en cursusmogelijkheden aan. Wij ondersteunen hierbij op alle mogelijke manieren, langs de zijlijn en op het toneel. Ook organiseert Toneelhuis LFA jaarlijks de uitreiking van de LFA toneelprijzen, D’n Aovend van ’t Muulke en het Eenakterfestival Limburgse Brokstukken.    
toneel agenda
 • 29 januari 2015 - 12 februari 2015 Toneelgroep Maastricht brengt 'Kamer en de Man' van Eric de Volder
  Vanaf 29 januari speelt Toneelgroep Maastricht de toneelvoorstelling Kamer en de Man. Het is een hartverscheurend…
  Vanaf 29 januari speelt Toneelgroep Maastricht de toneelvoorstelling Kamer en de Man. Het is een hartverscheurend maar tegelijkertijd hartverwarmend verhaal over een man die terugdenkt aan zijn eerste ontmoeting met zijn grote liefde. De Vlaamse schrijver Eric De Volder schreef dit verhaal in een poëtische kunsttaal, die wordt behouden in het toneelstuk.

  Onder de naam TgM Lab biedt Toneelgroep Maastricht de komende jaren net afgestudeerde theatertalenten een prominente plek in het gezelschap. De focus ligt daarbij op ‘spelende makers’. Stijn Vervoort (Toneelschool Amsterdam) en Eva Heijnen (Toneelschool Arnhem) zijn de eerste talenten die in het TgM Lab stappen. Samen met de ervaren Vlaamse theatermaker Koen De Sutter maken zij een eigen versie van Eric De Volders Kamer en de Man.

  ik zie ze vliegen
  wat?
  de vlinders in mijn buik
  g’hebt vlinders in uwen buik zegt ze? ik ook!
  zij ook!

  Kamer en de Man (1994), een tekst van de in 2010 overleden Belgische theatermaker Eric De Volder, is een ritmisch kunstwerk waar klanken vrij spel krijgen en de logica los gelaten wordt.

  ik heb u eens een brief gestuurd zegt ze
  een brief!? Wanneer!?
  maar ik heb hem nooit verstuurd
  wat stond er in? zoetje? wat stond er in?
  ge zoudt hier beter van tijd tot tijd eventjes zijn
  mijn zoetje toch!? had mij die dan toch opgestuurd

   
  Theater de Bordenhal
  Plein 1992, nr. 15  Maastricht
   
  do. 29 en vr. 30 januari 2015  try-outs
  za. 31 januari première
  wo. 4  t/m zo. 8 februari
  di. 10 t/m do. 12 februari
  Alle voorstellingen worden Engels boventiteld/ Dutch spoken, English surtitled
   
  aanvang 20.00 uur
  op zondag 16.00 uur
  reserveren 043-3503050
  kassa@toneelgroepmaastricht.nl

  Lees meer
 • 30 januari 2015 - 06 maart 2015eigen activiteit Nieuwe voorstelling 'Ós Limburg' door Toneelhuis LFA
  Wat maakt Limburg nou ‘Limburg’? De nieuwste voorstelling Ós Limburg van Toneelhuis LFA gaat over alle tegenstellingen…

  Wat maakt Limburg nou ‘Limburg’? De nieuwste voorstelling Ós Limburg van Toneelhuis LFA gaat over alle tegenstellingen en vooroordelen, alle waarheden en onwaarheden, over de schoonheid en het verdriet van de Limburgse mens.

  De voorstelling wordt gespeeld door dialectsprekende amateurspelers uit alle windstreken van Limburg. Dit gelegenheidsgezelschap neemt het publiek mee op een zoektocht naar wat ons verbindt en wat ons onderscheidt. Een voorstelling door Limburgers, over Limburg en voor het Limburgse toneelminnende publiek. Kortom: een theatraal kijkje in de spiegel! Maak dit uitdagende avontuur vanaf eind januari mee in de kleine theaters in Limburg.

  Regie: Marnix Mulder
  Regie-assistentie: Joyce Stultiens
  Spelers: Leon Nelissen, Marlies Harings, Sonja Bouten, Mieke Bartsch-Peeters, Suzanne van Kempen, Hanneke van Horen, Geerte Schmitz, Lizet Scheers, Juul Stokbroekx, Ann Philipsen, Gerda Schattorje, Lizette Egas, Ton Frissen, René Thijssen en,Wilhelmien Knapen

  Voorstellingen
  - 30 en 31 januari: Theater Karroessel Geleen, 20.00 uur
  - 1 februari: Theater Karroessel Geleen, 14.30 uur
  - 6 en 7 februari: Pesthuyspodium Maastricht, 20.00 uur
  - 21 februari: Theater de Garage Venlo, 20.15 uur
  - 6 maart: Theater Landgraaf Landgraaf, 20.00 uur
  - 13 maart: De Bombardon Heythuysen, 20.00 uur

  Voor kaartverkoop kunt u terecht bij de desbetreffende theaters.
   


  Lees meer
 • 01 maart 2015 13:30 - 18:00eigen activiteit Eenakterfestival Brokstukken
  Toneelhuis LFA organiseert samen met ECI Cultuurfabriek de zesde editie van een bijzonder en uniek theaterevenement:…

  Toneelhuis LFA organiseert samen met ECI Cultuurfabriek de zesde editie van een bijzonder en uniek theaterevenement: Eenakterfestival Brokstukken! Maar liefst 14 Limburgse toneelverenigingen uit alle windstreken van Limburg brengen tijdens deze editie een eenakter op de planken. 

  Eenakterfestival Brokstukken laat jaarlijks de grote verscheidenheid en de kwaliteit van het Limburgse amateurtoneel zien. Toneelgroepen presenteren een speciaal voor deze gelegenheid ingestudeerde eenakter ofwel korte passages uit toneelvoorstellingen van het nieuwe seizoen. Van kluchtige komedies tot tranentrekkende tragedies; alles kan en mag op de planken gebracht worden tijdens het festival. 

  Tijdens dit toneelfestival kan de bezoeker zijn eigen route door het festival bepalen. Tevens vindt er de monologenwedstrijd ‘In je Eentje’ tijdens dit festival plaats. Het publiek is de jury en bepaalt welke monoloog de publieksprijs t.w.v. € 150,- wint.  Het Eenakterfestival Brokstukken biedt de theaterliefhebber een verrassend, verscheiden en mooi beeld van het amateurtheater in Limburg. Zorg dat u erbij bent!

  Datum: 1 maart
  Tijd: 13.30-18.00 uur
  Locatie: ECI Cultuurfabriek, Roermond
  Entree: tickets (€ 10,- voorverkoop / € 12,- dagkassa) kunnen worden besteld worden bij de kassa van ECI Cultuurfabriek

  Deelnemers Eenakterfestival 2015.

  De programmering van het Eenakterfestival Brokstukken 2015 wordt in januari 2015 bekend gemaakt.
   


  Lees meer
toneel nieuws
 • 18 december 2014 Schitteren in de schoolmusical in een echte theaterzaal
  Parkstad Limburg Theaters Heerlen en De Maaspoort in Venlo lanceren samen het School Musical Award Gala. Het gala…
  Parkstad Limburg Theaters Heerlen en De Maaspoort in Venlo lanceren samen het School Musical Award Gala. Het gala heeft als educatief doel kinderen kennis te laten maken met theater in al haar facetten. De hoofdprijs is de uitvoering van de schoolmusical in een echte theaterzaal, ondersteund door diverse professionele workshops. Dit eerste pilotproject draagt op diverse manieren bij aan de ontwikkeling van het kind. Cultuureducatie is daardoor niet alleen leerzaam, maar ook super leuk!

  Bijna elke school brengt aan het einde van het schooljaar een eindejaarsmusical op de planken (meestal in de aula op school). Parkstad Limburg Theaters Heerlen en De Maaspoort in Venlo bieden de leerlingen de kans om op te treden in een echt theater. Alle basisscholen in Limburg kunnen deelnemen. Scholen worden opgeroepen om een schoolmusicalnummer op een originele manier vast te leggen op film en deze in te zenden voor het project.
   
  De finalisten worden gezamenlijk gekozen door een deskundige vakjury en de publieksjury. De publieksjury kan een stem uitbrengen op een filmpje via de websites van beide theaters.

  Scholen kunnen hun filmpjes inzenden tot vrijdag 30 januari. De voorrondes zullen plaatsvinden in maart. De finale is gepland op vrijdag 5 juni 2015 en de winnaar mag dus zijn schoolmusical op een nader te bepalen datum in juli spelen in een echte theaterzaal!

  Meer weten? Neem dan contact op met Petra Stevens via p.stevens@parkstadlimburgtheaters.nl / 045 576 85 22 of ga naar www.parkstadlimburgtheaters.nl. Hier vind je tevens het inschrijfformulier.
 • 04 december 2014 Open Call jong talent FASHIONCLASH Festival 2015 + lancering FASHIONCLASH Festival Award
  FASHIONCLASH platform is op zoek naar nieuwe generatie ontwerpers en kunstenaars voor FASHIONCLASH Festival. Naast…
  FASHIONCLASH platform is op zoek naar nieuwe generatie ontwerpers en kunstenaars voor FASHIONCLASH Festival. Naast het spraakmakende programma introduceert het festival de 'FASHIONCLASH Festival Award!
  Ontwerpers, kunstenaars, fotografen, performers enz. kunnen zich opgeven voor verschillende programma onderdelenzoals het modeshow programma, expositie, designer Market en de FASHIONCLASH Side Program. Deelnemers van het festival maken tevens kans op verschillende awards waaronder de 'FASHIONCLASH Festival Award ter waarde van € 5.000,- en diverse andere awards. Wil je kans maken op een van deze awards en een podium om je werk te presenteren voor een internationaal publiek, meld je aan! Deadline voor aanmelden is 1 maart 2015. Meer informatie en het aanmeldingsformulier vind je hier
   
  FASHIONCLASH Festival 2015, de 7e editie van het jaarlijkse internationale en interdisciplinaire mode festival vindt plaats van 11 t/m 14 juni 2015 in Maastricht. FASHIONCLASH Festival bestaat uit diverse programma onderdelen waar ontwerpers en kunstenaars zich voor kunnen inschrijven. Op basis van de binnengekomen aanmeldingen wordt er een selectie gemaakt en het programma samengesteld.
   
  FASHIONCLASH Festival is een spraakmakend internationaal en interdisciplinair mode festival. Het 4 daagse geeft jong en veelbelovend talent de mogelijkheid hun werk te tonen aan een divers (inter) nationaal publiek.
  7de editie staat in het teken van het thema 'GENDER'. Ontwerpers en podium kunstenaars worden uitgedaagd om na te denken over het thema en uitgedaagd om hun visie te vertalen naar mode. Binnen het verdiepingsprogramma worden er aantal speciale samenwerkingsprojecten ontwikkeld rondom dit thema. Verder wordt de expositie op de hoofdlocatie samengesteld met gender gerelateerd werk.
   
  FASHIONCLASH Festival is, zoals de naam al zegt, een ‘clash’ met mode als uitgangspunt. ‘Clash’ staat voor een
  ontmoeting van talent, culturen, disciplines en publiek rondom het gegeven ‘mode’. Met zijn modeshows, exposities, performances en interdisciplinaire samenwerkingen tussen modeontwerpers en theatermakers, choreografen en andere kunstenaars neemt FASHIONCLASH een unieke positie in het internationale mode discour. Het festival is een weergave van wat er speelt binnen de internationale modescene van de nieuwe generatie ontwerpers; verbeelding van de tijdsgeest van de hedendaagse mode vormgeving door de ogen van nieuwe generatie ontwerpers en kunstenaars. FASHIONCLASH Festival biedt podium aan meer dan 150 veelbelovende talenten uit binnen- en buitenland en is een unieke gelegenheid om talent te ontdekken en om geïnspireerd te raken door de kunst van mode. FASHIONCLASH Festival is laagdrempelig voor zowel de deelnemende kunstenaars als voor het publiek. Behalve het catwalk programma is het festival grotendeels gratis toegankelijk.
   
  FASHIONCLASH Platform is het hele jaar door actief:
  - FASHIONCLASH presenteert Nederlands mode talent tijdens designSUPERMARKET, 11 t/m 14 december in Praag
  - Werk van Euregio talent te koop in FAB Pop-Up Store Hasselt, open t/m 15 januari 2015 (België)
  - Beeldimpressie van Cologne Fashion Days waar FASHIONCLASH Nederlands mode talent presenteerde
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Toneel? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
prikbord
Op het prikbord van de discipline Toneel worden oproepen geplaatst die relevant zijn voor het Limburgse amateurtheater. Mail uw prikbordbericht naar ppeters@hklimburg.nl.
Er zijn geen prikbordberichten
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?