toneel

Jaarlijks zetten maar liefst 150 toneelverenigingen in Limburg een stuk op de planken. Of u nu een beginnende of een gevorderde toneelspeler bent, een Einzelgänger, een regisseur of de voorzitter van een vereniging, het Huis voor de Kunsten Limburg geeft advies aan iedereen die plezier beleeft aan het maken van een toneel. Wij ondersteunen bovendien diverse toneelactiviteiten en organiseren jaarlijks een theaterweekend voor jongeren.
 
Samen met Toneelhuis LFA (Limburgse Federatie van Amateurtoneelverenigingen), een van de founders van het Huis, behartigen wij de belangen van toneelverenigingen in Limburg en zijn wij inhoudelijk op de hoogte van ontwikkelingen in het toneellandschap. Toneelhuis LFA ondersteunt en adviseert toneelverenigingen en toneelspelers en biedt diverse opleiding- en cursusmogelijkheden aan. Wij ondersteunen hierbij op alle mogelijke manieren, langs de zijlijn en op het toneel. Ook organiseert Toneelhuis LFA jaarlijks de uitreiking van de LFA toneelprijzen, D’n Aovend van ’t Muulke en het Eenakterfestival Limburgse Brokstukken.    
toneel agenda
 • 01 oktober 2015 - 08 november 2015 (G)ruis: dans, muziek, foto en workshops
  Nu is het stil. Wat rest is slechts (G)ruis: een voorstelling over de duistere gangen, het licht boven aan de schacht…
  Nu is het stil. Wat rest is slechts (G)ruis: een voorstelling over de duistere gangen, het licht boven aan de schacht en herhaling.

  Dans- en muziekvoorstelling voor liefhebbers van zowel flamenco als moderne dans
  (G)ruis is een hedendaagse vertelling over het werk in de mijn en de behoefte het rauwe leven onder de grond om te vormen en te kunnen uiten in dans en muziek, om zo de pijn te verlichten en het leven te vieren. Flamenco en de mijnen hebben meer gemeen met elkaar dan dat je op het eerste gezicht zou zeggen. Niet alleen Limburg kent een geschiedenis in de mijnen, ook in het zuiden van Spanje was er mijnbouw. Dat is terug te horen in verschillende zangteksten in flamenco. Ook kwamen er in de jaren ’50 Spanjaarden naar Nederland en België om in de mijn te werken. Dansend en zingend kwamen ze op het station Maastricht aan, niet wetende wat hen te wachten stond onder de grond. 

  Choreografie en dans: Selene Anneroza Driessen 
  Gitaar en decor: Jeroen Melkert 
  Zang: Erminia Fernández Córdoba
  Percussie: Udo Demandt 

  Data: 22 en 23 oktober
  Tijd: 20.00 uur; voorafgaand - om 19.00 uur - inleiding en lezing over flamenco
  Locatie: Cultuurhuis Heerlen, Sittarderweg 145, Heerlen
  Entree: € 7,50
  Reserveren: info@cultuurhuisheerlen.nl / 045 561 21 21

  Foto-expositie
  Van 1 t/m 31 oktober 2015 is er doorlopend in de theaterzaal van het Cultuurhuis een foto- expositie van Jeroen Bogaert rondom (G)ruis te zien. 

  Workshops
  Workshop: Dansen buiten de lijntjes - workshop voor gevorderden dansers met flamenco of moderne dans ervaring
  Datum: 8 november
  Tijd: 12.30-15.00 uur

  Workshop: Flamenco voor beginners
  Datum: 8 november
  Tijd: 15.15-16.30 uur

  Workshops zijn gratis met ticket van de voorstelling (G)ruis op 22 of 23 oktober. Aanmelden via seleneanneroza@hotmail.com.

  Kijk hier voor een voorproefje.
 • 04 oktober 2015 - 18 oktober 2015 Pien, Puk & Co
  Eindelijk zijn ze weer terug! Meespeeltheater Pien, Puk & Co wordt gevormd door meisjes en jongens die samen met…

  Eindelijk zijn ze weer terug! Meespeeltheater Pien, Puk & Co wordt gevormd door meisjes en jongens die samen met hun kikker Rik allerlei gekke avonturen beleven. De een is net wat ondeugender en stouter dan de ander… Ze duiken iedere keer weer in een avontuur en laten zich daarbij leiden door wat de kinderen uit het publiek inbrengen.

  Pien, Puk & Co spelen elke eerste en derde zondag van de maand in Pitboel Theater en beleven dan steeds een ander avontuur in een ander thema. De kinderen worden betrokken in hun spel, maar voor de kinderen die dat willen is er ook ruimte om echt mee te spelen! Pien, Puk & Co beleven hun verhaal vanuit de beleving van het kind.

  Wil je zeker zijn van een plek in de theaterzaal? Dan is verstandig om te reserveren. 

  Data: 4 en 18 oktober
  Locatie: Pitboel Theater, Montgomerystraat 26, 6135 BW Sittard
  Entree: € 4,- 
   


  Lees meer
 • 08 oktober 2015 - 16 oktober 2015 Vleisch
  Een zwarte komedie over twee contactgestoorde antihelden, de concurrentiestrijd met hun voormalige baas én hun…

  Een zwarte komedie over twee contactgestoorde antihelden, de concurrentiestrijd met hun voormalige baas én hun vleesgeworden succes.

  Toneelgroep de Bron is in de Scandinavische filmwereld van regisseur Anders Thomas Jensen gedoken en heeft het verhaal van de twee geslaagde slagers en hun oud-baas een eigen gezicht gegeven in Vleisch.

  De Bron ging voor deze productie voor de tweede keer enthousiast aan de slag met regisseur Hanneke Som en vormgever Ek van Roosendaal. Zij zetten bij De Bron in 2014 ook al samen hun handtekening onder de Hoogseizoen-voorstelling Witlox. In Vleisch ziet u bekende gezichten en nieuwe talenten, er is live-muziek en er wordt gespeeld op een bijzonder passende locatie in het dal van Mheer.

  Vleisch – het verhaal
  Egid is een neuroot die zwelgt in zelfmedelijden en bij de lichtste confrontatie heftig transpireert. Partner Sven is zijn tegenpool. Een wietrokende, introverte man die zijn leven leeft, zonder veel ambitie en woorden. De twee werken bij de eigenzinnige slager Lacroix, in het dorp geroemd om zijn voortreffelijke worstjes. De slagersknechten willen niet langer in Lacroix’s schaduw staan en beginnen hun eigen zaak. De slagerij slaat aan dankzij Egid’s succesrecept. Het hele dorp loopt uit voor de fameuze kipdipjes. Maar er is iets… niet in de haak. "Weurskes hubbe meech ummer gefascineerd. ‘T is toch wel hiel biezoonder um a deer kapot te make en ‘t da in z’n eige ingewande te stoppe. Erger da in dieng eige derrem gepropt te weare kin toch neet? Dat is ing va die kling plezeerkes die veer luj hubbe."

  Speeldata: 8, 9, 10, 15, 16 en 17 oktober
  Aanwezig: uiterlijk 19.45 uur
  Aanvang: 20.00 uur
  Duur: circa 1 uur en 40 minuten
  Entree: €10,- contant aan de kassa
  Parkeren en ontvangst: Café Quanten, Dorpstraat 3, Mheer
  Locatievoorstelling: overdekt, denk bij koud weer aan warme kleding

  Reserveren is noodzakelijk en kan hier.

 • 10 oktober 2015 20:30 - 22:00 Dramatische Kunstkring speelt 'Ovosoft'
  Waarom staan die cijfertjes op onze ontbijteitjes?

  Een softwarebedrijf op de rand van faillissement vormt…

  Waarom staan die cijfertjes op onze ontbijteitjes?

  Een softwarebedrijf op de rand van faillissement vormt de achtergrond voor een vrolijk verhaal over kantoorrelaties, gefrustreerde carrières, bedrijfsspionage, liefde en bedrog, politiek en mindfulness, afgunst en poezenliefde.

  DK Heerlen heeft de laatste jaren een reputatie verworven in het vakkundig spelen van vrolijke stukken. Ook deze voorstelling zal u regelmatig in lachen doen uitbarsten en u, omlijst met muziek, een prettige avond bezorgen.


  Regie: Gwen van Genderen
  Tekst: Niek Moust


  Locatie: Pitboel Theater, Montgomerystraat 26, 6135 BW Sittard
  Entree: € 10,-
   


  Lees meer
 • 14 oktober 2015 14:00 - 15:30 Kinderboekenweek: De Frutsels
  Meneer Frutsel is uitvinder. Hij maakte eigenhandig zijn Frutselhuis met een uitkijktoren en een tropische binnentuin.…

  Meneer Frutsel is uitvinder. Hij maakte eigenhandig zijn Frutselhuis met een uitkijktoren en een tropische binnentuin. Hij ontwierp ook een ontbijttafeltoastmachine en een appelpersmachine. Mevrouw Frutsel is heel trots op haar man. Maar de onophoudelijke knutseldrang zorgt af en toe ook wel eens voor problemen. De Frutsels beleven allerlei knotsgekke avonturen, waarbij de politie wel eens wordt ingeschakeld... Gelukkig loopt het altijd goed af.

  Grote en kleine Frutselaars zijn op woensdag 14 okober van harte welkom om te genieten van verhalen én liedjes uit het boek De Frutsels. Kinderen mogen verkleed komen als uitvinder, meneer Frutsel, als mevrouw Frutsel of als ‘mevrouw of meneer de agent’.

  Kaarten à € 4,- p.p. zijn te bestellen bij Flow’s boekensteun of in het Pitboeltheater aan de dagkassa. Er zijn tachtig plaatsen, maar ben er snel bij! Voor alle Frutselaars is er na afloop lekkere cake en appelsap, geperst door de appelpersmachine van meneer Frutsel zelf.

  Marieke van Hooff is een artistieke duizendpoot. Als professioneel actrice werkt ze in Engeland en in België, voornamelijk voor theater. Sinds een aantal jaar is Marieke ook auteur van de boeken Jasper, Prinses Eleonora, Dokter Doppert, Barones van Stippeltje, Kaatje de Kip én De Frutsels. Speciaal voor de Kinderboekenweek met als thema ‘Raar maar waar’ komt Marieke naar het Pitboeltheater om te vertellen over de bijzondere uitvinder meneer Frutsel.

  Datum: 14 oktober
  Tijd: 14.00-15.30 uur
  Locatie: Pitboel Theater, Montgomerystraat 26, 6135 BW Sittard
  Entree: € 4,-
   


  Lees meer
 • 24 oktober 2015 20:00 - 22:00 Veni, Vidi, Vici
  In de onemanshow Veni, Vidi, Vici neemt Y.M.P je mee door zijn levensverhaal in een spectaculaire mix van spoken…

  In de onemanshow Veni, Vidi, Vici neemt Y.M.P je mee door zijn levensverhaal in een spectaculaire mix van spoken word, cabaret, stand up comedy en theater.

  Opgegroeid zonder vader en nu zelf vader van een zoon. Het hartverscheurende verhaal van een jongen in een keiharde wereld. Op het podium vertelt Y.M.P alles over zijn leven, van zijn vaderfiguren tot de liefde, van onzekerheden tot mogelijkheden. Veni, Vidi, Vici is een interactieve show waarbij het publiek onderdeel is van de show. Het publiek krijgt de kans emoties te uiten over de problemen waar zij tegen aan lopen, maar tegelijk krijgen zij ook de kans leuke ervaringen te delen met elkaar. Veni Vidi, Vici is een combinatie van drama, comedy en het echte leven. Tijdens de voorstelling worden bovendien twee nummers gezongen door Y.M.P.

  Datum: 24 oktober
  Tijd: 20.00-22.00 uur
  Locatie: Pitboel Theater, Montgomerystraat 26, 6135 BW Sittard
  Entree: € 7,50
   


  Lees meer
 • 28 oktober 2015 15:00 - 17:00 Oma, mag ik mijn pop terug?
  Er zijn zoveel dingen die we niet mogen vergeten, maar wat als oma het allemaal niet meer kan onthouden? Dat ze…

  Er zijn zoveel dingen die we niet mogen vergeten, maar wat als oma het allemaal niet meer kan onthouden? Dat ze haar eigen naam niet meer weet, of dat ze is vergeten dat ze je oma is?

  Oma, mag ik mijn pop terug? is een grappige en ontroerende voorstelling over Fien en haar oma. Elke zondag gaat Fien bij oma op visite. Fien ziet dat haar oma ouder wordt, maar zich steeds meer als een kind gedraagt. Als Fien tijdens een bezoek haar pop bij oma op schoot zet, wil ze de pop niet meer loslaten. Oma vergeet nu wel heel erg veel, ze is zelfs vergeten dat ze geen kind meer is…

  Oma, mag ik mijn pop terug? verschijnt voorafgaand aan de speelperiode ook in boekvorm bij uitgeverij Azul Kids (Maastricht). Dit boek is net als deze voorstelling geschreven door Mark Haayema.

  De pers over het boek:
  “Mark Haayema weet met het verrassend originele jeugdboek Oma, mag ik mijn pop terug het toch zware onderwerp dementie op een luchtige en begrijpelijke manier voor jonge kinderen neer te zetten. De teksten zijn geschreven vanuit het oogpunt van Fien, een lief meisje van zes. Hoe ze haar oma ziet is soms ontroerend, maar zeker ook humoristisch. Hoe tegenstrijdig dit ook klinkt, het lastige onderwerp komt hierdoor overtuigend naar voren. De vrolijke noot in de teksten worden versterkt door de vrolijke illustraties van de kunstschilder en illustrator Marius van Dokkum.” 

  “Oma, mag ik mijn pop terug? is een liefdevol boek over oma´s die veranderen. Het boek is een aanrader om met kinderen in gesprek te komen over opa´s en oma´s die vergeetachtig worden en steeds moeilijker voor zichzelf kunnen zorgen.” 

  “Hoewel dementie geen makkelijk onderwerp is, weet Mark Haayema op een speelse manier duidelijk te maken hoe deze ziekte er in kleine stapjes voor zorgt dat oude mensen weer kinderen worden. Want ook al is het eigenlijk geen onderwerp waar je om mag lachen, de grapjes in het verhaal zorgen er wel voor dat je er makkelijker over kunt praten.” 

  Leeftijd: vanaf 6 jaar (BO groep 3 t/m 6)
  Speelperiode: sep t/m dec 2015
  28 oktober in Theater Heerlen

  Credits

  Tekst: Mark Haayema
  Regie: Elout Hol
  Dramaturgie: Pieter Vrijman
  Regie- en dramaturgieassistentie: Annemarth Velds
  Spel: Sanne van Dijk, Dennis de Groot en Mark Haayema
  Vormgeving poppen: Elout Hol
  Vormgeving decor en kostuums: Jacqueline van Eeden
  Muziek: Jan Paul de Bondt
  Lichtontwerp: Valentijn van der Mieden
  Foto publiciteitsbeeld: Ron Greve
  Grafisch ontwerp: Gravue.nl


  Lees meer
 • 28 oktober 2015 20:00 - 22:30 Comedyhuis Utrecht in Pitboel Theater
  Op woensdag 28 oktober brengt het Comedyhuis een hilarische stand-up comedyshow naar Pitboel Theater in Sittard…

  Op woensdag 28 oktober brengt het Comedyhuis een hilarische stand-up comedyshow naar Pitboel Theater in Sittard met de beste comedians uit het land. Want het Comedyhuis mag dan al jaren een begrip zijn in Utrecht met maandelijkse uitverkochte optredens in TivoliVredenburg, nu is het tijd om ook de rest van het land te veroveren met de beste grappen!

  De avond staat onder leiding van Comedyhuis-lid Hank, die ooit in Weert werd geboren, maar met zijn Limburgse charme, gevatte grappen en snelle improvisaties al snel alle podia in het land wist te veroveren.

  De kleine Soula Notos zal met haar spervuur aan grappen ervoor zorgen dat er gelachen wordt want als Nederlandse met een Griekse afkomst weet deze comedian als geen ander elke crisis het hoofd te bieden.

  Ook Ruud Smulders zal in Sittard op het podium verschijnen. Deze grappenmaker heeft al meerdere avondvullende programma’s op zijn naam staan en won samen met zijn vrienden De Blonde Jongens en Tim de publieksprijs van het Groninger Studenten Cabaret Festival. Bovendien heeft hij een succesvolle column op Radio 538 (een persiflage op IS werd onlangs in drie dagen tijd meer dan 200.000 keer bekeken).

  Jeroen Pater sluit de avond af. Deze comedian treedt meer dan 200 keer per jaar op en dat is te merken: verwacht fraai opgebouwde grappen en rare hersenspinsels. Met deze ijzersterke line-up wordt het dus gewoon heel hard lachen op woensdag 28 oktober in Sittard. Het Comedyhuis kijkt er in ieder geval naar uit!

  Datum: 28 oktober
  Tijd: 20.00-22.30 uur
  Locatie: Pitboel Theater, Montgomerystraat 26, 6135 BW Sittard
  Entree: € 8,50
   


  Lees meer
meer items…
toneel nieuws
 • 31 augustus 2015 18e LiLiLi-daag in kleinere opzet
  Dit jaar wordt op 8 november a.s. de 18e editie van het festival georganiseerd in de Roermondse ECI-cultuurfabriek.…
  Dit jaar wordt op 8 november a.s. de 18e editie van het festival georganiseerd in de Roermondse ECI-cultuurfabriek. Dit is ook de laatste in deze opzet. Traditioneel vormen auteurs daarbij de hoofdmoot van het programma, maar steeds zijn films, theater en vooral ook muziek een vast onderdeel geweest. Daarbij wordt vooral ook gelet op een goede spreiding van dialecten uit de hele provincie.

  Aangezien de Provincie een andere subsidiekoers heeft ingezet, moet LiLiLi-daag een aangepast programma gaan krijgen. Om de LiLiLi-daag dit jaar toch op een verantwoorde wijze inhoud en vorm te geven vroeg de stichting LiLiLi door middel van een crowdfundingactie om een donatie. Niet alleen werd het streefbedrag van € 5.000,- gehaald met dank aan donateurs, daarnaast zegden veel auteurs, artiesten, cabaretiers, theatermakers en filmmakers toe voor een gereduceerde gage of zelfs helemaal gratis te willen optreden.

  Wilt u meer weten over de Stichting LiLiLi en haar activiteiten, neem dan contact op met Paul Weelen via 043 326 24 14 of kijk op www.lililidaag.nl.
 • 26 augustus 2015 Cultura Nova uitgebreid te volgen op L1 TV
  Het culturele zomerfestival Cultura Nova in Heerlen beleeft dit jaar zijn 25e editie. Van vrijdag 28 augustus t/m…
  Het culturele zomerfestival Cultura Nova in Heerlen beleeft dit jaar zijn 25e editie. Van vrijdag 28 augustus t/m zondag 6 september presenteert de organisatie een breed scala aan culturele evenementen. L1 TV besteedt uitgebreid aandacht aan Cultura Nova.

  Spectaculaire openingsshow
  Een jubileum moet groots worden gevierd en dus wordt Cultura Nova op vrijdag 28 augustus op spectaculaire wijze geopend. Op de plek waar ooit de mijnschoorstenen Lange Lies en Lange Jan stonden, brengen twee wereldberoemde Franse gezelschappen, Groupe F en Les Plasticiens Volants, een groots vuurwerkspektakel. In ‘Les Rêveries de Lies et Jean’ blikken de beroemde schoorstenen terug op het ontstaan van de mijnen, de glorietijd, het naderende einde en het verval. Om vervolgens, met respect voor het verleden, vooruit te kijken naar de toekomst.

  CNtv
  L1 TV maakt van vrijdag 28 augustus t/m zondag 6 september dagelijks CNtv, waarbij alle aspecten van Cultura Nova aan bod komen. Op vrijdag 28 augustus, voorafgaand aan het openingsspektakel ‘Les Rêveries de Lies et Jean’ vindt de aftrap plaats op tv, vanaf 18.00 uur. Vanaf zaterdag 29 augustus is er dagelijks vanaf 10.00 uur maar liefst 7 uur lang CNtv. Hiervoor werkt L1 onder meer samen met het Arcus College, de leerlingen doen op deze manier veel ervaring op in het maken van tv. Ook de Limburgse kranten zijn partner in dit project.

  CNtv Matinee
  Van maandag 31 augustus t/m vrijdag 4 september presenteert L1-presentator Twan Spierts dagelijks vanaf 12.30 uur live CNtv Matinee, een programma met interessante gasten uit de culturele wereld en optredens van Cultura Nova-artiesten. Dit programma is gratis bij te wonen in de spiegeltent op het Burgemeester van Grunsvenplein.

  Cultura Nova tv-gids
  Vrijdag 28 augustus
  - 18.00-19.00 uur: CNtv opening
  - 21.00 uur: Openingsspektakel ‘Les Rêveries de Lies et Jean’

  Zaterdag 29 augustus t/m zaterdag 5 september
  - 10.00 uur: CNtv
  - 17.15, 18.15 en 19:15 uur: Hoogtepunten CNtv

  lees meer…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Toneel? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
prikbord
Op het prikbord van de discipline Toneel worden oproepen geplaatst die relevant zijn voor het Limburgse amateurtheater. Mail uw prikbordbericht naar ppeters@hklimburg.nl.
Er zijn geen prikbordberichten
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?