toneel

Jaarlijks zetten maar liefst 150 toneelverenigingen in Limburg een stuk op de planken. Of u nu een beginnende of een gevorderde toneelspeler bent, een Einzelgänger, een regisseur of de voorzitter van een vereniging, het Huis voor de Kunsten Limburg geeft advies aan iedereen die plezier beleeft aan het maken van een toneel. Wij ondersteunen bovendien diverse toneelactiviteiten en organiseren jaarlijks een theaterweekend voor jongeren.
 
Samen met Toneelhuis LFA (Limburgse Federatie van Amateurtoneelverenigingen), een van de founders van het Huis, behartigen wij de belangen van toneelverenigingen in Limburg en zijn wij inhoudelijk op de hoogte van ontwikkelingen in het toneellandschap. Toneelhuis LFA ondersteunt en adviseert toneelverenigingen en toneelspelers en biedt diverse opleiding- en cursusmogelijkheden aan. Wij ondersteunen hierbij op alle mogelijke manieren, langs de zijlijn en op het toneel. Ook organiseert Toneelhuis LFA jaarlijks de uitreiking van de LFA toneelprijzen, D’n Aovend van ’t Muulke en het Eenakterfestival Limburgse Brokstukken.    
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Toneel? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
prikbord
Op het prikbord van de discipline Toneel worden oproepen geplaatst die relevant zijn voor het Limburgse amateurtheater. Mail uw prikbordbericht naar ppeters@hklimburg.nl.
Er zijn geen prikbordberichten
toneel agenda
 • 18 oktober 2014 - 26 oktober 2014 Alles oet... behalve 't leech! - Not now, darling
  Toneelvereniging St. Donatus heeft er in 2014 opnieuw voor gekozen om een internationale hitkomedie op de planken…

  Toneelvereniging St. Donatus heeft er in 2014 opnieuw voor gekozen om een internationale hitkomedie op de planken te brengen, die haar succes meer dan eens bewezen heeft. ‘Alles oet... behalve ’t leech!’ is een dialectbewerking van ‘Not now, darling’ van het Engelse schrijversduo Ray Cooney & John Chapman. Het stuk, gaat in première op zaterdag 18 oktober in het Trefcentrum te Nuth.

  De getrouwde bontwinkeleigenaar en flierefluiter Daniël Dubois (Jules Louvenberg) is niet vies van escapades met vrouwelijk schoon, en sinds kort is hij volledig in de ban van de aantrekkelijke Victoria (Renee Hovestadt). Om haar definitief te veroveren wil hij haar een peperdure nertsmantel cadeau doen, maar om Victoria’s echtgenoot Erwin (Frank Horrichs) niet achterdochtig te maken, heeft Daniël het ‘perfecte’ plan opgevat: hij laat zijn compagnon Camiel Brassé (Quincy Grootjans) de mantel aan Erwin verpatsen voor een spotprijs; het resterende bedrag betaalt Daniël zelf. Maar Erwin heeft stiekem ook een verborgen agenda, er zijn klanten die op de meest irritante momenten binnenkomen (Tiny Haemers & Harry Louvenberg), tot overmaat van ramp keert Daniël’s echtgenote (Monique Louvenberg) terug van vakantie, en Camiel... die moet de situaties maar zien op te lossen. Hilarische taferelen gegarandeerd! En alles gaat uit... behalve het licht.

  De cast wordt gecompleteerd door Lily Gijzen, Wil Limpens, Ajanta Simons en Nicolle Dreessen.

  Speeldata:
  18 oktober, 20.00 uur
  19 oktober, 14.00 uur
  25 oktober, 20.00 uur
  26 oktober, 14.00 uur

  Entree: € 8,-

  Ga voor voorverkoopadressen en meer informatie naar www.toneelnuth.nl.

 • 21 oktober 2014 - 04 november 2014 Harry Mulisch Manifestatie in Heerlen
  Reve, Hermans, Boon, Elsschot en Van Ostaijen – in deze omgekeerde volgorde – gingen hem vooraf, maar nu is…
  Reve, Hermans, Boon, Elsschot en Van Ostaijen – in deze omgekeerde volgorde – gingen hem vooraf, maar nu is het de beurt aan Harry Kurt Victor Mulisch; SCHUNCK* brengt de Harry Mulisch Manifestatie.
   
  Mulisch is een fenomeen dankzij de unieke combinatie van enkele klassieke romans als ‘Het stenen bruidsbed’ en ‘De aanslag’ en non-fictie boeken als ‘De zaak 40/61’ en ‘De toekomst van gisteren – protocol van een schrijverij’. Onder die laatste noemer wil SCHUNCK* specifiek aandacht besteden aan die zeldzame verstrengeling van fictie en non-fictie en aan het profetische karakter van zijn werk. Wat heeft zijn werk te betekenen voor de lezer van nu, welke aspecten ervan zouden ons ook vandaag de dag kunnen of moeten wakker houden?

  Die vraag komt voorbij bij een symposium waarbij ook politiek, journalistiek, filosofie, toneel, film en poëzie aan bod zullen komen. Een bescheiden publicatie zal dit programma vergezellen en in de week voorafgaand aan het symposium zal hoogleraar Marita Mathijsen een inleidende lezing verzorgen. Ook haakt Parkstad Limburg Theaters in op de manifestatie door het programmeren van de voorstelling De ontdekking van de hemel op 4 november 2014.
  In dit project werkt SCHUNCK* bovendien samen met de organisatie van het Harry Mulisch Festival in Amsterdam, de Stichting Vrienden van het Harry Mulisch Huis. Deze stichting werkt samen met het Letterkundig Museum aan de oprichting van het Harry Mulisch Huis, het voormalige woonhuis van Mulisch.

  De manifestatie behoort tot de literaire ‘topprojecten’ van SCHUNCK* en heeft een regio-overstijgende, landelijke en euregionale uitstraling. Inhoudelijk wordt het project vanuit de literaire discipline aangejaagd en disciplinair verbreed naar film, muziek en theater.
   
  Programma
  di 21oktober 20.00 uur: Ruby Tuesday Lezing Marita Mathijsen
  Marita Mathijsen, emeritus hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, geeft een lezing over Harry Mulisch. In de context van de manifestatie ‘Harry Mulisch – De toekomst van gisteren’ zal zij als (mede-)beheerder van Mulisch’ literaire nalatenschap haar licht laten schijnen over het werk van de auteur.
  SCHUNCK* Glaspaleis / Filmzaal (+5) / entree €6,- / aanmelden via www.schunck.nl
   
  za 1 november 13.00 uur: symposium  Harry Mulisch: De toekomst van gisteren
  Gastsprekers: biograaf Sander Bax, publicist Onno Blom, hoogleraar / essayist Arnold Heumakers en romancier Joost de Vries, winnaar van de Gouden Boekenuil 2014.
  SCHUNCK*-Glaspaleis / Filmzaal (+5) / entree  € 15,-  (incl. koffie / thee en gebak) / aanmelden via www.schunck.nl
   
  di 4 november 20.00 uur: Toneelvoorstelling De ontdekking van de hemel
  Met o.a. Waldemar Torenstra. Regie: Ignace Cornelissen
  Theater Heerlen  / Entree vanaf  € 21,- / Reserveren via www.parkstadlimburgtheaters.nl
   
  Harry Mulisch Cahier
  Bij gelegenheid van de manifestatie verschijnt een 48 pagina’s tellend boekwerkje dat gratis verstrekt zal worden aan bezoekers van de lezing en het symposium. Met bijdragen van Rob Bindels, Marita Mathijsen, Cyrille Offermans, Sander Bax e.a.
   
  De Mulisch-manifestatie wordt ondersteund door het Nederlands Letterenfonds
 • 26 oktober 2014 14:30 - 16:00 Programma vol afwisseling bij Torna | Cultura
  Voor wie het nog niet zou weten: Thorn werd 70 jaar geleden bevrijd van de Duitse bezetter door de Brigade Piron.…
  Voor wie het nog niet zou weten: Thorn werd 70 jaar geleden bevrijd van de Duitse bezetter door de Brigade Piron. Dit werd 11 september jl. in Thorn in organisatie van de Stichting Herdenking Bevrijding Thorn op grootschalige wijze herdacht.

  Op zondag 26 oktober presenteert Torna | Cultura in nauwe samenwerking met Stichting Historisch Spel Thorn het herdenkingstoneel Schimmen. Het stuk voert een Piron-soldaat op die jaren na de bevrijding van het witte stadje terugkeert en droomt over de geschiedenis van het dorp. Deze eenakter is in opdracht van Stichting Historisch Spel Thorn geschreven doorde bekende Vlaamse romanschrijver en theatermaker Erik Vlaminck. Het stuk wordt gespeeld door Cor Bastiaans en Marga Nijssen.

  Voorafgaand aan de opvoering van Schimmen houdt historicus drs. Jac Forschelen een exposé over de bevrijding van Thorn. Hij plaatst deze bevrijding in een bredere context. Thorn was in eerste aanleg een etappe op weg naar een hoger strategisch doel, maar bleek voor de Belgen een einddoel.

  Columnist Jo Wijnen en stadsdichter Har Sniekers nemen het literaire deel van de middag voor hun rekening.

  Verder is te gast de Japanse sopraan Yukie Hada Zij wordt op piano begeleid door Hennie Ramaekers. Yukie Hada won onlangs de 14e Music Award Maastricht. Aan de prijs is een bedrag van € 4.500,- verbonden. Ze won ook de publieksprijs. De sopraan Yukie Hada is in 1984 in Japan geboren. Zij studeerde klassieke zang op de Musashino Academy of Music in Tokio. In 2011 startte ze haar studie aan het conservatorium in Maastricht. Hennie Ramaekers studeerde piano en orkestdirectie aan het Maastrichts Conservatorium. Hij slaagde cum laude voor het Einddiploma Solospel Piano en voltooide de studie orkestdirectie eveneens met het Einddiploma Harmonie- en Fanfaredirectie. Hij was dirigent van diverse bekende koren en symfonische blaasorkesten, waaronder de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar en de harmonieorkesten Sainte Cécile te Eysden en Harmonie St. Michaël Thorn.

  Naast de begeleiding op piano zal Hennie Ramaekers nader ingaan op het Matinee Royale d’ Opera dat in het kader van ‘200 Jaar Koninkrijk der Nederlanden’ op 30 november in TheaterHotel De Oranjerie in Roermond wordt gegeven door de Koninklijke Harmonie van Thorn en het Koninklijk Roermonds Mannenkoor met solistische begeleiding door de sopranen Yukie Hada en Catherine Veillerobe. Het betreft een uniek concert omdat tijdens het concert muziekwerken en arrangementen worden uitgevoerd die geheel nieuw zijn of nieuw voor onze regio.

  Aanvang: 14.30 uur
  Locatie: Café-zaal Aod Thoear, Thorn
  Entree: € 5,- 


  Lees meer
 • 28 oktober 2014 - 31 oktober 2014samenwerkings activiteit Dörper Revue
  Op 28, 29, 30 en 31 oktober staat in Helden weer een revue op de planken. Deze revue heeft de titel ‘Same Sjterk’…
  Op 28, 29, 30 en 31 oktober staat in Helden weer een revue op de planken. Deze revue heeft de titel ‘Same Sjterk’ gekregen en wordt een innovatieve en eigentijdse productie met een digitaal decor van 10 bij 3 meter, voor maximale beleving en interactie.

  De stichting werd in 2001 opgericht met als doel om het dialect, de creativiteit, de cultuur en gemeenschapszin in Helden en Peel en Maas te bevorderen. Iedere vier jaar zoekt de Stichting Dörper Revue nieuwe acteurs en actrices die het maximale uit de Heldense talenten te halen. De tientallen spelers, dansers en medewerkers wonen verspreid in Helden, dat betekent dat in iedere buurt spelers wonen, dat is goed voor de saamhorigheid en draagvlak. In november 2013 begonnen de repetities en filmopnamen. Een prachtige manier inwoners en bedrijven te verbinden.

  De vorige drie Dörper Revues, Ceciel (2002), Laetitia’s Lot (2006) en Leefde tösse Pieël en Maas (2010), waren prachtige uitverkochte successen (1.200 bezoekers). Voor de uitvoering van de revue Ceciel werd in 2002 de Cultuurprijs van de gemeente Helden ontvangen.

  Van 28 t/m 31 oktober 2014, telkens om 20.15 uur, staat de vierde Dörper Revue in disco-theater Palladio, aan de Molenstraat in Helden, op het podium. Kaarten zijn vanaf 25 augustus te koop bij Supermarkt PLUS Gommans (Kaupman, Helden), Bakkerij ’t Bölke (Rochusplein, Helden) en bij Byouterie Chic & Choc (Markt, Panningen).

  Het verhaal blijft geheim, maar de moraal is ijzersterk: ‘Same Sjterk’!


  Lees meer
 • 01 november 2014 - 02 november 2014 Limburgse Geis: puur cultuur van eigen bodem
  Voor het eerst sinds vele jaren staat binnenkort in Roermond in het Royal Theater een muziekspektakel op de planken…
  Voor het eerst sinds vele jaren staat binnenkort in Roermond in het Royal Theater een muziekspektakel op de planken dat helemaal is samengesteld uit muziek van de Roermondse componist Mathieu Mooren en teksten van diverse Midden-Limburgse schrijvers. De uitvoering van dat spektakel 'De Limburgse Geis' op 1 en 2 november is in handen van Midden-Limburgse musici, zangers, dansers en technici.

  De Limburgse Geis is een muziekspektakel met zang, dans en theatrale presentaties. Uitgevoerd in het Limburgse dialect door bekende en onbekende artiesten. Veel teksten zijn geschreven door wijlen Pierre Huijskens, ereburger van Roermond en andere Roermondse schrijvers en dichters. De muziek is gecomponeerd door Mathieu Mooren en gearrangeerd door Ruud Merx. De dialogen zijn van de hand van Bert Hammes. Ton Rennings tekent voor de eindregie.

  De Limburgse Geis is het symbool of ook wel de verpersoonlijking van alles wat te maken heeft met de Limburgse cultuur op gebied van muziek, theater en beeldende kunst. De Geis is daarnaast het symbool van de Limburgse manier van leven: luchtig, niet al te moeilijk doen, Bourgondisch; maar tevens ook een tikkeltje filosofisch, (bij)gelovig en nadenkend. De Geis praat en denkt in het dialect. Limburgs is de moedertaal.

  De tegenspeler van de Geis is een zwerver (Sjtraotverke) die kritisch in dialoog met de Geest het publiek meevoert in zijn tocht door het Limburgse culturele landschap. Tijdens deze reis ontmoeten ze tal van mensen die op eigen wijze een ode brengen aan het dagelijkse leven. De cast van een vijftigtal medewerkers bestaat uit een mix van jong en oud. 

  De voorstelling is ook een hommage aan wijlen Pierre Huijskens, die veel composities van Mathieu Moore van prachtige teksten voorzag. Een aantal liedjes is eerder te beluisteren geweest tijdens de Maerelingk. De gesproken dialogen vormen een bindende factor tussen de verschillende nummers. De scènes spelen zich af op hetzelfde podium, waarop in vroeger tijden toen Roermond nog geen Oranjerie had, talloze producties zijn uitgevoerd.

  Bezoekers van de voorstellingen kunnen na elke voorstelling in het Royal Theater aanvraagformulieren invullen als ze graag partituren van uitgevoerde liederen willen hebben. 

  Data: 1 en 2 november
  Tijd: 20.00 uur
  Locatie: Royal Theater, Hamstraat, Roermond

  Kaarten à € 15,- zijn verkrijgbaar bij rookwarenzaak Janssen-Quicken op de hoek van Hamstraat en Kloosterwandstraat te Roermond.
 • 28 november 2014 - 29 november 2014 10e Conferentie van Maastricht - Levens in fictie
  Op vrijdag 28 en zaterdag 29 november vindt in Maastricht de 10e editie plaats van de Conferentie van Maastricht,…
  Op vrijdag 28 en zaterdag 29 november vindt in Maastricht de 10e editie plaats van de Conferentie van Maastricht, de tweejaarlijkse Vlaams-Nederlandse ontmoeting van drama- en scenarioschrijvers, traditioneel gesponsord door de Stichting Lira en Sabam. Hoofddoel van deze ontmoetingen is zoals bij de negen voorgaande edities: het met elkaar in contact brengen van drama- en scenarioschrijvers uit beide landen, de kennisname en bespreking daarbij van elkaars producten en van de ontwikkelingen op het vlak van de dramaschrijfkunst en andere vormen van audiovisuele media, die op dat moment actueel zijn in beide landen.

  Het lijkt wel of er vanuit toneel- en scenarioschrijvers steeds meer belangstelling ontstaat voor de schildering op het toneel, het witte doek en niet te vergeten het televisiescherm van de levens van vaak bekende personen. Dat kunnen historische personen zijn of nog levende. Dat kunnen voetbalhelden als Johan Cruijff of Jean-Marie Pfaff zijn, cabaretiers als Wim Sonneveld, schrijfsters als Annie M.G. Schmidt, maar ook Jacq Brel of Ramses Shaffy.

  Het schrijven van deze theatrale en audiovisuele biografieën brengt in een aantal opzichten specifieke problemen met zich mee. Hoe documenteer je jezelf? Hoe beoordeel je allerlei soorten getuigenverklaringen? Of beperk je de realiteit in wat je schrijft dusdanig dat het de grootst mogelijke kansen biedt aan het conflict of de lach of de traan, ook al correspondeert dat niet (of niet geheel) met de werkelijkheid? Laat je alleen zien waarvan je zeker bent of gebruik je af en toe je fantasie? Houd je je aan de waarheid of pleeg je af en toe een leugentje om bestwil omdat dat dramatisch beter uitkomt? Laat je morele overwegingen meespelen in wat je op het toneel of in de film of de tv-serie toont? Neem je mensen in bescherming of overdrijf je juist wat gevoelig ligt? Als het om nog levende personen gaat, hoe vermijd je de valkuilen van laster, smaad en belediging? Wat mag je over iemand schrijven zonder door een verbod op opvoering of verfilming te worden getroffen? Levens die in fictievorm op het toneel, doek of scherm worden weergegeven, stellen veel vragen waarop de Conferentie van Dramaastricht 2014 een antwoord probeert te geven
   
  Op 28 november worden er masterclasses gegeven door o.a. Rik d’Hiet (schrijver o.a. Flikken Gent), Thomas Verbogt (schrijver van o.a. Blind), Lars Boom (schrijver van o.a. Zeg ‘ns Aa, Oppassen! en Westenwind), Marc Linssen (schrijver van o.a. Goede Tijden Slechte Tijden en Goudkust), Jeroen Olyslaegers (schrijver van o.a. Winst en Woeste Hoogten rusteloze zielen), Ignace Cornelissen (vroeger artistiek leider productiehuis ‘Het Gevolg’) en Hanneke Paauwe (theatermaakster en schrijfster van o.a. Bijten in het toeval). 

  Op 29 november vindt de uitreiking van de Edmond Hustinx Dramaschrijfprijs en de TaalUnie Toneelschrijfprijs plaats.

  Heb jij altijd al eens willen weten hoe bovenstaande schrijvers komen tot hun scenario/toneeltekst en ben jij geïnteresseerd in het volgen van een van de masterclass? Stuur dan een e-mail naar corettadekkers@hotmail.com. Verdere informatie volgt bij inschrijving.


  Lees meer
meer items…
toneel nieuws
 • 22 oktober 2014 Huis voor de Kunsten Limburg zoekt Lid van de Raad van Toezicht
  Het Huis voor de Kunsten Limburg is op zoek naar een lid van de Raad van Toezicht.

  Wij zijn een stichting, die…
  Het Huis voor de Kunsten Limburg is op zoek naar een lid van de Raad van Toezicht.

  Wij zijn een stichting, die in de meest brede zin ondersteuning biedt aan organisaties, instellingen en personen, die actief zijn op het brede terrein van cultuur in de provincie Limburg. Het Huis wordt bestuurd door een directeur onder toezicht van de Raad van Toezicht. De Raad van Toezicht bestaat uit 4 personen. Naast de Raad van Toezicht kent de stichting nog een Deelnemersraad en een Gebruikersraad.

  Ga naar www.hklimburg.nl/vacatures voor een uitgebreid functieprofiel.
 • 25 augustus 2014 Nieuw seizoen Cultureel Café Weert
  Ook in het nieuwe culturele seizoen kunt u bij Cultureel Café Weert (CCW) terecht voor regio historie, literatuur,…
  Ook in het nieuwe culturele seizoen kunt u bij Cultureel Café Weert (CCW) terecht voor regio historie, literatuur, poëzie, muziek, beeldende kunst, dans en theater.

  Cultuur en de Kunsten
  In samenwerking met Rick organiseert CCW een viertal culturele cafés op de zondag in de foyer van het Munttheater. Tussen 10.45 en 11.45 uur worden literaire en muzikale gasten ontvangen. Elk café volgt het thema
  van de muzikale stroming die in navolgend matineeconcert ten gehore wordt gebracht. De presentatie is in handen van Anki Raemaekers. 

  Gasten zijn onder meer: 
  - Chrétien Breukers, Zoon van Limburg
  - Jeff Hoeyberghs, plastisch chirurg en Vlaanderens scherpste provocateur
  - Sandra Höpfner-Buchnitzki, dans
  - Johannie van Tuel, schilderkunst
  - Columns door Piet Poell, schrijver
  - Ankie Vanderfeesten, kunsthistorica

  Data: 16 november 2014, 14 december 2014, 15 maart 2015 en 12 april 2015
  Locatie: Munttheater Weert, Collegeplein 3, 6001 HN Weert
  Meer info: cultureelcafeweert.wordpress.comcultureelcafeweert@gmail.com en 06 22924622 (Anki Raemaekers)

  Cultuur en participatie
  In samenwerking met Wonen Limburg en Land van Horne organiseert CCW een drietal culturele cafés met thema's uit de regionale historie op de zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Leerlingen van het Kwadrant leveren een belangrijke bijdrage. Deze culturele cafés zijn niet alleen voor de bewoners of inwoners van Hushoven, maar
  voor iedereen die wil genieten van een culturele middag.

  Gasten zijn onder meer:
  - Frans Adriaens, Knipuigskes
  - Paul Weelen, zanger en uitgever bij TIC
  - Piet Hermans, 1e uur Veldeke
  - Vincent van den Berg, Weerter molens
  - Paul Sterk, molensonnetten

  Data: 11 oktober 2014, 15 november 2014 en 17 januari 2015
  Locatie: Wozoco Hushoven - Gasterij De Stoof, Rietstraat 2, 6003 PM Weert

  Weerter Molens 6 x 600
  In samenwerking met Molenstichting Weerterland op zondag 5 oktober met kunst, Weerter vlaai, verhalen, muziek en molensonnetten. Ga voor meer info naar molensinweert.com.

  Multicultureel Café
  Met muziek van Tango Y Canciones en Jo Brunenberg op accordeon. Daarnaast Turkse hapjes, lezingen en verhalen uit verschillende culturen.
  Datum: 23 november 2014
  Locatie: Galerie Weert, Biest 76, Weert
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?