toneel

Jaarlijks zetten maar liefst 150 toneelverenigingen in Limburg een stuk op de planken. Of u nu een beginnende of een gevorderde toneelspeler bent, een Einzelgänger, een regisseur of de voorzitter van een vereniging, het Huis voor de Kunsten Limburg geeft advies aan iedereen die plezier beleeft aan het maken van een toneel. Wij ondersteunen bovendien diverse toneelactiviteiten en organiseren jaarlijks een theaterweekend voor jongeren.
 
Samen met de Limburgse Federatie van Amateurtoneel (LFA), een van de founders van het Huis, behartigen wij de belangen van toneelverenigingen in Limburg en zijn wij inhoudelijk op de hoogte van ontwikkelingen in het toneellandschap. De LFA ondersteunt en adviseert toneelverenigingen en toneelspelers en biedt diverse opleiding- en cursusmogelijkheden aan. Wij ondersteunen hierbij op alle mogelijke manieren, langs de zijlijn en op het toneel. Ook organiseert de LFA jaarlijks de uitreiking van de LFA toneelprijzen, D’n Aovend van ’t Muulke en het Eenakterfestival Limburgse Brokstukken.    
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Toneel? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
toneel agenda
 • 15 augustus 2014 - 31 augustus 2014samenwerkings activiteit Die Dreigroschenoper - Van nostalgie naar eigentijdse verbeelding
  Op een roestig kerkhof aan de Maas ploeteren gore onderkruipsels om te overleven. Niets gaat te ver als het om…
  Op een roestig kerkhof aan de Maas ploeteren gore onderkruipsels om te overleven. Niets gaat te ver als het om onszelf gaat.

  De personages lijken welhaast archetypes, vertegenwoordigers van onze diepste zielenroerselen. Oerkrachten en ongetemde emoties op een theatraal strijdtoneel aan de boorden van de ontembare rivier. 

  Waardige uitvoering
  Het legendarische theaterstuk uit 1928 van Bertolt Brecht, met de muziek van Kurt Weill, geeft theatermakers alle mogelijkheden om het publiek een immense spiegel voor te houden en te prikkelen tot individuele reflectie, maar zeker ook een gemeenschap met zichzelf te confronteren. Eerlijke, schrijnende en ingrijpende bezinning op een eveenens eerlijke, vervreemdende, aantrekkelijke en harde locatie - de bedelaarsopera waardig.

  Bijzondere plek
  In Velden, iets ten noorden van Venlo, in de buurt van het veerpontje, viel het oog van de artistieke leiding op een scheepswerf. Een scheepswerf waar de loods, de aanlegplaats en helling vanuit de Maas, de opgetakelde veerponten en de opslag van ijzer en staal getuigen van indrukwekkende, ambachtelijke en noeste bedrijvigheid. De voorbij stromende Maas vormt niet alleen het rustgevende decor, maar tevens ontstaat veel activiteit vanuit aanleggende boten: de waterkant neemt in het verhaal een belangrijke plek in. 

  Smeltkroes van culturen
  De cast - afkomstig uit Duitsland, Polen, Hongarije, Limburg en Amsterdam - bestaat uit jonge professionele talenten, oude rotten in het vak en bevlogen amateurs. Het muzikale decor wordt verzorgd door een professioneel orkest, aangevuld en uitvergroot door musici uit regionale harmonie- en fanfareorkesten. Door het inzetten van koorzangers als volk, bedelaar of hoer, worden diverse scenes massaler. De tekst is deels in het Nederlands, deels in het Duits, passend bij de smeltkroes van culturen en nationaliteiten die een havenomgeving van nature vormt. 

  Trucs en manipulatie
  Ondanks het feit dat de titel spreekt van 'opera', is de Dreigroschenoper een toneelstuk met 22 afzonderlijke zangnummers, in dit geval gezongen door geschoolde operazangers en acteurs. Het verhaal speelt in de penoze van Londen, waar de meest gezocht misdadiger Macheath - alias Mackie Messer oftewel Mack the Knife - omgang heeft met Polly, de dochter van Peachum, en tegen diens zin met haar trouwt. Mackie, de verpersoonlijking van het kwaad, komt oog in oog te staan met vader Peachum, koning van de bedelaars. Niet de Thames, maar de Maas vormt het decor van de zelfkant van de maatschappij. 

  Publiek
  Het publiek is noodzakelijk en echt aanwezig; regelmatig stappen de acteurs uit de zorgvuldig gecreëerde illusie en spreken het publiek rechtstreeks aan. Ontsnappen is onmogelijk... Ook het publiek wordt bij de strot gepakt; u bent bruiloftsgast, gaat naar het bordeel of dreigt te worden opgehangen. U wordt op verleidelijke wijze gedwongen zich in te leven, partij te kiezen en uiteindelijk uzelf de maat te nemen. 

  Regie: Cees Rullens
  Muzikale leiding: Nard Reijnders
  Uitvoeringen: 15, 16, 17 en 22, 23, 24 en 31 augustus
  Speeltijden: 20.30 uur, m.u.v. 31 augustus: 16.00 uur
  Locatie: Scheepswerf Smits, Velden (veerpont Velden/Grubbenvorst)
  Reserveren: € 18,- via www.oplocatie.org / € 20,- bij VVV winkels en aan de kassa


  Lees meer
 • 29 augustus 2014 - 07 september 2014 Cultura Nova 2014
  Ieder jaar vindt eind augustus/begin september het jaarlijkse zomerfestival Cultura Nova plaats in Heerlen en omgeving.…
  Ieder jaar vindt eind augustus/begin september het jaarlijkse zomerfestival Cultura Nova plaats in Heerlen en omgeving. Het multidisciplinaire, tiendaagse festival biedt een gevarieerd en grensoverschrijdend programma van theater, dans, film, muziek en beeldende kunst op bijzondere locaties. Kunstenaars en gezelschappen uit verschillende landen trachten op verschillende locaties en podia in Parkstad Limburg te verwonderen en te beroeren. Het festival speelt zich af op een aantal buitengewone locaties in Zuid-Limburg en de Euregio.

  Ga voor het volledige programma van Cultura Nova 2014, dat van vrijdag 29 augustus t/m zondag 7 september plaatsvindt, naar www.culturanova.nl.
 • 30 augustus 2014 - 01 september 2014samenwerkings activiteit 'Vuurschoppen' op festival Cultura Nova
  Op 30 en 31 augustus en 1 september is de voorstelling Vuurschoppen van Karmijnrood Podiumkunst te zien op festival…
  Op 30 en 31 augustus en 1 september is de voorstelling Vuurschoppen van Karmijnrood Podiumkunst te zien op festival Cultura Nova in Heerlen. De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg, 

  Over Vuurschoppen
  Broer en zus Jurgen en Frida Borghout proberen hun familieverleden te bevatten en te verwerken. Frida komt na het overlijden van hun moeder achter een goedbedoelde verzwegen waarheid die haar en haar broer uit elkaar lijkt te drijven. Haar zoektocht om met Jurgen in gesprek te komen, toont op genuanceerde wijze haar kwaliteiten om in een explosieve en conflicterende situatie een bindende kracht te blijven.
   
  De voorstelling is een ode aan de vrouw, maar toont ook op ontroerende wijze de mannelijke opgeslotenheid in zijn eigen gelijk. In een bloedmooie, poëtische, ontroerende en uitgebalanceerde tekst met eenvoud als belangrijkste kenmerk. Vuurschoppen is een intense voorstelling die man en vrouw niet onbewogen hoopt te laten. Een viersterrenvoorstelling! 

  Speeldata:
  - zaterdag 30 augustus
  - zondag 31 augustus
  - maandag 1 september
  Aanvang voorstellingen: 21.30 uur, duur 1,15 uur
  Locatie: Savelbergklooster Heerlen
  Entree: € 15,-

  Tickets zijn verkrijgbaar via Parkstad Limburg Theaters.


  Lees meer
 • 28 oktober 2014 - 31 oktober 2014samenwerkings activiteit Dörper Revue
  Op 28, 29, 30 en 31 oktober staat in Helden weer een revue op de planken. Deze revue heeft de titel ‘Same Sjterk’…
  Op 28, 29, 30 en 31 oktober staat in Helden weer een revue op de planken. Deze revue heeft de titel ‘Same Sjterk’ gekregen en wordt een innovatieve en eigentijdse productie met een digitaal decor van 10 bij 3 meter, voor maximale beleving en interactie.

  De stichting werd in 2001 opgericht met als doel om het dialect, de creativiteit, de cultuur en gemeenschapszin in Helden en Peel en Maas te bevorderen. Iedere vier jaar zoekt de Stichting Dörper Revue nieuwe acteurs en actrices die het maximale uit de Heldense talenten te halen. De tientallen spelers, dansers en medewerkers wonen verspreid in Helden, dat betekent dat in iedere buurt spelers wonen, dat is goed voor de saamhorigheid en draagvlak. In november 2013 begonnen de repetities en filmopnamen. Een prachtige manier inwoners en bedrijven te verbinden.

  De vorige drie Dörper Revues, Ceciel (2002), Laetitia’s Lot (2006) en Leefde tösse Pieël en Maas (2010), waren prachtige uitverkochte successen (1.200 bezoekers). Voor de uitvoering van de revue Ceciel werd in 2002 de Cultuurprijs van de gemeente Helden ontvangen.

  Van 28 t/m 31 oktober 2014, telkens om 20.15 uur, staat de vierde Dörper Revue in disco-theater Palladio, aan de Molenstraat in Helden, op het podium. Kaarten zijn vanaf 25 augustus te koop bij Supermarkt PLUS Gommans (Kaupman, Helden), Bakkerij ’t Bölke (Rochusplein, Helden) en bij Byouterie Chic & Choc (Markt, Panningen).

  Het verhaal blijft geheim, maar de moraal is ijzersterk: ‘Same Sjterk’!


  Lees meer
toneel nieuws
 • 19 augustus 2014 Laatste plekken: geef je nu op voor bijzonder bewegingstheaterproject opROER 2014!
  Onder leiding van theatermaker Dönci Bánki krijgen amateurspelers uit Limburg de mogelijkheid mee te spelen in…
  Onder leiding van theatermaker Dönci Bánki krijgen amateurspelers uit Limburg de mogelijkheid mee te spelen in een spannend straattheater-project. Hij werkt vanuit de beweging: hoe vertel ik met het lichaam een verhaal? Hoe uit ik een karakter zonder tekst? Hoe beweeg ik, hoe snel gaat die beweging, hoe zet ik een gedeelte van lichaam stil?

  Het doel van dit project is om een straat en zijn bewoners bizar kleur te geven. Tijdens zeven bijeenkomsten zal er fysiek gewerkt gaan worden. De eindpresentatie vindt zaterdag 13 september plaats tijdens het opROER festival in Roermond. Kortom: een unieke mogelijkheid om je fysieke spelmogelijkheden te leren kennen!

  Cursusmomenten
  - donderdag 21 augustus, 19.00-22.00 uur
  - zaterdag 23 augustus, 10.00-17.00 uur (incl. 1 uur pauze)
  - donderdag 28 augustus, 19.00-22.00 uur
  - zaterdag 30 augustus, 10.00-17.00 uur (incl. 1 uur pauze)
  - donderdag 4 september, 19.00-22.00 uur
  - zaterdag 6 september, 10.00-17.00 uur (incl. 1 uur pauze)
  - donderdag 11 september, 19.00-22.00 uur

  Op zaterdag 13 september vinden gedurende hele dag presentatiemomenten plaats. 

  Indien je interesse hebt, maar je bent een of meerdere data verhinderd, gelieve je interesse kenbaar te maken met vermelding van deze data.

  Voorwaarden
  - Deelname aan dit project kan alleen wanneer je ook deelneemt aan het presentatiemoment op 13 september
  - Er kunnen maximaal 12 personen deelnemen.
   
  Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Inschrijven? Stuur dan je naam, (post)adres en telefoonnummer voor 21 augustus 12.00 uur naar Joke Versteden via jversteden@hklimburg.nl.
 • 17 juli 2014 Workshop 'Bewegingstheater' door Dönci Bánki - Geef je op!
  Bijzonder bewegingstheaterproject in het kader van opROER 2014!

  Onder leiding van theatermaker Dönci Bánki…
  Bijzonder bewegingstheaterproject in het kader van opROER 2014!

  Onder leiding van theatermaker Dönci Bánki krijgen amateurspelers uit Limburg de mogelijkheid mee te spelen in een spannend straattheaterproject. Bánki werkt vanuit de beweging: hoe vertel ik met mijn lichaam een verhaal? Hoe geef ik uitdrukking aan een karakter zonder tekst? Hoe beweeg ik, hoe snel gaat die beweging en hoe zet ik een gedeelte van het lichaam stil?

  Het doel van het project is om een straat en zijn bewoners bizar kleur te geven tijdens opROER 2014. In zeven bijeenkomsten zal er fysiek gewerkt gaan worden. De eindpresentatie vindt zaterdag 13 september plaats tijdens opROER in Roermond. Kortom: een unieke mogelijkheid om je fysieke spelmogelijkheden te leren kennen.

  Inschrijven
  Stuur je naam, (post)adres en telefoonnummer naar Joke Versteden via jversteden@hklimburg.nl. Aanmelden kan t/m maandag 11 augustus a.s.

  Cursusmomenten
  - donderdag 21 augustus, 19.00-22.00 uur
  - zaterdag 23 augustus, 10.00-17.00 uur (incl. 1 uur pauze)
  - donderdag 28 augustus, 19.00-22.00 uur
  - zaterdag 30 augustus, 10.00-17.00 uur (incl. 1 uur pauze)
  - donderdag 4 september, 19.00-22.00 uur
  - zaterdag 6 september, 10.00-17.00 uur (incl. 1 uur pauze)
  - donderdag 11 september, 19.00-22.00 uur
  - zaterdag 13 september: gedurende hele dag presentatiemoment

  Heb je belangstelling, maar ben je op een of meerdere data verhinderd, gelieve dit dan te vermelden bij je inschrijving.
   
  Voorwaarden
  - Deelname aan dit project kan alleen wanneer je ook deelneemt aan het presentatiemoment op 13 september
  - Er kunnen maximaal 12 personen deelnemen
 • 30 juni 2014 D'n Aovend van 't Muulke - Winnaars Limburgse Toneelprijzen 2014
  D'n Aovend van 't Muulke 2014, de avond waarop dé Limburgse toneelprijzen (Muulkes) worden uitegreikt, is een…
  D'n Aovend van 't Muulke 2014, de avond waarop dé Limburgse toneelprijzen (Muulkes) worden uitegreikt, is een feit! Met maar liefst 350 toneelspelers-, -liefhebbers, -makers en betrokkenen ging vrijdag 27 juni 2014 het dak eraf in het Munttheater in Weert. De winnaars van de Muulkes 2014 zijn: 

  MEEST BIJZONDERE NIEUWE INITIATIEF
  Jeugd- en jongerentheater van Theater Karroessel (Geleen) met de voorstellingen Diep en Vals Plat

  MEEST BIJZONDERE VOORSTELLING
  Toneelvereniging Ons Genoegen (Genhout) met de voorstelling ’t Atelier

  OPVALLENDE MAN IN EEN GROTE ROL
  Quincy Grootjans als Jack Heuvelmans in ’t Liek houw geliek door Toneelvereniging Sint Donatus (Nuth)

  MEEST OPVALLENDE VROUW IN EEN GROTE ROL
  Thea Mourmans & Susan Rouvroije als Parel & Fee in Witlox door Toneelgroep de Bron (Noorbeek)

  MEEST OPVALLENDE MAN IN EEN KLEINE ROL
  Willem Derks als Wouter in Tot ik Vlieg door de Vrije Spelers (America)

  MEEST OPVALLENDE VROUW IN EEN KLEINE ROL
  Wilke Goessen als Lieve Goedele in Harvey door Toneelvereniging C.O.M. (Meijel)

  MEEST OPVALLENDE VORMGEVING
  Voorstelling In bèd mèt Dracula door Toneelgroep Spelenderwijs (Horn)

  MEEST BIJZONDERE JEUGDVOORSTELLING
  Voorstelling Liefde voor een varken door de Krottepoffers (Nederweert)

  SCHADUWPRIJS
  René Corten van Pesthuys Podium (Maastricht  lees meer…
prikbord
Op het prikbord van de discipline Toneel worden oproepen geplaatst die relevant zijn voor het Limburgse amateurtheater. Mail uw prikbordbericht naar ppeters@hklimburg.nl.
28-07-2014 09:52,

'Scare actors' gezocht voor Halloween in Toverland

Attractiepark Toverland organiseert al jaren een Halloween evenement, genaamd de Halloween Nights. Aangezien… Attractiepark Toverland organiseert al jaren een Halloween evenement, genaamd de Halloween Nights. Aangezien dit evenement elk jaar groter wordt, zijn we op zoek naar enthousiaste toneelspelers die het aandurven om de gasten van Toverland angst aan te jagen!
 
De Halloween Nights vinden dit jaar plaats op:
- vrijdag 17 oktober en zaterdag 18 oktober
- vrijdag 24 oktober en zaterdag 25 oktober
- vrijdag 31 oktober en zaterdag 1 november

De avonden starten om 19.00 uur en eindigen om ca. 23.30 uur. Het schminken start vanaf 16.00 uur.
 
Aan deelname zijn de volgende voorwaarden verbonden:
- Om de kwaliteit zo goed mogelijk te kunnen waarborgen, dient iedereen deel te nemen aan een selectiebijeenkomst. 
- Iedereen dient zich minimaal 3 van de 6 dagen beschikbaar te stellen. Hiervan dienen 2 dagen aaneengesloten te zijn; je speelt dus in één weekend zowel de vrijdag als de zaterdag. Iedereen mag zich uiteraard ook meer dan 3 dagen beschikbaar stellen.
- Naast de selectiebijeenkomst vindt tevens een trainingsavond plaats. Aanwezigheid op deze avond is verplicht. Tijdens de trainingsavond wordt bepaald wie welk karakter gaat spelen, wat de kledingmaten zijn, welke attributen benodigd zijn, waar de scarezones zich bevinden etc. De datum voor deze avond wordt nog vastgesteld.
-De minimumleeftijd is 18 jaar.

Alle deelnemers ontvangen een vergoeding voor de clubkas. Hiervoor dient de toneelvereniging in het bezit te zijn van een inhoudingsplichtigenverklaring.
 
Opgeven kan door uiterlijk 31 augustus 2014 een mail te sturen naar entertainment@toverland.nl. Geef hierbij de volgende gegevens door:
- Naam toneelvereniging
- Naam deelnemers(s)
- Leeftijd deelnemer(s)
- Beschikbare data deelnemer(s)
11-06-2014 11:14,

‘ON THE ROAD XXL’ Theatergroep 60+

“Wij dragen maskers naarmate we ouder worden, de maskers van onze leeftijd: jongeren denken dat wij…

“Wij dragen maskers naarmate we ouder worden, de maskers van onze leeftijd: jongeren denken dat wij zijn, wat we lijken, maar dat is niet zo.” (Karen Blixen)

"Het enige voordeel dat wij ouderen hebben op de jeugd, is dat wij weten hoe het is om jong te zijn, terwijl zij er geen flauw idee van hebben wat het is om ons te zijn." (vrij naar Tommy Wieringa) 

Deze twee uitspraken vormen de inspiratie voor een nieuwe theatergroep in Roermond. Niet zomaar een theatergroep, maar een groep enthousiaste mensen die via theater de discussie aangaan met vooral de jongere generatie. Een theatergroep die middels dans, mime, muziek en toneel onderzoekt en toont hoe hij in het leven staat. Achter de maskers van de leeftijd gaat nog altijd veel hartstocht, bevlogenheid, wijsheid en jonge creativiteit schuil.

Daarom een opvallende stukkeuze als eerste voorstelling van deze groep: ‘Romeo en Julia’ van William Shakespeare!

Dit is je kans om eindelijk, of nog eens, op het toneel te schitteren. Speciaal voor mensen van 60+! 10 tot 25 acteurs/dansers/zangers/musici zetten Romeo en Julia naar hun hand. Ongeveer 30 repetities op donderdagmiddag (14.00-16.00 uur) en dan een aantal voorstellingen, hopelijk op diverse plaatsen. Kosten bedragen € 100,-.Lees meer…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?