streektaal

In 1997 werd het Limburgs erkend als streektaal volgens het Europees Handvest van regionale talen en talen van minderheden. Het Limburgs is dan ook een van de speerpunten van het cultuurbeleid van de provincie Limburg. De streektaalfunctionaris van het Huis voor de Kunsten Limburg ontwikkelt activiteiten en projecten die gericht zijn op streektaaleducatie en het onder de aandacht brengen en levend houden van de Limburgse streektaal. Verder geeft hij informatie over (de spelling van) het Limburgs, doet onderzoek naar het Limburgs, biedt ondersteuning bij het schrijven van een tekst in het Limburgs en ontwikkelt lesmateriaal voor het basis- en voortgezet onderwijs.
 
De streektaalfunctionaris werkt nauw samen met de Raod veur ’t Limburgs, een commissie die in het leven is geroepen door Gedeputeerde Staten om zorg te dragen voor het Limburgs, en Veldeke Limburg, de organisatie die de Limburgse taal en de Limburgse volkscultuur bevordert en activiteiten organiseert zoals de Declamatiewedstrijd voor kinderen en de Veldeke Literatuurprijs.

Kijk voor meer informatie over de Limburgse streektaal ook eens op de website www.limburgsedialecten.nl.  
streektaal agenda
 • 22 januari 2017 13:00 - 17:00eigen activiteit Kunstbende Limburg 2017 | Open Podium en Workshops
  Op zondag 22 januari 2017 organiseert Kunstbende Limburg in samenwerking met Poppodium Nieuwe Nor tussen 13.00…
  Op zondag 22 januari 2017 organiseert Kunstbende Limburg in samenwerking met Poppodium Nieuwe Nor tussen 13.00 uur en 17.00 uur een Open Podium. Poppodium Nieuwe Nor is deze hele dag de locatie waar jong talent van zich kan laten horen in een professionele omgeving.

  Het Open Podium wordt geboden aan jong talent van 13 t/m 18 jaar dat actief is in de disciplines Muziek, Taal, Theater, Dans, DJ, Fashion, Film of Expo. Er zit geen wedstrijd element verbonden aan het Open Podium, wat betekent dat deelnemers niet beoordeeld worden door een jury.
  Klik hier om je in te schrijven voor het Open Podium.

  Workshops
  Naast het Open Podium organiseert Kunstbende Limburg in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg en Schunck* ook een aantal workshops op zondag 22 januari 2017. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar oud kunnen gratis deelnemen aan de workshop Expo (beeldende kunst), Muziek of Taal. Deze workshops worden gegeven door professionals en vinden plaats tussen 13.00 uur en 17.00 uur.
  Klik hier voor het opgeven voor (één van) de workshops (Expo, Muziek en Taal).

  Workshop Expo
  Hoe krijg je nieuwe inspiratie? Hoe kun je jouw creatieve talent blijven uitdagen en helpen verder te ontwikkelen? Tijdens de expo coachingsdag in Schunck* nemen we je mee in een tour vol creativiteit. Tentoonstelling, brainstormsessie, workshop en Murals zijn enkele begrippen die jouw creativiteit gaan stimuleren die dag. Voor deze coachingsdag maakt het niet uit of je al heel ver bent met je creatie voor Kunstbende, of dat je nog geen idee hebt met wat je precies gaat maken. Iedereen is welkom.

  Workshop Muziek
  Deze workshop staat in het teken van songwriting. Tijdens deze workshop zal je één uur lang in je groepjes van 2 á 3 deelnemers gecoacht worden om gericht feedback te krijgen op je eigen liedjes. Schrijf je al eigen songs? Dan is dit echt wat voor jou! Schrijf je nog geen eigen songs? Wellicht word je geïnspireerd om dit in de toekomst wel te gaan doen!

  Workshop Taal
  Deze workshop staat geheel in het teken van voordracht. Bij het schrijven van teksten hoort natuurlijk ook het voordragen van de tekst. Hoe bereid je je voor? Hoe kom je op het publiek over? De coach gaat samen met jou aan de slag om jouw performance bij te schaven en wellicht krijg je tips om sommigen dingen helemaal anders te doen. Je zult in ieder geval helemaal klaargestoomd worden voor een eventuele deelname aan Kunstbende 2017.

  Datum: zondag 22 januari 2017, 13.00 uur - 17.00 uur
  Locatie: Poppodium Nieuwe Nor, Heerlen


  Lees meer
 • 26 januari 2017 20:00 - 22:00 Avond rondom carnaval en literatuur
  In het kader van het 66-jarig jubileum gaf de Reuverse carnavalsvereniging De Windjbuujels in 2016 een boek uit.…
  In het kader van het 66-jarig jubileum gaf de Reuverse carnavalsvereniging De Windjbuujels in 2016 een boek uit. Geen voor de hand liggende feestuitgave maar een roman: Vooruit, achteruit, een voortdurend feest. Achter de auteursnaam Marlou de Roover verschuilen zich vier heren uit het Reuverse (Koos Franssen, Jeroen Litjens, Mark Verlinden, Peter Winkels).
   
  Op donderdag 26 januari er rondom het boek een literaire avond vanuit het thema Carnaval en Literatuur, in samenwerking met de bibliotheek. In Brasserie Bösdael zijn vanaf 20.00 uur te gast Jan van Mersbergen (Naar de overkant van de nacht) en Ad van Iterson (Drie dagen en drie nachten en Observant, Bassin, Statie, Calvarie). Marlou de Roover zal uiteraard ook acte de présence geven. Moderator is Guus Urlings, verslaggever cultuur en Limburgensia van dagblad De Limburger.
   
  Carnaval en Literatuur
  Met Jan van Mersbergen, Ad van Iterson,  Guus Urlings, Marlou de Roover
  Donderdag 26 januari 20.00 uur
  Brasserie Bösdael,Meester Bosmanshof 107, 5953 DN Reuver
  Toegang is gratis
 • 05 februari 2017 00:00 - 00:00samenwerkings activiteit Finale Kinjer Vastelaovend Leedjesfestival
  Op zondag 5 februari vanaf 14.00 uur vindt in Zaal Socio in Eygelshoven de finale van het Kinjer Vastelaovend Leedjesfestival…
  Op zondag 5 februari vanaf 14.00 uur vindt in Zaal Socio in Eygelshoven de finale van het Kinjer Vastelaovend Leedjesfestival plaats. Hierbij wordt het beste kinder carnavalslied van 2017 gekozen.

  De volgende deelnemers staan in de finale:
  1. Jeugkoor de Zanglijster uit Eygelshoven
  2. De Jodelaband uit Limbricht
  3. Bs de Sleye uit Heel
  4. Marijn uit Reuver
  5. De Neelder meiden uit Maasniel
  6. Bs de Hoefer uit Sittard
  7. Linde Arts & Jasmijn uit Venray
  8. Obs de Sjtadssjool uit Sittard
  9. Bs Ondersteboven uit Geulle
  10. Van Alles Get uit Maasniel
  11. Blage van de Windjbuujels uit Reuver
   
  Locatie Finale: Zaal Socio Eygelshoven, Terbruggen 16 Eygelshoven, tel 045-5352195, email socioproject@online.nl

  Lees meer
streektaal nieuws
 • 06 januari 2017 Henk Hover redacteur van 'Platbook 17: Meziek'
  In het voorjaar van 2017 verschijnt de 17e editie van Platbook, een bundel met werk van Limburgse dialectschrijvers.…
  In het voorjaar van 2017 verschijnt de 17e editie van Platbook, een bundel met werk van Limburgse dialectschrijvers. Ditmaal is het thema ‘Muziek’. Redacteur van deze uitgave is Henk Hover, programmamaker bij L1 radio en TV op het gebied van met name (dialect)muziek én zelf actief als muzikant, componist en liedjesschrijver. Hover zal een selectie maken uit het ingezonden werk en de inleiding samenstellen. Limburgse schrijvers kunnen tot 1 maart 2017 eigen werk insturen voor Platbook 17. Dat kunnen bijvoorbeeld verhalen, gedichten, columns, liedteksten en cabaretteksten zijn; alle genres zijn toegestaan, als het thema maar ‘Muziek’ is en de bijdrage niet meer dan 600 woorden bevat. Teksten kunnen aangeleverd worden bij Uitgeverij TIC, de uitgever van Platbook, via paul@uitgeverijtic.nl. Schrijvers wiens werk wordt geselecteerd, ontvangen een uitnodiging voor de boekpresentatie en een gratis exemplaar van Platbook 17.
   
  Over Platbook
  Platbookis een serie dialectboekjes voor Limburgse dialectschrijvers en -lezers. Auteurs uit de hele provincie werken mee om telkens weer een opvallend thema te beschrijven in hun eigen verhalen, gedichten en andersoortige teksten. Platbookheeft inmiddels een goede reputatie opgebouwd. Voor elke uitgave zijn er meer auteurs, meer inzendingen en heeft een redacteur het steeds moeilijker om een keuze te maken uit de veelheid van teksten. De Platbook-commissie, bestaande uit Ton van de Wijngaard (streektaalfunctionaris Huis voor de Kunsten Limburg), Hub Nijssen (Veldeke Limburg), Paul Weelen (Stichting LiLiLi, Uitgeverij TIC) en Wim Kuipers (bedenker van het Platbook-concept), vroegen ditmaal het publiek mogelijke thema’s aan te dragen. Het thema ‘Muziek’ was een idee van Har Sniekers.
   
  Kijk voor meer informatie over het Platbook op www.hklimburg.nl/platbook of www.uitgeverijtic.nl. Platbook is te koop in de webshop van het Huis (www.hklimburg.nl/webshop) en de betere boekhandel in Limburg.
   
  Henk Hover
  Henk Hover (Hingen-Echt, 1966) werkt sinds 1998 als programmamaker bij L1 radio en TV. Op dit moment presenteert hij het dagelijks dialectprogramma Plat-eweg op L1 radio, de L1mbo Top 10 en verder vrijwel alle L1-programma’s die op de een of andere manier met Limburgse muziek samenhangen. Hover speelt zelf ook gitaar en maakt al ruim een kwart eeuw deel uit van zanggroep Averegs. Bovendien is hij verantwoordelijk voor de muziek en liedteksten uit tien afleveringen van de Echter Revue. Ook maakte hij als componist of tekstschrijver een aantal bekende carnavalsschlagers.
 • 21 december 2016 Inschrijven voor Kunstbende Limburg 2017 | Open Podium en Workshops | kan nu!
  Op zondag 22 januari 2017 organiseert Kunstbende Limburg in samenwerking met Poppodium Nieuwe Nor tussen 13.00…
  Op zondag 22 januari 2017 organiseert Kunstbende Limburg in samenwerking met Poppodium Nieuwe Nor tussen 13.00 uur en 17.00 uur een Open Podium en een aantal Workshops. Inschrijven kan nu!

  Open Podium
  Het Open Podium wordt geboden aan jong talent van 13 t/m 18 jaar dat actief is in de disciplines Muziek, Taal, Theater, Dans, DJ, Fashion, Film of Expo. Er zit geen wedstrijd element verbonden aan het Open Podium, wat betekent dat je als deelnemer niet beoordeeld wordt door een jury.
  Klik hier om je in te schrijven voor het Open Podium.

  Workshops
  Naast het Open Podium organiseert Kunstbende Limburg in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg en Schunck* ook een aantal workshops op zondag 22 januari 2017. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar oud kunnen gratis deelnemen aan de workshop Expo (beeldende kunst), Muziek of Taal. Deze workshops worden gegeven door professionals en vinden plaats tussen 13.00 uur en 17.00 uur.
  Klik hier voor het opgeven voor (één van) de workshops (Expo, Muziek en Taal).

  Workshop Expo
  Hoe krijg je nieuwe inspiratie? Hoe kun je jouw creatieve talent blijven uitdagen en helpen verder te ontwikkelen? Tijdens de expo coachingsdag in Schunck* nemen we je mee in een tour vol creativiteit. Tentoonstelling, brainstormsessie, workshop en Murals zijn enkele begrippen die jouw creativiteit gaan stimuleren die dag. Voor deze coachingsdag maakt het niet uit of je al heel ver bent met je creatie voor Kunstbende, of dat je nog geen idee hebt met wat je precies gaat maken. Iedereen is welkom. Deze workshop vindt plaats in Schunck*, Heerlen.

  Workshop Muziek
  Deze workshop staat in het teken van songwriting. Tijdens deze workshop zal je één uur lang in je groepjes van 2 á 3 deelnemers gecoacht worden om gericht feedback te krijgen op je eigen liedjes. Schrijf je al eigen songs? Dan is dit echt wat voor jou! Schrijf je nog geen eigen songs? Wellicht word je geïnspireerd om dit in de toekomst wel te gaan doen! Deze workshop vindt plaats in Poppodium Nieuwe Nor, Heerlen.

  Workshop Taal
  Deze workshop staat geheel in het teken van voordracht. Bij het schrijven van teksten hoort natuurlijk ook het voordragen van de tekst. Hoe bereid je je voor? Hoe kom je op het publiek over? De coach gaat samen met jou aan de slag om jouw performance bij te schaven en wellicht krijg je tips om sommigen dingen helemaal anders te doen. Je zult in ieder geval helemaal klaargestoomd worden voor een eventuele deelname aan Kunstbende 2017. Deze workshop vindt plaats in Poppodium Nieuwe Nor, Heerlen.


    lees meer…
 • 09 december 2016 Boek met Driekoningen- en Nieuwjaarsliederen + DVD
  Op 14 april 2016 organiseerde de werkgroep Volkscultuur van het ANV (Algemeen-Nederlands Verbond) in samenwerking…
  Op 14 april 2016 organiseerde de werkgroep Volkscultuur van het ANV (Algemeen-Nederlands Verbond) in samenwerking met Erfgoed Lommel een intternationaal symposium rond het thema van Driekoningen. Naar aanleiding hiervan wordt op 14 december 2016 een boek met dvd gepresenteerd. Hierin staan ook 86 Driekoningenliedjes, met tekst en muziek, uit diverse streken van de Lage Landen. Bij het boek hoort ook een dvd, met een impressie van het symposium, het verhaal van Dario Fo: ‘Het eerste mirakel van het Kindeke Jezus’, verteld door actrice Mireille Vaessen, en twintig Driekoningen- en Nieuwjaarsliederen, gezongen door Volkskunstgroep De Kegelaar uit Wilrijk en opgenomen in de parochiale kerk van Wilrijk-Valaar, Sint-Jan Evangelist. Een aanrader voor onder de kerstboom! 

  Uit de inleiding door Marc Cels:
  "Een aantal volkse tradities en rituelen stuurt onze samenleving, hoe divers die ook is, in de richting van een gezelligheidsorde, een vertrouwd thuis. Tot deze tradities behoort ongetwijfeld de viering van Driekoningen en Verloren Maandag die erop volgt.

  Het boek dat nu voorligt en onder redactie van Tony Vaessen en de werkgroep Volkscultuur samengesteld is, richt de aandacht op genoemde tradities, na een eerdere bespreking ervan tijdens een symposium in Lommel in 2016. Twee onderscheiden delen dragen het thema: een peiling naar de achtergrond en de blijvende actualiteit van deze volkstradities, en een uitgebreide liederenschat.

  In het eerste deel van dit boek bieden de auteurs en de werkgroep, die bestaat uit verantwoordelijken van het volksculturele bewegingsleven in beide gebieden van de Lage Landen, inzicht in de achtergronden en de hedendaagse realiteit van de Driekoningenviering (Paul Spapens, Annie Schreuders Derks) en de viering van Verloren Maandag (Liesbet Depauw).

  Nadien komt werkgroepvoorzitter Tony Vaessen aan het woord. Hij toont de resultaten van een enquête over de bestaande tradities rond beide dagen. Die komen uit heel Vlaanderen, uit Nederlands Limburg en Noord-Brabant. Aan die enquête deden erfgoedcellen mee, heemkundige kringen, het gildewezen en verenigingen voor volkscultuur. Meer dan honderd antwoorden werden verwerkt. Zo komt niet enkel de hoeveelheid vieringen in het vizier, maar ook hun kwaliteit, in wat er gebeurt en hoe.

  Ten slotte leest u de besluiten van prof. em. Stefaan Top, die de werkgroep meer dan twintig jaar geleid heeft. Onder zijn redactie gaf de werkgroep twee jaar geleden het boek Tradities in beweging in Vlaanderen en Zuid-Nederland (met dvd) uit in dezelfde ANV-reeks.

  In het uitgebreide tweede deel werden, als hulp bij de viering en om afwisseling en keuze mogelijk te maken, in dit boek zesentachtig liederen opgenomen met muziek en tekst. Daar treffen de lezer, de muzikant en elk gezelschap dat zich geroepen voelt tot het driekoningenschap, een keuze van vierenzeventig Driekoningenliederen aan. Sommige van deze liederen zijn nieuw. Dat bewijst het levende karakter van deze traditie. Twaalf nieuwjaarsliedjes werden eveneens opgenomen. Achteraan vindt de lezer een register van de opgenomen liederen en van niet opgenomen liederen. Voor dit tweede deel tekenen Armand De Winter en Harry Swinkels."

  De Commissie Volkscultuur van Veldeke Limburg heeft ook informatie aangeleverd voor het boek. 

  Bij voorintekening kost het boek met dvd 25 euro. Te bestellen bij werkgroepvoorzitter Tony Vaessen via antonius.vaessen@telenet.be.
 • 07 december 2016 'Eiketske' (eekhoorn) mooiste Limburgse woord volgens kinderen
  Kinderen van basisscholen vinden 'eiketske' (eekhoorn) het mooiste Limburgse woord. Dat bleek uit een wedstrijd…
  Kinderen van basisscholen vinden 'eiketske' (eekhoorn) het mooiste Limburgse woord. Dat bleek uit een wedstrijd van de Stichting Veldeke. Het tweede 'sjoonste Limburgs wäörd' werd 'kruutje', of een van de varianten die het Limburgs kent voor stroop zoals 'sjroap', 'sjroep', 'sjtroep' en 'zeem'. De derde plaats was voor 'bleumke' (bloempje). 
  Daarna kwam 'sjörker' (kruiwagen), dat de vierde plaats moest delen met 'zwegelstekske' (lucifer). 'Laesheukske' (leeshoekje) werd zesde, 'aomezeik' (mier) zevende, 'schäöpke' (schaap) eindigde op plaats acht, 'ieske' (ijsje) op negen en op tien eindigden drie woorden: 'hakkesjoon' (schoenen met naaldhakken), 'nondedjuke' (vlinderdasje) en 'sjeetje' (windje, scheetje).

  Het was de eerste keer dat de commissie Volkscultuur van Veldeke de wedstrijd om het 'sjoonste Limburgse wäörd' hield onder kinderen van Limburgse basisscholen. In het voorjaar van 2016 hebben volwassenen hun mooiste Limburgse woord gekozen. 'Fiespernölle' werd dat. 

  Opvallend is dat kinderen erg van verkleinwoorden houden zoals 'beukske', 'breurke' en 'jungske'. Ook werden vaak dieren genoemd zoals 'eiketske', 'kèlfke', 'verke', 'kuusj' en 'knien'. Een ander geliefd onderwerp was 'aete' (eten). Woorden als 'keukske', 'nonnevot', 'waofele' en 'ieske' werden ook vaak als favoriet woord genoemd.
prikbord
Er zijn geen prikbordberichten
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Streektaal? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?