streektaal

In 1997 werd het Limburgs erkend als streektaal volgens het Europees Handvest van regionale talen en talen van minderheden. Het Limburgs is dan ook een van de speerpunten van het cultuurbeleid van de provincie Limburg. De streektaalfunctionaris van het Huis voor de Kunsten Limburg ontwikkelt activiteiten en projecten die gericht zijn op streektaaleducatie en het onder de aandacht brengen en levend houden van de Limburgse streektaal. Verder geeft hij informatie over (de spelling van) het Limburgs, doet onderzoek naar het Limburgs, biedt ondersteuning bij het schrijven van een tekst in het Limburgs en ontwikkelt lesmateriaal voor het basis- en voortgezet onderwijs.
 
De streektaalfunctionaris werkt nauw samen met de Raod veur ’t Limburgs, een commissie die in het leven is geroepen door Gedeputeerde Staten om zorg te dragen voor het Limburgs, en Veldeke Limburg, de organisatie die de Limburgse taal en de Limburgse volkscultuur bevordert en activiteiten organiseert zoals de Declamatiewedstrijd voor kinderen en de Veldeke Literatuurprijs.

Kijk voor meer informatie over de Limburgse streektaal ook eens op de website www.limburgsedialecten.nl.  

 
streektaal agenda
 • 18 januari 2015 14:30 - 16:00 Verrassende optredens in Torna | Cultura-café
  Torna | Cultura verwelkomt zondag 18 januari in café-restaurant Aod Thoear muzikale en literaire gasten die sprankelende…
  Torna | Cultura verwelkomt zondag 18 januari in café-restaurant Aod Thoear muzikale en literaire gasten die sprankelende optredens verzorgen.

  Ger Bertholet - terug van weggeweest
  Het werk dat Ger Bertholet (alias G. Rapaille en Zjèr Bataille) momenteel onder handen heeft, komt onder bijzondere omstandigheden tot stand. In december 2011 kreeg hij een tia, die de linkerkant van zijn lichaam lam legde. Sindsdien revalideert hij. Hij is nu weer zoverre hersteld dat hij uitziet naar een hernieuwde kennismaking met zijn publiek. Uit, zoals hij het noemt, ‘een alledaags herseninfarct’ put hij inspiratie voor een nieuw programma. Even gepassioneerd, betrokken en authentiek als voorheen gaat hij de strijd aan met wat de menselijke waardigheid en vrijheid bedreigt. Bij Torna | Cultura maakt hij zijn comeback op het podium, op accordeon begeleid door Rogér Moréno. Moréno oogstte veel waardering voor zijn compositie ‘Requiem voor Auschwitz’. Als Sinti liet hij zich voor dit werk inspireren door de lotgevallen van zijn familie en volk.

  Basic Roots - een nieuwe naam, een nieuw concept en nieuwe muziek
  Basic Roots brengt jazzy getinte popmuziek in een eigentijdse stijlvolle jas. De groep wordt gevormd door Nishanti (zang), Jos (bas- & akoestisch gitaar) en Jeremy (elektrische gitaar): een stem waar je niet om heen kunt, muziek met gevoel: warm en puur. Als muzikanten nemen ze deel aan de projecten 'Leonard Cohen geit plat'  en The Dogparade. Ook loopt er een project i.s.m. Gerard Sars. De band speelt samen met kerkorganist Sars concerten in kapellen en kerken. Basic Roots rijgt een muzikale draad door het Torna | Cultura-café.

  Jo Wijnen - Op goed geluk
  In  het Torna | Cultura-café presenteert Jo Wijnen zijn nieuwste boek Op goed geluk. Hierin zijn 183 stukjes opgenomen die hij voor dagblad De Gelderlander schreef. "Hij slaat daarin een mild sceptische toon aan over de wonderen van de moderne tijd zoals de blijvende gezondheid, de eeuwige jeugd en de kans op het nooit aflatende geluk". Hij gaat in tegen modieuze prietpraat en hypes die vaak niet meer zijn dan opgewarmde oude koek. Gastvrouw Yvonne de Vries spreekt met de auteur. Na afloop is het boek te koop en wordt het desgewenst door de schrijver gesigneerd.

  Gaby Sadowski - een boek met muziek en acteurs
  Met haar debuutroman Herkenning vermengt de schrijfster Gaby Sadowski de nostalgie van het traditionele boek met de modernste communicatiemiddelen. Herkenning is een boek met muziek en acteurs. Het begon als een gewoon boek, maar de lezer krijgt er facebookpagina’s, eigen blogs, twitter, filmpjes en extra geheimen bij. Herkenning neemt de lezer mee in de levens van de hoofdrolspelers, niet alleen door als lezer het boek te lezen, maar ook door vrienden te worden op Facebook. Ook kun je de hoofdpersonen volgen op Twitter en hun blogs. Het boek krijgt nog meer verdieping door een eigen soundtrack te downloaden. Gaby Sadowski die in Ittervoort woont, vertelt in het Torna | Cultura-café over dit hybride boek.

  Har Sniekers - stadsdichter in de streektaal
  De stadsdichter van Thorn leest voor uit actueel eigen ‘Thoears’ dichtwerk. 

  Aanvang: 14.30 uur
  Entree: € 5,-


  Lees meer
streektaal nieuws
 • 16 december 2014 Website Limburgse Dialecten vernieuwd
  Streektaal leeft in Limburg. Je hoort het overal. Op straat, in de muziek, op het toneel en bij de regionale zenders.…
  Streektaal leeft in Limburg. Je hoort het overal. Op straat, in de muziek, op het toneel en bij de regionale zenders. Je leest het in reclame-uitingen, op plaatsnaamborden en in diverse media. Het Limburgs is vitaal en vervult, ondanks alle invloeden van het Nederlands, nog steeds een essentiële functie in het maatschappelijke en sociale leven. En niet alleen voor Limburgers op leeftijd. Ook onder jongeren blijft de streektaal onverminderd populair. Berichten in moderne media als Twitter en Facebook zijn doorspekt met allerhande varianten van het Limburgs. Soms levert dat vragen op. Hoe schrijf je bepaalde woorden en wat zijn de verschillen tussen de dialecten? Antwoorden op deze en andere ‘väöl gesjtelde vraoge euver ’t Limburgs’ vind je op de website www.limburgsedialecten.nl. De website bestond al langer, maar is recentelijk helemaal vernieuwd en heeft nog meer functionaliteiten gekregen.

  Wat is het Limburgs eigenlijk? Wat is het verschil tussen een taal en een dialect? Wat zijn typische kenmerken van het Limburgs? Hoe oud is het Limburgs? Is het verstandig om dialect te praten met je kinderen? Op de website www.limburgsedialecten.nl vind je de antwoorden. Het is het startpunt voor iedereen die meer wil weten over het Limburgs als streektaal en het schrijven in het Limburgs. Ook vind je er informatie over lesmateriaal voor middelbare scholen. Een nieuwe functie is de dialectkaart van Limburg die de belangrijkste kenmerken van de verschillende dialectgebieden in Limburg in kaart brengt en een aantal Limburgse dialecten laat horen aan de hand van geluidsfragmenten. De verschillen tussen de Limburgse dialecten zijn ook te horen via de geluidsdatabank. De website is in twee talen te raadplegen, in het Nederlands en in het Limburgs.

  www.limburgsedialecten.nl is een initiatief van het Huis voor de Kunsten Limburg i.s.m. de Raod veur ’t Limburgs, Veldeke Limburg en de Provincie Limburg.  lees meer…
 • 26 november 2014 Schrijf je nu in voor Kunstbende 2015
  Kunstbende is de wedstrijd voor jongeren van 13 t/m 18 jaar. Al 24 jaar geeft Kunstbende de tijd aan hét creatief…
  Kunstbende is de wedstrijd voor jongeren van 13 t/m 18 jaar. Al 24 jaar geeft Kunstbende de tijd aan hét creatief talent van Nederland. Kunstbende is jouw tijd op het podium, om jouw eigen ding te doen, waarin alles – maar dan ook echt alles – geoorloofd is!

  De Limburgse finale van Kunstbende wordt gehouden op zondag 29 maart 2015, inschrijven kan tot uiterlijk 1 maart 2015. Let op: afhankelijk van het aantal inschrijvingen kan het voorkomen dat voor enkele categorieën extra voorrondes worden georganiseerd. Deelname aan Kunstbende is GRATIS! 

  Het thema van Kunstbende 2015 is: FEEST.

  Je kunt meedoen acht verschillende categorieën: Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal, Theater.

  Een paar punten waarop je moet letten als je meedoet:

  Je mag in meer dan 1 categorie meedoen aan Kunstbende! Dus kun je niet kiezen tussen ‘Muziek’ en ‘Dans’, dan doe je toch allebei! 

  De wedstrijd is voor iedereen van 13 t/m 18 jaar. Ben je nu 12 en word je voor jouw voorronde in 2015 13 jaar oud? Dan heb je geluk en mag je meedoen! Of word je 19 na 1 januari 2015? Ook dan heb je geluk en mag je nog meedoen.

  Je inzending moet zelf gemaakt en bedacht zijn.

  Je mag per categorie maar 1 keer deelnemen. Drie keer bij verschillende groepen dansen, mag dus niet. Ook meedoen aan dezelfde categorie bij andere voorrondes is niet toegestaan.

  Tijdens de Limburgse finale op 29 maart 2015 selecteert een professionele jury drie winnaars. De eerste prijs winnaars van iedere categorie gaan door naar de landelijke finale.

  Indien er minder dan 5 inzendingen voor een bepaalde categorie op een voorronde zijn, dan worden de inzendingen gejureerd op een andere voorronde.

  Kijk voor meer informatie op www.kunstbende.nl.   lees meer…
 • 16 november 2014 Platbook 13 maakt gelukkig - 13e editie in het teken van ‘geld’
  Voor de dertiende editie van Platbook, de boekenreeks voor en van de Limburgse dialectlezer en -schrijver, lieten…

  Voor de dertiende editie van Platbook, de boekenreeks voor en van de Limburgse dialectlezer en -schrijver, lieten schrijvers uit de hele provincie zich inspireren door het thema ‘geld’. Ze leverden wederom een ruime hoeveelheid teksten aan in allerlei Limburgse dialecten. Fernand Jadoul, Honorair Consul van Luxemburg in Maastricht, maakte een selectie uit alle bijdragen en schreef de inleiding voor Platbook 13. Het boekje werd donderdag 13 november jl. gepresenteerd in Boekhandel Dominicanen in Maastricht. 

  Het thema van de dertiende editie gaat over wat de meeste mensen met geluk associëren: geld. Een heel actueel thema. De kredietcrisis is nog niet voorbij, de kranten staan vol met verhalen over grote graaiers, etc. Genoeg inspiratie dus voor schrijvers. Redacteur van Platbook 13 is drs. Fernand Jadoul, Honorair Consul van het Groothertogdom Luxemburg. In zijn werkzame leven was hij onder meer directeur Public Affairs van pensioenfonds ABP. 

  Platbook wordt uitgegeven in opdracht van het Huis voor de Kunsten Limburg en komt tot stand in samenwerking met Veldeke Limburg, Raod veur ’t Limburgs, Stichting LiLiLi, uitgeverij TIC en Wim Kuipers. Platbook 13: Geld is o.a. verkrijgbaar bij de Limburgse boekhandel of te bestellen in de webshop van het Huis. Ook de 12 voorgaande edities zijn via deze website te bestellen. De publicaties kosten € 9,90 per stuk (excl. verzendkosten).
   

  lees meer…
 • 12 november 2014 Huis voor de Kunsten Limburg zoekt Lid van de Raad van Toezicht
  Het Huis voor de Kunsten Limburg is op zoek naar een lid van de Raad van Toezicht.

  Wij zijn een stichting, die…
  Het Huis voor de Kunsten Limburg is op zoek naar een lid van de Raad van Toezicht.

  Wij zijn een stichting, die in de meest brede zin ondersteuning biedt aan organisaties, instellingen en personen, die actief zijn op het brede terrein van cultuur in de provincie Limburg. Het Huis wordt bestuurd door een directeur onder toezicht van de Raad van Toezicht. De Raad van Toezicht bestaat uit 4 personen. Naast de Raad van Toezicht kent de stichting nog een Deelnemersraad en een Gebruikersraad.

  Ga naar www.hklimburg.nl/vacatures voor een uitgebreid functieprofiel.
 • 10 november 2014 2016 Jaor van de Limburgse Dialekte
  Veldeke Limburg heeft 2016 uitgeroepen tot ‘Jaor van de Limburgse Dialekte’. Veldeke viert in 2016 haar 90-jarig…
  Veldeke Limburg heeft 2016 uitgeroepen tot ‘Jaor van de Limburgse Dialekte’. Veldeke viert in 2016 haar 90-jarig bestaan en wil met een reeks bijzondere evenementen en activiteiten en een verrassend jubileumboek heel Limburg inspireren om het eigen dialect te blijven gebruiken. De officiële opening van het Jaor van de Limburgse Dialekte is op 21 februari 2016 met een feestelijke bijeenkomst in TheaterHotel De Oranjerie in Roermond. De eerste activiteit zal plaatsvinden op 31 december 2015 met een Oudejaarsconference in het dialect.
   
  Lei Pennings, voorzitter van Veldeke Limburg, wil met de activiteiten in het jubileumjaar 2016 zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de rijke Limburgse dialecten en volkscultuur. “We gaan een programma aanbieden dat jong én oud zal aanspreken. We nodigen mensen uit om evenementen te bezoeken, maar zullen ook naar hen toekomen, zelfs letterlijk bij hen thuis. Veldeke is een vitale en gezonde negentiger en dat gaan we uitstralen.”
   
  Veldeke Limburg heeft een aantal activiteiten voor het jubileumjaar bekend gemaakt. Naast de feestelijke bijeenkomst in de Oranjerie, de Oudejaarsconference in het dialect en het jubileumboek komt er in 2016 een dialect theatertour door Limburg, een reizende dialectbelevenis, een soort van Michelin Gids met restaurants die Limburgse gerechten op hun kaart hebben staan, en een Volkscultuur Festival. Lei Pennings: “Er zullen nog meer bijzondere activiteiten in 2016 worden georganiseerd. Daarover zijn we in gesprek met partners om daarin samen op te trekken. Het volledige programma zal in de loop van 2015 vorm en inhoud krijgen. En we willen graag al bestaande evenementen koppelen aan het Jaor van de Limburgse Dialekte om zo elkaar te versterken. Daarnaast krijgen alle kringen van Veldeke in 2016 een extra financiële bijdrage om in het kader van het jubileum lokaal een evenement of activiteit op te zetten.”
   
  Lei Pennings onthulde het logo van 2016 Jaor van de Limburgse Dialekte en lanceerde ook de bijbehorende website en Facebook pagina. “Die zullen we de komende maanden gaan vullen met het programma voor 2016. Via de website kunnen in de loop van 2015 ook kaarten worden gekocht voor een aantal jubileumactiviteiten.”
   
  Veldeke Limburg heeft de organisatie van 2016 Jaor van de Limburgse Dialekte in handen gelegd van Ambaum BrandMakers.
prikbord
Er zijn geen prikbordberichten
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Streektaal? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?