streektaal

In 1997 werd het Limburgs erkend als streektaal volgens het Europees Handvest van regionale talen en talen van minderheden. Het Limburgs is dan ook een van de speerpunten van het cultuurbeleid van de provincie Limburg. De streektaalfunctionaris van het Huis voor de Kunsten Limburg ontwikkelt activiteiten en projecten die gericht zijn op streektaaleducatie en het onder de aandacht brengen en levend houden van de Limburgse streektaal. Verder geeft hij informatie over (de spelling van) het Limburgs, doet onderzoek naar het Limburgs, biedt ondersteuning bij het schrijven van een tekst in het Limburgs en ontwikkelt lesmateriaal voor het basis- en voortgezet onderwijs.
 
De streektaalfunctionaris werkt nauw samen met de Raod veur ’t Limburgs, een commissie die in het leven is geroepen door Gedeputeerde Staten om zorg te dragen voor het Limburgs, en Veldeke Limburg, de organisatie die de Limburgse taal en de Limburgse volkscultuur bevordert en activiteiten organiseert zoals de Declamatiewedstrijd voor kinderen en de Veldeke Literatuurprijs.

Kijk voor meer informatie over de Limburgse streektaal ook eens op de website www.limburgsedialecten.nl.  

 
streektaal agenda
 • 20 september 2014 - 23 november 2014 'Op geveul'
  In de voorstelling 'Op Geveul' vertellen Maud Wilms, Dyanne Sleijpen en Linda Zijlmans samen hun verhaal aan de…
  In de voorstelling 'Op Geveul' vertellen Maud Wilms, Dyanne Sleijpen en Linda Zijlmans samen hun verhaal aan de hand van eigen Limburgstalige luisterliedjes. De drie vrouwelijke singer/songwriters komen uit respectievelijk Midden- , Zuid- en Noord-Limburg en kennen elkaar pas een klein jaar. Ze stonden in november 2013 alle drie geprogrammeerd op de LiLiLi-dag in Roermond. Na met veel bewondering naar elkaar te hebben gekeken en geluisterd, ontstond het idee om hun talenten samen te voegen en gezamenlijk een voorstelling te gaan maken.

  De vrouwen bleken veel gemeen te hebben, zo zijn ze alle drie eens genomineerd geweest voor 'De Pries van ’t Limburgs Leed', en Maud heeft de prijs zelfs gewonnen. Daarnaast stonden hun singles afzonderlijk van elkaar op nummer 1 in de Limbo Top 10 en hebben ze los van elkaar door heel Limburg gespeeld. Nu bundelen zij hun krachten in de voorstelling 'Op Geveul' en brengen ze een gelijknamige single uit, die meteen in je hoofd blijft zitten.

  Dat de drie singer-songwriters het goed met elkaar kunnen vinden, zowel op persoonlijk als muzikaal gebied, spat van het podium af. De driestemmigheid in hun liedjes zorgt voor kippenvel. 'Op Geveul' is een voorstelling die raakt, herkenning oproept en je niet meer loslaat.

  U kunt de héle voorstelling op vijf verschillende plaatsen aanschouwen:
  20 september - Nach van 't Limburgse leed - Venlo (gratis)
  4 oktober - Protestants Kerkje - Stevensweert (try out)
  11 oktober - Kloosterbinliotheek Wittem
  14 november - Den Herberg - Belfeld
  15 november - De Kösterie - Maasbracht
  23 november - Cambrinus - Horst

  Kaarten à € 10,- zijn te bestellen via opgeveul@gmail.com.


  Lees meer
 • 26 oktober 2014 13:00 - 18:00 17e LiLiLi-daag in Roermond
  De Limburgse cultuurdag waarin de streektaal centraal staat wordt ook dit jaar weer gehouden in de Roermondse ECI…
  De Limburgse cultuurdag waarin de streektaal centraal staat wordt ook dit jaar weer gehouden in de Roermondse ECI Cultuurfabriek. Op zondag 26 oktober maken muziek, cabaret, film en vooral auteurs uit de hele provincie hun opwachting op een van de vijf podia, die die dag de honderden bezoekers gratis ter beschikking staan. Maar zoals bij alles waar gratis bij staat: vol is vol!
   
  In de theaterzaal staat cabaret geprogrammeerd. Erik Fikken uit Weert, Roger Lataster uit Kerkrade, De Knöppele uit Stein en Paul van Loo en Ivo Rosbeek uit Landgraaf/Heerlen brengen de mensen met hun beslommeringen, observaties en grappen vooral aan het denken en lachen.
   
  Vorig jaar was er een geheel vrouwelijke invulling bij de singer/songwriters in de foyer. Het trio Maud Wilms, Linda Zijlmans en Dyanne Sleijpen heeft zich hier gevonden. Dat lukt dit jaar niet, maar met Linda Koolen uit Susteren, Willeke Simons uit Posterholt én Joyce van den Ham uit Belfeld is misschien ook wel weer de basis gelegd voor een succesvol trio in de toekomst. De dames hebben het afgelopen jaar duidelijk gemaakt dat ze stemmen én liedjes hebben om rekening mee te houden. Limbo Project uit Roggel is een van de combinaties die met name productioneel gereed staan andere artiesten een duwtje in de rug te geven. Maar zelf hebben ze ook een boeiend repertoire. Joss Mennen uit Weert is bekend van Zinatra, de hardrockband uit de jaren ’80. Maar sinds enkele jaren heeft hij zich op Limburgstalige muziek toegelegd en een geheel eigen geluid gecreëerd. Joss komt met zijn band de LiLiLi-daag afsluiten.
   
  Limburgstalige literatuur. Daar is het de LiLiLi-daag eigenlijk om te doen. Nog steeds zijn er auteurs in allerlei varianten van de streektaal bezig een geheel eigen vorm van literatuur te maken. Vaak humoristisch, vaak plaatsgebonden, maar steeds vaker weten de schrijvers hun teksten zo te vormen dat er eigenlijk door heel Limburg een podium voor zou moeten zijn. De LiLiLi-daag biedt dat podium. John Hertogh uit Sittard, Ingrid Schouten-Minten uit Roermond, Helma Cremers uit Venlo, Lizette Colaris uit Sittard, Jan Janssen uit Maasdtricht, Loek van de Weijer uit Kerkrade, Roel Peijs uit Maastricht én Annie van Gansewinkel uit Weert, de laatste Veldekeprieswinnares, vormen de kern van de woordkunst. Het programma daar krijgt muzikale intermezzos van Ron Verkoulen uit Swalmen, Bert van den Bergh uit Venlo en Baltus& Co uit Nuth.
   
  Stonden vorig jaar nog documentaires op het filmprogramma, dit jaar is een film van de Tegelse regisseur Pieter Kuijpers twee keer te zien. Hemel & Aerd is een geheel in het Limburg opgenomen drama over opgroeien in Limburg in de jaren 70 van de vorige eeuw en heeft topacteurs als Huub Stapel en Lies Visschedijk op de rol staan.
   
  Het kinderprogramma wordt verzorgd door Job Griffijn die twee keer een workshop theater zal geven voor kinderen.
   
  De LiLiLi bevordert het schrijven in het dialect. Dit jaar schreef Colla Bemelmans het openingsgedicht dat in allerlei Limburgse varianten te lezen zal zijn.
   
  Nieuw in de opzet van de LiLiLi-daag is dat er Nederlandstalige Limburgse auteurs uit hun recent verschenen boeken zullen voordragen/voorlezen. Paul Sterk, Jos Bours, Hans Kanters, Henk Smeijsters, Henry de Hoon, Mik Hamers en John Bovendeert.
   
  Vóór aanvang van de LiLiLi-daag zal een groep geïnteresseerden onder leiding van Veldgewas-initiator Wim Kuipers gedichten lezend en vertellend vanaf station Roermond naar de ECI Cultuurfabriek wandelen om daar precies voor aanvang van de LiLiLi te arriveren. Dit is het enige programma-onderdeel waarvoor belangstellenden zich dienen in te schrijven via paul@uitgeverijtic.nl
   
  Mocht u nog vragen hebben over het programma of de afzonderlijke artiesten, neem dan contact op met uitgeverij TIC via 043 326 24 14 of kijk op www.lililidaag.nl.
 • 28 oktober 2014 - 31 oktober 2014samenwerkings activiteit Dörper Revue
  Op 28, 29, 30 en 31 oktober staat in Helden weer een revue op de planken. Deze revue heeft de titel ‘Same Sjterk’…
  Op 28, 29, 30 en 31 oktober staat in Helden weer een revue op de planken. Deze revue heeft de titel ‘Same Sjterk’ gekregen en wordt een innovatieve en eigentijdse productie met een digitaal decor van 10 bij 3 meter, voor maximale beleving en interactie.

  De stichting werd in 2001 opgericht met als doel om het dialect, de creativiteit, de cultuur en gemeenschapszin in Helden en Peel en Maas te bevorderen. Iedere vier jaar zoekt de Stichting Dörper Revue nieuwe acteurs en actrices die het maximale uit de Heldense talenten te halen. De tientallen spelers, dansers en medewerkers wonen verspreid in Helden, dat betekent dat in iedere buurt spelers wonen, dat is goed voor de saamhorigheid en draagvlak. In november 2013 begonnen de repetities en filmopnamen. Een prachtige manier inwoners en bedrijven te verbinden.

  De vorige drie Dörper Revues, Ceciel (2002), Laetitia’s Lot (2006) en Leefde tösse Pieël en Maas (2010), waren prachtige uitverkochte successen (1.200 bezoekers). Voor de uitvoering van de revue Ceciel werd in 2002 de Cultuurprijs van de gemeente Helden ontvangen.

  Van 28 t/m 31 oktober 2014, telkens om 20.15 uur, staat de vierde Dörper Revue in disco-theater Palladio, aan de Molenstraat in Helden, op het podium. Kaarten zijn vanaf 25 augustus te koop bij Supermarkt PLUS Gommans (Kaupman, Helden), Bakkerij ’t Bölke (Rochusplein, Helden) en bij Byouterie Chic & Choc (Markt, Panningen).

  Het verhaal blijft geheim, maar de moraal is ijzersterk: ‘Same Sjterk’!


  Lees meer
 • 15 november 2014 09:30 - 16:00 Streektaalliteratuur - Kansen en mogelijkheden
  De Stichting Nederlandse Dialecten (SND) organiseert op zaterdag 15 november de negende streektaalconferentie.…
  De Stichting Nederlandse Dialecten (SND) organiseert op zaterdag 15 november de negende streektaalconferentie. Het thema van deze streektaalconferentie is streektaalliteratuur. De SND is er wederom in geslaagd een interessant programma samen te stellen, waar schrijvers en lezers hun voordeel mee kunnen doen.

  Heeft de streektaalliteratuur nog toekomst? De verkoop van boeken loopt immers terug en er gaan grote boekwinkels failliet. Aan de orde komen vragen als: Is er nog wel een markt voor boeken in de streektaal? Hoe komt een streektaalschrijver aan lezers en aan optredens? Hoe kan hij of zij de kwaliteit van zijn werk verbeteren?

  De conferentie is bedoeld voor schrijvers, uitgevers, redacteuren en geïnteresseerde lezers. Aan het woord komt bijvoorbeeld de Stellingwerver schrijver Johan Veenstra, die in één van de kleinste taalgebieden van Nederland toch hoge oplagen haalt. Hoe doet hij dat?

  Verder onder meer de Friese schrijver Ferdinand de Jong, die vertelt over zijn initiatief om de Friese ‘sutelactie’ nieuw leven in te blazen. Bij een sutelactie gaan vrijwilligers met een kruiwagen de huizen langs om boeken te verkopen.

  Het muzikale intermezzo komt van het duo Ballads 2 dat optreedt samen met de Drentse dichteres Suze Sanders. Na de lunch volgt het middagprogramma met enkele workshops waarin de deelnemers hun schrijftalen verder kunnen ontwikkelen. Het laatste onderdeel van de conferentie is de presentatie van de bundel Gloepends, mooie verhalen uit het Nedersaksisch taalgebied.

  Tijd: 9.30-16.00 uur
  Locatie: Openbare Bibliotheek, Willemskade 27, Hoogeveen (op wandelafstand van het openbaar vervoer)
  Aanmelden: via info@huusvandetaol.nl of 0593 37 10 10
  Kosten: € 15,- per persoon incl. koffie, lunch en een drankje bij de presentatie van Gloepends
 • 21 november 2014 19:30 - 20:30 Presentatie 'Houtemse weurd en oetdrökkinge' van Jos Cramers
  Op 21 november om 19.30 uur wordt in het Gemeenschapshuis van Houthem, het dialectboekje 'Houtemse weurd en oetdrökkinge'…
  Op 21 november om 19.30 uur wordt in het Gemeenschapshuis van Houthem, het dialectboekje 'Houtemse weurd en oetdrökkinge' van Jos Cramers gepresenteerd. 

  In het dialectboekje, dat bestaat uit 128 pagina's, staan niet alleen Houthemse woorden en uitdrukkingen, maar ook gedichten en verhaaltjes van Albert van Sloun, Bertha Dahlmans-Nelissen, Frits Stoffels, Leo Meuris, Jacques Stel, Toos Benjamin en Herman Veugelers, stukjes over het Limburgs, het spreken van het dialect, de spelling van het Houthemse dialect, het Houthem van vroeger, oude voornamen, de belangrijkste werkwoorden en werkwoordvormen en een lijst van mensen die hebben ingetekend voor het boekje. Bovendien ontvangen afnemers van het boekje een kaart van het vroegere Houthem, voorzien van de oude veldnamen. 

  Bent u op zoek naar een origineel en leuk kado? U kunt nog intekenen op het dialectboekje tot eind september via jhcramers@gmail.com of Jos Cramers, Panneshofstraat 7-2, 6123 AP Holtum (o.v.v. uw volledige adres). De kosten voor het boekje plus de oude kaart à € 10,- kunnen worden voldaan tijdens de presentatie. Wilt u zeker zijn van een exemplaar? Schrijf u dan snel in, want na de presentatie zijn een beperkt aantal exemplaren beschikbaar en op = op! Iedere inschrijving is welkom; het geld dat overblijft, gaat naar hospice Bronnerhof in Born.
   
  Iedereen die heeft ingetekend op het boek, ontvangt een schriftelijke uitnodiging van de presentatie.

  Locatie: Gemeenschapshuis ‘De Aw Sjoal’ Houthem, Kleine Dries 4, Houthem

 • 29 november 2014 00:00 - 00:00 40e editie VLDN-congres in Meerssen
  Op zaterdag 29 november organiseert de Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde (VLDN) in Meerssen in Gemeenschapshuis…
  Op zaterdag 29 november organiseert de Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde (VLDN) in Meerssen in Gemeenschapshuis De Stip haar veertigste taalkundige congres. Het thema van het congres is: Meerssen tussen minsj en sjpin. Dialecten, namen en geschiedenis in het overgangsgebied tussen Centraal- en Oostlimburgs.

  Sprekers tijdens het congres zijn drs. Frank Hovens (LGOG), dr. Pierre Bakkes, dr. Michiel de Vaan, Mybeth Lahey MA en prof.dr. Leonie Cornips. ’s Middags wordt o.l.v. een gids een bezoek gebracht aan de basiliek en de gerestaureerde synagoge. Het congres wordt afgesloten met een ontvangst door het gemeentebestuur van Meerssen.

  De kosten voor deelname aan het congres bedragen € 15,- (incl. lunch). Inschrijven kan via secretariaat@vldn.be.

  De Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde zet zich in voor de studie van het dialectologisch en naamkundig erfgoed van de beide provincies Limburg en tracht dat doel via wetenschappelijke bijeenkomsten, publicaties en dienstverlening te bereiken.


  Lees meer
meer items…
streektaal nieuws
 • 15 oktober 2014 (Eu)Regionaal schrijftalent gezocht voor cross-over project Mijn Film!
  Buzz Media en Dutch Mountain Film Festival (DMFF) presenteren, in samenwerking met Huis voor de Kunsten Limburg…
  Buzz Media en Dutch Mountain Film Festival (DMFF) presenteren, in samenwerking met Huis voor de Kunsten Limburg en Cinesud, een nieuw initiatief: het cross-over project ‘Mijn Film’. Vanaf 2014 worden jaarlijks vier korte (poëtische) films (van maximaal 120 seconden) vervaardigd rond één centraal thema. De films zijn allemaal geïnspireerd op poëzie- en prozateksten die door (Eu)regionale schrijftalenten worden aangeleverd. Voor de eerste fase van het project zijn we op zoek naar talentvolle schrijvers die zich willen laten inspireren door het thema van dit jaar: de mijn. Van beginnend tot gevorderd schrijver, van verhalenschrijver tot poëet… Iedereen kan meedoen! En je kunt naast een verfilming van jouw verhaal of gedicht ook nog een geldprijs winnnen. Klim in de pen en lever uiterlijk zondag 2 november 2014 een tekst aan via ikschrijf@mijnfilm.eu. Klik hier voor meer info en de voorwaarden.     lees meer…
 • 24 september 2014 Ivo Rosbeek wint Jo Erens Priès 2014
  De van oorsprong uit Hoensbroek afkomstige Ivo Rosbeek (38) is dit jaar de winnaar van de Jo Erens Priès. Rosbeek…

  De van oorsprong uit Hoensbroek afkomstige Ivo Rosbeek (38) is dit jaar de winnaar van de Jo Erens Priès. Rosbeek won de prijs ten koste van de andere genomineerden Kwante Hippe (Venlo), Maud van Montfort (Maasbracht), Op Geveul (Venlo, Maasbracht, Epen) en Marcel Tabbers (Venlo). De zanger kreeg de prestigieuze prijs, die tot 2012 Priès van ’t Limburgs Leed heette, overhandigd in Domani in Venlo. Op die plek werd ook de Veldeke Oeuvre Priès van ’t Limburgse Leed uitgereikt. Deze ging naar het uit Horst afkomstige humoristische zangduo Um & Um. Het tweetal viert dit jaar zijn 3X11-jarige jubileum.

  De Jo Erens Priès
  Tot en met 2011 heette de prijs die de Nach jaarlijks toekende de Priès van ’t Limburgs Leed. Twee jaar geleden werd de in dialectmuziekland belangrijke erkenning omgedoopt tot de Jo Erens Priès. Deze gaat steevast naar een artiest of band die het voorbije jaar vernieuwend met dialectmuziek bezig is geweest en moet worden gezien als een aanmoediging om ook de komende jaren inspiratie uit het dialect te halen. Daarbij is de winnaar een voorbeeld voor andere muzikanten en tekstdichters. De winnaar krijgt een beeldje van de kunstenaar Ger Janssen en uiteraard eeuwige roem.

  Ivo Rosbeek
  Ivo Rosbeek bouwde de afgelopen jaren een indrukwekkende carrière in de dialectmuziek op. De in het dagelijks leven als architect werkzame Rosbeek bracht onlangs samen met kompaan Paul van Loo De Verteller uit, een cd die zelfs de landelijke verkooplijsten haalde. Met Van Loo werd hij twee jaar geleden nog genomineerd voor de Jo Erens Priès, die destijds naar Rebzjie ging. In 2003 scoorde het duo een dikke dialecthit met de Ede Staal-cover ’t is nog noëts zoë donker gewees, een nummer dan nog altijd in de bovenste regionen van de jaarlijkse L1mbo Top 100 (de Limburgse variant van de Top 2000) staat.
  Maar de muzikale Ivo Rosbeek heeft veel meer noten op zijn zang. Zo staat hij met regelmaat in het theater en maakte hij tal van succesvolle dialectnummers. Tekenend voor zijn populariteit is zijn indrukwekkende reeks aan noteringen in de L1mbo Top 10, de maandelijkse Limburgse hitlijst van L1. Op Ton Engels en Rowwen Hèze na is Rosbeek de meest succesvolle artiest in de geschiedenis van deze lijst. Zo behaalde hij er liefst zeven nummer 1-noteringen: Uuver de brugk (mit rotte planke) pakte afgelopen zomer nog de koppositie.

  Jo Erens
  Met de Jo Erens Priès wordt de legendarische troubadour Jo Erens jaarlijks geëerd. De in 1928 in Sittard geboren Erens geldt als een pionier op het gebied van dialectmuziek. Jo speelde gitaar en zong liedjes die hij schreef in het Sittards dialect. In de periode na de oorlog was het iets heel speciaals om in je eigen dialect te zingen, maar het was wel een uiting die erg goed paste bij de hang naar warmte na de ellendige oorlogsjaren. De talentvolle Erens ging naar het conservatorium in Amsterdam, maar bleef zich eveneens richten op Limburgstalig repertoire. Bekende nummers van Jo Erens zijn onder andere Limburg allein en Ig ken ein aardig maedje. Erens stierf in januari 1955, nog geen 27 jaar oud. In zijn veel te korte leven heeft hij op muzikaal gebied echter heel wat achter gelaten en tevens de weg gebaand voor andere dialectzangers. Limburg was in diepe rouw na het overlijden van Jo Erens. Dat bleek één van de drijfveren om een konkoer voor Limburgstalige zangers te gaan organiseren om anderen ook te stimuleren te gaan doen wat Jo deed. Er werd tevens een prijs verbonden aan de beste kandidaat van dat konkoer. De zilveren beker werd het eerste jaar gewonnen door Frits Rademacher en kreeg de naam Jo Erens Priès. Decennia later heeft de Nach van ’t Limburgse Leed deze prijs nieuw leven ingeblazen, waardoor dus de troubadour Jo Erens voortaan jaarlijks wordt geëerd.
   

  lees meer…
 • 18 september 2014 Kinjer Vastelaovend Leedjesfestival op zoek naar 16e 'Kinjer vastelaovesleedje'
  De inschrijving voor het seizoen 2014-2015 van het jaarlijkse Kinjer Vastelaovend Leedjesfestival (KVL) is gestart.…
  De inschrijving voor het seizoen 2014-2015 van het jaarlijkse Kinjer Vastelaovend Leedjesfestival (KVL) is gestart. Het KVL organiseert elk jaar het festival waarbij het beste kinder carnavalslied van dat jaar wordt gekozen. Dat gebeurt via voorrondes en een grote finale. Het KVL is er voor kids van de basisschool.

  Ook dit jaar zijn er twee voorrondes: de voorronde Noord-Midden op 15 november in Heel en de voorronde Zuid op 29 november in Munstergeleen. De finale vindt plaats op 25 januari 2015 in de sporthal in Oirsbeek.

  Het Limburgs Kinjer Vastelaovend Leed 2014 werd gewonnen door Basisschool De Triangel uit Ulestraten met het nummer Van òs. De school kreeg hulp van good-old Gaston Jacobs, oud-winnaar van het LVK en kapper in Ulestraten. Jacobs schreef het nummer en begeleidde de school bij de studio-opnames.

  Eerdere KVL-winnaars zijn:
  2013 - ‘t Kókkerallebal, Basisschool Sint Petrus uit Sittard
  2012 - Trek mer mit os mit, Basisschool De Sjtadssjool uit Sittard
  2011 - Joonk geljerd, is oud gedoon, Manouk Pluis uit Bunde
  2010 - Veer viere vastelaovend tropical, Basisschool De Plenkert uit Valkenburg aan de Geul
  2009 - Tjonge jonge jonge, Lotte Theuwis uit Echt
  2008 - Heidihee Heidihoo, Bassisjaol Vilt
  2007 - Laeve in de boet, Lotte Theuwis uit Echt
  2006 - Kikakoeka karnaval, Carnavalsgekke van der Sjach, Basisschool De Schacht Heerlen
  2005 - Lache, Bas en Dirk uit Horst
  2004 - Kingercarnaval, De Foemeleerkes uit Ubachsberg
  2003 - Os kan vanmiddag niks gebeure, Judith Deckers en Melissa van Rens uit Melderslo
  2002 - Tusse tafellaken en servet, Daisy en Vivian Muller uit Blerick
  2001 - Carnaval op krukke, Maud van Loo uit Schin op Geul
  2000 - Miene Furbie, Stephanie Mand uit Hulsberg

  Meer informatie of wil je je meteen aanmelden? Ga dan naar www.kvl-limburg.nl. Aanmelden én inzenden van het liedje kan tot 1 november 2014.
 • 17 september 2014 Jacques Cuijpers (1850-1926) - Een veelzijdig meester
  Na jaren voorbereiding presenteert Heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis op 11 december a.s. een speciale…
  Na jaren voorbereiding presenteert Heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis op 11 december a.s. een speciale cassette met twee rijk geïllustreerde boeken met dvd over het leven en werk van Jacques Cuijpers: Jacques Cuijpers (1850-1926) Een veelzijdige geschiedenis. Cuijpers was van 1883 tot 1913 hoofd van de openbare lagere school in Zeelst. In die periode heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan het in kaart brengen van de Brabantse en Limburgse taal- en volkskunde. Zo publiceerde hij over het dialect van Neeritter (waar hij vandaan kwam) en van Zeelst (dat zijn tweede thuis werd), verzamelde hij in de hele regio volksverhalen, kinderrijmen, spreuken, gezegden en klokopschriften, en schreef hij bovendien over allerlei regionale zeden en gebruiken, volksgeneeskundige zaken, kalenderfeesten en de Mariaverering in Meerveldhoven. Daarnaast was hij een uitmuntend kalligraaf. In de periode tussen 1890 en 1910 sierde hij tientallen verenigingen, personen en gebeurtenissen op met de prachtigste naamlijsten, oorkonden, diploma’s, gedachtenisprenten etc.

  Frank van der Maden en Piet Vermeulen van Heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis hebben de afgelopen jaren getracht zoveel mogelijk werk van Cuijpers te verzamelen en in kaart te brengen, inclusief zijn kalligrafische werken. Een zestal specialisten vonden ze bereid om het leven en werk van Cuijpers en de betekenis ervan vanuit hun vakgebied toe te lichten. 

  De cassette waarin u het resultaat vindt van hun werk samen met de teksten en kalligrafische werken van Cuijpers bestaat uit twee boeken met een dvd, in totaal meer dan 600 pagina’s. De hoge resolutie scans op de dvd bieden u bovendien de mogelijkheid de kalligrafische werken van Cuijpers tot in het kleinste detail te bekijken. Deze cassette een niet te missen erfgoedschatkamer voor ieder die belangstelling heeft voor de Brabantse en Limburgse geschiedenis, taal-  en volkskunde.

  De verkoopprijs van de cassette bedraagt € 49,50 (excl. verzendkosten). Als u bestelt en betaalt vóór 16 oktober, krijgt u € 10,- korting en betaalt u slechts € 39,50 (excl. verzendkosten).

  Ga voor meer informatie en om te bestellen naar www.zeelstschrijftgeschiedenis.nl.
 • 25 augustus 2014 Nieuw seizoen Cultureel Café Weert
  Ook in het nieuwe culturele seizoen kunt u bij Cultureel Café Weert (CCW) terecht voor regio historie, literatuur,…
  Ook in het nieuwe culturele seizoen kunt u bij Cultureel Café Weert (CCW) terecht voor regio historie, literatuur, poëzie, muziek, beeldende kunst, dans en theater.

  Cultuur en de Kunsten
  In samenwerking met Rick organiseert CCW een viertal culturele cafés op de zondag in de foyer van het Munttheater. Tussen 10.45 en 11.45 uur worden literaire en muzikale gasten ontvangen. Elk café volgt het thema
  van de muzikale stroming die in navolgend matineeconcert ten gehore wordt gebracht. De presentatie is in handen van Anki Raemaekers. 

  Gasten zijn onder meer: 
  - Chrétien Breukers, Zoon van Limburg
  - Jeff Hoeyberghs, plastisch chirurg en Vlaanderens scherpste provocateur
  - Sandra Höpfner-Buchnitzki, dans
  - Johannie van Tuel, schilderkunst
  - Columns door Piet Poell, schrijver
  - Ankie Vanderfeesten, kunsthistorica

  Data: 16 november 2014, 14 december 2014, 15 maart 2015 en 12 april 2015
  Locatie: Munttheater Weert, Collegeplein 3, 6001 HN Weert
  Meer info: cultureelcafeweert.wordpress.comcultureelcafeweert@gmail.com en 06 22924622 (Anki Raemaekers)

  Cultuur en participatie
  In samenwerking met Wonen Limburg en Land van Horne organiseert CCW een drietal culturele cafés met thema's uit de regionale historie op de zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Leerlingen van het Kwadrant leveren een belangrijke bijdrage. Deze culturele cafés zijn niet alleen voor de bewoners of inwoners van Hushoven, maar
  voor iedereen die wil genieten van een culturele middag.

  Gasten zijn onder meer:
  - Frans Adriaens, Knipuigskes
  - Paul Weelen, zanger en uitgever bij TIC
  - Piet Hermans, 1e uur Veldeke
  - Vincent van den Berg, Weerter molens
  - Paul Sterk, molensonnetten

  Data: 11 oktober 2014, 15 november 2014 en 17 januari 2015
  Locatie: Wozoco Hushoven - Gasterij De Stoof, Rietstraat 2, 6003 PM Weert

  Weerter Molens 6 x 600
  In samenwerking met Molenstichting Weerterland op zondag 5 oktober met kunst, Weerter vlaai, verhalen, muziek en molensonnetten. Ga voor meer info naar molensinweert.com.

  Multicultureel Café
  Met muziek van Tango Y Canciones en Jo Brunenberg op accordeon. Daarnaast Turkse hapjes, lezingen en verhalen uit verschillende culturen.
  Datum: 23 november 2014
  Locatie: Galerie Weert, Biest 76, Weert
 • 21 augustus 2014 C-US nu gratis verkrijgbaar via de app-store
  C-US is dé gratis agenda app over culturele activiteiten in Zuid-Limburg. Met C-US in je broekzak ben je altijd…
  C-US is dé gratis agenda app over culturele activiteiten in Zuid-Limburg. Met C-US in je broekzak ben je altijd up-to-date. En met de filterfunctie per genre én per stad weet je altijd wanneer en waar jouw favoriete muziek, voorstelling of expositie te zien is. Plaats jouw keuze direct in jouw agenda, deel hem met vrienden en bestel tickets. C-US nú gratis verkrijgbaar via de app-store; voor Apple en voor Android.

  Zie voor meer info: WWW.C-US.NL

meer nieuws…
prikbord
Er zijn geen prikbordberichten
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Streektaal? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?