streektaal

In 1997 werd het Limburgs erkend als streektaal volgens het Europees Handvest van regionale talen en talen van minderheden. Het Limburgs is dan ook een van de speerpunten van het cultuurbeleid van de provincie Limburg. De streektaalfunctionaris van het Huis voor de Kunsten Limburg ontwikkelt activiteiten en projecten die gericht zijn op streektaaleducatie en het onder de aandacht brengen en levend houden van de Limburgse streektaal. Verder geeft hij informatie over (de spelling van) het Limburgs, doet onderzoek naar het Limburgs, biedt ondersteuning bij het schrijven van een tekst in het Limburgs en ontwikkelt lesmateriaal voor het basis- en voortgezet onderwijs.
 
De streektaalfunctionaris werkt nauw samen met de Raod veur ’t Limburgs, een commissie die in het leven is geroepen door Gedeputeerde Staten om zorg te dragen voor het Limburgs, en Veldeke Limburg, de organisatie die de Limburgse taal en de Limburgse volkscultuur bevordert en activiteiten organiseert zoals de Declamatiewedstrijd voor kinderen en de Veldeke Literatuurprijs.

Kijk voor meer informatie over de Limburgse streektaal ook eens op de website www.limburgsedialecten.nl.  

 
Op maandag 12 oktober 2015 werd op uitnodiging van de Gedeputeerde voor Cultuur, dhr. Koopmans een document verstuurd naar de provincie Limburg met daarin een visie op taal als erfgoed. Dit visiedocument zal worden gebruikt als input ten behoeve van de toekomstige Erfgoednota van de Provincie.

Dit document werd geschreven namens de Universiteit Maastricht, Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen:
prof. L. Cornips (Leerstoel Taalcultuur in Limburg) en dr. V. van Saaze (MACCH);
Namens het Huis voor de Kunsten Limburg: drs. M. Frencken (Consulent Literatuur),
E. van Nieuwenhoven, BA (vervangend Consulent Literatuur) en drs. T. van de Wijngaard (Streektaalfunctionaris); Namens de Raod veur ’t Limburgs: prof. R. van Hout;
in samenwerking met de volgende organisaties (in alfabetische volgorde):Commissie Literatuurgeschiedenis van het Limburgs Geschiedkundig en Oudheidkundig
Genootschap, Letterkundig Centrum Limburg, Letteren Overleg Limburg, Poëziefestival Landgraaf, Raod veur ’t Limburgs, Stichting Limburgse Literaire Lies, Stichting Medammecour On Tour, Stichting voor Dialect- en Cultuuronderwijs Limburg, Veldeke Limburg, Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde, Werkgroep Limburgportaal Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren en de Willy Dols Stichting

Download het visiedocument
streektaal agenda
 • 24 februari 2016 15:00 - 18:00 Spreekuur crowdfunding platform Voordekunst in Limburg
  Denk je na over het financieren van een project via crowdfunding? Op woensdag 24 februari van 15.00 uur tot 18.00…

  Denk je na over het financieren van een project via crowdfunding? Op woensdag 24 februari van 15.00 uur tot 18.00 uur is crowdfunding platform Voordekunst in Limburg om jouw vragen te beantwoorden.

  Een spreekuur is een gesprek van ongeveer 30 minuten waarin je al je vragen over crowdfunding kunt stellen aan een van de medewerkers van Voordekunst. Een spreekuur werkt het beste wanneer je zelf al enkele vragen hebt en idealiter ook al een concreet idee waarvoor je crowdfunding in wilt zetten.

  Wat? Spreekuur crowdfunding Voordekunst in Limburg
  Waar? Brasserie M, Museumplein 2 in Kerkrade, www.museumpleinlimburg.nl
  Wanneer? Woensdag 24 februari tussen 15.00 uur en 18.00 uur

  Dus: kom je uit Limburg en denk je er over om crowdfunding in te zetten voor de financiering van jouw creatieve, culturele of erfgoed project? Meld je dan nu aan voor het spreekuur Voordekunst via deze link. Voor vragen kun je contact opnemen met Alyssa van Voordekunst via alyssa@voordekunst.nl.
   


  Lees meer
 • 13 maart 2016 00:00 - 00:00 Cultureel Café Torna | Cultura
  2016 is uitgeroepen tot Jaar van de Limburgse Dialecten. Binnen dit thema organiseert Torna | Cultura op zondag…
  2016 is uitgeroepen tot Jaar van de Limburgse Dialecten. Binnen dit thema organiseert Torna | Cultura op zondag 13 maart een bijzonder Cultureel Café in zaal-restaurant Aod Thoear in Thorn. Ambassadeurs van het 'Limburgs plat' zijn er te gast. De presentatie is in handen van gastvrouw Carmen Nazarski. 

  Pierre Bakkes studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en promoveerde aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen op de variatie en klankveranderingen in het Montforts in drie generaties. Hij was werkzaam in het basis-, voortgezet en hoger onderwijs en sloot zijn actieve loopbaan af als eerste provinciale streektaalfunctionaris. Hij publiceerde diverse artikelen over het Limburgs en is auteur van het Mofers Waordebook. Pierre Bakkes gaat in gesprek over de betekenis en rol van het Jaar van de Limburgse Dialecten.

  Colla Bemelmans studeerde theologie aan de Universiteit Bonn, was leraar godsdienst en maatschappijleer aan een middelbare school. Van zijn hand verschenen boeken in het dialect, gedichten, verhalen en toneelstukken. Hij is een veelgevraagd causeur over tal van onderwerpen die gerelateerd zijn aan het spreken en schrijven van de streektaal.

  Verder zullen columnist Jo Wijnen en stadsdichter Har Sniekers hun bijdrage in het dialect aan het programma leveren.

  Dario Fo (1926) is een Italiaans toneelschrijver; in 1997 onderscheiden met de Nobelprijs voor de Literatuur. Samen met zijn vrouw Franca Rame schreef hij een aantal monologen voor vrouwen. Ze gaan over de verhouding met mannen en over het leven in een door mannen gestructureerde wereld. Bij Torna | Cultura gaat de monoloog 'Het ontwaken' (Il risveglio) - in het Limburgs - in première. Het stuk, hilarisch en komisch, wordt gespeeld door Sylvia Kersten, verbonden aan Speelgroep Gelre uit Roermond. De regie is in handen van Bert Kop. Deze vrouwenmonoloog van Dario Fo past binnen het kader van de Internationale Vrouwendag op 8 maart 2016. Dit is de dag waarop de eerste staking van vrouwen wordt herdacht (8 maart 1908, New York). Deze staking vormde het begin van de emancipatie van vrouwen en de strijd tegen vrouwendiscriminatie.

  De muzikale invulling van het programma gebeurt door Itter Brass en Itter Woods. Itter Brass (koperkwintet) is opgericht in 1999 en speelt sindsdien in dezelfde samenstelling. Het kwintet verzorgt regelmatig concertoptredens. Daartoe beschikt het ensemble over een breed repertoire. Itter Woods (houtkwintet) is gevormd in 2015 en bestaat uit vijf geëngageerde muzikanten die in ensembleverband hun muzikale mogelijkheden willen verbreden en verdiepen. Het repertoire bestaat uit (licht)klassieke muziek. 

  Datum: zondag 13 maart
  Locatie: Aod Thoear, Thorn
  Entree: € 5,-


  Lees meer
 • 13 maart 2016 14:30 - 15:30 Internationale Vrouwendag 2016 - Torna | Cultura presenteert vrouwenmonoloog Dario Fo in dialect
  In het Torna | Cultura-Café wordt op zondag 13 maart de vrouwenmonoloog Het ontwaken van Dario Fo opgevoerd.…
  In het Torna | Cultura-Café wordt op zondag 13 maart de vrouwenmonoloog Het ontwaken van Dario Fo opgevoerd. De monoloog past in het kader van de Internationale Vrouwendag (8 maart 2016). Dit is de dag waarop de eerste staking van vrouwen wordt herdacht. Deze vond plaats in New York op 8 maart 1908. De staking vormde het begin van de emancipatie van vrouwen en de strijd tegen vrouwendiscriminatie
   
  Dario Fo (1926) is een Italiaans toneelschrijver die in 1997 werd onderscheiden met de Nobelprijs voor de Literatuur. Samen met zijn vrouw Franca Rame schreef hij een aantal monologen voor vrouwen. Ze gaan over de verhouding met mannen en over het leven in een door mannen gestructureerde wereld. Bij Torna | Cultura gaat de vrouwenmonoloog Het ontwaken (Il risveglio), hertaald in het Limburgs, in première. Het stuk wordt gespeeld door Sylvia Kersten. De regie is in handen van Bert Kop.

  De grote passie van Sylvia Kersten (48), is theater. Ze volgt al jaren zangles en heeft in een tweetal grote muzikale producties in Roermond meegespeeld en gezongen: opera bouffe Schinderhannes en musical Heksenwaan. Sylvia was betrokken bij vier kinderproducties (organisatie, tekst en spel). Vanaf 2006 speelt ze bij Speelgroep Gelre in Roermond, waarvan ze thans voorzitter is. Sylvia heeft meegespeeld in de jaarlijkse grote toneelstukken van onder andere Molière, Peer Wittenbols en Ray Cooney en in een aantal eenakters. Met het uitvoeren van de monoloog Het ontwaken van Dario Fo gaat Sylvia een nieuwe uitdaging aan: helemaal alleen op het podium staan!

  In Het ontwaken beleeft een jonge echtgenote een hectische ochtend: ze moet haar baby gereedmaken voor de crèche, ze moet naar de fabriek, ze moet alles klaarzetten voor haar man, ze moet de sleutel zoeken... Alles schreeuwt tegelijkertijd om haar aandacht, en steeds meer en meer, tot het onhoudbaar wordt.

  Datum: zondag 13 maart
  Aanvang: 14.30 uur
  Locatie: zaal-restaurant Aod Thoear, Thorn
  Entree: € 5,-

  Het optreden maakt onderdeel uit van Torna | Cultura-Café op zondag 13 maart.


  Lees meer
streektaal nieuws
 • 08 februari 2016 E-book Online marketing voor creatieven - Personal branding, digital storytelling en social media
  Online marketing wordt steeds belangrijker in het bedrijfsleven, zo is het aantal Nederlandse Linkedin gebruikers…
  Online marketing wordt steeds belangrijker in het bedrijfsleven, zo is het aantal Nederlandse Linkedin gebruikers met 19% gestegen en is Instagram populair als nooit tevoren. De afgelopen jaren is er ook in de creatieve sector in toenemende mate sprake van digitalisering en daarom wordt online marketing ook steeds belangrijker. In het (gratis) e-book Online marketing voor creatieven worden kunstenaars wegwijs gemaakt in de online marketing.

  Online marketing kan namelijk worden ingezet voor drie belangrijke doelen in de creatieve sector: personal branding (identiteitsontwikkeling), digital storytelling en het is een manier om jouw netwerk van volgers uit te breiden. Personal branding, digital storytelling en netwerken zijn hot, maar hoe ga je te werk? Online marketing en social media zijn geen statische begrippen, ze veranderen continue waarbij originaliteit ook steeds belangrijker wordt want content is koning!

  In de creatieve sector draait alles om vernieuwing en originele ideeën. In dit e-book wordt uitgelegd hoe je met creativiteit en online marketing nog succesvoller kunt worden. Hoe maak je snel een mooie en vindbare website? En hoe vertel je met creatieve content en content marketing het verhaal achter kunst in de vorm van digital storytelling? Immers: de making off van het creatieve proces is de perfecte teaser voor het uiteindelijke werk. In het katern over digital storytelling wordt dieper ingegaan op de praktische aspecten van digital storytelling zoals de kanalen die je kunt gebruiken.

  Tenslotte wordt uitgelegd hoe creatieven hun netwerk kunnen uitbreiden en hoe ze hun creaties direct kunnen delen via Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram. Aan het eind van dit e-book komt iedere lezer erachter dat creatieven eigenlijk dé digital natives van morgen zijn en dat het zonde is om niet met online marketing aan de slag te gaan.
   
  Download het e-book hier gratis en auteursrechtenvrij.
 • 03 februari 2016 Special Zuiderlucht 'Taal in Limburg' - Schrijvers over dialect
  Het jaar 2016 is uitgeroepen tot het Jaar van de Limburgse Dialecten (Jaor van de Limburgse Dialekte). In de februari…
  Het jaar 2016 is uitgeroepen tot het Jaar van de Limburgse Dialecten (Jaor van de Limburgse Dialekte). In de februari editie van cultureel maandblad Zuiderlucht wordt daarom aandacht besteed aan het thema 'Taal in Limburg'. In een speciale bijlage, gemaakt i.s.m. het Huis voor de Kunsten Limburg, zijn diverse schrijvers aan het woord over de rol die dialect speelt in hun leven.

  Zuiderlucht is verkrijgbaar op circa 270 plekken (vaak aangeboden in een speciale display) in theaters, cultuurcentra, musea, galerieën, universiteiten, scholen, bibliotheken etc. Ga voor de interactieve digitale uitgave naar www.zuiderlucht.eu.
 • 25 januari 2016 De Plunskes uit Reuver winnaar KVL 2016
  In een geweldige finale op zondag 24 januari in Cultureel Centrum Don Bosco in Heel is het lied Vötje van ‘t…

  In een geweldige finale op zondag 24 januari in Cultureel Centrum Don Bosco in Heel is het lied Vötje van ‘t pötje van De Plunskes uit Reuver door de deskundige jury en kinderjury gekozen tot het Kinjer Vastelaovend Leed 2016. Het Kinjer Vastelaovend Leed 2016 werd geschreven door Rob Hillekens. De muziek is van Hub Boesten.

  Op de tweede plaats eindigde Basisschool Sint Martinus uit Beegden met het lied Ederein drie daag geliek. Derde werd Marijn Hermans uit Reuver met Vastelaovend is gezondj. De overige finalisten eindigden allen op een gedeelde vierde plaats.

  De finale werd voor het eerst live uitgezonden op L1 TV. De optredens zijn hier terug te kijken. 

 • 20 januari 2016 Bestel nu het jubileumboek van Veldeke Limburg
  Een uniek naslagwerk dat in geen boekenkast van een geïnteresseerde in dialect en volkscultuur mag ontbreken!…
  Een uniek naslagwerk dat in geen boekenkast van een geïnteresseerde in dialect en volkscultuur mag ontbreken!

  Op zondag 21 februari wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst in TheaterHotel De Oranjerie in Roermond het jubileumboek van Veldeke Limburg gepresenteerd. Het boek vormt de afronding van een project waaraan door historicus drs. Luc Wolters in samenspraak met een redactie- en begeleidingscommissie twee jaar enthousiast is gewerkt.

  Het door Piet Gerards Ontwerpers vormgegeven boek beschrijft de niet eerder zo uitvoerig gedocumenteerde geschiedenis van de 90-jarige vereniging Veldeke Limburg en haar inzet voor behoud en bevordering van de Limburgse taal en volkscultuur. De uitgave is rijk gelardeerd met historische foto’s, illustraties en een representatieve bloemlezing van dialectteksten.

  Gekozen is voor een beperkte oplage. Het jubileumboek mag daarom aangemerkt worden als een uniek en waardevol verzamelaarsobject. Auteur, vormgever, drukker en de gevolgde werkwijze staan garant voor een publicatie van hoge kwaliteit en dat levert een fraai naslagwerk op, zowel naar inhoud als vorm! 

  U kunt het boek bij voorinschrijving tot 21 februari 2016 bestellen tegen de gereduceerde intekenprijs van € 22,50 in de webshop op www.jaorvandelimburgsedialekte.nl. Om € 3,50 verzendkosten te besparen kunt u het boek na voorintekening afhalen op enkele over de provincie verspreide adressen, die medio februari op genoemde website vermeld zullen worden. Na 21 februari 2016 kost het boek € 25,- (exclusief € 3,50 verzendkosten) en is dan ook verkrijgbaar in de betere boekhandel.
   
  Ga naar www.jaorvandelimburgsedialekte.nl, vul het bestelformulier in en verzeker u van het jubileumboek Veldeke Limburg 1926-2016.

  Veldeke Limburg 1926-2016
  372 pagina’s
  paperback met flappen
  17 x 24 cm
  rijk geïllustreerd
  ISBN 9789074423120
 • 20 januari 2016 Theatertour Limburgere 2.0
  De muzikale theatervoorstelling Limburgere 2.0 van het Huis voor de Kunsten Limburg laat op kleurrijke wijze zien…
  De muzikale theatervoorstelling Limburgere 2.0 van het Huis voor de Kunsten Limburg laat op kleurrijke wijze zien wat Limburg is, hoe Limburgers met elkaar omgaan en welke opmerkelijke tradities, dialectverschillen, normen en waarden en culturele en culinaire gewoontes de Limburgers er op nahouden.

  Limburgere 2.0 gaat over een naïeve boerendochter, een trotste Brabantse een vluchteling uit Syrië en een emigrant uit België die gaan inburgeren in Limburg. Maak op humoristische en ontroerende wijze kennis met typische eigenschappen en schoonheden van Limburg en haar bewoners.

  De theatertour reist in februari en maart 2016 door de provincie: 25 februari in Schouwburg Venray, 29 februari in Stadsschouwburg Sittard-Geleen, 9 maart in Bonbonnière Maastricht, 14 maart in De Bombardon Heythuysen, 22 maart in Parkstad Limburg Theater Heerlen.

  Limburgere 2.0 is een theatervoorstelling in het kader van het 90-jarig bestaan van Veldeke Limburg en het ‘Jaor van de Limburgse Dialekte’. Ga voor meer informatie en om kaarten te bestellen naar het e-zine op www.jaorvandelimburgsedialekte.nl.

  Aanvang voorstellingen: 20.00 uur
  Kaarten: € 12,50 (voorverkoop)
prikbord
Er zijn geen prikbordberichten
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Streektaal? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?