streektaal

In 1997 werd het Limburgs erkend als streektaal volgens het Europees Handvest van regionale talen en talen van minderheden. Het Limburgs is dan ook een van de speerpunten van het cultuurbeleid van de provincie Limburg. De streektaalfunctionaris van het Huis voor de Kunsten Limburg ontwikkelt activiteiten en projecten die gericht zijn op streektaaleducatie en het onder de aandacht brengen en levend houden van de Limburgse streektaal. Verder geeft hij informatie over (de spelling van) het Limburgs, doet onderzoek naar het Limburgs, biedt ondersteuning bij het schrijven van een tekst in het Limburgs en ontwikkelt lesmateriaal voor het basis- en voortgezet onderwijs.
 
De streektaalfunctionaris werkt nauw samen met de Raod veur ’t Limburgs, een commissie die in het leven is geroepen door Gedeputeerde Staten om zorg te dragen voor het Limburgs, en Veldeke Limburg, de organisatie die de Limburgse taal en de Limburgse volkscultuur bevordert en activiteiten organiseert zoals de Declamatiewedstrijd voor kinderen en de Veldeke Literatuurprijs.

Kijk voor meer informatie over de Limburgse streektaal ook eens op de website www.limburgsedialecten.nl.  

 
streektaal agenda
 • 19 november 2015 13:00 - 17:30samenwerkings activiteit Inspiratiebijeenkomst 'Taalkunstenaars in de dop'
  Een halve eeuw geleden was de gedachte dat dialect spreken een achterstand zou opleveren in de ontwikkeling van…
  Een halve eeuw geleden was de gedachte dat dialect spreken een achterstand zou opleveren in de ontwikkeling van het Nederlands van het jonge kind. Sinds de jaren negentig laat taalkundig verwervings- en cognitieonderzoek voorzichtig zien dat meertalig opgroeien van jonge kinderen, zoals in dialect én Nederlands, allerlei voordelen heeft voor bijvoorbeeld leerprestaties.
   
  In Limburg komen vanuit diverse kanten signalen dat het spreken van dialect van jonge kinderen sterk afneemt doordat het in instituties als kinderopvang wordt ontmoedigd. In de praktijk blijkt dat het afleren van het spreken van dialect ervoor zorgt dat deze kinderen ook thuis alleen Nederlands in plaats van dialect gaan spreken.
   
  Programma
  Wordt er straks door de jonge generaties in Limburg nauwelijks nog dialect gesproken? Tijdens de inspiratiebijeenkomst ‘Taalkunstenaars in de dop’ op donderdagmiddag 19 november 2015 in Fontys Hogeschool, Mgr. Claessenstraat 4 in Sittard, delen sprekers uit de hoek van beleid, kinderopvang, (groot)ouders, onderwijs en wetenschap hun ervaringen met tweetaligheid en hun visie hierop. Ook is er een interactief gedeelte waarbij alle deelnemers hun ervaringen, vragen en ideeën met elkaar kunnen delen. Het volledige programma is na de zomervakantie te vinden op www.cubiss.nl.
   
  Door wie?
  Deze inspiratiebijeenkomst is een initiatief van prof. dr. Leonie Cornips, hoogleraar ‘Taalcultuur in Limburg’ aan de Universiteit Maastricht en het Meertens Instituut, en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Raod veur ’t Limburgs. De organisatie is in handen van Cubiss, Fontys Hogescholen Sittard, Huis voor de Kunsten Limburg en de Universiteit Maastricht.
   
  Voor wie?
  Iedereen die met dialectspreken en andere meertaligheid van jonge kinderen te maken heeft, zoals beleidsmedewerkers, bibliotheekmedewerkers, onderzoekers, leerkrachten, Fontys-studenten, kinderopvangleiders, jeugdzorgmedewerkers, logopedisten, bestuurders, (groot)ouders etc.
   
  Interesse? Schrijf dan nu alvast in via www.cubiss.nl/agenda/taalkunstenaars-de-dop. Er is plek voor maximaal 120 personen. De toegang is gratis.
streektaal nieuws
 • 05 oktober 2015 Doe mee met het Kinjer Vastelaovend Leedjesfestival 2015-2016
  Vind je het leuk om te zingen en op te treden? Ken je iemand die je helpt een vastelaovendliedje te maken? Ligt…

  Vind je het leuk om te zingen en op te treden? Ken je iemand die je helpt een vastelaovendliedje te maken? Ligt er al een vasteloavendliedje op de plank? Geef je dan op voor het KVL, het Kinjer Vastelaovend Leedjesfestival.

  Je kunt meedoen met je hele klas, alleen, of met een groepje. Je mag ook meedoen met het liedje waarmee je het afgelopen jaar in de plaatselijke liedjesmiddag hebt meegedaan.

  Tijdens een van de twee voorronden is het podium voor jou en mag je voor een vakkundige jury je nummer zingen. De 11 beste nummers gaan door naar de finale op 24 januari 2016 in Heel. Deze wordt live uitgezonden op L1 TV.

  De voorronden zijn op 15 november 2015 in Vlodrop en op 28 november 2015 in Munstergeleen.

  Inschrijven kan tot uiterlijk 20 oktober 2015 via het aanmeldformulier op www.kvl-limburg.nl. Het liedje zelf moet uiterlijk 1 november 2015 binnen zijn.

 • 17 september 2015 Elle Eggels redacteur van Platbook 15: Liere
  Platbook, gedichten en verhalen in het Limburgs, krijgt schrijfster Elle Eggels als redacteur voor de vijftiende…
  Platbook, gedichten en verhalen in het Limburgs, krijgt schrijfster Elle Eggels als redacteur voor de vijftiende editie. Dat deel zal nog dit najaar verschijnen. Daarvoor kunnen Limburgse schrijvers tot 1 november a.s. eigen werk insturen over het thema ‘Leren’. De nieuwe editie van Platbook wordt gepresenteerd in december.

  Platbook is een serie dialectboekjes voor Limburgse dialectschrijvers en -lezers. Auteurs uit de hele provincie werken mee om telkens weer een opvallend thema te beschrijven in hun eigen verhalen en gedichten. Platbook heeft inmiddels een goede reputatie opgebouwd. Voor elke uitgave zijn er meer auteurs, meer inzendingen en heeft een redacteur het steeds moeilijker om een keuze te maken uit de veelheid van teksten.

  Elle Eggels verwierf internationale bekendheid met haar bestseller Het huis van de zeven zusters, die in vele talen werd vertaald. In juli van dit jaar publiceerde ze nog een vervolg daarop: De achtste zuster. Maar inmiddels heeft Elle Eggels een behoorlijk oeuvre opgebouwd. Zij is in Swalmen geboren en heeft jarenlang als redactrice gewerkt. Op de LiLiLi-daag in Heerlen presenteerde zij zich ook al met een Limburgse monoloog op basis van haar grote succesboek. Het Limburgs is zij nooit ontrouw geworden.

  Wim Kuipers formuleerde de opdracht voor Platbook 15 als volgt: "Liere, loester good: neet allein sjool en sjtudiere mae väöl mier. De bedinker van dit óngerwerp, aod-lieraar Phil Schaeken, zuut dit breid: alles waat mit liere vandoon haet. Liere loupe, danse, zjwumme, liere van dien faelers, lómp gedoons of oetlitse, enne – zaet d’r Phil: onnag AAFliere. De kamp taenge d’n drank, sigaar of de zaachte G, die me es actrice, zangeres of umreupster neet höbbe moog (vreuger dan…). Liere van grootvader of de natoer. Of went geer eure kanarie Plat zólt liere."

  Iedereen die in het Limburgs schrijft, kan een tekst insturen. De redactie ziet dit keer, ook vanwege het thema, graag een veelheid van soorten teksten tegemoet: gedichten, verhalen, columns, toneel, liedteksten. Om zoveel mogelijk mensen een kans op publicatie te geven, mogen de teksten niet langer zijn dan 600 woorden. 

  Teksten kunnen tot 1 november a.s. worden aangeleverd bij Uitgeverij TIC, via paul@uitgeverijtic.nl. Indien het werk van een schrijver wordt geselecteerd, dan ontvangt hij of zij een uitnodiging voor de boekpresentatie en een gratis exemplaar van Platbook 15.

  lees meer…
 • 31 augustus 2015 18e LiLiLi-daag in kleinere opzet
  Dit jaar wordt op 8 november a.s. de 18e editie van het festival georganiseerd in de Roermondse ECI-cultuurfabriek.…
  Dit jaar wordt op 8 november a.s. de 18e editie van het festival georganiseerd in de Roermondse ECI-cultuurfabriek. Dit is ook de laatste in deze opzet. Traditioneel vormen auteurs daarbij de hoofdmoot van het programma, maar steeds zijn films, theater en vooral ook muziek een vast onderdeel geweest. Daarbij wordt vooral ook gelet op een goede spreiding van dialecten uit de hele provincie.

  Aangezien de Provincie een andere subsidiekoers heeft ingezet, moet LiLiLi-daag een aangepast programma gaan krijgen. Om de LiLiLi-daag dit jaar toch op een verantwoorde wijze inhoud en vorm te geven vroeg de stichting LiLiLi door middel van een crowdfundingactie om een donatie. Niet alleen werd het streefbedrag van € 5.000,- gehaald met dank aan donateurs, daarnaast zegden veel auteurs, artiesten, cabaretiers, theatermakers en filmmakers toe voor een gereduceerde gage of zelfs helemaal gratis te willen optreden.

  Wilt u meer weten over de Stichting LiLiLi en haar activiteiten, neem dan contact op met Paul Weelen via 043 326 24 14 of kijk op www.lililidaag.nl.
 • 25 augustus 2015 Nieuwe opzet Veldeke Literatuurprijs - Veldeke Verhaole Konkoer
  Om het schrijven in de Limburgse streektalen een nieuwe impuls te geven heeft Veldeke Limburg de Veldeke Literatuurprijs…
  Om het schrijven in de Limburgse streektalen een nieuwe impuls te geven heeft Veldeke Limburg de Veldeke Literatuurprijs van een nieuw jasje voorzien. Stond bij de Literatuurprijs het wedstrijdelement voorop, het Veldeke Verhaole Konkoer legt de nadruk op de kwaliteitsverbetering van het Limburgse literaire schrijven.
   
  Deelnemers wordt gevraagd een (niet eerder gepubliceerd) kort verhaal te schrijven, van minimaal 1.000 en maximaal 2.500 woorden, in een Nederlands of Belgisch Limburgs dialect, met een herkenbare Limburgse inslag. Remaoke van Benny Lindelauf (opgenomen in het Jaarboek Veldeke Limburg 2014) kan daarbij als inspiratie dienen.
   
  De zes beste verhalen, geselecteerd door een jury bestaande uit Pierre Bakkes, Colla Bemelmans en Silvia Weusten, worden gepubliceerd in een speciale uitgave van Platbook die later dit jaar wordt gepresenteerd. Bovendien krijgen de schrijvers een workshop aangeboden onder leiding van Benny Lindelauf, waarin de toegepaste verhaaltechnieken centraal staan.
   
  Verhalen kunnen tot 1 oktober 2015 worden aangeleverd bij het Huis voor de Kunsten Limburg, t.a.v. Ria Corstjens, via rcorstjens@hklimburg.nl of Postbus 203, 6040 AE Roermond.

  lees meer…
prikbord
Er zijn geen prikbordberichten
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Streektaal? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?