musea

Limburg kent tal van musea, variërend van kunstmusea en musea met streek- en natuurhistorisch erfgoed tot provinciale- en gemeentelijke musea. Het Huis voor de Kunsten Limburg adviseert musea op het gebied van museumbeleid, digitale informatie en kennisbeheer en gastgerichte bedrijfsvoering. Daarnaast ondersteunen wij bij het behoud en beheer van de collectie, veiligheidszorg, het ontsluiten van collecties en publieksactiviteiten. Wij bieden cursussen en trainingen aan rondom deze thema’s en helpen met het aanvragen en behouden van de status ‘Geregistreerd Museum’. Voor behoud en opslag van collecties werkt het Huis samen met Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL). Tevens ondersteunen wij de Federatie voor Musea in Limburg (FML), de belangenbehartiger van Limburgse musea.

Naast haar ondersteunende en adviserende rol, participeert het Huis ook in verschillende (landelijke) museale projecten, zoals Campaign for drawing en Netwerkaanpak Veiligheidszorg Erfgoedinstellingen Limburg
 
musea agenda
Er zijn geen agenda-items.
musea nieuws
 • 03 april 2014 Klok & Peel Museum Asten wint Museumprijs 2014
  Klok & Peel Museum Asten is de winnaar van de BankGiro Loterij Museumprijs 2014. Het museum heeft daarmee een bedrag…

  Klok & Peel Museum Asten is de winnaar van de BankGiro Loterij Museumprijs 2014. Het museum heeft daarmee een bedrag van € 100.000,- gewonnen. Met 49% van de bijna 33.900 publieksstemmen, liet Klok & Peel Museum Asten de overige genomineerden, Naturalis in Leiden, Natuurhistorisch Museum Rotterdam en Natuurmuseum Brabant in Tilburg, ver achter zich. De BankGiro Loterij Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging.

  Dit jaar werd de BankGiro Loterij Museumprijs uitgereikt aan het natuurhistorische museum dat er het best in slaagt haar collectie aan een breed publiek te presenteren. Een vakjury selecteerde de vier musea. Via www.museumprijs.nl kon het publiek van 3 t/m 31 maart 2014 stemmen op de genomineerde musea.

  Klok & Peel Museum Asten, een museum dat bijna geheel op vrijwilligers draait, werd door de jury van de BankGiro Loterij Museumprijs genomineerd vanwege de vernieuwende wijze waarop dit museum presentatietechnieken inzet om kennis over de natuur in de Peel - met name de fauna - over te dragen aan een breed publiek. Ook is in het Klok & Peel Museum een goede combinatie te vinden van digitale, interactieve en traditionele presentaties. Het museum heeft de ambitie het groenste museum van Nederland te worden en heeft een aantal van haar doelstellingen op dit gebied al gerealiseerd.

  Vandaag verrasten Adriana Esmeijer (directeur Prins Bernhard Cultuurfonds), Judith Lingeman (hoofd afdeling goede doelen van de BankGiro Loterij) en Siebe Weide (directeur van de Museumvereniging), het Klok & Peel Museum Asten met de cheque van € 100.000,-. Adriana Esmeijer: “Dit prachtige Klok & Peel Museum Asten heeft overtuigend gewonnen met een fantastische wervingscampagne. Gelijk vanaf het begin ging Klok & Peel aan kop en kwam daar niet meer van af.”

  Klok & Peel Museum Asten bleek in staat te zijn met een klein budget het beste resultaat te behalen. Overal waar het maar kon, liet het museum weten dat er gestemd kon worden. Zo flyerden 150 vrijwilligers in alle dertig gemeenten in de regio, liepen in de carnavalsoptocht van Asten twintig in het groen geklede vrijwilligers mee en werd in het museum een stemhokje ingericht waar bezoekers direct hun stem konden uitbrengen. “Wij vinden het fantastisch om te zien dat de BankGiro Loterij Museumprijs zo’n enorm enthousiasme teweeg kan brengen,” aldus Judith Lingeman.
   

  lees meer…
 • 19 maart 2014 Rembrandt komt naar Weert
  In het najaar van 2014 is in het gemeentemuseum Jacob van Horne een uitzonderlijke expositie te zien: Rembrandt…
  In het najaar van 2014 is in het gemeentemuseum Jacob van Horne een uitzonderlijke expositie te zien: Rembrandt in Zwart-Wit. Nog nooit waren er in Limburg zoveel etsen van Rembrandt te zien. De exacte data van deze expositie zijn nog niet bekend. Dit wordt waarschijnlijk vanaf december. Hierover is de gemeente nog in gesprek met de eigenaar van de expositie. U kunt het in ieder geval in de kerstperiode zien.

  De ruim 100 originele etsen van de grote meester zijn afkomstig uit een particuliere verzameling van Jaap Mulders. Stuk voor stuk meesterwerken op klein formaat. Bezoekers van de expositie ontvangen bij binnenkomst een tablet (een kleine, platte computer zonder toetsenbord, die met schermaanraking wordt bediend). Daarop staat veel informatie over de getoonde etsen. En verzamelaar Jaap Mulders neemt als een virtuele gids de bezoeker mee langs de expositie en vertelt over zijn passie. De expositie reist momenteel rond in Nederland en was al te zien in Hoorn, Bergen op Zoom, Zutphen en is nu in Harlingen aangeland. Daarna zijn de etsen nog te zien in Gouda voordat deze naar Weert komen.

  Kostbare kunstwerken
  Rembrandt de etser was tijdens zijn leven bekender dan Rembrandt de schilder. Zijn schilderijen verdwenen in gesloten privécollecties van vorsten, adel en rijke burgerij. Door middel van zijn etsen kon Rembrandt zijn werk veel breder verspreiden en voor een groter publiek toegankelijk maken. Daarbij valt op dat de etsen geen reproducties zijn van zijn schilderijen (zoals bij zijn bekende zuiderbuur Rubens het geval is). Het zijn allemaal zelfstandige composities. Op zichzelf staande kunstwerken dus, waarvoor hoge prijzen werden betaald. Zo is er voor de prent ‘Jezus predikend’ volgens de overlevering al tijdens Rembrandts leven 100 gulden betaald.
   
  Het Nieuwe Testament en de minderbroeders
  De tentoonstelling laat een brede keuze zien uit de 300 etsen die Rembrandt heeft gemaakt, met als onderwerpen (zelf)portretten, landschappen, studies, dagelijks boerenleven, mythologische scènes, het Oude en Nieuwe Testament. Er wordt ingegaan op de etstechniek en er is ook een originele etsplaat van Rembrandt te zien. Ieder museum heeft een speciaal onderwerp gekozen. Voor Weert is dat het Nieuwe Testament. Deze keuze sluit goed aan bij de vaste collectie van het museum. Er ligt verder nog een verband tussen Rembrandt en de minderbroeders. Beiden woonden in de zeventiende eeuw aan de Joden Breestraat in Amsterdam. Rembrandt op de ene en de minderbroeders op de andere hoek en er wordt vermoed dat Rembrandt en de minderbroeders elkaar hebben gekend. Tussen de etsen komen namelijk een aantal typische katholieke voorstellingen voor van Maria en ook een van Franciscus. En natuurlijk zijn daar de drie schilderijen van mannen in een franciscaans habijt. Het meest bekende is het portret van zijn zoon Titus uit het Rijksmuseum.
   
  Weert 600 jaar stad
  Alle redenen dus om deze bijzondere expositie naar Weert te halen in het jubileumjaar ‘Weert 600 jaar stad’. Dit voegt zo een zeer hoogwaardig cultureel evenement toe aan de reeks jubileumactiviteiten. Tijdens de voorbereidingen van Weert 600 kreeg de gemeente het aanbod om de expositie ook naar Weert te halen, voordat deze naar het buitenland verhuist. Op dinsdag 11 maart besloot het college van burgemeester en wethouders dit aanbod aan te nemen en de tentoonstelling in Weert te organiseren. De voorbereiding gebeurt door de staf van het Erfgoedcluster Weert in nauwe samenwerking met de belangrijkste sponsor van de tentoonstelling, ABN/AMRO. De komende tijd wordt hard gewerkt aan de financiële en organisatorische uitwerking van de expositie in Weert.

  lees meer…
 • 17 maart 2014 Klok & Peel gaat vol voor winst Museumprijs 2014
  Klok & Peel Museum Asten is een van de vier natuurhistorische musea die zijn genomineerd voor de landelijke Museumprijs…
  Klok & Peel Museum Asten is een van de vier natuurhistorische musea die zijn genomineerd voor de landelijke Museumprijs 2014. Alle inwoners in de Brabantse en Limburgse Peel en bezoekers uit de rest van Nederland kunnen t/m 31 maart a.s. hun stem uitbrengen op Klok & Peel via www.museumprijs.nl/klokenpeel. Stemmers maken kans op een reis naar Istanbul voor twee personen. Het museum met de meeste stemmen wint op 3 april de prijs van € 100.000,-. Als Klok & Peel op de Museumprijs wint, wordt het geld onder meer besteed aan de realisatie van een video-wall met prehistorische walvissen en haaien, een nieuwe belevenis over de wolf in De Peel, een betere paleontologie-presentatie en het vervolmaken van de tijdlijn van De Peel.

  Klok & Peel is de laatste jaren compleet vernieuwd en werd in 2012 door Koningin Beatrix heropend. Naast de collectie over de natuur- en cultuurhistorie van De Peel bezit het museum de grootste collectie luidklokken en beiaarden ter wereld. Vorig jaar werden twee nieuwe collecties aan het museum toegevoegd: over de bevlogen bioloog Jan Vriends en de klokken in de Notre Dame. Vanaf het museumweekend op 5 en 6 april a.s. is het museum opnieuw een tentoonstelling rijker: ‘Humming Birds’, een unieke voorstelling in licht en klank, waarbij mechatronische kolibries klokken laten klinken. De bijzondere en vernieuwende manier waarop Klok & Peel haar collecties presenteert is een van de redenen waarom het museum voor de Museumprijs 2014 is genomineerd. Een andere reden is de ecologische ambitie van het museum: door de toepassing van duurzame technieken wil Klok & Peel het groenste museum van Nederland zijn.
   
  lees meer…
 • 11 maart 2014 Publicatie 'Bulkafstoting in Musea'
  Museumdepots die overvol raken, gangpaden die vol staan met objecten, het gebrek aan mensen en middelen om goed…
  Museumdepots die overvol raken, gangpaden die vol staan met objecten, het gebrek aan mensen en middelen om goed voor alle museale objecten te kunnen zorgen… Voor veel erfgoedinstellingen is dit een herkenbare situatie. Steeds vaker vragen musea zich dan ook af of alles in hun collectie bewaard moet blijven. Niet omdat nieuwe aanwinsten niet goed doordacht zijn aangeschaft, maar omdat men met een erfenis uit het museale verleden zit. Een erfenis verzameld in een tijd met een andere visie op wat bewaard moest worden. Het Landelijk Contact van Museumconsulenten (LCM) publiceerde recentelijk het boekje Bulkafstoting in Musea. In deze publicatie wordt ingegaan op de herbestemming van objecten met een lage erfgoedwaarde, zogenaamde ‘bulk’. In de handreiking staan handige tips, ‘best practices’ en resultaten van het pilotproject ‘bulkafstoting’ waar twaalf (ook Limburgse) musea aan deelnamen. Het boekje werd mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds en het Huis voor de Kunsten Limburg.

  ‘Bulkafstoting’ is een herkenbaar thema voor veel musea. Zowel grote en complexe organisaties als kleine museale instellingen gerund door vrijwilligers staan voor de opgave om bulkcollecties af te stoten. Het LCM heeft zich de afgelopen jaren dan ook steeds meer in deze thematiek verdiept. Zij organiseerde bijeenkomsten en startte een pilot project met twaalf Nederlandse musea. De opgedane kennis is nu gebundeld in het boekje Bulkafstoting in Musea, een praktisch handvat voor de afstoting van museale objecten. Uit het pilot project kwamen twee zaken duidelijk naar voren: het belang van collectiewaardering (het op waarde schatten van de bulkcollectie met hulp van externe experts) en de grote behoefte aan referentiecollecties (overzicht van collecties van andere erfgoedinstellingen om de eigen collectie mee te kunnen vergelijken en zodoende beter te kunnen afstemmen wie wat verzamelt of bewaart). Naast deze thema’s schenkt het boekje ook aandacht aan het bepalen van het eigendomsrecht van bulkobjecten, het nut van een ‘buddymuseum’ (vergelijkbare musea die elkaar helpen bij het formuleren en uitvoeren van de plannen voor het afstoten van bulk), wat te doen met afgestoten objecten (opruimen, verhuizen of vernietigen), opruimen in politiek roerige tijden en het opstellen van een stappenplan voor bulkafstoting.

  Kijk voor meer informatie over bulkafstoting in musea en andere initiatieven ter ondersteuning van de museale sector op www.museumconsulenten.nl of neem contact op met Agnes Vugts, museumconsulent bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via e: avugts@hklimburg.nl of t: 0475 399 274. Het boekje Bulkafstoting in Musea is voor € 12,- (gedrukte vorm) of € 7,- (PDF bestand) te bestellen in de webshop op www.museumconsulenten.nl.
    lees meer…
 • 27 februari 2014 Ministerie OCW biedt ondersteuning bij Fondsenwerving
  Culturele organisaties proberen steeds beter aan te sluiten op de veranderende markt. Maar hoe doe je dat? Het…
  Culturele organisaties proberen steeds beter aan te sluiten op de veranderende markt. Maar hoe doe je dat? Het groeiende besef van meer zelfredzaamheid is aanwezig, maar het ontbreekt soms nog aan kennis, capaciteit en veranderkracht. Om hierbij te helpen gaat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap culturele instellingen de komende vier jaar ondersteunen. Hiervoor is Wijzer Werven opgericht, een trainings- en coachingstraject op het gebied van fondsenwerving en het vergroten van inkomsten.

  Uitgangspunt bij de training en coaching is ‘learning by doing’: de instelling gaat nadrukkelijk zelf aan de slag. Door inzicht in het ondernemerspotentieel van de eigen organisatie en samen met de trainer/coach te kijken hoe de optimale combinatie van potentiële financiers (fondsenwerving) en inkomsten uit eigen activiteiten (publiek) te realiseren is.

  Voor wie?
  Iedere instelling en maker uit de Nederlandse non-profit cultuursector die beschikt over een ANBI-status, aangemerkt als culturele instelling, kan zich aanmelden voor begeleiding. Het programma is toegankelijk voor directie, management én medewerkers. De instelling betaalt voor het traject slechts 10% van de kosten. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap betaalt de rest. Minister Bussemaker heeft na aanbesteding de dienstverlening gegund aan het samenwerkingsverband van Berenschot, Charistar en Van Dooren Advies voor een periode van vier jaar.

  Kijk voor meer informatie en het aanmeldformulier op www.daargeefjeom.nl.
prikbord
Er zijn geen prikbordberichten
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Musea? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?