monumenten

Diverse organisaties zetten zich met hart en ziel in om het culturele erfgoed van Limburg te bewaren. De provinciaal opererende monumentenorganisaties worden door ons ondersteund en geadviseerd. De behoefte van de vrijwilligers die deze organisaties besturen, staat daarbij voorop. Soms verzorgen wij alleen de (financiële) administratie, bij anderen adviseren wij ook over beleid en organiseren en begeleiden wij publieksactiviteiten. Vaak initiëren en realiseren wij bovendien samen projecten. Wij zijn in elk geval op de hoogte van de laatste ontwikkelingen om actuele en deskundige informatie te kunnen verstrekken.
 
De organisaties die wij onder ons dak hebben zetten zich in voor het behoud en de promotie van de kastelen, molens en bedreigde monumenten in Limburg, maar bijvoorbeeld ook voor het industriële, funeraire, ondergrondse en boerenerfgoed. Bovendien ondersteunt en adviseert het Steunpunt Archeologie en Monumentenzorg Limburg vanuit ons Huis de Limburgse gemeenten bij de uitvoering van hun wettelijke taken op het gebied van archeologie en monumentenzorg. 
aangesloten organisaties monumenten
monumenten agenda
 • 17 mei 2015 - 20 juni 2015 Verhalentocht Heilige huisjes van zwart goud
  Als iets stopt, begint dan iets nieuws? Een koempel moest na de sluiting van de mijnen het meeste wennen aan……
  Als iets stopt, begint dan iets nieuws? Een koempel moest na de sluiting van de mijnen het meeste wennen aan… het daglicht.

  Deze verhalentocht begint waar de deuren van de mijnen voor altijd gesloten werden. Hoe is het de bewoners uit de voormalige mijnwerkerskoloniën Sanderbout en Lindenheuvel vergaan?

  In Heilige huisjes van zwart goud trekken een journalist en een verhalenverteller met het publiek de wijk in. Via een koptelefoon hoor je passievolle zorgzame bewoners. Er klinkt melancholische accordeonmuziek en een romantisch betoog voor scheve schuurtjes. Je stapt in een kleine wereld van een groot gezin. Je ziet straatjongens van toen en nu. Je ademt de sfeer van een jubilerende feestzaal. Het publiek wandelt door de volkswijk waar nu een aantal mijnwerkershuisjes plaats maken voor nieuwe woningen.

  Meebewegen met de tijd. Noem het participeren.

  Wat proef jij? Vergankelijkheid? Vooruitgang? Verbazing?

  Speeldata:
  - 17 mei 14.00 uur (première - besloten groep)
  - 22 mei 19.00 uur
  - 25 mei 14.00 en 19.00 uur
  - 29 mei 14.00 en 19.00 uur
  - 31 mei 10.00 en 14.00 uur
  - 02 juni 10.00 en 14.00 uur
  - 07 juni 10.00 en 14.00 uur
  - 11 juni 14.00 uur
  - 19 juni 19.00 uur
  - 20 juni 14.00 en 19.00 uur

  Locatie: Sanderbout in gemeente Sittard-Geleen (adres startpunt volgt na reservering)
  Entree: € 10,- p.p. 

  Reserveren is verplicht en kan via de website en telefonisch via De DoMIJNen 0.3 (voorheen Museum Het Domein) 046 4513460. 

  De verhalentocht is een wandeling (veelal buiten) van circa 90 minuten. Mindervalide bezoekers kunnen vooraf informeren naar de mogelijkheden.


  Lees meer
 • 29 mei 2015 - 31 mei 2015samenwerkings activiteit Passio in Duplo
  Na de succesvolle passieconcerten van de afgelopen twee jaar pakken de koren Schola Cantorum en Vocaal Ensemble…
  Na de succesvolle passieconcerten van de afgelopen twee jaar pakken de koren Schola Cantorum en Vocaal Ensemble Donna Voce groots uit in het jubileumjaar 800 jaar Wahlwiller. Het kerkbestuur organiseert in samenwerking met de koren een groots concertweekend. De naam van het concert is 'Passio in Duplo' en betekent dubbel lijden. Voor de middeleeuwse kerk van Wahlwiller is dit wel van toepassing en zelfs iets uit het recente verleden. De rel over het schilderwerk en de kruiswegstaties van Aad de Haas is alom bekend.

  De expressionistische kruiswegstaties en de ingetogen devote vormgeving bevatten echter een schat aan symboliek en beelden de lijdensweg van Jezus treffend uit. Een verhaal dat vele bezoekers diep ontroert. Toch is hieraan nóg een lijdensverhaal verbonden. De afbeeldingen van de kruiswegstaties werden ook een persoonlijke lijdensweg van Aad de Haas. Er ontstond een ongekende strijd over de schilderingen in Wahlwiller met als hoogtepunt de verbanning van de kruiswegstaties op goede vrijdag 1949. Zelfs de hoogste katholieke autoriteiten in Rome keurden het werk van Aad de Haas in Wahlwiller af. Dit trok een enorme wissel op zijn persoon en werk.

  Tijdens het concert geeft het verhaal de parallellen aan tussen het lijdensverhaal van Jezus en de lijdensweg van Aad de Haas in de kerk van Wahlwiller. Er ligt een tijdsspanne van 2000 jaar tussen beide passieverhalen, maar de overeenkomsten zijn verbluffend.

  Deze unieke voorstelling met lichtbeelden, acteurs en zang kunnen bezoekers meebeleven op:
  - 29 en 30 mei, aanvang 19.30 uur
  - 31 mei, aanvang 15.00 uur

  Locatie: H. Cunibertuskerk Wahlwiller
  Entree: € 15,-

  Kaarten kunt u bestellen via cultureleactiviteitwahlwiller@gmail.com of bij Sonja Knubben via 043 453 222. Overmaken op IBAN NL37RABO0132206994 o.v.v. Passio in Duplo. Vergeet niet uw naam en adres te vermelden. Wegens grote belangstelling en het beperkt aantal plaatsen is het raadzaam tijdig te reserveren.


  Lees meer
 • 07 juni 2015 11:00 - 16:30samenwerkings activiteit Weekend van het NMF: concerten op historische locaties
  Op zondag 7 juni a.s. vinden in Limburg drie bijzondere concerten plaats op historische locaties in het kader van…
  Op zondag 7 juni a.s. vinden in Limburg drie bijzondere concerten plaats op historische locaties in het kader van het ‘Weekend van het NMF’. Nederlandse topmusici spelen in Het Kasteelke in Meerlo, Jachtslot de Mookerheide in Molenhoek en Château St. Gerlach in Valkenburg a/d Geul op unieke, klassieke instrumenten die zij in bruikleen hebben gekregen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF). Ook op 40 andere plekken verspreid door heel Nederland worden gedurende één weekend concerten gegeven. De organisatie van het ‘Weekend van het NMF’ is in handen van het NMF in samenwerking met erfgoedvereniging Heemschut.  Marcel Schopman, directeur van het NMF: “Ik ben er trots op dat, waar wij ons inzetten voor het behoud en bespelen van klassieke muziekinstrumenten, wij samen met Heemschut, die zich inzet voor het behoud van historische locaties, zulke mooie concerten mogen organiseren. “ De concerten vinden plaats in een intieme setting op locaties die normaal meestal niet voor publiek toegankelijk zijn.
   
  Concerten in Limburg op 7 juni
  In Het Kasteelke in Meerlo speelt Detmar Leertouwer (cello) onder meer werken van Bach. Aanvangstijd: 15.00 uur. Adres: Moleneind 4, 5864 AA in Meerlo.
   
  In Jachtslot de Mookerheide speelt het Duo Spinoza Samuel (Tamarit Otero op viool en Nick Scholten op harp) onder meer werken van Spohr, Massenet, Granados en Rossini. Aanvangstijd: 11.00 uur. Adres: Heumensebaan 2, 6584 CL in Molenhoek.
   
  In Château St. Gerlach in Valkenburg a/d Geul speelt het Duo Bazelaire (Oxana Thijssen op harp en Kasper Schonewille op piano) onder meer werken van Mussorgsky. Aanvangstijd: 15.00 uur. Adres: Joseph Corneli Allee 1, 6301 KK Valkenburg a/d Geul.
   
  Kaarten voor alle concerten kosten 17,50 euro per stuk. Donateurs van het NMF en Heemschut betalen 15 euro. Zie www.weekendvanhetnmf.nl voor kaartverkoop en meer informatie.
   
  Bond Heemschut Limburg
  In Limburg is Bond Heemschut Limburg de samenwerkingspartner voor het 'Weekend van het NMF'. Deze Limburgse tak van erfgoedvereniging  Heemschut houdt zicht bezig met de bescherming van waardevolle objecten en landschappen met hun bijbehorende historische context in Limburg. Bond Heemschut Limburg is aangesloten bij en werkt samen met het Huis voor de Kunsten Limburg. 
 • 11 juni 2015 14:30 - 17:00 Symposium 'Onbekende kanten van de mijnindustrie'
  Op donderdagmiddag 11 juni organiseren de Kring Parkstad van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap…
  Op donderdagmiddag 11 juni organiseren de Kring Parkstad van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) en de LGOG-SHCL Commissie Geschiedenis van het Ondernemen en Ondernemingen in Limburg (COOL) een gemeenschappelijk symposium rond het thema 'Onbekende kanten van de mijnindustrie'.

  In het Jaar van de Mijnen (M2015) staan de Limburgse koempels terecht volop in de schijnwerpers. Naar het topkader van de Limburgse steenkolenmijnen is relatief weinig onderzoek gedaan. Het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (SHCL) heeft een zo compleet mogelijk overzicht gemaakt van alle mijndirecteuren en bedrijfsleiders die in de Limburgse steenkolenmijnen werkzaam zijn geweest vanaf circa 1900 tot de sluiting. Waar kwamen zij vandaan, wat was hun achtergrond, hoe lang duurde hun loopbaan, welke carrièrestappen hebben zij gemaakt? En wat is er waar van de bewering dat het topkader werd gedomineerd door 'Hollandse' ingenieurs?

  Daarnaast laten worden in dit symposium veelal onbekende beelden getoond, die verborgen facetten van het mijnbedrijf aan het licht brengen.

  Programma
  14.30-15.30 uur:
  - Lezing van Willibrord Rutten (SHCL): Wie-is-wie in de mijnindustrie? Het topkader van de Nederlandse steenkolenmijnen sinds circa 1900-1974.
  - Lezing van Paul Arnold (SHCL): ‘Zien is geloven: de constructie van het beeld van de Limburgse steenkolenmijnen’, aan de hand van foto- en filmmateriaal
  15.30-17.00 uur:
  - Borrel en napraten

  Locatie: Bernardinuscollege, Akerstraat 95, 6417 BK Heerlen
  Entree: € 5,- (incl. koffiem thee en borrel), te voldoen aan de zaal

  Aanmelding vooraf (uiterlijk 9 juni) is gewenst en kan via mjhvanderweerden@cs.com of 045-5325094.
 • 05 september 2015 10:15 - 17:15samenwerkings activiteit Excursie erfgoedvereniging Heemschut naar Steyl
  Bond Heemschut afdeling Limburg organiseert op zaterdag 5 september een landelijke excursie naar kloosterdorp Steyl.…
  Bond Heemschut afdeling Limburg organiseert op zaterdag 5 september een landelijke excursie naar kloosterdorp Steyl. Deze is toegankelijk voor leden en niet-leden van erfgoedvereniging Heemschut. 

  Deelnemers worden vanaf 10.15 uur welkom geheten in ’t Vaerhoes,  Veerweg 16 Steyl waar koffie en vlaai klaar staat. Vanaf het NS-station Tegelen kunt u desgevraagd opgehaald worden. In het Missiemuseum krijgt u een filmpje te zien over de Missiepaters van het Goddelijk Woord, de SVD. Gevolgd door een rondleiding in Sankt Gregor met zijn dubbelkerk. Mocht het regenen, gaan we daarna naar het museum met bijzondere verzamelingen, bijeengebracht door de missiecongregatie.
   
  In twee groepen wordt door de prachtige tuinen gewandeld en het gerestaureerde ketelhuis achter de voormalige drukkerij van de paters bezocht. Na een gezamenlijke lunch in ’t Vaerhoes leidt een kleine wandeling naar het klooster van de slotzusters SVD. Daarna wordt een bezoek gebracht aan het missieklooster Sint Michaël met eveneens een dubbelkerk. In de namiddag is het tijd om door botanische tuin De Jochumhof te kuieren en onder de ginkgo-boom van een afscheidsdrankje te genieten. 
   
  De kosten voor deze dag bedragen 35 euro pp. U kunt zich aanmelden tot en met 20 augustus 2015 schriftelijk bij het Huis voor de Kunsten Limburg, Postbus 203, 6040 AE Roermond, of per e-mail: heemschut@hklimburg.nl, onder vermelding van naam, aantal, adres, telefoon en e-mailadres. Maximaal 50 deelnemers.
   
  Deelname voor leden is definitief na ontvangst van het verschuldigde bedrag € 35 op bankrekening NL33RABO 01462.53.442  onder vermelding van Excursie Kloosterdorp Steyl. Aanmeldingen worden behandeld in volgorde van binnenkomst. U ontvangt na betaling een bevestiging per mail.  U kunt zich nog opgeven tot 20 augustus. Mocht u nog vragen hebben, mail of bel dan tijdig Marianne van der Elsen (Huis voor de Kunsten Limburg, mvdelsen@hklimburg.nl  of 0475-399287).
monumenten nieuws
 • 27 mei 2015 Mijnlamp 2015
  IIn 2015 is het vijftig jaar geleden dat toenmalig minister Den Uyl aankondigde de kolenwinning in Limburg te stoppen. Dit…

  IIn 2015 is het vijftig jaar geleden dat toenmalig minister Den Uyl aankondigde de kolenwinning in Limburg te stoppen. Dit is aanleiding geweest voor het opzetten van  themajaar ‘M2015’, het Jaar van de Mijnen, met voor inwoners en bezoekers een breed programma aan activiteiten. Zo is het idee ontstaan om een speciale lamp te ontwerpen, geïnspireerd door de mijnlampen, met een voet van authentieke Limburgse steenkool: Mijnlamp 2015.

  Mijnlamp 2015 is een unieke en innovatieve designlamp met een voet die bestaat uit de laatste Limburgse steenkool die in 1974 uit de Oranje Nassau 1 mijn naar boven is gehaald. Van deze steenkool is een beperkte hoeveelheid ter beschikking gesteld door het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen.

  De steenkool voet
  Helaas zijn er geen grote brokken Limburgse steenkool meer te vinden. Er zijn alleen nog kleinere brokjes antraciet (voor de kenners: nootjes 4 - 5). Antraciet is circa 300 miljoen jaar geleden, tijdens het Carboontijdperk, ontstaan onder zeer hoge druk en temperatuur. Bij nog hogere druk ontstaat uiteindelijk grafiet en vervolgens diamant. 

  Beperkte, genummerde oplage
  De lamp wordt in een zeer beperkte en genummerde oplage met de hand gemaakt door voornamelijk Limburgse bedrijven en geleverd met certificaat. Het unieke nummer wordt geslagen in een messing label in de vorm van de vroegere mijnpenningen. Iedere mijnwerker had een nummer dat geslagen was in een metalen penning. Voor het afdalen in de mijn werd deze penning afgegeven en bij het einde van de ‘sjicht’ moest deze weer worden opgehaald. Zo kon men controleren of iedereen weer veilig boven was.

  Mijnlamp 2015 is ontworpen door Louis Verbeek van SemperNovum. Om het Limburgs mijnverleden verder levend te houden, gaat een percentage van ieder verkochte lamp naar instellingen die het mijnverleden een warm hart toedragen.
   

  lees meer…
 • 07 mei 2015 Eerste editie digitale nieuwsbrief 'de Molen' verschenen
  Onlangs verscheen het eerste digitale nummer van 'de Molen', een uitgave van de Molenstichting Limburg.…
  Onlangs verscheen het eerste digitale nummer van 'de Molen', een uitgave van de Molenstichting Limburg.

  In deze editie vindt u informatie over de Nationale Molendag op 9 en 10 mei a.s., de Limburgse Molendag op 4 oktober 2015, Limburgs molennieuws en een terugblik op de Avond van de Limburgse Molen die 23 maart jl. plaatsvond in de herberg van het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind.

  Nieuwsgierig geworden? Download 'de Molen voorjaar 2015' hier


nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Monumenten? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?