monumenten

Diverse organisaties zetten zich met hart en ziel in om het culturele erfgoed van Limburg te bewaren. De provinciaal opererende monumentenorganisaties worden door ons ondersteund en geadviseerd. De behoefte van de vrijwilligers die deze organisaties besturen, staat daarbij voorop. Soms verzorgen wij alleen de (financiële) administratie, bij anderen adviseren wij ook over beleid en organiseren en begeleiden wij publieksactiviteiten. Vaak initiëren en realiseren wij bovendien samen projecten. Wij zijn in elk geval op de hoogte van de laatste ontwikkelingen om actuele en deskundige informatie te kunnen verstrekken.
 
De organisaties die wij onder ons dak hebben zetten zich in voor het behoud en de promotie van de kastelen, molens en bedreigde monumenten in Limburg, maar bijvoorbeeld ook voor het industriële, funeraire, ondergrondse en boerenerfgoed. Bovendien ondersteunt en adviseert het Steunpunt Archeologie en Monumentenzorg Limburg vanuit ons Huis de Limburgse gemeenten bij de uitvoering van hun wettelijke taken op het gebied van archeologie en monumentenzorg. 
aangesloten organisaties monumenten
monumenten agenda
 • 23 april 2016 - 29 mei 2016 De kerken: van Paars naar...
  Van 23 april tot en met 29 mei 2016 is in het SCHUNCK* Collectors House, de voormalige Stadsgalerij te Heerlen,…
  Van 23 april tot en met 29 mei 2016 is in het SCHUNCK* Collectors House, de voormalige Stadsgalerij te Heerlen, de foto-expositie ‘De kerken: van Paars naar...’ te zien.

  Diverse fotografen werden gevraagd door Kunstencentrum Signe (kuS) om in het kader van euregiodoc.eu een achttiental kerken met hun kunstwerken te documenteren in Parkstad en Aken voor IBA Parkstad. Binnen IBA Parkstad is het behoud van cultureel erfgoed één van de speerpunten. In overleg met het Dekenaat Heerlen hebben kuS en IBA Parkstad een selectie van kerken gemaakt die in hun huidige staat zijn gedocumenteerd. Hierbij werden situaties vastgelegd die kunnen variëren van de kerk regulier in gebruik tot leegstaand of het gebouw met daarin een nieuwe functie.

  Dit project wordt in Euregionaal verband opgepakt met het Atelierhaus Aachen. Ook over de grens in Aken zijn vier toonaangevende kerken gefotografeerd die de culturele verbondenheid in onze regio symboliseren, die in de IBA Parkstad wordt uitgedragen.

  Een achttiental kerken vormen het onderwerp van studie. Erfgoed dat wordt bedreigd door verlies van functie. Naar analogie van de operatie “van Zwart naar groen” die er toe heeft geleid dat ons industrieel erfgoed van de mijnen volledig verdwenen is, geven zij de transitie die plaatsvindt binnen de kerken de titel : “De kerken: van Paars naar …“ Op de tentoonstelling zijn ansichtkaarten te koop van de gefotografeerde kerken.

  Deelnemende fotografen:
  Gustaaf Begas (NL) – St. Antonius van Padua, Heerlen
  Henk van den Biggelaar (NL) – Andreaskerk, Heerlen
  Dolf Brouwer (NL) – St. Lambertuskerk, Bingelrade
  Philip Driessen (NL) – Barbara Kerk, Landgraaf / H. Michaël, Landgraaf
  Willi Filz (B) – St. Josef Kirche, Aken
  Francy Finke (NL) – St. Gregorius, Brunssum
  Romy Finke (NL) – Christus Koning, Hoensbroek
  Hub Golsteijn (NL) – St. Hubertus, Aken
  Joris Hilterman (NL) – St. Joseph, Hoensbroek
  Stefan Keller (D) – OLV Maagd der Armen, Hoensbroek
  Georg Kerl (D) – St. Fronleichnam, Aken
  Janice Orth (D) – St. Elisabeth, Aken
  Diana Ramaekers (NL) – St. Lambertuskerk, Kerkrade
  Rolf Schins (NL) – Annakerk, Heerlen
  Rikkie Vreuls (NL) – H. Familie, Landgraaf / De Ark, Landgraaf
  Roy Wanders (NL) – H. Hart van Jezus, Hoensbroek

  Schunck* Collectors House
  Raadhuisplein 19, Heerlen
  do t/m zo van 14.00 tot 17.00 uur
  Entree: gratis
 • 14 mei 2016 - 15 mei 2016samenwerkings activiteit Nationale Molendag 2016: Welkom op de molen!
  Tijdens de 44ste Nationale Molendagen op zaterdag 14 en zondag 15 mei aanstaande zetten ruim 650 molens door heel…
  Tijdens de 44ste Nationale Molendagen op zaterdag 14 en zondag 15 mei aanstaande zetten ruim 650 molens door heel Nederland hun deuren open, waarvan zo’n 45 in Limburg. Drie Limburgse molens openen na een grondige restauratie voor het eerst weer hun deuren voor het publiek, namelijk de Schouwsmolen in Ittervoort, de Hompesche molen in Stevensweert en de Broekmolen in Stramproy. Veel molenaars organiseren speciaal voor de Nationale Molendagen extra activiteiten op en rond de molen waardoor het een onvergetelijk uitstapje wordt voor het hele gezin. Proef van heerlijke molenpannenkoeken, laat olie slaan uit uw eigen walnoten, luister naar spannende verhalen over molens en molenaars, volg een fiets- of wandelroute, luister naar live muziek of geniet van allerlei producten en demonstraties op een van de molenmarkten. Ook zijn er natuurlijk rondleidingen op de molens. Kijk op www.molens.nl welke molens in uw buurt open zijn tijdens de Nationale Molendag 2016. De opengestelde molens zijn te herkennen aan de Molendagvlag en de ronddraaiende wieken of waterraderen. 
   
  Dit jaar is er in Limburg extra veel aandacht voor de molens, omdat 2016 door de Provincie Limburg is uitgeroepen tot het ‘Jaar van de Limburgse Molens’. De Provincie wil hiermee bedreigingen, knelpunten en behoeften in kaart brengen om tot een uitvoeringsprogramma te komen waarin de toekomst van het molenerfgoed wordt geborgd. De Limburgse molens zijn niet alleen van grote landschappelijke en culturele waarde, maar trekken jaarlijks ook veel toeristen met onder andere de Nationale Molendag in mei en de Limburgse Molendag in oktober. In Limburg zijn de Molenstichting Limburg en het Gilde van Vrijwillige Molenaars betrokken bij de organisatie hiervan. Vereniging De Hollandsche Molen tekent voor de landelijke organisatie. 
 • 16 mei 2016 11:00 - 17:00samenwerkings activiteit Dag van het Kasteel 2016
  Op Tweede pinksterdag, 16 mei aanstaande, vindt de negende editie van de Dag van het Kasteel plaats. Het thema…
  Op Tweede pinksterdag, 16 mei aanstaande, vindt de negende editie van de Dag van het Kasteel plaats. Het thema dit jaar is ‘Proef het Verleden’. Bezoekers worden dan ook meegenomen op een culinaire tijdreis. Voor het eerst doen ook kastelen en buitenplaatsen in België en Duitsland mee. In totaal zijn meer dan 100 kastelen en buitenplaatsen open voor het publiek, waarvan dertien in Nederlands- en Belgisch-Limburg.  Proef lekkernijen uit het lokale verleden, kom alles te weten over tafelgebruiken en geniet van kasteelkeukens, prachtig gedekte tafels en moestuinen vol verrassende groenten en kruiden. En ook op andere manieren laten kastelen en buitenplaatsen u het verleden proeven; door middel van rondleidingen, riddertoernooien, speurtochten, workshops en meer. Op de Dag van het Kasteel is er voor elk wat wils, van jong tot oud! U vindt alle deelnemers en activiteiten op www.kastelen.nl
   
  Programma in Nederlands- en Belgisch-Limburg
  In beide Limburgen is er op de volgende plekken een speciaal programma voor de Dag van het Kasteel:
  Kasteel Aerwinkel (Posterholt), Kasteel Alden Biesen (Bilzen, B), Kasteeltuin Arcen (Arcen), Kasteel Bethlehem (Maastricht), Kasteel Hoensbroek, Kasteel De Keverberg (Kessel), Kasteel Limbricht, Kasteel Montfort, Slot Schaesberg (Landgraaf), Kasteel Vaalsbroek (Vaals), Kasteel Vaeshartelt (Maastricht), Kasteelruïne Valkenburg en Kasteel Wijnendale (Torhout, B). Zij organiseren diverse activiteiten voor de Dag van het Kasteel. In Kasteel Aerwinkel worden bijvoorbeeld rondleidingen gegeven door het kasteel en de kruidentuin én er wordt een geluksworkshop gegeven, bij Kasteel Alden Biesen zijn rondleidingen door de hoogstamboomgaarden en de Franse tuinen, op Kasteel Hoensbroek vindt een Robin Hood Festival plaats, in Kasteel De Keverberg is Middeleeuws aardewerk te bezichtigen dat is gevonden in de put op de binnenplaats én er zijn gerechtjes te proeven uit een kookboek uit 1915 van de Zusters der Goddelijke Voorzienigheid, op kasteel Monfort zijn diverse middeleeuwse demonstraties en kinderworkshops en op Slot Schaesberg staan verhalen over Bokkenrijders centraal. Ook zijn op diverse plaatsen roofvogeldemonstraties. Kortom, keuze genoeg voor een historisch dagje uit!
   
  Organisatie Dag van het Kasteel
  De Dag van het Kasteel wordt georganiseerd door de NKS Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats in samenwerking met lokale kasteelorganisaties, waaronder Stichting Limburgse Kastelen, en professionals en vrijwilligers bij en in kastelen, buitenplaatsen en ruïnes. Door het publiek op een plezierige manier kennis te laten maken met kastelen en hun omgeving, hopen de organisatoren het draagvlak voor het behoud van dit belangrijke stuk cultureel erfgoed te vergroten. De Dag van het Kasteel wordt mede mogelijk gemaakt door Donatus, de kerken- en monumentenverzekeraar van Nederland, en het Fonds voor Cultuurparticipatie. 
 • 28 mei 2016 - 29 mei 2016 Brunssum International Art Event
  Brunssum International Art Event (BIAE) is een jaarlijks terugkerend evenement, dat dit jaar voor de 6e keer wordt…
  Brunssum International Art Event (BIAE) is een jaarlijks terugkerend evenement, dat dit jaar voor de 6e keer wordt gehouden, waarin zoveel mogelijk verschillende kunstvormen en ambachten vertegenwoordigd zijn. Een breed scala aan kunst zoals o.a. schilderen, beeldhouwen, smeedwerk, keramiek en glaskunst zal tentoongesteld worden. 

  Bij dit evenement worden niet alleen maar de kunst- en ambachtswerken geëxposeerd, maar worden ook demonstraties uitgevoerd en door middel van workshops kunnen belangstellenden zelf aan de slag met behulp van een deskundige.

  Meer dan zestig kunstenaars en ambachtslieden laten zien hoe een kunstwerk ontstaat waaronder een twintigtal smeden die hun vaardigheden met metaalbewerking zullen demonstreren. Er is een historisch dorp waar de bezoekers zich in het Keltische leven wanen. Het evenement wordt opgeluisterd door live muziek, verzorgd door scholieren.

  Het BIAE is gesitueerd in een mooi bosrijk park (Schutterspark) aan de rand van Brunssum met gerenoveerde historische pompgebouwen. Naast de pompgebouwen vinden op een groot open veld de buitenactiviteiten plaats.

  Datum/tijd: zaterdag 28 en zondag 29 mei van 11.00 tot 18.00 uur 
  Locatie: Schutterspark, Heidestraat 20, Brunssum, 06 48 29 35 58
  Entree: gratis


  Lees meer
monumenten nieuws
 • 19 april 2016 Prestigieuze BNG Bank Erfgoedprijs 2016 voor Limburgse gemeente Beesel
  De Limburgse gemeente Beesel heeft de BNG Bank Erfgoedprijs 2016 gewonnen. De gemeente ontving op 17 maart 2016,…
  De Limburgse gemeente Beesel heeft de BNG Bank Erfgoedprijs 2016 gewonnen. De gemeente ontving op 17 maart 2016, behalve complimenten en lof van de jury, een oorkonde en geldprijs van 25.000 euro, beschikbaar gesteld door de hoofdsponsor het BNG Cultuurfonds.

  De jury wees de gemeente Beesel aan als winnaar “omdat werkelijk de gehele gemeenschap betrokken is bij het erfgoed. Het ‘soortelijk erfgoedgewicht’ per inwoner is zeer hoog. Dit is veel breder dan alleen het Drakenspel: er is veel aandacht voor herbestemming, monumenten en archeologie. De gemeente Beesel voert bewust en succesvol beleid om het merk ‘Draak’ en het merk ‘Keramiek’ om te zetten in eigentijdse uitingen”.

  Prijs:
  Het college en de gemeenteraad van Beesel zijn erg trots op deze prestigieuze titel. Het aan de titel van Erfgoedprijs verbonden bedrag van € 25.000 is bestemd voor lokale erfgoedprojecten.

  Nominatie:
  Bij de aanmelding presenteerde Beesel zich in eerste instantie via het immaterieel erfgoed het Draaksteken en de Beeselse keramiek. Tijdens een pitch van 5 minuten in januari, presenteerde basisschoolleerling Merlijn een filmpje dat alle onderdelen van het gemeentelijk erfgoedbeleid liet zien. Onder meer het historisch landschap, het archeologiebeleid, de gebouwde monumenten en de herbestemming hiervan, erfgoed educatie en het immaterieel erfgoed passeerden de revue. De gemeente benadrukte in deze presentatie dat veel initiatief voor behoud van erfgoed uit de bevolking zelf komt. Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal, Stichting Keramisch Erfgoed Beesel, de dorpsgidsen Beesel en de Stichting Draaksteken kregen naast enkele bijzonder projecten extra aandacht. lees meer…
 • 14 april 2016 Huis voor de Kunsten Limburg ondertekent 'Sociaal Verbond Limburg'
  Woensdagmiddag 13 april 2016 is in Maastricht het convenant Sociaal Verbond Limburg ondertekend. Hiermee wil een…
  Woensdagmiddag 13 april 2016 is in Maastricht het convenant Sociaal Verbond Limburg ondertekend. Hiermee wil een groot aantal Limburgse organisaties kansen creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en daarmee bijdragen aan de doelstelling om de arbeidsparticipatie van deze doelgroep te vergroten. Ook Huis voor de Sport Limburg ondertekende het convenant.

  Diverse Limburgse organisaties willen vanuit hun rollen als werkgever, opdrachtgever, samenwerkingspartner of ambassadeur een bijdrage leveren op het gebied van arbeidsparticipatie en gaan via het Sociaal Verbond Limburg 2016-2019 de samenwerking opzoeken, informatie delen en kennis uitwisselen. Ondertekenaars naast Huis voor de Kunsten Limburg, zijn: Huis voor de Sport Limburg, Natuur en Milieu Federatie Limburg, Bonnefantenmuseum, Connect Limburg, Huis voor de Zorg, Limburgs Museum, Museumplein Limburg, Cubiss Limburg, Limburgs Landschap, Monumentenwacht Limburg, Stichting IKL, Topsport Limburg en de Provincie Limburg.
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Monumenten? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?