monumenten

Diverse organisaties zetten zich met hart en ziel in om het culturele erfgoed van Limburg te bewaren. De provinciaal opererende monumentenorganisaties worden door ons ondersteund en geadviseerd. De behoefte van de vrijwilligers die deze organisaties besturen, staat daarbij voorop. Soms verzorgen wij alleen de (financiële) administratie, bij anderen adviseren wij ook over beleid en organiseren en begeleiden wij publieksactiviteiten. Vaak initiëren en realiseren wij bovendien samen projecten. Wij zijn in elk geval op de hoogte van de laatste ontwikkelingen om actuele en deskundige informatie te kunnen verstrekken.
 
De organisaties die wij onder ons dak hebben zetten zich in voor het behoud en de promotie van de kastelen, molens en bedreigde monumenten in Limburg, maar bijvoorbeeld ook voor het industriële, funeraire, ondergrondse en boerenerfgoed. Bovendien ondersteunt en adviseert het Steunpunt Archeologie en Monumentenzorg Limburg vanuit ons Huis de Limburgse gemeenten bij de uitvoering van hun wettelijke taken op het gebied van archeologie en monumentenzorg. 
aangesloten organisaties monumenten
monumenten agenda
 • 11 september 2013 - 14 mei 2014 Opleidingen Molenaar en Molengids van start
  In september gaan de opleidingen tot (vrijwillige) molenaar en (vrijwillige) molengids weer van start. “Welkom…
  In september gaan de opleidingen tot (vrijwillige) molenaar en (vrijwillige) molengids weer van start. “Welkom op de molen!” Stel je eens voor dat je dat straks kunt zeggen tegen de bezoekers van een Limburgse wind- of watermolen. En dat je hun dan alles kunt vertellen over de geschiedenis en de techniek van dat bijzondere bouwwerk? En kunt laten zien hoe het werkt? Lijkt het iets om op vrije dagen lekker aan de slag te zijn met wind en wieken, of water en raderen? En regelmatig ervaringen uit te wisselen met collega’s die ook ‘een klap van de molen’ hebben gehad? Dan is één van deze opleidingen, die worden verzorgd door het Gilde van Vrijwillige Molenaars (GVM) en de Molenstichting Limburg (MSL), misschien iets voor jou!

  Molenaar
  De opleiding is gericht op een verantwoord gebruik van ‘de machinerie’. Daarvoor is theoretische kennis nodig, maar het meeste leer je in de praktijk. De opleiding duurt ongeveer twee jaar en wordt afgesloten met een examen. Daarnaast organiseert het GVM allerhande extra activiteiten, waarbij de leden in contact komen met collega-molenaars binnen en buiten de provincie. Hierdoor kunnen zij hun kennis en kunde op molengebied verder vergroten.

  Molengids
  Tijdens de bijeenkomsten van deze opleiding worden onderwerpen behandeld als molenwereld, veiligheid, educatie en wind-, water -en industriemolens. Ook wordt achtergrondkennis over molens gepresenteerd, in het bijzonder over de molen(s) waar jij als vrijwilliger wilt gaan werken.

  Het cursusprogramma voor de opleidingen Molengids en Molenaar is zo opgezet dat je op elk gewenst moment met de opleiding kunt beginnen. Het theoriegedeelte bestaat uit negen maandelijkse bijeenkomsten van twee uur in het Witte Kerkje in Roermond.

  Klik hier voor meer informatie en het programma najaar 2013/voorjaar 2014.
 • 10 april 2014 - 17 mei 2014 Hoogseizoen bij toneelgroep de Bron
  Het is hoogseizoen bij Toneelgroep De Bron: twee locatiestukken met twee regisseurs in één seizoen. De  Noorbeekse…
  Het is hoogseizoen bij Toneelgroep De Bron: twee locatiestukken met twee regisseurs in één seizoen. De  Noorbeekse vereniging pakt dit voorjaar uit met toneel op bijzondere locaties, op een steenworp afstand van elkaar, in het Noorbeekse gehucht Hoogcruts. Voor het boerendrama Op de Hooge Doorn (het oorspronkelijke On Raftery's Hill van de Ierse Marina Carr) mag het publiek in april plaatsnemen in de hoeve van De Kloostermuur in Noorbeek. Het publiek van Witlox (van Belgische huize) krijgt in mei de kans het grimmige sprookje te gaan zien in de gedeeltelijk gerestaureerde kloosterruïne van Hoogcruts. Beide stukken passen volgens de makers uitstekend in de Limburgse klei, worden in het dialect gespeeld en hebben de uitzichtloosheid van de situatie en het onvermogen het heft in eigen handen te nemen, gemeen.
   
  Op de Hooge Doorn
  Op een heuvel ligt de boerderij van de familie Van Doorn, eenzaam en afgelegen, zwaar verwaarloosd door vader Bèr, die er de kadavers van zijn vee laat wegrotten. Bèr domineert zijn familie met harde hand. Zijn dementerende moeder en zijn drie kinderen dromen van een leven ver weg van deze beklemmende heuvel met zijn verstikkende familiebanden. Eigenlijk is dit alleen nog maar realistisch voor de jongste dochter. Zij staat op punt van trouwen. Doorbreekt zij de spiraal van uitzichtloosheid? En welk kruis draagt de ene generatie Van Doorn op de volgende generatie over?
   
  Toneelgroep de Bron verplaatst het oorspronkelijke verhaal van het Ierse platteland naar het Heuvelland. Over een boerenfamilie die met zichzelf in oorlog is. Een voorstelling die niemand onberoerd zal laten. 
   
  Over Witlox
  In hun frituur WITLOX wachten de tweelingzussen Fee en Parel al jaren op de Afrikaan Jossip. Ze hebben na de dood van hun moeder en hun barbaarse vader ‘der hond’ alleen nog elkaar. Met fantasieën over zeemeerminnen, het bespieden van dorpsgenoten en het herbeleven van mooie herinneringen, vertellen zij hun verhaal. Jossip, hij komt hen redden. Meh kumper waal?
   
  WITLOX is een grimmig sprookje met het eigenzinnig taalgebruik van de Vlaming Van de Wijdeven. In het Limburgs dialect van de Bron is het stuk nog even eigenzinnig, herkenbaar, scherp en poëtisch. 
   
  Op de Hooge Doorn
  Regie: Jos Salden
  Data: 10 t/m 12 en 17 t/m 19 april
  Aanvangstijd: 20.30 uur
  Locatie: Hoeve van De Kloostermuur, Hoogcruts 9, Noorbeek
  Ontvangst, parkeren én naborrelen bij: D'n awwe Kooijestal, Hoogcruts 7, Noorbeek
   
  Witlox
  Regie: Hanneke Som
  Data: 8 t/m 10 en 15 t/m 17 mei
  Aanvangstijd: 20.30 uur
  Locatie: Kloosterruïne Hoogcruts, Hoogcruts 47 Noorbeek.
   
  Reserveren is noodzakelijk en kan via www.toneelgroepdebron.nl. Kaarten kosten € 10,-. Beide voorstellingen zijn op een overdekte locatie, een warme jas kan wenselijk zijn.
monumenten nieuws
 • 27 maart 2014 Limburgse Archeologie Dag in Limburgs Museum
  In tegenstelling tot voorgaande jaren zal de Limburgse Archeologie Dag (LAD) dit jaar niet in april, maar op 21…
  In tegenstelling tot voorgaande jaren zal de Limburgse Archeologie Dag (LAD) dit jaar niet in april, maar op 21 juni plaatsvinden. Dat heeft zijn reden, want de LAD zal dit jaar in het teken staan van die vernieuwde archeologiepresentatie in het Limburgs Museum. Als alles volgens planning verloopt, opent het Limburgs Museum begin mei de nieuwe vaste presentatie archeologie met als titel 'Van Neanderthaler tot stedeling'. De presentatie beslaat bijna 1.000 vierkante meter en laat de voorgeschiedenis van Limburg van 250.000 jaar geleden tot 1350 n. Chr. op een spectaculaire nieuwe wijze zien. Tijdens de LAD worden de opzet, de inhoud, het nieuwe onderzoek dat is uitgevoerd en spraakmakende ontdekkingen gepresenteerd.
   
  Daarnaast wordt er op de LAD een selectie van het belangrijkste archeologisch onderzoek en bijzondere vondsten van het laatste jaar over het voetlicht gebracht. Tijdens deze dag wordt voor het eerst de aanmoedigingsprijs voor een beginnend (amateur-)archeoloog uitgereikt, is er een competitie rond de belangrijkste vondst van Limburg, ontbreekt natuurlijk niet de Grote Archeologie Quiz en wordt de dag afgesloten met een culinair chronologisch diner.
   
  Er wordt hard gewerkt aan een mooi programma, met interessante sprekers voor deze LAD. In april wordt het definitieve programma bekend gemaakt op de websites van Limburgs Museum en het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap. Daar kunt u terecht voor de laatste ontwikkelingen en kunt u zich vanaf april inschrijven.
   
  Neem voor meer informatie contact op met Patrice Schmitz via 088 352 21 12 of p.schmitz@limburgsmuseum.nl.
 • 07 maart 2014 Molenstichting Limburg presenteert uniek omgevingsmodel voor watermolens
  In de watermolen van Sittard, de Ophovenermolen, is op 6 maart een onderzoek van de Molenstichting Limburg aangeboden…
  In de watermolen van Sittard, de Ophovenermolen, is op 6 maart een onderzoek van de Molenstichting Limburg aangeboden aan de verantwoordelijk gedeputeerde voor de Limburgse monumenten, Noël Lebens. De voorzitter van de Molenstichting Limburg, Kees van Rooij, was zeer verheugd met de unieke nieuwe inzichten die in het rapport beschreven staan: “Voor het eerst is een model ontwikkeld waarmee de omgeving van watermolens (de zogenaamde watermolenbiotopen) kunnen worden beoordeeld op hun impact op de molen. Zo worden de natuur- en cultuurwaarden in dalen van wateren rond de molen zichtbaar. Dat is van belang bij het maken van keuzes op het gebied van bijvoorbeeld landschapsontwikkeling en toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen. Het is een zeer bruikbare methode –zelfs een Europese primeur- die van grote betekenis kan zijn voor de instandhouding van watermolens.”
   
  Limburg is de schatkamer van het Nederlandse watermolenbestand. “Watermolens hebben het Limburgse landschap eeuwenlang gevormd en zijn dus sterk bepalend voor de kwaliteit van deze gebieden!”, aldus onderzoeker Hans de Mars van RoyalHaskoning DHV, die de methode heeft ontwikkeld.
   
  Wind en water
  Er was al een methode om de kwaliteit van windmolenbiotopen te meten. Deze is in Limburg uitgevoerd door de Molenstichting Limburg en de Monumentenwacht Limburg. De hoeveelheid wind die een molen kan vangen kan bijvoorbeeld belemmerd worden door hoge bomen en gebouwen terwijl voldoende draaien van belang is voor molens om de mechaniek goed werkend te houden. De methode van de windmolenbiotopen kan echter niet worden gebruikt voor watermolens. Limburg neemt met ongeveer vijftig waardevolle watermolens een unieke positie in Nederland in. Daarom is de methode die nu gepresenteerd is van essentieel belang voor de toekomst van het Limburgse watermolenbestand.

  Watermolenpaspoort
  Iedere watermolen waarvan de biotoop in kaart is gebracht ontvangt een zogenaamd watermolenpaspoort. Hierin worden zowel de monumentale als landschappelijke waarden uitgebreid omschreven.
   
  De Molenstichting Limburg wil de komende jaren blijven werken aan het actueel houden van de basiskennis over de Limburgse molens en het bevorderen van en adviseren over het behoud van molens in Limburg en hun ruimtelijke omgeving. Daarbij is het in kaart brengen van watermolenbiotopen een bijzonder punt van aandacht. Het is de ambitie om voor alle Limburgse watermolens een watermolenpaspoort te laten maken. Vervolgens zou een Limburgse atlas van wind- en watermolenbiotopen ontwikkeld kunnen worden. Hiervoor wordt nog gezocht naar middelen.
   
  Meer weten?
  Neem contact op met de Molenstichting Limburg via telefoonnummer 0475-399287. Het volledige rapport kan hier gedownload worden. Tijdens de Avond van de Limburgse Molen op 17 maart in Nederweert-Eind wordt het rapport uitgebreid toegelicht door onderzoeker Hans de Mars van RoyalHaskoning DHV. Aanmelden hiervoor is mogelijk via info@limburgsemolens.nl.
   
 • 27 februari 2014 Ministerie OCW biedt ondersteuning bij Fondsenwerving
  Culturele organisaties proberen steeds beter aan te sluiten op de veranderende markt. Maar hoe doe je dat? Het…
  Culturele organisaties proberen steeds beter aan te sluiten op de veranderende markt. Maar hoe doe je dat? Het groeiende besef van meer zelfredzaamheid is aanwezig, maar het ontbreekt soms nog aan kennis, capaciteit en veranderkracht. Om hierbij te helpen gaat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap culturele instellingen de komende vier jaar ondersteunen. Hiervoor is Wijzer Werven opgericht, een trainings- en coachingstraject op het gebied van fondsenwerving en het vergroten van inkomsten.

  Uitgangspunt bij de training en coaching is ‘learning by doing’: de instelling gaat nadrukkelijk zelf aan de slag. Door inzicht in het ondernemerspotentieel van de eigen organisatie en samen met de trainer/coach te kijken hoe de optimale combinatie van potentiële financiers (fondsenwerving) en inkomsten uit eigen activiteiten (publiek) te realiseren is.

  Voor wie?
  Iedere instelling en maker uit de Nederlandse non-profit cultuursector die beschikt over een ANBI-status, aangemerkt als culturele instelling, kan zich aanmelden voor begeleiding. Het programma is toegankelijk voor directie, management én medewerkers. De instelling betaalt voor het traject slechts 10% van de kosten. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap betaalt de rest. Minister Bussemaker heeft na aanbesteding de dienstverlening gegund aan het samenwerkingsverband van Berenschot, Charistar en Van Dooren Advies voor een periode van vier jaar.

  Kijk voor meer informatie en het aanmeldformulier op www.daargeefjeom.nl.
prikbord
Er zijn geen prikbordberichten
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Monumenten? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?