literatuur

Limburg herbergt vele schrijvers, lezers, literaire cafés, leeskringen, schrijfdocenten, organisatoren van literaire activiteiten enzovoorts. Het Huis voor de Kunsten Limburg wil dit literaire netwerk versterken, promoten en ondersteunen. Bijvoorbeeld met informatie en advies. Ook organiseert het Huis  – vaak samen met partners uit het culturele veld – diverse projecten om de literatuur en het schrijven in Limburg meer onder de aandacht te brengen.
 
Het Huis voor de Kunsten Limburg is ook de thuisbasis van het Letterkundig Centrum Limburg (LCL). Samen met hen werken wij aan het bevorderen en promoten van literatuur in Limburg. Op deze website bieden wij bijvoorbeeld een digitaal podium aan literatuur en literaire activiteiten in en uit Limburg. Dit is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in literatuur en schrijven in deze provincie.    
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Literatuur? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
prikbord
Er zijn geen prikbordberichten
literatuuragenda
 • 02 januari 2015 - 04 februari 2015 Poëzieparcours 'Met zingen is de liefde begonnen'
  Voor de negende keer organiseert Maastricht Boekenstad een poëtische route door de stad. Onder het motto 'Een…
  Voor de negende keer organiseert Maastricht Boekenstad een poëtische route door de stad. Onder het motto 'Een wandeling door Maastricht, van gedicht tot gedicht' kunt u vijf weken lang een Poëzieparcours volgen langs Centre Céramique, een aantal boekhandels, antiquariaten en winkels.

  Als opmaat naar de Gedichtendag/Poëzieweek (29 januari t/m 4 februari 2015) laten de boekhandelaren, als kenners bij uitstek, een bekend gedicht in de etalage zien. In aansluiting bij het landelijke thema 'Met zingen is de liefde begonnen' heeft de selectie de liefde als onderwerp. Niemand beter dan een dichter weet de complexiteit van de liefde te bezingen: teder of vol passie, prille vlinders of reeds vertrouwde warmte, dromerige vreugde of hartverscheurend liefdesverdriet, beschreven door alle eeuwen heen! U komt o.a. gedichten tegen van Kira Wuck, Herman de Coninck, Hagar Peeters, Pierre Kemp, Hans van de Waarsenburg en Tim Gladdines.

  Van de wandeling wordt via de deelnemers vanaf 2 januari een boekenlegger met de route verspreid. Het startpunt is bij voorkeur Centre Céramique, hier kan de wandelaar de gratis boekenlegger bij de klantenservice ophalen.

  Deelnemers: Centre Céramique, Annex Coffeelovers, De Verwondering, Librairie Stille, Ruyters & De Koning Wijn en Antiek in Wiek, Galerie Amarna, De Bijenkorf, Drukkunstmuseum, De Boekenwurm, Thiessen Wijnverkoopers, Marres, Boekhandel Dominicanen, Lampada, De Tribune en de Universiteitsbibliotheek.


  Lees meer
 • 29 januari 2015 - 12 februari 2015 Toneelgroep Maastricht brengt 'Kamer en de Man' van Eric de Volder
  Vanaf 29 januari speelt Toneelgroep Maastricht de toneelvoorstelling Kamer en de Man. Het is een hartverscheurend…
  Vanaf 29 januari speelt Toneelgroep Maastricht de toneelvoorstelling Kamer en de Man. Het is een hartverscheurend maar tegelijkertijd hartverwarmend verhaal over een man die terugdenkt aan zijn eerste ontmoeting met zijn grote liefde. De Vlaamse schrijver Eric De Volder schreef dit verhaal in een poëtische kunsttaal, die wordt behouden in het toneelstuk.

  Onder de naam TgM Lab biedt Toneelgroep Maastricht de komende jaren net afgestudeerde theatertalenten een prominente plek in het gezelschap. De focus ligt daarbij op ‘spelende makers’. Stijn Vervoort (Toneelschool Amsterdam) en Eva Heijnen (Toneelschool Arnhem) zijn de eerste talenten die in het TgM Lab stappen. Samen met de ervaren Vlaamse theatermaker Koen De Sutter maken zij een eigen versie van Eric De Volders Kamer en de Man.

  ik zie ze vliegen
  wat?
  de vlinders in mijn buik
  g’hebt vlinders in uwen buik zegt ze? ik ook!
  zij ook!

  Kamer en de Man (1994), een tekst van de in 2010 overleden Belgische theatermaker Eric De Volder, is een ritmisch kunstwerk waar klanken vrij spel krijgen en de logica los gelaten wordt.

  ik heb u eens een brief gestuurd zegt ze
  een brief!? Wanneer!?
  maar ik heb hem nooit verstuurd
  wat stond er in? zoetje? wat stond er in?
  ge zoudt hier beter van tijd tot tijd eventjes zijn
  mijn zoetje toch!? had mij die dan toch opgestuurd

   
  Theater de Bordenhal
  Plein 1992, nr. 15  Maastricht
   
  do. 29 en vr. 30 januari 2015  try-outs
  za. 31 januari première
  wo. 4  t/m zo. 8 februari
  di. 10 t/m do. 12 februari
  Alle voorstellingen worden Engels boventiteld/ Dutch spoken, English surtitled
   
  aanvang 20.00 uur
  op zondag 16.00 uur
  reserveren 043-3503050
  kassa@toneelgroepmaastricht.nl

  Lees meer
 • 29 januari 2015 - 04 februari 2015 Week van de Poëzie voor 390 leerlingen in Landgraaf
  Waarvan krijg jij vlinders in je buik? Voor welke mensen, dieren of dingen voel jij liefde? Als een dichter de…
  Waarvan krijg jij vlinders in je buik? Voor welke mensen, dieren of dingen voel jij liefde? Als een dichter de liefde bezingt, dan krijg je poëzie. Dat is ook het thema van de Week van de Poëzie van 29 januari tot en met 4 februari: ‘Met zingen is de liefde begonnen’.

  In deze week is rondom de disciplines poëzie, beeldende kunst en cultureel erfgoed een projectweek opgezet op Basisschool de Carrousel en Basisschool de Speurneus te Landgraaf. Dichter Tim Gladdines en dichter Quirien van Halen verzorgen workshops gericht op taal en poëzie aan de bovenbouw klassen van deze twee scholen. Bij de groepen 3,4 en 5 komt dichter- schrijver Erik van Os een bezoek brengen aan alle klassen.

  Cultuurcoach Ghislaine Lebens zorgt voor een beeldende verwerking van de zelfgeschreven gedichten van de leerlingen. In een lokaal, omgetoverd tot atelier, zullen workshops gegeven worden aan alle klassen waarbij de zelfgemaakte gedichten in beeldende kunst worden verbeeld. Zo komen een groot aantal liefdesbrieven, lippen van papier mache en eigen gemaakte praatwolkjes met handgeschreven poëzie tot stand.

  Daarna komt er een eindexpositie in deze scholen waarin de resultaten getoond worden in de aula en op de ramen. Er worden enkele zelfgemaakte gedichten uitgekozen worden voor een expositie in de bibliotheek in Landgraaf.

  Dit project op deze twee scholen wordt mede mogelijk gemaakt door: Stichting Poëziefestival Landgraaf, bibliotheek Landgraaf en de Vrije Akademie ZOM. 
 • 01 februari 2015 14:30 - 16:15samenwerkings activiteit Poëzie aan de Maas met Kira Wuck en Young Poets
  Ter ere van de Gedichtendag/Poëzieweek vindt op 1 februari een literaire, muzikale bijeenkomst plaats met als…
  Ter ere van de Gedichtendag/Poëzieweek vindt op 1 februari een literaire, muzikale bijeenkomst plaats met als hoofdgast Kira Wuck, de winnaar van de Jo Peters PoëziePrijs 2014. Zij ontving de prijs voor haar zinderende debuut 'Finse meisjes'. Als Young Poets treden op Michelle Bracke, Merlijn Huntjens en Luuk Wojcik (i.s.m. Letterkundig Centrum Limburg). De vocale omlijsting is in handen van leerlingen van Kumulus o.l.v. Rick Debie. De middag staat onder leiding van neerlandica Mirthe Smeets, zij zal de dichters voorstellen en kort interviewen.

  Info over de dichters:
  Kira Wuck (1978) is half Fins, half Indonesisch en groeide op in Amsterdam. Ze won in 2011 het Nederlands kampioenschap Poetryslam en maakte veel indruk op vele festivals. Zij debuteerde in 2012 met de bundel 'Finse meisjes', die zeer lovend werd ontvangen. Remco Campert spreekt van "bijzondere poëzie vol onverwachte beelden".
  Michelle Bracke (Heerlen, 1983) en Merlijn Huntjens (Heerlen, 1991) schrijven en publiceren poëzie en zijn regelmatig te vinden op poetry slams en andere podia. Daarnaast hebben ze een stimulerende rol voor jong talent in de redactie van Ochtendlicht, literair tijdschrift door Limburgse jongeren. Op 'Poëzie aan de Maas' treden zij op met hun gezamenlijke voorstelling 'Flat': een reis in taal, muziek en beeld door obscure uithoeken van het menselijk brein.
  Luuk Wojcik (1993) is ook actief als performer op vele podia. Hij werd eerste in de categorie taal van de Limburgse Kunstbende in 2012, en daarna tweede in de landelijke finale. Luuk studeert inmiddels Creative writing aan ArtEZ Hogeschool in Arnhem.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: € 5,- / € 4,- voor bibliotheekleden (korting alleen tijdens voorverkoop), incl. koffie/thee

  De organisatie is in handen van Maastricht Boekenstad i.s.m. Centre Céramique. Met boekverkoop.


  Lees meer
 • 04 februari 2015 15:00 - 16:30 Poëzieworkshop voor kinderen met stadsdichter Jaap Robben
  Tijdens de landelijke Poëzie week organiseert Bibliotheek Kerkrade een workshop gedichten schrijven voor kinderen…

  Tijdens de landelijke Poëzie week organiseert Bibliotheek Kerkrade een workshop gedichten schrijven voor kinderen vanaf 8 t/m 12 jr. Door niemand minder dan de stadsdichter Jaap Robben.

  Hij schrijft sinds 2000 gedichten en korte verhalen voor zowel kinderen als volwassenen en publiceerde voor kinderen de bundels; Zullen we een bos beginnen?- 2008 (Shortlist Gouden Uil voor jeugdliteratuur 2009) en Als iemand ooit mijn botjes vindt – 2012 (Vlag en Wimpel 2013) . Jaap Robben treedt op door heel Nederland. Naast schrijver en dichter is hij theatermaker.

  De auteur heeft een eigen website: www.jaaprobben.nl

  Voor iedere deelnemer is er een kleine verrassing. Gratis, wel even aanmelden via tel. 045 - 545 24 08 of info@bibliotheek-kerkrade.nl


  Lees meer
 • 04 februari 2015 18:00 - 20:00samenwerkings activiteit Schrijversbezoek Otto de Kat & Milena Michiko Flăsar: Euregio leest / Die Euregio liest / l’Euregio lit
  De boeken ‘Julia’ van Otto de Kat en ‘Een bijna volmaakte vriendschap’ van Milena Michiko Flasăr werden…
  De boeken ‘Julia’ van Otto de Kat en ‘Een bijna volmaakte vriendschap’ van Milena Michiko Flasăr werden met vier andere boeken genomineerd om mee te dingen naar de Euregio Literatuurprijs voor Scholieren; een prijs onder beschermheerschap van Martin Schulz. De schrijvers vertellen deze avond over hun werk. De Euregio Leest is een project van het netwerk van bibliotheken in de Euregio on­der auspiciën van de Bibliothèque Chiroux (Luik), de Stadsbibliotheek Aken, het mediacenter van de DG (Eupen) en Centre Céramique (Maastricht) in samenwerking met de Universiteit van Luik, het Literatu­urbureau in de Euregio Maas-Rijn en de EuregioKultur e.V. Meer info op euregio-lit.eu

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Toegang is gratis

  Lees meer
 • 05 februari 2015 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - 'Met zingen is de liefde begonnen' door leden van de VLAM
  Op 5 februari presenteren leden van de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM) hun favoriete liefdesgedichten…
  Op 5 februari presenteren leden van de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM) hun favoriete liefdesgedichten in aansluiting op het landelijke thema van de 3e Poëzieweek (29 januari t/m 4 februari).

  Liefde is een veelgebruikte inspiratiebron voor dichters door de eeuwen heen! Niemand beter dan een dichter kan de complexiteit van de liefde bezingen: teder of vol passie, prille vlinders of reeds vertrouwde warmte, dromerige vreugde of hartverscheurend liefdesverdriet. Allemaal beschrijven zij de roerselen van het hart in lange volzinnen of in puntige aforismen.

  Laat u als 'naproefje' van de Poëzieweek verrassen door deze amoureuze selectie over liefde in goede én slechte tijden.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis 

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).


  Lees meer
 • 05 februari 2015 20:00 - 22:30 Talkshow met cartoonist Ruben L. Oppenheimer
  In aanloop naar de Maastricht Antiquarian Book & Print Fair 2015 in maart organiseert de MABP op donderdag 5 februari…
  In aanloop naar de Maastricht Antiquarian Book & Print Fair 2015 in maart organiseert de MABP op donderdag 5 februari om 20.00 uur in het Pesthuyspodium een talkshow met als wintergast: cartoonist Ruben L. Oppenheimer. Wat zijn de passies, inspiraties en irritaties van deze man? Interview door schrijver en journalist Paul van der Steen.

  Locatie: Pesthuyspodium, Vijfkoppen 1, Maastricht
  Entree: € 10,-
  Reserveren: www.pesthuyspodium.nl
   

  Lees meer
 • 07 februari 2015 17:00 - 18:30samenwerkings activiteit Boekpresentatie Manuel Kneepkens 'Kaleidoscopie van een jaar'
  Boekhandel De Tribune nodigt u uit voor de feestelijke presentatie van 'Kaleidoscopie van een jaar', de nieuwe…
  Boekhandel De Tribune nodigt u uit voor de feestelijke presentatie van 'Kaleidoscopie van een jaar', de nieuwe bundel van Manuel Kneepkens. In dit bijzondere poëtische dagboek van een jaar in korte verzen (Poëtogrammen) neemt Manuel Kneepkens u langs zijn bekende thema's: liefde en erotiek, de natuur, de wisseling van de seizoenen, de poëzie en de politiek. En dat in een stijl, die getuigt van een bezonken meesterschap.
  Na afloop is er gelegenheid te proosten op Manuel en zijn jongste bundel en om uw aankoop door hem te laten signeren.

  Locatie: Boekhandel De Tribune Maastricht

  Lees meer
 • 08 februari 2015 13:00 - 17:00eigen activiteit Masterclass Schrijven voor jong Limburgs taaltalent
  Gratis schrijfworkshops door Yoshi Breen (Sunday Sun), Emma Curvers en Daan Doesborgh  
   …
  Gratis schrijfworkshops door Yoshi Breen (Sunday Sun), Emma Curvers en Daan Doesborgh  
   
  Op zondag 8 februari 2015 van 13.00 tot 17.00 uur organiseren Kunstbende Limburg, het Letterkundig Centrum Limburg en het Huis voor de Kunsten Limburg een Masterclass Schrijven in poppodium Nieuwe Nor in Heerlen. Jongeren van 12 t/m 18 jaar kunnen die middag gratis een workshop volgen in het schrijven van poëzie, proza en songteksten onder begeleiding van de masters Yoshi Breen (songwriting), Emma Curvers (proza) en Daan Doesborgh (poëzie). Zij geven schrijftips en jongeren krijgen de kans om te experimenteren met schrijftechnieken om tot een goede songtekst, verhaal of gedicht te komen. Inschrijven kan tot 5 februari via www.kunstbendelimburg.nl/workshops.
   
  De Masterclass Schrijven is een leuke en laagdrempelige manier voor jongeren om hun schrijftalent aan te scherpen. Het maakt niet uit of je nu veel of weinig ervaring hebt. Wie wil kan zich erna ook aanmelden om deel te nemen aan de regiofinale van Kunstbende Limburg op zondag 29 maart 2015 in de Stadsschouwburg Sittard-Geleen. Dit is echter zeker niet verplicht! Als je je aanmeldt voor de regiofinale kun je na afloop van de Masterclass Schrijven nog een keer per e-mail coaching krijgen van een van de drie masters. Allemaal bedoeld om tot een geweldige podiumpresentatie te komen!
   
  De masters
  Yoshi Breen is de zanger, toetsenist en gitarist van popband Sunday Sun. Daarnaast geeft hij onder andere les aan de Rockacademie in Tilburg en de Herman Brood Academie in Utrecht.  Emma Curvers (1985) groeide op in Zuid-Limburg, studeerde af als filosofe en is hoofdredacteur van filmplatform Cineville. Ze publiceerde in de Volkskrant en schrijft columns voor CJP Magazine. In 2014 verscheen haar debuutroman Iedereen kan schilderen. Daan Doesborgh (Steyl, 1988) is dichter en boekwetenschapper. In 2010 verscheen zijn bundel De Venus Suikerspin en won hij het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Hij verzorgde talloze optredens, onder andere op Lowlands, en geeft regelmatig lezingen en workshops over poëzie.
   
  Programma
  13.00-15.00 uur: masterclasses poëzie en proza schrijven
  15.00-17.00 uur: masterclass songteksten schrijven
   
  Van 13.00-17.00 uur organiseert Kunstbende ook een open podium in de Nieuwe Nor. Dit is bedoeld voor jongeren tussen de 13 en 19 jaar die graag willen optreden op een professioneel podium. Van muzikant tot danser tot dichter, alles kan en alles mag! Inschrijven kan via www.kunstbendelimburg.nl/nieuwenor.
   
  Locatie
  Poppodium Nieuwe Nor
  Pancratiusstraat 30
  6411 KC Heerlen
   
  Kunstbende
  Kunstbende is dé landelijke wedstrijd voor jong en creatief talent. Jongeren kunnen deelnemen in acht categorieën: Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal en Theater. Dit jaar is het thema ‘Feest’. 
 • 13 februari 2015 10:00 - 16:00 Schrijfworkshop 'Verhaal schrijven: de Ik-figuur'
  De workshop 'Verhaal Schrijven: de Ik-figuur' staat in het teken van het vertellen in de ik-vorm. Hoe zet je de…

  De workshop 'Verhaal Schrijven: de Ik-figuur' staat in het teken van het vertellen in de ik-vorm. Hoe zet je de ik-figuur in als vertellende hoofdpersoon of als vertellende bijfiguur?

  De ik-verteller kan vertellen wat hij meemaakt als belevende ik of hij kan als vertellende ik terugkijken op wat hij heeft meegemaakt. Vaak is het zo dat de verhaalschrijver beide ikken met elkaar combineert. Door middel van prikkelende schrijfopdrachten met onverwachte wendingen onderzoeken we de mogelijkheden en beperkingen van de ik-vorm in fictie. Een ik-verteller hoeft allerminst een autobiografische verteller te zijn. Wel is hij subjectief en kan dingen verborgen houden of juist onthullen. Tast je de ik-verteller schrijvend af te dan ga je zien wat je ermee kunt. Je leert hem in te zetten als observator, als 'onbetrouwbare verteller' of als hoofdpersoon, dicht op de huid van de actie, die verandert onder invloed van de gebeurtenissen.

  Datum: 13 februari
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, 5991 PB,  Baarlo
  Kosten: € 75,- (incl. lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof

  Ga voor meer informatie en om je in te schrijven naar www.hetschrijflab.nl.

 • 05 maart 2015 12:30 - 13:30 25 jaar Letters bij de lunch - Lou Spronck over Emile Seipgens en Ad Kolle over Fernando Pessoa
  Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van VLAM én het programma Letters bij de lunch, vindt er op 5 maart een…
  Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van VLAM én het programma Letters bij de lunch, vindt er op 5 maart een speciale editie plaats. We vieren dit heuglijke feit met twee sprekers die het vaakst te gast geweest zijn in de afgelopen jaren. Zij geven twee boeiende lezingen over een schrijver van dichtbij en een van ver weg. 

  De neerlandicus Lou Spronck verzorgt een korte inleiding over de Roermondse auteur Emile Seipgens (1837-1896), die vooral bekend werd door zijn komieke opera Schinderhannes (ook in onze tijd nog geregeld opgevoerd) en de novelle De kapelaan van Bardelo (wiens priesterschap schipbreuk leidt als de twijfel toeslaat). In zijn schetsen en verhalen, die getuigen van een scherp en kritisch waarnemingsvermogen, is de invloed van het naturalisme duidelijk merkbaar. Enkel maar amusant is de luchtige vertelling uit de bundel Een wilde-rozenkrans, die zo begint: ‘Loverum is een tamelijk groot, lang dorp, dat uit een enkele rij huizen bestaat, die zich langs de Maas uitstrekt.’ Is dat niet Sint-Pieter? Seipgens beschrijft ‘Hoe er van Maaszicht een kloosterke werd’ en wat daarna voor de inwoners van Loverum volgde aan voor- en tegenspoed. 
   
  De neerlandicus Ad Kolle neemt de beroemde Portugese schrijver Pessoa voor zijn rekening. Fernando Pessoa (1888-1935) geboren te Lissabon geldt als de belangrijkste Portugese dichter van de twintigste eeuw. Zijn oeuvre bevat gedichten van door hem geschapen schrijverspersoonlijkheden' die allen een poëtische afsplitsing vormen, heteroniemen, van Pessoa's eigenlijke zelf. Ieder van hen heeft een eigen karakter en een eigen stijl. De bekendste zijn Alvaro de Campos, Ricardo Reis en Alberto  Caeiro. Wat T.S. Eliot, Rainer Maria Rilke en Paul Valéry voor respectievelijk de Engelse, Duitse en Franse literatuur van hun tijd waren, is Pessoa voor de Portugese. Een summiere kennismaking met zijn leven en werk aan de hand van enkele van zijn gedichten (vertaling August Willemsen) beoogt een indruk te geven van zijn wonderlijk dichterschap en Ad Kolles bewondering ervoor.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)

   
   
   

  Lees meer
 • 08 maart 2015 11:00 - 12:45 Boekenweek 2015 met Herman Brusselmans en Bram Bakker
  De Boekenweek in Maastricht opent met een ontmoeting met Vlaamse auteur Herman Brusselmans en de psychiater Bram…
  De Boekenweek in Maastricht opent met een ontmoeting met Vlaamse auteur Herman Brusselmans en de psychiater Bram Bakker. Aan de hand van het thema 'Te gek voor woorden - Waanzin in de letteren' gaan de heren met elkaar in gesprek o.l.v. Tim Gladdines. Dit belooft een heftige ochtend te worden! Na de lezing is er voldoende ruimte om vragen te stellen. Met boekverkoop en signeersessie.

  Herman Brusselmans (1957) studeerde Germaanse filologie in Gent, waarna hij in een bibliotheek van een ministerie in Brussel ging werken. Over deze tijd in zijn leven gaat zijn doorbraakroman De man die werk vond uit 1985. De hoofdpersoon, de zonderlinge bibliothecaris Louis Tinner, slijt zijn werkdagen met drinken en fantaseren over het koffiemeisje. Dit boek vormde het begin van een reeks van meer dan 60 boeken, met drank, seks en verveling als terugkerende thema’s. Zijn bekendheid heeft Brusselmans, buiten zijn boeken, te danken aan zijn verschijning in de media. Hij is vaak te zien in talkshows en discussieprogramma en staat (net als in zijn boeken) vaak garant voor provocerende uitspraken. Brusselmans wordt zowel verguisd als verafgood.

  Bram Bakker (1963) studeerde geneeskunde en psychiatrie en promoveerde op de behandeling van paniekstoornissen. Is op verschillende plekken werkzaam geweest als psychiater en medisch directeur en mede-oprichter van het instituut Mind&Health waar men werkt volgens een integraal vitaliteitconcept om te komen tot een betere leefstijl. Verder is Bram actief als columnist en schrijver van negen boeken over gezondheid, beweging en psyche. Hij geeft lezingen door het hele land en verschijnt vanwege zijn controversiële opvattingen vaak in diverse televisieprogramma’s.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Deelname: € 12,50 / € 10,- voor bibliotheekleden (alleen tijdens de voorverkoop)
  Reserveren: klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00

  De organisatie is in handen van Centre Céramique i.s.m. Maastricht Boekenstad.


  Lees meer
 • 12 maart 2015 19:45 - 22:30 Abdelkader Benali hoofdgast Domani Literair
  De hoofdgast van Domani Literair 2015 in Venlo is Abdelkader Benali. Verder zijn de Limburgse debutanten Emma Curvers…
  De hoofdgast van Domani Literair 2015 in Venlo is Abdelkader Benali. Verder zijn de Limburgse debutanten Emma Curvers en Roman Helinski te gast.

  Abdelkader Benali is een landelijk bekende schrijver. Zijn debuut Bruiloft aan zee (1997) kreeg een nominatie voor Libris-prijs. Voor De langverwachte mocht hij deze prijs in 2003 in ontvangst nemen. Ook presenteerde hij het tv-programma Benali Boekt, waarin hij bekende schrijvers interviewde. Benali schreef onlangs een essay over hardlopen in het jaarboek Buun. Hij is een liefhebber van hardlopen en maakte op verzoek van Buun een verhaal vanwege het tienjarig jubileum van het hardloopevenement.

  Emma Curvers en Roman Helinski debuteerden allebei in 2014. Beide schreven ze een roman gebaseerd op hun eigen vader. Qua thematiek sluiten ze naadloos aan bij het boekenweekthema voor 2015: ‘Waanzin’.

  Domani Literair vindt plaats op donderdag 12 maart bij Domani. Eerder waren David van Reybrouck, Geert Mak en Cees Nooteboom de hoofdgasten. De muzikale omlijsting is dit jaar in handen van Eva Wijnen en Joris Janssen. Gastheer is zoals gewoonlijk Frans Pollux.

  Entree: € 19,50 p.p.
   

  Lees meer
meer items…
literatuurnieuws
 • 30 januari 2015 Vierde editie literair jongerentijdschrift Ochtendlicht
  Met gedichten en verhalen van jonge schrijvers en interviews met Niña Weijers en Sasja Janssen…
  Met gedichten en verhalen van jonge schrijvers en interviews met Niña Weijers en Sasja Janssen
   
  Op zondag 1 februari aanstaande tijdens ‘Poëzie aan de Maas’ in Centre Céramique in Maastricht wordt de vierde editie van het tijdschrift Ochtendlicht gepresenteerd. Ochtendlicht is een literair jongerentijdschrift dat twee keer per jaar verschijnt en ondersteund wordt door het Huis voor de Kunsten Limburg. De redactie bestaat onder andere uit de kersverse nieuwe stadsdichter van Heerlen, Michelle Bracke, en dichters Julie Droeghaag en Merlijn Huntjens. Zij benaderen schrijvende jongeren uit heel Limburg voor een bijdrage. Deze editie staat boordevol verse gedichten van onder anderen Maja Joosten, Robbin Jacobs, Carlo van der Meer en de stadsdichters van Heerlen (Michelle Bracke), Venlo (Noor Roelofs) en Maastricht (Bart Bremmers en Vic Verhagen). Evelien van Nieuwenhoven interviewde schrijfster Niña Weijers en leverde een stuk proza aan, Merlijn Huntjes interviewde dichteres Sasja Janssen en Thijs van Dijk publiceert in deze editie zijn winnende verhaal in de wedstrijd ‘Mijn Film’. Om het nieuwe jaar dichterlijk in te luiden is ook het nieuwjaarsgedicht, geschreven door Kreek Daey Ouwens in opdracht van het Letterkundig Centrum Limburg, geplaatst. Bovendien bevat het tijdschrift werk van jonge talenten van de kunstacademie in Maastricht. Feya Foppen en Linda Senden tonen hun portfolio, wat leidt tot een bijzondere combinatie van beeld en tekst. Bovendien bevat het een agendarubriek met literaire activiteiten en –wedstrijden.
   
  Kopen
  Een exemplaar van Ochtendlicht (dat ditmaal bestaat uit maar liefst 58 pagina’s!) kost 5 euro (exclusief verzendkosten) en is te koop via www.hklimburg.nl/webshop, bij diverse boekhandels in Limburg en bij de presentatie tijdens Poëzie aan de Maas om 14.30 uur. Hierbij is Kira Wuck, winnaar van de Jo Peters Poëzieprijs 2014, de hoofdgast. Ook treden vanuit YoungPoets Michelle Bracke, Merlijn Huntjens en Luuk Wojcik op. Neerlandica Mirthe Smeets interviewt de dichters.De vocale omlijsting is in handen van leerlingen van Kumulus o.l.v. Rick Debie. Kijk op www.centreceramique.nl voor meer informatie.
   
  Wil je ook meewerken aan Ochtendlicht? Stuur je werk en/of goede ideeën naar tijdschriftochtendlicht@gmail.com
 • 26 januari 2015 Winnaars Raadselige Roos 2014
  Piet Tunnesen uit Gennep heeft de schrijfwedstrijd Raadselige Roos Poëzie 2014 gewonnen met zijn gedicht Ontreddering.…
  Piet Tunnesen uit Gennep heeft de schrijfwedstrijd Raadselige Roos Poëzie 2014 gewonnen met zijn gedicht Ontreddering. De Prozaprijs gaat dit jaar naar Max Rippe uit Meijel voor zijn verhaal Dood hout. De Publieksprijs Poëzie is toegekend aan Hanneke van Almelo (ps) uit het Belgische Geel voor haar gedicht Onmetelijke rust.
   
  POËZIE
  Het gedicht Ontreddering van Piet Tunnesen verdient volgens de vakjury Poëzie de eerste prijs omdat het een zeer beeldend gedicht is. ‘Het raakt, het is een universeel thema. In het gedicht wordt met weinig woorden heel veel gezegd wordt, het is begrijpelijk en goed invoelbaar.’ Het scharniermoment, het thema van de jaarlijkse schrijfwedstrijd, is duidelijk in de laatste regel terug te vinden. De tweede prijs gaat naar debutant Jan van Peer uit Ravenstein. Hij schreef het gedicht Monumentaal. Een gedicht dat ontroert, het persoonlijke overstijgt. Mooi hoe de dichter de woorden monument en taal met elkaar verbindt. De derde prijs is uitgereikt aan Fieke Bijmans-Prieckaerts uit Wijchen voor haar gedicht Zwanenzang. Een zeer origineel gedicht dat vooral door de jury wordt gewaardeerd omdat ‘de deur’ tot hoofdpersoon is gekozen in het gedicht. Over scharniermoment gesproken.
   
  PROZA
  Voor zijn verhaal Dood hout ontvangt Max Rippe uit Meijel de eerste prijs Proza. Na al een aantal keren te hebben meegedaan aan de schrijfwedstrijd ontvangt hij nu de eerste prijs. Hij schreef een luguber verhaal waarin het thema ‘scharniermomenten’ zowel letterlijk als figuurlijk verwerkt is. ‘Een schrijver met lef’, aldus de Prozajury. De tweede prijs gaat naar Stefan Hoeijmakers uit Horst voor zijn verhaal Rimpeling. Zijn verhaal is in een prettige stijl geschreven en heeft een verrassend slot. Opvallend is de verhouding tussen moeder en zoon, een voormalig klasgenoot van de ik-figuur.
  Rieks Veenker uit Middelburg ontvangt de derde prijs voor zijn verhaal Welkomstdochter. Dit is het derde deel van zijn vervolgverhaal. Een unicum voor de schrijfwedstrijd. En omdat het de eerste keer is dat een deelnemer een trilogie voltooit, staan de eerste twee verhalen (ook) in de bundel als extra waardering.
   
  BIJ-PRIJS POËZIE
  De winnaar van de BIJ-PRIJS 2014 van de publieksjury gaat dit jaar naar
  Hanneke van Almelo (ps) uit Geel (België) met haar gedicht Onmetelijke rust. De publieksjury waardeert deze debutante met de woorden: ‘mooi en eenvoudig taalgebruik, het gedicht zet aan tot meditatie en geeft inzicht.’
   
  RAADSELIGE ROOS 2014
  Aan de 22ste editie van de Raadselige Roos deden 73 amateurschrijvers en –dichters mee. Samen zonden zij 37 verhalen in en 40 gedichten. De inzendingen zijn afkomstig van 32 mannen en 41 vrouwen waarvan er drie jonger zijn dan dertig jaar. 
  De prijzen van de jaarlijks terugkerende schrijfwedstrijd Raadselige Roos zijn uitgereikt door  de Venrayse burgemeester Hans Gilissen in Partycentrum  Anno ’54. Tevens kreeg de burgemeester de bundel uitgereikt die zondag 25 januari verschijnt met daarin de winnende verhalen en gedichten en werken van leerlingen Tekenen/Schilderen van het Kunstencentrum Jerusalem te Venray.

  EXPOSITIE
  In een vitrine in de Venrayse bibliotheek BiblioNu aan de Merseloseweg zijn vanaf maandag 26 januari 2015 de laureaten Raadselige Roos 22 te zien en tevens het werk van de leerlingen Tekenen/Schilderen van het Kunstencentrum Jerusalem dat in de bundel is gepubliceerd.  
 • 15 januari 2015 Maartje Wortel nieuwe writer-in-residence Jan van Eyck Academie
  Maartje Wortel verblijft twee maanden (van 5 januari tot 5 maart 2015) als writer-in-residence aan de Van Eyck…

  Maartje Wortel verblijft twee maanden (van 5 januari tot 5 maart 2015) als writer-in-residence aan de Van Eyck academie in Maastricht. Het writer-in-residence programma is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds en de Van Eyck-academie. De gastschrijvers werken tijdens hun verblijf in een studio op de academie, te midden van veertig internationale kunstenaars, ontwerpers, curatoren en denkers.

  Maartje Wortel (1982) volgde de opleiding Beeld & Taal aan de Rietveld Academie in Amsterdam. In 2007 won ze de Write Now!-wedstrijd voor literair talent. Ze publiceerde verhalen in Passionate, De Brakke Honden De Gids en schreef columns voor NRC Handelsblad. Ze debuteerde met de verhalenbundel Dit is jouw huis in 2009. Ze won er de Anton Wachterprijs 2010 mee, en kreeg de Nieuw Proza Prijs Venlo 2010 voor het verhaal ‘Kranten’, dat in de bundel is opgenomen. Haar roman Half mens werd voor verscheidene prijzen genomineerd. In januari 2014 verscheen haar derde boek IJstijd.

  Het initiatief van de Jan van Eyck-academie en het Letterenfonds maakt deel uit van Wanderlust, het programma van het Letterenfonds dat talentvolle schrijvers en bemiddelaars een kans biedt zich verder te ontwikkelen door samen te werken met buitenlandse kunstenaars of een verblijf in een internationale omgeving.

  Later dit jaar verblijven Rosan Hollak en Wytske Versteeg aan de Van Eyck.

  lees meer…
 • 11 december 2014 Nieuwe stadsdichters Heerlen bekend!
  Michelle Bracke (31 jaar) wordt de nieuwe stadsdichter van Heerlen. Ymke Fiddelaars (12 jaar) wordt jeugd-stadsdichter.…
  Michelle Bracke (31 jaar) wordt de nieuwe stadsdichter van Heerlen. Ymke Fiddelaars (12 jaar) wordt jeugd-stadsdichter. Zij worden beiden per 1 februari 2015 voor twee jaar benoemd. Een korte introductie:
   
  Nieuwe stadsdichter
  Michelle Bracke (foto) is 31 jaar en heeft haar wortels in Heerlen. Zij woont en werkt in de stad en voelt zich sterk met Heerlen verbonden. Michelle voldoet ook aan de eisen die de gemeente Heerlen aan de nieuwe stadsdichters heeft gesteld. Zij heeft de nodige ervaring met dichten en heeft al eerder werk gepubliceerd. Bovendien is zij geen onbekende meer op de literaire podia.
  De jury, die de inzendingen voor het stadsdichterschap heeft beoordeeld, prijst Michelle omdat zij kwaliteit en diepgang van haar gedichten weet te verbinden met een pakkende, toegankelijke schrijfstijl. Als stadsdichter ziet zij voor zichzelf een actieve rol weggelegd, want “kunst is een machtig maar vaak ook stil wezen dat om aandacht moet trekken. Mijn gedichten zou ik onder de mensen willen brengen en ik wil inspireren waar ik dat maar kan.”
   
  Jeugd-stadsdichter
  Ook de nieuwe jeugd-stadsdichter is bekend: Ymke Fiddelaars. Zij is 12 jaar, woont in Heerlen en is scholiere aan het Bernardinus College. Zij viel de jury op vanwege haar enthousiasme. “Ik vind dichten zo leuk omdat je er je gevoel in kunt leggen, en omdat als je zelf een gedicht maakt dit uniek is, omdat alleen jij het hebt kunnen maken”.
  Ymke is in het verleden al vaker gevraagd om gedichten te schrijven voor allerlei gelegenheden. Haar bruisende presentatie tijdens de sollicitatieprocedure over-tuigde de jury unaniem van haar geschiktheid voor de podia in Heerlen.
   
  Procedure
  Na een oproep in de stadskrant en via de social media van de gemeente Heerlen konden kandidaten voor het stadsdichterschap blijk geven van hun belangstelling. Dit gebeurde in een brief, die vergezeld ging van een aantal gedichten. Een deskundige jury selecteerde uit de inzendingen, en nodigde kandidaten uit voor een gesprek. Daarna werden Michelle en Ymke voorgedragen aan het college van burgemeester en wethouders. Het college heeft besloten hen te benoemen.
   
  Benoeming
  Op de landelijke Gedichtendag, in 2015 op 29 januari, worden Michelle Bracke en Ymke Fiddelaars in het Cultuurhuis voorgesteld als stadsdichters voor de periode 1 februari 2015 - 1 februari 2017. Ook is dan het afscheid van de huidige stadsdichters Amber-Helena Reisig en Ricardo Frederiks. Het aanvangstijdstip en het programma worden op een later moment bekendgemaakt. 
  lees meer…
 • 11 december 2014 Kreek Daey Ouwens schrijft nieuwjaarsgedicht Letterkundig Centrum Limburg
  Het zestiende nieuwjaarsgedicht van het Letterkundig Centrum Limburg is uit! Het gedicht werd geschreven door Kreek…
  Het zestiende nieuwjaarsgedicht van het Letterkundig Centrum Limburg is uit! Het gedicht werd geschreven door Kreek Daey Ouwens ter gelegenheid van de jaarwisseling 2014/2015. Het is gedrukt op een door Piet Gerards Ontwerpers ontworpen A5-kaart die te gebruiken is als ansichtkaart. Deze is in december en januari gratis verkrijgbaar bij diverse bibliotheken en boekhandels in Limburg en gratis te bestellen via lcl@hklimburg.nl.

  Kreek Daey Ouwens (1942) werd geboren in Geleen. Zij schrijft sinds 1986 prozagedichten, toneel en verhalen. In 2005 bracht uitgeverij Herik in Landgraaf de bundel De haan mept buiten op de stenen uit. In 2009 verscheen De achterkant en in 2011 was ze genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. In juli dit jaar won zij de eerste Leo Herberghs Poëzieprijs. Kreek Daey Ouwens schreef hiervoor een kort gedicht dat in een boomstam werd aangebracht en onderdeel wordt van een wandelroute in het Limburgse landschap.
   
  Eerdere nieuwjaarsgedichten
  Het Letterkundig Centrum Limburg vraagt ieder jaar een uit Limburg afkomstige of hier woonachtige dichter om een gedicht te schrijven rondom de jaarwisseling. Eerdere nieuwjaarsgedichten werden geschreven door Huub Beurskens, Chrétien Breukers, Frans Budé, Emma Crebolder, Quirien van Haelen, Leo Herberghs, Paul Hermans, Rouke van der Hoek, Sasja Janssen, Wiel Kusters, Joke van Leeuwen, Ton van Reen, Hans van de Waarsenburg, Nicolette Smabers en Jos Versteegen. Zie www.hklimburg.nl/nieuwjaarsgedicht voor meer informatie.
   
  Kreek Daey Ouwens in Centre Céramique
  Op 11 januari 2015 van 14.30 tot 15.30 uur is er in Centre Céramique te Maastricht een programma in aanloop naar de uitreiking van de VSB Poëzieprijs. Kreek Daey Ouwens zal hierbij onder andere haar nieuwjaarsgedicht voordragen. Ook dragen Sasja Janssen en Piet Gerbrandy, genomineerden voor de VSB Poëzieprijs 2015, voor uit eigen werk. Maastrichtse stadsdichters en rappers treden op en zetten hun tanden in een gedicht van Sasja Janssen en studenten van het conservatorium zorgen voor jazzmuziek. De moderator is Leon Verdonschot.  

  lees meer…
 • 05 december 2014 Dichtbundel 'Vlucht over Limburg' verschenen
  53 (voormalige) gemeenten in Noord- en Midden-Limburg in gedichten bezongen.

  De dichter Jacques Aussems (1939)…
  53 (voormalige) gemeenten in Noord- en Midden-Limburg in gedichten bezongen.

  De dichter Jacques Aussems (1939) uit Beek zag het als een uitdaging om aan elke 19e-eeuwse Nederlands- en Belgisch-Limburgse gemeente een gedicht te wijden over een historisch onderwerp, voorgevallen in die gemeente in de betrokken eeuw of eerder. Gelet op het grote aantal gemeenten worden de gedichten gespreid over meerdere bundels. Prenten en foto’s ondersteunen de gedichten.

  In deze eerste bundel worden 53 gemeenten gepresenteerd gelegen in Noord- en Midden-Limburg. Elk gedicht wordt vergezeld van een toelichting waarin het thema alsook de gebruikte dichtstijl nader wordt verklaard. Soms worden extra voetnoten bij de gedichten geplaatst. De lezer wordt op deze manier – zij het fragmentarisch – geïnformeerd over belangrijke of minder belangrijke voorvallen uit de geschiedenis van het gebied, dat eertijds als het Overkwartier (Opper-Gelre) van het hertogdom Gelre bekend was.

  In de Franse tijd (1794-1814) kwam er een einde aan het zogenoemde ‘ancien regime’ en werden naar Frans recht communes (gemeenten) gevormd. Nadrukkelijk is gestreefd naar een variatie in die lotgevallen.
  In deze bundel staan bijvoorbeeld gedichten als ‘Draaksteken in Beesel’, ‘Tragiek in Kessel’, ‘De Groote Peel in Nederweert’  en ‘De laatste vorstin-abdis van Thorn’.

  Online te bestellen.
  Prijs: 19,50, 145 bladzijden. 

  Op deze website is ook de eerder verschenen dichtbundel Limburgse Sonetten van Jack Aussems te vinden.
 • 04 december 2014 Stichting voor Pierre Kemp
  Ter nagedachtenis aan de Maastrichtse dichter en schilder Pierre Kemp (1886-1967) is, op initiatief van Wies Neuhof-Meijs,…

  Ter nagedachtenis aan de Maastrichtse dichter en schilder Pierre Kemp (1886-1967) is, op initiatief van Wies Neuhof-Meijs, de Pierre Kemp Stichting opgezet. De stichting heeft als doel het behouden en uitbreiden van het erfgoed van Kemp, door zijn werk te promoten en voor iedereen toegankelijk en beschikbaar te maken. Op 1 december, de verjaardag van Pierre Kemp, ging de stichting officieel van start.

  Wies Neuhof-Meijs is een nichtje van de vrouw van Pierre Kemps oudste zoon Antoine, mevrouw Paula Kemp-Heessels. Ze is een van de erfgenamen van mevrouw Kemp-Heessels, bij wie de rechten op Kemps werk berustten tot zij korte tijd geleden overleed. Neuhof-Meijs beheert de opslag van belangrijke spullen van Kemp, zoals zijn bureau, waarachter hij veel van zijn gedichten schreef, en zijn boekenkasten. Ook beschikt ze over Kemp’s platencollectie, die in het bijzonder van grote waarde is, omdat deze muziek voor Kemp een grote inspiratiebron was bij het schrijven van zijn werken.

  Voorzitter van het stichtingsbestuur is dichter en emeritus hoogleraar Algemene en Nederlandse Letterkunde Wiel Kusters, die in 2010 een biografie schreef over het leven van Pierre Kemp. Kusters: “Pierre Kemp is een van de boeiendste en kleurrijkste eenlingen in de Nederlandse poëzie van de twintigste eeuw. Naast talloze gedichten heeft hij een zeer bijzonder schilderkunstig oeuvre tot stand gebracht. Vrijwel los van alle stromingen en groeperingen, waardoor veel van zijn werk de frisheid heeft behouden van het nieuwe. Kemp verdient het in ere te worden gehouden, landelijk, maar zeker ook in Maastricht. Hij kan met recht genoemd worden de grootste dichter uit het Limburg van de twintigste eeuw. Maar hij moet wel nieuwe lezers vinden. Daarvoor gaat de Pierre Kemp Stichting zich inspannen.”

  Naast Kusters bestaat het stichtingsbestuur uit Wies Neuhof-Meijs en Ingrid Wijk, directeur van de Universiteitsbibliotheek in Maastricht. Wijk: “De Bijzondere Collecties van de Universiteit Maastricht (UM) omvatten nu reeds een omvangrijke Kempverzameling. Sinds 1994 heeft de UM de persoonlijke handbibliotheek in bruikleen, inclusief het Liber Amicorum dat Kemp ter ere van zijn 70e verjaardag aangeboden kreeg van zijn vele dichters- en kunstenaarsvrienden. In de loop van het jaar 2002 is de UM in het bezit gekomen van een reeks brieven die de dichter Pierre Kemp in de periode 28 januari 1958 – 29 december 1966 verzonden heeft aan Dr. Harry G. M. Prick, voormalig conservator van het Letterkundig Museum In Den Haag. Later zijn deze papieren aangevuld met diverse schenkingen en bruiklenen.”

  Pierre Kemp

  Pierre Kemp genoot als dichter grote bekendheid. Hij ontving vele prijzen, waaronder de Constantijn Huygensprijs in 1956 en de PC Hooftprijs (staatsprijs der letterkunde) in 1959, en werd daarmee een van de grote Nederlandse dichters van de twintigste eeuw.

  lees meer…
 • 01 december 2014 'Dit zijn de namen' leesclubboek van het jaar 2014
  Tijdens het Lezersfeest in Rotterdam op 8 november 2014 is bekendgemaakt dat Dit zijn de namen van Tommy Wieringa…
  Tijdens het Lezersfeest in Rotterdam op 8 november 2014 is bekendgemaakt dat Dit zijn de namen van Tommy Wieringa de meeste stemmen heeft gekregen bij de verkiezing van het Leesclubboek van het Jaar 2014. De roman werd eerder bekroond met de Libris Literatuur Prijs en met de Lezersprijs van de Gouden Boekenuil.

  Via de verkiezing van het Leesclubboek van het Jaar krijgen ook leesclubs een stem in de wereld van literaire prijzen en bekronen zij het boek dat hen de beste discussiebijeenkomst heeft opgeleverd. De afgelopen maanden hebben leesclubs in Nederland en Vlaanderen hun stem kunnen uitbrengen voor deze verkiezing die dit jaar voor de negende keer werd georganiseerd door Boek-delen.

  Drie romans bleken duidelijk favoriet bij de deelnemende leesclubs. Naast het boek van Tommy Wieringa waren dat Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans en Stoner van John Williams. lees meer…
 • 01 december 2014 Genomineerden VSB-Poëzieprijs 2015 bekend!
  De jury van de VSB-Poëzieprijs heeft 5 dichtbundels genomineerd, waaronder de Limburgse Sasja Janssen (Venlo)…
  De jury van de VSB-Poëzieprijs heeft 5 dichtbundels genomineerd, waaronder de Limburgse Sasja Janssen (Venlo) met de bundel Ik trek mijn species aan. Verder zijn genomineerd: Piet Gerbrandy, Hester Knibbe, Alfred Schaffer en Peter Verhelst. De uitreiking van de VSB-Poëzieprijs 2015 vindt plaats op 28 januari a.s. in de Kunsthal in Rotterdam en is het eerste hoogtepunt van de Poëzieweek 2015.
   
  De jury nomineert de volgende vijf uit het totaal van 107 ingezonden bundels:
   
  Vlinderslag van Piet Gerbrandy
  Uitgeverij  Atlas Contact
   
  Ik trek mijn species aan van Sasja Janssen
  Uitgeverij Querido
   
  Archaïsch de dieren van Hester Knibbe
  Uitgeverij De Arbeiderpers
   
  Mens Dier Ding van Alfred Schaffer
  Uitgeverij De Bezige Bij
   
  Wij totale vlam van Peter Verhelst
  Uitgeverij Prometheus
   
  In het tussentijdse juryrapport roemt de jury de kwaliteit van de oogst van deze jaargang. Het deed al pijn om zelfs maar tot een lijst van tien bundels te komen. Het terugbrengen van die tien tot de shortlist van vijf heeft voor werkelijke spanning binnen de jury gezorgd. Er kwam veel jong talent voorbij met een eerste of tweede bundel van een verbluffend hoog niveau. Die nieuwe generatie loopt niet over van vernieuwingsdrift maar getuigt wel van humor, oorspronkelijkheid en kwaliteit. Begrijpelijkheid en communicatie lijken hier van groter belang dan vernieuwing. Meer gevestigde dichters presenteerden bundels die hun faam bevestigden en verder versterkten. De jury was zeer onder de indruk van de reikwijdte van veel van deze gedichten.
   
  De VSB-Poëzieprijs is dé prijs voor Nederlandstalige poëzie en wordt ieder jaar uitgereikt aan de beste Nederlandstalige dichtbundel van het voorgaande jaar. De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 25.000,- en een bijzonder glaskunstwerk van Maria Roosen. De prijs is in 1993 ingesteld door VSB Fonds op initiatief van Huub Oosterhuis en voor het eerst toegekend in 1994.

  In het kader van de VSB-Poëzieprijs 2015 zullen de genomineerde dichters van 11 tot en met 25 januari 2015 op verschillende Nederlandse en Vlaamse podia hun bundels presenteren aan het publiek. 
  Op zondag 11 januari zal dit zijn in Centre Ceramique, Maastricht.  lees meer…
meer nieuws…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?