literatuur

Limburg herbergt vele schrijvers, lezers, literaire cafés, leeskringen, schrijfdocenten, organisatoren van literaire activiteiten enzovoorts. Het Huis voor de Kunsten Limburg wil dit literaire netwerk versterken, promoten en ondersteunen. Bijvoorbeeld met informatie en advies. Ook organiseert het Huis  – vaak samen met partners uit het culturele veld – diverse projecten om de literatuur en het schrijven in Limburg meer onder de aandacht te brengen.
 
Het Huis voor de Kunsten Limburg is ook de thuisbasis van het Letterkundig Centrum Limburg (LCL). Samen met hen werken wij aan het bevorderen en promoten van literatuur in Limburg. Op deze website bieden wij bijvoorbeeld een digitaal podium aan literatuur en literaire activiteiten in en uit Limburg. Dit is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in literatuur en schrijven in deze provincie.    
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Literatuur? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
prikbord
30-06-2015 12:14,

Jong schrijftalent gezocht voor Writer's Block

Op 4, 5 en 6 september 2015 vindt op het terrein van de Tapijnkazerne in Maastricht het jaarlijkse gratis festival…

Op 4, 5 en 6 september 2015 vindt op het terrein van de Tapijnkazerne in Maastricht het jaarlijkse gratis festival Bruis plaats. Dit jaar wil de organisatie jonge creatievelingen de kans geven om hun schrijftalent te delen. De organisatie vindt het belangrijk om te laten zien dat deze generatie niet enkel nog schrijft in Whatsapp en Facebook, maar veel meer dan dat in zijn mars heeft. Ben jij schrijver, dichter, singer-songwriter, dadaïst, rapper, woorden jongleur of typograaf? En lijkt het je een uitdaging om in de Cultural Village op het grootste festival van Maastricht te performen? Meld je dan aan voor Writer’s Block! De voertaal tijdens de performance van max. 15 minuten mag zowel Engels als Nederlands zijn.

Inschrijven kan door een mail te sturen naar Annemarie Jansen: a.jansen@muziekgieterij.nl.

literatuuragenda
 • 22 juni 2015 - 24 juli 2015 Pierre Kemp Wunderkammer
  De tentoonstelling 'Pierre Kemp Wunderkammer' ontsluit de rijkdom van de Van Eyck bibliotheek - een ongekende verzameling…
  De tentoonstelling 'Pierre Kemp Wunderkammer' ontsluit de rijkdom van de Van Eyck bibliotheek - een ongekende verzameling boeken die in de loop van de jaren is opgebouwd door de Van Eyck bibliothecarissen, de deelnemers, onderzoekers, de gasten en door donaties. Voor deze tentoonstelling zijn verschillende (oud) Van Eyck deelnemers en adviseurs uitgenodigd om uit de collectie, de grootste in de Euregio op het gebied van beeldende kunst, een boek te kiezen en dat te plaatsen tegenover hun eigen werk. Zo wordt haar potentie geïntensiveerd en haar reikwijdte vergroot.

  Met bijdragen van Yeb Wiersma, Martin La Roche, Susanne Kriemann, Daria Kiseleva, Joep Vossebeld, Ilke Gers en Hans Christian Dany.

  Deze tentoonstelling is tevens een hommage aan Annet Perry-Schoot Uiterkamp die op 19 juni 2015 met pensioen gaat en als bibliothecaresse deze wunderkammer mede heeft opgezet.

  Tijdschrift Kunstlicht presenteert tegelijk het nieuwe nummer Betwixt & Between: Kunstenaarsboeken en materialiteit met een tentoonstelling op 22 en 23 juni over kunstenaarsboeken uit de collectie van het Pierre Kemp Lab. Op 23 juni om 19.00 uur vindt tevens een avond met lezingen over dit onderwerp plaats.

  Tentoonstelling: 22 juni t/m 24 juli 2015, maandag t/m vrijdag van 9.00-18.00 uur
  Locatie: Van Eyck, Academieplein 1, Maastricht


  Lees meer
 • 01 juli 2015 20:00 - 21:00 Gesprek Marente de Moor met Wytske Versteeg
  Op uitnodiging van Wytske Versteeg, writer-in-residence aan de Van Eyck, zal schrijver Marente de Moor langskomen…
  Op uitnodiging van Wytske Versteeg, writer-in-residence aan de Van Eyck, zal schrijver Marente de Moor langskomen op de Van Eyck op woensdag 1 juli om 20.00 uur voor een gesprek over literatuur, schrijven en hun beider werk onder leiding van dichter en schrijver Erik Lindner.
   
  Wytske Versteeg (1983) debuteerde als romanschrijver in 2012 met haar zeer goed ontvangen roman De Wezenlozen. In 2013 volgde Boy.Versteeg schrijft niet alleen romans, maar ook essays, verhalen, gedichten en toneelteksten die verschenen in internationale bladen. Ze won onder andere de Serge Heederik Prijs voor filosofisch schrijftalent en de Kwakoe Literatuurprijs. Versteeg studeerde cum laude af in de politicologie en werkt momenteel aan een promotieonderzoek op het gebied van wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Twente. Daarnaast werkt zij aan een nieuwe roman.
   
  Marente de Moor (1972) is schrijver, journalist en columnist. Haar in 2010 verschenen roman De Nederlandse maagd werd onderscheiden met de AKO Literatuurprijs en betekende haar doorbraak naar een zeer groot publiek. In 2007 debuteerde ze als romanschrijver met het veelgeprezen De overtreder, daarvoor publiceerde ze Petersburgse vertellingen, columns over de jaren dat ze in Rusland woonde. Ze was jaren columnist voor Vrij Nederland en haar beide romans verschenen in Duitse vertaling bij uitgeverij Suhrkamp.
   
  Erik Lindner schreef meerdere dichtbundels zoals Tafel (2004) en Terrein (2010). In 2013 verscheen zijn roman Naar Whitebridge. Zijn gedichten zijn in meerdere talen vertaald en hij wordt veelvuldig uitgenodigd voor internationale poëziefestivals. Hij is redacteur van de literaire tijdschriften Terras en De Revisor en als adviseur Literatuur verbonden aan de Van Eyck.

  Locatie: Van Eyck Auditorium, Maastricht
  Entree: gratis


  Lees meer
 • 04 juli 2015 17:00 - 18:30 Boekpresentatie 'De achtste zuster' - Elle Eggels
  Op 4 juli wordt het boek De achtste zuster van Elle Eggels gepresenteerd bij boekhandel De Tribune in Maastricht. In…
  Op 4 juli wordt het boek De achtste zuster van Elle Eggels gepresenteerd bij boekhandel De Tribune in Maastricht. In 1998 verscheen Het huis van de zeven zusters. In het laatste hoofdstuk is de vertelster Emma op een cruciaal punt in haar leven gekomen. Haar man is overleden en haar liefste tante is er ook niet meer, maar haar zoon, die zeven jaar geleden van huis wegliep, is teruggekomen. Op dat laatste punt is de lezer in de steek gelaten, want wat gebeurde er verder? Dat staat in De achtste zuster.

  Emma is bijna vijftig, haar moeder wil dat ze weer thuis komt wonen, maar haar zoon vraagt haar naar Spanje te komen. Wat is de keuze? Kan ze zich vrijmaken van de bemoeizucht van haar moeder? Kan ze kiezen voor een mooi moeder/zoonrelatie? Kan ze eindelijk iets beginnen met een man waar haar moeder geen invloed op heeft? En zal ze eindelijk iets meer te weten komen over haar verzwegen vader?

  Bij de presentatie zal de schrijfster ingaan op het ontstaan en de ontwikkelingen van het boek. Na afloop is er gelegenheid om uw boek te laten signeren en een toost uit te brengen op Elle en haar nieuwste roman.

  Locatie: Boekhandel De Tribune, Maastricht


  Lees meer
 • 05 juli 2015 11:00 - 16:00 Open dag Gedenkpark Heer - 'Dichter op het kerkhof'
  Op zondag 5 juli a.s. organiseert Gedenkpark Heer in Maastricht een Open Dag. Van 11.00 tot 16.00 uur kunt u het…
  Op zondag 5 juli a.s. organiseert Gedenkpark Heer in Maastricht een Open Dag. Van 11.00 tot 16.00 uur kunt u het Gedenkpark bezoeken en treft u op verscheidene plekken op het Gedenkpark dichters aan die een gedicht aan u voordragen. De Open Dag wordt officieel bijgewoond door de loco-burgemeester van Maastricht en wethouder André Willems die na een speech een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt Herdenkingsboekje uitreikt. Hierin staan o.a. gedichten van Rouke van der Hoek, Marlène Hommes, Merlijn Huntjens, Ad van Iterson Jos Rosenboom en Mine Stemkens.
   
  “Een Open Dag op een gedenkpark annex begraafplaats is niet gebruikelijk. Maar als het op een stijlvolle en mooie manier georganiseerd wordt met een mooi thema dan wordt het een middag waar men op een andere manier kennis kan maken met een begraafplaats dan alleen tijdens een echte begrafenis.” Aan het woord is Jan Bovens, een van de broers van de Gebroeders Bovens die het Gedenkpark samen met hun zus Marjo en dochter Ewa al 20 jaar in beheer hebben. Dit jubileum is onder andere reden voor de Open Dag, maar ook willen de Gebroeders Bovens nabestaanden en geïnteresseerden op een andere wijze kennis te laten maken met de begraafplaats en hen een andere sfeer laten beleven.

  Tijdens de Open Dag, die het thema 'Dichter op het Kerkhof' heeft, loopt de bezoeker een ronde over het Gedenkpark terwijl hij op verschillende plekken dichters aantreft die speciaal voor deze gelegenheid een gedicht gemaakt hebben. “De gedichten van de dichters zijn zo mooi en treffend en moeten een gevoel van berusting geven zodat de bezoeker de kracht krijgt om te accepteren wat niet beïnvloedbaar is. Wij denken dat de bezoeker op deze manier de begraafplaats ook leert waarderen om de rust en de sfeer welke het uitstraalt. Tenslotte rusten hier hun dierbaren en moet het Gedenkpark een fijne plek zijn om te bezoeken”, antwoordt Huub Bovens. Op deze dag loopt de familie Bovens op het Gedenkpark rond om vragen van mensen te beantwoorden en drinken zij samen met hen een kop koffie of thee. “Wij verwachten veel algemene vragen maar ook vragen omtrent onze galerijgraven. Sinds 2006 hebben wij deze mogelijkheid en er is veel vraag naar. In Limburg zijn wij een van de eerste begraafplaatsen die deze mogelijkheid biedt. Je ziet dat steeds meer mensen dit een fijnere manier van begraven vinden. Daarnaast is een galerijgraf goedkoper. Binnenkort starten wij met de bouw van extra galerijgraven”, meldt Jan Bovens.

  Als de gast weer huiswaarts keert, krijgt hij een exemplaar van het Herdenkingsboekje mee. Hierin staan de gedichten van de dichters, mooie sfeervolle foto’s van de begraafplaats en persoonlijke verhalen van nabestaanden. “Het boekje is een herinnering aan de dag”, zegt Jan Bovens. Het voorwoord van het boekje is geschreven door André Willems die deze Open Dag officieel markeert door het houden van een speech en het overhandigen van het Herdenkingsboekje.
 • 11 juli 2015 15:00 - 17:00 Leo Herberghs Poëzieprijs
  Op zaterdag 11 juli wordt de tweede Leo Herberghs Poëzieprijs (LHPP) uitgereikt. Deze literaire bijeenkomst vindt…
  Op zaterdag 11 juli wordt de tweede Leo Herberghs Poëzieprijs (LHPP) uitgereikt. Deze literaire bijeenkomst vindt plaats op de vijfde etage van SCHUNCK* in Heerlen. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Robert Poortinga (piano) en Jeroen Vrancken (klarinet).

  Programma
  15.00 uur - Ontvangst met koffie/thee/fris
  15.30 uur - Start literair programma
  - Welkomstwoord door een bestuurslid van Dichter in Beeld
  - Juryvoorzitter Gert Boonekamp licht toe waarom Emma Crebolder winnares is van de LHPP
  - Voordracht Emma Crebolder
  Pauze
  - Poëtische boomstammen in beeld
  - Lezing door Michelle Bracke (stadsdichter Heerlen)
  17.00 uur - Afsluiting

  Locatie: SCHUNCK*, Bongerd, Heerlen
  Entree: gratis


  Lees meer
 • 15 juli 2015 - 30 augustus 2015 Over hoeren en madonna's
  Twaalf Bijbelse vrouwen van Lilith geënt op sonnetten van Paul Sterk.

  Onder de titel Over hoeren en madonna’s…
  Twaalf Bijbelse vrouwen van Lilith geënt op sonnetten van Paul Sterk.

  Onder de titel Over hoeren en madonna’s presenteert Lilith (Sevenum, 1964) in Museum van Bommel van Dam twaalf geënsceneerde, fotografische zelfportretten van Bijbelse vrouwen in combinatie met twaalf krachtig gecomponeerde sonnetten van de uit Venlo afkomstige auteur Paul Sterk (Venlo,1964). De tentoonstelling wordt op zondag 19 juli om 15.00 uur officieel geopend door Ger Koopmans, gedeputeerde Financiën, Sport en Cultuur van de Provincie Limburg.
   
  Binnen het duoproject Over hoeren en madonna’s transformeert Lilith, deels geïnspireerd door Paul Sterks vertellingen, in een dozijn duidelijk verschillende, iconische vrouwen van epische proporties. In alfabetische volgorde verhaalt Paul Sterk over: Delila, Dorkas, Ester, Eva, Izebel, Judit, Lilith, Maria, Maria Magdalena, Rachab, Ruth en natuurlijk De Samaritaanse vrouw.
   
  De zorgvuldig uitgewogen presentatie van acht staande en vier liggende foto’s is aangevuld met een aantal betekenisvolle kunstwerken uit de serie I could’ve had religion, de stand alones Apostle, Icon, Tabernacle en het fraaie Intimacy uit de collectie Museum van Bommel van Dam. Ook het intrigerende groepsportret On ordinary women, waarop Lilith zich samen met hoeren, nonnen, lesbiennes, bi- en gendervrouwen van diverse nationaliteiten heeft afgebeeld, wordt getoond als vertaling van de Bijbelse vrouwen naar het heden. Tezamen vormt dit artistieke en literaire ensemble een fascinerende, cross-over blik op oeroude girl power in een eigentijdse jas.   
   
  Opening en publicatie
  De tentoonstelling Over hoeren en madonna’s is van 15 juli t/m 30 augustus 2015 in Museum van Bommel van Dam in Venlo te zien. Tijdens de opening op zondag 19 juli leest Lilith ‘Wie is de andere hoer?’ voor, behorend bij haar groepsportret On ordinary women. Paul Sterk zal een enkele van zijn sonnetten voordragen. Tevens wordt het boek Over hoeren en madonna’s gepresenteerd met zelfportretten van Lilith en sonnetten van Paul Sterk. Prijs € 14,95. 
 • 23 augustus 2015 11:00 - 13:00 Pierre Kempwandeling; een poëziewandeling door Wyck
  Jet van Aalst, voorzitter van de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM), neemt u mee door Maastricht…
  Jet van Aalst, voorzitter van de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM), neemt u mee door Maastricht en Wyck aan de hand van zestien gedichten van de Maastrichtse dichter Pierre Kemp (1886-1967). Laat u verrassen door zijn mooiste poëzie bij de plekken in de wijk waar hij gewoond en gewerkt heeft. De wandeling is een kans bij uitstek om kennis te maken met de dichter die zoveel speelse en originele gedichten schreef.

  Startpunt van de wandeling: Centre Céramique, Ingang Plein 1992, Maastricht
  Deelname: VLAM-leden gratis / niet-leden € 5,- per persoon (incl. wandelbrochure 'Pierre Kemp. Nobel oud kind')
  Aanmelden en reserveren: info@vlammaastricht.nl


  Lees meer
 • 03 september 2015 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Afrikaner auteurs en de literaire verwerking van het apartheidsverleden door Petra Quadvlieg
  Hoe verwerkten Afrikaner auteurs de apartheid in hun romans? Elke schrijver gaat anders om met het apartheidsverleden.…
  Hoe verwerkten Afrikaner auteurs de apartheid in hun romans? Elke schrijver gaat anders om met het apartheidsverleden. Petra Quadvlieg gaat in op het werk van Marlene van Niekerk, Riana Scheepers en Mark Behr. En misschien komt J.M. Coetzee ook nog wel even om de hoek kijken.

  Marlene Niekerk schreef de roman Triomf, die veel stof deed opwaaien in de Afrikaner gemeenschap. Riana Scheepers werd bekend vanwege haar sensuele verhalen in Die ding in die vuur waarin ook de Zoeloecultuur een rol speelt en Mark Behr wekte beroering met zijn boek De geur van appels én zijn bekentenis dat hij tijdens de apartheid als dubbelspion door het leven ging.

  Petra Quadvlieg (1963) is neerlandica, journalist en docent. Ze werkte van 1997 tot 2012 als correspondent, eerst in Johannesburg en Kaapstad en vervolgens in Shanghai. Sinds de zomer van 2012 woont en werkt ze in Maastricht.

  Locatie: Centre Céramique. Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)


  Lees meer
 • 19 november 2015 13:00 - 17:30samenwerkings activiteit Inspiratiebijeenkomst 'Taalkunstenaars in de dop'
  Een halve eeuw geleden was de gedachte dat dialect spreken een achterstand zou opleveren in de ontwikkeling van…
  Een halve eeuw geleden was de gedachte dat dialect spreken een achterstand zou opleveren in de ontwikkeling van het Nederlands van het jonge kind. Sinds de jaren negentig laat taalkundig verwervings- en cognitieonderzoek voorzichtig zien dat meertalig opgroeien van jonge kinderen, zoals in dialect én Nederlands, allerlei voordelen heeft voor bijvoorbeeld leerprestaties.
   
  In Limburg komen vanuit diverse kanten signalen dat het spreken van dialect van jonge kinderen sterk afneemt doordat het in instituties als kinderopvang wordt ontmoedigd. In de praktijk blijkt dat het afleren van het spreken van dialect ervoor zorgt dat deze kinderen ook thuis alleen Nederlands in plaats van dialect gaan spreken.
   
  Programma
  Wordt er straks door de jonge generaties in Limburg nauwelijks nog dialect gesproken? Tijdens de inspiratiebijeenkomst ‘Taalkunstenaars in de dop’ op donderdagmiddag 19 november 2015 in Fontys Hogeschool, Mgr. Claessenstraat 4 in Sittard, delen sprekers uit de hoek van beleid, kinderopvang, (groot)ouders, onderwijs en wetenschap hun ervaringen met tweetaligheid en hun visie hierop. Ook is er een interactief gedeelte waarbij alle deelnemers hun ervaringen, vragen en ideeën met elkaar kunnen delen. Het volledige programma is na de zomervakantie te vinden op www.cubiss.nl.
   
  Door wie?
  Deze inspiratiebijeenkomst is een initiatief van prof. dr. Leonie Cornips, hoogleraar ‘Taalcultuur in Limburg’ aan de Universiteit Maastricht en het Meertens Instituut, en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Raod veur ’t Limburgs. De organisatie is in handen van Cubiss, Fontys Hogescholen Sittard, Huis voor de Kunsten Limburg en de Universiteit Maastricht.
   
  Voor wie?
  Iedereen die met dialectspreken en andere meertaligheid van jonge kinderen te maken heeft, zoals beleidsmedewerkers, bibliotheekmedewerkers, onderzoekers, leerkrachten, Fontys-studenten, kinderopvangleiders, jeugdzorgmedewerkers, logopedisten, bestuurders, (groot)ouders etc.
   
  Interesse? Schrijf dan nu alvast in via deze link. Er is plek voor maximaal 120 personen. De toegang is gratis.
meer items…
literatuurnieuws
 • 30 juni 2015 VSBfonds viert 25-jarig bestaan met ideeënwedstrijd
  Doe mee en verzilver uw idee!
   
  VSBfonds bestaat 25 jaar. Een zilveren jubileum. En dat wordt gevierd met een…
  Doe mee en verzilver uw idee!
   
  VSBfonds bestaat 25 jaar. Een zilveren jubileum. En dat wordt gevierd met een speciale ideeënwedstrijd. Heeft u een goed idee voor een mooiere samenleving? Dan heeft u nu de kans om uw idee uit te voeren! Doe mee met de wedstrijd van VSBfonds en verzilver uw idee. Voor de beste ideeën zijn er prijzen van € 2.500 of € 25.000.
   
  Wat voor ideeën maken kans?
  Bij deze wedstrijd gaat het om een idee waarbij u zich, vanuit een vereniging of stichting, inzet voor een ander. Een idee dat mensen stimuleert mee te doen aan sociale of culturele activiteiten. Dit is een idee dat eraan bijdraagt dat mensen elkaar ontmoeten, begrijpen en inspireren. Heeft u zo’n plan? Doe dan mee en verzilver uw idee.
   
  Hoe doet u mee?
  Dat kan door een filmpje te laten maken tijdens de roadshow met de zilveren jubileumcaravan. Deze gaatvan 19 augustus tot en met 6 september on tour door Nederland, op zoek naar culturele of maatschappelijke initiatieven.
   
  Wilt u een filmpje laten maken? Kijk dan op vsbverzilverjeidee.nl hoe u kunt deelnemen aan de wedstrijd. U kunt zich tot vrijdag 24 juli aanmelden voor deelname. De bedenkers van de meest kansrijke ideeën ontvangen  een opnamebevestiging.
   
  Meer weten? Lees hier alles over de wedstrijd en check wanneer de caravan bij u in de buurt is. 
 • 01 juni 2015 Schrijfwedstrijd Raadselige Roos 2015
  Literair Café Venray nodigt schrijvers van harte uit mee te doen aan de 23e editie van de schrijfwedstrijd Raadselige…
  Literair Café Venray nodigt schrijvers van harte uit mee te doen aan de 23e editie van de schrijfwedstrijd Raadselige Roos. U kunt deelnemen door een gedicht en/of een verhaal in te sturen vóór donderdag 1 oktober 2015. Het thema dit jaar is: Onderweg. Dit thema is verplicht voor alle inzendingen zowel proza als poëzie.

  De schrijfwedstrijd is bedoeld voor eenieder die talent heeft om een verhaal of een gedicht te schrijven en biedt u een uniek podium om uw schrijftalent te toetsen. Net zoals bij elke wedstrijd horen ook bij een schrijfwedstrijd enkele spelregels. De spelregels zijn te vinden op www.literaircafevenray.nl, webpagina Raadselige Roos.

  Uw gedicht moet minimaal uit 50 en maximaal uit 150 woorden bestaan. Een verhaal minimaal 500 tot 1500 woorden. Beiden mogen niet eerder gepubliceerd zijn en moeten in het Nederlands geschreven zijn. De inzendingen kunnen uitsluitend per e-mail worden ingezonden naar: raadseligeroos@literaircafevenray.nl
  Het inschrijfgeld bedraagt € 17,50 en dient te worden overgemaakt op de bankrekening van het Literair Café Venray: NL 46 RABO 0132 594 250 onder vermelding van Roos 2015 en uw naam en woonplaats. Dit in verband met de juiste registratie van uw inschrijving.

  Net als in voorgaande jaren verschijnen de werken van de winnaars van de Proza-, Poëzie- en Bijprijs in een geheel vernieuwde bundel met tekeningen en schilderijen van leerlingen en docenten van de cursus Beeldend werk verbonden aan het kunstencentrum in Venray. Ook ontvangen de prijswinnaars een oorkonde met een juryrapport, een boekenbon en natuurlijk de traditionele bos rozen.   

  De feestelijke uitreiking Raadselige Roos 2015 vindt plaats op zondag 24 januari 2016. Burgemeester Hans Gilissen zal opnieuw de winnaars van de schrijfwedstrijd bekend maken. 
 • 22 mei 2015 Bloemlezing Rowwen Hèze in DBNL Limburg-portaal
  In 2015 bestaat de band Rowwen Hèze dertig jaar. Dit jubileum was voor het DBNL Limburg-portaal aanleiding om…
  In 2015 bestaat de band Rowwen Hèze dertig jaar. Dit jubileum was voor het DBNL Limburg-portaal aanleiding om op 21 mei een bloemlezing van de liedteksten van zanger Jack Poels te presenteren.
   
  Deze bloemlezing in digitale vorm is samengesteld en van commentaar voorzien door Tim Neutelings (Fontys Sittard) en verschijnt onder de titel Groots in eenvoud. De teksten van Jack Poels behandelen universele thema’s, maar bezingen ook regelmatig Limburg en specifiek het Peelgebied (zoals in Goud, Werme règen, De Peel in brand en Lied vur Limburg).
   
  In het Limburgs Museum (Venlo) werd op 21 mei de tentoonstelling Rowwen Hèze 30 joar geopend. Deze is te zien t/m 3 januari 2016. Bij de tentoonstelling verscheen ook het boek Het dorp en de wereld. Het boek gaat over dertig jaar Rowwen Hèze, de redactie ligt bij Leonie Cornips en Barbara Beckers en het wordt uitgegeven door Vantilt. Fans, wetenschappers, liefhebbers en journalisten schrijven daarin over hun Rowwen Hèze. 
 • 14 mei 2015 Jelko Arts wint Write Now! Venlo
  De 23-jarige Jelko Arts is de winnaar van de Limburgse voorronde van Write Now! 2015. Hij wint 250,- euro aan boekenbonnen…

  De 23-jarige Jelko Arts is de winnaar van de Limburgse voorronde van Write Now! 2015. Hij wint 250,- euro aan boekenbonnen en een plek in de grote finale van Write Now! op 21 juni in Rotterdam, waar hij zal strijden om de titel van hét schrijftalent van 2015.  

  De uitreiking vond plaats tijdens Nieuwe Woorden, een nieuwe avond met literatuur en muziek van jong talent in poppodium Grenswerk. De jury, bestaande uit juryvoorzitter Ellen Deckwitz, acquirerend redacteur Willemijn Lindhout en nrc.next-redacteur en recensent Thomas de Veen verkoos Jelko’s verhaal ‘Opstijgen’ tot de beste tekst. Het juryrapport over zijn inzending: ‘Het was zo beeldend, zo strak geschreven, zo verrassend en grappig dat ieder jurylid meteen met de desbetreffende auteur wilde trouwen. We wilden dit verhaal in één ruk uitlezen, zozeer werden we gegrepen.’ In totaal stuurden meer dan 40 jonge Limburgse schrijvers een tekst in.

  De tweede prijs van 125,- euro aan boekenbonnen ging naar het verhaal ‘Weg’ van Yorick Wolswijk. De derde prijs van 75,- euro aan boekenbonnen was voor Jordi Lammers met zijn verhaal ‘Een zoon, een huis, en wat waardevolle meningen’. Onder de tweede en derde prijswinnaars van alle voorrondes worden vier wildcards verdeeld, zij maken dus nog kans op een plek in de finale.

  Nieuwe Woorden werd gepresenteerd door Daan Doesborgh. Er was muziek van Nynkei en Nbraska, Roman Helinski droeg voor en Daan verzorgde met Ellen Deckwitz een duo-optreden. Voorafgaand aan het programma gaf Roman de Write Now!-deelnemers een schrijfworkshop. Zie www.hklimburg.nl/nieuwewoorden voor een foto-impressie van de avond. 

  Jelko Arts krijgt drie weken de tijd om een nieuwe tekst te schrijven voor de finale, waar hij de strijd aangaat met de winnaars uit de andere Nederlandse, Vlaamse en Surinaamse regio’s. De finalisten maken kans op de juryprijs, die bestaat uit een MacBook, een optreden op een literair festival, een column op Trouw.nl en een schrijfopleiding. Ook wordt er 21 juni een publieksprijs uitgereikt, die bestaat uit een publicatie in Metro Vlaanderen en een iPad.

  Over Write Now!
  Write Now! is de grootste schrijfwedstrijd in het Nederlandse taalgebied en begint met elf regionale voorronden in Nederland, Vlaanderen en Suriname. Voor elke regio bepaalt een vakjury wie zich plaatst voor de finale. Eerdere winnaars van Write Now! zijn o.a. Niña Weijers, Maartje Wortel en Lize Spit.
 • 11 mei 2015 Literair Café Venray krijgt nieuwe voorzitter
  Oud-huisarts Frans Schmeetz wordt de nieuwe voorzitter van het Literair Café Venray. Dat heeft de huidige voorzitter…
  Oud-huisarts Frans Schmeetz wordt de nieuwe voorzitter van het Literair Café Venray. Dat heeft de huidige voorzitter Nens van der Wijngaard zondag 10 mei j.l. bekend gemaakt.   

  Nens van der Wijngaard is twee seizoenen voorzitter geweest van het Literair Café Venray en legt haar functie neer wegens persoonlijke redenen. Tijdens haar twee-jarig voorzitterschap heeft zij haar schouders gezet onder een megaproject: het introduceren en verwezenlijken van een gloednieuwe website: www.literaircafevenray.nl

  De nieuwe voorzitter Frans Schmeetz sprak bij de overdracht van het voorzitterschap een kort dankwoord richting scheidend voorzitter en alle huidige bestuursleden. ‘Allen komt veel lof toe vanwege het vele werk dat zij samen verzetten.’ Ook benadrukte Schmeetz het belang van lezen. ‘Lezen is goed voor hoofd en hart, mensen die lezen leven langer.’ Ook benadrukte hij de noodzaak om meer jongeren te interesseren voor het geschreven woord in de vorm van proza en poëzie en de activiteiten van het Literair Café Venray.

  Frans Schmeetz wordt de vierde voorzitter in het 22-jarig bestaan van Literair Café Venray. Paul van Doesum, oud-leraar Nederlands, bekleedde de voorzittersfunctie vanaf de officiële oprichting in 1993 tot mei 2011. Hij werd opgevolgd door Tom Voermans, docent Nederlands Raaylandcollege. Tom Voermans en Nens van der Wijngaard zijn allebei twee seizoenen voorzitter geweest van Literair Café Venray.

  Tijdens de eerste schrijversochtend met Griet Op den Beeck in Odapark op zondag 4 oktober 2015 zal de nieuwe voorzitter Frans Schmeetz het literaire seizoen 2015 – 2016 openen.
meer nieuws…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?