literatuur

Limburg herbergt vele schrijvers, lezers, literaire cafés, leeskringen, schrijfdocenten, organisatoren van literaire activiteiten enzovoorts. Het Huis voor de Kunsten Limburg wil dit literaire netwerk versterken, promoten en ondersteunen. Bijvoorbeeld met informatie en advies. Ook organiseert het Huis  – vaak samen met partners uit het culturele veld – diverse projecten om de literatuur en het schrijven in Limburg meer onder de aandacht te brengen.
 
Het Huis voor de Kunsten Limburg is ook de thuisbasis van het Letterkundig Centrum Limburg (LCL). Samen met hen werken wij aan het bevorderen en promoten van literatuur in Limburg. Op deze website bieden wij bijvoorbeeld een digitaal podium aan literatuur en literaire activiteiten in en uit Limburg. Dit is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in literatuur en schrijven in deze provincie.    
Op maandag 12 oktober 2015 werd op uitnodiging van de Gedeputeerde voor Cultuur, dhr. Koopmans een document verstuurd naar de provincie Limburg met daarin een visie op taal als erfgoed. Dit visiedocument zal worden gebruikt als input ten behoeve van de toekomstige Erfgoednota van de Provincie.

Dit document werd geschreven namens de Universiteit Maastricht, Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen
prof. L. Cornips (Leerstoel Taalcultuur in Limburg) en dr. V. van Saaze (MACCH); Namens het Huis voor de Kunsten Limburg: drs. M. Frencken (Consulent Literatuur), E. van Nieuwenhoven, BA (vervangend Consulent Literatuur) en drs. T. van de Wijngaard (Streektaalfunctionaris); Namens de Raod veur ’t Limburgs: prof. R. van Hout; in samenwerking met de volgende organisaties (in alfabetische volgorde):Commissie Literatuurgeschiedenis van het Limburgs Geschiedkundig en Oudheidkundig Genootschap, Letterkundig Centrum Limburg, Letteren Overleg Limburg, Poëziefestival Landgraaf, Raod veur ’t Limburgs, Stichting Limburgse Literaire Lies, Stichting Medammecour On Tour, Stichting voor Dialect- en Cultuuronderwijs Limburg, Veldeke Limburg, Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde, Werkgroep Limburgportaal Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren en de Willy Dols Stichting

Download het visiedocument
prikbord
06-06-2016 10:08,

So you think you can speak?

Ben jij een woordkunstenaar en bezig met rappen, dichten, vertellen, toneel spelen of gebruik je je stem… Ben jij een woordkunstenaar en bezig met rappen, dichten, vertellen, toneel spelen of gebruik je je stem op een andere manier?
Ben jij een podiumbeest?
Vind je het leuk om aan anderen te laten horen waar jij mee bezig bent?
Wil jij je podiumkunsten naar “the next level’ tillen?
 
Heb je net volmondig ja geantwoord op deze vragen? Dan ben jij DE kandidaat voor het event “De Maastrichtse Jeugd Spreekt”.
Hier maak je kennis met andere woordkunstenaars, mag je deelnemen aan verrassende masterclasses en krijg je de kans om te stralen op het podium van de Bonbonnière in Maastricht.
Naast eeuwige roem en een leuke dag maak je ook kans op leuke prijzen.
 
Wanneer: zaterdag 5 november 2016 van 11.00u-18.00u
Waar: Bonbonnière Maastricht
 
Laat van je horen en meld je aan!
 
Aanmelden, vragen of meer info?
Mail linda@toutmaastricht.nlof bel 06-30477551
 
 
literatuuragenda
 • 09 juni 2016 - 07 juli 2016 SchrijfLounge
  Details zien, voelen, herinneren. Oude verhalen tot leven wekken. Je leven bestaat uit zoveel momenten die het…
  Details zien, voelen, herinneren. Oude verhalen tot leven wekken. Je leven bestaat uit zoveel momenten die het waard zijn op te schrijven. Het maakt niet uit voor wie je schrijft of waarom: plezier en ontdekken zal elke keer weer centraal staan in de SchrijfLounge. Ik zal je elke keer in ongedwongen sfeer met andere invalshoeken verrassen. Je voegt zo steeds een ander stukje toe aan je geschreven levensmozaïek.
    
  Wil je een keer proberen of deze manier van schrijven je ligt, dan is de SchrijfLounge een prima mogelijkheid tot kennismaking. Deze lessen zijn een aanvulling op de cursus 'Portret van je leven'. Geschikt voor iedereen die wil schrijven na de cursus, naast de cursus of zonder de cursus.
   
  Elke maand is er een mogelijkheid om in een losse bijeenkomst te schrijven. Elke schrijfles staat op zichzelf. Het gaat in deze lessen niet om spelling of grammatica maar juist om het plezier in het schrijven, ontdekken waar de oefeningen je brengen. Schrijfervaring is niet nodig!

  2016:
  In principe op de eerste donderdag in de maand.
  Let op er zijn uitzonderingen ivm vakanties etc.
  9 juni 2016
  7 juli 2016
  augustus geen SchrijfLounge
  8 september 2016
  6 oktober 2016
  3 november 2016
  1 december 2016

  Deelnamekosten: € 25,00 (inclusief koffie, thee, water, lesmaterialen en btw.) 

  Voor meer informatie: SchrijfLounge ' Levensverhalen'

  Aanmelden is belangrijk vanwege het beperkt aantal plaatsen!

  NU AANMELDEN:: Er zijn nog plaatsen vrij


  Lees meer
 • 01 juli 2016 10:30 - 15:00 Voorlichtingsbijeenkomst Creative Europe Museumplein Limburg
  De Provincie Limburg organiseert in samenwerking met de Creative Europe Desk | DutchCulture op vrijdag 1 juli 2016…
  De Provincie Limburg organiseert in samenwerking met de Creative Europe Desk | DutchCulture op vrijdag 1 juli 2016 een voorlichtingsbijeenkomst over Europese subsidieprogramma’s voor culturele projecten. De provincie wil hiermee culturele instellingen uit alle kunstdisciplines informeren over de mogelijkheden van subsidie en kansen in Europa.  
   
  DutchCulture is een organisatie die zich richt op internationale culturele samenwerkingen. De medewerkers bieden advies en informatie over kansen voor erfgoed en cultuur in het internationale culturele veld. Tijdens de bijeenkomst geven zij een overzicht van mogelijkheden bij verschillende Europese subsidieprogramma’s. Daarbij wordt specifiek het subprogramma Cultuur binnen Creative Europe uitgelicht. Dit gebeurt aan de hand van praktijkvoorbeelden uit Limburg.
   
  Programma:
  10:30 - 11:00 uur: Registratie, koffie/thee
   
  11:00 - 11:15 uur: Welkomstwoord vanuit de provincie door Ger Koopmans, Gedeputeerde Cultuur van de Provincie Limburg.
   
  11:15 - 12:15 uur: Presentatie over DutchCulture en het Creative Europe programma door Klaartje Bult, programma manager Creative Europe.
   
  12:15 - 12:30 uur: Leo Swinkels, directeur Hogeschool Zuyd, vertelt over zijn ervaring met de Creative Europe aanvraag voor het (gehonoreerde) project PLETA.
  .
  12:30 - 13:30 uur Lunch
   
  13:30 - 14:00 uur: Maxime Zeef, adviseur Creative Europe en Erfgoed in Europa, gaat in op de verschillende (financierings)kansen voor erfgoed en cultuur binnen Europese subsidieprogramma’s.
   
  14:00 - 14:25 uur: Hans Gubbels, directeur Museumplein Limburg, vertelt over zijn ervaringen met Creative Europe en het Cube Design Museum.
   
  14:30 - 14:45 uur: Voorstelling in het Columbus Earth Theater, 'Zwart: een ondergrondse reis door de mijnen'.
   
  Tot slot hebben deelnemers de gelegenheid om het Cube Design Museum en Continium Discovery Center te bezoeken.  
   
  Praktische informatie:
  Datum: 1 juli 2016
  Tijd: 10:30- 14:45 uur
  Locatie: Cube Design Museum, Museumplein 2, Kerkrade
   
                                  
 • 06 juli 2016 20:00 - 22:00 Joost de Vries ontmoet Marjolijn van Heemstra bij Van Eyk
  Op uitnodiging van onze huidige writer-in-residence Joost de Vries komt schrijver, dichter en theatermaker Marjolijn…
  Op uitnodiging van onze huidige writer-in-residence Joost de Vries komt schrijver, dichter en theatermaker Marjolijn van Heemstra naar de Van Eyck.
  Op woensdag 6 juli om 20.00 uur zullen zij een openbaar gesprek voeren over literatuur, schrijven, compositie en hun beider werk onder leiding van dichter en schrijver Erik Lindner.

  Joost de Vries (1983) is kunstredacteur bij De Groene Amsterdammer. In 2010 verscheen zijn spraakmakende debuutroman Clausewitz, die werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs; in 2013 publiceerde hij De republiek, waarmee hij de Gouden Boekenuil won, de belangrijkste literaire prijs van Vlaanderen, en nominaties binnensleepte voor onder meer de BNG Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs.

  Joost de Vries verblijft drie maanden aan de Van Eyck als writer-in-residence. Dit verblijf wordt mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds.

  Marjolijn van Heemstra (1981) is theatermaker, journalist, schrijver en dichter. In 2010 kwam haar dichtbundel Als Mozes had doorgevraagd uit, die werd genomineerd voor de C. Buddingh’ prijs en bekroond met de Jo Peters PoëziePrijs. In 2012 debuteerde Van Heemstra met de roman De laatste Aedema. In 2014 verscheen haar meest recente poëziebundel Meer hoef dan voet.

  Erik Lindner schreef meerdere dichtbundels zoals Terrein (2010) en Acedia (2014). In 2013 verscheen zijn roman Naar Whitebridge. Zijn gedichten zijn in meerdere talen vertaald en hij wordt veelvuldig uitgenodigd voor internationale poëziefestivals. Hij is redacteur van het literaire tijdschrift Terras en als adviseur Literatuur verbonden aan de Van Eyck.

  Datum: woensdag 6 juli 2016, 20.00 uur
  Locatie: Van Eyk, Academieplein 1, Maastricht
  Entree: Vrije toegang


  Lees meer
 • 07 juli 2016 19:30 - 21:00samenwerkings activiteit Lezing Hugo Kolstee: Alle kathedralen en basilieken van Nederland.
  Donderdag 7 juli om 19.30 uur geeft Hugo Kolstee een lezing over zijn boek ‘Alle kathedralen en basilieken van…
  Donderdag 7 juli om 19.30 uur geeft Hugo Kolstee een lezing over zijn boek ‘Alle kathedralen en basilieken van Nederland’. Dit boekje gaat over alle zeven kathedralen en vijfentwintig basilieken van ons land. Twee kerken zijn kathedraal en basiliek tegelijk. Wat is een kathedraal of een basiliek? Bij elke kerk wordt kort iets over de plaatselijke geschiedenis, architectuur, interieur, klokken en orgels verteld. Patroonheiligen en tradities als processies en ommegangen komen aan de orde. Bij de basilieken wordt datum en reden van verheffing vermeld en bij de kathedralen komen de bisdommen, nu en in het verleden, ter sprake. Het boekje is zowel bestemd voor de geïnteresseerde leek als voor alle mensen die  katholieke kerken eigenlijk alleen van buiten kennen en wel eens zouden willen weten wat daarin allemaal te zien en te horen is. De lezing is gratis toegankelijk.

  Hugo Kolstee (1942) studeerde  enige jaren bouwkunde en werkte als arts in en buiten Nederland. Hij voer ook als scheepsarts op drie-mast zeilschepen o.a. naar Antarctica. Toen hij bij ‘toeval’ in een basiliek kwam, ging er een wereld voor hem open en besloot hij vanwege zijn interesse voor bouwkunde en geschiedenis ze allemaal te bezoeken, te fotograferen en kort te beschrijven.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht
   

  Lees meer
 • 09 juli 2016 15:00 - 16:30 Uitreiking Leo Herberghs Poëzieprijs
  Op zaterdag 9 juli 2016 om 15.00 uur openen de deuren voor de derde Leo Herberghs Poëzieprijs die uitgereikt wordt…

  Op zaterdag 9 juli 2016 om 15.00 uur openen de deuren voor de derde Leo Herberghs Poëzieprijs die uitgereikt wordt door stichting Dichter in Beeld. De winnende dichter ontvangt € 750,- en schrijft een kort gedicht dat door stichting Dichter in Beeld wordt uitgevoerd in een poëtische boomstam en geplaatst in het Limburgs landschap. Studenten Amber Haddad, jazz zangeres en pianist David Demuynck van Conservatorium Maastricht zorgen voor muziek. Er is gratis koffie, thee en literaire koek.

  De Leo Herberghs Poëzieprijs wordt gedurende vijf jaar jaarlijks uitgereikt en is mogelijk gemaakt door een schenking van Leo en Cis Herberghs. Eerder wonnen Kreek Daey Ouwens (2014) en Emma Crebolder (2015) de prijs. De literaire boomstammen met hun dichtregels liggen in Voerendaal. Info dichterinbeeld.nl

  Start literaire programma om 15.30 uur.
  Locatie: filmzaal Schunck* Glaspaleis (5e etage), Bongerd 18, Heerlen
  Toegang is gratis  Lees meer
 • 07 augustus 2016 14:00 - 15:30samenwerkings activiteit 17e Literaire Zomer met Karin Köhler
  In het kader van het Nederlands/Duitse literatuurproject ontvangt Centre Céramique in Maastricht deze middag Karin…
  In het kader van het Nederlands/Duitse literatuurproject ontvangt Centre Céramique in Maastricht deze middag Karin Köhler (1974), schrijfster van de Top Tien verhalenbundel Vuurpijlen vangen in 2015 uitgekomen bij uitgeverij Podium. Het is de vertaling van het Duitse Wir haben Raketen geangelt. De bundel is in Duitsland maar zeker ook in Nederland zeer goed ontvangen door pers en lezers.

  De lezing van Karin Köhler zal simultaan in het Nederlands worden vertaald.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00.

  Ga voor meer informatie over het programma van de Literaire zomer/ Literarischer Sommer 2016 naar www.literarischer-sommer.eu.


  Lees meer
 • 14 augustus 2016 14:30 - 15:30 Lezing Van Louis Couperus tot Hendrik Groen
  Ouder worden in de literatuur door Jet Van Aalst met als speciale gast Irma van Hoof.

  Hoe kijken romanschrijvers…
  Ouder worden in de literatuur door Jet Van Aalst met als speciale gast Irma van Hoof.

  Hoe kijken romanschrijvers naar oudere mensen en hoe beleven dichters hun ouder worden? Neerlandica Jet van Aalst geeft een literaire lezing over het thema. Speciale gast is Irma van Hoof (actrice & zangeres, bekend o.m. van Rommedoe). Zij draagt de monoloog voor van mevrouw Ottillie uit Couperus’ ‘Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan’. Jet van Aalst haalt gedichten aan van Remco Campert, Judith Herzberg, Adriaan Morrïen en Emma Crebolder. En ze vertelt over Maarten Klein uit Bernlefs ‘Hersenschimmen’, over Kniertje uit Heijermans ‘Hoop van Zegen’ over Mevrouw Verona uit Dimitri Verhulst ’ Mevrouw Verona daalt de heuvel af’ en over de moeder uit ‘Moedervlekken’ van Arnon Grunberg. Deelname: €5,50 / €4,50 voor bibliotheekleden (korting alleen tijdens voorverkoop), inclusief koffie/thee.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Aanmelden: klantenservice@maastricht.nlof 043 350 56 00.


  Lees meer
 • 21 augustus 2016 14:30 - 16:30 Poëziewandeling door het Jekerkwartier o.l.v. Jet van Aalst
  Wandeling door het schilderachtige stadsdeel van Maastricht met watermolens en stadswallen. Het Jekerkwartier vraagt…
  Wandeling door het schilderachtige stadsdeel van Maastricht met watermolens en stadswallen. Het Jekerkwartier vraagt om poëzie!

  De kleine rivier de Jeker komt in het park de oude stad binnen en stroomt na een kronkelige route de stad weer uit en de Maas in. Vroeger lagen langs de Jeker vele watermolens die van belang waren voor de wol-, graan- en papierproductie. Gelukkig zijn er nog verschillende bewaard gebleven. Neerlandica Jet van Aalst neemt u mee door dit oude pittoreske deel van Maastricht over de stadsmuren en langs de watermolens.

  Startpunt: Pesthuys, Vijfkoppen 1, Maastricht
  Deelname: € 5,- (incl. reader met gedichten)
  Aanmelden: info@vlammaastricht.nl


  Lees meer
 • 01 september 2016 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Retorica in het voortgezet onderwijs door André van Dijk
  Wat houdt anno 2016 onderwijs in welsprekendheid in? Binnen het kader van cultureel klassieke vorming nemen leerlingen…
  Wat houdt anno 2016 onderwijs in welsprekendheid in? Binnen het kader van cultureel klassieke vorming nemen leerlingen uit de bovenbouw van het gymnasium van het Sint-Maartenscollege deel aan een programma dat zijn vertrekpunt vindt in Athene en Rome.  Perikles, Demosthenes, Aristoteles, Cicero, Quintilianus: redenaars en theoretici die zich bezonnen hebben op effectieve communicatie. Aan de hand van hedendaagse voorbeelden bespreken we de verwevenheid van de Oudheid met de eigentijdse redevoeringen.

  André van Dijk (1949) is momenteel werknemer van het LVO en als docent retorica werkzaam aan het Sint-Maartenscollege Maastricht.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
  Toegang is gratis

  Lees meer
 • 04 september 2016 14:00 - 18:00samenwerkings activiteit Schwob leesclubfestival in Maastricht: primeur in Limburg!
  Op zondagmiddag 4 september 2016 vindt op zes bijzondere locaties in het hart van Maastricht het Schwob Leesclubfestival…
  Op zondagmiddag 4 september 2016 vindt op zes bijzondere locaties in het hart van Maastricht het Schwob Leesclubfestival plaats, een initiatief van het Nederlands Letterenfonds. Maastricht sluit hiermee samen met Groningen aan bij Utrecht, dat de primeur had met een zeer geslaagde eerste editie. De middag staat volledig in het teken van vergeten klassiekers uit de twintigste eeuw die onlangs opnieuw zijn uitgegeven. Het gaat om literatuur uit Brazilië, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Noord-Amerika en Rusland. Deze boeken worden twee uur lang besproken in leesclubs onder begeleiding van bekende en lokale boekenambassadeurs. Vervolgens wordt de middag feestelijk afgesloten met een borrel in de Van Eyck Academie. Tickets kosten 25 euro inclusief hetbetreffende boek en een drankje na afloop. Bestellen kan via  www.boekhandeldominicanen.nl . Wees er snel bij, want er zijn per leesclub slechts 15 plekken beschikbaar. Bovendien heeft u het boek dan nog voor de zomer(vakantie) in huis. 

  Programma:
  14.00-16.00 uur leesclubs op diverse locaties in de stad
  16.30-18.00 uur afsluitend Schwobfest in de Van Eyck Academie

  U kunt kiezen uit de volgende titels/locaties:
  - Irmgard Keun - Kind van alle landen (Duitsland, 1938)
  Een meisje van tien beschrijft haar omzwervingen met haar schrijvende ouders door Europa in ballingschap, geïnspireerd op de relatie van Keun met Joseph Roth.
  Ambassaseur: Bart-Jan de Graaf, cultuurhistoricus
  Locatie: Drukkunstmuseum, Jodenstraat 22
  - Boris Pasternak - Dokter Zjivago  (Rusland, 1957)
  Ode aan de menselijkheid, verpakt in een overrompelende roman en een pakkend liefdesverhaal, in een nieuwe vertaling.
  Ambassadeur: Sjeng Scheijen, slavist
  Locatie: Pesthuyspodium, Vijfkoppen 1
  - Clarice Lispector - De ontdekking van de wereld  (Brazilië, 1968/1973)
  De meest vernieuwende schrijfster van de Zuid-Amerikaanse literatuur voor het eerst vertaald in het Nederlands, met columns die haar in Brazilië beroemd maakten bij het brede publiek.
  Ambassadeur: Koen Eykhout, recensent
  Locatie: Tuinhuis van kunstencentrum Marres, Capucijnenstraat 98
  - Josepha Mendels - Je wist het toch (Nederland, 1948)
  Een herontdekking van deze Groningse schrijfster over een onmogelijke liefde tussen twee ballingen in Londen tijdens de Tweede Weredoorlog.
  Ambassadeur: Jet van Aalst, neerlandica
  Locatie: Centre Céramique, Avenue Céramique 50
  - Ernst J. Gaines - Een les voor het sterven  (VS, 1993)
  Een dorpsleraar in Louisiana probeert een zwarte jongen op 'deathrow' in de jaren veertig zijn waardigheid terug te geven.
  Ambassadeur: Emma Curvers (onder voorbehoud)
  Locatie: Van Eyck Academie, Academieplein 1
  - Maurice Leblanc - Arsène Lupin, Gentleman-inbreker  (Frankrijk, 1907)
  Het Franse antwoord op Sherlock Holmes en onmiddellijk een groot succes. Tot zijn bewonderaars hoorden T.S.Eliot en Jean Paul Sartre.
  Ambassadeur: Govert Derix, filosoof en schrijver
  Locatie: Boekhandel Dominicanen, Dominikanerkerkstraat 1

  Voor meer informatie over de boeken: www.schwob.nl
  Tickets: € 25,-  (inclusief het boek en 1 drankje na afloop)
  Inschrijven en aanmelden vanaf eind juni via www.boekhandeldominicanen.nl Na betaling kunt u daar het boek ophalen.
  Organisatie: Maastricht Boekenstad i.s.m. Boekhandel Dominicanen en Huis voor de Kunsten Limburg.

  Marcel Schwob
  De naam Schwob is ontleend aan de Franse schrijver, essayist en vertaler Marcel Schwob (1867-1905), die destijds grote bekendheid genoot. Hij onderhield contacten met een breed en divers palet aan auteurs, waaronder Paul Valéry, Oscar Wilde en Alfred Jarry, en gold als een erudiet kenner van de wereldliteratuur met een voorkeur voor het marginale of vreemde.

  Lees meer
 • 11 september 2016 11:30 - 17:00eigen activiteit Schrijf, schrijver, schrijfst 2016
  Met o.a. Walter van den Berg, Joke van Leeuwen, Francine Oomen, Marcel Ruijters en Joyce Spijker. …
  Met o.a. Walter van den Berg, Joke van Leeuwen, Francine Oomen, Marcel Ruijters en Joyce Spijker. 

  Op zondag 11 september vindt de derde editie van ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ plaats. Ditmaal wordt SCHUNCK* in Heerlen omgetoverd tot het walhalla voor schrijvers en lezers. Schuif aan bij interviews met auteurs, geniet van optredens of neem zelf de pen ter hand in een van de workshops. Het is dé dag om je te laten inspireren door schrijven, schrijvers en allerlei aanverwante zaken! Met dit jaar in het bijzonder veel aandacht voor crossovers tussen taal en beeld.
   
  Marcel Ruijters, internationaal bekend stripmaker en winnaar van de Stripschapprijs 2015, maakt zijn opwachting voor een interview met presentator Leon Verdonschot. Ook geeft hij een workshop over het maken van beeldverhalen. Dit naar aanleiding van zijn vorig jaar verschenen graphic novel over het leven van Jheronimus Bosch. Schrijver Walter van den Berg, van wie in 2016 de veel bejubelde roman Schuld verscheen (Boek van de Maand bij DWDD) die verfilmd wordt door de Limburgse regisseur Remy van Heugten, wordt geïnterviewd en geeft een schrijfworkshop ‘van proza tot filmscenario’. Thrillerauteur Joyce Spijker geeft een workshop marketing voor schrijvers.
   
  Ook aan de jeugd is gedacht: schrijfster Francine Oomen, zeer bekend van de boeken (en o.a. ook tv-serie) Hoe overleef ik…, wordt niet alleen geïnterviewd, ze geeft ook een schrijfworkshop voor 10 t/m 13-jarigen en er is een meet & greet. En dan is er nog Joke van Leeuwen! Behalve meermaals bekroond schrijfster van proza en poëzie voor kinderen en volwassenen, is zij ook illustrator en performer. Tijdens ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ komen we alles te weten over haar indrukwekkende carrière.
   
  In de centrale hal van SCHUNCK* gaat het feest de hele dag door. Hier is een informatiemarkt met een uitgebreide boekenstand (plus signeersessies van optredende auteurs), stands van Limburgse uitgeverijen, informatie over schrijfcursussen en meer. Zodra het volledige programma rond is, verschijnt dit op www.hklimburg.nl/schrijversdag en is inschrijven voor de workshops mogelijk. 
   
  Deze editie van ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ wordt georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met SCHUNCK* en het Letterkundig Centrum Limburg.
 • 11 september 2016 14:00 - 16:30 'In Vuur en Vlam' tijdens Parcours Maastricht
  De VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) presenteert tijdens het Parcours, de uitmarkt van Maastricht:…
  De VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) presenteert tijdens het Parcours, de uitmarkt van Maastricht:
  IN VUUR EN VLAM
  Op deze dag zal er poëzie en proza met een Limburgs vonkje ten gehore worden gebracht. Daarnaast worden een selectie gedichten en verhalen in het ABN en dialect voorgedragen door leden van Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM).

  Locatie: Hotel De Pauwenhof, Boschstraat 70, Maastricht
  Het programma vindt drie keer op de volgende tijden plaats:
  14.00-14.30 uur
  15.00-15.30 uur
  16.00-16.30 uur

  Lees meer
meer items…
literatuurnieuws
 • 23 juni 2016 Geschiedenis van de literatuur in Limburg
  In oktober 2016 verschijnt, onder auspiciën van het LGOG, de eerste complete Geschiedenis van de literatuur in…
  In oktober 2016 verschijnt, onder auspiciën van het LGOG, de eerste complete Geschiedenis van de literatuur in Limburg (GLL). Het boekwerk telt circa 750 pagina’s full colour, en is rijk geïllustreerd. Piet Gerards Ontwerpers en uitgeverij Vantilt staan garant voor een hoogwaardig product. De uitgave kan beschouwd worden als een aanvulling op het in 2015 verschenen driedelige standaardwerk Limburg. Een geschiedenis (LEG). De afmetingen van GLL en LEG zijn gelijk, zodat ze in de boekenkast één geheel kunnen vormen.
   
  Vanaf 2011 is de Geschiedenis van de literatuur in Limburg zorgvuldig voorbereid. De redactie werd gevoerd door Lou Spronck, Ben van Melick en Wiel Kusters. Ter toelichting van hun literair-historisch overzicht hebben de verschillende auteurs tekstfragmenten geselecteerd, waardoor ieder hoofdstuk ‘geschiedenis’ en ‘bloemlezing’ in zich verenigt. 
   
  Het begrip literatuur is door de auteurs breed opgevat en reikt van hoge literatuur tot reisverslagen en populaire satires. De lezer vindt er portretten van auteurs die in de handboeken van de Vlaamse en Nederlandse literatuur niet voorkomen of slechts in het voorbijgaan genoemd worden. Daarnaast wordt vanuit het Limburgse perspectief een nieuwe, soms verrassende visie ontwikkeld op gevestigde namen in de Nederlandse letteren.
   
  Van de Geschiedenis van de literatuur in Limburg zijn vooralsnog slechts 750 exemplaren voor verkoop beschikbaar voor leden van het LGOG en voor leden van Veldeke. Bij voorintekening kost een exemplaar € 32,50 (afhaalprijs; bezorgprijs € 42,50); niet-leden betalen € 39,50 (afhaalprijs; bezorgprijs € 49,50).
   
  De voorintekening sluit stipt op 15 augustus 2016. Nadien is het boek alleen nog via de boekhandel te koop à € 39,50. Het boek kan worden afgehaald te Maastricht (LGOG) of te Roermond (Cuypershuis). Data en tijdstippen worden tijdig individueel bekend gemaakt. Intekenen voor het boek kan via het volgende bestelformulier.
 • 20 juni 2016 Nieuw: een boek over musea ‘Marianne & Musea’
  Nog nooit eerder schreef iemand met zoveel passie over musea. 'Mijn ogen hebben de kunstwerken gezien, mijn hart…
  Nog nooit eerder schreef iemand met zoveel passie over musea. 'Mijn ogen hebben de kunstwerken gezien, mijn hart is erdoor geraakt', is één van haar liefdevolle bewoordingen.
  Marianne beschrijft niet simpelweg dat ze gek is op musea, maar zij beeldt deze liefde ook uit. Dit doet ze bijvoorbeeld sprekend met: 'Foto’s, flyers en kunstkaarten die vóór mij liggen zijn getuige van mijn passie voor kunst'. Zij vertelt over de tijd dat zij in een museum woonde en geeft veel interessante wetenswaardigheden over musea en hun kunst.

  Marianne Wulms-Hovens (1948)
  Kunst vormt voor mij de rode draad in mijn bestaan. Kunst kleurt mijn dagen. Ik zie, registreer en beschrijf graag. Gedichten en verhalen van mij staan in Limburgse bloemlezingen. Deze publicatie komt voor mij als een ‘mededeelzame’ verrassing. Tijdens het grasduinen tussen museummaterialen besloot ik een museumverhaal te schrijven. Het groeide en werd een terugblik die een vooruitblik wil zijn. Musea willen toegankelijk zijn, zo ook de bladzijden in dit boek.’

  Een greep uit het boek:
  Als ik mijn stad verlaat, is dat met een speciale reden. Meestal heeft het met kunst te maken, omdat het zo inspirerend en geestverruimend is.
  Even uit de dagelijkse werkelijkheid in een onbekende omgeving vertoeven, heeft beslist een therapeutische werking op mij waar de kracht van kunst in schuilt.
  Sommige dingen zijn te mooi om ze verborgen te houden, ze vragen erom gezien en bewonderd te worden. Ik wil een schilderij binnen stappen en de emotie er in aflezen.
  Zoals in het leven het onverwachte een dag tot iets moois kan maken, zo ervaar ik het ook bij de ontmoeting met een schilderij.

  Regelmatig ga ik met een vriendin voor een dagje uit met een cultureel tintje.
  Bij een museumbezoek loop ik dikwijls nog eens terug naar een schilderij, en neem het in me op.

  Eenmaal weer thuis rest nog wat foto’s, een tekstboekje met uitleg en een tekstblad. Voor mij hoort dit soort documentatie altijd tot het nagenieten van een museumbezoek.

    lees meer…
 • 07 juni 2016 Schrijfwedstrijd Raadselige Roos 2016
  Literair Café Venray nodigt schrijvers van harte uit mee te doen aan de 24e editie van de schrijfwedstrijd Raadselige…
  Literair Café Venray nodigt schrijvers van harte uit mee te doen aan de 24e editie van de schrijfwedstrijd Raadselige Roos. U kunt  deelnemen door een gedicht en/of een verhaal in te sturen vóór donderdag 1 oktober 2016. Het thema dit jaar is: Vliegen op eigen vleugels. Dit thema is verplicht voor alle inzendingen, zowel proza als poëzie.

  De schrijfwedstrijd is bedoeld voor eenieder die talent heeft om een verhaal of een gedicht te schrijven en biedt u een uniek podium om uw schrijftalent te toetsen. Net zoals bij elke wedstrijd horen ook bij een schrijfwedstrijd enkele spelregels. De spelregels zijn te vinden op www.literaircafevenray.nl (webpagina Raadselige Roos). In het kort:uw gedicht moet minimaal uit 50 en maximaal uit 150 woorden bestaan. Een verhaal minimaal 500 tot 1500 woorden. Beide mogen niet eerder gepubliceerd zijn en moeten in het Nederlands geschreven zijn. De inzendingen kunnen uitsluitend per e-mail worden ingezonden naar: raadseligeroos@literaircafevenray.nl

  Het inschrijfgeld bedraagt € 20,-- en dient te worden overgemaakt op de bankrekening van het Literair Café Venray: NL 46 RABO 0132 594 250 onder vermelding van Roos 2016 en uw naam en woonplaats. Dit in verband met de juiste registratie van uw inschrijving. Net als in voorgaande jaren verschijnen de werken van de winnaars van de Proza-, Poëzie- en Bijprijs in een bundel met tekeningen en schilderijen van leerlingen van de cursus Beeldend werk verbonden aan het Kunstencentrum Jerusalem Venray. Naast de bundel ontvangen de prijswinnaars een oorkonde met een juryrapport, een boekenbon en natuurlijk de traditionele bos rozen.  

  De feestelijke uitreiking Raadselige Roos 2016 vindt plaats op zondag 22 januari 2017. Burgemeester Hans Gilissen zal als altijd de winnaars van de schrijfwedstrijd bekend maken. 
 • 26 mei 2016 Provincie Limburg en Huis voor de Kunsten Limburg tekenen uitvoeringsovereenkomst m.b.t. transitietraject Huis voor de Kunsten Limburg
  Tijdens de vergadering van de Gebruikersraad van het Huis voor de Kunsten Limburg op dinsdag 24 mei jl. ondertekenden…
  Tijdens de vergadering van de Gebruikersraad van het Huis voor de Kunsten Limburg op dinsdag 24 mei jl. ondertekenden Ger Koopmans (Gedeputeerde Cultuur van de Provincie Limburg) en Pé Diederen (directeur van het Huis voor de Kunsten Limburg) de uitvoeringsovereenkomst met betrekking tot het transitietraject van het Huis voor de Kunsten Limburg. Beide partijen kwamen in januari 2015 overeen om gezamenlijk en in goed samenspel d.m.v. een transitietraject vorm te geven aan het effectiever en efficiënter uitvoeren van de steunfunctie van het Huis. Met het ondertekenen van de uitvoeringsovereenkomst wordt een volgende stap gezet in de implementatie van de transitie. Zo zal het Huis met enthousiasme aan de slag gaan met het vernieuwend consulentschap en het toekomstproof maken van de organisatie.
   
 • 23 mei 2016 Verhalenbundel Wilde Flora
  Onlangs werd de bundel Wilde flora gepresenteerd, een samenwerking van Uitgeverij Leon van Dorp en Media Groep…
  Onlangs werd de bundel Wilde flora gepresenteerd, een samenwerking van Uitgeverij Leon van Dorp en Media Groep Limburg met steun van het Huis voor de Kunsten Limburg. 
   
  26 Limburgse verhalen door 26 Limburgse auteurs, bijeengebracht door de bekende auteur Ton van Reen. Een prachtbundel voor wie van Limburg, cultuur en literatuur houdt. Met verhalen die getuigen van de vreemde aantrekkingskracht van geboortegrond, de schoonheid van herinneringen, van liefde en vriendschap, maar ook van waanzin, moord en doodslag. Verhalen vol van energie, humor en lyrische pracht. Dwars, bizar en fantastisch.
   
  Wilde Flora! Een mooi boeket, een kleurrijke verzameling verhalen. Te koop voor 19.95 euro via www.lvd-u.nl/bestellen

  De verhalenbundel bevat verhalen van de volgende schrijvers: Peter Drehmanns, Pia de Jong, Jos Bours, Hans Dekkers, Petra Quaedvlieg, Jacques Graus, Wiel Kusters, Ton van Reen, Rosalie Sprooten, Huub Beurskens, Paul Sterk, Niek Bremen, Chantal van Dam, Ad van Iterson, Govert Derix, Nicolette Smabers, David van Reen, Piet Poell, Leon Gommers, Elke Geurts, Peter Lenssen, Jules Dister, Ann Philipsen, Frits Criens, Emma Curvers en Carlie Stijnen.
 • 20 mei 2016 Twee Limburgse kanshebbers Prijs van de Nederlandse Kinderjury
  De uit Limburg afkomstige schrijvers Li Lefébure en Paul van Loon maken dit jaar kans op de Prijs van de Nederlandse…
  De uit Limburg afkomstige schrijvers Li Lefébure en Paul van Loon maken dit jaar kans op de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Lefébure met het boek De reis van Raaf en Papegaai en Van Loon met Weerwolvensoep. De winnaars worden op 12 juni bekend gemaakt. Van Loon is al voor de maar liefst 32e keer genomineerd. Voor Lefébure is het de eerste keer dat ze voor deze prijs wordt genomineerd. 
   
  Door het hele land hebben kinderen de afgelopen weken gestemd op hun favoriete kinderboek. De tien boeken met de meeste stemmen maken, verdeeld over twee leeftijdscategorieën, kans op de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. De twaalf Senaatsleden van de Kinderjury maken de winnaars bekend tijdens de Kinderboekenparade, een gratis kinderboekenfestival in en om het Kinderboekenmuseum op zondag 12 juni in Den Haag. Zij reiken dan bovendien hun eigen prijs uit, de Pluim van de Senaat.

  De kanshebbers in de leeftijdsgroep 6-9 jaar zijn:
  Botje – Janneke Schotveld (Van Holkema & Warendorf)
  De Gorgels – Jochem Myjer (Leopold)
  De reis van Raaf en Papegaai - Li Lefébure (Clavis)
  Fantasia X – Geronimo Stilton (De Wakkere Muis)
  Weerwolvensoep – Paul van Loon (Leopold) 
   
  De kanshebbers in de leeftijdsgroep 10-12 jaar zijn:
  De gruwelijke generaal – Jozua Douglas (De Fontein)
  De waanzinnige boomhut van 52 verdiepingen - Andy Griffiths & Terry Denton (Lannoo)
  Dirkje Bakkes, brandnetelspecialist – Tosca Menten (Van Goor)
  Dummie de mummie en de drums van Massoeba – Tosca Menten (Van Goor)
  Het leven van een Loser 9. Flutvakantie - Jeff Kinney (De Fontein) 
   
  De Nederlandse Kinderjury bestaat sinds 1988 en is dé publieksprijs voor kinderboeken in de leeftijdscategorieën 6 t/m 9 en 10 t/m 12 jaar. 
 • 17 mei 2016 'Heel Weert Wenst' stimuleert sociale cohesie in Weert d.m.v. kunst en cultuur
  'Heel Weert Wenst' is een initiatief van Huis voor de Kunsten Limburg, Wonen Limburg, Punt Welzijn, RICK en Rabobank…
  'Heel Weert Wenst' is een initiatief van Huis voor de Kunsten Limburg, Wonen Limburg, Punt Welzijn, RICK en Rabobank Weerterland en Cranendonck. Deze organisaties willen de bewoners van diverse wijken in Weert door middel van kunst en cultuur ondersteunen bij het verbeteren van hun buurt en een basis leggen voor nieuwe sociale netwerken.

  De initiatiefnemers van 'Heel Weert Wenst' zijn van mening dat kunst en cultuur de sociale cohesie in een wijk, dorp of stad kunnen versterken. Bewoners van diverse wijken in de Gemeente Weert worden uitgedaagd om na te denken over de situatie in hun eigen wijk. Het project probeert de wensen van bewoners met betrekking tot de wijk boven tafel te krijgen. 

  De wensen van bewoners worden opgehaald met de zogenaamde 'Wensfabriek', een wonderlijke machine die al borrelend en stomend door de wijken van Weert rijdt en jong en oud aanzet om op een andere manier over hun eigen wijk na te denken. Een artistiek team gaat in de wijk het gesprek aan met bewoners en inspireert hen om op een ludieke, originele wijze om hun beste idee in te deponeren in de Wensfabriek. De wens die door de meerderheid van de bewoners wordt gedragen, wordt (onder begeleiding van en met hulp en adviezen van de initiatiefnemers van Heel Weert Wenst) uitgevoerd door de buurtbewoners zelf. Zij zijn zelf de initiatiefnemers en gezamenlijk verantwoordelijk voor de daadwerkelijke realisering van de wensen. 

  'Heel Weert Wenst' gaat van start met een pilot in de wijk Fatima in Weert. De Wensfabriek bezoekt op woensdag 18 mei a.s. het schoolplein van Basisschool de Kameleon, dinsdag 31 mei het Buurthuis en zondag 5 juni de braderie in Fatima. Bewoners worden op bovenstaande momenten aangespoord om hun wens voor de buurt kenbaar te maken. 

  Kijk voor meer informatie op www.hklimburg.nl/heelweertwenst of 'like' de Facebookpagina van het project.  
 • 12 mei 2016 Jordi Lammers wint Write Now! Venlo
  De 19-jarige Jordi Lammers is de winnaar van de Limburgse voorronde van Write Now! 2016. Hij won 250,- euro aan…
  De 19-jarige Jordi Lammers is de winnaar van de Limburgse voorronde van Write Now! 2016. Hij won 250,- euro aan boekenbonnen en een plek in de grote finale van Write Now! op 26 juni in Rotterdam, waar hij zal strijden om de titel van hét schrijftalent van 2016.
   
  De prijsuitreiking vond plaats in het café van poppodium Grenswerk tijdens de literair-muzikale avond Nieuwe Woorden. De jury, bestaande uit juryvoorzitter Rebekka de Wit, recensent Thomas de Veen en redacteur Roel van Diepen verkoos Jordi's verhaal ‘Meisjes die terug kunnen praten’ tot de beste tekst. Het juryrapport over zijn inzending: 'De beelden zijn prachtig en de opbouw is opvallend goed.’ In totaal stuurden zo'n dertig jonge Limburgse schrijvers een tekst in.
   
  De tweede prijs van 125,- euro aan boekenbonnen ging naar het verhaal 'Glijbaanlife' van Luuk Wojcik. De derde prijs van 75,- euro aan boekenbonnen was voor Amber-Helena Reisig met haar verhaal 'Kraamvisite'. Onder de tweede en derde prijswinnaars van alle voorrondes worden vier wildcards verdeeld, zij maken dus nog kans op een plek in de finale.
   
  De avond werd gepresenteerd door Merlijn Huntjens en er was muziek van Joep van Wegberg. Voorafgaand aan de prijsuitreiking gaf Emma Curvers de Write Now!-deelnemers een schrijfworkshop.
   
  Jordi krijgt drie weken de tijd om een nieuwe tekst te schrijven voor de finale, waar hij de strijd aangaat met de winnaars uit de andere Nederlandse, Vlaamse en Surinaamse regio’s. De finalisten maken kans op de juryprijs, die bestaat uit een MacBook, een optreden op Geen Daden Maar Woorden Festival en een schrijfopleiding. Ook wordt op 26 juni de Write Now! De Morgen Publieksprijs uitgereikt, bepaald door de lezers, deze prijs bestaat uit een iPad en een publicatie van de winnende tekst in De Morgen.
   
  Over Write Now!
  Write Now! is de grootste schrijfwedstrijd in het Nederlandse taalgebied en begint met elf regionale voorronden in Nederland, Vlaanderen en Suriname. Voor elke regio bepaalt een vakjury wie zich plaatst voor de finale. Eerdere winnaars van Write Now! zijn o.a. Niña Weijers, Maartje Wortel en Lize Spit. 
 • 10 mei 2016 Jo Hansenprijs voor Volkscultuur 2016 toegekend aan Paul Weelen
  Driejaarlijks wordt de Jo Hansenprijs voor Volkscultuur uitgereikt aan een vereniging, instelling of persoon die…
  Driejaarlijks wordt de Jo Hansenprijs voor Volkscultuur uitgereikt aan een vereniging, instelling of persoon die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van de Limburgse volkscultuur. Dit jaar wordt de prijs toegekend aan Paul Weelen. Tijdens een plechtige bijeenkomst op donderdag 26 mei a.s. van 15.30 tot 18.00 uur in het Stadhuis (Markt 31) in Roermond neemt Weelen de prijs in ontvangst uit handen van Gouverneur Theo Bovens.

  Paul Weelen (Calgary, 1959) is als romanschrijver, toneelschrijver, gedichtenschrijver, recensent, discograaf, muziekmaker, singer-songwriter, redacteur, uitgever en (mede)organisator van diverse activiteiten op het gebied van Limburgse taal en volkscultuur zeer verdienstelijk gebleken. Naast de vele publicaties (veelal in het Kerkraads dialect) die Weelen op zijn naam heeft staan, waarvan Tsoeker op de miemele (1980), Limburg bevrijd (1995) en De droom van de minnezanger (2007) slechts enkele voorbeelden zijn, is Weelen ook medeoprichter en organisator van de Stichting LiLiLi. De activiteiten en publicaties die onder de vlag van LiLiLi gedurende een periode van 18 jaar plaatsvonden en werden uitgegeven, hebben bijgedragen aan de kwalitatieve verbetering van het gebruik en behoud van de Limburgse streektaal. Weelen heeft zich in veel opzichten zeer verdienstelijk gemaakt voor het behoud van cultureel erfgoed in Limburg. Daarom krijgt hij anno 2016, als kroon op zijn werk tot nu toe, de prestigieuze Jo Hansenprijs voor Volkcultuur uitgereikt.

  De Stichting Jo Hansenprijs werd in 1987 opgericht door een gezamenlijk initiatief van de vereniging Veldeke Limburg en de Stichting EK/CS te Roermond. De stichting kent de prijs driejaarlijks toe op advies van een onafhankelijke jury. De jury bestond dit jaar uit Herman Crompvoets en Peter Winkels. De prijs is vernoemd naar Jo Hansen, een man die uitzonderlijk veel heeft betekend voor de volkscultuur in de beide Limburgen en aangrenzende gebieden. De prijs bestaat uit een ring met het stadswapen van Roermond, een geldbedrag van € 750,- en een oorkonde. Eerdere winnaars waren onder andere de Koninklijke en Kerkelijke harmonieën van Thorn, Heemkundevereniging Roerstreek, Frans Boermans, Frans Pollux, Jack Poels en Annie Schreuders-Derks.

  Kijk voor meer informatie over de Jo Hansenprijs voor Volkscultuur op www.hklimburg.nl/johansenprijs.
   
 • 09 mei 2016 Connie Palmen wint Libris Literatuur Prijs 2016
  De prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar gaat naar een roman ‘waarin…

  De prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar gaat naar een roman ‘waarin verlangen en gemis, liefde en dood een huiveringwekkend verbond zijn aangegaan,’ aldus de vakjury onder leiding van Dick Benschop.

  In Jij zegt het van Connie Palmen wordt de noodlottige liefde tussen de dichters Ted Hughes en Sylvia Plath, het beroemdste en meest verguisde schrijversechtpaar uit de moderne letteren, vanuit het perspectief van Hughes beschreven.

  Behalve een cheque van € 50.000,- ontving Connie Palmen een bronzen legpenning, die haar werd uitgereikt door Minister Jet Bussemaker.

  De andere genomineerden waren Alex Boogers met Alleen met de goden, Joke van Leeuwen met De onervarenen, Inge Schilperoord met Muidhond, P.F. Thomése met De onderwaterzwemmer en Thomas Verbogt met Als de winter voorbij is, die evenals Palmen eerder al € 2.500 ontvingen voor hun nominatie. Het totale prijzengeld van de Libris Literatuur Prijs bedraagt € 65.000 euro, ter beschikking gesteld door de Libris boekhandelaren. Vorig jaar won Adriaan van Dis met Ik kom terug deze prestigieuze literatuurprijs.

  Naast Dick Benschop bestond de vakjury uit Onno Blom (schrijver en literair criticus voor onder meer de Nieuwsshow), Sebastiaan Kort (literair criticus NRC Handelsblad), Hanca Leppink (oud-directeur/uitgever) en Margot Vanderstraeten (schrijver en journalist voor De Morgen).

  Over Connie Palmen
  Connie Palmen (Sint Odiliënberg, 1955) studeerde Nederlands en filosofie en debuteerde in 1991 met De wetten, een roman die haar onmiddellijk een van de meest gelezen en geliefde auteurs in Nederland maakte. Hierna schreef ze onder andere de romans De vriendschap(1995), I.M. (1998), Geheel de uwe (2002) en Lucifer (2007) en de essaybundels Echt contact is niet de bedoeling (2000), Een kleine filosofie van de moord (2004) en Het geluk van de eenzaamheid  (2009). Eind 2011 verscheen Logboek van een onbarmhartig jaar, aantekeningen en herinneringen, geschreven na de dood van haar man Hans van Mierlo. In 2015 verscheen haar roman Jij zegt het

  Palmen was in 2012 te gast tijdens het door het Huis voor de Kunsten Limburg georganiseerde 'Schrijf, schrijver, schrijfst'

 • 02 mei 2016 Masterclass The Drive of Walking
  Na de succesvolle masterclass The Drive of Drawing organiseert de Hubert van Eyck Academie nu The Drive of Walking onder…

  Na de succesvolle masterclass The Drive of Drawing organiseert de Hubert van Eyck Academie nu The Drive of Walking onder leiding van master Yeb Wiersma met gast-master David Helbich. Deze masterclass beproeft het wandelen als een wezenlijk onderdeel van de kunstenaarspraktijk en als een specifiek middel voor onderzoek, waarneming en ervaring.

  Kunstenaars, curatoren, schrijvers, ontwerpers, antropologen, dichters, landschaps/architecten, filosofen voor wie het wandelen de actieradius van hun werk is of die willen onderzoeken wat het wandelen voor hun werk kan betekenen, kunnen zich nu aanmelden (deadline 1 juli).

  John Berger schrijft: ‘Stories walk, like animals and men. And their steps are not only between narrated events but between each sentence, sometimes each word. Every step is a stride over something not said.’ De masterclass The Drive of Walking wil elke stap tot spreken en het ongeziene in kaart brengen.

  De masterclass zal het wandelen als onderdeel van de kunstpraktijk uitdiepen in praktische, artistieke en theoretische zin. Het heuvellandschap van Zuid-Limburg en de stedelijke ruimte van Maastricht, als deel van de grensoverschrijdende groenmetropool, zijn de natuurlijke omgeving voor fysieke en mentale wandelingen. De vraag hoe er gewandeld wordt, welke condities of protocollen de wandelingen bepalen, hoe zij vastgelegd worden, welke vragen de deelnemers van de masterclass moeten beantwoorden en welke aan het publiek overgelaten worden – dat alles is mede de inzet van The Drive of Walking.

  De masterclass biedt de deelnemers ruimte voor individuele en gezamenlijke wandelingen. De individuele wandeling is de uitwerking van het eigen wandelprojectvoorstel in de context van de gezamenlijke exploraties waarin filosofische, culturele, fenomenologische, botanische, natuur-historische, ruimtelijke vragen en ervaringen aan de orde komen. De master zal het wandelen in al die betekenissen in beweging zetten en met de deelnemers in al zijn mogelijkheden onderzoeken.

  Het maximum aantal deelnemers voor deze masterclass bedraagt 15 personen. Alle informatie over de masterclass en de aanmeldingsprocedure is hier te vinden. 

meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Literatuur? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?