literatuur

Limburg herbergt vele schrijvers, lezers, literaire cafés, leeskringen, schrijfdocenten, organisatoren van literaire activiteiten enzovoorts. Het Huis voor de Kunsten Limburg wil dit literaire netwerk versterken, promoten en ondersteunen. Bijvoorbeeld met informatie en advies. Ook organiseert het Huis  – vaak samen met partners uit het culturele veld – diverse projecten om de literatuur en het schrijven in Limburg meer onder de aandacht te brengen.
 
Het Huis voor de Kunsten Limburg is ook de thuisbasis van het Letterkundig Centrum Limburg (LCL). Samen met hen werken wij aan het bevorderen en promoten van literatuur in Limburg. Op deze website bieden wij bijvoorbeeld een digitaal podium aan literatuur en literaire activiteiten in en uit Limburg. Dit is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in literatuur en schrijven in deze provincie.    
prikbord
Er zijn geen prikbordberichten
literatuuragenda
 • 03 januari 2017 - 02 februari 2017 11e Poëzieparcours Maastricht
  Onder het motto ‘een wandeling door Maastricht van gedicht tot gedicht’ kunt u in de periode van di 3 januari…
  Onder het motto ‘een wandeling door Maastricht van gedicht tot gedicht’ kunt u in de periode van di 3 januari tot do 2 februari een Poëzieparcours volgen langs Centre Céramique, een aantal boekhandels, antiquariaten en winkels. In aansluiting bij het thema van de Poëzieweek (26 jan-2 febr) is humor deze editie de leidraad bij de selectie. Als opmaat naar de Gedichtendag/Poëzieweek is voor de elfde keer een bekend gedicht in 16 etalages te zien. U komt gedichten tegen van o.m. Jules Deelder, Judith Herzberg, Gerrit Komrij, Jac. van Hattum en Jean Pierre Rawie.

  Boekenlegger met route is vanaf 3 januari gratis verkrijgbaar bij de klantenservice van Centre Céramique en bij de andere deelnemers:  Librairie Stille, Ruyters & De Koning Wijn en Antiek in Wiek, Stijl Wyck, Galerie Amarna, Darq: an amazing chocolate & coffee experience, Drukkunstmuseum, De Boekenwurm, Alley Cat bikes & coffee, Gezondheidswinkel Balsemien, Boekhandel Dominicanen, Lampada, De Tribune, Baccara Bloemen en Meer, Kunstlokaal Maastricht/Galerie Dis, Universiteitsbibliotheek.
  Organisatie: Maastricht Boekenstad

  Startpunt van het Poëzieparcours: Centre Céramique

  Lees meer
 • 18 januari 2017 18:00 - 20:00 Schrijversbezoek: Tommy Wieringa en Larry Tremblay - Euregio leest voor jong(eren) en oud
  Wieringa en Tremblay zijn genomineerd voor de Euregionale literatuurprijs voor jongeren. Deze avond lezen ze voor…
  Wieringa en Tremblay zijn genomineerd voor de Euregionale literatuurprijs voor jongeren. Deze avond lezen ze voor uit eigen werk (‘Dit zijn de namen’ en ‘De naam van mijn broer’) en beantwoorden vragen van scholieren. De bijeenkomst is georganiseerd voor De Euregio leest, l'Euregio lit, Die Euregio Liest. Dit is een breed gedragen platform voor literatuur in de Euregio Maas-Rijn. Boekhandels, bibliotheken, taalacademies en scholen in de Euregio Maas-Rijn geven de Euregionale literatuur extra aandacht. Het onderlinge begrip van elkaars cultuur, taal en leven kan daarmee verdiepen. Naast Maastricht zijn ook in Eupen, Aken en Luik schrijvers en vertalers te ontmoeten. Een overzicht van alle boeken die sinds de start genomineerd zijn vindt u op www.euregio-lit.eu. U vindt er tevens een overzicht van alle activiteiten.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Aanmelden via: klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00 Lees meer

  Lees meer
 • 21 januari 2017 17:00 - 18:00 Boekpresentatie 'Zout in de wond' van Jurriaan Benschop
  Op 21 januari 2017 vindt de boekpresentatie van Zout in de wond van Jurriaan Benschop plaats. In dit boek neemt…
  Op 21 januari 2017 vindt de boekpresentatie van Zout in de wond van Jurriaan Benschop plaats. In dit boek neemt hij de lezer mee op atelier- en tentoonstellingsbezoek en ontmoet hij vijftien aansprekende kunstenaars die in Europa werken. Jurriaan zal ook de aanwezigen bij de boekpresentatie meenemen op deze reis, want hij zal een lezing geven over het onderwerp. Deze feestelijke bijeenkomst vindt plaats in boekhandel 'De Tribune' in Maastricht, op zaterdag 21 januari om 17.00 uur.

  Locatie: boekhandel De TribuneDelen
   


  Lees meer
 • 22 januari 2017 13:00 - 17:00eigen activiteit Kunstbende Limburg 2017 | Open Podium en Workshops
  Op zondag 22 januari 2017 organiseert Kunstbende Limburg in samenwerking met Poppodium Nieuwe Nor tussen 13.00…
  Op zondag 22 januari 2017 organiseert Kunstbende Limburg in samenwerking met Poppodium Nieuwe Nor tussen 13.00 uur en 17.00 uur een Open Podium. Poppodium Nieuwe Nor is deze hele dag de locatie waar jong talent van zich kan laten horen in een professionele omgeving.

  Het Open Podium wordt geboden aan jong talent van 13 t/m 18 jaar dat actief is in de disciplines Muziek, Taal, Theater, Dans, DJ, Fashion, Film of Expo. Er zit geen wedstrijd element verbonden aan het Open Podium, wat betekent dat deelnemers niet beoordeeld worden door een jury.
  Klik hier om je in te schrijven voor het Open Podium.

  Workshops
  Naast het Open Podium organiseert Kunstbende Limburg in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg en Schunck* ook een aantal workshops op zondag 22 januari 2017. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar oud kunnen gratis deelnemen aan de workshop Expo (beeldende kunst), Muziek of Taal. Deze workshops worden gegeven door professionals en vinden plaats tussen 13.00 uur en 17.00 uur.
  Klik hier voor het opgeven voor (één van) de workshops (Expo, Muziek en Taal).

  Workshop Expo
  Hoe krijg je nieuwe inspiratie? Hoe kun je jouw creatieve talent blijven uitdagen en helpen verder te ontwikkelen? Tijdens de expo coachingsdag in Schunck* nemen we je mee in een tour vol creativiteit. Tentoonstelling, brainstormsessie, workshop en Murals zijn enkele begrippen die jouw creativiteit gaan stimuleren die dag. Voor deze coachingsdag maakt het niet uit of je al heel ver bent met je creatie voor Kunstbende, of dat je nog geen idee hebt met wat je precies gaat maken. Iedereen is welkom.

  Workshop Muziek
  Deze workshop staat in het teken van songwriting. Tijdens deze workshop zal je één uur lang in je groepjes van 2 á 3 deelnemers gecoacht worden om gericht feedback te krijgen op je eigen liedjes. Schrijf je al eigen songs? Dan is dit echt wat voor jou! Schrijf je nog geen eigen songs? Wellicht word je geïnspireerd om dit in de toekomst wel te gaan doen!

  Workshop Taal
  Deze workshop staat geheel in het teken van voordracht. Bij het schrijven van teksten hoort natuurlijk ook het voordragen van de tekst. Hoe bereid je je voor? Hoe kom je op het publiek over? De coach gaat samen met jou aan de slag om jouw performance bij te schaven en wellicht krijg je tips om sommigen dingen helemaal anders te doen. Je zult in ieder geval helemaal klaargestoomd worden voor een eventuele deelname aan Kunstbende 2017.

  Datum: zondag 22 januari 2017, 13.00 uur - 17.00 uur
  Locatie: Poppodium Nieuwe Nor, Heerlen


  Lees meer
 • 22 januari 2017 13:00 - 17:00eigen activiteit TAALworkshop 'voordragen' in Heerlen
  Overweeg je mee te doen aan Kunstbende Limburg in de categorie Taal? Doe dan mee aan de TAALworkshop ‘voordragen’…
  Overweeg je mee te doen aan Kunstbende Limburg in de categorie Taal? Doe dan mee aan de TAALworkshop ‘voordragen’ op zondagmiddag 22 januari in poppodium de Nieuwe Nor in Heerlen. De ervaren taal- en theaterperformers Merlijn Huntjens en Nina Willems gaan samen met jou aan de slag om te werken aan je performance op het podium. Bij Kunstbende schrijf je niet alleen een tekst, je moet hem ook voordragen op het podium! Daarom is het goed om te weten hoe je je hierop voorbereidt en hoe je op het publiek overkomt.
   
  Merlijn Huntjens en Nina Willems gaan samen met jou aan de slag om jouw performance bij te schaven en wellicht krijg je tips om sommige dingen helemaal anders te doen. Je zult in ieder geval helemaal klaargestoomd worden voor een eventuele deelname aan Kunstbende 2017.
  Lees meer
 • 22 januari 2017 14:00 - 16:30 Er loopt een liedje door de lucht, workshop poëzie
  Tijdens de maand van de poëzie in het Centre Céramique een workshop gedichten maken, daar kun je bijna niet onder…
  Tijdens de maand van de poëzie in het Centre Céramique een workshop gedichten maken, daar kun je bijna niet onder uit.

  Maar… hoe schrijf je eigenlijk een gedicht, kan iedereen het, wat is het verschil tussen een vrij vers en een gebonden vers, moet het altijd rijmen en waar kan een gedicht over gaan? Deze praktische workshop licht een tipje van de sluier op. De workshop wordt gegeven door Marjanne Jeurissen. Zij volgde in 2006 de opleiding Docent Creatief schrijven bij Jos Rosenboom en geeft sindsdien cursussen en workshops autobiografisch schrijven, verhalen en gedichten schrijven aan kunstencentra, bibliotheken en ouderencentra in Roermond, Weert en Sittard.

  Inschrijven/reserveren: klantenservice Centre Céramique (klantenservice@maastricht.nl) of 043-3505600. Deelname is gratis.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht

  Lees meer
 • 22 januari 2017 14:00 - 16:30 China, Secret Stories
  Tweede editie Storytellers On Stage van Story-Line Maastricht
   
  Story-Line Maastricht organiseert in samenwerking…
  Tweede editie Storytellers On Stage van Story-Line Maastricht
   
  Story-Line Maastricht organiseert in samenwerking met het Bonnefantenmuseum ‘China, Secret Stories’ op zondag 22 januari 2017 van 14.00 tot 16.30 uur. Tijdens dit internationale en multidisciplinaire event krijgen professionele verhalenvertellers een podium. Iedereen is welkom op deze zondag vol intrigerende en ontroerende verhalen, interviews, discussies en film over China.
   
  Deze tweede editie ‘China, Secret Stories’ vindt plaats in het Bonnefantenmuseum en maakt deel uit van ‘(Un)seen worlds’, een serie events van Story-Line, waarin bijzondere verhalen worden gedeeld over landen die kampen met een beperkte vrijheid van meningsuiting. Petra Quaedvlieg, voormalig correspondent en oprichter van Story-Line, wil met Storytellers On Stage de internationale gemeenschap van Maastricht aanspreken. “Toen ik in Shanghai woonde, ging ik elk jaar naar het fantastische internationale literatuurfestival. Het was een ontmoetingsplaats van Chinezen, expats uit de hele wereld en journalisten. Toen ik in Maastricht neerstreek, ontdekte ik dat de stad in de afgelopen decennia een veel internationaler karakter heeft gekregen. Maar een internationaal vertelfestival voor een mix van inwoners, internationale studenten en nieuwkomers ontbrak, dus heb ik het zelf maar opgezet.”
   
  Inzicht in complexe wereld
  Quaedvlieg wil geen kopie van het literatuurfestival in Shanghai. “Verhalen vertellen kun je op zoveel manieren. Natuurlijk spelen boeken een belangrijke rol. Maar ook film- en documentairemakers vertellen een verhaal, net als journalisten en fotografen. Zelf ben ik ook een verhalenverteller. We proberen allemaal vanuit onze eigen professie nieuwe inzichten te geven en zodoende bij te dragen aan een beter begrip van onze complexe wereld.”
   
  Programma
  Story-Line presenteert met ‘China, Secret Stories’ een programma met vier bijzondere verhalenvertellers:
   
  Journalist en auteur Lijia Zhang (Beijing) zal voorlezen & vertellen over haar debuutroman Lotus, die in januari zal verschijnen. Lotus vertelt het verhaal van een jonge vrouw die als migrant verstrikt raakt in de Chinese seksindustrie.
   
  Designer en filmmaker Alice Wong (Amsterdam/Hong Kong) zal haar korte film Reconstructing Reality (winnaar studentenprijs van het Nederlands Film Festival) presenteren, over de gewelddadige dood van haar vader.
   
  Journalist en schrijver van het boek De Rode Miljonair Hans Moleman (Maastricht) zal fragmenten uit het werk van de vlijmscherpe Chinese filmmaker Jia Zhang-ke vertonen en laten zien hoe de filmmaker omgaat met de Chinese censuur.
   
  Sinoloog, journalist en onderzoeker Garrie van Pinxteren (Amsterdam) zal het event modereren en bespreekt de stand van zaken van media & journalisten in China.
   
  Daarnaast zullen fragmenten van de opmerkelijke documentaire The Lost Son van Sigrid Deters worden vertoond. The Lost Son vertelt het verhaal van de jonge Maastrichtenaar Gouming Martens die op zoek gaat naar zijn biologische ouders in China. Hij ontdekt dat veel kinderen in zijn geboorteland zijn gestolen en doorverkocht aan kinderloze echtparen en weeshuizen.
   
  Creative producer en iArts-alumnus Leana Bekker (Maastricht) zal met een ongewone prelude en afronding de dialoog tussen verhalenvertellers en publiek stimuleren. Zoek de rode envelop!
   
  Bezoekers van ‘China, Secret Stories’ kunnen met hun ticket tevens de tentoonstelling ‘Cai Guo-Qiang: My Stories of Painting’ bezoeken in het Bonnefantenmuseum.
   
  Details, Kaarten & Reserveren
  Locatie: Bonnefantenmuseum Maastricht
  Datum: zondag 22 Januari, 14.00-16.30 uur (inloop vanaf 13.00 uur)
  Voertaal: Engels
  Tickets: 15 euro, studenten 8 euro (Tickets geven toegang tot Storytellers On Stage, een bezoek aan de tentoonstelling van Cai Guo-Qiang en zijn inclusief een drankje)
  Reserveren: info@story-line.org (beperkt aantal plaatsen)
  Meer informatie: facebook.com/StoryLineMaastricht
   

  Lees meer
 • 22 januari 2017 14:00 - 16:00 Voorlees Salon Salon Remunj
  Zondag 22 januari organiseert Salon Remunj voorafgaand aan de Nationale Voorleesdagen een bijzondere VoorleesSalon.…
  Zondag 22 januari organiseert Salon Remunj voorafgaand aan de Nationale Voorleesdagen een bijzondere VoorleesSalon. Waarin een aantal vooraanstaande Roermondenaren, plus enkele speciale gasten, het mooiste stukje proza of gedicht dat zij ooit gelezen hebben komen voordragen. De fragmenten en gedichten zullen worden afgewisseld door muziek van pianiste Lia Steenvoorden.
   
  Programma:
   
  Inleiding: Burgemeester Rianne Donders.
  De burgemeester heeft zich bereid verklaard de middag in te leiden, waarna ze de rij voordrachtkunstenaars zal openen met haar favoriete fragment.
   
  Voor de pauze komen verder aan het woord: Ton Wilbers, Jeanine Deckers, Mia Bühn en de Limburgse Voorleeskampioen van 2016: Jort Sonntag uit Heel.
   
  Na de pauze volgen o.a. nog: Pierre Bakkes, Sybert van Keeken, Danny Danker en wethouder Ferdinand Pleyte.
   
  Muziek: Lia Steenvoorden.
  Lia studeerde Schoolmuziek aan het Conservatorium in Maastricht, was 10 jaar vakleerkracht muziek op een basisschool en is nog steeds groepsleerkracht. Ze begeleidt koren en speelt regelmatig in de kerk.
   
  Een voorliefde voorlezen?
  Kom naar de VoorleesSalon!

  Lees meer
 • 26 januari 2017 13:30 - 16:15 Gedichtendag: poëziewandeling met Jet van Aalst
  Op de Gedichtendag kunt u onder deskundige  en enthousiaste leiding  van neerlandica Jet van Aalst het Poëzieparcours…
  Op de Gedichtendag kunt u onder deskundige  en enthousiaste leiding  van neerlandica Jet van Aalst het Poëzieparcours volgen. Het 11e Poëzieparcours heeft dit jaar humor als leidraad (in navolging van het thema van de Poëzieweek 26 jan-2 febr). Zij neemt u - tijdens een wandeling- mee langs 16 etalages, vol met vrolijke poëzie, in een winters Maastricht met enkele stops onderweg.

  Aanmelden en startpunt: Centre Céramique Maastricht (klantenservice@maastricht.nl)
  Deelname: € 5,- incl. tekst van de gedichten

   

  Lees meer
 • 26 januari 2017 20:00 - 22:00 Avond rondom carnaval en literatuur
  In het kader van het 66-jarig jubileum gaf de Reuverse carnavalsvereniging De Windjbuujels in 2016 een boek uit.…
  In het kader van het 66-jarig jubileum gaf de Reuverse carnavalsvereniging De Windjbuujels in 2016 een boek uit. Geen voor de hand liggende feestuitgave maar een roman: Vooruit, achteruit, een voortdurend feest. Achter de auteursnaam Marlou de Roover verschuilen zich vier heren uit het Reuverse (Koos Franssen, Jeroen Litjens, Mark Verlinden, Peter Winkels).
   
  Op donderdag 26 januari er rondom het boek een literaire avond vanuit het thema Carnaval en Literatuur, in samenwerking met de bibliotheek. In Brasserie Bösdael zijn vanaf 20.00 uur te gast Jan van Mersbergen (Naar de overkant van de nacht) en Ad van Iterson (Drie dagen en drie nachten en Observant, Bassin, Statie, Calvarie). Marlou de Roover zal uiteraard ook acte de présence geven. Moderator is Guus Urlings, verslaggever cultuur en Limburgensia van dagblad De Limburger.
   
  Carnaval en Literatuur
  Met Jan van Mersbergen, Ad van Iterson,  Guus Urlings, Marlou de Roover
  Donderdag 26 januari 20.00 uur
  Brasserie Bösdael,Meester Bosmanshof 107, 5953 DN Reuver
  Toegang is gratis
 • 27 januari 2017 19:00 - 21:00 Poëziebuffet in Valkenburg
  SchrijversPodiumValkenburg organiseert op vrijdag 27 januari 2017 om 19.00 uur in de Openbare Bibliotheek aan het…
  SchrijversPodiumValkenburg organiseert op vrijdag 27 januari 2017 om 19.00 uur in de Openbare Bibliotheek aan het Berkelplein in Valkenburg een Poëziebuffet voor dichters en liefhebbers van poëzie om bij een hapje en een drankje gedichten voor te dragen of ervan te genieten
   
  Dichters worden uitgenodigd om hun originele gedichten in het Nederlands of Limburgs dialect voor te dragen. Inspiratie kan (maar hoeft niet) worden geput uit het thema “Humor” van de Poëzieweek (26 jan. tot 2 febr.)  waarvoor Jules Deelder het Poëziegeschenk schrijft. 
   
  Zowel belangstellende dichters als bezoekers moeten zich vòòr donderdag 18 januari 2017 voor het buffet aanmelden door overmaking van € 10,00 op rekeningnummer: NL43RABO0336851278 t.n.v. Stichting Cultuurcafé D’n Dwingel Valkenburg.  De gedichten moeten i.v.m. de samenstelling van het programma door de dichters eveneens vóór donderdag 18 januari 2016 per e-mail worden aangemeld bij Frans Kraan op het 
  e-mailadres: kraanhaagen@hotmail.com met vermelding van naam, telefoonnummer, titel(s) van de gedichten en de geschatte duur.
   
 • 29 januari 2017 13:30 - 16:30 Presentatie dichtbundel Jos Rosenboom
  Op zondagmiddag 29 januari vindt in de Kloosterboekwinkel in Klooster Wittem een Poëziemiddag plaats waarbij de…
  Op zondagmiddag 29 januari vindt in de Kloosterboekwinkel in Klooster Wittem een Poëziemiddag plaats waarbij de nieuwe dichtbundel van Jos Rosenboom, Een huis van letters, wordt gepresenteerd. Ook speelt Marianne Cranston harpmuziek en worden gedichten voorgedragen door medewerkers van Klooster Wittem en cursisten van Jos Rosenboom.

  Over Een huis van letters
  In haar geheel eigen(zinnige) stijl neemt Jos Rosenboom de lezer mee op reis met de natuur als tegenspeler in al zijn verschijningen: van boom tot beest, van berg tot hemel en van de ene mens tot de andere. Achter elke deur die zij opent, gaat een verrassende wereld schuil. Een wereld waarin zij antwoord probeert te vinden op kleine en grote levensvragen met oog voor het toevallig; de verwondering over het alledaagse waarbij geboorte en loslaten hand in hand gaan. Maar bovenal komt zij tot de ontdekking dat liefde ver voorbij de woorden gaat. En nooit opraakt.
  Een huis van letters ontroert, verschrikt, troost en kalmeert. Laat je meeslepen en bezie het universum met een nieuwe blik.

  Jos Rosenboom is docente creatief schrijven, auteur, dichter en filmmaker. 
 • 29 januari 2017 14:30 - 16:00samenwerkings activiteit Poëzie aan de Maas met Jules Deelder en jonge dichters uit Nederland en België
  Humor en poëzie? “Jawel”, zegt Jules Deelder, die het Poëziegeschenk 2017 schrijft. Met het thema humor komt…
  Humor en poëzie? “Jawel”, zegt Jules Deelder, die het Poëziegeschenk 2017 schrijft. Met het thema humor komt er aandacht voor gedichten die op de lachspieren werken, uit hilariteit, herkenbaarheid of uit ironie. Humor is in Deelders poëzie in ieder geval geen curiosum.
  Daarom is Jules Deelder de hoofdgast bij de afsluiting van Maand van de Poëzie in Maastricht. Aan deze muzikale en literaire bijeenkomst in Centre Céramique leveren ook 3 winnaars van de Euregion Poetry Slam Borderlines (i.s.m. YoungPoets en Letterkundig Centrum Limburg): Els Dejonghe, Gijs ter Haar en Yannick Moyson plus de locale rapper Ankh de Eenling hun bijdrage. De muzikale omlijsting wordt op gepaste jazzy wijze verzorgd door Michelle & Friends, een easy-listening band uit Maastricht.  Dit alles staat onder leiding van dichter Daan Doesborgh, hij zal de gasten voorstellen en kort interviewen. Het belooft een vrolijke middag te worden!
   
  J.A. Deelder zette zijn eerste stappen in zijn carrière als performer in 1966. Na zijn poëziedebuut  ‘Gloria Satoria ‘ bij De Bezige Bij volgden nog vele bundels met als meest recente publicaties ‘Tussentijds’(2008), ‘Ruisch’(2011), ‘Het graf van Descartes’(2013) en ’Dag en nacht’(2014). In zijn vaak absurdistische, maar steeds glasheldere poëzie wordt de jazz haast tastbaar. De onderwerpen die Deelder aansnijdt zijn de Tweede Wereldoorlog, Duitsland, Rotterdam, jazz en het leven van Deelder zelf. In 1982 debuteerde Deelder als prozaïst met ‘Schöne Welt’. Hierna verschenen een groot aantal verhalenbundels en gelegenheidsuitgaven. Deelder ontving voor zijn hele oeuvre de Anna Blamanprijs (1988), de Johnny van Doornprijs voor de gesproken letteren (1999) en de Tollensprijs (2005).

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Toegang: € 10,-, voor leden bibliotheek Maastricht € 7,50. Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043-3505600. Organisatie: Maastricht Boekenstad i.s.m. Centre Céramique

  Met boekverkoop en signeersessie.
   

  Lees meer
 • 02 februari 2017 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Creativiteit en leeftijd: vijf schrijvers getuigen door Aagje Swinnen
  Over creativiteit op latere leeftijd wordt vaak in stereotypen gedacht. Zo zou orginaliteit alleen bij jongere…
  Over creativiteit op latere leeftijd wordt vaak in stereotypen gedacht. Zo zou orginaliteit alleen bij jongere kunstenaars te vinden zijn, terwijl oudere kunstenaars hun talent verliezen of nog één keer pieken alvorens het leven te verlaten. Hoe denken oudere kunstenaars daar zelf over? In deze presentatie doet Aagje Swinnen verslag van interviews met vijf professionele dichters boven de 65 jaar uit de regio over de manier waarop zij hun creativiteit ervaren. De vijf dichters die meewerkten aan het onderzoek waren Emma Crebolder, Kreek Daey Ouwens, Leo Herberghs, Wiel Kusters en Frans Budé. Zij gingen o.a. in op hun schrijfpraktijk, hun verhouding tot het literaire veld en de verwevenheid tussen creativiteit en identiteit. Daarbij komt ook de vraag aan bod of en hoe oudere personen die geen professionele kunstenaars zijn zich misschien door deze getuigenissen zouden kunnen laten inspireren om vorm te geven aan "goed ouder worden".
  Dr. Aagje Swinnen is Bijzonder Socrates Hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek en Universitair Docent bij de Faculteit Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht. Haar expertise ligt in het domein van de Aging Studies, creativiteit van ouderen in het bijzonder.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
  Toegang is gratis

  Lees meer
 • 21 februari 2017 10:00 - 12:30 Schrijfcursus 'Zet die letters op papier' in Wittem
  Op 21 februari start bij Klooster Wittem een schrijfcursus onder leiding van Jos Rosenboom.…
  Op 21 februari start bij Klooster Wittem een schrijfcursus onder leiding van Jos Rosenboom.

  Zet die letters op papier
  "Wacht niet op magische momenten, maar schrijf met ons mee; van luchtig tot diepzinnig, van snapshot tot doorwrocht, we herschrijven het leven niet, maar schikken en verdichten wat zich aandient,gezocht, of spontaan. We vinden iets voor onszelf, in onszelf, of delen het met een ander. We associëren op verschillende manieren, maar komen steeds weer terug bij onze eigen woorden en onze eigen gedachten. In dit schrijven ontmoet je jezelf.  
  Concrete opdrachten volgen logisch op elkaar, ze zetten je aan het fantaseren, prikkelen je verbeeldingskracht, of brengen je terug bij je eigen herinneringen, en ervaringen. Tussendoor en na afloop zijn er steeds voorleesmomenten. Als op het einde van de workshop al die verschillende woorden klinken, ontmoet je daadwerkelijk de ander.
  Bepaal mee, schrijf mee, denk mee, lach mee en deel in die bron van vreugde."
   
  Tijd: dinsdagochtend van 10.00u – 12.30u
  21 februari /  7 & 21 maart / 11& 25 april 2017
  Klooster Wittem, te Wittem
  Kosten € 125,00 inclusief, cursusmateriaal en koffie en thee
  josrosenboom@planet.nl

   

  Lees meer
 • 14 maart 2017 09:00 - 12:30 Intervisiebijeenkomst voor kunstdocenten
  Op 14 maart van 9.00-12.30 uur bij SMK in Kerkrade. 

  Kunstdocenten die kennis en ervaringen met elkaar delen…
  Op 14 maart van 9.00-12.30 uur bij SMK in Kerkrade. 

  Kunstdocenten die kennis en ervaringen met elkaar delen en elkaar inspireren: vaak is er in de dagelijkse praktijk (te) weinig tijd voor beschikbaar. Daarom hebben LKCA, Cultuurconnectie en All Art Professionals een serie intervisieochtenden door het land georganiseerd waar zij actief kennis en ervaringen willen delen over:
   
  Het bereiken van je doelgroepen
  Om een fatsoenlijke boterham te verdienen blijf je op zoek naar klanten die bereid zijn om (voldoende) te betalen voor de waarde die jij biedt. De afgelopen jaren is er vanuit de subsidies een verschuiving geweest richting o.a. binnenschoolse cultuureducatie, zorg en welzijn en andere doelgroepen. Hoe zorgen jij en jouw collega’s dat jullie je doelgroep bereiken en aansluiting bij hen vinden?
   
  Het inzetten van digitale middelen
  Alles is tegenwoordig met het internet verbonden van je mobiele telefoon en televisie tot aan de thermostaat en de koelkast. De beschikbaarheid van informatie en technologie maken sommige zaken makkelijker én gelijktijdig hebben ze een grote impact op het verwachtingspatroon van 'de consument'. Hoe zetten jij en jouw collega's digitale middelen in in jullie lespraktijk?
   
  Samenwerken in de regio
  Samenwerken werkt! Hoe werken jullie succesvol samen in de regio? Wat voor partijen zijn hierbij betrokken? En wat zou er wenselijk zijn om nog beter samen te kunnen werken?
   
  Deze ochtenden zijn bedoeld voor alle buitenschoolse kunstdocenten in de diverse disciplines (muziek, theater, dans, beeldend, schrijven etc.) zowel in dienst bij een organisatie als werkend als zelfstandige (of gecombineerd).
   
  Kijk hier voor meer informatie over de verschillende intervisiebijeenkomst en om je aan te melden. In Limburg vindt de intervisiebijeenkomst plaats bij SMK in Kerkrade op 14 maart van 9.00-12.30 uur.
   

  Lees meer
 • 24 maart 2017 13:30 - 17:00eigen activiteit Training PR & werving voor docenten en coaches
  Werk je als (zelfstandig) docent of coach in de culturele sector en wil je je beroepspraktijk verder uitbouwen…
  Werk je als (zelfstandig) docent of coach in de culturele sector en wil je je beroepspraktijk verder uitbouwen of succesvoller maken? Meld je dan aan voor de training PR & werving onder leiding van Maaike van Steenis van ‘Succesvol ondernemen als creatief’ op vrijdag 24 maart van 13.30-17.00 uur in het Huis voor de Kunsten Limburg te Roermond. In deze training krijg je praktische handvatten om aan voldoende klanten of deelnemers voor je workshops en cursussen te komen. Je krijgt antwoord op vragen als:
  -Hoe zet ik een succesvolle wervingscampagne voor mijn cursus of workshop op?
  -Hoe bepaal ik een goede prijs voor mijn diensten?
  -Hoe zorg ik voor klantenbinding?
   
  Maaike van Steenis is trainer en leert kunstenaars en creatieve ondernemers hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Maaike studeerde kunst- en cultuurmanagement aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en werkte 7 jaar als freelance fondsenwerver en zakelijk leider in de podiumkunsten. Inmiddels is Maaike ruim 5 jaar werkzaam als trainer en coach in ondernemersvaardigheden en marketing voor kunstenaars en creatieven. Zij gaf trainingen voor o.a. Cultuur en Ondernemen, BKKC, AHK, Codarts en ArtEZ. Haar eigen programma’s en trainingen zijn al door honderden creatieve ondernemers gevolgd. Ook publiceert Maaike regelmatig in diverse media. Inmiddels verschenen opiniestukken van haar hand in o.a. het Parool, de Volkskrant en NRC Next. Ze schreef artikelen voor diverse vakbladen (o.a. Dans Magazine en Theaterkrant) en heeft een vaste column op de website van de Popunie. Maaike is tevens voorzitter voor het Fonds Podiumkunsten en is initiatiefnemer en financier van de “Creatieve Ondernemer van het Jaar- award”. Momenteel werkt zij aan haar eerste boek, dat in september zal verschijnen.
   
  Datum: vrijdag 24 maart 2017 van 13.30-17.00 uur (inloop vanaf 13.15 uur)
  Locatie: Huis voor de Kunsten Limburg p/a Ondernemersplein Limburg, Steegstraat 5 te Roermond
  Voor wie: (aankomende) docenten en coaches die (willen) werken in de culture sector. Bijvoorbeeld op het gebied van schrijven, muziek, beeldende kunst en dans.
  Aanmelden: klik hier (er is plek voor maximaal 30 deelnemers)
  Kosten: 20 euro per persoon (incl. koffie/thee) 

  Lees meer
meer items…
literatuurnieuws
 • 06 januari 2017 Henk Hover redacteur van 'Platbook 17: Meziek'
  In het voorjaar van 2017 verschijnt de 17e editie van Platbook, een bundel met werk van Limburgse dialectschrijvers.…
  In het voorjaar van 2017 verschijnt de 17e editie van Platbook, een bundel met werk van Limburgse dialectschrijvers. Ditmaal is het thema ‘Muziek’. Redacteur van deze uitgave is Henk Hover, programmamaker bij L1 radio en TV op het gebied van met name (dialect)muziek én zelf actief als muzikant, componist en liedjesschrijver. Hover zal een selectie maken uit het ingezonden werk en de inleiding samenstellen. Limburgse schrijvers kunnen tot 1 maart 2017 eigen werk insturen voor Platbook 17. Dat kunnen bijvoorbeeld verhalen, gedichten, columns, liedteksten en cabaretteksten zijn; alle genres zijn toegestaan, als het thema maar ‘Muziek’ is en de bijdrage niet meer dan 600 woorden bevat. Teksten kunnen aangeleverd worden bij Uitgeverij TIC, de uitgever van Platbook, via paul@uitgeverijtic.nl. Schrijvers wiens werk wordt geselecteerd, ontvangen een uitnodiging voor de boekpresentatie en een gratis exemplaar van Platbook 17.
   
  Over Platbook
  Platbookis een serie dialectboekjes voor Limburgse dialectschrijvers en -lezers. Auteurs uit de hele provincie werken mee om telkens weer een opvallend thema te beschrijven in hun eigen verhalen, gedichten en andersoortige teksten. Platbookheeft inmiddels een goede reputatie opgebouwd. Voor elke uitgave zijn er meer auteurs, meer inzendingen en heeft een redacteur het steeds moeilijker om een keuze te maken uit de veelheid van teksten. De Platbook-commissie, bestaande uit Ton van de Wijngaard (streektaalfunctionaris Huis voor de Kunsten Limburg), Hub Nijssen (Veldeke Limburg), Paul Weelen (Stichting LiLiLi, Uitgeverij TIC) en Wim Kuipers (bedenker van het Platbook-concept), vroegen ditmaal het publiek mogelijke thema’s aan te dragen. Het thema ‘Muziek’ was een idee van Har Sniekers.
   
  Kijk voor meer informatie over het Platbook op www.hklimburg.nl/platbook of www.uitgeverijtic.nl. Platbook is te koop in de webshop van het Huis (www.hklimburg.nl/webshop) en de betere boekhandel in Limburg.
   
  Henk Hover
  Henk Hover (Hingen-Echt, 1966) werkt sinds 1998 als programmamaker bij L1 radio en TV. Op dit moment presenteert hij het dagelijks dialectprogramma Plat-eweg op L1 radio, de L1mbo Top 10 en verder vrijwel alle L1-programma’s die op de een of andere manier met Limburgse muziek samenhangen. Hover speelt zelf ook gitaar en maakt al ruim een kwart eeuw deel uit van zanggroep Averegs. Bovendien is hij verantwoordelijk voor de muziek en liedteksten uit tien afleveringen van de Echter Revue. Ook maakte hij als componist of tekstschrijver een aantal bekende carnavalsschlagers.
 • 21 december 2016 Inschrijven voor Kunstbende Limburg 2017 | Open Podium en Workshops | kan nu!
  Op zondag 22 januari 2017 organiseert Kunstbende Limburg in samenwerking met Poppodium Nieuwe Nor tussen 13.00…
  Op zondag 22 januari 2017 organiseert Kunstbende Limburg in samenwerking met Poppodium Nieuwe Nor tussen 13.00 uur en 17.00 uur een Open Podium en een aantal Workshops. Inschrijven kan nu!

  Open Podium
  Het Open Podium wordt geboden aan jong talent van 13 t/m 18 jaar dat actief is in de disciplines Muziek, Taal, Theater, Dans, DJ, Fashion, Film of Expo. Er zit geen wedstrijd element verbonden aan het Open Podium, wat betekent dat je als deelnemer niet beoordeeld wordt door een jury.
  Klik hier om je in te schrijven voor het Open Podium.

  Workshops
  Naast het Open Podium organiseert Kunstbende Limburg in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg en Schunck* ook een aantal workshops op zondag 22 januari 2017. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar oud kunnen gratis deelnemen aan de workshop Expo (beeldende kunst), Muziek of Taal. Deze workshops worden gegeven door professionals en vinden plaats tussen 13.00 uur en 17.00 uur.
  Klik hier voor het opgeven voor (één van) de workshops (Expo, Muziek en Taal).

  Workshop Expo
  Hoe krijg je nieuwe inspiratie? Hoe kun je jouw creatieve talent blijven uitdagen en helpen verder te ontwikkelen? Tijdens de expo coachingsdag in Schunck* nemen we je mee in een tour vol creativiteit. Tentoonstelling, brainstormsessie, workshop en Murals zijn enkele begrippen die jouw creativiteit gaan stimuleren die dag. Voor deze coachingsdag maakt het niet uit of je al heel ver bent met je creatie voor Kunstbende, of dat je nog geen idee hebt met wat je precies gaat maken. Iedereen is welkom. Deze workshop vindt plaats in Schunck*, Heerlen.

  Workshop Muziek
  Deze workshop staat in het teken van songwriting. Tijdens deze workshop zal je één uur lang in je groepjes van 2 á 3 deelnemers gecoacht worden om gericht feedback te krijgen op je eigen liedjes. Schrijf je al eigen songs? Dan is dit echt wat voor jou! Schrijf je nog geen eigen songs? Wellicht word je geïnspireerd om dit in de toekomst wel te gaan doen! Deze workshop vindt plaats in Poppodium Nieuwe Nor, Heerlen.

  Workshop Taal
  Deze workshop staat geheel in het teken van voordracht. Bij het schrijven van teksten hoort natuurlijk ook het voordragen van de tekst. Hoe bereid je je voor? Hoe kom je op het publiek over? De coach gaat samen met jou aan de slag om jouw performance bij te schaven en wellicht krijg je tips om sommigen dingen helemaal anders te doen. Je zult in ieder geval helemaal klaargestoomd worden voor een eventuele deelname aan Kunstbende 2017. Deze workshop vindt plaats in Poppodium Nieuwe Nor, Heerlen.


    lees meer…
 • 20 december 2016 Daan Doesborgh schrijft nieuwjaarsgedicht Letterkundig Centrum Limburg
  Bijzondere poëziekaart gratis te verkrijgen

  Dichter Daan Doesborgh wordt toegevoegd aan het rijtje met de namen…
  Bijzondere poëziekaart gratis te verkrijgen

  Dichter Daan Doesborgh wordt toegevoegd aan het rijtje met de namen Huub Beurskens, Michelle Bracke, Chrétien Breukers, Frans Budé, Emma Crebolder, Quirien van Haelen, Leo Herberghs, Paul Hermans, Rouke van der Hoek, Sasja Janssen, Wiel Kusters, Joke van Leeuwen, Ton van Reen, Hans van de Waarsenburg, Nicolette Smabers, Jos Versteegen en Kreek Daey Ouwens. Al deze ‘Limburgse’ dichters schreven al eens een nieuwjaarsgedicht in opdracht van het Letterkundig Centrum Limburg. Het gedicht dat Daan Doesborgh schreef voor de jaarwisseling 2016/2017 is het achttiende. De titel hiervan - ‘Ik zit op het dak onder sterren en maan’ - is ontleend aan het lied ‘We vieren het toch’ van Spinvis. Het gedicht is gedrukt op een door Piet Gerards Ontwerpers ontworpen A5-kaart die te gebruiken is als ansichtkaart. Deze is in december en januari gratis verkrijgbaar bij diverse bibliotheken en boekhandels in Limburg en tevens gratis te bestellen via lcl@hklimburg.nl.

  Daan Doesborgh (Steyl, 1988) volgde het VWO aan College Den Hulster in Venlo. Daarna behaalde hij aan de Universiteit van Amsterdam de Bachelor Nederlandse Taal en Cultuur en de Master Boekwetenschap en Handschriftkunde. Van 2006 tot 2011 was hij stadsdichter van Venlo. In 2010 won hij het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Hij werkt onder andere voor Vrij Nederland en treedt regelmatig op als dichter en presentator. Zo presenteert hij ook ‘Poëzie aan de Maas’ op zondag 29 januari van 14.30-16.00 uur in Centre Céramique Maastricht met als hoofdgast Jules Deelder, schrijver van het Poëziegeschenk 2017.

  Letterkundig Centrum Limburg
  Het Letterkundig Centrum Limburg (LCL), dat dit jaar al 35 jaar bestaat, richt zich op het bevorderen en promoten van Nederlandstalige literatuur van hoogstaande kwaliteit in de provincie Limburg. Het gaat hierbij om literatuur geschreven door personen afkomstig uit of woonachtig in Limburg. Het LCL (mede)organiseert onder andere literaire activiteiten, stimuleert met diverse projecten de ontwikkeling van jonge schrijftalenten en biedt financiële ondersteuning aan lokale literaire organisaties en initiatieven door de hele provincie.

  lees meer…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Literatuur? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?