literatuur

Limburg herbergt vele schrijvers, lezers, literaire cafés, leeskringen, schrijfdocenten, organisatoren van literaire activiteiten enzovoorts. Het Huis voor de Kunsten Limburg wil dit literaire netwerk versterken, promoten en ondersteunen. Bijvoorbeeld met informatie en advies. Ook organiseert het Huis  – vaak samen met partners uit het culturele veld – diverse projecten om de literatuur en het schrijven in Limburg meer onder de aandacht te brengen.
 
Het Huis voor de Kunsten Limburg is ook de thuisbasis van het Letterkundig Centrum Limburg (LCL). Samen met hen werken wij aan het bevorderen en promoten van literatuur in Limburg. Op deze website bieden wij bijvoorbeeld een digitaal podium aan literatuur en literaire activiteiten in en uit Limburg. Dit is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in literatuur en schrijven in deze provincie.    
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Literatuur? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
literatuuragenda
 • 17 april 2014 - 06 juni 2014 Aan de rand van het plateau - 7 muren en 1 gedicht
  U bent van harte uitgenodigd om te kijken, te lezen, te luisteren en te dansen op het Van Eyck lentefeest en de…

  U bent van harte uitgenodigd om te kijken, te lezen, te luisteren en te dansen op het Van Eyck lentefeest en de opening van de tentoonstelling 'Aan de rand van het plateau - 7 muren en 1 gedicht'.

  Een van de gedichten die Erik Lindner schreef tijdens zijn verblijf als poet-in-residence op de Van Eyck is het uitgangspunt voor muurschilderingen en -werken van: Aukje Koks, Gijs Frieling & Job Wouters, Kim Habers, Michiel Schuurman, Peter Vos, Stephan Keppel. De tentoonstelling is een hommage aan de verscheidenheid van de kunst, de poëzie, de potentie van de muur, een welkom voor de nieuwe deelnemers en bovenal een feest voor iedereen.

  Opening: 17 april 17.00 tot 19.30 uur, met vanaf 17.45 uur muziek van KRAAI - jazz, electronics en audio visuals
  Tentoonstelling: 18 april t/m 6 juni 2014, op maandag t/m vrijdag van 9.00-18.00 uur
   


  Lees meer
 • 25 april 2014 16:00 - 18:30 Ga op visite in de Salon
  Op 25 april geeft Hanneke Eggels, ter afsluiting van het 18e cursusseizoen 2013-2014 van Cour de Culture 'Nobelprijswinnaars…
  Op 25 april geeft Hanneke Eggels, ter afsluiting van het 18e cursusseizoen 2013-2014 van Cour de Culture 'Nobelprijswinnaars Literatuur', een lezing die in 1999 werd gehouden in Museum Mesdag in Den Haag bij de tentoonstelling Interieur met dame. 'De salon' gaat over de salons zoals in de boeken van Marcel Proust, 'Pygmalion van Bernard Shaw en de biografie van Thomas Mann gefrequenteerd.

  "Zo op het eerste gezicht waren de salons vooral een merkwaardig, wat frivool cultuurverschijnsel. Kijk je er wat nauwkeuriger naar, dan raak je gefascineerd door het pittoreske geheel van menselijke betrekkingen. De aard ervan laat zich bondig omschrijven: mannen en vrouwen uit de hoogste sociale strata, vertegenwoordigers van de intelligentia, dichters en kunstenaars verzamelden zich op geregelde tijden rond een aantal vaste gastvrouwen om elkaar te ontmoeten in een recreative en galante sfeer. Het doel van de salon was zuiver recreatief: men kwam bij elkaar om in een elegante erudiete sfeer de tijd te passeren. Literatuur nam bij deze tijdspassering een belangrijke plaats in; daarnaast kwamen alle onderwerpen ter sprake die in een bepaalde periode de gemoederen bezighielden. Ook politiek, ook en vooral de betrekkingen tussen de seksen. Zo droeg dit alles bij tot de meningsvorming. Militante positiekeuze en sociaal engagement zouden echter in strijd zijn geweest met de recreatieve opzet van de salons en ongetwijfeld haar einde betekend hebben."

  Na de lezing wordt tijdens een informele nazit het afgelopen cursusseizoen met de gelezen boeken geëvalueerd en het nieuwe leesseizoen ingeluid. Geïntereseerden zijn van harte welkom bij de lezing en de borrel.

  Tijd: 16.00-18.30 uur
  Locatie: Koetshuis, Kasteel Nieuwenbroeck 2, 5954 CL Beesel


  Lees meer
 • 01 mei 2014 12:00 - 21:30 Festival 'Le jour du Muguet'
  Ook dit jaar weer neemt de Alliance Française Maastricht het initiatief om een kleinschalig festival te organiseren:…

  Ook dit jaar weer neemt de Alliance Française Maastricht het initiatief om een kleinschalig festival te organiseren: ‘Le jour du Muguet’. Het festival vindt op 1 mei plaats in Maastricht en is bedoeld om uiting te geven aan de verbondenheid van Maastricht met het Franse cultuurgebied.

  Programma
  - 12.00-17.00 uur: kunstmarkt
  Dominicanerkerkstraat en Kommelplein (bij het Kruisherenhotel)

  - 18.00 uur: oud-wethouder Jacques Costongs opent de tentoonstelling 'Kinderkunst' in Boekhandel Dominicanen (1 t/m 31 mei), georganiseerd door KIX - Kids X-plore!

  - 20.00 uur: concert Charlotte Haesen 'et ses amis de Bruxelles' bij boekhandel Dominicanen
  - ca. 20.45 uur (in de pauze van het concert): uitreiking ‘Le Muguet de Maestricht 2014’ door Camille Oostwegel, Consul Honoraire de France à Maestricht

  Locatie: Boekhandel Dominicanen en Kommelplein Maastricht
  Entree: gratis

   


  Lees meer
 • 01 mei 2014 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - De kunst van het herinneren; over Marcel Proust
  De grote Franse schrijver Marcel Proust (1871-1922) heeft met zijn magistrale romancyclus 'A la recherche du temps…
  De grote Franse schrijver Marcel Proust (1871-1922) heeft met zijn magistrale romancyclus 'A la recherche du temps perdu' op een briljante wijze vorm gegeven aan zijn herinneringen. René Gabriels, verbonden aan de faculteit Cultuurwetenschappen van de Universiteit Maastricht, zal in zijn lezing aandacht schenken aan de manier waarop Proust zowel de herinneringen aan zijn persoonlijke leven als die aan het tijdsgewricht waarin hij leefde heeft verwerkt. Dat betekent dat hij het niet alleen gaat hebben over de twee belangrijkste zaken in het persoonlijke leven - liefde en dood -, maar ook over de Dreyfus-affaire en de strijd tussen de aristocratie en de bourgeoisie.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)


  Lees meer
 • 07 mei 2014 19:30 - 21:30 Eva Kelder over ‘Het leek stiller dan het was’
  Op woensdagavond 7 mei is Eva Kelder te gast bij BiblioNova Sittard, de kick-off van haar boektournee. April 2014…
  Op woensdagavond 7 mei is Eva Kelder te gast bij BiblioNova Sittard, de kick-off van haar boektournee. April 2014 verscheen haar debuutroman Het leek stiller dan het was. Het boek is positief ontvangen: besproken in de Volkskrant met drie sterren, Favoriet in de Margriet en aangeprezen in het tijdschrift Zin. Belangstellenden zijn van harte welkom en worden uitgenodigd om met de schrijfster in gesprek te gaan.

  Het leek stiller dan het was is een even gevoelig als krachtig debuut over liefde en vriendschap, over loslaten, weggaan en weer terugkeren. Over waarom opgroeien op een eiland even vrij als verstikkend kan voelen, even geborgen als onveilig.

  Over de auteur:
  Eva Kelder (1980) studeerde Engelse Letterkunde en Journalistiek. Tijdens het werken met oud-VS correspondent Charles Groenhuijsen werd ze aangestoken door zijn liefde voor Amerika en reisde voor haar crossmediale project In Search of Americans samen met fotograaf Sabina Theijs door de VS. Met een boek en korte films voor VPRO’s Holland Doc als resultaat. In 2012 debuteerde ze met een kort verhaal in literair tijdschrift Passionate Magazine. Daarna volgden verhalen in literaire tijdschriften als De Revisor en De Gids, en een tweewekelijkse column op AmsterdamFM. Het leek stiller dan het was is Eva Kelders romandebuut en ze werkt momenteel aan een verhalenbundel.
   
  Tijd: 19:30 – 21:30 uur
  Locatie: BiblioNova Sittard, Broeksittarderweg 1 Sittard
  Entree: gratis
  Met boekverkoop
   
  Georganiseerd door Boekhandel Krings in samenwerking met BiblioNova
   
  Aanmelden kan via klantenservice@biblionova.nl, tel. 046-4510303 of via Boekhandel Krings, Brandstraat 23, tel. 046-4528100.
   
 • 10 mei 2014 10:00 - 12:00 Workshops 'Schrijf je verhaal'
  In Kunst- en Cultuurhuis De Klimboom in Simpelveld start op zaterdagochtend 10 mei “Schrijf je verhaal”. De…
  In Kunst- en Cultuurhuis De Klimboom in Simpelveld start op zaterdagochtend 10 mei “Schrijf je verhaal”. De twee uur durende workshops creatief schrijven, ook op 17 en 24 mei, beginnen om 10 uur en worden verzorgd door schrijfdocent Bep Mergelsberg.
   
  De deelnemers bezoeken en onderzoeken, onder leiding van de docent, een tweetal schrijflocaties tijdens de eerste twee workshops. Dit zijn plekken met een landschappelijke, historische, cultuurhistorische, architectonische, literaire of slechts een subjectieve geladenheid en betekenis. Op zulke plaatsen zijn ook altijd stemmen verborgen: stemmen van de bewoners uit het verleden, van de mensen wiens stem nooit gehoord werd of van mensen die zich er verschuilden; stemmen van voorbijgangers. Wat zijn oorspronkelijke tonen van de locatie?

  Ook de eigen stemmen in het hoofd van de schrijver willen gehoord worden. De stemmen van de ouders, de vrienden, de geliefden en de in hem of haar werkende stemmen van de leraren, docenten, huwelijkspartner, huisgenoten of trainer…maar vooral de eigen stem.
   
  Wie spreekt er in jou, wanneer je niet spreekt maar luistert? Naar de stemmen van de locatie luistert? Naar je eigen innerlijke stem luistert?  
   
  Op locatie wordt de bewustzijnsstroom ongefilterd op het papier gezet; alles wordt opgeschreven wat je innerlijke stem vertelt. Later wordt de tekst verfijnd, van ritme en spanning voorzien en kies je al doende voor een tekstgenre: een gedicht, een prozagedicht of een kortverhaal. Of een enkele goede zin…, die een licht doet opgaan.
   
  Aan het eind van de laatste workshop wordt gewerkt aan voordrachtskunst. 
   
  Voor meer informatie en aanmelding: Bep Mergelsberg
  mergelsbergb@gmail.com
  T 0648434430
   
 • 15 mei 2014 09:28 - 22:00 Couperus-wandeling Den Haag
  Onder de noemer  'Zo ik iéts ben, ben ik een Hagenaar...' organiseert de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht…
  Onder de noemer  'Zo ik iéts ben, ben ik een Hagenaar...' organiseert de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM) op 15 mei een literaire excursie langs historische Couperuslocaties in Den Haag onder deskundige leiding van neerlandica Jet van Aalst.
                          
  Praktische gegevens:
  - 9.28 uur: vertrek met de trein vanuit Maastricht
  - lunch in Den Haag, Couperus-wandeling en -museum, Indisch eten 
  - circa 22.00 uur: weer terug in Maastricht

  Reis en overige kosten zijn voor eigen rekening. Het maximaal aantal deelnemers is 15. Leden van de VLAM betalen € 7,50 p.p., niet-leden € 10 p.p. Opgeven kan door een mail te sturen naar info@vlammaastricht.nl.


  Lees meer
 • 17 mei 2014 13:30 - 16:00 Boekpresentatie Van Maastricht naar Maluku
  In juli 2012 bezocht Abe Sahetapy met zijn gezin en enkele familieleden vier weken de Molukken. Een reis die bij…
  In juli 2012 bezocht Abe Sahetapy met zijn gezin en enkele familieleden vier weken de Molukken. Een reis die bij hem persoonlijk niet zomaar ergens in zijn agenda stond gepland. Maar uiteindelijk toch plaats vond.

  De drang om terug te gaan naar zijn Molukse roots is bij Sahetapy intens. Verhalen van anderen, die wel naar de Molukken zijn gegaan, zijn niet meer aan hem besteed; nee, hij wil een onderdeel zijn van zijn eigen Molukse verhaal. Een jaar na zijn reis naar de Molukken heeft hij zijn reisverhaal op papier gezet. Niet in een spannende romanvorm, maar in poëzie en dichtvorm; daar waar het gevoel van schrijven het dichtst bij hem ligt verankerd.

  Op 17 mei wordt zijn vierde gedichtenbundel gepresenteerd: 'Van Maastricht naar Maluku, mijn reisverhaal in poëzie en anekdote'. Eerder uitgebrachte gedichtenbundels van Sahetapy waren 'Alnasah, Gambaran' (spiegelbeeld) en 'Eenvoud'. De boekpresentatie wordt omlijst door een gevarieerd programma. met ondermeer de bekende Molukse musici Julya Lo’ko, Maria Lekransy, Rara’Regina (zang) en Victor Lekransy (percussie). Daarnaast worden voordrachten en lezingen gehouden door Emerson Terinathe en Nancy Jouwe. De presentatie is in handen van Nathalie Ventriglia en Stefanie Hehalatu. Na afloop is er gelegenheid om boeken van Sahetapy te kopen en laten signeren.

  Locatie: Centre Céramique. Maastricht
  Entree: gratis


  Lees meer
 • 23 mei 2014 20:00 - 22:00 Avond van de Poëzie in Sittard
  Op vrijdag 23 mei vindt in Poppodium Volt de Avond van de Poëzie plaats met optredens van o.a. Ellen Deckwitz,…
  Op vrijdag 23 mei vindt in Poppodium Volt de Avond van de Poëzie plaats met optredens van o.a. Ellen Deckwitz, Jean Pierre Rawie en Julie Droeghaag, de winnaar van Kunstbende Limburg onderdeel Taal. Belangrijk onderdeel van de avond is de uitreiking van de Fritschy-Stadscultuurprijs Sittard-Geleen 2014 aan dichter Huub Beurskens voor zijn bundel Hotel Eden (Nieuw Amsterdam, 2013). Tijdens de avond zal ook voor de eerste keer een stadsdichter voor Sittard-Geleen bekend gemaakt worden. Jop Ostendorf zorgt voor de muzikale omlijsting.
   
  Georganiseerd door: Stichting MEG, BiblioNova, Ecsplore en Poppodium Volt
   
  Vrijdag 23 mei 2014
  Aanvang 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur
  Locatie: poppodium Volt, Odasingel 88 te Sittard
  Vrij toegankelijk.
   
 • 01 juni 2014 14:30 - 15:30 Nop Maas interviewt twee Limburgse auteurs
  Op 1 juni komen A.H.J. Dautzenberg en Chrétien Breukers, beiden zonen van Limburg, naar de hoofdstad van de provincie,…
  Op 1 juni komen A.H.J. Dautzenberg en Chrétien Breukers, beiden zonen van Limburg, naar de hoofdstad van de provincie, Maastricht. Daar zullen beide heren voorlezen uit hun meest recente boeken en worden geïnterviewd door een derde zoon: Nop Maas. Maas werd bekend na de publicatie van zijn driedelige biografie over Gerard Reve. Dat bleek de biografie te zijn die alle andere biografieën overbodig maakte, op de volgende biografie die Maas nog zal schrijven na. Maas voelt de auteurs aan de tand over de 'condition limbourgeois'.

  A.H.J. Dautzenberg zorgde de afgelopen vier jaar voor aardig wat reuring. Hij werd geprezen en verafschuwd, maar hij heeft zijn plek op de literaire zangberg inmiddels dubbel en dwars verdiend. Zijn meest recente boek, de verhalenbundel 'En dan komen de foto's', kon rekenen op zeer lovende recensies. De Morgen schreef erover: "Nee, dit is absoluut geen bundel voor schroomvallige zielen of teerhartigen, want Dautzenberg rijgt de perversiteiten en onwelvoeglijkheden in een hoog tempo aan elkaar, alsof je in het universum van Georges Bataille of Pierre Guyotat bent afgedaald (…) Dautzenberg - zowel verguisd als op handen gedragen - lijkt vastberaden om van leven en oeuvre een soort gesamtkunstwerk te maken en zoekt daarbij voortdurend de controverse op (…) komt hij nog scherper en genadelozer uit de hoek dan in zijn debuutbundel. Surrealisme en ontregeling in de overtreffende trap (…) Deze schrijver is even glibberig als een aal, behendig in ‘het vergroten van het raadsel. 'En dan komen de foto’s' is enerverend en soms wansmakelijk, maar evengoed een visitekaartje van een talentrijk auteur die niets liever doet dan krabben. Ook waar het niet jeukt."

  Chrétien Breukers is geboren in Leveroy, als oudste zoon van Christ Breukers en Gré Breukers-Peeters. Zijn ouders dreven een kruidenierswinkel aan de Deckersstraat nummer 4, schuin tegenover de Mariakapel, die sinds 2011 weer in de oude luister is hersteld. De oudoom van Breukers, die onderwijzer was, bedacht voor deze kapel een spreuk: "Als gij dezen weg passeert / Toon dat gij Maria eert". Leveroy was (en is) een dorp waar ongeveer duizend mensen wonen. In 'Een zoon van Limburg', vertelt Chrétien Breukers over de impact van zijn geboorteplaats Leveroy op zijn leven buiten Limburg, dat nu al langer duurt dan dat binnen de provinciegrenzen. Pas nadat Breukers zijn geboorteplaats Leveroy verliet, werd hij zich bewust van zijn condition limburgeois, en net als Nederlanders die naar een ver land emigreerden voelt hij zich nu soms Limburgser dan in zijn jeugd. Zijn geboorteplaats Leveroy en Limburg zijn de bron waar hij altijd uit is blijven putten, een bron die zijn eigen writer’s goldmine is. Of, in de woorden van Breukers zelf: "Tot mijn ontzetting schreef ik: Ja, ik wil een Limburgse schrijver zijn."

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis


  Lees meer
 • 05 juni 2014 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - De vakantiekoffer door leden van VLAM
  Met de zomer én de vakantie voor de boeg geven leden van Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM) traditiegetrouw…
  Met de zomer én de vakantie voor de boeg geven leden van Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM) traditiegetrouw in de laatste aflevering van dit seizoen luchtige leessuggesties.

  Laat u verleiden door hun keuze, die u wellicht op een nieuw literair spoor zet. Verfrissende boeken om in het verre buitenland of in de eigen tuin te lezen. Na een zomerstop van twee maanden starten we op donderdag 4 september met de 1e editie van de 24e jaargang.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM.
  Lees meer
 • 13 juni 2014 10:00 - 16:00 Schrijfworkshop 'Landwegen: schrijfwegen'
  Schrijven in en over het landschap betekent in de eerste plaats waarnemen. Dat gaan de deelnemers aan deze workshop…
  Schrijven in en over het landschap betekent in de eerste plaats waarnemen. Dat gaan de deelnemers aan deze workshop doen. Deze workshop neemt je mee over typisch Noord-Limburgse landwegen; de koekoeksbloem observeren in de berm, de blik richten op de houtwal in de verte, luisteren naar de lyrische zang van de veldleeuwerik boven de aspergevelden.

  Notities maken van wat je ziet, hoort en ruikt. De tractor, ploffend over de holle weg, een buurtschap boerderijen op een glooiende hoogte. Wandelend over slingerende binnenwegen genieten. Poëtische teksten schrijven in de junizon. Verwoorden wat je gewaarwordt in kleine stukjes proza. Schrijven aan de hand van speelse opdrachten maakt het gemakkelijk voor ieder die meedoet. Eerst associatief observaties op papier gooien en dan op een onverwachte manier vormgeven aan jouw bijzondere kronkeltje. Landwegen: Schrijfwegen, een zomers schrijffeest.

  Datum: 13 juni
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, 5991 PB Baarlo
  Kosten: vroege vogels vóór 15 mei € 60,- / minder vroege vogels vóór 1 juni € 65,- / na 1 juni € 75,- (incl. vegetarische lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof

  Ga om je in te schrijven naar www.hetschrijflab.nl.
 • 15 juni 2014 11:00 - 13:30eigen activiteit Nederlands-Duitse misdaadliteratuur op De Meinweg
  Op zondag 15 juni 2014 kunt u in Nationaal Park De Meinweg deelnemen aan een bijzonder smokkelarrangement. Dit…
  Op zondag 15 juni 2014 kunt u in Nationaal Park De Meinweg deelnemen aan een bijzonder smokkelarrangement. Dit arrangement staat in het teken van de Maand van het Spannende Boek en het verschijnen van Over de grens. Een boek met zestien spannende (fictie)verhalen over smokkel in de Nederlands-Duitse grensregio. Verhalen geschreven door veelvuldig onderscheiden auteurs uit beide landen. Vier van hen – Gunter Gerlach, Arnold Küsters, Charles den Tex en Judith Visser – zullen tijdens dit smokkelarrangement een spannend voorproefje geven van hún verhaal.

  Het arrangement start en eindigt bij het Boshotel in Vlodrop. Hier is vanaf 11 uur de ontvangst met koffie en thee, waarbij u meteen al een eerste verhaal te horen krijgt. Aansluitend maakt u o.l.v. een VVV gids een korte wandeling  door de prachtige natuur van De Meinweg. Een  wandeling met verrassende verhalen van de VVV gids over het smokkelverleden van De Meinweg én verhalen van Over de grens, voorgedragen door de auteurs. Tot slot staat in het Boshotel een lunchbuffet voor u klaar. Een afsluiting die eveneens voorzien is van een spannend verhaal. Bovendien krijgt u de gelegenheid om het genoemde boek te kopen en te laten signeren door de auteurs.
   
  Kosten: € 14,50 p.p. (inclusief drank en lunch)
  Duur: 11.00 tot 13.30 uur
  Locatie: Hampshire Boshotel, Boslaan 1, 6063 NN Vlodrop
  Reserveren via: www.webshopvvvmiddenlimburg.nl
  Meer informatie: reservering@vvvmiddenlimburg.nl of T 0475-330289 (ma t/m vr 10.00-17.00 uur)

  Tip:
  15 juni is Vaderdag, geef het smokkelarrangement cadeau!

  Lees meer
 • 12 juli 2014 15:00 - 17:00 Uitreiking eerste Leo Herberghs Poëzieprijs
  Stichting Dichter in Beeld reikt op zaterdag 12 juli 2014 de eerste Leo Herberghs Poëzieprijs uit aan dichter…
  Stichting Dichter in Beeld reikt op zaterdag 12 juli 2014 de eerste Leo Herberghs Poëzieprijs uit aan dichter Kreek Daey Ouwens. Het literaire programma start om 15 uur in Schunck* Heerlen. De Leo Herberghs Poëzieprijs wordt vanaf 2014 vijfmaal jaarlijks uitgereikt. De winnende dichter ontvangt E 750,- en schrijft een kort gedicht dat door stichting Dichter in Beeld wordt uitgevoerd in hout en geplaatst in het Limburgs landschap. De prijs is mogelijk
  gemaakt door een schenking van dichter Leo en zijn partner Cis Herberghs.

  Programma uitreiking eerste Leo Herberghs Poëzieprijs
  De uitreiking van de eerste Leo Herberghs Poëzieprijs vindt plaats op zaterdag 12 juli vanaf 15 uur. De locatie is het filmhuis op de 5e etage van Schunck*, Bongerd 18 in Heerlen. Het literaire programma is (onder voorbehoud):
   
  15.00 uur: ontvangst met koffie/thee/fris
  15.30 uur: Start literair programma:
  - welkom
  - toelichting door Gert Boonekamp, voorzitter jury van de Leo Herberghs Poëzieprijs
  - voordracht van de winnende dichter Kreek Daey Ouwens
  - korte lezing over het werk van Leo Herberghs door Neerlandicus Ben van Melick
  17.00 uur: Einde

  Winnaar Kreek Daey Ouwens
  De Leo Herberghs Poëzieprijs 2014 is gewonnen door dichter Kreek Daey Ouwens (Lindenheuvel (Sittard-Geleen), 1942). Haar uitgever Querido schrijft over haar:
  “Kreek Daey Ouwens (Lindenheuvel, 1942) schrijft sinds 1986 gedichten, toneel en proza. Ze publiceert regelmatig in literaire tijdschriften als Hollands Maandblad, De Gids, De Revisor en Tirade. Ze debuteerde in 1991 met Stokkevingers, een bundel verhalen en gedichten. In de verhalenbundel Tegen de kippen en de haan (1995) en in haar prozagedicht Kinderbed (2003) mengt ze kinderherinneringen en gevoelens van rouw op een subtiele manier tot een ontroerend geheel.“Haar meest recente dichtbundel is ‘De achterkant’ (2009).
  (bron: www.querido.nl) Tijdens de uitreiking van de Leo Herberghs Poëzieprijs 2014 zal de juryvoorzitter de keuze voor Kreek Daey Ouwens toelichten.

  Winnend gedicht in Limburgs landschap
  De winnaar van de Leo Herberghs Poëzieprijs schrijft een kort gedicht van minimaal 70 en maximaal 100 letters. Letterhouwer Tycho Flore kapt het gedicht in een gerooide boomstam. Stichting Dichter in Beeld plaatst deze poëtische boomstam in het Limburgs landschap. De vijf poëtische boomstammen die door de uitreiking van de poëzieprijs ontstaan, vormen samen een wandelroute in het Limburgs landschap.

  Lees meer
meer items…
literatuurnieuws
 • 23 april 2014 Anne Giesen wint Write Now! Maastricht
  De 15-jarige Anne Giesen uit Swalmen heeft met haar verhaal de voorronde van Write Now! Maastricht gewonnen. De…
  De 15-jarige Anne Giesen uit Swalmen heeft met haar verhaal de voorronde van Write Now! Maastricht gewonnen. De voorronde vond 22 april jl. plaats in Centre Céramique. Ze won hiermee € 250,- aan boekenbonnen. Ook plaatste ze zich voor de finale van Write Now!, op 22 juni in Rotterdam. Hiervoor moet ze een nieuwe tekst schrijven.

  Bij de voorronde Maastricht zijn 33 inzendingen uit Limburg binnengekomen. De vakjury, bestaande uit Ellen Deckwitz, Dennis Gaens en Jenneke Harings, koos voor Anne als winnaar. Uit het juryrapport: "We geloofden alles wat er stond, de personages waren levensecht en spatten van het papier af, er was een mooie verhouding tussen show en tell. Leeftijd speelt bij Write Now! niet mee in de beoordeling, maar toen wij achteraf hoorden dat de schrijfster in kwestie nog zestien moet worden, ja, toen waren wij nog eens extra onder de indruk".

  Anne zegt zelf over het winnen van de voorronde: “Ik heb me eigenlijk vooral ingeschreven voor de workshop. Ik had totaal niet verwacht dat ik zou winnen, dit is de eerste keer dat ik meedoe. Maar ik ben er ontzettend blij mee!"

  De tweede prijs is gewonnen door de 22-jarige Ruben Hendriks uit Maastricht met zijn verhaal ‘Joana en Peter (Tougher than the rest)’. Vyne van der Schoot (23, Maastricht) mocht de derde prijs in ontvangst nemen met haar verhaal ‘Paarse neushoorntjes’. Beiden maken nog kans op een wildcard voor de finale. Voorafgaand aan de prijsuitreiking gaf Ellen Deckwitz een workshop aan een groep enthousiaste schrijftalenten. De avond werd gepresenteerd door Elfie Tromp en muziek was er van Jeroen Kant.

  Klik hieronder voor:
  - Het juryrapport geschreven door Ellen Deckwitz
  - Verhaal van eerste prijswinnaar Anne Giesen
  - Verhaal van tweede prijswinnaar Ruben Hendriks
  - Verhaal van derde prijswinnaar Vyne van der Schoot
   
  Over Write Now!
  Passionate Bulkboek organiseert Write Now! dit jaar voor de veertiende keer. De schrijfwedstrijd bestaat uit voorronden in Nederland, Vlaanderen en Suriname. Uit een totaal van ruim 1.110 inzendingen wordt hét literaire talent van 2014 gekozen. Naast de winnaars van de voorronden plaatsen nog vier deelnemers zich voor de finale met een wildcard. De hoofdprijs van Write Now! 2014 bestaat uit een MacBook ter waarde van € 1.500-, een coachingstraject van literair agent Sebes & van Gelderen en optredens tijdens Geen Daden Maar Woorden Festival en Wintertuinfestival in Nijmegen. De publieksprijs wordt bepaald door de lezer. De finalist met de meeste stemmen wint een publicatie in Metro Vlaanderen en een iPad. Eerdere winnaars van Write Now! zijn o.a. Maartje Wortel. Niña Weijers en Hanneke Hendrix.
 • 17 april 2014 Proclamatie Elly Blom Poëzieprijs 2014
  Op 12 april jl. is in Valkenburg aan de Geul voor de tweede keer de Elly Blom Poëzieprijs uitgereikt. De prijs…

  Op 12 april jl. is in Valkenburg aan de Geul voor de tweede keer de Elly Blom Poëzieprijs uitgereikt. De prijs is ingesteld als een hommage aan de veelzijdige in 2011 overleden Valkenburgse kunstenares Elly Vorstermans-Blom. De organisatie van de poëziewedstrijd was in handen van de Stichting Cultuurcafé D’n Dwingel met financiële ondersteuning van de Kunst- en Cultuurraad van Valkenburg en van het Letterkundig Centrum Limburg.

  Aan de wedstrijd hebben dit jaar 69 dichters uit Nederland en België deelgenomen. De meesten van hen maakten gebruik van de gelegenheid om niet een maar twee gedichten in te sturen met als gevolg dat de jury in totaal 125 gedichten ter beoordeling kreeg voorgelegd. De jury heeft daar eerst een twintigtal gedichten van genomineerd en het vervolgens aan de onafhankelijk juryvoorzitter, de dichter Frans Budé uit Maastricht, overgelaten om daar een tweetal eervolle vermeldingen en een drietal prijswinnaars uit te kiezen. De eervolle vermeldingen ontvingen een oorkonde en de prijswinnaars bovendien een geldbedrag van € 300,- (1e prijs), € 200,- (2e prijs) of € 100,- (3e prijs). De officiële proclamatie van de uitslag van de wedstrijd vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Kloosterkerk van de protestantse gemeente in Valkenburg aan de Geul. De prijzen werden uitgereikt door de heer Dauven, wethouder van Cultuur. De eerste prijs is toegekend aan Els van Stalborch uit uit De Bilt voor haar gedicht 'Pianist'. De tweede prijs ging naar Hein van der Schoot uit Wezep voor zijn gedicht 'Voordat ik verdwijn' en de derde prijs naar Jan Smulders uit Oost-Maarland (Eijsden) voor zijn gedicht 'Route de Val-Dieu'. De twee eervolle vermeldingen werden toegekend aan J. de Vries uit Valkenburg voor zijn gedicht 'Op Straat' en aan Michel krott uit Eindhoven voor zijn gedicht 'Van Gogh'.

  Van alle deelnemers aan de wedstrijd is een gedicht opgenomen in een wedstrijdbundel die tijdens de prijsuitreiking werd gelanceerd. Wilt u een exemplaar van deze fraai uitgegeven bundel bestellen, stuur dan een mail naar dendwingel@gmail.com en maak € 12.50 (incl. verzendkosten) over op rekeningnummer IBAN NL43RABO3368.51.278 (BIC RABONL2U). De drie bekroonde gedichten zijn bovendien openbaar gemaakt op drie banners in de voortuin van de Openbare Bibliotheek, Berkelplein 99, Valkenburg aan de Geul.

 • 14 april 2014 Jo Peters Poëzieprijs voor Kira Wuck
  Op zondag 13 april werd onder grote belangstelling in de rustieke sfeer van De Winselerhof in Landgraaf de [elfde]…
  Op zondag 13 april werd onder grote belangstelling in de rustieke sfeer van De Winselerhof in Landgraaf de [elfde] Dag van de Poëzie georganiseerd door stichting Poëziefestival landgraaf. Onderdeel van dit festival is de uitreiking van de Jo Peters Poëzieprijs aan dichters met een jong oeuvre. Dit jaar waren een viertal jonge dichters genomineerd voor deze prijs. Uit een aanbod van 38 bundels werden door de jury uiteindelijk genomineerd:

  Dennis Gaens, Schering en inslag (Uitgeverij van Gennep Amsterdam)
  Bernke Klein Zandvoort, Uitzicht is een afstand die zich omkeert (Uitgeverij Querido Amsterdam)
  Max Temmerman, Bijna Amerika (Uitgeverij Vrijdag Antwerpen)
  Kira Wuck, Finse meisjes (Uitgeverij Podium Amsterdam)
   
  De jury (Jan Baeke, Lizet Duyvendak, Petra van de Jeught en Rob Molin) heeft uiteindelijk de Jo Peters Poëzieprijs 2014 toegekend aan Kira Wuck voor haar bundel Finse meisjes. Want, zo staat in het juryrapport:
   
  "Op indringende wijze getuigt Finse meisjes van Kira Wuck van het verlangen naar nestwarmte. Zij roept in een heel zintuiglijke en lichamelijke poëzie doodgewone situaties op en geeft die een fris aanschijn. Niet door sentimentaliteit maar door een zekere afstandelijkheid wordt de poëzie in deze zorgvuldig geconstrueerde bundel aangedreven. Kira Wuck bezingt en beklaagt zonder in een exorbitante ode of zwaarwichtige elegie te verzanden. Zij is de kampioene van het vederlichte gevoel!"

  Kira Wuck (1978) is dochter van een Finse moeder en een Indonesische vader. Ze groeide op in Amsterdam, maar voelt zich thuis bij het absurdisme en de melancholie uit de noordelijke landen. Ze studeerde aan de Hogeschool Utrecht en aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Momenteel werkt ze aan haar eerste film. Met haar overrompelende optredens won ze het NK Poetry Slam en de jaarfinale van Festina Lente. Finse meisjes is haar debuut. Haar debuut is niet onopgemerkt gebleven bij de jury's voor de literaire prijzen. Zo heeft Wuck de C.W. van der Hoogtprijs 2013 gewonnen en werd ze genomineerd voor de C.Buddingh'prijs 2013. 
 • 10 april 2014 Nieuwe lichting docenten levensverhalen schrijven
  Op 4 april jl. werd de deskundigheidstraining levensverhalen schrijven in het Huis voor de Kunsten Limburg afgesloten.…
  Op 4 april jl. werd de deskundigheidstraining levensverhalen schrijven in het Huis voor de Kunsten Limburg afgesloten. De 15 deelnemers kwamen vijf vrijdagen van 10.00 tot 16.00 uur naar Roermond om zich onder begeleiding van docente José Franssen verder te verdiepen in methodieken en werkvormen van het autobiografisch schrijven en alles wat er komt kijken bij het opzetten en aanbieden van cursussen en workshops op dit gebied. Een mooi gemêleerd gezelschap van mensen die op allerlei manieren werken met levensverhalen, bijvoorbeeld als schrijfdocent of coach.
   
  Wilt u meer weten over de deelnemers aan de training en hun (schrijf)activiteiten? Kijk dan op hun websites (indien beschikbaar) of neem contact op per e-mail:

  In 2015 wordt een nieuwe deskundigheidstraining levensverhalen schrijven aangeboden in het Huis voor de Kunsten Limburg. 
  lees meer…
 • 13 maart 2014 Met Andere Woorden zoekt poëzievertalers
  Voor het Poetry International Festival komen ieder jaar zo’n twintig van ’s werelds beste dichters naar Rotterdam.…
  Voor het Poetry International Festival komen ieder jaar zo’n twintig van ’s werelds beste dichters naar Rotterdam. Het festival is daarmee een wereldwijd feest van taal. Een feest dat alleen bestaat bij de gratie van professionele poëzievertalers die de veelkleurige regels en klanken van de dichters in het Engels en Nederlands begrijpelijk maken. Maar het vertalen van poëzie is zeker niet enkel aan professionals voorbehouden. 

  Het vertaalproject Met Andere Woorden biedt elke liefhebber van taal, poëzie en vertalen de kans om met de gedichten van festivaldichters aan de slag te gaan. Je verdiept je in poëzie, ontdekt hoe intensief en creatief het vertaalproces is, ervaart welke dilemma’s vertalers tegenkomen en leert meer over andere talen en culturen. In de werksessies tijdens het Poetry International Festival kun je jouw vertalingen bespreken met zowel de dichter als de festivalvertaler. Met Andere Woorden vormt een intensieve kennismaking met het literair vertalen en biedt een unieke kans om op verfrissende wijze het werk van een dichter van ver grondig te leren kennen.

  Met het poëzievertaalproject Met Andere Woorden kijkt Poetry International voor de vierde keer vooruit naar het Poetry International Festival dat van 10 tot en met 14 juni a.s. plaatsvindt in de Rotterdamse Schouwburg. Dit jaar hoor je op het festival gedichten in het Arabisch, Duits, Engels, Frans, Noors, Mandarijn, Spaans, Zuid-Afrikaans, Zweeds en natuurlijk Nederlands. Inmiddels staat een selectie van de gedichten die straks op het festival zullen worden gelezen online. Het vertalen kan beginnen!

  Meld je snel aan, download de gedichten waar jij mee aan de slag wil en bespreek je vertalingen naar het Nederlands, Engels of een andere taal op vrijdag 13 juni met de dichter en zijn of haar festivalvertaler zelf. Je kunt op elk gewenst moment instappen in het project. Deelname is gratis. Na inschrijving kun je direct aan de slag met je vertalingen en ontvang je een uitnodiging voor de werksessies op 13 juni.

  lees meer…
 • 27 februari 2014 Ministerie OCW biedt ondersteuning bij Fondsenwerving
  Culturele organisaties proberen steeds beter aan te sluiten op de veranderende markt. Maar hoe doe je dat? Het…
  Culturele organisaties proberen steeds beter aan te sluiten op de veranderende markt. Maar hoe doe je dat? Het groeiende besef van meer zelfredzaamheid is aanwezig, maar het ontbreekt soms nog aan kennis, capaciteit en veranderkracht. Om hierbij te helpen gaat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap culturele instellingen de komende vier jaar ondersteunen. Hiervoor is Wijzer Werven opgericht, een trainings- en coachingstraject op het gebied van fondsenwerving en het vergroten van inkomsten.

  Uitgangspunt bij de training en coaching is ‘learning by doing’: de instelling gaat nadrukkelijk zelf aan de slag. Door inzicht in het ondernemerspotentieel van de eigen organisatie en samen met de trainer/coach te kijken hoe de optimale combinatie van potentiële financiers (fondsenwerving) en inkomsten uit eigen activiteiten (publiek) te realiseren is.

  Voor wie?
  Iedere instelling en maker uit de Nederlandse non-profit cultuursector die beschikt over een ANBI-status, aangemerkt als culturele instelling, kan zich aanmelden voor begeleiding. Het programma is toegankelijk voor directie, management én medewerkers. De instelling betaalt voor het traject slechts 10% van de kosten. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap betaalt de rest. Minister Bussemaker heeft na aanbesteding de dienstverlening gegund aan het samenwerkingsverband van Berenschot, Charistar en Van Dooren Advies voor een periode van vier jaar.

  Kijk voor meer informatie en het aanmeldformulier op www.daargeefjeom.nl.
meer nieuws…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?