literatuur

Limburg herbergt vele schrijvers, lezers, literaire cafés, leeskringen, schrijfdocenten, organisatoren van literaire activiteiten enzovoorts. Het Huis voor de Kunsten Limburg wil dit literaire netwerk versterken, promoten en ondersteunen. Bijvoorbeeld met informatie en advies. Ook organiseert het Huis  – vaak samen met partners uit het culturele veld – diverse projecten om de literatuur en het schrijven in Limburg meer onder de aandacht te brengen.
 
Het Huis voor de Kunsten Limburg is ook de thuisbasis van het Letterkundig Centrum Limburg (LCL). Samen met hen werken wij aan het bevorderen en promoten van literatuur in Limburg. Op deze website bieden wij bijvoorbeeld een digitaal podium aan literatuur en literaire activiteiten in en uit Limburg. Dit is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in literatuur en schrijven in deze provincie.    
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Literatuur? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
prikbord
Er zijn geen prikbordberichten
literatuuragenda
 • 29 maart 2015 12:00 - 19:00 25e Regiofinale Kunstbende Limburg
  Op zondag 29 maart 2015 wordt voor de 25e keer de Limburgse voorronde van de landelijke Kunstbende wedstrijd georganiseerd…

  Op zondag 29 maart 2015 wordt voor de 25e keer de Limburgse voorronde van de landelijke Kunstbende wedstrijd georganiseerd in de Stadsschouwburg van Sittard-Geleen. Meer dan 500 Limburgse jongeren uit de hele provincie laten hun creativiteit zien op de verschillende podia en in acht verschillende categorieën, te weten: Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal en Theater. Het programma begint om 12:30 uur en de prijsuitreiking zal rond 18:30 uur plaatsvinden. De entree bedraagt €5,-. De presentatie is onder andere in handen van Juvat Westendorp (SYTYCD).

  Van Eijsden tot Mook, ieder jaar weten honderden jongeren Kunstbende te vinden. Maanden van voorbereidingen gingen er aan vooraf: de organisatie van Kunstbende organiseerde wederom een intensieve promotietour op scholen door de hele provincie, open podia, workshops en selectierondes. Voor het vierde jaar op een rij breekt Kunstbende Limburg alle records, wederom doen er in Limburg veruit de meeste jongeren mee aan deze landelijke wedstrijd, daar zijn we natuurlijk erg trots op. Limburg is uitgegroeid tot de grootste en toonaangevende provincie voor Kunstbende! We vinden het geweldig om te zien dat zoveel jongeren in hun vrije tijd zo actief bezig zijn met kunst en cultuur.

  Op zondag 29 maart laat hèt aanstormende creatieve talent uit onze provincie zien wat het in huis heeft en wordt er gestreden om een plekje in de landelijke finale van Kunstbende. Deze wordt gehouden op zaterdag 26 september in de Westergasfabriek te Amsterdam. Alle deelnemers worden, per categorie, beoordeeld door een professionele jury. Dit jaar heeft de organisatie van Kunstbende Limburg onder andere Niek Nellen (zanger AFTERPARTEES, categorie: Muziek),Joes Brauers (bekend van films als Oorlogsgeheimen en Code M, categorie: Theater) en Remy van Heugten (Regisseur Gluckauf, categorie: Film) kunnen strikken voor de jury.

  Naast de vele optredens in de Grote-, Kleine- en Charles Eyck zaal van de Stadsschouwburg is er een expositie en filmzaal ingericht. In de foyer en wandelgangen van de schouwburg kunnen bezoekers deelnemen aan creatieve activiteiten en is er een karikaturist aanwezig waarbij je gratis een karikatuur van jou of je vriendengroep kan laten maken. De openingsact is een dansvoorstelling van de Maastrichtse dansschool Reality, zij werden vorig jaar 2e tijdens Holland’s Got Talent.

  Tijdens Kunstbende maken deelnemers kans op vele (stimulerings)prijzen zoals workshops, een fotoshoot, kaartjes voor het Pinkpop festival, vele optredens op verschillende pop- en cultuurfestivals door heel Limburg tijdens de Kunstbende Limburg Zomertour en nog veel meer. Kunstbende is vooral een goede gelegenheid voor jong talent om podiumervaring en naamsbekendheid op te doen. Veel bekende artiesten begonnen ooit bij Kunstbende zoals Martin Garrix, DeWolff, Claudia de Breij, Jan Kooijman, Sanne Vogel en Howard Komproe.

  25e REGIOFINALE KUNSTBENDE LIMBURG
  STADSSCHOUWBURG SITTARD-GELEEN
  ZONDAG 29 MAART 2015

  Deuren open: 12:00 uur / Aanvang programma: 12.30 uur / Entree: €5,- (kinderen t/m 6 jaar mogen gratis naar binnen) info: www.kunstbendelimburg.nl 

  Over Kunstbende
  Kunstbende organiseert komend jaar voor de 25e (!) keer dé landelijke wedstrijd voor jong- en creatief talent. In acht verschillende categorieën, te weten: DANS – DJ – EXPO – FASHION – FILM – MUZIEK – THEATER – TAAL, kunnen deelnemers hun werk en talent laten zien. In Limburg strijden jaarlijks dik vijfhonderd jongeren van Eijsden tot Mook om een plekje in de landelijke finale van Kunstbende. Door de enorme animo van jongeren in de categorie MUZIEK en DJ is de organisatie van Kunstbende Limburg genoodzaakt extra selectierondes te organiseren. Kunstbende wordt in Limburg georganiseerd door Buro Pinkpop.

 • 29 maart 2015 15:00 - 16:30 Lezing Govert Jan Bach: de Johannes Passion
  Op zondag 29 maart a.s. om 15.00 uur vindt bij Boekhandel Dominicanen een gratis toegankelijke lezing plaats van…
  Op zondag 29 maart a.s. om 15.00 uur vindt bij Boekhandel Dominicanen een gratis toegankelijke lezing plaats van Govert Jan Bach over de Johannes Passion.
   
  Is de Johannes Passion het kleinere broertje van de Matthäus Passion? Govert Jan Bach laat in zijn nieuwe luisterboek horen dat daar geen sprake van is. De Johannes Passion ging vooraf aan de Matthäus Passion en was als het ware diens wegbereider. Zo heftig, dramatisch en treffend was er nog door niemand in Bachs tijd Passiemuziek geschreven.

  Bach weet het verhaal van Johannes, dat al zo anders is als dat van Matthäus, in zijn kern te raken en zo te toonzetten dat velen de Johannes verkiezen boven de Matthäus. De toon van de Johannes Passion is minder beschouwend maar meer psychologisch van aard. Dat resulteert in kortere en wonderschone aria’s. In de felheid van de koren en in de diepgravende dialogen tussen Jezus en Pilatus, ontpopt Bach zich als een waar genie. Het is zowel spannende muziek met het karakter van een rechtbankdrama als ook een troostende Passion met een helend effect op de luisteraar.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen, Maastricht


  Lees meer
 • 02 april 2015 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Lucebert & jazz door Ben van Melick
  Jazz was voor de dichter en schilder Lucebert de muziek waar vitaliteit, vrijheid, engagement en virtuositeit één…
  Jazz was voor de dichter en schilder Lucebert de muziek waar vitaliteit, vrijheid, engagement en virtuositeit één werden. Het was de muziek van een nieuwe tijd, van een nieuwe schoonheid, de hoorbare en zichtbare breuk met
  de traditie. Hoewel het aantal gedichten dat expliciet gewijd is aan composities of jazzmusici relatief gering is, is de muziek een voortdurende inspiratiebron en een voortdurende 'Anregung' tot dichten en schilderen: hij draaide voortdurend jazzelpees in zijn atelier. Het is dan ook interessant om te onderzoeken of die muziek in zijn gedichten te horen is, of hoe ze er anderszins in tot uiting kwam. Het in 2013 bij Huis Clos verschenen 'Ik ben een gemankeerde saxofonist. Lucebert & jazz' biedt een staalkaart van benaderingen en opvattingenhierover. Redacteur Ben van Melick zal er enkele nader belichten.

  Ben van Melick (1947) is docent (HOVO-Zuyd), uitgever (Huis Clos), schrijver (o.a. over literatuur in Limburg) en organisator van literaire activiteiten (o.a. Schunck Heerlen)

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).


  Lees meer
 • 04 april 2015 17:00 - 18:30 Boekpresentatie Wiel Kusters: Hohner
  Boekhandel De Tribune en uitgeverij Koppernik nodigen u uit om aanwezig te zijn bij de presentatie van 'Hohner',…
  Boekhandel De Tribune en uitgeverij Koppernik nodigen u uit om aanwezig te zijn bij de presentatie van 'Hohner', de jongste bundel van Wiel Kusters.

  In het titelgedicht, maar ook op andere plaatsen in zijn nieuwe bundel, schrijft Wiel Kusters op elegische toon - maar zonder pathos - over zijn beide overleden broers, van wie hij er een niet gekend heeft. Daarbij komt hij, zo lijkt het, tot de conclusie dat de dichter in zijn schrijven en spreken zoiets als een broer van zichzelf moet zijn; in de woorden en klanken van zowel vreemde als nauw aan hem verwante stem.

  Wiel Kusters (1947) debuteerde in 1978 met de gedichtenbundel 'Een oor aan de grond'. Zijn meest recente publicaties zijn 'Bewaarmachinist' en 'In en onder het dorp'. In 2010 verscheen zijn biografie van de dichter Pierre Kemp, in 2014 'Mijn versnipperd leven' over Kees Fens.

  Huub Beurskens zal een korte inleiding houden tijdens de presentatie en Wiel Kusters zal op zijn beurt kort aandacht besteden aan 'Wachten op een vriend', de nieuwe roman van Huub Beurskens.

  Locatie: Boekhandel De Tribune, Maastricht


  Lees meer
 • 08 april 2015 - 13 mei 2015 Couse Short story writing - Cursus Kort verhaal schrijven
  This short course will not only develop your general writing skills but will explore in depth the potential of…
  This short course will not only develop your general writing skills but will explore in depth the potential of the short story genre.

  The course offers both new and experienced writers an extensive range of creative ideas and activities to help develop their craft. Course tutors Colette Victor and Becky Castle Miller will be on hand to offer advice on mastering technique and developing personal style. The course introduces students to the steps involved in producing polished works of short fiction: generating ideas through writing exercises, improving work through redrafting, and refining work through copy-editing. Students will receive critical feedback on their own work and develop skills in critiquing the work of their peers. Each session will take a look at one of the key aspects of the form, such as shape and structure, narrative perspective and characterization and by the end of the program you should have completed a polished work of short fiction that can be submitted to a short story competition of your choice.
   
  Course Tutors
  An experienced author and writing teacher, Colette Victor was born in South Africa, but has been living in Belgium since 2001. She’s a community worker who has worked with people from a range of ethnic backgrounds. Colette has published two novels: Head over Heart (Chicken House) and What to do with lobsters in a place like Klippiesfontein (Cargo Publishing) and is currently working on her third. Freelance writer and editor, Becky Castle Miller. 
   
  Course Structure 
  The course is broken down into 6 sessions, 1 per week, designed to hone your writing skills within this genre.

  Modules
  1. An introduction to short story - Creative language/sensory language
  2. Types of stories, genres, setting
  3. Plot, fiction structure
  4. Characterization & dialogue
  5. Editing & revising
  6. Critique session - final presentation of short stories
  7. Flash fiction (an extra optional session for those interested in flash fiction for € 30,-)

  Course dates: Wednesday 8, 15, 22 and 29 April, 6 and 13 May 
  Time: 19.00-22.00 
  Place: Meeting room of the Café Au Mouton Blanc, Kersenmarkt 10, Maastricht
   
  The course costs € 150,-  for early registrations (until 30 March 2015) and € 170,- for students registering after 30 March. Payments can be made to the following bank account: IBAN: BE52 0016 1654 4709; BIC code: GEBABEBB; BNP Parisbas; Acc holder’s name: Colette Victor; Your Reference: Your name + Short Story Course Maastricht. Send an email to maastrichtwritersgroup@hotmail.com confirming your payment. Payment secures your place on the course. Confirmation of payment will be by email.
   
  For more information phone Colette on +32 485 126 143.

  Kortverhaal schrijfcursus 
   
  Wil je je vaardigheden creatief schrijven verfijnen en de mogelijkheden van het kortverhaal verkennen? Op woensdagavonden in april en mei wordt er een nieuwe kortverhaal schrijfcursus georganiseerd in Maastricht. Deze cursus is bedoeld voor schrijvers in het Engels.
   
  Docenten
  De cursus wordt gegeven door twee ervaren creatief schrijfdocenten: Colette Victor, auteur en schrijfdocente en Becky Castle Miller, freelance schrijver en editor.
   
  Structuur
  Deze cursus biedt zowel beginnende alsook meer ervaren schrijvers een uitgebreid aanbod aan creatieve ideeën en activiteiten om hun vak verder te ontwikkelen. De schrijfdocenten leren deelnemers hun schrijftechniek onder de knie te krijgen en een persoonlijke stijl te ontwikkelen. De cursus introduceert de stappen om afgewerkte kort fictie stuk te produceren:
  - ideeën stimuleren door schrijfopdrachten
  - kwaliteit verbeteren door herschrijven
  - werk verfijnen doormiddel van tekstredactie
   
  Cursisten krijgen ook kritische feedback op hun eigen werk en leren kritische commentaar geven op het werk van anderen. 
   
  De cursus is verdeeld in 6 lessen, 1 per week, ontwikkeld om uw schrijfvaardigheden in deze genre aan te scherpen.            
                                                                                                                    
  Lessen
  1. Inleiding van het kortverhaal - creatieve taalgebruik/ zintuiglijk schrijven
  2. Soorten verhalen, genres, setting
  3. Plot, structuur in fictie
  4. Karakterisering & dialoog
  5. Bewerking & herziening
  6. Feedbacksessie
  7. Handpalmverhaal (en bijkomende optionele sessie voor geïnteresseerden van het genre flash fiction voor € 30,-)

  Cursusdata: woensdag 8, 15, 22 en 29 april, 6 en 13 mei 
  Tijd: 19.00-22.00 
  Locatie Vergaderruimte Café Au Mouton Blanc, Kersenmarkt 10, Maastricht 
   
  De kosten bedragen € 150,- voor vroege inschrijvingen (tot 30 maart a.s.) en € 170,- voor inschrijvingen na 30 maart. Stuur een mail naar maastrichtwritersgroup@hotmail.com voor betalingsdetails. Na de betaling is uw plek gereserveerd. U ontvangt een bevestiging per mail.

  Neem voor meer informatie contact op met Colette via +32 485 126 143.
 • 09 april 2015 19:30 - 21:00samenwerkings activiteit Lezing Coen Simon 'Filosoferen is makkelijker als je denkt'
  Coen Simon (1972) is filosoof en publicist. Zijn essays in NRC Handelsblad, nrc.next enTrouw zijn spraakmakend…
  Coen Simon (1972) is filosoof en publicist. Zijn essays in NRC Handelsblad, nrc.next enTrouw zijn spraakmakend in het publieke debat. Van hem verschenen onder meer het veelbesproken En toen wisten we alles (winnaar van de Socrates Wisselbeker 2012), het succesvolle Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden en het literaire Zo begint iedere zienerHP/De Tijd riep Simon uit tot ‘nieuwe ster aan het filosofenfirmament
  In zijn nieuwe boek  ‘Filosoferen is makkelijker als je denkt’ maakt filosoof Coen Simon korte metten met de clichés en dogma’s van onze tijd. Met grote stelligheid wordt er van alles beweerd: dat je eruit moet halen wat erin zit, dat je moet durven kiezen, dat meten weten is en dat je kúnt als je maar wílt. De vraag is: hoe komen we aan al die wijsheid? En belangrijker nog: hoe komen we er vanaf? Het antwoord is: door te denken. Niet als de wiskundige of de detective die zoekt naar oplossingen, maar als de filosoof die weet dat het leven geen puzzeltje is. Met humor beschrijft Coen Simon in ‘Filosoferen is makkelijker als je denkt’ hoe je kunt denken zonder dogma’s.
  Lezing in het kader van de Maand van de Filosofie.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht
  Toegang is gratis  Lees meer
 • 10 april 2015 20:00 - 22:30 Avond van de Waanzin
  11e editie van Avond van het Woord. Vrijdag 10 april, 20.00 uur, Theater aan het Vrijthof
  Door Studium Generale,…
  11e editie van Avond van het Woord. Vrijdag 10 april, 20.00 uur, Theater aan het Vrijthof
  Door Studium Generale, Universiteit Maastricht

  De 11e editie van de Avond van het Woord heeft dit jaar het thema WAANZIN. Elf is het getal van de gek, de waanzinnige. Tijdens deze avond wordt de smalle grens tussen werkelijkheid en onwerkelijkheid verkend met 10 gasten uit verschillende disciplines. Waanzin kent immers veel gezichten. Aan bod komen psychoses, wat de filosofie er over te melden heeft, clownerie, hallucinaties, bipolaire stoornissen, en waanzin in de muziek en in de literatuur.

  Psychoses
  Hoogleraar Jim van Os, schrijver en filosoof Wouter Kusters, en schrijfster Brenda Froyen zijn alle drie experts in psychoses. Kusters en Froyen hebben ze zelf meegemaakt en er een boek over geschreven. Van Os stond met zijn onderzoeksteam van het MUMC aan de wieg van nieuwe ontwikkelingen rond behandeling en zorg rondom psychoses. Alle drie pleiten ze voor een taboedoorbreking rondom deze ziekte.
   
  Hallucinaties
  Niet alleen geestenziekten ervaren waanbeelden, tegenwoordig is het gebruik van psychedelische middelen erg ingeburgerd in spirituele kringen en onder hippe babyboomers die niet meer willen stuiteren in een disco. De sjamanen in het Amazonegebied gebruiken psychedelische extracten van de plant ayahuasca om vragen op te lossen en te reflecteren op hun leven. Filosoof en schrijver Govert Derix schreef een boek over zijn ervaringen met dit middel en vertelt over de wondere wereld van hallucinaties.
   
  Bipolaire stoornissen
  Ralph Kupkais de enige hoogleraar in Nederland die zich volledig heeft gestort op manische depressiviteit. Mensen staan midden in het leven en functioneren compleet normaal en dan is daar opeens die ziekte. Dit gegeven fascineert Kupka. Kun je er iets tegen doen? Kun je je wapenen tegen depressiviteit? En hoe gaan omstanders ermee om?
   
  Waanzin is ook waanzinnig
  Veel gekken waren en zijn in staat om waanzinnige kunst te maken en gekte kan ook extreem mooie dingen creëren. Beluister de waanzinaria uit de opera Lucia di Lammermoor van Donizetti,  uitgevoerd door Lisa Mostin en Lionel Bams. Laat je overrompelen door het muzikale geweld dat gebaseerd is op La Divina Commedia uitgevoerddoor de theatrale post-rock bandAl di Miseria. Bekijkde theatermonoloog Keefman, geschreven door Jan Arends (die veelal in psychiatrische inrichtingen verbleef). Geniet van de totaal absurdistische sketches van clown Karel Creemers uit Circus Ronaldo. En last but not least: laat je meeslepen door de gedichten van Ellen Deckwitz.
   
  Avond van de Waanzin – Eindelijk eens een avond over onszelf.
  Datum: vrijdag 10 april
  Tijd: 20.00 uur
  Locatie: Papyruszaal, Theater aan het Vrijthof, Vrijthof 47, Maastricht
  Kaarten: toegang € 20,- / studenten € 10,-
  Reserveren: Uitbalie (043 350 55 550 / www.theateraanhetvrijthof.nl / 
  www.maastrichtuniversity.nl/studiumgenerale
   
 • 11 april 2015 - 13 juni 2015 Cursus Roze leessalon
  Niemand minder dan duizendpoot Tim Gladdines (schrijver, acteur, regisseur) gaat deze leessalon leiden. Geen literaire…
  Niemand minder dan duizendpoot Tim Gladdines (schrijver, acteur, regisseur) gaat deze leessalon leiden. Geen literaire boekbesprekingen - wel diepgang, uitwisseling en zinvolle gesprekken. Kortom: interessante, inspirerende en vooral gezellige zaterdagmiddagen in het verschiet. De Roze Literatuurlijst ziet er als volgt uit: Pijpelijntjes (Jacob Israël de Haan), Huisgenoten (Sarah Waters), De Schoonheidslijn (Alan Hollinghurst) en Over de liefde (Doeschka Meijsing).

  De Roze Leessalon is een activiteit in het kader van de tentoonstelling 'Gijsen, flikker op! - De bisschop en het ontstaan van Roze Zaterdag'.

  Programma
  - 11 april, 14.30-16.00 uur:  Pijpelijntjes
  - 2  mei, 14.30-16.00 uur: Huisgenoten
  - 13 mei, 14.30-16.00 uur: De Schoonheidslijn
  - 13 juni, 14.30-16.00 uur: Over de liefde

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Kosten: € 60,- / € 55,- voor bibliotheekleden (korting alleen tijdens voorverkoop), incl. koffie/thee

  Aanmelden voor 8 april via klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00.


  Lees meer
 • 16 april 2015 20:00 - 22:00 Literaire Salon met Thera Coppens
  Tijdens de Literaire Salon op 16 april a.s. houdt schrijfster Thera Coppens een lezing over haar haar nieuwe boek…
  Tijdens de Literaire Salon op 16 april a.s. houdt schrijfster Thera Coppens een lezing over haar haar nieuwe boek Suzanne en Eduard Manet. De liefde van een Hollandse pianiste en een Parijse schilder (uitgeverij Meulenhoff). In dit boek beschrijft Coppens de liefde tussen de Nederlandse pianiste Suzanne Leenhoff en de Parijse schilder Edouard Manet.

  Aanvang: 20.00 uur
  Locatie: Pesthuyspodium, Vijfkoppen1, Maastricht
  Entree: € 7,-
  Reserveren: www.pesthuyspodium.nl
   
  De organisatie is in handen van boekhandel De Tribune i.s.m. het Pesthuyspodium.
   

  Lees meer
 • 17 april 2015 20:00 - 22:00 Tiende Avond van de Poëzie in Landgraaf
  Op vrijdag 17 april 2015 vindt, inmiddels alweer voor de 10e keer, de Avond van de Poëzie plaats en wel in Theater…
  Op vrijdag 17 april 2015 vindt, inmiddels alweer voor de 10e keer, de Avond van de Poëzie plaats en wel in Theater Landgraaf. Aan het programma wordt meegewerkt door de dichters Eva Gerlach, Jürgen Smit, Ellen Deckwitz en Kira Wuck. Van Kira Wuck wordt haar nieuwe bundel gepresenteerd. De dichters worden geïnterviewd door Lizet Duyvendak. Na elk interview lezen de dichters voor uit eigen werk.
   
  De muzikale omlijsting wordt op gitaar en cello en met zang verzorgd door het singer-songwriter duo ‘Clean Pete’.

  De avond vindt plaats in de intieme ambiance van Theater Landgraaf (Kerkberg 4, 6317 ES Landgraaf). De entree bedraagt 8 euro. Reserveren: info@theaterlandgraaf.nl of T +31 45 531 09 29. 

  Lees meer
 • 17 april 2015 20:00 - 22:30samenwerkings activiteit Avond van de Poëzie
  Op vrijdag 17 april 2015 vindt, inmiddels alweer voor de 10e keer, de Avond van de Poëzie plaats en wel in Theater…

  Op vrijdag 17 april 2015 vindt, inmiddels alweer voor de 10e keer, de Avond van de Poëzie plaats en wel in Theater Landgraaf. Aan het programma wordt meegewerkt door de dichters Eva Gerlach, Jürgen Smit, Ellen Deckwitz en Kira Wuck. Van Kira Wuck wordt haar nieuwe bundel gepresenteerd. De dichters worden geïnterviewd door Lizet Dyuvendak. Na elk interview lezen de dichters voor uit eigen werk.

  De muzikale omlijsting wordt op gitaar en cello en met zang verzorgd door het singer-songwriter duo “Clean Pete”.

  De Avond vindt plaats in de intieme ambiance van Theater Landgraaf aan de Kerkberg 4, 6371 ES in Landgraaf. De entree bedraagt € 8,-.

  Reserveren:
  info@theaterlandgraaf.nl

  Lees meer
 • 18 april 2015 10:00 - 16:00 Schrijfworkshop: Spontaan schrijven
  Experimenteren met de associatie was een enthousiast beoefende sport in de schrijfwereld de afgelopen honderd jaar.…

  Experimenteren met de associatie was een enthousiast beoefende sport in de schrijfwereld de afgelopen honderd jaar. Denk maar aan de écriture automatique van de surrealisten en het spontaneous prose van Jack Kerouac. In de poëzie speelde Paul van Ostaijen opgewekt met de vooropgestelde zin en Rainer Maria Rilke keek naar dieren en dingen, maakte daarvan driftig notities en kwam vanzelf tot zijn Dinggedichte. Spontaniteit was het toverwoord.

  In deze workshop houden we het spontane schrijven eenvoudig. Doe je mee dan experimenteer je met associatietechnieken als lijstjes maken, freewriting en clustering. Technieken die bewezen effectief zijn. Wat kun je daarmee? Dat is de vraag. Je noteert invallen, beelden, citaten, flitsen van herinneringen, woorden die je hebt horen zeggen. Je kijkt wat je op papier hebt gezet, kiest daaruit wat je bevalt en schrijft een eerste versie van een tekst. Lezen, selecteren en herschrijven om te zien wat er gebeurt. Daar praat je over. Voor je het weet verlies je associërend de greep op wat je schrijft. Dat verlies aan greep verhef je tot kunst. Het onverwachte vloeit uit je pen. Dat verrast je. Ongemerkt doorbreek je oude schrijfgewoonten. Spontaan schrijven, het is een genot de pen op papier te zetten zonder notie te hebben van het eindpunt.

  Datum: zaterdag 18 april
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, 5991 PB,  Baarlo
  Kosten: € 80,- (incl. lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof

  Ga naar www.hetschrijflab.nl om je in te schrijven.

 • 19 april 2015 14:30 - 16:00 Torna | Cultura-café
  Zondag 19 april sluit Torna | Cultura haar seizoen 2014-2015 af in café-restaurant Aod Thoear met een aantrekkelijk…
  Zondag 19 april sluit Torna | Cultura haar seizoen 2014-2015 af in café-restaurant Aod Thoear met een aantrekkelijk Cultureel Café waarin theater, mode en muziek de boventoon voeren.

  Sinds ruim een jaar toert 'Leonard Cohen geit plat' door de provincie. De mooiste liedjes van de inmiddels 80-jarige Canadese bard, maar dan in het Limburgs dialect. Normaliter bestaat de band uit vijf leden, maar voor kleinere events treden Ron Buitenhuis (Roermond, gitaar/zang) en Renée Steenvoorden (Maastricht, viool/zang) als duo op. Ron is in het dagelijks leven journalist bij Dagblad De Limburger, Renée studeert aan het conservatorium in Maastricht. Op het programma staan, naast enkele eigen dialectsongs, onder meer vertalingen van If it be your will, Halleluja, Sisters of mercy, Thousand kisses deep en Dance me to the end of love.

  Sharon Hegt van Theater Os Parkstad won 1 maart jl. in Roermond de monologenwedstrijd ‘In je Eentje’, georganiseerd door Toneelhuis LFA. Het publiek was de jury en bepaalde welke monoloog won. In de monoloog ‘Mijn keuken en ik…’ , geschreven en geregisseerd door Monique Selij, vertelt een wanhopige en bijna gefrustreerde huisvrouw/keukenprinses met liefde over haar domein, de keuken. En haar man denkt hierin mee… Sharon Hegt is druk in het wereldje van het amateurtoneel. Haar motto daarbij is: plezier hebben en het publiek een geweldige tijd bezorgen.

  Studio Myr is het jonge knitwear label van ontwerpster Miriam Lenarts (Thorn). Zij wil met haar hedendaagse ontwerpen een nieuwe definitie geven aan het eeuwenoude brei-ambacht. Vanuit een onstuitbare passie ontstaan unieke met de handvervaardigde producten uit eersteklas materialen: verfijnd, elegant en met speelse elementen. Miriam volgde een opleiding textiel en mode aan de kunstacademie. De collectie van Studio Myr bestaat uit handgebreide mode en accessoires.

  Lenie Bosma (Thorn) speelt Wina Weber in de monoloog 'Het totaal onverwachte' (uit het toneelstuk Moordwijven). Wina Weber, een weduwe op leeftijd, ervaart haar bestaan als vaststaand en voorspelbaar, terwijl ze eigenlijk verlangt naar iets onverwachts. De regie is in handen van Bert Kop. Lenie Bosma is eigenlijk al haar hele leven bezig met toneel en ze speelt liefst een personage bij wie ze op zoek moet gaan naar de verschillende lagen in het karakter. Vanuit dit uitgangspunt wilde ze altijd al een monoloog spelen.

  Polly Bouten (Thorn) trad onlangs ook op in de monologenwedstrijd ‘In je eentje’. Polly (18) speelt al vanaf groep 4 toneel op de Jeugdtheaterschool in Roermond. Ook is ze lid van toneelvereniging Applaus Thorn. Na haar eindexamen HAVO wil ze naar de Toneelacademie om daarna actrice te worden. Ze speelt de monoloog ‘Vind je me opwindend?’ van Tjitske Janssen onder regie van Kiki van Aubel en Ankie Groot. Het gaat over een vrouw in twijfel over haar ex-vriend(jes).

  Jo Wijnen (columnist) en Har Sniekers (stadsdichter) sluiten het theaterseizoen van Torna | Cultura af met hun voor deze gelegenheid geschreven voordrachten. 

  Aanvang: 14.30 uur
  Entree: € 5,-


  Lees meer
 • 21 april 2015 19:30 - 21:00samenwerkings activiteit Netwerkbijeenkomst 'Het creatieve proces' - van verhaal naar film
  Datum: dinsdag 21 april 2015 van 19.30 (inloop vanaf 19.00) tot 21.00 uur
  Locatie: Filmhuis De Spiegel (SCHUNCK*,…
  Datum: dinsdag 21 april 2015 van 19.30 (inloop vanaf 19.00) tot 21.00 uur
  Locatie: Filmhuis De Spiegel (SCHUNCK*, Bongerd 18) Heerlen
  Prijs: gratis voor Cinesud én CineLOVA leden en € 5,- (excl. btw) voor niet-leden van beide platforms.
  Aanmelden: Leden van Cinesud en personen die niet lid zijn van Cinesud en CineLOVA melden zich aan via de website van Cinesud. Leden van CineLOVA kunnen zich aanmelden via cinelova@gmail.com.

  Op dinsdag 21 april a.s. om 19.30 uur organiseert Cinesud, in samenwerking met CineLOVA, Dutch Mountain Film Festival en Filmhuis De Spiegel, een netwerkbijeenkomst waarin het creatieve proces van makers in verschillende disciplines centraal staat.

  Mijn Film
  In het kader van het Jaar van de Mijnen zijn de afgelopen periode enkele korte, poëtische films van twee minuten vervaardigd door regionale filmers. Het centrale thema van de films is 'de mijn(steenberg)'. De films zijn gebaseerd op een tekst van maximaal 400 woorden, vervaardigd door regionale schrijvers. Bij de films zijn vervolgens originele scores gecomponeerd. Tijdens de bijeenkomst van 21 april worden de korte films vertoond, zullen enkele teksten worden voorgedragen en zullen we met deze makers in verschillende disciplines in gesprek gaan over hoe zij vanuit één centraal en ruim te interpreteren thema tot een creatief eindproduct komen, zowel in schrift, als op beeld. www.mijnfilm.eu.

  Robin Peeters
  Verwant hieraan zullen we in gesprek gaan met filmmaker Robin Peeters van filmproductiebedrijf Mosasaurusfilm. Robin maakte de afgelopen jaren vele producties waarin hij voornamelijk met historische thema's aan de slag ging. Ook met hem zullen we de diepte in gaan om inzicht te krijgen in hoe het creatieve proces van een (film)maker verloopt. Waar haal je inspiratie vandaan? Wat zijn manieren om een onderwerp of thema te benaderen? Hoe ga je zo efficiënt en effectief mogelijk om met begrenzingen en beperkingen binnen een thema of format van een productie?

  Aansluitend zal er ook nog een korte film in première gaan van een jonge, regionale maker, Coen Leuven. Coen maakte onlangs met eigen middelen en in een paar dagen tijd de korte film Instinct, met in de hoofdrollen Sem Huth en Maarten Brorens. Tijdens de bijeenkomst wordt de film voor het eerst op het witte doek vertoond. Patricia Peters, consulent film & fotografie bij het Huis voor de Kunsten Limburg zal tot slot nog een filmwedstrijd aankondigen van CineLOVA: een wedstrijd waarbij regionale schrijvers, toneelspelers, componisten en filmers worden samengebracht. 

  Meer info: www.cinesud.nl en www.cinelova.nl 
 • 07 mei 2015 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - 'Blijf gewoon aan de oppervlakte' door Hans Philipsen
  Op 31 januari gaf Max Pam in Trouw de lezers een levensles mee: “Blijf gewoon aan de oppervlakte. Dat maakt het…
  Op 31 januari gaf Max Pam in Trouw de lezers een levensles mee: “Blijf gewoon aan de oppervlakte. Dat maakt het leven aanzienlijk leuker en vrolijker”. Aan de oppervlakte blijven maakt misschien niet altijd het leven vrolijker, maar wel het lezen.

  Al jaren beneemt menige deskundige de lezer de lust om simpel van een boek te genieten door er onvermoede lagen van interpretatie in te ontdekken. Gustave Flaubert schreef nadat hij Madame Bovary gepubliceerd had, de spannende historische roman Salammbô. Een intrigerend mengsel van feiten en verzinsels. Daarover is veel beweerd. Tenminste één latere commentator behandelt het boek als Flauberts poging om een ongelukkige liefde van zich af te schrijven. Wat kan de lezer deze diepgang schelen? Na de klassieke Flaubert volgt een vergelijkbare casus over een werk van de jongste winnaar van de Nobelprijs, Patrick Modiano: In het café van de verloren jeugd. Minder diepgang gewenst dus. Toch willen we over literatuur praten. Aardig blijft om het verhaal in de roman enerzijds te zien als een geslaagde uitwerking van een item gemengd nieuws uit de krant. Anderzijds als een geheel van herinneringen van de schrijver en die van anderen. Hoe doet een schrijver dat? Hoe fundeert zij of hij dat in een voor de lezer herkenbare werkelijkheid? Ook hierbij worden voorbeelden gegeven. 
   
  Hans Philipsen (1935) is sinds de start in 1974 werkzaam geweest aan de Universiteit Maastricht. Vanaf het begin als hoogleraar medische sociologie, later ook als bestuurder. Een leven lang liefhebber van de kunsten; altijd amateur gebleven. 

  Locatie: Centre Céramique, Maasttricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).


  Lees meer
 • 13 mei 2015 21:00 - 23:00eigen activiteit Nieuwe Woorden in Grenswerk Venlo
  Op woensdagavond 13 mei 2015 vanaf 21.00 uur vindt in het café van poppodium Grenswerk in Venlo voor het eerst…
  Op woensdagavond 13 mei 2015 vanaf 21.00 uur vindt in het café van poppodium Grenswerk in Venlo voor het eerst Nieuwe Woorden plaats. Laat je verrassen door een avond vol muziek en literatuur van jonge bodem! Er is een uitgebreid literair programma en livemuziek én de Limburgse winnaars van Write Now! – de belangrijkste schrijfwedstrijd voor jongeren in het Nederlandse taalgebied – worden bekendgemaakt door juryvoorzitter Ellen Deckwitz. 
   
  Schrijver Roman Helinski draagt voor en er is muziek van Kunstbende-winnaar Nbraska (indierock) en hiphopster Nynkei. De presentatie is in handen van dichter Daan Doesborgh. Hij treedt bovendien zelf op, als performanceduo L&D met Ellen Deckwitz en met Nynkei. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op www.hklimburg.nl/nieuwewoorden.
   
  Nieuwe Woorden is een initiatief van Write Now! (Passionate Bulkboek) en YoungPoets (Letterkundig Centrum Limburg i.s.m. Huis voor de Kunsten Limburg). Deze editie wordt georganiseerd in samenwerking met Grenswerk en Literair Station Venlo.

   
meer items…
literatuurnieuws
 • 09 maart 2015 Nieuw boek Azul Kids
  De in Maastricht/Amsterdam gevestigde uitgeverij Azul Kids brengt haar tweede kinderboek uit van schrijver en acteur…
  De in Maastricht/Amsterdam gevestigde uitgeverij Azul Kids brengt haar tweede kinderboek uit van schrijver en acteur Mark Haayema: Oma, mag ik mijn pop terug? over Fien en haar vergeetachtige oma. 

  In dit boek wordt het onderwerp dementie op ontroerende en lichtvoetige toon beschreven door de ogen van een kind. De prachtige en geestige illustraties zijn van de hand van kunstschilder Marius van Dokkum. Het boek maakt door de herkenbaarheid en de lichte toon het onderwerp dementie op een toegankelijke en zachte manier bespreekbaar voor families en andere betrokkenen, zeker met kinderen. 
   
  Bij het boek verschijnt een luisterboek, ingesproken door zangeres en cabaretière Jenny Arean, dat via iTunes wordt aangeboden. De opbrengst hiervan wordt geschonken aan Alzheimer Nederland.

  Vanaf 19 maart is het boek verkrijgbaar bij de (online) boekhandel. Op zaterdag 14 maart wordt het boek feestelijk gelanceerd in Gouda. Het eerste exemplaar wordt in ontvangst genomen door zangeres en presentatrice Marga Bult, ambassadeur van Alzheimer Nederland. 
  lees meer…
 • 27 februari 2015 Dichtbundel 'Het nieuwe Eden' gepresenteerd
  Op 26 februari ontving Arno Verhoeven, burgemeester van de gemeente Leudal, het eeste exemplaar van de dichtbundel…
  Op 26 februari ontving Arno Verhoeven, burgemeester van de gemeente Leudal, het eeste exemplaar van de dichtbundel 'Het nieuwe Eden' uit handen van de auteurs Cristi Fernández Narvaiza en Martin Bless. Onder het pseudoniem 'Cristi Martin' schrijft dit in Heythuysen woonachtige ecthpaar romans en gedichten waarin onze prehistorische voorouders uit de IJstijd een grote rol spelen. 

  In 'Het nieuwe Eden' worden vluchtelingen van nu vergeleken met onze eigen prehistorische voorouders (de voorouders van alle autochtone Europeanen) die 55.000 jaar geleden uit Afrika vluchtten om te ontsnappen aan droogte en hongersnood. In het Nabije Oosten (Levant) ontmoetten zij Neanderthalers die zorgzaam en meelevend bleken. Tot op de dag van vandaag herinnert een klein deel Neanderthaler DNA in onze genen aan die vruchtbare ontmoeting.

  Het voorwoord is geschreven door Dorine Manson, algemeen directeur van VluchtelingenWerk Nederland, en van elk verkocht exemplaar gaat één euro naar deze organisatie.

  De bundel is te bestellen via www.aristoscorpio.com.  
 • 24 februari 2015 Kick-off Jeugdcultuurfonds Limburg
  Cultuur zorgt voor plezier en persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Kinderen die aan actieve kunstbeoefening…
  Cultuur zorgt voor plezier en persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Kinderen die aan actieve kunstbeoefening doen, krijgen meer zelfvertrouwen, hun concentratievermogen neemt toe en hun sociale vaardigheden worden vergroot. Juist voor kinderen in achterstandsposities zijn deze effecten heel belangrijk. Hun zelfbewustzijn groeit, ze krijgen meer oog voor hun kansen en meer zelfvertrouwen om ze aan te grijpen. Maar wat als je wilt leren zingen, schilderen, toneelspelen of dansen en je ouders of verzorgers kunnen het niet betalen? Juist voor die kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar is het Jeugdcultuurfonds opgericht. Dit fonds geeft hen de mogelijkheid om lessen te volgen bij bijvoorbeeld een theaterclub, dansschool, kunstatelier of muziekvereniging. Ook in Limburg is het fonds actief. Het Jeugdcultuurfonds Limburg is opgericht door het Huis voor de Kunsten Limburg. Op 4 maart vindt in Heerlen de kick-off plaats. 
   
  Ruim 400 euro per kind per jaar
  Het Jeugdcultuurfonds wil dat alle kinderen in Nederland zich kunnen ontwikkelen in minstens één kunstdiscipline. Het fonds richt zich op het wegnemen van de financiële drempels voor kinderen in achterstandsposities, dat wil zeggen uit gezinnen waarvan het inkomen niet meer dan 120% van het wettelijk sociaal minimum bedraagt. Ouders/verzorgers kunnen niet rechtstreeks een aanvraag indienen bij het Jeugdcultuurfonds. Dit kan alleen gedaan worden door een intermediair. Dit is een tussenpersoon die professioneel betrokken is bij de opvoeding en verzorging van het kind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Stichting Leergeld, een leerkracht, jeugdhulpverlener, huisarts of maatschappelijk werker. De maximale bijdrage die het fonds uitkeert is 419,75 euro per kind per jaar. Deze bijdrage wordt gebruikt om de contributie en eventueel benodigde attributen te betalen. Het geld gaat direct naar de cultuuraanbieder of winkel, niet naar de ouders of het kind. De intermediair ziet er op toe dat het kind deelneemt aan de activiteiten waarvoor het fonds betaalt. 
   
  Organisatie in Limburg
  Het Jeugdcultuurfonds Limburg is aanspreekpunt voor de gemeenten in Limburg. Het toetst voor hen de aanvragen, doet de promotie, organiseert informatiebijeenkomsten én helpt bij het zoeken van fondsen. De gemeenten Heerlen, Horst aan de Maas, Kerkrade en Venray zijn reeds aangesloten bij het Jeugdcultuurfonds Limburg. Met diverse andere gemeenten zijn de gesprekken over deelname in een vergevorderd stadium. 
   
  Kick-off 4 maart
  Op 4 maart ’s morgens vindt in de Theo Thijssenschool in Heerlen de kick-off van het Jeugdcultuurfonds Limburg plaats én wordt de start van het Jeugdcultuurfonds in Heerlen gevierd. Hierbij wordt een cheque ter waarde van 10.000 euro van de Rabobank Foundation, een van de sponsors van het Jeugdcultuurfonds in Heerlen, overhandigd. Ook houdt Odile Wolfs, voorzitter van het Jeugdcultuurfonds Limburg, een toespraak en Barry Braeken, wethouder Cultuur van de gemeente Heerlen. Bovendien treden leerlingen van de Theo Thijssenschool op. De kick-off is met name bedoeld voor partners in het veld die werken met en voor kinderen en jongeren in achterstandsposities. 
  lees meer…
 • 02 februari 2015 Schrijfwedstrijd Write Now!
  Schrijf je en ben je tussen de 15 en 24 jaar? Doe dan mee aan Write Now!, dé wedstrijd voor jong schrijftalent.…
  Schrijf je en ben je tussen de 15 en 24 jaar? Doe dan mee aan Write Now!, dé wedstrijd voor jong schrijftalent. De vorm van je inzending is vrij: verhaal, gedichten, column, toneeltekst, filmscenario of songtekst – alle vormen zijn toegestaan! De deadline is 1 april 2015. Stuur je tekst in via www.writenow.nl.

  Bij je inschrijving wordt je automatisch ingedeeld bij één van de regionale voorronden, na de deadline ontvang je een uitnodiging voor de prijsuitreiking van jouw voorronde. De nummers een, twee en drie winnen respectievelijk € 250,-, € 125,- en € 75,- aan boekenbonnen. De winnaar krijgt een felbegeerde plek in de finale, maar daarnaast maken de winnaars van de tweede en derde prijs kans op een van de vier wildcards voor de finale. De hoofdprijs van de finale van Write Now! 2015 bestaat uit een MacBook, een schrijfopleiding bij de Schrijversacademie of bij Creatief Schrijven en een optreden tijdens Geen Daden Maar Woorden Festival in Rotterdam.

  In Limburg is de voorronde op woensdagavond 13 mei in Grenswerk in Venlo. 
  lees meer…
 • 30 januari 2015 Nieuwe editie literair jongerentijdschrift Ochtendlicht
  Met gedichten en verhalen van jonge schrijvers en interviews met Niña Weijers en Sasja Janssen…
  Met gedichten en verhalen van jonge schrijvers en interviews met Niña Weijers en Sasja Janssen
   
  Op zondag 1 februari aanstaande tijdens ‘Poëzie aan de Maas’ in Centre Céramique in Maastricht wordt de vierde editie van het tijdschrift Ochtendlicht gepresenteerd. Ochtendlicht is een literair jongerentijdschrift dat twee keer per jaar verschijnt en ondersteund wordt door het Huis voor de Kunsten Limburg. De redactie bestaat onder andere uit de kersverse nieuwe stadsdichter van Heerlen, Michelle Bracke, en dichters Julie Droeghaag en Merlijn Huntjens. Zij benaderen schrijvende jongeren uit heel Limburg voor een bijdrage. Deze editie staat boordevol verse gedichten van onder anderen Maja Joosten, Robbin Jacobs, Carlo van der Meer en de stadsdichters van Heerlen (Michelle Bracke), Venlo (Noor Roelofs) en Maastricht (Bart Bremmers en Vic Verhagen). Evelien van Nieuwenhoven interviewde schrijfster Niña Weijers en leverde een stuk proza aan, Merlijn Huntjes interviewde dichteres Sasja Janssen en Thijs van Dijk publiceert in deze editie zijn winnende verhaal in de wedstrijd ‘Mijn Film’. Om het nieuwe jaar dichterlijk in te luiden is ook het nieuwjaarsgedicht, geschreven door Kreek Daey Ouwens in opdracht van het Letterkundig Centrum Limburg, geplaatst. Bovendien bevat het tijdschrift werk van jonge talenten van de kunstacademie in Maastricht. Feya Foppen en Linda Senden tonen hun portfolio, wat leidt tot een bijzondere combinatie van beeld en tekst. Bovendien bevat het een agendarubriek met literaire activiteiten en –wedstrijden.
   
  Kopen
  Een exemplaar van Ochtendlicht (dat ditmaal bestaat uit maar liefst 58 pagina’s!) kost 5 euro (exclusief verzendkosten) en is te koop via www.hklimburg.nl/webshop, bij diverse boekhandels in Limburg en bij de presentatie tijdens Poëzie aan de Maas om 14.30 uur. Hierbij is Kira Wuck, winnaar van de Jo Peters Poëzieprijs 2014, de hoofdgast. Ook treden vanuit YoungPoets Michelle Bracke, Merlijn Huntjens en Luuk Wojcik op. Neerlandica Mirthe Smeets interviewt de dichters.De vocale omlijsting is in handen van leerlingen van Kumulus o.l.v. Rick Debie. Kijk op www.centreceramique.nl voor meer informatie.
   
  Wil je ook meewerken aan Ochtendlicht? Stuur je werk en/of goede ideeën naar tijdschriftochtendlicht@gmail.com
meer nieuws…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?