literatuur

Limburg herbergt vele schrijvers, lezers, literaire cafés, leeskringen, schrijfdocenten, organisatoren van literaire activiteiten enzovoorts. Het Huis voor de Kunsten Limburg wil dit literaire netwerk versterken, promoten en ondersteunen. Bijvoorbeeld met informatie en advies. Ook organiseert het Huis  – vaak samen met partners uit het culturele veld – diverse projecten om de literatuur en het schrijven in Limburg meer onder de aandacht te brengen.
 
Het Huis voor de Kunsten Limburg is ook de thuisbasis van het Letterkundig Centrum Limburg (LCL). Samen met hen werken wij aan het bevorderen en promoten van literatuur in Limburg. Op deze website bieden wij bijvoorbeeld een digitaal podium aan literatuur en literaire activiteiten in en uit Limburg. Dit is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in literatuur en schrijven in deze provincie.    
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Literatuur? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
literatuuragenda
 • 04 september 2014 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Lucretius' De rerum natura; leerdicht over de filosofie van Epicurus
  In de eerste eeuw voor Christus, een van de roerigste perioden in de Romeinse geschiedenis, schreef Titus Lucretius…
  In de eerste eeuw voor Christus, een van de roerigste perioden in de Romeinse geschiedenis, schreef Titus Lucretius Carus een even uniek als opvallend werk: 'De rerum natura'. Hij stelde zich ten doel de filosofie van de Griek Epicurus aan zijn mede-Romeinen uit te leggen en hen te overtuigen van de juistheid daarvan. Dat deed hij door er een leerdicht over te schrijven, met alle moeilijke eisen die aan dat genre gesteld werden. Daarbij kwam dat een Latijns begrippenapparaat voor dergelijke teksten nog ontwikkeld moest worden.

  Over de auteur is vrijwel niets bekend, maar uit de tekst spreekt een (volgens sommigen manische) gedrevenheid om de lezer te overtuigen. Tegelijk is Lucretius ook baanbrekend geweest als dichter; Vergilius is in dit opzicht schatplichtig aan hem. Laat u verrassen door deze levende Romein in een lezing door classicus Emile Molenaar.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
                             
                                         

  Lees meer
 • 04 september 2014 19:00 - 20:30 Boekpresentatie Cyrille Offermans 'Wat er op het spel staat'
  Boekhandel De Tribune en uitgeverij Cossee nodigen u uit voor de presentatie van het boek 'Wat er op het spel staat'…
  Boekhandel De Tribune en uitgeverij Cossee nodigen u uit voor de presentatie van het boek 'Wat er op het spel staat' van Cyrille Offermans op donderdag 4 september om 19.00 uur bij boekhandel De Tribune in Maastricht. 

  'Wat er op het spel staat' is een omvangrijke bundel met samenhangende essays. De titel verwijst enerzijds naar de precaire situatie waarin het Nederlandse culturele leven is terechtgekomen, anderzijds naar literatuur in diverse genres die al vanaf de naoorlogse jaren meer wil zijn dan quasielitair tijdverdrijf. Offermans, die inmiddels meer dan vijfendertig jaar kritieken en essays schrijft voor talloze bladen en tijdschriften (o.a. Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer, Raster, Ons Erfdeel en Zuiderlucht) richt zich vooral op auteurs die hij al grofweg sinds zijn achttiende volgt. Dat leidt tot vele nieuwe inzichten in het klein en een verrassende herwaardering van de Nederlandse literatuur in het groot. 

  Een boek als dit kan volgens Offermans fatsoenshalve maar op één plek ten doop worden gehouden: boekhandel De Tribune. Aan de presentatie wordt naast de auteur medewerking verleeend door Rob Bindels en Ben van Melick.

  Na afloop van het formele deel wordt het informele ingeluid met een toast op boek en schrijver, waarna u uw exemplaar van 'Wat er op het spel staat' kunt laten signeren.

  Tijd: 19.00-20.30 uur
  Locatie: Boekhandel De Tribune, Maastricht


  Lees meer
 • 07 september 2014 11:30 - 17:00eigen activiteit Schrijf, schrijver, schrijfst 2014
  Op zondag 7 september van 11.30-17.00 uur vindt in Centre Céramique Maastricht de tweede editie van ‘Schrijf,…
  Op zondag 7 september van 11.30-17.00 uur vindt in Centre Céramique Maastricht de tweede editie van ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ plaats. Dé dag om je te laten inspireren door schrijvers, uitgevers en andere kenners van het geschreven woord! Er zijn interviews, optredens, schrijfworkshops, een live leesclub, een schrijfconsult, een kinderprogramma en een informatiemarkt. Presentator Leon Verdonschot zal onder anderen uitgever Oscar van Gelderen (Lebowski Publishers), schrijvers Roman Helinski, Hanneke Hendrix en Marente de Moor en de scenarioschrijver van Flikken Maastricht interviewen. 

  Voor schrijvers én lezers
  Iedereen die graag schrijft en/of leest is van harte welkom bij ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’. Volg bijvoorbeeld een schrijfworkshop, leer de puntjes op de ‘i’ zetten of kom luisteren naar mensen die alles weten over het schrijfproces en hoe jouw boek een succes kan worden. Ook als je zelf geen schrijfambities hebt, kun je genieten van diverse boeiende optredens en interviews. Voor de kinderen is er een speciaal programma met Limburgse kinderboekenschrijvers en op de informatiemarkt vind je véél boeken, mooie schrijfspullen, informatie over schrijfcursussen en meer!
   
  Je mag de hele dag blijven, maar even binnenlopen om bij dat ene interview of optreden te zijn is ook prima. Aanmelden is alleen nodig voor de schrijfworkshops, de voorproefjes, het schrijfconsult en de live leesclub. Dat doe je via www.hklimburg.nl/schrijversdag. De dag is gratis; alleen voor de schrijfworkshops van 1,5 uur betaal je 5 euro per persoon (per workshop).
   
  Deze tweede editie van ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ wordt georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Centre Céramique en het Letterkundig Centrum Limburg.

  Lees meer
 • 07 september 2014 12:00 - 13:30 Literaire Brunch - De beslissing, Britta Böhler
  Op 7 september vindt in het kader van de 15e Literaire Zomer de Literaire Brunch plaats in Bibliotheek Kerkrade.…
  Op 7 september vindt in het kader van de 15e Literaire Zomer de Literaire Brunch plaats in Bibliotheek Kerkrade. De Nederland-Duitse schrijfster Britta Böhler zal haar boek 'De beslissing' (Der Brief des Zauberers) voorstellen.

  Britta Böhler werd in 1960 geboren in Freiburg (D). Ze werkte in Amsterdam als advocate en was lid van de Nederlandse Eerste Kamer. Tot haar cliënten behoorden PKK-leider Abdullah Öcalan, Ayaan Hirsi Ali en Volkert van der G. Ze trad op in een aantal processen rondom terrorisme en geheime diensten. Naast haar juridische activiteiten houdt ze zich intensief bezig met het leven en werk van Thomas Mann. 'De beslissing' is haar literaire debuut.

  Over 'De beslissing'
  Sinds twee jaar zit Thomas Mann in Zwitserland in ballingschap. Het huis aan het meer van Zürich is niet groot, het leven is sobertjes. Maar wat het belangrijkste is: hij mag in Duitsland nog steeds publiceren. Hiervoor heeft hij echter betaald door te zwijgen - nooit heeft hij zich publiekelijk tegen het Hitler-regime gekeerd. Maar in januari 1936 stelt Thomas Mann een brief op die zijn leven ingrijpend zou veranderen - bij publicatie. Met een groot inlevingsvermogen vertelt Britta Böhler over de vermoedelijk meest dramatische dagen in het leven van Thomas Mann. Een literair kleinood.

  Tijd: 12.00 uur
  Locatie: Bibliotheek Kerkrade, Einderstraat 21, 6461 EM Kerkrade
  Entree: € 7,50 (incl. brunch)

  Om deel te nemen aan deze Literaire Brunch is het noodzakelijk om vooraf te reserveren. Dit kan via info@bibliotheek-kerkrade.nl of 045 545 24 08.

  Lees meer
 • 10 september 2014 13:30 - 15:30 Leescursus Nobelprijzen Literatuur
  Waarom ontvangt een schrijver de Nobelprijs? Het antwoord krijgt u in de cursus Nobelprijswinnaars van Drs. Hanneke…
  Waarom ontvangt een schrijver de Nobelprijs? Het antwoord krijgt u in de cursus Nobelprijswinnaars van Drs. Hanneke Eggels.
   
  Op acht middagen in 2014 en 2015 introduceert de culturele onderneming Cour de Culture u in de literatuur van Nobelprijswinnaars. Aan de hand van een literair werk demonstreert de specialiste op het terrein van internationale letterkunde tendenzen in literatuur en cultuur van de laureaat en zijn/haar taalgebied. De cursus is bestemd voor in kosmopolitische literatuur geinteresseerde lezers die bijgespijkerd willen worden en die graag debatteren over maatschappelijke thema’s met gelijkgestemden uit de buurt. Iedereen is welkom, u leest de boeken vooraf.
   
  Krik uw leesritme op!
   
  Plaats: Cour de Culture
  Kasteel Nieuwenbroeck 2, koetshuis
  5954 CL Beesel
   
  Tijdstip: 13.30 – 15.30 uur
  Elke tweede woensdag van de maand
  Data: Bijeenkomsten op 10 september, 8 oktober, 12 november, 10 december 
  8 januari, 11 februari, 11 maart, 8 april 2015.
   
  Prijs: 30 euro per sessie. Voor het hele seizoen 240 euro. Inbegrepen zijn de boekenlijst, hand-outs en consumpties.  
   
  Informatie en inschrijvingen: www.courdeculture.eu. E-mail: info@courdeculture.eu
  De folder ligt op de balie van de bibliotheek Reuver. Leden geven zich ook op via www.voordeelmetjebiebpas.nl. Voordeelmetjebiebpas 1e sessie voor 15 euro. Snelle aanmelding is gewenst vanwege het beperkt aantal plaatsen.
 • 12 september 2014 18:00 - 19:30 Boekpresentatie Emma Crebolder 'Verzoenen'
  Boekhandel De Tribune en uitgeverij Nieuw Amsterdam nodigen u van harte uit om aanwezig te zijn bij de presentatie…
  Boekhandel De Tribune en uitgeverij Nieuw Amsterdam nodigen u van harte uit om aanwezig te zijn bij de presentatie van 'Verzoenen', de nieuwste bundel van Emma Crebolder. De bundel is het laatste deel van een veelgeprezen drieluik, waarin Emma zich richt op een woord dat, in velerlei gedaanten, de kern vormt van het boek. Na 'Vergeten' en 'Vallen' is het nu het voorvoegsel ver dat de gedichten met elkaar verbindt. Crebolder onderzoekt en laat niet los totdat de taal uitvloeit in onvermoede ontdekkingen. 'Verzoenen' is een ontroerende en bruisende bundel.

  Remco Ekkers, dichter en literatuurcriticus, zal Emma kort interviewen. Zij leest daarna een aantal gedichten uit de nieuwe bundel. Na afloop is er gelegenheid om te proosten en uw aankoop door haar te laten signeren.

  Locatie: Boekhandel De Tribune, Maastricht


  Lees meer
 • 12 september 2014 20:00 - 22:00 Lezing 'Stemmen van Afrika' door Pieter Muysken
  Europa en Afrika hebben een gedeeld verleden en een gemeenschappelijke toekomst. Veel mensen van Europese afkomst…
  Europa en Afrika hebben een gedeeld verleden en een gemeenschappelijke toekomst. Veel mensen van Europese afkomst wonen en werken in Afrika en het Caraïbisch gebied en het aantal mensen in Europa van Afrikaanse oorsprong neemt toe. Welke talen brengen zij mee en hoe ontwikkelen deze talen zich in Nederland? Wie zijn de Afrikanen om ons heen, waar komen ze vandaan en welke talen spreken ze? Muzikanten, schrijvers, studenten, jonge ondernemers en dichters zijn creatief in het gebruik van hun stemmen in hun nieuwe omgeving.

  Pieter Muysken, hoogleraar Taalwetenschap aan de Radboud Universiteit Nijmegen, gaat hierop in tijdens deze lezing. Verder licht hij de korte film 'Verborgen boodschappen' toe en presenteert Muysken de website Stemmen van Afrika. Muzikale omlijsting door Harvest Moon.

  Locatie: Pesthuyspodium, Maastricht
  Entree: € 5,-
  Reserveren: www.pesthuyspodium.nl

  Lees meer
 • 14 september 2014 14:30 - 16:00 Poëzievoordracht Hanneke Eggels: 'Een vrije huid'
  Het weekend van 13 en 14 september staat Maastricht in het teken van bevrijding; het is dan 70 jaar geleden dat…
  Het weekend van 13 en 14 september staat Maastricht in het teken van bevrijding; het is dan 70 jaar geleden dat Maastricht werd bevrijd. De oorlog duurde in Maastricht precies 4 jaar, 4 maanden en 4 dagen. Tijdens het Parcours, de opening van het culturele seizoen in Maastricht, geeft Hanneke Eggels op zondag 14 september om 14.30 en 15.30 uur een poëzievoordracht bij Boekhandel Dominicanen getiteld ‘Een vrije huid’.

  Hanneke Eggels is Peace Poet en publiceert al sinds de jaren 80 over mensen die onder het wiel van de geschiedenis terecht komen. In dat kader werd zij door de conservator van het Vredespaleissite geïnterviewd onder de titel 'The power of poetry'. Ook schreef zij in opdracht voor het 100-jarig bestaan van het Vredespaleis een aantal Engelstalige gedichten die in 2013 gepubliceerd werden op de internationale site van het Vredespaleis. Haar gedichtenbundels zijn vertaald in het Engels, Duits, Spaans en Russisch en opgenomen in de bibliotheek van het Vredespaleis. De gedichten zijn gepubliceerd in de vier gedichtenbundels"Charta' (2013), 'Een vrije huid'(2011), 'Mir' (2003), 'Sluier van Europa' (2002). De bundels zijn te koop bij Boekhandel Dominicanen.

  Het ongepubliceerde gedicht 'KRIMp' droeg zij voor tijdens de manifestatie en expositie van haar mensenrechtenpoëzie in Museum van Bommel van Dam in Venlo eerder dit jaar. Dit gedicht krijgt in het kader van het thema een prominente plek in de winkel.

  Ga voor meer informatie over de auteur naar www.eggels.com.
 • 19 september 2014 14:45 - 17:15 Literatuurcursus Verhalen over de Eerste Wereldoorlog
  Dit najaar staat de literatuurcursus van Centre Céramique in het teken van Wereldoorlog I. De leiding is in handen…
  Dit najaar staat de literatuurcursus van Centre Céramique in het teken van Wereldoorlog I. De leiding is in handen van Margriet Eilering (Emmen, 1951). Margriet studeerde Nederlands in Groningen en werkte onder meer als docente aan het Jeanne d’Arc College en in het volwassenenonderwijs. Tegenwoordig leidt ze enkele leeskringen.

  Voor deze cursus staan de volgende boeken op het programma: Louis-Ferdinand Céline ‘Reis naar het einde van de nacht (1932), Pat Barker ‘Niemandsland’ (1991), Dalton Trumbo ‘Stiltewoorden’ (1939) en enkele verhalen van Isaak Babel.

  Cursusbijeenkomsten: (vrijdagen) 19 september, 17 oktober, 14 november en 19 december
  Tijdstip: van 14.45 tot 17.15 uur
  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Kosten: € 60,- / € 55,- voor bibliotheekleden (incl. koffie/ thee)
  Aanmelden: voor 16 september via klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00


  Lees meer
 • 21 september 2014 11:00 - 13:00 Thrillerochtend met Jaap Jongbloed, Donald Nolet en Corine Hartman
  Jaap Jongbloed, bekend van het televisieprogramma ‘Vermist’, presenteert op zondag 21 september een thrillerochtend…
  Jaap Jongbloed, bekend van het televisieprogramma ‘Vermist’, presenteert op zondag 21 september een thrillerochtend in de foyer van Schouwburg Venray. Deze ochtend is georganiseerd door de Bibliotheek BiblioNu Horst/Venray. De thrillerochtend begint om 11.00 uur en is om 13.00 uur afgelopen. Het publiek kan vragen stellen en er is een boekenstand van boekhandel van den Munckhof aanwezig. In de pauze is er gelegenheid om boeken te laten signeren.
   
  Als voorzitter van de jury van de Gouden Strop editie 2014 praat Jaap Jongbloed met Donald Nolet, winnaar van de Gouden Strop van dit jaar én tevens winnaar van de Schaduwprijs voor het beste thrillerdebuut. Ook gaat Jongbloed in gesprek met Corine Hartman, die als derde genomineerd werd voor de Gouden Strop met haar boek: Zielloos.’ Zie tevens bijgevoegde flyer.
   
  Kaartjes voor deze thrillerochtend zijn verkrijgbaar bij de bibliotheken in Horst en Venray en kosten € 7,50 per persoon. Donateurs van Literair Café Venray en leden van de bibliotheek ontvangen € 2,50 korting voor één persoon op vertoon van hun donateurskaart/bibliotheekpas.

   

  Lees meer
 • 23 september 2014 19:30 - 21:00eigen activiteit Première film 'Lastmens'
  Op initiatief van het Letterkundig Centrum Limburg maakten studenten van de Maastricht Academy of Media Design…
  Op initiatief van het Letterkundig Centrum Limburg maakten studenten van de Maastricht Academy of Media Design and Technology een korte film op basis van het verhaal Lastmens van de in het Limburgse Heijen opgegroeide schrijfster Elke Geurts. Hierin worstelt een jonge vrouw met haar rol als moeder. 

  De film gaat op dinsdag 23 september 2014 om 19.30 uur in het bijzijn van de schrijfster, acteurs en makers in première bij Lumière Cinema Maastricht. Iedereen is hierbij van harte welkom! Wel graag vooraf reserveren.


  Lees meer
 • 26 september 2014 10:00 - 16:00 Schrijfworkshop Verhaal schrijven: de Ik-figuur
  Cursussen creatief schrijven beperken zich meestal tot een oriëntatie op creatief en technisch niveau. Met drie…

  Cursussen creatief schrijven beperken zich meestal tot een oriëntatie op creatief en technisch niveau. Met drie workshops over vertelstandpunten wil Het Schrijflab daar verandering in brengen, praktisch ingaan op deze literaire techniek.

  De eerste workshop Verhaal schrijven: de Ik-figuur houdt zich bezig met het vertellen in de ik-vorm. Hoe zet je de ik-figuur in als vertellende hoofdpersoon of als vertellende bijfiguur? De ik-verteller kan vertellen wat hij meemaakt als belevende ik of hij kan als vertellende ik terugkijken op wat hij heeft meegemaakt. Vaak is het zo dat de verhaalschrijver beide ikken met elkaar combineert. Door middel van prikkelende schrijfopdrachten met onverwachte wendingen onderzoeken we de mogelijkheden en beperkingen van de ik-vorm in fictie. Een ik-verteller hoeft allerminst een autobiografische verteller te zijn. Wel is hij subjectief en kan dingen verborgen houden of juist onthullen. Door de ik-verteller schrijvend af te tasten ga je zien wat je ermee kunt. Je leert hem in te zetten als observator, als “onbetrouwbare verteller” of als hoofdpersoon, dicht op de huid van de actie, die verandert onder invloed van de gebeurtenissen.

  Datum: 26 september
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, 5991 PB Baarlo
  Kosten: € 75,- (incl. lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof

  Inschrijven? Ga naar www.hetschrijflab.nl.

 • 30 september 2014 19:00 - 20:45 Leesclub Nederlandse literatuur
  Op 30 september gaat de leesclub Nederlandse literatuur van start. De cursus wordt gegeven door Maria Kleijnen;…

  Op 30 september gaat de leesclub Nederlandse literatuur van start. De cursus wordt gegeven door Maria Kleijnen; zij is cultuurwetenschapper en begeleidt al enkele jaren leeskringen in de regio. Het plezier van een boek bespreken staat voorop. De leesclub leest recente Nederlandse en Vlaamse romans, met titels die divers zijn in thematiek en context. Tijdens de lessen worden stijl en vorm, personages en vertelperspectief besproken omdat van daaruit de thematiek die het boek aanreikt te onderzoeken. Deelnemers en docent wisselen samen van gedachten om de betekenis zo goed mogelijk te doorgronden en te proberen een eindconclusie te formuleren.

  Cursusduur: 6 lessen (1 keer per 6 weken)
  Tijdstip: dinsdagavond van 19.00 tot 20.45 uur
  Locatie: Centre Céramiquem Maastricht
  Docent: Maria Kleijnen
  Prijs: € 60,- (leden Stadsbibliotheek) / € 65,- (niet-leden)

  Programma:
  - 30-09-2014 Marente de Moor: Roundhay, tuinscène
  - 04-11-2014 Stefan Brijs: Post voor mevrouw Bromley
  09-12-2014 Thomas Lieske: Alles kantelt
  13-01-2015 Marie Kessels: Ruw
  03-03-2015 Saskia de Coster: Wij en ik
  14-04-2015 Erik Menkveld: Het grote zwijgen

  Aanmelden voor de leesclub kan tot 23 september bij de klantenservice van Centre Céramique tegen contante/pinbetaling. Aanmelden kan ook rechtstreeks via 043 3505600 of klantenservice@maastricht.nl.
   


  Lees meer
 • 02 oktober 2014 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Aafjes en Limburg door Rob Molin
  De schrijver Bertus Aafjes, geboren in 1914 in Amsterdam, heeft de helft van zijn leven in Limburg gewoond, eerst…
  De schrijver Bertus Aafjes, geboren in 1914 in Amsterdam, heeft de helft van zijn leven in Limburg gewoond, eerst in Hoensbroek en later in Swolgen bij Venray. Hoe raakte de wereldreiziger Aafjes in Limburg verzeild en wat vond hij zo bijzonder aan deze provincie? Wat heeft hij geschreven over Limburg en welke contacten onderhield hij met schrijvers en andere kunstenaars hier?

  Deze en andere vragen komen aan de orde in de lezing van neerlandicus Rob Molin, die onlangs bij gelegenheid van de honderste geboortdag de biografie 'In de schaduw van de hemel' over Aafjes publiceerde. Rob Molin (1947) promoveerde op de poëtica van Adriaan Morriën en publiceerde in 2005 diens biografie. Ook van andere auteurs heeft hij studie gemaakt zoals van de dichter Frans Budé en van de eens gezaghebbende en thans vergeten essayist Huug Kaleis.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).


  Lees meer
 • 30 oktober 2014 - 01 november 2014 Maastricht International Poetry Nights 2014
  Op 30 en 31 oktober en 1 november treden weer internationale topdichters op tijdens The Maastricht International…
  Op 30 en 31 oktober en 1 november treden weer internationale topdichters op tijdens The Maastricht International Poetry Nights (MIPN) in La Bonbonnière in Maastricht. De poëzielezingen worden afgewisseld met muziek, theater en interviews.

  Enkele eerste namen van het programma: Nick Laird, Marion Poschmann en K. Schippers. Overdag is er een programma voor scholen met onder anderen Paul van Loon en Edward van de Vendel.

  Houd voor meer informatie de website www.maastrichtpoetry.com in de gaten.
meer items…
literatuurnieuws
 • 25 augustus 2014 Nieuw seizoen Cultureel Café Weert
  Ook in het nieuwe culturele seizoen kunt u bij Cultureel Café Weert (CCW) terecht voor regio historie, literatuur,…
  Ook in het nieuwe culturele seizoen kunt u bij Cultureel Café Weert (CCW) terecht voor regio historie, literatuur, poëzie, muziek, beeldende kunst, dans en theater.

  Cultuur en de Kunsten
  In samenwerking met Rick organiseert CCW een viertal culturele cafés op de zondag in de foyer van het Munttheater. Tussen 10.45 en 11.45 uur worden literaire en muzikale gasten ontvangen. Elk café volgt het thema
  van de muzikale stroming die in navolgend matineeconcert ten gehore wordt gebracht. De presentatie is in handen van Anki Raemaekers. 

  Gasten zijn onder meer: 
  - Chrétien Breukers, Zoon van Limburg
  - Jeff Hoeyberghs, plastisch chirurg en Vlaanderens scherpste provocateur
  - Sandra Höpfner-Buchnitzki, dans
  - Johannie van Tuel, schilderkunst
  - Columns door Piet Poell, schrijver
  - Ankie Vanderfeesten, kunsthistorica

  Data: 16 november 2014, 14 december 2014, 15 maart 2015 en 12 april 2015
  Locatie: Munttheater Weert, Collegeplein 3, 6001 HN Weert
  Meer info: cultureelcafeweert.wordpress.comcultureelcafeweert@gmail.com en 06 22924622 (Anki Raemaekers)

  Cultuur en participatie
  In samenwerking met Wonen Limburg en Land van Horne organiseert CCW een drietal culturele cafés met thema's uit de regionale historie op de zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Leerlingen van het Kwadrant leveren een belangrijke bijdrage. Deze culturele cafés zijn niet alleen voor de bewoners of inwoners van Hushoven, maar
  voor iedereen die wil genieten van een culturele middag.

  Gasten zijn onder meer:
  - Frans Adriaens, Knipuigskes
  - Paul Weelen, zanger en uitgever bij TIC
  - Piet Hermans, 1e uur Veldeke
  - Vincent van den Berg, Weerter molens
  - Paul Sterk, molensonnetten

  Data: 11 oktober 2014, 15 november 2014 en 17 januari 2015
  Locatie: Wozoco Hushoven - Gasterij De Stoof, Rietstraat 2, 6003 PM Weert

  Weerter Molens 6 x 600
  In samenwerking met Molenstichting Weerterland op zondag 5 oktober met kunst, Weerter vlaai, verhalen, muziek en molensonnetten. Ga voor meer info naar molensinweert.com.

  Multicultureel Café
  Met muziek van Tango Y Canciones en Jo Brunenberg op accordeon. Daarnaast Turkse hapjes, lezingen en verhalen uit verschillende culturen.
  Datum: 23 november 2014
  Locatie: Galerie Weert, Biest 76, Weert
 • 21 augustus 2014 C-US nu gratis verkrijgbaar via de app-store
  C-US is dé gratis agenda app over culturele activiteiten in Zuid-Limburg. Met C-US in je broekzak ben je altijd…
  C-US is dé gratis agenda app over culturele activiteiten in Zuid-Limburg. Met C-US in je broekzak ben je altijd up-to-date. En met de filterfunctie per genre én per stad weet je altijd wanneer en waar jouw favoriete muziek, voorstelling of expositie te zien is. Plaats jouw keuze direct in jouw agenda, deel hem met vrienden en bestel tickets. C-US nú gratis verkrijgbaar via de app-store; voor Apple en voor Android.

  Zie voor meer info: WWW.C-US.NL

 • 28 juli 2014 Herdenkingsboek 'Thorn 70 jaar bevrijd'
  Op 25 september is het 70 jaar geleden dat Thorn werd bevrijd. In het boek ‘Na de bevrijding begon de oorlog…
  Op 25 september is het 70 jaar geleden dat Thorn werd bevrijd. In het boek ‘Na de bevrijding begon de oorlog pas echt, Thorn tijdens en na de Tweede Wereldoorlog', beleeft u hoe Thorn na relatief rustige oorlogsjaren juist door
  de bevrijding pal aan het front kwam te liggen.

  Thorn werd niet door de Amerikanen of de Canadezen bevrijd. Het was de Belgisch-Luxemburgse Brigade Piron die het witte stadje op 25 september 1944 bevrijdde. Samen met de anciens van de Brigade Piron en het Bataljon
  Bevrijding/5Linie wordt 11 september gevierd dat Thorn 70 jaar bevrijd is. In gemeentemuseum Het Land van Thorn wordt die dag een expositie over de bevrijding geopend en het herdenkingsboek gepresenteerd. 
   
  Bevrijd zijn van de Duitse overheerser. Dat was iets waar de bevolking van Thorn naar verlangde in de zomer van 1944. Nooit had zij kunnen dromen dat juist de bevrijding het oorlogsgeweld naar Thorn bracht. In het boek ‘Na de bevrijding begon de oorlog pas echt’ beleeft u de Tweede Wereldoorlog, maar vooral de bevrijding en de moeilijke periode die daarop volgde opnieuw. U leest over de Thornse mijnwerkers die in de oorlog extra hard moesten werken en over de vlucht van burgemeester Spiertz. U leeft mee met de leden van de Brigade Piron die in barre omstandigheden een onmogelijke klus moesten klaren. ‘Na de bevrijding begon de oorlog pas echt’ is een prachtig lees- en kijkboek geworden. Een boek dat duidelijk maakt hoe zinloos oorlog is. Dat je doet beseffen hoe onbetaalbaar vrede is.

  Iedereen die vóór vrijdag 8 augustus 2014 ‘Na de bevrijding begon de oorlog pas echt’ bestelt, vindt zijn eigen naam in het boek terug én krijgt een korting van € 2,50 op de verkoopprijs van € 20,00.

  Ga voor meer informatie naar de website; u vindt hier ook de bestelbon voor het herdenkingsboek.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?