literatuur

Limburg herbergt vele schrijvers, lezers, literaire cafés, leeskringen, schrijfdocenten, organisatoren van literaire activiteiten enzovoorts. Het Huis voor de Kunsten Limburg wil dit literaire netwerk versterken, promoten en ondersteunen. Bijvoorbeeld met informatie en advies. Ook organiseert het Huis  – vaak samen met partners uit het culturele veld – diverse projecten om de literatuur en het schrijven in Limburg meer onder de aandacht te brengen.
 
Het Huis voor de Kunsten Limburg is ook de thuisbasis van het Letterkundig Centrum Limburg (LCL). Samen met hen werken wij aan het bevorderen en promoten van literatuur in Limburg. Op deze website bieden wij bijvoorbeeld een digitaal podium aan literatuur en literaire activiteiten in en uit Limburg. Dit is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in literatuur en schrijven in deze provincie.    
prikbord
Er zijn geen prikbordberichten
literatuuragenda
 • 02 maart 2017 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Verbeelding van het moederschap in het levenslied door Maaike Meijer
  De verbeelding van moeders in de Nederlandstalige poezie en liedcultuur is een mer à boire. Deze lezing gaat over…
  De verbeelding van moeders in de Nederlandstalige poezie en liedcultuur is een mer à boire. Deze lezing gaat over de talloze liederen aan moeders gewijd. Van Koos Speenhoff tot de Zangeres zonder naam van Willy Derby tot Heintje (’Mamma’!) wordt de moeder bezongen. Juist het populaire lied biedt een interessante spiegel van de maatschappelijke verhoudingen en de verhouding tussen moeder en zoon is een opmerkelijk veelbezocht thema in dat genre. Waarom? Het blijkt dat de zoon in het levenslied graag eeuwig bij zijn moeder wil blijven – welk verlangen (en van wie?) wordt daardoor aangesproken en wat zou Freud daarvan zeggen? Behalve op de collectieve psychologische behoefte die zich hier laat zien ga ik met u in op het verschijnsel ‘camp’, de ironische kijk op emotioneel geladen ‘sentimentele’ kunstvormen. ‘Camp’ is een culturele reddingsactie geweest: daarom zijn we het levenslied nog niet helemaal vergeten.

  Maaike Meijer is emeritus hoogleraar van de Universiteit Maastricht, (Faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen) aan het Centrum voor Gender en Diversiteit. Zij schreef de veelgeprezen biografie van M. Vasalis (2011) en werkt nu aan een biografie van de multikunstenaar F. Harmsen van Beek die eind volgend jaar verschijnt.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
  Toegang is gratis.

  Lees meer
 • 02 maart 2017 19:00 - 21:30 Lezing Mark Verhees: De Vibe, stap in je geluksmodus
  Mark Verhees geeft een lezing bij boekhandel Dominicanen op donderdag 2 maart om 19.30 uur over zijn boek ´De…
  Mark Verhees geeft een lezing bij boekhandel Dominicanen op donderdag 2 maart om 19.30 uur over zijn boek ´De Vibe, stap in je geluksmodus’. Gelukkige mensen zijn gezonder, leven langer en gunnen gul. Ze zijn creatiever, energieker en succesvoller. Ze verdienen meer en genieten schaamteloos. En geluk kun je leren.
  De Vibe deelt de nieuwste inzichten uit de positieve psychologie, geeft praktische toepassingen en vertelt het persoonlijke succes en verdriet van Mark Verhees. Ontwikkel een positieve focus, train jouw succesgeheugen, creëer een geluk-stemming en wordt beloond door het leven.

  Over de auteur:
  Mark Verhees is manisch positief. Meer dan 500.000 mensen volgen zijn 'Voor positiviteit'. Zijn quotes, scheurkalenders, boeken, trainingen en online programma's hebben honderdduizenden mensen blijvend positief beïnvloed.
  Over het boek:
  De Vibe gaat over hoe je in de staat van zijn komt, waarin je veel gemakkelijker en intenser kunt genieten en waarin je veel beter functioneert en presteert. Hoe je er zelf voor zorgt dat je op je best bent. Thuis, in je werk, op school, bij vrienden, in je relatie, op feestjes. Hoe vaker je in jouw geluksmodus stapt, hoe dieper het in jezelf verankerd raakt en hoe gemakkelijker en fijner het wordt. Alles wat je aandacht geeft, groeit.
  Door een heftige gebeurtenis in mijn leven ben ik zelf wakker geschud. De automatische piloot kwam tot stilstand en ik ging nadenken. Ontdekken waar het leven voor mij echt om draait. Passie, hartstocht openbaarden zich en er bleek veel meer in me te zitten dan ik gedacht had. Instinctief maakte ik keuzes die mijn leven en vooral mijn manier van denken en handelen compleet op zijn kop hebben gezet. Gelukkig op een hele fijne manier.
  Mijn overtuigingen, manier van denken en zeker ook mijn daden werden positiever. Alles wat er in mijzelf veranderde, leidde tot veranderingen in de buitenwereld. Positieve cirkels werden en worden groter. Duizenden mensen hebben in trainingen al geproefd van de essentie van De Vibe. Door dagelijks bewust kleine eenvoudige positieve keuzes te maken, zijn levens op een prachtige manier structureel veranderd. Oefening baart kunst. Wat we bij herhaling doen, daar kunnen we ongelofelijk goed in worden. Dit is voor iedereen weggelegd.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht

  Lees meer
 • 05 maart 2017 15:00 - 17:00 Première De advocaat
  Toneelstuk Toneelgroep Maastricht geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer. 

  De advocaat vertelt het verhaal…
  Toneelstuk Toneelgroep Maastricht geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer. 

  De advocaat vertelt het verhaal van Bram Moszkowicz. Een strafrechtadvocaat uit Maastricht die de beste van Nederland moet worden. Omdat zijn vader de beste was. Een vader die hij niet mag teleurstellen. Een verhaal van verborgen verdriet en de daaruit voortvloeiende permanente ondraaglijke druk om te slagen. Hij wil geen rol spelen in dit verhaal en stapt eruit. Op het hoogtepunt van zijn succes brengt hij zichzelf willens en wetens ten val. Alleen door de grootste teleurstelling in zijn vaders leven te worden, kan er voor de ideale zoon ruimte komen voor zijn eigen, nog te schrijven verhaal.
   
  Porgy Franssen speelt de titelrol in het stuk dat vrijelijk gebaseerd is op het leven en de carrière van Bram Moszkowicz  die in 2013 uit het ambt werd gezet. Het stuk is echter geen reconstructie van de werkelijkheid. Pfeijffers De advocaat behoort nadrukkelijk tot het terrein van de fictie. 
   
  De cast
  Artistiek leider Michel Sluysmans regisseert een indrukwekkende cast met vaste Toneelgroep Maastricht-acteurs (Hans Trentelman en Hans van Leipsig) aangevuld met o.a. Porgy Franssen (Moordvrouw ), Viktor Griffioen (The Sadists), Karien Noordhoff (Smeris ) en Dries Vanhegen (het Nationale Toneel). Voor Sluysmans is het na Not the Tommy Cooper story de tweede grote zaal regie bij Toneelgroep Maastricht. Met Ilja Leonard Pfeijffer werkte hij eerder samen bij zijn gezelschap Annette Speelt, waarvoor Pfeijffer 2 stukken schreef. Net zoals in Sluysmans’ eerdere producties componeert Vincent van Warmerdam de muziek.

  Speelperiode
  De advocaat gaat op zondag 5 maart 2017 in première in Theater aan het Vrijthof te Maastricht. De Advocaat is vanaf vrijdag 3 maart 2017 tot en met zaterdag 13 mei 2017 te zien in de Nederlandse theaters, zie de speellijst.

  Lees meer
 • 10 maart 2017 - 12 maart 2017samenwerkings activiteit Maastricht Antiquarian Book & Print Fair 2017
  The annual Maastricht Antiquarian Book & Print Fair MABP is one of Europe’s leading antiquarian book events,…

  The annual Maastricht Antiquarian Book & Print Fair MABP is one of Europe’s leading antiquarian book events, organised during the opening weekend of TEFAF. More than twenty-five prestigious booksellers will team up to show the most precious, most valuable, most interesting pieces from their collections -- for you to inspect, to hold in your own hands, and perhaps to buy. The MABP is a must-visit for every amator of books and printing matter. Pieces on exhibition include incunables, ancient maps, but also more recent special editions and other collectibles.

  MABP, 10th anniversary edition: 10-11-12 March 2017
  St. Jan’s Church, Vrijthof, Maastricht

  Opening hours
  Vrijdag 14.00-19.00 uur
  Zaterdag 10.00-18.00 uur
  Zondag 10.00-17.00 uur

  Toegang:  5,-
  Passepartout (voor 3 dagen):  7,50


  Lees meer
 • 10 maart 2017 - 12 maart 2017 Avond van de Poëzie
  Vrijdag 10 maart
  De (11e) avond van de Poëzie
  Presentatie nieuwe bundel van Runa Svetlikova, winnares van de…
  Vrijdag 10 maart
  De (11e) avond van de Poëzie
  Presentatie nieuwe bundel van Runa Svetlikova, winnares van de Jo Peters Poëzieprijs.

  Dichters: Ingmar Heytze, Merlijn Huntjens (Stadsdichter Heerlen), Michelle Bracke, Runa Svetlikova
  Presentatie: Barbara Beckers
  Muziek: Paul van Loo
  Gesigneerde bundel van Runa Svetlikova verkrijgbaar op deze avond voor €10,-.
  Locatie: Theater Landgraaf, Kerkberg 4, 20.00 uur
  Entree: €8,-

  Zaterdag 11 maart
  Poëziepodium Jeugd
  Thema: humor | Presentatie: Kiki van Aubel
  Jong talent presenteert poëzie, omlijst door muziek, dans en performance

  Dichters (leerlingen uit groep 8 van): OBS De Speurneus, OBS Harlekijn, OBS Wereldwijs, OEC BS. De Wegwijzer, RK BS. ’t Valder, RK BS. An d’r Put, RK BS. De Schatgraver, RK BS. Op gen Hei, RK SBO De Wissel
  Locatie: Theater Landgraaf, Kerkberg 4, 19.00 uur - 20.30 uur
  Entree: Gratis toegang, reserveren noodzakelijk via info@theaterlandgraaf.nl

  In samenwerking met Slide dans, Muziekschool Landgraaf, Openbare Bibliotheek Landgraaf, Jeugdtheaterschool Theater Landgraaf.

  Zondag 12 maart
  Literair Matinee
  Bekende schrijvers worden geïnterviewd en dragen voor uit hun werk. Max van Weezel, Natascha van Weezel, Annet Bleich en Rosita Steenbeek.

  Interviewer: Dick Gebuys | Muziek: Paul van Loo
  Locatie: Theater Landgraaf, Kerkberg 4, 13.30 uur
  Entree: €25,- (incl. een drankje en een hapje)
  Reserveren: Theater Landgraaf, 045-5310929, info@theaterlandgraaf.nl
   
  Lees meer
 • 10 maart 2017 20:00 - 22:30samenwerkings activiteit De (11e) avond van de Poëzie
  Presentatie nieuwe bundel van Runa Svetlikova, winnares van de Jo Peters Poëzieprijs 2016.…
  Presentatie nieuwe bundel van Runa Svetlikova, winnares van de Jo Peters Poëzieprijs 2016.
  Met de volgende dichters: Ingmar Heytze, Merlijn Huntjens, Michelle Bracke en Runa Svetlikova.
  Muzikale entr'acte: Paul van Loo
  Presentatie: Barbara Beckers

  Locatie: Theater Landgraaf, Kerkweg 4, Landgraaf
  Toegang: € 8,-
  Kaarten reserveren: info@theaterlandgraaf.nl

  Lees meer
 • 12 maart 2017 14:30 - 17:00 TORNA | CULTURA – café
  Zondag 12 maart sluit Torna | Cultura haar serie 2016-2017 af met een aansprekend Cultureel Café in zaal-restaurant…
  Zondag 12 maart sluit Torna | Cultura haar serie 2016-2017 af met een aansprekend Cultureel Café in zaal-restaurant Aod Thoear. De podiumgasten trakteren de bezoekers op boeiende optredens, die garant staan voor een programma vol vaart, variatie en verrassingen. Gastheer is Chris Trines uit Roermond. Hij maakt en presenteert al ruim 30 jaar radio- en Tv-programma’s.

  Tot Stof, 1949. De oorlog is voorbij, maar nog niet vergeten
  De misstanden in Huize St. Joseph in Heel in de jaren vijftig van de vorige eeuw vormen het hoofdonderwerp van het boek Tot Stof van Felix Weber (pseudoniem van Gauke Andriesse).Hij won in 2011 de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller, met zijn boek De handen van Kalman Teller. Felix Weber schrijft vanuit verontwaardiging. Hij veroordeelt niet, maar probeert de omstandigheden waarin dat gebeurde zo goed mogelijk te schetsen. Toch is het in de eerste plaats een product van zijn verbeelding: dat geldt voor de handelingen en zeer zeker ook voor de personages. Gauke Andriesse gaat op boeiende wijze in op zijn literaire thriller.

  May Rooijakkers houdt zich sinds enkele jaren intensief bezig met haar passie, het vertellen van verhalen en het maken, vormgeven van monologen in de vorm van theatrale voorstellingen. In het Torna | Cultura – café doet ze dat met de monoloog Vrouwenmantel. Ze heeft zich daarbij laten inspireren door vrouwen die indruk op haar hebben gemaakt door hun gedachten en daden. Vrouwen van ver terug in de geschiedenis, maar ook vrouwen van nu. De nog niet uitgesproken emoties worden bewaard onder een wijde mantel. Een mantel die beschermt en verwarmt, maar ook kan benauwen. De opvoering van de monoloog Vrouwenmantel vindt plaats in het kader van de Internationale Vrouwendag die elk jaar op 8 maart wordt gevierd.

  Renée Steenvoorden, zangeres, komt uit Roggel en is afgestudeerd als docent muziek. Ze volgt nu aan het conservatorium in Brussel een studie Jazz-zang. Renée begeleidt zich op gitaar. Ze speelt dit jaar in de Opera Bouffe ‘Schinderhannes’ de rol van Florenske, de dochter van de kroegbaas van herberg ‘De Zwarte Ruiter’ Schwarze Peter, die verliefd wordt op rover Schinderhannes. Als ‘coming star’ ontvangt ze uitnodigingen voor optredens in binnen- en buitenland.

  De Nuuj Baedeleers is de titel van weer een ‘Remunjse’ opera met pittige teksten en 38 korte en langere liedjes van de hand van Ton Custers, muzikale verhalenverteller. Hij heeft zich laten inspireren door ‘The Beggar’s Opera’ (John Gay, 1728), die ook voor Bertolt Brecht de inspiratiebron was. Ton Custers heeft de handeling naar de huidige tijd verplaatst. De uitvoeringen in Roermond vinden plaats op 31 maart en 1 + 2 april.
  In het Torna | Cultura – café geeft een gedeelte van de crew De Nuuj Baedeleers een try-out.

  Jo Wijnen en Har Sniekers presenteren hun vaste bijdrage aan het Café als columnist en stadsdichter.

  Datum: zondag 12 maart 2017, 14.30 uur
  Locatie: zaal-restaurant Aod Thoear, Thorn
  Entree: €5,00


  Lees meer
 • 14 maart 2017 09:00 - 12:30 Intervisiebijeenkomst voor kunstdocenten
  Op 14 maart van 9.00-12.30 uur bij SMK in Kerkrade. 

  Kunstdocenten die kennis en ervaringen met elkaar delen…
  Op 14 maart van 9.00-12.30 uur bij SMK in Kerkrade. 

  Kunstdocenten die kennis en ervaringen met elkaar delen en elkaar inspireren: vaak is er in de dagelijkse praktijk (te) weinig tijd voor beschikbaar. Daarom hebben LKCA, Cultuurconnectie en All Art Professionals een serie intervisieochtenden door het land georganiseerd waar zij actief kennis en ervaringen willen delen over:
   
  Het bereiken van je doelgroepen
  Om een fatsoenlijke boterham te verdienen blijf je op zoek naar klanten die bereid zijn om (voldoende) te betalen voor de waarde die jij biedt. De afgelopen jaren is er vanuit de subsidies een verschuiving geweest richting o.a. binnenschoolse cultuureducatie, zorg en welzijn en andere doelgroepen. Hoe zorgen jij en jouw collega’s dat jullie je doelgroep bereiken en aansluiting bij hen vinden?
   
  Het inzetten van digitale middelen
  Alles is tegenwoordig met het internet verbonden van je mobiele telefoon en televisie tot aan de thermostaat en de koelkast. De beschikbaarheid van informatie en technologie maken sommige zaken makkelijker én gelijktijdig hebben ze een grote impact op het verwachtingspatroon van 'de consument'. Hoe zetten jij en jouw collega's digitale middelen in in jullie lespraktijk?
   
  Samenwerken in de regio
  Samenwerken werkt! Hoe werken jullie succesvol samen in de regio? Wat voor partijen zijn hierbij betrokken? En wat zou er wenselijk zijn om nog beter samen te kunnen werken?
   
  Deze ochtenden zijn bedoeld voor alle buitenschoolse kunstdocenten in de diverse disciplines (muziek, theater, dans, beeldend, schrijven etc.) zowel in dienst bij een organisatie als werkend als zelfstandige (of gecombineerd).
   
  Kijk hier voor meer informatie over de verschillende intervisiebijeenkomst en om je aan te melden. In Limburg vindt de intervisiebijeenkomst plaats bij SMK in Kerkrade op 14 maart van 9.00-12.30 uur.
   

  Lees meer
 • 19 maart 2017 14:00 - 15:00 Boekpresentatie van Frans Budé’s roman: De dagen
  In zijn roman De dagen schetst Frans Budé een boeiend portret van een kind in de na-oorlogse jaren. Hij beschrijft…
  In zijn roman De dagen schetst Frans Budé een boeiend portret van een kind in de na-oorlogse jaren. Hij beschrijft de kinderjaren van een jongen die op een haast absurde manier geconfronteerd wordt met de vroege dood van een eerder geboren zusje. Een van de constanten in het boek is niet alleen zusje Anna maar ook de winkel van zijn ouders waar hij deelgenoot wordt van de besognes van volwassenen. “De dagen” roept vervlogen tijden op van zoeken naar geborgenheid in een voor een opgroeiend kind even bizarre als fascinerende wereld. Frans Budé leest voor en wordt geïnterviewd door schrijver en journalist Emile Hollman.
  Met boekverkoop en signeersessie.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht

  Lees meer
 • 23 maart 2017 20:00 - 22:00 Literaire Salon en Pesthuyspodium presenteren Mathieu Segers
  Op 23 maart 2016 organiseert het Pesthuyspodium en boekhandel de Tribune in samenwerking met University College…
  Op 23 maart 2016 organiseert het Pesthuyspodium en boekhandel de Tribune in samenwerking met University College Maastricht een bijzondere Literaire Salon met Prof. Dr. Mathieu Segers naar aanleiding van zijn nieuwste boek: ‘Europa en de Terugkeer van de Geschiedenis’.

  Locatie: Pesthuyspodium Vijfkoppen 1 Maastricht
  Toegang: € 10,-
  Reserveren: www.pesthuyspodium.nl

  Lees meer
 • 24 maart 2017 13:30 - 17:00eigen activiteit Training PR & werving voor docenten en coaches
  Werk je als (zelfstandig) docent of coach in de culturele sector en wil je je beroepspraktijk verder uitbouwen…
  Werk je als (zelfstandig) docent of coach in de culturele sector en wil je je beroepspraktijk verder uitbouwen of succesvoller maken? Meld je dan aan voor de training PR & werving onder leiding van Maaike van Steenis van ‘Succesvol ondernemen als creatief’ op vrijdag 24 maart van 13.30-17.00 uur in het Huis voor de Kunsten Limburg te Roermond. In deze training krijg je praktische handvatten om aan voldoende klanten of deelnemers voor je workshops en cursussen te komen. Je krijgt antwoord op vragen als:
  -Hoe zet ik een succesvolle wervingscampagne voor mijn cursus of workshop op?
  -Hoe bepaal ik een goede prijs voor mijn diensten?
  -Hoe zorg ik voor klantenbinding?
   
  Maaike van Steenis is trainer en leert kunstenaars en creatieve ondernemers hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Maaike studeerde kunst- en cultuurmanagement aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en werkte 7 jaar als freelance fondsenwerver en zakelijk leider in de podiumkunsten. Inmiddels is Maaike ruim 5 jaar werkzaam als trainer en coach in ondernemersvaardigheden en marketing voor kunstenaars en creatieven. Zij gaf trainingen voor o.a. Cultuur en Ondernemen, BKKC, AHK, Codarts en ArtEZ. Haar eigen programma’s en trainingen zijn al door honderden creatieve ondernemers gevolgd. Ook publiceert Maaike regelmatig in diverse media. Inmiddels verschenen opiniestukken van haar hand in o.a. het Parool, de Volkskrant en NRC Next. Ze schreef artikelen voor diverse vakbladen (o.a. Dans Magazine en Theaterkrant) en heeft een vaste column op de website van de Popunie. Maaike is tevens voorzitter voor het Fonds Podiumkunsten en is initiatiefnemer en financier van de “Creatieve Ondernemer van het Jaar- award”. Momenteel werkt zij aan haar eerste boek, dat in september zal verschijnen.
   
  Datum: vrijdag 24 maart 2017 van 13.30-17.00 uur (inloop vanaf 13.15 uur)
  Locatie: Huis voor de Kunsten Limburg p/a Ondernemersplein Limburg, Steegstraat 5 te Roermond
  Voor wie: (aankomende) docenten en coaches die (willen) werken in de culture sector. Bijvoorbeeld op het gebied van schrijven, muziek, beeldende kunst en dans.
  Aanmelden: klik hier (er is plek voor maximaal 30 deelnemers)
  Kosten: 20 euro per persoon (incl. koffie/thee) 

  Lees meer
 • 26 maart 2017 14:00 - 15:00 Franse Strips (La Bande Dessinée) als literatuur door Gert Meesters
  Centre Céramique heeft een grote stripcollectie met voornamelijk vertaalde Franse strips. Om deze collectie meer…
  Centre Céramique heeft een grote stripcollectie met voornamelijk vertaalde Franse strips. Om deze collectie meer onder de aandacht van het grote publiek te brengen heeft de Alliance Française Maestricht in samenwerking met Centre Céramique Gert Meesters uitgenodigd om in toegankelijke en onderhoudende lezing te vertellen waarom deze strips zo interessant, mooi, spannend zijn. 

  Frankrijk heeft een eigen, voor velen van ons nog onbekende striptraditie. Strips behoren tot de Franse cultuur. Een beetje Franse stad heeft een eigen stripwinkel, stripauteurs zijn in Frankrijk soms beroemde figuren. Een van die bekende striptekenaars is Jacques Tardi, wiens werk vaak over oorlog gaat. Onder andere zijn boek Loopgravenoorlog (C’était la guerre des tranchées) gaat over de Eerste Wereldoorlog, en zijn serie gebaseerd op de novelles van Léo Malet met de detective Nestor Burma als hoofdpersoon speelt zich af in Parijs. Een jongere beroemde auteur is Joann Sfar, die in allerlei genres (van een stripversie van De kleine prins van Saint-Exupéry tot regelrechte fantasy) en media actief is (strip, film en literatuur).

  Gert Meesters' met vele plaatjes verluchte lezing laat ons ervaren waarom de strip (of 'bande dessinée') in Frankrijk, meer dan in Nederland, een gerespecteerde cultuuruiting is. Strips hebben er invloed op het politieke debat (denk maar aan Charlie Hebdo) en leunen zichtbaar aan bij andere kunsten zoals schilderkunst en literatuur. Recent is er een golf films op basis van Franse strips ontstaan, waaruit blijkt dat het stripverfilmingen inhoudelijk veel diverser kunnen zijn dan de superheldenfilms die ons uit Hollywood bereiken.

  Gert Meesters is professor Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit van Lille (Rijsel) in Frankrijk. Hij doet onderzoek naar Belgische, Nederlandse en Franse strips en is stripcriticus voor het Vlaamse weekblad Knack.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht


  Lees meer
 • 26 maart 2017 - 31 maart 2017 Boekenweek in SCHUNCK* met Connie Palmen en Herman Pleij
  Op zondag 26 maart ontvangt SCHUNCK* Bibliotheek ter gelegenheid van Boekenweek 2017 bestseller schrijfster Connie…
  Op zondag 26 maart ontvangt SCHUNCK* Bibliotheek ter gelegenheid van Boekenweek 2017 bestseller schrijfster Connie Palmen. Woensdag 29 maart is Herman Pleij te gast voor een lezing over erotiek in de Middeleeuwen. De Boekenweek wordt afgesloten met een literaire avond rond het Boekenweekthema ‘Verboden Vruchten’.
   
  Connie Palmen wordt geïnterviewd door journalist en redacteur George Vogelaar van cultureel maandblad Zuiderlucht. In de pauze is er een signeersessie. Palmen schreef dit jaar ook het boekenweekessay ‘De zonde van de vrouw. Aan de hand van de levens van vrouwen als Marilyn Monroe, Marguerite Duras en Jane Bowles probeert Palmen in De zonde van de vrouw iets meer te begrijpen van het verband tussen originaliteit, roem en zelfdestructie.
   
  SCHUNCK* Bibliotheek koos evenals vorig jaar voor de schrijver van het boekenweekessay. In 2016 was de komst van David van Reybrouck een schot in de roos, de kaarten voor zijn lezing waren in een mum van tijd uitverkocht.   
   
  Herman Pleij, bekend als gast bij DWDD neemt de aanwezigen bij zijn lezing mee in een zoektocht naar verboden vruchten in de middeleeuwen, in liederen, kunst en de literatuur. Pleij is emeritus hoogleraar middeleeuwse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.
   
  Feest der Verboden Vruchten is een literaire avond extraOrdinair met voordrachten uit boeken als De buitenvrouw van Joost Zwagerman, Chocolat van Joanne Harris, Melodie d’Amour van Margriet de Moor en Lolita van Nabokov. Met muziek en hapjes.
   
  Voor de drie bijeenkomsten zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar. Reserveren kan via www.schunck.nl/agenda/boekenweek2017.

  Lees meer
 • 28 maart 2017 19:30 - 21:30 Interview met Lize Spit in Weert
  Lize Spit (1988) is een ster aan het literaire firmament met haar debuut Het smelt waarvan in 2016 meer dan 120.000…
  Lize Spit (1988) is een ster aan het literaire firmament met haar debuut Het smelt waarvan in 2016 meer dan 120.000 exemplaren verkocht zijn. Het boek is overladen met sterren en positieve recensies, wordt vertaald in vele talen en een verfilming is in de maak. Deze topauteur komt op 28 maart naar Bibliocenter Weert en wordt geïnterviewd door Riya Geboers, p.r. medewerker Bibliocenter.  Reserveer op tijd een kaartje! Aanvang 19.30 uur. Toegang € 10,- leden en € 15,- niet-leden. Aanmelden www.bibliocenter.nl. Adres: Wilhelminasingel 250, 6001 GV Weert. In de Boekenweek is op 30 maart ook schrijfster Griet Op de Beeck te gast in de bibliotheek Weert. Ga met korting naar beide avonden en boek ze tegelijk.
   
  In Het smelt worden in Eva’s geboortejaar slechts twee andere kinderen in het Vlaamse dorp Bovenmeer geboren, allebei jongens. De drie maken er hun hele jeugd samen het beste van, tot de puberteit aanbreekt. Dan ontstaan er andere verhoudingen door testosteron, groepsdruk en knagende, jeugdige onzekerheid. De jongens bedenken wrede plannen en de bedeesde Eva kan hieraan meedoen of haar enige vrienden verraden. Die keuze is geen keuze. Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand loopt, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt om de rekening te vereffenen
  .
  “Een schrijver moet niet iedereen willen behagen”
  “Een schrijver moet niet iedereen willen behagen” is een uitspraak van Lize Spit in een interview. Veel lezers die dit boek ademloos gelezen hebben, zijn zwaar onder de indruk van dit uitzonderlijke boek. Trefzeker, niets en niemand ontziend is het geschreven als in slow motion. Onderkoeld, met veel details en weergaloze observaties over drie tieners in een Vlaams dorp.

  Lize Spit (1988) schrijft scenario's, proza en poëzie en heeft een column in De Morgen. In 2013 won ze de schrijfwedstrijd Write now!. Ze publiceerde o.a. inDe Gids en Das Magazin. Ze won de Bronzen Uil, woont in Brussel, geeft scenario-cursussen bij Wisper en doceert Schrijven aan LUCA School of Arts. Maak kennis met dé literaire sensatie van 2016!

  Lees meer
 • 30 maart 2017 19:30 - 21:30 Lezing Griet Op de Beeck bij Bibliocenter in Weert
  In vier jaar tijd schreef de Belgische Griet Op de Beeck (1973) drie indrukwekkende boeken. Met haar debuut Vele…
  In vier jaar tijd schreef de Belgische Griet Op de Beeck (1973) drie indrukwekkende boeken. Met haar debuut Vele hemels boven de zevende won zij in 2013 de Bronzen Uil Publieksprijs 2013. De tweede roman Kom hier dat ik u kus verscheen in 2014.  Met dit boek brak ze door bij het grote publiek. Het werd bij De Wereld Draait Door boek van de maand en stond maandenlang in de Top 10.  Haar nieuwste boek Gij nu is een intrigerende verhalenbundel.

  Donderdag 30 maart 2017 vertelt Griet Op de Beeck bij Bibliocenter Weert over haar werk. Aanvang 19.30 uur. Toegang € 10,- leden en € 15,- niet-leden. Aanmelden www.bibliocenter.nl. Adres: Wilhelminasingel 250, 6001 GV Weert. In de Boekenweek is op 28 maart ook schrijfster Lize Spit te gast in de bibliotheek Weert. Ga met korting naar beide avonden en boek ze tegelijk.
   
  De schrijfster Griet Op de Beeck
  Op de Beeck (1973)  werkte als dramaturg en schreef o.a. voor Humo en de Morgen. Ze heeft nu drie succesvolle boeken geschreven in haar persoonlijke schrijfstijl. Als lezer zit je in haar boeken de personages zo dicht op de huid, dat niets in hun levens voor je geheim blijft. Er komen thema’s in voor als alcoholisme, familie, ongelukkige relaties en eenzaamheid. “Ik zal kijkers uitnodigen om stil te staan, om te kijken naar dingen waar ze misschien liever niet naar kijken”, beloofde ze in een interview met Humo. Zij beschikt over de gave om zware onderwerpen op een lichtvoetige, eerlijke, zachte en tegelijkertijd scherpe manier neer te zetten. Op de Beeck was vorige zomer te gast bij Zomergasten.

  Haar boeken
  In haar eerste boek Vele hemels boven de zevende vechten vijf uiteenlopende figuren meer met zichzelf dan met elkaar in dit bestaan. Op de Beeck schetst in prachtige zinnen en oorspronkelijke observaties een treffend beeld van deze tijd. Geestig, pijnlijk en ontregelend herkenbaar. Haar tweede roman Kom hier dat ik u kus gaat over Mona. We zien haar als kind, als vierentwintigjarige en als vijfendertigjarige. Het is een verhaal over waarom we worden wie we zijn. Geschreven met humor, scherpte en schaamteloze eerlijkheid. Gij nu, haar derde boek, gaat over vijftien verschillende mensen die worstelen met het bestaan en op een kantelpunt in hun leven staan. Hoe verschillend de personages ook zijn, allemaal moeten ze een vergelijkbare keuze maken.

  Lees meer
 • 31 maart 2017 20:00 - 22:30samenwerkings activiteit Boekenweek Maastricht met Heleen van Royen en Ronald Giphart
  In het kader van de Boekenweek 2017 is Heleen van Royen te gast in Centre Céramique. Samen met collega schrijver…
  In het kader van de Boekenweek 2017 is Heleen van Royen te gast in Centre Céramique. Samen met collega schrijver Ronald Giphart praat ze over 'Verboden vruchten', het thema van Boekenweek 2017. Wel willen, niet mogen, toch doen, zowel in het leven als in de letteren.
   
  Een aangeklede avond over het ongeoorloofde verlangen in ieder mens, bekeken vanuit de literatuur, het schrijverschap en uw eigen beleving. Voordracht en interview onder leiding van Frans Pollux, smeuïge scène tussen man en vrouw door onder andere Esther de Koning en muzikale omlijsting door het jonge jazz talent Babs van Bree en band. Na afloop boekverkoop en signeersessies.
   
  Heleen van Royen debuteerde in het jaar 2000 met de De Gelukkige Huisvrouw en schreef de bestsellersDe Godin van de jacht en De Ontsnapping. Twee theaterstukken en de verfilming in 2010 trokken meer dan een half miljoen bezoekers. Haar laatste roman is getiteld Hartsvriendin, een roman als zedenschets van het huisvrouwenbestaan anno 2013 waarin aardig wat te lachen valt over de sneuheid der dingen. In februari 2017 gaat de documentaire Het Doet Zo Zeer in première, die Heleen over haar dementerende moeder maakte.
   
  Ronald Giphart schreef tijdens zijn werk als nachtportier zijn debuutroman Ik ook van jou, bekroond met Het Gouden Ezelsoor. Daarna volgden de romans Giph, Phileine zegt sorry, Ik omhels je met duizend armen en Troost. Verschillende van zijn boeken zijn met veel succes verfilmd. Ook schreef Ronald culinair-literaire werken zoals Keukenprins en in samenwerking met Jonnie Boer het boek: Eten, drinken en slapen. Onlang verscheen de achtste roman van Giphart genaamd Lieve. ”Hoe verder je leest, hoe interessantere literatuur Lieve wordt: de vakman Giphart lijkt zich heerlijk te hebben laten meevoeren door alle ingewikkeldheid die dit verhaal nodig had” (NRC - Thomas de Veen)
   
  Gasten
  Heleen van Royen en Ronald Giphart
  Presentatie
  Frans Polux
  Spel
  Esther de Koning
  Muziek
  Babs van Bree (zang), Mees Riechelman, Willem Suilen, Stef Joosten en Vincent van Reen
  Organisatie
  Centre Céramique en Maastricht Boekenstad

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Toegang: € 12,50, voor leden bibliotheek Maastricht € 10,- (alleen in de voorverkoop)
  Kaartverkoop bij klantenservice Centre Céramique
  Online tickets via http://www.theateraanhetvrijthof.nl/mijntheater/ticket/?event=6743
   
   

  Lees meer
 • 02 april 2017 15:00 - 17:00 Uitreiking Halewijnprijs en Reinaerttroffee aan Benny Lindelauf
  Op zondag 2 april van 15.00-17.00 uur vindt bij de Bibliotheek Bibliorura in Roermond de uitreiking plaats van…
  Op zondag 2 april van 15.00-17.00 uur vindt bij de Bibliotheek Bibliorura in Roermond de uitreiking plaats van de Halewijnprijs 2016 en de Reinaerttrofee 2016. Laureaat van beide prijzen is Benny Lindelauf voor zijn boek Hoe Tortot zijn vissenhart verloor.  

  De Halewijnprijs, de literatuurprijs van de stad Roermond, wordt dit jaar voor de 30ste maal uitgereikt. Eerder werd de prijs gewonnen door auteurs als Tommy Wieringa, Arthur Japin, Esther Gerritsen, Joke J. Hermsen, Erik Vlaminck, Pauline van de Ven en Peter Drehmanns.
   
  Benny Lindelauf (Sittard, 1964) debuteerde in 1998 met Omhoogvaldag, gevolgd door o.a. Schuilen in een jas (1999), Door en door winter (2007) en De vloek van het verdwenen boek (2011). Ook schrijft hij voor jeugdtheater zoals Icarus, of het vliegen is allang begonnen.
   
  De Halewijnprijs wordt jaarlijks toegekend aan een literair talent dat, naar de mening van een deskundige jury, op grond van de kwaliteit van haar/zijn verschenen werk extra belangstelling verdient. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 1500,-  en een kleinplastiek in brons van de kunstenaar Dick van Wijk.

  De jury van de Halewijnprijs 2016 wordt gevormd door: Peter Altena, neerlandicus en docent, Annelies Eisinga, literatuurwetenschapper & coach; Pon Kranen, voorzitter & algemeen literatuurwetenschapper en Philo Offermans, lerarenopleider en neerlandica.
   
  De Reinaerttrofee 2016 voor Beste Boek namens de jongeren van Roermond gaat ook naar Benny Lindelauf voor zijn boek Hoe Tortot zijn vissenhart verloor.
   

  De Reinaerttrofee wordt door de jongeren van Roermond gekozen uit de genomineerden voor de Halewijnprijs. Leerlingen van Bisschoppelijk College Broekhin hebben een ‘Schaduwjury’ gevormd en boeken van alle genomineerde auteurs ‘mee-gelezen’.

  De jury van de Reinaerttrofee 2016, onder leiding van Annette van Herten en Lindy Simons, heeft strikt onafhankelijk van de Halewijnprijs-jury gekozen voor het boekvan Benny Lindelauf. De Reinaerttrofee bestaat uit een geldbedrag van € 500,- en een speciaal ontworpen beeldhouwwerk door Dick van Wijk.
 • 06 april 2017 12:30 - 13:30samenwerkings activiteit Letters bij de lunch - Vrouwelijke dichters in de wereld van de troubadours
  “Trobairitz? Vrouwelijke troubadours? Nooit van gehoord!” Dat is de gebruikelijke reactie, wanneer ik vertel…
  “Trobairitz? Vrouwelijke troubadours? Nooit van gehoord!” Dat is de gebruikelijke reactie, wanneer ik vertel wat het onderwerp van mijn proefschrift is. Toch zijn er een kleine dertig namen en meer dan vijfenveertig werken bekend van vrouwelijke troubadours. Wie waren deze dichteressen van hoofse lyriek, veelal machtige vrouwen uit de hoge adel, die leefden en werkten aan de 12e en 13e eeuwse hoven in het Zuiden van Frankrijk? Welke rol vervulden zij op politiek en sociaal-economisch terrein en vooral: wat bewoog hen om actief te worden op het door mannen gedomineerde gebied van de hoofse liefde en de hoofse lyriek? Hoewel hun aantal vele malen kleiner is dan dat van hun mannelijke tegenhangers, de veel bekendere troubadours, vormt hun werk een unieke getuigenis van de vrouwelijke visie op de hoofse lyriek. Bovendien zijn de trobairitz de eerste auteurs van vrouwelijke lyriek in de volkstaal.In deze lezing maakt u kennis met de bekendste trobairitz en hun werk en krijgt u een idee van de wijze waarop zij erin slaagden het poëtische keurslijf van de mannelijke lyriek te doorbreken en geschikt te maken voor de uitdrukking van hun vrouwelijke visie op de hoofse liefde.
   
  Hannie van Horen-Verhoosel promoveerde in 2007 aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op een proefschrift over de lyriek en de muziek van de trobairitz, getiteld Want in Minnezaken ben ik jou de baas.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
  Toegang is gratis


  Lees meer
 • 20 april 2017 16:00 - 17:45 Boekpresentatie Mieke Kirkels - Kinderen van zwarte bevrijders
  Mieke Kirkels verzorgt de boekpresentatie van Kinderen van zwarte bevrijders, een verzwegen geschiedenis. Ze…
  Mieke Kirkels verzorgt de boekpresentatie van Kinderen van zwarte bevrijders, een verzwegen geschiedenis. Ze beschrijft in dit boek de geschiedenis van twaalf bevrijdingskinderen, allen duidelijk herkenbaar als ‘Amerikaantjes’; hun biologische vaders waren namelijk zwarte Amerikaanse soldaten. Zij zijn onderdeel van de eerste groep die in het witte katholieke Limburg opgroeit met een donkere huidskleur. Kinderen van zwarte bevrijders beschrijft deze aangrijpende en te lang verzwegen geschiedenis, geïllustreerd met een grote hoeveelheid onbekende foto’s uit de bevrijdingstijd.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Toegang is gratis
  Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00.



  Lees meer
meer items…
literatuurnieuws
 • 06 februari 2017 Winnaars schrijfwedstrijd Saint Amour
  Nick Geukens uit Hasselt heeft met zijn verhaal ‘O zotte liefde’ de schrijfwedstrijd gewonnen die Parkstad…
  Nick Geukens uit Hasselt heeft met zijn verhaal ‘O zotte liefde’ de schrijfwedstrijd gewonnen die Parkstad Limburg Theaters, SCHUNCK* en het Huis voor de Kunsten Limburg organiseerden rondom Saint Amour, de literaire theatertournee met dit jaar Herman Brusselmans als middelpunt. Er werden maar liefst 150 verhalen, gedichten en columns over de liefde ingestuurd. Een jury, bestaande uit Wiel Beijer, Hans Bogaert en Andrea Germeraad, koos drie winnaars uit. De prijzen werden op 3 februari in SCHUNCK* uitgereikt door Herman Brusselmans.

  De tweede prijs was voor ‘Huwelijksreis van schaduwen’ van Tonnie Meewis en de derde prijs voor ‘Openingszin’ van Rob Boudesteijn.

  Nick Geukens droeg ’s avonds tijdens Saint Amour in Theater Heerlen zijn winnende tekst voor aan 231 luisteraars. En hoe!

  Lees de winnende teksten hier: www.plt.nl/over-plt/blogs/lees-hier-de-winnende-teksten-van-de-schrijfwedstrijd-rond-saint-amour.  
 • 03 februari 2017 Benny Lindelauf wint Halewijnprijs 2016
  Van de genomineerden Martin Michael Driessen, Helen Knopper, Benny Lindelauf, Arjaan van Nimwegen, Rashid Novaire…
  Van de genomineerden Martin Michael Driessen, Helen Knopper, Benny Lindelauf, Arjaan van Nimwegen, Rashid Novaire en Philibert Schogt is Benny Lindelauf uitgeroepen totwinnaar van de Halewijnprijs 2016.
   
  De Halewijnprijs, de literatuurprijs van de stad Roermond, wordt dit jaar voor de 30ste maal uitgereikt. Eerder werd de prijs gewonnen door auteurs als Tommy Wieringa, Arthur Japin, Esther Gerritsen, Joke J. Hermsen, Erik Vlaminck, Pauline van de Ven en Peter Drehmanns.
   
  Benny Lindelauf (Sittard, 1964) debuteerde in 1998 met Omhoogvaldag, gevolgd door o.a. Schuilen in een jas (1999), Door en door winter (2007) en De vloek van het verdwenen boek (2011). Ook schrijft hij voor jeugdtheater zoals Icarus, of het vliegen is allang begonnen.
   
  De Halewijnprijswordt jaarlijks toegekend aan een literair talent dat, naar de mening van een deskundige jury, op grond van de kwaliteit van haar/zijn verschenen werk extra belangstelling verdient. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 1500,-  en een kleinplastiek in brons van de kunstenaar Dick van Wijk.

  De juryvan de Halewijnprijs 2016 wordt gevormd door: Peter Altena, neerlandicus en docent, Annelies Eisinga, literatuurwetenschapper & coach; Pon Kranen, voorzitter & algemeen literatuurwetenschapper en Philo Offermans, lerarenopleider en neerlandica.
   
  De Reinaerttrofee 2016 voor Beste Boek namens de jongeren van Roermond gaat ook naar Benny Lindelauf voor zijn boek Hoe Tortot zijn vissenhart verloor.
   
  De Reinaerttrofee wordt door de jongeren van Roermond gekozen uit de genomineerden voor de Halewijnprijs. Leerlingen van Bisschoppelijk College Broekhin hebben een ‘Schaduwjury’ gevormd en boeken van alle genomineerde auteurs ‘mee-gelezen’.

  De juryvan de Reinaerttrofee 2016, onder leiding van Annette van Herten en Lindy Simons, heeft strikt onafhankelijk van de Halewijnprijs-jury gekozen voor het boekvan Benny Lindelauf. De Reinaerttrofee bestaat uit een geldbedrag van € 500,- en een speciaal ontworpen beeldhouwwerk door Dick van Wijk.
   
  De gezamenlijke uitreiking vindt plaats op zondag 2 april 2017 van 15.00-17.00 uur bij de Bibliotheek Bibliorura in Roermond.   
 • 26 januari 2017 Help mee straatpoëzie in kaart te brengen!
  Universiteit Utrecht lanceert interactieve website met inventarisatie van gedichten in de openbare ruimte. …
  Universiteit Utrecht lanceert interactieve website met inventarisatie van gedichten in de openbare ruimte.
   
  Er zijn ontzettend veel gedichten te lezen in de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen, maar niemand weet precies hoeveel, waar en van wie. De nieuwe website ‘Straatpoëzie’ heeft als doel om een inventarisatie te maken van alle poëzie in de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen. De website archiveert hiermee literair erfgoed. 
   
  Interactieve kaart  
  Op http://straatpoezie.nl/ staat een interactieve kaart waarop de locaties van de gedichten in de openbare ruimte staan aangegeven. Iedereen kan hierop gedichten zoeken. Bijvoorbeeld als je benieuwd bent waar in jouw buurt gedichten te vinden zijn. Of als je wilt weten op welke locaties er gedichten te lezen zijn van jouw lievelingsdichter.
   
  De website presenteert van ieder gedicht de locatie en indien mogelijk de tekst van het gedicht, de naam van de dichter, een foto, de datum waarop het gedicht is aangebracht, eventueel de datum van verwijdering, de relatie tussen het gedicht en de locatie, die initiatiefnemer, de vormgever, het boek waarin het gedicht eventueel is opgenomen, wetenswaardigheden en een link naar meer informatie.
   
  Poëzie buiten het boek
  De website ‘Straatpoëzie’ is onderdeel van het PhD-onderzoek van Kila van der Starre (http://kilavanderstarre.com/). Zij doet aan de Universiteit Utrecht onderzoek naar ‘poëzie buiten het boek’. Poëziebundels verkopen slecht, maar toch zijn gedichten onderdeel van het alledaags leven. Mensen komen bijvoorbeeld met poëzie in aanraking op tv, op de radio, op social media, op gedichtenwebsites, in kranten en tijdschriften, op festivals, tijdens speciale gelegenheden en in de openbare ruimte. Van der Starre gebruikt de gegevens in de database van ‘Straatpoëzie’ om onderzoek te doen naar het fenomeen ‘poëzie in de openbare ruimte’.
   
  Voeg ook een gedicht toe
  Op dit moment bevat de database van ‘Straatpoëzie’ bijna 500 gedichten. Vermoed wordt dat er nog honderden meer zijn. Met behulp van crowdsourcing wil Kila van der Starre alle straatpoëzie in Nederland en Vlaanderen in kaart brengen. Iedereen die een gedicht in de openbare ruimte kent kan dat gedicht toevoegen via een formulier (http://straatpoezie.nl/gedicht-toevoegen/).
   
  De website ‘Straatpoëzie’ wordt gerealiseerd met behulp van de afdeling ICT & Media van de Universiteit Utrecht en met steun van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
 • 23 januari 2017 Write Now! 2017 van start
  Het is zover: tot 1 april 2017 kunnen schrijftalenten van 15 tot en met 24 jaar weer meedoen aan een nieuwe editie…
  Het is zover: tot 1 april 2017 kunnen schrijftalenten van 15 tot en met 24 jaar weer meedoen aan een nieuwe editie van Write Now!, dé grootste schrijfwedstrijd voor jongeren in Nederland en Vlaanderen.

  Meedoen
  De schrijfwedstrijd Write Now! is voor jongeren van 15 tot en met 24 jaar oud uit Nederland en Vlaanderen. Alle tekstuele vormen – verhalen, gedichten, columns, toneelteksten, filmscenario’s, songteksten – mogen worden ingezonden. Wie zijn of haar pen nog wil scherpen, kan de komende twaalf weken voor coaching en feedback terecht bij Start to Write Now! in samenwerking met Schrijven Online. Deelnemers dienen hun tekst vóór 1 april 2017 in te sturen via het inschrijfformulier op de website.

  Voorronden en finale
  Na de sluitingsdatum van 1 april worden alle inzendingen voor Write Now! verdeeld over tien regionale voorronden, die in april en mei in Nederland en Vlaanderen plaatsvinden. Wie een van de voorronden wint verwerft een plek in de finale, die in juni in Rotterdam is. De winnaar van de finale krijgt een schrijfopleiding, een MacBook, optredens én publicaties.

  Successen
  Voor deelnemers en winnaars van Write Now! worden deuren geopend die anders gesloten zouden blijven. De wedstrijd bracht bekende auteurs voort als Maartje Wortel, Niña Weijers en Lize Spit. Bekijk de Wall of Fame voor een overzicht van succesvolle oud-winnaars.

 • 23 januari 2017 Subsidie voor talentontwikkeling buiten de Randstad
  Het Fonds Podiumkunsten roept op om plannen in te dienen voor activiteiten die kunnen bijdragen aan een duurzame…
  Het Fonds Podiumkunsten roept op om plannen in te dienen voor activiteiten die kunnen bijdragen aan een duurzame talentontwikkeling buiten de Randstad.

  Voorstellen moeten een aanvulling zijn op wat reeds regionaal aanwezig is en ruimte bieden aan verschillende partners (ook uit verschillende disciplines) om hun eigen activiteiten langjarig te verbinden met elkaar en die van anderen. Naast voorstellen voor ontwikkeltrajecten van talentvolle makers verwacht het Fonds daarom ook activiteiten die ondernomen zullen worden om de vergaarde kennis te borgen en te delen met derden.

  De subsidie wordt in eerste instantie voor een jaar toegekend, met de mogelijkheid die (na een onbureaucratische toets) telkens met een jaar te verlengen tot 2021. Bij deze regeling wordt ook verwacht dat andere overheden de Fondssubsidie aanvullen.

  De subsidietekst met meer informatie en het aanvraagformulier zijn naar verwachting half februari beschikbaar. De uiterste indiendatum is 5 april 2017. Het budget voor deze regeling bedraagt 500.000.

    lees meer…
 • 19 januari 2017 De Domijnen opent digitaal serviceloket cultuurparticipatie
  Kunst- en cultuurbedrijf De Domijnen heeft afgelopen week haar digitale serviceloket cultuurparticipatie geopend.…
  Kunst- en cultuurbedrijf De Domijnen heeft afgelopen week haar digitale serviceloket cultuurparticipatie geopend. Het loket wordt het nieuwe informatie- en agenda verzamelpunt voor alle amateurkunstenaars (beeldend, podium, etc.) en erfgoedliefhebbers (historie, heemkunde, genealogie, etc.) in Sittard-Geleen en de Westelijke Mijnstreek. Doel van het serviceloket is om zowel verenigingen/stichtingen als individuele kunstenaars de gelegenheid te geven hun werk te tonen aan iedereen die geïnteresseerd is in amateurkunst- en cultuur c.q. erfgoed.  

  Een van de onderdelen in het beleid van De Domijnen is de opdracht van de stakeholders om een brug te vormen tussen de amateur- en professionele kunstenaars en tussen de amateurkunstwereld onderling. Er is afgelopen jaar hard gewerkt aan de totstandkoming van het digitale loket en al snel bleek dat er in de erfgoedsector eenzelfde behoefte was. Vandaar dat is besloten om het loket voor beide sectoren toegankelijk te maken middels een kunstgids en een erfgoedgids. De gehele cultuursector heeft inmiddels een uitnodiging voor aanmelding op de website ontvangen. Velen presenteren zich nu al op de site. En elke dag komen er nieuwe bij.

  De kern van het loket wordt gevormd door een database waarin alle verenigingen etc. zich kenbaar kunnen maken en waarnaar geïnteresseerden kunnen zoeken. Is iemand op zoek naar een harmonie of fanfare bij hem of haar in de buurt, dan kan dit gevonden worden op het serviceloket. Datzelfde geldt ook voor een historische vereniging of voor een individuele kunstenaar die bijvoorbeeld een cursus beeldhouwen verzorgt. Ook kunnen de aangesloten leden hun activiteiten publiceren en informatie vinden over subsidiemogelijkheden, oefenruimtes, etc. Daarnaast is er een vraag & aanbod deel dat als een soort marktplaats fungeert. Op termijn zal het serviceloket gekoppeld worden aan de website van uitsittardgeleen.nl om een nog groter bereik te creëren.

  De Domijnen roept alle amateurkunstenaars en erfgoedhobbyisten op een kijkje te nemen op www.dedomijnen.nl/serviceloket en hun vereniging of zich individueel aan te melden.
 • 06 januari 2017 Henk Hover redacteur van 'Platbook 17: Meziek'
  In het voorjaar van 2017 verschijnt de 17e editie van Platbook, een bundel met werk van Limburgse dialectschrijvers.…
  In het voorjaar van 2017 verschijnt de 17e editie van Platbook, een bundel met werk van Limburgse dialectschrijvers. Ditmaal is het thema ‘Muziek’. Redacteur van deze uitgave is Henk Hover, programmamaker bij L1 radio en TV op het gebied van met name (dialect)muziek én zelf actief als muzikant, componist en liedjesschrijver. Hover zal een selectie maken uit het ingezonden werk en de inleiding samenstellen. Limburgse schrijvers kunnen tot 1 maart 2017 eigen werk insturen voor Platbook 17. Dat kunnen bijvoorbeeld verhalen, gedichten, columns, liedteksten en cabaretteksten zijn; alle genres zijn toegestaan, als het thema maar ‘Muziek’ is en de bijdrage niet meer dan 600 woorden bevat. Teksten kunnen aangeleverd worden bij Uitgeverij TIC, de uitgever van Platbook, via paul@uitgeverijtic.nl. Schrijvers wiens werk wordt geselecteerd, ontvangen een uitnodiging voor de boekpresentatie en een gratis exemplaar van Platbook 17.
   
  Over Platbook
  Platbookis een serie dialectboekjes voor Limburgse dialectschrijvers en -lezers. Auteurs uit de hele provincie werken mee om telkens weer een opvallend thema te beschrijven in hun eigen verhalen, gedichten en andersoortige teksten. Platbookheeft inmiddels een goede reputatie opgebouwd. Voor elke uitgave zijn er meer auteurs, meer inzendingen en heeft een redacteur het steeds moeilijker om een keuze te maken uit de veelheid van teksten. De Platbook-commissie, bestaande uit Ton van de Wijngaard (streektaalfunctionaris Huis voor de Kunsten Limburg), Hub Nijssen (Veldeke Limburg), Paul Weelen (Stichting LiLiLi, Uitgeverij TIC) en Wim Kuipers (bedenker van het Platbook-concept), vroegen ditmaal het publiek mogelijke thema’s aan te dragen. Het thema ‘Muziek’ was een idee van Har Sniekers.
   
  Kijk voor meer informatie over het Platbook op www.hklimburg.nl/platbook of www.uitgeverijtic.nl. Platbook is te koop in de webshop van het Huis (www.hklimburg.nl/webshop) en de betere boekhandel in Limburg.
   
  Henk Hover
  Henk Hover (Hingen-Echt, 1966) werkt sinds 1998 als programmamaker bij L1 radio en TV. Op dit moment presenteert hij het dagelijks dialectprogramma Plat-eweg op L1 radio, de L1mbo Top 10 en verder vrijwel alle L1-programma’s die op de een of andere manier met Limburgse muziek samenhangen. Hover speelt zelf ook gitaar en maakt al ruim een kwart eeuw deel uit van zanggroep Averegs. Bovendien is hij verantwoordelijk voor de muziek en liedteksten uit tien afleveringen van de Echter Revue. Ook maakte hij als componist of tekstschrijver een aantal bekende carnavalsschlagers.
meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Literatuur? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?