literatuur

Limburg herbergt vele schrijvers, lezers, literaire cafés, leeskringen, schrijfdocenten, organisatoren van literaire activiteiten enzovoorts. Het Huis voor de Kunsten Limburg wil dit literaire netwerk versterken, promoten en ondersteunen. Bijvoorbeeld met informatie en advies. Ook organiseert het Huis  – vaak samen met partners uit het culturele veld – diverse projecten om de literatuur en het schrijven in Limburg meer onder de aandacht te brengen.
 
Het Huis voor de Kunsten Limburg is ook de thuisbasis van het Letterkundig Centrum Limburg (LCL). Samen met hen werken wij aan het bevorderen en promoten van literatuur in Limburg. Op deze website bieden wij bijvoorbeeld een digitaal podium aan literatuur en literaire activiteiten in en uit Limburg. Dit is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in literatuur en schrijven in deze provincie.    
Op maandag 12 oktober 2015 werd op uitnodiging van de Gedeputeerde voor Cultuur, dhr. Koopmans een document verstuurd naar de provincie Limburg met daarin een visie op taal als erfgoed. Dit visiedocument zal worden gebruikt als input ten behoeve van de toekomstige Erfgoednota van de Provincie.

Dit document werd geschreven namens de Universiteit Maastricht, Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen
prof. L. Cornips (Leerstoel Taalcultuur in Limburg) en dr. V. van Saaze (MACCH); Namens het Huis voor de Kunsten Limburg: drs. M. Frencken (Consulent Literatuur), E. van Nieuwenhoven, BA (vervangend Consulent Literatuur) en drs. T. van de Wijngaard (Streektaalfunctionaris); Namens de Raod veur ’t Limburgs: prof. R. van Hout; in samenwerking met de volgende organisaties (in alfabetische volgorde):Commissie Literatuurgeschiedenis van het Limburgs Geschiedkundig en Oudheidkundig Genootschap, Letterkundig Centrum Limburg, Letteren Overleg Limburg, Poëziefestival Landgraaf, Raod veur ’t Limburgs, Stichting Limburgse Literaire Lies, Stichting Medammecour On Tour, Stichting voor Dialect- en Cultuuronderwijs Limburg, Veldeke Limburg, Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde, Werkgroep Limburgportaal Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren en de Willy Dols Stichting

Download het visiedocument
prikbord
Er zijn geen prikbordberichten
literatuuragenda
 • 24 januari 2016 - 28 februari 2016 Expositie / Boekpresentatie 'Het scherp van de stroper'
  Transitie van een stad in poëtisch perspectief
  Maarten van de Berg (poëzie) & Bert Janssen (fotografie)…
  Transitie van een stad in poëtisch perspectief
  Maarten van de Berg (poëzie) & Bert Janssen (fotografie)

  Architectuur is een taal. Een expressie gemanifesteerd in de gebouwde omgeving, iets zeggend over onze tijd. Een gebouw vormt de fysieke weerslag en vertaalt de culturele en technische waarden die centraal staan in de tijd waarin het is gebouwd. Onze steden en dorpen geven ons tevens identiteit, ze vormen wie wij zijn. De spanning tussen continuïteit en verandering hangt samen met het vermogen van een gebouw, een gebied of een stad te veranderen van functie, al naar gelang de organisatie van de maatschappij deze verandering verlangt. Ook onze taal en manier van verwoorden is onderhevig aan deze tand des tijds.

  Het is exact deze relatie, die centraal staat in Het scherp van de stroper, transitie van een stad in poëtisch perspectief.

  Transitie, het veranderend stadslandschap, vormt de drager voor de poëzie van dichter Maarten van de Berg en het werk van fotograaf Bert Janssen. Samen zochten ze naar locaties met een beperkte houdbaarheidsdatum. Vergane industriële gebouwen en braakliggend terrein vormen het perspectief van waaruit nieuwe richtingen voor een toekomstige leefomgeving in de stad worden bepaald.

  Door het gebruik van vluchtige, efemere materialen, zoals kinderkrijt en afplaktape, onderschrijft de dichter met deze vorm van guerrilla-poëzie de tijdelijkheid der dingen. De fotograaf geeft het kader en zet de daarmee de tijd even stil.

  De representatie van hun gezamenlijk perspectief op een veranderende stad wordt getoond in Bureau Europa, gevestigd in een stadsdeel dat momenteel in transitie verkeert: de Timmerfabiek in het Sphinxkwartier. Daarnaast vinden de foto's en gedichten hun borging in een publicatie.

  Opening
  Het openingswoord wordt verzorgd door Saskia van Stein, directeur Bureau Europa. Wethouder Gerdo van Grootheest en conservator Ad Himmelreich geven korte lezingen transitie van de stad Maastricht. Maarten van de Berg zal voordragen uit eigen werk.

  Opening en boekpresentatie: zondag 24 januari, 14.00-16.00 uur
  Tentoonstelling: 24 januari t/m 28 februari
  Entree: € 5,- / studenten € 3,- / gratis toegang voor Museumjaarkaarthouders
  Locatie: Bureau Europa
   

  Lees meer
 • 31 januari 2016 - 04 maart 2016samenwerkings activiteit Expositie Mine Stemkens: Door het woord
  door het woord…
  Communiceren wij met elkaar, maken iets duidelijk aan elkaar of delen wij dat wat innerlijk…

  door het woord…
  Communiceren wij met elkaar, maken iets duidelijk aan elkaar of delen wij dat wat innerlijk leeft. Het woord kan inspireren, bekrachtigen, troosten, kalmeren, maar het kan ook ontmoedigen en verwonden. Gesproken vanuit waarheid heeft het woord de kracht onze harten te openen.
   
  door het woord…
  Kunnen wij ons verbinden met de wereld achter het woord. Het woord is meer dan alleen de betekenis. Het brengt een hele wereld mee. Waar komt het woord vandaan, met welke intentie wordt het gesproken?
   
  door het woord…
  In den beginne was het woord. Vanuit het niets kwam het woord en het woord was schepping. Er is de plek waar alles nog één is. Het gebied van het voor-woordelijke, waar zowel woord, als beweging, als klank uit ontstaan. Vanuit die plek komen haar woorden en ‘zoeken’ zij in deze fysieke vorm de ontmoeting.
   
  De passie van Mine Stemkens is het woord, in veel vormen ‘vertaald’. Daarin inspireert haar de schijnbaar gewone dagelijkse werkelijkheid, met al zijn tegenstellingen. Het is het leven dat uitnodigt om, in beeldtaal, haar verwondering te ‘schilderen’. In haar gedichten probeer zij het wezen van die dagdagelijkse gebeurtenissen en ervaringen te pakken. Dat kan zijn van een ontmoeting met een merel, verlies van iets dierbaars, de nacht die teder maar tegelijkertijd ook duister kan zijn, tot het verwelkomen van de nieuwe dag. Kortom het leven dat in zijn essentie altijd weer schoon is. Behalve in bundels, op kaarten, op windlichten worden haar woorden ook op grote doeken gedrukt. Het is een manier om de voorbijganger, bijna achteloos, even aan te raken in de hectiek van het ‘gewone’ dagelijkse leven.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen, Maastricht


  Lees meer
 • 31 januari 2016 - 14 april 2016 Reeks schrijfworkshops Verena Germeraad
  In 2016 geeft schrijfster Verena Germeraad (winnares prozaprijs Raadselige Roos 2015) een reeks schrijfworkshop…
  In 2016 geeft schrijfster Verena Germeraad (winnares prozaprijs Raadselige Roos 2015) een reeks schrijfworkshop waarin de fijne kneepjes van het vak worden geleerd. De workshops vinden een keer per maand plaats in Heerlen op zondagmiddagen van 14.00-17.00 uur. Er is geen instapniveau vereist. Iedereen die graag schrijft is welkom.
   
  1.     Start to write
  In de workshop Start to write leert u de basisbeginselen van schrijven. Daarnaast rekent u af met de excuustruus. Start to write, right now!
  Ø  Datum: zondag 31 januari 2016 van 14.00-17.00 uur


  2.     Omarm de slechte kanten
  Een boekpersonage is ook nooit eendimensionaal. In deze workshop leert u hoe u een personage van vlees en bloed creëert.
  Ø  Datum: zondag 28 februari 2016 van 14.00-17.00 uur


  3.     Bla bla bla
  Een dialoog moet lezen alsof u er zelf bij bent. In deze workshop leert u een levensecht gesprek na te bootsen op papier.
  Ø  Datum: zondag 20 maart 2016 van 14.00-17.00 uur


  4.     Puntjes op de I.
  Bij de voorgaande workshops hebt u huiswerk gekregen. Tijdens deze bijeenkomst bespreekt Verena met u de sterke punten en eventuele werkpunten.
  Ø  Datum: zondag 17 april 2016 van 14.00-17.00 uur.
   
  Prijs
  De workshops volgen elkaar op, maar zijn ook los te volgen.De prijs per bijeenkomst is € 12,50 p.p. Dat is inclusief lesmateriaal en exclusief drankjes. Volgt u alle vier de workshops dan krijgt u € 10,00 korting op de totaalprijs.


  Locatie
  De workshops vinden plaats op een centrale plek in Heerlen. De exacte locatie is afhankelijk van het aantal aanmeldingen.
   
  Interesse en inschrijven?
  Meer weten? Stuur een mailtje naar verenagermeraad@gmail.com
  Lees meer
 • 17 februari 2016 18:00 - 20:00 Euregio Leest - Schrijversbezoek Goldschmidt & Lüscher
  De Euregio leest / l'Euregio lit / Die Euregio liest - Bibliotheken, universiteiten, boekhandels en literatuurbureaus…

  De Euregio leest / l'Euregio lit / Die Euregio liest - Bibliotheken, universiteiten, boekhandels en literatuurbureaus stimuleren 'vertaalde' literatuur in de Euregio Maas-Rijn

  Jaarlijks dingen zes schrijvers van boeken die in de drie talen van de Euregio zijn uitgegeven, mee naar de Euregio Literatuurprijs voor scholieren. Dit jaar zijn o.a. Saskia Goldschmidt (De hormoonfabriek, 2012) en Jonas Lüscher (Het voorjaar van de barbaren, 2015) genomineerd. Zij komen over hun schrijf- en vertaalervaringen vertellen. Ga hier naar de lijst van genomineerden in de catalogus van Centre Ceramique.

  Scholieren uit de Euregio lezen in dit kader de boeken, bezoeken de schrijvers in bibliotheken, boekhandels en scholen en kiezen een winnaar. Scholieren en volwassenen zijn van harte welkom bij dit schrijversbezoek!

  De Euregio literatuurprijs voor scholieren is onderdeel van ‘De Euregio Leest’, een project van het netwerk van bibliotheken in de Euregio onder auspiciën van de Bibliothèque Chiroux (Luik), de Stadsbibliotheek Aken, het mediacenter van de DG (Eupen) en Centre Céramique (Maastricht) in samenwerking met de Universiteit van Luik, het Literatuurbureau in de Euregio Maas-Rijn en de EuregioKultur e.V. Het project staat onder beschermheerschap van Martin Schulz.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis
   


  Lees meer
 • 18 februari 2016 18:30 - 19:30 Wekelijks inloopspreekuur Bibliocenter Weert voor schrijvers
  Heb je vragen over schrijven of uitgeven? Bibliocenter Weert begint met iets nieuws. Vanaf 18 februari kun je elke…
  Heb je vragen over schrijven of uitgeven? Bibliocenter Weert begint met iets nieuws. Vanaf 18 februari kun je elke donderdag van 18.30 tot 19.30 uur bij Bibliocenter Weert terecht op het inloopspreekuur voor schrijvers. Uitgeverij Bullseye Publishing uit Weert geeft antwoord op alle vragen die te maken hebben met schrijven en uitgeven.

  Tientallen mensen beleven veel plezier aan het schrijven van verhalen. Misschien heb je een verhaal in je hoofd en krijg je dit niet op papier zoals je wilt. Misschien ligt ergens in een lade een geweldig manuscript klaar om uitgegeven te worden. Hoe ga je te werk? Kom naar het inloopspreekuur voor schrijvers bij Bibliocenter Weert op donderdag van 18.30 tot 19.30 uur. Plan je liever een afspraak? Neem dan contact op met Linda Gielen via linda@bullseyepublishing.nl of 06 17634871. Je vindt de bibliotheek aan de Wilhelminasingel 250 in Weert.

  2016 Jaar van het Boek
  “Boeken geven ruimte om onszelf te verliezen in het leven van anderen. Ze vormen ons denken. Verhalen spreken tot onze verbeelding spreken. Ze laten ons kennis maken met nieuwe werelden en veranderen soms onze gedachten”, zei minister Jet Bussemakers bij de opening van het Jaar van het Boek. Daarom vieren we in 2016 dat het boek springlevend is. Boeken spelen een grote rol bij het vormen van cultuur en identiteit. Ze laten zien wie we zijn, als mens én als samenleving. Er blijft een grote behoefte aan verhalen en duiding, aan informatie en kennis, aan vertier en ontspanning. Daarom is 2016 het Jaar van het Boek met (her)verkenning én waardering voor het boek in al zijn verschijningsvormen. 


  Lees meer
 • 19 februari 2016 10:00 - 12:00 Schrijfcafé LinZZ
  In het Schrijfcafé schrijf je samen met anderen aan de hand van korte, speelse opdrachten. In het schrijfcafé…
  In het Schrijfcafé schrijf je samen met anderen aan de hand van korte, speelse opdrachten. In het schrijfcafé gaat het niet om ‘goed kunnen schrijven’. Ervaring met schrijven is niet nodig. Alles wat je schrijft is goed. Wie wil kan zijn teksten voorlezen, maar dat hoeft niet. 
   
  Doe een keer mee en laat je inspireren!

  Datum: vrijdag 19 februari en vrijdag 18 maart
  Locatie: Linzz - Zentrum voor Inspiratie, Bewustwording en Groei, Maria Theresialaan 1a, Roermond  
  Kosten: € 14,- per keer incl. twee consumpties (graag gepast betalen)
  Meenemen: pen en papier

  De bijeenkomsten staan op zich. Aanmelden mag, maar hoeft niet. Het schrijfcafé wordt begeleid door Driek de Wit. Voor meer informatie zie ook www.driekdewit.nl/schrijfcafe, bel 06 11318238 of mail naar info@driekdewit.nl.
 • 20 februari 2016 10:00 - 16:00 Verhalend proza schrijven - Het personage van 'vlees en bloed'
  Het personage komt onder de handen van de schrijver tot leven. In woorden maakt hij een figuur van 'vlees en bloed'.…

  Het personage komt onder de handen van de schrijver tot leven. In woorden maakt hij een figuur van 'vlees en bloed'.

  Op basis van creatieve opdrachten schrijf je korte verhalende teksten. Je experimenteert met personage-aspecten als het uiterlijk, het gedrag en de bewegingen. Door middel van details roep je de omgeving op, de problemen van een hoofdpersoon die zijn gedachten en besluiten triggeren.

  Een verkenning in stappen van de literaire techniek bij uitstek. Het personage als voorwerp van verbeelding, als chip die de actie voortbrengt. Een workshop voor schrijvers die diep willen doordringen in de woorden, motieven en doelen van het personage. Gewapend met het vergrootglas verken je de wegen van de figuren die je vastlegt in taal.

  Datum: zaterdag 20 februari 2016
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, 5991 PB Baarlo
  Kosten: € 85,- (lunch inbegrepen)
  Docent: Koos van den Kerkhof
  Aantal deelnemers: 8-12

  Ga voor inschrijving naar www.hetschrijflab.nl.

 • 20 februari 2016 14:30 - 16:30 Expositie & Demonstratie Boekrestauratie
  Antiquarische boeken worden door velen verzameld en met zorg gekoesterd. Bijvoorbeeld familiebijbels of andere…
  Antiquarische boeken worden door velen verzameld en met zorg gekoesterd. Bijvoorbeeld familiebijbels of andere dierbare boeken zijn vaak al vele generaties lang doorgegeven. Voor het behoud van dierbare of kostbare boeken is het dus een aanrader om een restauratie te overwegen. Hoe zo’n restauratie er zoal uit kan zien, kunt u komen bekijken tijdens een expositie/demonstratie van restauratieatelier John Tillie Fine Prints.

  Aan de hand van diverse voorbeelden van reeds gerestaureerde boeken en de verslagen van deze restauraties in woord en beeld kunt u zien wat er allemaal mogelijk is. Er is een doorlopende diashow met foto’s van boeken voor, tijdens en na restauratie te zien. Verder worden er allerlei materialen (leerhuiden, perkament, Japans papier, messing, lijmsoorten enz.) en gereedschappen getoond die bij het restaureren van boeken worden gebruikt. U kunt onder andere zien hoe een boek opnieuw wordt genaaid of hoe nieuwe kapitaaltjes worden gestoken. Maar ook over het bijmaken van messing slotjes en het verven en dunnen van leer komt u alles te weten.

  Rachel Mans, boekrestaurator van restauratieatelier John Tillie Fine Prints, zal tijdens deze expositie aanwezig zijn om uw vragen te beantwoorden en om u te laten zien hoe sommige behandelingen in zijn werk gaan. Tevens kunt u eigen boeken meenemen om te laten bekijken voor een vrijblijvende schatting van de restauratiekosten.

  Ter gelegenheid van het project ‘Gedrukt in Maastricht’

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis
   

  Lees meer
 • 20 februari 2016 20:30 - 22:30 Saint Amour: Funny Valentine - een literaire avond met verhalen
  Liefde doet iets met een mens. Ze maakt niet alleen blind, maar ook onhandig, lichtvoetig, melancholisch en bij…
  Liefde doet iets met een mens. Ze maakt niet alleen blind, maar ook onhandig, lichtvoetig, melancholisch en bij momenten zelfs krankzinnig. My Funny Valentine, de nieuwe editie van Saint Amour, bekijkt het allemaal met een meewarige glimlach. (Het kan ook een grimlach zijn.) Saint Amour koppelt traditiegetrouw met de nodige zwier literatuur en liefde aan elkaar en trommelt daarvoor een schare messcherpe auteurs op, zinderende muziek en
  stomende filmfragmenten.
   
  Stella Bergsma is zangeres (Einsteinbarbie), dichteres, romanschrijfster, opiniemaakster en redelijk recht voor de raap: ‘Ik ben Stella Bergsma. Ik neuk terug.’ Ze leest uit haar roman Pussy Book.

  Merijn de Boer. Volgens Onno Blom is ‘t Jagthuys, de pas verschenen roman van Merijn de Boer, “een tintelend, aantrekkelijk boek. Smeuïge seksscènes. Leest heerlijk weg, je moet er ontzettend om lachen maar uiteindelijk is het ook een ontroerend boek".
   
  Pedro Elias, door Marc Didden omschreven als ‘de Dostojevski van Deurne en de Elsschot van Edegem’, vertelt over zijn wandeltochten. Met de hond Pablo, maar zonder het meisje Nuria. 
   
  Andy Fierens, Vlaanderens leading perfoming poet, heeft het over Wonderbra’s & Pepperspray. 
   
  Jamal Ouariachi schreef met Een honger een gewaagd en ambitieus boek dat hem meteen en onverbiddelijk de hoogste regionen van onze letteren in catapulteerde.
   
  Marieke Rijneveld sprokkelde met haar debuutbundel Kalfsvlies een mandvol fonkelende recensiesterren en wordt nu al door menigeen ‘het talent van 2016’ genoemd. 
   
  Aleksandr Skorobogatov is een Russische auteur en woont in Antwerpen. Zijn tragische en ontroerende roman Portret van een onbekend meisje is volgens TZUM de beste van 2015. 
   
  Lize Spit debuteert met de vuistdikke roman Het smelt en wekt de hoogste verwachtingen. 
   
  Los Speedy Bobs, zijnde het glorieuze triumviraat Gregory Frateur, Roy Aernouts en Tom Pintens, brengen levensliederen zoals u ze nog nooit gehoord heeft. 
   
  Saskia de Coster brengt op video een betoverend mooie sekssène uit haar alom geprezen roman Wat alleen wij horen. Compagnera Inne Eysermans zorgt live voor een beklijvende soundscape. 
   
  Sven Speybrouck is spreekstalmeester (in België). Piet Piryns ook (in Nederland).
  Samenstelling programma en regie: Luc Coorevits.

  Locatie: Parkstad Limburg Theaters

  Lees meer
 • 21 februari 2016 14:00 - 16:00 Vlaamse salon met Griet op de Beeck
  Zondag 21 februari staat bij Salon Remunj een Vlaamse Salon op het programma. Met als topattractie schrijfster…
  Zondag 21 februari staat bij Salon Remunj een Vlaamse Salon op het programma. Met als topattractie schrijfster Griet Op de Beeck, die komt vertellen over haar succesromans. Daarnaast praat Jan Volleberg van het Algemeen-Nederlands Verbond ons bij over de samenwerking met onze Vlaamse buren, toont Julia Berger uit Genk haar beeldende kunst en maken we kennis met de Vlaamse volksmuziekgroep ‘De Kamazollekes’.
   
  Column: Jan Volleberg.
  Jan is voorzitter van het Algemeen-Nederlands Verbond der beide Limburgen, dat de samenwerking op het gebied van taal en cultuur wil bevorderen.
   
  Literaire gast: Griet Op de Beeck  (dramaturg, auteur).
  Griet debuteerde in 2013 met ‘Vele hemels boven de zevende’, een roman die zeer lovend onthaald werd en haar o.a. de Bronzen Uil Publieksprijs opleverde.
  In september 2014 volgde haar tweede vijfsterrenroman ‘Kom hier dat ik u kus’, door De Wereld Draait Door verkozen tot boek van de maand. Het belandde op de shortlist van de NS Publieksprijs en won de ‘Hebban Award’ voor literatuur. Beide boeken worden verfilmd.
  Behalve naar deze verfilmingen kijken we verlangend uit naar wat Griet ons in deze salon over haar en haar werk gaat vertellen.
   
  Beeldende kunst: Julia Berger.
  Julia studeerde aan de Stedelijke Academie Plastische kunsten te Genk, afdeling beeldhouwkunst.
  Zij ontwikkelde zich tot een veelzijdig kunstenares, die haar inspiratie vindt in de vormen die de natuur voortbrengt. Dat kan direct zijn of indirect, waarbij de nagenoeg abstracte beelden ruimte laten voor een eigen interpretatie. Veel beelden gaan vergezeld van een kort gedicht, waarin ze haar associaties onder woorden brengt en bij grote openbare opdrachten is er steeds een tekst die de symboliek van het beeld verklaart. Hoe beeld en woord bij elkaar kwamen is een apart verhaal dat ze in de Salon uit de doeken wil doen.
   
  Muziek: De Kamazollekes.
  Een muziekgroep, bestaande uit 5 heren en een dame, die al ruim 20 jaar optreedt. Deze aanstekelijk enthousiaste musici spelen en zingen (Belgisch-)Limburgse volksmuziek, ontdekt in de streek of zelfgemaakt.
   
  Kom met ons mee gluren naar en genieten van de Vlaamse buren…
  De K- Zuid-Limburgse volksmuziek, ontdekt in de streek of zelf gemaakt
   
  Op zondag 21 februari  in de Joep Nicolaszaal van TheaterHotel De Oranjerie. Aanvang 14.00 uur. Entree 5 euro.
   
  Voor meer informatie: Jacques Graus (0475-482393), facebook of onze website salonremunj.nl.

  Lees meer
 • 24 februari 2016 15:00 - 18:00 Spreekuur crowdfunding platform Voordekunst in Limburg
  Denk je na over het financieren van een project via crowdfunding? Op woensdag 24 februari van 15.00 uur tot 18.00…

  Denk je na over het financieren van een project via crowdfunding? Op woensdag 24 februari van 15.00 uur tot 18.00 uur is crowdfunding platform Voordekunst in Limburg om jouw vragen te beantwoorden.

  Een spreekuur is een gesprek van ongeveer 30 minuten waarin je al je vragen over crowdfunding kunt stellen aan een van de medewerkers van Voordekunst. Een spreekuur werkt het beste wanneer je zelf al enkele vragen hebt en idealiter ook al een concreet idee waarvoor je crowdfunding in wilt zetten.

  Wat? Spreekuur crowdfunding Voordekunst in Limburg
  Waar? Brasserie M, Museumplein 2 in Kerkrade, www.museumpleinlimburg.nl
  Wanneer? Woensdag 24 februari tussen 15.00 uur en 18.00 uur

  Dus: kom je uit Limburg en denk je er over om crowdfunding in te zetten voor de financiering van jouw creatieve, culturele of erfgoed project? Meld je dan nu aan voor het spreekuur Voordekunst via deze link. Voor vragen kun je contact opnemen met Alyssa van Voordekunst via alyssa@voordekunst.nl.
   


  Lees meer
 • 27 februari 2016 10:30 - 12:00 Informatiebijeenkomst nieuwe leesgroep 40-plussers Venlo
  Op zaterdag 27 februari is er in de Stadsbibliotheek Venlo een informatiebijeenkomst om een leesgroep op te richten…
  Op zaterdag 27 februari is er in de Stadsbibliotheek Venlo een informatiebijeenkomst om een leesgroep op te richten voor 40-plussers. Het is de bedoeling dat er, afhankelijk van de belangstelling, een of meer leesgroepen opgericht worden, die eigentijdse literatuur gaan lezen.
  De bijeenkomst is een initiatief van de landelijke organisatie Senia, samen met de Brede Bieb Venlo. De nieuwe leesgroepen gaan aan de slag met "leeswijzers" aan de hand waarvan ze de boeken bespreken. Meer informatie vindt u op de website www.senia.nl
  Als u belangstelling hebt, of eens wilt horen wat deze leesgroepen inhouden, bent u welkom op zaterdag 27 februari om 10.30 uur in de Stadsbibliotheek Venlo, Begijnengang 2. De bijeenkomst zal ongeveer anderhalf uur duren. Bent u verhinderd maar hebt u wel belangstelling, meld dit dan bij Stichting Senia, tel. 0570-562656 of stuur een mail aan info@senia.nl
  De entree is gratis maar wel graag aanmelden via fvercoulen@bibliotheekvenlo.nl

  Lees meer
 • 27 februari 2016 11:00 - 12:30 Stadswandeling langs voormalige drukkerijen Maastricht
  In deze stadswandeling leidt historicus Emile Ramakers rond langs de panden waar de drukkerijen van de bekende…
  In deze stadswandeling leidt historicus Emile Ramakers rond langs de panden waar de drukkerijen van de bekende (en minder bekende) Maastrichtse drukkers als Lieter-Nypels, Boosten en Stols en Dufour gevestigd waren. Geen van deze drukkerijen is tegenwoordig nog actief, maar verhalen heeft Ramakers - die overigens dé kenner is van de Maastrichtse boekdrukgeschiedenis - te over.

  Startpunt: Boekhandel Dominicanen, Maastricht
  Deelname: gratis
  Aanmelden (verplicht): kris.forster@maastrichtuniversity.nl


  Lees meer
 • 03 maart 2016 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Over de democratisering van het Algemeen Beschaafd Nederlands
  "Breed leeft de gedachte dat er met het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN) ‘iets aan de hand is’, maar wat…
  "Breed leeft de gedachte dat er met het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN) ‘iets aan de hand is’, maar wat precies is niet zo maar duidelijk. Sommigen zijn van mening dat de standaardtaal hard op weg is te verdwijnen, zij spreken zelfs van ‘het einde’ van de standaardtaal. Mijns inziens is een genuanceerder standpunt op zijn plaats: inderdaad, de eens zo krachtige positie van het klassieke ABN is niet meer, zeker onder jongeren staat wat voorheen wel de ‘Nederlandse cultuurtaal’ werd genoemd niet in hoog aanzien. Maar dat impliceert nog niet dat de Nederlandse standaardtaal volledig verdwijnt. Wat er naar mijn mening vooral aan de hand is, is dat de standaardtaal een ingrijpende verandering ondergaat, namelijk zij verliest haar elitaire karakter."

  De lezing wordt gegeven door prof. Jaap van Marle, tot voor kort verbonden als taalkundige aan de Open Universiteit Nederland in Heerlen. Hij is specialist op het gebied van moedertaalonderwijs.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Organisatie i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).


  Lees meer
 • 04 maart 2016 - 06 maart 2016 MABP 2016: 'Joost Swarte doet Maastricht'
  Tijdens het culturele voorprogramma van de 9e editie van de Maastricht Antiquarian Book & Print Fair (MABP) brengt…
  Tijdens het culturele voorprogramma van de 9e editie van de Maastricht Antiquarian Book & Print Fair (MABP) brengt de MABP de Haarlemse grafisch kunstenaar Joost Swarte voor het voetlicht. Op vrijdag 4 maart geeft hij een lezing in de Van Eyck Academie met als titel ‘Cultuur en Techniek’. Op zaterdag 5 maart opent Swarte de expositie van zijn werk in Boekhandel Dominicanen. En op zondag 6 maart is hij met de journalist Paul van der Steen (NRC) ‘Wintergast’ in een virtuele talkshow in het Pesthuyspodium.

  Joost Swarte (1947)
  Als striptekenaar en als illustrator is hij ongetwijfeld de meest bekende en meest invloedrijke in de Lage Landen. Als bedenker van het begrip de ‘klare lijn’ in de wereld van de cartoons kan hij als opvolger van de beroemde Hergé (Kuifje) worden gezien. Internationaal geniet Swarte grote bekendheid, vooral in Amerika, Spanje en België. Zijn ontwerp voor de omslag van het blad de ‘New Yorker’: ‘Summer Reading’ is in 2007 bekroond met de ‘Award of Excellence’. In 2012 ontving hij in Nederland de ‘Marten Toonder’ stripprijs. Grafisch is hij ook bekend om zijn ontwerpen voor postzegels. Na het afbreken van zijn studie industrieel ontwerper in 1969 aan de T.H. in Eindhoven stond Swarte aan de wieg van het underground blad ‘Tante Leny presenteert’. Gaf te zelfder tijd het blad ‘Modern Papier’ uit en tekende later voor bladen als Vrij Nederland, Humo, Raw en Hollands Diep. Recentelijk heeft hij het initiatief genomen voor ‘Scratches’, een nieuw striptijdschrift met werk van Nederlandse en Vlaamse tekenaars. Niet alleen excelleert Swarte op grafisch gebied, hij is een artistieke duizendpoot op meerdere terreinen. Zo maakte hij het ontwerp voor het theater de Toneelschuur in Haarlem (1995) en ontwikkelde hij het concept voor het Hergé Museum in Louvain La Neuve (2009). Hij ontwierp tapijten voor het stadhuis in Haarlem, glas in loodramen voor sociale woningbouw in Amsterdam en het Paleis van Justitie in Arnhem. Hij maakte meubels, posters, logos en boeken. Joost Swarte is steeds een artistiek kind van zijn tijd gebleven.

  MABP
  Lezing 'Cultuur en Techniek’ met lichtbeelden door Joost Swarte
  Datum: vrijdag 4 maart
  Aanvang: 16.00 uur
  Locatie: Van Eyckacademie, Academieplein 1, 6211 KM Maastricht
  Entree: vrij
   
  Tentoonstelling werk van Joost Swarte
  Datum: 5 maart t/m 2 april 2016
  Opening: zaterdag 5 maart
  Aanvang: 16.30 uur
  Entree: vrij
  Locatie: Boekhandel Dominicanen, Dominikanerkerkstraat 1, 6211CZ Maastricht
   
  Wintergasten - ‘Virtuele Talkshow’ met Joost Swarte en journalist Paul van der Steen (NRC)
  Datum: zondag 6 maart
  Aanvang: 15.00 uur
  Locatie: Pesthuyspodium, Vijfkoppen, 6211 JS Maastricht
  Entree: € 7,50

  Maastricht Antiquarian Book & Print Fair 2016 / MABP 9e editie
  Data:
  - vrijdag 11 maart, 14.00-19.00 uur
  - zaterdag 12 maart, 10.00-18.00 uur
  - zondag 13 maart, 10.00-17.00 uur
  Locatie: Sint Janskerk, Vrijthof, Maastricht
  Entree: € 5,-
   

  Lees meer
 • 06 maart 2016 15:00 - 16:30 Wintergast Joost Swarte in het Pesthuyspodium
  Het is inmiddels een goede traditie rond de jaarlijkse prestigieuze beurs Maastricht Antiquarian Book & Print Fair…
  Het is inmiddels een goede traditie rond de jaarlijkse prestigieuze beurs Maastricht Antiquarian Book & Print Fair in het Pesthuyspodium een gast te ontvangen uit de wereld van het boek.

  Joost Swarte, die geïnterviewd wordt door Paul van der Steen (NRC), is natuurlijk bekend als striptekenaar, maar hij is ook industrieel ontwerper. Hij geeft vorm aan postzegels maar ook aan meubels en horloges.

  Joost Swarte
  In 1966 begint Joost Swarte (1947, Heemstede) een studie Industriële Vormgeving aan de Academie Industriële Vormgeving in Eindhoven. Hij is een bekende vertegenwoordiger van de 'Klare Lijn', een tekenstijl waarvoor hij de term heeft geïntroduceerd. Zijn eerste stripverhaal publiceert hij in de Eindhovense krant De Andere Krant. In 1971 richt hij het striptijdschrift Modern Papier op, waaraan hij zelf veel bijdragen levert. In 1972 start hij in het kindertijdschrift Okkie een serie strippagina's, getiteld 'Katoen en Pinbal'. Een jaar later maakt hij de eerste van een reeks boekomslagen voor de Real Free Press Foundation in Amsterdam, in datzelfde jaar stelt hij de bundel 'Cocktail Comix' samen, met strips van een nieuwe generatie Nederlandse tekenaars. In 1977 ontwerpt hij voor het No Fun Label en het Torso Label, platenlabels en platenhoezen. Catalogusomslagen voor de Kuifje tentoonstelling in Rotterdam (1977), omslagen voor de boekenbijlage van Vrij Nederland, talloze bijdragen aan Humo en het Amerikaanse blad The New Yorker: hij is uiterst productief. Voor de PTT ontwerpt hij in 1984 een serie van vier postzegels. In 1987 is er een wereldtentoonstelling over Joost Swarte in de Vishal van het Frans Hals museum in Haarlem. Later zijn er nog wereldtentoonstellingen van Joost Swartes werk in onder meer het Gemeentemuseum van Arnhem, Parijs, Brussel en Barcelona. Na 1990 houdt hij zich vooral bezig en met architectuur en het ontwerpen van postzegels, meubels en horloges. Ook is hij medeoprichter van uitgeverij Oog & Blik met Hansje Joustra. In april 2004 heeft het Hare Majesteit behaagd Joost Swarte te ridderen. In 2012 ontving hij de Marten Toonderprijs voor zijn bijdragen aan de Nederlandse strip. Een compilatie van zijn stripwerk verscheen in datzelfde jaar bij uitgeverij Oog & Blik onder de titel 'Bijna compleet'.

  Datum: zondag 6 maart
  Aanvang: 15.00 uur
  Locatie: Pesthuyspodium, Vijfkoppen 1, Maastricht
  Entree: € 7,50
  Reserveren: www.pesthuyspodium.nl


  Lees meer
 • 11 maart 2016 - 13 maart 2016 Maastricht Antiquarian Book & Print Fair 2016
  De Maastrichtse Sint Janskerk wordt voor de negende keer het eldorado voor de collectioneur en liefhebber van…

  De Maastrichtse Sint Janskerk wordt voor de negende keer het eldorado voor de collectioneur en liefhebber van antiquarische boeken en prenten. De grote internationale antiquarenbeurs, die samenvalt met het eerste weekend van TEFAF, wordt weer georganiseerd in de gotische Sint Janskerk aan het Vrijthof te Maastricht. 

  Een dertigtal gerenommeerde antiquarenhuizen uit binnen- en buitenland laat weer het meest waardevolle en interessantste uit hun collecties zien.

  De organisatie van Maasttricht Antiquarian Book & Print Fair (MABP) streeft ernaar om een zo breed mogelijk aanbod op het gebied van antiquarische boeken en prenten aan de bezoekers te presenteren. Niet alleen de verwende collectioneur van verluchte handschriften, oude drukken en zeldzame prenten kan er zijn slag slaan, ook voor de bescheiden verzamelaar is er genoeg moois om te bekijken en gekocht te worden. Iedere exposant brengt zo zijn eigen specialisme mee, van middeleeuwse handschriften tot bibliofilie, boeken over fotografie, avant garde, architectuur tot moderne kunst. Dat is de reden waarom beurzen als deze zich mogen verheugen in een groeiende belangstelling. Immers, waar kan de verzamelaar in korte tijd zo’n divers aanbod vinden op een relatief kleine oppervlakte.

  Openingstijden:
  - vrijdag 11 maart, 14.00-19.00 uur
  - zaterdag 12 maart, 10.00-18.00 uur
  - zondag 13 maart, 10.00-17.00 uur
  Locatie: Sint Janskerk Vrijthof Maastricht
  Entree: € 5,-  (passepartout voor 3 dagen € 7,50)
   


  Lees meer
 • 12 maart 2016 - 20 maart 2016 Boekenweek 2016
  Tijdens de aankomende Boekenweek kunt u ontzettend veel beleven! Boekwinkels, bibliotheken, musea en theaters heten…
  Tijdens de aankomende Boekenweek kunt u ontzettend veel beleven! Boekwinkels, bibliotheken, musea en theaters heten u van harte welkom bij hun activiteiten.

  Het geschenk wordt dit jaar geschreven door Esther Gerritsen, bekend van Roxy (2015). David Van Reybrouck schrijft op verzoek van de Stichting CPNB het Boekenweekessay 2016. In het komend jaar dat Nederland en Vlaanderen gezamenlijk gastland zijn op de Boekenbeurs in Frankfurt, richt de Boekenweek zich op onze grote buur Duitsland, onder het motto 'Was ich noch zu sagen hätte'.


  Lees meer
 • 12 maart 2016 11:00 - 17:00samenwerkings activiteit Gedrukt in Maastricht-dag
  Het project ‘Gedrukt in Maastricht’ vertelt het verhaal van 450 jaar boekdrukgeschiedenis in Maastricht.…
  Het project ‘Gedrukt in Maastricht’ vertelt het verhaal van 450 jaar boekdrukgeschiedenis in Maastricht.

  Op deze dag kun je op verschillende plekken in de stad meer te weten komen over die boeiende geschiedenis. In de Maastricht Antiquarian Book & Print Fair (MABP) in de St. Janskerk drukt Charles Nypels opnieuw,  is er een stadswandeling 'Maastrichts oudste reisgidsen' o.l.v. Emile Ramakers, in Centre Céramique worden lezingen gegeven door experts m.b.t. onderzoek Maastrichtse drukken én vindt er een speciaal Kidzcollege plaats: Hoe druk je een boek zonder printer?

  Ga voor meer informatie naar www.gedruktinmaastricht.nl.

  Lees meer
 • 13 maart 2016 00:00 - 00:00 Cultureel Café Torna | Cultura
  2016 is uitgeroepen tot Jaar van de Limburgse Dialecten. Binnen dit thema organiseert Torna | Cultura op zondag…
  2016 is uitgeroepen tot Jaar van de Limburgse Dialecten. Binnen dit thema organiseert Torna | Cultura op zondag 13 maart een bijzonder Cultureel Café in zaal-restaurant Aod Thoear in Thorn. Ambassadeurs van het 'Limburgs plat' zijn er te gast. De presentatie is in handen van gastvrouw Carmen Nazarski. 

  Pierre Bakkes studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en promoveerde aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen op de variatie en klankveranderingen in het Montforts in drie generaties. Hij was werkzaam in het basis-, voortgezet en hoger onderwijs en sloot zijn actieve loopbaan af als eerste provinciale streektaalfunctionaris. Hij publiceerde diverse artikelen over het Limburgs en is auteur van het Mofers Waordebook. Pierre Bakkes gaat in gesprek over de betekenis en rol van het Jaar van de Limburgse Dialecten.

  Colla Bemelmans studeerde theologie aan de Universiteit Bonn, was leraar godsdienst en maatschappijleer aan een middelbare school. Van zijn hand verschenen boeken in het dialect, gedichten, verhalen en toneelstukken. Hij is een veelgevraagd causeur over tal van onderwerpen die gerelateerd zijn aan het spreken en schrijven van de streektaal.

  Verder zullen columnist Jo Wijnen en stadsdichter Har Sniekers hun bijdrage in het dialect aan het programma leveren.

  Dario Fo (1926) is een Italiaans toneelschrijver; in 1997 onderscheiden met de Nobelprijs voor de Literatuur. Samen met zijn vrouw Franca Rame schreef hij een aantal monologen voor vrouwen. Ze gaan over de verhouding met mannen en over het leven in een door mannen gestructureerde wereld. Bij Torna | Cultura gaat de monoloog 'Het ontwaken' (Il risveglio) - in het Limburgs - in première. Het stuk, hilarisch en komisch, wordt gespeeld door Sylvia Kersten, verbonden aan Speelgroep Gelre uit Roermond. De regie is in handen van Bert Kop. Deze vrouwenmonoloog van Dario Fo past binnen het kader van de Internationale Vrouwendag op 8 maart 2016. Dit is de dag waarop de eerste staking van vrouwen wordt herdacht (8 maart 1908, New York). Deze staking vormde het begin van de emancipatie van vrouwen en de strijd tegen vrouwendiscriminatie.

  De muzikale invulling van het programma gebeurt door Itter Brass en Itter Woods. Itter Brass (koperkwintet) is opgericht in 1999 en speelt sindsdien in dezelfde samenstelling. Het kwintet verzorgt regelmatig concertoptredens. Daartoe beschikt het ensemble over een breed repertoire. Itter Woods (houtkwintet) is gevormd in 2015 en bestaat uit vijf geëngageerde muzikanten die in ensembleverband hun muzikale mogelijkheden willen verbreden en verdiepen. Het repertoire bestaat uit (licht)klassieke muziek. 

  Datum: zondag 13 maart
  Locatie: Aod Thoear, Thorn
  Entree: € 5,-


  Lees meer
 • 13 maart 2016 11:00 - 12:45samenwerkings activiteit Opening Boekenweek met Marente de Moor en Margriet Brandsma
  De 81ste editie van de Boekenweek richt zich in 2016 op Duitsland. Onder het motto `Was ich noch zu sagen hätte`…

  De 81ste editie van de Boekenweek richt zich in 2016 op Duitsland. Onder het motto `Was ich noch zu sagen hätte` worden de verhalen over ons buurland Duitsland belicht. Schrijfster en slaviste Marente de Moor en journaliste Margriet Brandsma, politiek verslaggever bij NOS en correspondent vanuit Berlijn, laten hun licht schijnen - ieder vanuit hun eigen professie - op Duitsland in al zijn facetten. Duitsland, het land van Bach, Berlijn en Bratwurst. Van Goethe, Brecht, Schiller en Böll. Van diepgeworteld voetbalsentiment, kuilen aan het strand en de Tweede Wereldoorlog. Maar natuurlijk ook de huidige vluchtelingen problematiek. Frans Pollux, zelf een bekend dichter, columnist en schrijver leidt het gesprek. Muziek: wordt verzorgd door Fokke Jacobi en Cynthia Knoch bekend onder de naam Lola Marie vaste zangeres van het cabaret ensemble ‘Les Chats Noirs’, samen treden ze op onder de naam ‘Les Gallants’. In hun programma laten ze muziek van Kurt Weil en het geluid van oude Duitse filmmuziek herleven.  Met boekverkoop en signeersessie. Deelname: 12,50 / bibliotheekleden Maastricht 10,- (alleen tijdens voorverkoop).

  Marente de Moor (1972) is slaviste. In de jaren 90 woonde ze acht jaar in Rusland en schreef artikelen en columns voor De Groene Amsterdamer. Na haar terugkeer in Nederland werkte ze als redacteur van HP/De Tijd. In 2007 verscheen het veelgeprezen romandebuut De overtreder dat in 2010 in het Duits werd uitgebracht als Amsterdam und zurück. Haar doorbraak bij het grote publiek kwam in 2011 met De Nederlandse maagd, ook onderscheiden met de AKO Literatuurprijs. Ook de Duitse vertaling Die niederländische Jungfrau werd zeer lovend ontvangen. In 2013 verscheen Roundhay, tuinscène, een volmaakte Hamlet rond Edison en de film volgens recensent Jaap Goedegebuure. Na haar romans kwam eind 2015 haar eerste verhalenbundel uit onder de titel Gezellige verhalen. Marente de Moor woont en werkt nu in Maastricht.

  Margriet Brandsma (1957) is journaliste. Zij werkte o.a. meer dan twintig jaar voor het NOS journaal als politiek verslaggever en ook als correspondent vanuit Berlijn. Vanaf 2010 heeft ze een eigen bedrijf en richt ze zich meer op het maken van reportages en het schrijven van boeken. Ook na haar vertrek bij de NOS blijft Duitsland boeien, ze volgt de ontwikkelingen op de voet. Zij publiceerde de laatste jaren verschillende boeken over Duitsland, zoals Het mirakel Merkel en Na de muur; oog in oog met het nieuwe Duitsland. In haar bijdrage zal ze ingaan op de talrijke kansen die ons buurland voor Nederlanders biedt.

  Locatie: Centre Céramique, Avenue Céramique 50, Maastricht
  Entree: € 12,50 / € 10,-  voor bibliotheekleden Maastricht (alleen tijdens de voorverkoop)
  Reserveren: klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00

  Organisatie i.s.m. Maastricht Boekenstad.
   


  Lees meer
 • 18 maart 2016 10:00 - 12:00 Schrijfcafé LinZZ
  In het Schrijfcafé schrijf je samen met anderen aan de hand van korte, speelse opdrachten. In het schrijfcafé…
  In het Schrijfcafé schrijf je samen met anderen aan de hand van korte, speelse opdrachten. In het schrijfcafé gaat het niet om ‘goed kunnen schrijven’. Ervaring met schrijven is niet nodig. Alles wat je schrijft is goed. Wie wil kan zijn teksten voorlezen, maar dat hoeft niet. 
   
  Doe een keer mee en laat je inspireren!

  Datum: vrijdag 18 maart
  Locatie: Linzz - Zentrum voor Inspiratie, Bewustwording en Groei, Maria Theresialaan 1a, Roermond  
  Kosten: € 14,- per keer incl. twee consumpties (graag gepast betalen)
  Meenemen: pen en papier

  De bijeenkomsten staan op zich. Aanmelden mag, maar hoeft niet. Het schrijfcafé wordt begeleid door Driek de Wit. Voor meer informatie zie ook www.driekdewit.nl/schrijfcafe, bel 06 11318238 of mail naar info@driekdewit.nl.
 • 19 maart 2016 10:00 - 16:00 Verhalend proza schrijven - Het personage binnenstebuiten
  Wat gaat om in het hoofd van een personage? Wat zegt en doet het? Hoe werken zijn binnenwereld en zijn omgeving…

  Wat gaat om in het hoofd van een personage? Wat zegt en doet het? Hoe werken zijn binnenwereld en zijn omgeving op elkaar in? Reageert het personage alleen vanbinnen? Of reageert het door dingen te doen, te gebruiken of een ander personage te beïnvloeden?

  De tweede schrijfworkshop in de serie rond het verhaalpersonage. Een dag lang schrijven en met de hele groep feedback geven en ontvangen.

  Dialoog en monoloog letterlijk op papier/pc zetten naast het vrij weergeven van gedachten en gesproken woord. Experimenteren met ‘kale dialoog’ en de lading ervan onderzoeken. Aftasten wat actiebeschrijving met een dialoog doet. Heeft wat niet wordt gezegd betekenis? En wat is het effect van het contrast tussen iets wat het personage dwarszit en wat het daartegen doet? Via verrassende opdrachten het personage binnenstebuiten keren met spannende resultaten: visuele registratie van buitenaf versus een duik in het hoofd van je verhaalfiguur.

  Datum: zaterdag 19 maart
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3B, 5991 PB Baarlo
  Kosten: € 85,- (incl. lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof
  Aantal deelnemers: 8-12

  Ga voor inschrijving naar www.hetschrijflab.nl.

 • 16 april 2016 00:00 - 00:00 Dag van de Stem 2016
  De Dag van de Stem is in 1999 in het leven geroepen door een aantal Braziliaanse stemspecialisten. In 2002 is het…
  De Dag van de Stem is in 1999 in het leven geroepen door een aantal Braziliaanse stemspecialisten. In 2002 is het idee voor het eerst wereldwijd overgenomen en is de Wereld Dag van de Stem ontstaan. In 2012 bestond de Wereld Dag van de Stem dus 10 jaar. Dit 10-jarig bestaan was voor Jessica Frembgen en Adi Kessels-de Beer aanleiding om hier een specifieke regionale invulling aan te geven. Met als doel: aan de hand van allerlei activiteiten, workshops, presentaties en masterclasses het publiek te wijzen op het belang van goede stemgewoonten, het publiek te wijzen op manieren om ontstane stemproblemen te verhelpen, maar vooral ook om het publiek kennis te laten maken met de vele mogelijkheden van dit wonderlijke instrument.

  In vervolg op de succesvolle edities in 2012, 2013, 2014 en 2015 vindt er op zaterdag 16 april 2016 weer een Dag van de Stem plaats in ECI cultuurfabriek in Roermond. Je krijgt opnieuw de mogelijkheid om kennis te maken met de vele mogelijkheden en facetten van je stem. Er worden stemmetingen verricht en gehoortesten afgenomen.

  De Dag van de Stem is er voor iedereen: voor wie zingt, veel spreekt, presenteert en/of acteert; als je wilt weten wat je met je stem kunt of hoe je je stem beter of anders kunt gebruiken of wilt weten hoe een stem precies werkt. Ook in 2016 zijn er weer nieuwe, uiteenlopende en heel aansprekende workshops en masterclasses. Korenslag, de zangwedstrijd voor de schoolgaande jeugd, vindt voor de tweede keer plaats. Wil jij je eigen stem niet gebruiken op de Dag van de Stem, dan kun je komen luisteren naar stemmen, want gedurende de gehele dag vinden er presentaties plaats op een zang-, toneel- en vertelpodium.

  Het programma van de Dag van de Stem wordt binnenkort bekend gemaakt op www.dagvandestem.nl. Dan kun je je tevens aanmelden voor een of meerdere workshops.

  Wil je nu al meer weten? Stuur dan een mail naar info@dagvandestem.nl.
 • 21 april 2016 16:00 - 17:30samenwerkings activiteit Hallo gedicht! Leer poëzie lezen met Dichter des Vaderlands Anne Vegter
  Samen met haar poëziermusketier Vrouwkje Tuinman trekt Anne Vegter van provincie naar provincie op zoek naar lezers…
  Samen met haar poëziermusketier Vrouwkje Tuinman trekt Anne Vegter van provincie naar provincie op zoek naar lezers die nog met een boog om de poëzie heen lopen uit angst die niet te begrijpen.Ze lezen niet alleen gedichten, maar geven direct ook een energieke masterclass poëzie lezen waarin ze aan de hand van eigentijdse gedichten hun verrassende en verhelderende kijk op poëzie delen.Binnen een uur zie je dat poëzie niet alleen met je verstand maar met alle zintuigen te lezen is! Een ervaring die verloopt van ‘Wat staat hier?’ naar ‘Wow, nu zie ik het!’
  Naast een stoomcursus poëzie lezen is Hallo Gedicht! ook een ferme introductie in de actuele Nederlandse poëzie. De analyses uit de tour worden gebundeld in de praktische Leeswijzer Hallo Gedicht!

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: € 5,-
  Reserveren: 043 350 56 00 of klantenservice@maastricht.nl


  Lees meer
meer items…
literatuurnieuws
 • 08 februari 2016 E-book Online marketing voor creatieven - Personal branding, digital storytelling en social media
  Online marketing wordt steeds belangrijker in het bedrijfsleven, zo is het aantal Nederlandse Linkedin gebruikers…
  Online marketing wordt steeds belangrijker in het bedrijfsleven, zo is het aantal Nederlandse Linkedin gebruikers met 19% gestegen en is Instagram populair als nooit tevoren. De afgelopen jaren is er ook in de creatieve sector in toenemende mate sprake van digitalisering en daarom wordt online marketing ook steeds belangrijker. In het (gratis) e-book Online marketing voor creatieven worden kunstenaars wegwijs gemaakt in de online marketing.

  Online marketing kan namelijk worden ingezet voor drie belangrijke doelen in de creatieve sector: personal branding (identiteitsontwikkeling), digital storytelling en het is een manier om jouw netwerk van volgers uit te breiden. Personal branding, digital storytelling en netwerken zijn hot, maar hoe ga je te werk? Online marketing en social media zijn geen statische begrippen, ze veranderen continue waarbij originaliteit ook steeds belangrijker wordt want content is koning!

  In de creatieve sector draait alles om vernieuwing en originele ideeën. In dit e-book wordt uitgelegd hoe je met creativiteit en online marketing nog succesvoller kunt worden. Hoe maak je snel een mooie en vindbare website? En hoe vertel je met creatieve content en content marketing het verhaal achter kunst in de vorm van digital storytelling? Immers: de making off van het creatieve proces is de perfecte teaser voor het uiteindelijke werk. In het katern over digital storytelling wordt dieper ingegaan op de praktische aspecten van digital storytelling zoals de kanalen die je kunt gebruiken.

  Tenslotte wordt uitgelegd hoe creatieven hun netwerk kunnen uitbreiden en hoe ze hun creaties direct kunnen delen via Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram. Aan het eind van dit e-book komt iedere lezer erachter dat creatieven eigenlijk dé digital natives van morgen zijn en dat het zonde is om niet met online marketing aan de slag te gaan.
   
  Download het e-book hier gratis en auteursrechtenvrij.
 • 03 februari 2016 Special Zuiderlucht 'Taal in Limburg' - Schrijvers over dialect
  Het jaar 2016 is uitgeroepen tot het Jaar van de Limburgse Dialecten (Jaor van de Limburgse Dialekte). In de februari…
  Het jaar 2016 is uitgeroepen tot het Jaar van de Limburgse Dialecten (Jaor van de Limburgse Dialekte). In de februari editie van cultureel maandblad Zuiderlucht wordt daarom aandacht besteed aan het thema 'Taal in Limburg'. In een speciale bijlage, gemaakt i.s.m. het Huis voor de Kunsten Limburg, zijn diverse schrijvers aan het woord over de rol die dialect speelt in hun leven.

  Zuiderlucht is verkrijgbaar op circa 270 plekken (vaak aangeboden in een speciale display) in theaters, cultuurcentra, musea, galerieën, universiteiten, scholen, bibliotheken etc. Ga voor de interactieve digitale uitgave naar www.zuiderlucht.eu.
 • 01 februari 2016 Winnaars proza- en poëziewedstrijd Raadselige Roos bekend!
  De prijswinnaars van de 23 ste amateurschrijfwedstrijd Raadselige Roos 2015 zijn in januari 2016 bekend gemaakt.…
  De prijswinnaars van de 23 ste amateurschrijfwedstrijd Raadselige Roos 2015 zijn in januari 2016 bekend gemaakt.
  Er zijn 3 Limburgse winnaars bij.
   
  1e prijs proza      Verena Germeraad (pseudoniem) uit Heerlen met het verhaal Malle Sien
  2e prijs                 Ton Adriaens uit Weert met het verhaal Hemel of hel
  3e prijs                 Bas Kock uit Breda met het verhaal boete
   
   
  1e prijs poëzie    Jan Smulders uit Oost-Maarland Eijsden met het gedicht Black dog
  2e prijs                 Janine Bijmans – Prieckaerts uit Wijchen met het gedicht Wit
  3e prijs                  Janine Jongsma- te Marvelde met het gedicht Tussenstop
   
  Winnaar BIJ prijs (publieksprijs)   Jan van Peer uit Ravenstein met het gedicht Overlaat
   
  lees meer…
 • 01 februari 2016 Inloopspreekuur voor schrijvers
  Voor al je vragen die te maken hebben met schrijven en uitgeven!
  Tientallen mensen beleven veel plezier aan het…
  Voor al je vragen die te maken hebben met schrijven en uitgeven!
  Tientallen mensen beleven veel plezier aan het schrijven van verhalen. Of hebben een verhaal in hun hoofd, maar krijgen het niet op papier zoals ze dat zouden willen. Misschien ligt ergens in een lade een geweldig manuscript te wachten om uitgegeven te worden. Hoe ga je te werk?
  Uitgeverij Bullseye uit Weert geeft antwoord op alle vragen die te maken hebben met schrijven en uitgeven. Bij het inloopspreekuur is het gratis boekje Tips en tricks omtrent uitgeven verkrijgbaar.
  Speciaal voor 2016 Jaar van het Boek organiseert Bullseye samen met Bibliocenter het inloopspreekuur voor schrijvers. 
   
  18:30 - 19:30
  Bibliocenter Weert         | Wilhelminasingel 250
  Gratis
  lees meer…
 • 28 januari 2016 Start Poëzieweek met Gedichtendag!
  Vandaag start de landelijke poëzieweek met de jaarlijkse gedichtendag. In het hele land zijn tal van poëtsiche…
  Vandaag start de landelijke poëzieweek met de jaarlijkse gedichtendag. In het hele land zijn tal van poëtsiche activiteiten georganiseerd. Met gisteren de uitreiking van de VSB-Poëzieprijs aan Ilja Leonard Pfeijffer, voor Idyllen, Uitgeverij De Arbeiderspers, 2015 voor de beste dichtbundel van het jaar. Met op vrijdag 29 januari de finale van het NK Poetry Slam, mer de Limburgse dichter Merlijn Huntjens als één van de finalisten, en op woensdag 3 februari de uitreiking van de Awater Poëzieprijs 2015 en Turing Gedichtenwedstrijd.
  Voor alle Limburgse activiteiten zie onze literatuuragenda.  lees meer…
 • 26 januari 2016 Presentatie literair jongerentijdschrift Ochtendlicht #6
  Op zondag 31 januari aanstaande tijdens ‘Poëzie aan de Maas’ in Centre Céramique in Maastricht wordt de zesde…
  Op zondag 31 januari aanstaande tijdens ‘Poëzie aan de Maas’ in Centre Céramique in Maastricht wordt de zesde editie van Ochtendlicht gepresenteerd. Ochtendlicht is een literair jongerentijdschrift dat twee keer per jaar verschijnt en ondersteund wordt door het Huis voor de Kunsten Limburg. Om het nieuwe jaar dichterlijk in te luiden is het nieuwjaarsgedicht, geschreven door redactielid en stadsdichter van Heerlen Michelle Bracke in opdracht van het Letterkundig Centrum Limburg, geplaatst. In deze editie twee verhalen uit de schrijfwedstrijd ‘Story Telling & Selling’ en het resultaat van het samenwerkingsproject Unraveling. tussen The Art Project en YoungPoets, waarbij drie jonge dichters gedichten schreven bij het werk van drie jonge kunstenaars. Het portfolio van één van die kunstenaars Andrea Beckers (wiens werk ook de cover siert) is opgenomen, alsook dat van graffitiartist DESH. Daarnaast een verslag van de voordraagmarathon die YoungPoets in Schunck* Heerlen organiseerde om zo op een literaire manier geld op te halen voor Serious Request. En nog veel meer!
   
  Redactie-uitbreiding
  Onlangs is de redactie van Ochtendlicht uitgebreid met de jonge dichteres Ginny-Leen Manders en de jonge (non-)fictieschrijver Yorick Wolswijk! Ook is redactielid Samuel Bom terug van weggeweest (uit de Verenigde Staten). Met acht vaste leden staat de redactie er nu sterk voor!  

  Kopen
  Een exemplaar van Ochtendlicht kost € 5,- (excl. verzendkosten) en is te koop in de webshop van het Huis voor de Kunsten Limburg, bij diverse boekhandels in Limburg en bij de presentatie tijdens Poëzie aan de Maas van 11.00 tot 12.45 uur. Hoofdgast is de bekende Vlaamse auteur Stefan Hertmans, de schrijver van het Poëziegeschenk 2016. De Limburgse poëzie wordt vertegenwoordigd door Frans Budé, Michelle Bracke en Daan Doesborgh. De muzikale invulling is in handen van Dorien van Gilst (gitaar) en Sasja de Veer (zang). De ochtend staat onder inspirerende leiding van journalist en redacteur van Zuiderlucht Emile Hollman. Kijk op www.centreceramique.nl voor meer informatie.
   
  Wil je ook meewerken aan Ochtendlicht? Stuur je werk en/of goede ideeën naar tijdschriftochtendlicht@gmail.com.

  lees meer…
 • 11 januari 2016 Mijn Kort Verhaal
  Wie wordt het nieuwe jonge schrijftalent van Nederland? Schrijf jij graag en zit je op de middelbare school?…

  Wie wordt het nieuwe jonge schrijftalent van Nederland? Schrijf jij graag en zit je op de middelbare school?
  Dan is dit je kans om een steengoed kort verhaal te schrijven en in te sturen voor deze wedstrijd, georganiseerd door Scholieren.com9292, online verhalenbank Bulkboek.nl en uitgeverij De Bezige Bij.
   
  Vorig jaar won de 15-jarige Jana, met haar verhaal De Javaan.

  Het thema van dit jaar is ‘Te laat’. Je mag dat thema zo letterlijk of figuurlijk nemen als je wilt. Je kunt je verhaal insturen van maximaal 1000 woorden tot en met 18 januari 2016. Daarna kan er gestemd worden op verhalen. Er
  worden juryprijzen en een publieksprijs vergeven. Op 20 februari worden de winnaars bekendgemaakt tijdens een live uitreiking.

  lees meer…
meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Literatuur? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?