literatuur

Limburg herbergt vele schrijvers, lezers, literaire cafés, leeskringen, schrijfdocenten, organisatoren van literaire activiteiten enzovoorts. Het Huis voor de Kunsten Limburg wil dit literaire netwerk versterken, promoten en ondersteunen. Bijvoorbeeld met informatie en advies. Ook organiseert het Huis  – vaak samen met partners uit het culturele veld – diverse projecten om de literatuur en het schrijven in Limburg meer onder de aandacht te brengen.
 
Het Huis voor de Kunsten Limburg is ook de thuisbasis van het Letterkundig Centrum Limburg (LCL). Samen met hen werken wij aan het bevorderen en promoten van literatuur in Limburg. Op deze website bieden wij bijvoorbeeld een digitaal podium aan literatuur en literaire activiteiten in en uit Limburg. Dit is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in literatuur en schrijven in deze provincie.    
Op maandag 12 oktober 2015 werd op uitnodiging van de Gedeputeerde voor Cultuur, dhr. Koopmans een document verstuurd naar de provincie Limburg met daarin een visie op taal als erfgoed. Dit visiedocument zal worden gebruikt als input ten behoeve van de toekomstige Erfgoednota van de Provincie.

Dit document werd geschreven namens de Universiteit Maastricht, Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen
prof. L. Cornips (Leerstoel Taalcultuur in Limburg) en dr. V. van Saaze (MACCH); Namens het Huis voor de Kunsten Limburg: drs. M. Frencken (Consulent Literatuur), E. van Nieuwenhoven, BA (vervangend Consulent Literatuur) en drs. T. van de Wijngaard (Streektaalfunctionaris); Namens de Raod veur ’t Limburgs: prof. R. van Hout; in samenwerking met de volgende organisaties (in alfabetische volgorde):Commissie Literatuurgeschiedenis van het Limburgs Geschiedkundig en Oudheidkundig Genootschap, Letterkundig Centrum Limburg, Letteren Overleg Limburg, Poëziefestival Landgraaf, Raod veur ’t Limburgs, Stichting Limburgse Literaire Lies, Stichting Medammecour On Tour, Stichting voor Dialect- en Cultuuronderwijs Limburg, Veldeke Limburg, Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde, Werkgroep Limburgportaal Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren en de Willy Dols Stichting

Download het visiedocument
prikbord
06-06-2016 10:08,

So you think you can speak?

Ben jij een woordkunstenaar en bezig met rappen, dichten, vertellen, toneel spelen of gebruik je je stem… Ben jij een woordkunstenaar en bezig met rappen, dichten, vertellen, toneel spelen of gebruik je je stem op een andere manier?
Ben jij een podiumbeest?
Vind je het leuk om aan anderen te laten horen waar jij mee bezig bent?
Wil jij je podiumkunsten naar “the next level’ tillen?
 
Heb je net volmondig ja geantwoord op deze vragen? Dan ben jij DE kandidaat voor het event “De Maastrichtse Jeugd Spreekt”.
Hier maak je kennis met andere woordkunstenaars, mag je deelnemen aan verrassende masterclasses en krijg je de kans om te stralen op het podium van de Bonbonnière in Maastricht.
Naast eeuwige roem en een leuke dag maak je ook kans op leuke prijzen.
 
Wanneer: zaterdag 5 november 2016 van 11.00u-18.00u
Waar: Bonbonnière Maastricht
 
Laat van je horen en meld je aan!
 
Aanmelden, vragen of meer info?
Mail linda@toutmaastricht.nlof bel 06-30477551
 
 
literatuuragenda
 • 07 augustus 2016 - 30 oktober 2016 Expositie 'Over hoeren & madonna's' in Gemeentemuseum Weert
  In het Gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt in Weert opent wethouder Cultuur van Weert Geert Gabriëls op…
  In het Gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt in Weert opent wethouder Cultuur van Weert Geert Gabriëls op zondag 7 augustus om 15.00 uur de expositie ‘Over hoeren & madonna’s - Bijbelvrouwen in een ander perspectief’. De expositie is vanaf dan t/m zondag 30 oktober te zien.

  De tentoonstelling is een gezamenlijk project van fotografe Lilith en dichter Paul Sterk. Samen belichten zij vanuit hun eigen discipline 12 Bijbelse vrouwen. Lilith doet dit in de vorm van geënsceneerde zelfportretten, Paul Sterk met sonnetten. Zo worden 12 bijzondere vrouwen uit de Bijbel neergezet als iconen van epische proporties. Als toegift worden nog een 13e foto en sonnet toegevoegd: een portret van diverse vrouwen, van non tot moeder, van hoer tot transgender. De tentoonstelling laat daarnaast nog ander werk van Lilith zien dat qua thematiek verwant is. Ze zijn afkomstig uit de serie ‘I could have had a religion’ en enkele ‘stand alones’.

  Boek
  Bij deze tentoonstelling hoort het boek ‘Over hoeren & madonna’s: Bijbelvrouwen in een ander perspectief’, dat in het museum te koop is.

  Datum: zondag 7 augustus 15.00 uur t/m zondag 30 oktober 2016
  Locatie: Gemeentemuseum Jacob van Horne, Markt 7, Weert
  Voor openingstijden en entreeprijzen, klik hier.
   
  Lees meer
 • 14 augustus 2016 - 06 november 2016 Expositie Harrie Geelen: De Vogeltjesboom
  Museum Land van Valkenburg (bovenzaal) presenteert van 14 augustus tot 6 november 2016  de expositie ‘De Vogeltjesboom’…
  Museum Land van Valkenburg (bovenzaal) presenteert van 14 augustus tot 6 november 2016  de expositie ‘De Vogeltjesboom’ van Harrie Geelen. Zijn wieg stond in Heerlen (1939) en hij ging naar school op het Bernardinus College. Te zien zijn veel van zijn illustraties, schilderijen van vogelbomen, portretten van zijn vrouw Imme Dros, en niet eerder geëxposeerd vrij werk. De feestelijke opening zal plaatsvinden op zondag 14 augustus 15.00 u. Harrie Geelen en Imme Dros zullen beiden hierbij aanwezig zijn en Jos Solberg zal namens het museum de opening verrichten.
   
  Velen kennen nog  de TV-series 'Oebele', ‘Q en Q’  en  'Kunt U mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer'. Ze behoren tot de klassiekers uit de TV-geschiedenis. Met een gemiddeld kijkcijfer van 3,1 miljoen is ‘Q en Q’ de best bekeken Nederlandse jeugdserie aller tijden. Tekst en melodie zitten nog in het hoofd van velen, maar wie weet dat Harrie Geelen voor deze series de scripts en de liedjes schreef? Veelzijdiger en productiever dan Harrie Geelen kan bijna niet. Hij ziet zich vooral als schrijver, maar is daarnaast schilder, tekenaar, tekenfilmer, regisseur, componist en illustrator. Als alleskunner was hij daarnaast nog stemacteur en vertaler.
   
  Zijn creativiteit is niet te stoppen. Elk jaar kwam er wel wat belangwekkends uit zijn handen. Zo regisseerde en schreef hij de speelfilm Pinkeltje, met de figuren uit de boeken van Dick Laan. Hij werkte bij de Toonder Studio's als scenarist, tekenfilmer, regisseur en ‘creative director’. Hier schreef hij o.a. het script voor de film 'als je begrijpt wat ik bedoel', maar won ook een Gouden Kalf voor zijn animatiefilm 'Getekende mensen'. Voor de solovoorstellingen van Frank Groothof schreef hij de liedteksten, o.a voor 'De Toverfluit' van Mozart, Fidelio van Beethoven en Carmen van Bizet. Hij maakte twee speelfilms: 'Carmen en ik' en 'Annetje Lie in het holst van de nacht', naar het gelijknamige boek van Imme Dros, en de dertiendelige serie 'de Sommeltjes', alles met gebruikmaking van digitale technieken.
   
  Harrie Geelen schrijft en illustreert nog steeds verhalen en gedichten voor kinderen, en is al jaren bezig met een lijvige roman 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer'. Bij uitgeverij Van Oorschot verscheen al een roman en een verhalenbundel waarin herhaaldelijk herinneringen verwerkt zijn uit zijn jeugd in Heerlen. Onlosmakelijk met hem verbonden is zijn vrouw Imme Dros, een van de bekendste schrijfsters van jeugdboeken en tevens vertaalster van de Ilias en de Odysseia. Hij illustreert vrijwel al haar boeken en onlangs nog het met een 'griffel' bekroonde 'Tijs en de eenhoorn' en ‘De kapper uit de Dapperstraat’, een verhaal voor de jeugd over de jeugd van Karel Appel.
   
  Zowel in binnen- als in buitenland ontving Harrie Geelen vele prestigieuze prijzen. Het volgende is slechts een greep uit een lange lijst. Veel producties van hem bij de Toonder Studio's werden bekroond op festivals in Parijs, New York en Helsinki. De operavoorstelling Fidelio ontving een internationale bekroning. De film ‘Carmen’ werd bekroond in Wenen. Voor zijn illustraties voor 'Het beertje Pippeloentje' van Annie M.G. Schmidt ontving hij een Gouden Penseel. Samen met zijn vrouw Imme Dros ontving hij in 2006 de Woutertje Pieterse Prijs voor het jeugdboek ‘Bijna Jarig’. In 2014 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 2001 organiseerde het Letterkundig Museum in Den Haag een overzichtstentoonstelling van het werk van het echtpaar Geelen-Dros.

  In de museumshop zijn tijdens de tentoonstelling diverse boeken van Harrie Geelen en Imme Dros te koop.
    
  Harrie Geelen  ‘De Vogeltjesboom’
  14 augustus – 6 november 2016 
  di – vr: 11.00 -17.00 uur; za – zo: 13.00 – 17.00 uur
  volwassenen: € 6,00;
  museumkaart, begunstigerskaart, vriendenkaart gratis
  kinderen tot 12 jaar (onder begeleiding) gratis
  groepstarief (minimaal 15 personen) € 4,50 pp
  rondleiding (maximaal 25 personen) € 25,00
 • 23 augustus 2016 - 11 november 2016 Expositie Huis Clos in Centre Céramique Maastricht
  Van 23 augustus tot 11 november 2016 toont Centre Céramique in de binnenvitrine een selectie uit de boeken die…
  Van 23 augustus tot 11 november 2016 toont Centre Céramique in de binnenvitrine een selectie uit de boeken die uitgeverij Huis Clos sinds 1986 uitgaf. De mini-expositie toont de veertien titels die vanwege hun vormgeving werden onderscheiden. Daaronder boeken van Gerard Reve, Leo Herberghs, Stefan Themerson, Misha Mengelberg en Gerrit Komrij en over Han Bennink, Lucebert, Chaim Levano en Constant. 

  De tentoonstelling is te zien tijdens openingsuren.
  23 aug t/m 20 nov ‘16| 'Huis Clos'- sinds 1986
  Locatie: Centre Céramique hal/binnenvitrine, Avenue Céramique 50, Maastricht
  Toegang: gratis
  Lees meer
 • 27 oktober 2016 20:30 - 22:30 Open Podium Poëzie Maastricht
  Een avond vol poëzie en muziek.
   
  Donderdag 27 oktober
  Thema: Le nouveau troubadour
  Muziek: Simone Bottasso…
  Een avond vol poëzie en muziek.
   

  Donderdag 27 oktober
  Thema: Le nouveau troubadour
  Muziek: Simone Bottasso

  Locatie: Lutherse Kerk, Hondstraat 14, Maastricht
  Aanvangstijd: 20.30 uur
  Toegang is gratis

  De thema’s van deze open podium avonden voor poëzie zijn gelinkt aan de muzikanten die optreden, zodat de muziek en de gedichten een geheel vormen. Laat je inspireren, maar voel je vrij, want je mag zeker ook werk voordragen dat los staat van het thema. Zoals altijd worden de avonden vormgegeven door de mensen die er op dat moment zijn. Iedereen is welkom om zijn/haar eigen of favoriete gedichten voor te dragen. In elke gewenste taal of dialect. Je kunt je hiervoor opgeven, bij ltenhooven@versatel.nl (graag) maar spontaan langskomen mag ook. Er wordt altijd geprobeerd voor iedereen ruimte te maken.

  De avonden vinden plaats in de klassieke ambiance van de voormalige Lutherse Kerk in Maastricht,waar je wijnen kunt proeven van grote poëtische waarde, naast non- alcoholische drankjes en ook de bierliefhebbers worden niet vergeten! De bar is open vanaf 19.30 uur.

 • 29 oktober 2016 10:00 - 12:30 Bouwstenen voor een verhaal - schrijfcursus in Bibliotheek Reuver
  Schrijf je dolgraag maar krijg je geen compleet verhaal op papier? Lukt dat enigszins maar ben je niet tevreden…
  Schrijf je dolgraag maar krijg je geen compleet verhaal op papier? Lukt dat enigszins maar ben je niet tevreden over het eindresultaat? Op zoek naar wie, wat, waar, wanneer en waarom? Meld je dan aan vóór 22 oktober. In acht lessen, om de veertien dagen op zaterdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur, zullen alle ingrediënten voor een afgerond verhaal de revue passeren. Het gaat onder meer om: 
  -Vertelperspectief (kies je bijv. voor de ik-, zij- of hij-vorm?)
  -Zintuiglijk schrijven (wat ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt  jouw personage?) 
  -Persoonsbeschrijving (hoe ziet jouw personage eruit met welke karaktereigenschappen?) 
  -Spanning: hoe bouw je die op in je verhaal? 

  Naast theoretische informatie is er tijdens deze cursus veel ruimte voor stimulerende schrijfoefeningen. Ook krijg je een thuisopdracht die in de volgende les gezamenlijk besproken wordt. Helma Cremers, docent creatief schrijven, gaat de lessen begeleiden.

  Lesdata: 29-10, 12 en 26-11, 10-12, 14 en 28-1, 11 en 25-2 of 4-3 (in overleg vanwege carnavalszaterdag)
  De cursus kost 150 euro voor leden en 225 euro voor niet-leden.
  Aanmelden via Ellis van Megen: e.vanmegen@debibliotheekmaasenpeel.nl
  Wil je meer weten over de schrijfcursus mail dan naar: www.schrijfpalet.nl
  Over de schrijfdocent: www.schrijfpalet.nl
 • 29 oktober 2016 15:00 - 18:00 Boekpresentatie 'Voorland' van Octavie Wolters
  Op zaterdag 29 oktober vanaf 15.00 uur is er bij Boekhuis De Kleine Tovenaar, Hoekstraat 3 in Roermond een feest…
  Op zaterdag 29 oktober vanaf 15.00 uur is er bij Boekhuis De Kleine Tovenaar, Hoekstraat 3 in Roermond een feest ter ere van de lancering van het veelbelovende debuut Voorland van Octavie Wolters.

  Voorland, dat verschijnt bij uitgeverij Ambo|Anthos, gaat over hoe een gebeurtenis in een familie zijn invloed kan uitoefenen op de generaties erna. Over de onvermijdelijkheid van het lot, het land dat alles beheerst, dat uitspuugt en weer tot zich neemt. Het oogverblindende landschap van het zuiden en de zwarte beklemming die ervan uitgaat. De mens als onderdeel van het grote geheel, van generatie op generatie, van alles dat anders is maar in de grondtoon hetzelfde als altijd.
   
  "Een stil dorp met als middelpunt de kerk op de berg, die uitkijkt over de adembenemende landschappen van het glooiende zuiden, over de rivier die door de weelderige kleigrond snijdt, de akkers en de weilanden. In deze eeuwenoude setting verhaalt Voorland over Wolf Haasting, biologieleraar op een kleine mavo, eind jaren zestig. Zijn biologielokaal is voor hem een plek van relatieve veiligheid in een periode van grote veranderingen: hij staat op het punt om te trouwen als hij hoort dat zijn vader terminaal ziek is. 

  In de nacht dat Wolf zijn kind verwekt, sterft aan de andere kant van het dorp zijn vader. Wanneer Wolf zijn zoon Otto voor het eerst vasthoudt voelt hij dat hij op het middelpunt van leven en dood is aanbeland. Hij voelt hoe het land aan hem trekt, hij voelt hoe het tandwiel van de tijd kantelt."
   
  De auteur
  Octavie Wolters studeerde Nederlandse taal- en letterkunde. Ze werkte als communicatieadviseur en later als illustrator, beeldcolumnist en striptekenaar voor bekende bladen en besloot in 2014 om te gaan schrijven. Lees op haar website www.octaviewolters.nl alvast meer korte verhalen en fragmenten over haar schrijfproces in "Dossier Voorland", of bekijk haar vlogs waarin ze vertelt over het schrijven van Voorland.
   
 • 29 oktober 2016 16:00 - 17:30samenwerkings activiteit Dubbelinterview Astrid Harrewijn en Michael Berg: thriller meets feelgood.
  Zaterdag 29 oktober om 16.00 uur kunt u komen luisteren naar een dubbelinterview tussen Astrid Harrewijn en Michael…
  Zaterdag 29 oktober om 16.00 uur kunt u komen luisteren naar een dubbelinterview tussen Astrid Harrewijn en Michael Berg met als onderwerp: thriller meets feelgood. Michael Berg  is schrijver van de thriller ‘Het meisje op de weg’;  Astrid Harrewijn van de humoristische vriendenroman ‘Daar heb je vrienden voor’.
   
  Michael Berg: Het meisje op de weg
  Psychologe Anne Givernaud woont samen met haar nieuwe vriend Guido op een afgelegen plek in Zuidwest-Frankrijk. Op een avond ligt er voor hun huis een onbekend meisje op de weg. Ze bieden haar een bed aan voor de nacht. De volgende dag is de woonkamer een ravage en zijn Guido en het meisje verdwenen. Wanneer de politie Guido verdenkt van moord, beseft Anne pas hoe weinig ze over haar nieuwe vriend weet.
   
  Astrid Harrewijn: Daar heb je vrienden voor
  Een humoristische vriendenroman over de grote keuzes in het leven – en hoe verleidelijk het is om die voor je uit te schuiven Stoer en aantrekkelijk wil hij zijn, stoffig en degelijk is hij. Joost, veertig, ongehuwd, schrijver, kunsthistoricus en archeoloog; werkzaam bij het Rijksmuseum en de Universiteit van Amsterdam. Een verblijf van twee maanden in Rome, waar hij werkt aan een boek over keizer Augustus, zorgt voor de ommekeer. Hij beseft dat de tijd niet stilstaat en dat hij een beetje moet doorpakken als hij wil dat er ooit iets verandert. In een moment van overmoed laat hij zich een nieuwe look aanmeten – wie weet volgt de rest dan vanzelf? Terug in Nederland ziet het leven er helaas toch wat anders uit dan in de Italiaanse zon. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden wordt hij op één dag twee keer ontslagen en raakt hij verstrikt in een geheim genootschap en een mysterieus raadsel. Maar wat hem het meest uit zijn slaap houdt, is het besef dat hij een kind wil. Zijn vrienden wijzen hem fijntjes op de logische consequentie waar hij zelf nog voor terugschrikt: wil je een kind, dan heb je een vrouw nodig…

  Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht
   

  Lees meer
 • 30 oktober 2016 14:00 - 15:30 Lezing 'De geheime relatie tussen Shakespeare en Cervantes'
  Op zondag 30 oktober geeft Jettie van den Boom in bibliotheek Ligne in Sittard een lezing over haar dit jaar verschenen…
  Op zondag 30 oktober geeft Jettie van den Boom in bibliotheek Ligne in Sittard een lezing over haar dit jaar verschenen boek ‘De waarheid over Don Quixote’.
   
  De antiridderroman 'Don Quixote' is niet het werk van de Spaanse schrijver Cervantes, maar was een project van de Engelse geleerde Francis Bacon. Deze engageerde ruim vier eeuwen geleden tien landgenoten om mee te schrijven aan het epos, dat vervolgens door ene Thomas Shelton met behulp van Cervantes in het Spaans werd vertaald.
   
  Jettie van den Boom, woonachtig in Geleen, gelooft in deze stelling die begin deze eeuw deels al verdedigd werd door de Brit Francis Carr. Ze deed er onderzoek naar en schreef er een dubbel-boek over dat begin 2016 verscheen. Behalve de neerslag van haar onderzoek bevat dit boek ook een thriller waarin de moeilijke materie toegankelijker wordt gemaakt en die zich in een zomers Maastricht afspeelt.
   
  Locatie: bibliotheek Ligne
  Zondag 30 oktober van 14.00 – 15.30 u
  Gratis toegankelijk
   
   
 • 30 oktober 2016 16:00 - 17:00 Boekpresentatie Pascale Bruinen 'Het jaar van de uil'
  Presentatie van het nieuwe boek van Pascale Bruinen: Het jaar van de uil - Over verwondering, verlies en veerkracht…
  Presentatie van het nieuwe boek van Pascale Bruinen: Het jaar van de uil - Over verwondering, verlies en veerkracht op zondag 30 oktober om 16:00 in Boekhandel Dominicanen. In 'Het jaar van de uil' schrijft Pascale Bruinen (voormalig officier van justitie) over het verlies van haar vader die op hoge leeftijd overlijdt. Pascale raakt hierdoor emotioneel volledig van slag. In de loop van het eerste jaar na zijn dood beleeft Pascale een intense spirituele ervaring. De ervaring komt voort uit de Wet van de Aantrekkingskracht. Een uil speelt daarbij een bijzondere, bijna magische rol. Pascale Bruinen beseft hierna dat er iets moet veranderen. Voortaan volgt ze nog maar één weg: die van haar hart. Dit leidt ertoe dat Pascale stopt met haar werk als officier van justitie. In 'Het jaar van de uil' schrijft Pascale over dit proces en haar onvermoede veerkracht. Een prachtig waargebeurd verhaal. Pascale Bruinen schreef als debuut het boek 'Mijn eerste lijk is gelukkig vers'.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht
  Toegang is gratis

  Lees meer
 • 01 november 2016 - 30 november 2016 NEDERLAND LEEST Eén maand, één thema, drie boeken
  Dit jaar staat niet één boek centraal bij de landelijke campagne Nederland Leest maar een thema, en wel: democratie.…
  Dit jaar staat niet één boek centraal bij de landelijke campagne Nederland Leest maar een thema, en wel: democratie. Een thema dat al sinds de Oudheid onverminderd actueel is en ook nu – met nationale en internationale verkiezingen voor de deur – de gemoederen blijft bezighouden en ons allen aangaat. Leden van de bibliotheek kunnen na het geven van hun mening kiezen uit drie boeken: Heer van de vliegen van William Golding, Liefde en schaduw van Isabelle Allende en Morten van Anna Levander.

  Locatie: Centre Céramique
  Meer info: Souterrain (romanafdeling) en begane grond
   

  Lees meer
 • 03 november 2016 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - 'Verantwoorde gezelligheid met diepgang'. Leren in de leesclub door Marjolein van Herten
  Vele duizenden Nederlanders zijn lid van een leesclub. Met behulp van een enquête en interviews werden eigenschappen…
  Vele duizenden Nederlanders zijn lid van een leesclub. Met behulp van een enquête en interviews werden eigenschappen van leden en groepen in kaart gebracht, alsook de motieven van leden om in groepsverband te lezen en wat zij ervaren daarvan te leren. Veel respondenten waarderen namelijk, naast het sociale aspect van de leesclub, de mogelijkheden om te leren door leesclubdeelname. Eén deelnemer vatte het karakter van haar groep bijvoorbeeld samen als ‘verantwoorde gezelligheid met diepgang’. Er wordt door deelnemers onderscheid gemaakt tussen individueel lezen en lezen vanwege de leesclub, zowel wat betreft motieven als leerervaringen. Ook blijkt uit het onderzoek dat motieven en leerervaringen gerelateerd zijn aan een aantal persoonlijke en groepseigenschappen. Tijdens Letters bij de lunch wordt ingegaan op wie nu lid zijn van leesclubs en waarom, wat er zoal wordt gelezen, en wat de meerwaarde van een leesclub is voor de deelnemers.
   
  Marjolein van Herten (1981) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Nijmegen en rondde ook de post-doctorale lerarenopleiding af aan diezelfde universiteit. Na gewerkt te hebben in het voortgezet onderwijs, begon zij in 2008 aan haar promotieonderzoek aan de Open Universiteit. In december 2015 verdedigde zij haar proefschrift met de titel ‘Learning communities, informal learning and the humanities. An empirical study of book discussion groups’. Sinds 2012 is zij verbonden als docent aan de Open Universiteit.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Litraire Activiteiten Maastricht)
  Toegang is gratis

  Lees meer
 • 03 november 2016 20:30 - 22:30 Open Podium Poëzie Maastricht
  Een avond vol poëzie en muziek. 

  Donderdag 3 november
  Thema: De gekke vreemdeling
  Muziek: Gadjo Dilo…
  Een avond vol poëzie en muziek. 

  Donderdag 3 november
  Thema: De gekke vreemdeling
  Muziek: Gadjo Dilo

  Locatie:Lutherse Kerk, Hondstraat 14, Maastricht
  Aanvangstijd: 20.30 uur
  Toegang is gratis

  De thema’s van deze open podium avonden voor poëzie zijn gelinkt aan de muzikanten die optreden, zodat de muziek en de gedichten een geheel vormen. Laat je inspireren, maar voel je vrij, want je mag zeker ook werk voordragen dat los staat van het thema. Zoals altijd worden de avonden vormgegeven door de mensen die er op dat moment zijn. Iedereen is welkom om zijn/haar eigen of favoriete gedichten voor te dragen. In elke gewenste taal of dialect. Je kunt je hiervoor opgeven, bij ltenhooven@versatel.nl (graag) maar spontaan langskomen mag ook. Er wordt altijd geprobeerd voor iedereen ruimte te maken.

  De avonden vinden plaats in de klassieke ambiance van de voormalige Lutherse Kerk in Maastricht,waar je wijnen kunt proeven van grote poëtische waarde, naast non- alcoholische drankjes en ook de bierliefhebbers worden niet vergeten! De bar is open vanaf 19.30 uur.
 • 04 november 2016 17:00 - 18:00 Interview María Dueñas
  Begin november komt de schrijfster María Dueñas naar Nederland vanwege het verschijnen van haar boek ‘Het geluk…
  Begin november komt de schrijfster María Dueñas naar Nederland vanwege het verschijnen van haar boek ‘Het geluk van een wijngaard’ . Vrijdag 4 november is zij om 17.00 uur te gast bij Boekhandel Dominicanen. Zij wordt geïnterviewd door Maarten Steenmeijer en zal daarna haar boeken signeren.
   
  Het geluk van een wijngaardis een meeslepend verhaal over een vrouw die een man leert zien waar het in het leven om gaat. De Mexicaanse mijnbouwexploitant Mauro Larrea is schatrijk geworden en heeft alles weer verloren. Bij het uitbreken van de Amerikaanse Burgeroorlog in 1861 zit hij diep in de schulden, maar het tij lijkt te keren als hij in Havana met een weddenschap een erfenis wint: een huis, een wijngaard en een bodega in Zuid-Spanje. Hij reist meteen af naar Andalusië om de boel zo snel mogelijk te verkopen. Maar daar ontmoet hij Sol Claydon, de vrouw van een Londense wijnhandelaar. Zij leert Mauro dat het in het leven om meer gaat dan alleen rijkdom en aanzien. Mauro Larrea's avontuurlijke leven voert de lezer mee van de jonge republiek Mexico in de tweede helft van de negentiende eeuw naar het prachtige Havana, en van West-Indië naar het kleurrijke Andalusië. Een spannend verhaal over tomeloze ambities, schimmige intriges, verlangen naar roem, eer en rijkdom. En over de moed om alles op alles te zetten en te vechten voor wat werkelijk de moeite waard is.
  María Dueñas(1964) was hoogleraar Engelse taalkunde aan diverse universiteiten in de VS en Spanje. Haar debuut Het geluid van de nacht (2012) bereikte in Spanje miljoenen lezers en werd ook in het Nederlands een bestseller.
   
  De pers over Het geluk van een wijngaard:

  ‘Dueñas is zo'n sterke decorbouwer en goochelt dermate behendig met cliffhangers, dat ze haar lezers moeiteloos in verslaafde grazers verandert.’ de Volkskrant

  ‘De steden en straten worden zo gedetailleerd beschreven dat de geur van zeelucht en de smaken van rum, friszure sinaasappels, geroosterde mais en churros met chocolade van de pagina’s afspatten. Heerlijk!’ Hebban.nl

  ‘Het verhaal grijpt de lezer in de kraag om hem tot de allerlaatste bladzijde niet meer los te laten, dankzij het talent van deze rasvertelster, die perfect weet hoe ze haar publiek bij de les moet houden.’ De Standaard

  ‘Dit beeldende en prachtig verwoorde verhaal over roem en ambitie, geld en intriges laat zien waar het echt om gaat in het leven.’ Espanje!

  Het geluk van een wijngaard is een werkelijk inspirerende roman die je meeneemt naar Mexico, Cuba, West-Indië en Andalusië.’ Wendy

  ‘Spannend, verrassend en avontuurlijk!’ Nederlands Dagblad

  Lokatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht

  Lees meer
 • 05 november 2016 - 06 november 2016 Boeken- en Platenbeurs in Maastricht
  Op zaterdag 5 en zondag 6 november 2016 van 10.00 tot 17.00 uur is de jaarlijkse Boeken- en Platenbeurs van de…
  Op zaterdag 5 en zondag 6 november 2016 van 10.00 tot 17.00 uur is de jaarlijkse Boeken- en Platenbeurs van de Stichting Boeken voor Mensen in ROC  Leeuwenborgh, Sibemaweg 20 in Maastricht (naast het Novotel Hotel). De ingang is in Gebouw West achter het grote ronde Hoofdgebouw. De Beurs is de grootste van Zuid-Limburg. Er staan vele tienduizenden boeken klaar, gesorteerd naar onderwerp. Er zijn boeken over Limburg en Maastricht, kunst, reizen, literatuur, geschiedenis, Tweede Wereldoorlog, wetenschap, filosofie, religie, theologie, muziek, kunst, economie, recht, techniek en andere onderwerpen. Veel boeken zijn afkomstig uit een opgeheven universiteitsbibliotheek. Er zijn ook grammofoonplaten, CD’s en DVD’s en bladmuziek te koop.
  Meer info: www.boekenvoormensen.nl. E-mail: info@boekenvoormensen.nl

  Locatie: ROC Leeuwenborgh, Sibemaweg 20, Maastricht
  Toegang is gratis

  Lees meer
 • 05 november 2016 10:00 - 12:30 Bouwstenen voor een verhaal - schrijfcursus in Bibliotheek Venlo
  Schrijf je dolgraag maar krijg je geen compleet verhaal op papier? Lukt dat enigszins maar ben je niet tevreden…
  Schrijf je dolgraag maar krijg je geen compleet verhaal op papier? Lukt dat enigszins maar ben je niet tevreden over het eindresultaat? Op zoek naar wie, wat, waar, wanneer en waarom? Meld je dan aan vóór 29 oktober.
  In acht lessen, om de veertien dagen op zaterdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur, zullen alle ingrediënten voor een afgerond verhaal de revue passeren. Het gaat onder meer om:
  -Vertelperspectief (kies je bijv. voor de ik-, zij- of hij-vorm?)
  -Zintuiglijk schrijven (wat ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt  jouw personage?)
  -Persoonsbeschrijving (hoe ziet jouw personage eruit met welke karaktereigenschappen?)
  -Spanning: hoe bouw je die op in je verhaal?

  Naast theoretische informatie is er tijdens deze cursus veel ruimte voor stimulerende schrijfoefeningen. Ook krijg je een thuisopdracht die in de volgende les gezamenlijk besproken wordt. Helma Cremers, docent creatief schrijven, gaat de lessen begeleiden.

  Lesdata: 5 en 19-11, 3 en 17-12, 7 en 21-1, 4 en 18-2.
  De cursus kost 125 euro voor leden en 150 euro voor niet-leden.
  Aanmelden via Florence Vercoulen: fvercoulen@bibliotheekvenlo.nl
  Wil je meer weten over de schrijfcursus mail dan naar: www.schrijfpalet.nl
  Over de schrijfdocent: www.schrijfpalet.nl
 • 06 november 2016 16:00 - 18:00samenwerkings activiteit 800 jaar Dominicanen: Dominicanen presenteren boekbundel Duif en Haan in boekhandel Dominicanen
  De Orde der Dominicanen presenteert op zondag 6 november de boekbundel Duif en Haan in boekhandel Dominicanen te…
  De Orde der Dominicanen presenteert op zondag 6 november de boekbundel Duif en Haan in boekhandel Dominicanen te Maastricht. Het boek is een bundeling van zes verhalen, geschreven door schrijvers tijdens een retraite in het klooster in Huissen. Bij de presentatie kan er worden geluisterd naar bijdrages van schrijvers Yves Petry en Kira Wuck en provinciaal overste René Dinklo en genoten van Zondag – een speciaal gebrouwen Dominicanenbier.
  Ter gelegenheid van hun 800-jarig jubileum nodigden de Dominicanenbroeders zes heel verschillende schrijvers uit voor een retraite in hun klooster in Huissen. Karin Amatmoekrim, Yannick Dangre, Bregje Hofstede, Yves Petry, Nyk de Vries en Kira Wuck leefden een lang weekend mee in het ritme van de Dominicanen en spraken, aten en zongen met hen. Er werd geobserveerd, gemediteerd, verveeld, geërgerd, verwonderd en geschreven. Duif en haan is het bijzondere resultaat van hun al dan niet goddelijke ingevingen.
   
  Vanaf 16.00 uur zal er een kort programma plaatsvinden, waarbij onder andere schrijvers Yves Petry en Kira Wuck en provinciaal overste Rene Dinklo vertellen over de ontmoetingen en de samenwerking, alvorens het eerste boek wordt overhandigd. Om de zondagmiddag goed in te luiden zal er speciaal gebrouwen Dominicanenbier worden geschonken: Zondag, een fris blond biertje, dat letterlijk gebrouwen is in de Hemel.
  De presentatie vindt – heel toepasselijk - plaats in boekhandel Dominicanen. De Dominicanenkerk, waarin de prachtige boekhandel is gevestigd, werd in de 13e eeuw gebouwd als kloosterkerk voor de Orde der Dominicanen.
   
  800 jaar Dominicanen
  De bundel Duif en Haan is gemaakt ter ere van het 800-jarig bestaan van de predikersorde Dominicanen. Dit jubileumjaar wordt luister bijgezet door in gesprek te gaan met moderne zinzoekers: schrijvers, maar ook radiomakers, bierbrouwers en ontwerpers. Meer informatie over het jubileumjaar van de Dominicanen en alle (andere) activiteiten is te vinden op 800JaarDominicanen.nl.

  Locatie: Boejhandel Dominicanen Maastricht
  Toegang is gratis
   


  Lees meer
 • 10 november 2016 20:30 - 22:30 Open Podium Poëzie Maastricht
  Een avond vol poëzie en muziek.

  Donderdag 10 november
  Thema: Beats!
  Muziek & Poëzie: Pat Le Ket en Maarten…
  Een avond vol poëzie en muziek.

  Donderdag 10 november
  Thema: Beats!
  Muziek & Poëzie: Pat Le Ket en Maarten van den Berg

  Locatie: Lutherse Kerk, Hondstaat 14, Maastricht
  Aanvangstijd: 20.30 uur
  Toegang is gratis

  De thema’s van deze open podium avonden voor poëzie zijn gelinkt aan de muzikanten die optreden, zodat de muziek en de gedichten een geheel vormen. Laat je inspireren, maar voel je vrij, want je mag zeker ook werk voordragen dat los staat van het thema. Zoals altijd worden de avonden vormgegeven door de mensen die er op dat moment zijn. Iedereen is welkom om zijn/haar eigen of favoriete gedichten voor te dragen. In elke gewenste taal of dialect. Je kunt je hiervoor opgeven, bij ltenhooven@versatel.nl (graag) maar spontaan langskomen mag ook. Er wordt altijd geprobeerd voor iedereen ruimte te maken.

  De avonden vinden plaats in de klassieke ambiance van de voormalige Lutherse Kerk in Maastricht,waar je wijnen kunt proeven van grote poëtische waarde, naast non- alcoholische drankjes en ook de bierliefhebbers worden niet vergeten! De bar is open vanaf 19.30 uur.

 • 15 november 2016 13:30 - 14:30 Schrijver Kees ’t Hart in Echt
  Op dinsdag 15 november heeft u de gelegenheid om schrijver Kees ’t Hart te ontmoeten en te bevragen. Hij is dan…
  Op dinsdag 15 november heeft u de gelegenheid om schrijver Kees ’t Hart te ontmoeten en te bevragen. Hij is dan te gast in het Connect College te Echt en geeft daar een hoorcollege dat voor iedereen toegankelijk is.
  Kees 't Hart zal vertellen over zijn werk. Centraal staat de tekst De duif uit Engelvisje en andere verhalen (2010).  ’t Hart zal dieper ingaan op deze tekst in een hoorcollege en daarbij natuurlijk ook vragen uit het publiek beantwoorden. Ook op andere manieren zal hij zijn publiek bij de lezing betrekken. Daarnaast zal hij aandacht besteden aan zijn nieuwe roman die binnenkort uitkomt.
   
  Kees 't Hart (Den Haag, 1944) debuteerde in 1988 als prozaschrijver met de bundel Vitrines. In de jaren daarna verschenen met name romans, maar ook twee dichtbundels: Kinderen die leren lezen (1998, bekroond met de Ida Gerhardt Poëzieprijs) en Ik weet nu alles weer (2008). Verder publiceerde 't Hart een reportage over FC Heerenveen (Het mooiste leven...) en talloze essays en kritieken. Zijn roman De revue (1998) werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en werd bekroond met de Multatuliprijs; de roman Ter navolging (2004) op de shortlist van de AKO Literatuurprijs. In 2012 verscheen zijn roman Hotel Vertigo, in 2014 publiceerde hij zijn goed ontvangen roman Teatro Olimpico.In de VS verscheen zijn 'The Road to Camden', een lang gedicht over Walt Whitman. Kees 't Hart schrijft recensies voor De Groene Amsterdammer.
  'Geestig, mysterieus en betekenisvol: dit is hoe literatuur moet zijn.' Elsevier
  De lezing is georganiseerd door Connect College Echt, Klankbordgroep Cultuur Echt en De Domijnen.
   
  Dinsdag 15 november 2016
  Connect College, Populierlaan 1 te Echt, lokaal C53
  Aanvang: 13.30 uur (duur ca. 50 minuten)
  De lezing is openbaar en voor belangstellenden gratis toegankelijk (max. 30 personen)
 • 20 november 2016 14:00 - 15:30 Presentatie literaire carnavalskraker
  Op 20 november om 14.00 uur wordt bij Café Ronckenstein aan de Pastoor Vranckenlaan 10 in Reuver een bijzonder…
  Op 20 november om 14.00 uur wordt bij Café Ronckenstein aan de Pastoor Vranckenlaan 10 in Reuver een bijzonder boek gepresenteerd, namelijk de literaire carnavalskraker Vooruit Achteruit, een voortdurend feest

  Een voor de hand liggend gedenkboek? Dat was de 66-jarige carnavalsvereniging De Windjbuujels uit Reuver (Limburg) absoluut niet van plan. Men koos bij dit jubileum voor de uitgave van een roman: Vooruit achteruit, een voortdurend feest. Auteur is Marlou de Roover. Achter dit pseudoniem verschuilen zich vier Reuverse heren van diverse achtergrond. Hun persoonlijke beleving van het carnavalsfeest meandert in diverse literaire vormen door het boek en samen vormt het een bijzonder geheel.

  Een uitdagend leesavontuur met veel weemoed, humor, verwarring maar ook verrassende wendingen. De (grotendeels Nederlandstalige) roman is een inkijkje in het volksfeest dat niet alleen het publiek in de regio zal aanspreken, maar voor elke geïnteresseerde lezer de moeite waard is.

  Losbandigheid, mateloosheid, dat is wellicht de beeldvorming. Maar Vooruit Achteruit laat zien hoe het carnavalsfeest vooral verankerd is in grote en kleine culturele tradities, zoals bijvoorbeeld in muzikale uitbundigheid en de cabareteske parodie.
   

  Lees meer
 • 20 november 2016 14:30 - 18:00 TORNA | CULTURA- CAFÉ
  Op zondag 20 november presenteert Torna | Cultura om 14.30 uur in café-zaal Aod Thoear een gevarieerde middag…
  Op zondag 20 november presenteert Torna | Cultura om 14.30 uur in café-zaal Aod Thoear een gevarieerde middag met verrassende presentaties door gerenommeerde podiumgasten op het gebied van muziek, theater, fotografie en literatuur. Gastvrouw van de middag is Angelique Keuven, manager Social Media VVV Midden-Limburg.

  Programma:
  • Andrea Stultiens, fotograaf
  • Gé Titulaer, zanger, componist en Multi-instrumentalist
  • Dennis Cockx, cabaretier, Puur Geluk
  • Jort Sonntag, Limburgs Kampioen Voorleeswedstrijd
  • Emma Keuven, Vlogger
  • Jo Wijnen, column en Har Sniekers, gedicht

  Datum: zondag 20 november 2016, 14.30 uur
  Locatie: Café-zaal Aod Thoear, Steegputstraat 4, Thorn
  Entree: € 5,00
   
  Lees meer
 • 27 november 2016 12:00 - 17:00 Peel en Maas Open Podium (POP)
  Op zondag 27 november vindt het Peel en Maas Open Podium (POP) plaats in de theaterzaal van DOK6 in Panningen.…
  Op zondag 27 november vindt het Peel en Maas Open Podium (POP) plaats in de theaterzaal van DOK6 in Panningen. POP is een jaarlijks cultureel evenement voor een ieder uit Peel en Maas die eens graag zijn of haar talenten wil laten zien aan een groot publiek.

  Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt bij het POP terecht:
  • Ben je goed in het bespelen van een instrument?
  • Kun je zingen als een nachtegaal?
  • Wil jij je zelfgeschreven gedicht of verhaal voordragen?
  • Wil je jouw nieuwste streetdance moves laten zien?
  • Speel je in een band en wil je graag eens op een echt podium staan?
  • Heb je met je groepje een leuke dans ingestudeerd?
  • Heb je prachtige foto’s gemaakt en wil je die graag tentoonstellen?
  • Kun je goed schilderen, hout bewerken of noem maar op?

  Er is geen leeftijdsgrens en inschrijven is gratis. Een optreden mag maximaal 8 minuten duren. De organisatie maakt een indeling op basis van de aanmeldingen.

  Inschrijven kan door het formulier in te vullen: https://goo.gl/forms/jGRny7BGsm0QDkmA3
  Voor vragen kun je mailen naar: pop@dok6.eu.
   
  Lees meer
 • 01 december 2016 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Een handreiking: lezen onder de boom door Henk Groenewegen
  “ik ben handelaar in boeken, gevestigd in de Kapoenstraat 8…”
  Wie hier de echo van een Nederlandse klassieker…
  “ik ben handelaar in boeken, gevestigd in de Kapoenstraat 8…”
  Wie hier de echo van een Nederlandse klassieker in hoort heeft het niet mis. Maar het mag geen verhaal van een Droogstoppel worden.
  Elk jaar komt er een vloedgolf aan nieuwe titels en hernieuwde drukken op ons lezers af. Hoe kunnen we daar een beetje een zinvolle schifting in aanbrengen? Over top-10 titels hoeven we het niet te hebben, die zullen voldoende bekend zijn, maar er zijn nog zoveel meer hele mooie titels die helaas minder aandacht krijgen. Henk Groenewegen gaat een aantal van die titels aan u voorstellen, daarbij de verschillende cadeaubudgetten in gedachten houdend. Maar vooral zal hij proberen zijn enthousiasme voor hele mooie literatuur, en aanpalende heerlijkheden, over het voetlicht te brengen.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
  Toegang is gratis
   

  Lees meer
 • 09 december 2016 10:00 - 16:00 Verhalend proza schrijven
  Het personage in contrasten en stijlfiguren

  Op vrijdag 9 december vindt van 10.00 tot 16.00 uur de schrijfworkshop…
  Het personage in contrasten en stijlfiguren

  Op vrijdag 9 december vindt van 10.00 tot 16.00 uur de schrijfworkshop ‘Verhalend proza schrijven’ plaats in Workshophuis Yvonne Cup, Baarlo.

  Een schrijver wil de lezer het verhaal binnenzuigen, nieuwsgierig maken naar de volgende pagina, emoties bij hem losmaken. Een goed verhaal intrigeert, is spannend, verrast, mag zelfs schokken. Juist zulke effecten bereikt de schrijver door contrasten en stijlfiguren aan te wenden.

  In de workshop Verhalend proza schrijven: het personage in contrasten en stijlfiguren ontdek je wat er gebeurt als je je verhaal kleur geeft door te werken met contrasten en stijlfiguren. Je leert welke krachtige instrumenten je met het contrast en de stijlfiguur in handen hebt. Zulke literaire middelen komen niet toevallig in een verhaal terecht. Door ze bewust toe te passen maak je een verhaal opwindend. Een verhaal dat raakt en nog lang rondzingt in het hoofd van de lezer.

  Bij het schrijven van proza is het mogelijk om een contrast aan te brengen tussen het personage en zijn omgeving of het probleem waarmee hij worstelt. Een personage kan vrolijk zingend door het huis lopen terwijl het buiten regent of geldproblemen hebben en daarover zijn schouders ophalen. Zulke contrasten intensiveren het verhaal, verhogen het effect van de eigenschappen van personages. De lezer laat zich graag verbaasd van zijn stuk brengen. Ook leer je stijlfiguren als de vergelijking, de personificatie, de overdrijving en de paradox te gebruiken. Een personage dat schreeuwt als een varken op een cruciaal moment zegt meer dan een personage dat schreeuwt. Het heeft een sterker beeldend effect, trekt direct aandacht en roept gevoelens op.


  Datum: vrijdag 9 december 2016, 10.00 – 16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, Baarlo
  Prijs: € 85,- (lunch inbegrepen)
  Docent: Koos van den Kerkhof
  Aantal deelnemers: 8-12
  Voor inschrijving ga naar: www.hetschrijflab.nl
   
  Lees meer
 • 09 december 2016 20:00 - 22:30samenwerkings activiteit Finale van Borderlines: Euregion Poetry Slam
  Op 9 december vanaf 20.00 uur vindt in de Azijnfabriek 2.0 in Roermond de finale plaats van Borderlines: Euregion…
  Op 9 december vanaf 20.00 uur vindt in de Azijnfabriek 2.0 in Roermond de finale plaats van Borderlines: Euregion Poetry Slam. Dichters uit Nederland, België en Duitsland stonden stonden tegenover elkaar in de drie voorrondes in Heerlen, Sittard en Venlo. Per voorronde zijn drie winnaars geselecteerd. Zij strijden in de finale in Roermond om de titel van beste slammer van Limburg en een plek in de halve finale van het NK Poetry Slam in Utrecht. Ze dragen voor uit eigen werk, dagen elkaar uit en proberen het publiek met hun poëzie voor zich te winnen. Dit alles onder de aanstekelijke leiding van presentator en dichter Daan Doesborgh. Tussendoor is er muziek. De toegang is gratis! 

  Borderlines: Euregion Poetry Slam is een initiatief van PANDA, bestaande uit dichter Merlijn Huntjens en theatermaker Nina Willems. Met Borderlines hebben zij de ambitie om de komende jaren een euregionaal poetry slam event te organiseren dat behalve in Limburg ook op podia vlak over de grens in België en Duitsland plaatsvindt. PANDA wil met Borderlines de literaire community in Limburg en de euregio versterken en werkt daarvoor onder andere samen met het Huis voor de Kunsten Limburg. 

  Lees meer
meer items…
literatuurnieuws
 • 14 oktober 2016 NXT TXT: nieuwe prijs voor jonge schrijvers uit de Euregio Maas-Rijn
  Speciaal voor jongeren van 15 t/m 25 jaar uit de Euregio Maas-Rijn is er een nieuwe literatuurprijs: NXT TXT. Jonge…
  Speciaal voor jongeren van 15 t/m 25 jaar uit de Euregio Maas-Rijn is er een nieuwe literatuurprijs: NXT TXT. Jonge schrijftalenten kunnen hiervoor t/m 30 december 2016 een niet eerder gepubliceerde, Nederlandse, Duitse of Franse prozatekst van maximaal 5.000 woorden insturen via info@nxt-txt.eu. De ingestuurde teksten worden door een onafhankelijke vakjury beoordeeld. Per taal wordt een winnaar uitgeroepen en de drie prijswinnende teksten worden door professionele vertalers in beide andere talen vertaald. Deze verschijnen in een drietalige publicatie die de lezer een kijkje geeft in de jongste literaire ontwikkelingen in de Euregio Maas-Rijn. Bovendien worden de winnaars gehuldigd tijdens een feestelijke prijsuitreiking. Zij winnen – ter ondersteuning van hun toekomstige schrijfactiviteiten - een laptop. Voor de tweede en derde plaats van ieder land is er een boekenbon van 100 en respectievelijk 50 euro. Meer informatie is te vinden op www.nxt-txt.eu.
   
  Vanuit Nederlands-Limburg kunnen jonge schrijftalenten meedoen die woonachtig zijn in Zuid- of Midden-Limburg (tot en met Roermond). In alle drie de taalgebieden worden ook gratis schrijfworkshops aangeboden aan de deelnemers. In Limburg zijn dat vier workshops door auteur en schrijfdocent Emile Hollman op 8, 15 en 29 november en 6 december van 18.00-20.00 uur in Centre Céramique te Maastricht.
   
  Behalve dat met het project ‘NXT TXT – Award voor jonge schrijvers uit de Euregio Maas-Rijn’ een mooi podium wordt geboden aan jonge schrijftalenten, is de organisatie ook benieuwd met welke thema’s jongeren uit de Euregio Maas-Rijn zich bezighouden en hoe zich dit vertaalt in literaire teksten. En wat zijn bijvoorbeeld de overeenkomsten en verschillen binnen de land- en taalgrenzen van dit gebied?
   
  NXT TXT is een project van Stichting Euregio Maas-Rijn in samenwerking met het Letterkundig Centrum Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg, het Literaturbüro Euregio Maas-Rhein en Stichting EuregioKultur. Het project staat onder het beschermvrouwschap  van Gisela Walsken, de voorzitter van de Stichting Eurgio Maas-Rijn en regeringspresident van de districtsregering Keulen.
   
 • 14 oktober 2016 Literaire Salon Venray 2017
  De tweede cyclus van de derde editie van Literaire Salon, een samenwerkingsproject van de Bibliotheek BiblioNu…

  De tweede cyclus van de derde editie van Literaire Salon, een samenwerkingsproject van de Bibliotheek BiblioNu en Literair Café Venray staat gepland voor komend voorjaar. Emmy Rongen, docent Nederlands aan het Raayland College, gaat de bijeenkomsten leiden op twee donderdagavonden in de Venrayse bibliotheek. Op deze avonden staat één boek centraal. Dat is de roman ‘De Toverberg’ (1924) van de Duitse schrijver Thomas Mann (1875- 1955). De jonge Duitser Hans Castorp bezoekt zijn neef in het sanatorium in het Zwitserse Davos. Betoverd door de verleidelijke, zieke Klavdia Chauchat, blijft hij er echter geen drie weken maar zeven jaar. In de hermetische wereld van de Toverberg maakt Castorp een leerproces door, zijn inwijding in het leven, waarbij de humanist Ludovico Settembrini en de sinistere nihilist Leo Naphta strijden om zijn ziel. De Toverberg is een onbetwist hoogtepunt in het oeuvre van Thomas Mann, die op sublieme wijze verbeeldt hoe de Duitse geestelijke elite aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog vluchtte in de ijle wereld van de cultuur aldus de begeleider.

  De Literaire Salon is speciaal bedoeld voor de liefhebbers (maximaal tien personen) van buitenlandse literatuur en staat onder leiding van Emmy Rongen, docent Nederlands aan het Raaylandcollege van Venray. Aan de hand van inleidingen over de schrijver en het boek in de context van zijn oeuvre en uitvoerige bespreking, ondersteund met audiovisueel materiaal, worden schrijver en boek op de twee avonden diepgaand geanalyseerd.

  Deelname aan de Literaire Salon bedraagt € 25,00 (twee avonden). Als u belangstelling hebt, kunt u zich aanmelden per e-mail: info@biblionu.nl en tevens het bedrag overmaken op rekeningnummer: NL59 RABO 0139989587 ten name van BiblioNu Venray onder vermelding van uw naam en Literaire Salon 2017. Uw aanmelding is pas definitief nadat het bedrag op het rekeningnummer is bijgeschreven. Deelnemers die zich hebben aangemeld, ontvangen hierover persoonlijk bericht. Aanmelding tot uiterlijk 15 november a.s.

  Aarzel niet te lang, er zijn maar 10 plaatsen beschikbaar.

  De Literaire Salon vindt plaats in de bibliotheek aan de Merseloseweg te Venray op de donderdagavonden: 2 februari 2017 en 9 maart 2017, om 19.30 uur.

 • 30 augustus 2016 Columnwedstrijd: Waar ligt mijn grens?
  Waar ligt jouw grens? Wanneer krijg je dat ‘tot hier en niet verder’-gevoel? Wanneer besluit je over een grens…
  Waar ligt jouw grens? Wanneer krijg je dat ‘tot hier en niet verder’-gevoel? Wanneer besluit je over een grens heen te gaan? Of hou je je grenzen open? Lap je ze aan je laars? Waar had de grens moeten liggen? En wat hebben grenzen ons nou helemaal gebracht?
   
  Het Geschiedenisplatform Limburg organiseert samen met Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad een columnwedstrijd in het kader van de Maand van de Geschiedenis die dit jaar het thema ‘grenzen’ heeft meegekregen. Wij nodigen je uit om in 500 woorden jouw grens te bezingen of te verfoeien.
   
  Stuur je column uiterlijk 15 september naar info-shcl@maastrichtuniversity.nl. De drie beste columnisten winnen een publicatie in Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad en dragen op 1 oktober hun column voor tijdens de aftrap van de Maand van de Geschiedenis in het Centre Ceramique. Daar wordt bekend gemaakt wie er onder andere vandoor gaat met een boekenpakket ter waarde van € 150,-. De professionele jury bestaat uit Wiel Kusters (dichter en emeritus hoogleraar Letterkunde), Barbara Beckers (hoofd bibliothecaris SHCL en promovendus) en Marianne Lubrecht (conservator Culturele Biografie Maastricht). Ook het publiek zal worden uitgedaagd om haar stem te laten horen.
   
  Iedereen kan meeschrijven!
   
  Voor vragen over de wedstrijd kunt u terecht bij Michel Lemaire m.lemaire@alumni.maastrichtuniversity.nl, of Barbara Beckers, barbara.beckers@maastrichtuniversity.nl.
   
  Het Geschiedenisplatform Limburg is een samenwerking tussen Centre Céramique, Limburgs Museum, Limburgs Geschied en Oudkundig Genootschap, het Regionaal Historisch Centrum Limburg en Sociaal Historisch Centrum Limburg. Parkstad Limburg Theaters is partner van het platform tijdens de Maand van de Geschiedenis.
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Literatuur? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?