literatuur

Limburg herbergt vele schrijvers, lezers, literaire cafés, leeskringen, schrijfdocenten, organisatoren van literaire activiteiten enzovoorts. Het Huis voor de Kunsten Limburg wil dit literaire netwerk versterken, promoten en ondersteunen. Bijvoorbeeld met informatie en advies. Ook organiseert het Huis  – vaak samen met partners uit het culturele veld – diverse projecten om de literatuur en het schrijven in Limburg meer onder de aandacht te brengen.
 
Het Huis voor de Kunsten Limburg is ook de thuisbasis van het Letterkundig Centrum Limburg (LCL). Samen met hen werken wij aan het bevorderen en promoten van literatuur in Limburg. Op deze website bieden wij bijvoorbeeld een digitaal podium aan literatuur en literaire activiteiten in en uit Limburg. Dit is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in literatuur en schrijven in deze provincie.    
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Literatuur? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
literatuuragenda
 • 20 september 2014 - 11 januari 2015 Expositie 'Feest der Verbeelding'
  In het kader van de Kinderboekenweek presenteert SCHUNCK* de tentoonstelling HET FEEST DER VERBEELDING; van de…
  In het kader van de Kinderboekenweek presenteert SCHUNCK* de tentoonstelling HET FEEST DER VERBEELDING; van de Gebroeders Leeuwenhart tot Pippi Langkous. Deze tentoonstelling neemt de toeschouwer mee naar grote helden uit een aantal beroemde boeken van Astrid Lindgren: Ronja de roversdochter, Karlsson van het dak, Emil van de Hazelhoeve, Niels Ukkepuk, Madieke van het rode huis, De Gebroeders Leeuwenhart én Pippi Langkous. SCHUNCK* toont de schetsen, ideeën, illustraties en aantekeningen die illustrator Marit Törnqvist van deze helden maakte.

  Lees meer
 • 26 september 2014 - 21 november 2014 Workshops Schrijver zoekt perspectief
  Dat zijn mooie bloemen, leuk voor oma. Ik huppel het bos in en pluk een mooi boeket bij elkaar. Ik zie nu al haar…

  Dat zijn mooie bloemen, leuk voor oma. Ik huppel het bos in en pluk een mooi boeket bij elkaar. Ik zie nu al haar pretoogjes voor me. Ineens hoor ik iets achter mij. Daar ademt iemand. Zeker nog een kind dat bloemen plukt voor zijn oma. Ik draai me om en kijk recht in twee grote gifgele ogen boven een woud van tanden. Ik gil: Mama! 'Rustig maar, kindje', bromt de wolf.

  Het verhaal van Roodkapje, zoals de hoofdpersoon het zelf meemaakt. Nu eens niet in de gebruikelijke benadering van de alwetende verteller, maar in de ik-vorm. Met dezelfde gegevens een ander verhaal. Het Schrijflab verzorgt dit najaar workshops rond drie vertelstandpunten: de ik, de hij (of zij) en de alwetende verteller. Elk standpunt opent mogelijkheden voor een goed verhaal, maar heeft ook beperkingen.

  Workshop 'De ik-figuur' (vrijdag 26 september)
  De lezer maakt de gebeurtenissen mee, zoals de ik-figuur ze meemaakt, of heeft meegemaakt. Met andere personages maakt de lezer kennis door de ogen van de ik-figuur. Gebeurtenissen elders komen alleen het verhaal in via andere personages of de radio. De ik-verteller kent zijn verleden, beleeft het nu en heeft geen weet van de afloop.

  Workshop 'De hij-figuur' (vrijdag 17 oktober)
  De hoofdpersoon (hij- of zij-figuur) geeft de gebeurtenissen weer. Alles dat we als lezer waarnemen, moet aan de hoofdpersoon worden toegedicht. De schrijver heeft zich de manier van doen en denken van de hoofdpersoon eigen gemaakt en bedient zich van allerlei stijlmiddelen, zoals suggestie, ironie en symboliek. Zelf blijft hij buiten beeld.
   
  Workshop 'De alwetende verteller' (vrijdag 21 november)
  De alwetende verteller kan de lezer meenemen naar verschillende hij-figuren, op verschillende plaatsen, in verschillende tijden. Hij kent verleden, heden en toekomst. Hij weet wat er in de diverse hoofden omgaat en hoe de personages elkaar zien. Meestal blijft hij zelf buiten beeld, maar soms spreekt hij de lezer direct aan met commentaar en achtergrondinformatie.
   
  Schrijven is doen
  In de workshops verken je uitvoerig deze drie vertelstandpunten. Wanneer werkt welk standpunt het beste en hoe zet je het in? Welke uitdagingen kom je tegen? Welke beperkingen? Hoe gaat het verder als ik-figuur Roodkapje wordt opgegeten? Hoe verloopt het verhaal als de wolf de hij-figuur is? Schrijven is veel doen en weinig theoretiseren. Het Schrijflab voorziet daarom in prikkelende schrijfopdrachten met onverwachte wendingen.
   
  De workshops vinden plaats op vrijdagen van 10.00 tot 16.00 uur, in Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, 5991 PB, Baarlo.

  Docent: Koos van den Kerkhof
  Kosten per workshop: € 75,- (incl. lunch)

  Ga voor meer informatie en om in te schrijven naar www.hetschrijflab.nl.

 • 01 oktober 2014 - 31 oktober 2014samenwerkings activiteit Limburg en de Maand van de Geschiedenis
  Oktober is de Maand van de Geschiedenis: het grootste historische evenement van Nederland. Honderden culturele…
  Oktober is de Maand van de Geschiedenis: het grootste historische evenement van Nederland. Honderden culturele instellingen presenteren speciale activiteiten rond het thema van dit jaar: ‘Vriend en Vijand’. Ook in Limburg zijn verschillende activiteiten waarbij jong en oud kennis kan maken met de lokale geschiedenis, bezien vanuit het thema ‘Vriend en Vijand’. De Eerste en Tweede Wereldoorlog nemen hierbij een centrale plaats in, maar ook andere bekende conflicten uit de Limburgse geschiedenis komen aan bod. Er zijn lezingen, rondleidingen, wandelingen en tentoonstellingen. Een overzicht van alle activiteiten in Limburg staat op www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda.   
   
  Enkele activiteiten in Limburg uitgelicht: 

  Maasbree
  In de Bibliotheek Maasbree vinden een tentoonstelling en lezingen plaats rondom het boek ‘Mijn vader de soldaat’, over het leven van een Poolse bevrijder van Breda.
   
  Roermond
  In het Historiehuis Roermond is een expositie te zien over de geschiedenis en de wereld van de Noormannen, als avonturiers, plunderaars en kolonisten. En vooral over de nederzetting van duizenden Noormannen in het Noormannenkamp in Asselt. Op 26 oktober verzorgt Koos Hussem in Bibliotheek Bibliorura een lezing over schilder en (politiek) tekenaar Louis Raemaekers en zijn relatie met WOI. Hij verwierf in de periode 1914-1918 met zijn oorlogsprenten grote internationale bekendheid en speelde een belangrijke rol in de geallieerde propaganda.
   
  Sittard
  Om in de Maand van de Geschiedenis aandacht te vragen voor grensoverschrijdende religieuze (in)tolerantie kunt u op 4 oktober vanuit het klooster van de Franciscanen in Sittard een bijzondere wandeling door de natuur maken naar voormalig Franciscaans klooster Watersley tegen de Duitse grens. Tussen 1895 en 1965 bevond zich hier het Duitse Franciscaans gymnasium waar duizenden leden van de Duitse intelligentsia hun opleiding genoten, omdat dit tijdens de Duitse Kulturkampf in eigen land niet kon. Limburg was in de tweede helft van de negentiende eeuw een vluchthaven voor vele buitenlandse religieuze congregaties en orden. Meer dan 200 Duitse en Franse kloosters werden tijdens de Duitse Kulturkampf en Franse religieuze intolerantie in Limburg gevestigd. Deze kloosters waren vaak actief in onderwijs en zorg. Zo hadden ze grote invloed op het religieuze leven in Limburg. 
   
  Op 25 oktober geeft prof. Jacco Pekelder in het Mariapark in Sittard de Swentiboldlezing onder de titel ‘Duitsland – de weg van aarstvijand tot boezemvriend’. Ook is er op 29 oktober bij BiblioNova in Sittard een lezing van Eerste Wereldoorlog-expert Paul Moeyes. 
   
  Op 31 oktober vindt onder de naam ‘Vrie in Vrei’ in de Stadsschouwburg Sittard-Geleen  een groots opgezet concert plaats ter herdenking van 70 jaar bevrijding van de regio Sittard-Geleen en van de gevallenen in WO I (100 jaar geleden begonnen) en WO II. Op 18 oktober speelt in dezelfde schouwburg het muziektheaterstuk ‘Oorlogsgeheimen’, naar het boek van Jacques Vriens. Een geschiedenis van lief en leed in oorlogstijd in Zuid-Limburg. 
   
  Thorn 
  In een wandeling o.l.v. een VVV-gids door het witte stadje Thorn staat het historische conflict tussen de twee harmonieën, de Geiten en de Bokken, centraal. Tegen het einde van de 19-de eeuw werden deze twee harmonieën gevormd uit muziekgezelschap Concordia. Twee symfonische blaasorkesten die zich (mede) door hun diepgewortelde rivaliteit, hebben ontwikkeld tot een zeldzaam hoog muzikaal niveau. De wandeling voert langs een aantal markante plaatsen die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de Geiten en de Bokken. 
   
  In Thorn is in de Maand van de Geschiedenis ook de expositie ‘Thorn Bevrijd’ te zien. Na de bevrijding van Hunsel en Thorn stokte de opmars van de geallieerden. Het kanaal Wessem-Nederweert bleek een lastig te nemen hindernis vanwege de taaie Duitse weerstand. Thorn en Santfort kwamen hierdoor in de frontlinie te liggen. Belgische en Luxemburgse militairen bevolkten Thorn, later gevolgd door de Britten. Voor de mensen uit Thorn werd de situatie te gevaarlijk. Op 6 november 1944 werden zij geëvacueerd. De expositie in Thorn geeft een beeld van de bevrijding.
   
  Venlo
  Tijdens de Maand van de Geschiedenis wordt in het Limburgs Museum in Venlo met themamiddagen stilgestaan bij de dramatische bombardementen op Venlo in 1944. Met uniek filmmateriaal en oorlogskinderen van toen aan het woord.
   
  Weert 
  Bibliocenter Weert organiseert op 17 oktober een lezing over het leven van soldaten uit het Land van Weert in de tijd van Napoleon en op 30 oktober een lezing over de streng bewaakte draadversperring die tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitse bezetters van België werd aangelegd langs de grens tussen het bezette België en het neutrale Nederland.

  Lees meer
 • 21 oktober 2014 - 04 november 2014 Harry Mulisch Manifestatie in Heerlen
  Reve, Hermans, Boon, Elsschot en Van Ostaijen – in deze omgekeerde volgorde – gingen hem vooraf, maar nu is…
  Reve, Hermans, Boon, Elsschot en Van Ostaijen – in deze omgekeerde volgorde – gingen hem vooraf, maar nu is het de beurt aan Harry Kurt Victor Mulisch; SCHUNCK* brengt de Harry Mulisch Manifestatie.
   
  Mulisch is een fenomeen dankzij de unieke combinatie van enkele klassieke romans als ‘Het stenen bruidsbed’ en ‘De aanslag’ en non-fictie boeken als ‘De zaak 40/61’ en ‘De toekomst van gisteren – protocol van een schrijverij’. Onder die laatste noemer wil SCHUNCK* specifiek aandacht besteden aan die zeldzame verstrengeling van fictie en non-fictie en aan het profetische karakter van zijn werk. Wat heeft zijn werk te betekenen voor de lezer van nu, welke aspecten ervan zouden ons ook vandaag de dag kunnen of moeten wakker houden?

  Die vraag komt voorbij bij een symposium waarbij ook politiek, journalistiek, filosofie, toneel, film en poëzie aan bod zullen komen. Een bescheiden publicatie zal dit programma vergezellen en in de week voorafgaand aan het symposium zal hoogleraar Marita Mathijsen een inleidende lezing verzorgen. Ook haakt Parkstad Limburg Theaters in op de manifestatie door het programmeren van de voorstelling De ontdekking van de hemel op 4 november 2014.
  In dit project werkt SCHUNCK* bovendien samen met de organisatie van het Harry Mulisch Festival in Amsterdam, de Stichting Vrienden van het Harry Mulisch Huis. Deze stichting werkt samen met het Letterkundig Museum aan de oprichting van het Harry Mulisch Huis, het voormalige woonhuis van Mulisch.

  De manifestatie behoort tot de literaire ‘topprojecten’ van SCHUNCK* en heeft een regio-overstijgende, landelijke en euregionale uitstraling. Inhoudelijk wordt het project vanuit de literaire discipline aangejaagd en disciplinair verbreed naar film, muziek en theater.
   
  Programma
  di 21oktober 20.00 uur: Ruby Tuesday Lezing Marita Mathijsen
  Marita Mathijsen, emeritus hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, geeft een lezing over Harry Mulisch. In de context van de manifestatie ‘Harry Mulisch – De toekomst van gisteren’ zal zij als (mede-)beheerder van Mulisch’ literaire nalatenschap haar licht laten schijnen over het werk van de auteur.
  SCHUNCK* Glaspaleis / Filmzaal (+5) / entree €6,- / aanmelden via www.schunck.nl
   
  za 1 november 13.00 uur: symposium  Harry Mulisch: De toekomst van gisteren
  Gastsprekers: biograaf Sander Bax, publicist Onno Blom, hoogleraar / essayist Arnold Heumakers en romancier Joost de Vries, winnaar van de Gouden Boekenuil 2014.
  SCHUNCK*-Glaspaleis / Filmzaal (+5) / entree  € 15,-  (incl. koffie / thee en gebak) / aanmelden via www.schunck.nl
   
  di 4 november 20.00 uur: Toneelvoorstelling De ontdekking van de hemel
  Met o.a. Waldemar Torenstra. Regie: Ignace Cornelissen
  Theater Heerlen  / Entree vanaf  € 21,- / Reserveren via www.parkstadlimburgtheaters.nl
   
  Harry Mulisch Cahier
  Bij gelegenheid van de manifestatie verschijnt een 48 pagina’s tellend boekwerkje dat gratis verstrekt zal worden aan bezoekers van de lezing en het symposium. Met bijdragen van Rob Bindels, Marita Mathijsen, Cyrille Offermans, Sander Bax e.a.
   
  De Mulisch-manifestatie wordt ondersteund door het Nederlands Letterenfonds
 • 25 oktober 2014 17:00 - 18:00 Boekpresentatie Paul Hermans 'Oud licht'
  Op zaterdag 25 oktober presenteert Paul Hermans in Boekhandel De Tribune i.s.m. Leon van Dorp Uitgeverij zijn jongste…
  Op zaterdag 25 oktober presenteert Paul Hermans in Boekhandel De Tribune i.s.m. Leon van Dorp Uitgeverij zijn jongste dichtbundel, getiteld 'Oud licht'.

  Paul Hermans (Maastricht, 1953) publiceerde gedichten in diverse tijdschriften. Hij debuteerde in in 1995 met 'Een kern van oppervlakkigheid', dat tevens in een Duitse vertaling verscheen. Daarna publiceerde hij vervolgens 'Inhuizig' (1995), 'Ademnis' (1999), 'Achterwaarts vliegen'(2003), 'Hartschelp' (2007), en 'Spraakdoorn' (2010). Voor zijn oeuvre kreeg hij in 2003 de Halewijnprijs toegekend. In het juryrapport werd zijn werk getypeerd las 'een persoonlijke synthese van traditie en experiment in de Nederlandse dichtkunst' en werden zijn gedichten geprezen om hun intrigerende beelden en muzikaliteit.

  Na afloop is er gelegenheid te proosten op Paul en zijn jongste bundel en om uw aankoop door hem te laten signeren.

  Locatie: Boekhandel De Tribune, Maastricht


  Lees meer
 • 26 oktober 2014 13:00 - 18:00 17e LiLiLi-daag in Roermond
  De Limburgse cultuurdag waarin de streektaal centraal staat wordt ook dit jaar weer gehouden in de Roermondse ECI…
  De Limburgse cultuurdag waarin de streektaal centraal staat wordt ook dit jaar weer gehouden in de Roermondse ECI Cultuurfabriek. Op zondag 26 oktober maken muziek, cabaret, film en vooral auteurs uit de hele provincie hun opwachting op een van de vijf podia, die die dag de honderden bezoekers gratis ter beschikking staan. Maar zoals bij alles waar gratis bij staat: vol is vol!
   
  In de theaterzaal staat cabaret geprogrammeerd. Erik Fikken uit Weert, Roger Lataster uit Kerkrade, De Knöppele uit Stein en Paul van Loo en Ivo Rosbeek uit Landgraaf/Heerlen brengen de mensen met hun beslommeringen, observaties en grappen vooral aan het denken en lachen.
   
  Vorig jaar was er een geheel vrouwelijke invulling bij de singer/songwriters in de foyer. Het trio Maud Wilms, Linda Zijlmans en Dyanne Sleijpen heeft zich hier gevonden. Dat lukt dit jaar niet, maar met Linda Koolen uit Susteren, Willeke Simons uit Posterholt én Joyce van den Ham uit Belfeld is misschien ook wel weer de basis gelegd voor een succesvol trio in de toekomst. De dames hebben het afgelopen jaar duidelijk gemaakt dat ze stemmen én liedjes hebben om rekening mee te houden. Limbo Project uit Roggel is een van de combinaties die met name productioneel gereed staan andere artiesten een duwtje in de rug te geven. Maar zelf hebben ze ook een boeiend repertoire. Joss Mennen uit Weert is bekend van Zinatra, de hardrockband uit de jaren ’80. Maar sinds enkele jaren heeft hij zich op Limburgstalige muziek toegelegd en een geheel eigen geluid gecreëerd. Joss komt met zijn band de LiLiLi-daag afsluiten.
   
  Limburgstalige literatuur. Daar is het de LiLiLi-daag eigenlijk om te doen. Nog steeds zijn er auteurs in allerlei varianten van de streektaal bezig een geheel eigen vorm van literatuur te maken. Vaak humoristisch, vaak plaatsgebonden, maar steeds vaker weten de schrijvers hun teksten zo te vormen dat er eigenlijk door heel Limburg een podium voor zou moeten zijn. De LiLiLi-daag biedt dat podium. John Hertogh uit Sittard, Ingrid Schouten-Minten uit Roermond, Helma Cremers uit Venlo, Lizette Colaris uit Sittard, Jan Janssen uit Maasdtricht, Loek van de Weijer uit Kerkrade, Roel Peijs uit Maastricht én Annie van Gansewinkel uit Weert, de laatste Veldekeprieswinnares, vormen de kern van de woordkunst. Het programma daar krijgt muzikale intermezzos van Ron Verkoulen uit Swalmen, Bert van den Bergh uit Venlo en Baltus& Co uit Nuth.
   
  Stonden vorig jaar nog documentaires op het filmprogramma, dit jaar is een film van de Tegelse regisseur Pieter Kuijpers twee keer te zien. Hemel & Aerd is een geheel in het Limburg opgenomen drama over opgroeien in Limburg in de jaren 70 van de vorige eeuw en heeft topacteurs als Huub Stapel en Lies Visschedijk op de rol staan.
   
  Het kinderprogramma wordt verzorgd door Job Griffijn die twee keer een workshop theater zal geven voor kinderen.
   
  De LiLiLi bevordert het schrijven in het dialect. Dit jaar schreef Colla Bemelmans het openingsgedicht dat in allerlei Limburgse varianten te lezen zal zijn.
   
  Nieuw in de opzet van de LiLiLi-daag is dat er Nederlandstalige Limburgse auteurs uit hun recent verschenen boeken zullen voordragen/voorlezen. Paul Sterk, Jos Bours, Hans Kanters, Henk Smeijsters, Henry de Hoon, Mik Hamers en John Bovendeert.
   
  Vóór aanvang van de LiLiLi-daag zal een groep geïnteresseerden onder leiding van Veldgewas-initiator Wim Kuipers gedichten lezend en vertellend vanaf station Roermond naar de ECI Cultuurfabriek wandelen om daar precies voor aanvang van de LiLiLi te arriveren. Dit is het enige programma-onderdeel waarvoor belangstellenden zich dienen in te schrijven via paul@uitgeverijtic.nl
   
  Mocht u nog vragen hebben over het programma of de afzonderlijke artiesten, neem dan contact op met uitgeverij TIC via 043 326 24 14 of kijk op www.lililidaag.nl.
 • 26 oktober 2014 13:00 - 14:00 Presentatie Bijbel in Gewone Taal
  Zondag 26 oktober om 13.00 uur presenteert Boekhandel Dominicanen de Bijbel in Gewone Taal aan het publiek. De…
  Zondag 26 oktober om 13.00 uur presenteert Boekhandel Dominicanen de Bijbel in Gewone Taal aan het publiek. De feestelijke presentatie is onderdeel van een landelijke BGT-tour die volgt na de officiële presentatie op 1 oktober toen het eerste exemplaar overhandigd is aan Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. Clazien Verheul, een van de mensen die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van deze Bijbelvertaling, komt op een boeiende manier hierover vertellen. Deken Hanneman van de St. Servaasbasiliek neemt vervolgens een exemplaar in ontvangst.

  Vertaling
  De Bijbel in Gewone Taal is precies wat de naam zegt: de Bijbel in gewone taal, de taal die we allemaal dagelijks spreken. Het betreft de hele Bijbel, vertaald uit de Hebreeuwse en Griekse bronteksten door deskundige vertalers. De Bijbel in Gewone Taal is een volwaardige vertaling, die de Bijbel begrijpelijk maakt voor zo veel mogelijk mensen. Het Nederlands Bijbelgenootschap startte in 2006 met deze vertaling, die ook past in de bredere trend van begrijpelijk communiceren. De vertaling is geschikt voor iedereen die graag een duidelijke bijbel leest. Door de duidelijke, herkenbare taal komt de Bijbel dichtbij. Zo wordt lezen een ontmoeting. Op de website www.bijbelingewonetaal.nl vertellen verschillende lezers over hun ontmoeting met Bijbelse personen in de Bijbel in Gewone Taal.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen, Maastricht
   

  Lees meer
 • 26 oktober 2014 14:30 - 16:00 Programma vol afwisseling bij Torna | Cultura
  Voor wie het nog niet zou weten: Thorn werd 70 jaar geleden bevrijd van de Duitse bezetter door de Brigade Piron.…
  Voor wie het nog niet zou weten: Thorn werd 70 jaar geleden bevrijd van de Duitse bezetter door de Brigade Piron. Dit werd 11 september jl. in Thorn in organisatie van de Stichting Herdenking Bevrijding Thorn op grootschalige wijze herdacht.

  Op zondag 26 oktober presenteert Torna | Cultura in nauwe samenwerking met Stichting Historisch Spel Thorn het herdenkingstoneel Schimmen. Het stuk voert een Piron-soldaat op die jaren na de bevrijding van het witte stadje terugkeert en droomt over de geschiedenis van het dorp. Deze eenakter is in opdracht van Stichting Historisch Spel Thorn geschreven doorde bekende Vlaamse romanschrijver en theatermaker Erik Vlaminck. Het stuk wordt gespeeld door Cor Bastiaans en Marga Nijssen.

  Voorafgaand aan de opvoering van Schimmen houdt historicus drs. Jac Forschelen een exposé over de bevrijding van Thorn. Hij plaatst deze bevrijding in een bredere context. Thorn was in eerste aanleg een etappe op weg naar een hoger strategisch doel, maar bleek voor de Belgen een einddoel.

  Columnist Jo Wijnen en stadsdichter Har Sniekers nemen het literaire deel van de middag voor hun rekening.

  Verder is te gast de Japanse sopraan Yukie Hada Zij wordt op piano begeleid door Hennie Ramaekers. Yukie Hada won onlangs de 14e Music Award Maastricht. Aan de prijs is een bedrag van € 4.500,- verbonden. Ze won ook de publieksprijs. De sopraan Yukie Hada is in 1984 in Japan geboren. Zij studeerde klassieke zang op de Musashino Academy of Music in Tokio. In 2011 startte ze haar studie aan het conservatorium in Maastricht. Hennie Ramaekers studeerde piano en orkestdirectie aan het Maastrichts Conservatorium. Hij slaagde cum laude voor het Einddiploma Solospel Piano en voltooide de studie orkestdirectie eveneens met het Einddiploma Harmonie- en Fanfaredirectie. Hij was dirigent van diverse bekende koren en symfonische blaasorkesten, waaronder de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar en de harmonieorkesten Sainte Cécile te Eysden en Harmonie St. Michaël Thorn.

  Naast de begeleiding op piano zal Hennie Ramaekers nader ingaan op het Matinee Royale d’ Opera dat in het kader van ‘200 Jaar Koninkrijk der Nederlanden’ op 30 november in TheaterHotel De Oranjerie in Roermond wordt gegeven door de Koninklijke Harmonie van Thorn en het Koninklijk Roermonds Mannenkoor met solistische begeleiding door de sopranen Yukie Hada en Catherine Veillerobe. Het betreft een uniek concert omdat tijdens het concert muziekwerken en arrangementen worden uitgevoerd die geheel nieuw zijn of nieuw voor onze regio.

  Aanvang: 14.30 uur
  Locatie: Café-zaal Aod Thoear, Thorn
  Entree: € 5,- 


  Lees meer
 • 30 oktober 2014 - 01 november 2014samenwerkings activiteit Maastricht International Poetry Nights 2014
  Op 30 en 31 oktober en 1 november 2014 vindt één van de grootste internationale poëziefestivals van Nederland…
  Op 30 en 31 oktober en 1 november 2014 vindt één van de grootste internationale poëziefestivals van Nederland plaats. Grote dichters van over de hele wereld dragen dan hun gedichten voor in theater La Bonbonnière te Maastricht tijdens The Maastricht International Poetry Nights (MIPN).
   
  Er komen heldere dichters, woeste dichters, grappige dichters, verstilde dichters en gedreven dichters, jong en oud, uit binnen- en buitenland. Eregast is P.C. Hooft-prijswinnaar K. Schippers, die wordt geïnterviewd door dichter en VPRO-presentator Wim Brands. Het festival opent met het Edmond Hustinx-essay over poëzie  van dichter, essayist en toneelschrijver Benno Barnard.
   
  Uit Nederland komen verder Joost Zwagerman (leest voor uit zijn nieuwe bundel), Peer Wittenbols (won dit jaar de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het beste lied), Annemieke Gerrist (een van de beste jonge dichters) en Hans van de Waarsenburg (reus uit Maastricht, las over de hele wereld voor).
   
  De buitenlandse dichters zijn in eigen land grootheden, of grote beloftes: Ricardo Domeneck (Duitsland/Brazilië), Caleb Klaces (UK), Nick Laird (Ierland), Afrizal Malna (Indonesië), David O’Meara (Canada), Ulf Karl Olov Nilsson (Zweden), Anne Penders (België) en Marion Poschmann (Duitsland).
   
  Nederlandse vertalingen worden op een groot scherm geprojecteerd. De muzikale omlijsting tijdens de drie festivalavonden wordt verzorgd door The Torunski Brothers (Polen), alumni van de jazzafdeling van het Conservatorium Maastricht. Ook is er een kinderprogramma met Paul van Loon, Esther de Koning en Edward van de Vendel.De officiële opening is donderdag 30 oktober om 19.30 uur. Het volledige programma staat op www.maastrichtpoetry.nl.
    
  De programmering is dit jaar in handen van dichter en Shakespeare-vertaler Bas Belleman, die de avonden zal presenteren met Daan Cartens en Ineke Holzhaus.
   
  Tijd: iedere avond van 19.30 uur tot 22.00 uur. Kaarten kosten 5 euro per avond. Passe-partout: 10 euro. Inclusief een festivalboekje met informatie over de dichters.Kaarten verkrijgbaar bij de kassa van La Bonbonnière. Het adres van La Bonbonnière is Achter de Comédie 1 in Maastricht. 
 • 01 november 2014 - 30 november 2014 Nederland leest Maarten 't Hart: een cadeautje voor bibliotheekleden!
  Na het succes van de afgelopen jaren vindt voor de negende keer de actie 'Nederland Leest' plaats gedurende de…
  Na het succes van de afgelopen jaren vindt voor de negende keer de actie 'Nederland Leest' plaats gedurende de maand november. Eén boek staat centraal en wordt door deelnemende bibliotheken in Nederland uitgedeeld aan volwassenen, op vertoon van uw bibliotheekkaart kunt u dit boek gratis afhalen. Dit jaar staat de klassieker Een vlucht regenwulpen (1978) van Maarten ‘t Hart centraal.

  Een onvergetelijk verhaal uit een tijd toen Nederland nog een universum was, en een dorpje de hele wereld. Het gaat over een door afkomst en opvoeding tot isolement gedoemd kind, wiens angsten verzacht worden door een grote opmerkingsgave en een diepe liefde voor de natuur.


  Lees meer
 • 04 november 2014 19:30 - 21:15 Lezing Charles den Tex en Anneloes Timmerije
  Charles den Tex en Anneloes Timmerije houden bij BiblioNova Sittard een lezing over hun boek Het vergeten verhaal…
  Charles den Tex en Anneloes Timmerije houden bij BiblioNova Sittard een lezing over hun boek Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd. In deze op historische feiten gebaseerde roman openen de auteurs beschamende maar ook heldhaftige bladzijden uit de Tweede Wereldoorlog zoals die gestreden en beleefd werd in Nederlands-Indië.
   
  Inhoud:
  Lienke en Guus Hagers hebben in elkaar de liefde van hun leven gevonden. In Nederlands-Indië zijn ze gelukkig, tot ook daar de Tweede Wereldoorlog doordringt. Hij is een van de beste gevechtsvliegers van de Indische luchtmacht en wordt voor een korte missie naar Australië gestuurd. Voor hij terug kan, valt Japan Indië binnen en wordt Lienke gevangengenomen. Drie jaar lang vecht de weergaloze vliegenier om te kunnen terugkeren naar Java, naar zijn vrouw. Alles wat hij doet, doet hij voor Lienke. Tot zijn verbijstering raakt hij daardoor verstrikt in een vuil politiek spel. Na de oorlog worden Guus en Lienke op miraculeuze wijze herenigd. Het geluk lijkt na alle beproevingen alsnog voor hen weggelegd, maar Guus’ geheime oorlogservaringen staan tussen hen in.
   
  Dit is het eerste boek dat Charles den Tex en Anneloes Timmerije samen schreven. Met de verre landen waar het verhaal van Lienke en Guus zich afspeelt, hebben zij ook een persoonlijke band. Den Tex (1952), bekend van titels als CEL en De erfgenaam, is geboren in Australië. Timmerije (Amsterdam, 1955) heeft Indische voorouders en schreef daarover in Indisch zwijgen.
   
  Georganiseerd door Boekhandel Krings i.s.m. BiblioNova
  Aanmelden kan via klantenservice@biblionova.nl, tel. 046-4510303 of via Boekhandel Krings, Brandstraat 23, tel. 046-4528100
   
  Dinsdag 4 november, 19:30 – 21:15

  BiblioNova Sittard, Broeksittarderweg 1 Sittard
  entree: € 3,00
   
  TIP:  De eerste zes (!) hoofdstukken zijn op moment van schrijven gratis te downloaden via www.charlesdentex.com.
 • 06 november 2014 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - F. Harmsen van Beek. Filosofie van de schrijversbiografie
  Maaike Meijer zal vertellen over haar nieuwe biografie, die van F. Harmsen van Beek (voluit: Fritzi ten Harmsen…
  Maaike Meijer zal vertellen over haar nieuwe biografie, die van F. Harmsen van Beek (voluit: Fritzi ten Harmsen van der Beek). Multi-kunstenaar Harmsen van Beek is minder bekend dan Vasalis, een totaal andere figuur zowel qua werk als qua leven, ze is de geheimtip van de Nederlandse literatuur, een echte writer’s writer: zij werd geboren in Blaricum in 1927 en overleed in Groningen in 2009. Ze werd vooral bekend als dichter, als auteur van Geachte Muizenpoot met name, haar eerste bundel uit 1965. Die werd terecht gezien als een literaire sensatie. Daarna volgden intrigerende verhalenbundels Wat knaagt? (1968) en Neerbraak (1969), het prentenboek Gewone Piet en andere Piet (1969), het prentenboek Hoenderlust (1972) en de tweede dichtbundel Kus of ik Schrijf (1975). De vraag die in deze lezing centraal staat is hoe een biograaf recht kan doen aan de wonderbaarlijke kunst die Harmsen van Beek maakte en de verleiding kan weerstaan deze ondergeschikt te maken aan de sappige verhalen die over dit leven de ronde doen.

  Maaike Meijer is neerlandica, literatuurwetenschapper en gender-deskundige. Zij werkt sinds 1998 als hoogleraar aan de Faculteit Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht, sinds 2014 als honorair hoogleraar. In 2011 verscheen haar succesvolle biografie van de dichter M. Vasalis.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).


  Lees meer
 • 28 november 2014 - 29 november 2014 10e Conferentie van Maastricht - Levens in fictie
  Op vrijdag 28 en zaterdag 29 november vindt in Maastricht de 10e editie plaats van de Conferentie van Maastricht,…
  Op vrijdag 28 en zaterdag 29 november vindt in Maastricht de 10e editie plaats van de Conferentie van Maastricht, de tweejaarlijkse Vlaams-Nederlandse ontmoeting van drama- en scenarioschrijvers, traditioneel gesponsord door de Stichting Lira en Sabam. Hoofddoel van deze ontmoetingen is zoals bij de negen voorgaande edities: het met elkaar in contact brengen van drama- en scenarioschrijvers uit beide landen, de kennisname en bespreking daarbij van elkaars producten en van de ontwikkelingen op het vlak van de dramaschrijfkunst en andere vormen van audiovisuele media, die op dat moment actueel zijn in beide landen.

  Het lijkt wel of er vanuit toneel- en scenarioschrijvers steeds meer belangstelling ontstaat voor de schildering op het toneel, het witte doek en niet te vergeten het televisiescherm van de levens van vaak bekende personen. Dat kunnen historische personen zijn of nog levende. Dat kunnen voetbalhelden als Johan Cruijff of Jean-Marie Pfaff zijn, cabaretiers als Wim Sonneveld, schrijfsters als Annie M.G. Schmidt, maar ook Jacq Brel of Ramses Shaffy.

  Het schrijven van deze theatrale en audiovisuele biografieën brengt in een aantal opzichten specifieke problemen met zich mee. Hoe documenteer je jezelf? Hoe beoordeel je allerlei soorten getuigenverklaringen? Of beperk je de realiteit in wat je schrijft dusdanig dat het de grootst mogelijke kansen biedt aan het conflict of de lach of de traan, ook al correspondeert dat niet (of niet geheel) met de werkelijkheid? Laat je alleen zien waarvan je zeker bent of gebruik je af en toe je fantasie? Houd je je aan de waarheid of pleeg je af en toe een leugentje om bestwil omdat dat dramatisch beter uitkomt? Laat je morele overwegingen meespelen in wat je op het toneel of in de film of de tv-serie toont? Neem je mensen in bescherming of overdrijf je juist wat gevoelig ligt? Als het om nog levende personen gaat, hoe vermijd je de valkuilen van laster, smaad en belediging? Wat mag je over iemand schrijven zonder door een verbod op opvoering of verfilming te worden getroffen? Levens die in fictievorm op het toneel, doek of scherm worden weergegeven, stellen veel vragen waarop de Conferentie van Dramaastricht 2014 een antwoord probeert te geven
   
  Op 28 november worden er masterclasses gegeven door o.a. Rik d’Hiet (schrijver o.a. Flikken Gent), Thomas Verbogt (schrijver van o.a. Blind), Lars Boom (schrijver van o.a. Zeg ‘ns Aa, Oppassen! en Westenwind), Marc Linssen (schrijver van o.a. Goede Tijden Slechte Tijden en Goudkust), Jeroen Olyslaegers (schrijver van o.a. Winst en Woeste Hoogten rusteloze zielen), Ignace Cornelissen (vroeger artistiek leider productiehuis ‘Het Gevolg’) en Hanneke Paauwe (theatermaakster en schrijfster van o.a. Bijten in het toeval). 

  Op 29 november vindt de uitreiking van de Edmond Hustinx Dramaschrijfprijs en de TaalUnie Toneelschrijfprijs plaats.

  Heb jij altijd al eens willen weten hoe bovenstaande schrijvers komen tot hun scenario/toneeltekst en ben jij geïnteresseerd in het volgen van een van de masterclass? Stuur dan een e-mail naar corettadekkers@hotmail.com. Verdere informatie volgt bij inschrijving.


  Lees meer
 • 04 december 2014 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Eigen kamer of reservaat? door Koen Eykhout
  'Parttime-mentaliteit in de literatuur’, is volgens een artikel in Vrij Nederland van de jonge schrijver Jamal…
  'Parttime-mentaliteit in de literatuur’, is volgens een artikel in Vrij Nederland van de jonge schrijver Jamal Ouariachi er de oorzaak van dat Nederlandse schrijfsters niet of nauwelijks aan de bak komen. Of dat zo is, is echter nog maar de vraag. Hoewel vorig jaar een vrouw de AKO Literatuurprijs won (Joke van Leeuwen), staat er dit jaar weer ouderwets niet een vrouw op shortlist voor 13 november 2014. Geen enkel boek van een vrouwelijke schrijver kon blijkbaar de toets van de kritiek van de AKO jury doorstaan. Geen Anna Enquist, Marente de Moor (winnares Literatuurprijs Europese Unie 2014!), Hanneke Hendrix, Maaike Gerritsen, Esther Gerritsen, Elke Geurts of Nelleke Noordervliet. In plaats daarvan usual supects Frank Westerman of doorgewinterde prijsdieren als K. Schippers en Tom Lanoye. Ook niet verkeerd. Maar geen vrouwelijke schrijver? Is dat niet wat vreemd? Terwijl de moderne Nederlandse literatuur nota bene begon met twee vrouwen? Betje Wolff en Aagje Deken die met Sara Burgerhart de eerste moderne roman schreven? En er bijvoorbeeld ook veel meer lezeressen van literatuur zijn dan lezers? Waarom of waardoor is de Nederlandse literatuur dan zo’n mannenbolwerk?

  Koen Eykhout, literair recensent van Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad, belicht in zijn lezing dit verschil tussen de benadering van literaire boeken, geschreven door vrouwen of door mannen.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)


  Lees meer
meer items…
literatuurnieuws
 • 22 oktober 2014 Huis voor de Kunsten Limburg zoekt Lid van de Raad van Toezicht
  Het Huis voor de Kunsten Limburg is op zoek naar een lid van de Raad van Toezicht.

  Wij zijn een stichting, die…
  Het Huis voor de Kunsten Limburg is op zoek naar een lid van de Raad van Toezicht.

  Wij zijn een stichting, die in de meest brede zin ondersteuning biedt aan organisaties, instellingen en personen, die actief zijn op het brede terrein van cultuur in de provincie Limburg. Het Huis wordt bestuurd door een directeur onder toezicht van de Raad van Toezicht. De Raad van Toezicht bestaat uit 4 personen. Naast de Raad van Toezicht kent de stichting nog een Deelnemersraad en een Gebruikersraad.

  Ga naar www.hklimburg.nl/vacatures voor een uitgebreid functieprofiel.
 • 15 oktober 2014 (Eu)Regionaal schrijftalent gezocht voor cross-over project Mijn Film!
  Buzz Media en Dutch Mountain Film Festival (DMFF) presenteren, in samenwerking met Huis voor de Kunsten Limburg…
  Buzz Media en Dutch Mountain Film Festival (DMFF) presenteren, in samenwerking met Huis voor de Kunsten Limburg en Cinesud, een nieuw initiatief: het cross-over project ‘Mijn Film’. Vanaf 2014 worden jaarlijks vier korte (poëtische) films (van maximaal 120 seconden) vervaardigd rond één centraal thema. De films zijn allemaal geïnspireerd op poëzie- en prozateksten die door (Eu)regionale schrijftalenten worden aangeleverd. Voor de eerste fase van het project zijn we op zoek naar talentvolle schrijvers die zich willen laten inspireren door het thema van dit jaar: de mijn. Van beginnend tot gevorderd schrijver, van verhalenschrijver tot poëet… Iedereen kan meedoen! En je kunt naast een verfilming van jouw verhaal of gedicht ook nog een geldprijs winnnen. Klim in de pen en lever uiterlijk zondag 2 november 2014 een tekst aan via ikschrijf@mijnfilm.eu. Klik hier voor meer info en de voorwaarden.     lees meer…
 • 08 oktober 2014 EU-literatuurprijs 2014 voor Marente de Moor
  De in Maastricht woonachtige schrijfster Marente de Moor is één van de 13 winnaars van de EU- literatuurprijs…
  De in Maastricht woonachtige schrijfster Marente de Moor is één van de 13 winnaars van de EU- literatuurprijs 2014. Dat is bekendgemaakt op de boekenbeurs in Frankfurt door Eurocommissaris Androulla Vassiliou (Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken). De literatuurprijs van de Europese Unie gaat elk jaar naar de beste nieuwe en aanstormende auteurs in Europa.
   
  Marente de Moor kreeg de prijs voor haar roman 'De Nederlandse Maagd'. In Nederland ontving ze voor dit boek al de AKO Literatuurprijs 2011. De andere winnaars van dit jaar zijn: Ben Blushi (Albanië), Milen Ruskov (Bulgarije), Jan Němec (Tsjechië), Makis Tsitas (Griekenland), Oddný Eir (IJsland), Janis Jonevs (Letland), Armin Öhri (Liechtenstein), Pierre J. Mejlak (Malta), Ognjen Spahić (Montenegro), Uglješa Šajtinac (Servië), Birgül Oğuz (Turkije) en Evie Wyld (Verenigd Koninkrijk).
   
  Alle winnaars ontvangen een geldprijs van 5 000 euro. Bovendien komen zij door de prijs in de schijnwerpers te staan en krijgen zij internationale zichtbaarheid.

  Waarom deze prijs? Het doel van EU-literatuurprijs is om de beste hedendaagse literatuur in Europa onder de aandacht te brengen, de grensoverschrijdende verkoop te stimuleren en vertalingen, publicaties en het lezen van literatuur uit andere landen aan te moedigen. 
 • 07 oktober 2014 Eerbetoon aan Gerrit Kouwenaar tijdens MIPN 2014
  Op zaterdagavond 1 november, tijdens The Maastricht International Poetry Nights (MIPN), zal dichter René Puthaar…
  Op zaterdagavond 1 november, tijdens The Maastricht International Poetry Nights (MIPN), zal dichter René Puthaar een eerbetoon aan Gerrit Kouwenaar brengen. Een bijzondere toevoeging aan het programma, want weinig dichters kenden Kouwenaar beter dan hij. 
   
  Een maand geleden overleed op 91-jarige leeftijd Gerrit Kouwenaar, een van de allergrootste dichters die Nederland ooit heeft gekend. Samen met onder meer Lucebert en Remco Campert maakte hij deel uit van de Vijftigers, een stroming van dichters die de naoorlogse poëzie opschudde met experimentele gedichten. 
   
  Dichter René Puthaar hielp Kouwenaar met het samenstellen van Vallende stilte (2008), de ‘definitieve keuze’ van Kouwenaar zelf uit zijn eigen gedichten. Ze woonden in Frankrijk op een steenworp afstand van elkaar. Vlak na Kouwenaars overlijden schreef Puthaar: “Wat ik me realiseer is dat ik het alleen met hem volbracht om enkele malen zo’n veertien uren achtereen in gesprek te zijn, op een even sober als gul dieet van rode Faugères wijnen. Waar zijn poëzie volgens sommigen streng was, blonk Gerrit als spreker uit in jeugdigheid, speelsheid en geestigheid, maar wel gevoed door een fenomenaal en tot in de jaren twintig reikend geheugen.”
   
  René Puthaar (1964) kreeg de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs voor zijn bundel Dansmuziek (2000). In De Zwarte Reeks van uitgeverij Herik verscheen Alles retour en in 2003 de bundel Hier en daar (clubkeuze Poëzieclub). Met vrouw en dochter verliet hij Nederland om in het bergland van de Languedoc te gaan wonen. Twee jaar geleden verscheen Het wilde kind (nominatie Ida Gerhardt Poëzieprijs 2014). Hij zal tijdens het festival ook als dichter uit eigen werk voordragen.
   
  The Maastricht International Poetry Nights vinden plaats op donderdag 30, vrijdag 31 oktober en zaterdag 1 november 2014. Het volledige programma staat op www.maastrichtpoetry.nl.
   
  Het festival vindt iedere avond plaats van 19.30 uur tot 22.00 uur. Kaarten kosten 5 euro per avond (passe-partout: 10 euro). Dit is inclusief een festivalboekje met informatie over de dichters. Kaarten verkrijgbaar bij de kassa van La Bonbonnière. Het adres van La Bonbonnière is Achter de Comédie 1 in Maastricht. 
 • 04 september 2014 Herstart literair-culturele cafés Thorn
  Bijna 15 jaar lang waren de literair-culturele Cafés van Thorn Metronoom een begrip in Midden-Limburg. De presentaties…
  Bijna 15 jaar lang waren de literair-culturele Cafés van Thorn Metronoom een begrip in Midden-Limburg. De presentaties werden uiterst gewaardeerd. Beeldende kunstenaars, musici, dirigenten, schrijvers, dichters en acteurs vonden er al die jaren een uitstekend podium en een groot publiek genoot ervan.  

  Reden genoeg voor een herstart. Het initiatief daartoe is genomen door Stichting Torna. Mathieu Meex, Leo Peeters, Frans Tonnaer, Marly Penders, Peter Bokken en Martin van Lierop, daarbij gesteund door Hans Breukers, Jo Wijnen, Marijke Tonnaer en Har Sniekers, hebben zich de voorbije maanden beijverd om in het nieuwe seizoen de continuïteit te borgen. De programmaraad staat garant voor een aantrekkelijk programma.

  Het eerste Café staat geprogrammeerd voor zondag 26 oktober. Onder de vlag van stichting Torna zal de herstart plaatsvinden in café – zaal Aod Thoear onder de naam Torna|Cultura. De uitgangspunten daarbij zijn: Torna|Cultura wil informeren, inspireren, prikkelen en verleiden. Wil personen, organisaties en instellingen ruimschoots de gelegenheid bieden zich te presenteren en het publiek kennis laten nemen van alle facetten die de kunst en de cultuur in onze omgeving te bieden hebben. Dit zonder onderscheid te maken tussen amateurs, talenten en professionals.

  Torna|Cultura zet in op ‘cultuur voor iedereen’, waarbij, naast participatie en talentontwikkeling, een goede samenhang tussen amateur en professional centraal staat.

  De bekende columnist Jo Wijnen zal het eerste Café presenteren. Ook stadsdichter Har Sniekers zal een vaste gast zijn in het Café. De Stichting Torna en de werkgroep Torna|Cultura hopen op een geslaagde en aangename herstart op zondag 26 oktober om 14.30 uur in Aod Thoear.

  En omdat cultuur in de bedreigde hoek zit, is de organisatie van het Culturele Café op zoek naar financiële ondersteuning. Door het doneren van 25 euro ontvangt men een passe-partout die gratis toegang geeft tot alle Cafés in één jaar (minimaal 4 uitvoeringen). Een bijdrage kan worden overgemaakt op het bankrekeningnummer van de Stichting Torna o.v.v. Torna | Cultura: NL50 RBRB 0827 7420 37. Een donatie kan het behoud van een Culturele Café in Thorn in stand houden.
 • 02 september 2014 16 versie 61 - Marja Pinckaers
  Zojuist is '16 versie 61' van de in Maastricht geboren Marja Pinckaers (1949) verschenen bij uitgeverij Aspekt. …
  Zojuist is '16 versie 61' van de in Maastricht geboren Marja Pinckaers (1949) verschenen bij uitgeverij Aspekt. 

  Over 16 versie 61
  Het kan je zomaar overkomen. Je denkt dat je een nekhernia hebt en leert dat je hart zoveel meer is dan een kloppend orgaan. Toevallige gebeurtenissen en navrante ervaringen wisselen elkaar af in schilderachtige scènes, herinneringen, dromen, storm en berusting en in de vastberadenheid van een vrouw om het leven in eigen hand te nemen. In een kettingreactie bevrijdt Gemma Edelsteen zich van een stuurloze, onbedoelde kwelling en de gaten die dat heeft geslagen. Ogenschijnlijk verandert er weinig, maar aan het eind van de rit voelt het heel anders.

  16 versie 61
  ISBN 9789461535740
  102 pagina's
  Prijs €14,95

  lees meer…
 • 25 augustus 2014 Nieuw seizoen Cultureel Café Weert
  Ook in het nieuwe culturele seizoen kunt u bij Cultureel Café Weert (CCW) terecht voor regio historie, literatuur,…
  Ook in het nieuwe culturele seizoen kunt u bij Cultureel Café Weert (CCW) terecht voor regio historie, literatuur, poëzie, muziek, beeldende kunst, dans en theater.

  Cultuur en de Kunsten
  In samenwerking met Rick organiseert CCW een viertal culturele cafés op de zondag in de foyer van het Munttheater. Tussen 10.45 en 11.45 uur worden literaire en muzikale gasten ontvangen. Elk café volgt het thema
  van de muzikale stroming die in navolgend matineeconcert ten gehore wordt gebracht. De presentatie is in handen van Anki Raemaekers. 

  Gasten zijn onder meer: 
  - Chrétien Breukers, Zoon van Limburg
  - Jeff Hoeyberghs, plastisch chirurg en Vlaanderens scherpste provocateur
  - Sandra Höpfner-Buchnitzki, dans
  - Johannie van Tuel, schilderkunst
  - Columns door Piet Poell, schrijver
  - Ankie Vanderfeesten, kunsthistorica

  Data: 16 november 2014, 14 december 2014, 15 maart 2015 en 12 april 2015
  Locatie: Munttheater Weert, Collegeplein 3, 6001 HN Weert
  Meer info: cultureelcafeweert.wordpress.comcultureelcafeweert@gmail.com en 06 22924622 (Anki Raemaekers)

  Cultuur en participatie
  In samenwerking met Wonen Limburg en Land van Horne organiseert CCW een drietal culturele cafés met thema's uit de regionale historie op de zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Leerlingen van het Kwadrant leveren een belangrijke bijdrage. Deze culturele cafés zijn niet alleen voor de bewoners of inwoners van Hushoven, maar
  voor iedereen die wil genieten van een culturele middag.

  Gasten zijn onder meer:
  - Frans Adriaens, Knipuigskes
  - Paul Weelen, zanger en uitgever bij TIC
  - Piet Hermans, 1e uur Veldeke
  - Vincent van den Berg, Weerter molens
  - Paul Sterk, molensonnetten

  Data: 11 oktober 2014, 15 november 2014 en 17 januari 2015
  Locatie: Wozoco Hushoven - Gasterij De Stoof, Rietstraat 2, 6003 PM Weert

  Weerter Molens 6 x 600
  In samenwerking met Molenstichting Weerterland op zondag 5 oktober met kunst, Weerter vlaai, verhalen, muziek en molensonnetten. Ga voor meer info naar molensinweert.com.

  Multicultureel Café
  Met muziek van Tango Y Canciones en Jo Brunenberg op accordeon. Daarnaast Turkse hapjes, lezingen en verhalen uit verschillende culturen.
  Datum: 23 november 2014
  Locatie: Galerie Weert, Biest 76, Weert
meer nieuws…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?