literatuur

Limburg herbergt vele schrijvers, lezers, literaire cafés, leeskringen, schrijfdocenten, organisatoren van literaire activiteiten enzovoorts. Het Huis voor de Kunsten Limburg wil dit literaire netwerk versterken, promoten en ondersteunen. Bijvoorbeeld met informatie en advies. Ook organiseert het Huis  – vaak samen met partners uit het culturele veld – diverse projecten om de literatuur en het schrijven in Limburg meer onder de aandacht te brengen.
 
Het Huis voor de Kunsten Limburg is ook de thuisbasis van het Letterkundig Centrum Limburg (LCL). Samen met hen werken wij aan het bevorderen en promoten van literatuur in Limburg. Op deze website bieden wij bijvoorbeeld een digitaal podium aan literatuur en literaire activiteiten in en uit Limburg. Dit is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in literatuur en schrijven in deze provincie.    
Op maandag 12 oktober 2015 werd op uitnodiging van de Gedeputeerde voor Cultuur, dhr. Koopmans een document verstuurd naar de provincie Limburg met daarin een visie op taal als erfgoed. Dit visiedocument zal worden gebruikt als input ten behoeve van de toekomstige Erfgoednota van de Provincie.

Dit document werd geschreven namens de Universiteit Maastricht, Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen
prof. L. Cornips (Leerstoel Taalcultuur in Limburg) en dr. V. van Saaze (MACCH); Namens het Huis voor de Kunsten Limburg: drs. M. Frencken (Consulent Literatuur), E. van Nieuwenhoven, BA (vervangend Consulent Literatuur) en drs. T. van de Wijngaard (Streektaalfunctionaris); Namens de Raod veur ’t Limburgs: prof. R. van Hout; in samenwerking met de volgende organisaties (in alfabetische volgorde):Commissie Literatuurgeschiedenis van het Limburgs Geschiedkundig en Oudheidkundig Genootschap, Letterkundig Centrum Limburg, Letteren Overleg Limburg, Poëziefestival Landgraaf, Raod veur ’t Limburgs, Stichting Limburgse Literaire Lies, Stichting Medammecour On Tour, Stichting voor Dialect- en Cultuuronderwijs Limburg, Veldeke Limburg, Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde, Werkgroep Limburgportaal Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren en de Willy Dols Stichting

Download het visiedocument
prikbord
23-08-2016 11:24,

Borderlines: Euregion Poetry Slam

De poetry-slam is een evenement waarbij dichters in wedstrijdvorm strijden om de titel van Limburgs beste… De poetry-slam is een evenement waarbij dichters in wedstrijdvorm strijden om de titel van Limburgs beste slammer en een plek in de halve finale van het NK Poetry Slam in Utrecht. Ze dragen voor uit eigen werk, dagen elkaar uit en proberen het publiek met hun poëzie voor zich te winnen.

Borderlines: Euregion Poetry Slam wordt georganiseerd door stichting PANDA, bestaande uit theatermaker Nina Willems en dichter Merlijn Huntjens. Met Borderlines hebben zij de ambitie om in de komende jaren een euregionaal poetry slam event te organiseren, dat naast in Limburg ook op podia vlak over de grens in België en Duitsland zal gaan plaatsvinden.

De dichtwedstrijd in Heerlen vindt plaats op 6 oktober om 20.00 uur in poppodium de NIEUWE NOR. In Sittard strijden de deelnemers op 13 oktober om 20.00 uur in Poppodium Volt. Venlo volgt op 20 oktober om 20.30 uur in Poppodium Grenswerk. De finale vindt plaats in de Azijnfabriek in Roermond op 9 december om 20.00 uur. Alle edities worden gepresenteerd door Daan Doesborgh, Nederlands dichter, columnist en voormalig stadsdichter van Venlo.

Ben jij een slammer of dichter? Skills net als William Shakespeare? Laat je graag je stem horen? Meedoen of heb je vragen? Mail dan naar borderlineseuregion@gmail.com.
 

Lees meer…
06-06-2016 10:08,

So you think you can speak?

Ben jij een woordkunstenaar en bezig met rappen, dichten, vertellen, toneel spelen of gebruik je je stem… Ben jij een woordkunstenaar en bezig met rappen, dichten, vertellen, toneel spelen of gebruik je je stem op een andere manier?
Ben jij een podiumbeest?
Vind je het leuk om aan anderen te laten horen waar jij mee bezig bent?
Wil jij je podiumkunsten naar “the next level’ tillen?
 
Heb je net volmondig ja geantwoord op deze vragen? Dan ben jij DE kandidaat voor het event “De Maastrichtse Jeugd Spreekt”.
Hier maak je kennis met andere woordkunstenaars, mag je deelnemen aan verrassende masterclasses en krijg je de kans om te stralen op het podium van de Bonbonnière in Maastricht.
Naast eeuwige roem en een leuke dag maak je ook kans op leuke prijzen.
 
Wanneer: zaterdag 5 november 2016 van 11.00u-18.00u
Waar: Bonbonnière Maastricht
 
Laat van je horen en meld je aan!
 
Aanmelden, vragen of meer info?
Mail linda@toutmaastricht.nlof bel 06-30477551
 
 
literatuuragenda
 • 07 augustus 2016 - 30 oktober 2016 Expositie 'Over hoeren & madonna's' in Gemeentemuseum Weert
  In het Gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt in Weert opent wethouder Cultuur van Weert Geert Gabriëls op…
  In het Gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt in Weert opent wethouder Cultuur van Weert Geert Gabriëls op zondag 7 augustus om 15.00 uur de expositie ‘Over hoeren & madonna’s - Bijbelvrouwen in een ander perspectief’. De expositie is vanaf dan t/m zondag 30 oktober te zien.

  De tentoonstelling is een gezamenlijk project van fotografe Lilith en dichter Paul Sterk. Samen belichten zij vanuit hun eigen discipline 12 Bijbelse vrouwen. Lilith doet dit in de vorm van geënsceneerde zelfportretten, Paul Sterk met sonnetten. Zo worden 12 bijzondere vrouwen uit de Bijbel neergezet als iconen van epische proporties. Als toegift worden nog een 13e foto en sonnet toegevoegd: een portret van diverse vrouwen, van non tot moeder, van hoer tot transgender. De tentoonstelling laat daarnaast nog ander werk van Lilith zien dat qua thematiek verwant is. Ze zijn afkomstig uit de serie ‘I could have had a religion’ en enkele ‘stand alones’.

  Boek
  Bij deze tentoonstelling hoort het boek ‘Over hoeren & madonna’s: Bijbelvrouwen in een ander perspectief’, dat in het museum te koop is.

  Datum: zondag 7 augustus 15.00 uur t/m zondag 30 oktober 2016
  Locatie: Gemeentemuseum Jacob van Horne, Markt 7, Weert
  Voor openingstijden en entreeprijzen, klik hier.
   
  Lees meer
 • 14 augustus 2016 - 06 november 2016 Expositie Harrie Geelen: De Vogeltjesboom
  Museum Land van Valkenburg (bovenzaal) presenteert van 14 augustus tot 6 november 2016  de expositie ‘De Vogeltjesboom’…
  Museum Land van Valkenburg (bovenzaal) presenteert van 14 augustus tot 6 november 2016  de expositie ‘De Vogeltjesboom’ van Harrie Geelen. Zijn wieg stond in Heerlen (1939) en hij ging naar school op het Bernardinus College. Te zien zijn veel van zijn illustraties, schilderijen van vogelbomen, portretten van zijn vrouw Imme Dros, en niet eerder geëxposeerd vrij werk. De feestelijke opening zal plaatsvinden op zondag 14 augustus 15.00 u. Harrie Geelen en Imme Dros zullen beiden hierbij aanwezig zijn en Jos Solberg zal namens het museum de opening verrichten.
   
  Velen kennen nog  de TV-series 'Oebele', ‘Q en Q’  en  'Kunt U mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer'. Ze behoren tot de klassiekers uit de TV-geschiedenis. Met een gemiddeld kijkcijfer van 3,1 miljoen is ‘Q en Q’ de best bekeken Nederlandse jeugdserie aller tijden. Tekst en melodie zitten nog in het hoofd van velen, maar wie weet dat Harrie Geelen voor deze series de scripts en de liedjes schreef? Veelzijdiger en productiever dan Harrie Geelen kan bijna niet. Hij ziet zich vooral als schrijver, maar is daarnaast schilder, tekenaar, tekenfilmer, regisseur, componist en illustrator. Als alleskunner was hij daarnaast nog stemacteur en vertaler.
   
  Zijn creativiteit is niet te stoppen. Elk jaar kwam er wel wat belangwekkends uit zijn handen. Zo regisseerde en schreef hij de speelfilm Pinkeltje, met de figuren uit de boeken van Dick Laan. Hij werkte bij de Toonder Studio's als scenarist, tekenfilmer, regisseur en ‘creative director’. Hier schreef hij o.a. het script voor de film 'als je begrijpt wat ik bedoel', maar won ook een Gouden Kalf voor zijn animatiefilm 'Getekende mensen'. Voor de solovoorstellingen van Frank Groothof schreef hij de liedteksten, o.a voor 'De Toverfluit' van Mozart, Fidelio van Beethoven en Carmen van Bizet. Hij maakte twee speelfilms: 'Carmen en ik' en 'Annetje Lie in het holst van de nacht', naar het gelijknamige boek van Imme Dros, en de dertiendelige serie 'de Sommeltjes', alles met gebruikmaking van digitale technieken.
   
  Harrie Geelen schrijft en illustreert nog steeds verhalen en gedichten voor kinderen, en is al jaren bezig met een lijvige roman 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer'. Bij uitgeverij Van Oorschot verscheen al een roman en een verhalenbundel waarin herhaaldelijk herinneringen verwerkt zijn uit zijn jeugd in Heerlen. Onlosmakelijk met hem verbonden is zijn vrouw Imme Dros, een van de bekendste schrijfsters van jeugdboeken en tevens vertaalster van de Ilias en de Odysseia. Hij illustreert vrijwel al haar boeken en onlangs nog het met een 'griffel' bekroonde 'Tijs en de eenhoorn' en ‘De kapper uit de Dapperstraat’, een verhaal voor de jeugd over de jeugd van Karel Appel.
   
  Zowel in binnen- als in buitenland ontving Harrie Geelen vele prestigieuze prijzen. Het volgende is slechts een greep uit een lange lijst. Veel producties van hem bij de Toonder Studio's werden bekroond op festivals in Parijs, New York en Helsinki. De operavoorstelling Fidelio ontving een internationale bekroning. De film ‘Carmen’ werd bekroond in Wenen. Voor zijn illustraties voor 'Het beertje Pippeloentje' van Annie M.G. Schmidt ontving hij een Gouden Penseel. Samen met zijn vrouw Imme Dros ontving hij in 2006 de Woutertje Pieterse Prijs voor het jeugdboek ‘Bijna Jarig’. In 2014 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 2001 organiseerde het Letterkundig Museum in Den Haag een overzichtstentoonstelling van het werk van het echtpaar Geelen-Dros.

  In de museumshop zijn tijdens de tentoonstelling diverse boeken van Harrie Geelen en Imme Dros te koop.
    
  Harrie Geelen  ‘De Vogeltjesboom’
  14 augustus – 6 november 2016 
  di – vr: 11.00 -17.00 uur; za – zo: 13.00 – 17.00 uur
  volwassenen: € 6,00;
  museumkaart, begunstigerskaart, vriendenkaart gratis
  kinderen tot 12 jaar (onder begeleiding) gratis
  groepstarief (minimaal 15 personen) € 4,50 pp
  rondleiding (maximaal 25 personen) € 25,00
 • 23 augustus 2016 - 11 november 2016 Expositie Huis Clos in Centre Céramique Maastricht
  Van 23 augustus tot 11 november 2016 toont Centre Céramique in de binnenvitrine een selectie uit de boeken die…
  Van 23 augustus tot 11 november 2016 toont Centre Céramique in de binnenvitrine een selectie uit de boeken die uitgeverij Huis Clos sinds 1986 uitgaf. De mini-expositie toont de veertien titels die vanwege hun vormgeving werden onderscheiden. Daaronder boeken van Gerard Reve, Leo Herberghs, Stefan Themerson, Misha Mengelberg en Gerrit Komrij en over Han Bennink, Lucebert, Chaim Levano en Constant. 

  De tentoonstelling is te zien tijdens openingsuren.
  23 aug t/m 20 nov ‘16| 'Huis Clos'- sinds 1986
  Locatie: Centre Céramique hal/binnenvitrine, Avenue Céramique 50, Maastricht
  Toegang: gratis
  Lees meer
 • 11 september 2016 - 09 oktober 2016 Expo Boe Limburg/Mestreech gruuts op is - (taal)grenzen overschrijdend
  In de aanloop naar de Maand van de Geschiedenis vindt in Centre Céramique een kleine expositie plaats in het kader…
  In de aanloop naar de Maand van de Geschiedenis vindt in Centre Céramique een kleine expositie plaats in het kader van het Jaar van de Limburgse Dialecten. Dit jaar viert dialectvereniging Veldeke ook haar 90-jarig jubileum. In die 90 jaar heeft Veldeke zich met succes ingezet voor het behoud en de bevordering van de diverse Limburgse dialecten. Veldeke moest (en moet) daarbij noodzakelijkerwijs grensoverschrijdend zijn want de provincie Limburg wordt doorsneden door ten minste 4 taalgrenzen. De verschillen tussen die taalgebieden komen ook naar voren in deze presentatie: de basis vormt een grote enquête naar waar Limburgers trots op zijn. De uitkomst daarvan heeft geresulteerd in een overzicht van de mooiste dialectwoorden, de lekkerste streekgerechten en bijzondere Limburgse sportmomenten. Veldeke Krink Mestreech heeft daar haar eigen couleur locale aan toegevoegd: de website Mestreechter Taol, fragmenten uit het Veldeke Caberet,  en boeken in hetMaastricht. Om aan te geven dat grenzen er zijn om overschreden te worden.

  Datum: zondag 11 september t/m zondag 9 oktober 2016
  Locatie: Centre Céramique Maastricht, 2e verdieping  Lees meer
 • 27 september 2016 - 18 april 2017 Leesclub hedendaagse literatuur
  Vind je het fijn om met anderen te praten over boeken, schrijvers, de literatuur? Lees dan mee met de leesclub…
  Vind je het fijn om met anderen te praten over boeken, schrijvers, de literatuur? Lees dan mee met de leesclub van Centre Céramique. Onder leiding van Maria Kleijnen, cultuurwetenschapper, lezen we een mix van Nederlandse en wereldliteratuur, recent en minder recent. We onderzoeken literaire aspecten zoals stijl, structuur en perspectief, analyseren en interpreteren themathiek en betekenis. Verrijk de leeservaring en geniet samen van de verbeeldingskracht van schrijvers in boeiende gesprekken en levendige discussies!
  Datums (alle ondergenoemde datums zijn dinsdagen, de leesclub vindt plaats tussen 19.00 uur - 20.45 uur):
  27 september 2016
  8 november 2016
  13 december 2016
  17 januari 2017
  7 maart 2017
  18 april 2017

  Op het programma staan:
  27 sept James Salter - Alles wat is
  8  nov   Kate Atkinson - Leven na leven
  13 dec Inge Schilperoord - Muidhond
  17 jan Colm Toibin - Nora
  7  mrt  Mensje van Keulen - Schoppenvrouw
  18 apr Connie Palmen - Jij zegt het

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Aanmelden voor 15 september via: klantenservice@maastricht.nl
  Kosten: € 70,- voor leden bibliotheek, € 75,- voor niet-leden

  Lees meer
 • 02 oktober 2016 16:00 - 17:00 Marente de Moor en cellist Simon Velthuis bij Boekhandel Dominicanen
  De Cello Biënnale Amsterdam (21–29 oktober) is het grootste cellofestival ter wereld . Ter gelegenheid van dit…
  De Cello Biënnale Amsterdam (21–29 oktober) is het grootste cellofestival ter wereld . Ter gelegenheid van dit bijzondere evenement verschijnt de door Mirjam van Hengel samengestelde bundel Vier variaties voor cello. Vier literaire topauteurs zijn gevraagd een verhaal te schrijven rondom de cello: Jan Brokken, Marente de Moor, Ilja Leonard Pfeijffer en Annelies Verbeke. Het resultaat: een prachtige en unieke verhalenbundel, Vier variaties voor cello, uitgegeven door uitgeverij Podium. De verhalen in Vier variaties voor cello vormen een prachtige compositie, die ook lang na de Biënnale nog zal blijven opklinken.
   
  Presentatie

  Zondag 2 oktober om 16.00 uur zijn schrijfster Marente de Moor en cellist Simon Velthuis te gast bij Boekhandel Dominicanen. Simon Velthuis speelt Britten bij Marente de Moor die over de wolftoon vertelt; de wolftoon die iedere cellist nu en dan tot wanhoop drijft en die aan de fundamenten van een huis vreet.
  Mirjam van Hengel geeft een introductie.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht

  Lees meer
 • 04 oktober 2016 20:00 - 21:30 Lezing Ivo van Wijdeven in SCHUNCK*
  Ivo van de Wijdeven - De rafelranden van Europa

  dinsdag 4 oktober 20.00 uur / SCHUNCK* Glaspaleis (+5)

   
  Ivo van de Wijdeven - De rafelranden van Europa
  dinsdag 4 oktober 20.00 uur / SCHUNCK* Glaspaleis (+5)
   
  SCHUNCK* presenteert in de Maand van de Geschiedenis de lezing 'De rafelranden van Europa' door historicus en politiek analist Ivo van de Wijdeven. Het thema van de Maand van de Geschiedenis is 'GRENZEN'.
   
  GRENZEN
  Culturele of mentale barrières: Een grens markeert, verbindt en verdeelt. Grenzen zijn bedoeld om mensen buiten of binnen te houden, om af te schrikken en veiligheid te bieden. Maar of ze nu geografisch, fictief of van prikkeldraad zijn: geen enkele grens is absoluut en eeuwig.
   
  Europa grenst aan Rusland, Turkije, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, en dan zijn er nog vele, vele binnengrenzen.Al deze grenzen zijn aan verandering onderhevig geweest. Sommige zijn dat nog steeds. De drijfveren van de spelers op het Europese toneel zijn vaak al eeuwenoud. Poetin, Erdogan en Assad – heren die vrijwel dagelijks in het nieuws zijn – staan in een veel langere traditie. Ver voor Poetin waren er de tsaren en het politbureau, ver voor Erdogan en Assad waren er de sultans van het Ottomaanse rijk.
   
  De conflicten die we vandaag de dag zien, hebben vaak wortels in het verleden. Grensconflicten zitten in zekere zin in het DNA van de wereldkaart. Reden te meer om dieper in de geschiedenis van de grenzen te duiken. In tegenstelling tot wat het cliché beweert, herhaalt de geschiedenis zich niet. Maar door het verleden te kennen, kunnen we het heden wel in perspectief plaatsen.
   
  Programma
  In zijn lezing gaat Ivo van de Wijdeven in op de complexe geschiedenis van de Europese grenzen tot aan de dag van vandaag, en mogelijk morgen, om iedereen die daarin geïnteresseerd is een historische achtergrond te bieden bij de actualiteit.
  19.30 uur – inloop
  20.00 uur – aanvang lezing
  21.30 uur – einde lezing
 • 05 oktober 2016 - 15 oktober 2016 Kinderboekenweek voor jong en oud in Centre Céramique Maastricht
  Van 5 t/m 16 oktober 2016 is het weer Kinderboekenweek! Het motto van deze 62ste week is: Voor altijd jong! Opa's…
  Van 5 t/m 16 oktober 2016 is het weer Kinderboekenweek! Het motto van deze 62ste week is: Voor altijd jong! Opa's en oma’s staan centraal. Grootouders spelen een belangrijke rol in het leven van kinderen. Daarom zet de Kinderboekenweek alle opa’s en oma’s in het zonnetje. Centre Céramique heeft een uitgebreid programma met allerlei activiteiten. Op 5 oktober wordt de Kinderboekenweek geopend met verschillende workshops ‘uit de oude doos’ door studenten van De Nieuwste Pabo. De afsluiting vindt plaats in samenwerking met Theater aan het Vrijthof. Dan bezoekt de Fiepbus Centre Céramique. Op deze dag is er ook de voorstelling ‘Mijn hoofd op reis’, van Vertelhuis Racontella.

  PROGRAMMA 62 ste Kinderboekenweek - Voor altijd jong! Opa's en oma’s staan centraal.

  Openingsfeest Kinderboekenweek
  Wo 5 oktober (14.30 – 16.00U)  / Uit de oude doos
  Op woensdagmiddag passen opa Piet en oma Peetje op de kleinkinderen. Dat is altijd feest! In hun rommelige huis en tuin mag namelijk altijd alles. De Nieuwste Pabo organiseert wederom de opening van de Kinderboekenweek in Centre Céramique. De opening start met een kleine theatrale introductie waarna de aanwezige kinderen deel kunnen nemen aan diverse workshops dans, zang, drama, tekenen en knutselen rond de herinneringen van opa Piet en oma Peetje.
  Voor kinderen van 4 t/m 8 jaar. Toegang: gratis.
   
  Do 6 oktober (16.00 – 18.00U) / Mini-Maker Fair
  Workshops door opa’s en oma’s.
  Stichting Tout Maastricht organiseert in Centre Céramique eenMini-Maker Fair.
  Opa’s en oma’s laten hun hobby zien én ze willen jou dit ook leren. Kom kijken en doe mee!
  Voor kinderen van 6-15 jaar.
  Toegang: gratis
   
  Vr 7 oktober (9.30-10.30U) / Baby-Speeluurtje        
  BoekStartactiviteit voor kindjes van 0 tot 2 jaar en hun ouders/ verzorgers
  door  Yvonne Knobel van Taalminners.
  De bibliotheek is bij uitstek een plek waar ouders/verzorgers van jonge kinderen elkaar kunnen ontmoeten en hun kinderen met elkaar kunnen laten spelen.  Yvonne een kort verhaalvoorlezen aan de kinderen. Voor ouders is ze aanwezig om advies te geven en vragen te beantwoorden over voorlezen en over welke boekjes geschikt zijn voor jouw kind. 
  Toegang: gratis

  Za 15 okt (13.00 – 16.30U) / Afsluitingsfeest Kinderboekenweek
  Voor kinderen van 3 – 8 jaar

  De Fiepbus (13.00 – 16.00U)/ Fiep Fiep Hoera!
  Wij vieren dit jaar tijdens de Kinderboekenweek de 100e verjaardag van Fiep Westendorp. Een vrolijk gedecoreerde Fiepbus komt hiervoor naar Centre Céramique: met een tentoonstelling, een doolhof en heel veel leuke spelletjes. In samenwerking met Theater aan het Vrijthof. Concept en idee Fiep Amsterdam BV. Toegang: 2 euro. Kaartverkoop alleen op locatie op 15 oktober.
   
  Voorstelling door Vertelhuis RacconTella (14.00U)/  Mijn  hoofd op reis
  Een interactieve, muzikale voorstelling over tekenen en getekend worden, speciaal gemaakt voor de Kinderboekenweek. Voel je het ook al kriebelen? In samenwerking met Theater aan het Vrijthof.
  Toegang:  gratis.
   
  Kijken, luisteren en knutselen met opa en oma Oelewapper (15.00 – 16.30U)
  Ivan en Ilia zijn vanmiddag te gast. Zij presenteren hun nieuwe boek: Opa en oma Oelewapper, en het raadsel van de verdwenen onderbroeken. Kom kijken, luisteren én vooral knutselen. Je gaat een  grote oma- of opa-onderbroek versieren. Het betreft een doorlopende activiteit. Is er een kind klaar dan kan het volgende kind aanschuiven. Toegang: bij Ivan en Ilja zijn er tijdens deze activiteit onderbroeken verkrijgbaar à 1 euro per stuk (zolang de voorraad strekt).

  Locatie: Centre Céramique Maastricht  Lees meer
 • 06 oktober 2016 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - De demystificatie van de Ierse vrouw in contemporaine Ierse literatuur door Luc Hameleers
  Denk je niet dat ik elke dag wens dat ik een natuurlijke moeder zou kunnen zijn? Dat ik op ze zou letten? Met ze…
  Denk je niet dat ik elke dag wens dat ik een natuurlijke moeder zou kunnen zijn? Dat ik op ze zou letten? Met ze zou spelen? Dat ik alle dingen zou doen die een moeder hoort te doen? Als ik naar mijn zonen kijk, Raphael, zie ik messen en verschrikkelijke verminkingen. Hun speelgoed is een wapen voor mij om ze mee te verwonden, ze een bad geven is een kans om ze te verdrinken. En ik moet van ze wegrennen en mezelf opsluiten omdat ik bang ben dat deze verschrikkelijke dingen zullen gebeuren.
  Uit: Marina Carr – Portia Coughlan

  Het Ierse literaire canon bood vrouwen van oudsher weinig reële voorbeelden, ‘maagd of moeder, liefst beide, indien mogelijk’. Een nieuwe generatie Ierse schrijvers; Marina Carr, Colm Toíbín, Roddy Doyle, reinterpreteren de oude beelden van vrouwen door ze uit de schaduw van de vrouwelijke mythe te halen en ze te herschrijven vanuit een vrouwelijk perspectief. Dit zorgt ervoor dat vrouwen complexer en niet langer eendimensionaal beschreven worden in de Ierse literatuur. Vandaag bekijken we het Ierse literaire canon, de repercussies hiervoor op vrouwen en onderzoeken we enkele werken die de binaire beelden van vrouwelijkheid ondermijnen en herzien.

  Luc Hameleers (1985) rondde in 2014 zijn Masterstudie Engelse literatuur met een specialisatie in Ierse literatuur af en is als hbo-docent verbonden aan Fontys Hogescholen. Ook is hij curator literatuur voor Blendle.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
  Toegang is gratis

  Lees meer
 • 06 oktober 2016 20:00 - 22:30samenwerkings activiteit Borderlines: Euregion Poetry Slam in Heerlen
  Op 6 oktober om 20.00 uur vindt in poppodium Nieuwe Nor in Heerlen de eerste van een reeks nieuwe poetry slams…
  Op 6 oktober om 20.00 uur vindt in poppodium Nieuwe Nor in Heerlen de eerste van een reeks nieuwe poetry slams plaats onder de naam Borderlines: Euregion Poetry Slam. Dichters uit Nederland, België en Duitsland strijden hierbij om de titel van beste slammer van Limburg en een plek in de halve finale van het NK Poetry Slam in Utrecht. Ze dragen voor uit eigen werk, dagen elkaar uit en proberen het publiek met hun poëzie voor zich te winnen. Dit alles onder de aanstekelijke leiding van presentator en dichter Daan Doesborgh. In Heerlen treden op: Mon Begeer, Cestmir Bergsma, Michelle Bracke, John Bovendeert, Nic Castle, Jonathan Griffioen, Griet Menschaert en Luuk Wojcik. Tussendoor is er muziek. De toegang is gratis! 

  Borderlines: Euregion Poetry Slam is een initiatief van PANDA, bestaande uit dichter Merlijn Huntjens en theatermaker Nina Willems. Met Borderlines hebben zij de ambitie om de komende jaren een euregionaal poetry slam event te organiseren dat behalve in Limburg ook op podia vlak over de grens in België en Duitsland plaatsvindt. PANDA wil met Borderlines de literaire community in Limburg en de euregio versterken en werkt daarvoor onder andere samen met het Huis voor de Kunsten Limburg. 


  Lees meer
 • 07 oktober 2016 11:30 - 13:00 Kees Verbeek leest voor tijdens Nationale Voorleeslunch in Venlo
  7 Oktober is Nationale Ouderendag. Tevens is 2016 jaar van het Boek: het hele jaar worden boeken en verhalen extra…
  7 Oktober is Nationale Ouderendag. Tevens is 2016 jaar van het Boek: het hele jaar worden boeken en verhalen extra in de schijnwerpers gezet en is het Kinderboekenweek, waarbij opa’s en oma’s centraal staan onder het thema Voor altijd jong!. Op 7 oktober wordt tijdens de Nationale Voorleeslunch in heel Nederland een verhaal van Jan Siebelink voorgelezen aan Ouderen. In de Bibliotheek Venlo zal Kees Verbeek dit verhaal voorlezen. Met de Nationale Voorleeslunch wil de Bibliotheek Venlo ouderen laten genieten van de kracht van verhalen. Tijdens de lunch zal Pien Logtens, leerling van de Vooropleiding Conservatorium van het Valuascollege, pianomuziek ten gehore brengen. Kosten voor de lunch bedragen 10 euro. Aanvang lunch 11.30 uur. Aanmelden vóór 4 oktober bij Connie de Beukelaer cdbeukelaer@bibliotheekvenlo.nl of in de Stadsbibliotheek. 
 • 09 oktober 2016 11:00 - 12:30 Inge Schilperoord bij Literair Café Venray
  Op zondag 9 oktober is schrijfster Inge Schilperoord te gast in het Literair Café Venray in het Theehuis van het…

  Op zondag 9 oktober is schrijfster Inge Schilperoord te gast in het Literair Café Venray in het Theehuis van het Odapark in Venray. Ze bijt het spits af van het nieuwe literaire seizoen van Venray en omstreken.

  Inge Schilperoord is geboren op 1 januari 1973 en is schrijfster, redacteur bij onder andere het NRC Handelsblad, forensisch psychologe en recensent voor Psychologie Magazine. Ze studeerde van 1992 tot 1997 aan de Universiteit van Leiden, waar ze cum laude afstudeerde in de Psychologie met als specialisatie forensische psychologie.

  Ook heeft ze gestudeerd aan de Hogeschool voor Journalistiek in Utrecht en aan de Schrijversvakschool. Inge Schilperoord is forensisch psycholoog bij het Pieter Baan Centrum. Tijdens haar werk kwam ze een patiënt met pedofiele neigingen tegen die de basis werd voor haar roman.

  Ze deed vijf jaar over haar debuutroman, maar toen Inge Schilperoord 'Muidhond' eenmaal af had, ging het snel: binnen een maand zat ze bij uitgeverij Podium aan tafel. Er zijn inmiddels meer dan 10.000 exemplaren verkocht, de filmrechten zijn verkocht, het boek is vertaald in onder anderen het Frans, Engels en Turks. Ze won al de Bronzen Uil en de ECI publieksprijs. Als enige debutant staat Inge Schilperoord in 2016 op de shortlist van de Libris Literatuurprijs.

  Muidhond; het is zo’n boek dat je verbouwereerd en verdrietig achterlaat. Het kost je na het omslaan van de laatste pagina ook de grootste moeite om er originele woorden of kwalificaties voor te bedenken, omdat het je nauwelijks ruimte biedt om er afstand van te nemen. Schilperoord, forensisch psycholoog, zet haar beroep vakkundig in bij de beschrijving van de worsteling (met zijn seksuele voorkeur) van hoofdpersoon Jonathan, een late twintiger. Het boek begint als Jonathan wordt vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs voor een zedenmisdrijf, maar de echte opsluiting begint dan pas. Jonathan kan niet aan zichzelf ontsnappen.

  Neerlandicus Victor Elfring zal Inge Schilperoord interviewen deze schrijversochtend. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Frank Raateland (zang, gitaar) en Bert Timmerman (viool).

  Het Literair Café Venray begint om 11.00 uur.


  Lees meer
 • 09 oktober 2016 16:00 - 17:00samenwerkings activiteit Kinderboekenweek: Interactieve voorstelling Oscar
  Zondag 9 oktober om 16.00 uur geeft Trees Verburg een interactieve muziektheatervoorstelling bij Boekhandel Dominicanen…
  Zondag 9 oktober om 16.00 uur geeft Trees Verburg een interactieve muziektheatervoorstelling bij Boekhandel Dominicanen rond haar boekjes over schildpad Oscar. Kinderen worden tijdens de voorstelling uitgenodigd mee te zingen, mee te klappen, stampen, dansen, bewegen, of met eenvoudige muziekinstrumentjes mee te doen. Vandaar de benaming “interactief muziektheater”. De beleving staat voorop. Het “zelf- mee- mogen- doen” is daartoe een middel.
   
  Er zijn tot nu toe 4 boekjes verschenen: “Oscar!” voor kinderen van 2 tot 4 jaar, “Pico’s droom”voor kinderen van 3 tot 5 jaar; “Oela en de draken”voor kinderen van 5 tot 7 jaar en "Arthur en Liza".  In de boekjes zijn de tekst ( het verhaal), de illustraties en muziek nauw met elkaar verweven. Met name de muziek, bestaande uit liedjes en andere muzikale activiteiten, dient ervoor om het verhaal nog beter te beleven. Zo worden de kinderen uitgenodigd om de liedjes mee te zingen, te klappen, te stampen, te dansen en soms met eenvoudige muziekinstrumenten mee te spelen. Op de cd, die achterin het boekje zit, wordt het verhaal voorgelezen en worden de liedjes gezongen. Ook wordt verteld welke bewegingen, dansjes of andere activiteiten erbij uitgevoerd kunnen worden.
   
  Trees Verburg was als muziekdocent was ik 18 jaar verbonden aan Schunck*-muziekschool in Heerlen. Zij gaf daar muziek-en pianolessen aan kinderen en jong volwassenen met een beperking. Verder gaf zij 15 jaar muziekles aan heel jonge kinderen (Muziek-op-schoot-lessen) en was zij een aantal jaren verbonden als muziektherapeut aan de Mondriaanstichting (afdeling ouderenzorg).

  Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht
  Toegang is gratis
   

  Lees meer
 • 13 oktober 2016 19:30 - 21:30 Lezing door dichter en schrijver Rodaan Al Galidi
  De schrijver Rodaan Al Galidi is plotseling een bekende Nederlander. Hij is de auteur van het spaakmakende boek…
  De schrijver Rodaan Al Galidi is plotseling een bekende Nederlander. Hij is de auteur van het spaakmakende boek Hoe ik talent voor het leven kreeg. Daarin maakt hij het leven van een asielzoeker op een intense en pijnlijke manier voelbaar, echter niet zonder humor. Het boek was Boek van de Maand bij DWDD en top 10-boek.
  Rodaan Al Galidi gaat op 13 oktober in Bibliocenter Weert in gesprek met Riya Geboers, PR medewerker bij Bibliocenter. Met muzikale intermezzi van muzikant Maan Burhan op de oed, de Arabische luit.
   
  Over Rodaan Al Galidi
  Al Galidi, (1971) vluchteling uit Irak, komt na allerlei omzwervingen in 1998 in Nederland terecht. Hij leert zichzelf Nederlands, wordt dichter, schrijver. Rodaan krijgt in 2007 zijn voorlopige verblijfsvergunning bij het generaal pardon. Hij doet zijn best op zijn inburgeringsexamen maar zakt, terwijl hij voor een van zijn boeken een Europese literatuurprijs krijgt. Vóór die tijd verbleef hij negen jaar in een AZC. 
   
  Over zijn boek Hoe ik talent voor het leven kreeg
  Het boek is een confronterend portret van Hollandse gastvrijheid. Hij vertelt hoe het leven in Nederland kan gaan vanaf het moment dat je asiel aanvraagt op Schiphol. Hij maakt het leven van een asielzoeker voelbaar in de kleine dingen die hij beschrijft. Deels autobiografisch en gebaseerd op de werkelijkheid. Intens, met humor en pijnlijk laat hij zien dat we dingen misschien anders moeten doen. “Omdat ik jaren (in asielcentra) heb gewoond kon ik er een eerlijk portret van maken”, zegt hij. “Ik ben niet iemand van grote gebaren en grote revoluties. Je kan beter voorzichtig iets omwentelen”.
   
  Voor iedereen met interesse voor vluchtelingen is deze lezing een must. De ontmoeting vindt plaats in het kader van de Maand van de Geschiedenis met het thema Over de grens.
   
  Foto: Kees de Jong
   
  19:30 - 21:30
  Bibliocenter Weert | Wilhelminasingel 250
  Prijs: € 15,00 
  Leden-prijs: € 10,00

  Lees meer
 • 13 oktober 2016 20:00 - 22:30 Borderlines: Euregion Poetry Slam in Sittard
  Op 13 oktober om 20.00 uur vindt in poppodium Volt in Sittard de tweede van een reeks nieuwe poetry slams plaats…
  Op 13 oktober om 20.00 uur vindt in poppodium Volt in Sittard de tweede van een reeks nieuwe poetry slams plaats onder de naam Borderlines: Euregion Poetry Slam. Dichters uit Nederland, België en Duitsland strijden hierbij om de titel van beste slammer van Limburg en een plek in de halve finale van het NK Poetry Slam in Utrecht. Ze dragen voor uit eigen werk, dagen elkaar uit en proberen het publiek met hun poëzie voor zich te winnen. Dit alles onder de aanstekelijke leiding van presentator en dichter Daan Doesborgh. In Sittard treden op: Gijs ter Haar, Thorsten Heinz, Lammy Lame, Jordi Lammers, Lea Theunissen en Cel de Waide. Tussendoor is er muziek. De toegang is gratis! 

  Borderlines: Euregion Poetry Slam is een initiatief van PANDA, bestaande uit dichter Merlijn Huntjens en theatermaker Nina Willems. Met Borderlines hebben zij de ambitie om de komende jaren een euregionaal poetry slam event te organiseren dat behalve in Limburg ook op podia vlak over de grens in België en Duitsland plaatsvindt. PANDA wil met Borderlines de literaire community in Limburg en de euregio versterken en werkt daarvoor onder andere samen met het Huis voor de Kunsten Limburg. 

  Lees meer
 • 13 oktober 2016 - 10 november 2016 Open Podium Poëzie Maastricht
  Vanaf 13 oktober gaan ze weer van start, 5 open podium avonden voor poëzie! We hebben de dag veranderd van dinsdag…
  Vanaf 13 oktober gaan ze weer van start, 5 open podium avonden voor poëzie! We hebben de dag veranderd van dinsdag naar donderdag, dichter bij het weekend en voor al die mensen die op dinsdagavond verplichtingen hebben en die nu eíndelijk ook eens kunnen komen luisteren en ons kunnen láten luisteren:
  5 DONDERDAGEN vol POEZIE en MUZIEK!
  13, 20, 27 oktober en 3,10 november 2016, steeds vanaf 20.30 uur.

  De avonden krijgen vanaf nu een thema (zie programma). Deze thema’s zijn gelinkt aan de muzikanten die optreden zodat de muziek en de gedichten nog meer een geheel vormen. Dat zorgt voor een rode draad op de avond. Laat je inspireren, maar voel je vrij, want je mag zeker ook werk voordragen dat los staat van het thema. Zoals altijd worden de avonden vormgegeven door de mensen die er op dat moment zijn. Zo blijft het een unieke belevenis. Iedereen is wederom welkom om zijn/haar eigen- of favoriete gedichten voor te dragen. In elke gewenste taal of dialect. Je kunt je hiervoor opgeven, bij lonneke@wienkontor.nl (graag) maar spontaan langskomen mag ook. Er wordt altijd geprobeerd voor iedereen ruimte te maken.
  De avonden vinden plaats in de knusse gewelvenkelder van wijnbar Wienkontor R55, Rechtstraat 55 Maastricht,waar je wijnen kunt proeven van grote poëtische waarde, naast non- alcoholische drankjes en ook de bierliefhebbers worden niet vergeten! 

  Programma
  Donderdag 13 oktober
  Thema: Duende
  Muziek: Denis Coenegracht

  Donderdag 20 oktober
  Thema: De eerste indruk
  Muziek: Aïcha Cherif

  Donderdag 27 oktober
  Thema: Le nouveau troubadour
  Muziek: Simone Bottasso

  Donderdag 3 november
  Thema: De gekke vreemdeling
  Muziek: Gadjo Dilo

  Donderdag 10 november
  Thema: Beats!
  Muziek & Poëzie: Pat Le Ket en Maarten van den Berg

  Locatie: Wienkontor, Rechtstraat 55, Maastricht
  Aanvangstijd: 20.30 uur
  Toegang is gratis

  Lees meer
 • 14 oktober 2016 16:00 - 17:00samenwerkings activiteit Interview Kristien Hemmerechts over haar nieuwe boek 'Er gebeurde dit, er gebeurde dat'
  Vrijdag 14 oktober om 16.00 uur wordt Kristien Hemmerechts geïnterviewd door Ad van den Kieboom over haar nieuwe…

  Vrijdag 14 oktober om 16.00 uur wordt Kristien Hemmerechts geïnterviewd door Ad van den Kieboom over haar nieuwe boek ‘Er gebeurde dit, er gebeurde dat’.

  Over het boek

  In het najaar van 2015 krijgt Kristien Hemmerechts de diagnose borstkanker. Ze wordt een van de vele kankerpatiënten, maar probeert in de mate van het mogelijke geen patiënt te zijn. Ze blijft lesgeven, gaat op de fiets naar het ziekenhuis en blijft schrijven. Ook over de kanker. Of beter ‘bk’, zoals ze het zelf noemt.
  In 'Er gebeurde dit, er gebeurde dat' zijn haar beste autobiografische verhalen gebundeld, van de verhalen over haar familie uit Als een kinderhemd tot het hartverscheurende verhaal ‘Sprookje’ over het verlies van haar beide zoontjes en ‘Pasen in het asiel’ over haar psychisch zieke zus. Ook nieuw werk is opgenomen, zoals een verhaal over haar eerste kleinkind én de bk-notities, het openhartige verslag van haar ziekte en behandeling. Er gebeurde dit, er gebeurde dat is de neerslag van een leven in al zijn facetten: vreugde, ziekte, verbondenheid, liefde, zingeving, dood en verlies.

  Kristien Hemmerechts (1955) is een van de bekendste Vlaamse auteurs van de laatste decennia. Het rijke oeuvre van Hemmerechts bestaat uit romans, verhalenbundels en autobiografische essays. Ze werd veelvuldig bekroond, onder andere met de Frans Kellendonk-prijs en de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap. Het succes van uiteenlopende boeken als Taal zonder mij (1998), Gitte (2010), De vrouw die de honden etengaf (2014) en Alles verandert (2015) is exemplarisch voor de reikwijdte en het belang van haar werk.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht
  Teogang is gratis


  Lees meer
 • 16 oktober 2016 14:00 - 15:30 Presentatie van de Geschiedenis van de Literatuur in Limburg
  De GLL is een indrukwekkend overzichtswerk van wat er in Limburg vanaf het jaar 900 geschreven is in het Latijn,…
  De GLL is een indrukwekkend overzichtswerk van wat er in Limburg vanaf het jaar 900 geschreven is in het Latijn, Nederlands, Frans, Duits en de Limburgse dialecten. Een team van deskundigen heeft er vijf jaar aan gewerkt. De GLL is een uitgave van Vantilt i.s.m. LGOG, en vormgegeven door Piet Gerards Ontwerpers. LGOG-voorzitter Armand Cremers reikt het eerste exemplaar uit aan Limburgs gouverneur Theo Bovens.
  Gastspreker is Dirk de Geest, hoogleraar literatuurwetenschap in Leuven. Daarnaast houdt journalist Paul van der Steen interviews met de redactieleden  en de auteurs van het boek.

  Op de 4e etage van het Centre Céramique is een kleine tentoonstelling ingericht door Emile Ramakers over twee figuren uit de geschiedenis van de literatuur in Limburg: Hendrik van Veldeke (12e eeuw) en Auguste Clavareau (1787-1864).

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Toegang is gratis (aanmelden via info@lgog.nl)
  Met na afloop boekverkoop.  Lees meer
 • 16 oktober 2016 15:00 - 16:00 Niet vergeten; een theatraal luisterboek door Lieke Benders en Joke van Leeuwen
  'Niet vergeten' is een voorstelling over kostbare herinneringen én dingen die je liever vergeet. Op een koptelefoon…
  'Niet vergeten' is een voorstelling over kostbare herinneringen én dingen die je liever vergeet. Op een koptelefoon klinkt een stem die jou aanspreekt. Ze spoort je aan mee te zoeken, te voelen, te ruiken of te onthouden. Om een herinnering niet te laten vervliegen, moet je regelmatig die tevoorschijn halen en oppoetsen. Daarom zitten oude mensen vaak herinneringen op te halen. Ze hebben er veel. Als je zeven bent, heb je er veel minder. In je hoofd heeft de kast voor herinneringen nog veel lege laatjes. En in de laatjes van je eerste jaren, daar zit al haast niks meer in. Wat erin zat is er weer uit gevlogen. Dat krijg je met hersenen die nog net zijn begonnen. In 'niet vergeten' delven we herinneringen op, met alles wat we kunnen gebruiken en maken zo een voorstelling om niet meer te vergeten. In de voorstelling wordt gebruik gemaakt van koptelefoons.

  Concept en regie: Lieke Benders
  Tekst en stem: Joke van Leeuwen

  Familievoorstelling (7+)
  Locatie: AINSI, Lage Kanaaldijk 112-113, Maastricht
  Tickets: € 10,- voor volwassenen, € 8,- voor kinderen
  Reserveren: www.theateraanhetvrijhof.nl

  Lees meer
 • 20 oktober 2016 20:30 - 23:00samenwerkings activiteit Borderlines: Euregion Poetry Slam in Venlo
  Op 20 oktober om 20.30 uur vindt in het café van poppodium Grenswerk in Venlo de derde van een reeks nieuwe poetry…
  Op 20 oktober om 20.30 uur vindt in het café van poppodium Grenswerk in Venlo de derde van een reeks nieuwe poetry slams plaats onder de naam Borderlines: Euregion Poetry Slam. Dichters uit Nederland, België en Duitsland strijden hierbij om de titel van beste slammer van Limburg en een plek in de halve finale van het NK Poetry Slam in Utrecht. Ze dragen voor uit eigen werk, dagen elkaar uit en proberen het publiek met hun poëzie voor zich te winnen. Dit alles onder de aanstekelijke leiding van presentator en dichter Daan Doesborgh. In Venlo treden op: Martin Beversluis, Alexander Franken, Jolies Heij, Yannick Moyson, VON SOLO, Rik Sprenkels en Erika De Stercke. Tussendoor is er muziek. De toegang is gratis! 

  Borderlines: Euregion Poetry Slam is een initiatief van PANDA, bestaande uit dichter Merlijn Huntjens en theatermaker Nina Willems. Met Borderlines hebben zij de ambitie om de komende jaren een euregionaal poetry slam event te organiseren dat behalve in Limburg ook op podia vlak over de grens in België en Duitsland plaatsvindt. PANDA wil met Borderlines de literaire community in Limburg en de euregio versterken en werkt daarvoor onder andere samen met het Huis voor de Kunsten Limburg. 
  Lees meer
 • 21 oktober 2016 10:00 - 16:00 Workshop 'Het personage, het vertellen en de plot'
  Bij welke personages voelt een lezer zich op het gemak? Moeten ze interessant zijn? Vermakelijk? Iets vertrouwds…
  Bij welke personages voelt een lezer zich op het gemak? Moeten ze interessant zijn? Vermakelijk? Iets vertrouwds hebben? Herkenbaar zijn?
   
  Een personage levendig beschrijven is doen: suggestief, zintuiglijk en beeldend laten zien wie het is. Beeldspraak, contrast en indringende herinneringen inzetten om zijn Werdegang voelbaar te maken. Zijn persoon te analyseren. Zijn gedragingen te verklaren. Personages zijn net mensen. Op weg naar hun doel krijgen ze strubbelingen. In een verhaal hebben ze echter één sterke eigenschap en een paar eigenschappen die minder naar voren treden.
   
  Deze workshop, Het Personage, het Vertellen en de Plot, biedt een verfrissende kijk op het personage. Je onderzoekt de hoofdpersoon als trigger van de plot en leert verhalend schrijven op een aantrekkelijke landelijke locatie. En met de feedback van de ervaren docent doe je nieuwe inzichten op over het vertellen.
   
  Datum: vrijdag 21 oktober 2016  
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup
  Schafelt 3b, 5991 PB,  Baarlo
  Prijs: € 85,-- (lunch inbegrepen)
  Docent: Koos van den Kerkhof
  Aantal deelnemers: 8-12

  Lees meer
 • 21 oktober 2016 10:00 - 16:00 Workshop Verhalend Proza Schrijven
  Het personage, het vertellen en de plot

  Bij welke personages voelt een lezer zich op het gemak? Moeten ze interessant…
  Het personage, het vertellen en de plot

  Bij welke personages voelt een lezer zich op het gemak? Moeten ze interessant zijn? Vermakelijk? Iets vertrouwds hebben? Herkenbaar zijn?
  Een personage levendig beschrijven is doen: suggestief, zintuiglijk en beeldend laten zien wie het is. Beeldspraak, contrast en indringende herinneringen inzetten om zijn Werdegang voelbaar te maken. Zijn persoon te analyseren. Zijn gedragingen te verklaren. Personages zijn net mensen. Op weg naar hun doel krijgen ze strubbelingen. In een verhaal hebben ze echter één sterke eigenschap en een paar eigenschappen die minder naar voren treden.

  Deze workshop, Het Personage het Vertellen en de Plot, biedt een verfrissende kijk op het personage. Je onderzoekt de hoofdpersoon als trigger van de plot en leert verhalend schrijven op een aantrekkelijke landelijke locatie. En met de feedback van de ervaren docent doe je nieuwe inzichten op over het vertellen.

  Datum: vrijdag 21 oktober 2016, 10.00 uur – 16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, Baarlo
  Kosten: € 85,- (incl. lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof
  Aantal deelnemers: 8-12

  Voor inschrijven, klik hier


  Lees meer
 • 22 oktober 2016 14:30 - 15:30 Presentatie bundel 'LorcaLeedjes' van John Bovendeert in Heerlen
  Dichter John Bovendeert (Heerlen, 1944) blijft actief met zowel Nederlandstalige als dialectgedichten.…
  Dichter John Bovendeert (Heerlen, 1944) blijft actief met zowel Nederlandstalige als dialectgedichten.
  Op zaterdag 22 oktober om 14.30 uur presenteert hij in Schunck* Heerlen zijn nieuwste werk: LorcaLeedjes - 
  Lorca’s poëzie vertaald in het Heerlens dialect.  Deze vijftig door John Bovendeert (winnaar Veldekeliteratuurprijs 2009) geselecteerde en door hem naar het Heerlens dialect (Heëlesj) vertaalde canciones, cantos en cassidas van Féderico García Lorca (1898-1936) geven een beeld van de lichtvoetige dichtkunst van deze Spaanse dichter. Een uniek en fraai beeld, omdat hier blijkt dat Bovendeerts Limburgse vertalingen zich uitstekend lenen om de sfeer van Lorca’s  Andalusische muzikaliteit weer te geven. Bij declamatie van deze “LorcaLeedjes” in het zo klankrijke Limburgse dialect, zullen hartstocht en expressie die Lorca’s gedichten kenmerken, zeer tot hun recht komen.

  Gieëker leedje kunt
  oet inne sjieëm va leefde.
  Alle leech is e achterbliefsel oet d'r tied,
  oet  inne bussel va tied.
  En in jieëkere kuum
  ligkt d’r sjieëm van inne sjrei.

  vrei noa Féderico García Lorca

  “LorcaLeedjes”   ISBN:978946184243  (mgl.mijnbestseller.nl)
 • 29 oktober 2016 10:00 - 12:30 Bouwstenen voor een verhaal - schrijfcursus in Bibliotheek Reuver
  Schrijf je dolgraag maar krijg je geen compleet verhaal op papier? Lukt dat enigszins maar ben je niet tevreden…
  Schrijf je dolgraag maar krijg je geen compleet verhaal op papier? Lukt dat enigszins maar ben je niet tevreden over het eindresultaat? Op zoek naar wie, wat, waar, wanneer en waarom? Meld je dan aan vóór 22 oktober. In acht lessen, om de veertien dagen op zaterdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur, zullen alle ingrediënten voor een afgerond verhaal de revue passeren. Het gaat onder meer om: 
  -Vertelperspectief (kies je bijv. voor de ik-, zij- of hij-vorm?)
  -Zintuiglijk schrijven (wat ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt  jouw personage?) 
  -Persoonsbeschrijving (hoe ziet jouw personage eruit met welke karaktereigenschappen?) 
  -Spanning: hoe bouw je die op in je verhaal? 

  Naast theoretische informatie is er tijdens deze cursus veel ruimte voor stimulerende schrijfoefeningen. Ook krijg je een thuisopdracht die in de volgende les gezamenlijk besproken wordt. Helma Cremers, docent creatief schrijven, gaat de lessen begeleiden.

  Lesdata: 29-10, 12 en 26-11, 10-12, 14 en 28-1, 11 en 25-2 of 4-3 (in overleg vanwege carnavalszaterdag)
  De cursus kost 150 euro voor leden en 225 euro voor niet-leden.
  Aanmelden via Ellis van Megen: e.vanmegen@debibliotheekmaasenpeel.nl
  Wil je meer weten over de schrijfcursus mail dan naar: www.schrijfpalet.nl
  Over de schrijfdocent: www.schrijfpalet.nl
 • 01 november 2016 - 30 november 2016 NEDERLAND LEEST Eén maand, één thema, drie boeken
  Dit jaar staat niet één boek centraal bij de landelijke campagne Nederland Leest maar een thema, en wel: democratie.…
  Dit jaar staat niet één boek centraal bij de landelijke campagne Nederland Leest maar een thema, en wel: democratie. Een thema dat al sinds de Oudheid onverminderd actueel is en ook nu – met nationale en internationale verkiezingen voor de deur – de gemoederen blijft bezighouden en ons allen aangaat. Leden van de bibliotheek kunnen na het geven van hun mening kiezen uit drie boeken: Heer van de vliegen van William Golding, Liefde en schaduw van Isabelle Allende en Morten van Anna Levander.

  Locatie: Centre Céramique
  Meer info: Souterrain (romanafdeling) en begane grond
   

  Lees meer
 • 03 november 2016 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - 'Verantwoorde gezelligheid met diepgang'. Leren in de leesclub door Marjolein van Herten
  Vele duizenden Nederlanders zijn lid van een leesclub. Met behulp van een enquête en interviews werden eigenschappen…
  Vele duizenden Nederlanders zijn lid van een leesclub. Met behulp van een enquête en interviews werden eigenschappen van leden en groepen in kaart gebracht, alsook de motieven van leden om in groepsverband te lezen en wat zij ervaren daarvan te leren. Veel respondenten waarderen namelijk, naast het sociale aspect van de leesclub, de mogelijkheden om te leren door leesclubdeelname. Eén deelnemer vatte het karakter van haar groep bijvoorbeeld samen als ‘verantwoorde gezelligheid met diepgang’. Er wordt door deelnemers onderscheid gemaakt tussen individueel lezen en lezen vanwege de leesclub, zowel wat betreft motieven als leerervaringen. Ook blijkt uit het onderzoek dat motieven en leerervaringen gerelateerd zijn aan een aantal persoonlijke en groepseigenschappen. Tijdens Letters bij de lunch wordt ingegaan op wie nu lid zijn van leesclubs en waarom, wat er zoal wordt gelezen, en wat de meerwaarde van een leesclub is voor de deelnemers.
   
  Marjolein van Herten (1981) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Nijmegen en rondde ook de post-doctorale lerarenopleiding af aan diezelfde universiteit. Na gewerkt te hebben in het voortgezet onderwijs, begon zij in 2008 aan haar promotieonderzoek aan de Open Universiteit. In december 2015 verdedigde zij haar proefschrift met de titel ‘Learning communities, informal learning and the humanities. An empirical study of book discussion groups’. Sinds 2012 is zij verbonden als docent aan de Open Universiteit.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Litraire Activiteiten Maastricht)
  Toegang is gratis

  Lees meer
 • 05 november 2016 - 06 november 2016 Boeken- en Platenbeurs in Maastricht
  Op zaterdag 5 en zondag 6 november 2016 van 10.00 tot 17.00 uur is de jaarlijkse Boeken- en Platenbeurs van de…
  Op zaterdag 5 en zondag 6 november 2016 van 10.00 tot 17.00 uur is de jaarlijkse Boeken- en Platenbeurs van de Stichting Boeken voor Mensen in ROC  Leeuwenborgh, Sibemaweg 20 in Maastricht (naast het Novotel Hotel). De ingang is in Gebouw West achter het grote ronde Hoofdgebouw. De Beurs is de grootste van Zuid-Limburg. Er staan vele tienduizenden boeken klaar, gesorteerd naar onderwerp. Er zijn boeken over Limburg en Maastricht, kunst, reizen, literatuur, geschiedenis, Tweede Wereldoorlog, wetenschap, filosofie, religie, theologie, muziek, kunst, economie, recht, techniek en andere onderwerpen. Veel boeken zijn afkomstig uit een opgeheven universiteitsbibliotheek. Er zijn ook grammofoonplaten, CD’s en DVD’s en bladmuziek te koop.
  Meer info: www.boekenvoormensen.nl. E-mail: info@boekenvoormensen.nl

  Locatie: ROC Leeuwenborgh, Sibemaweg 20, Maastricht
  Toegang is gratis

  Lees meer
 • 05 november 2016 10:00 - 12:30 Bouwstenen voor een verhaal - schrijfcursus in Bibliotheek Venlo
  Schrijf je dolgraag maar krijg je geen compleet verhaal op papier? Lukt dat enigszins maar ben je niet tevreden…
  Schrijf je dolgraag maar krijg je geen compleet verhaal op papier? Lukt dat enigszins maar ben je niet tevreden over het eindresultaat? Op zoek naar wie, wat, waar, wanneer en waarom? Meld je dan aan vóór 29 oktober.
  In acht lessen, om de veertien dagen op zaterdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur, zullen alle ingrediënten voor een afgerond verhaal de revue passeren. Het gaat onder meer om:
  -Vertelperspectief (kies je bijv. voor de ik-, zij- of hij-vorm?)
  -Zintuiglijk schrijven (wat ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt  jouw personage?)
  -Persoonsbeschrijving (hoe ziet jouw personage eruit met welke karaktereigenschappen?)
  -Spanning: hoe bouw je die op in je verhaal?

  Naast theoretische informatie is er tijdens deze cursus veel ruimte voor stimulerende schrijfoefeningen. Ook krijg je een thuisopdracht die in de volgende les gezamenlijk besproken wordt. Helma Cremers, docent creatief schrijven, gaat de lessen begeleiden.

  Lesdata: 5 en 19-11, 3 en 17-12, 7 en 21-1, 4 en 18-2.
  De cursus kost 125 euro voor leden en 150 euro voor niet-leden.
  Aanmelden via Florence Vercoulen: fvercoulen@bibliotheekvenlo.nl
  Wil je meer weten over de schrijfcursus mail dan naar: www.schrijfpalet.nl
  Over de schrijfdocent: www.schrijfpalet.nl
 • 09 december 2016 20:00 - 22:30 Finale van Borderlines: Euregion Poetry Slam
  Op 9 december vanaf 20.00 uur vindt in de Azijnfabriek 2.0 in Roermond de finale plaats van Borderlines: Euregion…
  Op 9 december vanaf 20.00 uur vindt in de Azijnfabriek 2.0 in Roermond de finale plaats van Borderlines: Euregion Poetry Slam. Dichters uit Nederland, België en Duitsland stonden stonden tegenover elkaar in de drie voorrondes in Heerlen, Sittard en Venlo. Per voorronde zijn drie winnaars geselecteerd. Zij strijden in de finale in Roermond om de titel van beste slammer van Limburg en een plek in de halve finale van het NK Poetry Slam in Utrecht. Ze dragen voor uit eigen werk, dagen elkaar uit en proberen het publiek met hun poëzie voor zich te winnen. Dit alles onder de aanstekelijke leiding van presentator en dichter Daan Doesborgh. Tussendoor is er muziek. De toegang is gratis! 

  Borderlines: Euregion Poetry Slam is een initiatief van PANDA, bestaande uit dichter Merlijn Huntjens en theatermaker Nina Willems. Met Borderlines hebben zij de ambitie om de komende jaren een euregionaal poetry slam event te organiseren dat behalve in Limburg ook op podia vlak over de grens in België en Duitsland plaatsvindt. PANDA wil met Borderlines de literaire community in Limburg en de euregio versterken en werkt daarvoor onder andere samen met het Huis voor de Kunsten Limburg. 

  Lees meer
meer items…
literatuurnieuws
 • 30 augustus 2016 Columnwedstrijd: Waar ligt mijn grens?
  Waar ligt jouw grens? Wanneer krijg je dat ‘tot hier en niet verder’-gevoel? Wanneer besluit je over een grens…
  Waar ligt jouw grens? Wanneer krijg je dat ‘tot hier en niet verder’-gevoel? Wanneer besluit je over een grens heen te gaan? Of hou je je grenzen open? Lap je ze aan je laars? Waar had de grens moeten liggen? En wat hebben grenzen ons nou helemaal gebracht?
   
  Het Geschiedenisplatform Limburg organiseert samen met Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad een columnwedstrijd in het kader van de Maand van de Geschiedenis die dit jaar het thema ‘grenzen’ heeft meegekregen. Wij nodigen je uit om in 500 woorden jouw grens te bezingen of te verfoeien.
   
  Stuur je column uiterlijk 15 september naar info-shcl@maastrichtuniversity.nl. De drie beste columnisten winnen een publicatie in Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad en dragen op 1 oktober hun column voor tijdens de aftrap van de Maand van de Geschiedenis in het Centre Ceramique. Daar wordt bekend gemaakt wie er onder andere vandoor gaat met een boekenpakket ter waarde van € 150,-. De professionele jury bestaat uit Wiel Kusters (dichter en emeritus hoogleraar Letterkunde), Barbara Beckers (hoofd bibliothecaris SHCL en promovendus) en Marianne Lubrecht (conservator Culturele Biografie Maastricht). Ook het publiek zal worden uitgedaagd om haar stem te laten horen.
   
  Iedereen kan meeschrijven!
   
  Voor vragen over de wedstrijd kunt u terecht bij Michel Lemaire m.lemaire@alumni.maastrichtuniversity.nl, of Barbara Beckers, barbara.beckers@maastrichtuniversity.nl.
   
  Het Geschiedenisplatform Limburg is een samenwerking tussen Centre Céramique, Limburgs Museum, Limburgs Geschied en Oudkundig Genootschap, het Regionaal Historisch Centrum Limburg en Sociaal Historisch Centrum Limburg. Parkstad Limburg Theaters is partner van het platform tijdens de Maand van de Geschiedenis.
 • 23 augustus 2016 Genomineerden HALEWIJNPRIJS 2016
  De Halewijnprijs, literatuurprijs van de stad Roermond, wordt jaarlijks toegekend aan een literair talent dat,…
  De Halewijnprijs, literatuurprijs van de stad Roermond, wordt jaarlijks toegekend aan een literair talent dat, naar de mening van een deskundige jury, op grond van de kwaliteit van haar/zijn verschenen werk extra belangstelling verdient. De prijs bestaat uit een geldbedrag en een kleinplastiek in brons van de kunstenaar Dick van Wijk. De Halewijnprijs wordt dit jaar voor de 30ste keer uitgereikt.

  De genomineerden Halewijnprijs 2016, met vermelding van het laatst verschenen werk, zijn:
  Martin Michael Driessen, Rivieren
  Helen Knopper, Het loopt, het ademt, het leeft
  Benny Lindelauf, Hoe Tortot zijn vissenhart verloor
  Arjaan van Nimwegen, Onder het dal
  Rashid Novaire, Zeg maar dat we niet thuis zijn
  Philibert Schogt, Einde verhaal/End of Story

  De jury Halewijnprijs 2016 bestaat uit: Peter Altena, neerlandicus en docent; Annelies Eisinga, literatuurwetenschapper en coach; Philo Offermans, lerarenopleider en neerlandica; Pon Kranen, voorzitter en algemeen literatuurwetenschapper.

  Sinds 2014 is er ook een jongerenjury, die werk van de genomineerde auteurs ‘mee-leest’ en een eigen winnaar uitroept. Deze winnaar ontvangt op de prijsuitreiking de ‘Reinaerttrofee’ voor Beste Boek. Docenten van B.C. Broekhin Roermond begeleiden dit proces, samen met de Bibliotheek Bibliorura.

  In januari 2017 worden de winnaars van de Halewijnprijs en Reinaerttrofee bekend gemaakt. De prijsuitreiking vindt plaats op zondag 2 april 2017 bij de Bibliotheek Bibliorura in Roermond. De organisatie van de prijsuitreiking is in handen van de Bibliotheek Bibliorura.

  Foto: kleinplastiek in brons door Dick van Wijk.

  lees meer…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Literatuur? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?