literatuur

Limburg herbergt vele schrijvers, lezers, literaire cafés, leeskringen, schrijfdocenten, organisatoren van literaire activiteiten enzovoorts. Het Huis voor de Kunsten Limburg wil dit literaire netwerk versterken, promoten en ondersteunen. Bijvoorbeeld met informatie en advies. Ook organiseert het Huis  – vaak samen met partners uit het culturele veld – diverse projecten om de literatuur en het schrijven in Limburg meer onder de aandacht te brengen.
 
Het Huis voor de Kunsten Limburg is ook de thuisbasis van het Letterkundig Centrum Limburg (LCL). Samen met hen werken wij aan het bevorderen en promoten van literatuur in Limburg. Op deze website bieden wij bijvoorbeeld een digitaal podium aan literatuur en literaire activiteiten in en uit Limburg. Dit is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in literatuur en schrijven in deze provincie.    
Op maandag 12 oktober 2015 werd op uitnodiging van de Gedeputeerde voor Cultuur, dhr. Koopmans een document verstuurd naar de provincie Limburg met daarin een visie op taal als erfgoed. Dit visiedocument zal worden gebruikt als input ten behoeve van de toekomstige Erfgoednota van de Provincie.

Dit document werd geschreven namens de Universiteit Maastricht, Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen
prof. L. Cornips (Leerstoel Taalcultuur in Limburg) en dr. V. van Saaze (MACCH); Namens het Huis voor de Kunsten Limburg: drs. M. Frencken (Consulent Literatuur), E. van Nieuwenhoven, BA (vervangend Consulent Literatuur) en drs. T. van de Wijngaard (Streektaalfunctionaris); Namens de Raod veur ’t Limburgs: prof. R. van Hout; in samenwerking met de volgende organisaties (in alfabetische volgorde):Commissie Literatuurgeschiedenis van het Limburgs Geschiedkundig en Oudheidkundig Genootschap, Letterkundig Centrum Limburg, Letteren Overleg Limburg, Poëziefestival Landgraaf, Raod veur ’t Limburgs, Stichting Limburgse Literaire Lies, Stichting Medammecour On Tour, Stichting voor Dialect- en Cultuuronderwijs Limburg, Veldeke Limburg, Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde, Werkgroep Limburgportaal Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren en de Willy Dols Stichting

Download het visiedocument
prikbord
22-04-2016 11:44,

So you think you can speak?

Ben jij een woordkunstenaar en bezig met rappen, dichten, vertellen, toneel spelen of gebruik je je stem… Ben jij een woordkunstenaar en bezig met rappen, dichten, vertellen, toneel spelen of gebruik je je stem op een andere manier?
Ben jij een podiumbeest?
Vind je het leuk om aan anderen te laten horen waar jij mee bezig bent?
Wil jij je podiumkunsten naar “the next level’ tillen?
 
Heb je net volmondig ja geantwoord op deze vragen? Dan ben jij DE kandidaat voor het event “De Maastrichtse Jeugd Spreekt”.
Hier maak je kennis met andere woordkunstenaars, mag je deelnemen aan verrassende masterclasses en krijg je de kans om te stralen op het podium van de Bonbonnière in Maastricht.
Naast eeuwige roem en een leuke dag maak je ook kans op leuke prijzen.
 
Wanneer: zaterdag 5 november 2016 van 11.00u-18.00u
Waar: Bonbonnière Maastricht
 
Laat van je horen en meld je aan!
 
Aanmelden, vragen of meer info?
Mail linda@toutmaastricht.nlof bel 06-30477551
 
 
22-04-2016 09:56,

Jonge stadsdichter gezocht in Sittard-Geleen

Sinds 2014 heeft Sittard-Geleen een stadsdichter die bij gelegenheid zijn poëtische licht laat schijnen… Sinds 2014 heeft Sittard-Geleen een stadsdichter die bij gelegenheid zijn poëtische licht laat schijnen op het Sittard-Geleense. De huidige stadsdichter is Rouke van der Hoek, die tot nu toe zo'n 20 gedichten in de dag- en weekbladen heeft gepubliceerd. Op vrijdag 27 mei, tijdens de Avond van de Poëzie in Volt, wordt de bundel met 20 gedichten van de huidige stadsdichter gepresenteerd en worden de nieuwe stadsdichters bekend gemaakt door wethouder Lebens. De organisatie roept speciaal jongeren tot 21 jaar op zich aan te melden.

Achttien gegadigden hebben zich inmiddels gemeld als potentiële stadsdichter, maar daar zit helaas geen jongere onder de 21 jaar bij. De voorbereidingscommissie leek het een goed idee om de stad ook door jongere ogen te laten bekijken en een dichter tot 21 jaar een platform te bieden om op poëtische wijze commentaar te leveren op wat er in de gemeenschap leeft en gebeurt. Daarom roept zij jonge dichters tot 21 jaar op, bij voorkeur uit Sittard-Geleen-Born afkomstig of daar woonachtig, zich te melden als kandidaat vóór 15 mei.
 
Van de stadsdichter wordt verwacht dat hij gedurende twee jaar een twintigtal gedichten zal schrijven over Geleen-Sittardse aangelegenheden, die zullen verschijnen in dag- en weekbladen, de stadskrant, op de website van Stichting MEG en de facebookpagina van Stadsdichter Sittard-Geleen. Verder zullen de gedichten aan het eind van de periode gebundeld worden in een verzorgde uitgave. De kandidatuur wordt beoordeeld door een onafhankelijke commissie.

Interesse in het junior stadsdichterschap voor Sittard-Geleen? Ga naar de website www.stichtingMEG.nl voor informatie en meld je aan. Wellicht ben jij degene die de pen over mag nemen van stadsdichter Rouke van der Hoek. 
literatuuragenda
 • 31 maart 2016 - 01 december 2016 Schrijflounge
  Details zien, voelen, herinneren. Oude verhalen tot leven wekken. Je leven bestaat uit zoveel momenten die het…
  Details zien, voelen, herinneren. Oude verhalen tot leven wekken. Je leven bestaat uit zoveel momenten die het waard zijn op te schrijven. Het maakt niet uit voor wie je schrijft of waarom: plezier en ontdekken zal elke keer weer centraal staan in de SchrijfLounge. Ik zal je elke keer in ongedwongen sfeer met andere invalshoeken verrassen. Je voegt zo steeds een ander stukje toe aan je geschreven levensmozaïek.
   
   
  Wil je een keer wil proberen of deze manier van schrijven je ligt, dan is de SchrijfLounge een prima mogelijkheid tot kennismaking. Deze lessen zijn een aanvulling op de cursus 'Portret van je leven'. Geschikt voor iedereen die wil schrijven na de cursus, naast de cursus of zonder de cursus.
   
   
  Elke maand is er een mogelijkheid om in een losse bijeenkomst te schrijven. Elke schrijfles staat op zichzelf. Het gaat in deze lessen niet om spelling of grammatica maar juist om het plezier in het schrijven, ontdekken waar de oefeningen je brengen. Schrijfervaring is niet nodig!

  2016:

  In principe op de eerste donderdag in de maand.

  Let op er zijn uitzonderingen ivm vakanties etc.

  31 maart 2016

  12 mei 2016

  9 juni 2016

  7 juli 2016

  augustus geen SchrijfLounge

  8 september 2016

  6 oktober 2016

  3 november 2016

  1 december 2016

   

  Deelnamekosten: € 25,00

  (inclusief koffie, thee, water, lesmaterialen en btw.) 

   

  Voor meer informatie: SchrijfLounge ' Levensverhalen'

  Aanmelden is belangrijk vanwege het beperkt aantal plaatsen!

  NU AANMELDEN:: Er zijn nog plaatsen vrij


  Lees meer
 • 12 april 2016 - 14 juni 2016 Wandelen en Schrijven: schrijfochtenden en -middagen
  Je geniet van de natuur en de menselijke dingen om je heen, geeft je woorden ruimte om na de wandeling, binnen…
  Je geniet van de natuur en de menselijke dingen om je heen, geeft je woorden ruimte om na de wandeling, binnen aan tafel, je teksten te schrijven. 
   

  In deze schrijfochtenden & middagen doe je inspiratie en informatie op tijdens de wandeling. Ik begeleid je naar  je woorden. De wandeling is enkele kilometers en zal in een rustig tempo gelopen worden. Regelmatig stoppen we om woorden te laten komen. Je schrijft na de wandeling onder genot van een kop koffie of thee. Ik begeleid je in oefeningen naar je woorden, geef ook uitleg over de gebruikte schrijfvormen

   

  Voor wie: iedereen die van buiten zijn houdt en daarvan iets in woorden vangen wil

  Deelname kosten: € 19,50 inclusief onbeperkt koffie of thee, lesmaterialen en BTW.

  Ervaring met schrijven is niet nodig! Je zin om een stukje te wandelen en te schrijven is genoeg voor een goede start.

   

  Deze schrijfochtenden/middagen gaan ook door bij wat slechter weer. Dan vooral: goed aankleden en paraplu mee. Bij extreme weersitaties zoals hevige storm kan het zijn dat de ochtend niet doorgaat. Ik meld dat dan per telefoon voor 8.30 uur 's morgens.

   

   
  Wandeling Kapel in 't zand & Roer - Roermond

  Waar: Roermond 

  Wanneer: dinsdag 12 april 2016

  Hoe laat: 13.30 - 16.00  uur

   

   
  Wandeling Oud Kerkhof Roermond

  Waar: Roermond 

  Wanneer: Dinsdag 14 juni  2016 

  Hoe laat: 9.30 - 12.00  uur

   

   
  Wandeling Veteranen monumenten - Roermond

  Waar: Roermond 

  Wanneer: september 2016 - exacte datum volgt 

  Hoe laat: 9.30 - 12.00  uur

   

   

  Wandeling 'Haiku  & Senryu'

  Waar: Roermond 

  Wanneer: Oktober/november 2016 - exacte datum volgt 

  Hoe laat: 9.30 - 12.00  uur

   


  Lees meer
 • 30 april 2016 10:00 - 12:00 Op zaterdag 30 april 2016 weer Sittards Schrijfcafé
  Deed je al eens mee aan het Sittards Schrijfcafé? De eerstvolgende gelegenheid is op zaterdag 30 april 2016, van…
  Deed je al eens mee aan het Sittards Schrijfcafé? De eerstvolgende gelegenheid is op zaterdag 30 april 2016, van 10.00-12.00 uur, op de Kennedysingel 16, 6137 AC Sittard. Met tien schrijvers zijn alle stoelen bezet. Dus zaak om je bijtijds aan te melden als je mee wil doen!

  Wil je je aanmelden? Ga naar de website www.schrijfjestuk.nl en geef je via het contactformulier. Dat kan tot en met woensdag 27 april 2016.

 • 01 mei 2016 15:00 - 16:30 De Zeven Zonden van Gerrit Komrij door Jet van Aalst en Frans Kraan
  Zondag 1 mei op het podium van de St. Jan: De Zeven Zonden van Gerrit Komrij, geïnspireerd door 'De Zeven Hoofdzonden'…
  Zondag 1 mei op het podium van de St. Jan: De Zeven Zonden van Gerrit Komrij, geïnspireerd door 'De Zeven Hoofdzonden' van Jeroen Bosch.

  Het houten tafelblad met de zeven hoofdzonden (15e eeuw, Prado - Madrid) werd toegeschreven aan Jeroen Bosch, maar waarschijnlijker is dat een leerling of navolger het schilderde.

  In 2009 schreef Gerrit Komrij (1944- 2012) zeven teksten op bestaande middeleeuwse liederen die betrekking hebben op deze zeven hoofdzonden plus een dodendans. Jet van Aalst en Frans Kraan bekijken de hoofdzonden opnieuw en declameren de teksten van Gerrit Komrij. Het blokfluit- en rietensemble ORGANILLO o.l.v. Lea Linkens omlijst het geheel met middeleeuwse muziek. Speciaal Rob Goossens op de doedelzak.

  High tea vanaf 15.00 uur, optreden om 15.30 uur.
  Locatie: Sint Janskerk, Vrijthof, Maastricht
  Entree: gratis
 • 06 mei 2016 17:00 - 18:30samenwerkings activiteit Interview & signeren: Nicci French
  Vrijdag 6 mei is het internationaal zeer bekende schrijversechtpaar Nicci French te gast bij Boekhandel Dominicanen…
  Vrijdag 6 mei is het internationaal zeer bekende schrijversechtpaar Nicci French te gast bij Boekhandel Dominicanen in Maastricht. Achter de naam Nicci French gaat het Britse echtpaar Nicci Gerrard en Sean French schuil. Dit wereldberoemde duo schreef in totaal vijftien thrillers en twee korte verhalen. Onlangs verscheen het zesde deel in de spannende Frieda Klein- serie: Als het zaterdag wordt. Daarom zijn zij vrijdag 6 mei rond 17.00 uur aanwezig bij Boekhandel Dominicanen voor een Meet & Greet. Om 17.30 uur worden zij geïnterviewd door collega Wim Krings. Natuurlijk kunt u uw boek(en) door hen latensigneren.
   
  Als het zaterdag wordt is het zesde deel in de spannende Frieda Klein-serie. De 32-jarige Hannah zit opgesloten in een psychiatrische inrichting nadat ze jaren geleden is veroordeeld voor de moord op haar moeder, stiefvader en jongere broertje. De moorden waren spraakmakend en domineerden de kranten vanwege het gewelddadige karakter ervan. Psychotherapeute Frieda Klein staat bij de mysterieuze Walter Levin in het krijt: een jaar geleden heeft hij ervoor gezorgd dat inspecteur Karlsson zijn baan kon houden in ruil voor een gunst van Frieda. En nu moet Frieda Klein haar schuld inlossen: Walter wil dat ze Hannah bezoekt om te beoordelen of ze daadwerkelijk gestoord is. Maar wanneer Frieda bij de inrichting komt, ontdekt ze dat er toch meer aan de hand is dan in eerste instantie leek... De literaire thriller Als het zaterdag wordt is nagelbijtend spannend en beklemmend, een must voor alle fans van spannende boeken!
   
  Locatie: Boekhandel Dominicanen, Maastricht


  Lees meer
 • 07 mei 2016 11:30 - 13:00samenwerkings activiteit Meet & greet Bettina Drion en Hans van den Pol: De engel en de adelaar
  Zaterdag 7 mei zijn Bettina Drion en Hans van den Pol, schrijvers van het boek “De engel en de adelaar’ vanaf…
  Zaterdag 7 mei zijn Bettina Drion en Hans van den Pol, schrijvers van het boek “De engel en de adelaar’ vanaf 11.30 uur te gast bij Boekhandel Dominicanen.
  Met 'De engel en de adelaar' componeerde het schrijversduo Bettina Drion en Hans van den Pol een filmische oorlogsroman en schurend liefdesverhaal ineen. Het boek is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over een onmogelijke liefde tussen een Joodse vrouw en een ss-officier.
  Na een uit de hand gelopen echtelijke ruzie verlaat Judy’s vader spoorslags het huis. Vanaf dat moment weigert haar moeder, Lea-Nora, te praten. Judy ontdekt dat de oorzaak voor dit zwijgen in een vakantie in 1965 ligt. Ze start een zoektocht, die ondermeer naar Dresden en naar Stiermarken leidt, waar ze kennismaakt met de mysterieuze hoteleigenaar Karl Pölzer. De Oostenrijker Franz Pölzer vecht in de Tweede Wereldoorlog aan het front en raakt gewond. Hij wordt overgeplaatst naar een doorgangskamp in Mechelen, waar hij een Joodse vrouw ontmoet, op wie hij verliefd wordt. Hij redt haar van deportatie naar de gas- kamers van Auschwitz. Na de oorlog keert hij terug naar zijn vrouw in Stiermarken en het lukt hem zijn oude leven weer op te pakken. Tot bijna 20 jaar later een onverwachte ontmoeting zijn hele leven overhoop haalt. Als haar man tijdens de Duitse bezetting vlucht naar Zwitserland laat de Joodse Lea haar vier weken oude baby achter op een onder- duikadres in Nederland. Een keuze die onuitwisbare gevolgen heeft voor de rest van haar leven.
  In de roman wisselen de drie verhaallijnen elkaar af, maar hebben één overeenkomst: het Oostenrijkse Stiermarken. De losse verhalen raken steeds meer in elkaar verweven totdat aan het einde alle gebeurtenissen op hun plek vallen.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht


  Lees meer
 • 08 mei 2016 - 29 mei 2016 Expositie 'Kind, mijn kind' en randactiviteiten
  Van 8 t/m 29 mei staat Gebouw M van de Tapijnkazerne in het teken van Kind, mijn Kind; een indrukwekkende tentoonstelling…
  Van 8 t/m 29 mei staat Gebouw M van de Tapijnkazerne in het teken van Kind, mijn Kind; een indrukwekkende tentoonstelling van schilderijen, foto’s en muziek, gebaseerd op de rol van de mens als slachtoffer en dader. De gebeurtenissen in het concentratiekamp Auschwitz liggen aan de getoonde kunstwerken ten grondslag, waarbij er een tevens een verbinding wordt gelegd met de
  hedendaagse  ontwikkelingen

  Achtergrondinformatie
  ‘Kind, mijn Kind’ is de titel van een Gesamtkunstwerk door fotograaf Theo Derksen, schilder Jos Wigman en musicus Ernst Jansz. De rol van curator en projectleider wordt vervuld door Willem Jansen. Theo Derksen vond de directe aanleiding voor het project in een documentaire op TV over het oorlogsgeweld in Srebrenica. De beelden riepen voor hem meerdere vragen op, zoals: “waarom doen mensen elkaar dit aan?” en “waarom gebeurt dit steeds opnieuw”. Bij het zoeken naar antwoorden op deze vragen, richtte Derksen zijn onderzoek op de gebeurtenissen in Auschwitz ten tijde van de Tweede wereldoorlog als voorbeeld van het verhaal van slachtoffers en daders. Een verhaal dat naast indringend fotomateriaal van Derksen is uitgebreid met schilderijen van Jos Wigman en muziek van Ernst Jansz. Het totale verhaal nodigt de bezoekers uit tot herdenken, gedenken en bovenal nadenken. De centrale vraag die in dit project gesteld wordt, luidt: “Welke betekenis hebben de in de tentoonstelling getoonde werken voor mij op dit moment, in de actualiteit
  van vandaag.”

   
  Artistiek uitgangspunt
  In de tentoonstelling ‘Kind, mijn Kind’ wordt de vraag gesteld naar de rol van de mens als dader en slachtoffer. In wisselende omstandigheden is men namelijk tot beide in staat. In hun werk drukken de kunstenaars respect uit voor de slachtoffers en tonen bezoekers ook de daders. Allen – slachtoffers en daders – zijn kinderen van ouders en mogelijk weer ouders van een kind. Daarmee is de titel ‘Kind, mijn Kind’ verklaard.
   
  Cultuurparticipatie jongeren en studenten (16-25 jaar)
  In het kader van deze tentoonstelling worden er specifiek voor jongeren (16+) en studenten diverse activiteiten georganiseerd. Hierbij wordt een koppeling gemaakt en aandacht gevraagd voor actuele onderwerpen, denk aan het huidige oorlogsgeweld (o.a. in Syrië) en de stroom vluchtelingen die daar een gevolg van zijn. Op deze manier maken jongeren en studenten op eigen wijze deel uit van deze bijzondere kunstmanifestatie.

  Zo krijgen de deelnemers van het project LiteraTour op 6 mei een workshop van de makers van Kind, mijn Kind. Gedurende deze workshop reageren de jongeren (16-25 jaar) op wat zij zien en horen. Deze reacties worden vervolgens vertaald in literaire creaties en als onderdeel van de expositie aan het grote publiek getoond. Tevens zal het werk van de jongeren gepresenteerd worden tijdens de opening van Kind, mijn kind op zondag 8 mei.
   
  Verder wordt jongeren (16+) uit het voortgezet onderwijs de kans geboden om binnen een aangereikt lessenpakket rondom de thematiek van ‘Kind, mijn Kind’ de tentoonstelling met de gehele klas te bezoeken. Begeleiding en het geven van rondleidingen is in handen van curator en projectleider Willem Jansen.
   
  Ook wordt er gedurende de tentoonstelling een debat gehouden met studenten van Zuyd Hogeschool, met name studenten van de Toneelacademie en de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Ook studenten van de van Eyck academie zullen in debat gaan (Engelstalig). De te voeren discussies betreffen de centrale thematiek van de tentoonstelling en de vraag of, hoe en wanneer jonge makers in hun werk inspelen op maatschappelijke vraagstukken. Geïnteresseerden zijn welkom om het debat bij te wonen.

  De tentoonstelling ‘Kind, mijn Kind’ is van 8 t/m 29 mei 2016 te bezichtigen in Gebouw M (Tapijnkazerne) Openingstijden: 14.00-17.00u, maandag gesloten. Entree is gratis. 

  Lees meer
 • 10 mei 2016 - 28 juni 2016 Schrijf uw eigen levensverhalen
  Wilt u leren uw eigen levensverhalen te schrijven? Op dinsdagmiddag 10 mei start in de Daatjeshoeve in Nederweert…
  Wilt u leren uw eigen levensverhalen te schrijven? Op dinsdagmiddag 10 mei start in de Daatjeshoeve in Nederweert de cursus die u de uitgangspunten voor het schrijven van uw eigen verhalen bijbrengt. Schrijfervaring is niet nodig. U hoeft alleen maar zin te hebben om mee te doen.
   
  In de cursus ‘uw levensverhaal’ leert u uw eigen verhalen ontdekken. U maakt kennis met het plezier van het ontdekken van uw herinneringen en u leert deze om te zetten in een verhaal, een gedicht of een brief. De basis van deze schrijflessen is de speurtocht door uw eigen leven en het aanboren van uw eigen schrijfkracht. Dat gaat als vanzelf door de ontspannen manier waarop schrijfdocente Esther van der Werf u door haar oefeningen loodst.
   
  Praktische informatie
  Bij deze cursus reikt uw schrijfdocent u ook opdrachten aan, waarmee u thuis verder kunt schrijven. Dat mág, maar hoeft niet. Elke oefening geeft stof tot meerdere teksten. Zo bepaalt uzelf de intensiteit van de cursus.
  In een groep schrijven geeft een extra dimensie aan uw leerproces. Het is inspirerend,  leerzaam én nog leuk ook. Uw verhalen voorlezen in de groep mag, maar hoeft niet.  
   
  De cursussen worden op dinsdagmiddagen van 14 tot 16.30 uur in de Daatjeshoeve in Nederweert gegeven. De cursusdata zijn: 10, 17 en 24 mei, 7, 14 en 28 juni. Reservedatum 5 juli.  Een les duurt 2,5 uur. Deelnamekosten voor deze cursus van zes lessen bedragen € 175,00 inclusief btw, lesmaterialen, 1 kop koffie of thee.   
   
  Meer informatie over overige data en tijden vindt u op zozieje.nl
  Aanmelden kan via de mail: esther@zozieje.nl.
   
   
   

  Lees meer
 • 12 mei 2016 20:30 - 23:00samenwerkings activiteit Nieuwe Woorden - WN!/NW
  Op donderdagavond 12 mei 2016 vindt vanaf 20.30 uur in het café van poppodium Grenswerk in Venlo voor de tweede…
  Op donderdagavond 12 mei 2016 vindt vanaf 20.30 uur in het café van poppodium Grenswerk in Venlo voor de tweede keer Nieuwe Woorden plaats. Een avond vol muziek en literatuur van jong talent! Er zijn diverse optredens van jonge muzikanten, dichters en schrijvers én de Limburgse winnaars van schrijfwedstrijd Write Now! worden bekendgemaakt.
   
  Jongeren van 15 - 24 jaar hadden tot 1 april om hun tekst voor Write Now! 2016 in te sturen. Tijdens Nieuwe Woorden maakt juryvoorzitter Rebekka de Wit bekend wie Write Now! Limburg wint en doorgaat naar de finale op 26 juni in Rotterdam. Voorafgaand zal schrijfster Emma Curvers (foto) een gratis workshop verzorgen voor de Limburgse deelnemers aan Write Now! en tijdens Nieuwe Woorden draagt zij voor. Verder is er poëtische muziek van singer-songwriter Joep van Wegberg & band en is de presentatie in handen van dichter Merlijn Huntjens. Hij treedt bovendien zelf op, in de performance-groep PANDA (Poetry And New Dramatic Arts) met kunstenares Nina Willems. De live getekende visuals worden verzorgd door Sef Joosten.
  Toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op hklimburg.nl/ nieuwewoorden.
   
  Nieuwe Woorden is een initiatief van Write Now! (Passionate Bulkboek) en YoungPoets (Letterkundig Centrum Limburg i.s.m. Huis voor de Kunsten Limburg). Deze editie wordt wederom georganiseerd in samenwerking met Grenswerk en Literair Station Venlo.

  Over Write Now!
  Write Now! is de belangrijkste schrijfwedstrijd voor jongeren in het Nederlandse taalgebied. De wedstrijd leverde winnaars op als Lize Spit, Maartje Wortel en Niña Weijers. Naast de voorronde in Limburg zijn er tien andere voorronden in Nederland, België en Suriname. Alle regionale winnaars gaan door naar de finale. De vorm van de inzending is vrij: verhaal, gedicht, column, toneeltekst, filmscenario, songtekst – het is allemaal toegestaan. Deelnemers kunnen hun tekst tot 1 april 2016 insturen via writenow.nl/doemee. Deelnemers uit Limburg kunnen op 12 mei aan het begin van de avond meedoen aan een gratis schrijfworkshop door de uit Limburg afkomstige schrijfster Emma Curvers.
   
  Over YoungPoets
  YoungPoets is hét platform voor alles wat er gebeurt voor en door jonge dichters en schrijvers in Limburg (en deels daarbuiten). Op de website www.youngpoets.nl vind je gedichten en verhalen, blogberichten, een agenda vol literatuuractiviteiten, wedstrijden én interessante links. YoungPoets is een initiatief van het Letterkundig Centrum Limburg (LCL), dat zich richt op het bevorderen van literatuur van hoogstaande kwaliteit in de provincie Limburg. Het LCL is aangesloten bij en werkt samen met het Huis voor de Kunsten Limburg.

  Locatie: café Poppodium Grenswerk Venlo
  Entree: gratis
  Lees meer
 • 16 mei 2016 15:00 - 16:00samenwerkings activiteit Boekpresentatie ‘Het Gouden Ideaal’ van Maastrichtenaar Roberto Maes
  De auteur Roberto Maes schreef een trilogie met in de hoofdrol Lars Hölgrun: een jonge uiterst begaafde Interpol-inspecteur,…
  De auteur Roberto Maes schreef een trilogie met in de hoofdrol Lars Hölgrun: een jonge uiterst begaafde Interpol-inspecteur, geboren in Zweden en gedetacheerd in Cannes. Als wetenschappelijk opgeleide politieman met een specialisatie in historische Europese kunstobjecten gaat hij de strijd met degenen die deze ontvreemden en voor eigen gewin misbruiken. Fans van deze auteur omschrijven Roberto Maes als de Nederlandse Dan Brown. Hij woont in de hem inspirerende en culturele stad Maastricht.
  Het Gouden Ideaal
  Valencia anno 1481
  De Spaanse koning Ferdinand II stelt Tomás de Torquemada aan als inquisiteur-generaal van de inquisitie. Hij zal de geschiedenis ingaan als een van de wreedste leden van deze geloofsrechtbank. Om in het gevlij  van het Vaticaan te komen verscheept hij een vracht Mariabeelden naar Rome, net voordat paus Sixtus IV overlijdt. Gemaakt van gestolen goud van de Azteken.
  Valencia anno nu         
  Een gouden Mariabeeld vormt het hoogtepunt van de processie tijdens het schouwspel Moros y Cristianos. Ondanks de strenge beveiliging verdwijnt het beeld voor de ogen van het gelovige publiek. Dit is het vierde Mariabeeld dat binnen korte tijd gestolen. Het lukt de Spaanse politie en het bisdom niet bewijsmateriaal van deze brute diefstallen te vinden. Interpol laat de Zweedse inspecteur Lars Hölgrun en zijn Franse partner Pascal toevoegen aan het onderzoek dat geleid wordt door commissaris Pablo Riochhio. Zij ontdekken tezamen dat een van de beruchtste Spaanse misdadigers het brein achter deze diefstallen is. Hij wordt al decennia lang gezocht door het Vaticaan. Het politieteam moet een zware strijd aangaan met een gewetenloze terrorist die nergens voor terugdeinst, zelfs niet voor de Spaanse kardinaal.   

  Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht

  Lees meer
 • 18 mei 2016 14:30 - 16:00 Lezing Bertien Minco
  Op woensdag 18 mei geeft Bertien Minco een lezing in de Concertzaal van Bibliotheek Sittard De Domijnen, over haar…
  Op woensdag 18 mei geeft Bertien Minco een lezing in de Concertzaal van Bibliotheek Sittard De Domijnen, over haar debuutroman Liever niet op reis.

  Bertien Minco (Groningen, 1963) komt uit een Joodse familie die veel leed heeft gekend, in en na de Tweede Wereldoorlog. Die trauma's hebben ook haar leven mede bepaald.
  Bertien Minco werkte in het theater, bij de radio en is directeur van het door haar opgerichte Jeugdcultuurfonds. Sinds een aantal jaren doet ze onderzoek naar haar familiegeschiedenis.
   
  Op 5 april 2016 verscheen haar autobiografische debuutroman Liever niet op reis.

  Liever niet op reis volgt Rivka bij haar intensieve zoektocht naar het verleden. Over de oorlogsgeschiedenis van haar Joodse familie is voornamelijk gezwegen. Als Rivka’s man bij haar is weggelopen en haar dochter vertrokken is voor een wereldreis, besluit ze onderzoek te doen naar het verleden. Het boek vertelt niet zozeer de familieverhalen zelf, als wel de wijze waarop ze zijn verzwegen en de enorme impact die dat nog altijd heeft op haarzelf, maar ook op de volgende generatie.

  Boekhandel Krings is aanwezig met een boekenstand. Tijdens de pauze vindt een signeersessie plaats.
   
  Woensdag 18 mei
  14.30
  Entree € 3,- / € 2,- voor ontvangers nieuwsbrief Krings en abonnementhouders bibliotheek
  incl. koffie/thee
  Bibliotheek Sittard De Domijnen
  Concertzaal 1e verdieping
 • 20 mei 2016 19:00 - 21:00samenwerkings activiteit Lezing Frank Westerman: Een woord een woord.
  ‘De pen is machtiger dan het zwaard.’ We willen het graag geloven. Maar is het waar?
  Als kind maakte Frank…
  ‘De pen is machtiger dan het zwaard.’ We willen het graag geloven. Maar is het waar?
  Als kind maakte Frank Westerman de Molukse treinkapingen van dichtbij mee; als correspondent was hij getuige van de Tsjetsjeense terreur in Rusland. In Een woord een woord voert hij de lezer mee langs een reeks spraakmakende gijzeldrama's van Bovensmilde tot Beslan. Frank Westerman test de kracht van het vrije woord onder het gewicht van de actuele aanslagen sinds Charlie Hebdo. Hij mengt zich onder terrorisme-experts in Parijs en bezoekt een oud-treinkaper die dichter is geworden. Om aan den lijve te voelen wat taal kan uitrichten tegen terreur volgt hij een training tot gijzelingsonderhandelaar in een oefendorp van de politie. Wat vermag het woord tegen de kogel? Een woord, een woord is een bevlogen zoektocht naar een weerwoord op terreur.

  Frank Westerman
  In 1992 werd Westerman correspondent voor de Volkskrant in Belgrado. Als verslaggever van NRC Handelsblad bezocht hij nadien diverse internationale brandhaarden. Samen met collega-journalist Bart Rijs wist hij als enige journalist door te dringen tot Srebrenica ten tijde van de val in 1995. Zij schreven daarover het boek Het Zwartste Scenario waarbij ze geheime VN-documenten en interviews met ooggetuigen gebruikten om de oorlogsjaren van Srebrenica te reconstrueren. Tussen 1997 en 2002 was Westerman correspondent voor het NRC Handelsblad in Moskou. Sinds 2002 woont en werkt Frank Westerman als fulltime schrijver in Amsterdam.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht
  Entree € 3,00 ( kaartjes zijn verkrijgbaar bij de klantenservice)
   

  Lees meer
 • 22 mei 2016 13:00 - 14:30samenwerkings activiteit George Vogelaar interviewt Paul Damen over ‘Bloemen van het kwaad’, gedichten van dictators
  'Bloemen van het kwaad' is een bloemlezing van gedichten van dictators. Hitler, Stalin, Dzjengis Khan, Nero, Mao…
  'Bloemen van het kwaad' is een bloemlezing van gedichten van dictators. Hitler, Stalin, Dzjengis Khan, Nero, Mao Zedong, Pol Pot, Ho Chi Min, Al Khadafi, Saddam Hoessein, Karadžić en nog vele anderen – allemaal schreven ze gedichten. Naast massamoord, standbeelden en naar zichzelf vernoemde steden, bergen en waterkrachtcentrales, lijkt poëzie daarbij te horen. Paul Damen verzamelde deze gedichten en plaatst ze in deze bloemlezing in een historisch kader.
  Bloemen van het kwaad
  'Een rozenknopje gaf zich bloot, reikte uit naar 't violet...' Deze dichtregels werden geschreven door een onbekende dichter: Josef Stalin. En hij was niet de enige dictator op dichterspad: 'En leidt haar met blij gemoed - want het uur komt dat je, huilend, haar voor 't laatst begeleiden moet!' dichtte Hitler over zijn moeder. Soms waren de gedichten een jeugdzonde, zoals bij Stalin, Hitler en Napoleon, soms vulden tirannen slim hun propaganda aan, zoals Pol Pot en Saddam Hoessein. Vaak verboog de dictator klassieke motieven naar een regimevriendelijke variant, zoals Nero, Mao Zedong en ayatollah Khomeini deden. En uiteraard was hun poëzie voor henzelf het zoveelste bewijs van hun genialiteit, zoals Ceausescu, de Turkmeense dictator Türkmenbasy en de beide Noord-Koreaanse Kimmen bewezen. Een béétje dictator is megalomaan. Naast massamoord, standbeelden en naar zichzelf vernoemde steden, bergen en waterkrachtcentrales, lijkt poëzie daarbij te horen. Paul Damen verzamelde deze gedichten en plaatst ze in deze bloemlezing in een historisch kader. Met een nawoord van Menno Wigman.
   
  Paul Damenstudeerde politicologie en sociale geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, was redacteur van het universiteitsblad Folia Civitatis en werkte voor (dag)bladen als Panorama, Intermediair, de Volkskrant, De Groene Amsterdammer, Haagse Post/HP de Tijd en het Nieuw Israëlietisch Weekblad. Hij schreef diverse boeken, waaronder een essaybundel over de jaren zestig en een kleine biografie van Renate Rubinstein.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht

  Lees meer
 • 28 mei 2016 16:00 - 17:30 Shelter Songs 2: Maastricht
  Shelter Songs is een cultureel initiatief met als doel via liederen mensen uit verschillende landen en culturen…
  Shelter Songs is een cultureel initiatief met als doel via liederen mensen uit verschillende landen en culturen bij elkaar te brengen: weten we ook welke muziek en verhalen leven bij al deze culturen?
   
  Voor wie?
  Voor amateur- en professionele kunstenaars die via performances (bijv. lied, dans of voordracht) verhalen willen delen met anderen.

  Aanmelden
  Aanmelden kan tot 15 mei bij Kei Long Cheung via sheltersongs@outlook.com.

  Kijken en luisteren?
  De toegang is gratis, drankjes en hapjes zijn er ook. Gastvrouw is Esther Dijkstra en presentatie is in handen van Robert Orvalho.

  De première van Shelter Songs, afgelopen februari, was een groot succes. Niet alleen kwamen er ongeveer 200 mensen gedurende twee uur de performances bezoeken, ook was er een groot aanbod aan fantastische artiesten met verschillende culturele achtergronden. Zij deelden via piano, zang, gitaar, tai chi, salsa, en Japanse (vecht)kunst hun liederen en verhalen. Op de openingsdag stond er voor het publiek een zeer divers programma op stapel, met onder meer singer-songwriters, tai chi presentaties & workshops, klassieke muziek, popmuziek, salsa danspresentaties & workshops en een optreden van de Maastricht Japanese Supplementary School Dance.
   
  Datum: zaterdag 28 mei
  Tijd: 16.00-17.30 uur
  Locatie: Lutherse Kerk, Hondstraat 14, Maastricht
   

  Lees meer
 • 29 mei 2016 00:00 - 00:00 Feestelijke opening Jan Hanlo Poëziepad
  Ter gelegenheid van de ingebruikneming van het Jan Hanlo Poëziepad vindt op zondag 29 mei 2016 om 15.00 uur een…
  Ter gelegenheid van de ingebruikneming van het Jan Hanlo Poëziepad vindt op zondag 29 mei 2016 om 15.00 uur een (gratis) evenement plaats op Château St. Gerlach, Joseph Corneli Allée 1 in Valkenburg aan de Geul. Dit is tevens de geboortedag van Jan Hanlo. 

  De opening zal door de heer Camille Oostwegel worden gedaan. Hij zal daarbij een korte toespraak houden over zijn indruk van en ervaringen met de dichter. Hij heeft Jan Hanlo gekend en ooit ook geïnterviewd. Tom America zal een paar gedichten op muzikale wijze vertolken. Stichting Dichter in Beeld nodigt iedereen van harte uit om met hen het glas te heffen op Hanlo en zijn poëziepad. Na afloop bent u uiteraard in de gelegenheid het pad te lopen en de zuilen waarop gedichten van Hanlo zijn aangebracht te bewonderen. De Hanlo-wandelroute bestaat uit zes zuiltjes met gedichten. De wandeling start de Geerlingshof, waar het Hanlo-monument staat, en loopt via het kerkhof en sluit bij Château St. Gerlach aan op de reeds bestaande poëzieroute Gedichten langs de Geul. 

  Initiatiefnemer van het Jan Hanlo Poëziepad is: stichting Dichter in Beeld. 

  Het project is mede mogelijk gemaakt door de gulle bijdragen van:
  De Kunst en Cultuurrad Valkenburg aan de Geul
  Stichting dr. P. G.J.M. Janssens
  De Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach
  Het Edmund Brand Cultuurfonds Valkenburg
  Stichting Elisabeth Strouven
  Stichting Monumentaal Erfgoed Limburg (C.L.J.M. Oostwegel)
 • 02 juni 2016 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - De vakantiekoffer! door leden van VLAM
  Met de zomer en de vakantie voor de boeg geven leden van VLAM traditiegetrouw in de laatste aflevering van het…
  Met de zomer en de vakantie voor de boeg geven leden van VLAM traditiegetrouw in de laatste aflevering van het seizoen luchtige leessuggesties. Laat u verleiden door hun keuze, die u wellicht op een nieuw literair spoor zet!

  Verfrissende boeken om in het verre buitenland of gewoon in de eigen tuin te lezen.

  Na een zomerstop van twee maanden vindt op donderdag 1 september de eerste editie van de 26e jaargang van Letters bij de lunch plaats.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis 

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)


  Lees meer
 • 04 juni 2016 11:00 - 16:00 Giro di Poesia
  Er zijn veel soorten toertochten maar een Rondje Wielerpoëzie bestaat nog niet. Daarom wordt op zaterdag 4 juni…
  Er zijn veel soorten toertochten maar een Rondje Wielerpoëzie bestaat nog niet. Daarom wordt op zaterdag 4 juni 2016 de eerste Giro di Poesia gereden: een knooppuntenroute van circa 60 km door het Nederlandse Mergelland en de Belgische Voerstreek. Op vijf plaatsen zullen dichters, die gek zijn van de koers, de fietsers verrassen met (wieler)verzen. Start en finish liggen bij het Amstel Gold Race Experience in Valkenburg. De voorgelezen gedichten worden gebundeld in een boekje. De deelnemende poëten: Norbert de Beule, Bert Bevers, Patrick Cornillie, Huisdichter Cornelis, Herman Laitem, Harmen Malderik, Frank Pollet, Bert Struyvé, Roger Thijs, JACE van de Ven, Kees van Meel en Miel Vanstreels. Wie wil meefietsen dient om 11u bij het Amstel Gold Race Experience te zijn. 

  Er zijn geen kosten verbonden aan de tocht. Aanmelden kan via Giro di Poesia  (http://wielergedichten.blogspot.nl/2000/09/giro-di-poesia.html)
   
 • 05 juni 2016 14:00 - 15:30 Lezing Femke Halsema over boek 'Pluche'
   Op zondag 5 juni om 14.00 uur houdt Femke Halsema een lezing over haar nieuwste boek Pluche in de Kleine Zaal…
   Op zondag 5 juni om 14.00 uur houdt Femke Halsema een lezing over haar nieuwste boek Pluche in de Kleine Zaal van Schouwburg De Domijnen.

  Tijdens haar jaren als lid van de Tweede Kamer, fractievoorzitter en politiek leider van GroenLinks oefende ze invloed uit op het publieke en politieke debat als voorvechter van mensenrechten en vrouwenrechten.
  Sinds ze het Nederlandse politieke toneel verliet in januari 2011, bouwt ze een nieuwe, onafhankelijke carrière op. Ze schrijft, maakt programma’s voor televisie, geeft lezingen en advies in de private en publieke sector.  
  Ze werkte in 2014 aan een documentairereeks voor de NTR onder de titel Seks en de Zonde over de positie van vrouwen in de islam. Ze was bedenker en co-producent van de politieke dramaserie De Fractie (VPRO) en zit momenteel in de researchfase voor een documentaire serie over terreur onder de werktitel Fout na de oorlog (NTR). Ze schrijft met regelmaat columns voor De Correspondent en in maart 2016 verscheen haar politieke memoire onder de titel Pluche. Daarnaast vervult Femke tal van bestuursfuncties.
   
  In Pluche blikt Femke Halsema terug op haar leven in de landelijke politiek: van haar begintijd als nieuwbakken Kamerlid tot geliefd fractievoorzitter die heel zichtbaar was in het publieke debat. Ze beschrijft de invloed die de politiek op haar leven heeft gehad – op haarzelf en haar denken en handelen, maar ook op de mensen om haar heen: haar vrienden, man en kinderen.

  Halsema’s politieke carrière valt samen met een van de meest turbulente periodes in de geschiedenis van de Nederlandse politiek. Met de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh, de paspoortaffaire rond Ayaan Hirsi Ali en de opkomst van Geert Wilders veranderden de Nederlandse politiek en samenleving dramatisch.
  Haar boekPluchegeeft een unieke en spraakmakende inkijk in de landelijke politiek. Boekhandel Krings is aanwezig met een boekenstand. Na afloop van de lezing vindt in de Charles Eijckzaal in de schouwburg een signeersessie plaats.
    
  zondag 5 juni
  14.00 uur
  Entree € 7,50 / € 5,- voor ontvangers nieuwsbrief Krings en houders voordeel-met-je-biebpas
  Schouwburg De Domijnen
   
 • 15 juni 2016 19:30 - 21:00 Masterclass Carina van Leeuwen
  Op woensdag 15 juni vindt om 19.30 uur, in Bibliotheek Sittard De Domijnen deel ll plaats van de masterclass ‘Hoe…
  Op woensdag 15 juni vindt om 19.30 uur, in Bibliotheek Sittard De Domijnen deel ll plaats van de masterclass ‘Hoe pleeg je de perfecte moord’. Deze masterclass is georganiseerd in het kader van de Spannende Boeken Weken en wordt gegeven door forensisch rechercheur en auteur Carina van Leeuwen.
   
  Aan de hand van een fictieve moord neemt Carina van Leeuwen de bezoekers mee in de wereld van het forensisch onderzoek. In Masterclass l, die afgelopen jaar in Bibliotheek Sittard De Domijnen heeft plaatsgevonden, luidde het thema ‘every contact leaves a trace.’ Het ging hier over het achterlaten van sporen en wat deze sporen vertellen. 

  Deel ll van de masterclass gaat een stapje verder en behandelt DNA. Wat is DNA en wat vertelt het? Wat is af te lezen aan een skelet en hoe zit het met vingerafdrukken? 
   
  Met deze masterclasses leest u de forensische thrillers Vuurproef en Koud Spoor van Carina van Leeuwen met nog meer plezier en kennis van het forensische vak.

  Boekhandel Krings is aanwezig met een boekenstand.
   
  woensdag 15 juni
  19.30 uur
  Entree € 5,00 / € 3,- voor ontvangers nieuwsbrief Krings en abonnementhouders bibliotheek
  incl. koffie/thee
  Bibliotheek Sittard De Domijnen
 • 21 augustus 2016 14:30 - 16:30 Poëziewandeling door het Jekerkwartier o.l.v. Jet van Aalst
  Wandeling door het schilderachtige stadsdeel van Maastricht met watermolens en stadswallen. Het Jekerkwartier vraagt…
  Wandeling door het schilderachtige stadsdeel van Maastricht met watermolens en stadswallen. Het Jekerkwartier vraagt om poëzie!

  De kleine rivier de Jeker komt in het park de oude stad binnen en stroomt na een kronkelige route de stad weer uit en de Maas in. Vroeger lagen langs de Jeker vele watermolens die van belang waren voor de wol-, graan- en papierproductie. Gelukkig zijn er nog verschillende bewaard gebleven. Neerlandica Jet van Aalst neemt u mee door dit oude pittoreske deel van Maastricht over de stadsmuren en langs de watermolens.

  Startpunt: Pesthuys, Vijfkoppen 1, Maastricht
  Deelname: € 5,- (incl. reader met gedichten)
  Aanmelden: info@vlammaastricht.nl


  Lees meer
meer items…
literatuurnieuws
 • 19 april 2016 Doe mee met de ikTOON campagne!
  De hele maand juni staat in het teken kunst van iedereen. Van 28 mei tot en met 30 juni 2016 kun je op meer dan…
  De hele maand juni staat in het teken kunst van iedereen. Van 28 mei tot en met 30 juni 2016 kun je op meer dan duizend locaties in meer dan 150 gemeenten kunst van dichtbij beleven. Tijdens het grootste culturele evenement van ons land tonen Nederlanders die creatief actief zijn in hun vrije tijd, hun werk. Van rapdichten, zingen in koren en vloggen tot stand-up comedy en beeldhouwen.

  Wil je ook jouw meedoen aan de iktoon-campagne? Schrijf je dan nu alvast in. Alles kan en mag. Van uitvoering, workshop en lezing tot en met tentoonstelling op elke denkbare locatie. Na registratie kun je direct gebruik maken van de toonkit. In de toonkit vind je tips voor het organiseren van activiteiten en campagnemateriaal die je kunt inzetten bij de promotie van jouw activiteit(en) en laten zien dat je onderdeel bent van iktoon. Zo laten we met elkaar zien hoe divers en kleurrijk kunst in Nederland is.

  Doe mee en toon je kunst tijdens de iktoon-maand!

  Als deelnemer organiseer je een of meerdere eigen activiteiten en kun je deelnemen aan regionale en/of landelijke activiteiten. Als coördinator organiseer en/of verbind je meerdere activiteiten binnen een gemeente, regio of provincie; ben je contactpersoon voor deelnemers in jouw regio; ontvang je berichten wanneer nieuwe deelnemers zich aanmelden via ‘ik toon’ en geeft hen zo mogelijk een plek in jouw programmering.

  Na aanmelding kun je direct gebruik maken van onze toonkit met promotiematerialen. Deze kun je inzetten in je eigen publiciteit en laten zien dat je onderdeel bent van iktoon.

  Voor vragen mail dan naar info@iktoon.nl of ga naar www.iktoon.nl.  

  Over iktoon:
  Op initiatief van het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) en Stichting WAK Nederland (Week van de Amateurkunst) bundelen veertien partners in de kunst- en cultuursector de krachten onder de noemer iktoon. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Cultuurparticipatie en VSBfonds
  lees meer…
 • 18 april 2016 Runa Svetlikova wint Jo Peters Poëzieprijs 2016
  Afgelopen zondag 17 april werd onder grote belangstelling in de Winselerhof in Landgraaf De 12e Dag van de Poëzie…
  Afgelopen zondag 17 april werd onder grote belangstelling in de Winselerhof in Landgraaf De 12e Dag van de Poëzie georganiseerd door de stichting Poëziefestival landgraaf. Onderdeel van dit festival is de uitreiking van de Jo Peters Poëzieprijs aan dichters met een jong oeuvre. In het juryrapport wordt het werk van Svetlikova geprezen om een zeer doordachte opbouw. De in het Vlaams geschreven cyclus van gedichten bij het sterfbed van de vader ontroert de lezer. Doordat de gedichten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn heeft ‘Deze zachte witte kamer’ de reikwijdte van een roman

  De jury, bestaande uit taalwetenschapper Lizet Duyvendak, de dichters Emma Crebolder en Rouke van der Hoek en voorzitter Barbara Beckers, nomineerde een viertal dichters uit 51 inzendingen. Eerdere winnaars van de JPPP waren o.a. Kira Wuck, Marjolijn van Heemstra, Ester Naomi Perquin, Edwin Fagel, Jan-Willem Anker, Hagar Peeters en Alfred Schaffer.

  De genomineerden voor de Jo Peters PoëziePrijs 2016 waren: Marc van der Holst met ‘Pyjamadagen’, Hannah van Wieringen met ‘Hier kijken we naar', Runa Svetlikova met ‘Deze zachte witte kamer’ en Sebastiene Postma met ‘Trappen’.

  De jury onder voorzitterschap van Barbara Beckers heeft de Jo Peters PoëziePrijs 2016 toegekend aan Runa Svetlikova. De winnares krijgt niet alleen € 2.500, maar krijgt ook de opdracht om een aantal gedichten te schrijven voor een bibliofiele publicatie die in 2017 verschijnt.
 • 14 april 2016 Huis voor de Kunsten Limburg ondertekent 'Sociaal Verbond Limburg'
  Woensdagmiddag 13 april 2016 is in Maastricht het convenant Sociaal Verbond Limburg ondertekend. Hiermee wil een…
  Woensdagmiddag 13 april 2016 is in Maastricht het convenant Sociaal Verbond Limburg ondertekend. Hiermee wil een groot aantal Limburgse organisaties kansen creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en daarmee bijdragen aan de doelstelling om de arbeidsparticipatie van deze doelgroep te vergroten. Ook Huis voor de Sport Limburg ondertekende het convenant.

  Diverse Limburgse organisaties willen vanuit hun rollen als werkgever, opdrachtgever, samenwerkingspartner of ambassadeur een bijdrage leveren op het gebied van arbeidsparticipatie en gaan via het Sociaal Verbond Limburg 2016-2019 de samenwerking opzoeken, informatie delen en kennis uitwisselen. Ondertekenaars naast Huis voor de Kunsten Limburg, zijn: Huis voor de Sport Limburg, Natuur en Milieu Federatie Limburg, Bonnefantenmuseum, Connect Limburg, Huis voor de Zorg, Limburgs Museum, Museumplein Limburg, Cubiss Limburg, Limburgs Landschap, Monumentenwacht Limburg, Stichting IKL, Topsport Limburg en de Provincie Limburg.
 • 11 april 2016 Instelling Dr. Lou Spronck-lezing
  Erkentelijk voor de inzet van de heer Dr. Lou Spronck voor het academisch onderzoek naar de cultuurgeschiedenis…
  Erkentelijk voor de inzet van de heer Dr. Lou Spronck voor het academisch onderzoek naar de cultuurgeschiedenis van Limburg en voor het culturele leven in Maastricht en Limburg, stelt de leerstoel Taalcultuur in Limburg, verbonden aan de Universiteit Maastricht, de tweejaarlijkse Dr. Lou Spronck-lezing in. Deze lezing zal gehouden worden door een wetenschapper die meer dan verdienstelijk en onderscheidend onderzoek (heeft) verricht naar Taalcultuur in Limburg.
       De heer Dr. Lou Spronck heeft tijdens zijn werkzame leven aan het Jeanne d’Arc College in Maastricht als leraar, conrector en rector maar vooral in de tijd erna gepubliceerd over de Limburgse geschiedenis, literatuur, dialect en volkskunde. Met de instelling van de Dr. Lou Spronck-lezing beogen we waardering voor de hoge kwaliteit van zijn onderzoek tot uitdrukking te brengen. Met de instelling van de Dr. Lou Spronck-lezing maken we het belang van excellent onderzoek naar taal en cultuur in Limburg zichtbaar voor de academische wereld en het grote publiek.
       Het beeldmerk voor de Dr. Lou Spronck-lezing is ontworpen door Piet Gerards.
   
 • 11 april 2016 Het culturele festivalseizoen gaat weer van start in Limburg!
  Benieuwd naar (een deel van) het culturele festivalaanbod van 2016? Het Limburgs Festivalplatform bundelt 12 provinciale…
  Benieuwd naar (een deel van) het culturele festivalaanbod van 2016? Het Limburgs Festivalplatform bundelt 12 provinciale cultuurfestivals op één website en presenteert in een gezamenlijke marketingcampagne een zeer divers festivalaanbod aan een groot publiek. Samen staan de cultuurfestivals ook dit jaar weer - van april t/m november - garant voor een gevarieerd en onderhoudend aanbod met onder andere klassieke muziek, dans, theater, poëzie, popmuziek en mode. Ga naar www.festivalslimburg.nl voor de festivaldata en meer informatie en laat je inspireren voor een veelzijdig festivalseizoen!

  Poëziefestival Landgraaf trapt op 17 april a.s., als eerste van de festivals die zijn aangesloten bij het Limburgs Festivalplatform, het Limburgse festivalseizoen af. Muziekliefhebbers kunnen dit jaar weer hun hart ophalen o.a. tijdens de 2e WMC Blazersbiënnale in Kerkrade, internationaal kamermuziekfestival en concours Orlando en het internationaal vocaal klassiek muziekfestival Vocallis. Dansliefhebbers kunnen terecht bij Festival de Nederlandse Dansdagen in Maastricht en het Worldfestival Parade Brunssum. Festivalliefhebbers die willen genieten van een gevarieerd cultuuraanbod kunnen festivals als het Zomerparkfeest Venlo, Cultura Nova Zomerfestival Heerlen, Musica Sacra Maastricht en de Kunstdagen Wittem bezoeken. Voor bijzonder theater op bijzondere locaties, verspreid door Midden-Limburg, is iedereen van harte welkom tijdens het LMBG FSTVL. Fashionlovers kunnen tenslotte hun hart ophalen tijdens FASHIONCLASH Festival.

  Ga voor meer informatie over het Limburgs Festivalplatform en de aangesloten festivals naar www.festivalslimburg.nl. Je krijgt hier een impressie van de diverse festivals en kunt direct doorklikken naar de social media en websites van de festivals zelf. ‘Up to date’ blijven van het meest recente cultuurfestivalaanbod? ‘Like’ dan de Facebookpagina: www.facebook.com/cultuurfestivalsinlimburg.
   
  Over het Limburgs Festivalplatform
  Het Limburgs Festivalplatform is op initiatief van de Provincie Limburg in 2006 opgericht voor cultuurfestivals die worden gesubsidieerd door de Provincie. Hierin werken momenteel twaalf festivals samen. Behalve een gezamenlijke mediacampagne, gecoördineerd door het Huis voor de Kunsten Limburg, vindt er binnen het Limburgs Festivalplatform overleg plaats over bijvoorbeeld het afstemmen van de programmering en de vraag hoe men elkaar organisatorisch kan versterken. 
 • 29 maart 2016 LiteraTour - literaire fietstocht naar de Frankfurter Buchmesse
  Binnen LiteraTour gaan 25 jongeren (afkomstig uit Nederland, Duitsland en België) van 16 tot 24 juli 2016 vanuit…
  Binnen LiteraTour gaan 25 jongeren (afkomstig uit Nederland, Duitsland en België) van 16 tot 24 juli 2016 vanuit Maastricht op literaire fietstocht naar Frankfurt. Kunst & cultuur- in de vorm van literatuur, woord en taal- staan hierbij centraal. Tijdens deze tocht worden er diverse artistieke workshops verzorgd, waarvan de eindresultaten gepresenteerd zullen worden op de beroemde Frankfurter Buchmesse; de grootste boekenbeurs ter wereld! 

  Voorafgaand aan de tour zal er tijdens het Hemelvaartweekend van 5 t/m 8 mei in Maastricht een voorbereidende vierdaagse workshop plaatsvinden, georganiseerd door Tout Maastricht. Tijdens deze workshop zullen de deelnemers kennis maken met elkaar en voorbereid worden op de productieve fase in juli. De input voor het creatieve werk zal onder andere gevormd worden door de indrukwekkende expositie Kind, mijn Kind in Gebouw M van de Tapijnkazerne.  
   
  Voor dit unieke project zijn wij op zoek naar vijf enthousiaste deelnemers tussen de 16 en 25 jaar oud uit Maastricht en omstreken. Dus meld je aan!

  lees meer…
 • 17 maart 2016 Schrijfwedstrijd Weert
  Beleeft u veel plezier aan schrijven, taal en verhalen? Doe dan mee met de Schrijfwedstrijd Weert. Zend uw korte…
  Beleeft u veel plezier aan schrijven, taal en verhalen? Doe dan mee met de Schrijfwedstrijd Weert. Zend uw korte verhaal in – of twee verhalen - van 750 tot 2000 woorden in totaal. De enige eis die eraan wordt gesteld is dat het ‘spannend’ moet zijn. De inzending moet uiterlijk 15 mei in bezit zijn van uitgeverij Bullseye Publishing. Zondagmiddag 26 juni om 14.00 uur is de bekendmaking en prijsuitreiking bij Bibliocenter Weert. Inzenders maken kans op publicatie.
   
  Hoe de amateur-schrijvers de spanning in hun verhaal verwerken, dat is natuurlijk de eigen keuze. Inspiratie kun je overal opdoen én door het werk van de cursisten van RICK die speciaal voor deze gelegenheid schilderijen hebben gemaakt met het thema ‘spanning’. Op de website van uitgeverij Bullseye www.bullseyshop.nl zijn deze schilderijen te zien. Hier meldt u zich ook aan voor deelname. Kosten bedragen 10 euro per inschrijver. Het verhaal zelf stuurt u per e-mail naar wedstrijd@bullseyepublishing.nlonder vermelding van “Mijn inzending schrijfwedstrijd 2016”.
   
  Tien geselecteerde verhalen in een boek
  De jury bestaat uit Tineke Prins, dramadocent Rick, Bas Rompa, auteur en Rob van de Meulenhof, uitgeverij Bullseye. Zij selecteert uit alle inzendingen tien verhalen voor opname in een boek, dat wordt uitgegeven door Bullseye Publishing. De tien winnaars ontvangen dit boek gratis tijdens de prijsuitreiking. De uiteindelijke winnaar krijgt een unieke uitgave met eigen werk.
  De organisatie van de schrijfwedstrijd is in handen van Rick, Bibliocenter en Bullseye Publishing in Weert.
   
  Kijk op www.bibliocenter.nl of www.ricknet.nl of www.bullseyshop.nl voor de voorwaarden van de schrijfwedstrijd Weert. 
meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Literatuur? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?