literatuur

Limburg herbergt vele schrijvers, lezers, literaire cafés, leeskringen, schrijfdocenten, organisatoren van literaire activiteiten enzovoorts. Het Huis voor de Kunsten Limburg wil dit literaire netwerk versterken, promoten en ondersteunen. Bijvoorbeeld met informatie en advies. Ook organiseert het Huis  – vaak samen met partners uit het culturele veld – diverse projecten om de literatuur en het schrijven in Limburg meer onder de aandacht te brengen.
 
Het Huis voor de Kunsten Limburg is ook de thuisbasis van het Letterkundig Centrum Limburg (LCL). Samen met hen werken wij aan het bevorderen en promoten van literatuur in Limburg. Op deze website bieden wij bijvoorbeeld een digitaal podium aan literatuur en literaire activiteiten in en uit Limburg. Dit is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in literatuur en schrijven in deze provincie.    
prikbord
Er zijn geen prikbordberichten
literatuuragenda
 • 03 december 2016 16:00 - 17:30 Interview Thomas Olde Heuvelt: Hex
  Zaterdag 3 december om 16.00 uur wordt Thomas Olde Heuvelt bij boekhandel Dominicanen geïnterviewd door Janna…
  Zaterdag 3 december om 16.00 uur wordt Thomas Olde Heuvelt bij boekhandel Dominicanen geïnterviewd door Janna Navis over zijn boek Hex.
   
  Het ogenschijnlijk pittoreske dorpje Beek is in de greep van de Wylerheks, een vrouw uit de zeventiende eeuw met dichtgenaaide mond en ogen. Zwijgend loopt ze door de straten en dringt ze de huizen binnen, nachtenlang staat ze aan je bed. Iedereen weet dat haar ogen nooit mogen worden geopend.
  Er wordt alles aan gedaan om haar aanwezigheid geheim te houden. Maar als een groep jongeren besluit viral te gaan met de heks, laat ze de moderne samenleving langzaam maar zeker afglijden naar middeleeuwse praktijken. En dan is de wraak van de Wylerheks nog niet eens begonnen...
   
  Het boek is zowel nationaal als internationaal een groot verkoopsucces. De vertaalrechten zijn verkocht aan 16 landen: Warner Bros kocht de rechten voor een televisieserie.
   

   

   

  Lees meer
 • 04 december 2016 13:30 - 15:30eigen activiteit TAALworkshop Kunstbende Limburg
  Op zondag 4 december a.s. organiseert Kunstbende Limburg van 13.00 tot 17.00 uur een Open Podium in de ECI Cultuurfabriek…
  Op zondag 4 december a.s. organiseert Kunstbende Limburg van 13.00 tot 17.00 uur een Open Podium in de ECI Cultuurfabriek in Roermond. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar kunnen die dag gratis workshops van professionals volgen, gericht op de Kunstbende-categorieën Dans, DJ, Fashion, Muziek, Taal en Film. Dit ter voorbereiding op de regiofinale van Kunstbende Limburg op zondag 19 maart 2017 in de Stadsschouwburg Sittard-Geleen.
   
  De workshop voor de categorie Taal wordt georganiseerd in samenwerking met het Letterkundig Centrum Limburg en het Huis voor de Kunsten Limburg en wordt gegeven door schrijfster Hanneke Hendrix. Wil je inspiratie opdoen voor het schrijven van bijvoorbeeld een kort verhaal, gedicht of column? Meld je dan aan en laat je coachen bij het uitwerken van je tekst. 

  Opzet
  Wil je je vooral laten inspireren door een ervaren schrijfster en schrijfdocent om tot een goed idee voor een tekst te komen? Of heb je al een idee en wil je graag advies krijgen over de uitwerking hiervan? Of heb je misschien al een tekst klaar en wil je hier feedback op krijgen? Het kan allemaal tijdens de TAALworkshop op 4 december van 13.30-15.30 uur!

  Je krijgt allerlei tips en ideeën voor de opzet en uitwerking van jouw verhaal, gedicht, column of andersoortige tekst (alles mag!). Hier kun je je voordeel mee doen als je wilt deelnemen aan Kunstbende 2017 in de categorie Taal. Als je je hiervoor aanmeldt kun je bovendien na 4 december nog een keer per e-mail van coaching op je tekst krijgen van Hanneke Hendrix. 

  Deelnemen
  Of je nu veel of weinig schrijfervaring hebt, iedereen tussen de 13 en 18 jaar kan en mag gratis deelnemen aan de TAALworkshop! Inschrijven is wel verplicht en kan via www.kunstbendelimburg.nl/workshops17. Let op: VOL = VOL, dus wees er snel bij!
   
  Lees meer
 • 08 december 2016 19:30 - 21:00samenwerkings activiteit Geschiedenis van de literatuur in Limburg
  Donderdag 8 december aanstaande om 19:30uur gaat Yaël Weijenberg bij Boekhandel Dominicanen  in gesprek met de…
  Donderdag 8 december aanstaande om 19:30uur gaat Yaël Weijenberg bij Boekhandel Dominicanen  in gesprek met de redacteuren van het onlangs verschenen Geschiedenis van de literatuur in Limburg;  Lou Spronck, Ben van Melick en Wiel Kusters
   
  De wieg van de Nederlandse literatuur stond in Limburg: met het belangrijke werk van Hendrik van Veldeke kwam daar al in de twaalfde eeuw een levendige literaire cultuur tot stand, die tot op de dag van vandaag invloedrijke auteurs en teksten voortbrengt. Van de Servaaslegende tot Connie Palmen en van de Percessie van Scherpenheuvel tot Jan Hanlo: Geschiedenis van de literatuur in Limburg biedt voor het eerst een uitgebreid overzicht van bijna duizend jaar Limburgse letteren. Het literaire landschap van Limburg is veeltalig (behalve Nederlands en Latijn ook veel Frans en streektaal) en zeer gevarieerd. Niet alleen geboren en getogen Limburgers, zoals Erycius Puteanus, Pascal Delruelle, Frans Erens, Pierre Kemp en Pé Hawinkels, krijgen volop aandacht. Er wordt ook stilgestaan bij werken met Limburg als locatie of thema.
  Door dit brede, grensoverschrijdende perspectief is Geschiedenis van de literatuur in Limburg een veelkleurig overzichtswerk, dat zich niet beperkt tot proza en poëzie, maar ook ruimte biedt aan journalistiek werk van bijvoorbeeld Jozef Thissen en Willem K. Coumans en (lied)teksten van Toon Hermans, Gé Reinders en Jack Poels (Rowwen Hèze).

  Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht
   

  Lees meer
 • 09 december 2016 10:00 - 16:00 Verhalend proza schrijven
  Het personage in contrasten en stijlfiguren

  Op vrijdag 9 december vindt van 10.00 tot 16.00 uur de schrijfworkshop…
  Het personage in contrasten en stijlfiguren

  Op vrijdag 9 december vindt van 10.00 tot 16.00 uur de schrijfworkshop ‘Verhalend proza schrijven’ plaats in Workshophuis Yvonne Cup, Baarlo.

  Een schrijver wil de lezer het verhaal binnenzuigen, nieuwsgierig maken naar de volgende pagina, emoties bij hem losmaken. Een goed verhaal intrigeert, is spannend, verrast, mag zelfs schokken. Juist zulke effecten bereikt de schrijver door contrasten en stijlfiguren aan te wenden.

  In de workshop Verhalend proza schrijven: het personage in contrasten en stijlfiguren ontdek je wat er gebeurt als je je verhaal kleur geeft door te werken met contrasten en stijlfiguren. Je leert welke krachtige instrumenten je met het contrast en de stijlfiguur in handen hebt. Zulke literaire middelen komen niet toevallig in een verhaal terecht. Door ze bewust toe te passen maak je een verhaal opwindend. Een verhaal dat raakt en nog lang rondzingt in het hoofd van de lezer.

  Bij het schrijven van proza is het mogelijk om een contrast aan te brengen tussen het personage en zijn omgeving of het probleem waarmee hij worstelt. Een personage kan vrolijk zingend door het huis lopen terwijl het buiten regent of geldproblemen hebben en daarover zijn schouders ophalen. Zulke contrasten intensiveren het verhaal, verhogen het effect van de eigenschappen van personages. De lezer laat zich graag verbaasd van zijn stuk brengen. Ook leer je stijlfiguren als de vergelijking, de personificatie, de overdrijving en de paradox te gebruiken. Een personage dat schreeuwt als een varken op een cruciaal moment zegt meer dan een personage dat schreeuwt. Het heeft een sterker beeldend effect, trekt direct aandacht en roept gevoelens op.


  Datum: vrijdag 9 december 2016, 10.00 – 16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, Baarlo
  Prijs: € 85,- (lunch inbegrepen)
  Docent: Koos van den Kerkhof
  Aantal deelnemers: 8-12
  Voor inschrijving ga naar: www.hetschrijflab.nl
   
  Lees meer
 • 09 december 2016 20:00 - 22:30samenwerkings activiteit Finale van Borderlines: Euregion Poetry Slam
  Op 9 december vanaf 20.00 uur vindt in de Azijnfabriek 2.0 in Roermond de finale plaats van Borderlines: Euregion…
  Op 9 december vanaf 20.00 uur vindt in de Azijnfabriek 2.0 in Roermond de finale plaats van Borderlines: Euregion Poetry Slam. Dichters uit Nederland, België en Duitsland stonden stonden tegenover elkaar in de drie voorrondes in Heerlen, Sittard en Venlo. Per voorronde zijn drie winnaars geselecteerd. Zij strijden in de finale in Roermond om de titel van beste slammer van Limburg en een plek in de halve finale van het NK Poetry Slam in Utrecht. Ze dragen voor uit eigen werk, dagen elkaar uit en proberen het publiek met hun poëzie voor zich te winnen. Dit alles onder de aanstekelijke leiding van presentator en dichter Daan Doesborgh. Tussendoor is er muziek. De toegang is gratis! 

  Borderlines: Euregion Poetry Slam is een initiatief van PANDA, bestaande uit dichter Merlijn Huntjens en theatermaker Nina Willems. Met Borderlines hebben zij de ambitie om de komende jaren een euregionaal poetry slam event te organiseren dat behalve in Limburg ook op podia vlak over de grens in België en Duitsland plaatsvindt. PANDA wil met Borderlines de literaire community in Limburg en de euregio versterken en werkt daarvoor onder andere samen met het Huis voor de Kunsten Limburg. 

  Lees meer
 • 13 december 2016 20:00 - 22:00 Schrijversbezoek van Kader Abdolah in SCHUNCK*
  Op 13 december bezoekt Kader Abdolah SCHUNCK* Bibliotheek Glaspaleis. De schrijver wordt geïnterviewd, beantwoordt…
  Op 13 december bezoekt Kader Abdolah SCHUNCK* Bibliotheek Glaspaleis. De schrijver wordt geïnterviewd, beantwoordt publieksvragen en geeft afsluitend een signeersessie.

  De nieuwe roman Salam Europa! van Kader Abdolah is een boek over nieuwsgierigheid en belangstelling voor de ander. Het is een overrompelende roman over de schoonheid en de betekenis van het over de grenzen kijken, waarin realiteit en verbeelding door elkaar lopen. Tegelijk is dit boek een vertelling over het heden, waarin Kader Abdolah de gebeurtenissen van nu rondom de immigratie en de terreur op een onvergelijkbare manier in zijn verhaal verweeft. Dit maakt het een hoogst actuele roman. Het resultaat: een schitterende oosterse vertelling over Europa.
   
  Interview
  Kader Abdolah zal worden geïnterviewd door Tineke Bennema, historicus met specialisme geschiedenis van het Midden-Oosten (UvA). Bennema werkte als lokaal assistent voor het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in Jericho en Ramallah en vervolgens als verslaggever voor Radio 1, Trouw en Twee Vandaag. Ze schreef drie boeken over Palestina. In 2011 werd de zilveren griffel uitgereikt voor het informatieve kinderboek Ik! Wie is dat?, waarvan zij een van de auteurs (over multiculturaliteit) was.
   
  Democratie
  Tot aan de verkiezingen op 15 maart 2017 besteden de SCHUNCK* Bibliotheken met regelmaat aandacht aan het thema democratie in Nederland en Europa. Het schrijversbezoek van Kader Abdolah is een moment waar jij jouw horizon kunt verbreden in deze, voor de democratie, roerige tijden.
   
  Kader Abdolah
  Kader Abdolah (Iran, 1954) heeft sinds zijn debuut met De adelaars in 1993 een aantal succesvolle en grote romans geschreven zoals Spijkerschrift (2000), Het huis van de moskee (2005), De koning (2011) en Papegaai vloog over de IJssel (2014).

  Lees meer
 • 15 december 2016 - 26 december 2016 Als de douche het maar doet met Kerst!
  Een kerstkomedie van Jacques Vriens

  Op de avond voor Kerst is Hanneke druk in de weer om een gezellig diner…
  Een kerstkomedie van Jacques Vriens

  Op de avond voor Kerst is Hanneke druk in de weer om een gezellig diner voor te bereiden. Het schiet alleen niet erg op op, want regelmatig is er geen water en valt de stroom uit, omdat haar man Wilbert de douche aan het verbouwen is. En juist vanavond wil Hanneke haar kookkunsten vertonen, want haar moeder heeft een nieuwe vriend die ze komt voorstellen.
  Maar wat doet die verlopen engel daar toch aan de overkant van de straat?

  Jacques Vriens schreef deze tragisch komische voorstelling speciaal voor ’t Pesthuyspodium. Hij is vooral bekend als kinderboekenschrijver, maar schreef ook een aantal komedies voor volwassenen.
   
  Speelperiode van 15 t/m 26 december in het Pesthyspodium.
  Spelers: Rufus Hegeman, Lilian Hendrix, Irma van Hoof, Stan Ras en Jacques Vriens.
  Entree  €10,-
  Kaartjes via www.pesthuyspodium.nl

  Lees meer
 • 03 januari 2017 - 02 februari 2017samenwerkings activiteit Humoristisch Poëzieparcours Maastricht
  Onder het motto ‘een wandeling door Maastricht van gedicht tot gedicht’ kunt u in de periode van di 3 januari…
  Onder het motto ‘een wandeling door Maastricht van gedicht tot gedicht’ kunt u in de periode van di 3 januari tot do 2 februari een Poëzieparcours volgen langs Centre Céramique, een aantal boekhandels, antiquariaten en winkels. In aansluiting bij het thema van de Poëzieweek (26 jan-2 febr) is humor deze editie de leidraad bij de selectie. Als opmaat naar de Gedichtendag/Poëzieweek laten de deelnemers, als kenners bij uitstek, voor het elfde jaar een bekend gedicht in de etalage zien.

  Boekenlegger met route is vanaf 3 januari gratis verkrijgbaar bij de klantenservice van Centre Céramique en andere deelnemers:  Librairie Stille, Ruyters & De Koning Wijn en Antiek in Wiek, Stijl Wyck, Galerie Amarna, Darq: an amazing chocolate & coffee experience, Drukkunstmuseum, De Boekenwurm, Alley Cat bikes & coffee, Gezondheidswinkel Balsemien, Boekhandel Dominicanen, Lampada, De Tribune, Bloemsierkunst Baccara, Kunstlokaal Maastricht/Galerie Dis, Universiteitsbibliotheek.
  Organisatie: Maastricht Boekenstad

  Startpunt van het Parcours: Centre Céramique

  Lees meer
 • 05 januari 2017 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Humor in de poëzie door leden van VLAM
  Als opmaat naar de Gedichtendag/Poëzieweek (26 jan-2 febr) brengen leden van VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten…
  Als opmaat naar de Gedichtendag/Poëzieweek (26 jan-2 febr) brengen leden van VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) voordrachten waarin humor een hoofdrol speelt. Humor is immers het thema dit jaar van de Poëzieweek. In gedichten wordt humor vaak als wapen ingezet. Vaak om te lachen, maar ook om de spot te drijven met maatschappelijke wantoestanden. Laat u verrassen door hun keuze! De selectie wordt op gepaste wijze muzikaal ondersteund.

  Locatie: Centre Céramique
  Lunchpauzepogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
  Toegang is gratis

  Lees meer
 • 07 januari 2017 20:00 - 22:00 Richard Hemker in de Literaire Salon
  Boekhandel de Tribune en het Pesthuyspodium ontvangen Richard Hemker in de Literaire Salon…
  Boekhandel de Tribune en het Pesthuyspodium ontvangen Richard Hemker in de Literaire Salon

  In deze eerste Literaire Salon in 2017 is Richard Hemker onze gast naar aanleiding van de publicatie eerder dit jaar van zijn roman Hoogmoed bij uitgeverij van Oorschot. Hoogmoed is de met verbazing en bewondering ontvangen geschiedenis van een geestelijke Werdegang, een unieke ontsnapping in unieke taal gepresenteerd. De roman werd met vier stippen beoordeeld in het NRC. In deze tweede roman van Hemker (1967) zoekt het hoofdpersonage de afzondering. “Deze onmodieuze, ogenschijnlijk kalme literatuur zal de geduldige lezer nog dagen achtervolgen,” schrijft Sebastiaan Kort in zijn recensie.
  De schrijver, die een deel van zijn geschiedenis in Maastricht heeft liggen zal op deze avond een korte lezing geven en aansluitend worden geïnterviewd door  Géza Kovács, psycholoog. Over het belang van stijl en structuur zal het gaan, over schrijven als ambacht, over smartelijk verlangen en strenge esthetische ordening.

  Datum: Zaterdag 7 januari 20.00 uur 
  Locatie: 't Pesthuyspodium
  Entree: €10, incl. consumptie

  Na afloop is er een signeersessie.


  Lees meer
 • 15 januari 2017 14:00 - 18:00samenwerkings activiteit Schwob Leesclubfestival in Maastricht
  Voor de tweede keer in Maastricht: het Schwob Leesclubfestival, op 4 bijzondere locaties met 4 titels van klassieke…
  Voor de tweede keer in Maastricht: het Schwob Leesclubfestival, op 4 bijzondere locaties met 4 titels van klassieke werken uit de wereldliteratuur, die onlangs opnieuw zijn uitgeven. De besprekingen o.l.v. bevlogen ambassadeurs  duren 2 uur, waarna de middag feestelijk wordt afgesloten met een drankje en een literaire quiz in Boekhandel Dominicanen.

  U kunt kiezen uit:
  • Bernard Malamud - De fikser in Centre Céramique
   o.l.v. neerlandica Jet van Aalst
  • Joseph Mitchell - McSorley's wonderbaarlijke saloon in Boekhandel Dominicanen
   o.l.v. recensent Koen Eykhout
  • Franz Werfel - Het bleekblauwe handschrift van een vrouw  in Ruyters & De Koning Wijn en Antiek in Wiek
   o.l.v. cultuurhistoricus Bart-Jan de Graaf
  • Elio Vittorini - De rode anjer in Galerie Dis
   o.l.v. schrijver Roman Helinski
  De tickets kosten € 25,- (inclusief boek en drankje) en zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Dominicanen. Meer info over de titels en locaties: www.libris.nl/dominicanen/schwob (ook voor online bestellen)
  Lees meer
 • 22 januari 2017 14:00 - 16:30samenwerkings activiteit Er loopt een liedje door de lucht, workshop poëzie
  Tijdens de maand van de poëzie in het Centre Céramique een workshop gedichten maken, daar kun je bijna niet onder…
  Tijdens de maand van de poëzie in het Centre Céramique een workshop gedichten maken, daar kun je bijna niet onder uit. Maar… hoe schrijf je eigenlijk een gedicht, kan iedereen het, wat is het verschil tussen een vrij vers en een gebonden vers, moet het altijd rijmen en waar kan een gedicht over gaan? Deze praktische workshop licht een tipje van de sluier op. De workshop wordt gegeven door Marjanne Jeurissen. Zij volgde in 2006 de opleiding Docent Creatief schrijven bij Jos Rosenboom en geeft sindsdien cursussen en workshops autobiografisch schrijven, verhalen en gedichten schrijven aan kunstencentra, bibliotheken en ouderencentra in Roermond, Weert en Sittard.

  Inschrijven/reserveren: klantenservice Centre Céramique (klantenservice@maastricht.nl) of 043-3505600. Deelname is gratis

  Locatie: Centre Céramique Maastricht

  Lees meer
 • 26 januari 2017 13:30 - 16:15samenwerkings activiteit Gedichtendag: poëziewandeling met Jet van Aalst
  Op de Gedichtendag kunt u onder deskundige  en enthousiaste leiding  van neerlandica Jet van Aalst het Poëzieparcours…
  Op de Gedichtendag kunt u onder deskundige  en enthousiaste leiding  van neerlandica Jet van Aalst het Poëzieparcours volgen. Het 11e Poëzieparcours heeft dit jaar humor als leidraad (in navolging van het thema van de Poëzieweek 26 jan-2 febr). Zij neemt u - tijdens een wandeling- mee langs 16 etalages, vol met vrolijke poëzie, in een winters Maastricht met enkele stops onderweg.

  Aanmelden en startpunt: Centre Céramique Maastricht (klantenservice@maastricht.nl)
  Deelname: € 5,- incl. tekst van de gedichten

   

  Lees meer
 • 29 januari 2017 14:30 - 16:00samenwerkings activiteit Poëzie aan de Maas met Jules Deelder en jonge Limburgse dichters
  Humor en poëzie? “Jawel”, zegt Jules Deelder, die het Poëziegeschenk 2017 schrijft. Met het thema humor komt…
  Humor en poëzie? “Jawel”, zegt Jules Deelder, die het Poëziegeschenk 2017 schrijft. Met het thema humor komt er aandacht voor gedichten die op de lachspieren werken, uit hilariteit, herkenbaarheid of uit ironie. Humor is in Deelders poëzie in ieder geval geen curiosum.
  Daarom is Jules Deelder de hoofdgast bij de afsluiting van Maand van de Poëzie. Aan deze muzikale en literaire bijeenkomst in Centre Céramique leveren ook 3 winnaars van de Euregion Poetry Slam Borderlines (i.s.m. YoungPoets en Letterkundig Centrum Limburg) en locale dichters hun bijdrage. De muzikale omlijsting wordt op gepaste jazzy wijze verzorgd door Michelle & Friends, een easy-listening band uit Maastricht.  Dit alles staat onder leiding van dichter Daan Doesborgh, hij zal de gasten voorstellen en kort interviewen. Het belooft een vrolijke middag te worden!
   
  J.A. Deelder zette zijn eerste stappen in zijn carrière als performer in 1966. Na zijn poëziedebuut  ‘Gloria Satoria ‘ bij De Bezige Bij volgden nog vele bundels met als meest recente publicaties ‘Tussentijds’(2008), ‘Ruisch’(2011), ‘Het graf van Descartes’(2013) en ’Dag en nacht’(2014). In zijn vaak absurdistische, maar steeds glasheldere poëzie wordt de jazz haast tastbaar. De onderwerpen die Deelder aansnijdt zijn de Tweede Wereldoorlog, Duitsland, Rotterdam, jazz en het leven van Deelder zelf. In 1982 debuteerde Deelder als prozaïst met ‘Schöne Welt’. Hierna verschenen een groot aantal verhalenbundels en gelegenheidsuitgaven. Deelder ontving voor zijn hele oeuvre de Anna Blamanprijs (1988), de Johnny van Doornprijs voor de gesproken letteren (1999) en de Tollensprijs (2005).

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Toegang: € 10,-, voor leden bibliotheek € 7,50. Aanmelden: klantenservice@maastricht.nlof 043-3505600. Organisatie: Maastricht Boekenstad i.s.m. Centre Céramique
  Met boekverkoop en signeersessie
   

  Lees meer
meer items…
literatuurnieuws
 • 11 november 2016 Schrijfwedstrijd over de liefde
  Al vele jaren is Saint Amour een succes in Nederlandse en Belgische theaters. Elk jaar koppelt Saint Amour literatuur…
  Al vele jaren is Saint Amour een succes in Nederlandse en Belgische theaters. Elk jaar koppelt Saint Amour literatuur en liefde met de nodige zwier aan elkaar. Daarvoor trommelt ze steevast een schare messcherpe auteurs op, waarbij voordrachten worden afgewisseld met prachtige muziek en filmfragmenten. Op 3 februari 2017 staat één man centraal: Herman Brusselmans. Weinig auteurs hebben zo’n indrukwekkend en divers oeuvre over de liefde opgebouwd als Brusselmans. Ter gelegenheid hiervan organiseren Parkstad Limburg Theaters, SCHUNCK* en Huis voor de Kunsten Limburg een unieke schrijfwedstrijd waaraan iedereen kan meedoen.

  PLT, SCHUNCK* en Huis voor de Kunsten Limburg roepen iedereen op te schrijven over de liefde in een zelfgekozen vorm van maximaal 1000 woorden. Verhalen, gedichten, columns, liefdesbrieven; alles is toegestaan. Inzendingen kunnen ingestuurd worden tot en met zondag 15 januari. De winnaar wordt door Herman Brusselmans zelf bekendgemaakt tijdens de openbare prijsuitreiking in SCHUNCK* op vrijdag 3 februari om 16:00 uur én mag zijn of haar stuk voordragen als voorprogramma van Saint Amour diezelfde avond in Theater Heerlen. Ook ontvangt de winnaar een romantisch diner voor twee in Brasserie Mijn Streek. Voor de nummers twee en drie zijn er gratis kaartjes voor Saint Amour én een boekenbon ter waarde van 20 euro.

  Ter voorbereiding op de wedstrijd wordt in SCHUNCK* een gratis schrijfworkshop gegeven door Alexandra Menick op zaterdag 26 november van 20:00 uur tot 22:00 uur. Deelnemers aan de wedstrijd mogen hier vrijblijvend aan meedoen. Wel graag van tevoren aanmelden via eugene.van.loo@schunck.nl.

  De inzendingen worden beoordeeld door een driekoppige vakjury: Wiel Beijer is journalist en columnist voor Dagblad de Limburger/Limburgs Dagblad, Hans Bogaert is succesvol debuterend auteur met Echo en Andrea Germeraad is auteur van o.a. Een bittere pil en schrijfcoach.

  Na de prijsuitreiking zal Herman Brusselmans zich klaarmaken voor zijn optreden in Saint Amour die avond om 20:30 uur in Theater Heerlen. Naar goed gebruik is er ook ditmaal veel muziek bij; geen dwarsfluiten en hobo’s, wel snoeiharde rock-‘n-roll. 

  Inzendingen schrijfwedstrijd: Eugène van Loo: eugene.van.loo@schunck.nl
  lees meer…
 • 21 oktober 2016 Onderzoek zelfstandige kunstprofessionals
  Komende maand doet het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) onderzoek onder zelfstandige…
  Komende maand doet het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) onderzoek onder zelfstandige kunstprofessionals in de cultuureducatie en cultuurparticipatie. Hiervoor willen zij graag zoveel mogelijk zelfstandige professionals bereiken die werken als kunstdocent in de buitenschoolse cultuureducatie en/of als artistiek begeleider/kunstprofessional in de amateurkunst of community arts.
   
  Steeds meer van deze professionals werken – soms noodgedwongen – als zelfstandige en vaak tegen een relatief laag inkomen. Dat vindt het LKCA zorgwekkend en daarom vinden zij het van belang op grote schaal inzicht te krijgen in de arbeidspositie en de behoeften van deze professionals. Hoe meer professionals deelnemen, hoe waardevoller de uitkomsten van het onderzoek zijn. Doe mee! 


  lees meer…
 • 14 oktober 2016 NXT TXT: nieuwe prijs voor jonge schrijvers uit de Euregio Maas-Rijn
  Speciaal voor jongeren van 15 t/m 25 jaar uit de Euregio Maas-Rijn is er een nieuwe literatuurprijs: NXT TXT. Jonge…
  Speciaal voor jongeren van 15 t/m 25 jaar uit de Euregio Maas-Rijn is er een nieuwe literatuurprijs: NXT TXT. Jonge schrijftalenten kunnen hiervoor t/m 30 december 2016 een niet eerder gepubliceerde, Nederlandse, Duitse of Franse prozatekst van maximaal 5.000 woorden insturen via info@nxt-txt.eu. De ingestuurde teksten worden door een onafhankelijke vakjury beoordeeld. Per taal wordt een winnaar uitgeroepen en de drie prijswinnende teksten worden door professionele vertalers in beide andere talen vertaald. Deze verschijnen in een drietalige publicatie die de lezer een kijkje geeft in de jongste literaire ontwikkelingen in de Euregio Maas-Rijn. Bovendien worden de winnaars gehuldigd tijdens een feestelijke prijsuitreiking. Zij winnen – ter ondersteuning van hun toekomstige schrijfactiviteiten - een laptop. Voor de tweede en derde plaats van ieder land is er een boekenbon van 100 en respectievelijk 50 euro. Meer informatie is te vinden op www.nxt-txt.eu.
   
  Vanuit Nederlands-Limburg kunnen jonge schrijftalenten meedoen die woonachtig zijn in Zuid- of Midden-Limburg (tot en met Roermond). In alle drie de taalgebieden worden ook gratis schrijfworkshops aangeboden aan de deelnemers. In Limburg zijn dat vier workshops door auteur en schrijfdocent Emile Hollman op 8, 15 en 29 november en 6 december van 18.00-20.00 uur in Centre Céramique te Maastricht.
   
  Behalve dat met het project ‘NXT TXT – Award voor jonge schrijvers uit de Euregio Maas-Rijn’ een mooi podium wordt geboden aan jonge schrijftalenten, is de organisatie ook benieuwd met welke thema’s jongeren uit de Euregio Maas-Rijn zich bezighouden en hoe zich dit vertaalt in literaire teksten. En wat zijn bijvoorbeeld de overeenkomsten en verschillen binnen de land- en taalgrenzen van dit gebied?
   
  NXT TXT is een project van Stichting Euregio Maas-Rijn in samenwerking met het Letterkundig Centrum Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg, het Literaturbüro Euregio Maas-Rhein en Stichting EuregioKultur. Het project staat onder het beschermvrouwschap  van Gisela Walsken, de voorzitter van de Stichting Eurgio Maas-Rijn en regeringspresident van de districtsregering Keulen.
   
 • 14 oktober 2016 Literaire Salon Venray 2017
  De tweede cyclus van de derde editie van Literaire Salon, een samenwerkingsproject van de Bibliotheek BiblioNu…

  De tweede cyclus van de derde editie van Literaire Salon, een samenwerkingsproject van de Bibliotheek BiblioNu en Literair Café Venray staat gepland voor komend voorjaar. Emmy Rongen, docent Nederlands aan het Raayland College, gaat de bijeenkomsten leiden op twee donderdagavonden in de Venrayse bibliotheek. Op deze avonden staat één boek centraal. Dat is de roman ‘De Toverberg’ (1924) van de Duitse schrijver Thomas Mann (1875- 1955). De jonge Duitser Hans Castorp bezoekt zijn neef in het sanatorium in het Zwitserse Davos. Betoverd door de verleidelijke, zieke Klavdia Chauchat, blijft hij er echter geen drie weken maar zeven jaar. In de hermetische wereld van de Toverberg maakt Castorp een leerproces door, zijn inwijding in het leven, waarbij de humanist Ludovico Settembrini en de sinistere nihilist Leo Naphta strijden om zijn ziel. De Toverberg is een onbetwist hoogtepunt in het oeuvre van Thomas Mann, die op sublieme wijze verbeeldt hoe de Duitse geestelijke elite aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog vluchtte in de ijle wereld van de cultuur aldus de begeleider.

  De Literaire Salon is speciaal bedoeld voor de liefhebbers (maximaal tien personen) van buitenlandse literatuur en staat onder leiding van Emmy Rongen, docent Nederlands aan het Raaylandcollege van Venray. Aan de hand van inleidingen over de schrijver en het boek in de context van zijn oeuvre en uitvoerige bespreking, ondersteund met audiovisueel materiaal, worden schrijver en boek op de twee avonden diepgaand geanalyseerd.

  Deelname aan de Literaire Salon bedraagt € 25,00 (twee avonden). Als u belangstelling hebt, kunt u zich aanmelden per e-mail: info@biblionu.nl en tevens het bedrag overmaken op rekeningnummer: NL59 RABO 0139989587 ten name van BiblioNu Venray onder vermelding van uw naam en Literaire Salon 2017. Uw aanmelding is pas definitief nadat het bedrag op het rekeningnummer is bijgeschreven. Deelnemers die zich hebben aangemeld, ontvangen hierover persoonlijk bericht. Aanmelding tot uiterlijk 15 november a.s.

  Aarzel niet te lang, er zijn maar 10 plaatsen beschikbaar.

  De Literaire Salon vindt plaats in de bibliotheek aan de Merseloseweg te Venray op de donderdagavonden: 2 februari 2017 en 9 maart 2017, om 19.30 uur.

 • 03 oktober 2016 Meer geld voor literaire festivals buiten de randstad
  Op Prinsjesdag heeft minister Bussemaker met een brief aan de Kamer haar besluit bekendgemaakt over de verdeling…

  Op Prinsjesdag heeft minister Bussemaker met een brief aan de Kamer haar besluit bekendgemaakt over de verdeling van de subsidies in het kader van de culturele basisinfrastructuur 2017-2020. Het Nederlands Letterenfonds is verheugd over een extra bijdrage van € 350.000 per jaar voor literaire festivals.

  Deze extra middelen zullen voor een belangrijk deel ten goede komen aan festivals in de regio, dat wil zeggen buiten de randstad. Het fonds wil met deze extra middelen de dynamiek in het festivallandschap vergroten door een aantal opkomende en kwalitatief hoogwaardige festivals met een regionale functie de mogelijkheid te bieden door te groeien tot festivals van nationaal belang. Hiertoe zal het Letterenfonds onder meer een regeling inrichten voor festivalsubsidies met een looptijd van twee jaar.

  Het Nederlands Letterenfonds zegt: "Literaire festivals en literair-educatieve instellingen vormen een steeds belangrijkere schakel tussen schrijvers, vertalers en lezerspubliek. Ze bieden zowel gevestigde (internationale) namen als nieuw talent een podium, scheppen mogelijkheden voor vormexperimenten en samenwerkingen met andere kunstdisciplines, en brengen scholieren in contact met literatuur. In het bereiken van nieuwe publieksgroepen en het vergroten van de zichtbaarheid van auteurs en hun werk vervullen zij een essentiële rol. Ook op het gebied van talentontwikkeling, professionalisering en internationale uitwisseling hebben zij in toenemende mate een belangrijke functie."

meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Literatuur? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?