literatuur

Limburg herbergt vele schrijvers, lezers, literaire cafés, leeskringen, schrijfdocenten, organisatoren van literaire activiteiten enzovoorts. Het Huis voor de Kunsten Limburg wil dit literaire netwerk versterken, promoten en ondersteunen. Bijvoorbeeld met informatie en advies. Ook organiseert het Huis  – vaak samen met partners uit het culturele veld – diverse projecten om de literatuur en het schrijven in Limburg meer onder de aandacht te brengen.
 
Het Huis voor de Kunsten Limburg is ook de thuisbasis van het Letterkundig Centrum Limburg (LCL). Samen met hen werken wij aan het bevorderen en promoten van literatuur in Limburg. Op deze website bieden wij bijvoorbeeld een digitaal podium aan literatuur en literaire activiteiten in en uit Limburg. Dit is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in literatuur en schrijven in deze provincie.    
Op maandag 12 oktober 2015 werd op uitnodiging van de Gedeputeerde voor Cultuur, dhr. Koopmans een document verstuurd naar de provincie Limburg met daarin een visie op taal als erfgoed. Dit visiedocument zal worden gebruikt als input ten behoeve van de toekomstige Erfgoednota van de Provincie.

Dit document werd geschreven namens de Universiteit Maastricht, Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen
prof. L. Cornips (Leerstoel Taalcultuur in Limburg) en dr. V. van Saaze (MACCH); Namens het Huis voor de Kunsten Limburg: drs. M. Frencken (Consulent Literatuur), E. van Nieuwenhoven, BA (vervangend Consulent Literatuur) en drs. T. van de Wijngaard (Streektaalfunctionaris); Namens de Raod veur ’t Limburgs: prof. R. van Hout; in samenwerking met de volgende organisaties (in alfabetische volgorde):Commissie Literatuurgeschiedenis van het Limburgs Geschiedkundig en Oudheidkundig Genootschap, Letterkundig Centrum Limburg, Letteren Overleg Limburg, Poëziefestival Landgraaf, Raod veur ’t Limburgs, Stichting Limburgse Literaire Lies, Stichting Medammecour On Tour, Stichting voor Dialect- en Cultuuronderwijs Limburg, Veldeke Limburg, Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde, Werkgroep Limburgportaal Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren en de Willy Dols Stichting

Download het visiedocument
prikbord
Er zijn geen prikbordberichten
literatuuragenda
 • 08 oktober 2015 - 03 december 2015 Cursus Creatief Schrijven
  Wil je zelf je eigen 'schrijfpad' ontdekken?

  Geef je dan snel op voor de Cursus Creatief Schrijven waarin de…
  Wil je zelf je eigen 'schrijfpad' ontdekken?

  Geef je dan snel op voor de Cursus Creatief Schrijven waarin de autobiografie centraal staat. 

  De ontwikkeling van je creativiteit tijdens het schrijven staat centraal. Via verrassende schrijftechnieken leert je hoe je in contact kunt komen met je eigen verhaal. Via de genres proza en poëzie worden er schrijfopdrachten aangeboden om je herinneringen tot leven te brengen en die op te schrijven. Je wordt uitgenodigd feedback te geven en te ontvangen, dit is echter niet verplicht. Ervaring met schrijven is niet nodig. Het doel is om in een inspirerende omgeving ontspannen 'op je eigen verhaal' te komen. 

  Voor meer informatie en inschrijven voor de cursus:
  mieke.peeters@xs4all.nl of tel. 0651496084. Voor informatie m.b.t. de locatie, Puck en Maril Bergs tel. 0774748214.

  Data: 8,15,22 en 29 oktober en/of 12,19,26 november en 3 december 2015.
  Tijd: 19.00 - 21.30 uur
  Locatie: Den Herberg Rijksweg Noord 2 5951 AE Belfeld
  Kosten: 60 euro per lesblok van 4 lessen
  Schrijfdocente: Mieke Peeters
 • 01 november 2015 - 30 november 2015 'Nederland Leest' met A.L. Snijders
  Na het succes van de afgelopen jaren viert 'Nederland Leest' haar 10e editie in november. Dit jaar staat A.L. Snijders…
  Na het succes van de afgelopen jaren viert 'Nederland Leest' haar 10e editie in november. Dit jaar staat A.L. Snijders centraal, de bekende auteur van korte verhalen. Hij stelt een verhalenbundel samen met een staalkaart uit de Nederlandstalige geschiedenis. Zijn eigen reactie op deze verhalen staat ook weergegeven in deze bundel. Tevens is een katern met de beste korte verhalen uit onze provincie opgenomen. Ook verkrijgbaar als eBook. Deze bundel wordt door deelnemende bibliotheken in Nederland gratis uitgedeeld aan volwassenen op vertoon van hun bibliotheekabonnement.

  In Maastricht verkrijgbaar bij Centre Céramique, Bibliotheekservicepunt Heer (Concordiastraat 1) en Bibliotheekservicepunt Malpertuis (Sproetepad 20).


  Lees meer
 • 01 december 2015 20:00 - 22:00 Schrijversbezoek Connie Palmen
  Ontmoet Connie Palmen
  Op dinsdag 1 december 2015 van 20.00 tot 22.00 uur vertelt Connie Palmen in Bibliotheek…
  Ontmoet Connie Palmen
  Op dinsdag 1 december 2015 van 20.00 tot 22.00 uur vertelt Connie Palmen in Bibliotheek Sittard De Domijnen over haar nieuwste boek Jij zegt het. Een boek dat door de Nederlandse critici alom geprezen wordt als haar beste boek. Zij zal achtergronden van het boek vertellen en een aantal fragmenten voorlezen. Uiteraard is er gelegenheid om het boek te kopen en te laten signeren. Een bijzondere gelegenheid om deze belangrijke schrijfster en markante persoonlijkheid te ontmoeten.

  Connie Palmen
  Connie Palmen (Sint Odilienberg, 25 november 1955) is een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers uit deze tijd. Sinds haar debuutroman De Wetten (1991) behaalt zij grote successen. Te denken valt aan de autobiografische roman I.M. die verscheen na de plotselinge dood van haar partner Ischa Meijer in 1995. Ook haar partner Hans van Mierlo komt te overlijden. Hier doet zij in Logboek van een onbarmhartig jaar (2011) op een nietsontziende wijze verslag van. Op 1 september 2015 verscheen haar nieuwe roman Jij zegt het.

  Jij zegt het
  Ted Hughes en Sylvia Plath vormen het beroemdste liefdespaar uit de moderne westerse literatuur. Palmen laat de in 1998 overleden Ted Hughes terugkijken op zijn gepassioneerde huwelijk dat op 11 februari
 1963 eindigt in de zelfmoord van zijn vrouw.
 De kritieken buitelen over elkaar heen van enthousiasme: ‘De kroon op het oeuvre’ (Tzum), ‘...internationale allure...’ ( Athenaeum) en ‘Puur literair genot’ (Vrij Nederland).

  Het bezoek van Connie Palmen aan Bibliotheek Sittard De Domijnen is een van de weinige publieke optredens die ze de komende maanden heeft. Een unieke gelegenheid om een van de grote schrijfsters van hedendaagse literatuur te ontmoeten. Connie Palmen wordt geinterviewd door Mehlika Schopen.
  De entree is € 7,50 ( en voor houders van de voordeel-met-je-bieb pas en ontvangers van de nieuwsbrief van Wim Krings € 5,-). Reserveren voor deze avond kan via Bibliotheek Sittard De Domijnen, Broeksittarderweg 1 te Sittard (t: 046-4510303) of via Boekhandel Krings.
  Deze lezing is georganiseerd door 
De Domijnen en Boekhandel Wim Krings. 

  Lees meer
 • 03 december 2015 12:30 - 13:30samenwerkings activiteit Letters bij de lunch - 'Van lezen word je een beter mens' door Jacques Vriens
  Jacques Vriens is een van de bekendste kinderboekenschrijvers van ons land. Hij zal vertellen over hoe hij zélf…
  Jacques Vriens is een van de bekendste kinderboekenschrijvers van ons land. Hij zal vertellen over hoe hij zélf een lezer werd; zijn schrijverschap en hoe zijn jeugd in het hotel van zijn ouders en zijn jaren als ‘meester’ daarbij een grote rol spelen. Natuurlijk zal hij ook voorlezen en ingaan op de achtergronden van zijn boeken en wat hij belangrijk vindt als auteur. Daarnaast zal hij ook stil staan bij het belang van lezen én voorlezen. Hij realiseert zich dat in deze tijd van media-drukte het voor kinderen steeds lastiger wordt om in alle rust een boek te lezen. Daarom is hij is ervan overtuigd dat het juist van groot belang is om kinderen (weer) aan het lezen te krijgen en te laten ervaren wat leesplezier is. Jacques Vriens slaagt erin om serieuze en soms 'zware' onderwerpen op een lichtvoetige manier aan de kaak te stellen.

  Jacques Vriens (‘s Hertogenbosch, 1946) was bijna vijfentwintig jaar werkzaam in het basisonderwijs. Eerst als directeur op OBS De Manse in Abcoude en de laatste negen jaar van zijn onderwijsloopbaan op De kleine kapitein in het Brabantse Bakel. Hij was en is zeer actief op het gebied van leesbevordering. Vanaf 1993 is hij fulltime schrijver en sinds een aantal jaren woont hij in Gronsveld.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).


  Lees meer
 • 03 december 2015 20:00 - 22:00 Literaire Salon - Arjen Fortuin over Geert van Oorschot
  Op donderdagavond 3 december om 20.00 uur vertelt Arjen Fortuin in het Pesthuyspodium over Geert van Oorschot.…
  Op donderdagavond 3 december om 20.00 uur vertelt Arjen Fortuin in het Pesthuyspodium over Geert van Oorschot. Hij schreef een meeslepende biografie over deze vermaarde uitgever.
   
  De biografie vertelt niet alleen over de persoon Van Oorschot, maar geeft ook een goed beeld van de naoorlogse literatuur, de politiek, het literaire leven en de uitgeverijwereld. Geert van Oorschot (1909-1987) was een van de succesvolste en spraakmakendste uitgevers van de vorige eeuw. Hij was de uitgever en vaak ook ontdekker van belangrijke Nederlandse schrijvers, zoals Gerard Reve, W.F. Hermans, Jan Hanlo, M. Vasalis, Rutger Kopland en J.J. Voskuil. Hij smeedde de reeks Van Oorschot de Russische Bibliotheek. Deze door Helmut Salden vormgegeven reeks vestigde de reputatie van zijn bedrijf en liet Nederland kennismaken met het Rusland van de negentiende eeuw. Van Oorschot had een haast bovenmenselijke energie: naast het bestieren van zijn uitgeverij onderhield hij vele contacten en correspondenties met schrijvers en kunstenaars (óók uit zakelijk belang) én hij vond tijd om zelf te schrijven. Zijn boeken Mijn tante Coleta en Twee vorstinnen en een vorst behoren tot de winstgevendste publicaties van Uitgeverij Van Oorschot. ‘Maar een succesvol leven is niet noodzakelijkerwijs een gelukkig leven,’ schrijft Arjen Fortuin in zijn biografie. De zelfmoord van zijn zoon Guido was een klap die hij nooit te boven is gekomen. Zijn temperament zat Van Oorschot vaak in de weg. Al zijn contacten, met schrijvers, ontwerpers, zijn vrouw en zijn zonen, waren stormachtig. En hij was soms melancholisch op het depressieve af. Van Oorschot was een man van het grote gebaar, van de overdrijvingen en van de mooie verhalen. Arjen Fortuin maakte een meeslepend relaas van zijn leven, waarin de anekdotes en citaten kleur geven aan het grotere verhaal van de naoorlogse geschiedenis.

  De biografie Geert van Oorschot, uitgever ligt vanaf 13 november in de winkel en kost € 45,-. Arjen Fortuin (1971) is criticus, redacteur en columnist van NRC Handelsblad en auteur van de biografie van Geert van Oorschot. 
  Organisatie: Pesthuyspodium i.s.m. Boekhandel De Tribune

  Locatie: Pesthuyspodium. Maastricht
  Entree: € 5,-
  Aanmelden: www.pesthuyspodium.nl  Lees meer
 • 04 december 2015 16:00 - 17:30 Boekpresentatie 'Achter het verdwijnpunt' - Frans Budé
  Op 4 december wordt de nieuwe dichtbundel van Frans Budé gepresenteerd in de Jan van Eyckacademie. Dichter/schrijver/essayist…
  Op 4 december wordt de nieuwe dichtbundel van Frans Budé gepresenteerd in de Jan van Eyckacademie. Dichter/schrijver/essayist Erik Lindner verzorgt de inleiding, de muzikale omlijsting is in handen van sopraan Rianne Wilbers.

  In zijn dichtbundel Achter het verdwijnpunt introduceert Frans Budé op zijn kenmerkende lyrische wijze een nieuwe fascinatie in zijn oeuvre: vermissingen en verdwijningen. Nadrukkelijker dan ooit houdr de dichter zich bezig met de eindigheid. Daarnaast staat hij in de reeksen Reis door Rusland en Aan land, aan zee vol verbazing stil bij de verscheidenheid in het grensgebied tussen stad en land en verdiept hij zich - niet voor het eerst, maar altijd op een andere manier - in het werk van bekende kunstenaars. Een bundel die verlies en dood onderzoekt, maar borrelt van vitaliteit en zeggingskracht.

  Na afloop is er gelegenheid om de bundel te kopen en te toosten op het nieuwe boek.

  Locatie: Jan van Eyckacademie, Academieplein 1, Maastricht


  Lees meer
 • 04 december 2015 19:30 - 21:00samenwerkings activiteit Lezing Ferdi Schrooten - Nonk Theo en de mijnen
  Vrijdagavond 4 december geeft Ferdi Schrooten een lezing bij Boekhandel Dominicanen over zijn boek Nonk Theo en…
  Vrijdagavond 4 december geeft Ferdi Schrooten een lezing bij Boekhandel Dominicanen over zijn boek Nonk Theo en de mijnen; het kleurrijke en raadselachtige leven van een Nederlandse mijnwerkerszoon die in Australië zijn eigen goudmijn wist te bemachtigen, maar berooid en veel te jong overleed. Jaren geleden gaf journalist Ferdi Schrooten baan en huis op om in Australië op zoek te gaan naar sporen van zijn oom, Nonk Theo, het zwarte schaap van zijn Limburgse mijnwerkersfamilie. Nonk Theo was in 1954 op 22-jarige leeftijd tegen de wil van zijn familie naar Australië vertrokken om er goud te zoeken en fortuin te maken. Hij kwam nooit meer terug. 

  Een stapeltje brieven van zijn oom, even intrigerend als raadselachtig, was het begin van een zoektocht, die zich grotendeels voltrok in de Outback van Australië. Ferdi struinde alle plaatsen en plekken af die Nonk Theo gedurende zijn dwalende bestaan had aangedaan. Hij ploos talloze kranten en archieven na. Hij sprak met iedereen die nog een herinnering aan zijn oom zou kunnen hebben. Gaandeweg werd de zoektocht een doel op zich. Nonk Theo werd een obsessie. En dat leverde dit verbijsterende verhaal op, dat aan het licht brengt wat velen liever verborgen hadden gehouden.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen, Maastricht


  Lees meer
 • 15 december 2015 - 03 februari 2016 Expositie 'Spiegelbeeld' - Limburgse dichters
  Van 15 december 2015 t/m 3 februari 2016 verzorgt Centre Céramique, in samenwerking met Stichting Dichter in Beeld,…
  Van 15 december 2015 t/m 3 februari 2016 verzorgt Centre Céramique, in samenwerking met Stichting Dichter in Beeld, een expositie van een twintigtal in Limburg geboren en/of wonende dichters.

  Van elke dichter wordt een foto geëxposeerd die Jean Scheijen heeft gemaakt; naast elke foto hangt een gedicht dat de dichter bij zijn foto heeft geschreven. Piet Gerards tekende voor de grafische vormgeving van de gedichten.

  Anton Dautzenberg schreef een essay dat is geïnspireerd op ‘Spiegelbeeld’, de titel van de expositie, dat verschijnt bij de opening van de expo half december. Enkele dichters zullen ter gelegenheid van Gedichtendag optreden tijdens de bijeenkomst Poëzie aan de Maas op 31 januari 2016 waarvoor ook Stefan Hertmans is uitgenodigd.

  Locatie: Centre Céramique, Avenue Céramique 50, Maastricht
  Entree: gratis


  Lees meer
 • 27 december 2015 - 28 december 2015 Cultura Nova Jeugdtheaterfestival
  Tijdens de kerstvakantie samen naar het theater! Cultura Nova presenteert haar tweede Jeugdtheaterfestival. In…
  Tijdens de kerstvakantie samen naar het theater! Cultura Nova presenteert haar tweede Jeugdtheaterfestival. In samenwerking met Parkstad Limburg Theaters worden op zondag 27 en maandag 28 december tussen 11.00 en 17.00 uur jeugd- en familievoorstellingen geprogrammeerd in verschillende zalen van Theater Heerlen. Een verrassend en gevarieerd programma voor jonge (vanaf 6 maanden) en oudere kinderen. Met toneel- en muziekvoorstellingen, workshops, films en voorlezen.

  Twee bijzondere Nederlandse premières: in de droomvoorstelling Slumberland (6+) gaat Zonzo Compagnie voor de tweede keer een samenwerking aan met de gevierde cineaste Nathalie Teirlinck. Bekende muzikanten An Pierlé en Fulco Ottervanger (jazztrio De Beren Gieren) voorzien Slumberland live van een wonderlijk klankenuniversum. Ze verbeelden en verklanken een reeks wonderbaarlijke figuren die elkaar in een nachtelijke wereld ontmoeten. Het maanmeisje dat op de aarde landt, het zandmannetje dat zijn zandgrot verlaat, de vleermuisjongen die het liefst ondersteboven leeft. Stuk voor stuk magische, ontroerende en grappige figuren. Ook een Nederlandse première is de bijzondere en grappige voorstelling x tot de zoveelste (8+) van Compagnie Frieda (BE) met één beginpunt maar wel 'x tot de zoveelste' mogelijkheden. Samen kiest het jonge publiek aan de hand van objecten het verloop van het verhaal. In het begin is alles mogelijk. Vick Verachtert en Nikè Moens nodigen het publiek uit om deel te nemen aan het verhaal dat ter plekke zal ontstaan. Een verhaal over keuzes maken. Samen kiezen de kinderen welke weg de hoofdrolspeelster inslaat en komt één van de x tot de zoveelste mogelijkheden tot leven.

  Anne Rats (bekend van o.a. ‘Otje’ maakt haar debuut als theatermaker met de voorstelling Adam en de anderen (7+), een coproductie van Het Laagland, Generale Oost en Stichting Roversdochter (NL) over acceptatie, met liefde naar elkaar kijken en durven te zijn wie je bent. De voorstelling gaat over Adam, die vanaf dag één, op school de rare jongen is. Ook thuis heeft hij het gevoel er niet helemaal bij te horen. Adam loopt weg van huis en zo begint een zwerftocht door de stad. Hij komt mensen tegen die net als hij 'anders' zijn. En in ieder van hen: Slootman, Piraat, Carrièreman en Vogelvrouw ziet hij iets prachtigs.

  Voor kinderen en ouders die houden van sprookjes, koningen, monsters en heldinnen brengt Theater FroeFroe (BE) de voorstellingRepelsteel (6+) naar Heerlen met in de hoofdrol een stinkende molenaarshater, een wraakzuchtig en kom-uw-belofte-na monster, zonder genade. Repelsteel is onwaarschijnlijk leuk en speelt door tot in je dromen. Parkstad Limburg Theaters presenteert de voorstelling Rapunzel door Van Hoorne Theaterproducties.Ontvoerd en opgesloten in een hoge toren. Zal haar redder ooit komen?

  Ook voor de allerkleinsten is er veel te beleven. Baby’s en peuters beleven Bach, Beethoven en Brahms in een bijzondere theatrale ontmoeting met muzikanten in de voorstelling Hemelsblauw (6 maanden+) van Pantalone (BE) en in Glimp (2+) van Oorkaan (NL) worden ze meegenomen naar een betoverende droomwereld, waarin Tony Overwater (o.a. bekend van de CD’s van Kikker) en Rob Kloet (drummer van De Nits) jazzy klanken spelen. Samen met de kleurrijke beelden van Lotte van Dijck spelen zij een muzikaal spel met elkaar en met het publiek.
   
  Filmhuis De Spiegel maakte een bijzondere selectie films voor het Jeugdtheaterfestival: Johan en de Verenkoning (6+), Ernest & Celestine (AL) en La Clé des Champs (AL). Deze films zijn gratis toegankelijk. Er zijn ook verschillende workshops. Maak je eigen animatiefilm van klei, papier, speelgoed of jezelf tijdens de animatieworkshops of leer de kneepjes van het draaien in een dj workshop. In de workshop ‘Bouw je eigen droomstad’ van SCHUNCK* maak je een eigen droomhuis door te knippen, plakken en kleuren. Als het af is, zet je het neer in de stad. De stad wordt voller en voller met steeds meer droomhuizen! Ook ontwikkeld door SCHUNCK* is de workshop Groeivormen. Met een paar simpele bouwmaterialen ga je samen aan de slag om een steeds grotere constructie te bouwen.
   
  Sesamstraat acteurs spelen een feestje voor Brammetje Boterhammetje? en Joes Boonen komt op verzoek van de kinderen terug naar Heerlen met haar nieuwe voorstelling ‘Ik zou wel een kindje lusten’. Het theatercafé wordt tijdens het festival omgetoverd tot een speel en doe-plek met sprookjesachtige attracties van Theater FroeFroe, een heuse prentenboekenstad en de kinderspeeltuin Op Stapel waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen en bouwen.


  Lees meer
 • 02 januari 2016 - 03 februari 2016 Poëzieparcours met Limburgse dichters
  Onder het motto ‘een wandeling door Maastricht van gedicht tot gedicht’ organiseert Maastricht Boekenstad in…
  Onder het motto ‘een wandeling door Maastricht van gedicht tot gedicht’ organiseert Maastricht Boekenstad in januari 2016 een Poëzieparcours in het centrum van Maastricht. U kunt de route volgen vanaf Centre Céramique langs een aantal boekhandels, antiquariaten en winkels.

  Als opmaat naar de Gedichtendag (28 januari 2016) en Poëzieweek (28 januari t/m 3 februari 2016) laten de deelnemers, als kenners bij uitstek, voor het tiende jaar een bekend gedicht in de etalage zien. Voor deze jubileumeditie zijn speciaal Limburgse dichters geselecteerd.

  De boekenlegger met route is vanaf 2 januari gratis verkrijgbaar bij de klantenservice van Centre Céramique en de andere deelnemers: Annex Coffeelovers, De Verwondering, Librairie Stille, Ruyters & De Koning Wijn en Antiek in Wieck, Galerie Amarna, Kunstdrukmuseum, De Boekenwurm, Thiessen Wijnverkoopers, Marres, De Brandweer, Boekhandel Dominicanen, Lampada, De Tribune, Sociaal Historisch Centrum Limburg, Kunstlokaal Maastricht/Galerie Dis en de Universiteitsbibliotheek.

  Startpunt bij voorkeur: Centre Céramique, Maastricht


  Lees meer
 • 07 januari 2016 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Gedrukt in Maastricht
  In de afgelopen eeuwen zijn duizenden boeken gedrukt in Maastricht. Zo’n 7.500 van die boeken zijn bewaard gebleven…
  In de afgelopen eeuwen zijn duizenden boeken gedrukt in Maastricht. Zo’n 7.500 van die boeken zijn bewaard gebleven en liggen nu in de depots van Centre Céramique, de Universiteitsbibliotheek en het Historisch Centrum Limburg. Het project ‘Gedrukt in Maastricht’ wil die boeken aan een breed publiek bekend maken, niet alleen via een website, maar ook door activiteiten als lezingen, wandelingen en presentaties. Vier en een halve eeuw drukgeschiedenis kent Maastricht, gevuld met drukkers die slechts kort actief waren tot hele dynastieën van drukkers, zoals de familie Van Gulpen en Nypels.

  Een deel van de titels heeft betrekking op literatuur: Goethe’s Werther, de Don Quichotte, maar ook vele liederen, romans en verhalen zijn in Maastricht gedrukt. Daarnaast is er, zeker begin 20e eeuw, sprake van een opmerkelijke samenwerking tussen literatoren, illustratoren en drukkers. Dit leidde tot een aantal zeer fraaie ‘meesterdrukken’.

  Emile Ramakers - historicus van Centre Céramique - zal zijn lezing illustereren met literaire voorbeelden.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  De organisatie is in handen van VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).


  Lees meer
 • 10 januari 2016 15:00 - 16:30samenwerkings activiteit De rijke bramenplukker door Jacques Vriens en Jan Gouw
  Jacques Vriens vertelt en speelt samen met pianist Jan Gouw  'De rijke bramenplukker' en drie andere sprookjes…
  Jacques Vriens vertelt en speelt samen met pianist Jan Gouw  'De rijke bramenplukker' en drie andere sprookjes voor volwassenen van Godfried Bomans.
  Godfried Bomans overleed in 1971 en was in de jaren zestig de meest gelezen schrijver van ons land.Hij was ook vaak te zien op tv en werd een van de eerste 'bekende Nederlanders'. Veel van zijn werk is inmiddels vergeten, maar zijn sprookjes voor volwassenen zijn nog steeds zéér de moeite waard.
  Jacques Vriens is bekend als kinderboekenschrijver en theatermaker, maar ook is hij al bijna zijn hele leven een bewonderaar van de sprookjes van Bomans en hij heeft er nu een intieme theatervoorstelling van gemaakt. In deze voorsteling voor volwassenen vertelt én  speelt hij enkele geestige, ontroerende  en soms ook maatschappijkritische sprookjes van Bomans waarbij prachtige muziek wordt gespeeld door componist en pianist Jan Gouw. Tijdens de voorstelling van ongeveer een uur wordt ook verteld over het leven van Bomans.

  Locatie: Pesthuyspodium Maastricht
  Entree: € 10,-
  Reserveren: www.pesthuyspodium.nl

  Lees meer
 • 28 januari 2016 13:30 - 16:15 Samen met Jet van Aalst van gedicht tot gedicht in Maastricht
  Op Gedichtendag (28 januari 2016) kunt u onder deskundige leiding van neerlandica Jet van Aalst het Poëzieparcours…
  Op Gedichtendag (28 januari 2016) kunt u onder deskundige leiding van neerlandica Jet van Aalst het Poëzieparcours volgen. De route, met dit jaar Limburgse dichters als leidraad, voert u langs 17 etalages in het centrum van Maastricht. Laat u verrassen door moderne Limburgse poëzie in een winters Maastricht, met enkele stops onderweg. Het startpunt van de wandeling is Centre Céramique.

  Deelname: € 5,- (incl. tekst van de gedichten)
  Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00


  Lees meer
 • 31 januari 2016 11:00 - 12:45samenwerkings activiteit Poëzie aan de Maas met Stefan Hertmans en Limburgse dichters
  Ter gelegenheid van de Gedichtendag/Poëzieweek is er een muzikale en literaire bijeenkomst in Centre Céramique…
  Ter gelegenheid van de Gedichtendag/Poëzieweek is er een muzikale en literaire bijeenkomst in Centre Céramique met een drietal dichters uit de expo ‘Spiegelbeeld’ en de bekende Vlaamse auteur Stefan Hertmans, de schrijver van het Poëziegeschenk 2016.

  Stefan Hertmans publiceerde romans, verhalen, essays en groot aantal dichtbundels. Tot zijn meest succesvolle prozaboeken behoren Naar Merelbeke en Oorlog en terpentijn. In 2006 verschenen zijn verzamelde gedichten onder de titel Muziek voor de overtocht. De Limburgse poëzie wordt vertegenwoordigd door Frans Budé, Michelle Bracke en Daan Doesborgh. Onder de titel Achter het verdwijnpunt publiceerde de Maastrichtse dichter Frans Budé (1945) onlangs zijn nieuwste bundel, waarin hij op zijn kenmerkende lyrische wijze een nieuwe fascinatie in zijn oeuvre introduceert: vermissingen en verdwijningen. Als Young Poets treden Michelle Bracke (1984) en Daan Doesborgh (1988) op: voordrachten en poetry slam heet van de naald! Michelle studeerde cultuurwetenschappen in Maastricht en is stadsdichter in Heerlen voor 2015 en 2016. Daan was stadsdichter van Venlo en is net afgestudeerd als neerlandicus in Amsterdam.

  De muzikale invulling is in handen van Dorien van Gilst (zang) en Sasja de Veer (gitaar). De ochtend staat onder inspirerende leiding van journalist en eindredacteur van Zuiderlucht Emile Hollman. Hij zal de gasten kort interviewen en voorstellen.
  Met boekverkoop en signeersessie.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Toegang: € 10,- / leden bibliotheek Maastricht € 7,50 (inclusief koffie/thee)
  Reserveren: klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00
  Organisatie: Maastricht Boekenstad i.s.m. Centre Céramique en Dichter in Beeld


  Lees meer
meer items…
literatuurnieuws
 • 10 november 2015 Write Now! van start na kick-off op Geen Daden Maar Woorden Festival
  Kick-off 
  Tijdens de kick-off in Café De Ouwehoer luisterden toekomstige deelnemers naar Lize Spit (winnaar…
  Kick-off 
  Tijdens de kick-off in Café De Ouwehoer luisterden toekomstige deelnemers naar Lize Spit (winnaar jury- en publieksprijs 2013) en Mirke Kist (winnaar juryprijs 2015) die vertelden over hun deelname aan Write Now!, schrijven en debuteren. Ook werden er ter inspiratie boeken te winnen van oud-winnaars tijdens de Grote Write Now! Wall of Fame Quiz. 

  Meedoen
  Teksten kunnen tot 1 april 2016 ingestuurd worden via de site van Write Now!. De vorm van de inzending is vrij: verhaal, gedicht, column, toneeltekst, filmscenario, songtekst – het is allemaal toegestaan! Alle deelnemers worden ingedeeld bij een van de 11 regionale voorronden (7 in Nederland, 3 in België en 1 in Suriname) die in april en mei plaatsvinden.

  De prijzen
  De nummers een, twee en drie in de voorronden winnen respectievelijk € 250,- € 125,- en € 75,- aan boekenbonnen. De eersteprijswinnaars en vier wildcardwinnaars, door de jury geselecteerd uit alle tweede- en derdeprijswinnaars, gaan door naar de grote finale in juni in Rotterdam. Daar wordt bekendgemaakt wie hét literaire talent van 2016 is en naar huis gaat met een MacBook, een schrijfopleiding bij de Schrijversacademie of Creatief Schrijven, een column op Trouw.nl en een optreden op Geen Daden Maar Woorden Festival.

  Write Now! is dé schrijfwedstrijd voor jongeren in het Nederlandse taalgebied. Winnaars en finalisten worden vaak opgemerkt door gerenommeerde uitgeverijen. De wedstrijd leverde winnaars op als Maartje Wortel, Niña Weijers en Lize Spit. lees meer…
 • 06 november 2015 Start Nederland Leest 2015!
  Nederland Leest viert in november 2015 haar tiende editie met het korte verhaal. A.L. Snijders, de koning van het…

  Nederland Leest viert in november 2015 haar tiende editie met het korte verhaal. A.L. Snijders, de koning van het korte verhaal, stelde een bundel samen met een staalkaart van Nederlandse korte verhalen.

  Tijdens Nederland Leest (van zondag 1 november t/m maandag 30 november 2015) krijgt u deze verhalenbundel cadeau van uw bibliotheek. Extra bijzonder dit jubileumjaar: elke provincie heeft zijn eigen editie van de bundel, aangevuld met mooie korte verhalen uit de regio.

  Voor Limburg zijn dat vier extra verhalen van A.H.J Dautzenberg, Ad van Iterson, Chrétien Breukers en Ton van Reen. 

  lees meer…
 • 19 oktober 2015 Man Booker Prize naar Marlon James
  Marlon James' derde boek A brief history of seven killings heeft hem de prestigieuze Man Booker Prize 2015 opgeleverd.…

  Marlon James' derde boek A brief history of seven killings heeft hem de prestigieuze Man Booker Prize 2015 opgeleverd. Uitgangspunt voor de roman is een moordpoging op Bob Marley eind jaren zeventig, al ligt de focus van het verhaal bij Jamaicanen en geweld tijdens de turbulente jaren zeventig en tachtig op het Caribische eiland. Zijn zevenhonderd bladzijden tellende boek is in het Nederlands uitgegeven als Een beknopte geschiedenis van zeven moorden (Lebowski). 

 • 16 oktober 2015 Dichtbundel Hanneke Eggels wordt vertaald
  Online literair vertaalproject m.b.t. de poëziebundel Een vrije huid: Een samenwerking tussen dichter Hanneke…
  Online literair vertaalproject m.b.t. de poëziebundel Een vrije huid: Een samenwerking tussen dichter Hanneke Eggels (Nederland) en docent vertalen Nicolás Cortegoso Vissio (Argentinië) 
   
  Na presentaties tijdens het 19e Colloquium Neerlandicum 2015 start een innovatief online literair vertaalproject aan de universiteit van Córdoba in Argentinië met het vertalen van de poëzie van Hanneke Eggels, auteur en lid van IVN. In oktober start Nicolás Cortegoso Vissio, docent van de doorlopende online workshop vertalen, met het online vertalen van Eggels' poëziebundel Een vrije huid in het Spaans met een groep van vijf gevorderde studenten die in Argentinië Neerlandistiek studeerden aan de talenfaculteit van de oudste universiteit van Zuid-Amerika (1613).
  De groep gaat elke maand vijf gedichten van Hanneke Eggels vertalen uit haar bundel over mensenrechten om dan via google.doc online hun vertaalvondsten met elkaar uit te wisselen en vragen aan de auteur voor te leggen.

  Nicolás en Hanneke ontmoetten elkaar tijdens het colloquium in Leiden: “Het directe contact met de auteur vinden we van groot belang. We verheugen ons daarom zeer op de gelegenheid met mevrouw Eggels samen te werken” mailde een enthousiaste Nicolás vanuit Argentinië. Eerder vertaalde de Argentijnse Martinus Nijhoffvertaalprijswinnaar Diego Puls de Curaçaose gedichtenbundel Bon Bini van Hanneke Eggels al in het Spaans.
  De innovatieve auteursuitgeverij Cour de Culture, die zich ook tijdens het colloquium presenteerde, geeft meertalige poëzie uit.
  lees meer…
 • 15 oktober 2015 'Sjiek is miech dat!' Visie op taal als erfgoed
  Op maandag 12 oktober 2015 werd op uitnodiging van de Gedeputeerde voor Cultuur, dhr. Koopmans een document verstuurd…
  Op maandag 12 oktober 2015 werd op uitnodiging van de Gedeputeerde voor Cultuur, dhr. Koopmans een document verstuurd naar de provincie Limburg met daarin een visie op taal als erfgoed. Dit visiedocument zal worden gebruikt als input ten behoeve van de toekomstige Erfgoednota van de Provincie.

  Dit document werd geschreven namens de Universiteit Maastricht, Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen: prof. L. Cornips (Leerstoel Taalcultuur in Limburg) en dr. V. van Saaze (MACCH); Namens het Huis voor de Kunsten Limburg: drs. M. Frencken (Consulent Literatuur), E. van Nieuwenhoven, BA (vervangend Consulent Literatuur) en drs. T. van de Wijngaard (Streektaalfunctionaris); Namens de Raod veur ’t Limburgs: prof. R. van Hout; in samenwerking met de volgende organisaties (in alfabetische volgorde):Commissie Literatuurgeschiedenis van het Limburgs Geschiedkundig en Oudheidkundig Genootschap, Letterkundig Centrum Limburg, Letteren Overleg Limburg, Poëziefestival Landgraaf, Raod veur ’t Limburgs, Stichting Limburgse Literaire Lies, Stichting Medammecour On Tour, Stichting voor Dialect- en Cultuuronderwijs Limburg, Veldeke Limburg, Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde, Werkgroep Limburgportaal Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren en de Willy Dols Stichting.

  Download het visiedocument
 • 15 oktober 2015 Vernieuwde uitgave Lastmens - winactie!
  Op 5 november a.s. verschijnt  Lastmens, een verhalenbundel van Elke Geurts in vernieuwde heruitgave, met…
  Op 5 november a.s. verschijnt  Lastmens, een verhalenbundel van Elke Geurts in vernieuwde heruitgave, met een inleiding van Esther Gerritsen.
   
  In deze bundel staat de zoekende mens centraal, naar een andere, betere versie van zichzelf. De personages proberen invloed uit te oefenen op de situatie waarin ze terechtgekomen zijn, maar het gaat anders dan ze hadden bedacht. Bij hun streven aan het eigen lot te ontkomen, moeten degenen die hun het meest na staan het vaak ontgelden – een moeder neemt afstand van haar driejarig dochtertje door zich uit te geven als haar au pair; een stadsmeisje wreekt zich op haar stervende plattelandsoom; een jonge vrouw besluit voorgoed te vertrekken, maar is al gestorven voor ze de straat uit is.

  Elke Geurts verstaat de kunst om in haar verhalen met nuchterheid en humor het ongrijpbare zichtbaar te maken. Naast eerder verschenen werk bevat deze bundel drie nieuwe verhalen.
   
  Elke Geurts(1973) schreef eerder twee verhaalbundels en de roman De weg naar zee (2013), die lovend werd ontvangen. Haar bundels werden genomineerd voor de Gouden Boekenuil, de BNG Literatuurprijs en de Anna Bijns Prijs.
   
  Op initiatief van het Letterkundig Centrum Limburg (LCL) maakten studenten van de Maastricht Academy of Media Design and Technology vorig jaar een korte film op basis van het verhaal Lastmens van de in het Limburgse Heijen opgegroeide schrijfster Elke Geurts. Deze was te zien op enkele festivals en bij literair café Venray. Nu is de film ook online te bekijken. Bovendien wordt Lastmens begin november heruitgegeven bij De Bezige Bij.

  Wij mogen drie exemplaren van het boek weggeven. Beantwoord om kans te maken de volgende vraag: 'Waar vindt in de film Lastmens de eerste ontmoeting plaats tussen hoofdpersoon Wieke en de au-pair Dieke'?' Mail het antwoord naar evannieuwenhoven@hklimburg.nl
  lees meer…
meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Literatuur? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?