literatuur

Limburg herbergt vele schrijvers, lezers, literaire cafés, leeskringen, schrijfdocenten, organisatoren van literaire activiteiten enzovoorts. Het Huis voor de Kunsten Limburg wil dit literaire netwerk versterken, promoten en ondersteunen. Bijvoorbeeld met informatie en advies. Ook organiseert het Huis  – vaak samen met partners uit het culturele veld – diverse projecten om de literatuur en het schrijven in Limburg meer onder de aandacht te brengen.
 
Het Huis voor de Kunsten Limburg is ook de thuisbasis van het Letterkundig Centrum Limburg (LCL). Samen met hen werken wij aan het bevorderen en promoten van literatuur in Limburg. Op deze website bieden wij bijvoorbeeld een digitaal podium aan literatuur en literaire activiteiten in en uit Limburg. Dit is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in literatuur en schrijven in deze provincie.    
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Literatuur? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
prikbord
Er zijn geen prikbordberichten
literatuuragenda
 • 20 september 2014 - 11 januari 2015 Expositie 'Feest der Verbeelding'
  In het kader van de Kinderboekenweek presenteert SCHUNCK* de tentoonstelling HET FEEST DER VERBEELDING; van de…
  In het kader van de Kinderboekenweek presenteert SCHUNCK* de tentoonstelling HET FEEST DER VERBEELDING; van de Gebroeders Leeuwenhart tot Pippi Langkous. Deze tentoonstelling neemt de toeschouwer mee naar grote helden uit een aantal beroemde boeken van Astrid Lindgren: Ronja de roversdochter, Karlsson van het dak, Emil van de Hazelhoeve, Niels Ukkepuk, Madieke van het rode huis, De Gebroeders Leeuwenhart én Pippi Langkous. SCHUNCK* toont de schetsen, ideeën, illustraties en aantekeningen die illustrator Marit Törnqvist van deze helden maakte.

  Lees meer
 • 28 december 2014 15:00 - 17:00 Dikketruienpoëzie
  Op zondagmiddag 28 december vindt in Het Werkgebouw de eerste editie van Dikketruienpoëzie plaats; een middag…
  Op zondagmiddag 28 december vindt in Het Werkgebouw de eerste editie van Dikketruienpoëzie plaats; een middag vol poëzie met een muzikaal intermezzo. Bekende en nog bekendere Limburgse dichters komen bijeen op Tapijnkazerne. Aldaar wordt gezelligheid gecreëerd door de warme klanken van de poëzie van John Bovendeert, Michelle Bracke, Ginny-Leen Manders, Anita Seo-Dornbach en Merlijn Huntjens.

  Locatie: Het Werkgebouw, Tapijnkazerne 24, Maastricht
  Entree: gratis 
  Lees meer
 • 02 januari 2015 - 04 februari 2015 Poëzieparcours 'Met zingen is de liefde begonnen'
  Voor de negende keer organiseert Maastricht Boekenstad een poëtische route door de stad. Onder het motto 'een…
  Voor de negende keer organiseert Maastricht Boekenstad een poëtische route door de stad. Onder het motto 'een wandeling door Maastricht, van gedicht tot gedicht' kunt u vijf weken lang een Poëzieparcours volgen langs Centre Céramique, een aantal boekhandels, antiquariaten en winkels.

  Als opmaat naar de Gedichtendag/Poëzieweek (29 januari t/m 4 februari 2015) laten de boekhandelaren, als kenners bij uitstek, een bekend gedicht in de etalage zien. In aansluiting bij het landelijke thema 'Met zingen is de liefde begonnen' heeft de selectie de liefde als onderwerp. Niemand beter dan een dichter weet de complexiteit van de liefde te bezingen: teder of vol passie, prille vlinders of reeds vertrouwde warmte, dromerige vreugde of hartverscheurend liefdesverdriet, beschreven door alle eeuwen heen! U komt o.a. gedichten tegen van Kira Wuck, Herman de Coninck, Hagar Peeters, Pierre Kemp, Hans van de Waarsenburg en Tim Gladdines.

  Van de wandeling wordt via de deelnemers vanaf 2 januari een boekenlegger met de route verspreid. Het startpunt is bij voorkeur Centre Céramique, hier kan de wandelaar de gratis boekenlegger bij de klantenservice ophalen.

  Deelnemers: Centre Céramique, Annex Coffeelovers, De Verwondering, Librairie Stille, Ruyters & De Koning Wijn en Antiek in Wiek, Galerie Amarna, De Bijenkorf, Drukkunstmuseum, De Boekenwurm, Thiessen Wijnverkoopers, Marres, Boekhandel Dominicanen, Lampada, De Tribune en de Universiteitsbibliotheek.


  Lees meer
 • 03 januari 2015 - 04 januari 2015 Elektra, een verhaal over wrok en wraak - interdisciplinaire themacursus
  In een korte themacursus maakt u vanuit een interdisciplinaire aanpak kennis met een thema uit de wereldliteratuur.…
  In een korte themacursus maakt u vanuit een interdisciplinaire aanpak kennis met een thema uit de wereldliteratuur. Deze keer is gekozen voor bewerkingen in woord, beeld en geluid van 'Elektra'. De drie grote Griekse tragediedichters Aischylos, Sophokles en Euripides hebben ieder een tragedie geschreven waarin het lot van Elektra centraal staat. Elektra is de dochter van de Griekse legerleider Agamemnon. Deze wordt wordt bij zijn terugkeer uit de Trojaanse oorlog door zijn vrouw en haar minnaar gedood. Elektra, verbitterd over de dood van haar vader, zint op wraak. Bovenal echter is Elektra de vrouw die gebukt gaat onder de vloek die op haar familie rust...

  Cursusduur: 2 dagen / 4 dagdelen
  Tijd: zaterdag 3 januari 13.00-22.00 uur, zondag 4 januari 11.00-17.00 uur
  Locatie: Pesthuyspodium, Vijfkoppen 1, Maastricht
  Prijs: € 90,- incl. eenvoudig diner zaterdag en lunch zondag
  Docenten: Truus Cortenraad, Jos Hodenius en Nynke van den Bergh
  Aanmelden: stuur voor 20 december een mail naar themacursus@hotmail.com


  Lees meer
 • 08 januari 2015 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Afrikaner auteurs en de literaire verwerking van het apartheidsverleden door Petra Quadvlieg
  Hoe verwerkten Afrikaner auteurs (Zuid-Afrikaanse auteurs die in het Afrikaans schrijven) de apartheid in hun romans?…
  Hoe verwerkten Afrikaner auteurs (Zuid-Afrikaanse auteurs die in het Afrikaans schrijven) de apartheid in hun romans? Elke schrijver gaat anders om met het apartheidsverleden. Petra Quadvlieg zal ingaan op het werk van Marlene van Niekerk, Riana Scheepers en Mark Behr. En misschien komt J.M. Coetzee ook nog wel even om de hoek kijken. Marlene van Niekerk schreef de roman Triomf, die veel stof deed opwaaien in de Afrikaner gemeenschap, Riana Scheepers werd bekend vanwege haar sensuele verhalen in Die ding in die vuur waarin ook de Zoeloecultuur een rol speelt en Mark Behr wekte beroering met zijn boek De geur van appels én zijn bekentenis dat hij tijdens de apartheid als dubbelspion door het leven ging.

  Petra Quadvlieg (1963) is neerlandica, journalist en docent. Ze werkte van 1997 tot 2012 als correspondent, eerst in Johannesburg en Kaapstad en vervolgens in Shanghai. Ze schreef twee non-fictie boeken: In Shanghai; persoonlijke verhalen uit een metropool (2009) en Fanie en Rose; een Zuid-Afrikaanse vertelling (2010). Sinds de zomer van 2012 woont en werkt ze in Maastricht.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).


  Lees meer
 • 11 januari 2015 14:30 - 15:30samenwerkings activiteit VSB Poëzieprijs 2015 in Maastricht
  - Met de genomineerden Sasja Janssen en Piet Gerbrandy

  - Het nieuwjaarsgedicht van Kreek Daey Ouwens 

  - Stadsdichters…
  - Met de genomineerden Sasja Janssen en Piet Gerbrandy
  - Het nieuwjaarsgedicht van Kreek Daey Ouwens 
  - Stadsdichters en –rappers Maastricht en nog veel meer 
  - Presentatie: Léon Verdonschot
  in Centre Céramique op 11 januari, 14.30 uur 
   
  Een programma van Poetry International, Centre Céramique, Letterkundig Centrum Limburg en VSBfonds.

  De VSB Poëzieprijs is dé prijs voor Nederlandstalige poëzie. Ieder jaar bekroont een vakjury de beste dichtbundel van het jaar met een geldbedrag van 25.000 euro. 107 bundels deden er dit jaar mee, vijf dichters maken nog kans op de VSB Poëzieprijs 2015. In aanloop naar de even feestelijke als spannende uitreiking op 28 januari in Kunsthal Rotterdam presenteert Poetry International een optreden met de genomineerde dichters Sasja Janssen en Piet Gerbrandy in Centre Céramique in Maastricht. 
   
  De in Venlo geboren dichteres Sasja Janssen maakt als een van de vijf genomineerden kans op de VSB Poëzieprijs 2015. Zij ontving haar nominatie voor haar uitdagende en beklijvende bundel ‘Ik trek mijn species aan’. Piet Gerbrandy ontving zijn nominatie voor de bundel ‘Vlinderslag’, volgens de jury ‘een feest door de humor en het vernuft van de dichter’. Janssen en Gerbrandy lezen deze middag uit hun genomineerde bundels en gaan in gesprek met host Léon Verdonschot, bekend van zijn kunst- en cultuurpublicaties in de Groene Amsterdammer en zijn verrassende, diepgaande live interviews met schrijvers en dichters. 
   
  Dichteres Kreek Daey Ouwens werd in 2011 genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Vers in 2015 leest zij het Nieuwjaarsgedicht dat zij schreef in opdracht van het Letterkundig Centrum Limburg. Het nieuwjaarsgedicht is als elk jaar ook nu weer als prachtige ansichtkaart, vormgegeven door Piet Gerards Ontwerpers, te vinden in vele Limburgse bibliotheken en boekhandels. De Maastrichtse stadsdichters en –rappers presenteren hun meest recente werk tijdens een flitsend live optreden en zetten hun tanden in een gedicht van Sasja Janssen. Studenten van het Conservatorium brengen speciaal voor deze middag gecomponeerde jazz ten gehore. Ludiek element is de No Smoking-automaat van Literair Station Venlo, waarin je in plaats van pakjes peuken zorgvuldige gekozen poëziepareltjes vindt. De bundels van de optredende dichters zijn te koop in de boekenstand van boekhandel De Tribune en poëzietijdschrift ‘Ochtendlicht’ is verkrijgbaar bij Azul Press. De dichters zullen hun werk bovendien op verzoek signeren. 
   
  Tickets (5 euro / 4 euro voor bibliotheekleden en studenten): balie Centre Céramique en klantenservice@maastricht.nl
  Meer info VSB Poëzieprijs 2015: www.vsbpoezieprijs.nl


  Lees meer
 • 18 januari 2015 14:30 - 16:00 Verrassende optredens in Torna | Cultura-café
  Torna | Cultura verwelkomt zondag 18 januari in café-restaurant Aod Thoear muzikale en literaire gasten die sprankelende…
  Torna | Cultura verwelkomt zondag 18 januari in café-restaurant Aod Thoear muzikale en literaire gasten die sprankelende optredens verzorgen.

  Ger Bertholet - terug van weggeweest
  Het werk dat Ger Bertholet (alias G. Rapaille en Zjèr Bataille) momenteel onder handen heeft, komt onder bijzondere omstandigheden tot stand. In december 2011 kreeg hij een tia, die de linkerkant van zijn lichaam lam legde. Sindsdien revalideert hij. Hij is nu weer zoverre hersteld dat hij uitziet naar een hernieuwde kennismaking met zijn publiek. Uit, zoals hij het noemt, ‘een alledaags herseninfarct’ put hij inspiratie voor een nieuw programma. Even gepassioneerd, betrokken en authentiek als voorheen gaat hij de strijd aan met wat de menselijke waardigheid en vrijheid bedreigt. Bij Torna | Cultura maakt hij zijn comeback op het podium, op accordeon begeleid door Rogér Moréno. Moréno oogstte veel waardering voor zijn compositie ‘Requiem voor Auschwitz’. Als Sinti liet hij zich voor dit werk inspireren door de lotgevallen van zijn familie en volk.

  Basic Roots - een nieuwe naam, een nieuw concept en nieuwe muziek
  Basic Roots brengt jazzy getinte popmuziek in een eigentijdse stijlvolle jas. De groep wordt gevormd door Nishanti (zang), Jos (bas- & akoestisch gitaar) en Jeremy (elektrische gitaar): een stem waar je niet om heen kunt, muziek met gevoel: warm en puur. Als muzikanten nemen ze deel aan de projecten 'Leonard Cohen geit plat'  en The Dogparade. Ook loopt er een project i.s.m. Gerard Sars. De band speelt samen met kerkorganist Sars concerten in kapellen en kerken. Basic Roots rijgt een muzikale draad door het Torna | Cultura-café.

  Jo Wijnen - Op goed geluk
  In  het Torna | Cultura-café presenteert Jo Wijnen zijn nieuwste boek Op goed geluk. Hierin zijn 183 stukjes opgenomen die hij voor dagblad De Gelderlander schreef. "Hij slaat daarin een mild sceptische toon aan over de wonderen van de moderne tijd zoals de blijvende gezondheid, de eeuwige jeugd en de kans op het nooit aflatende geluk". Hij gaat in tegen modieuze prietpraat en hypes die vaak niet meer zijn dan opgewarmde oude koek. Gastvrouw Yvonne de Vries spreekt met de auteur. Na afloop is het boek te koop en wordt het desgewenst door de schrijver gesigneerd.

  Gaby Sadowski - een boek met muziek en acteurs
  Met haar debuutroman Herkenning vermengt de schrijfster Gaby Sadowski de nostalgie van het traditionele boek met de modernste communicatiemiddelen. Herkenning is een boek met muziek en acteurs. Het begon als een gewoon boek, maar de lezer krijgt er facebookpagina’s, eigen blogs, twitter, filmpjes en extra geheimen bij. Herkenning neemt de lezer mee in de levens van de hoofdrolspelers, niet alleen door als lezer het boek te lezen, maar ook door vrienden te worden op Facebook. Ook kun je de hoofdpersonen volgen op Twitter en hun blogs. Het boek krijgt nog meer verdieping door een eigen soundtrack te downloaden. Gaby Sadowski die in Ittervoort woont, vertelt in het Torna | Cultura-café over dit hybride boek.

  Har Sniekers - stadsdichter in de streektaal
  De stadsdichter van Thorn leest voor uit actueel eigen ‘Thoears’ dichtwerk. 

  Aanvang: 14.30 uur
  Entree: € 5,-


  Lees meer
 • 18 januari 2015 20:15 - 22:15 Muzikaal verteltheater 'Lieflafjes'
  Op zondag 18 januari 2015 vindt in theater de Garage te Venlo een muzikaal verteltheater plaats voor volwassenen,…
  Op zondag 18 januari 2015 vindt in theater de Garage te Venlo een muzikaal verteltheater plaats voor volwassenen, met Bea de Groote als verteller en Simone van Glabbeek op viool en altviool. Lieflafjes is hun eerste gezamenlijke productie.

  Er zijn verhalen over een droomprins, appelgebak, lieflafjes en een fluitjesboom. In elk verhaal speelt de liefde een hoofdrol: ze is onbereikbaar of grenzeloos, vernietigend of verheffend, ontroerend, verbijsterend, speels, erotisch of slapend. Liefde wordt in deze voorstelling verklankt met humor, wijsheid en veel plezier, in taal en muzikale improvisaties op viool en altviool.

  Bea de Groote is een van de allergrootsten in de Nederlandse wereld van vertellers. Zij studeerde Voordracht in België en Theater aan de Toneelacademie Maastricht.

  Simone van Glabbeek studeerde Viool aan het Maastricht conservatorium en Altviool aan de Muziekacademie in Praag. Zij was o.a. docent viool en altviool aan de Kumulus Muziekschool in Maastricht en docent Methodiek voor viool en altviool aan het Conservatorium te Maastricht. 

  Locatie: Theater de Garage, Saxenkampstraat 2, Venlo 
  Entree: € 9,- / CJP of Studentenpas: € 7,75


  Lees meer
 • 29 januari 2015 13:30 - 16:15 Samen met Jet van Aalst van gedicht tot gedicht in Maastricht
  Op Gedichtendag, 29 januari 2015 - de start van de Poëzieweek, kunt u onder deskundige en enthousiaste leiding…
  Op Gedichtendag, 29 januari 2015 - de start van de Poëzieweek, kunt u onder deskundige en enthousiaste leiding van neerlandica Jet van Aalst het Poëzieparcours volgen. Zij voert u langs 15 etalages vol met liefdesgedichten, in een winters Maastricht met enkele stops onderweg. De route heeft dit jaar 'Met zingen is de liefde begonnen' als leidraad.

  Maak gebruik van deze amoureuze aanbieding en schrijf u in bij de klantenservice van Centre Céramique!

  Startpunt: Centre Céramique, Maastricht
  Deelname: € 5,- (incl. reader met de gedichten)
  Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00


  Lees meer
 • 01 februari 2015 14:30 - 16:15samenwerkings activiteit Poëzie aan de Maas met Kira Wuck en Young Poets
  Ter ere van de Gedichtendag/Poëzieweek vindt op 1 februari een literaire, muzikale bijeenkomst plaats met als…
  Ter ere van de Gedichtendag/Poëzieweek vindt op 1 februari een literaire, muzikale bijeenkomst plaats met als hoofdgast Kira Wuck, de winnaar van de Jo Peters PoëziePrijs 2014. Zij ontving de prijs voor haar zinderende debuut 'Finse meisjes'. Als Young Poets treden op Michelle Bracke, Merlijn Huntjens en Luuk Wojcik (i.s.m. Letterkundig Centrum Limburg). De vocale omlijsting is in handen van leerlingen van Kumulus o.l.v. Rick Debie. De middag staat onder leiding van neerlandica Mirthe Smeets, zij zal de dichters voorstellen en kort interviewen.

  Info over de dichters:
  Kira Wuck (1978) is half Fins, half Indonesisch en groeide op in Amsterdam. Ze won in 2011 het Nederlands kampioenschap Poetryslam en maakte veel indruk op vele festivals. Zij debuteerde in 2012 met de bundel 'Finse meisjes', die zeer lovend werd ontvangen. Remco Campert spreekt van "bijzondere poëzie vol onverwachte beelden".
  Michelle Bracke (Heerlen, 1983) en Merlijn Huntjens (Heerlen, 1991) schrijven en publiceren poëzie en zijn regelmatig te vinden op poetry slams en andere podia. Daarnaast hebben ze een stimulerende rol voor jong talent in de redactie van Ochtendlicht, literair tijdschrift door Limburgse jongeren. Op 'Poëzie aan de Maas' treden zij op met hun gezamenlijke voorstelling 'Flat': een reis in taal, muziek en beeld door obscure uithoeken van het menselijk brein.
  Luuk Wojcik (1993) is ook actief als performer op vele podia. Hij werd eerste in de categorie taal van de Limburgse Kunstbende in 2012, en daarna tweede in de landelijke finale. Luuk studeert inmiddels Creative writing aan ArtEZ Hogeschool in Arnhem.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: € 5,- / € 4,- voor bibliotheekleden (korting alleen tijdens voorverkoop), incl. koffie/thee

  De organisatie is in handen van Maastricht Boekenstad i.s.m. Centre Céramique. Met boekverkoop.


  Lees meer
 • 05 februari 2015 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - 'Met zingen is de liefde begonnen' door leden van de VLAM
  Op 5 februari presenteren leden van de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM) hun favoriete liefdesgedichten…
  Op 5 februari presenteren leden van de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM) hun favoriete liefdesgedichten in aansluiting op het landelijke thema van de 3e Poëzieweek (29 januari t/m 4 februari).

  Liefde is een veelgebruikte inspiratiebron voor dichters door de eeuwen heen! Niemand beter dan een dichter kan de complexiteit van de liefde bezingen: teder of vol passie, prille vlinders of reeds vertrouwde warmte, dromerige vreugde of hartverscheurend liefdesverdriet. Allemaal beschrijven zij de roerselen van het hart in lange volzinnen of in puntige aforismen.

  Laat u als 'naproefje' van de Poëzieweek verrassen door deze amoureuze selectie over liefde in goede én slechte tijden.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis 

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).


  Lees meer
 • 13 februari 2015 10:00 - 16:00 Schrijfworkshop 'Verhaal schrijven: de Ik-figuur'
  De workshop 'Verhaal Schrijven: de Ik-figuur' staat in het teken van het vertellen in de ik-vorm. Hoe zet je de…

  De workshop 'Verhaal Schrijven: de Ik-figuur' staat in het teken van het vertellen in de ik-vorm. Hoe zet je de ik-figuur in als vertellende hoofdpersoon of als vertellende bijfiguur?

  De ik-verteller kan vertellen wat hij meemaakt als belevende ik of hij kan als vertellende ik terugkijken op wat hij heeft meegemaakt. Vaak is het zo dat de verhaalschrijver beide ikken met elkaar combineert. Door middel van prikkelende schrijfopdrachten met onverwachte wendingen onderzoeken we de mogelijkheden en beperkingen van de ik-vorm in fictie. Een ik-verteller hoeft allerminst een autobiografische verteller te zijn. Wel is hij subjectief en kan dingen verborgen houden of juist onthullen. Tast je de ik-verteller schrijvend af te dan ga je zien wat je ermee kunt. Je leert hem in te zetten als observator, als 'onbetrouwbare verteller' of als hoofdpersoon, dicht op de huid van de actie, die verandert onder invloed van de gebeurtenissen.

  Datum: 13 februari
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, 5991 PB,  Baarlo
  Kosten: € 75,- (incl. lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof

  Ga voor meer informatie en om je in te schrijven naar www.hetschrijflab.nl.

 • 13 februari 2015 10:00 - 16:00 Workshop Verhaal Schrijven: de Ik-figuur
  De workshop Verhaal Schrijven: de Ik-figuur van Het Schrijflab staat in het teken van het vertellen in de ik-vorm.…
  De workshop Verhaal Schrijven: de Ik-figuur van Het Schrijflab staat in het teken van het vertellen in de ik-vorm. Hoe zet je de ik-figuur in als vertellende hoofdpersoon of als vertellende bijfiguur?

  De ik-verteller kan vertellen wat hij meemaakt als belevende ik of hij kan als vertellende ik terugkijken op wat hij heeft meegemaakt. Vaak is het zo dat de verhaalschrijver beide ikken met elkaar combineert. Door middel van prikkelende schrijfopdrachten met onverwachte wendingen worden de mogelijkheden en beperkingen van de ik-vorm in fictie onderzocht. Een ik-verteller hoeft allerminst een autobiografische verteller te zijn. Wel is hij subjectief en kan dingen verborgen houden of juist onthullen. Tast je de ik-verteller schrijvend af te dan ga je zien wat je ermee kunt. Je leert hem in te zetten als observator, als “onbetrouwbare verteller” of als hoofdpersoon, dicht op de huid van de actie, die verandert onder invloed van de gebeurtenissen.
   
  Datum:           vrijdag 13 februari 2015
  Tijd:                10.00-16.00 uur
  Locatie:          Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, 5991 PB,  Baarlo
  Kosten:           € 75,-- (lunch inbegrepen)
  Docent:           Koos van den Kerkhof
   
  Voor inschrijving ga naar: www.hetschrijflab.nl
meer items…
literatuurnieuws
 • 11 december 2014 Nieuwe stadsdichters Heerlen bekend!
  Michelle Bracke (31 jaar) wordt de nieuwe stadsdichter van Heerlen. Ymke Fiddelaars (12 jaar) wordt jeugd-stadsdichter.…
  Michelle Bracke (31 jaar) wordt de nieuwe stadsdichter van Heerlen. Ymke Fiddelaars (12 jaar) wordt jeugd-stadsdichter. Zij worden beiden per 1 februari 2015 voor twee jaar benoemd. Een korte introductie:
   
  Nieuwe stadsdichter
  Michelle Bracke (foto) is 31 jaar en heeft haar wortels in Heerlen. Zij woont en werkt in de stad en voelt zich sterk met Heerlen verbonden. Michelle voldoet ook aan de eisen die de gemeente Heerlen aan de nieuwe stadsdichters heeft gesteld. Zij heeft de nodige ervaring met dichten en heeft al eerder werk gepubliceerd. Bovendien is zij geen onbekende meer op de literaire podia.
  De jury, die de inzendingen voor het stadsdichterschap heeft beoordeeld, prijst Michelle omdat zij kwaliteit en diepgang van haar gedichten weet te verbinden met een pakkende, toegankelijke schrijfstijl. Als stadsdichter ziet zij voor zichzelf een actieve rol weggelegd, want “kunst is een machtig maar vaak ook stil wezen dat om aandacht moet trekken. Mijn gedichten zou ik onder de mensen willen brengen en ik wil inspireren waar ik dat maar kan.”
   
  Jeugd-stadsdichter
  Ook de nieuwe jeugd-stadsdichter is bekend: Ymke Fiddelaars. Zij is 12 jaar, woont in Heerlen en is scholiere aan het Bernardinus College. Zij viel de jury op vanwege haar enthousiasme. “Ik vind dichten zo leuk omdat je er je gevoel in kunt leggen, en omdat als je zelf een gedicht maakt dit uniek is, omdat alleen jij het hebt kunnen maken”.
  Ymke is in het verleden al vaker gevraagd om gedichten te schrijven voor allerlei gelegenheden. Haar bruisende presentatie tijdens de sollicitatieprocedure over-tuigde de jury unaniem van haar geschiktheid voor de podia in Heerlen.
   
  Procedure
  Na een oproep in de stadskrant en via de social media van de gemeente Heerlen konden kandidaten voor het stadsdichterschap blijk geven van hun belangstelling. Dit gebeurde in een brief, die vergezeld ging van een aantal gedichten. Een deskundige jury selecteerde uit de inzendingen, en nodigde kandidaten uit voor een gesprek. Daarna werden Michelle en Ymke voorgedragen aan het college van burgemeester en wethouders. Het college heeft besloten hen te benoemen.
   
  Benoeming
  Op de landelijke Gedichtendag, in 2015 op 29 januari, worden Michelle Bracke en Ymke Fiddelaars in het Cultuurhuis voorgesteld als stadsdichters voor de periode 1 februari 2015 - 1 februari 2017. Ook is dan het afscheid van de huidige stadsdichters Amber-Helena Reisig en Ricardo Frederiks. Het aanvangstijdstip en het programma worden op een later moment bekendgemaakt. 
  lees meer…
 • 11 december 2014 Kreek Daey Ouwens schrijft nieuwjaarsgedicht Letterkundig Centrum Limburg
  Het zestiende nieuwjaarsgedicht van het Letterkundig Centrum Limburg is uit! Het gedicht werd geschreven door Kreek…
  Het zestiende nieuwjaarsgedicht van het Letterkundig Centrum Limburg is uit! Het gedicht werd geschreven door Kreek Daey Ouwens ter gelegenheid van de jaarwisseling 2014/2015. Het is gedrukt op een door Piet Gerards Ontwerpers ontworpen A5-kaart die te gebruiken is als ansichtkaart. Deze is in december en januari gratis verkrijgbaar bij diverse bibliotheken en boekhandels in Limburg en gratis te bestellen via lcl@hklimburg.nl.

  Kreek Daey Ouwens (1942) werd geboren in Geleen. Zij schrijft sinds 1986 prozagedichten, toneel en verhalen. In 2005 bracht uitgeverij Herik in Landgraaf de bundel De haan mept buiten op de stenen uit. In 2009 verscheen De achterkant en in 2011 was ze genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. In juli dit jaar won zij de eerste Leo Herberghs Poëzieprijs. Kreek Daey Ouwens schreef hiervoor een kort gedicht dat in een boomstam werd aangebracht en onderdeel wordt van een wandelroute in het Limburgse landschap.
   
  Eerdere nieuwjaarsgedichten
  Het Letterkundig Centrum Limburg vraagt ieder jaar een uit Limburg afkomstige of hier woonachtige dichter om een gedicht te schrijven rondom de jaarwisseling. Eerdere nieuwjaarsgedichten werden geschreven door Huub Beurskens, Chrétien Breukers, Frans Budé, Emma Crebolder, Quirien van Haelen, Leo Herberghs, Paul Hermans, Rouke van der Hoek, Sasja Janssen, Wiel Kusters, Joke van Leeuwen, Ton van Reen, Hans van de Waarsenburg, Nicolette Smabers en Jos Versteegen. Zie www.hklimburg.nl/nieuwjaarsgedicht voor meer informatie.
   
  Kreek Daey Ouwens in Centre Céramique
  Op 11 januari 2015 van 14.30 tot 15.30 uur is er in Centre Céramique te Maastricht een programma in aanloop naar de uitreiking van de VSB Poëzieprijs. Kreek Daey Ouwens zal hierbij onder andere haar nieuwjaarsgedicht voordragen. Ook dragen Sasja Janssen en Piet Gerbrandy, genomineerden voor de VSB Poëzieprijs 2015, voor uit eigen werk. Maastrichtse stadsdichters en rappers treden op en zetten hun tanden in een gedicht van Sasja Janssen en studenten van het conservatorium zorgen voor jazzmuziek. De moderator is Leon Verdonschot.  

  lees meer…
 • 05 december 2014 Dichtbundel 'Vlucht over Limburg' verschenen
  53 (voormalige) gemeenten in Noord- en Midden-Limburg in gedichten bezongen.

  De dichter Jacques Aussems (1939)…
  53 (voormalige) gemeenten in Noord- en Midden-Limburg in gedichten bezongen.

  De dichter Jacques Aussems (1939) uit Beek zag het als een uitdaging om aan elke 19e-eeuwse Nederlands- en Belgisch-Limburgse gemeente een gedicht te wijden over een historisch onderwerp, voorgevallen in die gemeente in de betrokken eeuw of eerder. Gelet op het grote aantal gemeenten worden de gedichten gespreid over meerdere bundels. Prenten en foto’s ondersteunen de gedichten.

  In deze eerste bundel worden 53 gemeenten gepresenteerd gelegen in Noord- en Midden-Limburg. Elk gedicht wordt vergezeld van een toelichting waarin het thema alsook de gebruikte dichtstijl nader wordt verklaard. Soms worden extra voetnoten bij de gedichten geplaatst. De lezer wordt op deze manier – zij het fragmentarisch – geïnformeerd over belangrijke of minder belangrijke voorvallen uit de geschiedenis van het gebied, dat eertijds als het Overkwartier (Opper-Gelre) van het hertogdom Gelre bekend was.

  In de Franse tijd (1794-1814) kwam er een einde aan het zogenoemde ‘ancien regime’ en werden naar Frans recht communes (gemeenten) gevormd. Nadrukkelijk is gestreefd naar een variatie in die lotgevallen.
  In deze bundel staan bijvoorbeeld gedichten als ‘Draaksteken in Beesel’, ‘Tragiek in Kessel’, ‘De Groote Peel in Nederweert’  en ‘De laatste vorstin-abdis van Thorn’.

  Online te bestellen.
  Prijs: 19,50, 145 bladzijden. 

  Op deze website is ook de eerder verschenen dichtbundel Limburgse Sonetten van Jack Aussems te vinden.
 • 04 december 2014 Stichting voor Pierre Kemp
  Ter nagedachtenis aan de Maastrichtse dichter en schilder Pierre Kemp (1886-1967) is, op initiatief van Wies Neuhof-Meijs,…

  Ter nagedachtenis aan de Maastrichtse dichter en schilder Pierre Kemp (1886-1967) is, op initiatief van Wies Neuhof-Meijs, de Pierre Kemp Stichting opgezet. De stichting heeft als doel het behouden en uitbreiden van het erfgoed van Kemp, door zijn werk te promoten en voor iedereen toegankelijk en beschikbaar te maken. Op 1 december, de verjaardag van Pierre Kemp, ging de stichting officieel van start.

  Wies Neuhof-Meijs is een nichtje van de vrouw van Pierre Kemps oudste zoon Antoine, mevrouw Paula Kemp-Heessels. Ze is een van de erfgenamen van mevrouw Kemp-Heessels, bij wie de rechten op Kemps werk berustten tot zij korte tijd geleden overleed. Neuhof-Meijs beheert de opslag van belangrijke spullen van Kemp, zoals zijn bureau, waarachter hij veel van zijn gedichten schreef, en zijn boekenkasten. Ook beschikt ze over Kemp’s platencollectie, die in het bijzonder van grote waarde is, omdat deze muziek voor Kemp een grote inspiratiebron was bij het schrijven van zijn werken.

  Voorzitter van het stichtingsbestuur is dichter en emeritus hoogleraar Algemene en Nederlandse Letterkunde Wiel Kusters, die in 2010 een biografie schreef over het leven van Pierre Kemp. Kusters: “Pierre Kemp is een van de boeiendste en kleurrijkste eenlingen in de Nederlandse poëzie van de twintigste eeuw. Naast talloze gedichten heeft hij een zeer bijzonder schilderkunstig oeuvre tot stand gebracht. Vrijwel los van alle stromingen en groeperingen, waardoor veel van zijn werk de frisheid heeft behouden van het nieuwe. Kemp verdient het in ere te worden gehouden, landelijk, maar zeker ook in Maastricht. Hij kan met recht genoemd worden de grootste dichter uit het Limburg van de twintigste eeuw. Maar hij moet wel nieuwe lezers vinden. Daarvoor gaat de Pierre Kemp Stichting zich inspannen.”

  Naast Kusters bestaat het stichtingsbestuur uit Wies Neuhof-Meijs en Ingrid Wijk, directeur van de Universiteitsbibliotheek in Maastricht. Wijk: “De Bijzondere Collecties van de Universiteit Maastricht (UM) omvatten nu reeds een omvangrijke Kempverzameling. Sinds 1994 heeft de UM de persoonlijke handbibliotheek in bruikleen, inclusief het Liber Amicorum dat Kemp ter ere van zijn 70e verjaardag aangeboden kreeg van zijn vele dichters- en kunstenaarsvrienden. In de loop van het jaar 2002 is de UM in het bezit gekomen van een reeks brieven die de dichter Pierre Kemp in de periode 28 januari 1958 – 29 december 1966 verzonden heeft aan Dr. Harry G. M. Prick, voormalig conservator van het Letterkundig Museum In Den Haag. Later zijn deze papieren aangevuld met diverse schenkingen en bruiklenen.”

  Pierre Kemp

  Pierre Kemp genoot als dichter grote bekendheid. Hij ontving vele prijzen, waaronder de Constantijn Huygensprijs in 1956 en de PC Hooftprijs (staatsprijs der letterkunde) in 1959, en werd daarmee een van de grote Nederlandse dichters van de twintigste eeuw.

  lees meer…
 • 01 december 2014 'Dit zijn de namen' leesclubboek van het jaar 2014
  Tijdens het Lezersfeest in Rotterdam op 8 november 2014 is bekendgemaakt dat Dit zijn de namen van Tommy Wieringa…
  Tijdens het Lezersfeest in Rotterdam op 8 november 2014 is bekendgemaakt dat Dit zijn de namen van Tommy Wieringa de meeste stemmen heeft gekregen bij de verkiezing van het Leesclubboek van het Jaar 2014. De roman werd eerder bekroond met de Libris Literatuur Prijs en met de Lezersprijs van de Gouden Boekenuil.

  Via de verkiezing van het Leesclubboek van het Jaar krijgen ook leesclubs een stem in de wereld van literaire prijzen en bekronen zij het boek dat hen de beste discussiebijeenkomst heeft opgeleverd. De afgelopen maanden hebben leesclubs in Nederland en Vlaanderen hun stem kunnen uitbrengen voor deze verkiezing die dit jaar voor de negende keer werd georganiseerd door Boek-delen.

  Drie romans bleken duidelijk favoriet bij de deelnemende leesclubs. Naast het boek van Tommy Wieringa waren dat Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans en Stoner van John Williams. lees meer…
 • 01 december 2014 Genomineerden VSB-Poëzieprijs 2015 bekend!
  De jury van de VSB-Poëzieprijs heeft 5 dichtbundels genomineerd, waaronder de Limburgse Sasja Janssen (Venlo)…
  De jury van de VSB-Poëzieprijs heeft 5 dichtbundels genomineerd, waaronder de Limburgse Sasja Janssen (Venlo) met de bundel Ik trek mijn species aan. Verder zijn genomineerd: Piet Gerbrandy, Hester Knibbe, Alfred Schaffer en Peter Verhelst. De uitreiking van de VSB-Poëzieprijs 2015 vindt plaats op 28 januari a.s. in de Kunsthal in Rotterdam en is het eerste hoogtepunt van de Poëzieweek 2015.
   
  De jury nomineert de volgende vijf uit het totaal van 107 ingezonden bundels:
   
  Vlinderslag van Piet Gerbrandy
  Uitgeverij  Atlas Contact
   
  Ik trek mijn species aan van Sasja Janssen
  Uitgeverij Querido
   
  Archaïsch de dieren van Hester Knibbe
  Uitgeverij De Arbeiderpers
   
  Mens Dier Ding van Alfred Schaffer
  Uitgeverij De Bezige Bij
   
  Wij totale vlam van Peter Verhelst
  Uitgeverij Prometheus
   
  In het tussentijdse juryrapport roemt de jury de kwaliteit van de oogst van deze jaargang. Het deed al pijn om zelfs maar tot een lijst van tien bundels te komen. Het terugbrengen van die tien tot de shortlist van vijf heeft voor werkelijke spanning binnen de jury gezorgd. Er kwam veel jong talent voorbij met een eerste of tweede bundel van een verbluffend hoog niveau. Die nieuwe generatie loopt niet over van vernieuwingsdrift maar getuigt wel van humor, oorspronkelijkheid en kwaliteit. Begrijpelijkheid en communicatie lijken hier van groter belang dan vernieuwing. Meer gevestigde dichters presenteerden bundels die hun faam bevestigden en verder versterkten. De jury was zeer onder de indruk van de reikwijdte van veel van deze gedichten.
   
  De VSB-Poëzieprijs is dé prijs voor Nederlandstalige poëzie en wordt ieder jaar uitgereikt aan de beste Nederlandstalige dichtbundel van het voorgaande jaar. De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 25.000,- en een bijzonder glaskunstwerk van Maria Roosen. De prijs is in 1993 ingesteld door VSB Fonds op initiatief van Huub Oosterhuis en voor het eerst toegekend in 1994.

  In het kader van de VSB-Poëzieprijs 2015 zullen de genomineerde dichters van 11 tot en met 25 januari 2015 op verschillende Nederlandse en Vlaamse podia hun bundels presenteren aan het publiek. 
  Op zondag 11 januari zal dit zijn in Centre Ceramique, Maastricht.  lees meer…
 • 26 november 2014 Schrijf je nu in voor Kunstbende 2015
  Kunstbende is de wedstrijd voor jongeren van 13 t/m 18 jaar. Al 24 jaar geeft Kunstbende de tijd aan hét creatief…
  Kunstbende is de wedstrijd voor jongeren van 13 t/m 18 jaar. Al 24 jaar geeft Kunstbende de tijd aan hét creatief talent van Nederland. Kunstbende is jouw tijd op het podium, om jouw eigen ding te doen, waarin alles – maar dan ook echt alles – geoorloofd is!

  De Limburgse finale van Kunstbende wordt gehouden op zondag 29 maart 2015, inschrijven kan tot uiterlijk 1 maart 2015. Let op: afhankelijk van het aantal inschrijvingen kan het voorkomen dat voor enkele categorieën extra voorrondes worden georganiseerd. Deelname aan Kunstbende is GRATIS! 

  Het thema van Kunstbende 2015 is: FEEST.

  Je kunt meedoen acht verschillende categorieën: Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal, Theater.

  Een paar punten waarop je moet letten als je meedoet:

  Je mag in meer dan 1 categorie meedoen aan Kunstbende! Dus kun je niet kiezen tussen ‘Muziek’ en ‘Dans’, dan doe je toch allebei! 

  De wedstrijd is voor iedereen van 13 t/m 18 jaar. Ben je nu 12 en word je voor jouw voorronde in 2015 13 jaar oud? Dan heb je geluk en mag je meedoen! Of word je 19 na 1 januari 2015? Ook dan heb je geluk en mag je nog meedoen.

  Je inzending moet zelf gemaakt en bedacht zijn.

  Je mag per categorie maar 1 keer deelnemen. Drie keer bij verschillende groepen dansen, mag dus niet. Ook meedoen aan dezelfde categorie bij andere voorrondes is niet toegestaan.

  Tijdens de Limburgse finale op 29 maart 2015 selecteert een professionele jury drie winnaars. De eerste prijs winnaars van iedere categorie gaan door naar de landelijke finale.

  Indien er minder dan 5 inzendingen voor een bepaalde categorie op een voorronde zijn, dan worden de inzendingen gejureerd op een andere voorronde.

  Kijk voor meer informatie op www.kunstbende.nl.   lees meer…
 • 25 november 2014 YoungPoets-wedstrijd winter 2014-2015
  Thema ‘Traditie’

  De feestdagen komen er weer aan. Tijd voor familie, gezelligheid, zelfreflectie, bezinning…
  Thema ‘Traditie’

  De feestdagen komen er weer aan. Tijd voor familie, gezelligheid, zelfreflectie, bezinning en … schrijven! De redactie van YoungPoets organiseert in samenwerking met poëziesite Meander een wedstrijd voor jonge dichters en schrijvers tussen de 14 en 25 jaar. Het thema voor dit jaar is ‘Traditie’. Ouderwets gezellig of politiek actueel? Schrijf een (niet eerder gepubliceerd) gedicht of kort verhaal (max. 500 woorden) waarbij je kunt wegdromen in deze koude, donkere dagen, of juist een fel betoog met sociaal engagement. Aan jou de keus, het onderwerp is vrij te interpreteren! Plaats je gedicht of verhaal vóór maandag 5 januari 2015 op www.youngpoets.nl (onder het kopje ‘publiceren’ en in de wedstrijdcategorie ‘Traditie’) en maak kans op de volgende prijzen:
  • 1e prijs: € 100,- plus een kwartaalabonnement op de Volkskrant of NRC Next, een literair t-shirt naar keuze ter waarde van € 25 van www.verlorenwoorden.nl én de poëzie-app van Plint
  • 2e prijs: € 50,- plus twee edities van het tijdschrift Ochtendlicht (Literair tijdschrift door Limburgse jongeren), een literair t-shirt naar keuze ter waarde van € 25,- van www.verlorenwoorden.nl én de poëzie-app van Plint
  • 3e prijs: € 20,- plus twee edities van het tijdschrift Ochtendlicht én de poëzie-app van Plint
  De gedichten worden beoordeeld door drie leden van poëziesite Meander; redacteur Antoinette Sisto, redacteur Sander de Vaan en recensent Yves Joris. Verder bestaat de jury uit drie leden van de YoungPoets-redactie. De uitslag wordt rond 12 januari 2015 bekendgemaakt. Als je hebt gewonnen, ontvang je een e-mail. Heb je vragen, mail dan naar redactie@youngpoets.nl.
   
  YoungPoets is hét platform voor alles wat er gebeurt voor en door jonge dichters en schrijvers in Limburg (en deels daarbuiten). Op de website www.youngpoets.nl vind je gedichten en verhalen, blogberichten, een agenda vol leuke literatuuractiviteiten voor jongeren, wedstrijden én interessante links. YoungPoets is een initiatief van het Letterkundig Centrum Limburg (LCL), dat zich al vanaf 1981 richt op het bevorderen van literatuur van hoogstaande kwaliteit in de provincie Limburg. Het LCL is aangesloten bij en werkt samen met het Huis voor de Kunsten Limburg.
  lees meer…
 • 13 november 2014 AKO-literatuurprijs voor Stefan Hertmans 'Oorlog en terpentijn'
  De AKO Literatuurprijs 2014 is toegekend aan Stefan Hertmans voor zijn boek Oorlog en terpentijn. Hij ontving deze…
  De AKO Literatuurprijs 2014 is toegekend aan Stefan Hertmans voor zijn boek Oorlog en terpentijn. Hij ontving deze prijs uit handen van Job Cohen, voorzitter van de jury. Het was de 28e maal dat de AKO Literatuurprijs werd uitgereikt. De feestelijke uitreiking vond plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag tijdens een speciale Crossing Border-avond waarin de genomineerde auteurs geïnterviewd werden door journalist Wim Brands. De winnaar werd bekendgemaakt in een rechtstreekse uitzending van het actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

  Jury: "Hertmans levert met Oorlog en terpentijn zijn meesterproef, die nu al de status van een klassieker heeft."
  lees meer…
 • 12 november 2014 Huis voor de Kunsten Limburg zoekt Lid van de Raad van Toezicht
  Het Huis voor de Kunsten Limburg is op zoek naar een lid van de Raad van Toezicht.

  Wij zijn een stichting, die…
  Het Huis voor de Kunsten Limburg is op zoek naar een lid van de Raad van Toezicht.

  Wij zijn een stichting, die in de meest brede zin ondersteuning biedt aan organisaties, instellingen en personen, die actief zijn op het brede terrein van cultuur in de provincie Limburg. Het Huis wordt bestuurd door een directeur onder toezicht van de Raad van Toezicht. De Raad van Toezicht bestaat uit 4 personen. Naast de Raad van Toezicht kent de stichting nog een Deelnemersraad en een Gebruikersraad.

  Ga naar www.hklimburg.nl/vacatures voor een uitgebreid functieprofiel.
meer nieuws…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?