literatuur

Limburg herbergt vele schrijvers, lezers, literaire cafés, leeskringen, schrijfdocenten, organisatoren van literaire activiteiten enzovoorts. Het Huis voor de Kunsten Limburg wil dit literaire netwerk versterken, promoten en ondersteunen. Bijvoorbeeld met informatie en advies. Ook organiseert het Huis  – vaak samen met partners uit het culturele veld – diverse projecten om de literatuur en het schrijven in Limburg meer onder de aandacht te brengen.
 
Het Huis voor de Kunsten Limburg is ook de thuisbasis van het Letterkundig Centrum Limburg (LCL). Samen met hen werken wij aan het bevorderen en promoten van literatuur in Limburg. Op deze website bieden wij bijvoorbeeld een digitaal podium aan literatuur en literaire activiteiten in en uit Limburg. Dit is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in literatuur en schrijven in deze provincie.    
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Literatuur? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
literatuuragenda
 • 15 juli 2014 - 12 augustus 2014 Zomerlezen over de Eerste Wereldoorlog met Margriet Eilering
  Verhalen over de Eerste Wereldoorlog

  Twee weken na de opening van de tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog…
  Verhalen over de Eerste Wereldoorlog

  Twee weken na de opening van de tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog in Centre Céramique, start een korte zomerleesclub met deze Wereldoorlog als thema. De leiding is in handen van Margriet Eilering (Emmen, 1951). Margriet heeft Nederlands gestudeerd in Groningen en werkte o.m. als docente aan het Jeanne d’Arc College en in het volwassenenonderwijs. Ze leidt al vele jaren enkele leeskringen. Behalve de korte zomerleesclub begeleidt zij dit najaar ook een literatuurcursus over de Eerste Wereldoorlog.

  PROGRAMMA
  Dinsdag 15 juli (18.45-20.30 uur)
  Stefan Hertmans ‘Oorlog en terpentijn’ (2013). Het boek dat Hertmans schreef op basis van de dagboeken van zijn grootvader die als soldaat in de Eerste Wereldoorlog vocht.

  Dinsdag 12 augustus  (18.45-20.30 uur)
  Erich Maria Remarque ‘Van het westelijk front geen nieuws’ (1929). Het boek van deze Duitse leraar over zijn ervaringen aan het front riep in Duitsland veel controverse op. Toch werden er in het eerste jaar al 1,2 miljoen exemplaren van verkocht.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Deelname: € 30,- voor leden bibliotheek Maastricht / € 35,- voor niet-leden.
  Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl


  Lees meer
 • 02 augustus 2014 - 03 augustus 2014 Poetry Corner op Solar 2014
  Van 31 juli t/m 3 augustus vindt aan de Maasplassen in Roermond de 10e editie van Solar Festival Weekend plaats,…
  Van 31 juli t/m 3 augustus vindt aan de Maasplassen in Roermond de 10e editie van Solar Festival Weekend plaats, het meest kleurrijke, creatieve cross-over festival van Europa.

  Op zaterdag 2 en zondag 3 augustus is Poetry Corner aanwezig op Solar 2014. Poetry Corner schrijft gedichten op maat, over ieder gewenst onderwerp én binnen 6 minuten klaar, inclusief voordracht. 

  Ben jij aanwezig op Solar 2014? Ga dan zeker even langs de Poetry Corner caravan voor een speciaal voor jou 'op maat geschreven' gedicht!


  Lees meer
 • 02 augustus 2014 17:00 - 18:30 Boekpresentatie 'Schampschot'
  In augustus 1914 werd een stippellijn op de kaart plotseling de scheidslijn tussen oorlog en vrede. Maar het was…
  In augustus 1914 werd een stippellijn op de kaart plotseling de scheidslijn tussen oorlog en vrede. Maar het was een illusie te denken dat alles in het neutrale Nederland zijn normale gang kon blijven gaan. In de jaren die volgden, was aan de grens het kanongebulder nooit ver weg, en de vluchtelingenstromen, de doden en gewonden, de politieke koehandel, criminaliteit, spionage en overbevolking sloegen de grensstreek volkomen uit het lood. Ook voor Eijsden zou de wereld na 1914 nooit meer dezelfde zijn.

  Het Familiemuseum en uitgeverij Balans nodigen u van harte uit voor de presentatie van Schampschot. Een klein Nederlands dorp aan de rand van de Groote Oorlog op zaterdag 2 augustus om 17.00 uur in Het Familiemuseum, Breusterstraat 27 in Eijsden. In Schampschot koppelt Paul van der Steen op ingenieuze wijze het grote verhaal van de Eerste Wereldoorlog aan de geschiedenis van het dorp Eijsden.
   
  Programma, aanvang 17.00 uur
  - Welkomstwoord door Leo Barjesteh van Waalwijk van Doorn, directeur van Het Familiemuseum
  - Introductie Schampschot door Catharina Schilder, redacteur van Balans
  - De Eerste Wereldoorlog in groot perspectief door …
  - Interview met Paul van der Steen 
  - Overhandiging eerste exemplaar Schampschot
  - Borrel
 • 12 augustus 2014 - 14 augustus 2014 Zomerworkshop Schilderen met woorden
  Van 12 t/m 14 augustus verzorgen Jozefien Haagen (schrijfcoach) en Marian Bax (beeldend kunstenaar) de zomerworkshop…
  Van 12 t/m 14 augustus verzorgen Jozefien Haagen (schrijfcoach) en Marian Bax (beeldend kunstenaar) de zomerworkshop Schilderen met woorden in Molenhoek. Aan de hand van het thema ‘Bron’ gaan de deelnemers schilderen en schrijven, met hun intuïtie als uitgangspunt.

  De workshop is voor iedereen die:
  - Op zoek is naar een korte, bijzondere zomervakantie
  - Geìnspireerd wil schrijven en schilderen
  - Uitgedaagd wil worden door speelse vormen van zelfexpressie       
  Waar kom je mee thuis:
  - Een opgeladen accu en een koffer vol inspiratie
  - (Hernieuwd) contact met je creatieve bron
  - Een of meer geschreven en geschilderde werkstukken uit eigen bron

  Data: 12 t/m 14 augustus
  Locatie: Atelier Marian Bax, Kuilseweg 18, 6584 DB Molenhoek.
  Aantal deelnemers: max. 8 
  Kosten: € 250,- (incl. materiaal, lunch, koffie en thee)

  Bij aanmelding voor 10 juni ontvang je 10% korting. Neem voor meer informatie contact op via 06 52664819 of joz.haagen@hetnet.nl
   
 • 17 augustus 2014 - 20 augustus 2014 Vertelfestival 2014
  Voor de de vijftiende en laatste keer vindt het vertelfestival plaats in het Stadspark van Maastricht. Dus grijp…
  Voor de de vijftiende en laatste keer vindt het vertelfestival plaats in het Stadspark van Maastricht. Dus grijp uw kans om nog één keer te genieten van de verhalen in het park! Kijk voor het meer informatie en het volledige programma op www.vertelfestival.nl

  Ook de jeugdbibliotheek van Centre Céramique is weer aanwezig op het vertelfestival in het park. Bezoek het voorleesplein en droom lekker weg op de kussens met één van de vele boeken. Of kom luisteren naar de 4-daagse voorleesmarathon. We gaan samen met bekende en onbekende Maastrichtenaren heel veel verhalen voorlezen.

  Locatie: Mgr. Nolenspark (Stadspark Maastricht)
  Entree: gratis


  Lees meer
 • 17 augustus 2014 15:00 - 16:30 Literaire muziekwandeling waar poëzie in zit
  Maastricht zit vol muziek: conservatorium, harmonieën en fanfares, Maastreechter Staar, orgels, André Rieu en…
  Maastricht zit vol muziek: conservatorium, harmonieën en fanfares, Maastreechter Staar, orgels, André Rieu en Olterdissen. Op 17 augustus neemt Jet van Aalst (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht, VLAM) u mee op een poëtische muziekwandeling door een mooi stukje Maastricht: het Jekerkwartier.

  Laat u verrassen door de muzikale ogen van dichters! Onder deskundige leiding wordt een gedicht op maat ter plekke gelezen en besproken.

  Startpunt: Pesthuyspodium, Vijfkoppen 1, Maastricht
  Deelname: € 6,- / € 5,- voor VLAM-leden
  Aanmelden :info@vlammaastricht.nl


  Lees meer
 • 28 augustus 2014 20:15 - 22:15 Literaire Zomer in Heuvellandbibliotheek Valkenburg - Anila Wilms “Das albanische Öl oder Mord auf der Strasse des Nordens"
  De Heuvellandbibliotheken Vaals en Valkenburg nemen dit jaar deel aan het Duits-Nederlands literatuurfestival “Literarischer…
  De Heuvellandbibliotheken Vaals en Valkenburg nemen dit jaar deel aan het Duits-Nederlands literatuurfestival “Literarischer Sommer / Literaire Zomer 2014”. Bibliotheek Valkenburg presenteert op 28 augustus de auteur Anila Wilms. Zij leest voor uit haar nieuwste werk “Das albanische Öl oder Mord auf der Strasse des Nordens”.
   
  Twee jonge Amerikanen worden aan het begin van de jaren twintig op een brug in de noordelijke, lastig toegankelijke Albaanse bergen vermoord. Drie herders zijn getuigen, een Duitse ingenieur brengt de twee doden en hun ernstig verwonde Albaanse chauffeur met zijn vrachtwagen naar Tirana.
   
  Daar breekt een panische activiteit uit: de Amerikaanse ambassadeur vermoedt een aanslag van concurrerende geheime diensten uit Engeland of Italië op Amerikaanse oliebelangen en laat een marineschip aanrukken. Het hoofd van de politie laat de vermeende daders executeren en hun lijken op de markt in Tirana tentoonstellen en de rouwdienst om de dode Amerikanen mondt uit in een éclat tussen de Albaanse minister van defensie en de bisschop.

  Anila Wilms werd in 1971 geboren in Tirana. Haar moeder stamt uit een gegoede familie van politiek invloedrijke beys, die na 1945 als de 'natuurlijke' vijanden van het communistische regimes werden onteigend en uit de macht ontzet. Van 1989 tot 1993 studeerde ze geschiedenis en filologie in Tirana. Met een DAAD-beurs kwam ze in 1994 naar Berlijn, waar ze sindsdien als auteur en freelance schrijfster woont. Ze schreef deze roman in het Albaans en Duits.

  Kosten: 5 euro, inclusief 1 consumptie, reserveren gewenst
   
  Literatuurfestival "Literarischer Sommer / Literaire Zomer 2014"
  Dit jaar houdt het openingsevenement van de 15e Literaire Zomer rekening met het tweede, voor talloze mensen belangrijke festival: precies op een rustdag tijdens het WK voetbal op 10 juli presenteert Saša Stanišić, die dit jaar de Prijs van de Leipziger Buchmesse won, in Krefeld zijn nieuwe roman. Dan rolt de literaire bal door de steden die deelnemen, waarbij er aan Nederlandse zijde twee nieuwe partners zijn bijgekomen: naast Vaals zijn nu ook de steden Kerkrade en Valkenburg van de partij. Uit Nederland zullen weer enkele auteurs aanwezig zijn: 'oude' bekenden zoals Otto de Kat en Arnon Grünberg, maar ook schrijvers die voor de eerste keer bij de Literaire Zomer zijn, zoals Hans Croiset, Peter Buwalda, Elvis Peeters en Toine Heijmanns. 

  Lees meer
 • 04 september 2014 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Lucretius' De rerum natura; leerdicht over de filosofie van Epicurus
  In de eerste eeuw voor Christus, een van de roerigste perioden in de Romeinse geschiedenis, schreef Titus Lucretius…
  In de eerste eeuw voor Christus, een van de roerigste perioden in de Romeinse geschiedenis, schreef Titus Lucretius Carus een even uniek als opvallend werk: 'De rerum natura'. Hij stelde zich ten doel de filosofie van de Griek Epicurus aan zijn mede-Romeinen uit te leggen en hen te overtuigen van de juistheid daarvan. Dat deed hij door er een leerdicht over te schrijven, met alle moeilijke eisen die aan dat genre gesteld werden. Daarbij kwam dat een Latijns begrippenapparaat voor dergelijke teksten nog ontwikkeld moest worden.

  Over de auteur is vrijwel niets bekend, maar uit de tekst spreekt een (volgens sommigen manische) gedrevenheid om de lezer te overtuigen. Tegelijk is Lucretius ook baanbrekend geweest als dichter; Vergilius is in dit opzicht schatplichtig aan hem. Laat u verrassen door deze levende Romein in een lezing door classicus Emile Molenaar.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
                             
                                         

  Lees meer
 • 07 september 2014 11:30 - 17:00eigen activiteit Schrijf, schrijver, schrijfst 2014
  Op zondag 7 september van 11.30-17.00 uur vindt in Centre Céramique Maastricht de tweede editie van ‘Schrijf,…
  Op zondag 7 september van 11.30-17.00 uur vindt in Centre Céramique Maastricht de tweede editie van ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ plaats. Dé dag om je te laten inspireren door schrijvers, uitgevers en andere kenners van het geschreven woord! Er zijn interviews, optredens, schrijfworkshops, een live leesclub, een schrijfconsult, een kinderprogramma en een informatiemarkt. Presentator Leon Verdonschot zal onder anderen uitgever Oscar van Gelderen (Lebowski Publishers), schrijvers Roman Helinski, Hanneke Hendrix en Marente de Moor en de scenarioschrijver van Flikken Maastricht interviewen. 

  Voor schrijvers én lezers
  Iedereen die graag schrijft en/of leest is van harte welkom bij ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’. Volg bijvoorbeeld een schrijfworkshop, leer de puntjes op de ‘i’ zetten of kom luisteren naar mensen die alles weten over het schrijfproces en hoe jouw boek een succes kan worden. Ook als je zelf geen schrijfambities hebt, kun je genieten van diverse boeiende optredens en interviews. Voor de kinderen is er een speciaal programma met Limburgse kinderboekenschrijvers en op de informatiemarkt vind je véél boeken, mooie schrijfspullen, informatie over schrijfcursussen en meer!
   
  Je mag de hele dag blijven, maar even binnenlopen om bij dat ene interview of optreden te zijn is ook prima. Aanmelden is alleen nodig voor de schrijfworkshops, de voorproefjes, het schrijfconsult en de live leesclub. Dat doe je via www.hklimburg.nl/schrijversdag. De dag is gratis; alleen voor de schrijfworkshops van 1,5 uur betaal je 5 euro per persoon (per workshop).
   
  Deze tweede editie van ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ wordt georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Centre Céramique en het Letterkundig Centrum Limburg.

  Lees meer
 • 07 september 2014 12:00 - 13:30 Literaire Brunch - De beslissing, Britta Böhler
  Op 7 september vindt in het kader van de 15e Literaire Zomer de Literaire Brunch plaats in Bibliotheek Kerkrade.…
  Op 7 september vindt in het kader van de 15e Literaire Zomer de Literaire Brunch plaats in Bibliotheek Kerkrade. De Nederland-Duitse schrijfster Britta Böhler zal haar boek 'De beslissing' (Der Brief des Zauberers) voorstellen.

  Britta Böhler werd in 1960 geboren in Freiburg (D). Ze werkte in Amsterdam als advocate en was lid van de Nederlandse Eerste Kamer. Tot haar cliënten behoorden PKK-leider Abdullah Öcalan, Ayaan Hirsi Ali en Volkert van der G. Ze trad op in een aantal processen rondom terrorisme en geheime diensten. Naast haar juridische activiteiten houdt ze zich intensief bezig met het leven en werk van Thomas Mann. 'De beslissing' is haar literaire debuut.

  Over 'De beslissing'
  Sinds twee jaar zit Thomas Mann in Zwitserland in ballingschap. Het huis aan het meer van Zürich is niet groot, het leven is sobertjes. Maar wat het belangrijkste is: hij mag in Duitsland nog steeds publiceren. Hiervoor heeft hij echter betaald door te zwijgen - nooit heeft hij zich publiekelijk tegen het Hitler-regime gekeerd. Maar in januari 1936 stelt Thomas Mann een brief op die zijn leven ingrijpend zou veranderen - bij publicatie. Met een groot inlevingsvermogen vertelt Britta Böhler over de vermoedelijk meest dramatische dagen in het leven van Thomas Mann. Een literair kleinood.

  Tijd: 12.00 uur
  Locatie: Bibliotheek Kerkrade, Einderstraat 21, 6461 EM Kerkrade
  Entree: € 7,50 (incl. brunch)

  Om deel te nemen aan deze Literaire Brunch is het noodzakelijk om vooraf te reserveren. Dit kan via info@bibliotheek-kerkrade.nl of 045 545 24 08.

  Lees meer
 • 10 september 2014 13:30 - 15:30 Leescursus Nobelprijzen Literatuur
  Waarom ontvangt een schrijver de Nobelprijs? Het antwoord krijgt u in de cursus Nobelprijswinnaars van Drs. Hanneke…
  Waarom ontvangt een schrijver de Nobelprijs? Het antwoord krijgt u in de cursus Nobelprijswinnaars van Drs. Hanneke Eggels.
   
  Op acht middagen in 2014 en 2015 introduceert de culturele onderneming Cour de Culture u in de literatuur van Nobelprijswinnaars. Aan de hand van een literair werk demonstreert de specialiste op het terrein van internationale letterkunde tendenzen in literatuur en cultuur van de laureaat en zijn/haar taalgebied. De cursus is bestemd voor in kosmopolitische literatuur geinteresseerde lezers die bijgespijkerd willen worden en die graag debatteren over maatschappelijke thema’s met gelijkgestemden uit de buurt. Iedereen is welkom, u leest de boeken vooraf.
   
  Krik uw leesritme op!
   
  Plaats: Cour de Culture
  Kasteel Nieuwenbroeck 2, koetshuis
  5954 CL Beesel
   
  Tijdstip: 13.30 – 15.30 uur
  Elke tweede woensdag van de maand
  Data: Bijeenkomsten op 10 september, 8 oktober, 12 november, 10 december 
  8 januari, 11 februari, 11 maart, 8 april 2015.
   
  Prijs: 30 euro per sessie. Voor het hele seizoen 240 euro. Inbegrepen zijn de boekenlijst, hand-outs en consumpties.  
   
  Informatie en inschrijvingen: www.courdeculture.eu. E-mail: info@courdeculture.eu
  De folder ligt op de balie van de bibliotheek Reuver. Leden geven zich ook op via www.voordeelmetjebiebpas.nl. Voordeelmetjebiebpas 1e sessie voor 15 euro. Snelle aanmelding is gewenst vanwege het beperkt aantal plaatsen.
 • 26 september 2014 10:00 - 16:00 Schrijfworkshop Verhaal schrijven: de Ik-figuur
  Cursussen creatief schrijven beperken zich meestal tot een oriëntatie op creatief en technisch niveau. Met drie…

  Cursussen creatief schrijven beperken zich meestal tot een oriëntatie op creatief en technisch niveau. Met drie workshops over vertelstandpunten wil Het Schrijflab daar verandering in brengen, praktisch ingaan op deze literaire techniek.

  De eerste workshop Verhaal schrijven: de Ik-figuur houdt zich bezig met het vertellen in de ik-vorm. Hoe zet je de ik-figuur in als vertellende hoofdpersoon of als vertellende bijfiguur? De ik-verteller kan vertellen wat hij meemaakt als belevende ik of hij kan als vertellende ik terugkijken op wat hij heeft meegemaakt. Vaak is het zo dat de verhaalschrijver beide ikken met elkaar combineert. Door middel van prikkelende schrijfopdrachten met onverwachte wendingen onderzoeken we de mogelijkheden en beperkingen van de ik-vorm in fictie. Een ik-verteller hoeft allerminst een autobiografische verteller te zijn. Wel is hij subjectief en kan dingen verborgen houden of juist onthullen. Door de ik-verteller schrijvend af te tasten ga je zien wat je ermee kunt. Je leert hem in te zetten als observator, als “onbetrouwbare verteller” of als hoofdpersoon, dicht op de huid van de actie, die verandert onder invloed van de gebeurtenissen.

  Datum: 26 september
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, 5991 PB Baarlo
  Kosten: € 75,- (incl. lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof

  Inschrijven? Ga naar www.hetschrijflab.nl.

meer items…
literatuurnieuws
 • 28 juli 2014 Herdenkingsboek 'Thorn 70 jaar bevrijd'
  Op 25 september is het 70 jaar geleden dat Thorn werd bevrijd. In het boek ‘Na de bevrijding begon de oorlog…
  Op 25 september is het 70 jaar geleden dat Thorn werd bevrijd. In het boek ‘Na de bevrijding begon de oorlog pas echt, Thorn tijdens en na de Tweede Wereldoorlog', beleeft u hoe Thorn na relatief rustige oorlogsjaren juist door
  de bevrijding pal aan het front kwam te liggen.

  Thorn werd niet door de Amerikanen of de Canadezen bevrijd. Het was de Belgisch-Luxemburgse Brigade Piron die het witte stadje op 25 september 1944 bevrijdde. Samen met de anciens van de Brigade Piron en het Bataljon
  Bevrijding/5Linie wordt 11 september gevierd dat Thorn 70 jaar bevrijd is. In gemeentemuseum Het Land van Thorn wordt die dag een expositie over de bevrijding geopend en het herdenkingsboek gepresenteerd. 
   
  Bevrijd zijn van de Duitse overheerser. Dat was iets waar de bevolking van Thorn naar verlangde in de zomer van 1944. Nooit had zij kunnen dromen dat juist de bevrijding het oorlogsgeweld naar Thorn bracht. In het boek ‘Na de bevrijding begon de oorlog pas echt’ beleeft u de Tweede Wereldoorlog, maar vooral de bevrijding en de moeilijke periode die daarop volgde opnieuw. U leest over de Thornse mijnwerkers die in de oorlog extra hard moesten werken en over de vlucht van burgemeester Spiertz. U leeft mee met de leden van de Brigade Piron die in barre omstandigheden een onmogelijke klus moesten klaren. ‘Na de bevrijding begon de oorlog pas echt’ is een prachtig lees- en kijkboek geworden. Een boek dat duidelijk maakt hoe zinloos oorlog is. Dat je doet beseffen hoe onbetaalbaar vrede is.

  Iedereen die vóór vrijdag 8 augustus 2014 ‘Na de bevrijding begon de oorlog pas echt’ bestelt, vindt zijn eigen naam in het boek terug én krijgt een korting van € 2,50 op de verkoopprijs van € 20,00.

  Ga voor meer informatie naar de website; u vindt hier ook de bestelbon voor het herdenkingsboek.
 • 30 juni 2014 Subsidies van Nederlands Letterenfonds voor SCHUNCK*
  Nederlands Letterenfonds beloont tweetal initiatieven van SCHUNCK* met €12.000,- subsidie. Dit geld komt ten…
  Nederlands Letterenfonds beloont tweetal initiatieven van SCHUNCK* met €12.000,- subsidie. Dit geld komt ten goede aan een project over kinderboekenillustrator Marit Törnqvist, rondom de Kinderboekenweek, en een manifestatie over Harry Mulisch. De commissie vond zowel het literair-educatieve project rond het werk van Marit Törnqvist als het literair erfgoed-project rondom Mulisch degelijk van opzet en zeer de moeite waard.
   
  Marit Törnqvist / Kinderboekenweek
  In het kader van de Kinderboekenweek presenteert SCHUNCK* de tentoonstelling Het feest der verbeelding; van de Gebroeders Leeuwenhart tot Pippi Langkous. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee door de beroemdste boeken van Astrid Lindgren: Karlsson van het dak, Emil van de Hazelhoeve en De gebroeders Leeuwenhart. Maar ook Pippi Langkous en Ronja de Roversdochter. Centraal staan de schetsen, ideeën, illustraties en aantekeningen die illustrator Marit Törnqvist maakte voor de boeken van Lindgren en voor het bijzondere samenwerkingsproject Junibacken in Zweden, waar de boeken in 3D tot leven komen.  Onmiskenbaar is de relatie tussen woord en beeld: door de poëtische tekeningen van Törnqvist spreken de Zweedse kinderhelden nog eens extra tot de verbeelding.
   
  Niveau +1, Gratis toegang
  Dagelijks 11-17u
  20 september 2014 t/m 11 januari 2015
    
  Harry Mulisch Manifestatie
  SCHUNCK* presenteert van 21 oktober t/m 4 november haar jaarlijkse literaire manifestatie i.s.m. Bindels & Van Melick, dit jaar met Harry Mulisch in de hoofdrol - de jongste van de Grote Drie. Mulisch is een fenomeen in onze literatuur dankzij de unieke combinatie van zowel romans als Het stenen bruidsbed, De aanslag en De ontdekking van de hemel enerzijds en non-fictie boeken als De zaak 40/61 en De toekomst van gisteren - protocol van een schrijverij anderzijds. Onder de noemer van deze laatste titel zal tijdens de manifestatie specifiek aandacht besteed worden aan de zeldzame verstrengeling van fictie en non-fictie en aan het mythische en profetische karakter van dit oeuvre. Wat heeft zijn werk te betekenen voor de lezer van nu, welke aspecten ervan zouden ons ook vandaag de dag kunnen of moeten wakker houden? Die vraag komt voorbij bij gelegenheid van een symposium, waarbij bij monde van kenners zoals biograaf Sander Bax, hoogleraar/essayist Arnold Heumakers en publicist Onno Blom, alsook de jonge romancier en winnaar van de AKO literatuurprijs 2014 Joost de Vries proza, poëzie, politiek, journalistiek, filosofie, toneel en film aan bod zullen komen. Een bescheiden publicatie zal het programma vergezellen. In de week voorafgaand aan het symposium zal hoogleraar Marita Mathijsen een inleidende lezing verzorgen. Ook haakt Parkstad Limburg Theaters in op de manifestatie door het programmeren van de voorstelling De ontdekking van de hemel op 4 november.
   
  In dit project werkt SCHUNCK* bovendien samen met de organisatie van het Harry Mulisch Festival in Amsterdam, de Stichting Vrienden van het Harry Mulisch Huis. Deze stichting werkt samen met het Letterkundig Museum aan de oprichting van het Harry Mulisch Huis, het voormalige woonhuis van Mulisch, waarbij de werkkamer in oorspronkelijke staat bewaard blijft en toegankelijk wordt voor het publiek.
   
  Programma:
  21 oktober: Ruby Tuesday Lezing Marita Mathijsen
  1 november: Symposium De toekomst van gisteren – protocol van een schrijverij
  4 november: Theatervoorstelling De ontdekking van de hemel
   
  Meer informatie:
  www.schunck.nl
  www.parkstadlimburgtheaters.nl
 • 30 juni 2014 Start writer-in-residence aan de Van Eyck in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds
  Het Nederlands Letterenfonds en de Van Eyck (in Maastricht) presenteren samen een nieuw writer-in-residence programma.…

  Het Nederlands Letterenfonds en de Van Eyck (in Maastricht) presenteren samen een nieuw writer-in-residence programma. Jonge schrijftalenten zullen twee maanden verblijven aan de Van Eyck en actief deelnemen aan het programma. De uitkomsten worden gepresenteerd tijdens een publiek moment. Het Letterenfonds selecteerde in overleg met Lex ter Braak, directeur van de Van Eyck, de volgende schrijvers: Rosan Hollak, Ineke Riem, Wytske Versteeg en Maartje Wortel.

  Deze residency is onderdeel van een nieuw programma voor talentontwikkeling in internationale context dat het Nederlands Letterenfonds presenteert: Wanderlust. Het programma biedt talentvolle schrijvers en bemiddelaars een kans zich verder te ontwikkelen door samen te werken met buitenlandse kunstenaars of een verblijf in een internationale omgeving. Wanderlust loopt van 2014 tot en met 2016.

  Het programma bestaat naast de residency, uit twee andere onderdelen: de koppeling van Nederlands talent aan een internationale (ervaren) auteur en internationale uitwisselingsmogelijkheden voor bemiddelaars in de literatuur.

 • 30 juni 2014 Schrijf mee aan Platbook 13: Geld
  Platbook is een serie dialectboekjes voor Limburgse dialectschrijvers- en lezers. Auteurs uit de hele provincie…
  Platbook is een serie dialectboekjes voor Limburgse dialectschrijvers- en lezers. Auteurs uit de hele provincie werken mee om telkens weer een opvallend thema te beschrijven in hun eigen verhalen en gedichten.

  Platbook 11 was - vanwege het gekkengetal - gewijd aan Carnaval. Het thema van nummer 12 was eenvoudig: het getal twaalf. Platbook 13 zou gewijd kunnen zijn aan het ongeluksgetal, maar dat is te voor de hand liggend. Het thema van de 13de editie gaat over wat de meeste mensen met geluk associëren: geld. Een heel actueel thema. De kredietcrisis is nog niet voorbij, de kranten staan vol met verhalen over grote graaiers, etc. Genoeg inspiratie dus voor schrijvers.

  De serie Platbook, bedacht door Wim Kuipers, is bedoeld voor schrijvers in het Limburgs. Redacteur van Platbook 13 is drs. Fernand Jadoul, consul van het Groothertogdom Luxemburg. In zijn werkzaam leven was hij onder meer directeur Public Affairs van pensioenfonds ABP.

  Iedereen die in het Limburgs schrijft, kan een eigen gedicht, verhaal, column, prozagedicht, dialoog of korte toneelschets voor het Platbook insturen van maximaal 550 woorden. Teksten kunnen tot 1 september a.s. worden aangeleverd bij Uitgeverij TIC, via paul@uitgeverijtic.nl. Indien het werk van een schrijver wordt gekozen, dan ontvangt hij of zij een uitnodiging voor de boekpresentatie en een gratis exemplaar van Platbook 13.

  De serie Platbook is voor € 9.90 (excl. verzendkosten) te koop in de webshop van het Huis en bij de betere boekhandel in Limburg.

    lees meer…
 • 04 juni 2014 Schrijfwedstrijd Raadselige Roos 2014
  Literair Café Venray nodigt u van harte uit weer mee te doen aan de jaarlijkse schrijfwedstrijd Raadselige Roos…
  Literair Café Venray nodigt u van harte uit weer mee te doen aan de jaarlijkse schrijfwedstrijd Raadselige Roos 2014. Tot 1 oktober a.s. kunt u uw gedicht of verhaal inzenden en dingt u mee als prijswinnaar Raadselige Roos in de categorie proza of poëzie. Het thema dit jaar is: 'Scharniermoment(en)' en is verplicht voor alle inzendingen zowel proza als poëzie.

  Om mee te doen, gelden de volgende spelregels:
  - Het gedicht of verhaal kan uitsluitend worden aangeleverd per e-mail (Worddocument) bij het wedstrijdsecretariaat: raadseligeroos@literaircafevenray.nl;
  - Het inschrijfgeld bedraagt € 17,50 en dient te worden overgemaakt op de bankrekening van het Literair Café Venray, NL46 RABO 0132 594 250 onder vermelding van 'Roos 2014' en uw naam en woonplaats. Dit in verband met de juiste registratie van uw inschrijving.

  Ga voor het volledige wedstrijdreglement naar www.literaircafevenray.nl (Raadselige Roos, Reglement)
   
  Net als in voorgaande jaren zullen de werken van de winnaars (proza-, poëzie- en Bij- prijs) verschijnen in een mooi verzorgde bundel met tekeningen/schilderingen van leerlingen van het Kunstencentrum Jerusalem in Venray. Ook ontvangen de prijswinnaars de traditionele oorkonde met het juryrapport waarbij ook een roos niet zal ontbreken evenals een boekenbon. In de genoemde bundel worden ook inzendingen opgenomen die de moeite van het publiceren waard zijn.
   
  De feestelijke prijsuitreiking Raadselige Roos 2014 vindt plaats op zondag 25 januari 2015. Burgemeester Hans Gilissen zal opnieuw de winnaars van de schrijfwedstrijd bekend maken. De prijsuitreiking vindt plaats in Dans- en Partycentrum Anno ’54, tegenover het gemeentehuis aan de Raadhuisstraat te Venray.
 • 02 juni 2014 Nieuwe verzameling gedichten en proza Ed van der Aa
  Vlak na Pelgrimage van Roermond naar Santiago de Compostela komt er een verzameling gedichten en ook proza van…
  Vlak na Pelgrimage van Roermond naar Santiago de Compostela komt er een verzameling gedichten en ook proza van Ed van der Aa onder de titel Alles zou kunnen ophouden - verspreide teksten, curiosa. Op zoek naar de verloren tijd en verlaten plekken, waar mogelijk schilfers zelfbeeld achtergebleven zijn. Proberen die te ontwarren met behulp van de literatuur. Verbeelding van anderen om te spiegelen. Impliciet de vraag: in hoeverre is je identiteit verweven met de plaatsen waar je bestaan zich manifesteert?
   
  Wat is de relatie tussen een paard in de omgeving van Asselt, de souk in Aleppo, de Catacombe dei Cappuccini in Palermo, een rammelbus op weg naar Sucre, de Akropolis, de Noordoostpolder, ……? Ze vinden een plekje in deze filosofietjes, evenals een aantal personen die op het eerste gezicht niets met elkaar gemeen hebben: Rosalia Lombardo, Gran Pachacutec, Huub Graus, Henk van Woerden, Pirandello, Pim, …… Net zoals de geïnteresseerde lezer, zouden zij verrast zijn elkaar hier te treffen.
   
  Het is een uitgave van het self-publishing platform ‘Brave New Books’ van Bol.com. Het boek is via Bol.com en de reguliere boekhandel te verkrijgen voor de prijs van 21,98 euro.
   
  ISBN: 978-94-0211-982-4.
  Middelgrote paperback: 15,5 x 23,5 cm.
  Gewicht: 160 gr.
  Aantal blz: 84, waarvan 26 in kleur vanwege evenveel foto’s.
  Prijs: 17,00 euro bij afhalen.
  De schrijver bezorgt het voor die prijs ook in Roermond en directe omgeving.
  20,00 euro bij verzending binnen Nederland.
  25,00 euro bij verzending naar het buitenland.
   
  Bestellen door overmaking van 17, 20 of 25 euro op IBAN-rek. nr. NL14RABO0104 894245  van de Rabobank te Roermond, t.n.v.  E. van der Aa eo. Voor betaling is mogelijk deze code ook nog nodig: BIC: RABONL2U
   
  Bij overboeking van 10,00 euro meer stuurt de schrijver zijn vorige bundel uit 2011 mee.
  Titel: Vergeten wat ooit wacht. ISBN: 978-94-6193-012-5.
  Formaat: 13,5x21,3 cm, 50 pagina’s. Paperback.

  Meer informatie: edvanderaa@home.nl / Tel: 0475-572024
meer nieuws…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?