literatuur

Limburg herbergt vele schrijvers, lezers, literaire cafés, leeskringen, schrijfdocenten, organisatoren van literaire activiteiten enzovoorts. Het Huis voor de Kunsten Limburg wil dit literaire netwerk versterken, promoten en ondersteunen. Bijvoorbeeld met informatie en advies. Ook organiseert het Huis  – vaak samen met partners uit het culturele veld – diverse projecten om de literatuur en het schrijven in Limburg meer onder de aandacht te brengen.
 
Het Huis voor de Kunsten Limburg is ook de thuisbasis van het Letterkundig Centrum Limburg (LCL). Samen met hen werken wij aan het bevorderen en promoten van literatuur in Limburg. Op deze website bieden wij bijvoorbeeld een digitaal podium aan literatuur en literaire activiteiten in en uit Limburg. Dit is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in literatuur en schrijven in deze provincie.    
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Literatuur? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
prikbord
Er zijn geen prikbordberichten
literatuuragenda
 • 21 april 2015 15:00 - 16:00 Worldwide Reading in Venlo
  Op dinsdag 21 april vindt in meer dan 60 steden en verschillende landen de Worldwide Reading plaats. Ter herdenking…
  Op dinsdag 21 april vindt in meer dan 60 steden en verschillende landen de Worldwide Reading plaats. Ter herdenking van de Armeense genocide honderd jaar geleden, leest auteur Hanneke Eggels vanaf 14.00 uur in Museum van Bommel van Dam in Venlo voor uit ‘The Book of Whispers’ door de Armeense schrijver Varujan Vosganian. Bovendien leest ze eigen nieuwe gedichten over mensenrechten voor. De Worldwide Reading vindt plaats tijdens de Museumweek 2015.
   
  Voor het vierde jaar op een rij participeert auteur en Peace Poet Hanneke Eggels in Worldwide Reading. Ter herdenking van de Armeense genocide honderd jaar geleden, leest zij tegelijk met haar collega’s over de hele wereld voor uit ‘The Book of Whispers’ door de Armeense schrijver Varujan Vosganian en wel de hoofdstukken zeven en acht van deze roman. U kunt hoofdstuk zeven alvast lezen op www.worldwide-reading.com
   
  Hanneke Eggels draagt dit jaar ook weer een gedicht voor van de Chinese dissident en Nobelprijswinnaar voor de Vrede Liu Xiaobo en haar eigen nieuwe gedichten over mensenrechten:
  - Amor mundi
  - Masseurs of peace
  - Fan of freedom
  - Fenix, trampolining
  - KRIMp.
   
  Aansluitend volgt een korte Q&A met Hanneke Eggels onder leiding van museumdirecteur Rick Vercauteren. 

  Lees meer
 • 21 april 2015 19:30 - 21:00samenwerkings activiteit Netwerkbijeenkomst 'Het creatieve proces' - van verhaal naar film
  Datum: dinsdag 21 april 2015 van 19.30 (inloop vanaf 19.00) tot 21.00 uur
  Locatie: Filmhuis De Spiegel (SCHUNCK*,…
  Datum: dinsdag 21 april 2015 van 19.30 (inloop vanaf 19.00) tot 21.00 uur
  Locatie: Filmhuis De Spiegel (SCHUNCK*, Bongerd 18) Heerlen
  Prijs: gratis voor Cinesud én CineLOVA leden en € 5,- (excl. btw) voor niet-leden van beide platforms.
  Aanmelden: Leden van Cinesud en personen die niet lid zijn van Cinesud en CineLOVA melden zich aan via de website van Cinesud. Leden van CineLOVA kunnen zich aanmelden via cinelova@gmail.com.

  Op dinsdag 21 april a.s. om 19.30 uur organiseert Cinesud, in samenwerking met CineLOVA, Dutch Mountain Film Festival en Filmhuis De Spiegel, een netwerkbijeenkomst waarin het creatieve proces van makers in verschillende disciplines centraal staat.

  Mijn Film
  In het kader van het Jaar van de Mijnen zijn de afgelopen periode enkele korte, poëtische films van twee minuten vervaardigd door regionale filmers. Het centrale thema van de films is 'de mijn(steenberg)'. De films zijn gebaseerd op een tekst van maximaal 400 woorden, vervaardigd door regionale schrijvers. Bij de films zijn vervolgens originele scores gecomponeerd. Tijdens de bijeenkomst van 21 april worden de korte films vertoond, zullen enkele teksten worden voorgedragen en zullen we met deze makers in verschillende disciplines in gesprek gaan over hoe zij vanuit één centraal en ruim te interpreteren thema tot een creatief eindproduct komen, zowel in schrift, als op beeld. www.mijnfilm.eu.

  Robin Peeters
  Verwant hieraan zullen we in gesprek gaan met filmmaker Robin Peeters van filmproductiebedrijf Mosasaurusfilm. Robin maakte de afgelopen jaren vele producties waarin hij voornamelijk met historische thema's aan de slag ging. Ook met hem zullen we de diepte in gaan om inzicht te krijgen in hoe het creatieve proces van een (film)maker verloopt. Waar haal je inspiratie vandaan? Wat zijn manieren om een onderwerp of thema te benaderen? Hoe ga je zo efficiënt en effectief mogelijk om met begrenzingen en beperkingen binnen een thema of format van een productie?

  Aansluitend zal er ook nog een korte film in première gaan van een jonge, regionale maker, Coen Leuven. Coen maakte onlangs met eigen middelen en in een paar dagen tijd de korte film Instinct, met in de hoofdrollen Sem Huth en Maarten Brorens. Tijdens de bijeenkomst wordt de film voor het eerst op het witte doek vertoond. Patricia Peters, consulent film & fotografie bij het Huis voor de Kunsten Limburg zal tot slot nog een filmwedstrijd aankondigen van CineLOVA: een wedstrijd waarbij regionale schrijvers, toneelspelers, componisten en filmers worden samengebracht. 

  Meer info: www.cinesud.nl en www.cinelova.nl 
 • 22 april 2015 20:30 - 22:30 Allen Ginsberg in Nederland / 1983 revisited
  Een muzikaal-literair eerbetoon aan beat-dichter Allen Ginsberg (1926-1997) met poëzie jazz en nieuwe muziek.…
  Een muzikaal-literair eerbetoon aan beat-dichter Allen Ginsberg (1926-1997) met poëzie jazz en nieuwe muziek. Met o.a. het Mondriaan Kwartet waarmee Ginsberg samenwerkte tijdens zijn bezoek in Nederland in 1983.

  De wereldberoemde beat-dichter Allen Ginsberg (1926-1997) was rond nieuwjaar 1983 op tour door Nederland, waar hij onder andere Vlissingen aandeed. Hoewel hij nauwelijks vierentwintig uur in de Scheldestad verbleef, gaf hij er een kleurrijk optreden, schreef de volgende dag op het badstrand een gedicht en bereidde zich ondertussen voor op een opnamesessie met het Mondriaan Kwartet. Dat resulteerde in een album met het even memorabele als ontroerende ‘September On Jessore Road’ als zwaartepunt. Om nog maar te zwijgen van het gedicht 'What the sea throws up at Flushing', dat een puur Nederlandse inspiratiebron kent: Vlissingen.

  Deze voorstelling is een reconstructie van de tour waarin Ginsberg en gevolg diverse Nederlandse steden aandeden. Net als toen zal de Ginsberg-klassieker, het buitengewoon mooie ‘September On Jessore Road’ tot klinken gebracht worden. Daarnaast krijgt  Ginsbergs beroemdste werk ‘Howl’ een nieuwe, Nederlandstalige vertolking, met vocalist Han Buhrs als drijvende kracht. En uiteraard mag het Vlissingse gedicht ‘Wat de zee uitbraakt in Vlissingen’ niet ontbreken. Speciaal voor deze gelegenheid heeft componist Jacques Palinckx nieuwe muziek geschreven op het grensvlak van nieuwe muziek, jazz en geluidskunst. Joep Bremmers voorziet op een prettige en bondige manier het concert van context en brengt samen met performer Eddie Woods, nota bene een vriend van Ginsberg, nog enige Ginsberg-poëzie voor het voetlicht.

  Locatie: Intro In Situ, Capucijnengang 12, Maastricht
  Entree: € 8,50 / studenten € 5,-


  Lees meer
 • 23 april 2015 18:00 - 21:00 Prijsuitreiking De Euregio leest / L’Euregio lit / Die Euregio liest
  Zes schrijvers van zes boeken die in de drie talen van de Euregio zijn uitgegeven, dingen jaarlijks mee naar de…

  Zes schrijvers van zes boeken die in de drie talen van de Euregio zijn uitgegeven, dingen jaarlijks mee naar de Euregio Literatuurprijs voor scholieren. Dit jaar zijn Peter Stamm, Milena Flašar, Yannick Grannec, Romain Puertolas, Otto de Kat en Anna Enquist genomineerd. Op 23 april wordt de winnaar bekend gemaakt.

  Zowel scholieren van deelnemende scholen als volwassenen zijn van harte welkom bij deze feestelijke afsluiting met speeches, muziek en de winnende schrijver en vertalers present. De Euregio Literatuurprijs voor scholieren is onderdeel van ‘De Euregio Leest’, een project van het netwerk van bibliotheken in de Euregio onder auspiciën van de Bibliothèque Chiroux (Luik), de Stadsbibliotheek Aken, het mediacenter van de DG (Eupen) en Centre Céramique (Maastricht) in samenwerking met de Universiteit van Luik, het Literatuurbureau in de Euregio Maas-Rijn en de EuregioKultur e.V. Het project staat onder beschermheerschap van Martin Schulz.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis


  Lees meer
 • 23 april 2015 19:30 - 21:00 Lezing Ad Franssen over zijn nieuwe boek 'Vaderskind'
  Tien jaar na de oorlog gaf zijn vader hem op 20 april de naam Adolf. Gedurende zijn hele leven heeft journalist…
  Tien jaar na de oorlog gaf zijn vader hem op 20 april de naam Adolf. Gedurende zijn hele leven heeft journalist en schrijver Ad Fransen zijn werkelijke naam angstvallig verborgen proberen te houden. In de autobiografische vertelling Vaderskind doorbreekt hij voor het eerst het zwijgen over de SS-sympathieën van zijn familie in een teder geschreven vertelling.

  Nu pas, nu zijn ouders er niet meer zijn, kan Ad Fransen schrijven over zijn afkomst en licht hij het doopceel van zijn ‘foute’ vader. Onomwonden vertelt hij hoe het gezin van zijn vader zich geheel overleverde aan de Duitsers en de oorlogsomstandigheden gebruikte voor zelfverrijking en eigen gewin. Ook de grootouders van Fransen dweepten met Adolf Hitler en legden er zelfs eer in hun eigen zoons op te offeren als kanonnenvoer: aanmelding bij de SS werd in dit gezin toegejuicht.

  Fransen schrijft op lichte toon over het schaamtevolle verleden dat zijn leven heeft bepaald. Hij moet constateren dat zijn vader na de oorlog geleefd heeft als een goed mens, met het hart op de juiste plaats, maar diens misstap blijft hem voortdurend achtervolgen en drukken op het gezin. In Vaderskind klinkt steeds dezelfde vraag door: laat je je leiden door de waarheid of door de compassie voor de vader van wie je ondanks alles houdt?

  Ad Fransen (1955) is journalist en schrijver. Hij publiceerde onder meer De nadagen van Gerard Reve, een portret van Gerard Reve, Coke, een openhartig relaas over zijn cokeverslaving, dat vele malen werd herdrukt, en Het meisje met de mooiste heupen. Daarnaast verscheen bij uitgeverij Podium zijn biografie van Willem Frederik Hermans getiteld W.F. Hermans. Een Hollander in Parijs.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen, Maastricht
  Entree: gratis


  Lees meer
 • 24 april 2015 17:00 - 18:00 Lezing Winnaar Euregio Literatuurprijs
  Het projekt De Euregio Leest verbindt dat wat voor de hand ligt: de drie buurtalen van de Euregio Maas-Rijn. Twee…
  Het projekt De Euregio Leest verbindt dat wat voor de hand ligt: de drie buurtalen van de Euregio Maas-Rijn. Twee actuele boeken van Duitstalige, Franstalige en Nederlandstalige auteurs die ook vertaald zijn doen aan het projekt mee. Een jury van scholieren kiest na lezen, commentariëren en discussiëren de winnaar.

  Zes schrijvers van zes boeken die in de drie talen van de Euregio zijn uitgegeven, dingen jaarlijks mee naar de Euregio Literatuurprijs voor scholieren. Kandidaten dit jaar zijn:
  - Otto de Kat, Julia
  - Anna Enquist, De verdovers
  - Yannick Grannec, De godin van de kleine overwinningen
  - Milena Michiko Flašar, Een bijna volmaakte vriendschap
  - Romain Puértolas, De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea-kast
  - Peter Stamm, Zeven jaren

  Op 23 april wordt de winnaar bekend gemaakt in Centre Céramique in Maastricht. Vrijdag 24 april komt de winnaar naar Boekhandel Dominicanen voor een lezing en signeersessie. 

  Datum: 24 april
  Tijd: 17.00-18.00 uur
  Locatie: Boekhandel Dominicanen, Maastricht


  Lees meer
 • 26 april 2015 15:00 - 16:30samenwerkings activiteit Lezing en spoedcursus Familiegeschiedenis schrijven
  Zondag 26 april om 15.00 uur komt Yaël Vinckx aan de hand van anekdotes en foto’s vertellen over de ontstaansgeschiedenis…
  Zondag 26 april om 15.00 uur komt Yaël Vinckx aan de hand van anekdotes en foto’s vertellen over de ontstaansgeschiedenis van haar boek De oorlog van mijn moeder. Tevens geeft zij een bijbehorende spoedcursus Familiegeschiedenis schrijven. Hierin geeft zij tips voor als je zelf een familieverhaal wilt schrijven.
   
  De oorlog van mijn moeder
  De moeder van Yaël Vinckx moest in de eerste veertien jaar van haar leven vier keer vluchten, telkens weer voor nieuw gevaar. Nu spreekt ze voor het eerst met haar dochter over het verleden. 'Het is een wonder dat we nog leven.' De jonge Inge moest met haar Indische moeder in 1940 Vlissingen verlaten, toen de stad geëvacueerd werd na de inval van de Duitsers. Ze kwamen terecht in Scheveningen, waar de nazi's hun nieuwe huis al snel tot Sperrgebiet verklaarden en het ontheemde gezin opnieuw op straat stond - zonder Inges vader, een bekend marineofficier, die als krijgsgevangene naar Oekraïne was afgevoerd. In onwetendheid over zijn lot, overleefden moeder en dochter in een Arnhemse schuilkelder ternauwernood een regen van raketten tijdens de Slag om Arnhem. Na de oorlog stond haar vader plots op de stoep, maar rust werd het gezin niet gegund. Hij kreeg het commando over een marineschip waarmee hij de binnenwateren van Nederlands-Indië moest 'zuiveren' van opstandelingen. Voor Inge was Indië een groot en angstig avontuur, voor haar moeder was het een verschrikkelijke desillusie; Indië leek in niets meer op haar geboorteland. In 2013 reist Yaël Vinckx met haar moeder Inge naar de plekken van toen. Naar het gebombardeerde koetshuis in Arnhem, de Vlissingse boulevard en naar Scheveningen. Ten slotte reist Yaël Vinckx naar Indonesië, maar haar moeder weigert mee te gaan. 'Ik heb daar niets te zoeken,' fulmineert ze. Pas later leert de auteur waarom haar moeder nog steeds zo reageert - en waarom haar ogen nog fel oplichten wanneer ze het woord 'vrijheid' hoort.
   
  Yaël Vinckx is journalist, schrijver en presentator. Ze schrijft artikelen voor NRC Handelsblad, nrc.next, Elle en HP/De Tijd. Ze presenteert de culturele talkshow Podium Pitch en interviewde artiesten in het NRC Café op North Sea Jazz. Sinds 2014 leidt Vinckx workshops ‘Familiegeschiedenis schrijven’in samenwerking met NRC en de Universiteit Leiden.Over haar periode als correspondent in voormalig Joegoslavië, waar ze onder andere de oorlog in Kosovo versloeg, schreef ze Joegoslavië achter de schermen, afscheid van een land. Over (illegale) immigratie en mensenhandel schreef ze Mensensmokkel.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht
  Toegang/deelname is gratis

  Lees meer
 • 07 mei 2015 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - 'Blijf gewoon aan de oppervlakte' door Hans Philipsen
  Op 31 januari gaf Max Pam in Trouw de lezers een levensles mee: “Blijf gewoon aan de oppervlakte. Dat maakt het…
  Op 31 januari gaf Max Pam in Trouw de lezers een levensles mee: “Blijf gewoon aan de oppervlakte. Dat maakt het leven aanzienlijk leuker en vrolijker”. Aan de oppervlakte blijven maakt misschien niet altijd het leven vrolijker, maar wel het lezen.

  Al jaren beneemt menige deskundige de lezer de lust om simpel van een boek te genieten door er onvermoede lagen van interpretatie in te ontdekken. Gustave Flaubert schreef nadat hij Madame Bovary gepubliceerd had, de spannende historische roman Salammbô. Een intrigerend mengsel van feiten en verzinsels. Daarover is veel beweerd. Tenminste één latere commentator behandelt het boek als Flauberts poging om een ongelukkige liefde van zich af te schrijven. Wat kan de lezer deze diepgang schelen? Na de klassieke Flaubert volgt een vergelijkbare casus over een werk van de jongste winnaar van de Nobelprijs, Patrick Modiano: In het café van de verloren jeugd. Minder diepgang gewenst dus. Toch willen we over literatuur praten. Aardig blijft om het verhaal in de roman enerzijds te zien als een geslaagde uitwerking van een item gemengd nieuws uit de krant. Anderzijds als een geheel van herinneringen van de schrijver en die van anderen. Hoe doet een schrijver dat? Hoe fundeert zij of hij dat in een voor de lezer herkenbare werkelijkheid? Ook hierbij worden voorbeelden gegeven. 
   
  Hans Philipsen (1935) is sinds de start in 1974 werkzaam geweest aan de Universiteit Maastricht. Vanaf het begin als hoogleraar medische sociologie, later ook als bestuurder. Een leven lang liefhebber van de kunsten; altijd amateur gebleven. 

  Locatie: Centre Céramique, Maasttricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).


  Lees meer
 • 13 mei 2015 21:00 - 23:00eigen activiteit Nieuwe Woorden in Grenswerk Venlo
  Op woensdagavond 13 mei 2015 vanaf 21.00 uur vindt in het café van poppodium Grenswerk in Venlo voor het eerst…
  Op woensdagavond 13 mei 2015 vanaf 21.00 uur vindt in het café van poppodium Grenswerk in Venlo voor het eerst Nieuwe Woorden plaats. Laat je verrassen door een avond vol muziek en literatuur van jonge bodem! Er is een uitgebreid literair programma en livemuziek én de Limburgse winnaars van Write Now! – de belangrijkste schrijfwedstrijd voor jongeren in het Nederlandse taalgebied – worden bekendgemaakt door juryvoorzitter Ellen Deckwitz. 
   
  Schrijver Roman Helinski draagt voor en er is muziek van Kunstbende-winnaar Nbraska (indierock) en hiphopster Nynkei. De presentatie is in handen van dichter Daan Doesborgh. Hij treedt bovendien zelf op, als performanceduo L&D met Ellen Deckwitz en met Nynkei. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op www.hklimburg.nl/nieuwewoorden.
   
  Nieuwe Woorden is een initiatief van Write Now! (Passionate Bulkboek) en YoungPoets (Letterkundig Centrum Limburg i.s.m. Huis voor de Kunsten Limburg). Deze editie wordt georganiseerd in samenwerking met Grenswerk en Literair Station Venlo.

   
 • 04 juni 2015 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - 'De vakantiekoffer' door leden van VLAM
  Met de zomer en de vakantie voor de boeg geven leden van VLAM (Vereniging Literaire Acitiviteiten Maastricht) tradiegetrouw…
  Met de zomer en de vakantie voor de boeg geven leden van VLAM (Vereniging Literaire Acitiviteiten Maastricht) tradiegetrouw in de laatste aflevering van het seizoen luchtige leesuggesties.

  Laat u verleiden door hun keuzes, die u wellicht op een nieuw literair spoor zetten; verfrissende boeken om in het verre buitenland of in de eigen tuin te lezen!

  Na een zomerstop van twee maanden vindt de eerste editie van de 25e jaargang plaats op donderdag 3 september. 

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM


  Lees meer
 • 26 juni 2015 12:30 - 17:00eigen activiteit Limburgse Literaire Lunch 2015
  Op vrijdagmiddag 26 juni 2015 vindt in de ECI Cultuurfabriek in Roermond de vierde Limburgse Literaire Lunch plaats.…
  Op vrijdagmiddag 26 juni 2015 vindt in de ECI Cultuurfabriek in Roermond de vierde Limburgse Literaire Lunch plaats. Het thema ditmaal is: ‘De betekenis en kracht van literatuur voor lezers én maatschappij’.

  Aan het lezen van literatuur worden allerlei positieve etiketten gehangen, zoals dat het het empathisch vermogen vergroot en persoonlijke en maatschappelijke inzichten verschaft. Marja Pruis (schrijver, recensent en redacteur) houdt tijdens de Limburgse Literaire Lunch een introductielezing over dit thema. Onder andere naar aanleiding van haar boek Kus me, straf me (Over lezen en schrijven, liefde en verraad.) waarvoor ze in 2013 de Jan Hanlo Essayprijs won. Zij zei al eens: “Een goede roman doet me dingen snappen, dat is waar literatuur voor mij over gaat.”
   
  Vervolgens focussen we op het lezen van literatuur door jongeren (met name middelbare scholieren). Student Toegepaste Psychologie én dichter Merlijn Huntjens geeft een presentatie van zijn afstudeeronderzoek naar lezende jongeren. Vervolgens poneren docenten Nederlands Jan Coumans (Sint Maartens College en Porta Mosana College Maastricht) en Eefke Trepels (Den Hulster College Venlo) tijdens een paneldiscussie hún antwoord op de vraag wat de sleutel is tot succesvol literatuuronderwijs aan jongeren. Dit alles onder leiding van presentator Lubert Priems. Hierbij is er, net zoals in de rest van het programma, ruimte voor interactie met het publiek.
   
  Na een koffie- en theepauze maken we een sprong van een paar generaties. In dit deel van het programma staan oudere schrijvers centraal en de vraag hoe zij aankijken tegen de betekenis van hun werk en de toekomst van hun literaire nalatenschap. Aagje Swinnen van de Universiteit Maastricht presenteert de eerste resultaten van haar onderzoek, op basis van interviews met dichters uit Limburg, naar hoe oudere schrijvers betekenis geven aan de latere fase in hun literaire ontwikkeling. Na de presentatie van Swinnen volgt een panelgesprek over dit onderwerp, waarbij naast Swinnen ook neerlandicus, docent, publicist en uitgever Ben van Melick aanschuift. Als een van de initiatiefnemers van de terreinverkenning voor een (digitaal) archief voor Limburgs literair erfgoed, die in 2014 werd uitgevoerd, én als medeauteur van de in 2016 te verschijnen Geschiedenis van de literatuur in Limburg heeft hij een uitgesproken visie op de betekenis van literatuur en literaire nalatenschap. Rond 16.45 uur is het programma in de filmzaal afgelopen, waarna u nog kunt blijven borrelen.
   
  We starten de Limburgse Literaire Lunch om 12.30 uur in de foyer van de ECI Cultuurfabriek met - jawel - een lunch. Tijdens de lunch treedt schrijver en zanger Ger Bertholet op, samen met drie muzikanten. Bertholet trad ook op tijdens de allereerste Limburgse Literaire Lunch, in 2009. In de tussentijd is er veel gebeurd in zijn leven; zo werd hij in 2011 getroffen door een herseninfarct. Inmiddels treedt hij weer voorzichtig op en we zijn dan ook vereerd met zijn aanwezigheid tijdens tijdens de Limburgse Literaire Lunch 2015. Aan het begin van het programma in de filmzaal van de ECI Cultuurfabriek zal Lubert Priems Ger Bertholet interviewen over hoe het ‘herformuleren van zichzelf’, zoals hij het zelf noemde, na zijn herseninfarct in zijn werk ging en over wat literatuur hierbij voor hem betekend heeft.  

  Deelname aan de Limburgse Literaire Lunch kost 10 euro per persoon. Meer informatie en aanmelden...
meer items…
literatuurnieuws
 • 03 april 2015 Nieuwe lichting docenten levensverhalen schrijven
  Vandaag werd de deskundigheidstraining levensverhalen schrijven in het Huis voor de Kunsten Limburg afgesloten.…
  Vandaag werd de deskundigheidstraining levensverhalen schrijven in het Huis voor de Kunsten Limburg afgesloten. De deelnemers kwamen vijf vrijdagen van 10.00 tot 16.00 uur naar Roermond om zich onder begeleiding van docente José Franssen verder te verdiepen in methodieken en werkvormen van het autobiografisch schrijven en alles wat er komt kijken bij het opzetten en aanbieden van cursussen en workshops op dit gebied. Een mooi gemêleerd gezelschap van mensen die op allerlei manieren werken met levensverhalen.

  Meer weten over de deelnemers aan de training en hun (schrijf)activiteiten? Kijk dan op hun websites (indien beschikbaar) of neem contact op per e-mail:

  Addy Bakx (Roosendaal): addybakx@home.nl
  Hanneke van Bommel (Herten): hannekevanbommel@ziggo.nl
  Francis Breukers (Nederweert): www.spark-le.nl
  Wil de Graaf (Leusden): wildegra@hotmail.com
  Joanna Haaker (Amsterdam): joannahaaker@gmail.com
  Margo Janssen (Roermond): margo.janssen@home.nl
  Ellie Kurvers (Heel): elliekurvers@kpnmail.nl
  Barbara Lammerts van Bueren (Utrecht): www.alleenmetkinderwens.nl
  Vanessa Matthijssen (Essene-Affligem): www.zinderen.be
  Hanneke van der Mei (Beesterzwaag): hanneke.vandermei@home.nl
  Bianca Minkmam (Enschede): www.sprekendeverhalen.nl
  Marie-Louise den Rooijen (Sittard): vitaal@home.nl
  Ric Scholtens (Zwolle): jurrien53@hotmail.com
  Sophie Walters (Deventer): s.walters@planet.nl
  Jacqueline van Zwieteren (Zoetermeer): www.hetverhaalachter.nl
 • 01 april 2015 Limburg in woord, geluid en beeld - wedstrijd voor schrijvers, toneelspelers, componisten en filmers
  CineLOVA, het nieuwe platform voor non-professionele filmers in Limburg, wil filmers in contact brengen met Limburgse…
  CineLOVA, het nieuwe platform voor non-professionele filmers in Limburg, wil filmers in contact brengen met Limburgse schrijvers van poëzie en proza, componisten en acteurs. In dat kader schrijft CineLOVA, in samenwerking met de LOVA, het Huis voor de Kunsten Limburg en de Nationale Organisatie van Audiovisuele Amateurs (NOVA), een creatieve wedstrijd uit waarbij amateurkunstbeoefenaars van alle leeftijden worden uitgenodigd om (een stukje) Limburg te beschrijven in een gedicht of verhaal , uit te drukken in een muziekstuk of te verbeelden in een eenakter of film.

  Hoe gaat het in zijn werk?
  Kies een onderwerp dat past binnen het thema ‘Limburg’ en verbeeld dat in je eigen kunstvorm. We zijn op zoek naar korte gedichten of verhalen in het Nederlands of Limburgs dialect van maximaal 500 woorden, eenakters van 10 minuten, muziekstukken van 3 minuten of kortfilms van maximaal 5 minuten. Meld je vóór 1 september 2015 aan via cinelova@gmail.com en beschrijf je ‘kunstact’. Je ontvangt een uitnodiging voor een presentatiemoment in oktober 2015. Tijdens die presentatie selecteren we de beste acts.

  De makers die tijdens de presentatie worden geselecteerd, krijgen een gratis podium aangeboden tijdens het NOVA Filmfestival (hét festival met de beste amateurfilms van Nederland) op 7 en 8 november a.s. in Theater De Maaspoort in Venlo. Daar wordt een top vier samengesteld van de beste acts. De schrijver, toneelspeler(s), muzikant én filmer die het thema ‘Limburg’ het beste en op meest originele wijze weten te verbeelden, winnen mooie prijzen! De geselecteerde deelnemers krijgen een proefabonnement van één jaar aangeboden voor het platform CineLOVA. De makers in kwestie krijgen daarnaast de kans om gezamenlijk één nieuwe kortfilm te maken waarvoor een klein budget beschikbaar wordt gesteld. De winnende schrijver mag een verhaal of scenario aanleveren, de filmer mag de film produceren, de toneelspeler(s) mogen in de film acteren en de muzikant mag passende muziek bij de film componeren. Jouw individuele act kan dus leiden tot een gezamenlijk en uniek filmproject met amateurkunstbeoefenaars van andere kunstdisciplines. Doe mee! Creëer een mooi kunstwerk en wij zorgen voor een podium en publiciteit. Je houdt er naast een bijzondere ervaring ook bruikbare contacten voor je kunstloopbaan aan over.

  Kijk voor meer info op www.cinelova.nl.

  Over CineLOVA
  CineLOVA is een initiatief van de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) en het Huis voor de Kunsten Limburg. Het platform bestaat uit een online portal: www.cinelova.nl. Beginnende en gevorderde amateurfilmers (jong en oud) kunnen hier terecht voor informatie over het maken van een goede productie, advies, leuke filmactiviteiten, -festivals en -workshops in Limburg. CineLOVA is ook de plek waar men schrijvers kan ontmoeten die teksten beschikbaar stellen voor verfilming, muzikanten die muziek willen componeren voor een film en amateurtoneelspelers die ook in een film willen acteren. Gedurende het jaar worden diverse activiteiten georganiseerd waarbij je jouw filmproductie kunt tonen, feedback krijgt op je werk of samen met andere filmers en kunstbeoefenaars (amateur en prof) producties kunt maken van de hoogst haalbare kwaliteit.
    lees meer…
 • 09 maart 2015 Nieuw boek Azul Kids
  De in Maastricht/Amsterdam gevestigde uitgeverij Azul Kids brengt haar tweede kinderboek uit van schrijver en acteur…
  De in Maastricht/Amsterdam gevestigde uitgeverij Azul Kids brengt haar tweede kinderboek uit van schrijver en acteur Mark Haayema: Oma, mag ik mijn pop terug? over Fien en haar vergeetachtige oma. 

  In dit boek wordt het onderwerp dementie op ontroerende en lichtvoetige toon beschreven door de ogen van een kind. De prachtige en geestige illustraties zijn van de hand van kunstschilder Marius van Dokkum. Het boek maakt door de herkenbaarheid en de lichte toon het onderwerp dementie op een toegankelijke en zachte manier bespreekbaar voor families en andere betrokkenen, zeker met kinderen. 
   
  Bij het boek verschijnt een luisterboek, ingesproken door zangeres en cabaretière Jenny Arean, dat via iTunes wordt aangeboden. De opbrengst hiervan wordt geschonken aan Alzheimer Nederland.

  Vanaf 19 maart is het boek verkrijgbaar bij de (online) boekhandel. Op zaterdag 14 maart wordt het boek feestelijk gelanceerd in Gouda. Het eerste exemplaar wordt in ontvangst genomen door zangeres en presentatrice Marga Bult, ambassadeur van Alzheimer Nederland. 
  lees meer…
 • 27 februari 2015 Dichtbundel 'Het nieuwe Eden' gepresenteerd
  Op 26 februari ontving Arno Verhoeven, burgemeester van de gemeente Leudal, het eeste exemplaar van de dichtbundel…
  Op 26 februari ontving Arno Verhoeven, burgemeester van de gemeente Leudal, het eeste exemplaar van de dichtbundel 'Het nieuwe Eden' uit handen van de auteurs Cristi Fernández Narvaiza en Martin Bless. Onder het pseudoniem 'Cristi Martin' schrijft dit in Heythuysen woonachtige ecthpaar romans en gedichten waarin onze prehistorische voorouders uit de IJstijd een grote rol spelen. 

  In 'Het nieuwe Eden' worden vluchtelingen van nu vergeleken met onze eigen prehistorische voorouders (de voorouders van alle autochtone Europeanen) die 55.000 jaar geleden uit Afrika vluchtten om te ontsnappen aan droogte en hongersnood. In het Nabije Oosten (Levant) ontmoetten zij Neanderthalers die zorgzaam en meelevend bleken. Tot op de dag van vandaag herinnert een klein deel Neanderthaler DNA in onze genen aan die vruchtbare ontmoeting.

  Het voorwoord is geschreven door Dorine Manson, algemeen directeur van VluchtelingenWerk Nederland, en van elk verkocht exemplaar gaat één euro naar deze organisatie.

  De bundel is te bestellen via www.aristoscorpio.com.  
 • 24 februari 2015 Kick-off Jeugdcultuurfonds Limburg
  Cultuur zorgt voor plezier en persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Kinderen die aan actieve kunstbeoefening…
  Cultuur zorgt voor plezier en persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Kinderen die aan actieve kunstbeoefening doen, krijgen meer zelfvertrouwen, hun concentratievermogen neemt toe en hun sociale vaardigheden worden vergroot. Juist voor kinderen in achterstandsposities zijn deze effecten heel belangrijk. Hun zelfbewustzijn groeit, ze krijgen meer oog voor hun kansen en meer zelfvertrouwen om ze aan te grijpen. Maar wat als je wilt leren zingen, schilderen, toneelspelen of dansen en je ouders of verzorgers kunnen het niet betalen? Juist voor die kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar is het Jeugdcultuurfonds opgericht. Dit fonds geeft hen de mogelijkheid om lessen te volgen bij bijvoorbeeld een theaterclub, dansschool, kunstatelier of muziekvereniging. Ook in Limburg is het fonds actief. Het Jeugdcultuurfonds Limburg is opgericht door het Huis voor de Kunsten Limburg. Op 4 maart vindt in Heerlen de kick-off plaats. 
   
  Ruim 400 euro per kind per jaar
  Het Jeugdcultuurfonds wil dat alle kinderen in Nederland zich kunnen ontwikkelen in minstens één kunstdiscipline. Het fonds richt zich op het wegnemen van de financiële drempels voor kinderen in achterstandsposities, dat wil zeggen uit gezinnen waarvan het inkomen niet meer dan 120% van het wettelijk sociaal minimum bedraagt. Ouders/verzorgers kunnen niet rechtstreeks een aanvraag indienen bij het Jeugdcultuurfonds. Dit kan alleen gedaan worden door een intermediair. Dit is een tussenpersoon die professioneel betrokken is bij de opvoeding en verzorging van het kind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Stichting Leergeld, een leerkracht, jeugdhulpverlener, huisarts of maatschappelijk werker. De maximale bijdrage die het fonds uitkeert is 419,75 euro per kind per jaar. Deze bijdrage wordt gebruikt om de contributie en eventueel benodigde attributen te betalen. Het geld gaat direct naar de cultuuraanbieder of winkel, niet naar de ouders of het kind. De intermediair ziet er op toe dat het kind deelneemt aan de activiteiten waarvoor het fonds betaalt. 
   
  Organisatie in Limburg
  Het Jeugdcultuurfonds Limburg is aanspreekpunt voor de gemeenten in Limburg. Het toetst voor hen de aanvragen, doet de promotie, organiseert informatiebijeenkomsten én helpt bij het zoeken van fondsen. De gemeenten Heerlen, Horst aan de Maas, Kerkrade en Venray zijn reeds aangesloten bij het Jeugdcultuurfonds Limburg. Met diverse andere gemeenten zijn de gesprekken over deelname in een vergevorderd stadium. 
   
  Kick-off 4 maart
  Op 4 maart ’s morgens vindt in de Theo Thijssenschool in Heerlen de kick-off van het Jeugdcultuurfonds Limburg plaats én wordt de start van het Jeugdcultuurfonds in Heerlen gevierd. Hierbij wordt een cheque ter waarde van 10.000 euro van de Rabobank Foundation, een van de sponsors van het Jeugdcultuurfonds in Heerlen, overhandigd. Ook houdt Odile Wolfs, voorzitter van het Jeugdcultuurfonds Limburg, een toespraak en Barry Braeken, wethouder Cultuur van de gemeente Heerlen. Bovendien treden leerlingen van de Theo Thijssenschool op. De kick-off is met name bedoeld voor partners in het veld die werken met en voor kinderen en jongeren in achterstandsposities. 
  lees meer…
meer nieuws…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?