literatuur

Limburg herbergt vele schrijvers, lezers, literaire cafés, leeskringen, schrijfdocenten, organisatoren van literaire activiteiten enzovoorts. Het Huis voor de Kunsten Limburg wil dit literaire netwerk versterken, promoten en ondersteunen. Bijvoorbeeld met informatie en advies. Ook organiseert het Huis  – vaak samen met partners uit het culturele veld – diverse projecten om de literatuur en het schrijven in Limburg meer onder de aandacht te brengen.
 
Het Huis voor de Kunsten Limburg is ook de thuisbasis van het Letterkundig Centrum Limburg (LCL). Samen met hen werken wij aan het bevorderen en promoten van literatuur in Limburg. Op deze website bieden wij bijvoorbeeld een digitaal podium aan literatuur en literaire activiteiten in en uit Limburg. Dit is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in literatuur en schrijven in deze provincie.    
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Literatuur? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
literatuuragenda
 • 20 september 2014 - 11 januari 2015 Expositie 'Feest der Verbeelding'
  In het kader van de Kinderboekenweek presenteert SCHUNCK* de tentoonstelling HET FEEST DER VERBEELDING; van de…
  In het kader van de Kinderboekenweek presenteert SCHUNCK* de tentoonstelling HET FEEST DER VERBEELDING; van de Gebroeders Leeuwenhart tot Pippi Langkous. Deze tentoonstelling neemt de toeschouwer mee naar grote helden uit een aantal beroemde boeken van Astrid Lindgren: Ronja de roversdochter, Karlsson van het dak, Emil van de Hazelhoeve, Niels Ukkepuk, Madieke van het rode huis, De Gebroeders Leeuwenhart én Pippi Langkous. SCHUNCK* toont de schetsen, ideeën, illustraties en aantekeningen die illustrator Marit Törnqvist van deze helden maakte.

  Lees meer
 • 21 september 2014 11:00 - 13:00 Thrillerochtend met Jaap Jongbloed, Donald Nolet en Corine Hartman
  Jaap Jongbloed, bekend van het televisieprogramma ‘Vermist’, presenteert op zondag 21 september een thrillerochtend…
  Jaap Jongbloed, bekend van het televisieprogramma ‘Vermist’, presenteert op zondag 21 september een thrillerochtend in de foyer van Schouwburg Venray. Deze ochtend is georganiseerd door de Bibliotheek BiblioNu Horst/Venray. De thrillerochtend begint om 11.00 uur en is om 13.00 uur afgelopen. Het publiek kan vragen stellen en er is een boekenstand van boekhandel van den Munckhof aanwezig. In de pauze is er gelegenheid om boeken te laten signeren.
   
  Als voorzitter van de jury van de Gouden Strop editie 2014 praat Jaap Jongbloed met Donald Nolet, winnaar van de Gouden Strop van dit jaar én tevens winnaar van de Schaduwprijs voor het beste thrillerdebuut. Ook gaat Jongbloed in gesprek met Corine Hartman, die als derde genomineerd werd voor de Gouden Strop met haar boek: Zielloos.’ Zie tevens bijgevoegde flyer.
   
  Kaartjes voor deze thrillerochtend zijn verkrijgbaar bij de bibliotheken in Horst en Venray en kosten € 7,50 per persoon. Donateurs van Literair Café Venray en leden van de bibliotheek ontvangen € 2,50 korting voor één persoon op vertoon van hun donateurskaart/bibliotheekpas.

   

  Lees meer
 • 23 september 2014 19:30 - 21:00eigen activiteit Première film 'Lastmens'
  Op initiatief van het Letterkundig Centrum Limburg maakten studenten van de Maastricht Academy of Media Design…
  Op initiatief van het Letterkundig Centrum Limburg maakten studenten van de Maastricht Academy of Media Design and Technology een korte film op basis van het verhaal Lastmens van de in het Limburgse Heijen opgegroeide schrijfster Elke Geurts. Hierin worstelt een jonge vrouw met haar rol als moeder. Door een ontmoeting met een au pair ontstaat een onverwachte wending en besluit ze afstand te nemen van haar moederrol.

  De film gaat op 23 september om 19.30 uur in première bij Lumière Cinema Maastricht. Schrijfster Elke Geurts en de makers van de film zijn hierbij aanwezig en worden geïnterviewd. Ook wordt de making of van de film vertoond. Iedereen is van harte welkom bij de première, die tot ongeveer 21.00 uur duurt. De toegang is gratis; wel graag vooraf reserveren.  Lees meer
 • 24 september 2014 19:00 - 21:30 Week van de Afrikaanse roman - Vier Zuid-Afrikaanse schrijvers over hun werk
  In 2014 viert Zuid-Afrika twintig jaar democratie, en dus ook twintig jaar vrije Afrikaanstalige literatuur. Reden…
  In 2014 viert Zuid-Afrika twintig jaar democratie, en dus ook twintig jaar vrije Afrikaanstalige literatuur. Reden om wat meer aandacht te vragen voor de Zuid-Afrikaanse literatuur. Die literatuur heeft bekende namen voortgebracht: Breyten Breytenbach, André Brink, Etienne van Heerden en Antjie Krog om maar enkele te noemen.

  Tijdens de Week van de Afrikaanse roman, van 19 t/m 28 september 2014, komen vijf bekende Afrikaanstalige schrijvers speciaal naar Nederland en Vlaanderen om zich voor te stellen en te vertellen over hun werk. Op 24 september zal de schrijverskaravaan ook Sittard aan doen. De volgende schrijvers zijn dan aanwezig: Etienne van Heerden, Irma Joubert, Sonja Loots en Marita van der Vyver. Zij worden geïnterviewd over hun werk, de Zuid-Afrikaanse roman en hun band met de Afrikaanse taal. Natuurlijk kunt u na afloop boeken laten signeren.

  Tijdstip: 19.00-21.30 uur
  Locatie: Forum theater, Engelenkampstraat 68, Sittard
  Entree: € 5,- (incl. Afrikaanse hapjes en muziek)

  Graag vooraf aanmelden via Boekhandel Krings, Brandstraat 23, 046 452 81 00 of via klantenservice@biblionova.nl / 046 451 03 03.

  Georganiseerd door Boekhandel Krings in samenwerking met BiblioNova.


  Lees meer
 • 26 september 2014 10:00 - 16:00 Schrijfworkshop Verhaal schrijven: de Ik-figuur
  Cursussen creatief schrijven beperken zich meestal tot een oriëntatie op creatief en technisch niveau. Met drie…

  Cursussen creatief schrijven beperken zich meestal tot een oriëntatie op creatief en technisch niveau. Met drie workshops over vertelstandpunten wil Het Schrijflab daar verandering in brengen, praktisch ingaan op deze literaire techniek.

  De eerste workshop Verhaal schrijven: de Ik-figuur houdt zich bezig met het vertellen in de ik-vorm. Hoe zet je de ik-figuur in als vertellende hoofdpersoon of als vertellende bijfiguur? De ik-verteller kan vertellen wat hij meemaakt als belevende ik of hij kan als vertellende ik terugkijken op wat hij heeft meegemaakt. Vaak is het zo dat de verhaalschrijver beide ikken met elkaar combineert. Door middel van prikkelende schrijfopdrachten met onverwachte wendingen onderzoeken we de mogelijkheden en beperkingen van de ik-vorm in fictie. Een ik-verteller hoeft allerminst een autobiografische verteller te zijn. Wel is hij subjectief en kan dingen verborgen houden of juist onthullen. Door de ik-verteller schrijvend af te tasten ga je zien wat je ermee kunt. Je leert hem in te zetten als observator, als “onbetrouwbare verteller” of als hoofdpersoon, dicht op de huid van de actie, die verandert onder invloed van de gebeurtenissen.

  Datum: 26 september
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, 5991 PB Baarlo
  Kosten: € 75,- (incl. lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof

  Inschrijven? Ga naar www.hetschrijflab.nl.

 • 26 september 2014 12:00 - 18:00 Finaledag Euregio-slam
  Op vrijdag 26 september 2014 is het zover! Leerlingen uit de hele Euregio gaan tijdens een spannende finaledag…
  Op vrijdag 26 september 2014 is het zover! Leerlingen uit de hele Euregio gaan tijdens een spannende finaledag de verbale strijd met elkaar aan om de titel 'Euregio-Slammer 2014'!

  In de afgelopen maanden hebben leerlingen van verschillende middelbare scholen in de Euregio hard gewerkt aan eigen Slams. Deze gedichten, raps of korte verhalen gaan zij op ritmische wijze presenteren in Harmoniezaal Sint Petrus en Paulus in Wolder (Maastricht). Vanaf 12.00 uur gaan de deuren open en kun je genieten van de spetterende voordrachten in het Nederlands, Duits en Frans. Hoe harder jij klapt en juicht, hoe groter de kans dat jouw favoriete deelnemer Euregio-Slammer 2014 wordt!

  Ben je aangestoken door het enthousiasme van de slammers? Meld je dan direct aan voor de komende editie! Voor aanmelding of meer informatie: neem contact op met Linda Wings van Talenacademie Nederland: +31 (0) 45 576 30 19 of linda.wings@talenacademie.nl.


  Lees meer
 • 26 september 2014 19:30 - 22:00samenwerkings activiteit Het echte verhaal over opkomst en ondergang van Polare en Selexyz
  Deze maand verschijnen er twee boeken over de opkomst en ondergang van Polare en BGN/Selexyz.…
  Deze maand verschijnen er twee boeken over de opkomst en ondergang van Polare en BGN/Selexyz.
  Vrijdagavond 26 september om 20.00 uur zijn de auteurs en uitgevers in Boekhandel Dominicanen aanwezig  om te vertellen over hun boek, de verschillende invalshoeken, hun ervaringen, de toekomst etc. Marij Vullings treedt op als moderator en zal de discussie leiden, waarbij er veel ruimte is voor uw vragen en opmerkingen.
   
  Siebe Huizinga en Jaap Broersma
  Boekenpaleizen of luchtkasteel,de biografie van een boekhandelsketen (1972-2014). Uitgeverij Kompas.
   
  Grootse dromen, financiële operaties, oplopende frustraties en hoofdrolspelers die ook maar mensen zijn. Zij vertellen hun persoonlijk verhaal over de opkomst, teloorgang en renaissance van onze boekhandels: Dominicanen, Broese, Donner, Scheltema, Scholtens en andere. Hoe ontstond BGN/Selexyz en wie of wat dreef Polare naar de ondergang?  Paul Dumas (ProCures), Matthijs van der Lely (BGN/Selexyz), Ad van Beek (Kluwer /BGN), Boudewijn Poelmann (Novamedia), Hans Willem Cortenraad (CB), Ari Doeser (KBB), Henk Kraima (CPNB), Caroline Damwijk (Libris Blz) Marlous Mutsaers (Gianotten Mutsaers), Hans Peters (Dekker van de Vegt), Ton Harmes (Dominicanen Maastricht), Leo van de Wetering en collega’s (Donner) zijn spelers in het grootste boekhandelsdrama van deze tijd.  Zij en vele anderen verleenden hun medewerking aan Boekenpaleizen of luchtkasteel,
   
  Hanneke Chin-A-Fo & Toef Jaeger
  Het boekenparadijs  Ambo/Anthos uitgevers

  In Het boekenparadijs schetsen Hanneke Chin-A-Fo en Toef Jaeger de turbulente geschiedenis van de opkomst en ondergang van Polare. In april 2012 leek investeringsmaatschappij ProCures de redder in nood die Selexyz en De Slegte van de ondergang redde, maar twee jaar later was Polare failliet en dreigden gezichtsbepalende boekhandels als Dominicanen, Donner, Broese en Scheltema verloren te gaan. Het boekenparadijs is een onthullende en haarscherpe reconstructie van de val van Polare. NRC Handelsblad-redacteuren Chin-A-Fo en Jaeger laten zien hoe het management van de boekhandelsketen met fatale afloop botste met de mores van het boekenvak.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht
  Gratis toegang
   


  Lees meer
 • 30 september 2014 19:00 - 20:45 Leesclub Nederlandse literatuur
  Op 30 september gaat de leesclub Nederlandse literatuur van start. De cursus wordt gegeven door Maria Kleijnen;…

  Op 30 september gaat de leesclub Nederlandse literatuur van start. De cursus wordt gegeven door Maria Kleijnen; zij is cultuurwetenschapper en begeleidt al enkele jaren leeskringen in de regio. Het plezier van een boek bespreken staat voorop. De leesclub leest recente Nederlandse en Vlaamse romans, met titels die divers zijn in thematiek en context. Tijdens de lessen worden stijl en vorm, personages en vertelperspectief besproken omdat van daaruit de thematiek die het boek aanreikt te onderzoeken. Deelnemers en docent wisselen samen van gedachten om de betekenis zo goed mogelijk te doorgronden en te proberen een eindconclusie te formuleren.

  Cursusduur: 6 lessen (1 keer per 6 weken)
  Tijdstip: dinsdagavond van 19.00 tot 20.45 uur
  Locatie: Centre Céramiquem Maastricht
  Docent: Maria Kleijnen
  Prijs: € 60,- (leden Stadsbibliotheek) / € 65,- (niet-leden)

  Programma:
  - 30-09-2014 Marente de Moor: Roundhay, tuinscène
  - 04-11-2014 Stefan Brijs: Post voor mevrouw Bromley
  09-12-2014 Thomas Lieske: Alles kantelt
  13-01-2015 Marie Kessels: Ruw
  03-03-2015 Saskia de Coster: Wij en ik
  14-04-2015 Erik Menkveld: Het grote zwijgen

  Aanmelden voor de leesclub kan tot 23 september bij de klantenservice van Centre Céramique tegen contante/pinbetaling. Aanmelden kan ook rechtstreeks via 043 3505600 of klantenservice@maastricht.nl.
   


  Lees meer
 • 01 oktober 2014 14:00 - 16:00 Openingsfeest Kinderboekenweek in Centre Céramique
  Van 1 t/m 12 oktober is het weer Kinderboekenweek. En omdat de Kinderboekenweek dit jaar 60 jaar oud (jong!) wordt,…
  Van 1 t/m 12 oktober is het weer Kinderboekenweek. En omdat de Kinderboekenweek dit jaar 60 jaar oud (jong!) wordt, is het thema van de Kinderboekenweek 'Feest!'.

  Ook in Maastricht wordt de opening van de Kinderboekenweek gevierd. In Centre Céramique vinden de volgende feestelijke activiteiten plaats:

  Kaas, worst en honderduizend vlaggetjes (14.00-15.00 uur)
  Voorstelling door Peter Sterke (Mijn Sterke Producties) voor iedereen vanaf 4 jaar
  Jeroen is binnenkort jarig. Hij geeft een groot feest. Maar eigenlijk viert hij nooit zijn verjaardag en heeft ook al jaren geen feestjes meer bezocht. Hoe laat komen de gasten? Heeft hij genoeg hapjes besteld? Zijn alle uitnodigingen wel aangekomen? Peter Sterke speelt in een wervelwind een interactieve voorstelling met vele typetjes, muziek, slapstick en… lekker lachen. Ook maakt hij gebruik van veel  bekende kinderboeken over feest.
   
  Creatieve, muzikale en vooral feestelijke workshops (15.00-16.00 uur) 
  Door studenten van de Nieuwste PABO, voor kinderen van 4 t/m 8 jaar
  In Centre Céramique wordt FEEST gevierd met allerlei workshops. Hugo, ons FEEST-varken geeft een feestje. Je bent van harte uitgenodigd. Dus kom kijken en meedoen. Elke workshop wordt een feestje. Er wordt iets moois gemaakt, toneel gespeeld, gezongen en spelletjes gedaan. FEEST gevierd dus! Keuze genoeg. Schrijf je van te voren wel in bij de workshop van jouw keuze. Inschrijven kan van 13.30 tot 14.00 uur in de hal van Centre Céramique.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis


  Lees meer
 • 02 oktober 2014 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Aafjes en Limburg door Rob Molin
  De schrijver Bertus Aafjes, geboren in 1914 in Amsterdam, heeft de helft van zijn leven in Limburg gewoond, eerst…
  De schrijver Bertus Aafjes, geboren in 1914 in Amsterdam, heeft de helft van zijn leven in Limburg gewoond, eerst in Hoensbroek en later in Swolgen bij Venray. Hoe raakte de wereldreiziger Aafjes in Limburg verzeild en wat vond hij zo bijzonder aan deze provincie? Wat heeft hij geschreven over Limburg en welke contacten onderhield hij met schrijvers en andere kunstenaars hier?

  Deze en andere vragen komen aan de orde in de lezing van neerlandicus Rob Molin, die onlangs bij gelegenheid van de honderste geboortdag de biografie 'In de schaduw van de hemel' over Aafjes publiceerde. Rob Molin (1947) promoveerde op de poëtica van Adriaan Morriën en publiceerde in 2005 diens biografie. Ook van andere auteurs heeft hij studie gemaakt zoals van de dichter Frans Budé en van de eens gezaghebbende en thans vergeten essayist Huug Kaleis.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).


  Lees meer
 • 26 oktober 2014 14:30 - 16:00 Torna | Cultura - herstart Culturele Cafés
  Bijna 15 jaar lang waren de Literair-Culturele Cafés van Thorn Metronoom een begrip in Midden-Limburg. De presentaties…
  Bijna 15 jaar lang waren de Literair-Culturele Cafés van Thorn Metronoom een begrip in Midden-Limburg. De presentaties werden bijzonder gewaardeerd. Beeldende kunstenaars, musici, dirigenten, schrijvers, dichters en acteurs vonden er al die jaren een uitstekend podium en een groot publiek genoot ervan.

  Reden genoeg voor een herstart. Het initiatief daartoe is genomen door Stichting Torna. Mathieu Meex, Leo Peeters, Frans Tonnaer, Marly Penders, Peter Bokken en Martin van Lierop, daarbij gesteund door Hans Breukers, Jo Wijnen, Marijke Tonnaer en Har Sniekers, hebben zich de voorbije maanden ingezet om in het nieuwe seizoen de continuïteit te borgen. De programmaraad staat garant voor een aantrekkelijk programma.

  Het eerste Café staat geprogrammeerd voor zondag 26 oktober. Onder de vlag van Stichting Torna zal de herstart om 14.30 uur plaatsvinden in café-zaal Aod Thoear onder de naam 'Torna | Cultura'. De uitgangspunten daarbij zijn: Torna | Cultura wil informeren, inspireren, prikkelen en verleiden. Wil personen, organisaties en instellingen ruimschoots de gelegenheid bieden zich te presenteren en het publiek kennis laten nemen van alle facetten die de kunst en de cultuur in onze omgeving te bieden hebben. Dit zonder onderscheid te maken tussen amateurs, talenten en professionals. Torna | Cultura zet in op ‘cultuur voor iedereen’, waarbij, naast participatie en talentontwikkeling, een goede samenhang tussen amateur en professional centraal staat.

  De bekende columnist Jo Wijnen zal het eerste Café presenteren. Ook stadsdichter Har Sniekers zal een vaste gast zijn in het Café.

  Omdat cultuur in de bedreigde hoek zit, is de organisatie van het Culturele Café op zoek naar financiële ondersteuning. Bij een donatie van € 25,- ontvangt u een passe-partout die gratis toegang geeft tot alle Cafés in één jaar (minimaal 4 uitvoeringen). Een bijdrage kan worden overgemaakt op IBAN NL50 RBRB 0827 7420 37 van de Stichting Torna o.v.v. Torna | Cultura. Een donatie kan het behoud van het Culturele Café in Thorn in stand houden.
 • 26 oktober 2014 14:30 - 16:00 Programma vol afwisseling bij Torna | Cultura
  Voor wie het nog niet zou weten: Thorn werd 70 jaar geleden bevrijd van de Duitse bezetter door de Brigade Piron.…
  Voor wie het nog niet zou weten: Thorn werd 70 jaar geleden bevrijd van de Duitse bezetter door de Brigade Piron. Dit werd 11 september jl. in Thorn in organisatie van de Stichting Herdenking Bevrijding Thorn op grootschalige wijze herdacht. 

  Op zondag 26 oktober presenteert Torna | Cultura in nauwe samenwerking met Stichting Historisch Spel Thorn het herdenkingstoneel Schimmen. Het stuk voert een Piron-soldaat op die jaren na de bevrijding van het witte stadje terugkeert en droomt over de geschiedenis van het dorp. Deze eenakter is in opdracht van Stichting Historisch Spel Thorn geschreven doorde bekende Vlaamse romanschrijver en theatermaker Erik Vlaminck. Het stuk wordt gespeeld door Cor Bastiaans en Marga Nijssen.

  Voorafgaand aan de opvoering van Schimmen houdt historicus drs. Jac Forschelen een exposé over de bevrijding van Thorn. Hij plaatst deze bevrijding in een bredere context. Thorn was in eerste aanleg een etappe op weg naar een hoger strategisch doel, maar bleek voor de Belgen een einddoel.

  Columnist Jo Wijnen en stadsdichter Har Sniekers nemen het literaire deel van de middag voor hun rekening.
  Verder is te gast de Japanse sopraan Yukie Hada Zij wordt op piano begeleid door Hennie Ramaekers. Yukie Hada won onlangs de 14e Music Award Maastricht. Aan de prijs is een bedrag van € 4.500,- verbonden. Ze won ook de publieksprijs. De sopraan Yukie Hada is in 1984 in Japan geboren. Zij studeerde klassieke zang op de Musashino Academy of Music in Tokio. In 2011 startte ze haar studie aan het conservatorium in Maastricht. Hennie Ramaekers studeerde piano en orkestdirectie aan het Maastrichts Conservatorium. Hij slaagde cum laude voor het Einddiploma Solospel Piano en voltooide de studie orkestdirectie eveneens met het Einddiploma Harmonie- en Fanfaredirectie. Hij was dirigent van diverse bekende koren en symfonische blaasorkesten, waaronder de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar en de harmonieorkesten Sainte Cécile te Eysden en Harmonie St. Michaël Thorn.

  Naast de begeleiding op piano zal Hennie Ramaekers nader ingaan op het Matinee Royale d’ Opera dat in het kader van ‘200 Jaar Koninkrijk der Nederlanden’ op 30 november in TheaterHotel De Oranjerie in Roermond wordt gegeven door de Koninklijke Harmonie van Thorn en het Koninklijk Roermonds Mannenkoor met solistische begeleiding door de sopranen Yukie Hada en Catherine Veillerobe. Het betreft een uniek concert omdat tijdens het concert muziekwerken en arrangementen worden uitgevoerd die geheel nieuw zijn of nieuw voor onze regio.

  Aanvang: 14.30 uur
  Locatie: Café-zaal Aod Thoear, Thorn
  Entree: € 5,- 


  Lees meer
 • 30 oktober 2014 - 01 november 2014 Maastricht International Poetry Nights 2014
  Op 30 en 31 oktober en 1 november treden weer internationale topdichters op tijdens The Maastricht International…
  Op 30 en 31 oktober en 1 november treden weer internationale topdichters op tijdens The Maastricht International Poetry Nights (MIPN) in La Bonbonnière in Maastricht. De poëzielezingen worden afgewisseld met muziek, theater en interviews.

  Enkele eerste namen van het programma: Nick Laird, Marion Poschmann en K. Schippers. Overdag is er een programma voor scholen met onder anderen Paul van Loon en Edward van de Vendel.

  Houd voor meer informatie de website www.maastrichtpoetry.com in de gaten.
 • 06 november 2014 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - F. Harmsen van Beek. Filosofie van de schrijversbiografie
  Maaike Meijer zal vertellen over haar nieuwe biografie, die van F. Harmsen van Beek (voluit: Fritzi ten Harmsen…
  Maaike Meijer zal vertellen over haar nieuwe biografie, die van F. Harmsen van Beek (voluit: Fritzi ten Harmsen van der Beek). Multi-kunstenaar Harmsen van Beek is minder bekend dan Vasalis, een totaal andere figuur zowel qua werk als qua leven, ze is de geheimtip van de Nederlandse literatuur, een echte writer’s writer: zij werd geboren in Blaricum in 1927 en overleed in Groningen in 2009. Ze werd vooral bekend als dichter, als auteur van Geachte Muizenpoot met name, haar eerste bundel uit 1965. Die werd terecht gezien als een literaire sensatie. Daarna volgden intrigerende verhalenbundels Wat knaagt? (1968) en Neerbraak (1969), het prentenboek Gewone Piet en andere Piet (1969), het prentenboek Hoenderlust (1972) en de tweede dichtbundel Kus of ik Schrijf (1975). De vraag die in deze lezing centraal staat is hoe een biograaf recht kan doen aan de wonderbaarlijke kunst die Harmsen van Beek maakte en de verleiding kan weerstaan deze ondergeschikt te maken aan de sappige verhalen die over dit leven de ronde doen.

  Maaike Meijer is neerlandica, literatuurwetenschapper en gender-deskundige. Zij werkt sinds 1998 als hoogleraar aan de Faculteit Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht, sinds 2014 als honorair hoogleraar. In 2011 verscheen haar succesvolle biografie van de dichter M. Vasalis.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).


  Lees meer
meer items…
literatuurnieuws
 • 04 september 2014 Herstart literair-culturele cafés Thorn
  Bijna 15 jaar lang waren de literair-culturele Cafés van Thorn Metronoom een begrip in Midden-Limburg. De presentaties…
  Bijna 15 jaar lang waren de literair-culturele Cafés van Thorn Metronoom een begrip in Midden-Limburg. De presentaties werden uiterst gewaardeerd. Beeldende kunstenaars, musici, dirigenten, schrijvers, dichters en acteurs vonden er al die jaren een uitstekend podium en een groot publiek genoot ervan.  

  Reden genoeg voor een herstart. Het initiatief daartoe is genomen door Stichting Torna. Mathieu Meex, Leo Peeters, Frans Tonnaer, Marly Penders, Peter Bokken en Martin van Lierop, daarbij gesteund door Hans Breukers, Jo Wijnen, Marijke Tonnaer en Har Sniekers, hebben zich de voorbije maanden beijverd om in het nieuwe seizoen de continuïteit te borgen. De programmaraad staat garant voor een aantrekkelijk programma.

  Het eerste Café staat geprogrammeerd voor zondag 26 oktober. Onder de vlag van stichting Torna zal de herstart plaatsvinden in café – zaal Aod Thoear onder de naam Torna|Cultura. De uitgangspunten daarbij zijn: Torna|Cultura wil informeren, inspireren, prikkelen en verleiden. Wil personen, organisaties en instellingen ruimschoots de gelegenheid bieden zich te presenteren en het publiek kennis laten nemen van alle facetten die de kunst en de cultuur in onze omgeving te bieden hebben. Dit zonder onderscheid te maken tussen amateurs, talenten en professionals.

  Torna|Cultura zet in op ‘cultuur voor iedereen’, waarbij, naast participatie en talentontwikkeling, een goede samenhang tussen amateur en professional centraal staat.

  De bekende columnist Jo Wijnen zal het eerste Café presenteren. Ook stadsdichter Har Sniekers zal een vaste gast zijn in het Café. De Stichting Torna en de werkgroep Torna|Cultura hopen op een geslaagde en aangename herstart op zondag 26 oktober om 14.30 uur in Aod Thoear.

  En omdat cultuur in de bedreigde hoek zit, is de organisatie van het Culturele Café op zoek naar financiële ondersteuning. Door het doneren van 25 euro ontvangt men een passe-partout die gratis toegang geeft tot alle Cafés in één jaar (minimaal 4 uitvoeringen). Een bijdrage kan worden overgemaakt op het bankrekeningnummer van de Stichting Torna o.v.v. Torna | Cultura: NL50 RBRB 0827 7420 37. Een donatie kan het behoud van een Culturele Café in Thorn in stand houden.
 • 02 september 2014 16 versie 61 - Marja Pinckaers
  Zojuist is '16 versie 61' van de in Maastricht geboren Marja Pinckaers (1949) verschenen bij uitgeverij Aspekt. …
  Zojuist is '16 versie 61' van de in Maastricht geboren Marja Pinckaers (1949) verschenen bij uitgeverij Aspekt. 

  Over 16 versie 61
  Het kan je zomaar overkomen. Je denkt dat je een nekhernia hebt en leert dat je hart zoveel meer is dan een kloppend orgaan. Toevallige gebeurtenissen en navrante ervaringen wisselen elkaar af in schilderachtige scènes, herinneringen, dromen, storm en berusting en in de vastberadenheid van een vrouw om het leven in eigen hand te nemen. In een kettingreactie bevrijdt Gemma Edelsteen zich van een stuurloze, onbedoelde kwelling en de gaten die dat heeft geslagen. Ogenschijnlijk verandert er weinig, maar aan het eind van de rit voelt het heel anders.

  16 versie 61
  ISBN 9789461535740
  102 pagina's
  Prijs €14,95

  lees meer…
 • 25 augustus 2014 Nieuw seizoen Cultureel Café Weert
  Ook in het nieuwe culturele seizoen kunt u bij Cultureel Café Weert (CCW) terecht voor regio historie, literatuur,…
  Ook in het nieuwe culturele seizoen kunt u bij Cultureel Café Weert (CCW) terecht voor regio historie, literatuur, poëzie, muziek, beeldende kunst, dans en theater.

  Cultuur en de Kunsten
  In samenwerking met Rick organiseert CCW een viertal culturele cafés op de zondag in de foyer van het Munttheater. Tussen 10.45 en 11.45 uur worden literaire en muzikale gasten ontvangen. Elk café volgt het thema
  van de muzikale stroming die in navolgend matineeconcert ten gehore wordt gebracht. De presentatie is in handen van Anki Raemaekers. 

  Gasten zijn onder meer: 
  - Chrétien Breukers, Zoon van Limburg
  - Jeff Hoeyberghs, plastisch chirurg en Vlaanderens scherpste provocateur
  - Sandra Höpfner-Buchnitzki, dans
  - Johannie van Tuel, schilderkunst
  - Columns door Piet Poell, schrijver
  - Ankie Vanderfeesten, kunsthistorica

  Data: 16 november 2014, 14 december 2014, 15 maart 2015 en 12 april 2015
  Locatie: Munttheater Weert, Collegeplein 3, 6001 HN Weert
  Meer info: cultureelcafeweert.wordpress.comcultureelcafeweert@gmail.com en 06 22924622 (Anki Raemaekers)

  Cultuur en participatie
  In samenwerking met Wonen Limburg en Land van Horne organiseert CCW een drietal culturele cafés met thema's uit de regionale historie op de zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Leerlingen van het Kwadrant leveren een belangrijke bijdrage. Deze culturele cafés zijn niet alleen voor de bewoners of inwoners van Hushoven, maar
  voor iedereen die wil genieten van een culturele middag.

  Gasten zijn onder meer:
  - Frans Adriaens, Knipuigskes
  - Paul Weelen, zanger en uitgever bij TIC
  - Piet Hermans, 1e uur Veldeke
  - Vincent van den Berg, Weerter molens
  - Paul Sterk, molensonnetten

  Data: 11 oktober 2014, 15 november 2014 en 17 januari 2015
  Locatie: Wozoco Hushoven - Gasterij De Stoof, Rietstraat 2, 6003 PM Weert

  Weerter Molens 6 x 600
  In samenwerking met Molenstichting Weerterland op zondag 5 oktober met kunst, Weerter vlaai, verhalen, muziek en molensonnetten. Ga voor meer info naar molensinweert.com.

  Multicultureel Café
  Met muziek van Tango Y Canciones en Jo Brunenberg op accordeon. Daarnaast Turkse hapjes, lezingen en verhalen uit verschillende culturen.
  Datum: 23 november 2014
  Locatie: Galerie Weert, Biest 76, Weert
 • 21 augustus 2014 C-US nu gratis verkrijgbaar via de app-store
  C-US is dé gratis agenda app over culturele activiteiten in Zuid-Limburg. Met C-US in je broekzak ben je altijd…
  C-US is dé gratis agenda app over culturele activiteiten in Zuid-Limburg. Met C-US in je broekzak ben je altijd up-to-date. En met de filterfunctie per genre én per stad weet je altijd wanneer en waar jouw favoriete muziek, voorstelling of expositie te zien is. Plaats jouw keuze direct in jouw agenda, deel hem met vrienden en bestel tickets. C-US nú gratis verkrijgbaar via de app-store; voor Apple en voor Android.

  Zie voor meer info: WWW.C-US.NL

 • 28 juli 2014 Herdenkingsboek 'Thorn 70 jaar bevrijd'
  Op 25 september is het 70 jaar geleden dat Thorn werd bevrijd. In het boek ‘Na de bevrijding begon de oorlog…
  Op 25 september is het 70 jaar geleden dat Thorn werd bevrijd. In het boek ‘Na de bevrijding begon de oorlog pas echt, Thorn tijdens en na de Tweede Wereldoorlog', beleeft u hoe Thorn na relatief rustige oorlogsjaren juist door
  de bevrijding pal aan het front kwam te liggen.

  Thorn werd niet door de Amerikanen of de Canadezen bevrijd. Het was de Belgisch-Luxemburgse Brigade Piron die het witte stadje op 25 september 1944 bevrijdde. Samen met de anciens van de Brigade Piron en het Bataljon
  Bevrijding/5Linie wordt 11 september gevierd dat Thorn 70 jaar bevrijd is. In gemeentemuseum Het Land van Thorn wordt die dag een expositie over de bevrijding geopend en het herdenkingsboek gepresenteerd. 
   
  Bevrijd zijn van de Duitse overheerser. Dat was iets waar de bevolking van Thorn naar verlangde in de zomer van 1944. Nooit had zij kunnen dromen dat juist de bevrijding het oorlogsgeweld naar Thorn bracht. In het boek ‘Na de bevrijding begon de oorlog pas echt’ beleeft u de Tweede Wereldoorlog, maar vooral de bevrijding en de moeilijke periode die daarop volgde opnieuw. U leest over de Thornse mijnwerkers die in de oorlog extra hard moesten werken en over de vlucht van burgemeester Spiertz. U leeft mee met de leden van de Brigade Piron die in barre omstandigheden een onmogelijke klus moesten klaren. ‘Na de bevrijding begon de oorlog pas echt’ is een prachtig lees- en kijkboek geworden. Een boek dat duidelijk maakt hoe zinloos oorlog is. Dat je doet beseffen hoe onbetaalbaar vrede is.

  Iedereen die vóór vrijdag 8 augustus 2014 ‘Na de bevrijding begon de oorlog pas echt’ bestelt, vindt zijn eigen naam in het boek terug én krijgt een korting van € 2,50 op de verkoopprijs van € 20,00.

  Ga voor meer informatie naar de website; u vindt hier ook de bestelbon voor het herdenkingsboek.
meer nieuws…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?