literatuur

Limburg herbergt vele schrijvers, lezers, literaire cafés, leeskringen, schrijfdocenten, organisatoren van literaire activiteiten enzovoorts. Het Huis voor de Kunsten Limburg wil dit literaire netwerk versterken, promoten en ondersteunen. Bijvoorbeeld met informatie en advies. Ook organiseert het Huis  – vaak samen met partners uit het culturele veld – diverse projecten om de literatuur en het schrijven in Limburg meer onder de aandacht te brengen.
 
Het Huis voor de Kunsten Limburg is ook de thuisbasis van het Letterkundig Centrum Limburg (LCL). Samen met hen werken wij aan het bevorderen en promoten van literatuur in Limburg. Op deze website bieden wij bijvoorbeeld een digitaal podium aan literatuur en literaire activiteiten in en uit Limburg. Dit is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in literatuur en schrijven in deze provincie.    
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Literatuur? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
prikbord
Er zijn geen prikbordberichten
literatuuragenda
 • 17 mei 2015 - 20 juni 2015 Verhalentocht Heilige huisjes van zwart goud
  Als iets stopt, begint dan iets nieuws? Een koempel moest na de sluiting van de mijnen het meeste wennen aan……
  Als iets stopt, begint dan iets nieuws? Een koempel moest na de sluiting van de mijnen het meeste wennen aan… het daglicht.

  Deze verhalentocht begint waar de deuren van de mijnen voor altijd gesloten werden. Hoe is het de bewoners uit de voormalige mijnwerkerskoloniën Sanderbout en Lindenheuvel vergaan?

  In Heilige huisjes van zwart goud trekken een journalist en een verhalenverteller met het publiek de wijk in. Via een koptelefoon hoor je passievolle zorgzame bewoners. Er klinkt melancholische accordeonmuziek en een romantisch betoog voor scheve schuurtjes. Je stapt in een kleine wereld van een groot gezin. Je ziet straatjongens van toen en nu. Je ademt de sfeer van een jubilerende feestzaal. Het publiek wandelt door de volkswijk waar nu een aantal mijnwerkershuisjes plaats maken voor nieuwe woningen.

  Meebewegen met de tijd. Noem het participeren.

  Wat proef jij? Vergankelijkheid? Vooruitgang? Verbazing?

  Speeldata:
  - 17 mei 14.00 uur (première - besloten groep)
  - 22 mei 19.00 uur
  - 25 mei 14.00 en 19.00 uur
  - 29 mei 14.00 en 19.00 uur
  - 31 mei 10.00 en 14.00 uur
  - 02 juni 10.00 en 14.00 uur
  - 07 juni 10.00 en 14.00 uur
  - 11 juni 14.00 uur
  - 19 juni 19.00 uur
  - 20 juni 14.00 en 19.00 uur

  Locatie: Sanderbout in gemeente Sittard-Geleen (adres startpunt volgt na reservering)
  Entree: € 10,- p.p. 

  Reserveren is verplicht en kan via de website en telefonisch via De DoMIJNen 0.3 (voorheen Museum Het Domein) 046 4513460. 

  De verhalentocht is een wandeling (veelal buiten) van circa 90 minuten. Mindervalide bezoekers kunnen vooraf informeren naar de mogelijkheden.


  Lees meer
 • 27 mei 2015 15:00 - 17:00 SchrijversPodium Valkenburg
  Op woensdag 27 mei om 15.00 uur vindt in 'De Stationnerie' in Valkenburg weer een bijeenkomst van 'SchrijversPodium…
  Op woensdag 27 mei om 15.00 uur vindt in 'De Stationnerie' in Valkenburg weer een bijeenkomst van 'SchrijversPodium Valkenburg' plaats, een activiteit van Cultuurcafe D'n Dwingel. 
   
  Het 'SchrijversPodium Valkenburg' wil een maandelijkse ontmoetingsplek zijn voor schrijvers en liefhebbers van poëzie en proza. Men kan er literaire producten (in het Nederlands of in het dialect) van eigen hand voordragen of presenteren of alleen maar aanwezig zijn om daarvan te genieten. Aanvang 15.00 uur. De toegang is gratis. Eventuele consumpties zijn voor eigen rekening. Graag uw komst (en met hoeveel personen) aanmelden via het secretariaat: dendwingel@gmail.com
   
  Wilt u iets voordragen, dan moet u zich hiervoor uiterlijk een week van tevoren aanmelden bij Frans Kraan kraanhaagen@hotmail.com i.v.m. de samenstelling van het programma.
   
   Locatie: “Stationnerie” Valkenburg aan de Geul (voormalig stationsgebouw)
 • 28 mei 2015 19:30 - 21:00 Boekpresentatie Vince Penders 'Zwaluwhart'
  Donderdag 28 mei om 19.30 uur vindt bij Boekhandel Dominicanen de presentatie plaats van het boek Zwaluwhart van…
  Donderdag 28 mei om 19.30 uur vindt bij Boekhandel Dominicanen de presentatie plaats van het boek Zwaluwhart van Vince Penders.

  Zwaluwhart gaat over een fictief land genaamd Occident, dat lijkt op het moderne Westen en dat op instorten staat doordat de inwoners elkaar als middelen zien. De spil van de plot wordt gevormd door echte mensen: een vrouwelijke president in een energiecrisis, een hobbypiloot die een nieuw leven wil, een zakenman die voor zijn oude leven moet vluchten en een studente die Occident wil veranderen zonder te weten hoe. Aan de oppervlakte lees je een toegankelijk en meeslepend verhaal, waarin ondanks het duistere thema ook wat te lachen valt. Diepgang heeft het boek voor iedereen die verder wil kijken.
   
  'Aan u de keus,’ zei Sullust. ‘Keer om of we schieten u neer. U krijgt tien secon­den.’De paniek blokkeerde Falcons vermogen om na te denken. Hij sleurde hem uit de weg en keek op de radar. Hij was maar twee kilometer verwijderd van Corel­liaans luchtruim.‘Vijf seconden.’Roekeloos greep Falcon de gashendel en hij duwde hem zo ver mogelijk naar voren.Snerpend stoof het luchtschip weg als een zwarte feniks. De snelheidsmeter passeerde de duizend kilometer per uur. Falcon voelde niets toen hij door de ge­luidsbarrière brak, behalve kokende adrenaline. Als hij Phoenix wist te verlaten, was hij veilig.Achthonderd meter… vierhonderd…
   
  Vince Penders
  Zwaluwhart, dat gaat over botsende mensen en maatschappijen, verhult een schrijver die zich door bijna alles laat fascineren. Uren kan hij verliezen aan nieuws, koken, zingen, wiskunde, media en elastiekjes die in de knoop zijn geraakt. Centraal voor hem staan zijn vrienden en studenten. Als afgestudeerd cultuurwetenschapper doceert hij momenteel statistiek aan de universiteit Maastricht; een bizarre draai die al zijn cursisten hem in dank afnemen.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht
   

  Lees meer
 • 29 mei 2015 - 31 mei 2015samenwerkings activiteit Secret Places Festival
  Het Secret Places Festival opent de deur naar een fantastische wereld, een wereld waarin de accenten zijn omgedraaid.…
  Het Secret Places Festival opent de deur naar een fantastische wereld, een wereld waarin de accenten zijn omgedraaid. Groot wordt klein en klein wordt groot. Een wereld waarin het om de details gaat. Muziek, theater, dichtkunst, video, (klein)kunst, performances en eten en drinken zullen tijdens het festival herenigd worden in een kleurrijke magische ervaring, waarbij het kleine uitvergroot wordt en dat met een duurzame en groene aanpak. De charme van de locatie zelf en de met liefde vanuit de locatie zelf gecreëerde podia, plekjes en hoekjes spelen in op deze kleine fragiliteit, waardoor het publiek van jong tot oud een unieke totaalervaring ondergaat.
   
  Bezoekers worden geprikkeld om op ontdekkingstocht te gaan en de vele kunstdisciplines te gaan bewonderen. Het ontdekken staat steeds centraal. Vele kleine podia worden gecreëerd op steeds verrassende plaatsen met nog verrassender acts. Jonge talenten worden afgewisseld met gevestigde artiesten, waarbij alle activiteiten duurzaam en in harmonie met de locatie worden gerealiseerd.
   
  Tijdens het Secret Places Festival, dat 29, 30 en 31 mei plaatsvindt in het Frontenpark in Maastricht, wordt de voormalige gemeentelijke Gashouder aan de Lage Frontweg voor het eerst gebruikt als podium voor een cultureel programma. 
   
  Ga voor meer informatie, updates en tickets naar www.secretplacesfestival.nl.
   
  Het Secret Places Festival wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Huis voor de Kunsten Limburg.
 • 04 juni 2015 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - 'De vakantiekoffer' door leden van VLAM
  Met de zomer en de vakantie voor de boeg geven leden van VLAM (Vereniging Literaire Acitiviteiten Maastricht) tradiegetrouw…
  Met de zomer en de vakantie voor de boeg geven leden van VLAM (Vereniging Literaire Acitiviteiten Maastricht) tradiegetrouw in de laatste aflevering van het seizoen luchtige leesuggesties.

  Laat u verleiden door hun keuzes, die u wellicht op een nieuw literair spoor zetten; verfrissende boeken om in het verre buitenland of in de eigen tuin te lezen!

  Na een zomerstop van twee maanden vindt de eerste editie van de 25e jaargang plaats op donderdag 3 september. 

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM


  Lees meer
 • 06 juni 2015 10:00 - 16:00 Schrijfworkshop: Creatief Schrijven
  Schrijven impliceert elke keer weer proberen of het lukt. Soms heb je geluk en staat het er in een keer. Soms heb…

  Schrijven impliceert elke keer weer proberen of het lukt. Soms heb je geluk en staat het er in een keer. Soms heb je pech en lijkt het op fladderen. De tekst valt als een jonge vogel uit het creatieve nest en huppelt omhoog in een poging te vliegen. Komt neer en maakt weer een huppel, fladdert, tot het echt lukt: op zijn eigen vleugels vliegt de verzameling woorden weg. De schrijver met zijn creatieve geest vliegt even mee, geeft vorm, vindt de juiste stijl, voegt zich naar de eigenschappen van het genre.

  De workshop Creatief Schrijven concentreert zich op het vormgeven van verhalend proza. Schrijf je suggestief? Visualiseer je treffende details? Sprekende beelden? Bezit je taalgebruik variatie? Hebben je zinnen het juiste ritme? Kortom: voert de verhaaltekst de lezer mee?

  Vanuit het spontane schrijven van een eerste versie stap je over naar het voorlezen en bespreken van de tekst. En vervolgens bewerk je wat je hebt geschreven. In welke stijl doe je dat? Schrijf je fictie? Is het non-fictie? Wat doet dat met een verhalende tekst?

  Hoe verandert een prozatekst door het schrijven anders aan te pakken? Door genre, stijl of toon te variëren? Leidt ander woordgebruik, schaven, schrappen en omgooien tot verbetering?

  Creatief Schrijven is een workshop voor speelse geesten, voor enthousiaste schrijfliefhebbers en geïnspireerde schrijfdieren. Meedoen houdt in dat je schrijft op basis van een creatieve manier van denken: brainstormen, kiezen uit wat je op papier hebt gezet, aan de hand daarvan schrijven op onverwachte manieren en ludieke taalexperimenten uittesten. Fladderen en vliegen horen bij creatief schrijven als de vingers bij de toetsen.

  Datum: 6 juni
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, 5991 PB, Baarlo
  Kosten: € 80,- (incl. lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof

  Inschrijven? Ga naar de website.
   

 • 24 juni 2015 20:00 - 22:30 Spoken Beat Night Heerlen
  Op 24 juni biedt SCHUNCK* podium aan Spoken Beat Night. Spoken word artiest Jeannine Valeriano mengt, samen met…
  Op 24 juni biedt SCHUNCK* podium aan Spoken Beat Night. Spoken word artiest Jeannine Valeriano mengt, samen met haar gasten Abdelkader Benali, Oene van Geel en Amber-Helena Reisig, jazz, spoken word, wereldmuziek, voordracht, live animatie en funky beats in een crossover concert.
   
  De gasten van Spoken Beat Night zijn meeslepende woordvoerders in hun vakgebied. Ze laten hun stem horen, kiezen positie en zijn eigenzinnig. De schrijvers delen het podium met topmusici uit de kosmopolitische wereld van de geïmproviseerde muziek die de woorden in de wereld van de toonkunst trekken. Twee dwarse tekenaars reageren live op de gasten en laten het publiek met andere ogen kijken.
   
  Spoken Beat Night begint om 20 uur in de hal van SCHUNCK* Glaspaleis te Heerlen. De toegangsprijs bedraagt € 10,00. Reserveren via www.schunck.nl
   
  Abdelkader Benali
  Abdelkader Benali was eerder al in SCHUNCK* te gast tijdens de Boekenweek. Hij debuteerde met Bruiloft aan zee (1996) en ontving vele prijzen waaronder de Libris Literatuurprijs voor De langverwachte (2002). Hij schrijft proza, toneelstukken, poëzie en was verslaggever. Benali presenteerde voor tv o.a. Benali Boekt waarin hij bekende Nederlandse schrijvers interviewde. Zijn meest recente boek Casa Benali schreef hij samen met zijn vrouw Saïda. Casa Benali is een ontdekkingsreis door de Marokkaanse keuken; koken, garen, sudderen, stoven, en bezingen!
   
  Oene van Geel
  Oene van Geel is een muzikale avonturier, een improvisatiespecialist op altviool met onalledaagse technieken. Hij put inspiratie uit alles dat hem muzikaal omringt en incorporeert muzikale elementen uit verschillende werelden. Van Geel speelt in diverse ensembles waaronder het Zapp String Quarter, The Nordanians, 0000 en Estafest, maar ook wereldwijd speelde hij met diverse musici. In 2013 won hij de Boy Edgar Prijs, de prijs in Nederland op het terrein van de Jazz en geïmproviseerde muziek.
   
  Talent van eigen bodem
  De in Heerlen geboren Amber-Helena Reisig schrijft poëzie en proza. De taal zingt als Amber-Helena schrijft. Haar werk is rijk, teer en ademt melancholie. In 2013 en 2014 was ze stadsdichter van Heerlen. Ze stond op diverse podia in Nederland en Vlaanderen van Manuscripta tot De Parade. Haar werk verscheen online bij onder meer ZwartGoud en Meander Magazine. Amber-Helena werkt momenteel aan haar debuutroman, Het Sterfhuis, die hopelijk dit jaar verschijnt. Daarnaast is haar eerste poëziebundel, Huidherrinering, in voorbereiding.
 • 26 juni 2015 12:30 - 17:00eigen activiteit Limburgse Literaire Lunch 2015
  Op vrijdagmiddag 26 juni 2015 vindt in de ECI Cultuurfabriek in Roermond de vierde Limburgse Literaire Lunch plaats.…
  Op vrijdagmiddag 26 juni 2015 vindt in de ECI Cultuurfabriek in Roermond de vierde Limburgse Literaire Lunch plaats. Het thema ditmaal is: ‘De betekenis en kracht van literatuur voor lezers én maatschappij’.

  Aan het lezen van literatuur worden allerlei positieve etiketten gehangen, zoals dat het het empathisch vermogen vergroot en persoonlijke en maatschappelijke inzichten verschaft. Marja Pruis (schrijver, recensent en redacteur) houdt tijdens de Limburgse Literaire Lunch een introductielezing over dit thema. Onder andere naar aanleiding van haar boek Kus me, straf me (Over lezen en schrijven, liefde en verraad.) waarvoor ze in 2013 de Jan Hanlo Essayprijs won. Zij zei al eens: “Een goede roman doet me dingen snappen, dat is waar literatuur voor mij over gaat.”
   
  Vervolgens focussen we op het lezen van literatuur door jongeren (met name middelbare scholieren). Student Toegepaste Psychologie én dichter Merlijn Huntjens geeft een presentatie van zijn afstudeeronderzoek naar lezende jongeren. Vervolgens poneren docenten Nederlands Jan Coumans (Sint Maartens College en Porta Mosana College Maastricht) en Eefke Trepels (Den Hulster College Venlo) tijdens een paneldiscussie hún antwoord op de vraag wat de sleutel is tot succesvol literatuuronderwijs aan jongeren. Dit alles onder leiding van presentator Lubert Priems. Hierbij is er, net zoals in de rest van het programma, ruimte voor interactie met het publiek.
   
  Na een koffie- en theepauze maken we een sprong van een paar generaties. In dit deel van het programma staan oudere schrijvers centraal en de vraag hoe zij aankijken tegen de betekenis van hun werk en de toekomst van hun literaire nalatenschap. Aagje Swinnen van de Universiteit Maastricht presenteert de eerste resultaten van haar onderzoek, op basis van interviews met dichters uit Limburg, naar hoe oudere schrijvers betekenis geven aan de latere fase in hun literaire ontwikkeling. Na de presentatie van Swinnen volgt een panelgesprek over dit onderwerp, waarbij naast Swinnen ook neerlandicus, docent, publicist en uitgever Ben van Melick aanschuift. Als een van de initiatiefnemers van de terreinverkenning voor een (digitaal) archief voor Limburgs literair erfgoed, die in 2014 werd uitgevoerd, én als medeauteur van de in 2016 te verschijnen Geschiedenis van de literatuur in Limburg heeft hij een uitgesproken visie op de betekenis van literatuur en literaire nalatenschap. Rond 16.45 uur is het programma in de filmzaal afgelopen, waarna u nog kunt blijven borrelen.
   
  We starten de Limburgse Literaire Lunch om 12.30 uur in de foyer van de ECI Cultuurfabriek met - jawel - een lunch. Tijdens de lunch treedt schrijver en zanger Ger Bertholet op, samen met drie muzikanten. Bertholet trad ook op tijdens de allereerste Limburgse Literaire Lunch, in 2009. In de tussentijd is er veel gebeurd in zijn leven; zo werd hij in 2011 getroffen door een herseninfarct. Inmiddels treedt hij weer voorzichtig op en we zijn dan ook vereerd met zijn aanwezigheid tijdens tijdens de Limburgse Literaire Lunch 2015. Aan het begin van het programma in de filmzaal van de ECI Cultuurfabriek zal Lubert Priems Ger Bertholet interviewen over hoe het ‘herformuleren van zichzelf’, zoals hij het zelf noemde, na zijn herseninfarct in zijn werk ging en over wat literatuur hierbij voor hem betekend heeft.  

  Deelname aan de Limburgse Literaire Lunch kost 10 euro per persoon. Meer informatie en aanmelden...
 • 23 augustus 2015 11:00 - 13:00 Pierre Kempwandeling; een poëziewandeling door Wyck
  Jet van Aalst, voorzitter van de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM), neemt u mee door Maastricht…
  Jet van Aalst, voorzitter van de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM), neemt u mee door Maastricht en Wyck aan de hand van zestien gedichten van de Maastrichtse dichter Pierre Kemp (1886-1967). Laat u verrassen door zijn mooiste poëzie bij de plekken in de wijk waar hij gewoond en gewerkt heeft. De wandeling is een kans bij uitstek om kennis te maken met de dichter die zoveel speelse en originele gedichten schreef.

  Startpunt van de wandeling: Centre Céramique, Ingang Plein 1992, Maastricht
  Deelname: VLAM-leden gratis / niet-leden € 5,- per persoon (incl. wandelbrochure 'Pierre Kemp. Nobel oud kind')
  Aanmelden en reserveren: info@vlammaastricht.nl


  Lees meer
meer items…
literatuurnieuws
 • 22 mei 2015 Bloemlezing Rowwen Hèze in DBNL Limburg-portaal
  In 2015 bestaat de band Rowwen Hèze dertig jaar. Dit jubileum was voor het DBNL Limburg-portaal aanleiding om…
  In 2015 bestaat de band Rowwen Hèze dertig jaar. Dit jubileum was voor het DBNL Limburg-portaal aanleiding om op 21 mei een bloemlezing van de liedteksten van zanger Jack Poels te presenteren.
   
  Deze bloemlezing in digitale vorm is samengesteld en van commentaar voorzien door Tim Neutelings (Fontys Sittard) en verschijnt onder de titel Groots in eenvoud. De teksten van Jack Poels behandelen universele thema’s, maar bezingen ook regelmatig Limburg en specifiek het Peelgebied (zoals in Goud, Werme règen, De Peel in brand en Lied vur Limburg).
   
  In het Limburgs Museum (Venlo) werd op 21 mei de tentoonstelling Rowwen Hèze 30 joar geopend. Deze is te zien t/m 3 januari 2016. Bij de tentoonstelling verscheen ook het boek Het dorp en de wereld. Het boek gaat over dertig jaar Rowwen Hèze, de redactie ligt bij Leonie Cornips en Barbara Beckers en het wordt uitgegeven door Vantilt. Fans, wetenschappers, liefhebbers en journalisten schrijven daarin over hun Rowwen Hèze. 
 • 14 mei 2015 Jelko Arts wint Write Now! Venlo
  De 23-jarige Jelko Arts is de winnaar van de Limburgse voorronde van Write Now! 2015. Hij wint 250,- euro aan boekenbonnen…

  De 23-jarige Jelko Arts is de winnaar van de Limburgse voorronde van Write Now! 2015. Hij wint 250,- euro aan boekenbonnen en een plek in de grote finale van Write Now! op 21 juni in Rotterdam, waar hij zal strijden om de titel van hét schrijftalent van 2015.  

  De uitreiking vond plaats tijdens Nieuwe Woorden, een nieuwe avond met literatuur en muziek van jong talent in poppodium Grenswerk. De jury, bestaande uit juryvoorzitter Ellen Deckwitz, acquirerend redacteur Willemijn Lindhout en nrc.next-redacteur en recensent Thomas de Veen verkoos Jelko’s verhaal ‘Opstijgen’ tot de beste tekst. Het juryrapport over zijn inzending: ‘Het was zo beeldend, zo strak geschreven, zo verrassend en grappig dat ieder jurylid meteen met de desbetreffende auteur wilde trouwen. We wilden dit verhaal in één ruk uitlezen, zozeer werden we gegrepen.’ In totaal stuurden meer dan 40 jonge Limburgse schrijvers een tekst in.

  De tweede prijs van 125,- euro aan boekenbonnen ging naar het verhaal ‘Weg’ van Yorick Wolswijk. De derde prijs van 75,- euro aan boekenbonnen was voor Jordi Lammers met zijn verhaal ‘Een zoon, een huis, en wat waardevolle meningen’. Onder de tweede en derde prijswinnaars van alle voorrondes worden vier wildcards verdeeld, zij maken dus nog kans op een plek in de finale.

  Nieuwe Woorden werd gepresenteerd door Daan Doesborgh. Er was muziek van Nynkei en Nbraska, Roman Helinski droeg voor en Daan verzorgde met Ellen Deckwitz een duo-optreden. Voorafgaand aan het programma gaf Roman de Write Now!-deelnemers een schrijfworkshop. Zie www.hklimburg.nl/nieuwewoorden voor een foto-impressie van de avond. 

  Jelko Arts krijgt drie weken de tijd om een nieuwe tekst te schrijven voor de finale, waar hij de strijd aangaat met de winnaars uit de andere Nederlandse, Vlaamse en Surinaamse regio’s. De finalisten maken kans op de juryprijs, die bestaat uit een MacBook, een optreden op een literair festival, een column op Trouw.nl en een schrijfopleiding. Ook wordt er 21 juni een publieksprijs uitgereikt, die bestaat uit een publicatie in Metro Vlaanderen en een iPad.

  Over Write Now!
  Write Now! is de grootste schrijfwedstrijd in het Nederlandse taalgebied en begint met elf regionale voorronden in Nederland, Vlaanderen en Suriname. Voor elke regio bepaalt een vakjury wie zich plaatst voor de finale. Eerdere winnaars van Write Now! zijn o.a. Niña Weijers, Maartje Wortel en Lize Spit.
 • 11 mei 2015 Literair Café Venray krijgt nieuwe voorzitter
  Oud-huisarts Frans Schmeetz wordt de nieuwe voorzitter van het Literair Café Venray. Dat heeft de huidige voorzitter…
  Oud-huisarts Frans Schmeetz wordt de nieuwe voorzitter van het Literair Café Venray. Dat heeft de huidige voorzitter Nens van der Wijngaard zondag 10 mei j.l. bekend gemaakt.   

  Nens van der Wijngaard is twee seizoenen voorzitter geweest van het Literair Café Venray en legt haar functie neer wegens persoonlijke redenen. Tijdens haar twee-jarig voorzitterschap heeft zij haar schouders gezet onder een megaproject: het introduceren en verwezenlijken van een gloednieuwe website: www.literaircafevenray.nl

  De nieuwe voorzitter Frans Schmeetz sprak bij de overdracht van het voorzitterschap een kort dankwoord richting scheidend voorzitter en alle huidige bestuursleden. ‘Allen komt veel lof toe vanwege het vele werk dat zij samen verzetten.’ Ook benadrukte Schmeetz het belang van lezen. ‘Lezen is goed voor hoofd en hart, mensen die lezen leven langer.’ Ook benadrukte hij de noodzaak om meer jongeren te interesseren voor het geschreven woord in de vorm van proza en poëzie en de activiteiten van het Literair Café Venray.

  Frans Schmeetz wordt de vierde voorzitter in het 22-jarig bestaan van Literair Café Venray. Paul van Doesum, oud-leraar Nederlands, bekleedde de voorzittersfunctie vanaf de officiële oprichting in 1993 tot mei 2011. Hij werd opgevolgd door Tom Voermans, docent Nederlands Raaylandcollege. Tom Voermans en Nens van der Wijngaard zijn allebei twee seizoenen voorzitter geweest van Literair Café Venray.

  Tijdens de eerste schrijversochtend met Griet Op den Beeck in Odapark op zondag 4 oktober 2015 zal de nieuwe voorzitter Frans Schmeetz het literaire seizoen 2015 – 2016 openen.
 • 03 april 2015 Nieuwe lichting docenten levensverhalen schrijven
  Vandaag werd de deskundigheidstraining levensverhalen schrijven in het Huis voor de Kunsten Limburg afgesloten.…
  Vandaag werd de deskundigheidstraining levensverhalen schrijven in het Huis voor de Kunsten Limburg afgesloten. De deelnemers kwamen vijf vrijdagen van 10.00 tot 16.00 uur naar Roermond om zich onder begeleiding van docente José Franssen verder te verdiepen in methodieken en werkvormen van het autobiografisch schrijven en alles wat er komt kijken bij het opzetten en aanbieden van cursussen en workshops op dit gebied. Een mooi gemêleerd gezelschap van mensen die op allerlei manieren werken met levensverhalen.

  Meer weten over de deelnemers aan de training en hun (schrijf)activiteiten? Kijk dan op hun websites (indien beschikbaar) of neem contact op per e-mail:

  Addy Bakx (Roosendaal): addybakx@home.nl
  Hanneke van Bommel (Herten): hannekevanbommel@ziggo.nl
  Francis Breukers (Nederweert): www.spark-le.nl
  Wil de Graaf (Leusden): wildegra@hotmail.com
  Joanna Haaker (Amsterdam): joannahaaker@gmail.com
  Margo Janssen (Roermond): margo.janssen@home.nl
  Ellie Kurvers (Heel): elliekurvers@kpnmail.nl
  Barbara Lammerts van Bueren (Utrecht): www.alleenmetkinderwens.nl
  Vanessa Matthijssen (Essene-Affligem): www.zinderen.be
  Hanneke van der Mei (Beesterzwaag): hanneke.vandermei@home.nl
  Bianca Minkmam (Enschede): www.sprekendeverhalen.nl
  Marie-Louise den Rooijen (Sittard): vitaal@home.nl
  Ric Scholtens (Zwolle): jurrien53@hotmail.com
  Sophie Walters (Deventer): s.walters@planet.nl
  Jacqueline van Zwieteren (Zoetermeer): www.hetverhaalachter.nl
 • 01 april 2015 Limburg in woord, geluid en beeld - wedstrijd voor schrijvers, toneelspelers, componisten en filmers
  CineLOVA, het nieuwe platform voor non-professionele filmers in Limburg, wil filmers in contact brengen met Limburgse…
  CineLOVA, het nieuwe platform voor non-professionele filmers in Limburg, wil filmers in contact brengen met Limburgse schrijvers van poëzie en proza, componisten en acteurs. In dat kader schrijft CineLOVA, in samenwerking met de LOVA, het Huis voor de Kunsten Limburg en de Nationale Organisatie van Audiovisuele Amateurs (NOVA), een creatieve wedstrijd uit waarbij amateurkunstbeoefenaars van alle leeftijden worden uitgenodigd om (een stukje) Limburg te beschrijven in een gedicht of verhaal , uit te drukken in een muziekstuk of te verbeelden in een eenakter of film.

  Hoe gaat het in zijn werk?
  Kies een onderwerp dat past binnen het thema ‘Limburg’ en verbeeld dat in je eigen kunstvorm. We zijn op zoek naar korte gedichten of verhalen in het Nederlands of Limburgs dialect van maximaal 500 woorden, eenakters van 10 minuten, muziekstukken van 3 minuten of kortfilms van maximaal 5 minuten. Meld je vóór 1 september 2015 aan via cinelova@gmail.com en beschrijf je ‘kunstact’. Je ontvangt een uitnodiging voor een presentatiemoment in oktober 2015. Tijdens die presentatie selecteren we de beste acts.

  De makers die tijdens de presentatie worden geselecteerd, krijgen een gratis podium aangeboden tijdens het NOVA Filmfestival (hét festival met de beste amateurfilms van Nederland) op 7 en 8 november a.s. in Theater De Maaspoort in Venlo. Daar wordt een top vier samengesteld van de beste acts. De schrijver, toneelspeler(s), muzikant én filmer die het thema ‘Limburg’ het beste en op meest originele wijze weten te verbeelden, winnen mooie prijzen! De geselecteerde deelnemers krijgen een proefabonnement van één jaar aangeboden voor het platform CineLOVA. De makers in kwestie krijgen daarnaast de kans om gezamenlijk één nieuwe kortfilm te maken waarvoor een klein budget beschikbaar wordt gesteld. De winnende schrijver mag een verhaal of scenario aanleveren, de filmer mag de film produceren, de toneelspeler(s) mogen in de film acteren en de muzikant mag passende muziek bij de film componeren. Jouw individuele act kan dus leiden tot een gezamenlijk en uniek filmproject met amateurkunstbeoefenaars van andere kunstdisciplines. Doe mee! Creëer een mooi kunstwerk en wij zorgen voor een podium en publiciteit. Je houdt er naast een bijzondere ervaring ook bruikbare contacten voor je kunstloopbaan aan over.

  Kijk voor meer info op www.cinelova.nl.

  Over CineLOVA
  CineLOVA is een initiatief van de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) en het Huis voor de Kunsten Limburg. Het platform bestaat uit een online portal: www.cinelova.nl. Beginnende en gevorderde amateurfilmers (jong en oud) kunnen hier terecht voor informatie over het maken van een goede productie, advies, leuke filmactiviteiten, -festivals en -workshops in Limburg. CineLOVA is ook de plek waar men schrijvers kan ontmoeten die teksten beschikbaar stellen voor verfilming, muzikanten die muziek willen componeren voor een film en amateurtoneelspelers die ook in een film willen acteren. Gedurende het jaar worden diverse activiteiten georganiseerd waarbij je jouw filmproductie kunt tonen, feedback krijgt op je werk of samen met andere filmers en kunstbeoefenaars (amateur en prof) producties kunt maken van de hoogst haalbare kwaliteit.
    lees meer…
meer nieuws…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?