film & fotografie

Het Huis voor de Kunsten Limburg vervult de provinciale steunfunctie ook op het gebied van film & fotografie. Wij zijn het provinciale aanspreekpunt voor (amateur)filmers en fotografen in Limburg. Wij geven (inhoudelijk en zakelijk) advies aan filmmakers, fotografen, beleidsmakers en organisaties die werkzaam zijn in de audiovisuele sector in Limburg. Naast onze adviesrol organiseren en ontwikkelen wij ook diverse film- en fotografieactiviteiten (festivals, workshops, wedstrijden, coachingstrajecten en masterclasses) op provinciaal en euregionaal niveau. Dit ter stimulering van de talentontwikkeling van jonge makers en amateurs en ter versterking van het film- en fotografieklimaat in de regio. In ons werk leggen wij continu verbindingen met andere kunstdisciplines en werken wij nauw samen met andere audiovisuele organisaties, waaronder de bij ons aangesloten Fotobond Limburg en de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA).
prikbord
Op het prikbord van de discipline Film & Fotografie worden berichten geplaatst die relevant zijn voor Limburgse fotografen en filmers, zoals wedstrijden en oproepen. Mail uw prikbordbericht naar ppeters@hklimburg.nl.
06-06-2017 09:57,

Crowdfunders gezocht - korte film 'Barbara' Mark Handels

De Zuid Limburgse filmmaker Mark Handels is op 1 Juni 2017 gestart met een crowdfund actie voor zijn… De Zuid Limburgse filmmaker Mark Handels is op 1 Juni 2017 gestart met een crowdfund actie voor zijn nieuwe korte film Barbara over de Limburgse Mijnen. Het is een van de eerste fictiefilms die zich ook daadwerkelijk onder de grond gaat afspelen.

De Film Barbara is een korte film over het gevoel van de Oostelijke Mijnstreek in 1959. Over het geluk, het werk en voorspoed. Maar ook over de schaduwkanten; De angst en het bijbehorend verdriet van boven de grond op het moment dat geliefden meters diep in de problemen komen. De filmtitel Barbara is een verwijzing naar de beschermheilige van de mijnen: Heilige Barbara.

Mark Handels hoopt met deze crowdfund actie extra financiën kunnen verzamelen om het beeld van eind jaren 50 weer echt tot leven te laten komen en om de lange Jan en Lange Lies te kunnen laten herrijzen. Zijn doel is om in de maand juni € 5.000,- te crowdfunden.

De film maakt deel uit van het CineSud Talent 2017 programma, waarbij makers niet alleen financieel ondersteund worden, maar ook coaching en begeleiding krijgen in elke fase van de productie. Sinds dit jaar tracht CineSud het cultureel ondernemerschap van nieuwe filmmakers te stimuleren door de samenwerking met CineCrowd. Wanneer de maker erin slaagt de €5.000 te crowdfunden, wordt dit bedrag door een samenwerking met het VSB Fonds verdubbeld.

Mark Handels is geen onbekende voor de Limburgse filmwereld, al sinds 2010 heeft hij aan diverse films meegewerkt en daar meerdere prijzen mee gewonnen, voornamelijk als cameraman. Met Barbara maakt Mark zijn kortfilmdebuut.

Het steunen van zijn project kan via Cinecrowd: www.cinecrowd.com/barbara 
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Film & Fotografie? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
film & fotografie agenda
 • 01 juni 2017 - 30 juli 2017 Foto expositie #parkstadfotografeert #thuis
  In de voormalige woning van de familie Coumans in Brunssum, beter bekend als het huis van de wenende Madonna, presenteert…
  In de voormalige woning van de familie Coumans in Brunssum, beter bekend als het huis van de wenende Madonna, presenteert #parkstadfotografeert zijn derde foto-expositie. 19 geselecteerde fotografen laten zien wat 'thuis' voor hen betekent. Fotograaf Chris Keulen en gastcuratoren Paul Leufkens en Diana Vondenhoff van woningcorporatie Weller maakten dit keer de keuze. De foto expo vindt palats van 1 t/m 30 juni a.s. en is te bezoeken van donderdag t/m zondag van 12.00-17.00 uur.

  In het huis aan de Voorstraat 8 is werk te zien van:

  Kevin Goossen, Marina Nefkens, Saskia Vandenbroeck, Jan Middelveld, Math Pantus, Brian Heiligers, Remco Kohnen, Han Veldhuis, Joop Savelberg, Twan Vincken, Lutz Mischke, Szymon Zielonka, Amber Penders, Lya Ryabenko, Rudi Jansen, Katja Huijsmans, Gino Reijn, Rowena Spies en Roy Vanderbroeck.


  Het IBA-project #parkstadfotografeert toont het dagelijks leven van Parkstad in foto's. Bewoners en bezoekers van Parkstad kunnen gratis deelnemen. Fotograaf Chris Keulen verzamelt en cureert de foto's en brengt ze onder de aandacht via sociale media en exposities. Daarbij kunnen smartphones, tablets of camera's gebruikt worden om het leven te documenteren. De foto's vinden hun weg via exposities (2x per jaar) en sociale media (dagelijks).

  Deelnemers kunnen foto's voor de expositie insturen via de website www.parkstadfotografeert.nl. Twee keer per jaar komt er een tentoonstelling aan de hand van een thema op een steeds wisselende locatie. De locatie moet laagdrempelig zijn. Foto's voor Instagram en Facebook worden dagelijks geselecteerd en gepost.

  Exposities en sociale media werpen tezamen een licht op de identiteit van Parkstad. Het fotoproject loopt van 2016 tm 2020 en probeert de tijdgeest weer te geven van het leven in Parkstad aan het begin van de 21e eeuw. Op de afsluitende expo van de IBA in 2020 zal er een finale expositie georganiseerd worden, samengesteld uit vier jaar exposeren en cureren.
   
  Lees meer
 • 27 augustus 2017 10:00 - 22:00 Cultura Nova Heerlen
  18 t/m 27 augustus 2017

  Cultura Nova is een jaarlijks terugkerend, tiendaags internationaal theaterfestival…
  18 t/m 27 augustus 2017

  Cultura Nova is een jaarlijks terugkerend, tiendaags internationaal theaterfestival in Heerlen en omgeving. Sinds de eerste editie in 1991 biedt het festival theater, film, dans, muziek en beeldende kunst, vaak op ongewone locaties, in samenwerking met culturele en andere partners, zoals Parkstad Limburg Theaters, SCHUNCK* Glaspaleis, Filmhuis De Spiegel en Kunstencentrum Signe.

  Editie 2017
  De 27ste editie van internationaal theaterfestival Cultura Nova vindt plaats van vrijdag 18 tot en met zondag 27 augustus 2017. Tien dagen lang is Cultura Nova hét zomerfestival in Heerlen en omgeving, vol passie, ontroering en spektakel voor jong en oud.

  Tijdens de 27ste festivaleditie zijn er twee grote internationale circusgezelschappen met een Nederlandse première te gast. Cirque Berserk uit Groot-Brittanië presenteert sensationeel circus waarbij ze met een groep van meer dan dertig jongleurs, acrobaten, stuntmensen en clowns de eeuwenoude traditie van het rondreizende circus in theatervorm gieten. De Canadese groep The 7 Fingers komt met ‘Triptyque’ naar Heerlen, een combinatie van circus en dans. Drie choreografen – de Canadese Marie Chouinard, de Amerikaanse Victor Quijada en de Spaanse Marcos Morau – verwerken in de voorstelling ‘een poêtische botsing tussen circus en dans’. In samenwerking met Parkstad Limburg Theaters.

  Daarnaast onder meer: Toneelgroep Maastricht met ‘Ich Bau dir ein Schloss’ in het Schinkelkwadrant tegenover het theater én met de voorstelling ‘Brieven uit Genua’, een bewerking van llja Leonard Pfeijffers vorig jaar verschenen autobiografie, bijgestaan door sopraan Lies Verholle. Muziektheater Lod – m.m.v. de Amerikaanse sopraan Claron McFadden – met ‘De Mensheid’, gebaseerd op het boek ‘De Mensheid zij geprezen, Lof der zotheid 2001′ van Arnon Grunberg.

  Programma voor de jeugd
  Er is een uitgebreid programma voor kinderen met prachtige voorstellingen uit binnen- en buitenland. Bijvoorbeeld de Vlaamse gezelschappen Laika en Het nieuwstedelijk met de muziektheatervoorstelling ‘Zigzagkind’ (10+) over een dertienjarige op een avonturen reis. Verder is o.a. het Italiaanse gezelschap Compagnia TPO te gast met de dansvoorstelling ‘Het huis van de panda’ (4+), Kabinet K met Het Paleis met ‘Horses’ (8+) waarin vijf kinderen met vijf volwassenen dansend op live muziek zoeken naar een uniek verbond met de ander, als ruiter en paard en het Spaanse gezelschap Ponten Pie met ‘LOO’ (2+), een beeldende en poëtische voorstelling over hoe de wind een woestijn kan vormen.


  Lees meer
 • 10 september 2017 - 15 oktober 2017samenwerkings activiteit Uncover17 - Verhalende fotografie in de schijnwerpers
  Forum BEELDtaal pakt uit tijdens de expositie Uncover17 in Maastricht. Een vijftal masterclassstudenten exposeren…
  Forum BEELDtaal pakt uit tijdens de expositie Uncover17 in Maastricht. Een vijftal masterclassstudenten exposeren hun project in Centre Céramique in Maastricht van 10 september t/m 15 oktober 2017.

  Meerdaags foto-event
  In het weekend van 16 en 17 september 2017 organiseert Forum BEELDtaal een groots foto event in Centre Céramique in Maastricht. Twee dagen lang staat de fotografie als communicatiemiddel in de schijnwerpers. Forum BEELDtaal is erin geslaagd om vier topfotografen naar Maastricht te halen. Zij zullen een presentatie geven over hun werk en een kijkje in hun keuken geven. Op zaterdag zal Carla Kogelman openen. Daarna zal Bieke Depoorter (Magnum Photos) spreken. Op zondag is het de beurt aan Chris de Bode. Vervolgens zal Martin Roemers als laatste spreker het event afsluiten.

  Masterclass fotoboek maken
  Het fotoboek is een krachtige vorm om foto's mee te presenteren. Het fotoboek krjigt steeds meer aandacht en steeds meer fotografen maken gebruik van deze presentatievorm. Maar hoe maak je je fotoboek tot een succes?  Marco Wiegers, docent aan de Fotocademie Amsterdam en uitgever van fotoboeken, komt het uitleggen in een masterclass tijdens dit foto-event. Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

  Popup fotomuseum
  Zaterdagavond organiseren we op een speciale plek een popup fotomuseum onder auspiciën van Ingrid Leonard, curator van FOMU (Fotomuseum) Antwerpen. Op een laagdrempelige manier kijken we naar de laatste ontwikkelingen in de fotografie en aanstormend talent.   

  Tijdens Uncover17 kan zowel de gevorderde amateurfotograaf als de professional zijn hart ophalen
  en volop inspiratie opdoen.

  Meer info en tickets
  Kijk voor meer informatie en tickets op www.fotografieforumbeeldtaal.nl of www.facebook.com/forumbeeldtaal. Heb je vragen? Neem dan contact op met Forum BEELDtaal via uncover@fotografieforumbeeldtaal.nl.

  Uncover17 wordt georganiseerd i.s.m. Centre Céramique en wordt mede mogelijk gemaakt door Huis voor de Kunsten Limburg en FOMU Antwerpen. 
 • 10 september 2017 12:00 - 19:00 Het Parcours 2017 Maastricht
  De tweeëntwintigste editie van Het Parcours, de opening van het culturele seizoen in Maastricht, vindt dit jaar…
  De tweeëntwintigste editie van Het Parcours, de opening van het culturele seizoen in Maastricht, vindt dit jaar plaats op zondag 10 september van 12.00 uur tot 19.00 uur. Tijdens Het Parcours geven de culturele instellingen – van theaters tot musea en kunstvakopleidingen – een voorproefje van hun programma voor het komende seizoen. Op diverse podia en mooie plekjes in Maastricht geven amateurs en professionals dan sprankelende optredens en organiseren een variëteit aan activiteiten.

  Editie 2017
  Het thema van Het Parcours dit jaar is ‘Een grenzeloos Parcours’. Er is gekozen voor dit thema om meer aandacht te vragen voor het Euregionale karakter van het evenement. Zo zal er onder andere worden samengewerkt met Open Monumentendag en Europe Calling (Maastricht Treaty, het Verdrag van Maastricht).
  Bezoekers worden via een culturele route getrakteerd op een divers Euregionaal programma met veel ‘culturele amuses’. Het rijke cultuurhistorische erfgoed van Maastricht wordt gelinkt met diverse kunstuitingen. Het grenzeloze karakter van Het Parcours wordt tevens verweven in het maken van cross-overs tussen de diverse kunstdisciplines. Dit jaar zal de route worden uitgebreid met bijzondere verborgen plekken.


  Lees meer
 • 24 oktober 2017 - 27 oktober 2017 Jongeren Filmkamp 2017
  Jongeren tussen de 12 en 23 jaar die het leuk vinden om samen met leeftijdsgenoten een film te maken, kunnen tijdens…
  Jongeren tussen de 12 en 23 jaar die het leuk vinden om samen met leeftijdsgenoten een film te maken, kunnen tijdens de herfstvakantie (van 24 t/m 27 oktober 2017) deelnemen aan het Jongeren Filmkamp in Drenthe.Tijdens het filmkamp gaan de jongeren in groepsverband films maken. Dat kan een speelfilm zijn, maar ook een muziekclip of documentaire. Ook krijgen ze diverse workshops aangeboden.

  Het filmkamp is toegankelijk voor jongeren uit heel Nederland. Kosten bedragen € 70 (incl. maaltijden, overnachtingen etc.) voor jongeren die lid zijn van de NOVA en € 85 voor niet-leden. Aanmelden kan tot 1 augustus a.s.

  Kijk voor meer info op www.cinelova.nl/jongerenfilmkamp2017

  Het Jongeren Filmkamp wordt georganiseerd door Beiler Video Club en Jongeren Filmstudio Beilen.
film & fotografie nieuws
 • 12 juli 2017 Inzendingen gezocht voor filmwedstrijd Tijdsbeeld - Amateurfilmers maken kans op Servaas Huysprijs
  Op 26 november wordt tijdens Filmfestival Tijdsbeeld, een initiatief van het Limburgs Museum, Huis voor de Kunsten…
  Op 26 november wordt tijdens Filmfestival Tijdsbeeld, een initiatief van het Limburgs Museum, Huis voor de Kunsten Limburg en CineLOVA, voor het eerst de Servaas Huysprijs uitgereikt aan de ‘meest betekenisvolle filmproductie van Limburg’. Amateurfilmers mogen tot 30 september hun productie inzenden. De belangrijkste voorwaarde is dat de film een tijdsbeeld geeft van Limburg nu, of van de provincie in het verleden. De prijs bestaat onder andere uit professionele coaching door CineSud bij het maken van een nieuwe film.

  Een selectie van inzendingen wordt vertoond tijdens het derde Filmfestival Tijdsbeeld in Filmtheater De Nieuwe Scène in Venlo. Aansluitend worden de winnaars van de publieksprijs en de Servaas Huysprijs bekendgemaakt. Die laatste prijs is vernoemd naar de in november 2016 overleden politicus, de eerste voorzitter van het Limburgs Film en Video Archief.

  Deelnemers kunnen reeds gemaakte films van maximaal 5 jaar oud, fictie of non-fictie, insturen naar het Huis voor de Kunsten LImburg via ppeters@hklimburg.nl. Wie nog aan de slag wil met een nieuwe film kan gebruik maken van gratis coaching en advies van CineLOVA, het platform voor non-professionele filmers in Limburg. Vraag hulp via cinelova@gmail.com, bijvoorbeeld voor het zoeken naar een crew of het uitwerken van een idee.

  Ook kan gebruik worden gemaakt van historisch filmmateriaal uit de collectie van het Limburgs Museum. Die bevat beelden uit de periode van 1911 tot nu, van professionele makers en amateurcineasten. Meer informatie via Frank Holthuizen, 077 352 21 12 of f.holthuizen@limburgsmuseum.nl. 

  De winnaar van de Servaas Huysprijs krijgt een coachingstraject van CineSud: het productieproces van een nieuwe film wordt begeleid door professionals. Bovendien wordt de prijswinnende film vertoond op het Limburg Film Festival van 12 tot en met 14 januari 2018 in Venlo. De winnaar van de publieksprijs mag deelnemen aan vier CineMasters (gesprekken met Nederlandse filmprofessionals) van CineSud.
    lees meer…
 • 11 juli 2017 Een film maken over blaasmuziek in Limburg? Dien je idee in bij het Blaasmuziekfonds
  De regionale omroep L1 en de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) hebben recentelijk een blaasmuziekfonds…
  De regionale omroep L1 en de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) hebben recentelijk een blaasmuziekfonds gelanceerd waarmee projecten gefinancierd kunnen worden die de cultuur van de blaasmuziek in Limburg in beeld brengen. Het totale budget van het fonds bedraagt € 100.000,-. Initiatieven die door het fonds gefinancierd worden, worden via alle kanalen van L1 (radio, tv, online) bij het publiek gebracht.

  Muziekverenigingen, stichtingen of individuele personen kunnen projectideeën aandragen over blaasmuziek in Limburg. Daarbij is men op zoek naar bijzondere filmische verhalen waarbij thema’s als talentontwikkeling van blaasmuzikanten, het muziekverenigingsleven, de maatschappelijke functie van muziek(verenigingen), achtergronden van de hafabra-wereld, muzikale rolmodellen, cross-over projecten etc. centraal staan.
  Ook ideeën voor korte speelfilms, die in Limburg worden opgenomen en ‘blaasmuziek’ als thema hebben, kunnen worden ingediend.

  Naast muziekverenigingen kunnen ook filmmakers, zowel amateurs als professionals, projectideeën indienen bij het blaasmuziekfonds. Indienen kan gedurende het hele jaar via een format dat te vinden is op www.lbmblaasmuziek.nl/blaasmuziekfonds. In eerste instantie hoef je alleen een projectidee/omschrijving in te dienen.

  Afgevaardigden van L1 en de LBM toetsen alle ingediende ideeën en selecteren projecten die in aanmerking kunnen komen voor een financiële bijdrage van het fonds. Na een positieve beoordeling volgt een gesprek met de projectindiener waarbij de nadere invulling van het project en de voorwaarden worden besproken.

  LET OP! Houd er rekening mee dat als je een projectidee indient, dat er sprake moet zijn van cofinanciering. Je kunt alleen een bijdrage van het Blaasmuziekfonds ontvangen mits het project niet door de Provincie Limburg wordt gefinancierd (bijv. vanuit de Nadere Subsidieregels Film of middels een projectbijdrage van het Huis voor de Kunsten Limburg).
   
 • 04 juli 2017 Draag jouw steentje bij aan de visieontwikkeling van het LKCA over de toekomst van Cultuurparticipatie
  Hoe ziet cultuurparticipatie in de vrije tijd in Nederland in 2030 eruit? Waar zit onze kracht, waar zijn we sterk…
  Hoe ziet cultuurparticipatie in de vrije tijd in Nederland in 2030 eruit? Waar zit onze kracht, waar zijn we sterk in? Waar zitten de uitdagingen, de vernieuwingen?

  Deze vragen vormen de start van een traject, waarin het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) samen met het werkveld, dus ook met jou, probeert te komen tot een visie op de toekomst van cultuurparticipatie. We willen diverse professionals betrekken: buitenschoolse kunstdocenten in de diverse disciplines (muziek, theater, dans, beeldend, schrijven etc.) zowel in dienst bij een organisatie als werkend als zelfstandige (of gecombineerd), organisaties zoals centra voor de kunsten en maatschappelijke organisaties met een culturele programmering, beleidsmedewerkers cultuur van overheden, brancheverenigingen, koepels amateurkunst, etc. Met een klein aantal verkenners uit dit brede werkveld heeft het LKCA onlangs trends benoemd en zijn vier scenario’s geschetst.

  Geef je mening!
  Graag hoort het LKCA jouw gedachten over deze scenario’s. Want een visie zonder input van degenen om wie het gaat, is een beperkte visie. Geef jouw mening door de bijbehorende enquête in te vullen; de scenario’s vind je in de enquête. Het neemt zo’n 15-20 minuten van je tijd in beslag. Tijd die je investeert in de toekomst, onze toekomst.

  Wat gaat het LKCA met je mening doen?
  In de zomermaanden gaathet LKCA op basis van jullie mening de toekomstvisie formuleren. We houden het niet alleen bij woorden, maar geven concreet aan wat er moet gebeuren en wie daar een rol in spelen. Op 2 oktober a.s. presenteren wij de visie tijdens De Kunst van…Toekomst creëren in Domstad in Utrecht. En aansluitend zoeken we samenwerking met de diverse professionals om de visie breed uit te dragen en tot concrete acties te komen.

  lees meer…
 • 13 juni 2017 Euregionale Fotowedstrijd voor amateurfotografen
  Het Huis voor de Kunsten Limburg, de Fotobond Afdeling Limburg, het Verbond van Limburgse Fotokringen vzw en het…
  Het Huis voor de Kunsten Limburg, de Fotobond Afdeling Limburg, het Verbond van Limburgse Fotokringen vzw en het Deutscher Verband für Fotografie Rheinland organiseren in 2017 wederom een Euregionale Fotowedstrijd en -exposite.

  Het thema van de Euregionale Fotowedstrijd 2017 is:

  (OVER)BRUGGEN

  Vrijetijdsfotografen uit Nederlands-Limburg, Belgisch-Limburg en het Rheinland worden in het kader van de Euregionale Fotowedstrijd uitgedaagd om individuele foto’s of een fotoserie in te zenden over het thema ‘(over)bruggen’. Het thema gaat over architectonische verbindingen over wegen, water en dalen, maar ook (met name) over het verbinden van individuen en bevolkingsgroepen, culturen, religies etc. In een tijd dat onze samenleving en het gemeenschapsgevoel steeds meer onder druk komen te staan als gevolg van de vluchtelingencrisis, terreurdreiging, politieke ontwikkelingen op zowel nationaal als internationaal niveau, is de behoefte om de saamhorigheid te vergroten en verschillen te overbruggen sterker dan ooit.
  De organisatie van de fotowedstrijd daagt fotografen uit om hiermee aan de slag te gaan.

  De wedstrijd staat open voor vrijetijdsfotografen die zijn aangesloten bij fotoverenigingen die deel uitmaken van de Fotobond Afdeling Limburg, Deutscher Verband für Fotografie Rheinland en Verbond van Limburgse Fotokringen of individueel lid zijn van een van deze fotobonden. Fotowerken kunnen in de periode van maandag 25 t/m vrijdag 29 september 2017 (tussen 09.00 en 17.00 uur) worden afgegeven bij het Huis voor de Kunsten Limburg in Roermond.

  Uit alle inzendingen worden 50 individuele foto’s en 10 fotoseries geselecteerd voor de foto-expositie die zowel in Nederlands-Limburg, Belgisch-Limburg als het Rheinland te zien zal zijn. Bij de beoordeling van de foto’s zal de jury vooral aandacht hebben voor de wijze waarop het thema tot uitdrukking is gebracht, met oog voor de inhoudelijke en fotografische kwaliteit van de inzendingen. 

  lees meer…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?