dans

agenda dans
 • 27 september 2014 - 12 oktober 2014 Danstheatervoorstelling Foxtrotstreet
  Ze rennen, ze rollen, ze springen, ze vliegen.

  Lawaaiend, wiegend, draaiend, vliegend.

  De beelden beginnen…
  Ze rennen, ze rollen, ze springen, ze vliegen.
  Lawaaiend, wiegend, draaiend, vliegend.
  De beelden beginnen te leven.
  In de bomen en door het zand.
  Waar naartoe en waarvandaan?
  Twee meisjes op hun weg, begeleid ze een stukje en luister naar hun beeldende verhalen.
   
  Foxtrotstreet is een danstheatervoorstelling in het Odapark te Venray. Een park aangelegd voor de meisjes van Jerusalem, het eerste R.K. meisjesgymnasium in Nederland, dat in 1915 opgericht werd om “te kunnen stoeien en lawaaien zoveel ze wilden”. Rond datzelfde jaar waaide ee nieuwe populaire dans in vierkwartsmaat over vanuit Amerika: de Foxtrot. 

  Onder de vleugels van Dans Compagnie Limburg en in samenwerking met Odapark Venray, zetten danseressen Annelies Mertens en Daniela Näger hun eerste stappen als choreograaf. Het resultaat is een fysiek intens web boordevol suggesties en beelden, overgoten met een vleugje humor. Je wordt uitgenodigd om daarin je eigen verhaal te ontdekken!

  Speellijst:
  -27 september: 14.00 en 16.00 uur
  -28 september: 12,00, 14.00 en 16.00 uur
  -4 oktober: 14.00 en 16.00 uur
  -5 oktober: 12.00, 14.00 en 16.00 uur
  -11 oktober: 14.00 en 16.00 uur
  -12 oktober 12.00, 14.00 en 16.00 uur

  Kaarverkoop en reserverigen via educatie@odapark.nl
  Entree: 11 euro, maximaal 20 plkaatsen per voorstelling
  Kinderen tot en met 12 jaar onder begeleiding gratis, wel aanmelden. 

  Kijk voor meer informatie op www.danscompagnielimburg.nl en www.odapark.nl
 • 02 oktober 2014 20:00 - 22:00 Eerste Europese vertoning documentaire Joost Vrouenraets
  De muziek en de choreografie van de Sacre du Printemps worden algemeen beschouwd als de geboorte van de hedendaagse…
  De muziek en de choreografie van de Sacre du Printemps worden algemeen beschouwd als de geboorte van de hedendaagse klassieke muziek en de hedendaagse dans. De combinatie van de volstrekt ongekende muziek, gecomponeerd door Igor Stravinsky, en de primitieve choreografie, van Vaslav Nijinsky, beide opgezweept door de totaal radicale cultuurmaker Serge Diaghilev, zorgde destijds voor de meest grote uitersten in adoratie en afwijzing. Sinds de première in 1913 hebben oneindig veel choreografen een eigen versie van de Sacre laten dansen.

  Choreograaf Joost Vrouenraets werkte in 2013, voor een periode van 3 maanden in Dallas, waar hij met jonge dansers van de Southern Methodist University, Meadows School of the Arts, division of dance, zijn eigen choreografie van deze klassieker onder de klassiekers mocht opvoeren. Het werk is aansluitend in première gegaan in het grote Winspear Opera House, een enorm opera huis; één van de vijf grootste operahuizen van Amerika.

  Alex51gallerY in Maastricht toont de Nederlandse première van een film van het maakproces en de Amerikaanse première van deze versie van “de Sacre” door choreograaf Joost Vrouenraets. De avond in Dallas was een doorslaggevend succes. De film en de uitvoering zijn indrukwekkend. Mogelijk komt zulks mede door de ruige directheid waarmee het ballet wordt gedanst en de muziek wordt uitgevoerd, door allemaal jonge mensen, waar Joost met zijn choreografie het uiterste uit lijkt te halen.
   
  De soliste van het werk, Julie Kaye, die de rol van de Chosen One danst, is momenteel in Duitsland, ze werkt mee aan een versie van de West Side Story, die Joost Vrouenraets aldaar choreografeert. Joost en Julie zullen aanwezig zijn bij de vertoning. Tevens wordt een kleine tentoonstelling ingericht met schetsen, foto’s, attributen en een aparte video van het maakproces.
   
  De gebruikers van Ondernemershuis ALEX51 nodigen u uit voor de première van de filmvertoning van JOOST RITE, op Alex Battalaan 51, Maastricht. De bijbehorende tentoonstelling en de film zijn daarna nog te zien t/m 10 oktober 2014. U bent van harte welkom tijdens de filmvertoning en/of tijdens kantooruren, 09.00 – 17.00 uur.

  Filmvertoning JOOST RITE: donderdag 2 Oktober 2014, om 20.00uur
  Rick Talvorian, directeur van het jaarlijkse dansfestival schrit_tmacher, zal Joost Vrouenraets interviewen na vertoning van de film.
 • 03 oktober 2014 - 05 oktober 2014 De Nederlandse Dansdagen geeft toekomst van de dans mede vorm
  Festival de Nederlandse Dansdagen geeft de toekomst van de Nederlandse dans mede vorm. Het festival pioniert met…
  Festival de Nederlandse Dansdagen geeft de toekomst van de Nederlandse dans mede vorm. Het festival pioniert met landelijke en Europese projecten die nieuwe relaties aangaan met andere disciplines, maatschappelijke thema’s en nieuw publiek. Met prestigieuze partners en op spannende plekken. Op 3, 4 en 5 oktober 2014 zijn deze projecten, naast de meest indrukwekkende voorstellingen van het afgelopen seizoen, te zien in Maastricht.
   
  Performing Gender
  Gendervraagstukken zijn nog steeds onderwerp van discussie in onze huidige maatschappij. Het Europese project Performing Gender, waarin verschillende Europese festivals intensief samenwerken met partners als het Museum Reina Sofia in Madrid, het Museo di Arte Contemporanea (MSU) in Zagreb en het Bonnenfanten Museum en de Jan van Eyck Academie in Maastricht, agendeert deze thematiek. Gedurende twee jaar buigen zestien choreografen en beeldend kunstenaars uit Italië, Spanje, Kroatië en Nederland zich over de thema’s gender, identiteit en seksuele oriëntatie, waarbij ze stereotypen bevragen en nieuwe beelden creëren. In de betrokken musea maken ze innovatieve doorlopende performances op de grens van dans en beeldende kunst. Het publiek beweegt zich langs en door deze ‘exposities’. Tijdens de Nederlandse Dansdagen gaat werk van o.a. Jordi Cortés, Alessandro Sciarroni, Connor Schumacher en Oscar Santillan in première. Andere betrokken kunstenaars uit Nederland zijn Jan Martens, Cecilia Moisio en Juanjo Arques.
   
  Distinguished Dreams
  In samenwerking met festival FASHIONCLASH in Maastricht gaf de Nederlandse Dansdagen vijf opkomende choreografen, waaronder Loïc Perela en Jasper van Luijk, en vijf talentvolle modeontwerpers, waaronder Sara Vrugt en Jivika Biervliet, de opdracht een nieuw, kort werk te maken. Deze vijf werken worden getoond in een pop-up store in winkelcentrum Mosae Forum.  Daar koop je geen kleding maar dans. Voor elk item van ongeveer 10 minuten betaal je 2 euro, maar uiteraard kan je ze ook alle vijf zien. Distinghuished Dreams is een gezamenlijk project van festival de Nederlandse Dansdagen en FASHIONCLASH en wordt mogelijk gemaakt door de BNG Bank en het BNG Cultuurfonds in het kader van hun jubileumproject Eeuwige Jeugd. Voor Distinghuished Dreams wordt samengewerkt met jonge dansers van de Opleiding Dans Maastricht en ArtEZ Vooropleiding Dans Venlo.
   
  (OLD)Fashion(ed)
  In navolging van het tweejarige Europese project Act Your Age, dat het ouder wordende lichaam centraal stelde, wordt in (OLD)Fashion(ed) wederom aandacht besteed aan het thema leeftijd. Dit keer in combinatie met dans, mode en ambachtelijkheid. Vier choreografen, vier modeontwerpers en vier ambachtslieden gaan samen met niet geschoolde dansers tussen de 63 en 80 jaar aan het werk. Het resultaat is vier dansante modeshows, of vier modieuze choreografieën, waarin de kostuums beïnvloed zijn door ambachten als metaal bewerken, papierscheppen, strovlechten en stroop maken. Verbonden aan dit bijzondere project, dat in samenwerking met FASHIONCLASH Maastricht en Museum aan het Vrijthof tot stand kwam, zijn choreografen Andrea Leine, Dunja Jocic, Dario Tortorelli en Ronald Wintjens en modeontwerpers Linda Friesen, Romy van Eijk, Anke Huyben en Sabine Staartjes. (OLD)Fashion(ed) wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie in het kader van hun ouderenparticipatieregeling.
   
  Op vrijdag 3 oktober vindt het inhoudelijke debatprogramma Dutch Dance Dialogues plaats waarin de thema’s Dans en Mode en Dans en Gender aan bod komen.
   
  Festival de Nederlandse Dansdagen 2014 vindt op 3, 4 en 5 oktober voor de 17e keer plaats in Maastricht en het is het vijfde festival dat wordt vormgegeven onder leiding van directeur Peggy Olislaegers. De bourgondische stad aan de oevers van de Maas ademt drie dagen lang dans, van ’s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Naast bovenstaande projecten toont het festival de meest indrukwekkende dansproducties van afgelopen jaar, van zowel aanstormende choreografen als van gevestigde gezelschappen. Van urban dance en avant-garde tot klassiek ballet en moderne dans. Dit jaar selecteerde de programmaredactie:
  - I Have A Dream, DOX
  - Smell of Bliss, LeineRoebana
  - SHIROKURO, NBprojects
  - ROSES, De Dansers
  - Love-ism | The Problem of Our Being Together, Mor Shani
  - Heritage, Shailesh Bahoran
  - Naked Lunch, Club Guy & Roni
  - R_ESISTERE, Giulio D’Anna (première, winnaar Prijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2013)
  - The Dog Days are Over, Jan Martens
  - Dances with Harp, Het Nationale Ballet (Hans van Manen)
  - Blind Spot, Scapino Ballet Rotterdam (Felix Landerer)
  - Kleines Requiem, Introdans (Nils Christe)
  - Romance, Het Nationale Ballet (Ton Simons)
  - Schwalbe zoekt massa, Schwalbe
  - De Soprano’s, ICKamsterdam i.s.m. Opera Zuid (première)
   
  Op het festival worden ook de belangrijkste Nederlandse dansprijzen, de Zwanen, voor de meest indrukwekkende dansproductie en de meest indrukwekkende dansprestatie van afgelopen seizoen uitgereikt.
   
  Midden juli komen de eerste voorstellingen van het festivalprogramma online en start de kaartverkoop op www.nederlandsedansdagen.nl.
 • 04 oktober 2014 - 05 oktober 2014 Masterclass Viewpoint bij Nederlandse Dansdagen
  Profs in opleiding en topamateurs kunnen zich in het kader van de Nederlandse Dansdagen aanmelden voor een masterclass…
  Profs in opleiding en topamateurs kunnen zich in het kader van de Nederlandse Dansdagen aanmelden voor een masterclass met regisseur Jan van Opstal en choreograaf en artistiek leider van DOX Hildegard Draaijer. Deze vindt plaats in de Toneelacademie Maastricht. In 1,5 uur wordt een introductie gegeven op de improvisatie-trainingsmethode Viewpoint. Deze is erop gericht om performers een grote mate van zelfstandigheid en vertrouwen in eigen creativiteit te geven. Het gaat niet over de passen, maar over het reageren op impulsen, het oppikken van ideeën en kansen uitbuiten. Middels improvisatie wordt nieuw materiaal gecreëerd wat uiteindelijk vormgegeven en reproduceerbaar moet zijn. De masterclass wordt gegeven op 4 oktober (van 12.00-13.30 uur en 14.00-15.30 uur) en 5 oktober (van 10.30-12.00 uur en 13.00-14.30 uur). Interesse? Meld je aan via productie@nederlandsedansdagen.nl. Deelname kost 10 euro. 
  Lees meer
 • 11 oktober 2014 20:00 - 23:00 World Groove Dance Club in Kumulus Theater
  Zaterdag 11 oktober vindt in Maastricht de World Groove Dance Club plaats. De World Groove Dance Club laat je swingen…
  Zaterdag 11 oktober vindt in Maastricht de World Groove Dance Club plaats. De World Groove Dance Club laat je swingen op worlgrooves, funk, soul en club en organiseert tevens per editie een dansworkshop (dancing waves) o.l.v. Danslerares Co Wildeboerschut. Deze workshop start om 20 uur in een aangrenzende dansstudio.
   
  In de intieme sfeer van de foyer van het Theater Kumulus zullen DJ Appie en het Fymad DJ Collective jullie (eveneens vanaf 20 uur) een exotische cocktail voorschotelen van worldgrooves en black music from all over the world.  De World Groove Dance Club is bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar enkele uren ongedwongen dansen in een fijne entourage. In een prettige akoestiek en met houten vloer! De Foyer van het Theater Kumulus (Herbenusstraat 144, Maastricht) leent zich hier perfect voor.
   
  Van James Brown en Maceo Parker tot Manu Chao, Manu Negra en Tito Puente. Van Fela Kuti tot Ojos de Brujo, Zuco 103 en Sergio Mendez. Van Up Bustle and Out tot Miriam Makeba en van Leftfield tot Underworld en de Chemical Brothers....
   
  Aanvang 20 uur.  Entree € 5 exclusief workshop en € 10 incl. workshop.
   
  Reserveren kan via info@ap-artevents.nl (o.v.v. naam, aantal kaarten en tel.nr).
 • 12 oktober 2014 - 02 november 2014eigen activiteit Bijscholing methodiek klassiek ballet
  Het Huis voor de Kunsten Limburg organiseert een tweedaagse bijscholing methodiek klassiek ballet voor dansdocenten.…
  Het Huis voor de Kunsten Limburg organiseert een tweedaagse bijscholing methodiek klassiek ballet voor dansdocenten. Liesbeth Wiertz coördineert sinds 1989 de ArtEZ Vooropleiding Dans Venlo, daarvoor nam zij voor Limburg deel aan het Experiment Gespreide Vooropleidingen Dans van het Ministerie van CRM. Onder haar bezielende leiding kwam menig jong talent stevig op de dansbenen te staan en stroomden leerlingen door naar de dansacademies in binnen en buitenland. Na enthousiaste reacties op een eerste serie lessen methodiek aan docenten die op vrijdagen in Venlo trainen, volgt nu een tweedaagse intensieve bijscholing methodiek. We hebben Liesbeth gevraagd haar ervaring en methode in het doceren van klassiek ballet, ontwikkeld in de afgelopen 40 jaar, te delen.
   
  Liesbeth: "Vaak is het zo bij lessen klassieke dans dat je dingen doet omdat ze nu eenmaal zo zijn, omdat je dat ooit zelf ook zo hebt geleerd. De tweedaagse gaat in op hoe je lessen klassieke dans een logica en vanzelfsprekendheid kunnen krijgen door juiste opbouw van de oefenstof en bewuste inzet van muzikaliteit."
   
  Data: zondag 12 oktober en 2 november 2014
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Dansstudio’s Valuascollege Venlo
  Docent: Liesbeth Wiertz
  Kosten: € 75,- voor 2 dagen

  Meld je aan door vóór 15 oktober een mail te sturen naar abarbou@hklimburg.nl.
 • 09 november 2014 00:00 - 00:00samenwerkings activiteit Dansdag Roermond 2014
  Op 9 november organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg de tweede editie van Dansdag Roermond. Dit keer in samenwerking…
  Op 9 november organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg de tweede editie van Dansdag Roermond. Dit keer in samenwerking met ECI Cultuurfabriek, Wel.Kom Roermond en Rawthentic Crew. Dansgroepen uit regio Roermond worden uitgenodigd hun kunsten te komen vertonen in het theater van ECI Cultuurfabriek. Overdag kunnen de deelnemers dansworkshops volgen in modern, jazz en urban dance óf zichzelf in de spotlight zetten op het Open Podium van Rawthentic Crew in de hal.
   
  PROGRAMMA
  Ochtend en middag
  - Workshops modern, jazz, urban dance
  - Open Podium breakdance en andere stijlen in de hal
   
  Namiddag
  - Optredens van dansgroepen uit Roermond en omgeving met gastoptredens Vooropleiding Dans Venlo, Maastricht en MBO Dans Cios Sittard in het Theater van ECI Cultuurfabriek Roermond
   
  Meer informatie over de docenten en inschrijfformulieren voor de workshops volgen in september.
digitaal podium
Wij bieden op deze website graag een digitaal podium aan professionele en amateur dansinitiatieven in en uit Limburg. Geeft u een voorstelling met uw dansschool? Bent u op zoek naar dansdocenten, choreografen of dansers voor lessen, workshops of choreografieprojecten? Start u met een nieuwe dansschool en wilt u dit aan iedereen in Limburg bekend maken? Mail dan naar abarbou@hklimburg.nl
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?