dans

Dans is uitdaging, dans is gevoel, dans is plezier. Dans beweegt je! Het Huis voor de Kunsten Limburg ondersteunt Limburgse dansinitiatieven op allerlei manieren. Met informatie en advies, maar ook door workshops, cursussen, festivals en dansprojecten te organiseren voor zowel amateur als professionele dansers, docenten en choreografen.
 
Wij willen kennis uitwisselen en verdiepen, netwerken versterken en uitbreiden, goede dansinitiatieven ondersteunen en onder de aandacht brengen bij het publiek. Bovendien creëren wij graag spannende kruisbestuivingen, bijvoorbeeld door amateurs in contact te brengen met professionele choreografen en dansers.

In onze projecten werken wij nauw samen met de Dansdocenten Vereniging Limburg, de Limburgse dansscholen, de theaters in Limburg, professioneel Danshuis Station Zuid, Kunstfactor, de Nederlandse Dansdagen en anderen.  
dans_amateur_dansfestival_venlo62
dans agenda
 • 28 augustus 2015 - 06 september 2015samenwerkings activiteit Cultura Nova 2015
  Cultura Nova bestaat 25 jaar! Dat wordt gevierd met een bijzonder programma. Van vrijdag 28 augustus t/m zondag…

  Cultura Nova bestaat 25 jaar! Dat wordt gevierd met een bijzonder programma. Van vrijdag 28 augustus t/m zondag 6 september 2015 tien dagen lang hét zomerfestival in Heerlen en omgeving, vol passie, ontroering en spektakel voor jong en oud, met een internationaal programma vol theater, muziek en beeldende kunst.

  Jonge makers krijgen de kans om zich te presenteren naast hun ervaren collega’s. Er is ook een uitgebreid programma voor kinderen met prachtige voorstellingen uit binnen- en buitenland. Vóór Theater Heerlen is het sfeervolle festivalplein met een spiegeltent, waarin je heerlijk kunt eten en waarin elke avond verrassende bands optreden.

  Zondag 30 augustus vindt tijdens Cultura Nova in Theater Heerlen de Nederlandse première plaats van de SnowShow Symphony met in de hoofdrollen twee wereldberoemde artiesten: violist Gidon Kremer en clown Slava Polunin! Ze presenteren een speciale versie van Slava’s SnowShow onder begeleiding van het Kremerata Baltica kamerorkest. Te zien t/m dinsdag 1 september in het kader van het 25-jarig bestaan van Cultura Nova. Gepresenteerd in samenwerking met Parkstad Limburg Theaters.

  Het festival opent op vrijdag 28 augustus met een grote jubileumvoorstelling met veel vuur, spektakel en vuurwerk van Groupe F en Plasticiens Volants, die mede in het kader van het Jaar van de Mijnen wordt gepresenteerd op de plek waar de Lange Jan en de Lange Lies gestaan hebben, vlakbij het cbs en het station.
   


  Lees meer
 • 13 september 2015 00:00 - 00:00samenwerkings activiteit Het Parcours 2015 - Opening cultureel seizoen Maastricht
  Zondag 13 september vindt de twintigste editie plaats van Het Parcours, de officiële start van het culturele seizoen…
  Zondag 13 september vindt de twintigste editie plaats van Het Parcours, de officiële start van het culturele seizoen in Maastricht. Tijdens Het Parcours geven theaters, toneelgezelschappen, musea en andere culturele instellingen een voorproefje van hun programma voor het komende seizoen. Op diverse podia en mooie plekjes in Maastricht geven amateurs en professionals sprankelende optredens en organiseren een variëteit aan activiteiten. Toegang is gratis.

  philharmonie zuidnederland en Toneelgroep Maastricht openen Parcours 2015
  De opening in Theater aan het Vrijthof is meteen een hoogtepunt! Samen met Toneelgroep Maastricht opent philharmonie zuidnederland het Parcours 2015 met Wagners Siegfried Idyll. De Siegfried Idyll is een symfonisch verjaardagsgedicht van Richard Wagner dat hij in 1870 schreef voor de verjaardag van zijn tweede vrouw Cosima Liszt. Speciaal voor deze gelegenheid schreef Jibbe Willems een theatrale prelude die Michel Sluysmans (Toneelgroep Maastricht) voorafgaande aan het concert zal vertolken.

  Non-stop programma rondom het Vrijthof
  Talentvolle jonge spelers, performers en makers. U ziet ze rondom het Vrijthof in alle denkbare disciplines: theater, dans, toneel, poëzie, muziek en meer. Het programma begint om 12.00 uur en loopt vervolgens non-stop door tot 19.00 uur! Jong en oud kan zich hier een hele middag goed vermaken. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de Kunstbende Zomertour met dans, muziek en literatuur. En bij Theaterproductieplatform SoAP waar buurtdromen uitkomen. Buurtbewoners en theatermakers hebben met SOAPERA de afgelopen jaren hard gewerkt aan buurtdromen. SOAPERA en de bewoners laten de dromen, creativiteit en energie van hun buurt zien. Of open de deur en neem plaats in PSSST, een muziek-theatrale installatie van COVAR i.s.m. TAAT. Zie je de mensen op straat? Laat je meenemen door Pepijn Lanen (aka Faberyeyo) en verdwijn in het verhaal van een man en zijn gênant toiletbezoek. Beelden op het Vrijthof geeft de aftrap van de reizende tentoonstelling ‘Home is where the house is’. Voordat de Beelden op reis gaan kunt u een kijkje nemen in deze mobiele onderkomens voor de moderne stadsnomade. Kumulus, Centre Céramique en het Natuurhistorisch Museum presenteren op het Vrijthof The Pop-up Experience, een verrassingsprogramma met workshops, tentoonstelling en de Boekenhemel. De Bus Brandende Liefde staat op het Vrijthof dat dient als decor van een project van Jenneke van der Weijden en Gertha Sijbers. Zij zullen in het nieuwe theaterseizoen in de foyer van de AINSI werken aan een installatie waarin het spoor van voorstellingen uit het verleden wordt gevolgd. In aanloop naar deze installatie zullen zij het publiek tijdens het Parcours vragen naar hun theaterherinneringen. Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht en Maastricht Boekenstad verzorgen een kleine poëziewandeling rond de kerken op het Vrijthof, het Poëtisch rondje om de kerk terwijl de koren naar hartenlust zingen in de St. Janskerk. Voor dans kunt u terecht in Theater aan het Vrijthof waar in de Bovenzaal een doorlopend dansprogramma staat.

  Theater aan het Vrijthof
  Het Theater zet haar deuren voor u open. Het kleinkunstpodium in de souterrainfoyer toont previews op het nieuwe seizoen met Opera2day, Rutger & Walter, Orgelvreten, Lieve Bertha en Krystl. Theater aan het Vrijthof presenteert daarnaast drie dansvoorstellingen op locatie. Dans Compagnie Limburg laat in Tapijn Gebouw Z met ON AND OFF CONTROL een theatrale dans zien geïnspireerd op de ziekte van Parkinson. In de Toneelacademie staat de voorstelling Duna-Dráva waarin acteur Dönci Bánki u meeneemt in de laatste seconden van het leven van een man en de voorstelling Q61 Niche 5 van Ann Van den Broek-Ward/waRD waarin danseres judit Ruiz Onandi alleen op het podium staat, als solist, vechtend binnen haar eigen cocon. 

  Het Parcours ook dit jaar autovrij!
  Zoals ook voorgaande edities, is Het Parcours ook dit jaar weer autovrij. Publiek wordt opgeroepen te voet, op de fiets of met het openbaar vervoer te komen. Speciaal voor Het Parcours verrijst bij de Boompjes een extra fietsenstalling. Is de auto de enige optie? Parkeer dan bij parkeergarage Bonnefanten en start hier uw Parcours. De kinderen kunnen hier zandtekeningen maken met Blom en op muzikaal avontuur met De Toren van Geluid. En gaat u dan de rest van Het Parcours bekijken, laat u dan vervoeren door Suzy tijdens een klein avontuur! De vriendelijke buschauffeur en buscharmeur heten u van harte welkom.

  Uw PAS langs verborgen kunstschatten van Maastricht: een avond van Kunst en Kennis
  PAS is een afkorting van het 'Parcours of Art and Science'. Tijdens deze boeiende Avond van Kunst en Kennis kunnen bezoekers een tiental locaties van de Universiteit Maastricht in de binnenstad bezoeken. In en rondom elk gebouw vind je, aan deze vooravond van Het Parcours, tal van verrassende lezingen, dans- en theateroptredens, installaties, demonstraties, experimenten, muziek, filmvertoningen en PASsende hapjes en drankjes. De ultieme gelegenheid om brein en zintuigen een rondreis te laten maken door het Quartier Latin van Maastricht! PAS begint op zaterdag 12 september om 19.00 uur op de binnenplaats van het Student Service Centre, Bonnefantenstraat 2 en eindigt om 02.00 uur met muziek.


  Lees meer
 • 18 september 2015 - 20 september 2015 Project Sally - Revolt
  Loop je mee of blijf je achter, ga je er tegen in of blijf je staan? Maakt het je opstandig of laat het je koud?…
  Loop je mee of blijf je achter, ga je er tegen in of blijf je staan? Maakt het je opstandig of laat het je koud? Waar geloof je in, waar twijfel je aan?

  Vijf krachtige choreografen, zes jonge dansers, één stormachtige voorstelling: in REVOLT komt de huidige generatie in opstand door haar eigen persoonlijke protest te kiezen.

  In REVOLT combineren choreografen Stefan Ernst en Ronald Wintjens hun eigen nieuwe werk, met dat van drie internationale gastchoreografen: Itzik Galili, Stephen Shropshire en Martin Harriague. Deze werken vloeien samen tot één krachtige bewegingstaal.

  Premièreweekend tijdens Festival Musica Sacra:
  - 18 september, 22.00 uur
  - 19 september, 17.00 uur 
  - 20 september, 13.30 uur

  Locatie: Theater Kumulus

  Ga voor kaarten naar www.musicasacramaastricht.nl

  Dansgezelschap Project Sally Maastricht maakt, onder leiding van Stefan Ernst en Ronald Wintjens, dans voor 'jong, jongeren en iedereen jong van hart'. Vanuit de thuisbasis in Maastricht verzamelen ze jonge dansers en choreografen uit de hele wereld om zich heen, om hun talenten tot bloei te brengen, de taal en esthetiek van dans te spreken en een jong publiek te inspireren en letterlijk in beweging te zetten.
 • 20 september 2015 10:00 - 16:00 KOKORO, dansmarathon Heerlen-Maastricht
  Dat danser/choreograaf Joost Vrouenraets over een grote verbeeldingskracht en tomeloze energie beschikt, was al…

  Dat danser/choreograaf Joost Vrouenraets over een grote verbeeldingskracht en tomeloze energie beschikt, was al duidelijk. Maar voor Musica Sacra Maastricht organiseert hij voor zichzelf een uitdaging hors catégorie. Hij danst van Heerlen naar Maastricht. De route die hij met Kokoro (Japans voor hart) aflegt, is (deels) dat deel van de Romeinse weg tussen Boulogne sur Mer en Keulen, dat Maastricht en Heerlen verbond.

  Vrouenraets start bij het Thermenmuseum in Heerlen; de aankomst is bij het labyrint op het Vrijthof, eertijds een Romeins grafveld. Vrouenraets wordt begeleid door percussionist Wouter Gulikers, die hem gedurende de ruim 25 kilometer vanaf een paardenkar muzikaal zal aanvuren om alles te geven.


  Lees meer
 • 26 september 2015 20:15 - 22:00 Voorstelling i-Am in Theater de Garage Venlo
  “Één dans, één dans met sproeiende ogen,
    gloeiende wangen, losse handen.”

  (fragment uit gedicht…
  “Één dans, één dans met sproeiende ogen,
    gloeiende wangen, losse handen.”

  (fragment uit gedicht van M. Vasalis)
   
  In ‘i-Am’ staat slechts één danser op het podium. Dit is zijn plek, zijn thuis. Zijn ziel en zaligheid neemt hij mee, in elke pas. Maar wat als zijn lichaam niet meer gehoorzaamt? Wanneer hij afscheid neemt van zijn dierbaarste bezit, wat blijft er dan nog over?
   
  In Sartres beroemde toneelstuk ‘Huis clos’ beschrijft Sartre hoe het leven "wordt gevoeld, wordt beschouwd" door middel van de anderen: “De anderen zijn in wezen precies wat wij nodig hebben om onszelf te leren kennen”, aldus Sartre. In deze voorstelling ga je de ik-figuur beter leren kennen door de confrontatie met anderen.
   
  Choreograaf/danser Joost Vrouenraets (1979) en theatermaakster Lieke Benders (1980) zijn beiden werkzaam vanuit het zuiden van Nederland. Ieder vanuit een eigen discipline, ieder vanuit een eigen gezelschap. Vrouenraets vanuit Heerlen met GOTRA, Benders vanuit Maastricht met Hoge Fronten. Nog nooit eerder werkten ze samen. Het verbinden van juist deze twee makers en deze twee disciplines, enerzijds de dans en anderzijds het beeldend theater, levert dan ook een bijzonder spannende en nieuwe combinatie op. Een voedingrijke combinatie, die op een organische manier kan aanvullen en uitdagen.
   
  Zowel Joost Vrouenraets als Lieke Benders hebben de afgelopen jaren - de een als choreograaf, de ander als theatermaker - hun leven gewijd aan respectievelijk dans en theater. Ze delen een bijzondere interesse en bevlogenheid richting het 'Religiare', de verbinding zoeken met de ander, door middel van de kunst. Dit is zichtbaar in hun werk naar het publiek toe, maar ook in de gekozen thematieken. Het zijn experimentele makers, die graag nieuwe uitdagingen aangaan.
   
  Regie: Lieke Benders
  Choreografie en uitvoering: Joost Vrouenraets
  Celliste: Jacqueline Hamelinck
  Met medewerking van: Leden van Harmonie Concordia Melick o.l.v. Roger Niese, Mathieu Muijtjens en anderen.
  Mede mogelijk gemaakt door: BNG Cultuurfonds, Huis voor de Kunsten Limburg en Euregionaal dansplatform
   
  Lieke Benders (1980), Toneelacademie Maastricht 2003, sinds 2010 aan het werk onder stichting Hoge Fronten, erkend en meerjarig ondersteund door Fonds Podiumkunsten, Provincie Limburg en Gemeente Maastricht, te gast in Nederlandse en Vlaamse schouwburgen en op festivals als o.a.: Oerol, Musica Sacra Maastricht, Over t IJ, Boulevard,  Cultura Nova, Limburg festival, Mini Midi Maxi (Noorwegen) en het Antwerpse Wintervuur.
   
  Joost Vrouenraets (1979), Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en École-Atelier Rudra Béjart, eerder danser bij Ballet Béjart Lausanne. Freelance choreograaf en artistiek leider van GOTRA Ballet, erkend en meerjarig ondersteund door Provincie Limburg en Gemeente Heerlen, te gast in Nederlandse theaters en (internationale) Festivals als Le temps d'aimer la danse Biarritz, La Bienale di Venezia,  schrit_tmacher Festival, Nederlandse Dansdagen, Cultura Nova, Musica Sacra Maastricht, Limburg festival. Joost heeft de Prijs van de Nederlandse Dansdagen 2008, de Inspiratieprijs 2012 van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Best Dance Performance Award Dallas USA 2013 ontvangen.

  Datum: 26 september
  Aanvang: 20.15 uur       
  Entree:  € 9,- ; CJP/Studentenpas € 7,75; leerlingen van dansscholen/opleidingen krijgen 50% korting op vertoon lidmaatschapsbewijs
  Reserveren: 077 351 42 52 / www.theaterdegarage.nl
 • 02 oktober 2015 - 04 oktober 2015 Festival de Nederlandse Dansdagen 2015
  Tijdens de 18e editie laat Festival de Nederlandse Dansdagen op 2, 3 en 4 oktober 2015 in Maastricht de Nederlandse…

  Tijdens de 18e editie laat Festival de Nederlandse Dansdagen op 2, 3 en 4 oktober 2015 in Maastricht de Nederlandse dans in al haar verschijningsvormen floreren. Het afgelopen seizoen signaleerde de programmaredactie van het festival veel sterke en bijzondere werken van een nieuwe generatie choreografen die daarmee een sprong maken binnen het Nederlandse danslandschap. Maar ook de gevestigde choreografen en gezelschappen verrasten met werken die een breed publiek verdienen. In één weekend programmeert Festival de Nederlandse Dansdagen deze opmerkelijke en spraakmakende dansvoorstellingen van Nederlandse bodem. Ook dit jaar zijn er weer verschillende festivalproducties en premières te zien. Een rijk aanbod, waarmee het festival de belangrijkste ontwikkelingen in de Nederlandse dans toont.

  Beweging als oerbron van communicatie
  Verschillende voorstellingen die dit jaar door de nieuwe generatie makers werden gecreëerd, plaatsen de beweging van de mens in het hart van de choreografie, en hebben daarmee een sterke focus op beweging als oerbron van communicatie. Het festival toont diverse werken met dit uitgangspunt. In Higher van Michele Rizzo/ICK Amsterdam laten drie dansers met groeiende energie hun bewegingen en zichzelf zien. Meervoudig breakdance wereldkampioen Menno van Gorp biedt in Rise Up van Guilherme Miotto/Korzo moedig weerstand aan een onzichtbare tegenkracht. In een mengvorm van omarmen, opvangen en voortduwen neemt Iván Pérez/Korzo de toeschouwer in Exhausting Space mee op een stroom van stevige, maar behoedzame bewegingen. In SENSES van Loïc Perela/ Dansateliers zien we dansers zoeken naar verbinding, om samen de doorgaande werveling van bewegingen af te remmen.

  Oudere en nieuwe generatie
  Tijdens het festival komen de werelden van de oudere en nieuwe generatie makers op unieke wijze samen. Naast de hierboven genoemde makers zijn ervaren, onafhankelijke makers als Beppie Blankert en Piet Rogie te zien. In een speciaal voor de Dansdagen ontwikkelde festivalvariant van het dansconcert Gezien Giacometti geeft prijswinnend choreograaf Beppie Blankert, samen met het muziekensemble Nieuw Amsterdams Peil, de toeschouwer de kans om zijn eigen ervaring vorm te geven als kunstenaar. Gelauwerd maker Piet Rogie creëert in RE/turn een dansante beeldenreeks over de ontluisterende werking van het dementieproces en maakt als danser in zijn werk zijn rentree.

  Premières met een vrouwelijk perspectief
  Tijdens het festival gaan twee producties van vrouwelijke makers in première, waarin gender, vrouwelijkheid en vrouwelijke kracht een belangrijke inspiratiebron zijn. Op zaterdag 3 oktober is de première van Mum’s the Word van Cecilia Moisio. Met haar idee voor deze voorstelling won Moisio vorig jaar de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht. De voorstelling gaat over de onderhuidse rivaliteit tussen moeder en kind en laat zien hoe mensen worstelen met hun emotionele erfenis en het schaamtegevoel dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. In Please me Please – The Duet, die op zondag 4 oktober in première gaat, rekt Liat Waysbort onze definitie van schoonheid op. Twee zelfbewuste, oudere danseressen (Amy Gale en Angela Linssen) bewegen breekbaar en krachtig, scherp en explosief, fysiek en teder. Ze willen gewaardeerd worden om hun kwaliteiten en niet beoordeeld op hun leeftijd.

  Dansrepertoire
  Deze festivaleditie zijn vanzelfsprekend ook enkele sterke werken uit het Nederlands dansrepertoire te zien. Op zaterdagavond is Het Nationale Ballet te zien met het iconische Twilight (1972) van Hans van Manen. Nicole Beutler brengt 3:The Garden (2011) opnieuw uit, deze keer in de grote zaal, en geeft daarmee dit bestaande werk een nieuwe impuls. Op zondagmiddag kan een nieuw publiek van dit werk genieten. Wies Bloemen vroeg drie jonge collega choreografen een reactie vorm te geven op Bronsttijd (1996), Eindtijd (2000) en Harnas (2013). Giulio D’Anna, Alida Dors en Cecilia Moisio, die alle drie de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht wonnen, creëerden drie succesvolle remakes van dit dansrepertoire van Danstheater AYA.

  Dans in een pop-up store
  Na de succesvolle start in 2014 krijgt Distinguished Dreams in 2015 een vervolg. Net als vorig jaar ontmoeten twee verschillende kunstdisciplines elkaar in onze tijdelijke pop-up store in het centrum van Maastricht. De Nederlandse Dansdagen en Opera Zuid vroegen drie choreografen/dansers en drie klassiek geschoolde zangers om, met het klassieke lied als uitgangspunt, in duo’s twee korte, eigenzinnige performances te maken. Met als resultaat zes korte werken van 5 minuten, waarin dans en opera verrassend samenkomen en waar de toeschouwer apart of als een reeks van kan genieten.

  Naast voorstellingen zijn er diverse andere programmaonderdelen met verschillende samenwerkingspartners, waaronder open studio’s, exposities en masterclasses. Ga voor het complete festivalprogramma naar www.nederlandsedansdagen.nl.

 • 08 november 2015 10:00 - 21:00eigen activiteit Amateurdansfestival 2015
  Op 8 november 2015 vindt in Theater de Maaspoort in Venlo voor de zestiende keer het Amateurdansfestival plaats!…
  Op 8 november 2015 vindt in Theater de Maaspoort in Venlo voor de zestiende keer het Amateurdansfestival plaats!

  De Dans Docenten Vereniging Limburg organiseert dit samen met het Huis voor de Kunsten Limburg tweejaarlijks. Het festival is de uitgegroeid tot een dansfestijn met vele optredens van dansscholen en onafhankelijke dansmakers uit Limburg. Tweejaarlijks dansen enthousiaste amateurdansers hier de sterren van de hemel.

  Meer informatie volgt binnenkort!
meer items…
dans nieuws
 • 26 augustus 2015 Cultura Nova uitgebreid te volgen op L1 TV
  Het culturele zomerfestival Cultura Nova in Heerlen beleeft dit jaar zijn 25e editie. Van vrijdag 28 augustus t/m…
  Het culturele zomerfestival Cultura Nova in Heerlen beleeft dit jaar zijn 25e editie. Van vrijdag 28 augustus t/m zondag 6 september presenteert de organisatie een breed scala aan culturele evenementen. L1 TV besteedt uitgebreid aandacht aan Cultura Nova.

  Spectaculaire openingsshow
  Een jubileum moet groots worden gevierd en dus wordt Cultura Nova op vrijdag 28 augustus op spectaculaire wijze geopend. Op de plek waar ooit de mijnschoorstenen Lange Lies en Lange Jan stonden, brengen twee wereldberoemde Franse gezelschappen, Groupe F en Les Plasticiens Volants, een groots vuurwerkspektakel. In ‘Les Rêveries de Lies et Jean’ blikken de beroemde schoorstenen terug op het ontstaan van de mijnen, de glorietijd, het naderende einde en het verval. Om vervolgens, met respect voor het verleden, vooruit te kijken naar de toekomst.

  CNtv
  L1 TV maakt van vrijdag 28 augustus t/m zondag 6 september dagelijks CNtv, waarbij alle aspecten van Cultura Nova aan bod komen. Op vrijdag 28 augustus, voorafgaand aan het openingsspektakel ‘Les Rêveries de Lies et Jean’ vindt de aftrap plaats op tv, vanaf 18.00 uur. Vanaf zaterdag 29 augustus is er dagelijks vanaf 10.00 uur maar liefst 7 uur lang CNtv. Hiervoor werkt L1 onder meer samen met het Arcus College, de leerlingen doen op deze manier veel ervaring op in het maken van tv. Ook de Limburgse kranten zijn partner in dit project.

  CNtv Matinee
  Van maandag 31 augustus t/m vrijdag 4 september presenteert L1-presentator Twan Spierts dagelijks vanaf 12.30 uur live CNtv Matinee, een programma met interessante gasten uit de culturele wereld en optredens van Cultura Nova-artiesten. Dit programma is gratis bij te wonen in de spiegeltent op het Burgemeester van Grunsvenplein.

  Cultura Nova tv-gids
  Vrijdag 28 augustus
  - 18.00-19.00 uur: CNtv opening
  - 21.00 uur: Openingsspektakel ‘Les Rêveries de Lies et Jean’

  Zaterdag 29 augustus t/m zaterdag 5 september
  - 10.00 uur: CNtv
  - 17.15, 18.15 en 19:15 uur: Hoogtepunten CNtv

  lees meer…
 • 12 juli 2015 Nominaties Zwanen 2015 bekend
  De Nederlandse Dansdagen en de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) presenteren met trots…
  De Nederlandse Dansdagen en de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) presenteren met trots de genomineerden voor de VSCD-dansprijzen: de Zwanen. Genomineerd voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie’ zijn The Black Piece van WArd/waRD, INSIDE OUT van Conny Janssen Danst en Thin Skin van het Nederlands Dans Theater. Genomineerd voor de ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ zijn de dansers Andreas Kuck voor zijn rol in The Black Piece door WArd/waRD, Jorge Nozal voor zijn rol in Thin Skin van het Nederland Dans Theater en Menno van Gorp voor zijn rol in Rise Up van Guilherme Miotto. Jaarlijks worden de Zwanen uitgereikt in het kader van Festival de Nederlandse Dansdagen.
   
  Zwaan meest indrukwekkende dansproductie 2015
  The Black Piece van WArd/waRD, choreografie: Ann Van den Broek
  ‘Als in een camera obscura maakt Ann Van den Broek met prikjes licht in een onpeilbaar zwart flarden zichtbaar van vijf gekwelde levens. De keten van associaties en emoties die dat oproept, geeft The Black Piece een fabelachtige diepte. Je wil alles volgen, ook dat wat je niet kunt zien.’

  INSIDE OUT van Conny Janssen Danst, choreografie: Conny Janssen
  ‘INSIDE OUT toont de mens binnenstebuiten. Als eenling in de massa. Maar tegelijk ook met de diepmenselijke behoefte aan contact, erkenning en geborgenheid. Conny Janssen en haar ijzersterke ensemble weten in INSIDE OUT op een briljante manier het menselijke in dans te vatten.’

  Thin Skin van het Nederlands Dans Theater, choreografie: Marco Goecke
  ‘Onstuitbaar barst in Thin Skin een nieuwe, dieperliggende schil van zachtheid, puurheid en elegantie door de typerende nerveuze, explosieve en beklemmende oppervlakte van Marco Goeckes werk. Met als resultaat een confronterende en ontroerende voorstelling. Goecke heeft een feilloos gevoel voor timing en vormtempo.’

  Zwaan meest indrukwekkende dansprestatie 2015
  Andreas Kuck voor zijn rol in The Black Piece Choreografie: Ann Van den Broek, gezelschap: WArd/waRD
  ‘Elke porie van Andreas Kucks lijf wasemt de duistere taal van Ann Van den Broek. Maar altijd fonkelt zijn persoonlijkheid daar doorheen. In The Black Piece straalt een nieuwe, kwetsbare kant van deze betoverende performer. Een krachtige, mysterieuze persoonlijkheid, die het publiek verleidt en afstoot tegelijk.’
   
  Jorge Nozal voor zijn rol in Thin Skin Choreografie: Marco Goecke, gezelschap: Nederlands Dans Theater
  ‘Het ultieme fysieke bewustzijn dat Thin Skin van dansers vergt, is slechts sommigen gegeven. Als enkeling stijgt Jorge Nozal daar nog eens bovenuit met een zeldzaam mooie kleurlaag die hij over deze ingenieuze choreografie legt. Het is bijna onmogelijk, zoals Jorge Nozal schakelt tussen lange lyrische lijnen en vlijmscherp gearticuleerde staccato bewegingen.’

  Menno van Gorp voor zijn rol in Rise Up Choreografie: Guilherme Miotto
  ‘In Rise Up creëert Menno van Gorp een wonderlijk niemandsland tussen de aardse breakdancebewegingen met zijn energieke erupties, en de mens die zich simpelweg lijkt te willen verheffen. Hij komt daarmee op imposante wijze tot de kern van de dans. Indrukwekkend, die strijd tussen opstijgen en landen; tussen lichaam en geest.’

  De Zwanen
  De Zwanen worden ook wel de ‘Oscars’ van de Nederlandse dans genoemd en hebben als doel de prestaties van dansers en gezelschappen te eren door deze onder de aandacht te brengen van een groot publiek. De jaarlijks uitgereikte prijs is een fraai bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.

  Festival de Nederlandse Dansdagen
  Festival de Nederlandse Dansdagen is het belangrijkste moment van het jaar voor de Nederlandse dans. Tijdens het driedaagse festival in Maastricht worden het erfgoed, de actualiteit en de toekomst van de dans gevierd. De Nederlandse Dansdagen tonen zowel opvallend werk van opkomende choreografen als indrukwekkende voorstellingen van de gevestigde dansgezelschappen: van urban dance en avant-garde tot klassieke en moderne dans.

  Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD)
  Een gezond podiumkunstenklimaat in Nederland: dat is wat de VSCD wil en daarom ondersteunt zij de diverse disciplines binnen de podiumkunsten. De VSCD is de belangrijkste belangenbehartiger van theaters en concertzalen. Bovendien levert de VSCD kennis en kunde die de podia, en daarmee de podiumkunsten, ten goede komen.
   
  lees meer…
 • 12 juli 2015 Genomineerden Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2015 bekend
  Choreografen Arno Schuitemaker, Amos Ben-Tal en Loïc Perela zijn de drie genomineerden voor de Prijs van de Nederlandse…
  Choreografen Arno Schuitemaker, Amos Ben-Tal en Loïc Perela zijn de drie genomineerden voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2015. Deze landelijke prijs van € 12.000,-, beschikbaar gesteld door de gemeente Maastricht, wordt jaarlijks uitgereikt aan een bijzondere en talentvolle choreograaf, die al een aantal in het oog springende choreografieën heeft gerealiseerd, maar nog geen structurele subsidie ontvangt. De programmaredactie van de Nederlandse Dansdagen kiest elk jaar, op basis van voordrachten uit het Nederlandse dansveld, drie genomineerden.

  Arno Schuitemaker creëert al jaren choreografieën die een regelrechte vrucht zijn van deze tijd. Zijn werk toont ons in een uiterste abstractie de mens in de huidige samenleving die tegelijkertijd gefragmenteerd en verbonden is. Zijn choreografieën verleggen bijna ongemerkt grenzen tussen dansers onderling, tussen dansers en het publiek en tussen dans en wetenschap.
   
  Het multi-talent Amos Ben-Tal ontlokte met zijn laatste werken een verfrissende relatie met zijn publiek. Zijn choreografieën vragen ter plekke van zowel dansers, als publiek een creatief actieve houding. Met zijn gearticuleerde bewegingstaal plaatst hij co-creatie verrassend in het middelpunt van zijn werk.

  Loïc Perela ontwikkelde in de afgelopen jaren een subtiele en sensitieve danstaal die getuigt van een scherp oog voor compositie. Ondanks de bijna basale vorm van zijn werk, waarin de transformatie van simpele bewegingen
  een grote rol speelt, weet hij zijn publiek te raken en een sterke fysieke ervaring te geven. 
   
  Opzet prijs
  In september presenteren de genomineerden hun plannen voor een nieuw werk aan een commissie. Tijdens de 18 editie van Festival de Nederlandse Dansdagen op 2, 3 en 4 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt. De commissie, onder voorzitterschap van festivaldirecteur Peggy Olislaegers, bestaande uit Wethouder Cultuur Maastricht Mieke Damsma, Ton Smeets van Stichting Cultuur en Bedrijf Maastricht, choreograaf Conny Janssen van Conny Janssen Danst, algemeen directeur Peggy van Sebillen van Zuiderlicht, docent Jan van Opstal van Toneelacademie Maastricht en directeur Branko Popovic van FashionClash, zal na dialoog met de drie makers de winnaar kiezen. Het talent van de winnaar wordt beloond, en de € 12.000,- van de stad Maastricht wordt geïnvesteerd in het nog te creëren werk dat in 2016 tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen in première gaat. Eerdere winnaars waren o.a. Muhanad Rasheed (2010), Joeri Dubbe (2011), Alida Dors (2012) en Giulio D’Anna (2013). De voorstelling Mum’s the Word van Cecilia Moisio, de winnaar van vorig jaar, gaat op zaterdag 3 oktober tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen in première in Theater Kumulus.
   
  lees meer…
prikbord
Zoek je een Limburgse dansgroep, danser of choreograaf? Of heb je een andere dansoproep of -vacature? Wij brengen het graag onder de aandacht op dit prikbord. Mail je bericht naar mfrencken@hklimburg.nl.
Er zijn geen prikbordberichten
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Dans? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?