dans

Dans is uitdaging, dans is gevoel, dans is plezier. Dans beweegt je! Het Huis voor de Kunsten Limburg ondersteunt Limburgse dansinitiatieven op allerlei manieren. Met informatie en advies, maar ook door workshops, cursussen, festivals en dansprojecten te organiseren voor zowel amateur als professionele dansers, docenten en choreografen.
 
Wij willen kennis uitwisselen en verdiepen, netwerken versterken en uitbreiden, goede dansinitiatieven ondersteunen en onder de aandacht brengen bij het publiek. Bovendien creëren wij graag spannende kruisbestuivingen, bijvoorbeeld door amateurs in contact te brengen met professionele choreografen en dansers.

In onze projecten werken wij nauw samen met de Dansdocenten Vereniging Limburg, de Limburgse dansscholen, de theaters in Limburg, professioneel Danshuis Station Zuid, Kunstfactor, de Nederlandse Dansdagen en anderen.  
dans_amateur_dansfestival_venlo62
prikbord
Zoek je een Limburgse dansgroep, danser of choreograaf? Of heb je een andere dansoproep of -vacature? Wij brengen het graag onder de aandacht op dit prikbord. Mail je bericht naar mfrencken@hklimburg.nl.
Er zijn geen prikbordberichten
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Dans? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
dans agenda
 • 24 februari 2016 15:00 - 18:00 Spreekuur crowdfunding platform Voordekunst in Limburg
  Denk je na over het financieren van een project via crowdfunding? Op woensdag 24 februari van 15.00 uur tot 18.00…

  Denk je na over het financieren van een project via crowdfunding? Op woensdag 24 februari van 15.00 uur tot 18.00 uur is crowdfunding platform Voordekunst in Limburg om jouw vragen te beantwoorden.

  Een spreekuur is een gesprek van ongeveer 30 minuten waarin je al je vragen over crowdfunding kunt stellen aan een van de medewerkers van Voordekunst. Een spreekuur werkt het beste wanneer je zelf al enkele vragen hebt en idealiter ook al een concreet idee waarvoor je crowdfunding in wilt zetten.

  Wat? Spreekuur crowdfunding Voordekunst in Limburg
  Waar? Brasserie M, Museumplein 2 in Kerkrade, www.museumpleinlimburg.nl
  Wanneer? Woensdag 24 februari tussen 15.00 uur en 18.00 uur

  Dus: kom je uit Limburg en denk je er over om crowdfunding in te zetten voor de financiering van jouw creatieve, culturele of erfgoed project? Meld je dan nu aan voor het spreekuur Voordekunst via deze link. Voor vragen kun je contact opnemen met Alyssa van Voordekunst via alyssa@voordekunst.nl.
   


  Lees meer
 • 28 februari 2016 00:00 - 00:00samenwerkings activiteit Kunstbende Danscoaching
  Op zondag 28 februari organiseert Kunstbende Limburg in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg, speciaal…
  Op zondag 28 februari organiseert Kunstbende Limburg in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg, speciaal voor de Kunstbende deelnemers in de categorie 'Dans' een coachingsdag.

  Elke act (individueel of in een groep) krijgt 45 minuten persoonlijke aandacht van een coach om de laatste puntjes op de 'i' te zetten! De coaches geven je feedback over jouw eigen dans, je krijgt tips om je performance bij te schaven en misschien wel nieuwe inspiratie om onderdelen van de dans helemaal anders te doen. Ze gaan je in ieder geval helemaal klaarstomen voor de Regiofinale van Kunstbende Limburg!

  Datum: 28 februari
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Citaverde Roermond
  Kosten: gratis (mits je deelneemt aan de wedstrijd Kunstbende)

  Inschrijven voor de coaching kan hier.
 • 04 maart 2016 - 06 maart 2016samenwerkings activiteit Body Dynamics 2016
  Body Dynamics is een grensoverschrijdende ontmoeting tussen geselecteerde amateurdansgezelschappen uit Brabant,…
  Body Dynamics is een grensoverschrijdende ontmoeting tussen geselecteerde amateurdansgezelschappen uit Brabant, Limburg en Vlaanderen en professionele dansers en choreografen. Body Dynamics wil het beste op amateurdansgebied laten zien én ervoor zorgen dat de kwaliteit van dansproducties met amateurs steeds beter wordt.

  Voorafgaand aan het festivalweekend werken amateurdansgroepen met profs aan korte nieuwe producties, gebasseerd op het dansmateriaal en de werkwijze van het deelnemende professionele dansgezelschap. Dit jaar is dat choreografe Pia Meuthen en haar groep Panama Pictures met een nieuwe choreografie vanaf november 2015, 'Portrait & Short Story's'. Tijdens het driedaagse festivalweekend wordt er nog intensief samengewerkt en worden de nieuwe creaties gepresenteerd. Ook tonen de amateurgroepen hun eigen choreografiën op basis waarvan ze geselecteerd zijn om deel te nemen.

  Het Huis voor de Kunsten Limburg organiseert Body Dynamics samen met Danspunt België en Danspunt Brabant; de laatste is dit jaar gastheer. Het festival vindt plaats van 4 t/m 6 maart in Tilburg of directe omgeving.

  Lees meer
 • 18 maart 2016 - 20 maart 2016samenwerkings activiteit International Belly Dance Festival 2016
  Het is geen alledaagse combinatie, maar tijdens het International Belly Dance Festival 2016, wordt buikdans gemixt…
  Het is geen alledaagse combinatie, maar tijdens het International Belly Dance Festival 2016, wordt buikdans gemixt met mode, literatuur en voor buikdans, ongebruikelijke muziekinstrumenten. Het International Belly Dance Festival is het enige festival waar buikdans (Belly Break) als podiumkunst te zien is. Belly Break is een mix tussen moderne buikdans, theatraliteit en mode.

  Vrijdagavond 18 maart kom je in een heel speciaal open podium terecht tussen muzikanten en modeshows. Van draaiorgel tot heavy metal. Lex Nelissen himself zal het geheel presenteren.

  Zaterdag 19 maart staat in het teken van een mix met literatuur. Op allerlei manieren komen proza en poëzie ter sprake. Zo staat het prijzen winnende boek van de Antilliaanse journaliste en documentairemaakster Fabienne Kanor, Faire l’avenir, centraal in de theatervoorstelling ‘Belly Break Special’. Deze theatervoorstelling gaat over een nieuw begin in een veranderende wereld. Poëtisch en smaakvol weergegeven door professionele dansers, acht afstudeerkandidaten van de Academy for Oriental and Modern Belly Dance en een heel bijzonder kostuum van de wereldvermaarde Giovanni Biasiolo.

  Zondag 20 maart vinden de Benelux Kampioenschappen 2016 plaats. Op het festival:
  - Zie je fusions met andere dansstijlen;
  - Dansen vrouwen uit verschillende culturen, amateurs, professionals, jongeren, ouderen, mensen met een beperking;
  - Kun je je talent ontwikkelen en ervaringen opdoen door: een open podium, de Benelux wedstrijd en de vele workshops;
  - Zetten we bijzondere buikdansprojecten in de kijker door een award uitreiking.

  Hoogtepunten programma:
  - Vrijdag 18 maart, 19.30-22.30 uur: ‘In the Mix’ een spannende ontmoeting tussen dans, mode en livemuziek (entree € 9,-)
  - Zaterdag 19 maart, 11.30 uur en 19.00 uur: Theatervoorstelling Belly Break Special (entree € 21,-)
  - Zaterdag 19 maart, 13.30-18.30 uur: Optredens buikdanseressen, modeshow + oriëntaalse markt
  - Zondag 20 maart, 10.00-18.00 uur: Beneluxwedstrijden 2016 (entree € 10,-)
  - Zondag 20 maart, 10.00-18.00 uur: Ladiesday (gratis)

  Locatie: Cultuurhuis Heerlen

  Het Belly Dance Festival wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg. 


  Lees meer
 • 22 april 2016 - 23 april 2016samenwerkings activiteit DANSTALENT ON THE MOVE
  Dansers van regionale dansscholen bieden op zaterdag 23 april, een zeer gevarieerde dansvoorstelling. De regionale…
  Dansers van regionale dansscholen bieden op zaterdag 23 april, een zeer gevarieerde dansvoorstelling. De regionale dansgroepen zoals SCHUNCK*, Slide Dans, Oxygen (Jennifer Romen), Opleiding Dans Maastricht, Crea Dance en Kumulus IDA presenteren hun mooiste werk van het huidige seizoen.

  Datum voorstelling: 23 april
  Aanvang: 16.00 uur
  Locatie: Cultuurhuis Heerlen
  Kosten: € 10,- per persoon.
  Reserveren: www.sodl.nl

  Voorafgaand aan de voorstelling zijn er in het Cultuurhuis voor alle dansliefhebbers vanaf 11 jaar op vrijdagavond en zaterdag workshops te volgen. Dit is een initiatief van Stichting Ondersteuning Danstalent Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg, Cultuurhuis Heerlen en Codarts Rotterdam. Een voorbeeld van regionale samenwerking in cultuur!

  In de tien verschillende dansworkshops kunnen de jonge dansers uit de regio kennis maken met docenten uit Limburg en de docenten en studenten van Codarts Rotterdam. De stijlen variëren van Urban tot Salsa en van Moderne tot Klassieke dans. De deelnemers mogen daarna naar de voorstelling van Codarts Rotterdam in Maastricht.

  DANSTALENT ON THE MOVE met Codarts Rotterdam
  Open workshop weekend met aansluitend een dansvoorstelling. Keuze uit tien verschillende workshops in alle dansstijlen.

  Data workshops: 22-23 april
  Kosten workshops: € 25,- voor twee dagen (incl. voorstelling)
  Reserveren: www.sodl.nl


  Lees meer
meer items…
dans nieuws
 • 28 januari 2016 Auditie 'Fiddler on the roof/Anatevka' Theater Aachen
  Theater Aachen is looking for nine male dancers (7 + 1 dance captain/ understudy + 1 understudy) for the musical…
  Theater Aachen is looking for nine male dancers (7 + 1 dance captain/ understudy + 1 understudy) for the musical 'Fiddler On The Roof' by Stein/Bock/Harnickat Theater Aachen, Germany.
   
  Stage Director: Ewa Teilmans
  Choreographer: Hakan T. Aslan

  Audition
  27th February 2016

  Rehearsals
  - 1st part of rehearsals: 24th May - 9th July 2016
  - 2nd part of rehearsals: 25th August - 18th September 2016
  All rehearsals are taking place in Aachen, Germany.
   
  Performances
  A minimum of 20 performances from September 2016 till May 2017 in Aachen are intended. Futher performances in the following season are possible. 
   
  Theatre Aachen is searching for high skilled dancers with fierce performing qualities. Dancers who are able and willing to be physically and athletically challenged. The dancers are required to bring in a high level of their movement technique; ballet, martial arts, acrobatics, folk etcetera. The basis for the work is funded on modern and contemporary techniques. Dancers must be playful, creative and open for new ideas. It is not necessary to be a schooled singer.

  Please send your resume, max. two photos (a portrait and a dance photo) and - if available - online video links until the 16th February to the following adress:
  Theater Aachen
  Artistic Director
  Hubertusstraße 2-6
  52064 Aachen (Germany)
  lees meer…
 • 19 januari 2016 Venlo DANSSTORM - 'cheer' je mee?
  Bestormers en toeschouwers kunnen tijdens de Hindernissen Stormloop 'VenloStormt' op 28 en 29 mei in Venlo genieten van…
  Bestormers en toeschouwers kunnen tijdens de Hindernissen Stormloop 'VenloStormt' op 28 en 29 mei in Venlo genieten van dansoptredens.

  Onder de naam 'DANSSTORM' worden dansoptredens verzorgd door dansgroepen en dansscholen uit Venlo en omstreken. Deze vinden plaats van 11.30 tot 17.00 uur, op een podium op het grasveld tussen de Maas en de Nedinsco toren. Op deze plek is, behalve twee spectaculaire hindernissen, horeca aanwezig: publiek verzekerd! Een dj zorgt voor passende muzikale omlijsting.

  Oproep DANSSTORM: cheerleaderdans
  Het Huis voor de Kunsten Limburg en Moves 102 roepen jou en je dansers op om mee te doen aan een cheerleaderdans op zondag 29 mei, speciaal voor DANSSTORM gemaakt door Ebby Piek. 

  Het streven is om die dag minimaal 200 dansers bij elkaar te krijgen en hen dezelfde choreografie te laten doen, mét pompons. Meedoen? Meld je dan snel aan! Na je aanmelding ontvang je het filmpje van de choreografie (plus pompons), dat je zelf gaat oefenen.
   
  Het thema is 'samen staan we sterk'. De cheerleaders maken verbinding met andere dansers en dansgroepen; de cheerleadersdans wordt steeds met twee dansscholen tegelijkertijd opgevoerd. Iedere dansschool krijgt 20 à 30 minuten de tijd om eigen werk te tonen. Let op: je danspresentatie dient uptempo te zijn.

  Meer info en/of aanmelden? Neem contact op met Grace Bellel, consulent dans bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via gbellel@hklimburg.nl of 0475 399 276. Geef bij aanmelden evt. voorkeur voor een tijdstip aan.

  lees meer…
 • 18 januari 2016 Peggy Olislaegers neemt afscheid als directeur Nederlandse Dansdagen en wordt opgevolgd door Ronald Wintjens
  Peggy Olislaegers neemt afscheid als algemeen en artistiek directeur van de Nederlandse Dansdagen. Zij wordt per…
  Peggy Olislaegers neemt afscheid als algemeen en artistiek directeur van de Nederlandse Dansdagen. Zij wordt per 1 juni opgevolgd door Ronald Wintjens. Olislaegers maakt hiermee ruimte vrij voor haar internationale carrière als artistiek adviseur en dansdramaturg.

  Peggy Olislaegers, die in maart 2010 aantrad, wist de afgelopen zes festivals een groeiend publiek voor de Nederlandse dans te winnen met een prikkelende programmering, waarin de jonge generatie dansmakers naast de gevestigde gezelschappen en choreografen werd geplaatst. Het driedaagse festival programmeerde op een groeiend aantal locaties en versterkte de inbedding in de stad Maastricht. Ook kwamen er (inter)nationale projecten en coproducties tot stand, die als innovatief werden waargenomen en navolging kregen. Dans op de Cruijffcourts (2012), een samenwerking met MVV Maastricht, bracht dans en voetbal samen en won in 2013 de Gouden C. Het Europese project Act Your Age (2012-2014) creëerde alternatieve beelden in relatie tot het oudere lichaam en bracht spraakmakende voorstellingen voort met zowel geschoolde, als niet geschoolde oudere dansers. In het Europese project Performing Gender (2013-2014), een initiatief met het Gender Bender Festival in Bologna en waarin samengewerkt werd met prominente musea in Europa, kregen alternatieve beelden met betrekking tot gender en seksuele voorkeur vorm.

  Het bestuur van de Nederlandse Dansdagen betreurt het vertrek van Peggy Olislaegers. Voorzitter Ton Rombouts: “Peggy Olislaegers wist, in een tijd waarin het festival haar landelijke subsidie verloor, door haar sterk cultureel ondernemerschap de kwaliteit van het festival te borgen en te verdiepen. Zij laat een festival achter dat agendeert en een stevig draagvlak kent. Wij betreuren haar vertrek, maar zijn ook verheugd dat zij haar kennis en internationale netwerk wil blijven inzetten voor de Europese projecten van de Nederlandse Dansdagen.”

  Peggy Olislaegers, sinds mei vorig jaar aangesteld als artistic associate van het gerenommeerde dansgezelschap Rambert in Londen, maakt met haar vertrek ruimte vrij voor haar internationale carrière als artistiek adviseur en dansdramaturg en zal haar werk in de UK intensiveren. Daarnaast zal zij dit jaar bij Balletto di Roma in Italië met Itamar Serussi en Chris Haring werken aan een eigentijdse Giselle. In België zet zij haar dialoog voort met choreograaf Ugo Dehaes. Voor de Nederlandse Dansdagen zal zij als artistic associate Europese projecten blijven vormgeven en leiden.
   
  Peggy Olislaegers wordt in juni opgevolgd door Ronald Wintjens (1972, Maastricht). Wintjens is een eigenzinnige entrepreneur binnen het Nederlandse danslandschap. Hij begon zijn carrière als danser bij o.a. Conny Janssen Danst en Galili Dance. Van 2009 tot en met 2012 werkte hij als artistiek coördinator voor de Studiogroup van Noord Nederlandse Dans en in 2009 lanceerde hij The Moving Cinema, een online bioscoop voor dansfilms. Wintjens voert samen met Stefan Ernst sinds 2006 de leiding over Project Sally Maastricht, waarvan de laatste 3 jaar als algemeen directeur. Hij zal zijn huidige functie combineren met het directeurschap van de Nederlandse Dansdagen. Ton Rombouts: “Wintjens kent, vanuit zijn ervaring als dansprofessional, het Nederlandse dansveld van binnenuit en zijn CV onderstreept zijn brede vermogen tot verbinden en creëren.” Ronald Wintjens neemt samen met Jantien Plooij, sinds 2014 zakelijk leider van de Nederlandse Dansdagen, de leiding van het festival op zich.

  lees meer…
 • 10 december 2015 Amateurdansers gezocht (16-26 jaar) voor Schrit_tmacher Festival
  In het kader van het Schrit_tmacher Festival organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg samen met Yvonne Gründler-Eibig…
  In het kader van het Schrit_tmacher Festival organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg samen met Yvonne Gründler-Eibig uit Aken een project voor amateurdansers. Dansers uit Limburg en Aken werken in een choreografietraject met choreograaf Chris de Feyter (B). Het resultaat wordt getoond tijdens het Schrit_tmacher Festival in Heerlen en Aken.

  Voorstellingen:
  - Première 22 februari 2016 Parkstad Limburg TheatersHeerlen
  - Voorstellingen Cultuurhuis Heerlen en Stahlbau Strang Aken (maart 2016)

  Repetities:
  - 21, 22, 29 en 30 december 2015in Cultuurhuis Heerlen
  - 30 en 31 januari2016 in VHS (Volkshochschule) Aken 

  Grijp je kans en meld je aan!
  Meer weten of aanmelden? Neem contact op met consulent Dans Grace Bellel via gbellel@hklimburg.nl/ 0475 399 276.

  lees meer…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?