dans

Dans is uitdaging, dans is gevoel, dans is plezier. Dans beweegt je! Het Huis voor de Kunsten Limburg ondersteunt Limburgse dansinitiatieven op allerlei manieren. Met informatie en advies, maar ook door workshops, cursussen, festivals en dansprojecten te organiseren voor zowel amateur als professionele dansers, docenten en choreografen.
 
Wij willen kennis uitwisselen en verdiepen, netwerken versterken en uitbreiden, goede dansinitiatieven ondersteunen en onder de aandacht brengen bij het publiek. Bovendien creëren wij graag spannende kruisbestuivingen, bijvoorbeeld door amateurs in contact te brengen met professionele choreografen en dansers.

In onze projecten werken wij nauw samen met de Dansdocenten Vereniging Limburg, de Limburgse dansscholen, de theaters in Limburg, professioneel Danshuis Station Zuid, Kunstfactor, de Nederlandse Dansdagen en anderen.  
dans_amateur_dansfestival_venlo62
prikbord
Zoek je een Limburgse dansgroep, danser of choreograaf? Of heb je een andere dansoproep? Wij brengen het graag onder de aandacht op dit prikbord. Mail je bericht naar abarbou@hklimburg.nl.
Er zijn geen prikbordberichten
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Dans? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
dans agenda
 • 12 oktober 2014 - 02 november 2014eigen activiteit Bijscholing methodiek klassiek ballet
  Het Huis voor de Kunsten Limburg organiseert een tweedaagse bijscholing methodiek klassiek ballet voor dansdocenten.…
  Het Huis voor de Kunsten Limburg organiseert een tweedaagse bijscholing methodiek klassiek ballet voor dansdocenten. Liesbeth Wiertz coördineert sinds 1989 de ArtEZ Vooropleiding Dans Venlo, daarvoor nam zij voor Limburg deel aan het Experiment Gespreide Vooropleidingen Dans van het Ministerie van CRM. Onder haar bezielende leiding kwam menig jong talent stevig op de dansbenen te staan en stroomden leerlingen door naar de dansacademies in binnen en buitenland. Na enthousiaste reacties op een eerste serie lessen methodiek aan docenten die op vrijdagen in Venlo trainen, volgt nu een tweedaagse intensieve bijscholing methodiek. We hebben Liesbeth gevraagd haar ervaring en methode in het doceren van klassiek ballet, ontwikkeld in de afgelopen 40 jaar, te delen.
   
  Liesbeth: "Vaak is het zo bij lessen klassieke dans dat je dingen doet omdat ze nu eenmaal zo zijn, omdat je dat ooit zelf ook zo hebt geleerd. De tweedaagse gaat in op hoe je lessen klassieke dans een logica en vanzelfsprekendheid kunnen krijgen door juiste opbouw van de oefenstof en bewuste inzet van muzikaliteit."
   
  Data: zondag 12 oktober en 2 november 2014
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Dansstudio’s Valuascollege Venlo
  Docent: Liesbeth Wiertz
  Kosten: € 75,- voor 2 dagen

  Meld je aan door vóór 12 oktober een mail te sturen naar gbellel@hklimburg.nl.
 • 09 november 2014 13:00 - 17:00samenwerkings activiteit Dansdag Roermond 2014
  Op 9 november 2014 van 13.00-17.00 uur organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met ECI Cultuurfabriek,…
  Op 9 november 2014 van 13.00-17.00 uur organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met ECI Cultuurfabriek, Wel.Kom Roermond en Rawthentic Crew de tweede editie van Dansdag Roermond. Dansgroepen uit de regio Roermond worden uitgenodigd om vanaf 15.30 uur hun danskunsten te komen vertonen in het theater van ECI Cultuurfabriek.

  Voorafgaand hieraan (van 13.00-15.00 uur) kunnen de deelnemers een dansworkshop Afro Jazz (o.l.v. Tara Masimer) of Dancehall (o.l.v. Gloria Muñoz) volgen óf zichzelf in de spotlight zetten bij de Breakdance Battle van Rawthentic Crew. 

  Lees meer
 • 23 november 2014 13:00 - 17:00 Dans- en muziekworkshops Kunstbende Limburg in Roermond
  Kunstbende Limburg en de ECI Cultuurfabriek organiseren op zondag 23 november tussen 13 en 17 uur in de ECI Cultuurfabriek…

  Kunstbende Limburg en de ECI Cultuurfabriek organiseren op zondag 23 november tussen 13 en 17 uur in de ECI Cultuurfabriek in Roermond diverse workshops voor jongeren van 13 t/m 18 jaar. Dit zijn: 

  Songwriting (door Tim Akkerman, Ex-frontman van Di-Rect)
  Tim Akkerman is een Nederlandse singer-songwriter. Tim werd bekend als leadzanger en gitarist van de Haagse band Di-rect. Met Di-rect bracht hij maar liefst 6 studio-albums uit en tourde hij meer dan 10 jaar het land rond, zo stond hij o.a. op grote podia als Pinkpop. In maart 2009 stapte hij uit de band om verder te gaan als soloartiest.

  Dans (door Robin Voss, danser Armin van Buuren wereldtour)
  De Roermondse danser Robin Voss reist momenteel de hele wereld rond met Armin van Buuren. Hij is één van de vier showdansers van de ‘Armin van Buuren Intense World Tour’. Afgelopen jaar ging een van zijn grote dromen in vervulling: optreden in Madison Square Garden in New York; een van de bekendste hallen ter wereld! Robin danst ook vaker voor merken als Nike en is naast zijn danscarrière ook nog model.

  DJ (door 2DIRTY)
  2DIRTY draaide de afgelopen 5 jaar in meer dan 10 verschillende landen. Ze werden maar liefst vijf keer uitgenodigd om te draaien op nummer 1 dancefestival Tomorrowland. Ook stonden ze als headliner in clubs als Nikki Beach, Noxx Antwerpen, Bloomingdale, La Rocca en nog veel meer. Tijdens de workshop zal 2DIRTY het vooral gaan hebben hoe je je carrière beter kunt opbouwen als jonge DJ en hoe je jezelf dus beter in de markt kunt zetten. Ook geven ze hun tips & tricks op de DJ set. Het wordt een interactieve workshop, dus bedenk van tevoren alvast wat vragen die je beantwoord zou willen hebben.

  Aanmelden kan op www.kunstbendelimburg.nl/workshopseci

dans nieuws
 • 22 oktober 2014 Huis voor de Kunsten Limburg zoekt Lid van de Raad van Toezicht
  Het Huis voor de Kunsten Limburg is op zoek naar een lid van de Raad van Toezicht.

  Wij zijn een stichting, die…
  Het Huis voor de Kunsten Limburg is op zoek naar een lid van de Raad van Toezicht.

  Wij zijn een stichting, die in de meest brede zin ondersteuning biedt aan organisaties, instellingen en personen, die actief zijn op het brede terrein van cultuur in de provincie Limburg. Het Huis wordt bestuurd door een directeur onder toezicht van de Raad van Toezicht. De Raad van Toezicht bestaat uit 4 personen. Naast de Raad van Toezicht kent de stichting nog een Deelnemersraad en een Gebruikersraad.

  Ga naar www.hklimburg.nl/vacatures voor een uitgebreid functieprofiel.
 • 06 oktober 2014 Gouden Zwaan voor Larissa Lehznina
  Zondag 5 oktober zijn de Zwanen - de dansprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD)…
  Zondag 5 oktober zijn de Zwanen - de dansprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) - uitgereikt in de uitzending van NTR Podium tijdens De Nederlandse Dansdagen. Larissa Lezhnina ontving de Gouden Zwaan 2014. De Gouden Zwaan is de VSCD Dansprijs voor de danser(es) of choreograaf werkzaam in Nederland die met zijn of haar carrière een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse dans. Igor Podsiadly ontving de Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie voor zijn rol in Naked Lunch. Het Nationale Ballet ontving de Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie voor Romance uit het programma Dutch Doubles.

  Uit het juryrapport
  Gouden Zwaan 2014 - "Larissa Lezhnina was in 1994 de eerste Russische soliste van faam die de overstap maakte naar Het Nationale Ballet, om daar 20 jaar lang een belangrijke bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het gezelschap. Niet alleen zette haar toegewijde aanwezigheid en zuivere techniek de standaard voor menig collega, haar aanwezigheid was indirect ook een uitnodiging aan andere vermaarde solisten om naar Amsterdam te komen en hun excellentie bij Het Nationale Ballet verder te vervolmaken."
  Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie 2014 - "Met Igor Podsiadly hebben Guy & Roni zo’n beeldbepalende danser in huis. Een breed getalenteerde performer die het publiek steeds weer verrast. Of hij nu danst met zijn fabelachtige en eigenzinnige techniek, slechts staat en kijkt of speelt, altijd biologeert hij met een gevaarlijke en vertederende uitstraling tegelijk. In Naked Lunch grijpt Podsiadly de kans om al die kwaliteiten bij elkaar te brengen en zichzelf te overtreffen."
  Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie 2014 - "Romance, een drieluik van een schitterende pas de deux geflankeerd door indringende videobeelden, openbaart zich als een monument voor wat dans kan zijn. Wat dans móet zijn. Dit is de wereld van de dans, gevat in een majestueus portret van slechts 12 minuten. Wie erin slaagt Mozart zó naar zijn pijpen te doen dansen, schaart zich in de rangen van de grote Nederlandse Meesters."

  Over de dansprijzen
  De Zwanen worden sinds 1983 uitgereikt. De Zwanen worden ook wel de ‘Oscars’ van de Nederlandse dans genoemd en hebben als doel de prestaties van dansers en gezelschappen te eren door deze onder de aandacht te brengen bij een groot publiek. De jaarlijks uitgereikte prijs is een bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.

  De jury
  De VSCD dansjury 2014 bestaat uit Anita van Dolen, voorzitter jurering (dansprogrammeur Stadsschouwburg Amsterdam/Julidans), Peggy Olislaegers, voorzitter programmering (directeur Nederlandse Dansdagen),  Fons Dejong (dansprogrammeur Theater aan het Vrijthof), Hildegard Draaijer (artistiek leider Theatergroep Dox), Stella van Leeuwen (programmeur theater en dans Lowlands), Nada Mounzer (redacteur NTR), Dave Schwab (dansprogrammeur Rotterdamse Schouwburg) en Liesbeth Wildschut (Lecturer Theatre and Dance Studies, Universiteit Utrecht).

  lees meer…
 • 06 oktober 2014 SHIROKURO wint Dioraphte Dansprijs 2014
  Op de laatste dag van Festival de Nederlandse Dansdagen heeft de voorstelling SHIROKURO van NBprojects i.s.m.…
  Op de laatste dag van Festival de Nederlandse Dansdagen heeft de voorstelling SHIROKURO van NBprojects i.s.m. Tomoko Mukaiyama Foundation de Dioraphte Dansprijs gekregen. De Dioraphte Dansprijs is een prijs voor een dansvoorstelling met internationale potentie. Alle voorstellingen die tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen te zien zijn, dingen mee naar de prijs. Het geldbedrag van € 5000,-, beschikbaar gesteld door Stichting Dioraphte, is voor de promotie van het geselecteerde werk in het buitenland. De jury bestond dit jaar uit Laura Kumin (Artistiek directeur Certamen Coreográfico de Madrid, Spanje), Natasa Georgiou (Artistiek directeur Dance House Lemesos, Cyprus), Leman Yilmaz (Artistiek directeur Istanbul Theatre Festival, Turkije) en Fons Dejong (Dansprogrammeur Theater aan het Vrijthof, Nederland).

  De jury over SHIROKURO: “The production most suitable for an international tour is a multidisciplinary performance, that in an ingenious way brings together, music, dance and visual arts. The hallucinating and raw music, the strength of the dancer, set and light design, come together in an overwhelming experience. It’s with great pleasure, and applause, that the Dioraphte jury 2014 awards the prize to Nicole Beutler and Tomoko Mukaiyama for SHIROKURO.”

  lees meer…
 • 10 september 2014 Nederlandse Dansdagen vertegenwoordigt dansend Limburg in Den Haag
  Op zaterdag 13 september vindt het Prinsjesbal plaats in Den Haag als onderdeel van het Prinsjesfestival. Dit jaar…
  Op zaterdag 13 september vindt het Prinsjesbal plaats in Den Haag als onderdeel van het Prinsjesfestival. Dit jaar is de Provincie Limburg mede gastheer van het Prinsjesfestival, en heeft de Nederlandse Dansdagen gevraagd om het Prinsjesbal te openen. Tijdens het bal toont de Nederlandse Dansdagen een korte choreografie van Project Sally Maastricht en geeft zij het jonge toptalent van ArtEZ Vooropleiding Dans Venlo het podium.

  Met de bijdrage van het landelijke Festival de Nederlandse Dansdagen aan het Prinsjesbal is de Limburgse dans, van spraakmakend gezelschap tot toptalent, zichtbaar in Den Haag. De voorbereidingen voor het Prinsjesbal zijn in volle gang. De ArtEZ Vooropleiding Dans Venlo toont zaterdag een choreografie van Niels van der Steen i.s.m. Liesbeth Wiertz, gedanst op live muziek die uitgevoerd wordt door het Dansorkest van de Marinierskapel. Project Sally Maastricht toont het duet ‘Danse d’ouverture’, in een choreografie van Stefan Ernst & Ronald Wintjens.

  lees meer…
 • 25 augustus 2014 Nieuw seizoen Cultureel Café Weert
  Ook in het nieuwe culturele seizoen kunt u bij Cultureel Café Weert (CCW) terecht voor regio historie, literatuur,…
  Ook in het nieuwe culturele seizoen kunt u bij Cultureel Café Weert (CCW) terecht voor regio historie, literatuur, poëzie, muziek, beeldende kunst, dans en theater.

  Cultuur en de Kunsten
  In samenwerking met Rick organiseert CCW een viertal culturele cafés op de zondag in de foyer van het Munttheater. Tussen 10.45 en 11.45 uur worden literaire en muzikale gasten ontvangen. Elk café volgt het thema
  van de muzikale stroming die in navolgend matineeconcert ten gehore wordt gebracht. De presentatie is in handen van Anki Raemaekers. 

  Gasten zijn onder meer: 
  - Chrétien Breukers, Zoon van Limburg
  - Jeff Hoeyberghs, plastisch chirurg en Vlaanderens scherpste provocateur
  - Sandra Höpfner-Buchnitzki, dans
  - Johannie van Tuel, schilderkunst
  - Columns door Piet Poell, schrijver
  - Ankie Vanderfeesten, kunsthistorica

  Data: 16 november 2014, 14 december 2014, 15 maart 2015 en 12 april 2015
  Locatie: Munttheater Weert, Collegeplein 3, 6001 HN Weert
  Meer info: cultureelcafeweert.wordpress.comcultureelcafeweert@gmail.com en 06 22924622 (Anki Raemaekers)

  Cultuur en participatie
  In samenwerking met Wonen Limburg en Land van Horne organiseert CCW een drietal culturele cafés met thema's uit de regionale historie op de zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Leerlingen van het Kwadrant leveren een belangrijke bijdrage. Deze culturele cafés zijn niet alleen voor de bewoners of inwoners van Hushoven, maar
  voor iedereen die wil genieten van een culturele middag.

  Gasten zijn onder meer:
  - Frans Adriaens, Knipuigskes
  - Paul Weelen, zanger en uitgever bij TIC
  - Piet Hermans, 1e uur Veldeke
  - Vincent van den Berg, Weerter molens
  - Paul Sterk, molensonnetten

  Data: 11 oktober 2014, 15 november 2014 en 17 januari 2015
  Locatie: Wozoco Hushoven - Gasterij De Stoof, Rietstraat 2, 6003 PM Weert

  Weerter Molens 6 x 600
  In samenwerking met Molenstichting Weerterland op zondag 5 oktober met kunst, Weerter vlaai, verhalen, muziek en molensonnetten. Ga voor meer info naar molensinweert.com.

  Multicultureel Café
  Met muziek van Tango Y Canciones en Jo Brunenberg op accordeon. Daarnaast Turkse hapjes, lezingen en verhalen uit verschillende culturen.
  Datum: 23 november 2014
  Locatie: Galerie Weert, Biest 76, Weert
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?