dans

Dans is uitdaging, dans is gevoel, dans is plezier. Dans beweegt je! Het Huis voor de Kunsten Limburg ondersteunt Limburgse dansinitiatieven op allerlei manieren. Met informatie en advies, maar ook door workshops, cursussen, festivals en dansprojecten te organiseren voor zowel amateur als professionele dansers, docenten en choreografen.
 
Wij willen kennis uitwisselen en verdiepen, netwerken versterken en uitbreiden, goede dansinitiatieven ondersteunen en onder de aandacht brengen bij het publiek. Bovendien creëren wij graag spannende kruisbestuivingen, bijvoorbeeld door amateurs in contact te brengen met professionele choreografen en dansers.

In onze projecten werken wij nauw samen met de Dansdocenten Vereniging Limburg, de Limburgse dansscholen, de theaters in Limburg, professioneel Danshuis Station Zuid, Kunstfactor, de Nederlandse Dansdagen en anderen.  
dans_amateur_dansfestival_venlo62
prikbord
Zoek je een Limburgse dansgroep, danser of choreograaf? Of heb je een andere dansoproep of -vacature? Wij brengen het graag onder de aandacht op dit prikbord. Mail je bericht naar gbellel@hklimburg.nl.
17-11-2016 15:38,

Docent Klassiek Ballet gezocht

Dansstudio Dansa in Venlo zoekt per direct een docent Klassiek Ballet.

Doelgroep: Volwassenen…
Dansstudio Dansa in Venlo zoekt per direct een docent Klassiek Ballet.

Doelgroep: Volwassenen
Tijd: dinsdag 20.00 uur - 21.00 uur

Voor meer informatie neem contact op met:
Dansstudio Dansa
Leutherweg 88
5915 CK Venlo
06 45720369
info@dansavenlo.nl
www.dansavenlo.nlLees meer…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Dans? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
dans agenda
 • 22 januari 2017 20:00 - 22:00 Dansgezelschap PIUM speelt voorstelling LINK
  LINK is de nieuwe voorstelling van modern dansgezelschap PIUM, geïnspireerd op de samenstelling van dans, live…
  LINK is de nieuwe voorstelling van modern dansgezelschap PIUM, geïnspireerd op de samenstelling van dans, live muziek en beeld onder de leiding van choreografe Grace Bellel. 
  LINK is een voorstelling waarin muziek, dans en kostuums letterlijk en figuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De danser volgt, raakt in vervoering, verzet zich, leidt, verleidt, daagt uit..

  Klik hier om naar de website van het Cultuurhuis te gaan en uw plaats te reserveren.


  Lees meer
dans nieuws
 • 21 oktober 2016 Onderzoek zelfstandige kunstprofessionals
  Komende maand doet het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) onderzoek onder zelfstandige…
  Komende maand doet het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) onderzoek onder zelfstandige kunstprofessionals in de cultuureducatie en cultuurparticipatie. Hiervoor willen zij graag zoveel mogelijk zelfstandige professionals bereiken die werken als kunstdocent in de buitenschoolse cultuureducatie en/of als artistiek begeleider/kunstprofessional in de amateurkunst of community arts.
   
  Steeds meer van deze professionals werken – soms noodgedwongen – als zelfstandige en vaak tegen een relatief laag inkomen. Dat vindt het LKCA zorgwekkend en daarom vinden zij het van belang op grote schaal inzicht te krijgen in de arbeidspositie en de behoeften van deze professionals. Hoe meer professionals deelnemen, hoe waardevoller de uitkomsten van het onderzoek zijn. Doe mee! 


  lees meer…
 • 10 oktober 2016 Igone de Jongh wint Gouden Zwaan, Zwanen voor The lost room en danseres Anna Tsygankova
  Op vrijdag 7 oktober zijn tijdens het Openingsprogramma van Festival de Nederlandse Dansdagen 2016 in Theater aan…
  Op vrijdag 7 oktober zijn tijdens het Openingsprogramma van Festival de Nederlandse Dansdagen 2016 in Theater aan het Vrijthof te Maastricht de VSCD Dansprijzen, de Zwanen, uitgereikt. Igone de Jongh, eerste soliste bij Het Nationale Ballet, ontving de Gouden Zwaan voor de grote bijdrage die zij met haar glansrijke danscarrière aan de Nederlandse dans heeft geleverd. Gelijktijdig met de uitreiking werd hier in het televisieprogramma College Tour aandacht aan besteed, waar Igone de Jongh op 3 oktober te gast was. De Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie 2016’ is toegekend aan The lost room van Nederlands Dans Theater. Danseres Anna Tsygankova kreeg de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie 2016’ voor haar rol in Mata Hari van Het Nationale Ballet (Ted Brandsen). Traditiegetrouw zijn de dansprijzen van de Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) een belangrijk onderdeel van Festival de Nederlandse Dansdagen.
   
  Gouden Zwaan
  Eerste soliste bij Het Nationale Ballet Igone de Jongh geeft volgens de jury met – ogenschijnlijk – gemak diepte en vorm aan de grote klassieken en even fenomenaal, technisch volmaakt en weergaloos muzikaal zijn haar vertolkingen van de balletten van wereldchoreograaf Hans van Manen. “Op een superbe wijze dient Igone de Jongh al lang, heel lang, ons Nationale Ballet: gepassioneerd, geëngageerd, hard werkend, technisch briljant en qua interpretatie onnavolgbaar. En daarmee dient ze ook de Nederlandse dans: ze is een voorbeeld voor velen, een inspiratiebron voor ambitieuze Nederlandse dansers, ze is de verpersoonlijking van de internationale kwaliteit die ons kleine landje kent”, aldus de dansjury.
   
  Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie’
  The lost roomopenbaart volgens de jury een nieuwe wereld aan het Nederlands Dans Theater en zijn publiek. Uit het juryrapport: “Choreograaf Franck Chartier vindt met zijn esthetiek een wonderbaarlijke aansluiting op de Kylián-traditie. Hij zet dat bewust en met overtuiging en overgave in, bedient zich naar hartenlust van special effects, giet suspense en (macabere) humor in één vat en vloert ons definitief met een subliem en omverwerpend fragiel duet.”
   
  Zwaan ‘meest indrukwekkende dansprestatie’
  De Russische sterdanseres Anna Tsygankova bezweert volgens de jury iedereen in Mata Hari in choreografie van Ted Brandsen bij Het Nationale Ballet. “Gedoseerd, zeer geleidelijk maar gestaag en uitermate intelligent onthult en portretteert zij haar personage. Met haar fabelachtige techniek, haar krachtige persoonlijkheid en haar schitterende uitstraling laat Anna Tsygankova, deze danseres van wereldformaat, haar Mata Hari lezen als een nieuwe klassieker”, aldus de jury.

  VSCD-Dansjury
  De VSCD-Dansjury, tevens redactie van de Nederlandse Dansdagen, is verantwoordelijk voor de jurering van de Zwanen en de kernprogrammering van Festival de Nederlandse Dansdagen. De Dansjury 2016 bestaat uit Anita van Dolen, voorzitter(programmeur dans Stadsschouwburg Amsterdam / Artistiek leider Julidans), Fons Dejong (dansprogrammeur Theater aan het Vrijthof), Stella van Leeuwen (programmeur theater en dans Lowlands), Nada Mounzer (redacteur NTR), Dave Schwab (dansprogrammeur Rotterdamse Schouwburg), Liesbeth Wildschut (Lecturer Theatre and Dance Studies, Universiteit Utrecht) en Jasper Weck (hoofd marketing en assistent programmeur Theater de Veste).

  De Zwanen
  De Zwanen worden sinds 1983 uitgereikt en worden ook wel de ‘Oscars’ van de Nederlandse dans genoemd. De Zwanen hebben als doel de prestaties van dansers en gezelschappen te eren door deze onder de aandacht te brengen van een groot publiek. De jaarlijks uitgereikte prijs is een fraai bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.
   
  Festival de Nederlandse Dansdagen
  Festival de Nederlandse Dansdagen is het belangrijkste moment van het jaar voor de Nederlandse dans. Tijdens het driedaagse festival in Maastricht worden het erfgoed, de actualiteit en de toekomst van de dans gevierd. In prestigieuze theaters, maar ook op spannende en unieke locaties in de stad. De Nederlandse Dansdagen tonen zowel opvallend werk van prijswinnende de nieuwe generatie choreografen, als indrukwekkende voorstellingen van de gevestigde dansgezelschappen: van urban dance tot (klassiek) ballet en van avant-garde tot moderne dans. 

  lees meer…
 • 10 oktober 2016 Dioraphte Dansprijs 2016 naar Amos Ben-Tal voor Howl
  Op zondag 9 oktober, de laatste dag van de 19e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen, hebben choreograaf…
  Op zondag 9 oktober, de laatste dag van de 19e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen, hebben choreograaf Amos Ben-Tal en het collectief OFFprojects voor Howl de Dioraphte Dansprijs 2016 gekregen. De multidisciplinaire voorstelling, die zowel een talkshow en een concert, als een dansvoorstelling is, kwam tot stand in samenwerking met popmuzikant en dichter Spinvis. De Dioraphte Dansprijs is een prijs voor een dansvoorstelling met internationale potentie. Alle voorstellingen die tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen te zien zijn, dingen mee naar de prijs. Het geldbedrag van € 10.000,-, beschikbaar gesteld door Stichting Dioraphte, is voor de promotie van het geselecteerde werk in het buitenland. De jury bestond dit jaar uit Eddie Nixon (The Place, Engeland), Pierre Thys (Theatre de Liège, België) en Christian Watty (internationale  tanzmesse nrw, Duitsland).

  De jury over Amos Ben-Tal - Howl
  “Niet enkel de multidisciplinaire vorm van Howl maakt deze voorstelling geschikt voor een internationale tour. Belangrijker is wellicht dat Amos Ben-Tal de dialoog aangaat met zijn publiek, een noodzakelijk concept in de huidige maatschappij. Door de diversiteit, het complexe en tegelijkertijd het universele en gemeenschappelijke van de mens te zoeken in zijn voorstelling, nodigt hij ons uit om te communiceren. Met behulp van de ongelofelijke vaardigheden van de performers maakt hij dat iedereen zich bewust wordt van zijn eigen menselijkheid.”

  Meer prijzen
  Naast de Dioraphte Dansprijs werd afgelopen weekend tijdens het Openingsprogramma van Festival de Nederlandse Dansdagen in Theater aan het Vrijthof ook de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2016 uitgereikt aan choreograaf Katja Heitmann. De VSCD Dansprijzen, de Zwanen, werden uitgereikt aan Igone de Jongh, eerste soliste bij Het Nationale Ballet (Gouden Zwaan 2016), choreograaf Franck Chartier voor de voorstelling The lost room (meest indrukwekkende dansproductie 2016) en aan danseres Anna Tsygankova voor haar rol in Mata Hari van Het Nationale Ballet in choreografie van Ted Brandsen (meest indrukwekkende dansprestatie 2016). 

  lees meer…
 • 10 oktober 2016 Katja Heitmann wint Prijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2016
  Op vrijdag 7 oktober heeft choreograaf Katja Heitmann uit handen van de wethouder Cultuur van de Gemeente Maastricht,…
  Op vrijdag 7 oktober heeft choreograaf Katja Heitmann uit handen van de wethouder Cultuur van de Gemeente Maastricht, Mieke Damsma, de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2016 ontvangen tijdens het Openingsprogramma van de 19e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen. Aan de prijs is een geldbedrag van € 12.000,- verbonden, beschikbaar gesteld door de gemeente Maastricht, voor een nieuw te creëren werk. De door het dansveld voorgedragen genomineerde choreografen waren Marina Mascarell, Jasper van Luijk en Katja Heitmann. De jury was onder de indruk van de bevlogen presentaties die nieuwsgierig maken naar de verdere ontwikkeling van de drie makers. De choreografen verhouden zich allen tot opvallend actuele ontwikkelingen, de toekomst van de jonge generatie en de invloed van de huidige samenleving op interpersoonlijke contact.

  Uit het juryrapport: “De maker van dit grootschalige ritueel, waarin het Maastrichtse leven vertraagd wordt en dat beweging door de gehele stad zal doen echoën, maakte dit werk dermate grijpbaar dat de jury nauwelijks kan wachten om dit werk te ervaren tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen 2017.”

  Katja Heitmann schuwt niet om te experimenteren met de geijkte parameters van dans. Compromisloos en veelal in de publieke ruimte onderzoekt zij, in directe fysieke confrontaties tussen performer en publiek, de invloed van digitale technologie op de samenleving en de mens. Met Siri loves me,een stadschoreografie voor Google Maps en Google Kids, diept Heitmann haar bewegingstaal, waarin volledige controle over het lichaam het streven is, verder uit. Ze schetst een groep van vijftig jonge performers die emotieloos, maar tranend en vertraagd bewegend het centrum van Maastricht opschudden met verstilling. Zonder duidelijk begin of einde laten robotachtige lijven de toeschouwers verward achter. De manier waarop zij zich verbindt met de stad en het concrete en grijpbare, en toch tegelijkertijd zoekende, voorstel maakte de jury enthousiast.

  Achtergrond prijs
  De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht is, in samenwerking met de Gemeente Maastricht, in 2007 in het leven geroepen, omdat de Nederlandse Dansdagen veel waarde hecht aan de ontwikkeling van talent. De landelijke prijs is bedoeld voor talentvolle choreografen die al een aantal in het oog springende projecten hebben gerealiseerd in het professionele circuit, maar nog geen structurele subsidie ontvangen. De genomineerde makers worden uitgenodigd een plan voor een nieuw te creëren werk te maken en te presenteren aan een commissie, dit jaar bestaande uit Wethouder Cultuur Maastricht Mieke Damsma, Han Joosen van Stichting Cultuur en Bedrijf Maastricht, algemeen directeur Peggy van Sebillen van Zuiderlicht, directeur Branko Popovic van Fashionclash, choreograaf Andrea Leine, docent Jan van Opstal van Toneelacademie Maastricht en en Ronald Wintjens, directeur Nederlandse Dansdagen. De stad Maastricht reikt de prijs van €12.000,- aan de winnaar uit voor een nog te creëren werk. Het nieuwe werk gaat tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen 2017 in première. Eerdere winnaars van de prijs waren onder andere Joeri Dubbe, Alida Dors, Giulio D’Anna, Cecilia Moisio en Loïc Perela. De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht wordt mogelijk gemaakt door de stad Maastricht. 

  lees meer…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?