dans

Dans is uitdaging, dans is gevoel, dans is plezier. Dans beweegt je! Het Huis voor de Kunsten Limburg ondersteunt Limburgse dansinitiatieven op allerlei manieren. Met informatie en advies, maar ook door workshops, cursussen, festivals en dansprojecten te organiseren voor zowel amateur als professionele dansers, docenten en choreografen.
 
Wij willen kennis uitwisselen en verdiepen, netwerken versterken en uitbreiden, goede dansinitiatieven ondersteunen en onder de aandacht brengen bij het publiek. Bovendien creëren wij graag spannende kruisbestuivingen, bijvoorbeeld door amateurs in contact te brengen met professionele choreografen en dansers.

In onze projecten werken wij nauw samen met de Dansdocenten Vereniging Limburg, de Limburgse dansscholen, de theaters in Limburg, professioneel Danshuis Station Zuid, Kunstfactor, de Nederlandse Dansdagen en anderen.  
dans_amateur_dansfestival_venlo62
prikbord
Zoek je een Limburgse dansgroep, danser of choreograaf? Of heb je een andere dansoproep? Wij brengen het graag onder de aandacht op dit prikbord. Mail je bericht naar abarbou@hklimburg.nl.
31-03-2014 13:30,

Dansdocent gezocht voor cultureel avontuur in Nepal

School of Performing Arts Kathmandu is currently looking for a dance/musical teacher from the end of… School of Performing Arts Kathmandu is currently looking for a dance/musical teacher from the end of April 2014 onward. Be adventurous and contribute to the performing arts scene in Kathmandu, Nepal! Develop your own artistic and teaching skills in the country of the Himalayas.

For more information, contact/see: info@spaknepal.com / www.spaknepal.com.
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Dans? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
dans agenda
 • 28 januari 2014 - 07 juni 2014eigen activiteit Workshop GOTRA - Helden in de maak
  Tijdens de workshop 'Helden in de maak', laten choreograaf Joost Vrouenraets en/of danseres Maïté Guérin de…
  Tijdens de workshop 'Helden in de maak', laten choreograaf Joost Vrouenraets en/of danseres Maïté Guérin de dansleerlingen proeven aan en zelf experimenteren met het dansmateriaal uit de voorstelling HEROES, een bezield tweeluik over de liefde dat op 7 december jl. in Heerlen in première ging. Belangrijkste focus van de workshop is de partnering techniek ‘shell bending’ die Joost en Maïté aan het ontwikkelen zijn. Deze techniek ligt aan de basis van de voorstelling HEROES.

  Data en tijden van de workshop worden in overleg met de contactpersonen van de dansscholen bepaald. De workshop duurt 1,5 tot 2 uur (in overleg) en kan worden gegeven op de locatie van de dansschool.

  Klik hier voor meer informatie over o.a. docenten, benodigdheden, kosten, aanmelden en de voorstelling HEROES.

  De voorstelling HEROES is in Limburg nog te bezoeken op:
  - 12 april 2014 in Cultuurhuis, Heerlen
  - 31 mei en 1 juni 2014 in Theaterboerderij Boeket, Nederweert
  - 7 juni 2014 in Openluchttheater, Valkenburg

  Kaarten voor de voorstelling zijn via de theaters te reserveren. GOTRA biedt leerlingen die ook naar de voorstelling HEROES komen een workshopkorting aan.


  Lees meer
 • 03 mei 2014 - 04 mei 2014eigen activiteit Sally's Danslab voor dansmakers en dansers
  Wil je je als dansmaker verder ontwikkelen  of nieuwe inspiratie opdoen? Of vind je het als danser leuk om mee…
  Wil je je als dansmaker verder ontwikkelen  of nieuwe inspiratie opdoen? Of vind je het als danser leuk om mee te denken over het creatieproces van een choreografie? Schrijf je dan in voor Sally’s Danslab op 3 en 4 mei 2014 in de dansstudio’s in AINSI Maastricht! Deelnemers gaan aan de slag met choreografen Ronald Wintjens en Stefan Ernst en dansers van Project Sally Maastricht. Uitgangspunt is het repertoire van Project Sally.

  De deelnemende dansers worden in vier groepen verdeeld met per groep één dansmaker. Deze wordt uitgedaagd samen met de dansers het dansmateriaal te herkauwen, ondersteboven te gooien en te vervormen tot nieuwe composities. Project Sally geeft hierbij individuele coaching. Het weekend wordt afgesloten met een informele presentatie van het ‘work in progress’. Er is plaats voor vier dansmakers en 26 dansers uit Limburg en de Euregio (België en Duitsland). Sally’s Danslab is een initiatief van het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Project Sally Maastricht en het Euregionaal Dansplatform.

  Aanmelden kan via abarbou@hklimburg.nl.  

  Lees meer
 • 16 mei 2014 - 24 mei 2014 Tango Brutal - Internationaal Tangofestival Heerlen
  Kom 16 t/m 24 mei naar Tango Brutal en maak kennis met de wereld van de Argentijnse Tango; de passie, de subtiliteit,…
  Kom 16 t/m 24 mei naar Tango Brutal en maak kennis met de wereld van de Argentijnse Tango; de passie, de subtiliteit, de oorsprong, de ontwikkeling, de smaak, het gevoel. Hoor, zie, dans en beleef de verbijsterende en ingetogen brutaliteit van de Argentijnse Tango!

  Luister, kijk én dans op de geweldige Argentijnse klanken van Carel Kraayenhof met zijn zeskoppige Sexteto Canyengue. Laat je bedwelmen door de groovy neo-tangoklanken van DJ Buscemi ft. Ad Cominotto op accordeon, en met support-act Boscha Nova & special guests. Leef mee tijdens de indrukwekkende documentaire 12 Tango's van Arne Birkenstock in het prachtige Royal Theater. Laat je betoveren door de prachtige muzikaliteit van Tatadios Cuarteto (speciaal ingevlogen uit Argentinië). En ga helemaal op in het verhaal en de stem van Juan Carlos Tajes of ga helemaal uit je dak met de 'foute' tango's van Bruno Majcherek en Lex Nelissen in het Cultuurhuis.

  Beleef het allemaal mee en geniet van de gratis tangolessen, milonga's, tango menu's, tangoschoenen, eerste hulp bij tango, de tentoonstelling over de godfather van de tango Carlos Gardel, de expo 'Exilios' én dans heerlijk mee tijdens de Salon Euregional in de unieke hal van het Glaspaleis!

  Ga voor meer informatie, het volledige programma en kaartverkoop naar tangobrutal.com.
dans nieuws
 • 03 april 2014 Werkboek Klassiek Ballet - Marja Ronda
  Onlangs verscheen het werkboek 'Klassiek Ballet - Elementaire ballettechniek' van Marja Ronda. Dit boek is tot…
  Onlangs verscheen het werkboek 'Klassiek Ballet - Elementaire ballettechniek' van Marja Ronda. Dit boek is tot stand gekomen vanuit de meer dan veertig jaar ervaring die Ronda heeft in het lesgeven aan jonge mensen, zowel in het amateurveld als aan de professionele vakopleiding. Het werkboek gaat over de basis van de ballettechniek: wat doe je? Hoe doe je dat? En waar gaat het om?

  De balletoefeningen en bijbehorende afbeeldingen zijn stapsgewijs beschreven met muzieksoort en aantal maten, oefenmethode en aandachtspunten. Dit alles overzichtelijk en kort samengevat en met ruimte voor eigen notities.

  Het werkboek is opgedeeld in de volgende hoofdstukken:
  1) Elementen - vorm, tijd, dynamiek, ruimte en zwaartekracht
  2) Houding en placement - basisoefeningen voor bewustwording en training van houding en placement
  3) Voorbereiding - voorbereidende lesstof van de ballettechniek
  4) Ballettechniek - lesindeling en elementaire lesstof
  5) À la barre - balletoefeningen aan de barre
  6) Au milieu - balletoefeningen in het midden
  7) Allegro - sprongen en danspassen
  8) Sur les pointes - spitzentechniek

  Klik hier voor een impressie van twee van de in totaal negentig pagina's uit het boek.

  Het boek is iets kleiner dan A4-formaat, gebonden in ringband en kost € 25,- (incl. verzendkosten). Bestellen kan door een mail te sturen naar info@balletcoaching.nl.
 • 17 maart 2014 Ambachtslieden gezocht voor (OLD)Fashion(ed)
  Festival de Nederlandse Dansdagen, Museum aan het Vrijthof en FASHIONCLASH zijn op zoek naar (gepensioneerde) ambachtsmannen…
  Festival de Nederlandse Dansdagen, Museum aan het Vrijthof en FASHIONCLASH zijn op zoek naar (gepensioneerde) ambachtsmannen en -vrouwen voor een bijzonder en toonaangevend project: (OLD)Fashion(ed). In dit project delen ervaren ambachtsvrouwen en -mannen hun kennis met jonge mode ontwerpers. Samen maken zij enkele kledingstukken en/of accessoires. De collectie zal te zien zijn tijdens FASHIONCLASH Festival (juni 2014) en Festival de Nederlandse Dansdagen (oktober 2014), gedragen door modellen van 65 jaar en ouder, in dansante shows gemaakt door gerenommeerde choreografen. Het project sluit af met een bijzondere expositie in Museum aan het Vrijthof in Maastricht, waarin naast de kostuums en films van de shows, de verhalen van de ambachtslieden een prominente plek krijgen.

  Voor (OLD)Fashion(ed) worden mannen en vrouwen (65+'s) gezocht die meester zijn in een specifieke ambacht en die hun kennis willen delen met een nieuwe generatie modeontwerpers, waaronder Linda Friesen. Door modernisering en technologische ontwikkeling dreigen veel ambachten te verdwijnen uit ons dagelijks leven. Bijzondere kennis en vaardigheden dreigen verloren te gaan. Denk aan kledingherstellers, mandenvlechters, kantklossers, metaalbewerkers, schoenmakers, touwslagers, graveurs, instrumentenmakers, hoedenmakers, emailleurs, papiermakers, nettenbreiers, porselein bewerkers, pruikenmakers, poppenmakers, enz.

  Wilt u uw kennis delen en staat u open voor een samenwerking met een jonge ontwerper? Bent u benieuwd hoe uw kennis een plek krijgt in een bijzondere tas, een unieke wandelstok, een mooi broekpak, een hoed, een stoel die oogt als een jurk? Wilt u uw verhalen delen, en terugvinden in Museum aan het Vrijthof? Meld u dan nu aan door een mail te sturen naar info@museumaanhetvrijthof.nl o.v.v. uw naam en ambacht. Aanmelden is mogelijk tot donderdag 10 april a.s.

  Het project start in april 2014. De creatie van de kostuums en accessoires zal in de maanden daarna plaatsvinden met een eerste presentatie van het werk tijdens FASHIONCLASH Festival op 14, 15 en 16 juni 2014.
 • 27 februari 2014 Ministerie OCW biedt ondersteuning bij Fondsenwerving
  Culturele organisaties proberen steeds beter aan te sluiten op de veranderende markt. Maar hoe doe je dat? Het…
  Culturele organisaties proberen steeds beter aan te sluiten op de veranderende markt. Maar hoe doe je dat? Het groeiende besef van meer zelfredzaamheid is aanwezig, maar het ontbreekt soms nog aan kennis, capaciteit en veranderkracht. Om hierbij te helpen gaat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap culturele instellingen de komende vier jaar ondersteunen. Hiervoor is Wijzer Werven opgericht, een trainings- en coachingstraject op het gebied van fondsenwerving en het vergroten van inkomsten.

  Uitgangspunt bij de training en coaching is ‘learning by doing’: de instelling gaat nadrukkelijk zelf aan de slag. Door inzicht in het ondernemerspotentieel van de eigen organisatie en samen met de trainer/coach te kijken hoe de optimale combinatie van potentiële financiers (fondsenwerving) en inkomsten uit eigen activiteiten (publiek) te realiseren is.

  Voor wie?
  Iedere instelling en maker uit de Nederlandse non-profit cultuursector die beschikt over een ANBI-status, aangemerkt als culturele instelling, kan zich aanmelden voor begeleiding. Het programma is toegankelijk voor directie, management én medewerkers. De instelling betaalt voor het traject slechts 10% van de kosten. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap betaalt de rest. Minister Bussemaker heeft na aanbesteding de dienstverlening gegund aan het samenwerkingsverband van Berenschot, Charistar en Van Dooren Advies voor een periode van vier jaar.

  Kijk voor meer informatie en het aanmeldformulier op www.daargeefjeom.nl.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?