dans

Dans is uitdaging, dans is gevoel, dans is plezier. Dans beweegt je! Het Huis voor de Kunsten Limburg ondersteunt Limburgse dansinitiatieven op allerlei manieren. Met informatie en advies, maar ook door workshops, cursussen, festivals en dansprojecten te organiseren voor zowel amateur als professionele dansers, docenten en choreografen.
 
Wij willen kennis uitwisselen en verdiepen, netwerken versterken en uitbreiden, goede dansinitiatieven ondersteunen en onder de aandacht brengen bij het publiek. Bovendien creëren wij graag spannende kruisbestuivingen, bijvoorbeeld door amateurs in contact te brengen met professionele choreografen en dansers.

In onze projecten werken wij nauw samen met de Dansdocenten Vereniging Limburg, de Limburgse dansscholen, de theaters in Limburg, professioneel Danshuis Station Zuid, Kunstfactor, de Nederlandse Dansdagen en anderen.  
dans_amateur_dansfestival_venlo62
dans agenda
 • 31 januari 2015 - 01 februari 2015samenwerkings activiteit Danstalent On The Move
  'Danstalent on the Move' is een open workshopweekend met aansluitend de voorstelling 'Danstalent on the Move'.…
  'Danstalent on the Move' is een open workshopweekend met aansluitend de voorstelling 'Danstalent on the Move'.

  In de workshops maak je kennis met docenten uit Limburg en de docenten en studenten van Codarts Rotterdam en de professionele dansers van Project Sally Maastricht. Van Urban tot salsa en van moderne tot klassieke dans.  (leeftijd 11+)
  Data workshops: 31 jan. en 1 feb. 2015 van 10:00-15:00 uur
  Locatie: AINSI, Lage Kanaaldijk 112-113, Maastricht
  Kosten: 25,- per persoon voor 2 dagen! met gratis voorstellingskaartje.

  Danstalent on the Move - de voorstelling
  Dansers van regionale dansscholen bieden samen met Codarts Rotterdam een zeer gevarieerd programma. De 3e jaars studenten van Codarts ‘Uitvoerende Dans’ dansen nieuw en bestaand werk van o.a. Konstantin Keykhel, Stephen Shropshire, Marina Mascarell en Lóránd Zachár.
  Datum voorstelling: 1 februari, 16:00 uur
  Locatie: AINSI, Maastricht
  Kaarten excl. workshops: € 10,- per persoon
  Reserveren: http://www.sodl.nl/index.php/activiteiten

  Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Theater aan het Vrijthof, Provincie Limburg, Stichting Ondersteuning Danstalent Limburg, Codarts, Project Sally Maastricht en Huis voor de Kunsten Limburg.
  Lees meer
 • 07 februari 2015 20:00 - 21:30 Dansvoorstelling 'Listig' van PIUM in Cultuurhuis Heerlen
  Een afrekening met een turbulent liefdesleven. Wat volgt? Negen monologen die moeten dienen als scheidslijn tussen…
  Een afrekening met een turbulent liefdesleven. Wat volgt? Negen monologen die moeten dienen als scheidslijn tussen het verleden en de toekomst. Een waterval aan woorden als breekijzer. Monologen die de weg van toen naar straks plaveien. Woorden in hun veelvoud als dringende noodzakelijkheid. En toch... , wat is nu de kern van elke monoloog? Uitgedrukt in slechts een kernwoord, een dans, een lied, een uitdrukking...
   
  LISTIG is de nieuwe voorstelling van productiegroep PIUM, geïnspireerd op het boek ‘Monologen’ van journalist/tekstschrijver Leontien Wegman. Een boek waarin wordt afgerekend met een turbulent liefdesleven. PIUM, onder leiding van de Venlose choreograaf Grace Bellel, onderzocht aan de hand van het boek nauwgezet datgene wat dan zo voelbaar is. Zocht uit wat de kern was van elke monoloog. Slaagde erin de waterval aan teksten uit te drukken in een kernwoord, dans, lied of een uitdrukking... Het resultaat: een unieke samensmelting van dans, taal en live muziek, op een indringende en soms ontroerende wijze gebracht.
   
  Bewogen, Levendig, Onstuimig, Onrustig, Roerig, Stormachtig, Veelbewogen, Volatiel en Woelig
   
  Het voorprogamma is een samenwerking met lokale dansscholen. Choreografieën voorprogramma worden verzorgd door:
  - Christina Cuijpers (SCHUNCK* Dans, Heerlen - Klassiek volwassenen)
  - Stephanie Rijpkema (SCHUNCK* Dans, Heerlen - Modern duet)
   
  Datum: 7 februari
  Tijd: 20.00 uur
  Locatie: Cultuurhuis Heerlen
  Entree: € 7,50

  Kaarten zijn verkrijgbaar via www.cultuurhuisheerlen.nl.
 • 01 maart 2015 10:00 - 16:00samenwerkings activiteit Coachingsdag Dans voor Kunstbende-deelnemers
  Op zondag 1 maart 2015 organiseert Kunstbende Limburg in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg speciaal…
  Op zondag 1 maart 2015 organiseert Kunstbende Limburg in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg speciaal voor de Kunstbende-deelnemers in de categorie DANS een coachingsdag. Elke act (individueel of in een groep) krijgt 45 minuten persoonlijke aandacht van een coach om de laatste puntjes op de “i” te zetten! De coaches geven je feedback over jouw eigen dans, je krijgt tips om je performance bij te schaven en wellicht wel nieuwe inspiratie om onderdelen van de dans helemaal anders te doen. Ze gaan je in ieder geval helemaal klaarstomen voor de Regiofinale van Kunstbende Limburg.
   
  Zondag 1 maart 2015, 10:00 tot 16:00 uur
  Locatie: n.n.b.
  Deelname = Gratis (enige voorwaarde hiervoor is dat je deelneemt aan de wedstrijd van Kunstbende)!
   
  Regiofinale Kunstbende Limburg
  De categorie DANS is één van de meest populaire categorieën binnen de Kunstbende wedstrijd. Deelnemers uit heel Limburg treden individueel of in groepsverband op tijdens de Limburgse finale op zondag 29 maart 2015 in de grote zaal van de Stadsschouwburg Sittard-Geleen. Een professionele die bepaalt wie er doorgaat naar de landelijk finale van Kunstbende in de Melkweg Amsterdam.
   
  Doe mee aan Kunstbende, maak kans op vele vette prijzen zoals workshops en een coachingstraject, optredens, kaartjes voor Pinkpop en nog veel meer! Daarnaast kun je meedoen aan deze gratis workshop.

  Inschrijven kan hier.
 • 02 maart 2015 19:00 - 20:30samenwerkings activiteit Workshop Hubbard Street 2 tijdens Schrit_tmacher
  In het kader van het schrit_tmacher Festival organiseert Parkstad Limburg Theaters in samenwerking met het Huis…
  In het kader van het schrit_tmacher Festival organiseert Parkstad Limburg Theaters in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg ieder jaar dansworkshops voor amateurdansers en dansdocenten. Dit jaar is dat een workshop moderne dans voor amateurdansers gebaseerd op repertoire uit de voorstelling van het zeer gerenommeerde dansgezelschap Hubbard Street 2 (USA).  
   
  De workshop is voor zowel beginners als gevorderden, enige danservaring is vereist. Reserveren kan via de website van Parkstad Limburg Theaters: www.parkstadlimburgtheaters.nl
   
  Maandag 2 maart 2015
  Tijd: 19.00-20.30 uur
  Locatie: Parkstad Limburg Theaters Burg. van Grunsvenplein, Heerlen
  Kosten: € 15,- per persoon
  Deelnemers aan de workshop kunnen voor € 25,- (1e rang) de voorstelling van Hubbard Street 2 op dinsdag 3 maart, 20.00 uur in Theater Heerlen bijwonen. Bel +31(0)45-5716607 of aan de kassa van Theater Heerlen.
   
  Vragen? Neem dan contact op met Grace Bellel, consulent dans Huis voor de Kunsten Limburg, via gbellel@hklimburg.nl.
   
  Kijk voor het volledige programma van het schrit_tmacherfestival in Aken en Heerlen op www.parkstadlimburgtheaters.nl en www.schrittmacherfestival.nl
dans nieuws
 • 03 december 2014 (OLD)Fashion(ed) van de Nederlandse Dansdagen is voorbeeldproject
  Het project (OLD)Fashion(ed), waarmee de Nederlandse Dansdagen wederom ouderen en dans combineert in een spraakmakend…
  Het project (OLD)Fashion(ed), waarmee de Nederlandse Dansdagen wederom ouderen en dans combineert in een spraakmakend discipline overschrijdend project, is geselecteerd als één van de voorbeeldprojecten in het kader van het nieuwe programma The Art of Impact. Dit programma is een samenwerking van het ministerie van OCW met de zes publieke cultuurfondsen: Fonds Podiumkunsten, Fonds voor Cultuurparticipatie, Nederlands Filmfonds, Nederlands Letterenfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Mondriaan Fonds. Op maandag 1 december presenteerde minister van Cultuur Jet Bussemaker tijdens het congres Cultuur in Beeld het programma The Art of Impact.
   
  In het project (OLD)Fashion(ed) lieten vier choreografen en vier modeontwerpers zich inspireren door ambachten als metaal bewerken, papierscheppen, strovlechten en stroop maken. Ze creëerden vier dansante modeshows, of vier modieuze choreografieën, met niet geschoolde dansers tussen de 63 en 80 jaar. Deze shows waren afgelopen jaar te zien op FASHIONCLASH Festival en Festival de Nederlandse Dansdagen. Met dit project creëerde De Nederlandse Dansdagen een serie korte werken waarin dans en mode tot elkaar komen in een nieuwe vorm. (OLD)Fashion(ed) plaatst de identiteit van ouderen in het centrum van de danskunst, in de hoop de dominante beeldvorming rondom ouderdom te kantelen en aan te vullen bij een breed publiek.
   
  In 2010 zetten de Nederlandse Dansdagen het onderwerp ouderen in de dans op de kaart met het project Lichtjaren waarin oudere gepensioneerde dansers samen met jonge dansers van vooropleidingen dans op de planken stonden. In 2011, 2012 en 2013 werd dit gevolgd door het Europese project Act Your Age, waarin de danskunst als startpunt werd genomen om de dominante beelden met betrekking tot verouderen en ouderdom te bevragen en aan te vullen. In dit project werd veelvuldig samengewerkt met een grote diversiteit aan professionals van onder andere Universiteit Maastricht, de Erasmus Universiteit Rotterdam en Leyden Academy on Vitality and Ageing. Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa heeft dit project geleid tot veel nieuwe initiatieven waarbij ouderen in de dans een prominente plek krijgen. Het project (OLD)Fashion(ed), waarbij is samengewerkt met Museum aan het Vrijfhof en FASHIONCLASH Maastricht en dat mede mogelijk is gemaakt door het Fonds Cultuurparticipatie, is hier een goed voorbeeld van. “Ouderdom krijgt Danspodium” kopte de Volkskrant en het tv-programma Tijd voor Max nodigde de dansers uit om over hun ervaringen te praten.
   
  The Art of Impact geeft De Nederlandse Dansdagen de mogelijkheid om de reikwijdte van (OLD)Fashion(ed) te vergroten, en de kracht van deze werken, de kracht van deze oudere performers, zichtbaar te maken op plekken waar dat niet voor de hand lijkt te liggen. Het geeft de mogelijkheid om samen met de betrokken choreografen en fashiondesigners nieuwe presentatieplekken te vinden voor een nationale tour. Het gesprek met het publiek en het uitwisselen van (kijk)ervaringen krijgen hierin een belangrijke rol.
prikbord
Zoek je een Limburgse dansgroep, danser of choreograaf? Of heb je een andere dansoproep of -vacature? Wij brengen het graag onder de aandacht op dit prikbord. Mail je bericht naar mfrencken@hklimburg.nl.
27-01-2015 09:10,

Dansschool The Movement zoekt een dansdocent Modern

Dansschool The Movement in de ECI cultuurfabriek te Roermond is op zoek naar een ervaren dansdocent Modern… Dansschool The Movement in de ECI cultuurfabriek te Roermond is op zoek naar een ervaren dansdocent Modern voor de maandagavond.

Het gaat om een groep op maandag van 17.45 tot 18.45 uur met de leeftijd 9+. Het is een groep bestaande uit 10 leerlingen die ook echt willen dansen.

Neem bij interesse contact op met Soraya Groznik via eci-themovement@ecicultuurfabriek.nl of 06 21417190.
06-11-2014 11:28,

Urban dansers gezocht voor muziektheaterproductie

Gezocht: urban dansers voor korte optredens in avondvullende muziektheaterproductie 'La Gran Esperanza'…
Gezocht: urban dansers voor korte optredens in avondvullende muziektheaterproductie 'La Gran Esperanza' Maastricht in regie van Tamara Jongerden.

Wens: Old School Dance op klassieke Spaanse muziek, plus acteer- /figurantenwerk en (koor)zang.

De choreografie wordt verzorgd. Repetitietijd in overleg, optredens vinden plaats in april 2015.

Repetities:
- Zaterdag 21 maart 2015
- Zondag 29 maart 2015
- Zaterdag 11 april 2015
- Zondag 12 april 2015 (doorloop)
- Dinsdag 14 april 2015 (doorloop in het theater, Bordenhal)
- Woensdag 15 april 2015 (technische doorloop) 
- Donderdag 16 april 2015 (generale repetitie)
 
Voorstellingen:
- Vrijdag 17 april 2015 (avondvoorstelling)
- Zaterdag 18 april 2015 (avondvoorstelling)
- Zondag 19 april 2015 (middag- of avondvoorstelling)
- Zaterdag 25 april 2015 (avondvoorstelling)
- Zondag 26 april 2015 (middag- of avondvoorstelling)

Interesse? Neem contact op met Tamara Jongerden via 06 29220669  of tyjongerden@cs.com.
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Dans? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?