dans

Dans is uitdaging, dans is gevoel, dans is plezier. Dans beweegt je! Het Huis voor de Kunsten Limburg ondersteunt Limburgse dansinitiatieven op allerlei manieren. Met informatie en advies, maar ook door workshops, cursussen, festivals en dansprojecten te organiseren voor zowel amateur als professionele dansers, docenten en choreografen.
 
Wij willen kennis uitwisselen en verdiepen, netwerken versterken en uitbreiden, goede dansinitiatieven ondersteunen en onder de aandacht brengen bij het publiek. Bovendien creëren wij graag spannende kruisbestuivingen, bijvoorbeeld door amateurs in contact te brengen met professionele choreografen en dansers.

In onze projecten werken wij nauw samen met de Dansdocenten Vereniging Limburg, de Limburgse dansscholen, de theaters in Limburg, professioneel Danshuis Station Zuid, Kunstfactor, de Nederlandse Dansdagen en anderen.  
dans_amateur_dansfestival_venlo62
dans agenda
 • 01 maart 2015 - 02 mei 2015 Dansworkshop 'About Lucian' door Jens van Daele
  Van maart t/m mei maakt de nieuwe dansvoorstelling 'About Lucian' van choreograaf Jens van Daele een tournee door…
  Van maart t/m mei maakt de nieuwe dansvoorstelling 'About Lucian' van choreograaf Jens van Daele een tournee door Nederland. In Limburg is hij te zien op 26 maart in Theater de Maaspoort te Venlo en op 2 mei in AINSI Theater in Maastricht. In deze periode bieden zij ook een workshop aan voor amateur- en professionele dansers. Tijdens deze workshop komen de deelnemers in aanraking met de moderne danstaal van choreograaf Jens van Daele en gaan zij aan de slag met bewegingsmateriaal uit de voorstelling 'About Lucian'.
   
  Tijdens de workshop worden vaardigheden en technieken van partnering en floorwork aangeleerd. Er wordt gewerkt met thema’s die centraal staan in het werk van Van Daele zoals:
  ‘all or nothing’
  actie - reactie
  vertrouwen, snelheid, instinct 
  spanning en ontspanning
   
  Voor wie:
  - Amateurdansers
  - Professionele dansers
  - Student danser aan Dansacademie / Hogeschool voor de Kunsten / MBO Dansopleiding

  Locatie:
  De workshop wordt gegeven op locatie. Deelnemers verzorgen dus zelf de locatie (denk aan gymzaal, aula, danszaal) waar de workshop wordt geven. Het team van Jens van Daele zorgt voor de dansers die de workshop zullen geven.

  Wanneer:
  In overleg. De workshop is mogelijk vanaf 12.00 uur in de middag.
   
  Kosten:
  De workshop in Maastricht is in combinatie met een kaartje voor de voorstelling gratis. (Hier zijn kortingen als CKV en studentenkorting niet geldig). De workshop in Venlo kost €3 per leerling als ook de voorstelling in Venlo wordt bezocht. 
   
  Aanmelden kan via:
  Mandy Loef: educatie@ jensvandaele.com 06-52215152 
  Patricia van Deutekom: patriciavandeutekom@hotmail.com 06-13445777
   
 • 01 maart 2015 10:00 - 16:00samenwerkings activiteit Coachingsdag Dans voor Kunstbende-deelnemers
  Op zondag 1 maart 2015 organiseert Kunstbende Limburg in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg speciaal…
  Op zondag 1 maart 2015 organiseert Kunstbende Limburg in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg speciaal voor de Kunstbende-deelnemers in de categorie DANS een coachingsdag. Elke act (individueel of in een groep) krijgt 45 minuten persoonlijke aandacht van een coach om de laatste puntjes op de “i” te zetten! De coaches geven je feedback over jouw eigen dans, je krijgt tips om je performance bij te schaven en wellicht wel nieuwe inspiratie om onderdelen van de dans helemaal anders te doen. Ze gaan je in ieder geval helemaal klaarstomen voor de Regiofinale van Kunstbende Limburg.
   
  Zondag 1 maart 2015, 10:00 tot 16:00 uur
  Locatie: n.n.b.
  Deelname = Gratis (enige voorwaarde hiervoor is dat je deelneemt aan de wedstrijd van Kunstbende)!
   
  Regiofinale Kunstbende Limburg
  De categorie DANS is één van de meest populaire categorieën binnen de Kunstbende wedstrijd. Deelnemers uit heel Limburg treden individueel of in groepsverband op tijdens de Limburgse finale op zondag 29 maart 2015 in de grote zaal van de Stadsschouwburg Sittard-Geleen. Een professionele die bepaalt wie er doorgaat naar de landelijk finale van Kunstbende in de Melkweg Amsterdam.
   
  Doe mee aan Kunstbende, maak kans op vele vette prijzen zoals workshops en een coachingstraject, optredens, kaartjes voor Pinkpop en nog veel meer! Daarnaast kun je meedoen aan deze gratis workshop.

  Inschrijven kan hier.
 • 02 maart 2015 19:00 - 20:30samenwerkings activiteit Workshop Hubbard Street 2 tijdens Schrit_tmacher
  In het kader van het schrit_tmacher Festival organiseert Parkstad Limburg Theaters in samenwerking met het Huis…
  In het kader van het schrit_tmacher Festival organiseert Parkstad Limburg Theaters in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg ieder jaar dansworkshops voor amateurdansers en dansdocenten. Dit jaar is dat een workshop moderne dans voor amateurdansers gebaseerd op repertoire uit de voorstelling van het zeer gerenommeerde dansgezelschap Hubbard Street 2 (USA).  
   
  De workshop is voor zowel beginners als gevorderden, enige danservaring is vereist. Reserveren kan via de website van Parkstad Limburg Theaters: www.parkstadlimburgtheaters.nl
   
  Maandag 2 maart 2015
  Tijd: 19.00-20.30 uur
  Locatie: Parkstad Limburg Theaters Burg. van Grunsvenplein, Heerlen
  Kosten: € 15,- per persoon
  Deelnemers aan de workshop kunnen voor € 25,- (1e rang) de voorstelling van Hubbard Street 2 op dinsdag 3 maart, 20.00 uur in Theater Heerlen bijwonen. Bel +31(0)45-5716607 of aan de kassa van Theater Heerlen.
   
  Vragen? Neem dan contact op met Grace Bellel, consulent dans Huis voor de Kunsten Limburg, via gbellel@hklimburg.nl.
   
  Kijk voor het volledige programma van het schrit_tmacherfestival in Aken en Heerlen op www.parkstadlimburgtheaters.nl en www.schrittmacherfestival.nl
 • 29 maart 2015 00:00 - 00:00 Listig - PIUM
  Een jaar na de succesvolle première van de voorstelling 'Listig' in theater de Maaspoort in Venlo, heb je nog…
  Een jaar na de succesvolle première van de voorstelling 'Listig' in theater de Maaspoort in Venlo, heb je nog twee keer de kans om de voorstelling te zien in onze thuisstad! Tijdens beide voorstelling gaat productiegroep PIUM een samenwerking aan met een aantal lokale dansscholen om het voorprogramma te verzorgen. Ze zullen hun choreografie uitvoeren met de band van PIUM, The Men from UNCLE.

  De choreografieën voor het voorprogramma worden verzorgd door:
  - Urban Dance Studio / Aletta Smit
  - Dansstudio Dansa / Anouk Kulaleen
  - Dansgroep Juul Thijssen
  - Kunstencentrum Venlo / Melanie Melis

  Data:
  - zondag 29 maart, 16.00 uur
  - zondag 29 maart, 20.00 uur
  Locatie: Theater de Garage, Saxenkampstraat 2, Venlo  
  Entree: € 9,- (CJP/Studentenpas € 7,75)
  Kaarten: Theater de Garage of reserveer via 077 351 42 52
dans nieuws
 • 24 februari 2015 Kick-off Jeugdcultuurfonds Limburg
  Cultuur zorgt voor plezier en persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Kinderen die aan actieve kunstbeoefening…
  Cultuur zorgt voor plezier en persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Kinderen die aan actieve kunstbeoefening doen, krijgen meer zelfvertrouwen, hun concentratievermogen neemt toe en hun sociale vaardigheden worden vergroot. Juist voor kinderen in achterstandsposities zijn deze effecten heel belangrijk. Hun zelfbewustzijn groeit, ze krijgen meer oog voor hun kansen en meer zelfvertrouwen om ze aan te grijpen. Maar wat als je wilt leren zingen, schilderen, toneelspelen of dansen en je ouders of verzorgers kunnen het niet betalen? Juist voor die kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar is het Jeugdcultuurfonds opgericht. Dit fonds geeft hen de mogelijkheid om lessen te volgen bij bijvoorbeeld een theaterclub, dansschool, kunstatelier of muziekvereniging. Ook in Limburg is het fonds actief. Het Jeugdcultuurfonds Limburg is opgericht door het Huis voor de Kunsten Limburg. Op 4 maart vindt in Heerlen de kick-off plaats. 
   
  Ruim 400 euro per kind per jaar
  Het Jeugdcultuurfonds wil dat alle kinderen in Nederland zich kunnen ontwikkelen in minstens één kunstdiscipline. Het fonds richt zich op het wegnemen van de financiële drempels voor kinderen in achterstandsposities, dat wil zeggen uit gezinnen waarvan het inkomen niet meer dan 120% van het wettelijk sociaal minimum bedraagt. Ouders/verzorgers kunnen niet rechtstreeks een aanvraag indienen bij het Jeugdcultuurfonds. Dit kan alleen gedaan worden door een intermediair. Dit is een tussenpersoon die professioneel betrokken is bij de opvoeding en verzorging van het kind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Stichting Leergeld, een leerkracht, jeugdhulpverlener, huisarts of maatschappelijk werker. De maximale bijdrage die het fonds uitkeert is 419,75 euro per kind per jaar. Deze bijdrage wordt gebruikt om de contributie en eventueel benodigde attributen te betalen. Het geld gaat direct naar de cultuuraanbieder of winkel, niet naar de ouders of het kind. De intermediair ziet er op toe dat het kind deelneemt aan de activiteiten waarvoor het fonds betaalt. 
   
  Organisatie in Limburg
  Het Jeugdcultuurfonds Limburg is aanspreekpunt voor de gemeenten in Limburg. Het toetst voor hen de aanvragen, doet de promotie, organiseert informatiebijeenkomsten én helpt bij het zoeken van fondsen. De gemeenten Heerlen, Horst aan de Maas, Kerkrade en Venray zijn reeds aangesloten bij het Jeugdcultuurfonds Limburg. Met diverse andere gemeenten zijn de gesprekken over deelname in een vergevorderd stadium. 
   
  Kick-off 4 maart
  Op 4 maart ’s morgens vindt in de Theo Thijssenschool in Heerlen de kick-off van het Jeugdcultuurfonds Limburg plaats én wordt de start van het Jeugdcultuurfonds in Heerlen gevierd. Hierbij wordt een cheque ter waarde van 10.000 euro van de Rabobank Foundation, een van de sponsors van het Jeugdcultuurfonds in Heerlen, overhandigd. Ook houdt Odile Wolfs, voorzitter van het Jeugdcultuurfonds Limburg, een toespraak en Barry Braeken, wethouder Cultuur van de gemeente Heerlen. Bovendien treden leerlingen van de Theo Thijssenschool op. De kick-off is met name bedoeld voor partners in het veld die werken met en voor kinderen en jongeren in achterstandsposities. 
  lees meer…
 • 23 februari 2015 Auditie dansopleiding en gratis juniorenprogramma
  Ben jij tussen de 9 en de 14 jaar en doe je niets liever dan dansen? Ga je in september 2015 naar groep 8 of de…
  Ben jij tussen de 9 en de 14 jaar en doe je niets liever dan dansen? Ga je in september 2015 naar groep 8 of de middelbare school? Meld je dan nu aan voor de audities voor de dansopleiding en het gratis juniorenprogramma  van de Opleiding Dans Maastricht (ODM) op 28 februari a.s. Dansen is vakwerk en nu is de kans jezelf te ontwikkelen voor de toekomst!

  ODM is een vooropleiding van Codarts Rotterdam en is geïntegreerd in het Bonnefanten College. Dat betekent dat je op de middelbare school meer dan 10 uur danslessen krijgt tijdens schooltijd en er een aantal vakken zijn waar je vrijstelling voor hebt. Je krijgt o.a. klassieke en moderne dans, improvisatie en urban jazz. Je werkt hier met professionele docenten, dansers en choreografen. Onze junioren trainen (gratis) op maandag en woensdagmiddag, na schooltijd.

  Is dansen je leven? Kom dan auditie doen op 28 februari om 14.00 uur.

  Locatie: Bonnefanten College, Eenhoornsingel 100, Maastricht

  Meld je aan zodat we weten dat je komt. Dat kan via het inschrijfformulier op www.opleiding-dans.nl/toelating
  of info@opleiding-dans.nl.

  lees meer…
prikbord
Zoek je een Limburgse dansgroep, danser of choreograaf? Of heb je een andere dansoproep of -vacature? Wij brengen het graag onder de aandacht op dit prikbord. Mail je bericht naar mfrencken@hklimburg.nl.
27-01-2015 09:10,

Dansschool The Movement zoekt een dansdocent Modern

Dansschool The Movement in de ECI cultuurfabriek te Roermond is op zoek naar een ervaren dansdocent Modern… Dansschool The Movement in de ECI cultuurfabriek te Roermond is op zoek naar een ervaren dansdocent Modern voor de maandagavond.

Het gaat om een groep op maandag van 17.45 tot 18.45 uur met de leeftijd 9+. Het is een groep bestaande uit 10 leerlingen die ook echt willen dansen.

Neem bij interesse contact op met Soraya Groznik via eci-themovement@ecicultuurfabriek.nl of 06 21417190.
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Dans? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?