dans

Dans is uitdaging, dans is gevoel, dans is plezier. Dans beweegt je! Het Huis voor de Kunsten Limburg ondersteunt Limburgse dansinitiatieven op allerlei manieren. Met informatie en advies, maar ook door workshops, cursussen, festivals en dansprojecten te organiseren voor zowel amateur als professionele dansers, docenten en choreografen.
 
Wij willen kennis uitwisselen en verdiepen, netwerken versterken en uitbreiden, goede dansinitiatieven ondersteunen en onder de aandacht brengen bij het publiek. Bovendien creëren wij graag spannende kruisbestuivingen, bijvoorbeeld door amateurs in contact te brengen met professionele choreografen en dansers.

In onze projecten werken wij nauw samen met de Dansdocenten Vereniging Limburg, de Limburgse dansscholen, de theaters in Limburg, professioneel Danshuis Station Zuid, Kunstfactor, de Nederlandse Dansdagen en anderen.  
dans_amateur_dansfestival_venlo62
dans agenda
 • 01 maart 2015 - 02 mei 2015 Dansworkshop 'About Lucian' door Jens van Daele
  Van maart t/m mei maakt de nieuwe dansvoorstelling 'About Lucian' van choreograaf Jens van Daele een tournee door…
  Van maart t/m mei maakt de nieuwe dansvoorstelling 'About Lucian' van choreograaf Jens van Daele een tournee door Nederland. In Limburg is hij te zien op 26 maart in Theater de Maaspoort te Venlo en op 2 mei in AINSI Theater in Maastricht. In deze periode bieden zij ook een workshop aan voor amateur- en professionele dansers. Tijdens deze workshop komen de deelnemers in aanraking met de moderne danstaal van choreograaf Jens van Daele en gaan zij aan de slag met bewegingsmateriaal uit de voorstelling 'About Lucian'.
   
  Tijdens de workshop worden vaardigheden en technieken van partnering en floorwork aangeleerd. Er wordt gewerkt met thema’s die centraal staan in het werk van Van Daele zoals:
  ‘all or nothing’
  actie - reactie
  vertrouwen, snelheid, instinct 
  spanning en ontspanning
   
  Voor wie:
  - Amateurdansers
  - Professionele dansers
  - Student danser aan Dansacademie / Hogeschool voor de Kunsten / MBO Dansopleiding

  Locatie:
  De workshop wordt gegeven op locatie. Deelnemers verzorgen dus zelf de locatie (denk aan gymzaal, aula, danszaal) waar de workshop wordt geven. Het team van Jens van Daele zorgt voor de dansers die de workshop zullen geven.

  Wanneer:
  In overleg. De workshop is mogelijk vanaf 12.00 uur in de middag.
   
  Kosten:
  De workshop in Maastricht is in combinatie met een kaartje voor de voorstelling gratis. (Hier zijn kortingen als CKV en studentenkorting niet geldig). De workshop in Venlo kost €3 per leerling als ook de voorstelling in Venlo wordt bezocht. 
   
  Aanmelden kan via:
  Mandy Loef: educatie@ jensvandaele.com 06-52215152 
  Patricia van Deutekom: patriciavandeutekom@hotmail.com 06-13445777
   
 • 10 april 2015 - 08 mei 2015 Danstournee Dancing Lane
  In de maanden april en mei 2015 gaat De Dutch Junior Dance Division (DeDJDD), bekend van tv-programma Everybody…
  In de maanden april en mei 2015 gaat De Dutch Junior Dance Division (DeDJDD), bekend van tv-programma Everybody Dance Now, op tour met de voorstelling ‘Dancing Lane’. In deze unieke, gevarieerde dansvoorstelling worden verschillende dansstijlen gecombineerd op muziek van wereldberoemde componisten.
   
  De dansers van DeDJDD, onderdeel van het Haagse gezelschap De Dutch Don’t Dance Division (DeDDDD), schitterden afgelopen maand in de finale van Everybody Dance Now. In ‘Dancing Lane’ laten zij weer een andere kant van zichzelf zien. De voorstelling is opgebouwd uit korte en krachtige choreografieën, van de hand van choreografen Thom Stuart, Rinus Sprong, Michaël Häfliger (danser DeDJDD) en Ed Wubbe.
   
  Dancing Lane is een unieke, gevarieerde dansvoorstelling waarin klassiek en neoklassiek ballet wordt gecombineerd met moderne dans. Het is uitermate geschikt voor een groot publiek, met (relatief) korte, krachtige en op zichzelf staande choreografieën. We zien dans in een diversiteit aan emoties en stijlen: van een intense solo over eenzaamheid tot liefdesduetten en spectaculaire, dynamische groepsstukken
   
  Muziek o.a.: Vivaldi, Arvo Pärt, Jacques Brel, Strauss, Mozart en Philip Glass.
   
  Tourdata 2015
  - 10 en 11 april, Theater aan het Spui, Den Haag
  - 19 april, Theater aan de Stroom, Antwerpen
  - 24 april, Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden
  - 25 april, Theater Maitland, Driebergen
  - 29 april, Theater De Mythe, Goes
  - 30 april, Cool Kunst en Cultuur, Heerhugowaard
  - 1 mei, La Bonbonnière, Maastricht
  - 3 mei, Warenar, Wassenaar
  - 8 mei, Jan van Besouw, Goirle
   
  Over De Dutch Don’t Dance Division (DeDDDD)

  DeDDDD staat bekend om haar veelzijdige aanbod van dans en dansers uit allerlei disciplines en leeftijdscategorieën. Het Haagse gezelschap brengt visueel spektakel op allerlei locaties waarbij artistieke kwaliteit en gevoel voor humor hoog in het vaandel staan. Artistiek leiders Thom Stuart en Rinus Sprong zijn bij het grote publiek bekend van hun optreden in ‘The Ultimate Dance Battle’ en ‘Everybody Dance Now’ waar zij beiden de finale bereikten en de choreografie die zij maakten voor de wereldtournee van Armin van Buuren: ‘Armin Only Intense’.


  Lees meer
 • 14 juni 2015 00:00 - 00:00eigen activiteit Huis voor de Kunsten Limburg presenteert dans- en theaterproject tijdens VenloStormt
  Zondag 14 juni 2015 staat Venlo in het teken van VenloStormt, een Hindernissen Stormloop dwars door het centrum…
  Zondag 14 juni 2015 staat Venlo in het teken van VenloStormt, een Hindernissen Stormloop dwars door het centrum van Venlo en de uiterwaarden van de Maas. Honderden ‘bestormers’ rennen, klimmen, kruipen en roetsjen die dag over en door verschillende obstakels. Maar er is meer! VenloStormt biedt zowel bestormers als bezoekers ook een uitgebreid cultureel programma aan. Samen met het Huis voor de Kunsten Limburg worden twee bijzondere kunstprojecten geïnitieerd.

  Kijk voor meer informatie over VenloStormt op www.venlostormt.nl.

  Dansproject met cheerleaders
  Tijdens VenloStormt kom je op verschillende plaatsen langs het parcours en op verschillende tijdstippen tientallen dansers tegen die alle bestormers aanmoedigen door middel van een cheerleadersdans. De cheerleaders trekken in een parade van de ene naar de andere locatie. 

  Theaterproject ‘De Kalde Grond’
  Aan de Blerickse kant van de Maas worden bestormers en bezoekers van de Hindernissen Stormloop geconfronteerd met bizarre figuren en absurde situaties. Speciaal voor het theaterproject ‘De Kalde Grond’ wordt een stuk land langs de Maas omgetoverd tot een rauw leefgebied van ‘outcasts’: verschoppelingen, afvalligen en onaangepaste bewoners. Het Huis voor de Kunsten Limburg brengt een fysiek theater tot leven. 
  Lees meer
dans nieuws
 • 22 april 2015 Acteurs gezocht voor theaterproject ‘De Kalde Grond’
  Zondag 14 juni 2015 staat Venlo in het teken van VenloStormt, een Hindernissen Stormloop dwars door het centrum…
  Zondag 14 juni 2015 staat Venlo in het teken van VenloStormt, een Hindernissen Stormloop dwars door het centrum van Venlo en de uiterwaarden van de Maas. Honderden ‘bestormers’ rennen, klimmen, kruipen en roetsjen die dag over en door verschillende obstakels. Maar er is meer! VenloStormt biedt bestormers en bezoekers ook een uitgebreid cultureel programma aan. Samen met het Huis voor de Kunsten Limburg wordt o.a. een bijzonder theaterproject geïnitieerd.

  ‘De Kalde Grond’
  Aan de Blerickse kant van de Maas worden bestormers en bezoekers van de Hindernissen Stormloop geconfronteerd met bizarre figuren en absurde situaties. Speciaal voor het theaterproject ‘De Kalde Grond’ wordt het stuk langs de Maas omgetoverd tot een rauw leefgebied van ‘outcasts’, verschoppelingen en afvallige en onaangepaste bewoners, dat middels fysiek theater tot leven wordt gebracht.

  Acteurs gezocht!
  Het Huis voor de Kunsten Limburg is op zoek naar acteurs die op zondag 14 juni a.s. willen deelnemen aan het theaterproject ‘De Kalde Grond’. Onder leiding van regisseur Marnix Mulder wordt aan de fysieke ontwikkeling van alle personages gewerkt en zullen er enkele grote bewegingstheatermomenten worden gemaakt.

  Ervaring is niet vereist, enthousiasme en durf daarentegen wel. Er is geen leeftijdsgrens en we hopen op een groep van zeer verschillende spelers.

  Het theaterstuk wordt voorafgegaan door drie repetities. Deze vinden plaats op zondag 24 mei en 7 juni van 10.00 tot 14.00 uur en op 14 juni (voorafgaand aan VenloStormt) van 10.00 tot 12.00 uur. Uiteraard moet je al deze repetitiedagen beschikbaar zijn.

  Deelnemen
  Ben jij een (amateur)toneelspeler en wil je deelnemen aan dit uitdagende en bizarre theaterproject? Meld je dan vóór 21 mei a.s. aan door het aanmeldformulier op de website www.hklimburg.nl/venlostormt in te vullen. Op 21 mei ontvang je een bericht met meer informatie over de repetities etc.

  Meer informatie
  Meer informatie over VenloStormt vind je op www.venlostormt.nl. Mocht je vragen hebben over het theaterproject ‘De Kalde Grond’, neem dan contact op met Marnix Mulder, consulent toneel bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via e: mmulder@hklimburg.nl of t: 0475 399 279. 

  lees meer…
 • 13 april 2015 Pivot Dance: derde Europese project voor Nederlandse Dansdagen
  Pivot Dance, het samenwerkingsproject van de Nederlandse Dansdagen, The Place (UK) en Comune di Bassano del Grappa…
  Pivot Dance, het samenwerkingsproject van de Nederlandse Dansdagen, The Place (UK) en Comune di Bassano del Grappa (Italië), is gehonoreerd door Creative Europe. Van de ongeveer 500 ingezonden plannen kregen maar 81 projecten, waarvan slechts een klein aantal dansprojecten, het startsignaal. Voor de Nederlandse Dansdagen is Pivot Dance na Act Your Age en Performing Gender de derde Europese samenwerking op rij. De organisatie is verheugd dat zij met dit project bij kan dragen aan de ontwikkeling van de Nederlandse dans en de samenwerking met Europese partners kan voortzetten en uitbouwen. De drie partners zijn internationale spelers in het stimuleren van talentvolle dansmakers en hierdoor in de positie om een significante gedragsverandering te realiseren in het Europese landschap.

  Pivot Dance
  In Pivot Dance staat gezamenlijk cultureel leiderschap van choreografen en producenten centraal. Dit houdt in dat choreografen en producenten elkaar niet pas aan het eind van het creatieproces ontmoeten, maar vanaf de start van het project de afzonderlijke processen samenvoegen tot één proces. De bundeling van artistieke en productionele visies en krachten kunnen hierdoor tot nieuwe inzichten leiden in het artistieke werk. Ook het publiek gaat een belangrijke rol spelen bij het creatieproces. Alle partners zetten een Audience Club op waarin diverse toeschouwers (uit alle lagen van de bevolking) worden verenigd om betrokkenheid en een actieve publieksrol te stimuleren. De kern is hierbij om publiek niet alleen te betrekken bij het uiteindelijke artistieke resultaat, maar ook in het creatieproces. Toeschouwers krijgen hierdoor een sleutelpositie in het aanscherpen van het creatieve proces. De methodologie van het project is geïnspireerd op het business model ‘Lean Start-up’. Het belangrijkste in deze aanpak is het testen van nieuwe ideeën in een vroeg stadium van het proces, waardoor nog gemakkelijk gedraaid (pivot) kan worden in het proces. De resultaten van het project worden in het seizoen 2016-2017 gepresenteerd. In 2015 is de Nederlandse Audience Club al wel actief tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen dat dit jaar plaats vindt van 2 t/m 4 oktober in Maastricht.
   
  De Nederlandse Dansdagen
  De Nederlandse Dansdagen is hét platform dat de Nederlandse dans in zijn volle breedte stimuleert en aan een groot publiek toont. Met Festival de Nederlandse Dansdagen brengt de organisatie hernemingen, premières, work-in-progress en speciale festivalproducties. Daarnaast initieert het Europese samenwerkingsprojecten met als doel het aangaan van nieuwe verbindingen met partners en publiek en het bevragen van maatschappelijk relevante vraagstukken.

  lees meer…
prikbord
Zoek je een Limburgse dansgroep, danser of choreograaf? Of heb je een andere dansoproep of -vacature? Wij brengen het graag onder de aandacht op dit prikbord. Mail je bericht naar mfrencken@hklimburg.nl.
11-03-2015 15:41,

Dansers gezocht voor cheerleaders dansproject

Het Huis voor de Kunsten Limburg nodigt dansers en dansscholen uit om mee te doen aan een fantastisch… Het Huis voor de Kunsten Limburg nodigt dansers en dansscholen uit om mee te doen aan een fantastisch dansproject: een cheerleaderdans speciaal voor VenloStormt op zondag 14 juni 2015! Het streven is om 100 dansers bij elkaar te zetten en hen dezelfde choreografie te laten doen, uiteraard met pompons.
 
De choreografie duurt circa 5 minuten en zal om de 10 minuten worden uitgevoerd. Iedere groep komt dus binnen 1,5 uur met zes optredens van 5 minuten aan bod. De grote groep wordt in drieën gedeeld:
- Groep 1 werkt van 12.30-14.00 uur
- Groep 2 werkt van 14.00-15.30 uur
- Groep 3 werkt van 15.30-17.00 uur

Deelnemers kunnen aangeven naar welk tijdstip hun voorkeur uitgaat. Het oefenen van de choreografie kan gewoon thuis of in de eigen dansstudio; deelnemers krijgen namelijk een filmpje toegestuurd. Grace Bellel, consulent Dans bij het Huis, komt desgewenst ook langs tijdens de repetitie(s) voor tips of bij vragen.
 
Neem voor meer informatie of om je aan te melden contact op met Grace Bellel via gbellel@hklimburg.nl of 0475 399 276.
 
VenloStormt is een Hindernissen Stormloop en vindt plaats op zondag 14 juni 2015 in Venlo. Een afwisselend, uitdagend en origineel parcours met veel hindernissen. Zowel in de stad als langs de uiterwaarden van de Maas. Dwars door gebouwen, klimmen op containers, kruipen door een grote modderbak, klauteren over een stellage met cargonetten, roetsjen van een mega waterglijbaan, rauzen over sloopauto's, springen tussen grote en kleine autobanden, tijgeren onder pantservoertuigen, zwemmen in containers gevuld met water... en nog veel meer. Zie www.venlostormt.nl voor meer informatie. 
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Dans? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?