dans

Dans is uitdaging, dans is gevoel, dans is plezier. Dans beweegt je! Het Huis voor de Kunsten Limburg ondersteunt Limburgse dansinitiatieven op allerlei manieren. Met informatie en advies, maar ook door workshops, cursussen, festivals en dansprojecten te organiseren voor zowel amateur als professionele dansers, docenten en choreografen.
 
Wij willen kennis uitwisselen en verdiepen, netwerken versterken en uitbreiden, goede dansinitiatieven ondersteunen en onder de aandacht brengen bij het publiek. Bovendien creëren wij graag spannende kruisbestuivingen, bijvoorbeeld door amateurs in contact te brengen met professionele choreografen en dansers.

In onze projecten werken wij nauw samen met de Dansdocenten Vereniging Limburg, de Limburgse dansscholen, de theaters in Limburg, professioneel Danshuis Station Zuid, Kunstfactor, de Nederlandse Dansdagen en anderen.  
dans_amateur_dansfestival_venlo62
dans agenda
 • 01 oktober 2015 - 08 november 2015 (G)ruis: dans, muziek, foto en workshops
  Nu is het stil. Wat rest is slechts (G)ruis: een voorstelling over de duistere gangen, het licht boven aan de schacht…
  Nu is het stil. Wat rest is slechts (G)ruis: een voorstelling over de duistere gangen, het licht boven aan de schacht en herhaling.

  Dans- en muziekvoorstelling voor liefhebbers van zowel flamenco als moderne dans
  (G)ruis is een hedendaagse vertelling over het werk in de mijn en de behoefte het rauwe leven onder de grond om te vormen en te kunnen uiten in dans en muziek, om zo de pijn te verlichten en het leven te vieren. Flamenco en de mijnen hebben meer gemeen met elkaar dan dat je op het eerste gezicht zou zeggen. Niet alleen Limburg kent een geschiedenis in de mijnen, ook in het zuiden van Spanje was er mijnbouw. Dat is terug te horen in verschillende zangteksten in flamenco. Ook kwamen er in de jaren ’50 Spanjaarden naar Nederland en België om in de mijn te werken. Dansend en zingend kwamen ze op het station Maastricht aan, niet wetende wat hen te wachten stond onder de grond. 

  Choreografie en dans: Selene Anneroza Driessen 
  Gitaar en decor: Jeroen Melkert 
  Zang: Erminia Fernández Córdoba
  Percussie: Udo Demandt 

  Data: 22 en 23 oktober
  Tijd: 20.00 uur; voorafgaand - om 19.00 uur - inleiding en lezing over flamenco
  Locatie: Cultuurhuis Heerlen, Sittarderweg 145, Heerlen
  Entree: € 7,50
  Reserveren: info@cultuurhuisheerlen.nl / 045 561 21 21

  Foto-expositie
  Van 1 t/m 31 oktober 2015 is er doorlopend in de theaterzaal van het Cultuurhuis een foto- expositie van Jeroen Bogaert rondom (G)ruis te zien. 

  Workshops
  Workshop: Dansen buiten de lijntjes - workshop voor gevorderden dansers met flamenco of moderne dans ervaring
  Datum: 8 november
  Tijd: 12.30-15.00 uur

  Workshop: Flamenco voor beginners
  Datum: 8 november
  Tijd: 15.15-16.30 uur

  Workshops zijn gratis met ticket van de voorstelling (G)ruis op 22 of 23 oktober. Aanmelden via seleneanneroza@hotmail.com.

  Kijk hier voor een voorproefje.
 • 08 november 2015 10:00 - 21:00eigen activiteit Amateurdansfestival 2015
  Op 8 november 2015 vindt in Theater de Maaspoort in Venlo voor de zestiende keer het Amateurdansfestival plaats!…
  Op 8 november 2015 vindt in Theater de Maaspoort in Venlo voor de zestiende keer het Amateurdansfestival plaats!

  De Dans Docenten Vereniging Limburg organiseert dit samen met het Huis voor de Kunsten Limburg tweejaarlijks. Het festival is de uitgegroeid tot een dansfestijn met vele optredens van dansscholen en onafhankelijke dansmakers uit Limburg. Tweejaarlijks dansen enthousiaste amateurdansers hier de sterren van de hemel.

  Meer informatie volgt binnenkort!
dans nieuws
 • 05 oktober 2015 Loïc Perela wint Prijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2015
  Vrijdag 2 oktober heeft choreograaf Loïc Perela uit handen van de wethouder Cultuur van de Gemeente Maastricht,…
  Vrijdag 2 oktober heeft choreograaf Loïc Perela uit handen van de wethouder Cultuur van de Gemeente Maastricht, Mieke Damsma, de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2015 ontvangen tijdens de 18e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen. Aan de prijs is een geldbedrag van € 12.000,- verbonden, beschikbaar gesteld door de gemeente Maastricht, voor een nieuw te maken werk. De door het dansveld voorgedragen genomineerde choreografen waren Arno Schuitemaker, Amos Ben-Tal en Loïc Perela. Dit jaar was de jury van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht zeer verrast door drie sterke presentaties van minutieus uitgewerkte concepten. Alle concepten gaven blijk van een grote gevoeligheid voor de wereld om ons heen en zochten naar een sterke ervaring bij het publiek.

  Uit het juryrapport: “…De winnaar van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2015 vertrekt vanuit een pure omschrijving van het lichaam en zijn beweging. In het concept voor HASHTAG viert en eert hij de kracht en breekbaarheid van het lichaam en nodigt het publiek uit om dat aan den lijve te ondervinden. De jury was geraakt door zijn presentatie…”

  Loïc Perela danste bij Scapino Ballet Rotterdam en begon zijn loopbaan als choreograaf dan ook bij dit gezelschap. De basale vraag 'wat is dans?' en zijn fascinatie voor de mens vormen het centrum van zijn werk. In het concept voor HASHTAG viert en eert hij de kracht en breekbaarheid van het lichaam. Perela wil zijn publiek hun lichaam, en de magie van deze machine, helpen herinneren door het publiek een intense ervaring te geven. In een wereld gedreven door digitale communicatie blijft live menselijk contact hiervoor essentieel. Met HASTAG wil Perela middels een doorgaande stroom van bewegingen en live gemanipuleerde opnames een voorstelling creëren waardoor zijn publiek het gevoel krijgt dat ze leven, dat ze er toe doen. HASHTAG belooft een visuele trip te worden die door zijn vormgeving de toeschouwer steeds meer zal uitdagen om de kracht en het belang van de live aanwezigheid van de dansers met hun puur menselijke lichaam als essentieel te zien.

  Achtergrond prijs
  De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht is samen met de Gemeente Maastricht in 2007 in het leven geroepen, omdat de Nederlandse Dansdagen veel waarde hecht aan de ontwikkeling van jong talent. Het is een landelijke prijs voor jonge, veelbelovende en bijzondere choreografen die al een aantal in het oog springende projecten hebben gerealiseerd in het professionele circuit, maar nog geen structurele subsidie ontvangen. De genomineerde makers worden uitgenodigd een plan voor een nieuw werk te maken en te presenteren voor een commissie, dit jaar bestaande uit Wethouder Cultuur Maastricht Mieke Damsma, Ton Smeets van Stichting Cultuur en Bedrijf Maastricht, choreograaf Conny Janssen van Conny Janssen Danst, algemeen directeur Peggy van Sebillen van Zuiderlicht, docent Jan van Opstal van Toneelacademie Maastricht en directeur Branko Popovic van Fashionclash en Peggy Olislaegers, directeur Nederlandse Dansdagen. De stad Maastricht reikt € 12.000,- aan de winnaar uit voor een nog te maken werk. Het nieuwe werk gaat de eerstvolgende editie van Festival de Nederlandse Dansdagen in première. Eerdere winnaars van de prijs waren Monique Duurvoort, Joost Vrouenraets, Erik Kaiel, Muhanad Rasheed, Joeri Dubbe, Alida Dors, Giulio D’Anna en Cecilia Moisio. De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht wordt mogelijk gemaakt door de stad Maastricht. 

  lees meer…
 • 05 oktober 2015 Roel Voorintholt wint Gouden Zwaan - Zwanen voor The Black Piece en danser Jorge Nozal
  Zaterdag 3 oktober zijn in Theater aan het Vrijthof te Maastricht de Zwanen 2015 uitgereikt. Roel Voorintholt,…
  Zaterdag 3 oktober zijn in Theater aan het Vrijthof te Maastricht de Zwanen 2015 uitgereikt. Roel Voorintholt, artistiek directeur bij Introdans, kreeg de Gouden Zwaan uitgereikt voor de belangwekkende bijdrage aan de Nederlandse dans die hij gedurende de ontwikkeling van zijn loopbaan als artistiek directeur heeft geleverd. De Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie’ 2015 gaat naar The Black Piece van Ann Van den Broek. Danser Jorge Nozal krijgt de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ 2015 voor zijn rol in Thin Skin van Nederlands Dans Theater (Marco Goecke). Traditiegetrouw zijn de dansprijzen van de Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties, waarmee jaarlijks de prestaties binnen de Nederlandse dans worden geëerd, een belangrijk onderdeel van Festival de Nederlandse Dansdagen.
   
  Gouden Zwaan
  Artistiek directeur Roel Voorintholt bepaalt met grote gedrevenheid de artistieke koers van zijn gezelschap en is volgens de jury iemand die de Nederlandse dans eigen en bijzonder maakt. “In zijn zoektocht weet hij duidelijk wat hij wil voor het ensemble en zijn de keuzes die hij daarin maakt vaak gewaagd. Zijn dansers geeft hij de gelegenheid om zich verschillende handschriften eigen te maken. Dit alles zorgt niet alleen voor een verrijking van de dansers maar ook van het publiek”, aldus de dansjury. Op maandag 5 oktober 00.05 uur zendt de NTR op NPO2 een portret uit van Roel Voorintholt.
   
  Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie’
  In The Black Piece worden volgens de jury de zintuigen van de toeschouwer op scherp gezet. Uit het juryrapport: “In een diep duister maakt Ann Van den Broek met prikjes licht flarden zichtbaar van vijf gekwelde levens. De minutieus geregisseerde keten van gefragmenteerde associaties en emoties geeft The Black Piece een fabelachtige diepte.”

  Zwaan ‘meest indrukwekkende dansprestatie’
  De Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ 2015 gaat naar danser Jorge Nozal voor zijn rol in Thin Skin van Nederlands Dans Theater (Marco Goecke). “Jorge Nozal stuurt zijn lichaam moeiteloos van lyrische naar haarscherpe, gearticuleerde, bewegingen waarmee hij de poëtische lading van de choreografie ten volle opent. Zijn aanwezigheid, zo zacht en krachtig tegelijk, laat je ademloos achter”, aldus de jury.

  VSCD Dansjury
  De VSCD-dansjury, tevens redactie van Festival de Nederlandse Dansdagen, is verantwoordelijk voor de jurering van de Zwanen en de kernprogrammering van de Nederlandse Dansdagen. De danscommissie 2015 bestaat uit Anita van Dolen, voorzitter VSCD dansjury (dansprogrammeur Stadsschouwburg Amsterdam/Julidans), Peggy Olislaegers, voorzitter programmering Nederlandse Dansdagen (directeur Nederlandse Dansdagen), Fons Dejong (dansprogrammeur Theater aan het Vrijthof), Hildegard Draaijer (artistiek leider DOX), Stella van Leeuwen (programmeur theater en dans Lowlands), Nada Mounzer (redacteur NTR), Dave Schwab (dansprogrammeur Rotterdamse Schouwburg) en Liesbeth Wildschut (Lecturer Theatre and Dance Studies, Universiteit Utrecht).

  De Zwanen
  De Zwanen worden ook wel de ‘Oscars’ van de Nederlandse dans genoemd en hebben als doel de prestaties van dansers en gezelschappen te eren door deze onder de aandacht te brengen van een groot publiek. De jaarlijks uitgereikte prijs is een fraai bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.
   
  lees meer…
 • 05 oktober 2015 Dioraphte Dansprijs 2015 voor The Black Piece van Ann Van den Broek
  Op zondag 4 oktober, de laatste dag van Festival de Nederlandse Dansdagen, heeft de voorstelling The Black Piece…
  Op zondag 4 oktober, de laatste dag van Festival de Nederlandse Dansdagen, heeft de voorstelling The Black Piece van Ann Van den Broek, WArd/waRD de Dioraphte Dansprijs 2015 gekregen. De Dioraphte Dansprijs is een prijs voor een dansvoorstelling met internationale potentie. Het geldbedrag van € 5000,-, beschikbaar gesteld door Stichting Dioraphte, is voor de promotie van het geselecteerde werk in het buitenland. De jury bestond dit jaar uit Jarmo Penttila van Théâtre National de Chaillot, Elisabetta Bisaro van Dance Ireland, Natalia Casorati van Mosaico Danza en Interplay International Contemporary Dance Festival en Fons Dejong van Theater aan het Vrijthof.

  De jury over The Black Piece: “De productie met de meeste potentie voor een internationale tour is een multidisciplinaire voorstelling, die op een ingenieuze manier soundscape, dans en visuele kunst samenbrengt. De hallucinerende en rouwe soundscape, de kracht van de danser, decor- en lichtontwerp komen samen in een overweldigende ervaring. De artistiek sterke voorstelling spreekt een breed publiek aan. Met groot genoegen kent de Dioraphte Dansjury 2015 de prijs toe aan Ann Van den Broek met The Black Piece.”

  lees meer…
 • 26 augustus 2015 Cultura Nova uitgebreid te volgen op L1 TV
  Het culturele zomerfestival Cultura Nova in Heerlen beleeft dit jaar zijn 25e editie. Van vrijdag 28 augustus t/m…
  Het culturele zomerfestival Cultura Nova in Heerlen beleeft dit jaar zijn 25e editie. Van vrijdag 28 augustus t/m zondag 6 september presenteert de organisatie een breed scala aan culturele evenementen. L1 TV besteedt uitgebreid aandacht aan Cultura Nova.

  Spectaculaire openingsshow
  Een jubileum moet groots worden gevierd en dus wordt Cultura Nova op vrijdag 28 augustus op spectaculaire wijze geopend. Op de plek waar ooit de mijnschoorstenen Lange Lies en Lange Jan stonden, brengen twee wereldberoemde Franse gezelschappen, Groupe F en Les Plasticiens Volants, een groots vuurwerkspektakel. In ‘Les Rêveries de Lies et Jean’ blikken de beroemde schoorstenen terug op het ontstaan van de mijnen, de glorietijd, het naderende einde en het verval. Om vervolgens, met respect voor het verleden, vooruit te kijken naar de toekomst.

  CNtv
  L1 TV maakt van vrijdag 28 augustus t/m zondag 6 september dagelijks CNtv, waarbij alle aspecten van Cultura Nova aan bod komen. Op vrijdag 28 augustus, voorafgaand aan het openingsspektakel ‘Les Rêveries de Lies et Jean’ vindt de aftrap plaats op tv, vanaf 18.00 uur. Vanaf zaterdag 29 augustus is er dagelijks vanaf 10.00 uur maar liefst 7 uur lang CNtv. Hiervoor werkt L1 onder meer samen met het Arcus College, de leerlingen doen op deze manier veel ervaring op in het maken van tv. Ook de Limburgse kranten zijn partner in dit project.

  CNtv Matinee
  Van maandag 31 augustus t/m vrijdag 4 september presenteert L1-presentator Twan Spierts dagelijks vanaf 12.30 uur live CNtv Matinee, een programma met interessante gasten uit de culturele wereld en optredens van Cultura Nova-artiesten. Dit programma is gratis bij te wonen in de spiegeltent op het Burgemeester van Grunsvenplein.

  Cultura Nova tv-gids
  Vrijdag 28 augustus
  - 18.00-19.00 uur: CNtv opening
  - 21.00 uur: Openingsspektakel ‘Les Rêveries de Lies et Jean’

  Zaterdag 29 augustus t/m zaterdag 5 september
  - 10.00 uur: CNtv
  - 17.15, 18.15 en 19:15 uur: Hoogtepunten CNtv

  lees meer…
prikbord
Zoek je een Limburgse dansgroep, danser of choreograaf? Of heb je een andere dansoproep of -vacature? Wij brengen het graag onder de aandacht op dit prikbord. Mail je bericht naar mfrencken@hklimburg.nl.
Er zijn geen prikbordberichten
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Dans? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?