dans

Dans is uitdaging, dans is gevoel, dans is plezier. Dans beweegt je! Het Huis voor de Kunsten Limburg ondersteunt Limburgse dansinitiatieven op allerlei manieren. Met informatie en advies, maar ook door workshops, cursussen, festivals en dansprojecten te organiseren voor zowel amateur als professionele dansers, docenten en choreografen.
 
Wij willen kennis uitwisselen en verdiepen, netwerken versterken en uitbreiden, goede dansinitiatieven ondersteunen en onder de aandacht brengen bij het publiek. Bovendien creëren wij graag spannende kruisbestuivingen, bijvoorbeeld door amateurs in contact te brengen met professionele choreografen en dansers.

In onze projecten werken wij nauw samen met de Dansdocenten Vereniging Limburg, de Limburgse dansscholen, de theaters in Limburg, professioneel Danshuis Station Zuid, Kunstfactor, de Nederlandse Dansdagen en anderen.  
dans_amateur_dansfestival_venlo62
prikbord
Zoek je een Limburgse dansgroep, danser of choreograaf? Of heb je een andere dansoproep? Wij brengen het graag onder de aandacht op dit prikbord. Mail je bericht naar abarbou@hklimburg.nl.
Er zijn geen prikbordberichten
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Dans? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
dans agenda
 • 29 augustus 2014 - 07 september 2014 Cultura Nova 2014
  Ieder jaar vindt eind augustus/begin september het jaarlijkse zomerfestival Cultura Nova plaats in Heerlen en omgeving.…
  Ieder jaar vindt eind augustus/begin september het jaarlijkse zomerfestival Cultura Nova plaats in Heerlen en omgeving. Het multidisciplinaire, tiendaagse festival biedt een gevarieerd en grensoverschrijdend programma van theater, dans, film, muziek en beeldende kunst op bijzondere locaties. Kunstenaars en gezelschappen uit verschillende landen trachten op verschillende locaties en podia in Parkstad Limburg te verwonderen en te beroeren. Het festival speelt zich af op een aantal buitengewone locaties in Zuid-Limburg en de Euregio.

  Ga voor het volledige programma van Cultura Nova 2014, dat van vrijdag 29 augustus t/m zondag 7 september plaatsvindt, naar www.culturanova.nl.
 • 09 september 2014 - 16 september 2014 Cursus en lezing over choreografe Pina Bausch
  'Rubico - Filosofie en Cultuur' in Maastricht organiseert in september een lezing en een cursus rond de beroemde…
  'Rubico - Filosofie en Cultuur' in Maastricht organiseert in september een lezing en een cursus rond de beroemde choreografe Pina Bausch.
   
  Pina Bausch, de andere Sokrates - lezing
  De film Pina (2011) van regisseur Wim Wenders over de Duitse Pina Bausch (1940-2009) en haar 'Tanztheater' in Wuppertal was voor velen een eerste kennismaking met het bijzondere oeuvre van deze choreografe. Maar niet alleen voor de wereld van de kunsten is Pina Bausch belangrijk, ook voor de hedendaagse filosofie. Men prijst haar als fenomenologe. Met name haar zoektocht naar essenties door het stellen van open vragen, haar aandacht voor het individu en haar openheid voor diversiteit, werken verfrissend. Haar manier van denken wordt tijdens deze lezing getoond aan de hand van filmfragmenten van haar productie Walzer (1982).
   
  Data/tijdstip/locatie:
  - 9 september, 19.30-21.30 uur, Rubico - Filosofie en Cultuur, Weustenraadstraat 3, Maastricht
  - 11 september, 19.30-21.30 uur, Ontmoetingscentrum (links naast de Minderbroederskerk), Minderbroederssingel 15-F, Roermond
  Kosten: € 8,50
   
  Pina Bausch als fenomenologe - cursus
  In de cursus van zes lessen staat de Duitse choreografe Pina Bausch (1940-2009) centraal. Bausch maakte furore met haar 'Tanztheater' in Wuppertal. In de ruim 30 jaar dat zij leiding gaf aan het Tanztheater groeide het tot een toonaangevend internationaal gezelschap. Critici prijzen niet alleen Bauschs vernieuwing in de wereld van dans en theater, maak ook haar bijzondere filosofische inzet. Enkele trefwoorden zijn: fenomenologie, existentiefilosofie en postmodernisme. Tijdens de cursus is er aandacht voor de vroege producties van Bausch: Frühlingsopfer (1975), Café Müller (1978) en Kontakthof (1978). Er wordt gewerkt met film- èn tekstmateriaal. Het doel is een toenadering vanuit de filosofie. Niet alleen het bekijken en bespreken van deze bijzondere stukken vormt een belangrijk onderdeel van de lessen, maar ook het reflecteren op de heel eigen filosofische benadering van Bausch.

  Locatie/data/tijdstip:
  - Roermond: start maandag 15 september, 13.00-15.00 uur, Ontmoetingscentrum (links naast de Minderbroederskerk) Minderbroederssingel 15-F
  - Maastricht: start dinsdag 16 september, 14.00-16.00 uur of 19.00-21.00 uur, Rubico - Filosofie en Cultuur, Weustenraadstraat 3
  Kosten: € 110,-
   
  Spreker/docent is de filosoof Robert Kragting. Hij verzorgt al vele jaren cursussen filosofie in Limburg. Zijn aanpak kenmerkt zich door het toegankelijk maken van het gedachtegoed van de grote denkers.
   
  Aanmelden
  Voor meer informatie en reservering, bel met 'Rubico - Filosofie en Cultuur' via 043 363 13 31, of kijk op www.rubico.nu.
   
 • 03 oktober 2014 - 05 oktober 2014 De Nederlandse Dansdagen geeft toekomst van de dans mede vorm
  Festival de Nederlandse Dansdagen geeft de toekomst van de Nederlandse dans mede vorm. Het festival pioniert met…
  Festival de Nederlandse Dansdagen geeft de toekomst van de Nederlandse dans mede vorm. Het festival pioniert met landelijke en Europese projecten die nieuwe relaties aangaan met andere disciplines, maatschappelijke thema’s en nieuw publiek. Met prestigieuze partners en op spannende plekken. Op 3, 4 en 5 oktober 2014 zijn deze projecten, naast de meest indrukwekkende voorstellingen van het afgelopen seizoen, te zien in Maastricht.
   
  Performing Gender
  Gendervraagstukken zijn nog steeds onderwerp van discussie in onze huidige maatschappij. Het Europese project Performing Gender, waarin verschillende Europese festivals intensief samenwerken met partners als het Museum Reina Sofia in Madrid, het Museo di Arte Contemporanea (MSU) in Zagreb en het Bonnenfanten Museum en de Jan van Eyck Academie in Maastricht, agendeert deze thematiek. Gedurende twee jaar buigen zestien choreografen en beeldend kunstenaars uit Italië, Spanje, Kroatië en Nederland zich over de thema’s gender, identiteit en seksuele oriëntatie, waarbij ze stereotypen bevragen en nieuwe beelden creëren. In de betrokken musea maken ze innovatieve doorlopende performances op de grens van dans en beeldende kunst. Het publiek beweegt zich langs en door deze ‘exposities’. Tijdens de Nederlandse Dansdagen gaat werk van o.a. Jordi Cortés, Alessandro Sciarroni, Connor Schumacher en Oscar Santillan in première. Andere betrokken kunstenaars uit Nederland zijn Jan Martens, Cecilia Moisio en Juanjo Arques.
   
  Distinguished Dreams
  In samenwerking met festival FASHIONCLASH in Maastricht gaf de Nederlandse Dansdagen vijf opkomende choreografen, waaronder Loïc Perela en Jasper van Luijk, en vijf talentvolle modeontwerpers, waaronder Sara Vrugt en Jivika Biervliet, de opdracht een nieuw, kort werk te maken. Deze vijf werken worden getoond in een pop-up store in winkelcentrum Mosae Forum.  Daar koop je geen kleding maar dans. Voor elk item van ongeveer 10 minuten betaal je 2 euro, maar uiteraard kan je ze ook alle vijf zien. Distinghuished Dreams is een gezamenlijk project van festival de Nederlandse Dansdagen en FASHIONCLASH en wordt mogelijk gemaakt door de BNG Bank en het BNG Cultuurfonds in het kader van hun jubileumproject Eeuwige Jeugd. Voor Distinghuished Dreams wordt samengewerkt met jonge dansers van de Opleiding Dans Maastricht en ArtEZ Vooropleiding Dans Venlo.
   
  (OLD)Fashion(ed)
  In navolging van het tweejarige Europese project Act Your Age, dat het ouder wordende lichaam centraal stelde, wordt in (OLD)Fashion(ed) wederom aandacht besteed aan het thema leeftijd. Dit keer in combinatie met dans, mode en ambachtelijkheid. Vier choreografen, vier modeontwerpers en vier ambachtslieden gaan samen met niet geschoolde dansers tussen de 63 en 80 jaar aan het werk. Het resultaat is vier dansante modeshows, of vier modieuze choreografieën, waarin de kostuums beïnvloed zijn door ambachten als metaal bewerken, papierscheppen, strovlechten en stroop maken. Verbonden aan dit bijzondere project, dat in samenwerking met FASHIONCLASH Maastricht en Museum aan het Vrijthof tot stand kwam, zijn choreografen Andrea Leine, Dunja Jocic, Dario Tortorelli en Ronald Wintjens en modeontwerpers Linda Friesen, Romy van Eijk, Anke Huyben en Sabine Staartjes. (OLD)Fashion(ed) wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie in het kader van hun ouderenparticipatieregeling.
   
  Op vrijdag 3 oktober vindt het inhoudelijke debatprogramma Dutch Dance Dialogues plaats waarin de thema’s Dans en Mode en Dans en Gender aan bod komen.
   
  Festival de Nederlandse Dansdagen 2014 vindt op 3, 4 en 5 oktober voor de 17e keer plaats in Maastricht en het is het vijfde festival dat wordt vormgegeven onder leiding van directeur Peggy Olislaegers. De bourgondische stad aan de oevers van de Maas ademt drie dagen lang dans, van ’s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Naast bovenstaande projecten toont het festival de meest indrukwekkende dansproducties van afgelopen jaar, van zowel aanstormende choreografen als van gevestigde gezelschappen. Van urban dance en avant-garde tot klassiek ballet en moderne dans. Dit jaar selecteerde de programmaredactie:
  - I Have A Dream, DOX
  - Smell of Bliss, LeineRoebana
  - SHIROKURO, NBprojects
  - ROSES, De Dansers
  - Love-ism | The Problem of Our Being Together, Mor Shani
  - Heritage, Shailesh Bahoran
  - Naked Lunch, Club Guy & Roni
  - R_ESISTERE, Giulio D’Anna (première, winnaar Prijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2013)
  - The Dog Days are Over, Jan Martens
  - Dances with Harp, Het Nationale Ballet (Hans van Manen)
  - Blind Spot, Scapino Ballet Rotterdam (Felix Landerer)
  - Kleines Requiem, Introdans (Nils Christe)
  - Romance, Het Nationale Ballet (Ton Simons)
  - Schwalbe zoekt massa, Schwalbe
  - De Soprano’s, ICKamsterdam i.s.m. Opera Zuid (première)
   
  Op het festival worden ook de belangrijkste Nederlandse dansprijzen, de Zwanen, voor de meest indrukwekkende dansproductie en de meest indrukwekkende dansprestatie van afgelopen seizoen uitgereikt.
   
  Midden juli komen de eerste voorstellingen van het festivalprogramma online en start de kaartverkoop op www.nederlandsedansdagen.nl.
 • 12 oktober 2014 - 02 november 2014eigen activiteit Bijscholing methodiek klassiek ballet
  Het Huis voor de Kunsten Limburg organiseert een tweedaagse bijscholing methodiek klassiek ballet voor dansdocenten.…
  Het Huis voor de Kunsten Limburg organiseert een tweedaagse bijscholing methodiek klassiek ballet voor dansdocenten. Liesbeth Wiertz coördineert sinds 1989 de ArtEZ Vooropleiding Dans Venlo, daarvoor nam zij voor Limburg deel aan het Experiment Gespreide Vooropleidingen Dans van het Ministerie van CRM. Onder haar bezielende leiding kwam menig jong talent stevig op de dansbenen te staan en stroomden leerlingen door naar de dansacademies in binnen en buitenland. Na enthousiaste reacties op een eerste serie lessen methodiek aan docenten die op vrijdagen in Venlo trainen, volgt nu een tweedaagse intensieve bijscholing methodiek. We hebben Liesbeth gevraagd haar ervaring en methode in het doceren van klassiek ballet, ontwikkeld in de afgelopen 40 jaar, te delen.
   
  Liesbeth: "Vaak is het zo bij lessen klassieke dans dat je dingen doet omdat ze nu eenmaal zo zijn, omdat je dat ooit zelf ook zo hebt geleerd. De tweedaagse gaat in op hoe je lessen klassieke dans een logica en vanzelfsprekendheid kunnen krijgen door juiste opbouw van de oefenstof en bewuste inzet van muzikaliteit."
   
  Data: zondag 12 oktober en 2 november 2014
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Dansstudio’s Valuascollege Venlo
  Docent: Liesbeth Wiertz
  Kosten: € 75,- voor 2 dagen

  Meld je aan door vóór 15 oktober een mail te sturen naar abarbou@hklimburg.nl.
 • 09 november 2014 00:00 - 00:00samenwerkings activiteit Dansdag Roermond 2014
  Op 9 november organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg de tweede editie van Dansdag Roermond. Dit keer in samenwerking…
  Op 9 november organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg de tweede editie van Dansdag Roermond. Dit keer in samenwerking met ECI Cultuurfabriek, Wel.Kom Roermond en Rawthentic Crew. Dansgroepen uit regio Roermond worden uitgenodigd hun kunsten te komen vertonen in het theater van ECI Cultuurfabriek. Overdag kunnen de deelnemers dansworkshops volgen in modern, jazz en urban dance óf zichzelf in de spotlight zetten op het Open Podium van Rawthentic Crew in de hal.
   
  PROGRAMMA
  Ochtend en middag
  - Workshops modern, jazz, urban dance
  - Open Podium breakdance en andere stijlen in de hal
   
  Namiddag
  - Optredens van dansgroepen uit Roermond en omgeving met gastoptredens Vooropleiding Dans Venlo, Maastricht en MBO Dans Cios Sittard in het Theater van ECI Cultuurfabriek Roermond
   
  Meer informatie over de docenten en inschrijfformulieren voor de workshops volgen in september.
meer items…
dans nieuws
 • 25 augustus 2014 Nieuw seizoen Cultureel Café Weert
  Ook in het nieuwe culturele seizoen kunt u bij Cultureel Café Weert (CCW) terecht voor regio historie, literatuur,…
  Ook in het nieuwe culturele seizoen kunt u bij Cultureel Café Weert (CCW) terecht voor regio historie, literatuur, poëzie, muziek, beeldende kunst, dans en theater.

  Cultuur en de Kunsten
  In samenwerking met Rick organiseert CCW een viertal culturele cafés op de zondag in de foyer van het Munttheater. Tussen 10.45 en 11.45 uur worden literaire en muzikale gasten ontvangen. Elk café volgt het thema
  van de muzikale stroming die in navolgend matineeconcert ten gehore wordt gebracht. De presentatie is in handen van Anki Raemaekers. 

  Gasten zijn onder meer: 
  - Chrétien Breukers, Zoon van Limburg
  - Jeff Hoeyberghs, plastisch chirurg en Vlaanderens scherpste provocateur
  - Sandra Höpfner-Buchnitzki, dans
  - Johannie van Tuel, schilderkunst
  - Columns door Piet Poell, schrijver
  - Ankie Vanderfeesten, kunsthistorica

  Data: 16 november 2014, 14 december 2014, 15 maart 2015 en 12 april 2015
  Locatie: Munttheater Weert, Collegeplein 3, 6001 HN Weert
  Meer info: cultureelcafeweert.wordpress.comcultureelcafeweert@gmail.com en 06 22924622 (Anki Raemaekers)

  Cultuur en participatie
  In samenwerking met Wonen Limburg en Land van Horne organiseert CCW een drietal culturele cafés met thema's uit de regionale historie op de zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Leerlingen van het Kwadrant leveren een belangrijke bijdrage. Deze culturele cafés zijn niet alleen voor de bewoners of inwoners van Hushoven, maar
  voor iedereen die wil genieten van een culturele middag.

  Gasten zijn onder meer:
  - Frans Adriaens, Knipuigskes
  - Paul Weelen, zanger en uitgever bij TIC
  - Piet Hermans, 1e uur Veldeke
  - Vincent van den Berg, Weerter molens
  - Paul Sterk, molensonnetten

  Data: 11 oktober 2014, 15 november 2014 en 17 januari 2015
  Locatie: Wozoco Hushoven - Gasterij De Stoof, Rietstraat 2, 6003 PM Weert

  Weerter Molens 6 x 600
  In samenwerking met Molenstichting Weerterland op zondag 5 oktober met kunst, Weerter vlaai, verhalen, muziek en molensonnetten. Ga voor meer info naar molensinweert.com.

  Multicultureel Café
  Met muziek van Tango Y Canciones en Jo Brunenberg op accordeon. Daarnaast Turkse hapjes, lezingen en verhalen uit verschillende culturen.
  Datum: 23 november 2014
  Locatie: Galerie Weert, Biest 76, Weert
 • 21 augustus 2014 C-US nu gratis verkrijgbaar via de app-store
  C-US is dé gratis agenda app over culturele activiteiten in Zuid-Limburg. Met C-US in je broekzak ben je altijd…
  C-US is dé gratis agenda app over culturele activiteiten in Zuid-Limburg. Met C-US in je broekzak ben je altijd up-to-date. En met de filterfunctie per genre én per stad weet je altijd wanneer en waar jouw favoriete muziek, voorstelling of expositie te zien is. Plaats jouw keuze direct in jouw agenda, deel hem met vrienden en bestel tickets. C-US nú gratis verkrijgbaar via de app-store; voor Apple en voor Android.

  Zie voor meer info: WWW.C-US.NL

 • 21 juli 2014 Genomineerden Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht bekend
  Elk jaar nodigt Festival de Nederlandse Dansdagen professionals uit het dansveld uit, veelbelovende…
  Elk jaar nodigt Festival de Nederlandse Dansdagen professionals uit het dansveld uit, veelbelovende
  choreografen voor te dragen voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht. Met deze prijs van € 12.000,- , beschikbaar gesteld door de gemeente Maastricht, wordt choreografietalent beloond. Dit jaar zijn uit de voordrachten van het dansveld de choreografen Cecilia Moisio, Juanjo Arqués en Jan Martens gekozen. Voorafgaand aan het Festival de Nederlandse Dansdagen presenteren zij hun plan voor een nieuw te maken werk aan een commissie. De winnaar wordt tijdens het openingsprogramma van het festival bekend gemaakt en hij / zij wordt uitgenodigd om het nieuwe werk te realiseren en in première te laten gaan tijdens het festival van volgend jaar.

  Cecilia Moisio (Finland, 1978), eerder genomineerd in 2013, blijft zich sterk ontwikkelen in haar makerschap. Met haar geëngageerde werk daagt ze het publiek uit zich te positioneren ten opzichte van sociale gedragspatronen die ons worden opgelegd. Haar ongepolijste, multidisciplinaire werk toont rauwe emotie aan de ene kant en strakke, gecontroleerde bewegingen aan de andere kant. Een eigenzinnige, explosieve en onontkoombare maker.

  Juanjo Arqués (Spanje, 1977) beëindigde in 2012 zijn intensieve danscarrière bij onder andere het English National Ballet en Het Nationale Ballet in Amsterdam, om zich volledig op choreograferen te richten. Zijn 
  choreografieën zijn dynamisch en krachtig, vol details en eigenzinnig dansmateriaal. Arqués is een gedreven en nieuwsgierige choreograaf, die nu al een herkenbare eigen handtekening heeft. Met een groot hart voor
  de klassieke danstraditie is hij steeds op zoek naar nieuwe bewegingsstijlen, en weet hij dansers uit te nodigen samen met hem grenzen te verleggen.

  In zijn korte carrière ontwikkelde Jan Martens (België, 1984) zijn eigen stijl; een rijk minimalisme waarin hij binnen een strak kader de diepte ingaat. Vanuit simpele bewegingen, zoals bijvoorbeeld de sprong, ontspruiten
  complexe choreografieën, met referenties naar de hedendaagse populaire cultuur. Consequent maar humorvol creëert hij rituelen op het podium die het publiek menselijkheid tonen. Martens werd in 2012 ook genomineerd
  voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht. 

  De commissie waaraan de drie genomineerde choreografen hun plannen voor een nieuw werk voorleggen bestaat uit festivaldirecteur Peggy Olislaegers (voorzitter), choreograaf Ed Wubbe, wethouder Cultuur Maastricht Mieke Damsma, Ton Smeets en Jo Hoen van Stichting Cultuur en Bedrijf Maastricht en directeur Branko Popovic van FASHIONCLASH Maastricht. Zij kiezen de winnaar op basis van hun artistieke plan en hun cultureel ondernemerschap. De prijs van €12.000,- wordt ingezet om het nog te maken werk te realiseren dat tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen 2015 in première zal gaan. Eerdere winnaars waren o.a. Giulio D’Anna (2013), Alida Dors (2012), Joeri Dubbe (2011), Muhanad Rasheed (2010) en Erik Kaiel (2009). De voorstelling R_ESISTERE van Giulio D'Anna, de winnaar van vorig jaar, gaat op zaterdag 4 oktober tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen in première.

  lees meer…
 • 14 juli 2014 Eerste voorstellingen Nederlandse Dansdagen online
  De eerste voorstellingen voor de 17e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen staan online! Koop je kaarten…

  De eerste voorstellingen voor de 17e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen staan online! Koop je kaarten voor I Have a Dream van DOX, het Openingsprogramma met LeineRoebana, NBprojects en De Dansers, het Feest van de Nederlandse Dans met Het Nationale Ballet, Scapino Ballet Rotterdam, Nederlands Dans Theater I en Introdans, Schwalbe zoekt Massa van Schwalbe, en de première van De Soprano's van ICKamsterdam en Opera Zuid. 

  Houd de website in de gaten, want er zullen steeds meer voorstellingen online komen te staan. Kun je geen keuze maken? Stuur dan een bericht via Facebook of Twitter, dan ontvang je kijkadvies op maat.

 • 30 juni 2014 Nominaties Zwanen 2014 bekend
  Festival de Nederlandse Dansdagen en de Vereniging van Schouwburg-­ en Concertgebouwdirecties (VSCD) presenteren…
  Festival de Nederlandse Dansdagen en de Vereniging van Schouwburg-­ en Concertgebouwdirecties (VSCD) presenteren met trots de genomineerden voor de VSCD dansprijzen: de Zwanen. Genomineerd voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie’ zijn de voorstellingen OOOOOO van Giulio D’Anna, Blind Spot van Scapino Ballet Rotterdam, Shirokuro door nbprojects en Romance van Het Nationale Ballet.
   
  Genomineerd voor de ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ zijn dansers Igor Podsiadly voor zijn rol in Naked Lunch van Club Guy & Roni, Marne van Opstal voor zijn rol in Uprising in An evening with Hofesh Shechter van het Nederlands DansTheater I en Uri Eugenio voor zijn rol in Smell of Bliss van LeineRoebana. De Zwanen worden uitgereikt tijdens de live NTR uitzending van de Nederlandse Dansdagen op zondag 5 oktober in Maastricht.
   
  Zwaan meest indrukwekkende dansproductie 2014
  O O O O O O, Giulio D’Anna, choreografie: Giulo D’Anna
  ‘In deze zeer fysieke postmoderne musical houden de dansers ondanks alles een pleidooi voor de liefde. Vol overgave geven ze zich prijs; bijna naakt zingen ze met imperfecte stem, en slaan ze zichzelf totdat ze rood zien. Een hoopvolle en ontroerende voorstelling die ontwapenend onvolmaakt, kwetsbaar en tegelijkertijd licht en grappig is.’
   
  Blind Spot, Scapino Ballet Rotterdam, programma The Great Bean, choreografie: Felix Landerer
  ‘Een intrigerend mooie voorstelling die een pure fysieke sensatie teweeg brengt door primaire lichaamsacties als vallen, duwen en opstaan. Als in een droom zijn de dansers steeds op een andere manier samen, écht samen, onnavolgbaar, maar tegelijkertijd vanzelfsprekend. Een voorstelling die je voelt, en die je raakt.’ 
   
  Shirokuro van NBprojects, choreografie: Nicole Beutler
  Shirokuro is een bijzonder geslaagde samenwerking van Beutler, pianiste Tomoko Mukaiyama, danser Mitchell-Lee van Rooij en licht- en decorontwerper Jean Kalman. Beutler brengt de disciplines samen, in een dwingende beeldentaal die compromisloos is, maar toch troost biedt. De voorstelling loutert. Een monumentaal stuk.’ 
   
  Romance van Het Nationale Ballet, programma Dutch Doubles, choreografie: Ton Simons
  ‘Voor Romance werkte Ton Simons samen met fotografe Rineke Dijkstra. De grote mate van oprechtheid en eenvoud die Dijkstra altijd hanteert, vertaalde Simons naar een prachtig zuiver duet. Op de klanken van Mozarts 20e Pianoconcert creëert hij in de toeschouwer een stilte die niet leeg is, maar oorverdovend. Romance blinkt uit in een eenvoud die de hand van een meester verraadt.’ 
   
  Zwaan meest indrukwekkende dansprestatie 2014
  Igor Podsiadly voor zijn rol in Naked Lunch 
  choreografie: Guy Weizman en Roni Haver, gezelschap: Club Guy & Roni
  ‘Podsiadly is al jarenlang een gezichtsbepalende danser van het gezelschap Club Guy & Roni en toont zich een breed getalenteerde performer die het publiek steeds weer verrast. Hij is zowel gevaarlijk als vertederend en maakt altijd indruk, of hij nu danst met zijn fabelachtige en eigenzinnige techniek, kijkt of speelt. In deze voorstelling overtreft hij zichzelf.’
   
  Marne van Opstal voor zijn rol in Uprising in An evening with Hofesh Shechter
  choreografie: Hofesh Shechter, gezelschap: Nederlands Dans Theater 
  ‘De manier waarop Van Opstal met zijn bewegingen en zijn lange ledematen de ruimte vult is een feest om naar te kijken. Hij spreekt met zijn lichaam; heel precies en gearticuleerd. Daarbij toont hij in zijn dans grote noodzaak tot bewegen en weet hij het idioom van diverse choreografen een eigen lading mee te geven. In Uprising van Hofesh Shechter is zijn kwaliteit zichtbaarder dan ooit.’
   
  Uri Eugenio voor zijn rol in Smell of Bliss 
  choreografie: Andrea Leine en Harijono Roebana, gezelschap: LeineRoebana 
  ‘Zonder dominant te zijn heeft Eugenio in Smell of Bliss een leidende rol. Op charmante maar ingetogen wijze verleidt hij zowel zijn publiek als zijn mededansers. Eugenio heeft zich de bewegingstaal van LeineRoebana volledig eigen gemaakt en hij brengt deze taal met aangename luchtigheid en kracht over het voetlicht. In Smell of Bliss houdt hij ons, het publiek, daarmee continue in het hier en nu.
   
  De VSCD Dansjury 2014, tevens redactie van Festival de Nederlandse Dansdagen bestaat uit Fons Dejong (dansprogrammeur Theater aan het Vrijthof), Hildegard Draaijer (artistiek leider Theatergroep DOX), Dave Schwab (dansprogrammeur Rotterdamse Schouwburg), Stella van Leeuwen (programmeur theater en dans Lowlands), Liesbeth Wildschut (lecturer Theatre and Dance Studies, Universiteit Utrecht), Nada Mounzer (redacteur NTR), Anita van Dolen (dansprogrammeur Stadsschouwburg Amsterdam/Julidans, voorzitter VSCD Dansjury) en Peggy Olislaegers (directeur Nederlandse Dansdagen, voorzitter programmering Nederlandse dansdagen).
   
  De Zwanen
  De Zwanen worden ook wel de ‘Oscars’ van de Nederlandse dans genoemd en hebben als doel de prestaties van dansers en gezelschappen te eren door deze onder de aandacht te brengen bij een groot publiek. De jaarlijks uitgereikte prijs is een fraai bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk. 
   
  Festival de Nederlandse Dansdagen
  Festival de Nederlandse Dansdagen is het belangrijkste moment van het jaar voor de Nederlandse dans. Tijdens het driedaagse festival in Maastricht worden het erfgoed, de actualiteit en de toekomst van de dans gevierd. De Nederlandse Dansdagen tonen zowel opvallend werk van opkomende choreografen als indrukwekkende voorstellingen van de gevestigde dansgezelschappen: van urban dance en avant-garde tot klassieke en moderne dans.
   
  Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD)
  Een gezond podiumkunstenklimaat in Nederland: dat is wat de VSCD wil en daarom ondersteunt zij de diverse (festival)podia. De VSCD is de belangrijkste belangenbehartiger van theaters, concertzalen en festivals. Bovendien levert de VSCD kennis en kunde die de (festival)podia, en daarmee de podiumkunsten, ten goede komen.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?