cultuurparticipatie

In Limburg zijn veel mensen actief op het gebied van kunst en cultuur, georganiseerd of ongeorganiseerd, als amateur of als professional. Het Huis voor de Kunsten Limburg ondersteunt amateurkunstverenigingen, culturele organisaties en cultureel ondernemers die op de een of andere manier betrokken zijn bij cultuurparticipatie.

Wij ondersteunen met informatie en advies over bijvoorbeeld de subsidieaanvragen en de organisatie van projecten die cultuurparticipatie bevorderen. Ook ontsluiten en delen wij kennis op het gebied van cultuurparticipatie. Bovendien proberen wij netwerken te versterken. Doordat meer dan 47 organisaties zijn aangesloten bij het Huis voor de Kunsten Limburg staan wij midden in de samenleving en kunnen wij met een overall view bruggen slaan tussen cultuur en mensen in de provincie Limburg.

cultuurparticipatie agenda
Er zijn geen agenda-items.
cultuurparticipatie nieuws
 • 27 februari 2014 Ministerie OCW biedt ondersteuning bij Fondsenwerving
  Culturele organisaties proberen steeds beter aan te sluiten op de veranderende markt. Maar hoe doe je dat? Het…
  Culturele organisaties proberen steeds beter aan te sluiten op de veranderende markt. Maar hoe doe je dat? Het groeiende besef van meer zelfredzaamheid is aanwezig, maar het ontbreekt soms nog aan kennis, capaciteit en veranderkracht. Om hierbij te helpen gaat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap culturele instellingen de komende vier jaar ondersteunen. Hiervoor is Wijzer Werven opgericht, een trainings- en coachingstraject op het gebied van fondsenwerving en het vergroten van inkomsten.

  Uitgangspunt bij de training en coaching is ‘learning by doing’: de instelling gaat nadrukkelijk zelf aan de slag. Door inzicht in het ondernemerspotentieel van de eigen organisatie en samen met de trainer/coach te kijken hoe de optimale combinatie van potentiële financiers (fondsenwerving) en inkomsten uit eigen activiteiten (publiek) te realiseren is.

  Voor wie?
  Iedere instelling en maker uit de Nederlandse non-profit cultuursector die beschikt over een ANBI-status, aangemerkt als culturele instelling, kan zich aanmelden voor begeleiding. Het programma is toegankelijk voor directie, management én medewerkers. De instelling betaalt voor het traject slechts 10% van de kosten. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap betaalt de rest. Minister Bussemaker heeft na aanbesteding de dienstverlening gegund aan het samenwerkingsverband van Berenschot, Charistar en Van Dooren Advies voor een periode van vier jaar.

  Kijk voor meer informatie en het aanmeldformulier op www.daargeefjeom.nl.
prikbord
16-04-2014 08:15,

Vacature dirigent Fanfare Eendracht Meerlo

Fanfare Eendracht Meerlo - Al 120 jaar muziek op hoog niveau

Algemene gegevens:…
Fanfare Eendracht Meerlo - Al 120 jaar muziek op hoog niveau

Algemene gegevens:
Fanfare Eendracht Meerlo is een muziekvereniging met 42 spelende leden in de leeftijd van 15 tot 80 jaar. De fanfare is opgericht in 1890 en sinds 1984 is er een eigen muziekzaal gerealiseerd: ‘de Speulplats’. Al jaren repeteert ons orkest op vrijdagavond 20.00 uur. Fanfare Eendracht Meerlo komt uit in de 2e divisie en wil de komende periode dit niveau onderhouden. Onze doelstelling is met plezier muziek maken in groepsverband.

Activiteiten:
Naast de jaarlijkse tradities waaraan de fanfare deelneemt bij dorpse activiteiten(serenades, kerkvieringen e.d.) wil onze fanfare zich ook opnieuw goed profileren in de regio. Onder de naam van de Muziekfabriek worden samenwerkingen met andere verenigingen/clubs gezocht om muziek, in de breedste zin van het woord, bij jong en oud onder de aandacht te brengen.

Profielschets:
Van een nieuwe dirigent wordt het volgende verwacht:
1. Bij voorkeur in bezit zijn van diploma conservatorium HAFABRA;
2. Samen met de muziekcommissie een uitdagend repertoire en programma samenstellen;
3. In staat zijn om arrangementen op basis van kwaliteitsverschillen en bezetting aan te passen naar de mogelijkheden binnen het orkest;
4. Initiatief tonen in muziekkeuzes en te spelen concerten;
5. Inspirerende rol vervullen m.b.t. ledenwerving van de jeugd en hun opleiding;
6. Creatief, vernieuwend en stimulerend zijn en zorg dragen voor afwisseling in repetities;

Procedure:
Uit de reacties op deze advertentie zal het bestuur i.s.m. leden een selectie maken en een aantal kandidaten uitnodigen voor een gesprek. Naar aanleiding van dit gesprek zal gekeken worden naar de mogelijkheid tot een proefrepetitie. Uiteindelijk zal samen met de leden van onze fanfare een keuze gemaakt worden. U kunt tot 16 mei a.s. reageren. Sollicitaties dienen gericht te worden aan onze voorzitter Noud Janssen via secretariaat@fanfaremeerlo.nl.


Lees meer…
10-04-2014 14:34,

Gezocht: 65+ modellen voor (OLD)Fashion(ed)

Festival de Nederlandse Dansdagen, Museum aan het Vrijthof en FASHIONCLASH zijn op zoek naar (gepensioneerde)… Festival de Nederlandse Dansdagen, Museum aan het Vrijthof en FASHIONCLASH zijn op zoek naar (gepensioneerde) mannen en vrouwen voor het bijzondere en toonaangevende project – (OLD)Fashion(ed).
 
Lijkt het u leuk om als model te fungeren in een dansante show op Festival FASHIONCLASH (juni 2014) en op Festival De Nederlandse Dansdagen (oktober 2014)? Heeft u altijd al samen willen werken met spraakmakende choreografen en inspirerende ontwerpers? En herkent u zich in onderstaande punten:
- Model/performer
- Man/vrouw
- Leeftijd tussen de 65 – 90 jaar
- Afkomstig uit de regio Limburg
- Ambitie om op een podium te staan (danservaring is niet vereist)
 
Meld u dan snel aan door een e-mail te sturen naar productie@nederlandsedansdagen.nl onder vermelding van uw naam en leeftijd. Aanmelden is mogelijk tot zondag 20 april 2014.

Informatie project
In (OLD)Fashion(ed) wordt een collectie van enkele kledingstukken en/of accessoires gecreëerd door een ontwerpersduo, bestaande uit een ervaren (gepensioneerde) ambachtsvrouw of –man en een (jonge)mode ontwerper. De verschillende collecties zullen te zien zijn tijdens FASHIONCLASH Festival (juni 2014) en Festival de Nederlandse Dansdagen (oktober 2014), gedragen door modellen van 65 jaar en ouder, in dansante shows gemaakt door spraakmakende choreografen. Het project sluit af met een bijzondere expositie in Museum aan het Vrijthof in Maastricht, waarin naast de kostuums en films van de shows, de verhalen van de ambachtslieden een prominente plek krijgen.
07-04-2014 10:08,

Vacature PhD (M/V) (1 fte) Taalkeuze in een zorginstelling in Limburg

Het Meertens Instituut in Amsterdam is voor het Europees project ‘de meertalige uitdaging voor de EU… Het Meertens Instituut in Amsterdam is voor het Europees project ‘de meertalige uitdaging voor de EU burger’ op zoek naar een PhD voor etnografisch onderzoek naar taalkeuze in een zorginstelling in Limburg.

Achtergrond van het project:
Dit onderzoek maakt deel uit van een grootschalig Europees project naar ‘de meertalige uitdaging voor de EU burger’. Het doel van het onderzoek is om te achterhalen of het gebruik van een specifieke taalvariëteit het welbevinden en sociale integratie van ouderen in een zorginstelling in Limburg beïnvloedt. Het spreken van een bepaalde taalvariëteit heeft niet voor iedereen dezelfde symbolische waarde maar wordt onder meer door context, gesprekspartners, gespreksonderwerp en type interactie bepaald.Taalkeuze in een meertalige zorginstelling vormt daarom een inherent onderdeel van processen van in- en uitsluiting.
Het onderzoek wordt gefinancierd door (i) het EU FP7 Framework (coördinator Prof. L.isa Cheng Universiteit Leiden), in het kader van de aanvraag Advancing the European Multilingual Experience(AThEME)en in het bijzonder binnen de component Multilingualism and Communicative Impairments; (ii) Maastricht University, Faculty of Arts and Social Sciences (FASoS) en (iii) Meertens Instituut.
Het onderzoek zal uitgevoerd worden aan het Meertens Instituut in Amsterdam maar de opleiding vindt plaats binnen de Graduate School van UM-FASoS in Maastricht.

Functie-informatie:
Het opzetten en uitvoeren van onderzoek naar ‘Taalkeuze in de zorg in Limburg’ met etnografische methoden als langdurige participerende observatie.
De PhD observeert en analyseert dagelijkse praktijken in een zorgcentrum, met speciale aandacht voor de interactie van twee- of meertalige ouderen met medebewoners, verzorgers, therapeuten, artsen, familie en bezoekers. Daarnaast maakt de PhD gebruik van sociale netwerkanalyse en zal hij/zij interviews afnemen met bewoners, bezoekers en personeel van het zorgcentrum.
Het onderzoek dient uit te monden in een proefschrift.

Functie-eisen:
- een afgeronde universitaire opleiding in de sociolinguïstiek, taalkunde of linguïstische/culturele antropologie;
- aantoonbare ervaring met kwalitatief veldwerk;
- in staat zelfstandig en in teamverband veldwerk en onderzoek te verrichten
- gebleken belangstelling voor onderzoek naar meertaligheid, taalkeuze of code-wisseling of onderwerpen als ‘ageing’;
- goede uitdrukkingsvaardigheden in woord en geschrift in Nederlands en Engels;
- reeds aanwezige contacten met de potentiële informantengroep strekken tot aanbeveling;
- een redelijke kennis van een Limburgs dialect, passieve kennis of bereidheid die kennis op te doen.

Aanstelling:
Het betreft een dienstverband voor 1 jaar (bij een 38-urige werkweek) met de mogelijkheid van een opvolgend dienstverband van 3 jaar om te promoveren. Het startsalaris bedraagt € 2.083,- bij volledig dienstverband.

Standplaats:
Meertens Instituut, Amsterdam

Voor meer inhoudelijke informatie over deze functie kunt u zich wenden tot: Prof. Leonie Cornips (t: 070 512 27 65). Een uitvoerige projectbeschrijving in het Engels is beschikbaar.Sollicitaties met curriculum vitae en een onderzoeksvoorstel tussen de twee en vijf pagina’s (in het Engels of Nederlands) kunt u vóór 1 mei 2014 schriftelijk richten aan: Meertens Instituut, afd. Personeelszaken, t.a.v. mevr. M. Lucassen, Postbus 94264, 1090 GG Amsterdam of per mail aan marcia.lucassen@meertens.knaw.nl. Vermeld in uw mail of op de envelop 'Sollicitatie Taalkeuze in de zorg'.
31-03-2014 13:30,

Dansdocent gezocht voor cultureel avontuur in Nepal

School of Performing Arts Kathmandu is currently looking for a dance/musical teacher from the end of… School of Performing Arts Kathmandu is currently looking for a dance/musical teacher from the end of April 2014 onward. Be adventurous and contribute to the performing arts scene in Kathmandu, Nepal! Develop your own artistic and teaching skills in the country of the Himalayas.

For more information, contact/see: info@spaknepal.com / www.spaknepal.com.
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Cultuurparticipatie? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?