beeldende kunst

Voor iedereen in Limburg die professioneel of als amateur bezig is met beeldende kunst treedt het Huis voor de Kunsten Limburg op als adviseur en bemiddelaar. Daarnaast ondersteunen wij initiatieven en organisaties die bijdragen aan het zichtbaar maken van de beeldende kunstproductie in en uit de provincie Limburg, bijvoorbeeld kunst- en atelierroutes, publicaties en groepsexposities. Ook zetten wij onze website in om te informeren over beeldende kunst in Limburg.

Naast deze taakstelling ondersteunen wij de bij ons aangesloten organisaties binnen de discipline beeldende kunst. Bijvoorbeeld Stichting Alphons Winters bij de organisatie van de tweejaarlijkse Alphons Wintersprijs - met bijbehorende exposities - waaraan amateur beeldend kunstenaars uit Nederlands en Belgisch-Limburg kunnen deelnemen. 
Mieke Smits - IRFAK (kunstproject voor Glocal Affairs)
 
prikbord
Op het prikbord van de discipline beeldende kunst worden oproepen geplaatst die relevant zijn voor Limburgse beeldend kunstenaars, zoals wedstrijden en opdrachten voor kunstwerken in de openbare ruimte. Ook andere projecten waarvoor kunstenaars worden gezocht, kunnen worden geplaatst. Mail uw prikbordbericht naar frombouts@hklimburg.nl.
10-04-2014 14:34,

Gezocht: 65+ modellen voor (OLD)Fashion(ed)

Festival de Nederlandse Dansdagen, Museum aan het Vrijthof en FASHIONCLASH zijn op zoek naar (gepensioneerde)… Festival de Nederlandse Dansdagen, Museum aan het Vrijthof en FASHIONCLASH zijn op zoek naar (gepensioneerde) mannen en vrouwen voor het bijzondere en toonaangevende project – (OLD)Fashion(ed).
 
Lijkt het u leuk om als model te fungeren in een dansante show op Festival FASHIONCLASH (juni 2014) en op Festival De Nederlandse Dansdagen (oktober 2014)? Heeft u altijd al samen willen werken met spraakmakende choreografen en inspirerende ontwerpers? En herkent u zich in onderstaande punten:
- Model/performer
- Man/vrouw
- Leeftijd tussen de 65 – 90 jaar
- Afkomstig uit de regio Limburg
- Ambitie om op een podium te staan (danservaring is niet vereist)
 
Meld u dan snel aan door een e-mail te sturen naar productie@nederlandsedansdagen.nl onder vermelding van uw naam en leeftijd. Aanmelden is mogelijk tot zondag 20 april 2014.

Informatie project
In (OLD)Fashion(ed) wordt een collectie van enkele kledingstukken en/of accessoires gecreëerd door een ontwerpersduo, bestaande uit een ervaren (gepensioneerde) ambachtsvrouw of –man en een (jonge)mode ontwerper. De verschillende collecties zullen te zien zijn tijdens FASHIONCLASH Festival (juni 2014) en Festival de Nederlandse Dansdagen (oktober 2014), gedragen door modellen van 65 jaar en ouder, in dansante shows gemaakt door spraakmakende choreografen. Het project sluit af met een bijzondere expositie in Museum aan het Vrijthof in Maastricht, waarin naast de kostuums en films van de shows, de verhalen van de ambachtslieden een prominente plek krijgen.
beeldende kunst agenda
 • 11 april 2014 - 15 mei 2014samenwerkings activiteit Regionale expositie Alphons Wintersprijs 2014 Kerkrade
  Op 11 april om 19.30 uur opent in het gemeentehuis aan de Markt in Kerkrade de eerste van de zes regionale tentoonstellingen…
  Op 11 april om 19.30 uur opent in het gemeentehuis aan de Markt in Kerkrade de eerste van de zes regionale tentoonstellingen in het kader van de tweejaarlijkse Alphons Wintersprijs.

  Aan deze schilder- en tekenwedstrijd voor amateurkunstenaars uit Nederlands- en Belgisch-Limburg doen dit jaar ruim 240 deelnemers mee. In het gemeentehuis exposeren kunstenaars uit de regio Kerkrade een recent gemaakt werk, waarmee ze kans maken om genomineerd te worden voor de Alphons Wintersprijs 2014. Iedereen is van harte welkom bij de opening op 11 april. Daarna is de expositie nog te bezoeken t/m 15 mei.

  Openingstijden: maandag t/m donderdag van 10.00-17.00 uur en op vrijdag van 10.00-12.00 uur (Goede Vrijdag 18 april, Paasmaandag 21 april en Bevrijdingsdag 5 mei gesloten)

  Ga voor meer informatie en een overzicht van de exposanten naar www.hklimburg.nl/alphonswinters.
 • 17 april 2014 - 06 juni 2014 Aan de rand van het plateau - 7 muren en 1 gedicht
  U bent van harte uitgenodigd om te kijken, te lezen, te luisteren en te dansen op het Van Eyck lentefeest en de…

  U bent van harte uitgenodigd om te kijken, te lezen, te luisteren en te dansen op het Van Eyck lentefeest en de opening van de tentoonstelling 'Aan de rand van het plateau - 7 muren en 1 gedicht'.

  Een van de gedichten die Erik Lindner schreef tijdens zijn verblijf als poet-in-residence op de Van Eyck is het uitgangspunt voor muurschilderingen en -werken van: Aukje Koks, Gijs Frieling & Job Wouters, Kim Habers, Michiel Schuurman, Peter Vos, Stephan Keppel. De tentoonstelling is een hommage aan de verscheidenheid van de kunst, de poëzie, de potentie van de muur, een welkom voor de nieuwe deelnemers en bovenal een feest voor iedereen.

  Opening: 17 april 17.00 tot 19.30 uur, met vanaf 17.45 uur muziek van KRAAI - jazz, electronics en audio visuals
  Tentoonstelling: 18 april t/m 6 juni 2014, op maandag t/m vrijdag van 9.00-18.00 uur
   


  Lees meer
 • 18 april 2014 - 04 mei 2014samenwerkings activiteit Regionale expositie Alphons Wintersprijs 2014 As (B)
  Op 18 april om 20.00 uur opent in de St. Aldegondiskerk in As (B) de tweede van zes regionale tentoonstellingen…
  Op 18 april om 20.00 uur opent in de St. Aldegondiskerk in As (B) de tweede van zes regionale tentoonstellingen in het kader van de tweejaarlijkse Alphons Wintersprijs. Iedereen is van harte welkom bij de opening. Daarna is de expositie nog te bezoeken t/m 4 mei.

  Openingstijden: vrijdag en zaterdag van 14.00-18.00 uur, zondag van 10.00-12.00 uur en van 14.00-18.00 uur

  Ga voor meer informatie en een overzicht van de exposanten naar www.hklimburg.nl/alphonswinters.
 • 20 april 2014 - 07 september 2014samenwerkings activiteit Expositie Hofferkeukens Kunstkollectief in Thorn
  Van 20 april t/m 7 september 2014 vindt in Thorn een expositie plaats van een zevental kunstenaars, verenigd onder…
  Van 20 april t/m 7 september 2014 vindt in Thorn een expositie plaats van een zevental kunstenaars, verenigd onder de naam 'Het Hofferkeukens Kunstkollectief'. Deze expositie is ondergebracht  in het monumentale pand Hofferkeukens aan de Hofstraat 12 in Thorn. De openingstijden zijn: elke zaterdag,  zondag en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis en tijdens de opening zijn een of meerdere kunstenaars aanwezig.

  Het Hofferkeukens Kunstkollectief bestaat uit de volgende personen:
  - Mia Beurskens (schilderkunst)
  - Har Bokken (fotografie)
  - Margo Eggels (grafiek & keramiek)
  - Hen Konickx (metalen sculpturen)
  - Babs Schaper (glas in lood)
  - Marlies Smeets (keramiek)
  - Lian Vink (schilderkunst)

  Het Hofferkeukens Kunstkollectief exposeert in de voormalige hofkeukens. Ten tijde van het Stift Thorn, opgeheven in 1797 tijdens de Franse overheersing, maakte dit expositiegebouw deel uit van het abdijcomplex. Buiten de Abdijkerk is dit een van de weinige gebouwen die van dit complex zijn overgebleven. In dit pand waren de keukens van het paleis of hof van de vorstin-abdis gevestigd.


  Lees meer
 • 25 april 2014 - 11 mei 2014samenwerkings activiteit Regionale expositie Alphons Wintersprijs 2014 Urmond
  Op 25 april om 20.00 uuur opent in de Terpkerk in Urmond de derde van zes regionale tentoonstellingen in het kader…
  Op 25 april om 20.00 uuur opent in de Terpkerk in Urmond de derde van zes regionale tentoonstellingen in het kader van de tweejaarlijkse Alphons Wintersprijs. Iedereen is van harte welkom bij de opening. Daarna is de expositie nog te bezoeken t/m 11 mei. 

  Openingstijden: 25, 26, 27 april, 2, 3, 4, 9, 10 en 11 mei telkens van 14.00-17.00 uur

  Ga voor meer informatie en een overzicht van de exposanten naar www.hklimburg.nl/alphonswinters.

 • 27 april 2014 10:00 - 17:00samenwerkings activiteit Kunstroute Rondje Watertoren
  De 8e editie van Kunstroute Rondje Watertoren 2014 staat voor de deur. Op 27 april openen 24 unieke locaties verspreid…
  De 8e editie van Kunstroute Rondje Watertoren 2014 staat voor de deur. Op 27 april openen 24 unieke locaties verspreid over heel Schimmert, hun deuren om werk te tonen van meer dan 50 verschillende kunstenaars.

  Het doel van Rondje Watertoren is bekendheid te geven aan kunstenaars, kunst, cultuur en cultureel erfgoed rondom de watertoren, de reus van Schimmert. Naast vaste locaties, zoals galeries en ateliers, worden ook andere locaties, die uit beeldbepalend of cultuurhistorisch perspectief interessant zijn, voor een bezoek geselecteerd. De monumentale watertoren vormt daarbij als centraal punt het boegbeeld.

  Werken van professionele en reeds gearriveerde kunstenaars en werken van aanstormend talent worden op de deelnemende locaties tentoongesteld. Gestreefd wordt naar een zo groot mogelijke verscheidenheid in disciplines en genres. Er wordt geselecteerd op de kwaliteit van de kunstenaars door een eigen selectiecommissie. De doelgroep bezoekers waar Rondje Watertoren zich op richt zijn in algemene zin liefhebbers van kunst en cultuur.

  Laat u op www.rondjewatertoren.nl alvast in de stemming brengen door actualiteiten en achtergrondverhalen van kunstenaars en locatiehouders.
 • 28 april 2014 - 29 april 2014samenwerkings activiteit Jeugd-Kunst Dag 'POP-ART'
  Knuts-Zinnig organiseert kunst-educatieve programma’s voor jeugd en jongeren; een hele dag vol met Knuts-Zinnige…
  Knuts-Zinnig organiseert kunst-educatieve programma’s voor jeugd en jongeren; een hele dag vol met Knuts-Zinnige activiteiten voor jongens en meiden! Op 28 en 29 april (in de meivakantie) staan de activiteiten in het teken van het thema ‘POP-ART’. Samen met de jeugd wordt op beide dagen een moderne variant gemaakt van een ‘oude’ meester. Kunst-Zinnig laat jeugd en jongeren graag kennis maken met nieuwe technieken en materialen: soms is het spannender om heel andere materialen - materialen waar je normaal niet aan denkt - te gebruiken.

  Ben je tussen de (+/-) 8 en 14 jaar? Dan kun je je tot 15 april inschrijven voor een van de twee dagen via knutszinnig@gmail.com 06 53564366.

  Tijd: 10.00-15.00 uur
  Locatie: Parkstad Limburg (exacte locatie volgt, kijk voor actuele informatie op de facebookpagina van Knuts-Zinnig)
  Kosten: € 15,- per dag (incl. lunch en materiaal)

  Knuts-Zinnig zijn Kim Pennings-Meijer (FemmeCulturel/Booch/K-oöp) en Sabine op den Kamp-Schröder (Ontwerpbureau Op den Kamp). De verschillende achtergronden van Kim en Sabine zorgen voor een breed uitgelicht, boeiend en leerzaam programma voor jeugd en jongeren. Het doel van het programma is de kinderen te prikkelen voor de beeldende kunst. Een dag lang met kunst bezig zijn, plezier maken en talentontwikkeling zijn onze belangrijkste uitgangspunten. Dit is ook expliciet meegenomen bij het ontwerpen van dit lesprogramma.

  In de zomervakantie organiseert Knuts-Zinnig een alternatieve kindervakantie week ‘Ik ben een Ninja’. Een week lang vol kunstzinnige activiteiten en bezoekjes aan culturele, kunstzinnige en leuke instellingen. Deze week vindt plaats van 14 t/m 18 juli; houdt de facebookpagina in de gaten voor meer informatie!
 • 01 mei 2014 - 31 maart 2015samenwerkings activiteit 'Het Hart van Grind' op de Brunssumerheide
  Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide van de Brunssumerheide komen bezoekers van 1…
  Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide van de Brunssumerheide komen bezoekers van 1 mei 2014 t/m 31 maart 2015 bijzondere steenformaties tegen. Deze kunstwerken nemen hen mee naar de verborgen natuur van de stenen.

  Beeldend kunstenaar Adri Verhoeven realiseerde 11 kunstwerken in de natuur. Samen met Natuurmonumenten, de Vereniging van Geologen, de Sterrenwacht Limburg, Consortium Grensmaas, geoloog/fotograaf Dirk Wiersma en filmmaker Rob Vogelsang neemt hij u graag mee om de diepste lagen van het steentje bloot te leggen. 

  Voor een deel kunt u die ontdekkingstocht op www.hethartvangrind.nl maken. Op deze website is te zien hoe breed de fascinatie voor de steen verbreid is. Dichters willen de steen kennen, in heel verschillende culturen wordt de steen op een voetstuk geplaatst en de wetenschap ontdekt onze eigen wortels in de steen. Om de 'intimiteit met het bestaan' aan den lijve te ervaren zult u oog in oog moeten komen staan met het ontblote hart van de steen. 

  Startpunt van de wandeling is het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Schaapskooiweg 99 in Heerlen. Hier is een gratis routekaart beschikbaar. Alle praktische informatie en een mogelijkheid om de routekaart te downloaden staan ook op www.hethartvangrind.nl.
   
  Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg. 
 • 30 mei 2014 - 20 juni 2014samenwerkings activiteit Regionale expositie Alphons Wintersprijs 2014 Margraten
  De vierde regionale expositie in het kader van de Alphons Winters Prijs 2014, wedstrijd voor amateurschilders,…
  De vierde regionale expositie in het kader van de Alphons Winters Prijs 2014, wedstrijd voor amateurschilders, wordt gehouden in Margraten. De opening van de expositie is op 30 mei om 19.30 uur. De expositie is te bezichtigen t/m 20 juni.

  Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, dinsdag ook van 14.30-19.00 uur en op woensdag ook van 13.30-15.30 uur

  Ga voor meer informatie en een overzicht van de exposanten naar www.hklimburg.nl/alphonswinters.
 • 01 juni 2014 - 29 juni 2014samenwerkings activiteit Regionale expositie Alphons Wintersprijs 2014 Weert
  De vijfde regionale expositie in het kader van de Alphons Wintersprijs 2014 wordt gehouden in Galerie RICK, Collegeplein…
  De vijfde regionale expositie in het kader van de Alphons Wintersprijs 2014 wordt gehouden in Galerie RICK, Collegeplein 5 te Weert.

  De opening vindt plaats op 1 juni om 15.00 uur, daarna is de expositie te bezichtigen t/m 29 juni. 

  Openingstijden: zondag van 14.00-17.00 uur, maandag van 15.00-21.00 uur, dinsdag van 15.00-21.00 uur en woensdag van 13.00-21.00 uur.

  Ga voor meer informatie en een overzicht van de exposanten naar www.hklimburg.nl/alphonswinters.
 • 05 juni 2014 - 29 juni 2014samenwerkings activiteit Regionale expositie Alphons Wintersprijs 2014 Venlo
  De zesde en laatste regionale expositie in het kader van de Alphons Winters Prijs 2014 wordt gehouden in Domani…
  De zesde en laatste regionale expositie in het kader van de Alphons Winters Prijs 2014 wordt gehouden in Domani in Venlo. De opening vindt plaats op 5 juni om 19.30 uur. De expositie is te bezichtigen t/m 29 juni.

  Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 14.00-17.00 uur, zaterdag en zondag van 14.00-17.00 uur en tweede pinksterdag

  Ga voor meer informatie en een overzicht van de exposanten naar www.hklimburg.nl/alphonswinters.
 • 12 juni 2014 - 15 juni 2014samenwerkings activiteit FASHIONCLASH Festival
  De 6de editie van het internationale en interdisciplinaire mode festival vindt dit jaar plaats van 12 t/m 15 juni…
  De 6de editie van het internationale en interdisciplinaire mode festival vindt dit jaar plaats van 12 t/m 15 juni in de SAMdecorfabriek te Maastricht. FASHIONCLASH Festival is een spraakmakend internationaal en interdisciplinair mode festival. Het programma met modeshows, tentoonstellingen, film, theater, dans, pop-up stores, lezingen, workshops en speciale projecten, geeft een nieuwe generatie ontwerpers en kunstenaars de mogelijkheid hun werk te tonen aan een divers (inter) nationaal publiek. FCF festival is, zoals de naam al zegt, een ‘clash’ met mode als uitgangspunt. ‘Clash’ staat voor een ontmoeting van talent, culturen, disciplines en publiek rondom het gegeven ‘mode’. Met zijn modeshows, exposities, performances en interdisciplinaire samenwerkingen tussen modeontwerpers en theatermakers, choreografen en andere kunstenaars neemt FASHIONCLASH een unieke positie in het internationale mode discour.

  FCF festival biedt podium aan meer dan 100 veelbelovende talenten uit binnen en -buitenland en is een unieke gelegenheid om talent te ontdekken en om geïnspireerd te raken door de kunst van mode. FCF festival is laagdrempelig voor zowel de deelnemende kunstenaars als voor het publiek. Behalve het modeshow programma is het festival grotendeels gratis toegankelijk.

  Thema voor de 6de editie is 'Leeftijd' en de kunst van het ouder worden in de breedste zin van het woord. De uitwerking van de thema is tot uitdrukking gebracht in het campagne beeld waar drie vrouwen van verschillende generaties worden afgebeeld. Dit thema komt voort uit (OLD)Fashion(ed), een bijzondere samenwerkingsproject van FASHIONCLASH, Museum aan het Vrijthof en de Nederlandse Dansdagen. In het programma is er verder gekozen om de tentoonstelling samen te stellen met werk van ontwerpers en kunstenaars waar dit thematiek een rol speelt. Theater performer Nina Willems verwerkt het thema in haar project VerWeven waar portretten van 5 vrouwen van verschillende leeftijden een bron van inspiratie zijn voor 5 mode ontwerpers. Iedere ontwerper gaat naar aanleiding van een toegewezen portret een outfit ontwerpen voor de vrouw in kwestie; hij/zij verweeft het verhaal achter de vrouw in een nieuwe outfit.

  Naast de thematische programma onderdelen is er een modeshow programma met circa 40 collecties, het Clash Project, de designer market en de FASHIONCLASH Side Program. FASHIONCLASH Side Program is een flankerend programma verspreid over diverse locaties in Maastricht met pop-up stores, exposities, lezingen, Fashion Film Night Out, presentaties en events in bijzondere boetieks en nog veel meer wat Maastricht Modestad te bieden heeft.


  Lees meer
 • 19 juni 2014 10:30 - 16:00 LOKO 14 - Boven het maaiveld, Kunst met maatschappelijke ambitie
  Op 6 maart vindt bij het Kunstenlab in Deventer de achtste editie plaats van het Landelijk Overleg Kunst in Opdracht…

  Op 6 maart vindt bij het Kunstenlab in Deventer de achtste editie plaats van het Landelijk Overleg Kunst in Opdracht (LOKO). Wat kan kunst in opdracht anno nu? Wat zijn de samenwerkingsvormen van nu en welke voorzien we voor de toekomst? En wat kan de bemiddelaar binnen die nieuwe kaders betekenen?

  Een snel veranderende maatschappij vraagt ook van de beeldende kunst een herpositionering. Bestaande en nieuwe spelers in het veld zoeken naar wegen om kunst en kunstenaars te laten meedenken in maatschappelijke vraagstukken en om te werken in de openbare ruimte. Daarnaast zijn het ook de kunstenaars zelf die initiatieven nemen, reageren op maatschappelijke problemen en nieuwe perspectieven schetsen. LOKO 12 was gericht op de rol van de bemiddelaar. Enerzijds gaat LOKO 14 hier op door, anderzijds zet het de ramen wijd open door zich af te vragen of en wat nieuwe mogelijkheden voor kunst in opdracht zijn, in welke (samenwerkings)vormen die zich manifesteren en die te verkennen. De kunst zoekt nu zelf meer de samenwerking met bedrijven, zorginstellingen of andere semioverheden en in sommige gevallen wordt de kunstbemiddeling gedaan door die organisaties zelf. Met wisselend resultaat. Hoe schep je dan goede voorwaarden en wat is de meerwaarde van de bemiddelaar? In dit kader komen fenomenen als social design aan bod en worden inspirerende projecten besproken die aan nieuwe werkwijzen en nieuwe allianties ten grondslag liggen.

  Op deze dag wordt ook LOKO, de nieuw op te richten vereniging voor bemiddelaars, gepresenteerd.

  Locatie: Kunstenlab, Laboratoriumplein 1, 7411 CH Deventer
  Aanvang: 10.00 uur, start programma 10.30 uur
  Entree: € 50,- (incl. lunchkosten)
  Aanmelden kan tot 20 februari via www.kunstenlab.nl.

  Neem voor meer informatie contact op via 0570 611 848 of  info@kunstenlab.nl.

meer items…
beeldende kunst nieuws
 • 17 maart 2014 Ambachtslieden gezocht voor (OLD)Fashion(ed)
  Festival de Nederlandse Dansdagen, Museum aan het Vrijthof en FASHIONCLASH zijn op zoek naar (gepensioneerde) ambachtsmannen…
  Festival de Nederlandse Dansdagen, Museum aan het Vrijthof en FASHIONCLASH zijn op zoek naar (gepensioneerde) ambachtsmannen en -vrouwen voor een bijzonder en toonaangevend project: (OLD)Fashion(ed). In dit project delen ervaren ambachtsvrouwen en -mannen hun kennis met jonge mode ontwerpers. Samen maken zij enkele kledingstukken en/of accessoires. De collectie zal te zien zijn tijdens FASHIONCLASH Festival (juni 2014) en Festival de Nederlandse Dansdagen (oktober 2014), gedragen door modellen van 65 jaar en ouder, in dansante shows gemaakt door gerenommeerde choreografen. Het project sluit af met een bijzondere expositie in Museum aan het Vrijthof in Maastricht, waarin naast de kostuums en films van de shows, de verhalen van de ambachtslieden een prominente plek krijgen.

  Voor (OLD)Fashion(ed) worden mannen en vrouwen (65+'s) gezocht die meester zijn in een specifieke ambacht en die hun kennis willen delen met een nieuwe generatie modeontwerpers, waaronder Linda Friesen. Door modernisering en technologische ontwikkeling dreigen veel ambachten te verdwijnen uit ons dagelijks leven. Bijzondere kennis en vaardigheden dreigen verloren te gaan. Denk aan kledingherstellers, mandenvlechters, kantklossers, metaalbewerkers, schoenmakers, touwslagers, graveurs, instrumentenmakers, hoedenmakers, emailleurs, papiermakers, nettenbreiers, porselein bewerkers, pruikenmakers, poppenmakers, enz.

  Wilt u uw kennis delen en staat u open voor een samenwerking met een jonge ontwerper? Bent u benieuwd hoe uw kennis een plek krijgt in een bijzondere tas, een unieke wandelstok, een mooi broekpak, een hoed, een stoel die oogt als een jurk? Wilt u uw verhalen delen, en terugvinden in Museum aan het Vrijthof? Meld u dan nu aan door een mail te sturen naar info@museumaanhetvrijthof.nl o.v.v. uw naam en ambacht. Aanmelden is mogelijk tot donderdag 10 april a.s.

  Het project start in april 2014. De creatie van de kostuums en accessoires zal in de maanden daarna plaatsvinden met een eerste presentatie van het werk tijdens FASHIONCLASH Festival op 14, 15 en 16 juni 2014.
 • 10 maart 2014 Inschrijving Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2014 geopend
  Het Koninklijk Paleis Amsterdam nodigt kunstenaars - jonger dan 35 jaar - uit om in te zenden en deel te nemen…

  Het Koninklijk Paleis Amsterdam nodigt kunstenaars - jonger dan 35 jaar - uit om in te zenden en deel te nemen aan de eerste jureringsronde van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2014.

  De prijs is in 1871 door Koning Willem III ingesteld als Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst. Na Koning Willem III hebben Koningin Emma, Koningin Wilhelmina, Koningin Juliana en Koningin Beatrix deze aanmoedigingsprijs ontwikkeld tot een traditie van koninklijke aandacht voor de schilderkunst. Koning Willem-Alexander heeft deze traditie vanaf vorig jaar voortgezet.

  Ga voor de wedstrijdvoorwaarden en het online inschrijfformulier naar www.paleisamsterdam.nl/programma/koninklijke-prijs.

 • 03 maart 2014 Inschrijving ZomerExpo 2014
  De vierde editie van ZomerExpo zet de kunst letterlijk in de schijnwerpers. Bij de grootste landelijke beeldende…
  De vierde editie van ZomerExpo zet de kunst letterlijk in de schijnwerpers. Bij de grootste landelijke beeldende kunsttentoonstelling met open inschrijving in het Gemeentemuseum Den Haag, staat dit jaar het thema 'Licht' centraal. De organisatoren Stichting ArtWorlds en het Gemeentemuseum Den Haag nodigen iedereen die kunst maakt uit om werk aan te melden voor de voorrondes. Schaalmodellen zijn dit jaar ook welkom. ZomerExpo zoekt kunstenaars met lef en met een uitvindersgeest. Kortom: iedereen kan meedoen.

  Thema Licht
  De weergave van het licht fascineert kunstenaars al eeuwenlang en heeft geleid tot schitterende werken. Licht is zintuigelijk, ongrijpbaar, vluchtig, en tegelijk onmisbaar en constant. Het betekent ook iets dat weinig weegt. Licht is een magisch begrip voor kunstenaars, het spelen met evenwicht en de zoektocht naar de juiste balans. Hoe laat jij licht terugkomen in je werk?

  Nieuw in de tentoonstelling: schaalmodellen en maquettes
  Licht, energie en kunst gaan hand in hand bij deze tentoonstelling. ZomerExpo is op zoek naar kunstenaars met een uitvindersgeest die de toekomst willen vormgeven. Schetsen en ontwerpen van uitvoerbare constructies zijn welkom. Dat kunnen bijvoorbeeld bruggen, gebouwen of energieopwekkende objecten zijn.

  Traditionele en eigentijdse printtechnieken
  Bestaat jouw werk uit meerdere oplages en is het daardoor betaalbaar? Heb je een bijzonder printtechniek, of ben je een van de pioniers die de 3D-printer gebruikt? Laat je print zien tijdens de voorrondes van de ZomerExpo.

  Schrijf je in!
  Gevestigde en niet-gevestigde kunstenaars vanaf zestien jaar kunnen zich met maximaal drie kunstwerken inschrijven. De tentoonstelling is van 29 mei t/m 31 augustus 2014 in het Gemeentemuseum Den Haag. De kosten voor deelname bedragen € 30,- per kunstwerk. De gekozen werken, maken kans op diverse stimuleringsprijzen. Inschrijven kan nog tot 15 maart a.s. Wacht niet te lang, want voor de voorrondes geldt vol = vol! 

  Verkooptentoonstelling
  Alle gekozen kunstwerken van de tentoonstelling Licht worden te koop aangeboden. 30% van de verkoopprijs gaat naar Stichting ArtWorlds. De werken worden met foto, tekst en prijzen opgenomen in een begeleidende catalogus.

  Juryrondes in Arnhem, Amsterdam en Leidschendam
  De keuze is anoniem. Alleen de zeggingskracht van het werk telt. De jury bestaat o.a. uit curatoren, galeriehouders, cultureel ondernemers, kunsthistorici en kunstenaars. De voorrondes zijn op 22 maart (Eusebiuskerk, Arnhem), 5 april (Loods 6, Amsterdam) en op 12 april (St. Joseph Opifexkerk, Leidschendam). AVRO Kunstuur doet verslag van de voorrondes.

  Ga voor meer informatie en om je in te schrijven naar www.zomerexpo.nl.

 • 27 februari 2014 Ministerie OCW biedt ondersteuning bij Fondsenwerving
  Culturele organisaties proberen steeds beter aan te sluiten op de veranderende markt. Maar hoe doe je dat? Het…
  Culturele organisaties proberen steeds beter aan te sluiten op de veranderende markt. Maar hoe doe je dat? Het groeiende besef van meer zelfredzaamheid is aanwezig, maar het ontbreekt soms nog aan kennis, capaciteit en veranderkracht. Om hierbij te helpen gaat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap culturele instellingen de komende vier jaar ondersteunen. Hiervoor is Wijzer Werven opgericht, een trainings- en coachingstraject op het gebied van fondsenwerving en het vergroten van inkomsten.

  Uitgangspunt bij de training en coaching is ‘learning by doing’: de instelling gaat nadrukkelijk zelf aan de slag. Door inzicht in het ondernemerspotentieel van de eigen organisatie en samen met de trainer/coach te kijken hoe de optimale combinatie van potentiële financiers (fondsenwerving) en inkomsten uit eigen activiteiten (publiek) te realiseren is.

  Voor wie?
  Iedere instelling en maker uit de Nederlandse non-profit cultuursector die beschikt over een ANBI-status, aangemerkt als culturele instelling, kan zich aanmelden voor begeleiding. Het programma is toegankelijk voor directie, management én medewerkers. De instelling betaalt voor het traject slechts 10% van de kosten. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap betaalt de rest. Minister Bussemaker heeft na aanbesteding de dienstverlening gegund aan het samenwerkingsverband van Berenschot, Charistar en Van Dooren Advies voor een periode van vier jaar.

  Kijk voor meer informatie en het aanmeldformulier op www.daargeefjeom.nl.
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Beeldende Kunst? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?