beeldende kunst

Voor iedereen in Limburg die professioneel of als amateur bezig is met beeldende kunst treedt het Huis voor de Kunsten Limburg op als adviseur en bemiddelaar. Daarnaast ondersteunen wij initiatieven en organisaties die bijdragen aan het zichtbaar maken van de beeldende kunstproductie in en uit de provincie Limburg, bijvoorbeeld kunst- en atelierroutes, publicaties en groepsexposities. Ook zetten wij onze website in om te informeren over beeldende kunst in Limburg.

Naast deze taakstelling ondersteunen wij de bij ons aangesloten organisaties binnen de discipline beeldende kunst. Bijvoorbeeld Stichting Alphons Winters bij de organisatie van de tweejaarlijkse Alphons Wintersprijs - met bijbehorende exposities - waaraan amateur beeldend kunstenaars uit Nederlands en Belgisch-Limburg kunnen deelnemen. 
Mieke Smits - IRFAK (kunstproject voor Glocal Affairs)
 
beeldende kunst agenda
 • 01 mei 2014 - 31 maart 2015samenwerkings activiteit 'Het Hart van Grind' op de Brunssumerheide
  Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide van de Brunssumerheide komen bezoekers van 1…
  Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide van de Brunssumerheide komen bezoekers van 1 mei 2014 t/m 31 maart 2015 bijzondere steenformaties tegen. Deze kunstwerken nemen hen mee naar de verborgen natuur van de stenen.

  Beeldend kunstenaar Adri Verhoeven realiseerde 11 kunstwerken in de natuur. Samen met Natuurmonumenten, de Vereniging van Geologen, de Sterrenwacht Limburg, Consortium Grensmaas, geoloog/fotograaf Dirk Wiersma en filmmaker Rob Vogelsang neemt hij u graag mee om de diepste lagen van het steentje bloot te leggen. 

  Voor een deel kunt u die ontdekkingstocht op www.hethartvangrind.nl maken. Op deze website is te zien hoe breed de fascinatie voor de steen verbreid is. Dichters willen de steen kennen, in heel verschillende culturen wordt de steen op een voetstuk geplaatst en de wetenschap ontdekt onze eigen wortels in de steen. Om de 'intimiteit met het bestaan' aan den lijve te ervaren zult u oog in oog moeten komen staan met het ontblote hart van de steen. 

  Startpunt van de wandeling is het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Schaapskooiweg 99 in Heerlen. Hier is een gratis routekaart beschikbaar. Alle praktische informatie en een mogelijkheid om de routekaart te downloaden staan ook op www.hethartvangrind.nl.
   
  Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg. 
beeldende kunst nieuws
 • 21 januari 2015 ZomerExpo 2015 Woest
  ZomerExpo bestaat vijf jaar! Dit wordt gevierd met een nieuwe website en een ongeremd thema: woest. Voor deze editie…
  ZomerExpo bestaat vijf jaar! Dit wordt gevierd met een nieuwe website en een ongeremd thema: woest. Voor deze editie is er een exclusieve voorronde voor buitenkunst. Deze buitenbeelden krijgen een plek in de tuinen van het Gemeentemuseum Den Haag.

  De vaste collectie van het Gemeentemuseum Den Haag bevat een schat aan woeste werken. Ze worden speciaal voor ZomerExpo 2015 uit het depot gehaald en getoond tussen de 275 gekozen werken.

  De inschrijvingen zijn geopend tot 20 maart a.s. Voor meer informatie en aanmelden zie www.zomerexpo.nl. De tentoonstelling Woest in het Gemeentemuseum Den Haag is te zien van 11 juli t/m 20 september 2015.
   
  De ZomerExpo 
  ZomerExpo is een jaarlijkse verkooptentoonstelling in en om het Gemeentemuseum Den Haag met open inschrijving. Iedereen kan meedoen en alle beeldende kunstdisciplines zijn welkom. Vijftig verschillende juryleden kiezen tijdens voorrondes door het hele land gemiddeld 275 werken voor de zomertentoonstelling. Een unieke hedendaagse kunstcollectie is het resultaat van vier jaar ZomerExpo, te zien op www.zomerexpo.nl.
 • 04 december 2014 Open Call jong talent FASHIONCLASH Festival 2015 + lancering FASHIONCLASH Festival Award
  FASHIONCLASH platform is op zoek naar nieuwe generatie ontwerpers en kunstenaars voor FASHIONCLASH Festival. Naast…
  FASHIONCLASH platform is op zoek naar nieuwe generatie ontwerpers en kunstenaars voor FASHIONCLASH Festival. Naast het spraakmakende programma introduceert het festival de 'FASHIONCLASH Festival Award!
  Ontwerpers, kunstenaars, fotografen, performers enz. kunnen zich opgeven voor verschillende programma onderdelenzoals het modeshow programma, expositie, designer Market en de FASHIONCLASH Side Program. Deelnemers van het festival maken tevens kans op verschillende awards waaronder de 'FASHIONCLASH Festival Award ter waarde van € 5.000,- en diverse andere awards. Wil je kans maken op een van deze awards en een podium om je werk te presenteren voor een internationaal publiek, meld je aan! Deadline voor aanmelden is 1 maart 2015. Meer informatie en het aanmeldingsformulier vind je hier
   
  FASHIONCLASH Festival 2015, de 7e editie van het jaarlijkse internationale en interdisciplinaire mode festival vindt plaats van 11 t/m 14 juni 2015 in Maastricht. FASHIONCLASH Festival bestaat uit diverse programma onderdelen waar ontwerpers en kunstenaars zich voor kunnen inschrijven. Op basis van de binnengekomen aanmeldingen wordt er een selectie gemaakt en het programma samengesteld.
   
  FASHIONCLASH Festival is een spraakmakend internationaal en interdisciplinair mode festival. Het 4 daagse geeft jong en veelbelovend talent de mogelijkheid hun werk te tonen aan een divers (inter) nationaal publiek.
  7de editie staat in het teken van het thema 'GENDER'. Ontwerpers en podium kunstenaars worden uitgedaagd om na te denken over het thema en uitgedaagd om hun visie te vertalen naar mode. Binnen het verdiepingsprogramma worden er aantal speciale samenwerkingsprojecten ontwikkeld rondom dit thema. Verder wordt de expositie op de hoofdlocatie samengesteld met gender gerelateerd werk.
   
  FASHIONCLASH Festival is, zoals de naam al zegt, een ‘clash’ met mode als uitgangspunt. ‘Clash’ staat voor een
  ontmoeting van talent, culturen, disciplines en publiek rondom het gegeven ‘mode’. Met zijn modeshows, exposities, performances en interdisciplinaire samenwerkingen tussen modeontwerpers en theatermakers, choreografen en andere kunstenaars neemt FASHIONCLASH een unieke positie in het internationale mode discour. Het festival is een weergave van wat er speelt binnen de internationale modescene van de nieuwe generatie ontwerpers; verbeelding van de tijdsgeest van de hedendaagse mode vormgeving door de ogen van nieuwe generatie ontwerpers en kunstenaars. FASHIONCLASH Festival biedt podium aan meer dan 150 veelbelovende talenten uit binnen- en buitenland en is een unieke gelegenheid om talent te ontdekken en om geïnspireerd te raken door de kunst van mode. FASHIONCLASH Festival is laagdrempelig voor zowel de deelnemende kunstenaars als voor het publiek. Behalve het catwalk programma is het festival grotendeels gratis toegankelijk.
   
  FASHIONCLASH Platform is het hele jaar door actief:
  - FASHIONCLASH presenteert Nederlands mode talent tijdens designSUPERMARKET, 11 t/m 14 december in Praag
  - Werk van Euregio talent te koop in FAB Pop-Up Store Hasselt, open t/m 15 januari 2015 (België)
  - Beeldimpressie van Cologne Fashion Days waar FASHIONCLASH Nederlands mode talent presenteerde
prikbord
Op het prikbord van de discipline beeldende kunst worden oproepen geplaatst die relevant zijn voor Limburgse beeldend kunstenaars, zoals wedstrijden en opdrachten voor kunstwerken in de openbare ruimte. Ook andere projecten waarvoor kunstenaars worden gezocht, kunnen worden geplaatst. Mail uw prikbordbericht naar mfrencken@hklimburg.nl.
27-01-2015 12:20,

Oproep inzendingen voor Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs 2015

In juli 2006 is de Hermine van Bers Stichting opgericht met als doel ondersteuning van jonge beeldend… In juli 2006 is de Hermine van Bers Stichting opgericht met als doel ondersteuning van jonge beeldend kunstenaars. De stichting wil door middel van de jaarlijks uit te reiken Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs de ontwikkeling van talent stimuleren. Hermine van Bers (1927 - 2006) is in Maastricht geboren en woonde en werkte in Leiden.
 
De Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs is een jaarlijks uit te reiken prijs. De prijs wordt beurtelings uitgereikt in Leiden en Maastricht. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 2500 en een penning, ontworpen door  Lucie Leene. Het etui voor de penning is een ontwerp van Floor Spigt.
 
Selectie
De toekenning van de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs gebeurt op voordracht van een vakjury. Op basis van ingezonden documentatie komt de jury tot een oordeel. De voordracht bestrijkt het hele gebied van de actuele beeldende kunst. De jury selecteert drie genomineerden en draagt de winnaar voor. De bekendmaking van de drie genomineerden vindt plaats na het juryberaad. De winnaar zal bij de prijsuitreiking bekendgemaakt worden.
 
Deelname
Deelname staat open voor kunstenaars onder de 36 jaar, met een directe relatie met Maastricht. Aanmelding is mogelijk via het formulier op de website.
 
Inzending
Inzendingen voor de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs dienen uiterlijk 9 maart a.s.
ontvangen te zijn. Voor informatie over het postadres graag contact opnemen via
info@herminevanbersstichting.nl
 
De inzending dient te bestaan uit een cd rom met:
– contactgegevens
– beeldmateriaal in de vorm van een powerpoint-presentatie van maximaal 10 dia's
– Word-document (max. 1 A4) bevattend
-        curriculum vitae
-        korte toelichting op het werk
-        eventueel toelichting op relatie met Maastricht
-        geprinte versie van het Word-document
NB
Indien werk niet geschikt is om in een powerpoint-presentatie te tonen, graag contact opnemen via info@herminevanbersstichting.nl
 
Uitreiking van de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs
De uitreiking van de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs – Editie Maastricht 2015 zal plaatsvinden op zaterdag 23 mei a.s. tijdens de KunstTour. Tegelijk met de uitreiking van de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs vindt een presentatie met werk van de drie genomineerden plaats in Theater aan het Vrijthof.


Lees meer…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Beeldende Kunst? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?