beeldende kunst

Voor iedereen in Limburg die professioneel of als amateur bezig is met beeldende kunst, is het Huis voor de Kunsten Limburg het aanspreekpunt en treedt het op als adviseur en bemiddelaar. Wij stimuleren, (door)ontwikkelen en (mede)initiëren beeldende kunst projecten en initiatieven die bijdragen aan het zichtbaar maken van de beeldende kunstproductie in en uit de provincie Limburg, bijvoorbeeld kunstmanifestaties, symposia en (groeps)exposities. Ook zetten wij onze website in om te informeren over beeldende kunst in Limburg.

Onder de discipline beeldende kunst valt onder andere teken-, schilder- en grafische kunst, vormgeving, keramiek, beeldhouwkunst, installatiekunst, performancekunst, digitale en (nieuwe) mediakunst en kunst in de openbare ruimte. 
Mieke Smits - IRFAK (kunstproject voor Glocal Affairs)
 
beeldende kunst agenda
 • 10 december 2016 00:00 - 00:00 Prijsuitreiking Parkstad Limburg Prijs
  Stichting Promotie Limburgse Kunstenaars reikt op zaterdag 10 december 2016 voor de zesde keer de Parkstad Limburg…
  Stichting Promotie Limburgse Kunstenaars reikt op zaterdag 10 december 2016 voor de zesde keer de Parkstad Limburg Prijs uit. De prijs is er voor beeldend kunstenaars die een professionele kunstopleiding succesvol hebben afgesloten, maximaal 35 jaar oud zijn en een kunstzinnige relatie hebben met Nederlands of Belgisch Limburg. De winaar wint een geldbedrag van maar liefst € 10.000,-.
   
  Parkstad Limburg Prijs
  Eén keer in de vier jaar wordt de Parkstad Limburg Prijs uitgereikt. Voor het eerst werd dat gedaan in 1996 onder de naam Landgraafprijs. Vanaf 2004 wordt de prijs uitgereikt onder de naam Parkstad Limburg Prijs. Dit jaar zal de prijs voor de zesde keer uitgereikt worden.
   
  Het werk van de genomineerde kunstenaars is van zondag 11 december 2016 t/m zondag 5 maart 2017 te zien tijdens een expositie bij SCHUNCK* in Heerlen.
   
  De Parkstad Limburg Prijs wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. SCHUNCK* en de Gemeente Heerlen
   
  Datum: zaterdag 10 december 2016
  Locatie en Tijd: Hou de website van Parkstad Limburg Prijs in de gaten.


  Lees meer
 • 09 maart 2017 - 12 maart 2017 ARTMaastricht2017 - Capital of Art
  9 - 12 maart 2017:  op het Vrijthof Maastricht in luxe paviljoen 

  ARTMaastricht2017
  ARTMaastricht2017 biedt…
  9 - 12 maart 2017:  op het Vrijthof Maastricht in luxe paviljoen 

  ARTMaastricht2017
  ARTMaastricht2017 biedt exclusieve kunstexposities op de meest toonaangevende kunstlocaties in Nederland. Door gebruik te maken van tijdelijke podia, krijgen professionele kunstenaars en/of galerieën de mogelijkheid zichzelf vol trots en met passie te presenteren op bijzondere locaties zoals het Vrijthof en de St. Janskerk in Maastricht.

  Voorgaande edities
  Dit project is begonnen op het Museumplein van Amsterdam waar het inmiddels uitgegroeid is tot een jaarlijks terugkerende kunstexpositie. 6 edities verder, met o.a. exposities in de Westergasfabriek en de Hermitage van Amsterdam om op terug te kijken, hebben geleid tot de editie in Maastricht: ARTMaastricht2017.

  Voor meer informatie over de kunstexpositie van ArtMaastricht op het Vrijthof Maastricht in het paviljoen, klik hier.

   
  Lees meer
 • 13 maart 2017 - 18 maart 2017 ARTMaastricht2017 - Capital of Art
  13 – 18 maart 2017: in de St. Janskerk gelegen aan het Vrijthof

  ARTMaastricht2017
  ARTMaastricht2017 biedt…
  13 – 18 maart 2017: in de St. Janskerk gelegen aan het Vrijthof

  ARTMaastricht2017
  ARTMaastricht2017 biedt exclusieve kunstexposities op de meest toonaangevende kunstlocaties in Nederland. Door gebruik te maken van tijdelijke podia, krijgen professionele kunstenaars en/of galerieën de mogelijkheid zichzelf vol trots en met passie te presenteren op bijzondere locaties zoals het Vrijthof en de St. Janskerk in Maastricht.

  Voorgaande edities
  Dit project is begonnen op het Museumplein van Amsterdam waar het inmiddels uitgegroeid is tot een jaarlijks terugkerende kunstexpositie. 6 edities verder, met o.a. exposities in de Westergasfabriek en de Hermitage van Amsterdam om op terug te kijken, hebben geleid tot de editie in Maastricht: ARTMaastricht2017.

  Voor meer informatie over de kunstexpositie van ArtMaastricht in de St. Janskerk in Maastricht, klik hier.


   
  Lees meer
beeldende kunst nieuws
 • 30 november 2016 Start publiekscampagne Breng Cuypers in beeld!
  Help mee de geheimen van Cuypers’ glasnegatieven te ontrafelen
   
  Het Cuypershuis in Roermond toont vanaf 3…
  Help mee de geheimen van Cuypers’ glasnegatieven te ontrafelen
   
  Het Cuypershuis in Roermond toont vanaf 3 december een bijzondere collectie glasnegatieven. Hoewel zeker is dat deze glasnegatieven een schat aan informatie bevatten over het functioneren van de ateliers van de Roermondse architect en ontwerper Pierre Cuypers, zijn ze nu niet bruikbaar. Ze verkeren namelijk in slechte staat en zijn uiterst kwetsbaar, met als gevolg dat onderzoek onmogelijk is. Het Cuypershuis wil hier samen met het Huis voor de Kunsten Limburg verandering in brengen.
   
  Met de tentoonstelling Cuypers’ glasnegatieven en de bijbehorende campagne Breng Cuypers in beeld! wordt geprobeerd bezoekers en geïnteresseerden ervan te overtuigen dat het restaureren en digitaliseren van de glasnegatieven essentieel is. Ook wordt crowdfunding ingezet om dit financieel mogelijk te maken. De campagne is te volgen via www.voordekunst.nl.
   
  Een schat aan informatie
  De collectie vormt een belangrijk bewijs van Cuypers’ vooruitstrevende aanpak. Zijn leven lang heeft hij nieuwe technieken gebruikt en innovaties ingezet om zijn bedrijf zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Nog interessanter is dat de verzameling informatie bevat over de ateliers van Cuypers: de producten, de medewerkers, de werkomstandigheden, kortom het functioneren van de ateliers.
   
  Het Cuypershuis wil deze glasnegatieven van de ondergang redden en voor de toekomst bewaren. Het digitaliseren en de nodige conservering en restauratie zorgen ervoor dat deze kennis over Cuypers’ werk voor iedereen beschikbaar komt.
  Met de campagne Breng Cuypers in beeld! wordt getracht dit project te financieren. Elke bijdrage is welkom, ook kleine bedragen als 10 euro. Donateurs krijgen als dank bijvoorbeeld een exclusieve rondleiding of een reproductie van het geadopteerde glasnegatief. Meer informatie over de donatiemogelijkheden staat op www.voordekunst.nl.
   
  Betrokkenheid van het Huis voor de Kunsten Limburg
  Het Huis voor de Kunsten Limburg, dé provinciale steunfunctie voor de Limburgse cultuursector (kunsten en erfgoed), is nauw betrokken bij de campagne Breng Cuypers in Beeld!. Het Huis ondersteunt het museale veld in Limburg onder andere door kennis over crowdfunding te delen en crowdfunding-campagnes te stimuleren en te begeleiden. Hierbij wordt aangesloten bij het erfgoedbeleid van de Provincie Limburg, waarin een grote rol is weggelegd voor samenwerking, publieksbereik en digitalisering van collecties.
 • 27 oktober 2016 Crowdfunding voor ‘Heerlen Héron’ blijkt een groot succes
  Het geldbedrag dat stichting S*PRAY, beter bekend als Streetart Heerlen, voor ogen had om de muurschildering ‘Heerlen…
  Het geldbedrag dat stichting S*PRAY, beter bekend als Streetart Heerlen, voor ogen had om de muurschildering ‘Heerlen Héron’ (ontwerp: Vincent Lancée en Dave de Leeuw) te realiseren is in een razend tempo bij elkaar verzameld door crowdfunding via voordekunst.nl. Toen het bedrag na 2,5 week op €8500,- stond maakte Provincie Limburg de rest van het benodigde bedrag compleet.

  Het initiatief voor deze actie ligt bij jonge creatieve ondernemers en andere Heerlense ‘tupen’. Zij zijn erg blij met al het enthousiasme en medewerking die zij kregen vanuit alle kanten. De ‘tupen’ zeggen vooral onder de indruk te zijn van het enthousiasme van hun medestadsbewoners over het ontwerp ‘Heerlen Heron’. Deze reiger staat als symbool voor de stad die herrijst en daar kunnen de donateurs zich dus in vinden.

  De voorbereidingen voor de realisatie van ‘Heerlen Heron’ zijn in volle gang. Op zondag 30 oktober is de opening die zal samen gaan met een streetart markt met diverse workshops en activiteiten.

  Bron: Heerlen Mijn Stad

    lees meer…
 • 21 oktober 2016 Onderzoek zelfstandige kunstprofessionals
  Komende maand doet het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) onderzoek onder zelfstandige…
  Komende maand doet het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) onderzoek onder zelfstandige kunstprofessionals in de cultuureducatie en cultuurparticipatie. Hiervoor willen zij graag zoveel mogelijk zelfstandige professionals bereiken die werken als kunstdocent in de buitenschoolse cultuureducatie en/of als artistiek begeleider/kunstprofessional in de amateurkunst of community arts.
   
  Steeds meer van deze professionals werken – soms noodgedwongen – als zelfstandige en vaak tegen een relatief laag inkomen. Dat vindt het LKCA zorgwekkend en daarom vinden zij het van belang op grote schaal inzicht te krijgen in de arbeidspositie en de behoeften van deze professionals. Hoe meer professionals deelnemen, hoe waardevoller de uitkomsten van het onderzoek zijn. Doe mee! 


  lees meer…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Beeldende Kunst? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
prikbord
Op het prikbord van de discipline beeldende kunst worden oproepen geplaatst die relevant zijn voor Limburgse beeldend kunstenaars, zoals wedstrijden en opdrachten voor kunstwerken in de openbare ruimte. Ook andere projecten waarvoor kunstenaars worden gezocht, kunnen worden geplaatst. Mail uw prikbordbericht naar ethonon@hklimburg.nl.
09-11-2016 15:53,

De Salon Sittard-Geleen zoekt Kunstenaars met Grafiek

De tweejaarlijkse manifestatie van De Salon Sittard-Geleen komt in december in het nieuwe museum DeDomijnen.… De tweejaarlijkse manifestatie van De Salon Sittard-Geleen komt in december in het nieuwe museum DeDomijnen. De voorbereiding van de nieuwe tentoonstelling 'Onder Druk' is in volle gang. Eveneens is curator Arno Sijben aangesteld.

Vanaf 17 december zal het bestuur in samenwerking met het museum DeDomijnen een tentoonstelling presenteren met het accent op grafisch werk. De tentoonstelling met de naam ‘Onder Druk’ zal plaatsvinden van 17 december 2016 t/m 5 februari 2017. Diverse educatieve en culturele activiteiten zijn tijdens deze periode aan de tentoonstelling gekoppeld. Bovendien zal de SalonPrijs voor het eerst aan een kunstenaar worden uitgereikt.

Curator Arno Sijben: “Ik streef ernaar ‘Onder druk’, de Salon 2016 Sittard / Geleen, een laagdrempelige tentoonstelling te laten zijn. Een tentoonstelling van grafisch werk, zowel de inzendingen alsook de oude BKR-werken, die de grafische technieken als middel toont en niet als doel. Een tentoonstelling waarin kunstenaars vrij werk tonen en waarin een interactie tussen het kunstwerk en de beschouwer kan plaatsvinden. Dus geen vooropgezette conceptuele benadering, geen opdracht of plan, waarbij ellenlange uitleg nodig is. ‘Onder druk’ zou een tentoonstelling moeten zijn waarin de toeschouwer vooral de kans krijgt om te onderzoeken wat het kunstwerk met hem of haar doet. Biedt het werk bijvoorbeeld troost, schoonheid, verwarring, of zet het kunstwerk de toeschouwer aan het denken? De techniek is als het ware van ondergeschikt belang.”

Deelname
Wilt u deelnemen aan deze bijzondere tentoonstelling? Kunstenaars die willen deelnemen kunnen zich bij De Salon aanmelden. Kijk voor de volledige informatie en het inschrijfformulier op de website www.salonsittard-geleen.nl

16-09-2016 14:53,

Oproep tot deelname | ARTMaastricht2017 - Capital of Art

Deadline inschrijving: 1 Februari 2017

9 - 12 maart 2017: op het Vrijthof in luxe paviljoen…
Deadline inschrijving: 1 Februari 2017

9 - 12 maart 2017: op het Vrijthof in luxe paviljoen
13 – 18 maart 2017: in de St. JansKerk gelegen aan het Vrijthof


ARTMaastricht2017
ARTMaastricht2017 biedt exclusieve kunstexposities op de meest toonaangevende kunstlocaties in Nederland. Door gebruik te maken van tijdelijke podia, krijgen professionele kunstenaars en/of galerieën de mogelijkheid zichzelf vol trots en met passie te presenteren op bijzondere locaties zoals het Vrijthof en de St. Janskerk in Maastricht.

Voorgaande edities
Dit project is begonnen op het Museumplein van Amsterdam waar het inmiddels uitgegroeid is tot een jaarlijks terugkerende kunstexpositie. 6 edities verder, met o.a. exposities in de Westergasfabriek en de Hermitage van Amsterdam om op terug te kijken, hebben geleid tot de editie in Maastricht: ARTMaastricht2017.

Deelname
Iedere expositie van ARTMaastricht wordt met zorg samengesteld. Voor de Limburgse editie is het mogelijk om deel te nemen als zijnde galerie of professioneel beeldend kunstenaar. Bij deelname bezoekt de organisatie van ARTMaastricht iedere deelnemende kunstenaar/galerie en kan er een radio-interview worden afgenomen. De organisatie gaat met u in gesprek over u en uw kunst, uw CV en het werk dat u wilt gebruiken. Daarnaast wordt samen met u bekeken op welke wijze het resultaat van uw deelname, optimaal zal zijn.

Voor meer informatie over ArtMaastricht, klik hier.
Voor direct aanmelden, klik hier.
 

Lees meer…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?