beeldende kunst

Voor iedereen in Limburg die professioneel of als amateur bezig is met beeldende kunst treedt het Huis voor de Kunsten Limburg op als adviseur en bemiddelaar. Daarnaast ondersteunen wij initiatieven en organisaties die bijdragen aan het zichtbaar maken van de beeldende kunstproductie in en uit de provincie Limburg, bijvoorbeeld kunst- en atelierroutes, publicaties en groepsexposities. Ook zetten wij onze website in om te informeren over beeldende kunst in Limburg.

Naast deze taakstelling ondersteunen wij de bij ons aangesloten organisaties binnen de discipline beeldende kunst. 
Mieke Smits - IRFAK (kunstproject voor Glocal Affairs)
 
beeldende kunst agenda
 • 28 februari 2016 - 08 mei 2016 Overzichtsexpositie Keramiek Kring Limburg
  Zondag 28 februari om 15.00 uur gaat in Museum Land van Valkenburg de tentoonstelling 'Keramiek als Kunst' open…
  Zondag 28 februari om 15.00 uur gaat in Museum Land van Valkenburg de tentoonstelling 'Keramiek als Kunst' open met 26 deelnemers uit Limburg en aangrenzende gebieden in België en Duitsland.

  De overzichtsexpositie van de Keramiek Kring Limburg is een bundeling van individuele kunst. De keramisten laten ruim zestig werken zien met een grote verscheidenheid in uitingsvormen en materialen, stookvormen en creativiteit.

  Na de opening is de expositie nog te bezichtigen t/m 8 mei 2016. 

  Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur
  Locatie: Museum Land van Valkenburg, Grote Straat 31, 6301 CW Valkenburg  Lees meer
 • 23 april 2016 - 29 mei 2016 De kerken: van Paars naar...
  Van 23 april tot en met 29 mei 2016 is in het SCHUNCK* Collectors House, de voormalige Stadsgalerij te Heerlen,…
  Van 23 april tot en met 29 mei 2016 is in het SCHUNCK* Collectors House, de voormalige Stadsgalerij te Heerlen, de foto-expositie ‘De kerken: van Paars naar...’ te zien.

  Diverse fotografen werden gevraagd door Kunstencentrum Signe (kuS) om in het kader van euregiodoc.eu een achttiental kerken met hun kunstwerken te documenteren in Parkstad en Aken voor IBA Parkstad. Binnen IBA Parkstad is het behoud van cultureel erfgoed één van de speerpunten. In overleg met het Dekenaat Heerlen hebben kuS en IBA Parkstad een selectie van kerken gemaakt die in hun huidige staat zijn gedocumenteerd. Hierbij werden situaties vastgelegd die kunnen variëren van de kerk regulier in gebruik tot leegstaand of het gebouw met daarin een nieuwe functie.

  Dit project wordt in Euregionaal verband opgepakt met het Atelierhaus Aachen. Ook over de grens in Aken zijn vier toonaangevende kerken gefotografeerd die de culturele verbondenheid in onze regio symboliseren, die in de IBA Parkstad wordt uitgedragen.

  Een achttiental kerken vormen het onderwerp van studie. Erfgoed dat wordt bedreigd door verlies van functie. Naar analogie van de operatie “van Zwart naar groen” die er toe heeft geleid dat ons industrieel erfgoed van de mijnen volledig verdwenen is, geven zij de transitie die plaatsvindt binnen de kerken de titel : “De kerken: van Paars naar …“ Op de tentoonstelling zijn ansichtkaarten te koop van de gefotografeerde kerken.

  Deelnemende fotografen:
  Gustaaf Begas (NL) – St. Antonius van Padua, Heerlen
  Henk van den Biggelaar (NL) – Andreaskerk, Heerlen
  Dolf Brouwer (NL) – St. Lambertuskerk, Bingelrade
  Philip Driessen (NL) – Barbara Kerk, Landgraaf / H. Michaël, Landgraaf
  Willi Filz (B) – St. Josef Kirche, Aken
  Francy Finke (NL) – St. Gregorius, Brunssum
  Romy Finke (NL) – Christus Koning, Hoensbroek
  Hub Golsteijn (NL) – St. Hubertus, Aken
  Joris Hilterman (NL) – St. Joseph, Hoensbroek
  Stefan Keller (D) – OLV Maagd der Armen, Hoensbroek
  Georg Kerl (D) – St. Fronleichnam, Aken
  Janice Orth (D) – St. Elisabeth, Aken
  Diana Ramaekers (NL) – St. Lambertuskerk, Kerkrade
  Rolf Schins (NL) – Annakerk, Heerlen
  Rikkie Vreuls (NL) – H. Familie, Landgraaf / De Ark, Landgraaf
  Roy Wanders (NL) – H. Hart van Jezus, Hoensbroek

  Schunck* Collectors House
  Raadhuisplein 19, Heerlen
  do t/m zo van 14.00 tot 17.00 uur
  Entree: gratis
 • 01 mei 2016 - 16 mei 2016 Aufrecht gehen: vallen, opstaan, doorgaan - Verhalen van toen, over nu
  De grasvlakte spreidt zich uit tot de horizon. Zover je kan kijken zie je grijze kruisen. Tussen de graven spelen…
  De grasvlakte spreidt zich uit tot de horizon. Zover je kan kijken zie je grijze kruisen. Tussen de graven spelen kinderen op een hinkelpad en iets verderop klinkt vioolmuziek. Je loopt verder, volgt de gids, en hoort via je koptelefoon marcherende soldaten en een ode van een moeder aan haar kind.
   
  Aufrecht gehen is een Nederlandstalige theatrale audiotour op een unieke locatie in Noord-Limburg. Langs 32.000 betonnen kruisen op de enige Duitse militaire begraafplaats van Nederland hoor je een verhaal over toen, over nu. Ontdek de waargebeurde verhalen waarin iedereen een stem krijgt.

  Publieksreactie Aufrecht gehen: "Dit is niet alleen een Duitse soldaat. Dit is ook een IS-strijder, een militair uit Afghanistan en uit Vietnam".
   
  Deze luistervoorstelling zoekt alle denkbare grenzen op in het nadenken en spreken over vrijheid en vrede. Juist hier. Juist nú. Aufrecht gehen is met grote waardering ontvangen in binnen- en buitenland. Alleen in mei, slechts tien voorstellingen, is deze vernieuwde voorstelling te beleven! Voel jij je veilig genoeg om over de grens van je land, je huis, je huid te reiken? Zie jij ook lichtpuntjes?
   
  Aufrecht gehen komt tot stand door een uitzonderlijk samenstelling van jonge talentvolle theater- en documentairemakers, met afwisselend top-muzikanten Emil Szarkowicz en Rik Cornelissen.

  Speeldata: 1 mei 14.00 uur, 3 mei 19.00 uur, 4 mei 14.00 uur & 18.00 uur, 5 mei 19.00 uur, 8 mei 10.00 uur & 14.00 uur, 16 mei 14.00 uur
  Locatie: Duitse militaire begraafplaats & vredeseducatiecentrum JOC / Timmermannsweg 75, 5813 AM Ysselsteyn-Venray
  Reserveren: Kosten €10,- p.p.

  Reserveren is verplicht via www.aufrechtgehen.eu of 0031)478 541916 (ma t/m vr 9.00-17.00 uur). Mindervalide bezoekers graag voor reservering informeren naar de mogelijkheden. Wilt u een voorstelling alleen voor uw gezelschap? Mail naar info@stichtinglaudio.nl.
   

  Lees meer
 • 08 mei 2016 - 29 mei 2016 Expositie 'Kind, mijn kind' en randactiviteiten
  Van 8 t/m 29 mei staat Gebouw M van de Tapijnkazerne in het teken van Kind, mijn Kind; een indrukwekkende tentoonstelling…
  Van 8 t/m 29 mei staat Gebouw M van de Tapijnkazerne in het teken van Kind, mijn Kind; een indrukwekkende tentoonstelling van schilderijen, foto’s en muziek, gebaseerd op de rol van de mens als slachtoffer en dader. De gebeurtenissen in het concentratiekamp Auschwitz liggen aan de getoonde kunstwerken ten grondslag, waarbij er een tevens een verbinding wordt gelegd met de
  hedendaagse  ontwikkelingen

  Achtergrondinformatie
  ‘Kind, mijn Kind’ is de titel van een Gesamtkunstwerk door fotograaf Theo Derksen, schilder Jos Wigman en musicus Ernst Jansz. De rol van curator en projectleider wordt vervuld door Willem Jansen. Theo Derksen vond de directe aanleiding voor het project in een documentaire op TV over het oorlogsgeweld in Srebrenica. De beelden riepen voor hem meerdere vragen op, zoals: “waarom doen mensen elkaar dit aan?” en “waarom gebeurt dit steeds opnieuw”. Bij het zoeken naar antwoorden op deze vragen, richtte Derksen zijn onderzoek op de gebeurtenissen in Auschwitz ten tijde van de Tweede wereldoorlog als voorbeeld van het verhaal van slachtoffers en daders. Een verhaal dat naast indringend fotomateriaal van Derksen is uitgebreid met schilderijen van Jos Wigman en muziek van Ernst Jansz. Het totale verhaal nodigt de bezoekers uit tot herdenken, gedenken en bovenal nadenken. De centrale vraag die in dit project gesteld wordt, luidt: “Welke betekenis hebben de in de tentoonstelling getoonde werken voor mij op dit moment, in de actualiteit
  van vandaag.”

   
  Artistiek uitgangspunt
  In de tentoonstelling ‘Kind, mijn Kind’ wordt de vraag gesteld naar de rol van de mens als dader en slachtoffer. In wisselende omstandigheden is men namelijk tot beide in staat. In hun werk drukken de kunstenaars respect uit voor de slachtoffers en tonen bezoekers ook de daders. Allen – slachtoffers en daders – zijn kinderen van ouders en mogelijk weer ouders van een kind. Daarmee is de titel ‘Kind, mijn Kind’ verklaard.
   
  Cultuurparticipatie jongeren en studenten (16-25 jaar)
  In het kader van deze tentoonstelling worden er specifiek voor jongeren (16+) en studenten diverse activiteiten georganiseerd. Hierbij wordt een koppeling gemaakt en aandacht gevraagd voor actuele onderwerpen, denk aan het huidige oorlogsgeweld (o.a. in Syrië) en de stroom vluchtelingen die daar een gevolg van zijn. Op deze manier maken jongeren en studenten op eigen wijze deel uit van deze bijzondere kunstmanifestatie.

  Zo krijgen de deelnemers van het project LiteraTour op 6 mei een workshop van de makers van Kind, mijn Kind. Gedurende deze workshop reageren de jongeren (16-25 jaar) op wat zij zien en horen. Deze reacties worden vervolgens vertaald in literaire creaties en als onderdeel van de expositie aan het grote publiek getoond. Tevens zal het werk van de jongeren gepresenteerd worden tijdens de opening van Kind, mijn kind op zondag 8 mei.
   
  Verder wordt jongeren (16+) uit het voortgezet onderwijs de kans geboden om binnen een aangereikt lessenpakket rondom de thematiek van ‘Kind, mijn Kind’ de tentoonstelling met de gehele klas te bezoeken. Begeleiding en het geven van rondleidingen is in handen van curator en projectleider Willem Jansen.
   
  Ook wordt er gedurende de tentoonstelling een debat gehouden met studenten van Zuyd Hogeschool, met name studenten van de Toneelacademie en de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Ook studenten van de van Eyck academie zullen in debat gaan (Engelstalig). De te voeren discussies betreffen de centrale thematiek van de tentoonstelling en de vraag of, hoe en wanneer jonge makers in hun werk inspelen op maatschappelijke vraagstukken. Geïnteresseerden zijn welkom om het debat bij te wonen.

  De tentoonstelling ‘Kind, mijn Kind’ is van 8 t/m 29 mei 2016 te bezichtigen in Gebouw M (Tapijnkazerne) Openingstijden: 14.00-17.00u, maandag gesloten. Entree is gratis. 

  Lees meer
 • 27 mei 2016 20:00 - 23:00 Avond van de Poëzie met poëzie, beeldende kunst, muziek en uitroepen stadsdichter
  De vijfde editie van de Avond van de Poëzie in Sittard vindt plaats op vrijdag 27 mei vanaf 20.00 uur in Poppodium…
  De vijfde editie van de Avond van de Poëzie in Sittard vindt plaats op vrijdag 27 mei vanaf 20.00 uur in Poppodium Volt en is gratis toegankelijk. Literaire voordrachten worden afgewisseld met live muziek door Anne-Linde van der Veen en (video)presentaties van scholieren. Wethouder Noël Lebens maakt tevens de nieuwe stadsdichters bekend. Na afloop kunt u genieten van een luisteract bij Volt. De Avond van de Poëzie is een samenwerkingsverband tussen De Domijnen, de Stichting MEG, Stichting Ecsplore, Butterfly Moves en het voortgezet onderwijs. 
   
  Tijdens de Avond van de Poëzie in 2016 is er niet alleen aandacht voor poëzie pur sang, maar wordt ook de link gelegd tussen poëzie en beeldende kunst. Fotografie, film en muzikale optredens maken deel uit van het veelzijdige programma. De presentatie van de avond ligt in handen van Kiki van Aubel. 
   
  Er worden voordrachten gegeven door de huidige stadsdichter Rouke van der Hoek, de dichter Hagar Peeters en Jip Meijers, deelneemster Kunstbende, 2e plaats categorie Taal. Bij de gedichten die Rouke van der Hoek voordraagt, worden foto’s vertoond van de fotoclub van Trevianum leerlingen.
   
  De dichter Hagar Peeters (1972) debuteerde in 1999 met de dichtbundel Genoeg gedicht over de liefde vandaag, die werd genomineerd voor de NPS Cultuurprijs. In 2003 verscheen Koffers Zeelucht, dat werd bekroond met zowel de Jo Peters Poëzie Prijs als de J.C. Bloemprijs en werd genomineerd voor de Anna Bijns Prijs. Verder verscheen van haar hand Loper van licht, de dichtbundel Wasdom en in september 2015 haar debuutroman Malva.

  Eva Armino presenteert haar werk, bestaande uit foto’s geïnspireerd op Franse gedichten, die deel uitmaken van haar profielwerkstuk Atheneum in 2013. Bij de geprojecteerde foto’s worden de gedichten voorgedragen door Trevianum docent Frans, Roel Gajken. 
   
  Quirien van Haelen verzorgde 4 workshops poëzie voor leerlingen van DaCapo. Dit resulteerde in het uitbeelden van een aantal gedichten in een stop motion filmpje, dat vertoond wordt tijdens de Avond van de Poëzie. Leerlingen van Trevianum geven een presentatie van eigen werk. 
   
  De voordrachten worden muzikaal omlijst door singer-songwriter Anne-Linde van der Veen. Haar eigen composities van gitaar en zang zijn een cross-over van Portugese Fado, Folk, Blues, en Flamenco. In 2013 sleepte zij de eerste prijs in de wacht van het Freedom of Zpeech festival, waar ze lovende kritieken kreeg van de jury door haar eigenzinnige stijl en haar kunstige teksten. In 2015 werd ze Winnares van de Christenhusz Theaterprijs en won ze de singer-songwriter contest KEI on stage Groningen.

  De Avond van de Poëzie op 27 mei in Volt, Odasingel 88 te Sittard, is gratis toegankelijk. 
 • 28 mei 2016 - 29 mei 2016 Brunssum International Art Event
  Brunssum International Art Event (BIAE) is een jaarlijks terugkerend evenement, dat dit jaar voor de 6e keer wordt…
  Brunssum International Art Event (BIAE) is een jaarlijks terugkerend evenement, dat dit jaar voor de 6e keer wordt gehouden, waarin zoveel mogelijk verschillende kunstvormen en ambachten vertegenwoordigd zijn. Een breed scala aan kunst zoals o.a. schilderen, beeldhouwen, smeedwerk, keramiek en glaskunst zal tentoongesteld worden. 

  Bij dit evenement worden niet alleen maar de kunst- en ambachtswerken geëxposeerd, maar worden ook demonstraties uitgevoerd en door middel van workshops kunnen belangstellenden zelf aan de slag met behulp van een deskundige.

  Meer dan zestig kunstenaars en ambachtslieden laten zien hoe een kunstwerk ontstaat waaronder een twintigtal smeden die hun vaardigheden met metaalbewerking zullen demonstreren. Er is een historisch dorp waar de bezoekers zich in het Keltische leven wanen. Het evenement wordt opgeluisterd door live muziek, verzorgd door scholieren.

  Het BIAE is gesitueerd in een mooi bosrijk park (Schutterspark) aan de rand van Brunssum met gerenoveerde historische pompgebouwen. Naast de pompgebouwen vinden op een groot open veld de buitenactiviteiten plaats.

  Datum/tijd: zaterdag 28 en zondag 29 mei van 11.00 tot 18.00 uur 
  Locatie: Schutterspark, Heidestraat 20, Brunssum, 06 48 29 35 58
  Entree: gratis


  Lees meer
 • 30 juni 2016 - 03 juli 2016samenwerkings activiteit Save the Date voor FASHIONCLASH Festival 2016
  De 8e editie van het internationale en interdisciplinaire FASHIONCLASH Festival vindt plaats van 30 juni t/m 3…
  De 8e editie van het internationale en interdisciplinaire FASHIONCLASH Festival vindt plaats van 30 juni t/m 3 juli 2016. Het 4-daagse programma bestaat uit modeshows, exposities, performances, designer market, fashion
  talks, Awards, MAFAD afstudeer show + expositie en geeft aan meer dan 150 ontwerpers en kunstenaars podium.
   
  Het festival bestaat uit een HERITAGE thema gebonden programma zoals de Heritage expositie, dat als rode draad het festival inhoudelijk verbindt. Daarnaast zijn er aantal programma onderdelen vrij van thema zoals de modeshows en de market. In het kader van het thema zijn er door FC speciale projecten geïnitieerd zoals Let's (ad)dress the People!, een project van FASHIONCLASH en Tout Maastricht waarin mode- en textielkunst, volkscultuur, ambacht, handwerk, immateriële en materiële erfgoed samenkomen. Let's (ad)dress the People! is een sociaal 'design' project rond traditionele handwerktechnieken en participatie van met name senioren. Het festival functioneert in eerste instantie als een platform voor een nieuwe generatie ontwerpers en kunstenaars en brengt een breed publiek in aanraking met de kunst en het ambacht van mode gerelateerde vakgebied. FCF toont de tijdsgeest van wat er speelt binnen de wereld van de nieuwe generatie ontwerpers in een internationale context. Met zijn interdisciplinaire samenwerkingsprojecten, multidisciplinaire exposities en shows, verdiepingsprojecten en publieksprogramma's heeft FASHIONCLASH platform een unieke positie in het internationale 'mode' scene.
   
  FASHIONCLASH Festival is voor iedereen toegankelijk!
  Toegang voor expositie, market en het merendeel van het programma is gratis. Voor het modeshow programma is er kaartverkoop. Kaarten zijn verkrijgbaar in de voorverkoop via www.fashionclash.nl en op de locatie tijdens het festival.
   
  HERITAGE thema
  FASHIONCLASH Festival is een ode aan de schoonheid van culturele diversiteit! Mode weet zichzelf steeds opnieuw te vernieuwen, door ieder seizoen een nieuwe sfeer te creëren en het verleden als een oneindige inspiratiebron te gebruiken, om vervolgens dat verleden als de toekomst te verkopen en te presenteren. Mode als discipline is in staat om te reageren op de tijdsgeest maar ook om te speculeren over de toekomst. Welke rol speelt erfgoed in de mode in deze voortdurend en snel veranderende wereld? Hoe gaat de ontwerper om met de complexe relatie tussen zijn persoonlijk erfgoed enerzijds en grotere, actuele maatschappelijke vraagstukken anderzijds die aan het thema erfgoed raken, zoals de huidige migratie crisis?
   
  Over FASHIONCLASH
  FASHIONCLASH is een internationaal en interdisciplinair productie en presentatie platform met focus op een nieuwe generatie ontwerpers en (podium)kunstenaars. Het doel van Stichting FASHIONCLASH is om talent om talent, verschillende disciplines, culturen en een breed publiek te verbinden via mode. FC voorziet in een platform door het ontwikkelen en organiseren van projecten waar ontwerpers en kunstenaars van diverse disciplines hun werk kunnen presenteren. FC brengt met zijn activiteiten een breed publiek in aanraking met de kunst van mode. Tevens plaatst FC mode in een maatschappelijke context en verbindt het mode met andere disciplines aan de hand van crossoverprojecten. Sinds 2009 heeft FASHIONCLASH vele succesvolle projecten gerealiseerd en aan meer dan 900 ontwerpers podium geboden in Nederland maar ook in Brazilië, Zuid-Afrika, China, Polen, Tsjechië,
  België, Duitsland, Portugal, Servië en Italië. Drijvende kracht en artistieke leiding van FASHIONCLASH zijn Branko Popovic, Laurens Hamacher en Nawie Kuiper.

  Lees meer
beeldende kunst nieuws
 • 02 mei 2016 Masterclass The Drive of Walking
  Na de succesvolle masterclass The Drive of Drawing organiseert de Hubert van Eyck Academie nu The Drive of Walking onder…

  Na de succesvolle masterclass The Drive of Drawing organiseert de Hubert van Eyck Academie nu The Drive of Walking onder leiding van master Yeb Wiersma met gast-master David Helbich. Deze masterclass beproeft het wandelen als een wezenlijk onderdeel van de kunstenaarspraktijk en als een specifiek middel voor onderzoek, waarneming en ervaring.

  Kunstenaars, curatoren, schrijvers, ontwerpers, antropologen, dichters, landschaps/architecten, filosofen voor wie het wandelen de actieradius van hun werk is of die willen onderzoeken wat het wandelen voor hun werk kan betekenen, kunnen zich nu aanmelden (deadline 1 juli).

  John Berger schrijft: ‘Stories walk, like animals and men. And their steps are not only between narrated events but between each sentence, sometimes each word. Every step is a stride over something not said.’ De masterclass The Drive of Walking wil elke stap tot spreken en het ongeziene in kaart brengen.

  De masterclass zal het wandelen als onderdeel van de kunstpraktijk uitdiepen in praktische, artistieke en theoretische zin. Het heuvellandschap van Zuid-Limburg en de stedelijke ruimte van Maastricht, als deel van de grensoverschrijdende groenmetropool, zijn de natuurlijke omgeving voor fysieke en mentale wandelingen. De vraag hoe er gewandeld wordt, welke condities of protocollen de wandelingen bepalen, hoe zij vastgelegd worden, welke vragen de deelnemers van de masterclass moeten beantwoorden en welke aan het publiek overgelaten worden – dat alles is mede de inzet van The Drive of Walking.

  De masterclass biedt de deelnemers ruimte voor individuele en gezamenlijke wandelingen. De individuele wandeling is de uitwerking van het eigen wandelprojectvoorstel in de context van de gezamenlijke exploraties waarin filosofische, culturele, fenomenologische, botanische, natuur-historische, ruimtelijke vragen en ervaringen aan de orde komen. De master zal het wandelen in al die betekenissen in beweging zetten en met de deelnemers in al zijn mogelijkheden onderzoeken.

  Het maximum aantal deelnemers voor deze masterclass bedraagt 15 personen. Alle informatie over de masterclass en de aanmeldingsprocedure is hier te vinden. 

 • 22 april 2016 Eddy Thonon nieuwe consulent Beeldende Kunst
  Vanaf 1 april 2016 is Eddy Thonon de nieuwe consulent Beeldende Kunst van het Huis voor de Kunsten Limburg. Hij…
  Vanaf 1 april 2016 is Eddy Thonon de nieuwe consulent Beeldende Kunst van het Huis voor de Kunsten Limburg. Hij gaat zorgen voor de informatieverstrekking en advisering met betrekking tot de beeldende (amateur)kunstsector in Limburg. Eddy volgt hiermee Fransz Rombouts op, die in 2014 aftrad als consulent.

  Eddy Thonon (Weert, 1992) studeerde Docent Beeldende kunst en Vormgeving bij Hogeschool Zuyd te Maastricht en rondt binnenkort de Master Kunst- en Cultuureducatie bij Fontys Hogescholen te Tilburg af. Naar aanleiding van zijn meesterproef heeft hij voor het Huis voor de Kunsten Limburg een onderzoek uitgevoerd naar de stand van de beeldende kunst in Limburg en de in het veld levende behoeften en denkbeelden. Als consulent Beeldende Kunst gaat hij zich vooral bezighouden met de talentontwikkeling en professionalisering van jonge en startende beeldend kunstenaars in de provincie, alsmede met het zichtbaar maken en ondersteunen van de beeldende kunstsector in Limburg.

  Zie www.hklimburg.nl/beeldendekunst voor meer informatie. Eddy is bereikbaar via ethonon@hklimburg.nl en T 0475-399289. 
 • 19 april 2016 Doe mee met de ikTOON campagne!
  De hele maand juni staat in het teken kunst van iedereen. Van 28 mei tot en met 30 juni 2016 kun je op meer dan…
  De hele maand juni staat in het teken kunst van iedereen. Van 28 mei tot en met 30 juni 2016 kun je op meer dan duizend locaties in meer dan 150 gemeenten kunst van dichtbij beleven. Tijdens het grootste culturele evenement van ons land tonen Nederlanders die creatief actief zijn in hun vrije tijd, hun werk. Van rapdichten, zingen in koren en vloggen tot stand-up comedy en beeldhouwen.

  Wil je ook jouw meedoen aan de iktoon-campagne? Schrijf je dan nu alvast in. Alles kan en mag. Van uitvoering, workshop en lezing tot en met tentoonstelling op elke denkbare locatie. Na registratie kun je direct gebruik maken van de toonkit. In de toonkit vind je tips voor het organiseren van activiteiten en campagnemateriaal die je kunt inzetten bij de promotie van jouw activiteit(en) en laten zien dat je onderdeel bent van iktoon. Zo laten we met elkaar zien hoe divers en kleurrijk kunst in Nederland is.

  Doe mee en toon je kunst tijdens de iktoon-maand!

  Als deelnemer organiseer je een of meerdere eigen activiteiten en kun je deelnemen aan regionale en/of landelijke activiteiten. Als coördinator organiseer en/of verbind je meerdere activiteiten binnen een gemeente, regio of provincie; ben je contactpersoon voor deelnemers in jouw regio; ontvang je berichten wanneer nieuwe deelnemers zich aanmelden via ‘ik toon’ en geeft hen zo mogelijk een plek in jouw programmering.

  Na aanmelding kun je direct gebruik maken van onze toonkit met promotiematerialen. Deze kun je inzetten in je eigen publiciteit en laten zien dat je onderdeel bent van iktoon.

  Voor vragen mail dan naar info@iktoon.nl of ga naar www.iktoon.nl.  

  Over iktoon:
  Op initiatief van het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) en Stichting WAK Nederland (Week van de Amateurkunst) bundelen veertien partners in de kunst- en cultuursector de krachten onder de noemer iktoon. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Cultuurparticipatie en VSBfonds
  lees meer…
 • 14 april 2016 Huis voor de Kunsten Limburg ondertekent 'Sociaal Verbond Limburg'
  Woensdagmiddag 13 april 2016 is in Maastricht het convenant Sociaal Verbond Limburg ondertekend. Hiermee wil een…
  Woensdagmiddag 13 april 2016 is in Maastricht het convenant Sociaal Verbond Limburg ondertekend. Hiermee wil een groot aantal Limburgse organisaties kansen creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en daarmee bijdragen aan de doelstelling om de arbeidsparticipatie van deze doelgroep te vergroten. Ook Huis voor de Sport Limburg ondertekende het convenant.

  Diverse Limburgse organisaties willen vanuit hun rollen als werkgever, opdrachtgever, samenwerkingspartner of ambassadeur een bijdrage leveren op het gebied van arbeidsparticipatie en gaan via het Sociaal Verbond Limburg 2016-2019 de samenwerking opzoeken, informatie delen en kennis uitwisselen. Ondertekenaars naast Huis voor de Kunsten Limburg, zijn: Huis voor de Sport Limburg, Natuur en Milieu Federatie Limburg, Bonnefantenmuseum, Connect Limburg, Huis voor de Zorg, Limburgs Museum, Museumplein Limburg, Cubiss Limburg, Limburgs Landschap, Monumentenwacht Limburg, Stichting IKL, Topsport Limburg en de Provincie Limburg.
 • 11 april 2016 Het culturele festivalseizoen gaat weer van start in Limburg!
  Benieuwd naar (een deel van) het culturele festivalaanbod van 2016? Het Limburgs Festivalplatform bundelt 12 provinciale…
  Benieuwd naar (een deel van) het culturele festivalaanbod van 2016? Het Limburgs Festivalplatform bundelt 12 provinciale cultuurfestivals op één website en presenteert in een gezamenlijke marketingcampagne een zeer divers festivalaanbod aan een groot publiek. Samen staan de cultuurfestivals ook dit jaar weer - van april t/m november - garant voor een gevarieerd en onderhoudend aanbod met onder andere klassieke muziek, dans, theater, poëzie, popmuziek en mode. Ga naar www.festivalslimburg.nl voor de festivaldata en meer informatie en laat je inspireren voor een veelzijdig festivalseizoen!

  Poëziefestival Landgraaf trapt op 17 april a.s., als eerste van de festivals die zijn aangesloten bij het Limburgs Festivalplatform, het Limburgse festivalseizoen af. Muziekliefhebbers kunnen dit jaar weer hun hart ophalen o.a. tijdens de 2e WMC Blazersbiënnale in Kerkrade, internationaal kamermuziekfestival en concours Orlando en het internationaal vocaal klassiek muziekfestival Vocallis. Dansliefhebbers kunnen terecht bij Festival de Nederlandse Dansdagen in Maastricht en het Worldfestival Parade Brunssum. Festivalliefhebbers die willen genieten van een gevarieerd cultuuraanbod kunnen festivals als het Zomerparkfeest Venlo, Cultura Nova Zomerfestival Heerlen, Musica Sacra Maastricht en de Kunstdagen Wittem bezoeken. Voor bijzonder theater op bijzondere locaties, verspreid door Midden-Limburg, is iedereen van harte welkom tijdens het LMBG FSTVL. Fashionlovers kunnen tenslotte hun hart ophalen tijdens FASHIONCLASH Festival.

  Ga voor meer informatie over het Limburgs Festivalplatform en de aangesloten festivals naar www.festivalslimburg.nl. Je krijgt hier een impressie van de diverse festivals en kunt direct doorklikken naar de social media en websites van de festivals zelf. ‘Up to date’ blijven van het meest recente cultuurfestivalaanbod? ‘Like’ dan de Facebookpagina: www.facebook.com/cultuurfestivalsinlimburg.
   
  Over het Limburgs Festivalplatform
  Het Limburgs Festivalplatform is op initiatief van de Provincie Limburg in 2006 opgericht voor cultuurfestivals die worden gesubsidieerd door de Provincie. Hierin werken momenteel twaalf festivals samen. Behalve een gezamenlijke mediacampagne, gecoördineerd door het Huis voor de Kunsten Limburg, vindt er binnen het Limburgs Festivalplatform overleg plaats over bijvoorbeeld het afstemmen van de programmering en de vraag hoe men elkaar organisatorisch kan versterken. 
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Beeldende Kunst? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
prikbord
Op het prikbord van de discipline beeldende kunst worden oproepen geplaatst die relevant zijn voor Limburgse beeldend kunstenaars, zoals wedstrijden en opdrachten voor kunstwerken in de openbare ruimte. Ook andere projecten waarvoor kunstenaars worden gezocht, kunnen worden geplaatst. Mail uw prikbordbericht naar ethonon@hklimburg.nl.
26-04-2016 11:03, Designday

Wij zoeken goed design

Designday beleeft 27 tot en met 29 mei 2016 alweer haar elfde editie. Voor deze editie zoeken zij de… Designday beleeft 27 tot en met 29 mei 2016 alweer haar elfde editie. Voor deze editie zoeken zij de beste, meest eigenzinnige en oorspronkelijke designers uit binnen- en buitenland om hun werk te laten zien op een bijzondere plek met een voor iedereen, deelnemers en bezoekers, uitdagend programma.

Tijdens deze 11e editie van Designday zal er voor de eerste keer een speciale sectie gereserveerd worden voor de designers van de toekomst: studenten die momenteel een design-opleiding volgen of minder dan 1 jaar geleden afgestudeerd zijn. 

Inschrijven voor deze editie kan tot 2 mei 2016.

Voor meer informatie: www.designday.nl
22-04-2016 13:15,

Opera Zuid zoekt snelportretteerders

In het voorjaar 2016 brengt Opera Zuid de Italiaanse operaklassieker La Bohème. Deze opera vertelt…

In het voorjaar 2016 brengt Opera Zuid de Italiaanse operaklassieker La Bohème. Deze opera vertelt het verhaal van arme Parijse artistiekelingen die zich verliezen in de kunst en de liefde.

Bij verschillende voorstellingen van La Bohème zullen studenten van de kunstacademie in de foyer klaar staan om een portret voor een zacht prijsje te maken. 

Opera Zuid is nog opzoek naar snelportretteerders. Studeer je nog aan een kunstacademie en zou je het leuk vinden om onze bezoekers bij de voorstellingen van La Bohème te komen portretteren? Neem dan contact op met Elsbeth WillemsLees meer…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?