beeldende kunst

Voor iedereen in Limburg die professioneel of als amateur bezig is met beeldende kunst treedt het Huis voor de Kunsten Limburg op als adviseur en bemiddelaar. Daarnaast ondersteunen wij initiatieven en organisaties die bijdragen aan het zichtbaar maken van de beeldende kunstproductie in en uit de provincie Limburg, bijvoorbeeld kunst- en atelierroutes, publicaties en groepsexposities. Ook zetten wij onze website in om te informeren over beeldende kunst in Limburg.

Naast deze taakstelling ondersteunen wij de bij ons aangesloten organisaties binnen de discipline beeldende kunst. Bijvoorbeeld Stichting Alphons Winters bij de organisatie van de tweejaarlijkse Alphons Wintersprijs - met bijbehorende exposities - waaraan amateur beeldend kunstenaars uit Nederlands en Belgisch-Limburg kunnen deelnemen. 
Mieke Smits - IRFAK (kunstproject voor Glocal Affairs)
 
prikbord
Op het prikbord van de discipline beeldende kunst worden oproepen geplaatst die relevant zijn voor Limburgse beeldend kunstenaars, zoals wedstrijden en opdrachten voor kunstwerken in de openbare ruimte. Ook andere projecten waarvoor kunstenaars worden gezocht, kunnen worden geplaatst. Mail uw prikbordbericht naar frombouts@hklimburg.nl.
Er zijn geen prikbordberichten
beeldende kunst agenda
 • 01 mei 2014 - 31 maart 2015samenwerkings activiteit 'Het Hart van Grind' op de Brunssumerheide
  Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide van de Brunssumerheide komen bezoekers van 1…
  Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide van de Brunssumerheide komen bezoekers van 1 mei 2014 t/m 31 maart 2015 bijzondere steenformaties tegen. Deze kunstwerken nemen hen mee naar de verborgen natuur van de stenen.

  Beeldend kunstenaar Adri Verhoeven realiseerde 11 kunstwerken in de natuur. Samen met Natuurmonumenten, de Vereniging van Geologen, de Sterrenwacht Limburg, Consortium Grensmaas, geoloog/fotograaf Dirk Wiersma en filmmaker Rob Vogelsang neemt hij u graag mee om de diepste lagen van het steentje bloot te leggen. 

  Voor een deel kunt u die ontdekkingstocht op www.hethartvangrind.nl maken. Op deze website is te zien hoe breed de fascinatie voor de steen verbreid is. Dichters willen de steen kennen, in heel verschillende culturen wordt de steen op een voetstuk geplaatst en de wetenschap ontdekt onze eigen wortels in de steen. Om de 'intimiteit met het bestaan' aan den lijve te ervaren zult u oog in oog moeten komen staan met het ontblote hart van de steen. 

  Startpunt van de wandeling is het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Schaapskooiweg 99 in Heerlen. Hier is een gratis routekaart beschikbaar. Alle praktische informatie en een mogelijkheid om de routekaart te downloaden staan ook op www.hethartvangrind.nl.
   
  Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg. 
 • 14 september 2014 - 28 september 2014samenwerkings activiteit p.ART.s 8
  Op 14 september vindt de opening plaats van de expositie p.ART.s 8.

  Voor p.ART.s 8, dat in het teken staat van…
  Op 14 september vindt de opening plaats van de expositie p.ART.s 8.

  Voor p.ART.s 8, dat in het teken staat van 'Van nature', heeft beeldhouwer Piet Siebers bloemsierkunstenares Marion Lemmen van Bloembinderij Lemmen uit Sevenum uitgenodigd. Lemmen, die in het dagelijks leven boeketten maakt, is ook te vinden in florale kunstboeken.

  Siebers en Lemmen laten hun werk - houten beelden en florale objecten - in elkaar overvloeien en gaan zo de discussie aan: 'Is bloembinden kunst?'. Een expositie die de zintuigen prikkelt!

  Na de opening op 14 september om 12.00 uur, is de expositie nog te bezichtigen op 20, 21, 27 en 28 september van 13.00 tot 17.00 uur.

  Locatie: Castenrayseweg 19, Oirlo

  Ga voor meer informatie over Piet Siebers en Marion Lemmen naar www.houtensculpturen.nl en www.bloembinderijlemmen.nl.
 • 19 september 2014 - 21 september 2014samenwerkings activiteit Europa ontmoet de Maghreb - Schilderseance Marokkaanse en Nederlandse kunstenaars.
  Stichting Rondzien organiseert voor de tweede keer een uitwisselingsproject tussen kunstenaars uit de euregio Venlo…
  Stichting Rondzien organiseert voor de tweede keer een uitwisselingsproject tussen kunstenaars uit de euregio Venlo en kunstenaars en culturele instellingen in Marokko. Het project heet 'Europa ontmoet de Maghreb - Al-Maghrib rencontre l'Europe'. Op vrijdag 19 september maken vier Marokkaanse gastkunstenaars, samen met vier Nederlandse collega’s, gezamenlijk acht schilderijen in Museum van Bommel van Dam. Dit gebeurt live vanaf 13.00 uur waarvoor we het publiek van harte uitnodigen te komen kijken en genieten.
   
  Op 19 september kunt u de wonderlijke Marokkaanse kunstenaars Abdelhaq Balhak, Abdellah Elatrach, Ali Maimoune en Mohamed Tabal vanaf 13.00 uur live aan het werk zien in Museum van Bommel van Dam. Samen met hun Nederlandse collega’s Laurens Gielen, Iris Slock, Leonie Tielen en Willebrord de Winter maken ze acht kunstwerken, waarbij de kunstenaars elkaar wederzijds beïnvloeden door overleg en samenwerking.De kunstenaars laten zich meevoeren op de tonen van monotone Afrikaanse ritmes van de Gnawa-muziek. Ter inspiratie hebben de kunstenaars het gedicht Luister! Je bestemming roept gelezen, over de Afrikaanse geestenwereld. Het gedicht wordt beschikbaar gesteld aan het publiek. De acht kunstwerken worden het gehele weekend tentoongesteld in Museum van Bommel van Dam. Op zondag 21 september, 13.30 uur worden ze publiekelijk geveild voor een goed doel, door veilingmeester Sef Derkx.
   
  Stichting Rondzien is sinds 2006 actief in de euregio Venlo en organiseert activiteiten om professionele, regionale beeldend kunstenaars te ondersteunen hun werk aan het publiek te tonen, en om onderlinge contacten tussen kunstenaars te bevorderen. Dit gebeurt met name door het organiseren van exposities maar ook door internationale uitwisselingsprojecten als 'Europa ontmoet de Maghreb'. Van 21 september tot 5 december 2014 organiseert Stichting Rondzien samen met Galerie World Art House in Well een tentoonstelling met werk van bovengenoemde Marokkaanse kunstenaars.

  'Europa ontmoet de Maghreb' wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg.


  Lees meer
 • 27 september 2014 - 28 september 2014samenwerkings activiteit Kunstmanifestatie BienNEELe 2014
  Na het succes van de eerste editie van 2012, vindt op zaterdag 27 en zondag 28 september 2014 in Maasniel opnieuw…
  Na het succes van de eerste editie van 2012, vindt op zaterdag 27 en zondag 28 september 2014 in Maasniel opnieuw de kunstmanifestatie BienNEELe plaats. De editie van 2014 is gewijd aan filmkunst en de fascinatie voor bewegende beelden. De manifestatie heeft als rode draad het thema “deugd en ondeugd”.

  Het medium film is bij uitstek geschikt om verschillende kunstdisciplines te tonen: beelden van de straat en nostalgische films uit het Maasnielse verleden worden getoond naast innovatieve videokunst. Alom bekende filmmuziek van de West Side Story of The Piano wordt ten gehore gebracht naast eigenzinnige moderne muzikale composities. Daarnaast vinden er workshops plaats over bijvoorbeeld de filmtechniek, en worden lezingen gegeven door professionele filmmakers over verschillende aspecten van de productie. Film is vandaag de dag doorgedrongen in alle geledingen van de samenleving, en zodoende biedt het de mogelijkheid om hiermee het thema van deugd versus zonde in al haar facetten te doorgronden: hoe verbeeldt men het kwaad in de wereld en daarnaast de positieve deugden waarnaar we op zoek zijn: universele thema's dus en van alle tijden.

  Een uitvoerig programma met alle film-, beeldende kunst- en muziekevenementen, een overzicht van de deelnemende kunstenaars en filmmakers evenals de precieze locaties, worden binnenkort bekend gemaakt.

  Zie voor meer informatie: www.bienneelemaasniel.nl

  De BienNEELE Maasniel 2014 wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg. 
 • 04 oktober 2014 - 05 oktober 2014 Human Traces - Kunstenaars maken nieuwe sporen
  In het weekend van 4 en 5 oktober vindt de tweedaagse kunstmanifestatie Human Traces plaats op kasteel Montfort,…
  In het weekend van 4 en 5 oktober vindt de tweedaagse kunstmanifestatie Human Traces plaats op kasteel Montfort, met op zaterdagavond Art by Night.

  Human Traces is een initiatief van vier professionele kunstenaars: Yvette Ahsmann Jolanda Jakobs, Raquel Rodrigo Iglesias en Eline Vermeeren, reps. uit Sint Odilienberg, Horn, Maashees en Nijmegen.

  Kasteel Montfort dateert uit 1260 en was eeuwenlang één van de grootste kastelen van Nederland. Hieraan herinnert een indrukwekkende ruïne en de onlangs afgeronde opgraving van de keldergewelven. De werken van deze beeldend kunstenaars - driedimensionale objecten, installaties, foto's en tekeningen - gaan een symbiose aan; zowel onderling als met de menselijke sporen van weleer op kasteel Montfort. Er is ook gelegenheid de kunstenaars zelf te ontmoeten.

  Openingstijden: 4 en 5 oktober 13.00-18.00 uur / Art by Night 4 oktober 20.00-23.00 uur
  Entree: gratis

  Voor informatie zie:
  www.yvette-ahsmann.nl
  www.jolandajakobs.nl
  www.raquelrodrigoiglesias.com
  www.elinevermeeren.com
  www.kasteelmontfort.eu
 • 05 oktober 2014 14:00 - 17:00 Kunstveiling t.b.v. 'My name is Kumar'
  De stichting “My name is Kumar” presenteert op 5 oktober een spetterend evenement in Sittard! Zij nemen bezoekers…
  De stichting “My name is Kumar” presenteert op 5 oktober een spetterend evenement in Sittard! Zij nemen bezoekers mee in de wereld van 37 Indiase bedelkinderen die in India in het project van de stichting wonen. Laat u meevoeren met een glimlach en leer hun wereld en cultuur kennen. Naast hapjes, drankjes, spelletjes, eigengemaakte producten en een tombola met leuke prijzen is er als kers op de taart een prachtige kunstveiling ten behoeve van de stichting. De kunstwerken die geveild worden staan vanaf 25 september online op www.mynameiskumar.org zodat u al een kijkje kunt nemen. Er worden werken verkocht van o.a. Wim Riksen, Paul Smeets en andere schilders uit Limburg. Zij hebben deze gedoneerd aan de stichting. Iedereen is van harte welkom op deze dag. 
   
  Waar? Gemeenschapshuis ‘Oos Kaar’, Geldersestraat 41 te Sittard.
  Wanneer? 5 okttober 2014
  Tijdstip? Vanaf 14.00 uur bent u van harte welkom. De kunstveiling start om 15.00 uur!
 • 26 oktober 2014 14:30 - 16:00 Torna | Cultura - herstart Culturele Cafés
  Bijna 15 jaar lang waren de Literair-Culturele Cafés van Thorn Metronoom een begrip in Midden-Limburg. De presentaties…
  Bijna 15 jaar lang waren de Literair-Culturele Cafés van Thorn Metronoom een begrip in Midden-Limburg. De presentaties werden bijzonder gewaardeerd. Beeldende kunstenaars, musici, dirigenten, schrijvers, dichters en acteurs vonden er al die jaren een uitstekend podium en een groot publiek genoot ervan.

  Reden genoeg voor een herstart. Het initiatief daartoe is genomen door Stichting Torna. Mathieu Meex, Leo Peeters, Frans Tonnaer, Marly Penders, Peter Bokken en Martin van Lierop, daarbij gesteund door Hans Breukers, Jo Wijnen, Marijke Tonnaer en Har Sniekers, hebben zich de voorbije maanden ingezet om in het nieuwe seizoen de continuïteit te borgen. De programmaraad staat garant voor een aantrekkelijk programma.

  Het eerste Café staat geprogrammeerd voor zondag 26 oktober. Onder de vlag van Stichting Torna zal de herstart om 14.30 uur plaatsvinden in café-zaal Aod Thoear onder de naam 'Torna | Cultura'. De uitgangspunten daarbij zijn: Torna | Cultura wil informeren, inspireren, prikkelen en verleiden. Wil personen, organisaties en instellingen ruimschoots de gelegenheid bieden zich te presenteren en het publiek kennis laten nemen van alle facetten die de kunst en de cultuur in onze omgeving te bieden hebben. Dit zonder onderscheid te maken tussen amateurs, talenten en professionals. Torna | Cultura zet in op ‘cultuur voor iedereen’, waarbij, naast participatie en talentontwikkeling, een goede samenhang tussen amateur en professional centraal staat.

  De bekende columnist Jo Wijnen zal het eerste Café presenteren. Ook stadsdichter Har Sniekers zal een vaste gast zijn in het Café.

  Omdat cultuur in de bedreigde hoek zit, is de organisatie van het Culturele Café op zoek naar financiële ondersteuning. Bij een donatie van € 25,- ontvangt u een passe-partout die gratis toegang geeft tot alle Cafés in één jaar (minimaal 4 uitvoeringen). Een bijdrage kan worden overgemaakt op IBAN NL50 RBRB 0827 7420 37 van de Stichting Torna o.v.v. Torna | Cultura. Een donatie kan het behoud van het Culturele Café in Thorn in stand houden.
beeldende kunst nieuws
 • 25 augustus 2014 Nieuw seizoen Cultureel Café Weert
  Ook in het nieuwe culturele seizoen kunt u bij Cultureel Café Weert (CCW) terecht voor regio historie, literatuur,…
  Ook in het nieuwe culturele seizoen kunt u bij Cultureel Café Weert (CCW) terecht voor regio historie, literatuur, poëzie, muziek, beeldende kunst, dans en theater.

  Cultuur en de Kunsten
  In samenwerking met Rick organiseert CCW een viertal culturele cafés op de zondag in de foyer van het Munttheater. Tussen 10.45 en 11.45 uur worden literaire en muzikale gasten ontvangen. Elk café volgt het thema
  van de muzikale stroming die in navolgend matineeconcert ten gehore wordt gebracht. De presentatie is in handen van Anki Raemaekers. 

  Gasten zijn onder meer: 
  - Chrétien Breukers, Zoon van Limburg
  - Jeff Hoeyberghs, plastisch chirurg en Vlaanderens scherpste provocateur
  - Sandra Höpfner-Buchnitzki, dans
  - Johannie van Tuel, schilderkunst
  - Columns door Piet Poell, schrijver
  - Ankie Vanderfeesten, kunsthistorica

  Data: 16 november 2014, 14 december 2014, 15 maart 2015 en 12 april 2015
  Locatie: Munttheater Weert, Collegeplein 3, 6001 HN Weert
  Meer info: cultureelcafeweert.wordpress.comcultureelcafeweert@gmail.com en 06 22924622 (Anki Raemaekers)

  Cultuur en participatie
  In samenwerking met Wonen Limburg en Land van Horne organiseert CCW een drietal culturele cafés met thema's uit de regionale historie op de zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Leerlingen van het Kwadrant leveren een belangrijke bijdrage. Deze culturele cafés zijn niet alleen voor de bewoners of inwoners van Hushoven, maar
  voor iedereen die wil genieten van een culturele middag.

  Gasten zijn onder meer:
  - Frans Adriaens, Knipuigskes
  - Paul Weelen, zanger en uitgever bij TIC
  - Piet Hermans, 1e uur Veldeke
  - Vincent van den Berg, Weerter molens
  - Paul Sterk, molensonnetten

  Data: 11 oktober 2014, 15 november 2014 en 17 januari 2015
  Locatie: Wozoco Hushoven - Gasterij De Stoof, Rietstraat 2, 6003 PM Weert

  Weerter Molens 6 x 600
  In samenwerking met Molenstichting Weerterland op zondag 5 oktober met kunst, Weerter vlaai, verhalen, muziek en molensonnetten. Ga voor meer info naar molensinweert.com.

  Multicultureel Café
  Met muziek van Tango Y Canciones en Jo Brunenberg op accordeon. Daarnaast Turkse hapjes, lezingen en verhalen uit verschillende culturen.
  Datum: 23 november 2014
  Locatie: Galerie Weert, Biest 76, Weert
 • 21 augustus 2014 C-US nu gratis verkrijgbaar via de app-store
  C-US is dé gratis agenda app over culturele activiteiten in Zuid-Limburg. Met C-US in je broekzak ben je altijd…
  C-US is dé gratis agenda app over culturele activiteiten in Zuid-Limburg. Met C-US in je broekzak ben je altijd up-to-date. En met de filterfunctie per genre én per stad weet je altijd wanneer en waar jouw favoriete muziek, voorstelling of expositie te zien is. Plaats jouw keuze direct in jouw agenda, deel hem met vrienden en bestel tickets. C-US nú gratis verkrijgbaar via de app-store; voor Apple en voor Android.

  Zie voor meer info: WWW.C-US.NL

nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Beeldende Kunst? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?