beeldende kunst

Voor iedereen in Limburg die professioneel of als amateur bezig is met beeldende kunst treedt het Huis voor de Kunsten Limburg op als adviseur en bemiddelaar. Daarnaast ondersteunen wij initiatieven en organisaties die bijdragen aan het zichtbaar maken van de beeldende kunstproductie in en uit de provincie Limburg, bijvoorbeeld kunst- en atelierroutes, publicaties en groepsexposities. Ook zetten wij onze website in om te informeren over beeldende kunst in Limburg.

Naast deze taakstelling ondersteunen wij de bij ons aangesloten organisaties binnen de discipline beeldende kunst. Bijvoorbeeld Stichting Alphons Winters bij de organisatie van de tweejaarlijkse Alphons Wintersprijs - met bijbehorende exposities - waaraan amateur beeldend kunstenaars uit Nederlands en Belgisch-Limburg kunnen deelnemen. 
Mieke Smits - IRFAK (kunstproject voor Glocal Affairs)
 
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Beeldende Kunst? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
beeldende kunst agenda
 • 21 juni 2015 - 18 oktober 2015 Expositie Perron FG
  In de expositieruimte De Abdijhof aan de Hofstraat in Thorn houdt beeldend kunstenaar Frans Geelen (Beesel/Thorn)…
  In de expositieruimte De Abdijhof aan de Hofstraat in Thorn houdt beeldend kunstenaar Frans Geelen (Beesel/Thorn) van 21 juni t/m 18 oktober 2015 een tentoonstelling met als titel 'Perron FG'. Deze is elke zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur vrij toegankelijk.

  Het kon geen toeval zijn dat enkele jaren geleden het oog van Frans Geelen viel op een technische tekening van een locomotief. Het oog wordt immers vaak gestuurd door het hart. Als gewezen werktuigbouwkundig-constructeur moet die tekening zijn bewondering hebben gehad en de nieuwsgierigheid hebben aangewakkerd. Het is die tekening die hem al zo’n twee jaar bezighoudt in zijn schilderen. Uit de wirwar van lijnen, contouren, talloze cirkels en erin geplaatste nummers blijft de tekening van het stalen ros herkenbaar opdoemen. Dreiging, kracht en snelheid zijn de elementen die in aardedonkere tinten zijn doeken vullen.

  Met hetzelfde thema heeft de kunstenaar een serie zeefdrukken gemaakt die zijn meer technische toont, maar dan wel met dezelfde robuuste hand die zo herkenbaar is in zijn schilderijen. Ook hier weer geen onnodige details, maar grote vlakken die de vellen evenwichtig vullen. Zwart op wit en wit op zwart. Frans Geelen gebruikt het medium zeefdruk als een artistiek expressiemiddel: verrassend, vernieuwend en origineel.

  Frans Geelen heeft zich vastgebeten in een thema dat hem passioneert en dat past bij zijn eerdere werk: robuust, zwaar en confronterend. Het zijn kunstwerken die je beet pakken en waar je niet aan ontkomt. Het zijn zoektochten naar de diepere essentie van de dingen die de oppervlakkige herkenbaarheid voorbij zijn. Het geheel maakt een bezoek aan De Abdijhof Thorn meer dan waard.
 • 15 juli 2015 - 30 augustus 2015 Over hoeren en madonna's
  Twaalf Bijbelse vrouwen van Lilith geënt op sonnetten van Paul Sterk.

  Onder de titel Over hoeren en madonna’s…
  Twaalf Bijbelse vrouwen van Lilith geënt op sonnetten van Paul Sterk.

  Onder de titel Over hoeren en madonna’s presenteert Lilith (Sevenum, 1964) in Museum van Bommel van Dam twaalf geënsceneerde, fotografische zelfportretten van Bijbelse vrouwen in combinatie met twaalf krachtig gecomponeerde sonnetten van de uit Venlo afkomstige auteur Paul Sterk (Venlo,1964). De tentoonstelling wordt op zondag 19 juli om 15.00 uur officieel geopend door Ger Koopmans, gedeputeerde Financiën, Sport en Cultuur van de Provincie Limburg.
   
  Binnen het duoproject Over hoeren en madonna’s transformeert Lilith, deels geïnspireerd door Paul Sterks vertellingen, in een dozijn duidelijk verschillende, iconische vrouwen van epische proporties. In alfabetische volgorde verhaalt Paul Sterk over: Delila, Dorkas, Ester, Eva, Izebel, Judit, Lilith, Maria, Maria Magdalena, Rachab, Ruth en natuurlijk De Samaritaanse vrouw.
   
  De zorgvuldig uitgewogen presentatie van acht staande en vier liggende foto’s is aangevuld met een aantal betekenisvolle kunstwerken uit de serie I could’ve had religion, de stand alones Apostle, Icon, Tabernacle en het fraaie Intimacy uit de collectie Museum van Bommel van Dam. Ook het intrigerende groepsportret On ordinary women, waarop Lilith zich samen met hoeren, nonnen, lesbiennes, bi- en gendervrouwen van diverse nationaliteiten heeft afgebeeld, wordt getoond als vertaling van de Bijbelse vrouwen naar het heden. Tezamen vormt dit artistieke en literaire ensemble een fascinerende, cross-over blik op oeroude girl power in een eigentijdse jas.   
   
  Opening en publicatie
  De tentoonstelling Over hoeren en madonna’s is van 15 juli t/m 30 augustus 2015 in Museum van Bommel van Dam in Venlo te zien. Tijdens de opening op zondag 19 juli leest Lilith ‘Wie is de andere hoer?’ voor, behorend bij haar groepsportret On ordinary women. Paul Sterk zal een enkele van zijn sonnetten voordragen. Tevens wordt het boek Over hoeren en madonna’s gepresenteerd met zelfportretten van Lilith en sonnetten van Paul Sterk. Prijs € 14,95. 
beeldende kunst nieuws
 • 30 juni 2015 VSBfonds viert 25-jarig bestaan met ideeënwedstrijd
  Doe mee en verzilver uw idee!
   
  VSBfonds bestaat 25 jaar. Een zilveren jubileum. En dat wordt gevierd met een…
  Doe mee en verzilver uw idee!
   
  VSBfonds bestaat 25 jaar. Een zilveren jubileum. En dat wordt gevierd met een speciale ideeënwedstrijd. Heeft u een goed idee voor een mooiere samenleving? Dan heeft u nu de kans om uw idee uit te voeren! Doe mee met de wedstrijd van VSBfonds en verzilver uw idee. Voor de beste ideeën zijn er prijzen van € 2.500 of € 25.000.
   
  Wat voor ideeën maken kans?
  Bij deze wedstrijd gaat het om een idee waarbij u zich, vanuit een vereniging of stichting, inzet voor een ander. Een idee dat mensen stimuleert mee te doen aan sociale of culturele activiteiten. Dit is een idee dat eraan bijdraagt dat mensen elkaar ontmoeten, begrijpen en inspireren. Heeft u zo’n plan? Doe dan mee en verzilver uw idee.
   
  Hoe doet u mee?
  Dat kan door een filmpje te laten maken tijdens de roadshow met de zilveren jubileumcaravan. Deze gaatvan 19 augustus tot en met 6 september on tour door Nederland, op zoek naar culturele of maatschappelijke initiatieven.
   
  Wilt u een filmpje laten maken? Kijk dan op vsbverzilverjeidee.nl hoe u kunt deelnemen aan de wedstrijd. U kunt zich tot vrijdag 24 juli aanmelden voor deelname. De bedenkers van de meest kansrijke ideeën ontvangen  een opnamebevestiging.
   
  Meer weten? Lees hier alles over de wedstrijd en check wanneer de caravan bij u in de buurt is. 
 • 22 juni 2015 FASHIONCLASH Spot on!
  Van 11 t/m 14 juni 2015 vond de 7e editie van FASHIONCLASH Festival plaats. Meer dan 150 talentvolle jonge ontwerpers,…
  Van 11 t/m 14 juni 2015 vond de 7e editie van FASHIONCLASH Festival plaats. Meer dan 150 talentvolle jonge ontwerpers, kunstenaars en theatermakers kregen podium om hun werk te tonen.

  Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de nieuwe editie al begonnen. De organisatoren willen het festival transformeren, laten groeien, innoveren en vooral podium blijven bieden. 

  FASHIONCLASH gaat mobiel! 
  Dat wil niet zeggen dat alles gaat veranderen, maar vooral dat FASHIONCLASH vaker presentaties gaat geven, zowel in binnen- als buitenland. Het festival vond tot nu toe altijd plaats in Maastricht, vooral rondom een hoofdlocatie en een side program. Maar FASHIONCLASH zal voortaan op veel meer locaties en steden opduiken. Om dit te kunnen realiseren moet een basisuitrusting worden aangeschaft. Via de actie 'FASHIONCLASH Spot On!' probeert FASHIONCLASH € 30.000,- binnen te halen; geld dat is bedoeld voor professionele techniek om modepresentaties te kunnen geven. 
   
  De Provincie Limburg ondersteunt Limburgse initiatieven door 30% te doneren, maar daarmee is FASHIONCLASH er echter nog lang niet. Voorwaarde voor de donatie is dat het festival zelf minimaal 90% ophaalt. 
   
  Wil je FASHIONCLASH helpen? Doneer dan. Dat kan al vanaf € 10,-. Lees meer over het project op de volgende projectpagina: www.voordekunst.nl/fashionclash.

  lees meer…
 • 16 juni 2015 Winnaar FASHIONCLASH Festival 2015 Talent Award
  FASHIONCLASH Festival 2015, de zevende editie van het internationale en interdisciplinaire cultuurfestival met…
  FASHIONCLASH Festival 2015, de zevende editie van het internationale en interdisciplinaire cultuurfestival met mode als uitgangspunt vond plaats in Maastricht afgelopen weekend van 11 t/m 14 juni. Het 4 daagse programma bestond uit modeshows, exposities, designer market, theater en dans performances, lezingen, workshops, fashion film, Awards en nog veel meer. Het spraakmakende festival bood podium aan meer dan 150 veelbelovende talenten uit 30 landen; van Nederland Duitsland en Polen tot Colombia en Argentinië. Het was een zonnige weekend met tevreden bezoekers en stralende ontwerpers en kunstenaars, de shows waren vol en uitverkocht. De hele stad stond in het teken van mode en de viering van diversiteit en zelf-expressie, of te wel het festival thema was verweven door het programma.

  Awards
  Het festival is afgesloten met een feestelijke prijsuitreiking. Argentijnse ontwerper Lautaro Amadeo Tambutto van het label L A T won de FASHIONCLASH Festival 2015 Talent Award ter waarde van € 5.000.- en een plek in het programma van 2016. De winnaar werd gekozen door jury bestaande uit Rosario Morabito (Vogue Talents, Vogue Italy), Carlo Wijnands (mode-consultant) en Philippe Pourhashemi (ASVOF, mode-consultant). De KALTBLUT Magazine Award, uitgereikt door Marcel Schlutt (founder & editor-in-chief KALTBLUT magazine), werd gewonnen door Portuguese ontwerper Patrick de Pádua. Het Chapeau Magazine Talent Award voor de beste MAFAD afstudeercollectie, gejureerd door Xavier Cortenraedt (bladmanager Chapeau) en Elise Crutzen (modejournaliste), werd ontvangen door Paula Reichert.
   
  lees meer…
 • 21 mei 2015 Nieuwe Talentmakelaar Stichting Via Zuid
  De Raad van Toezicht van Stichting VIA ZUID heeft Jackie Smeets per 1 juni 2015 benoemd tot talentmakelaar. VIA…
  De Raad van Toezicht van Stichting VIA ZUID heeft Jackie Smeets per 1 juni 2015 benoemd tot talentmakelaar. VIA  ZUID ziet in Jackie Smeets de persoon die in staat is om jong podiumtalent - op gebied van theater, dans en performancekunst - te verbinden met partners binnen én buiten de culturele infrastructuur. Zij wordt daarin ondersteund door Karin van Leeuwen, die onder meer de zakelijke en financieel-organisatorische zaken onder haar hoede neemt.
   
  Met deze aanstelling is de continuïteit gewaarborgd van het vierjarige provinciale pilot-initiatief VIA ZUID, dat in haar ambitie en werkwijze op het gebied van jongtalent-ontwikkeling uniek is in Nederland. 
   
  Jackie Smeets heeft haar sporen in het Limburgse theaterlandschap verdiend. Vanuit haar journalistiek-communicatieve achtergrond is zij ruim een decennium een van de drijvende krachten achter theater- en kunstproducten, die (jonge) makers, publiek, landschap en erfgoed met elkaar verweeft. Haar netwerk strekt zich uit over heel Limburg en ver daarbuiten. Bovendien is ze goed op de hoogte van de landelijke ontwikkelingen op het terrein van top-talentontwikkeling.
   
  Karin van Leeuwen was jarenlang zakelijk directeur van productiehuis het Huis van Bourgondië en daarna actief als adviseur en coach. Op grond van die ervaring is zij de ideale (zakelijke) sparringpartner aan de zijde van de talentmakelaar.
   
  De Raad van Toezicht van VIA ZUID: 
  - Inez Derksen, het Laagland Sittard
  - Marcel 't Sas, Toneelgroep Maastricht
  - Rocco Malherbe, Cultura Nova Heerlen
  - Peggy Olislaegers, Nederlandse Dansdagen Maastricht
  - Leo Swinkels, voorzitter, Toneelacademie Maastricht
  lees meer…
 • 11 mei 2015 Aanmelding Nationale Kunstweek is gestart
  De aanmelding voor deelname aan de Nationale Kunstweek 2015 is gestart! De Nationale Kunstweek vindt dit jaar plaats…
  De aanmelding voor deelname aan de Nationale Kunstweek 2015 is gestart! De Nationale Kunstweek vindt dit jaar plaats van 7 t/m 15 november en het thema is ‘Kunst kan alles’. Haakt u in? Dit jaar wordt de Nationale Kunstweek weer groter en heeft u nog meer mogelijkheden om extra publiciteit voor uw organisatie, uw tentoonstellingen of evenementen te krijgen.

  Veel galerieën, kunstmusea, kunstenaarsverenigingen, kunsttijdschriften, culturele centra, kunstenaars en gemeenten in het hele land tonen tijdens de Kunstweek hun verbintenis met beeldende kunst. U bent van harte uitgenodigd om mee te doen en te profteren van de extra publiciteit en de extra aandacht die de activiteiten tijdens de Kunstweek krijgen.

  Uw affectie voor kunst toont u door het thema-affiche op te hangen en/of de Kunstweek-vlag uit te steken. Alle materialen kunt u gemakkelijk bestellen op  de website. Nieuw is dit jaar het publiciteitspakket, waarmee u uw organisatie, werk of evenement nog opvallender onder de aandacht kunt brengen, bijvoorbeeld via de social media van Stichting Kunstweek en opname in het tijdschrift Kunstoase. Zo staat u tijdens de Kunstweek extra in de schijnwerpers.

  lees meer…
prikbord
Op het prikbord van de discipline beeldende kunst worden oproepen geplaatst die relevant zijn voor Limburgse beeldend kunstenaars, zoals wedstrijden en opdrachten voor kunstwerken in de openbare ruimte. Ook andere projecten waarvoor kunstenaars worden gezocht, kunnen worden geplaatst. Mail uw prikbordbericht naar mfrencken@hklimburg.nl.
23-06-2015 09:23,

Kunstenaars gezocht voor 'Kunst Werkt'

Van 7 t/m 10 juli 2015 wordt in Oud-Rekem, 'het mooiste dorp van Vlaanderen', het kunstevenement 'Kunst… Van 7 t/m 10 juli 2015 wordt in Oud-Rekem, 'het mooiste dorp van Vlaanderen', het kunstevenement 'Kunst Werkt' georganiseerd. Kunstenaars zijn hierbij aan het werk op de Groenplaats in Oud-Rekem, een historisch pleintje gelegen naast het Kasteel d' Aspremont-Lynden en het Poortgebouw, tegenover de Museumkerk. Een unieke plek in een uniek dorp.

De voorwaarde om aan dit evenement mee te doen is dat je als beeldend kunstenaar op de plaats aan het werk bent, het is dus geen kunstmarkt. Er zijn drie tenten van 8x4m aanwezig, met achterwanden waar schilderijen, beelden, objecten kunnen worden geëxposeerd en bij regenachtig weer kan in de tent gewerkt worden. Tafels en stoelen zijn ook voorzien. De prijs voor deelname bedraagt € 15,- per dag.

Voor meer informatie en/of aanmelding kun je een email sturen naar oudrekem@gmail.com
10-03-2015 10:58,

Kunstenaars gezocht voor KunstPlein OLV

Op 29 en 30 augustus a.s. vindt KunstPlein OLV plaats op het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht. Graag… Op 29 en 30 augustus a.s. vindt KunstPlein OLV plaats op het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht. Graag roepen wij professioneel werkende kunstenaars op zich hiervoor in te schrijven! Dit kan nog steeds.

Voor alle benodigde informatie verwijzen we naar onze website: www.kunstpleinolv.nl. Ook is het mogelijk ons te mailen via info@kunstpleinolv.nl

Gezien de reeds binnenkomende aanmeldingen belooft het weer een fantastisch weekend te worden! 
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?