beeldende kunst

Voor iedereen in Limburg die professioneel of als amateur bezig is met beeldende kunst treedt het Huis voor de Kunsten Limburg op als adviseur en bemiddelaar. Daarnaast ondersteunen wij initiatieven en organisaties die bijdragen aan het zichtbaar maken van de beeldende kunstproductie in en uit de provincie Limburg, bijvoorbeeld kunst- en atelierroutes, publicaties en groepsexposities. Ook zetten wij onze website in om te informeren over beeldende kunst in Limburg.

Naast deze taakstelling ondersteunen wij de bij ons aangesloten organisaties binnen de discipline beeldende kunst. Bijvoorbeeld Stichting Alphons Winters bij de organisatie van de tweejaarlijkse Alphons Wintersprijs - met bijbehorende exposities - waaraan amateur beeldend kunstenaars uit Nederlands en Belgisch-Limburg kunnen deelnemen. 
Mieke Smits - IRFAK (kunstproject voor Glocal Affairs)
 
prikbord
Op het prikbord van de discipline beeldende kunst worden oproepen geplaatst die relevant zijn voor Limburgse beeldend kunstenaars, zoals wedstrijden en opdrachten voor kunstwerken in de openbare ruimte. Ook andere projecten waarvoor kunstenaars worden gezocht, kunnen worden geplaatst. Mail uw prikbordbericht naar mfrencken@hklimburg.nl.
Er zijn geen prikbordberichten
beeldende kunst agenda
 • 01 mei 2014 - 31 maart 2015samenwerkings activiteit 'Het Hart van Grind' op de Brunssumerheide
  Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide van de Brunssumerheide komen bezoekers van 1…
  Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide van de Brunssumerheide komen bezoekers van 1 mei 2014 t/m 31 maart 2015 bijzondere steenformaties tegen. Deze kunstwerken nemen hen mee naar de verborgen natuur van de stenen.

  Beeldend kunstenaar Adri Verhoeven realiseerde 11 kunstwerken in de natuur. Samen met Natuurmonumenten, de Vereniging van Geologen, de Sterrenwacht Limburg, Consortium Grensmaas, geoloog/fotograaf Dirk Wiersma en filmmaker Rob Vogelsang neemt hij u graag mee om de diepste lagen van het steentje bloot te leggen. 

  Voor een deel kunt u die ontdekkingstocht op www.hethartvangrind.nl maken. Op deze website is te zien hoe breed de fascinatie voor de steen verbreid is. Dichters willen de steen kennen, in heel verschillende culturen wordt de steen op een voetstuk geplaatst en de wetenschap ontdekt onze eigen wortels in de steen. Om de 'intimiteit met het bestaan' aan den lijve te ervaren zult u oog in oog moeten komen staan met het ontblote hart van de steen. 

  Startpunt van de wandeling is het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Schaapskooiweg 99 in Heerlen. Hier is een gratis routekaart beschikbaar. Alle praktische informatie en een mogelijkheid om de routekaart te downloaden staan ook op www.hethartvangrind.nl.
   
  Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg. 
 • 29 november 2014 - 30 november 2014 Brigitta Santegoeds - Connections
  Brigitta Santegoeds studeerde aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht (1994-1999), richting Monumentale…
  Brigitta Santegoeds studeerde aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht (1994-1999), richting Monumentale Vormgeving. Na enkele jaren van experimenteren ontwikkelde zij een eigen stijl die omschreven kan worden als expressionistisch, symbolisch en figuratief. Als basis voor haar schilderijen gebruikt ze de kleur blauw, die een bepaalde kracht geeft aan haar schilderijen. Een gevoel bij een voorwerp, persoon of landschap is vervolgens een inspiratiebron om te gaan schilderen. De manier waarop ze de bomen in haar schilderijen vormgeeft is een symbool voor de ontwikkeling die ze zelf doorgemaakt heeft: niet meer onderin zitten, maar er middenin.

  Brigitta is bekend van 'Olifant', 'Social Seat', 'Kunstkoe Pink Lady' en - recentelijk - van kunstkoffer voor www.killercell.nl.

  De muzikale omlijsting tijdens de opening wordt verzorgd door Kars Grit (piano) en Mascarpa.

  Opening expositie: zaterdag 29 november om 19.30 uur
  Openingstijden: zondag 30 november van 14.00 tot 18.00 uur, daarna dinsdag en donderdag van 16.00 tot 19.00 uur

  Ga voor meer informatie naar www.facebook.com/klomp4 en www.bsantegoeds.nl.
 • 02 december 2014 10:30 - 16:00 PUSH & PULL - Expertmeeting over interactie bij kunsttentoonstellingen
  Op 2 december 2014 organiseert SCHUNCK* een expertmeeting over de interactieve rol van het publiek bij tentoonstellingen…
  Op 2 december 2014 organiseert SCHUNCK* een expertmeeting over de interactieve rol van het publiek bij tentoonstellingen en over manieren om te komen tot een nieuwe of andere beleving van beeldende kunst. Drie experts gaan aan de hand van een aan hen voorgelegde vraag de discussie met elkaar en met het publiek aan. Publiek is van harte welkom om met hen hierover van gedachten te wisselen.
   
  Experts
  Yoeri Meessen, Curator educatie & theorie Witte de With, Rotterdam. Hoofd Educatie voor Manifesta 7, 8 en 9.
   
  Suchan Kinoshita, beeldend kunstenaar.
  Ensceneert sociale ruimtes in multimediale installaties, waarbij het publiek en de kunstenaar vaak beide op de positie van de ‘speler’ staan.
   
  Johan Idema, cultureel ondernemer/adviseur/auteur.
  Initiator van o.a. Museum Minutes en De Grote Kunstshow, auteur van How to visit an Art Museum.
   
  10.30 uur             Inloop met koffie of thee
  11.00 uur             Programma deelI
  13.00 uur             Lunch
  13.45 uur             Programma deel II
  16.00 uur             Afsluiting
   
  Entree € 7,50 inclusief lunch | Reserveren tickets www.schunck.nl/agenda/expertmeeting
   
  Deze expertmeeting vindt plaats in het kader van het experimentele tentoonstellings- en
  onderzoeksprogramma Push & Pull. Met dit programma verkent SCHUNCK* in 2015 het terrein van de interactieve tentoonstelling. Gerealiseerd met steun van het Mondriaan Fonds.
   
  Welke rol kan de bezoeker bij een kunsttentoonstelling eigenlijk hebben? Is een tentoonstelling interessanter als je actief aan de slag kunt? Beleef je tentoonstellingen anders wanneer je er iets van jezelf aan toe kunt voegen? Begrijp je kunstwerken beter als het kijkproces op een niet-passieve manier plaatsvindt? Zijn musea gebaat bij het vragen van een actieve houding van bezoekers? Hoe waardevol zijn bezoekersbijdragen aan de beleving van het geheel? Wat vindt het publiek er eigenlijk zelf van?
beeldende kunst nieuws
 • 26 november 2014 Schrijf je nu in voor Kunstbende 2015
  Kunstbende is de wedstrijd voor jongeren van 13 t/m 18 jaar. Al 24 jaar geeft Kunstbende de tijd aan hét creatief…
  Kunstbende is de wedstrijd voor jongeren van 13 t/m 18 jaar. Al 24 jaar geeft Kunstbende de tijd aan hét creatief talent van Nederland. Kunstbende is jouw tijd op het podium, om jouw eigen ding te doen, waarin alles – maar dan ook echt alles – geoorloofd is!

  De Limburgse finale van Kunstbende wordt gehouden op zondag 29 maart 2015, inschrijven kan tot uiterlijk 1 maart 2015. Let op: afhankelijk van het aantal inschrijvingen kan het voorkomen dat voor enkele categorieën extra voorrondes worden georganiseerd. Deelname aan Kunstbende is GRATIS! 

  Het thema van Kunstbende 2015 is: FEEST.

  Je kunt meedoen acht verschillende categorieën: Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal, Theater.

  Een paar punten waarop je moet letten als je meedoet:

  Je mag in meer dan 1 categorie meedoen aan Kunstbende! Dus kun je niet kiezen tussen ‘Muziek’ en ‘Dans’, dan doe je toch allebei! 

  De wedstrijd is voor iedereen van 13 t/m 18 jaar. Ben je nu 12 en word je voor jouw voorronde in 2015 13 jaar oud? Dan heb je geluk en mag je meedoen! Of word je 19 na 1 januari 2015? Ook dan heb je geluk en mag je nog meedoen.

  Je inzending moet zelf gemaakt en bedacht zijn.

  Je mag per categorie maar 1 keer deelnemen. Drie keer bij verschillende groepen dansen, mag dus niet. Ook meedoen aan dezelfde categorie bij andere voorrondes is niet toegestaan.

  Tijdens de Limburgse finale op 29 maart 2015 selecteert een professionele jury drie winnaars. De eerste prijs winnaars van iedere categorie gaan door naar de landelijke finale.

  Indien er minder dan 5 inzendingen voor een bepaalde categorie op een voorronde zijn, dan worden de inzendingen gejureerd op een andere voorronde.

  Kijk voor meer informatie op www.kunstbende.nl.   lees meer…
 • 20 november 2014 Georges Daemen wint Alphons Wintersprijs 2014
  Georges Daemen uit Stevoort (B) heeft de Alphons Wintersprijs 2014 gewonnen. Gedeputeerde Ger Koopmans maakte dit…
  Georges Daemen uit Stevoort (B) heeft de Alphons Wintersprijs 2014 gewonnen. Gedeputeerde Ger Koopmans maakte dit bekend bij de opening van de eindtentoonstelling in ’t Lab van het Gouvernement aan de Maas in Maastricht. Hij won met een portret genaamd ‘Pianissimo possibile’.

  Daemen werd gekozen uit 72 amateurkunstenaars die waren genomineerd voor de tweejaarlijkse Alphons Wintersprijs. De tweede prijs was voor Mai Hendrickx uit Bilzen (B) en de derde prijs voor Erna Vollrath uit Zonhoven (B). Het werk van alle genomineerden is nog t/m 26 november 2014 te zien in ’t Lab van het Gouvernement aan de Maas, Limburglaan 10 in Maastricht. De tentoonstelling is voor iedereen gratis te bezichtigen. 
   
  De jury van de Alphons Wintersprijs 2014 zegt over het gewonnen schilderij: “Dit zeer realistische werk is in zijn uitwerking technisch volledig in evenwicht. Compositie, kleurgebruik, inleving in het onderwerp, licht-donker contrasten – het klopt allemaal en op een hoog kwalitatief niveau. De handen in deze voorstelling zijn prachtig geschilderd. De kunstenaar werkt met de technieken van de fijnschilder en loopt daarbij een risico om een fotografisch beeld op te roepen, maar blijft in dit werk  schilderkunstig in balans!”
   
  Het werk van de winnares van de tweede prijs, Mai Hendrickx, heet ‘Slachtoffer T4’. “Dit werk over een slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog raakt je als kijker diep”, aldus de jury. “Het is in alle soberheid, rauwheid en het uitzonderlijk kleurgebruik uniek.” Over het werk ‘M.I.B.’ van Erna Vollrath, de winnares van de derde prijs, zei de jury: “Op virtuoze wijze is omgesprongen met licht en donker in een mooie vlakverdeling. Dit leidt tot een goede compositie”.
   
  Behalve de eerste, tweede en derde prijs waren er ook nog eervolle vermeldingen voor Isabella Groot (Roermond), Jacqueline Hoebers (Horst), Ernest Korbmacher (Maastricht), Angret Meij (Tegelen), Wim Riksen (Voerendaal), Rose-Mie Snijders (Voerendaal) en Anita Thaens (Meeuwen-Gruitrode). 
  lees meer…
 • 12 november 2014 Huis voor de Kunsten Limburg zoekt Lid van de Raad van Toezicht
  Het Huis voor de Kunsten Limburg is op zoek naar een lid van de Raad van Toezicht.

  Wij zijn een stichting, die…
  Het Huis voor de Kunsten Limburg is op zoek naar een lid van de Raad van Toezicht.

  Wij zijn een stichting, die in de meest brede zin ondersteuning biedt aan organisaties, instellingen en personen, die actief zijn op het brede terrein van cultuur in de provincie Limburg. Het Huis wordt bestuurd door een directeur onder toezicht van de Raad van Toezicht. De Raad van Toezicht bestaat uit 4 personen. Naast de Raad van Toezicht kent de stichting nog een Deelnemersraad en een Gebruikersraad.

  Ga naar www.hklimburg.nl/vacatures voor een uitgebreid functieprofiel.
 • 04 november 2014 FASHIONCLASH presenteert Nederlands modetalent tijdens Cologne Fashion Days
  Nederland is gastland tijdens Cologne Fashion Days 2014 en FASHIONCLASH is gevraagd om 10 Nederlandse ontwerpers…
  Nederland is gastland tijdens Cologne Fashion Days 2014 en FASHIONCLASH is gevraagd om 10 Nederlandse ontwerpers te presenteren. Binnen de THINK DUTCH SPACE wordt de diversiteit, innovatie en creativiteit van 'Dutch fashion design' getoond. In de stijl van FASHIONCLASH is er niet alleen kleding te vinden maar ook accessoires, schoenen en textielontwerp. De selectie van de designers bestaat uit bekroonde top talenten Liselore Frowijn (Prix Chloé bij Hyères International Festival de la Mode 2014) en schoenontwerpster Deniz Terli (Clarks Shoe Design Award). Verder kun je mode ontdekken van Joelle Boers, Ebby Port, by Sanne Jansen en mannenkleding van Mevan Kaluarachchi en Jivika Biervliet. Ontwerpers Judith van Vliet en Chris van den Elzen hebben elkaar per ongeluk leren kennen bij FASHIONCLASH / Invito Shoe Design Challenge en dit resulteerde in een succesvolle samenwerking die tot uitdrukking kwam tijdens FASHIONCLASH Festival (juni 2014). Hun innovatieve creaties en ontwerpen zijn te zien tijdens Cologne Fashion Days (CFD). Last but not least, de reeds gevestigde Bas Kosters. CFD geeft ontwerpers de mogelijkheid om werk te presenteren, verkopen en daarnaast om de Duitse markt te verkennen.
   
  Cologne Fashion Days 2014, een nieuw modeplatform in Keulen
  De langverwachte première van de CFD | COLOGNE FASHION DAYS 2014, een driedaagse beurs voor mode liefhebbers, vindt plaats in The New Yorker | DOCK.ONE in Keulen - Mülheim in het weekend van 14 t/m 16 november. Tijdens de CFD vindt ook de 4e editie plaats van de CFD de succesvolle COLOGNE CATWALK (15 november vanaf 19.00 uur), een avondprogramma met modeshows van aantal deelnemende ontwerpers waaronder ook van aantal FASHIONCLASH ontwerpers. Meer dan 30 fashion labels uit binnen- en buitenland zullen hun nieuwste collecties presenteren en verkopen zoals BRACHMANN, LAROMO + PADICI en JOLONTÉ VOUS en de lokale ontwerpers uit Keulen waaronder CHANG13 en LIEV by Olivia Zirkel. Gedurende alle drie beursdagen, is er op de CFD stage een interessant aanvullend programma met lezingen, interviews en gesprekken over mode.
   
  lees meer…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Beeldende Kunst? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?