beeldende kunst

Voor iedereen in Limburg die professioneel of als amateur bezig is met beeldende kunst treedt het Huis voor de Kunsten Limburg op als adviseur en bemiddelaar. Daarnaast ondersteunen wij initiatieven en organisaties die bijdragen aan het zichtbaar maken van de beeldende kunstproductie in en uit de provincie Limburg, bijvoorbeeld kunst- en atelierroutes, publicaties en groepsexposities. Ook zetten wij onze website in om te informeren over beeldende kunst in Limburg.

Naast deze taakstelling ondersteunen wij de bij ons aangesloten organisaties binnen de discipline beeldende kunst. Bijvoorbeeld Stichting Alphons Winters bij de organisatie van de tweejaarlijkse Alphons Wintersprijs - met bijbehorende exposities - waaraan amateur beeldend kunstenaars uit Nederlands en Belgisch-Limburg kunnen deelnemen. 
Mieke Smits - IRFAK (kunstproject voor Glocal Affairs)
 
prikbord
Op het prikbord van de discipline beeldende kunst worden oproepen geplaatst die relevant zijn voor Limburgse beeldend kunstenaars, zoals wedstrijden en opdrachten voor kunstwerken in de openbare ruimte. Ook andere projecten waarvoor kunstenaars worden gezocht, kunnen worden geplaatst. Mail uw prikbordbericht naar frombouts@hklimburg.nl.
Er zijn geen prikbordberichten
beeldende kunst agenda
 • 01 mei 2014 - 31 maart 2015samenwerkings activiteit 'Het Hart van Grind' op de Brunssumerheide
  Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide van de Brunssumerheide komen bezoekers van 1…
  Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide van de Brunssumerheide komen bezoekers van 1 mei 2014 t/m 31 maart 2015 bijzondere steenformaties tegen. Deze kunstwerken nemen hen mee naar de verborgen natuur van de stenen.

  Beeldend kunstenaar Adri Verhoeven realiseerde 11 kunstwerken in de natuur. Samen met Natuurmonumenten, de Vereniging van Geologen, de Sterrenwacht Limburg, Consortium Grensmaas, geoloog/fotograaf Dirk Wiersma en filmmaker Rob Vogelsang neemt hij u graag mee om de diepste lagen van het steentje bloot te leggen. 

  Voor een deel kunt u die ontdekkingstocht op www.hethartvangrind.nl maken. Op deze website is te zien hoe breed de fascinatie voor de steen verbreid is. Dichters willen de steen kennen, in heel verschillende culturen wordt de steen op een voetstuk geplaatst en de wetenschap ontdekt onze eigen wortels in de steen. Om de 'intimiteit met het bestaan' aan den lijve te ervaren zult u oog in oog moeten komen staan met het ontblote hart van de steen. 

  Startpunt van de wandeling is het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Schaapskooiweg 99 in Heerlen. Hier is een gratis routekaart beschikbaar. Alle praktische informatie en een mogelijkheid om de routekaart te downloaden staan ook op www.hethartvangrind.nl.
   
  Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg. 
 • 27 september 2014 - 12 oktober 2014 Danstheatervoorstelling Foxtrotstreet
  Ze rennen, ze rollen, ze springen, ze vliegen.

  Lawaaiend, wiegend, draaiend, vliegend.

  De beelden beginnen…
  Ze rennen, ze rollen, ze springen, ze vliegen.
  Lawaaiend, wiegend, draaiend, vliegend.
  De beelden beginnen te leven.
  In de bomen en door het zand.
  Waar naartoe en waarvandaan?
  Twee meisjes op hun weg, begeleid ze een stukje en luister naar hun beeldende verhalen.
   
  Foxtrotstreet is een danstheatervoorstelling in het Odapark te Venray. Een park aangelegd voor de meisjes van Jerusalem, het eerste R.K. meisjesgymnasium in Nederland, dat in 1915 opgericht werd om “te kunnen stoeien en lawaaien zoveel ze wilden”. Rond datzelfde jaar waaide ee nieuwe populaire dans in vierkwartsmaat over vanuit Amerika: de Foxtrot. 

  Onder de vleugels van Dans Compagnie Limburg en in samenwerking met Odapark Venray, zetten danseressen Annelies Mertens en Daniela Näger hun eerste stappen als choreograaf. Het resultaat is een fysiek intens web boordevol suggesties en beelden, overgoten met een vleugje humor. Je wordt uitgenodigd om daarin je eigen verhaal te ontdekken!

  Speellijst:
  -27 september: 14.00 en 16.00 uur
  -28 september: 12,00, 14.00 en 16.00 uur
  -4 oktober: 14.00 en 16.00 uur
  -5 oktober: 12.00, 14.00 en 16.00 uur
  -11 oktober: 14.00 en 16.00 uur
  -12 oktober 12.00, 14.00 en 16.00 uur

  Kaarverkoop en reserverigen via educatie@odapark.nl
  Entree: 11 euro, maximaal 20 plkaatsen per voorstelling
  Kinderen tot en met 12 jaar onder begeleiding gratis, wel aanmelden. 

  Kijk voor meer informatie op www.danscompagnielimburg.nl en www.odapark.nl
 • 04 oktober 2014 - 05 oktober 2014 Human Traces - Kunstenaars maken nieuwe sporen
  In het weekend van 4 en 5 oktober vindt de tweedaagse kunstmanifestatie Human Traces plaats op kasteel Montfort,…
  In het weekend van 4 en 5 oktober vindt de tweedaagse kunstmanifestatie Human Traces plaats op kasteel Montfort, met op zaterdagavond Art by Night.

  Human Traces is een initiatief van vier professionele kunstenaars: Yvette Ahsmann Jolanda Jakobs, Raquel Rodrigo Iglesias en Eline Vermeeren, reps. uit Sint Odilienberg, Horn, Maashees en Nijmegen.

  Kasteel Montfort dateert uit 1260 en was eeuwenlang één van de grootste kastelen van Nederland. Hieraan herinnert een indrukwekkende ruïne en de onlangs afgeronde opgraving van de keldergewelven. De werken van deze beeldend kunstenaars - driedimensionale objecten, installaties, foto's en tekeningen - gaan een symbiose aan; zowel onderling als met de menselijke sporen van weleer op kasteel Montfort. Er is ook gelegenheid de kunstenaars zelf te ontmoeten.

  Openingstijden: 4 en 5 oktober 13.00-18.00 uur / Art by Night 4 oktober 20.00-23.00 uur
  Entree: gratis

  Voor informatie zie:
  www.yvette-ahsmann.nl
  www.jolandajakobs.nl
  www.raquelrodrigoiglesias.com
  www.elinevermeeren.com
  www.kasteelmontfort.eu
 • 04 oktober 2014 - 17 oktober 2014 Expositie Bram van Wijk - iNK
  Op 4 oktober om 19.30 uur opent in KLOMPVIER in Heerlen de expositie Bram van Wijk - iNk. De muzikale omlijsting…
  Op 4 oktober om 19.30 uur opent in KLOMPVIER in Heerlen de expositie Bram van Wijk - iNk. De muzikale omlijsting is van Julien Lejeune, Vorfreude en Tim Overdijk.

  Bram is een kunstenmaker uit Heerlen die zich de afgelopen twee jaar vooral bezighoudt met het maken van pentekeningen. Niets zo eerlijk en eenvoudig als een wit vel en zwarte inkt...
   
  Wereldvertekenaar
  Van psychologisch gevulde ruimtes tot stillevens met een twist
  Bram is degene die je balpen heeft verkwist.


  Na de opening is de expositie te bezichtigen t/m 17 oktober, op dinsdag en donderdag van 16.00 tot 19.00 uur en op afsrpaak.

  Locatie: KLOMPVIER, Klompstraat 4, 6411KS Heerlen


  Lees meer
 • 05 oktober 2014 14:00 - 17:00 Kunstveiling t.b.v. 'My name is Kumar'
  De stichting “My name is Kumar” presenteert op 5 oktober een spetterend evenement in Sittard! Zij nemen bezoekers…
  De stichting “My name is Kumar” presenteert op 5 oktober een spetterend evenement in Sittard! Zij nemen bezoekers mee in de wereld van 37 Indiase bedelkinderen die in India in het project van de stichting wonen. Laat u meevoeren met een glimlach en leer hun wereld en cultuur kennen. Naast hapjes, drankjes, spelletjes, eigengemaakte producten en een tombola met leuke prijzen is er als kers op de taart een prachtige kunstveiling ten behoeve van de stichting. De kunstwerken die geveild worden staan vanaf 25 september online op www.mynameiskumar.org zodat u al een kijkje kunt nemen. Er worden werken verkocht van o.a. Wim Riksen, Paul Smeets en andere schilders uit Limburg. Zij hebben deze gedoneerd aan de stichting. Iedereen is van harte welkom op deze dag. 
   
  Waar? Gemeenschapshuis ‘Oos Kaar’, Geldersestraat 41 te Sittard.
  Wanneer? 5 okttober 2014
  Tijdstip? Vanaf 14.00 uur bent u van harte welkom. De kunstveiling start om 15.00 uur!
 • 05 oktober 2014 14:00 - 20:00 Presentatie Sonnettenbundel en cd over Weerter Molens
  De molens van Weert gebundeld in woord, beeld en zang. Zo kun je de gedichtenbundel en CD Winddicht kort en bondig…
  De molens van Weert gebundeld in woord, beeld en zang. Zo kun je de gedichtenbundel en CD Winddicht kort en bondig wel omschrijven. Auteur Paul Sterk uit Weert schreef elf sonnetten voor de Weerter molens en één sonnet voor de buurgemeente van Weert, de Belgisch Limburgse molengemeente Kinrooi-Molenbeersel.  

  Deze sonnetten zijn in de bundel Winddicht samengebracht. Bovendien zijn de sonnetten op muziek gezet en gezongen door een keur aan muzikanten, zowel uit Limburg als ver daarbuiten. Ook deze muziek-CD maakt deel uit van de bundel Winddicht. Schilderijen, aquarellen en tekeningen die Weerter kunstschilders van de Weerter molens maakten, complementeren het geheel.

  De bundel Winddicht is een uitgave van Uitgeverij TIC uit Maastricht. Het verschijnt als onderdeel van Molens6x600, een evenement in het kader van het 600 jarig bestaan van de stad Weert. Op zondag 5 oktober zullen dan op 6 molens gedurende 600 minuten, van 10 tot 20 uur, diverse culturele en molenactiviteiten worden gehouden.

  Poëzie en kunst voor de molens
  Auteur Paul Sterk en Molenstichting Weerterland startten in 2012 het project Poëzie voor de Molens. Doel was om de molens via een aantal molengedichten 'op een wat andere manier onder de aandacht te brengen'. Vervolgens kwamen daar ook nog een schoolproject, beeldende kunst en zang bij. Voor ieder van de Weerter molens schreef Paul Sterk een sonnet. Schoolklassen werden uitgenodigd een molen te komen bezoeken waarna de schoolkinderen zelf ook een molengedicht moesten schrijven. Daarbij kregen ze dan hulp van Paul Sterk die op school enkele lessen kwam geven. Beeldend kunstenaars kregen de gedichten met het verzoek het molengedicht in een kunstwerk te vatten en zangeressen en zangers gingen met de gedichten aan de slag om deze op muziek te zetten en uit te voeren. Het resultaat is nu samengebracht in de bundel Winddicht: Weerter molens in woord, beeld en zang.
   

  Op zondag 5 oktober 2014 tijdens de Limburgse Molendag (met in Weert het project Molens6x600) worden de bundel en de CD Winddicht om 14 uur officieel ten doop gehouden in de Sint-Annamolen van Weert-Keent. In de loop van de middag en avond worden alle molensonnetten door auteur Paul Sterk voorgedragen en door de zangeressen en zangers uitgevoerd. Bovendien verzorgt iedere muzikant een miniconcert met eigen werk. De schilderijen en beelden worden tijdens Molens6x600 tentoongesteld in de Wilhelmus-Hubertusmolen in Weert.  

  Belangstellenden kunnen de bundel Winddicht ook via internet bestellen. Dat kan via de website: http://6x600molens.wordpress.com/winddicht/reserveer-de-bundel-winddicht/
beeldende kunst nieuws
 • 25 augustus 2014 Nieuw seizoen Cultureel Café Weert
  Ook in het nieuwe culturele seizoen kunt u bij Cultureel Café Weert (CCW) terecht voor regio historie, literatuur,…
  Ook in het nieuwe culturele seizoen kunt u bij Cultureel Café Weert (CCW) terecht voor regio historie, literatuur, poëzie, muziek, beeldende kunst, dans en theater.

  Cultuur en de Kunsten
  In samenwerking met Rick organiseert CCW een viertal culturele cafés op de zondag in de foyer van het Munttheater. Tussen 10.45 en 11.45 uur worden literaire en muzikale gasten ontvangen. Elk café volgt het thema
  van de muzikale stroming die in navolgend matineeconcert ten gehore wordt gebracht. De presentatie is in handen van Anki Raemaekers. 

  Gasten zijn onder meer: 
  - Chrétien Breukers, Zoon van Limburg
  - Jeff Hoeyberghs, plastisch chirurg en Vlaanderens scherpste provocateur
  - Sandra Höpfner-Buchnitzki, dans
  - Johannie van Tuel, schilderkunst
  - Columns door Piet Poell, schrijver
  - Ankie Vanderfeesten, kunsthistorica

  Data: 16 november 2014, 14 december 2014, 15 maart 2015 en 12 april 2015
  Locatie: Munttheater Weert, Collegeplein 3, 6001 HN Weert
  Meer info: cultureelcafeweert.wordpress.comcultureelcafeweert@gmail.com en 06 22924622 (Anki Raemaekers)

  Cultuur en participatie
  In samenwerking met Wonen Limburg en Land van Horne organiseert CCW een drietal culturele cafés met thema's uit de regionale historie op de zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Leerlingen van het Kwadrant leveren een belangrijke bijdrage. Deze culturele cafés zijn niet alleen voor de bewoners of inwoners van Hushoven, maar
  voor iedereen die wil genieten van een culturele middag.

  Gasten zijn onder meer:
  - Frans Adriaens, Knipuigskes
  - Paul Weelen, zanger en uitgever bij TIC
  - Piet Hermans, 1e uur Veldeke
  - Vincent van den Berg, Weerter molens
  - Paul Sterk, molensonnetten

  Data: 11 oktober 2014, 15 november 2014 en 17 januari 2015
  Locatie: Wozoco Hushoven - Gasterij De Stoof, Rietstraat 2, 6003 PM Weert

  Weerter Molens 6 x 600
  In samenwerking met Molenstichting Weerterland op zondag 5 oktober met kunst, Weerter vlaai, verhalen, muziek en molensonnetten. Ga voor meer info naar molensinweert.com.

  Multicultureel Café
  Met muziek van Tango Y Canciones en Jo Brunenberg op accordeon. Daarnaast Turkse hapjes, lezingen en verhalen uit verschillende culturen.
  Datum: 23 november 2014
  Locatie: Galerie Weert, Biest 76, Weert
 • 21 augustus 2014 C-US nu gratis verkrijgbaar via de app-store
  C-US is dé gratis agenda app over culturele activiteiten in Zuid-Limburg. Met C-US in je broekzak ben je altijd…
  C-US is dé gratis agenda app over culturele activiteiten in Zuid-Limburg. Met C-US in je broekzak ben je altijd up-to-date. En met de filterfunctie per genre én per stad weet je altijd wanneer en waar jouw favoriete muziek, voorstelling of expositie te zien is. Plaats jouw keuze direct in jouw agenda, deel hem met vrienden en bestel tickets. C-US nú gratis verkrijgbaar via de app-store; voor Apple en voor Android.

  Zie voor meer info: WWW.C-US.NL

nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Beeldende Kunst? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?