beeldende kunst

Voor iedereen in Limburg die professioneel of als amateur bezig is met beeldende kunst treedt het Huis voor de Kunsten Limburg op als adviseur en bemiddelaar. Daarnaast ondersteunen wij initiatieven en organisaties die bijdragen aan het zichtbaar maken van de beeldende kunstproductie in en uit de provincie Limburg, bijvoorbeeld kunst- en atelierroutes, publicaties en groepsexposities. Ook zetten wij onze website in om te informeren over beeldende kunst in Limburg.

Naast deze taakstelling ondersteunen wij de bij ons aangesloten organisaties binnen de discipline beeldende kunst. Bijvoorbeeld Stichting Alphons Winters bij de organisatie van de tweejaarlijkse Alphons Wintersprijs - met bijbehorende exposities - waaraan amateur beeldend kunstenaars uit Nederlands en Belgisch-Limburg kunnen deelnemen. 
Mieke Smits - IRFAK (kunstproject voor Glocal Affairs)
 
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Beeldende Kunst? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
beeldende kunst agenda
 • 21 juni 2015 - 18 oktober 2015 Expositie Perron FG
  In de expositieruimte De Abdijhof aan de Hofstraat in Thorn houdt beeldend kunstenaar Frans Geelen (Beesel/Thorn)…
  In de expositieruimte De Abdijhof aan de Hofstraat in Thorn houdt beeldend kunstenaar Frans Geelen (Beesel/Thorn) van 21 juni t/m 18 oktober 2015 een tentoonstelling met als titel 'Perron FG'. Deze is elke zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur vrij toegankelijk.

  Het kon geen toeval zijn dat enkele jaren geleden het oog van Frans Geelen viel op een technische tekening van een locomotief. Het oog wordt immers vaak gestuurd door het hart. Als gewezen werktuigbouwkundig-constructeur moet die tekening zijn bewondering hebben gehad en de nieuwsgierigheid hebben aangewakkerd. Het is die tekening die hem al zo’n twee jaar bezighoudt in zijn schilderen. Uit de wirwar van lijnen, contouren, talloze cirkels en erin geplaatste nummers blijft de tekening van het stalen ros herkenbaar opdoemen. Dreiging, kracht en snelheid zijn de elementen die in aardedonkere tinten zijn doeken vullen.

  Met hetzelfde thema heeft de kunstenaar een serie zeefdrukken gemaakt die zijn meer technische toont, maar dan wel met dezelfde robuuste hand die zo herkenbaar is in zijn schilderijen. Ook hier weer geen onnodige details, maar grote vlakken die de vellen evenwichtig vullen. Zwart op wit en wit op zwart. Frans Geelen gebruikt het medium zeefdruk als een artistiek expressiemiddel: verrassend, vernieuwend en origineel.

  Frans Geelen heeft zich vastgebeten in een thema dat hem passioneert en dat past bij zijn eerdere werk: robuust, zwaar en confronterend. Het zijn kunstwerken die je beet pakken en waar je niet aan ontkomt. Het zijn zoektochten naar de diepere essentie van de dingen die de oppervlakkige herkenbaarheid voorbij zijn. Het geheel maakt een bezoek aan De Abdijhof Thorn meer dan waard.
 • 28 juni 2015 - 15 november 2015 Tentoonstelling Betye Saar - Still tickin'
  De Amerikaanse kunstenares Betye Saar (Los Angeles, 1926) behoort tot de belangrijkste kunstenaars van haar generatie.…
  De Amerikaanse kunstenares Betye Saar (Los Angeles, 1926) behoort tot de belangrijkste kunstenaars van haar generatie. Sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw verwierf Saar bekendheid met feministisch georiënteerd werk dat reflecteert op Afro-Amerikaanse identiteit, spiritualiteit en de verbondenheid van verschillende culturen.

  Deze eerste museumsolo van Betye Saar in Europa heeft het karakter van een retrospectief. Binnen een indringende, door de kunstenares gecreëerde tentoonstellingsarchitectuur worden oudere en meer recente assemblages, werken op papier, sculpturen en veelal voor dit doel gereconstrueerde installaties gepresenteerd. Saars oeuvre, dat zes decennia omvat, wordt getoond aan de hand van de drie centrale thema’s in haar werk: nostalgie en herinnering; mysticisme en ritueel; politieke en raciale beeldvorming. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie.

  De tentoonstelling is te bezichtigen van 28 juni t/m 15 november 2015 in Museum De Domijnen in Sittard.


  Lees meer
 • 12 juli 2015 - 01 november 2015 Frans Timmers - Schilder in de schaduw
  De Sittardse kunstenaar Frans Timmers (1915-1987) staat centraal in deze expositie van de afdeling Stedelijke Historie…
  De Sittardse kunstenaar Frans Timmers (1915-1987) staat centraal in deze expositie van de afdeling Stedelijke Historie van Museum De Domijnen. Voor velen zal dit de eerste kennismaking zijn met een schilder die in alle stilte aan een zeer persoonlijk en hoogwaardig oeuvre gewerkt heeft. 

  Frans Timmers was huisschilder en beeldend kunstenaar. Hij studeerde van 1939 tot 1942 aan de zaterdagmiddagcursus van de Kunstnijverheidsschool in Maastricht en was in die jaren lid van de Limburgse Kunstkring. Hij exposeerde weinig (altijd in groepsverband), maar kreeg daarbij opvallend lovende besprekingen. Timmers was bevriend met de bekende schilder Ger Lataster, die hij in de oorlogsjaren enige tijd naar Amsterdam gevolgd is. Tot een definitieve keuze voor het kunstenaarschap kwam het niet. De laatste keer dat hij aan een tentoonstelling deelnam, moet in 1947 zijn geweest. In zijn woning boven de zaak in de Rosmolenstraat werkte hij daarna op zichzelf door aan een oeuvre dat na een traditioneel begin de grote ontwikkelingen van zijn tijd weerspiegelde (abstract), maar later de vorm aannam van een geheel eigen soort ‘magisch realisme’. In alles wat hij deed bereikte hij een hoog niveau.
   
  De tentoonstelling is te bezichtigen van 12 juli t/m 1 november 2015 in Museum De Domijnen in Sittard.

  Stadswandeling arrangement
  Met de tentoonstelling Schilder in de schaduw, Frans Timmers brengt Museum De Domijnen een eerbetoon aan een bijzondere Sittardse kunstenaar. Zijn leven, verhalen en stadsgezichten vormen de leidraad voor een speciale stadswandeling door het prachtige historische centrum van Sittard onder leiding van een gids van deCompanen. Hierbij ontdekt u de favoriete plekjes van Timmers, ziet u waar zijn schilderijen door geïnspireerd zijn, waar hij gewoond heeft en nog veel meer. Voor of na de wandeling ontdekt u vervolgens op eigen gelegenheid de tentoonstelling.
   
  Het arrangement is beschikbaar tijdens openingstijden van Museum De Domijnen t/m 1 november 2015 à € 10,- p.p. Meer informatie, speciale wensen of boeken via tessa.reijnders@dedomijnen.nl of 
  info@decompanen.eu.


  Lees meer
 • 02 oktober 2015 - 18 oktober 2015samenwerkings activiteit Laureatententoonstelling 2015 Alphons Wintersprijs
  Op vrijdag 2 oktober om 20.00 uur wordt in de Terpkerk in Urmond de Laureatententoonstelling 2015 van de Alphons…
  Op vrijdag 2 oktober om 20.00 uur wordt in de Terpkerk in Urmond de Laureatententoonstelling 2015 van de Alphons Wintersprijs Nederlands- en Belgisch Limburg geopend. 

  De deelnemende kunstenaars aan deze tentoonstelling hebben allen een prijs gewonnen of eervolle vermelding verkregen tijdens deelname aan de Alphons Wintersprijs 2014, een tweejaarlijkse teken- en schilderwedstrijd.

  Georges Daemen (B), 1e prijs
  Mai Hendrickx (B), 2e prijs
  Erna Vollrath (B), 3e prijs
  Isabella Groot, Jacqueline Hoebers, Ernest Korbmacher, Angret Meij, Wim Riksen, Rose-Marie Snijders en Anita Thaens (allen met eervolle vermelding)

  De tentoonstelling vindt plaats in de Terpkerk te Urmond, Grotestraat 26, Urmond (NL).

  Openingstijden:
  - vrijdag 2 oktober 20.00-21.30 uur, met om 20.00 uur de officiële opening
  - 3, 4, 9, 10, 11, 16, 17 en 18 oktober, telkens van 14.00-17.00 uur


  Lees meer
 • 06 oktober 2015 - 11 oktober 2015 Hans van Drumpt - Kunstschilder, verzamelaar etnografische kunst, reiziger
  De onlangs overleden kunstenaar Hans van Drumpt laat een omvangrijk oeuvre van schilderijen na. Zijn collectie…
  De onlangs overleden kunstenaar Hans van Drumpt laat een omvangrijk oeuvre van schilderijen na. Zijn collectie wordt van 6 t/m 11 oktober (dagelijks van 12.00-19.00 uur) tentoongesteld in het historische pand aan het Henric van Veldekeplein 31 te Maastricht, waar hij 42 jaar lang woonde en werkte. Deze open-huis-expositie biedt een unieke gelegenheid om het levenswerk van Van Drumpt te bekijken of te kopen, waarbij tegelijkertijd de mogelijkheid wordt geboden om een deel van dit voormalige stadspaleis, waar vanaf ca. 1750 de proost van het Sint-Servaaskapittel zijn proostenwoning had, te bezichtigen.

  Het werk van Van Drumpt beslaat vijf decennia, waarbij duidelijk te zien is hoe zijn werk zich heeft ontwikkeld. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw bestond zijn werk vooral uit abstracten met figuratieve elementen en een groot aantal houtskoolschetsen.  In de jaren erna werd zijn werk meer geïnspireerd door natuurlijke elementen, waarbij het abstracte steeds geometrischer van aard werd. Vanaf 1988 reisde hij vrijwel jaarlijks naar Zuid Afrika en later Niger waar hij verschillende stammen (o.a. N’Debele, Xhosa, Kwazulu in Zuid-Afrika, de Touaregs in Niger) bezocht. In zijn werk is vanaf die periode duidelijk te zien dat de kunst van deze stammen zijn werk beïnvloedde.

  Hans van Drumpt studeerde eind jaren 50 af aan de Kunstnijverheidsschool (tegenwoordig de Academie voor Beeldende Kunsten) in Maastricht, en in 1963 aan de Jan van Eyck Academie. Vervolgens gaf hij les aan diverse middelbare scholen, de Academie voor Bouwkunst in Maastricht en de TeHaTex in Tilburg (de huidige Fontys Hogeschool). Tevens verzorgde hij gastcolleges aan de Jan van Eyck Academie. Zijn werk is tijdens zijn leven geëxposeerd in talloze galeries en musea in binnen- en buitenland en opgenomen in diverse bedrijfs- en privécollecties. Het werk van Van Drumpt is een interessant geheel dat als zeer waardevol wordt beschouwd door vele kunstcritici en kunstenaars.

  Behalve een getalenteerd schilder, was Van Drumpt een verwoed verzamelaar. In zijn kinderjaren struinde hij de Sint Pietersberg af om in de mergelgesteenten fossielen te zoeken. Later verplaatste zijn interesse zich van natuur naar cultuur, en begon hij met het verzamelen van etnografische kunst. In het begin uit Oceanië (Nieuw-Guinea, Borneo, Sumatra onder andere), en later richtte hij zich meer op Zuid- en Midden-Afrika. Dit resulteerde in een enorme collectie tribal art, waarmee hij zijn monumentale woning op museale wijze inrichtte.

  Hij onderhield warme contacten met verschillende mensen uit de gebieden waar hij naar toe reisde, en werkte ook in artistiek opzicht met hen samen. Zo heeft hij ervoor gezorgd dat in 1991 de door architect Jo Coenen ontworpen nieuwe aula van de Universiteit Limburg beschilderd kon worden door N’Debele-prinses Francina Ndimande, haar dochter en haar echtgenoot.

  Helaas is het niet mogelijk gebleken zijn collectie etnografische kunst als geheel te behouden. De open dagen in oktober bieden een laatste kans om een compleet overzicht van zijn schilderijen te bezichtigen.

beeldende kunst nieuws
 • 26 augustus 2015 Cultura Nova uitgebreid te volgen op L1 TV
  Het culturele zomerfestival Cultura Nova in Heerlen beleeft dit jaar zijn 25e editie. Van vrijdag 28 augustus t/m…
  Het culturele zomerfestival Cultura Nova in Heerlen beleeft dit jaar zijn 25e editie. Van vrijdag 28 augustus t/m zondag 6 september presenteert de organisatie een breed scala aan culturele evenementen. L1 TV besteedt uitgebreid aandacht aan Cultura Nova.

  Spectaculaire openingsshow
  Een jubileum moet groots worden gevierd en dus wordt Cultura Nova op vrijdag 28 augustus op spectaculaire wijze geopend. Op de plek waar ooit de mijnschoorstenen Lange Lies en Lange Jan stonden, brengen twee wereldberoemde Franse gezelschappen, Groupe F en Les Plasticiens Volants, een groots vuurwerkspektakel. In ‘Les Rêveries de Lies et Jean’ blikken de beroemde schoorstenen terug op het ontstaan van de mijnen, de glorietijd, het naderende einde en het verval. Om vervolgens, met respect voor het verleden, vooruit te kijken naar de toekomst.

  CNtv
  L1 TV maakt van vrijdag 28 augustus t/m zondag 6 september dagelijks CNtv, waarbij alle aspecten van Cultura Nova aan bod komen. Op vrijdag 28 augustus, voorafgaand aan het openingsspektakel ‘Les Rêveries de Lies et Jean’ vindt de aftrap plaats op tv, vanaf 18.00 uur. Vanaf zaterdag 29 augustus is er dagelijks vanaf 10.00 uur maar liefst 7 uur lang CNtv. Hiervoor werkt L1 onder meer samen met het Arcus College, de leerlingen doen op deze manier veel ervaring op in het maken van tv. Ook de Limburgse kranten zijn partner in dit project.

  CNtv Matinee
  Van maandag 31 augustus t/m vrijdag 4 september presenteert L1-presentator Twan Spierts dagelijks vanaf 12.30 uur live CNtv Matinee, een programma met interessante gasten uit de culturele wereld en optredens van Cultura Nova-artiesten. Dit programma is gratis bij te wonen in de spiegeltent op het Burgemeester van Grunsvenplein.

  Cultura Nova tv-gids
  Vrijdag 28 augustus
  - 18.00-19.00 uur: CNtv opening
  - 21.00 uur: Openingsspektakel ‘Les Rêveries de Lies et Jean’

  Zaterdag 29 augustus t/m zaterdag 5 september
  - 10.00 uur: CNtv
  - 17.15, 18.15 en 19:15 uur: Hoogtepunten CNtv

  lees meer…
prikbord
Op het prikbord van de discipline beeldende kunst worden oproepen geplaatst die relevant zijn voor Limburgse beeldend kunstenaars, zoals wedstrijden en opdrachten voor kunstwerken in de openbare ruimte. Ook andere projecten waarvoor kunstenaars worden gezocht, kunnen worden geplaatst. Mail uw prikbordbericht naar mfrencken@hklimburg.nl.
Er zijn geen prikbordberichten
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?