beeldende kunst

Voor iedereen in Limburg die professioneel of als amateur bezig is met beeldende kunst, is het Huis voor de Kunsten Limburg het aanspreekpunt en treedt het op als adviseur en bemiddelaar. Wij stimuleren, (door)ontwikkelen en (mede)initiëren beeldende kunst projecten en initiatieven die bijdragen aan het zichtbaar maken van de beeldende kunstproductie in en uit de provincie Limburg, bijvoorbeeld kunstmanifestaties, symposia en (groeps)exposities. Ook zetten wij onze website in om te informeren over beeldende kunst in Limburg.

Onder de discipline beeldende kunst valt onder andere teken-, schilder- en grafische kunst, vormgeving, keramiek, beeldhouwkunst, installatiekunst, performancekunst, digitale en (nieuwe) mediakunst en kunst in de openbare ruimte. 
Mieke Smits - IRFAK (kunstproject voor Glocal Affairs)
 
beeldende kunst agenda
 • 04 maart 2017 - 06 augustus 2017 Expositie Fashion vs. Art | FASHIONCLASH & SCHUNCK*
  4 maart t/m 21 mei én 25 mei t/m 6 augustus 2017 toont SCHUNCK* (Vitrine) de expositie Fashion vs. Art, samengesteld…
  4 maart t/m 21 mei én 25 mei t/m 6 augustus 2017 toont SCHUNCK* (Vitrine) de expositie Fashion vs. Art, samengesteld door FASHIONCLASH en georganiseerd in samenwerking met SCHUNCK*. Een multidisciplinaire expo die de relatie tussen mode en kunst bevraagt met o.a. werk van Marlou Breuls, STEVEN VANDERYT, Alexandere de Vos en Antoine Peters.

  FASHION VS ART
  Binnen de academische sfeer en de wereld van jonge ontwerpers zijn er vele voorbeelden van cross-overs met kunst en autonome benaderingen van de mode als een vorm van kunst. De multidisciplinaire expositie FASHION VS. ART toont een selectie van het werk van ontwerpers en kunstenaars, die met hun werk de grenzen van mode opzoeken en uitdagen als een vorm van kunst. Met hun speelse en innovatieve benadering van mode stimuleren ze onze imaginaire wereld en trekken ze de perceptie in twijfel. Stel jezelf de vraag: Is het kunst of is het mode?

  Datum: 4 maart t/m 21 mei & 25 mei t/m 6 augustus 2017, 9.00 – 23.00 uur
  Opening: zaterdag 1 april 2017, 17.00 uur SCHUNCK* Glaspaleis, Centrale hal
  Locatie: SCHUNCK* Glaspaleis, Vitrine - Heerlen

  Gedurende de looptijd van de tentoonstelling wordt de opstelling eenmaal gewisseld.

   
  Lees meer
 • 02 april 2017 - 06 augustus 2017 PAINT IT SOFT | 'Renaissance' van de textielkunst in SCHUNCK*
  PAINT IT SOFT is een omvangrijke tentoonstelling over de ‘renaissance’ van de textielkunst. Zoals textielkunstenaars…
  PAINT IT SOFT is een omvangrijke tentoonstelling over de ‘renaissance’ van de textielkunst. Zoals textielkunstenaars in de jaren ’50 vanuit de grenzen van het canvas uitkwamen bij textiel, zo rekken vele hedendaagse kunstenaars de schilderkunst letterlijk op tot ‘sociale weefsels’ en ‘olieverfschilderijen van stof’. PAINT IT SOFT ontrafelt de huidige herontdekking van de textielkunst aan de hand van de collectie SCHUNCK* en recente ontwikkelingen in de hedendaagse kunst. De tentoonstelling borduurt voort op het artistieke onderzoek en presentatiebeleid van SCHUNCK* rondom avant-gardistische tendensen vanaf de jaren ’50.

  Met werk van
  Rob Birza, Claude Bleynie, Koen Doodeman, Yvonne Dröge Wendel, Norbert Fiddelers, Romy Finke, Daan van Golden, Tom de Groot, Christie van der Haak, Lieven Hendriks, Twan Janssen, Louis Marie Jullien, Fransje Killaars, Klaas Kloosterboer, Jean Lurçat, Elke Lutgerink, Keetje Mans, Rik Meijers, Machiel van Soest, Sarah van Sonsbeeck, Clary Stolte, Berend Strik, Han Schuil, Helen Verhoeven en Roy Villevoye.

  Het materiaal (stof en draad) maakt ook een link met de mode onontkoombaar. De door FASHIONCLASH samengestelde expositie FASHION VS. ART (Vitrine, Glaspaleis) toont werken van ontwerpers en kunstenaars, die in hun werk de mode bevragen en in hun werk de grenzen van de kunst en van mode opzoeken.

  Opening
  De opening van Paint It Soft vindt plaats op zaterdag 1 april om 17.00 uur in het SCHUNCK* Glaspaleis. Gelijktijdig met PAINT IT SOFT openen de thematisch verwante tentoonstellingen rondom mode, textiel en de collectie SCHUNCK*: FASHION vs. ART (4 mrt t/m 6 aug 2017); Emulate / (Ne) Plus Ultra State: De ‘Take Away’ Collectie (1 apr t/m 6 aug 2017) en Not So Soft. Eindexamenexpositie Bernardinuscollege (1 t/m 30 apr 2017).

  Datum: zondag 2 april 2017 t/m zondag 6 augustus 2017
  Locatie: SCHUNCK* Glaspaleis, Heerlen
  Entree: €6,00


  Lees meer
 • 08 mei 2017 - 06 augustus 2017eigen activiteit Exposities InBeeld 2017
  InBeeld is een nieuwe, tweejaarlijkse prijs voor de beeldende amateurkunst in de provincie Limburg. De wedstrijd…
  InBeeld is een nieuwe, tweejaarlijkse prijs voor de beeldende amateurkunst in de provincie Limburg. De wedstrijd wordt georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met de Limburgse centra voor de kunsten.

  Iedereen van 12 jaar en ouder die in de ‘vrije tijd’ één of meerdere vakgebieden in de beeldende kunst beoefent, werd uitgenodigd om voor InBeeld 2017 een kunstwerk te maken rondom het thema ‘Stille levens’. Hierbij waren
  alle beeldende materialen en technieken toegestaan, met uitzondering van film en fotografie. Een vakjury beoordeelt de voor InBeeld 2017 ingezonden werken op originaliteit, zeggingskracht, verbeelding van het thema 'Stille levens' en toegepaste techniek.

  Exposities
  De wedstrijd kent voorronden op zeven plaatsen in Limburg, georganiseerd door de regionale centra voor de kunsten. Iedereen die zich aanmeldt kan tijdens een van de voorronden zijn of haar werk exposeren.

  • Kumulus organiseert de voorronde in de regio Maastricht van 8 t/m 30 mei 2017.
  • RiCK organiseert de voorronde in de regio Weert van 14 t/m 28 mei 2017.
  • Kunstencentrum Jerusalem organiseert de voorronde in de regio Venray van 15 mei t/m 9 juni 2017.
  • VAZOM organiseert de voorronde in de regio Kerkrade van 19 mei t/m 9 juni 2017.
  • De Domijnen organiseert de voorronde in de regio Sittard-Geleen van 31 mei t/m 17 juni 2017.
  • Kunstencentrum Venlo organiseert de voorronde in de regio Venlo van 1 juni t/m 2 juli 2017.
  • ECI Cultuurfabriek organiseert de voorronde in de regio Roermond van 2 t/m 11 juni 2017.

  Uit iedere voorronde worden drie winnaars gekozen. Hun werk wordt van 17 juli t/m 6 augustus 2017 tentoongesteld tijdens de finale expositie in Centre Céramique te Maastricht. Hierbij worden de winnaars van InBeeld 2017 bekendgemaakt. De hoofdprijs is een geldbedrag van 250 euro. Daarnaast is er een tweede prijs van 150 euro en een derde prijs van 100 euro. Ook is er per voorronde een publieksprijs.

   
  Lees meer
 • 01 juni 2017 - 30 juni 2017 Maand voor Amateurkunst: iktoon
  De maand juni staat in het teken van iktoon. Op meer dan duizend locaties in circa 200 gemeenten verspreid door…
  De maand juni staat in het teken van iktoon. Op meer dan duizend locaties in circa 200 gemeenten verspreid door heel Nederland worden voorstellingen, workshops, exposities, shows, kunstmarkten, openbare repetities en open dagen bij culturele instellingen georganiseerd. Benieuwd wat er zoal te doen is? Bekijk het programma op https://iktoon.nl/agenda/
 • 04 juni 2017 - 25 juni 2017 Internationale expositie in het woonhuis en atelier van kunstenaar Marcel van Hoef te Roermond
  Arts & Crafts 2017

  In het karakteristieke en oude woonhuis en atelier van kunstschilder Marcel van Hoef in de…
  Arts & Crafts 2017

  In het karakteristieke en oude woonhuis en atelier van kunstschilder Marcel van Hoef in de binnenstad van Roermond is vanaf 4 juni a.s. bijzondere expositie van hedendaagse kunst te zien.

  De schilderijen van Van Hoef worden gecombineerd met werk van drie gerenommeerde collega-kunstenaars waarvan hij vindt dat ze werk van onderscheidend hoog niveau maken. Hun werk getuigt van vakmanschap en liefde voor het ambachtelijke proces, vandaar de titel: Arts & Crafts 2017.
  Het betreft een expositie met een internationale samenstelling.

  De Duitse keramiste Petra Wolf heeft een grote reputatie opgebouwd met haar zeer persoonlijke stijl. Ze creëert fascinerende, serene beelden in klei.
  Geir Nustad is een Noorse kunstenaar die met glas werkt. Zijn werk is geïnspireerd op de Noorse natuur. Hij maakt unieke handgeblazen glasobjecten. Bij de eerste aanblik is het niet meteen duidelijk dat het om glas gaat. Kenmerkend is een groot contrast tussen de buitenkant en binnenzijde van elke sculptuur.

  De figuratieve en expressieve bronzen beelden van stieren, paarden en mensen die Wim Steins maakt, worden verzameld door vele liefhebbers, zowel particulieren als grote bedrijven. Ook in de openbare ruimte komt je zijn beelden tegen op diverse plaatsen, zoals bv bij NS Utrecht Centraal, het Europapark in Duitsland, Gemeente Kerkrade etc.

  De schilderijen met hedendaagse stedelijke landschappen van Marcel van Hoef zijn realistisch van stijl. De Roermondse schilder is bekend om zijn uiterst persoonlijke benadering van klassieke schilderkunstige thema’s als ruimte en licht. Zijn werk wordt ook gewaardeerd omwille van de bijzondere karakteristiek van de eitempera-techniek waarin hij al meer dan 25 jaar werkt.

  Datum: 4 juni t/m 25 juni 2017
  Adres: Swalmerstraat 35, Roermond
  Openingstijden: van zondag 4 juni tot en met zondag 25 juni geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur en op afspraak. Bovendien ook geopend op Tweede Pinksterdag maandag 5 juni van 13.00 – 17.00 uur.
  Toegang: gratis


  Lees meer
 • 09 juni 2017 - 07 juli 2017 Beeker Amateurkunstenaars Exposeren
  Van 9 juni t/m 7 juli a.s. kunnen in de gemeente Beek woonachtige amateurkunstenaars weer hun recente kunstwerken…
  Van 9 juni t/m 7 juli a.s. kunnen in de gemeente Beek woonachtige amateurkunstenaars weer hun recente kunstwerken tonen tijdens de jaarlijkse expositie in het gemeentehuis van Beek.
  Alle gangbare disciplines zijn welkom: olieverf- en acrylschilderijen, aquarellen, grafiek, beelden (hout, brons, steen, keramiek), tekeningen, fotografie, etc.

  Op vrijdag 9 juni a.s. om 20.00 uur in het gemeentehuis van Beek is de opening van de expositie die wordt geopend door wethouder voor cultuur Thijs van Es.

  Muzikale omlijsting door Guillaume en Antoine Strijdhagen, marimba, en Frank Habets, piano.

  Datum:9 juni t/m 7 juli 2017
  Locatie: Gemeentehuis Beek, Raadhuisstraat 9, Beek
  Openingstijden: maandag t/m vrijdag 9.00 - 12.30 uur, woensdag 14.00 - 19.00 uur, zondag 11 juni 14.00 - 17.00 uur

   
  Lees meer
 • 09 juni 2017 - 30 juni 2017 Expositie van Karel Dicker 'God is aan het werk'
  Een expositie gebaseerd op de verrektheid der wereld.

  In deze expositie geeft kunstenaar Karel Dicker u een…
  Een expositie gebaseerd op de verrektheid der wereld.

  In deze expositie geeft kunstenaar Karel Dicker u een kijkje in zijn belevingswereld. Deze wereld is donkergekleurd maar vol nieuwsgierigheid. Overheersend is een gevoel van onoverzichtelijkheid dat tegelijkertijd niet te zwaar wordt genomen. De tentoonstelling bestaat uit niet eerder vertoonde werken die allemaal een tegenstrijdigheid in zich dragen.

  De tegenstelling die Dicker opzoekt in zijn werk komt hij in het dagelijks leven tegen. Het is niet meer dan menselijk om te denken dat ons welzijn wordt bedreigd. Volg een week lang het acht-uur journaal en een breed scala aan doemscenario’s stroomt je knusse woonkamer binnen. Toch zijn er maar weinig mensen die door de donkere wolk hun dagelijkse routine aanpassen. Het allemaal met een korrel zout nemen lijkt dus net zo menselijk te zijn.

  In samenwerking met POST- Kerkrade en Rannilt Pol.

  Datum: start expo 9 juni tot aan het eind van de maand
  Locatie: Hoofdstraat 16, Kerkrade


  Lees meer
 • 09 juni 2017 - 20 augustus 2017 Van Bommel van Dam: Jonge gastcurator maakt woonkamer van museum
  Wat hebben een automonteur, yogaleraar, journalist en tatoeëerder met elkaar gemeen? Ze nemen allemaal deel aan…
  Wat hebben een automonteur, yogaleraar, journalist en tatoeëerder met elkaar gemeen? Ze nemen allemaal deel aan Playhouse ‘71-‘17:. Tenminste als het aan gastcurator Sjors Bindels (Venlo, 1991) ligt, want wat hem betreft gaat het er vooral om Museum van Bommel van Dam als bruisend cultureel centrum open te stellen. Het museum moet aanvoelen als een comfortabele woonkamer waarin iedereen zich thuis voelt. De presentatie van het werk van met name jonge regionale kunstenaars moet dat gevoel versterken en niet in de weg staan. Playhouse ’71-’17: is geopend van vrijdag 9 juni tot en met zondag 20 augustus.

  Playhouse ’71-’17
  Met de titel verwijst Bindels naar de functie die het museum volgens hem moet hebben: een veilige speelplek waar iedereen zijn ding kan doen, kan experimenteren en ontdekken. De jonge gastcurator speelt daarmee in op de actualiteit van het museum dat onlangs met een koersdocument een nieuwe, meer open, richting ingeslagen is. Met de jaartallen wil Bindels een periode afsluiten, maar ook evalueren en leren. Als geste naar het rijke museumverleden wordt de tentoonstellingsruimte teruggebracht in haar oorspronkelijke open vorm. Zo ontstaat één groot speelveld waarin de toeschouwer het museum en de kunst op een nieuwe manier kan beleven.

  Kunstenaars en programma
  Bindels selecteerde voor de tentoonstelling elf krachtige stukken uit de collectie van het museum. Deze worden gecombineerd met het werk van veelbelovende kunstenaars met roots in Venlo en omgeving, zoals Krista Smulders, Linda Lenssen, Sen Doesborgh en Marleen Verber. Belangrijk onderdeel van de tentoonstelling is het ongebruikelijke programma waarin plaats is voor onderhoud van een motor, het zetten van een tattoo en een schminkworkshop. De Venlose gemeenschap kan daar naar hartenlust activiteiten aan toevoegen: koorrepetities, yogalessen, tv-uitzendingen, gemeenteraadsvergaderingen. Wees welkom!

  Nieuwe koers museum
  Playhouse ’71-’17: is onderdeel van het transitieprogramma van Museum Van Bommel van Dam. Daarin verzet het museum haar bakens en onderzoekt de mogelijkheden om naast traditionele tentoonstellingen met nieuwe projecten en presentaties nieuwe verbindingen te maken. Een van de eerste doelgroepen die actief is benaderd zijn jonge kunstenaars uit de regio. Vanuit de vraag wat kan een museum voor de ontwikkeling van jonge kunstenaars en het lokale kunstklimaat betekenen is het idee ontstaan voor een volwaardige presentatie onder leiding van Sjors Bindels.


  Lees meer
 • 25 juni 2017 - 16 oktober 2017samenwerkings activiteit ARCHEOCUBES in Maastricht
  Kunst en archeologie zoeken elkaar al af en toe op, om gezamenlijk voor het publiek ons erfgoed beleefbaar te maken.…
  Kunst en archeologie zoeken elkaar al af en toe op, om gezamenlijk voor het publiek ons erfgoed beleefbaar te maken.

  Het product ‘Archeocubes’
  Het product ‘Archeocubes’ bestaat uit negen kubussen van elk 50x50x50 cm met meerdere samen te stellen voorstellingen in vilt en zeildoek van archeologische/historische objecten. Als voorstelling wordt gedacht aan een Keltische munt uit Maastricht-Amby (op zeildoek) en de St. Servaasbrug (in vilt), beide over de negen kubussen verdeeld. Op twee ander zijden komen 18 vilten afbeeldingen van archeologische voorwerpen uit de collectie van Centre Céramique. Een selectie van 6 voorwerpen is reeds gemaakt en bestaat uit onder andere een Karolingische sleutel en Merovingische mantelspelden.

  Gebruik van de ‘Archeocubes’
  Bij de archeologische expositie ‘Top or Topic’ die dit jaar in Maastricht te zien zal zijn in het kader van het provinciale Maatschappelijk Programma Archeologie 2017, zullen de ‘Archeocubes’ ingezet worden in zowel het educatief programma als bij de presentaties. ‘Top or Topic’ vindt plaats van 25 juni tot en met 16 oktober in de Stadshal van Centre Céramique; entree is gratis. Verdere informatie over Top or Topic zal op de website van Centre Céramique te vinden zijn: www.centreceramique.nl.

  In augustus/september vindt in het MECC in Maastricht de Annual Meeting van de European Association of Archaeologists (EAA) plaats. Dit is een groot internationaal archeologisch congres met 2500 deelnemers. Hierbij worden de kubussen gebruikt in het Auditorium, als artistieke decoratie op het podium en als zitelementen in het loungegedeelte.

  Na afloop van het EAA congres en van ‘Top or Topic’ zullen de kubussen in Centre Céramique als permanent onderdeel van het educatief programma Cultureel Erfgoed voor kinderen, scholieren en volwassenen ingezet worden. De Servaasbrug zal als vilten puzzel beschikbaar zijn. De overige archeologische objecten in vilt zullen in drie thema’s geplaatst worden en opgenomen worden in een speurtocht in de Erfgoedpresentatie. Kinderen kunnen daarnaast met de kubussen stoeien, bouwen, op springen en mee spelen of als zitelementen bij de grote videoschermen gebruiken.

  Viltkunstenares Freya Vaes
  De kubussen worden vervaardigd door viltkunstenares Freya Vaes uit Sittard. Hierdoor is een hoog artistiek gehalte en duurzaam gebruik van de ‘Archeocubes’ gewaarborgd.

  Datum: zondag 25 juni t/m maandag 16 oktober 2017
  Locatie: Stadshal van Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis


  Lees meer
 • 26 juni 2017 13:00 - 17:00eigen activiteit Crowdfunding Kennisdag Limburg: gratis kickoff & spreekuren
  In het kader van de Crowdfunding Kennisdag op 26 juni is voordekunst voor alle Limburgse kunstenaars en kunstinstellingen…
  In het kader van de Crowdfunding Kennisdag op 26 juni is voordekunst voor alle Limburgse kunstenaars en kunstinstellingen aanwezig bij het Huis voor de Kunsten Limburg in Roermond. Op deze speciale dag zijn de workshop en de spreekuren gratis te boeken!
   
  Ben jij een Limburgse kunstenaar of werk je bij een Limburgse kunstinstelling, en denk je na over crowdfunding als financieringsvorm? Kom dan naar de Crowdfunding Kennisdag in Roermond, waarbij je alles te weten komt over crowdfunden bij voordekunst.
   
   
  Praktische informatie
  In het Huis voor de Kunsten zal crowdfunding-expert Michiel om 15:30 uur een gratis Kickoff Crowdfunding verzorgen. Daarnaast kun je alle vragen stellen die je nog hebt over crowdfunding in een 1-op-1 gesprek. Boek een spreekuur met een van de crowdfundingexperts van voordekunst tussen 13.00 en 15.00. 
   
  Waar? Huis voor de Kunsten Limburg, Steegstraat 5 Roermond (route)
   
  Kickoff Crowdfunding
  Tijdens de Kickoff zal Michiel je stapsgewijs meenemen door het crowdfundingtraject. Aan de hand van een handig crowdfundingcanvas geeft hij mooie voorbeelden van campagnes, de laatste cijfers en nieuwe inzichten. Deze workshop is onmisbaar voor beginnende crowdfunders, maar ook ervaren makers kunnen met de inspirerende voorbeelden nieuwe inzichten opdoen.
   
  Kom tijdens de Kickoff ook alles te weten over de samenwerking van voordekunst met de Provincie Limburg en hoe zij 30% van het doelbedrag kunnen bijdragen aan jouw project!
   
  De gratis Kickoff vindt plaats van 15.30 - 17.00 uur. 
   
  Sandra Welters  
  Sandra Welters van het Huis voor de Kunsten Limburg zal een toelichting geven vanuit haar rol als Consulent Musea. Sandra adviseert musea en collectiebeherende instellingen in Limburg op het gebied van beleid, digitale informatie, kennisbeheer, veiligheidzorg en bedrijfsvoering. Ook ondersteunt zij de Federatie van Musea in Limburg (FML). Bovendien participeert zij namens het Huis in verschillende (landelijke) museale projecten.
   
  Spreekuur
  Je kunt je ook aanmelden voor een spreekuur. In 25 minuten kun je al je vragen over een mogelijke campagne stellen aan onze crowdfundingexperts. De gratis spreekuren vinden plaats tussen 13.00 en 15.00 uur.
   
   
  Samenwerking Provincie Limburg
  Voordekunst werkt al een aantal jaar samen met de Provincie Limburg. Lees hier het interview met gedeputeerde voor cultuur Ger Koopman over deze samenwerking.
   
  Over Voordekunst
  Voordekunst is het crowdfundingplatform voor de culturele sector. Al bijna 2500 kunst- en cultuurprojecten zagen het levenslicht dankzij crowdfunding via voordekunst, variërend van kleine lokale projecten tot grootschalige acties van nationale instellingen. Rond de 80% van de projecten die zich aanmeldt, slaagt. Dit maakt hen een van de crowdfundingplatforms met het hoogste succesgehalte van de wereld.  
 • 09 juli 2017 11:00 - 15:00 Opening Kunstatelier Bliss
  Bliss is een modern kunstatelier gelegen middenin de prachtige natuur van het Noord-Limburgse Wanssum en wordt…
  Bliss is een modern kunstatelier gelegen middenin de prachtige natuur van het Noord-Limburgse Wanssum en wordt gerund door kunstenares en docente kunstvakken Bianca Ambrosius. Bliss is het diepe geluk dat je ervaart als je je hart volgt en dat is precies de missie die Bianca wil uitvoeren in haar kunstuitingen. Bianca Ambrosius haalt haar diepste geluk uit het creëren van kunst. Schilderen voor anderen en creatief werken mét anderen. Ze wil anderen inspireren hun hart te volgen om ook dit dieper geluk en deze unieke kunstbeleving in een rustgevende en inspirerende omgeving te kunnen ervaren. Bij Bliss word je begeleid om het beste uit jezelf te halen. Als je schildert vanuit je hart, kom je steeds dichter bij je ziel en dat resulteert in een kunstwerk dat jou daadwerkelijk iets kan vertellen.

  Training & coaching
  Bliss verzorgt kunstzinnige coach- en trainingstrajecten voor:
  • Coaches, therapeuten, trainers en begeleiders die creativiteit in willen zetten als middel om hun doel te bereiken;
  • Leerkrachten die graag meer creativiteit uit kinderen en jongeren willen halen;
  • Mensen die de ontwikkeling van hun eigen creativiteit en intuïtie serieus nemen en een nieuwe stap in deze ontwikkeling willen maken.

  Datum: zondag 9 juli 2017, 11.00 uur
  Locatie: Meerlosebaan 43, 5861 CP Wanssum


  Lees meer
meer items…
beeldende kunst nieuws
 • 08 juni 2017 Mike Moonen winnaar van de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs Maastricht 2017
  De winnaar van de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs 2017 is Mike Moonen. Hij ontving op vrijdag 2 juni jl.…
  De winnaar van de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs 2017 is Mike Moonen. Hij ontving op vrijdag 2 juni jl. uit handen van Paula van den Bosch, conservator contemporaine kunst van het Bonnefantenmuseum, de prijs bestaande uit een bedrag van 2500 euro en de Hermine van Berspenning, ontworpen door Lucie Leene, in een etui van Floor Spigt.

  Mike Moonen werd door een vakjury gekozen uit drie genomineerde kunstenaars. De beide andere kandidaten waren Emile Hermans en Elke Lutgerink.

  De jury van de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs Editie Maastricht 2017 bestond uit Paula van den Bosch, conservator hedendaagse kunst Bonnefantenmuseum, Maastricht), Peter Fransman (senior beleidsadviseur, Sittard/Geleen), Ad Himmelreich (conservator Gouvernement aan de Maas/Provincie Limburg), Charlotte Lagro (prijswinnaar in 2015), en Catharien Romijn (curator DSM Collectie).

  Het oordeel van de jury luidde: “Ook in 2015 was Mike Moonen genomineerd: hij was “the new kid on the block”. Zijn werk werd toen geprezen onder meer vanwege de onverwachte ingevingen en vondsten, het ongebreidelde plezier en de onafhankelijke geest waarvan het werk getuigde. Mike ’s werk verraste door zijn onbevangen omgang met materialen, media en bestaande beelden. Dat maakte nieuwsgierig naar de volgende stappen die hij inmiddels meer dan overtuigend heeft gezet. Mike Moonen is volgens de jury verdiend winnaar dit jaar. De jury prijst de bijzonder sterke ontwikkeling in zijn werk van de afgelopen twee jaar. Hij maakt de verwachtingen waar, door in het recente werk telkens weer andere richtingen te exploreren zonder verlies van intensiteit en eigenheid. De jury heeft hoge verwachtingen van wat nog komen gaat.”

  Eerder wonnen Ruchama Noorda (Leiden 2007), Kristin Posehn (Maastricht 2009), Thomas Raat (Leiden 2010), Keetje Mans (Maastricht 2011), Maarten Overdijk (Leiden 2012), Tanja Ritterbex (Maastricht 2013), Margot Zweers (Leiden 2014), Charlotte Lagro (Maastricht 2015) en Emma van Noort (Leiden 2016) de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs. De jaarlijkse kunstprijs is een particulier initiatief dat is gestart in 2006. Beurtelings komt een kunstenaar onder de 36 jaar uit Leiden of Maastricht in aanmerking. Deze twee steden speelden een belangrijke rol in het leven van Hermine van Bers.

  lees meer…
 • 10 mei 2017 Europese erkenning voor festival Cultura Nova
  Donderdag 4 mei heeft de Heerlense stichting Cultura Nova het Europese EFFE-keurmerk mogen ontvangen. Een internationale…
  Donderdag 4 mei heeft de Heerlense stichting Cultura Nova het Europese EFFE-keurmerk mogen ontvangen. Een internationale jury onder leiding van Sir Jonathan Mills heeft festivals uit 39 landen het EFFE-label toegekend. EFFE- Europe for Festivals, Festivals For Europe is een Europees label voor bijzondere festivals dat op initiatief van de European Festival Association wordt uitgereikt.

  ‘De jury waardeert het sterke nationale en internationale profiel van het festival mede als de succesvolle mix van artistiek programma en betrokkenheid van de gemeenschap.’

  De organisatoren zijn blij met de toekenning van het EFFE-label. Het geeft niet alleen een stuk internationale erkenning van het belang van Cultura Nova, maar het vergroot ook de kansen op internationale samenwerking. Het is ook een opsteker voor Heerlen en Parkstad, gelegen in een Euregio, kan men zich in heel Europa profileren als bijzonder en cultureel aantrekkelijk.

  Het 27ste festival Cultura Nova vindt plaats van vrijdag 18 tot en met zondag 27 augustus 2017.

    lees meer…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Beeldende Kunst? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
prikbord
Op het prikbord van de discipline beeldende kunst worden oproepen geplaatst die relevant zijn voor Limburgse beeldend kunstenaars, zoals wedstrijden en opdrachten voor kunstwerken in de openbare ruimte. Ook andere projecten waarvoor kunstenaars worden gezocht, kunnen worden geplaatst. Mail uw prikbordbericht naar ethonon@hklimburg.nl.
Er zijn geen prikbordberichten
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?