beeldende kunst

Voor iedereen in Limburg die professioneel of als amateur bezig is met beeldende kunst treedt het Huis voor de Kunsten Limburg op als adviseur en bemiddelaar. Daarnaast ondersteunen wij initiatieven en organisaties die bijdragen aan het zichtbaar maken van de beeldende kunstproductie in en uit de provincie Limburg, bijvoorbeeld kunst- en atelierroutes, publicaties en groepsexposities. Ook zetten wij onze website in om te informeren over beeldende kunst in Limburg.

Naast deze taakstelling ondersteunen wij de bij ons aangesloten organisaties binnen de discipline beeldende kunst. Bijvoorbeeld Stichting Alphons Winters bij de organisatie van de tweejaarlijkse Alphons Wintersprijs - met bijbehorende exposities - waaraan amateur beeldend kunstenaars uit Nederlands en Belgisch-Limburg kunnen deelnemen. 
Mieke Smits - IRFAK (kunstproject voor Glocal Affairs)
 
beeldende kunst agenda
 • 01 mei 2014 - 31 maart 2015samenwerkings activiteit 'Het Hart van Grind' op de Brunssumerheide
  Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide van de Brunssumerheide komen bezoekers van 1…
  Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide van de Brunssumerheide komen bezoekers van 1 mei 2014 t/m 31 maart 2015 bijzondere steenformaties tegen. Deze kunstwerken nemen hen mee naar de verborgen natuur van de stenen.

  Beeldend kunstenaar Adri Verhoeven realiseerde 11 kunstwerken in de natuur. Samen met Natuurmonumenten, de Vereniging van Geologen, de Sterrenwacht Limburg, Consortium Grensmaas, geoloog/fotograaf Dirk Wiersma en filmmaker Rob Vogelsang neemt hij u graag mee om de diepste lagen van het steentje bloot te leggen. 

  Voor een deel kunt u die ontdekkingstocht op www.hethartvangrind.nl maken. Op deze website is te zien hoe breed de fascinatie voor de steen verbreid is. Dichters willen de steen kennen, in heel verschillende culturen wordt de steen op een voetstuk geplaatst en de wetenschap ontdekt onze eigen wortels in de steen. Om de 'intimiteit met het bestaan' aan den lijve te ervaren zult u oog in oog moeten komen staan met het ontblote hart van de steen. 

  Startpunt van de wandeling is het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Schaapskooiweg 99 in Heerlen. Hier is een gratis routekaart beschikbaar. Alle praktische informatie en een mogelijkheid om de routekaart te downloaden staan ook op www.hethartvangrind.nl.
   
  Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg. 
 • 21 november 2014 - 26 november 2014samenwerkings activiteit Tentoonstelling genomineerden Alphons Wintersprijs 2014
  Van 21 t/m 26 november 2014 vindt in 't Lab van het Gouvernement aan de Maas in Maastricht de tentoonstelling plaats…
  Van 21 t/m 26 november 2014 vindt in 't Lab van het Gouvernement aan de Maas in Maastricht de tentoonstelling plaats met schilderijen en tekeningen van de 72 genomineerden voor de Alphons Wintersprijs 2014.

  Deze amateur tekenaars en -schilders uit Nederlands- en Belgisch-Limburg tonenen ieder één recent werk. De winnaars worden door gedeputeerde Ger Koopmans bekendgemaakt tijdens de besloten opening van de eindtentoonstelling op donderdagavond 20 november 2014. De tentoonstelling is hierna voor iedereen gratis te bezichtigen t/m 26 november.

  De openingstijden zijn als volgt:
  -21 november van 10.00 - 17.00 uur
  -22 en 23 november van 11.00 - 17.00 uur
  -24 t/m 26 november van 10.00 - 17.00 uur

  Op 21, 24, 25 en 26 november van 14.30 tot 15.30 uur bestaat de mogelijkheid een gratis rondleiding door de tentoonstelling te boeken. U krijgt hierbij van Willem Jansen, voorzitter van Stichting Alphons Winters, uitleg over de getoonde werken en na afloop een kopje koffie of thee. U kunt zich hiervoor aanmelden tot 19 november via rcorstjens@hklimburg.nl (geef uw voorkeursdag en het aantal personen aan). 

  Adres: 't Lab, Limburglaan 10, Maastricht
  Lees meer
 • 23 november 2014 13:00 - 17:00samenwerkings activiteit Kunstbeeld Thorn
  Wandelen, van kunst en cultuur genieten en ook nog bijzondere, zelden te bezichtigen, plekken van Thorn zien. Op…
  Wandelen, van kunst en cultuur genieten en ook nog bijzondere, zelden te bezichtigen, plekken van Thorn zien. Op zondag 23 november beleeft Thorn een nieuw evenement: Kunstbeeld Thorn, een initiatief van Thorn Metronoom. Motto van deze bijzondere culturele tocht door Thorn is ‘Stilte’.

  Op veertien plekken in het witte stadje gaan de deuren open voor kunstenaars en hun bezoekers. Het biedt u de kans om bijvoorbeeld een blik te werpen in het oude notariskantoor, of in een voormalige watermolen terwijl dichters voorlezen, pianisten hun klanken laten klinken en beeldend kunstenaars hun werk tonen. Kleinschaligheid staat daarbij voorop. Op sommige locaties is maar plek voor een klein aantal bezoekers per optreden. Kunstbeeld Thorn staat daardoor garant voor de bijzondere combinatie van een intieme sfeer met cultuur van de bovenste plank. En dat op locaties die maar zelden opengaan voor het grote publiek. Optredens duren ongeveer vijftien minuten. Bezoekers kunnen vervolgens rustig verder lopen naar de volgende bijzondere plek om zich daar opnieuw cultureel te laten verrassen.

  Thorn Metronoom heeft inmiddels een groot aantal kunstenaars bereid gevonden om ieder op hun eigen manier het thema ‘stilte’ uit te werken. Cellist Bert Maesen, docent aan diverse muziekacademies en in 1987 winnaar van het internationaal celloconcours in het Spaanse Murcia, speelt solo op een van de mooie Thornse locaties. Brigitte van Loo is docente Dans en Drama, maar heeft zich ook verdiept in meditatie en zen. Voldoende achtergrond om het thema ‘stilte’ uit te diepen. Jazz-zangeres Miriam Dückers zingt normaliter voor jazzband QuantaZz, maar zal speciaal voor deze gelegenheid een ingetogen a capella optreden verzorgen. Conservatoriumstudent Liang Ramakers gebruikt de piano om zijn visie op het thema ten gehore te brengen. Edwin Becker is in het dagelijks leven hoofdconservator tentoonstellingen bij het Van Gogh Museum in Amsterdam. Regelmatig geeft hij lezingen over de link tussen beeldende kunst en muziek, waarbij hij zelf ook pianomuziek speelt. Ook tijdens Kunstbeeld Thorn zal hij achter de piano plaatsnemen. Dichter Ed van der Aa vertelt over zijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostella en leest fragmenten voor uit het boek dat hij over deze tocht schreef. Kunstenares Ine Catharina Geraedts was in 2008 een van de twintig jonge talenten die werden aangewezen door een kunsttijdschrift. Bezoekers van het nieuwe Thornse evenement kunnen zien waarom, als Geraedts haar krachtige videobeelden met zorgvuldig gekozen tekstflarden laat zien. Jan C M Peeters is performer en beeldend kunstenaar. Hij richt in Thorn een compacte tentoonstelling in in een kelder. Hij probeert een iconische stilte te verbeelden: wit en vol-ledig. Aitor Reynders speelt al sinds zijn veertiende jaar gitaar. Hij studeerde aan de Kunsthumaniora in Brussel en het conservatorium in Maastricht. In het zijn voormalige atelier is werk van de vorig jaar overleden kunstenaar Ad Maas te zien en leest An Coolen gedichten van Maas voor. De eveneens in Thorn woonachtige kunstenares Angeles Nieto laat bezoekers genieten van haar veelal kleurrijke en vrolijke schilderijen en zeefdrukken en Frits Criens, stadsdichter van Leudal, geeft op zijn geheel eigen wijze invulling aan het thema stilte. Frans Geelen is van oorsprong afkomstig uit Thorn maar woont momenteel in Beesel. Hij werkt onder meer met olieverf op doek, maar hij maakt ook beeldende kunst in brons. Ad van Schijndel uit Heeswijk-Dinther zal de bezoekers verrassen met zijn heldere ‘poëzie met een kwinkslag’. Ineke Timmermans is in haar teken- en schilderwerk speels en serieus. Haar vrije creaties zijn als een waarachtig avontuur dat gaat over ontsnappen.

  Kunstbeeld Thorn begint zondag 23 november om 13.00 uur. Bezoekers krijgen na betaling van € 5,- per persoon een route en een korte beschrijving van alle locaties en van alle deelnemende kunstenaars. Vervolgens kan iedereen zelf een keuze maken uit het aanbod, en op eigen houtje en vooral ook op eigen tempo van voorstelling naar voorstelling lopen. Startpunt is café De Zonnewijzer, Hoogstraat 18 in Thorn.


  Lees meer
beeldende kunst nieuws
 • 12 november 2014 Huis voor de Kunsten Limburg zoekt Lid van de Raad van Toezicht
  Het Huis voor de Kunsten Limburg is op zoek naar een lid van de Raad van Toezicht.

  Wij zijn een stichting, die…
  Het Huis voor de Kunsten Limburg is op zoek naar een lid van de Raad van Toezicht.

  Wij zijn een stichting, die in de meest brede zin ondersteuning biedt aan organisaties, instellingen en personen, die actief zijn op het brede terrein van cultuur in de provincie Limburg. Het Huis wordt bestuurd door een directeur onder toezicht van de Raad van Toezicht. De Raad van Toezicht bestaat uit 4 personen. Naast de Raad van Toezicht kent de stichting nog een Deelnemersraad en een Gebruikersraad.

  Ga naar www.hklimburg.nl/vacatures voor een uitgebreid functieprofiel.
 • 04 november 2014 FASHIONCLASH presenteert Nederlands modetalent tijdens Cologne Fashion Days
  Nederland is gastland tijdens Cologne Fashion Days 2014 en FASHIONCLASH is gevraagd om 10 Nederlandse ontwerpers…
  Nederland is gastland tijdens Cologne Fashion Days 2014 en FASHIONCLASH is gevraagd om 10 Nederlandse ontwerpers te presenteren. Binnen de THINK DUTCH SPACE wordt de diversiteit, innovatie en creativiteit van 'Dutch fashion design' getoond. In de stijl van FASHIONCLASH is er niet alleen kleding te vinden maar ook accessoires, schoenen en textielontwerp. De selectie van de designers bestaat uit bekroonde top talenten Liselore Frowijn (Prix Chloé bij Hyères International Festival de la Mode 2014) en schoenontwerpster Deniz Terli (Clarks Shoe Design Award). Verder kun je mode ontdekken van Joelle Boers, Ebby Port, by Sanne Jansen en mannenkleding van Mevan Kaluarachchi en Jivika Biervliet. Ontwerpers Judith van Vliet en Chris van den Elzen hebben elkaar per ongeluk leren kennen bij FASHIONCLASH / Invito Shoe Design Challenge en dit resulteerde in een succesvolle samenwerking die tot uitdrukking kwam tijdens FASHIONCLASH Festival (juni 2014). Hun innovatieve creaties en ontwerpen zijn te zien tijdens Cologne Fashion Days (CFD). Last but not least, de reeds gevestigde Bas Kosters. CFD geeft ontwerpers de mogelijkheid om werk te presenteren, verkopen en daarnaast om de Duitse markt te verkennen.
   
  Cologne Fashion Days 2014, een nieuw modeplatform in Keulen
  De langverwachte première van de CFD | COLOGNE FASHION DAYS 2014, een driedaagse beurs voor mode liefhebbers, vindt plaats in The New Yorker | DOCK.ONE in Keulen - Mülheim in het weekend van 14 t/m 16 november. Tijdens de CFD vindt ook de 4e editie plaats van de CFD de succesvolle COLOGNE CATWALK (15 november vanaf 19.00 uur), een avondprogramma met modeshows van aantal deelnemende ontwerpers waaronder ook van aantal FASHIONCLASH ontwerpers. Meer dan 30 fashion labels uit binnen- en buitenland zullen hun nieuwste collecties presenteren en verkopen zoals BRACHMANN, LAROMO + PADICI en JOLONTÉ VOUS en de lokale ontwerpers uit Keulen waaronder CHANG13 en LIEV by Olivia Zirkel. Gedurende alle drie beursdagen, is er op de CFD stage een interessant aanvullend programma met lezingen, interviews en gesprekken over mode.
   
  lees meer…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Beeldende Kunst? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
prikbord
Op het prikbord van de discipline beeldende kunst worden oproepen geplaatst die relevant zijn voor Limburgse beeldend kunstenaars, zoals wedstrijden en opdrachten voor kunstwerken in de openbare ruimte. Ook andere projecten waarvoor kunstenaars worden gezocht, kunnen worden geplaatst. Mail uw prikbordbericht naar mfrencken@hklimburg.nl.
Er zijn geen prikbordberichten
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?