beeldende kunst

Voor iedereen in Limburg die professioneel of als amateur bezig is met beeldende kunst, is het Huis voor de Kunsten Limburg het aanspreekpunt en treedt het op als adviseur en bemiddelaar. Wij stimuleren, (door)ontwikkelen en (mede)initiëren beeldende kunst projecten en initiatieven die bijdragen aan het zichtbaar maken van de beeldende kunstproductie in en uit de provincie Limburg, bijvoorbeeld kunstmanifestaties, symposia en (groeps)exposities. Ook zetten wij onze website in om te informeren over beeldende kunst in Limburg.

Onder de discipline beeldende kunst valt onder andere teken-, schilder- en grafische kunst, vormgeving, keramiek, beeldhouwkunst, installatiekunst, performancekunst, digitale en (nieuwe) mediakunst en kunst in de openbare ruimte. 
Mieke Smits - IRFAK (kunstproject voor Glocal Affairs)
 
beeldende kunst agenda
 • 03 maart 2017 - 01 april 2017 Expositie| Onverminderd blijven dromen
  Tijdens de expositie ‘Onverminderd blijven dromen’ is er werk te zien van Ena Rutten (schilderijen) en Monique…
  Tijdens de expositie ‘Onverminderd blijven dromen’ is er werk te zien van Ena Rutten (schilderijen) en Monique Bruls (beelden).

  Ena Rutten
  De ‘verfhuiden’ staan wat Ena betreft altijd in dienst van vorm en compositie. Die zorgen voor de suggestieve kracht die het werk voor haar moet hebben.

  Monique Bruls
  De beelden van Monique hebben een sterk symbolisch karakter, met thema´s als de vrouw, drager van het leven, symbool van kracht. Boten, tempels en poorten zijn voor haar monumenten van vooruitgang en verandering, in het heden en verleden.

  Datum: vrijdag 3 maart t/m zaterdag 1 april 2017 (opening zaterdag 4 maart , 14.00 uur)
  Locatie: Galerie Kunstwinkel Dabekaussen, Engelenkampstraat 21a, Sittard


  Lees meer
 • 04 maart 2017 - 06 augustus 2017 Expositie Fashion vs. Art | FASHIONCLASH & SCHUNCK*
  4 maart t/m 21 mei én 25 mei t/m 6 augustus 2017 toont SCHUNCK* (Vitrine) de expositie Fashion vs. Art, samengesteld…
  4 maart t/m 21 mei én 25 mei t/m 6 augustus 2017 toont SCHUNCK* (Vitrine) de expositie Fashion vs. Art, samengesteld door FASHIONCLASH en georganiseerd in samenwerking met SCHUNCK*. Een multidisciplinaire expo die de relatie tussen mode en kunst bevraagt met o.a. werk van Marlou Breuls, STEVEN VANDERYT, Alexandere de Vos en Antoine Peters.

  FASHION VS ART
  Binnen de academische sfeer en de wereld van jonge ontwerpers zijn er vele voorbeelden van cross-overs met kunst en autonome benaderingen van de mode als een vorm van kunst. De multidisciplinaire expositie FASHION VS. ART toont een selectie van het werk van ontwerpers en kunstenaars, die met hun werk de grenzen van mode opzoeken en uitdagen als een vorm van kunst. Met hun speelse en innovatieve benadering van mode stimuleren ze onze imaginaire wereld en trekken ze de perceptie in twijfel. Stel jezelf de vraag: Is het kunst of is het mode?

  Datum: 4 maart t/m 21 mei & 25 mei t/m 6 augustus 2017, 9.00 – 23.00 uur
  Opening: zaterdag 1 april 2017, 17.00 uur SCHUNCK* Glaspaleis, Centrale hal
  Locatie: SCHUNCK* Glaspaleis, Vitrine - Heerlen

  Gedurende de looptijd van de tentoonstelling wordt de opstelling eenmaal gewisseld.

   
  Lees meer
 • 25 maart 2017 - 20 april 2017 Expositie Parallel #3 | Nieuwe Nor Heerlen
  Parallel #3 Art x Music

  De expositie Parallel #3 is de derde in een serie van vier waarin een beeldend kunstenaars…
  Parallel #3 Art x Music

  De expositie Parallel #3 is de derde in een serie van vier waarin een beeldend kunstenaars gedu¬rende het seizoen 2016/2017, in samenwerking met kunststudenten van MAFAD, Kunstbende Limburg deelnemers en experts uit het werkveld, om beurten in poppodium NIEUWE NOR exposeren. In het leven en werk van de deelnemers neemt muziek telkens een verschillende maar belangrijke rol in. In de samenwerking onderzoeken zij de grenzen, verschillen en parallellen tussen muziek en beeldende kunst in hun eigen werk.

  Op zaterdag 25 maart presenteert poppodium NIEUWE NOR Parallel #3 (opening). Tijdens deze gelegenheid presenteren de deelnemers; studenten van MAFAD (Maastricht Academy of Fine Arts and Design) en een deelnemer van Kunstbende Limburg, werk dat zij hebben gemaakt in samenwerking met en onder begeleiding van kunstenaar Lucas Kramer en tenor Eelke van Koot.

  Tijdens de feestelijke opening zullen Lucas Kramer (Maastricht, 1988), Eelke van Koot (Nijmegen, 1983), Joep Hinssen (Venlo, 1988), Don Possen (Heerlen, 1990) en Menno Prins (Sittard, 1999) een gezamenlijke performance uitvoeren bestaand uit vijf episodes die door de deelnemers afzonderlijk zijn ontwikkeld.
  Het schilderij ‘De Schreeuw’ van Edvard Munch uit 1893 is de inspiratiebron van de groep en leidt hun onderzoek naar respectievelijk resonantie, stilte, verwachting en uitdrukking van kreet en alarm.

  De expositie is geopend en gratis te bezoeken op afspraak en tijdens activi¬teiten van Poppodium NIEUWE NOR:
  Zaterdag 25-03, 14.30 – 17.00 uur, Performance om 15.00 uur
  Vrijdag 31-03, 20.00 – 23.00 uur
  Zaterdag 01-04, 22.00 – 04.00 uur
  Vrijdag 07-04, 20.00 – 23.30 uur
  Donderdag 13-04, 19.30 – 23.00 uur
  Vrijdag 14-04, 22.00 – 04.00 uur
  Zaterdag 15-04, 20.00 – 01.00 uur

  Datum: 25 maart 2017 t/m 20 april 2017
  Locatie: Nieuwe Nor, Pancratiusstraat 30, Heerlen
  Entree: gratis


  Lees meer
 • 31 maart 2017 19:00 - 21:00 Poëtische opening expositie 'A Matter of Time'
  In de vierde expositie van The Art Project - 'A Matter of Time' - staat het werk van de twee kunstenaars Sanne…
  In de vierde expositie van The Art Project - 'A Matter of Time' - staat het werk van de twee kunstenaars Sanne Vaassen en Nuria Maria centraal. Sanne Vaassen (1991) werd onlangs uitgeroepen tot winnaar van de Parkstad Limburg Prijs. Zij laat zich inspireren door beweging en verandering, veelal teweeggebracht door verschillende natuurlijke processen. Zo stelde zij voor het werk 'Currents' allerlei gipsen platen bloot aan de invloed van verschillende wateren en maakt daarmee niet alleen het natuurlijke proces van erosie, maar ook het verstrijken van tijd zichtbaar.
   
  Nuria Maria (1990) lijkt in haar schilderijen en werken op papier de tijd even stil te zetten. Haar werk, vaak uitgevoerd in een zacht en koel kleurenpalet, laat zich opvatten als een onderzoek naar perspectief en ruimte. In 'A Matter of Time' zal tevens haar meest recente video-installatie te zien zijn.
   
  De opening van de expositie vindt plaats op vrijdagavond 31 maart vanaf 19 uur in Post + García Espacio. aan de Rechtstraaat 86 te Maastricht. Young Poets Merlijn Huntjens en Michelle Bracke lieten zich inspireren door de werken uit de tentoonstelling en zullen hun gedichten op deze feestelijke avond voordragen. Zorg dat je erbij bent!

  Lees meer
 • 01 april 2017 00:00 - 00:00 Publicatie ‘Herinneringen 1906-1968, Suzanne Nicolas-Nijs’
  Overhandiging eerste exemplaar aan wethouder Pleyte

  Op zaterdagmiddag 1 april om 14.00 uur wordt in het Cuypershuis…
  Overhandiging eerste exemplaar aan wethouder Pleyte

  Op zaterdagmiddag 1 april om 14.00 uur wordt in het Cuypershuis in Roermond het eerste exemplaar van het boek Herinneringen 1906-1968, Suzanne Nicolas-Nijs overhandigd aan de wethouder van cultuur de heer F.J. Pleyte. Het betreft de uit het Frans vertaalde memoires van de Belgische beeldhouwster Suzanne Nicolas-Nijs, de vrouw van de glazenier Joep Nicolas.

  Het typoscript van Suzannes aantekeningen over haar leven was in het bezit van de Limburgse beeldend kunstenaar Will Sannen, die van 1980 tot haar overlijden in 1985 in Steyl atelier- en woonruimte bij haar huurde. Een verzoek in 2014 aan zijn vriend Paul Vermunt om de memoires voor eigen gebruik te vertalen resulteerde in een vertaling en, mede door de enthousiaste reacties van Suzannes dochters Claire en Sylvia Nicolas, in het verschijnen van de herinneringen in boekvorm.

  De herinneringen bestrijken de periode van 1906 tot 1968. In 1972 overlijdt Joep Nicolas en in 1985 Suzanne. Ze zijn naast elkaar begraven aan de voet van de Basiliek van Sint Odiliënberg. Bijna vijftig jaar na de periode die in haar herinneringen wordt beschreven stapt Suzanne Nijs even uit de anonimiteit.

  Datum: zaterdag 1 april 2017, 14.00 uur
  Locatie: Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1, Roermond

   
  Lees meer
 • 02 april 2017 - 06 augustus 2017 PAINT IT SOFT | 'Renaissance' van de textielkunst in SCHUNCK*
  PAINT IT SOFT is een omvangrijke tentoonstelling over de ‘renaissance’ van de textielkunst. Zoals textielkunstenaars…
  PAINT IT SOFT is een omvangrijke tentoonstelling over de ‘renaissance’ van de textielkunst. Zoals textielkunstenaars in de jaren ’50 vanuit de grenzen van het canvas uitkwamen bij textiel, zo rekken vele hedendaagse kunstenaars de schilderkunst letterlijk op tot ‘sociale weefsels’ en ‘olieverfschilderijen van stof’. PAINT IT SOFT ontrafelt de huidige herontdekking van de textielkunst aan de hand van de collectie SCHUNCK* en recente ontwikkelingen in de hedendaagse kunst. De tentoonstelling borduurt voort op het artistieke onderzoek en presentatiebeleid van SCHUNCK* rondom avant-gardistische tendensen vanaf de jaren ’50.

  Met werk van
  Rob Birza, Claude Bleynie, Koen Doodeman, Yvonne Dröge Wendel, Norbert Fiddelers, Romy Finke, Daan van Golden, Tom de Groot, Christie van der Haak, Lieven Hendriks, Twan Janssen, Louis Marie Jullien, Fransje Killaars, Klaas Kloosterboer, Jean Lurçat, Elke Lutgerink, Keetje Mans, Rik Meijers, Machiel van Soest, Sarah van Sonsbeeck, Clary Stolte, Berend Strik, Han Schuil, Helen Verhoeven en Roy Villevoye.

  Het materiaal (stof en draad) maakt ook een link met de mode onontkoombaar. De door FASHIONCLASH samengestelde expositie FASHION VS. ART (Vitrine, Glaspaleis) toont werken van ontwerpers en kunstenaars, die in hun werk de mode bevragen en in hun werk de grenzen van de kunst en van mode opzoeken.

  Opening
  De opening van Paint It Soft vindt plaats op zaterdag 1 april om 17.00 uur in het SCHUNCK* Glaspaleis. Gelijktijdig met PAINT IT SOFT openen de thematisch verwante tentoonstellingen rondom mode, textiel en de collectie SCHUNCK*: FASHION vs. ART (4 mrt t/m 6 aug 2017); Emulate / (Ne) Plus Ultra State: De ‘Take Away’ Collectie (1 apr t/m 6 aug 2017) en Not So Soft. Eindexamenexpositie Bernardinuscollege (1 t/m 30 apr 2017).

  Datum: zondag 2 april 2017 t/m zondag 6 augustus 2017
  Locatie: SCHUNCK* Glaspaleis, Heerlen
  Entree: €6,00


  Lees meer
 • 05 april 2017 - 30 april 2017 Expositie 'Natuurlijk abstract' van kunstschilder Nelita Lelijveld
  Expositie en rondleiding door Nelita Lelijveld

  Bezoek van 5 t/m 30 april 2017 de expositie Natuurlijk abstract…
  Expositie en rondleiding door Nelita Lelijveld

  Bezoek van 5 t/m 30 april 2017 de expositie Natuurlijk abstract van kunstschilder Nelita Lelijveld in de Gabriël Gorriszaal van de Bibliotheek Bibliorura. In deze expositie toont Nelita Lelijveld een selectie van haar abstracte schilderijen, geïnspireerd door de natuur. Op zaterdag 8 april van 13.00 tot 16.00 uur geeft Nelita een persoonlijke rondleiding bij de expositie.

  De natuur is de belangrijkste inspiratiebron voor Nelita Lelijveld. Bomen, bloemen en landschappen zijn dan ook vaak het onderwerp in haar schilderijen. Zij beeldt ze af in een geabstraheerde of abstracte voorstelling, waardoor vorm en kleur extra worden benadrukt. In het vrolijke kleurgebruik is ook Nelita’s bewondering voor de Oostenrijkse schilder Hundertwasser te herkennen.

  Nelita Lelijveld is geboren in Den Haag en woont nu in Roermond. In 1998 begon zij met tekenen en schilderen. Zij volgde verschillende teken- en schildercursussen en heeft inmiddels een eigen stijl ontwikkeld. Nelita exposeert haar werk regelmatig in horecagelegenheden en op kunstmarkten. Op vrijdagmiddag begeleidt zij een cursus tekenen en schilderen bij ontmoetingscentrum ’t Paradies in Roermond.

  Datum: 5 t/m 30 april 2017. Rondleiding: zaterdag 8 april, 13.00-16.00 uur.
  Locatie: Gabriël Gorriszaal, 1ste etage Bibliotheek Roermond.
  Toegang: Gratis

    
  Lees meer
 • 10 april 2017 - 17 april 2017samenwerkings activiteit Kunstsymposium Oogsten
  Een initiatief van Wanda Reiff (galeriehoudster) en Natascha Waeyen (beeldend kunstenaar). …
  Een initiatief van Wanda Reiff (galeriehoudster) en Natascha Waeyen (beeldend kunstenaar). 

  Kunstenaars:
  Nathalie Brans | Claudia Breuer | Mireille Brouwer | Suzan Drummen | Titia Eggen | Iris van der Ende | Sabine Jacobs | Monique van Kerkhof | Gerrie Laudy | Sylie Marcias Diaz | Ursula Pahnke Felder | Marijke Stultiens | Linda Verkaaik | Claudia Volders | Natascha Waeyen 

  Van maandag 10 april 2017 t/m paasmaandag 17 april 2017 vindt het Kunstsymposium Oogsten plaats op binnen- en buitenlocaties bij Wanda Reiff – Contemporary Art op het Plateau van Margraten.

  Veertien vrouwelijke Euregionale kunstenaars, in de leeftijd van 26 tot 89 jaar die letterlijk en figuurlijk uit de kunst zijn, werken en leven 8 dagen samen in de vorm van een artist-in-residence. Allen ondernemende kunstenaars die midden in de maatschappij staan en zowel nationaal als internationaal hun sporen hebben verdiend en bovenal nog steeds verdienen. Zij discussiëren over het nog steeds bestaande ‘glazen plafond’ en gaan op zoek naar de plek die zij willen en kunnen innemen in de (kunst)wereld. De variatie in generaties van de deelneemsters aan het symposium laat zien wat de ontwikkeling in de kunstsector door de jaren heen teweeg heeft gebracht en zorgt voor nog meer diversiteit en visies in de kunst door de combinatie van ervaring en jong enthousiasme.

  Tijdens het Kunstsymposium doen 4 BA studenten (University College Maastricht, Peers-project) en 4 ReMA studenten (Universiteit Maastricht, CAST Joint Research Project) onder leiding van Prof. Dr. Aagje Swinnen onderzoek naar de manier waarop vrouwelijke kunstenaars manoeuvreren in het huidige artistieke veld. Daarbij gaat de aandacht in het bijzonder uit naar vragen omtrent gender en leeftijd.
  Voorafgaand aan het symposium maken kinderen uit groep 7 en 8 van Basisschool Sint Jozef uit Oost-Maarland filmportretten van een aantal van deze inspirerende vrouwen.
  Middelbare scholieren uit de regio Maastricht en het Heuvelland kunnen zich aanmelden voor een Vlog-project dat tijdens de symposiumweek wordt gehouden. De resultaten worden gebroadcast via YouTube en andere social media.

  Het symposium is de gehele week toegankelijk voor publiek. Het is een unieke gelegenheid om het creatieve proces van de kunstenaars nauwgezet te volgen, met hen in gesprek te gaan, samen te eten en te drinken en deel te nemen aan het programma tijdens het Symposium Oogsten. Er vinden onder meer rondleidingen, lezingen en discussies plaats onder leiding van mensen uit de culturele en wetenschappelijke sector. Meer informatie over de rondleidingen en voor aanmeldingen kunt u contact opnemen met de organisatie.

  Op zaterdag 15 april wordt het Oogstfeest gevierd. Ook hier is iedereen van harte welkom. Tijdens het paasweekend (16 en 17 april) worden de resultaten van deze week intensief samenwerken en onderzoek aan het publiek gepresenteerd. Het publiek kan zich laten gidsen en genieten van de kunst, performances en muziek.

  Download de poster hier.
  Voor het volledige programma en aanmelden, klik hier.


  Lees meer
 • 30 april 2017 15:00 - 17:00 Expositie ‘PLAYGROUND’ met o.a. werk van Ellie Munten
  Tijdens de expositie ‘PLAYGROUND’ in Domani Venlo, toont beeldend kunstenaar Ellie Munten…
  Tijdens de expositie ‘PLAYGROUND’ in Domani Venlo, toont beeldend kunstenaar Ellie Munten
  2 en 3 dimensionaal werk, waarbij zand een belangrijk element is.

  Aanvullende progamma’s bij deze expositie zijn de projecten:
  • Geluidskunstenaar/muzikant Mike Roelofs in dialoog met het beeldend werk van Ellie Munten ‘PLAYGROUND – IMPROVISATION II’, zondag 30 april, 15.00 – 17.00 uur
  • Dans en performance kunstenaar Suzanne Lamers in dialoog met het beeldend werk van Ellie Munten.

  Elly Munten
  Een wezenlijke kenmerk van het werk van Ellie Munten is de interactie tussen het binnen en het
  buiten. Al jaren is haar aandacht consequent gericht op het onderzoeken van geestelijk/psychologische en fysiek/ concrete aspecten binnen het werk.

  Locatie: Domani | Centrum voor Morgen | Dominicanenplein 15, Venlo
  Entree: gratis

  Ellie Munten is iedere donderdagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur aanwezig.
  Meer weten van Ellie Munten, ga naar de website. Voor meer infomartie over de expositiedatums en openingstijden ga naar de website van Domani.


  Lees meer
meer items…
beeldende kunst nieuws
 • 22 maart 2017 Crowdfundingcampagne voor Kunstsymposium Oogsten
  Van maandag 10 t/m paasmaandag 17 april 2017 vindt het Kunstsymposium Oogsten plaats. Dertien vrouwelijke Euregionale…
  Van maandag 10 t/m paasmaandag 17 april 2017 vindt het Kunstsymposium Oogsten plaats. Dertien vrouwelijke Euregionale kunstenaars werken en leven 8 dagen samen. Kunstenaars, die midden in de maatschappij staan en zowel nationaal als internationaal hun sporen hebben verdiend. Zij gaan op zoek naar hun glazen plafond, naar de plek die zij (kunnen) innemen in de (kunst)wereld.

  Tijdens het symposium doen BA studenten (University College Maastricht, Peers-project) en ReMA studenten (Universiteit Maastricht, CAST Joint Research Project) onderzoek naar de manier waarop vrouwelijke kunstenaars manoeuvreren in het huidige artistieke veld. Voorafgaand aan het symposium maken kinderen filmportretten van een aantal van deze inspirerende vrouwen. Het symposium is de gehele periode vrij toegankelijk voor publiek en er is een educatief programma voor jong en oud. Er vinden onder meer rondleidingen, lezingen en discussies plaats onder leiding van mensen uit de culturele en wetenschappelijke sector.

  Beeldend kunstenaar Natascha Waeyen en Wanda Reiff (galerie Wanda Reiff Contemporary Art) organiseren het Kunstsymposium Oogsten. Om het symposium financieel rond te krijgen is een crowdfundingcampagne via voordekunst.nl opgezet. Wil je een bijdrage leveren? Ga dan naar de website voordekunst.nl

  lees meer…
 • 13 februari 2017 InBeeld: nieuwe prijs voor beeldende amateurkunst in Limburg
  Het Huis voor de Kunsten Limburg en de Limburgse centra voor de kunsten starten met een nieuwe, tweejaarlijkse…
  Het Huis voor de Kunsten Limburg en de Limburgse centra voor de kunsten starten met een nieuwe, tweejaarlijkse prijs voor de beeldende amateurkunst in Limburg: InBeeld. Iedereen van 12 jaar en ouder die in de ‘vrije tijd’ één of meerdere vakgebieden in de beeldende kunst beoefent, wordt uitgenodigd om voor InBeeld 2017 een kunstwerk te maken rondom het thema ‘Stille levens’. Alle beeldende materialen en technieken zijn toegestaan, met uitzondering van film en fotografie.
   
  Ieder ingezonden werk wordt geëxposeerd tijdens een van de regionale voorronden in de kunstencentra in Kerkrade en Landgraaf, Maastricht, Roermond, Sittard, Venlo, Venray en Weert. Een vakjury beoordeelt de werken op originaliteit, zeggingskracht, verbeelding van het thema en toegepaste techniek.
  Winnaars van de voorronden worden in juli 2017 tentoongesteld tijdens een finale expositie. Hierbij worden de drie winnaars van InBeeld 2017 bekendgemaakt. De hoofdprijs is een geldbedrag van 250 euro. Daarnaast is er een tweede prijs van 150 euro en een derde prijs van 100 euro. Ook is er per voorronde een publieksprijs. Inschrijven kan tot 30 april 2017 via www.hklimburg.nl/inbeeld.
   
  Wedstrijdvoorwaarden
  Voor InBeeld 2017 mogen 2D- en 3D-werken worden ingezonden die gemaakt zijn in 2016 of 2017. Deelnemers moeten niet-professioneel actief zijn als kunstenaar en woonachtig zijn in de Nederlandse provincie Limburg of bijvoorbeeld hier actief zijn via verenigingen, lesateliers en/of centra voor de kunsten. Het werk mag niet groter zijn dan 100 x 100 cm (inclusief de lijst) of zwaarder zijn dan 25 kg. Het thema ‘Stille levens’ mag vrij geïnterpreteerd worden. Er zijn geen inschrijfkosten verbonden aan de deelname. De volledige wedstrijdvoorwaarden staan op www.hklimburg.nl/inbeeld.
   
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Beeldende Kunst? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
prikbord
Op het prikbord van de discipline beeldende kunst worden oproepen geplaatst die relevant zijn voor Limburgse beeldend kunstenaars, zoals wedstrijden en opdrachten voor kunstwerken in de openbare ruimte. Ook andere projecten waarvoor kunstenaars worden gezocht, kunnen worden geplaatst. Mail uw prikbordbericht naar ethonon@hklimburg.nl.
29-03-2017 11:36,

Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst

Iedere Nederlandse beeldende kunstenaar die de beeldende kunst zelfstandig en beroepsmatig uitoefent… Iedere Nederlandse beeldende kunstenaar die de beeldende kunst zelfstandig en beroepsmatig uitoefent en op 1 januari 2017 nog geen 35 jaar is, kan meedingen naar een Koninklijke Prijs waarbij de prijswinnaar € 6.500,- wint.

De uiterste inzenddatum is 15 mei 2017. Kijk voor meer informatie, deelname en inschrijven op www.koninklijkeprijs.nl.
 

Lees meer…
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?