• langlopende activiteiten

 • 01 mei 2014 - 31 maart 2015 'Het Hart van Grind' op de Brunssumerheide
  Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide van de Brunssumerheide komen bezoekers van 1 mei 2014 t/m 31 maart 2015 bijzondere steenformaties tegen. Deze kunstwerken nemen hen mee naar de verborgen natuur van de stenen.

  Beeldend kunstenaar Adri Verhoeven realiseerde 11 kunstwerken in de natuur. Samen met Natuurmonumenten, de Vereniging van Geologen, de Sterrenwacht Limburg, Consortium Grensmaas, geoloog/fotograaf Dirk Wiersma en filmmaker Rob Vogelsang neemt hij u graag mee om de diepste lagen van het steentje bloot te leggen. 

  Voor een deel kunt u die ontdekkingstocht op www.hethartvangrind.nl maken. Op deze website is te zien hoe breed de fascinatie voor de steen verbreid is. Dichters willen de steen kennen, in heel verschillende culturen wordt de steen op een voetstuk geplaatst en de wetenschap ontdekt onze eigen wortels in de steen. Om de 'intimiteit met het bestaan' aan den lijve te ervaren zult u oog in oog moeten komen staan met het ontblote hart van de steen. 

  Startpunt van de wandeling is het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Schaapskooiweg 99 in Heerlen. Hier is een gratis routekaart beschikbaar. Alle praktische informatie en een mogelijkheid om de routekaart te downloaden staan ook op www.hethartvangrind.nl.
   
  Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg. 
 • 25 januari 2015 - 29 maart 2015 Gé Reinders presenteert 'Winteraovendgast'
  Na het succes van Zomeraovendgast neemt gastheer Gé Reinders ook de winter voor zijn rekening. En wel op de laatste zondagen van januari, februari en maart. Als eerste wintergast wordt op zondag 25 januari Limburgs dirigent en klarinettist Jan Cober verwelkomd. 

  Aan de hand van o.a. jeugdfoto’s, muziek- en filmfragmenten, literaire passages en lievelingsgerechten maakt Gé een reis met de gast door verleden en heden. Tussen de talkshow en de film in serveert ECI Cultuurfabriek een speciaal menu, door Jan Cober samengesteld. Na de voorstelling wordt de verzoekfilm van Jan getoond. Het is mogelijk te reserveren voor elk van deze drie aparte onderdelen, maar ook voor een combinatiedeal van maaltijd, talkshow én film. 

  Gé: "Toen ECI Cultuurfabriek me hier voor de zomer voor uitnodigde heb ik moeten nagaan of ik dit wel durfde. Vervolgens zocht ik naar een goede formule. Het doel is om in de intieme theaterzaal de gast beter te leren kennen, liefst in een fijn gesprek. Ik ben geen journalist en ook niet op zoek naar primeurs. Daarom heb ik, in overleg met de gasten en ECI Cultuurfabriek, bewust ervoor gekozen om Limburgs te praten. Ik hoop hierdoor een huiskamergevoel te creëren, waardoor het makkelijker is bij je gevoel uit te komen." 

  Jan Cober
  Jan Cober is afkomstig uit een bijzonder muzikale familie uit het witte stadje Thorn. Hij was klarinettist in de Koninklijke Harmonie van Thorn. Zijn studies deed hij in de vakken orkestdirectie en klarinet aan het Conservatorium Maastricht en rondde beide studies met een Prix d'Excellence af. Hij was vanaf 1972 tot 1977 eerste klarinettist bij het Nederlandse omroeporkest en vanaf 1977 soloklarinettist bij het Residentie Orkest in Den Haag. Bij de befaamde dirigenten Willem van Otterloo en Ferdinand Leitner voltooide hij zijn vakbekwaamheid als dirigent. Bij de NOS cursus voor dirigenten onder leiding van Neeme Järvi behoorde hij tot de finalisten. Sinds 1976 is hij verbonden als docent en later als professor voor klarinet en orkestdirectie aan het Brabants Conservatorium te Tilburg, het Conservatorium Maastricht en aan het Utrechts Conservatorium. Verder is hij verbonden aan het Europees opleidingsinstituut voor dirigenten in het Italiaanse Trente.

  Als gastdirigent leidde hij meerdere concerten bij vrijwel alle Nederlandse Symfonie-orkesten (Limburgs Symfonie Orkest, Residentie Orkest, Frysk Orkest, Overijssels Philharmonisch Orkest, Noordhollands Philharmonisch Orkest, diverse NOS orkesten en in 1983 het debuut bij het Amsterdams Philharmonisch Orkest) en het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen. Hij was verschillende malen gastdirigent in Berlijn, Sydney, Boston, Ostrava en in het Spaanse Valencia. Als dirigent van het harmonieorkest van de Europese Gemeenschap was hij onder andere in Portugal. In Nederland dirigeerde hij naast de harmonieorkesten van het Brabants Conservatorium te Tilburg en het Conservatorium Maastricht ook het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest en verder de amateur harmonieorkesten Harmonie St. Pancratius Nulland in Kerkrade van 1970 tot 1972, het Harmonieorkest Concordia Treebeek (Heerlen) van 1990 tot 1993, Harmonie St. Lucia Neeritter, de Koninklijke Harmonie Sophia's Vereeniging te Loon op Zand van 1980 tot 1993, Harmonieorkest L'Union Heythuysen te Heythuysen 1971 tot 1980 en 1993 tot 1995, de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile (1880) te Eijsden (vanaf 1995) en de Koninklijke Harmonie van Thorn van 1984 tot 2004. In 2009 werd hij met de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile (1880) te Eijsden tijdens het Wereld Muziek Concours te Kerkrade wereldkampioen in de concertafdeling van de sectie harmonie. Gastdirigent is hij verder van het symfonisch blaasorkest van het Zwitserse Leger, de Banda Sinfonica Municipal de Madrid en sinds augustus 2002 is hij chefdirigent van het Rundfunk Blasorchester te Leipzig. Ook is hij vanaf die tijd artistiek leider van de Bläserakademie Sachsen in Leipzig. 

  De prijs voor Winteraovendgast is € 15,- (incl. pauzedrankje). De prijs voor Winteraovendgast met na afloop de film 'As it is in Heaven' is € 19,50 (incl. pauzedrankje). Tussen de talkshow en de film zal er een diner zijn. De kosten bedragen € 25,-. Jan Cober’s menu bestaat uit vooraf een carpaccio, als hoofdgerecht een verse pasta met vis en als nagerecht een overheerlijke tiramisu. 

  De aanvang voor de talkshow is om 15.30 uur, het diner vangt aan om 17.30 uur en de film start om 19.00 uur.

  Kaarten zijn te koop via www.ecicultuurfabriek.nl of aan de receptie van ECI Cultuurfabriek. 

  Op zondag 22 februari schuift de nieuwe burgemeester van Roermond Rianne Donders aan tafel bij Gé Reinders. Op zondag 29 maart is Margo Reuten van twee sterren restaurant Da Vinci in Maasbracht te gast.
 • 30 januari 2015 - 06 maart 2015 Nieuwe voorstelling 'Ós Limburg' door Toneelhuis LFA

  Wat maakt Limburg nou ‘Limburg’? De nieuwste voorstelling Ós Limburg van Toneelhuis LFA gaat over alle tegenstellingen en vooroordelen, alle waarheden en onwaarheden, over de schoonheid en het verdriet van de Limburgse mens.

  De voorstelling wordt gespeeld door dialectsprekende amateurspelers uit alle windstreken van Limburg. Dit gelegenheidsgezelschap neemt het publiek mee op een zoektocht naar wat ons verbindt en wat ons onderscheidt. Een voorstelling door Limburgers, over Limburg en voor het Limburgse toneelminnende publiek. Kortom: een theatraal kijkje in de spiegel! Maak dit uitdagende avontuur vanaf eind januari mee in de kleine theaters in Limburg.

  Regie: Marnix Mulder
  Regie-assistentie: Joyce Stultiens
  Spelers: Leon Nelissen, Marlies Harings, Sonja Bouten, Mieke Bartsch-Peeters, Suzanne van Kempen, Hanneke van Horen, Geerte Schmitz, Lizet Scheers, Juul Stokbroekx, Ann Philipsen, Gerda Schattorje, Lizette Egas, Ton Frissen, René Thijssen en,Wilhelmien Knapen

  Voorstellingen
  - 30 en 31 januari: Theater Karroessel Geleen, 20.00 uur
  - 1 februari: Theater Karroessel Geleen, 14.30 uur
  - 6 en 7 februari: Pesthuyspodium Maastricht, 20.00 uur
  - 21 februari: Theater de Garage Venlo, 20.15 uur
  - 6 maart: Theater Landgraaf Landgraaf, 20.00 uur
  - 13 maart: De Bombardon Heythuysen, 20.00 uur

  Voor kaartverkoop kunt u terecht bij de desbetreffende theaters.
   

  Lees meer
 • 01 maart 2015 - 29 maart 2015 Wereldpremière Brel&Zonen: gedurfde ambitie Limburgs Fanfare Orkest
  Nog nooit eerder werd het muzikale oeuvre van Jacques Brel gearrangeerd voor fanfarebezetting. Nu is het zover: in maart 2015 brengt het Limburgs Fanfare Orkest het oeuvre ten gehore in een bijzondere theatershow.
   
  Muzikale aanwinst
  Ter gelegenheid van Brel’s 35e sterfdag heeft het LFO toparrangeurs opdracht gegeven Brel’s liederen te bewerken voor fanfarebezetting, waarbij de directheid en intimiteit van de liederen geen geweld zou worden aangedaan. De chansons zijn gearrangeerd door Ad Lamerigts, Steven Walker, Ruud Peters, Ron Cuijpers en Ruud Merx. Het resultaat blijkt verbluffend: de geweldige kwaliteit van de liederen bleef geheel overeind én kreeg een nieuwe stuwende dynamiek. Een onverwachte aanwinst voor de fanfaremuziekliteratuur.
   
  Brel&Zonen
  Bekende en minder bekende successen uit het Brel oeuvre worden vertolkt door een van ‘s werelds bekendste vertolkers van het Brel lied: de Franse chanteur Jacques Barbaud. Barbaud’s stem bezit het karakteristieke geluid van de meester en diens donkere timbre. Barbaud gaat samen met het LFO het oeuvre tijdens een theatertour op bijzonder wijze vertolken.
   
  Theaterproductie
  Diverse theaters hebben belangstelling getoond voor de theaterproductie. Aan het project werken ruim 60 personen mee. Het LFO staat onder leiding van Juri Briat. Teksten zijn van de hand van Hans Kanters. Voor de regie tekent regisseur Sybrand van der Werf. De productie wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van Huis voor de Kunsten Limburg en Provincie Limburg.
   
  Data & tickets
  De Nederlandse voorpremière vindt plaats op 1 maart a.s. om 20.15 uur in het Munttheater in Weert. Tickets kosten € 17,50 (incl. drankje) en zijn verkrijgbaar via www.munttheater.nl. De wereldpremière, als hommage aan Brel, vindt in België plaats in de Kursaal Oostende op zondag 29 maart a.s. Het concert start om 17.00 uur. Tickets zijn verkrijgbaar via www.kursaaloostende.be. Daarna volgt de tournee langs Heerlen, Amsterdam en Brussel. Voor beide concerten zijn nog kaarten verkrijgbaar. Meer informatie: www.limburgsfanfareorkest.com.
 • 01 maart 2015 - 02 mei 2015 Dansworkshop 'About Lucian' door Jens van Daele
  Van maart t/m mei maakt de nieuwe dansvoorstelling 'About Lucian' van choreograaf Jens van Daele een tournee door Nederland. In Limburg is hij te zien op 26 maart in Theater de Maaspoort te Venlo en op 2 mei in AINSI Theater in Maastricht. In deze periode bieden zij ook een workshop aan voor amateur- en professionele dansers. Tijdens deze workshop komen de deelnemers in aanraking met de moderne danstaal van choreograaf Jens van Daele en gaan zij aan de slag met bewegingsmateriaal uit de voorstelling 'About Lucian'.
   
  Tijdens de workshop worden vaardigheden en technieken van partnering en floorwork aangeleerd. Er wordt gewerkt met thema’s die centraal staan in het werk van Van Daele zoals:
  ‘all or nothing’
  actie - reactie
  vertrouwen, snelheid, instinct 
  spanning en ontspanning
   
  Voor wie:
  - Amateurdansers
  - Professionele dansers
  - Student danser aan Dansacademie / Hogeschool voor de Kunsten / MBO Dansopleiding

  Locatie:
  De workshop wordt gegeven op locatie. Deelnemers verzorgen dus zelf de locatie (denk aan gymzaal, aula, danszaal) waar de workshop wordt geven. Het team van Jens van Daele zorgt voor de dansers die de workshop zullen geven.

  Wanneer:
  In overleg. De workshop is mogelijk vanaf 12.00 uur in de middag.
   
  Kosten:
  De workshop in Maastricht is in combinatie met een kaartje voor de voorstelling gratis. (Hier zijn kortingen als CKV en studentenkorting niet geldig). De workshop in Venlo kost €3 per leerling als ook de voorstelling in Venlo wordt bezocht. 
   
  Aanmelden kan via:
  Mandy Loef: educatie@ jensvandaele.com 06-52215152 
  Patricia van Deutekom: patriciavandeutekom@hotmail.com 06-13445777
   
 • 02 maart 2015 - 04 maart 2015 Brainstormsessies DOOR! Masterplan Muziekonderwijs Limburg
  Op 2, 3 en 4 maart vindt een bijeenkomst plaats om mee te denken over DOOR! Masterplan Muziekonderwijs Limburg in resp. Venlo (Grenswerk), Roermond (ECI Cultuurfabriek) en Heerlen (Cultuurhuis). De sessies beginnen om 16.00 uur met koffie en eindigen om 18.00 uur met na afloop een borrel. Lees meer…
 • 07 maart 2015 - 22 maart 2015 Cabarette-ketet
  Cabarette-ketet is hét cabaretfestival van de Westelijke Mijnstreek. Cabarette-ketet werd in 2014 voor het eerst georganiseerd. Het festival bestaat uit drie voorronden en een finale avond. De beste cabaretiers uit de voorronden stromen door naar de finale. Na de finale zullen er natuurlijk nog verschillende optredens zijn.

  Voorronden:
  1e voorronde is op zaterdag 7 maart - aanvang 20.00 uur
  2e voorronde is op zaterdag 21 maart - aanvang 20.00 uur
  3e voorronde is op zondag 22 maart - aanvang 14.00 uur
  Entree: gratis

  Tijdens elke voorronde kunnen zich telkens een zestal cabaretiers presenteren. Iedereen krijgt 20 minuten presentatietijd. De jury bepaalt vervolgens wie naar de finale op zaterdag 11 april a.s. gaat. Daarnaast zal het publiek ook een stem geven.

  Lees meer
 • 08 maart 2015 - 15 maart 2015 Boekenweek 2015: De Kopsalon

  In het kader van de Boekenweek 2015 staat in de Openbare Bibliotheek Maastricht de audioinstallatie De Kopsalon. Deze ziet er uit als een kapsalon, maar is niet bedoeld voor het haar, maar voor het hoofd. Wie plaats neemt op een van de twee kappersstoelen en de droogkap over zijn hoofd trekt, heeft de keuze uit een aantal ultrakorte audioverhalen die gedachten herprogrammeren.

  Het thema van de Boekenweek is ‘Waanzin’. De Kopsalon laat verhalen van mensen met een psychische kwetsbaarheid horen. Doel is het bijstellen van veelvoorkomende gedachten en vooroordelen over waanzin en psychiatrie. De luisteraar heeft in audio een korte ontmoeting met Lotte, Erik, Sietske en Alexander. Hun verhalen zijn geen confrontatie met een stoornis, maar met een mens.

  De Kopsalon is een productie van Audiobureau Oorgetuige. De verhalen zijn gemaakt in opdracht van ggz-instelling Mondriaan.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
   

  Lees meer
 • 13 maart 2015 - 24 maart 2015 Imagination, Music & the Brain
  Imagination, Music & the Brain laat het publiek een klassiek concert op een unieke manier ervaren: het publiek maakt het concert mee vanuit de ‘Imagination’ in het hoofd van een pianist.

  De internationaal gerenommeerde concert pianiste Katia Veekmans speelt een concert. Professor Erik Scherder (bekend van DWDD) en Artur Jaschke leggen voorafgaand aan het concert uit wat er in het hoofd van de pianiste gebeurt tijdens het spelen. Het voorstellingsvermogen van een pianist wordt voorafgaand aan het spelen besproken. Tijdens het spelen wordt het voorstellingsvermogen zichtbaar gemaakt door concertpianist en beeldend kunstenaar Charlie Meijering. Professor Erik Scherder geeft uitleg in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Artur Jaschke geeft uitleg in Maastricht en Heerlen.

  U wordt onder meer meegenomen naar de ruziënde Bartok en de Bartok die iets teveel heeft gedronken (Burlesques opus 3). Verder ervaart u de verleidende, duivelse dans van Liszt (Mephisto Waltz no. 1), de prachtige Schubert sonate D.784 en de oorlogservaringen van Prokofiev tijdens de tweede wereldoorlog (Prokofiev sonate 6).

  Aanleiding voor deze bijzondere voorstelling is recent onderzoek van Katia Veekmans over “de perceptie van orkestklankkleuren toegepast op het pianorepertoire. Hierbij wordt er uitgegaan van het voorstellingsvermogen van de pianist. Dit onderzoek ambieert de orkestklankkleuren op het pianorepertoire waarneembaar te maken, om tot een verrijkende klankvorming te komen en zo het multi-interpretabele aspect van een compositie nog te versterken. Daarnaast wordt gebruikt gemaakt van metingen die de invloed aantonen van het voorstellingsvermogen op de orkestrale perceptie. Dit onderzoek is onderdeel van haar doctoraatspromotie dat ze begin 2015 afrondt.

  Het achterliggende doel van het project is om klassieke muziek toegankelijk te maken voor een breed publiek. Als onderdeel van dit project worden jonge mensen actief benaderd via een educatieproject om naar een van de voorstellingen te komen. Ze oefenen op interactieve wijze met het luisteren naar klassieke muziek en worden voorbereid op de voorstelling.

  Educatie
  Het achterliggende doel van het project is om klassieke muziek toegankelijk te maken voor een breed publiek. Als onderdeel van dit project worden jonge mensen in elke stad waar de voorstelling plaats vindt actief benaderd via een educatieproject. Tijdens deze educatieprojecten oefenen jongeren met het luisteren naar klassieke muziek en worden ze voorbereid op de voorstelling door cultuureducator en presentator Jacques de Faber.

  Aan het project nemen de volgende Limburgse scholen deel:
  - Heerlen: Grotius College & Charlemagne College
  - Maastricht: Porta Mosana College & Bonnefanten college

  Data/aanvang/locatie: 
  - 13 maart, 20.00 uur, Conservatorium Maastricht
  - 24 maart, 20.15 uur, Parkstad Limburg Theater Heerlen

  Lees meer
 • 13 maart 2015 - 15 maart 2015 Maastricht Antiquarian Book & Print Fair 2015
  De Maastrichtse Sint Janskerk wordt voor de achtste keer weer het eldorado voor de collectioneur en liefhebber van antiquarische boeken en prenten. De grote internationale antiquarenbeurs Maastricht Antiquarian Book & Print Fair 2015, die samenvalt met het eerste weekend van de TEFAF, wordt georganiseerd in de gotische Sint Janskerk aan het Vrijthof.

  Een dertigtal gerenommeerde antiquarenhuizen uit binnen- en buitenland laat weer het meest waardevolle en interessantste uit hun collecties zien. Niet alleen de verwende collectioneur van verluchte handschriften, oude drukken en zeldzame prenten kan er zijn slag slaan, ook voor de bescheiden verzamelaar is er genoeg moois om te bekijken en gekocht te worden. Iedere exposant brengt zo zijn eigen specialisme mee, van middeleeuwse handschriften tot bibliofilie, boeken over fotografie, avant garde, architectuur tot moderne kunst.

  Openingstijden:
  13 maart 14.00-19.00 uur
  14 maart 10.00-18.00 uur
  15 maart 10.00-17.00 uur

  MABP 2015


  Locatie: Sint Janskerk, Vrijthof, Maastricht
  Entree: € 5,-
  e Maastrichtse Sint Janskerk wordt voor de achtste keer weer het eldorado voor de collectioneur en liefhebber van antiquarische boeken en prenten.

  Op vrijdag 13 maart 2015 van 14:00 - 19:00 uur,

  zaterdag 14 maart 2015 van 10:00 - 18:00 uur,

  en zondag 15 maart 2015 van 10:00 - 17:00 uur,

  - See more at: http://www.maastrichtbookfair.nl/#sthash.j4H1fdDh.dpuf
  De Maastrichtse Sint Janskerk wordt voor de achtste keer weer het eldorado voor de collectioneur en liefhebber van antiquarische boeken en prenten.

  Op vrijdag 13 maart 2015 van 14:00 - 19:00 uur,

  zaterdag 14 maart 2015 van 10:00 - 18:00 uur,

  en zondag 15 maart 2015 van 10:00 - 17:00 uur,

  foto-stjan-beurs-webDe grote internationale antiquarenbeurs, die samenvalt met het eerste weekend van TEFAF, wordt weer georganiseerd in de gotische Sint Janskerk aan het Vrijthof te Maastricht. Entree is € 5,00, garderobe verplicht (gratis). Er is ook een passe-partout beschikbaar voor € 7,50

  Een dertigtal gerenommeerde antiquarenhuizen uit binnen-en buitenland laat weer het meest waardevolle en interessantste uit hun collecties zien.
  De organisatie van MABP streeft ernaar om een zo breed mogelijk aanbod op het gebied van antiquarische boeken en prenten aan de bezoekers te presenteren. Niet alleen de verwende collectioneur van verluchte handschriften, oude drukken en zeldzame prenten kan er zijn slag slaan, ook voor de bescheiden verzamelaar is er genoeg moois om te bekijken en gekocht te worden. Iedere exposant brengt zo zijn eigen specialisme mee, van middeleeuwse handschriften tot bibliofilie, boeken over fotografie, avant garde, architectuur tot moderne kunst. Dat is de reden waarom beurzen als deze zich meer gaan verheugen in een groeiende belangstelling. Immers waar kan de verzamelaar in korte tijd zo’n divers aanbod vinden op een relatief kleine oppervlakte.

  - See more at: http://www.maastrichtbookfair.nl/#sthash.j4H1fdDh.dpuf
  De Maastrichtse Sint Janskerk wordt voor de achtste keer weer het eldorado voor de collectioneur en liefhebber van antiquarische boeken en prenten.

  Op vrijdag 13 maart 2015 van 14:00 - 19:00 uur,

  zaterdag 14 maart 2015 van 10:00 - 18:00 uur,

  en zondag 15 maart 2015 van 10:00 - 17:00 uur,

  foto-stjan-beurs-webDe grote internationale antiquarenbeurs, die samenvalt met het eerste weekend van TEFAF, wordt weer georganiseerd in de gotische Sint Janskerk aan het Vrijthof te Maastricht. Entree is € 5,00, garderobe verplicht (gratis). Er is ook een passe-partout beschikbaar voor € 7,50

  Een dertigtal gerenommeerde antiquarenhuizen uit binnen-en buitenland laat weer het meest waardevolle en interessantste uit hun collecties zien.
  De organisatie van MABP streeft ernaar om een zo breed mogelijk aanbod op het gebied van antiquarische boeken en prenten aan de bezoekers te presenteren. Niet alleen de verwende collectioneur van verluchte handschriften, oude drukken en zeldzame prenten kan er zijn slag slaan, ook voor de bescheiden verzamelaar is er genoeg moois om te bekijken en gekocht te worden. Iedere exposant brengt zo zijn eigen specialisme mee, van middeleeuwse handschriften tot bibliofilie, boeken over fotografie, avant garde, architectuur tot moderne kunst. Dat is de reden waarom beurzen als deze zich meer gaan verheugen in een groeiende belangstelling. Immers waar kan de verzamelaar in korte tijd zo’n divers aanbod vinden op een relatief kleine oppervlakte.

  - See more at: http://www.maastrichtbookfair.nl/#sthash.j4H1fdDh.dpuf
  De Maastrichtse Sint Janskerk wordt voor de achtste keer weer het eldorado voor de collectioneur en liefhebber van antiquarische boeken en prenten.

  Op vrijdag 13 maart 2015 van 14:00 - 19:00 uur,

  zaterdag 14 maart 2015 van 10:00 - 18:00 uur,

  en zondag 15 maart 2015 van 10:00 - 17:00 uur,

  foto-stjan-beurs-webDe grote internationale antiquarenbeurs, die samenvalt met het eerste weekend van TEFAF, wordt weer georganiseerd in de gotische Sint Janskerk aan het Vrijthof te Maastricht. Entree is € 5,00, garderobe verplicht (gratis). Er is ook een passe-partout beschikbaar voor € 7,50

  Een dertigtal gerenommeerde antiquarenhuizen uit binnen-en buitenland laat weer het meest waardevolle en interessantste uit hun collecties zien.
  De organisatie van MABP streeft ernaar om een zo breed mogelijk aanbod op het gebied van antiquarische boeken en prenten aan de bezoekers te presenteren. Niet alleen de verwende collectioneur van verluchte handschriften, oude drukken en zeldzame prenten kan er zijn slag slaan, ook voor de bescheiden verzamelaar is er genoeg moois om te bekijken en gekocht te worden. Iedere exposant brengt zo zijn eigen specialisme mee, van middeleeuwse handschriften tot bibliofilie, boeken over fotografie, avant garde, architectuur tot moderne kunst. Dat is de reden waarom beurzen als deze zich meer gaan verheugen in een groeiende belangstelling. Immers waar kan de verzamelaar in korte tijd zo’n divers aanbod vinden op een relatief kleine oppervlakte.

  - See more at: http://www.maastrichtbookfair.nl/#sthash.j4H1fdDh.dpuf
  De Maastrichtse Sint Janskerk wordt voor de achtste keer weer het eldorado voor de collectioneur en liefhebber van antiquarische boeken en prenten.

  Op vrijdag 13 maart 2015 van 14:00 - 19:00 uur,

  zaterdag 14 maart 2015 van 10:00 - 18:00 uur,

  en zondag 15 maart 2015 van 10:00 - 17:00 uur,

  foto-stjan-beurs-webDe grote internationale antiquarenbeurs, die samenvalt met het eerste weekend van TEFAF, wordt weer georganiseerd in de gotische Sint Janskerk aan het Vrijthof te Maastricht. Entree is € 5,00, garderobe verplicht (gratis). Er is ook een passe-partout beschikbaar voor € 7,50

  Een dertigtal gerenommeerde antiquarenhuizen uit binnen-en buitenland laat weer het meest waardevolle en interessantste uit hun collecties zien.
  De organisatie van MABP streeft ernaar om een zo breed mogelijk aanbod op het gebied van antiquarische boeken en prenten aan de bezoekers te presenteren. Niet alleen de verwende collectioneur van verluchte handschriften, oude drukken en zeldzame prenten kan er zijn slag slaan, ook voor de bescheiden verzamelaar is er genoeg moois om te bekijken en gekocht te worden. Iedere exposant brengt zo zijn eigen specialisme mee, van middeleeuwse handschriften tot bibliofilie, boeken over fotografie, avant garde, architectuur tot moderne kunst. Dat is de reden waarom beurzen als deze zich meer gaan verheugen in een groeiende belangstelling. Immers waar kan de verzamelaar in korte tijd zo’n divers aanbod vinden op een relatief kleine oppervlakte.

  - See more at: http://www.maastrichtbookfair.nl/#sthash.j4H1fdDh.dpuf
  De Maastrichtse Sint Janskerk wordt voor de achtste keer weer het eldorado voor de collectioneur en liefhebber van antiquarische boeken en prenten.

  Op vrijdag 13 maart 2015 van 14:00 - 19:00 uur,

  zaterdag 14 maart 2015 van 10:00 - 18:00 uur,

  en zondag 15 maart 2015 van 10:00 - 17:00 uur,

  foto-stjan-beurs-webDe grote internationale antiquarenbeurs, die samenvalt met het eerste weekend van TEFAF, wordt weer georganiseerd in de gotische Sint Janskerk aan het Vrijthof te Maastricht. Entree is € 5,00, garderobe verplicht (gratis). Er is ook een passe-partout beschikbaar voor € 7,50

  Een dertigtal gerenommeerde antiquarenhuizen uit binnen-en buitenland laat weer het meest waardevolle en interessantste uit hun collecties zien.
  De organisatie van MABP streeft ernaar om een zo breed mogelijk aanbod op het gebied van antiquarische boeken en prenten aan de bezoekers te presenteren. Niet alleen de verwende collectioneur van verluchte handschriften, oude drukken en zeldzame prenten kan er zijn slag slaan, ook voor de bescheiden verzamelaar is er genoeg moois om te bekijken en gekocht te worden. Iedere exposant brengt zo zijn eigen specialisme mee, van middeleeuwse handschriften tot bibliofilie, boeken over fotografie, avant garde, architectuur tot moderne kunst. Dat is de reden waarom beurzen als deze zich meer gaan verheugen in een groeiende belangstelling. Immers waar kan de verzamelaar in korte tijd zo’n divers aanbod vinden op een relatief kleine oppervlakte.

  - See more at: http://www.maastrichtbookfair.nl/#sthash.j4H1fdDh.dpuf
  Lees meer
 • 14 maart 2015 - 15 maart 2015 Limburgse Filmdagen 2015 - Filmfestival met beste amateurfilms uit Limburg
  Filmliefhebbers die de nieuwste speelfilms, documentaires en reportages van Limburgse bodem willen zien, komen op 14 en 15 maart a.s. vanaf 10.00 uur naar het Cultuurhuis in Heerlen voor de Limburgse Filmdagen. Tijdens het filmweekend worden 37 films van non-professionele filmers uit Limburg vertoond en worden diverse filmprijzen uitgereikt, waaronder de Limburgse Filmprijs voor de beste film van het festival. De organisatie van de Limburgse Filmdagen is in handen van de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) en het Huis voor de Kunsten Limburg.

  Jaarlijks krijgen amateurfilmers in Limburg de kans om één of meerdere recente filmproducties in te zenden voor de Limburgse Filmdagen. Alle inzendingen worden gejureerd door een deskundige jury, bestaande uit drie afgevaardigden van de NOVA (Nederlandse Organisatie van Audiovisuele Amateurs). De films met de beste beoordelingen worden geprogrammeerd voor het festival. Tijdens het filmweekend van 14 en 15 maart worden maar liefst 37 speelfilms, documentaires, experimentele films, videoclips, clubprojecten en bijzondere vakantiefilms vertoond. De Limburgse Filmdagen bieden dus voor ieder wat wils.

  Naast de vertoning van de allernieuwste filmproducties worden op zondag 15 maart ook een aantal prijzen uitgereikt. De amateurfilmer die met zijn of haar film de meeste punten behaalde tijdens de jurering is laureaat en wordt bekroond met de Limburgse Filmprijs, een beeld van kunstenares José Fijnaut. Een aantal films hebben tijdens de jurering zo hoog gescoord dat zij genomineerd zijn voor de landelijke filmwedstrijd van het NOVA Filmfestival. Tijdens het NOVA Filmfestival, dat dit jaar plaatsvindt op 7 en 8 november in Theater De Maaspoort in Venlo, zijn de beste films van non-professionele filmers uit Nederland te zien.

  Het startschot voor de Limburgse Filmdagen wordt gegeven op zaterdag 14 maart om 10.00 uur in het Cultuurhuis (Sittarderweg 145) in Heerlen. Het festival wordt op zondag 15 maart om 10.00 uur voortgezet. Op die dag vindt omstreeks 17.00 uur de prijsuitreiking plaats. De Filmdagen zijn voor iedereen gratis toegankelijk. Kijk voor meer informatie op www.lova-web.com en www.cinelova.nl. Op beide websites worden na afloop van de Filmdagen de winnaars bekend gemaakt. 
 • 11 april 2015 - 19 april 2015 Sounds of Liberty
  In het kader van 70 jaar vrede organiseren het Venray’s Mannenkoor, het Koninklijk Tilburgs Mannenkoor Sint Caecilia en de Philips Harmonie op 11, 18 en 19 april a.s. drie indrukwekkende vredesconcerten geïnspireerd op het thema vrede met de toepasselijke titel 'Sounds of Liberty'.

  De concerten vinden achtereenvolgens plaats in Overloon, Eindhoven en Tilburg. Het Venray’s Mannenkoor, Nederlands Kampioen van de A-koren, bijt op 11 april het spits af in deze concertcyclus met een concert in Overloon, een van de dorpen waar in september 1944 zwaar gevochten is. Als gevolg van deze Slag om Overloon werd het grotendeels verwoeste Venray op 17 en 18 oktober 1944 bevrijd door de Engelse en Amerikaanse troepen. Het concert in Overloon, op zaterdag 11 april, aanvang 20.00 uur, is het eerste van de drie concerten in deze reeks. Het wordt een groots, feestelijk concert, in de toepasselijke en unieke omgeving in het oorlogsmuseum te Overloon. Te midden van de tastbare herinneringen aan de periode 40-45 kunt u genieten van de muzikale samenwerking van twee topkoren en de beroemde Philips Harmonie. Beide koren staan onder de bekwame en bezielende leiding van dirigent Anton Kropivšek. De Philips Harmonie wordt gedirigeerd door Matty Cilissen.

  Entree: € 17,50 (incl. een kop koffie)
  Bestellen: www.venraysmannenkoor.nl

  Vanwege de bijzondere locatie van dit concert zijn er geen gereserveerde plaatsen. Met bijzondere wensen kan slechts zeer beperkt rekening worden gehouden. U wordt aangeraden om op tijd aanwezig te zijn. Het aantal plaatsen bij dit concert bedraagt 500; wie het eerst komt het eerst maalt.
 • 11 april 2015 - 13 juni 2015 Cursus Roze leessalon
  Niemand minder dan duizendpoot Tim Gladdines (schrijver, acteur, regisseur) gaat deze leessalon leiden. Geen literaire boekbesprekingen - wel diepgang, uitwisseling en zinvolle gesprekken. Kortom: interessante, inspirerende en vooral gezellige zaterdagmiddagen in het verschiet. De Roze Literatuurlijst ziet er als volgt uit: Pijpelijntjes (Jacob Israël de Haan), Huisgenoten (Sarah Waters), De Schoonheidslijn (Alan Hollinghurst) en Over de liefde (Doeschka Meijsing).

  De Roze Leessalon is een activiteit in het kader van de tentoonstelling 'Gijsen, flikker op! - De bisschop en het ontstaan van Roze Zaterdag'.

  Programma
  - 11 april, 14.30-16.00 uur:  Pijpelijntjes
  - 2  mei, 14.30-16.00 uur: Huisgenoten
  - 13 mei, 14.30-16.00 uur: De Schoonheidslijn
  - 13 juni, 14.30-16.00 uur: Over de liefde

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Kosten: € 60,- / € 55,- voor bibliotheekleden (korting alleen tijdens voorverkoop), incl. koffie/thee

  Aanmelden voor 8 april via klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00.

  Lees meer
 • 17 april 2015 - 26 april 2015 Opéra Comique Maastricht - La Gran Esperanza

  Een Spaanse primeur voor Opéra Comique Maastricht met een nieuw scenario en een veelkleurig muzikaal programma gebaseerd op de Zarzuela, een Spaans operagenre.

  Een grote familie van rondtrekkende artiesten en crew strandt aan de grens. Zij mogen niet verder, omdat er paspoorten niet in orde zijn. Een beambte van Handhaving brengt hen naar de grootste, leegstaande, beschikbare ruimte, waar zij kunnen vertoeven tot de documenten wel in orde zijn. Echter, de regisseur laat de verveling binnen de groep niet toeslaan;  het Spaanse Zarzuela programma, dat zij binnenkort opvoeren, zal geoefend worden!  Er zijn echter nogal wat hobbels te nemen... Een nieuw, hilarisch en romantisch verhaal over wachten, verwachten en in verwachting zijn.

  De oorsprong van de Zarzuela
  In 1627 geeft Philip IV de opdracht tot het bouwen van een jachtpaleis; het Koninklijk Paleis El Pardo in Madrid, tegenwoordig bekend als het Paleis van de Zarzuela. Hier werd namelijk in 1657 de allereerste uitvoering gebracht van een nieuwe komedie “El Laurel de Apolo” van Pedro Calderón de la Barca met muziek van Juan de Hidalgo. Deze komedie staat symbool voor de geboorte van een nieuw musical genre, dat bekend wordt als de Zarzuela, vanwege de vele zarzas oftewel bramen, die in de omgeving groeien.

  Directie: Txemi Etxebarria
  Regie: Tamara Jongerden
  Vormgeving en styling: Eva Jongen
  Solisten: Rauf Berman - Konstantin, Veronika Juhasz - Encarnita, Katarzyna Wilk - Prizzi
  Actrices: Gina Mingels - Angel, beambte bij Handhaving, Irma van Hoof - haar assistent en notulist
  Dans: Martine Haesen, Flamenco

  Data:
  - 17 en 18 april om 20.15 uur
  - 19 april matinée om 14.00 uur
  - 25 april om 20.15 uur
  - 26 april matinée om 14.00 uur
  Locatie: De Bordenhal, Plein 1992 15, 6221 JP Maastricht
  Entree: € 25,-
   

  Lees meer
 • actueel

 • 02 maart 2015 19:00 - 20:30samenwerkings project Workshop Hubbard Street 2 tijdens Schrit_tmacher
  In het kader van het schrit_tmacher Festival organiseert Parkstad Limburg Theaters in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg ieder jaar dansworkshops voor amateurdansers en dansdocenten. Dit jaar is dat een workshop moderne dans voor…
  In het kader van het schrit_tmacher Festival organiseert Parkstad Limburg Theaters in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg ieder jaar dansworkshops voor amateurdansers en dansdocenten. Dit jaar is dat een workshop moderne dans voor amateurdansers gebaseerd op repertoire uit de voorstelling van het zeer gerenommeerde dansgezelschap Hubbard Street 2 (USA).  
   
  De workshop is voor zowel beginners als gevorderden, enige danservaring is vereist. Reserveren kan via de website van Parkstad Limburg Theaters: www.parkstadlimburgtheaters.nl
   
  Maandag 2 maart 2015
  Tijd: 19.00-20.30 uur
  Locatie: Parkstad Limburg Theaters Burg. van Grunsvenplein, Heerlen
  Kosten: € 15,- per persoon
  Deelnemers aan de workshop kunnen voor € 25,- (1e rang) de voorstelling van Hubbard Street 2 op dinsdag 3 maart, 20.00 uur in Theater Heerlen bijwonen. Bel +31(0)45-5716607 of aan de kassa van Theater Heerlen.
   
  Vragen? Neem dan contact op met Grace Bellel, consulent dans Huis voor de Kunsten Limburg, via gbellel@hklimburg.nl.
   
  Kijk voor het volledige programma van het schrit_tmacherfestival in Aken en Heerlen op www.parkstadlimburgtheaters.nl en www.schrittmacherfestival.nl
 • 05 maart 2015 12:30 - 13:30 25 jaar Letters bij de lunch - Lou Spronck over Emile Seipgens en Ad Kolle over Fernando Pessoa
  Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van VLAM én het programma Letters bij de lunch, vindt  op 5 maart een speciale editie plaats. We vieren dit heuglijke feit met twee sprekers die het vaakst te gast geweest zijn in de afgelopen jaren.…
  Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van VLAM én het programma Letters bij de lunch, vindt  op 5 maart een speciale editie plaats. We vieren dit heuglijke feit met twee sprekers die het vaakst te gast geweest zijn in de afgelopen jaren. Zij geven twee boeiende lezingen over een schrijver van dichtbij en een van ver weg. 

  De neerlandicus Lou Spronck verzorgt een korte inleiding over de Roermondse auteur Emile Seipgens (1837-1896), die vooral bekend werd door zijn komieke opera Schinderhannes (ook in onze tijd nog geregeld opgevoerd) en de novelle De kapelaan van Bardelo (wiens priesterschap schipbreuk leidt als de twijfel toeslaat). In zijn schetsen en verhalen, die getuigen van een scherp en kritisch waarnemingsvermogen, is de invloed van het naturalisme duidelijk merkbaar. Enkel maar amusant is de luchtige vertelling uit de bundel Een wilde-rozenkrans, die zo begint: ‘Loverum is een tamelijk groot, lang dorp, dat uit een enkele rij huizen bestaat, die zich langs de Maas uitstrekt.’ Is dat niet Sint-Pieter? Seipgens beschrijft ‘Hoe er van Maaszicht een kloosterke werd’ en wat daarna voor de inwoners van Loverum volgde aan voor- en tegenspoed. 
   
  De neerlandicus Ad Kolle neemt de beroemde Portugese schrijver Pessoa voor zijn rekening. Fernando Pessoa (1888-1935) geboren te Lissabon geldt als de belangrijkste Portugese dichter van de twintigste eeuw. Zijn oeuvre bevat gedichten van door hem geschapen schrijverspersoonlijkheden' die allen een poëtische afsplitsing vormen, heteroniemen, van Pessoa's eigenlijke zelf. Ieder van hen heeft een eigen karakter en een eigen stijl. De bekendste zijn Alvaro de Campos, Ricardo Reis en Alberto  Caeiro. Wat T.S. Eliot, Rainer Maria Rilke en Paul Valéry voor respectievelijk de Engelse, Duitse en Franse literatuur van hun tijd waren, is Pessoa voor de Portugese. Een summiere kennismaking met zijn leven en werk aan de hand van enkele van zijn gedichten (vertaling August Willemsen) beoogt een indruk te geven van zijn wonderlijk dichterschap en Ad Kolles bewondering ervoor.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)

   
   
   
  Lees meer
 • 06 maart 2015 20:00 - 00:00 Hindernissenloop VenloStormt zoekt enthousiaste fotografen
  Op vrijdag 6 maart 2015 om 20.00 uur organiseert VenloStormt in het kantoor van Sportpark Vrijenbroek (Wittendijkweg 61) in Venlo een infoavond voor mensen die geïnteresseerd zijn om foto's te maken van VenloStormt 2015. VenloStormt is een…
  Op vrijdag 6 maart 2015 om 20.00 uur organiseert VenloStormt in het kantoor van Sportpark Vrijenbroek (Wittendijkweg 61) in Venlo een infoavond voor mensen die geïnteresseerd zijn om foto's te maken van VenloStormt 2015. VenloStormt is een Hindernissen Stormloop en vindt voor de tweede keer plaats op zondag 14 juni 2015. De stormloop bestaat uit een afwisselend, uitdagend en origineel parcours met veel hindernissen in de stad Venlo en langs de uiterwaarden van de Maas. Deelnemers en bezoekers aan de stormloop worden ook langs de route ook geconfronteerd met diverse kunstuitingen.  

  Na de eerste editie van VenloStormt is er een commissie fotografie opgericht. Vier fotografen, Bram van Rensen, Ted Boots, Ton Teeuwen en Rob Weijers, hebben een idee uitgewerkt hoe om te gaan met fotografie tijdens de tweede editie van VenloStormt. Het streven van VenloStormt is om van iedere bestormer bij elke hindernis een foto te maken. Er zijn 22 hindernissen en de organisatie verwacht circa 2.000 bestormers. Er zijn een heleboel fotografen nodig om deze foto's te kunnen maken. Gelukkig hebben zich al een aantal fotografen gemeld, maar we zoeken er nog meer! Ben jij een professionele fotograaf of vrijtijdsfotograaf en lijkt het je leuk om de deelnemers vast te leggen op beeld? Kom dan op vrijdag 6 maart naar de infoavond.

  Het programma van de infoavond ziet er als volgt uit:

  Kennismaking met iedereen
  Toelichting plannen fotografie VenloStormt
  Stand van zaken tot nu toe
  Overige activiteiten VenloStormt
  Uitrusting van de fotograaf
  Vragen

  De infoavond is vrij toegankelijk. Meld je aan door een mail te sturen naar foto@venlostormt.nl, dan weet de organsiatie hoeveel fotografen zij kunnen verwachten. Kijk voor meer informatie op www.venlostormt.nl

 • 07 maart 2015 14:00 - 15:00 Leon Verdonschot bij Radio Sur Place-kunst
  Op zaterdag 7 maart begint de Boekenweek. Het programma Radio Sur Place van Omroep Venlo wordt die middag om 14.00 uur opgenomen bij Boekhandel Koops aan de Klaasstraat. Te gast is auteur Leon Verdonschot, die met Peter Winkels zal praten over…
  Op zaterdag 7 maart begint de Boekenweek. Het programma Radio Sur Place van Omroep Venlo wordt die middag om 14.00 uur opgenomen bij Boekhandel Koops aan de Klaasstraat. Te gast is auteur Leon Verdonschot, die met Peter Winkels zal praten over zijn nieuwe boek Alles van elkaar.

  Verder is er een agenda met Boekenweekactiviteiten in de regio. Publiek is van harte welkom om te luisteren of mee te praten. Uiteraard wordt er ook gesigneerd.

  Radio Sur Place-kunst wordt uitgezonden op zaterdag om 17.00 uur bij Omroep Venlo.
   
 • 07 maart 2015 20:00 - 00:00 Nijmeegs Boekenfeest
  Nijmeegs Boekenfeest draait door met Dimitri Verhulst, Jelle Brandt Corstius & Maxim Hartman
  Op zaterdagavond 7 maart wordt Concertgebouw De Vereeniging tijdens het Nijmeegs Boekenfeest weer overgenomen door lezers, schrijvers, dichters, muzikanten,…

  Nijmeegs Boekenfeest draait door met Dimitri Verhulst, Jelle Brandt Corstius & Maxim Hartman
  Op zaterdagavond 7 maart wordt Concertgebouw De Vereeniging tijdens het Nijmeegs Boekenfeest weer overgenomen door lezers, schrijvers, dichters, muzikanten, dj’s en wetenschappers. Met gasten als Dimitri Verhulst, Jelle Brandt Corstius, Maxim Hartman, Tjitske Jansen, K. Schippers, Maartje Wortel en Jannah Loontjens wordt het Boekenweekthema ‘waanzin’ op alle mogelijke manieren uitgediept.

  Het Boekenweekthema van 2015 is ‘Waanzin’. In de literatuur is de waanzin nooit ver weg. Veel fascinerende hoofdpersonen wijken af van de norm. Dit gebeurt in alle gradaties: van een tic tot complete gekte. De lezer wordt vaak in die waanzin meegesleurd. En dan is er nog de poëzie, die vaak laat zien hoe waanzinnig taal kan zijn. In deze avond komt het Boekenweekthema op allerlei manieren aan bod. Schrijvers, dichters, journalisten, tekenaars, muzikanten, filosofen, acteurs, quizmasters, tattooëerders en dj’s drijven je tot complete waanzin. Daarmee belooft het een feest van de gekken en de dwazen te worden.Lees meer
 • 08 maart 2015 11:00 - 12:45 Boekenweek 2015 met Herman Brusselmans en Bram Bakker
  De Boekenweek in Maastricht opent met een ontmoeting met Vlaamse auteur Herman Brusselmans en de psychiater Bram Bakker. Aan de hand van het thema 'Te gek voor woorden - Waanzin in de letteren' gaan de heren met elkaar in gesprek o.l.v. Tim…
  De Boekenweek in Maastricht opent met een ontmoeting met Vlaamse auteur Herman Brusselmans en de psychiater Bram Bakker. Aan de hand van het thema 'Te gek voor woorden - Waanzin in de letteren' gaan de heren met elkaar in gesprek o.l.v. Tim Gladdines. Dit belooft een heftige ochtend te worden! Na de interviews en voordrachten is er voldoende ruimte om vragen te stellen. Met boekverkoop en signeersessie.
  Muzikale omlijsitng door het duo Dorien van Gilst en Saja Veer.

  Herman Brusselmans (1957) studeerde Germaanse filologie in Gent, waarna hij in een bibliotheek van een ministerie in Brussel ging werken. Over deze tijd in zijn leven gaat zijn doorbraakroman De man die werk vond uit 1985. De hoofdpersoon, de zonderlinge bibliothecaris Louis Tinner, slijt zijn werkdagen met drinken en fantaseren over het koffiemeisje. Dit boek vormde het begin van een reeks van meer dan 60 boeken, met drank, seks en verveling als terugkerende thema’s. Zijn bekendheid heeft Brusselmans, buiten zijn boeken, te danken aan zijn verschijning in de media. Hij is vaak te zien in talkshows en discussieprogramma en staat (net als in zijn boeken) vaak garant voor provocerende uitspraken. Brusselmans wordt zowel verguisd als verafgood.

  Bram Bakker (1963) studeerde geneeskunde en psychiatrie en promoveerde op de behandeling van paniekstoornissen. Is op verschillende plekken werkzaam geweest als psychiater en medisch directeur en mede-oprichter van het instituut Mind&Health waar men werkt volgens een integraal vitaliteitconcept om te komen tot een betere leefstijl. Verder is Bram actief als columnist en schrijver van negen boeken over gezondheid, beweging en psyche. Hij geeft lezingen door het hele land en verschijnt vanwege zijn controversiële opvattingen vaak in diverse televisieprogramma’s.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Deelname: € 12,50 / € 10,- voor bibliotheekleden (alleen tijdens de voorverkoop)
  Reserveren: klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00

  De organisatie is in handen van Centre Céramique i.s.m. Maastricht Boekenstad.

  Lees meer
 • 08 maart 2015 12:00 - 14:00 Dimitri Verhulst in SCHUNCK*
  SCHUNCK* in Heerlen ontvangt tijdens de Boekenweek de Vlaamse auteur Dimitri Verhulst. Hij draagt voor uit eigen werk en wordt geïnterviewd door journalist Emile Hollman.


  Auteur Boekenweekgeschenk 2015

  Dimitri Verhulst schreef op verzoek…
  SCHUNCK* in Heerlen ontvangt tijdens de Boekenweek de Vlaamse auteur Dimitri Verhulst. Hij draagt voor uit eigen werk en wordt geïnterviewd door journalist Emile Hollman.

  Auteur Boekenweekgeschenk 2015
  Dimitri Verhulst schreef op verzoek van de Stichting CPNB het Boekenweekgeschenk 2015. De 80ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 7 maart t/m zondag 15 maart 2015 en krijgt als thema ‘waanzin’, onder het motto: Te gek voor woorden. De Boekenweek vindt voor het tweede jaar gezamenlijk in Nederland en Vlaanderen plaats.
   
  Dimitri Verhulst
  Na een korte loopbaan als pizzaleverancier in Gent, gids op pleziervaarten en animator in Mallorca debuteerde Dimitri Verhulst (1972) in 1999 met de verhalenbundel De kamer hiernaast, die meteen werd genomineerd voor de NCR Prijs. Twee jaar later volgden de dichtbundel Liefde, tenzij anders vermeld en de roman Niets, niemand en redelijk stil. Ook als theaterauteur liet Verhulst zich met De aankomst in de bleke morgen op dat bleke plein – kortweg Aalst (2005) – niet onbetuigd. Dat hij niet voor één gat te vangen is, bewees de schrijver in 2006 met de publicatie van twee spraakmakende en zeer verschillende boeken: Mevrouw Verona daalt de heuvel af, een tedere fabel over de liefde, en De helaasheid der dingen, een gevoelige ode aan en tegelijk hilarische afrekening met het dorp van zijn jeugd. Beide romans werden zowel in Vlaanderen als in Nederland enthousiast ontvangen en haalden de toplijst van de AKO Literatuurprijs. De verfilming van De helaasheid der dingen uit 2009 door Felix Van Groeningen was de Belgische Oscarinzending voor 2010. Met Godverdomse dagen op een godverdomse bol (2008) sloeg Verhulst weer een andere richting in, waarvoor hij werd beloond met de Libris Literatuurprijs. De jury omschreef het boek als ‘een sardonische komedie met de mens als lijdend voorwerp, en tegelijk een weergaloze stijloefening’. In 2014 verscheen Verhulsts meest recente roman Kaddisj voor een kut. In 2015 is Verhulst de schrijver van het Boekenweekgeschenk.
   
  Datum: 08-03-2015 om 12.00 uur. 
  Kaarten reserveren via: http://schunck.nl/agenda/dimitri-verhulst/
  Entree: 10 euro.
 • 08 maart 2015 14:30 - 16:00 Sprankelend Torna | Cultura-café
  De onlangs gestarte Torna | Cultura-cafés zijn bijzonder goed ontvangen, met veel belangstelling en lovende kritieken over het gebodene. Dat belooft ook weer veel goeds voor zondag 8 maart a.s. Gastheer Arno Walraven (Horn) presenteert die…
  De onlangs gestarte Torna | Cultura-cafés zijn bijzonder goed ontvangen, met veel belangstelling en lovende kritieken over het gebodene. Dat belooft ook weer veel goeds voor zondag 8 maart a.s. Gastheer Arno Walraven (Horn) presenteert die middag een sprankelend en boeiend Cultureel-Café in Aod Thoear. De aanvang is om 14.30 uur en de entree bedraagt € 5,-.

  Mét ‘ne Franse slaâg
  Fons Heuvelmans heeft in diverse programma’s in het gehele land Franstalige liedjes gezongen. De laatste jaren laat hij zich bijstaan door zijn vaste begeleidingsband. Het afgelopen jaar heeft Fons vooral gewerkt aan het schrijven van nieuw repertoire in zijn eigen Stramproyer dialect. Hij zingt in het Torna | Cultura-café een selectie uit zijn programma 'Mét ‘ne Franse slaâg' waarin deze nieuwe liedjes worden afgewisseld met bekend Franstalig repertoire. Hij wordt daarbij begeleid door zijn zoon Casper op basgitaar en Yanick Douven op piano.

  Noormannenschouwspel - Het Pact van Asselt
  Het Noormannenschouwspel is een unieke Limburgse openluchtmusical, gebaseerd op een historisch verhaal, zoals zich dat in de Noormannentijd in Asselt heeft afgespeeld. Het is de geschiedenis van het Pact van Asselt, dat in 882 gesloten werd tussen Godfried de Noorman en de Frankische keizer Karel de Dikke. Het spel en de liederen vertellen over de bezetting, de relatie met de Limburgse bevolking: de machtstrijd, de intriges, de liefde en romances. De teksten, muziek en zangnummers zijn geschreven door Ton Custers. Samen met Maartje Heijckers, (zang) en Vic Mostart (producent) geeft hij een voorproefje van de opvoering van dit spektakelstuk. Het wordt onder regie van Resi Coumans, in juni 2015 aan de boorden van de Maas in Asselt opgevoerd.

  Toon Hermans Huis Roermond
  Over ruim een maand wordt aan de Willem II-singel 17 in Roermond het Toon Hermans Huis in gebruik genomen. Toon Hermans Huizen zijn ontmoetingsplaatsen voor mensen met kanker en hun naasten waar begeleiding en ondersteuning wordt geboden. Anita Janssen (Heel) is benoemd tot directeur van het Toon Hermans Huis Roermond. Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers wil ze iets moois neerzetten voor Roermond en omgeving. Zij laat het publiek graag kennismaken met het nieuw te openen Toon Hermans Huis Roermond.   

  Vaste gasten
  Uiteraard ontbreken de vasten podiumgasten, Jo Wijnen (columnist) en Har Sniekers, (stadsdichter) niet op 8 maart. Naar hun voordrachten wordt telkens weer met veel interesse uitgekeken.

  Lees meer
 • 08 maart 2015 20:00 - 22:00 Mozart Requiem Scratch dag
  Op 8 maart vindt in Theater aan het Vrijthof in Maastricht de 'Mozart Requiem Scratch dag' plaats; mét uitvoering door het Universiteitskoor Maastricht! 

  Dirigent: Wim Vluggen 
  Begeleider: Universiteitsorkest Maastricht …
  Op 8 maart vindt in Theater aan het Vrijthof in Maastricht de 'Mozart Requiem Scratch dag' plaats; mét uitvoering door het Universiteitskoor Maastricht! 

  Dirigent: Wim Vluggen 
  Begeleider: Universiteitsorkest Maastricht 
  Datum en aanvangstijd: 8 maart 2015, 20.00 uur 
  Locatie: Theater aan het Vrijthof, Vrijthof 47, 6211 LE Maastricht (locatie onder voorbehoud) 
  Entree: vanaf € 10,- 

  Lees meer
 • 10 maart 2015 19:30 - 21:30 Kees van Beijnum bij Bibliocenter Weert
  Dinsdagavond 10 maart om 19.30 uur geeft Kees van Beijnum, ex-journalist en schrijver van spraakmakende romans en filmscenario’s, een taalavond in de bibliotheek Weert. Hij is de auteur van onder meer Dichter op de Zeedijk en De Oesters van…
  Dinsdagavond 10 maart om 19.30 uur geeft Kees van Beijnum, ex-journalist en schrijver van spraakmakende romans en filmscenario’s, een taalavond in de bibliotheek Weert. Hij is de auteur van onder meer Dichter op de Zeedijk en De Oesters van Nam Kee, boeken die ook verfilmd zijn. 

  Zijn nieuwste boek De offers is sinds enkele maanden uitgebracht. Het boek beschrijft een rechter tijdens het oorlogstribunaal van 1946-47 in Tokio. Dankzij grondige research en groot inlevingsvermogen schept van Beijnum een spannend liefdesepos van wereldformaat. 

  Het boek staat op de longlist van de Librisprijs en wordt vertaald in het Duits. Natuurlijk zal Van Beijnum in de bibliotheek Weert voorlezen uit en vertellen over De offers. Met de keuze van de voorgelezen fragmenten sluit hij aan bij het thema van de 80ste Boekenweek “Te gek voor woorden - waanzin in de letteren”.

  Er is deze avond volop gelegenheid tot het stellen van vragen. Reserveren kan op www.bibliocenter.nl of aan de balie van de bibliotheek. De toegang is € 10,00 voor bibliotheekleden en € 15,00 voor niet-leden.
 • 10 maart 2015 20:00 - 22:00 Boekenweek 2015 - Schrijversbezoek Marente de Moor
  Marente de Moor (1972) is slaviste. Vlak na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie woonde ze acht jaar in Rusland. In Sint-Petersburg studeerde ze aan de theaterschool, werkte ze als verslaggever en schreef colums en artikelen voor De Groene Amsterdammer.…
  Marente de Moor (1972) is slaviste. Vlak na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie woonde ze acht jaar in Rusland. In Sint-Petersburg studeerde ze aan de theaterschool, werkte ze als verslaggever en schreef colums en artikelen voor De Groene Amsterdammer. Na haar terugkeer werkte ze een aantal jaren als redacteur voor HP/De Tijd. In 2007 verscheen haar veelgeprezen debuut 'De overtreder', gevolgd door haar tweede zeer succesvolle roman 'De Nederlandse maagd' in 2011. Dit boek werd onderscheiden met de AKO literatuurrpijs 2011. In 2013 verscheen 'Roundhay, tuinscène': Een volmaakte Hamlet rond Edison en de film (volgens Jaap Goedegebuure).

  De avond staat onder leiding van neerlandica Jet van Aalst, zij zal de schrijfster interviewen. Jet van Aalst wijdt zich na 36 jaar lesgeven op het Stella Mariscollege nu volledig aan de literatuur. Zij leidt verschillende leeskringen in de regio. Verder is zij voorzitter van VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) en verzorgt zij poëziewandelingen voor groepen.

  Met boekverkoop en signeersessie.

  Locatie: Aula Stella Mariscollege, Parallelweg 58, Meerssen
  Entree: voorverkoop € 10,- / dagkassa € 12,50

  Lees meer
 • 11 maart 2015 19:30 - 22:00 'Goltzius Art and The Pelican Company'
  Maastricht Antiquarian Book & Print Fair (MABP) presenteert in samenwerking met het Lumière Cinema Maastricht, de art-house film:‘Goltzius And The Pelican Company’. Op woensdag 11 maart zal de Britse filmmaker Peter Greenaway zijn controversiële…
  Maastricht Antiquarian Book & Print Fair (MABP) presenteert in samenwerking met het Lumière Cinema Maastricht, de art-house film:‘Goltzius And The Pelican Company’. Op woensdag 11 maart zal de Britse filmmaker Peter Greenaway zijn controversiële film ‘Goltzius and The Pelican Company’ introduceren tijdens een voorstelling in de Lumière Cinema aan de Bogaardenstraat te Maastricht. De film zal van een inleiding worden voorzien door Emilie Sitzia, hoogleraar Literatuur en Kunsten aan de UM.
   
  De film verhaalt over de Hollandse, grafisch kunstenaar en drukker Hendrick Goltzius die eind 16e eeuw de Markgraaf van Elzas overhaalt een drukpers voor hem te kopen. Met die pers wil hij erotische prenten produceren van oudtestamentische verhalen. Wanneer de prenten zijn afgedrukt biedt hij de graaf aan de voorstellingen aan zijn hof life op te voeren.  

  Peter Greenaway is als filmmaker bekend geworden door zijn bizarre speelfilm ‘The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover’. In ‘Goltzius’ maakt hij gebruik van een bijna geheel Nederlandse cast met als hoofdrolspelers Ramsey Nasr (Goltzius) en Halina Reijn (Portia).
   
  Ieder jaar organiseert de MABP in aanloop van de antiquarenbeurs in maart in de Sint Janskerk een cultureel  programma met een onderwerp dat gerelateerd is aan het boek of de prent. Organisator Ton Stille: “Dit jaar hebben we, in nauw overleg met Lumière gekozen voor de film als medium.  Met ‘Goltzius’ hopen we een breder, geïnteresseerd publiek te trekken. Wij zijn dan ook zeer verguld dat Peter Greenaway bereid is gevonden zijn film in Maastricht te introduceren”.
   
  Locatie: Lumière Cinema Maastricht,  Bogaardenstraat 40-B.  043 3214080.
  Reserveren: www.lumiere.nl
  Lees meer
 • 12 maart 2015 19:45 - 22:30 Abdelkader Benali hoofdgast Domani Literair
  De hoofdgast van Domani Literair 2015 in Venlo is Abdelkader Benali. Verder zijn de Limburgse debutanten Emma Curvers en Roman Helinski te gast.

  Abdelkader Benali is een landelijk bekende schrijver. Zijn debuut Bruiloft aan zee (1997) kreeg…
  De hoofdgast van Domani Literair 2015 in Venlo is Abdelkader Benali. Verder zijn de Limburgse debutanten Emma Curvers en Roman Helinski te gast.

  Abdelkader Benali is een landelijk bekende schrijver. Zijn debuut Bruiloft aan zee (1997) kreeg een nominatie voor Libris-prijs. Voor De langverwachte mocht hij deze prijs in 2003 in ontvangst nemen. Ook presenteerde hij het tv-programma Benali Boekt, waarin hij bekende schrijvers interviewde. Benali schreef onlangs een essay over hardlopen in het jaarboek Buun. Hij is een liefhebber van hardlopen en maakte op verzoek van Buun een verhaal vanwege het tienjarig jubileum van het hardloopevenement.

  Emma Curvers en Roman Helinski debuteerden allebei in 2014. Beide schreven ze een roman gebaseerd op hun eigen vader. Qua thematiek sluiten ze naadloos aan bij het boekenweekthema voor 2015: ‘Waanzin’.

  Domani Literair vindt plaats op donderdag 12 maart bij Domani. Eerder waren David van Reybrouck, Geert Mak en Cees Nooteboom de hoofdgasten. De muzikale omlijsting is dit jaar in handen van Eva Wijnen en Joris Janssen. Gastheer is zoals gewoonlijk Frans Pollux.

  Entree: € 19,50 p.p.
   
  Lees meer
 • 14 maart 2015 10:00 - 17:00 De Maestro
  Op zaterdag 14 maart vindt de vierde workshop van ‘De Maestro’ plaats met als onderwerpen ‘Instrumentatie en klank: het dilemma van de blaasmuziekcomponist’ en ‘Oud en nieuw repertoire’ centraal, samen met het Limburgs Fanfare Orkest.…
  Op zaterdag 14 maart vindt de vierde workshop van ‘De Maestro’ plaats met als onderwerpen ‘Instrumentatie en klank: het dilemma van de blaasmuziekcomponist’ en ‘Oud en nieuw repertoire’ centraal, samen met het Limburgs Fanfare Orkest. De workshop vindt plaats van 10.00 tot 17.00 uur bij Adams in Ittervoort. Lees meer…
 • 15 maart 2015 11:30 - 13:00 Wim Daniëls bij Literair Café Venray
  Wim Daniëls is dit seizoen de derde gast van het Literair Café Venray. Met zijn komst op de laatste dag van de Boekenweek 2015, zondag 15 maart, krijgt Venray een primeur. Want sinds eind januari is Daniëls behalve schrijver, taalkundige…
  Wim Daniëls is dit seizoen de derde gast van het Literair Café Venray. Met zijn komst op de laatste dag van de Boekenweek 2015, zondag 15 maart, krijgt Venray een primeur. Want sinds eind januari is Daniëls behalve schrijver, taalkundige en acteur ook cabaretier.

  Over Wim Daniëls gesproken…
  De 61-jarige taalvirtuoos is geboren in het Brabantse Aarle-Rixtel. Na enkele jaren als leraar Nederlands en Duits les te hebben gegeven, was hij vijf jaar werkzaam bij de Open Universiteit als tekstwetenschapper. Vanaf 2004 schreef Daniëls bijdragen voor diverse radioprogramma’s. Daardoor kreeg hij steeds meer landelijke bekendheid.  Van 2012 tot 2014 trad Wim Daniëls regelmatig op in het voormalige tv-programma Pauw & Witteman.     

  Interesse voor taal
  ‘Hoe of waar is je fascinatie voor taal ontstaan?’, vroeg radiopresentator Frits Spits onlangs aan Wim Daniëls, die te gast was in het wekelijkse radioprogramma De Taalstraat op Radio 1. ‘Geloof het of niet’, antwoordde hij, ‘mijn fascinatie voor taal is ontstaan door  het dialect dat ik van huis uit heb meegekregen: het Aarle-Rixtel’s. Eén van de vele Brabantse dialecten. Met dat dialect is niks mis. In de eerste klas ontdekte ik de betekenis van de woorden in het Nederlands, sprak Daniëls verder. ‘En toen heb ik ontdekt dat achter elk woord een masker schuilt.’ ‘Mooi gezegd Wim’, zei Spits, ‘maar we moeten door. Wat is je nieuws?’ Toen onthulde Daniëls dat hij voortaan ook als cabaretier door het leven gaat en optreedt met zijn nieuwe theatershow ‘Associëren’.

  Muzikale omlijsting
  Troubadour Jos Josten uit het Venrayse kerkdorp Leunen luistert de schrijversochtend op met zijn zelfgeschreven liedjes waarbij hij zichzelf begeleidt op gitaar. Wim Daniëls en Jos Josten hebben één bijzonder ding gemeen. Beiden leerden van kinds af aan praten in hun eigen moedertaal: een Brabants en een Limburgs dialect. Josten wordt ook wel ‘het best bewaarde muzikale geheim van Noord-Limburg’ genoemd. De troubadour is te vergelijken met een schilderende Vincent van Gogh, puur, met een geheel eigen stijl. Zijn liedteksten in het dialect en het Nederlands zijn poëtische pareltjes.  

  Gewijzigde locatie
  Gelet op de grote belangstelling voor het optreden van Wim Daniëls is de schrijversochtend voor deze gelegenheid verplaatst van Odapark naar het Dans- en Partycentrum Anno ’54, Raadhuisstraat 6 te Venray. De entree bedraagt: € 9,00. Donateurs van het Literair Café Venray ontvangen twee euro korting per persoon. De schrijversochtend begint om 11.30 uur.
    
  Zondag 15 maart 2015, aanvang 11.30 uur
  Dans- en partycentrum Anno ’54, Raadhuisstraat 6, Venray
  Entree: € 9,00 donateurs € 7,00
 • 15 maart 2015 15:00 - 17:00 Literaire Salon Maastricht - Vertrekpunt Westerbork
  Waarheid in fictie, fictie in waarheid - Auteurs Pauline Micheels en Mieke Tillema vertellen verhalen die raken, botsen en prikkelen

  Pauline Micheels (historica), auteur van een aantal non-fictie boeken, zocht tevergeefs naar autobiografische…
  Waarheid in fictie, fictie in waarheid - Auteurs Pauline Micheels en Mieke Tillema vertellen verhalen die raken, botsen en prikkelen

  Pauline Micheels (historica), auteur van een aantal non-fictie boeken, zocht tevergeefs naar autobiografische bronnen van kinderen in het kamp Westerbork. Onlangs publiceerde zij de oorlogsnovelle Vandaag, het fictieve dagboek van een elfjarige jongen in dat kamp, deels gebaseerd op historische kennis, deels op verhalen die in haar familie de ronde deden.
   
  Mieke Tillema (neerlandica) werkt aan een biografie over de pianiste én schrijfster Ida Simons, die in de oorlog in Westerbork en Theresienstadt zat. In Simons’ onlangs heruitgegeven roman Een dwaze maagd (1959) komt de oorlog nauwelijks ter sprake, maar in de novelle In memoriam Mizzi uit 1956 des te meer.

  Locatie: Pesthuyspodium, Maastricht
  Entree: € 10,-
  Reserveren: www.pesthuyspodium.nl
   
  Lees meer
 • 15 maart 2015 16:00 - 17:00samenwerkings project Book Songs Tour door Auke Hulst
  Op de laatste dag van de Boekenweek, op 15 maart om 16.00 uur, komt Auke Hulst naar Boekhandel Dominicanen met zijn Book Songs Tour 2015. Hij vertelt over zijn nieuwe boek Slaap zacht, Johnny Idaho, discussieert met het publiek en speelt liedjes…

  Op de laatste dag van de Boekenweek, op 15 maart om 16.00 uur, komt Auke Hulst naar Boekhandel Dominicanen met zijn Book Songs Tour 2015. Hij vertelt over zijn nieuwe boek Slaap zacht, Johnny Idaho, discussieert met het publiek en speelt liedjes rond het thema literatuur.

  In dit boek gaan een tiener met een missie, een terminale bankier en een wetenschapper op zoek naar de sleutel tot het eeuwige leven. Zij komen samen op de Archipel, een zwaarbewaakte eilandstaat in de Stille Oceaan, en dompelen zich onder in deze nieuwe wereld. Wat drijft ze? En op welke manier zijn ze onherroepelijk met elkaar verbonden? Het is een grootse roman waarin Auke Hulst hedendaagse thema’s als economische apartheid en mind control koppelt aan menselijke gevoelens als liefde, wraak, angst voor de dood en de hunkering naar het eeuwige leven.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen, Maastricht
  Entree: gratis
   

  Lees meer
 • 21 maart 2015 20:00 - 21:30 Voorjaarsconcert Zangvereniging Maas- en Neergalm
  Op 21 maart wordt de lente in Neer muzikaal ingeluid tijdens het Voorjaarsconcert van Zangvereniging Maas- en Neergalm. Het programma komt tot stand met medewerking van Gemengd Koor Bel Canto uit Helden.

  Drigent: Sylvia Berghs …
  Op 21 maart wordt de lente in Neer muzikaal ingeluid tijdens het Voorjaarsconcert van Zangvereniging Maas- en Neergalm. Het programma komt tot stand met medewerking van Gemengd Koor Bel Canto uit Helden.

  Drigent: Sylvia Berghs 
  Begeleider: Jean-Pierre Steijvers 
  Datum en aanvangstijd: 21 maart 2015, 20.00 uur 
  Locatie: Gemeenschapshuis In d'n Haammaeker, Hoogstraat 2, 6086 BH Neer 
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 23 maart 2015 19:30 - 22:00samenwerkings project Avond van de Limburgse Molen 2015
  Net als in voorgaande jaren, organiseert de Molenstichting Limburg de Avond van de Limburgse Molen. Veel moleneigenaren en molenaars doen er alles aan om hun molen zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor bezoekers. Dit gebeurt onder meer door…
  Net als in voorgaande jaren, organiseert de Molenstichting Limburg de Avond van de Limburgse Molen. Veel moleneigenaren en molenaars doen er alles aan om hun molen zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor bezoekers. Dit gebeurt onder meer door de molens open te stellen, bezoekers rond te leiden of activiteiten te organiseren op en rond de molen. Ook speciale bezoekdagen zoals de Nationale Molendag en de Limburgse Molendag  trekken steeds meer publiek.

  Workshop
  Tijdens de Avond van de Limburgse Molen 2015 informeren we u door middel van een workshop over gebruik en inzet van social media voor molenaars en moleneigenaren in de provincie Limburg. Dus hoorbaar en zichtbaar zijn voor iedereen die wil genieten van alles wat er op uw molen gebeurt. De workshop is praktisch van aard en erop gericht dat de deelnemers na de workshop zelf aan de slag kunnen met Facebook, Twitter en YouTube.
   
  Er is plaats voor max. 40 deelnemers. Wees er dus snel bij, want vol is vol! 

  Datum: maandag 23 maart
  Aanvang: 19.30 uur
  Locatie: Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof, Milderspaât 1, 6034 PL Nederweert-Eind
  Deelname: gratis
  Benodigdheden: laptop/tablet (plus evt. stroomkabel)

  Ga voor meer informatie, het programma van de Avond van de Limburgse Molen 2015 en om u aan te melden naar de website.
 • 25 maart 2015 20:00 - 21:00 Cabaret - dubbelvoorstelling Niena Bocken en Nénin Quadvlieg
  Cabaret - dubbel voorstelling met Niena Bocken en Nénin Quadvlieg

  Niena Bocken speelt haar voorstelling 'Huisboom Beest' over het gemiddelde levenplan van de doorsnee mens. Nénin Quadvlieg wordt in 'Voilá Pourquoi…!' geïnspireerd door…
  Cabaret - dubbel voorstelling met Niena Bocken en Nénin Quadvlieg

  Niena Bocken speelt haar voorstelling 'Huisboom Beest' over het gemiddelde levenplan van de doorsnee mens. Nénin Quadvlieg wordt in 'Voilá Pourquoi…!' geïnspireerd door alledaagse beslommeringen en gebeurtenissen, vragen en twijfels.

  Datum: 25 maart
  Aanvang: 20.00 uur
  Entree: € 8,50

  Lees meer
 • 29 maart 2015 00:00 - 00:00 Listig - PIUM
  Een jaar na de succesvolle première van de voorstelling 'Listig' in theater de Maaspoort in Venlo, heb je nog twee keer de kans om de voorstelling te zien in onze thuisstad! Tijdens beide voorstelling gaat productiegroep PIUM een samenwerking…
  Een jaar na de succesvolle première van de voorstelling 'Listig' in theater de Maaspoort in Venlo, heb je nog twee keer de kans om de voorstelling te zien in onze thuisstad! Tijdens beide voorstelling gaat productiegroep PIUM een samenwerking aan met een aantal lokale dansscholen om het voorprogramma te verzorgen. Ze zullen hun choreografie uitvoeren met de band van PIUM, The Men from UNCLE.

  De choreografieën voor het voorprogramma worden verzorgd door:
  - Urban Dance Studio / Aletta Smit
  - Dansstudio Dansa / Anouk Kulaleen
  - Dansgroep Juul Thijssen
  - Kunstencentrum Venlo / Melanie Melis

  Data:
  - zondag 29 maart, 16.00 uur
  - zondag 29 maart, 20.00 uur
  Locatie: Theater de Garage, Saxenkampstraat 2, Venlo  
  Entree: € 9,- (CJP/Studentenpas € 7,75)
  Kaarten: Theater de Garage of reserveer via 077 351 42 52
 • 31 maart 2015 19:30 - 21:30 Toonkunstkoor Roermond zingt Matthäus Passion
  Wat is Pasen zonder een passie van Bach? Voor elke muziekliefhebber hoort het lijdensverhaal op muziek van Bach onverbrekelijk bij de dagen voor Pasen. De Matthäus Passion wordt door velen beschouwd als het absolute hoogtepunt van de klassieke…
  Wat is Pasen zonder een passie van Bach? Voor elke muziekliefhebber hoort het lijdensverhaal op muziek van Bach onverbrekelijk bij de dagen voor Pasen. De Matthäus Passion wordt door velen beschouwd als het absolute hoogtepunt van de klassieke muziek. Traditiegetrouw voert het Toonkunstkoor ook in 2015 weer dit magistrale werk uit in Roermond.

  Dirigent: Pieter Cox 
  Begeleider: Barokorkest Concerto Vivo 
  Solisten: internationale solisten en jeugdkoor
  Datum en aanvangstijd: 31 maart 2015, 19.30 uur 
  Locatie: TheaterHotel De Oranjerie, Kloosterwandplein 12-16, 6041 JA Roermond 
  Entree: € 35,- (incl. garderobe en pauzedrankje)

  Lees meer
 • april
 • 02 april 2015 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Lucebert & jazz door Ben van Melick
  Jazz was voor de dichter en schilder Lucebert de muziek waar vitaliteit, vrijheid, engagement en virtuositeit één werden. Het was de muziek van een nieuwe tijd, van een nieuwe schoonheid, de hoorbare en zichtbare breuk met…
  Jazz was voor de dichter en schilder Lucebert de muziek waar vitaliteit, vrijheid, engagement en virtuositeit één werden. Het was de muziek van een nieuwe tijd, van een nieuwe schoonheid, de hoorbare en zichtbare breuk met
  de traditie. Hoewel het aantal gedichten dat expliciet gewijd is aan composities of jazzmusici relatief gering is, is de muziek een voortdurende inspiratiebron en een voortdurende 'Anregung' tot dichten en schilderen: hij draaide voortdurend jazzelpees in zijn atelier. Het is dan ook interessant om te onderzoeken of die muziek in zijn gedichten te horen is, of hoe ze er anderszins in tot uiting kwam. Het in 2013 bij Huis Clos verschenen 'Ik ben een gemankeerde saxofonist. Lucebert & jazz' biedt een staalkaart van benaderingen en opvattingenhierover. Redacteur Ben van Melick zal er enkele nader belichten.

  Ben van Melick (1947) is docent (HOVO-Zuyd), uitgever (Huis Clos), schrijver (o.a. over literatuur in Limburg) en organisator van literaire activiteiten (o.a. Schunck Heerlen)

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).

  Lees meer
 • 05 april 2015 10:00 - 11:30 Groot Sint Martinuskoor - Krönungsmesse
  Op 5 april brengt het Groot Sint Martinuskoor de Krönungsmesse van Mozart ten gehore in de Sint Martinuskerk in Weert.

  Dirigent: Jean-Pierre Steijvers 
  Begeleider: Lène Vermeulen 
  Datum en aanvangstijd: 5 april 2015, 10.00 uur …
  Op 5 april brengt het Groot Sint Martinuskoor de Krönungsmesse van Mozart ten gehore in de Sint Martinuskerk in Weert.

  Dirigent: Jean-Pierre Steijvers 
  Begeleider: Lène Vermeulen 
  Datum en aanvangstijd: 5 april 2015, 10.00 uur 
  Locatie: Sint Martinuskerk, Weert 
  Entree: gratis
   
  Lees meer
 • 11 april 2015 20:00 - 21:30 Drumband fanfare Juliana Munstergeleen samen met George McCrae
  Onder de titel 'Rock Your Drums' brengt de drumband (percussie-ensemble) van fanfare Juliana Munstergeleen een spectaculaire concert/rockavond ten gehore. Aan dit concert verleent niemand minder dan George McCrae (bekend van zijn uit 1974 stammende…
  Onder de titel 'Rock Your Drums' brengt de drumband (percussie-ensemble) van fanfare Juliana Munstergeleen een spectaculaire concert/rockavond ten gehore. Aan dit concert verleent niemand minder dan George McCrae (bekend van zijn uit 1974 stammende wereldhit 'Rock your baby') ook zijn medewerking. Hij zal een zestal nummers uitvoeren samen met de drumband. Hiervoor zijn prachtig klinkende arrangementen gemaakt van zijn bekendste nummers en enkele andere evergreens. George McCraeheeft reeds enkele repetities met de drumband meegemaakt en verheugt zich enorm op deze avond. 

  Naast het optreden van George McCrae zijn er nog meer verrassende optredens waaronder de in Geilenkirchen woonachtige gitarist Wil Cremers (geboren Munstergelener) en drumbandlid Joran Vaessen, die het bekende
  'When I'm gone' van Anna Kendrick gaat zingen. Uiteraard laat de drumband o.l.v. Rie Dols ook van zich horen.

  Dit alles vindt plaats op zaterdag 11 april a.s. in het gemeenschapshuis 't Trefpunt aan de Pancratiusstraat, het concert begint om 20.00 uur.

  Entree: aan de kassa € 8,- / voorverkoop € 6,-

  Kaarten zijn vanaf 28 februari verkrijgbaar bij Drogisterij Oukouk Munstergeleen, Gemeenschapshuis Munstergeleen en Augustus van Neer Sittard.

  Neem voor meer informatie contact op met Kitty Dols via 06 23534805 of krdols@hotmail.com.

  Lees meer
 • 18 april 2015 00:00 - 00:00 Popkor'n
  Op 18 april zingt Popkoor Bravoure Velden voor u 'Popkor'n'! 

  Dirigent: Marianne Groenewegen 
  Datum: 18 april 2015
  Locatie: BMV ‘De Vilgaart’, Velden
  Entree: € 7,50 
   
  Programma
  - Just Give Me A Reason, Pink & Nate Ruess…
  Op 18 april zingt Popkoor Bravoure Velden voor u 'Popkor'n'! 

  Dirigent: Marianne Groenewegen 
  Datum: 18 april 2015
  Locatie: BMV ‘De Vilgaart’, Velden
  Entree: € 7,50 
   
  Programma
  - Just Give Me A Reason, Pink & Nate Ruess
  - Somebody That I Used To Know, Gotye
  - That Man, Vince Degiorgio en David Schreurs
  - I Won't Give Up, Jason Mraz Lees meer
 • 19 april 2015 15:00 - 16:30 Lenteconcert Musica Vincit en Jeugdkoor Cantarella
  Op 19 april organiseert Koor Musica Vincit, in samenwerking met Jeugdkoor Cantarella uit Beek en Lien Haegeman (mezzo), een Lenteconcert in de Petrus en Paulus kerk te Landgraaf/Schaesberg. Aanvang: 15.00 uur Entree: vrije gave
  Op 19 april organiseert Koor Musica Vincit, in samenwerking met Jeugdkoor Cantarella uit Beek en Lien Haegeman (mezzo), een Lenteconcert in de Petrus en Paulus kerk te Landgraaf/Schaesberg.

  Aanvang: 15.00 uur
  Entree: vrije gave

  Lees meer
 • 26 april 2015 20:15 - 21:30 Koningsnachtconcert Jeugdorkest Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden
  Jeugdorkest Les Jeunes van Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden presenteert zondag 26 april a.s. in het Cultureel Centrum te Eijsden een wervelend Koningsnachtconcert in samenwerking met vocale solisten Imke Heitzer en Fabio Verga.…
  Jeugdorkest Les Jeunes van Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden presenteert zondag 26 april a.s. in het Cultureel Centrum te Eijsden een wervelend Koningsnachtconcert in samenwerking met vocale solisten Imke Heitzer en Fabio Verga.
   
  Jeugdorkest Les Jeunes van Sainte Cécile zal voor de laatste keer o.l.v. dirigente Inge Alberti concerteren. Zij neemt na dit concert afscheid. Er zal een zeer afwisselend en uitdagend muzikaal programma ten gehore worden gebracht dat ondersteund wordt door een speciaal samengesteld combo. De 'Koningsnacht' heeft een professionele regie en er wordt volop gebruik gemaakt van de aanwezige geluid- en lichttechniek. Het Koningsnachtconcert wordt op een ludieke wijze gepresenteerd door Gilbert Petit, een alom bekende buutreedner.
   
  Datum: 26 april
  Aanvang: 20.15 uur
  Locatie: Cultureel Centrum Eijsden
  Entree: € 5,-

  Lees meer
 • mei
 • 04 mei 2015 20:45 - 22:00 Herdenkingsconcert Heerlense Oratoriumvereniging
  Op 4 mei verzorgt de Heerlense Oratoriumvereniging een Herdenkingsconcert in Parkstad Limburg Theater Heerlen. Op het programma staat het Requiem van Giuseppe Verdi.

  Dirigent: Emmanuel Pleijers 
  Solisten: sopraan, alt, tenor en bas…
  Op 4 mei verzorgt de Heerlense Oratoriumvereniging een Herdenkingsconcert in Parkstad Limburg Theater Heerlen. Op het programma staat het Requiem van Giuseppe Verdi.

  Dirigent: Emmanuel Pleijers 
  Solisten: sopraan, alt, tenor en bas
  Datum en aanvangstijd: 4 mei 2015, 20.45 uur
  Locatie: Parkstad Limburg Theater, Burgemeester van Grunsvenplein 145, 6411 AS Heerlen 
  Entree: € 38,25 / € 35,-

  Lees meer
 • 18 mei 2015 19:30 - 21:00 Lezing Leonie Cornips - Tweetalig opgroeien in dialect en standaardtaal
  De ABN-campagnes van de jaren 60 en 70 bestreden het dialect als thuistaal, omdat dit geassocieerd werd met achterstand in de verwerving van de standaardtaal. Ondertussen is er heel wat onderzoek uitgevoerd dat het tegendeel aantoont: opgroeien…
  De ABN-campagnes van de jaren 60 en 70 bestreden het dialect als thuistaal, omdat dit geassocieerd werd met achterstand in de verwerving van de standaardtaal. Ondertussen is er heel wat onderzoek uitgevoerd dat het tegendeel aantoont: opgroeien in meertaligheid zorgt voor extra neurale stimulansen. De verwerving van twee talen op kinderleeftijd is wederzijds stimulerend, het vergroot de taalgevoeligheid en vertraagt dementie op latere leeftijd.

  Jared Diamond (University of California) ontdekte dat meertaligheid ook een positieve invloed heeft op de uitvoerende werking van het menselijk brein (o.a. door betere concentratie). Neurowetenschapper Ellen Bialystok van de York University in Toronto-Canada bevestigde dit en beklemtoonde de positieve invloed van meertaligheid op de metalinguïstische ontwikkeling (gevoel voor de onderliggende structuur van talen). Het PRIMA-cohortonderzoek (1994-2005) in samenwerking met het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen vergeleek kleuters die eentalig in het Nederlands werden opgevoed met kleuters die tweetalig in het dialect en de standaardtaal werden grootgebracht. Ook dit toonde een hogere taalvaardigheid aan bij kinderen die het Limburgs als moedertaal meekregen naast het Nederlands als schooltaal.

  Het afgelopen jaar deed Leonie Cornips (bijzonder hoogleraar Universiteit Maastricht en Meertens Instituut Amsterdam) een gelijkaardig onderzoek op scholen in Elsloo en omgeving, bij honderd eentalig Nederlands sprekende kinderen van 6 tot 12 jaar en eenzelfde groep tweetalig Limburgs-Nederlands sprekende scholieren.

  Datum: 18 mei
  Aanvang: 19.30 uur
  Locatie: Universiteit Hasselt, campus Oude Gevangenis, auditorium Louis Roppe, Martelarenlaan 42, Hasselt
  Entree: € 3,- / € 2,- voor studenten

  De organisatie is in handen van de Universiteit voor het Maatschappelijk Belang i.s.m. de Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde, Veldeke Bels(j) Limburg, de Raod veur 't Limburgs en Provincie Limburg

  Meer weten? Neem contact op met Felix Bergers via felixbergers@hotmail.com of +32 011/26 90 84 (namiddagen), +32 089/35 64 20. Inschrijven voor de lezing is niet nodig. 
 • 30 mei 2015 20:00 - 21:30 Vocal Group Transparant en Bende van Beuving - Klap van de korenmolen
  Op 30 mei levert Vocal Group Transparant uit Venray een bijdrage aan de voorstelling 'Klap van de korenmolen' van de Bende van Beuving in de schouwburg van Venray.

  'Klap van de korenmolen' is een cabaretesk muziektheaterprogramma van Ernest…
  Op 30 mei levert Vocal Group Transparant uit Venray een bijdrage aan de voorstelling 'Klap van de korenmolen' van de Bende van Beuving in de schouwburg van Venray.

  'Klap van de korenmolen' is een cabaretesk muziektheaterprogramma van Ernest Beuving met zijn band en het jubilerende Vocal Group Transparant. Een oprecht concert met tussendoor veel humor, imitaties, spontaniteit en geen geposeer.Het koor zingt heerlijk mee en ligt tussendoor onder de stoel van het lachen.Die acts gaan van een borderlinedansende Keltische zanger en een Toon Hermans over iPhones en 'Spuiten en slikken' tot een Mick Jagger met ADHD.

  ‘Klap van de korenmolen’ is ook wel: een spoedcursus geluk. Gegeven door iemand die zelf ooit in de psychiatrie belandde en daar vooral leerde: hoe gek het is om het niet te zijn.

  Recensies
  De Stentor: "Prachtige liedjes en een niet te stuiten cabaretier met een mateloos gevoel  voor humor."
  Brabants Dagblad: "Warme liedjes en hilarische acts."
  Arena: "Allround cabaretier Beuving zet met het koor en zijn uitstekende band de zaal op zijn kop."

  Locatie: Schouwburg Venray
  Kosten: € 17,- / € 20,-


  Lees meer
 • juni
 • 12 juni 2015 00:00 - 00:00 Galaconcert Marinierskapel der Koninklijke Marine
  Op vrijdag 12 juni a.s. speelt de Marinierskapel een Galaconcert ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan van Fanfare Onze Lieve Vrouw in ’t Zand uit Roermond. Dit vindt plaats in de TheaterHotel De Oranjerie in Roermond. …
  Op vrijdag 12 juni a.s. speelt de Marinierskapel een Galaconcert ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan van Fanfare Onze Lieve Vrouw in ’t Zand uit Roermond. Dit vindt plaats in de TheaterHotel De Oranjerie in Roermond. 

  De Marinierskapel is het veelzijdige muzikale visitekaartje van de Koninklijke Marine. Dit harmonieorkest wordt gevormd door 53 geselecteerde beroepsmusici onder leiding van dirigent en componist Peter Kleine Schaars die vele optredens verzorgen in binnen- en buitenland. De belangrijkste taak van de Marinierskapel is het muzikaal ondersteunen van het militaire ceremonieel voor het Koninklijk Huis, de Koninklijke Marine of Defensie in het algemeen. Sinds de oprichting in 1945 is de Marinierskapel bij het grote publiek vooral bekend geworden door de vele succesvolle concerten, radio- en tv-optredens, plaat- en cd opnamen en taptoes. Regelmatig werken nationale en internationale solisten hier aan mee. Legendarisch en kenmerkend in de internationale militaire muziekwereld is de specifieke eigen ‘sound & drive’ van het orkest, waardoor het ook over onze landsgrenzen een graag geziene gast is.

  Tijdens het Galaconcert zal de Marinierskapel een veelzijdig en gevarieerd programma ten gehore brengen waar de liefhebbers van blaasmuziek volop van zullen genieten.

  Entree: voorverkoop € 12,50 / kassa € 15,-

  Voorverkoop via www.famfaar.nl, de leden van de Fanfare Onze Lieve Vrouw in ’t Zand of TheaterHotel De Oranjerie (www.theaterhotelroermond.nl, 0475 391 491 of aan de receptie).

  Lees meer
 • 14 juni 2015 19:00 - 21:30 Nouveau Visage - Down to earth
  Op 14 juni kunt u genieten van het concert 'Down to earth' van Showkoor Nouveau Visage. Dirigent: Kirsten Lauvenberg-Dortants  Datum en aanvangstijd: 14 juni 2015, 19.00 uur  Locatie: Hof van Gaia  Entree: € 15,- 
  Op 14 juni kunt u genieten van het concert 'Down to earth' van Showkoor Nouveau Visage.

  Dirigent: Kirsten Lauvenberg-Dortants 
  Datum en aanvangstijd: 14 juni 2015, 19.00 uur 
  Locatie: Hof van Gaia 
  Entree: € 15,- 

  Lees meer
filters

discipline

 • muziek
 • toneel
 • dans
 • beeldende kunst
 • film & fotografie
 • literatuur
 • musea
 • streektaal
 • monumenten
 • cultuurparticipatie
alles selecteren / alles deselecteren

organisatie


overige filters

toon alleen:

Herstel filter
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?