• langlopende activiteiten

 • 09 mei 2015 - 21 mei 2016 Cup of Tea door Quintella
  Quintella, bestaande uit Jeroen Verberkt, Nike Derks, Maaike Kamps, Karin Jenneskens en Marjolein Kuenen hebben in een korte tijd hard aan de weg getimmerd. Zo stonden ze in de zomer van 2013 op de Zomerparkfeesten in Venlo en in 2014 behaalden ze successen bij de festivals 'Den Bosch goes a cappella' en 'Amusing Hengelo'.

  Na deze vliegende start is het tijd voor een theaterproductie van Quintella! De zangers willen met deze productie een breed publiek kennis laten maken met hun a capella muziek.
   
  It’s not your Cup of Tea?!? Quintella gaat hier verandering in brengen! In een ontspannen setting worden bekende songs van een passend en uniek arrangement voorzien, met een prachtige mix van allerlei muziekstijlen als resultaat. De muziek wordt door de groep met zoveel enthousiasme en plezier gebracht dat ze het publiek van begin tot eind aan zich weet te binden!
   
  Speellijst:

  2015
  - 9 mei, 20.00 uur, Kasteelboerderij Horst
  - 30 mei, 20.00 uur, Cultuurkapel Deurne
  - 27 juni, 20.00 uur, De Ruchte Someren
  - 4 juli, 20.00 uur, Klassetheater Tilburg
  - 10 oktober, 20.00 uur, Jan van Besouw (kapel) Goirle
  - 7 november, 20.00 uur, Zaal Debije Hegelsom
  - 19 december, 20.00 uur, Don Bosco Heel

  2016
  - 21 mei, 20.00 uur, Maaspoort Venlo

  Lees meer
 • 10 mei 2015 - 13 september 2015 Bijzondere jubileumeditie Tegelse Passiespelen
  Tot en met zondag 13 september 2015 vindt in Openluchttheater De Doolhof in Tegelen de uitvoering van het Tegelse Passiespel ‘Lente in Galilea’ plaats. Meer nog dan zijn voorgangers tilt dit 20e passiespel de universele thematiek van het lijdensverhaal van Jezus naar het hier en nu. Vertrouwen en toewijding, verraad en verdriet, maar vooral ook hoop en liefde staan centraal in een aangrijpende theatergebeurtenis die in Limburg zijn weerga niet kent en niemand onberoerd zal laten.

  Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad:
  “Tevredenheid troef gistermiddag bij de première van de 20ste editie van de Tegelse Passiespelen.”
  “Abbie Chalgoum is een innemende en zeer menselijke Jezus, die niet alleen het kruis maar ook het spel met verve draagt”
   
  Maandenlang hebben ruim 400 vrijwilligers, amateurs en professionals, in leeftijd variërend van één tot ver in de 80, gewerkt om een unieke en verrassende versie van het aloude lijdensverhaal van Jezus neer te zetten. En het resultaat mag er zijn: álle puzzelstukken vallen op hun plek. De nieuwe tekst van de Vlaamse dichter Patrick Lateur. De keuze voor een nieuw vertelperspectief en grotere rollen voor de vrouwen in het lijdensverhaal. Het imponerende decor en de eigentijdse en dynamische benadering van regisseur Cees Rullens. De meeslepende muziek van Nard Reijnders die de gebeurtenissen inbedt. Onder de vlag van dit gedreven drietal hebben de Tegelse Passiespelen zich ontwikkeld tot een vorm van totaaltheater dat het publiek meeneemt, ontroert én tot denken zet.
   
  Speeldata:
  ‘Lente in Galilea’ is nog te zien t/m 13 september 2015 elke zondagmiddag om 14.30 uur en van zaterdag 18 juli t/m zaterdag 8 augustus ook op zaterdagavond, 18.30 uur.

  Entree: 1e rang € 35,- / 2e rang € 31,- / 3e rang € 26,- / rolstoel € 31,- / CJP, CKV, kinderen t/m 12 jaar € 17,50 / senioren vanaf 60 jaar 1e rang € 32,- , 2e rang € 28,50 , 3e rang € 24,-
   
  Kaarten zijn online te koop via www.passiespelen.nl, telefonisch via 077 326 31 00 of op locatie dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur (De Doolhof, Drink 60 5932 CP Tegelen).

  Let op: het is mogelijk naast uw kaarten ook aanvullende artikelen te bestellen zoals koffie/thee, vlaai, consumptie en programmaboek.

  Download hier de digitale flyer.

  Lees meer
 • 21 juni 2015 - 18 oktober 2015 Expositie Perron FG
  In de expositieruimte De Abdijhof aan de Hofstraat in Thorn houdt beeldend kunstenaar Frans Geelen (Beesel/Thorn) van 21 juni t/m 18 oktober 2015 een tentoonstelling met als titel 'Perron FG'. Deze is elke zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur vrij toegankelijk.

  Het kon geen toeval zijn dat enkele jaren geleden het oog van Frans Geelen viel op een technische tekening van een locomotief. Het oog wordt immers vaak gestuurd door het hart. Als gewezen werktuigbouwkundig-constructeur moet die tekening zijn bewondering hebben gehad en de nieuwsgierigheid hebben aangewakkerd. Het is die tekening die hem al zo’n twee jaar bezighoudt in zijn schilderen. Uit de wirwar van lijnen, contouren, talloze cirkels en erin geplaatste nummers blijft de tekening van het stalen ros herkenbaar opdoemen. Dreiging, kracht en snelheid zijn de elementen die in aardedonkere tinten zijn doeken vullen.

  Met hetzelfde thema heeft de kunstenaar een serie zeefdrukken gemaakt die zijn meer technische toont, maar dan wel met dezelfde robuuste hand die zo herkenbaar is in zijn schilderijen. Ook hier weer geen onnodige details, maar grote vlakken die de vellen evenwichtig vullen. Zwart op wit en wit op zwart. Frans Geelen gebruikt het medium zeefdruk als een artistiek expressiemiddel: verrassend, vernieuwend en origineel.

  Frans Geelen heeft zich vastgebeten in een thema dat hem passioneert en dat past bij zijn eerdere werk: robuust, zwaar en confronterend. Het zijn kunstwerken die je beet pakken en waar je niet aan ontkomt. Het zijn zoektochten naar de diepere essentie van de dingen die de oppervlakkige herkenbaarheid voorbij zijn. Het geheel maakt een bezoek aan De Abdijhof Thorn meer dan waard.
 • 28 juni 2015 - 15 november 2015 Tentoonstelling Betye Saar - Still tickin'
  De Amerikaanse kunstenares Betye Saar (Los Angeles, 1926) behoort tot de belangrijkste kunstenaars van haar generatie. Sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw verwierf Saar bekendheid met feministisch georiënteerd werk dat reflecteert op Afro-Amerikaanse identiteit, spiritualiteit en de verbondenheid van verschillende culturen.

  Deze eerste museumsolo van Betye Saar in Europa heeft het karakter van een retrospectief. Binnen een indringende, door de kunstenares gecreëerde tentoonstellingsarchitectuur worden oudere en meer recente assemblages, werken op papier, sculpturen en veelal voor dit doel gereconstrueerde installaties gepresenteerd. Saars oeuvre, dat zes decennia omvat, wordt getoond aan de hand van de drie centrale thema’s in haar werk: nostalgie en herinnering; mysticisme en ritueel; politieke en raciale beeldvorming. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie.

  De tentoonstelling is te bezichtigen van 28 juni t/m 15 november 2015 in Museum De Domijnen in Sittard.

  Lees meer
 • 05 juli 2015 - 30 augustus 2015 Ridder KUNO - Word een musicalster voor 1 dag!
  Op zondag 5 juli komt ridder KUNO tot leven in de spetterende Ridder KUNO Musical. Stichting KUNO organiseert met medewerking van Jeugdkoor Tutta Musica een dag met veel zang en muziek. Jongens en meiden vanaf 6 jaar oefenen de hele middag en ’s avonds wordt het musicalconcert uitgevoerd in de grote zaal van de Borenburg.

  Gedurende de dag worden bovendien een aantal workshops gegeven. De muzikale leiding is in handen van dirigente Petra Lamberts; zij is ook nauw betrokken bij de workshops 'Bewegen en acteren'. 

  De dag start om 12.00 uur en wordt om 19.30 uur afgesloten. 

  Wil je meezingen? Geef je dan op via www.tuttamusica.nl. De kosten bedragen € 4,- per persoon (incl. avondeten). 

  Entreekaarten voor het musicalconcert (voor ouders en andere belangstellenden) à € 2,- (incl. consumptie) zijn eveneens verkrijgbaar via de website. Het musicalconcert start om 18.45 uur en is voor iedereen toegankelijk.

  De musical wordt na 5 juli nog uitgevoerd tijdens de Jaarmarkt in Voerendaal op 30 augustus a.s. en op een nader te bepalen datum in de Wereldtuinen van Mondo Verde.
 • 12 juli 2015 - 01 november 2015 Frans Timmers - Schilder in de schaduw
  De Sittardse kunstenaar Frans Timmers (1915-1987) staat centraal in deze expositie van de afdeling Stedelijke Historie van Museum De Domijnen. Voor velen zal dit de eerste kennismaking zijn met een schilder die in alle stilte aan een zeer persoonlijk en hoogwaardig oeuvre gewerkt heeft. 

  Frans Timmers was huisschilder en beeldend kunstenaar. Hij studeerde van 1939 tot 1942 aan de zaterdagmiddagcursus van de Kunstnijverheidsschool in Maastricht en was in die jaren lid van de Limburgse Kunstkring. Hij exposeerde weinig (altijd in groepsverband), maar kreeg daarbij opvallend lovende besprekingen. Timmers was bevriend met de bekende schilder Ger Lataster, die hij in de oorlogsjaren enige tijd naar Amsterdam gevolgd is. Tot een definitieve keuze voor het kunstenaarschap kwam het niet. De laatste keer dat hij aan een tentoonstelling deelnam, moet in 1947 zijn geweest. In zijn woning boven de zaak in de Rosmolenstraat werkte hij daarna op zichzelf door aan een oeuvre dat na een traditioneel begin de grote ontwikkelingen van zijn tijd weerspiegelde (abstract), maar later de vorm aannam van een geheel eigen soort ‘magisch realisme’. In alles wat hij deed bereikte hij een hoog niveau.
   
  De tentoonstelling is te bezichtigen van 12 juli t/m 1 november 2015 in Museum De Domijnen in Sittard.

  Stadswandeling arrangement
  Met de tentoonstelling Schilder in de schaduw, Frans Timmers brengt Museum De Domijnen een eerbetoon aan een bijzondere Sittardse kunstenaar. Zijn leven, verhalen en stadsgezichten vormen de leidraad voor een speciale stadswandeling door het prachtige historische centrum van Sittard onder leiding van een gids van deCompanen. Hierbij ontdekt u de favoriete plekjes van Timmers, ziet u waar zijn schilderijen door geïnspireerd zijn, waar hij gewoond heeft en nog veel meer. Voor of na de wandeling ontdekt u vervolgens op eigen gelegenheid de tentoonstelling.
   
  Het arrangement is beschikbaar tijdens openingstijden van Museum De Domijnen t/m 1 november 2015 à € 10,- p.p. Meer informatie, speciale wensen of boeken via tessa.reijnders@dedomijnen.nl of 
  info@decompanen.eu.

  Lees meer
 • 15 juli 2015 - 30 augustus 2015 Over hoeren en madonna's
  Twaalf Bijbelse vrouwen van Lilith geënt op sonnetten van Paul Sterk.

  Onder de titel Over hoeren en madonna’s presenteert Lilith (Sevenum, 1964) in Museum van Bommel van Dam twaalf geënsceneerde, fotografische zelfportretten van Bijbelse vrouwen in combinatie met twaalf krachtig gecomponeerde sonnetten van de uit Venlo afkomstige auteur Paul Sterk (Venlo,1964). De tentoonstelling wordt op zondag 19 juli om 15.00 uur officieel geopend door Ger Koopmans, gedeputeerde Financiën, Sport en Cultuur van de Provincie Limburg.
   
  Binnen het duoproject Over hoeren en madonna’s transformeert Lilith, deels geïnspireerd door Paul Sterks vertellingen, in een dozijn duidelijk verschillende, iconische vrouwen van epische proporties. In alfabetische volgorde verhaalt Paul Sterk over: Delila, Dorkas, Ester, Eva, Izebel, Judit, Lilith, Maria, Maria Magdalena, Rachab, Ruth en natuurlijk De Samaritaanse vrouw.
   
  De zorgvuldig uitgewogen presentatie van acht staande en vier liggende foto’s is aangevuld met een aantal betekenisvolle kunstwerken uit de serie I could’ve had religion, de stand alones Apostle, Icon, Tabernacle en het fraaie Intimacy uit de collectie Museum van Bommel van Dam. Ook het intrigerende groepsportret On ordinary women, waarop Lilith zich samen met hoeren, nonnen, lesbiennes, bi- en gendervrouwen van diverse nationaliteiten heeft afgebeeld, wordt getoond als vertaling van de Bijbelse vrouwen naar het heden. Tezamen vormt dit artistieke en literaire ensemble een fascinerende, cross-over blik op oeroude girl power in een eigentijdse jas.   
   
  Opening en publicatie
  De tentoonstelling Over hoeren en madonna’s is van 15 juli t/m 30 augustus 2015 in Museum van Bommel van Dam in Venlo te zien. Tijdens de opening op zondag 19 juli leest Lilith ‘Wie is de andere hoer?’ voor, behorend bij haar groepsportret On ordinary women. Paul Sterk zal een enkele van zijn sonnetten voordragen. Tevens wordt het boek Over hoeren en madonna’s gepresenteerd met zelfportretten van Lilith en sonnetten van Paul Sterk. Prijs € 14,95. 
 • 20 augustus 2015 - 30 augustus 2015 Orlando Festival 2015 - 34e editie
  Het Orlando Festival is al 33 jaar thuis in Zuid-Limburg en de grensregio. Dankzij de succesvolle formule, het hoge niveau van de internationale ensembles en musici, de verrassende programmering en de waardevolle lessen vinden talrijke deelnemers en bezoekers de weg naar dit unieke evenement. 

  Kamermuziekliefhebbers uit de hele wereld verzamelen zich in Abdij Hotel Rolduc (Kerkrade) waar dagelijks openbare lessen, lezingen, workshops en masterclasses worden gegeven aan getalenteerde jonge professionele ensembles en aan enthousiaste amateurgroepen. Dagelijks zijn er vijf-uur-concerten op Rolduc, met optredens van de Orlando musici en ensembles uit de Masterclass en uit de Orlando Academy. Iedere avond worden er bijzondere kamermuziekprogramma's gepresenteerd op mooie locaties.

  Het Orlando Festival 2015 begint op 20 augustus met het Orlando Concours, dit jaar voor pianotrio’s. Maximaal zeven ensembles worden toegelaten. Zij spelen de eerste drie rondes op Rolduc (ook toegankelijk voor publiek!) en na selectie is er dan op 22 augustus een finale voor drie ensembles in het Theater Heerlen. Een internationale jury bestaande uit Larissa Groeneveld (cello), Alan R. Kay (klarinet), Rainer Kussmaul (viool), Hannes Minnaar (piano) en Claus-Christian Schuster (piano) zal de 1e prijs (de Prix Charles Hennen) en de 2e en 3e prijs toekennen. 

  Tijdens het festival worden twee openbare masterclasses gehouden: voor strijkkwartet en voor pianotrio. Naast de muzikale lessen van de Amerikaanse violist Mark Steinberg, de Oostenrijkse pianist Claus-Christian Schuster en artistiek leider en altviolist Henk Guittart, zullen de ensembles ook gecoacht worden door communicatiedeskundige Dr. John Grey, en wordt er gewerkt aan lichaamshouding met Elizabeth Williams en met Jeanine Crombé aan Emotional Freedom Techniques.

  Download hier de concertfolder.

  Lees meer
 • 26 augustus 2015 - 28 augustus 2015 Intraindagen Euregio Maastricht 2015
  Voor de vijfde keer organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg intraindagen voor dansdocenten en gevorderde dansers in de Euregio.

  Dansdocenten en dansers kunnen hier, vlak voordat hun eigen lessen weer beginnen, intensief trainen en inspiratie opdoen. De intraindagen worden georganiseerd in samenwerking met KUMULUS en GOTRA | Joost Vrouenraets in de dansstudio van KUMULUS te Maastricht.

  Meer weten over data, locatie, docenten en kosten of meteen inschrijven? Lees meer... 
 • 28 augustus 2015 - 06 september 2015 Cultura Nova 2015

  Cultura Nova bestaat 25 jaar! Dat wordt gevierd met een bijzonder programma. Van vrijdag 28 augustus t/m zondag 6 september 2015 tien dagen lang hét zomerfestival in Heerlen en omgeving, vol passie, ontroering en spektakel voor jong en oud, met een internationaal programma vol theater, muziek en beeldende kunst.

  Jonge makers krijgen de kans om zich te presenteren naast hun ervaren collega’s. Er is ook een uitgebreid programma voor kinderen met prachtige voorstellingen uit binnen- en buitenland. Vóór Theater Heerlen is het sfeervolle festivalplein met een spiegeltent, waarin je heerlijk kunt eten en waarin elke avond verrassende bands optreden.

  Zondag 30 augustus vindt tijdens Cultura Nova in Theater Heerlen de Nederlandse première plaats van de SnowShow Symphony met in de hoofdrollen twee wereldberoemde artiesten: violist Gidon Kremer en clown Slava Polunin! Ze presenteren een speciale versie van Slava’s SnowShow onder begeleiding van het Kremerata Baltica kamerorkest. Te zien t/m dinsdag 1 september in het kader van het 25-jarig bestaan van Cultura Nova. Gepresenteerd in samenwerking met Parkstad Limburg Theaters.

  Het festival opent op vrijdag 28 augustus met een grote jubileumvoorstelling met veel vuur, spektakel en vuurwerk van Groupe F en Plasticiens Volants, die mede in het kader van het Jaar van de Mijnen wordt gepresenteerd op de plek waar de Lange Jan en de Lange Lies gestaan hebben, vlakbij het cbs en het station.
   

  Lees meer
 • 28 augustus 2015 - 30 augustus 2015 Fanfare St. Gertrudis en Jonkheid St. Geertruid - 'Same 150'
  Fanfare St. Gertrudis viert dit jaar haar 110-jarig jubileum. Jonkheid St. Geertruid bestaat in 2015 alweer 40 jaar sinds de heroprichting in 1975. Beide verenigingen hebben de krachten gebundeld en organiseren op 28, 29 en 30 augustus samen het onvergetelijke feestweekend ‘Same 150’.

  Reünie en dorps-BBQ
  De aftrap van ‘Same 150’ vindt plaats op vrijdag 28 augustus met een reünie en een dorps-BBQ. (Oud)leden van de Jonkheid en de Fanfare, oud-kapiteins, tambour-maîtres, majorettes én natuurlijk alle andere geïnteresseerden, zijn uitgenodigd om deel te nemen aan deze reünie. De festiviteiten vinden plaats in de feesttent op de huisweide van de familie Prompers in de Dorpstraat. De avond wordt muzikaal opgeluisterd door livemuziek van De Twie Belsje en Brass Mojo. De reünie is vrij toegankelijk, maar u kunt zich daarnaast ook opgeven om deel te nemen aan de dorps-BBQ. Kaarten voor de dorps-BBQ à €12,50 (kinderen t/m groep 8 à € 4,-) zijn verkrijgbaar bij Slagerij Pinckaers, Café het Trefpunt, Café het Centrum en via www.same150.nl.

  Back to De Smid
  Op zaterdag 29 augustus wordt de fanfarezaal omgetoverd tot een waar partycentrum. De bezoeker gaat bij deze ‘Back to De Smid’-party terug in de tijd naar de gloriedagen van De Smid in Reijmerstok. Het feest is compleet met de oude Smid DJ’s, DJ Erik O. en Walter K. 

  Tussen Kunst en Kitsch & Preuve!
  Zondag 30 augustus is er een bomvol programma met o.a. jonkheidsdemonstraties, workshops en andere activiteiten. Stel bijv. uw geluk eens op de proef met een ouderwets potje kienen. Het inmiddels zeer succesvolle concept Preuve! vindt eveneens plaats op deze dag. Bezoekers kunnen bij verschillende stands proeven van Nederlands- en Belgisch Limburgse streekproducten. Tevens is er een uitgebreid kinderprogramma en livemuziek van Da Capo 2000, het Jeugdorkest en Die Orginaler Bukelbuben. Tijdens het Durrepsfête zijn bovendien twee beëdigd taxateurs aanwezig: taxateur De Bruijn en taxateur Boulanger bepalen tussen 13.30 en 16.00 uur de waarde van die ene oude vaas of oma’s theepot die al jaren op zolder staat. Bezoekers kunnen per persoon twee objecten laten taxeren. Zo komt u er eindelijk achter: is het kunst... of kitsch?
  Lees meer
 • 29 augustus 2015 - 17 februari 2016 Euregionaal Foto- en Muziekproject 'De Letste Schiech'
  De mijnsluiting heeft in Limburg en omstreken veel teweeggebracht. Duizenden arbeidsplaatsen gingen verloren. Ensemble 88 (het Limburgse ensemble voor hedendaagse klassieke muziek) en tientallen vrijetijdsfotografen uit de Euregio blikken in het kader van het Jaar van de Mijnen terug op de periode dat de mijnen in Limburg en andere delen van de Euregio gesloten werden en mijnwerkers ineens op straat kwamen te staan. Ook trekken zij de lijn door naar vandaag de dag. Want ook anno 2015 worden (veelal vanwege de economische crisis) veel bedrijven gesloten en komen veel mensen noodgedwongen op straat te staan. Het resultaat is: ‘De Letste Schiech’ (de laatste werkdag). Een euregionaal muziek- en fotografieproject bestaande uit een euregionale fotowedstrijd, een expositie met foto’s van vrijetijdsfotografen op vier locaties in de Euregio en een concertreeks van Ensemble 88. Zowel het concert als de fotowedstrijd en –expositie refereren aan de mijnsluiting en de laatste werkdag van toen en nu. Zaterdag 29 augustus a.s. om 20.00 uur vindt de officiële opening plaats in Cube Design Museum (Museumplein 2) in Kerkrade. Tijdens de opening gaat het concert van Ensemble 88 in première, worden de inzendingen van de euregionale fotowedstrijd besproken en worden de prijswinnende foto’s bekend gemaakt. Kaarten voor de opening (à € 15,-) zijn te koop via de website van Cultura Nova.

  Euregionale fotowedstrijd en - expositie
  ‘De Letste Schiech’ ging begin 2015 van start met een euregionale fotowedstrijd. Vrijetijdsfotografen uit Nederlands- en Belgisch-Limburg en Nordrhein konden in het kader van de fotowedstrijd foto's inzenden die betrekking hebben op de mijnsluiting en alles wat doet denken aan de toenmalige laatste werkdag. Bijvoorbeeld foto's van verlaten mijnsites en –schachten of van objecten die herinneren aan de mijnen en de mensen die er destijds werkten. Maar fotografen werden met name uitgedaagd om een eigentijdse (anno 2015) vertaling te maken van het thema ‘De Letste Schiech’. Ook vandaag de dag worden immers veel laatste diensten of ‘schiechten’ gedraaid. Uit alle inzendingen werden ongeveer 40 foto's geselecteerd voor een foto expositie die op vier locaties in de Euregio te zien zal zijn: van 29 augustus t/m 13 september 2015 in Werkplaats K (Elebereveldstraat 105) in Kerkrade (NL), van 18 oktober t/m 11 november 2015 in Bibliotheek De Domijnen (Herenhof 2) in Geleen (NL), van 13 december 2015 t/m 3 januari 2016 in Städtisches Museum Schloss Rheydt (Schlossstrasse 508) in Mönchengladbach (D) en van 9 januari t/m 17 februari in Gemeenschapscentrum Tentakel (Kneuterweg 2) in Zonhoven (BE). De exposities zijn gratis toegankelijk. Kijk voor de exacte openingstijden op www.hklimburg.nl/deletsteschiech.

  Euregionale concertreeks Ensemble 88
  Tijdens de officiële opening van ‘De Letste Schiech’ op 29 augustus a.s. en tijdens de opening van de foto exposities in Geleen (18 oktober), Mönchengladbach (13 december) en Zonhoven (9 januari 2016), geeft Ensemble 88 een concert waarin de compositie ‘Workers Union’ van Louis Andriessen uit 1939 centraal staat. Deze spectaculaire en maatschappijkritische compositie wordt aangevuld met nieuw werk van componisten uit de Euregio: Hans Leenders (NL), Timo Ruttkamp (D) en Paula Defresne (BE). De drie nieuwe composities zijn gebaseerd op gedichten van de uit Kerkrade afkomstige schrijver, dichter en hoogleraar Wiel Kusters. Kusters zal tijdens het concert ook voordragen uit eigen werk. Er vinden in totaal vier concerten plaats.

  ‘De Letste Schiech’ is een initiatief van Ensemble 88, de Fotobond Limburg, het Verbond van Limburgse Fotokringen, de Deutscher Verband für Fotografie en het Huis voor de Kunsten Limburg.
  Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Jaar van de Mijnen, het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg, Fonds Sociale Instellingen, Gemeente Sittard-Geleen, Euregio Maas-Rijn en Cultura Nova.

  Kijk voor meer informatie op www.hklimburg.nl/deletsteschiech.
   
 • 04 september 2015 - 06 september 2015 Writer’s Block op Festival Bruis

  Op 4, 5 en 6 september a.s. vindt op het terrein van de Tapijnkazerne in Maastricht het jaarlijkse gratis festival Bruis plaats. Tijdens het onderdeel ‘Writer’s Block’ laten jonge schrijvers, dichters, singer-songwriters, rappers etc. hun schrijftalent zien in een performance van maximaal 15 minuten.  

  Aanmelden kan nog! Dus: ben jij schrijver, dichter, singer-songwriter, dadaïst, rapper, woorden jongleur of typograaf? En lijkt het je een uitdaging om in de Cultural Village op het grootste festival van Maastricht te performen? Meld je dan aan voor Writer’s Block! De voertaal tijdens de performance van max. 15 minuten mag zowel Engels als Nederlands zijn. Inschrijven kan door een mail te sturen naar Annemarie Jansen: a.jansen@muziekgieterij.nl.
   

  Lees meer
 • 24 september 2015 - 01 oktober 2015 Lezing 'Muziek ontwikkelt!'
  De lezing 'Muziek ontwikkelt!' geeft op een heldere, maar deskundige wijze uitgebreid uitleg over hoe en waarom musiceren en muziekeducatie de ontwikkeling van kinderen stimuleert. De deelnemer krijgt te zien wat muziek met de hersenen van een opgroeiend kind doet en hoe dit zijn/haar ontwikkeling stimuleert. Verder wordt uitgelegd hoe muziek thuis en op school kan worden ingezet om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren. Dit alles gebeurt op een heldere en voor iedereen begrijpelijke manier.
   
  De lezing wordt gegeven door drs. Roger Brakelé, muziek- en ontwikkelingspsycholoog en pianodocent, en door Léon Packbier, orthopedagogisch muziekbeoefenaar en professioneel podium muzikant. 
   
  De presentatie is bedoeld voor iedereen die op welke manier dan ook betrokken is bij muziekeducatie, maar ook opvoeders, zoals ouders, medewerkers van kinderopvang en leerkrachten basisschool.
   
  Data/tijdstip/locatie: 
  - 24 september om 19.30 uur in Cultuurhuis Heerlen, Sittarderweg 145 te Heerlen
  - 1 oktober om 19.30 uur in Muziekschool Artamuse Sittard, Broeksittarderweg 1 te Sittard
  Entree: € 10,- 

  Interesse? Meld je hier aan via Facebook.

  Lees meer
 • 29 september 2015 - 12 april 2016 Leesclub Nederlandse literatuur
  In september gaat de leesclub 'Nederlandse literatuur' van start. De cursus wordt gegeven door Maria Kleijnen. Zij is cultuurwetenschapper en begeleidt al jaren leeskringen in de regio.

  In de leesclub wordt moderne Nederlandse en Vlaamse Literatuur besproken. Deelnemers wisselen leeservaringen uit en bespreken elkaars meningen. Ook wordt gekeken naar literaire aspecten als stijl, structuur, perspectief en thematiek. Samen boeken bespreken levert boeiende gesprekken op, levendige discussies en een diepere leeservaring.

  Cursusduur: 6 lessen (1x per 6 weken), cursuscode C
  Docent: Maria Kleijnen
  Tijdstip: dinsdagavond van 19.00-20.45 uur
  Data:
  - 29 september 2015 - Hans Münstermann, Mischa
  - 3 november 2015 - Niña Weijers, De consequenties
  - 8 december 2015 - Bert Natter, Remington
  - 12 januari 2016 - Annelies Verbeke, Dertig dagen
  - 1 maart 2016 - P.F. Thomése, De onderwaterzwemmer
  - 12 april 2016 - Griet op de Beeck, Kom hier dat ik u groet
  Locatie: Centre Céramique, Avenue Céramique 50, 6221 KV Maastricht
  Kosten: leden € 70,- / niet leden € 75,- (incl. koffie/thee)
  Aanmelden: liefst vóór 15 september via klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00

  Lees meer
 • 30 september 2015 - 21 oktober 2015 Schrijfworkshop 'Story telling & selling'
  De Hubert van Eyck Academie, het Letterkundig Centrum Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg en The Maastricht Centre for Contemporary Writing organiseren een schrijfworkshop onder leiding van schrijfster Marente de Moor. De workshop is verspreid over twee data; woensdag 30 september en woensdag 21 oktober 2015 en vindt plaats in de Van Eyck (Academieplein 1 in Maastricht). Gedurende de bijeenkomsten krijgen de deelnemers les in schrijftechniek en werken zij aan een kort verhaal van maximaal acht pagina’s. De workshop richt zich op jonge, getalenteerde schrijvers van 18 t/m 35 jaar die begeleiding nodig hebben om een professionaliseringsslag te kunnen maken. Na afloop zal een jury een winnend verhaal kiezen dat op een later tijdstip zal worden gedrukt in het Charles Nypels Lab, de drukwerkplaats van de Van Eyck.
   
  De call for applications voor de schrijfworkshop is nu open. De kosten bedragen € 20,-. Aanmelden kan door vóór 14 september a.s. een CV en een motivatiebrief te sturen naar: pieternel.fleskens@janvaneyck.nl. Er is slechts plaats voor 15 deelnemers. Mogelijk zal een selectie plaatsvinden op basis van curriculum vitae en de motivatiebrief. 
   
  Locatie en tijdstippen:
  30 september 2015 van 15.30-17.30 uur, Van Eyck
  21 oktober 2015 van 15.30-17.30 uur, Van Eyck
   
  De workshop is onderdeel van het overkoepelende project ‘Story telling & selling’ waarin het schrijven, vormgeven en drukken van verhalen centraal staat. Het wordt georganiseerd door Letterkundig Centrum Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg, The Maastricht Centre for Contemporary Writing en de Van Eyck/Hubert van Eyck Academie.
   
  Marente de Moor (1972) is schrijver, journalist en columnist. In 2007 debuteerde ze als romanschrijver met het veelgeprezen De overtreder, daarvoor publiceerde ze Petersburgse vertellingen, columns over de jaren dat ze in Rusland woonde. Haar in 2010 verschenen roman De Nederlandse maagd werd onderscheiden met de AKO Literatuurprijs en kreeg in 2014 de European Union Prize for Literature. Het boek betekende haar doorbraak naar een zeer groot publiek. In 2013 verscheen Roundhay, tuinscène (shortlist Libris Literatuur Prijs 2014). Ze was jaren columnist voor Vrij Nederland en zowel De Overtreder als De Nederlandse Maagd verschenen in Duitse vertaling bij uitgeverij Suhrkamp.
 • 02 oktober 2015 - 04 oktober 2015 Festival de Nederlandse Dansdagen 2015

  Tijdens de 18e editie laat Festival de Nederlandse Dansdagen op 2, 3 en 4 oktober 2015 in Maastricht de Nederlandse dans in al haar verschijningsvormen floreren. Het afgelopen seizoen signaleerde de programmaredactie van het festival veel sterke en bijzondere werken van een nieuwe generatie choreografen die daarmee een sprong maken binnen het Nederlandse danslandschap. Maar ook de gevestigde choreografen en gezelschappen verrasten met werken die een breed publiek verdienen. In één weekend programmeert Festival de Nederlandse Dansdagen deze opmerkelijke en spraakmakende dansvoorstellingen van Nederlandse bodem. Ook dit jaar zijn er weer verschillende festivalproducties en premières te zien. Een rijk aanbod, waarmee het festival de belangrijkste ontwikkelingen in de Nederlandse dans toont.

  Beweging als oerbron van communicatie
  Verschillende voorstellingen die dit jaar door de nieuwe generatie makers werden gecreëerd, plaatsen de beweging van de mens in het hart van de choreografie, en hebben daarmee een sterke focus op beweging als oerbron van communicatie. Het festival toont diverse werken met dit uitgangspunt. In Higher van Michele Rizzo/ICK Amsterdam laten drie dansers met groeiende energie hun bewegingen en zichzelf zien. Meervoudig breakdance wereldkampioen Menno van Gorp biedt in Rise Up van Guilherme Miotto/Korzo moedig weerstand aan een onzichtbare tegenkracht. In een mengvorm van omarmen, opvangen en voortduwen neemt Iván Pérez/Korzo de toeschouwer in Exhausting Space mee op een stroom van stevige, maar behoedzame bewegingen. In SENSES van Loïc Perela/ Dansateliers zien we dansers zoeken naar verbinding, om samen de doorgaande werveling van bewegingen af te remmen.

  Oudere en nieuwe generatie
  Tijdens het festival komen de werelden van de oudere en nieuwe generatie makers op unieke wijze samen. Naast de hierboven genoemde makers zijn ervaren, onafhankelijke makers als Beppie Blankert en Piet Rogie te zien. In een speciaal voor de Dansdagen ontwikkelde festivalvariant van het dansconcert Gezien Giacometti geeft prijswinnend choreograaf Beppie Blankert, samen met het muziekensemble Nieuw Amsterdams Peil, de toeschouwer de kans om zijn eigen ervaring vorm te geven als kunstenaar. Gelauwerd maker Piet Rogie creëert in RE/turn een dansante beeldenreeks over de ontluisterende werking van het dementieproces en maakt als danser in zijn werk zijn rentree.

  Premières met een vrouwelijk perspectief
  Tijdens het festival gaan twee producties van vrouwelijke makers in première, waarin gender, vrouwelijkheid en vrouwelijke kracht een belangrijke inspiratiebron zijn. Op zaterdag 3 oktober is de première van Mum’s the Word van Cecilia Moisio. Met haar idee voor deze voorstelling won Moisio vorig jaar de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht. De voorstelling gaat over de onderhuidse rivaliteit tussen moeder en kind en laat zien hoe mensen worstelen met hun emotionele erfenis en het schaamtegevoel dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. In Please me Please – The Duet, die op zondag 4 oktober in première gaat, rekt Liat Waysbort onze definitie van schoonheid op. Twee zelfbewuste, oudere danseressen (Amy Gale en Angela Linssen) bewegen breekbaar en krachtig, scherp en explosief, fysiek en teder. Ze willen gewaardeerd worden om hun kwaliteiten en niet beoordeeld op hun leeftijd.

  Dansrepertoire
  Deze festivaleditie zijn vanzelfsprekend ook enkele sterke werken uit het Nederlands dansrepertoire te zien. Op zaterdagavond is Het Nationale Ballet te zien met het iconische Twilight (1972) van Hans van Manen. Nicole Beutler brengt 3:The Garden (2011) opnieuw uit, deze keer in de grote zaal, en geeft daarmee dit bestaande werk een nieuwe impuls. Op zondagmiddag kan een nieuw publiek van dit werk genieten. Wies Bloemen vroeg drie jonge collega choreografen een reactie vorm te geven op Bronsttijd (1996), Eindtijd (2000) en Harnas (2013). Giulio D’Anna, Alida Dors en Cecilia Moisio, die alle drie de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht wonnen, creëerden drie succesvolle remakes van dit dansrepertoire van Danstheater AYA.

  Dans in een pop-up store
  Na de succesvolle start in 2014 krijgt Distinguished Dreams in 2015 een vervolg. Net als vorig jaar ontmoeten twee verschillende kunstdisciplines elkaar in onze tijdelijke pop-up store in het centrum van Maastricht. De Nederlandse Dansdagen en Opera Zuid vroegen drie choreografen/dansers en drie klassiek geschoolde zangers om, met het klassieke lied als uitgangspunt, in duo’s twee korte, eigenzinnige performances te maken. Met als resultaat zes korte werken van 5 minuten, waarin dans en opera verrassend samenkomen en waar de toeschouwer apart of als een reeks van kan genieten.

  Naast voorstellingen zijn er diverse andere programmaonderdelen met verschillende samenwerkingspartners, waaronder open studio’s, exposities en masterclasses. Ga voor het complete festivalprogramma naar www.nederlandsedansdagen.nl.

 • 07 november 2015 - 08 november 2015 'Kiek ins wiejer' en verbreed je horizon tijdens het NOVA Filmfestival 2015
  De NOVA (Nederlands Organisatie van Audiovisuele Amateurs) het overkoepelende orgaan van alle amateurfilmdistricten in Nederland, organiseert jaarlijks hét nationale filmfestival voor amateurfilmers: het NOVA Filmfestival. Amateurfilmers uit heel Nederland strijden op nationaal niveau voor een plekje bij de top. Voorafgaand aan het NOVA Filmfestival vinden in de verschillende districten voorselecties en regiofestivals plaats waarbij bepaald wordt welke films worden voorgedragen voor het NOVA Filmfestival. Het NOVA Filmfestival is uniek in Nederland. Het is het enige festival op nationaal niveau waar amateurfilmers uit het hele land een podium krijgen aangeboden. Het NOVA Filmfestival staat garant voor landelijke naamsbekendheid als amateurfilmer.

  Het NOVA Filmfestival wordt ieder jaar in en door een ander NOVA-district georganiseerd. In 2015 is de beurt aan de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA). Op zaterdag 7 en zondag 8 november 2015 organiseert de LOVA, in samenwerking met de NOVA en het Huis voor de Kunsten Limburg het NOVA Filmfestival in Theater De Maaspoort (www.maaspoort.nl) in Venlo. Tijdens het festival worden, gedurende het hele weekend, de meest opvallende speelfilms, documentaires, reportages, vakantiefilms etc. van non-professionele filmers uit heel Nederland getoond.

  Randprogramma NOVA Filmfestival
  Naast de vertoning van films krijgen de filmmakers en het publiek ook de kans om met elkaar te netwerken. De LOVA organiseert samen met het Huis voor de Kunsten Limburg (de provinciale, dienstverlenende organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg) een bijzonder randprogramma met als doel een breder publiek (jong én oud) te interesseren voor het filmfestival en het medium film en de (amateur)filmsector in Limburg op de kaart te zetten. Ook willen zij middels het randprogramma de samenwerking tussen filmers en andere (amateur)kunstbeoefenaars bevorderen, amateur- en professionele filmers met elkaar in contact brengen en verdieping bieden in het medium film. De bezoekers van het NOVA Filmfestival 2015 worden uitgedaagd om hun horizon te verbreden en worden gestimuleerd om buiten de reguliere kaders te kijken. Het is dan ook niet voor niets dat het motto van het festival ‘Kiek ins wiejer’ (Venloos dialect voor ‘kijk eens verder’) is.

  Tijdens het festival worden filmers in contact gebracht met schrijvers, muzikanten en toneelspelers die hun expertise graag inzetten in de (amateur)filmbranche. Parallel aan het filmprogramma van het NOVA Filmfestival kun je een professioneel ingerichte film- en montageset bezoeken en ter plekke zien hoe een korte scène verfilmd wordt. Maar dat niet alleen. Je kunt ook een actieve rol vervullen in die set en jouw steentje bijdragen aan de totstandkoming van een filmscène. Op de set staan professionele filmmakers klaar om jou daarin te begeleiden. Het NOVA Filmfestival wordt ook dé plek waar iedereen een zelfgemaakte film kan aanreiken. Alle films die worden aangereikt worden op een nader te bepalen datum (na het festival), in CineLOVA verband, bekeken en van feedback voorzien door een panel van deskundige filmmakers. De feedback die je krijgt kan jou helpen bij het verder ontwikkelen of verbeteren van de film. Speciaal voor jongeren vindt tijdens het NOVA Filmfestival een wedstrijd plaats. Zij krijgen tijdens het festival een thema aangereikt en mogen in groepjes met hun eigen camera of smartphone op pad gaan en opnames maken. Zij worden daarin begeleid door professionele filmmakers. Alle resultaten worden na afloop van het festival gebundeld en vertoond op een You Tube kanaal. Het publiek kan vervolgens stemmen op hun meest favoriete film. De makers van het winnende filmpje krijgen een professionele filmworkshop aangeboden. De randactiviteiten zijn voor iedereen (ook niet NOVA leden) gratis toegankelijk.

  Deelnemen aan het NOVA Filmfestival loont! Filmliefhebbers en –makers kunnen tegen zeer schappelijke prijzen het NOVA Filmfestival in Venlo bezoeken. Kijk voor meer informatie over het festival, toegangsprijzen, hotelovernachtingen etc. op www.cinelova.nl

  Lees meer
 • 07 november 2015 - 08 november 2015 Grote Boeken- en Platenbeurs in Maastricht
  Op zaterdag 7 november en zondag 8 november 2015 van 10 tot 17 uur is de jaarlijkse grote Boeken- en Platenbeurs van de Stichting Boeken voor Mensen in het ROC Leeuwenborghcollege, Sibemaweg 20 in Maastricht (naast het Novotel Hotel). De ingang van de Boekenbeurs is in Gebouw West achter het Hoofdgebouw.  Er staan tienduizenden boeken klaar gesorteerd op onderwerp met prijzen tussen de € 1 en € 10. Er is een afdeling met bijzondere boeken, die iets hoger geprijsd zijn. Onderwerpen zijn onder meer: literatuur, geschiedenis, filosofie,religie, economie, recht, Tweede Wereldoorlog, strips, kunst, reizen, schilderkunst, techniek, Limburg en Maastricht. Er zijn verder grammofoonplaten, CD’s, DVD’s en bladmuziek te koop.
  Info: http://boekenvoormensen.nl, e-mail: boekenvoormensen@yahoo.nl.

  Locatie: ROC Leeuwenborghcollege, Sibemaweg 20, Maaastricht

  Lees meer
 • actueel

 • 28 augustus 2015 15:00 - 16:30 Openluchtconcert 'Watership Brass'
  Vrijdag 28 augustus concerteert de Engelse brassband Watership Brass van 15.00 tot 16.30 uur in het openluchttheater De Abdijhof in Thorn. De Brass Band, opgericht in 1980, telt 28 muzikanten en staat onder muzikale leiding van Mark Picken.…
  Vrijdag 28 augustus concerteert de Engelse brassband Watership Brass van 15.00 tot 16.30 uur in het openluchttheater De Abdijhof in Thorn. De Brass Band, opgericht in 1980, telt 28 muzikanten en staat onder muzikale leiding van Mark Picken. Ze presenteren een concert met een diversiteit aan muziekstijlen.

  Waterschapsheuvel is de titel van de Nederlandse vertaling van het boek Watership Down van Richard Adams (1971). Het boek vertelt de reis en de opbouw van een nieuwe kolonie door een groep konijnen. Op het boek is de gelijknamige animatiefilm gebaseerd.

  De locatie uit Waterschapsheuvel bestaat echt, in het noorden van het Engelse graafschap Hampshire, in de buurt van Kingsclere. De Watership Brass komt uit deze kleine stad ten zuidwesten van Londen. Het orkest maakt diverse buitenlandse reizen, voor het laatst naar België (2012). Het devies van de brassband is: Serving the Community Musically.

  De toegang tot het concert is gratis. Het concert wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Maasgouw in nauwe samenwerking met Stichting Torna.
 • 29 augustus 2015 10:00 - 16:00 Schrijfworkshop 'Schrijven wat je niet zegt: Hoe schrijf je suggestief?'
  Over wat je voor je neus ziet kun je het best schrijven. Wat je om je heen hoort, wat je zelf voelt en ruikt dat ken je, daar ben je mee vertrouwd. Zintuiglijke details uit het leven van alledag, persoonlijke ervaringen omzetten in verhalen…

  Over wat je voor je neus ziet kun je het best schrijven. Wat je om je heen hoort, wat je zelf voelt en ruikt dat ken je, daar ben je mee vertrouwd. Zintuiglijke details uit het leven van alledag, persoonlijke ervaringen omzetten in verhalen daar heb je greep op: een vallende fietser op een rotonde, een trein stopt in de nacht, wachten in een hotel op het vertrek van een vliegtuig dat wordt hersteld.

  Door de actie van het personage te schilderen in woorden creëer je een ervaring. Dat ga je praktisch oefenen in deze workshop. Suggestief schrijven is verwachtingen oproepen, interesse opwekken en beelden voortoveren. Ook dat ga je uitproberen op papier. Komt de treinreiziger terecht onder de vallende muur? Waarom gaat de natuurliefhebber vogels spotten terwijl zijn dochter met hem wil praten over haar schoolkeuze?

  Suggestief schrijven is raak als het verhaal de lezer prikkelt. De lading die beelden hebben is niet eenduidig. Daar draait het om in deze workshop. Woorden zijn voor meerdere uitleg vatbaar, kunnen de gekste associaties oproepen. Het gieren van autoremmen kan niet veel goeds voorspellen maar ook een eindigen met een hipster brullend van het lachen achter het stuur. Welke emoties maak je los bij je lezer? Wat zet zijn fantasie aan het werk?

  Hoe maak je van al je woorden en zinnen spannend proza? Hoe roep je met taal het “echte leven” op? Het is zoals de Russische schrijver Anton Tsjechov zei in een brief: Je moet de kleine details te pakken krijgen, ze op zo’n manier achter elkaar zetten dat, wanneer je bij het lezen de ogen sluit, je het beeld snapt.

  Datum: 29 augustus
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, 5991 PB Baarlo
  Kosten: € 80,- (incl. lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof

  Voor meer informatie en om je in te schrijven, ga naar www.hetschrijflab.nl.

 • 30 augustus 2015 11:00 - 16:30 Grachtenfestival aan de Maas 2015
  Op zondag 30 augustus vindt de 14de editie van het Grachtenfestival aan de Maas plaats. Topmusici, bijzondere podia en culinaire geneugten in de unieke en intieme sfeer van het witte stadje Thorn.
   
  Het Galaconcert begint om 13.30 uur in…
  Op zondag 30 augustus vindt de 14de editie van het Grachtenfestival aan de Maas plaats. Topmusici, bijzondere podia en culinaire geneugten in de unieke en intieme sfeer van het witte stadje Thorn.
   
  Het Galaconcert begint om 13.30 uur in De Abdijkerk en wordt verzorgd door het internationaal befaamde rietkwintet Calefax samen met mezzosopraan Cora Burggraaf. Zij spelen hun programma 'Roaring Twenties', waarin u de sfeer van de jaren twintig ervaart in muziek uit die tijd, met onder andere liederen van Kurt Weill. Calefax bestaat uit vijf gepassioneerde blazers. Virtuoze spelers en briljante arrangeurs. De uitvinders van een heel nieuw genre: het rietkwintet. Een inspiratiebron voor de nieuwe generatie rietblazers die wereldwijd in hun voetsporen treedt. Een klassiek ensemble met een popmentaliteit. Cora Burggraaf is een geliefd liedzangeres en zong in concertzalen als het Concertgebouw Amsterdam, de Wigmore Hall in Londen en de Frick Collection in New York. Naast een passie voor muziek heeft ze ook een passie voor theater; ze zoekt dan ook voortdurend naar nieuwe manieren om het liedrepertoire te presenteren.
   
  Voorafgaand aan het concert in De Abdijkerk, starten we het Grachtenfestival aan de Maas om 11.00 uur met twee tuinconcerten bij privé huizen. Bij Huize Thorensis kunt u genieten van Klezmer muziek door Michel Marang op klarinet en Peter van Os op accordeon. Klezmer is de volksmuziek van Centraal- en Oost-Europese Joden en is rond 1600 ontstaan als rituele en feestmuziek, vooral bij bruiloften. Zeer typerend voor de stijl is de zeer expressieve melodie die tegelijk zowel heel opgewekt als melancholisch klinkt. Tegenwoordig is Klezmer een smeltkroes van stijlen en zijn er naast veel Balkan invloeden ook oriëntaalse en zigeunerinvloeden te herkennen.
   
  In de tuin van Huis Salm-Salm, een monumentaal pand uit 1630 en tot 1794 woning van de voorlaatste dekanes van De Abdij van Thorn, wordt u meegenomen naar Parijs tijdens het vertelconcert 'Zomerdag in Parijs'. Waar muziek een onuitgesproken verhaal onbewust laat voelen, leidt het combineren van muziek met literatuur tot een nieuwe dimensie vol begrip en emotie. Zo ontstaat het vertelconcert: een concert met vooral muziek, aangevuld met korte verhalen en literaire fragmenten. Met de Nederlandse jonge veelbelovende musici Lidy Blijdorp (cello), Tobias Borsboom (piano) en de voordrachtskunstenares Caroline Oosterveen wordt dit concert een onvergetelijke belevenis.
   
  Na deze tuinconcerten is er gelegenheid tot lunch in La Ville Blanche, in het centrum van Thorn. Wanneer u kaarten koopt voor het Grachtenfestival aan de Maas heeft u de keuze uit kaarten met of zonder eetgelegenheid. Indien u gebruik maakt van een kaart met lunch bent u er van verzekerd op tijd bij het Galaconcert aanwezig te zijn.
   
  Tot slot zal Harmonie St. Michaël van Thorn onder leiding van chef-dirigent Ivan Meylemans om 15.30 uur een concert geven in het Openluchttheater De Abdijhof. Michel Marang zien we hier nog een keer terug, als solist op klarinet.
   
  Toegangskaarten voor deze editie van het Grachtenfestival aan de Maas (prijzen vanaf € 37,50) zijn online te bestellen via www.grachtenfestivalaandemaas.nl en verkrijgbaar bij de VVV in Thorn en alle Primera winkels in Nederland. Op zondag is er enkel een dagkassa bij de VVV aan de Wijngaard te Thorn. Thorn is gemakkelijk bereikbaar met de auto en fiets en er is voldoende parkeergelegenheid op de diverse terreinen.

  Lees meer
 • september
 • 03 september 2015 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Afrikaner auteurs en literaire verwerking van apartheidsverleden door Petra Quadvlieg
  Hoe verwerkten Afrikaner auteurs de apartheid in hun romans? Elke schrijver gaat anders om met het apartheidsverleden. Petra Quadvlieg gaat in op het werk van Marlene van Niekerk, Riana Scheepers en Mark Behr. En misschien komt J.M. Coetzee…
  Hoe verwerkten Afrikaner auteurs de apartheid in hun romans? Elke schrijver gaat anders om met het apartheidsverleden. Petra Quadvlieg gaat in op het werk van Marlene van Niekerk, Riana Scheepers en Mark Behr. En misschien komt J.M. Coetzee ook nog wel even om de hoek kijken.

  Marlene Niekerk schreef de roman Triomf, die veel stof deed opwaaien in de Afrikaner gemeenschap. Riana Scheepers werd bekend vanwege haar sensuele verhalen in Die ding in die vuur waarin ook de Zoeloecultuur een rol speelt en Mark Behr wekte beroering met zijn boek De geur van appels én zijn bekentenis dat hij tijdens de apartheid als dubbelspion door het leven ging.

  Petra Quadvlieg (1963) is neerlandica, journalist en docent. Ze werkte van 1997 tot 2012 als correspondent, eerst in Johannesburg en Kaapstad en vervolgens in Shanghai. Sinds de zomer van 2012 woont en werkt ze in Maastricht.

  Locatie: Centre Céramique. Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)

  Lees meer
 • 05 september 2015 10:15 - 17:15samenwerkings project Excursie erfgoedvereniging Heemschut naar Steyl
  Bond Heemschut afdeling Limburg organiseert op zaterdag 5 september een landelijke excursie naar kloosterdorp Steyl. Deze is toegankelijk voor leden en niet-leden van erfgoedvereniging Heemschut. 

  Deelnemers worden vanaf 10.15 uur welkom…
  Bond Heemschut afdeling Limburg organiseert op zaterdag 5 september een landelijke excursie naar kloosterdorp Steyl. Deze is toegankelijk voor leden en niet-leden van erfgoedvereniging Heemschut. 

  Deelnemers worden vanaf 10.15 uur welkom geheten in ’t Vaerhoes,  Veerweg 16 Steyl waar koffie en vlaai klaar staat. Vanaf het NS-station Tegelen kunt u desgevraagd opgehaald worden. In het Missiemuseum krijgt u een filmpje te zien over de Missiepaters van het Goddelijk Woord, de SVD. Gevolgd door een rondleiding in Sankt Gregor met zijn dubbelkerk. Mocht het regenen, gaan we daarna naar het museum met bijzondere verzamelingen, bijeengebracht door de missiecongregatie.
   
  In twee groepen wordt door de prachtige tuinen gewandeld en het gerestaureerde ketelhuis achter de voormalige drukkerij van de paters bezocht. Na een gezamenlijke lunch in ’t Vaerhoes leidt een kleine wandeling naar het klooster van de slotzusters SVD. Daarna wordt een bezoek gebracht aan het missieklooster Sint Michaël met eveneens een dubbelkerk. In de namiddag is het tijd om door botanische tuin De Jochumhof te kuieren en onder de ginkgo-boom van een afscheidsdrankje te genieten. 
   
  De kosten voor deze dag bedragen 35 euro pp. U kunt zich aanmelden tot en met 20 augustus 2015 schriftelijk bij het Huis voor de Kunsten Limburg, Postbus 203, 6040 AE Roermond, of per e-mail: heemschut@hklimburg.nl, onder vermelding van naam, aantal, adres, telefoon en e-mailadres. Maximaal 50 deelnemers.
   
  Deelname voor leden is definitief na ontvangst van het verschuldigde bedrag € 35 op bankrekening NL33RABO 01462.53.442  onder vermelding van Excursie Kloosterdorp Steyl. Aanmeldingen worden behandeld in volgorde van binnenkomst. U ontvangt na betaling een bevestiging per mail.  U kunt zich nog opgeven tot 20 augustus. Mocht u nog vragen hebben, mail of bel dan tijdig Marianne van der Elsen (Huis voor de Kunsten Limburg, mvdelsen@hklimburg.nl  of 0475-399287).
 • 06 september 2015 11:00 - 17:00 Kunstzinnig Ulestraten 2015
  De Ulestratense kunstenaars Jan de Rooy en Patrick Rijs organiseren op zondag 6 september voor de vijfde keer de kunstroute ‘Kuns in ’t dörrep’. Zij nodigen een tiental (amateur)kunstenaars uit om hun deuren te openen voor het publiek.…
  De Ulestratense kunstenaars Jan de Rooy en Patrick Rijs organiseren op zondag 6 september voor de vijfde keer de kunstroute ‘Kuns in ’t dörrep’. Zij nodigen een tiental (amateur)kunstenaars uit om hun deuren te openen voor het publiek. De kunstenaars laten u in hun eigen huis of atelier kennis maken met verschillende vormen van hedendaagse kunst.

  Bij ‘Kuns in ’t dörrep’ komt u in een ongedwongen sfeer in aanraking met kunst. Tijdens de route kunt u de verschillende kunstenaars ontmoeten en hun werken bekijken. Vanzelfsprekend zijn de werken ook te koop. Kortom, u bent van harte welkom op zondag 6 september a.s. tussen 11.00 en 17.00 uur.
   
  De deelnemende kunstenaars zijn herkenbaar aan ballonnen in de primaire kleuren rood, blauw en geel. Bij de kunstenaars kunt u op deze dag een plattegrond van de hele route krijgen.

  Deelnemende kunstenaars:
  - Jan de Rooy, Dorpstraat 14, Schilderijen
  - Patrick Rijs, Dorpstraat 38, Schilderijen
  - Jan Schoenmakers, Burg. Visschersstraat 26, Schilderijen
  - Maartje Schoenmakers, Burg. Visschersstraat 26, Schilderijen, gem. techniek
  - Mariet Aelmans, Kennedystraat 4, Beelden
  - Toon Alofs, Kennedystraat 4, Beelden
  - Marlies Gulikers, Kasteelstraat 48, Schilderijen
  - Mimi Moonen, Kasteelstraat 47, Schilderijen
  - Truus Plummen, Vliek 30 - bij antiekhandel Hendriks, Schilderijen, textiel en vilt
  - Gène Eggen, Vliek 30 - bij antiekhandel Hendriks, Beelden
 • 06 september 2015 14:00 - 15:00 Bundelpresentatie Stadsgedichten Noor Roelofs
  Laten we een weg inslaan die we nooit in zouden slaan.
   
  Noor Roelofs was stadsdichter van Venlo in 2013 en 2014. Alle gedichten die zij in deze periode schreef, zijn nu op initiatief van Bibliotheek Venlo gebundeld. De feestelijke presentatie…
  Laten we een weg inslaan die we nooit in zouden slaan.
   
  Noor Roelofs was stadsdichter van Venlo in 2013 en 2014. Alle gedichten die zij in deze periode schreef, zijn nu op initiatief van Bibliotheek Venlo gebundeld. De feestelijke presentatie van deze bundel vindt plaats op 6 september om 14:00 in de Bibliotheek op Begijnengang 2 in Venlo. Noor zal een aantal gedichten voordragen onder begeleiding van audiomeester Mike Roelofs. Na afloop is er de mogelijkheid om een bundel te kopen en te laten signeren. 

  Reserveren via fvercoulen@bibliotheekvenlo.nl.
 • 07 september 2015 20:15 - 22:15 Open repetitie Remunjs Theaterkoor
  Het Remunjs TheaterKoor, o.l.v. Max Smeets, kende afgelopen seizoen een vliegende start. Na een succesvol optreden in Harderwijk met Liesbeth List werd het seizoen tijdens de Balkonconcerten afgesloten met zo’n 40 enthousiaste leden.…
  Het Remunjs TheaterKoor, o.l.v. Max Smeets, kende afgelopen seizoen een vliegende start. Na een succesvol optreden in Harderwijk met Liesbeth List werd het seizoen tijdens de Balkonconcerten afgesloten met zo’n 40 enthousiaste leden.

  Het nieuwe seizoen brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Zo zal het koor optreden tijdens de Limburgse Koordagen op 10 oktober en het theaterconcert 'Kerst met Suus' op 8 december in TheaterHotel De Oranjerie en een Kerstconcert in de Roermondse kathedraal op 20 december (mede) verzorgen.

  Wil jij deel uitmaken van dit boeiende theaterkoor? Kom dan naar de open repetitie op 7 september a.s. en meld je na afloop aan om auditie te doen.

  Datum: maandag 7 september
  Tijd: 20.15- 22.15 uur
  Locatie: TheaterHotel De Oranjerie (aanmelden bij artiestenfoyer via hoofdingang)

  Neem voor meer infornatie contact op via 06 51685683, remunjstheaterkoor@gmail.com of ga naar de Facebookpagina van het Remunjs Theaterkoor. 
 • 09 september 2015 13:30 - 15:30 Start leescursus Nobelprijzen Literatuur
  Waarom ontvangt een schrijver de Nobelprijs? Het antwoord krijgt u in de cursus Nobelprijswinnaars van Drs. Hanneke Eggels.

  Op vier woensdagmiddagen in 2015 introduceert de docente die reeds duizenden tot lezen aanzette, u in de literatuur…
  Waarom ontvangt een schrijver de Nobelprijs? Het antwoord krijgt u in de cursus Nobelprijswinnaars van Drs. Hanneke Eggels.

  Op vier woensdagmiddagen in 2015 introduceert de docente die reeds duizenden tot lezen aanzette, u in de literatuur van Nobelprijswinnaars. Aan de hand van een literair werk demonstreert de specialiste op het terrein van internationale letterkunde tendenzen in literatuur en cultuur van de laureaat en zijn/haar taalgebied. De cursus is bestemd voor in kosmopolitische literatuur geinteresseerde lezers die bijgespijkerd willen worden en die graag debatteren over maatschappelijke thema’s met gelijkgestemden.. Iedereen is welkom, u leest de boeken vooraf.
   
  Krik uw leesritme op!
   
  Plaats:            Cour de Culture
                          Kasteel Nieuwenbroeck 2, koetshuis.
                          Parkeren buiten de poort bij de P.
                          5954 CL Beesel
   
  Tijdstip:         13.30-15.30uur
                          Elke tweede woensdag van de maand      

  Data:              Bijeenkomsten op 9 september, 14 oktober, 11 november, 9 december 2015.
   
  Prijs:               40,00 euro per sessie. Voor het hele seizoen 160,-- euro excl. 21%  BTW. Inbegrepen zijn de                                       boekenlijst, hand-outs en consumpties.
   
  Informatie: www.courdeculture.eu. Email info@courdeculture.eu. Beperkt aantal plaatsen.
 • 09 september 2015 13:30 - 15:30 Start leescursus Nobelprijzen Literatuur
  Waarom ontvangt een schrijver de Nobelprijs? Het antwoord krijgt u in de cursus Nobelprijswinnaars van Drs. Hanneke Eggels.

  Op vier woensdagmiddagen in 2015 introduceert de docente die reeds duizenden tot lezen aanzette, u in de literatuur…
  Waarom ontvangt een schrijver de Nobelprijs? Het antwoord krijgt u in de cursus Nobelprijswinnaars van Drs. Hanneke Eggels.

  Op vier woensdagmiddagen in 2015 introduceert de docente die reeds duizenden tot lezen aanzette, u in de literatuur van Nobelprijswinnaars. Aan de hand van een literair werk demonstreert de specialiste op het terrein van internationale letterkunde tendenzen in literatuur en cultuur van de laureaat en zijn/haar taalgebied. De cursus is bestemd voor in kosmopolitische literatuur geinteresseerde lezers die bijgespijkerd willen worden en die graag debatteren over maatschappelijke thema’s met gelijkgestemden.. Iedereen is welkom, u leest de boeken vooraf.
   
  Krik uw leesritme op!
   
  Plaats:            Cour de Culture
                          Kasteel Nieuwenbroeck 2, koetshuis.
                          Parkeren buiten de poort bij de P.
                          5954 CL Beesel
   
  Tijdstip:         13.30-15.30uur
                          Elke tweede woensdag van de maand      

  Data:              Bijeenkomsten op 9 september, 14 oktober, 11 november, 9 december 2015.
   
  Prijs:               40,00 euro per sessie. Voor het hele seizoen 160,-- euro excl. 21%  BTW. Inbegrepen zijn de                                       boekenlijst, hand-outs en consumpties.
   
  Informatie: www.courdeculture.eu. Email info@courdeculture.eu. Beperkt aantal plaatsen.
 • 12 september 2015 09:30 - 22:00 Het Zomerkoor 2015 is er voor iedereen!
  U heeft het nog nooit gedaan; koorzingen, durft u het aan? U weet nog niet bij welke zangvereniging u wilt zingen of welk repertoire het beste past? Ze zingen allemaal in een koor: uw buurvrouw, een goede vriend en een collega. En ze hebben…
  U heeft het nog nooit gedaan; koorzingen, durft u het aan? U weet nog niet bij welke zangvereniging u wilt zingen of welk repertoire het beste past? Ze zingen allemaal in een koor: uw buurvrouw, een goede vriend en een collega. En ze hebben er veel plezier. Maar u twijfelt: zou het misschien iets voor u zijn? U wilt geen verplichtingen. Dan is het Zomerkoor iets voor u. 

  Eén dag zingen zonder verdere verplichtingen in een groot koor, waar een fout maken geen probleem is. Voor iedere deelnemer is de muziek nieuw. En u krijgt van tevoren een cd en oefenboek om te oefenen. Mannen, vrouwen, jeugdigen, iedereen kan meedoen. Niemand hoeft bij een koor te zijn of geweest te zijn. U ontmoet gelijkgezinden en alles is voor u geregeld. Alle deelnemers hebben één gezamenlijk doel: muziek zo mooi mogelijk laten klinken en u krijgt de gelegenheid om met dit veilige grote koor meteen in een prachtige zaal het resultaat aan een publiek te laten horen. Het is geweldig te beleven wat mensen die elkaar niet of nauwelijks kennen na één dag speels repeteren samen kunnen presteren. Er heerst geen onderlinge concurrentie, maar ondersteuning. En dat geeft een heerlijke, ontspannen sfeer. Belangrijk is ook het sociale aspect van samen pauzeren, lunchen en ervaringen uitwisselen. Als u na afloop naar huis gaat, bent u ongetwijfeld een hele muzikale ervaring rijker en wie weet smaakt die ervaring naar meer en gaat u zich aansluiten bij een koor. 

  Ook als u al lid bent van een koor is het zeker de moeite waard aan het Zomerkoor mee te doen. U maakt immers kennis met nieuwe muziek, andere dirigenten en een zaal vol enthousiaste medezangers en -zangeressen. En dat is een ervaring die u wellicht weer in uw eigen koor kunt gebruiken. Nieuw is dat u op deze dag uw eigen koor kunt  promoten bij de niet koorzangers. Hierover kunt u contact opnemen met de organisatie. Speciale aandacht is er voor de jeugd, mede omdat het uitgekiende repertoire zich daar uitstekend voor leent. Bovendien is de aanmelding van 12 tot 18 jarigen gratis.

  Bent u een van onze bekenden en deed u het al vaker? De Dag van de Koormuziek heet nu Zomerkoor. Ook dit jaar willen we de zangers optimaal plezier laten beleven in het zingen en daarom is door de dirigenten gekozen voor een luchtig en goed in het gehoor liggend repertoire. Ook dit jaar is er weer een Dameskoor en Mannenkoor. Behalve hun eigen repertoire vormen beide koren ook samen een Gemengd koor. Gedurende het gevarieerde dagprogramma studeren deze drie koren, onder deskundige leiding van de dirigenten Esther Zaad en Ron Hanssen, het repertoire in. Als extraatje is er ook dit jaar een workshop die aandacht schenkt aan stemgebruik. Iets wat niet alleen voor zingen van belang is. Er zijn ook veranderingen ten opzichte van vorig jaar: het Zomerkoor vindt dit jaar weer plaats in de Ontmoetingskerk, Emmaplein 50 te Geleen.

  Meer weten? Download hier de uitnodiging voor het Zomerkoor 2015 en/of schrijf u in via het inschrijfformulier Zomerkoor 2015.

 • 12 september 2015 13:00 - 17:00eigen project De Euregionale JeugdfilmXperience
  Zaterdag 12 september 2015 – 13.00-16.00 uur
  Locatie: Lumière Cinema (Bogaardenstraat 40B) in Maastricht (NL)
  Toegang: gratis (aanmelden verplicht)

  Zaterdag 12 september a.s. staat Lumière Cinema in Maastricht in het teken van de Euregionale…
  Zaterdag 12 september 2015 – 13.00-16.00 uur
  Locatie: Lumière Cinema (Bogaardenstraat 40B) in Maastricht (NL)
  Toegang: gratis (aanmelden verplicht)

  Zaterdag 12 september a.s. staat Lumière Cinema in Maastricht in het teken van de Euregionale JeugdfilmXperience. Jonge filmmakers en -liefhebbers in de leeftijd van 14 t/m 24 jaar kunnen die dag inspiratie opdoen, vragen stellen aan professionele filmmakers en zich verdiepen in het filmproductieproces. Drie jonge en zeer getalenteerde makers die hebben deelgenomen aan het project ‘Cinesud Talent’ tonen die dag hun zelfgemaakte films. Zij leggen uit hoe je met een zeer beperkt budget en een enorme dosis creativiteit een film kunt maken. Films die inmiddels op diverse filmfestivals in binnen- en buitenland te zien zijn. Scenarioschrijver Martijn Daamen geeft tijdens de Euregionale JeugdfilmXperience tips over het uitwerken van een filmidee en het schrijven van een scenario, hetgeen de basis vormt van het filmproductieproces. Regisseur Jeroen Mourmans legt vervolgens uit wat er allemaal komt kijken bij het maken en regisseren van een film. Na afloop van de filmvertoningen, de vraaggesprekken en de presentaties in de filmzaal krijg je de gelegenheid om in de foyer van Lumière Cinema in gesprek te gaan met de makers van de Cinesud Talent films en de professionals. Tijdens de Euregionale JeugdfilmXperience wordt ook een kleine filmset ingericht waar je professionele filmapparatuur kunt testen.

  Programma Euregionale JeugdfilmXperience

  12.30-13.00 uur: Inloop en ontvangst
  13.00-13.10 uur: Introductie Euregionale JeugdfilmXperience en 4de Euregionaal Jeugdfilmfestival door Patricia Peters (Consulent Film & Fotografie, Huis voor de Kunsten Limburg)
  13.10-13.20 uur: Introductie Cinesud Talent door Guido Franken (projectmanager Cinesud)
  13.20-14.05 uur: Vertoning drie Cinesud Talent films 2014-2015 en vraaggesprek met de makers
  14.05-14.20 uur: Pauze
  14.20-14.40 uur: Presentatie ‘uitwerken filmidee & scenarioschrijven’ door Martijn Daamen
  14.40-15.00 uur: Presentatie ‘regie’ door Jeroen Mourmans
  15.00-16.00 uur: Informele bijeenkomst in de foyer met gelegenheid tot vragen stellen aan de professionele filmmakers en bezoek aan filmset

  Aanmelden
  De Euregionale JeugdfilmExperience is voor iedereen gratis toegankelijk. Aanmelden is (vanwege het beperkte aantal zitplaatsen) verplicht. Stuur een mail naar Patricia Peters, consulent film & fotografie bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via: ppeters@hklimburg.nl onder vermelding van je naam. Vermeld in het bericht dat het een aanmelding voor de Euregionale JeugdfilmXperience betreft.

  4de Euregionaal Jeugdfilmfestival
  De Euregionale JeugdfilmXperience vindt plaats in het kader van het 4de Euregionaal Jeugdfilmfestival (EJFF). Het festival is bedoeld voor jongeren in de leeftijd van 14 t/m 24 jaar die afkomstig zijn uit de Euregio. Zij worden uitgedaagd om vóór 18 oktober a.s. een zelfgemaakte film in te zenden van max. 15 minuten. Een selectie van alle inzendingen is op zaterdag 31 januari 2016 te zien in C-Mine in Genk. In de avond vindt een feestelijke prijsuitreiking plaats waarbij de beste inzendingen worden beloond met een geldprijs. Kijk voor meer info op: www.ejff.eu.

  De Euregionale JeugdfilmXperience wordt georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg (Nederlandse projectpartner EJFF) en Cinesud. Met dank aan Lumière Cinema Maastricht. 
 • 13 september 2015 00:00 - 00:00samenwerkings project Het Parcours 2015 - Opening cultureel seizoen Maastricht
  Zondag 13 september vindt de twintigste editie plaats van Het Parcours, de officiële start van het culturele seizoen in Maastricht. Tijdens Het Parcours geven theaters, toneelgezelschappen, musea en andere culturele instellingen een voorproefje…
  Zondag 13 september vindt de twintigste editie plaats van Het Parcours, de officiële start van het culturele seizoen in Maastricht. Tijdens Het Parcours geven theaters, toneelgezelschappen, musea en andere culturele instellingen een voorproefje van hun programma voor het komende seizoen. Op diverse podia en mooie plekjes in Maastricht geven amateurs en professionals sprankelende optredens en organiseren een variëteit aan activiteiten. Toegang is gratis.

  philharmonie zuidnederland en Toneelgroep Maastricht openen Parcours 2015
  De opening in Theater aan het Vrijthof is meteen een hoogtepunt! Samen met Toneelgroep Maastricht opent philharmonie zuidnederland het Parcours 2015 met Wagners Siegfried Idyll. De Siegfried Idyll is een symfonisch verjaardagsgedicht van Richard Wagner dat hij in 1870 schreef voor de verjaardag van zijn tweede vrouw Cosima Liszt. Speciaal voor deze gelegenheid schreef Jibbe Willems een theatrale prelude die Michel Sluysmans (Toneelgroep Maastricht) voorafgaande aan het concert zal vertolken.

  Non-stop programma rondom het Vrijthof
  Talentvolle jonge spelers, performers en makers. U ziet ze rondom het Vrijthof in alle denkbare disciplines: theater, dans, toneel, poëzie, muziek en meer. Het programma begint om 12.00 uur en loopt vervolgens non-stop door tot 19.00 uur! Jong en oud kan zich hier een hele middag goed vermaken. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de Kunstbende Zomertour met dans, muziek en literatuur. En bij Theaterproductieplatform SoAP waar buurtdromen uitkomen. Buurtbewoners en theatermakers hebben met SOAPERA de afgelopen jaren hard gewerkt aan buurtdromen. SOAPERA en de bewoners laten de dromen, creativiteit en energie van hun buurt zien. Of open de deur en neem plaats in PSSST, een muziek-theatrale installatie van COVAR i.s.m. TAAT. Zie je de mensen op straat? Laat je meenemen door Pepijn Lanen (aka Faberyeyo) en verdwijn in het verhaal van een man en zijn gênant toiletbezoek. Beelden op het Vrijthof geeft de aftrap van de reizende tentoonstelling ‘Home is where the house is’. Voordat de Beelden op reis gaan kunt u een kijkje nemen in deze mobiele onderkomens voor de moderne stadsnomade. Kumulus, Centre Céramique en het Natuurhistorisch Museum presenteren op het Vrijthof The Pop-up Experience, een verrassingsprogramma met workshops, tentoonstelling en de Boekenhemel. De Bus Brandende Liefde staat op het Vrijthof dat dient als decor van een project van Jenneke van der Weijden en Gertha Sijbers. Zij zullen in het nieuwe theaterseizoen in de foyer van de AINSI werken aan een installatie waarin het spoor van voorstellingen uit het verleden wordt gevolgd. In aanloop naar deze installatie zullen zij het publiek tijdens het Parcours vragen naar hun theaterherinneringen. Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht en Maastricht Boekenstad verzorgen een kleine poëziewandeling rond de kerken op het Vrijthof, het Poëtisch rondje om de kerk terwijl de koren naar hartenlust zingen in de St. Janskerk. Voor dans kunt u terecht in Theater aan het Vrijthof waar in de Bovenzaal een doorlopend dansprogramma staat.

  Theater aan het Vrijthof
  Het Theater zet haar deuren voor u open. Het kleinkunstpodium in de souterrainfoyer toont previews op het nieuwe seizoen met Opera2day, Rutger & Walter, Orgelvreten, Lieve Bertha en Krystl. Theater aan het Vrijthof presenteert daarnaast drie dansvoorstellingen op locatie. Dans Compagnie Limburg laat in Tapijn Gebouw Z met ON AND OFF CONTROL een theatrale dans zien geïnspireerd op de ziekte van Parkinson. In de Toneelacademie staat de voorstelling Duna-Dráva waarin acteur Dönci Bánki u meeneemt in de laatste seconden van het leven van een man en de voorstelling Q61 Niche 5 van Ann Van den Broek-Ward/waRD waarin danseres judit Ruiz Onandi alleen op het podium staat, als solist, vechtend binnen haar eigen cocon. 

  Het Parcours ook dit jaar autovrij!
  Zoals ook voorgaande edities, is Het Parcours ook dit jaar weer autovrij. Publiek wordt opgeroepen te voet, op de fiets of met het openbaar vervoer te komen. Speciaal voor Het Parcours verrijst bij de Boompjes een extra fietsenstalling. Is de auto de enige optie? Parkeer dan bij parkeergarage Bonnefanten en start hier uw Parcours. De kinderen kunnen hier zandtekeningen maken met Blom en op muzikaal avontuur met De Toren van Geluid. En gaat u dan de rest van Het Parcours bekijken, laat u dan vervoeren door Suzy tijdens een klein avontuur! De vriendelijke buschauffeur en buscharmeur heten u van harte welkom.

  Uw PAS langs verborgen kunstschatten van Maastricht: een avond van Kunst en Kennis
  PAS is een afkorting van het 'Parcours of Art and Science'. Tijdens deze boeiende Avond van Kunst en Kennis kunnen bezoekers een tiental locaties van de Universiteit Maastricht in de binnenstad bezoeken. In en rondom elk gebouw vind je, aan deze vooravond van Het Parcours, tal van verrassende lezingen, dans- en theateroptredens, installaties, demonstraties, experimenten, muziek, filmvertoningen en PASsende hapjes en drankjes. De ultieme gelegenheid om brein en zintuigen een rondreis te laten maken door het Quartier Latin van Maastricht! PAS begint op zaterdag 12 september om 19.00 uur op de binnenplaats van het Student Service Centre, Bonnefantenstraat 2 en eindigt om 02.00 uur met muziek.

  Lees meer
 • 13 september 2015 11:00 - 16:00 Open dag Theaterschool Westelijke Mijnstreek - Ontdek de magie van theater
  Op zondag 13 september vindt van 11.00 tot 16.00 uur de open dag van theaterschool Westelijke Mijnstreek plaats. Bezoekers kunnen hierbij door middel van verschillende workshops kennismaken met de theaterschool. De open dag zal plaats vinden…
  Op zondag 13 september vindt van 11.00 tot 16.00 uur de open dag van theaterschool Westelijke Mijnstreek plaats. Bezoekers kunnen hierbij door middel van verschillende workshops kennismaken met de theaterschool. De open dag zal plaats vinden in het Pitboel Theater te Sittard, de thuisbasis van Theaterschool Westelijke Mijnstreek.

  De theaterschool heeft theaterklassen waarin mensen theaterles kunnen volgen.  Ook zijn er productieklassen waarin toneel of musicalvoorstellingen worden gemaakt. Zang en dans worden hierbij zeker niet vergeten. Tenslotte is er een beeldende kunstklas, waarin mensen zich met het beeldende kunstvak kunnen bezig houden. 

  Tijdens de open dag is informatie te verkijgen over het nieuwe theaterseizoen dat in september 2015 van start gaat. De workshops die worden gegeven hebben betrekking op theater en beeldende kunst. 
  Meer informatie over de theaterschool is te vinden op:

  Locatie: Montgomerystraat 26, 6135 BW Sittard

  Lees meer
 • 13 september 2015 15:00 - 17:30 Poëtisch rondje om de Kerk
  Ter gelegenheid van het Parcours 2015 in Maastricht organiseren VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) en Maastricht Boekenstad het 'Poëtisch rondje om de Kerk': drie keer een kleine poëziewandeling rond de kerken op het Vrijthof,…
  Ter gelegenheid van het Parcours 2015 in Maastricht organiseren VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) en Maastricht Boekenstad het 'Poëtisch rondje om de Kerk': drie keer een kleine poëziewandeling rond de kerken op het Vrijthof, onder deskundige leiding van leden van VLAM en Maastricht Boekenstad.
   
  Aanmelden en startpunt: Henric van Veldekeplein
  Eindpunt: Ingang van de Sint Servaas
  Tijden:
  - 15.00-15.30 uur
  - 16.00-16.30 uur
  - 17.00-17.30 uur
  Lees meer
 • 17 september 2015 18:45 - 19:45 Workshop Koormuziek Kon. Heerlens Mannenkoor St.-Pancratius
  Wel eens gedacht om in een koor te gaan zingen, maar heb je last van drempelvrees of twijfel? Ontdek dan, gratis en zonder enige verplichting, of zingen in een koor je aanspreekt. 

  In een workshop van acht opeenvolgende donderdagen leer…
  Wel eens gedacht om in een koor te gaan zingen, maar heb je last van drempelvrees of twijfel? Ontdek dan, gratis en zonder enige verplichting, of zingen in een koor je aanspreekt. 

  In een workshop van acht opeenvolgende donderdagen leer je samen met anderen, onder de deskundige leiding van dirigent John Gerits, onder meer de basiskennis van stemgebruik, ademhalingstechniek, eenvoudige notenleer en koorpartituur. Tevens neem je deel aan een koorrepetitie om te ontdekken wat het betekent om in een mannenkoor te zingen. 

  De workshop vindt wekelijks plaats op donderdagavond van 17 september t/m 5 november van 18.45 tot 19.45 uur, in het Juphuis in Heerlen (repetitielokaal Koninklijk Heerlens Mannenkoor St.-Pancratius, Schandelerstraat 81). Aan de workshop zijn geen kosten en geen verplichtingen verbonden: na afloop van de workshop en de kennismaking met het koor bepaal je zelf of je lid wilt worden.

  Het Koninklijk Heerlens Mannenkoor St.-Pancratius is in 2010 gestart met een vernieuwingsfase: het koor heeft een dertigtal nieuwe leden mogen begroeten, mede door sterke vernieuwing en modernisering van het repertoire met muziekwerken uit musical, film en popmuziek (zoals Les Miserables, Billy Ellot, West Side Story, nummers van Queen, Frank Sinatra etc). Bovendien is samenwerking gezocht met Guido’s Orchestre, Martin Hurkens, Jack Vinders en Jan Vayne, maar ook jong talent uit de regio. In het kader van Serious Request staat een optreden gepland met diverse artiesten, waaronder jong talent uit de regio op kasteel Ter Worm.

  Geïnteresseerd? Ontdek dan, gratis en zonder enige verplichting, of zingen in een koor je aanspreekt. Neem voor meer informatie of aanmelding contact op met secretaris Leo Arets via 045 511 36 82 of secretaris@pancratiuskoor.nl. Je kunt ook vrijblijvend een van de repetities bijwonen op donderdagavond van 20.00 tot 22.30 uur.

  Lees meer
 • 17 september 2015 19:30 - 21:00samenwerkings project Boekpresentatie Alex Poenaru: Amsterdam Chronicles
  Donderdag 17 september om 19.30 uur presenteert Alex Poenaru zijn nieuwe boek Amsterdam Chronicles bij Boekhandel Dominicanen. Hij vertelt over zijn boek en leest voor. Na afloop kunt u met hem in gesprek gaan en een boek laten signeren.…
  Donderdag 17 september om 19.30 uur presenteert Alex Poenaru zijn nieuwe boek Amsterdam Chronicles bij Boekhandel Dominicanen. Hij vertelt over zijn boek en leest voor. Na afloop kunt u met hem in gesprek gaan en een boek laten signeren.

  Amsterdam Chronicles is een boek over de moderne jeugd ‘counterculture’, feesten, drugs en het wilde nachtleven. Het boek beschrijft de avonturen van Poenaru in Amsterdam en is geschreven in gonzo-stijl, geïnspireerd door Fear and Loating in Las Vegas van Hunter S. Thompson en beat-generatie auteurs als Jack Kerouac en Allen Ginsberg. Poenaru is geboren en getogen in Roemenië, waar hij 15 jaar tennis speelde op professioneel niveau en een bachelor International Business volgde. Hij kwam naar Maastricht voor een master Europese Studies, maar brak die af en volgde zijn passie voor schrijven en ondernemen en schreef Amsterdam Chronicles

  Locatie: Boekhandel Dominicanen, Maastricht

  Lees meer
 • 18 september 2015 - 19 september 2015 Docfest - Documentaires met een grensoverschrijdend karakter
  Docfest is het eerste internationale cross border documentary filmfestival ter wereld. Maar Docfest is meer dan het hoppen van de ene naar de andere filmzaal.

  Het festivalhart is de foodgarden met puur, eerlijk en (inter)lokaal eten. Waar…
  Docfest is het eerste internationale cross border documentary filmfestival ter wereld. Maar Docfest is meer dan het hoppen van de ene naar de andere filmzaal.

  Het festivalhart is de foodgarden met puur, eerlijk en (inter)lokaal eten. Waar bezoekers en makers elkaar ontmoeten en waar nieuwe verhalen en nieuwe documentaires ontstaan. Daar tussenin vind je minibioscopen: van een gebruikte VN-vluchtelingentent tot een hotelkamer, een zeecontainer of een sloopauto. Hier worden korte documentaires van professionals, studenten en jong en oud talent vertoond. Langere documentaires zie je in zeer aparte gebouwen die worden omgetoverd tot filmzaal. Allemaal in het Sphinxgebied in Maastricht.

  Docfest is voor iedereen: alle nationaliteiten, alle cross borders. Van gezin tot student, oud en jong, fabrieksarbeider, professioneel filmmaker of kenniswerker. Films zijn gratis, betaald of free gift. Je kunt kijken naar 27 verschillende documentaires, open air of overdekt, van kinderdocs, documentaires voor docufielen tot feel good documentaires die breed toegankelijk zijn.

  Docfest is een plek voor ontspanning, debat, voor meningsverschil en integratie, voor een lach, een traan en relativering.

  Tijdens deze ‘kick-off’ editie van Docfest is er nadrukkelijke aandacht voor de cross border regio Nederland, Duitsland, België. Zo zijn er documentaires van crossborder makers, films gedraaid in een cross border regio, maar ook filmdocumentaires binnen de thema’s ‘migratie’ en ‘grenzen en kinderen’.

  Datum: 18 en 19 september
  Locatie: Sphinxkwartier, Maastricht.

  Lees meer
 • 19 september 2015 - 20 september 2015 Nacht van de Poëzie
  Ivo de Wijs, Jules Deelder, K. Schippers, Lévi Weemoedt, Hester Knibbe, Peter Verhelst, Maarten van der Graaff en Nacht-debutant Charlotte Van den Broeck zijn de eerste namen die bekend zijn gemaakt voor de Nacht van de Poëzie. Op zaterdag…
  Ivo de Wijs, Jules Deelder, K. Schippers, Lévi Weemoedt, Hester Knibbe, Peter Verhelst, Maarten van der Graaff en Nacht-debutant Charlotte Van den Broeck zijn de eerste namen die bekend zijn gemaakt voor de Nacht van de Poëzie. Op zaterdag 19 september 2015 vindt de 33ste editie plaats in de Grote Zaal van TivoliVredenburg.

  Vorig jaar keerde de 'Nacht' eindelijk terug naar zijn moederschoot: de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Toen bleek dat de formule nog altijd werkt: 21 jonge poëzietalenten en gevestigde dichters treden achter elkaar op, afgewisseld door muzikale en theatrale entr’actes. De Nacht begint om 20.00 uur en eindigt meestal tegen 3.00 uur in de ochtend. In de gangen rond de Grote Zaal vindt gelijktijdig ook een boekenmarkt en een presentatie van kleine uitgevers, literaire tijdschriften en organisaties plaats.
   
  Traditioneel blijft de volgorde van optreden een geheim. Alleen de eerste en laatste dichter zijn bekend: Maarten van der Graaff sloot de ‘Nacht’ vorig jaar af en mag hem daarom op 19 september openen. Nacht-debutant Charlotte Van den Broeck treedt in de voetsporen van Van der Graaff; aan haar de laatste woorden van deze Nacht.
   
  Dit jaar verschijnt ook weer De Nachtbundel, een cadeau aan elke bezoeker met veelal ongepubliceerde gedichten van de optredende dichters. De bundel wordt uitgegeven door Uitgeverij Nieuw Amsterdam | Wereldbibliotheek.

  33ste Nacht van de Poëzie
  zaterdag 19 september 2015
  20.00 - ±03.00 uur
  TivoliVredenburg, Utrecht
  toegang: €10 - €29 (incl. Nachtbundel 2015)
  www.nachtvandepoezie.nl
 • 20 september 2015 10:00 - 16:00 KOKORO, dansmarathon Heerlen-Maastricht
  Dat danser/choreograaf Joost Vrouenraets over een grote verbeeldingskracht en tomeloze energie beschikt, was al duidelijk. Maar voor Musica Sacra Maastricht organiseert hij voor zichzelf een uitdaging hors catégorie. Hij danst van Heerlen naar…

  Dat danser/choreograaf Joost Vrouenraets over een grote verbeeldingskracht en tomeloze energie beschikt, was al duidelijk. Maar voor Musica Sacra Maastricht organiseert hij voor zichzelf een uitdaging hors catégorie. Hij danst van Heerlen naar Maastricht. De route die hij met Kokoro (Japans voor hart) aflegt, is (deels) dat deel van de Romeinse weg tussen Boulogne sur Mer en Keulen, dat Maastricht en Heerlen verbond.

  Vrouenraets start bij het Thermenmuseum in Heerlen; de aankomst is bij het labyrint op het Vrijthof, eertijds een Romeins grafveld. Vrouenraets wordt begeleid door percussionist Wouter Gulikers, die hem gedurende de ruim 25 kilometer vanaf een paardenkar muzikaal zal aanvuren om alles te geven.

  Lees meer
 • 20 september 2015 16:00 - 18:00 Nazomerconcert 2015 Van de Kreeke Brass Band Limburg
  Op de prachtige en unieke locatie van Château Neercanne organiseert Van de Kreeke Brass Band Limburg op zondag 20 september het Nazomerconcert 2015. 
   

  Indien de weersomstandigheden het toelaten, kunt u in de buitenlucht genieten van…
  Op de prachtige en unieke locatie van Château Neercanne organiseert Van de Kreeke Brass Band Limburg op zondag 20 september het Nazomerconcert 2015. 
   
  Indien de weersomstandigheden het toelaten, kunt u in de buitenlucht genieten van luchtige muziek, mede dankzij optredens van diverse solisten. Bij minder goed weer zullen de grotten achter Château Neercanne het schitterende decor vormen. 
   
  Het programma begint om 16.00 uur en duurt tot omstreeks 18.00 uur. De toegang is gratis.
   
  Lees meer
 • 25 september 2015 15:00 - 17:00 SchrijversPodium Valkenburg
  Houdt  u van gedichten en van literair proza? Bent u misschien zelf als schrijver actief? Dan is het Schrijverspodium in Valkenburg misschien iets voor u. Om uw literaire producten voor te (laten) dragen. Of alleen maar luisterend te genieten…
  Houdt  u van gedichten en van literair proza? Bent u misschien zelf als schrijver actief? Dan is het Schrijverspodium in Valkenburg misschien iets voor u. Om uw literaire producten voor te (laten) dragen. Of alleen maar luisterend te genieten van de voordrachten van andere bezoekers.

  Op vrijdag 25 september om 15.00 uur vindt in 'De Stationnerie' in Valkenburg weer een bijeenkomst plaats. Nieuwe belangstellenden voor het Schrijverspodium kunnen zich opgeven bij het secretariaat van Cultuurcafé D'n Dwingel (dendwingel@gmail.com) o.v.v. naam, e-mailadres en telefoonnummer. En de woordkunstenaars die graag een actieve bijdrage willen leveren aan de bijeenkomst: melden dit voor woensdag 23 september bij Frans Kraan (kraanhaagen@hotmail.com of 0620634092) o.v.v. naam, aantal en aard van de voordracht(en) (proza of poëzie), de titel(s) en de geschatte duur. 
   
  Locatie: “Stationnerie” Valkenburg aan de Geul (voormalig stationsgebouw)
 • 26 september 2015 13:30 - 16:30samenwerkings project Zing en Beleef Bach 2015-2016
  Iedereen die van zingen houdt kan zich aanmelden voor het participatieproject 'Zing en Beleef Bach' in Maastricht. Dirigent/pianist Hans Veldhuizen neemt u mee op een vocale ontdekkingstocht en doet dit al enkele jaren in het Koninklijk Concertgebouw…
  Iedereen die van zingen houdt kan zich aanmelden voor het participatieproject 'Zing en Beleef Bach' in Maastricht. Dirigent/pianist Hans Veldhuizen neemt u mee op een vocale ontdekkingstocht en doet dit al enkele jaren in het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam en sinds 2013 ook in Limburg. 

  Leer meer over J.S. Bach aan de hand van zijn muziek en zing mee! 

  Tijdens acht zangmiddagen komen Bach’s oratoria, cantates, liederen, missen en ook instrumentale muziek aan bod. Niet alleen door erover verteld te krijgen maar vooral door veel met elkaar te zingen. Door Bach te zingen, beleef je de schoonheid van zijn muziek op een bijzondere manier.

  Iedereen is welkom. U luistert naar verhalen over de muziek van Bach en naar muziekfragmenten, maar bovenal gaat u zelf veel zingen o.l.v. de enthousiaste en deskundige dirigent Hans Veldhuizen, die dit project al enkele jaren voor het Koninklijk Concertgebouw uitvoert. Koorervaring of het kunnen lezen van noten is meegenomen maar niet noodzakelijk. Als Zing en Beleef-koor zult u in een feestelijk meezingconcert o.l.v. Hans Veldhuizen op 17 april 2016 aan familie en bekenden kunnen laten horen waar u met hem aan heeft gewerkt.

  Als extra activiteit heeft u als Zing en Beleef-deelnemer de mogelijkheid om gezamenlijk in te schrijven voor verschillende Bach gerelateerde concertbezoeken in muziekgebouwen in de regio. Bij voldoende belangstelling vindt op vrijdag 22 januari 2016 wederom een concert-excursie naar het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam plaats, waar u kunt luisteren naar een bijzonder concert door het Nederlands Kamerkoor. Deze activiteiten zijn optioneel en vallen buiten de cursusprijs. 

  Inschrijven kan tot 15 september 2015. Bij de inschrijving wordt rekening gehouden met de stemmenbalans. Na ontvangst van betaling ontvangt u uw e-ticket/toegangsbewijs en is uw inschrijving definitief.

  Aantal deelnemers: maximaal 120
  Projectdata: acht zaterdag- of zondagmiddagen van 13.30 tot 16.30 uur
  - zaterdag 26 september 2015
  - zondag 11 oktober 2015
  - zondag 29 november 2015
  - zondag 13 december 2015
  - zaterdag 30 januari 2016
  - zondag 28 februari 2016
  - zaterdag 5 maart 2016
  - zondag 17 april 2016: Slotconcert o.l.v. Hans Veldhuizen in Sint Janskerk Maastricht
  Locatie: Bovenzaal Theater a/h Vrijthof Maastricht
  Kosten: € 160,- (incl. syllabus en slotconcert, excl. extra activiteiten)

  Lees meer
 • 26 september 2015 20:15 - 22:00 Voorstelling i-Am in Theater de Garage Venlo
  “Één dans, één dans met sproeiende ogen,
    gloeiende wangen, losse handen.”

  (fragment uit gedicht van M. Vasalis)
   
  In ‘i-Am’ staat slechts één danser op het podium. Dit is zijn plek, zijn thuis. Zijn ziel en zaligheid…
  “Één dans, één dans met sproeiende ogen,
    gloeiende wangen, losse handen.”

  (fragment uit gedicht van M. Vasalis)
   
  In ‘i-Am’ staat slechts één danser op het podium. Dit is zijn plek, zijn thuis. Zijn ziel en zaligheid neemt hij mee, in elke pas. Maar wat als zijn lichaam niet meer gehoorzaamt? Wanneer hij afscheid neemt van zijn dierbaarste bezit, wat blijft er dan nog over?
   
  In Sartres beroemde toneelstuk ‘Huis clos’ beschrijft Sartre hoe het leven "wordt gevoeld, wordt beschouwd" door middel van de anderen: “De anderen zijn in wezen precies wat wij nodig hebben om onszelf te leren kennen”, aldus Sartre. In deze voorstelling ga je de ik-figuur beter leren kennen door de confrontatie met anderen.
   
  Choreograaf/danser Joost Vrouenraets (1979) en theatermaakster Lieke Benders (1980) zijn beiden werkzaam vanuit het zuiden van Nederland. Ieder vanuit een eigen discipline, ieder vanuit een eigen gezelschap. Vrouenraets vanuit Heerlen met GOTRA, Benders vanuit Maastricht met Hoge Fronten. Nog nooit eerder werkten ze samen. Het verbinden van juist deze twee makers en deze twee disciplines, enerzijds de dans en anderzijds het beeldend theater, levert dan ook een bijzonder spannende en nieuwe combinatie op. Een voedingrijke combinatie, die op een organische manier kan aanvullen en uitdagen.
   
  Zowel Joost Vrouenraets als Lieke Benders hebben de afgelopen jaren - de een als choreograaf, de ander als theatermaker - hun leven gewijd aan respectievelijk dans en theater. Ze delen een bijzondere interesse en bevlogenheid richting het 'Religiare', de verbinding zoeken met de ander, door middel van de kunst. Dit is zichtbaar in hun werk naar het publiek toe, maar ook in de gekozen thematieken. Het zijn experimentele makers, die graag nieuwe uitdagingen aangaan.
   
  Regie: Lieke Benders
  Choreografie en uitvoering: Joost Vrouenraets
  Celliste: Jacqueline Hamelinck
  Met medewerking van: Leden van Harmonie Concordia Melick o.l.v. Roger Niese, Mathieu Muijtjens en anderen.
  Mede mogelijk gemaakt door: BNG Cultuurfonds, Huis voor de Kunsten Limburg en Euregionaal dansplatform
   
  Lieke Benders (1980), Toneelacademie Maastricht 2003, sinds 2010 aan het werk onder stichting Hoge Fronten, erkend en meerjarig ondersteund door Fonds Podiumkunsten, Provincie Limburg en Gemeente Maastricht, te gast in Nederlandse en Vlaamse schouwburgen en op festivals als o.a.: Oerol, Musica Sacra Maastricht, Over t IJ, Boulevard,  Cultura Nova, Limburg festival, Mini Midi Maxi (Noorwegen) en het Antwerpse Wintervuur.
   
  Joost Vrouenraets (1979), Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en École-Atelier Rudra Béjart, eerder danser bij Ballet Béjart Lausanne. Freelance choreograaf en artistiek leider van GOTRA Ballet, erkend en meerjarig ondersteund door Provincie Limburg en Gemeente Heerlen, te gast in Nederlandse theaters en (internationale) Festivals als Le temps d'aimer la danse Biarritz, La Bienale di Venezia,  schrit_tmacher Festival, Nederlandse Dansdagen, Cultura Nova, Musica Sacra Maastricht, Limburg festival. Joost heeft de Prijs van de Nederlandse Dansdagen 2008, de Inspiratieprijs 2012 van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Best Dance Performance Award Dallas USA 2013 ontvangen.

  Datum: 26 september
  Aanvang: 20.15 uur       
  Entree:  € 9,- ; CJP/Studentenpas € 7,75; leerlingen van dansscholen/opleidingen krijgen 50% korting op vertoon lidmaatschapsbewijs
  Reserveren: 077 351 42 52 / www.theaterdegarage.nl
 • 27 september 2015 00:00 - 00:00 Auditiedag Theaterschool Westelijke Mijnstreek
  Op zondag 27 september vindt in het Pitboel Theater te Sittard een auditiedag plaats. Tijdens de auditiedag worden een aantal workshops verzorgd en gaat Theaterschool Westelijke Mijnstreek (TWM) op zoek naar mensen die willen spelen in de nieuwe…
  Op zondag 27 september vindt in het Pitboel Theater te Sittard een auditiedag plaats. Tijdens de auditiedag worden een aantal workshops verzorgd en gaat Theaterschool Westelijke Mijnstreek (TWM) op zoek naar mensen die willen spelen in de nieuwe theaterproducties van TWM.

  De theaterproducties worden geproduceerd in theaterseizoen 2015-2016. TWM zoekt mensen waarmee deze theaterproducties gerealiseerd kunnen worden. In de productieklassen van de theaterschool werk je een heel lesjaar naar een toneel of musicalvoorstelling toe. Tijdens het repetitieproces ga je je spelers- en makerskwaliteiten inzetten om samen met anderen een mooi product op de planken te zetten.

  Locatie: Montgomerystraat 26, 6135 BW Sittard

  Lees meer
 • oktober
 • 01 oktober 2015 12:30 - 13:30samenwerkings project Letters bij de lunch -'Kultuurpoëten, ondergrondse dichters en dubbele pannebakkers': oorlogspoëzie tijdens WOII
  De meeste mensen denken bij oorlogspoëzie geschreven tijdens de oorlog meteen aan verzetsverzen, de zogenaamde geuzenliederen. Hierin kwam protest tegen de bezetting en de bezettende macht overduidelijk tot uiting. Er is echter niet alleen…
  De meeste mensen denken bij oorlogspoëzie geschreven tijdens de oorlog meteen aan verzetsverzen, de zogenaamde geuzenliederen. Hierin kwam protest tegen de bezetting en de bezettende macht overduidelijk tot uiting. Er is echter niet alleen protestpoëzie verschenen in deze periode; er zijn ook propagandaverzen gepubliceerd. Dichters die de Nieuwe Orde waren toegedaan gaven eveneens in poëzie uiting aan hun overtuiging. Zowel ondergronds als bovengronds werd oorlogspoëzie gepubliceerd en soms bewogen dichters zich op beide niveaus: de 'dubbele pannebakkers', in de terminolgie van Lisette Lewin.

  De lezing wordt gegeven door Liesbeth Vonhögen, student Cultuurwetenschappen bij de OU. Zij is bezig met een onderzoek over Nederlandse oorlogspoëzie op weg naar en in de Tweede Wereldoorlog.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).

  Lees meer
 • 04 oktober 2015 11:00 - 12:45 Uurtje Literatuurtje - Joost Prinsen
  Wie kan dit beter aankondigen dan Joost Prinsen zelf: "Wat een prachtige dichters en schrijvers heb ik mogen ontmoeten in mijn leven. Kopland, Mulisch, Wilmink, Komrij, Hugo Claus, Ischa Meijer. Wat een prachtige dingen heb ik allemaal mogen…
  Wie kan dit beter aankondigen dan Joost Prinsen zelf: "Wat een prachtige dichters en schrijvers heb ik mogen ontmoeten in mijn leven. Kopland, Mulisch, Wilmink, Komrij, Hugo Claus, Ischa Meijer. Wat een prachtige dingen heb ik allemaal mogen lezen en voordragen in mijn leven. Slauerhoff, Nescio, Elsschot, Multatuli, Reve. Ik heb herinneringen aan al die verzen en verhalen. En aan al die schrijvers en dichters. In Uurtje Literatuurtje wil ik die herinneringen met u delen. Van het verhaal waarmee ik toelatingsexamen deed voor de Toneelschool tot en met het laatste vers dat Harrie Bannink op muziek zette. Van mijn eerste ontmoeting met Mulisch tot en met mijn laatste met Willem Wilmink. Misschien duurt het wat langer dan een uurtje. Dat zien we tegen die tijd wel weer. Tot ziens, hoop ik."

  Met muzikale omlijsting door ensemble Ravotta.
   
  Het betreft een activiteit in het kader van 25-jarig jubileum van VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) met steun van het Letterkundig Centrum Limburg.

  Locatie: Centre Céramique, Avenue Céramique 50, 6221 KV Maastricht
  Entree: € 5,- / VLAM-leden gratis
  Reserveren: klantenservice@maastricht.nl / info@vlammaastricht.nl of 043 350 56 00

  Lees meer
 • 04 oktober 2015 15:30 - 18:00 Styles 2015 in nieuwe Brikke Oave
  Begin oktober 2015 zal in Brunssum de nieuwe Brikke Oave worden geopend. Fanfare Sint Barbara Brunssum heeft de eer om onder leiding van dirigent Patrick Letterle een grootse aftrap te geven voor een reeks weekenden met culturele hoogtepunten.…
  Begin oktober 2015 zal in Brunssum de nieuwe Brikke Oave worden geopend. Fanfare Sint Barbara Brunssum heeft de eer om onder leiding van dirigent Patrick Letterle een grootse aftrap te geven voor een reeks weekenden met culturele hoogtepunten. Deze aftrap zal worden ondersteund door grote namen zoals Simone Breukink, Wendy Kokkelkoren en Guido Dieteren.

  Fanfare Sint Barbara zal deze uitvoering invullen met een editie van het ondertussen welbekende concept ‘Styles’. Dit is een concert waar de combinatie van het fanfareorkest, combo en strijkers wordt gemaakt. Een gedurfde muzikale combinatie die tijdens Styles2014 werd geïntroduceerd. De nieuwe editie zal bekend staan onder de naam Styles2015 @home.

  Het combo en de strijkers komen van Guido’s Orchestra. Dit orkest heeft de afgelopen jaren het podium mogen betreden met verschillende grote namen, zoals Marco Borsato, Paul de Leeuw, Lionel Richie, Diana Ross en rockzangeres Anouk. Fanfare Sint Barbara is dan ook erg trots om ook dit jaar met Guido’s Orchestra het podium te mogen delen. 

  Guido Dieteren (viool) zal zelf tijdens deze voorstelling ook optreden als solist, net als zijn echtgenote Wendy Kokkelkoren (zang). Zij hebben hun carrière de afgelopen jaren zien groeien van nationale top, naar internationaal succes. Ook zal zangeres Simone Breukink deelnemen aan deze editie. Simone is een zangeres die op het podium uitblinkt door haar krachtige performance, energieke uitstraling en een feilloze interactie met het publiek.

  Bovendien zullen een aantal leden van het fanfare-orkest in dit programma solistisch optreden. Bij Styles2015 @home is gekozen voor een sterk Brunssums karakter, waar ook muzikale talenten van de vereniging zich kunnen ontplooien.

  Voor Fanfare Sint Barbara is Styles2015 @home een speciale editie. Het is namelijk het eerste grote concert in de nieuwe Brikke Oave, daarnaast viert de vereniging haar 65-jarig bestaansfeest en het eerste Styles lustrum. Tevens wordt een link gelegd naar het Jaar van de Mijnen in het kader van de naam St. Barbara, patroonheilige van de Mijnwerkers.

  Wilt u dit muzikale evenement op zondag 4 oktober om 15.30 uur in de cultuurtempel van Brunssum meemaken? Dat kan, kaarten zijn te koop bij Adviesburo van Oppen/Pelzer/Simons en Assurantiekantoor de Ruijter te Brunssum.

  Lees meer
 • 31 oktober 2015 00:00 - 00:00 Waanzinnig Slagwerkfeest
  De Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT), de Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS) en philharmonie zuidnederland presenteren op zaterdag 31 oktober, als onderdeel van Adams International Percussion Festival, een Waanzinnig Slagwerkfeest.…
  De Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT), de Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS) en philharmonie zuidnederland presenteren op zaterdag 31 oktober, als onderdeel van Adams International Percussion Festival, een Waanzinnig Slagwerkfeest.

  Programma:
  - Coaching door tamboers van het Korps Mariniers
  - Gert Bomhof; welke trommelaar is er niet mee grootgebracht?
  - Edith Habraken geeft twee pakkende workshops over Basler trommelen
  - Coaching door slagwerkers van de philharmonie zuidnederland

  Save the date, meer informatie volgt!
 • 08 november 2015 10:00 - 21:00eigen project Amateurdansfestival 2015
  Op 8 november 2015 vindt in Theater de Maaspoort in Venlo voor de zestiende keer het Amateurdansfestival plaats!

  De Dans Docenten Vereniging Limburg organiseert dit samen met het Huis voor de Kunsten Limburg tweejaarlijks. Het festival is…
  Op 8 november 2015 vindt in Theater de Maaspoort in Venlo voor de zestiende keer het Amateurdansfestival plaats!

  De Dans Docenten Vereniging Limburg organiseert dit samen met het Huis voor de Kunsten Limburg tweejaarlijks. Het festival is de uitgegroeid tot een dansfestijn met vele optredens van dansscholen en onafhankelijke dansmakers uit Limburg. Tweejaarlijks dansen enthousiaste amateurdansers hier de sterren van de hemel.

  Meer informatie volgt binnenkort!
 • 15 november 2015 19:00 - 20:30 Galaconcert 110 jaar Zangvereniging Vriendenkring St. Rochus
  In het kader van het 110-jarig bestaan van de Zangvereniging Vriendenkring S. Rochus uit Landgraaf vindt 15 november in Mondo Verde in Landgraaf een groots galaconcert plaats waaraan de volgende koren deelnemen:
  Zangvereniging Vriendenkring…
  In het kader van het 110-jarig bestaan van de Zangvereniging Vriendenkring S. Rochus uit Landgraaf vindt 15 november in Mondo Verde in Landgraaf een groots galaconcert plaats waaraan de volgende koren deelnemen:
  Zangvereniging Vriendenkring St. Rochus te Landgraaf, Kamerkoor Concertato uit Landgraaf, Vocal Sollys uit Sittard/Geleen, Vocal Group Feeling Yong uit Born, Gemengd Koor Francis Chorem uit Lanaken/Rekem, Gemengd Koor St. Martinus uit Gronsveld, Mannenkoor Schola Cantorem uit Doenrade, Gemengd Koor St. Caecilia uit Wijnandsrade en Slavisch-Byzanttijnsch Mannenkoor Cantus ex Corde uit Kerkrade - allen onder de leiding van dirigent Steven van Kempen.

  Kinderkoor Enjoy2Sing uit Landgraaf, onder leiding van dirigent Charles Steffann, alsmede de solisten Caroline Bosch, Raoul Reimersdal, Vincent Kusters en Theo van Kollenburg en het uitgebreid kamerorkest Concertato uit Landgraaf verlenen eveneens hun medewerking. In totaal maar liefst 250 zangers, zangeressen en kinderen.

  Het galaconcert begint om 19.00 uur, Mondo Verde is geopend vanaf 18.00 uur. Entreekaarten (incl. gratis parkeren op parkeerplaats Mondo Verde kosten aan de kassa € 15,- en in de voorverkoop € 12,50.

  Kaarten zijn verkrijgbaar bij de heer H. Frijns (045 531 91 38), mevrouw W. Vrolings-Krebbekx (045 531 38 51), de heer P. Smeets (045 531 41 23) en mevrouw I. Wijkamp-Frijns (045 549 15 62). U kunt ook het verschuldigde bedrag overmaken op IBAN NL79RABO0151717400 t.n.v. Zangvereniging Vriendenkring St. Rochus onder vermelding van het aantal kaarten en naam en adres van besteller.

  Lees meer
 • 15 november 2015 20:00 - 21:30 Silhouet 2 - Franse sferen
  Na het grote succes van vorig jaar is het pianoduo Ben van Daal en Oscar Peeze Binkhorst terug, ditmaal met een volledig Frans programma. Deze romantische, impressionistische muziek staat met name bekend om zijn bijzondere geluid en effecten. U…

  Na het grote succes van vorig jaar is het pianoduo Ben van Daal en Oscar Peeze Binkhorst terug, ditmaal met een volledig Frans programma. Deze romantische, impressionistische muziek staat met name bekend om zijn bijzondere geluid en effecten. U kunt bij Silhouet 2 luisteren naar grote namen als Ravel, Debussy en Franck in zowel solowerken als werken voor twee piano’s.

  Bovendien zal als grote finale het 2e pianoconcert van Saint-Saëns ten gehore worden gebracht in een bewerking voor twee vleugels. Kortom, het belooft (wederom) een mooie, muzikale voorstelling te worden!

  Datum: 15 november
  Aanvang: 20.00 uur
  Locatie: TheaterHotel De Oranjerie. Roermond
   

  Lees meer
 • 19 november 2015 13:00 - 17:30samenwerkings project Inspiratiebijeenkomst 'Taalkunstenaars in de dop'
  Een halve eeuw geleden was de gedachte dat dialect spreken een achterstand zou opleveren in de ontwikkeling van het Nederlands van het jonge kind. Sinds de jaren negentig laat taalkundig verwervings- en cognitieonderzoek voorzichtig zien dat…
  Een halve eeuw geleden was de gedachte dat dialect spreken een achterstand zou opleveren in de ontwikkeling van het Nederlands van het jonge kind. Sinds de jaren negentig laat taalkundig verwervings- en cognitieonderzoek voorzichtig zien dat meertalig opgroeien van jonge kinderen, zoals in dialect én Nederlands, allerlei voordelen heeft voor bijvoorbeeld leerprestaties.
   
  In Limburg komen vanuit diverse kanten signalen dat het spreken van dialect van jonge kinderen sterk afneemt doordat het in instituties als kinderopvang wordt ontmoedigd. In de praktijk blijkt dat het afleren van het spreken van dialect ervoor zorgt dat deze kinderen ook thuis alleen Nederlands in plaats van dialect gaan spreken.
   
  Programma
  Wordt er straks door de jonge generaties in Limburg nauwelijks nog dialect gesproken? Tijdens de inspiratiebijeenkomst ‘Taalkunstenaars in de dop’ op donderdagmiddag 19 november 2015 in Fontys Hogeschool, Mgr. Claessenstraat 4 in Sittard, delen sprekers uit de hoek van beleid, kinderopvang, (groot)ouders, onderwijs en wetenschap hun ervaringen met tweetaligheid en hun visie hierop. Ook is er een interactief gedeelte waarbij alle deelnemers hun ervaringen, vragen en ideeën met elkaar kunnen delen. Het volledige programma is na de zomervakantie te vinden op www.cubiss.nl.
   
  Door wie?
  Deze inspiratiebijeenkomst is een initiatief van prof. dr. Leonie Cornips, hoogleraar ‘Taalcultuur in Limburg’ aan de Universiteit Maastricht en het Meertens Instituut, en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Raod veur ’t Limburgs. De organisatie is in handen van Cubiss, Fontys Hogescholen Sittard, Huis voor de Kunsten Limburg en de Universiteit Maastricht.
   
  Voor wie?
  Iedereen die met dialectspreken en andere meertaligheid van jonge kinderen te maken heeft, zoals beleidsmedewerkers, bibliotheekmedewerkers, onderzoekers, leerkrachten, Fontys-studenten, kinderopvangleiders, jeugdzorgmedewerkers, logopedisten, bestuurders, (groot)ouders etc.
   
  Interesse? Schrijf dan nu alvast in via deze link. Er is plek voor maximaal 120 personen. De toegang is gratis.
 • 28 november 2015 00:00 - 00:00 Van de Kreeke Brass Band Limburg bouwt aan zijn toekomst
  Op 28 november en 19 december a.s. repeteert brass band-icoon Renato Meli met enthousiaste jeugdige muzikanten in een brass band-formatie in de namiddag bij de firma Adams te Ittervoort. Op 20 december vindt het eerste optreden plaats in het…
  Op 28 november en 19 december a.s. repeteert brass band-icoon Renato Meli met enthousiaste jeugdige muzikanten in een brass band-formatie in de namiddag bij de firma Adams te Ittervoort. Op 20 december vindt het eerste optreden plaats in het Trefcentrum te Nuth.
   
  Speel je een instrument dat voorkomt in de brass band, ben je geïnteresseerd en jonger dan 23 jaar, meld je dan voor 1 oktober 2015 aan viae.mantelaers@planet.nl. Deelname aan dit project is kosteloos. De aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst beoordeeld.
   
  Lees meer
 • december
 • 19 december 2015 20:00 - 21:30 Kerstconcert Slavisch-Byzantijns gemengd koor Sobornost
  Het repertoire bestaat voor een aanzienlijk deel uit Slavische Kerstliederen. Sobornost besluit hiermee het seizoen 2015. Het koor staat voor deze gelegenheid onder leiding van Lilit Sati. De geboren Armeense studeerde aan het Conservatorium…
  Het repertoire bestaat voor een aanzienlijk deel uit Slavische Kerstliederen. Sobornost besluit hiermee het seizoen 2015. Het koor staat voor deze gelegenheid onder leiding van Lilit Sati. De geboren Armeense studeerde aan het Conservatorium in Maastricht af voor zang (cum laude) alsook voor directie en is momenteel tweede dirigente van Sobornost.

  Datum: 19 december
  Tijd: 20.00 uur
  Locatie: De Kopermolen, Von Clermontplein 11, Vaals
  Entree: € 12,- / voor supporters Sobornost in voorverkoop € 10,-

  De Kopermolen is een prachtige locatie, maar kan slechts ruim 100 toehoorders plaats geven. Tijdig reserveren is dus aan te raden en is mogelijk via 045 5441892 of jo.didden@wxs.nl.

  Lees meer
 • januari
 • 10 januari 2016 15:30 - 17:00 Nieuwjaarsconcert Sobornost & Kinderkoor Tutta Musica Voerendaal
  Op zondag 10 januari verzorgt Slavisch-Byzantijns gemengd Koor Sobornost een Nieuwjaarsconcert, in samenwerking met Kinderkoor Tutta Musica uit Voerendaal.

  Op zondag 10 januari opent Slavisch-Byzantijns gemengd koor Sobornost het seizoen…
  Op zondag 10 januari verzorgt Slavisch-Byzantijns gemengd Koor Sobornost een Nieuwjaarsconcert, in samenwerking met Kinderkoor Tutta Musica uit Voerendaal.

  Op zondag 10 januari opent Slavisch-Byzantijns gemengd koor Sobornost het seizoen 2016 met het bijzonder populaire en altijd drukbezochte Nieuwjaarsconcert in de St. Remigiuskerk in Simpelveld. Het bekende kinderkoor Tutta Musica uit Voerendaal verleent haar medewerking. Het gemengd Kerkraads koor Sobornost heeft met zijn bijzondere repertoire (uitsluitend Slavisch-Byzantijns) veel supporters in heel Nederland en Duitsland verworven. Met name optredens in de Kunstkerk Dordrecht, de Hermitage Amsterdam en de Kaiser- und Mariendom in het Duitse Speyer kregen lovende kritieken. In dirigent Wiel Bonten en beroepszangeres Lilit Sati heeft het koor bekwame en bezielde leiders.
   
  Tijd: 15.30 uur
  Locatie: St. Remigiuskerk, Kerkstraat, Simpelveld
  Entree: voorverkoop € 8,- / kassa € 10,- 

  Neem voor meer informatie contact op via 045 544 18 92 of jo.didden@wxs.nl.

  Lees meer
filters

discipline

 • muziek
 • toneel
 • dans
 • beeldende kunst
 • film & fotografie
 • literatuur
 • musea
 • streektaal
 • monumenten
 • cultuurparticipatie
alles selecteren / alles deselecteren

organisatie


overige filters

toon alleen:

Herstel filter
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?