• langlopende activiteiten

 • 11 september 2013 - 14 mei 2014 Opleidingen Molenaar en Molengids van start
  In september gaan de opleidingen tot (vrijwillige) molenaar en (vrijwillige) molengids weer van start. “Welkom op de molen!” Stel je eens voor dat je dat straks kunt zeggen tegen de bezoekers van een Limburgse wind- of watermolen. En dat je hun dan alles kunt vertellen over de geschiedenis en de techniek van dat bijzondere bouwwerk? En kunt laten zien hoe het werkt? Lijkt het iets om op vrije dagen lekker aan de slag te zijn met wind en wieken, of water en raderen? En regelmatig ervaringen uit te wisselen met collega’s die ook ‘een klap van de molen’ hebben gehad? Dan is één van deze opleidingen, die worden verzorgd door het Gilde van Vrijwillige Molenaars (GVM) en de Molenstichting Limburg (MSL), misschien iets voor jou!

  Molenaar
  De opleiding is gericht op een verantwoord gebruik van ‘de machinerie’. Daarvoor is theoretische kennis nodig, maar het meeste leer je in de praktijk. De opleiding duurt ongeveer twee jaar en wordt afgesloten met een examen. Daarnaast organiseert het GVM allerhande extra activiteiten, waarbij de leden in contact komen met collega-molenaars binnen en buiten de provincie. Hierdoor kunnen zij hun kennis en kunde op molengebied verder vergroten.

  Molengids
  Tijdens de bijeenkomsten van deze opleiding worden onderwerpen behandeld als molenwereld, veiligheid, educatie en wind-, water -en industriemolens. Ook wordt achtergrondkennis over molens gepresenteerd, in het bijzonder over de molen(s) waar jij als vrijwilliger wilt gaan werken.

  Het cursusprogramma voor de opleidingen Molengids en Molenaar is zo opgezet dat je op elk gewenst moment met de opleiding kunt beginnen. Het theoriegedeelte bestaat uit negen maandelijkse bijeenkomsten van twee uur in het Witte Kerkje in Roermond.

  Klik hier voor meer informatie en het programma najaar 2013/voorjaar 2014.
 • 11 januari 2014 - 21 juni 2014 Masterclass voor amateurfotografen - BredaPhoto 2014
  BredaPhoto daagt amateurfotografen uit om meer uit zichzelf te halen en biedt hen de mogelijkheid om te exposeren tijdens BredaPhoto 2014. Onder professionele begeleiding in de vorm van een serie Masterclasses, ga je samen met collega amateurfotografen aan de slag om het beste uit jezelf en je fotowerk te halen.

  In de aanloop naar het internationale fotofestival BredaPhoto 2014 wordt weer een Masterclass georganiseerd. De Masterclass biedt amateurfotografen uit Nederland en België de mogelijkheid hun talenten en kwaliteiten verder te ontplooien. Uiteindelijk kunnen circa vijftig amateurfotografen die de masterclass gaan volgen op hun ‘eigenwijze wijze’ exposeren tijdens het BredaPhoto van 11 september tot en met 26 oktober 2014.

  De Masterclass bestaat naast een startbijeenkomst uit vier vervolgbijeenkomsten. Tijdens die bijeenkomsten wordt je samen met collega amateurfotografen geïnspireerd en begeleid aan de hand van het thema ‘Songs From the Heart’ van BredaPhoto 2014. Tijdens de vier Masterclasses en de tussenliggende perioden ga je aan de slag met opdrachten. Een en ander onder begeleiding van aansprekende professionals en sprekers in verschillende disciplines.

  De Masterclass begint met een inspirerende startbijeenkomst op zaterdagmiddag 11 januari 2014 in Concertzaal de Nieuwe Veste, Molenstraat 6 in Breda.

  Eind februari vindt de selectie plaats waarna de vijftig geselecteerde amateurfotografen die deel kunnen nemen aan de Masterclasses worden geïnformeerd. De bijeenkomsten voor de Masterclass zijn (onder voorbehoud) gepland op de volgende zaterdagen: 15 maart, 12 april, 24 mei en 21 juni 2014 en vinden plaats in Breda.  Lees meer
 • 28 januari 2014 - 07 juni 2014 Workshop GOTRA - Helden in de maak
  Tijdens de workshop 'Helden in de maak', laten choreograaf Joost Vrouenraets en/of danseres Maïté Guérin de dansleerlingen proeven aan en zelf experimenteren met het dansmateriaal uit de voorstelling HEROES, een bezield tweeluik over de liefde dat op 7 december jl. in Heerlen in première ging. Belangrijkste focus van de workshop is de partnering techniek ‘shell bending’ die Joost en Maïté aan het ontwikkelen zijn. Deze techniek ligt aan de basis van de voorstelling HEROES.

  Data en tijden van de workshop worden in overleg met de contactpersonen van de dansscholen bepaald. De workshop duurt 1,5 tot 2 uur (in overleg) en kan worden gegeven op de locatie van de dansschool.

  Klik hier voor meer informatie over o.a. docenten, benodigdheden, kosten, aanmelden en de voorstelling HEROES.

  De voorstelling HEROES is in Limburg nog te bezoeken op:
  - 12 april 2014 in Cultuurhuis, Heerlen
  - 31 mei en 1 juni 2014 in Theaterboerderij Boeket, Nederweert
  - 7 juni 2014 in Openluchttheater, Valkenburg

  Kaarten voor de voorstelling zijn via de theaters te reserveren. GOTRA biedt leerlingen die ook naar de voorstelling HEROES komen een workshopkorting aan.

  Lees meer
 • 21 februari 2014 - 19 april 2014 Karmijnrood Podiumkunst speelt voorstelling 'Vuurschoppen'
  Het nieuwe initiatief Karmijnrood podiumkunst van theatermakers Peter Stam, Veronique Obrie en Joost Horward opent de deuren van de eigen repetitieruimte in Roosteren voor hun voorstelling 'Vuurschoppen'.
   
  Broer en zus Jurgen en Frida Borghout proberen hun familieverleden te bevatten en te verwerken. Frida komt na het overlijden van hun moeder achter een goedbedoelde verzwegen waarheid die haar en haar broer uit elkaar lijkt te drijven. Haar zoektocht om met Jurgen in gesprek te komen, toont op genuanceerde wijze haar kwaliteiten om in een explosieve en conflicterende situatie een bindende kracht te blijven.
   
  Het stuk is een ode aan de vrouw, maar toont ook op ontroerende wijze de mannelijke opgeslotenheid in zijn eigen gelijk.
   
  Met 'Vuurschoppen' wil Karmijnrood zichtbaar en inleefbaar maken wat ons bindt. En de krachten die daarbij nodig zijn niet uit het oog verliezen, sterker nog, op te zoeken en te koesteren. Een intense voorstelling die man en vrouw niet onbewogen hoopt te laten
   
  Peter Stam en Joost Horward maken al 12 jaar samen bijzondere voorstellingen op diverse locaties in Limburg, zoals de succesvolle Warg - trilogie. Daarin werden zij ondersteund door het Huis voor de Kunsten Limburg. Met Karmijnrood zoeken zij naar waar wij ons verbinden, zowel in de inhoud van de voorstelling als in het aangaan van niet voor de hand liggende samenwerkingen. In 2012 presenteerde Karmijnrood zich voor het eerst door het mode-evenement Fashionclash Maastricht te openen.
   
  Speeldata 'Vuurschoppen' 2014:
  Vrijdag 21 / Zaterdag 22 februari
  Vrijdag 14 / Zaterdag 15 maart
  Vrijdag 28 / Zaterdag 29 maart
  Vrijdag 4 / Zaterdag 5 april
  Vrijdag 18 / Zaterdag 19 april
   
  Aanvang voorstellingen telkens 20.30 uur
   
  Locatie: U parkeert en verzamelt op de parkeerplaats schuin tegenover Hotel Restaurant de Roosterhoeve in Roosteren, waarvandaan u om 20.30 uur gezamenlijk wandelt naar de speelplek, gelegen op 3 minuten afstand. Hoekstraat 29, 6116 AW,  Roosteren/ 
  Routebeschrijving: www.karmijnrood.com
  Toegangsprijs: 15 Euro p.p.
  Reserveren (noodzakelijk) :  maandag t/m donderdag tussen 17 u - 20 u
   tel.: 06 - 29173126
   
  Informatie over de voorstelling en eerdere projecten vindt u op : www.karmijnrood.com
 • 14 maart 2014 - 29 juni 2014 'Langs het Spoor' - fotoboek en -expositie Kees van de Meene
  Van vrijdag 14 maart t/m zondag 29 juni 2014 is de foto expositie Langs het Spoor - het fotografische oog van Kees van de Meene te zien in het Limburgs Museum in Venlo. De tentoonstelling in Venlo laat onder meer een fraaie selectie van foto’s zien, die Van de Meene maakte langs spoorlijnen in Noord- en Zuid-Limburg in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw.

  Decennia lang trok Kees van de Meene (1935) door Nederland en delen van Duitsland en België om, gewapend met een camera en een speciale fotovergunning, een grote verzameling beelden aan te leggen van zo ongeveer alles wat met treinen en het spoor te maken heeft. Al reizende hield Van de Meene nauwkeurig bij wat hij deed en waar hij fotografeerde door aantekeningen te maken van de locatie, datum van de foto, treinstelnummer en de fotografisch-technische informatie: het soort film en de belichtingstijd, maar ook de kleinbeeldcamera’s waarmee hij fotografeerde. Alles werd systematisch bijgehouden in kleine schoolschriftjes, aanvankelijk zelfs met ingeplakte contactafdrukjes en hier en daar een schets van de situatie ter plekke. Deze combinatie van technische nauwgezetheid met de aanstekelijke geestdrift voor zijn onderwerp verlenen aan Van de Meene’s spoorfoto’s vanuit historisch perspectief een bijzondere betekenis.

  Van de Meene valt binnen de wereld van de spoorfotografen op omdat zijn foto’s meer laten zien dan alleen treinen en treintechniek: hij richt zijn camera ook op de directe omgeving van de spoorlijnen: stations, perrons, emplacementen, gebouwen, spoorwegovergangen, bruggen en viaducten en de uitgestrekte – vaak industriële – landschappen waar de treinen doorheen rijden.

  Fotografe Anouk Gielen (1974) stelde uit de fascinerende reizen van Kees van de Meene door de wereld van het spoor, een uniek boek samen, waarin zij vooral de fotografische kwaliteit van deze historische beelden aan ons wil laten zien. Het boek is vanaf 14 maart a.s. verkrijgbaar in de museumwinkel en de webwinkel van het Limburgs Museum.

  Lees meer
 • 22 maart 2014 - 21 april 2014 Not made in China
  Van 22 maart t/m 21 april wordt tijdens de weekenden in de expohal van Cultuurwerkplaats Zeezicht in Heerlen de expositie 'Not made in China' gehouden. Er zijn originele kunstwerken van een dertigtal regionale kunstenaars te bewonderen en te koop: schilderijen, beelden, foto's, meubels, sieraden en kleding. En bijzondere kunstwerken verdienen een bijzondere presentatie; de werken worden tentoongesteld op, in, aan of rond megagrote houten transportkisten die in de ruimte staan opgesteld.

  Rondom de expositie zijn live-concerten en -acts gepland. Houd Facebook en www.zeezichtheerlen.nl in de gaten!

  Openingstijden: 22-23 en 29-30 maart en 5-6, 12-13 en 19-20-21 april van 12.00 tot 17.00 uur
  Locatie: Cultuurwerkplaats Zeezicht, Schelsberg 94, Heerlen
  Entree: € 2,- (incl. consumptie)
 • 29 maart 2014 - 21 april 2014 Kloosterbibliotheek Wittem exposeert Getekende Kruisweg
  Precies honderd jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog exposeert Kloosterbibliotheek Wittem de ‘Getekende Kruisweg van Luithagen’ van Albert Servaes uit 1919. Met deze expositie wordt het verband gelegd met de nabijgelegen kruisweg van Aad de Haas, in de nabijgelegen Cunibertuskerk van Wahlwiller. Een kunsthistorisch unicum waarbij twee belangwekkende en omstreden kruiswegen uit de vorige eeuw in de schaduw van de twee wereldoorlogen fysiek in elkaars nabijheid worden gebracht. De kruisweg van Servaes wordt belangeloos in bruikleen afgestaan door de Abdij Koningshoeven (NBr.). De expositie loopt van 29 maart t/m 21 april.

  Klooster Wittem en Aad de Haas
  Klooster Wittem heeft een historische band met Aad de Haas. De toenmaals in dit klooster wonende pater-kunstenaar G. Mathot zorgde ervoor dat Aad de Haas en zijn familie onderdak kreeg in Zuid-Limburg en opdrachten kreeg om in zijn levensonderhoud te voorzien. Zo ook de opdracht om het kerkje in Wahlwiller te beschilderen met de kruiswegstaties. In de expositie wordt de brug geslagen van Servaes naar De Haas. Naast de kruisweg van Servaes, worden in de vitrinekasten van de imposante bibliotheek de oorspronkelijke linosneden van Aad de Haas geëxposeerd uit het boekje In Jezus’ lijden van pater Mathot. Deze werden verboden door het Vaticaan en vormden aanleiding voor de bisschop van Roermond om de kruisweg van De Haas te veroordelen. In de Gerarduskapel van het klooster is een kruisweg in textiel te zien die pater Mathot in later dagen maakte voor het Neboklooster in Nijmegen. De expositie is mede mogelijk gemaakt door de provincie Limburg en Huis voor de Kunsten Limburg.

  Opening met Minisymposium
  De expositie wordt op 29 maart geopend met een mini-symposium, waarin de kruiswegen worden geplaatst in hun historische context. Daarnaast wordt ingegaan op de veroordelingen door de kerk van de kruiswegen van Servaes en De Haas. Sprekers zijn Tanguy Eeckhout, conservator Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle (B), Dr. Jos Pouls, universitair docent kunstgeschiedenis Open Universiteit en Dr. Theo Salemink, em. universitair docent geschiedenis van kerk en theologie.

  Expositie Ontmoeting van kruiswegen
  Openstelling 30 maart, 6, 13, 18 en 21 april van 13.30 tot 16.30 uur. Entree € 4,-. Combinatie met rondleiding Wahwiller 5 en 12 april vanaf 13.00. Ga voor meer informatie over openstelling en arrangementen naar www.kloosterwittem.nl of vraag de folder aan via 043 450 17 41. Aanmelden kan via j.dewit@kloosterwittem.nl en 06 14959778.
 • 05 april 2014 - 17 mei 2014 Benelux Fluitconcours voor Solisten en Ensembles 2014
  De Stichting Nationaal Fluitconcours organiseert in 2014 het 30e Fluitconcours voor Solisten en Ensembles. Met het Fluitconcours wil Nationaal Fluitconcours de amateurkunst bevorderen en bijdragen aan de ontwikkeling van het dwarsfluitspelen in de Benelux. Voor het Fluitconcours voor Ensembles is één voorronde georganiseerd en voor de solisten vijf voorronden verspreid over Nederland. Deelnemers aan het Fluitconcours voor Solisten zijn van alle leeftijden en tonen hun beste kunnen op de fluit binnen hun eigen leeftijdscategorie.

  De finale van het Benelux Fluitconcours voor Ensembles vindt plaats op 5 april in Ittervoort en de finale voor het Benelux Fluitconcours voor Solisten op 17 mei in Cultura te Ede. Ter gelegenheid van het jubileumjaar worden tijdens de finale van de solisten worden workshops, een masterclass en een parallel Panfluitconcours georganiseerd.

  Lees meer
 • 05 april 2014 - 29 april 2014 Nieuwe cd en theatershow Joss Mennen en Vrînde
  Na een uitverkocht Munttheater in Weert in 2012, volgt in april de tweede theatershow van Joss Mennen. Onder het motto 'De Reis van Dien Laeve' zal Joss samen met zijn 'vrînde' niet alleen in Weert, maar ook in de theaters van Sittard, Heerlen en Roermond te zien zijn.

  Tijdens de theatershow wordt je meegenomen op een muzikale reis door het leven. De theatershow zal wederom bestaan uit popnummers in het Weerter dialect, grotendeels geschreven door Joss Mennen en Bart van Geleuken. Daarnaast komen er weer een aantal gastmuzikanten, dit keer uit heel Limburg. In het Munttheater zijn op 5 april samen met Joss en zijn band o.a. Jack Vinders, Thei & Marij en Jos Hol te zien. Zij zullen het publiek verrassen met nieuwe liedjes en hun eigen hits. Daarnaast doen ook Roel Peijs (Rebzije), Frank & Alisa Tuasuun mee.
   
  Op 30 maart komt het tweede dialect-album van Joss Mennen uit. Daarbij wordt ook de bandnaam 'Joss Mennen & Vrinde' veranderd in JOSS. De naam 'Joss` mennen & Vrinde' zal in de nabije toekomst alleen nog worden gebruikt voor de theatershows. Het tweede album genaamd 'De Reis van Dien Laeve' is een opvolger van de 'Joss Mennen & Vrinde cd'. Tijdens De Nach van 't Limburgse Leed in Venlo werden al voorproefjes gepresenteerd. Het album bestaat - net als het debuutalbum - uit een tiental autobiografische popnummers geschreven in het Weerter dialect. Opvallend is de samenwerking met Maastrichtenaar Roel Peijs, zanger van de band Rebzjie. In 'Smoesjes' brengen Roel en Joss het Maastrichs en Weerts dialekt bij elkaar in een liedje.
   
  Joss startte zijn muziekcarriere als leadzanger van de rockband Zinatra. Hiermee tourde hij begin jaren 90 de hele wereld rond. In 1994 richtte Joss zijn eigen band, 'Mennen', op. Met deze band haalt hij vooral succes in Zuid-Europa, daarnaast reisde hij twee keer naar de Verenigde Staten. In 2010 stopte de band. Joss ging zich richten op het schrijven van autobiografische dialect-nummers en in 2011 ontstond 'Joss Mennen & Vrinde'.
   
  Data/locaties:
  - 5 april Munttheater Weert
  - 12 april ECI Cultuurfabriek Roermond
  - 24 april Parkstadtheater Heerlen
  - 29 april Stadsschouwburg Sittard-Geleen

  Lees meer
 • 05 april 2014 - 11 mei 2014 'n Stjteekske los
  Gezelschap: Crescendo Schimmert
  Titel: 'n Sjteekske los
  Regie: Erik Derikx
  Spel: Chantal Boosten, Quincy Grootjans, Annie Goossens, Mariska Sipers,Christa Hennekens, Cars Keulers, Renee Hovestadt, Mieke Schiffelers, Annie Speetjens, Harry Louvenberg, Wil Limpens, Tiny Hennekens, Jenny Caubo  
  Speeldata:  zaterdag 5 april | 20.00 uur | Gemeenschapshuis, Schimmert zondag 6 april | 20.00 uur Gemeenschapshuis, Schimmert, zaterdag 12 april | 20.00 uur | Gemeenschapshuis, Schimmert,
  zondag 13 april | 14.00 uur | Gemeenschapshuis, Schimmert, zaterdag 3 mei |  XX.XX uur | MFC De Oirsprong, Oirsbeek, zondag 11 mei | XX. XX uur | Gemeenschapshuis De Lange Berg, Hulsberg 
  Locatie: Gemeenschapshuis Schimmert, Hoofdstraat 12, 6333 BJ Schimmert
  MFC De Oirsprong, In de Pollack 4, 6438 GG Oirsbeek
  Gemeenschapshuis De Lange Berg, Schoolstraat 9, 6336 AN Hulsberg
  Entree: 8 euro
  Reserveren: Voor de voorstelling in Schimmert kunt u reserveren via: reserveringen@toneelverenigingcrescendo.nl
  of telefonisch, op werkdagen tussen 19:00 en 20:00 uur en op uitvoeringsdagen tussen 10:00 en 18:00 uur.
  Tel:045 404 1964 (Mieke Schiffelers) 
  Kaartverkoop: Zowel via reservering als aan de kassa mogelijk 
  Website: www.toneelverenigingcrescendo.nl   
  Over de voorstelling: Modeontwerpster Francien Stoffels oogst al jaren veel succes met de ontwerpen voor haar collectie bruidsjurken, maar Francien snakt naar een nieuwe creatieve uitdaging en ze gooit het roer dan ook helemaal om, met alle gevolgen van dien.
   Gesteund door haar man Peter, moeder Loes, zus Carla en assistente Saskia stort zij zich vol overgave op de voorbereidingen van de nieuwste modeshow van “Mode- en naaiatelier Francien”. De verwachtingen zijn hooggespannen. Wat zal bijvoorbeeld lifestyle journaliste Wilma Rover recenseren?
  Ondertussen vragen haar klanten ook om aandacht en worden topvoetballer Ruud van der Meijden en zijn verloofde Kim bepaald niet vriendelijk behandeld, terwijl Belastinginspecteur Edwin de Vries, met open armen wordt ontvangen. En wat heeft baron van Kopershof hier te zoeken. Hier klopt natuurlijk iets niet.
  De emoties lopen ook dit jaar weer hoog op bij Toneelvereniging Crescendo’s nieuwe klucht vol hilarische misverstanden, persoonsverwisselingen en aanstekelijke humor!

    


   

    

  R  Regie: 
 • 10 april 2014 - 17 mei 2014 Hoogseizoen bij toneelgroep de Bron
  Het is hoogseizoen bij Toneelgroep De Bron: twee locatiestukken met twee regisseurs in één seizoen. De  Noorbeekse vereniging pakt dit voorjaar uit met toneel op bijzondere locaties, op een steenworp afstand van elkaar, in het Noorbeekse gehucht Hoogcruts. Voor het boerendrama Op de Hooge Doorn (het oorspronkelijke On Raftery's Hill van de Ierse Marina Carr) mag het publiek in april plaatsnemen in de hoeve van De Kloostermuur in Noorbeek. Het publiek van Witlox (van Belgische huize) krijgt in mei de kans het grimmige sprookje te gaan zien in de gedeeltelijk gerestaureerde kloosterruïne van Hoogcruts. Beide stukken passen volgens de makers uitstekend in de Limburgse klei, worden in het dialect gespeeld en hebben de uitzichtloosheid van de situatie en het onvermogen het heft in eigen handen te nemen, gemeen.
   
  Op de Hooge Doorn
  Op een heuvel ligt de boerderij van de familie Van Doorn, eenzaam en afgelegen, zwaar verwaarloosd door vader Bèr, die er de kadavers van zijn vee laat wegrotten. Bèr domineert zijn familie met harde hand. Zijn dementerende moeder en zijn drie kinderen dromen van een leven ver weg van deze beklemmende heuvel met zijn verstikkende familiebanden. Eigenlijk is dit alleen nog maar realistisch voor de jongste dochter. Zij staat op punt van trouwen. Doorbreekt zij de spiraal van uitzichtloosheid? En welk kruis draagt de ene generatie Van Doorn op de volgende generatie over?
   
  Toneelgroep de Bron verplaatst het oorspronkelijke verhaal van het Ierse platteland naar het Heuvelland. Over een boerenfamilie die met zichzelf in oorlog is. Een voorstelling die niemand onberoerd zal laten. 
   
  Over Witlox
  In hun frituur WITLOX wachten de tweelingzussen Fee en Parel al jaren op de Afrikaan Jossip. Ze hebben na de dood van hun moeder en hun barbaarse vader ‘der hond’ alleen nog elkaar. Met fantasieën over zeemeerminnen, het bespieden van dorpsgenoten en het herbeleven van mooie herinneringen, vertellen zij hun verhaal. Jossip, hij komt hen redden. Meh kumper waal?
   
  WITLOX is een grimmig sprookje met het eigenzinnig taalgebruik van de Vlaming Van de Wijdeven. In het Limburgs dialect van de Bron is het stuk nog even eigenzinnig, herkenbaar, scherp en poëtisch. 
   
  Op de Hooge Doorn
  Regie: Jos Salden
  Data: 10 t/m 12 en 17 t/m 19 april
  Aanvangstijd: 20.30 uur
  Locatie: Hoeve van De Kloostermuur, Hoogcruts 9, Noorbeek
  Ontvangst, parkeren én naborrelen bij: D'n awwe Kooijestal, Hoogcruts 7, Noorbeek
   
  Witlox
  Regie: Hanneke Som
  Data: 8 t/m 10 en 15 t/m 17 mei
  Aanvangstijd: 20.30 uur
  Locatie: Kloosterruïne Hoogcruts, Hoogcruts 47 Noorbeek.
   
  Reserveren is noodzakelijk en kan via www.toneelgroepdebron.nl. Kaarten kosten € 10,-. Beide voorstellingen zijn op een overdekte locatie, een warme jas kan wenselijk zijn.
 • 10 april 2014 - 19 april 2014 Op de Hooge Doorn
  Gezelschap: Toneelgroep de Bron 
  Titel: Op de Hooge Doorn
  Regie: Jos Salden
  Speeldata: do 10, vr 11 en za 12 april en op do 17, vr 18 en za 19 april 2014 
  Locatie: Ontvangst, parkeren én naborrelen bij  D'n awwe Kooijestal, Hoogcruts 7
  Locatie: Hoeve van De Kloostermuur, Hoogcruts 9, Noorbeek 
  Entree: 10 euro
  Reserveren is noodzakelijk, via www.toneelgroepdebron.nl.
  Beide voorstellingen zijn op een overdekte locatie, een warme jas kan wenselijk zijn.
   Meer info: Laura Damoiseaux: 06-52337993 of  info@toneelgroepdebron.nl, of Jacqueline Römers: 046-4372676/06-40951980;  pr-team De Bron 
  Over de voorstelling: Op een heuvel ligt de boerderij van de familie Van Doorn, eenzaam en afgelegen, zwaar verwaarloosd door vader Bèr, die er de kadavers van zijn vee laat wegrotten. Bèr domineert zijn familie met harde hand. Zijn dementerende moeder en zijn drie kinderen dromen van een leven ver weg van deze beklemmende heuvel met zijn verstikkende familiebanden. Eigenlijk is dit alleen nog maar realistisch voor de jongste dochter. Zij staat op punt van trouwen. Doorbreekt zij de spiraal van uitzichtloosheid? En welk kruis draagt de ene generatie Van Doorn op de volgende generatie over? Toneelgroep de Bron verplaatst het oorspronkelijke verhaal van het Ierse platteland naar het Heuvelland. Over een boerenfamilie die met zichzelf in oorlog is. Een voorstelling die niemand onberoerd zal laten. 

   

 • 11 april 2014 - 15 mei 2014 Regionale expositie Alphons Wintersprijs 2014 Kerkrade
  Op 11 april om 19.30 uur opent in het gemeentehuis aan de Markt in Kerkrade de eerste van de zes regionale tentoonstellingen in het kader van de tweejaarlijkse Alphons Wintersprijs.

  Aan deze schilder- en tekenwedstrijd voor amateurkunstenaars uit Nederlands- en Belgisch-Limburg doen dit jaar ruim 240 deelnemers mee. In het gemeentehuis exposeren kunstenaars uit de regio Kerkrade een recent gemaakt werk, waarmee ze kans maken om genomineerd te worden voor de Alphons Wintersprijs 2014. Iedereen is van harte welkom bij de opening op 11 april. Daarna is de expositie nog te bezoeken t/m 15 mei.

  Openingstijden: maandag t/m donderdag van 10.00-17.00 uur en op vrijdag van 10.00-12.00 uur (Goede Vrijdag 18 april, Paasmaandag 21 april en Bevrijdingsdag 5 mei gesloten)

  Ga voor meer informatie en een overzicht van de exposanten naar www.hklimburg.nl/alphonswinters.
 • 12 april 2014 - 19 april 2014 Kaviaar en sjmierkieës
  Gezelschap: Frohsinn uit Kerkrade
  Titel: Kaviaar en sjmierkieës 
  Regie: Jan Severens
  Spel: Frans Duijsens, Ria Duijsens, Lilian Gillessen, Joke Hebert, Ger van Horssen, Jeanny Hubben, Robert Lahaye,
  Daphne Mertens, Marieke Peters, Milan Vermeersch
  Speeldata: 12, 13, 16, 18 en 19 april
  Locatie: 't Heitsjer Trefpunt in Kerkrade
  Aanvang: 20.00 uur
  Entree: 8 euro
  Reserveren: frohsinn1904@hotmail.com of via 06-38321176 Pedicure Lilian, Heidsjer Trefpunt Patronaatstraat 19, drukkerij Schreurs, Graverstraat 68, Primera Carboonplein 36 Kerkrade 
  Over de voorstelling: het stuk speelt zich af in een achterbuurt. Het gaat over de familie Krings. Een asociale familie die plotseling nieuwe buren krijgt, de bekakte familie van Pracht tot Goudenjacht, die tijdelijk een woning zoekt omdat hun nieuwe villa nog in aanbouw is. Zo komen ze te wonen naast de familie Krings. De familie Van Pracht tot Goudenjacht is hier niet blij mee. Men weet immers maar nooit...En dan duikt er plotseling ook nog een overijverige agent op en een schurkerige postbode. Wat een feest!! Om vooral de liefde niet te vergeten. Kortom...een doldwaze klucht in het Limburgs dialect.
 • 17 april 2014 - 06 juni 2014 Aan de rand van het plateau - 7 muren en 1 gedicht

  U bent van harte uitgenodigd om te kijken, te lezen, te luisteren en te dansen op het Van Eyck lentefeest en de opening van de tentoonstelling 'Aan de rand van het plateau - 7 muren en 1 gedicht'.

  Een van de gedichten die Erik Lindner schreef tijdens zijn verblijf als poet-in-residence op de Van Eyck is het uitgangspunt voor muurschilderingen en -werken van: Aukje Koks, Gijs Frieling & Job Wouters, Kim Habers, Michiel Schuurman, Peter Vos, Stephan Keppel. De tentoonstelling is een hommage aan de verscheidenheid van de kunst, de poëzie, de potentie van de muur, een welkom voor de nieuwe deelnemers en bovenal een feest voor iedereen.

  Opening: 17 april 17.00 tot 19.30 uur, met vanaf 17.45 uur muziek van KRAAI - jazz, electronics en audio visuals
  Tentoonstelling: 18 april t/m 6 juni 2014, op maandag t/m vrijdag van 9.00-18.00 uur
   

  Lees meer
 • 18 april 2014 - 04 mei 2014 Regionale expositie Alphons Wintersprijs 2014 As (B)
  Op 18 april om 20.00 uur opent in de St. Aldegondiskerk in As (B) de tweede van zes regionale tentoonstellingen in het kader van de tweejaarlijkse Alphons Wintersprijs. Iedereen is van harte welkom bij de opening. Daarna is de expositie nog te bezoeken t/m 4 mei.

  Openingstijden: vrijdag en zaterdag van 14.00-18.00 uur, zondag van 10.00-12.00 uur en van 14.00-18.00 uur

  Ga voor meer informatie en een overzicht van de exposanten naar www.hklimburg.nl/alphonswinters.
 • 18 april 2014 - 03 mei 2014 Van dien femilie mosse "t hebbe
  Gezelsschap: Silhouet Venlo
  Titel: Van dien femilie mosse "t hebbe 
  Regie: Gé van Beek
  Spel: Eric Sweijen, Miranda Steeghs, Paul Ploum, Juul Stokbroekx, Danielle Steeghs, Jos Aquina, Suzanne Stikkelbroeck, Jacky Wijnans, Marian Naus  
  Speeldata: 18, 19, 22, 25, 26 en 30 april en 2 en 3 mei 
  Locatie: Bantuin, Venlo 
  Aanvang: 20.00 uur  
  Entree: 9,50 euro
  Reserveren en kaartverkoop: 06-81962769 (alleen op werkdagen tussen 18.00 en 21.00 uur) 23 maart van 14.00 - 16.00 uur
  Meer info: tenielvereinigingsilhouet.nl
  Over de voorstelling: tante Albertine is op de jeugdige leeftijd van 87 jaar overleden en heeft in de loop der jaren een leuk kapitaaltje bij elkaar gepot. Dat één van de familieleden dit bedrag gaat erven moge duidelijk zijn. Maar wie zal er met de pot vandoor gaan? Kluchten waarin een erfenis verdeeld moet worden zijn er legio. Maar als Dick van Maasland de auteur is wordt het een heel ander verhaal!!
 • 20 april 2014 - 07 september 2014 Expositie Hofferkeukens Kunstkollectief in Thorn
  Van 20 april t/m 7 september 2014 vindt in Thorn een expositie plaats van een zevental kunstenaars, verenigd onder de naam 'Het Hofferkeukens Kunstkollectief'. Deze expositie is ondergebracht  in het monumentale pand Hofferkeukens aan de Hofstraat 12 in Thorn. De openingstijden zijn: elke zaterdag,  zondag en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis en tijdens de opening zijn een of meerdere kunstenaars aanwezig.

  Het Hofferkeukens Kunstkollectief bestaat uit de volgende personen:
  - Mia Beurskens (schilderkunst)
  - Har Bokken (fotografie)
  - Margo Eggels (grafiek & keramiek)
  - Hen Konickx (metalen sculpturen)
  - Babs Schaper (glas in lood)
  - Marlies Smeets (keramiek)
  - Lian Vink (schilderkunst)

  Het Hofferkeukens Kunstkollectief exposeert in de voormalige hofkeukens. Ten tijde van het Stift Thorn, opgeheven in 1797 tijdens de Franse overheersing, maakte dit expositiegebouw deel uit van het abdijcomplex. Buiten de Abdijkerk is dit een van de weinige gebouwen die van dit complex zijn overgebleven. In dit pand waren de keukens van het paleis of hof van de vorstin-abdis gevestigd.

  Lees meer
 • 20 april 2014 - 27 april 2014 Hulster Heinke
  Gezelschap: Theater de Garage
  Tittel: Hulster Hienke
  Regie: Arjan Gebraad
  Spel: André Bömers, Melissa van den Berg, Will Bochman, Bart Denessen , Peter Haanen, Wilma Huijs, Arlette van Kesteren, Kees Verbeek, Wendy Wilms, 
  Speeldata: 20 april 15.00 en 20.15, 26 april 20.15, 27 april 15.00 en 20.15 
  Locatie: Theater de Garage
  Reserveren: www.theaterdegarage.nl  of  077-3514252 
  Kaartverkoop: aan de zaal
  Website: www.theaterdegarage.nl 
  Over de voorstelling:  het brutale stuk gannef dat na een kort maar hevig bandietenleven begin achttiende eeuw, op de galgenberg in Venlo geradbraakt werd. Dat krijg je als je Herberg de Postwagen platbrandt en een kind daarbij het leven laat. Een bloedstollende en lachstuipende vertelling in woord en beeld over domhoofdige jatmozen (waaronder de jofele kalle Zwarte Trui), woeste trouwrituelen in de roofkit, ouderwetse gruwelen, bedenkelijke rechtspraktijken en de vraag of wij vandaag beschaafder zijn.
  Gebaseerd op het verhaal De biecht van Hulster Heinke uit de bundel Souvenir de Paris en andere Venlose verhalen en geboren uit talloze improvisaties. 

 • 21 april 2014 - 07 juni 2014 De Vrije Spelers uit America vieren 100-jarig bestaan
  In het Noord-Limburgse kerkdorp America gonst het al twee jaar onder de 2.200 inwoners. De toneelvereniging bestaat in 2014 honderd jaar. Dit is voorwaar niet niks en daarom worden er koppen bij elkaar gestoken om er iets onvergetelijks van te maken. Uiteindelijk rollen er drie plannen uit, die na twee jaar alle drie de eindstreep halen en hoe….

  Ten eerste;
  Als eerste de toneelproductie ‘Tot ik Vlieg’, onder regie van Marnix Mulder. Een productie die wordt opgevoerd in de parochiekerk. De plek waar 100 jaar geleden de toneelclub is ontstaan uit het toenmalig kerkkoor. De toneelproductie ‘Tot ik Vlieg’ is een bewerking van de Zweedse film 'As it is in heaven'. Een verhaal over Daniël Daréus, een succesvolle dirigent die aan de top meedraait. Maar hij is ook eenzaam en is de uitputting nabij door het jachtige leven dat hij leidt. Na een lichamelijke en emotionele inzinking besluit Daniël terug te keren naar het dorp waar hij zijn jeugd heeft doorgebracht en waar niemand hem meer kent als die jongen van toen. Zijn komst maakt wat behoorlijk wat los bij de inwoners, die hem met evenveel bewondering als argwaan ontvangen. Een jaloerse dominee en een vijand uit zijn verleden maken het hem niet makkelijk. Gelukkig maakt hij ook nieuwe vrienden, waaronder de lieve en gevoelige Lena, die hem helpt zijn eigen onzekerheid, angsten en eenzaamheid te overwinnen. Het duurt niet lang voordat Daniël gevraagd wordt om leiding te geven aan het kleine kerkkoor. Na enige aarzeling besluit hij het aanbod  te accepteren. Zijn aanpak tilt het koor naar ongekende hoogte, maar stuit ook op veel weerstand. 'Tot ik Vlieg' is een heerlijk stuk vol meeslepende emoties en herkenbare menselijke levensvragen.

  Marnix Mulder: "Om als regisseur te mogen meewerken aan de 100 jarige jubileumvoorstelling van ‘De Vrije Spelers’ is voor mij een eer. Om dan ook nog een stuk als ‘Tot ik Vlieg’  te mogen maken op en in een prachtige locatie is geweldig. De Vrije Spelers doen hun naam eer aan. Deze groep mensen voor en achter de schermen doen en durven alles. Als theatermaker is dat fantastisch om mee te werken. En we hebben gewerkt, een jaar lang hebben we gezongen, getraind en natuurlijk gespeeld, vrij gespeeld. Naar mijn gevoel hebben we samen iets unieks gemaakt. ‘Tot ik Vlieg’ is en was voor iedereen intensief en spannend. Een voorstelling waarin verdriet, hartstocht en humor op een heel natuurlijke manier door elkaar geweven wordt."
   
  Speeldata: 2 (uitverkocht), 3, 9, 10, 16, 17, 23, 24, 30, 31 mei en 6, 7 juni
  Locatie: St Jozefkerk, America
  Verzamelen: De Bondszaal, Pastoor Jeukenstraat 15, America. Geopend vanaf 19.00 uur. U kunt hier ook een tentoonstelling bezichtigen over 100 jaar De Vrije Spelers. Om 20.00 uur vertrekken we gezamenlijk naar de St. Jozefkerk.
  Aanvang voorstelling: 20.30 uur
  Entree: € 15,-
  Kaartverkoop: www.devrijespelers.nl
  Vragen, info: vraagtotikvlieg@gmail.com
   
  Als tweede; Een boek met als titel, ‘Wij spelen verder’.
  Er is een archief dat twee wereldoorlogen overleeft heeft. Deze spullen hebben decennialang ondergedoken gelegen in achterkamers, op zolders en in kelders, tot ze twee jaar geleden weer het daglicht zagen. Bewaard door mensen, om ooit weer eens te bekijken. In dit boek ziet u maar een fractie van al datgene wat bewaard is gebleven, maar u krijgt wel een duidelijk beeld van De Vrije Spelers. Een vereniging met een voortdurende, grensverleggende inzet en moed. Het boek is een mooi en historisch document, voor iedereen die het toneelspel een warm hart toedraagt. Het schetst hoe de kijk op de toneelwereld is veranderd in het tijdsbeeld en vertelt hoe en waarom de uitdaging is aangegaan van het oude met het nieuwe.
   
  'Wij spelen verder'; 272 blz-full colour - vol anekdotes, prachtige verhalen, foto's, documenten, tekeningen, enz. Prijs € 24,95 (excl. verzendkosten)
. Het boek kan worden besteld via wijspelenverder@gmail.com.
   
  En last but not least,  een documentaire;
  Een documentaire over de toneelvereniging waarin we laten zien ‘wat een toneelvereniging doet met een dorp?’ en ‘wat een dorp doet met een toneelvereniging?’. Er wordt met de (oud) leden gesproken, onder andere met de Americaanse oud-speelster Tilla Minten-Vervuurt (100 jaar), een van de eerste vrouwelijke amateur toneelspeelsters in Limburg. Zij vertelt  hoe het was om toneel te spelen in een katholiek dorp, waar pastoor niet gecharmeerd was van vrouwen op het toneel. In de documentaire worden ook fragmenten opgenomen van reeds eerder gespeelde grote producties. De documentaire wordt gemaakt door filmmaker Louk Voncken (Ummerfilm).
  Op zijn portofolio staan projecten in de vorm van documentaires, videoclips, opdrachtfilms en VJ-performance  voor o.a. Eneco, Studio Brussel, Rowwen Hèze, NTR,  Universiteit Tilburg en vele andere. De documentaire is te zien op maandag 21 April bij L1.
  Lees meer
 • 23 april 2014 - 04 mei 2014 Sjerpe Mósterd
  Gezelschap: Toneelclub Euverhaove
  Titel: Srerpe mósterd 
  Regie: Wim Kierkels
  Tekst: Peggy Lebens
  Techniek/Decor: Theo Braam, Jan v/d Oever, Zef Hamers, Louis Erkens, Jean Tossings
  Spel: Mariska Peusen, Hilde Coumans, Kevin Noblesse, Marian Schulpen, Marcel Herfs, Joep Salden, Anouk Backhaus, Petra Erkens, Lily van den Oever, Ria Hamers, Marian Schulpen  
   
  Speeldata: 23 (premiere), 24 en 25 april 2014, 2,3 en 4 mei 2014  
  Locatie: Zalencentrum Oos Kaar, Geldersestraat  41, 6136 AS  Sittard
  Aanvang: 20.00 uur  

  Meer info: www.toneelclubeuverhaove.nl  
 • 24 april 2014 - 26 april 2014 Made in Europe/Go short! Het International Short Film Festival in Maastricht
  Ontdek het kort film genre tijdens de tweede editie van Made in Europe/Go Short!, het internationale kort film festival van 24 t/m 26 arpil a.s. in Lumière Cinema in Maastricht. Tijdens het festival worden korte animatie-, fictie-, documentaire en experimentele films getoond van beloftevolle makers uit de regio en vinden 'meet & greets' plaats met regisseurs en acteurs. Kijk voor meer informatie en het programma op www.lumiere.nl


 • 25 april 2014 - 18 mei 2014 Operette 't Meideke vaan Medam André
  Tussen 25 april en 18 mei brengt de Mestreechter Operètte Vereiniging vijf maal de operette 't Meideke vaan Medam André ten gehore in Theater aan het Vrijthof in Maastricht.
   
  Dirigent: Ben Perry
  Datum/aanvangstijd:
  - 25 t/m 27 april, 16 en 17 mei om 20.00 uur
  - 18 mei om 14.00 uur
  Locatie: Theater aan het Vrijthof, Vrijthof 47, Maastricht
  Entree: € 25,-
  Werk: 't Meideke vaan Medam André (La fille de Madame Angot) 
  Componist: Charles Lecocq
  Regie: Cees Rullens
  Tekst: Phil Dumoulin

  Lees meer
 • 25 april 2014 - 11 mei 2014 Regionale expositie Alphons Wintersprijs 2014 Urmond
  Op 25 april om 20.00 uuur opent in de Terpkerk in Urmond de derde van zes regionale tentoonstellingen in het kader van de tweejaarlijkse Alphons Wintersprijs. Iedereen is van harte welkom bij de opening. Daarna is de expositie nog te bezoeken t/m 11 mei. 

  Openingstijden: 25, 26, 27 april, 2, 3, 4, 9, 10 en 11 mei telkens van 14.00-17.00 uur

  Ga voor meer informatie en een overzicht van de exposanten naar www.hklimburg.nl/alphonswinters.

 • 30 april 2014 - 14 juni 2014 Limburgse Trombone Dag 2014 - Schuif aan en schuif mee
  Het Limburgs Trombone Ensemble organiseert op zaterdag 14 juni de eerste Limburgse Trombone Dag bij Adams Muziekcentrale in Ittervoort. Een dag vol muzikale activiteiten voor iedere trombonist op elk niveau: voor jong en oud van beginneling tot student.
   
  Programma
  Na het voorstellen van het docententeam wordt om 9.30 uur gestart met een aantal workshops voor alle deelnemers. De deelnemers worden opgedeeld in groepen en komen onder leiding te staan van vooraanstaande trombonisten. Zij verzorgen ook demonstraties, recitals en solo’s in het slotconcert. De workshops worden later in de middag per groep afgesloten met een kort presentatieconcert. Er is bovendien voldoende gelegenheid voor het stellen van vragen en uitwisselen van ideeën. De koffie- en lunchpauze worden verzorgd door Adams Muziekcentrale.

  Kosten
  - actieve deelname (incl. lunch en entreebewijs slotconcert): € 25,- 
  - passieve deelname (incl. lunch): € 15,-
  Voorinschrijving sluit op 14 april 2014. Inschrijven op de dag zelf is mogelijk à € 35,-.
   
  De Limburgse Trombone Dag wordt om 19.30 uur afgesloten met een concert door het Limburgs Trombone Ensemble in samenwerking met het Limburgs Fanfare Orkest o.l.v Juri Briat. De solisten tijdens dit concert zijn:
  - Bart Claessens, solotrombonist Koninklijk Concertgebouw Orkest
  - Paul Pollard, bastrombonist New York Metropolitian Opera
  Kaarten voor dit concert bedragen € 5,- en zijn verkrijgbaar via sandorhendriks@home.nl / lte@hotmail.nl of aan de avondkassa.
   
  Mini-workshop bij jou in de buurt!
  In aanloop naar de Limburgse Trombone Dag biedt het Limburgs Trombone Ensemble in het voorjaar mini-workshops aan, zowel in Nederlands als Belgisch Limburg. Dit ter voorbereiding op de Limburgse Trombone Dag op 14 juni a.s.

  - 30 april, Muziekacademie Maasmechelen, 19.30 tot 21.00 uur, kosten € 4,-
  - 17 mei, Adams Ittervoort, 11.00 tot 12.30 uur, deelname gratis
  - 24 mei, Muziekschool Venlo, 11.00 tot 12.30 uur, deelname gratis
  - 7 juni, Muziekschool Heerlen, 11.00 tot 12.30 uur, deelname gratis
   
  Aanmelden
  Interesse in deelname aan een van de workshops? Meld je dan aan via de muziekschool of www.ltetrombones.nl. Raadpleeg voor meer informatie de website of neem contact op met Sandor Hendriks via 06 55872998 of sandorhendriks@home.nl / lte@hotmail.nl.
 • 01 mei 2014 - 31 maart 2015 'Het Hart van Grind' op de Brunssumerheide
  Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide van de Brunssumerheide komen bezoekers van 1 mei 2014 t/m 31 maart 2015 bijzondere steenformaties tegen. Deze kunstwerken nemen hen mee naar de verborgen natuur van de stenen.

  Beeldend kunstenaar Adri Verhoeven realiseerde 11 kunstwerken in de natuur. Samen met Natuurmonumenten, de Vereniging van Geologen, de Sterrenwacht Limburg, Consortium Grensmaas, geoloog/fotograaf Dirk Wiersma en filmmaker Rob Vogelsang neemt hij u graag mee om de diepste lagen van het steentje bloot te leggen. 

  Voor een deel kunt u die ontdekkingstocht op www.hethartvangrind.nl maken. Op deze website is te zien hoe breed de fascinatie voor de steen verbreid is. Dichters willen de steen kennen, in heel verschillende culturen wordt de steen op een voetstuk geplaatst en de wetenschap ontdekt onze eigen wortels in de steen. Om de 'intimiteit met het bestaan' aan den lijve te ervaren zult u oog in oog moeten komen staan met het ontblote hart van de steen. 

  Startpunt van de wandeling is het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Schaapskooiweg 99 in Heerlen. Hier is een gratis routekaart beschikbaar. Alle praktische informatie en een mogelijkheid om de routekaart te downloaden staan ook op www.hethartvangrind.nl.
   
  Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg. 
 • 03 mei 2014 - 04 mei 2014 Sally's Danslab voor dansmakers en dansers
  Wil je je als dansmaker verder ontwikkelen  of nieuwe inspiratie opdoen? Of vind je het als danser leuk om mee te denken over het creatieproces van een choreografie? Schrijf je dan in voor Sally’s Danslab op 3 en 4 mei 2014 in de dansstudio’s in AINSI Maastricht! Deelnemers gaan aan de slag met choreografen Ronald Wintjens en Stefan Ernst en dansers van Project Sally Maastricht. Uitgangspunt is het repertoire van Project Sally.

  De deelnemende dansers worden in vier groepen verdeeld met per groep één dansmaker. Deze wordt uitgedaagd samen met de dansers het dansmateriaal te herkauwen, ondersteboven te gooien en te vervormen tot nieuwe composities. Project Sally geeft hierbij individuele coaching. Het weekend wordt afgesloten met een informele presentatie van het ‘work in progress’. Er is plaats voor vier dansmakers en 26 dansers uit Limburg en de Euregio (België en Duitsland). Sally’s Danslab is een initiatief van het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Project Sally Maastricht en het Euregionaal Dansplatform.

  Aanmelden kan via abarbou@hklimburg.nl.  
  Lees meer
 • 09 mei 2014 - 17 mei 2014 De Onneuzele
  Gezelschap:  Spot-licht uit Haelen
  Titel: De Onneuzele
  Regie: Mariet Tans
  Techniek: Robert Boots en Michel Clermonts
  Speeldata: 9,10,16 en 17 mei  
  Locatie: Trefcentrum Aldengoor in Haelen
  Kaartverkoop: Ymotion Raadhuisplein 4 in Haaelen,  TC Aldenghoor en Schepenbank 10, Verheggen Mode in Heythuysen of via  www.spot-licht.nl.
  Entree: voorverkoop  9 euro, aan de zaal 10 euro 
  Over de voorstelling: hij kreeg een geweldige baan aangeboden als leraar in de idyllische Russische hamlet van Kulyenchikov. Als hij daar aankomt ontmoet hij mensen die het stof van de stoep in hun huis vegen en mensen die geloven dat, als je een koe op z'n kop melkt er meer room in de melk zit. Het blijkt dat Kulyenchikov al 200 jaar vervloekt is met chronische domheid. De wanhopige mensen hebben Leo aangenomen om de vloek te verbreken. Ze hebben er niet bij verteld dat als het hem niet binnen 24 uur lukt, hij net zo dom zal worden als zij. Waarom gaat Leo niet weg? Hij is verliefd op de beeldschone dochter van de dokter. Zij is zo dom dat ze pas sinds kort weet hoe ze kan gaan zitten. Natuurlijk verbreekt Leo de vloek en krijgt hij het meisje. Een buiging voor een sprookjesachtige klucht, pummelachtige grappen en met een rustieke moraliteit. 


    
 • 16 mei 2014 - 24 mei 2014 Tango Brutal - Internationaal Tangofestival Heerlen
  Kom 16 t/m 24 mei naar Tango Brutal en maak kennis met de wereld van de Argentijnse Tango; de passie, de subtiliteit, de oorsprong, de ontwikkeling, de smaak, het gevoel. Hoor, zie, dans en beleef de verbijsterende en ingetogen brutaliteit van de Argentijnse Tango!

  Luister, kijk én dans op de geweldige Argentijnse klanken van Carel Kraayenhof met zijn zeskoppige Sexteto Canyengue. Laat je bedwelmen door de groovy neo-tangoklanken van DJ Buscemi ft. Ad Cominotto op accordeon, en met support-act Boscha Nova & special guests. Leef mee tijdens de indrukwekkende documentaire 12 Tango's van Arne Birkenstock in het prachtige Royal Theater. Laat je betoveren door de prachtige muzikaliteit van Tatadios Cuarteto (speciaal ingevlogen uit Argentinië). En ga helemaal op in het verhaal en de stem van Juan Carlos Tajes of ga helemaal uit je dak met de 'foute' tango's van Bruno Majcherek en Lex Nelissen in het Cultuurhuis.

  Beleef het allemaal mee en geniet van de gratis tangolessen, milonga's, tango menu's, tangoschoenen, eerste hulp bij tango, de tentoonstelling over de godfather van de tango Carlos Gardel, de expo 'Exilios' én dans heerlijk mee tijdens de Salon Euregional in de unieke hal van het Glaspaleis!

  Ga voor meer informatie, het volledige programma en kaartverkoop naar tangobrutal.com.
 • 23 mei 2014 - 25 mei 2014 De geest moet waaien - Festival voor het gesproken woord

  Van 23 t/m 25 mei vindt voor de vijfde keer 'De geest moet waaien. Festival voor het gesproken woord' in Arnhem plaats. Het vijfjarige bestaan wordt gevierd met de komst van de multidisciplinaire kunstenaar Armando. Deze 84-jarige alleskunner is bekend van zijn poëzie, proza, schilderkunst, vioolspel en de veelbesproken serie Herenleed, die hij maakte in samenwerking met Cherry Duyns en Arnhems eigen Johnny van Doorn - naar wiens roman het festival is genoemd.

  Armando heeft de afgelopen decennia een indrukwekkend en veelgeprezen artistiek oeuvre opgebouwd. Van 1971 tot 1997 werkte hij mee aan het tv-programma Herenleed, dat hij samen met Cherry Duyns schreef, later aangevuld met intermezzo’s van Johnny van Doorn. Voor zijn boek 'De straat en het struikgewas' ontving hij de Multatuliprijs en voor de bundel 'Gedichten 2009' de VSB Poëzieprijs. Bovendien is Armando een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de groep dichters die in de jaren zestig een nieuw soort poëzie proclameerde, de Zestigers. Samen met de dichters Hans Sleutelaar, C.B. Vaandrager en Hans Verhagen vormde hij de redactie van het avant-gardistische tijdschrift Gard Sivik en later De Nieuwe Stijl. Ook de beeldende kunst van Armando wordt alom geprezen. Enkele van zijn werken zijn te zien in het Kröller Muller Museum en afgelopen maand werd de Armando Collectie geopend in Museum Oud-Amelisweerd, nabij Utrecht. Bekende thema’s in het werk van Armando zijn Schoonheid van het kwaad en Schuldig landschap.

  Locatie: in en rondom Theater aan de Rijn, Arnhem

  Kaartverkoop start vanaf 15 april via www.wintertuin.nl

 • 25 mei 2014 - 28 mei 2014 Er valt een traan op de Tompoes
  Gezelschap: Zet Door, Tegelen
  Titel: Er valt een traan op de Tompoes
  Regie: Tom Derkx
  Speeldata: 25, 26 en 28 mei
  Locatie: De Haandert, Tegelen
  Aanvang: 20 uur
  Entree: 8 euro
  Reserveren: niet verplicht maar mogelijk, Petra Colbers 077-3736303 
  Kaartverkoop: aan de zaal vanaf 19.30 
  Meer informatie: www.zetdoor.nl
  Over de voorstelling: een voorstelling die in de jaren 70 een onderwerp aandeed, dat nu nog voor opschudding kan zorgen. 
 • 30 mei 2014 - 20 juni 2014 Regionale expositie Alphons Wintersprijs 2014 Margraten
  De vierde regionale expositie in het kader van de Alphons Winters Prijs 2014, wedstrijd voor amateurschilders, wordt gehouden in Margraten. De opening van de expositie is op 30 mei om 19.30 uur. De expositie is te bezichtigen t/m 20 juni.

  Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, dinsdag ook van 14.30-19.00 uur en op woensdag ook van 13.30-15.30 uur

  Ga voor meer informatie en een overzicht van de exposanten naar www.hklimburg.nl/alphonswinters.
 • 01 juni 2014 - 29 juni 2014 Regionale expositie Alphons Wintersprijs 2014 Weert
  De vijfde regionale expositie in het kader van de Alphons Wintersprijs 2014 wordt gehouden in Galerie RICK, Collegeplein 5 te Weert.

  De opening vindt plaats op 1 juni om 15.00 uur, daarna is de expositie te bezichtigen t/m 29 juni. 

  Openingstijden: zondag van 14.00-17.00 uur, maandag van 15.00-21.00 uur, dinsdag van 15.00-21.00 uur en woensdag van 13.00-21.00 uur.

  Ga voor meer informatie en een overzicht van de exposanten naar www.hklimburg.nl/alphonswinters.
 • 05 juni 2014 - 29 juni 2014 Regionale expositie Alphons Wintersprijs 2014 Venlo
  De zesde en laatste regionale expositie in het kader van de Alphons Winters Prijs 2014 wordt gehouden in Domani in Venlo. De opening vindt plaats op 5 juni om 19.30 uur. De expositie is te bezichtigen t/m 29 juni.

  Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 14.00-17.00 uur, zaterdag en zondag van 14.00-17.00 uur en tweede pinksterdag

  Ga voor meer informatie en een overzicht van de exposanten naar www.hklimburg.nl/alphonswinters.
 • 12 juni 2014 - 15 juni 2014 FASHIONCLASH Festival
  De 6de editie van het internationale en interdisciplinaire mode festival vindt dit jaar plaats van 12 t/m 15 juni in de SAMdecorfabriek te Maastricht. FASHIONCLASH Festival is een spraakmakend internationaal en interdisciplinair mode festival. Het programma met modeshows, tentoonstellingen, film, theater, dans, pop-up stores, lezingen, workshops en speciale projecten, geeft een nieuwe generatie ontwerpers en kunstenaars de mogelijkheid hun werk te tonen aan een divers (inter) nationaal publiek. FCF festival is, zoals de naam al zegt, een ‘clash’ met mode als uitgangspunt. ‘Clash’ staat voor een ontmoeting van talent, culturen, disciplines en publiek rondom het gegeven ‘mode’. Met zijn modeshows, exposities, performances en interdisciplinaire samenwerkingen tussen modeontwerpers en theatermakers, choreografen en andere kunstenaars neemt FASHIONCLASH een unieke positie in het internationale mode discour.

  FCF festival biedt podium aan meer dan 100 veelbelovende talenten uit binnen en -buitenland en is een unieke gelegenheid om talent te ontdekken en om geïnspireerd te raken door de kunst van mode. FCF festival is laagdrempelig voor zowel de deelnemende kunstenaars als voor het publiek. Behalve het modeshow programma is het festival grotendeels gratis toegankelijk.

  Thema voor de 6de editie is 'Leeftijd' en de kunst van het ouder worden in de breedste zin van het woord. De uitwerking van de thema is tot uitdrukking gebracht in het campagne beeld waar drie vrouwen van verschillende generaties worden afgebeeld. Dit thema komt voort uit (OLD)Fashion(ed), een bijzondere samenwerkingsproject van FASHIONCLASH, Museum aan het Vrijthof en de Nederlandse Dansdagen. In het programma is er verder gekozen om de tentoonstelling samen te stellen met werk van ontwerpers en kunstenaars waar dit thematiek een rol speelt. Theater performer Nina Willems verwerkt het thema in haar project VerWeven waar portretten van 5 vrouwen van verschillende leeftijden een bron van inspiratie zijn voor 5 mode ontwerpers. Iedere ontwerper gaat naar aanleiding van een toegewezen portret een outfit ontwerpen voor de vrouw in kwestie; hij/zij verweeft het verhaal achter de vrouw in een nieuwe outfit.

  Naast de thematische programma onderdelen is er een modeshow programma met circa 40 collecties, het Clash Project, de designer market en de FASHIONCLASH Side Program. FASHIONCLASH Side Program is een flankerend programma verspreid over diverse locaties in Maastricht met pop-up stores, exposities, lezingen, Fashion Film Night Out, presentaties en events in bijzondere boetieks en nog veel meer wat Maastricht Modestad te bieden heeft.

  Lees meer
 • 21 juni 2014 - 29 juni 2014 Peeltoernooi 2014
  Het 48e Peeltoernooi wordt in 2014 gehouden in de weekenden van 21-22 juni en 28-29 juni.

  Slagwerkorkesten kunnen optreden op zaterdag 21 en 28 juni, terwijl de Hafabra-orkesten kunnen inschrijven voor zondag 22 en 29 juni alsmede zaterdag 28 juni. De jurering van de slagwerkorkesten is in handen van jurylid Anno Appelo. De Hafabra-orkesten zullen worden beoordeeld door Fried Dobbelstein.

  Locatie: Zalencentrum D'n Binger, Meijel

  Lees meer
 • 17 oktober 2014 - 19 oktober 2014 Limburg Foto
  Fotoliefhebbers kunnen tweejaarlijks hun hart ophalen als de Fotobond Limburg de fotowedstrijd en -expositie Limburg Foto organiseert. Amateurfotografen die lid zijn van de Bond van de Nederlandse Amateur Fotografen Verenigingen (BNAFV) krijgen dan de kans op foto's in te zenden. Het is een grote eer om als amateurfotograaf geselecteerd te worden voor Limburg Foto. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een groot aantal fotografen gebruik maakt van het recht om maximaal acht werken in te leveren. Een deskundige jury maakt de uiteindelijke selectie voor de expositie Limburg Foto. Tijdens de opening van de foto expositie worden de winnaars van Limburg Foto bekend gemaakt.

  De eerstvolgende editie van Limburg Foto vindt plaats van 17 t/m 19 oktober 2014. Op vrijdag 17 oktober zal de feestelijke opening van de foto expositie en de prijsuitreiking van Limburg Foto 2014 plaatsvinden. Op zaterdag 18 en zondag 19 oktober wordt dit jaar voor het eerst een breed programma voorzien met diverse fotografieworkshops, -lezingen, etc. Het programma van beide dagen vindt u te zijner tijd terug op www.hklimburg.nl/limburgfoto.
 • actueel

 • 18 april 2014 20:00 - 21:30samenwerkings project Kamerkoor Maastricht zingt Johannes Passion
  Ook dit jaar brengt Kamerkoor Maastricht de Johannes Passion van J.S. Bach ten gehore. Na vorig jaar de minder bekende Zweite Fassung van de Johannes Passion op de lessenaar te nemen, keert het Kamerkoor nu weer terug naar de uiteindelijke…
  Ook dit jaar brengt Kamerkoor Maastricht de Johannes Passion van J.S. Bach ten gehore. Na vorig jaar de minder bekende Zweite Fassung van de Johannes Passion op de lessenaar te nemen, keert het Kamerkoor nu weer terug naar de uiteindelijke versie van het jaar 1749, het jaar voor Bachs dood; de versie die ook de bekendste is.

  Voor velen is dit werk onverbrekelijk verbonden met de Paastijd en altijd weer ontroerend; denkt u alleen maar aan de bekende aria voor sopraan:

  Zerfließe, mein Herze, in Fluten der Zähren
  Dem Höchsten zu Ehren!
  Erzähle der Welt und dem Himmel die Not:
  Dein Jesus ist tot!


  (Vloei uiteen, mijn hart, in stromen van tranen
  om de Hoogste te eren!
  Vertel aarde en hemel de rampspoed:
  je Jezus is dood!)

  Locatie: St. Janskerk, Maastricht
  Kaartverkoop: € 20,- aan de kerk, via UITbalie 043 350 55 55 of via www.theateraanhetvrijthof.nl / € 18,- via www.kamerkoormaastricht.nl / € 12,- voor studenten op vertoon van pas

  Lees meer
 • 19 april 2014 - 20 april 2014 Origins of the World - Miriam Sentler
  Miriam Sentler (1994) toont tijdens deze eerste expositie werk van haar eerste jaren aan de kunstacademie in Maastricht. In de tentoonstelling 'Origins of the World' zijn op 19 en 20 april schilderijen, fotografieën en installaties te zien…
  Miriam Sentler (1994) toont tijdens deze eerste expositie werk van haar eerste jaren aan de kunstacademie in Maastricht. In de tentoonstelling 'Origins of the World' zijn op 19 en 20 april schilderijen, fotografieën en installaties te zien die haar beginnende oeuvre vrijblijvend karakteriseren.

  Miriams werk speelt zich af in een tussenwereld, een wereld die net op het randje ligt van een collectieve realteit en een ruimte, gevuld met mythen en fantasie. Ze onderzoekt deze tussenruimte op een beeldende manier, waarbij ze zich veelal laat inspireren door wereldwijde mythologie en literatuur, zoals Haruki Murakami en Franz Kafka, maar ook door natuurkundige verschijnselen. Ook als je in Miriams werk bekende objecten tegen zult komen zoals een wiel of een stoel, zullen die zich nooit zodanig bevestigen in hun omgeving. In haar werk zoekt ze naar een eigen realiteit, naar die dingen die niet met pure logica te verklaren zijn; haar eigen persoonlijke verklaring voor de oorsprong der dingen.

  De deur gaat open om 16.00 uur. Van 19.00 tot 20.00 uur vindt in The Basement een spontane muzikale JAM plaats tussen DJ Montei Monti Di Matteo versus Kars Grit on Keys. Miriam zal zich hierdoor laten inspireren en live painten. We stoppen om 20.00 uur.

  Locatie: KLOMPVIER – Expo/Music/Meet, Klompstraat 4, 6411 KS Heerlen
  Contact/informatie: klompvier@gmail.com, Facebook
 • 22 april 2014 20:00 - 22:00 Voorronde Write Now! in Maastricht
  De voorronde van Write Now! Maastricht vindt plaats in Centre Ceramique op 22 april 2014. Literair talent uit heel Limburg kan zich nog tot en met 31 maart 2014 inschrijven door een tekst op te sturen via de website van Write Now!.…
  De voorronde van Write Now! Maastricht vindt plaats in Centre Ceramique op 22 april 2014. Literair talent uit heel Limburg kan zich nog tot en met 31 maart 2014 inschrijven door een tekst op te sturen via de website van Write Now!.
   
  Write Now! is de belangrijkste schrijfwedstrijd voor jongeren van 15 tot en met 24 jaar in het Nederlandse taalgebied. Naast de voorronde in Maastricht zijn er tien andere voorronden in Nederland, België en Suriname. Alle winnaars van de voorronden gaan door naar de landelijke finale in Rotterdam op 21 en 22 juni 2014.
   
  Alle deelnemers uit Limburg worden uitgenodigd voor de voorronde in Maastricht. De prijsuitreiking duurt van 20.00 tot 21.00. Voorafgaand aan de voorronde geeft Charlotte van Zanten een schrijfworkshop. Jeroen Kant zorgt voor muziek tijdens de avond en de presentatie is in handen van Elfie Tromp. Aan het eind van de avond maakt juryvoorzitter Ellen Deckwitz bekend wie doorgaat naar de landelijke finale op 21 en 22 juni. Denk je dat jij het literaire talent van morgen bent? Stuur dan je tekst uiterlijk 31 maart op via de website van Write Now!.

  Charlotte van Zanten owerd geboren in Rotterdam. Ze studeerde Literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. In haar laatste studiejaar vertrok ze voor een minor Japanse taal&cultuur met Keio University naar Tokio. Wat begon als een zes maanden durende uitwisseling resulteerde in een periode van bijna drie jaar. Wonend in Tokio groeide haar liefde voor Japanse kunst en cultuur en mondde uit in haar debuutroman Tokyo Ohayo! (2012) Momenteel werkt ze aan een tweede fictieroman.  

  Muziek tijdens de voorronde is van Jeroen Kant (1982). Jeroen Kant zingt Nederlandstalige liedjes en gedichten vol liefde, humor en zelfspot. In 2009 bracht hij zijn eerste studioalbum ‘t Komt wel goed uit. In 2011 verscheen zijn tweede album Goud of op je bek gaan. Ook won hij dat jaar de publieksprijs van De Grote Prijs Van Nederland. Jeroens derde studioalbum De Lafaard Kapitein is de eerste release op zijn eigen platenlabel Bastaard Platen. In 2013 was hij een zomer lang te zien in het tv-programma De Beste singer-songwriter van Nederland.

  De presentatie van de voorronde is in handen van Elfie Tromp. Elfie Tromp studeerde af als toneelschrijver aan de opleiding Writing for Perfomance in 2009 en bracht twee succesvolle kinderboeken en een bundel met theaterscènes uit. In 2013 debuteerde Elfie met haar roman Goeroe. Hierin sleept ze de lezer met humor en scherpe observaties mee in een wereld van bedompte sporthallen, spirituele sterren en bovenal: de wereld van een meisje dat hopeloos op zoek is naar een zinvol leven. Met haar eigenzinnige kijk en verrassend taalgebruik creëert ze een uniek verhaal en zorgt daarmee voor een indrukwekkende performance.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht.

  Lees meer
 • 23 april 2014 19:00 - 19:40samenwerkings project Presentatie resultaten Toon Talent project Zingen in de klas
  Zingen kinderen nog wel eens? Kunnen kids uit het IT-tijdperk nog wel plezier ontlenen aan samen zingen? Voor de leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de basisscholen de Ratel uit Gennep, de Brink uit Ottersum en de Vonder uit Ven-Zelderheide kunnen…
  Zingen kinderen nog wel eens? Kunnen kids uit het IT-tijdperk nog wel plezier ontlenen aan samen zingen? Voor de leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de basisscholen de Ratel uit Gennep, de Brink uit Ottersum en de Vonder uit Ven-Zelderheide kunnen beide vragen met een volmondig 'ja' worden beantwoord.

  Onder leiding van zangdocente Jacqueline Fijnaut zijn zij al een aantal weken bezig met een bijzonder project rondom zang. Het project is geïnitieerd door het Genneps Vocaal Ensemble (GVE) uit Gennep en Gemengd Koor St. Caecilia uit Ottersum. Het is tot stand kunnen komen dankzij subsidie van provincie Limburg in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg en de VNK-Limburg (Verenigde Nederlandse Korenorganisatie Limburg).

  Al die zangoefening en al dat zingen leidt uiteindelijk tot een grootse eindpresentatie van de hoorbare resultaten van het project op woensdag 23 april van 19.00-19.40 uur in de St Martinuskerk in Gennep. Ruim 200 kinderen zingen dan samen! Onder leiding van Jacqueline Fijnaut én met begeleiding van het GVE, St Caecilia en het kinderkoor Ottersum zingen ze allemaal samen de hit 'Mamma Mia' van ABBA. Tevens wordt dan gezamenlijk het prachtige Afrikaans lied ‘Shiyahamba’ ten gehore gebracht. Dat is een ritmisch lied, waarin de kinderen de beweging van de muziek heel goed aan kunnen voelen. Verder zingen de kinderen van alle groepen 6, alle groepen 7 en alle groepen 8 van de deelnemende scholen elk nog een eigen lied. En een prestatie van formaat: helemaal van buiten! De organiserende koren laten uiteraard ook van zich horen met een voor de kinderen aansprekend lied. Zo zingt het GVE het bekende lied 'Ik heb mijn wagen volgeladen' en brengt St. Caecilia het lied 'Halleluja' van Leonard Cohen.

  Maar dat is nog niet alles. Om de kinderen te laten horen hoe het klinkt als je als kind in een kinderkoor zingt, treedt het kinderkoor Ottersum ook nog op met enkele liederen. Iedereen is welkom om (eindelijk) weer eens vrolijk zingende kinderen te komen beluisteren. En de entree om zo iets moois mee te maken is helemaal gratis.
 • 23 april 2014 19:30 - 21:30 Vertalersgeluk: 3 vertalers over hun moeilijke maar ook zo boeiende vak
  Op 23 april vertellen drie vertalers van boeken die op de shortlist van de Europese Literatuurprijs 2014 staan, in BiblioNova in Sittard over hun werk. Interviewer is Adri Gorissen. Uiteraard is er ook gelegenheid tot het stellen van vragen. …
  Op 23 april vertellen drie vertalers van boeken die op de shortlist van de Europese Literatuurprijs 2014 staan, in BiblioNova in Sittard over hun werk. Interviewer is Adri Gorissen. Uiteraard is er ook gelegenheid tot het stellen van vragen. 

  De aanwezige vertalers zijn:
  - Elly Schippers; zij vertaalde 'Fuck America' van Edgar Hilsenrath uit het Duits
  - Karol Lesman; hij vertaalde 'Bleke Niko' van Tomek Trysna uit het Pools
  - Manon Smits; zij vertaalde 'Zeven minuten na middernacht' van Patrick Ness uit het Engels
   
  Saai, het vertalerswerk? Nee, zo zal tijdens de Vertalersgeluktournee blijken! Het zoeken naar woorden, het schuiven met zinsdelen, het sleutelen aan woordsoorten; kortom, het eindeloos spelen met taal om zo opnieuw de wereld te verwoorden die de schrijver in zijn eigen taal voor de lezers wil doen leven. Zoiets wordt nooit routine, vinden de vertalers.

  De Europese Literatuurprijs 2014 is bedoeld voor een vertaald boek (vanuit een Europese taal). Het bijzondere van deze prijs is dat niet alleen de schrijverm maar ook de vertaler een prijs ontvangt. Onder de naam 'Vertalersgeluk' maken de literair vertalers van de op de shortlist staande vijf belangrijke Europese romans een tournee door Nederland. Ze vertellen wat hun veelzijdige en vaak onzichtbare werk zo moeilijk, maar vooral ook zo mooi maakt.
   
  Tijd: 19.30-21.30 uur
  Locatie: BiblioNova, Broeksittarderweg 1, Sittard
  Entree: gratis
   
  Aanmelden kan via klantenservice@biblionova.nl, t: 046 451 03 03 of via Boekhandel Krings, Brandstraat 23, t: 046 452 81 00.

  Lees meer
 • 23 april 2014 19:30 - 22:30 Oranjeconcert Vocal Group Transparant
  Rond de vroegere Koninginnedag werd, en nu, voor de eerste Koningsdag wordt in de Witte Hoeve weer een concert ter ere van Oranje gehouden. Ook dit jaar tekent Vocal Group Transparant voor de organisatie op 23 april. Het Oranjeconcert begint…
  Rond de vroegere Koninginnedag werd, en nu, voor de eerste Koningsdag wordt in de Witte Hoeve weer een concert ter ere van Oranje gehouden. Ook dit jaar tekent Vocal Group Transparant voor de organisatie op 23 april. Het Oranjeconcert begint om 19.30 uur. Vocal Group Transparant opent het concert, gevolgd door Oker uit Overloon. Na de pauze gaat Musical Voices uit Neerkant verder en het concert wordt gezamenlijk afgesloten.
   
  Vocal Group Transparant (VGT) viert dit jaar haar eerste lustrum met een groot concert, later dit jaar in de schouwburg Venray. Het koor bestaat uit meer dan 115 zangers en zangeressen in alle leeftijden. Onderlinge betrokkenheid, de drive om samen vernieuwend en kwalitatief muziek te maken en de wens om grensverleggend op te treden zorgen ervoor dat de wekelijkse repetitie een "feestje” wordt. Het koor staat onder leiding van de bevlogen dirigent René Pisters. Vocal coach Wilmy van der Helm zorgt samen met buddy’s voor verbetering van de zangprestaties. De buddy’s binnen VGT zijn een tamelijk uniek concept in de koorwereld. Het zijn ervaren koorleden die (nieuwe) leden in muzikaal opzicht helpen hun partijen goed onder de knie te krijgen. Het koor wordt bij optredens begeleidt door hun eigen combo. Het combo bestaande uit: Angelique van Dijk (piano), Kyle Schoutrop (gitaar), Jan Dael (basgitaar) en drummer Jos Winkelmolen.

  Het tweede koor, Zang & theatergroep Oker uit Overloon, is geen onbekende in de regio. Deze 50 mannen en vrouwen delen een hobby: zingen, acteren en muziek maken. Dit alles onder de bekwame leiding van regisseur en dirigent Roel Verheggen. Al diverse keren heeft deze groep een show verzorgd in de schouwburg van Venray. De laatste in 2009/2010: 'Oker bekent Kleur!'. Nu zijn ze hard aan het repeteren voor hun nieuwe show 'Showbizz!!!'. Deze voorstelling is op 10 en 11 oktober 2014 te zien in de Venrayse schouwburg. Tijdens het Oranjeconcert licht het koor al een tipje van de sluier van deze show op. Oker wordt begeleidt door hun 11-koppige Oker-band.

  Zanggroep Musical Voices uit Neerkant wordt geleid door Marianne Groenewegen uit Horst. Dit koor werd in 1979 opgericht als jongerenkoor voor kerkelijke vieringen. Deze status is het koor intussen ruimschoots ontstegen. Anno 2014 bestaat het koor uit ongeveer 40 leden, niet alleen jongeren. Het repertoire is intussen ook verder uitgebreid, de kerkelijke grondslag is nog maar een klein element van dit repertoire. De zanggroep wordt ondersteund door een eigen combo. Naast diverse optredens, de jongerenvieringen en de eigen concerten heeft Musical Voices in 2008 deelgenomen aan het tv-programma Korenslag. Een hele ervaring. Na het Oranjeconcert is het volgende optreden gepland op 11 oktober bij het jubileumconcert van Vrouwenkoor Confetti in Stiphout.
   
  De nummers die de koren gaan brengen zijn goed op en met elkaar afgestemd en de gezamenlijke afsluiter zal voor niemand een verrassing zijn. Dit gezamenlijke laatste nummer staat gepland rond 22.00 uur. Daarna is er nog ruimschoots de tijd om na te praten.

  Locatie: Witte Hoeve, Venray
  Entree: gratis
 • 23 april 2014 20:00 - 22:00 Cultureel Café Weert komt met het nieuwe initiatief ‘Doolhofmeesters’, verkenningen rondom de psyche van de mens
  Niets zo interessant, maar ook ingewikkeld als de menselijke geest en daar wil Cultureel Café Weert graag het licht op zetten. De literatuur en de kunsten zijn bij uitstek instrumenten tot nadere verklaringen en muziek een gevoelsinstrument…
  Niets zo interessant, maar ook ingewikkeld als de menselijke geest en daar wil Cultureel Café Weert graag het licht op zetten. De literatuur en de kunsten zijn bij uitstek instrumenten tot nadere verklaringen en muziek een gevoelsinstrument waar iedereen vibratie aan beleeft.
   
  Op woensdag 23 april vangt Cultureel Café Weert aan met een ruimere blik op de capaciteit van ons brein. U bent van harte uitgenodigd in Stadscafé Du Commerce om 20.00 uur. 

  Programma:
  - Ricardo Frederiks, jeugdstadsdichter van Heerlen  en auteur van ‘Een te grote pot voor een kleine Asperger’ zal deze vorm van autisme nader toelichten.
  - Bonnie Wijnen, auteur van  ‘Watertrappelen, ik worstel en kom boven’ weet inmiddels angststoornissen aardig te plaatsen. Zij vertelt over haar eigen ervaringen hiermee.

  Ook treedt singersongwriter Stijn Charpentier, een zanger met een akoestische gitaar, op. Het klassieke beeld van een man die op een creatieve manier zijn verhaal kwijt moet en dit verpakt in een liedje. Het kan gaan over de tocht van een vluchteling of de behoefte aan een verkoelende regenbui. Soms is het rustig, vaak energiek maar het is vooral de waarde van het verhaal dat wordt verteld.

  Ook de schrijvers Piet Poell en Paul Sterk zullen hun vonkje bijdragen.
  Presentatie: Anki Raemaekers.

  Toegang: gratis 
 • 24 april 2014 00:00 - 00:00 Geen Daden Maar Woorden Festival
  Op 24 mei vindt dit jaar wederom Geen Daden Maar Woorden Festival in Den Bosch plaats. En ook dit jaar weer in de oude, vertrouwde Verkadefabriek.

  Geen Daden Maar Woorden Festival is een multimediaal, avondvullend evenement waarin de letteren…

  Op 24 mei vindt dit jaar wederom Geen Daden Maar Woorden Festival in Den Bosch plaats. En ook dit jaar weer in de oude, vertrouwde Verkadefabriek.

  Geen Daden Maar Woorden Festival is een multimediaal, avondvullend evenement waarin de letteren centraal staan. Het is een toonaangevend festival voor de hedendaagse literatuur. De combinatie van het gesproken en geschreven woord met disciplines zoals muziek, film, dans en theater maakt Geen Daden Maar Woorden Festival een evenement dat zich op de scheidslijn tussen kunst en uitgaan bevindt.

  Geen Daden Maar Woorden Festival wordt sinds 1997 gehouden, en heeft sinds 2010 jaarlijks drie gelijkwaardige edities in drie verschillende steden, elk op een zaterdagavond op een centraal gelegen locatie.

  Wat begon als een voorleesavond in een bibliotheek, groeide uit tot een festival met 1.500 bezoekers (in twee dagen) in de Rotterdamse Schouwburg. Daarnaast hebben een aantal spin-offs van het festival plaatsgevonden in Amsterdam (2001, 2012), Utrecht (2001, 2010, 2011, 2012), Eindhoven (2002, 2004, 2005) en Den Bosch (sinds 2006).

  Houd voor alle updates FacebookTwitter en de website in de gaten.

 • 24 april 2014 19:30 - 21:00 Hans Kanters over ‘Gedane zaken, de ondergang van de Sphinx’
  Op 24 april om 19.30 uur wordt Hans Kanters, schrijver van het boek 'Gedane zaken, de ondergang van de Sphinx', bij Boekhandel Dominicanen geïnterviewd door uitgever Paul Weelen.

  Over 'Gedane zaken, de ondergang van de Sphinx': Voor het…
  Op 24 april om 19.30 uur wordt Hans Kanters, schrijver van het boek 'Gedane zaken, de ondergang van de Sphinx', bij Boekhandel Dominicanen geïnterviewd door uitgever Paul Weelen.

  Over 'Gedane zaken, de ondergang van de Sphinx': Voor het eerst vertelt een betrokken insider over de gebeurtenissen die hebben geleid tot de ondergang van Sphinx in Maastricht en het verdwijnen van de pottemennekes. Het boek vertelt het verhaal van binnenuit. Hans Kanters, van 1986 tot 1998 directeur van onder meer de divisies Tegels en Sanitair van het legendarische Maastrichtse bedrijf, toont hoe een falend  management in de jaren "dat het allemaal niet op kon" door mismanagement, spilzucht en vriendjespolitiek de traditionele keramische industrie in de Limburgse hoofdstad langzaam maar zeker naar de ondergang leidde.

  Hans Kanters (Rotterdam, 1940) studeerde rechten in Leiden en begon al vroeg met schrijven. Hij had ook aanvankelijk succes en debuteerde in 1957 met gedichten in De Tijd. In 1958 ontving hij de jeugdpoëzieprijs van de stad Rotterdam. Hij woonde enkele jaren in Engeland, Frankrijk en de Verenigde Staten en was laatstelijk directeur bij de N.V. Koninklijke Sphinx. Tegenwoordig woont hij in Zuid-Limburg.

  'Gedane zaken', geschreven tijdens zijn herstelperiode na een verblijf in het AZM, is een gepassioneerd verslag van een carrière, hilarisch, met opgekropte razernij en een dosis gif.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen, Maastricht
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 25 april 2014 16:00 - 18:30 Ga op visite in de Salon
  Op 25 april geeft Hanneke Eggels, ter afsluiting van het 18e cursusseizoen 2013-2014 van Cour de Culture 'Nobelprijswinnaars Literatuur', een lezing die in 1999 werd gehouden in Museum Mesdag in Den Haag bij de tentoonstelling Interieur met…
  Op 25 april geeft Hanneke Eggels, ter afsluiting van het 18e cursusseizoen 2013-2014 van Cour de Culture 'Nobelprijswinnaars Literatuur', een lezing die in 1999 werd gehouden in Museum Mesdag in Den Haag bij de tentoonstelling Interieur met dame. 'De salon' gaat over de salons zoals in de boeken van Marcel Proust, 'Pygmalion van Bernard Shaw en de biografie van Thomas Mann gefrequenteerd.

  "Zo op het eerste gezicht waren de salons vooral een merkwaardig, wat frivool cultuurverschijnsel. Kijk je er wat nauwkeuriger naar, dan raak je gefascineerd door het pittoreske geheel van menselijke betrekkingen. De aard ervan laat zich bondig omschrijven: mannen en vrouwen uit de hoogste sociale strata, vertegenwoordigers van de intelligentia, dichters en kunstenaars verzamelden zich op geregelde tijden rond een aantal vaste gastvrouwen om elkaar te ontmoeten in een recreative en galante sfeer. Het doel van de salon was zuiver recreatief: men kwam bij elkaar om in een elegante erudiete sfeer de tijd te passeren. Literatuur nam bij deze tijdspassering een belangrijke plaats in; daarnaast kwamen alle onderwerpen ter sprake die in een bepaalde periode de gemoederen bezighielden. Ook politiek, ook en vooral de betrekkingen tussen de seksen. Zo droeg dit alles bij tot de meningsvorming. Militante positiekeuze en sociaal engagement zouden echter in strijd zijn geweest met de recreatieve opzet van de salons en ongetwijfeld haar einde betekend hebben."

  Na de lezing wordt tijdens een informele nazit het afgelopen cursusseizoen met de gelezen boeken geëvalueerd en het nieuwe leesseizoen ingeluid. Geïntereseerden zijn van harte welkom bij de lezing en de borrel.

  Tijd: 16.00-18.30 uur
  Locatie: Koetshuis, Kasteel Nieuwenbroeck 2, 5954 CL Beesel

  Lees meer
 • 26 april 2014 00:00 - 00:00 Venray's Mannenkoor klaar voor kampioensstrijd
  Op 26 april reist het Venray’s Mannenkoor af naar Zwolle voor de finale van het landelijk concours van het KNZV. De winnaar van dit concours mag zich Nederlands kampioen van de mannenkoren noemen. Een extra bus gevuld met 70 supporters zal…
  Op 26 april reist het Venray’s Mannenkoor af naar Zwolle voor de finale van het landelijk concours van het KNZV. De winnaar van dit concours mag zich Nederlands kampioen van de mannenkoren noemen. Een extra bus gevuld met 70 supporters zal het VMK vergezellen. Het is alweer 10 jaar geleden dat het Venray's Mannenkoor reservekampioen van Nederland werd in Zutphen o.l.v. Anton Kropivšek die toen pas benoemd was als dirigent. Sindsdien heeft hij het koor steeds naar een hoger niveau weten te brengen. Werd het VMK in 2003 nog verrassend vicekampioen, deze keer werd van meet af aan ingezet op het hoogst haalbare: Kampioen van Nederland worden.

  De voorbereidingen voor de finale in Zwolle begonnen al in april 2013 met een repetitieweekend in Boppard (D). Daar werd het fundament gelegd voor de stukken die het Venray’s Mannenkoor tijdens de voorronde op 27 oktober 2013 zou gaan brengen. Het koor wilde op 27 oktober de jury en de aanwezige toeschouwers verrassen en overrompelen met een gedurfd repertoire, bestaand uit klassieke maar ook eigentijdse nummers.

  Het Venray’s Mannenkoor slaagde er in Tegelen in om Limburgs beste te worden. Na twee dagen van muzikale strijd in De Haandert in Tegelen veroverde het koor onder leiding van Anton Kropivšek een finaleplaats in april 2014 in Zwolle door zich de beste te tonen van de elf deelnemende koren. Dat het optreden op een zeer hoog peil stond mag blijken uit de volgende (gedeeltelijke) recensie van Frans Waltmans, musicoloog en muzikaal adviseur VNK‑Limburg: “Op de tweede dag verbaasde het Venrays Mannenkoor met een verbluffend mooi optreden. Het koor combineerde een transparante koorklank met sonore zang, Whitacre´s Lux Aurumque was uit de kunst, en de doeltreffende koorregie in Joshua Fit The Battle Of Jerico was verrassend, kortom een uitvoering van internationaal niveau. Met dit optreden heeft Venrays Mannenkoor zich gepositioneerd als lichtend voorbeeld voor de Limburgse mannenzang, en in breder perspectief ook voor de Limburgse koorzang in het algemeen. Een ovationeel applaus van het aanwezige publiek was dan ook terecht op zijn plaats.”

  Gesterkt door dit succes kon het koor even adem halen en zich voorbereiden op het Eindejaarsconcert 2013. Na dit succesvolle concert was er nog maar één doel: 26 april in Zwolle. Wederom ging het koor naar Boppard waar van vrijdagavond tot zondagmiddag het koor in vijf repetities hard werkte aan de te zingen stukken op de finale van het KNZV-concours in Zwolle op 26 april a.s. Met name 'A stopwatch and an ordnacemap', het belangrijkste en moeilijkste stuk werd onder handen genomen. Bij dit stuk spelen drie pauken een belangrijke rol. Vanaf 20 maart verscheen dan ook een paukenist om aan dit stuk mee te repeteren. Na extra repetities op 15 en 29 maart en op 22 en 25 april is het koor er klaar voor: op naar Zwolle! Mocht het VMK kampioen worden, dan is er op zondag 4 mei een receptie in de Witte Hoeve.
 • 27 april 2014 00:00 - 00:00 Internationaal Drumband Festival Obbicht
  Op 27 april vindt in Obbicht het Internationaal Drumband Festival 2014 plaats. 

  Tijdens het festival is er de mogelijkheid voor optreden en/of beoordeling (publieksprijs, beker per divisie en beker algehele winnaar):…
  Op 27 april vindt in Obbicht het Internationaal Drumband Festival 2014 plaats. 

  Tijdens het festival is er de mogelijkheid voor optreden en/of beoordeling (publieksprijs, beker per divisie en beker algehele winnaar):
  - concertoptreden in de harmoniezaal
  - beoordeling van twee werken door een bondsjurylid
  - Streetparade door de dorpskern van Obbicht en defilé op de Obbichter Markt

  Neem voor meer informatie en om aan te melden contact op via jan.hermans@kpnplanet.nl of 06 485 53 53.

  Lees meer
 • 27 april 2014 10:00 - 17:00samenwerkings project Kunstroute Rondje Watertoren
  De 8e editie van Kunstroute Rondje Watertoren 2014 staat voor de deur. Op 27 april openen 24 unieke locaties verspreid over heel Schimmert, hun deuren om werk te tonen van meer dan 50 verschillende kunstenaars.

  Het doel van Rondje Watertoren…
  De 8e editie van Kunstroute Rondje Watertoren 2014 staat voor de deur. Op 27 april openen 24 unieke locaties verspreid over heel Schimmert, hun deuren om werk te tonen van meer dan 50 verschillende kunstenaars.

  Het doel van Rondje Watertoren is bekendheid te geven aan kunstenaars, kunst, cultuur en cultureel erfgoed rondom de watertoren, de reus van Schimmert. Naast vaste locaties, zoals galeries en ateliers, worden ook andere locaties, die uit beeldbepalend of cultuurhistorisch perspectief interessant zijn, voor een bezoek geselecteerd. De monumentale watertoren vormt daarbij als centraal punt het boegbeeld.

  Werken van professionele en reeds gearriveerde kunstenaars en werken van aanstormend talent worden op de deelnemende locaties tentoongesteld. Gestreefd wordt naar een zo groot mogelijke verscheidenheid in disciplines en genres. Er wordt geselecteerd op de kwaliteit van de kunstenaars door een eigen selectiecommissie. De doelgroep bezoekers waar Rondje Watertoren zich op richt zijn in algemene zin liefhebbers van kunst en cultuur.

  Laat u op www.rondjewatertoren.nl alvast in de stemming brengen door actualiteiten en achtergrondverhalen van kunstenaars en locatiehouders.
 • 27 april 2014 14:30 - 20:00 Drumbandfestival 2014 Muziekfederatie Limburg Zuid West
  De Oude Harmonie St. Cecilia uit het Belgische ’s-Gravenvoeren is op zondag 27 april belast met de organisatie en realisatie van het jaarlijks drumbandfestival van de Muziekfederatie Limburg Zuid West. Aan dit festival, dat voor de 17de keer…
  De Oude Harmonie St. Cecilia uit het Belgische ’s-Gravenvoeren is op zondag 27 april belast met de organisatie en realisatie van het jaarlijks drumbandfestival van de Muziekfederatie Limburg Zuid West. Aan dit festival, dat voor de 17de keer wordt gehouden, wordt deelgenomen door de negen tamboerkorpsen van de muziekverenigingen uit Banholt, Bemelen, Cadier en Keer, Eckelrade, 's-Gravenvoeren, Margraten, Mheer, Noorbeek en St. Geertruid.

  De deelnemers verzorgen een podiumoptreden met twee te beoordelen werken en doen mee aan de optocht met defilé in een gedeelte van de dorpskern van ’s-Gravenvoeren. Voor de totale beoordeling tekent bondsjurylid Henk Mennens.

  Programma
  Vanaf 14.30 uur zijn er vier podiumoptredens in de Kursaal aan de Boomstraat 27 in ‘s-Gravenvoeren. Om 16.30 uur wordt het binnengebeuren onderbroken voor de optocht met defilé. De optochtroute is als volgt: Kursaal, Boomstraat, Tienhof, Parking Rusthuis, Kloosterstraat, 1e Septemberstraat, Konijnsberg, Pley, Boomstraat, Kursaal. Het defilégedeelte vindt plaats op het Kerkplein, startend vanaf de Pley. Om het geheel een feestelijk tintje te geven, nodigen wij de bewoners langs de optochtroute uit te vlaggen. Wij zeggen bij voorbaat dank voor het autovrij houden van voormelde straten tussen 16.00 en 18.00 uur. Vanaf 17.45 uur wordt vervolgd met de overige podiumoptredens. De bekendmaking van de uitslag met uitreiking van de wisselbeker, beschikbaar gesteld door het Gemeentebestuur van Eijsden-Margraten en de afsluiting van het festival zijn voorzien rond 20.00 uur.

  Entree: gratis 
  Parkeren: Boomstraat (tegenover de Kursaal)
   
  Neem voor meer informatie contact op met Jef Jacobs (voorzitter Muziekfederatie Limburg Zuid West) via jgm.jacobs@hetnet.nl of 043 457 16 56.

  Lees meer
 • 28 april 2014 - 29 april 2014samenwerkings project Jeugd-Kunst Dag 'POP-ART'
  Knuts-Zinnig organiseert kunst-educatieve programma’s voor jeugd en jongeren; een hele dag vol met Knuts-Zinnige activiteiten voor jongens en meiden! Op 28 en 29 april (in de meivakantie) staan de activiteiten in het teken van het thema ‘POP-ART’.…
  Knuts-Zinnig organiseert kunst-educatieve programma’s voor jeugd en jongeren; een hele dag vol met Knuts-Zinnige activiteiten voor jongens en meiden! Op 28 en 29 april (in de meivakantie) staan de activiteiten in het teken van het thema ‘POP-ART’. Samen met de jeugd wordt op beide dagen een moderne variant gemaakt van een ‘oude’ meester. Kunst-Zinnig laat jeugd en jongeren graag kennis maken met nieuwe technieken en materialen: soms is het spannender om heel andere materialen - materialen waar je normaal niet aan denkt - te gebruiken.

  Ben je tussen de (+/-) 8 en 14 jaar? Dan kun je je tot 15 april inschrijven voor een van de twee dagen via knutszinnig@gmail.com 06 53564366.

  Tijd: 10.00-15.00 uur
  Locatie: Parkstad Limburg (exacte locatie volgt, kijk voor actuele informatie op de facebookpagina van Knuts-Zinnig)
  Kosten: € 15,- per dag (incl. lunch en materiaal)

  Knuts-Zinnig zijn Kim Pennings-Meijer (FemmeCulturel/Booch/K-oöp) en Sabine op den Kamp-Schröder (Ontwerpbureau Op den Kamp). De verschillende achtergronden van Kim en Sabine zorgen voor een breed uitgelicht, boeiend en leerzaam programma voor jeugd en jongeren. Het doel van het programma is de kinderen te prikkelen voor de beeldende kunst. Een dag lang met kunst bezig zijn, plezier maken en talentontwikkeling zijn onze belangrijkste uitgangspunten. Dit is ook expliciet meegenomen bij het ontwerpen van dit lesprogramma.

  In de zomervakantie organiseert Knuts-Zinnig een alternatieve kindervakantie week ‘Ik ben een Ninja’. Een week lang vol kunstzinnige activiteiten en bezoekjes aan culturele, kunstzinnige en leuke instellingen. Deze week vindt plaats van 14 t/m 18 juli; houdt de facebookpagina in de gaten voor meer informatie!
 • 01 mei 2014 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - De kunst van het herinneren; over Marcel Proust
  De grote Franse schrijver Marcel Proust (1871-1922) heeft met zijn magistrale romancyclus 'A la recherche du temps perdu' op een briljante wijze vorm gegeven aan zijn herinneringen. René Gabriels, verbonden aan de faculteit Cultuurwetenschappen…
  De grote Franse schrijver Marcel Proust (1871-1922) heeft met zijn magistrale romancyclus 'A la recherche du temps perdu' op een briljante wijze vorm gegeven aan zijn herinneringen. René Gabriels, verbonden aan de faculteit Cultuurwetenschappen van de Universiteit Maastricht, zal in zijn lezing aandacht schenken aan de manier waarop Proust zowel de herinneringen aan zijn persoonlijke leven als die aan het tijdsgewricht waarin hij leefde heeft verwerkt. Dat betekent dat hij het niet alleen gaat hebben over de twee belangrijkste zaken in het persoonlijke leven - liefde en dood -, maar ook over de Dreyfus-affaire en de strijd tussen de aristocratie en de bourgeoisie.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)

  Lees meer
 • 07 mei 2014 19:30 - 21:30 Eva Kelder over ‘Het leek stiller dan het was’
  Op woensdagavond 7 mei is Eva Kelder te gast bij BiblioNova Sittard, de kick-off van haar boektournee. April 2014 verscheen haar debuutroman Het leek stiller dan het was. Het boek is positief ontvangen: besproken in de Volkskrant met drie sterren,…
  Op woensdagavond 7 mei is Eva Kelder te gast bij BiblioNova Sittard, de kick-off van haar boektournee. April 2014 verscheen haar debuutroman Het leek stiller dan het was. Het boek is positief ontvangen: besproken in de Volkskrant met drie sterren, Favoriet in de Margriet en aangeprezen in het tijdschrift Zin. Belangstellenden zijn van harte welkom en worden uitgenodigd om met de schrijfster in gesprek te gaan.

  Het leek stiller dan het was is een even gevoelig als krachtig debuut over liefde en vriendschap, over loslaten, weggaan en weer terugkeren. Over waarom opgroeien op een eiland even vrij als verstikkend kan voelen, even geborgen als onveilig.

  Over de auteur:
  Eva Kelder (1980) studeerde Engelse Letterkunde en Journalistiek. Tijdens het werken met oud-VS correspondent Charles Groenhuijsen werd ze aangestoken door zijn liefde voor Amerika en reisde voor haar crossmediale project In Search of Americans samen met fotograaf Sabina Theijs door de VS. Met een boek en korte films voor VPRO’s Holland Doc als resultaat. In 2012 debuteerde ze met een kort verhaal in literair tijdschrift Passionate Magazine. Daarna volgden verhalen in literaire tijdschriften als De Revisor en De Gids, en een tweewekelijkse column op AmsterdamFM. Het leek stiller dan het was is Eva Kelders romandebuut en ze werkt momenteel aan een verhalenbundel.
   
  Tijd: 19:30 – 21:30 uur
  Locatie: BiblioNova Sittard, Broeksittarderweg 1 Sittard
  Entree: gratis
  Met boekverkoop
   
  Georganiseerd door Boekhandel Krings in samenwerking met BiblioNova
   
  Aanmelden kan via klantenservice@biblionova.nl, tel. 046-4510303 of via Boekhandel Krings, Brandstraat 23, tel. 046-4528100.
   
 • 10 mei 2014 10:00 - 00:00 Nationaal 1-minuut Filmfestival
  Op zaterdag 10 mei 2014 organiseert de Nederlandse Organisatie Van Audiovisuele amateurs (NOVA) om 10.00 uur wederom het One Minute Filmfestival. Dit jaar vindt het festival plaats in Axel in Zeeuws-Vlaanderen. Tot 2013 konden alleen leden…
  Op zaterdag 10 mei 2014 organiseert de Nederlandse Organisatie Van Audiovisuele amateurs (NOVA) om 10.00 uur wederom het One Minute Filmfestival. Dit jaar vindt het festival plaats in Axel in Zeeuws-Vlaanderen. Tot 2013 konden alleen leden van Nederlandse videoclubs die zijn aangesloten bij de NOVA een 1-minuut film inzenden. Sinds 2013 is de wedstrijd open voor iedereen. Er mogen allerlei type films worden ingezonden, variërend van animatiefilms tot speelfilms. De films mogen niet alleen met een videocamera, maar ook met een smartphone gemaakt worden. Als deze maar niet langer duurt dan 60 seconden. De uiterste inzenddatum is 23 april 2014.

  Na de vertoning van alle 1-minuut films op 10 mei kiest een NOVA-jury de beste 16 films. De bezoekers bepalen vervolgens welke van deze video's een prijs verdienen. De NOVA-jury beslist  welke twee video's genomineerd worden voor deelname aan de World Minute Movie Cup.

  Kijk voor meer informatie, het aanmeldformulier en voorbeeldfilms op www.oneminutefilm.nl.   
 • 10 mei 2014 19:00 - 20:30 Moederdagconcert New Generation Merkelbeek
  Op 10 mei geeft New Generation Merkelbeek, met medewerking van Mannenkoor Oranje uit Schinveld o.l.v. Anton Kropivsek, een Moederdagconcert.
   
  Dirigent: Ilona Schouten
  Aanvangstijd: 19.00 uur
  Locatie: Henkhof, Clemensweg 1, Merkelbeek…
  Op 10 mei geeft New Generation Merkelbeek, met medewerking van Mannenkoor Oranje uit Schinveld o.l.v. Anton Kropivsek, een Moederdagconcert.
   
  Dirigent: Ilona Schouten
  Aanvangstijd: 19.00 uur
  Locatie: Henkhof, Clemensweg 1, Merkelbeek
  Entree: gratis
   
  Tijdens het concert zal New Generation een deel van haar theaterconcert ‘MUSIC is de wereldtaal’ ten gehore brengen, te weten:
  - Oye la musica
  - Waka waka
  - Sajang é
  - Medley uit Mary Poppins
  - It's a small world

  Lees meer
 • 15 mei 2014 09:28 - 22:00 Couperus-wandeling Den Haag
  Onder de noemer  'Zo ik iéts ben, ben ik een Hagenaar...' organiseert de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM) op 15 mei een literaire excursie langs historische Couperuslocaties in Den Haag onder deskundige leiding van neerlandica…
  Onder de noemer  'Zo ik iéts ben, ben ik een Hagenaar...' organiseert de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM) op 15 mei een literaire excursie langs historische Couperuslocaties in Den Haag onder deskundige leiding van neerlandica Jet van Aalst.
                          
  Praktische gegevens:
  - 9.28 uur: vertrek met de trein vanuit Maastricht
  - lunch in Den Haag, Couperus-wandeling en -museum, Indisch eten 
  - circa 22.00 uur: weer terug in Maastricht

  Reis en overige kosten zijn voor eigen rekening. Het maximaal aantal deelnemers is 15. Leden van de VLAM betalen € 7,50 p.p., niet-leden € 10 p.p. Opgeven kan door een mail te sturen naar info@vlammaastricht.nl.

  Lees meer
 • 17 mei 2014 13:30 - 16:00 Boekpresentatie Van Maastricht naar Maluku
  In juli 2012 bezocht Abe Sahetapy met zijn gezin en enkele familieleden vier weken de Molukken. Een reis die bij hem persoonlijk niet zomaar ergens in zijn agenda stond gepland. Maar uiteindelijk toch plaats vond.

  De drang om terug te gaan…
  In juli 2012 bezocht Abe Sahetapy met zijn gezin en enkele familieleden vier weken de Molukken. Een reis die bij hem persoonlijk niet zomaar ergens in zijn agenda stond gepland. Maar uiteindelijk toch plaats vond.

  De drang om terug te gaan naar zijn Molukse roots is bij Sahetapy intens. Verhalen van anderen, die wel naar de Molukken zijn gegaan, zijn niet meer aan hem besteed; nee, hij wil een onderdeel zijn van zijn eigen Molukse verhaal. Een jaar na zijn reis naar de Molukken heeft hij zijn reisverhaal op papier gezet. Niet in een spannende romanvorm, maar in poëzie en dichtvorm; daar waar het gevoel van schrijven het dichtst bij hem ligt verankerd.

  Op 17 mei wordt zijn vierde gedichtenbundel gepresenteerd: 'Van Maastricht naar Maluku, mijn reisverhaal in poëzie en anekdote'. Eerder uitgebrachte gedichtenbundels van Sahetapy waren 'Alnasah, Gambaran' (spiegelbeeld) en 'Eenvoud'. De boekpresentatie wordt omlijst door een gevarieerd programma. met ondermeer de bekende Molukse musici Julya Lo’ko, Maria Lekransy, Rara’Regina (zang) en Victor Lekransy (percussie). Daarnaast worden voordrachten en lezingen gehouden door Emerson Terinathe en Nancy Jouwe. De presentatie is in handen van Nathalie Ventriglia en Stefanie Hehalatu. Na afloop is er gelegenheid om boeken van Sahetapy te kopen en laten signeren.

  Locatie: Centre Céramique. Maastricht
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 17 mei 2014 - 18 mei 2014samenwerkings project Banden
  Gezelschap: Theater Ós  Parkstad
  Titel: Banden
  Regie: Monique Selij 
  Spel: Claudia Nieraeth, Jean Wetzels, Kevin Renierkens en Nikki Govers 
  Speeldata: 17 en 18 mei
  Aanvang: 17 mei om 20.00 uur, 18 mei om 14.00 uur …
  Gezelschap: Theater Ós  Parkstad
  Titel: Banden
  Regie: Monique Selij 
  Spel: Claudia Nieraeth, Jean Wetzels, Kevin Renierkens en Nikki Govers 
  Speeldata: 17 en 18 mei
  Aanvang: 17 mei om 20.00 uur, 18 mei om 14.00 uur 
  Locatie: Het Cultuurhuis, Sittarderweg 145, Heerlen 
  Entree: 9 euro
  Reserveren: 045-5414844, of via www.theater-os-parkstad.nl of mail secretariaat-top@live.nl
   
  Website: www.theater-os-parkstad.nl 
  Over de voorstelling: “Banden” is een verhaal over de liefde tussen een moeder en haar zoon, over de liefde tussen een vader en zijn zoon, liefde tussen de zoon en zijn aanstaande. Maar ook liefde tussen man en vrouw een vader en moeder die totaal verschillend zijn in het uiten van liefde naar hun zoon. Wat is moederliefde? Hoe ver gaat een moeder in de "liefde" voor haar zoon? Is hier wel sprake van liefde? Brengt deze liefde voor haar zoon hem dichterbij zijn moeder of duwt ze hem steeds verder weg? Hoeveel liefde kan een zoon van zijn moeder hebben of is de grens bereikt? “Banden” neemt u mee naar een liefdesverhaal….maar dan anders ... 

 • 23 mei 2014 - 24 mei 2014samenwerkings project De Gezusters / In de Blije Hap
  Gezelschap: De Jeugdvolhouders groep 1 en 2
  Titel: De gezusters (groep 1), In de Blije Hap (groep 2)
  Regie: Virginie Michiels
  Speeldata: 23 mei en 24 mei
  Aanvang: 23 mei om 19.00 uur en 24 mei om 15.00 en 19.00 uur …
  Gezelschap: De Jeugdvolhouders groep 1 en 2
  Titel: De gezusters (groep 1), In de Blije Hap (groep 2)
  Regie: Virginie Michiels
  Speeldata: 23 mei en 24 mei
  Aanvang: 23 mei om 19.00 uur en 24 mei om 15.00 en 19.00 uur 

  Locatie: De Zaal, Mariastraat 1 Stramproy
  Techniek en Decor: Geurt Nijhof 

  ReR

 • 23 mei 2014 20:00 - 22:00 Avond van de Poëzie in Sittard
  Op vrijdag 23 mei vindt in Poppodium Volt de Avond van de Poëzie plaats met optredens van o.a. Ellen Deckwitz, Jean Pierre Rawie en Julie Droeghaag, de winnaar van Kunstbende Limburg onderdeel Taal. Belangrijk onderdeel van de avond is de uitreiking…
  Op vrijdag 23 mei vindt in Poppodium Volt de Avond van de Poëzie plaats met optredens van o.a. Ellen Deckwitz, Jean Pierre Rawie en Julie Droeghaag, de winnaar van Kunstbende Limburg onderdeel Taal. Belangrijk onderdeel van de avond is de uitreiking van de Fritschy-Stadscultuurprijs Sittard-Geleen 2014 aan dichter Huub Beurskens voor zijn bundel Hotel Eden (Nieuw Amsterdam, 2013). Tijdens de avond zal ook voor de eerste keer een stadsdichter voor Sittard-Geleen bekend gemaakt worden. Jop Ostendorf zorgt voor de muzikale omlijsting.
   
  Georganiseerd door: Stichting MEG, BiblioNova, Ecsplore en Poppodium Volt
   
  Vrijdag 23 mei 2014
  Aanvang 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur
  Locatie: poppodium Volt, Odasingel 88 te Sittard
  Vrij toegankelijk.
   
 • 08 juni 2014 00:00 - 00:00 Van bondsconcours naar… all4music
  Ruim 10 jaar geleden besloot de Drumband van Fanfare St. Cornelius Borgharen om een andere weg in te slaan en de traditionele slagwerkinstrumenten aan te vullen met melodische. Dit betekende voor de leden een behoorlijke aanpassing in techniek.…
  Ruim 10 jaar geleden besloot de Drumband van Fanfare St. Cornelius Borgharen om een andere weg in te slaan en de traditionele slagwerkinstrumenten aan te vullen met melodische. Dit betekende voor de leden een behoorlijke aanpassing in techniek. Ook het muziekgenre werd uiteraard hierop aangepast. Deze trend heeft de Drumband tot op de dag van vandaag voortgezet.

  In 2007 vierde de Fanfare haar 110-jarig jubileum met een schitterend galaconcert ‘rech oet ut hart’ in Theater aan het Vrijthof. De Drumband verzorgde hier de opening, waarbij zij voor het eerst melodische muziek ten gehore bracht. De Drumband vierde in 2010 haar 50-jarig jubileum. Na een geweldige concertreis naar Parijs (met een muzikaal optreden in Euro Disney) en tal van andere evenementen, was het galaconcert ‘Musica per Tutti’ op 12 december een spetterende afsluiting van een groots feestjaar. Dit concert werd in de Maastricht Music Hall door 450 toeschouwers bezocht. Het plezier in organiseren en musiceren van ‘Musica per Tutti’ en de vele positieve reacties hebben ertoe geleid dat de Drumband besloten heeft om eens in de 3 à 4 jaar een galaconcert te willen organiseren en niet meer deel te nemen aan bondsconcoursen.

  Daarom presenteert de Drumband op 8 juni a.s., onder leiding van instructeur Erik van Wegberg, wederom een wervelende show. Ditmaal in zaal Auditorium 2 in het MECC te Maastricht. Een prachtige zaal die plaats biedt aan een kleine 600 toeschouwers. De percussiegroep van Fanfare&Drumband St. Cornelius Borgharen zal tijdens dit concert ondersteund worden door een combo, bestaande uit een gitarist, basgitarist en een toetsenist. Tevens zullen enkele blazers uit de eigen fanfare toegevoegd worden aan de bezetting. Buiten bovengenoemde samenstelling zullen ook Vocal Group Get Real uit Bunde (onder leiding van Angèle Frissen), zanger Maurice Monfrance en Showdance Group D-Energizers deelnemen aan dit unieke concert, genaamd ‘all4music’.

  Suzan Seegers verleent haar medewerking aan dit concert. Suzan is een Nederlandse zangeres en actrice en is bij het Nederlandse publiek vooral bekend van de televisieserie ‘Op zoek naar Evita’, waarin zij in de finale uitkwam en tweede werd. Daarna heeft zij diverse rollen gespeeld in musicals, waaronder een belangrijke rol in de nieuwe Nederlandse productie van de musical ‘Les Misérables’. Momenteel is Suzan te zien in de theaters met een rol in ‘Little Voice’. Suzan zal een 6-tal nummers onder begeleiding van de percussiegroep en de vocal group ten gehore brengen.

  Het programma is zeer gevarieerd, met meer dan twee uur muzikaal spektakel. Zo zal er een blok met Ierse folkmuziek ten gehore worden gebracht, waarin bekende muziekwerken als ‘Irish Impressions’ en ‘Lord of the Dance’ niet mogen ontbreken. Uit de film- en musicalwereld zullen onder meer tunes uit ‘Rocky’, ‘James Bond’ en ‘Tarzan’ ten gehore worden gebracht. Verder zullen uit de 80-er jaren muziekwerken als ‘Boogie Wonderland’ en ‘Relight my Fire’ worden uitgevoerd. Het laatste blok bevat bekende popnummers van onder meer Toto, Robbie Williams, Led Zeppelin en uiteraard van de King of Pop himself: Michael Jackson.

  Kortom: alle ingrediënten voor een succesvol evenement, dat garant staat voor een leuke middag vol muziek, zang, dans en show.

  Toegangskaarten (volwassenen € 15,- en kinderen tot 12 jaar € 7,50) zijn middels iDeal te koop via www.drumband.sintcornelius.nl. Ook is er een vast verkoopadres in Borgharen en Bunde. Tevens is er de mogelijkheid voor toeschouwers uit Borgharen en Bunde om voor € 2,50 gebruik te maken van pendelbussen van en naar het MECC. Ga voor meer informatie naar de website.
 • 13 juni 2014 - 14 juni 2014 CantaRode: nieuw internationaal koorfestival in Kerkrade
  Kerkrade krijgt een nieuwe internationaal koorfestival. Op 13 en 14 juni komen kamerkoren uit diverse landen naar de Limburgse klankstad voor het nieuwe festival CantaRode. Het is de bedoeling dat dit festival een terugkerend evenement gaat…
  Kerkrade krijgt een nieuwe internationaal koorfestival. Op 13 en 14 juni komen kamerkoren uit diverse landen naar de Limburgse klankstad voor het nieuwe festival CantaRode. Het is de bedoeling dat dit festival een terugkerend evenement gaat worden.

  Kerkrade kent al diverse grote muziekfestivals, zoals het vierjaarlijkse Wereld Muziek Concours voor de blaasmuziek en het jaarlijkse Orlandofestival voor kamermuziek. Daaraan wordt nu CantaRode toegevoegd als hét evenement voor de top van de kamerkoren uit de hele wereld. Het festival is daarmee uniek in Nederland. "Als wethouder Cultuur ondersteun ik dit initiatief van harte. Het festival past uitstekend  in het profiel van onze Klankstad. Immers naast de blaasmuziek heeft ook de zangkunst met diverse wereldlijke en kerkelijke koren stevige wortels in onze stad. De gemeente heeft dan ook een bijdrage van € 20.000,- ter beschikking gesteld”, aldus wethouder Peter Thomas (Cultuur).

  Internationale erkenning
  De initiatiefnemers van CantaRode willen met het festival op de eerste plaats de koorzang stimuleren en internationale culturele uitwisselingen bevorderen. Dit gebeurt onder meer door hoogwaardige concerten te organiseren en tegelijkertijd ook de brede volkszang te stimuleren. Ook wordt nauw samengewerkt met het onderwijsproject CantaYoung, dat onlangs in Kerkrade van start is gegaan. Het festival CantaRode is inmiddels internationaal erkend door het Choral Festival Network. Dit is de internationale koororganisatie. Het is de bedoeling dat CantaRode vanaf 2015 elke twee jaar in het Hemelvaartweekeinde in Kerkrade wordt gehouden.
   
  Concours
  Tijdens de eerste editie van CantaRode in juni van dit jaar staan enkele belangrijke concerten centraal. In 2015 wordt aan het festivalprogramma een concours voor de deelnemende koren toegevoegd. In de jury zullen internationaal gerenommeerde dirigenten en musici plaatsnemen. In de toekomst zal in het programma ook plaats worden ingeruimd voor concerten in de Euregio Maas-Rijn en voor workshops en masterclasses voor koorzangers en dirigenten uit de regio.
   
  Programma 2014
  In de aanloop naar het uitgebreide programma in 2015 is dit voor dit jaar een gevarieerd programma samengesteld om een breed publiek te laten kennismaken met CantaRode. Op vrijdag 13 juni vindt onder de titel ‘Musica Sacra’ in de historische abdijkerk van Abdij Rolduc een concert plaats met religieuze koormuziek. Hieraan nemen kamerkoren deel uit Libanon, Frankrijk, Marokko, India en Rusland. Zij brengen muziek vanuit verschillende religieuze tradities. Op de avond van zaterdag 14 juni geven kamerkoren uit België, Duitsland, Rusland en Limburg een internationaal concert in de Lambertuskerk in het centrum van Kerkrade.
   
  Kerkrade zingt!
  De markt van Kerkrade staat op zaterdagmiddag 14 juni garant voor een meezingfeest voor iedereen.
  Onder leiding van een professioneel entertainmentteam, aangevuld met leden van de lokale koren, kan iedereen naar hartenlust meezingen tijdens ‘Kerkrade Zingt!’ Tijdens een vier uur durend programma worden samen met het publiek tal van populaire liedjes gezongen. Het repertoire zal heel breed zijn: van ABBA tot Marco Borsato, aangevuld met bekende regionale meezingers.
   
  CantaYoung
  Een bijzonder onderdeel van het festival CantaRode vormt het scholenproject CantaYoung. In samenwerking met de Muziekschool Kerkrade en enkele basisscholen in de regio worden kinderen gestimuleerd om zich aan te sluiten bij nieuw op te richten kinderkoren. Een eerste kinderkoor is inmiddels geformeerd en zal tijdens CantaRode haar eerste concert geven.

  Lees meer
 • 14 juni 2014 00:00 - 00:00samenwerkings project Toon Talent - Ridder KUNO: zinglevend!
  Volgens de legende was Kuno een ridder die ten tijde van Karel de Grote leefde in de streken rondom Voerendaal. Zijn avonturen zijn voor Stichting KUNO (www.ridderkuno.blogspot.nl) de rode draad bij het initiëren van allerlei activiteiten in…
  Volgens de legende was Kuno een ridder die ten tijde van Karel de Grote leefde in de streken rondom Voerendaal. Zijn avonturen zijn voor Stichting KUNO (www.ridderkuno.blogspot.nl) de rode draad bij het initiëren van allerlei activiteiten in de Gemeente Voerendaal, waarvoor verschillende culturele krachten worden gebundeld. Om het verhaal ook bij de jeugd tot leven te brengen en hen daarmee bij de gemeenschap te betrekken, worden de KUNO Ridderspelen georganiseerd. Zang staat bij dit project centraal.
   
  Met het project 'Ridder KUNO: zinglevend!' sluit de Stichting KUNO tevens aan bij het Toon Talent project van de VNK-Limburg. Het doel van Toon Talent, het stimuleren van koorzang bij de jeugd, wordt bereikt door kinderen in de leeftijd van 5 t/m 12 jaar in de setting van een avontuurlijk ridderverhaal op een leuke en leerzame wijze in aanraking te brengen met muziek en zingen.
   
  Tijdens een aantal workshops, die worden gegeven op Basisschool Cortemich Voerendaal, wordt muziek ingestudeerd die speciaal bij het verhaal is geschreven. Als afsluiting van de workshopsessies worden op 14 juni in de Bernardushoeve in Trintelen de KUNO Ridderspelen georganiseerd; o.l.v. dirigente Marianka Kropivšek van jeugdkoor de Pareltjes - die aanwezig zullen zijn deze dag - worden verhaal, muziek en dans tot een geheel gebracht.
   
  Kinderkoren, maar ook individuele kinderen, kunnen deelnemen aan 'Ridder KUNO: zinglevend!'. Inschrijven kan door een mail te sturen naar ridderkuno@gmail.com. Kosten voor deelname bedragen € 1,- per persoon.
 • 14 juni 2014 10:00 - 16:30 Cinesud workshop 'documentaire maken' dooor Marijn Poels
  De internationaal gelauwerde documentairemaker Marijn Poels geeft op 14 juni a.s. van 10.00 tot 16.30 uur een workshop 'Documentaire maken'. De workshop wordt georganiseerd door en vindt plaats bij Cinesud (Kloosterweg 1) in Heerlen.…
  De internationaal gelauwerde documentairemaker Marijn Poels geeft op 14 juni a.s. van 10.00 tot 16.30 uur een workshop 'Documentaire maken'. De workshop wordt georganiseerd door en vindt plaats bij Cinesud (Kloosterweg 1) in Heerlen.

  Documentaires worden vaak gezien als een letterlijke representatie van de werkelijkheid. Alsof de maker slechts registreert. Het maken van een documentaire vergt echter veel meer creativiteit, activiteit en doorzettingsvermogen, ook al gebeurt er ogenschijnlijk niet veel meer dan dat. In deze workshop van een dag leer je wat er komt kijken bij het maken van een documentairefilm en oefen je vaardigheden die je helpen je documentaireplan (zo krachtig mogelijk) te verwezenlijken. Hoe kom je van je idee tot de opnameperiode? Wat komt er kijken bij het plannen, regisseren en opnemen van je documentaire? Hoe creëer je een vertrouwensband met je hoofdpersonage(s)? Hoe ga je in de montage om met beeld en (toegevoegd) geluid?
  In de workshop zijn tevens enkele praktische opdrachten verwerkt, waarbij je als deelnemer zelf aan de slag moet met een casus of vraagstuk. Ook ga je zelf met een camera op pad!

  Marijn Poels
  Marijn Poels (Meerlo, 1975) is een onafhankelijk filmmaker en documentairemaker. Hij maakt documentaires over de gehele wereld en treedt vaak als gastspreker of –docent op tijdens buitenlandse festivals en opleidingen. Marijn houdt zich vooral bezig met documentaires over maatschappelijk relevante vraagstukken. Hij werd al diverse malen internationaal onderscheiden, zo kreeg hij onder meer de Dodie Spittal Award en The Voice of Peace. Enkele van zijn documentaires zijn The Voice of 650 Million times one, Retour en de reeks L1mburg Helpt.

  Er is ruimte voor maximaal 20 deelnemers, wees er dus snel bij! Aanmelden kan via www.cinesud.nl. De kosten voor deelname bedragen (e) 105,- excl. BTW. Voor vragen of overige opmerkingen kunt te allen tijde contact opnemen met info@cinesud.nl.
 • 15 juni 2014 11:00 - 13:30eigen project Nederlands-Duitse misdaadliteratuur op De Meinweg
  Op zondag 15 juni 2014 kunt u in Nationaal Park De Meinweg deelnemen aan een bijzonder smokkelarrangement. Dit arrangement staat in het teken van de Maand van het Spannende Boek en het verschijnen van Over de grens. Een boek met zestien spannende…
  Op zondag 15 juni 2014 kunt u in Nationaal Park De Meinweg deelnemen aan een bijzonder smokkelarrangement. Dit arrangement staat in het teken van de Maand van het Spannende Boek en het verschijnen van Over de grens. Een boek met zestien spannende (fictie)verhalen over smokkel in de Nederlands-Duitse grensregio. Verhalen geschreven door veelvuldig onderscheiden auteurs uit beide landen. Vier van hen – Gunter Gerlach, Arnold Küsters, Charles den Tex en Judith Visser – zullen tijdens dit smokkelarrangement een spannend voorproefje geven van hún verhaal.

  Het arrangement start en eindigt bij het Boshotel in Vlodrop. Hier is vanaf 11 uur de ontvangst met koffie en thee, waarbij u meteen al een eerste verhaal te horen krijgt. Aansluitend maakt u o.l.v. een VVV gids een korte wandeling  door de prachtige natuur van De Meinweg. Een  wandeling met verrassende verhalen van de VVV gids over het smokkelverleden van De Meinweg én verhalen van Over de grens, voorgedragen door de auteurs. Tot slot staat in het Boshotel een lunchbuffet voor u klaar. Een afsluiting die eveneens voorzien is van een spannend verhaal. Bovendien krijgt u de gelegenheid om het genoemde boek te kopen en te laten signeren door de auteurs.
   
  Kosten: € 14,50 p.p. (inclusief drank en lunch)
  Duur: 11.00 tot 13.30 uur
  Locatie: Hampshire Boshotel, Boslaan 1, 6063 NN Vlodrop
  Reserveren via: www.webshopvvvmiddenlimburg.nl
  Meer informatie: reservering@vvvmiddenlimburg.nl of T 0475-330289 (ma t/m vr 10.00-17.00 uur)

  Tip:
  15 juni is Vaderdag, geef het smokkelarrangement cadeau!
  Lees meer
 • 19 juni 2014 10:30 - 16:00 LOKO 14 - Boven het maaiveld, Kunst met maatschappelijke ambitie
  Op 6 maart vindt bij het Kunstenlab in Deventer de achtste editie plaats van het Landelijk Overleg Kunst in Opdracht (LOKO). Wat kan kunst in opdracht anno nu? Wat zijn de samenwerkingsvormen van nu en welke voorzien we voor de toekomst? En…

  Op 6 maart vindt bij het Kunstenlab in Deventer de achtste editie plaats van het Landelijk Overleg Kunst in Opdracht (LOKO). Wat kan kunst in opdracht anno nu? Wat zijn de samenwerkingsvormen van nu en welke voorzien we voor de toekomst? En wat kan de bemiddelaar binnen die nieuwe kaders betekenen?

  Een snel veranderende maatschappij vraagt ook van de beeldende kunst een herpositionering. Bestaande en nieuwe spelers in het veld zoeken naar wegen om kunst en kunstenaars te laten meedenken in maatschappelijke vraagstukken en om te werken in de openbare ruimte. Daarnaast zijn het ook de kunstenaars zelf die initiatieven nemen, reageren op maatschappelijke problemen en nieuwe perspectieven schetsen. LOKO 12 was gericht op de rol van de bemiddelaar. Enerzijds gaat LOKO 14 hier op door, anderzijds zet het de ramen wijd open door zich af te vragen of en wat nieuwe mogelijkheden voor kunst in opdracht zijn, in welke (samenwerkings)vormen die zich manifesteren en die te verkennen. De kunst zoekt nu zelf meer de samenwerking met bedrijven, zorginstellingen of andere semioverheden en in sommige gevallen wordt de kunstbemiddeling gedaan door die organisaties zelf. Met wisselend resultaat. Hoe schep je dan goede voorwaarden en wat is de meerwaarde van de bemiddelaar? In dit kader komen fenomenen als social design aan bod en worden inspirerende projecten besproken die aan nieuwe werkwijzen en nieuwe allianties ten grondslag liggen.

  Op deze dag wordt ook LOKO, de nieuw op te richten vereniging voor bemiddelaars, gepresenteerd.

  Locatie: Kunstenlab, Laboratoriumplein 1, 7411 CH Deventer
  Aanvang: 10.00 uur, start programma 10.30 uur
  Entree: € 50,- (incl. lunchkosten)
  Aanmelden kan tot 20 februari via www.kunstenlab.nl.

  Neem voor meer informatie contact op via 0570 611 848 of  info@kunstenlab.nl.

 • juli
 • 11 juli 2014 20:00 - 21:30 Kamerkoor Cantate zingt met Ensemble Vocale Lindenholzenhausen
  Op 11 juli geeft Kamerkoor Cantate een concert samen met Ensemble Vocale Lindenholzhausen.

  Dirigent: Dion Ritten
  Begeleider: Véron Jongstra
  Aanvangstijd: 20.00 uur
  Locatie: Limburg an der Lahn (D)
  Entree: € 10,-…
  Op 11 juli geeft Kamerkoor Cantate een concert samen met Ensemble Vocale Lindenholzhausen.

  Dirigent: Dion Ritten
  Begeleider: Véron Jongstra
  Aanvangstijd: 20.00 uur
  Locatie: Limburg an der Lahn (D)
  Entree: € 10,-
   
  Kijk voor actuele informatie op het concert op www.kamerkoorcantate.nl
 • 12 juli 2014 15:00 - 17:00 Uitreiking eerste Leo Herberghs Poëzieprijs
  Stichting Dichter in Beeld reikt op zaterdag 12 juli 2014 de eerste Leo Herberghs Poëzieprijs uit aan dichter Kreek Daey Ouwens. Het literaire programma start om 15 uur in Schunck* Heerlen. De Leo Herberghs Poëzieprijs wordt vanaf 2014 vijfmaal…
  Stichting Dichter in Beeld reikt op zaterdag 12 juli 2014 de eerste Leo Herberghs Poëzieprijs uit aan dichter Kreek Daey Ouwens. Het literaire programma start om 15 uur in Schunck* Heerlen. De Leo Herberghs Poëzieprijs wordt vanaf 2014 vijfmaal jaarlijks uitgereikt. De winnende dichter ontvangt E 750,- en schrijft een kort gedicht dat door stichting Dichter in Beeld wordt uitgevoerd in hout en geplaatst in het Limburgs landschap. De prijs is mogelijk
  gemaakt door een schenking van dichter Leo en zijn partner Cis Herberghs.

  Programma uitreiking eerste Leo Herberghs Poëzieprijs
  De uitreiking van de eerste Leo Herberghs Poëzieprijs vindt plaats op zaterdag 12 juli vanaf 15 uur. De locatie is het filmhuis op de 5e etage van Schunck*, Bongerd 18 in Heerlen. Het literaire programma is (onder voorbehoud):
   
  15.00 uur: ontvangst met koffie/thee/fris
  15.30 uur: Start literair programma:
  - welkom
  - toelichting door Gert Boonekamp, voorzitter jury van de Leo Herberghs Poëzieprijs
  - voordracht van de winnende dichter Kreek Daey Ouwens
  - korte lezing over het werk van Leo Herberghs door Neerlandicus Ben van Melick
  17.00 uur: Einde

  Winnaar Kreek Daey Ouwens
  De Leo Herberghs Poëzieprijs 2014 is gewonnen door dichter Kreek Daey Ouwens (Lindenheuvel (Sittard-Geleen), 1942). Haar uitgever Querido schrijft over haar:
  “Kreek Daey Ouwens (Lindenheuvel, 1942) schrijft sinds 1986 gedichten, toneel en proza. Ze publiceert regelmatig in literaire tijdschriften als Hollands Maandblad, De Gids, De Revisor en Tirade. Ze debuteerde in 1991 met Stokkevingers, een bundel verhalen en gedichten. In de verhalenbundel Tegen de kippen en de haan (1995) en in haar prozagedicht Kinderbed (2003) mengt ze kinderherinneringen en gevoelens van rouw op een subtiele manier tot een ontroerend geheel.“Haar meest recente dichtbundel is ‘De achterkant’ (2009).
  (bron: www.querido.nl) Tijdens de uitreiking van de Leo Herberghs Poëzieprijs 2014 zal de juryvoorzitter de keuze voor Kreek Daey Ouwens toelichten.

  Winnend gedicht in Limburgs landschap
  De winnaar van de Leo Herberghs Poëzieprijs schrijft een kort gedicht van minimaal 70 en maximaal 100 letters. Letterhouwer Tycho Flore kapt het gedicht in een gerooide boomstam. Stichting Dichter in Beeld plaatst deze poëtische boomstam in het Limburgs landschap. De vijf poëtische boomstammen die door de uitreiking van de poëzieprijs ontstaan, vormen samen een wandelroute in het Limburgs landschap.
  Lees meer
 • 12 juli 2014 20:00 - 00:00 Kamerkoor Cantate - Internationale Chornacht Limburg an der Lah
  Op 12 juli brengt Kamerkoor Cantate 'Gabriellas Sang' van Lars Wallenas ten gehore tijdens de Internationale Chornacht in Limburg an der Lahn.
   
  Dirigent: Dion Ritten
  Begeleider: Véron Jongstra
  Aanvangstijd: 20.00-00.00 uur…
  Op 12 juli brengt Kamerkoor Cantate 'Gabriellas Sang' van Lars Wallenas ten gehore tijdens de Internationale Chornacht in Limburg an der Lahn.
   
  Dirigent: Dion Ritten
  Begeleider: Véron Jongstra
  Aanvangstijd: 20.00-00.00 uur
  Locatie: Marktplatz, Limburg an der Lahn (D)
  Entree: gratis

  Lees meer
 • oktober
 • 12 oktober 2014 19:00 - 20:30 Sobornost in concert met Lilit Sati
  Op 12 oktober verzorgt Slavisch-Byzantijns gemengd koor Sobornost een concert samen met sopraan Lilit Sati. 

  Het koor combineert op pakkende en sublieme wijze onder leiding van Wiel Bonten, religieuze werken uit de Byzantijnse ritus met…
  Op 12 oktober verzorgt Slavisch-Byzantijns gemengd koor Sobornost een concert samen met sopraan Lilit Sati. 

  Het koor combineert op pakkende en sublieme wijze onder leiding van Wiel Bonten, religieuze werken uit de Byzantijnse ritus met Slavisch-Byzantijnse volksliederen. De jeugdige sopraan Lilit Sati, Armeense van geboorte, slaagde met lof aan het Maastrichts Conservatorium en is tweede dirigente van Sobornost. Zij presenteert, begeleid door een bekend accordeonist, een verrassend en boeiend liederenprogramma.

  Aanvang: 19.00 uur
  Locatie: Kopermolen, Von Clermontplein 11, Vaals
  Entree: € 10,-
  Kaartverkoop: jo.didden@wxs.nl of 045 544 18 92

  Lees meer
 • november
 • 02 november 2014 12:00 - 17:00eigen project Filmfestival Tijdsbeeld
  Na een uiterst succesvolle eerste editie van Filmfestival Tijdsbeeld zijn het Limburgs Museum, de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) en het Huis voor de Kunsten Limburg wederom op zoek naar cultuurhistorische films.…
  Na een uiterst succesvolle eerste editie van Filmfestival Tijdsbeeld zijn het Limburgs Museum, de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) en het Huis voor de Kunsten Limburg wederom op zoek naar cultuurhistorische films.

  De tweede editie van het filmfestival vindt plaats op zondag 2 november 2014 in het Limburgs Museum in Venlo. Het thema van het festival en de filmwedstrijd is ‘Mens en Werk’. Voor deze editie van het festival kunnen amateurfilmers individueel of in clubverband speelfilms, documentaires en reportages inzenden die een historisch of hedendaags tijdsbeeld geven van de mens die op ambachtelijke, industriële, dienstverlenende, etc. wijze zijn of haar brood verdient in Nederlands-Limburg. Dat kan bijvoorbeeld een documentaire zijn over een grootschalig of juist klein ambachtelijk bedrijf in de regio, een reportage over de hedendaagse economische crisis en de gevolgen daarvan voor de arbeidsmarkt, maar ook een terugblik naar het mijnverleden en het leven van een mijnwerker geënsceneerd in een speelfilm of een film die de sociale of economische aspecten van arbeid belicht.

  Deelnemen aan de filmwedstrijd en een film inzenden kan tot 15 september 2014. De films die worden ingezonden moeten gemaakt zijn in de periode 2007-2014. 

  Alle inzendingen worden gejureerd door een deskundige jury. De drie films die het thema ‘Mens en Werk’ het beste en op meest unieke wijze belichten, komen in aanmerking voor een geldprijs. De eerste prijs bedraagt 500 Euro, de tweede prijs 250 Euro en de derde prijs 125 Euro. De drie beste films worden tevens opgenomen in de filmcollectie van het Limburgs Museum.

  Tijdens het filmfestival op 2 november 2014 wordt een selectie van de ingezonden films vertoond, waaronder de drie prijswinnende films. Het Limburgs Museum zal tevens enkele juweeltjes uit de filmcollectie van het Limburgs Museum laten zien die ook over het thema ‘Mens en Werk’ gaan.
  Lees meer
filters

discipline

 • muziek
 • toneel
 • dans
 • beeldende kunst
 • film & fotografie
 • literatuur
 • musea
 • streektaal
 • monumenten
 • cultuurparticipatie
alles selecteren / alles deselecteren

organisatie


overige filters

toon alleen:

Herstel filter
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?