• langlopende activiteiten

 • 20 april 2014 - 07 september 2014 Expositie Hofferkeukens Kunstkollectief in Thorn
  Van 20 april t/m 7 september 2014 vindt in Thorn een expositie plaats van een zevental kunstenaars, verenigd onder de naam 'Het Hofferkeukens Kunstkollectief'. Deze expositie is ondergebracht  in het monumentale pand Hofferkeukens aan de Hofstraat 12 in Thorn. De openingstijden zijn: elke zaterdag,  zondag en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis en tijdens de opening zijn een of meerdere kunstenaars aanwezig.

  Het Hofferkeukens Kunstkollectief bestaat uit de volgende personen:
  - Mia Beurskens (schilderkunst)
  - Har Bokken (fotografie)
  - Margo Eggels (grafiek & keramiek)
  - Hen Konickx (metalen sculpturen)
  - Babs Schaper (glas in lood)
  - Marlies Smeets (keramiek)
  - Lian Vink (schilderkunst)

  Het Hofferkeukens Kunstkollectief exposeert in de voormalige hofkeukens. Ten tijde van het Stift Thorn, opgeheven in 1797 tijdens de Franse overheersing, maakte dit expositiegebouw deel uit van het abdijcomplex. Buiten de Abdijkerk is dit een van de weinige gebouwen die van dit complex zijn overgebleven. In dit pand waren de keukens van het paleis of hof van de vorstin-abdis gevestigd.

  Lees meer
 • 01 mei 2014 - 31 maart 2015 'Het Hart van Grind' op de Brunssumerheide
  Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide van de Brunssumerheide komen bezoekers van 1 mei 2014 t/m 31 maart 2015 bijzondere steenformaties tegen. Deze kunstwerken nemen hen mee naar de verborgen natuur van de stenen.

  Beeldend kunstenaar Adri Verhoeven realiseerde 11 kunstwerken in de natuur. Samen met Natuurmonumenten, de Vereniging van Geologen, de Sterrenwacht Limburg, Consortium Grensmaas, geoloog/fotograaf Dirk Wiersma en filmmaker Rob Vogelsang neemt hij u graag mee om de diepste lagen van het steentje bloot te leggen. 

  Voor een deel kunt u die ontdekkingstocht op www.hethartvangrind.nl maken. Op deze website is te zien hoe breed de fascinatie voor de steen verbreid is. Dichters willen de steen kennen, in heel verschillende culturen wordt de steen op een voetstuk geplaatst en de wetenschap ontdekt onze eigen wortels in de steen. Om de 'intimiteit met het bestaan' aan den lijve te ervaren zult u oog in oog moeten komen staan met het ontblote hart van de steen. 

  Startpunt van de wandeling is het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Schaapskooiweg 99 in Heerlen. Hier is een gratis routekaart beschikbaar. Alle praktische informatie en een mogelijkheid om de routekaart te downloaden staan ook op www.hethartvangrind.nl.
   
  Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg. 
 • 05 juni 2014 - 22 januari 2015 Vergaderingen Federatie van Limburgse Mandoline Verenigingen
  De van de vergaderingen van de Federatie van Limburgse Mandoline Verenigingen vinden plaats op de volgende data:

  Jaarvergadering
  5 juni 2014 om 20.00 uur

  Festivalvergadering
  9 oktober 2014 om 20.00 uur

  Reguliere vergadering
  22 januari 2015 om 20.00 uur
 • 14 juni 2014 - 01 november 2014 Repetities Limburgs Mandoline Orkest
  De repetitiedata van Het Limburgs Mandoline Orkest zijn als volgt: 

  Data
  - 14 juni
  - 20 september
  - 11 oktober
  - 25 oktober
  - 1 november 

  Tijdstip
  Telkens van 9.30-12.30 uur

  Locatie
  Café-Brasserie Merode, Stein
 • 13 juli 2014 - 12 december 2014 Bok & Geit
  Gezelschap: Bert Kop en Geerte Schmitz
  Titel: Bok & Geit
  Regie: Truus Rutten
  Speeldata: 6,13, en 27 september, 17 en 25 oktober, 21 en 22 november, 12 december
  Locatie en info: 06-09 pesthuyspodium.nl,  13-09 theaterdegarage.nl, 27-09 theaterlandgraaf.nl, 17-10 den-herberg.eu, 25-10 karroessel.nl, 21-11 't Kapelhuis 2, Thorn, 22-11 thorn-kapelhuis.nl, 12-12 theatercafedegrenedeer.nl
  Aanvang: 20.30 uur
  Entree: 10 euro
  Reserveren: bij de theaters m.u.v. het Kapelhuis Thorn via bkop@home.nl
  Over de voorstelling: Bok & Geit is een in prachtige  samengavatte teksten een reconstructie van een gedoemde liefde. Een bokkenmeisje en een geitenjongen, lid van rivaliserende fanfares, zien elkaar terug na 38 jaar. Het bokkenmeisje houdt bij deze verrassende ontmoeting de boot af. Maar de liefdevolle herinneringen van de geit zijn onmogelijk te negeren.
  Het stuk raakt aan een een universeel thema uit de literatuur: een door de omgeving onmogelijk gemaakte liefde en de desastreuze gevolgen daarvan.
 • 15 juli 2014 - 12 augustus 2014 Zomerlezen over de Eerste Wereldoorlog met Margriet Eilering
  Verhalen over de Eerste Wereldoorlog

  Twee weken na de opening van de tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog in Centre Céramique, start een korte zomerleesclub met deze Wereldoorlog als thema. De leiding is in handen van Margriet Eilering (Emmen, 1951). Margriet heeft Nederlands gestudeerd in Groningen en werkte o.m. als docente aan het Jeanne d’Arc College en in het volwassenenonderwijs. Ze leidt al vele jaren enkele leeskringen. Behalve de korte zomerleesclub begeleidt zij dit najaar ook een literatuurcursus over de Eerste Wereldoorlog.

  PROGRAMMA
  Dinsdag 15 juli (18.45-20.30 uur)
  Stefan Hertmans ‘Oorlog en terpentijn’ (2013). Het boek dat Hertmans schreef op basis van de dagboeken van zijn grootvader die als soldaat in de Eerste Wereldoorlog vocht.

  Dinsdag 12 augustus  (18.45-20.30 uur)
  Erich Maria Remarque ‘Van het westelijk front geen nieuws’ (1929). Het boek van deze Duitse leraar over zijn ervaringen aan het front riep in Duitsland veel controverse op. Toch werden er in het eerste jaar al 1,2 miljoen exemplaren van verkocht.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Deelname: € 30,- voor leden bibliotheek Maastricht / € 35,- voor niet-leden.
  Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl

  Lees meer
 • 04 augustus 2014 - 15 augustus 2014 GOTRA Summer Academy STEP FORWARD!

  Van 4  t/m 15 augustus vindt het exclusieve STEP FORWARD! trainingsprogramma van de GOTRA Summer Academy plaats in SCHUNCK* Heerlen. STEP FORWARD! is bedoeld voor dansers van vooropleidingen, studenten van dansopleidingen en gevorderde amateurdansers die van dans hun beroep willen maken. In 2014 is er voor het eerst een apart programma voor junioren van 9 tot 13 jaar (11 t/m 15 augustus).

  GOTRA | Joost Vrouenraets is een ambitieus, jong en innovatief dansgezelschap, dat onder leiding van Joost Vrouenraets het dansvak in Limburg en de Euregio op de kaart zet. GOTRA maakt zinderende dansvoorstellingen voor Nederlandse theater en op (festival) locatie(s), produceert ontroerende dansfilms en ontwikkelt eigenzinnige talentprogramma’s - zoals STEP FORWARD!

  Ook dit jaar biedt GOTRA danstalent binnen en buiten de regio de kans om artistiek en technisch te groeien op de GOTRA Summer Academy, onder de artistieke leiding van Maïté Guérin (o.a. Maurice Béjart, GOTRA).
   

  Lees meer
 • 08 augustus 2014 - 17 augustus 2014 Orlando Festival 2014
  Op 6 augustus start alweer de 33ste editie van Nederlands oudste kamermuziekfestival. Lang niet iedereen is zich er nog van bewust dat een deel van het Kerkraadse winkelcentrum, de Orlando Passage, naar het festival is genoemd. Het festival, in 1981 opgericht door cellist Stefan Metz van het toen vermaarde Orlando Kwartet, was vanaf het begin thuis in Kerkrade en Zuid-Limburg. Opnieuw vormt abdij hotel Rolduc het centrum van dit unieke festival. Het klassieke en toegankelijk programma, waarin met name het werk van Ludwig van Beethoven een belangrijke plaats inneemt, levert heel wat luisterplezier en draagt het kwaliteitsmerk van het Orlando Festival.
   
  Meer dan ooit is het festival dit jaar in heel Zuid-Limburg aanwezig. Van 8 tot 17 augustus staan er maar liefst 13 avondconcerten geprogrammeerd. Naast de 5 concerten in Theater Heerlen kunnen voor het eerst in de geschiedenis op 8 locaties in Zuid-Limburg en de grensregio concerten worden bezocht, met name  in Maasmechelen (St. Pieterskerk Leut), Maastricht (St. Janskerk),  Valkenburg (Openluchttheater), Aken (Ballsaal im Alten Kurhaus), Wittem (Kloosterbibliotheek) en Eijsden (Cultureel Centrum). Theater Kerkrade is wegens verbouwing niet beschikbaar. Daarom staat er naast de dagelijkse '17 uur concerten' ook een avondconcert op Rolduc geprogrammeerd.
   
  De concerten worden verzorgd door een internationaal gezelschap van topmusici waaronder het Spaanse Cuarteto Casals dat tot de wereldtop behoort. Onder andere  Vera Beths, Rainer Schmid, Jürgen Kussmaul, Jacob Koranyi, Stefan Metz en de artistiek leider van het festival Maarten Mostert maken deel uit van de uitzonderlijke groep strijkers die deze 33ste editie opluisteren. Rainer Schmidt, violist van het vermaarde Hagen Quartet, zal ook de masterclass voor jonge professionele ensembles in de rococo bibliotheek van Rolduc zal verzorgen. Deze zijn door het publiek dagelijks te bezoeken, net als de masterclass zang door Miranda van Kralingen.
   
  Naast deze indrukwekkende groep strijkers levert een bijzonder gezelschap van blazers bijdragen aan het concertprogramma. Zo brengt het Orlando Koper Kwintet, speciaal voor dit festival geformeerd, o.a. 'van Bach tot Beatles' ten gehore. Met trompettisten Ad Welleman en Jeroen Botma, Fons Verspaandonk, Bart Claessens (trombone) en Dave Kutz (tuba) staat er een kwintet met klinkende namen. Ook de Limburgers Arno Piters (klarinet) en Jean Pierre Cnoops (saxofoon) maken deel uit van de fantastische groep blazers.
   
  Volledig geïntegreerd in het festival is het Orlando Concours. Een sterk internationaal deelnemersveld van 10 kwartetten uit liefst 9 landen waaronder Nieuw Zeeland, Japan en Rusland. De jury staat onder voorzitterschap van Stefan Metz. Na de finale in theater Heerlen op 9 augustus zal het winnende strijkkwartet de Prix Charles Hennen uit handen van Ger Koopmans, de nieuwe Limburgse gedeputeerde voor cultuur, ontvangen. 
   
  Alle festivalactiviteiten op Rolduc zijn toegankelijk voor het publiek zodat iedereen kan genieten van het mooiste wat dit muziekgenre te bieden heeft.

  Lees meer
 • 12 augustus 2014 - 14 augustus 2014 Zomerworkshop Schilderen met woorden
  Van 12 t/m 14 augustus verzorgen Jozefien Haagen (schrijfcoach) en Marian Bax (beeldend kunstenaar) de zomerworkshop Schilderen met woorden in Molenhoek. Aan de hand van het thema ‘Bron’ gaan de deelnemers schilderen en schrijven, met hun intuïtie als uitgangspunt.

  De workshop is voor iedereen die:
  - Op zoek is naar een korte, bijzondere zomervakantie
  - Geìnspireerd wil schrijven en schilderen
  - Uitgedaagd wil worden door speelse vormen van zelfexpressie       
  Waar kom je mee thuis:
  - Een opgeladen accu en een koffer vol inspiratie
  - (Hernieuwd) contact met je creatieve bron
  - Een of meer geschreven en geschilderde werkstukken uit eigen bron

  Data: 12 t/m 14 augustus
  Locatie: Atelier Marian Bax, Kuilseweg 18, 6584 DB Molenhoek.
  Aantal deelnemers: max. 8 
  Kosten: € 250,- (incl. materiaal, lunch, koffie en thee)

  Bij aanmelding voor 10 juni ontvang je 10% korting. Neem voor meer informatie contact op via 06 52664819 of joz.haagen@hetnet.nl
   
 • 15 augustus 2014 - 31 augustus 2014 Die Dreigroschenoper - Van nostalgie naar eigentijdse verbeelding
  Op een roestig kerkhof aan de Maas ploeteren gore onderkruipsels om te overleven. Niets gaat te ver als het om onszelf gaat.

  De personages lijken welhaast archetypes, vertegenwoordigers van onze diepste zielenroerselen. Oerkrachten en ongetemde emoties op een theatraal strijdtoneel aan de boorden van de ontembare rivier. 

  Waardige uitvoering
  Het legendarische theaterstuk uit 1928 van Bertolt Brecht, met de muziek van Kurt Weill, geeft theatermakers alle mogelijkheden om het publiek een immense spiegel voor te houden en te prikkelen tot individuele reflectie, maar zeker ook een gemeenschap met zichzelf te confronteren. Eerlijke, schrijnende en ingrijpende bezinning op een eveenens eerlijke, vervreemdende, aantrekkelijke en harde locatie - de bedelaarsopera waardig.

  Bijzondere plek
  In Velden, iets ten noorden van Venlo, in de buurt van het veerpontje, viel het oog van de artistieke leiding op een scheepswerf. Een scheepswerf waar de loods, de aanlegplaats en helling vanuit de Maas, de opgetakelde veerponten en de opslag van ijzer en staal getuigen van indrukwekkende, ambachtelijke en noeste bedrijvigheid. De voorbij stromende Maas vormt niet alleen het rustgevende decor, maar tevens ontstaat veel activiteit vanuit aanleggende boten: de waterkant neemt in het verhaal een belangrijke plek in. 

  Smeltkroes van culturen
  De cast - afkomstig uit Duitsland, Polen, Hongarije, Limburg en Amsterdam - bestaat uit jonge professionele talenten, oude rotten in het vak en bevlogen amateurs. Het muzikale decor wordt verzorgd door een professioneel orkest, aangevuld en uitvergroot door musici uit regionale harmonie- en fanfareorkesten. Door het inzetten van koorzangers als volk, bedelaar of hoer, worden diverse scenes massaler. De tekst is deels in het Nederlands, deels in het Duits, passend bij de smeltkroes van culturen en nationaliteiten die een havenomgeving van nature vormt. 

  Trucs en manipulatie
  Ondanks het feit dat de titel spreekt van 'opera', is de Dreigroschenoper een toneelstuk met 22 afzonderlijke zangnummers, in dit geval gezongen door geschoolde operazangers en acteurs. Het verhaal speelt in de penoze van Londen, waar de meest gezocht misdadiger Macheath - alias Mackie Messer oftewel Mack the Knife - omgang heeft met Polly, de dochter van Peachum, en tegen diens zin met haar trouwt. Mackie, de verpersoonlijking van het kwaad, komt oog in oog te staan met vader Peachum, koning van de bedelaars. Niet de Thames, maar de Maas vormt het decor van de zelfkant van de maatschappij. 

  Publiek
  Het publiek is noodzakelijk en echt aanwezig; regelmatig stappen de acteurs uit de zorgvuldig gecreëerde illusie en spreken het publiek rechtstreeks aan. Ontsnappen is onmogelijk... Ook het publiek wordt bij de strot gepakt; u bent bruiloftsgast, gaat naar het bordeel of dreigt te worden opgehangen. U wordt op verleidelijke wijze gedwongen zich in te leven, partij te kiezen en uiteindelijk uzelf de maat te nemen. 

  Regie: Cees Rullens
  Muzikale leiding: Nard Reijnders
  Uitvoeringen: 15, 16, 17 en 22, 23, 24 en 31 augustus
  Speeltijden: 20.30 uur, m.u.v. 31 augustus: 16.00 uur
  Locatie: Scheepswerf Smits, Velden (veerpont Velden/Grubbenvorst)
  Reserveren: € 18,- via www.oplocatie.org / € 20,- bij VVV winkels en aan de kassa

  Lees meer
 • 17 augustus 2014 - 20 augustus 2014 Vertelfestival 2014
  Voor de de vijftiende en laatste keer vindt het vertelfestival plaats in het Stadspark van Maastricht. Dus grijp uw kans om nog één keer te genieten van de verhalen in het park! Kijk voor het meer informatie en het volledige programma op www.vertelfestival.nl

  Ook de jeugdbibliotheek van Centre Céramique is weer aanwezig op het vertelfestival in het park. Bezoek het voorleesplein en droom lekker weg op de kussens met één van de vele boeken. Of kom luisteren naar de 4-daagse voorleesmarathon. We gaan samen met bekende en onbekende Maastrichtenaren heel veel verhalen voorlezen.

  Locatie: Mgr. Nolenspark (Stadspark Maastricht)
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 18 augustus 2014 - 23 augustus 2014 Bootcamp Saxofoon
  Saxofonisten van muziekverenigingen die zijn aangesloten bij de KNMO, kunnen dit jaar voor het eerst 'op saxofoonvakantie gaan'; samen met andere saxofonisten repeteren, concerteren én logeren op een prachtige locatie op het mooie Drentse platteland.

  Van 18 t/m 23 augustus vindt in Midden-Drenthe (nabij Beilen/Westerbork) een meerdaagse Bootcamp Saxofoon plaats o.l.v. professioneel saxofonist-dirigent Karl Veen, o.a. bekend van het Saxofoonorkest Drachten.

  Download de flyer voor een vooruitblik in de vorm van een fotocollage. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jeannet Boverhof, initiatiefnemer van de Bootcamp, via contact@jeannetboverhof.nl of 06 12787086.

  Maak gebruik van het aanbod van de gegarandeerde prijs van € 325,- p.p. (bij logeren in eigen tentje) o.v.v. “KNMO-aanbod” (ga voor reguliere prijzen naar www.buroreprise.nl).
 • 29 augustus 2014 - 07 september 2014 Cultura Nova 2014
  Ieder jaar vindt eind augustus/begin september het jaarlijkse zomerfestival Cultura Nova plaats in Heerlen en omgeving. Het multidisciplinaire, tiendaagse festival biedt een gevarieerd en grensoverschrijdend programma van theater, dans, film, muziek en beeldende kunst op bijzondere locaties. Kunstenaars en gezelschappen uit verschillende landen trachten op verschillende locaties en podia in Parkstad Limburg te verwonderen en te beroeren. Het festival speelt zich af op een aantal buitengewone locaties in Zuid-Limburg en de Euregio.

  Ga voor het volledige programma van Cultura Nova 2014, dat van vrijdag 29 augustus t/m zondag 7 september plaatsvindt, naar www.culturanova.nl.
 • 05 september 2014 - 13 september 2014 Witlox reprise
  Gezelschap: Toneelgroep De Bron
  Titel: Witlox
  Regie: Hanneke Som
  Speeldata: : 5, 6, 12 en 13 september
  Locatie: Kloosterruine Hoogcruts  47, Noorbeek . Denk bij koud weer aan warme kleding 
  Aanvang: 20.30 uur
  Spel: PAREL: Thea Mourmans en FEE: Susan Rouvroije 
  Meer informatie: toneelgroepdebron.nl
  Over de voorstelling: In hun frituur WITLOX wachten de tweelingzussen Fee en Parel al jaren op de Afrikaan Jossip. Ze hebben na de dood van hun moeder en hun barbaarse vader ‘der hond’ alleen nog elkaar. Met fantasieën over zeemeerminnen, het bespieden van dorpsgenoten en het herbeleven van mooie herinneringen, vertellen zij hun verhaal. Jossip, hij komt hen redden. Meh kumper waal?
   
  WITLOX is een grimmig sprookje met het eigenzinnig taalgebruik van de Vlaming Van de Wijdeven. In het Limburgs dialect van de Bron is het stuk nog even eigenzinnig, herkenbaar, scherp en poëtisch.


 • 06 september 2014 - 14 september 2014 Cinesud Masterclass - Filmproductie
  Cinesud organiseert een intensieve vierdaagse masterclass waarin alle fases van het productieproces gedetailleerd aan bod komen. De masterclass wordt gegeven door Désirée te Nuijl en vindt plaats op zaterdag 6, zondag 7, zaterdag 13 en zondag 14 september 2014 van 10.00 tot 16.00 uur bij C-Mill (Jan Campertstraat 5) in Heerlen.

  Think before you shoot!
  Of je nu een programma voor televisie maakt, een bedrijfsfilm, commercial of een korte of lange film voor de bioscoop; aan het maken van een georganiseerde en gedegen productieplanning ontkom je niet. Het vervaardigen van scènelijsten, breakdowns, draaischema’s en continuïteits- en dagrapporten is bij het maken van een (gedramatiseerde) audiovisuele productie (zowel voor film, televisie, theater als internet) aan de orde van de dag.

  Désirée te Nuijl, docente aan diverse nationale en internationale mediaopleidingen en gespecialiseerd in het productievak, neemt je tijdens de intensieve vierdaagse masterclass ‘productie’: Think before you shoot! stap voor stap mee door het gehele productieproces. Als deelnemer verwerf je inzicht in de vitale rol van de producent in het creatieve productieproces en de vitale rol en omvangrijke taak van de productieleider in de organisatie en logistiek van het volledige productieproces.

  In de praktijk
  Aan hand van internationaal gehanteerde werksystemen en -planningen, modelcontracten en praktijkvoorbeelden wordt duidelijk wat het productievak inhoudt; van de algemene fase, waarin het idee ontstaat en getest wordt, tot de preproductie, opnamen en de postproductie. Elke concrete vraag die tijdens dit proces opborrelt, komt aan bod. Ook zijn er meerdere praktische opdrachten in de cursus verwerkt. Vragen en vaardigheden die tijdens de workshop worden behandeld zijn:

  • wat is de taak van het production department?
  • hoe komen we van het idee tot de eerste opnamedag?
  • hoe ga je te werk bij het zoeken naar locaties, cast en crew?
  • hoe belangrijk zijn de rollen van de samenwerkende disciplines?
  • hoe belangrijk is de rol die de producent speelt in het creatieve productieproces?
  • hoe komt d.m.v. samenwerking tussen de verschillende specialisten een productie tot stand?
  • wat is een breakdown en waarom maken we deze per discipline?
  • hoe plannen we het gehele proces en de opnamen?
  • hoe belangrijk is de pre-productieplanning?
  • hoe richt je een productiekantoor in en hoe verdeel je de administratie?
  • welke set formulieren gebruiken we en wat is het belang daarvan?
  • …

  Als deelnemer verwerf je bovendien inzicht in de vier fasen van het productieproces, met alle daarbij behorende vaardigheden, zoals het maken van lijsten, breakdowns, planningen. Je leert vergadertechnieken om het proces te kunnen sturen, en verkrijgt kennis over de productionele spelregels, communicatielijnen en plantrajecten met de daarbij behorende deadlines, welke door alle vakdisciplines in het werkveld worden toegepast. Om de productionele organisatie en plansystemen praktisch uit te werken, te oefenen en te toetsen wordt gewerkt met een script van een korte film.

  Prijs: €275 (leden), €375 (niet leden), €225 (student). Prijzen zijn inclusief handboek t.w.v. € 41, lunch, drank en tussendoortjes. De deelnemers ontvangen een deelnamecertificaat. Alle prijzen zijn exclusief 21% BTW. De kosten voor deze masterclass zijn in veel gevallen volledig fiscaal aftrekbaar als bedrijfskosten of in geval van toekomstig beroep of functie als studiekosten!

  Aanmelden kan ook door een mail te sturen naar info@cinesud.nl. 

  Lees meer
 • 28 september 2014 - 05 oktober 2014 KnalFilmFestival
  Heb jij er altijd al van gedroomd om een bekend acteur te worden? Of ben je ervan overtuigd dat er een geweldige filmproducent in je schuilgaat? Zou je wel eens met een professionele camera willen filmen? Of wil je gewoon alles te weten komen over het monteren van een film? JongNL Limburg bied je, in samenwerking met PJP Filmstudio's, de LOVA (Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs) en het Huis voor de Kunsten Limburg, een dag aan die geheel in het teken staat van film: het KnalFilmFestival!

  Samen met andere jongeren ga je brainstormen over een thema, schrijf je een filmscript, zoek je een filmlocatie uit, ga je (onder begeleiding van filmers van de LOVA) opnames maken met professionele film- en geluidsapparatuur, acteer je en monteer je alle opnames tot een film. Op het einde van de dag worden alle filmpjes op feestelijke wijze getoond op het witte doek. Jouw familie en vrienden zijn uiteraard ook uitgenodigd voor de première. Tijdens de première zijn ook juryleden aanwezig. Zij belonen het creatiefste filmpje met een mooie prijs. Meedoen aan het KnalFilmFestival is dus niet alleen leuk, maar je kunt er ook een prijs mee winnen!

  Zit jij in de brugklas, of in de tweede klas van het voortgezet onderwijs en ben je aangesloten bij JongNL, Jeugdwerk Limburg, Scouting Limburg of het Bisdom? Dan kun je deelnemen aan het festival.

  In 2014 vindt het KnalFilmFestival twee keer plaats, op zondag 28 september in het Maaslandcentrum in Elsloo en op zondag 5 oktober in DOK6 in Panningen. De exacte tijden en het programma worden t.z.t. bekendgemaakt op www.jongnl.nl.   

  Lees meer
 • 03 oktober 2014 - 05 oktober 2014 De Nederlandse Dansdagen geeft toekomst van de dans mede vorm
  Festival de Nederlandse Dansdagen geeft de toekomst van de Nederlandse dans mede vorm. Het festival pioniert met landelijke en Europese projecten die nieuwe relaties aangaan met andere disciplines, maatschappelijke thema’s en nieuw publiek. Met prestigieuze partners en op spannende plekken. Op 3, 4 en 5 oktober 2014 zijn deze projecten, naast de meest indrukwekkende voorstellingen van het afgelopen seizoen, te zien in Maastricht.
   
  Performing Gender
  Gendervraagstukken zijn nog steeds onderwerp van discussie in onze huidige maatschappij. Het Europese project Performing Gender, waarin verschillende Europese festivals intensief samenwerken met partners als het Museum Reina Sofia in Madrid, het Museo di Arte Contemporanea (MSU) in Zagreb en het Bonnenfanten Museum en de Jan van Eyck Academie in Maastricht, agendeert deze thematiek. Gedurende twee jaar buigen zestien choreografen en beeldend kunstenaars uit Italië, Spanje, Kroatië en Nederland zich over de thema’s gender, identiteit en seksuele oriëntatie, waarbij ze stereotypen bevragen en nieuwe beelden creëren. In de betrokken musea maken ze innovatieve doorlopende performances op de grens van dans en beeldende kunst. Het publiek beweegt zich langs en door deze ‘exposities’. Tijdens de Nederlandse Dansdagen gaat werk van o.a. Jordi Cortés, Alessandro Sciarroni, Connor Schumacher en Oscar Santillan in première. Andere betrokken kunstenaars uit Nederland zijn Jan Martens, Cecilia Moisio en Juanjo Arques.
   
  Distinguished Dreams
  In samenwerking met festival FASHIONCLASH in Maastricht gaf de Nederlandse Dansdagen vijf opkomende choreografen, waaronder Loïc Perela en Jasper van Luijk, en vijf talentvolle modeontwerpers, waaronder Sara Vrugt en Jivika Biervliet, de opdracht een nieuw, kort werk te maken. Deze vijf werken worden getoond in een pop-up store in winkelcentrum Mosae Forum.  Daar koop je geen kleding maar dans. Voor elk item van ongeveer 10 minuten betaal je 2 euro, maar uiteraard kan je ze ook alle vijf zien. Distinghuished Dreams is een gezamenlijk project van festival de Nederlandse Dansdagen en FASHIONCLASH en wordt mogelijk gemaakt door de BNG Bank en het BNG Cultuurfonds in het kader van hun jubileumproject Eeuwige Jeugd. Voor Distinghuished Dreams wordt samengewerkt met jonge dansers van de Opleiding Dans Maastricht en ArtEZ Vooropleiding Dans Venlo.
   
  (OLD)Fashion(ed)
  In navolging van het tweejarige Europese project Act Your Age, dat het ouder wordende lichaam centraal stelde, wordt in (OLD)Fashion(ed) wederom aandacht besteed aan het thema leeftijd. Dit keer in combinatie met dans, mode en ambachtelijkheid. Vier choreografen, vier modeontwerpers en vier ambachtslieden gaan samen met niet geschoolde dansers tussen de 63 en 80 jaar aan het werk. Het resultaat is vier dansante modeshows, of vier modieuze choreografieën, waarin de kostuums beïnvloed zijn door ambachten als metaal bewerken, papierscheppen, strovlechten en stroop maken. Verbonden aan dit bijzondere project, dat in samenwerking met FASHIONCLASH Maastricht en Museum aan het Vrijthof tot stand kwam, zijn choreografen Andrea Leine, Dunja Jocic, Dario Tortorelli en Ronald Wintjens en modeontwerpers Linda Friesen, Romy van Eijk, Anke Huyben en Sabine Staartjes. (OLD)Fashion(ed) wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie in het kader van hun ouderenparticipatieregeling.
   
  Op vrijdag 3 oktober vindt het inhoudelijke debatprogramma Dutch Dance Dialogues plaats waarin de thema’s Dans en Mode en Dans en Gender aan bod komen.
   
  Festival de Nederlandse Dansdagen 2014 vindt op 3, 4 en 5 oktober voor de 17e keer plaats in Maastricht en het is het vijfde festival dat wordt vormgegeven onder leiding van directeur Peggy Olislaegers. De bourgondische stad aan de oevers van de Maas ademt drie dagen lang dans, van ’s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Naast bovenstaande projecten toont het festival de meest indrukwekkende dansproducties van afgelopen jaar, van zowel aanstormende choreografen als van gevestigde gezelschappen. Van urban dance en avant-garde tot klassiek ballet en moderne dans. Dit jaar selecteerde de programmaredactie:
  - I Have A Dream, DOX
  - Smell of Bliss, LeineRoebana
  - SHIROKURO, NBprojects
  - ROSES, De Dansers
  - Love-ism | The Problem of Our Being Together, Mor Shani
  - Heritage, Shailesh Bahoran
  - Naked Lunch, Club Guy & Roni
  - R_ESISTERE, Giulio D’Anna (première, winnaar Prijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2013)
  - The Dog Days are Over, Jan Martens
  - Dances with Harp, Het Nationale Ballet (Hans van Manen)
  - Blind Spot, Scapino Ballet Rotterdam (Felix Landerer)
  - Kleines Requiem, Introdans (Nils Christe)
  - Romance, Het Nationale Ballet (Ton Simons)
  - Schwalbe zoekt massa, Schwalbe
  - De Soprano’s, ICKamsterdam i.s.m. Opera Zuid (première)
   
  Op het festival worden ook de belangrijkste Nederlandse dansprijzen, de Zwanen, voor de meest indrukwekkende dansproductie en de meest indrukwekkende dansprestatie van afgelopen seizoen uitgereikt.
   
  Midden juli komen de eerste voorstellingen van het festivalprogramma online en start de kaartverkoop op www.nederlandsedansdagen.nl.
 • 03 oktober 2014 - 12 oktober 2014 Jubileumconcert Gospelkoor Hulsberg: Sing Sing Sing!
  Ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan, verzorgt Gospelkoor Hulsberg in oktober het jubileumconcert Sing, Sing, Sing!. Een concert met de mooiste muziek van de afgelopen 45 jaar: muziek bij belangrijke historische gebeurtenissen, uit beroemde musicals of van de invloedrijkste popgroepen van vroeger en nu. U hoort onder andere nummers van Queen, Abba en Adèle voorbij komen en er wordt een gastoptreden verzorgd door Ritmo Jazzballet. De uitvoering staat onder regie van Gwen van Genderen.

  Het Gospelkoor Hulsberg bestaat uit ongeveer 60 zangers en zangeressen in de leeftijd van 18 tot 70 jaar, afkomstig uit heel Zuid-Limburg. Ze worden muzikaal ondersteund door hun eigen band, dit alles onder de bezielende leiding van dirigent Paul Lemmens.

  Data
  - vrijdag 3 oktober om 20.00 uur in de Borenburg in Voerendaal
  - vrijdag 10 oktober om 20.00 uur in Gemeenschapshuis 'De Lange Berg' in Hulsberg
  - zondag 12 oktober om 15.00 uur in het Asta-theater in Beek

  Kaarten (incl. 1 donsumptie): voorverkoop €7,50 (bestellen via de koorleden of deze link) / kassa € 9,50

  Ga voor meer informatie naar www.facebook.com/gospelkoorhulsberg.hulsberg of stuur een e-mail naar singsingsinggospelkoor@gmail.com.
 • 12 oktober 2014 - 02 november 2014 Bijscholing methodiek klassiek ballet
  Het Huis voor de Kunsten Limburg organiseert een tweedaagse bijscholing methodiek klassiek ballet voor dansdocenten. Liesbeth Wiertz coördineert sinds 1989 de ArtEZ Vooropleiding Dans Venlo, daarvoor nam zij voor Limburg deel aan het Experiment Gespreide Vooropleidingen Dans van het Ministerie van CRM. Onder haar bezielende leiding kwam menig jong talent stevig op de dansbenen te staan en stroomden leerlingen door naar de dansacademies in binnen en buitenland. Na enthousiaste reacties op een eerste serie lessen methodiek aan docenten die op vrijdagen in Venlo trainen, volgt nu een tweedaagse intensieve bijscholing methodiek. We hebben Liesbeth gevraagd haar ervaring en methode in het doceren van klassiek ballet, ontwikkeld in de afgelopen 40 jaar, te delen.
   
  Liesbeth: "Vaak is het zo bij lessen klassieke dans dat je dingen doet omdat ze nu eenmaal zo zijn, omdat je dat ooit zelf ook zo hebt geleerd. De tweedaagse gaat in op hoe je lessen klassieke dans een logica en vanzelfsprekendheid kunnen krijgen door juiste opbouw van de oefenstof en bewuste inzet van muzikaliteit."
   
  Data: zondag 12 oktober en 2 november 2014
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Dansstudio’s Valuascollege Venlo
  Docent: Liesbeth Wiertz
  Kosten: € 75,- voor 2 dagen

  Meld je aan door vóór 15 oktober een mail te sturen naar abarbou@hklimburg.nl.
 • 17 oktober 2014 - 19 oktober 2014 Limburg Foto
  Fotoliefhebbers kunnen tweejaarlijks hun hart ophalen als de Fotobond Limburg de fotowedstrijd en -expositie Limburg Foto organiseert. Amateurfotografen die lid zijn van de Bond van de Nederlandse Amateur Fotografen Verenigingen (BNAFV) krijgen dan de kans op foto's in te zenden. Het is een grote eer om als amateurfotograaf geselecteerd te worden voor Limburg Foto. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een groot aantal fotografen gebruik maakt van het recht om maximaal acht werken in te leveren. Een deskundige jury maakt de uiteindelijke selectie voor de expositie Limburg Foto. Tijdens de opening van de foto expositie worden de winnaars van Limburg Foto bekend gemaakt.

  De eerstvolgende editie van Limburg Foto vindt plaats van 17 t/m 26 oktober 2014. Op vrijdag 17 oktober zal de feestelijke opening van de foto expositie en de prijsuitreiking van Limburg Foto 2014 plaatsvinden. Op zaterdag 18 en zondag 19 oktober wordt dit jaar voor het eerst een breed programma voorzien met diverse fotografieworkshops, -lezingen, etc. Het programma van beide dagen vindt u te zijner tijd terug op www.hklimburg.nl/limburgfoto.
 • 06 november 2014 - 16 november 2014 TROMP Percussion Competition Eindhoven 2014
  De jury van de TROMP Percussion Competition Eindhoven heeft 30 internationale deelnemers geselecteerd voor het slagwerkconcours dat plaatsvindt van 6 t/m 16 november. Het Eindhovense concours is sinds de specialisatie in slagwerk in 2010 het enige tweejaarlijkse concours voor solo-slagwerk ter wereld. De deelnemers werden geselecteerd uit 110 inschrijvingen, een record aantal sinds de specialisatie. 

  Naast het concours biedt TROMP Percussion Eindhoven ook een uitgebreid festivalprogramma met gerenommeerde namen uit een breed scala aan genres, van techno tot jazz. Zo opent Detroit techno legende Jeff Mills het festival in een uniek concert met het Residentie Orkest en de New Yorkse slagwerkgroep SO Percussion op 7 november.

  De deelnemersselectie bestaat uit 23 mannen en 7 vrouwen uit 15 verschillende landen. De jury, met onder anderen de legendarische slagwerker Mark Pekarsky (Rusland), beoordeelde de kandidaten individueel op basis van geanonimiseerde audio-opnamen. Een flinke klus; naast een record aantal inschrijvingen was ook het niveau wederom hoog. Een resultaat dat mede te danken is aan de Repertoire Days met masterclasses van juryleden en laureaten in onder anderen Boston, Shanghai, Moskou en Tokio. Direct na de finale, op zondag 16 november, maakt de jury de winnaar bekend. Naast geldprijzen biedt het TROMP concours een uitgebreid laureatenprogramma.

  Kaartverkoop
  De eerste twee rondes en de halve finale vinden plaats bij Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven en zijn gratis toegankelijk. Kaarten voor de finale zijn te bestellen via www.tromppercussion.nl. Op deze site vind je ook meer informatie over het concours en festival.
 • 21 november 2014 - 29 november 2014 De flat van Jet
  Gezelschap: Volkstoneel Kerkrade
  Titel: De flat van Jet
  Regie: Joop Omloo
  Speeldata: 21, 22, 28 en 29 november
  Locatie: Abdij Rolduc ( Aula Major), Heyendallaan 83, 6464 EP, Kerkrade. 
  Aanvang: 20.00 uur
  Over de voorstelling: De Flat van Jet’ is een klucht, niet een gewone natuurlijk, maar wel een echte, met deuren en overspel en misverstanden. Alles d’r op en d’r aan.  Jet heeft een flat in de stad waar ze haar minnaar Karel ontmoet. Maar ze wil van hem af. En de flat heeft ze dan eigenlijk ook niet meer nodig. Karel, die ook getrouwd is – wat Jet niet weet want ze is nogal jaloers – leent de flat wel eens uit aan zoon André, die daar wel eens met een vriendinnetje komt. Maar dan neemt één van die vriendinnetjes, Natas, die op zoek is naar woonruimte, Veertje, de dochter van Jet, mee, want die zoekt ook. En dan gaat het mis. Jet mag niet weten dat… en Karel mag niet weten dat… en Veertje mag helemaal niet weten dat… En dan verschijnt ook nog eens Jules de man van Jet en die mag helemaal niets weten! De Flat van Jet is niet een onvervalste maar een vervalste klucht. 
 • actueel

 • 23 juli 2014 19:30 - 21:30 Literaire Zomer in Heuvellandbibliotheek Vaals - Sabine Kray met het boek Diamanten Eddie
  De Heuvellandbibliotheken Vaals en Valkenburg nemen dit jaar deel aan het Duits-Nederlands literatuurfestival Literarischer Sommer/Literaire Zomer 2014. Bibliotheek Vaals presenteert op 23 juli de auteur Sabine Kray met het boek 'Diamanten Eddie'.…
  De Heuvellandbibliotheken Vaals en Valkenburg nemen dit jaar deel aan het Duits-Nederlands literatuurfestival Literarischer Sommer/Literaire Zomer 2014. Bibliotheek Vaals presenteert op 23 juli de auteur Sabine Kray met het boek 'Diamanten Eddie'.

  Ze noemen hem Diamanten Eddie, hij is gespecialiseerd in juwelen en bont. Altijd elegant gekleed, charmant en intelligent is Edward Kray een graag geziene gast aan de speeltafels en in de bars van Mönchengladbach. Hij reist dwars door Europa, maakt geen plannen, spaart niets; een leven in het nu. Maar in zijn dromen stapelen de beelden uit het verleden zich bedreigend op. Bij de eerste luchtaanval van de Duitsers op het Zuidoost-Poolse Zamość verliest hij op zijn vijftiende zijn familie en wordt als dwangarbeider naar Duitsland gedeporteerd. Zes jaar lang moest hij in straf- en werkkampen de grenzen van het draaglijke ervaren. Edward overleeft en blijft ook na 1945 in Duitsland.

  Sabine Kray werd in 1984 geboren in Göttingen. Na haar studie Amerikanistiek stond ze voor de keuze: ofwel promoveren of eindelijk de waarheid over haar grootvader leren kennen. Na vele maanden van bezoeken aan instanties, archieven en gesprekken met tijdgenoten, onder wie de voormalige profvoetballer Günter Netzer, ontstond het verhaal van een uitzonderlijke persoon. Sabine Kray woont als schrijfster en vertaalster in Berlijn.

  Literarischer Sommer/Literaire Zomer 2014
  Dit jaar houdt het openingsevenement van de 15e Literaire Zomer rekening met het tweede, voor talloze mensen belangrijke festival: precies op een rustdag tijdens het WK voetbal op 10 juli presenteert Saša Stanišić, die dit jaar de Prijs van de Leipziger Buchmesse won, in Krefeld zijn nieuwe roman. Dan rolt de literaire bal door de steden die deelnemen, waarbij er aan Nederlandse zijde twee nieuwe partners zijn bijgekomen: naast Vaals zijn nu ook de steden Kerkrade en Valkenburg van de partij. Uit Nederland zullen weer enkele auteurs aanwezig zijn: 'oude' bekenden zoals Otto de Kat en Arnon Grünberg, maar ook schrijvers die voor de eerste keer bij de Literaire Zomer zijn, zoals Hans Croiset, Peter Buwalda, Elvis Peeters en Toine Heijmanns.

  Kosten: € 5,- (incl. 1 consumptie)

  Reserveren is gewenst.
   
  Lees meer
 • 25 juli 2014 16:30 - 18:00 Openluchtconcert Hampshire County Junior Band
  The Hampshire County Youth Band, opgericht in 1963, presenteert zich op 25 juli om 16.30 uur in het Openluchttheater De Abdijhof in Thorn. 

  Onder leiding van dirigent Jock McKenzie bereiken de muziekstudenten telkens weer een hoog muzikaal…
  The Hampshire County Youth Band, opgericht in 1963, presenteert zich op 25 juli om 16.30 uur in het Openluchttheater De Abdijhof in Thorn. 

  Onder leiding van dirigent Jock McKenzie bereiken de muziekstudenten telkens weer een hoog muzikaal niveau tijdens hun plaatselijke, nationale en internationale optredens. Ze brengen in De Abdijhof een gevarieerd muzikaal programma.Na een bezoek aan België (2012) is dit jaar Nederland aan de beurt om kennis te maken met deze enthousiaste groep jeugdige muzikanten.

  Entree: gratis
 • augustus
 • 02 augustus 2014 - 03 augustus 2014 Poetry Corner op Solar 2014
  Van 31 juli t/m 3 augustus vindt aan de Maasplassen in Roermond de 10e editie van Solar Festival Weekend plaats, het meest kleurrijke, creatieve cross-over festival van Europa.

  Op zaterdag 2 en zondag 3 augustus is Poetry Corner aanwezig…
  Van 31 juli t/m 3 augustus vindt aan de Maasplassen in Roermond de 10e editie van Solar Festival Weekend plaats, het meest kleurrijke, creatieve cross-over festival van Europa.

  Op zaterdag 2 en zondag 3 augustus is Poetry Corner aanwezig op Solar 2014. Poetry Corner schrijft gedichten op maat, over ieder gewenst onderwerp én binnen 6 minuten klaar, inclusief voordracht. 

  Ben jij aanwezig op Solar 2014? Ga dan zeker even langs de Poetry Corner caravan voor een speciaal voor jou 'op maat geschreven' gedicht!

  Lees meer
 • 02 augustus 2014 17:00 - 18:30 Boekpresentatie 'Schampschot'
  In augustus 1914 werd een stippellijn op de kaart plotseling de scheidslijn tussen oorlog en vrede. Maar het was een illusie te denken dat alles in het neutrale Nederland zijn normale gang kon blijven gaan. In de jaren die volgden, was aan de…
  In augustus 1914 werd een stippellijn op de kaart plotseling de scheidslijn tussen oorlog en vrede. Maar het was een illusie te denken dat alles in het neutrale Nederland zijn normale gang kon blijven gaan. In de jaren die volgden, was aan de grens het kanongebulder nooit ver weg, en de vluchtelingenstromen, de doden en gewonden, de politieke koehandel, criminaliteit, spionage en overbevolking sloegen de grensstreek volkomen uit het lood. Ook voor Eijsden zou de wereld na 1914 nooit meer dezelfde zijn.

  Het Familiemuseum en uitgeverij Balans nodigen u van harte uit voor de presentatie van Schampschot. Een klein Nederlands dorp aan de rand van de Groote Oorlog op zaterdag 2 augustus om 17.00 uur in Het Familiemuseum, Breusterstraat 27 in Eijsden. In Schampschot koppelt Paul van der Steen op ingenieuze wijze het grote verhaal van de Eerste Wereldoorlog aan de geschiedenis van het dorp Eijsden.
   
  Programma zaterdag 2 augustus, aanvang 17.00 uur
  Welkomstwoord door Leo Barjesteh van Waalwijk van Doorn, directeur van Het Familiemuseum
  Introductie Schampschot door Catharina Schilder, redacteur van Balans
  De Eerste Wereldoorlog in groot perspectief door …
  Interview met Paul van der Steen 
  Overhandiging eerste exemplaar Schampschot
  Borrel
 • 14 augustus 2014 - 15 augustus 2014eigen project Intraindagen euregio 2014
  Voor de vierde maal organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg intraindagen voor dansdocenten in de Euregio. De intraindagen worden in samenwerking met het Theater aan het Vrijthof georganiseerd in de dansstudio van het industriële pand AINSI.…
  Voor de vierde maal organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg intraindagen voor dansdocenten in de Euregio. De intraindagen worden in samenwerking met het Theater aan het Vrijthof georganiseerd in de dansstudio van het industriële pand AINSI.

  Data: 14 en 15 augustus
  Lessen:
  - 10.00-11.30 uur Klassiek ballet (docent Gideon Poirier)
  - 12.00-13.30 uur Modern (docent Stefan Ernst)
  - 14.00-15.30 uur Modern jazz (docent Uri Eugenio)

  Locatie: Dansstudio AINSI, Lage Kanaaldijk 113a, Maastricht
  Kosten: € 10,- per les
   
  Lees meer
 • 17 augustus 2014 15:00 - 16:30 Literaire muziekwandeling waar poëzie in zit
  Maastricht zit vol muziek: conservatorium, harmonieën en fanfares, Maastreechter Staar, orgels, André Rieu en Olterdissen. Op 17 augustus neemt Jet van Aalst (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht, VLAM) u mee op een poëtische muziekwandeling…
  Maastricht zit vol muziek: conservatorium, harmonieën en fanfares, Maastreechter Staar, orgels, André Rieu en Olterdissen. Op 17 augustus neemt Jet van Aalst (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht, VLAM) u mee op een poëtische muziekwandeling door een mooi stukje Maastricht: het Jekerkwartier.

  Laat u verrassen door de muzikale ogen van dichters! Onder deskundige leiding wordt een gedicht op maat ter plekke gelezen en besproken.

  Startpunt: Pesthuyspodium, Vijfkoppen 1, Maastricht
  Deelname: € 6,- / € 5,- voor VLAM-leden
  Aanmelden :info@vlammaastricht.nl

  Lees meer
 • 28 augustus 2014 20:15 - 22:15 Literaire Zomer in Heuvellandbibliotheek Valkenburg - Anila Wilms “Das albanische Öl oder Mord auf der Strasse des Nordens"
  De Heuvellandbibliotheken Vaals en Valkenburg nemen dit jaar deel aan het Duits-Nederlands literatuurfestival “Literarischer Sommer / Literaire Zomer 2014”. Bibliotheek Valkenburg presenteert op 28 augustus de auteur Anila Wilms. Zij leest…
  De Heuvellandbibliotheken Vaals en Valkenburg nemen dit jaar deel aan het Duits-Nederlands literatuurfestival “Literarischer Sommer / Literaire Zomer 2014”. Bibliotheek Valkenburg presenteert op 28 augustus de auteur Anila Wilms. Zij leest voor uit haar nieuwste werk “Das albanische Öl oder Mord auf der Strasse des Nordens”.
   
  Twee jonge Amerikanen worden aan het begin van de jaren twintig op een brug in de noordelijke, lastig toegankelijke Albaanse bergen vermoord. Drie herders zijn getuigen, een Duitse ingenieur brengt de twee doden en hun ernstig verwonde Albaanse chauffeur met zijn vrachtwagen naar Tirana.
   
  Daar breekt een panische activiteit uit: de Amerikaanse ambassadeur vermoedt een aanslag van concurrerende geheime diensten uit Engeland of Italië op Amerikaanse oliebelangen en laat een marineschip aanrukken. Het hoofd van de politie laat de vermeende daders executeren en hun lijken op de markt in Tirana tentoonstellen en de rouwdienst om de dode Amerikanen mondt uit in een éclat tussen de Albaanse minister van defensie en de bisschop.

  Anila Wilms werd in 1971 geboren in Tirana. Haar moeder stamt uit een gegoede familie van politiek invloedrijke beys, die na 1945 als de 'natuurlijke' vijanden van het communistische regimes werden onteigend en uit de macht ontzet. Van 1989 tot 1993 studeerde ze geschiedenis en filologie in Tirana. Met een DAAD-beurs kwam ze in 1994 naar Berlijn, waar ze sindsdien als auteur en freelance schrijfster woont. Ze schreef deze roman in het Albaans en Duits.

  Kosten: 5 euro, inclusief 1 consumptie, reserveren gewenst
   
  Literatuurfestival "Literarischer Sommer / Literaire Zomer 2014"
  Dit jaar houdt het openingsevenement van de 15e Literaire Zomer rekening met het tweede, voor talloze mensen belangrijke festival: precies op een rustdag tijdens het WK voetbal op 10 juli presenteert Saša Stanišić, die dit jaar de Prijs van de Leipziger Buchmesse won, in Krefeld zijn nieuwe roman. Dan rolt de literaire bal door de steden die deelnemen, waarbij er aan Nederlandse zijde twee nieuwe partners zijn bijgekomen: naast Vaals zijn nu ook de steden Kerkrade en Valkenburg van de partij. Uit Nederland zullen weer enkele auteurs aanwezig zijn: 'oude' bekenden zoals Otto de Kat en Arnon Grünberg, maar ook schrijvers die voor de eerste keer bij de Literaire Zomer zijn, zoals Hans Croiset, Peter Buwalda, Elvis Peeters en Toine Heijmanns. 
  Lees meer
 • september
 • 04 september 2014 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Lucretius' De rerum natura; leerdicht over de filosofie van Epicurus
  In de eerste eeuw voor Christus, een van de roerigste perioden in de Romeinse geschiedenis, schreef Titus Lucretius Carus een even uniek als opvallend werk: 'De rerum natura'. Hij stelde zich ten doel de filosofie van de Griek Epicurus aan…
  In de eerste eeuw voor Christus, een van de roerigste perioden in de Romeinse geschiedenis, schreef Titus Lucretius Carus een even uniek als opvallend werk: 'De rerum natura'. Hij stelde zich ten doel de filosofie van de Griek Epicurus aan zijn mede-Romeinen uit te leggen en hen te overtuigen van de juistheid daarvan. Dat deed hij door er een leerdicht over te schrijven, met alle moeilijke eisen die aan dat genre gesteld werden. Daarbij kwam dat een Latijns begrippenapparaat voor dergelijke teksten nog ontwikkeld moest worden.

  Over de auteur is vrijwel niets bekend, maar uit de tekst spreekt een (volgens sommigen manische) gedrevenheid om de lezer te overtuigen. Tegelijk is Lucretius ook baanbrekend geweest als dichter; Vergilius is in dit opzicht schatplichtig aan hem. Laat u verrassen door deze levende Romein in een lezing door classicus Emile Molenaar.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
                             
                                         
  Lees meer
 • 06 september 2014 00:00 - 00:00 Zing mee met Venray Sing-in together!
  De dames van Venrode, een popkoor uit Venray, staan in de startblokken om een unieke Sing-In te organiseren op 6 september in Venray. Ervaren koorzanger of juist niet? Iedereen van 18 jaar of ouder, vrouw énman, kan zich opgeven voor deze muzikale…
  De dames van Venrode, een popkoor uit Venray, staan in de startblokken om een unieke Sing-In te organiseren op 6 september in Venray. Ervaren koorzanger of juist niet? Iedereen van 18 jaar of ouder, vrouw énman, kan zich opgeven voor deze muzikale dag. Onder leiding van bekende Nederlander Gregor Bak studeren de deelnemers bekende nummers in en geven ze in een groot dagkoor een concert voor publiek.

  Het motto van de dag is 'kom onder de douche uit en laat je stem horen!'. Deelnemers hoeven geen zangervaring te hebben, maar “misschien schuilt er wel een podiumbeest in je en we garanderen je in ieder geval een daverend applaus!”, beloven de dames van Venrode. Koorleden van de vele koren uit Venray en omgeving zijn ook van harte welkom. Zij krijgen de kans om een ander zanggenre te komen ervaren dan dat van hun eigen koor. Het aangeboden repertoire van de dag is zeer gevarieerd; pop-, musical, klassieke- en Nederlandstalige muziek passeren de revue. Een nummer in het dialect zal ook niet ontbreken. Juist door samen te zingen in een groot koor en veel variatie te bieden in muziekgenres, laat Venrode de deelnemers ervaren hoe muziek mensen bij elkaar brengt. Dat maakt de dag zo uniek.

  Venrode heeft Gregor Bak ingehuurd om deze speciale dag te begeleiden. De dirigent is bekend van diverse tv-programma’s,  waaronder 'Zo vader, zo zoon' en 'Thank you for the music'. Gregor Bak is een veelzijdige en muzikale man die de deelnemers moeiteloos meeneemt in een dag samen mooie muziek maken.

  Aanmelden liefst voor 12 juli via de website www.venrode.nl; daar is ook meer informatie te vinden.
 • 06 september 2014 10:00 - 13:00 Workshop podiumpresentatie
  Een actieve en leerzame start van het nieuwe koorseizoen! In samenwerking met de Eindhovense Korenfederatie en CKE organiseert Stichting Maestro op 6 september in Eindhoven een workshop Podiumpresentatie voor koren en hun dirigenten. Docent…
  Een actieve en leerzame start van het nieuwe koorseizoen! In samenwerking met de Eindhovense Korenfederatie en CKE organiseert Stichting Maestro op 6 september in Eindhoven een workshop Podiumpresentatie voor koren en hun dirigenten. Docent is Walter Roozendaal, als theaterdocent en regisseur verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam en auteur van het 'Handboek Podiumpresentatie'.
   
  Het mooiste geluid van de wereld maken, dáár gaat het om voor koorzangers. Dat is hun hobby, hun passie. Maar wanneer je het podium opstapt ontdek je dat er in de omgangmet publiek nog veel meer speelt. Hoe meer je daar van weet, hoe helderder je een optreden kunt vormgeven. Over presentatie kun je nadenken, besluiten nemen, en je kunt je er in oefenen of in laten begeleiden.

  Podiumpresentatie betekent in deze workshop eerst: hoe je op het podium staat. Dus je algemene uitstraling en communicatie wanneer je opkomt, muziek maakt, een aankondiging doet en applaus ontvangt. Daarnaast komt aan de orde hoe je, nog steeds in een gewone kooropstelling, de betekenis van je zang helder kunt laten overkomen.

  Deze interactieve workshop biedt volop inspiratie aan zowel koordirigenten als koorzangers. In het eerste gedeelte maak je aan de hand van enkele oefeningen kennis met de basisprincipes van een goede uitgangshouding en communicatie met je publiek. Vervolgens maakt Walter Roozendaal met behulp van een demonstratiekoor duidelijk hoe je met eenvoudige middelen de betekenis van wat je zingt zo goed mogelijk kunt laten overkomen. En uiteraard wordt gezorgd voor een gezamenlijke afsluiting. Tussendoor is er volop gelegenheid om vragen te stellen.

  Datum: 6 september
  Tijd: 10.00-13.00 uur
  Locatie: Grote zaal van CKE, Pastoor Petersstraat, Eindhoven
  Kosten: € 27,50 per persoon (incl. koffie/thee)
  Aanmelden: via www.stichtingmaestro.nl of info@stichtingmaestro.nl (Ramon van den Boom); inschrijven bij voorkeur voor de zomervakantie!
   
  Korting
  Wil je deelnemen met (een deel van) je koor? Bij inschrijving met ten minste 10 personen tegelijk wordt de deelnemersbijdrage € 25,- per persoon. Bij inschrijving met 20 personen of meer wordt de deelnemersbijdrage € 20,- per persoon. Voorwaarde is wel dat één contactpersoon alle deelnemers als groep aanmeldt en dat de betaling voor deze groep in één keer voldaan wordt. Voor koren die zijn aangesloten bij de Eindhovense Koren Federatie (EKF) bestaat de mogelijkheid om voor deze activiteit een tegemoetkoming in de kosten te krijgen van maximaal € 180,-. Informeer bij EKF naar de voorwaarden.
 • 07 september 2014 11:30 - 17:00eigen project Schrijf, schrijver, schrijfst 2014
  Op zondag 7 september van 11.30-17.00 uur vindt in Centre Céramique Maastricht de tweede editie van ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ plaats. Dé dag om je te laten inspireren door schrijvers, uitgevers en andere kenners van het geschreven…
  Op zondag 7 september van 11.30-17.00 uur vindt in Centre Céramique Maastricht de tweede editie van ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ plaats. Dé dag om je te laten inspireren door schrijvers, uitgevers en andere kenners van het geschreven woord! Er zijn interviews, optredens, schrijfworkshops, een live leesclub, een schrijfconsult, een kinderprogramma en een informatiemarkt. Presentator Leon Verdonschot zal onder anderen uitgever Oscar van Gelderen (Lebowski Publishers), schrijvers Roman Helinski, Hanneke Hendrix en Marente de Moor en de scenarioschrijver van Flikken Maastricht interviewen. 

  Voor schrijvers én lezers
  Iedereen die graag schrijft en/of leest is van harte welkom bij ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’. Volg bijvoorbeeld een schrijfworkshop, leer de puntjes op de ‘i’ zetten of kom luisteren naar mensen die alles weten over het schrijfproces en hoe jouw boek een succes kan worden. Ook als je zelf geen schrijfambities hebt, kun je genieten van diverse boeiende optredens en interviews. Voor de kinderen is er een speciaal programma met Limburgse kinderboekenschrijvers en op de informatiemarkt vind je véél boeken, mooie schrijfspullen, informatie over schrijfcursussen en meer!
   
  Je mag de hele dag blijven, maar even binnenlopen om bij dat ene interview of optreden te zijn is ook prima. Aanmelden is alleen nodig voor de schrijfworkshops, de voorproefjes, het schrijfconsult en de live leesclub. Dat doe je via www.hklimburg.nl/schrijversdag. De dag is gratis; alleen voor de schrijfworkshops van 1,5 uur betaal je 5 euro per persoon (per workshop).
   
  Deze tweede editie van ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ wordt georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Centre Céramique en het Letterkundig Centrum Limburg.
  Lees meer
 • 07 september 2014 11:30 - 17:30eigen project Workshop scenarioschrijven tijdens 'Schrijf, Schrijver, Schrijfst'
  Op zondag 7 september a.s. van 11.30-17.00 uur vindt in Centre Céramique Maastricht de tweede editie van Schrijf, schrijver, schrijfst plaats, georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Centre Céramique en het…
  Op zondag 7 september a.s. van 11.30-17.00 uur vindt in Centre Céramique Maastricht de tweede editie van Schrijf, schrijver, schrijfst plaats, georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Centre Céramique en het Letterkundig Centrum Limburg. Het belooft een inspirerende dag te worden met een mix van onder andere interviews, optredens en schrijfworkshops. Presentator is Leon Verdonschot. Hij interviewt onder anderen Jan Harm Dekker, de scenarioschrijver van Flikken Maastricht, over de diverse facetten van het schrijven van scenario’s voor televisie. Mogelijk schuift ook nog een van de acteurs uit Flikken Maastricht aan om te vertellen over de wisselwerking tussen acteur en scenarioschrijver.

  Dekker geeft ’s middags ook nog een workshop scenarioschrijven van 1,5 uur. Hierin gaat hij in op de verschillen tussen het schrijven van een scenario en andere schrijfdisciplines. Je leert wat de bouwsteen van het scenario, de scène, precies is. Ook wordt bekeken hoe een scenario is opgebouwd, wat aktes en sequenties zijn en hoe je het materiaal waarmee gewerkt wordt, de plot en met name de karakters vorm kunt geven. En natuurlijk waag je je aan het schrijven van een scène.

  Wil je meedoen aan deze workshop? Meld je dan hier aan. De kosten bedragen 5 euro per persoon. Indien je vragen hebt over de Schrijversdag en/of de workshop, kun je contact opnemen met Maaike Frencken, consulent literatuur bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via e: mfrencken@hklimburg.nl of t: 0475 399 275.
   
 • 07 september 2014 15:00 - 15:30 Horster Mannenkoor - OP2014
  Op 7 september vindt OP2014 plaats; het Open Podium festival dat in Horst aan de Maas de aftrap vormt van het culturele seizoen. Tijdens OP2014 verzorgt het Horster Mannenkoor een optreden.

  Dirigent: Tim Schulteis 
  Datum en aanvangstijd:…
  Op 7 september vindt OP2014 plaats; het Open Podium festival dat in Horst aan de Maas de aftrap vormt van het culturele seizoen. Tijdens OP2014 verzorgt het Horster Mannenkoor een optreden.

  Dirigent: Tim Schulteis 
  Datum en aanvangstijd: 7 september om 15.00 uur 
  Locatie: Wilhelminaplein, Horst 
  Entree: gratis 

  Ga voor actuele informatie over het optreden naar www.horstermannenkoor.nl.
 • 10 september 2014 13:30 - 15:30 Leescursus Nobelprijzen Literatuur
  Waarom ontvangt een schrijver de Nobelprijs? Het antwoord krijgt u in de cursus Nobelprijswinnaars van Drs. Hanneke Eggels.
   

  Op acht middagen in 2014 en 2015 introduceert de culturele onderneming Cour de Culture u in de literatuur van…
  Waarom ontvangt een schrijver de Nobelprijs? Het antwoord krijgt u in de cursus Nobelprijswinnaars van Drs. Hanneke Eggels.
   
  Op acht middagen in 2014 en 2015 introduceert de culturele onderneming Cour de Culture u in de literatuur van Nobelprijswinnaars. Aan de hand van een literair werk demonstreert de specialiste op het terrein van internationale letterkunde tendenzen in literatuur en cultuur van de laureaat en zijn/haar taalgebied. De cursus is bestemd voor in kosmopolitische literatuur geinteresseerde lezers die bijgespijkerd willen worden en die graag debatteren over maatschappelijke thema’s met gelijkgestemden uit de buurt. Iedereen is welkom, u leest de boeken vooraf.
   
  Krik uw leesritme op!
   
  Plaats: Cour de Culture
  Kasteel Nieuwenbroeck 2, koetshuis
  5954 CL Beesel
   
  Tijdstip: 13.30 – 15.30 uur
  Elke tweede woensdag van de maand
  Data: Bijeenkomsten op 10 september, 8 oktober, 12 november, 10 december 
  8 januari, 11 februari, 11 maart, 8 april 2015.
   
  Prijs: 30 euro per sessie. Voor het hele seizoen 240 euro. Inbegrepen zijn de boekenlijst, hand-outs en consumpties.  
   
  Informatie en inschrijvingen: www.courdeculture.eu. E-mail: info@courdeculture.eu
  De folder ligt op de balie van de bibliotheek Reuver. Leden geven zich ook op via www.voordeelmetjebiebpas.nl. Voordeelmetjebiebpas 1e sessie voor 15 euro. Snelle aanmelding is gewenst vanwege het beperkt aantal plaatsen.
 • 14 september 2014 12:30 - 19:00samenwerkings project Euregioparade Sittard-Geleen
  Op zondag 14 september vindt in Sittard-Geleen de Euregioparade plaats. Diverse muziekgezelschappen uit de Euregio presenteren zich tijdens een straatparade, concerten op diverse locaties in het centrum van Geleen en een slotconcert op de Markt.…
  Op zondag 14 september vindt in Sittard-Geleen de Euregioparade plaats. Diverse muziekgezelschappen uit de Euregio presenteren zich tijdens een straatparade, concerten op diverse locaties in het centrum van Geleen en een slotconcert op de Markt.

  Het muzikale evenement wordt georganiseerd door de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT) en de Vlaamse Amateur Muziek Organisatie (VLAMO) en vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats.

  Programma
  - vanaf 12.30 uur: concerten op diverse locaties in de stad
  - 14.00 uur: parade door de straten van het centrum
  - 15.00 uur: vervolg concerten op diverse locaties in de stad
  - 18.15 -19.00 uur: slotconcert op de markt

  Datum: 14 september (koopzondag)
  Locatie: Centrum Geleen
  Entree: gratis

  Download de programmaflyer Euregioparade 2014.

  Ga voor meer informatie naar www.l-b-t.nl of www.vlamo.be.
 • 18 september 2014 20:30 - 21:30 Studium Chorale - Musica Sacra
  ‘Ontzagwekkend’ is het thema van de editie 2014 van Musica Sacra Maastricht. De 99 namen van Allah vormen de inspiratiebron van de Engelse componist John Tavener, die in november 2013 is overleden. Het concert vormt de opening van het festival…

  ‘Ontzagwekkend’ is het thema van de editie 2014 van Musica Sacra Maastricht. De 99 namen van Allah vormen de inspiratiebron van de Engelse componist John Tavener, die in november 2013 is overleden. Het concert vormt de opening van het festival en is ook rechtstreeks te beluisteren via MAX Radio 4. Dit is tevens de Nederlandse première van deze compositie van Tavener.

  Programma: The Beautiful Names, John Tavener (2004)
  Koor: Studium Chorale
  Begeleiding: Symfonieorkest Vlaanderen
  Solist: Thomas Blondelle, tenor
  Dirigent: Hans Leenders

  Datum: 18 september
  Tijd: 20.30 uur
  Locatie: Theresiakerk, St. Theresiaplein 8, 6213 CG Maastricht
  Entree: € 20,- 
   

  Lees meer
 • 19 september 2014 20:00 - 21:00 Jubileumconcert 25 jaar Briskly
  Op vrijdag 19 september viert Close Harmony Group Briskly haar 25-jarig jubilieum met een concert in Theater DOK6 te Panningen. Met medewerking van Zangroep In Between uit Helden en Toneelvereniging COM uit Meijel brengt Briskly een avondvullend…

  Op vrijdag 19 september viert Close Harmony Group Briskly haar 25-jarig jubilieum met een concert in Theater DOK6 te Panningen. Met medewerking van Zangroep In Between uit Helden en Toneelvereniging COM uit Meijel brengt Briskly een avondvullend programma met aansluitend voor de liefhebbers een after-party met live muziek. 

  Dirigent: Sandra Halmans
  Locatie: DOK6 Theater, Raadhuisplein 6, Panningen
  Entree: €7,50

  Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van DOK6 of via DOK6.eu.
   

  Lees meer
 • 21 september 2014 13:30 - 14:30 Jubileumconcert 70 jaar Heerlens Dameskoor
  Ter gelegenheid van haar 70-jarig bestaan, verzorgt het Heerlens Dameskoor op 21 september een jubileumconcert. Het koor brengt een wereldlijk modern repertoire van diverse componisten ten gehore.

  Dirigent: Jos Vanhommerig …
  Ter gelegenheid van haar 70-jarig bestaan, verzorgt het Heerlens Dameskoor op 21 september een jubileumconcert. Het koor brengt een wereldlijk modern repertoire van diverse componisten ten gehore.

  Dirigent: Jos Vanhommerig 
  Begeleider: Augustine Boshouwers 
  Datum en aanvangstijd: 21 september, 13.30 uur 
  Locatie: H. Hart van Jezuskerk, Meezenbroekerweg 116, 6412 VM Heerlen 
  Entree: vrije gave
 • 26 september 2014 10:00 - 16:00 Schrijfworkshop Verhaal schrijven: de Ik-figuur
  Cursussen creatief schrijven beperken zich meestal tot een oriëntatie op creatief en technisch niveau. Met drie workshops over vertelstandpunten wil Het Schrijflab daar verandering in brengen, praktisch ingaan op deze literaire techniek.…

  Cursussen creatief schrijven beperken zich meestal tot een oriëntatie op creatief en technisch niveau. Met drie workshops over vertelstandpunten wil Het Schrijflab daar verandering in brengen, praktisch ingaan op deze literaire techniek.

  De eerste workshop Verhaal schrijven: de Ik-figuur houdt zich bezig met het vertellen in de ik-vorm. Hoe zet je de ik-figuur in als vertellende hoofdpersoon of als vertellende bijfiguur? De ik-verteller kan vertellen wat hij meemaakt als belevende ik of hij kan als vertellende ik terugkijken op wat hij heeft meegemaakt. Vaak is het zo dat de verhaalschrijver beide ikken met elkaar combineert. Door middel van prikkelende schrijfopdrachten met onverwachte wendingen onderzoeken we de mogelijkheden en beperkingen van de ik-vorm in fictie. Een ik-verteller hoeft allerminst een autobiografische verteller te zijn. Wel is hij subjectief en kan dingen verborgen houden of juist onthullen. Door de ik-verteller schrijvend af te tasten ga je zien wat je ermee kunt. Je leert hem in te zetten als observator, als “onbetrouwbare verteller” of als hoofdpersoon, dicht op de huid van de actie, die verandert onder invloed van de gebeurtenissen.

  Datum: 26 september
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, 5991 PB Baarlo
  Kosten: € 75,- (incl. lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof

  Inschrijven? Ga naar www.hetschrijflab.nl.

 • 27 september 2014 - 28 september 2014samenwerkings project Kunstmanifestatie BienNEELe 2014
  Na het succes van de eerste editie van 2012, vindt op zaterdag 27 en zondag 28 september 2014 in Maasniel opnieuw de kunstmanifestatie BienNEELe plaats. De editie van 2014 is gewijd aan filmkunst en de fascinatie voor bewegende beelden. De manifestatie heeft…
  Na het succes van de eerste editie van 2012, vindt op zaterdag 27 en zondag 28 september 2014 in Maasniel opnieuw de kunstmanifestatie BienNEELe plaats. De editie van 2014 is gewijd aan filmkunst en de fascinatie voor bewegende beelden. De manifestatie heeft als rode draad het thema “deugd en ondeugd”.

  Het medium film is bij uitstek geschikt om verschillende kunstdisciplines te tonen: beelden van de straat en nostalgische films uit het Maasnielse verleden worden getoond naast innovatieve videokunst. Alom bekende filmmuziek van de West Side Story of The Piano wordt ten gehore gebracht naast eigenzinnige moderne muzikale composities. Daarnaast vinden er workshops plaats over bijvoorbeeld de filmtechniek, en worden lezingen gegeven door professionele filmmakers over verschillende aspecten van de productie. Film is vandaag de dag doorgedrongen in alle geledingen van de samenleving, en zodoende biedt het de mogelijkheid om hiermee het thema van deugd versus zonde in al haar facetten te doorgronden: hoe verbeeldt men het kwaad in de wereld en daarnaast de positieve deugden waarnaar we op zoek zijn: universele thema's dus en van alle tijden.

  Een uitvoerig programma met alle film-, beeldende kunst- en muziekevenementen, een overzicht van de deelnemende kunstenaars en filmmakers evenals de precieze locaties, worden binnenkort bekend gemaakt.

  Zie voor meer informatie: www.bienneelemaasniel.nl

  De BienNEELE Maasniel 2014 wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg. 
 • 27 september 2014 10:00 - 12:30 Repertoiredag voor kinderkoordirigenten
  De werkgroep Kind-Koor-Kerk organiseert op 27 september - in samenwerking met de VNK-Limburg - een repertoiredag voor kinderkoordirigenten en belangstellenden, met als thema 'Wat zingen we in het najaar in de kerk?'.

  Repertoire zoeken en…
  De werkgroep Kind-Koor-Kerk organiseert op 27 september - in samenwerking met de VNK-Limburg - een repertoiredag voor kinderkoordirigenten en belangstellenden, met als thema 'Wat zingen we in het najaar in de kerk?'.

  Repertoire zoeken en vinden is voor de meeste dirigenten een van de moeilijkste klussen. Bij de vorige repertoiredag, die als zeer inspirerend werd ervaren, vroegen de deelnemende dirigenten of tijdens de volgende editie met name weer heel veel liederen met elkaar behandeld en gezongen zouden kunnen worden. Dat verzoek is ter harte genomen. Tijdens de repertoiredag wordt nieuw, goed repertoire aangereikt en daarbij wordt ook gebruik gemaakt van de liederen die de dirigenten zelf aandragen en met elkaar willen delen. De volgende vier items komen aan bod: St. Maarten, Advent, Kerstmis en Drie Koningen.

  Alle deelnemende dirigenten wordt verzocht: stuur of mail liederen van alle vier onderwerpen (dus vier in totaal). Geef daarbij ook meteen je voorkeur aan van een lied dat je zou willen doornemen met de deelnemers aan de repertoiredag; op de dag zelf kan elke dirigent een of twee liederen samen met de deelnemers behandelen (dit mag maar niets moet!). Annie Jansen geeft elementaire tips voor dirigenten die meteen toepasbaar zijn in de eigen repetitie.
   
  Programma
  9.30 uur - inloop
  10.00 uur - welkom en kennismaking
  10.15 uur - inzing oefeningen o.l.v. Annie Jansen
  10.30 uur - repertoire zingen en doen
  11.15 uur - pauze/materiaaltafel
  11.30 uur - repertoire zingen en doen
  12.15 uur - wat ter tafel komt
  12.30 uur - afsluiting

  Tijd: 10.00 tot 12.30 uur
  Locatie: Swalmerstraat 100, Roermond
  Kosten: € 10,- (voldoen tijdens de dag)
  Aanmelden: tot 21 september via joke.halmans@gmail.com o.v.v. 'repertoiredag kinderkoor' of 06 53730515 (Joke Halmans)

  Lees meer
 • 27 september 2014 20:30 - 21:30 Herfstconcert Grenslandmannenkoor Siebengewald
  Op 27 september verzorgt Grenslandmannenkoor Siebengewald een Herfstconcert o.l.v. dirigent Paul Verheijen. Samen met drie gastkoren worden werken van diverse componisten ten gehore gebracht.

  Datum: 27 september
  Tijd: 20.30 uur …
  Op 27 september verzorgt Grenslandmannenkoor Siebengewald een Herfstconcert o.l.v. dirigent Paul Verheijen. Samen met drie gastkoren worden werken van diverse componisten ten gehore gebracht.

  Datum: 27 september
  Tijd: 20.30 uur 
  Locatie: De Klaproos, Gaesdoncksestraat 2 a-b, 5853 AX Siebengewald 
  Entree: gratis

  Kijk op de website van het koor voor actuele informatie.
 • 28 september 2014 14:00 - 15:30 Jubileumconcert 125 jaar Swalmens Liedertafel
  In 2014 is het 125 jaar geleden dat Swalmens Liedertafel (in Swalmen ook wel 'de Zank' genoemd) werd opgericht. Dat wordt gevierd met het Jubileumconcert 125 jaar Swalmens Liedertafel op 28 september. Aan het jubileumconcert werken mee: A…
  In 2014 is het 125 jaar geleden dat Swalmens Liedertafel (in Swalmen ook wel 'de Zank' genoemd) werd opgericht. Dat wordt gevierd met het Jubileumconcert 125 jaar Swalmens Liedertafel op 28 september. Aan het jubileumconcert werken mee: A Capella, Con Dios en Trommel- en Fluiterkorps Swalmen.

  Dirigent: Paul Jansen 
  Datum en aanvangstijd: 28 september, 14.00 uur
  Locatie: Gemeenschapshuis De Robijn, Robijnstraat 2, 6071 VK Swalmen 
  Entree: gratis 

  Programma
  - What a wonderful world, George Weiss en Bob Thiele 
  - Nobody knows the trouble I've seen, Alwyn Humphreys 
  - Buenos dias, Puerto Rico 
  - Spanish eyes, Bert Kaempfert 
  - Weinland, Robert Pracht 
  - Michelle, John Lennon en Paul McCartney 
   
  Het programma is onder voorbehoud: kijk voor actuele informatie op de website van het koor.
 • 03 oktober 2014 - 04 oktober 2014 Jubileumconcert Popkoor Cheers uit Gennep
  In 2014 viert Popkoor Cheers uit Gennep haar 25-jarig bestaan. Ter ere van dit heugelijke feit vinden in oktober twee jubileumconcerten plaats. Tijdens de concerten wordt een gevarieerd repertoire van 24 nummers van diverse componisten ten gehore…
  In 2014 viert Popkoor Cheers uit Gennep haar 25-jarig bestaan. Ter ere van dit heugelijke feit vinden in oktober twee jubileumconcerten plaats. Tijdens de concerten wordt een gevarieerd repertoire van 24 nummers van diverse componisten ten gehore gebracht: Nederlands, Afrikaans, rock pop en gospel. 

  Dirigent: Steven Gerrits 
  Datum en aanvangstijd:
  - 3 oktober 2014, 20.00 uur
  - 4 oktober 2014, 20.00 uur
  Locatie: Zaal Pica Mare, Picardie 36, 6591 JE Gennep
  Entree: € 12,50 euro (incl. 1 consumptie)
 • 03 oktober 2014 19:00 - 21:00 Zing met ons mee!
  Op vrijdag 3 oktober vindt in de Pancratiuskerk in Heerlen van 19.00 tot 21.00 uur de Grote Samenzangavond plaats.

  Het is een bekend gezicht op tv: een massaal zingende kerk. Niet zelden hoor je: "Dat moet bij ons toch ook kunnen?" Welnu,…
  Op vrijdag 3 oktober vindt in de Pancratiuskerk in Heerlen van 19.00 tot 21.00 uur de Grote Samenzangavond plaats.

  Het is een bekend gezicht op tv: een massaal zingende kerk. Niet zelden hoor je: "Dat moet bij ons toch ook kunnen?" Welnu, dat gaat gebeuren! Op 3 oktober zijn koorzangers en iedereen die graag zingt van harte welkom in Heerlen om samen psalmen en liederen te zingen uit een brede christelijke traditie. Er zal veel gezongen worden uit het vertrouwde repertoire, her en der wordt wat tekst en uitleg gegeven bij een gezang, er worden gezamelijk twee gezangen ingestudeerd en ook is er mooi orgelspel. Het belooft kerkmuzikaal een bijzondere avond te worden. Zo worden grote traditionele lofliederen gezongen, zoals 'Lobe den Herren' en 'Prijs mijn ziel de hemelkoning'. De slotpsalm 150 klinkt er in de twee kerktradities: als refreinlied met voorzang (katholiek) en als berijmde psalm (protestant). Er zullen ook wat minder bekende gezangen ter plekke worden ingestudeerd. Er is ruimte voor Mariagezangen, oude zowel als nieuwe. Psalm 23 passeert de revue in twee verschillende zettingen. Een van de mooiste avondhymnen zal klinken, alsook een paar gezangen uit de Taizétraditie.

  De Grote Samenzangavond vindt voor de eerste keer plaats, maar de organisatie hoopt dat het een vast begrip wordt dat zijn weg vindt in het Limburgse land. Iedereen is welkom. Aanmelding is gewenst om de organisatie vlot te laten verlopen. Aan de avond zijn geen kosten verbonden, al wordt een kleine vrije bijdrage op prijs gesteld. Voor de organisatie en de vormgeving van de avond tekenen Thomas van der Luit (orgelbegeleiding), Jaap Dekker (dirigent) en pastoor Ed Smeets (tekst). Jo Louppen zal twee orgelsolowerken ten gehore brengen.

  Neem voor meer informatie en om je aan te melden contact op via ed.smeets@hetnet.nl.
 • 04 oktober 2014 19:30 - 20:30 Venray's Mannenkoor - Vocaal Drieluik
  Op 4 oktober betreden maar liefst drie topkoren het podium in Venray. Onder de noemer 'Vocaal Drieluik' verzorgt het Venray's Mannenkoor een optreden in samenwerking met Koninklijk Roermonds Mannenkoor en Weerter Mannenkoor.…
  Op 4 oktober betreden maar liefst drie topkoren het podium in Venray. Onder de noemer 'Vocaal Drieluik' verzorgt het Venray's Mannenkoor een optreden in samenwerking met Koninklijk Roermonds Mannenkoor en Weerter Mannenkoor.

  Dirigent: Anton Kropivšek 
  Datum en aanvangstijd: 4 oktober, 19.30 uur
  Locatie: Sint Petrus Banden Kerk, Mgr. Giumansplein in Venray 

  Het programma wordt t.z.t. via de website van het koor bekend gemaakt.
 • 04 oktober 2014 20:00 - 21:00 Sing Sing Sing (Geleen)
  Zangvereniging Reconnected Voerendaal en Zanggroep Novi Cantus Ohé en Laak zijn samen met blazersensemble Zuiderwind tot een unieke samenwerking gekomen: Sing Sing Sing. Het concert wordt een echte cross-over; er zal muziek te horen zijn in…
  Zangvereniging Reconnected Voerendaal en Zanggroep Novi Cantus Ohé en Laak zijn samen met blazersensemble Zuiderwind tot een unieke samenwerking gekomen: Sing Sing Sing. Het concert wordt een echte cross-over; er zal muziek te horen zijn in diverse stijlen, diverse samenstellingen, uit diverse landen en er wordt afgesloten met een gezamenlijke Sing Sing Sing finale. Blazersensemble Zuiderwind staat bekend om hun muzikale veelzijdigheid en variabele bezetting en zal tijdens dit concert performen als een blaaskwintet: u hoort op fluit Astrid Handels, op hobo Dorien Schrooten, op klarinet Michèlle Geerlings, op hoorn Txemi Etxebarria en op fagot Inge Peeters.

  Dirigent: Peggy Smeets 
  Begeleider: Jeanny Vergoossen 
  Datum en aanvangstijd: 4 oktober, 20.00 uur 
  Locatie: Ontmoetingskerk, Emmaplein 50, 6161 SB Geleen 
  Entree: voorverkoop € 8,- / kassa € 10,- 

  Ga voor mee informatie naar www.novicantus.netwww.reconnectedvoerendaal.nl en/of www.zuiderwind.nl.
 • 05 oktober 2014 14:30 - 16:00 Kamerkoor Cantate Venlo in concert met Jan Vayne
  Kamerkoor Cantate treedt op 5 oktober eenmalig op samen met de bekende Nederlandse pianist Jan Vayne in Domani.

  Jan Vayne
  Al op vierjarige leeftijd kreeg hij pianolessen. Toen hij tien was, gaf hij concerten en won hij zijn eerste prijzen.…

  Kamerkoor Cantate treedt op 5 oktober eenmalig op samen met de bekende Nederlandse pianist Jan Vayne in Domani.

  Jan Vayne
  Al op vierjarige leeftijd kreeg hij pianolessen. Toen hij tien was, gaf hij concerten en won hij zijn eerste prijzen. In 1990 behaalde hij op het conservatorium zijn solistendiploma. Jan Vayne heeft al vele cd's uitgebracht, waarvan verschillende de platinastatus behaald hebben. Ook gaf hij vele concerten, in 1997 voor het eerst in de Verenigde Staten, o.a. in de Shakespeare Library in Washington ter gelegenheid van de tweede ambtstermijn van president Clinton. Zijn piano-improvisaties van popmuziek van onder meer Queen bezorgden hem in Nederland aan het begin van de jaren 90 landelijke bekendheid. In het verleden heeft Jan ook met de Nederlandse producer en dj Armin van Buuren samengewerkt. Samen met Armin heeft hij het album Classical Trancelations (een mix van trance en klassieke muziek), en het nummer Serenity gemaakt. Jan Vayne verzorgt concerten in samenwerking met symfonieorkesten, ensembles, individuele musici, vocalisten, harmonieorkesten en koren. De laatste jaren treedt Jan veel op samen met organist/componist Martin Mans en zangeres Petra Berger.

  Dirigent: Dion Ritten
  Datum en aanvangstijd: 5 oktober, 14.30 uur
  Locatie: Domani, Dominicanenstraat 15, 5911 KN Venlo
  Entree: €17,50 via penningmeester@kamerkoorcantate.nl
   

  Lees meer
 • 11 oktober 2014 00:00 - 00:00 Venloos Gemengd Koor Zanglust en Nederlands Politie Orkest
  Op 11 oktober treedt het Venloos Gemengd Koor Zanglust samen met het Nederlands Politie Orkest voor u op. Zij zullen o.a. Messe Solennelle de St. Cecilia van Charles Gounod ten gehore brengen. 

  Dirigent: Hens Luesink …
  Op 11 oktober treedt het Venloos Gemengd Koor Zanglust samen met het Nederlands Politie Orkest voor u op. Zij zullen o.a. Messe Solennelle de St. Cecilia van Charles Gounod ten gehore brengen. 

  Dirigent: Hens Luesink 
  Begeleider: Mariëlle Frijns 
  Datum: 11 oktober
  Locatie: Theater De Maaspoort (Frans Boermanszaal), Oude Markt 30, 5911 HH Venlo 
  Entree: € 20,- 

  Ga voor actuele informatie naar www.vgkzanglust.nl.


 • 11 oktober 2014 19:30 - 21:00 Femmes Vocales zingt Zilver!
  In 2014 bestaat Femmes Vocales 25 jaar. Het koor viert dit jubileum met het concert Femmes Vocales zingt Zilver! Op het programma staan diverse werken van verschillende componisten. 

  Dirigent: Véron Jongstra 
  Begeleider: Rob van Heck …
  In 2014 bestaat Femmes Vocales 25 jaar. Het koor viert dit jubileum met het concert Femmes Vocales zingt Zilver! Op het programma staan diverse werken van verschillende componisten. 

  Dirigent: Véron Jongstra 
  Begeleider: Rob van Heck 
  Solist: Kiki Schippers
  Datum en aanvangstijd: 11 oktober, 19.30 uur 
  Locatie: Gemeenschapshuis d’n Binger, Alexanderplein 2, 5768 BE Meijel 
  Entree: € 7,50 

  Ga voor actuele informatie over het programma naar www.femmesvocalesmeijel.nl.
 • 12 oktober 2014 13:00 - 19:00samenwerkings project LOVA Inter Club Ontmoeting
  Jaarlijks komen alle Limburgse smallfilm- en videoclubs bij elkaar tijdens de Inter Club Ontmoeting (ICO). Het ontmoeten van andere filmers staat (zoals de naam al zegt) centraal. Natuurlijk worden er ook films vertoond. Geen 'gewone' films,…
  Jaarlijks komen alle Limburgse smallfilm- en videoclubs bij elkaar tijdens de Inter Club Ontmoeting (ICO). Het ontmoeten van andere filmers staat (zoals de naam al zegt) centraal. Natuurlijk worden er ook films vertoond. Geen 'gewone' films, maar door clubs gemaakte opdracht/themafilms. Een jury, bestaande uit vertegenwoordigers van alle clubs, bepaalt welke clubfilm de leukste/origineelste film van het jaar is. Deze club wint de ICO trofee. De winnende club moet het nieuwe thema voor de eerstvolgende ICO aandragen en deze vervolgens ook organiseren.

  Filmclub ’t Lenske uit Sevenum won de ICO 2013 en mag daarom de editie van 2014 organiseren. De club nodigt alle LOVA clubs uit om deel te nemen aan deze dag en een clubfilm in te zenden. Het onderwerp is dit jaar: Een vreemde zaak. Iedere club krijgt 15 minuten om één of meerdere films te tonen over dit thema.

  De ICO vindt dit jaar plaats op zondag 12 oktober om 13.00 uur in Party- en zalencentrum De Wingerd (Maasbreeseweg 2) in Sevenum (parkeren kan bij de kerk op het Raadhuisplein in Sevenum). Rond 17.00 uur wordt de uitslag bekend gemaakt. Aansluitend vindt een etentje plaats met een koud- en warm buffet.Lees meer
 • 12 oktober 2014 19:00 - 20:30 Sobornost in concert met Lilit Sati
  Op 12 oktober verzorgt Slavisch-Byzantijns gemengd koor Sobornost een concert samen met sopraan Lilit Sati. 

  Het koor combineert op pakkende en sublieme wijze onder leiding van Wiel Bonten, religieuze werken uit de Byzantijnse ritus met…
  Op 12 oktober verzorgt Slavisch-Byzantijns gemengd koor Sobornost een concert samen met sopraan Lilit Sati. 

  Het koor combineert op pakkende en sublieme wijze onder leiding van Wiel Bonten, religieuze werken uit de Byzantijnse ritus met Slavisch-Byzantijnse volksliederen. De jeugdige sopraan Lilit Sati, Armeense van geboorte, slaagde met lof aan het Maastrichts Conservatorium en is tweede dirigente van Sobornost. Zij presenteert, begeleid door een bekend accordeonist, een verrassend en boeiend liederenprogramma.

  Aanvang: 19.00 uur
  Locatie: Kopermolen, Von Clermontplein 11, Vaals
  Entree: € 10,-
  Kaartverkoop: jo.didden@wxs.nl of 045 544 18 92

  Lees meer
 • 18 oktober 2014 20:00 - 21:30 Najaarsconcert Zangvereniging Maas- en Neergalm
  Op 18 oktober vindt het Najaarsconcert 2014 plaats van Zangvereniging Maas- en Neergalm. Het programma komt tot stand met medewerking van Chèvremonts Mannenkoor 1912 en Astens Mannenkoor. 

  Dirigent: Sylvia Berghs …
  Op 18 oktober vindt het Najaarsconcert 2014 plaats van Zangvereniging Maas- en Neergalm. Het programma komt tot stand met medewerking van Chèvremonts Mannenkoor 1912 en Astens Mannenkoor. 

  Dirigent: Sylvia Berghs 
  Begeleider: Jean-Pierre Steijvers 
  Solist: Ellen Valkenburg (sopraan)
  Datum en aanvangstijd: 18 oktober, 20.00 uur 
  Locatie: Gemeenschapshuis In d'n Haammaeker, Hoogstraat 2, 6086 BH Neer 
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 19 oktober 2014 15:00 - 16:00 CVO-concert Mannenkoor David Spekholzerheide
  Op 19 oktober kunt u genieten van het CVO-concert van Mannenkoor David Spekholzerheide. 

  Programma
  - Sperate, O Figli, Giuseppe Verdi 
  - Soldiers Elegy, Michael C. Kregler 
  - Nessun Doram, Giuseppe Verdi
  - Rossiniana, Arnold Kempkens …
  Op 19 oktober kunt u genieten van het CVO-concert van Mannenkoor David Spekholzerheide. 

  Programma
  - Sperate, O Figli, Giuseppe Verdi 
  - Soldiers Elegy, Michael C. Kregler 
  - Nessun Doram, Giuseppe Verdi
  - Rossiniana, Arnold Kempkens 
  - Seventy Six Trombones, Meredith Willson 
   
  Dirigent: Jan Gouders 
  Begeleider: Pavlina Heckmans-Ognianova 
  Datum en aanvangstijd: 19 oktober, 15.00 uur 
  Locatie: Heidsjer Trefpunt, Patronaatstraat 19, 6466 HR Spekholzerheide 
  Entree: € 7,50 
  Lees meer
 • 19 oktober 2014 20:00 - 21:30 Drie Korenconcert Mechelen
  Op 19 oktober vindt in Mechelen het Drie Korenconcert plaats. Mannenkoor Lauwerkrans, Mannenkoor David Simpelveld en Harmonia Simpelveld brengen koorwerken van diverse componisten en arrangeurs ten gehore.

  Dirigent: Jean Lardinois …
  Op 19 oktober vindt in Mechelen het Drie Korenconcert plaats. Mannenkoor Lauwerkrans, Mannenkoor David Simpelveld en Harmonia Simpelveld brengen koorwerken van diverse componisten en arrangeurs ten gehore.

  Dirigent: Jean Lardinois 
  Begeleider: Philip Laheij 
  Datum en aanvangstijd: 19 oktober, 20.00 uur 
  Locatie: Kerk H. Johannes de Doper, Mechelen 

  Lees meer
 • 31 oktober 2014 20:00 - 21:30 'Vrie in Vrei' concert
  Op 31 oktober verzorgen Sittards Mannenkoor SI-TARD en Oratoriumvereniging Sittard het concert ‘Vrie in Vrei’ (Vrij in Vrede). De koren brengen Requiem en The Peacemakers van resp. Cherubini en Karl Jenkins ten gehore. De begeleiding is…
  Op 31 oktober verzorgen Sittards Mannenkoor SI-TARD en Oratoriumvereniging Sittard het concert ‘Vrie in Vrei’ (Vrij in Vrede). De koren brengen Requiem en The Peacemakers van resp. Cherubini en Karl Jenkins ten gehore. De begeleiding is in handen van Symfonieorkest Ensemble Conservatoire. Claudia Couwenbergh soleert. 

  Dirigent: Emmanuel Pleijers (Requiem) en Alice Hendriks (The Peacemakers) 
  Datum en aanvangstijd: 31 oktober, 20.00 uur
  Locatie: Stadsschouwburg Sittard-Geleen, Monseigneur Claessensstraat 2, 6131 AE Sittard 
  Entree: € 25,- 

  Lees meer
 • 31 oktober 2014 20:15 - 22:00 Openingsconcert Festival Vocallis
  Het openingsconcert van Festival Vocallis presenteert een staalkaart van diverse vocale muziek. De beroemde Limburgse zanger John Bröcheler heeft een centrale rol in het programma. Hij schakelt in een theatrale interactie met het publiek van…
  Het openingsconcert van Festival Vocallis presenteert een staalkaart van diverse vocale muziek. De beroemde Limburgse zanger John Bröcheler heeft een centrale rol in het programma. Hij schakelt in een theatrale interactie met het publiek van volksliederen, naar kunstliederen en operarepertoire. 

  Koren: Rumpens Mannenkoor, Vocaal Ensemble Kerkrade en cursisten Zing en Beleef Mozart 
  Dirigent: Wim Schepers en Louise Deal 
  Begeleider: Roger Braun (piano) 
  Datum: 31 oktober
  Tijd: 20.15 uur 
  Locatie: St. Pauluskerk, Kerkstraat 27, 6291 AB Vaals 
  Entree: € 16,- 
   
  Lees meer
 • november
 • 01 november 2014 20:00 - 21:30 Vocal Group Transparant - All around the world
  Vocal Group Transparant uit Venray bestaat 5 jaar en droomt van een wereldreis. Deze droom wordt op het podium werkelijkheid; als toeschouwer maak je die tocht mee. Tijdens deze reis zingt Transparant vol passie over de dingen die op hun pad…
  Vocal Group Transparant uit Venray bestaat 5 jaar en droomt van een wereldreis. Deze droom wordt op het podium werkelijkheid; als toeschouwer maak je die tocht mee. Tijdens deze reis zingt Transparant vol passie over de dingen die op hun pad komen. Over de veranderingen in de wereld, natuurlijk over vriendschap en liefde, maar ook over minder prettige zaken zoals discriminatie. 

  Transparant laat je een onvergetelijke reis beleven. Niet alleen om de wereld, maar ook door de groei die Transparant in deze 5 jaren heeft doorgemaakt. Uit de hele voorstelling blijkt de saamhorigheid en het enthousiasme van dit grote gemengde koor. De arrangementen zijn speciaal voor Vocal Group Transparant gemaakt door eigen dirigent René Pisters.

  Locatie: Schouwburg, Venray
  Kosten: € 15,- (kaarten verkrijgbaar via Schouwburg Venray)

  Lees meer
 • 01 november 2014 20:00 - 21:30 Mannenkoor Beeker Liedertafel zingt met Guido's Orchestra
  In 2014 bestaat Mannenkoor Beeker Liedertafel (MBL) 125 jaar. Een hoogtepunt in de viering van het 125-jarig bestaan van MBL is het galaconcert op 1 november met Guido Dieteren en Wendy Kokkelkoren. Guido’s Orchestra is het eigentijdse poporkest…

  In 2014 bestaat Mannenkoor Beeker Liedertafel (MBL) 125 jaar. Een hoogtepunt in de viering van het 125-jarig bestaan van MBL is het galaconcert op 1 november met Guido Dieteren en Wendy Kokkelkoren. Guido’s Orchestra is het eigentijdse poporkest onder leiding van orkestleider, vioolsolist en componist Guido Dieteren. Samen met echtgenote en sopraan Wendy Kokkelkoren bewijst het orkest dat pop en klassiek harmonieus samengaan.

  Guido’s Orchestra boekte de afgelopen jaren grote successen met onder andere ‘Red Passion Live in Concert’, het Drielandenpunt concert ‘Live from the Heart of Europe’ en de concerten van ‘Symphonica in Rosso’ met artiesten als Paul de Leeuw, Marco Borsato, Lionel Richie, Diana Ross en Nick en Simon.

  Dirigent: Dion Ritten
  Begeleider: Véron Jongstra
  Datum en aanvangstijd: 1 november, 20.00 uur
  Locatie: Asta Cultuurcentrum, Markt 6a, 6191 JG Beek
  Entree: voorverkoop € 20,- / kassa € 22,50
   

  Lees meer
 • 02 november 2014 12:00 - 17:00eigen project Filmfestival Tijdsbeeld
  Na een uiterst succesvolle eerste editie van Filmfestival Tijdsbeeld zijn het Limburgs Museum, de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) en het Huis voor de Kunsten Limburg wederom op zoek naar cultuurhistorische films.…
  Na een uiterst succesvolle eerste editie van Filmfestival Tijdsbeeld zijn het Limburgs Museum, de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) en het Huis voor de Kunsten Limburg wederom op zoek naar cultuurhistorische films.

  De tweede editie van het filmfestival vindt plaats op zondag 2 november 2014 in het Limburgs Museum in Venlo. Het thema van het festival en de filmwedstrijd is ‘Mens en Werk’. Voor deze editie van het festival kunnen amateurfilmers individueel of in clubverband speelfilms, documentaires en reportages inzenden die een historisch of hedendaags tijdsbeeld geven van de mens die op ambachtelijke, industriële, dienstverlenende, etc. wijze zijn of haar brood verdient in Nederlands-Limburg. Dat kan bijvoorbeeld een documentaire zijn over een grootschalig of juist klein ambachtelijk bedrijf in de regio, een reportage over de hedendaagse economische crisis en de gevolgen daarvan voor de arbeidsmarkt, maar ook een terugblik naar het mijnverleden en het leven van een mijnwerker geënsceneerd in een speelfilm of een film die de sociale of economische aspecten van arbeid belicht.

  Deelnemen aan de filmwedstrijd en een film inzenden kan tot 15 september 2014. De films die worden ingezonden moeten gemaakt zijn in de periode 2007-2014. 

  Alle inzendingen worden gejureerd door een deskundige jury. De drie films die het thema ‘Mens en Werk’ het beste en op meest unieke wijze belichten, komen in aanmerking voor een geldprijs. De eerste prijs bedraagt 500 Euro, de tweede prijs 250 Euro en de derde prijs 125 Euro. De drie beste films worden tevens opgenomen in de filmcollectie van het Limburgs Museum.

  Tijdens het filmfestival op 2 november 2014 wordt een selectie van de ingezonden films vertoond, waaronder de drie prijswinnende films. Het Limburgs Museum zal tevens enkele juweeltjes uit de filmcollectie van het Limburgs Museum laten zien die ook over het thema ‘Mens en Werk’ gaan.
  Lees meer
 • 02 november 2014 18:00 - 22:00 Federatiefestival Limburgse Mandoline Verenigingen 2014
  Op 2 november vindt van 18.00 tot 22.00 uur in D'r Brikke Oave in Brunssum het jaarlijkse federatiefestival van de Federatie van Limburgse Mandoline Verenigingen (FLMV) plaats.

  Zodra er meer bekend is over het festivalprogramma, informeren…
  Op 2 november vindt van 18.00 tot 22.00 uur in D'r Brikke Oave in Brunssum het jaarlijkse federatiefestival van de Federatie van Limburgse Mandoline Verenigingen (FLMV) plaats.

  Zodra er meer bekend is over het festivalprogramma, informeren we u daar hier over.

  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annemie Hermans, secretaris van de FLMV via 046 433 99 03
  of annemie.hermans@planet.nl.
 • 09 november 2014 00:00 - 00:00samenwerkings project Dansdag Roermond 2014
  Op 9 november organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg de tweede editie van Dansdag Roermond. Dit keer in samenwerking met ECI Cultuurfabriek, Wel.Kom Roermond en Rawthentic Crew. Dansgroepen uit regio Roermond worden uitgenodigd hun kunsten…
  Op 9 november organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg de tweede editie van Dansdag Roermond. Dit keer in samenwerking met ECI Cultuurfabriek, Wel.Kom Roermond en Rawthentic Crew. Dansgroepen uit regio Roermond worden uitgenodigd hun kunsten te komen vertonen in het theater van ECI Cultuurfabriek. Overdag kunnen de deelnemers dansworkshops volgen in modern, jazz en urban dance óf zichzelf in de spotlight zetten op het Open Podium van Rawthentic Crew in de hal.
   
  PROGRAMMA
  Ochtend en middag
  - Workshops modern, jazz, urban dance
  - Open Podium breakdance en andere stijlen in de hal
   
  Namiddag
  - Optredens van dansgroepen uit Roermond en omgeving met gastoptredens Vooropleiding Dans Venlo, Maastricht en MBO Dans Cios Sittard in het Theater van ECI Cultuurfabriek Roermond
   
  Meer informatie over de docenten en inschrijfformulieren voor de workshops volgen in september.
 • 09 november 2014 15:00 - 16:30 Jubileumconcert Vocaal Ensemble Campanella
  In 2014 viert Vocaal Ensemble Campanella haar 25-jarig bestaan. Om dit te vieren vindt op 9 november een jubileumconcert plaats. Tijdens dit concert kunt u o.a. genieten van werken uit de Songs of Sanctuary van Karl Jenkins en een medley…
  In 2014 viert Vocaal Ensemble Campanella haar 25-jarig bestaan. Om dit te vieren vindt op 9 november een jubileumconcert plaats. Tijdens dit concert kunt u o.a. genieten van werken uit de Songs of Sanctuary van Karl Jenkins en een medley uit de musical Les Misérables. Mannenkoor Excelsior uit Tegelen is door het 25-jarige koor uitgenodigd om medewerking te verlenen aan het concert. Behalve eigen repertoire zullen de heren samen met de dames van Campanella het Perhaps Love van John Denver ten gehore brengen.

  Dirigent: Jan Knaapen
  Begeleiders: Ludy Rours en Ted Meijboom
  Datum en aanvangstijd: 9 november,  15.oo uur
  Locatie: Aula van Missiehuis St. Michael, St. Michaelstraat 7, 5935 BL  Steyl
  Entree: € 7,50

  Lees meer
 • december
 • 06 december 2014 09:30 - 15:30 Studiedag Zuid-Amerikaanse koormuziek met o.a. Misa Criolla
  Op 6 december organiseert Stichting Maestro voor koorzangers èn hun dirigenten een bijzondere Repertoiredag met Latijns-Amerikaanse muziek in Cultureel Centrum Tiliander in Oisterwijk. Centraal staan twee werken van de beroemde Argentijnse…
  Op 6 december organiseert Stichting Maestro voor koorzangers èn hun dirigenten een bijzondere Repertoiredag met Latijns-Amerikaanse muziek in Cultureel Centrum Tiliander in Oisterwijk. Centraal staan twee werken van de beroemde Argentijnse componist Ariel Ramirez (1921-2010): Misa Criolla en Navidad Nuestra. Deze inspirerende dag wordt geleid door echte Argentijnse docenten die zelf nog met de componist hebben gewerkt.
   
  Toen het Latijn niet langer de enige toegestane taal was in de katholieke kerk, greep Ariel Ramirez de gelegenheid aan om een mis te schrijven gebruik makend van de volkstaal (Spaans) èn elementen uit de volksmuziek. Zo onstond in 1964, dit jaar precies 50 jaar geleden, de inmiddels wereldberoemde Misa Criolla, geïnspireerd door de ritmes en de instrumenten van de inheemse bevolking: Indianen (de oorspronkelijke bewoners) en criollos (nazaten van immigranten). Naast de Misa Criolla wordt gewerkt aan delen uit de kerstcantate Navidad Nuestra, een verzameling liederen op verschillende Argentijnse ritmes die gezamenlijk het kerstverhaal vertellen.

  De kleurrijke instrumentale begeleiding wordt verzorgd door de muzikanten van La Banda Roja, die spelen op authentieke Argentijnse begeleidingsinstrumenten. Kortom, deze Repertoiredag biedt een unieke kans om kennis te maken met de fascinerende en aanstekelijke ritmes uit het Andesgebergte.

  Datum: 6 december
  Tijd: 9.30-15.30 uur
  Locatie: Grote zaal van Tiliander Oisterwijk
  Docenten: Frank Hermans, Christian Gomez, Nilda Godoy en Eduardo Redamar
  Kosten: € 47,50 per persoon (incl. lunch en bladmuziek)
  Aanmelden: via www.stichtingmaestro.nl of info@stichtingmaestro.nl (Ramon van den Boom)
   
  's Avonds is er in Tiliander een concert door Coro Viva Voce uit Santa Fé, met medewerking van La
  Banda Roja en Ensemble Nilda Godoy. Kijk hier voor meer informatie.
 • mei
 • 30 mei 2015 20:00 - 21:30 Vocal Group Transparant en Bende van Beuving - Klap van de korenmolen
  Op 30 mei levert Vocal Group Transparant uit Venray een bijdrage aan de voorstelling 'Klap van de korenmolen' van de Bende van Beuving in de schouwburg van Venray.

  'Klap van de korenmolen' is een cabaretesk muziektheaterprogramma van Ernest…
  Op 30 mei levert Vocal Group Transparant uit Venray een bijdrage aan de voorstelling 'Klap van de korenmolen' van de Bende van Beuving in de schouwburg van Venray.

  'Klap van de korenmolen' is een cabaretesk muziektheaterprogramma van Ernest Beuving met zijn band en het jubilerende Vocal Group Transparant. Een oprecht concert met tussendoor veel humor, imitaties, spontaniteit en geen geposeer.Het koor zingt heerlijk mee en ligt tussendoor onder de stoel van het lachen.Die acts gaan van een borderlinedansende Keltische zanger en een Toon Hermans over iPhones en 'Spuiten en slikken' tot een Mick Jagger met ADHD.

  ‘Klap van de korenmolen’ is ook wel: een spoedcursus geluk. Gegeven door iemand die zelf ooit in de psychiatrie belandde en daar vooral leerde: hoe gek het is om het niet te zijn.

  Recensies
  De Stentor: "Prachtige liedjes en een niet te stuiten cabaretier met een mateloos gevoel  voor humor."
  Brabants Dagblad: "Warme liedjes en hilarische acts."
  Arena: "Allround cabaretier Beuving zet met het koor en zijn uitstekende band de zaal op zijn kop."

  Locatie: Schouwburg Venray
  Kosten: € 17,- / € 20,-


  Lees meer
filters

discipline

 • muziek
 • toneel
 • dans
 • beeldende kunst
 • film & fotografie
 • literatuur
 • musea
 • streektaal
 • monumenten
 • cultuurparticipatie
alles selecteren / alles deselecteren

organisatie


overige filters

toon alleen:

Herstel filter
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?