• langlopende activiteiten

 • 10 september 2016 - 06 april 2017 'Zing en Beleef' in Limburg
  De inschrijvingen voor het participatieproject 'Zing en Beleef' o.l.v. dirigent/pianist Hans Veldhuizen in seizoen 2016-2017 zijn geopend en komen al goed op gang. Na eerdere succesvolle edities in Vaals en Bunde (2013), Heerlen (2014) en Maastricht (2014 en 2015) zal in 2017 ook ECI Cultuurfabriek Roermond voor het eerst een cursus 'Zing en Beleef' huisvesten.
   
  Iedereen die van zingen houdt kan meedoen. Koorervaring of het kunnen lezen van noten is niet noodzakelijk. Een cursusdag per maand, inclusief gezamenlijk concertbezoek.
   
  Van september - november 2016 kunt u meedoen aan 'Zing en Beleef Opera' in Theater aan het Vrijthof in Maastricht.
  Van december 2016 - april 2017 kunt u meedoen aan 'Zing en Beleef Matthäus Passion' in ECI Cultuurfabriek in Roermond.
   
  Het inschrijfgeld voor beide cursussen (resp. 4 en 5-delig) bedraagt € 120,- en is inclusief het bijwonen van een concertuitvoering. Er is plaats voor 120 deelnemers per cursus.

  Ga voor meer informatie over de inschrijving naar: www.svmlimburg.nl/zing-en-beleef
  Of klik hier voor een video-impressie.

  Download hier de flyer van 'Zing en Beleef Opera'
  Download hier de flyer van 'Zing en Beleef Matthäus Passion'

  Lees meer
 • 17 november 2016 - 19 februari 2017 Expositie CUL-DE-SAC in Odapark Venray
  Van 17 november 2016 t/m 19 februari 2017 vindt in het Odapark in Venray de expositie CUL-DE-SAC plaats. 

  CUL-DE-SAC is de meest Limburgse tentoonstelling uit de geschiedenis van Odapark. Met een totale focus op de zuidelijkste provincie van Nederland. Zes fotografen schetsen een beeld van mensen die in Limburg wonen. Een tentoonstelling die het portret centraal stelt, als een autonome kracht ook, los van de context.

  CUL-DE-SAC presenteert ook een aantal bijzondere projecten die cultuur, publiek, fotografie en de mens in het Limburgse in zichzelf verenigen. De zes fotografen binnen deze tentoonstelling zijn Edith Eussen, Romy Finke, Franco Gori, Arie Kievit, Maarten Kuypers en Jacques Peeters. Zij laten allemaal mensen zien die aan Limburg zijn verbonden. Zo ontstaat een intrigerend perspectief op een provincie die zich op de kaart toont als en de bodem van een zak, een ronde vorm, het eind van wegen, oftewel een CUL-DE-SAC.

  Odapark-curator Pascalle Mansvelders legt uit: “In essentie worden deze straten gecreëerd wanneer rust wenselijk is. Het zijn gewilde plekken om te wonen, er is meer groen, het leven is er aangenamer en langzamer. Het zijn plekken die zeggen dat het leven niet enkel draait om ergens te komen, dat er meer is dan de lijn van A naar B. Ze onthaasten.”

  Naast de expositie van 65 foto’s allemaal in Limburg gemaakt zijn er vier projecten verbonden aan CUL-DE-SAC. Zo worden alle bezoekers van de expositie – als ze toestemming geven – gefotografeerd. De foto’s komen aan een muur in Odapark. Zo ontstaat ook een dynamisch beeld van het publiek van Odapark.

  Verder laat Wiek Lenssen zijn documentaire zien over inwoners van de Peel, zoals die in de jaren zestig en zeventig in het natuurgebied woonden. De documentaire is gebaseerd op foto’s van Jacques Peeters; de foto’s zelf zijn ook onderdeel van deze tentoonstelling.

  Ook is er binnen CUL-DE-SAC plek voor de rubriek ‘Ook dit is’ van Dagblad de Limburger waar de afgelopen jaren veel Noord-Limburgers hebben verteld over hun onbekende passies.
  Lees meer
 • 04 december 2016 - 05 maart 2017 Foto expositie NIEUWE OOGST #2
  De fototentoonstelling NIEUWE OOGST #2 in Centre Céramique (Maastricht) toont de verhalende fotoseries van zeven gevorderde vrijetijdsfotografen die in mei 2016 slaagden voor de Masterclass Verhalende Fotografie #2 van het Huis voor de Kunsten Limburg. De Masterclass Verhalende Fotografie #2 was een coachingstraject van het Huis voor de Kunsten Limburg. Gedurende negen maanden werden 10 amateurfotografen door John Lambrichts begeleid bij het maken van een verhalende fotoserie. Het op persoonlijke wijze vertellen van een verhaal, het niet louter registrerend fotograferen, het creëren van gelaagdheid en het voelbaar maken van onderhuidse sfeer, stond daarbij centraal. Een jury bestaande uit George Meijers, Nico Bastens en John Lambrichts beoordeelde de eindresultaten. Het werk van de zeven geslaagde deelnemers wordt geëxposeerd in Centre Céramique.

  Te zien zijn zeven fotoseries met als onderwerp de pastoor van Schimmert, een jonge vrouw die vluchtelingen helpt, een verbeelding van Jacques Brels 'Mijn Vlakke Land', jongeren die een thuishonk bouwen, een ode aan een oma met erfelijke Alzheimer, een trotse vader die zijn peuter volgt én de vervreemdende werking van reclameborden.

  De opening van NIEUWE OOGST #2 vindt plaats op zondag 4 december 2016 om 14.30 uur. Radiomaker Tejo Verstappen interviewt de fotografen en er is live muziek. De expo is te zien t/m 5 maart 2017.

  Lees meer
 • 11 december 2016 - 26 maart 2017 Tentoonstelling Limburgs Museum De Mix ‘MISSIE’
  In december 2016 zal de tweede editie van De Mix te zien zijn in het Limburgs Museum, met het thema Missie. De Mix is een serie van foto-opdrachten en tentoonstellingen waarin steeds een hedendaagse fotograaf zich laat inspireren door het werk van een historische Nederlandse fotograaf. Voor deze Mix zal Andrea Stultiens (1974) nieuw werk presenteren geïnspireerd op werk van de antropoloog en amateurfotograaf, Paul Julien (1901-2001). De tentoonstelling in het Limburgs Museum toont door Stultiens gemaakt materiaal dat inzicht geeft in de wijze waarop Juliens foto's tot leven kunnen komen in de gebieden waar hij ze toentertijd maakte. In de expositie ligt de focus op Liberia en Sudan, waar Julien in respectievelijk 1932 en 1934/1947 actief was. Andrea toont een selectie uit haar werk dat komende maand te zien is in het Limburgs Museum.

  Datum: 11 december 2016 t/m 26 maart 2017
  Locatie: Limburgs Museum, Keulsepoort 5, Venlo

  Lees meer
 • 15 december 2016 - 26 december 2016 Als de douche het maar doet met Kerst!
  Een kerstkomedie van Jacques Vriens

  Op de avond voor Kerst is Hanneke druk in de weer om een gezellig diner voor te bereiden. Het schiet alleen niet erg op op, want regelmatig is er geen water en valt de stroom uit, omdat haar man Wilbert de douche aan het verbouwen is. En juist vanavond wil Hanneke haar kookkunsten vertonen, want haar moeder heeft een nieuwe vriend die ze komt voorstellen.
  Maar wat doet die verlopen engel daar toch aan de overkant van de straat?

  Jacques Vriens schreef deze tragisch komische voorstelling speciaal voor ’t Pesthuyspodium. Hij is vooral bekend als kinderboekenschrijver, maar schreef ook een aantal komedies voor volwassenen.
   
  Speelperiode van 15 t/m 26 december in het Pesthyspodium.
  Spelers: Rufus Hegeman, Lilian Hendrix, Irma van Hoof, Stan Ras en Jacques Vriens.
  Entree  €10,-
  Kaartjes via www.pesthuyspodium.nl
  Lees meer
 • 03 januari 2017 - 02 februari 2017 Humoristisch Poëzieparcours Maastricht
  Onder het motto ‘een wandeling door Maastricht van gedicht tot gedicht’ kunt u in de periode van di 3 januari tot do 2 februari een Poëzieparcours volgen langs Centre Céramique, een aantal boekhandels, antiquariaten en winkels. In aansluiting bij het thema van de Poëzieweek (26 jan-2 febr) is humor deze editie de leidraad bij de selectie. Als opmaat naar de Gedichtendag/Poëzieweek laten de deelnemers, als kenners bij uitstek, voor het elfde jaar een bekend gedicht in de etalage zien.

  Boekenlegger met route is vanaf 3 januari gratis verkrijgbaar bij de klantenservice van Centre Céramique en andere deelnemers:  Librairie Stille, Ruyters & De Koning Wijn en Antiek in Wiek, Stijl Wyck, Galerie Amarna, Darq: an amazing chocolate & coffee experience, Drukkunstmuseum, De Boekenwurm, Alley Cat bikes & coffee, Gezondheidswinkel Balsemien, Boekhandel Dominicanen, Lampada, De Tribune, Bloemsierkunst Baccara, Kunstlokaal Maastricht/Galerie Dis, Universiteitsbibliotheek.
  Organisatie: Maastricht Boekenstad

  Startpunt van het Parcours: Centre Céramique
  Lees meer
 • 09 maart 2017 - 12 maart 2017 ARTMaastricht2017 - Capital of Art
  9 - 12 maart 2017:  op het Vrijthof Maastricht in luxe paviljoen 

  ARTMaastricht2017
  ARTMaastricht2017 biedt exclusieve kunstexposities op de meest toonaangevende kunstlocaties in Nederland. Door gebruik te maken van tijdelijke podia, krijgen professionele kunstenaars en/of galerieën de mogelijkheid zichzelf vol trots en met passie te presenteren op bijzondere locaties zoals het Vrijthof en de St. Janskerk in Maastricht.

  Voorgaande edities
  Dit project is begonnen op het Museumplein van Amsterdam waar het inmiddels uitgegroeid is tot een jaarlijks terugkerende kunstexpositie. 6 edities verder, met o.a. exposities in de Westergasfabriek en de Hermitage van Amsterdam om op terug te kijken, hebben geleid tot de editie in Maastricht: ARTMaastricht2017.

  Voor meer informatie over de kunstexpositie van ArtMaastricht op het Vrijthof Maastricht in het paviljoen, klik hier.

    Lees meer
 • 13 maart 2017 - 18 maart 2017 ARTMaastricht2017 - Capital of Art
  13 – 18 maart 2017: in de St. Janskerk gelegen aan het Vrijthof

  ARTMaastricht2017
  ARTMaastricht2017 biedt exclusieve kunstexposities op de meest toonaangevende kunstlocaties in Nederland. Door gebruik te maken van tijdelijke podia, krijgen professionele kunstenaars en/of galerieën de mogelijkheid zichzelf vol trots en met passie te presenteren op bijzondere locaties zoals het Vrijthof en de St. Janskerk in Maastricht.

  Voorgaande edities
  Dit project is begonnen op het Museumplein van Amsterdam waar het inmiddels uitgegroeid is tot een jaarlijks terugkerende kunstexpositie. 6 edities verder, met o.a. exposities in de Westergasfabriek en de Hermitage van Amsterdam om op terug te kijken, hebben geleid tot de editie in Maastricht: ARTMaastricht2017.

  Voor meer informatie over de kunstexpositie van ArtMaastricht in de St. Janskerk in Maastricht, klik hier.


    Lees meer
 • 20 mei 2017 - 21 mei 2017 Instant Composing op 20 en 21 mei 2017 in Abdij Rolduc te Kerkrade
  In de aanloop naar het WMC is de Koninklijke harmonie Sint Philomena Chevremont in het weekend van 20-21 mei 2017 erin geslaagd een internationaal bekende virtuoos op alle klarinetten, Claudio Puntin, naar Kerkrade te halen.

  Hij behoort tot de internationale top van creatieve solisten op alle klarinetten. Hij werkte samen met Steve Reich, Skuli Sverrisson, Ricardo Villalobos, Samuel Rohrer, Anders Jormin, Hermeto Pascoal, Max Loderbauer, Jan Bang, Fred Frith, Sidsel Endresen, en ensembles als Ensemble Modern, Musikfabrik, vele grote philharmonische orkesten (o.a. Amsterdam, Keulen, Munchen, Zurich) kamermuziek ensembles en talloze hedendaagse ad hoc gezelschappen. Hij trad op in meer dan 80 landen en zijn discografie omvat platen en cd’s van labels als ECM, Arjunamusic, Deutsche Grammophon Lit. e.v.a. In 2004 won hij de Gouden Amadeus voor beste Jazzmuzikant. Claudio gaf 15 jaar les aan de Musikhochschule in Keulen, de University of Arts in Berlijn en verzorgt daarnaast international Masterclasses.

  De organisatie stelt maximaal 50 muzikanten (vanaf nivo hafa C wordt aanbevolen) op alle instrumenten, dus hout, koper en slagwerk in de gelegenheid om in te schrijven op de groepsworkshop Instant Composing die hij beide dagen zal geven. Deelnemers moeten zaterdagmorgen, zaterdagmiddag alsmede zondagmorgen en zondagavond aanwezig zijn.

  Op zondagavond vindt de eindpresentatie plaats tijdens het concert ONTDEKKINGEN met Claudio Puntin. Tijdens deze concertavond treedt voor de pauze de Koninklijke Harmonie Sint Philomena op o.l.v. Jos Kuipers en na de pauze het Workshoporkest o.l.v Claudio Puntin. Deelnemers hoeven zich niet voor te bereiden op de workshop. Tijdens dit weekend gaan nieuwe muzikale werelden voor je open. Er wordt gemusiceerd zonder partituren, maar op basis van aanwijzingen van Claudio Puntin en muzikale ingevingen van jezelf.

  Deelname aan de workshop is €25 dankzij de ondersteuning door subsidienten en sponsoren. Een lunch op zaterdagmiddag is inbegrepen. Het hele weekend vindt plaats in Aula Major van Abdij Rolduc in Kerkrade. Download het inschrijfformulier hier.
    Lees meer
 • 26 mei 2017 - 28 mei 2017 CantaRode Kerkrade
  Een swingende Gospel workshop voor koorzangers

  Samen met Dr. Raymond Wise (VS) wordt een onvergetelijke reis gemaakt door het muzikale culturele landschap van Afrikaans Amerikaanse gospel.

  Programma:
  26 mei | Openingsconcert festival door internationale kamerkoren.

  27 mei | Workshop voor koorzangers door Raymond Wise en Concerten in de Euregio door deelnemende koren.

  28 mei | Workshop voor koorzangers door Raymond Wise. Muzikale presentatie van de workshop gospel tijdens het slotconcert CantaRode Festival 2017.

  Datum: 26, 27 en 28 mei 2017
  Locatie: Muziekschool Kerkrade
  Kosten: €50,- per persoon inclusief openingsconcert
  Aanmelden: vóór 1 april 2017 middels het inschrijfformulier op www.cantarode.nl.

    Lees meer
 • actueel

 • december
 • 03 december 2016 16:00 - 17:30 Interview Thomas Olde Heuvelt: Hex
  Zaterdag 3 december om 16.00 uur wordt Thomas Olde Heuvelt bij boekhandel Dominicanen geïnterviewd door Janna Navis over zijn boek Hex.
   
  Het ogenschijnlijk pittoreske dorpje Beek is in de greep van de Wylerheks, een vrouw uit de zeventiende…
  Zaterdag 3 december om 16.00 uur wordt Thomas Olde Heuvelt bij boekhandel Dominicanen geïnterviewd door Janna Navis over zijn boek Hex.
   
  Het ogenschijnlijk pittoreske dorpje Beek is in de greep van de Wylerheks, een vrouw uit de zeventiende eeuw met dichtgenaaide mond en ogen. Zwijgend loopt ze door de straten en dringt ze de huizen binnen, nachtenlang staat ze aan je bed. Iedereen weet dat haar ogen nooit mogen worden geopend.
  Er wordt alles aan gedaan om haar aanwezigheid geheim te houden. Maar als een groep jongeren besluit viral te gaan met de heks, laat ze de moderne samenleving langzaam maar zeker afglijden naar middeleeuwse praktijken. En dan is de wraak van de Wylerheks nog niet eens begonnen...
   
  Het boek is zowel nationaal als internationaal een groot verkoopsucces. De vertaalrechten zijn verkocht aan 16 landen: Warner Bros kocht de rechten voor een televisieserie.
   

   

   
  Lees meer
 • 04 december 2016 13:30 - 15:30eigen project TAALworkshop Kunstbende Limburg
  Op zondag 4 december a.s. organiseert Kunstbende Limburg van 13.00 tot 17.00 uur een Open Podium in de ECI Cultuurfabriek in Roermond. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar kunnen die dag gratis workshops van professionals volgen, gericht op de Kunstbende-categorieën…
  Op zondag 4 december a.s. organiseert Kunstbende Limburg van 13.00 tot 17.00 uur een Open Podium in de ECI Cultuurfabriek in Roermond. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar kunnen die dag gratis workshops van professionals volgen, gericht op de Kunstbende-categorieën Dans, DJ, Fashion, Muziek, Taal en Film. Dit ter voorbereiding op de regiofinale van Kunstbende Limburg op zondag 19 maart 2017 in de Stadsschouwburg Sittard-Geleen.
   
  De workshop voor de categorie Taal wordt georganiseerd in samenwerking met het Letterkundig Centrum Limburg en het Huis voor de Kunsten Limburg en wordt gegeven door schrijfster Hanneke Hendrix. Wil je inspiratie opdoen voor het schrijven van bijvoorbeeld een kort verhaal, gedicht of column? Meld je dan aan en laat je coachen bij het uitwerken van je tekst. 

  Opzet
  Wil je je vooral laten inspireren door een ervaren schrijfster en schrijfdocent om tot een goed idee voor een tekst te komen? Of heb je al een idee en wil je graag advies krijgen over de uitwerking hiervan? Of heb je misschien al een tekst klaar en wil je hier feedback op krijgen? Het kan allemaal tijdens de TAALworkshop op 4 december van 13.30-15.30 uur!

  Je krijgt allerlei tips en ideeën voor de opzet en uitwerking van jouw verhaal, gedicht, column of andersoortige tekst (alles mag!). Hier kun je je voordeel mee doen als je wilt deelnemen aan Kunstbende 2017 in de categorie Taal. Als je je hiervoor aanmeldt kun je bovendien na 4 december nog een keer per e-mail van coaching op je tekst krijgen van Hanneke Hendrix. 

  Deelnemen
  Of je nu veel of weinig schrijfervaring hebt, iedereen tussen de 13 en 18 jaar kan en mag gratis deelnemen aan de TAALworkshop! Inschrijven is wel verplicht en kan via www.kunstbendelimburg.nl/workshops17. Let op: VOL = VOL, dus wees er snel bij!
   Lees meer
 • 04 december 2016 13:30 - 16:00eigen project Kunstbende filmworkshop voor jonge filmmakers (in spé)
  Op zondag 4 december a.s. van 13.30 tot 16.00 uur organiseert Kunstbende Limburg i.s.m. het Huis voor de Kunsten Limburg een gratis filmworkshop voor jonge filmmakers in spé. In de ECI Cultuurfabriek in Roermond krijgen jongeren tussen de 13…
  Op zondag 4 december a.s. van 13.30 tot 16.00 uur organiseert Kunstbende Limburg i.s.m. het Huis voor de Kunsten Limburg een gratis filmworkshop voor jonge filmmakers in spé. In de ECI Cultuurfabriek in Roermond krijgen jongeren tussen de 13 en 18 jaar ‘tips & tricks’ aangereikt voor het maken van een film die ze vervolgens kunnen inzenden voor de wedstrijd van Kunstbende. Filmprofessionals Jeroen Mourmans (fictiefilm) en Janneke Swinkels (documentaire en animatie) helpen de deelnemers om tot een filmidee te komen, geven tips over de uitvoering en leggen uit waar je op met letten bij het maken van een film. De filmworkshop op 4 december is de eerste in de reeks van drie workshops. De workshops worden georganiseerd om jonge filmmakers voor te bereiden op de regiofinale van Kunstbende Limburg die plaatsvindt op zondag 19 maart 2017 in Stadsschouwburg Sittard-Geleen.

  Of je nu veel, weinig of geen ervaring hebt met het maken van films, iedereen tussen de 13 en 18 jaar kan en mag deelnemen aan de filmworkshop! Inschrijven voor de workshop is verplicht en kan via www.kunstbendelimburg.nl/workshops17. Deelname is gratis!

  Kijk voor meer info over de filmworkshop op www.hklimburg.nl/kunstbendefilm of www.kunstbendelimburg.nl
 • 04 december 2016 16:00 - 18:00 Limburgs Jeugd Symfonie Orkest Amikejo geeft concerten met Jongerenkoor Eurosingers
  Combinatieconcert Limburgs Jeugd Symfonie Orkest Amikejo o.l.v. Mark Prils & Jongerenkoor

  Het Limburgs Jeugd Symfonie Orkest Amikejo is een jong en dynamisch orkest. De doelstelling van Amikejo is om jonge musici in de leeftijdscategorie…
  Combinatieconcert Limburgs Jeugd Symfonie Orkest Amikejo o.l.v. Mark Prils & Jongerenkoor

  Het Limburgs Jeugd Symfonie Orkest Amikejo is een jong en dynamisch orkest. De doelstelling van Amikejo is om jonge musici in de leeftijdscategorie 14 – 23 jaar, afkomstig uit de Euregio Maas-Rijn samen te laten musiceren in een volwaardig symfonieorkest. Het stimuleren van jong talent en het ontwikkelen van een goede kweekvijver op het gebied van muzikaal samenspel is de uitdaging. Er wordt projectmatig gewerkt, op basis van uitdagende thema’s die de artistiek leider hiervoor speciaal selecteert.

  Op zondag 4 december geeft Amikejo onder leiding van Mark Prils een concert met het Jongerenkoor Eurosingers onder leiding van Renate Rothbauer (m.m.v. solisten Marjon Lambriks en Bibi Ortjens). De piano wordt gespeeld door Ineke Hellingman.

  Programma
  • Sergei Prokofiev, Overture van “Romeo & Juliet”
  • Antonin Dvorak, Symfony nr. 9 ‘Nieuwe wereld’ (deel 2 & 4)
  • Evard Grieg Peer Gynt suite 1 (deel 1 & 4)
  • A. Arutjunjan, Konzert für Trompete und Orchester - solist: Dennis Frenken (Finalist Prinses Christina Concours Maastricht)
  • Marquez, Danzon nr. 2

  Datum: zondag 4 december, 16.00 uur
  Locatie: sint Janskerk, Maastricht
  Entree: €12,50 via info@ljso.nl

  Op zondag 11 december vindt voor de tweede keer dit concert plaats in de Festhalle Heinsberg-Oberbruch (Duitsland). Het begint om 15.00 uur en kaarten zijn te bestellen via info@ljso.nl (€12,50 p.p.).

   Lees meer
 • 08 december 2016 19:30 - 21:00samenwerkings project Geschiedenis van de literatuur in Limburg
  Donderdag 8 december aanstaande om 19:30uur gaat Yaël Weijenberg bij Boekhandel Dominicanen  in gesprek met de redacteuren van het onlangs verschenen Geschiedenis van de literatuur in Limburg;  Lou Spronck, Ben van Melick en Wiel Kusters…
  Donderdag 8 december aanstaande om 19:30uur gaat Yaël Weijenberg bij Boekhandel Dominicanen  in gesprek met de redacteuren van het onlangs verschenen Geschiedenis van de literatuur in Limburg;  Lou Spronck, Ben van Melick en Wiel Kusters
   
  De wieg van de Nederlandse literatuur stond in Limburg: met het belangrijke werk van Hendrik van Veldeke kwam daar al in de twaalfde eeuw een levendige literaire cultuur tot stand, die tot op de dag van vandaag invloedrijke auteurs en teksten voortbrengt. Van de Servaaslegende tot Connie Palmen en van de Percessie van Scherpenheuvel tot Jan Hanlo: Geschiedenis van de literatuur in Limburg biedt voor het eerst een uitgebreid overzicht van bijna duizend jaar Limburgse letteren. Het literaire landschap van Limburg is veeltalig (behalve Nederlands en Latijn ook veel Frans en streektaal) en zeer gevarieerd. Niet alleen geboren en getogen Limburgers, zoals Erycius Puteanus, Pascal Delruelle, Frans Erens, Pierre Kemp en Pé Hawinkels, krijgen volop aandacht. Er wordt ook stilgestaan bij werken met Limburg als locatie of thema.
  Door dit brede, grensoverschrijdende perspectief is Geschiedenis van de literatuur in Limburg een veelkleurig overzichtswerk, dat zich niet beperkt tot proza en poëzie, maar ook ruimte biedt aan journalistiek werk van bijvoorbeeld Jozef Thissen en Willem K. Coumans en (lied)teksten van Toon Hermans, Gé Reinders en Jack Poels (Rowwen Hèze).

  Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht
   
  Lees meer
 • 09 december 2016 10:00 - 16:00 Verhalend proza schrijven
  Het personage in contrasten en stijlfiguren

  Op vrijdag 9 december vindt van 10.00 tot 16.00 uur de schrijfworkshop ‘Verhalend proza schrijven’ plaats in Workshophuis Yvonne Cup, Baarlo.

  Een schrijver wil de lezer het verhaal binnenzuigen,…
  Het personage in contrasten en stijlfiguren

  Op vrijdag 9 december vindt van 10.00 tot 16.00 uur de schrijfworkshop ‘Verhalend proza schrijven’ plaats in Workshophuis Yvonne Cup, Baarlo.

  Een schrijver wil de lezer het verhaal binnenzuigen, nieuwsgierig maken naar de volgende pagina, emoties bij hem losmaken. Een goed verhaal intrigeert, is spannend, verrast, mag zelfs schokken. Juist zulke effecten bereikt de schrijver door contrasten en stijlfiguren aan te wenden.

  In de workshop Verhalend proza schrijven: het personage in contrasten en stijlfiguren ontdek je wat er gebeurt als je je verhaal kleur geeft door te werken met contrasten en stijlfiguren. Je leert welke krachtige instrumenten je met het contrast en de stijlfiguur in handen hebt. Zulke literaire middelen komen niet toevallig in een verhaal terecht. Door ze bewust toe te passen maak je een verhaal opwindend. Een verhaal dat raakt en nog lang rondzingt in het hoofd van de lezer.

  Bij het schrijven van proza is het mogelijk om een contrast aan te brengen tussen het personage en zijn omgeving of het probleem waarmee hij worstelt. Een personage kan vrolijk zingend door het huis lopen terwijl het buiten regent of geldproblemen hebben en daarover zijn schouders ophalen. Zulke contrasten intensiveren het verhaal, verhogen het effect van de eigenschappen van personages. De lezer laat zich graag verbaasd van zijn stuk brengen. Ook leer je stijlfiguren als de vergelijking, de personificatie, de overdrijving en de paradox te gebruiken. Een personage dat schreeuwt als een varken op een cruciaal moment zegt meer dan een personage dat schreeuwt. Het heeft een sterker beeldend effect, trekt direct aandacht en roept gevoelens op.


  Datum: vrijdag 9 december 2016, 10.00 – 16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, Baarlo
  Prijs: € 85,- (lunch inbegrepen)
  Docent: Koos van den Kerkhof
  Aantal deelnemers: 8-12
  Voor inschrijving ga naar: www.hetschrijflab.nl
   Lees meer
 • 09 december 2016 20:00 - 22:30samenwerkings project Finale van Borderlines: Euregion Poetry Slam
  Op 9 december vanaf 20.00 uur vindt in de Azijnfabriek 2.0 in Roermond de finale plaats van Borderlines: Euregion Poetry Slam. Dichters uit Nederland, België en Duitsland stonden stonden tegenover elkaar in de drie voorrondes in Heerlen, Sittard…
  Op 9 december vanaf 20.00 uur vindt in de Azijnfabriek 2.0 in Roermond de finale plaats van Borderlines: Euregion Poetry Slam. Dichters uit Nederland, België en Duitsland stonden stonden tegenover elkaar in de drie voorrondes in Heerlen, Sittard en Venlo. Per voorronde zijn drie winnaars geselecteerd. Zij strijden in de finale in Roermond om de titel van beste slammer van Limburg en een plek in de halve finale van het NK Poetry Slam in Utrecht. Ze dragen voor uit eigen werk, dagen elkaar uit en proberen het publiek met hun poëzie voor zich te winnen. Dit alles onder de aanstekelijke leiding van presentator en dichter Daan Doesborgh. Tussendoor is er muziek. De toegang is gratis! 

  Borderlines: Euregion Poetry Slam is een initiatief van PANDA, bestaande uit dichter Merlijn Huntjens en theatermaker Nina Willems. Met Borderlines hebben zij de ambitie om de komende jaren een euregionaal poetry slam event te organiseren dat behalve in Limburg ook op podia vlak over de grens in België en Duitsland plaatsvindt. PANDA wil met Borderlines de literaire community in Limburg en de euregio versterken en werkt daarvoor onder andere samen met het Huis voor de Kunsten Limburg. 
  Lees meer
 • 10 december 2016 00:00 - 00:00 Prijsuitreiking Parkstad Limburg Prijs
  Stichting Promotie Limburgse Kunstenaars reikt op zaterdag 10 december 2016 voor de zesde keer de Parkstad Limburg Prijs uit. De prijs is er voor beeldend kunstenaars die een professionele kunstopleiding succesvol hebben afgesloten, maximaal…
  Stichting Promotie Limburgse Kunstenaars reikt op zaterdag 10 december 2016 voor de zesde keer de Parkstad Limburg Prijs uit. De prijs is er voor beeldend kunstenaars die een professionele kunstopleiding succesvol hebben afgesloten, maximaal 35 jaar oud zijn en een kunstzinnige relatie hebben met Nederlands of Belgisch Limburg. De winaar wint een geldbedrag van maar liefst € 10.000,-.
   
  Parkstad Limburg Prijs
  Eén keer in de vier jaar wordt de Parkstad Limburg Prijs uitgereikt. Voor het eerst werd dat gedaan in 1996 onder de naam Landgraafprijs. Vanaf 2004 wordt de prijs uitgereikt onder de naam Parkstad Limburg Prijs. Dit jaar zal de prijs voor de zesde keer uitgereikt worden.
   
  Het werk van de genomineerde kunstenaars is van zondag 11 december 2016 t/m zondag 5 maart 2017 te zien tijdens een expositie bij SCHUNCK* in Heerlen.
   
  De Parkstad Limburg Prijs wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. SCHUNCK* en de Gemeente Heerlen
   
  Datum: zaterdag 10 december 2016
  Locatie en Tijd: Hou de website van Parkstad Limburg Prijs in de gaten.

  Lees meer
 • 10 december 2016 - 11 december 2016 Masterclass Spelregie door Remy van Heugten
  Op zaterdag 10 en zondag 11 december 2016 organiseert Cinesud een masterclass spelregie. Onder leiding van de ervaren en prijswinnende regisseur Remy van Heugten (Gluckauf, Van God Los - de serie, Feuten, Witte Vis) en een groep professionele…
  Op zaterdag 10 en zondag 11 december 2016 organiseert Cinesud een masterclass spelregie. Onder leiding van de ervaren en prijswinnende regisseur Remy van Heugten (Gluckauf, Van God Los - de serie, Feuten, Witte Vis) en een groep professionele acteurs en actrices ga je twee dagen aan de slag om je acteursregie aan te scherpen en te verfijnen. Er kunnen maximaal acht personen deelnemen aan de cursus. Cinesud-leden betalen € 299, niet-leden € 399. Studenten € 249. (ex BTW). De masterclass vindt plaats in Heerlen. 

  Tijdens de tweedaagse, op maat gemaakte masterclass 'Spelregie' ga je aan de hand van vooraf gekozen scènes uit een filmscript zelf aan de slag als regisseur. Voorafgaand aan de cursus wordt tijdens een (telefonisch) intakegesprek samen met Remy bepaald waar jouw behoeften liggen. Aan de hand hiervan worden, in overleg, een of twee specifieke scènes gekozen waarmee je tijdens het weekend aan de slag gaat. Tijdens de cursus leer je om samen te werken met professionele acteurs. Er worden handvaten aangereikt hoe je vanuit een scene richting kunt geven aan acteurs. Daarnaast leer je hoe je vrijheid creëert in het onderlinge samenspel door vanuit de mogelijkheden i.p.v. het resultaat van een scène te denken. Iedere deelnemer werkt om de beurt vanuit hetzelfde filmscript, maar met verschillende scènes.

  Kijk voor meer informatie en het aanmeldformulier op www.cinesud.nl.

  De masterclass wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Nederlands Film Fonds, de Provincie Limburg, Gemeente Maastricht en Gemeente Heerlen.
   
 • 10 december 2016 - 11 december 2016 Kerstconcert Studium Chorale dit jaar onder leiding van gastdirigent Jan Cober
  Studium Chorale heeft de afgelopen jaren een mooie traditie opgebouwd met kerstconcerten op twee schitterende locaties zowel in Thorn (Abdijkerk) als in Maastricht. Dit jaar wordt de muzikale band tussen Thorn en Maastricht nog eens extra aangehaald.…
  Studium Chorale heeft de afgelopen jaren een mooie traditie opgebouwd met kerstconcerten op twee schitterende locaties zowel in Thorn (Abdijkerk) als in Maastricht. Dit jaar wordt de muzikale band tussen Thorn en Maastricht nog eens extra aangehaald. Het kerstconcert van enkele jaren geleden met de titel Russische gloed onder leiding van de Oekraïense dirigent Alexander Vatsek was voor vele koorliefhebbers een openbaring. Vorig jaar bevestigde het ensemble onder leiding van vaste dirigent Hans Leenders nog eens de professionele kwaliteiten van Studium Chorale.

  De professionele zangers van het koor werken telkens op projectmatige basis aan enkele concerten.
  Geregeld worden er ook gastdirigenten gevraagd. Dit keer is het de beurt aan Jan Cober om als gastdirigent op te treden, waarbij voor Studium Chorale naast a capella werken ook muziek met begeleiding van een blazersensemble aan bod komt. Cober heeft zowel in Thorn als in Maastricht, maar ook internationaal elders, een belangrijke bijdrage geleverd aan de blazers-cultuur en de opleiding van dirigenten. Voor het aanstaande kerstconcert heeft hij een gelegenheidsensemble geformeerd, een Ensemble Royal , bestaande uit gekwalificeerde klarinettisten van de Koninklijke Harmonie van Thorn, recent nog gelauwerd met het behalen van het European Championship for Wind Orchestras 2016. Het concert krijgt tevens een internationaal accent door het optreden van getalenteerd hobo-solist Samuel Aguirre uit Colombia, die momenteel voortgezette studies hobo en directie volgt aan het Conservatorium te Maastricht. In 2014 ontving hij de eerste 'André Rieu Aanmoedigingsprijs’ met daaraan verbonden de titel ‘ Crossing Border Music Talent’.

  Het programma van het uit te voeren kerstconcert bevat zowel klassieke als hedendaagse werken, origineel of in arrangement, van de componisten Hector Berlioz, Vic Nees, Carsten Gerlitz en Hans Leenders.

  Concerten
  zaterdag 10 december 2016 20:00 uur Thorn, Abdijkerk
  zondag 11 december 2016 15:00 u Maastricht, Onze Lieve Vrouwebasiliek

  Kaartverkoop en reserveren
  Thorn 10 december | Entree € 12,50 aan de kerk / € 10,- in de voorverkoop.
  Voorverkoop via VVV Thorn en www.vvvmiddenlimburg.nl.
  Kaartverkoop voor aanvang van het concert aan de Abdijkerk.

  Maastricht 11 december | gratis toegang; vrije gave wordt op prijs gesteld.

   Lees meer
 • 11 december 2016 15:00 - 17:30 Kerstconcert van Kerkelijk Zangkoor Schandelen en Fanfare Sint Jan uit Leyenbroek
  Stichting Behoud Franse Klooster nodigt u uit om op zondagmiddag 11 december om 15.00 uur in de St. Pauluskerk in Sittard te komen luisteren naar een kerstconcert van het Kerkelijk Zangkoor Schandelen uit Heerlen en Fanfare Sint Jan uit Leyenbroek.…
  Stichting Behoud Franse Klooster nodigt u uit om op zondagmiddag 11 december om 15.00 uur in de St. Pauluskerk in Sittard te komen luisteren naar een kerstconcert van het Kerkelijk Zangkoor Schandelen uit Heerlen en Fanfare Sint Jan uit Leyenbroek. Op deze middag kan er volop genoten worden van koorzang en fanfaremuziek. Er zulle diverse kerstliederen gezongen worden. Het Kerkelijk Zangkoor Schandelen uit Heerlen staat onder leiding van Sjef Konieczny en Fanfare Sint Jan uit Leyenbroek staat onder leiding van Harrie Broun.

  Datum: zondag 11 december, 15.00 uur
  Locatie: St. Pauluskerk, Limbrichterveld/ Hoogveld, Generaal Whitestraat 2, Sittard
  Entree: Gratis, een vrije gave ten van de orgelrestauratie wordt op prijs gesteld.


  Lees meer
 • 11 december 2016 15:00 - 17:00 Kerst met QUINT, Koor van het Jaar 2016
  Op zondag 11 december om 15.00 uur organiseert Vocaal Ensemble Quint een kerstconcert, traditioneel gehouden in de sfeervolle Joriskerk in Venlo. Quint bestaat uit een twintigtal enthousiaste jonge vrouwen uit de wijde omstreken van Venlo en…
  Op zondag 11 december om 15.00 uur organiseert Vocaal Ensemble Quint een kerstconcert, traditioneel gehouden in de sfeervolle Joriskerk in Venlo. Quint bestaat uit een twintigtal enthousiaste jonge vrouwen uit de wijde omstreken van Venlo en staat sinds 2010 o.l.v. Esther Zaad.

  Het kerstconcert sluit een bijzonder jaar af, Quint verzilverde de rechtstreekse plaatsing voor het Nederlands Koorfestival met de winst en de titel Koor van het Jaar. Quint werd geroemd om het mooie zingen en de spontaniteit. De laatste woorden van de juryvoorzitter: ‘muzikaal en technisch een heel erg goed koor’. Naast deze topprestatie werd Quints dirigente Esther Zaad op dit festival uitgeroepen tot Dirigent van het Jaar en werd zij met Fusion tweede.

  Tijdens de finale werd Quint begeleid op cello door Eline Hensels. Deze talentvolle celliste studeert momenteel in Londen aan de Royal Academy of Music en heeft op haar jonge leeftijd al een bewonderenswaardig CV. De zeventienjarige speelde al met het LSO, TSO, het Akens Universiteitsorkest en het Maastrichts Universiteitskoor. Met Quint speelde Eline in september in het Concertgebouw in Amsterdam, het stuk dat daar gebracht werd, ontbreekt niet op het kerstconcert.

  Daarnaast is ook pianist Leon Dijkstra te gast. Als pianist en organist verzorgt Leon Dijkstra met name begeleidingen voor solisten, koren en orkesten. Vanaf zijn conservatoriumstudie heeft hij zich gespecialiseerd in de kunst van het begeleiden. Met een brede klassieke achtergrond en jarenlange ervaring beweegt Leon zich makkelijk door alle muziekstijlen.

  Datum: zondag 11 december, 15.00 uur
  Locatie: Joriskerk, St. Jorisstraat 16, Venlo
  Entree: € 12,50 (incl. 1 consumptie na afloop van het concert bij Café Central. Tot 18 jaar gratis entree)

  Lees meer
 • 11 december 2016 15:00 - 17:00 Vocaal Ensemble Cantori la Vera | Kerstoncert: Northern light
  Met medewerking van:
  Agris Hartmanis (bas-bariton), Claudia Couwenbergh (sopraan) en Alice Hendrik (piano)

  Op zondag 11 december om 15.00 uur geeft Vocaal Ensemble Cantori la Vera een kerstconcert in het Salviuskerkje in Limbricht.…
  Met medewerking van:
  Agris Hartmanis (bas-bariton), Claudia Couwenbergh (sopraan) en Alice Hendrik (piano)

  Op zondag 11 december om 15.00 uur geeft Vocaal Ensemble Cantori la Vera een kerstconcert in het Salviuskerkje in Limbricht.
  Kenners zijn het erover eens: de mooiste en interessantste hedendaagse koormuziek komt vandaag de dag uit de Baltische landen en Scandinavië. Omdat Vocaal Ensemble Cantori la Vera uit Beek dit keer samenwerkt met de talentvolle Letse bas-bariton Agris Hartmanis is dan ook uit dit rijke repertoire geput. Tevens zal de Limburgse sopraan Claudia Couwenbergh optreden bij dit concert. Op het programma staan naast werken van de ‘Noorderlingen’ Esenvalds, Pärt, Gjeilo, en Lauridsen, ook enkele stukken van Felix Mendelssohn en bewerkingen van Christmas Carols door Rutter en Willcocks. Vocaal Ensemble Cantori la Vera staat onder leiding van Alice Hendriks.

  Datum: zondag 11 december, 15.00 uur
  Locatie: Salviuskerkje, Limbricht
  Entree: €10,- (via telefonische voorverkoop 043-3643743, mevr. José Gommers)

   Lees meer
 • 13 december 2016 20:00 - 22:00 Schrijversbezoek van Kader Abdolah in SCHUNCK*
  Op 13 december bezoekt Kader Abdolah SCHUNCK* Bibliotheek Glaspaleis. De schrijver wordt geïnterviewd, beantwoordt publieksvragen en geeft afsluitend een signeersessie.


  De nieuwe roman Salam Europa! van Kader Abdolah is een boek over nieuwsgierigheid…
  Op 13 december bezoekt Kader Abdolah SCHUNCK* Bibliotheek Glaspaleis. De schrijver wordt geïnterviewd, beantwoordt publieksvragen en geeft afsluitend een signeersessie.

  De nieuwe roman Salam Europa! van Kader Abdolah is een boek over nieuwsgierigheid en belangstelling voor de ander. Het is een overrompelende roman over de schoonheid en de betekenis van het over de grenzen kijken, waarin realiteit en verbeelding door elkaar lopen. Tegelijk is dit boek een vertelling over het heden, waarin Kader Abdolah de gebeurtenissen van nu rondom de immigratie en de terreur op een onvergelijkbare manier in zijn verhaal verweeft. Dit maakt het een hoogst actuele roman. Het resultaat: een schitterende oosterse vertelling over Europa.
   
  Interview
  Kader Abdolah zal worden geïnterviewd door Tineke Bennema, historicus met specialisme geschiedenis van het Midden-Oosten (UvA). Bennema werkte als lokaal assistent voor het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in Jericho en Ramallah en vervolgens als verslaggever voor Radio 1, Trouw en Twee Vandaag. Ze schreef drie boeken over Palestina. In 2011 werd de zilveren griffel uitgereikt voor het informatieve kinderboek Ik! Wie is dat?, waarvan zij een van de auteurs (over multiculturaliteit) was.
   
  Democratie
  Tot aan de verkiezingen op 15 maart 2017 besteden de SCHUNCK* Bibliotheken met regelmaat aandacht aan het thema democratie in Nederland en Europa. Het schrijversbezoek van Kader Abdolah is een moment waar jij jouw horizon kunt verbreden in deze, voor de democratie, roerige tijden.
   
  Kader Abdolah
  Kader Abdolah (Iran, 1954) heeft sinds zijn debuut met De adelaars in 1993 een aantal succesvolle en grote romans geschreven zoals Spijkerschrift (2000), Het huis van de moskee (2005), De koning (2011) en Papegaai vloog over de IJssel (2014).
  Lees meer
 • 14 december 2016 10:00 - 16:30eigen project Congresdag ‘De dynamiek van het Limburgs’
  Op woensdag 14 december 2016 van 10.00 tot 16.30 uur vindt bij het Regionaal Historisch Centrum Limburg in Maastricht de congresdag ‘De dynamiek van het Limburgs’ plaats. In het kader van het Jaor van de Limburgse dialekte willen de Universiteit…
  Op woensdag 14 december 2016 van 10.00 tot 16.30 uur vindt bij het Regionaal Historisch Centrum Limburg in Maastricht de congresdag ‘De dynamiek van het Limburgs’ plaats. In het kader van het Jaor van de Limburgse dialekte willen de Universiteit Maastricht, het Centre for Language Studies van de Radboud Universiteit, de Raod veur ’t Limburgs en het Huis voor de Kunsten Limburg hiermee de schijnwerpers richten op de wetenschappelijke kant van het Limburgs. Aan verschillende universiteiten - in Nederland, maar ook daarbuiten - blijft het Limburgs onderwerp van studie. De gevarieerdheid hiervan is verrassend groot en laat zien dat de dynamiek van het Limburgs een inspiratiebron was en is voor onderzoek naar taal, taalgebruik, taalidentiteit en taalpolitiek. Het Limburgs leeft, het is zelfs opvallend vitaal en bekleedt intussen een opvallende positie in het Europese taallandschap. Diverse onderzoekers, van promovendi tot hoogleraren, presenteren op 14 december hun recente onderzoek naar allerlei aspecten van het (gebruik van het) Limburgs. Het laatste deel van de dag is ingepland voor een discussie over het taalbeleid in de voorschoolse opvang in Limburg. Dat is volgens velen namelijk een punt van zorg, want ondanks de dynamiek van het Limburgs is de druk vanuit het Nederlands groot.
   
  Het congres is gratis toegankelijk voor belangstellenden met enige inhoudelijke interesse. Aanmelden kan via www.hklimburg.nl/dialectcongres.
   
  Programma
  9.45-10.15           Inloop, koffie en thee  
  10.15-10.30        Opening             
   
  10.30-11.00        Karlien Franco: Lexicale diversiteit en geografische heterogeniteit in de Limburgse dialecten.
  11.00-11.30        Frens Bakker:  Waar scheiden de dialecten in Noord-Limburg? Een dialectometrisch onderzoek naar het gewicht van isoglossen.
  11.30-12.00        Nantke Pecht: A fused variety? The use of dialectal features in coalminers’ speech.
  12.00-12.30        Lysbeth Jongbloed-Faber, Jolie van Loo en Leonie Cornips: Twitteren in streektaal: een vergelijk tussen Limburg en Friesland.
   
  12.30-13.30        Lunch   
                                
  13.30-14.00        Stefanie Ramachers: Hoe Limburgse kindjes leren ‘zingen’. De verwerving van lexicale tonen door Limburgse baby's en peuters.
  14.00-14.30        Gino Morillo Morales: De sociale betekenis van taalkeuze op de peuterspeelzaal.
  14.30-15.00        Kirsten van den Heuij en Leonie Cornips: (Voor)leesgedrag van kinderen en ouders in de Westelijke Mijnstreek in Limburg.
                                
  15.00-15.30        Koffie/thee      
                                
  15.30-16.00        Lotte Thissen:  ‘Oh! Kinse auch plat?’ Het onderbelichte gebruik van het Limburgs in dagelijkse situaties.
  16.00-16.30        Discussie: Limburgse eenheidsworst: dialect in de voorschoolse educatie.
                                
  16.30                     Borrel  
   
  Zie www.hklimburg.nl/dialectcongres voor meer informatie over de verschillende presentaties.
   
  Locatie
  Auditorium van het Regionaal Historisch Centrum Limburg, Sint Pieterstraat 7, 6211 JM Maastricht

  Lees meer
 • 17 december 2016 00:00 - 00:00eigen project Symposium Limburgse woorden<[en]>boeken
  Deze dag staat in het teken van Limburgse woordenboeken, regionaal en lokaal. Het gaat over alle woordenboeken, maar er is een speciale plek voor het WLD: het Woordenboek van de Limburgse Dialecten dat die dag compleet digitaal beschikbaar komt,…
  Deze dag staat in het teken van Limburgse woordenboeken, regionaal en lokaal. Het gaat over alle woordenboeken, maar er is een speciale plek voor het WLD: het Woordenboek van de Limburgse Dialecten dat die dag compleet digitaal beschikbaar komt, voorzien van een krachtige zoekfunctie: het eWLD. De dag gaat ook over het ideale woordenboek op lokaal niveau en over de inzet van moderne digitale middelen.
  Het Limburgs is een van de meest gedocumenteerde streektalen van Nederland. Met name de woordenschat is al lang onderwerp van studie en vanaf de negentiende eeuw is een stroom van regionale en lokale woordenboeken verschenen. De provincie Nederlands-Limburg kan inmiddels bogen op een uitgebreide collectie van dialectwoordenboeken, van grote plaatsen zoals Maastricht, Venlo en Heerlen, maar ook van kleinere als Tegelen, Tungelroy en Helden.

  Na de afronding van het Woordenboek van de Limburgse Dialecten in gedrukte vorm, is de laatste jaren gewerkt aan een digitale versie van dit woordenboek. Daarnaast heeft ook de inventarisering en ontsluiting van dialectwoordenboeken via internet op landelijk en internationaal niveau een grote vlucht genomen.
  Dit symposium gaat in op de nieuwe ontwikkelingen op het terrein van de moderne digitale middelen, de beschikbaarheid van grote digitale databestanden en de mogelijkheden die dit biedt aan (lokale) woordenboekmakers. Maar ook de lokale woordenboekmakers komen aan het woord. Wat zijn hun ervaringen en hoe zetten zij moderne digitale middelen, zoals spraakopnames, in om hun eigen woordenschat vast te leggen.

  Aanmelden
  Vóór 10 december 2016 via www.hklimburg.nl/limburgsewoordenboeken.
  Het inschrijfgeld bedraagt 10 euro, inclusief lunch, borrel en museumbezoek.

  Datum: Zaterdag 17 december 2016, 10.00 uur – 16.30 uur
  Locatie: Limburgs Museum, Venlo
  Inschrijfgeld: €10,- (inclusief lunch, borrel en museumbezoek)
  Meer informatie: Ton van de Wijngaard, streektaalfunctionaris: tvdwijngaard@hklimburg.nl / T 0475-399280.

   Lees meer
 • 17 december 2016 00:00 - 00:00 Kerstmatinee 2016 | Toonkunstkoor Maastricht
  Internationale kerstmuziek en samenzang

  De TKM Kerstmatinee van dit jaar vindt plaats op zaterdag 17 december 2016 om 15:30 uur in de Maastrichtse Onze Lieve Vrouwebasiliek.

  Het koor zal op sfeervolle wijze de kerststemming brengen met…
  Internationale kerstmuziek en samenzang

  De TKM Kerstmatinee van dit jaar vindt plaats op zaterdag 17 december 2016 om 15:30 uur in de Maastrichtse Onze Lieve Vrouwebasiliek.

  Het koor zal op sfeervolle wijze de kerststemming brengen met een mix van traditionele kerstliederen, deels in samenzang met het publiek, en kerstmuziek van beroemde componisten zoals Bach, Berlioz, Mendelssohn en Händel.

  Vaste pianist Paul Huijts begeleidt het koor aan de vleugel en neemt ook één van de drie instrumentale intermezzi voor zijn rekening. Toonkunstkoor Maastricht staat onder leiding van Rob Meijers.

  Download hier het programma.

  Datum: zaterdag 17 december 2016, 15.30 uur
  Locatie: O.L. Vrouwebasiliek Maastricht
  Entree: vrije gave

  Lees meer
 • 17 december 2016 20:00 - 23:59 Venray’s Mannenkoor Eindejaarsconcert ‘Classic meets Pop’
  Het traditionele Eindejaarsconcert van het Venray’s Mannenkoor vindt dit jaar plaats in de Evenementenhal in Venray. Deze nieuwe locatie biedt nieuwe mogelijkheden, en daarom staat er nu een éénmalig groots Eindejaarsconcert in de steigers.…
  Het traditionele Eindejaarsconcert van het Venray’s Mannenkoor vindt dit jaar plaats in de Evenementenhal in Venray. Deze nieuwe locatie biedt nieuwe mogelijkheden, en daarom staat er nu een éénmalig groots Eindejaarsconcert in de steigers. Projectleider van het EJC René Francken vertelt: ‘We hebben gezocht naar een artiest die zelf uitstekend kan zingen en door haar persoonlijkheid het publiek mee kan nemen in de beleving van het evenement. Toen we Kim-Lian van der Meij hiervoor vroegen, reageerde ze direct en heel positief. Het is voor haar ook een uitdaging om dit samen met het koor te mogen doen.’

  Kim-Lian van der Meij is een Nederlandse zangeres, actrice, televisiepresentatrice, musicalster en danseres. Tijdens het Eindejaarsconcert brengt ze solo een aantal nummers, maar ze treedt natuurlijk ook samen met het mannenkoor op.

  Naast de presentatie door Kim-Lian zorgt de Philips Harmony voor de muzikale uitvoering. Deze harmonie van hoog niveau is een goede bekende voor het mannenkoor. En uiteraard hebben lokale artiesten zoals Blind Beggar een plek in het programma gekregen. Na het concert vindt er een afterparty plaats, die opgeluisterd wordt door de Blue Band.

  Projectkoor voor niet-leden
  Geen lid van het mannenkoor en toch actief meedoen aan dit concert? Dat kan! Het Venray’s Mannenkoor biedt de gelegenheid in een projectkoor mee te zingen op het grote podium van de Evenementenhal. Enige zangervaring is niet nodig, maar uiteraard zijn ook geoefende zangers welkom deel te nemen aan dit eenmalig samengestelde projectkoor.

  Datum: zaterdag 17 december 2016
  Locatie: Evenementenhal Venray
  Entree: staanplaatsen en zitplaatsen te koop. Zie website van het Venray’s Mannenkoor.

   Lees meer
 • 18 december 2016 00:00 - 00:00 Kerstconcert Brunssums Mannenkoor
  In samenwerking met het Landgraafs Mannenkoor

  Het Brunssums Mannenkoor onder leiding van Jules Luesink geeft op zondag 18 december om 19.30 uur een kerstconcert samen met het Landgraafs Mannenkoor.
  Fabienne Nijsten (L1) presenteert het concert.…
  In samenwerking met het Landgraafs Mannenkoor

  Het Brunssums Mannenkoor onder leiding van Jules Luesink geeft op zondag 18 december om 19.30 uur een kerstconcert samen met het Landgraafs Mannenkoor.
  Fabienne Nijsten (L1) presenteert het concert. Het koor heeft niemand minder dan Carla Maffioletti (Sopraan, André Rieu) en Jan van Hattum (Tenor) weten te strikken voor dit concert. Ook het koperkwintet van het Koninklijk Concertgebouw Orkest is aanwezig en zal u verrassen met prachtige klanken. Pianist Gerald Wijnen begeleidt het koor.

  Datum: zondag 18 december, 19.30 uur (zaal open vanaf 18.30 uur)
  Locatie: BrikkeOave, Lindeplein 7, Brunssum
  Entree: €17,50 (incl. één kop koffie). Ga naar de website voor de verkoopadressen.
   Lees meer
 • 18 december 2016 14:30 - 16:45 Kerstconcert Vrouwenkoor Thorensis
  Op zondag 18 december om 14.30 uur geeft Vrouwenkoor Thorensis uit Thorn (o.l.v. Esther Zaad) het jaarlijkse kerstconcert. Thorensis heeft ieder jaar een muzikale partner waarmee het kerstconcert wordt uitgevoerd. Deze keer is dat het Blazersensemble…
  Op zondag 18 december om 14.30 uur geeft Vrouwenkoor Thorensis uit Thorn (o.l.v. Esther Zaad) het jaarlijkse kerstconcert. Thorensis heeft ieder jaar een muzikale partner waarmee het kerstconcert wordt uitgevoerd. Deze keer is dat het Blazersensemble van Harmonie St. Michaël uit Thorn (o.l.v. Joost Smeets). De begeleiding op piano wordt verzorgd door Arno Kerkhof.

  Datum: zondag 18 december, 14.30 uur
  Locatie: Abdijkerk, Thorn
  Entree: € 7,50

   Lees meer
 • 05 januari 2017 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Humor in de poëzie door leden van VLAM
  Als opmaat naar de Gedichtendag/Poëzieweek (26 jan-2 febr) brengen leden van VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) voordrachten waarin humor een hoofdrol speelt. Humor is immers het thema dit jaar van de Poëzieweek. In gedichten…
  Als opmaat naar de Gedichtendag/Poëzieweek (26 jan-2 febr) brengen leden van VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) voordrachten waarin humor een hoofdrol speelt. Humor is immers het thema dit jaar van de Poëzieweek. In gedichten wordt humor vaak als wapen ingezet. Vaak om te lachen, maar ook om de spot te drijven met maatschappelijke wantoestanden. Laat u verrassen door hun keuze! De selectie wordt op gepaste wijze muzikaal ondersteund.

  Locatie: Centre Céramique
  Lunchpauzepogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
  Toegang is gratis
  Lees meer
 • 07 januari 2017 20:00 - 22:00 Richard Hemker in de Literaire Salon
  Boekhandel de Tribune en het Pesthuyspodium ontvangen Richard Hemker in de Literaire Salon

  In deze eerste Literaire Salon in 2017 is Richard Hemker onze gast naar aanleiding van de publicatie eerder dit jaar van zijn roman Hoogmoed bij uitgeverij…
  Boekhandel de Tribune en het Pesthuyspodium ontvangen Richard Hemker in de Literaire Salon

  In deze eerste Literaire Salon in 2017 is Richard Hemker onze gast naar aanleiding van de publicatie eerder dit jaar van zijn roman Hoogmoed bij uitgeverij van Oorschot. Hoogmoed is de met verbazing en bewondering ontvangen geschiedenis van een geestelijke Werdegang, een unieke ontsnapping in unieke taal gepresenteerd. De roman werd met vier stippen beoordeeld in het NRC. In deze tweede roman van Hemker (1967) zoekt het hoofdpersonage de afzondering. “Deze onmodieuze, ogenschijnlijk kalme literatuur zal de geduldige lezer nog dagen achtervolgen,” schrijft Sebastiaan Kort in zijn recensie.
  De schrijver, die een deel van zijn geschiedenis in Maastricht heeft liggen zal op deze avond een korte lezing geven en aansluitend worden geïnterviewd door  Géza Kovács, psycholoog. Over het belang van stijl en structuur zal het gaan, over schrijven als ambacht, over smartelijk verlangen en strenge esthetische ordening.

  Datum: Zaterdag 7 januari 20.00 uur 
  Locatie: 't Pesthuyspodium
  Entree: €10, incl. consumptie

  Na afloop is er een signeersessie.

  Lees meer
 • 13 januari 2017 20:00 - 22:00eigen project Toneelhuis LFA | Monologenvoorstelling SOLO
  mo·no·loog
  zelfstandig naamwoord • de (m) • Grieks: monologos [alleen sprekend]

  deel van een toneelstuk dat door één acteur, alleen op het toneel, gereciteerd wordt | deel van een gesprek waarbij één persoon langdurig aan het woord…
  mo·no·loog
  zelfstandig naamwoord • de (m) • Grieks: monologos [alleen sprekend]

  deel van een toneelstuk dat door één acteur, alleen op het toneel, gereciteerd wordt | deel van een gesprek waarbij één persoon langdurig aan het woord is terwijl anderen luisteren | kort stuk, bestemd om door één persoon te worden voorgedragen monodrama | in de verbinding

  - Van Dale (2016) -


  Onveilig is veilig. Uit je comfortzone stappen. Het onbekende tegenmoet treden. In je eentje de planken op om het publiek in de ogen te kijken en mee te nemen met jouw verhaal. Dat vraagt om lef! In januari 2017 brengt Toneelhuis LFA haar nieuwste initiatief ten tonele: SOLO. Een avondvullende voorstelling waarbij een palet aan afwisselende monologen gepresenteerd wordt door toneelspelers met een flinke portie liefde voor toneel!

  Spel: Sylvia Kersten | Monique Hendriks | Nicole Verhoef | Margriet Delamboy

  Regie: Marnix Mulder

  Voorstellingen:
  Vrijdag 13 januari 2017 | Pesthuyspodium, Maastricht | 20.00 uur, reserveren via theater.
  Zondag 15 januari 2017 | Theater de Garage, Venlo | 15.00 uur, reserveren via theater.

  Lees meer
 • 15 januari 2017 14:00 - 18:00samenwerkings project Schwob Leesclubfestival in Maastricht
  Voor de tweede keer in Maastricht: het Schwob Leesclubfestival, op 4 bijzondere locaties met 4 titels van klassieke werken uit de wereldliteratuur, die onlangs opnieuw zijn uitgeven. De besprekingen o.l.v. bevlogen ambassadeurs  duren 2 uur,…
  Voor de tweede keer in Maastricht: het Schwob Leesclubfestival, op 4 bijzondere locaties met 4 titels van klassieke werken uit de wereldliteratuur, die onlangs opnieuw zijn uitgeven. De besprekingen o.l.v. bevlogen ambassadeurs  duren 2 uur, waarna de middag feestelijk wordt afgesloten met een drankje en een literaire quiz in Boekhandel Dominicanen.

  U kunt kiezen uit:
  • Bernard Malamud - De fikser in Centre Céramique
   o.l.v. neerlandica Jet van Aalst
  • Joseph Mitchell - McSorley's wonderbaarlijke saloon in Boekhandel Dominicanen
   o.l.v. recensent Koen Eykhout
  • Franz Werfel - Het bleekblauwe handschrift van een vrouw  in Ruyters & De Koning Wijn en Antiek in Wiek
   o.l.v. cultuurhistoricus Bart-Jan de Graaf
  • Elio Vittorini - De rode anjer in Galerie Dis
   o.l.v. schrijver Roman Helinski
  De tickets kosten € 25,- (inclusief boek en drankje) en zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Dominicanen. Meer info over de titels en locaties: www.libris.nl/dominicanen/schwob (ook voor online bestellen)Lees meer
 • 15 januari 2017 15:00 - 17:00eigen project Toneelhuis LFA | Monologenvoorstelling SOLO
  mo·no·loog
  zelfstandig naamwoord • de (m) • Grieks: monologos [alleen sprekend]

  deel van een toneelstuk dat door één acteur, alleen op het toneel, gereciteerd wordt | deel van een gesprek waarbij één persoon langdurig aan het woord…
  mo·no·loog
  zelfstandig naamwoord • de (m) • Grieks: monologos [alleen sprekend]


  deel van een toneelstuk dat door één acteur, alleen op het toneel, gereciteerd wordt | deel van een gesprek waarbij één persoon langdurig aan het woord is terwijl anderen luisteren | kort stuk, bestemd om door één persoon te worden voorgedragen monodrama | in de verbinding

  - Van Dale (2016) -

  Onveilig is veilig. Uit je comfortzone stappen. Het onbekende tegenmoet treden. In je eentje de planken op om het publiek in de ogen te kijken en mee te nemen met jouw verhaal. Dat vraagt om lef! In januari 2017 brengt Toneelhuis LFA haar nieuwste initiatief ten tonele: SOLO. Een avondvullende voorstelling waarbij een palet aan afwisselende monologen gepresenteerd wordt door toneelspelers met een flinke portie liefde voor toneel!

  Spel: Sylvia Kersten | Monique Hendriks | Nicole Verhoef | Margriet Delamboy

  Regie: Marnix Mulder

  Voorstellingen:
  Vrijdag 13 januari 2017 | Pesthuyspodium, Maastricht | 20.00 uur, reserveren via theater.
  Zondag 15 januari 2017 | Theater de Garage, Venlo | 15.00 uur, reserveren via theater.

  Lees meer
 • 19 januari 2017 20:00 - 22:00 Bestuursvergadering Federatie van Limburgse Mandoline Verenigingen
  Deze bestuursvergadering van de Federatie van Limburgse Mandoline Verenigingen vindt plaats op: Donderdag 19 januari 2017, 20.00 uur in MFC de Grous, Heerstraat-Centrum 38 in Stein en heeft als vergaderthema: Evaluatievergadering. 
  Deze bestuursvergadering van de Federatie van Limburgse Mandoline Verenigingen vindt plaats op:
  Donderdag 19 januari 2017, 20.00 uur in MFC de Grous, Heerstraat-Centrum 38 in Stein en heeft als vergaderthema: Evaluatievergadering. 
 • 22 januari 2017 14:00 - 16:30samenwerkings project Er loopt een liedje door de lucht, workshop poëzie
  Tijdens de maand van de poëzie in het Centre Céramique een workshop gedichten maken, daar kun je bijna niet onder uit. Maar… hoe schrijf je eigenlijk een gedicht, kan iedereen het, wat is het verschil tussen een vrij vers en een gebonden…
  Tijdens de maand van de poëzie in het Centre Céramique een workshop gedichten maken, daar kun je bijna niet onder uit. Maar… hoe schrijf je eigenlijk een gedicht, kan iedereen het, wat is het verschil tussen een vrij vers en een gebonden vers, moet het altijd rijmen en waar kan een gedicht over gaan? Deze praktische workshop licht een tipje van de sluier op. De workshop wordt gegeven door Marjanne Jeurissen. Zij volgde in 2006 de opleiding Docent Creatief schrijven bij Jos Rosenboom en geeft sindsdien cursussen en workshops autobiografisch schrijven, verhalen en gedichten schrijven aan kunstencentra, bibliotheken en ouderencentra in Roermond, Weert en Sittard.

  Inschrijven/reserveren: klantenservice Centre Céramique (klantenservice@maastricht.nl) of 043-3505600. Deelname is gratis

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Lees meer
 • 22 januari 2017 20:00 - 22:00 Dansgezelschap PIUM speelt voorstelling LINK
  LINK is de nieuwe voorstelling van modern dansgezelschap PIUM, geïnspireerd op de samenstelling van dans, live muziek en beeld onder de leiding van choreografe Grace Bellel. 
  LINK is een voorstelling waarin muziek, dans en kostuums letterlijk…
  LINK is de nieuwe voorstelling van modern dansgezelschap PIUM, geïnspireerd op de samenstelling van dans, live muziek en beeld onder de leiding van choreografe Grace Bellel. 
  LINK is een voorstelling waarin muziek, dans en kostuums letterlijk en figuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De danser volgt, raakt in vervoering, verzet zich, leidt, verleidt, daagt uit..

  Klik hier om naar de website van het Cultuurhuis te gaan en uw plaats te reserveren.

  Lees meer
 • 26 januari 2017 13:30 - 16:15samenwerkings project Gedichtendag: poëziewandeling met Jet van Aalst
  Op de Gedichtendag kunt u onder deskundige  en enthousiaste leiding  van neerlandica Jet van Aalst het Poëzieparcours volgen. Het 11e Poëzieparcours heeft dit jaar humor als leidraad (in navolging van het thema van de Poëzieweek 26 jan-2…
  Op de Gedichtendag kunt u onder deskundige  en enthousiaste leiding  van neerlandica Jet van Aalst het Poëzieparcours volgen. Het 11e Poëzieparcours heeft dit jaar humor als leidraad (in navolging van het thema van de Poëzieweek 26 jan-2 febr). Zij neemt u - tijdens een wandeling- mee langs 16 etalages, vol met vrolijke poëzie, in een winters Maastricht met enkele stops onderweg.

  Aanmelden en startpunt: Centre Céramique Maastricht (klantenservice@maastricht.nl)
  Deelname: € 5,- incl. tekst van de gedichten

   
  Lees meer
 • 29 januari 2017 14:30 - 16:00samenwerkings project Poëzie aan de Maas met Jules Deelder en jonge Limburgse dichters
  Humor en poëzie? “Jawel”, zegt Jules Deelder, die het Poëziegeschenk 2017 schrijft. Met het thema humor komt er aandacht voor gedichten die op de lachspieren werken, uit hilariteit, herkenbaarheid of uit ironie. Humor is in Deelders poëzie…
  Humor en poëzie? “Jawel”, zegt Jules Deelder, die het Poëziegeschenk 2017 schrijft. Met het thema humor komt er aandacht voor gedichten die op de lachspieren werken, uit hilariteit, herkenbaarheid of uit ironie. Humor is in Deelders poëzie in ieder geval geen curiosum.
  Daarom is Jules Deelder de hoofdgast bij de afsluiting van Maand van de Poëzie. Aan deze muzikale en literaire bijeenkomst in Centre Céramique leveren ook 3 winnaars van de Euregion Poetry Slam Borderlines (i.s.m. YoungPoets en Letterkundig Centrum Limburg) en locale dichters hun bijdrage. De muzikale omlijsting wordt op gepaste jazzy wijze verzorgd door Michelle & Friends, een easy-listening band uit Maastricht.  Dit alles staat onder leiding van dichter Daan Doesborgh, hij zal de gasten voorstellen en kort interviewen. Het belooft een vrolijke middag te worden!
   
  J.A. Deelder zette zijn eerste stappen in zijn carrière als performer in 1966. Na zijn poëziedebuut  ‘Gloria Satoria ‘ bij De Bezige Bij volgden nog vele bundels met als meest recente publicaties ‘Tussentijds’(2008), ‘Ruisch’(2011), ‘Het graf van Descartes’(2013) en ’Dag en nacht’(2014). In zijn vaak absurdistische, maar steeds glasheldere poëzie wordt de jazz haast tastbaar. De onderwerpen die Deelder aansnijdt zijn de Tweede Wereldoorlog, Duitsland, Rotterdam, jazz en het leven van Deelder zelf. In 1982 debuteerde Deelder als prozaïst met ‘Schöne Welt’. Hierna verschenen een groot aantal verhalenbundels en gelegenheidsuitgaven. Deelder ontving voor zijn hele oeuvre de Anna Blamanprijs (1988), de Johnny van Doornprijs voor de gesproken letteren (1999) en de Tollensprijs (2005).

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Toegang: € 10,-, voor leden bibliotheek € 7,50. Aanmelden: klantenservice@maastricht.nlof 043-3505600. Organisatie: Maastricht Boekenstad i.s.m. Centre Céramique
  Met boekverkoop en signeersessie
   
  Lees meer
 • april
 • 22 april 2017 12:00 - 19:00 Benelux Fluitconcours Solisten 2017
  Het Benelux Fluitconcours wordt afwisselend voor solisten en ensembles georganiseerd. In 2017 nodigt de organisatie amateursolisten uit de Benelux en de Euregio uit om deel te nemen aan het concours.

  De voorrondes
  De voorrondes vinden plaats…
  Het Benelux Fluitconcours wordt afwisselend voor solisten en ensembles georganiseerd. In 2017 nodigt de organisatie amateursolisten uit de Benelux en de Euregio uit om deel te nemen aan het concours.

  De voorrondes
  De voorrondes vinden plaats op de volgende datums en locaties:
  4 maart 2017, CKC Zoetermeer
  11 maart 2017, Factorium Tilburg
  12 maart 2017, Muziekacademie Braine L'Alleud, België
  18 maart 2017, ArtEZ Enschede

  Op 22 april vindt de finale plaats bij Adams Muziekcentrale in Ittervoort.

  Prijzen
  De 1e, 2e en 3e prijswinnaars in elke categorie ontvangen een geldprijs. Het totale prijzengeld bedraagt € 2000,-. Muziekhandel Broekmans en van Poppel stelt waardebonnen ter beschikking voor de aanschaf van bladmuziek.

  Lees meer
 • mei
 • 06 mei 2017 11:00 - 17:00 Limburgse Trombone Dag
  Het Limburgs Trombone Ensemble organiseert op zaterdag 6 mei 2017 de Limburgse Trombone Dag bij Adams Muziekcentrale in Ittervoort. Een dag vol muzikale activiteiten voor iedere trombonist op elk niveau: voor jong en oud van beginneling tot…
  Het Limburgs Trombone Ensemble organiseert op zaterdag 6 mei 2017 de Limburgse Trombone Dag bij Adams Muziekcentrale in Ittervoort. Een dag vol muzikale activiteiten voor iedere trombonist op elk niveau: voor jong en oud van beginneling tot student.

  Meer informatie over het programma en aanmelden vind je op:
  De website van het Limburgs Trombone Ensemble of bij Adams Muziekcentrale.
   Lees meer
filters

discipline

 • muziek
 • toneel
 • dans
 • beeldende kunst
 • film & fotografie
 • literatuur
 • musea
 • streektaal
 • monumenten
 • cultuurparticipatie
alles selecteren / alles deselecteren

organisatie


overige filters

toon alleen:

Herstel filter
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?