• langlopende activiteiten

 • 17 februari 2017 - 27 augustus 2017 3D PRINT STUDIO in Cuypershuis Roermond
  De vaste presentatie van het Cuypershuis is uitgebreid met het Cuyperslab dat geopend is vanaf vrijdag 17 februari 2017. Op zondag 19 februari kunnen bezoekers participeren in het 3D-printlab. Kunstenaars Lola Gielen, Daniel Wilkens en Pierre Niviere geven dan in het lab demonstraties van hun werk.

  Het Cuypershuis heeft voor deze nieuwe presentatie werken geselecteerd van ontwerpers, kunstenaars en makers die de grenzen van het 3d-printen aftasten, door hun bijzondere materiaalonderzoek, ingrepen in het productieproces of conceptuele benadering van het productieproces.

  Daarnaast zijn er makers die 3d-print op een ambachtelijke manier gebruiken: als gereedschap in het ontwerpproces of als middel om hun eigen oplages uit te voeren. In die zin past 3d-printen in de lange traditie die het Cuypershuis heeft als voormalige werkplaats voor ambachtslieden.

  3D PRINT STUDIO gaat op vrijdag 17 februari van start met een expositie met werk van internationale kunstenaars: Johan Andersson, Maya Ben David, Lola Gielen, Batsheba Grossman, Martijn Hage, Ritchie van Daal, Dus Architecten, Pierre Niviere, Patrick Jouin, Steffen Hartwig, Jesse Howard, Dorry Hsu, Jesse Kirschner, Dirk vander Kooij, Oliver Labs, Roos Meerman, Marta Sif Ólafsdóttir, Henry Segerman, Francesca Smith en Jarle Veldman.

  Datum: van zondag 17 februari t/m 27 augustus 2017
  Locatie: Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1, Roermond
    Lees meer
 • 04 maart 2017 - 06 augustus 2017 Expositie Fashion vs. Art | FASHIONCLASH & SCHUNCK*
  4 maart t/m 21 mei én 25 mei t/m 6 augustus 2017 toont SCHUNCK* (Vitrine) de expositie Fashion vs. Art, samengesteld door FASHIONCLASH en georganiseerd in samenwerking met SCHUNCK*. Een multidisciplinaire expo die de relatie tussen mode en kunst bevraagt met o.a. werk van Marlou Breuls, STEVEN VANDERYT, Alexandere de Vos en Antoine Peters.

  FASHION VS ART
  Binnen de academische sfeer en de wereld van jonge ontwerpers zijn er vele voorbeelden van cross-overs met kunst en autonome benaderingen van de mode als een vorm van kunst. De multidisciplinaire expositie FASHION VS. ART toont een selectie van het werk van ontwerpers en kunstenaars, die met hun werk de grenzen van mode opzoeken en uitdagen als een vorm van kunst. Met hun speelse en innovatieve benadering van mode stimuleren ze onze imaginaire wereld en trekken ze de perceptie in twijfel. Stel jezelf de vraag: Is het kunst of is het mode?

  Datum: 4 maart t/m 21 mei & 25 mei t/m 6 augustus 2017, 9.00 – 23.00 uur
  Opening: zaterdag 1 april 2017, 17.00 uur SCHUNCK* Glaspaleis, Centrale hal
  Locatie: SCHUNCK* Glaspaleis, Vitrine - Heerlen

  Gedurende de looptijd van de tentoonstelling wordt de opstelling eenmaal gewisseld.

    Lees meer
 • 05 maart 2017 - 27 augustus 2017 TASCHEN tentoonstelling 'A Passion for TASCHEN'
  WERELDPRIMEUR: de allereerste TASCHEN-tentoonstelling

  In 2016 ontving Benedikt Taschen uit handen van The Royal Photographic Society de Photographic Publishing Award voor ‘zijn uitstekende prestatie op het gebied van fotografische publicaties’. Museum aan het Vrijthof in Maastricht presenteert nu een tentoonstelling gewijd aan het fenomeen TASCHEN. 'A Passion for TASCHEN' is te zien van 5 maart tot en met 27 augustus 2017.

  Tijdens de tentoonstelling staat de collectie van een van ‘s werelds grootste TASCHEN-verzamelaars centraal. Door zijn ogen zien we de durf, visie en variatie van TASCHEN’s oeuvre. Kunst, fotografie, sport, geschiedenis, natuur, maatschappij en erotiek. Aan de hand van speciale Art en Collectors edities, originele foto’s, bestsellers en objecten uit het TASCHEN-archief, krijgt de bezoeker zowel een indruk van de thematische diversiteit en kwaliteit van de mondiale uitgeverij als van de samenwerkingen met toonaangevende fotografen, waaronder Helmut Newton, Sebastião Salgado en Annie Leibovitz.

  Ook wordt een selectie boekenstandaarden gepresenteerd. De vormgeving van zowel het boek als de boekenstandaard worden beschouwd als een Gesamtkunstwerk. TASCHEN werkt hiervoor samen met topdesigners als Philippe Starck en Marc Newson. Een speciale XXX-ruimte (Adult Content) zal ingericht worden met TASCHEN’s explicietere titels. Door sommigen als controversieel gezien, maar een integraal onderdeel van de 'editorial list'. De tentoonstelling eindigt met een 'please touch room' waar de bezoekers zelf door de boeken kunnen bladeren.

  Datum: 5 maart – 27 augustus 2017
  Locatie: Museum aan het Vrijthof Maastricht
  Entree: Tijdens deze tentoonstelling geldt een toeslag van € 1,50 bovenop de gewoonlijke entreeprijzen. Deze toeslag geldt ook voor Museumkaarthouders.

    Lees meer
 • 14 maart 2017 - 03 september 2017 Tentoonstelling Kruidenrijk; historische kruidenboeken uit Maastrichtse collecties
  Voor de eerste maal te zien: zeer waardevolle kruidenboeken uit de historische collecties van Centre Céramique, Natuurhistorisch Museum Maastricht  en de Universiteitsbibliotheek Maastricht. Aan de hand van de mooiste en meest representatieve exemplaren presenteren onze instellingen drie exposities van bescheiden omvang met elk een eigen thema uit de historie van kruidenboeken.
  In de tentoonstelling in Centre Céramique ligt het accent  niet alleen op de algemene ontwikkeling van kruidenboeken, ook krijgt de bezoeker een goed beeld van het belang van kruiden voor de vroegere Maastrichtse gezondheidszorg. Zelfs de mantel van het genadebeeld van Maria uit de Onze Lieve Vrouwe ‘Sterre der Zee’-basiliek is daar van dichtbij te bewonderen. Deze mantel verduidelijkt de belangrijke religieuze relatie tussen het rooms-katholieke Limburg en kruiden. Het Natuurhistorisch Museum gaat in op de geneeskrachtige werking van kruiden. Kruidenboeken in het proces van de internationale uitwisseling van kennis is het thema dat  de Universiteitsbibliotheek belicht. Wij nodigen iedereen uit om deze unieke mini-expo’s te komen bekijken.

  Drie mini-expo’s zijn van 14 maart t/m 3 september 2017 te bezoeken in:
   
  Centre Céramique- De mooiste kruidenboeken uit de historische collectie van Centre Céramique.
  (2de etage) – Avenue Céramique 50


  Natuurhistorisch Museum Maastricht - Voorbeelden van het medisch gebruik van kruiden door de eeuwen heen
  De Bosquetplein 7. Toegangsprijs museum.


  Universiteitsbibliotheek - Internationale uitwisseling van kennis rondom kruidenboeken
  (begane grond) – Grote Looiersstraat 17
   
  Activiteiten
  Naar aanleiding van deze exposities organiseren de drie samenwerkende Maastrichtse instellingen binnenkort een aantal kruidenwandelingen, workshops en lezingen. Blijf op de hoogte via de websites van de instellingen.

  Help ons om dit erfgoed in stand te houden
  Kruidenboeken waren doorgaans praktische handboeken voor iedereen die eenvoudige geneesmiddelen wilde gebruiken. Dat dagelijks gebruik is vaak goed te zien: heel wat kruidenboeken in onze depots verkeren in slechte conditie. We willen ze graag  beschikbaar houden voor onderwijs, onderzoek in onze regio. Helaas ontbreekt het ons aan de daartoe benodigde middelen. Maar u kunt ons helpen. Hoe? Door een kruidenboek te adopteren!
   
  Bent u daarin geïnteresseerd, neem dan voor de adoptieprocedure en uw voordelen contact op met drs. Odin Essers, conservator van de Bijzondere Collecties van de Universiteit Maastricht: odin.essers@maastrichtuniversity.nl
  +31 (0)43 3885027
  Universiteitsbibliotheek Maastricht
  Grote Looiersstraat 17
  6211 JH  MAASTRICHT
   
   
  Lees meer
 • 02 april 2017 - 06 augustus 2017 PAINT IT SOFT | 'Renaissance' van de textielkunst in SCHUNCK*
  PAINT IT SOFT is een omvangrijke tentoonstelling over de ‘renaissance’ van de textielkunst. Zoals textielkunstenaars in de jaren ’50 vanuit de grenzen van het canvas uitkwamen bij textiel, zo rekken vele hedendaagse kunstenaars de schilderkunst letterlijk op tot ‘sociale weefsels’ en ‘olieverfschilderijen van stof’. PAINT IT SOFT ontrafelt de huidige herontdekking van de textielkunst aan de hand van de collectie SCHUNCK* en recente ontwikkelingen in de hedendaagse kunst. De tentoonstelling borduurt voort op het artistieke onderzoek en presentatiebeleid van SCHUNCK* rondom avant-gardistische tendensen vanaf de jaren ’50.

  Met werk van
  Rob Birza, Claude Bleynie, Koen Doodeman, Yvonne Dröge Wendel, Norbert Fiddelers, Romy Finke, Daan van Golden, Tom de Groot, Christie van der Haak, Lieven Hendriks, Twan Janssen, Louis Marie Jullien, Fransje Killaars, Klaas Kloosterboer, Jean Lurçat, Elke Lutgerink, Keetje Mans, Rik Meijers, Machiel van Soest, Sarah van Sonsbeeck, Clary Stolte, Berend Strik, Han Schuil, Helen Verhoeven en Roy Villevoye.

  Het materiaal (stof en draad) maakt ook een link met de mode onontkoombaar. De door FASHIONCLASH samengestelde expositie FASHION VS. ART (Vitrine, Glaspaleis) toont werken van ontwerpers en kunstenaars, die in hun werk de mode bevragen en in hun werk de grenzen van de kunst en van mode opzoeken.

  Opening
  De opening van Paint It Soft vindt plaats op zaterdag 1 april om 17.00 uur in het SCHUNCK* Glaspaleis. Gelijktijdig met PAINT IT SOFT openen de thematisch verwante tentoonstellingen rondom mode, textiel en de collectie SCHUNCK*: FASHION vs. ART (4 mrt t/m 6 aug 2017); Emulate / (Ne) Plus Ultra State: De ‘Take Away’ Collectie (1 apr t/m 6 aug 2017) en Not So Soft. Eindexamenexpositie Bernardinuscollege (1 t/m 30 apr 2017).

  Datum: zondag 2 april 2017 t/m zondag 6 augustus 2017
  Locatie: SCHUNCK* Glaspaleis, Heerlen
  Entree: €6,00

  Lees meer
 • 08 mei 2017 - 06 augustus 2017 Exposities InBeeld 2017
  InBeeld is een nieuwe, tweejaarlijkse prijs voor de beeldende amateurkunst in de provincie Limburg. De wedstrijd wordt georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met de Limburgse centra voor de kunsten.

  Iedereen van 12 jaar en ouder die in de ‘vrije tijd’ één of meerdere vakgebieden in de beeldende kunst beoefent, werd uitgenodigd om voor InBeeld 2017 een kunstwerk te maken rondom het thema ‘Stille levens’. Hierbij waren
  alle beeldende materialen en technieken toegestaan, met uitzondering van film en fotografie. Een vakjury beoordeelt de voor InBeeld 2017 ingezonden werken op originaliteit, zeggingskracht, verbeelding van het thema 'Stille levens' en toegepaste techniek.

  Exposities
  De wedstrijd kent voorronden op zeven plaatsen in Limburg, georganiseerd door de regionale centra voor de kunsten. Iedereen die zich aanmeldt kan tijdens een van de voorronden zijn of haar werk exposeren.

  • Kumulus organiseert de voorronde in de regio Maastricht van 8 t/m 30 mei 2017.
  • RiCK organiseert de voorronde in de regio Weert van 14 t/m 28 mei 2017.
  • Kunstencentrum Jerusalem organiseert de voorronde in de regio Venray van 15 mei t/m 9 juni 2017.
  • VAZOM organiseert de voorronde in de regio Kerkrade van 19 mei t/m 9 juni 2017.
  • De Domijnen organiseert de voorronde in de regio Sittard-Geleen van 31 mei t/m 17 juni 2017.
  • Kunstencentrum Venlo organiseert de voorronde in de regio Venlo van 1 juni t/m 2 juli 2017.
  • ECI Cultuurfabriek organiseert de voorronde in de regio Roermond van 2 t/m 11 juni 2017.

  Uit iedere voorronde worden drie winnaars gekozen. Hun werk wordt van 17 juli t/m 6 augustus 2017 tentoongesteld tijdens de finale expositie in Centre Céramique te Maastricht. Hierbij worden de winnaars van InBeeld 2017 bekendgemaakt. De hoofdprijs is een geldbedrag van 250 euro. Daarnaast is er een tweede prijs van 150 euro en een derde prijs van 100 euro. Ook is er per voorronde een publieksprijs.

    Lees meer
 • 13 mei 2017 - 29 oktober 2017 Cuypershuis Roermond | Tentoonstelling: Kastelen om van te dromen
  Van 13 mei tot en met 29 oktober 2017 is het Cuypershuis in de ban van droomkastelen. De tentoonstelling ‘Kastelen om van te dromen’ neemt bezoekers mee naar de neogotische residenties waarin de rijke bewoners tijdens hun dagelijkse leven vertoefden. Deze geromantiseerde kastelen leven tegenwoordig voort in de fantasie van filmmakers, striptekenaars, illustratoren en gamedesigners.

  Een kasteel overladen met kantelen, ophaalbruggen en torentjes fascineert jong en oud. Bedenkers van deze ‘droomkastelen’ vinden hun inspiratie in gebouwen uit de negentiende eeuw. Een mooi voorbeeld in Nederland is het Kasteel de Haar bij Utrecht, gerestaureerd door toparchitect Pierre Cuypers. 

  Hij haalde zijn inspiratie bij Château de Pierrefonds in Frankrijk. Etienne baron van Zuylen van Nijevelt van de Haar droomde van een imposant woonhuis waarin de macht én de pracht en praal van zijn voorouders tot leven zouden komen. Pierre Cuypers en zijn zoon Joseph slaagden met glans in hun opzet. Ridders, jonkvrouwen en minstrelen sieren muren, ramen en consoles. De Haar weerspiegelt nog steeds het luxueuze societyleven van weleer.

  Wonen in een kasteel
  Van menukaarten, meubelstukken, koffiekopjes tot de lavobokast van een badkamer, de tentoonstelling laat een glimp van deze rijk gedecoreerde interieurs zien. De neogotische voorwerpen komen uit kastelen in Nederland en België en uit privé of museale collecties. ‘The Old Curiosity Shop’ toont hoe het droombeeld van het ridderkasteel voortleeft in de hedendaagse media. 

  Naast het leven aan het hof van De Haar zijn er ‘inkijkjes’ in het leven op Château de Pierrefonds (FR), Château du Haut-Kœnigsbourg (FR), Kasteel van Loppem (BE) en Cardiff Castle (UK). Hiermee heeft het Cuypershuis een primeur, want de tentoonstelling toont meubels die voor het eerst buiten hun landgrenzen geëxposeerd worden.

  Tijdens de expositieperiode worden er diverse activiteiten georganiseerd en is er een educatieprogramma voor het onderwijs beschikbaar. 

  Datum: 13 mei t/m 29 oktober 2017
  Locatie: Cuypershuis Roermond
  Meer informatie over deze tentpoonstelling vindt u op de website van het Cuypershuis.  Lees meer
 • 01 juni 2017 - 30 juli 2017 Foto expositie #parkstadfotografeert #thuis
  In de voormalige woning van de familie Coumans in Brunssum, beter bekend als het huis van de wenende Madonna, presenteert #parkstadfotografeert zijn derde foto-expositie. 19 geselecteerde fotografen laten zien wat 'thuis' voor hen betekent. Fotograaf Chris Keulen en gastcuratoren Paul Leufkens en Diana Vondenhoff van woningcorporatie Weller maakten dit keer de keuze. De foto expo vindt palats van 1 t/m 30 juni a.s. en is te bezoeken van donderdag t/m zondag van 12.00-17.00 uur.

  In het huis aan de Voorstraat 8 is werk te zien van:

  Kevin Goossen, Marina Nefkens, Saskia Vandenbroeck, Jan Middelveld, Math Pantus, Brian Heiligers, Remco Kohnen, Han Veldhuis, Joop Savelberg, Twan Vincken, Lutz Mischke, Szymon Zielonka, Amber Penders, Lya Ryabenko, Rudi Jansen, Katja Huijsmans, Gino Reijn, Rowena Spies en Roy Vanderbroeck.


  Het IBA-project #parkstadfotografeert toont het dagelijks leven van Parkstad in foto's. Bewoners en bezoekers van Parkstad kunnen gratis deelnemen. Fotograaf Chris Keulen verzamelt en cureert de foto's en brengt ze onder de aandacht via sociale media en exposities. Daarbij kunnen smartphones, tablets of camera's gebruikt worden om het leven te documenteren. De foto's vinden hun weg via exposities (2x per jaar) en sociale media (dagelijks).

  Deelnemers kunnen foto's voor de expositie insturen via de website www.parkstadfotografeert.nl. Twee keer per jaar komt er een tentoonstelling aan de hand van een thema op een steeds wisselende locatie. De locatie moet laagdrempelig zijn. Foto's voor Instagram en Facebook worden dagelijks geselecteerd en gepost.

  Exposities en sociale media werpen tezamen een licht op de identiteit van Parkstad. Het fotoproject loopt van 2016 tm 2020 en probeert de tijdgeest weer te geven van het leven in Parkstad aan het begin van de 21e eeuw. Op de afsluitende expo van de IBA in 2020 zal er een finale expositie georganiseerd worden, samengesteld uit vier jaar exposeren en cureren.
    Lees meer
 • 09 juni 2017 - 20 augustus 2017 Van Bommel van Dam: Jonge gastcurator maakt woonkamer van museum
  Wat hebben een automonteur, yogaleraar, journalist en tatoeëerder met elkaar gemeen? Ze nemen allemaal deel aan Playhouse ‘71-‘17:. Tenminste als het aan gastcurator Sjors Bindels (Venlo, 1991) ligt, want wat hem betreft gaat het er vooral om Museum van Bommel van Dam als bruisend cultureel centrum open te stellen. Het museum moet aanvoelen als een comfortabele woonkamer waarin iedereen zich thuis voelt. De presentatie van het werk van met name jonge regionale kunstenaars moet dat gevoel versterken en niet in de weg staan. Playhouse ’71-’17: is geopend van vrijdag 9 juni tot en met zondag 20 augustus.

  Playhouse ’71-’17
  Met de titel verwijst Bindels naar de functie die het museum volgens hem moet hebben: een veilige speelplek waar iedereen zijn ding kan doen, kan experimenteren en ontdekken. De jonge gastcurator speelt daarmee in op de actualiteit van het museum dat onlangs met een koersdocument een nieuwe, meer open, richting ingeslagen is. Met de jaartallen wil Bindels een periode afsluiten, maar ook evalueren en leren. Als geste naar het rijke museumverleden wordt de tentoonstellingsruimte teruggebracht in haar oorspronkelijke open vorm. Zo ontstaat één groot speelveld waarin de toeschouwer het museum en de kunst op een nieuwe manier kan beleven.

  Kunstenaars en programma
  Bindels selecteerde voor de tentoonstelling elf krachtige stukken uit de collectie van het museum. Deze worden gecombineerd met het werk van veelbelovende kunstenaars met roots in Venlo en omgeving, zoals Krista Smulders, Linda Lenssen, Sen Doesborgh en Marleen Verber. Belangrijk onderdeel van de tentoonstelling is het ongebruikelijke programma waarin plaats is voor onderhoud van een motor, het zetten van een tattoo en een schminkworkshop. De Venlose gemeenschap kan daar naar hartenlust activiteiten aan toevoegen: koorrepetities, yogalessen, tv-uitzendingen, gemeenteraadsvergaderingen. Wees welkom!

  Nieuwe koers museum
  Playhouse ’71-’17: is onderdeel van het transitieprogramma van Museum Van Bommel van Dam. Daarin verzet het museum haar bakens en onderzoekt de mogelijkheden om naast traditionele tentoonstellingen met nieuwe projecten en presentaties nieuwe verbindingen te maken. Een van de eerste doelgroepen die actief is benaderd zijn jonge kunstenaars uit de regio. Vanuit de vraag wat kan een museum voor de ontwikkeling van jonge kunstenaars en het lokale kunstklimaat betekenen is het idee ontstaan voor een volwaardige presentatie onder leiding van Sjors Bindels.

  Lees meer
 • 25 juni 2017 - 16 oktober 2017 ARCHEOCUBES in Maastricht
  Kunst en archeologie zoeken elkaar al af en toe op, om gezamenlijk voor het publiek ons erfgoed beleefbaar te maken.

  Het product ‘Archeocubes’
  Het product ‘Archeocubes’ bestaat uit negen kubussen van elk 50x50x50 cm met meerdere samen te stellen voorstellingen in vilt en zeildoek van archeologische/historische objecten. Als voorstelling wordt gedacht aan een Keltische munt uit Maastricht-Amby (op zeildoek) en de St. Servaasbrug (in vilt), beide over de negen kubussen verdeeld. Op twee ander zijden komen 18 vilten afbeeldingen van archeologische voorwerpen uit de collectie van Centre Céramique. Een selectie van 6 voorwerpen is reeds gemaakt en bestaat uit onder andere een Karolingische sleutel en Merovingische mantelspelden.

  Gebruik van de ‘Archeocubes’
  Bij de archeologische expositie ‘Top or Topic’ die dit jaar in Maastricht te zien zal zijn in het kader van het provinciale Maatschappelijk Programma Archeologie 2017, zullen de ‘Archeocubes’ ingezet worden in zowel het educatief programma als bij de presentaties. ‘Top or Topic’ vindt plaats van 25 juni tot en met 16 oktober in de Stadshal van Centre Céramique; entree is gratis. Verdere informatie over Top or Topic zal op de website van Centre Céramique te vinden zijn: www.centreceramique.nl.

  In augustus/september vindt in het MECC in Maastricht de Annual Meeting van de European Association of Archaeologists (EAA) plaats. Dit is een groot internationaal archeologisch congres met 2500 deelnemers. Hierbij worden de kubussen gebruikt in het Auditorium, als artistieke decoratie op het podium en als zitelementen in het loungegedeelte.

  Na afloop van het EAA congres en van ‘Top or Topic’ zullen de kubussen in Centre Céramique als permanent onderdeel van het educatief programma Cultureel Erfgoed voor kinderen, scholieren en volwassenen ingezet worden. De Servaasbrug zal als vilten puzzel beschikbaar zijn. De overige archeologische objecten in vilt zullen in drie thema’s geplaatst worden en opgenomen worden in een speurtocht in de Erfgoedpresentatie. Kinderen kunnen daarnaast met de kubussen stoeien, bouwen, op springen en mee spelen of als zitelementen bij de grote videoschermen gebruiken.

  Viltkunstenares Freya Vaes
  De kubussen worden vervaardigd door viltkunstenares Freya Vaes uit Sittard. Hierdoor is een hoog artistiek gehalte en duurzaam gebruik van de ‘Archeocubes’ gewaarborgd.

  Datum: zondag 25 juni t/m maandag 16 oktober 2017
  Locatie: Stadshal van Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 14 juli 2017 - 27 augustus 2017 Zomerse pop-up Kunstproeven Tapijnkazerne Maastricht
  Summer in the city. Galerie Kunstproeven zoekt deze zomer Maastricht weer op. Op het terrein van de Tapijnkazerne in Gebouw X openen we een zomerse pop-up. We presenteren in juli en augustus kunst, design, en toegepaste kunst van diverse kunstenaars en makers. Daarnaast trendy woonaccessoires, boeken, handgemaakte treasure goods, high level second hand fashion en meer. Vanaf ons terrasje heb je uitzicht op de Jeker en de stadswal. Onze buren zijn Het Werkgebouw met ateliers van diverse designers en ambachtslieden, Brasserie Tapijn met een prachtig terras en de Tapijntuin, een biologische stadstuin. Hip & Happening!

  Feestelijke opening
  Op zaterdagmiddag 15 juli hebben we voor jullie een mini concertje van de bluegrass band Flinthil. Wij zorgen voor een zomers drankje en een hapje.

  Deelnemers
  Carina Sterk - Gerty Bongers - Godelief Ceulemans - Gonny Scheuerman - Ilse Konings - Jenny Roost - Josine Meulenberg-Verdonschot - Lief van Himbeeck - Liliane Konings - Marian Bonnemayers,

  Openingstijden:
  Van 14 juli t/m 27 augustus 2017
  Iedere woensdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur.

  Waar?
  Op het terrein van de Tapijnkazerne in Gebouw X. Ingang terrein via het stadspark of via de poort aan de St. Hubertuslaan tegenover Politiebureau.

  Lees meer
 • 19 juli 2017 - 10 augustus 2017 Expositie van houten en porseleinen iconen in Mariapark Sittard
  Het Mariapark te Sittard vormt het decor voor een expositie van houten en porseleinen iconen uit de privécollectie van de heer en mevrouw Tan uit Geleen. De expositie toont replica’s van belangrijke historische iconen en iconen van eigen hand. Een gedeelte van deze expositie bestaat uit een 20-tal porseleinen iconen van Villeroy en Boch.

  Mevrouw Tan geeft op enkele data een lezing over Moeder Gods iconen, met name over de Moeder Gods Eleousa van Corina Romanu. De lezing gaat in op de symboliek en de meditatie Wat de Moeder Gods ons te vertellen heeft. Het belang van de verering van Maria de Moeder Gods in de orthodoxe kerk wordt besproken, de symboliek die erin verweven is en wat zij aan de beschouwende toeschouwer wil zeggen.
  De lezingen vinden plaats in het Mariapark op zondag 23 juli, zaterdag 29 juli en zondag 6 augustus, telkens om 15.00 uur. Deelname van de lezing is gratis, aanmelden is niet nodig.

  De expositie Iconen is gratis te bezichtigen in het Mariapark, van 19 juli t/m 10 augustus 2017.
  Het Mariapark is geopend van dinsdag t/m zondag 11.00 tot 17.00 uur.

  Lees meer
 • 08 augustus 2017 - 18 augustus 2017 STEP FORWARD! 2017
  Van 8 t/m 18 augustus 2017 vindt de jaarlijkse STEP FORWARD! Summer Academy voor jonge, talentvolle dansers plaats in Schouwburg De Domijnen in Sittard-Geleen. Of je nu op een dansopleiding zit, vergevorderd amateurdanser, professioneel danser of dansdocent bent, STEP FORWARD! is de perfecte voorbereiding op het nieuwe dansseizoen. Een internationaal team van choreografen en docenten verzorgt twee weken lang intensieve en innovatieve danstrainingen. STEP FORWARD! is een jaarlijks terugkerend initiatief van het Huis voor de Kunsten Limburg en dansgezelschap GOTRA uit Maastricht.
   
  De dansdocenten voor deze editie van STEP FORWARD! zijn: Joost Vrouenraets (partnering en uithoudingsvermogen), Maïté Guérin (partnering), Marika Meoli (ballet), Roshanak Morrowatian (hedendaags repertoire), Matt Jackson (puppeteering), Francesca Imoda (ballet) en Chris de Feyter (hedendaags repertoire).
   
  Bij STEP FORWARD! 2017 kun je kiezen voor een programma van één of twee weken en je kunt een eigen selectie maken uit het aanbod aan workshops . Wil je je inschrijven of heb je vragen? Neem dan contact op met Irene Poell, productiemedewerker Dans bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via ipoell@hklimburg.nl of T 0475 399299 / 06 54357349. De organisatie kan je ook helpen bij het vinden van een betaalbare overnachtingsplek. Inschrijven kan tot 31 juli.
   
  Kijk voor meer informatie over STEP FORWARD! 2017, het kostenoverzicht, informatie over de dansdocenten en -workshops etc. op www.hklimburg.nl/stepforward
  Lees meer
 • 09 september 2017 - 10 december 2017 Telemania met AD MOSAM
  2017 is Telemann jaar. Om dat te gedenken kunt u bij Barokensemble AD MOSAM op diverse wijzen kennismaken met zijn muziek. Op 9 september met een Silent Disco in de Michielskerk tijdens Kom bij ons op de Bank, en op 16 september in de St. Martinuskerk met de uitvoering van Die Tageszeiten tijdens Festival Musica Sacra Maastricht.

  Op 23 september (Vaals) en 18 november (Sittard) organiseert AD MOSAM bovendien weer een workshop voor gevorderde amateurzangers. U kiest de datum en locatie die u wilt en studeert van tevoren zelfstandig uw partij in. Tijdens de workshop zult u o.l.v. dirigent Huub Ehlen een selectie van koorwerken van G.P. Telemann nader uitwerken.

  Uitvoering
  Bijzonder is dat u - bij voldoende belangstelling - deze koorwerken mét orkest o.l.v. Huub Ehlen zult uitvoeren in het voorprogramma van AD MOSAM bij hun concert 'Es ist ein Kind geboren' op 10 december 2017 in de Grote Kerk van Sittard.

  Meer informatie en inschrijving: www.admosam.nl

  Lees meer
 • 10 september 2017 - 15 oktober 2017 Uncover17 - Verhalende fotografie in de schijnwerpers
  Forum BEELDtaal pakt uit tijdens de expositie Uncover17 in Maastricht. Een vijftal masterclassstudenten exposeren hun project in Centre Céramique in Maastricht van 10 september t/m 15 oktober 2017.

  Meerdaags foto-event
  In het weekend van 16 en 17 september 2017 organiseert Forum BEELDtaal een groots foto event in Centre Céramique in Maastricht. Twee dagen lang staat de fotografie als communicatiemiddel in de schijnwerpers. Forum BEELDtaal is erin geslaagd om vier topfotografen naar Maastricht te halen. Zij zullen een presentatie geven over hun werk en een kijkje in hun keuken geven. Op zaterdag zal Carla Kogelman openen. Daarna zal Bieke Depoorter (Magnum Photos) spreken. Op zondag is het de beurt aan Chris de Bode. Vervolgens zal Martin Roemers als laatste spreker het event afsluiten.

  Masterclass fotoboek maken
  Het fotoboek is een krachtige vorm om foto's mee te presenteren. Het fotoboek krjigt steeds meer aandacht en steeds meer fotografen maken gebruik van deze presentatievorm. Maar hoe maak je je fotoboek tot een succes?  Marco Wiegers, docent aan de Fotocademie Amsterdam en uitgever van fotoboeken, komt het uitleggen in een masterclass tijdens dit foto-event. Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

  Popup fotomuseum
  Zaterdagavond organiseren we op een speciale plek een popup fotomuseum onder auspiciën van Ingrid Leonard, curator van FOMU (Fotomuseum) Antwerpen. Op een laagdrempelige manier kijken we naar de laatste ontwikkelingen in de fotografie en aanstormend talent.   

  Tijdens Uncover17 kan zowel de gevorderde amateurfotograaf als de professional zijn hart ophalen
  en volop inspiratie opdoen.

  Meer info en tickets
  Kijk voor meer informatie en tickets op www.fotografieforumbeeldtaal.nl of www.facebook.com/forumbeeldtaal. Heb je vragen? Neem dan contact op met Forum BEELDtaal via uncover@fotografieforumbeeldtaal.nl.

  Uncover17 wordt georganiseerd i.s.m. Centre Céramique en wordt mede mogelijk gemaakt door Huis voor de Kunsten Limburg en FOMU Antwerpen. 
 • 21 september 2017 - 24 september 2017 Maurits Festival, hét nieuwe klassieke muziekfestival in de mijnstreek!
  Van 21 t/m 24 september 2017 vindt in Geleen de eerste editie van het Maurits Festival plaats.

  Tijdens intieme kamermuziek concerten laat het MAURITS FESTIVAL het publiek kennismaken met de vele professionele musici die de Westelijke Mijnstreek heeft voortgebracht. Het festival biedt bovendien een lezing, een workshop en een kinderconcert, verspreid over bijzondere plekken in Geleen.

  Programma
  Initiatiefnemers fagottiste Tamara Smits en sopraan Maartje Rammeloo, beide afkomstig uit Geleen, werken tijdens deze eerste editie samen met pianist Robert Weirauch, klarinettist Koen Cuijpers en celliste Dewy Kersten. Samen zullen zij op donderdagavond 21 september het feestelijke openingsconcert van het Maurits Festival verzorgen in Brasserie Abshoven.

  Op vrijdagavond 22 september zal Tamara Smits een lezing geven over haar leven als professioneel musicus in de VU Maasland. Zaterdag 23 september maken jonge musici een mini-opera, tijdens een workshop bij Plinthos in Daniken. Daarna voeren ze hun werk op voor publiek. Later in de middag brengt op dezelfde prachtige locatie het ensemble Animoso hun kinderconcert ‘Carnaval!’ - een theatraal concert gebaseerd op de muziek van Saint-Saëns ‘Carnaval des Animaux’, nu uitgevoerd door twee pianistes en drie zangeressen.

  Op zondag 24 september sluit het Maurits Festival af met een High Wine in De Biesenhof. Met het thema “Vive La France!” klinkt Franse muziek door het trio Robert (piano), Maartje (zang) en Tamara (fagot).

    Lees meer
 • 26 september 2017 - 17 april 2018 Leesclub Centre Céramique

  Vind je het fijn om met anderen te praten over boeken, schrijvers, de literatuur? Lees dan mee met de leesclub (van Centre Ceramique). We lezen onder leiding van Maria Kleijnen, cultuurwetenschapper, een mix van Nederlandse en wereldliteratuur, recent en minder recent. We onderzoeken literaire aspecten zoals stijl, structuur en perspectief, analyseren en interpreteren thematiek en betekenis. Verrijk uw leeservaring en geniet samen van de verbeeldingskracht van schrijvers in boeiende gesprekken en levendige discussies!

  Het programma is:


  26 september: Michel Houellebecq: Onderworpen

  7 november: Edna O'Brien: De rode stoeltjes

  12 december: Dorthe Hansen: Het oude land

  16 januari: Hagar Peeters: Malva

  6 maart: Lize Spit: Het smelt

  17 april: Stefan Hertmans: De bekeerlinge
   

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Tijdstip: 19.00-20.45 uur
  Deelname: € 75,- / € 70,- voor bibliotheekleden, incl.koffie. 

  Aanmelden: klantenservice.maastricht.nl of 043-3505600

  Lees meer
 • 24 oktober 2017 - 27 oktober 2017 Jongeren Filmkamp 2017
  Jongeren tussen de 12 en 23 jaar die het leuk vinden om samen met leeftijdsgenoten een film te maken, kunnen tijdens de herfstvakantie (van 24 t/m 27 oktober 2017) deelnemen aan het Jongeren Filmkamp in Drenthe.Tijdens het filmkamp gaan de jongeren in groepsverband films maken. Dat kan een speelfilm zijn, maar ook een muziekclip of documentaire. Ook krijgen ze diverse workshops aangeboden.

  Het filmkamp is toegankelijk voor jongeren uit heel Nederland. Kosten bedragen € 70 (incl. maaltijden, overnachtingen etc.) voor jongeren die lid zijn van de NOVA en € 85 voor niet-leden. Aanmelden kan tot 1 augustus a.s.

  Kijk voor meer info op www.cinelova.nl/jongerenfilmkamp2017

  Het Jongeren Filmkamp wordt georganiseerd door Beiler Video Club en Jongeren Filmstudio Beilen.
 • 14 januari 2018 - 22 april 2018 Zing en Beleef | Zangproject in Venlo
  De inschrijving voor een nieuw Zing en Beleef project in Limburg o.l.v. Hans Veldhuizen is geopend.
  Van januari - april 2018 kunt u meedoen aan Zing en Beleef Requiem in de prachtige kloosterkerk van Domani Venlo.

  Per cursusdag zingen de deelnemers delen uit steeds weer een ander Requiem. Zo krijgen de deelnemers een goed beeld van alle requiemwerken die door de eeuwen heen zijn gecomponeerd door bijvoorbeeld Fauré, Brahms, Verdi en Duruflé. Ter afsluiting van het project is er een openbare slotpresentatie in Domani o.l.v. Hans Veldhuizen.

  Tijdens Zing en Beleef staat het plezier in zingen voorop. Elke liefhebber, van beginner tot gevorderde, is welkom om mee te zingen. Ervaring is niet nodig, net zo min als kennis van het notenschrift.

  Data (telkens van 13.30 - 16.30 uur):
  • zondag 14 januari 2018
  • zondag 4 februari 2018
  • zondag 18 februari 2018
  • zondag 11 maart 2018
  • zondag 8 april 2018
  • zondag 22 april 2018 (slotpresentatie)

  Locatie: Domani Venlo (op loopafstand van het station) www.domani-venlo.nl
  Kosten: € 120,- p.p.
  Aanmelden via: www.svmlimburg.nl

  Lees meer
 • actueel

 • 29 juli 2017 14:00 - 19:00 Sambafestival Heerlen: Urban Tropic Streets
  Op zaterdag 29 juli groovet Heerlen op de urban exotic beats uit de favelas van Rio de Janeiro. Twaalf Braziliaanse sambabands uit de Euregio spelen hun grooves op meerdere plaatsen in het centrum. Een open en toegankelijk festival om elkaar…
  Op zaterdag 29 juli groovet Heerlen op de urban exotic beats uit de favelas van Rio de Janeiro. Twaalf Braziliaanse sambabands uit de Euregio spelen hun grooves op meerdere plaatsen in het centrum. Een open en toegankelijk festival om elkaar te ontmoeten in een gezellige tropische zomersfeer, net als vorig jaar.

  De bands:
  Diversão! (Heerlen), Batida, Bateria Volle Petaj en Entusiasta (Maastricht), Katakichi (Keulen), Maisquenada (Breda), Batedeira (Vught), Bateria Unidos (Alkmaar), Razzmetazz en Teramang Afro-Brazil Percussion (Sittard).

  Na de parade door het centrum komen 200 muzikanten van alle sambabands samen in een ‘knallende grande finale’, geleid door Mireille Linger van Wereld Muziek School Amsterdam en N.E.W.S. Percussie.

  Lees meer
 • 30 juli 2017 00:00 - 22:00 WMC Kerkrade 2017
  6 juli t/m 30 juli 2017: het Wereld Muziek Concours in Kerkrade

  Één keer in de vier jaar organiseert WMC Kerkrade het bekende internationale festival voor de blaasmuziek het Wereld Muziek Concours met een uitgebreid wedstrijdprogramma,…
  6 juli t/m 30 juli 2017: het Wereld Muziek Concours in Kerkrade

  Één keer in de vier jaar organiseert WMC Kerkrade het bekende internationale festival voor de blaasmuziek het Wereld Muziek Concours met een uitgebreid wedstrijdprogramma, een hoogwaardige concertcyclus en een aansprekend randprogramma. Tijdens WMC Kerkrade kun je genieten van:
  • Concertwedstrijden voor blaasorkesten en slagwerkensembles;
  • Mars- Marsparade- en Showwedstrijden voor marching/showbands;
  • Dirigentencursus en wedstrijd voor jonge dirigenten van blaasorkesten;
  • Een hoogwaardige reeks Concerten;
  • Een randprogramma met Young Generation projecten, workshops en veel meer
  • Internationale Ronde Tafel Conferentie
  Het volledige programma vind je hier

  Lees meer
 • 17 augustus 2017 17:00 - 19:00 Scapino Ballet Rotterdam op Zomerparkfeest
  Twee voorstellingen en kunstproject rondom dansgezelschap

  Het gratis cultuurfestival Zomerparkfeest in Venlo gaat de 41ste editie op een bijzondere manier openen. In plaats van met muziek opent het festival dit jaar voor het eerst met moderne…
  Twee voorstellingen en kunstproject rondom dansgezelschap

  Het gratis cultuurfestival Zomerparkfeest in Venlo gaat de 41ste editie op een bijzondere manier openen. In plaats van met muziek opent het festival dit jaar voor het eerst met moderne dans. Donderdag 17 augustus is het internationaal vermaarde Scapino Ballet Rotterdam de eerste act in de grootste tent ZELT. Behalve die show doet het moderne dansgezelschap nog een show als afsluiter op MAIN.

  Twee verschillende shows
  Het betreft twee verschillende shows met verschillende dansers en andere choreografieën, passend bij de grootte van het podium en het tijdstip van de dag. De openingsshow ‘Love Gun’ is van huischoreograaf Itamar Serussi. Dit dansstuk is onderdeel van de nieuwe voorstelling New Adventures, waarmee Scapino in september 2017 op tournee gaat.

  Ed Wubbe
  De show op de MAIN betreft Le Chat Noir, één van de topstukken van Ed Wubbe. Hiermee viert Scapino Ballet Rotterdam het 25-jarig jubileum van Ed Wubbe als artistiek directeur. Als extraatje zal Ed Wubbe tussen de twee voorstellingen in een Q&A doen in de theatertent TEATRO op het terrein. Hij wordt dan geïnterviewd. Ook is er ruimte om zelf vragen te stellen aan de artistiek directeur.

  Sculptuur
  In samenwerking met Odapark Venray heeft Zomerparkfeest kunstenares Svenja Ritter (1972) gevraagd een speciaal kunstwerk te maken. De kunstenares heeft een schetsontwerp ingediend waarmee ze een hommage brengt aan het Scapino Ballet Rotterdam. De komende weken wordt het ontwerp uitgewerkt tot een manshoog betonnen sculptuur.
  Het werk wordt op de openingsavond van het festival onthuld in het bijzijn van het dansgezelschap. Na de primeur zal het beeld deel uitmaken van de tentoonstelling ART SHOES, te zien tot en met 29 oktober in Odapark. Daarna krijgt het een vaste plek in het Beeldenbos van Odapark in Venray, waar de sculptuur blijvend gratis te bezichtigen zal zijn.

   Lees meer
 • 20 augustus 2017 14:30 - 16:30 Poëziewandeling Jekerdal o.l.v. Jet van Aalst
  Een prachtige poëtische wandeling door de achtertuin van Maastricht: het Jekerdal en de Sint Pietersberg. Langs wijnstokken, watermolens en Fort Sint Pieter.
  Organisatie: VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)…

  Een prachtige poëtische wandeling door de achtertuin van Maastricht: het Jekerdal en de Sint Pietersberg. Langs wijnstokken, watermolens en Fort Sint Pieter.
  Organisatie: VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)

  Startpunt: Vogelkooi Stadspark Maastricht
  Kosten: € 5,- (inclusief boekje met gedichten)
  Contant te betalen bij de start van de wandeling

  Aanmelden: info@vlammaastricht.nl

  Lees meer
 • 20 augustus 2017 18:00 - 22:00 Orlando Festival | Kamermuziek
  10 t/m 20 augustus 2017

  Dit internationale kamermuziekfestival, het oudste en grootste van Nederland, is voor liefhebbers van alle leeftijden, van amateur tot professional. Het hart van het festival ligt in de voormalige abdij Rolduc in Kerkrade,…
  10 t/m 20 augustus 2017

  Dit internationale kamermuziekfestival, het oudste en grootste van Nederland, is voor liefhebbers van alle leeftijden, van amateur tot professional. Het hart van het festival ligt in de voormalige abdij Rolduc in Kerkrade, waar lessen, masterclasses, workshops, lezingen en concerten plaatsvinden.


  Door de speciale formule van het festival – het hoge niveau van de internationale ensembles en musici, de prachtige festivallocatie, de verrassende programmering en de toegankelijkheid van het festival voor (amateur)musici en bezoekers van alle leeftijden – is het Orlando Festival uniek en aantrekkelijk voor velen. Orlando brengt professionals, amateurs, volwassenen en jongeren samen, die allemaal een passie voor muziek delen. Kom langs en laat je betoveren door de prachtige muziek die door de oude kloostergangen klinkt, ontmoet nieuwe mensen en laat je inspireren! Of kom naar een van de vele concerten die Orlando in de (Eu)regio organiseert. Alle concerten worden verzorgd door de top van de kamermuziek en aanstormend talent, die u eraan zullen herinneren wat de kracht en schoonheid van deze muziek is.

  Programma 2017
  Tijdens de 36ste editie van het Orlando Festival zullen 11 avondconcerten, 10 namiddagconcerten en meer dan 25 regioconcerten gegeven worden op talloze podia in Limburg. Werken van Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Tsjaikovski, Brahms, Bartók en Messiaen tot en met Louis Andriessen zullen ten gehore worden gebracht.

  Deze Orlando concerten worden verzorgd door 26 topmusici uit Nederland, België, Duitsland, Canada, de Verenigde Staten, Engeland en Rusland. Gevierde ensembles zoals het Osiris Trio en het Rusquartet zullen veelvuldig concerteren en masterclasses geven. De soloblazers die in de voorgaande jaren al succesvol deel uit maakten van het Orlando Festival en de Gruppo Montebello komen terug in 2017: Ingrid Geerlings (fluit), James Austin Smith (hobo), Alan R. Kay (klarinet), Dorian Cooke (fagot) en Ron Schaaper (hoorn). Andere terugkerende musici zijn Axel Everaert (tenor), Dirk Luijmes (harmonium), Tjeu Zeijen (orgel) en Elena Nemtsova (piano).

  Nieuw op Orlando zijn de Koreaans/Amerikaanse sopraan Wonjung Kim, de Canadese pianisten Katherine Dowling en Clark Schaufele, pianist van eigen bodem Sepp Grotenhuis, Amerikaans/Engelse cellist Nicholas Trygstad, de Engelse contrabassist Toby Hughes en de eveneens Engelse violisten Gina McCormack en Catherine Yates. De laatste twee musici vormen samen met Stefan Metz (violoncello), oud-directeur en oprichter van het Orlando Festival, Viola de Hoog (violoncello) en James Austin Smith (hobo) de jury van het Orlando Concours, dat dit jaar voor jonge internationale strijkkwartetten is uitgeschreven. Naast deze professionele musici zal ook nieuw en jong talent hun opwachting maken, met optredens van Masterclass leerlingen en concoursfinalisten.

  De programmering van de concerten in Zuid Limburg en omstreken wordt gekenmerkt door een zeer grote variatie in het aanbod van interessante kamermuziek. De geboden muziek omvat repertoire uit de barok, de klassieke periode, de romantiek, de twintigste eeuw en de 21ste eeuw. Dit jaar is de bekende Britse componist Jonathan Dove composer-in-residence. Tien van zijn werken zullen tijdens dit festival ten gehore gebracht worden. Hij zal aanwezig zijn bij de repetities op zijn muziek en zal tevens zijn composities toelichten tijdens twee lezingen. Bijzondere aandacht is er voor de combinatie van twee en vier vleugels. Ellen Corver en Sepp Grotenhuis verzorgen een uitvoering van Karlheinz Stockhausen’s avondvullende compositie Mantra (1970) op twee vleugels. En in de namiddagconcertserie op Rolduc spelen zij samen met Katherine Dowling en Clark Schaufele Maarten Bon’s versie voor vier vleugels van Igor Stravinsky’s Le Sacre du Printemps. De bezettingen op de Orlando concerten lopen van solowerken via liederen, pianotrio’s en strijkkwartetten, tot bijzondere combinaties zoals duo’s voor harmonium en klarinet en kamermuziek met kerkorgel. Uiteindelijke komt de maximale formatie aan bod van de Gruppo Montebello, die met 14 musici werken van Mahler (Lieder eines fahrenden Gesellen, met de fenomenale jonge Duitse bariton Ludwig Mittelhammer), Debussy (Prélude à l’après-midi d’un faune) en Bruckner (de monumentale Zevende Symfonie) ten gehore zal brengen. Voor het eerst sinds 13 jaar klinkt deze prachtige en intieme versie van Bruckner’s Zevende Symfonie weer in Nederlandse zalen, dankzij het Orlando Festival.

  Lees meer
 • 27 augustus 2017 10:00 - 22:00 Limburg Festival | theaterfestival in Midden-Limburg
  23 t/m 27 augustus 2017

  Het Limburg Festival is met jaarlijks ruim 40.000 bezoekers een van de grootste culturele evenementen van de provincie Limburg. Het festival streeft ernaar deze positie in de toekomst te verankeren in Midden-Limburg.…
  23 t/m 27 augustus 2017

  Het Limburg Festival is met jaarlijks ruim 40.000 bezoekers een van de grootste culturele evenementen van de provincie Limburg. Het festival streeft ernaar deze positie in de toekomst te verankeren in Midden-Limburg. Het programma 2017 getuigt van verfrissende vernieuwingsdrang. Na 35 jaar is het festival dan ook nog steeds springlevend.

  Het Limburg Festival is uitgegroeid tot een van de grootste en belangrijkste Limburgse theaterfestivals. Het festival maakte in de loop der jaren het programmeren van ‘bijzonder theater op bijzondere locaties’ en het neerzetten van verrassende theatertochten tot haar specialiteiten. Het Limburg Festival wil zo blijven verrassen en verbazen, verwonderen en verhalen. Er zullen weer voorstellingen te beleven zijn in boerderijen, schuren, fabrieken, kerken, de Maas en diverse plekken in de natuur. Tijdens deze 35ste jubileumeditie staan meer dan 125 voorstellingen op zo’n 40 locaties in en rond Roermond, Leudal, Weert en Maasgouw. Daarnaast zijn er nog uitstapjes naar Echt, Susteren, Roerdalen en het Duitse Wassenberg.

  Lees meer
 • 27 augustus 2017 10:00 - 22:00 Cultura Nova Heerlen
  18 t/m 27 augustus 2017

  Cultura Nova is een jaarlijks terugkerend, tiendaags internationaal theaterfestival in Heerlen en omgeving. Sinds de eerste editie in 1991 biedt het festival theater, film, dans, muziek en beeldende kunst, vaak op…
  18 t/m 27 augustus 2017

  Cultura Nova is een jaarlijks terugkerend, tiendaags internationaal theaterfestival in Heerlen en omgeving. Sinds de eerste editie in 1991 biedt het festival theater, film, dans, muziek en beeldende kunst, vaak op ongewone locaties, in samenwerking met culturele en andere partners, zoals Parkstad Limburg Theaters, SCHUNCK* Glaspaleis, Filmhuis De Spiegel en Kunstencentrum Signe.

  Editie 2017
  De 27ste editie van internationaal theaterfestival Cultura Nova vindt plaats van vrijdag 18 tot en met zondag 27 augustus 2017. Tien dagen lang is Cultura Nova hét zomerfestival in Heerlen en omgeving, vol passie, ontroering en spektakel voor jong en oud.

  Tijdens de 27ste festivaleditie zijn er twee grote internationale circusgezelschappen met een Nederlandse première te gast. Cirque Berserk uit Groot-Brittanië presenteert sensationeel circus waarbij ze met een groep van meer dan dertig jongleurs, acrobaten, stuntmensen en clowns de eeuwenoude traditie van het rondreizende circus in theatervorm gieten. De Canadese groep The 7 Fingers komt met ‘Triptyque’ naar Heerlen, een combinatie van circus en dans. Drie choreografen – de Canadese Marie Chouinard, de Amerikaanse Victor Quijada en de Spaanse Marcos Morau – verwerken in de voorstelling ‘een poêtische botsing tussen circus en dans’. In samenwerking met Parkstad Limburg Theaters.

  Daarnaast onder meer: Toneelgroep Maastricht met ‘Ich Bau dir ein Schloss’ in het Schinkelkwadrant tegenover het theater én met de voorstelling ‘Brieven uit Genua’, een bewerking van llja Leonard Pfeijffers vorig jaar verschenen autobiografie, bijgestaan door sopraan Lies Verholle. Muziektheater Lod – m.m.v. de Amerikaanse sopraan Claron McFadden – met ‘De Mensheid’, gebaseerd op het boek ‘De Mensheid zij geprezen, Lof der zotheid 2001′ van Arnon Grunberg.

  Programma voor de jeugd
  Er is een uitgebreid programma voor kinderen met prachtige voorstellingen uit binnen- en buitenland. Bijvoorbeeld de Vlaamse gezelschappen Laika en Het nieuwstedelijk met de muziektheatervoorstelling ‘Zigzagkind’ (10+) over een dertienjarige op een avonturen reis. Verder is o.a. het Italiaanse gezelschap Compagnia TPO te gast met de dansvoorstelling ‘Het huis van de panda’ (4+), Kabinet K met Het Paleis met ‘Horses’ (8+) waarin vijf kinderen met vijf volwassenen dansend op live muziek zoeken naar een uniek verbond met de ander, als ruiter en paard en het Spaanse gezelschap Ponten Pie met ‘LOO’ (2+), een beeldende en poëtische voorstelling over hoe de wind een woestijn kan vormen.

  Lees meer
 • september
 • 07 september 2017 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Literaire 'kunst' door Jac van den Boogard
  Lezing over literatuur en beeldende kunst door kunsthistoricus Jac van den Boogard

  De relatie tussen letterkunde en beeldende kunst is de meest hechte band tussen twee vormen van kunst die men zich kan voorstellen; ze is namelijk net zo oud…
  Lezing over literatuur en beeldende kunst door kunsthistoricus Jac van den Boogard

  De relatie tussen letterkunde en beeldende kunst is de meest hechte band tussen twee vormen van kunst die men zich kan voorstellen; ze is namelijk net zo oud als het geschreven woord bestaat. We gaan enkele momenten uit die lange relatie bekijken die aantonen dat literatuur en beeldende kunst elkaar wederzijds stimulerend hebben
  beïnvloed.
  Wat komt er aan de orde?

  Iconografie van het boek, de lezer en de schrijver;
  Welke literaire bronnen inspireerden kunstenaars in het verleden?
  Voorbeelden uit de kunstgeschiedenis van literaire 'kunst'

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
  Toegang is gratis


  Lees meer
 • 09 september 2017 10:30 - 16:00 ‘the Game of Thorn’: workshop muziektheater met je eigen instrument
  De Summer Wind Academy Thorn heeft samen met Myouthic de handen ineen geslagen om op 9 september een bijzondere workshop te creëren voor de jongste groep muzikanten.

  Jongens en meisjes van ca. 8 – 12 jaar (t/m niveau A) kunnen deze dag…
  De Summer Wind Academy Thorn heeft samen met Myouthic de handen ineen geslagen om op 9 september een bijzondere workshop te creëren voor de jongste groep muzikanten.

  Jongens en meisjes van ca. 8 – 12 jaar (t/m niveau A) kunnen deze dag deelnemen aan ‘the Game of Thorn’, een workshop muziektheater met je eigen instrument, geheel in het thema: gamen.

  Natuurlijk wordt er die dag gemusiceerd, maar er gaat nog veel meer gebeuren. Je gaat naast je instrument ook je fantasie gebruiken om de gamewereld tot leven te brengen. Muziek van bijvoorbeeld Super Mario Bros, Tetris & Angry Birds zal de revue passeren, compleet met beweging en spel. Iedereen doet mee met zijn eigen instrument en heeft zijn/ haar eigen rol in het geheel. De ultieme uitdaging is dat er aan het einde van de dag een echte uitvoering is van dit muziektheaterstuk. Daarvoor zal iedereen heel goed moeten samenwerken: een echte ‘live adventure game’!

  Kortom: een workshop met theater/improvisatie, dans en muziek in het thema ‘gamen’. Je leert vrijer om te gaan met je eigen instrument en plezier te maken met elkaar op een podium.

  Datum: zaterdag 9 september 2017, 10.30 – 16.00 uur
  Locatie: workshop locatie – Cultuurhuis Thorn, presentatie locatie – buitenpodium Abdijcomplex (naast de kerk)
  Meedoen: De kosten voor deelname zijn €8,- (incl. lunch). Voor inschrijven, klik hier.  

  Lees meer
 • 10 september 2017 12:00 - 19:00 Het Parcours 2017 Maastricht
  De tweeëntwintigste editie van Het Parcours, de opening van het culturele seizoen in Maastricht, vindt dit jaar plaats op zondag 10 september van 12.00 uur tot 19.00 uur. Tijdens Het Parcours geven de culturele instellingen – van theaters…
  De tweeëntwintigste editie van Het Parcours, de opening van het culturele seizoen in Maastricht, vindt dit jaar plaats op zondag 10 september van 12.00 uur tot 19.00 uur. Tijdens Het Parcours geven de culturele instellingen – van theaters tot musea en kunstvakopleidingen – een voorproefje van hun programma voor het komende seizoen. Op diverse podia en mooie plekjes in Maastricht geven amateurs en professionals dan sprankelende optredens en organiseren een variëteit aan activiteiten.

  Editie 2017
  Het thema van Het Parcours dit jaar is ‘Een grenzeloos Parcours’. Er is gekozen voor dit thema om meer aandacht te vragen voor het Euregionale karakter van het evenement. Zo zal er onder andere worden samengewerkt met Open Monumentendag en Europe Calling (Maastricht Treaty, het Verdrag van Maastricht).
  Bezoekers worden via een culturele route getrakteerd op een divers Euregionaal programma met veel ‘culturele amuses’. Het rijke cultuurhistorische erfgoed van Maastricht wordt gelinkt met diverse kunstuitingen. Het grenzeloze karakter van Het Parcours wordt tevens verweven in het maken van cross-overs tussen de diverse kunstdisciplines. Dit jaar zal de route worden uitgebreid met bijzondere verborgen plekken.

  Lees meer
 • 14 september 2017 10:00 - 16:30eigen project Symposium ‘Analoog erfgoed in een digitale wereld’
  Op donderdag 14 september 2017 van 10.00 tot 16.30 uur vindt bij Kasteel Aerwinkel in Posterholt een symposium plaats onder de titel ‘Analoog erfgoed in een digitale wereld’. Hierbij staan de invloed en mogelijkheden van digitalisering op…
  Op donderdag 14 september 2017 van 10.00 tot 16.30 uur vindt bij Kasteel Aerwinkel in Posterholt een symposium plaats onder de titel ‘Analoog erfgoed in een digitale wereld’. Hierbij staan de invloed en mogelijkheden van digitalisering op het presenteren van erfgoed en het bereiken van nieuwe doelgroepen centraal. Voor musea, monumenten en andere erfgoedlocaties worden nieuwe technologieën en social media steeds belangrijker om zichzelf en/of hun collectie te presenteren aan het publiek. Waar ‘vroeger’ veelal werd ingezet op een objectgerichte presentatie en parate kennis, zijn tegenwoordig verhalen, beleving en participatie steeds belangrijker. Wat zijn de gevolgen hiervan en hoe kun je hier bij het presenteren van erfgoed op inspelen? Op welke manier kan erfgoed relevant blijven voor het (jongere) publiek van de toekomst? Deze en andere vragen komen tijdens het symposium aan bod. Sprekers zijn erfgoed- en museumexperts Sander Duivestein, Joop de Jong, Riemer Knoop en Agnes Vugts. Ook is er ruimte voor groepsdiscussies. Presentator van de dag is Tom Doesborg.

  Het symposium ‘Analoog erfgoed in een digitale wereld’ is een initiatief van de Heemkundevereniging Roerstreek, die dit jaar 50 jaar bestaat, en wordt georganiseerd in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg, de Federatie Musea Limburg en de LGOG-Kring Gelders Overkwartier van Roermond. Deelname kost €25,- per persoon (inclusief koffie + vlaai, lunch en borrel). Aanmelden kan tot 1 september a.s. via het inschrijfformulier op www.hklimburg.nl/musea. Er is plek voor maximaal 100 personen.

  Lees meer
 • 17 september 2017 11:00 - 22:00 Musica Sacra Maastricht
  14 september t/m 17 september 2017

  In het Begin

  Musica Sacra Maastricht viert dit jaar zijn 35e verjaardag! En dat viert Musica Sacra met een nieuwe erkenning en meerjarige subsidiëring als toonaangevend kunstenfestival in Nederland!…
  14 september t/m 17 september 2017

  In het Begin

  Musica Sacra Maastricht viert dit jaar zijn 35e verjaardag! En dat viert Musica Sacra met een nieuwe erkenning en meerjarige subsidiëring als toonaangevend kunstenfestival in Nederland! Welk thema past daar dan mooier bij dan In het Begin?

  Natuurlijk, vanuit de identiteit, omdat het zo verwijst naar dat ene ondeelbare, allesomvattende en tegelijk onbevattelijke moment. Voor wetenschappers het initiële van de Big Bang. Voor godsdiensten en mythologieën de schepping, als resultaat en bewijs van hogere machten. En de mens die dat moment vanuit zijn gebrekkige begrips- en voorstellingsvermogen met ongeloof benadert: “Maar er was toch zeker iets daarvóór?” Terwijl ‘In den beginne’ hem ook inspireert tot talloze interpretaties en uitingen in de kunsten.

  Zeker past het thema mooi vanwege de weemoed die erin schuilt. Het nostalgische terugblikken op een geïdealiseerde of paradijselijke, maar verloren wereld. De mens die bijvoorbeeld verzucht: “In het begin waren we zo verliefd.” En ook dat was aanleiding tot vele representaties in de kunsten.

  Maar ‘In het Begin’ past vooral zo mooi omdat het de onontkoombare levensdrift van de mens vervat en dus de opdracht in zijn leven. Namelijk om er individueel en samen iets van te maken. Om door goed waarnemen en aandachtig luisteren nieuwe inzichten te verwerven en daarnaar te handelen. Door nieuwe avonturen aan te gaan: oude onvruchtbare relaties in te wisselen voor nieuwe vruchtdragende, het vorige leven adieu te zeggen en te verkassen, uit de kast te komen en het over een andere boeg te gooien, een revolutie te ontketenen. Zo wordt ons bestaan er een van telkens opnieuw beginnen. Het repetitieve van het leven. Zo u wilt: de repetitie van het leven.

  De kunsten waarop deze zevende lustrumeditie van Musica Sacra trakteert, brengen de bezoeker in de stemming om te reflecteren op de vraag of en hoe een nieuw begin voor jezelf, de ander, of de maatschappij noodzakelijk is. Het zijn deze bezinningsmomenten die de intrinsieke waarde van de kunsten blootleggen.

  Lees meer
 • 23 september 2017 20:30 - 22:30eigen project Toneelhuis LFA presenteert: Onder het Melkwoud
  ‘Stil!
  De baby’s slapen, de boeren, de vissers, de handelaars en gepensioneerden, de schoenlapper, de schoolmeester, postbode en herbergier, de lijkbidder en de minnares, dronkenlap, naaister, predikant, politieman, de zwempotige mosselwijven…
  ‘Stil!
  De baby’s slapen, de boeren, de vissers, de handelaars en gepensioneerden, de schoenlapper, de schoolmeester, postbode en herbergier, de lijkbidder en de minnares, dronkenlap, naaister, predikant, politieman, de zwempotige mosselwijven en de zindelijke huisvrouwen.’

  Slechts enkele personages uit de nieuwe Toneelhuis LFA-productie. Een voorstelling naar het script ‘Onder het Melkwoud’ van schrijver Dylan Thomas.

  Een reizende openluchtvoorstelling die in de zomer van 2017 langs de Limburgse openluchttheaters toert. Onder regie van toneeladviseur Marnix Mulder gaat weer een nieuw avontuur beginnen. Muziek, poëzie en bijzondere personages zullen de basis ingrediënten vormen van dit totaaltheater. Een mooie mix van de vele Limburgse dialecten en van vele kleurrijke Limburgse figuren.

  Voorstellingen
  Zaterdag 9 september | Openluchttheater Valkenburg | 20.30 uur
  Vrijdag 15 september | ECI Cultuurfabriek, Roermond | 20.30 uur
  Zaterdag 16 september | ECI Cultuurfabriek, Roermond | 20.30 uur
  Zondag 17 september | Kasteeltuinen, Arcen | 20.30 uur

  Vrijdag 22 september | buitenlocatie: onder de Pater Vincktoren/Helpoort, Maastricht | 20.30 uur
  Zaterdag 23 september | buitenlocatie: onder de Pater Vincktoren/Helpoort, Maastricht | 20.30 uur

  Spelers
  Yvette van den Essen, Gerda Schattorjé, Wilhelmien Knapen, Lizet Scheers, Martin Houkes, Sharon Hegt, Lizette Egas, José Wolters, Melanie Joppen, Sjer Damen, Leo Haffmans, Marja Haanen, Rezie Vrancken, Alie Oosterhuis, Geerte Schmitz, Ilse Jeurninck, Andries van Gorkum

  Regie: Marnix Mulder
  Vertaling: Andries van Gorkum
  Dialectvertaling: Ger Bertholet
  Productie: Toneelhuis LFA i.s.m. met LimburgLive

  Lees meer
 • oktober
 • 07 oktober 2017 14:00 - 16:30 Workshop—Masterclass | Samenspel blaasinstrument (solist) en kerkorgel
  Op zaterdag 7 oktober van 14.00 tot 16.30 uur in de Munsterkerk te Roermond vindt de workshop ‘Samenspel blaasinstrument (solist) en kerkorgel’ plaats. In deze workshop leer je hoe je als solist samen met een kerkorgel musiceert. Het is…
  Op zaterdag 7 oktober van 14.00 tot 16.30 uur in de Munsterkerk te Roermond vindt de workshop ‘Samenspel blaasinstrument (solist) en kerkorgel’ plaats. In deze workshop leer je hoe je als solist samen met een kerkorgel musiceert. Het is dus geschikt voor iedereen die bij gelegenheid solo speelt in kerkdiensten. Onderwerpen als; repertoirekeuze, uitvoeringstechniek, stemmingen en transpositie komen aan bod.

  Praktische informatie:
  Toegankelijk voor elk soort blaasinstrument.
  Voor bladmuziek wordt gezorgd.
  Er is plaats voor 8 deelnemers.
  De workshop wordt geleid door Ad Voesten en Jean-Pierre Steijvers.
  Kosten €50,- p.p.
  Deelnemen? Stuur een e-mail naar sgv@bisdomroermond.nl, vermeld daarbij jouw instrument en de stemming van het instrument.

  Met medewerking en demonstratie van een piccolo trompettist.


  Lees meer
 • 08 oktober 2017 12:00 - 22:00 De Nederlandse Dansdagen Maastricht
  5 t/m 8 oktober 2017

  Festival de Nederlandse Dansdagen viert dit jaar op 5, 6, 7 en 8 oktober 2017 haar 20-jarig bestaan. Tijdens dit jubileum presenteert het festival maar liefst vier dagen lang de top van de Nederlandse dans in al haar…
  5 t/m 8 oktober 2017

  Festival de Nederlandse Dansdagen viert dit jaar op 5, 6, 7 en 8 oktober 2017 haar 20-jarig bestaan. Tijdens dit jubileum presenteert het festival maar liefst vier dagen lang de top van de Nederlandse dans in al haar verschijningsvormen in Maastricht. Van urban dance en avant-garde tot moderne dans en klassiek ballet. Toonaangevende gezelschappen zoals het Nederlands Dans Theater en Scapino Ballet Rotterdam en het beste van jong choreograferend Nederland tonen spraakmakende voorstellingen.

  Op unieke locaties in de stad Maastricht programmeert Festival de Nederlandse Dansdagen premières, succesvoorstellingen, open studio’s, exposities en het jaarlijks terugkerende en onvergetelijke dansfeest. Met in deze editie onder meer de unieke festivalproductie Siri Loves Me van Katja Heitmann (winnaar Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2016), de slechts één keer eerder in Nederland vertoonde choreografie Nowhere door Introdans (Dimitris Papaioannou) en een nieuw werk van het internationaal geprezen talent Marina Mascarell.

  De kaartverkoop start op 15 augustus. Vrienden van de Nederlandse Dansdagen hebben voorrang in de kaartverkoop en kunnen vanaf 8 augustus kaarten voor het festival kopen. Ontdek, ervaar en vier de rijkdom van de Nederlandse dans. Bekijk het complete programma van Festival de Nederlandse Dansdagen vanaf 8 augustus op www.nederlandsedansdagen.nl.

  Lees meer
 • 14 oktober 2017 - 15 oktober 2017 De wereldberoemde King’s Singers geven Masterclasses in Venlo
  The King’s Singers is één van ’s werelds populairste a capellagroepen en treden op over de gehele wereld in grote concertzalen. Dit najaar op zaterdag 14 en zondag 15 oktober 2017 komen ze naar De Maaspoort in Venlo.…
  The King’s Singers is één van ’s werelds populairste a capellagroepen en treden op over de gehele wereld in grote concertzalen. Dit najaar op zaterdag 14 en zondag 15 oktober 2017 komen ze naar De Maaspoort in Venlo.

  De zangers van dit wereldberoemde sextet zullen op beide dagen een Masterclass verzorgen. Op zaterdagavond geven zij een concert in de Rabobank Venlo zaal van De Maaspoort.

  Programma
  Zaterdag 14 oktober
  14.15 uur Aankomst koren en toewijzing locatie
  14.30-14.50 uur Ontvangst, kennismaking en introductie
  15.00-16.00 uur Masterclass sessie 1 gestudeerd wordt Bob Chilcott’s ‘A Thanksgiving’
  16.00 uur Presentatie ‘A Thanksgiving’
  20.15 uur Concert King’s Singers met Bob Chilcott’s ‘A Thanksgiving’

  Zondag15 oktober
  09.30 uur Aankomst koren en toewijzing locatie
  09.40-09.50 uur Ontvangst, kennismaking en introductie
  10.00-11.00 uur Masterclass sessie 2 - 3 koren, 2 King’s Singers per koor
  11.00-11.15 uur Pauze
  11.15-12.15 uur Masterclass sessie 3 - 3 koren, 2 King’s Singers per koor
  12.30-13.00 uur Choir Sing/Presentatie eigen repertoire

  Belangrijke informatie betreffende de Masterclasses:
  1. Op zaterdag wordt in de Masterclass gewerkt aan het stuk ‘A Thanksgiving’, op de Masterclasses op zondag wordt gewerkt aan repertoire van de koren zelf. Deelnemers aan de Masterclasses op zondag dienen het repertoire uiterlijk 2 weken van tevoren bij Dion Ritten in, vergezeld van 2 partituren (Tijdens de Masterclass mogen uitsluitend originele partituren gebruikt worden.).
  2. De dirigenten wordt verzocht hun koor vooraf goed voor te bereiden om een zo optimaal mogelijk muzikaal resultaat te bereiken bij de Masterclass. Het accent zal voornamelijk liggen op interpretatie van de werken. Een goed voorbereid koor profiteert het meest van de Masterclass.
  3. Het is zeer aan te bevelen dat ook de dirigent van het koor bij de Masterclass aanwezig is.
  4. Per koor/groep is er plaats voor maximaal 30 personen.
  5. Individuele personen die willen deelnemen wordt aangeraden vooraf aansluiting te zoeken bij een koor dat deelneemt aan de Masterclass. Dion Ritten kan hierbij behulpzaam zijn.

  Prijzen
  Masterclass inclusief 1e rang ticket voor het concert van de King’s Singers op zaterdagavond 14 oktober.
  14 oktober middagsessie 1: € 49,50 p.p.
  15 oktober ochtendsessie 2 of 3: € 49,50 p.p.
  14 & 15 oktober, twee sessies: € 69,50 p.p.

  Inschrijven?
  Stuur een e-mail naar info@maaspoort.nl o.v.v. Masterclass King’s Singers met daarin de volgende info: Koornaam, Naam contactpersoon, Aantal deelnemers, Gewenste sessie: sessie 1 en/of 2 of 3, Repertoire, Totaalbedrag aantal deelnemers x sessieprijs:
  Het bedrag dient u binnen 14 dagen over te maken naar De Maaspoort op IBAN rekeningnummer NL 15 RABO 0153 8414 94 o.v.v. Masterclass King’s Singers – ‘naam contactpersoon’
  Na uw inschrijving ontvangt u per e-mail van Dion Ritten gedetailleerde informatie.

   Lees meer
 • 14 oktober 2017 - 15 oktober 2017 Mannenkoor Festival - KNZV
  Het bestuur van KNZV Vereniging Limburg organiseert op 14 en 15 oktober 2017 een mannenkorenfestival in Cultureel Centrum ‘de Haandert’ in Tegelen. Het festival is niet alleen bedoeld om koren en zangers vakkundig te laten beoordelen op…
  Het bestuur van KNZV Vereniging Limburg organiseert op 14 en 15 oktober 2017 een mannenkorenfestival in Cultureel Centrum ‘de Haandert’ in Tegelen. Het festival is niet alleen bedoeld om koren en zangers vakkundig te laten beoordelen op hun kwaliteit en te genieten van elkaars prestaties, maar vooral ook om individueel en in koorverband kennis te maken met nieuwe repertoires van moderne lichte koormuziek en met nieuwe vormen van de uitvoering ervan. Om dit te bereiken heeft de organisatie de deelnemende koren uitgedaagd om zelf met nieuwe vormen en gedachten te komen en biedt de organisatie beide festivaldagen workshops aan om actief kennis te kunnen maken met de voorgestane vernieuwing. 

  Voor deelname aan dit unieke festival worden de mannenkoren, lid van KNZV Vereniging Limburg en KNZV Vereniging Brabant-Zeeland, uitgenodigd. De bedoeling is het festival laagdrempelig te houden. Elk koor kan deelnemen met als doel het koor te presenteren, zijn sterke kanten naar voren te brengen en kennis te laten nemen van andere deelnemend mannenkoren en hun repertoire.

  Het mannenkoor dat het meest aansprekende, originele, of experimentele optreden verzorgt zal uit de handen van een prominente Limburger als blijk van waardering een aanmoedigingsprijs ontvangen. Elk koor is vrij om met een repertoire, naar eigen keuze, gedurende ca. 20 minuten een optreden te verzorgen, al of niet met gebruikmaking van de aanwezige piano.

  Lees meer
 • november
 • 03 november 2017 19:30 - 22:00 Openingsconcert Festival Vocallis21
  Parijs in het fin-de-siècle

  Presentatie: Bo van der Meulen
  Zang: Lenneke Ruiten, Eléonore Marmeuse
  Piano: Jorge Jiminiez, Robert Weirach
  Muzikale begeleiding: Ruysdael Kwartet

  Het thema van Festival Vocallis21 in 2017 legt zoals gezegd…
  Parijs in het fin-de-siècle

  Presentatie: Bo van der Meulen
  Zang: Lenneke Ruiten, Eléonore Marmeuse
  Piano: Jorge Jiminiez, Robert Weirach
  Muzikale begeleiding: Ruysdael Kwartet

  Het thema van Festival Vocallis21 in 2017 legt zoals gezegd de accenten op en rond Parijs 1900. De stad werkte als een magneet op alle kunstenaars uit die tijd. Het muziekgenre beleefde daardoor hoogtijdagen en een selectie hieruit wordt uitgevoerd tijdens het openings-concert van het Festival.

  Eléonore Marmeuse neemt een nieuwe liedcompositie opdracht voor haar rekening evenals het prachtige Les nuits d'été van Berlioz. Lenneke Ruiten zingt liederen van Duparc, Fauré's liederencyclus Bonne Chanson en Chaussons Chanson perpetuelle. 

  De meeste werken zijn geschreven voor piano en zang maar tijdens dit concert worden ze uitgevoerd met strijkkwartet, piano en zang en komt de muziek nog meer tot leven.

  Datum: vrijdag 3 november 2017, 20.30 uur (inleiding 19.30 uur)
  Locatie: Sint Janskerk, Maastricht
  Tickets: € 25,-/€ 21,-, via Theater aan het Vrijthof

  Lees meer
filters

discipline

 • muziek
 • toneel
 • dans
 • beeldende kunst
 • film & fotografie
 • literatuur
 • musea
 • streektaal
 • monumenten
 • cultuurparticipatie
alles selecteren / alles deselecteren

organisatie


overige filters

toon alleen:

Herstel filter
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?