• langlopende activiteiten

 • 01 maart 2015 - 02 mei 2015 Dansworkshop 'About Lucian' door Jens van Daele
  Van maart t/m mei maakt de nieuwe dansvoorstelling 'About Lucian' van choreograaf Jens van Daele een tournee door Nederland. In Limburg is hij te zien op 26 maart in Theater de Maaspoort te Venlo en op 2 mei in AINSI Theater in Maastricht. In deze periode bieden zij ook een workshop aan voor amateur- en professionele dansers. Tijdens deze workshop komen de deelnemers in aanraking met de moderne danstaal van choreograaf Jens van Daele en gaan zij aan de slag met bewegingsmateriaal uit de voorstelling 'About Lucian'.
   
  Tijdens de workshop worden vaardigheden en technieken van partnering en floorwork aangeleerd. Er wordt gewerkt met thema’s die centraal staan in het werk van Van Daele zoals:
  ‘all or nothing’
  actie - reactie
  vertrouwen, snelheid, instinct 
  spanning en ontspanning
   
  Voor wie:
  - Amateurdansers
  - Professionele dansers
  - Student danser aan Dansacademie / Hogeschool voor de Kunsten / MBO Dansopleiding

  Locatie:
  De workshop wordt gegeven op locatie. Deelnemers verzorgen dus zelf de locatie (denk aan gymzaal, aula, danszaal) waar de workshop wordt geven. Het team van Jens van Daele zorgt voor de dansers die de workshop zullen geven.

  Wanneer:
  In overleg. De workshop is mogelijk vanaf 12.00 uur in de middag.
   
  Kosten:
  De workshop in Maastricht is in combinatie met een kaartje voor de voorstelling gratis. (Hier zijn kortingen als CKV en studentenkorting niet geldig). De workshop in Venlo kost €3 per leerling als ook de voorstelling in Venlo wordt bezocht. 
   
  Aanmelden kan via:
  Mandy Loef: educatie@ jensvandaele.com 06-52215152 
  Patricia van Deutekom: patriciavandeutekom@hotmail.com 06-13445777
   
 • 10 april 2015 - 08 mei 2015 Danstournee Dancing Lane
  In de maanden april en mei 2015 gaat De Dutch Junior Dance Division (DeDJDD), bekend van tv-programma Everybody Dance Now, op tour met de voorstelling ‘Dancing Lane’. In deze unieke, gevarieerde dansvoorstelling worden verschillende dansstijlen gecombineerd op muziek van wereldberoemde componisten.
   
  De dansers van DeDJDD, onderdeel van het Haagse gezelschap De Dutch Don’t Dance Division (DeDDDD), schitterden afgelopen maand in de finale van Everybody Dance Now. In ‘Dancing Lane’ laten zij weer een andere kant van zichzelf zien. De voorstelling is opgebouwd uit korte en krachtige choreografieën, van de hand van choreografen Thom Stuart, Rinus Sprong, Michaël Häfliger (danser DeDJDD) en Ed Wubbe.
   
  Dancing Lane is een unieke, gevarieerde dansvoorstelling waarin klassiek en neoklassiek ballet wordt gecombineerd met moderne dans. Het is uitermate geschikt voor een groot publiek, met (relatief) korte, krachtige en op zichzelf staande choreografieën. We zien dans in een diversiteit aan emoties en stijlen: van een intense solo over eenzaamheid tot liefdesduetten en spectaculaire, dynamische groepsstukken
   
  Muziek o.a.: Vivaldi, Arvo Pärt, Jacques Brel, Strauss, Mozart en Philip Glass.
   
  Tourdata 2015
  - 10 en 11 april, Theater aan het Spui, Den Haag
  - 19 april, Theater aan de Stroom, Antwerpen
  - 24 april, Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden
  - 25 april, Theater Maitland, Driebergen
  - 29 april, Theater De Mythe, Goes
  - 30 april, Cool Kunst en Cultuur, Heerhugowaard
  - 1 mei, La Bonbonnière, Maastricht
  - 3 mei, Warenar, Wassenaar
  - 8 mei, Jan van Besouw, Goirle
   
  Over De Dutch Don’t Dance Division (DeDDDD)

  DeDDDD staat bekend om haar veelzijdige aanbod van dans en dansers uit allerlei disciplines en leeftijdscategorieën. Het Haagse gezelschap brengt visueel spektakel op allerlei locaties waarbij artistieke kwaliteit en gevoel voor humor hoog in het vaandel staan. Artistiek leiders Thom Stuart en Rinus Sprong zijn bij het grote publiek bekend van hun optreden in ‘The Ultimate Dance Battle’ en ‘Everybody Dance Now’ waar zij beiden de finale bereikten en de choreografie die zij maakten voor de wereldtournee van Armin van Buuren: ‘Armin Only Intense’.

  Lees meer
 • 26 april 2015 - 17 mei 2015 Expositie Clemens Bindels, Jos Cremers en Frans Thevis
  Van zondag 26 april t/m zondag 17 mei exposeren Clemens Bindels, Jos Cremers en Frans Thevis in galerie '7tien49'. 

  Clemens Bindels
  Voor Clemens is een schilderij een voorstelling in verf, geen afbeelding van de werkelijkheid. De scheidslijn tussen figuratie en abstractie is dan ook nooit dezelfde, de ene keer is de neiging naar figuratie groter en dan weer is de abstrahering korter bij. Schilderen is voor hem het scheppen van een illusie. Het proces om abstrahering te onderwerpen en binnen de kaders van het doek naar evenwicht, vorm, kleur en compositie te blijven zoeken, geeft als uiteindelijk resultaat een laag over laag opgebouwd werk in diverse technieken. Zo ontstaat er een beeld waarin herkenbaarheid, gelaagdheid, kleur, sfeer en ruimte een totaalbeeld oproepen waarin de beschouwer de eigen indrukken kan laten meespelen en op ontdekkingsreis kan gaan. 

  Jos Cremers
  Jos zoekt in de landschappen naar de grote lijnen die bepaalde regio's oproepen, met name van het Limburgse heuvelland, maar ook langs de uiterwaarden van de Maas of bosgebieden zijn de onderwerpen waar hij steeds weer door wordt geboeid. Hij streeft naar een beeldvorm, waarin herkenbaarheid,gelaagdheid en kleurverwerking zich zodanig tot elkaar verhouden, dat ze in elkaar passen en een totaalbeeld oproepen. Een beeld waarin het gaat over kleur, sfeer en ruimte waarin het realisme van mindere betekenis wordt. Zijn werken worden uitgevoerd in acryl of pastel.

  Frans Thevis
  Frans is een keramist die op dit moment hoofdzakelijk organische vormen maakt die zijn geïnspireerd op de letters van het alfabet. Soms goed herkenbaar maar vaak ook niet, omdat door bewerking van de klei de oorspronkelijke vorm verloren gaat of versneden is en weer gemonteerd wordt tot nieuwe vormen. Belangrijk voor hem zijn de wisselende structuren van de werkstukken waardoor de vormen steeds een andere uitstraling krijgen. Op dit moment is Frans vooral bezig om zijn werken van een bolvormige applicatie te voorzien. De meestal monochrome werkstukken zijn vrijwel altijd afgewerkt met een sinterengobe en daarna een of meerdere keren gebakken.

  Openingstijden expositie:
  Vernissage: zondag 26 april, 14.00 uur
  Zater- en zondagen t/m 17 mei, 14.00-17.00 uur
  Entree: gratis
  Locatie: Galerie '7tien49', Kamp 10, 6361 GX Nuth 
  Lees meer
 • 01 mei 2015 - 07 juni 2015 Uniek reizend 1BOOM-project komt naar Limburg
  73 geselecteerde kunstenaars, vormgevers en ambachtslieden hebben van het hout van een 190-jarige zomereik kunstwerken, objecten en meubels gemaakt met een fantastisch resultaat. Het project is opgezet door de stichting Vormgevers in Hout en de Unie van Bosgroepen onder de naam 1BOOM. Als inspiratiebron diende het project ‘One Tree 1998’ uit Engeland, een initiatief van Peter Toaig. Naast Nederland heeft dit ook navolging gekregen in onder andere Australië en Bolivia.
   
  1BOOM symboliseert de kringloop: eikel, groei, bloei, bos, beheer, oogst, zaaien, drogen, verwerken tot een product met een nieuw leven. Van bosbouwer, veller, zager, verwerker, vormgever, kunstenaar, cultuurgenieter tot boswandelaar. De gevelde zomereik is niet tot brandhout gezaagd en versnipperd. Alle onderdelen van de boom zijn op creatieve functionele wijze gebruikt: stam, takken, zaagsel, bladeren en eikels. Hout wordt hergebruikt en krijgt zo een duurzame toekomst.

  1BOOM is een zomereik die op 27 maart 2013 onder belangstelling van alle deelnemers is geveld in het Kooibos van Landgoed Middachten. Sinds de middeleeuwen werden veel lanen en landgoedbossen aangeplant. Deze plaatsen laten een unieke biotoop in de bossen zien welke door de jaren heen ontstaan is. Het is een unieke rijkdom aan planten, paddenstoelen, insecten, vleermuizen, vogels en natuurlijk de bomen. In jonge “natuurlijke” bossen zijn deze zeldzaamheden niet zo makkelijk te vinden. In de tweede helft van de twintigste eeuw ontstond een tweedeling in het bosbeheer in Nederland. Een bos diende voor houtproductie of was bedoeld als natuur. Dat ook een combinatie mogelijk is, waarmee het bos is gebaat, dat de biodiversiteit daardoor in stand blijft en dat recreëren en duurzame bosbouw prima samen kunnen gaan is een oude visie is die door 1BOOM nieuw leven wordt ingeblazen.

  Doelen
  1BOOM beoogt een aantal doelen. Zoals duurzaamheid in bosbouw en ambachtelijke houtverwerking. Hout als mooi en veelzijdig materiaal laten zien. Aandacht voor het feit dat natuur en biodiversiteit onmisbaar zijn in onze cultuur. Vakmanschap, ambacht en kunst met inlands hout stimuleren. Het laten zien dat duurzame ambachtseconomie een toekomst heeft. Publiek bewustzijn van de waarde van bos en bomen als hulpbron stimuleren.
   
  Symposium en catalogus
  Rond deze doelstellingen wordt een symposium georganiseerd op zondag 31 mei in MFC De Buun te Well. Nationale en regionale sprekers, die begaan zijn met de doelen van het 1BOOM-project, komen aan het woord. Eén van de sprekers is de adviseur van Al Gore, de heer Ignace Schops, ambassadeur van de biodiversiteit voor International Union for Nature Conservation. Van het 1BOOM-project is ook een catalogus met beschrijvingen van de geëxposeerde werken en hun makers, alsmede een uitleg van de doelstellingen en het ontstaan van 1BOOM-project. 1BOOM was al te zien en te beleven in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Hoorn, Velp en Leeuwarden. De expositie trok al meer dan vijfendertigduizend bezoekers. Daarmee heeft dit project zijn succes al bewezen. Een bezoek aan de 1BOOM expositie Limburg is dan ook warm aan te bevelen. Laat u inspireren om uw eigen 1BOOM-project te realiseren.
   
  Expositie op drie locaties
  1BOOM Limburg is een initiatief van World Art Foundation en Vrienden van Bakkerij Bergen met ondersteuning van de gemeente Bergen en Huis voor de Kunsten Limburg. 1BOOM Limburg haakt ook aan bij de activiteiten die in het Nationale Park in de maand mei worden georganiseerd, zoals de Maasduinenweek 2 t/m 10 mei en de dag van het Nationaal Park op 24 mei in het bezoekerscentrum De Maasduinen aan het Reindersmeer in Well. Daar is ook een verwijzing naar 1BOOM te zien in de vorm van een bijna vier meter lange tafel met de namen van alle deelnemers en de verwijzing naar het gedeelte van 1BOOM dat zij hebben gebruikt. Op zondag 3 mei wordt deze expositie op drie locaties geopend door wethouder Ben Buiting en Pastoor Janssen. Aanvang 14.00 uur in kunsthuis De Bakkerij, Kerkstraat 1a te Bergen. Van 1 mei t/m 7 juni is de 1BOOM expositie te bezoeken en te beleven in de gemeente Bergen: Kunsthuis De Bakkerij, de Sint Petruskerk in Bergen en World Art House, Elsteren 11 in Well. De openingstijden zijn van woensdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De entree is € 2,- voor een bezoek op alle locaties.

  Eetbaar hout
  De 1BOOM expositie Limburg zal op alle zondagen en tijdens het symposium op 31 mei een lunch verzorgen van ‘eetbaar hout’. Chefkok René Brienen gaat dit bereiden uit ingrediënten die door Pip Gilmore van groenetakken.nl speciaal voor 1BOOM  zijn gekweekt.

  Neem voor meer informatie, aanmelden lunch of deelname aan het symposium contact op met Hermien Esselink van World Art House via 0478 502 900 of info@worldarthouse.nl.
   
  Lees meer
 • 10 mei 2015 - 28 juni 2015 Expositie Keramiek Kring Limburg in Galerie Weert
  Van 10 mei t/m 28 juni exposeren zo'n 13 keramisten van de Keramiek Kring Limburg in Galerie Weert. De feestelijke opening vindt plaats op 10 mei om 14 uur door wethouder Geert Gabriëls van de Gemeente Weert. Bij de opening zijn tevens de keramisten aanwezig.
   
  De galerie is geopend op zaterdag van 10 – 17 uur en op zondag van 13 – 17 uur. Overige dagen op afspraak.
  Lees meer
 • 14 mei 2015 - 18 mei 2015 CantaRode 2015

  In het Hemelvaartweekend van 14 tot 18 mei vindt dit jaar in Kerkrade de tweede editie plaats van het internationaal koorfestival CantaRode. Een select gezelschap van kamerkoren van ver en dichtbij zoeken elkaar op in competitie.

  De tweede editie van het CantaRode festival staat garant voor een internationaal spektakel. Tien door de artistieke commissie geselecteerde kamerkoren vormen de hoofdmoot van het festival. Vier dagen van concerten maken van Kerkrade ook dit jaar weer de klankstad met hoofdletter K. Alle gasten verblijven in Abdij Rolduc, een uitgelezen locatie waar culturen zich treffen.

  Openingsconcert
  Dion Ritten, artistiek directeur van CantaRode, licht alvast een tipje van de sluier op: "We gaan op Hemelvaartdag het festival openen met een groots openingsconcert in de Abdijkerk van Rolduc, waar  alle deelnemende koren zich muzikaal zullen voorstellen. Wij zijn heel blij met de toezegging van onze bijzondere gast voor deze avond: het concertkoor van de Zürcher Sing-Akademie, een professioneel koor uit Zwitserland o.l.v. jurylid Tim Browndat met diverse ensembles zoals Alan Parsons Live Project, the Rolling Stones maar ook met Tafelmusik Baroque Orchestra en de  Bayerischen Staatsoper heeft opgetreden. Bekende dirigenten zoals  Bernard Haitink, Ese - Pekka Salonen, Charles Dutoit en Ton Koopman hebben het koor gedirigeerd. Het wordt een prachtige start van een muzikaal en cultureel weekend."

  Koren
  Tien koren uit acht landen zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de eerste competitie:
  - Warsaw School of Economics Choir (Polen), o.l.v. Tomasz Hynek
  - Chorium, Chamber Choir University of Puerto Rico, o.l.v. Antonio Vélez Montes
  - Primorski Akademski Zbor Vinko Vodopivec (Slovenië), o.l.v. Iztok Kocen
  - Jyvaskylan Naislaulajat (Finland), o.l.v. Rita Varonen
  - Cantabile Moldova Girls Choir (Moldavië), o.l.v. Elena Marian
  - Madrigalchor Hochschule für Musik Nürnberg (Duitsland), o.l.v. Alfons Brandl
  - Polifonica Minsk (Belarus), o.l.v. Siamion Klimanau
  - Canta Volare (Nederland), o.l.v. Jori Klomp
  - Jong Vocaal Groningen (Nederland), o.l.v. Nanny ter Wiel
  - Concertkoor Kunstkwartier Helmond (Nederland), o.l.v. Maria Coolen

  Nevenactiviteiten
  CantaRode heeft nog een paar verrassingen in petto voor het programma van het festival. Het publiek kan bij open singing evenementen in en buiten Kerkrade kennismaken met al die bevlogen zangers uit binnen- en buitenland in het derde weekend van mei. Een masterclass voor dirigenten en een workshop Afrikaanse koormuziek zijn in voorbereiding. Binnenkort wordt het definitieve programma bekend gemaakt.
   

  Lees meer
 • 15 mei 2015 - 16 mei 2015 Internationaal Literatuurfestival City2Cities in Utrecht

  Op vrijdag 15 en zaterdag 16 mei 2015 vindt in Utrecht de vijfde editie van het internationale literatuurfestival City2Cities plaats. Het festival over literatuur uit wereldsteden heeft voor deze jubileumeditie een bijzondere locatie gevonden: het voormalige hoofdpostkantoor op de Neude in Utrecht. City2Cities is het eerste festival dat in het monumentale gebouw plaatsvindt. Hoofdgast dit jaar is het even verguisde als bewierookte enfant terrible van de Franse letteren: Michel Houellebecq.

  Overal literatuur
  Onder de bogen van de indrukwekkende hal – waar men vroeger in de rij stond voor postzegels en briefkaarten – klinkt twee dagen proza, poëzie en muziek. Ook in de kantoren, de kluisruimtes en langs de balustrades van dit imposante Amsterdamse School-gebouw vinden tientallen voordrachten, interviews en lezingen plaats van nationale en internationale schrijvers.

  Parijs & Krakau
  Rode draad in het festival is het thema van ‘de stad.’ De eenentwintigste eeuw is ontegenzeggelijk de eeuw van de stad. Wat betekent het om een stadsbewoner te zijn? En hoe komt de stad terecht in romans en gedichten? City2Cities beantwoordt deze vragen door steeds twee Europese steden op literaire wijze samen te brengen in Utrecht. In 2011 waren dat Edinburgh en Stockholm, in 2012 Barcelona en Praag, in 2013 Lissabon en Berlijn en in 2014 Dublin en Boedapest.

  Themasteden dit jaar zijn: UNESCO City of Literature Krakau en Parijs; al eeuwen dé literaire hotspot van Europa.

  Lees meer
 • 11 juni 2015 - 14 juni 2015 FASHIONCLASH Festival 2015
  FASHIONCLASH Festival 2015, de 7e editie van het internationale en interdisciplinaire cultuurfestival met mode als uitgangspunt vindt plaats in Maastricht van 11 t/m 14 juni.

  Het 4-daagse programma bestaat uit modeshows, exposities, designer market, theater en dans performances, lezingen, workshops, fashion film en nog veel meer. Het spraakmakende festival biedt podium aan meer dan 150 veelbelovende talenten uit binnen- en buitenland en is een unieke gelegenheid om talent te ontdekken en om geïnspireerd te raken door de kunst van mode. FASHIONCLASH Festival is voor iedereen toegankelijk. Behalve het catwalk programma is het festival grotendeels gratis toegankelijk. Kaartverkoop start begin mei. Uit een overweldigende stapel van aanmeldingen van talenten uit meer dan 50 landen is een selectie gemaakt.
   
  GENDER editie
  FASHIONCLASH is er van overtuigd dat mode als een kunstvorm kansen creëert om controversiële onderwerpen in onze hedendaagse maatschappij bespreekbaar te maken. Het overkoepelend thema tijdens het FCF Festival 2015 is GENDER. Dit thema geeft de campagne en duidelijke richting en fungeert als bindingsmiddel voor het hele festival. Het is voornamelijk zichtbaar in de verschillende expositie ruimtes (verspreid doorheen het stadscentrum van Maastricht) zowel als de expositie op de hoofdlocatie. 

  Programma hoofdlocatie: SAMdecorfabriek 12 t/m 14 juni
  De modeshows zijn bedoeld om jonge ontwerpers een platform te bieden om hun sublieme collecties te tonen aan een divers publiek. Zo kun je de collecties bewonderen van Jivika Biervliet x Peter Hsieh, Joelle Boers, TVBD & Shako Nikva, Rafael Kouto, Wilfried Lantoine, Bola, Simeon Morris, schoenen show van Dutch Shoe Academy en vele andere niet te missen shows. Naast de door FASHIONCLASH geselecteerde collecties zal ook het ingenieus werk van de afstuderende studenten, die de mode opleiding aan het MAFAD (Maastricht Academy of Fine Arts and Design) afronden, te bewonderen zijn op de catwalk. Diezelfde catwalk fungeert tevens als een podium voor performances zowel als de uitreiking van de Awards die zal plaatsvinden op de laatste festival dag. Het catwalk programma wordt aangevuld door de Gender-expositie. De voormalige decorfabriek 'Mosa' zal hiervoor tijdelijk worden omgebouwd tot een innovatief museum waarin de geselecteerde de visies van de deelnemende kunstenaars laten zien zoals het werk van Gabriel Ann Maher, Amber Ambrose Aurele x Kesha Felipa, Camiel Fortgens en Maison the Faux. VERWEVEN 2015, een project vormgegeven door Nina Willems, beloofd dit jaar weer een van de hoogtepunten van de expositie te worden. Deelnemende ontwerpers in het VERWEVEN project zijn David Laport, Loes van Nijnatten en Schueller de Waal. De expositie ruimte dient ook als locatie voor het iconische Clash Project, een van de kern projecten. Dit project benadrukt de uiteenlopende verbindingen tussen verschillende kunstdisciplines en visies. Hierdoor belichaamd het de interdisciplinaire denkwijze die FASHIONCLASH tracht te verspreiden. Jaarlijks worden er tien kunstenaars uitgenodigd wiens werk op het eerste zicht niets met mode te maken heeft. Hen wordt gevraagd om het thema toe te lichten in het kader van hun discipline in relatie tot mode. Dit zet aan tot een 'clash' van disciplines en praktische vormgeving waardoor een nieuwe hybride vorm van ontwerp ontstaat. 

  De 'designer' Market maakt het Festival programma op de hoofdlocatie compleet. Dertig ontwerpers krijgen hier de kans om hun kledingcollecties of andere ontwerpen te verkopen aan het bezoekende publiek. Dit is een uitgelezen kans om unieke kleding, sieraden en accessoires te bemachtigen van Bas Timmer, Argument Bijoux, Mies Nobis, PAVILJONS, Leonie & Lois – Spijkerbrij, Yojiro Kake, enz.

  FASHIONCLASH Side Program, diverse locaties in Maastricht 11 t/m 14 juni
  Het FASHIONCLASH Side Program is een flankerend programma verspreid door de binnenstad van Maastricht. Aangezien de catwalk shows plaatsvinden in de late namiddag zijn deze uiteenlopende events en exposities de ideale kennismaking met Maastricht modestad.
  
  Het festival programma biedt voor ieder wat wils en brengt zo het brede publiek in aanraking met de kunst van mode. Zo zal de Bijenkorf de fascinerende Showpieces expositie tentoonstellen. Aangeleverd door het Modemuseum Hasselt exposeert het Bonnefantenmuseum een reeks silhouetten die de evolutie ten aanzien van de gender codes in 20ste eeuw in beeld brengen met iconische ontwerpen van Yves Saint Laurent en Paul Smith. Theater performer Luca Szymkowiak toont een installatie en een performance in Marres.

  De 'Meet the Maker' expositie in Bureau Europa geeft de bezoekers de kans om de kunstenaars persoonlijk te ontmoeten. Centre Ceramique zal u verleiden om te reflecteren over de relatie tussen mode en gender tijdens 'Fashion Talk'. Centre Ceramique is daarnaast ook de locatie voor het talentontwikkelingsproject, 'Meet the Industry', waar de aanstomende talenten die deelnemen aan het FCF Festival de mogelijkheid hebben om te netwerken met professionals die reeds in de modesector werkzaam zijn.

  Bij het Museum aan het Vrijthof is er een mini expo van het MIJNshop/MIJNcollectie project dat ontwikkeld is in het kader van de Jaar van de Mijnen in Heerlen. Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met SCHUNCK* en 100% Heerlen. Daarbij zijn er ook installaties van Lisa Schamlé, Hean Kim, Studio IKKAI en Malou Beemer. 'Fashion Film Night Out' vindt plaats in de Lumiere cinema op 11 Juni en is een vertoning van korte modefilms. Als al dit je zintuigen nog niet prikkelt zijn er nog verschillende exposities 'Designers in Stores' te bezichtigen in inventieve stores zoals PL- Line, Stijl Maastricht, Festen, Noir, Mayfair, Conflict en Le Marias Deux & Koffie.

  Ga voor een volledig overzicht van de deelnemers naar www.fashionclash.nl.
 • actueel

 • 30 april 2015 17:00 - 18:30 Presentatie ‘Avonturen van de waardin’ - Jenny Biemans
  Ongelijkheid? Gelijkheid? Wat is wijsheid? Ga je mee met de waardin op zoek naar jouw verborgen wijsheid? En laat je verrassen door het antwoord.

  In deze maand van de filosofie een interactieve lezing over de graphic novel Avonturen van…
  Ongelijkheid? Gelijkheid? Wat is wijsheid? Ga je mee met de waardin op zoek naar jouw verborgen wijsheid? En laat je verrassen door het antwoord.

  In deze maand van de filosofie een interactieve lezing over de graphic novel Avonturen van de waardin, op zoek naar de innerlijke schat deel 1. Geschreven door de in Maastricht woonachtige psychologe Jenny Biemans, oprichtster van De Herberg, Bureau voor Inspiratie & Zelfontwikkeling. De tekeningen zijn van Marco Magielse.

  De schrijfster vertelt over het ontstaan van deze novel, synchroniciteit en toeval, de personage ‘de waardin’ op zoek naar haar innerlijke wijsheid en haar vrienden, de uitdagingen en de bewustwording om je eigen pad te willen gaan naar zelfontwikkeling. Biemans nodigt je uit om verbinding te maken met je eigen verhaal en voert je mee naar jouw innerlijke wijsheid en jouw antwoorden. 

  Vaak vinden we onze antwoorden op onze vragen op een heel ander gebied dan je in eerste instantie zou denken. Kijken we aan het eind van de lezing anders naar het thema 'ongelijkheid'? Of wordt het nog mooier dan we kunnen bedenken? Avonturen van de waardin is gebaseerd op het eigen levensverhaal van de schrijfster en ervaringen vanuit haar psychologie praktijk. Via wetenschappelijk onderzoek is gekeken naar de interpretatie en effectiviteit van de novel voor het gebruik in coaching. We sluiten feestelijk af, proosten op deze eerste novel van De Herberg, de verbinding met elkaar en op ieders pad naar zelfontwikkeling.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen, Maastricht
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 30 april 2015 20:00 - 00:00samenwerkings project Fotobespreking '5-met-samenhang'
  De Fotobond Limburg organiseert sinds 2013 jaarlijks een wedstrijd seriematig fotograferen voor alle aangesloten clubleden en persoonlijke leden. Een jury selecteert de vier beste inzendingen die door het bestuur worden genomineerd voor deelname…
  De Fotobond Limburg organiseert sinds 2013 jaarlijks een wedstrijd seriematig fotograferen voor alle aangesloten clubleden en persoonlijke leden. Een jury selecteert de vier beste inzendingen die door het bestuur worden genomineerd voor deelname aan Foto Nationaal,  een fotosalon met het beste seriematige fotowerk van de Nederlandse vrijetijdsfotografen. Deelname is uitsluitend mogelijk op uitnodiging.

  Dat er bij de leden van de Fotobond Limburg in toenemende mateinteresse is voor seriematig werk, blijkt uit het jaarlijks toenemende aantal inzendingen. Dit jaar werden 48 series ingezonden voor de fotowedstrijd. Alle inzendingen zijn reeds op inhoud en techniek beoordeeld door de juryleden: Brendan van den Beuken (fotograaf en docent aan de Fotovakschool in Venlo) en Jorgen Polman (fotograaf en docent aan de Fotoacademie in Eindhoven).                                                              

  Aangezien de inzendingen voor 5-met-Samenhang een uitstekende basis vormen om aandacht te schenken aan seriematige fotografie, zullen deze tijdens een bijeenkomst door de beide juryleden besproken worden waarbij ook een toelichting zal worden gegeven op de selectiecriteria. Aansluitend zullen de certificaten worden uitgereikt aan de inzenders van de "genomineerde series" en van de "opmerkelijke series".

  De bespreking vindt plaats op donderdag 30 april 2015 om 20.00 uur in Zalencentrum De Donderie (Donderbergweg 47-49) in Roermond. 
  Lees meer
 • 02 mei 2015 - 03 mei 2015 Eenakters: Toen en nu... drie in één
  Toen en nu zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; het verleden heeft invloed op ons heden. Ieder mens draagt z'n geschiedenis met zich mee en geeft daar z'n eigen draai aan: accepteren, vergeten, wegstoppen, overschreeuwen. In drie eenakters…
  Toen en nu zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; het verleden heeft invloed op ons heden. Ieder mens draagt z'n geschiedenis met zich mee en geeft daar z'n eigen draai aan: accepteren, vergeten, wegstoppen, overschreeuwen. In drie eenakters ziet u hoe het verleden van mensen - ongeacht hun leeftijd - bepaalt wie zij zijn, waar ze mee worstelen en hoe zij de kans krijgen keuzes te maken om hun leven nieuw perspectief te geven.

  Blik op eindig - Theatergroep Habbekrats, Maasbree
  Auteur: Aris Bremer
  Regie: Annigje Primowees
  Spelers: Myrte Groeneveld, Saskia Nab
  Toelichting: Op een verregende camping staan twee tentjes naast elkaar. Cora kampeert voor het 35e jaar op deze camping, maar dit jaar voor het eerst zonder haar man. Ireen wacht juist ongeduldig op de komst van haar nieuwe vriend. Ze zit niet te wachten op een gesprek met haar buurvrouw. Cora denkt daar echter heel anders over... 

  Ik huil mijn vaders tranen - Toneelvereniging Setovera, Sevenum
  Auteur: Martine Faber
  Regie: Karen Buwalda
  Spelers: Marjo Dorssers, Eric Snel
  Toelichting: Er is één stoel. Er is een zoon en er is een dochter van de naoorlogse generatie, die om verschillende redenen nog dagelijks met de oorlog worstelen. De verhalen van de kinderen zijn de verhalen van de vaders. Breekbare relaties soms, waarin liefde en onbegrip hand in hand gaan. Wat doe je met de zwijgzaamheid van jouw vader?

  Het totaal onverwachte (deel uit toneelstuk 'Moordwijven') - Toneelvereniging Applaus, Thorn
  Auteur: Joanna Murray Smith
  Regie: Bert Kop
  Speler: Lenie Bosma
  Toelichting: Wina Weber, een weduwe op leeftijd, ervaart haar bestaan als vaststaand en voorspelbaar, terwijl ze eigenlijk verlangt  naar iets onverwachts... 

  Datum/tijd/locatie:
  - 2 mei om 20.00 uur, Pitboel Theater Sittard
  - 3 mei om 15.00 uur, Pesthuyspodium Maastricht
  Entree: € 10,-
  Lees meer
 • 04 mei 2015 20:45 - 22:00 Herdenkingsconcert Heerlense Oratoriumvereniging
  Op 4 mei verzorgt de Heerlense Oratoriumvereniging een Herdenkingsconcert in Parkstad Limburg Theater Heerlen. Op het programma staat het Requiem van Giuseppe Verdi.

  Dirigent: Emmanuel Pleijers 
  Solisten: sopraan, alt, tenor en bas…
  Op 4 mei verzorgt de Heerlense Oratoriumvereniging een Herdenkingsconcert in Parkstad Limburg Theater Heerlen. Op het programma staat het Requiem van Giuseppe Verdi.

  Dirigent: Emmanuel Pleijers 
  Solisten: sopraan, alt, tenor en bas
  Datum en aanvangstijd: 4 mei 2015, 20.45 uur
  Locatie: Parkstad Limburg Theater, Burgemeester van Grunsvenplein 145, 6411 AS Heerlen 
  Entree: € 38,25 / € 35,-

  Lees meer
 • 05 mei 2015 11:00 - 12:00 Bevrijdingsfestival Limburg - Optreden Kapel Koninklijke Luchtmacht
  In 2015 is het zeventig jaar geleden dat Nederland officieel werd bevrijd van de Duitse bezetting. Door het hele land, in Limburg al vanaf september 2014, wordt deze gebeurtenis groots herdacht en gevierd. Zo ook op 5 mei 2015 tijdens het Bevrijdingsfestival…
  In 2015 is het zeventig jaar geleden dat Nederland officieel werd bevrijd van de Duitse bezetting. Door het hele land, in Limburg al vanaf september 2014, wordt deze gebeurtenis groots herdacht en gevierd. Zo ook op 5 mei 2015 tijdens het Bevrijdingsfestival Limburg in Roermond. Bovendien is het in 2015 vijfentwintig jaar geleden dat de Bevrijdingsfestivals ontstonden. Ook dat jubileum verdient aandacht en een feestje.

  Een en ander is voor stichting Bevrijdingsfestival Limburg aanleiding om op 5 mei extra aandacht te besteden aan deze gebeurtenissen. Inhoudelijk zullen de activiteiten hierop worden toegesneden en vooral in de side-events worden deze gebeurtenissen extra belicht. Maar ook aan het podiumprogramma wordt een feestelijk tintje gegeven. 

  De opening van het Bevrijdingsfestival 2015 wordt op een feestelijke manier gevierd met een speciaal optreden van de Kapel Koninklijke Luchtmacht. Dit bekende en gerenommeerde harmonieorkest bestaat uit maar liefst 48 musici. Inhoudelijk is het orkest van de Koninklijke Luchtmacht uniek in de wereld van de professionele blaasmuziek. Zij hebben de lichte muziek tot een belangrijk deel van haar orkestcultuur gemaakt. Daartoe beschikt het orkest over een vaste ritmesectie bestaand uit gitaar, toetsen, basgitaar/contrabas en drums. De luchtmachtkapel volgt het eigentijdse en hightech imago van de Koninklijke Luchtmacht en waarbij het geheel wordt ondersteund door moderne audiovisuele effecten. Het concertrepertoire strekt zich uit van pop tot rock, en musical tot latin.
   
  Het eenmalige optreden van de Kapel Koninklijke Luchtmachtop vindt plaats op het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival Limburg. U kunt daartoe vanaf 10.30 uur ’s ochtends terecht op de markt in Roermond, alwaar het optreden van de Kapel Koninklijke Luchtmacht vervolgens van 11.00-12.00 uur plaatsvindt.
   
  Als klap op de vuurpijl gaat het hoofdpodium vervolgens om 13.30 uur van start met een optreden van Dotan, afgelopen jaar als een komeet omhoog geschoten aan het Nederlandse popfirmament en dit jaar één van de ambassadeurs van de Vrijheid en tevens “de helicopter-act”. Ga naar www.bevrijdingsfestivallimburg.nl voor het volledige programma.

  Datum: 5 mei
  Locatie: Hoofdpodium, Markt te Roermond, 11.00 uur
  Entree: gratis
 • 07 mei 2015 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - 'Blijf gewoon aan de oppervlakte' door Hans Philipsen
  Op 31 januari gaf Max Pam in Trouw de lezers een levensles mee: “Blijf gewoon aan de oppervlakte. Dat maakt het leven aanzienlijk leuker en vrolijker”. Aan de oppervlakte blijven maakt misschien niet altijd het leven vrolijker, maar wel…
  Op 31 januari gaf Max Pam in Trouw de lezers een levensles mee: “Blijf gewoon aan de oppervlakte. Dat maakt het leven aanzienlijk leuker en vrolijker”. Aan de oppervlakte blijven maakt misschien niet altijd het leven vrolijker, maar wel het lezen.

  Al jaren beneemt menige deskundige de lezer de lust om simpel van een boek te genieten door er onvermoede lagen van interpretatie in te ontdekken. Gustave Flaubert schreef nadat hij Madame Bovary gepubliceerd had, de spannende historische roman Salammbô. Een intrigerend mengsel van feiten en verzinsels. Daarover is veel beweerd. Tenminste één latere commentator behandelt het boek als Flauberts poging om een ongelukkige liefde van zich af te schrijven. Wat kan de lezer deze diepgang schelen? Na de klassieke Flaubert volgt een vergelijkbare casus over een werk van de jongste winnaar van de Nobelprijs, Patrick Modiano: In het café van de verloren jeugd. Minder diepgang gewenst dus. Toch willen we over literatuur praten. Aardig blijft om het verhaal in de roman enerzijds te zien als een geslaagde uitwerking van een item gemengd nieuws uit de krant. Anderzijds als een geheel van herinneringen van de schrijver en die van anderen. Hoe doet een schrijver dat? Hoe fundeert zij of hij dat in een voor de lezer herkenbare werkelijkheid? Ook hierbij worden voorbeelden gegeven. 
   
  Hans Philipsen (1935) is sinds de start in 1974 werkzaam geweest aan de Universiteit Maastricht. Vanaf het begin als hoogleraar medische sociologie, later ook als bestuurder. Een leven lang liefhebber van de kunsten; altijd amateur gebleven. 

  Locatie: Centre Céramique, Maasttricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).

  Lees meer
 • 07 mei 2015 19:00 - 20:30 Lezing Wim Brands in Kerkrade
  Op donderdag 7 mei om 19.00 uur houdt Wim Brands een lezing in Boekhandel Leeskunst te Kerkrade. Hij zal vertellen over zijn nieuwste boek De Nederlandse Literatuur in de 21ste eeuw en gedichten voordragen uit eigen werk. 

   

  Wenst u…
  Op donderdag 7 mei om 19.00 uur houdt Wim Brands een lezing in Boekhandel Leeskunst te Kerkrade. Hij zal vertellen over zijn nieuwste boek De Nederlandse Literatuur in de 21ste eeuw en gedichten voordragen uit eigen werk. 
   
  Wenst u verzekerd te zijn van een zitplaats reserveert u dan via nummer: 045 – 53 55 390 of stuur een mail naar: info@leeskunst.nl  U kunt uiteraard ook binnenlopen in de boekhandel: Hoofdstraat 2 te Kerkrade.
   
  Wim Brands (Brummen, 29 maart 1959) is een Nederlandse dichter, journalist en presentator. Brands is werkzaam voor de Nederlandse omroep VPRO sinds 1987. Hij maakt het televisieprogramma Boeken, zondag om 11.20 uur, NPO1
   
  Brands maakte zijn debuut als dichter in 1978 op 19-jarige leeftijd in het Hollands Maandblad van K.L. Poll.
  Zijn werk verscheen in literaire tijdschriften en hij publiceerde de dichtbundels Inslag (1985), Zwemmen in de nacht (1995), In de metro (1997), De schoenen van de buurman (1999), Ruimtevaart (2005) en Neem me mee, zei de hond (2010). Zijn meest recente bundel is 's Middags zwem ik in de Noordzee (2014).
 • 09 mei 2015 20:15 - 21:30 Highlights of the highlands
  De harmonie van het Heilig Hart uit Altweerterheide organiseert op 9 mei in het Munttheater in Weert een concert samen met gemengd koor Join Us uit Ell. Het koor staat onder leiding van dirigent Luc van Oeteren. De harmonie staat voor deze keer…

  De harmonie van het Heilig Hart uit Altweerterheide organiseert op 9 mei in het Munttheater in Weert een concert samen met gemengd koor Join Us uit Ell. Het koor staat onder leiding van dirigent Luc van Oeteren. De harmonie staat voor deze keer onder leiding van (vervangend) dirigent Jan Koolen.

  Het programma voert bezoekers deze avond naar de Schotse en Ierse hooglanden. Het mooie, maar vooral ook robuuste gebied dat we kennen uit de geschiedenis, vakanties, de kilt maar zeker niet op de laatste plaats van de muziek. Muziek met een heel speciaal karakter. De afgelopen periode hebben het koor en de harmonie hun programma daar volledig op afgestemd. Naast de twee verenigingen neemt ook een bagpipers ensemble deel aan het concert. De specifieke klank van dit muziekinstrument mag uiteraard niet ontbreken in dit thema.

  Aanvang: 20.15 uur
  Locatie: Munttheater, Weert

  Kaarten zijn verkrijgbaar via het theater (www.munttheater.nl) of 0495 513575.

 • 12 mei 2015 20:00 - 21:30 2e Florence Nightingale Concert
  Dinsdag 12 mei a.s. is het Parkstad Limburgtheater vanaf 20.00 uur het toneel voor het tweede Florence Nightingale Concert. Deelnemers zijn het Koninklijk Heerlens Mannenkoor St.-Pancratius, onder leiding van John Gerits, de Schintaler, Martin…
  Dinsdag 12 mei a.s. is het Parkstad Limburgtheater vanaf 20.00 uur het toneel voor het tweede Florence Nightingale Concert. Deelnemers zijn het Koninklijk Heerlens Mannenkoor St.-Pancratius, onder leiding van John Gerits, de Schintaler, Martin Hurkens, Ivo Rosbeek en Paul van Loo. Ook twee jonge talentvolle musici zullen optreden: de jonge 13-jarige virtuoos op vleugel Youp Schyns, alsmede de 22-jarige Saskia Frijns op viool. Op het programma staat een grote variëteit aan muziek, waarbij het Limburgse karakter een grote rol speelt, met een knipoog naar het Limburgse mijnverleden.

  Het concert, dat voor ieder toegankelijk is, is bedoeld om de vele vrijwilligers bij de verschillende zorginstellingen een compliment te geven en een gezellige avond te bezorgen als dank voor het goede werk wat zij doen. Tijdens dit Jaar van de Mijnen is samenwerking gezocht met Limburgse artiesten met een knipoog naar het mijnverleden.

  Het programma omvat naast klassieke werken (zoals o.a. het duet uit de Parelvissers met Martin Hurkens) ook nummers uit diverse musicals, zoals West Side Story, Billy Elliot en andere bekende moderne werken. Voor de Limburgse toon zullen Paul van Loo en Ivo Rosbeek zorgen - specialisten op het gebied van (o.a.) Limburgstalige luisterliedjes met verhalen uit het dagelijke leven; ernstig of vol humor, confronterend of subtiel. Daarnaast brengen de Schintaler hun bekende Limburgse liedjes en muziek ten gehore. De diverse deelnemers treden gezamenlijk en afzonderlijk op. De knipoog naar het mijnverleden zal o.a. de uitvoering van het bekende Glück Auf door het koor zijn, alsmede Once we Were Kings uit de musical Billy Elliot.

  Kortom, een zeer gevarieerd en voor veel luistergenot zorgend concert, de vele mantelzorgers waardig.

  Datum: 12 mei
  Aanvang: 20.00 uur
  Locatie: Parkstad Limburgtheater Heerlen

  Kijk voor meer informatie op www.pancratiuskoor.nl of neem contact op met de secretaris van het Pancratiuskoor via secretaris@pancratiuskoor.nl.

  (foto: S.Cloodt
 • 13 mei 2015 21:00 - 23:00eigen project Nieuwe Woorden in Grenswerk Venlo
  Op woensdagavond 13 mei 2015 vanaf 21.00 uur vindt in het café van poppodium Grenswerk in Venlo voor het eerst Nieuwe Woorden plaats. Laat je verrassen door een avond vol muziek en literatuur van jonge bodem! Er is een uitgebreid literair programma…
  Op woensdagavond 13 mei 2015 vanaf 21.00 uur vindt in het café van poppodium Grenswerk in Venlo voor het eerst Nieuwe Woorden plaats. Laat je verrassen door een avond vol muziek en literatuur van jonge bodem! Er is een uitgebreid literair programma en livemuziek én de Limburgse winnaars van Write Now! – de belangrijkste schrijfwedstrijd voor jongeren in het Nederlandse taalgebied – worden bekendgemaakt door juryvoorzitter Ellen Deckwitz. 
   
  Schrijver Roman Helinski draagt voor en er is muziek van Kunstbende-winnaar Nbraska (indierock) en hiphopster Nynkei. De presentatie is in handen van dichter Daan Doesborgh. Hij treedt bovendien zelf op, als performanceduo L&D met Ellen Deckwitz en met Nynkei. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op www.hklimburg.nl/nieuwewoorden.
   
  Nieuwe Woorden is een initiatief van Write Now! (Passionate Bulkboek) en YoungPoets (Letterkundig Centrum Limburg i.s.m. Huis voor de Kunsten Limburg). Deze editie wordt georganiseerd in samenwerking met Grenswerk en Literair Station Venlo.

   
 • 14 mei 2015 20:00 - 22:00 Gezamenlijk concert harmonieën van Thorn
  Het traditionele gezamenlijke concert van de Koninklijke Harmonie van Thorn en Harmonie St. Michaël van Thorn vindt ook dit jaar plaats op Hemelvaartsdag, donderdag 14 mei, om 20.00 uur in TheaterHotel De Oranjerie in Roermond.…
  Het traditionele gezamenlijke concert van de Koninklijke Harmonie van Thorn en Harmonie St. Michaël van Thorn vindt ook dit jaar plaats op Hemelvaartsdag, donderdag 14 mei, om 20.00 uur in TheaterHotel De Oranjerie in Roermond.

  De Koninklijke Harmonie van Thorn onder leiding van dirigent Norbert Nozy neemt het eerste gedeelte van de concertavond voor haar rekening.

  Het concertprogramma vermeldt:
  • Candide Overture - Leonard Bernstein
  • Roumaniana - Jean Absil
  • Symphonie no. 4 - David Maslanka.
  Na de pauze concerteert Harmonie St. Michaël van Thorn. Onder directie van Yvan Meylemans voert het orkest uit:
  • Een Nacht op de Kale Berg - Nikolai Rimski-Korsakov
  • Trois chansons d’amour - Arthur De Greef (met solistische medewerking van sopraan Claudia Couwenbergh)
  • Schilderijententoonstelling - Modest Moessorgski.
  De entree voor het Gezamenlijk Concert bedraagt € 17,50.
  Toegangskaarten kunnen in de voorverkoop besteld worden via www.kht.nl/kaarten.
  De prijs van gereserveerde kaarten is € 15,00. (uiterlijke besteldatum 13 mei).
   
 • 15 mei 2015 - 16 mei 2015 Masterclasses en concert Italiaanse klarinettist Nicola Bulfone
  Klarinettist Nicola Bulfone komt 15 en 16 mei uit Italië over naar Conservatorium Maastricht om masterclasses klarinet te geven aan conservatoriumstudenten. Daarnaast geeft hij een concert met een strijkkwartet van het Conservatorium Maastricht.…
  Klarinettist Nicola Bulfone komt 15 en 16 mei uit Italië over naar Conservatorium Maastricht om masterclasses klarinet te geven aan conservatoriumstudenten. Daarnaast geeft hij een concert met een strijkkwartet van het Conservatorium Maastricht. Nicola Bulfone won diverse internationale prijzen en concerteerde als solist in diverse orkesten in Europa. Ook werden speciaal voor hem stukken gecomponeerd.
   
  15 mei 2015
  - 13.00 uur: lecture Nicola Bulfone over de bassetklarinet
  - 19.00 uur: concert door Nicola Bulfone met Conservatorium kwintet
  Toegang gratis voor beide activiteiten (als toehoorder), aanmelden niet nodig.
  Conservatorium Maastricht, Willem Hijstekzaal, Bonnefantenstraat 15, 6211 KL Maastricht
  Nicola Bulfone geeft om 19.00 uur een concert met een strijkkwartet van studenten van Conservatorium Maastricht. Op het programma staat werk van Mozart en Cavallini.

  16 mei 2015: Masterclass en concert klarinetorkest (clarinet-choir)
  Deelname en toegang gratis, aanmelden bij deelname masterclass verplicht.
  Conservatorium Maastricht, Bonnefantenstraat 15, 6211 KL Maastricht
  Op 16 mei geeft Nicola Bulfone een masterclass aan studenten Conservatorium én amateur klarinettisten vanaf niveau Hafa C, dat ’s middags wordt afgesloten met een (gratis te bezoeken) concert door een klarinetorkest onder leiding van klarinettist/dirigent Steven Walker. Gedurende de gehele dag zijn er diverse stands van instrumentmakers, mondstuk/ rietfabrikanten en reparateurs te bezoeken, waaronder Leitner / Kraus, Selmer, Rico Reeds, Jura Reeds, Rietwinkel, Hans Colbers Mondstukken en Muziekatelier Amadeo van Louis Peeters.
  Aanmelding voor deelname aan de masterclass is verplicht bij André Seerden via andre.seerden@zuyd.nl. Vermeld bij aanmelding je naam, soort klarinet, e-mailadres, telefoonnummer en niveau. Deadline aanmelding: 15 april 2015. Precieze tijden van masterclass en concert worden tzt gemaakt op de website.

  Lees meer
 • 16 mei 2015 13:30 - 17:00 Workshop Afrikaanse koormuziek
  In het Hemelvaartweekend van 14 tot 18 mei vindt dit jaar in Kerkrade de tweede editie plaats van het internationaal koorfestival CantaRode. Een select gezelschap van kamerkoren van ver en dichtbij zoeken elkaar op in competitie. De tweede editie…
  In het Hemelvaartweekend van 14 tot 18 mei vindt dit jaar in Kerkrade de tweede editie plaats van het internationaal koorfestival CantaRode. Een select gezelschap van kamerkoren van ver en dichtbij zoeken elkaar op in competitie. De tweede editie van het CantaRode festival staat garant voor een internationaal spektakel. Tien door de artistieke commissie geselecteerde kamerkoren vormen de hoofdmoot van het festival. Eén van de nevenactiviteiten is de workshop 'Afrikaanse koormuziek' die op 16 mei plaatsvindt. 

  Leer zingen in de sfeer van Afrikaanse koren o.l.v. Ambroise Kua-Nzambi Toko, met Choeur la Grâce uit Congo. Met een presentatie op Plein bij Rodahal om 19.15 uur.

  Datum: 16 mei
  Tijd: 13.30-17.00 uur
  Locatie: Muziekschool Kerkrade
  Kosten: € 40,- per persoon

  Aanmelden kan tot 5 mei via info@cantarode.nl. Na betaling van het inschrijfgeld op IBAN NL62ABNA0505091151 worden partituren per mail toegestuurd.
 • 16 mei 2015 20:00 - 23:00 Literair festival 'Radio Verkade' in Den Bosch
  Op zaterdagavond 16 mei vindt in de Verkadefabriek een nieuw literair luisterfestival plaats. Onder de noemer Radio Verkade presenteren Literair Productiehuis Wintertuin en de Verkadefabriek een veelzijdige avond met actuele woordcultuur: van…
  Op zaterdagavond 16 mei vindt in de Verkadefabriek een nieuw literair luisterfestival plaats. Onder de noemer Radio Verkade presenteren Literair Productiehuis Wintertuin en de Verkadefabriek een veelzijdige avond met actuele woordcultuur: van boek tot live radio, van poëzie tot liedtekst.

  Op Radio Verkade gaan schrijvers met elkaar en met het publiek in gesprek over de volle bandbreedte van de literatuur. Herman Koch gaat in gesprek met Tim Haars (New Kids) over literatuur, humor en televisie. Herman Brusselmans en Nederland Leest-ambassadeur A.L. Snijders spreken over hun afwijkende voorkeur voor de lengte van een verhaal. Joris Luyendijk vertelt over hoe hij insiders uit de financiële wereld hun geheimen ontfutselde. Bert Wagendorp praat met zijn dochter Hannah over hun Vader & Dochter-boek. Hoe is het om je debuut in de bestsellerlijst te zien staan? Jaap Robben geeft antwoord.

  Muziek is er onder meer van Meindert Talma, Kiki Schippers en JW Roy. Onder leiding van dj Dennis Gaens is er een doorlopende live-radioshow waar talloze gasten van het festival aanschuiven voor interviews, voordrachten, muziek en reportages. Onder meer Piet Gebrandy, Lucas de Waard en verschillende jonge talenten kruipen achter de microfoon. Hanneke Hendrix zal als Writer in Residence in de week voorafgaand aan het festival wonen en werken in Boekhandel Adr. Heinen en gaat op zoek naar de beste anekdote van Brabant. Lees meer
 • 17 mei 2015 11:00 - 15:00 Ontdek de magie van theater - Open Dag Theaterschool Westelijke Mijnstreek
  Op zondag 17 mei, van 11.00 tot 15.00 uur, vindt de open dag van Theaterschool Westelijke Mijnstreek plaats. In verschillende workshops kunnen bezoekers kennismaken met de theaterschool. De open dag zal plaats vinden in het Pitboel Theater te…

  Op zondag 17 mei, van 11.00 tot 15.00 uur, vindt de open dag van Theaterschool Westelijke Mijnstreek plaats. In verschillende workshops kunnen bezoekers kennismaken met de theaterschool. De open dag zal plaats vinden in het Pitboel Theater te Sittard, de thuisbasis van Theaterschool Westelijke Mijnstreek.

  De theaterschool heeft theater lesklassen waarin mensen theaterles kunnen volgen. Ook zijn er productieklassen waarin er toneel of musicalvoorstellingen gemaakt worden. Zang en dans worden hierbij zeker niet vergeten. Tenslotte is er een beeldende kunst klas, waarin mensen zich met het beeldende kunstvak kunnen bezig houden.

  Tijdens de open dag is er alle informatie over het nieuwe theaterseizoen te verkrijgen, dat in september 2015 van start gaat. De workshops die gegeven worden hebben betrekking op theater en beeldende kunst.

  Locatie: Montgomerystraat 26, 6135 BW, Sittard
  Entree: gratis
   

  Lees meer
 • 17 mei 2015 16:00 - 17:30 Kamermuziek in Kapel onder de Linden
  Op zondag 17 mei verzorgt het Ensemble Misto Originale om 16.00 uur een concert in de Kapel onder de Linden te Thorn. Het Triowordt gevormd door drie beroepsmusici die een grote voorliefde hebben voor het musiceren in de vorm van kamermuziek.…
  Op zondag 17 mei verzorgt het Ensemble Misto Originale om 16.00 uur een concert in de Kapel onder de Linden te Thorn. Het Triowordt gevormd door drie beroepsmusici die een grote voorliefde hebben voor het musiceren in de vorm van kamermuziek.

  Theo Collaert (gitaar) volgde zijn opleiding onder andere als gitarist aan het Conservatorium te Enschede en Den Haag. Daarnaast is hij ook werkzaam als dirigent, freelance arrangeur en docent gitaar.
  Jos Janssen (klarinet) is werkzaam als klarinetdocent, als uitvoerend musicus en als componist en is tevens klarinettist van het Aves-trio.
  Willem Tonnaer (dwarsfluit) was jarenlang piccolo-solo bij het Orchestre Philharmonique de Liège en is tegenwoordig actief als docerend en uitvoerend musicus.
   
  De veelzijdigheid van dit trio manifesteert zich niet alleen in de bezetting, maar ook in het repertoire dat drie eeuwen klassieke muziek omvat en daarbij tevens de andere genres niet schuwt. Er wordt niet alleen als trio gemusiceerd, maar ook als duo en solo. Op hun repertoire staat o.a. muziek van Mozart, Kummer, Von Call, Debussy en Piazzolla.  

  Entree: vrije gift
 • 18 mei 2015 19:30 - 21:00 Lezing Leonie Cornips - Tweetalig opgroeien in dialect en standaardtaal
  De ABN-campagnes van de jaren 60 en 70 bestreden het dialect als thuistaal, omdat dit geassocieerd werd met achterstand in de verwerving van de standaardtaal. Ondertussen is er heel wat onderzoek uitgevoerd dat het tegendeel aantoont: opgroeien…
  De ABN-campagnes van de jaren 60 en 70 bestreden het dialect als thuistaal, omdat dit geassocieerd werd met achterstand in de verwerving van de standaardtaal. Ondertussen is er heel wat onderzoek uitgevoerd dat het tegendeel aantoont: opgroeien in meertaligheid zorgt voor extra neurale stimulansen. De verwerving van twee talen op kinderleeftijd is wederzijds stimulerend, het vergroot de taalgevoeligheid en vertraagt dementie op latere leeftijd.

  Jared Diamond (University of California) ontdekte dat meertaligheid ook een positieve invloed heeft op de uitvoerende werking van het menselijk brein (o.a. door betere concentratie). Neurowetenschapper Ellen Bialystok van de York University in Toronto-Canada bevestigde dit en beklemtoonde de positieve invloed van meertaligheid op de metalinguïstische ontwikkeling (gevoel voor de onderliggende structuur van talen). Het PRIMA-cohortonderzoek (1994-2005) in samenwerking met het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen vergeleek kleuters die eentalig in het Nederlands werden opgevoed met kleuters die tweetalig in het dialect en de standaardtaal werden grootgebracht. Ook dit toonde een hogere taalvaardigheid aan bij kinderen die het Limburgs als moedertaal meekregen naast het Nederlands als schooltaal.

  Het afgelopen jaar deed Leonie Cornips (bijzonder hoogleraar Universiteit Maastricht en Meertens Instituut Amsterdam) een gelijkaardig onderzoek op scholen in Elsloo en omgeving, bij honderd eentalig Nederlands sprekende kinderen van 6 tot 12 jaar en eenzelfde groep tweetalig Limburgs-Nederlands sprekende scholieren.

  Datum: 18 mei
  Aanvang: 19.30 uur
  Locatie: Universiteit Hasselt, campus Oude Gevangenis, auditorium Louis Roppe, Martelarenlaan 42, Hasselt
  Entree: € 3,- / € 2,- voor studenten

  De organisatie is in handen van de Universiteit voor het Maatschappelijk Belang i.s.m. de Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde, Veldeke Bels(j) Limburg, de Raod veur 't Limburgs en Provincie Limburg

  Meer weten? Neem contact op met Felix Bergers via felixbergers@hotmail.com of +32 011/26 90 84 (namiddagen), +32 089/35 64 20. Inschrijven voor de lezing is niet nodig. 
 • 18 mei 2015 19:30 - 22:00samenwerkings project Bespreking UNICA films door Jef Caelen
  Maandag 18 mei a.s. van 19.30 tot 22.00 uur bespreekt filmer en LOVA voorzitter Jef Caelen de beste films van het UNICA Filmfestival 2014 in ’t Weverke (hoofdstraat 77) in Schimmert. Het UNICA Filmfestival, is hét internationale filmfestival…
  Maandag 18 mei a.s. van 19.30 tot 22.00 uur bespreekt filmer en LOVA voorzitter Jef Caelen de beste films van het UNICA Filmfestival 2014 in ’t Weverke (hoofdstraat 77) in Schimmert. Het UNICA Filmfestival, is hét internationale filmfestival voor amateurfilmers over de hele wereld. Het festival vindt ieder jaar plaats in een ander land. In 2014 was dat Slovenië. Tijdens de UNICA bespreking worden films besproken die afkomstig zijn uit o.a. Duitsland, Spanje, Zweden, Rusland en Engeland. Jef Caelen, die Nederland maar liefst acht keer vertegenwoordigde op het UNICA filmfestival (3 x brons en 2x zilver) zal de films inleiden en het gesprek over de films leiden. Het belooft, zoals ieder jaar, weer een interessante en leerzame avond te worden!

  LOVA en CineLOVA leden kunnen de bijeenkomst gratis bijwonen. Drankjes zijn die avond voor iedereen voor eigen rekening. Aanmelden voor de bijeenkomst is verplicht en kan bij Hans Oijen, secretaris van de LOVA, via lovasecretariaat@gmail.com onder vermelding van ‘UNICA bespreking’ en je naam. Meer info: www.cinelova.nl
 • 23 mei 2015 10:00 - 16:00 Schrijfworkshop 'Autobiografisch schrijven'
  Schrijven over ervaringen uit je eigen leven laat je geheugen spreken. Je herinnert je ervaringen, kent de feiten van je persoonlijke geschiedenis en weet welke emoties daarmee zijn verbonden. Je vertelt over gebeurtenissen, geeft vorm aan…

  Schrijven over ervaringen uit je eigen leven laat je geheugen spreken. Je herinnert je ervaringen, kent de feiten van je persoonlijke geschiedenis en weet welke emoties daarmee zijn verbonden. Je vertelt over gebeurtenissen, geeft vorm aan je levensverhaal. Of, zoals Eduardo Galeano het zegt: "De gebeurtenissen zijn eens gebeurd, of bijna gebeurd, maar het mooie ervan is dat zij elke keer weer gebeuren wanneer zij worden verteld."

  De workshop 'Autobiografisch schrijven' geeft je toegang tot je persoonlijke bronnen. Tot al die brokstukken waaruit je herinnering bestaat. Een foto maak je het uitgangspunt van een prikkelende schrijftechniek. Je stelt vagen aan je teksten om dieper te graven. Je schrijft bij een zelfgetekende cartoon. Via speelse strategieën vind je kernverhalen. Deze workshop opent deuren naar belevenissen die vergeten zijn geraakt. Je leven blijkt een onuitputtelijke bron van verhalen.

  Je triggert je creatieve denken, maakt zichtbaar waar het om draait bij schrijven over je eigen leven. Door losse stukjes te schrijven ontwikkel je een persoonlijke aanpak. Een aanpak die een netwerk van verhalen doet groeien. Verhalen die samen een persoonlijk en spannend beeld geven. Een verhalenlandschap waar jezelf van kunt genieten maar lezers ook. Want je leert inzoomen op details die het verhaal uittillen boven het algemene, de monotonie van het en-toen-en-toen.

  Datum: 23 mei
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, 5991 PB, Baarlo
  Kosten: € 80,- (incl. lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof

  Ga voor meer informatie en om je in te schrijven naar www.hetschrijflab.nl.

 • 23 mei 2015 11:00 - 13:30 Speeddate voor filmmakers
  Cinesud, het platform voor mediaprofessionals, organiseert een netwerkevenement waarbij je binnen no-time veel nieuwe contacten opdoet in de audiovisuele sector. De bijeenkomst vindt plaats op zaterdag 23 mei 2015 van 11.00 tot 13.30 uur bij Lumière…
  Cinesud, het platform voor mediaprofessionals, organiseert een netwerkevenement waarbij je binnen no-time veel nieuwe contacten opdoet in de audiovisuele sector. De bijeenkomst vindt plaats op zaterdag 23 mei 2015 van 11.00 tot 13.30 uur bij Lumière Cinema in Maastricht (Bogaardenstraat 40b). De prijs bedraagt € 10,- (excl. btw).

  Uit gesprekken is gebleken dat de filmmakers uit onze regio de behoefte hebben om elkaar (beter) te leren kennen. Het is immers zo dat een persoonlijk contact als prettiger wordt ervaren dan een digitaal contact. Samenwerkingen worden eerder geboren nadat men elkaar ‘live’ heeft gesproken, waarbij vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd kunnen worden. Denk maar eens aan een scenarist die al maanden met een filmidee rondloopt, maar niet de regisseur of producent kent waar hij dit moet neerleggen. Of een regisseur die op zoek is naar een cameraman die goed aansluit bij zijn regievisie, een student die tips & tricks zoekt voor zijn afstudeerfilm. En ga zo maar door ...

  Cinesud organiseert jaarlijks natuurlijk al een kleine tiental netwerkactiviteiten, maar op 23 mei 2015 voor het eerst een speeddate voor audiovisuele makers! Tijdens dit evenement komen de diverse makers (in de breedste zin van het woord) met elkaar in contact, doordat ze daadwerkelijk voor korte tijd (4 minuten) aan elkaar worden gekoppeld. Binnen anderhalf tot twee uur doe je dus maar liefst zo'n 20 nieuwe contacten op. Aan het einde van de speeddate is er nog een gelegenheid om verder te borrelen.

  Bereid je ‘elevatorpitch’ dus goed voor en laat die visitekaartjes maar drukken! Meld je snel aan via de website van Cinesud, want vol=vol! Gratis voor leden, niet-leden betalen een kleine bijdrage. Inclusief drank en kleine versnapering.Lees meer
 • 27 mei 2015 20:00 - 22:00 Dubbelvoorstelling Cabaret
  Een keer per maand, op de vierde woensdagavond van de maand, spelen twee cabaretiers in de theaterzaal van Pitboel Theater. 

  Op 27 mei treden Bram van der Velde en Victor Luis van Es voor u op.

  Victor Luis van Es - Halve finalist Leids…
  Een keer per maand, op de vierde woensdagavond van de maand, spelen twee cabaretiers in de theaterzaal van Pitboel Theater. 

  Op 27 mei treden Bram van der Velde en Victor Luis van Es voor u op.

  Victor Luis van Es - Halve finalist Leids Cabaret Festival boeit zijn publiek met originele gedachten 
  In eerste instantie oogt Victor Luis van Es rustig en nonchalant met een aangename dosis zelfverzekerdheid. In zijn hoofd is hij echter veel onrustiger, dit blijkt uit grappige observaties en anekdotes. Met zijn persoonlijkheid neemt hij je mee in zijn verhaal en weet hij de grootste en kleinste podia te vullen. Victor heeft op de Amsterdamse Jeugd Theater School zijn eerste stappen op het podium gemaakt en merkte al gauw dat hij mensen aan het lachen maken het mooiste vond. Niet lang daarna maakte hij de overstap naar stand up comedy/cabaret. In 2011 deed hij mee aan het Leids Cabaret Festival, hij eindigde in de halve finale, maar kreeg lof van Jochem Myjer die tweette: “Victor Luiz van Es! 21 jaar. Speelt de zaal plat met meer dan stand up!". In 2013 volgde het Lowlands Festival en was hij datzelfde jaar te zien op tv in het populaire programma 'The Comedy Factory' van Najib Amhali (RTL4). Kortom, of je het nou cabaret wil noemen door de sterke verhalen en slimme inzichten, stand up comedy door de vele grappen. Victor Luis van Es is leuk om te zien en weet zijn publiek te boeien en vermaken.

  Bram van der Velde - Limburgse Randstedeling met een briljante geest en een geweldig gevoel voor humor
  Bram van der Velde is een geboren en getogen Limburger die nu woonachtig is in de Randstad. En dat is maar goed ook, want hij is een van de meest hilarische comedians van het Comedy Café in Amsterdam. Bram vond het gewoonweg niet rechtvaardig dat de wereld verstoken zou blijven van zijn briljante geest en beklom daarom in 2004 voor het eerst op het podium. Datzelfde jaar wist hij met een wervelende, onnavolgbare maar altijd hilarische set, het Open Amsterdamse Stand-Up Comedy Festival (De Gulle Lach) op zijn naam te zetten. In 2005 won hij het Stand-up Comedy Concours van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Bram van der Velde is sympathiek met een briljante geest en een geweldig gevoel voor humor. Daarom is hij een graag geziene gast bij het Comedy Café in Amsterdam maar ook bij vele andere clubs en venues in Nederland en Belgie.

  Tijd: 20.00-22.00 uur
  Entree: € 8,50
 • 30 mei 2015 20:00 - 21:30 Vocal Group Transparant en Bende van Beuving - Klap van de korenmolen
  Op 30 mei levert Vocal Group Transparant uit Venray een bijdrage aan de voorstelling 'Klap van de korenmolen' van de Bende van Beuving in de schouwburg van Venray.

  'Klap van de korenmolen' is een cabaretesk muziektheaterprogramma van Ernest…
  Op 30 mei levert Vocal Group Transparant uit Venray een bijdrage aan de voorstelling 'Klap van de korenmolen' van de Bende van Beuving in de schouwburg van Venray.

  'Klap van de korenmolen' is een cabaretesk muziektheaterprogramma van Ernest Beuving met zijn band en het jubilerende Vocal Group Transparant. Een oprecht concert met tussendoor veel humor, imitaties, spontaniteit en geen geposeer.Het koor zingt heerlijk mee en ligt tussendoor onder de stoel van het lachen.Die acts gaan van een borderlinedansende Keltische zanger en een Toon Hermans over iPhones en 'Spuiten en slikken' tot een Mick Jagger met ADHD.

  ‘Klap van de korenmolen’ is ook wel: een spoedcursus geluk. Gegeven door iemand die zelf ooit in de psychiatrie belandde en daar vooral leerde: hoe gek het is om het niet te zijn.

  Recensies
  De Stentor: "Prachtige liedjes en een niet te stuiten cabaretier met een mateloos gevoel  voor humor."
  Brabants Dagblad: "Warme liedjes en hilarische acts."
  Arena: "Allround cabaretier Beuving zet met het koor en zijn uitstekende band de zaal op zijn kop."

  Locatie: Schouwburg Venray
  Kosten: € 17,- / € 20,-


  Lees meer
 • 31 mei 2015 11:00 - 12:30 Open Les Beeldende School / EXPO
  Op 31 mei vindt de opening plaats van de derde en laatste expositie van de Beeldende School.

  De opening van de expositie is een open les, dat betekent dat de leerlingen van de beeldende klassen een gewone les volgen, maar ouders en vrienden…
  Op 31 mei vindt de opening plaats van de derde en laatste expositie van de Beeldende School.

  De opening van de expositie is een open les, dat betekent dat de leerlingen van de beeldende klassen een gewone les volgen, maar ouders en vrienden uitgenodigd worden om naar de expositie te komen kijken.

  De expositie is tijdens de hele presentatieweek van de Theaterschool te bewonderen.

  Tijd: 11.00-12.30 uur
  Entree: gratis

  Lees meer
 • juni
 • 04 juni 2015 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - 'De vakantiekoffer' door leden van VLAM
  Met de zomer en de vakantie voor de boeg geven leden van VLAM (Vereniging Literaire Acitiviteiten Maastricht) tradiegetrouw in de laatste aflevering van het seizoen luchtige leesuggesties.

  Laat u verleiden door hun keuzes, die u wellicht…
  Met de zomer en de vakantie voor de boeg geven leden van VLAM (Vereniging Literaire Acitiviteiten Maastricht) tradiegetrouw in de laatste aflevering van het seizoen luchtige leesuggesties.

  Laat u verleiden door hun keuzes, die u wellicht op een nieuw literair spoor zetten; verfrissende boeken om in het verre buitenland of in de eigen tuin te lezen!

  Na een zomerstop van twee maanden vindt de eerste editie van de 25e jaargang plaats op donderdag 3 september. 

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM

  Lees meer
 • 12 juni 2015 00:00 - 00:00 Galaconcert Marinierskapel der Koninklijke Marine
  Op vrijdag 12 juni a.s. speelt de Marinierskapel een Galaconcert ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan van Fanfare Onze Lieve Vrouw in ’t Zand uit Roermond. Dit vindt plaats in de TheaterHotel De Oranjerie in Roermond. …
  Op vrijdag 12 juni a.s. speelt de Marinierskapel een Galaconcert ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan van Fanfare Onze Lieve Vrouw in ’t Zand uit Roermond. Dit vindt plaats in de TheaterHotel De Oranjerie in Roermond. 

  De Marinierskapel is het veelzijdige muzikale visitekaartje van de Koninklijke Marine. Dit harmonieorkest wordt gevormd door 53 geselecteerde beroepsmusici onder leiding van dirigent en componist Peter Kleine Schaars die vele optredens verzorgen in binnen- en buitenland. De belangrijkste taak van de Marinierskapel is het muzikaal ondersteunen van het militaire ceremonieel voor het Koninklijk Huis, de Koninklijke Marine of Defensie in het algemeen. Sinds de oprichting in 1945 is de Marinierskapel bij het grote publiek vooral bekend geworden door de vele succesvolle concerten, radio- en tv-optredens, plaat- en cd opnamen en taptoes. Regelmatig werken nationale en internationale solisten hier aan mee. Legendarisch en kenmerkend in de internationale militaire muziekwereld is de specifieke eigen ‘sound & drive’ van het orkest, waardoor het ook over onze landsgrenzen een graag geziene gast is.

  Tijdens het Galaconcert zal de Marinierskapel een veelzijdig en gevarieerd programma ten gehore brengen waar de liefhebbers van blaasmuziek volop van zullen genieten.

  Entree: voorverkoop € 12,50 / kassa € 15,-

  Voorverkoop via www.famfaar.nl, de leden van de Fanfare Onze Lieve Vrouw in ’t Zand of TheaterHotel De Oranjerie (www.theaterhotelroermond.nl, 0475 391 491 of aan de receptie).

  Lees meer
 • 14 juni 2015 00:00 - 00:00eigen project Huis voor de Kunsten Limburg presenteert dans- en theaterproject tijdens VenloStormt
  Zondag 14 juni 2015 staat Venlo in het teken van VenloStormt, een Hindernissen Stormloop dwars door het centrum van Venlo en de uiterwaarden van de Maas. Honderden ‘bestormers’ rennen, klimmen, kruipen en roetsjen die dag over en door verschillende…
  Zondag 14 juni 2015 staat Venlo in het teken van VenloStormt, een Hindernissen Stormloop dwars door het centrum van Venlo en de uiterwaarden van de Maas. Honderden ‘bestormers’ rennen, klimmen, kruipen en roetsjen die dag over en door verschillende obstakels. Maar er is meer! VenloStormt biedt zowel bestormers als bezoekers ook een uitgebreid cultureel programma aan. Samen met het Huis voor de Kunsten Limburg worden twee bijzondere kunstprojecten geïnitieerd.

  Kijk voor meer informatie over VenloStormt op www.venlostormt.nl.

  Dansproject met cheerleaders
  Tijdens VenloStormt kom je op verschillende plaatsen langs het parcours en op verschillende tijdstippen tientallen dansers tegen die alle bestormers aanmoedigen door middel van een cheerleadersdans. De cheerleaders trekken in een parade van de ene naar de andere locatie. 

  Theaterproject ‘De Kalde Grond’
  Aan de Blerickse kant van de Maas worden bestormers en bezoekers van de Hindernissen Stormloop geconfronteerd met bizarre figuren en absurde situaties. Speciaal voor het theaterproject ‘De Kalde Grond’ wordt een stuk land langs de Maas omgetoverd tot een rauw leefgebied van ‘outcasts’: verschoppelingen, afvalligen en onaangepaste bewoners. Het Huis voor de Kunsten Limburg brengt een fysiek theater tot leven. Lees meer
 • 14 juni 2015 19:00 - 21:30 Nouveau Visage - Down to earth
  Op 14 juni kunt u genieten van het concert 'Down to earth' van Showkoor Nouveau Visage. Dirigent: Kirsten Lauvenberg-Dortants  Datum en aanvangstijd: 14 juni 2015, 19.00 uur  Locatie: Hof van Gaia  Entree: € 15,- 
  Op 14 juni kunt u genieten van het concert 'Down to earth' van Showkoor Nouveau Visage.

  Dirigent: Kirsten Lauvenberg-Dortants 
  Datum en aanvangstijd: 14 juni 2015, 19.00 uur 
  Locatie: Hof van Gaia 
  Entree: € 15,- 

  Lees meer
 • 26 juni 2015 12:30 - 17:00eigen project Limburgse Literaire Lunch 2015
  Op vrijdagmiddag 26 juni 2015 vindt in de ECI Cultuurfabriek in Roermond de vierde Limburgse Literaire Lunch plaats. Het thema ditmaal is: ‘De betekenis en kracht van literatuur voor lezers én maatschappij’.

  Aan het lezen van literatuur…
  Op vrijdagmiddag 26 juni 2015 vindt in de ECI Cultuurfabriek in Roermond de vierde Limburgse Literaire Lunch plaats. Het thema ditmaal is: ‘De betekenis en kracht van literatuur voor lezers én maatschappij’.

  Aan het lezen van literatuur worden allerlei positieve etiketten gehangen, zoals dat het het empathisch vermogen vergroot en persoonlijke en maatschappelijke inzichten verschaft. Marja Pruis (schrijver, recensent en redacteur) houdt tijdens de Limburgse Literaire Lunch een introductielezing over dit thema. Onder andere naar aanleiding van haar boek Kus me, straf me (Over lezen en schrijven, liefde en verraad.) waarvoor ze in 2013 de Jan Hanlo Essayprijs won. Zij zei al eens: “Een goede roman doet me dingen snappen, dat is waar literatuur voor mij over gaat.”
   
  Vervolgens focussen we op het lezen van literatuur door jongeren (met name middelbare scholieren). Student Toegepaste Psychologie én dichter Merlijn Huntjens geeft een presentatie van zijn afstudeeronderzoek naar lezende jongeren. Vervolgens poneren docenten Nederlands Jan Coumans (Sint Maartens College en Porta Mosana College Maastricht) en Eefke Trepels (Den Hulster College Venlo) tijdens een paneldiscussie hún antwoord op de vraag wat de sleutel is tot succesvol literatuuronderwijs aan jongeren. Dit alles onder leiding van presentator Lubert Priems. Hierbij is er, net zoals in de rest van het programma, ruimte voor interactie met het publiek.
   
  Na een koffie- en theepauze maken we een sprong van een paar generaties. In dit deel van het programma staan oudere schrijvers centraal en de vraag hoe zij aankijken tegen de betekenis van hun werk en de toekomst van hun literaire nalatenschap. Aagje Swinnen van de Universiteit Maastricht presenteert de eerste resultaten van haar onderzoek, op basis van interviews met dichters uit Limburg, naar hoe oudere schrijvers betekenis geven aan de latere fase in hun literaire ontwikkeling. Na de presentatie van Swinnen volgt een panelgesprek over dit onderwerp, waarbij naast Swinnen ook neerlandicus, docent, publicist en uitgever Ben van Melick aanschuift. Als een van de initiatiefnemers van de terreinverkenning voor een (digitaal) archief voor Limburgs literair erfgoed, die in 2014 werd uitgevoerd, én als medeauteur van de in 2016 te verschijnen Geschiedenis van de literatuur in Limburg heeft hij een uitgesproken visie op de betekenis van literatuur en literaire nalatenschap. Rond 16.45 uur is het programma in de filmzaal afgelopen, waarna u nog kunt blijven borrelen.
   
  We starten de Limburgse Literaire Lunch om 12.30 uur in de foyer van de ECI Cultuurfabriek met - jawel - een lunch. Tijdens de lunch treedt schrijver en zanger Ger Bertholet op, samen met drie muzikanten. Bertholet trad ook op tijdens de allereerste Limburgse Literaire Lunch, in 2009. In de tussentijd is er veel gebeurd in zijn leven; zo werd hij in 2011 getroffen door een herseninfarct. Inmiddels treedt hij weer voorzichtig op en we zijn dan ook vereerd met zijn aanwezigheid tijdens tijdens de Limburgse Literaire Lunch 2015. Aan het begin van het programma in de filmzaal van de ECI Cultuurfabriek zal Lubert Priems Ger Bertholet interviewen over hoe het ‘herformuleren van zichzelf’, zoals hij het zelf noemde, na zijn herseninfarct in zijn werk ging en over wat literatuur hierbij voor hem betekend heeft.  

  Deelname aan de Limburgse Literaire Lunch kost 10 euro per persoon. Meer informatie en aanmelden...
 • 27 juni 2015 10:00 - 16:00 Cinesud Masterclass 'Regie' van Remy van Heugten (Gluckauf)
  Zaterdag 27 juni organiseert Cinesud van 10.00-16.00 uur een masterclass 'Regie' door Remy van Heugten. Aan de hand van de film 'Gluckauf' neemt hij je van A t/m Z mee in het regieproces.

  De regisseur
  Als regisseur ben je bij alle facetten…
  Zaterdag 27 juni organiseert Cinesud van 10.00-16.00 uur een masterclass 'Regie' door Remy van Heugten. Aan de hand van de film 'Gluckauf' neemt hij je van A t/m Z mee in het regieproces.

  De regisseur
  Als regisseur ben je bij alle facetten van het filmmaken betrokken. Niet alleen bij de ontwikkeling van het idee, maar ook bij de montage. In samenspraak met de overige departementen bepaal jij hoe de film er straks uit komt te zien. De in Heerlen geboren regisseur Remy van Heugten (1976) werd vooral bekend als regisseur van de romantische komedie 'Vanentino' in 2013, maar liet dit jaar zien waar zijn passie ligt met het sociale drama 'Gluckauf'. Tijdens deze interactieve masterclass zal hij je aan de hand van deze laatste film de kneepjes van het vak leren en neemt hij je mee naar het proces van het filmmaken in de ontwikkelingsfase, vlak voor en tijdens de opnames en in de montage. Remy zal hierbij gebruik maken van exclusief (beeld)materiaal van de film en de nodige anekdotes.

  Remy van Heugten
  Sinds zijn afstuderen van de Filmacademie in 2004, heeft Remy diverse televisiefilms, dramaseries, korte films en speelfilms geregisseerd, waaronder de film 'Valentino', de korte film 'Roken als een Turk' en de dramaserie 'De Fractie'. De jeugdserie 'Hoe overleef ik...?' ontving een Kinderkast juryprijs en werd genomineerd voor een Rose d'or voor beste kinderserie in 2012. De serie werd aan verschillende landen wereldwijd verkocht.

  In 2014 regisseerde Remy zijn eerste auteursfilm, het sociale drama 'Gluckauf', dat zich afspeelt in de provincie waar hij opgroeide: Limburg. 'Gluckauf' ging in Januari 2015 in premiere op het International Filmfestival Rotterdam als een van de genomineerden voor de Hivos Tiger Award. De film ontving lovende recensies, vooral om zijn rauwe, doch zeer authentieke drama en het fantastische acteerwerk.

  Locatie masterclass:
  Cinesud (Carbon6)
  Kloosterweg 1
  6412 CN Heerlen

  Prijs en aanmelden:
  Meld je je aan voor 15-05-2015 dan geldt een vroegboekkorting. Leden van Cinesud betalen dan € 60,-, studenten (lid van Cinesud): € 50,- en niet-leden € 100,-.

  Na 15-05-2015 geldt het normale tarief en worden de prijzen met € 15,- verhoogd. Prijzen zijn exclusief BTW en inclusief lesmateriaal, lunch, drank en tussendoortjes. De kosten voor de workshops zijn volledig aftrekbaar als bedrijfskosten. Aanmelden met aanbetaling is mogelijk, mail hiervoor naar info@cinesud.nl. Of meld je direct aan via de website van Cinesud.

  Er kunnen maximaal 20 personen deelnemen aan de masterclass, dus wees er snel bij!Lees meer
 • 27 juni 2015 20:00 - 21:30 Jubileumconcert Fanfare Concordia Ittervoort - The Music of Queen
  Fanfare Concordia Ittervoort verzorgde de afgelopen 10 tot 15 jaar regelmatig bijzondere concerten waarbij altijd een samenwerking wordt gezocht met andere artiesten. Denk bijvoorbeeld aan Karin Bloemen, Jack Vinders en musicalster Sophie…
  Fanfare Concordia Ittervoort verzorgde de afgelopen 10 tot 15 jaar regelmatig bijzondere concerten waarbij altijd een samenwerking wordt gezocht met andere artiesten. Denk bijvoorbeeld aan Karin Bloemen, Jack Vinders en musicalster Sophie Veldhuizen. Het 50-jarig jubileum van Fanfare Concordia moet dan ook op een bijzondere manier gevierd worden. Onder het thema 'The Music of Queen' vindt op 27 juni het jubileumconcert plaats. 

  In samenwerking met Gemengd koor Vivace Ittervoort, The Ray Stabbing Singers, Vocal Group Mystique, Wendy van Dooren, een combo o.l.v. Rob Mennen en andere solisten wordt het Munttheater deze avond op een fantastische wijze gevuld met de Queen-sound. Een concert dat u absoluut niet wilt missen!
   
  Kaarten zijn voor € 17,50 te koop via Munttheater Weert, Adams Muziekcentrale in Ittervoort en Gebr. Vries (Margarethastraat 7, Ittervoort). 

  Lees meer
 • september
 • 12 september 2015 09:30 - 22:00 Zomerkoor 2015
  Het Zomerkoor 2015 is er voor iedereen!

  U heeft het nog nooit gedaan; koorzingen, durft u het aan?
  U weet nog niet bij welke zangvereniging u wilt zingen of welk repertoire het beste past? Ze zingen allemaal in een koor: uw buurvrouw, een…
  Het Zomerkoor 2015 is er voor iedereen!

  U heeft het nog nooit gedaan; koorzingen, durft u het aan?
  U weet nog niet bij welke zangvereniging u wilt zingen of welk repertoire het beste past? Ze zingen allemaal in een koor: uw buurvrouw, een goede vriend en een collega. En ze hebben er veel plezier. Maar u twijfelt: zou het misschien iets voor u zijn? U wilt geen verplichtingen. Dan is het Zomerkoor iets voor u. Eén dag zingen zonder verdere verplichtingen in een groot koor, waar een fout maken geen probleem is. Voor iedere deelnemer is de muziek nieuw. En u krijgt van tevoren een cd en oefenboek om te oefenen. Mannen, vrouwen, jeugdigen, iedereen kan meedoen. Niemand hoeft bij een koor te zijn of geweest te zijn. U ontmoet gelijkgezinden en alles is voor u geregeld. Alle deelnemers hebben één gezamenlijk doel: muziek zo mooi mogelijk laten klinken en u krijgt de gelegenheid om met dit veilige grote koor meteen in een prachtige zaal het resultaat aan een publiek te laten horen. Het is geweldig te beleven wat mensen die elkaar niet of nauwelijks kennen na één dag speels repeteren samen kunnen presteren. Er heerst geen onderlinge concurrentie, maar ondersteuning. En dat geeft een heerlijke, ontspannen sfeer. Belangrijk is ook het sociale aspect van samen pauzeren, lunchen en ervaringen uitwisselen. Als u na afloop naar huis gaat, bent u ongetwijfeld een hele muzikale ervaring rijker en wie weet smaakt die ervaring naar meer en gaat u zich aansluiten bij een koor. Trouwens, ook als u al lid bent van een koor is het zeker de moeite waard aan het Zomerkoor mee te doen. Immers u maakt kennis met nieuwe muziek, andere dirigenten en een zaal vol enthousiaste medezangers en -zangeressen. En dat is een ervaring die u wellicht weer in uw eigen koor kunt gebruiken. Nieuw is. U kunt op deze dag uw eigen koor promoten bij de niet koorzangers. Hierover kunt u contact opnemen met de organisatie. Speciale aandacht geldt de jeugd, mede omdat het uitgekiende repertoire zich daar uitstekend voor leent. Bovendien is de aanmelding van 12 tot 18 jarigen gratis.

  U bent een van onze bekenden en u deed het al vaker: de Dag van de Koormuziek heet nu Zomerkoor.
  Ook dit jaar willen we de zangers optimaal plezier laten beleven in het zingen en daarom is door de dirigenten gekozen voor een luchtig en goed in het gehoor liggend repertoire. Ook dit jaar is er weer een Dameskoor en Mannenkoor. Behalve hun eigen repertoire vormen beide koren ook samen een Gemengd koor. Gedurende het gevarieerde dagprogramma studeren deze drie koren, onder deskundige leiding van de dirigenten Esther Zaad en Ron Hanssen, het repertoire in. Als extraatje is er ook dit jaar een workshop die aandacht schenkt aan stemgebruik. Iets wat niet alleen voor zingen van belang is. Er zijn ook veranderingen ten opzichte van vorig jaar: het Zomerkoor vindt dit jaar weer plaats in de Ontmoetingskerk, Emmaplein 50 te Geleen.

  Meer weten? Download dan de volgende documenten:
 • december
 • 19 december 2015 20:00 - 21:30 Kerstconcert Slavisch-Byzantijns gemengd koor Sobornost
  Het repertoire bestaat voor een aanzienlijk deel uit Slavische Kerstliederen. Sobornost besluit hiermee het seizoen 2015. Het koor staat voor deze gelegenheid onder leiding van Lilit Sati. De geboren Armeense studeerde aan het Conservatorium…
  Het repertoire bestaat voor een aanzienlijk deel uit Slavische Kerstliederen. Sobornost besluit hiermee het seizoen 2015. Het koor staat voor deze gelegenheid onder leiding van Lilit Sati. De geboren Armeense studeerde aan het Conservatorium in Maastricht af voor zang (cum laude) alsook voor directie en is momenteel tweede dirigente van Sobornost.

  Datum: 19 december
  Tijd: 20.00 uur
  Locatie: De Kopermolen, Von Clermontplein 11, Vaals
  Entree: € 12,- / voor supporters Sobornost in voorverkoop € 10,-

  De Kopermolen is een prachtige locatie, maar kan slechts ruim 100 toehoorders plaats geven. Tijdig reserveren is dus aan te raden en is mogelijk via 045 5441892 of jo.didden@wxs.nl.

  Lees meer
 • januari
 • 10 januari 2016 15:30 - 17:00 Nieuwjaarsconcert Sobornost & Kinderkoor Tutta Musica Voerendaal
  Op zondag 10 januari verzorgt Slavisch-Byzantijns gemengd Koor Sobornost een Nieuwjaarsconcert, in samenwerking met Kinderkoor Tutta Musica uit Voerendaal.

  Op zondag 10 januari opent Slavisch-Byzantijns gemengd koor Sobornost het seizoen…
  Op zondag 10 januari verzorgt Slavisch-Byzantijns gemengd Koor Sobornost een Nieuwjaarsconcert, in samenwerking met Kinderkoor Tutta Musica uit Voerendaal.

  Op zondag 10 januari opent Slavisch-Byzantijns gemengd koor Sobornost het seizoen 2016 met het bijzonder populaire en altijd drukbezochte Nieuwjaarsconcert in de St. Remigiuskerk in Simpelveld. Het bekende kinderkoor Tutta Musica uit Voerendaal verleent haar medewerking. Het gemengd Kerkraads koor Sobornost heeft met zijn bijzondere repertoire (uitsluitend Slavisch-Byzantijns) veel supporters in heel Nederland en Duitsland verworven. Met name optredens in de Kunstkerk Dordrecht, de Hermitage Amsterdam en de Kaiser- und Mariendom in het Duitse Speyer kregen lovende kritieken. In dirigent Wiel Bonten en beroepszangeres Lilit Sati heeft het koor bekwame en bezielde leiders.
   
  Tijd: 15.30 uur
  Locatie: St. Remigiuskerk, Kerkstraat, Simpelveld
  Entree: voorverkoop € 8,- / kassa € 10,- 

  Neem voor meer informatie contact op via 045 544 18 92 of jo.didden@wxs.nl.

  Lees meer
filters

discipline

 • muziek
 • toneel
 • dans
 • beeldende kunst
 • film & fotografie
 • literatuur
 • musea
 • streektaal
 • monumenten
 • cultuurparticipatie
alles selecteren / alles deselecteren

organisatie


overige filters

toon alleen:

Herstel filter
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?