• langlopende activiteiten

 • 01 mei 2015 - 07 juni 2015 Uniek reizend 1BOOM-project komt naar Limburg
  73 geselecteerde kunstenaars, vormgevers en ambachtslieden hebben van het hout van een 190-jarige zomereik kunstwerken, objecten en meubels gemaakt met een fantastisch resultaat. Het project is opgezet door de stichting Vormgevers in Hout en de Unie van Bosgroepen onder de naam 1BOOM. Als inspiratiebron diende het project ‘One Tree 1998’ uit Engeland, een initiatief van Peter Toaig. Naast Nederland heeft dit ook navolging gekregen in onder andere Australië en Bolivia.
   
  1BOOM symboliseert de kringloop: eikel, groei, bloei, bos, beheer, oogst, zaaien, drogen, verwerken tot een product met een nieuw leven. Van bosbouwer, veller, zager, verwerker, vormgever, kunstenaar, cultuurgenieter tot boswandelaar. De gevelde zomereik is niet tot brandhout gezaagd en versnipperd. Alle onderdelen van de boom zijn op creatieve functionele wijze gebruikt: stam, takken, zaagsel, bladeren en eikels. Hout wordt hergebruikt en krijgt zo een duurzame toekomst.

  1BOOM is een zomereik die op 27 maart 2013 onder belangstelling van alle deelnemers is geveld in het Kooibos van Landgoed Middachten. Sinds de middeleeuwen werden veel lanen en landgoedbossen aangeplant. Deze plaatsen laten een unieke biotoop in de bossen zien welke door de jaren heen ontstaan is. Het is een unieke rijkdom aan planten, paddenstoelen, insecten, vleermuizen, vogels en natuurlijk de bomen. In jonge “natuurlijke” bossen zijn deze zeldzaamheden niet zo makkelijk te vinden. In de tweede helft van de twintigste eeuw ontstond een tweedeling in het bosbeheer in Nederland. Een bos diende voor houtproductie of was bedoeld als natuur. Dat ook een combinatie mogelijk is, waarmee het bos is gebaat, dat de biodiversiteit daardoor in stand blijft en dat recreëren en duurzame bosbouw prima samen kunnen gaan is een oude visie is die door 1BOOM nieuw leven wordt ingeblazen.

  Doelen
  1BOOM beoogt een aantal doelen. Zoals duurzaamheid in bosbouw en ambachtelijke houtverwerking. Hout als mooi en veelzijdig materiaal laten zien. Aandacht voor het feit dat natuur en biodiversiteit onmisbaar zijn in onze cultuur. Vakmanschap, ambacht en kunst met inlands hout stimuleren. Het laten zien dat duurzame ambachtseconomie een toekomst heeft. Publiek bewustzijn van de waarde van bos en bomen als hulpbron stimuleren.
   
  Symposium en catalogus
  Rond deze doelstellingen wordt een symposium georganiseerd op zondag 31 mei in MFC De Buun te Well. Nationale en regionale sprekers, die begaan zijn met de doelen van het 1BOOM-project, komen aan het woord. Eén van de sprekers is de adviseur van Al Gore, de heer Ignace Schops, ambassadeur van de biodiversiteit voor International Union for Nature Conservation. Van het 1BOOM-project is ook een catalogus met beschrijvingen van de geëxposeerde werken en hun makers, alsmede een uitleg van de doelstellingen en het ontstaan van 1BOOM-project. 1BOOM was al te zien en te beleven in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Hoorn, Velp en Leeuwarden. De expositie trok al meer dan vijfendertigduizend bezoekers. Daarmee heeft dit project zijn succes al bewezen. Een bezoek aan de 1BOOM expositie Limburg is dan ook warm aan te bevelen. Laat u inspireren om uw eigen 1BOOM-project te realiseren.
   
  Expositie op drie locaties
  1BOOM Limburg is een initiatief van World Art Foundation en Vrienden van Bakkerij Bergen met ondersteuning van de gemeente Bergen en Huis voor de Kunsten Limburg. 1BOOM Limburg haakt ook aan bij de activiteiten die in het Nationale Park in de maand mei worden georganiseerd, zoals de Maasduinenweek 2 t/m 10 mei en de dag van het Nationaal Park op 24 mei in het bezoekerscentrum De Maasduinen aan het Reindersmeer in Well. Daar is ook een verwijzing naar 1BOOM te zien in de vorm van een bijna vier meter lange tafel met de namen van alle deelnemers en de verwijzing naar het gedeelte van 1BOOM dat zij hebben gebruikt. Op zondag 3 mei wordt deze expositie op drie locaties geopend door wethouder Ben Buiting en Pastoor Janssen. Aanvang 14.00 uur in kunsthuis De Bakkerij, Kerkstraat 1a te Bergen. Van 1 mei t/m 7 juni is de 1BOOM expositie te bezoeken en te beleven in de gemeente Bergen: Kunsthuis De Bakkerij, de Sint Petruskerk in Bergen en World Art House, Elsteren 11 in Well. De openingstijden zijn van woensdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De entree is € 2,- voor een bezoek op alle locaties.

  Eetbaar hout
  De 1BOOM expositie Limburg zal op alle zondagen en tijdens het symposium op 31 mei een lunch verzorgen van ‘eetbaar hout’. Chefkok René Brienen gaat dit bereiden uit ingrediënten die door Pip Gilmore van groenetakken.nl speciaal voor 1BOOM  zijn gekweekt.

  Neem voor meer informatie, aanmelden lunch of deelname aan het symposium contact op met Hermien Esselink van World Art House via 0478 502 900 of info@worldarthouse.nl.
   
  Lees meer
 • 10 mei 2015 - 13 september 2015 Bijzondere jubileumeditie Tegelse Passiespelen
  Tot en met zondag 13 september 2015 vindt in Openluchttheater De Doolhof in Tegelen de uitvoering van het Tegelse Passiespel ‘Lente in Galilea’ plaats. Meer nog dan zijn voorgangers tilt dit 20e passiespel de universele thematiek van het lijdensverhaal van Jezus naar het hier en nu. Vertrouwen en toewijding, verraad en verdriet, maar vooral ook hoop en liefde staan centraal in een aangrijpende theatergebeurtenis die in Limburg zijn weerga niet kent en niemand onberoerd zal laten.

  Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad:
  “Tevredenheid troef gistermiddag bij de première van de 20ste editie van de Tegelse Passiespelen.”
  “Abbie Chalgoum is een innemende en zeer menselijke Jezus, die niet alleen het kruis maar ook het spel met verve draagt”
   
  Maandenlang hebben ruim 400 vrijwilligers, amateurs en professionals, in leeftijd variërend van één tot ver in de 80, gewerkt om een unieke en verrassende versie van het aloude lijdensverhaal van Jezus neer te zetten. En het resultaat mag er zijn: álle puzzelstukken vallen op hun plek. De nieuwe tekst van de Vlaamse dichter Patrick Lateur. De keuze voor een nieuw vertelperspectief en grotere rollen voor de vrouwen in het lijdensverhaal. Het imponerende decor en de eigentijdse en dynamische benadering van regisseur Cees Rullens. De meeslepende muziek van Nard Reijnders die de gebeurtenissen inbedt. Onder de vlag van dit gedreven drietal hebben de Tegelse Passiespelen zich ontwikkeld tot een vorm van totaaltheater dat het publiek meeneemt, ontroert én tot denken zet.
   
  Speeldata:
  ‘Lente in Galilea’ is nog te zien t/m 13 september 2015 elke zondagmiddag om 14.30 uur en van zaterdag 18 juli t/m zaterdag 8 augustus ook op zaterdagavond, 18.30 uur.

  Entree: 1e rang € 35,- / 2e rang € 31,- / 3e rang € 26,- / rolstoel € 31,- / CJP, CKV, kinderen t/m 12 jaar € 17,50 / senioren vanaf 60 jaar 1e rang € 32,- , 2e rang € 28,50 , 3e rang € 24,-
   
  Kaarten zijn online te koop via www.passiespelen.nl, telefonisch via 077 326 31 00 of op locatie dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur (De Doolhof, Drink 60 5932 CP Tegelen).

  Let op: het is mogelijk naast uw kaarten ook aanvullende artikelen te bestellen zoals koffie/thee, vlaai, consumptie en programmaboek.

  Download hier de digitale flyer.

  Lees meer
 • 10 mei 2015 - 28 juni 2015 Expositie Keramiek Kring Limburg in Galerie Weert
  Van 10 mei t/m 28 juni exposeren zo'n 13 keramisten van de Keramiek Kring Limburg in Galerie Weert. De feestelijke opening vindt plaats op 10 mei om 14 uur door wethouder Geert Gabriëls van de Gemeente Weert. Bij de opening zijn tevens de keramisten aanwezig.
   
  De galerie is geopend op zaterdag van 10 – 17 uur en op zondag van 13 – 17 uur. Overige dagen op afspraak.
  Lees meer
 • 17 mei 2015 - 20 juni 2015 Verhalentocht Heilige huisjes van zwart goud
  Als iets stopt, begint dan iets nieuws? Een koempel moest na de sluiting van de mijnen het meeste wennen aan… het daglicht.

  Deze verhalentocht begint waar de deuren van de mijnen voor altijd gesloten werden. Hoe is het de bewoners uit de voormalige mijnwerkerskoloniën Sanderbout en Lindenheuvel vergaan?

  In Heilige huisjes van zwart goud trekken een journalist en een verhalenverteller met het publiek de wijk in. Via een koptelefoon hoor je passievolle zorgzame bewoners. Er klinkt melancholische accordeonmuziek en een romantisch betoog voor scheve schuurtjes. Je stapt in een kleine wereld van een groot gezin. Je ziet straatjongens van toen en nu. Je ademt de sfeer van een jubilerende feestzaal. Het publiek wandelt door de volkswijk waar nu een aantal mijnwerkershuisjes plaats maken voor nieuwe woningen.

  Meebewegen met de tijd. Noem het participeren.

  Wat proef jij? Vergankelijkheid? Vooruitgang? Verbazing?

  Speeldata:
  - 17 mei 14.00 uur (première - besloten groep)
  - 22 mei 19.00 uur
  - 25 mei 14.00 en 19.00 uur
  - 29 mei 14.00 en 19.00 uur
  - 31 mei 10.00 en 14.00 uur
  - 02 juni 10.00 en 14.00 uur
  - 07 juni 10.00 en 14.00 uur
  - 11 juni 14.00 uur
  - 19 juni 19.00 uur
  - 20 juni 14.00 en 19.00 uur

  Locatie: Sanderbout in gemeente Sittard-Geleen (adres startpunt volgt na reservering)
  Entree: € 10,- p.p. 

  Reserveren is verplicht en kan via de website en telefonisch via De DoMIJNen 0.3 (voorheen Museum Het Domein) 046 4513460. 

  De verhalentocht is een wandeling (veelal buiten) van circa 90 minuten. Mindervalide bezoekers kunnen vooraf informeren naar de mogelijkheden.

  Lees meer
 • 29 mei 2015 - 31 mei 2015 Passio in Duplo
  Na de succesvolle passieconcerten van de afgelopen twee jaar pakken de koren Schola Cantorum en Vocaal Ensemble Donna Voce groots uit in het jubileumjaar 800 jaar Wahlwiller. Het kerkbestuur organiseert in samenwerking met de koren een groots concertweekend. De naam van het concert is 'Passio in Duplo' en betekent dubbel lijden. Voor de middeleeuwse kerk van Wahlwiller is dit wel van toepassing en zelfs iets uit het recente verleden. De rel over het schilderwerk en de kruiswegstaties van Aad de Haas is alom bekend.

  De expressionistische kruiswegstaties en de ingetogen devote vormgeving bevatten echter een schat aan symboliek en beelden de lijdensweg van Jezus treffend uit. Een verhaal dat vele bezoekers diep ontroert. Toch is hieraan nóg een lijdensverhaal verbonden. De afbeeldingen van de kruiswegstaties werden ook een persoonlijke lijdensweg van Aad de Haas. Er ontstond een ongekende strijd over de schilderingen in Wahlwiller met als hoogtepunt de verbanning van de kruiswegstaties op goede vrijdag 1949. Zelfs de hoogste katholieke autoriteiten in Rome keurden het werk van Aad de Haas in Wahlwiller af. Dit trok een enorme wissel op zijn persoon en werk.

  Tijdens het concert geeft het verhaal de parallellen aan tussen het lijdensverhaal van Jezus en de lijdensweg van Aad de Haas in de kerk van Wahlwiller. Er ligt een tijdsspanne van 2000 jaar tussen beide passieverhalen, maar de overeenkomsten zijn verbluffend.

  Deze unieke voorstelling met lichtbeelden, acteurs en zang kunnen bezoekers meebeleven op:
  - 29 en 30 mei, aanvang 19.30 uur
  - 31 mei, aanvang 15.00 uur

  Locatie: H. Cunibertuskerk Wahlwiller
  Entree: € 15,-

  Kaarten kunt u bestellen via cultureleactiviteitwahlwiller@gmail.com of bij Sonja Knubben via 043 453 222. Overmaken op IBAN NL37RABO0132206994 o.v.v. Passio in Duplo. Vergeet niet uw naam en adres te vermelden. Wegens grote belangstelling en het beperkt aantal plaatsen is het raadzaam tijdig te reserveren.

  Lees meer
 • 29 mei 2015 - 31 mei 2015 Secret Places Festival
  Het Secret Places Festival opent de deur naar een fantastische wereld, een wereld waarin de accenten zijn omgedraaid. Groot wordt klein en klein wordt groot. Een wereld waarin het om de details gaat. Muziek, theater, dichtkunst, video, (klein)kunst, performances en eten en drinken zullen tijdens het festival herenigd worden in een kleurrijke magische ervaring, waarbij het kleine uitvergroot wordt en dat met een duurzame en groene aanpak. De charme van de locatie zelf en de met liefde vanuit de locatie zelf gecreëerde podia, plekjes en hoekjes spelen in op deze kleine fragiliteit, waardoor het publiek van jong tot oud een unieke totaalervaring ondergaat.
   
  Bezoekers worden geprikkeld om op ontdekkingstocht te gaan en de vele kunstdisciplines te gaan bewonderen. Het ontdekken staat steeds centraal. Vele kleine podia worden gecreëerd op steeds verrassende plaatsen met nog verrassender acts. Jonge talenten worden afgewisseld met gevestigde artiesten, waarbij alle activiteiten duurzaam en in harmonie met de locatie worden gerealiseerd.
   
  Tijdens het Secret Places Festival, dat 29, 30 en 31 mei plaatsvindt in het Frontenpark in Maastricht, wordt de voormalige gemeentelijke Gashouder aan de Lage Frontweg voor het eerst gebruikt als podium voor een cultureel programma. 
   
  Ga voor meer informatie, updates en tickets naar www.secretplacesfestival.nl.
   
  Het Secret Places Festival wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Huis voor de Kunsten Limburg.
 • 05 juni 2015 - 07 juni 2015 Annie, gespeeld door musicalklas 12+ Theaterschool Westelijke Mijnstreek
  Een jaar lang heeft de musicalproductieklas intensief gewerkt aan de musical Annie. De leerlingen nodigen u graag uit om naar het resultaat te komen kijken.

  Wie kent er niet de musical Annie?
  Annie is een brutaal weesmeisje met een hart van goud. Ze slijt haar dagen in het weeshuis van de vreselijke Miss Hannigan, maar droomt van een leven samen met haar ouders. Die hebben beloofd haar ooit op te zullen halen. Maar ze komen niet. Dan staat opeens de secretaresse van miljardair Oliver Warbucks op de stoep. Annie wordt uitgenodigd om een week bij Warbucks door te brengen. Daar verovert het weesmeisje al snel de harten van het personeel en langzaam maar zeker ook dat van de norse meneer Warbucks.

  De musical Annie is een feest om naar te kijken, maar ook om te spelen. Een echte musical waarin gedanst, gezongen en geacteerd wordt, boordevol kleurrijke rollen, zoals de gemene directrice van het weeshuis (Denise Lambrichs), haar broer - de louche Haantje Hannigan (Valentijn Schmitz), zijn ordinaire liefje Lilly Waldorf (Demi van der Spoel), de  nukkige zakenman Warbucks (Tom Claassen), zijn sympathieke secretaresse Grace Farell (Isa Dreissen), de weeskinderen (Tessa Jennen, Sarah van Sloun en Nathalie Mols) - die de mooiste zang- en danspartijen voor hun rekening mogen nemen en natuurlijk... Annie (Yaëlle Maessen).

  Regie: Mira Beckers
  Stemdocenten: Anita L’Espoir en Mark Courage
  Techniek: Pitboel Theater
   
  Speeldata:
  - Vrijdag 5 juni, 18.30 uur
  - Zaterdag 6 juni, 18.30 uur
  - Zondag 7 juni, 14.30 uur
  - Zondag 7 juni, 18.30 uur
  Locatie: Theaterschool Westelijke Mijnstreek, Montgomerystraat 26, 6135 BW Sittard
  Entree: € 7,50
  Reserveren: reserveringen@pitboeltheater.nl

  Lees meer
 • 10 juni 2015 - 17 juni 2015 Productieklas 15+ Theaterschool Westelijke Mijnstreek speelt 'Love is going like tick tock'
  Ex hoc momento pendet aeternitas - Wanneer zitten tijd en liefde elkaar in de weg en wanneer juist niet? En wat als de liefde morgen ophoudt te bestaan? En de tijd? Deze vragen zijn het uitgangspunt geweest voor het maken van de collagevoorstelling 'Love is going like tick tock'. 

  Spel: Guusje Buffing, Nina Dijkstra, NadiaIjzendoorn, MaxSnel, EvaHoesbergen, Anna Groeneveld, Tiffany Ben Salah, Sterre Houtackers en DeniseRosenbrand
  Regie: Peggy Lebens
  Concept: Peggy Lebens en spelers
  Regie assistent: Nino Chiappa
  Techniek: Pitboel Theater
   
  Speeldata:
  - 10 juni, 19.30 uur
  - 11 juni, 19.30 uur
  - 16 juni, 19.30 uur
  - 17 juni, 19.30 uur
  Locatie: Theaterschool Westelijke Mijnstreek, Montgomerystraat 26, 6135 BW Sittard
  Entree: € 7,50
  Reserveren: reserveringen@pitboeltheater.nl

  Lees meer
 • 11 juni 2015 - 14 juni 2015 FASHIONCLASH Festival 2015
  FASHIONCLASH Festival 2015, de 7e editie van het internationale en interdisciplinaire cultuurfestival met mode als uitgangspunt vindt plaats in Maastricht van 11 t/m 14 juni.

  Het 4-daagse programma bestaat uit modeshows, exposities, designer market, theater en dans performances, lezingen, workshops, fashion film en nog veel meer. Het spraakmakende festival biedt podium aan meer dan 150 veelbelovende talenten uit binnen- en buitenland en is een unieke gelegenheid om talent te ontdekken en om geïnspireerd te raken door de kunst van mode. FASHIONCLASH Festival is voor iedereen toegankelijk. Behalve het catwalk programma is het festival grotendeels gratis toegankelijk. Kaartverkoop start begin mei. Uit een overweldigende stapel van aanmeldingen van talenten uit meer dan 50 landen is een selectie gemaakt.
   
  GENDER editie
  FASHIONCLASH is er van overtuigd dat mode als een kunstvorm kansen creëert om controversiële onderwerpen in onze hedendaagse maatschappij bespreekbaar te maken. Het overkoepelend thema tijdens het FCF Festival 2015 is GENDER. Dit thema geeft de campagne en duidelijke richting en fungeert als bindingsmiddel voor het hele festival. Het is voornamelijk zichtbaar in de verschillende expositie ruimtes (verspreid doorheen het stadscentrum van Maastricht) zowel als de expositie op de hoofdlocatie. 

  Programma hoofdlocatie: SAMdecorfabriek 12 t/m 14 juni
  De modeshows zijn bedoeld om jonge ontwerpers een platform te bieden om hun sublieme collecties te tonen aan een divers publiek. Zo kun je de collecties bewonderen van Jivika Biervliet x Peter Hsieh, Joelle Boers, TVBD & Shako Nikva, Rafael Kouto, Wilfried Lantoine, Bola, Simeon Morris, schoenen show van Dutch Shoe Academy en vele andere niet te missen shows. Naast de door FASHIONCLASH geselecteerde collecties zal ook het ingenieus werk van de afstuderende studenten, die de mode opleiding aan het MAFAD (Maastricht Academy of Fine Arts and Design) afronden, te bewonderen zijn op de catwalk. Diezelfde catwalk fungeert tevens als een podium voor performances zowel als de uitreiking van de Awards die zal plaatsvinden op de laatste festival dag. Het catwalk programma wordt aangevuld door de Gender-expositie. De voormalige decorfabriek 'Mosa' zal hiervoor tijdelijk worden omgebouwd tot een innovatief museum waarin de geselecteerde de visies van de deelnemende kunstenaars laten zien zoals het werk van Gabriel Ann Maher, Amber Ambrose Aurele x Kesha Felipa, Camiel Fortgens en Maison the Faux. VERWEVEN 2015, een project vormgegeven door Nina Willems, beloofd dit jaar weer een van de hoogtepunten van de expositie te worden. Deelnemende ontwerpers in het VERWEVEN project zijn David Laport, Loes van Nijnatten en Schueller de Waal. De expositie ruimte dient ook als locatie voor het iconische Clash Project, een van de kern projecten. Dit project benadrukt de uiteenlopende verbindingen tussen verschillende kunstdisciplines en visies. Hierdoor belichaamd het de interdisciplinaire denkwijze die FASHIONCLASH tracht te verspreiden. Jaarlijks worden er tien kunstenaars uitgenodigd wiens werk op het eerste zicht niets met mode te maken heeft. Hen wordt gevraagd om het thema toe te lichten in het kader van hun discipline in relatie tot mode. Dit zet aan tot een 'clash' van disciplines en praktische vormgeving waardoor een nieuwe hybride vorm van ontwerp ontstaat. 

  De 'designer' Market maakt het Festival programma op de hoofdlocatie compleet. Dertig ontwerpers krijgen hier de kans om hun kledingcollecties of andere ontwerpen te verkopen aan het bezoekende publiek. Dit is een uitgelezen kans om unieke kleding, sieraden en accessoires te bemachtigen van Bas Timmer, Argument Bijoux, Mies Nobis, PAVILJONS, Leonie & Lois – Spijkerbrij, Yojiro Kake, enz.

  FASHIONCLASH Side Program, diverse locaties in Maastricht 11 t/m 14 juni
  Het FASHIONCLASH Side Program is een flankerend programma verspreid door de binnenstad van Maastricht. Aangezien de catwalk shows plaatsvinden in de late namiddag zijn deze uiteenlopende events en exposities de ideale kennismaking met Maastricht modestad.
  
  Het festival programma biedt voor ieder wat wils en brengt zo het brede publiek in aanraking met de kunst van mode. Zo zal de Bijenkorf de fascinerende Showpieces expositie tentoonstellen. Aangeleverd door het Modemuseum Hasselt exposeert het Bonnefantenmuseum een reeks silhouetten die de evolutie ten aanzien van de gender codes in 20ste eeuw in beeld brengen met iconische ontwerpen van Yves Saint Laurent en Paul Smith. Theater performer Luca Szymkowiak toont een installatie en een performance in Marres.

  De 'Meet the Maker' expositie in Bureau Europa geeft de bezoekers de kans om de kunstenaars persoonlijk te ontmoeten. Centre Ceramique zal u verleiden om te reflecteren over de relatie tussen mode en gender tijdens 'Fashion Talk'. Centre Ceramique is daarnaast ook de locatie voor het talentontwikkelingsproject, 'Meet the Industry', waar de aanstomende talenten die deelnemen aan het FCF Festival de mogelijkheid hebben om te netwerken met professionals die reeds in de modesector werkzaam zijn.

  Bij het Museum aan het Vrijthof is er een mini expo van het MIJNshop/MIJNcollectie project dat ontwikkeld is in het kader van de Jaar van de Mijnen in Heerlen. Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met SCHUNCK* en 100% Heerlen. Daarbij zijn er ook installaties van Lisa Schamlé, Hean Kim, Studio IKKAI en Malou Beemer. 'Fashion Film Night Out' vindt plaats in de Lumiere cinema op 11 Juni en is een vertoning van korte modefilms. Als al dit je zintuigen nog niet prikkelt zijn er nog verschillende exposities 'Designers in Stores' te bezichtigen in inventieve stores zoals PL- Line, Stijl Maastricht, Festen, Noir, Mayfair, Conflict en Le Marias Deux & Koffie.

  Ga voor een volledig overzicht van de deelnemers naar www.fashionclash.nl.
 • 20 augustus 2015 - 30 augustus 2015 Orlando Festival 2015 - 34e editie
  Het Orlando Festival is al 33 jaar thuis in Zuid-Limburg en de grensregio. Dankzij de succesvolle formule, het hoge niveau van de internationale ensembles en musici, de verrassende programmering en de waardevolle lessen vinden talrijke deelnemers en bezoekers de weg naar dit unieke evenement. 

  Kamermuziekliefhebbers uit de hele wereld verzamelen zich in Abdij Hotel Rolduc (Kerkrade) waar dagelijks openbare lessen, lezingen, workshops en masterclasses worden gegeven aan getalenteerde jonge professionele ensembles en aan enthousiaste amateurgroepen. Dagelijks zijn er vijf-uur-concerten op Rolduc, met optredens van de Orlando musici en ensembles uit de Masterclass en uit de Orlando Academy. Iedere avond worden er bijzondere kamermuziekprogramma's gepresenteerd op mooie locaties.

  Het Orlando Festival 2015 begint op 20 augustus met het Orlando Concours, dit jaar voor pianotrio’s. Maximaal zeven ensembles worden toegelaten. Zij spelen de eerste drie rondes op Rolduc (ook toegankelijk voor publiek!) en na selectie is er dan op 22 augustus een finale voor drie ensembles in het Theater Heerlen. Een internationale jury bestaande uit Larissa Groeneveld (cello), Alan R. Kay (klarinet), Rainer Kussmaul (viool), Hannes Minnaar (piano) en Claus-Christian Schuster (piano) zal de 1e prijs (de Prix Charles Hennen) en de 2e en 3e prijs toekennen. 

  Tijdens het festival worden twee openbare masterclasses gehouden: voor strijkkwartet en voor pianotrio. Naast de muzikale lessen van de Amerikaanse violist Mark Steinberg, de Oostenrijkse pianist Claus-Christian Schuster en artistiek leider en altviolist Henk Guittart, zullen de ensembles ook gecoacht worden door communicatiedeskundige Dr. John Grey, en wordt er gewerkt aan lichaamshouding met Elizabeth Williams en met Jeanine Crombé aan Emotional Freedom Techniques.

  Download hier de concertfolder.

  Lees meer
 • actueel

 • 27 mei 2015 15:00 - 17:00 SchrijversPodium Valkenburg
  Op woensdag 27 mei om 15.00 uur vindt in 'De Stationnerie' in Valkenburg weer een bijeenkomst van 'SchrijversPodium Valkenburg' plaats, een activiteit van Cultuurcafe D'n Dwingel. 

   

  Het 'SchrijversPodium Valkenburg' wil een maandelijkse…
  Op woensdag 27 mei om 15.00 uur vindt in 'De Stationnerie' in Valkenburg weer een bijeenkomst van 'SchrijversPodium Valkenburg' plaats, een activiteit van Cultuurcafe D'n Dwingel. 
   
  Het 'SchrijversPodium Valkenburg' wil een maandelijkse ontmoetingsplek zijn voor schrijvers en liefhebbers van poëzie en proza. Men kan er literaire producten (in het Nederlands of in het dialect) van eigen hand voordragen of presenteren of alleen maar aanwezig zijn om daarvan te genieten. Aanvang 15.00 uur. De toegang is gratis. Eventuele consumpties zijn voor eigen rekening. Graag uw komst (en met hoeveel personen) aanmelden via het secretariaat: dendwingel@gmail.com
   
  Wilt u iets voordragen, dan moet u zich hiervoor uiterlijk een week van tevoren aanmelden bij Frans Kraan kraanhaagen@hotmail.com i.v.m. de samenstelling van het programma.
   
   Locatie: “Stationnerie” Valkenburg aan de Geul (voormalig stationsgebouw)
 • 27 mei 2015 15:00 - 17:00 SchrijversPodium Valkenburg
  Op woensdag 27 mei om 15.00 uur vindt in 'De Stationnerie' in Valkenburg weer een bijeenkomst van 'SchrijversPodium Valkenburg' plaats, een activiteit van Cultuurcafe D'n Dwingel. 

   

  Het 'SchrijversPodium Valkenburg' wil een maandelijkse…
  Op woensdag 27 mei om 15.00 uur vindt in 'De Stationnerie' in Valkenburg weer een bijeenkomst van 'SchrijversPodium Valkenburg' plaats, een activiteit van Cultuurcafe D'n Dwingel. 
   
  Het 'SchrijversPodium Valkenburg' wil een maandelijkse ontmoetingsplek zijn voor schrijvers en liefhebbers van poëzie en proza. Men kan er literaire producten (in het Nederlands of in het dialect) van eigen hand voordragen of presenteren of alleen maar aanwezig zijn om daarvan te genieten. Aanvang 15.00 uur. De toegang is gratis. Eventuele consumpties zijn voor eigen rekening. Graag uw komst (en met hoeveel personen) aanmelden via het secretariaat: dendwingel@gmail.com
   
  Wilt u iets voordragen, dan moet u zich hiervoor uiterlijk een week van tevoren aanmelden bij Frans Kraan kraanhaagen@hotmail.com i.v.m. de samenstelling van het programma.
   
   Locatie: “Stationnerie” Valkenburg aan de Geul (voormalig stationsgebouw)
 • 27 mei 2015 20:00 - 22:00 Dubbelvoorstelling Cabaret
  Een keer per maand, op de vierde woensdagavond van de maand, spelen twee cabaretiers in de theaterzaal van Pitboel Theater. 

  Op 27 mei treden Bram van der Velde en Victor Luis van Es voor u op.

  Victor Luis van Es - Halve finalist Leids…
  Een keer per maand, op de vierde woensdagavond van de maand, spelen twee cabaretiers in de theaterzaal van Pitboel Theater. 

  Op 27 mei treden Bram van der Velde en Victor Luis van Es voor u op.

  Victor Luis van Es - Halve finalist Leids Cabaret Festival boeit zijn publiek met originele gedachten 
  In eerste instantie oogt Victor Luis van Es rustig en nonchalant met een aangename dosis zelfverzekerdheid. In zijn hoofd is hij echter veel onrustiger, dit blijkt uit grappige observaties en anekdotes. Met zijn persoonlijkheid neemt hij je mee in zijn verhaal en weet hij de grootste en kleinste podia te vullen. Victor heeft op de Amsterdamse Jeugd Theater School zijn eerste stappen op het podium gemaakt en merkte al gauw dat hij mensen aan het lachen maken het mooiste vond. Niet lang daarna maakte hij de overstap naar stand up comedy/cabaret. In 2011 deed hij mee aan het Leids Cabaret Festival, hij eindigde in de halve finale, maar kreeg lof van Jochem Myjer die tweette: “Victor Luiz van Es! 21 jaar. Speelt de zaal plat met meer dan stand up!". In 2013 volgde het Lowlands Festival en was hij datzelfde jaar te zien op tv in het populaire programma 'The Comedy Factory' van Najib Amhali (RTL4). Kortom, of je het nou cabaret wil noemen door de sterke verhalen en slimme inzichten, stand up comedy door de vele grappen. Victor Luis van Es is leuk om te zien en weet zijn publiek te boeien en vermaken.

  Bram van der Velde - Limburgse Randstedeling met een briljante geest en een geweldig gevoel voor humor
  Bram van der Velde is een geboren en getogen Limburger die nu woonachtig is in de Randstad. En dat is maar goed ook, want hij is een van de meest hilarische comedians van het Comedy Café in Amsterdam. Bram vond het gewoonweg niet rechtvaardig dat de wereld verstoken zou blijven van zijn briljante geest en beklom daarom in 2004 voor het eerst op het podium. Datzelfde jaar wist hij met een wervelende, onnavolgbare maar altijd hilarische set, het Open Amsterdamse Stand-Up Comedy Festival (De Gulle Lach) op zijn naam te zetten. In 2005 won hij het Stand-up Comedy Concours van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Bram van der Velde is sympathiek met een briljante geest en een geweldig gevoel voor humor. Daarom is hij een graag geziene gast bij het Comedy Café in Amsterdam maar ook bij vele andere clubs en venues in Nederland en Belgie.

  Tijd: 20.00-22.00 uur
  Entree: € 8,50
 • 28 mei 2015 19:30 - 21:00 Boekpresentatie Vince Penders 'Zwaluwhart'
  Donderdag 28 mei om 19.30 uur vindt bij Boekhandel Dominicanen de presentatie plaats van het boek Zwaluwhart van Vince Penders.

  Zwaluwhart gaat over een fictief land genaamd Occident, dat lijkt op het moderne Westen en dat op instorten staat…
  Donderdag 28 mei om 19.30 uur vindt bij Boekhandel Dominicanen de presentatie plaats van het boek Zwaluwhart van Vince Penders.

  Zwaluwhart gaat over een fictief land genaamd Occident, dat lijkt op het moderne Westen en dat op instorten staat doordat de inwoners elkaar als middelen zien. De spil van de plot wordt gevormd door echte mensen: een vrouwelijke president in een energiecrisis, een hobbypiloot die een nieuw leven wil, een zakenman die voor zijn oude leven moet vluchten en een studente die Occident wil veranderen zonder te weten hoe. Aan de oppervlakte lees je een toegankelijk en meeslepend verhaal, waarin ondanks het duistere thema ook wat te lachen valt. Diepgang heeft het boek voor iedereen die verder wil kijken.
   
  'Aan u de keus,’ zei Sullust. ‘Keer om of we schieten u neer. U krijgt tien secon­den.’De paniek blokkeerde Falcons vermogen om na te denken. Hij sleurde hem uit de weg en keek op de radar. Hij was maar twee kilometer verwijderd van Corel­liaans luchtruim.‘Vijf seconden.’Roekeloos greep Falcon de gashendel en hij duwde hem zo ver mogelijk naar voren.Snerpend stoof het luchtschip weg als een zwarte feniks. De snelheidsmeter passeerde de duizend kilometer per uur. Falcon voelde niets toen hij door de ge­luidsbarrière brak, behalve kokende adrenaline. Als hij Phoenix wist te verlaten, was hij veilig.Achthonderd meter… vierhonderd…
   
  Vince Penders
  Zwaluwhart, dat gaat over botsende mensen en maatschappijen, verhult een schrijver die zich door bijna alles laat fascineren. Uren kan hij verliezen aan nieuws, koken, zingen, wiskunde, media en elastiekjes die in de knoop zijn geraakt. Centraal voor hem staan zijn vrienden en studenten. Als afgestudeerd cultuurwetenschapper doceert hij momenteel statistiek aan de universiteit Maastricht; een bizarre draai die al zijn cursisten hem in dank afnemen.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht
   
  Lees meer
 • 30 mei 2015 - 31 mei 2015 Muzikale uitdagingen tijdens Maasgouwtoernooi
  Op zaterdag 30 en zondag 31 mei organiseert Fanfare Sint Jozef Buchten het jaarlijkse Maasgouwtoernooi in het Multifunctioneel Centrum in Berg aan de Maas.

  Al ruim 60 jaar wordt jaarlijks het Maasgouwtoernooi in het zogenaamde Land van Swentibold…
  Op zaterdag 30 en zondag 31 mei organiseert Fanfare Sint Jozef Buchten het jaarlijkse Maasgouwtoernooi in het Multifunctioneel Centrum in Berg aan de Maas.

  Al ruim 60 jaar wordt jaarlijks het Maasgouwtoernooi in het zogenaamde Land van Swentibold georganiseerd. Muziekfederatie de Maasgouw stelt zicht tot doel, dat muziekverenigingen uit de regio zichzelf muzikaal op de proef kunnen stellen. Dat gebeurt dit jaar op 30 en 31 mei in het Multifunctioneel Centrum in Berg aan de Maas.

  Programma
  Op zaterdag 30 mei start het toernooi om 16.30 uur. De dag wordt rond 22.30 uur afgesloten. Op zondag 31 mei starten de drumbands om 9.00 uur. De lange maar vooral muzikale dag wordt rond 22.30 uur afgesloten. Bekijk het volledige programma op www.fanfarebuchten.nl.

  Jury
  De harmonieën en fanfares worden tijdens het toernooi beoordeeld door Arnold Span. Jurylid voor de drumbands is dit jaar Rob Balfoort. De jury beoordeeld de orkesten met het predikaat voldoende, ruim voldoende, goed of zeer goed.
 • 30 mei 2015 20:00 - 21:30 Vocal Group Transparant en Bende van Beuving - Klap van de korenmolen
  Op 30 mei levert Vocal Group Transparant uit Venray een bijdrage aan de voorstelling 'Klap van de korenmolen' van de Bende van Beuving in de schouwburg van Venray.

  'Klap van de korenmolen' is een cabaretesk muziektheaterprogramma van Ernest…
  Op 30 mei levert Vocal Group Transparant uit Venray een bijdrage aan de voorstelling 'Klap van de korenmolen' van de Bende van Beuving in de schouwburg van Venray.

  'Klap van de korenmolen' is een cabaretesk muziektheaterprogramma van Ernest Beuving met zijn band en het jubilerende Vocal Group Transparant. Een oprecht concert met tussendoor veel humor, imitaties, spontaniteit en geen geposeer.Het koor zingt heerlijk mee en ligt tussendoor onder de stoel van het lachen.Die acts gaan van een borderlinedansende Keltische zanger en een Toon Hermans over iPhones en 'Spuiten en slikken' tot een Mick Jagger met ADHD.

  ‘Klap van de korenmolen’ is ook wel: een spoedcursus geluk. Gegeven door iemand die zelf ooit in de psychiatrie belandde en daar vooral leerde: hoe gek het is om het niet te zijn.

  Recensies
  De Stentor: "Prachtige liedjes en een niet te stuiten cabaretier met een mateloos gevoel  voor humor."
  Brabants Dagblad: "Warme liedjes en hilarische acts."
  Arena: "Allround cabaretier Beuving zet met het koor en zijn uitstekende band de zaal op zijn kop."

  Locatie: Schouwburg Venray
  Kosten: € 17,- / € 20,-


  Lees meer
 • 30 mei 2015 20:00 - 21:30 Bevrijdingsconcert 'Music of Liberation
  In november 1944 werden de dorpen Swolgen en Blitterswijck bevrijd. Pas in mei 1945, nu 70 jaar geleden, was de bevrijding voor heel Nederland een feit. Op veel plaatsen in Nederland wordt hier aandacht aan geschonken. Voor fanfare Vriendenkring…
  In november 1944 werden de dorpen Swolgen en Blitterswijck bevrijd. Pas in mei 1945, nu 70 jaar geleden, was de bevrijding voor heel Nederland een feit. Op veel plaatsen in Nederland wordt hier aandacht aan geschonken. Voor fanfare Vriendenkring uit Swolgen en muziekvereniging Moed en IJver uit Blitterswijck was dit aanleiding om de handen ineen te slaan en samen een groot bevrijdingsconcert te organiseren. Voor dit concert worden de beide korpsen samengevoegd tot één orkest, dat afwisselend onder leiding staat van de beide dirigenten Bas Clabbers en Bart Partouns.

  Het repertoire is zeer divers en alle uit te voeren werken hebben een herkenbare relatie met de oorlogstijd. Op het programma staan onder meer Soldaat van Oranje, La vita è bella en Glenn Miller. Bas Clabbers verzamelde in de medley 'Ontzet en bevrijd' diverse bekende melodieën uit die tijd.

  Aan het concert wordt medewerking verleend door de bekende Limburgse zangeres Dyanne Sleijpen. Zij zal o.a. een aantal bekende nummers van Vera Lynn vertolken. Ook de Star Sisters mogen natuurlijk niet ontbreken.

  Datum: 30 mei
  Aanvang: 20.00 uur
  Locatie: MFA Kerkebos, Molenstraat 37, Swolgen
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 31 mei 2015 11:00 - 12:30 Open Les Beeldende School / EXPO
  Op 31 mei vindt de opening plaats van de derde en laatste expositie van de Beeldende School.

  De opening van de expositie is een open les, dat betekent dat de leerlingen van de beeldende klassen een gewone les volgen, maar ouders en vrienden…
  Op 31 mei vindt de opening plaats van de derde en laatste expositie van de Beeldende School.

  De opening van de expositie is een open les, dat betekent dat de leerlingen van de beeldende klassen een gewone les volgen, maar ouders en vrienden uitgenodigd worden om naar de expositie te komen kijken.

  De expositie is tijdens de hele presentatieweek van de Theaterschool te bewonderen.

  Tijd: 11.00-12.30 uur
  Entree: gratis

  Lees meer
 • juni
 • 04 juni 2015 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - 'De vakantiekoffer' door leden van VLAM
  Met de zomer en de vakantie voor de boeg geven leden van VLAM (Vereniging Literaire Acitiviteiten Maastricht) tradiegetrouw in de laatste aflevering van het seizoen luchtige leesuggesties.

  Laat u verleiden door hun keuzes, die u wellicht…
  Met de zomer en de vakantie voor de boeg geven leden van VLAM (Vereniging Literaire Acitiviteiten Maastricht) tradiegetrouw in de laatste aflevering van het seizoen luchtige leesuggesties.

  Laat u verleiden door hun keuzes, die u wellicht op een nieuw literair spoor zetten; verfrissende boeken om in het verre buitenland of in de eigen tuin te lezen!

  Na een zomerstop van twee maanden vindt de eerste editie van de 25e jaargang plaats op donderdag 3 september. 

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM

  Lees meer
 • 06 juni 2015 10:00 - 16:00 Schrijfworkshop: Creatief Schrijven
  Schrijven impliceert elke keer weer proberen of het lukt. Soms heb je geluk en staat het er in een keer. Soms heb je pech en lijkt het op fladderen. De tekst valt als een jonge vogel uit het creatieve nest en huppelt omhoog in een poging te…

  Schrijven impliceert elke keer weer proberen of het lukt. Soms heb je geluk en staat het er in een keer. Soms heb je pech en lijkt het op fladderen. De tekst valt als een jonge vogel uit het creatieve nest en huppelt omhoog in een poging te vliegen. Komt neer en maakt weer een huppel, fladdert, tot het echt lukt: op zijn eigen vleugels vliegt de verzameling woorden weg. De schrijver met zijn creatieve geest vliegt even mee, geeft vorm, vindt de juiste stijl, voegt zich naar de eigenschappen van het genre.

  De workshop Creatief Schrijven concentreert zich op het vormgeven van verhalend proza. Schrijf je suggestief? Visualiseer je treffende details? Sprekende beelden? Bezit je taalgebruik variatie? Hebben je zinnen het juiste ritme? Kortom: voert de verhaaltekst de lezer mee?

  Vanuit het spontane schrijven van een eerste versie stap je over naar het voorlezen en bespreken van de tekst. En vervolgens bewerk je wat je hebt geschreven. In welke stijl doe je dat? Schrijf je fictie? Is het non-fictie? Wat doet dat met een verhalende tekst?

  Hoe verandert een prozatekst door het schrijven anders aan te pakken? Door genre, stijl of toon te variëren? Leidt ander woordgebruik, schaven, schrappen en omgooien tot verbetering?

  Creatief Schrijven is een workshop voor speelse geesten, voor enthousiaste schrijfliefhebbers en geïnspireerde schrijfdieren. Meedoen houdt in dat je schrijft op basis van een creatieve manier van denken: brainstormen, kiezen uit wat je op papier hebt gezet, aan de hand daarvan schrijven op onverwachte manieren en ludieke taalexperimenten uittesten. Fladderen en vliegen horen bij creatief schrijven als de vingers bij de toetsen.

  Datum: 6 juni
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, 5991 PB, Baarlo
  Kosten: € 80,- (incl. lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof

  Inschrijven? Ga naar de website.
   

 • 06 juni 2015 20:00 - 21:30 Dubbelconcert 'Synoidos meets Dekoor'
  Het Sittardse koor Synoidos zal op zaterdag 6 juni samen met het Utrechts studentenkoor Dekoor Close Harmony een geweldig concert verzorgen. Dekoor is al drie jaar op rij wereldkampioen op de World Choir Games in de categorieën pop en jazz.…
  Het Sittardse koor Synoidos zal op zaterdag 6 juni samen met het Utrechts studentenkoor Dekoor Close Harmony een geweldig concert verzorgen. Dekoor is al drie jaar op rij wereldkampioen op de World Choir Games in de categorieën pop en jazz. Maar mogelijk kent u ze als winnaar van tv-programma Korenslag of omdat ze Serious Request 2014 in Haarlem hebben geopend en afgesloten. Nog niet genoeg? Vorig jaar mochten ze meezingen met de Rolling Stones op Pinkpop en Werchter! 

  Aanvang: 20.00 uur
  Locatie: Forum Theater, Sittard
  Entree: € 15,-

  Neem voor meer informatie en het bestellen van kaarten contact op via het contactformulier of 046 452 77 72.
 • 06 juni 2015 20:00 - 21:30 Topconcert Salt Lake Vocal Artists USA en Kamerkoor Limburg
  Al enkele jaren timmert Kamerkoor Limburg aan de muzikale weg en inmiddels hebben vele mensen mogen genieten van de prachtige koormuziek die dit projectkoor regelmatig ten gehore brengt. In de afgelopen jaren heeft het koor geconcerteerd in…
  Al enkele jaren timmert Kamerkoor Limburg aan de muzikale weg en inmiddels hebben vele mensen mogen genieten van de prachtige koormuziek die dit projectkoor regelmatig ten gehore brengt. In de afgelopen jaren heeft het koor geconcerteerd in o.a. New York, Gap, Brussel en Amsterdam. Mooie herinneringen heeft het koor aan een verblijf in Salt Lake City, de bekende mormomenstad in het westen van de Verenigde Staten. 

  In nauwe samenwerking met de Internationale Chorbiennale in Aachen, een gerenommeerd tweejaarlijks korenfestival in Aken, en het jonge internationale koorfestival CantaRode in Kerkrade is het Kamerkoor Limburg er in geslaagd om de Salt Lake Vocal Artists uit Salt Lake City onder leiding van dirigent dr. Brady Allred naar de klankstad Kerkrade te halen. De Salt Lake Vocal Artists is een gemengd kamerkoor dat in 2010 is geformeerd uit een groter koor in Salt Lake City en dit kamerkoor legt zich toe op presteren op het allerhoogste internationale niveau met een breed spectrum van kamerkoormuziek. Het koor wordt geleid door internationaal alom geroemde koordirigent dr. Brady Allred, een man met grote ervaringen op het wereldparket van de koormuziek. Het Amerikaanse koor heeft inmiddels wereldwijd al op veel plekken laten horen waartoe het in staat is en sleepte de nodige prijzen weg. Het koor mocht reeds in Spanje, Italië, Turkije, Japan en Argentinië concerteren. In de vocale wereld binnen de States is het koor absoluut geen onbekende.

  Kamerkoor Limburg, dat onder leiding staat van de internationaal veelzijdig getalenteerde Limburgse dirigent Dion Ritten, organiseert dit Topconcert op zaterdag 6 juni om 20.00 uur in de St. Lambertuskerk te Kerkrade-Centrum. Dit concert is tevens een onderdeel van een groot feestweekend naar aanleiding van de opening van het nieuwe Marktplein in hartje Kerkrade. In de middaguren zullen beide koren zich met licht repertoire ook buiten presenteren.

  Kaarten à € 12,50 zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Leeskunst (Hoofdstraat 2, Kerkrade) en Café Dé Wieëtsjaf (Markt 49, Kerkrade) en aan de avondkassa.

  Lees meer
 • 07 juni 2015 11:00 - 16:30samenwerkings project Weekend van het NMF: concerten op historische locaties
  Op zondag 7 juni a.s. vinden in Limburg drie bijzondere concerten plaats op historische locaties in het kader van het ‘Weekend van het NMF’. Nederlandse topmusici spelen in Het Kasteelke in Meerlo, Jachtslot de Mookerheide in Molenhoek en…
  Op zondag 7 juni a.s. vinden in Limburg drie bijzondere concerten plaats op historische locaties in het kader van het ‘Weekend van het NMF’. Nederlandse topmusici spelen in Het Kasteelke in Meerlo, Jachtslot de Mookerheide in Molenhoek en Château St. Gerlach in Valkenburg a/d Geul op unieke, klassieke instrumenten die zij in bruikleen hebben gekregen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF). Ook op 40 andere plekken verspreid door heel Nederland worden gedurende één weekend concerten gegeven. De organisatie van het ‘Weekend van het NMF’ is in handen van het NMF in samenwerking met erfgoedvereniging Heemschut.  Marcel Schopman, directeur van het NMF: “Ik ben er trots op dat, waar wij ons inzetten voor het behoud en bespelen van klassieke muziekinstrumenten, wij samen met Heemschut, die zich inzet voor het behoud van historische locaties, zulke mooie concerten mogen organiseren. “ De concerten vinden plaats in een intieme setting op locaties die normaal meestal niet voor publiek toegankelijk zijn.
   
  Concerten in Limburg op 7 juni
  In Het Kasteelke in Meerlo speelt Detmar Leertouwer (cello) onder meer werken van Bach. Aanvangstijd: 15.00 uur. Adres: Moleneind 4, 5864 AA in Meerlo.
   
  In Jachtslot de Mookerheide speelt het Duo Spinoza Samuel (Tamarit Otero op viool en Nick Scholten op harp) onder meer werken van Spohr, Massenet, Granados en Rossini. Aanvangstijd: 11.00 uur. Adres: Heumensebaan 2, 6584 CL in Molenhoek.
   
  In Château St. Gerlach in Valkenburg a/d Geul speelt het Duo Bazelaire (Oxana Thijssen op harp en Kasper Schonewille op piano) onder meer werken van Mussorgsky. Aanvangstijd: 15.00 uur. Adres: Joseph Corneli Allee 1, 6301 KK Valkenburg a/d Geul.
   
  Kaarten voor alle concerten kosten 17,50 euro per stuk. Donateurs van het NMF en Heemschut betalen 15 euro. Zie www.weekendvanhetnmf.nl voor kaartverkoop en meer informatie.
   
  Bond Heemschut Limburg
  In Limburg is Bond Heemschut Limburg de samenwerkingspartner voor het 'Weekend van het NMF'. Deze Limburgse tak van erfgoedvereniging  Heemschut houdt zicht bezig met de bescherming van waardevolle objecten en landschappen met hun bijbehorende historische context in Limburg. Bond Heemschut Limburg is aangesloten bij en werkt samen met het Huis voor de Kunsten Limburg. 
 • 11 juni 2015 14:30 - 17:00 Symposium 'Onbekende kanten van de mijnindustrie'
  Op donderdagmiddag 11 juni organiseren de Kring Parkstad van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) en de LGOG-SHCL Commissie Geschiedenis van het Ondernemen en Ondernemingen in Limburg (COOL) een gemeenschappelijk symposium…
  Op donderdagmiddag 11 juni organiseren de Kring Parkstad van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) en de LGOG-SHCL Commissie Geschiedenis van het Ondernemen en Ondernemingen in Limburg (COOL) een gemeenschappelijk symposium rond het thema 'Onbekende kanten van de mijnindustrie'.

  In het Jaar van de Mijnen (M2015) staan de Limburgse koempels terecht volop in de schijnwerpers. Naar het topkader van de Limburgse steenkolenmijnen is relatief weinig onderzoek gedaan. Het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (SHCL) heeft een zo compleet mogelijk overzicht gemaakt van alle mijndirecteuren en bedrijfsleiders die in de Limburgse steenkolenmijnen werkzaam zijn geweest vanaf circa 1900 tot de sluiting. Waar kwamen zij vandaan, wat was hun achtergrond, hoe lang duurde hun loopbaan, welke carrièrestappen hebben zij gemaakt? En wat is er waar van de bewering dat het topkader werd gedomineerd door 'Hollandse' ingenieurs?

  Daarnaast laten worden in dit symposium veelal onbekende beelden getoond, die verborgen facetten van het mijnbedrijf aan het licht brengen.

  Programma
  14.30-15.30 uur:
  - Lezing van Willibrord Rutten (SHCL): Wie-is-wie in de mijnindustrie? Het topkader van de Nederlandse steenkolenmijnen sinds circa 1900-1974.
  - Lezing van Paul Arnold (SHCL): ‘Zien is geloven: de constructie van het beeld van de Limburgse steenkolenmijnen’, aan de hand van foto- en filmmateriaal
  15.30-17.00 uur:
  - Borrel en napraten

  Locatie: Bernardinuscollege, Akerstraat 95, 6417 BK Heerlen
  Entree: € 5,- (incl. koffiem thee en borrel), te voldoen aan de zaal

  Aanmelding vooraf (uiterlijk 9 juni) is gewenst en kan via mjhvanderweerden@cs.com of 045-5325094.
 • 12 juni 2015 00:00 - 00:00 Galaconcert Marinierskapel der Koninklijke Marine
  Op vrijdag 12 juni a.s. speelt de Marinierskapel een Galaconcert ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan van Fanfare Onze Lieve Vrouw in ’t Zand uit Roermond. Dit vindt plaats in de TheaterHotel De Oranjerie in Roermond. …
  Op vrijdag 12 juni a.s. speelt de Marinierskapel een Galaconcert ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan van Fanfare Onze Lieve Vrouw in ’t Zand uit Roermond. Dit vindt plaats in de TheaterHotel De Oranjerie in Roermond. 

  De Marinierskapel is het veelzijdige muzikale visitekaartje van de Koninklijke Marine. Dit harmonieorkest wordt gevormd door 53 geselecteerde beroepsmusici onder leiding van dirigent en componist Peter Kleine Schaars die vele optredens verzorgen in binnen- en buitenland. De belangrijkste taak van de Marinierskapel is het muzikaal ondersteunen van het militaire ceremonieel voor het Koninklijk Huis, de Koninklijke Marine of Defensie in het algemeen. Sinds de oprichting in 1945 is de Marinierskapel bij het grote publiek vooral bekend geworden door de vele succesvolle concerten, radio- en tv-optredens, plaat- en cd opnamen en taptoes. Regelmatig werken nationale en internationale solisten hier aan mee. Legendarisch en kenmerkend in de internationale militaire muziekwereld is de specifieke eigen ‘sound & drive’ van het orkest, waardoor het ook over onze landsgrenzen een graag geziene gast is.

  Tijdens het Galaconcert zal de Marinierskapel een veelzijdig en gevarieerd programma ten gehore brengen waar de liefhebbers van blaasmuziek volop van zullen genieten.

  Entree: voorverkoop € 12,50 / kassa € 15,-

  Voorverkoop via www.famfaar.nl, de leden van de Fanfare Onze Lieve Vrouw in ’t Zand of TheaterHotel De Oranjerie (www.theaterhotelroermond.nl, 0475 391 491 of aan de receptie).

  Lees meer
 • 14 juni 2015 00:00 - 00:00eigen project Huis voor de Kunsten Limburg presenteert dans- en theaterproject tijdens VenloStormt
  Zondag 14 juni 2015 staat Venlo in het teken van VenloStormt, een Hindernissen Stormloop dwars door het centrum van Venlo en de uiterwaarden van de Maas. Honderden ‘bestormers’ rennen, klimmen, kruipen en roetsjen die dag over en door verschillende…
  Zondag 14 juni 2015 staat Venlo in het teken van VenloStormt, een Hindernissen Stormloop dwars door het centrum van Venlo en de uiterwaarden van de Maas. Honderden ‘bestormers’ rennen, klimmen, kruipen en roetsjen die dag over en door verschillende obstakels. Maar er is meer! VenloStormt biedt zowel bestormers als bezoekers ook een uitgebreid cultureel programma aan. Samen met het Huis voor de Kunsten Limburg worden twee bijzondere kunstprojecten geïnitieerd.

  Kijk voor meer informatie over VenloStormt op www.venlostormt.nl.

  Dansproject met cheerleaders
  Tijdens VenloStormt kom je op verschillende plaatsen langs het parcours en op verschillende tijdstippen tientallen dansers tegen die alle bestormers aanmoedigen door middel van een cheerleadersdans. De cheerleaders trekken in een parade van de ene naar de andere locatie. 

  Theaterproject ‘De Kalde Grond’
  Aan de Blerickse kant van de Maas worden bestormers en bezoekers van de Hindernissen Stormloop geconfronteerd met bizarre figuren en absurde situaties. Speciaal voor het theaterproject ‘De Kalde Grond’ wordt een stuk land langs de Maas omgetoverd tot een rauw leefgebied van ‘outcasts’: verschoppelingen, afvalligen en onaangepaste bewoners. Het Huis voor de Kunsten Limburg brengt een fysiek theater tot leven. Lees meer
 • 14 juni 2015 19:00 - 21:30 Nouveau Visage - Down to earth
  Op 14 juni kunt u genieten van het concert 'Down to earth' van Showkoor Nouveau Visage. Dirigent: Kirsten Lauvenberg-Dortants  Datum en aanvangstijd: 14 juni 2015, 19.00 uur  Locatie: Hof van Gaia  Entree: € 15,- 
  Op 14 juni kunt u genieten van het concert 'Down to earth' van Showkoor Nouveau Visage.

  Dirigent: Kirsten Lauvenberg-Dortants 
  Datum en aanvangstijd: 14 juni 2015, 19.00 uur 
  Locatie: Hof van Gaia 
  Entree: € 15,- 

  Lees meer
 • 24 juni 2015 20:00 - 22:30 Spoken Beat Night Heerlen
  Op 24 juni biedt SCHUNCK* podium aan Spoken Beat Night. Spoken word artiest Jeannine Valeriano mengt, samen met haar gasten Abdelkader Benali, Oene van Geel en Amber-Helena Reisig, jazz, spoken word, wereldmuziek, voordracht, live animatie en…
  Op 24 juni biedt SCHUNCK* podium aan Spoken Beat Night. Spoken word artiest Jeannine Valeriano mengt, samen met haar gasten Abdelkader Benali, Oene van Geel en Amber-Helena Reisig, jazz, spoken word, wereldmuziek, voordracht, live animatie en funky beats in een crossover concert.
   
  De gasten van Spoken Beat Night zijn meeslepende woordvoerders in hun vakgebied. Ze laten hun stem horen, kiezen positie en zijn eigenzinnig. De schrijvers delen het podium met topmusici uit de kosmopolitische wereld van de geïmproviseerde muziek die de woorden in de wereld van de toonkunst trekken. Twee dwarse tekenaars reageren live op de gasten en laten het publiek met andere ogen kijken.
   
  Spoken Beat Night begint om 20 uur in de hal van SCHUNCK* Glaspaleis te Heerlen. De toegangsprijs bedraagt € 10,00. Reserveren via www.schunck.nl
   
  Abdelkader Benali
  Abdelkader Benali was eerder al in SCHUNCK* te gast tijdens de Boekenweek. Hij debuteerde met Bruiloft aan zee (1996) en ontving vele prijzen waaronder de Libris Literatuurprijs voor De langverwachte (2002). Hij schrijft proza, toneelstukken, poëzie en was verslaggever. Benali presenteerde voor tv o.a. Benali Boekt waarin hij bekende Nederlandse schrijvers interviewde. Zijn meest recente boek Casa Benali schreef hij samen met zijn vrouw Saïda. Casa Benali is een ontdekkingsreis door de Marokkaanse keuken; koken, garen, sudderen, stoven, en bezingen!
   
  Oene van Geel
  Oene van Geel is een muzikale avonturier, een improvisatiespecialist op altviool met onalledaagse technieken. Hij put inspiratie uit alles dat hem muzikaal omringt en incorporeert muzikale elementen uit verschillende werelden. Van Geel speelt in diverse ensembles waaronder het Zapp String Quarter, The Nordanians, 0000 en Estafest, maar ook wereldwijd speelde hij met diverse musici. In 2013 won hij de Boy Edgar Prijs, de prijs in Nederland op het terrein van de Jazz en geïmproviseerde muziek.
   
  Talent van eigen bodem
  De in Heerlen geboren Amber-Helena Reisig schrijft poëzie en proza. De taal zingt als Amber-Helena schrijft. Haar werk is rijk, teer en ademt melancholie. In 2013 en 2014 was ze stadsdichter van Heerlen. Ze stond op diverse podia in Nederland en Vlaanderen van Manuscripta tot De Parade. Haar werk verscheen online bij onder meer ZwartGoud en Meander Magazine. Amber-Helena werkt momenteel aan haar debuutroman, Het Sterfhuis, die hopelijk dit jaar verschijnt. Daarnaast is haar eerste poëziebundel, Huidherrinering, in voorbereiding.
 • 26 juni 2015 00:00 - 00:00samenwerkings project Avond van 't Muulke 2015
  Op vrijdag 26 juni is het weer zover: de Aovend van 't Muulke! Tijdens deze feestelijke avond reikt Toneelhuis LFA in het Munttheater in Weert de felbegeerde Muulkes 2015 (Limburgse toneelprijzen) uit aan o.a. de meest opvallende voorstelling,…

  Op vrijdag 26 juni is het weer zover: de Aovend van 't Muulke! Tijdens deze feestelijke avond reikt Toneelhuis LFA in het Munttheater in Weert de felbegeerde Muulkes 2015 (Limburgse toneelprijzen) uit aan o.a. de meest opvallende voorstelling, initiatief en speler binnen het Limburgse amateurtoneel.

  Het afgelopen theaterseizoen bracht weer prachtige voorstellingen op de Limburgse planken. In totaal worden in tien categorieën prijzen uitgereikt: 
  - Meest bijzondere nieuwe initiatief
  - Meest bijzondere voorstelling
  - Meest opvallende man in een grote rol 
  - Meest opvallende vrouw in een grote rol
  - Meest opvallende man in een kleine rol 
  - Meest opvallende vrouw in een kleine rol
  - Meest opvallende vormgeving 
  - Meest opvallende jeugdvoorstelling
  - Schaduwprijs
  - Meest bijzondere promotie voor een voorstelling (nieuwe categorie)

  Een overzicht van nominaties vindt u vanaf dinsdag 2 juni op de website van Toneelhuis LFA.

 • 26 juni 2015 12:30 - 17:00eigen project Limburgse Literaire Lunch 2015
  Op vrijdagmiddag 26 juni 2015 vindt in de ECI Cultuurfabriek in Roermond de vierde Limburgse Literaire Lunch plaats. Het thema ditmaal is: ‘De betekenis en kracht van literatuur voor lezers én maatschappij’.

  Aan het lezen van literatuur…
  Op vrijdagmiddag 26 juni 2015 vindt in de ECI Cultuurfabriek in Roermond de vierde Limburgse Literaire Lunch plaats. Het thema ditmaal is: ‘De betekenis en kracht van literatuur voor lezers én maatschappij’.

  Aan het lezen van literatuur worden allerlei positieve etiketten gehangen, zoals dat het het empathisch vermogen vergroot en persoonlijke en maatschappelijke inzichten verschaft. Marja Pruis (schrijver, recensent en redacteur) houdt tijdens de Limburgse Literaire Lunch een introductielezing over dit thema. Onder andere naar aanleiding van haar boek Kus me, straf me (Over lezen en schrijven, liefde en verraad.) waarvoor ze in 2013 de Jan Hanlo Essayprijs won. Zij zei al eens: “Een goede roman doet me dingen snappen, dat is waar literatuur voor mij over gaat.”
   
  Vervolgens focussen we op het lezen van literatuur door jongeren (met name middelbare scholieren). Student Toegepaste Psychologie én dichter Merlijn Huntjens geeft een presentatie van zijn afstudeeronderzoek naar lezende jongeren. Vervolgens poneren docenten Nederlands Jan Coumans (Sint Maartens College en Porta Mosana College Maastricht) en Eefke Trepels (Den Hulster College Venlo) tijdens een paneldiscussie hún antwoord op de vraag wat de sleutel is tot succesvol literatuuronderwijs aan jongeren. Dit alles onder leiding van presentator Lubert Priems. Hierbij is er, net zoals in de rest van het programma, ruimte voor interactie met het publiek.
   
  Na een koffie- en theepauze maken we een sprong van een paar generaties. In dit deel van het programma staan oudere schrijvers centraal en de vraag hoe zij aankijken tegen de betekenis van hun werk en de toekomst van hun literaire nalatenschap. Aagje Swinnen van de Universiteit Maastricht presenteert de eerste resultaten van haar onderzoek, op basis van interviews met dichters uit Limburg, naar hoe oudere schrijvers betekenis geven aan de latere fase in hun literaire ontwikkeling. Na de presentatie van Swinnen volgt een panelgesprek over dit onderwerp, waarbij naast Swinnen ook neerlandicus, docent, publicist en uitgever Ben van Melick aanschuift. Als een van de initiatiefnemers van de terreinverkenning voor een (digitaal) archief voor Limburgs literair erfgoed, die in 2014 werd uitgevoerd, én als medeauteur van de in 2016 te verschijnen Geschiedenis van de literatuur in Limburg heeft hij een uitgesproken visie op de betekenis van literatuur en literaire nalatenschap. Rond 16.45 uur is het programma in de filmzaal afgelopen, waarna u nog kunt blijven borrelen.
   
  We starten de Limburgse Literaire Lunch om 12.30 uur in de foyer van de ECI Cultuurfabriek met - jawel - een lunch. Tijdens de lunch treedt schrijver en zanger Ger Bertholet op, samen met drie muzikanten. Bertholet trad ook op tijdens de allereerste Limburgse Literaire Lunch, in 2009. In de tussentijd is er veel gebeurd in zijn leven; zo werd hij in 2011 getroffen door een herseninfarct. Inmiddels treedt hij weer voorzichtig op en we zijn dan ook vereerd met zijn aanwezigheid tijdens tijdens de Limburgse Literaire Lunch 2015. Aan het begin van het programma in de filmzaal van de ECI Cultuurfabriek zal Lubert Priems Ger Bertholet interviewen over hoe het ‘herformuleren van zichzelf’, zoals hij het zelf noemde, na zijn herseninfarct in zijn werk ging en over wat literatuur hierbij voor hem betekend heeft.  

  Deelname aan de Limburgse Literaire Lunch kost 10 euro per persoon. Meer informatie en aanmelden...
 • 26 juni 2015 20:00 - 21:30 Concert Koperensemble Luzern Festival Orkest
  Op vrijdag 26 juni zal het Koperensemble van het Luzern Festival Orkest een concert geven in de nieuwe concertzaal bij Adams Muziekcentrale in Ittervoort. Een unieke gelegenheid om dit absolute topensemble bestaande uit muzikanten uit het befaamde…
  Op vrijdag 26 juni zal het Koperensemble van het Luzern Festival Orkest een concert geven in de nieuwe concertzaal bij Adams Muziekcentrale in Ittervoort. Een unieke gelegenheid om dit absolute topensemble bestaande uit muzikanten uit het befaamde festivalorkest aan het werk te zien dicht bij huis.

  Luzern is een mooie stad in Zwitserland met een nog veel mooier festival. Ieder jaar komen in Luzern toporkesten van over de hele wereld spelen. En ook treedt dan het Luzern Festival Orkest op: een ad hoc orkest dat ieder jaar wordt samengesteld uit de allerbeste musici van ’s werelds toporkesten. Het orkest werd tot voor kort geselecteerd en geleid door dirigent Claudio Abbado, die in januari 2014 overleed.

  Jaarlijks vormen koperblazers en slagwerkers uit het befaamde orkest een kamermuziekensemble met onder andere toptrompettist Reinhold Friedrich, die steevast als solotrompettist onder Abbado speelde. Het ensemble kent ook een aantal Nederlandse en Belgische muzikanten, zoals de trompettist Wim van Hasselt, trombonist Alexander Verbeek en paukenist Raymond Curfs.

  Op vrijdag 26 juni zullen deze topmusici, onder leiding van Steven Verhaert, arrangementen van 'Nacht op de kale berg' en 'Schilderijententoonstelling' (Moessorgski) ten gehore brengen. Ook spelen ze een selectie uit Fireworks van Händel. Prachtige muziek, geweldige muzikanten en dat alles voor een ticketprijs van slechts € 10,-. Ook zijn er staanplaatsen op de bovenring verkrijgbaar voor € 5,- per stuk. 

  Aanvang: 20.00 uur

  Ga voor tickets naar www.adams.nl/lucernebrass.
   
 • 27 juni 2015 10:00 - 16:00 Cinesud Masterclass 'Regie' van Remy van Heugten (Gluckauf)
  Zaterdag 27 juni organiseert Cinesud van 10.00-16.00 uur een masterclass 'Regie' door Remy van Heugten. Aan de hand van de film 'Gluckauf' neemt hij je van A t/m Z mee in het regieproces.

  De regisseur
  Als regisseur ben je bij alle facetten…
  Zaterdag 27 juni organiseert Cinesud van 10.00-16.00 uur een masterclass 'Regie' door Remy van Heugten. Aan de hand van de film 'Gluckauf' neemt hij je van A t/m Z mee in het regieproces.

  De regisseur
  Als regisseur ben je bij alle facetten van het filmmaken betrokken. Niet alleen bij de ontwikkeling van het idee, maar ook bij de montage. In samenspraak met de overige departementen bepaal jij hoe de film er straks uit komt te zien. De in Heerlen geboren regisseur Remy van Heugten (1976) werd vooral bekend als regisseur van de romantische komedie 'Vanentino' in 2013, maar liet dit jaar zien waar zijn passie ligt met het sociale drama 'Gluckauf'. Tijdens deze interactieve masterclass zal hij je aan de hand van deze laatste film de kneepjes van het vak leren en neemt hij je mee naar het proces van het filmmaken in de ontwikkelingsfase, vlak voor en tijdens de opnames en in de montage. Remy zal hierbij gebruik maken van exclusief (beeld)materiaal van de film en de nodige anekdotes.

  Remy van Heugten
  Sinds zijn afstuderen van de Filmacademie in 2004, heeft Remy diverse televisiefilms, dramaseries, korte films en speelfilms geregisseerd, waaronder de film 'Valentino', de korte film 'Roken als een Turk' en de dramaserie 'De Fractie'. De jeugdserie 'Hoe overleef ik...?' ontving een Kinderkast juryprijs en werd genomineerd voor een Rose d'or voor beste kinderserie in 2012. De serie werd aan verschillende landen wereldwijd verkocht.

  In 2014 regisseerde Remy zijn eerste auteursfilm, het sociale drama 'Gluckauf', dat zich afspeelt in de provincie waar hij opgroeide: Limburg. 'Gluckauf' ging in Januari 2015 in premiere op het International Filmfestival Rotterdam als een van de genomineerden voor de Hivos Tiger Award. De film ontving lovende recensies, vooral om zijn rauwe, doch zeer authentieke drama en het fantastische acteerwerk.

  Locatie masterclass:
  Cinesud (Carbon6)
  Kloosterweg 1
  6412 CN Heerlen

  Prijs en aanmelden:
  Meld je je aan voor 15-05-2015 dan geldt een vroegboekkorting. Leden van Cinesud betalen dan € 60,-, studenten (lid van Cinesud): € 50,- en niet-leden € 100,-.

  Na 15-05-2015 geldt het normale tarief en worden de prijzen met € 15,- verhoogd. Prijzen zijn exclusief BTW en inclusief lesmateriaal, lunch, drank en tussendoortjes. De kosten voor de workshops zijn volledig aftrekbaar als bedrijfskosten. Aanmelden met aanbetaling is mogelijk, mail hiervoor naar info@cinesud.nl. Of meld je direct aan via de website van Cinesud.

  Er kunnen maximaal 20 personen deelnemen aan de masterclass, dus wees er snel bij!Lees meer
 • 27 juni 2015 20:00 - 21:30 Jubileumconcert Fanfare Concordia Ittervoort - The Music of Queen
  Fanfare Concordia Ittervoort verzorgde de afgelopen 10 tot 15 jaar regelmatig bijzondere concerten waarbij altijd een samenwerking wordt gezocht met andere artiesten. Denk bijvoorbeeld aan Karin Bloemen, Jack Vinders en musicalster Sophie…
  Fanfare Concordia Ittervoort verzorgde de afgelopen 10 tot 15 jaar regelmatig bijzondere concerten waarbij altijd een samenwerking wordt gezocht met andere artiesten. Denk bijvoorbeeld aan Karin Bloemen, Jack Vinders en musicalster Sophie Veldhuizen. Het 50-jarig jubileum van Fanfare Concordia moet dan ook op een bijzondere manier gevierd worden. Onder het thema 'The Music of Queen' vindt op 27 juni het jubileumconcert plaats. 

  In samenwerking met Gemengd koor Vivace Ittervoort, The Ray Stabbing Singers, Vocal Group Mystique, Wendy van Dooren, een combo o.l.v. Rob Mennen en andere solisten wordt het Munttheater deze avond op een fantastische wijze gevuld met de Queen-sound. Een concert dat u absoluut niet wilt missen!
   
  Kaarten zijn voor € 17,50 te koop via Munttheater Weert, Adams Muziekcentrale in Ittervoort en Gebr. Vries (Margarethastraat 7, Ittervoort). 

  Lees meer
 • 23 augustus 2015 11:00 - 13:00 Pierre Kempwandeling; een poëziewandeling door Wyck
  Jet van Aalst, voorzitter van de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM), neemt u mee door Maastricht en Wyck aan de hand van zestien gedichten van de Maastrichtse dichter Pierre Kemp (1886-1967). Laat u verrassen door zijn mooiste…
  Jet van Aalst, voorzitter van de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM), neemt u mee door Maastricht en Wyck aan de hand van zestien gedichten van de Maastrichtse dichter Pierre Kemp (1886-1967). Laat u verrassen door zijn mooiste poëzie bij de plekken in de wijk waar hij gewoond en gewerkt heeft. De wandeling is een kans bij uitstek om kennis te maken met de dichter die zoveel speelse en originele gedichten schreef.

  Startpunt van de wandeling: Centre Céramique, Ingang Plein 1992, Maastricht
  Deelname: VLAM-leden gratis / niet-leden € 5,- per persoon (incl. wandelbrochure 'Pierre Kemp. Nobel oud kind')
  Aanmelden en reserveren: info@vlammaastricht.nl

  Lees meer
 • september
 • 05 september 2015 10:15 - 17:15samenwerkings project Excursie erfgoedvereniging Heemschut naar Steyl
  Bond Heemschut afdeling Limburg organiseert op zaterdag 5 september een landelijke excursie naar kloosterdorp Steyl. Deze is toegankelijk voor leden en niet-leden van erfgoedvereniging Heemschut. 

  Deelnemers worden vanaf 10.15 uur welkom…
  Bond Heemschut afdeling Limburg organiseert op zaterdag 5 september een landelijke excursie naar kloosterdorp Steyl. Deze is toegankelijk voor leden en niet-leden van erfgoedvereniging Heemschut. 

  Deelnemers worden vanaf 10.15 uur welkom geheten in ’t Vaerhoes,  Veerweg 16 Steyl waar koffie en vlaai klaar staat. Vanaf het NS-station Tegelen kunt u desgevraagd opgehaald worden. In het Missiemuseum krijgt u een filmpje te zien over de Missiepaters van het Goddelijk Woord, de SVD. Gevolgd door een rondleiding in Sankt Gregor met zijn dubbelkerk. Mocht het regenen, gaan we daarna naar het museum met bijzondere verzamelingen, bijeengebracht door de missiecongregatie.
   
  In twee groepen wordt door de prachtige tuinen gewandeld en het gerestaureerde ketelhuis achter de voormalige drukkerij van de paters bezocht. Na een gezamenlijke lunch in ’t Vaerhoes leidt een kleine wandeling naar het klooster van de slotzusters SVD. Daarna wordt een bezoek gebracht aan het missieklooster Sint Michaël met eveneens een dubbelkerk. In de namiddag is het tijd om door botanische tuin De Jochumhof te kuieren en onder de ginkgo-boom van een afscheidsdrankje te genieten. 
   
  De kosten voor deze dag bedragen 35 euro pp. U kunt zich aanmelden tot en met 20 augustus 2015 schriftelijk bij het Huis voor de Kunsten Limburg, Postbus 203, 6040 AE Roermond, of per e-mail: heemschut@hklimburg.nl, onder vermelding van naam, aantal, adres, telefoon en e-mailadres. Maximaal 50 deelnemers.
   
  Deelname voor leden is definitief na ontvangst van het verschuldigde bedrag € 35 op bankrekening NL33RABO 01462.53.442  onder vermelding van Excursie Kloosterdorp Steyl. Aanmeldingen worden behandeld in volgorde van binnenkomst. U ontvangt na betaling een bevestiging per mail.  U kunt zich nog opgeven tot 20 augustus. Mocht u nog vragen hebben, mail of bel dan tijdig Marianne van der Elsen (Huis voor de Kunsten Limburg, mvdelsen@hklimburg.nl  of 0475-399287).
 • 12 september 2015 09:30 - 22:00 Zomerkoor 2015
  Het Zomerkoor 2015 is er voor iedereen!

  U heeft het nog nooit gedaan; koorzingen, durft u het aan?
  U weet nog niet bij welke zangvereniging u wilt zingen of welk repertoire het beste past? Ze zingen allemaal in een koor: uw buurvrouw, een…
  Het Zomerkoor 2015 is er voor iedereen!

  U heeft het nog nooit gedaan; koorzingen, durft u het aan?
  U weet nog niet bij welke zangvereniging u wilt zingen of welk repertoire het beste past? Ze zingen allemaal in een koor: uw buurvrouw, een goede vriend en een collega. En ze hebben er veel plezier. Maar u twijfelt: zou het misschien iets voor u zijn? U wilt geen verplichtingen. Dan is het Zomerkoor iets voor u. Eén dag zingen zonder verdere verplichtingen in een groot koor, waar een fout maken geen probleem is. Voor iedere deelnemer is de muziek nieuw. En u krijgt van tevoren een cd en oefenboek om te oefenen. Mannen, vrouwen, jeugdigen, iedereen kan meedoen. Niemand hoeft bij een koor te zijn of geweest te zijn. U ontmoet gelijkgezinden en alles is voor u geregeld. Alle deelnemers hebben één gezamenlijk doel: muziek zo mooi mogelijk laten klinken en u krijgt de gelegenheid om met dit veilige grote koor meteen in een prachtige zaal het resultaat aan een publiek te laten horen. Het is geweldig te beleven wat mensen die elkaar niet of nauwelijks kennen na één dag speels repeteren samen kunnen presteren. Er heerst geen onderlinge concurrentie, maar ondersteuning. En dat geeft een heerlijke, ontspannen sfeer. Belangrijk is ook het sociale aspect van samen pauzeren, lunchen en ervaringen uitwisselen. Als u na afloop naar huis gaat, bent u ongetwijfeld een hele muzikale ervaring rijker en wie weet smaakt die ervaring naar meer en gaat u zich aansluiten bij een koor. Trouwens, ook als u al lid bent van een koor is het zeker de moeite waard aan het Zomerkoor mee te doen. Immers u maakt kennis met nieuwe muziek, andere dirigenten en een zaal vol enthousiaste medezangers en -zangeressen. En dat is een ervaring die u wellicht weer in uw eigen koor kunt gebruiken. Nieuw is. U kunt op deze dag uw eigen koor promoten bij de niet koorzangers. Hierover kunt u contact opnemen met de organisatie. Speciale aandacht geldt de jeugd, mede omdat het uitgekiende repertoire zich daar uitstekend voor leent. Bovendien is de aanmelding van 12 tot 18 jarigen gratis.

  U bent een van onze bekenden en u deed het al vaker: de Dag van de Koormuziek heet nu Zomerkoor.
  Ook dit jaar willen we de zangers optimaal plezier laten beleven in het zingen en daarom is door de dirigenten gekozen voor een luchtig en goed in het gehoor liggend repertoire. Ook dit jaar is er weer een Dameskoor en Mannenkoor. Behalve hun eigen repertoire vormen beide koren ook samen een Gemengd koor. Gedurende het gevarieerde dagprogramma studeren deze drie koren, onder deskundige leiding van de dirigenten Esther Zaad en Ron Hanssen, het repertoire in. Als extraatje is er ook dit jaar een workshop die aandacht schenkt aan stemgebruik. Iets wat niet alleen voor zingen van belang is. Er zijn ook veranderingen ten opzichte van vorig jaar: het Zomerkoor vindt dit jaar weer plaats in de Ontmoetingskerk, Emmaplein 50 te Geleen.

  Meer weten? Download dan de volgende documenten:
 • december
 • 19 december 2015 20:00 - 21:30 Kerstconcert Slavisch-Byzantijns gemengd koor Sobornost
  Het repertoire bestaat voor een aanzienlijk deel uit Slavische Kerstliederen. Sobornost besluit hiermee het seizoen 2015. Het koor staat voor deze gelegenheid onder leiding van Lilit Sati. De geboren Armeense studeerde aan het Conservatorium…
  Het repertoire bestaat voor een aanzienlijk deel uit Slavische Kerstliederen. Sobornost besluit hiermee het seizoen 2015. Het koor staat voor deze gelegenheid onder leiding van Lilit Sati. De geboren Armeense studeerde aan het Conservatorium in Maastricht af voor zang (cum laude) alsook voor directie en is momenteel tweede dirigente van Sobornost.

  Datum: 19 december
  Tijd: 20.00 uur
  Locatie: De Kopermolen, Von Clermontplein 11, Vaals
  Entree: € 12,- / voor supporters Sobornost in voorverkoop € 10,-

  De Kopermolen is een prachtige locatie, maar kan slechts ruim 100 toehoorders plaats geven. Tijdig reserveren is dus aan te raden en is mogelijk via 045 5441892 of jo.didden@wxs.nl.

  Lees meer
 • januari
 • 10 januari 2016 15:30 - 17:00 Nieuwjaarsconcert Sobornost & Kinderkoor Tutta Musica Voerendaal
  Op zondag 10 januari verzorgt Slavisch-Byzantijns gemengd Koor Sobornost een Nieuwjaarsconcert, in samenwerking met Kinderkoor Tutta Musica uit Voerendaal.

  Op zondag 10 januari opent Slavisch-Byzantijns gemengd koor Sobornost het seizoen…
  Op zondag 10 januari verzorgt Slavisch-Byzantijns gemengd Koor Sobornost een Nieuwjaarsconcert, in samenwerking met Kinderkoor Tutta Musica uit Voerendaal.

  Op zondag 10 januari opent Slavisch-Byzantijns gemengd koor Sobornost het seizoen 2016 met het bijzonder populaire en altijd drukbezochte Nieuwjaarsconcert in de St. Remigiuskerk in Simpelveld. Het bekende kinderkoor Tutta Musica uit Voerendaal verleent haar medewerking. Het gemengd Kerkraads koor Sobornost heeft met zijn bijzondere repertoire (uitsluitend Slavisch-Byzantijns) veel supporters in heel Nederland en Duitsland verworven. Met name optredens in de Kunstkerk Dordrecht, de Hermitage Amsterdam en de Kaiser- und Mariendom in het Duitse Speyer kregen lovende kritieken. In dirigent Wiel Bonten en beroepszangeres Lilit Sati heeft het koor bekwame en bezielde leiders.
   
  Tijd: 15.30 uur
  Locatie: St. Remigiuskerk, Kerkstraat, Simpelveld
  Entree: voorverkoop € 8,- / kassa € 10,- 

  Neem voor meer informatie contact op via 045 544 18 92 of jo.didden@wxs.nl.

  Lees meer
filters

discipline

 • muziek
 • toneel
 • dans
 • beeldende kunst
 • film & fotografie
 • literatuur
 • musea
 • streektaal
 • monumenten
 • cultuurparticipatie
alles selecteren / alles deselecteren

organisatie


overige filters

toon alleen:

Herstel filter
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?