• langlopende activiteiten

 • 17 februari 2017 - 27 augustus 2017 3D PRINT STUDIO in Cuypershuis Roermond
  De vaste presentatie van het Cuypershuis is uitgebreid met het Cuyperslab dat geopend is vanaf vrijdag 17 februari 2017. Op zondag 19 februari kunnen bezoekers participeren in het 3D-printlab. Kunstenaars Lola Gielen, Daniel Wilkens en Pierre Niviere geven dan in het lab demonstraties van hun werk.

  Het Cuypershuis heeft voor deze nieuwe presentatie werken geselecteerd van ontwerpers, kunstenaars en makers die de grenzen van het 3d-printen aftasten, door hun bijzondere materiaalonderzoek, ingrepen in het productieproces of conceptuele benadering van het productieproces.

  Daarnaast zijn er makers die 3d-print op een ambachtelijke manier gebruiken: als gereedschap in het ontwerpproces of als middel om hun eigen oplages uit te voeren. In die zin past 3d-printen in de lange traditie die het Cuypershuis heeft als voormalige werkplaats voor ambachtslieden.

  3D PRINT STUDIO gaat op vrijdag 17 februari van start met een expositie met werk van internationale kunstenaars: Johan Andersson, Maya Ben David, Lola Gielen, Batsheba Grossman, Martijn Hage, Ritchie van Daal, Dus Architecten, Pierre Niviere, Patrick Jouin, Steffen Hartwig, Jesse Howard, Dorry Hsu, Jesse Kirschner, Dirk vander Kooij, Oliver Labs, Roos Meerman, Marta Sif Ólafsdóttir, Henry Segerman, Francesca Smith en Jarle Veldman.

  Datum: van zondag 17 februari t/m 27 augustus 2017
  Locatie: Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1, Roermond
    Lees meer
 • 04 maart 2017 - 06 augustus 2017 Expositie Fashion vs. Art | FASHIONCLASH & SCHUNCK*
  4 maart t/m 21 mei én 25 mei t/m 6 augustus 2017 toont SCHUNCK* (Vitrine) de expositie Fashion vs. Art, samengesteld door FASHIONCLASH en georganiseerd in samenwerking met SCHUNCK*. Een multidisciplinaire expo die de relatie tussen mode en kunst bevraagt met o.a. werk van Marlou Breuls, STEVEN VANDERYT, Alexandere de Vos en Antoine Peters.

  FASHION VS ART
  Binnen de academische sfeer en de wereld van jonge ontwerpers zijn er vele voorbeelden van cross-overs met kunst en autonome benaderingen van de mode als een vorm van kunst. De multidisciplinaire expositie FASHION VS. ART toont een selectie van het werk van ontwerpers en kunstenaars, die met hun werk de grenzen van mode opzoeken en uitdagen als een vorm van kunst. Met hun speelse en innovatieve benadering van mode stimuleren ze onze imaginaire wereld en trekken ze de perceptie in twijfel. Stel jezelf de vraag: Is het kunst of is het mode?

  Datum: 4 maart t/m 21 mei & 25 mei t/m 6 augustus 2017, 9.00 – 23.00 uur
  Opening: zaterdag 1 april 2017, 17.00 uur SCHUNCK* Glaspaleis, Centrale hal
  Locatie: SCHUNCK* Glaspaleis, Vitrine - Heerlen

  Gedurende de looptijd van de tentoonstelling wordt de opstelling eenmaal gewisseld.

    Lees meer
 • 05 maart 2017 - 27 augustus 2017 TASCHEN tentoonstelling 'A Passion for TASCHEN'
  WERELDPRIMEUR: de allereerste TASCHEN-tentoonstelling

  In 2016 ontving Benedikt Taschen uit handen van The Royal Photographic Society de Photographic Publishing Award voor ‘zijn uitstekende prestatie op het gebied van fotografische publicaties’. Museum aan het Vrijthof in Maastricht presenteert nu een tentoonstelling gewijd aan het fenomeen TASCHEN. 'A Passion for TASCHEN' is te zien van 5 maart tot en met 27 augustus 2017.

  Tijdens de tentoonstelling staat de collectie van een van ‘s werelds grootste TASCHEN-verzamelaars centraal. Door zijn ogen zien we de durf, visie en variatie van TASCHEN’s oeuvre. Kunst, fotografie, sport, geschiedenis, natuur, maatschappij en erotiek. Aan de hand van speciale Art en Collectors edities, originele foto’s, bestsellers en objecten uit het TASCHEN-archief, krijgt de bezoeker zowel een indruk van de thematische diversiteit en kwaliteit van de mondiale uitgeverij als van de samenwerkingen met toonaangevende fotografen, waaronder Helmut Newton, Sebastião Salgado en Annie Leibovitz.

  Ook wordt een selectie boekenstandaarden gepresenteerd. De vormgeving van zowel het boek als de boekenstandaard worden beschouwd als een Gesamtkunstwerk. TASCHEN werkt hiervoor samen met topdesigners als Philippe Starck en Marc Newson. Een speciale XXX-ruimte (Adult Content) zal ingericht worden met TASCHEN’s explicietere titels. Door sommigen als controversieel gezien, maar een integraal onderdeel van de 'editorial list'. De tentoonstelling eindigt met een 'please touch room' waar de bezoekers zelf door de boeken kunnen bladeren.

  Datum: 5 maart – 27 augustus 2017
  Locatie: Museum aan het Vrijthof Maastricht
  Entree: Tijdens deze tentoonstelling geldt een toeslag van € 1,50 bovenop de gewoonlijke entreeprijzen. Deze toeslag geldt ook voor Museumkaarthouders.

    Lees meer
 • 14 maart 2017 - 18 juni 2017 Tentoonstelling Kruidenrijk; historische kruidenboeken uit Maastrichtse collecties
  Voor de eerste maal te zien: zeer waardevolle kruidenboeken uit de historische collecties van Centre Céramique, Natuurhistorisch Museum Maastricht  en de Universiteitsbibliotheek Maastricht. Aan de hand van de mooiste en meest representatieve exemplaren presenteren onze instellingen drie exposities van bescheiden omvang met elk een eigen thema uit de historie van kruidenboeken.
  In de tentoonstelling in Centre Céramique ligt het accent  niet alleen op de algemene ontwikkeling van kruidenboeken, ook krijgt de bezoeker een goed beeld van het belang van kruiden voor de vroegere Maastrichtse gezondheidszorg. Zelfs de mantel van het genadebeeld van Maria uit de Onze Lieve Vrouwe ‘Sterre der Zee’-basiliek is daar van dichtbij te bewonderen. Deze mantel verduidelijkt de belangrijke religieuze relatie tussen het rooms-katholieke Limburg en kruiden. Het Natuurhistorisch Museum gaat in op de geneeskrachtige werking van kruiden. Kruidenboeken in het proces van de internationale uitwisseling van kennis is het thema dat  de Universiteitsbibliotheek belicht. Wij nodigen iedereen uit om deze unieke mini-expo’s te komen bekijken.

  Drie mini-expo’s zijn van 14 maart t/m 18 juni 2017 te bezoeken in:
   
  Centre Céramique- De mooiste kruidenboeken uit de historische collectie van Centre Céramique.
  (2de etage) – Avenue Céramique 50


  Natuurhistorisch Museum Maastricht - Voorbeelden van het medisch gebruik van kruiden door de eeuwen heen
  De Bosquetplein 7. Toegangsprijs museum.


  Universiteitsbibliotheek - Internationale uitwisseling van kennis rondom kruidenboeken
  (begane grond) – Grote Looiersstraat 17
   
  Activiteiten
  Naar aanleiding van deze exposities organiseren de drie samenwerkende Maastrichtse instellingen binnenkort een aantal kruidenwandelingen, workshops en lezingen. Blijf op de hoogte via de websites van de instellingen.

  Help ons om dit erfgoed in stand te houden
  Kruidenboeken waren doorgaans praktische handboeken voor iedereen die eenvoudige geneesmiddelen wilde gebruiken. Dat dagelijks gebruik is vaak goed te zien: heel wat kruidenboeken in onze depots verkeren in slechte conditie. We willen ze graag  beschikbaar houden voor onderwijs, onderzoek in onze regio. Helaas ontbreekt het ons aan de daartoe benodigde middelen. Maar u kunt ons helpen. Hoe? Door een kruidenboek te adopteren!
   
  Bent u daarin geïnteresseerd, neem dan voor de adoptieprocedure en uw voordelen contact op met drs. Odin Essers, conservator van de Bijzondere Collecties van de Universiteit Maastricht: odin.essers@maastrichtuniversity.nl
  +31 (0)43 3885027
  Universiteitsbibliotheek Maastricht
  Grote Looiersstraat 17
  6211 JH  MAASTRICHT
   
   
  Lees meer
 • 02 april 2017 - 06 augustus 2017 PAINT IT SOFT | 'Renaissance' van de textielkunst in SCHUNCK*
  PAINT IT SOFT is een omvangrijke tentoonstelling over de ‘renaissance’ van de textielkunst. Zoals textielkunstenaars in de jaren ’50 vanuit de grenzen van het canvas uitkwamen bij textiel, zo rekken vele hedendaagse kunstenaars de schilderkunst letterlijk op tot ‘sociale weefsels’ en ‘olieverfschilderijen van stof’. PAINT IT SOFT ontrafelt de huidige herontdekking van de textielkunst aan de hand van de collectie SCHUNCK* en recente ontwikkelingen in de hedendaagse kunst. De tentoonstelling borduurt voort op het artistieke onderzoek en presentatiebeleid van SCHUNCK* rondom avant-gardistische tendensen vanaf de jaren ’50.

  Met werk van
  Rob Birza, Claude Bleynie, Koen Doodeman, Yvonne Dröge Wendel, Norbert Fiddelers, Romy Finke, Daan van Golden, Tom de Groot, Christie van der Haak, Lieven Hendriks, Twan Janssen, Louis Marie Jullien, Fransje Killaars, Klaas Kloosterboer, Jean Lurçat, Elke Lutgerink, Keetje Mans, Rik Meijers, Machiel van Soest, Sarah van Sonsbeeck, Clary Stolte, Berend Strik, Han Schuil, Helen Verhoeven en Roy Villevoye.

  Het materiaal (stof en draad) maakt ook een link met de mode onontkoombaar. De door FASHIONCLASH samengestelde expositie FASHION VS. ART (Vitrine, Glaspaleis) toont werken van ontwerpers en kunstenaars, die in hun werk de mode bevragen en in hun werk de grenzen van de kunst en van mode opzoeken.

  Opening
  De opening van Paint It Soft vindt plaats op zaterdag 1 april om 17.00 uur in het SCHUNCK* Glaspaleis. Gelijktijdig met PAINT IT SOFT openen de thematisch verwante tentoonstellingen rondom mode, textiel en de collectie SCHUNCK*: FASHION vs. ART (4 mrt t/m 6 aug 2017); Emulate / (Ne) Plus Ultra State: De ‘Take Away’ Collectie (1 apr t/m 6 aug 2017) en Not So Soft. Eindexamenexpositie Bernardinuscollege (1 t/m 30 apr 2017).

  Datum: zondag 2 april 2017 t/m zondag 6 augustus 2017
  Locatie: SCHUNCK* Glaspaleis, Heerlen
  Entree: €6,00

  Lees meer
 • 08 mei 2017 - 06 augustus 2017 Exposities InBeeld 2017
  InBeeld is een nieuwe, tweejaarlijkse prijs voor de beeldende amateurkunst in de provincie Limburg. De wedstrijd wordt georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met de Limburgse centra voor de kunsten.

  Iedereen van 12 jaar en ouder die in de ‘vrije tijd’ één of meerdere vakgebieden in de beeldende kunst beoefent, werd uitgenodigd om voor InBeeld 2017 een kunstwerk te maken rondom het thema ‘Stille levens’. Hierbij waren
  alle beeldende materialen en technieken toegestaan, met uitzondering van film en fotografie. Een vakjury beoordeelt de voor InBeeld 2017 ingezonden werken op originaliteit, zeggingskracht, verbeelding van het thema 'Stille levens' en toegepaste techniek.

  Exposities
  De wedstrijd kent voorronden op zeven plaatsen in Limburg, georganiseerd door de regionale centra voor de kunsten. Iedereen die zich aanmeldt kan tijdens een van de voorronden zijn of haar werk exposeren.

  • Kumulus organiseert de voorronde in de regio Maastricht van 8 t/m 30 mei 2017.
  • RiCK organiseert de voorronde in de regio Weert van 14 t/m 28 mei 2017.
  • Kunstencentrum Jerusalem organiseert de voorronde in de regio Venray van 15 mei t/m 9 juni 2017.
  • VAZOM organiseert de voorronde in de regio Kerkrade van 19 mei t/m 9 juni 2017.
  • De Domijnen organiseert de voorronde in de regio Sittard-Geleen van 31 mei t/m 17 juni 2017.
  • Kunstencentrum Venlo organiseert de voorronde in de regio Venlo van 1 juni t/m 2 juli 2017.
  • ECI Cultuurfabriek organiseert de voorronde in de regio Roermond van 2 t/m 11 juni 2017.

  Uit iedere voorronde worden drie winnaars gekozen. Hun werk wordt van 17 juli t/m 6 augustus 2017 tentoongesteld tijdens de finale expositie in Centre Céramique te Maastricht. Hierbij worden de winnaars van InBeeld 2017 bekendgemaakt. De hoofdprijs is een geldbedrag van 250 euro. Daarnaast is er een tweede prijs van 150 euro en een derde prijs van 100 euro. Ook is er per voorronde een publieksprijs.

    Lees meer
 • 09 mei 2017 - 30 mei 2017 Workshop 'Sponsoring is een sport!'
  30 mei in Heel
   
  Voor veel verenigingen is sponsoring een essentieel onderdeel. Maar in de huidige tijd is het vinden én binden van sponsoren te vergelijken met sport. Het werven van sponsoren is een lastige klus, kost inspanning en vereist kennis van zaken. Hoe vaak heeft je vereniging onbeantwoorde sponsoringsbrieven verzonden? En waarom blijven zoveel aanvragen tot sponsoring onbeantwoord? Waarom is het zo eng om sponsoren te benaderen? Een goede sponsorrelatie is veelal te prefereren boven een eenmalige subsidie en kan je vereniging naast geld ook materiële zaken, expertise, reclame en een netwerk opleveren. 

  De workshop ‘Sponsoring is een sport!’ maakt je bewust van hoe je de kans op het succesvol werven van sponsoren kunt vergroten. De centrale vraag is: Op welke wijze kun je als vereniging de kans vergroten om succesvol sponsoren te werven? De workshop is een mix van kennisoverdracht, tips en ervaringen delen met elkaar. Door samen een sponsorplan op te zetten, gaan we in deze workshop ook praktisch aan de slag met het onderwerp.

  Let op: In deze workshop komt sponsoring door bedrijven aan bod, niet te verwarren met fondsenwerving bij instellingen (fondsen/stichtingen). 

  De workshop ‘Sponsoring is een sport!’ wordt verzorgd door: Bart Lemmen - Claassen, Moolenbeek & Partners.
    
  Voor wie?

  Bestuursleden (voorzitter, vicevoorzitter, secretaris, penningmeester en overige bestuursleden), commissieleden, overige leden van verenigingen, (assistent-)dirigenten, docenten en instructeurs.

  Aanmelden
  Klik hier om aan te melden. Deelname is gratis. Per workshop is plaats voor maximaal 25 deelnemers. 

  Data en locaties
  Midden-Limburg 
  Datum: dinsdag 30 mei 2017
  Tijd: 19.30 – 22.00 uur
  Locatie: Cultureel Centrum Don Bosco, Mgr. Savelbergweg 100, 6097 AE Heel

  Organisatie
  Het Huis voor de Kunsten Limburg voert haar steunfunctie voor de Limburgse cultuursector onder andere uit door (bij)scholing aan te bieden voor verenigingen en stichtingen. Deze workshop wordt gratis aangeboden dankzij een bijdrage uit de Motie Limburgse Volkscultuur. 
  Lees meer
 • 13 mei 2017 - 29 oktober 2017 Cuypershuis Roermond | Tentoonstelling: Kastelen om van te dromen
  Van 13 mei tot en met 29 oktober 2017 is het Cuypershuis in de ban van droomkastelen. De tentoonstelling ‘Kastelen om van te dromen’ neemt bezoekers mee naar de neogotische residenties waarin de rijke bewoners tijdens hun dagelijkse leven vertoefden. Deze geromantiseerde kastelen leven tegenwoordig voort in de fantasie van filmmakers, striptekenaars, illustratoren en gamedesigners.

  Een kasteel overladen met kantelen, ophaalbruggen en torentjes fascineert jong en oud. Bedenkers van deze ‘droomkastelen’ vinden hun inspiratie in gebouwen uit de negentiende eeuw. Een mooi voorbeeld in Nederland is het Kasteel de Haar bij Utrecht, gerestaureerd door toparchitect Pierre Cuypers. 

  Hij haalde zijn inspiratie bij Château de Pierrefonds in Frankrijk. Etienne baron van Zuylen van Nijevelt van de Haar droomde van een imposant woonhuis waarin de macht én de pracht en praal van zijn voorouders tot leven zouden komen. Pierre Cuypers en zijn zoon Joseph slaagden met glans in hun opzet. Ridders, jonkvrouwen en minstrelen sieren muren, ramen en consoles. De Haar weerspiegelt nog steeds het luxueuze societyleven van weleer.

  Wonen in een kasteel
  Van menukaarten, meubelstukken, koffiekopjes tot de lavobokast van een badkamer, de tentoonstelling laat een glimp van deze rijk gedecoreerde interieurs zien. De neogotische voorwerpen komen uit kastelen in Nederland en België en uit privé of museale collecties. ‘The Old Curiosity Shop’ toont hoe het droombeeld van het ridderkasteel voortleeft in de hedendaagse media. 

  Naast het leven aan het hof van De Haar zijn er ‘inkijkjes’ in het leven op Château de Pierrefonds (FR), Château du Haut-Kœnigsbourg (FR), Kasteel van Loppem (BE) en Cardiff Castle (UK). Hiermee heeft het Cuypershuis een primeur, want de tentoonstelling toont meubels die voor het eerst buiten hun landgrenzen geëxposeerd worden.

  Tijdens de expositieperiode worden er diverse activiteiten georganiseerd en is er een educatieprogramma voor het onderwijs beschikbaar. 

  Datum: 13 mei t/m 29 oktober 2017
  Locatie: Cuypershuis Roermond
  Meer informatie over deze tentpoonstelling vindt u op de website van het Cuypershuis.  Lees meer
 • 19 mei 2017 - 05 juni 2017 Limburgse Kunstkring exposeert in Kasteel Vliek
  Thema: 'Sprekende Kunst'

  De deelnemende kunstenaars hebben de uitdaging aangenomen om voor de groepsexpositie in Kasteel Vliek nieuw werk te maken, waarbij zij zich laten inspireren door een 'aansprekend' gedicht.
  De combinatie van beeldende kunst en poëzie kan ervoor zorgen dat bezoekers anders gaan kijken naar zowel de kunstwerken als de gedichten.
   
  Tijdens de vernissage, die plaatsvindt op vrijdag 19 mei om 19.30 uur, zullen 3 woordkunstenaars enkele gedichten voordragen die als inspiratiebron dienden voor diverse kunstwerken. De muzikale omlijsting daarbij wordt verzorgd door het JazzDuo: Jeroen Kleijkers (trombone) en Jorre Reijnders (saxofoon).
   
  Tevens zal tijdens de vernissage 'de eerste hand' gelegd worden aan een monumentaal 'gesamtkunstwerk', waaraan tijdens de openingstijden van de expositie door 10 leden van de Limburgse Kunstkring gewerkt zal worden. Dit kunstwerk zal worden voltooid tijdens de finissage op 5 juni vanaf 15.00 uur met muzikale omlijsting door het Serenade duo (Julian Jantea accordeon & Zoltan Kekenj contrabas en balalaika).
   
  Datum: vrijdag 19 mei t/m maandag 5 juni 2017 11.00 – 17.00 uur. Open op alle zaterdagen en zondagen, Hemelvaartsdag en Pinksteren.
  Locatie: De Tiendschuur, Kasteel Vliek, Vliek 1, Ulestraten
  De vernissage is vrijdag 19  mei om 19.30 uur
  De finissage is zondag 5 juni vanaf 15.00 uur

  Lees meer
 • 03 juni 2017 - 17 juni 2017 Theatervoorstelling 'Just the two of us' door Sarai Erkens
  Een nieuwe een-op-een theatervoorstelling in Maastricht

  ‘Just the two of us’. Een theatervoorstelling, maar vooral een ervaring. 10 minuten, ontworpen voor
  enkel twee mensen. Één kunstenaar en één kijker. Tekst en beweging over maatschappij gebonden
  mentale problemen, waar velen van ons mee te maken krijgen. Hoe kunnen we elkaar helpen? Hoe
  kunnen we begrijpen en geruststellen? Te midden van een stroom van overvloed en verwardheid.
  Hoe maken we ons vrij?

  ‘Just the two of us’ is een project van de twintigjarige Maastrichtse theatermaker Sarai Erkens. Zij is
  op zoek naar manieren, waarop je voorstellingen zo persoonlijk mogelijk kan maken. Het is daarbij
  zeer belangrijk dat de kijker zich ‘gezien’ voelt, en zich onderdeel voelt van de ervaring die er
  gecreëerd word. Sarai werkt in haar voorstellingen met veel verschillende kunstdisciplines. Op dit
  moment ligt de nadruk vooral op tekst, spel, beweging en decor/omgeving. Net als in haar andere
  voorstellingen is het doel van ‘Just the two of us’, niet om kunst te laten zíén. Maar om samen met
  de kunstenaar een ervaring in te stappen, waarin de kijker meer over zichzelf te weten komt.

  Dit project wordt ondersteund door jongerenorganisatie CODE043

  Concept: Sarai Erkens
  Uitvoering: Sarai Erkens, Martina Gunkel, Max Schoenmakers

  Datum: 3, 4, 16 en 17 juni 2017
  Locatie: Gebouw M, Tapijnkazerne 15, Maastricht
  Tickets; €5,-

  Lees meer
 • 09 juni 2017 - 10 juni 2017 CineFest - Veelzijdig filmevent voor filmmakers en -liefhebbers
  Vrijdag 9 en zaterdag 10 juni a.s. staat filmhuis De Domijnen (Ligne 3) in Sittard in het teken van CineFest, een veelzijdig filmevent voor filmmakers en filmliefhebbers. Tijdens het festival, dat dit jaar voor het eerst plaatsvindt, worden fictie- en documentairefilms van profs en amateurs vertoond en vertellen makers over hun werk. Daarnaast worden diverse filmworkshops georganiseerd, is er een virtual reality cinema en een programma speciaal voor kinderen met o.a. kinderfilms en een stuntworkshop. Maak kennis met filmproducties en -makers uit deze regio en verdiep je in de veelzijdige wereld van film tijdens CineFest! CineFest is een initiatief van CineLOVA, Huis voor de Kunsten Limburg, CineSud en Filmhuis De Domijnen. 

  CineFest gaat vrijdag 9 juni om 19.30 uur van start met de vertoning van de hoofdfilm van het festival: ‘Quality Time’ van Daan Bakker. De film bestaat uit vijf korte verhalen over mannen in de dertig die zich door het leven worstelen. Na afloop van de film vindt een CineTalk plaats waarbij diverse makers met elkaar in gesprek gaan over de film en de Limburgse filmsector. De openingsavond van CineFest is gratis toegankelijk voor leden van CineLOVA en CineSud. Niet-leden kunnen een kaartje kopen via Filmhuis De Domijnen. Kosten bedragen € 8,- per persoon. 

  Op zaterdag 10 juni gaat CineFest verder met een reeks filmworkshops. Docent en scenarioschrijver Martijn Daamen verzorgt die middag een workshop ‘scenarioschrijven ’ voor schrijvers en amateurfilmers. Theaterdocent Rufus Hegeman geeft amateurtoneelspelers tijdens de workshop ‘acteren’ tips over het acteren voor een camera. Filmmakers Jeroen Mourmans en Dennis de Pijper verzorgen een workshop ‘regie’ voor amateurfilmers. Zij leggen op basis van o.a. hun eigen werk en een nagebootste filmset uit welke keuzes op de set gemaakt moeten worden om een verhaal te kunnen vertellen. Filmmuziekcomponist Dennis Braunsdorf vertelt in zijn workshop ‘filmmuziek’ over de kracht van muziek in films en trailers. Aan de hand van voorbeelden laat Dennis zien wat muziek doet met onze beleving van het beeld. De workshop is bedoeld voor arrangeurs, componisten en amateurfilmers. De vier workshops vinden (gelijktijdig) plaats van 13.00-15.00 uur en zijn voor iedereen gratis toegankelijk. Aanmelden is verplicht en kan t/m 5 juni a.s. via cinelova@gmail.com. 

  Bezoekers van CineFest kunnen op 10 juni van 13.00-15.00 uur gratis gebruik maken van virtual reality cinema. Kinderen kunnen gelijktijdig kinder- en familiefilms kijken en deelnemen aan een stuntworkshop. Deelname is gratis. Aanmelden voor de stuntworkshop (alleen toegankelijk voor kinderen van 8 t/m 12 jaar) is verplicht en kan t/m 5 juni a.s. via events@cinesud.nl. 

  Tijdens CineFest worden ook films vertoond van regionale makers, zowel profs als amateurs. Op 10 juni worden van 15.00-17.00 uur negen fictie films vertoond en van 19.00-21.00 uur drie regionale documentaires. Het fictie film programma en het documentaire programma zijn voor iedereen toegankelijk. Kosten bedragen € 6,50 per persoon, per programma. Kaartjes zijn te koop via Filmhuis De Domijnen. CineLOVA en CineSud leden hebben gratis toegang. 

  Lees meer
 • 10 juni 2017 - 18 juni 2017 Week van de amateurkunst | De Domijnen Sittard-Geleen
  Van zaterdag 10 tot en met zondag 18 juni 2017 nodigt De Domijnen iedereen uit om mee te doen als beoefenaar van de Amateurkunst of als geïnteresseerde bezoeker. Dit jaar is het thema van de Week van de Amateurkunst: Ik Toon – kunst van iedereen.

  Niet alleen de beoefenaars van allerlei kunstvormen maar ook het publiek is nodig om een succes te maken van dit evenement. Daarom wordt er momenteel achter de schermen door medewerkers van De Domijnen hard gewerkt om aan iedereen een prachtig programma te presenteren. Laat u verrassen door kunst op bijzondere plekken.

  Wat gaat er zoal gebeuren:
  Zondag 11 juni is de Opening van de Week van de Amateurkunst op de Markt in Sittard.
  Beeldend kunstenaars zijn individueel en bij verenigingen druk bezig voor ‘Kunst in de Supermarkt´. Leden van jeugdorkesten slaan geen repetitie over om uitmuntend te spelen op het JeugdorkestenFestival in Kasteelpark Born.
  Schoolkinderen maken muziekinstrumenten.
  Er komen workshops en exposities. De expositie ‘In Beeld’ met werk van Amateurkunstenaars (voorheen Alphons Wintersprijs) kunt u in de bibliotheek in De Ligne zien.
  Muziek, dans, poëzie… alle kunstvormen kunnen meedoen en krijgen deze week een podium aangeboden door De Domijnen.

  Week van de Amateurkunst, Ik Toon – kunst van iedereen is cultuur voor en door inwoners van Sittard-Geleen. Neem in juni dus vooral een kijkje, misschien ook wel in uw eigen buurt.

    Lees meer
 • 10 juni 2017 - 11 juni 2017 Cuypersweekend: op diverse locaties aandacht voor architect Pierre Cuypers
  Het Cuypershuis in Roermond organiseert op 10 en 11 juni een Cuypersweekend, met diverse activiteiten als speciale rondleidingen, wandel- en fietsroutes en presentaties. Het publiek kan dan op verschillende locaties kennismaken met architect, ambachtsman en vormgever Pierre Cuypers. Het Cuypershuis is dat weekend gratis toegankelijk.

  Cuypersweekend
  Verschillende ‘Cuyperslocaties’ haken in op het Cuypersweekend. Met dit weekend worden plekken en gebouwen, die een relatie hebben met architect Pierre Cuypers, in het licht gezet.
  Dit jaar doen mee: Cuypershuis Roermond, VVV Midden-Limburg, de Munsterkerk in Roermond, het Oude Kerkhof in Roermond, kasteel Aerwinkel in Posterholt, Streekmuseum Stevensweert en de Eindhovense Sint-Catharinakerk. Deze kerk bestaat 150 jaar en viert het jubileum met tal van activiteiten.

  Meer weten over wat deze locaties te vertellen hebben over hun relatie met architect Pierre Cuypers? Het programma is te vinden op www.cuypershuisroermond.nl/activiteiten/cuypersweekend.html.

  Deelnemende locaties zijn:
  Cuypershuis Roermond, VVV Midden-Limburg, Munsterkerk Roermond, het Oude Kerkhof in Roermond, kasteel Aerwinkel in Posterholt, Streekmuseum Stevensweert en de Eindhovense Catharinakerk.

  Datum: zaterdag 10 en zondag 11 juni 2017
  Locatie: diversen, zie website
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 17 juni 2017 - 18 juni 2017 Workshop dans ‘Special dance teaching method’ voor mensen met Parkinson’s
  Are you a dance teacher, trained dancer, movement practitioner or therapist?
  Would you like to discover a dance teaching method that can improve the daily life of people with Parkinson's and their caregivers or family members?

  Get trained through an acclaimed global program that brings the world of dance into the everyday life of people living with Parkinson's.

  The programme consists of specially-designed training modules, demo classes and interactive sessions. You will discover the fruitful and exciting aspects of a customized dance experience for people living with Parkinson's Disease.

  The workshop is organised by Care to Dance? in association with Dance for PD. Maïté Guérin is facilitator.
  Maïté is co-founder of GOTRA dance company and director of the Care to Dance program. She is in the process of becoming a certified Dance for PD® teacher.
  Since the start in 2007, more than 600 teachers from 30 U.S. states and 17 countries have participated in Dance for PD workshops, developed by the Mark Morris Dance Group and Brooklyn Parkinson Group in New York.

  Programma
  Zaterdag 17 juni 2017
  10.00 – 12.00 uur – Informatie over de ziekte Parkinson
  13.00 - 15.00 uur – Training in Veiligheid en lesgeven
  15.20 - 17.30 uur – vorm een groep/ stel een oefening samen

  Zondag 18 juni 2017
  10.00 - 12.00 - Practicum
  13.00 - 14.00 - Q&A en voorbereidingen voor de ‘open class’
  14.00 - 15.00 - open class met mensen die Parkinson hebben en hun verzorgers
  15.00 - 16.00 – Koffie en napraten met alle deelnemers

  Kosten
  € 110 per person, incl. lunch, koffie en thee.
  Deelnemen? Stuur dan een e-mail naar caretodance2014@gmail.com.

  Datum: zaterdag 17 juni en zondag 18 juni 2017
  Locatie: AINSI Maastricht, Lage Kanaaldijk 112-113, Maastricht

  Lees meer
 • 21 juni 2017 - 24 juni 2017 4 daagse Masterclass Barok- Interpretatie voor zangers
  o.l.v. Peter Kooij (bas) – barok ensemble AD MOSAM

  Van woensdag 21 tot en met zaterdag 24 juni 2017 vindt tijdens de 2e editie van het Barockfestival Sittard de eerste masterclass barok-interpretatie van AD MOSAM plaats o.l.v. Peter Kooij (bas), fameus en wereldwijd gewaardeerd specialist van deze stijlperiode.
  De masterclass vindt plaats in de prachtige en inspirerende Andreaskapel te Sittard en wordt begeleid door het barokorkest van AD MOSAM.

  4 daagse masterclass voor zangers
  De masterclass staat open voor jonge professionele zangers en/of masterstudenten zang (alle stemtypes). Van hen wordt verwacht dat zij ervaring hebben opgedaan met repertoire uit de 17e en 18e eeuw, bekwaam zijn als ensemblezanger en getuigen van stijlkennis.

  Gedurende 5 dagdelen krijgen 8 geselecteerde deelnemers individuele lessen van master Peter Kooij en worden daarbij begeleid op continuo. Elke deelnemer ontvangt per dag 45 minuten individuele les en is uiteraard als deelnemer aanwezig bij de lessen aan andere kandidaten.
  Het 6e dagdeel (zaterdagochtend) bestaat uit het werken met orkest en wordt afgesloten met een kort concert waarin de deelnemers het resultaat van de masterclass publiek presenteren. Repetitie en concert worden begeleid door barok ensemble AD MOSAM o.l.v. Huub Ehlen.
  Alle avonden zijn vrij voor het bezoeken van andere concerten of voor persoonlijke studie.

  Toehoorders
  De masterclass is openbaar. Toehoorders kunnen zich aanmelden via info@admosam.nl o.v.v. masterclass Peter Kooij. In de Andreaskapel is plaats voor maximaal 24 toehoorders per dagdeel.
  Entree: € 7,50 per dagdeel, of € 40,00 voor de hele masterclass.

  Voor meer informatie over de masterclass, programma, inschrijven, klik hier.

  Datum: woensdag 21- zaterdag 24 juni 2017
  Locatie: Andreaskapel, Leyenbroekerweg 113D, Sittard
    Lees meer
 • 21 juni 2017 - 25 juni 2017 Barockfestival Sittard 21 t/m 25 juni 2017
  Voor de tweede keer organiseren Barokensemble ADMOSAM en De Domijnen gezamenlijk het Barockfestival in Sittard. Het centrum van Sittard vormt met de barokke St.Michielskerk op de markt en de diverse historische gebouwen hét perfecte decor voor een gevarieerd Barockfestival.

  Een variatie in concerten: van kamermuziek en barokmuziek tot jamsessie en popconcert.
  Een variatie in podia: kerken, tuinen, pleinen maar ook Het Filmhuis.
  En een variatie in artiesten: conservatoriumstudenten, basisschoolleerlingen, amateur(koor)zangers, young professionals en gevestigde namen zoals ADMOSAM, Peter Kooij, Jetse Bremer, Calefax, Eric Vloeimans en Holland Baroque.

  Popmuziek en Barokmuziek vinden elkaar
  In 2015 zijn we gestart met het Barockfestival omdat wij het belangrijk vinden de barokmuziek en de invloed van de barokperiode op onze moderne samenleving bij een groot publiek onder de aandacht te brengen.
  In deze tweede editie zal het publiek nog meer kunnen ervaren dat de basis van de ontwikkeling van de muziek haar oorsprong kent in de barokmuziek. Tijdens het festival wordt een link gelegd tussen de popmuziek en de barokmuziek enerzijds en daarnaast is ruim aandacht zijn voor de barokinvloed op de hedendaagse muziek.

  Activiteiten
  De Barockweek staat bol van de activiteiten. Op educatief gebied is een programma voor basisscholen ontwikkeld. Deelnemende kinderen van de drie basisscholen werken mee aan het openingsconcert op woensdagavond 23 juni. Verder is er een Meerdaagse Masterclass Barokinterpretatie door Peter Kooij voor young professionals.

  Jetse Bremer, internationaal bekend componist, arrangeur en koordirigent, leidt een workshop voor amateur(koor)zangers die gezamenlijk het lied Boem si li la van Toon Hermans ten gehore zullen brengen. Dit lied wordt gepresenteerd in de St. Michielskerk, voorafgaand aan het concert van Holland Baroque met Eric Vloeimans. Kun je zelfstandig een zangpartij instuderen en op een goed (geschoold) niveau zingen? Dan word je uitgenodigd om deel te nemen aan de workshop. Voor meer inforamtie over de workshop, klik hier.

  Verder zijn o.a. concerten te beluisteren van Calefax en wordt het slotconcert op zondag 25 juni verzorgd door Barokensemble AD MOSAM m.m.v. Peter Kooij. 

  Voor meer informatie over het programma, klik hier.

  Het Barockfestival 2017 wordt georganiseerd door AD MOSAM en De Domijnen.


  Lees meer
 • 25 juni 2017 - 16 oktober 2017 ARCHEOCUBES in Maastricht
  Kunst en archeologie zoeken elkaar al af en toe op, om gezamenlijk voor het publiek ons erfgoed beleefbaar te maken.

  Het product ‘Archeocubes’
  Het product ‘Archeocubes’ bestaat uit negen kubussen van elk 50x50x50 cm met meerdere samen te stellen voorstellingen in vilt en zeildoek van archeologische/historische objecten. Als voorstelling wordt gedacht aan een Keltische munt uit Maastricht-Amby (op zeildoek) en de St. Servaasbrug (in vilt), beide over de negen kubussen verdeeld. Op twee ander zijden komen 18 vilten afbeeldingen van archeologische voorwerpen uit de collectie van Centre Céramique. Een selectie van 6 voorwerpen is reeds gemaakt en bestaat uit onder andere een Karolingische sleutel en Merovingische mantelspelden.

  Gebruik van de ‘Archeocubes’
  Bij de archeologische expositie ‘Top or Topic’ die dit jaar in Maastricht te zien zal zijn in het kader van het provinciale Maatschappelijk Programma Archeologie 2017, zullen de ‘Archeocubes’ ingezet worden in zowel het educatief programma als bij de presentaties. ‘Top or Topic’ vindt plaats van 25 juni tot en met 16 oktober in de Stadshal van Centre Céramique; entree is gratis. Verdere informatie over Top or Topic zal op de website van Centre Céramique te vinden zijn: www.centreceramique.nl.

  In augustus/september vindt in het MECC in Maastricht de Annual Meeting van de European Association of Archaeologists (EAA) plaats. Dit is een groot internationaal archeologisch congres met 2500 deelnemers. Hierbij worden de kubussen gebruikt in het Auditorium, als artistieke decoratie op het podium en als zitelementen in het loungegedeelte.

  Na afloop van het EAA congres en van ‘Top or Topic’ zullen de kubussen in Centre Céramique als permanent onderdeel van het educatief programma Cultureel Erfgoed voor kinderen, scholieren en volwassenen ingezet worden. De Servaasbrug zal als vilten puzzel beschikbaar zijn. De overige archeologische objecten in vilt zullen in drie thema’s geplaatst worden en opgenomen worden in een speurtocht in de Erfgoedpresentatie. Kinderen kunnen daarnaast met de kubussen stoeien, bouwen, op springen en mee spelen of als zitelementen bij de grote videoschermen gebruiken.

  Viltkunstenares Freya Vaes
  De kubussen worden vervaardigd door viltkunstenares Freya Vaes uit Sittard. Hierdoor is een hoog artistiek gehalte en duurzaam gebruik van de ‘Archeocubes’ gewaarborgd.

  Datum: zondag 25 juni t/m maandag 16 oktober 2017
  Locatie: Stadshal van Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 29 juni 2017 - 02 juli 2017 FASHIONCLASH Festival 2017 | 29 juni – 2 juli 2017 | FASHION MAKES SENSE
  9de editie internationaal en interdisciplinair FASHIONCLASH Festival

  Het spraakmakende FASHIONCLASH Festival in Maastricht presenteert van 29 juni t/m 2 juli 2017 meer dan 150 ontwerpers en kunstenaars uit binnen-en buitenland aan een divers (inter-) nationaal publiek. Het programma bestaat uit modeshows, exposities, theater en dans performances, het bijzondere Clash Project, fashion talks, publieksprogramma en speciaal voor deze editie samengestelde Fashion Makes Sense LAB. Raak geïnspireerd door de wereld van mode, fashiontalent en modestad Maastricht.

  De 9e editie staat volledig in het teken van het thema ‘Fashion Makes Sense’, waarbij FASHIONCLASH inhoudelijke de focus legt op de ‘zintuigen’ en de ‘zingeving’ in relatie tot mode. Vraag jezelf af: 'Does fashion makes sense to you?'.

  Datum: 29 juni - 2 juli 2017
  Locatie: diversen in Maastricht
  Tickets: activiteiten zijn grotendeels gratis toegankelijk. Voor programma, deelnemers en tickets ga naar de website van FASHIONCLASH.

    Lees meer
 • actueel

 • 30 mei 2017 20:30 - 22:00 Voorstelling bij Toneelacademie Maastricht | Uwe Leipe Mastdramnis
  Uwe Leipe Mastdramnis, speciaal geschreven voor mezzosopraan Gerrie de Vries en een 7-koppig ensemble van Nieuw Amsterdams Peil, komt op 30 mei 2017 voor een extra voorstelling naar de Toneelacademie Maastricht.

  Een rafelige, haast bezeten…
  Uwe Leipe Mastdramnis, speciaal geschreven voor mezzosopraan Gerrie de Vries en een 7-koppig ensemble van Nieuw Amsterdams Peil, komt op 30 mei 2017 voor een extra voorstelling naar de Toneelacademie Maastricht.

  Een rafelige, haast bezeten vrouw tast in het schemerduister rond in een woud van herinneringen. Haar angst ettert voort als een buil en haar eerste ontbindingsgeur is nog haar beste odeur. In haar ziel richten zich nieuwe woorden op, niet van haar, maar andere, hard: van ijzer of van steen, die zij smelten moet als een vulkaan. Ze werpt ze uit, haar mond barst open, een mond die vloekt en vloekt; waar haar voorhoofd is als dat van een hond die zoekt en zoekt. Wie is deze vrouw?

  In Uwe Leipe Mastdramnis is geen sprake van een tekst, althans niet in de zin van een coherente taal. De vrouw is de taal niet (meer) machtig. De taal die gehanteerd wordt, is fictief en louter gericht op klank en expressie, gebruik makend van de stem in elke denkbare vorm. Uwe Leipe Mastdramnis schets een portret van de ziel op het moment van transitie van leven naar dood.

  Muziek: Rob Zuidam
  Regie: Jeroen de Man
  Zang: Gerrie de Vries
  Vormgeving: Arjen de Leeuwen

  Datum: dinsdag 30 mei 2017, 20.30 uur
  Locatie: Toneelacademie Maastricht, Lenculenstraat 31-33, Maastricht
  Tickets: €10 via Theater aan het Vrijthof

   Lees meer
 • juni
 • 01 juni 2017 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - De vakantiekoffer! door leden van VLAM
  Met de zomer en de vakantie voor de boeg geven leden van VLAM traditiegetrouw in de laatste aflevering van dit seizoen luchtige leessuggesties. Laat u verleiden door hun keuze, die u wellicht op een nieuw literair spoor zet. Verfrissende boeken…
  Met de zomer en de vakantie voor de boeg geven leden van VLAM traditiegetrouw in de laatste aflevering van dit seizoen luchtige leessuggesties. Laat u verleiden door hun keuze, die u wellicht op een nieuw literair spoor zet. Verfrissende boeken om in het verre buitenland of in de eigen achtertuin te lezen. Na een zomerstop van 2 maanden starten we op donderdag 7 september weer met de eerste editie van de 27e jaargang. Jac. van den Bogaard houdt dan een lezing over Literaire kunst: schrijvers, lezers en literatuur door het oog van de kunstenaar.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
  Toegang is gratis
  Lees meer
 • 01 juni 2017 17:00 - 18:30 Boekpresentatie Wiel Kusters - Leesjongen
  Op 1 juni wordt Wiel Kusters zeventig jaar! Ter viering van deze verjaardag van dichter en schrijver Wiel kusters verschijnt op deze dag bij Uitgeverij Cossee: Leesjongen. Verzamelde gedichten 1978 – 2017.

  Van de vlak na de Tweede Wereldoorlog…
  Op 1 juni wordt Wiel Kusters zeventig jaar! Ter viering van deze verjaardag van dichter en schrijver Wiel kusters verschijnt op deze dag bij Uitgeverij Cossee: Leesjongen. Verzamelde gedichten 1978 – 2017.

  Van de vlak na de Tweede Wereldoorlog geboren dichtersgeneratie, die in de poëtisch en maatschappelijk gepolariseerde jaren ’70 het woord nam, is Wiel Kusters een van de interessantste. Opgegroeid met het werk van klassieke vormvaste dichters, maar al gauw ook geïntrigeerd geraakt door de poëzie van de Vijftigers, ontwikkelde hij zich vanaf zijn debuut, in 1978 met de bundel Een oor aan de grond, tot een dichter die ernst én speelsheid kent, maar ook onontkoombare geheimzinnigheid, als een natuurlijk gegeven. Kusters werk is deels geworteld in de Limburgse mijnbouwregio, deels in het boeiende amalgaam van de culturen van Nederland, Frankrijk en Duitsland. De Neue Zürcher Zeitung noteerde naar aanleiding van een Duitstalige bloemlezing: ‘Ein dichter von europäischem Rang.’

  De feestelijke presentatie vindt plaats bij Boekhandel De Tribune, op donderdag 1 juni, om 17.00 uur. Uitgever Christoph Buchwald gaat met Wiel Kusters in gesprek over zijn poëzie. De dichter leest voor. Er is gelegenheid tot signeren en de glazen worden gevuld.

  Locatie: Boekhandel De Tribune, Kapoenstraat 8-10, MaastrichtLees meer
 • 03 juni 2017 10:00 - 16:00 Schrijven Natuurlijk | Workshop: Vergeet de plot
  De plot of intrige is een patroon van gebeurtenissen en onthullingen in een verhaal. Zet je de plot vooraf in een schema dan loop je het gevaar dat je personages eindigen als Pinokkio die maar niet tot leven wil komen. Dat zijn personages voor…
  De plot of intrige is een patroon van gebeurtenissen en onthullingen in een verhaal. Zet je de plot vooraf in een schema dan loop je het gevaar dat je personages eindigen als Pinokkio die maar niet tot leven wil komen. Dat zijn personages voor in een slechte soap of een pulpromannetje. Goede schrijvers volgen het personage en zeggen: vergeet de plot. Deze schrijfworkshop concentreert zich op het personage dat de schrijver zelf de weg wijst in de doolhof van zijn verhaal.
   
  Wat je doet in de schrijfworkshop:
  • Je schrijft verhalende teksten zonder schema vooraf;
  • Je volgt hoe het personage verandert terwijl je schrijft;
  • Je stelt je open voor de verrassingen die het voor je in petto heeft;
  • Je houdt oog voor wie en wat het personage is en vraagt je af hoe het zal reageren in een situatie;
  • Je onderzoekt welke mogelijkheden het op ieder moment heeft;
  • Je schrijft een plotloos verhaal.
   
  Wat je leert in de schrijfworkshop:

  • Je luistert vaardig naar je personage;
  • Je reageert  bij elke stap in je verhaal alert op het personage, benoemt zijn mogelijkheden en kiest uit de mogelijkheden;
  • Je maakt je het verhalend schrijven zonder plan eigen;
  • Je gaat zien hoe de personage gestuurde plot werkt;
  • Je voelt en weet wat de geheimen zijn van een plotloos verhaal.
   
  Datum: zaterdag 3 juni 2017, 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, Baarlo
  Kosten: €95,- (incl. lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof
  Aantal deelnemers: 8-12

  Lees meer
 • 05 juni 2017 11:00 - 17:00samenwerkings project Dag van het Kasteel 2017
  Tweede Pinksterdag 5 juni a.s. vindt voor de tiende keer de Dag van het Kasteel plaats. Dit jaar opent een recordaantal van 120 kastelen en buitenplaatsen door heel Nederland de deuren voor het publiek. Niet alleen bekende toeristische trekpleisters…
  Tweede Pinksterdag 5 juni a.s. vindt voor de tiende keer de Dag van het Kasteel plaats. Dit jaar opent een recordaantal van 120 kastelen en buitenplaatsen door heel Nederland de deuren voor het publiek. Niet alleen bekende toeristische trekpleisters zijn geopend, maar ook kastelen die nog worden bewoond en kasteelruïnes. Met het thema ‘Rondom’ wordt dit jaar extra aandacht besteed aan de tuinen, boomgaarden, vergezichten en meer. In Limburg organiseren Kasteeltuinen Arcen, Kasteel Hoensbroek, Kasteel De Keverberg (Kessel), Kasteel Limbricht, Kasteel Montfort, Slot Schaesberg (Landgraaf), Kasteel Vaalsbroek (Vaals), Buitenplaats Vaeshartelt (Maastricht) en Kasteelruïne Valkenburg speciale activiteiten voor de Dag van het Kasteel. Op het programma staan diverse activiteiten voor alle leeftijden, zoals rondleidingen, speur- en wandeltochten en riddershows. Kijk op www.dagvanhetkasteel.nl voor meer informatie.
   
  Organisatie
  De Dag van het Kasteel wordt georganiseerd door de Nederlandse Kastelenstichting (NKS) in  samenwerking met lokale kasteelorganisaties, waaronder Stichting Limburgse Kastelen, en professionals en vrijwilligers bij en in kastelen, buitenplaatsen en ruïnes. De Dag van het Kasteel is een middel om kennis en bewustzijn over kasteel en buitenplaats bij het brede publiek te vergroten. De dag wordt mede mogelijk gemaakt door donateurs van de NKS, Donatus, het Fonds voor Cultuurparticipatie en regionale partners. 
  Lees meer
 • 17 juni 2017 18:30 - 21:30samenwerkings project NIEUW! LBT Music Entertainment Contest
  Unieke samenwerking tussen LBT en Stichting Peeltoernooi

  Op initiatief van de LBT en in samenwerking met Stichting Peeltoernooi wordt op zaterdagavond 17 juni 2017 voor de eerste keer een Music Entertainment Contest georganiseerd. Het betreft…
  Unieke samenwerking tussen LBT en Stichting Peeltoernooi

  Op initiatief van de LBT en in samenwerking met Stichting Peeltoernooi wordt op zaterdagavond 17 juni 2017 voor de eerste keer een Music Entertainment Contest georganiseerd. Het betreft een pilot waarbij verenigingen de gelegenheid krijgen om zich ‘anders dan anders’ te presenteren. Hiermee wordt bedoeld dat het onderdeel ‘entertainment’ centraal staat tijdens het optreden. Neemt jouw vereniging de uitdaging aan? Inschrijven en deelnemen is gratis!

  Klik hier voor meer info en om in te schrijven. Inschrijven kan tot 15 maart 2017.
   Lees meer
 • 19 juni 2017 19:30 - 22:30 Filmavond met documentairemaker Ruud Lenssen
  Op maandag 19 juni a.s. is professioneel documentairemaker Ruud Lenssen van 19.30 tot 22.30 uur te gast op de filmavond van Film- en Videoclub ‘t Lenske. In Partycentrum ‘De Wingerd’ (Maasbreeseweg 2) in Sevenum zullen de documentaires…
  Op maandag 19 juni a.s. is professioneel documentairemaker Ruud Lenssen van 19.30 tot 22.30 uur te gast op de filmavond van Film- en Videoclub ‘t Lenske. In Partycentrum ‘De Wingerd’ (Maasbreeseweg 2) in Sevenum zullen de documentaires ‘Kathem & Chris’ en ‘Wandern’ van Ruud vertoond en besproken worden. Iedereen is welkom tijdens deze filmavond. LOVA en CineLOVA leden kunnen de bijeenkomst gratis bijwonen. Drankjes zijn die avond voor iedereen voor eigen rekening.

  Aanmelden voor de bijeenkomst is verplicht en kan t/m 15 juni a.s. bij Hans Oijen (secretaris van Film- en Videoclub ’t Lenske), via: info.lenske@gmail.com en onder vermelding van ‘gastspreker Ruud Lenssen’ en de naam/namen van de aanwezige(n).

  Klik hier voor meer info over Ruud Lenssen.     Lees meer
 • 22 juni 2017 19:30 - 22:30eigen project CineLOVA Filmcafé – Vakantiefilms
  De zomer staat voor de deur en veel filmmakers leggen in die periode hun vakantieherinneringen vast op beeld. CineLOVA bereidt deze makers goed voor. Op donderdag 22 juni a.s. vindt daarom een CineLOVA Filmcafé plaats die geheel in het teken…
  De zomer staat voor de deur en veel filmmakers leggen in die periode hun vakantieherinneringen vast op beeld. CineLOVA bereidt deze makers goed voor. Op donderdag 22 juni a.s. vindt daarom een CineLOVA Filmcafé plaats die geheel in het teken staat van de vakantiefilm. Het Filmcafé vindt plaats van 19.30-22.30 uur in Café-zaal ’t Weverke (Hoofdstraat 77) in Schimmert.

  Tijdens het Filmcafé zal Jef Caelen eerst toelichten wat er allemaal komt kijken bij het maken van een vakantiefilm voor publiek. Hij zal stilstaan bij een aantal vragen die je je als filmmaker in zo’n geval moet stellen. Jef zal aantonen dat de vraag ‘Voor wie maak je de vakantiefilm eigenlijk?’ allesbepalend is voor de keuzes die je tijdens het filmproces maakt.

  Tijdens het CineLOVA Filmcafé krijg je antwoorden en tips! Jef zal in gesprek gaan met het publiek en zal antwoord geven op deze en vele andere vragen. Het gaat om vragen die jullie, als makers van vakantiefilms, hebben.

  Daarom vragen we CineLOVA leden om een korte vakantiefilm of een fragment daaruit (beide mogen max. 10 minuten duren!) aan te reiken voor het Filmcafé van 22 juni. Het gaat dan om (een fragment uit) een vakantiefilm waar jij als maker vragen over hebt en waar je graag tips en advies over zou willen krijgen. Tijdens het Filmcafé worden de filmfragmenten vertoond en wordt jouw vraag over de film uitvoerig behandeld.

  Grijp je kans om jouw film te verrijken tijdens het CineLOVA Filmcafé! Bied ons (een fragment van) een vakantiefilm aan en laat hem vergezeld gaan met jouw vragen!

  Wil je een vakantiefilm of fragment aanleveren voor het CineLOVA Filmcafé of het Filmcafé bijwonen? Stuur dan vóór 10 juni a.s. een mail naar cinelova@gmail.com. Kijk voor meer info op www.cinelova.nl
 • 23 juni 2017 10:00 - 16:00 Workshop Dansspetters
  Een creatieve dansmethodiek voor dansdocenten die werken met kinderen.

  Maria Speth is al langer bekend door haar methodiek Dansspetters. Ze schreef Dansspetters I, een dansprogramma dat zowel structuur biedt als ruimte voor exploratie. Daarop…
  Een creatieve dansmethodiek voor dansdocenten die werken met kinderen.

  Maria Speth is al langer bekend door haar methodiek Dansspetters. Ze schreef Dansspetters I, een dansprogramma dat zowel structuur biedt als ruimte voor exploratie. Daarop volgde Dansspetters II, een boek als een mozaïek van dans, drama en beeldende elementen die elkaar ondersteunen en aanvullen. Dansspetters III richt zich op het creatieve proces.

  Alle drie de boeken zitten vol dansideeën en muzikale suggesties. Het materiaal is oorspronkelijk ontwikkeld voor het basisonderwijs, maar oogst ook veel succes in de wereld van de amateurdans.
  Tijdens de workshopdag die bedoeld is voor dansdocenten die werken met kids zal Maria Speth vooral werken vanuit dansspetters III.

  Over Maria Speth
  Maria Speth ontwikkelt dansmateriaal, geeft workshops en doceert al jaren op dansacademies, conservatoria, pedagogische instituten en het amateurdansveld.
  Ook is ze vicevoorzitter van het wereldwijde netwerk Dance and the Child.

  Datum: vrijdag 23 juni 2017, 10.00 tot 16.00 uur
  Locatie: afhankelijk van de inschrijvingen
  Prijs: 125 euro
  Aanmelden: Maria Hermans, coordinator Scholingsnetwerk Kunstencentra Limburg SKL, via e: maria.hermans@maastricht.nl of t: 06 21479094.

  Lees meer
 • 23 juni 2017 19:30 - 23:30eigen project Toneelhuis LFA | D'n Aovend van 't Muulke
  D’n Aovend van ‘t Muulke is de jaarlijkse uitreiking van provinciale toneelprijzen op het gebied van amateurtoneel en zal net zoals vorig jaar plaatsvinden in het Munttheater, Weert.

  Deze uitreiking is door de jaren heen uitgegroeid tot…
  D’n Aovend van ‘t Muulke is de jaarlijkse uitreiking van provinciale toneelprijzen op het gebied van amateurtoneel en zal net zoals vorig jaar plaatsvinden in het Munttheater, Weert.

  Deze uitreiking is door de jaren heen uitgegroeid tot een van de hoogtepunten van het toneelseizoen. Gedurende het toneelseizoen bezoeken juryleden voorstellingen waarvoor een aanvraag tot jurering is ingediend bij Toneelhuis LFA. Vanuit een positief-kritische houding beoordelen deze juryleden de voorstelling op regie, spel, decor, originaliteit, enthousiasme. Vervolgens nomineert de jury de meest opvallende spelers en/of voorstelling/initiatief die tijdens het seizoen hoge ogen hebben gegooid. Tijdens de Aovend van 't Muulke reikt Toneelhuis LFA de felbegeerde Muulkes uit in onderstaande categorieën:
  • Meest bijzondere nieuwe initiatief
  • Meest bijzondere voorstelling
  • Meest opvallende man in een grote rol
  • Meest opvallende vrouw in een grote rol
  • Meest opvallende man in een kleine rol
  • Meest opvallende vrouw in een kleine rol
  • Meest opvallende vormgeving
  • Meest opvallende jeugdvoorstelling
  Schaduwprijs*
  • Meest bijzondere promotie voor een voorstelling (nieuwe categorie)

  * De Schaduwprijs wordt uitgereikt aan personen die zich gedurende lange tijd op zeer betrokken en verdienstelijke wijze achter de schermen inzetten.

  Lees meer
 • 24 juni 2017 10:00 - 17:00 Workshop voor amateur (koor-)zangers
  Barockfestival Sittard 21 t/m 25 juni 2017

  De Domijnen organiseert met Barokensemble Ad Mosam de tweede editie van het Barockfestival Sittard. Tijdens het festival wordt een link gelegd tussen de popmuziek en de barokmuziek enerzijds en zal…
  Barockfestival Sittard 21 t/m 25 juni 2017

  De Domijnen organiseert met Barokensemble Ad Mosam de tweede editie van het Barockfestival Sittard. Tijdens het festival wordt een link gelegd tussen de popmuziek en de barokmuziek enerzijds en zal daarnaast ruim aandacht zijn voor de barokinvloed op de hedendaagse muziek.
  Tijdens het Barockfestival worden concerten verzorgd door onder meer Calefax, Holland Baroque en Ad Mosam. Daarnaast vinden tal van activiteiten plaats waaronder een workshop voor amateur (koor) zangers.

  Workshop voor (koor)zangers o.l.v. Jetse Bremer Op zaterdag 24 juni 2017 kunnen amateurzangers hun hart ophalen tijdens de workshop voor koorzangers onder leiding van de internationaal bekende componist, arrangeur en koordirigent: Jetse Bremer.
  Jetse zal tijdens de workshop het lied Boem si li la van Toon Hermans in diverse muziekstijlen instuderen.
  De workshop vindt plaats van 10.00 uur - 17.00 uur in het Jochem Erenshoes, Kloosterpad 3 te Sittard en wordt afgesloten met een openbare presentatie van 19.00 uur -19.15 uur door de deelnemende amateurzangers, voorafgaand aan het concert van Holland Baroque in de St. Michielskerk.

  Datum: zaterdag 24 juni 2017, 10.00 uur – 17.00 uur
  Locatie: Jochem Erenshoes, Kloosterpad 3, Sittard
  Aanmelden: tot uiterlijk 1 april aanmelden via www.dedomijnen.nl/extra/evenement/barock-festival/
  Deelname: kosten € 25, - (inclusief lunch). De workshop is bedoeld voor zangers die zelfstandig hun partij kunnen instuderen en al op een goed (geschoold) niveau zingen. Er is plaats voor maximaal 24 zangers.

  Lees meer
 • 24 juni 2017 10:00 - 19:15 Barockfestival Sittard | Workshop voor (koor)zangers o.l.v. Jetse Bremer
  Tijdens de tweede editie van het Barockfestival Sittard (21 t/m 25 juni 2017) worden concerten verzorgd door onder meer CALEFAX, HOLLAND BAROQUE met Eric Vloeimans en AD MOSAM. Daarnaast vinden tal van activiteiten plaats waaronder een workshop…
  Tijdens de tweede editie van het Barockfestival Sittard (21 t/m 25 juni 2017) worden concerten verzorgd door onder meer CALEFAX, HOLLAND BAROQUE met Eric Vloeimans en AD MOSAM. Daarnaast vinden tal van activiteiten plaats waaronder een workshop voor amateur (koor)zangers.

  Workshop voor (koor)zangers o.l.v. Jetse Bremer
  Op zaterdag 24 juni 2017 kunnen amateurzangers hun hart ophalen tijdens de workshop voor koorzangers onder leiding van de internationaal bekende componist, arrangeur en
  koordirigent: Jetse Bremer. Jetse Bremer zal tijdens de workshop het lied ‘Boem si li la’ van Toon Hermans in diverse muziekstijlen instuderen.

  Deelname aan de workshop
  De workshop is bedoeld voor zangers die zelfstandig hun partij kunnen instuderen en al op een goed (geschoold) niveau zingen. Er is plaats voor maximaal 24 zangers.
  De workshop vindt plaats van 10.00-17.00 uur in het Jochem Erenshoes, Kloosterpad 3, Sittard en wordt afgesloten met een openbare presentatie van 19.00-19.15 uur door de deelnemende amateurzangers, voorafgaand aan het concert van Holland Baroque in de St. Michielskerk.

  Kosten
  De kosten voor deelname bedragen €25,- (inclusief lunch) voor de gehele workshopdag.

  Aanmelden
  Geïnteresseerd? Meld je dan aan voor 1 april via deze link.

   Lees meer
 • 24 juni 2017 10:00 - 16:00 Schrijven Natuurlijk | Workshop: Maak van je verhaal een belevenis
  Een goed verhaal schetst een ervaring door middel van details. Het creëert een geloofwaardige wereld in fictietaal. Fictietaal, niet vaag maar specifiek, nieuw, interessant en zintuigelijk. Je legt de nadruk op ‘de suggestie, de open plek,…
  Een goed verhaal schetst een ervaring door middel van details. Het creëert een geloofwaardige wereld in fictietaal. Fictietaal, niet vaag maar specifiek, nieuw, interessant en zintuigelijk. Je legt de nadruk op ‘de suggestie, de open plek, het ontbrekende, de missing link’ zoals Joost Zwagerman schreef. Deze workshop daagt je uit de fantasie van de lezer te prikkelen: hoe maak je van een verhaal een belevenis?

  Wat je doet in de schrijfworkshop:
  • Je beschrijft scènes vooral visueel;
  • Je maakt belangrijke verhaalscènes spannend door meerdere zintuigen te gebruiken;
  • Je schrijft met oog voor het treffende detail;
  • Je schrijft suggestief;
  • Je creëert een verhaalwereld in beeldende taal, voor de lezer een belevenis.

  Wat je leert in de schrijfworkshop:
  • Je ziet de wereld met de blik van een schrijver;
  • Je vertelt consistent, beschrijft details die er stuk voor stuk toe doen;
  • Je weet hoe je gedachten van een personage over een ander personage, een dier of een voorwerp Betekenisvol maakt;
  • Je legt niet alles uit en prikkelt toch de verbeelding van de lezer;
  • Je ontdekt dat schrappen gemakkelijker is dan toevoegen.

  Datum: zaterdga 24 juni 2017, 10.00 – 16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, Baarlo
  Kosten: € 95,- (incl. lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof
  8 tot 12 deelnemers toegestaan.

  Lees meer
 • juli
 • 10 juli 2017 21:00 - 23:00 West Side Story – Film with live Orchestra op het Vrijthof
  Op maandag 10 juli 2017 vindt de wereldpremière plaats van de film West Side Story – Film with live Orchestra ‘open air’ op het Vrijthof in Maastricht. De setting en entourage van de Vrijthofconcerten van André Rieu vormen het decor…
  Op maandag 10 juli 2017 vindt de wereldpremière plaats van de film West Side Story – Film with live Orchestra ‘open air’ op het Vrijthof in Maastricht. De setting en entourage van de Vrijthofconcerten van André Rieu vormen het decor waarbij de film op grote schermen wordt afgespeeld. De philharmonie zuidnederland speelt live - onder leiding van dirigent Wayne Marshall - de klassiekers van componist Leonard Bernstein uit de volledig gerestaureerde en gedigitaliseerde musicalfilm. Het evenement is een coproductie van Theater aan het Vrijthof en philharmonie zuidnederland in samenwerking met West Side Story® Associates ter gelegenheid van het zilveren jubileum van het Vrijthoftheater.

  West Side Story ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Theater aan het Vrijthof
  In het kader van het zilveren jubileum hebben Theater aan het Vrijthof en de philharmonie zuidnederland het plan opgevat om West Side Story – Film with live Orchestra naar Maastricht te halen. “We beschouwen dit als een hoogtepunt van ons jubileum ‘25 jaar Theater aan het Vrijthof’”, aldus Jean Boelen, directeur Theater aan het Vrijthof. De erfgenamen van Leonard Bernstein hebben toestemming verleend om West Side Story – Film with live Orchestra eenmalig te doen in de openlucht. Het decor van André Rieu en het Vrijthof met zijn prachtige historische gebouwen vormt een geweldige entourage voor dit evenement. De combinatie van film en live muziek in deze prachtige setting zorgt voor een belevenis van buitengewone omvang.

  Datum: maandag 10 juli 2017, 21.00 uur
  Locatie: Vrijthof, Maastricht
  Tickets: www.theateraanhetvrijthof.nl
  Start kaartverkoop: woensdag 8 maart 10.00 uur

  Lees meer
 • augustus
 • 20 augustus 2017 14:30 - 16:30 Poëziewandeling Jekerdal o.l.v. Jet van Aalst
  Een prachtige poëtische wandeling door de achtertuin van Maastricht: het Jekerdal en de Sint Pietersberg. Langs wijnstokken, watermolens en Fort Sint Pieter.
  Organisatie: VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)…

  Een prachtige poëtische wandeling door de achtertuin van Maastricht: het Jekerdal en de Sint Pietersberg. Langs wijnstokken, watermolens en Fort Sint Pieter.
  Organisatie: VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)

  Startpunt: Vogelkooi Stadspark Maastricht
  Kosten: € 5,- (inclusief boekje met gedichten)
  Contant te betalen bij de start van de wandeling

  Aanmelden: info@vlammaastricht.nl

  Lees meer
 • oktober
 • 07 oktober 2017 14:00 - 16:30 Workshop—Masterclass | Samenspel blaasinstrument (solist) en kerkorgel
  Op zaterdag 7 oktober van 14.00 tot 16.30 uur in de Munsterkerk te Roermond vindt de workshop ‘Samenspel blaasinstrument (solist) en kerkorgel’ plaats. In deze workshop leer je hoe je als solist samen met een kerkorgel musiceert. Het is…
  Op zaterdag 7 oktober van 14.00 tot 16.30 uur in de Munsterkerk te Roermond vindt de workshop ‘Samenspel blaasinstrument (solist) en kerkorgel’ plaats. In deze workshop leer je hoe je als solist samen met een kerkorgel musiceert. Het is dus geschikt voor iedereen die bij gelegenheid solo speelt in kerkdiensten. Onderwerpen als; repertoirekeuze, uitvoeringstechniek, stemmingen en transpositie komen aan bod.

  Praktische informatie:
  Toegankelijk voor elk soort blaasinstrument.
  Voor bladmuziek wordt gezorgd.
  Er is plaats voor 8 deelnemers.
  De workshop wordt geleid door Ad Voesten en Jean-Pierre Steijvers.
  Kosten €50,- p.p.
  Deelnemen? Stuur een e-mail naar sgv@bisdomroermond.nl, vermeld daarbij jouw instrument en de stemming van het instrument.

  Met medewerking en demonstratie van een piccolo trompettist.


  Lees meer
filters

discipline

 • muziek
 • toneel
 • dans
 • beeldende kunst
 • film & fotografie
 • literatuur
 • musea
 • streektaal
 • monumenten
 • cultuurparticipatie
alles selecteren / alles deselecteren

organisatie


overige filters

toon alleen:

Herstel filter
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?