• langlopende activiteiten

 • 01 mei 2014 - 31 maart 2015 'Het Hart van Grind' op de Brunssumerheide
  Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide van de Brunssumerheide komen bezoekers van 1 mei 2014 t/m 31 maart 2015 bijzondere steenformaties tegen. Deze kunstwerken nemen hen mee naar de verborgen natuur van de stenen.

  Beeldend kunstenaar Adri Verhoeven realiseerde 11 kunstwerken in de natuur. Samen met Natuurmonumenten, de Vereniging van Geologen, de Sterrenwacht Limburg, Consortium Grensmaas, geoloog/fotograaf Dirk Wiersma en filmmaker Rob Vogelsang neemt hij u graag mee om de diepste lagen van het steentje bloot te leggen. 

  Voor een deel kunt u die ontdekkingstocht op www.hethartvangrind.nl maken. Op deze website is te zien hoe breed de fascinatie voor de steen verbreid is. Dichters willen de steen kennen, in heel verschillende culturen wordt de steen op een voetstuk geplaatst en de wetenschap ontdekt onze eigen wortels in de steen. Om de 'intimiteit met het bestaan' aan den lijve te ervaren zult u oog in oog moeten komen staan met het ontblote hart van de steen. 

  Startpunt van de wandeling is het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Schaapskooiweg 99 in Heerlen. Hier is een gratis routekaart beschikbaar. Alle praktische informatie en een mogelijkheid om de routekaart te downloaden staan ook op www.hethartvangrind.nl.
   
  Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg. 
 • 02 december 2014 - 01 maart 2015 Foto expo 'Nieuwe Oogst' met werk van geslaagden Masterclass Verhalende Fotografie o.l.v. John Lambrichts
  In 2013 organiseerde het Huis voor de Kunsten Limburg een masterclass verhalende fotografie voor gevorderde vrijetijdsfotografen. De opdracht was om op persoonlijke wijze een verhaal te vertellen en hierbij niet louter registrerend te fotograferen, maar vooral een duidelijk sfeerbeeld op te roepen. De masterclass stond onder leiding van John Lambrichts. Vijf van de elf deelnemende Limburgse fotografen slaagden voor de masterclass. Hun winnende series zijn van 2 december 2014 t/m 1 maart 2015 te zien in Centre Céramique (Avenue Céramique 50) in Maastricht. Zondag 30 november a.s. om 14.30 uur wordt de tentoonstelling geopend. Radiomaker en kunstenaar Tejo Verstappen zal de fotografen interviewen en de Oekraïense bajanspeler Volodymyr Kurylenko zal een optreden verzorgen. De expo is gratis te bezoeken.

  Eén van de series die in de expo Nieuwe Oogst te zien is, is de serie ‘OVERBRUGGEN’ van Johan Horst (Budel,1965). Het betreft een kleurenfotoreportage over de aanleg van de brug in natuurgebied de Weerter- en Budelerbergen, het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen beleidsmakers en uitvoerders. Dieren reizen daar nu ongestoord tussen verschillende leefgebieden. Een andere serie die te zien is, is ‘COLLAR – Fifty Shades of Reality’ van Joep Keij (Bergen op Zoom, 1978). Joep Keij volgde drie koppels tijdens een speelweekend dat in het teken stond van Bondage & Discipline (BD), Dominance & Submission (DS) en Sadism & Masochism (SM). Of, zoals de fotograaf het zelf verwoordt: “In de slipstream van de populariteit van Vijftig Tinten Grijs stapte ik een verborgen wereld binnen. Ik verwachtte een omgeving vol Jambersachtige stereotypen, maar vond een kleurrijke wereld met duizenden tinten en nuances.” Susan Leurs (Heerlen, 1966) maakte in het kader van de masterclass de serie ‘IN DE SCHADUW VAN STEMMEN’, een fotodocument over haar broer Erik, die elke dag opnieuw een gevecht levert om niet te hoeven luisteren naar de stemmen die zich opdringen in zijn hoofd. Frans Smets (Venlo, 1953) volgde voor zijn serie ‘ZORG & VRIENDSCHAP- leven met een spasme’ Renée, een ondernemende en avontuurlijke jonge vrouw die door een spasme beperkt wordt in haar bewegingsvrijheid. De manier waarop Renée omgaat met haar beperking heeft diepe indruk op de fotograaf gemaakt. Vooral dat heeft hij in zijn foto’s willen weergeven. Diana Putters (Spaubeek, 1971) koos voor een bijna ‘filmische droom’ van een meisje in een verlaten huis. Wordt ze achtervolgd door een man met hoed of is het slechts verbeelding? Ook haar serie ‘[ON-SCHULDIG]’ is te zien tijdens de foto expo Nieuwe Oogst.

  In het kader van de fototentoonstelling geeft masterclassdocent John Lambrichts op zaterdag 17 januari 2015 om 14.30 uur een rondleiding door de tentoonstelling (€ 5,- per persoon / € 4,- voor bibliotheekleden). Zondag 25 januari van 14.00 tot 16.30 uur vinden portfoliobesprekingen plaats. Belangstellende fotografen kunnen hun foto’s laten beoordelen door John Lambrichts, George Meijers en Nico Bastens (€ 7,- per persoon / € 6,- voor bibliotheekleden). Dezelfde jury die ook de geslaagden selecteerde voor de tentoonstelling Nieuwe Oogst. Meer informatie over deze activiteiten en aanmelden kan via www.centreceramique.nl. Kijk voor meer informatie over de masterclass verhalende fotografie op www.hklimburg.nl/film&fotografie (cursussen & workshops).

  Openingstijden Centre Céramique
  maandag gesloten
  dinsdag 09.00-21.00 uur
  woensdag/donderdag/ vrijdag 09.00-18.00 uur
  zaterdag/zondag 13.00-17.00 uur Lees meer
 • 21 december 2014 - 08 februari 2015 LEF! - Jong muziektalent van LBM krijgt podium in nieuwe serie op L1 TV
  De regionale omroep L1 begint zondag 21 december met de nieuwe serie LEF! De liefde voor (klassieke) muziek en jonge talenten uit de wereld van harmonie en fanfare staan centraal in deze reeks. In iedere uitzending is een winnaar te gast uit de jaarlijkse Finale Jonge Solisten van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM). 

  De serie is op zondag te zien op L1 TV om 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 en 17.00 uur. Alle afleveringen komen ook op L1.nl/LEF. Begin volgend jaar verschijnt op deze pagina ook een ‘paspoort’ met video- en geluidsopnames van de jonge LBM-solisten die meedoen aan de tv-serie. De LBM-solisten hebben afgelopen voorjaar meegedaan aan de voorrondes voor de Finale Jonge Solisten. Ze hebben hier zeer goed gescoord en verdienden daarmee een plekje in de tv-serie.

  LEF!, een co-productie van L1 met Omroep Venlo, is opgenomen in de foyer van Theater De Maaspoort in Venlo. Presentator/bariton Sef Thissen praat met de jongeren én met doorgewinterde artiesten over hun passie. In de eerste aflevering is zangeres Ellen ten Damme te gast en de 12-jarige Tristan Diederen.

  LBM en Jonge Solisten
  In Limburg zijn zo’n 285 muziekgezelschappen actief, bestaande uit harmonieën, fanfares en brassbands. De LBM treedt binnen de provincie Limburg op als belangenbehartiger van deze muziekgezelschappen. De LBM organiseert ook jaarlijks de Finale Jonge Solisten. De jonge solisten die in LEF! optreden zijn Janne Niese (12 jaar), Loes Geelen (20), Annet Schmeitz (14), Camiel Lemmens (15), Sven Smeets (18), Karin van Rens (17), Tristan Diederen (12) en Carmen Huppertz (15).

  Regionaal en nationaal bekende artiesten sluiten iedere aflevering van LEF! af met een gastoptreden, waarbij ze kiezen voor een klassiek nummer. Ook de jonge LBM-solist speelt mee in de begeleiding, naast muzikanten van philharmonie zuidnederland. Venlonaar Sef Thissen, bekend van Viva Classic Live, ontvangt naast Ellen ten Damme nog zeven andere bekende artiesten: Bert van den Bergh (uitzending 28 december), Suzan Seegers (4 januari), Gé Reinders (11 januari), Lange Frans (18 januari),  Beppie Kraft (25 januari), Jack Vinders (1 februari) en Jaap Reesema (X-factor, 8 februari).

  Sef Thissen en Susanne Hardick
  De Venlose bariton Sef Thissen maakte pas vijf jaar gelden de keuze voor een carrière in de klassieke muziek. Inmiddels heeft hij vele podia mogen betreden en met diverse grote orkesten en dirigenten gewerkt. Zijn grootste succes is het door hem zelf bedachte en geproduceerde Viva Classic Live. Deze grote buitenconcerten in Venlo, waarin Thissen diverse nationale en internationale gastsolisten uitnodigt, zijn ook te zien op de regionale zender L1.

  Achter de vleugel in LEF! zit iedere week concertpianiste Susanne Hardick. Zij  is een excellente allround musicus: soliste, kamermusicus, liedbegeleider, gediplomeerd pedagoge en muziekwetenschaper. Susanne Hardick is ook vaste solist tijdens de Viva Classic Live concerten.

  philharmonie zuidnederland
  De philharmonie zuidnederland - ontstaan uit een fusie tussen het Limburgs Symfonie Orkest en Het Brabants Orkest - werkt ook mee aan de nieuwe tv-serie op L1. In LEF! zijn ensembles uit het orkest te horen zijn. Zij begeleiden de jonge en doorgewinterde artiesten. Kunst- en cultuureducatie vindt het orkest van groot belang.
  LEF! is een project van meerdere partijen en in samenwerking met de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen tot stand gekomen. Meer informatie over de serie op L1.nl/LEF.
   
  Dit project is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van het Huis voor de Kunsten Limburg.
 • 02 januari 2015 - 04 februari 2015 Poëzieparcours 'Met zingen is de liefde begonnen'
  Voor de negende keer organiseert Maastricht Boekenstad een poëtische route door de stad. Onder het motto 'Een wandeling door Maastricht, van gedicht tot gedicht' kunt u vijf weken lang een Poëzieparcours volgen langs Centre Céramique, een aantal boekhandels, antiquariaten en winkels.

  Als opmaat naar de Gedichtendag/Poëzieweek (29 januari t/m 4 februari 2015) laten de boekhandelaren, als kenners bij uitstek, een bekend gedicht in de etalage zien. In aansluiting bij het landelijke thema 'Met zingen is de liefde begonnen' heeft de selectie de liefde als onderwerp. Niemand beter dan een dichter weet de complexiteit van de liefde te bezingen: teder of vol passie, prille vlinders of reeds vertrouwde warmte, dromerige vreugde of hartverscheurend liefdesverdriet, beschreven door alle eeuwen heen! U komt o.a. gedichten tegen van Kira Wuck, Herman de Coninck, Hagar Peeters, Pierre Kemp, Hans van de Waarsenburg en Tim Gladdines.

  Van de wandeling wordt via de deelnemers vanaf 2 januari een boekenlegger met de route verspreid. Het startpunt is bij voorkeur Centre Céramique, hier kan de wandelaar de gratis boekenlegger bij de klantenservice ophalen.

  Deelnemers: Centre Céramique, Annex Coffeelovers, De Verwondering, Librairie Stille, Ruyters & De Koning Wijn en Antiek in Wiek, Galerie Amarna, De Bijenkorf, Drukkunstmuseum, De Boekenwurm, Thiessen Wijnverkoopers, Marres, Boekhandel Dominicanen, Lampada, De Tribune en de Universiteitsbibliotheek.

  Lees meer
 • 24 januari 2015 - 31 januari 2015 Nationale Kampioenschappen SMP

  Het NK Marching & Music Contest vindt plaats op zaterdag 24 januari in Sporthal De Slagen, De Gaard 2, 5140 AW Waalwijk (0416 36 90 20). Klik hier voor het programma NK Marching & Music Contest.

  Het NK Concertwedstrijden Slagwerk Ensembles (voorheen Podiumwedstrijden), vindt plaats op zaterdag 31 januari in Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk, Weiersstraat 1, 9401 ET Assen. Klik hier voor het programma NK Concertwedstrijden Slagwerk Ensembles.

 • 25 januari 2015 - 29 maart 2015 Gé Reinders presenteert 'Winteraovendgast'
  Na het succes van Zomeraovendgast neemt gastheer Gé Reinders ook de winter voor zijn rekening. En wel op de laatste zondagen van januari, februari en maart. Als eerste wintergast wordt op zondag 25 januari Limburgs dirigent en klarinettist Jan Cober verwelkomd. 

  Aan de hand van o.a. jeugdfoto’s, muziek- en filmfragmenten, literaire passages en lievelingsgerechten maakt Gé een reis met de gast door verleden en heden. Tussen de talkshow en de film in serveert ECI Cultuurfabriek een speciaal menu, door Jan Cober samengesteld. Na de voorstelling wordt de verzoekfilm van Jan getoond. Het is mogelijk te reserveren voor elk van deze drie aparte onderdelen, maar ook voor een combinatiedeal van maaltijd, talkshow én film. 

  Gé: "Toen ECI Cultuurfabriek me hier voor de zomer voor uitnodigde heb ik moeten nagaan of ik dit wel durfde. Vervolgens zocht ik naar een goede formule. Het doel is om in de intieme theaterzaal de gast beter te leren kennen, liefst in een fijn gesprek. Ik ben geen journalist en ook niet op zoek naar primeurs. Daarom heb ik, in overleg met de gasten en ECI Cultuurfabriek, bewust ervoor gekozen om Limburgs te praten. Ik hoop hierdoor een huiskamergevoel te creëren, waardoor het makkelijker is bij je gevoel uit te komen." 

  Jan Cober
  Jan Cober is afkomstig uit een bijzonder muzikale familie uit het witte stadje Thorn. Hij was klarinettist in de Koninklijke Harmonie van Thorn. Zijn studies deed hij in de vakken orkestdirectie en klarinet aan het Conservatorium Maastricht en rondde beide studies met een Prix d'Excellence af. Hij was vanaf 1972 tot 1977 eerste klarinettist bij het Nederlandse omroeporkest en vanaf 1977 soloklarinettist bij het Residentie Orkest in Den Haag. Bij de befaamde dirigenten Willem van Otterloo en Ferdinand Leitner voltooide hij zijn vakbekwaamheid als dirigent. Bij de NOS cursus voor dirigenten onder leiding van Neeme Järvi behoorde hij tot de finalisten. Sinds 1976 is hij verbonden als docent en later als professor voor klarinet en orkestdirectie aan het Brabants Conservatorium te Tilburg, het Conservatorium Maastricht en aan het Utrechts Conservatorium. Verder is hij verbonden aan het Europees opleidingsinstituut voor dirigenten in het Italiaanse Trente.

  Als gastdirigent leidde hij meerdere concerten bij vrijwel alle Nederlandse Symfonie-orkesten (Limburgs Symfonie Orkest, Residentie Orkest, Frysk Orkest, Overijssels Philharmonisch Orkest, Noordhollands Philharmonisch Orkest, diverse NOS orkesten en in 1983 het debuut bij het Amsterdams Philharmonisch Orkest) en het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen. Hij was verschillende malen gastdirigent in Berlijn, Sydney, Boston, Ostrava en in het Spaanse Valencia. Als dirigent van het harmonieorkest van de Europese Gemeenschap was hij onder andere in Portugal. In Nederland dirigeerde hij naast de harmonieorkesten van het Brabants Conservatorium te Tilburg en het Conservatorium Maastricht ook het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest en verder de amateur harmonieorkesten Harmonie St. Pancratius Nulland in Kerkrade van 1970 tot 1972, het Harmonieorkest Concordia Treebeek (Heerlen) van 1990 tot 1993, Harmonie St. Lucia Neeritter, de Koninklijke Harmonie Sophia's Vereeniging te Loon op Zand van 1980 tot 1993, Harmonieorkest L'Union Heythuysen te Heythuysen 1971 tot 1980 en 1993 tot 1995, de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile (1880) te Eijsden (vanaf 1995) en de Koninklijke Harmonie van Thorn van 1984 tot 2004. In 2009 werd hij met de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile (1880) te Eijsden tijdens het Wereld Muziek Concours te Kerkrade wereldkampioen in de concertafdeling van de sectie harmonie. Gastdirigent is hij verder van het symfonisch blaasorkest van het Zwitserse Leger, de Banda Sinfonica Municipal de Madrid en sinds augustus 2002 is hij chefdirigent van het Rundfunk Blasorchester te Leipzig. Ook is hij vanaf die tijd artistiek leider van de Bläserakademie Sachsen in Leipzig. 

  De prijs voor Winteraovendgast is € 15,- (incl. pauzedrankje). De prijs voor Winteraovendgast met na afloop de film 'As it is in Heaven' is € 19,50 (incl. pauzedrankje). Tussen de talkshow en de film zal er een diner zijn. De kosten bedragen € 25,-. Jan Cober’s menu bestaat uit vooraf een carpaccio, als hoofdgerecht een verse pasta met vis en als nagerecht een overheerlijke tiramisu. 

  De aanvang voor de talkshow is om 15.30 uur, het diner vangt aan om 17.30 uur en de film start om 19.00 uur.

  Kaarten zijn te koop via www.ecicultuurfabriek.nl of aan de receptie van ECI Cultuurfabriek. 

  Op zondag 22 februari schuift de nieuwe burgemeester van Roermond Rianne Donders aan tafel bij Gé Reinders. Op zondag 29 maart is Margo Reuten van twee sterren restaurant Da Vinci in Maasbracht te gast.
 • 29 januari 2015 - 12 februari 2015 Toneelgroep Maastricht brengt 'Kamer en de Man' van Eric de Volder
  Vanaf 29 januari speelt Toneelgroep Maastricht de toneelvoorstelling Kamer en de Man. Het is een hartverscheurend maar tegelijkertijd hartverwarmend verhaal over een man die terugdenkt aan zijn eerste ontmoeting met zijn grote liefde. De Vlaamse schrijver Eric De Volder schreef dit verhaal in een poëtische kunsttaal, die wordt behouden in het toneelstuk.

  Onder de naam TgM Lab biedt Toneelgroep Maastricht de komende jaren net afgestudeerde theatertalenten een prominente plek in het gezelschap. De focus ligt daarbij op ‘spelende makers’. Stijn Vervoort (Toneelschool Amsterdam) en Eva Heijnen (Toneelschool Arnhem) zijn de eerste talenten die in het TgM Lab stappen. Samen met de ervaren Vlaamse theatermaker Koen De Sutter maken zij een eigen versie van Eric De Volders Kamer en de Man.

  ik zie ze vliegen
  wat?
  de vlinders in mijn buik
  g’hebt vlinders in uwen buik zegt ze? ik ook!
  zij ook!

  Kamer en de Man (1994), een tekst van de in 2010 overleden Belgische theatermaker Eric De Volder, is een ritmisch kunstwerk waar klanken vrij spel krijgen en de logica los gelaten wordt.

  ik heb u eens een brief gestuurd zegt ze
  een brief!? Wanneer!?
  maar ik heb hem nooit verstuurd
  wat stond er in? zoetje? wat stond er in?
  ge zoudt hier beter van tijd tot tijd eventjes zijn
  mijn zoetje toch!? had mij die dan toch opgestuurd

   
  Theater de Bordenhal
  Plein 1992, nr. 15  Maastricht
   
  do. 29 en vr. 30 januari 2015  try-outs
  za. 31 januari première
  wo. 4  t/m zo. 8 februari
  di. 10 t/m do. 12 februari
  Alle voorstellingen worden Engels boventiteld/ Dutch spoken, English surtitled
   
  aanvang 20.00 uur
  op zondag 16.00 uur
  reserveren 043-3503050
  kassa@toneelgroepmaastricht.nl
  Lees meer
 • 29 januari 2015 - 04 februari 2015 Week van de Poëzie voor 390 leerlingen in Landgraaf
  Waarvan krijg jij vlinders in je buik? Voor welke mensen, dieren of dingen voel jij liefde? Als een dichter de liefde bezingt, dan krijg je poëzie. Dat is ook het thema van de Week van de Poëzie van 29 januari tot en met 4 februari: ‘Met zingen is de liefde begonnen’.

  In deze week is rondom de disciplines poëzie, beeldende kunst en cultureel erfgoed een projectweek opgezet op Basisschool de Carrousel en Basisschool de Speurneus te Landgraaf. Dichter Tim Gladdines en dichter Quirien van Halen verzorgen workshops gericht op taal en poëzie aan de bovenbouw klassen van deze twee scholen. Bij de groepen 3,4 en 5 komt dichter- schrijver Erik van Os een bezoek brengen aan alle klassen.

  Cultuurcoach Ghislaine Lebens zorgt voor een beeldende verwerking van de zelfgeschreven gedichten van de leerlingen. In een lokaal, omgetoverd tot atelier, zullen workshops gegeven worden aan alle klassen waarbij de zelfgemaakte gedichten in beeldende kunst worden verbeeld. Zo komen een groot aantal liefdesbrieven, lippen van papier mache en eigen gemaakte praatwolkjes met handgeschreven poëzie tot stand.

  Daarna komt er een eindexpositie in deze scholen waarin de resultaten getoond worden in de aula en op de ramen. Er worden enkele zelfgemaakte gedichten uitgekozen worden voor een expositie in de bibliotheek in Landgraaf.

  Dit project op deze twee scholen wordt mede mogelijk gemaakt door: Stichting Poëziefestival Landgraaf, bibliotheek Landgraaf en de Vrije Akademie ZOM. 
 • 30 januari 2015 - 06 maart 2015 Nieuwe voorstelling 'Ós Limburg' door Toneelhuis LFA

  Wat maakt Limburg nou ‘Limburg’? De nieuwste voorstelling Ós Limburg van Toneelhuis LFA gaat over alle tegenstellingen en vooroordelen, alle waarheden en onwaarheden, over de schoonheid en het verdriet van de Limburgse mens.

  De voorstelling wordt gespeeld door dialectsprekende amateurspelers uit alle windstreken van Limburg. Dit gelegenheidsgezelschap neemt het publiek mee op een zoektocht naar wat ons verbindt en wat ons onderscheidt. Een voorstelling door Limburgers, over Limburg en voor het Limburgse toneelminnende publiek. Kortom: een theatraal kijkje in de spiegel! Maak dit uitdagende avontuur vanaf eind januari mee in de kleine theaters in Limburg.

  Regie: Marnix Mulder
  Regie-assistentie: Joyce Stultiens
  Spelers: Leon Nelissen, Marlies Harings, Sonja Bouten, Mieke Bartsch-Peeters, Suzanne van Kempen, Hanneke van Horen, Geerte Schmitz, Lizet Scheers, Juul Stokbroekx, Ann Philipsen, Gerda Schattorje, Lizette Egas, Ton Frissen, René Thijssen en,Wilhelmien Knapen

  Voorstellingen
  - 30 en 31 januari: Theater Karroessel Geleen, 20.00 uur
  - 1 februari: Theater Karroessel Geleen, 14.30 uur
  - 6 en 7 februari: Pesthuyspodium Maastricht, 20.00 uur
  - 21 februari: Theater de Garage Venlo, 20.15 uur
  - 6 maart: Theater Landgraaf Landgraaf, 20.00 uur
  - 13 maart: De Bombardon Heythuysen, 20.00 uur

  Voor kaartverkoop kunt u terecht bij de desbetreffende theaters.
   

  Lees meer
 • 31 januari 2015 - 01 februari 2015 Danstalent On The Move
  'Danstalent on the Move' is een open workshopweekend met aansluitend de voorstelling 'Danstalent on the Move'.

  In de workshops maak je kennis met docenten uit Limburg en de docenten en studenten van Codarts Rotterdam en de professionele dansers van Project Sally Maastricht. Van Urban tot salsa en van moderne tot klassieke dans.  (leeftijd 11+)
  Data workshops: 31 jan. en 1 feb. 2015 van 10:00-15:00 uur
  Locatie: AINSI, Lage Kanaaldijk 112-113, Maastricht
  Kosten: 25,- per persoon voor 2 dagen! met gratis voorstellingskaartje.

  Danstalent on the Move - de voorstelling
  Dansers van regionale dansscholen bieden samen met Codarts Rotterdam een zeer gevarieerd programma. De 3e jaars studenten van Codarts ‘Uitvoerende Dans’ dansen nieuw en bestaand werk van o.a. Konstantin Keykhel, Stephen Shropshire, Marina Mascarell en Lóránd Zachár.
  Datum voorstelling: 1 februari, 16:00 uur
  Locatie: AINSI, Maastricht
  Kaarten excl. workshops: € 10,- per persoon
  Reserveren: http://www.sodl.nl/index.php/activiteiten

  Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Theater aan het Vrijthof, Provincie Limburg, Stichting Ondersteuning Danstalent Limburg, Codarts, Project Sally Maastricht en Huis voor de Kunsten Limburg. Lees meer
 • 11 april 2015 - 19 april 2015 Sounds of Liberty
  In het kader van ’70 jaar vrede’ organiseren het Venray’s Mannenkoor, Koninklijk Tilburgs Mannenkoor Sint Caecilia en Philips Harmonieorkest op 11, 18 en 19 april drie indrukwekkende vredesconcerten geïnspireerd op het thema vrede.

  De concerten vinden achtereenvolgens plaats in Overloon, Eindhoven en Tilburg. Dit gebeurt onder de toepasselijke naam Sounds of Liberty. De programmering van de drie concerten zal in grote lijnen hetzelfde zijn, maar iedere vereniging geeft daarbinnen een eigen accent aan de viering.

  Het Venray’s Mannenkoor, Nederlands Kampioen van de A-koren, bijt op 11 april het spits af in deze concertcyclus met een concert in Overloon, een van de dorpen waar in september 1944 zwaar gevochten is. Als gevolg van deze Slag om Overloon werd het grotendeels verwoeste Venray op 17 en 18 oktober 1944 bevrijd door de Engelse en Amerikaanse troepen. Het concert in Overloon, op zaterdag 11 april, aanvang 20.00 uur, is het eerste van de drie concerten in deze reeks. Het wordt een groots, feestelijk  concert, in de toepasselijke en unieke omgeving in het oorlogsmuseum te Overloon, Te midden van de tastbare herinneringen aan de periode 40 - 45 kunt u genieten van de muzikale samenwerking van twee topkoren en de beroemde Philips Harmonie.

  Beide koren staan onder de bekwame en bezielende leiding van dirigent Anton Kropivšek. De Philips Harmonie wordt gedirigeerd door Matty Cilissen.
 • 17 april 2015 - 26 april 2015 Opéra Comique Maastricht - La Gran Esperanza

  Een Spaanse primeur voor Opéra Comique Maastricht met een nieuw scenario en een veelkleurig muzikaal programma gebaseerd op de Zarzuela, een Spaans operagenre.

  Een grote familie van rondtrekkende artiesten en crew strandt aan de grens. Zij mogen niet verder, omdat er paspoorten niet in orde zijn. Een beambte van Handhaving brengt hen naar de grootste, leegstaande, beschikbare ruimte, waar zij kunnen vertoeven tot de documenten wel in orde zijn. Echter, de regisseur laat de verveling binnen de groep niet toeslaan;  het Spaanse Zarzuela programma, dat zij binnenkort opvoeren, zal geoefend worden!  Er zijn echter nogal wat hobbels te nemen... Een nieuw, hilarisch en romantisch verhaal over wachten, verwachten en in verwachting zijn.

  De oorsprong van de Zarzuela
  In 1627 geeft Philip IV de opdracht tot het bouwen van een jachtpaleis; het Koninklijk Paleis El Pardo in Madrid, tegenwoordig bekend als het Paleis van de Zarzuela. Hier werd namelijk in 1657 de allereerste uitvoering gebracht van een nieuwe komedie “El Laurel de Apolo” van Pedro Calderón de la Barca met muziek van Juan de Hidalgo. Deze komedie staat symbool voor de geboorte van een nieuw musical genre, dat bekend wordt als de Zarzuela, vanwege de vele zarzas oftewel bramen, die in de omgeving groeien.

  Directie: Txemi Etxebarria
  Regie: Tamara Jongerden
  Vormgeving en styling: Eva Jongen
  Solisten: Rauf Berman - Konstantin, Veronika Juhasz - Encarnita, Katarzyna Wilk - Prizzi
  Actrices: Gina Mingels - Angel, beambte bij Handhaving, Irma van Hoof - haar assistent en notulist
  Dans: Martine Haesen, Flamenco

  Data:
  - 17 en 18 april om 20.15 uur
  - 19 april matinée om 14.00 uur
  - 25 april om 20.15 uur
  - 26 april matinée om 14.00 uur
  Locatie: De Bordenhal, Plein 1992 15, 6221 JP Maastricht
  Entree: € 25,-
   

  Lees meer
 • actueel

 • 28 januari 2015 13:00 - 15:00samenwerkings project Lezing: Woordenschatverwerving in het dialect en het Nederlands, versterkt het elkaar of juist niet?
  Sinds februari 2014 zijn Leonie Cornips en Kirsten van den Heuij bezig met een onderzoek naar de cognitieve voordelen van meertaligheid bij tweetalige kinderen die naast het Nederlands ook een Limburgs dialect verwerven. Hebben deze Nederlands-Limburgs…
  Sinds februari 2014 zijn Leonie Cornips en Kirsten van den Heuij bezig met een onderzoek naar de cognitieve voordelen van meertaligheid bij tweetalige kinderen die naast het Nederlands ook een Limburgs dialect verwerven. Hebben deze Nederlands-Limburgs sprekende kinderen een cognitief voordeel van hun meertaligheid?
   
  Op woensdag 28 januari 2015 zullen Kirsten van den Heuij, Ryanne Francot, Meie Otten & Leonie Cornips de voorlopige bevindingen van hun onderzoek presenteren aan de Raod veur ’t Limburgs. Zij zullen spreken over de variatie en complexiteit van woordenschatontwikkeling in het dialect in Limburg, gesproken door 4 t/m 9 jarigen anno 2014. Heb je interesse om deze lezing bij te wonen, dan ben je van harte welkom! Meld je a.u.b. wel vantevoren aan via rcorstjens@hklimburg.nl
   
  Wanneer: woensdag 28-1-2015
  Waar: Huis voor de Kunsten, Kapellerlaan 36, Roermond
  Tijd: 13.00 uur 

  Het onderzoek sluit aan bij het VIDI-onderzoek Cognitive Development in Emerging Bilingualism (CoDEmBi) van Elma Blom van de Universiteit Utrecht. In haar onderzoek wil zij cognitieve ontwikkelingen bij meertalige kinderen in kaart brengen en de diagnostisering van taalproblemen bij meertalige kinderen verbeteren. Turks-, Marokkaans- en Fries/Nederlandssprekende kinderen behoorden al tot de onderzoeksgroep. Leonie Cornips heeft hier nu dialectsprekende kinderen uit Limburg aan toegevoegd. De subsidiegevers voor het Maastrichtse/Meertens onderzoeksproject zijn: SWOL (UM), Letteren & Kunst (UM), Taalcultuur in Limburg (UM), VIDI-grant Elma Blom (UU),Theoretische Taalwetenschap (UvA), Meertens Instituut en Raod veur ’t Limburgs.
 • 29 januari 2015 13:30 - 16:15 Samen met Jet van Aalst van gedicht tot gedicht in Maastricht
  Op Gedichtendag, 29 januari 2015 - de start van de Poëzieweek, kunt u onder deskundige en enthousiaste leiding van neerlandica Jet van Aalst het Poëzieparcours volgen. Zij voert u langs 15 etalages vol met liefdesgedichten, in een winters…
  Op Gedichtendag, 29 januari 2015 - de start van de Poëzieweek, kunt u onder deskundige en enthousiaste leiding van neerlandica Jet van Aalst het Poëzieparcours volgen. Zij voert u langs 15 etalages vol met liefdesgedichten, in een winters Maastricht met enkele stops onderweg. De route heeft dit jaar 'Met zingen is de liefde begonnen' als leidraad.

  Maak gebruik van deze amoureuze aanbieding en schrijf u in bij de klantenservice van Centre Céramique!

  Startpunt: Centre Céramique, Maastricht
  Deelname: € 5,- (incl. reader met de gedichten)
  Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00

  Lees meer
 • 29 januari 2015 16:00 - 17:30 Poëziewandeling in Venlo
  In het kader van de nationale Week van de Poëzie organiseert Koops Boeken op donderdagmiddag 29 januari een poëziewandeling door het centrum van Venlo.

  De start is om 16 uur bij Boekhandel Koops. De wandeling wordt geleid door een enthousiaste…
  In het kader van de nationale Week van de Poëzie organiseert Koops Boeken op donderdagmiddag 29 januari een poëziewandeling door het centrum van Venlo.

  De start is om 16 uur bij Boekhandel Koops. De wandeling wordt geleid door een enthousiaste stadsgids en voert langs verschillende plekken in de Venlose binnenstad waar aandacht wordt besteed aan poëzie in de openbare ruimte. De Belgische dichter Marc Tritsmans ontvangt de wandelaars op het Venlose station waar onlangs een gedicht van hem geplaatst is. Na enkele verrassingen onderweg eindigt de wandeling weer bij Boekhandel Koops. Hier krijgen de wandelaars een kop koffie of thee, en draagt de in Venlo geboren auteur Paul Sterk poëzie voor in combinatie met muziek. Dit alles duurt tot ongeveer 17.30.

  De wandeling is gratis, maar in verband met een beperkt aantal plaatsen is het wenselijk u van te voren op te geven bij Koops Boeken (T 077-3510900 ; E info@koopsboeken.nl).
 • 29 januari 2015 19:30 - 21:00 Gedichtendag bij BiblioNu in Horst
  Op Gedichtendag, 29 januari, wordt het poëzieproject voor derdejaars leerlingen van Dendron afgesloten. Organisatie is in handen van Dendron College en BiblioNu Horst. Een 17-tal jongeren zal zijn/haar gedicht voordragen. Een jury onder leiding…
  Op Gedichtendag, 29 januari, wordt het poëzieproject voor derdejaars leerlingen van Dendron afgesloten. Organisatie is in handen van Dendron College en BiblioNu Horst. Een 17-tal jongeren zal zijn/haar gedicht voordragen. Een jury onder leiding van zanger/tekstdichter Marco Roelofs beoordeelt de voorgedragen poëzie. Het programma wordt afgewisseld door voordrachten van Marco Roelofs en muzikale intermezzo’s van leerlingen. 
   
  Te bewonderen is een poëtische feestelijke tentoonstelling, gemaakt door Dendronleerlingen.
  Gratis toegang voor iedereen. Aanvang: 19.30 uur. Adres: Librije 60, Horst.
   
  Lokatie: Bibliotheek BiblioNu Librije 60
  Organisator: Dendron College i.s.m. BiblioNu
  Contactpersoon: Ria van Brederode
  Telefoonnummer: 077 3982339
  Lees meer
 • 29 januari 2015 20:00 - 00:00 DichtSlamRap 2015
  De twaalfde DichtSlamRap staat gepland in Boxtel op donderdag 29 januari 2015. De jurywinnaar van deze woordenstrijd verdient 150 euro en kwalificeert zich voor de halve finale van het NK poetryslam.

  DichtSlamRap herbergt al jaren een mix…

  De twaalfde DichtSlamRap staat gepland in Boxtel op donderdag 29 januari 2015. De jurywinnaar van deze woordenstrijd verdient 150 euro en kwalificeert zich voor de halve finale van het NK poetryslam.

  DichtSlamRap herbergt al jaren een mix van dichters, slammers en een enkele rapper. Vooral de combinatie van veelbelovend jong talent en geroutineerde dichters maakt van elke editie weer een feest.

  Wil je zelf meedoen aan de DichtSlamRap? Schrijf je dan in vóór 1 december 2014. Stuur twee nog niet gepubliceerde gedichten samen met een kort CV naar marcel.linssen@planet.nl. Een jury bestaande uit ACG Vianen, Roel Weerheijm en Marcel Linssen beoordeelt de inzendingen en selecteert aan de hand daarvan de deelnemers voor de finale donderdagavond 29 januari 2015 of voor de pre-finale, zondagmiddag 11 januari 2015. Door deelname aan de pre-finale kan nog een deelnemer doordringen tot die finale. 
  De veertig beste inzendingen komen terecht in de gelegenheidsbundel die jaarlijks gepubliceerd wordt tijdens DichtSlamRap.
  In elf jaar DichtSlamRap hebben zo’n honderdtwintig dichters en poetryslammers plus enkele rappers in de finale van de DichtSlamRap gestaan. Winnaars tot nu toe: ACG Vianen, Karlijn Groet, Sieger Baljon, Arnoud Rigter, Lotte Asveld, Jee Kast, Pom Wolff, Philip Meersman, Benne van der Velde, Lotte Dodion en Loren Brouwers.

  Informatie
  Marcel Linssen, DichtSlamRap Boxtel
  06-24127686
  mail: marcel.linssen@planet.nl
   

  Lees meer
 • 29 januari 2015 22:00 - 01:00 Nijmeegse Gedichtennacht
  Na enkele jaren is de geruchtmakende Nijmeegse Gedichtennacht eindelijk terug. De literaire organisaties Onbederf’lijk Vers, Op Ruwe Planken en Wintertuin presenteren donderdagavond 29 januari een programma vol gedichten, muziek, spoken word…
  Na enkele jaren is de geruchtmakende Nijmeegse Gedichtennacht eindelijk terug. De literaire organisaties Onbederf’lijk Vers, Op Ruwe Planken en Wintertuin presenteren donderdagavond 29 januari een programma vol gedichten, muziek, spoken word en poetry slam. Met optredens van Micha HamelDennis GaensMarte de JongLoren BrouwersJelmer van Lenteren, MC Discipline en Fenna & Boo. Voor de gelegenheid wordt de liefde, thema van de Poëzieweek, uitgevochten in een ‘Battle of the Roses’: een unieke poetry slam tussen Johan Roos en Roos Vlogman. De presentatie van deze avond is in handen van Arts en Lentes.
  29 januari – 22:00 uur (deuren open 21:00 uur) – eindfeest vanaf 01:00 uur – Merleyn – entree: €5 (eindfeest gratis)Lees meer
 • 30 januari 2015 15:00 - 17:00 SchrijversPodium Valkenburg
  Op vrijdag 30 januari 2015 van 15 tot 17 uur vindt een eerste bijeenkomst van het 'SchrijversPodium Valkenburg' plaats in 'De Stationnerie' in het voormalig stationsgebouw van Valkenburg. Dit wordt georganiseerd door Cultuurcafé D'n Dwingel. …
  Op vrijdag 30 januari 2015 van 15 tot 17 uur vindt een eerste bijeenkomst van het 'SchrijversPodium Valkenburg' plaats in 'De Stationnerie' in het voormalig stationsgebouw van Valkenburg. Dit wordt georganiseerd door Cultuurcafé D'n Dwingel. 

  'SchrijversPodium Valkenburg' wil een open podium zijn voor iedereen die zijn originele gedichten, verhalen of mogelijk zelfs romans en dichtbundels wil voordragen, voorlezen of presenteren. De producten kunnen in het Nederlands zijn geschreven of in een Limburgs dialect. De organisatie heeft met haar periodieke bijeenkomsten (in principe elke laatste vrijdag van de maand behalve in december en in de zomermaanden) geen zwaarwichtige literaire salon voor ogen, maar een informele ontmoetingsplek voor mensen met een gemeenschappelijke liefde voor het geschreven woord.
   
  Indien u ervoor voelt om in deze eerste bijeenkomst met uw bijdrage het spits af te bijten, dan wordt u vriendelijk verzocht om dit uiterlijk een week van tevoren (dus deze keer uiterlijk 23 januari 2015) met een e-mail aan Frans Kraan kenbaar te maken (kraanhaagen@hotmail.com). Hierbij dient u aan te geven of het gaat om een of meer gedichten, dan wel een kort verhaal (lengte in aantal woorden of pagina’s aangeven a.u.b.), zodat de organisatie binnen de beschikbare tijd voor een evenwichtig programma kan zorgen. Vermeld ook de titel(s), uw naam en telefoonnumer.

  U betaalt geen entree; alleen uw eventuele consumptie(s) tijdens de pauze.
 • 30 januari 2015 20:00 - 22:00 Finale NK Poetry Slam 2015
  Vrijdag 30 januari, tijdens de landelijke Poëzieweek, strijden de beste poetry slammers in TivoliVredenburg om de titel Slampion 2015, de Gouden Vink-trofee en 1000 euro. Met metaforen, beelden, taalspel en bovenal hun uitzonderlijke voordrachtskunst…

  Vrijdag 30 januari, tijdens de landelijke Poëzieweek, strijden de beste poetry slammers in TivoliVredenburg om de titel Slampion 2015, de Gouden Vink-trofee en 1000 euro. Met metaforen, beelden, taalspel en bovenal hun uitzonderlijke voordrachtskunst moeten ze jou en de jury ervan overtuigen dat ze de beste poëzieperformer van Nederland zijn.

  Slamkampioenen ELLEN DECKWITZ en DAAN DOESBORGH zwaaien deze avond met de presentatorenscepter. 

  DJ DANIËL ZUUR verzorgt zoals vanouds de beats tussen de poëziebedrijven door.

  Performer-dichter JOKE VAN LEEUWEN en schrijver van het Poëziegeschenk 2015 ILJA LEONARD PFEIJFFER vellen samen met nog een derde jurylid strenge doch rechtvaardige oordelen over de finalisten.

  Op woensdag 14 januari nemen alle regionale slamkampioenen het tegen elkaar op tijdens de halve finales. Stem op je favoriete dichter en bepaal wie je terugziet tijdens de finale op 30 januari!

  Locatie: Tivolivredenburg, Utrecht
  Entree: 11,00 (CJP 8,50)

  Lees meer
 • 30 januari 2015 20:15 - 22:15 Poëzieworkshop in Valkenburg
  In het kader van de Poëzieweek 2015 lanceert Cultuurcafé D’n Dwingel uit Valkenburg op vrijdag 30 januari 2015 een tweetal activiteiten, waaronder een Poëzieworkshop. Bestuurslid Frans Kraan van Cultuurcafé D’n Dwingel verzorgt een workshop…
  In het kader van de Poëzieweek 2015 lanceert Cultuurcafé D’n Dwingel uit Valkenburg op vrijdag 30 januari 2015 een tweetal activiteiten, waaronder een Poëzieworkshop. Bestuurslid Frans Kraan van Cultuurcafé D’n Dwingel verzorgt een workshop over het schrijven van poëzie. Hij houdt een lezing over het lezen en begrijpen van gedichten onder het motto “Lees maar, er staat niet wat er staat”. Dit motto is ontleend aan de dichter Martinus Nijhoff en heeft betrekking op de specifieke manier waarop je in poëtische teksten moet proberen door te dringen (zgn. close reading). Aansluitend krijgen de deelnemers aan de workshop zelf ook een leesopdracht. De resultaten daarvan worden na de pauze besproken.
   
  De workshop wordt gehouden in de Openbare Bibliotheek aan het Berkelplein in Valkenburg. De toegang bedraagt € 7,50 inclusief een consumptie tijdens de pauze. Aanmelding vooraf is gewenst: aan de balie van de Openbare Bibliotheek, telefonisch 043-6012063 of per mail: valkenburg@heuvellandbibliotheken.nl
 • 31 januari 2015 20:00 - 00:00 OerRoep Arnhem
  In de Poëzieweek presenteren studenten van Wintertuins opleiding Creative Writing aan ArtEZ het programma Oerroep: een totaalervaring met publiek, dichters, dansers, zangers en performers. Als één familie delen deze kunstenaars op zaterdag…
  In de Poëzieweek presenteren studenten van Wintertuins opleiding Creative Writing aan ArtEZ het programma Oerroep: een totaalervaring met publiek, dichters, dansers, zangers en performers. Als één familie delen deze kunstenaars op zaterdag 31 januari het podium van Theater aan de Rijn. Met onder meer dichter Dennis Gaens, singer-songwriter Boy Cornelissen, spoken word-artiest Luuk Wojcik en danseres Elodie Schillemans.

  Kaarten:
  Normaal: €7,50
  Student: €5,00Lees meer
 • februari
 • 01 februari 2015 11:00 - 12:30 Voordracht Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog
  Op zondagmorgen 1 februari komt de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog voordragen en signeren in Boekhandel Hijman & Ongerijmd in Arnhem. Antjie Krog is in Nederland voor de Poëzieweek en ter gelegenheid van het verschijnen van haar nieuwe…
  Op zondagmorgen 1 februari komt de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog voordragen en signeren in Boekhandel Hijman & Ongerijmd in Arnhem. Antjie Krog is in Nederland voor de Poëzieweek en ter gelegenheid van het verschijnen van haar nieuwe bundel Medeweten

  Tijdens Poetry International op 31 januari in Rotterdam, is Antjie Krog een van de hoofdgasten. Maar eerst brengt zij een kort bezoek aan  Arnhem. De bijeenkomst is van 11.00 uur tot 12.30 uur en wordt geleid door Frank Tazelaar (directeur Literair Productiehuis Wintertuin en hoofd opleiding Creative Writing, Artez).Lees meer
 • 01 februari 2015 14:30 - 16:15samenwerkings project Poëzie aan de Maas met Kira Wuck en Young Poets
  Ter ere van de Gedichtendag/Poëzieweek vindt op 1 februari een literaire, muzikale bijeenkomst plaats met als hoofdgast Kira Wuck, de winnaar van de Jo Peters PoëziePrijs 2014. Zij ontving de prijs voor haar zinderende debuut 'Finse meisjes'.…
  Ter ere van de Gedichtendag/Poëzieweek vindt op 1 februari een literaire, muzikale bijeenkomst plaats met als hoofdgast Kira Wuck, de winnaar van de Jo Peters PoëziePrijs 2014. Zij ontving de prijs voor haar zinderende debuut 'Finse meisjes'. Als Young Poets treden op Michelle Bracke, Merlijn Huntjens en Luuk Wojcik (i.s.m. Letterkundig Centrum Limburg). De vocale omlijsting is in handen van leerlingen van Kumulus o.l.v. Rick Debie. De middag staat onder leiding van neerlandica Mirthe Smeets, zij zal de dichters voorstellen en kort interviewen.

  Info over de dichters:
  Kira Wuck (1978) is half Fins, half Indonesisch en groeide op in Amsterdam. Ze won in 2011 het Nederlands kampioenschap Poetryslam en maakte veel indruk op vele festivals. Zij debuteerde in 2012 met de bundel 'Finse meisjes', die zeer lovend werd ontvangen. Remco Campert spreekt van "bijzondere poëzie vol onverwachte beelden".
  Michelle Bracke (Heerlen, 1983) en Merlijn Huntjens (Heerlen, 1991) schrijven en publiceren poëzie en zijn regelmatig te vinden op poetry slams en andere podia. Daarnaast hebben ze een stimulerende rol voor jong talent in de redactie van Ochtendlicht, literair tijdschrift door Limburgse jongeren. Op 'Poëzie aan de Maas' treden zij op met hun gezamenlijke voorstelling 'Flat': een reis in taal, muziek en beeld door obscure uithoeken van het menselijk brein.
  Luuk Wojcik (1993) is ook actief als performer op vele podia. Hij werd eerste in de categorie taal van de Limburgse Kunstbende in 2012, en daarna tweede in de landelijke finale. Luuk studeert inmiddels Creative writing aan ArtEZ Hogeschool in Arnhem.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: € 5,- / € 4,- voor bibliotheekleden (korting alleen tijdens voorverkoop), incl. koffie/thee

  De organisatie is in handen van Maastricht Boekenstad i.s.m. Centre Céramique. Met boekverkoop.

  Lees meer
 • 01 februari 2015 15:11 - 17:11 Carnavalsconcert Fanfare St.Cecilia Ubachsberg & Jack Vinders/Clara Zoerbier
  Nu de feestdagen voorbij zijn, mag het carnavalsseizoen losbarsten. Hier en daar wappert al een vroege rood-geel-groene vlag en de eerste ‘sietzonge’ staan in de startblokken.

  Ook Neerlands hoogst gelegen dorp bereidt zich voor op het…
  Nu de feestdagen voorbij zijn, mag het carnavalsseizoen losbarsten. Hier en daar wappert al een vroege rood-geel-groene vlag en de eerste ‘sietzonge’ staan in de startblokken.

  Ook Neerlands hoogst gelegen dorp bereidt zich voor op het narrenfeest. In de aanloop daar naartoe organiseert Fanfare St. Cecilia Ubachsberg een kolderiek carnavalsconcert.

  Clara Zoerbier - de niet al te preutse zus van de bekende Kerkraadse zanger Jack Vinders - speelt een hoofdrol in het programma en ze zal er alles aan doen om publiek en muzikanten schuddebuikend van de stoel te laten kukelen. En, geloof het of niet, dát ‘goede voornemen’ voor 2015 gaat vast en zeker wél slagen!

  Datum: 1 februari
  Tijd: 15.11 uur 
  Locatie: Fanfarezaal De Auw Sjoeël, Oude Schoolstraat 33, Ubachsberg
  Entree: vrije gave
 • 04 februari 2015 15:00 - 16:30 Poëzieworkshop voor kinderen met stadsdichter Jaap Robben
  Tijdens de landelijke Poëzie week organiseert Bibliotheek Kerkrade een workshop gedichten schrijven voor kinderen vanaf 8 t/m 12 jr. Door niemand minder dan de stadsdichter Jaap Robben.

  Hij schrijft sinds 2000 gedichten en korte verhalen…

  Tijdens de landelijke Poëzie week organiseert Bibliotheek Kerkrade een workshop gedichten schrijven voor kinderen vanaf 8 t/m 12 jr. Door niemand minder dan de stadsdichter Jaap Robben.

  Hij schrijft sinds 2000 gedichten en korte verhalen voor zowel kinderen als volwassenen en publiceerde voor kinderen de bundels; Zullen we een bos beginnen?- 2008 (Shortlist Gouden Uil voor jeugdliteratuur 2009) en Als iemand ooit mijn botjes vindt – 2012 (Vlag en Wimpel 2013) . Jaap Robben treedt op door heel Nederland. Naast schrijver en dichter is hij theatermaker.

  De auteur heeft een eigen website: www.jaaprobben.nl

  Voor iedere deelnemer is er een kleine verrassing. Gratis, wel even aanmelden via tel. 045 - 545 24 08 of info@bibliotheek-kerkrade.nl

  Lees meer
 • 04 februari 2015 21:15 - 00:00 Gedichtenbal - afsluiter van de poëzieweek
  Op woensdag 4 februari sluiten Ilja Leonard Pfeijffer en Dichter des Vaderlands Anne Vegter de Poëzieweek 2015 feestelijk af in Stadsschouwburg Amsterdam. In ‘Met zingen is de liefde begonnen’ presenteren zij favoriete dichters als Mustafa…
  Op woensdag 4 februari sluiten Ilja Leonard Pfeijffer en Dichter des Vaderlands Anne Vegter de Poëzieweek 2015 feestelijk af in Stadsschouwburg Amsterdam. In ‘Met zingen is de liefde begonnen’ presenteren zij favoriete dichters als Mustafa Stitou, Els Moors, Peter Verhelst, Saskia de Jong, Tonnus Oosterhoff, Erik-Jan Harmens en Neeltje Maria Min in een poëzieparade over de liefde.

  Aansluitend is er FEEST in de hele Stadsschouwburg. Het radioprogramma 'Met het oog op morgen' zendt die avond live uit vanaf het bal en praat o.a. met de kersverse winnaar van de Turing Gedichtenwedstrijd, die voorafgaand aan het bal bekend is gemaakt.
      Het Gedichtenbal in de Stadsschouwburg Amsterdam begint om 21.15 uur en duurt tot middernacht.
  Datum: woensdag 4 februari 2015.
  Een kaartje kost: € 8,50.

  Het wordt een swingend en spetterend bal: Mis het niet!
  Je kunt nu kaarten reserveren via de website van de Stadsschouwburg Amsterdam.
  Koop je kaarten via deze website 
   
  Kaarten winnen voor het Gedichtenbal?
  VondelCS gaat op zoek naar het beste gedicht. Je kunt van 5 tot en met 23 januari 2015 een gedicht inzenden en o.a. 2 toegangskaarten voor het Gedichtenbal winnen. Je gedicht maakt kans om geëxposeerd of voorgelezen te worden op de radio!
  Lees meer op www.vondelcs.nl.
   

  Lees meer
 • 05 februari 2015 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - 'Met zingen is de liefde begonnen' door leden van de VLAM
  Op 5 februari presenteren leden van de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM) hun favoriete liefdesgedichten in aansluiting op het landelijke thema van de 3e Poëzieweek (29 januari t/m 4 februari).

  Liefde is een veelgebruikte…
  Op 5 februari presenteren leden van de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM) hun favoriete liefdesgedichten in aansluiting op het landelijke thema van de 3e Poëzieweek (29 januari t/m 4 februari).

  Liefde is een veelgebruikte inspiratiebron voor dichters door de eeuwen heen! Niemand beter dan een dichter kan de complexiteit van de liefde bezingen: teder of vol passie, prille vlinders of reeds vertrouwde warmte, dromerige vreugde of hartverscheurend liefdesverdriet. Allemaal beschrijven zij de roerselen van het hart in lange volzinnen of in puntige aforismen.

  Laat u als 'naproefje' van de Poëzieweek verrassen door deze amoureuze selectie over liefde in goede én slechte tijden.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis 

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).

  Lees meer
 • 05 februari 2015 20:00 - 22:30 Talkshow met cartoonist Ruben L. Oppenheimer
  In aanloop naar de Maastricht Antiquarian Book & Print Fair 2015 in maart organiseert de MABP op donderdag 5 februari om 20.00 uur in het Pesthuyspodium een talkshow met als wintergast: cartoonist Ruben L. Oppenheimer. Wat zijn de passies,…
  In aanloop naar de Maastricht Antiquarian Book & Print Fair 2015 in maart organiseert de MABP op donderdag 5 februari om 20.00 uur in het Pesthuyspodium een talkshow met als wintergast: cartoonist Ruben L. Oppenheimer. Wat zijn de passies, inspiraties en irritaties van deze man? Interview door schrijver en journalist Paul van der Steen.

  Locatie: Pesthuyspodium, Vijfkoppen 1, Maastricht
  Entree: € 10,-
  Reserveren: www.pesthuyspodium.nl
   
  Lees meer
 • 07 februari 2015 20:00 - 21:30 Dansvoorstelling 'Listig' van PIUM in Cultuurhuis Heerlen
  Een afrekening met een turbulent liefdesleven. Wat volgt? Negen monologen die moeten dienen als scheidslijn tussen het verleden en de toekomst. Een waterval aan woorden als breekijzer. Monologen die de weg van toen naar straks plaveien. Woorden…
  Een afrekening met een turbulent liefdesleven. Wat volgt? Negen monologen die moeten dienen als scheidslijn tussen het verleden en de toekomst. Een waterval aan woorden als breekijzer. Monologen die de weg van toen naar straks plaveien. Woorden in hun veelvoud als dringende noodzakelijkheid. En toch... , wat is nu de kern van elke monoloog? Uitgedrukt in slechts een kernwoord, een dans, een lied, een uitdrukking...
   
  LISTIG is de nieuwe voorstelling van productiegroep PIUM, geïnspireerd op het boek ‘Monologen’ van journalist/tekstschrijver Leontien Wegman. Een boek waarin wordt afgerekend met een turbulent liefdesleven. PIUM, onder leiding van de Venlose choreograaf Grace Bellel, onderzocht aan de hand van het boek nauwgezet datgene wat dan zo voelbaar is. Zocht uit wat de kern was van elke monoloog. Slaagde erin de waterval aan teksten uit te drukken in een kernwoord, dans, lied of een uitdrukking... Het resultaat: een unieke samensmelting van dans, taal en live muziek, op een indringende en soms ontroerende wijze gebracht.
   
  Bewogen, Levendig, Onstuimig, Onrustig, Roerig, Stormachtig, Veelbewogen, Volatiel en Woelig
   
  Het voorprogamma is een samenwerking met lokale dansscholen. Choreografieën voorprogramma worden verzorgd door:
  - Christina Cuijpers (SCHUNCK* Dans, Heerlen - Klassiek volwassenen)
  - Stephanie Rijpkema (SCHUNCK* Dans, Heerlen - Modern duet)
   
  Datum: 7 februari
  Tijd: 20.00 uur
  Locatie: Cultuurhuis Heerlen
  Entree: € 7,50

  Kaarten zijn verkrijgbaar via www.cultuurhuisheerlen.nl.
 • 08 februari 2015 13:00 - 17:00eigen project Masterclass Schrijven voor jong Limburgs taaltalent
  Gratis schrijfworkshops door Yoshi Breen (Sunday Sun), Emma Curvers en Daan Doesborgh  
   
  Op zondag 8 februari 2015 van 13.00 tot 17.00 uur organiseren Kunstbende Limburg, het Letterkundig Centrum Limburg en het Huis voor de Kunsten Limburg…
  Gratis schrijfworkshops door Yoshi Breen (Sunday Sun), Emma Curvers en Daan Doesborgh  
   
  Op zondag 8 februari 2015 van 13.00 tot 17.00 uur organiseren Kunstbende Limburg, het Letterkundig Centrum Limburg en het Huis voor de Kunsten Limburg een Masterclass Schrijven in poppodium Nieuwe Nor in Heerlen. Jongeren van 12 t/m 18 jaar kunnen die middag gratis een workshop volgen in het schrijven van poëzie, proza en songteksten onder begeleiding van de masters Yoshi Breen (songwriting), Emma Curvers (proza) en Daan Doesborgh (poëzie). Zij geven schrijftips en jongeren krijgen de kans om te experimenteren met schrijftechnieken om tot een goede songtekst, verhaal of gedicht te komen. Inschrijven kan tot 5 februari via www.kunstbendelimburg.nl/workshops.
   
  De Masterclass Schrijven is een leuke en laagdrempelige manier voor jongeren om hun schrijftalent aan te scherpen. Het maakt niet uit of je nu veel of weinig ervaring hebt. Wie wil kan zich erna ook aanmelden om deel te nemen aan de regiofinale van Kunstbende Limburg op zondag 29 maart 2015 in de Stadsschouwburg Sittard-Geleen. Dit is echter zeker niet verplicht! Als je je aanmeldt voor de regiofinale kun je na afloop van de Masterclass Schrijven nog een keer per e-mail coaching krijgen van een van de drie masters. Allemaal bedoeld om tot een geweldige podiumpresentatie te komen!
   
  De masters
  Yoshi Breen is de zanger, toetsenist en gitarist van popband Sunday Sun. Daarnaast geeft hij onder andere les aan de Rockacademie in Tilburg en de Herman Brood Academie in Utrecht.  Emma Curvers (1985) groeide op in Zuid-Limburg, studeerde af als filosofe en is hoofdredacteur van filmplatform Cineville. Ze publiceerde in de Volkskrant en schrijft columns voor CJP Magazine. In 2014 verscheen haar debuutroman Iedereen kan schilderen. Daan Doesborgh (Steyl, 1988) is dichter en boekwetenschapper. In 2010 verscheen zijn bundel De Venus Suikerspin en won hij het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Hij verzorgde talloze optredens, onder andere op Lowlands, en geeft regelmatig lezingen en workshops over poëzie.
   
  Programma
  13.00-15.00 uur: masterclasses poëzie en proza schrijven
  15.00-17.00 uur: masterclass songteksten schrijven
   
  Van 13.00-17.00 uur organiseert Kunstbende ook een open podium in de Nieuwe Nor. Dit is bedoeld voor jongeren tussen de 13 en 19 jaar die graag willen optreden op een professioneel podium. Van muzikant tot danser tot dichter, alles kan en alles mag! Inschrijven kan via www.kunstbendelimburg.nl/nieuwenor.
   
  Locatie
  Poppodium Nieuwe Nor
  Pancratiusstraat 30
  6411 KC Heerlen
   
  Kunstbende
  Kunstbende is dé landelijke wedstrijd voor jong en creatief talent. Jongeren kunnen deelnemen in acht categorieën: Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal en Theater. Dit jaar is het thema ‘Feest’. 
 • 10 februari 2015 18:00 - 00:00 StuKaFest! Eindhoven
  Op 10 februari 2015 zullen 13 studentenkamers omgetoverd worden tot minipodia met muziek, dans, theater, cabaret, literatuur, film en kleinkunst. Er zijn drie rondes van een half uur waardoor je van verschillende acts in verschillende kamers…
  Op 10 februari 2015 zullen 13 studentenkamers omgetoverd worden tot minipodia met muziek, dans, theater, cabaret, literatuur, film en kleinkunst. Er zijn drie rondes van een half uur waardoor je van verschillende acts in verschillende kamers kunt genieten. Na de laatste ronde is er een spetterend eindfeest voor alle bezoekers, artiesten en gastheren en -vrouwen. Lees meer
 • 13 februari 2015 10:00 - 16:00 Schrijfworkshop 'Verhaal schrijven: de Ik-figuur'
  De workshop 'Verhaal Schrijven: de Ik-figuur' staat in het teken van het vertellen in de ik-vorm. Hoe zet je de ik-figuur in als vertellende hoofdpersoon of als vertellende bijfiguur?

  De ik-verteller kan vertellen wat hij meemaakt als belevende…

  De workshop 'Verhaal Schrijven: de Ik-figuur' staat in het teken van het vertellen in de ik-vorm. Hoe zet je de ik-figuur in als vertellende hoofdpersoon of als vertellende bijfiguur?

  De ik-verteller kan vertellen wat hij meemaakt als belevende ik of hij kan als vertellende ik terugkijken op wat hij heeft meegemaakt. Vaak is het zo dat de verhaalschrijver beide ikken met elkaar combineert. Door middel van prikkelende schrijfopdrachten met onverwachte wendingen onderzoeken we de mogelijkheden en beperkingen van de ik-vorm in fictie. Een ik-verteller hoeft allerminst een autobiografische verteller te zijn. Wel is hij subjectief en kan dingen verborgen houden of juist onthullen. Tast je de ik-verteller schrijvend af te dan ga je zien wat je ermee kunt. Je leert hem in te zetten als observator, als 'onbetrouwbare verteller' of als hoofdpersoon, dicht op de huid van de actie, die verandert onder invloed van de gebeurtenissen.

  Datum: 13 februari
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, 5991 PB,  Baarlo
  Kosten: € 75,- (incl. lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof

  Ga voor meer informatie en om je in te schrijven naar www.hetschrijflab.nl.

 • 21 februari 2015 13:00 - 22:15samenwerkings project Masterclass en concert Theodora Geraets Trio
  Op 21 februari organiseert het Landgraafs Symfonieorkest (LASO) een gratis groepsles en concert door het internationaal beroemde Theodora Geraets Trio: Theodora Geraets - hoofdvakdocente viool Conservatorium Den Haag, Mathias de Oliveira Pinto…
  Op 21 februari organiseert het Landgraafs Symfonieorkest (LASO) een gratis groepsles en concert door het internationaal beroemde Theodora Geraets Trio: Theodora Geraets - hoofdvakdocente viool Conservatorium Den Haag, Mathias de Oliveira Pinto - professor cello Musikhochschule Münster en Berlijn, Zvi Carmeli - professor altviool en kamermuziek Jerusalem Academy for Music and Dance.

  Masterclass
  Tijd: 13.00-16.00 uur
  Locatie: De Brandpoort, Hoogstraat 191, 6373 HS Landgraaf
  Entree: gratis

  Concert
  Tijd: 22.00-22.15 uur
  Locatie: De Brandpoort, Hoogstraat 191, 6373 HS Landgraaf
  Entree: vrije gave

  Aanmelden kan via dwapeeters@home.nl. Aanmeldingen worden geregistreerd op volgorde van binnenkomst en vol = vol.

  Lees meer
 • 22 februari 2015 15:00 - 17:00 Literaire talkshow 'Autoloze zondag'
  Op 22 februari is het weer zover: Autoloze zondag! De prikkelende literaire talkshow heeft voor de gelegenheid een feestneus opgezet, want er wordt carnaval gevierd. Voor de carnavalseditie ontvangen Hanneke Hendrix en Jaap Robben niemand minder…
  Op 22 februari is het weer zover: Autoloze zondag! De prikkelende literaire talkshow heeft voor de gelegenheid een feestneus opgezet, want er wordt carnaval gevierd. Voor de carnavalseditie ontvangen Hanneke Hendrix en Jaap Robben niemand minder dan schrijver Jan van Mersbergen (Naar de overkant van de nacht), Limburgse streekmuzikant en dichter Frans Pollux én agentschapschrijver Gerjon Gijsbers. De huisband is Claustrofonie, en de entree slechts €5,-.Lees meer
 • 28 februari 2015 00:00 - 00:00 V/N Champions Trophy
  Op 28 februari vindt voor de derde keer de V/N Champions Trophy plaats. Tijdens dit internationale kampioenschap der lage landen, zullen de beste majorette/twirlers van Vlamo België en de KNMO de strijd tegen elkaar aanbinden. De Champions…

  Op 28 februari vindt voor de derde keer de V/N Champions Trophy plaats. Tijdens dit internationale kampioenschap der lage landen, zullen de beste majorette/twirlers van Vlamo België en de KNMO de strijd tegen elkaar aanbinden. De Champions Trophy 2015 vindt plaats in Sporthal Dommelhof, Toekomstlaan 5, 3910 Neerpelt-België.

  Selectie Nederlandse equipe op NK majorette in Waalwijk
  De selectie voor de Nederlandse equipe vindt plaats op het NK majorette in Waalwijk. Voor de onderdelen solo, duo, ensemble, team sectie A en Accessories geldt dat per leeftijdscategorie vanaf jeugd 2 de top 3 wordt afgevaardigd (kijkende vanaf de topklasse). Voor groepen geldt dat de kampioen Nederland gaat vertegenwoordigen (ook weer kijkende vanaf het hoogste niveau).

  Heeft u vragen over de V/N Champions Trophy 2015, dan kunt u contact opnemen met Louise Wiersema via elsiepee@casema.nl.
   

  Lees meer
 • maart
 • 01 maart 2015 10:00 - 16:00samenwerkings project Coachingsdag Dans voor Kunstbende-deelnemers
  Op zondag 1 maart 2015 organiseert Kunstbende Limburg in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg speciaal voor de Kunstbende-deelnemers in de categorie DANS een coachingsdag. Elke act (individueel of in een groep) krijgt 45 minuten…
  Op zondag 1 maart 2015 organiseert Kunstbende Limburg in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg speciaal voor de Kunstbende-deelnemers in de categorie DANS een coachingsdag. Elke act (individueel of in een groep) krijgt 45 minuten persoonlijke aandacht van een coach om de laatste puntjes op de “i” te zetten! De coaches geven je feedback over jouw eigen dans, je krijgt tips om je performance bij te schaven en wellicht wel nieuwe inspiratie om onderdelen van de dans helemaal anders te doen. Ze gaan je in ieder geval helemaal klaarstomen voor de Regiofinale van Kunstbende Limburg.
   
  Zondag 1 maart 2015, 10:00 tot 16:00 uur
  Locatie: n.n.b.
  Deelname = Gratis (enige voorwaarde hiervoor is dat je deelneemt aan de wedstrijd van Kunstbende)!
   
  Regiofinale Kunstbende Limburg
  De categorie DANS is één van de meest populaire categorieën binnen de Kunstbende wedstrijd. Deelnemers uit heel Limburg treden individueel of in groepsverband op tijdens de Limburgse finale op zondag 29 maart 2015 in de grote zaal van de Stadsschouwburg Sittard-Geleen. Een professionele die bepaalt wie er doorgaat naar de landelijk finale van Kunstbende in de Melkweg Amsterdam.
   
  Doe mee aan Kunstbende, maak kans op vele vette prijzen zoals workshops en een coachingstraject, optredens, kaartjes voor Pinkpop en nog veel meer! Daarnaast kun je meedoen aan deze gratis workshop.

  Inschrijven kan hier.
 • 01 maart 2015 13:30 - 18:00eigen project Eenakterfestival Brokstukken
  Toneelhuis LFA organiseert samen met ECI Cultuurfabriek de zesde editie van een bijzonder en uniek theaterevenement: Eenakterfestival Brokstukken! Maar liefst 14 Limburgse toneelverenigingen uit alle windstreken van Limburg brengen tijdens deze…

  Toneelhuis LFA organiseert samen met ECI Cultuurfabriek de zesde editie van een bijzonder en uniek theaterevenement: Eenakterfestival Brokstukken! Maar liefst 14 Limburgse toneelverenigingen uit alle windstreken van Limburg brengen tijdens deze editie een eenakter op de planken. 

  Eenakterfestival Brokstukken laat jaarlijks de grote verscheidenheid en de kwaliteit van het Limburgse amateurtoneel zien. Toneelgroepen presenteren een speciaal voor deze gelegenheid ingestudeerde eenakter ofwel korte passages uit toneelvoorstellingen van het nieuwe seizoen. Van kluchtige komedies tot tranentrekkende tragedies; alles kan en mag op de planken gebracht worden tijdens het festival. 

  Tijdens dit toneelfestival kan de bezoeker zijn eigen route door het festival bepalen. Tevens vindt er de monologenwedstrijd ‘In je Eentje’ tijdens dit festival plaats. Het publiek is de jury en bepaalt welke monoloog de publieksprijs t.w.v. € 150,- wint.  Het Eenakterfestival Brokstukken biedt de theaterliefhebber een verrassend, verscheiden en mooi beeld van het amateurtheater in Limburg. Zorg dat u erbij bent!

  Datum: 1 maart
  Tijd: 13.30-18.00 uur
  Locatie: ECI Cultuurfabriek, Roermond
  Entree: tickets (€ 10,- voorverkoop / € 12,- dagkassa) kunnen worden besteld worden bij de kassa van ECI Cultuurfabriek

  Deelnemers Eenakterfestival 2015.

  De programmering van het Eenakterfestival Brokstukken 2015 wordt in januari 2015 bekend gemaakt.
   

  Lees meer
 • 01 maart 2015 16:00 - 17:30 Bevrijdingsconcert 'Samen vrij'
  Op 1 maart verzorgt Vocaal Ensemble Silhouet, i.s.m. Strijps Mannenkoor, in Roermond het Bevrijdingsconcert ‘Samen vrij’.

  Dirigent: Wilko Brouwers en Hans Heykers 
  Datum en aanvangstijd: 1 maart 2015, 16.00 uur…
  Op 1 maart verzorgt Vocaal Ensemble Silhouet, i.s.m. Strijps Mannenkoor, in Roermond het Bevrijdingsconcert ‘Samen vrij’.

  Dirigent: Wilko Brouwers en Hans Heykers 
  Datum en aanvangstijd: 1 maart 2015, 16.00 uur
  Locatie: Munsterkerk, Munsterstraat, 6041 EG Roermond 
  Entree: Voorverkoop € 10,- / kassa € 12,50

  Programma 
  - Dona Nobis Pacem, Pēteris Vasks
  - Lux Aeterna - O Nata Lux - Veni Sancte Spiritus, Morten Lauridsen
  - Michael 's Day, Wilko Brouwers
   
  Lees meer
 • 02 maart 2015 19:00 - 20:30samenwerkings project Workshop Hubbard Street 2 tijdens Schrit_tmacher
  In het kader van het schrit_tmacher Festival organiseert Parkstad Limburg Theaters in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg ieder jaar dansworkshops voor amateurdansers en dansdocenten. Dit jaar is dat een workshop moderne dans voor…
  In het kader van het schrit_tmacher Festival organiseert Parkstad Limburg Theaters in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg ieder jaar dansworkshops voor amateurdansers en dansdocenten. Dit jaar is dat een workshop moderne dans voor amateurdanserds gebaseerd op repertoire uit de voorstelling van het zeer geronmmeerde dansgezelschap Hubbard Street 2 (USA).  
   
  De workshop is voor zowel beginners als gevorderden, enige danservaring is vereist. Reserveren kan via de website van Parkstad Limburg Theaters: www.parkstadlimburgtheaters.nl. (klik op 2 maart in de agenda).
   
  Maandag 2 maart 2015
  Tijd: 19.00-20.30 uur
  Locatie: Parkstad Limburg Theaters Burg. van Grunsvenplein, Heerlen
  Kosten: € 15,- per persoon
  Deelnemers aan de workshop kunnen voor € 25,- (1e rang) de voorstelling van Hubbard Street 2 op dinsdag 3 maart, 20.00 uur in Theater Heerlen bijwonen. Bel +31(0)45-5716607 of aan de kassa van Theater Heerlen.
   
  Vragen? Neem dan contact op met Grace Bellel, consulent dans Huis voor de Kunsten Limburg, via gbellel@hklimburg.nl.
   
  Kijk voor het volledige programma van het schrit_tmacherfestival in Aken en Heerlen op www.parkstadlimburgtheaters.nl en www.schrittmacherfestival.nl
 • 05 maart 2015 12:30 - 13:30 25 jaar Letters bij de lunch - Lou Spronck over Emile Seipgens en Ad Kolle over Fernando Pessoa
  Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van VLAM én het programma Letters bij de lunch, vindt er op 5 maart een speciale editie plaats. We vieren dit heuglijke feit met twee sprekers die het vaakst te gast geweest zijn in de afgelopen jaren.…
  Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van VLAM én het programma Letters bij de lunch, vindt er op 5 maart een speciale editie plaats. We vieren dit heuglijke feit met twee sprekers die het vaakst te gast geweest zijn in de afgelopen jaren. Zij geven twee boeiende lezingen over een schrijver van dichtbij en een van ver weg. 

  De neerlandicus Lou Spronck verzorgt een korte inleiding over de Roermondse auteur Emile Seipgens (1837-1896), die vooral bekend werd door zijn komieke opera Schinderhannes (ook in onze tijd nog geregeld opgevoerd) en de novelle De kapelaan van Bardelo (wiens priesterschap schipbreuk leidt als de twijfel toeslaat). In zijn schetsen en verhalen, die getuigen van een scherp en kritisch waarnemingsvermogen, is de invloed van het naturalisme duidelijk merkbaar. Enkel maar amusant is de luchtige vertelling uit de bundel Een wilde-rozenkrans, die zo begint: ‘Loverum is een tamelijk groot, lang dorp, dat uit een enkele rij huizen bestaat, die zich langs de Maas uitstrekt.’ Is dat niet Sint-Pieter? Seipgens beschrijft ‘Hoe er van Maaszicht een kloosterke werd’ en wat daarna voor de inwoners van Loverum volgde aan voor- en tegenspoed. 
   
  De neerlandicus Ad Kolle neemt de beroemde Portugese schrijver Pessoa voor zijn rekening. Fernando Pessoa (1888-1935) geboren te Lissabon geldt als de belangrijkste Portugese dichter van de twintigste eeuw. Zijn oeuvre bevat gedichten van door hem geschapen schrijverspersoonlijkheden' die allen een poëtische afsplitsing vormen, heteroniemen, van Pessoa's eigenlijke zelf. Ieder van hen heeft een eigen karakter en een eigen stijl. De bekendste zijn Alvaro de Campos, Ricardo Reis en Alberto  Caeiro. Wat T.S. Eliot, Rainer Maria Rilke en Paul Valéry voor respectievelijk de Engelse, Duitse en Franse literatuur van hun tijd waren, is Pessoa voor de Portugese. Een summiere kennismaking met zijn leven en werk aan de hand van enkele van zijn gedichten (vertaling August Willemsen) beoogt een indruk te geven van zijn wonderlijk dichterschap en Ad Kolles bewondering ervoor.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)

   
   
   
  Lees meer
 • 07 maart 2015 20:00 - 00:00 Nijmeegs Boekenfeest
  Nijmeegs Boekenfeest draait door met Dimitri Verhulst, Jelle Brandt Corstius & Maxim Hartman
  Op zaterdagavond 7 maart wordt Concertgebouw De Vereeniging tijdens het Nijmeegs Boekenfeest weer overgenomen door lezers, schrijvers, dichters, muzikanten,…

  Nijmeegs Boekenfeest draait door met Dimitri Verhulst, Jelle Brandt Corstius & Maxim Hartman
  Op zaterdagavond 7 maart wordt Concertgebouw De Vereeniging tijdens het Nijmeegs Boekenfeest weer overgenomen door lezers, schrijvers, dichters, muzikanten, dj’s en wetenschappers. Met gasten als Dimitri Verhulst, Jelle Brandt Corstius, Maxim Hartman, Tjitske Jansen, K. Schippers, Maartje Wortel en Jannah Loontjens wordt het Boekenweekthema ‘waanzin’ op alle mogelijke manieren uitgediept.

  Het Boekenweekthema van 2015 is ‘Waanzin’. In de literatuur is de waanzin nooit ver weg. Veel fascinerende hoofdpersonen wijken af van de norm. Dit gebeurt in alle gradaties: van een tic tot complete gekte. De lezer wordt vaak in die waanzin meegesleurd. En dan is er nog de poëzie, die vaak laat zien hoe waanzinnig taal kan zijn. In deze avond komt het Boekenweekthema op allerlei manieren aan bod. Schrijvers, dichters, journalisten, tekenaars, muzikanten, filosofen, acteurs, quizmasters, tattooëerders en dj’s drijven je tot complete waanzin. Daarmee belooft het een feest van de gekken en de dwazen te worden.Lees meer
 • 08 maart 2015 11:00 - 12:45 Boekenweek 2015 met Herman Brusselmans en Bram Bakker
  De Boekenweek in Maastricht opent met een ontmoeting met Vlaamse auteur Herman Brusselmans en de psychiater Bram Bakker. Aan de hand van het thema 'Te gek voor woorden - Waanzin in de letteren' gaan de heren met elkaar in gesprek o.l.v. Tim…
  De Boekenweek in Maastricht opent met een ontmoeting met Vlaamse auteur Herman Brusselmans en de psychiater Bram Bakker. Aan de hand van het thema 'Te gek voor woorden - Waanzin in de letteren' gaan de heren met elkaar in gesprek o.l.v. Tim Gladdines. Dit belooft een heftige ochtend te worden! Na de lezing is er voldoende ruimte om vragen te stellen. Met boekverkoop en signeersessie.

  Herman Brusselmans (1957) studeerde Germaanse filologie in Gent, waarna hij in een bibliotheek van een ministerie in Brussel ging werken. Over deze tijd in zijn leven gaat zijn doorbraakroman De man die werk vond uit 1985. De hoofdpersoon, de zonderlinge bibliothecaris Louis Tinner, slijt zijn werkdagen met drinken en fantaseren over het koffiemeisje. Dit boek vormde het begin van een reeks van meer dan 60 boeken, met drank, seks en verveling als terugkerende thema’s. Zijn bekendheid heeft Brusselmans, buiten zijn boeken, te danken aan zijn verschijning in de media. Hij is vaak te zien in talkshows en discussieprogramma en staat (net als in zijn boeken) vaak garant voor provocerende uitspraken. Brusselmans wordt zowel verguisd als verafgood.

  Bram Bakker (1963) studeerde geneeskunde en psychiatrie en promoveerde op de behandeling van paniekstoornissen. Is op verschillende plekken werkzaam geweest als psychiater en medisch directeur en mede-oprichter van het instituut Mind&Health waar men werkt volgens een integraal vitaliteitconcept om te komen tot een betere leefstijl. Verder is Bram actief als columnist en schrijver van negen boeken over gezondheid, beweging en psyche. Hij geeft lezingen door het hele land en verschijnt vanwege zijn controversiële opvattingen vaak in diverse televisieprogramma’s.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Deelname: € 12,50 / € 10,- voor bibliotheekleden (alleen tijdens de voorverkoop)
  Reserveren: klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00

  De organisatie is in handen van Centre Céramique i.s.m. Maastricht Boekenstad.

  Lees meer
 • 08 maart 2015 20:00 - 22:00 Mozart Requiem Scratch dag
  Op 8 maart vindt in Theater aan het Vrijthof in Maastricht de 'Mozart Requiem Scratch dag' plaats; mét uitvoering door het Universiteitskoor Maastricht! 

  Dirigent: Wim Vluggen 
  Begeleider: Universiteitsorkest Maastricht …
  Op 8 maart vindt in Theater aan het Vrijthof in Maastricht de 'Mozart Requiem Scratch dag' plaats; mét uitvoering door het Universiteitskoor Maastricht! 

  Dirigent: Wim Vluggen 
  Begeleider: Universiteitsorkest Maastricht 
  Datum en aanvangstijd: 8 maart 2015, 20.00 uur 
  Locatie: Theater aan het Vrijthof, Vrijthof 47, 6211 LE Maastricht (locatie onder voorbehoud) 
  Entree: vanaf € 10,- 

  Lees meer
 • 12 maart 2015 19:45 - 22:30 Abdelkader Benali hoofdgast Domani Literair
  De hoofdgast van Domani Literair 2015 in Venlo is Abdelkader Benali. Verder zijn de Limburgse debutanten Emma Curvers en Roman Helinski te gast.

  Abdelkader Benali is een landelijk bekende schrijver. Zijn debuut Bruiloft aan zee (1997) kreeg…
  De hoofdgast van Domani Literair 2015 in Venlo is Abdelkader Benali. Verder zijn de Limburgse debutanten Emma Curvers en Roman Helinski te gast.

  Abdelkader Benali is een landelijk bekende schrijver. Zijn debuut Bruiloft aan zee (1997) kreeg een nominatie voor Libris-prijs. Voor De langverwachte mocht hij deze prijs in 2003 in ontvangst nemen. Ook presenteerde hij het tv-programma Benali Boekt, waarin hij bekende schrijvers interviewde. Benali schreef onlangs een essay over hardlopen in het jaarboek Buun. Hij is een liefhebber van hardlopen en maakte op verzoek van Buun een verhaal vanwege het tienjarig jubileum van het hardloopevenement.

  Emma Curvers en Roman Helinski debuteerden allebei in 2014. Beide schreven ze een roman gebaseerd op hun eigen vader. Qua thematiek sluiten ze naadloos aan bij het boekenweekthema voor 2015: ‘Waanzin’.

  Domani Literair vindt plaats op donderdag 12 maart bij Domani. Eerder waren David van Reybrouck, Geert Mak en Cees Nooteboom de hoofdgasten. De muzikale omlijsting is dit jaar in handen van Eva Wijnen en Joris Janssen. Gastheer is zoals gewoonlijk Frans Pollux.

  Entree: € 19,50 p.p.
   
  Lees meer
 • 21 maart 2015 20:00 - 21:30 Voorjaarsconcert Zangvereniging Maas- en Neergalm
  Op 21 maart wordt de lente in Neer muzikaal ingeluid tijdens het Voorjaarsconcert van Zangvereniging Maas- en Neergalm. Het programma komt tot stand met medewerking van Gemengd Koor Bel Canto uit Helden.

  Drigent: Sylvia Berghs …
  Op 21 maart wordt de lente in Neer muzikaal ingeluid tijdens het Voorjaarsconcert van Zangvereniging Maas- en Neergalm. Het programma komt tot stand met medewerking van Gemengd Koor Bel Canto uit Helden.

  Drigent: Sylvia Berghs 
  Begeleider: Jean-Pierre Steijvers 
  Datum en aanvangstijd: 21 maart 2015, 20.00 uur 
  Locatie: Gemeenschapshuis In d'n Haammaeker, Hoogstraat 2, 6086 BH Neer 
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 31 maart 2015 19:30 - 21:30 Toonkunstkoor Roermond zingt Matthäus Passion
  Wat is Pasen zonder een passie van Bach? Voor elke muziekliefhebber hoort het lijdensverhaal op muziek van Bach onverbrekelijk bij de dagen voor Pasen. De Matthäus Passion wordt door velen beschouwd als het absolute hoogtepunt van de klassieke…
  Wat is Pasen zonder een passie van Bach? Voor elke muziekliefhebber hoort het lijdensverhaal op muziek van Bach onverbrekelijk bij de dagen voor Pasen. De Matthäus Passion wordt door velen beschouwd als het absolute hoogtepunt van de klassieke muziek. Traditiegetrouw voert het Toonkunstkoor ook in 2015 weer dit magistrale werk uit in Roermond.

  Dirigent: Pieter Cox 
  Begeleider: Barokorkest Concerto Vivo 
  Solisten: internationale solisten en jeugdkoor
  Datum en aanvangstijd: 31 maart 2015, 19.30 uur 
  Locatie: TheaterHotel De Oranjerie, Kloosterwandplein 12-16, 6041 JA Roermond 
  Entree: € 35,- (incl. garderobe en pauzedrankje)

  Lees meer
 • april
 • 05 april 2015 10:00 - 11:30 Groot Sint Martinuskoor - Krönungsmesse
  Op 5 april brengt het Groot Sint Martinuskoor de Krönungsmesse van Mozart ten gehore in de Sint Martinuskerk in Weert.

  Dirigent: Jean-Pierre Steijvers 
  Begeleider: Lène Vermeulen 
  Datum en aanvangstijd: 5 april 2015, 10.00 uur …
  Op 5 april brengt het Groot Sint Martinuskoor de Krönungsmesse van Mozart ten gehore in de Sint Martinuskerk in Weert.

  Dirigent: Jean-Pierre Steijvers 
  Begeleider: Lène Vermeulen 
  Datum en aanvangstijd: 5 april 2015, 10.00 uur 
  Locatie: Sint Martinuskerk, Weert 
  Entree: gratis
   
  Lees meer
 • 06 april 2015 15:00 - 16:00 Vocal Sollys en Kamerkoor Concertato - Requiem Bob Chilcott
  Op 6 april kunt u in Voerendaal genieten van het Requiem Bob Chilcott, uitgevoerd door Vocal Sollys en Kamerkoor Concertato. De organisatie is in handen van Stichting KUNO.

  Dirigent: Steven van Kempen 
  Begeleider: Vincent Kusters (orgel),…
  Op 6 april kunt u in Voerendaal genieten van het Requiem Bob Chilcott, uitgevoerd door Vocal Sollys en Kamerkoor Concertato. De organisatie is in handen van Stichting KUNO.

  Dirigent: Steven van Kempen 
  Begeleider: Vincent Kusters (orgel), Kamerorkest Concertato 
  Solisten: Bart Verhagen en Caroline Bosch
  Datum en aanvangstijd: 6 april 2015, 15.00 uur
  Locatie: Laurentiuskerk, Kerkplein 37, Voerendaal 
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 18 april 2015 00:00 - 00:00 Popkor'n
  Op 18 april zingt Popkoor Bravoure Velden voor u 'Popkor'n'! 

  Dirigent: Marianne Groenewegen 
  Datum: 18 april 2015
  Locatie: BMV ‘De Vilgaart’, Velden
  Entree: € 7,50 
   
  Programma
  - Just Give Me A Reason, Pink & Nate Ruess…
  Op 18 april zingt Popkoor Bravoure Velden voor u 'Popkor'n'! 

  Dirigent: Marianne Groenewegen 
  Datum: 18 april 2015
  Locatie: BMV ‘De Vilgaart’, Velden
  Entree: € 7,50 
   
  Programma
  - Just Give Me A Reason, Pink & Nate Ruess
  - Somebody That I Used To Know, Gotye
  - That Man, Vince Degiorgio en David Schreurs
  - I Won't Give Up, Jason Mraz Lees meer
 • 19 april 2015 15:00 - 16:30 Lenteconcert Musica Vincit en Jeugdkoor Cantarella
  Op 19 april organiseert Koor Musica Vincit, in samenwerking met Jeugdkoor Cantarella uit Beek en Lien Haegeman (mezzo), een Lenteconcert in de Petrus en Paulus kerk te Landgraaf/Schaesberg. Aanvang: 15.00 uur Entree: vrije gave
  Op 19 april organiseert Koor Musica Vincit, in samenwerking met Jeugdkoor Cantarella uit Beek en Lien Haegeman (mezzo), een Lenteconcert in de Petrus en Paulus kerk te Landgraaf/Schaesberg.

  Aanvang: 15.00 uur
  Entree: vrije gave

  Lees meer
 • mei
 • 04 mei 2015 20:45 - 22:00 Herdenkingsconcert Heerlense Oratoriumvereniging
  Op 4 mei verzorgt de Heerlense Oratoriumvereniging een Herdenkingsconcert in Parkstad Limburg Theater Heerlen. Op het programma staat het Requiem van Giuseppe Verdi.

  Dirigent: Emmanuel Pleijers 
  Solisten: sopraan, alt, tenor en bas…
  Op 4 mei verzorgt de Heerlense Oratoriumvereniging een Herdenkingsconcert in Parkstad Limburg Theater Heerlen. Op het programma staat het Requiem van Giuseppe Verdi.

  Dirigent: Emmanuel Pleijers 
  Solisten: sopraan, alt, tenor en bas
  Datum en aanvangstijd: 4 mei 2015, 20.45 uur
  Locatie: Parkstad Limburg Theater, Burgemeester van Grunsvenplein 145, 6411 AS Heerlen 
  Entree: € 38,25 / € 35,-

  Lees meer
 • 30 mei 2015 20:00 - 21:30 Vocal Group Transparant en Bende van Beuving - Klap van de korenmolen
  Op 30 mei levert Vocal Group Transparant uit Venray een bijdrage aan de voorstelling 'Klap van de korenmolen' van de Bende van Beuving in de schouwburg van Venray.

  'Klap van de korenmolen' is een cabaretesk muziektheaterprogramma van Ernest…
  Op 30 mei levert Vocal Group Transparant uit Venray een bijdrage aan de voorstelling 'Klap van de korenmolen' van de Bende van Beuving in de schouwburg van Venray.

  'Klap van de korenmolen' is een cabaretesk muziektheaterprogramma van Ernest Beuving met zijn band en het jubilerende Vocal Group Transparant. Een oprecht concert met tussendoor veel humor, imitaties, spontaniteit en geen geposeer.Het koor zingt heerlijk mee en ligt tussendoor onder de stoel van het lachen.Die acts gaan van een borderlinedansende Keltische zanger en een Toon Hermans over iPhones en 'Spuiten en slikken' tot een Mick Jagger met ADHD.

  ‘Klap van de korenmolen’ is ook wel: een spoedcursus geluk. Gegeven door iemand die zelf ooit in de psychiatrie belandde en daar vooral leerde: hoe gek het is om het niet te zijn.

  Recensies
  De Stentor: "Prachtige liedjes en een niet te stuiten cabaretier met een mateloos gevoel  voor humor."
  Brabants Dagblad: "Warme liedjes en hilarische acts."
  Arena: "Allround cabaretier Beuving zet met het koor en zijn uitstekende band de zaal op zijn kop."

  Locatie: Schouwburg Venray
  Kosten: € 17,- / € 20,-


  Lees meer
 • juni
 • 14 juni 2015 19:00 - 21:30 Nouveau Visage - Down to earth
  Op 14 juni kunt u genieten van het concert 'Down to earth' van Showkoor Nouveau Visage. Dirigent: Kirsten Lauvenberg-Dortants  Datum en aanvangstijd: 14 juni 2015, 19.00 uur  Locatie: Hof van Gaia  Entree: € 15,- 
  Op 14 juni kunt u genieten van het concert 'Down to earth' van Showkoor Nouveau Visage.

  Dirigent: Kirsten Lauvenberg-Dortants 
  Datum en aanvangstijd: 14 juni 2015, 19.00 uur 
  Locatie: Hof van Gaia 
  Entree: € 15,- 

  Lees meer
filters

discipline

 • muziek
 • toneel
 • dans
 • beeldende kunst
 • film & fotografie
 • literatuur
 • musea
 • streektaal
 • monumenten
 • cultuurparticipatie
alles selecteren / alles deselecteren

organisatie


overige filters

toon alleen:

Herstel filter
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?