• langlopende activiteiten

 • 12 juni 2016 - 31 augustus 2016 Expo Chrit Rousseau met poëzie van Frans Budé
  "Thuiskomen" is de naam van de nieuwe tentoonstelling van kunstenaar/schilder Chrit Rousseau. Hij is dit jaar 75 geworden. Het Museum aan het Vrijthof eert dit icoon van Maastricht voor die gelegenheid met een overzichtstentoonstelling. Centraal staan de schilderijen en schetsboekjes gemaakt tijdens of naar aanleiding van zijn talloze buitenlandse reizen. Dichter/schrijver en stadsgenoot Frans Budé heeft begeleidende poëzie geschreven.

  Locatie: Museum aan het Vrijthof, Vrijthof 18, Maastricht
  Openingstijden: di t/m zo 10.00-17.30 uur
  Toegang € 8,-
  Lees meer
 • 07 augustus 2016 - 30 oktober 2016 Expositie 'Over hoeren & madonna's' in Gemeentemuseum Weert
  In het Gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt in Weert opent wethouder Cultuur van Weert Geert Gabriëls op zondag 7 augustus om 15.00 uur de expositie ‘Over hoeren & madonna’s - Bijbelvrouwen in een ander perspectief’. De expositie is vanaf dan t/m zondag 30 oktober te zien.

  De tentoonstelling is een gezamenlijk project van fotografe Lilith en dichter Paul Sterk. Samen belichten zij vanuit hun eigen discipline 12 Bijbelse vrouwen. Lilith doet dit in de vorm van geënsceneerde zelfportretten, Paul Sterk met sonnetten. Zo worden 12 bijzondere vrouwen uit de Bijbel neergezet als iconen van epische proporties. Als toegift worden nog een 13e foto en sonnet toegevoegd: een portret van diverse vrouwen, van non tot moeder, van hoer tot transgender. De tentoonstelling laat daarnaast nog ander werk van Lilith zien dat qua thematiek verwant is. Ze zijn afkomstig uit de serie ‘I could have had a religion’ en enkele ‘stand alones’.

  Boek
  Bij deze tentoonstelling hoort het boek ‘Over hoeren & madonna’s: Bijbelvrouwen in een ander perspectief’, dat in het museum te koop is.

  Datum: zondag 7 augustus 15.00 uur t/m zondag 30 oktober 2016
  Locatie: Gemeentemuseum Jacob van Horne, Markt 7, Weert
  Voor openingstijden en entreeprijzen, klik hier.
    Lees meer
 • 14 augustus 2016 - 06 november 2016 Expositie Harrie Geelen: De Vogeltjesboom
  Museum Land van Valkenburg (bovenzaal) presenteert van 14 augustus tot 6 november 2016  de expositie ‘De Vogeltjesboom’ van Harrie Geelen. Zijn wieg stond in Heerlen (1939) en hij ging naar school op het Bernardinus College. Te zien zijn veel van zijn illustraties, schilderijen van vogelbomen, portretten van zijn vrouw Imme Dros, en niet eerder geëxposeerd vrij werk. De feestelijke opening zal plaatsvinden op zondag 14 augustus 15.00 u. Harrie Geelen en Imme Dros zullen beiden hierbij aanwezig zijn en Jos Solberg zal namens het museum de opening verrichten.
   
  Velen kennen nog  de TV-series 'Oebele', ‘Q en Q’  en  'Kunt U mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer'. Ze behoren tot de klassiekers uit de TV-geschiedenis. Met een gemiddeld kijkcijfer van 3,1 miljoen is ‘Q en Q’ de best bekeken Nederlandse jeugdserie aller tijden. Tekst en melodie zitten nog in het hoofd van velen, maar wie weet dat Harrie Geelen voor deze series de scripts en de liedjes schreef? Veelzijdiger en productiever dan Harrie Geelen kan bijna niet. Hij ziet zich vooral als schrijver, maar is daarnaast schilder, tekenaar, tekenfilmer, regisseur, componist en illustrator. Als alleskunner was hij daarnaast nog stemacteur en vertaler.
   
  Zijn creativiteit is niet te stoppen. Elk jaar kwam er wel wat belangwekkends uit zijn handen. Zo regisseerde en schreef hij de speelfilm Pinkeltje, met de figuren uit de boeken van Dick Laan. Hij werkte bij de Toonder Studio's als scenarist, tekenfilmer, regisseur en ‘creative director’. Hier schreef hij o.a. het script voor de film 'als je begrijpt wat ik bedoel', maar won ook een Gouden Kalf voor zijn animatiefilm 'Getekende mensen'. Voor de solovoorstellingen van Frank Groothof schreef hij de liedteksten, o.a voor 'De Toverfluit' van Mozart, Fidelio van Beethoven en Carmen van Bizet. Hij maakte twee speelfilms: 'Carmen en ik' en 'Annetje Lie in het holst van de nacht', naar het gelijknamige boek van Imme Dros, en de dertiendelige serie 'de Sommeltjes', alles met gebruikmaking van digitale technieken.
   
  Harrie Geelen schrijft en illustreert nog steeds verhalen en gedichten voor kinderen, en is al jaren bezig met een lijvige roman 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer'. Bij uitgeverij Van Oorschot verscheen al een roman en een verhalenbundel waarin herhaaldelijk herinneringen verwerkt zijn uit zijn jeugd in Heerlen. Onlosmakelijk met hem verbonden is zijn vrouw Imme Dros, een van de bekendste schrijfsters van jeugdboeken en tevens vertaalster van de Ilias en de Odysseia. Hij illustreert vrijwel al haar boeken en onlangs nog het met een 'griffel' bekroonde 'Tijs en de eenhoorn' en ‘De kapper uit de Dapperstraat’, een verhaal voor de jeugd over de jeugd van Karel Appel.
   
  Zowel in binnen- als in buitenland ontving Harrie Geelen vele prestigieuze prijzen. Het volgende is slechts een greep uit een lange lijst. Veel producties van hem bij de Toonder Studio's werden bekroond op festivals in Parijs, New York en Helsinki. De operavoorstelling Fidelio ontving een internationale bekroning. De film ‘Carmen’ werd bekroond in Wenen. Voor zijn illustraties voor 'Het beertje Pippeloentje' van Annie M.G. Schmidt ontving hij een Gouden Penseel. Samen met zijn vrouw Imme Dros ontving hij in 2006 de Woutertje Pieterse Prijs voor het jeugdboek ‘Bijna Jarig’. In 2014 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 2001 organiseerde het Letterkundig Museum in Den Haag een overzichtstentoonstelling van het werk van het echtpaar Geelen-Dros.

  In de museumshop zijn tijdens de tentoonstelling diverse boeken van Harrie Geelen en Imme Dros te koop.
    
  Harrie Geelen  ‘De Vogeltjesboom’
  14 augustus – 6 november 2016 
  di – vr: 11.00 -17.00 uur; za – zo: 13.00 – 17.00 uur
  volwassenen: € 6,00;
  museumkaart, begunstigerskaart, vriendenkaart gratis
  kinderen tot 12 jaar (onder begeleiding) gratis
  groepstarief (minimaal 15 personen) € 4,50 pp
  rondleiding (maximaal 25 personen) € 25,00
 • 23 augustus 2016 - 11 november 2016 Expositie Huis Clos in Centre Céramique Maastricht
  Van 23 augustus tot 11 november 2016 toont Centre Céramique in de binnenvitrine een selectie uit de boeken die uitgeverij Huis Clos sinds 1986 uitgaf. De mini-expositie toont de veertien titels die vanwege hun vormgeving werden onderscheiden. Daaronder boeken van Gerard Reve, Leo Herberghs, Stefan Themerson, Misha Mengelberg en Gerrit Komrij en over Han Bennink, Lucebert, Chaim Levano en Constant. 

  De tentoonstelling is te zien tijdens openingsuren. Lees meer
 • 27 augustus 2016 - 31 augustus 2016 Limburgs Jeugdorkest en Storksky samen on tour
  Het Limburgs Jeugdorkest is ook dit jaar weer in de openlucht te bewonderen. Na een reeks concerten in diverse openluchttheaters in Limburg in 2015 speelt het Limburgs Jeugdorkest dit jaar op het Zomerparkfeest (Julianapark, Venlo, 27 augustus, 18.00 uur) en Cultura Nova (diverse plekken in Heerlen, 31 augustus, 20.15 uur). Dat dit bijzondere initiatief ook landelijk niet onopgemerkt blijft, blijkt wel. Want dé poptempel van Nederland, Paradiso, heeft dit concert geboekt in en geprogrammeerd op 4 september. Het Limburgs Jeugdorkest laat ook boven de rivieren van zich horen!
   
  Het Limburgs Jeugdorkest zal tijdens de festivals Zomerparkfeest, Cultura Nova en in Paradiso samen met de band Storksky het legendarische rock-album Nevermind van Nirvana ten gehore brengen, de plaat, met daarop onder meer de jaren ‘90 klassieker Smells Like Teen Spirit. Circa 90 talentvolle, jeugdige en enthousiastemuzikanten in de leeftijd van 12 tot 25 jaar, voeren dit concert uit onder leiding van dirigent Björn Bus. In samenwerking met Intro Maastricht, een productiehuis voor eigentijdse en innovatieve muziekvoorstellingen, wordt de productie uitgewerkt. Jesse Passenier arrangeerde het volledige album voor het orkest en de band. Een unieke samenwerking dus waarbij een klassiek orkest de cross-over aangaat met een rockband. 

  Zomerparkfeest Venlo
  Datum: zaterdag 27 augustus 2016, 18.00 uur
  Locatie: Julianapark, Venlo
  Entree: Gratis
  www.zomerparkfeest.nl

  Cultura Nova
  Datum: woensdag 31 augustus 2016, 20.15 uur
  Locatie: Zie website Cultura Nova
  www.cultura-nova.nl

  Paradiso Amsterdam
  Datum: zondag 4 september 2016, 17.00 uur
  Locatie: Paradiso, Weteringschans 6-8, 1017 SG, Amsterdam
  Entree via Paradiso: €12,50, klik hier om tickets te kopen.  Lees meer
 • 27 augustus 2016 - 16 oktober 2016 Expositie Parallel #0 | ART x MUSIC
  28 augustus, 2 en 3 september 15.00 uur – 18.00 uur | Live ‘Top Teakwondoka Radio’ door Roy Vastenburg

  2 september 20.00 uur – 22.00 uur LP Release Party , Teenage Slaves of Satan

  Tijdens Cultura Nova in Heerlen ( 27-08 t/m 03-09) vindt de expositie Parallel #0 plaats in Poppodium NIEUWE NOR met werk van beeldend kunstenaars Joan van Bar¬neveld, Mike Moonen, Lucas Kramer en Roy Vastenburg. Poppodium NIEUWE NOR biedt hen een platform om hun werk voort te zetten in samenwerking met kunststudenten van MAFAD, deelnemers van Kunstbende en professionals uit het werkveld, waarmee zij gezamenlijk een tentoonstelling met publieksprogramma maken.

  PARALLEL is een interdisciplinair project. In een drie maanden durend traject werken Kunstbende deelnemers, Kunststudenten en Beeldend Kunstenaars samen om een tentoonstelling te maken waarin Kunst en Muziek elkaar ontmoeten.

  De expositie loopt langer door dan Cultura Nova. Je kunt de expositie nog bezoeken t/m 16 oktober 2016.

  Datum: 27 augustus 2016 t/m 16 oktober 2016
  Locatie: NIEUWE NOR, Pancratiusstraat 30, 6411 Heerlen

  Foto | Kunstenaar: Mike Moonen | Naam Werk: JAJA (2015)


    Lees meer
 • 28 augustus 2016 - 23 september 2016 Tijdens Cultura Nova presenteert kuS (kunstencentrum Signe) de tentoonstelling RHYTHM
  RHYTHM is een overzichtstentoonstelling van het werk van de Heerlense schilder Hans Keuls in de voormalige Stadsgalerij.
  Het kunstproject RHYTHM bestaat uit drie onderdelen; een overzichtstentoonstelling van de schilderijen van Hans Keuls in de voormalige Stadsgalerij te Heerlen, een monumentale voor publiek toegankelijke live schildering ‘l’atelier du peintre’ tijdens Cultura Nova, waarbij een vierluik olie op linnen geïnspireerd op het ritme van de vier jaargetijden, zal worden gerealiseerd in de foyer van het Parkstad Limburg Theaters Heerlen. En op 23 september zal tijdens de finissage het boek ‘RHYTHM’ over en met het werk van Hans Keuls worden gepresenteerd.

  Het oeuvre van Hans Keuls wordt door kuS gezien als een bewijs dat schilderkunst in zijn meest autonome hoedanigheid nog steeds niet aan kracht heeft ingeboet. Hierbij bepleit kuS, dat de kracht en dynamiek van – reeds eerder in de kunsthistorie bewezen – grote op linnen geschilderde schilderijen, nog steeds een actuele kunstvorm is, en zodoende een meerwaarde in zich draagt in dynamiek en expressie.

  Een extra dimensie in de expositie wordt toegevoegd door geluidskunstenaar Mike Kramer (van (h)ear) in de vorm van een geluidskunstwerk. Hij zal op auditieve wijze reflecteren op twee schilderijen van Hans Keuls. Zijn werk zal via koptelefoons te horen zijn.


  Programma:
  • 28 augustus 15.00 uur: opening tentoonstelling door burgemeester Jos Som en kunstkenner Peter Fransman in voormalige Stadsgalerij.
  • 29 augustus t/m 23 september: tijdens Cultura Nova alle dagen open van 11.00 tot 17.00 uur | vanaf donderdag 8 september: do t/m zo van 14.00 tot 17.00 uur.
  • 29 augustus – 4 september: live schildering van 10.00 tot 16.00 uur in foyer PLT.
  • 1 september 19.30 uur: gesprek tussen Emile Hollman en Hans Keuls in voormalige Stadsgalerij met aansluitend een optreden van ROOT.
  • 2 september 20.00 tot 21.30 uur: rondleiding door Hans Keuls waarbij hij vertelt over zijn werk.
  • 23 september vanaf 14.00 uur: finissage met presentatie boek RHYTHM.

  Wanneer: 28 augustus t/m 23 september 2016

  Open: tijdens Cultura Nova alle dagen open van 11.00 tot 17.00 uur | vanaf donderdag 8 september: do t/m zo van 14.00 tot 17.00 uur.
  Adres: Voormalige Stadsgalerij (Schunck Collectors House), Raadhuisplein 19, Heerlen. Ingang vanaf Raadhuisplein op hoek Raadhuisstraat – Corioivallumstraat bij stalen zwarte poort naar binnenpleintje.

  Lees meer
 • 02 september 2016 - 25 september 2016 29ste editie Kunstdagen Wittem - Nieuw en Vernieuwend II
  Van 2 t/m 25 september 2016 vindt de 29ste editie van de Kunstdagen Wittem plaats in de kloosterbibliotheek van het Klooster in Wittem. Ook dit jaar bieden de Kunstdagen een uitgebreid en afwisselend programma boordevol (klassieke) muziek, uitdagende voorstellingen, film, ‘buitenactiviteiten’ én een expositie met beeldende kunst in de kloosterbibliotheek en kloostertuin.

  Programma
  Het thema ‘Nieuw en Vernieuwend’ wordt dit jaar voortgezet. Met trots wordt een weekend gepresenteerd met als titel ‘El Camino’ (de Pelgrimsweg). Maar liefst vijf activiteiten geven hier invulling aan. Verder een bijzonder concert met boevenliederen uit Odessa en een muzikale dramaproductie rond de Koperen Tuin van Vestdijk.
  Daarnaast zijn er verjaardagen te vieren. Om precies te zijn met drie 100-jarigen. Toon Hermans zou 100 zijn geworden en aan hem wordt een liedjesprogramma gewijd met vooral onbekende en bezinnende liedjes. Ook Debussy zou dit jaar 100 zijn. Van hem horen we zijn vernieuwende aanpak in de muziek, maar ook de musici die hem inspireerden en die door hem werden geïnspireerd. Om in Frankrijk te blijven, de derde 100-jarige is Edith Piaf. Zij wordt in een prachtige voorstelling tot leven gewekt met verhalen en haar beroemde chansons.
  Verder zijn er maar liefst twee premières. Wenn ich in deine Augen seh’, uitgevoerd door Fenna Ograjensek, Sef Thissen en pianist Roger Braun en solisten van philharmonie zuidnederland, die hun individuele kwaliteiten laten horen.

  Kunstexpositie
  Tijdens de genoemde periode is er dagelijks een gratis toegankelijke kunstexpositie in de kloosterbibliotheek en kloostertuin. De door Jos Solberg samengestelde expositie bevat werk van 17 regionale kunstenaars en laat zien dat het oog van de kunstenaar niet hetzelfde is als het oog van de beschouwer. Het oog van de kunstenaar is het scheppende oog, het oog dat ziet waar nog niets is. Het oog van de beschouwer is het registrerende oog, het oog dat ziet wat is. De kunstenaar ‘schept’ zijn kunst en met die kunst zijn verhaal en een inherente schoonheid.

  Voor informatie over het volledige programma en het bestellen van tickets: www.kunstdagenwittem.nl
    Lees meer
 • 08 september 2016 - 10 september 2016 PAS+ - Parcours of Art and Science
  De derde editie van het PAS -Parcours of Art & Science staat dit jaar in het teken van het 40-jarig jubileum van de Universiteit Maastricht. Reden om groots uit te pakken met een programma dat zich dit keer uitstrekt over drie avonden vol activiteiten op het gebied van kunst en kennis. De naam van het festival is dit jaar dan ook: PAS+. 
   
  Tijdens het PAS+ wordt onderzoek van de UM in al zijn breedte voor het voetlicht gebracht. Daarnaast is er volop aandacht voor kunst en cultuur.
   
  Aangezien een groot deel van het programma tweetalig is opgezet, is het een mooie gelegenheid voor buitenlandse studenten en expats enerzijds en burgers uit Maastricht en omstreken anderzijds om op een informele wijze met elkaar kennis te maken.
   
  Leer meer over het onderzoek van de universiteit via korte presentaties en lezingen. Kom genieten van muziek, (straat)theater, dans, kunst en cultureel erfgoed. Drie avonden om je te laten verrassen, inspireren en ontroeren. PAS: de meest inspirerende reis in eigen stad!

  Datum:  8, 9 en 10 september 2016, vanaf 19.00 uur
  Locatie: diverse locaties in het Quartier Latin, Maastricht
  Entree: toegang gratis

  Lees meer
 • 10 september 2016 - 06 april 2017 'Zing en Beleef' in Limburg
  De inschrijvingen voor het participatieproject 'Zing en Beleef' o.l.v. dirigent/pianist Hans Veldhuizen in seizoen 2016-2017 zijn geopend en komen al goed op gang. Na eerdere succesvolle edities in Vaals en Bunde (2013), Heerlen (2014) en Maastricht (2014 en 2015) zal in 2017 ook ECI Cultuurfabriek Roermond voor het eerst een cursus 'Zing en Beleef' huisvesten.
   
  Iedereen die van zingen houdt kan meedoen. Koorervaring of het kunnen lezen van noten is niet noodzakelijk. Een cursusdag per maand, inclusief gezamenlijk concertbezoek.
   
  Van september - november 2016 kunt u meedoen aan 'Zing en Beleef Opera' in Theater aan het Vrijthof in Maastricht.
  Van december 2016 - april 2017 kunt u meedoen aan 'Zing en Beleef Matthäus Passion' in ECI Cultuurfabriek in Roermond.
   
  Het inschrijfgeld voor beide cursussen (resp. 4 en 5-delig) bedraagt € 120,- en is inclusief het bijwonen van een concertuitvoering. Er is plaats voor 120 deelnemers per cursus.

  Ga voor meer informatie over de inschrijving naar: www.svmlimburg.nl/zing-en-beleef

  Download hier de flyer van 'Zing en Beleef Opera'
  Download hier de flyer van 'Zing en Beleef Matthäus Passion'

  Lees meer
 • 11 september 2016 - 09 oktober 2016 Expo Boe Limburg/Mestreech gruuts op is - (taal)grenzen overschrijdend
  In de aanloop naar de Maand van de Geschiedenis vindt in Centre Céramique een kleine expositie plaats in het kader van het Jaar van de Limburgse Dialecten. Dit jaar viert dialectvereniging Veldeke ook haar 90-jarig jubileum. In die 90 jaar heeft Veldeke zich met succes ingezet voor het behoud en de bevordering van de diverse Limburgse dialecten. Veldeke moest (en moet) daarbij noodzakelijkerwijs grensoverschrijdend zijn want de provincie Limburg wordt doorsneden door ten minste 4 taalgrenzen. De verschillen tussen die taalgebieden komen ook naar voren in deze presentatie: de basis vormt een grote enquête naar waar Limburgers trots op zijn. De uitkomst daarvan heeft geresulteerd in een overzicht van de mooiste dialectwoorden, de lekkerste streekgerechten en bijzondere Limburgse sportmomenten. Veldeke Krink Mestreech heeft daar haar eigen couleur locale aan toegevoegd: de website Mestreechter Taol, fragmenten uit het Veldeke Caberet,  en boeken in hetMaastricht. Om aan te geven dat grenzen er zijn om overschreden te worden.

  Datum: zondag 11 september t/m zondag 9 oktober 2016
  Locatie: Centre Céramique Maastricht, 2e verdieping


  Lees meer
 • 16 september 2016 - 18 september 2016 BoereBlaosFestijn jubileumeditie in Klein-Genhout
  In het derde weekend september viert De Limburgse Boereblaoskapel uit Genhout haar 10 jarig jubileum. Van 16 t/m 18 september wordt dit gevierd met het BoereBlaosFestijn. Het hele weekend zijn er volop activiteiten voor jong en oud.

  Vrijdag 16 september wordt gestart met het 3e Oktoberfest
  Vanaf 20.30 uur zal partyband “Wir sind Spitze” de bezoekers vermaken met een aantrekkelijk “auf geht’s” programma. Gooi Volksmuziek, Dance, Deutsche schlager en de laatste tophits samen in een blender en je krijgt de unieke Wir sind SPITZE! cocktail!
  Dresscode: Lederhose en Dirndl
  Entreekaarten in de voorverkoop kosten €10,-. Voor voorverkoopadressen kijk op de website.

  Zaterdagavond 17 september Berthold Schick und seine Allgäu 6
  Dit Zuid-Duitse orkest, bestaande uit 7 muzikanten, zal menig muzikantenhart sneller doen kloppen. Böhmische blaasmuziek zoals deze moet klinken en zoals zij het zelf omschrijven: “Blasmusik vom Kleinsten und dass auch vom feinsten und das in die extra Klasse”.
  Het voorprogramma start om 19.30 uur en wordt verzorgd door de jubilerende Limburgse Boereblaoskapel.

  Zondag 18 september BoereBlaosFestijn
  De dag van het BoereBlaosFestijn. Van 11.00 uur tot 20.00 uur kunt u non-stop genieten van maar liefst 7 blaaskapellen uit Nederlands en Belgisch Limburg. Zij staan garant voor een muzikale en gezellige zondag. Entree voor de hele dag is €3,-.
  Daarnaast is er tussen 12.00 uur en 13.30 uur een brunch. Diverse warme en koude gerechten inclusief koffie of thee worden geserveerd. Deelname aan de brunch kost €16,50 (incl. entree BoereBlaosFestijn) Hiervoor is inschrijven verplicht (via website van de Boereblaoskapel).

  Datum: 16 t/m 18 september 2016
  Locatie: boerderij Frans Senden, Kleingenhouterstraat 42, Klein-Genhout (gratis parkeren in de nabijheid van de locatie)
  Toegang: voor tickets zie website

  Voor meer informatie over het programma, tickets en de brunch: www.boereblaoskapel.nl

    Lees meer
 • 27 september 2016 - 18 april 2017 Leesclub hedendaagse literatuur
  Vind je het fijn om met anderen te praten over boeken, schrijvers, de literatuur? Lees dan mee met de leesclub van Centre Céramique. Onder leiding van Maria Kleijnen, cultuurwetenschapper, lezen we een mix van Nederlandse en wereldliteratuur, recent en minder recent. We onderzoeken literaire aspecten zoals stijl, structuur en perspectief, analyseren en interpreteren themathiek en betekenis. Verrijk de leeservaring en geniet samen van de verbeeldingskracht van schrijvers in boeiende gesprekken en levendige discussies!
  Datums (alle ondergenoemde datums zijn dinsdagen, de leesclub vindt plaats tussen 19.00 uur - 20.45 uur):
  27 september 2016
  8 november 2016
  13 december 2016
  17 januari 2017
  7 maart 2017
  18 april 2017

  Op het programma staan:
  27 sept James Salter - Alles wat is
  8  nov   Kate Atkinson - Leven na leven
  13 dec Inge Schilperoord - Muidhond
  17 jan Colm Toibin - Nora
  7  mrt  Mensje van Keulen - Schoppenvrouw
  18 apr Connie Palmen - Jij zegt het

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Aanmelden voor 15 september via: klantenservice@maastricht.nl
  Kosten: € 70,- voor leden bibliotheek, € 75,- voor niet-leden
  Lees meer
 • 01 oktober 2016 - 09 oktober 2016 Oktober tekenmaand in Maastricht met 'The Big Draw'
  In oktober staat tekenen centraal in Maastricht tijdens het internationale festival ‘The Big Draw’ met als doel: iedereen aan het tekenen krijgen. Jong en oud kan zich aanmelden voor inspirerende tekenactiviteiten, variërend van workshop tot masterclass, tijdens het kick-off event op 1 oktober. Voor degenen die willen genieten van het getekende beeld is er een Big Window Walk-wandelroute (1-9 okt) langs getekende kunstwerken op ramen, gemaakt door regionale tekenaars. Gedurende de rest van de maand organiseren diverse scholen en culturele instellingen interdisciplinaire tekenactiviteiten voor verschillende doelgroepen.

  Kick-off 1 oktober 
  Om de oktober tekenmaand in te luiden organiseert The Big Draw Maastricht (TBDM) op 1 oktober een kick-off met diverse tekenactiviteiten in de stad. Passend bij de boodschap van het internationale festival ‘iedereen kan tekenen’ is er voor elk niveau wat wils. Zo worden voorbijgangers uitgenodigd om op het Vrijthof mee te werken aan een collectief krijtwerk, waarbij de naam van het plein voor een dag wordt omgetoverd tot ‘Krijthof’; kunnen mensen met hart voor erfgoed hun passie combineren met tekenen tijdens een Historic Drawing Tour; mogen creatievelingen hun tekeningen omvormen tot 3D objecten; kunnen tekenaars hun inspiratie delen met een groep tijdens een ‘Sketch-mob’; verdiepen gevorderde tekenaars zich middels een masterclass van Robbie Cornelissen; en duiken kundige tekenaars met interesse voor wetenschap in de wereld van het Wetenschappelijk Illustratief tekenen.

  Big Window Walk
  Creativiteit ligt voor het oprapen in Maastricht, daarom wordt de stad van 1-9 oktober verbonden door een creatieve wandelroute langs getekend beeld op diverse ramen. Kunstenaars en getalenteerde tekenaars gaan op 30 september aan de slag om etalages en ramen te versieren met prachtige werken. Deze locaties worden via een digitale kaart met elkaar verbonden en iedereen met een telefoon en zin in een wandeling kan deze route lopen en zich laten verrassen. 

  Lees meer
 • 07 oktober 2016 - 09 oktober 2016 Festival de Nederlandse Dansdagen 2016
  Op 7, 8 en 9 oktober vindt de 19e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen plaats, het festival dat in één weekend de top van de Nederlandse dans presenteert. Van urban dance tot ballet en van moderne dans tot avant-garde. Gezelschappen van wereldformaat als Het Nationale Ballet en Nederlandse Dans Theater, prijswinnende choreografen als Conny Janssen en Ann Van den Broek en het beste van de nieuwe generatie choreografen als Loïc Perela en Ola Maciejewska, tonen spraakmakende voorstellingen op verrassende locaties in Maastricht. Het festival heeft dit jaar een focus op het heden en toekomst van de Nederlandse dans.

  Dans van nu en choreografen van de toekomst
  Het Openingsprogramma 2016 op vrijdagavond van deze festivaleditie toont alle zeven middelgrote dansgezelschappen die in het huidige kunstenplan worden ondersteund door het Fonds Podiumkunsten (periode 2013 t/m 2016). Met Club Guy & Roni, Conny Janssen Danst, ICKamsterdam, LeineRoebana, NBprojects, T.r.a.s.h. en WArd/waRD, plaatst de openingsvoorstelling het huidige Nederlandse danslandschap in een breed programma van treffende fragmenten. Op zaterdag en zondag is de nieuwe generatie Nederlandse choreografen uitgebreid vertegenwoordigd met voorstellingen van talent als Dario Tortorelli, Jasper van Luijk, Hilde Elbers, Samir Calixto en Martin Harriague. Bovendien beleeft de voorstelling HASHTAG zijn première, waarin de prijswinnende talentvolle dansmaker Loïc Perela virtuele beelden en dagelijkse realiteit met elkaar verweeft.

  Woord ontmoet dans
  Naast de focus op het heden en de toekomst, licht het festival de samensmelting van dans en woord uit met onder andere voorstellingen van dansmakers en popmuzikanten. Dansconcert en talkshow Howl is een samenwerking tussen dansmaker Amos Ben-Tal en bekend dichter en popmuzikant Spinvis. De nieuwe voorstelling, met interviews, dans en special guests beleeft in het festival een speciale voorpremière. Voor Distinguished Dreams #3 duiken singer-songwriters Chai Blaq, Marike Jager en Dichter samen met choreografen Jesús de Vega, Shailesh Bahoran en Hilde Elbers de maanden voorafgaand aan het festival de studio in. Tijdens het festivalweekend presenteren zij zes dans-popsongs in een speciale festivalpop-up store in Maastricht.

  Nieuw: Dans voor een jong publiek
  Nieuw dit festival is het uitgebreide programma met de vijf middelgrote jeugdgezelschappen op de laatste dag van het festival. Met kortdurende voorstellingen van het urban gezelschap ISH Dance Collective, de moderne gezelschappen De Stilte, Maas theater en dans en Project Sally Maastricht en het verhalende Danstheater AYA ontdekt de jonge dansliefhebber en de hele familie de breedte van de Nederlandse dans.

  Dansprijzen
  De uitreiking van de Zwanen en de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2016 vindt plaats tijdens het Openingsprogramma 2016. Het festival wil hiermee de prestaties en de ontwikkeling binnen de Nederlandse dans zichtbaar maken voor en samen vieren met zowel dansliefhebber als professional die tijdens het Festival de Nederlandse Dansdagen zij aan zij zitten in de theaters.

    Lees meer
 • 05 november 2016 - 06 november 2016 Boeken- en Platenbeurs in Maastricht
  Op zaterdag 5 en zondag 6 november 2016 van 10.00 tot 17.00 uur is de jaarlijkse Boeken- en Platenbeurs van de Stichting Boeken voor Mensen in ROC  Leeuwenborgh, Sibemaweg 20 in Maastricht (naast het Novotel Hotel). De ingang is in Gebouw West achter het grote ronde Hoofdgebouw. De Beurs is de grootste van Zuid-Limburg. Er staan vele tienduizenden boeken klaar, gesorteerd naar onderwerp. Er zijn boeken over Limburg en Maastricht, kunst, reizen, literatuur, geschiedenis, Tweede Wereldoorlog, wetenschap, filosofie, religie, theologie, muziek, kunst, economie, recht, techniek en andere onderwerpen. Veel boeken zijn afkomstig uit een opgeheven universiteitsbibliotheek. Er zijn ook grammofoonplaten, CD’s en DVD’s en bladmuziek te koop.
  Meer info: www.boekenvoormensen.nl. E-mail: info@boekenvoormensen.nl

  Locatie: ROC Leeuwenborgh, Sibemaweg 20, Maastricht
  Toegang is gratis
  Lees meer
 • 18 november 2016 - 20 november 2016 Laat je onderdompelen in de wereld van film tijdens de Filmdagen Hückelhoven 2016!
  Kijk jij graag films? Zou je graag eens een filmfestival willen bijwonen waar internationale (art house) films en films van eigen bodem te zien zijn? Lijkt het je leuk om samen met filmmakers en leeftijdsgenoten in gesprek te gaan over (het maakproces van) de films? Kom dan gratis naar de Filmdagen Hückelhoven 2016!

  >>> SAVE THE DATE!
  Van vrijdag 18 t/m zondag 20 november 2016 vinden de Filmdagen Hückelhoven plaats in het gelijknamige stadje in Duitsland (net over de grens bij Sittard). Het Huis voor de Kunsten Limburg nodigt jongeren in de leeftijd van 16 t/m 27 jaar uit om deel te nemen aan het filmweekend. Het festival wordt dit jaar voor de 45ste keer georganiseerd in de Aula van het Gymnasium Hückelhoven. Tijdens het filmfestival komen zo’n 200 filmliefhebbers uit Duitsland, België en Nederland naar Hückelhoven om naar art house films te kijken en filmregisseurs en acteurs te ontmoeten. De festivalorganisatie zal ook dit jaar weer een interessant filmprogramma samenstellen.
  De Filmdagen Hückelhoven bieden jongeren de kans om hun zelfgemaakte films (speelfilm, documentaire, muziekvideo, YouTube film, school- of afstudeerfilm etc.) te vertonen. Interesse? Neem dan contact op met de festivalorganisatie en wie weet wordt jouw film dan vertoond op het witte doek.

  >>> DEELNEMEN
  De Filmdagen Hückelhoven zijn toegankelijk voor jongeren in de leeftijd van 16 t/m 27 jaar (individueel of met een groep), schoolklassen, studenten van film/mediaopleidingen en mediapedagogen en docenten.

  We bieden schoolklassen de gelegenheid om in het kader van een klassenuitje of lesopdracht een bezoek te brengen aan de Filmdagen. Neem voor meer informatie contact op met het Huis voor de Kunsten Limburg.

  Het filmprogramma van de Filmdagen Hückelhoven is GRATIS toegankelijk. De festivalorganisatie biedt bezoekers die meerdere dagen willen blijven de mogelijkheid om tegen een voordelig tarief te overnachten in Hückelhoven. De kosten voor twee overnachtingen (incl. ontbijt, lunch en diner) bedragen:

  • € 60,- p.p. voor jongeren t/m 27 jaar (hotelovernachting in Hückelhoven)
  • € 100,- p.p. voor personen ouder dan 27 jaar (hotelovernachting in Hückelhoven)
  • € 35,- p.p. voor schoolklassen (overnachting in turnzaal van het Gymnasium)

  Dit jaar kunnen jongeren uit Nederlands-Limburg op zaterdag 19 november gebruik maken van een bus* die ’s ochtends vanaf station Maastricht via station Roermond naar Hückelhoven rijdt en weer terug (na afloop van het filmprogramma van die dag).
  * De bus rijdt alleen bij voldoende aanmeldingen!

  Neem vroegtijdig contact op met de festivalorganisatie om een overnachting en/of een plaats in de bus te reserveren!

  >>> MEER INFO EN AANMELDEN
  Lijkt het je leuk om deel te nemen aan de Filmdagen Hückelhoven 2016 en/of wil je meer informatie ontvangen? Stuur dan een mail naar Patricia Peters, consulent film & fotografie bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via ppeters@hklimburg.nl. Meer informatie over de Filmdagen Hückelhoven vind je
  en op www.filmtage-hueckelhoven.de/nl of de Facebookpagina van het festival. Lees meer
 • actueel

 • 31 augustus 2016 00:00 - 00:00samenwerkings project Deadline inleveren scriptie voor Kremers Award
  Win €5.000 met je scriptie of proefschrift! 

  De Kremers Award is een scriptieprijs met een totaal prijzengeld van €18.000 te verdienen voor Hbo-, WO- en PhD-scripties. Studenten en alumni kunnen tot 31 augustus 2016 hun scripties inzenden…
  Win €5.000 met je scriptie of proefschrift! 
  De Kremers Award is een scriptieprijs met een totaal prijzengeld van €18.000 te verdienen voor Hbo-, WO- en PhD-scripties. Studenten en alumni kunnen tot 31 augustus 2016 hun scripties inzenden die te maken hebben met het onderwerp ‘innovatieve scenario’s voor sociaaleconomische ontwikkeling van een regio.

  Kijk het promotiefilmpje via deze link: https://goo.gl/24FZMt

  Onderwerp
  Scripties kunnen bijvoorbeeld gaan over de effecten voor een regio van het verdwijnen van een dominante economische sector en een hieraan verbonden herstructurering, fusies, productinnovatie, innovatie op het gebied van arbeidsmobiliteit etc. Maar ook investeringen in niet-materiele zaken, zoals onderwijs, cultuur die bijdragen aan de ontwikkeling van een regio. Scripties die in brede zin de meer sociologische aspecten van een regionale ontwikkeling als onderwerp hebben zouden ook goed kunnen scoren.

  Beloning
  Als deze studies van goede kwaliteit zijn staat er een aanzienlijke beloning tegenover; €5.000 voor de beste universitaire studie (bachelor of master), €5.000 voor het beste proefschrift, €5.000 voor de beste hbo-studie en daarnaast nog twee stimuleringsprijzen van €1.500 voor zowel de hbo- als wo-categorie.

  Stichting Behoud Mijnhistorie
  De prijs is ingesteld door de Stichting Behoud Mijnhistorie om studenten te stimuleren zich in hun studies te interesseren voor de dynamische en vernieuwende ontwikkeling van regio’s op sociaal en economisch gebied. Op deze manier wil de stichting de lessen geleerd uit de imposante herstructurering van Zuid-Limburg na het sluiten van de mijnen blijvend onder de aandacht brengen. In 2013 verscheen in dit kader reeds de studie Na de mijnsluiting, waarin de lange termijneffecten (1965-2010) van de herontwikkeling na de mijnsluitingen in kaart zijn gebracht.

  Procedure
  Om mee te dingen moeten scripties en proefschriften vóór 31 augustus 2016 worden ingediend via www.kremersaward.nl. Als voertaal wordt Nederlands en Engels geaccepteerd. De scripties dienen door de onderwijsinstelling te zijn beoordeeld en goed bevonden in de periode tussen 1 september 2013 en 31 augustus 2016. Aan de proefschriften moet een doctoraat zijn verbonden in de periode tussen 1 januari 2012 en 31 augustus 2016. In de beoordeling wordt naast de goede theoretische fundering ook de toepasbaarheid van het ontwikkelde gedachtengoed meegewogen.
  Lees meer
 • 31 augustus 2016 13:00 - 17:00 Knutselen en knapzakwandeling in openluchtmuseum Eynderhoof
  Op woensdagmiddag 31 augustus wordt in openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind geknutseld met klei. Klei is van oudsher een belangrijke grondstof voor het bouwen van huizen en het maken van aardewerken gebruiksvoorwerpen. Niet alleen de…
  Op woensdagmiddag 31 augustus wordt in openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind geknutseld met klei. Klei is van oudsher een belangrijke grondstof voor het bouwen van huizen en het maken van aardewerken gebruiksvoorwerpen. Niet alleen de pottenbakker maakt er gebruik van, ook de metselaar en de kunstenaar weet er de mooiste creaties van te maken.

  Ook kunnen de kinderen met hun ouders een knapzakwandeling maken door de omgeving. De tocht leidt door mooie stukken ongerept natuurgebied rondom het museum. Onderweg zijn tal van leuke plekken om even te picknicken en te genieten van de spulletjes in de knapzak.

  Datum: woensdag 31 augustus, 13.00 uur – 17.00 uur
  Locatie: openluchtmuseum Eynderhoof, Milderspaat 1, Nederweert-Eind
  Entree: €5,50 volwassenen, €2,50 kinderen (3 t/m 12 jaar)

   Lees meer
 • september
 • 01 september 2016 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Retorica in het voortgezet onderwijs door André van Dijk
  Wat houdt anno 2016 onderwijs in welsprekendheid in? Binnen het kader van cultureel klassieke vorming nemen leerlingen uit de bovenbouw van het gymnasium van het Sint-Maartenscollege deel aan een programma dat zijn vertrekpunt vindt in Athene…
  Wat houdt anno 2016 onderwijs in welsprekendheid in? Binnen het kader van cultureel klassieke vorming nemen leerlingen uit de bovenbouw van het gymnasium van het Sint-Maartenscollege deel aan een programma dat zijn vertrekpunt vindt in Athene en Rome.  Perikles, Demosthenes, Aristoteles, Cicero, Quintilianus: redenaars en theoretici die zich bezonnen hebben op effectieve communicatie. Aan de hand van hedendaagse voorbeelden bespreken we de verwevenheid van de Oudheid met de eigentijdse redevoeringen.

  André van Dijk (1949) is momenteel werknemer van het LVO en als docent retorica werkzaam aan het Sint-Maartenscollege Maastricht.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
  Toegang is gratis
  Lees meer
 • 04 september 2016 14:00 - 18:00samenwerkings project Schwob Leesclubfestival in Maastricht: primeur in Limburg!
  Op zondagmiddag 4 september 2016 vindt op zes bijzondere locaties in het hart van Maastricht het Schwob Leesclubfestival plaats, een initiatief van het Nederlands Letterenfonds. Maastricht sluit hiermee samen met Groningen aan bij Utrecht, dat…
  Op zondagmiddag 4 september 2016 vindt op zes bijzondere locaties in het hart van Maastricht het Schwob Leesclubfestival plaats, een initiatief van het Nederlands Letterenfonds. Maastricht sluit hiermee samen met Groningen aan bij Utrecht, dat de primeur had met een zeer geslaagde eerste editie. De middag staat volledig in het teken van vergeten klassiekers uit de twintigste eeuw die onlangs opnieuw zijn uitgegeven. Het gaat om literatuur uit Brazilië, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Noord-Amerika en Rusland. Deze boeken worden twee uur lang besproken in leesclubs onder begeleiding van bekende en lokale boekenambassadeurs. Vervolgens wordt de middag feestelijk afgesloten met een borrel in Boekhandel Dominicanen. Tickets kosten 25 euro inclusief het betreffende boek en een drankje na afloop. Bestellen kan via  www.libris.nl/dominicanen/schwob . Wees er snel bij, want er zijn per leesclub slechts 15 plekken beschikbaar. 

  Programma:
  14.00-16.00 uur leesclubs op diverse locaties in de stad
  16.30-18.00 uur afsluitend Schwobfest in Boekhandel Dominicanen

  U kunt kiezen uit de volgende titels/locaties:
  - Irmgard Keun - Kind van alle landen (Duitsland, 1938)
  Een meisje van tien beschrijft haar omzwervingen met haar schrijvende ouders door Europa in ballingschap, geïnspireerd op de relatie van Keun met Joseph Roth.
  Ambassaseur: Bart-Jan de Graaf, cultuurhistoricus
  Locatie: Drukkunstmuseum, Jodenstraat 22
  - Boris Pasternak - Dokter Zjivago  (Rusland, 1957)
  Ode aan de menselijkheid, verpakt in een overrompelende roman en een pakkend liefdesverhaal, in een nieuwe vertaling.
  Ambassadeur: Sjeng Scheijen, slavist
  Locatie: Pesthuyspodium, Vijfkoppen 1
  - Clarice Lispector - De ontdekking van de wereld  (Brazilië, 1968/1973)  VOL
  De meest vernieuwende schrijfster van de Zuid-Amerikaanse literatuur voor het eerst vertaald in het Nederlands, met columns die haar in Brazilië beroemd maakten bij het brede publiek.
  Ambassadeur: Koen Eykhout, recensent
  Locatie: Tuinhuis van kunstencentrum Marres, Capucijnenstraat 98
  - Josepha Mendels - Je wist het toch (Nederland, 1948)
  Een herontdekking van deze Groningse schrijfster over een onmogelijke liefde tussen twee ballingen in Londen tijdens de Tweede Weredoorlog.
  Ambassadeur: Jet van Aalst, neerlandica
  Locatie: Centre Céramique, Avenue Céramique 50
  - Ernst J. Gaines - Een les voor het sterven  (VS, 1993)  GEANNULEERD
  Een dorpsleraar in Louisiana probeert een zwarte jongen op 'deathrow' in de jaren veertig zijn waardigheid terug te geven.
  Ambassadeur: Roman Helinski, schrijver
  Locatie: Jan van Eyck Academie, Academieplein 1
  - Maurice Leblanc - Arsène Lupin, Gentleman-inbreker  (Frankrijk, 1907)
  Het Franse antwoord op Sherlock Holmes en onmiddellijk een groot succes. Tot zijn bewonderaars hoorden T.S.Eliot en Jean Paul Sartre.
  Ambassadeur: Govert Derix, filosoof en schrijver
  Locatie: Boekhandel Dominicanen, Dominikanerkerkstraat 1

  Voor meer informatie over de boeken: www.schwob.nl
  Tickets: € 25,-  (inclusief het boek en 1 drankje na afloop)
  Inschrijven en aanmelden: www.libris.nl/dominicanen/schwob. Na betaling kunt u daar het boek ophalen (en wordt buiten Maastricht gratis thuis gestuurd).
  Organisatie: Maastricht Boekenstad i.s.m. Boekhandel Dominicanen en Huis voor de Kunsten Limburg.

  Marcel Schwob
  De naam Schwob is ontleend aan de Franse schrijver, essayist en vertaler Marcel Schwob (1867-1905), die destijds grote bekendheid genoot. Hij onderhield contacten met een breed en divers palet aan auteurs, waaronder Paul Valéry, Oscar Wilde en Alfred Jarry, en gold als een erudiet kenner van de wereldliteratuur met een voorkeur voor het marginale of vreemde.
  Lees meer
 • 08 september 2016 15:30 - 18:00 Aftrap dialectcampagne 'Kal plat'
  Op 8 september om 15.30 uur zal in de Raadzaal van het gemeentehuis te Margraten de aftrap plaatsvinden van 'Kal Plat', de campagne dialect en taalontwikkeling van de Gemeente Eijsden-Margraten. Na de aftrap vindt er een informatiebijeenkomst…
  Op 8 september om 15.30 uur zal in de Raadzaal van het gemeentehuis te Margraten de aftrap plaatsvinden van 'Kal Plat', de campagne dialect en taalontwikkeling van de Gemeente Eijsden-Margraten. Na de aftrap vindt er een informatiebijeenkomst plaats waar dieper wordt ingegaan op het effect van dialect.
   
  Gemeente Eijsden-Margraten wil met deze dialectcampagne meer bewustwording creëren over het gebruik van dialect. Zij  willen het belang van dialect benadrukken en het spreken van de diverse dialecten behouden.
  De gemeente hoopt zo het gebruik van dialect te stimuleren en het imago van dialect spreken positief te beïnvloeden.  
   
  U bent van harte uitgenodigd om de aftrap en de informatiebijeenkomst bij te wonen.
    
  PROGRAMMA:
  •     Aftrap
  15u30: Ontvangst met koffie en thee.
  16u00: Welkom door Armand Opreij, wethouder cultureel erfgoed.
  16u15: Onthulling beeldmerk.
  16u25: Eerste verrassingsactiviteit van de campagne.
    
  •     Informatiebijeenkomst
  16u30: Professor Leonie Cornips, verbonden aan het Meertens Instituut en bijzonder hoogleraar taalcultuur bij de Universiteit Maastricht zal vertellen over haar wetenschappelijk onderzoek naar meertaligheid.
  17u30: Studentonderzoeker Gino Morille Morales geeft toelichting op zijn huidige onderzoek naar het effect van het gebruik van dialect op peuterspeelzalen.
  17u45: Vragen en afsluiting. 
   
 • 11 september 2016 10:00 - 18:00 Winandus Kunst & Antiekmarkt Catsop
  Op 11 september 2016 is het sfeervolle Catsop tussen 10:00 uur en 18:00 uur het decor voor de 8e editie van de Winandus Kunst- & Antiekmarkt. Met de inmiddels bekende kwaliteit en diversiteit aan kunst en antiek worden bezoekers ondergedompeld…
  Op 11 september 2016 is het sfeervolle Catsop tussen 10:00 uur en 18:00 uur het decor voor de 8e editie van de Winandus Kunst- & Antiekmarkt. Met de inmiddels bekende kwaliteit en diversiteit aan kunst en antiek worden bezoekers ondergedompeld in het Parijse ‘Place du Tertre’ gevoel.

  Na overkoepelende thema’s zoals straattheater, fotografie en muziek staat de Winandus Kunst & Antiekmarkt deze keer in het teken van het ‘Bourgondische Limburg’. De markt speelt zich af rondom het pittoreske plein Op de Dries, de Daalstraat en de sfeervolle binnenplaatsen van de authentieke boerderijen. Op het Catsopse parcours kunnen bezoekers lopen langs stands met onder meer keramiek, schilderkunst, sieraden, bloemsierkunst, vilt, smeedwerk, glaskunst, brocante en antiek. Daarnaast zorgen verschillende artiesten waaronder de Artamuse Bigband, folk en americana band Martinus en diverse Artamuse ensembles voor de muzikale ambiance. Op de weide bij ijsboerderij Maas is er een keur aan hapjes en drankjes die de Bourgondische levensstijl aanvullen. Ook de kids kunnen zich volop vermaken op de Winandus Kunst & Antiekmarkt door deel te nemen aan een creatieve workshop.

  Datum: Zondag 11 september 2016, 10.00 uur – 18.00 uur
  Locatie: Catsop – Elsloo, rond pleintje op de Dries, Catsop
  Entree: € 3,00
  Website: www.kunstenantiekmarktcatsop.nl
  Facebook: www.facebook.com/winandus/

   Lees meer
 • 11 september 2016 11:30 - 17:00eigen project Schrijf, schrijver, schrijfst 2016
  Met o.a. Walter van den Berg, Joke van Leeuwen, Francine Oomen, Marcel Ruijters en Joyce Spijker. 

  Op zondag 11 september van 11.30-17.00 uur vindt de derde editie van ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ plaats. Ditmaal wordt het monumentale…
  Met o.a. Walter van den Berg, Joke van Leeuwen, Francine Oomen, Marcel Ruijters en Joyce Spijker. 

  Op zondag 11 september van 11.30-17.00 uur vindt de derde editie van ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ plaats. Ditmaal wordt het monumentale Glaspaleis SCHUNCK* in Heerlen omgetoverd tot het walhalla voor schrijvers en lezers. Schuif aan bij interviews met auteurs, geniet van optredens of neem zelf de pen ter hand in een van de workshops. Het is dé dag om je te laten inspireren door schrijven, schrijvers en allerlei aanverwante zaken! Met dit jaar in het bijzonder veel aandacht voor crossovers tussen taal en beeld.
   
  Joke van Leeuwen, meermaals bekroond schrijfster van proza en poëzie voor kinderen en volwassenen én illustrator en performer, wordt door presentator Leon Verdonschot geïnterviewd over haar indrukwekkende carrière. Francine Oomen, zeer bekend van de boekenserie Hoe overleef ik…, wordt niet alleen geïnterviewd, ze geeft ook een schrijfworkshop én er is een Meet & Greet. Ook Marcel Ruijters, internationaal bekend stripmaker en winnaar van de Stripschapprijs 2015, maakt zijn opwachting voor een interview. Bovendien geeft hij een workshop over het maken van beeldverhalen. Schrijver Walter van den Berg, van wie in 2016 de veel bejubelde roman Schuld verscheen die verfilmd wordt door de Limburgse regisseur Remy van Heugten, draagt voor, wordt geïnterviewd en geeft een workshop over het bewerken van proza tot filmscenario. Onderzoeksjournalisten Hans Goossen en Theo Sniekers, bekend van onder meer hun publicaties over de affaire Van Rey, vertellen in een interview over hun werk en geven een workshop onderzoeksjournalistiek. Schrijfster Joyce Spijker geeft een workshop over marketing en presenteren voor schrijvers en Vincent Offermans van videoproductiebedrijf Glasbak geeft een vlogworkshop. Ook is er een poëzieworkshop waarbij deelnemers letterlijk met beelden aan de slag gaan, namelijk de kunstwerken in de expositie SPIELEREI in SCHUNCK*. Deze wordt gegeven door Merlijn Huntjens en Nina Willems van kunstenaarscollectief PANDA.
   
  Er zijn ook optredens van de jonge schrijftalenten Jordi Lammers, winnaar van de Limburgse voorronde van Write Now! 2016, en Vera Vaessen, winnares Kunstbende Limburg 2016 in de categorie Taal. Ook trakteert Michelle Bracke, de stadsdichter van Heerlen, ons op een poëtische performance.
   
  In de centrale hal van SCHUNCK* gaat het feest de hele dag door. Hier is een informatiemarkt met een uitgebreide boekenstand, signeersessies, stands van Limburgse uitgeverijen en informatie over schrijfcursussen. Ook verzorgt schrijfster en schrijfcoach Andrea Verena Germeraad hier schrijfconsulten met feedback op manuscripten.
   
  Klik hier voor het volledige programma. De toegang voor ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ is gratis; alleen voor de workshops en het schrijfconsult betaal je 5 euro. Hiervoor is vooraf aanmelden via www.hklimburg.nl/schrijversdag bovendien verplicht. 
   
  Deze editie van ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ wordt georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met SCHUNCK* en het Letterkundig Centrum Limburg.
 • 11 september 2016 14:00 - 16:30 'In Vuur en Vlam' tijdens Parcours Maastricht
  De VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) presenteert tijdens het Parcours, de uitmarkt van Maastricht:
  IN VUUR EN VLAM
  Op deze dag zal er poëzie en proza met een Limburgs vonkje ten gehore worden gebracht. Daarnaast worden…
  De VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) presenteert tijdens het Parcours, de uitmarkt van Maastricht:
  IN VUUR EN VLAM
  Op deze dag zal er poëzie en proza met een Limburgs vonkje ten gehore worden gebracht. Daarnaast worden een selectie gedichten en verhalen in het ABN en dialect voorgedragen door leden van Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM).

  Locatie: Hotel De Pauwenhof, Boschstraat 70, Maastricht
  Het programma vindt drie keer op de volgende tijden plaats:
  14.00-14.30 uur
  15.00-15.30 uur
  16.00-16.30 uur
  Lees meer
 • 16 september 2016 10:00 - 16:00 Workshop De Verhaalheld en het Nevenpersonage
  Iemand die schrijft observeert mensen. Hoe gedragen ze zich? Hoe zien ze eruit? Wat zijn hun eigenaardigheden? Ook leest iemand die schrijft goede verhalen en kijkt zij of hij hoe auteurs het doen. Hoe geven zij vorm aan personages? Hoe wekken…
  Iemand die schrijft observeert mensen. Hoe gedragen ze zich? Hoe zien ze eruit? Wat zijn hun eigenaardigheden? Ook leest iemand die schrijft goede verhalen en kijkt zij of hij hoe auteurs het doen. Hoe geven zij vorm aan personages? Hoe wekken zij de indruk dat het echte mensen zijn?
   
  Om de kennis en inzichten die je opdoet door observatie en verhaalstudie in een kader te plaatsen reikt deze workshop De Verhaalheld en het Nevenpersonage bij uitstek het gereedschap aan. Je leert het personage in zijn verschillende gedaantes op het verhaaltoneel te brengen.
   
  Hoe zet je een hoofdpersoon neer in een verhaal? Met een of meer eigenschappen? En hoe doe je dat in een roman waar een personage toch 3D moet zijn? Wat typeert het personage in een doelverhaal, een besluitverhaal of een overlevingsverhaal? Hoe geef je vorm aan een nevenpersonage, een ‘plat’ personage? Hoe aan een achtergrondfiguur?
   
  In deze workshop leer je jouw observaties van mensen en kennis van goede voorbeelden effectief aan te wenden bij het beschrijven van personages. Je oefent met en krijgt beheersing over de verschillende typen personage.  Zo creëer je gemakkelijker de impressie van een echt mens. Je verhalen krijgen dan meer succes en komen dichter bij publicatie.
   
  Datum: vrijdag 16 september 2016
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, 5991 PB,  Baarlo
  Prijs: € 85,-- (lunch inbegrepen)
  Docent: Koos van den Kerkhof
  Aantal deelnemers: 8-12
   
  Voor inschrijving ga naar: www.hetschrijflab.nl
 • 16 september 2016 10:00 - 16:00 Workshop verhalend proza schrijven
  Op vrijdag 16 september is in workshophuis Yvonne Cup in Baarlo een workshop verhalend proza schrijven.

  Iemand die schrijft observeert mensen. Hoe gedragen ze zich? Hoe zien ze eruit? Wat zijn hun eigenaardigheden? Ook leest iemand die schrijft…
  Op vrijdag 16 september is in workshophuis Yvonne Cup in Baarlo een workshop verhalend proza schrijven.

  Iemand die schrijft observeert mensen. Hoe gedragen ze zich? Hoe zien ze eruit? Wat zijn hun eigenaardigheden? Ook leest iemand die schrijft goede verhalen en kijkt zij of hij hoe auteurs het doen. Hoe geven zij vorm aan personages? Hoe wekken zij de indruk dat het echte mensen zijn?

  Om de kennis en inzichten die je opdoet door observatie en verhaalstudie in een kader te plaatsen reikt deze workshop De Verhaalheld en het Nevenpersonage bij uitstek het gereedschap aan. Je leert het personage in zijn verschillende gedaantes op het verhaaltoneel te brengen.

  In de workshop leer je jouw observaties van mensen en kennis van goede voorbeelden effectief aan te wenden bij het beschrijven van personages. Je oefent met en krijgt beheersing over de verschillende typen personage. Zo creëer je gemakkelijker de impressie van een echt mens. Je verhalen krijgen dan meer succes en komen dichter bij publicatie.

  Datum: vrijdag 16 september 2016
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, Baarlo
  Kosten: € 85,00 (inclusief lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof
  Aantal deelnemers: 8-12
  Voor inschrijven klik hier.

   Lees meer
 • 17 september 2016 - 18 september 2016 34ste Nacht van de Poëzie
  Een van de grootste Zuid-Afrikaanse schrijvers van dit moment, Marlene van Niekerk, maakt zaterdag 17 september haar debuut op de Nacht van de Poëzie in Utrecht. Ook P.C. Hooftprijswinnaar Eva Gerlach en schrijver van jeugdpoëzie Edward van…
  Een van de grootste Zuid-Afrikaanse schrijvers van dit moment, Marlene van Niekerk, maakt zaterdag 17 september haar debuut op de Nacht van de Poëzie in Utrecht. Ook P.C. Hooftprijswinnaar Eva Gerlach en schrijver van jeugdpoëzie Edward van de Vendel zijn toegevoegd aan de line-up. 

  Het jaarlijkse poëziefestival in de Grote Zaal van TivoliVredenburg vindt dit jaar voor de 34ste keer plaats. De 19 Nachtdichters die van 20.00 tot ±03.00 uur het stokje aan elkaar doorgeven, vertegenwoordigen samen het beste wat de hedendaagse Nederlandstalige poëzie in de brede zin te bieden heeft; in Nederland, Vlaanderen én daarbuiten. De optredens van Anna Enquist, Charles Ducal, Charlotte Van den Broeck, Anne Vegter en Joke van Leeuwen werden eerder al bekendgemaakt.
   
  34ste Nacht van de Poëzie
  zaterdag 17 september 2016
  20.00 - ±03.00 uur | TivoliVredenburg, Utrecht
  toegang: €10 - €29,50 (incl. Nachtbundel 2016 met veelal ongepubliceerde gedichten van de optredende dichters)
  (naast reguliere kaarten zijn er ook kaarten beschikbaar i.c.m. een hotelovernachting & Nacht de Luxe arrangementen met o.a. een vaste plaats)
 • 22 september 2016 19:30 - 21:00samenwerkings project Lezing 'Hou me maar vast' door José Franssen
  Donderdag 22 september om 19.30 uur geeft José Franssen een lezing over haar boek ‘Hou me maar vast, Mijn moeder, Alzheimer en ik’.

  Hou me maar vast gaat over twaalf jaar zorgen voor een moeder die moet leven met de ziekte van Alzheimer.…
  Donderdag 22 september om 19.30 uur geeft José Franssen een lezing over haar boek ‘Hou me maar vast, Mijn moeder, Alzheimer en ik’.

  Hou me maar vast gaat over twaalf jaar zorgen voor een moeder die moet leven met de ziekte van Alzheimer. José Franssen vertelt over het leven van alledag in het samenzijn met haar moeder, jaar in jaar uit. Over steeds weer iets verliezen en verder gaan met wat overblijft. Over het verdriet, de onmacht en de boosheid en over het door de tranen heen lachen om de waanzin van een onbegrijpelijke ziekte. Over familievergaderingen, thuiszorg en de verhuizing naar een verpleegafdeling in een zorgcentrum. Over de aftakeling en het levenseinde. Over de winst van het zorgen, over kinderen en verzorgenden die doen wat ze kunnen. Over de zorg die desondanks tekort schiet. Hou me maar vast is een boek voor kinderen, partners, familie, vrienden en kennissen van mensen met dementie. Een boek voor mensen die werken in de zorg.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht
  Toegang is gratis.

  Lees meer
 • 25 september 2016 14:00 - 21:00 Jubileumconcert zangvereniging St. Caecilia Ottersum
  Op 25 september om 14.00 uur en 19.30 uur vindt op Landgoed Roepaen, Ottersum het grote jubileumconcert van zangvereniging St. Caecilia Ottersum plaats. De concerten hebben het thema ’75 jaar jong’ dat natuurlijk gebaseerd is op het 75-jarig…
  Op 25 september om 14.00 uur en 19.30 uur vindt op Landgoed Roepaen, Ottersum het grote jubileumconcert van zangvereniging St. Caecilia Ottersum plaats. De concerten hebben het thema ’75 jaar jong’ dat natuurlijk gebaseerd is op het 75-jarig bestaan van de zangvereniging.

  Programma
  Het eerste gedeelte van het concert bestaat uit vijf delen van het klassieke werk Stabat Mater van componist Karl Jenkins. Tijdens dit werk wordt het koor begeleid door strijkers, blazers en percussionisten. Het tweede deel van het concert bestaat uit een lichter modern repertoire met popmuziek van onder andere Coldplay, Adele en Rihanna.
   
  Klik hier om via e-mail uw tickets te reserveren.
   
  Datum: zondag 25 september 2016, 14.00 uur en 19.30 uur
  Locatie: Landgoed Roepaen, Kleefseweg 9, Ottersum
  Entree:  € 10,00

  Lees meer
 • 28 september 2016 19:00 - 20:30 Petra Stienen geeft 1e Dr. Lou Spronck-lezing
  Op woensdag 28 september van 19-20.30 uur geeft Petra Stienen de 1e Dr. Lou Spronck-lezing. De titel van de lezing is: "Geer zeet neet van hiej.... - De grenzen van het Limburgs". Deze vindt plaatst in de Turnzaal van de UM Faculty of Arts…
  Op woensdag 28 september van 19-20.30 uur geeft Petra Stienen de 1e Dr. Lou Spronck-lezing. De titel van de lezing is: "Geer zeet neet van hiej.... - De grenzen van het Limburgs". Deze vindt plaatst in de Turnzaal van de UM Faculty of Arts and Social Sciences, Grote Gracht 90-92, Maastricht. Graag vooraf aanmelden via secr.hislk@maastrichtuniversity.nl.
   
  Petra Stienen studeerde Arabisch en Midden-Oostenstudies. Ze was meer dan tien jaar werkzaam in het Midden-Oosten, onder meer op de Nederlandse ambassades in Caïro en Damascus. Nu is ze publiciste en zelfstandig adviseur over onderwerpen als mensenrechten, diversiteit, persoonlijk leiderschap, media en diplomatie. Ze publi-ceert regelmatig opiniestukken in landelijke dagbladen, heeft een column in De Limburger en treedt regelmatig op als commentator in radio- en tv-programma’s. Sinds 2015 is zij lid van de Eerste Kamer fractie voor D66. Zij won in 2012 De Vrouwen in de Media Award  en de Aletta Jacobsprijs 2016 uitgereikt door de Rijksuniversiteit Groningen vanwege haar vermogen om de stem van vrouwen, binnen en buiten Nederland, via haar werk door te geven en te versterken en in een hedendaags en internationaal perspectief te plaatsen.
   
  In haar lezing vertelt ze onder meer hoe ze haar Limburgse roots kon terugvinden door haar verblijf en ervaringen als diplomate in het Midden-Oosten en Syrië en vooral door het leren van het Arabisch en het Syrisch. We reizen in haar lezing met haar mee van Limburg naar Syrië en weer terug naar Limburg en krijgen op inspirerende wijze inzicht in de vraag welke grenzen er zijn aan de liefde voor de Limburgse taal. 
 • 06 oktober 2016 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - De demystificatie van de Ierse vrouw in contemporaine Ierse literatuur door Luc Hameleers
  Denk je niet dat ik elke dag wens dat ik een natuurlijke moeder zou kunnen zijn? Dat ik op ze zou letten? Met ze zou spelen? Dat ik alle dingen zou doen die een moeder hoort te doen? Als ik naar mijn zonen kijk, Raphael, zie ik messen en verschrikkelijke…
  Denk je niet dat ik elke dag wens dat ik een natuurlijke moeder zou kunnen zijn? Dat ik op ze zou letten? Met ze zou spelen? Dat ik alle dingen zou doen die een moeder hoort te doen? Als ik naar mijn zonen kijk, Raphael, zie ik messen en verschrikkelijke verminkingen. Hun speelgoed is een wapen voor mij om ze mee te verwonden, ze een bad geven is een kans om ze te verdrinken. En ik moet van ze wegrennen en mezelf opsluiten omdat ik bang ben dat deze verschrikkelijke dingen zullen gebeuren.
  Uit: Marina Carr – Portia Coughlan

  Het Ierse literaire canon bood vrouwen van oudsher weinig reële voorbeelden, ‘maagd of moeder, liefst beide, indien mogelijk’. Een nieuwe generatie Ierse schrijvers; Marina Carr, Colm Toíbín, Roddy Doyle, reinterpreteren de oude beelden van vrouwen door ze uit de schaduw van de vrouwelijke mythe te halen en ze te herschrijven vanuit een vrouwelijk perspectief. Dit zorgt ervoor dat vrouwen complexer en niet langer eendimensionaal beschreven worden in de Ierse literatuur. Vandaag bekijken we het Ierse literaire canon, de repercussies hiervoor op vrouwen en onderzoeken we enkele werken die de binaire beelden van vrouwelijkheid ondermijnen en herzien.

  Luc Hameleers (1985) rondde in 2014 zijn Masterstudie Engelse literatuur met een specialisatie in Ierse literatuur af en is als hbo-docent verbonden aan Fontys Hogescholen. Ook is hij curator literatuur voor Blendle.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
  Toegang is gratis
  Lees meer
 • 06 oktober 2016 20:00 - 22:30 Borderlines: Euregion Poetry Slam
  De poetry-slam is een evenement waarbij dichters in wedstrijdvorm strijden om de titel van Limburgs beste slammer en een plek in de halve finale van het NK Poetry Slam in Utrecht. Ze dragen voor uit eigen werk, dagen elkaar uit en proberen het…
  De poetry-slam is een evenement waarbij dichters in wedstrijdvorm strijden om de titel van Limburgs beste slammer en een plek in de halve finale van het NK Poetry Slam in Utrecht. Ze dragen voor uit eigen werk, dagen elkaar uit en proberen het publiek met hun poëzie voor zich te winnen.

  Borderlines: Euregion Poetry Slam wordt georganiseerd door stichting PANDA, bestaande uit theatermaker Nina Willems en dichter Merlijn Huntjens. Met Borderlines hebben zij de ambitie om in de komende jaren een euregionaal poetry slam event te organiseren, dat naast in Limburg ook op podia vlak over de grens in België en Duitsland zal gaan plaatsvinden.

  De dichtwedstrijd in Heerlen vindt plaats op 6 oktober om 20.00 uur in poppodium de NIEUWE NOR. Alle edities worden gepresenteerd door Daan Doesborgh, Nederlands dichter, columnist en voormalig stadsdichter van Venlo.

  Ben jij een slammer of dichter en wil je meedoen aan deze slams? Mail dan naar borderlineseuregion@gmail.com. Wil je gewoon komen kijken en luisteren, dan ben je natuurlijk ook van harte welkom!


  Lees meer
 • 13 oktober 2016 20:00 - 22:30 Borderlines: Euregion Poetry Slam
  De poetry-slam is een evenement waarbij dichters in wedstrijdvorm strijden om de titel van Limburgs beste slammer en een plek in de halve finale van het NK Poetry Slam in Utrecht. Ze dragen voor uit eigen werk, dagen elkaar uit en proberen het…
  De poetry-slam is een evenement waarbij dichters in wedstrijdvorm strijden om de titel van Limburgs beste slammer en een plek in de halve finale van het NK Poetry Slam in Utrecht. Ze dragen voor uit eigen werk, dagen elkaar uit en proberen het publiek met hun poëzie voor zich te winnen.

  Borderlines: Euregion Poetry Slam wordt georganiseerd door stichting PANDA, bestaande uit theatermaker Nina Willems en dichter Merlijn Huntjens. Met Borderlines hebben zij de ambitie om in de komende jaren een euregionaal poetry slam event te organiseren, dat naast in Limburg ook op podia vlak over de grens in België en Duitsland zal gaan plaatsvinden.

  Bij de dichtwedstrijd in Sittard strijden de deelnemers op 13 oktober om 20.00 uur in Poppodium Volt. Alle edities worden gepresenteerd door Daan Doesborgh, Nederlands dichter, columnist en voormalig stadsdichter van Venlo.

  Ben jij een slammer of dichter en wil je meedoen aan deze slams? Mail dan naar borderlineseuregion@gmail.com. Wil je gewoon komen kijken en luisteren, dan ben je natuurlijk ook van harte welkom!

  Lees meer
 • 20 oktober 2016 20:30 - 23:00 Borderlines: Euregion Poetry Slam
  De poetry-slam is een evenement waarbij dichters in wedstrijdvorm strijden om de titel van Limburgs beste slammer en een plek in de halve finale van het NK Poetry Slam in Utrecht. Ze dragen voor uit eigen werk, dagen elkaar uit en proberen het…
  De poetry-slam is een evenement waarbij dichters in wedstrijdvorm strijden om de titel van Limburgs beste slammer en een plek in de halve finale van het NK Poetry Slam in Utrecht. Ze dragen voor uit eigen werk, dagen elkaar uit en proberen het publiek met hun poëzie voor zich te winnen.

  Borderlines: Euregion Poetry Slam wordt georganiseerd door stichting PANDA, bestaande uit theatermaker Nina Willems en dichter Merlijn Huntjens. Met Borderlines hebben zij de ambitie om in de komende jaren een euregionaal poetry slam event te organiseren, dat naast in Limburg ook op podia vlak over de grens in België en Duitsland zal gaan plaatsvinden.

  De dichtwedstrijd in Venlo vindt plaats op 20 oktober om 20.30 uur in Poppodium Grenswerk. Alle edities worden gepresenteerd door Daan Doesborgh, Nederlands dichter, columnist en voormalig stadsdichter van Venlo.

  Ben jij een slammer of dichter en wil je meedoen aan deze slams? Mail dan naar borderlineseuregion@gmail.com. Wil je gewoon komen kijken en luisteren, dan ben je natuurlijk ook van harte welkom!

  Lees meer
 • 21 oktober 2016 00:00 - 00:00 Project Sally Maastricht viert 10 jarig jubileum | 21 oktober 2016
  Op drie datums in oktober 2016 (21,  22 en 30 oktober) viert dansgezelschap Project Sally Maastricht haar 10 jarig jubileum. Tijdens Festival JONG in Maastricht viert Project Sally onder de leiding van choreografen Stefan Ernst en Ronald Wintjes…
  Op drie datums in oktober 2016 (21,  22 en 30 oktober) viert dansgezelschap Project Sally Maastricht haar 10 jarig jubileum. Tijdens Festival JONG in Maastricht viert Project Sally onder de leiding van choreografen Stefan Ernst en Ronald Wintjes het jubileum met drie activiteiten vol dans, muziek en plezier voor het jonge publiek.
   
  Op vrijdag 21 oktober is er een speciale editie van REVOLT XL met maar liefst 25 dansers op het podium en aansluitend een spetterende afterparty.
   
  Klik hier voor meer informatie over Project Sally, de locaties en tijden van het jubileumfeest.
  Lees meer
 • 22 oktober 2016 00:00 - 00:00 Project Sally Maastricht viert 10 jarig jubileum | 22 oktober 2016
  Op drie datums in oktober 2016 (21,  22 en 30 oktober) viert dansgezelschap Project Sally Maastricht haar 10 jarig jubileum. Tijdens Festival JONG in Maastricht viert Project Sally onder de leiding van choreografen Stefan Ernst en Ronald Wintjes…
  Op drie datums in oktober 2016 (21,  22 en 30 oktober) viert dansgezelschap Project Sally Maastricht haar 10 jarig jubileum. Tijdens Festival JONG in Maastricht viert Project Sally onder de leiding van choreografen Stefan Ernst en Ronald Wintjes het jubileum met drie activiteiten vol dans, muziek en plezier voor het jonge publiek.
   
  Op zaterdag 22 oktober is er een mini FASHIONCLASH met dans en mode voor en door kids.
   
  Klik hier voor meer informatie over Project Sally, de locaties en tijden van het jubileumfeest.
  Lees meer
 • 22 oktober 2016 14:30 - 15:30 Presentatie bundel 'LorcaLeedjes' van John Bovendeert in Heerlen
  Dichter John Bovendeert (Heerlen, 1944) blijft actief met zowel Nederlandstalige als dialectgedichten.
  Op zaterdag 22 oktober om 14.30 uur presenteert hij in Schunck* Heerlen zijn nieuwste werk: LorcaLeedjes - 
  Lorca’s poëzie vertaald…
  Dichter John Bovendeert (Heerlen, 1944) blijft actief met zowel Nederlandstalige als dialectgedichten.
  Op zaterdag 22 oktober om 14.30 uur presenteert hij in Schunck* Heerlen zijn nieuwste werk: LorcaLeedjes - 
  Lorca’s poëzie vertaald in het Heerlens dialect.  Deze vijftig door John Bovendeert (winnaar Veldekeliteratuurprijs 2009) geselecteerde en door hem naar het Heerlens dialect (Heëlesj) vertaalde canciones, cantos en cassidas van Féderico García Lorca (1898-1936) geven een beeld van de lichtvoetige dichtkunst van deze Spaanse dichter. Een uniek en fraai beeld, omdat hier blijkt dat Bovendeerts Limburgse vertalingen zich uitstekend lenen om de sfeer van Lorca’s  Andalusische muzikaliteit weer te geven. Bij declamatie van deze “LorcaLeedjes” in het zo klankrijke Limburgse dialect, zullen hartstocht en expressie die Lorca’s gedichten kenmerken, zeer tot hun recht komen.

  Gieëker leedje kunt
  oet inne sjieëm va leefde.
  Alle leech is e achterbliefsel oet d'r tied,
  oet  inne bussel va tied.
  En in jieëkere kuum
  ligkt d’r sjieëm van inne sjrei.

  vrei noa Féderico García Lorca

  “LorcaLeedjes”   ISBN:978946184243  (mgl.mijnbestseller.nl)
 • 30 oktober 2016 00:00 - 00:00 Project Sally Maastricht viert 10 jarig jubileum | 30 oktober 2016
  Op drie datums in oktober 2016 (21,  22 en 30 oktober) viert dansgezelschap Project Sally Maastricht haar 10 jarig jubileum. Tijdens Festival JONG in Maastricht viert Project Sally onder de leiding van choreografen Stefan Ernst en Ronald Wintjes…
  Op drie datums in oktober 2016 (21,  22 en 30 oktober) viert dansgezelschap Project Sally Maastricht haar 10 jarig jubileum. Tijdens Festival JONG in Maastricht viert Project Sally onder de leiding van choreografen Stefan Ernst en Ronald Wintjes het jubileum met drie activiteiten vol dans, muziek en plezier voor het jonge publiek.

  Op zondag 30 oktober is er de pyjamaparty met een heerlijk ontbijt in pyjama in het theater. Aansluitend volgt de voorstelling DEKBED (4+) en een dansworkshop.
   
  Klik hier voor meer informatie over Project Sally, de locaties en tijden van het jubileumfeest.

  Lees meer
 • december
 • 09 december 2016 20:00 - 22:30 Borderlines: Euregion Poetry Slam
  De poetry-slam is een evenement waarbij dichters in wedstrijdvorm strijden om de titel van Limburgs beste slammer en een plek in de halve finale van het NK Poetry Slam in Utrecht. Ze dragen voor uit eigen werk, dagen elkaar uit en proberen het…
  De poetry-slam is een evenement waarbij dichters in wedstrijdvorm strijden om de titel van Limburgs beste slammer en een plek in de halve finale van het NK Poetry Slam in Utrecht. Ze dragen voor uit eigen werk, dagen elkaar uit en proberen het publiek met hun poëzie voor zich te winnen.

  Borderlines: Euregion Poetry Slam wordt georganiseerd door stichting PANDA, bestaande uit theatermaker Nina Willems en dichter Merlijn Huntjens. Met Borderlines hebben zij de ambitie om in de komende jaren een euregionaal poetry slam event te organiseren, dat naast in Limburg ook op podia vlak over de grens in België en Duitsland zal gaan plaatsvinden.

  De finale vindt plaats in de Azijnfabriek in Roermond op 9 december om 20.00 uur. Alle edities worden gepresenteerd door Daan Doesborgh, Nederlands dichter, columnist en voormalig stadsdichter van Venlo.

  Ben jij een slammer of dichter en wil je meedoen aan deze slams? Mail dan naar borderlineseuregion@gmail.com. Wil je gewoon komen kijken en luisteren, dan ben je natuurlijk ook van harte welkom!

  Lees meer
 • 10 december 2016 00:00 - 00:00 Prijsuitreiking Parkstad Limburg Prijs
  Stichting Promotie Limburgse Kunstenaars reikt op zaterdag 10 december 2016 voor de zesde keer de Parkstad Limburg Prijs uit. De prijs is er voor beeldend kunstenaars die een professionele kunstopleiding succesvol hebben afgesloten, maximaal…
  Stichting Promotie Limburgse Kunstenaars reikt op zaterdag 10 december 2016 voor de zesde keer de Parkstad Limburg Prijs uit. De prijs is er voor beeldend kunstenaars die een professionele kunstopleiding succesvol hebben afgesloten, maximaal 35 jaar oud zijn en een kunstzinnige relatie hebben met Nederlands of Belgisch Limburg. De winaar wint een geldbedrag van maar liefst € 10.000,-.
   
  Parkstad Limburg Prijs
  Eén keer in de vier jaar wordt de Parkstad Limburg Prijs uitgereikt. Voor het eerst werd dat gedaan in 1996 onder de naam Landgraafprijs. Vanaf 2004 wordt de prijs uitgereikt onder de naam Parkstad Limburg Prijs. Dit jaar zal de prijs voor de zesde keer uitgereikt worden.
   
  Het werk van de genomineerde kunstenaars is van zondag 11 december 2016 t/m zondag 5 maart 2017 te zien tijdens een expositie bij SCHUNCK* in Heerlen.
   
  De Parkstad Limburg Prijs wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. SCHUNCK* en de Gemeente Heerlen
   
  Datum: zaterdag 10 december 2016
  Locatie en Tijd: Hou de website van Parkstad Limburg Prijs in de gaten.

  Lees meer
 • 17 december 2016 20:00 - 23:59 Venray’s Mannenkoor Eindejaarsconcert ‘Classic meets Pop’
  Het traditionele Eindejaarsconcert van het Venray’s Mannenkoor vindt dit jaar plaats in de Evenementenhal in Venray. Deze nieuwe locatie biedt nieuwe mogelijkheden, en daarom staat er nu een éénmalig groots Eindejaarsconcert in de steigers.…
  Het traditionele Eindejaarsconcert van het Venray’s Mannenkoor vindt dit jaar plaats in de Evenementenhal in Venray. Deze nieuwe locatie biedt nieuwe mogelijkheden, en daarom staat er nu een éénmalig groots Eindejaarsconcert in de steigers. Projectleider van het EJC René Francken vertelt: ‘We hebben gezocht naar een artiest die zelf uitstekend kan zingen en door haar persoonlijkheid het publiek mee kan nemen in de beleving van het evenement. Toen we Kim-Lian van der Meij hiervoor vroegen, reageerde ze direct en heel positief. Het is voor haar ook een uitdaging om dit samen met het koor te mogen doen.’

  Kim-Lian van der Meij is een Nederlandse zangeres, actrice, televisiepresentatrice, musicalster en danseres. Tijdens het Eindejaarsconcert brengt ze solo een aantal nummers, maar ze treedt natuurlijk ook samen met het mannenkoor op.

  Naast de presentatie door Kim-Lian zorgt de Philips Harmony voor de muzikale uitvoering. Deze harmonie van hoog niveau is een goede bekende voor het mannenkoor. En uiteraard hebben lokale artiesten zoals Blind Beggar een plek in het programma gekregen. Na het concert vindt er een afterparty plaats, die opgeluisterd wordt door de Blue Band.

  Projectkoor voor niet-leden
  Geen lid van het mannenkoor en toch actief meedoen aan dit concert? Dat kan! Het Venray’s Mannenkoor biedt de gelegenheid in een projectkoor mee te zingen op het grote podium van de Evenementenhal. Enige zangervaring is niet nodig, maar uiteraard zijn ook geoefende zangers welkom deel te nemen aan dit eenmalig samengestelde projectkoor.

  Datum: zaterdag 17 december 2016
  Locatie: Evenementenhal Venray
  Entree: staanplaatsen en zitplaatsen te koop. Zie website van het Venray’s Mannenkoor.

   Lees meer
filters

discipline

 • muziek
 • toneel
 • dans
 • beeldende kunst
 • film & fotografie
 • literatuur
 • musea
 • streektaal
 • monumenten
 • cultuurparticipatie
alles selecteren / alles deselecteren

organisatie


overige filters

toon alleen:

Herstel filter
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?