• langlopende activiteiten

 • 09 mei 2015 - 21 mei 2016 Cup of Tea door Quintella
  Quintella, bestaande uit Jeroen Verberkt, Nike Derks, Maaike Kamps, Karin Jenneskens en Marjolein Kuenen hebben in een korte tijd hard aan de weg getimmerd. Zo stonden ze in de zomer van 2013 op de Zomerparkfeesten in Venlo en in 2014 behaalden ze successen bij de festivals 'Den Bosch goes a cappella' en 'Amusing Hengelo'.

  Na deze vliegende start is het tijd voor een theaterproductie van Quintella! De zangers willen met deze productie een breed publiek kennis laten maken met hun a capella muziek.
   
  It’s not your Cup of Tea?!? Quintella gaat hier verandering in brengen! In een ontspannen setting worden bekende songs van een passend en uniek arrangement voorzien, met een prachtige mix van allerlei muziekstijlen als resultaat. De muziek wordt door de groep met zoveel enthousiasme en plezier gebracht dat ze het publiek van begin tot eind aan zich weet te binden!
   
  Speellijst:

  2015
  - 9 mei, 20.00 uur, Kasteelboerderij Horst
  - 30 mei, 20.00 uur, Cultuurkapel Deurne
  - 27 juni, 20.00 uur, De Ruchte Someren
  - 4 juli, 20.00 uur, Klassetheater Tilburg
  - 10 oktober, 20.00 uur, Jan van Besouw (kapel) Goirle
  - 7 november, 20.00 uur, Zaal Debije Hegelsom
  - 19 december, 20.00 uur, Don Bosco Heel

  2016
  - 21 mei, 20.00 uur, Maaspoort Venlo

  Lees meer
 • 24 januari 2016 - 28 februari 2016 Expositie / Boekpresentatie 'Het scherp van de stroper'
  Transitie van een stad in poëtisch perspectief
  Maarten van de Berg (poëzie) & Bert Janssen (fotografie)

  Architectuur is een taal. Een expressie gemanifesteerd in de gebouwde omgeving, iets zeggend over onze tijd. Een gebouw vormt de fysieke weerslag en vertaalt de culturele en technische waarden die centraal staan in de tijd waarin het is gebouwd. Onze steden en dorpen geven ons tevens identiteit, ze vormen wie wij zijn. De spanning tussen continuïteit en verandering hangt samen met het vermogen van een gebouw, een gebied of een stad te veranderen van functie, al naar gelang de organisatie van de maatschappij deze verandering verlangt. Ook onze taal en manier van verwoorden is onderhevig aan deze tand des tijds.

  Het is exact deze relatie, die centraal staat in Het scherp van de stroper, transitie van een stad in poëtisch perspectief.

  Transitie, het veranderend stadslandschap, vormt de drager voor de poëzie van dichter Maarten van de Berg en het werk van fotograaf Bert Janssen. Samen zochten ze naar locaties met een beperkte houdbaarheidsdatum. Vergane industriële gebouwen en braakliggend terrein vormen het perspectief van waaruit nieuwe richtingen voor een toekomstige leefomgeving in de stad worden bepaald.

  Door het gebruik van vluchtige, efemere materialen, zoals kinderkrijt en afplaktape, onderschrijft de dichter met deze vorm van guerrilla-poëzie de tijdelijkheid der dingen. De fotograaf geeft het kader en zet de daarmee de tijd even stil.

  De representatie van hun gezamenlijk perspectief op een veranderende stad wordt getoond in Bureau Europa, gevestigd in een stadsdeel dat momenteel in transitie verkeert: de Timmerfabiek in het Sphinxkwartier. Daarnaast vinden de foto's en gedichten hun borging in een publicatie.

  Opening
  Het openingswoord wordt verzorgd door Saskia van Stein, directeur Bureau Europa. Wethouder Gerdo van Grootheest en conservator Ad Himmelreich geven korte lezingen transitie van de stad Maastricht. Maarten van de Berg zal voordragen uit eigen werk.

  Opening en boekpresentatie: zondag 24 januari, 14.00-16.00 uur
  Tentoonstelling: 24 januari t/m 28 februari
  Entree: € 5,- / studenten € 3,- / gratis toegang voor Museumjaarkaarthouders
  Locatie: Bureau Europa
   
  Lees meer
 • 31 januari 2016 - 04 maart 2016 Expositie Mine Stemkens: Door het woord
  het woord
   
  zoveel gebruikt
   
  en toch
  zo’n mysterie     mine(c)

   
  door het woord…
  Communiceren wij met elkaar, maken iets duidelijk aan elkaar of delen wij dat wat innerlijk leeft. Het woord kan inspireren, bekrachtigen, troosten, kalmeren, maar het kan ook ontmoedigen en verwonden. Gesproken vanuit waarheid heeft het woord de kracht onze harten te openen.
   
  door het woord…
  Kunnen wij ons verbinden met de wereld achter het woord. Het woord is meer dan alleen de betekenis. Het brengt een hele wereld mee. Waar komt het woord vandaan, met welke intentie wordt het gesproken?
   
  door het woord…
  In den beginne was het woord. Vanuit het niets kwam het woord en het woord was schepping. Er is de plek waar alles nog één is. Het gebied van het voor-woordelijke, waar zowel woord, als beweging, als klank uit ontstaan. Vanuit die plek komen haar woorden en ‘zoeken’ zij in deze fysieke vorm de ontmoeting.
   
  De passie van Mine Stemkens is het woord, in veel vormen ‘vertaald’. Daarin inspireert haar de schijnbaar gewone dagelijkse werkelijkheid, met al zijn tegenstellingen. Het is het leven dat uitnodigt om, in beeldtaal, haar verwondering te ‘schilderen’. In haar gedichten probeer zij het wezen van die dagdagelijkse gebeurtenissen en ervaringen te pakken. Dat kan zijn van een ontmoeting met een merel, verlies van iets dierbaars, de nacht die teder maar tegelijkertijd ook duister kan zijn, tot het verwelkomen van de nieuwe dag. Kortom het leven dat in zijn essentie altijd weer schoon is. Behalve in bundels, op kaarten, op windlichten worden haar woorden ook op grote doeken gedrukt. Het is een manier om de voorbijganger, bijna achteloos, even aan te raken in de hectiek van het ‘gewone’ dagelijkse leven.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen, Maastricht

  Lees meer
 • 31 januari 2016 - 14 april 2016 Reeks schrijfworkshops Verena Germeraad
  In 2016 geeft schrijfster Verena Germeraad (winnares prozaprijs Raadselige Roos 2015) een reeks schrijfworkshop waarin de fijne kneepjes van het vak worden geleerd. De workshops vinden een keer per maand plaats in Heerlen op zondagmiddagen van 14.00-17.00 uur. Er is geen instapniveau vereist. Iedereen die graag schrijft is welkom.
   
  1.     Start to write
  In de workshop Start to write leert u de basisbeginselen van schrijven. Daarnaast rekent u af met de excuustruus. Start to write, right now!
  Ø  Datum: zondag 31 januari 2016 van 14.00-17.00 uur


  2.     Omarm de slechte kanten
  Een boekpersonage is ook nooit eendimensionaal. In deze workshop leert u hoe u een personage van vlees en bloed creëert.
  Ø  Datum: zondag 28 februari 2016 van 14.00-17.00 uur


  3.     Bla bla bla
  Een dialoog moet lezen alsof u er zelf bij bent. In deze workshop leert u een levensecht gesprek na te bootsen op papier.
  Ø  Datum: zondag 20 maart 2016 van 14.00-17.00 uur


  4.     Puntjes op de I.
  Bij de voorgaande workshops hebt u huiswerk gekregen. Tijdens deze bijeenkomst bespreekt Verena met u de sterke punten en eventuele werkpunten.
  Ø  Datum: zondag 17 april 2016 van 14.00-17.00 uur.
   
  Prijs
  De workshops volgen elkaar op, maar zijn ook los te volgen.De prijs per bijeenkomst is € 12,50 p.p. Dat is inclusief lesmateriaal en exclusief drankjes. Volgt u alle vier de workshops dan krijgt u € 10,00 korting op de totaalprijs.


  Locatie
  De workshops vinden plaats op een centrale plek in Heerlen. De exacte locatie is afhankelijk van het aantal aanmeldingen.
   
  Interesse en inschrijven?
  Meer weten? Stuur een mailtje naar verenagermeraad@gmail.comLees meer
 • 04 maart 2016 - 06 maart 2016 MABP 2016: 'Joost Swarte doet Maastricht'
  Tijdens het culturele voorprogramma van de 9e editie van de Maastricht Antiquarian Book & Print Fair (MABP) brengt de MABP de Haarlemse grafisch kunstenaar Joost Swarte voor het voetlicht. Op vrijdag 4 maart geeft hij een lezing in de Van Eyck Academie met als titel ‘Cultuur en Techniek’. Op zaterdag 5 maart opent Swarte de expositie van zijn werk in Boekhandel Dominicanen. En op zondag 6 maart is hij met de journalist Paul van der Steen (NRC) ‘Wintergast’ in een virtuele talkshow in het Pesthuyspodium.

  Joost Swarte (1947)
  Als striptekenaar en als illustrator is hij ongetwijfeld de meest bekende en meest invloedrijke in de Lage Landen. Als bedenker van het begrip de ‘klare lijn’ in de wereld van de cartoons kan hij als opvolger van de beroemde Hergé (Kuifje) worden gezien. Internationaal geniet Swarte grote bekendheid, vooral in Amerika, Spanje en België. Zijn ontwerp voor de omslag van het blad de ‘New Yorker’: ‘Summer Reading’ is in 2007 bekroond met de ‘Award of Excellence’. In 2012 ontving hij in Nederland de ‘Marten Toonder’ stripprijs. Grafisch is hij ook bekend om zijn ontwerpen voor postzegels. Na het afbreken van zijn studie industrieel ontwerper in 1969 aan de T.H. in Eindhoven stond Swarte aan de wieg van het underground blad ‘Tante Leny presenteert’. Gaf te zelfder tijd het blad ‘Modern Papier’ uit en tekende later voor bladen als Vrij Nederland, Humo, Raw en Hollands Diep. Recentelijk heeft hij het initiatief genomen voor ‘Scratches’, een nieuw striptijdschrift met werk van Nederlandse en Vlaamse tekenaars. Niet alleen excelleert Swarte op grafisch gebied, hij is een artistieke duizendpoot op meerdere terreinen. Zo maakte hij het ontwerp voor het theater de Toneelschuur in Haarlem (1995) en ontwikkelde hij het concept voor het Hergé Museum in Louvain La Neuve (2009). Hij ontwierp tapijten voor het stadhuis in Haarlem, glas in loodramen voor sociale woningbouw in Amsterdam en het Paleis van Justitie in Arnhem. Hij maakte meubels, posters, logos en boeken. Joost Swarte is steeds een artistiek kind van zijn tijd gebleven.

  MABP
  Lezing 'Cultuur en Techniek’ met lichtbeelden door Joost Swarte
  Datum: vrijdag 4 maart
  Aanvang: 16.00 uur
  Locatie: Van Eyckacademie, Academieplein 1, 6211 KM Maastricht
  Entree: vrij
   
  Tentoonstelling werk van Joost Swarte
  Datum: 5 maart t/m 2 april 2016
  Opening: zaterdag 5 maart
  Aanvang: 16.30 uur
  Entree: vrij
  Locatie: Boekhandel Dominicanen, Dominikanerkerkstraat 1, 6211CZ Maastricht
   
  Wintergasten - ‘Virtuele Talkshow’ met Joost Swarte en journalist Paul van der Steen (NRC)
  Datum: zondag 6 maart
  Aanvang: 15.00 uur
  Locatie: Pesthuyspodium, Vijfkoppen, 6211 JS Maastricht
  Entree: € 7,50

  Maastricht Antiquarian Book & Print Fair 2016 / MABP 9e editie
  Data:
  - vrijdag 11 maart, 14.00-19.00 uur
  - zaterdag 12 maart, 10.00-18.00 uur
  - zondag 13 maart, 10.00-17.00 uur
  Locatie: Sint Janskerk, Vrijthof, Maastricht
  Entree: € 5,-
   
  Lees meer
 • 04 maart 2016 - 06 maart 2016 Body Dynamics 2016
  Body Dynamics is een grensoverschrijdende ontmoeting tussen geselecteerde amateurdansgezelschappen uit Brabant, Limburg en Vlaanderen en professionele dansers en choreografen. Body Dynamics wil het beste op amateurdansgebied laten zien én ervoor zorgen dat de kwaliteit van dansproducties met amateurs steeds beter wordt.

  Voorafgaand aan het festivalweekend werken amateurdansgroepen met profs aan korte nieuwe producties, gebasseerd op het dansmateriaal en de werkwijze van het deelnemende professionele dansgezelschap. Dit jaar is dat choreografe Pia Meuthen en haar groep Panama Pictures met een nieuwe choreografie vanaf november 2015, 'Portrait & Short Story's'. Tijdens het driedaagse festivalweekend wordt er nog intensief samengewerkt en worden de nieuwe creaties gepresenteerd. Ook tonen de amateurgroepen hun eigen choreografiën op basis waarvan ze geselecteerd zijn om deel te nemen.

  Het Huis voor de Kunsten Limburg organiseert Body Dynamics samen met Danspunt België en Danspunt Brabant; de laatste is dit jaar gastheer. Het festival vindt plaats van 4 t/m 6 maart in Tilburg of directe omgeving.
  Lees meer
 • 11 maart 2016 - 20 maart 2016 A Fistful of Odeon: be ready for the ride!
  Vocal Group Odeon neemt je met sobere beelden en betoverende muziek van Morricone tijdens het theaterconcert 'A Fistful of Odeon' mee naar de wereld van het Wilde Westen. Wie kent ze niet, de filmklassiekers Once upon a time in the West en A Fistful of Dollars?

  23 desperado’s en een mengeling van gunpowder en humor. Een verhaal van overleven en laten leven. Countrymuziekm maar ook Mendelssohn, Adèle en Coldplay. Niets gaat Odeon te ver om het Wilde Westen te temmen. Maar wie is 'the good', wie 'the bad', en wie 'the ugly'? Saddle up en rijd mee...

  Data:
  - 11, 12, 18 en 19 maart om 20.15 uur
  - 13 en 20 maart om 14.00 uur
  Locatie: Kumulustheater, Herbenusstraat, Maastricht

  Ga voor meer informatie en kaarten naar www.odeon-maastricht.nl.
 • 11 maart 2016 - 13 maart 2016 Maastricht Antiquarian Book & Print Fair 2016

  De Maastrichtse Sint Janskerk wordt voor de negende keer het eldorado voor de collectioneur en liefhebber van antiquarische boeken en prenten. De grote internationale antiquarenbeurs, die samenvalt met het eerste weekend van TEFAF, wordt weer georganiseerd in de gotische Sint Janskerk aan het Vrijthof te Maastricht. 

  Een dertigtal gerenommeerde antiquarenhuizen uit binnen- en buitenland laat weer het meest waardevolle en interessantste uit hun collecties zien.

  De organisatie van Maasttricht Antiquarian Book & Print Fair (MABP) streeft ernaar om een zo breed mogelijk aanbod op het gebied van antiquarische boeken en prenten aan de bezoekers te presenteren. Niet alleen de verwende collectioneur van verluchte handschriften, oude drukken en zeldzame prenten kan er zijn slag slaan, ook voor de bescheiden verzamelaar is er genoeg moois om te bekijken en gekocht te worden. Iedere exposant brengt zo zijn eigen specialisme mee, van middeleeuwse handschriften tot bibliofilie, boeken over fotografie, avant garde, architectuur tot moderne kunst. Dat is de reden waarom beurzen als deze zich mogen verheugen in een groeiende belangstelling. Immers, waar kan de verzamelaar in korte tijd zo’n divers aanbod vinden op een relatief kleine oppervlakte.

  Openingstijden:
  - vrijdag 11 maart, 14.00-19.00 uur
  - zaterdag 12 maart, 10.00-18.00 uur
  - zondag 13 maart, 10.00-17.00 uur
  Locatie: Sint Janskerk Vrijthof Maastricht
  Entree: € 5,-  (passepartout voor 3 dagen € 7,50)
   

  Lees meer
 • 12 maart 2016 - 20 maart 2016 Boekenweek 2016
  Tijdens de aankomende Boekenweek kunt u ontzettend veel beleven! Boekwinkels, bibliotheken, musea en theaters heten u van harte welkom bij hun activiteiten.

  Het geschenk wordt dit jaar geschreven door Esther Gerritsen, bekend van Roxy (2015). David Van Reybrouck schrijft op verzoek van de Stichting CPNB het Boekenweekessay 2016. In het komend jaar dat Nederland en Vlaanderen gezamenlijk gastland zijn op de Boekenbeurs in Frankfurt, richt de Boekenweek zich op onze grote buur Duitsland, onder het motto 'Was ich noch zu sagen hätte'.

  Lees meer
 • 18 maart 2016 - 20 maart 2016 International Belly Dance Festival 2016
  Het is geen alledaagse combinatie, maar tijdens het International Belly Dance Festival 2016, wordt buikdans gemixt met mode, literatuur en voor buikdans, ongebruikelijke muziekinstrumenten. Het International Belly Dance Festival is het enige festival waar buikdans (Belly Break) als podiumkunst te zien is. Belly Break is een mix tussen moderne buikdans, theatraliteit en mode.

  Vrijdagavond 18 maart kom je in een heel speciaal open podium terecht tussen muzikanten en modeshows. Van draaiorgel tot heavy metal. Lex Nelissen himself zal het geheel presenteren.

  Zaterdag 19 maart staat in het teken van een mix met literatuur. Op allerlei manieren komen proza en poëzie ter sprake. Zo staat het prijzen winnende boek van de Antilliaanse journaliste en documentairemaakster Fabienne Kanor, Faire l’avenir, centraal in de theatervoorstelling ‘Belly Break Special’. Deze theatervoorstelling gaat over een nieuw begin in een veranderende wereld. Poëtisch en smaakvol weergegeven door professionele dansers, acht afstudeerkandidaten van de Academy for Oriental and Modern Belly Dance en een heel bijzonder kostuum van de wereldvermaarde Giovanni Biasiolo.

  Zondag 20 maart vinden de Benelux Kampioenschappen 2016 plaats. Op het festival:
  - Zie je fusions met andere dansstijlen;
  - Dansen vrouwen uit verschillende culturen, amateurs, professionals, jongeren, ouderen, mensen met een beperking;
  - Kun je je talent ontwikkelen en ervaringen opdoen door: een open podium, de Benelux wedstrijd en de vele workshops;
  - Zetten we bijzondere buikdansprojecten in de kijker door een award uitreiking.

  Hoogtepunten programma:
  - Vrijdag 18 maart, 19.30-22.30 uur: ‘In the Mix’ een spannende ontmoeting tussen dans, mode en livemuziek (entree € 9,-)
  - Zaterdag 19 maart, 11.30 uur en 19.00 uur: Theatervoorstelling Belly Break Special (entree € 21,-)
  - Zaterdag 19 maart, 13.30-18.30 uur: Optredens buikdanseressen, modeshow + oriëntaalse markt
  - Zondag 20 maart, 10.00-18.00 uur: Beneluxwedstrijden 2016 (entree € 10,-)
  - Zondag 20 maart, 10.00-18.00 uur: Ladiesday (gratis)

  Locatie: Cultuurhuis Heerlen

  Het Belly Dance Festival wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg. 

  Lees meer
 • actueel

 • februari
 • 12 februari 2016 20:00 - 22:00 Literaire Salon met Chris de Stoop
  Chris de Stoop is op vrijdag 12 februari 2016 te gast in de Literaire Salon van het Pesthuyspodium en boekhandel De Tribune. Hij zal vooral spreken over zijn boek Dit is mijn hof, uitgegeven door De Bezige Bij.

  De Hedwigepolder, de beroemdste…

  Chris de Stoop is op vrijdag 12 februari 2016 te gast in de Literaire Salon van het Pesthuyspodium en boekhandel De Tribune. Hij zal vooral spreken over zijn boek Dit is mijn hof, uitgegeven door De Bezige Bij.

  De Hedwigepolder, de beroemdste polder van de lage landen, schrijlings op de Zeeuws-Vlaamse grens, moet en zal onder water worden gezet. Deze polder is symbool geworden voor het oude boerenland dat moet wijken voor nieuwe natuurgebieden. Dit raakt de bevolking diep in de ziel.

  Schrijver Chris de Stoop, boerenzoon uit de streek, keert terug naar de ouderlijke hoeve, die van de ene op de andere dag leeg is komen te staan. Terwijl hij de boerderij bestiert, ziet hij hoe het landschap om zich heen verandert. Hij is zo iemand die nog in vervoering kan raken van een mooi gevormde koe. Hij kan nog lyrisch worden over een versgeploegde akker. De auteur ziet om naar het boerenleven dat het land maakte tot wat het was, duizend jaar lang. En hij kijkt met verbijstering naar het geradbraakte land dat het geworden is.  

  Dit is mijn hof is een aangrijpend, persoonlijk relaas over het ellendige verdwijnen van de boeren, iets wat zich nu overal in Europa voordoet, maar nergens zo schrijnend als hier.

  Chris de Stoop (1958) is auteur en journalist bij het weekblad Knack. In zijn debuut Ze zijn zo lief, meneer (1992) beschreef hij als eerste de internationale vrouwenhandel van binnenuit, wat grote beroering veroorzaakte in binnen- en buitenland. In 2004 ontving De Stoop voor het vervolg Zij kwamen uit het Oosten de Gouden Uil Publieksprijs. In 2010 schreef hij Vrede zij met u, zuster over de eerste jihadisten die naar Syrië en Irak reisden en in 2015 verscheen. Dit is mijn hof dat onlangs het ‘boek van de maand’ werd bij De Wereld Draait Door.

  Locatie: Pesthuyspodium, Maastricht
  Entree: € 7,-
   

  Lees meer
 • 17 februari 2016 18:00 - 20:00 Euregio Leest - Schrijversbezoek Goldschmidt & Lüscher
  De Euregio leest / l'Euregio lit / Die Euregio liest - Bibliotheken, universiteiten, boekhandels en literatuurbureaus stimuleren 'vertaalde' literatuur in de Euregio Maas-Rijn

  Jaarlijks dingen zes schrijvers van boeken die in de drie talen…

  De Euregio leest / l'Euregio lit / Die Euregio liest - Bibliotheken, universiteiten, boekhandels en literatuurbureaus stimuleren 'vertaalde' literatuur in de Euregio Maas-Rijn

  Jaarlijks dingen zes schrijvers van boeken die in de drie talen van de Euregio zijn uitgegeven, mee naar de Euregio Literatuurprijs voor scholieren. Dit jaar zijn o.a. Saskia Goldschmidt (De hormoonfabriek, 2012) en Jonas Lüscher (Het voorjaar van de barbaren, 2015) genomineerd. Zij komen over hun schrijf- en vertaalervaringen vertellen. Ga hier naar de lijst van genomineerden in de catalogus van Centre Ceramique.

  Scholieren uit de Euregio lezen in dit kader de boeken, bezoeken de schrijvers in bibliotheken, boekhandels en scholen en kiezen een winnaar. Scholieren en volwassenen zijn van harte welkom bij dit schrijversbezoek!

  De Euregio literatuurprijs voor scholieren is onderdeel van ‘De Euregio Leest’, een project van het netwerk van bibliotheken in de Euregio onder auspiciën van de Bibliothèque Chiroux (Luik), de Stadsbibliotheek Aken, het mediacenter van de DG (Eupen) en Centre Céramique (Maastricht) in samenwerking met de Universiteit van Luik, het Literatuurbureau in de Euregio Maas-Rijn en de EuregioKultur e.V. Het project staat onder beschermheerschap van Martin Schulz.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis
   

  Lees meer
 • 18 februari 2016 18:30 - 19:30 Wekelijks inloopspreekuur Bibliocenter Weert voor schrijvers
  Heb je vragen over schrijven of uitgeven? Bibliocenter Weert begint met iets nieuws. Vanaf 18 februari kun je elke donderdag van 18.30 tot 19.30 uur bij Bibliocenter Weert terecht op het inloopspreekuur voor schrijvers. Uitgeverij Bullseye Publishing…
  Heb je vragen over schrijven of uitgeven? Bibliocenter Weert begint met iets nieuws. Vanaf 18 februari kun je elke donderdag van 18.30 tot 19.30 uur bij Bibliocenter Weert terecht op het inloopspreekuur voor schrijvers. Uitgeverij Bullseye Publishing uit Weert geeft antwoord op alle vragen die te maken hebben met schrijven en uitgeven.

  Tientallen mensen beleven veel plezier aan het schrijven van verhalen. Misschien heb je een verhaal in je hoofd en krijg je dit niet op papier zoals je wilt. Misschien ligt ergens in een lade een geweldig manuscript klaar om uitgegeven te worden. Hoe ga je te werk? Kom naar het inloopspreekuur voor schrijvers bij Bibliocenter Weert op donderdag van 18.30 tot 19.30 uur. Plan je liever een afspraak? Neem dan contact op met Linda Gielen via linda@bullseyepublishing.nl of 06 17634871. Je vindt de bibliotheek aan de Wilhelminasingel 250 in Weert.

  2016 Jaar van het Boek
  “Boeken geven ruimte om onszelf te verliezen in het leven van anderen. Ze vormen ons denken. Verhalen spreken tot onze verbeelding spreken. Ze laten ons kennis maken met nieuwe werelden en veranderen soms onze gedachten”, zei minister Jet Bussemakers bij de opening van het Jaar van het Boek. Daarom vieren we in 2016 dat het boek springlevend is. Boeken spelen een grote rol bij het vormen van cultuur en identiteit. Ze laten zien wie we zijn, als mens én als samenleving. Er blijft een grote behoefte aan verhalen en duiding, aan informatie en kennis, aan vertier en ontspanning. Daarom is 2016 het Jaar van het Boek met (her)verkenning én waardering voor het boek in al zijn verschijningsvormen. 

  Lees meer
 • 19 februari 2016 10:00 - 12:00 Schrijfcafé LinZZ
  In het Schrijfcafé schrijf je samen met anderen aan de hand van korte, speelse opdrachten. In het schrijfcafé gaat het niet om ‘goed kunnen schrijven’. Ervaring met schrijven is niet nodig. Alles wat je schrijft is goed. Wie wil kan zijn…
  In het Schrijfcafé schrijf je samen met anderen aan de hand van korte, speelse opdrachten. In het schrijfcafé gaat het niet om ‘goed kunnen schrijven’. Ervaring met schrijven is niet nodig. Alles wat je schrijft is goed. Wie wil kan zijn teksten voorlezen, maar dat hoeft niet. 
   
  Doe een keer mee en laat je inspireren!

  Datum: vrijdag 19 februari en vrijdag 18 maart
  Locatie: Linzz - Zentrum voor Inspiratie, Bewustwording en Groei, Maria Theresialaan 1a, Roermond  
  Kosten: € 14,- per keer incl. twee consumpties (graag gepast betalen)
  Meenemen: pen en papier

  De bijeenkomsten staan op zich. Aanmelden mag, maar hoeft niet. Het schrijfcafé wordt begeleid door Driek de Wit. Voor meer informatie zie ook www.driekdewit.nl/schrijfcafe, bel 06 11318238 of mail naar info@driekdewit.nl.
 • 20 februari 2016 10:00 - 16:00 Verhalend proza schrijven - Het personage van 'vlees en bloed'
  Het personage komt onder de handen van de schrijver tot leven. In woorden maakt hij een figuur van 'vlees en bloed'.

  Op basis van creatieve opdrachten schrijf je korte verhalende teksten. Je experimenteert met personage-aspecten als het…

  Het personage komt onder de handen van de schrijver tot leven. In woorden maakt hij een figuur van 'vlees en bloed'.

  Op basis van creatieve opdrachten schrijf je korte verhalende teksten. Je experimenteert met personage-aspecten als het uiterlijk, het gedrag en de bewegingen. Door middel van details roep je de omgeving op, de problemen van een hoofdpersoon die zijn gedachten en besluiten triggeren.

  Een verkenning in stappen van de literaire techniek bij uitstek. Het personage als voorwerp van verbeelding, als chip die de actie voortbrengt. Een workshop voor schrijvers die diep willen doordringen in de woorden, motieven en doelen van het personage. Gewapend met het vergrootglas verken je de wegen van de figuren die je vastlegt in taal.

  Datum: zaterdag 20 februari 2016
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, 5991 PB Baarlo
  Kosten: € 85,- (lunch inbegrepen)
  Docent: Koos van den Kerkhof
  Aantal deelnemers: 8-12

  Ga voor inschrijving naar www.hetschrijflab.nl.

 • 20 februari 2016 14:30 - 16:30 Expositie & Demonstratie Boekrestauratie
  Antiquarische boeken worden door velen verzameld en met zorg gekoesterd. Bijvoorbeeld familiebijbels of andere dierbare boeken zijn vaak al vele generaties lang doorgegeven. Voor het behoud van dierbare of kostbare boeken is het dus een aanrader…
  Antiquarische boeken worden door velen verzameld en met zorg gekoesterd. Bijvoorbeeld familiebijbels of andere dierbare boeken zijn vaak al vele generaties lang doorgegeven. Voor het behoud van dierbare of kostbare boeken is het dus een aanrader om een restauratie te overwegen. Hoe zo’n restauratie er zoal uit kan zien, kunt u komen bekijken tijdens een expositie/demonstratie van restauratieatelier John Tillie Fine Prints.

  Aan de hand van diverse voorbeelden van reeds gerestaureerde boeken en de verslagen van deze restauraties in woord en beeld kunt u zien wat er allemaal mogelijk is. Er is een doorlopende diashow met foto’s van boeken voor, tijdens en na restauratie te zien. Verder worden er allerlei materialen (leerhuiden, perkament, Japans papier, messing, lijmsoorten enz.) en gereedschappen getoond die bij het restaureren van boeken worden gebruikt. U kunt onder andere zien hoe een boek opnieuw wordt genaaid of hoe nieuwe kapitaaltjes worden gestoken. Maar ook over het bijmaken van messing slotjes en het verven en dunnen van leer komt u alles te weten.

  Rachel Mans, boekrestaurator van restauratieatelier John Tillie Fine Prints, zal tijdens deze expositie aanwezig zijn om uw vragen te beantwoorden en om u te laten zien hoe sommige behandelingen in zijn werk gaan. Tevens kunt u eigen boeken meenemen om te laten bekijken voor een vrijblijvende schatting van de restauratiekosten.

  Ter gelegenheid van het project ‘Gedrukt in Maastricht’

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis
   
  Lees meer
 • 20 februari 2016 20:30 - 22:30 Saint Amour: Funny Valentine - een literaire avond met verhalen
  Liefde doet iets met een mens. Ze maakt niet alleen blind, maar ook onhandig, lichtvoetig, melancholisch en bij momenten zelfs krankzinnig. My Funny Valentine, de nieuwe editie van Saint Amour, bekijkt het allemaal met een meewarige glimlach.…
  Liefde doet iets met een mens. Ze maakt niet alleen blind, maar ook onhandig, lichtvoetig, melancholisch en bij momenten zelfs krankzinnig. My Funny Valentine, de nieuwe editie van Saint Amour, bekijkt het allemaal met een meewarige glimlach. (Het kan ook een grimlach zijn.) Saint Amour koppelt traditiegetrouw met de nodige zwier literatuur en liefde aan elkaar en trommelt daarvoor een schare messcherpe auteurs op, zinderende muziek en
  stomende filmfragmenten.
   
  Stella Bergsma is zangeres (Einsteinbarbie), dichteres, romanschrijfster, opiniemaakster en redelijk recht voor de raap: ‘Ik ben Stella Bergsma. Ik neuk terug.’ Ze leest uit haar roman Pussy Book.

  Merijn de Boer. Volgens Onno Blom is ‘t Jagthuys, de pas verschenen roman van Merijn de Boer, “een tintelend, aantrekkelijk boek. Smeuïge seksscènes. Leest heerlijk weg, je moet er ontzettend om lachen maar uiteindelijk is het ook een ontroerend boek".
   
  Pedro Elias, door Marc Didden omschreven als ‘de Dostojevski van Deurne en de Elsschot van Edegem’, vertelt over zijn wandeltochten. Met de hond Pablo, maar zonder het meisje Nuria. 
   
  Andy Fierens, Vlaanderens leading perfoming poet, heeft het over Wonderbra’s & Pepperspray. 
   
  Jamal Ouariachi schreef met Een honger een gewaagd en ambitieus boek dat hem meteen en onverbiddelijk de hoogste regionen van onze letteren in catapulteerde.
   
  Marieke Rijneveld sprokkelde met haar debuutbundel Kalfsvlies een mandvol fonkelende recensiesterren en wordt nu al door menigeen ‘het talent van 2016’ genoemd. 
   
  Aleksandr Skorobogatov is een Russische auteur en woont in Antwerpen. Zijn tragische en ontroerende roman Portret van een onbekend meisje is volgens TZUM de beste van 2015. 
   
  Lize Spit debuteert met de vuistdikke roman Het smelt en wekt de hoogste verwachtingen. 
   
  Los Speedy Bobs, zijnde het glorieuze triumviraat Gregory Frateur, Roy Aernouts en Tom Pintens, brengen levensliederen zoals u ze nog nooit gehoord heeft. 
   
  Saskia de Coster brengt op video een betoverend mooie sekssène uit haar alom geprezen roman Wat alleen wij horen. Compagnera Inne Eysermans zorgt live voor een beklijvende soundscape. 
   
  Sven Speybrouck is spreekstalmeester (in België). Piet Piryns ook (in Nederland).
  Samenstelling programma en regie: Luc Coorevits.

  Locatie: Parkstad Limburg Theaters
  Lees meer
 • 21 februari 2016 14:00 - 16:00 Vlaamse salon met Griet op de Beeck
  Zondag 21 februari staat bij Salon Remunj een Vlaamse Salon op het programma. Met als topattractie schrijfster Griet Op de Beeck, die komt vertellen over haar succesromans. Daarnaast praat Jan Volleberg van het Algemeen-Nederlands Verbond ons…
  Zondag 21 februari staat bij Salon Remunj een Vlaamse Salon op het programma. Met als topattractie schrijfster Griet Op de Beeck, die komt vertellen over haar succesromans. Daarnaast praat Jan Volleberg van het Algemeen-Nederlands Verbond ons bij over de samenwerking met onze Vlaamse buren, toont Julia Berger uit Genk haar beeldende kunst en maken we kennis met de Vlaamse volksmuziekgroep ‘De Kamazollekes’.
   
  Column: Jan Volleberg.
  Jan is voorzitter van het Algemeen-Nederlands Verbond der beide Limburgen, dat de samenwerking op het gebied van taal en cultuur wil bevorderen.
   
  Literaire gast: Griet Op de Beeck  (dramaturg, auteur).
  Griet debuteerde in 2013 met ‘Vele hemels boven de zevende’, een roman die zeer lovend onthaald werd en haar o.a. de Bronzen Uil Publieksprijs opleverde.
  In september 2014 volgde haar tweede vijfsterrenroman ‘Kom hier dat ik u kus’, door De Wereld Draait Door verkozen tot boek van de maand. Het belandde op de shortlist van de NS Publieksprijs en won de ‘Hebban Award’ voor literatuur. Beide boeken worden verfilmd.
  Behalve naar deze verfilmingen kijken we verlangend uit naar wat Griet ons in deze salon over haar en haar werk gaat vertellen.
   
  Beeldende kunst: Julia Berger.
  Julia studeerde aan de Stedelijke Academie Plastische kunsten te Genk, afdeling beeldhouwkunst.
  Zij ontwikkelde zich tot een veelzijdig kunstenares, die haar inspiratie vindt in de vormen die de natuur voortbrengt. Dat kan direct zijn of indirect, waarbij de nagenoeg abstracte beelden ruimte laten voor een eigen interpretatie. Veel beelden gaan vergezeld van een kort gedicht, waarin ze haar associaties onder woorden brengt en bij grote openbare opdrachten is er steeds een tekst die de symboliek van het beeld verklaart. Hoe beeld en woord bij elkaar kwamen is een apart verhaal dat ze in de Salon uit de doeken wil doen.
   
  Muziek: De Kamazollekes.
  Een muziekgroep, bestaande uit 5 heren en een dame, die al ruim 20 jaar optreedt. Deze aanstekelijk enthousiaste musici spelen en zingen (Belgisch-)Limburgse volksmuziek, ontdekt in de streek of zelfgemaakt.
   
  Kom met ons mee gluren naar en genieten van de Vlaamse buren…
  De K- Zuid-Limburgse volksmuziek, ontdekt in de streek of zelf gemaakt
   
  Op zondag 21 februari  in de Joep Nicolaszaal van TheaterHotel De Oranjerie. Aanvang 14.00 uur. Entree 5 euro.
   
  Voor meer informatie: Jacques Graus (0475-482393), facebook of onze website salonremunj.nl.
  Lees meer
 • 21 februari 2016 14:30 - 15:30 MoKla Vocaal Ensemble in Parc Amstenrade
  Op 21 februari verzorgt MoKla Vocaal Ensemble, o.l.v. dirigent Ute Jobes, een concert in de Elizabeth Kapel in Parc Imstenrade.

  Programma:
  - Danny Boy (arr. Michael McGlynn)
  - The drunken sailor (arr. Robert Sund)…
  Op 21 februari verzorgt MoKla Vocaal Ensemble, o.l.v. dirigent Ute Jobes, een concert in de Elizabeth Kapel in Parc Imstenrade.

  Programma:
  - Danny Boy (arr. Michael McGlynn)
  - The drunken sailor (arr. Robert Sund)
  - 4 Heine Lieder, Jurriaan Andriessen
  - The Road Home, Stephen Paulus 
   
  Datum en aanvangstijd: 21 februari 2016, 14.30-15.30 uur
  Locatie: St. Elisabeth Kapel, Parc Imstenrade 
  Entree: vrije gave 
  Lees meer
 • 24 februari 2016 15:00 - 18:00 Spreekuur crowdfunding platform Voordekunst in Limburg
  Denk je na over het financieren van een project via crowdfunding? Op woensdag 24 februari van 15.00 uur tot 18.00 uur is crowdfunding platform Voordekunst in Limburg om jouw vragen te beantwoorden.

  Een spreekuur is een gesprek van ongeveer…

  Denk je na over het financieren van een project via crowdfunding? Op woensdag 24 februari van 15.00 uur tot 18.00 uur is crowdfunding platform Voordekunst in Limburg om jouw vragen te beantwoorden.

  Een spreekuur is een gesprek van ongeveer 30 minuten waarin je al je vragen over crowdfunding kunt stellen aan een van de medewerkers van Voordekunst. Een spreekuur werkt het beste wanneer je zelf al enkele vragen hebt en idealiter ook al een concreet idee waarvoor je crowdfunding in wilt zetten.

  Wat? Spreekuur crowdfunding Voordekunst in Limburg
  Waar? Brasserie M, Museumplein 2 in Kerkrade, www.museumpleinlimburg.nl
  Wanneer? Woensdag 24 februari tussen 15.00 uur en 18.00 uur

  Dus: kom je uit Limburg en denk je er over om crowdfunding in te zetten voor de financiering van jouw creatieve, culturele of erfgoed project? Meld je dan nu aan voor het spreekuur Voordekunst via deze link. Voor vragen kun je contact opnemen met Alyssa van Voordekunst via alyssa@voordekunst.nl.
   

  Lees meer
 • 24 februari 2016 20:30 - 22:00 Spicy Classics 2015/2016 – editie 2
  Een explosieve klankencocktail on stage in een ongedwongen setting: dat is Spicy Classics. Een innovatieve, avontuurlijke concertformule voor studenten en jongvolwassenen. Als ‘nieuwe klassieker’ staat philharmonie zuidnederland voor een…

  Een explosieve klankencocktail on stage in een ongedwongen setting: dat is Spicy Classics. Een innovatieve, avontuurlijke concertformule voor studenten en jongvolwassenen. Als ‘nieuwe klassieker’ staat philharmonie zuidnederland voor een eigentijdse upgrade van klassieke muziek. Dompel je onder in een bizarre, maar magische cultsfeer. Raak vervoerd door de reikwijdte van de mannelijke stem, de barokke pracht en de popopera van de jaren 80.

  Deze tweede editie van Spicy Classics staat volledig in het teken van Music & Light. Te midden van het spectaculaire lichtontwerp van Blauwe Uur, luister je met een drankje in je hand naar countertenor en performer Daniel Gloger en zijn vertolking van de 18e-eeuwse meesterwerken uit Händels Rinaldo en Olga Neuwirths Hommage à Klaus Nomi, het cultidool uit de jaren 80. Alsof David Bowie, Kraftwerk en Monteverdi samenkomen. Een avond die vraagt om lang naborrelen.

  Datum: 24 februari
  Aanvang: 20.30 uur
  Locatie: Muziekgieterij, Maastricht

  Spicy Classics is op 25 februari te beluisteren in Tilburg en op 26 februari in Eindhoven.
   

  Lees meer
 • 27 februari 2016 10:30 - 12:00 Informatiebijeenkomst nieuwe leesgroep 40-plussers Venlo
  Op zaterdag 27 februari is er in de Stadsbibliotheek Venlo een informatiebijeenkomst om een leesgroep op te richten voor 40-plussers. Het is de bedoeling dat er, afhankelijk van de belangstelling, een of meer leesgroepen opgericht worden, die…
  Op zaterdag 27 februari is er in de Stadsbibliotheek Venlo een informatiebijeenkomst om een leesgroep op te richten voor 40-plussers. Het is de bedoeling dat er, afhankelijk van de belangstelling, een of meer leesgroepen opgericht worden, die eigentijdse literatuur gaan lezen.
  De bijeenkomst is een initiatief van de landelijke organisatie Senia, samen met de Brede Bieb Venlo. De nieuwe leesgroepen gaan aan de slag met "leeswijzers" aan de hand waarvan ze de boeken bespreken. Meer informatie vindt u op de website www.senia.nl
  Als u belangstelling hebt, of eens wilt horen wat deze leesgroepen inhouden, bent u welkom op zaterdag 27 februari om 10.30 uur in de Stadsbibliotheek Venlo, Begijnengang 2. De bijeenkomst zal ongeveer anderhalf uur duren. Bent u verhinderd maar hebt u wel belangstelling, meld dit dan bij Stichting Senia, tel. 0570-562656 of stuur een mail aan info@senia.nl
  De entree is gratis maar wel graag aanmelden via fvercoulen@bibliotheekvenlo.nl
  Lees meer
 • 28 februari 2016 00:00 - 00:00samenwerkings project Kunstbende Danscoaching
  Op zondag 28 februari organiseert Kunstbende Limburg in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg, speciaal voor de Kunstbende deelnemers in de categorie 'Dans' een coachingsdag.

  Elke act (individueel of in een groep) krijgt 45 minuten…
  Op zondag 28 februari organiseert Kunstbende Limburg in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg, speciaal voor de Kunstbende deelnemers in de categorie 'Dans' een coachingsdag.

  Elke act (individueel of in een groep) krijgt 45 minuten persoonlijke aandacht van een coach om de laatste puntjes op de 'i' te zetten! De coaches geven je feedback over jouw eigen dans, je krijgt tips om je performance bij te schaven en misschien wel nieuwe inspiratie om onderdelen van de dans helemaal anders te doen. Ze gaan je in ieder geval helemaal klaarstomen voor de Regiofinale van Kunstbende Limburg!

  Datum: 28 februari
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Citaverde Roermond
  Kosten: gratis (mits je deelneemt aan de wedstrijd Kunstbende)

  Inschrijven voor de coaching kan hier.
 • 28 februari 2016 14:30 - 16:00 Concert Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden en Koninklijke Fanfare Kempenbloei
  Ontmoeting der WMC-Wereldkampioenen Harmonie en Fanfare
   
  Zondag 28 februari, aanvang 14.30 uur, verzorgen het Harmonieorkest van Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden en  Koninklijke Fanfare Kempenbloei Achel (B) een concert in het…
  Ontmoeting der WMC-Wereldkampioenen Harmonie en Fanfare
   
  Zondag 28 februari, aanvang 14.30 uur, verzorgen het Harmonieorkest van Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden en  Koninklijke Fanfare Kempenbloei Achel (B) een concert in het Cultureel Centrum te Eijsden. Beide orkesten behoren al decennia lang tot de wereldtop van de amateurblaasmuziek. Zowel in 2009 als 2013 werden Koninklijke Fanfare Kempenbloei en Koninklijke Harmonie Sainte Cécile winnaar in de Concertafdeling, respectievelijk Fanfare en Harmonie van het Wereld Muziek Concours (WMC) te Kerkrade.
   
  Koninklijke Harmonie Sainte Cécile o.l.v. Jan Cober brengt een veelzijdig programma ten gehore. Naast Vientos y Tangos van Michael Gandolfi en Concert voor saxofoonkwartet van Philip Glass staat de compositie Concerto for Group and Orchestra van de rocklegende Jon Lord, toetsenistvan rockband Deep Purple op het programma. Concerto for Group and Orchestra werd live uitgevoerd in september 1969 in The Royal Albert Hall met rockband Deep Purple en The Royal Philharmonic Orchestra. Jon Lord en Deep Purple waren met deze compositie voorlopers van de combinatie van rock en klassiek die acts als Metallica (met S&M) veel later op de wereld loslieten.

  Na de pauze zal Koninklijke Fanfare Kempenbloei Achel o.l.v. Ivan Meyelemans het programma voortzetten met diverse orkestwerken van bekende en wellicht minder bekende componisten. De veelzijdigheid van deze fanfare  wordt al jaren weergegeven middels verschillende projecten en concerten.
   
  Voor de liefhebber van top-blaasmuziek is dit een historisch concert, dat u niet mag missen! 
   
  Datum: 28 februari
  Aanvang: 14.30 uur
  Locatie: Cultureel Centrum, Eijsden
  Entree: € 7,50 (vrienden en sponsoren gratis toegang) 

  Lees meer
 • 28 februari 2016 14:30 - 16:00 Maarten Koningsberger - Songs from the 17th century
  In 2015 viert bariton Maarten Koningsberger zijn 40-jarig jubileum als lied-, oratorium- en operazanger. Om dit te vieren brengt hij een aantal bijzondere recitalprogramma's die hoogtepunten uit zijn 40-jarige carrière weerspiegelen. Zoals…
  In 2015 viert bariton Maarten Koningsberger zijn 40-jarig jubileum als lied-, oratorium- en operazanger. Om dit te vieren brengt hij een aantal bijzondere recitalprogramma's die hoogtepunten uit zijn 40-jarige carrière weerspiegelen. Zoals het programma met Fred Jacobs op teorbe, met 17e-eeuwse lute songs. Deze destijds 'Nieuwe Muziek' kan worden gezien als de bakermat van de Liedkunst. Op het programma staan songs en airs van Lawes, Lanier, Huygens en Purcell. Hun cd met songs van Henry Purcell werd enige jaren geleden juichend ontvangen door de internationale pers en publiek (Grammophone kopte: “Perfect Purcell on a superlative cd chockfull of treasures”).

  Maarten Koningsberger, bariton
  Fred Jacobs, teorbe
   
  William Lawes (1602-1645):               
  - Gather ye rosebuds
  - Why so pale and wan, sweet Lover?
  - The cutpurse song
   
  Nicolas Lanier (1588-1666): 
  - Like hermit poor
  - Neighther sighs, nor tears
   
  J.H.Kapsberger (ca 1580-1651):       
  - Kapsberger (variations)
  - Passacaglia
   
  Constantijn Huygens (ca 1596-1687):             
  - Con la candida man
  - Morte dolce
  - Errori di bella chioma
   
  Michel Lambert (ca 1610-1696):            
  - Ombre de mon amant
  - Goûtons un doux repos
   
  Pauze
   
  Henry Purcell (1659-1695):
  - Music for a while
  - She loves and she confesses too
  - The fatal hour
  - Who can behold Florella's charms?
  - What a sad fate
   
  Nocolas Hotman (1614-1663):
  - Uit 'Pièces pour téorbe en ré mineur': Allemande – Courante – Passacaille
   
  Henry Purcell                         
  - If music be the food of love
  - Since from my dear Astrea's sight
  - Ah how pleasant 't is to love
  - I take no pleasure in the sun's bright beams
  - I attempt from love's sickness to fly in vain

  Datum: zondag 28 februari
  Aanvang: 14.30 uur 
  Locatie: St. Michielskerk, Markt, Sittard
  Entree: € 23,- 
  Tickets: Schouwburg de Domijnen Sittard
 • maart
 • 03 maart 2016 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Over de democratisering van het Algemeen Beschaafd Nederlands
  "Breed leeft de gedachte dat er met het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN) ‘iets aan de hand is’, maar wat precies is niet zo maar duidelijk. Sommigen zijn van mening dat de standaardtaal hard op weg is te verdwijnen, zij spreken zelfs…
  "Breed leeft de gedachte dat er met het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN) ‘iets aan de hand is’, maar wat precies is niet zo maar duidelijk. Sommigen zijn van mening dat de standaardtaal hard op weg is te verdwijnen, zij spreken zelfs van ‘het einde’ van de standaardtaal. Mijns inziens is een genuanceerder standpunt op zijn plaats: inderdaad, de eens zo krachtige positie van het klassieke ABN is niet meer, zeker onder jongeren staat wat voorheen wel de ‘Nederlandse cultuurtaal’ werd genoemd niet in hoog aanzien. Maar dat impliceert nog niet dat de Nederlandse standaardtaal volledig verdwijnt. Wat er naar mijn mening vooral aan de hand is, is dat de standaardtaal een ingrijpende verandering ondergaat, namelijk zij verliest haar elitaire karakter."

  De lezing wordt gegeven door prof. Jaap van Marle, tot voor kort verbonden als taalkundige aan de Open Universiteit Nederland in Heerlen. Hij is specialist op het gebied van moedertaalonderwijs.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Organisatie i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).

  Lees meer
 • 06 maart 2016 14:30 - 16:00 Verrassende Ontmoetingen: Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden en Hasselts Gemengd Kapelle Koor Tilburg
  Zondag 6 maart, aanvang 14.30 uur, verzorgen het Harmonieorkest van Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden en  het Hasselts Gemengd Kapelle Koor Tilburg een lenteconcert in het kader van de concertserie Verrassende Ontmoetingen in de concertzaal…
  Zondag 6 maart, aanvang 14.30 uur, verzorgen het Harmonieorkest van Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden en  het Hasselts Gemengd Kapelle Koor Tilburg een lenteconcert in het kader van de concertserie Verrassende Ontmoetingen in de concertzaal Theaters Tilburg.

  Het wordt een muzikale lente als het aan het Hasselts Gemengd Kapelle Koor ligt. Dit Tilburgse gezelschap o.l.v. dirigent Ramon van den Boom heeft Koninklijke Harmonie Sainte Cécile o.l.v. Jan Cober uit het Zuid-Limburgse Eijsden uitgenodigd om het nieuwe voorjaar in te luiden met zang en muziek. Het programma van het koor is nog een verrassing, maar dat de zon ervan zal doorbreken staat al vast!

  Koninklijke Harmonie Sainte Cécile o.l.v. Jan Cober brengt een veelzijdig programma ten gehore. Naast Vientos y Tangos vanMichael Gandolfi en Concert voor saxofoonkwartet van Philip Glass staat de compositie Concerto for Group and Orchestra van de rocklegende Jon Lord, toetsenistvan rockband Deep Purple op het programma. Concerto for Group and Orchestra werd live uitgevoerd in september 1969 in The Royal Albert Hall met rockband Deep Purple en The Royal Philharmonic Orchestra. Jon Lord en Deep Purple waren met deze compositie voorlopers van de combinatie van rock en klassiek die acts als Metallica (met S&M) veel later op de wereld loslieten.

  Het belooft een bijzondere gevarieerde concertmiddag te worden die u als muziekliefhebber niet mag missen!!

  Datum: 6 maart
  Aanvang: 14.30 uur
  Locatie: Theaters Tilburg
  Entree: € 15,-

  Lees meer
 • 06 maart 2016 15:00 - 16:30 Wintergast Joost Swarte in het Pesthuyspodium
  Het is inmiddels een goede traditie rond de jaarlijkse prestigieuze beurs Maastricht Antiquarian Book & Print Fair in het Pesthuyspodium een gast te ontvangen uit de wereld van het boek.

  Joost Swarte, die geïnterviewd wordt door Paul van…
  Het is inmiddels een goede traditie rond de jaarlijkse prestigieuze beurs Maastricht Antiquarian Book & Print Fair in het Pesthuyspodium een gast te ontvangen uit de wereld van het boek.

  Joost Swarte, die geïnterviewd wordt door Paul van der Steen (NRC), is natuurlijk bekend als striptekenaar, maar hij is ook industrieel ontwerper. Hij geeft vorm aan postzegels maar ook aan meubels en horloges.

  Joost Swarte
  In 1966 begint Joost Swarte (1947, Heemstede) een studie Industriële Vormgeving aan de Academie Industriële Vormgeving in Eindhoven. Hij is een bekende vertegenwoordiger van de 'Klare Lijn', een tekenstijl waarvoor hij de term heeft geïntroduceerd. Zijn eerste stripverhaal publiceert hij in de Eindhovense krant De Andere Krant. In 1971 richt hij het striptijdschrift Modern Papier op, waaraan hij zelf veel bijdragen levert. In 1972 start hij in het kindertijdschrift Okkie een serie strippagina's, getiteld 'Katoen en Pinbal'. Een jaar later maakt hij de eerste van een reeks boekomslagen voor de Real Free Press Foundation in Amsterdam, in datzelfde jaar stelt hij de bundel 'Cocktail Comix' samen, met strips van een nieuwe generatie Nederlandse tekenaars. In 1977 ontwerpt hij voor het No Fun Label en het Torso Label, platenlabels en platenhoezen. Catalogusomslagen voor de Kuifje tentoonstelling in Rotterdam (1977), omslagen voor de boekenbijlage van Vrij Nederland, talloze bijdragen aan Humo en het Amerikaanse blad The New Yorker: hij is uiterst productief. Voor de PTT ontwerpt hij in 1984 een serie van vier postzegels. In 1987 is er een wereldtentoonstelling over Joost Swarte in de Vishal van het Frans Hals museum in Haarlem. Later zijn er nog wereldtentoonstellingen van Joost Swartes werk in onder meer het Gemeentemuseum van Arnhem, Parijs, Brussel en Barcelona. Na 1990 houdt hij zich vooral bezig en met architectuur en het ontwerpen van postzegels, meubels en horloges. Ook is hij medeoprichter van uitgeverij Oog & Blik met Hansje Joustra. In april 2004 heeft het Hare Majesteit behaagd Joost Swarte te ridderen. In 2012 ontving hij de Marten Toonderprijs voor zijn bijdragen aan de Nederlandse strip. Een compilatie van zijn stripwerk verscheen in datzelfde jaar bij uitgeverij Oog & Blik onder de titel 'Bijna compleet'.

  Datum: zondag 6 maart
  Aanvang: 15.00 uur
  Locatie: Pesthuyspodium, Vijfkoppen 1, Maastricht
  Entree: € 7,50
  Reserveren: www.pesthuyspodium.nl

  Lees meer
 • 12 maart 2016 13:00 - 17:00 Gedrukt in Maastricht-dag
  Het project ‘Gedrukt in Maastricht’ vertelt het verhaal van 450 jaar boekdrukgeschiedenis in Maastricht.

  Op deze dag kun je op verschillende plekken in de stad meer te weten komen over die boeiende geschiedenis. In de Maastricht Antiquarian…
  Het project ‘Gedrukt in Maastricht’ vertelt het verhaal van 450 jaar boekdrukgeschiedenis in Maastricht.

  Op deze dag kun je op verschillende plekken in de stad meer te weten komen over die boeiende geschiedenis. In de Maastricht Antiquarian Book & Print Fair (MAPB) in de St. Janskerk drukt Charles Nypels opnieuw, er is een wandeling langs tal van voormalige drukkerijen, en in Centre Céramique wordt voorgelezen uit Maastrichtse drukken én vindt er een speciaal kindercollege plaats.

  Ga voor meer informatie naar www.gedruktinmaastricht.nl.
 • 13 maart 2016 00:00 - 00:00samenwerkings project Eenakterfestival Brokstukken 2016
  Toneelhuis LFA organiseert samen met ECI Cultuurfabriek op zondag 13 maart 2016 de zevende editie van een bijzonder en uniek theaterevenement: Eenakterfestival Brokstukken! Maar liefst 12 Limburgse toneelverenigingen uit alle windstreken van…

  Toneelhuis LFA organiseert samen met ECI Cultuurfabriek op zondag 13 maart 2016 de zevende editie van een bijzonder en uniek theaterevenement: Eenakterfestival Brokstukken! Maar liefst 12 Limburgse toneelverenigingen uit alle windstreken van Limburg brengen tijdens deze editie een eenakter op de planken. 

  Eenakterfestival Brokstukken laat jaarlijks de grote verscheidenheid en de kwaliteit van het Limburgse amateurtoneel zien. Toneelgroepen presenteren een speciaal voor deze gelegenheid ingestudeerde eenakter ofwel korte passages uit toneelvoorstellingen van het nieuwe seizoen. Van kluchtige komedies tot tranentrekkende tragedies; alles kan en mag op de planken gebracht worden tijdens het festival.  Het Eenakterfestival Brokstukken biedt de theaterliefhebber een verrassend, verscheiden en mooi beeld van het amateurtheater in Limburg.

  Eenakters
  - Kunst Na Arbeid (Nuth)
  - Pitboeltheater (Sittard)
  - Speelgroep Gelre (Roermond)
  - Speelgroep Kapel (Roermond)
  - Speelgroep Tosjopa (Tegelen)
  - Studententoneelvereniging Alles is Drama (Maastricht)
  - Stichting Katarsis (Venlo)
  - Theatergroep Habbekrats (Maasbree)
  - Toneelvereniging Crescendo (Ijsselstein)
  - Toneelvereniging Juliana (Einighausen)
  - Toneelvereniging Poespas (Hegelsom)
  - Toneelvereniging Spelenderwijs (Velden)

  Toneelvereniging Applaus (Thorn) neemt het gastheerschap voor haar rekening tijdens deze dag.

  Programma
  Circa twee weken voorafgaand aan het Eenakterfestival Brokstukken kunt u het definitieve programma bekijken op www.toneelhuislfa.nl.

  Tijdens uw bezoek aan het Eenakterfestival kunt u zelf kiezen welke voorstellingen u wilt bezoeken. In verband met het beperkte aantal zitplekken per voorstelling is het raadzaam om tijdig aanwezig te zijn. Na aanvang van de voorstelling kunt u de zaal niet meer betreden.

  Wegens te weinig belangstelling is de jaarlijkse Monologenwedstrijd ‘In je Eentje’, die tijdens het Eenakterfestival Brokstukken plaatsvindt, geannuleerd.

  Kaartverkoop
  Tickets zijn vanaf eind januari verkrijgbaar via ECI Cultuurfabriek.

 • 13 maart 2016 11:00 - 12:45samenwerkings project Opening Boekenweek met Marente de Moor en Margriet Brandsma
  De Boekenweek in Maastricht opent met de schrijfster en columniste Marente de Moor en de journaliste Margriet Brandsma, die ieder vanuit hun eigen professie het licht laten schijnen op  het thema van de Boekenweek Duitsland. Aan de hand van…

  De Boekenweek in Maastricht opent met de schrijfster en columniste Marente de Moor en de journaliste Margriet Brandsma, die ieder vanuit hun eigen professie het licht laten schijnen op  het thema van de Boekenweek Duitsland. Aan de hand van het motto ‘Was ich noch zu sagen hätte’ gaan de dames in gesprek o.l.v. van Frans Pollux, zelf o.a. actief  als dichter, columnist en programmamaker. Vragen uit het publiek komen ook aan bod. De muziek wordt verzorgd door Fokke Jacobi en Cynthia Knoch bekend onder de naam Lola Marie van het cabaretensemble 'Les Chats noirs'. Onder de naam 'Les Gallants' laten zij die ochtend de muziek van Kurt Weil en het geluid van de Duitse filmmuziek herleven.. Met boekverkoop en signeersessie.

  Marente de Moor (1972) is slaviste. In de jaren 90 woonde ze acht jaar in Rusland en schreef artikelen en columns voor De Groene Amsterdamer. Na haar terugkeer in Nederland werkte ze als redacteur van HP/De Tijd. In 2007 verscheen het veelgeprezen romandebuut De overtreder dat in 2010 in het Duits werd uitgebracht als Amsterdam und zurück. Haar doorbraak bij het grote publiek kwam in 2011 met De Nederlandse maagd, ook onderscheiden met de AKO Literatuurprijs. Ook de Duitse vertaling Die niederländische Jungfrau werd zeer lovend ontvangen. In 2013 verscheen Roundhay, tuinscène, een volmaakte Hamlet rond Edison en de film volgens recensent Jaap Goedegebuure. Na haar romans kwam eind 2015 haar eerste verhalenbundel uit onder de titel Gezellige verhalen. Marente de Moor woont en werkt nu in Maastricht.

  Margriet Brandsma (1957) is journaliste. Zij werkte o.a. meer dan twintig jaar voor het NOS journaal als politiek verslaggever en ook als correspondent vanuit Berlijn. Vanaf 2010 heeft ze een eigen bedrijf en richt ze zich meer op het maken van reportages en het schrijven van boeken. Ook na haar vertrek bij de NOS blijft Duitsland boeien, ze volgt de ontwikkelingen op de voet. Zij publiceerde de laatste jaren verschillende boeken over Duitsland, zoals Het mirakel Merkel en Na de muur; oog in oog met het nieuwe Duitsland. In haar bijdrage zal ze ingaan op de talrijke kansen die ons buurland voor Nederlanders biedt.

  Locatie: Centre Céramique, Avenue Céramique 50, Maastricht
  Entree: € 12,50 / € 10,-  voor bibliotheekleden Maastricht (alleen tijdens de voorverkoop)
  Reserveren: klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00

  Organisatie i.s.m. Maastricht Boekenstad.
   

  Lees meer
 • 14 maart 2016 00:00 - 00:00 Slotdag De Inktaap
  De Inktaap is dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied, waarbij leerlingen in Nederland, Vlaanderen, Suriname en op Curaçao worden geconfronteerd met de keuze van de jury’s van de AKO Literatuurprijs (Stefan Hertmans met…
  De Inktaap is dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied, waarbij leerlingen in Nederland, Vlaanderen, Suriname en op Curaçao worden geconfronteerd met de keuze van de jury’s van de AKO Literatuurprijs (Stefan Hertmans met Oorlog en Terpentijn, 2015), de Gouden Boekenuil (Mark Schaevers met Orgelman, 2014), de Libris Literatuur Prijs (Adriaan van Dis met Ik kom terug, 2014) én de nominatie uit het Nederlandstalige deel van de Cariben (Shantie Singh met Vervoering, 2014). Uit die vier boeken kiezen de jongeren vervolgens hun winnaar, die auteur wint De Inktaap.
  De Doelen RotterdamLees meer
 • 18 maart 2016 - 19 maart 2016 Conferentie Fair and Just Practices: Art and heritage worlds from the perspectives of markets and law
  Recent developments in art and heritage worlds call to our attention questions of fairness and justice. While art and heritage practices have always been governed, implicitly or explicitly, by standards of fairness and justice, these standards…
  Recent developments in art and heritage worlds call to our attention questions of fairness and justice. While art and heritage practices have always been governed, implicitly or explicitly, by standards of fairness and justice, these standards are subject to change and are approached differently from the relevant academic fields of anthropology, cultural studies, economics, history, law, sociology, and the conservation sciences.
   
  This conference aims to analyze and contextualize (un-)fair practices in art and heritage worlds from a variety of disciplinary and trans-disciplinary perspectives. For instance, while we currently witness a global explosion of art and heritage markets with billion-dollar auction sales dominated by ultra rich buyers, most individual artists cannot earn a living wage. And as subsidies are cut for public art and heritage institutions, ever-larger private museums emerge that house the art collections of the super rich – who in return may claim tax reductions for their philanthropy. But these issues of income inequality and distributive justice are by no means the only matters of fairness in art and heritage worlds today: A surge of art forgery cases, the illicit trade in – or restitution of – looted objects of art and heritage, as well as controversies regarding the conservation of artworks hint at further challenges and risks, respectively. How can art and heritage worlds fairly acknowledge these economic, political and ethical challenges and mitigate the legal risks? What are best practices of fairness and justice when it comes to building and reassuring trust and transparency in the market, as well as when it comes to establishing and enforcing necessary legal frameworks and regulations in art and heritage worlds at large?

  Convened during The European Fine Art Fair (TEFAF) in Maastricht, The Netherlands, the conference will take place on Friday 18 March and Saturday 19 March 2016. Please submit paper proposals until Monday 11 January 2016 via email to the conference manager, Yleen Simonis. Proposals should include authors’ name and affiliation as well as contact details, full titles and a 500 words summary. All papers will be delivered in English. We welcome academic as well as professional contributions from various disciplines. The scientific committee reviews all paper proposals and invites the selected speakers in early February. There is a limited budget available to cover the travel and accommodation costs of those in need.

  Organisers
  Prof. dr. Renée van de Vall, Faculty of Arts and Social Sciences, Maastricht University
  Prof. dr. Hildegard Schneider, Faculty of Law, Maastricht University
  Prof. dr. Rachel Pownall, School of Business and Economics, Maastricht University
  Prof. dr. Ad Knotter, Director Sociaal Historisch Centrum Limburg
  Dr. Vivian van Saaze, Faculty of Arts and Social Sciences, Maastricht University
  Dr. Joop de Jong, Faculty of Arts and Social Sciences, Maastricht University
  Dr. Christoph Rausch, Faculty of Humanities and Sciences, Maastricht University
  Mr. René Hoppenbrouwers, Stichting Restauratie Atelier Limburg

  The Maastricht Centre for Arts and Culture, Conservation and Heritage (MACCH) is a transdisciplinary research centre that brings together economic, legal, historical, philosophical, and practical expertise. In response to the demands of the increasingly multi-layered and complex challenges facing the fields of arts and heritage today, MACCH initiates collaborative research projects with researchers, professionals and students from diverse backgrounds in the fields of arts, conservation, and cultural as well as natural heritage. MACCH is a joint initiative between the Faculty of Arts and Social Sciences, the Faculty of Law, the School of Business and Economics, and the Faculty of Humanities and Sciences of Maastricht University, as well as the Sociaal Historisch Centrum voor Limburg and the Stichting Restauratie Atelier Limburg.
  Lees meer
 • 18 maart 2016 10:00 - 12:00 Schrijfcafé LinZZ
  In het Schrijfcafé schrijf je samen met anderen aan de hand van korte, speelse opdrachten. In het schrijfcafé gaat het niet om ‘goed kunnen schrijven’. Ervaring met schrijven is niet nodig. Alles wat je schrijft is goed. Wie wil kan zijn…
  In het Schrijfcafé schrijf je samen met anderen aan de hand van korte, speelse opdrachten. In het schrijfcafé gaat het niet om ‘goed kunnen schrijven’. Ervaring met schrijven is niet nodig. Alles wat je schrijft is goed. Wie wil kan zijn teksten voorlezen, maar dat hoeft niet. 
   
  Doe een keer mee en laat je inspireren!

  Datum: vrijdag 18 maart
  Locatie: Linzz - Zentrum voor Inspiratie, Bewustwording en Groei, Maria Theresialaan 1a, Roermond  
  Kosten: € 14,- per keer incl. twee consumpties (graag gepast betalen)
  Meenemen: pen en papier

  De bijeenkomsten staan op zich. Aanmelden mag, maar hoeft niet. Het schrijfcafé wordt begeleid door Driek de Wit. Voor meer informatie zie ook www.driekdewit.nl/schrijfcafe, bel 06 11318238 of mail naar info@driekdewit.nl.
 • 18 maart 2016 20:15 - 21:30 Harmonie Heer Vooruit viert 110e verjaardag
  In maart 2016 viert Harmonie Heer Vooruit haar 110e verjaardag. Reden genoeg voor de Stichting Vrienden Van Harmonie Heer Vooruit om de hele Harmonie muzikaal te verrassen.

  Als verjaardagsgeschenk komt de Marinierskapel der Koninklijke Marine…
  In maart 2016 viert Harmonie Heer Vooruit haar 110e verjaardag. Reden genoeg voor de Stichting Vrienden Van Harmonie Heer Vooruit om de hele Harmonie muzikaal te verrassen.

  Als verjaardagsgeschenk komt de Marinierskapel der Koninklijke Marine voor een eenmalig concert naar Maastricht. Het concert zal plaatsvinden op vrijdag 18 maart in het auditorium van het MECC. 
   
  De Marinierskapel staat tijdens dit concert opnieuw onder leiding van haar oud dirigent, de uit Heer afkomstige Luitenant Kolonel der Mariniers Pieter Jansen.
   
  Pieter Jansen was van 2001 tot en met 2008 als dirigent aan de Marinierskapel verbonden alvorens hij van 2008 tot en met 2011 als Inspecteur Militaire Muziek Krijgsmacht werkzaam was.

  Aanvang: 20.15 uur
  Locatie: MECC, Maastricht
  Entree: € 10,-
  Kaarten: info@vriendenheervooruit.nl

  Lees meer
 • 19 maart 2016 10:00 - 16:00 Verhalend proza schrijven - Het personage binnenstebuiten
  Wat gaat om in het hoofd van een personage? Wat zegt en doet het? Hoe werken zijn binnenwereld en zijn omgeving op elkaar in? Reageert het personage alleen vanbinnen? Of reageert het door dingen te doen, te gebruiken of een ander personage te…

  Wat gaat om in het hoofd van een personage? Wat zegt en doet het? Hoe werken zijn binnenwereld en zijn omgeving op elkaar in? Reageert het personage alleen vanbinnen? Of reageert het door dingen te doen, te gebruiken of een ander personage te beïnvloeden?

  De tweede schrijfworkshop in de serie rond het verhaalpersonage. Een dag lang schrijven en met de hele groep feedback geven en ontvangen.

  Dialoog en monoloog letterlijk op papier/pc zetten naast het vrij weergeven van gedachten en gesproken woord. Experimenteren met ‘kale dialoog’ en de lading ervan onderzoeken. Aftasten wat actiebeschrijving met een dialoog doet. Heeft wat niet wordt gezegd betekenis? En wat is het effect van het contrast tussen iets wat het personage dwarszit en wat het daartegen doet? Via verrassende opdrachten het personage binnenstebuiten keren met spannende resultaten: visuele registratie van buitenaf versus een duik in het hoofd van je verhaalfiguur.

  Datum: zaterdag 19 maart
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3B, 5991 PB Baarlo
  Kosten: € 85,- (incl. lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof
  Aantal deelnemers: 8-12

  Ga voor inschrijving naar www.hetschrijflab.nl.

 • 22 maart 2016 20:00 - 21:30 Passieconcert Heerlens Oratoriumvereniging
  De Heerlense Oratoriumvereniging brengt Bach’s Johannes Passion aan de vooravond van Goede Vrijdag. Emmanuël Pleijers leidt ook het Ensemble Conservatoire. Solisten zijn o.a. Jan van Elsacker, Carina Vinke en Marcel Verheggen (orgel).…
  De Heerlense Oratoriumvereniging brengt Bach’s Johannes Passion aan de vooravond van Goede Vrijdag. Emmanuël Pleijers leidt ook het Ensemble Conservatoire. Solisten zijn o.a. Jan van Elsacker, Carina Vinke en Marcel Verheggen (orgel).

  De Matthäus Passion geldt als Bach's belangrijkste werk. De Johannes-Passion doet er echter niet voor onder. De bezetting is kleiner, maar de muziek is niet minder aangrijpend. Christus komt naar voren als een sterkere, minder lijdzame persoon. Kom luisteren naar deze bijzondere passiemuziek in de prachtige traditie van Parkstad!

  Datum en aanvangstijd: 22 maart 2016, 20.00 uur
  Locatie: Parkstad Limburg Theater Heerlen
  Entree : € 15,- / € 20,- / € 25,- / € 30,- / € 35,-

  Lees meer
 • april
 • 16 april 2016 00:00 - 00:00 Dag van de Stem
  Voor iedereen die zingt, veel spreekt, presenteert, acteert, wil weten hoe je je stem beter of anders kunt gebruiken of wil weten hoe de stem precies werkt. Opnieuw met een keur aan (nieuwe) aansprekende workshops en masterclasses. Zangwedstrijd…
  Voor iedereen die zingt, veel spreekt, presenteert, acteert, wil weten hoe je je stem beter of anders kunt gebruiken of wil weten hoe de stem precies werkt. Opnieuw met een keur aan (nieuwe) aansprekende workshops en masterclasses. Zangwedstrijd voor de jeugd: Korenslag komt voor de tweede maal terug naar Dag van Stem. Tevens zijn er net als vorig jaar een informatiemarkt en vinden er gedurende de gehele dag presentaties plaats op een zang-, toneel- en vertelpodium. Met Magda Crijns, Esther Zaad en Nancy Meijer, Edith Dings en Ankie Janssen.Lees meer
 • 16 april 2016 09:30 - 17:00 Mozart Masterclass door Charlotte Margiono
  Op 16 april wordt in Veldhoven in muziekschool Art4U een Mozart Masterclass gehouden. Deze masterclass wordt georganiseerd door Els van der Waard, sopraan/zangdocent en Matty Huyts, pianodocent/pianist. De Masterclass zal worden gegeven door…
  Op 16 april wordt in Veldhoven in muziekschool Art4U een Mozart Masterclass gehouden. Deze masterclass wordt georganiseerd door Els van der Waard, sopraan/zangdocent en Matty Huyts, pianodocent/pianist. De Masterclass zal worden gegeven door bekende operazangeres Charlotte Margiono, gespecialiseerd in de Da Ponte-opera’s van Mozart.

  Het doel van deze Masterclass is enerzijds om vergevorderde amateurs of beginnende conservatoriumstudenten  de gelegenheid te geven in een ensemble te zingen. Charlotte zal werken aan zangtechniek, voordracht en samenspel. Er kan worden gekozen voor een duet, terzet, kwartet of kwintet uit een van de opera’s van Mozart. Charlotte Margiono zal deze uitdiepen. Anderzijds is het voor de leerlingen die nog niet zover zijn een uitgelezen  kans om de ensembles als luisteraar van dichtbij te mogen meemaken.
   
  De masterclass wordt gegeven op zaterdag 16 april in de Rabozaal van muziekschool Art4U in Veldhoven. De dag begint om 9.30 uur en is rond 17.00 uur afgelopen. Er is plaats voor zes ensembles  die alle een openbare les van 45 minuten krijgen met een ensemble naar eigen keuze. De dag wordt afgesloten met een eindconcert van de deelnemers.

  Zangers die actief willen deelnemen kunnen zich inschrijven vóór 15 februari via het inschrijfformulier. Dat kan op twee manieren:
  1. Als ensemble: het stuk wordt door de deelnemers uitgekozen;
  2. Als individuele deelnemer; hierbij wordt de deelnemer gekoppeld aan een of meerdere andere zangers. De organisatie zorgt ervoor dat er een geschikt ensemble ontstaat. Er kan onderling overlegd worden over het uit te voeren werk.
   
  Er dient er een geluidsopname of video te worden meegestuurd. Op basis van deze gegevens wordt een selectie gemaakt. 

  De kosten als deelnemer bedragen € 100, - (incl. BTW), als luisteraar € 20,-.

  Voor luisteraars die verzekerd willen zijn van een plaats is het, gezien de beperkte capaciteit van de zaal, raadzaam te reserveren via mozartmasterclass@hotmail.com. Voor meer informatie kunt u tevens een mail sturen naar dit adres.
 • 17 april 2016 14:00 - 00:00samenwerkings project Filmpremière 'Ageless Friends' van Marijn Poels met concert van Limburgs Jeugdorkest
  Zondag 17 april a.s. om 14.00 uur zal de documentaire Ageless Friends van documentairemaker Marijn Poels in landelijke première gaan in theater Forum (Engelenkampstraat 68) te Sittard. Ageless Friends (Tijdloze vrienden) is een intiem verhaal…
  Zondag 17 april a.s. om 14.00 uur zal de documentaire Ageless Friends van documentairemaker Marijn Poels in landelijke première gaan in theater Forum (Engelenkampstraat 68) te Sittard. Ageless Friends (Tijdloze vrienden) is een intiem verhaal over Heerlenaar Maarten Vossen die op 13-jarige leeftijd een graf adopteerde op de Amerikaanse begraafplaats Margraten. Hij startte een zoektocht naar P.F.C. James E. Wickline in zowel Nederland als West Virginia (USA). De zoektocht bracht Vossen niet alleen dichter bij het verhaal achter één van de 8300 kruisen. Het laat ook zien hoe 70 jaar na de bevrijding een verhaal nog steeds doorleeft in het hart van een Limburgse adoptant. Voorafgaand aan de filmpremière zal het Limburgs Jeugdorkest, een initiatief van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen, enkele unieke muzikale stukken spelen ter nagedachtenis aan alle gesneuvelden. Een ticket voor de filmpremière én het concert kost € 10,-. Reserveren kan vanaf 18 februari a.s. via theater Forum.

  De samenwerking tussen Poels en het Limburgs Jeugdorkest is ontstaan op initiatief van Raymond Knops, voormalig voorzitter van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen. Het Limburgs Jeugdorkest is altijd op zoek naar gelegenheden om zich voor een publiek te presenteren dat normaalgesproken niet in aanraking komt met blaasmuziek en was dan ook meteen enthousiast. Poels heeft het Limburgs Jeugdorkest gevraagd om tijdens de Nederlandse première een speciale muzikale ode te brengen, niet alleen aan James Wickline, maar aan alle gesneuvelde soldaten die voor onze vrijheid vochten. Het orkest heeft een selectie gemaakt uit de grote hoeveelheid muziek die is geschreven rondom de thema’s oorlog en herdenken. Het orkest zal voorafgaand aan de filmpremière een muzikaal programma van 30 minuten verzorgen.

  Eind december 2015 ontving documentairemaker Marijn Poels, nog vóór de release van de film, in Los Angeles een Gouden award voor Ageless Friends. Deze onderscheiding kreeg hij van de IIFA, een jury die unieke producties van getalenteerde onafhankelijke filmmakers uit de hele wereld selecteert en onderscheidt met een filmaward.

  Op 17 april a.s. zal de film in Nederland in première gaan in het theater Forum Sittard. Er zijn die dag zowel gasten uit Amerika als Nederland aanwezig. Na afloop van de filmvertoning is er gelegenheid tot het nuttigen van een drankje.

  Kaarten voor de filmpremière en het concert kunnen vanaf 18 februari a.s. gereserveerd worden via www.forumsittard.nl of via het telefoonnummer 0900 222 8888.

  Bekijk de trailer van de documentaire Ageless Friends via: www.marijnpoels.com/agelessfriends.html.
   
 • 20 april 2016 00:00 - 00:00 Dag van de Jonge Jury
  Op woensdag 20 april 2016 vindt in TivoliVredenburg in Utrecht de Dag van de Jonge Jury plaats. Een uniek eendaags festival waarin jeugdboeken en auteurs centraal staan. Leerlingen volgen dit jaar tussen 11.00 en 15.00 uur meer workshops dan…
  Op woensdag 20 april 2016 vindt in TivoliVredenburg in Utrecht de Dag van de Jonge Jury plaats. Een uniek eendaags festival waarin jeugdboeken en auteurs centraal staan. Leerlingen volgen dit jaar tussen 11.00 en 15.00 uur meer workshops dan ooit tevoren en gaan weer in gesprek met hun favoriete auteurs. In het randprogramma vinden zij ontspanning bij de diverse spellen en acts en struinen zij rond langs de vele (boeken) stands. Hoogtepunt van de dag is de uitreiking van de Prijs van de Jonge Jury 2016. 
  Kaarten kosten € 14,75 per stuk en zijn nu al te bestellen. Wees er snel bij, want op is op!Lees meer
 • 21 april 2016 16:00 - 17:30 Hallo gedicht!
  Leer poëzie lezen met Anne Vegter, onze Dichter des Vaderlands. Een landelijke collegetour met of Tsead Bruinja, Ellen Deckwitz, Charles Ducal, Maarten van der Graaff, Vrouwkje Tuinman en Maud Vanhauwaert.

  In Maastricht is de speciale gast:…
  Leer poëzie lezen met Anne Vegter, onze Dichter des Vaderlands. Een landelijke collegetour met of Tsead Bruinja, Ellen Deckwitz, Charles Ducal, Maarten van der Graaff, Vrouwkje Tuinman en Maud Vanhauwaert.

  In Maastricht is de speciale gast: Vrouwkje Tuinman.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: € 5,-
  Reserveren: 043 350 56 00 of klantenservice@maastricht.nl

  Lees meer
 • 22 april 2016 - 23 april 2016samenwerkings project DANSTALENT ON THE MOVE
  Dansers van regionale dansscholen bieden op zaterdag 23 april, een zeer gevarieerde dansvoorstelling. De regionale dansgroepen zoals SCHUNCK*, Slide Dans, Oxygen (Jennifer Romen), Opleiding Dans Maastricht, Crea Dance en Kumulus IDA presenteren…
  Dansers van regionale dansscholen bieden op zaterdag 23 april, een zeer gevarieerde dansvoorstelling. De regionale dansgroepen zoals SCHUNCK*, Slide Dans, Oxygen (Jennifer Romen), Opleiding Dans Maastricht, Crea Dance en Kumulus IDA presenteren hun mooiste werk van het huidige seizoen.

  Datum voorstelling: 23 april
  Aanvang: 16.00 uur
  Locatie: Cultuurhuis Heerlen
  Kosten: € 10,- per persoon.
  Reserveren: www.sodl.nl

  Voorafgaand aan de voorstelling zijn er in het Cultuurhuis voor alle dansliefhebbers vanaf 11 jaar op vrijdagavond en zaterdag workshops te volgen. Dit is een initiatief van Stichting Ondersteuning Danstalent Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg, Cultuurhuis Heerlen en Codarts Rotterdam. Een voorbeeld van regionale samenwerking in cultuur!

  In de tien verschillende dansworkshops kunnen de jonge dansers uit de regio kennis maken met docenten uit Limburg en de docenten en studenten van Codarts Rotterdam. De stijlen variëren van Urban tot Salsa en van Moderne tot Klassieke dans. De deelnemers mogen daarna naar de voorstelling van Codarts Rotterdam in Maastricht.

  DANSTALENT ON THE MOVE met Codarts Rotterdam
  Open workshop weekend met aansluitend een dansvoorstelling. Keuze uit tien verschillende workshops in alle dansstijlen.

  Data workshops: 22-23 april
  Kosten workshops: € 25,- voor twee dagen (incl. voorstelling)
  Reserveren: www.sodl.nl

  Lees meer
filters

discipline

 • muziek
 • toneel
 • dans
 • beeldende kunst
 • film & fotografie
 • literatuur
 • musea
 • streektaal
 • monumenten
 • cultuurparticipatie
alles selecteren / alles deselecteren

organisatie


overige filters

toon alleen:

Herstel filter
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?