• langlopende activiteiten

 • 20 april 2014 - 07 september 2014 Expositie Hofferkeukens Kunstkollectief in Thorn
  Van 20 april t/m 7 september 2014 vindt in Thorn een expositie plaats van een zevental kunstenaars, verenigd onder de naam 'Het Hofferkeukens Kunstkollectief'. Deze expositie is ondergebracht  in het monumentale pand Hofferkeukens aan de Hofstraat 12 in Thorn. De openingstijden zijn: elke zaterdag,  zondag en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis en tijdens de opening zijn een of meerdere kunstenaars aanwezig.

  Het Hofferkeukens Kunstkollectief bestaat uit de volgende personen:
  - Mia Beurskens (schilderkunst)
  - Har Bokken (fotografie)
  - Margo Eggels (grafiek & keramiek)
  - Hen Konickx (metalen sculpturen)
  - Babs Schaper (glas in lood)
  - Marlies Smeets (keramiek)
  - Lian Vink (schilderkunst)

  Het Hofferkeukens Kunstkollectief exposeert in de voormalige hofkeukens. Ten tijde van het Stift Thorn, opgeheven in 1797 tijdens de Franse overheersing, maakte dit expositiegebouw deel uit van het abdijcomplex. Buiten de Abdijkerk is dit een van de weinige gebouwen die van dit complex zijn overgebleven. In dit pand waren de keukens van het paleis of hof van de vorstin-abdis gevestigd.

  Lees meer
 • 01 mei 2014 - 31 maart 2015 'Het Hart van Grind' op de Brunssumerheide
  Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide van de Brunssumerheide komen bezoekers van 1 mei 2014 t/m 31 maart 2015 bijzondere steenformaties tegen. Deze kunstwerken nemen hen mee naar de verborgen natuur van de stenen.

  Beeldend kunstenaar Adri Verhoeven realiseerde 11 kunstwerken in de natuur. Samen met Natuurmonumenten, de Vereniging van Geologen, de Sterrenwacht Limburg, Consortium Grensmaas, geoloog/fotograaf Dirk Wiersma en filmmaker Rob Vogelsang neemt hij u graag mee om de diepste lagen van het steentje bloot te leggen. 

  Voor een deel kunt u die ontdekkingstocht op www.hethartvangrind.nl maken. Op deze website is te zien hoe breed de fascinatie voor de steen verbreid is. Dichters willen de steen kennen, in heel verschillende culturen wordt de steen op een voetstuk geplaatst en de wetenschap ontdekt onze eigen wortels in de steen. Om de 'intimiteit met het bestaan' aan den lijve te ervaren zult u oog in oog moeten komen staan met het ontblote hart van de steen. 

  Startpunt van de wandeling is het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Schaapskooiweg 99 in Heerlen. Hier is een gratis routekaart beschikbaar. Alle praktische informatie en een mogelijkheid om de routekaart te downloaden staan ook op www.hethartvangrind.nl.
   
  Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg. 
 • 05 juni 2014 - 22 januari 2015 Vergaderingen Federatie van Limburgse Mandoline Verenigingen
  De van de vergaderingen van de Federatie van Limburgse Mandoline Verenigingen vinden plaats op de volgende data:

  Jaarvergadering
  5 juni 2014 om 20.00 uur

  Festivalvergadering
  9 oktober 2014 om 20.00 uur

  Reguliere vergadering
  22 januari 2015 om 20.00 uur
 • 14 juni 2014 - 01 november 2014 Repetities Limburgs Mandoline Orkest
  De repetitiedata van Het Limburgs Mandoline Orkest zijn als volgt: 

  Data
  - 14 juni
  - 20 september
  - 11 oktober
  - 25 oktober
  - 1 november 

  Tijdstip
  Telkens van 9.30-12.30 uur

  Locatie
  Café-Brasserie Merode, Stein
 • 13 juli 2014 - 12 december 2014 Bok & Geit
  Gezelschap: Bert Kop en Geerte Schmitz
  Titel: Bok & Geit
  Regie: Truus Rutten
  Speeldata: 6,13, en 27 september, 17 en 25 oktober, 21 en 22 november, 12 december
  Locatie en info: 06-09 pesthuyspodium.nl,  13-09 theaterdegarage.nl, 27-09 theaterlandgraaf.nl, 17-10 den-herberg.eu, 25-10 karroessel.nl, 21-11 't Kapelhuis 2, Thorn, 22-11 thorn-kapelhuis.nl, 12-12 theatercafedegrenedeer.nl
  Aanvang: 20.30 uur
  Entree: 10 euro
  Reserveren: bij de theaters m.u.v. het Kapelhuis Thorn via bkop@home.nl
  Over de voorstelling: Bok & Geit is een in prachtige  samengavatte teksten een reconstructie van een gedoemde liefde. Een bokkenmeisje en een geitenjongen, lid van rivaliserende fanfares, zien elkaar terug na 38 jaar. Het bokkenmeisje houdt bij deze verrassende ontmoeting de boot af. Maar de liefdevolle herinneringen van de geit zijn onmogelijk te negeren.
  Het stuk raakt aan een een universeel thema uit de literatuur: een door de omgeving onmogelijk gemaakte liefde en de desastreuze gevolgen daarvan.
 • 28 augustus 2014 - 06 september 2014 Theatervoorstellingen 'Robin Hood' en 'Draaikolk' in Limburgse openluchttheaters
  Vijf openluchttheaters, die sinds vorig jaar met steun van het Huis voor de Kunsten Limburg, hun krachten bundelen in de nieuwe Stichting Openluchttheaters Limburg, presenteerden zich deze zomer met een gezamenlijk theaterprogramma. In de komende weken worden de laatste voorstellingen van dit programma gespeeld. Het betreft de jeugdtheatervoorstelling Robin Hood – vandaag kunnen we helden zijn van Het Laagland en de muziektheatervoorstelling Draaikolk van Opera Dolleboelja. De voorstellingen zijn gratis toegankelijk.

  De meespelende muziektheatervoorstelling Draaikolk is op 31 augustus a.s. nog te zien in het openluchttheater van Velden. De succesvolle familievoorstelling Robin Hood – vandaag kunnen we helden zijn van regisseur Inèz Derksen van jeugdtheatergezelschap Het Laagland speelt nog op 28 augustus om 18.30 uur in het openluchttheater in Tegelen, op 30 augustus om 20.30 uur in Valkenburg, 5 september om 19.00 uur in Thorn en 6 september om 19.00 uur in Brunssum.

  Het gezamenlijke theaterprogramma van de Stichting Openluchttheaters Limburg ging in mei 2014 van start met een concertreeks van het LBM Jeugdorkest. Onder leiding van Björn Bus verzorgde het jeugdorkest spetterende optredens met symfonische rockmuziek in de openluchttheaters van Valkenburg, Brunssum, Tegelen en Thorn.

  Klik hier voor meer informatie over de Stichting Openluchttheaters Limburg, de aangesloten theaters en het gezamenlijke theaterprogramma.
  Lees meer
 • 29 augustus 2014 - 07 september 2014 Cultura Nova 2014
  Ieder jaar vindt eind augustus/begin september het jaarlijkse zomerfestival Cultura Nova plaats in Heerlen en omgeving. Het multidisciplinaire, tiendaagse festival biedt een gevarieerd en grensoverschrijdend programma van theater, dans, film, muziek en beeldende kunst op bijzondere locaties. Kunstenaars en gezelschappen uit verschillende landen trachten op verschillende locaties en podia in Parkstad Limburg te verwonderen en te beroeren. Het festival speelt zich af op een aantal buitengewone locaties in Zuid-Limburg en de Euregio.

  Ga voor het volledige programma van Cultura Nova 2014, dat van vrijdag 29 augustus t/m zondag 7 september plaatsvindt, naar www.culturanova.nl.
 • 29 augustus 2014 - 13 september 2014 Expositie Gregor Wintgens
  Kunstenaar Gregor Wintgens combineert in zijn recente serie 'Powermad' fotografie en graffiti op een digitale manier. "De behoefte om door de hele stad mijn naam te schrijven is allang verdwenen. Het schrijven of taggen van mijn naam is echter iets wat nooit is gestopt en in veel van mijn werk een belangrijk visueel element vormt".

  Tijdens de opening op 29 augustus van 18.00 tot 21.00 uur zal Gregor live painten en zich laten inspireren door live music van Dreyaz. Na de opening is de expositie nog te bezichtigen tot en met 13 september op dinsdag en donderdag van 16.00 tot 19.00 uur.

  Locatie: Klompvier, Klompstraat 4, 6411KS Heerlen

  Lees meer
 • 30 augustus 2014 - 05 oktober 2014 Muziek Biënnale Niederrhein 2014
  Onder het motto STROMEN presenteert de Muziek Biënnale Niederrhein dit jaar een programma dat landsgrenzen en muziekgenres overschrijdt. De vierde editie van de Muziek Biënnale Niederrhein vindt plaats van 30 augustus t/m 5 oktober 2014. Op 30 locaties in de regio Maas-Rijn Noord vinden 50 concerten plaats, ontmoeten lokale muziekverenigingen muzikale grootheden en wordt een programma samengesteld met en voor jonge muzikanten. De Muziek Biënnale presenteert dit jaar o.a. Brechts Dreigroschenoper op een scheepswerf in het Nederlandse Velden, rock- en metal nummers uit de jaren ’90 in klassieke bezetting en een Band Camp voor opkomende popbandjes uit de Euregio. Ook biedt ze opkomend muzikaal talent een exclusief podium en worden topconcerten georganiseerd met internationale artiesten. Zaterdag 30 augustus a.s. vindt in Kulturforum Franziskanerkloster in Kempen (Duitsland) de feestelijke opening van het festival plaats.

  De regio Niederrhein is een rijk muzieklandschap dat jaar na jaar op eigen kracht internationale concertreeksen en festivals voortbrengt. Genoeg voedingsbodem en potentie dus om in het culturele gebied, dat begrensd wordt door de Rijn, de Maas en de Waal, een muziekbiënnale te organiseren. Tweejaarlijks (sinds 2008) vormt de biënnale hét muzikale middelpunt van de regio Niederrhein. Met ruim 30 concertlocaties aan beide kanten van de grens, speciale producties uit de regionale muziekscène en ontmoetingen met internationale grootheden vormt de Muziek Biënnale Niederrhein het grootste muziekfestival in de regio. Het festival is een grensoverschrijdend evenement waar organisatoren, musici, componisten en muziekinstructeurs uit de hele regio samenkomen om gezamenlijk projecten te initiëren en nieuwe impulsen te geven aan het muzieklandschap, ook in Limburg.

  Eén van die projecten is de uitvoering van Brechts Dreigroschenoper aan de Maas door …Op Locatie. Op zondag 31 augustus a.s. om 16.00 uur vindt, precies 86 jaar na de allereerste uitvoering, de opera plaats op een scheepswerf in het Limburgse Velden. Het stuk wordt, onder leiding van regisseur Cees Rullens en musicus en componist Nard Reijnders, uitgevoerd door zeven solisten uit Limburg, Hongarije, Polen en Duitsland. Zingend vanaf de Maasoever en een boot worden zij vergezeld door een orkest en een koor. Zowel professionele acteurs als amateurs maken hun opwachting in het stuk.

  Tegelijk met de uitvoering van de Dreigroschenoper vindt in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond onder leiding van de Maastrichtse koordirigent Hans Leenders het zangconcert Pantha rhei (klank in beweging) plaats van Franciscuskoor Venlo. Het zeer gevarieerde a capella-programma dat in het kader van de Muziek Biënnale Niederrhein wordt uitgevoerd omvat zowel oudere als hedendaagse muziek.

  Op zondag 28 september om 16.00 uur vindt in het kader van de Muziek Biënnale Niederrhein het concert Als in de stroming van een waterval plaats van het Ruysdael Kwartet in Domani (voormalige Dominicanenkapel) in Venlo. Met werken van Franz Schubert, Felix Mendelssohn Bartholdy en Johannes Brahms zal het meermaals onderscheiden Nederlandse ensemble die middag een levendige stroom van klanken teweegbrengen.

  Onder leiding van het Huis voor de Kunsten Limburg vindt tijdens de Muziek Biënnale Niederrhein een Band Camp plaats voor opkomende bands. In oktober ontmoeten bands uit Limburg, Gelderland en de Duitse regio Niederrhein elkaar tijdens een workshopweek. Naast het uitwisselen van ervaringen en de mogelijkheid om nader kennis te maken met elkaar, staat in deze week de praktijk op de voorgrond. Tijdens verschillende coachingsessies kunnen de deelnemers hun muzikale kennis verbreden, zich verder ontwikkelen en samen met anderen nieuwe dingen uitproberen. In de daarop volgende weken treden de bands op in hippe bars en op grote festivalpodia in de grensregio.

  Meer informatie over bovenstaande en andere muziekevenementen die tijdens de Muziek Biënnale Niederrhein plaatsvinden, is te vinden op www.muziekbiennale.eu en in het festivalmagazine dat hier te downloaden is. In het magazine vindt u tevens informatie over het bestellen van kaarten voor diverse voorstellingen.


  De Muziek Biënnale Niederrhein is een samenwerkingsproject van Kulturraum Niederrhein, het Huis voor de Kunsten Limburg en de deelnemende musici en podia. Het festival wordt ondersteund door de regionale cultuurpolitiek NRW, de Provincie Limburg, de kunststichting NRW en vele fondsen en sponsoren. Het festival wordt, in het kader van het INTERREG IV A-programma Deutschland-Nederland, gefinancierd met gelden van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRE) en begeleid door het programmanagement van de Euregio Rijn-Maas-Noord.  Lees meer
 • 05 september 2014 - 27 september 2014 Dubbelseizoen voor bekroond 'Witlox' en 'Op de Hooge Doorn'
  Twee locatiestukken met twee regisseurs in één seizoen. 'Op de Hooge Doorn' en 'Witlox', werden in april en mei jongstleden met succes op de planken gebracht door Toneelgroep De Bron. En dus is een reprise niet meer dan op haar plek. De Bron brengt twee stukken over de grens die nog niet eerder door een bestaand Nederlands gezelschap gespeeld zijn: 'Op de Hooge Doorn' is een Iers stuk en 'Witlox' is van Belgische huize. Beide stukken passen perfect in de Limburgse klei en worden op Hoogcruts, op een steenworp afstand van elkaar, in het dialect gespeeld.

  Het Limburgs Landschap heeft Toneelgroep De Bron uitgenodigd in de gedeeltelijk gerestaureerde kloosterruïne van Hoogcruts te komen spelen en zo de eerste stap te zetten naar het opnieuw beleefbaar maken van Klooster Hoogcruts. Sinds de hevige brand in 1979 is de plek, die vroeger mede het hart van de lokale gemeenschap vormde, afgesloten. Stichting Het Limburgs Landschap heeft de ruïne aangekocht met het doel om verder verval te stoppen en uiteindelijk de locatie weer beleefbaar te maken.

  Witlox
  In hun frituur Witlox wachten de tweelingzussen Fee en Parel al jaren op de Afrikaan Jossip. Ze hebben na de dood van hun moeder en hun barbaarse vader ‘der hond’ alleen nog elkaar. Met fantasieën over zeemeerminnen, het bespieden van dorpsgenoten en het herbeleven van mooie herinneringen, vertellen zij hun verhaal. Jossip, hij komt hen redden. Meh kumper waal? Witlox is een grimmig sprookje met het eigenzinnig taalgebruik Kempens dialect van Herman van de Wijdeven. In het Limburgs dialect van De Bron is het stuk nog even eigenzinnig, herkenbaar, scherp en poëtisch.

  Speeldata: 5, 7, 12 en 13 september
  Aanwezig: uiterlijk 20.15 uur / aanvang: 20.30 uur
  Duur: circa 1 uur
  Locatie (overdekt), parkeren, ontvangst en naborrelen: Kloosterruïne Hoogcruts, Hoogcruts 47, Noorbeek
  Entree: € 10,- contant aan de kassa
   
  Op de Hooge Doorn
  Op een heuvel ligt de boerderij van de familie Van Doorn, eenzaam en afgelegen, zwaar verwaarloosd door vader Bèr, die er de kadavers van zijn vee laat wegrotten. Bèr domineert zijn familie met harde hand. Zijn dementerende moeder en zijn drie kinderen dromen van een leven ver weg van deze beklemmende heuvel met zijn verstikkende familiebanden. Eigenlijk is dit alleen nog maar realistisch voor de jongste dochter. Zij staat op punt van trouwen. Doorbreekt zij de spiraal van uitzichtloosheid? En welk kruis draagt de ene generatie Van Doorn op de volgende generatie over? Toneelgroep De Bron verplaatst het oorspronkelijke verhaal van het Ierse platteland naar het Heuvelland. Over een boerenfamilie die met zichzelf in oorlog is. Een voorstelling die niemand onberoerd zal laten.

  Speeldata: 18, 19, 20, 25, 26 en 27 september
  Aanwezig: uiterlijk 20.15 uur / aanvang: 20.30 uur
  Duur: circa 1 uur en 15 minuten
  Locatie (overdekt), parkeren, ontvangst én naborrelen: D’n awwe Kooijestal, Hoogcruts 7, Noorbeek
  Entree: € 10,- contant aan de kassa

  Voor beide voorstellingen geldt: denk aan warme kleding en stevig schoeisel. Reserveren is noodzakelijk. Ga voor mee informatie en om te reserveren naar www.toneelgroepdebron.nl.


  Muulke 2014 Beste Voorstelling
  Op de Hooge Doorn

  Muulke 2014 Beste Vrouwelijke Hoofdrol
  Thea Mourmans én Susan Rouvroije in Witlox

  Muulke 2014 Beste Mannelijke Bijrol
  Jonathan Wanders in Op de Hooge Doorn
 • 05 september 2014 - 13 september 2014 Witlox reprise
  Gezelschap: Toneelgroep De Bron
  Titel: Witlox
  Regie: Hanneke Som
  Speeldata: : 5, 6, 12 en 13 september
  Locatie: Kloosterruine Hoogcruts  47, Noorbeek . Denk bij koud weer aan warme kleding 
  Aanvang: 20.30 uur
  Spel: PAREL: Thea Mourmans en FEE: Susan Rouvroije 
  Meer informatie: toneelgroepdebron.nl
  Over de voorstelling: In hun frituur WITLOX wachten de tweelingzussen Fee en Parel al jaren op de Afrikaan Jossip. Ze hebben na de dood van hun moeder en hun barbaarse vader ‘der hond’ alleen nog elkaar. Met fantasieën over zeemeerminnen, het bespieden van dorpsgenoten en het herbeleven van mooie herinneringen, vertellen zij hun verhaal. Jossip, hij komt hen redden. Meh kumper waal?
   
  WITLOX is een grimmig sprookje met het eigenzinnig taalgebruik van de Vlaming Van de Wijdeven. In het Limburgs dialect van de Bron is het stuk nog even eigenzinnig, herkenbaar, scherp en poëtisch.


 • 06 september 2014 - 14 september 2014 Henri Hermans Festival 2014

  Van 6 t/m 14 september organiseert de Stichting Natuurlijk Nuth de eerste editie van het Henri Hermans Festival.

  Henri Hermans, in 1883 geboren in Nuth, vloog uit naar Duitsland en België om muziek te studeren en vestigde zich vervolgens in Maastricht. Vanaf 1916 was Hermans ruim dertig jaar dirigent van de voorloper van het Limburgs Symfonie Orkest. Hij legde zo een belangrijke basis voor de huidige philharmonie zuidnederland. Vandaar dat het orkest tijdens het eerste Henri Hermans Festival in Schimmert acte de presence geeft met een mooi programma dat Hermans zelf niet misstaan had: aanstekelijke werken van onder anderen Beethoven, Liszt, Tsjaikovski en Van Anrooy die het orkest maximaal doen stralen.

  Daarnaast was Hermans een muziekpedagoog die het muziekleven in Limburg sterk beïnvloed heeft. Heel tekenend was zijn belangstelling voor amateurmusici. Hij was te allen tijde bereid tijd en energie in hun ontwikkeling te steken, en bood hen kansen zich te profileren. Dat aspect komt in het kader van het festival aan bod tijdens het Candlelight concert, waarbij getalenteerde amateurs en professionele musici samen muziek maken.

  philharmonie zuidnederland
  Datum: zaterdag 6 september
  Tijd: 20.00 uur
  Locatie: St. Remigiuskerk, Schimmert
  Entree: € 15,-
  Dirigent: Jean-Pierre Cnoops
  Solisten: Wouter Bergenhuizen (piano), Inge Bergenhuizen (viool), Johan Naus (klarinet)
  Muziek: (o.a.) Beethoven, Liszt, Tsjaikovsky en Grieg

  Candle Light Concert
  Datum: vrijdag 12 september
  Tijd: 20.30 uur
  Locatie: St. Bavokerk, Nuth
  Entree: € 7,50
  Solisten: (o.a.) Claudia Couwenbergh (sopraan), Ed Coenen (orgel), Julia Weeda (viool) en saxofoonkwartet fanfare Schimmert
  Muziek: Henri Hermans en tijdgenoten

  Klik hier voor het volledige programma van het festival.

  Tickets zijn verkrijgbaar via www.natuurlijknuth.nl, aan de avondkassa of bij America Ems Fijen (Stationstraat 264a, Nuth), Gitek Sport (Leeuwerikstraat 2, Nuth), Gemeenschapshuis Wijnandsrade (Oudenboschstraat 50), Soons Interieurbouw (Hoofdstraat 45, Schimmert) en Café Op de Trepkes (Kerkheuvel 8, Hulsberg).

 • 06 september 2014 - 14 september 2014 Cinesud Masterclass - Filmproductie
  Cinesud organiseert een intensieve vierdaagse masterclass waarin alle fases van het productieproces gedetailleerd aan bod komen. De masterclass wordt gegeven door Désirée te Nuijl en vindt plaats op zaterdag 6, zondag 7, zaterdag 13 en zondag 14 september 2014 van 10.00 tot 16.00 uur bij C-Mill (Jan Campertstraat 5) in Heerlen.

  Think before you shoot!
  Of je nu een programma voor televisie maakt, een bedrijfsfilm, commercial of een korte of lange film voor de bioscoop; aan het maken van een georganiseerde en gedegen productieplanning ontkom je niet. Het vervaardigen van scènelijsten, breakdowns, draaischema’s en continuïteits- en dagrapporten is bij het maken van een (gedramatiseerde) audiovisuele productie (zowel voor film, televisie, theater als internet) aan de orde van de dag.

  Désirée te Nuijl, docente aan diverse nationale en internationale mediaopleidingen en gespecialiseerd in het productievak, neemt je tijdens de intensieve vierdaagse masterclass ‘productie’: Think before you shoot! stap voor stap mee door het gehele productieproces. Als deelnemer verwerf je inzicht in de vitale rol van de producent in het creatieve productieproces en de vitale rol en omvangrijke taak van de productieleider in de organisatie en logistiek van het volledige productieproces.

  In de praktijk
  Aan hand van internationaal gehanteerde werksystemen en -planningen, modelcontracten en praktijkvoorbeelden wordt duidelijk wat het productievak inhoudt; van de algemene fase, waarin het idee ontstaat en getest wordt, tot de preproductie, opnamen en de postproductie. Elke concrete vraag die tijdens dit proces opborrelt, komt aan bod. Ook zijn er meerdere praktische opdrachten in de cursus verwerkt. Vragen en vaardigheden die tijdens de workshop worden behandeld zijn:

  • wat is de taak van het production department?
  • hoe komen we van het idee tot de eerste opnamedag?
  • hoe ga je te werk bij het zoeken naar locaties, cast en crew?
  • hoe belangrijk zijn de rollen van de samenwerkende disciplines?
  • hoe belangrijk is de rol die de producent speelt in het creatieve productieproces?
  • hoe komt d.m.v. samenwerking tussen de verschillende specialisten een productie tot stand?
  • wat is een breakdown en waarom maken we deze per discipline?
  • hoe plannen we het gehele proces en de opnamen?
  • hoe belangrijk is de pre-productieplanning?
  • hoe richt je een productiekantoor in en hoe verdeel je de administratie?
  • welke set formulieren gebruiken we en wat is het belang daarvan?
  • …

  Als deelnemer verwerf je bovendien inzicht in de vier fasen van het productieproces, met alle daarbij behorende vaardigheden, zoals het maken van lijsten, breakdowns, planningen. Je leert vergadertechnieken om het proces te kunnen sturen, en verkrijgt kennis over de productionele spelregels, communicatielijnen en plantrajecten met de daarbij behorende deadlines, welke door alle vakdisciplines in het werkveld worden toegepast. Om de productionele organisatie en plansystemen praktisch uit te werken, te oefenen en te toetsen wordt gewerkt met een script van een korte film.

  Prijs: €275 (leden), €375 (niet leden), €225 (student). Prijzen zijn inclusief handboek t.w.v. € 41, lunch, drank en tussendoortjes. De deelnemers ontvangen een deelnamecertificaat. Alle prijzen zijn exclusief 21% BTW. De kosten voor deze masterclass zijn in veel gevallen volledig fiscaal aftrekbaar als bedrijfskosten of in geval van toekomstig beroep of functie als studiekosten!

  Aanmelden kan ook door een mail te sturen naar info@cinesud.nl. 

  Lees meer
 • 09 september 2014 - 16 september 2014 Cursus en lezing over choreografe Pina Bausch
  'Rubico - Filosofie en Cultuur' in Maastricht organiseert in september een lezing en een cursus rond de beroemde choreografe Pina Bausch.
   
  Pina Bausch, de andere Sokrates - lezing
  De film Pina (2011) van regisseur Wim Wenders over de Duitse Pina Bausch (1940-2009) en haar 'Tanztheater' in Wuppertal was voor velen een eerste kennismaking met het bijzondere oeuvre van deze choreografe. Maar niet alleen voor de wereld van de kunsten is Pina Bausch belangrijk, ook voor de hedendaagse filosofie. Men prijst haar als fenomenologe. Met name haar zoektocht naar essenties door het stellen van open vragen, haar aandacht voor het individu en haar openheid voor diversiteit, werken verfrissend. Haar manier van denken wordt tijdens deze lezing getoond aan de hand van filmfragmenten van haar productie Walzer (1982).
   
  Data/tijdstip/locatie:
  - 9 september, 19.30-21.30 uur, Rubico - Filosofie en Cultuur, Weustenraadstraat 3, Maastricht
  - 11 september, 19.30-21.30 uur, Ontmoetingscentrum (links naast de Minderbroederskerk), Minderbroederssingel 15-F, Roermond
  Kosten: € 8,50
   
  Pina Bausch als fenomenologe - cursus
  In de cursus van zes lessen staat de Duitse choreografe Pina Bausch (1940-2009) centraal. Bausch maakte furore met haar 'Tanztheater' in Wuppertal. In de ruim 30 jaar dat zij leiding gaf aan het Tanztheater groeide het tot een toonaangevend internationaal gezelschap. Critici prijzen niet alleen Bauschs vernieuwing in de wereld van dans en theater, maak ook haar bijzondere filosofische inzet. Enkele trefwoorden zijn: fenomenologie, existentiefilosofie en postmodernisme. Tijdens de cursus is er aandacht voor de vroege producties van Bausch: Frühlingsopfer (1975), Café Müller (1978) en Kontakthof (1978). Er wordt gewerkt met film- èn tekstmateriaal. Het doel is een toenadering vanuit de filosofie. Niet alleen het bekijken en bespreken van deze bijzondere stukken vormt een belangrijk onderdeel van de lessen, maar ook het reflecteren op de heel eigen filosofische benadering van Bausch.

  Locatie/data/tijdstip:
  - Roermond: start maandag 15 september, 13.00-15.00 uur, Ontmoetingscentrum (links naast de Minderbroederskerk) Minderbroederssingel 15-F
  - Maastricht: start dinsdag 16 september, 14.00-16.00 uur of 19.00-21.00 uur, Rubico - Filosofie en Cultuur, Weustenraadstraat 3
  Kosten: € 110,-
   
  Spreker/docent is de filosoof Robert Kragting. Hij verzorgt al vele jaren cursussen filosofie in Limburg. Zijn aanpak kenmerkt zich door het toegankelijk maken van het gedachtegoed van de grote denkers.
   
  Aanmelden
  Voor meer informatie en reservering, bel met 'Rubico - Filosofie en Cultuur' via 043 363 13 31, of kijk op www.rubico.nu.
   
 • 28 september 2014 - 05 oktober 2014 KnalFilmFestival
  Heb jij er altijd al van gedroomd om een bekend acteur te worden? Of ben je ervan overtuigd dat er een geweldige filmproducent in je schuilgaat? Zou je wel eens met een professionele camera willen filmen? Of wil je gewoon alles te weten komen over het monteren van een film? JongNL Limburg bied je, in samenwerking met PJP Filmstudio's, de LOVA (Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs) en het Huis voor de Kunsten Limburg, een dag aan die geheel in het teken staat van film: het KnalFilmFestival!

  Samen met andere jongeren ga je brainstormen over een thema, schrijf je een filmscript, zoek je een filmlocatie uit, ga je (onder begeleiding van filmers van de LOVA) opnames maken met professionele film- en geluidsapparatuur, acteer je en monteer je alle opnames tot een film. Op het einde van de dag worden alle filmpjes op feestelijke wijze getoond op het witte doek. Jouw familie en vrienden zijn uiteraard ook uitgenodigd voor de première. Tijdens de première zijn ook juryleden aanwezig. Zij belonen het creatiefste filmpje met een mooie prijs. Meedoen aan het KnalFilmFestival is dus niet alleen leuk, maar je kunt er ook een prijs mee winnen!

  Zit jij in de brugklas, of in de tweede klas van het voortgezet onderwijs en ben je aangesloten bij JongNL, Jeugdwerk Limburg, Scouting Limburg of het Bisdom? Dan kun je deelnemen aan het festival.

  In 2014 vindt het KnalFilmFestival twee keer plaats, op zondag 28 september in het Maaslandcentrum in Elsloo en op zondag 5 oktober in DOK6 in Panningen. De exacte tijden en het programma worden t.z.t. bekendgemaakt op www.jongnl.nl.   

  Lees meer
 • 03 oktober 2014 - 05 oktober 2014 De Nederlandse Dansdagen geeft toekomst van de dans mede vorm
  Festival de Nederlandse Dansdagen geeft de toekomst van de Nederlandse dans mede vorm. Het festival pioniert met landelijke en Europese projecten die nieuwe relaties aangaan met andere disciplines, maatschappelijke thema’s en nieuw publiek. Met prestigieuze partners en op spannende plekken. Op 3, 4 en 5 oktober 2014 zijn deze projecten, naast de meest indrukwekkende voorstellingen van het afgelopen seizoen, te zien in Maastricht.
   
  Performing Gender
  Gendervraagstukken zijn nog steeds onderwerp van discussie in onze huidige maatschappij. Het Europese project Performing Gender, waarin verschillende Europese festivals intensief samenwerken met partners als het Museum Reina Sofia in Madrid, het Museo di Arte Contemporanea (MSU) in Zagreb en het Bonnenfanten Museum en de Jan van Eyck Academie in Maastricht, agendeert deze thematiek. Gedurende twee jaar buigen zestien choreografen en beeldend kunstenaars uit Italië, Spanje, Kroatië en Nederland zich over de thema’s gender, identiteit en seksuele oriëntatie, waarbij ze stereotypen bevragen en nieuwe beelden creëren. In de betrokken musea maken ze innovatieve doorlopende performances op de grens van dans en beeldende kunst. Het publiek beweegt zich langs en door deze ‘exposities’. Tijdens de Nederlandse Dansdagen gaat werk van o.a. Jordi Cortés, Alessandro Sciarroni, Connor Schumacher en Oscar Santillan in première. Andere betrokken kunstenaars uit Nederland zijn Jan Martens, Cecilia Moisio en Juanjo Arques.
   
  Distinguished Dreams
  In samenwerking met festival FASHIONCLASH in Maastricht gaf de Nederlandse Dansdagen vijf opkomende choreografen, waaronder Loïc Perela en Jasper van Luijk, en vijf talentvolle modeontwerpers, waaronder Sara Vrugt en Jivika Biervliet, de opdracht een nieuw, kort werk te maken. Deze vijf werken worden getoond in een pop-up store in winkelcentrum Mosae Forum.  Daar koop je geen kleding maar dans. Voor elk item van ongeveer 10 minuten betaal je 2 euro, maar uiteraard kan je ze ook alle vijf zien. Distinghuished Dreams is een gezamenlijk project van festival de Nederlandse Dansdagen en FASHIONCLASH en wordt mogelijk gemaakt door de BNG Bank en het BNG Cultuurfonds in het kader van hun jubileumproject Eeuwige Jeugd. Voor Distinghuished Dreams wordt samengewerkt met jonge dansers van de Opleiding Dans Maastricht en ArtEZ Vooropleiding Dans Venlo.
   
  (OLD)Fashion(ed)
  In navolging van het tweejarige Europese project Act Your Age, dat het ouder wordende lichaam centraal stelde, wordt in (OLD)Fashion(ed) wederom aandacht besteed aan het thema leeftijd. Dit keer in combinatie met dans, mode en ambachtelijkheid. Vier choreografen, vier modeontwerpers en vier ambachtslieden gaan samen met niet geschoolde dansers tussen de 63 en 80 jaar aan het werk. Het resultaat is vier dansante modeshows, of vier modieuze choreografieën, waarin de kostuums beïnvloed zijn door ambachten als metaal bewerken, papierscheppen, strovlechten en stroop maken. Verbonden aan dit bijzondere project, dat in samenwerking met FASHIONCLASH Maastricht en Museum aan het Vrijthof tot stand kwam, zijn choreografen Andrea Leine, Dunja Jocic, Dario Tortorelli en Ronald Wintjens en modeontwerpers Linda Friesen, Romy van Eijk, Anke Huyben en Sabine Staartjes. (OLD)Fashion(ed) wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie in het kader van hun ouderenparticipatieregeling.
   
  Op vrijdag 3 oktober vindt het inhoudelijke debatprogramma Dutch Dance Dialogues plaats waarin de thema’s Dans en Mode en Dans en Gender aan bod komen.
   
  Festival de Nederlandse Dansdagen 2014 vindt op 3, 4 en 5 oktober voor de 17e keer plaats in Maastricht en het is het vijfde festival dat wordt vormgegeven onder leiding van directeur Peggy Olislaegers. De bourgondische stad aan de oevers van de Maas ademt drie dagen lang dans, van ’s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Naast bovenstaande projecten toont het festival de meest indrukwekkende dansproducties van afgelopen jaar, van zowel aanstormende choreografen als van gevestigde gezelschappen. Van urban dance en avant-garde tot klassiek ballet en moderne dans. Dit jaar selecteerde de programmaredactie:
  - I Have A Dream, DOX
  - Smell of Bliss, LeineRoebana
  - SHIROKURO, NBprojects
  - ROSES, De Dansers
  - Love-ism | The Problem of Our Being Together, Mor Shani
  - Heritage, Shailesh Bahoran
  - Naked Lunch, Club Guy & Roni
  - R_ESISTERE, Giulio D’Anna (première, winnaar Prijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2013)
  - The Dog Days are Over, Jan Martens
  - Dances with Harp, Het Nationale Ballet (Hans van Manen)
  - Blind Spot, Scapino Ballet Rotterdam (Felix Landerer)
  - Kleines Requiem, Introdans (Nils Christe)
  - Romance, Het Nationale Ballet (Ton Simons)
  - Schwalbe zoekt massa, Schwalbe
  - De Soprano’s, ICKamsterdam i.s.m. Opera Zuid (première)
   
  Op het festival worden ook de belangrijkste Nederlandse dansprijzen, de Zwanen, voor de meest indrukwekkende dansproductie en de meest indrukwekkende dansprestatie van afgelopen seizoen uitgereikt.
   
  Midden juli komen de eerste voorstellingen van het festivalprogramma online en start de kaartverkoop op www.nederlandsedansdagen.nl.
 • 03 oktober 2014 - 12 oktober 2014 Jubileumconcert Gospelkoor Hulsberg: Sing Sing Sing!
  Ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan, verzorgt Gospelkoor Hulsberg in oktober het jubileumconcert Sing, Sing, Sing!. Een concert met de mooiste muziek van de afgelopen 45 jaar: muziek bij belangrijke historische gebeurtenissen, uit beroemde musicals of van de invloedrijkste popgroepen van vroeger en nu. U hoort onder andere nummers van Queen, Abba en Adèle voorbij komen en er wordt een gastoptreden verzorgd door Ritmo Jazzballet. De uitvoering staat onder regie van Gwen van Genderen.

  Het Gospelkoor Hulsberg bestaat uit ongeveer 60 zangers en zangeressen in de leeftijd van 18 tot 70 jaar, afkomstig uit heel Zuid-Limburg. Ze worden muzikaal ondersteund door hun eigen band, dit alles onder de bezielende leiding van dirigent Paul Lemmens.

  Data
  - vrijdag 3 oktober om 20.00 uur in de Borenburg in Voerendaal
  - vrijdag 10 oktober om 20.00 uur in Gemeenschapshuis 'De Lange Berg' in Hulsberg
  - zondag 12 oktober om 15.00 uur in het Asta-theater in Beek

  Kaarten (incl. 1 donsumptie): voorverkoop €7,50 (bestellen via de koorleden of deze link) / kassa € 9,50

  Ga voor meer informatie naar www.facebook.com/gospelkoorhulsberg.hulsberg of stuur een e-mail naar singsingsinggospelkoor@gmail.com.
 • 12 oktober 2014 - 02 november 2014 Bijscholing methodiek klassiek ballet
  Het Huis voor de Kunsten Limburg organiseert een tweedaagse bijscholing methodiek klassiek ballet voor dansdocenten. Liesbeth Wiertz coördineert sinds 1989 de ArtEZ Vooropleiding Dans Venlo, daarvoor nam zij voor Limburg deel aan het Experiment Gespreide Vooropleidingen Dans van het Ministerie van CRM. Onder haar bezielende leiding kwam menig jong talent stevig op de dansbenen te staan en stroomden leerlingen door naar de dansacademies in binnen en buitenland. Na enthousiaste reacties op een eerste serie lessen methodiek aan docenten die op vrijdagen in Venlo trainen, volgt nu een tweedaagse intensieve bijscholing methodiek. We hebben Liesbeth gevraagd haar ervaring en methode in het doceren van klassiek ballet, ontwikkeld in de afgelopen 40 jaar, te delen.
   
  Liesbeth: "Vaak is het zo bij lessen klassieke dans dat je dingen doet omdat ze nu eenmaal zo zijn, omdat je dat ooit zelf ook zo hebt geleerd. De tweedaagse gaat in op hoe je lessen klassieke dans een logica en vanzelfsprekendheid kunnen krijgen door juiste opbouw van de oefenstof en bewuste inzet van muzikaliteit."
   
  Data: zondag 12 oktober en 2 november 2014
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Dansstudio’s Valuascollege Venlo
  Docent: Liesbeth Wiertz
  Kosten: € 75,- voor 2 dagen

  Meld je aan door vóór 15 oktober een mail te sturen naar abarbou@hklimburg.nl.
 • 17 oktober 2014 - 19 oktober 2014 Limburg Foto
  Fotoliefhebbers kunnen tweejaarlijks hun hart ophalen als de Fotobond Limburg de fotowedstrijd en -expositie Limburg Foto organiseert. Amateurfotografen die lid zijn van de Bond van de Nederlandse Amateur Fotografen Verenigingen (BNAFV) krijgen dan de kans op foto's in te zenden. Het is een grote eer om als amateurfotograaf geselecteerd te worden voor Limburg Foto. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een groot aantal fotografen gebruik maakt van het recht om maximaal acht werken in te leveren. Een deskundige jury maakt de uiteindelijke selectie voor de expositie Limburg Foto. Tijdens de opening van de foto expositie worden de winnaars van Limburg Foto bekend gemaakt.

  De eerstvolgende editie van Limburg Foto vindt plaats van 17 t/m 26 oktober 2014. Op vrijdag 17 oktober zal de feestelijke opening van de foto expositie en de prijsuitreiking van Limburg Foto 2014 plaatsvinden. Op zaterdag 18 en zondag 19 oktober wordt dit jaar voor het eerst een breed programma voorzien met diverse fotografieworkshops, -lezingen, etc. Het programma van beide dagen vindt u te zijner tijd terug op www.hklimburg.nl/limburgfoto.
 • 28 oktober 2014 - 31 oktober 2014 Dörper Revue
  Op 28, 29, 30 en 31 oktober staat in Helden weer een revue op de planken. Deze revue heeft de titel ‘Same Sjterk’ gekregen en wordt een innovatieve en eigentijdse productie met een digitaal decor van 10 bij 3 meter, voor maximale beleving en interactie.

  De stichting werd in 2001 opgericht met als doel om het dialect, de creativiteit, de cultuur en gemeenschapszin in Helden en Peel en Maas te bevorderen. Iedere vier jaar zoekt de Stichting Dörper Revue nieuwe acteurs en actrices die het maximale uit de Heldense talenten te halen. De tientallen spelers, dansers en medewerkers wonen verspreid in Helden, dat betekent dat in iedere buurt spelers wonen, dat is goed voor de saamhorigheid en draagvlak. In november 2013 begonnen de repetities en filmopnamen. Een prachtige manier inwoners en bedrijven te verbinden.

  De vorige drie Dörper Revues, Ceciel (2002), Laetitia’s Lot (2006) en Leefde tösse Pieël en Maas (2010), waren prachtige uitverkochte successen (1.200 bezoekers). Voor de uitvoering van de revue Ceciel werd in 2002 de Cultuurprijs van de gemeente Helden ontvangen.

  Van 28 t/m 31 oktober 2014, telkens om 20.15 uur, staat de vierde Dörper Revue in disco-theater Palladio, aan de Molenstraat in Helden, op het podium. Kaarten zijn vanaf 25 augustus te koop bij Supermarkt PLUS Gommans (Kaupman, Helden), Bakkerij ’t Bölke (Rochusplein, Helden) en bij Byouterie Chic & Choc (Markt, Panningen).

  Het verhaal blijft geheim, maar de moraal is ijzersterk: ‘Same Sjterk’!

  Lees meer
 • 30 oktober 2014 - 01 november 2014 Maastricht International Poetry Nights 2014
  Op 30 en 31 oktober en 1 november treden weer internationale topdichters op tijdens The Maastricht International Poetry Nights (MIPN) in La Bonbonnière in Maastricht. De poëzielezingen worden afgewisseld met muziek, theater en interviews.

  Enkele eerste namen van het programma: Nick Laird, Marion Poschmann en K. Schippers. Overdag is er een programma voor scholen met onder anderen Paul van Loon en Edward van de Vendel.

  Houd voor meer informatie de website www.maastrichtpoetry.com in de gaten.
 • 06 november 2014 - 16 november 2014 TROMP Percussion Competition Eindhoven 2014
  De jury van de TROMP Percussion Competition Eindhoven heeft 30 internationale deelnemers geselecteerd voor het slagwerkconcours dat plaatsvindt van 6 t/m 16 november. Het Eindhovense concours is sinds de specialisatie in slagwerk in 2010 het enige tweejaarlijkse concours voor solo-slagwerk ter wereld. De deelnemers werden geselecteerd uit 110 inschrijvingen, een record aantal sinds de specialisatie. 

  Naast het concours biedt TROMP Percussion Eindhoven ook een uitgebreid festivalprogramma met gerenommeerde namen uit een breed scala aan genres, van techno tot jazz. Zo opent Detroit techno legende Jeff Mills het festival in een uniek concert met het Residentie Orkest en de New Yorkse slagwerkgroep SO Percussion op 7 november.

  De deelnemersselectie bestaat uit 23 mannen en 7 vrouwen uit 15 verschillende landen. De jury, met onder anderen de legendarische slagwerker Mark Pekarsky (Rusland), beoordeelde de kandidaten individueel op basis van geanonimiseerde audio-opnamen. Een flinke klus; naast een record aantal inschrijvingen was ook het niveau wederom hoog. Een resultaat dat mede te danken is aan de Repertoire Days met masterclasses van juryleden en laureaten in onder anderen Boston, Shanghai, Moskou en Tokio. Direct na de finale, op zondag 16 november, maakt de jury de winnaar bekend. Naast geldprijzen biedt het TROMP concours een uitgebreid laureatenprogramma.

  Kaartverkoop
  De eerste twee rondes en de halve finale vinden plaats bij Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven en zijn gratis toegankelijk. Kaarten voor de finale zijn te bestellen via www.tromppercussion.nl. Op deze site vind je ook meer informatie over het concours en festival.
 • 06 november 2014 - 09 november 2014 Lineaire Band Keramiek Congres

  Ongeveer 7.400 jaar geleden arriveerden de eerste landbouwers in de Euregio Maas-Rijn. Vanwege de specifieke aardewerkversieringen, zijn deze eerste boeren bekend geworden als de Lineaire Bandkeramiek Kultuur (vaak afgekort als LBK). De Bandkeramiekers zijn al meer dan honderd jaar onderwerp van onderzoek. Hoewel deze lange onderzoeksperiode een enorme hoeveelheid onderzoeksgegevens heeft opgeleverd, zijn er nog steeds meer vragen dan antwoorden.

  Donderdag 6 november, Stayokay Maastricht
  Twee avondlezingen (Nederlands gesproken) over prehistorische voedselstrategieën:
  - prof. dr. Wil Roebroeks over de introductie en het gebruik van vuur
  - dr. Remko Kuipers over het paleodieet

  Vrijdag 7 en zaterdag 8 november, Stadsschouwburg Sittard
  LBK congres met Engels als voertaal. Meer dan twintig onderzoekers uit Duitsland, Frankrijk, Nederland en België presenteren in vier sessies hun resultaten en zienswijzen:
  - Ideologie en sociale organisatie (prof. dr. Andreas Zimmerman, Universiteit Keulen)
  - LBK landschap (prof. dr. Corrie Bakels, Universiteit Leiden)
  - Technologie (dr. Caroline Hamon, CNRS)
  - LBK buren (prof. dr. Leendert Louwe Kooijmans, Emeritus)

  Zondag 9 november, LBK landschap (vertrek nabij Stadsschouwburg Sittard)
  Busexcursie in het Nederlands en Engels. De excursie voert door het LBK landschap van Belgisch en Nederlands Limburg, inclusief een bezoek aan de sites Rijckholt, Banholt, Cannerberg en Veldwezelt.

  Informatie en inschrijving
  Voor meer informatie en inschrijving kunt u terecht op de (Engelstalige) website van de AVL of neem contact op met Ir. Jean Pierre de Warrimont via 043 364 54 61.
   

  Lees meer
 • 09 november 2014 - 15 november 2014 Licht en donker - Concert en tentoonstelling
  Op 9 en 15 november kunt u genieten van het contrast tussen licht en donker. Vocaal ensemble Canto con Fuoco zingt het prachtige en vreugdevolle Gloria van Vivaldi en het verstilde en indringende Requiem van Duruflé. Daarnaast zijn foto's van Maria Kerckhoffs rond het thema te bewonderen. Gaat u mee in de verbeelding van het contrast tussen licht en donker, tussen vreugde en verdriet?

  Uitvoerenden, onder leiding van dirigent Jo Louppen:
  - Vrouwen vocaal ensemble Canto con Fuoco, Geleen, uitgebreid met een aantal projectleden
  - Klein vrouwenkoor Femmes Vocales, Maastricht
  - Marjorie Ginczinger (sopraan)
  - Anja Hendrikx (orgel)
  - Strijkensemble geformeerd door Wilfred Sassen

  Datum, aanvangstijd en locatie:
  - 9 november 2014 om 15.00 uur, Ontmoetingskerk, Emmaplein 50, 6161 SB Geleen 
  - 15 november 2014 om 19.30 uur, Rolduc, Heyendallaan 82, 6464 EP Kerkrade

  Entree: € 10,- 
  Lees meer
 • 21 november 2014 - 23 november 2014 Filmdagen Hückelhoven 2014
  Jaarlijks komen zo'n 200 jongeren uit Nederland, Duitsland en België naar Hückelhoven (D) om drie dagen lang, van ’s morgens tot ’s avonds, films te kijken en te bespreken. Het Huis voor de Kunsten Limburg werft elk jaar de Nederlandse deelnemers en stelt het Nederlandse deel van het programma samen. De films gaan over maatschappelijk relevante thema’s en onderwerpen die jongeren aanspreken. In 2014 worden de Filmdagen voor de 43ste keer georganiseerd. Het festival vindt dan plaats van 21 t/m 23 november.

  Het filmprogramma bestaat dit jaar o.a. uit de Nederlandse speelfilm Hemel op Aarde van de Pieter Kuijpers, de Duitse speelfilms Fack ju Göhte van Bora Dagtekin, Zwei Leben van Georg Maas en Judith Kaufmann en Assault on Wall Street van Uwe Boll en de Belgische film Berlin Telegram van Leila Albayaty. Het filmprogramma is het hele weekend gratis toegankelijk voor iedereen. De organisatie biedt ook zeer interessante overnachtingsarrangementen aan. 

  Klik hier voor trailers, filmbeschrijvingen en de arrangementen of kijk op de festivalwebsite op www.filmtage-hueckelhoven.de/nl
 • 21 november 2014 - 29 november 2014 De flat van Jet
  Gezelschap: Volkstoneel Kerkrade
  Titel: De flat van Jet
  Regie: Joop Omloo
  Speeldata: 21, 22, 28 en 29 november
  Locatie: Abdij Rolduc ( Aula Major), Heyendallaan 83, 6464 EP, Kerkrade. 
  Aanvang: 20.00 uur
  Over de voorstelling: De Flat van Jet’ is een klucht, niet een gewone natuurlijk, maar wel een echte, met deuren en overspel en misverstanden. Alles d’r op en d’r aan.  Jet heeft een flat in de stad waar ze haar minnaar Karel ontmoet. Maar ze wil van hem af. En de flat heeft ze dan eigenlijk ook niet meer nodig. Karel, die ook getrouwd is – wat Jet niet weet want ze is nogal jaloers – leent de flat wel eens uit aan zoon André, die daar wel eens met een vriendinnetje komt. Maar dan neemt één van die vriendinnetjes, Natas, die op zoek is naar woonruimte, Veertje, de dochter van Jet, mee, want die zoekt ook. En dan gaat het mis. Jet mag niet weten dat… en Karel mag niet weten dat… en Veertje mag helemaal niet weten dat… En dan verschijnt ook nog eens Jules de man van Jet en die mag helemaal niets weten! De Flat van Jet is niet een onvervalste maar een vervalste klucht. 
 • actueel

 • september
 • 04 september 2014 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Lucretius' De rerum natura; leerdicht over de filosofie van Epicurus
  In de eerste eeuw voor Christus, een van de roerigste perioden in de Romeinse geschiedenis, schreef Titus Lucretius Carus een even uniek als opvallend werk: 'De rerum natura'. Hij stelde zich ten doel de filosofie van de Griek Epicurus aan…
  In de eerste eeuw voor Christus, een van de roerigste perioden in de Romeinse geschiedenis, schreef Titus Lucretius Carus een even uniek als opvallend werk: 'De rerum natura'. Hij stelde zich ten doel de filosofie van de Griek Epicurus aan zijn mede-Romeinen uit te leggen en hen te overtuigen van de juistheid daarvan. Dat deed hij door er een leerdicht over te schrijven, met alle moeilijke eisen die aan dat genre gesteld werden. Daarbij kwam dat een Latijns begrippenapparaat voor dergelijke teksten nog ontwikkeld moest worden.

  Over de auteur is vrijwel niets bekend, maar uit de tekst spreekt een (volgens sommigen manische) gedrevenheid om de lezer te overtuigen. Tegelijk is Lucretius ook baanbrekend geweest als dichter; Vergilius is in dit opzicht schatplichtig aan hem. Laat u verrassen door deze levende Romein in een lezing door classicus Emile Molenaar.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
                             
                                         
  Lees meer
 • 04 september 2014 19:00 - 20:30 Boekpresentatie Cyrille Offermans 'Wat er op het spel staat'
  Boekhandel De Tribune en uitgeverij Cossee nodigen u uit voor de presentatie van het boek 'Wat er op het spel staat' van Cyrille Offermans op donderdag 4 september om 19.00 uur bij boekhandel De Tribune in Maastricht. 
  Boekhandel De Tribune en uitgeverij Cossee nodigen u uit voor de presentatie van het boek 'Wat er op het spel staat' van Cyrille Offermans op donderdag 4 september om 19.00 uur bij boekhandel De Tribune in Maastricht. 

  'Wat er op het spel staat' is een omvangrijke bundel met samenhangende essays. De titel verwijst enerzijds naar de precaire situatie waarin het Nederlandse culturele leven is terechtgekomen, anderzijds naar literatuur in diverse genres die al vanaf de naoorlogse jaren meer wil zijn dan quasielitair tijdverdrijf. Offermans, die inmiddels meer dan vijfendertig jaar kritieken en essays schrijft voor talloze bladen en tijdschriften (o.a. Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer, Raster, Ons Erfdeel en Zuiderlucht) richt zich vooral op auteurs die hij al grofweg sinds zijn achttiende volgt. Dat leidt tot vele nieuwe inzichten in het klein en een verrassende herwaardering van de Nederlandse literatuur in het groot. 

  Een boek als dit kan volgens Offermans fatsoenshalve maar op één plek ten doop worden gehouden: boekhandel De Tribune. Aan de presentatie wordt naast de auteur medewerking verleeend door Rob Bindels en Ben van Melick.

  Na afloop van het formele deel wordt het informele ingeluid met een toast op boek en schrijver, waarna u uw exemplaar van 'Wat er op het spel staat' kunt laten signeren.

  Tijd: 19.00-20.30 uur
  Locatie: Boekhandel De Tribune, Maastricht

  Lees meer
 • 06 september 2014 00:00 - 00:00 Zing mee met Venray Sing-in together!
  De dames van Venrode, een popkoor uit Venray, staan in de startblokken om een unieke Sing-In te organiseren op 6 september in Venray. Ervaren koorzanger of juist niet? Iedereen van 18 jaar of ouder, vrouw énman, kan zich opgeven voor deze muzikale…
  De dames van Venrode, een popkoor uit Venray, staan in de startblokken om een unieke Sing-In te organiseren op 6 september in Venray. Ervaren koorzanger of juist niet? Iedereen van 18 jaar of ouder, vrouw énman, kan zich opgeven voor deze muzikale dag. Onder leiding van bekende Nederlander Gregor Bak studeren de deelnemers bekende nummers in en geven ze in een groot dagkoor een concert voor publiek.

  Het motto van de dag is 'kom onder de douche uit en laat je stem horen!'. Deelnemers hoeven geen zangervaring te hebben, maar “misschien schuilt er wel een podiumbeest in je en we garanderen je in ieder geval een daverend applaus!”, beloven de dames van Venrode. Koorleden van de vele koren uit Venray en omgeving zijn ook van harte welkom. Zij krijgen de kans om een ander zanggenre te komen ervaren dan dat van hun eigen koor. Het aangeboden repertoire van de dag is zeer gevarieerd; pop-, musical, klassieke- en Nederlandstalige muziek passeren de revue. Een nummer in het dialect zal ook niet ontbreken. Juist door samen te zingen in een groot koor en veel variatie te bieden in muziekgenres, laat Venrode de deelnemers ervaren hoe muziek mensen bij elkaar brengt. Dat maakt de dag zo uniek.

  Venrode heeft Gregor Bak ingehuurd om deze speciale dag te begeleiden. De dirigent is bekend van diverse tv-programma’s,  waaronder 'Zo vader, zo zoon' en 'Thank you for the music'. Gregor Bak is een veelzijdige en muzikale man die de deelnemers moeiteloos meeneemt in een dag samen mooie muziek maken.

  Aanmelden liefst voor 12 juli via de website www.venrode.nl; daar is ook meer informatie te vinden.
 • 06 september 2014 10:00 - 13:00 Workshop podiumpresentatie
  Een actieve en leerzame start van het nieuwe koorseizoen! In samenwerking met de Eindhovense Korenfederatie en CKE organiseert Stichting Maestro op 6 september in Eindhoven een workshop Podiumpresentatie voor koren en hun dirigenten. Docent…
  Een actieve en leerzame start van het nieuwe koorseizoen! In samenwerking met de Eindhovense Korenfederatie en CKE organiseert Stichting Maestro op 6 september in Eindhoven een workshop Podiumpresentatie voor koren en hun dirigenten. Docent is Walter Roozendaal, als theaterdocent en regisseur verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam en auteur van het 'Handboek Podiumpresentatie'.
   
  Het mooiste geluid van de wereld maken, dáár gaat het om voor koorzangers. Dat is hun hobby, hun passie. Maar wanneer je het podium opstapt ontdek je dat er in de omgangmet publiek nog veel meer speelt. Hoe meer je daar van weet, hoe helderder je een optreden kunt vormgeven. Over presentatie kun je nadenken, besluiten nemen, en je kunt je er in oefenen of in laten begeleiden.

  Podiumpresentatie betekent in deze workshop eerst: hoe je op het podium staat. Dus je algemene uitstraling en communicatie wanneer je opkomt, muziek maakt, een aankondiging doet en applaus ontvangt. Daarnaast komt aan de orde hoe je, nog steeds in een gewone kooropstelling, de betekenis van je zang helder kunt laten overkomen.

  Deze interactieve workshop biedt volop inspiratie aan zowel koordirigenten als koorzangers. In het eerste gedeelte maak je aan de hand van enkele oefeningen kennis met de basisprincipes van een goede uitgangshouding en communicatie met je publiek. Vervolgens maakt Walter Roozendaal met behulp van een demonstratiekoor duidelijk hoe je met eenvoudige middelen de betekenis van wat je zingt zo goed mogelijk kunt laten overkomen. En uiteraard wordt gezorgd voor een gezamenlijke afsluiting. Tussendoor is er volop gelegenheid om vragen te stellen.

  Datum: 6 september
  Tijd: 10.00-13.00 uur
  Locatie: Grote zaal van CKE, Pastoor Petersstraat, Eindhoven
  Kosten: € 27,50 per persoon (incl. koffie/thee)
  Aanmelden: via www.stichtingmaestro.nl of info@stichtingmaestro.nl (Ramon van den Boom); inschrijven bij voorkeur voor de zomervakantie!
   
  Korting
  Wil je deelnemen met (een deel van) je koor? Bij inschrijving met ten minste 10 personen tegelijk wordt de deelnemersbijdrage € 25,- per persoon. Bij inschrijving met 20 personen of meer wordt de deelnemersbijdrage € 20,- per persoon. Voorwaarde is wel dat één contactpersoon alle deelnemers als groep aanmeldt en dat de betaling voor deze groep in één keer voldaan wordt. Voor koren die zijn aangesloten bij de Eindhovense Koren Federatie (EKF) bestaat de mogelijkheid om voor deze activiteit een tegemoetkoming in de kosten te krijgen van maximaal € 180,-. Informeer bij EKF naar de voorwaarden.
 • 07 september 2014 11:30 - 17:00eigen project Schrijf, schrijver, schrijfst 2014
  Op zondag 7 september van 11.30-17.00 uur vindt in Centre Céramique Maastricht de tweede editie van ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ plaats. Dé dag om je te laten inspireren door schrijvers, uitgevers en andere kenners van het geschreven…
  Op zondag 7 september van 11.30-17.00 uur vindt in Centre Céramique Maastricht de tweede editie van ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ plaats. Dé dag om je te laten inspireren door schrijvers, uitgevers en andere kenners van het geschreven woord! Er zijn interviews, optredens, schrijfworkshops, een live leesclub, een schrijfconsult, een kinderprogramma en een informatiemarkt. Presentator Leon Verdonschot zal onder anderen uitgever Oscar van Gelderen (Lebowski Publishers), schrijvers Roman Helinski, Hanneke Hendrix en Marente de Moor en de scenarioschrijver van Flikken Maastricht interviewen. 

  Voor schrijvers én lezers
  Iedereen die graag schrijft en/of leest is van harte welkom bij ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’. Volg bijvoorbeeld een schrijfworkshop, leer de puntjes op de ‘i’ zetten of kom luisteren naar mensen die alles weten over het schrijfproces en hoe jouw boek een succes kan worden. Ook als je zelf geen schrijfambities hebt, kun je genieten van diverse boeiende optredens en interviews. Voor de kinderen is er een speciaal programma met Limburgse kinderboekenschrijvers en op de informatiemarkt vind je véél boeken, mooie schrijfspullen, informatie over schrijfcursussen en meer!
   
  Je mag de hele dag blijven, maar even binnenlopen om bij dat ene interview of optreden te zijn is ook prima. Aanmelden is alleen nodig voor de schrijfworkshops, de voorproefjes, het schrijfconsult en de live leesclub. Dat doe je via www.hklimburg.nl/schrijversdag. De dag is gratis; alleen voor de schrijfworkshops van 1,5 uur betaal je 5 euro per persoon (per workshop).
   
  Deze tweede editie van ‘Schrijf, schrijver, schrijfst’ wordt georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Centre Céramique en het Letterkundig Centrum Limburg.
  Lees meer
 • 07 september 2014 11:30 - 17:30eigen project Workshop scenarioschrijven tijdens 'Schrijf, Schrijver, Schrijfst'
  Op zondag 7 september a.s. van 11.30-17.00 uur vindt in Centre Céramique Maastricht de tweede editie van Schrijf, schrijver, schrijfst plaats, georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Centre Céramique en het…
  Op zondag 7 september a.s. van 11.30-17.00 uur vindt in Centre Céramique Maastricht de tweede editie van Schrijf, schrijver, schrijfst plaats, georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Centre Céramique en het Letterkundig Centrum Limburg. Het belooft een inspirerende dag te worden met een mix van onder andere interviews, optredens en schrijfworkshops. Presentator is Leon Verdonschot. Hij interviewt onder anderen Jan Harm Dekker, de scenarioschrijver van Flikken Maastricht, over de diverse facetten van het schrijven van scenario’s voor televisie. Mogelijk schuift ook nog een van de acteurs uit Flikken Maastricht aan om te vertellen over de wisselwerking tussen acteur en scenarioschrijver.

  Dekker geeft ’s middags ook nog een workshop scenarioschrijven van 1,5 uur. Hierin gaat hij in op de verschillen tussen het schrijven van een scenario en andere schrijfdisciplines. Je leert wat de bouwsteen van het scenario, de scène, precies is. Ook wordt bekeken hoe een scenario is opgebouwd, wat aktes en sequenties zijn en hoe je het materiaal waarmee gewerkt wordt, de plot en met name de karakters vorm kunt geven. En natuurlijk waag je je aan het schrijven van een scène.

  Wil je meedoen aan deze workshop? Meld je dan hier aan. De kosten bedragen 5 euro per persoon. Indien je vragen hebt over de Schrijversdag en/of de workshop, kun je contact opnemen met Maaike Frencken, consulent literatuur bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via e: mfrencken@hklimburg.nl of t: 0475 399 275.
   
 • 07 september 2014 12:00 - 13:30 Literaire Brunch - De beslissing, Britta Böhler
  Op 7 september vindt in het kader van de 15e Literaire Zomer de Literaire Brunch plaats in Bibliotheek Kerkrade. De Nederland-Duitse schrijfster Britta Böhler zal haar boek 'De beslissing' (Der Brief des Zauberers) voorstellen.…
  Op 7 september vindt in het kader van de 15e Literaire Zomer de Literaire Brunch plaats in Bibliotheek Kerkrade. De Nederland-Duitse schrijfster Britta Böhler zal haar boek 'De beslissing' (Der Brief des Zauberers) voorstellen.

  Britta Böhler werd in 1960 geboren in Freiburg (D). Ze werkte in Amsterdam als advocate en was lid van de Nederlandse Eerste Kamer. Tot haar cliënten behoorden PKK-leider Abdullah Öcalan, Ayaan Hirsi Ali en Volkert van der G. Ze trad op in een aantal processen rondom terrorisme en geheime diensten. Naast haar juridische activiteiten houdt ze zich intensief bezig met het leven en werk van Thomas Mann. 'De beslissing' is haar literaire debuut.

  Over 'De beslissing'
  Sinds twee jaar zit Thomas Mann in Zwitserland in ballingschap. Het huis aan het meer van Zürich is niet groot, het leven is sobertjes. Maar wat het belangrijkste is: hij mag in Duitsland nog steeds publiceren. Hiervoor heeft hij echter betaald door te zwijgen - nooit heeft hij zich publiekelijk tegen het Hitler-regime gekeerd. Maar in januari 1936 stelt Thomas Mann een brief op die zijn leven ingrijpend zou veranderen - bij publicatie. Met een groot inlevingsvermogen vertelt Britta Böhler over de vermoedelijk meest dramatische dagen in het leven van Thomas Mann. Een literair kleinood.

  Tijd: 12.00 uur
  Locatie: Bibliotheek Kerkrade, Einderstraat 21, 6461 EM Kerkrade
  Entree: € 7,50 (incl. brunch)

  Om deel te nemen aan deze Literaire Brunch is het noodzakelijk om vooraf te reserveren. Dit kan via info@bibliotheek-kerkrade.nl of 045 545 24 08.
  Lees meer
 • 07 september 2014 14:30 - 20:30 Mars- en Showwedstrijden Muziekfederatie Limburg Zuid West
  Harmonie St. Laurentius uit Bemelen organiseert op zondag 7 september, als besluit van een groots jubileumweekend bij gelegenheid van het 100-jarig bestaan, de 39e Mars- en Showwedstrijden van de Muziekfederatie Limburg Zuid West.…
  Harmonie St. Laurentius uit Bemelen organiseert op zondag 7 september, als besluit van een groots jubileumweekend bij gelegenheid van het 100-jarig bestaan, de 39e Mars- en Showwedstrijden van de Muziekfederatie Limburg Zuid West.

  Deze worden gehouden op het feestterrein van hoeve Frijns aan de St. Antoniusbank nr. 27 te Bemelen. De leden van de deelnemende verenigingen kunnen parkeren op de Zwarte Weg. Voor bezoekers zijn parkeergelegenheden voorzien op alle toegangswegen naar Bemelen. Parkeren en toegang feestterrein zijn gratis.

  Vaste onderdelen zijn de optocht met defilé en de showwedstrijden op locatie. Alle deelnemers zijn uitgenodigd op het feestterrein een bewegende, muzikale show op te voeren met een maximale duur van 15 minuten. De totale beoordeling is in handen van jurylid Arnold Wensink. Daarnaast is er een publieksjury. De winnaar van het evenement komt een jaar lang in het bezit van de wisselbeker, beschikbaar gesteld door het Gemeentebestuur van Eijsden-Margraten.

  Programma 
  - 14.30 uur: Verzamelen deelnemende verenigingen bij hoek Zwarte Weg/St. Antoniusbank.         
  - 15.00 uur: Optocht met defilé met medewerking van alle federatieverenigingen. Optochtroute: start vanaf kruispunt St. Antoniusbank/Zwarte Weg, vervolgens rechtdoor via St. Laurentiusstraat, bij waterput aan de kerk links Oude Akerstraat, links Kersenwei, links Schepenbank, links Sleutelweg, links De Steeg. Aan het einde van De Steeg ligt rechts vóór huisnummer 1 het feestterrein, waar de showwedstrijden zullen worden gehouden. Het defilé vindt plaats in de Oude Akerstraat ter hoogte van huisnummer 36.
  - 16.15 uur: Showwedstrijden op feestterrein. Achtereenvolgens treden op: Harmonie St. Laurentius Bemelen, Harmonie Diligentia Eckelrade, Koninklijke Harmonie St. Cecilia Mheer, Harmonie Amicitia Banholt, Fanfare St. Gertrudis St. Geertruid, Harmoniecombinatie Berggalm Noorbeek en St. Cecilia ’s-Gravenvoeren, Fanfare St. Blasius Cadier en Keer (Harmonie Concordia Margraten is afgemeld voor showgedeelte).
  - 18.30 uur: Gezamenlijk slotoptreden onder leiding van dirigent Ron Daelemans. Uitgevoerd worden de mars 'Death or Glory' van Robert Browne Hall en het Limburgs Volkslied.

  Na het officiële gedeelte volgt de afsluiting van het jubileumweekend middels een gezellige feestavond onder het genot van een hapje en drankje met DJ-duo WIPNEUS EN PIM.

  Lees meer
 • 07 september 2014 15:00 - 15:30 Horster Mannenkoor - OP2014
  Op 7 september vindt OP2014 plaats; het Open Podium festival dat in Horst aan de Maas de aftrap vormt van het culturele seizoen. Tijdens OP2014 verzorgt het Horster Mannenkoor een optreden.

  Dirigent: Tim Schulteis 
  Datum en aanvangstijd:…
  Op 7 september vindt OP2014 plaats; het Open Podium festival dat in Horst aan de Maas de aftrap vormt van het culturele seizoen. Tijdens OP2014 verzorgt het Horster Mannenkoor een optreden.

  Dirigent: Tim Schulteis 
  Datum en aanvangstijd: 7 september om 15.00 uur 
  Locatie: Wilhelminaplein, Horst 
  Entree: gratis 

  Ga voor actuele informatie over het optreden naar www.horstermannenkoor.nl.
 • 07 september 2014 16:30 - 18:30samenwerkings project LBM Jeugdorkest speelt 'Jong Klassiek’ tijdens Viva Classic Live
  Op zondag 7 september is het zover! Na de spectaculaire symfonische rockmuziekconcerten van het LBM Jeugdorkest in de openluchttheaters van onder andere Valkenburg en Tegelen afgelopen voorjaar, staat het projectorkest van de Limburgse Bond…
  Op zondag 7 september is het zover! Na de spectaculaire symfonische rockmuziekconcerten van het LBM Jeugdorkest in de openluchttheaters van onder andere Valkenburg en Tegelen afgelopen voorjaar, staat het projectorkest van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) op 7 september om 16.30 uur op de Oude Markt in Venlo voor een concert met een klassiek karakter. Het concert vindt plaats tijdens Viva Classic Live, een driedaags muziekfestival waarbij de stad Venlo geheel in het teken staat van de klassieke muziek. Het concert tijdens Viva Classic Live is de eerste in de reeks van ‘Jong Klassiek’ concerten van het LBM Jeugdorkest.

  85 Talenten uit Limburg in de leeftijd van 12 tot 25 jaar hebben gedurende de zomer, o.l.v. dirigent Björn Bus, een volledig nieuw repertoire ingestudeerd. Werken van onder meer Sjostakovitsj en Gershwin zullen voor u ten gehore worden gebracht. Het LBM Jeugdorkest heeft het niet nagelaten om nog meer muzikaal talent naar Venlo te halen voor het muzikale spektakel op 7 september. Gedurende het concert zal het orkest twee jonge solisten, die reeds een indrukwekkende staat van dienst hebben opgebouwd, muzikaal begeleiden. Het betreft allereerst Oda Nuij, winnares van de Finale Jonge Solisten 2013 en het Nederlands Kampioenschap 2013, die op klarinet het ‘Concertino’ van Carl Maria von Weber extra glans zal geven. De tweede solist is Rangel Silaev, een rijzende ster op piano van slechts 14 jaar oud met een reeds indrukwekkende internationale carrière. Silaev heeft in de afgelopen jaren al regelmatig concerten verzorgd in binnen- en buitenland en vele prijzen gewonnen met zijn prachtige pianospel. Zijn virtuositeit zal hij laten horen tijdens het beroemde ‘Rhapsody in Blue’ van George Gershwin.

  Aanvang: 16.30 uur
  Locatie: Oude Markt, Venlo
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 10 september 2014 13:30 - 15:30 Leescursus Nobelprijzen Literatuur
  Waarom ontvangt een schrijver de Nobelprijs? Het antwoord krijgt u in de cursus Nobelprijswinnaars van Drs. Hanneke Eggels.
   

  Op acht middagen in 2014 en 2015 introduceert de culturele onderneming Cour de Culture u in de literatuur van…
  Waarom ontvangt een schrijver de Nobelprijs? Het antwoord krijgt u in de cursus Nobelprijswinnaars van Drs. Hanneke Eggels.
   
  Op acht middagen in 2014 en 2015 introduceert de culturele onderneming Cour de Culture u in de literatuur van Nobelprijswinnaars. Aan de hand van een literair werk demonstreert de specialiste op het terrein van internationale letterkunde tendenzen in literatuur en cultuur van de laureaat en zijn/haar taalgebied. De cursus is bestemd voor in kosmopolitische literatuur geinteresseerde lezers die bijgespijkerd willen worden en die graag debatteren over maatschappelijke thema’s met gelijkgestemden uit de buurt. Iedereen is welkom, u leest de boeken vooraf.
   
  Krik uw leesritme op!
   
  Plaats: Cour de Culture
  Kasteel Nieuwenbroeck 2, koetshuis
  5954 CL Beesel
   
  Tijdstip: 13.30 – 15.30 uur
  Elke tweede woensdag van de maand
  Data: Bijeenkomsten op 10 september, 8 oktober, 12 november, 10 december 
  8 januari, 11 februari, 11 maart, 8 april 2015.
   
  Prijs: 30 euro per sessie. Voor het hele seizoen 240 euro. Inbegrepen zijn de boekenlijst, hand-outs en consumpties.  
   
  Informatie en inschrijvingen: www.courdeculture.eu. E-mail: info@courdeculture.eu
  De folder ligt op de balie van de bibliotheek Reuver. Leden geven zich ook op via www.voordeelmetjebiebpas.nl. Voordeelmetjebiebpas 1e sessie voor 15 euro. Snelle aanmelding is gewenst vanwege het beperkt aantal plaatsen.
 • 12 september 2014 18:00 - 19:30 Boekpresentatie Emma Crebolder 'Verzoenen'
  Boekhandel De Tribune en uitgeverij Nieuw Amsterdam nodigen u van harte uit om aanwezig te zijn bij de presentatie van 'Verzoenen', de nieuwste bundel van Emma Crebolder. De bundel is het laatste deel van een veelgeprezen drieluik, waarin Emma…
  Boekhandel De Tribune en uitgeverij Nieuw Amsterdam nodigen u van harte uit om aanwezig te zijn bij de presentatie van 'Verzoenen', de nieuwste bundel van Emma Crebolder. De bundel is het laatste deel van een veelgeprezen drieluik, waarin Emma zich richt op een woord dat, in velerlei gedaanten, de kern vormt van het boek. Na 'Vergeten' en 'Vallen' is het nu het voorvoegsel ver dat de gedichten met elkaar verbindt. Crebolder onderzoekt en laat niet los totdat de taal uitvloeit in onvermoede ontdekkingen. 'Verzoenen' is een ontroerende en bruisende bundel.

  Remco Ekkers, dichter en literatuurcriticus, zal Emma kort interviewen. Zij leest daarna een aantal gedichten uit de nieuwe bundel. Na afloop is er gelegenheid om te proosten en uw aankoop door haar te laten signeren.

  Locatie: Boekhandel De Tribune, Maastricht

  Lees meer
 • 12 september 2014 20:00 - 22:00 Lezing 'Stemmen van Afrika' door Pieter Muysken
  Europa en Afrika hebben een gedeeld verleden en een gemeenschappelijke toekomst. Veel mensen van Europese afkomst wonen en werken in Afrika en het Caraïbisch gebied en het aantal mensen in Europa van Afrikaanse oorsprong neemt toe. Welke talen…
  Europa en Afrika hebben een gedeeld verleden en een gemeenschappelijke toekomst. Veel mensen van Europese afkomst wonen en werken in Afrika en het Caraïbisch gebied en het aantal mensen in Europa van Afrikaanse oorsprong neemt toe. Welke talen brengen zij mee en hoe ontwikkelen deze talen zich in Nederland? Wie zijn de Afrikanen om ons heen, waar komen ze vandaan en welke talen spreken ze? Muzikanten, schrijvers, studenten, jonge ondernemers en dichters zijn creatief in het gebruik van hun stemmen in hun nieuwe omgeving.

  Pieter Muysken, hoogleraar Taalwetenschap aan de Radboud Universiteit Nijmegen, gaat hierop in tijdens deze lezing. Verder licht hij de korte film 'Verborgen boodschappen' toe en presenteert Muysken de website Stemmen van Afrika. Muzikale omlijsting door Harvest Moon.

  Locatie: Pesthuyspodium, Maastricht
  Entree: € 5,-
  Reserveren: www.pesthuyspodium.nl
  Lees meer
 • 13 september 2014 - 14 september 2014samenwerkings project De Limburgse Koordagen - Groots en uniek meerdaags festival voor koren, dirigenten en zangliefhebbers
  Koren, individuele zangers, dirigenten en zangliefhebbers kunnen op 13 en 14 september a.s. hun hart ophalen tijdens de allereerste editie van de Limburgse Koordagen, hét Limburgse koorfestival met diverse zangmogelijkheden voor jong en oud,…
  Koren, individuele zangers, dirigenten en zangliefhebbers kunnen op 13 en 14 september a.s. hun hart ophalen tijdens de allereerste editie van de Limburgse Koordagen, hét Limburgse koorfestival met diverse zangmogelijkheden voor jong en oud, muzikale educatie voor zangers en dirigenten en de huldiging van topprestaties. Zangers en koren kunnen deelnemen aan de vele activiteiten die voor hun georganiseerd worden of simpelweg als bezoeker genieten van een grote variëteit aan koorzang. Alle activiteiten die in het kader van de Limburgse Koordagen worden georganiseerd, vinden plaats in TheaterHotel De Oranjerie in Roermond. Het evenement, dat uniek is in haar opzet, wordt georganiseerd door de Verenigde Nederlandse Korenorganisatie (VNK) – Limburg i.s.m. het Huis voor de Kunsten Limburg en is gratis toegankelijk.

  De Limburgse Koordagen gaan op zaterdag 13 september van start met het Zomerkoor. Onder leiding van dirigenten Esther Zaad en Ron Hansen krijgen ruim 100 beginnende en gevorderde zangers tussen 10.00 en 17.00 uur de kans om gezamenlijk een repertoire te zingen. Jonge koordirigenten kunnen die dag van 09.30 tot 17.30 uur deelnemen aan de Jonge Dirigenten Dag. Samen met de vier jonge Limburgse dirigenten Annemarie van Kimmenade, Ineke Roost, Jori Klomp en Tim Schulteis heeft de VNK-Limburg een educatief programma samengesteld voor jonge dirigenten. Tijdens diverse workshops wordt die dag aandacht besteed aan het dirigeren van klassieke koren en kinder- en jeugdkoren, het dirigeren van lichte muziek, koorregie en podiumpresentatie. De Jonge Dirigenten Dag is gratis toegankelijk voor dirigenten t/m 35 jaar. De dag wordt om 20.00 uur afgesloten met het concert Zingend Limburg. Dit concert markeert de start van het koorzangseizoen september 2014 - juli 2015. Het openingsconcert bestaat uit een optreden van Vocaal Ensemble Kerkrade (winnaar van het Limburgs Korenfestival 2013) o.l.v. Louise Deal, het Venray’s Mannenkoor (winnaar van het Limburgs Mannenkoorconcours 2013), Koorschool Cantarella, de winnaar van het Limburgs Kinderkoorfestival 2014 en een samenzangconcert met de zangers die eerder die dag hebben deelgenomen aan het Zomerkoor.

  Het programma van zondag 14 september gaat van start met het Open Limburgs Korenfestival. Diverse Limburgse koren staan die dag in de ‘spotlight’ en verzorgen tussen 10.00-13.00 uur, 14.00-18.00 uur en 19.00-22.30 uur zangconcerten. Ook vindt dan een optreden van gastkoor The Pro Musica Girls uit Hongarije plaats. Tijdens het middagconcert (14.00-18.00 uur) van het Open Limburgs Korenfestival vindt de afsluiting plaats van Toon Talent. Er zijn in Limburg diverse koren die middels een kinderzangproject veel moeite doen om de jeugd te motiveren om te gaan zingen. Al deze koren samen vormen het Toon Talent project. De koren in kwestie krijgen financiële ondersteuning van de VNK-Limburg om hun kinderzangprojecten uit te voeren. Tijdens de afsluiting van het project wordt de Toon Talent Award voor het beste kinderkoorzang project uitgereikt. Tijdens het avondconcert (20.00-22.00 uur) van het Open Limburgs Korenfestival reikt de VNK-Limburg de Limburgse Koorprijs uit aan dirigent, arrangeur, componist Anton Kropivšek die zich op zeer bijzondere wijze heeft ingezet voor de koorzang in Limburg. Wie tenslotte met een grote groep zangers wereldmuziek wil zingen, kan van 12.30 tot 13.00 uur en van 16.00 tot 16.30 uur o.l.v. Rinske van der Meer en Martijn Vriesman (Intervokaal) deelnemen aan community singing.

  De Limburgse Koordagen vinden plaats tijdens OpRoer, de feestelijke opening van het culturele seizoen in Roermond. Klik hier voor meer informatie over de verschillende programmaonderdelen van de Limburgse Koordagen.
   
 • 14 september 2014 12:00 - 12:20 Vocaal Ensemble Lingua e Musica zingt 'Encore' tijdens Parcours 2014
  Op 14 september verzorgt het Vocaal Ensemble Lingua e Musica een uniek en eenmalig miniconcert op Het Parcours 2014: Encore!

  De mooiste stukken hoor je altijd aan het eind van het programma; dat is de toegift. Het koor is dan ontspannen,…
  Op 14 september verzorgt het Vocaal Ensemble Lingua e Musica een uniek en eenmalig miniconcert op Het Parcours 2014: Encore!

  De mooiste stukken hoor je altijd aan het eind van het programma; dat is de toegift. Het koor is dan ontspannen, het publiek enthousiast en de dirigent heeft er zin in: nog één nummertje dan!

  Lingua e Musica heeft een verzameling van de mooiste toegiften bij elkaar gezocht en zal daar een voorproefje van geven op Het Parcours. Het zijn stukken van alle tijden, van Palestrina en Pärt, van Bach en Brahms, van Willaert en Whitacre. Een potpourri van verschillende stijlen, maar ze hebben één ding gemeen: het zijn allemaal juweeltjes uit de koormuziek en je wilt ze altijd weer horen.

  Het Maastrichtse Vocaal Ensemble Lingua e Musica is opgericht in 1980 en bestaat uit zo’n 25 enthousiaste zangers, die onder de bezielende leiding van dirigent Patrick Vaessens koormuziek van alle tijden ten gehore brengen. Minstens tweemaal per jaar geeft het ensemble een concert; a capella of met instrumentale begeleiding. Lingua e Musica maakt van taal en muziek een belevenis.

  Tijd: 12.00-12.20 uur
  Locatie: Kruisherenhotel, Maastricht
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 14 september 2014 12:30 - 19:00samenwerkings project Euregioparade Sittard-Geleen
  35 muziekgezelschappen uit Euregio Maas-Rijn presenteren zich tijdens straatparade en concert- en showoptredens
   
  Zondag 14 september a.s. staat de binnenstad van Geleen geheel in het teken van de Euregioparade. Maar liefst 35 muziekgezelschappen…
  35 muziekgezelschappen uit Euregio Maas-Rijn presenteren zich tijdens straatparade en concert- en showoptredens
   
  Zondag 14 september a.s. staat de binnenstad van Geleen geheel in het teken van de Euregioparade. Maar liefst 35 muziekgezelschappen uit de Euregio Maas-Rijn presenteren zich die dag tijdens een straatparade, concert- en showoptredens op diverse podia in de binnenstad van Geleen en een slotconcert op de Markt. Het tweejaarlijkse muziekevenement wordt georganiseerd door de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT) en de Vlaamse Amateur Muziek Organisatie (VLAMO). De Euregioparade is gratis toegankelijk.
   
  Voor de vijfde keer op rij komen fanfares, harmonieën, pijperkorpsen, drumbands, blaaskapellen en trommel- en fluitenkorpsen uit de Euregio Maas-Rijn tesamen om ruim 20.000 muziekliefhebbers te laten horen wat de Euregio zoal te bieden heeft op muzikaal gebied. Voor het eerst in de geschiedenis van de Euregioparade zijn alle muziekregio’s uit de Euregio Maas-Rijn vertegenwoordigd tijdens het evenement. De organisatie verwelkomt gezelschappen uit Vlaanderen, Wallonië, Duitsland en Limburg.
   
  De Euregioparade wordt op 14 september om 10.30 uur geopend met een Eucharistieviering in de St. Augustinuskerk in Geleen. De reeks concert- en showoptredens van diverse korpsen op verschillende podia op en nabij de Markt in het centrum van Geleen vinden plaats vanaf 12.30 uur. Om 14.00 uur presenteren de deelnemende korpsen zich aan het publiek middels een straatparade door de binnenstad van Geleen. Om 15.00 uur wordt de concertreeks op de Markt weer hervat. De Euregioparade Sittard-Geleen wordt afgesloten met een spectaculair slotconcert op de Markt met Jachthoorn- en Trompetterkorps Edelweiss Heksenberg-Heerlen.
   
  Klik hier voor het uitgebreide programma van de Euregioparade Sittard-Geleen, een overzicht van alle deelnemende korpsen en de route van de straatparade of ga naar www.l-b-t.nl of www.vlamo.be. Via www.facebook.com/euregioparade.sittardgeleen blijf je op de hoogte van het allerlaatste Euregioparade nieuws.
   
  De Euregioparade Sittard-Geleen wordt georganiseerd door de LBT en de VLAMO in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg en Harmonie St. Augustinus Geleen. Het evenement wordt ondersteund door de Provincie Limburg, Gemeente Sittard-Geleen, Centrummanagement Geleen, Prins Bernhard Cultuurfonds en de Euregio Maas-Rijn.
 • 14 september 2014 14:30 - 16:00 Poëzievoordracht Hanneke Eggels: 'Een vrije huid'
  Het weekend van 13 en 14 september staat Maastricht in het teken van bevrijding; het is dan 70 jaar geleden dat Maastricht werd bevrijd. De oorlog duurde in Maastricht precies 4 jaar, 4 maanden en 4 dagen. Tijdens het Parcours, de opening…
  Het weekend van 13 en 14 september staat Maastricht in het teken van bevrijding; het is dan 70 jaar geleden dat Maastricht werd bevrijd. De oorlog duurde in Maastricht precies 4 jaar, 4 maanden en 4 dagen. Tijdens het Parcours, de opening van het culturele seizoen in Maastricht, geeft Hanneke Eggels op zondag 14 september om 14.30 en 15.30 uur een poëzievoordracht bij Boekhandel Dominicanen getiteld ‘Een vrije huid’.

  Hanneke Eggels is Peace Poet en publiceert al sinds de jaren 80 over mensen die onder het wiel van de geschiedenis terecht komen. In dat kader werd zij door de conservator van het Vredespaleissite geïnterviewd onder de titel 'The power of poetry'. Ook schreef zij in opdracht voor het 100-jarig bestaan van het Vredespaleis een aantal Engelstalige gedichten die in 2013 gepubliceerd werden op de internationale site van het Vredespaleis. Haar gedichtenbundels zijn vertaald in het Engels, Duits, Spaans en Russisch en opgenomen in de bibliotheek van het Vredespaleis. De gedichten zijn gepubliceerd in de vier gedichtenbundels"Charta' (2013), 'Een vrije huid'(2011), 'Mir' (2003), 'Sluier van Europa' (2002). De bundels zijn te koop bij Boekhandel Dominicanen.

  Het ongepubliceerde gedicht 'KRIMp' droeg zij voor tijdens de manifestatie en expositie van haar mensenrechtenpoëzie in Museum van Bommel van Dam in Venlo eerder dit jaar. Dit gedicht krijgt in het kader van het thema een prominente plek in de winkel.

  Ga voor meer informatie over de auteur naar www.eggels.com.
 • 14 september 2014 14:40 - 15:10 Concert Toonkunstkoor Maastricht tijdens Parcours 2014
  Op zondag 14 september, 70 jaar na de bevrijding, zingt Toonkunstkoor Maastricht tijdens Parcours 2014 'Songs of joy, beauty and peace' in de St. Janskerk.
   

  Dirigent en solist: Rob Meijers

  Begeleiding: Paul Huijts (piano)

  Programma:…
  Op zondag 14 september, 70 jaar na de bevrijding, zingt Toonkunstkoor Maastricht tijdens Parcours 2014 'Songs of joy, beauty and peace' in de St. Janskerk.
   
  Dirigent en solist: Rob Meijers
  Begeleiding: Paul Huijts (piano)
  Programma:
  - Orff O Fortuna (uit Carmina Burana)
  - Mendelssohn Verleih’ uns Frieden
  - Fickénscher Au clair de la Lune (uit Three French Folk Songs)
  - Anonyme Tourdion- Quand je bois le vin clairet
  - Clements Flower of beauty
  - Orff Olim Lacus Colueram (uit Carmina Burana), solist Rob Meijers (countertenor)
  - Claesen A Song of Joy
  - Tinel (arr.) Ich sech adieu & Drincklied (uit Twaalf Nederlandse Volksliederen)

  Tijd: 14.40-15.10 uur
   
  Bent u een man en niet gauw van de wijs te brengen? Het koor zoekt tenoren en bassen. Neem vrijblijvend contact op via toonkunstkoormaastricht@hotmail.com of 046 474 72 70.
   
  Lees meer
 • 18 september 2014 20:30 - 21:30 Studium Chorale - Musica Sacra
  ‘Ontzagwekkend’ is het thema van de editie 2014 van Musica Sacra Maastricht. De 99 namen van Allah vormen de inspiratiebron van de Engelse componist John Tavener, die in november 2013 is overleden. Het concert vormt de opening van het festival…

  ‘Ontzagwekkend’ is het thema van de editie 2014 van Musica Sacra Maastricht. De 99 namen van Allah vormen de inspiratiebron van de Engelse componist John Tavener, die in november 2013 is overleden. Het concert vormt de opening van het festival en is ook rechtstreeks te beluisteren via MAX Radio 4. Dit is tevens de Nederlandse première van deze compositie van Tavener.

  Programma: The Beautiful Names, John Tavener (2004)
  Koor: Studium Chorale
  Begeleiding: Symfonieorkest Vlaanderen
  Solist: Thomas Blondelle, tenor
  Dirigent: Hans Leenders

  Datum: 18 september
  Tijd: 20.30 uur
  Locatie: Theresiakerk, St. Theresiaplein 8, 6213 CG Maastricht
  Entree: € 20,- 
   

  Lees meer
 • 19 september 2014 14:45 - 17:15 Literatuurcursus Verhalen over de Eerste Wereldoorlog
  Dit najaar staat de literatuurcursus van Centre Céramique in het teken van Wereldoorlog I. De leiding is in handen van Margriet Eilering (Emmen, 1951). Margriet studeerde Nederlands in Groningen en werkte onder meer als docente aan het Jeanne…
  Dit najaar staat de literatuurcursus van Centre Céramique in het teken van Wereldoorlog I. De leiding is in handen van Margriet Eilering (Emmen, 1951). Margriet studeerde Nederlands in Groningen en werkte onder meer als docente aan het Jeanne d’Arc College en in het volwassenenonderwijs. Tegenwoordig leidt ze enkele leeskringen.

  Voor deze cursus staan de volgende boeken op het programma: Louis-Ferdinand Céline ‘Reis naar het einde van de nacht (1932), Pat Barker ‘Niemandsland’ (1991), Dalton Trumbo ‘Stiltewoorden’ (1939) en enkele verhalen van Isaak Babel.

  Cursusbijeenkomsten: (vrijdagen) 19 september, 17 oktober, 14 november en 19 december
  Tijdstip: van 14.45 tot 17.15 uur
  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Kosten: € 60,- / € 55,- voor bibliotheekleden (incl. koffie/ thee)
  Aanmelden: voor 16 september via klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00

  Lees meer
 • 19 september 2014 20:00 - 21:00 Jubileumconcert 25 jaar Briskly
  Op vrijdag 19 september viert Close Harmony Group Briskly haar 25-jarig jubilieum met een concert in Theater DOK6 te Panningen. Met medewerking van Zangroep In Between uit Helden en Toneelvereniging COM uit Meijel brengt Briskly een avondvullend…

  Op vrijdag 19 september viert Close Harmony Group Briskly haar 25-jarig jubilieum met een concert in Theater DOK6 te Panningen. Met medewerking van Zangroep In Between uit Helden en Toneelvereniging COM uit Meijel brengt Briskly een avondvullend programma met aansluitend voor de liefhebbers een after-party met live muziek. 

  Dirigent: Sandra Halmans
  Locatie: DOK6 Theater, Raadhuisplein 6, Panningen
  Entree: €7,50

  Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van DOK6 of via DOK6.eu.
   

  Lees meer
 • 20 september 2014 20:00 - 03:00 Nieuwe namen 32ste Nacht van de Poëzie
  De roemruchte Nacht van de Poëzie is na zeven jaar zwerven eindelijk weer thuis in de Grote Zaal van TivoliVredenburg waar Leo Vroman ooit over dichtte: “nooit zal ik de achthoekigheid bereiken waar jullie mij vanavond mee bekijken.” Onder…

  De roemruchte Nacht van de Poëzie is na zeven jaar zwerven eindelijk weer thuis in de Grote Zaal van TivoliVredenburg waar Leo Vroman ooit over dichtte: “nooit zal ik de achthoekigheid bereiken waar jullie mij vanavond mee bekijken.” Onder het motto 'Dansen op de bodem van de Nacht' (citaat van Menno Wigman) voeren 21 dichters je tijdens deze poëzie-estafette met hun voordrachten steeds dieper de Nacht in, afgewisseld door muzikale en theatrale entr’actes.

  En niet alleen de Grote Zaal vult zich met poëzie; de gangen eromheen worden bezet door de traditionele boekenmarkt. Laat hier meteen je bundels signeren, haal wat te eten en te drinken en zodra je hoort dat je favoriete dichter gaat optreden zoek je weer snel een plekje in de zaal. Kortom: de Nacht zoals hij hoort.

  Remco Campert, Judith Herzberg, Mustafa Stitou, Wim Brands, Maud Vanhauwaert, Els Moors en Miriam Van hee dragen op zaterdag 20 september voor tijdens de 32ste Nacht van de Poëzie. Maar ook Bart Chabot, Jean Pierre Rawie, Leonard Nolens, Marjolijn van Heemstra, Kira Wuck, Maarten van der Graaff, Ingmar Heytze, Menno Wigman en Anton Korteweg staan op het programma.

  Ga voor meer informatie en kaartverkoop naar www.nachtvandepoezie.nl.

 • 21 september 2014 11:00 - 13:00 Thrillerochtend met Jaap Jongbloed, Donald Nolet en Corine Hartman
  Jaap Jongbloed, bekend van het televisieprogramma ‘Vermist’, presenteert op zondag 21 september een thrillerochtend in de foyer van Schouwburg Venray. Deze ochtend is georganiseerd door de Bibliotheek BiblioNu Horst/Venray. De thrillerochtend…
  Jaap Jongbloed, bekend van het televisieprogramma ‘Vermist’, presenteert op zondag 21 september een thrillerochtend in de foyer van Schouwburg Venray. Deze ochtend is georganiseerd door de Bibliotheek BiblioNu Horst/Venray. De thrillerochtend begint om 11.00 uur en is om 13.00 uur afgelopen. Het publiek kan vragen stellen en er is een boekenstand van boekhandel van den Munckhof aanwezig. In de pauze is er gelegenheid om boeken te laten signeren.
   
  Als voorzitter van de jury van de Gouden Strop editie 2014 praat Jaap Jongbloed met Donald Nolet, winnaar van de Gouden Strop van dit jaar én tevens winnaar van de Schaduwprijs voor het beste thrillerdebuut. Ook gaat Jongbloed in gesprek met Corine Hartman, die als derde genomineerd werd voor de Gouden Strop met haar boek: Zielloos.’ Zie tevens bijgevoegde flyer.
   
  Kaartjes voor deze thrillerochtend zijn verkrijgbaar bij de bibliotheken in Horst en Venray en kosten € 7,50 per persoon. Donateurs van Literair Café Venray en leden van de bibliotheek ontvangen € 2,50 korting voor één persoon op vertoon van hun donateurskaart/bibliotheekpas.

   
  Lees meer
 • 21 september 2014 13:30 - 14:30 Jubileumconcert 70 jaar Heerlens Dameskoor
  Ter gelegenheid van haar 70-jarig bestaan, verzorgt het Heerlens Dameskoor op 21 september een jubileumconcert. Het koor brengt een wereldlijk modern repertoire van diverse componisten ten gehore.

  Dirigent: Jos Vanhommerig …
  Ter gelegenheid van haar 70-jarig bestaan, verzorgt het Heerlens Dameskoor op 21 september een jubileumconcert. Het koor brengt een wereldlijk modern repertoire van diverse componisten ten gehore.

  Dirigent: Jos Vanhommerig 
  Begeleider: Augustine Boshouwers 
  Datum en aanvangstijd: 21 september, 13.30 uur 
  Locatie: H. Hart van Jezuskerk, Meezenbroekerweg 116, 6412 VM Heerlen 
  Entree: vrije gave
 • 23 september 2014 19:30 - 21:00eigen project Première film 'Lastmens'
  Op initiatief van het Letterkundig Centrum Limburg maakten studenten van de Maastricht Academy of Media Design and Technology een korte film op basis van het verhaal Lastmens van de in het Limburgse Heijen opgegroeide schrijfster Elke Geurts.…
  Op initiatief van het Letterkundig Centrum Limburg maakten studenten van de Maastricht Academy of Media Design and Technology een korte film op basis van het verhaal Lastmens van de in het Limburgse Heijen opgegroeide schrijfster Elke Geurts. Hierin worstelt een jonge vrouw met haar rol als moeder. 

  De film gaat op dinsdag 23 september 2014 om 19.30 uur in het bijzijn van de schrijfster, acteurs en makers in première bij Lumière Cinema Maastricht. Iedereen is hierbij van harte welkom! Wel graag vooraf reserveren.

  Lees meer
 • 24 september 2014 19:00 - 21:30 Week van de Afrikaanse roman - Vier Zuid-Afrikaanse schrijvers over hun werk
  In 2014 viert Zuid-Afrika twintig jaar democratie, en dus ook twintig jaar vrije Afrikaanstalige literatuur. Reden om wat meer aandacht te vragen voor de Zuid-Afrikaanse literatuur. Die literatuur heeft bekende namen voortgebracht: Breyten Breytenbach,…
  In 2014 viert Zuid-Afrika twintig jaar democratie, en dus ook twintig jaar vrije Afrikaanstalige literatuur. Reden om wat meer aandacht te vragen voor de Zuid-Afrikaanse literatuur. Die literatuur heeft bekende namen voortgebracht: Breyten Breytenbach, André Brink, Etienne van Heerden en Antjie Krog om maar enkele te noemen.

  Tijdens de Week van de Afrikaanse roman, van 19 t/m 28 september 2014, komen vijf bekende Afrikaanstalige schrijvers speciaal naar Nederland en Vlaanderen om zich voor te stellen en te vertellen over hun werk. Op 24 september zal de schrijverskaravaan ook Sittard aan doen. De volgende schrijvers zijn dan aanwezig: Etienne van Heerden, Irma Joubert, Sonja Loots en Marita van der Vyver. Zij worden geïnterviewd over hun werk, de Zuid-Afrikaanse roman en hun band met de Afrikaanse taal. Natuurlijk kunt u na afloop boeken laten signeren.

  Tijdstip: 19.00-21.30 uur
  Locatie: Forum theater, Engelenkampstraat 68, Sittard
  Entree: € 5,- (incl. Afrikaanse hapjes en muziek)

  Graag vooraf aanmelden via Boekhandel Krings, Brandstraat 23, 046 452 81 00 of via klantenservice@biblionova.nl / 046 451 03 03.

  Georganiseerd door Boekhandel Krings in samenwerking met BiblioNova.

  Lees meer
 • 26 september 2014 10:00 - 16:00 Schrijfworkshop Verhaal schrijven: de Ik-figuur
  Cursussen creatief schrijven beperken zich meestal tot een oriëntatie op creatief en technisch niveau. Met drie workshops over vertelstandpunten wil Het Schrijflab daar verandering in brengen, praktisch ingaan op deze literaire techniek.…

  Cursussen creatief schrijven beperken zich meestal tot een oriëntatie op creatief en technisch niveau. Met drie workshops over vertelstandpunten wil Het Schrijflab daar verandering in brengen, praktisch ingaan op deze literaire techniek.

  De eerste workshop Verhaal schrijven: de Ik-figuur houdt zich bezig met het vertellen in de ik-vorm. Hoe zet je de ik-figuur in als vertellende hoofdpersoon of als vertellende bijfiguur? De ik-verteller kan vertellen wat hij meemaakt als belevende ik of hij kan als vertellende ik terugkijken op wat hij heeft meegemaakt. Vaak is het zo dat de verhaalschrijver beide ikken met elkaar combineert. Door middel van prikkelende schrijfopdrachten met onverwachte wendingen onderzoeken we de mogelijkheden en beperkingen van de ik-vorm in fictie. Een ik-verteller hoeft allerminst een autobiografische verteller te zijn. Wel is hij subjectief en kan dingen verborgen houden of juist onthullen. Door de ik-verteller schrijvend af te tasten ga je zien wat je ermee kunt. Je leert hem in te zetten als observator, als “onbetrouwbare verteller” of als hoofdpersoon, dicht op de huid van de actie, die verandert onder invloed van de gebeurtenissen.

  Datum: 26 september
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, 5991 PB Baarlo
  Kosten: € 75,- (incl. lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof

  Inschrijven? Ga naar www.hetschrijflab.nl.

 • 27 september 2014 - 28 september 2014samenwerkings project Kunstmanifestatie BienNEELe 2014
  Na het succes van de eerste editie van 2012, vindt op zaterdag 27 en zondag 28 september 2014 in Maasniel opnieuw de kunstmanifestatie BienNEELe plaats. De editie van 2014 is gewijd aan filmkunst en de fascinatie voor bewegende beelden. De manifestatie heeft…
  Na het succes van de eerste editie van 2012, vindt op zaterdag 27 en zondag 28 september 2014 in Maasniel opnieuw de kunstmanifestatie BienNEELe plaats. De editie van 2014 is gewijd aan filmkunst en de fascinatie voor bewegende beelden. De manifestatie heeft als rode draad het thema “deugd en ondeugd”.

  Het medium film is bij uitstek geschikt om verschillende kunstdisciplines te tonen: beelden van de straat en nostalgische films uit het Maasnielse verleden worden getoond naast innovatieve videokunst. Alom bekende filmmuziek van de West Side Story of The Piano wordt ten gehore gebracht naast eigenzinnige moderne muzikale composities. Daarnaast vinden er workshops plaats over bijvoorbeeld de filmtechniek, en worden lezingen gegeven door professionele filmmakers over verschillende aspecten van de productie. Film is vandaag de dag doorgedrongen in alle geledingen van de samenleving, en zodoende biedt het de mogelijkheid om hiermee het thema van deugd versus zonde in al haar facetten te doorgronden: hoe verbeeldt men het kwaad in de wereld en daarnaast de positieve deugden waarnaar we op zoek zijn: universele thema's dus en van alle tijden.

  Een uitvoerig programma met alle film-, beeldende kunst- en muziekevenementen, een overzicht van de deelnemende kunstenaars en filmmakers evenals de precieze locaties, worden binnenkort bekend gemaakt.

  Zie voor meer informatie: www.bienneelemaasniel.nl

  De BienNEELE Maasniel 2014 wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg. 
 • 27 september 2014 10:00 - 12:30 Repertoiredag voor kinderkoordirigenten
  De werkgroep Kind-Koor-Kerk organiseert op 27 september - in samenwerking met de VNK-Limburg - een repertoiredag voor kinderkoordirigenten en belangstellenden, met als thema 'Wat zingen we in het najaar in de kerk?'.

  Repertoire zoeken en…
  De werkgroep Kind-Koor-Kerk organiseert op 27 september - in samenwerking met de VNK-Limburg - een repertoiredag voor kinderkoordirigenten en belangstellenden, met als thema 'Wat zingen we in het najaar in de kerk?'.

  Repertoire zoeken en vinden is voor de meeste dirigenten een van de moeilijkste klussen. Bij de vorige repertoiredag, die als zeer inspirerend werd ervaren, vroegen de deelnemende dirigenten of tijdens de volgende editie met name weer heel veel liederen met elkaar behandeld en gezongen zouden kunnen worden. Dat verzoek is ter harte genomen. Tijdens de repertoiredag wordt nieuw, goed repertoire aangereikt en daarbij wordt ook gebruik gemaakt van de liederen die de dirigenten zelf aandragen en met elkaar willen delen. De volgende vier items komen aan bod: St. Maarten, Advent, Kerstmis en Drie Koningen.

  Alle deelnemende dirigenten wordt verzocht: stuur of mail liederen van alle vier onderwerpen (dus vier in totaal). Geef daarbij ook meteen je voorkeur aan van een lied dat je zou willen doornemen met de deelnemers aan de repertoiredag; op de dag zelf kan elke dirigent een of twee liederen samen met de deelnemers behandelen (dit mag maar niets moet!). Annie Jansen geeft elementaire tips voor dirigenten die meteen toepasbaar zijn in de eigen repetitie.
   
  Programma
  9.30 uur - inloop
  10.00 uur - welkom en kennismaking
  10.15 uur - inzing oefeningen o.l.v. Annie Jansen
  10.30 uur - repertoire zingen en doen
  11.15 uur - pauze/materiaaltafel
  11.30 uur - repertoire zingen en doen
  12.15 uur - wat ter tafel komt
  12.30 uur - afsluiting

  Tijd: 10.00 tot 12.30 uur
  Locatie: Swalmerstraat 100, Roermond
  Kosten: € 10,- (voldoen tijdens de dag)
  Aanmelden: tot 21 september via joke.halmans@gmail.com o.v.v. 'repertoiredag kinderkoor' of 06 53730515 (Joke Halmans)

  Lees meer
 • 27 september 2014 13:00 - 16:00 Workshop African Sing-inn
  Op zaterdag 27 september gaat Zangkoor The Young Voices op reis en jij mag mee!

  The Young Voices organiseert op deze dag twee muzikale workshops met als onderwerp het continent Afrika:
  - een percussie-workshop aangeboden door Daan Gooren…
  Op zaterdag 27 september gaat Zangkoor The Young Voices op reis en jij mag mee!

  The Young Voices organiseert op deze dag twee muzikale workshops met als onderwerp het continent Afrika:
  - een percussie-workshop aangeboden door Daan Gooren
  - een zang-/performance-workshop aangeboden door Nadine Nix

  Als afsluiting worden de twee workshops gecombineerd in een spetterend optreden, waarbij ook luisteraars welkom zijn.

  Wil je meedoen? Je hoeft geen ervaren zanger(es) te zijn, iedereen is welkom! Je kunt je opgeven (voor 20 september) via theyoungvoices80@gmail.com.

  Tijd: welkom vanaf 13.00 uur, start workshops vanaf 13.30 uur
  Kosten: € 5,- 
  Locatie: Café Keulen, Schoolstraat 3, Klimmen

  Luisteraars zijn rond 15.30 uur welkom voor het optreden.

  Lees meer
 • 27 september 2014 20:30 - 21:30 Herfstconcert Grenslandmannenkoor Siebengewald
  Op 27 september verzorgt Grenslandmannenkoor Siebengewald een Herfstconcert o.l.v. dirigent Paul Verheijen. Samen met drie gastkoren worden werken van diverse componisten ten gehore gebracht.

  Datum: 27 september
  Tijd: 20.30 uur …
  Op 27 september verzorgt Grenslandmannenkoor Siebengewald een Herfstconcert o.l.v. dirigent Paul Verheijen. Samen met drie gastkoren worden werken van diverse componisten ten gehore gebracht.

  Datum: 27 september
  Tijd: 20.30 uur 
  Locatie: De Klaproos, Gaesdoncksestraat 2 a-b, 5853 AX Siebengewald 
  Entree: gratis

  Kijk op de website van het koor voor actuele informatie.
 • 28 september 2014 14:00 - 15:30 Jubileumconcert 125 jaar Swalmens Liedertafel
  In 2014 is het 125 jaar geleden dat Swalmens Liedertafel (in Swalmen ook wel 'de Zank' genoemd) werd opgericht. Dat wordt gevierd met het Jubileumconcert 125 jaar Swalmens Liedertafel op 28 september. Aan het jubileumconcert werken mee: A…
  In 2014 is het 125 jaar geleden dat Swalmens Liedertafel (in Swalmen ook wel 'de Zank' genoemd) werd opgericht. Dat wordt gevierd met het Jubileumconcert 125 jaar Swalmens Liedertafel op 28 september. Aan het jubileumconcert werken mee: A Capella, Con Dios en Trommel- en Fluiterkorps Swalmen.

  Dirigent: Paul Jansen 
  Datum en aanvangstijd: 28 september, 14.00 uur
  Locatie: Gemeenschapshuis De Robijn, Robijnstraat 2, 6071 VK Swalmen 
  Entree: gratis 

  Programma
  - What a wonderful world, George Weiss en Bob Thiele 
  - Nobody knows the trouble I've seen, Alwyn Humphreys 
  - Buenos dias, Puerto Rico 
  - Spanish eyes, Bert Kaempfert 
  - Weinland, Robert Pracht 
  - Michelle, John Lennon en Paul McCartney 
   
  Het programma is onder voorbehoud: kijk voor actuele informatie op de website van het koor.
 • 28 september 2014 14:00 - 16:00samenwerkings project Bernard Antoine Pothast - Een herontdekt manuscript
  Op 28 september organiseert de Stichting Lève Rolduc samen met de Abdij Rolduc een unieke muziekuitvoering waarbij liederen ten gehore worden gebracht uit een recent ontdekt manuscript van de componist Bernard Antoine Pothast.…
  Op 28 september organiseert de Stichting Lève Rolduc samen met de Abdij Rolduc een unieke muziekuitvoering waarbij liederen ten gehore worden gebracht uit een recent ontdekt manuscript van de componist Bernard Antoine Pothast.

  Het programma bevat naast liederen uit het manuscript, ook werken van componisten die Pothast hebben geïnspireerd. Tevens zal dr. Hans van Dijk het belang van Pothast als componist bespreken. 

  Programma
  1. Guter Mond, du gehst so stille - Véronique en Leon
  2. Belsazer - Annemie en Leon
  3. Benedictus - Chris en John
  4. Ode aan Rolduc - Raoul en John
  5. L’ Expiation - Véronique en Leon
  6. Le fils du Solidaire - Annemie en Leon
  7. Die Jahreszeiten - Chris en John
  8. Athalie - Chris en John
  9. Athalie - Annemie en Leon
  10. Grab und Auferstehung, Magdalena - Véronique en Leon
  11. Grab und Auferstehung, der Engel - Annemie en Leon

  Pauze in de Foyer

  Dr. Hans van Dijk: Bernard Antoine Pothast, priester en musicus

  Van Bernard Pothast wordt de ballade Die Mutter gezongen door Raoul; vervolgens worden liederen uitgevoerd van componisten waaraan Berhard Pothast zich verwant voelde zoals Franz Schubert (1797-1828), Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) en Clara Schumann (1819-1896). Pothast heeft te Aken in 1861 een pianoconcert van Clara Schumann bijgewoond.

  Tijd: 14.00-16.00 uur
  Locatie: Rolduc

  Aanmelden voor dit concert kunt u hier. Na afloop van het concert bestaat de mogelijkheid voor het geven van een vrije bijdrage.

  Lees meer
 • 30 september 2014 19:00 - 20:45 Leesclub Nederlandse literatuur
  Op 30 september gaat de leesclub Nederlandse literatuur van start. De cursus wordt gegeven door Maria Kleijnen; zij is cultuurwetenschapper en begeleidt al enkele jaren leeskringen in de regio. Het plezier van een boek bespreken staat voorop.…

  Op 30 september gaat de leesclub Nederlandse literatuur van start. De cursus wordt gegeven door Maria Kleijnen; zij is cultuurwetenschapper en begeleidt al enkele jaren leeskringen in de regio. Het plezier van een boek bespreken staat voorop. De leesclub leest recente Nederlandse en Vlaamse romans, met titels die divers zijn in thematiek en context. Tijdens de lessen worden stijl en vorm, personages en vertelperspectief besproken omdat van daaruit de thematiek die het boek aanreikt te onderzoeken. Deelnemers en docent wisselen samen van gedachten om de betekenis zo goed mogelijk te doorgronden en te proberen een eindconclusie te formuleren.

  Cursusduur: 6 lessen (1 keer per 6 weken)
  Tijdstip: dinsdagavond van 19.00 tot 20.45 uur
  Locatie: Centre Céramiquem Maastricht
  Docent: Maria Kleijnen
  Prijs: € 60,- (leden Stadsbibliotheek) / € 65,- (niet-leden)

  Programma:
  - 30-09-2014 Marente de Moor: Roundhay, tuinscène
  - 04-11-2014 Stefan Brijs: Post voor mevrouw Bromley
  09-12-2014 Thomas Lieske: Alles kantelt
  13-01-2015 Marie Kessels: Ruw
  03-03-2015 Saskia de Coster: Wij en ik
  14-04-2015 Erik Menkveld: Het grote zwijgen

  Aanmelden voor de leesclub kan tot 23 september bij de klantenservice van Centre Céramique tegen contante/pinbetaling. Aanmelden kan ook rechtstreeks via 043 3505600 of klantenservice@maastricht.nl.
   

  Lees meer
 • oktober
 • 02 oktober 2014 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Aafjes en Limburg door Rob Molin
  De schrijver Bertus Aafjes, geboren in 1914 in Amsterdam, heeft de helft van zijn leven in Limburg gewoond, eerst in Hoensbroek en later in Swolgen bij Venray. Hoe raakte de wereldreiziger Aafjes in Limburg verzeild en wat vond hij zo bijzonder…
  De schrijver Bertus Aafjes, geboren in 1914 in Amsterdam, heeft de helft van zijn leven in Limburg gewoond, eerst in Hoensbroek en later in Swolgen bij Venray. Hoe raakte de wereldreiziger Aafjes in Limburg verzeild en wat vond hij zo bijzonder aan deze provincie? Wat heeft hij geschreven over Limburg en welke contacten onderhield hij met schrijvers en andere kunstenaars hier?

  Deze en andere vragen komen aan de orde in de lezing van neerlandicus Rob Molin, die onlangs bij gelegenheid van de honderste geboortdag de biografie 'In de schaduw van de hemel' over Aafjes publiceerde. Rob Molin (1947) promoveerde op de poëtica van Adriaan Morriën en publiceerde in 2005 diens biografie. Ook van andere auteurs heeft hij studie gemaakt zoals van de dichter Frans Budé en van de eens gezaghebbende en thans vergeten essayist Huug Kaleis.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).

  Lees meer
 • 03 oktober 2014 - 04 oktober 2014 Jubileumconcert Popkoor Cheers uit Gennep
  In 2014 viert Popkoor Cheers uit Gennep haar 25-jarig bestaan. Ter ere van dit heugelijke feit vinden in oktober twee jubileumconcerten plaats. Tijdens de concerten wordt een gevarieerd repertoire van 24 nummers van diverse componisten ten gehore…
  In 2014 viert Popkoor Cheers uit Gennep haar 25-jarig bestaan. Ter ere van dit heugelijke feit vinden in oktober twee jubileumconcerten plaats. Tijdens de concerten wordt een gevarieerd repertoire van 24 nummers van diverse componisten ten gehore gebracht: Nederlands, Afrikaans, rock pop en gospel. 

  Dirigent: Steven Gerrits 
  Datum en aanvangstijd:
  - 3 oktober 2014, 20.00 uur
  - 4 oktober 2014, 20.00 uur
  Locatie: Zaal Pica Mare, Picardie 36, 6591 JE Gennep
  Entree: € 12,50 euro (incl. 1 consumptie)
 • 03 oktober 2014 19:00 - 21:00 Zing met ons mee!
  Op vrijdag 3 oktober vindt in de Pancratiuskerk in Heerlen van 19.00 tot 21.00 uur de Grote Samenzangavond plaats.

  Het is een bekend gezicht op tv: een massaal zingende kerk. Niet zelden hoor je: "Dat moet bij ons toch ook kunnen?" Welnu,…
  Op vrijdag 3 oktober vindt in de Pancratiuskerk in Heerlen van 19.00 tot 21.00 uur de Grote Samenzangavond plaats.

  Het is een bekend gezicht op tv: een massaal zingende kerk. Niet zelden hoor je: "Dat moet bij ons toch ook kunnen?" Welnu, dat gaat gebeuren! Op 3 oktober zijn koorzangers en iedereen die graag zingt van harte welkom in Heerlen om samen psalmen en liederen te zingen uit een brede christelijke traditie. Er zal veel gezongen worden uit het vertrouwde repertoire, her en der wordt wat tekst en uitleg gegeven bij een gezang, er worden gezamelijk twee gezangen ingestudeerd en ook is er mooi orgelspel. Het belooft kerkmuzikaal een bijzondere avond te worden. Zo worden grote traditionele lofliederen gezongen, zoals 'Lobe den Herren' en 'Prijs mijn ziel de hemelkoning'. De slotpsalm 150 klinkt er in de twee kerktradities: als refreinlied met voorzang (katholiek) en als berijmde psalm (protestant). Er zullen ook wat minder bekende gezangen ter plekke worden ingestudeerd. Er is ruimte voor Mariagezangen, oude zowel als nieuwe. Psalm 23 passeert de revue in twee verschillende zettingen. Een van de mooiste avondhymnen zal klinken, alsook een paar gezangen uit de Taizétraditie.

  De Grote Samenzangavond vindt voor de eerste keer plaats, maar de organisatie hoopt dat het een vast begrip wordt dat zijn weg vindt in het Limburgse land. Iedereen is welkom. Aanmelding is gewenst om de organisatie vlot te laten verlopen. Aan de avond zijn geen kosten verbonden, al wordt een kleine vrije bijdrage op prijs gesteld. Voor de organisatie en de vormgeving van de avond tekenen Thomas van der Luit (orgelbegeleiding), Jaap Dekker (dirigent) en pastoor Ed Smeets (tekst). Jo Louppen zal twee orgelsolowerken ten gehore brengen.

  Neem voor meer informatie en om je aan te melden contact op via ed.smeets@hetnet.nl.
 • 04 oktober 2014 00:00 - 00:00 Eerste namen Geen Daden Maar Woorden Festival Rotterdam 2014
  Op zaterdag 4 oktober presenteert Geen Daden Maar Woorden Festival een avond vol literatuur in combinatie met andere disciplines zoals muziek, film en theater. Met één kaartje is het mogelijk om alle zalen van de Rotterdamse Schouwburg te…

  Op zaterdag 4 oktober presenteert Geen Daden Maar Woorden Festival een avond vol literatuur in combinatie met andere disciplines zoals muziek, film en theater. Met één kaartje is het mogelijk om alle zalen van de Rotterdamse Schouwburg te bezoeken, waar zowel gevestigde auteurs als jong talent op de planken staan.

  Laat je verrassen door Dichter des Vaderlands Anne Vegter met De Eef van Breen Group, Marco Martens met de voorstelling HARM, Herman Koch, Ilja Leonard Pfeijffer, Esther Gerritsen en Arie Boomsma. Ook Write Now! 2014 winnares Sacha Hilhorst staat garant voor een bijzondere performance.

  Kaarten (€ 18,- / € 16,50 Ckv/student/cjp) zijn te bestellen bij de Rotterdamse Schouwburg.

  Lees meer
 • 04 oktober 2014 19:30 - 20:30 Venray's Mannenkoor - Vocaal Drieluik
  Op 4 oktober betreden maar liefst drie topkoren het podium in Venray. Onder de noemer 'Vocaal Drieluik' verzorgt het Venray's Mannenkoor een optreden in samenwerking met Koninklijk Roermonds Mannenkoor en Weerter Mannenkoor.…
  Op 4 oktober betreden maar liefst drie topkoren het podium in Venray. Onder de noemer 'Vocaal Drieluik' verzorgt het Venray's Mannenkoor een optreden in samenwerking met Koninklijk Roermonds Mannenkoor en Weerter Mannenkoor.

  Dirigent: Anton Kropivšek 
  Datum en aanvangstijd: 4 oktober, 19.30 uur
  Locatie: Sint Petrus Banden Kerk, Mgr. Goumansplein in Venray 

  Het programma wordt t.z.t. via de website van het koor bekend gemaakt.
 • 04 oktober 2014 20:00 - 21:00 Sing Sing Sing (Geleen)
  Zangvereniging Reconnected Voerendaal en Zanggroep Novi Cantus Ohé en Laak zijn samen met blazersensemble Zuiderwind tot een unieke samenwerking gekomen: Sing Sing Sing. Het concert wordt een echte cross-over; er zal muziek te horen zijn in…
  Zangvereniging Reconnected Voerendaal en Zanggroep Novi Cantus Ohé en Laak zijn samen met blazersensemble Zuiderwind tot een unieke samenwerking gekomen: Sing Sing Sing. Het concert wordt een echte cross-over; er zal muziek te horen zijn in diverse stijlen, diverse samenstellingen, uit diverse landen en er wordt afgesloten met een gezamenlijke Sing Sing Sing finale. Blazersensemble Zuiderwind staat bekend om hun muzikale veelzijdigheid en variabele bezetting en zal tijdens dit concert performen als een blaaskwintet: u hoort op fluit Astrid Handels, op hobo Dorien Schrooten, op klarinet Michèlle Geerlings, op hoorn Txemi Etxebarria en op fagot Inge Peeters.

  Dirigent: Peggy Smeets 
  Begeleider: Jeanny Vergoossen 
  Datum en aanvangstijd: 4 oktober, 20.00 uur 
  Locatie: Ontmoetingskerk, Emmaplein 50, 6161 SB Geleen 
  Entree: voorverkoop € 8,- / kassa € 10,- 

  Ga voor mee informatie naar www.novicantus.netwww.reconnectedvoerendaal.nl en/of www.zuiderwind.nl.
 • 05 oktober 2014 14:30 - 16:00 Kamerkoor Cantate Venlo in concert met Jan Vayne
  Kamerkoor Cantate treedt op 5 oktober eenmalig op samen met de bekende Nederlandse pianist Jan Vayne in Domani.

  Jan Vayne
  Al op vierjarige leeftijd kreeg hij pianolessen. Toen hij tien was, gaf hij concerten en won hij zijn eerste prijzen.…

  Kamerkoor Cantate treedt op 5 oktober eenmalig op samen met de bekende Nederlandse pianist Jan Vayne in Domani.

  Jan Vayne
  Al op vierjarige leeftijd kreeg hij pianolessen. Toen hij tien was, gaf hij concerten en won hij zijn eerste prijzen. In 1990 behaalde hij op het conservatorium zijn solistendiploma. Jan Vayne heeft al vele cd's uitgebracht, waarvan verschillende de platinastatus behaald hebben. Ook gaf hij vele concerten, in 1997 voor het eerst in de Verenigde Staten, o.a. in de Shakespeare Library in Washington ter gelegenheid van de tweede ambtstermijn van president Clinton. Zijn piano-improvisaties van popmuziek van onder meer Queen bezorgden hem in Nederland aan het begin van de jaren 90 landelijke bekendheid. In het verleden heeft Jan ook met de Nederlandse producer en dj Armin van Buuren samengewerkt. Samen met Armin heeft hij het album Classical Trancelations (een mix van trance en klassieke muziek), en het nummer Serenity gemaakt. Jan Vayne verzorgt concerten in samenwerking met symfonieorkesten, ensembles, individuele musici, vocalisten, harmonieorkesten en koren. De laatste jaren treedt Jan veel op samen met organist/componist Martin Mans en zangeres Petra Berger.

  Dirigent: Dion Ritten
  Datum en aanvangstijd: 5 oktober, 14.30 uur
  Locatie: Domani, Dominicanenstraat 15, 5911 KN Venlo
  Entree: €17,50 via penningmeester@kamerkoorcantate.nl
   

  Lees meer
 • 11 oktober 2014 00:00 - 00:00 Venloos Gemengd Koor Zanglust en Nederlands Politie Orkest
  Op 11 oktober treedt het Venloos Gemengd Koor Zanglust samen met het Nederlands Politie Orkest voor u op. Zij zullen o.a. Messe Solennelle de St. Cecilia van Charles Gounod ten gehore brengen. 

  Dirigent: Hens Luesink …
  Op 11 oktober treedt het Venloos Gemengd Koor Zanglust samen met het Nederlands Politie Orkest voor u op. Zij zullen o.a. Messe Solennelle de St. Cecilia van Charles Gounod ten gehore brengen. 

  Dirigent: Hens Luesink 
  Begeleider: Mariëlle Frijns 
  Datum: 11 oktober
  Locatie: Theater De Maaspoort (Frans Boermanszaal), Oude Markt 30, 5911 HH Venlo 
  Entree: € 20,- 

  Ga voor actuele informatie naar www.vgkzanglust.nl.


 • 11 oktober 2014 19:30 - 21:00 Femmes Vocales zingt Zilver!
  In 2014 bestaat Femmes Vocales 25 jaar. Het koor viert dit jubileum met het concert Femmes Vocales zingt Zilver! Op het programma staan diverse werken van verschillende componisten. 

  Dirigent: Véron Jongstra 
  Begeleider: Rob van Heck …
  In 2014 bestaat Femmes Vocales 25 jaar. Het koor viert dit jubileum met het concert Femmes Vocales zingt Zilver! Op het programma staan diverse werken van verschillende componisten. 

  Dirigent: Véron Jongstra 
  Begeleider: Rob van Heck 
  Solist: Kiki Schippers
  Datum en aanvangstijd: 11 oktober, 19.30 uur 
  Locatie: Gemeenschapshuis d’n Binger, Alexanderplein 2, 5768 BE Meijel 
  Entree: € 7,50 

  Ga voor actuele informatie over het programma naar www.femmesvocalesmeijel.nl.
 • 12 oktober 2014 00:00 - 00:00 Concert Harmony Jazz Fusion
  Op zondag 12 oktober werken professionele artiesten samen met muzikanten uit de wereld van de amateuristische blaasmuziek in het project Harmony Jazz Fusion. Het is een muzikaal treffen van een jazz-formatie met een harmonie, waarbij Stichting…
  Op zondag 12 oktober werken professionele artiesten samen met muzikanten uit de wereld van de amateuristische blaasmuziek in het project Harmony Jazz Fusion. Het is een muzikaal treffen van een jazz-formatie met een harmonie, waarbij Stichting Jazz Maastricht zich als doel stelt grenzen te overschrijden op verschillende manieren: grenzen tussen soorten muziek, tussen amateurs en beroepsartiesten en tussen gebiedsdelen van de Euregio.

  Het project omvat de gezamenlijke uitvoering van de vijfdelige Harmony Jazz Suite van componist André Klenes in een orkestratie van Lode Merten. André Klenes componeerde deze Suite in opdracht van Stichting Jazz Maastricht. Het is een dynamisch en swingend muziekwerk van de Luikse componist en musicus André Klenes, toegankelijk voor een breed publiek. De uitvoering vergt een hoogtechnisch niveau en duurt circa 40 minuten.

  Alleen harmonieën van uitstekende kwaliteit kunnen de Harmony Jazz Suite samen met top jazzmusici uitvoeren. Stichting Jazz Maastricht en het Huis voor de Kunsten Limburg maakten een selectie uit de beste harmonieën in de provincie Limburg en de keuze viel op het orkest van de Koninklijke Harmonie St. Cecilia Mheer.

  Uitvoerenden, op uitnodiging van Stichting Jazz Maastricht, zijn de Koninklijke Harmonie St. Cecilia Mheer, onder leiding van dirigent Fried Dobbelstein en het André Klenes Quartet uit Luik.

  Het André Klenes Quartet is samengesteld uit: André Klenes (contrabas), Jacques Pirotton (gitaar), Etiënne Plummer (drums) en Johan Dupont (cello en piano). Klenes is een bekend en veelzijdig Luiks Jazz musicus en componist. Hij leidt verschillende ensembles en participeert in uiteenlopende projecten.

  Tijdstip uitvoeringen: 15.00 en 16.00 uur
  Locatie: Sterzaal, Bredestraat 19, Maastricht
  Entree: € 2,- (incl. consumptie)

  Het concert vindt plaats in het kader van het Jeker Jazz Festival, dat gratis toegankelijk is.

  Lees meer
 • 12 oktober 2014 13:00 - 19:00samenwerkings project LOVA Inter Club Ontmoeting
  Jaarlijks komen alle Limburgse smallfilm- en videoclubs bij elkaar tijdens de Inter Club Ontmoeting (ICO). Het ontmoeten van andere filmers staat (zoals de naam al zegt) centraal. Natuurlijk worden er ook films vertoond. Geen 'gewone' films,…
  Jaarlijks komen alle Limburgse smallfilm- en videoclubs bij elkaar tijdens de Inter Club Ontmoeting (ICO). Het ontmoeten van andere filmers staat (zoals de naam al zegt) centraal. Natuurlijk worden er ook films vertoond. Geen 'gewone' films, maar door clubs gemaakte opdracht/themafilms. Een jury, bestaande uit vertegenwoordigers van alle clubs, bepaalt welke clubfilm de leukste/origineelste film van het jaar is. Deze club wint de ICO trofee. De winnende club moet het nieuwe thema voor de eerstvolgende ICO aandragen en deze vervolgens ook organiseren.

  Filmclub ’t Lenske uit Sevenum won de ICO 2013 en mag daarom de editie van 2014 organiseren. De club nodigt alle LOVA clubs uit om deel te nemen aan deze dag en een clubfilm in te zenden. Het onderwerp is dit jaar: Een vreemde zaak. Iedere club krijgt 15 minuten om één of meerdere films te tonen over dit thema.

  De ICO vindt dit jaar plaats op zondag 12 oktober om 13.00 uur in Party- en zalencentrum De Wingerd (Maasbreeseweg 2) in Sevenum (parkeren kan bij de kerk op het Raadhuisplein in Sevenum). Rond 17.00 uur wordt de uitslag bekend gemaakt. Aansluitend vindt een etentje plaats met een koud- en warm buffet.Lees meer
 • 12 oktober 2014 19:00 - 20:30 Sobornost in concert met Lilit Sati
  Op 12 oktober verzorgt Slavisch-Byzantijns gemengd koor Sobornost een concert samen met sopraan Lilit Sati. 

  Het koor combineert op pakkende en sublieme wijze onder leiding van Wiel Bonten, religieuze werken uit de Byzantijnse ritus met…
  Op 12 oktober verzorgt Slavisch-Byzantijns gemengd koor Sobornost een concert samen met sopraan Lilit Sati. 

  Het koor combineert op pakkende en sublieme wijze onder leiding van Wiel Bonten, religieuze werken uit de Byzantijnse ritus met Slavisch-Byzantijnse volksliederen. De jeugdige sopraan Lilit Sati, Armeense van geboorte, slaagde met lof aan het Maastrichts Conservatorium en is tweede dirigente van Sobornost. Zij presenteert, begeleid door een bekend accordeonist, een verrassend en boeiend liederenprogramma.

  Aanvang: 19.00 uur
  Locatie: Kopermolen, Von Clermontplein 11, Vaals
  Entree: € 10,-
  Kaartverkoop: jo.didden@wxs.nl of 045 544 18 92

  Lees meer
 • 18 oktober 2014 20:00 - 21:30 Najaarsconcert Zangvereniging Maas- en Neergalm
  Op 18 oktober vindt het Najaarsconcert 2014 plaats van Zangvereniging Maas- en Neergalm. Het programma komt tot stand met medewerking van Chèvremonts Mannenkoor 1912 en Astens Mannenkoor. 

  Dirigent: Sylvia Berghs …
  Op 18 oktober vindt het Najaarsconcert 2014 plaats van Zangvereniging Maas- en Neergalm. Het programma komt tot stand met medewerking van Chèvremonts Mannenkoor 1912 en Astens Mannenkoor. 

  Dirigent: Sylvia Berghs 
  Begeleider: Jean-Pierre Steijvers 
  Solist: Ellen Valkenburg (sopraan)
  Datum en aanvangstijd: 18 oktober, 20.00 uur 
  Locatie: Gemeenschapshuis In d'n Haammaeker, Hoogstraat 2, 6086 BH Neer 
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 19 oktober 2014 15:00 - 16:00 CVO-concert Mannenkoor David Spekholzerheide
  Op 19 oktober kunt u genieten van het CVO-concert van Mannenkoor David Spekholzerheide. 

  Programma
  - Sperate, O Figli, Giuseppe Verdi 
  - Soldiers Elegy, Michael C. Kregler 
  - Nessun Doram, Giuseppe Verdi
  - Rossiniana, Arnold Kempkens …
  Op 19 oktober kunt u genieten van het CVO-concert van Mannenkoor David Spekholzerheide. 

  Programma
  - Sperate, O Figli, Giuseppe Verdi 
  - Soldiers Elegy, Michael C. Kregler 
  - Nessun Doram, Giuseppe Verdi
  - Rossiniana, Arnold Kempkens 
  - Seventy Six Trombones, Meredith Willson 
   
  Dirigent: Jan Gouders 
  Begeleider: Pavlina Heckmans-Ognianova 
  Datum en aanvangstijd: 19 oktober, 15.00 uur 
  Locatie: Heidsjer Trefpunt, Patronaatstraat 19, 6466 HR Spekholzerheide 
  Entree: € 7,50 
  Lees meer
 • 19 oktober 2014 20:00 - 21:30 Drie Korenconcert Mechelen
  Op 19 oktober vindt in Mechelen het Drie Korenconcert plaats. Mannenkoor Lauwerkrans, Mannenkoor David Simpelveld en Harmonia Simpelveld brengen koorwerken van diverse componisten en arrangeurs ten gehore.

  Dirigent: Jean Lardinois …
  Op 19 oktober vindt in Mechelen het Drie Korenconcert plaats. Mannenkoor Lauwerkrans, Mannenkoor David Simpelveld en Harmonia Simpelveld brengen koorwerken van diverse componisten en arrangeurs ten gehore.

  Dirigent: Jean Lardinois 
  Begeleider: Philip Laheij 
  Datum en aanvangstijd: 19 oktober, 20.00 uur 
  Locatie: Kerk H. Johannes de Doper, Mechelen 

  Lees meer
 • 26 oktober 2014 14:30 - 16:00 Torna | Cultura - herstart Culturele Cafés
  Bijna 15 jaar lang waren de Literair-Culturele Cafés van Thorn Metronoom een begrip in Midden-Limburg. De presentaties werden bijzonder gewaardeerd. Beeldende kunstenaars, musici, dirigenten, schrijvers, dichters en acteurs vonden er al die…
  Bijna 15 jaar lang waren de Literair-Culturele Cafés van Thorn Metronoom een begrip in Midden-Limburg. De presentaties werden bijzonder gewaardeerd. Beeldende kunstenaars, musici, dirigenten, schrijvers, dichters en acteurs vonden er al die jaren een uitstekend podium en een groot publiek genoot ervan.

  Reden genoeg voor een herstart. Het initiatief daartoe is genomen door Stichting Torna. Mathieu Meex, Leo Peeters, Frans Tonnaer, Marly Penders, Peter Bokken en Martin van Lierop, daarbij gesteund door Hans Breukers, Jo Wijnen, Marijke Tonnaer en Har Sniekers, hebben zich de voorbije maanden ingezet om in het nieuwe seizoen de continuïteit te borgen. De programmaraad staat garant voor een aantrekkelijk programma.

  Het eerste Café staat geprogrammeerd voor zondag 26 oktober. Onder de vlag van Stichting Torna zal de herstart om 14.30 uur plaatsvinden in café-zaal Aod Thoear onder de naam 'Torna | Cultura'. De uitgangspunten daarbij zijn: Torna | Cultura wil informeren, inspireren, prikkelen en verleiden. Wil personen, organisaties en instellingen ruimschoots de gelegenheid bieden zich te presenteren en het publiek kennis laten nemen van alle facetten die de kunst en de cultuur in onze omgeving te bieden hebben. Dit zonder onderscheid te maken tussen amateurs, talenten en professionals. Torna | Cultura zet in op ‘cultuur voor iedereen’, waarbij, naast participatie en talentontwikkeling, een goede samenhang tussen amateur en professional centraal staat.

  De bekende columnist Jo Wijnen zal het eerste Café presenteren. Ook stadsdichter Har Sniekers zal een vaste gast zijn in het Café.

  Omdat cultuur in de bedreigde hoek zit, is de organisatie van het Culturele Café op zoek naar financiële ondersteuning. Bij een donatie van € 25,- ontvangt u een passe-partout die gratis toegang geeft tot alle Cafés in één jaar (minimaal 4 uitvoeringen). Een bijdrage kan worden overgemaakt op IBAN NL50 RBRB 0827 7420 37 van de Stichting Torna o.v.v. Torna | Cultura. Een donatie kan het behoud van het Culturele Café in Thorn in stand houden.
 • 31 oktober 2014 20:00 - 21:30 'Vrie in Vrei' concert
  Op 31 oktober verzorgen Sittards Mannenkoor SI-TARD en Oratoriumvereniging Sittard het concert ‘Vrie in Vrei’ (Vrij in Vrede). De koren brengen Requiem en The Peacemakers van resp. Cherubini en Karl Jenkins ten gehore. De begeleiding is…
  Op 31 oktober verzorgen Sittards Mannenkoor SI-TARD en Oratoriumvereniging Sittard het concert ‘Vrie in Vrei’ (Vrij in Vrede). De koren brengen Requiem en The Peacemakers van resp. Cherubini en Karl Jenkins ten gehore. De begeleiding is in handen van Symfonieorkest Ensemble Conservatoire. Claudia Couwenbergh soleert. 

  Dirigent: Emmanuel Pleijers (Requiem) en Alice Hendriks (The Peacemakers) 
  Datum en aanvangstijd: 31 oktober, 20.00 uur
  Locatie: Stadsschouwburg Sittard-Geleen, Monseigneur Claessensstraat 2, 6131 AE Sittard 
  Entree: € 25,- 

  Lees meer
 • 31 oktober 2014 20:15 - 22:00 Openingsconcert Festival Vocallis
  Het openingsconcert van Festival Vocallis presenteert een staalkaart van diverse vocale muziek. De beroemde Limburgse zanger John Bröcheler heeft een centrale rol in het programma. Hij schakelt in een theatrale interactie met het publiek van…
  Het openingsconcert van Festival Vocallis presenteert een staalkaart van diverse vocale muziek. De beroemde Limburgse zanger John Bröcheler heeft een centrale rol in het programma. Hij schakelt in een theatrale interactie met het publiek van volksliederen, naar kunstliederen en operarepertoire. 

  Koren: Rumpens Mannenkoor, Vocaal Ensemble Kerkrade en cursisten Zing en Beleef Mozart 
  Dirigent: Wim Schepers en Louise Deal 
  Begeleider: Roger Braun (piano) 
  Datum: 31 oktober
  Tijd: 20.15 uur 
  Locatie: St. Pauluskerk, Kerkstraat 27, 6291 AB Vaals 
  Entree: € 16,- 
   
  Lees meer
 • november
 • 01 november 2014 20:00 - 21:30 Vocal Group Transparant - All around the world
  Vocal Group Transparant uit Venray bestaat 5 jaar en droomt van een wereldreis. Deze droom wordt op het podium werkelijkheid; als toeschouwer maak je die tocht mee. Tijdens deze reis zingt Transparant vol passie over de dingen die op hun pad…
  Vocal Group Transparant uit Venray bestaat 5 jaar en droomt van een wereldreis. Deze droom wordt op het podium werkelijkheid; als toeschouwer maak je die tocht mee. Tijdens deze reis zingt Transparant vol passie over de dingen die op hun pad komen. Over de veranderingen in de wereld, natuurlijk over vriendschap en liefde, maar ook over minder prettige zaken zoals discriminatie. 

  Transparant laat je een onvergetelijke reis beleven. Niet alleen om de wereld, maar ook door de groei die Transparant in deze 5 jaren heeft doorgemaakt. Uit de hele voorstelling blijkt de saamhorigheid en het enthousiasme van dit grote gemengde koor. De arrangementen zijn speciaal voor Vocal Group Transparant gemaakt door eigen dirigent René Pisters.

  Locatie: Schouwburg, Venray
  Kosten: € 15,- (kaarten verkrijgbaar via Schouwburg Venray)

  Lees meer
 • 01 november 2014 20:00 - 21:30 Mannenkoor Beeker Liedertafel zingt met Guido's Orchestra
  In 2014 bestaat Mannenkoor Beeker Liedertafel (MBL) 125 jaar. Een hoogtepunt in de viering van het 125-jarig bestaan van MBL is het galaconcert op 1 november met Guido Dieteren en Wendy Kokkelkoren. Guido’s Orchestra is het eigentijdse poporkest…

  In 2014 bestaat Mannenkoor Beeker Liedertafel (MBL) 125 jaar. Een hoogtepunt in de viering van het 125-jarig bestaan van MBL is het galaconcert op 1 november met Guido Dieteren en Wendy Kokkelkoren. Guido’s Orchestra is het eigentijdse poporkest onder leiding van orkestleider, vioolsolist en componist Guido Dieteren. Samen met echtgenote en sopraan Wendy Kokkelkoren bewijst het orkest dat pop en klassiek harmonieus samengaan.

  Guido’s Orchestra boekte de afgelopen jaren grote successen met onder andere ‘Red Passion Live in Concert’, het Drielandenpunt concert ‘Live from the Heart of Europe’ en de concerten van ‘Symphonica in Rosso’ met artiesten als Paul de Leeuw, Marco Borsato, Lionel Richie, Diana Ross en Nick en Simon.

  Dirigent: Dion Ritten
  Begeleider: Véron Jongstra
  Datum en aanvangstijd: 1 november, 20.00 uur
  Locatie: Asta Cultuurcentrum, Markt 6a, 6191 JG Beek
  Entree: voorverkoop € 20,- / kassa € 22,50
   

  Lees meer
 • 02 november 2014 12:00 - 17:00eigen project Filmfestival Tijdsbeeld
  Na een uiterst succesvolle eerste editie van Filmfestival Tijdsbeeld zijn het Limburgs Museum, de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) en het Huis voor de Kunsten Limburg wederom op zoek naar cultuurhistorische films.…
  Na een uiterst succesvolle eerste editie van Filmfestival Tijdsbeeld zijn het Limburgs Museum, de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) en het Huis voor de Kunsten Limburg wederom op zoek naar cultuurhistorische films.

  De tweede editie van het filmfestival vindt plaats op zondag 2 november 2014 in het Limburgs Museum in Venlo. Het thema van het festival en de filmwedstrijd is ‘Mens en Werk’. Voor deze editie van het festival kunnen amateurfilmers individueel of in clubverband speelfilms, documentaires en reportages inzenden die een historisch of hedendaags tijdsbeeld geven van de mens die op ambachtelijke, industriële, dienstverlenende, etc. wijze zijn of haar brood verdient in Nederlands-Limburg. Dat kan bijvoorbeeld een documentaire zijn over een grootschalig of juist klein ambachtelijk bedrijf in de regio, een reportage over de hedendaagse economische crisis en de gevolgen daarvan voor de arbeidsmarkt, maar ook een terugblik naar het mijnverleden en het leven van een mijnwerker geënsceneerd in een speelfilm of een film die de sociale of economische aspecten van arbeid belicht.

  Deelnemen aan de filmwedstrijd en een film inzenden kan tot 15 september 2014. De films die worden ingezonden moeten gemaakt zijn in de periode 2007-2014. 

  Alle inzendingen worden gejureerd door een deskundige jury. De drie films die het thema ‘Mens en Werk’ het beste en op meest unieke wijze belichten, komen in aanmerking voor een geldprijs. De eerste prijs bedraagt 500 Euro, de tweede prijs 250 Euro en de derde prijs 125 Euro. De drie beste films worden tevens opgenomen in de filmcollectie van het Limburgs Museum.

  Tijdens het filmfestival op 2 november 2014 wordt een selectie van de ingezonden films vertoond, waaronder de drie prijswinnende films. Het Limburgs Museum zal tevens enkele juweeltjes uit de filmcollectie van het Limburgs Museum laten zien die ook over het thema ‘Mens en Werk’ gaan.
  Lees meer
 • 02 november 2014 18:00 - 22:00 Federatiefestival Limburgse Mandoline Verenigingen 2014
  Op 2 november vindt van 18.00 tot 22.00 uur in D'r Brikke Oave in Brunssum het jaarlijkse federatiefestival van de Federatie van Limburgse Mandoline Verenigingen (FLMV) plaats.

  Zodra er meer bekend is over het festivalprogramma, informeren…
  Op 2 november vindt van 18.00 tot 22.00 uur in D'r Brikke Oave in Brunssum het jaarlijkse federatiefestival van de Federatie van Limburgse Mandoline Verenigingen (FLMV) plaats.

  Zodra er meer bekend is over het festivalprogramma, informeren we u daar hier over.

  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annemie Hermans, secretaris van de FLMV via 046 433 99 03
  of annemie.hermans@planet.nl.
 • 09 november 2014 00:00 - 00:00samenwerkings project Dansdag Roermond 2014
  Op 9 november organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg de tweede editie van Dansdag Roermond. Dit keer in samenwerking met ECI Cultuurfabriek, Wel.Kom Roermond en Rawthentic Crew. Dansgroepen uit regio Roermond worden uitgenodigd hun kunsten…
  Op 9 november organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg de tweede editie van Dansdag Roermond. Dit keer in samenwerking met ECI Cultuurfabriek, Wel.Kom Roermond en Rawthentic Crew. Dansgroepen uit regio Roermond worden uitgenodigd hun kunsten te komen vertonen in het theater van ECI Cultuurfabriek. Overdag kunnen de deelnemers dansworkshops volgen in modern, jazz en urban dance óf zichzelf in de spotlight zetten op het Open Podium van Rawthentic Crew in de hal.
   
  PROGRAMMA
  Ochtend en middag
  - Workshops modern, jazz, urban dance
  - Open Podium breakdance en andere stijlen in de hal
   
  Namiddag
  - Optredens van dansgroepen uit Roermond en omgeving met gastoptredens Vooropleiding Dans Venlo, Maastricht en MBO Dans Cios Sittard in het Theater van ECI Cultuurfabriek Roermond
   
  Meer informatie over de docenten en inschrijfformulieren voor de workshops volgen in september.
 • 09 november 2014 15:00 - 16:30 Jubileumconcert Vocaal Ensemble Campanella
  In 2014 viert Vocaal Ensemble Campanella haar 25-jarig bestaan. Om dit te vieren vindt op 9 november een jubileumconcert plaats. Tijdens dit concert kunt u o.a. genieten van werken uit de Songs of Sanctuary van Karl Jenkins en een medley…
  In 2014 viert Vocaal Ensemble Campanella haar 25-jarig bestaan. Om dit te vieren vindt op 9 november een jubileumconcert plaats. Tijdens dit concert kunt u o.a. genieten van werken uit de Songs of Sanctuary van Karl Jenkins en een medley uit de musical Les Misérables. Mannenkoor Excelsior uit Tegelen is door het 25-jarige koor uitgenodigd om medewerking te verlenen aan het concert. Behalve eigen repertoire zullen de heren samen met de dames van Campanella het Perhaps Love van John Denver ten gehore brengen.

  Dirigent: Jan Knaapen
  Begeleiders: Ludy Rours en Ted Meijboom
  Datum en aanvangstijd: 9 november,  15.oo uur
  Locatie: Aula van Missiehuis St. Michael, St. Michaelstraat 7, 5935 BL  Steyl
  Entree: € 7,50

  Lees meer
 • 14 november 2014 - 15 november 2014 CANTO Golvend Heuvelland
  Op 14 en 15 november treden in het FORUM Sittard het projectkoor CANTO Limburg, de Schintaler en jong talent (o.a. van VoiceKids) voor u op onder de noemer 'CANTO Golvend Heuvelland'. Op het programma staan Limburgse werken van o.a. Schintaler,…
  Op 14 en 15 november treden in het FORUM Sittard het projectkoor CANTO Limburg, de Schintaler en jong talent (o.a. van VoiceKids) voor u op onder de noemer 'CANTO Golvend Heuvelland'. Op het programma staan Limburgse werken van o.a. Schintaler, Zoemaar en Kartoesj. 

  Dirigent: John Gerits 
  Begeleider: Leon Dijkstra, CANTO Band en diverse jonge solisten 
  Arrangeur: Ron Cuijpers
  Datum en aanvangstijd: 14 en 15 november 2014, 20.00 uur 
  Locatie: FORUM Sittard, Engelenkamstraat 68, 6131 JJ Sittard 
  Entree: voorverkoop € 14,- / kassa € 15,-

  Lees meer
 • 15 november 2014 20:00 - 21:00 Concert Vocaal Ensemble Syrinx
  Op 15 november treedt Vocaal Ensemble Syrinx voor u op in het Fransiscus Huis in Weert. Op het programma staat het Requiem van Duruflé, met solisten Catharina Jansen (sopraan) en Kees van Hees (bariton).

  Dirigent: Ton van de Weem …
  Op 15 november treedt Vocaal Ensemble Syrinx voor u op in het Fransiscus Huis in Weert. Op het programma staat het Requiem van Duruflé, met solisten Catharina Jansen (sopraan) en Kees van Hees (bariton).

  Dirigent: Ton van de Weem 
  Begeleider: Rob Nederlof (orgel)
  Datum en aanvangstijd: 15 november 2014, 20.00 uur 
  Locatie: Franciscus Huis (voormalig kerkgebouw), Biest 43a, 6001 AP Weert 
  Entree: € 7,50

  Lees meer
 • 16 november 2014 15:00 - 16:30 Jubileumconcert 25 jaar Vocaal Ensemble Silhouet
  In 2014 bestaat Vocaal Ensemble Silhouet 25 jaar. Om dit te vieren, kunt u op 16 november genieten van een het Jubileumconcert 25 jaar Vocaal ensemble Silhouet.  

  Dirigent: Hans Heykers 
  Datum en aanvangstijd: 16 november 2014, 15.00…
  In 2014 bestaat Vocaal Ensemble Silhouet 25 jaar. Om dit te vieren, kunt u op 16 november genieten van een het Jubileumconcert 25 jaar Vocaal ensemble Silhouet.  

  Dirigent: Hans Heykers 
  Datum en aanvangstijd: 16 november 2014, 15.00 uur 
  Locatie: Ursulakapel, Voogdijstraat 24, 6041 GD Roermond 
  Entree: voorverkoop € 10,- / kassa € 12,50 

  Programma
  - Lagrime d'amante Al Sepolcro dell'Amata, Claudio Monteverdi
  - Svyati, John Tavener
  - Jardin des Poètes (wereldpremière), Jean Lambrechts
  - Northern Lights, Ēriks Ešenvalds
  - Long Road, Ēriks Ešenvalds

  Lees meer
 • 22 november 2014 20:00 - 21:00 Jubileumconcert Gemengd Zangkoor Animato - Zilver
  Gemengd Zangkoor Animato, opgericht in 1989, viert dit jaar haar zilveren jubileum met het Jubileumconcert Zilver. Tijdens het concert wordt een compilatie uit het repertoire van de afgelopen 25 jaar ten gehore gebracht: diverse koorwerken…
  Gemengd Zangkoor Animato, opgericht in 1989, viert dit jaar haar zilveren jubileum met het Jubileumconcert Zilver. Tijdens het concert wordt een compilatie uit het repertoire van de afgelopen 25 jaar ten gehore gebracht: diverse koorwerken - van klassiek via Afrikaans naar pop - van o.a. Händel, Nygard, Lauridsen, Mercury, Coleman en Bécaud. Solist is Nancy Meijer.

  Dirigent: Ron Hanssen 
  Begeleider: Ben van Daal 
  Datum en aanvangstijd: 22 november 2014, 20.00 uur 
  Locatie: De Postkoets, Horn 
  Entree: € 10,-

  Lees meer
 • 30 november 2014 11:00 - 13:30 Concert 'Matinee Royal d'Opera'
  Op 30 november verzorgt het Koninklijk Roermonds Mannenkoor het concert 'Matinee Royal d'Opera' in TheaterHotel De Oranjerie in Roermond. Op het programma staan werken uit de opera's Il Trovatore, Il Masnadieri, Coro di Cavalieri, Oberto, Forza…
  Op 30 november verzorgt het Koninklijk Roermonds Mannenkoor het concert 'Matinee Royal d'Opera' in TheaterHotel De Oranjerie in Roermond. Op het programma staan werken uit de opera's Il Trovatore, Il Masnadieri, Coro di Cavalieri, Oberto, Forza del destino en I Lombardi van Giuseppe Verdi.

  Dirigent: Hennie Ramaekers 
  Begeleider: Koninklijke Harmonie van Thorn - o.l.v. Norbert Nozy 
  Datum en aanvangstijd: 30 november 2014, 11.00 uur
  Locatie: TheaterHotel De Oranjerie, Kloosterwandplein 12-16, 6041 JA Roermond 
  Entree: € 12,50

  Lees meer
 • december
 • 06 december 2014 09:30 - 15:30 Studiedag Zuid-Amerikaanse koormuziek met o.a. Misa Criolla
  Op 6 december organiseert Stichting Maestro voor koorzangers èn hun dirigenten een bijzondere Repertoiredag met Latijns-Amerikaanse muziek in Cultureel Centrum Tiliander in Oisterwijk. Centraal staan twee werken van de beroemde Argentijnse…
  Op 6 december organiseert Stichting Maestro voor koorzangers èn hun dirigenten een bijzondere Repertoiredag met Latijns-Amerikaanse muziek in Cultureel Centrum Tiliander in Oisterwijk. Centraal staan twee werken van de beroemde Argentijnse componist Ariel Ramirez (1921-2010): Misa Criolla en Navidad Nuestra. Deze inspirerende dag wordt geleid door echte Argentijnse docenten die zelf nog met de componist hebben gewerkt.
   
  Toen het Latijn niet langer de enige toegestane taal was in de katholieke kerk, greep Ariel Ramirez de gelegenheid aan om een mis te schrijven gebruik makend van de volkstaal (Spaans) èn elementen uit de volksmuziek. Zo onstond in 1964, dit jaar precies 50 jaar geleden, de inmiddels wereldberoemde Misa Criolla, geïnspireerd door de ritmes en de instrumenten van de inheemse bevolking: Indianen (de oorspronkelijke bewoners) en criollos (nazaten van immigranten). Naast de Misa Criolla wordt gewerkt aan delen uit de kerstcantate Navidad Nuestra, een verzameling liederen op verschillende Argentijnse ritmes die gezamenlijk het kerstverhaal vertellen.

  De kleurrijke instrumentale begeleiding wordt verzorgd door de muzikanten van La Banda Roja, die spelen op authentieke Argentijnse begeleidingsinstrumenten. Kortom, deze Repertoiredag biedt een unieke kans om kennis te maken met de fascinerende en aanstekelijke ritmes uit het Andesgebergte.

  Datum: 6 december
  Tijd: 9.30-15.30 uur
  Locatie: Grote zaal van Tiliander Oisterwijk
  Docenten: Frank Hermans, Christian Gomez, Nilda Godoy en Eduardo Redamar
  Kosten: € 47,50 per persoon (incl. lunch en bladmuziek)
  Aanmelden: via www.stichtingmaestro.nl of info@stichtingmaestro.nl (Ramon van den Boom)
   
  's Avonds is er in Tiliander een concert door Coro Viva Voce uit Santa Fé, met medewerking van La
  Banda Roja en Ensemble Nilda Godoy. Kijk hier voor meer informatie.
 • 07 december 2014 18:00 - 19:30 Adventsconcert Vocaal Ensemble Kerkrade
  Op 7 december organiseert Vocaal Ensemble Kerkrade, in samenwerking met de Stichting Vrienden Oude Kerk Eygelshoven en Brass Quintet Amici Musae, een adventsconcert in het Kleine Kerkje in Eugelshoven.

  Dirigent: Louise Deal …
  Op 7 december organiseert Vocaal Ensemble Kerkrade, in samenwerking met de Stichting Vrienden Oude Kerk Eygelshoven en Brass Quintet Amici Musae, een adventsconcert in het Kleine Kerkje in Eugelshoven.

  Dirigent: Louise Deal 
  Datum en aanvangstijd: 7 december 2014, 18.00 uur 
  Locatie: Kleine Kerkje, Kerkberg, 6471 JW Eygelshoven 
  Entree: nog niet bekend

  Programma
  - O Du Stille Zeit, Simon Wawer
  - Puer Natus Est, Michael D. Mendoza
  - The Lamb, John Tavener
  - Es Treibt Der Wind Im Winterwalde, Ute Jobes

  Lees meer
 • 07 december 2014 19:00 - 20:30 Adventsconcert Mannenkoor David Spekholzerheide
  Op 7 december verzorgt Mannenkoor David Spekholzerheide een adventsconcert met sfeervolle liederen die passen bij deze tijd van het jaar.

  Dirigent: Jan Gouders 
  Begeleider: Pavlina Heckmans-Ognianova 
  Datum en aanvangstijd: 7 december…
  Op 7 december verzorgt Mannenkoor David Spekholzerheide een adventsconcert met sfeervolle liederen die passen bij deze tijd van het jaar.

  Dirigent: Jan Gouders 
  Begeleider: Pavlina Heckmans-Ognianova 
  Datum en aanvangstijd: 7 december 2014, 19.00 uur 
  Locatie: Heidsjer Trefpunt Spekholzerheide 
  Entree: € 10,- (incl. koffie en speculaas in de pauze) 

  Programma
  -Sperate, O Figli, Giuseppe Verdi
  - Jauchzet Gott, Walter Schmid
  - Cantique De Jean Racine, Gabriël Fauré
  - The Lord's Prayer, Albert Hay Malotte
  - Slava V Vysnich Bogu, Alexander Kosolapov

  Lees meer
 • 13 december 2014 11:30 - 13:00 Astebleefconcert Kamerkoor Cantate Venlo
  Op 13 december kunt u in de bibliotheek en de Joriskerk in Venlo genieten van het Astebleefconcert van Kamerkoor Cantate Venlo. Het koor brengt 'Christmas is... ' van Percy Faith (arrangeur Jacqueline Edeling) ten gehore. …
  Op 13 december kunt u in de bibliotheek en de Joriskerk in Venlo genieten van het Astebleefconcert van Kamerkoor Cantate Venlo. Het koor brengt 'Christmas is... ' van Percy Faith (arrangeur Jacqueline Edeling) ten gehore. 

  Dirigent: Dion Ritten 
  Begeleider: Veron Jongstra 
  Datum en aanvangstijd: 13 december 2014, 11.30 uur 
  Locatie: Bibliotheek en Joriskerk, Venlo 
  Entree: gratis
   
  Lees meer
 • 13 december 2014 20:00 - 21:30 Studium Chorale - A Capella Kerst
  De Abdijkerk in Thorn vormt 13 december het decor voor het concert 'A Capella Kerst' van Studium Chorale.

  Dirigent: Hans Leenders
  Datum en aanvangstijd: 13 december 2014, 20.00 uur
  Locatie: Abdijkerk, Hoogstraat 5, 6017 AP Thorn…

  De Abdijkerk in Thorn vormt 13 december het decor voor het concert 'A Capella Kerst' van Studium Chorale.

  Dirigent: Hans Leenders
  Datum en aanvangstijd: 13 december 2014, 20.00 uur
  Locatie: Abdijkerk, Hoogstraat 5, 6017 AP Thorn
  Entree: nog niet bekend

  Programma
  - A Hymn to the Virgin, Benjamin Britten
  - I sing the birth, Edward Elgar
  - O-Antifonen, Hans Leenders
  - Ave Maria, Franz Biebl
   

  Lees meer
 • 13 december 2014 20:00 - 21:30 Kerstconcert Vocaal Ensemble Quint
  Op 13 december kunt u in de St. Joriskerk in Venlo genieten van het jaarlijkse kerstconcert van Vocaal Ensemble Quint.

  Dirigent: Esther Zaad 
  Datum en aanvangstijd: 13 december 2014, 20.00 uur 
  Locatie: Joriskerk, St. Jorisstraat…
  Op 13 december kunt u in de St. Joriskerk in Venlo genieten van het jaarlijkse kerstconcert van Vocaal Ensemble Quint.

  Dirigent: Esther Zaad 
  Datum en aanvangstijd: 13 december 2014, 20.00 uur 
  Locatie: Joriskerk, St. Jorisstraat 16, 5911 HC Venlo 
  Entree: € 10,- (tot 18 jaar gratis toegang) 

  Ga voor berichtgeving over het programma naar de website van het koor. 

  Lees meer
 • 14 december 2014 14:30 - 16:00 Matineeconcert Mannenkoor Excelsior Tegelen
  Op 14 december verzorgt Mannenkoor Excelsior Tegelen een matineeconcert in De Haandert in Tegelen.

  Dirigent: Ben Benders 
  Datum en aanvangstijd: 14 december 2014, 14.30 uur 
  Locatie: Cultureel Centrum de Haandert, Haandertstraat 6-8,…
  Op 14 december verzorgt Mannenkoor Excelsior Tegelen een matineeconcert in De Haandert in Tegelen.

  Dirigent: Ben Benders 
  Datum en aanvangstijd: 14 december 2014, 14.30 uur 
  Locatie: Cultureel Centrum de Haandert, Haandertstraat 6-8, 5932 CN Tegelen 
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 14 december 2014 15:00 - 16:30 Cantori la Vera zingt 'O Magnum Mysterium'
  Op 14 december kunt u in het Salviuskerkje in Limbricht genieten van Cantori la Vera, dat 'O Magnum Mysterium' en andere kerstliederen van Victoria, Poulenc, Lauridsen en Gjeilo ten gehore brengt.

  Dirigent: Alice Hendriks …
  Op 14 december kunt u in het Salviuskerkje in Limbricht genieten van Cantori la Vera, dat 'O Magnum Mysterium' en andere kerstliederen van Victoria, Poulenc, Lauridsen en Gjeilo ten gehore brengt.

  Dirigent: Alice Hendriks 
  Begeleider: Clariner Choir Schinveld 
  Datum en aanvangstijd: 14 december 2014, 15.00 uur 
  Locatie: Salviuskerkje, Limbricht 
  Entree: € 10,- 
 • 14 december 2014 20:15 - 21:45 Kerstconcert Kamerkoor Cantate Venlo
  Tijdens het Kerstconcert van Kamerkoor Cantate Venlo in 2007 heeft u kennis kunnen maken met Ensemble Fuego Latino. Een harverwarmend concert en een kennismaking met de bandoneon, gespeeld door Jacqueline Edeling. Dit jaar komt ze terug met…

  Tijdens het Kerstconcert van Kamerkoor Cantate Venlo in 2007 heeft u kennis kunnen maken met Ensemble Fuego Latino. Een harverwarmend concert en een kennismaking met de bandoneon, gespeeld door Jacqueline Edeling. Dit jaar komt ze terug met de nieuwe groep Tango Rosa Rio, waarbij u opnieuw kunt genieten van Latijns-Amerikaanse muziek in de sfeer van kerstmis. Naast een eigen repertoire, zal Cantate ook samenwerken met Tango Rosa Rio. Een warme aanrader!

  Dirigent: Dion Ritten
  Datum en aanvangstijd: 14 december 2014, 20.15 uur
  Locatie: Domani, Dominicanenstraat 15, 5911 KN Venlo
  Entree: € 17,50
   

  Lees meer
 • 20 december 2014 - 21 december 2014 120-jarig jubileum Horster Mannenkoor
  In 2014 is het 120 jaar geleden dat het Horster Mannenkoor werd opgericht. Dat wordt gevierd met een groot concert op zowel zaterdag 20 als zondag 21 december. Het koor wordt daarbij muzikaal ondersteund door de Koninklijke Harmonie van Horst…
  In 2014 is het 120 jaar geleden dat het Horster Mannenkoor werd opgericht. Dat wordt gevierd met een groot concert op zowel zaterdag 20 als zondag 21 december. Het koor wordt daarbij muzikaal ondersteund door de Koninklijke Harmonie van Horst en het Meulenveld Kinderkoor. Het belooft beide dagen een groot festijn te worden in de Merthal!

  Dirigent: Tim Schuleis 
  Data en aanvangstijden:
  - 20 december 2014, 19.30 uur 
  - 21 december 2014, 14.00 uur

  Locatie: Mèrthal, Gasthuisstraat 30, 5961 GB Horst 
  Entree: € 25,- 

  Lees meer
 • 20 december 2014 15:30 - 17:00 Kerstmatinee Toonkunstkoor Maastricht
  Tijdens de kerstmatinee van Toonkunstkoor Maastricht kunt u luisteren naar internationale kerstliederen van o.a. Bach, Britten, Gounod en Mendelssohn.

  Dirigent: Rob Meijers 
  Begeleider: Paul Huijts 
  Datum en aanvangstijd: 20 december…
  Tijdens de kerstmatinee van Toonkunstkoor Maastricht kunt u luisteren naar internationale kerstliederen van o.a. Bach, Britten, Gounod en Mendelssohn.

  Dirigent: Rob Meijers 
  Begeleider: Paul Huijts 
  Datum en aanvangstijd: 20 december 2014, 15.30 uur 
  Locatie: Onze Lieve Vrouwe Basiliek, Maastricht 
  Entree: vrije gave na afloop concert 
  Lees meer
 • 20 december 2014 20:00 - 21:30 Kerstconcert Mannenkoor Geulklank
  Op 20 december vindt het kerstconcert van Mannenkoor Geulklank plaats in de Onze Lieve Vrouwekerk in Valkenburg. Op het programma staan internationale kerstliederen van diverse componisten.

  Dirigent: Nic Hermans 
  Begeleider: Levon Leonard …
  Op 20 december vindt het kerstconcert van Mannenkoor Geulklank plaats in de Onze Lieve Vrouwekerk in Valkenburg. Op het programma staan internationale kerstliederen van diverse componisten.

  Dirigent: Nic Hermans 
  Begeleider: Levon Leonard 
  Datum en aanvangstijd: 20 december 2014, 20.00 uur 
  Locatie: Onze Lieve Vrouwekerk, Walramplein, Valkenburg 
  Entree: vrije gave 

  Lees meer
 • 20 december 2014 20:00 - 21:30 Venray's Mannenkoor meets Gospel & Soul
  Het eindejaarsconcert 2014 van het Venray's Mannenkoor staat in het teken van gospel en soul. Swingt u mee?

  Dirigent: Anton Kropivšek 
  Datum en aanvangstijd: 20 december 2014, 20.00 uur 
  Locatie: Schouwburg Venray, Schouwburgplein…
  Het eindejaarsconcert 2014 van het Venray's Mannenkoor staat in het teken van gospel en soul. Swingt u mee?

  Dirigent: Anton Kropivšek 
  Datum en aanvangstijd: 20 december 2014, 20.00 uur 
  Locatie: Schouwburg Venray, Schouwburgplein 1, 5801 BV Venray 
  Entree: € 25,-

  Lees meer
 • 20 december 2014 20:00 - 21:30 Kerstconcert Gemengd Koor St. Jozef Vaals
  Op 20 december verzorgt Gemengd Koor St. Jozef Vaals haar Kerstconcert 2014 in De Kopermolen in Vaals. Op het programma staat 'Graduale: Puer Natus Est' van A. Diabelli.

  Dirigent: Renate Rothbauer 
  Begeleider: Ben Fey …
  Op 20 december verzorgt Gemengd Koor St. Jozef Vaals haar Kerstconcert 2014 in De Kopermolen in Vaals. Op het programma staat 'Graduale: Puer Natus Est' van A. Diabelli.

  Dirigent: Renate Rothbauer 
  Begeleider: Ben Fey 
  Datum en aanvangstijd: 20 december 2014, 20.00 uur 
  Locatie: De Kopermolen, Von Clermontplein 11, 6291 AT Vaals 
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 21 december 2014 14:30 - 16:00 Limburgse Kerst met Studium Chorale
  Beleef een Limburgse Kerst met Studium Chorale en philharmonie zuidnederland!

  Dirigent: Hans Leenders 
  Begeleider: Philharmonie Zuid Nederland 
  Datum en aanvangstijd: 21 december 2014, 14.30 uur 
  Locatie: Theater aan het Vrijthof,…

  Beleef een Limburgse Kerst met Studium Chorale en philharmonie zuidnederland!

  Dirigent: Hans Leenders 
  Begeleider: Philharmonie Zuid Nederland 
  Datum en aanvangstijd: 21 december 2014, 14.30 uur 
  Locatie: Theater aan het Vrijthof, Vrijthof 47, 6211 LE Maastricht
  Entree: € 33,- 

  Programma
  Kerstcantate Hodie, Hans Leenders (solist Robert Brouwer)
  - L'adieu des bergers, Hector Berlioz
  - Two Irish Cristmas carols, Frank Ferko
  - The very best time of the year, John Rutter
   

  Lees meer
 • 21 december 2014 20:00 - 21:30 Kerstconcert Mannenkoor Beeker Liedertafel
  Tijdens het kerstconcert van Mannenkoor Beeker Liedertafel brengt het koor een gevarieerd programma met internationale kerstliederen van diverse componisten ten gehore. Met medewerking van o.a. kinderkoor DievanOss uit Schimmert en de Hofkapel…
  Tijdens het kerstconcert van Mannenkoor Beeker Liedertafel brengt het koor een gevarieerd programma met internationale kerstliederen van diverse componisten ten gehore. Met medewerking van o.a. kinderkoor DievanOss uit Schimmert en de Hofkapel uit Beek. 

  Dirigent: Dion Ritten 
  Datum en aanvangstijd: 21 december 2014, 20. 00 uur
  Locatie: Asta Cultuurcentrum, Markt 6a, 6191 JG Beek 
  Entree: € 6,- 

  Lees meer
 • 26 december 2014 09:30 - 11:00 Kerst-Inn Zangvereniging Maas- en Neergalm
  In de ochtend van 26 december, 2e Kerstdag, bent u van harte welkom bij de Kerst-Inn van Zangvereniging Maas- en Neergalm.

  Dirigent: Sylvia Berghs 
  Begeleider: Jean-Pierre Steijvers 
  Solist: Ellen Valkenburg …
  In de ochtend van 26 december, 2e Kerstdag, bent u van harte welkom bij de Kerst-Inn van Zangvereniging Maas- en Neergalm.

  Dirigent: Sylvia Berghs 
  Begeleider: Jean-Pierre Steijvers 
  Solist: Ellen Valkenburg 
  Datum en aanvangstijd: 26 december 2014, 09.30 uur 
  Locatie: RK Parochie St. Martinus, Kerkplein 4, 6086 BK Neer 
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 27 december 2014 00:00 - 00:00 Promsconcert Veldense Fanfare en Pearl Jozefzoon
  De landelijk bekende zangeres Pearl Jozefzoon treedt 27 december op als blikvanger bij een grandioos Promsconcert in Velden. Dit ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de Veldense Fanfare. Blaasmuziek, percussie, zang en dans staan dan…

  De landelijk bekende zangeres Pearl Jozefzoon treedt 27 december op als blikvanger bij een grandioos Promsconcert in Velden. Dit ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de Veldense Fanfare. Blaasmuziek, percussie, zang en dans staan dan centraal bij het Promsconcert, genaamd ‘Celebration! 150 jaar Fanfare Velden’. De fanfare sluit haar bijzondere jubileumjaar hiermee op een unieke manier af en rekent in totaal op zo’n 800 toeschouwers. De voorbereidingen voor dit spektakel zijn in volle gang.

  Pearl Jozefzoon speelt vanaf september de hoofdrol in musical Dreamgirls in de grootste regiotheaters van Nederland. In 2011 werd ze vooral bekend als finalist van The Voice of Holland. Ze won ‘Van Popster Tot Operaster’ en zong in het televisieprogramma Mattheüs Masterclass. In 2012 veroverde ze de tweede plek op het Nationaal Songfestival. En in oktober 2011 stond Pearl op het podium als speciale gast van Nick & Simon bij Symphonica in Rosso in een uitverkocht GelreDome.

  Veelzijdigheid Pearl Jozefzoon
  Pop, klassiek, verschillende genres en stijlen gaan bij haar hand in hand. Dat blijkt uit een interview dat muziekblad ‘Klankwijzer’ onlangs hield met Pearl Jozefzoon. Zingen met begeleiding van een orkest is haar helemaal op het lijf geschreven. Met begeleiding van een blaasorkest voelt ze zich in haar element. “Spelen met een orkest vind ik echt gaaf. Het geluid van een orkest is groot en overweldigend. Heerlijk. Het neemt me mee”, verklaart de zangeres. “Een optreden met een fanfare, harmonie, of brassband is een grote mix. Het kan gaan van een klassieke aria tot een swingend nummer. Ik hou van verschillende muziekstijlen. Dat kan ik allemaal ten gehore brengen met de rijke begeleiding van een orkest”, vertelt ze in ‘Klankwijzer’. Bij het Promsconcert in Velden zal Pearl Jozefzoon naast meerdere nummers met de fanfare ook samen met de Veldense drumband een uniek optreden verzorgen. In totaal met zo’n 20 slagwerkers. Hoe bijzonder is dat?

  Ook regionale artiesten
  Naast Pearl Jozefzoon is de fanfare er ook in geslaagd om regionaal bekende artiesten en groepen naar het dorp te halen. Denk hierbij aan Eva Wijnen (Melderslo - bekend van The Voice Kids), Linda Zijlmans (Venlo), Auke Classens (Oirlo), Roy Verbeek (Arcen), Stichting Musical Stella Duce (Venlo), enkele Veldense artiesten en Vocaal ensemble Quint (Venlo).

  Nieuwe locatie: ‘De Vilgaard’
  De gloednieuwe sporthal van Brede Maatschappelijke Voorziening ‘de Vilgaard’ is gekozen als concertlocatie en wordt omgetoverd tot een professionele concerttempel. Op dit moment is de bouw nog in volle gang, maar deze loopt zo voorspoedig dat de gemeente Venlo hier in overleg met de fanfare afspraken over heeft gemaakt.
   

  Lees meer
 • 28 december 2014 16:00 - 17:30 Kerstconcert Stichting Orgelkring Kerkrade
  Op 28 december kunt u genieten van het kerstconcert van de Stichting Orgelkring Kerkrade en Vocaal Ensemble Kerkrade, o.l.v. dirigente Louise Deal en met Jo Louppen op orgel.

  Datum en aanvangstijd: 28 december 2014, 16.00 uur …
  Op 28 december kunt u genieten van het kerstconcert van de Stichting Orgelkring Kerkrade en Vocaal Ensemble Kerkrade, o.l.v. dirigente Louise Deal en met Jo Louppen op orgel.

  Datum en aanvangstijd: 28 december 2014, 16.00 uur 
  Locatie: St. Lambertuskerk, Kerkplein 8, 6461 EG Kerkrade 
  Entree: € 5,- 
   
  Programma
  - The Lamb, John Tavener
  - Es Gibt So Wunderweisse Nächte, Ute Jobes
  - Es Ist Ein Ros Entsprungen, Henk Badings
  - Mit Desen Nieuwen Jare, Jetse Bremer
  - Sanctus, Agneta Sköld (solist Jo Louppen)

  Lees meer
 • mei
 • 30 mei 2015 20:00 - 21:30 Vocal Group Transparant en Bende van Beuving - Klap van de korenmolen
  Op 30 mei levert Vocal Group Transparant uit Venray een bijdrage aan de voorstelling 'Klap van de korenmolen' van de Bende van Beuving in de schouwburg van Venray.

  'Klap van de korenmolen' is een cabaretesk muziektheaterprogramma van Ernest…
  Op 30 mei levert Vocal Group Transparant uit Venray een bijdrage aan de voorstelling 'Klap van de korenmolen' van de Bende van Beuving in de schouwburg van Venray.

  'Klap van de korenmolen' is een cabaretesk muziektheaterprogramma van Ernest Beuving met zijn band en het jubilerende Vocal Group Transparant. Een oprecht concert met tussendoor veel humor, imitaties, spontaniteit en geen geposeer.Het koor zingt heerlijk mee en ligt tussendoor onder de stoel van het lachen.Die acts gaan van een borderlinedansende Keltische zanger en een Toon Hermans over iPhones en 'Spuiten en slikken' tot een Mick Jagger met ADHD.

  ‘Klap van de korenmolen’ is ook wel: een spoedcursus geluk. Gegeven door iemand die zelf ooit in de psychiatrie belandde en daar vooral leerde: hoe gek het is om het niet te zijn.

  Recensies
  De Stentor: "Prachtige liedjes en een niet te stuiten cabaretier met een mateloos gevoel  voor humor."
  Brabants Dagblad: "Warme liedjes en hilarische acts."
  Arena: "Allround cabaretier Beuving zet met het koor en zijn uitstekende band de zaal op zijn kop."

  Locatie: Schouwburg Venray
  Kosten: € 17,- / € 20,-


  Lees meer
filters

discipline

 • muziek
 • toneel
 • dans
 • beeldende kunst
 • film & fotografie
 • literatuur
 • musea
 • streektaal
 • monumenten
 • cultuurparticipatie
alles selecteren / alles deselecteren

organisatie


overige filters

toon alleen:

Herstel filter
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?