• langlopende activiteiten

 • 01 mei 2014 - 31 maart 2015 'Het Hart van Grind' op de Brunssumerheide
  Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide van de Brunssumerheide komen bezoekers van 1 mei 2014 t/m 31 maart 2015 bijzondere steenformaties tegen. Deze kunstwerken nemen hen mee naar de verborgen natuur van de stenen.

  Beeldend kunstenaar Adri Verhoeven realiseerde 11 kunstwerken in de natuur. Samen met Natuurmonumenten, de Vereniging van Geologen, de Sterrenwacht Limburg, Consortium Grensmaas, geoloog/fotograaf Dirk Wiersma en filmmaker Rob Vogelsang neemt hij u graag mee om de diepste lagen van het steentje bloot te leggen. 

  Voor een deel kunt u die ontdekkingstocht op www.hethartvangrind.nl maken. Op deze website is te zien hoe breed de fascinatie voor de steen verbreid is. Dichters willen de steen kennen, in heel verschillende culturen wordt de steen op een voetstuk geplaatst en de wetenschap ontdekt onze eigen wortels in de steen. Om de 'intimiteit met het bestaan' aan den lijve te ervaren zult u oog in oog moeten komen staan met het ontblote hart van de steen. 

  Startpunt van de wandeling is het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Schaapskooiweg 99 in Heerlen. Hier is een gratis routekaart beschikbaar. Alle praktische informatie en een mogelijkheid om de routekaart te downloaden staan ook op www.hethartvangrind.nl.
   
  Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg. 
 • 05 juni 2014 - 22 januari 2015 Vergaderingen Federatie van Limburgse Mandoline Verenigingen
  De van de vergaderingen van de Federatie van Limburgse Mandoline Verenigingen vinden plaats op de volgende data:

  Jaarvergadering
  5 juni 2014 om 20.00 uur

  Festivalvergadering
  9 oktober 2014 om 20.00 uur

  Reguliere vergadering
  22 januari 2015 om 20.00 uur
 • 14 juni 2014 - 01 november 2014 Repetities Limburgs Mandoline Orkest
  De repetitiedata van Het Limburgs Mandoline Orkest zijn als volgt: 

  Data
  - 14 juni
  - 20 september
  - 11 oktober
  - 25 oktober
  - 1 november 

  Tijdstip
  Telkens van 9.30-12.30 uur

  Locatie
  Café-Brasserie Merode, Stein
 • 13 juli 2014 - 12 december 2014 Bok & Geit
  Gezelschap: Bert Kop en Geerte Schmitz
  Titel: Bok & Geit
  Regie: Truus Rutten
  Speeldata: 6,13, en 27 september, 17 en 25 oktober, 21 en 22 november, 12 december
  Locatie en info: 06-09 pesthuyspodium.nl,  13-09 theaterdegarage.nl, 27-09 theaterlandgraaf.nl, 17-10 den-herberg.eu, 25-10 karroessel.nl, 21-11 't Kapelhuis 2, Thorn, 22-11 thorn-kapelhuis.nl, 12-12 theatercafedegrenedeer.nl
  Aanvang: 20.30 uur
  Entree: 10 euro
  Reserveren: bij de theaters m.u.v. het Kapelhuis Thorn via bkop@home.nl
  Over de voorstelling: Bok & Geit is een in prachtige  samengavatte teksten een reconstructie van een gedoemde liefde. Een bokkenmeisje en een geitenjongen, lid van rivaliserende fanfares, zien elkaar terug na 38 jaar. Het bokkenmeisje houdt bij deze verrassende ontmoeting de boot af. Maar de liefdevolle herinneringen van de geit zijn onmogelijk te negeren.
  Het stuk raakt aan een een universeel thema uit de literatuur: een door de omgeving onmogelijk gemaakte liefde en de desastreuze gevolgen daarvan.
 • 20 september 2014 - 23 november 2014 'Op geveul'
  In de voorstelling 'Op Geveul' vertellen Maud Wilms, Dyanne Sleijpen en Linda Zijlmans samen hun verhaal aan de hand van eigen Limburgstalige luisterliedjes. De drie vrouwelijke singer/songwriters komen uit respectievelijk Midden- , Zuid- en Noord-Limburg en kennen elkaar pas een klein jaar. Ze stonden in november 2013 alle drie geprogrammeerd op de LiLiLi-dag in Roermond. Na met veel bewondering naar elkaar te hebben gekeken en geluisterd, ontstond het idee om hun talenten samen te voegen en gezamenlijk een voorstelling te gaan maken.

  De vrouwen bleken veel gemeen te hebben, zo zijn ze alle drie eens genomineerd geweest voor 'De Pries van ’t Limburgs Leed', en Maud heeft de prijs zelfs gewonnen. Daarnaast stonden hun singles afzonderlijk van elkaar op nummer 1 in de Limbo Top 10 en hebben ze los van elkaar door heel Limburg gespeeld. Nu bundelen zij hun krachten in de voorstelling 'Op Geveul' en brengen ze een gelijknamige single uit, die meteen in je hoofd blijft zitten.

  Dat de drie singer-songwriters het goed met elkaar kunnen vinden, zowel op persoonlijk als muzikaal gebied, spat van het podium af. De driestemmigheid in hun liedjes zorgt voor kippenvel. 'Op Geveul' is een voorstelling die raakt, herkenning oproept en je niet meer loslaat.

  U kunt de héle voorstelling op vijf verschillende plaatsen aanschouwen:
  20 september - Nach van 't Limburgse leed - Venlo (gratis)
  4 oktober - Protestants Kerkje - Stevensweert (try out)
  11 oktober - Kloosterbinliotheek Wittem
  14 november - Den Herberg - Belfeld
  15 november - De Kösterie - Maasbracht
  23 november - Cambrinus - Horst

  Kaarten à € 10,- zijn te bestellen via opgeveul@gmail.com.

  Lees meer
 • 20 september 2014 - 11 januari 2015 Expositie 'Feest der Verbeelding'
  In het kader van de Kinderboekenweek presenteert SCHUNCK* de tentoonstelling HET FEEST DER VERBEELDING; van de Gebroeders Leeuwenhart tot Pippi Langkous. Deze tentoonstelling neemt de toeschouwer mee naar grote helden uit een aantal beroemde boeken van Astrid Lindgren: Ronja de roversdochter, Karlsson van het dak, Emil van de Hazelhoeve, Niels Ukkepuk, Madieke van het rode huis, De Gebroeders Leeuwenhart én Pippi Langkous. SCHUNCK* toont de schetsen, ideeën, illustraties en aantekeningen die illustrator Marit Törnqvist van deze helden maakte.
  Lees meer
 • 26 september 2014 - 21 november 2014 Workshops Schrijver zoekt perspectief

  Dat zijn mooie bloemen, leuk voor oma. Ik huppel het bos in en pluk een mooi boeket bij elkaar. Ik zie nu al haar pretoogjes voor me. Ineens hoor ik iets achter mij. Daar ademt iemand. Zeker nog een kind dat bloemen plukt voor zijn oma. Ik draai me om en kijk recht in twee grote gifgele ogen boven een woud van tanden. Ik gil: Mama! 'Rustig maar, kindje', bromt de wolf.

  Het verhaal van Roodkapje, zoals de hoofdpersoon het zelf meemaakt. Nu eens niet in de gebruikelijke benadering van de alwetende verteller, maar in de ik-vorm. Met dezelfde gegevens een ander verhaal. Het Schrijflab verzorgt dit najaar workshops rond drie vertelstandpunten: de ik, de hij (of zij) en de alwetende verteller. Elk standpunt opent mogelijkheden voor een goed verhaal, maar heeft ook beperkingen.

  Workshop 'De ik-figuur' (vrijdag 26 september)
  De lezer maakt de gebeurtenissen mee, zoals de ik-figuur ze meemaakt, of heeft meegemaakt. Met andere personages maakt de lezer kennis door de ogen van de ik-figuur. Gebeurtenissen elders komen alleen het verhaal in via andere personages of de radio. De ik-verteller kent zijn verleden, beleeft het nu en heeft geen weet van de afloop.

  Workshop 'De hij-figuur' (vrijdag 17 oktober)
  De hoofdpersoon (hij- of zij-figuur) geeft de gebeurtenissen weer. Alles dat we als lezer waarnemen, moet aan de hoofdpersoon worden toegedicht. De schrijver heeft zich de manier van doen en denken van de hoofdpersoon eigen gemaakt en bedient zich van allerlei stijlmiddelen, zoals suggestie, ironie en symboliek. Zelf blijft hij buiten beeld.
   
  Workshop 'De alwetende verteller' (vrijdag 21 november)
  De alwetende verteller kan de lezer meenemen naar verschillende hij-figuren, op verschillende plaatsen, in verschillende tijden. Hij kent verleden, heden en toekomst. Hij weet wat er in de diverse hoofden omgaat en hoe de personages elkaar zien. Meestal blijft hij zelf buiten beeld, maar soms spreekt hij de lezer direct aan met commentaar en achtergrondinformatie.
   
  Schrijven is doen
  In de workshops verken je uitvoerig deze drie vertelstandpunten. Wanneer werkt welk standpunt het beste en hoe zet je het in? Welke uitdagingen kom je tegen? Welke beperkingen? Hoe gaat het verder als ik-figuur Roodkapje wordt opgegeten? Hoe verloopt het verhaal als de wolf de hij-figuur is? Schrijven is veel doen en weinig theoretiseren. Het Schrijflab voorziet daarom in prikkelende schrijfopdrachten met onverwachte wendingen.
   
  De workshops vinden plaats op vrijdagen van 10.00 tot 16.00 uur, in Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, 5991 PB, Baarlo.

  Docent: Koos van den Kerkhof
  Kosten per workshop: € 75,- (incl. lunch)

  Ga voor meer informatie en om in te schrijven naar www.hetschrijflab.nl.

 • 10 oktober 2014 - 09 november 2014 Videokunsttentoonstelling Out There - Video Art, Digital Media & Photography figuring landscapes
  De tweedelige tentoonstelling Out There in Maastricht (10 oktober t/m 9 november 2014) en Rotterdam (febr. / mrt. 2015), georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam, toont nieuwe eigentijdse landschapsbeelden van hedendaagse kunstenaars die werken met video, fotografie en ‘net art’. Verdeeld over 2 tentoonstellingszones in 2 steden worden 50 kunstwerken getoond die niet alleen in een 500 jaar lange traditie van landschapskunst staan, maar die deze oude betekeniskaders door nieuwe technieken en zienswijzen ook oprekken en actualiseren.

  Vanaf de Hollandse Meesters in de 17de eeuw tot aan het begin van de 20ste eeuw is een ‘landschapskunstwerk’ een belangrijke representatie geweest van de cultuur waarin het kunstwerk gemaakt is. De landschapschilders gaven niet alleen hun visie op de natuur, ze waren ook relevant voor de veranderingen binnen de cultuur. De cultuurfilosoof Tom Lemaire betoogt in zijn boek Filosofie van het landschap (1970) dat landschapskunst als beelddrager van een cultuur aan betekenis heeft ingeboet en dat sinds de 20ste eeuw het landschap in de schilderkunst en de fotografie slechts herhalingen van zetten zijn en daarmee geen nieuwe inzichten meer geven.
  Door de opkomst van digitale technieken en media heeft de beeldende kunst en het ‘landschapsgenre’ in het einde van de 20ste en het begin van de 21ste eeuw een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Dit veranderde de wijze waarop de 21e eeuwse mens de wereld bekijkt, interpreteert en informatie verzamelt.

  In Out There worden eigentijdse videoprojecties en videoinstallaties gekoppeld aan nieuwe digitale landschapsfotografie en computergegenereerde kunstwerken die een basis hebben in de social media, Google Maps, Google Earth, Streetview, GPS, satellietbeelden, bewakingscamera’s, webcams, flickr en Instragram. Vanuit de alomtegenwoordigheid en ‘maakbaarheid’ van het beeld worden nieuwe spannende landschapswerken gemaakt. De hedendaagse gefragmenteerde en versplinterde wereld vraagt om andere visualisaties, interpretaties en duiding.

  Door het gebruik van bewegend beeld, slide-show, stop-motion of digitale bewerking en adresseren eigentijdse bewegende en ‘bevroren’ landschapswerken niet alleen hedendaagse maatschappelijke, politieke, ecologische of esthetische vraagstukken, ook thematiseren ze noties van tijd, stilstand en beweging. Hiermee wordt het beeldarchief van de kunstgeschiedenis als het collectieve geheugen ingezet om nieuwe betekenisvolle verhalen te vertellen. Verhalen over onze relatie met het rurale en stedelijke landschap en hedendaagse beeldcultuur.


  De kunstwerken van de videotentoonstelling Out There zijn van 10 oktober t/m 9 november 2014 van 18.00 tot 23.00 uur te zien in het Eiffelgebouw, de Bosschstraat, Gubbelstraat en Mosea Forum in Maastricht. Kijk voor meer informatie over het project, de route en de kunstenaars op www.viewmaster-projects.com.     

  Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg
 • 12 oktober 2014 - 02 november 2014 Bijscholing methodiek klassiek ballet
  Het Huis voor de Kunsten Limburg organiseert een tweedaagse bijscholing methodiek klassiek ballet voor dansdocenten. Liesbeth Wiertz coördineert sinds 1989 de ArtEZ Vooropleiding Dans Venlo, daarvoor nam zij voor Limburg deel aan het Experiment Gespreide Vooropleidingen Dans van het Ministerie van CRM. Onder haar bezielende leiding kwam menig jong talent stevig op de dansbenen te staan en stroomden leerlingen door naar de dansacademies in binnen en buitenland. Na enthousiaste reacties op een eerste serie lessen methodiek aan docenten die op vrijdagen in Venlo trainen, volgt nu een tweedaagse intensieve bijscholing methodiek. We hebben Liesbeth gevraagd haar ervaring en methode in het doceren van klassiek ballet, ontwikkeld in de afgelopen 40 jaar, te delen.
   
  Liesbeth: "Vaak is het zo bij lessen klassieke dans dat je dingen doet omdat ze nu eenmaal zo zijn, omdat je dat ooit zelf ook zo hebt geleerd. De tweedaagse gaat in op hoe je lessen klassieke dans een logica en vanzelfsprekendheid kunnen krijgen door juiste opbouw van de oefenstof en bewuste inzet van muzikaliteit."
   
  Data: zondag 12 oktober en 2 november 2014
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Dansstudio’s Valuascollege Venlo
  Docent: Liesbeth Wiertz
  Kosten: € 75,- voor 2 dagen

  Meld je aan door vóór 12 oktober een mail te sturen naar gbellel@hklimburg.nl.
 • 12 oktober 2014 - 11 januari 2015 Workshops Ontwikkeling van de lichte muziek
  Jazzclub Zuid Limburg organiseert in Landgraaf drie workshops die de ontwikkeling van de lichte muziek laten horen. Onder muzikale leiding van Marc Huynen spelen ervaren muzikanten samen met afgestudeerde - of bijna afgestudeerde - conservatoriumstudenten. Zij laten horen hoe de lichte muziek zich heeft ontwikkeld vanuit het brongenre tot aan de huidige muziekstijlen. Bij iedere workshop wordt die ontwikkeling gedemonstreerd aan de hand van een instrument. Voor de pauze wordt uitleg gegeven aan de hand van muziekfragmenten, na de pauze speelt een orkest speciaal daarvoor gearrangeerde muziek.

  12 oktober 2014
  In de eerste workshop/demonstratie brengen muzikanten het ritme van ‘The Second Line’ ten gehore, ontstaan in de New Orleans-stijl en nog steeds herkenbaar in de latere doorontwikkelde muziekstijlen. Met name diverse swingstijlen komen aan de orde waarin ‘The Second Line’ steeds goed te herkennen is. Bij lichte muziek draait het allemaal om de manier van spelen. De klassieke manier van spelen, of beter gezegd de ambachtelijke manier van spelen, moet aangevuld worden met de interpretatie en articulatie van de lichte muziek. Die specifieke kenmerken van de lichte muziek hebben zich de laatste tientallen jaren onder invloed van met name Amerikaanse musici ontwikkeld tot een universele 'muziektaal’. 

  14 december 2014
  Tijdens de tweede workshop/demonstratie wordt de ontwikkeling in de lichte muziek getoond aan de hand van het blaasinstrument, de trompet.

  11 januari 2015
  In de derde workshop vormt de klarinet het thema om de bezoeker door de muziekstijlen te loodsen.
   
  Aanvang workshops: 14.30 uur
  Locatie workshops: Brandpoort, Hoogstraat 191, Landgraaf

  Drie leden per HaFaBra-vereniging krijgen gratis toegang tot de workshop/demonstraties. Willen meer leden een workshop bijwonen, dan wordt een entree gevraagd aan de kassa van € 6,00 p.p. De leden die gratis toegang krijgen, dienen door de HaFaBra-vereniging uiterlijk een week voorafgaande aan de workshop aangemeld worden via info@jazzclubzuidlimburg.nl.

  Lees meer
 • 21 oktober 2014 - 04 november 2014 Harry Mulisch Manifestatie in Heerlen
  Reve, Hermans, Boon, Elsschot en Van Ostaijen – in deze omgekeerde volgorde – gingen hem vooraf, maar nu is het de beurt aan Harry Kurt Victor Mulisch; SCHUNCK* brengt de Harry Mulisch Manifestatie.
   
  Mulisch is een fenomeen dankzij de unieke combinatie van enkele klassieke romans als ‘Het stenen bruidsbed’ en ‘De aanslag’ en non-fictie boeken als ‘De zaak 40/61’ en ‘De toekomst van gisteren – protocol van een schrijverij’. Onder die laatste noemer wil SCHUNCK* specifiek aandacht besteden aan die zeldzame verstrengeling van fictie en non-fictie en aan het profetische karakter van zijn werk. Wat heeft zijn werk te betekenen voor de lezer van nu, welke aspecten ervan zouden ons ook vandaag de dag kunnen of moeten wakker houden?

  Die vraag komt voorbij bij een symposium waarbij ook politiek, journalistiek, filosofie, toneel, film en poëzie aan bod zullen komen. Een bescheiden publicatie zal dit programma vergezellen en in de week voorafgaand aan het symposium zal hoogleraar Marita Mathijsen een inleidende lezing verzorgen. Ook haakt Parkstad Limburg Theaters in op de manifestatie door het programmeren van de voorstelling De ontdekking van de hemel op 4 november 2014.
  In dit project werkt SCHUNCK* bovendien samen met de organisatie van het Harry Mulisch Festival in Amsterdam, de Stichting Vrienden van het Harry Mulisch Huis. Deze stichting werkt samen met het Letterkundig Museum aan de oprichting van het Harry Mulisch Huis, het voormalige woonhuis van Mulisch.

  De manifestatie behoort tot de literaire ‘topprojecten’ van SCHUNCK* en heeft een regio-overstijgende, landelijke en euregionale uitstraling. Inhoudelijk wordt het project vanuit de literaire discipline aangejaagd en disciplinair verbreed naar film, muziek en theater.
   
  Programma
  di 21oktober 20.00 uur: Ruby Tuesday Lezing Marita Mathijsen
  Marita Mathijsen, emeritus hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, geeft een lezing over Harry Mulisch. In de context van de manifestatie ‘Harry Mulisch – De toekomst van gisteren’ zal zij als (mede-)beheerder van Mulisch’ literaire nalatenschap haar licht laten schijnen over het werk van de auteur.
  SCHUNCK* Glaspaleis / Filmzaal (+5) / entree €6,- / aanmelden via www.schunck.nl
   
  za 1 november 13.00 uur: symposium  Harry Mulisch: De toekomst van gisteren
  Gastsprekers: biograaf Sander Bax, publicist Onno Blom, hoogleraar / essayist Arnold Heumakers en romancier Joost de Vries, winnaar van de Gouden Boekenuil 2014.
  SCHUNCK*-Glaspaleis / Filmzaal (+5) / entree  € 15,-  (incl. koffie / thee en gebak) / aanmelden via www.schunck.nl
   
  di 4 november 20.00 uur: Toneelvoorstelling De ontdekking van de hemel
  Met o.a. Waldemar Torenstra. Regie: Ignace Cornelissen
  Theater Heerlen  / Entree vanaf  € 21,- / Reserveren via www.parkstadlimburgtheaters.nl
   
  Harry Mulisch Cahier
  Bij gelegenheid van de manifestatie verschijnt een 48 pagina’s tellend boekwerkje dat gratis verstrekt zal worden aan bezoekers van de lezing en het symposium. Met bijdragen van Rob Bindels, Marita Mathijsen, Cyrille Offermans, Sander Bax e.a.
   
  De Mulisch-manifestatie wordt ondersteund door het Nederlands Letterenfonds
 • 26 oktober 2014 - 29 november 2014 Heerlen Jazzt 2014

  In November staat Heerlen bol van de Jazz. Internationale en nationale Jazzgrootheden, met in hun kielzog tientallen bekende musici, betreden de diverse podia van de stad. In 2014 volgt de inmiddels zevende editie van dit, elk jaar doorgroeiende, muziekspektakel. Er is extra aandacht voor educatie, voor jeugd en kinderen (muziekschool en workshops), amateur jazzmuziek beoefening. Big Band muziek en musiceren in een Big Band (SLIM Big Band dag en workshops) kunnen dit jaar ook weer op grote belangstelling rekenen.

  Het programma van Heerlen Jazzt 2014, is van een bijzonder, breed en kwalitatief hoog niveau door de bijdrage vanuit Parkstad Limburg Theaters aan de programmering.

  Op het programma staan onder anderen (onder voorbehoud): Spyro Gyra, Andy Middleton, Caro Emerald, Nuevo Manteca, Tommy Emmanuel, natuurlijk is er de SLIM Big Band Dag en wordt de Eujazz Young Talent  Award weer uitgereikt. Heerlen Jazzt wordt traditioneel afgesloten met 'Jazz-out' het jazzspektakelstuk in Parkstad Limburg Theaters. Klik hier voor de volledige programmering. 

  Naast beroemde, bekende en minder bekende professionele musici biedt Heerlen Jazzt en plek aan amateurmuzikanten en jongeren. Verbinden en samenwerking binnen en buiten de regio is een belangrijk aandachtspunt: Heerlen Jazzt werkt onder meer intensief samen met Parkstad Limburg Theater Heerlen, met Eujazz, Jazz Maastricht, de Nieuwe Nor, Cultuurhuis Heerlen, Schunck* muziekschool, IN FRONT Aken.

  Heerlen Jazzt wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de kunsten Limburg.
   

  Lees meer
 • 30 oktober 2014 - 01 november 2014 Maastricht International Poetry Nights 2014
  Op 30 en 31 oktober en 1 november 2014 vindt één van de grootste internationale poëziefestivals van Nederland plaats. Grote dichters van over de hele wereld dragen dan hun gedichten voor in theater La Bonbonnière te Maastricht tijdens The Maastricht International Poetry Nights (MIPN).
   
  Er komen heldere dichters, woeste dichters, grappige dichters, verstilde dichters en gedreven dichters, jong en oud, uit binnen- en buitenland. Eregast is P.C. Hooft-prijswinnaar K. Schippers, die wordt geïnterviewd door dichter en VPRO-presentator Wim Brands. Het festival opent met het Edmond Hustinx-essay over poëzie  van dichter, essayist en toneelschrijver Benno Barnard.
   
  Uit Nederland komen verder Joost Zwagerman (leest voor uit zijn nieuwe bundel), Peer Wittenbols (won dit jaar de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het beste lied), Annemieke Gerrist (een van de beste jonge dichters) en Hans van de Waarsenburg (reus uit Maastricht, las over de hele wereld voor).
   
  De buitenlandse dichters zijn in eigen land grootheden, of grote beloftes: Ricardo Domeneck (Duitsland/Brazilië), Caleb Klaces (UK), Nick Laird (Ierland), Afrizal Malna (Indonesië), David O’Meara (Canada), Ulf Karl Olov Nilsson (Zweden), Anne Penders (België) en Marion Poschmann (Duitsland).
   
  Nederlandse vertalingen worden op een groot scherm geprojecteerd. De muzikale omlijsting tijdens de drie festivalavonden wordt verzorgd door The Torunski Brothers (Polen), alumni van de jazzafdeling van het Conservatorium Maastricht. Ook is er een kinderprogramma met Paul van Loon, Esther de Koning en Edward van de Vendel.De officiële opening is donderdag 30 oktober om 19.30 uur. Het volledige programma staat op www.maastrichtpoetry.nl.
    
  De programmering is dit jaar in handen van dichter en Shakespeare-vertaler Bas Belleman, die de avonden zal presenteren met Daan Cartens en Ineke Holzhaus.
   
  Tijd: iedere avond van 19.30 uur tot 22.00 uur. Kaarten kosten 5 euro per avond. Passe-partout: 10 euro. Inclusief een festivalboekje met informatie over de dichters.Kaarten verkrijgbaar bij de kassa van La Bonbonnière. Het adres van La Bonbonnière is Achter de Comédie 1 in Maastricht. 
 • 31 oktober 2014 - 16 november 2014 Poëzie, fotografie en muziek verenigd in expositie 'Grens'
  In Q4 in Venlo vindt van 31 oktober t/m 16 november een expositie plaats met foto’s van stadsfotograaf Jeroen van de Ven over wat ooit de Nederlands-Duitse grens was, met een grensgedicht van stadsdichter Noor Roelofs en muziek van Mike Roelofs.

  Volgens schrijver Piet Grijs is een grens een stukje land tussen twee landen dat zo dun is dat geen van de twee het hebben wil. In Europa hebben we de binnengrenzen afgeschaft, waardoor ze vaak nog slechts als vage herinnering in het landschap aanwezig is. Dit ervoer stadsfotograaf Jeroen van de Ven toen hij eerder dit jaar met zijn camera een wandeling maakte langs de voormalige Nederlands-Duitse grens, van de Weselseweg in Venlo tot Wambach bij Tegelen.

  Zijn fotoserie bleek een bron van inspiratie voor stadsdichter Noor Roelofs. Haar gedicht vormt echter geen bijschrift of commentaar bij de foto’s maar is een eigen reflectie op grens en grenzen. Tussen landen, tussen mensen, in hoofden van mensen. Vaak zeer voelbaar en veelal meer dan een vage herinnering.

  Foto’s en gedicht zijn drie weekeinden lang te zien en te lezen in het pand Bolwaterstraat 33 in Venlo, door Woonwenz ter beschikking gesteld. Voor die gelegenheid componeerde Mike Roelofs een muziekstuk, dat op geheel eigen wijze het gedicht en de foto’s vergezelt.

  De expositie 'Grens' wordt op vrijdag 31 oktober om 13.30 uur officieel geopend door publicist Kees Verbeek in aanwezigheid van de drie kunstenaars. Daarna is ze tot en met 16 november elke vrijdag, zaterdag en zondag gratis te bezoeken tussen 13.30 en 17.30 uur.

  Bij gelegenheid hiervan is tijdens de expositie en bij boekhandel Koops de bundel Grens verkrijgbaar met het gedicht en een selectie van de foto’s.
 • 01 november 2014 - 30 november 2014 Nederland leest Maarten 't Hart: een cadeautje voor bibliotheekleden!
  Na het succes van de afgelopen jaren vindt voor de negende keer de actie 'Nederland Leest' plaats gedurende de maand november. Eén boek staat centraal en wordt door deelnemende bibliotheken in Nederland uitgedeeld aan volwassenen, op vertoon van uw bibliotheekkaart kunt u dit boek gratis afhalen. Dit jaar staat de klassieker Een vlucht regenwulpen (1978) van Maarten ‘t Hart centraal.

  Een onvergetelijk verhaal uit een tijd toen Nederland nog een universum was, en een dorpje de hele wereld. Het gaat over een door afkomst en opvoeding tot isolement gedoemd kind, wiens angsten verzacht worden door een grote opmerkingsgave en een diepe liefde voor de natuur.

  Lees meer
 • 02 november 2014 - 16 november 2014 Muzikale ontdekkingsreizen in november met Harmonie St. Michaël Thorn
  November wordt een zeer muzikale maand voor Harmonie St. Michaël van Thorn. De maand wordt gestart met een matineeconcert op 2 november in TheaterHotel De Oranjerie in Roermond, samen met Landesblasorchester Baden-Württemberg. Dit is een unieke gelegenheid om twee internationaal gelauwerde harmonieorkesten te beluisteren tijdens één concert.
   
  Op 2 november zal Landesblasorchester Baden-Württemberg onder leiding van de Limburgse dirigent Björn Bus het volgende programma spelen:
  1. Solemn Overture - Reinhold Glière. In 1937 geschreven ter ere van de twintigste verjaardag van de Russische revolutie. Met deze ouverture toont Glière zijn voorliefde voor de traditionele Russische romantiek en volksmuziek.
  2. The Fool’s Journey (part 1) - Hans van der Heide. Een muzikale schildering van de 22 kaarten van de ‘Grote Arcana van de Tarot' waarmee de belangrijke veranderingen in het leven worden vertegenwoordigd. De held in deze sage, ‘the Fool’, maakt een wonderbaarlijke en avontuurlijke muzikale reis.
  3. El Bosque Mágico - Ferrer Ferrán (solist Ralph van Daal - hobo). Het werk beschrijft de kleurrijke bewoners van een magisch woud. In het eerste deel worden de boze streken van de trollen verklankt. In deel twee schildert Ferrán de elfen die de liefde voor het leven weten op te wekken en over te dragen op de mensen. In het laatste deel worden de gnomen beschreven: kleine wezentjes met magische krachten.
  4. Music of the Spheres - Philip Sparke. Deze muzikale reis door de tijd weerspiegelt de fascinatie van Sparke voor het heelal. Van oerknal, via het ontstaan van de aarde tot aan het onbekende, het nog te verkennen universum.
   
  Na een pauze speelt Harmonie St. Michaël van Thorn vervolgens onder leiding van Ivan Meylemans de enerverende zesdelige Queen Symfonie, gebaseerd op songs van de legendarische popgroep Queen. De Engelse dirigent en componist Tolga Kashif componeerde in 2001 op basis van de muziek van Queen een symfonie van 45 minuten voor orkest, koor en solisten. In de symfonie zijn muzikale elementen van in totaal 13 verschillende Queen songs verwerkt. Tweede dirigent van Harmonie St. Michaël én arrangeur Erik Somers maakte een bewerking voor harmonieorkest met koor en solisten. Tijdens dit matineeconcert met bijzondere solisten, namelijk Rosanne Philippens (viool), Marie-José Didderen (cello) en Rolf Prejean (piano).
   
  Twee weken later, op zondag 16 november, vertolkt de slagwerkgroep van Harmonie St. Michaël van Thorn als het collectief L’Uomo een bijzonder muziekstuk in de ECI Cultuurfabriek. Een compositie van Vincent Cox naar een idee van neurowetenschapper Tim Leufkens, waarin de mens wordt uitgebeeld als sociaal wezen, als waarnemer, als individu, als communicerend wezen en als wezen met een bewustzijn. Geïnspireerd door de geboorte van de 7 miljardste medemens op 31 oktober 2011 proberen zij de vraag ”Wie zijn we nu eigenlijk precies?” te beantwoorden.
   
  In een kunstzinnige beschouwing houdt het L'Uomo collectief u een spiegel voor. Soms ironisch, soms emotioneel en soms confronterend. Op vernieuwende wijze worden de meest dominante en eigenzinnige karakteristieken van de mens uitgebeeld. Zo wordt onze haarfijne tast door een ritmisch handenspel neergezet, schudt DJ Maarten Dings de zaal wakker als de extraverte mens voorbij komt en illustreren 5 pakkende soli de mens als individualist. De laatste fase in ons bewustzijn, de dood, wordt neergezet middels een dodenmars, geschreven na het overlijden van de vader van dirigent Frank Marx. L'Uomo is een voorstelling die u hoe dan ook zal raken.
   
  L’Uomo bestaat uit de slagwerkgroep van Harmonie St. Michaël met medewerking van enkele koperblazers van Itter Brass, pianiste Simone Leufkens en sopraan Claudia Couwenbergh. Rondom het concert worden een aantal doeken geëxposeerd van de kunstenaars Harry van Meurs en Wil Liebens. Liebens heeft twee doeken rondom het thema geschilderd en Van Meurs heeft een hele serie doeken genaamd l'Uomo gemaakt.
   
  Zondag 2 november 2014
  Harmonie St. Michaël van Thorn en Landesblasorchester van Baden-Württemberg
  Tijd: 11.30 uur
  Locatie: TheaterHotel De Oranjerie, Kloosterwandplein 12-16, Roermond
  Entree: € 17,50 (via www.oranjerieprogramma.nl of via info@harmoniethorn.nl)
   
  Zondag 16 november 2014
  Slagwerkproject l’Uomo
  Tijd: 15.00 uur
  Locatie: ECI Cultuurfabriek, ECI 13, Roermond
  Entree: €17,50 (via www.ecicultuurfabriek.nl)
 • 06 november 2014 - 16 november 2014 TROMP Percussion Competition Eindhoven 2014
  De jury van de TROMP Percussion Competition Eindhoven heeft 30 internationale deelnemers geselecteerd voor het slagwerkconcours dat plaatsvindt van 6 t/m 16 november. Het Eindhovense concours is sinds de specialisatie in slagwerk in 2010 het enige tweejaarlijkse concours voor solo-slagwerk ter wereld. De deelnemers werden geselecteerd uit 110 inschrijvingen, een record aantal sinds de specialisatie. 

  Naast het concours biedt TROMP Percussion Eindhoven ook een uitgebreid festivalprogramma met gerenommeerde namen uit een breed scala aan genres, van techno tot jazz. Zo opent Detroit techno legende Jeff Mills het festival in een uniek concert met het Residentie Orkest en de New Yorkse slagwerkgroep SO Percussion op 7 november.

  De deelnemersselectie bestaat uit 23 mannen en 7 vrouwen uit 15 verschillende landen. De jury, met onder anderen de legendarische slagwerker Mark Pekarsky (Rusland), beoordeelde de kandidaten individueel op basis van geanonimiseerde audio-opnamen. Een flinke klus; naast een record aantal inschrijvingen was ook het niveau wederom hoog. Een resultaat dat mede te danken is aan de Repertoire Days met masterclasses van juryleden en laureaten in onder anderen Boston, Shanghai, Moskou en Tokio. Direct na de finale, op zondag 16 november, maakt de jury de winnaar bekend. Naast geldprijzen biedt het TROMP concours een uitgebreid laureatenprogramma.

  Kaartverkoop
  De eerste twee rondes en de halve finale vinden plaats bij Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven en zijn gratis toegankelijk. Kaarten voor de finale zijn te bestellen via www.tromppercussion.nl. Op deze site vind je ook meer informatie over het concours en festival.
 • 06 november 2014 - 09 november 2014 Lineaire Band Keramiek Congres

  Ongeveer 7.400 jaar geleden arriveerden de eerste landbouwers in de Euregio Maas-Rijn. Vanwege de specifieke aardewerkversieringen, zijn deze eerste boeren bekend geworden als de Lineaire Bandkeramiek Kultuur (vaak afgekort als LBK). De Bandkeramiekers zijn al meer dan honderd jaar onderwerp van onderzoek. Hoewel deze lange onderzoeksperiode een enorme hoeveelheid onderzoeksgegevens heeft opgeleverd, zijn er nog steeds meer vragen dan antwoorden.

  Donderdag 6 november, Stayokay Maastricht
  Twee avondlezingen (Nederlands gesproken) over prehistorische voedselstrategieën:
  - prof. dr. Wil Roebroeks over de introductie en het gebruik van vuur
  - dr. Remko Kuipers over het paleodieet

  Vrijdag 7 en zaterdag 8 november, Stadsschouwburg Sittard
  LBK congres met Engels als voertaal. Meer dan twintig onderzoekers uit Duitsland, Frankrijk, Nederland en België presenteren in vier sessies hun resultaten en zienswijzen:
  - Ideologie en sociale organisatie (prof. dr. Andreas Zimmerman, Universiteit Keulen)
  - LBK landschap (prof. dr. Corrie Bakels, Universiteit Leiden)
  - Technologie (dr. Caroline Hamon, CNRS)
  - LBK buren (prof. dr. Leendert Louwe Kooijmans, Emeritus)

  Zondag 9 november, LBK landschap (vertrek nabij Stadsschouwburg Sittard)
  Busexcursie in het Nederlands en Engels. De excursie voert door het LBK landschap van Belgisch en Nederlands Limburg, inclusief een bezoek aan de sites Rijckholt, Banholt, Cannerberg en Veldwezelt.

  Informatie en inschrijving
  Voor meer informatie en inschrijving kunt u terecht op de (Engelstalige) website van de AVL of neem contact op met Ir. Jean Pierre de Warrimont via 043 364 54 61.
   

  Lees meer
 • 07 november 2014 - 09 november 2014 Jaarfeest Koninklijke Harmonie St. Cecilia Mheer

  Op vrijdag 7 en zondag 9 november wordt in Mheer bij de Koninklijke Harmonie St. Cecilia het jaarfeest gevierd, dat op vrijdag traditioneel wordt geopend met de jaarlijkse feestavond in de harmoniezaal, die om 20.00 uur zal beginnen met het zogenaamde 'moal', de feestmaaltijd voor de hele St. Ceciliafamilie en speciale genodigden.

  Op 9 november wordt de dag geopend met het opluisteren van de plechtige viering tot intentie van alle levende en overleden leden, de concertmis, om 10.00 uur in de St. Lambertuskerk, onder leiding van chef-dirigent Fried Dobbelstein. Het programma vermeldt Mozarabes 1960 van José M. Ferrero; Adagio Agnus Dei from the Missa Solemnis van Anton Bruckner; Nessun Dorma van Giacomo Puccini; Hommage à St. Cécile van Franz Schubert en Gabriella’s Song uit de film As it is in Heaven van Stefan Nilsson. De viering wordt afgesloten met de mars Sambre et Meuse van Joseph Rauski. Voor drie jongeren uit de opleiding - Palm Lemlijn, Thomas en Jasper Crutzen - wordt dit de eerste uitvoering met het groot harmonie-orkest, waarnaar ze lang hebben uitgekeken.

  Na de kerkelijke viering wordt op het kerkhof een muzikaal eerbetoon gebracht aan alle overleden leden. Als het weer het toelaat wordt er aansluitend een nieuwe verenigingsfoto gemaakt op de binnenplaats van kasteel Mheer. Daarna vindt er een gezellig samenzijn plaats in ongedwongen sfeer in de Harmoniezaal.
   

  Lees meer
 • 09 november 2014 - 15 november 2014 Licht en donker - Concert en tentoonstelling
  Op 9 en 15 november kunt u genieten van het contrast tussen licht en donker. Vocaal ensemble Canto con Fuoco zingt het prachtige en vreugdevolle Gloria van Vivaldi en het verstilde en indringende Requiem van Duruflé. Daarnaast zijn foto's van Maria Kerckhoffs rond het thema te bewonderen. Gaat u mee in de verbeelding van het contrast tussen licht en donker, tussen vreugde en verdriet?

  Uitvoerenden, onder leiding van dirigent Jo Louppen:
  - Vrouwen vocaal ensemble Canto con Fuoco, Geleen, uitgebreid met een aantal projectleden
  - Klein vrouwenkoor Femmes Vocales, Maastricht
  - Marjorie Ginczinger (sopraan)
  - Anja Hendrikx (orgel)
  - Strijkensemble geformeerd door Wilfred Sassen

  Datum, aanvangstijd en locatie:
  - 9 november 2014 om 15.00 uur, Ontmoetingskerk, Emmaplein 50, 6161 SB Geleen 
  - 15 november 2014 om 19.30 uur, Rolduc, Heyendallaan 82, 6464 EP Kerkrade

  Entree: € 10,- 
  Lees meer
 • 14 november 2014 - 23 november 2014 1e Biënnale 2014 - WMC Wind Music Academy
  Met deze Biënnale sluit WMC Kerkrade aan bij een reeks initiatieven die in 2013 startten onder de naam 'WMC Young Generation'. Deze initiatieven hebben tot doel de veelzijdigheid en attractiviteit van de blaasmuziek in beeld te brengen. Voor dit project werkt WMC samen met het bekende Orlando Festival, dat inmiddels al meer dan 30 jaar ervaring heeft op het gebied van kamermuziek. In de Biënnale ligt de focus op de kamermuziekmogelijkheden van de blaasmuziek en hoe zowel orkesten als individuele muzikanten, amateurs en professionals, deze kunnen gebruiken om hun kwaliteit te verbeteren en hun actieradius te vergroten. Bestaande ensembles krijgen les en begeleiding van internationale topdocenten en kunnen zich ook in concerten presenteren. De docenten geven met hun respectievelijke ensembles concerten en zullen waar mogelijk de concerten van de deelnemers aanvullen.

  Deze eerste editie van de Biënnale richt zich op hout- en koperblazers ensembles in diverse samenstellingen.

  De inhoudelijk artistieke leiding is in handen van Jan Cober. De 1e Biënnale is gespreid over twee weekends in november 2014: 14-16 november en 21-23 november.

  De lessen vinden plaats in de unieke Abdij Rolduc te Kerkrade met zijn bijzondere ligging, sfeer en mogelijkheden; de hoofdconcerten worden gegeven in Parkstad Limburg Theater Heerlen en de Hof van Erenstein. Ook worden in Zuid-Limburg en de Euregio deelnemersconcerten georganiseerd.

  Download de flyer voor meer informatie over deelname, docenten, de Wind Music Academy, concerten en kosten of gan naar www.wmc.nl .

  De WMC Kerkrade 1e Biënnale 2014 wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg.
   
  Lees meer
 • 21 november 2014 - 26 november 2014 Tentoonstelling genomineerden Alphons Wintersprijs 2014
  Van 21 t/m 26 november 2014 vindt in 't Lab van het Gouvernement aan de Maas in Maastricht de tentoonstelling plaats met schilderijen en tekeningen van de 72 genomineerden voor de Alphons Wintersprijs 2014.

  Deze amateur tekenaars en -schilders uit Nederlands- en Belgisch-Limburg tonenen ieder één recent werk. De winnaars worden door gedeputeerde Ger Koopmans bekendgemaakt tijdens de besloten opening van de eindtentoonstelling op donderdagavond 20 november 2014. De tentoonstelling is hierna voor iedereen gratis te bezichtigen t/m 26 november.

  De openingstijden zijn als volgt:
  -21 november van 10.00 - 17.00 uur
  -22 en 23 november van 11.00 - 17.00 uur
  -24 t/m 26 november van 10.00 - 17.00 uur

  Op 21, 24, 25 en 26 november van 14.30 tot 15.30 uur bestaat de mogelijkheid een gratis rondleiding door de tentoonstelling te boeken. U krijgt hierbij van Willem Jansen, voorzitter van Stichting Alphons Winters, uitleg over de getoonde werken en na afloop een kopje koffie of thee. U kunt zich hiervoor aanmelden tot 19 november via rcorstjens@hklimburg.nl (geef uw voorkeursdag en het aantal personen aan). 

  Adres: 't Lab, Limburglaan 10, Maastricht Lees meer
 • 21 november 2014 - 23 november 2014 Filmdagen Hückelhoven
  Van vrijdag(avond) 21 t/m zondag 23 november 2014 vinden de Filmdagen Hückelhoven plaats in de gelijknamige stad in Duitsland (net over de grens bij Sittard). Het Huis voor de Kunsten Limburg nodigt filmliefhebbers van alle leeftijen, maar vooral studenten van de academie en middelbare scholieren uit om deel te nemen aan het filmweekend. Het festival wordt dit jaar voor de 43ste keer georganiseerd in de Aula van het Gymnasium Hückelhoven (Hartlepooler Platz, 41836 Hückelhoven). Al 43 jaar komen zo’n 200 filmliefhebbers uit Duitsland, België en Nederland naar Hückelhoven om films te kijken en daarover te discussiëren. De films gaan over maatschappelijk relevante thema’s en onderwerpen die met name jongeren aanspreken. De organisatie heeft ook dit jaar weer een interessant programma samengesteld met Nederlandse, Belgische en Duitse speelfilms.

  Filmprogramma
  Dit jaar vertonen we o.a. de Nederlandse speelfilms Hemel op Aarde van Pieter Kuijpers en Die Welt van Alex Pitstra. Uit Duitsland tonen we de films Zwei Leben van Georg Maas en Judith Kaufmann, Assault on Wall Street van Uwe Boll en Fack ju Göhte van Bora Dagtekin. De Belgische films die we voor de filmdagen geselecteerd hebben, zijn Deux jours, une nuit van Jean-Pierre en Luc Dardenne en Berlin Telegram van Leila Albayaty. Daarnaast presenteren we ook een programma met korte films uit de drie landen, waaronder films van jonge makers uit de Euregio die in 2013 hebben deelgenomen aan het Euregionale Jeugdfilmfestival van het Huis voor de Kunsten Limburg.

  Deelname
  Iedereen die 16 jaar en ouder is mag deelnemen aan de Filmdagen Hückelhoven. Het filmprogramma is voor iedereen gratis toegankelijk. Het is mogelijk om tegen een speciaal tarief te overnachten in een hotel in Hückelhoven. De kosten bedragen € 60,- per persoon voor twee overnachtingen, inclusief ontbijt, lunch en diner voor jongeren t/m 27 jaar en € 100,- per persoon voor personen ouder dan 27 jaar. Klik hier voor meer informatie en het reserveringsformulier. Een hotelovernachting boeken via de organisatie van de Filmdagen kan nog t/m zondag 9 november a.s. 

  Meer info
  Meer informatie over de Filmdagen Hückelhoven, trailers van de films, etc. vind je hier en op de festivalwebsite www.filmtage-hueckelhoven.de/nlLees meer
 • 21 november 2014 - 29 november 2014 De flat van Jet
  Gezelschap: Volkstoneel Kerkrade
  Titel: De flat van Jet
  Regie: Joop Omloo
  Speeldata: 21, 22, 28 en 29 november
  Locatie: Abdij Rolduc ( Aula Major), Heyendallaan 83, 6464 EP, Kerkrade. 
  Aanvang: 20.00 uur
  Over de voorstelling: De Flat van Jet’ is een klucht, niet een gewone natuurlijk, maar wel een echte, met deuren en overspel en misverstanden. Alles d’r op en d’r aan.  Jet heeft een flat in de stad waar ze haar minnaar Karel ontmoet. Maar ze wil van hem af. En de flat heeft ze dan eigenlijk ook niet meer nodig. Karel, die ook getrouwd is – wat Jet niet weet want ze is nogal jaloers – leent de flat wel eens uit aan zoon André, die daar wel eens met een vriendinnetje komt. Maar dan neemt één van die vriendinnetjes, Natas, die op zoek is naar woonruimte, Veertje, de dochter van Jet, mee, want die zoekt ook. En dan gaat het mis. Jet mag niet weten dat… en Karel mag niet weten dat… en Veertje mag helemaal niet weten dat… En dan verschijnt ook nog eens Jules de man van Jet en die mag helemaal niets weten! De Flat van Jet is niet een onvervalste maar een vervalste klucht. 
 • 27 november 2014 - 29 november 2014 Wintertuinfestival: literatuur ontmoet muziek

  Poëzie moet gezongen worden! Zoals muziek een meeslepend verhaal kan vertellen, moet tekst kunnen swingen. Literatuur heeft ritme en muzikaliteit nodig. Op het Wintertuinfestival, dat van donderdag 27 t/m/zaterdag 29 november plaatsvindt in Nijmegen, ontmoeten muziek en literatuur elkaar.

  Op de donderdag neemt Wintertuin de campus van de Radboud Universiteit over. Hier geven onder meer Spinvis, Henk van Straten en Hanneke Hendrix college. De vrijdag staat geheel in het teken van Wintertuins agentschap voor nieuwe schrijvers: de beloftevolle debutanten Elske van Lonkhuyzen, Gerjon Gijsbers, Johan Roos en Marjolein Visser presenteren hun chapbooks. Het spiksplinternieuwe Doornroosje, de poptempel van Nijmegen, wordt op de zaterdagavond gevuld met tientallen schrijvers en muzikanten. Zij werken samen en spreken over hun liefde voor het andere kamp: de muzikant over literatuur, de schrijver over muziek. En natuurlijk wordt er opgetreden: bijzondere samenwerkingen, voordrachten en concerten. Met onder meer Arthur Japin, Ilja Leonard Pfeijffer, Bert Wagendorp, Jaap Robben, Hanneke Hendrix, Broeder Dieleman, Els Moors, Jürg Halter en Marc van der Holst.

  Wintertuin op de uni
  Datum: 27 november
  Locatie: Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmusplein 1
  Tijd: diverse programma’s tussen 12.00 en 23.00 uur
  Entree: variërend van gratis tot € 6,- / € 3,- (CJP-/ student-/ bibliotheekpas)

  Avond van de Grote Beloftes
  Datum: 28 november
  Locatie: Wintertuin, van Beethovenstraat 4
  Zaal open: 20.00 uur, aanvang: 20.30 uur
  Entree: € 2,50. Kaartverkoop aan de deur

  Spoken & Plugged
  Datum: 29 november
  Locatie: Doornroosje, Stationsplein 11
  Zaal open: 19.30 uur, aanvang: 20.30 uur
  Entree: € 15,- / € 12,50 (CJP-/ student-/ bibliotheekpas)
   

  Lees meer
 • 30 november 2014 - 07 december 2014 Adventsconcerten gregoriaans & blokfluit
  De advent is een tijd van hoop en verlangen, van reikhalzend uitzien naar de komst van de langverwachte. Hoop en licht groeien in de advent naar Kerstmis toe. Naarmate de vier weken van de advent verstrijken, wordt de thematiek verdicht: van ‘Heil in de verte’ en de ‘Koning die eens komen zal’ langs ‘Jeruzalem bereidt zich voor’ klinkt tegen het einde ‘Verheug u, want de Heer is u reeds nabij!’

  Nergens worden deze thematieken zo treffend verklankt als in het gregoriaans. Schola Maastricht onder leiding van Hans Heykers leidt luisteraars in beide concerten door de advent heen met gregoriaanse gezangen uit zowel het misrepertoire als uit de officiegezangen, die ieder voor zich al deze kenmerken van de advent laten horen. Blokfluitensemble Lunet, bestaande uit vijf professionele blokfluitisten, voegt instrumentale klanken toe aan dit concert, die perfect aansluiten bij het gregoriaans. Enkele hymnes worden volgens oud gebruik afwisselend eenstemmig gregoriaans en meerstemmig instrumentaal uitgevoerd in zettingen van Lassus en Praetorius. Engelse ensemblemuziek van Parsons en Silcocks zorgen voor muzikaal contrast.

  De Sint-Gregoriusvereniginge (SGV) Roermond beveelt deze beide concerten van harte aan! Er is geen entree, maar een vrije bijdrage is zeer gewenst.

  Data/tijdstip/locatie:
  - 30 november, 15.00 uur, St. Petrus Banden (Grote Kerk) Venray
  - 7 december, 15.00 uur, Kerk Houthem-St.Gerlach

  Ga voor meer informatie over de muzikanten naar www.scholamaastricht.nl en www.blokfluitensemblelunet.nl.
   
 • actueel

 • 31 oktober 2014 20:00 - 21:30 Concert 'Vrijheid in vrede'
  2014 is in vele opzichten een bijzonder jaar. 100 jaar geleden begon de Eerste Wereldoorlog en 70 jaar geleden kwam er in onze gemeente een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Twee oorlogen die de waanzin laten zien van verkeerd menselijk handelen,…
  2014 is in vele opzichten een bijzonder jaar. 100 jaar geleden begon de Eerste Wereldoorlog en 70 jaar geleden kwam er in onze gemeente een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Twee oorlogen die de waanzin laten zien van verkeerd menselijk handelen, maar 70 jaar geleden begon ook de hoop op een betere toekomst; Vrie in Vrei, Vrij in Vrede, bijna al een mensenleven lang.

  Mannenkoor SI-TARD en Oratoriumvereniging Sittard zullen op 31 oktober in de Stadsschouwburg in een gezamenlijk concert deze gebeurtenissen muzikaal voor het voetlicht brengen. Met medewerking van het
  Begeleidingsorkest Ensemble Conservatoire uit Nijmegen, het Jeugdkoor Cantarella Beek, Jeugdkoor Groenewoud Weert en met als sopraan Claudia Couwenbergh zullen werken ten gehore worden gebracht. Voor de pauze zal het mannenkoor met het Requiem in D-mineur van Luigi Cherubini de slachtoffers van beide oorlogen eren. Na de pauze zal de Oratoriumvereniging met het werk The Peacemakers van Karl Jenkins in vele talen zingen over de vrede, waarin we nu 70 jaar leven.
   
  Bij het hele project zijn ook leerlingen van het voortgezet onderwijs betrokken, die door middel van muziek, beeldende kunst en literatuur laten zien hoe zij deze periode beleven. Bovendien zal het gedicht 'Vrijheid', dat Marion Bloem in opdracht van de stichting 40-45 in 1997 schreef en dat al in meer dan 100 talen en dialecten is vertaald, nu ook in het Sittards worden voorgelezen.

  Datum en aanvangstijd: 31 oktober, 20.00 uur
  Locatie: Stadsschouwburg Sittard-Geleen, Monseigneur Claessensstraat 2, 6131 AE Sittard 
  Entree: € 25,- (incl. 1 consumptie)

  Kaarten kunt u direct bij de Schouwburg bestellen: aan de Uitbalie, via internet of via een van de koorleden.
   
  Lees meer
 • 31 oktober 2014 20:15 - 22:00 Openingsconcert Festival Vocallis
  Het openingsconcert van Festival Vocallis presenteert een staalkaart van diverse vocale muziek. De beroemde Limburgse zanger John Bröcheler heeft een centrale rol in het programma. Hij schakelt in een theatrale interactie met het publiek van…
  Het openingsconcert van Festival Vocallis presenteert een staalkaart van diverse vocale muziek. De beroemde Limburgse zanger John Bröcheler heeft een centrale rol in het programma. Hij schakelt in een theatrale interactie met het publiek van volksliederen, naar kunstliederen en operarepertoire. 

  Koren: Rumpens Mannenkoor, Vocaal Ensemble Kerkrade en cursisten Zing en Beleef Mozart 
  Dirigent: Wim Schepers en Louise Deal 
  Begeleider: Roger Braun (piano) 
  Datum: 31 oktober
  Tijd: 20.15 uur 
  Locatie: St. Pauluskerk, Kerkstraat 27, 6291 AB Vaals 
  Entree: € 16,- 
   
  Lees meer
 • november
 • 01 november 2014 - 02 november 2014 Limburgse Geis: puur cultuur van eigen bodem
  Voor het eerst sinds vele jaren staat binnenkort in Roermond in het Royal Theater een muziekspektakel op de planken dat helemaal is samengesteld uit muziek van de Roermondse componist Mathieu Mooren en teksten van diverse Midden-Limburgse schrijvers.…
  Voor het eerst sinds vele jaren staat binnenkort in Roermond in het Royal Theater een muziekspektakel op de planken dat helemaal is samengesteld uit muziek van de Roermondse componist Mathieu Mooren en teksten van diverse Midden-Limburgse schrijvers. De uitvoering van dat spektakel 'De Limburgse Geis' op 1 en 2 november is in handen van Midden-Limburgse musici, zangers, dansers en technici.

  De Limburgse Geis is een muziekspektakel met zang, dans en theatrale presentaties. Uitgevoerd in het Limburgse dialect door bekende en onbekende artiesten. Veel teksten zijn geschreven door wijlen Pierre Huijskens, ereburger van Roermond en andere Roermondse schrijvers en dichters. De muziek is gecomponeerd door Mathieu Mooren en gearrangeerd door Ruud Merx. De dialogen zijn van de hand van Bert Hammes. Ton Rennings tekent voor de eindregie.

  De Limburgse Geis is het symbool of ook wel de verpersoonlijking van alles wat te maken heeft met de Limburgse cultuur op gebied van muziek, theater en beeldende kunst. De Geis is daarnaast het symbool van de Limburgse manier van leven: luchtig, niet al te moeilijk doen, Bourgondisch; maar tevens ook een tikkeltje filosofisch, (bij)gelovig en nadenkend. De Geis praat en denkt in het dialect. Limburgs is de moedertaal.

  De tegenspeler van de Geis is een zwerver (Sjtraotverke) die kritisch in dialoog met de Geest het publiek meevoert in zijn tocht door het Limburgse culturele landschap. Tijdens deze reis ontmoeten ze tal van mensen die op eigen wijze een ode brengen aan het dagelijkse leven. De cast van een vijftigtal medewerkers bestaat uit een mix van jong en oud. 

  De voorstelling is ook een hommage aan wijlen Pierre Huijskens, die veel composities van Mathieu Moore van prachtige teksten voorzag. Een aantal liedjes is eerder te beluisteren geweest tijdens de Maerelingk. De gesproken dialogen vormen een bindende factor tussen de verschillende nummers. De scènes spelen zich af op hetzelfde podium, waarop in vroeger tijden toen Roermond nog geen Oranjerie had, talloze producties zijn uitgevoerd.

  Bezoekers van de voorstellingen kunnen na elke voorstelling in het Royal Theater aanvraagformulieren invullen als ze graag partituren van uitgevoerde liederen willen hebben. 

  Data: 1 en 2 november
  Tijd: 20.00 uur
  Locatie: Royal Theater, Hamstraat, Roermond

  Kaarten à € 15,- zijn verkrijgbaar bij rookwarenzaak Janssen-Quicken op de hoek van Hamstraat en Kloosterwandstraat te Roermond.
 • 01 november 2014 - 02 november 2014samenwerkings project LEF! - tv-opnames met jonge solisten LBM in De Maaspoort
  De regionale omroep L1 en Omroep Venlo nemen begin november een aantal programma’s op in de foyer van De Maaspoort in Venlo.  Jonge talenten uit de wereld van harmonie en fanfare krijgen in deze nieuwe tv-serie een podium. Presentator/bariton…
  De regionale omroep L1 en Omroep Venlo nemen begin november een aantal programma’s op in de foyer van De Maaspoort in Venlo.  Jonge talenten uit de wereld van harmonie en fanfare krijgen in deze nieuwe tv-serie een podium. Presentator/bariton Sef Thissen praat met de jongeren én met doorgewinterde artiesten over hun passie voor (klassieke) muziek.

  De tv-opnames van LEF! beginnen zaterdag 1 november om 14.30 uur. Op zondag 2 november en zaterdag 8 november om 12.00 uur. Publiek is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. De entree is gratis.

  De talenten die een solo spelen in het programma zijn winnaars van de Finale Jonge Solisten van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM). Zij krijgen de kans om op televisie te laten zien en horen wat ze muzikaal waard zijn. De Finale Jonge Solisten speelde zich overigens ook af in De Maaspoort, afgelopen juni. De LBM is een van de partners van de tv-serie LEF!

  Regionaal en nationaal bekende artiesten vertellen in dit programma over hun passie voor muziek. Bovendien zullen ze aan het einde van iedere aflevering hun eigen klassieke keuze ten gehore brengen. Dat levert interessante combinaties op. Musici van de philharmonie zuidnederland en de solist begeleiden samen met pianiste Susanne Hardick het optreden van de bekende artiest. 

  Sef Thissen, bekend van het Venlose evenement Viva Classic Live, ontvangt Lange Frans, Gé Reijnders, Ellen ten Damme, Jack Vinders, Joke de Kruijf, Suzan Seegers, Beppie Kraft en Jaap (bekend van X-factor). Aan het einde van ieder programma zingt de gast een klassiek nummer, begeleid door de solist en de musici van philharmonie zuidnederland.

  Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg. 
 • 01 november 2014 19:00 - 21:00 Percussietreffen Wolder
  Op zaterdag 1 november wordt u in de Greune Zaol in Wolder getrakteerd op fantastische percussie. Deze percussie-avond is inmiddels een jaarlijks terugkerend evenement geworden. U kunt deze avond genieten van top-percussie. De 'drumbands van…
  Op zaterdag 1 november wordt u in de Greune Zaol in Wolder getrakteerd op fantastische percussie. Deze percussie-avond is inmiddels een jaarlijks terugkerend evenement geworden. U kunt deze avond genieten van top-percussie. De 'drumbands van vroeger' hebben zich inmiddels ontwikkeld tot volwaardige percussiegroepen; niet langer vormen ze de begeleiding van de harmonieorkesten, ze brengen zelfstandig zeer mooie melodische werken ten gehore.

  Deze muzikale avond wordt verzorgd door maar liefst drie korpsen. De gasten zijn dit jaar de leden van de Drumband Fanfare Concordia Einighausen onder leiding van Sjoerd Ceelen. Concordia Einighausen was in 2009 winnaar van het Podiumconcours in de 2e divisie, Limburgs kampioen en eindigde als tweede bij het Nederlands Kampioenschap. Op 16 november nemen zij opnieuw deel aan het Podiumconcours 2e divisie, waarbij deze avond voor hen als een soort generale repetitie geldt.

  Uiteraard kunt u ook genieten van de eigen percussiegroepen van Petrus en Paulus (o.l.v. Paul Schrader) en van Wilhelmina (o.l.v. Ad Triepels).

  Aanvang: 19.00 uur
  Locatie: Harmoniezaal Petrus en Paulus, Tongerseweg, Wolder-Maastricht
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 01 november 2014 20:00 - 21:30 Vocal Group Transparant - All around the world
  Vocal Group Transparant uit Venray bestaat 5 jaar en droomt van een wereldreis. Deze droom wordt op het podium werkelijkheid; als toeschouwer maak je die tocht mee. Tijdens deze reis zingt Transparant vol passie over de dingen die op hun pad…
  Vocal Group Transparant uit Venray bestaat 5 jaar en droomt van een wereldreis. Deze droom wordt op het podium werkelijkheid; als toeschouwer maak je die tocht mee. Tijdens deze reis zingt Transparant vol passie over de dingen die op hun pad komen. Over de veranderingen in de wereld, natuurlijk over vriendschap en liefde, maar ook over minder prettige zaken zoals discriminatie. 

  Transparant laat je een onvergetelijke reis beleven. Niet alleen om de wereld, maar ook door de groei die Transparant in deze 5 jaren heeft doorgemaakt. Uit de hele voorstelling blijkt de saamhorigheid en het enthousiasme van dit grote gemengde koor. De arrangementen zijn speciaal voor Vocal Group Transparant gemaakt door eigen dirigent René Pisters.

  Locatie: Schouwburg, Venray
  Kosten: € 15,- (kaarten verkrijgbaar via Schouwburg Venray)

  Lees meer
 • 01 november 2014 20:00 - 21:30 Mannenkoor Beeker Liedertafel zingt met Guido's Orchestra
  In 2014 bestaat Mannenkoor Beeker Liedertafel (MBL) 125 jaar. Een hoogtepunt in de viering van het 125-jarig bestaan van MBL is het galaconcert op 1 november met Guido Dieteren en Wendy Kokkelkoren. Guido’s Orchestra is het eigentijdse poporkest…

  In 2014 bestaat Mannenkoor Beeker Liedertafel (MBL) 125 jaar. Een hoogtepunt in de viering van het 125-jarig bestaan van MBL is het galaconcert op 1 november met Guido Dieteren en Wendy Kokkelkoren. Guido’s Orchestra is het eigentijdse poporkest onder leiding van orkestleider, vioolsolist en componist Guido Dieteren. Samen met echtgenote en sopraan Wendy Kokkelkoren bewijst het orkest dat pop en klassiek harmonieus samengaan.

  Guido’s Orchestra boekte de afgelopen jaren grote successen met onder andere ‘Red Passion Live in Concert’, het Drielandenpunt concert ‘Live from the Heart of Europe’ en de concerten van ‘Symphonica in Rosso’ met artiesten als Paul de Leeuw, Marco Borsato, Lionel Richie, Diana Ross en Nick en Simon.

  Dirigent: Dion Ritten
  Begeleider: Véron Jongstra
  Datum en aanvangstijd: 1 november, 20.00 uur
  Locatie: Asta Cultuurcentrum, Markt 6a, 6191 JG Beek
  Entree: voorverkoop € 20,- / kassa € 22,50
   

  Lees meer
 • 02 november 2014 12:00 - 17:00eigen project Filmfestival Tijdsbeeld
  Zondag 2 november a.s. vindt van 12.30 tot 17.00 uur de tweede editie van Filmfestival Tijdsbeeld plaats in het Limburgs Museum in Venlo. In het kader van het festival schreven het Limburgs Museum, Huis voor de Kunsten Limburg en de Limburgse…
  Zondag 2 november a.s. vindt van 12.30 tot 17.00 uur de tweede editie van Filmfestival Tijdsbeeld plaats in het Limburgs Museum in Venlo. In het kader van het festival schreven het Limburgs Museum, Huis voor de Kunsten Limburg en de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) eerder dit jaar een wedstrijd  uit voor vrijetijdsfilmers en jonge makers. Zij konden een recente (vanaf 2007) documentaire, speelfilm of reportage inzenden over het thema ‘Mens en Werk’. Voor het festival op 2 november zijn uiteindelijk zeven films geselecteerd, die ‘live’ gejureerd worden door Jan Besselink, Albert Elings en Hay Joosten. De drie prijswinnende films ontvangen een geldprijs, worden vertoond in het L1 TV programma LOVA Laat Zien, krijgen een ‘wildcard’ voor de Limburgse Filmdagen 2015 of een filmcursus aangeboden. Daarnaast worden de films opgenomen in het filmarchief van het Limburgs Museum en daarmee bewaard voor de toekomst. Filmfestival Tijdsbeeld is voor iedereen toegankelijk. De entreeprijs bedraagt € 8,- per persoon. Kaarten zijn te bestellen via www.limburgsmuseum.nl/bezoek/tickets.
   
  De eerste editie van Filmfestival Tijdsbeeld (2012) werd gewonnen door Peter Crins met zijn indrukwekkende, epische film De Meysberg: sporen door de tijd. De Meysberg beleefde zijn première tijdens het festival en ging daarna succesvol in roulatie langs Limburgse en Belgische bioscopen en filmhuizen. Dit jaar konden filmers hun nieuwe of recente werk insturen binnen het festivalthema Mens en Werk. Dat leverde een afgewogen selectie films op die heel verschillend zijn qua onderwerp en filmische benadering. Tijdsbeeld gaat over nu en vroeger en binnen dat kader zijn onder meer documentaires te zien over de maatschappelijke rol van congregatiezusters, het boerenleven anno nu in een Noord-Limburgse gemeente, ingrijpende gebeurtenissen in de mijnbouwgeschiedenis, vrijwilligers van de Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij en een leven vol muziek van een Limburgse concertpianiste van internationale allure. 
  Lees meer
 • 02 november 2014 14:30 - 16:30 Jubileumconcert 'Lightning strikes' Fanfare Sint Servatius Biesland
  In 2014 bestaat Fanfare Sint Servatius 110 jaar. Dit bijzondere jubileum wordt gevierd met een grootst concert ´Lightning strikes´ in het Mecc Maastricht op 2 november. Het concert start om 14.30 uur en zal ongeveer twee uur duren. Laat u…

  In 2014 bestaat Fanfare Sint Servatius 110 jaar. Dit bijzondere jubileum wordt gevierd met een grootst concert ´Lightning strikes´ in het Mecc Maastricht op 2 november. Het concert start om 14.30 uur en zal ongeveer twee uur duren. Laat u verrassen door een gevarieerd muziekprogramma!

  Voor de pauze kunt u originele blaasmuziek verwachten; verschillende lichte concertwerken worden dan gespeeld. De muziek zal makkelijk toegankelijk zijn, maar hier en daar ook herkenbaar. Na pauze geeft de drumband acte de présence. Zij zullen drie stukken ten gehore brengen. Na de drumband zal het fanfareorkest zorgen voor een feestelijke stemming zoals dat hoort bij een 110-jarig jubileumfeest; swingende muziek en sommige stukken zullen samen met zangers en zangeressen worden uitgevoerd.

  Met medewerking van: Joy Smeets, Yvonne Meijer en Geralt van Gemert
  Dirigent: C. v.d. Meulen
  Instructeur drumband: André Bleus

  Aanvang: 14.30 uur (zaal open 14.00 uur)
  Locatie: MECC, Maastricht
  Entree: € 10,-

  Volg voor meer informatie en om kaarten te bestellen de ´lees meer´ link.
   

  Lees meer
 • 02 november 2014 18:00 - 22:00 Federatiefestival Limburgse Mandoline Verenigingen 2014
  Op 2 november vindt van 18.00 tot 22.00 uur in D'r Brikke Oave in Brunssum het jaarlijkse federatiefestival van de Federatie van Limburgse Mandoline Verenigingen (FLMV) plaats.

  Klik hier meer informatie over het festival of neem contact…
  Op 2 november vindt van 18.00 tot 22.00 uur in D'r Brikke Oave in Brunssum het jaarlijkse federatiefestival van de Federatie van Limburgse Mandoline Verenigingen (FLMV) plaats.

  Klik hier meer informatie over het festival of neem contact op nemen met Annemie Hermans, secretaris van de FLMV via 046 433 99 03 of annemie.hermans@planet.nl.
 • 04 november 2014 19:30 - 21:15 Lezing Charles den Tex en Anneloes Timmerije
  Charles den Tex en Anneloes Timmerije houden bij BiblioNova Sittard een lezing over hun boek Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd. In deze op historische feiten gebaseerde roman openen de auteurs beschamende maar…
  Charles den Tex en Anneloes Timmerije houden bij BiblioNova Sittard een lezing over hun boek Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd. In deze op historische feiten gebaseerde roman openen de auteurs beschamende maar ook heldhaftige bladzijden uit de Tweede Wereldoorlog zoals die gestreden en beleefd werd in Nederlands-Indië.
   
  Inhoud:
  Lienke en Guus Hagers hebben in elkaar de liefde van hun leven gevonden. In Nederlands-Indië zijn ze gelukkig, tot ook daar de Tweede Wereldoorlog doordringt. Hij is een van de beste gevechtsvliegers van de Indische luchtmacht en wordt voor een korte missie naar Australië gestuurd. Voor hij terug kan, valt Japan Indië binnen en wordt Lienke gevangengenomen. Drie jaar lang vecht de weergaloze vliegenier om te kunnen terugkeren naar Java, naar zijn vrouw. Alles wat hij doet, doet hij voor Lienke. Tot zijn verbijstering raakt hij daardoor verstrikt in een vuil politiek spel. Na de oorlog worden Guus en Lienke op miraculeuze wijze herenigd. Het geluk lijkt na alle beproevingen alsnog voor hen weggelegd, maar Guus’ geheime oorlogservaringen staan tussen hen in.
   
  Dit is het eerste boek dat Charles den Tex en Anneloes Timmerije samen schreven. Met de verre landen waar het verhaal van Lienke en Guus zich afspeelt, hebben zij ook een persoonlijke band. Den Tex (1952), bekend van titels als CEL en De erfgenaam, is geboren in Australië. Timmerije (Amsterdam, 1955) heeft Indische voorouders en schreef daarover in Indisch zwijgen.
   
  Georganiseerd door Boekhandel Krings i.s.m. BiblioNova
  Aanmelden kan via klantenservice@biblionova.nl, tel. 046-4510303 of via Boekhandel Krings, Brandstraat 23, tel. 046-4528100
   
  Dinsdag 4 november, 19:30 – 21:15

  BiblioNova Sittard, Broeksittarderweg 1 Sittard
  entree: € 3,00
   
  TIP:  De eerste zes (!) hoofdstukken zijn op moment van schrijven gratis te downloaden via www.charlesdentex.com.
 • 06 november 2014 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - F. Harmsen van Beek. Filosofie van de schrijversbiografie
  Maaike Meijer zal vertellen over haar nieuwe biografie, die van F. Harmsen van Beek (voluit: Fritzi ten Harmsen van der Beek). Multi-kunstenaar Harmsen van Beek is minder bekend dan Vasalis, een totaal andere figuur zowel qua werk als qua leven,…
  Maaike Meijer zal vertellen over haar nieuwe biografie, die van F. Harmsen van Beek (voluit: Fritzi ten Harmsen van der Beek). Multi-kunstenaar Harmsen van Beek is minder bekend dan Vasalis, een totaal andere figuur zowel qua werk als qua leven, ze is de geheimtip van de Nederlandse literatuur, een echte writer’s writer: zij werd geboren in Blaricum in 1927 en overleed in Groningen in 2009. Ze werd vooral bekend als dichter, als auteur van Geachte Muizenpoot met name, haar eerste bundel uit 1965. Die werd terecht gezien als een literaire sensatie. Daarna volgden intrigerende verhalenbundels Wat knaagt? (1968) en Neerbraak (1969), het prentenboek Gewone Piet en andere Piet (1969), het prentenboek Hoenderlust (1972) en de tweede dichtbundel Kus of ik Schrijf (1975). De vraag die in deze lezing centraal staat is hoe een biograaf recht kan doen aan de wonderbaarlijke kunst die Harmsen van Beek maakte en de verleiding kan weerstaan deze ondergeschikt te maken aan de sappige verhalen die over dit leven de ronde doen.

  Maaike Meijer is neerlandica, literatuurwetenschapper en gender-deskundige. Zij werkt sinds 1998 als hoogleraar aan de Faculteit Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht, sinds 2014 als honorair hoogleraar. In 2011 verscheen haar succesvolle biografie van de dichter M. Vasalis.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).

  Lees meer
 • 06 november 2014 20:00 - 22:00samenwerkings project Elke Geurts bij Literair Café Venray
  Op donderdag 6 november om 20.00 uur is schrijfster Elke Geurts te gast bij Literair Café Venray in het Theehuis van Odapark Venray. Zij wordt geïnterviewd over haar werk en bovendien beleeft de korte film Lastmens, gebaseerd op een boek van…
  Op donderdag 6 november om 20.00 uur is schrijfster Elke Geurts te gast bij Literair Café Venray in het Theehuis van Odapark Venray. Zij wordt geïnterviewd over haar werk en bovendien beleeft de korte film Lastmens, gebaseerd op een boek van Geurts, haar Noord-Limburgse première. 

  Elke Geurts (1973) is opgegroeid in het Noord-Limburgse Heijen. Ze studeerde dramaschrijven en literaire vorming aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Na haar afstuderen in 1996 schreef ze toneelstukken en hoorspelen. In 2008 debuteerde Elke Geurts met haar verhalenbundel Het besluit van Dola Korstjens, waarvoor ze de Nieuw Proza Prijs Venlo ontving. Haar tweede boek Lastmens dat twee jaar later uitkwam, werd genomineerd voor zowel de BNG Nieuwe Literatuurprijs als de Anna Bijnsprijs. Na de twee verhalenbundels publiceerde Elke Geurts in 2013 haar eerste roman De weg naar zee. Journalist Marleen Janssen hierover: ‘Wat een beeldschone kleine roman. Elke Geurts heeft een stevige, heldere stem. Met een zwart soort humor maakt ze het drama licht.’ (LIBELLE)  De schrijfster wordt door verschillende literaire recensenten in de media geprezen om haar grote talent voor absurdisme en surrealisme. Haar verhalenbundel Lastmens kreeg maar liefst vier sterren in de Volkskrant. Volkskrantrecensent Arjan Peters: ‘Was het maar waar dat je deze verhalen absurdistisch kon noemen. … Dit is veel erger.’  
   
  Cross-over tussen literatuur en film 
  In aanwezigheid van de schrijfster beleeft de korte film Lastmens een Noord Limburgse première op deze schrijversavond. De film ging dinsdag 23 september jl. in première in het filmtheater Lumière te Maastricht. Aanleiding voor de film was dat het Letterkundig Centrum Limburg een jonge Limburgse schrijver met landelijke bekendheid wilde promoten door een cross-over aan te gaan met een ander medium. Het boek Lastmens werd gekozen vanwege de interessante thematiek en omdat Elke Geurts het volgens het Letterkundig Centrum Limburg verdient om bekendheid te krijgen bij een groter publiek. De korte film Lastmens wordt vertoond tijdens het gesprek dat de neerlandicus Victor Elfring heeft met Elke Geurts.  
   
  Muzikale omlijsting
  De schrijversavond met Elke Geurts wordt muzikaal opgeluisterd door het wereldmuziekkoor A Djambo uit Venray. A Djambo betekent in het Swahili: ‘wees welkom’. Het koor dat in 1997 is opgericht, telt 27 leden en staat onder leiding van dirigent Ans Anderson, die jarenlang in Afrika verbleef. Het repertoire van het koor bestaat voornamelijk uit Afrikaanse vrijheids- en verzetsliederen. Het koor wordt begeleid met djembé en andere percussie-instrumenten. 
   
  Donderdag 6 november 2014 Theehuis – Odapark – Venray, aanvang 20.00 uur 
  Entree € 9,00. Donateurs ontvangen twee euro korting per persoon 
 • 07 november 2014 20:00 - 21:15samenwerkings project Limburgse grondlegger Amsterdamse school uit vergetelheid
  Boekpresentatie Geulse architect Joan Melchior van der Meij

  Vijfenzestig jaar geleden overleed in Geulle architect Joan Melchior van der Meij (1878-1949), een van de drie grondleggers van de Amsterdamse School. Deze architectuurstroming uit…
  Boekpresentatie Geulse architect Joan Melchior van der Meij

  Vijfenzestig jaar geleden overleed in Geulle architect Joan Melchior van der Meij (1878-1949), een van de drie grondleggers van de Amsterdamse School. Deze architectuurstroming uit het begin van de twintigste eeuw ontstond als tegenhanger van het sobere rationalisme. De expressionistische stijl is rijk aan ornamentiek, waarbij baksteen, dakpannen, smeedijzer en glas in lood op een nieuwe, decoratieve wijze werden toegepast. Lang was er weinig over Van der Meij bekend. Terwijl zijn collega’s Michel de Klerk en Piet Kramer wereldberoemd zijn geworden, is het leven en werk van Van der Meij altijd in de schaduw blijven staan. Daar komt nu verandering in. Binnenkort verschijnt het boek Joan Melchior van der Meij, architect. Pionier van de Amsterdamse School. Een nieuw  standaardwerk over een van Nederlands belangrijkste architecten.
   
  Het eerste exemplaar wordt op dinsdag 4 november 2014 in het door Van der Meij ontworpen Scheepvaarthuis in Amsterdam overhandigd aan burgemeester Eberhard van der Laan. Op vrijdagavond 7 november wordt het boek in Limburg gepresenteerd, de provincie waar een groot deel van het leven van Van der Meij zich afspeelde. Deze presentatie vindt plaats bij Bureau Europa te Maastricht.
   
  De auteurs, architectuurhistoricus Michiel Kruidenier (Nijmegen) en vormgever Paul Smeets (Banholt-Geulle), werpen in het boek nieuw licht op de rol van Van der Meij binnen de Nederlandse - en internationale architectuurgeschiedenis. Ze beschrijven niet alleen het leven van Van der Meij, vol roem en succes (winnaar Prix de Rome 19-6-1910), rampspoed en financiële sores, maar bevat tevens een compleet overzicht van zijn werk. In 1910 kocht Van der Meij een zestiende-eeuwse vakwerkboerderij in Geulle die hij ombouwde tot zijn atelierwoning. Tot zijn dood woonde hij hier met zijn vrouw Sara. Samen betekenden ze veel voor het dorp en het dorp betekende veel voor hun.

  In 2011 werd in de voormalige woning van Van der Meij in Geulle de inventarisatie van zijn verloren gewaande archief gepresenteerd aan pers en betrokkenen. Deze inventarisatie, die de basis vormde voor het boek, werd uitgevoerd door Werkgroep Architect Van der Meij met steun van het Huis voor de Kunsten Limburg. De talrijke, nooit eerder gepubliceerde tekeningen, brieven en foto’s nemen een prominente plek in binnen het boek Joan Melchior van der Meij, architect. Pionier van de Amsterdamse School.

  Boekpresentatie Maastricht
  Tijdens de boekpresentatie op vrijdag 7 november om 20.00 uur bij Bureau Europa houden auteurs Michiel Kruidenier en Paul Smeets een korte uiteenzetting en kan het boek tegen gereduceerd tarief (35 euro i.p.v. 39,50 euro) aangeschaft worden. Iedereen is van harte welkom bij de feestelijke presentatie. Wel graag vóór 5 november aanmelden via info@bureau-europa.nl.

  Locatie: Bureau Europa, Boschstraat 9, 6211 AS Maastricht
  Toegang: gratis
   
  Het boek is te koop bij de reguliere boekhandels, bij Bureau Europa en via www.nai010.com/vandermeij.  
   
  Joan Melchior van der Meij, architect. Pionier van de Amsterdamse School
  ISBN 978-94-6208-157-4
  Nederlands | hardcover | 24 x 28 cm | 272 pag. | geïllustreerd (160 kleur en zw/w)
  Auteurs: Michiel Kruidenier en Paul Smeets
  Vormgeving: bureau paul smeets bno
  Uitgever: nai010 Uitgevers
  Verkoopprijs: 39,50 euro
  Deze uitgave is mede mogelijk gemaakt met steun van:
  Paul Smeets, Banholt-Geulle
  Huis voor de Kunsten Limburg
  Grand Hotel Amrâth Amsterdam
  Amsterdams Fonds voor de Kunst
  Gemeente Meerssen
  Prins Bernhard Cultuurfonds
  Stichting Dr. P.G.J.M. Janssens, Maastricht
  Mw. mr. E.H.M. Brans, advocaat
  Stichting Multimediale Cultuur, Amsterdam
  Onderlinge Waarborg Maatschappij, Woerden
 • 09 november 2014 13:00 - 17:00samenwerkings project Dansdag Roermond 2014
  Op 9 november 2014 van 13.00-17.00 uur organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met ECI Cultuurfabriek, Wel.Kom Roermond en Rawthentic Crew de tweede editie van Dansdag Roermond. Dansgroepen uit de regio Roermond worden uitgenodigd…
  Op 9 november 2014 van 13.00-17.00 uur organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met ECI Cultuurfabriek, Wel.Kom Roermond en Rawthentic Crew de tweede editie van Dansdag Roermond. Dansgroepen uit de regio Roermond worden uitgenodigd om vanaf 15.30 uur hun danskunsten te komen vertonen in het theater van ECI Cultuurfabriek.

  Voorafgaand hieraan (van 13.00-15.00 uur) kunnen de deelnemers een dansworkshop Afro Jazz (o.l.v. Tara Masimer) of Dancehall (o.l.v. Gloria Muñoz) volgen óf zichzelf in de spotlight zetten bij de Breakdance Battle van Rawthentic Crew. 
  Lees meer
 • 09 november 2014 15:00 - 16:30 Jubileumconcert Vocaal Ensemble Campanella
  In 2014 viert Vocaal Ensemble Campanella haar 25-jarig bestaan. Om dit te vieren vindt op 9 november een jubileumconcert plaats. Tijdens dit concert kunt u o.a. genieten van werken uit de Songs of Sanctuary van Karl Jenkins en een medley…
  In 2014 viert Vocaal Ensemble Campanella haar 25-jarig bestaan. Om dit te vieren vindt op 9 november een jubileumconcert plaats. Tijdens dit concert kunt u o.a. genieten van werken uit de Songs of Sanctuary van Karl Jenkins en een medley uit de musical Les Misérables. Mannenkoor Excelsior uit Tegelen is door het 25-jarige koor uitgenodigd om medewerking te verlenen aan het concert. Behalve eigen repertoire zullen de heren samen met de dames van Campanella het Perhaps Love van John Denver ten gehore brengen.

  Dirigent: Jan Knaapen
  Begeleiders: Ludy Rours en Ted Meijboom
  Datum en aanvangstijd: 9 november,  15.oo uur
  Locatie: Aula van Missiehuis St. Michael, St. Michaelstraat 7, 5935 BL  Steyl
  Entree: € 7,50

  Lees meer
 • 09 november 2014 15:30 - 17:00 Stylesconcert met Guido's Orchestra
  Op  9 november 2014 zal Fanfare Sint Barbara Brunssum, o.l.v. dirigent Ludo Roijen, wederom een uitvoering op de planken brengen in de ondertussen welbekende reeks Styles-concerten. Dit keer is de samenwerking gezocht met Guido’s Orchestra.…
  Op  9 november 2014 zal Fanfare Sint Barbara Brunssum, o.l.v. dirigent Ludo Roijen, wederom een uitvoering op de planken brengen in de ondertussen welbekende reeks Styles-concerten. Dit keer is de samenwerking gezocht met Guido’s Orchestra. Het concert zal plaatsvinden in de Rabozaal van het Parkstad Limburg Theater te Heerlen.
  Het concept Styles heeft zich al bewezen in het verleden in de jaren 2004, 2006 en 2011. Het doel is dat iedere Styles versie vernieuwend is. De combinatie van het fanfareorkest en strijkers is bijzonder en verrassend. Een gedurfde muzikale combinatie, maar de podiumervaring van beide orkesten en deskundige begeleiding van Guido Dieteren en Ludo Roijen garanderen een geslaagde muzikale middag.
  Guido’s Orchestra heeft de afgelopen jaren het podium mogen delen met verschillende grote namen. Na Marco Borsato, Paul de Leeuw, Lionel Richie en Diana Ross, werd afgelopen jaar zangeres Anouk aan dit rijtje toegevoegd. Fanfare Sint Barbara is dan ook erg trots dit jaar met Guido’s Orchestra het podium te mogen betreden.
  Als solisten zullen optreden Wendy Kokkelkoren, Guido Dieteren en Simone Breukink (bekend van o.a. de musicals ‘Petticoat’ en ‘Hij gelooft in mij’). De zangeres, actrice en danseres Simone Breukink (www.simonebreukink.nl) heeft zich in een paar jaar tijd ontwikkeld tot een veelzijdige en complete artiest. Een artiest die zich op het podium onderscheidt door haar krachtige performance, energieke uitstraling en feilloze interactie. Maar boven alles een professionele zangeres met een unieke stem. Zangeres Wendy Kokkelkoren en violist Guido Dieteren hebben hun carrière de afgelopen jaren zien groeien van nationale top, naar internationaal succes.
  Aanvang van het concert op 9 november om 15:30, te Parkstad Limburg Theaters Heerlen.
  Klik hier voor het boeken van kaarten.

  Blijf op de hoogte via: www.facebook.com/Styles.FanfareSintBarbara 
 • 14 november 2014 - 15 november 2014 CANTO Golvend Heuvelland
  Op 14 en 15 november treden in het FORUM Sittard het projectkoor CANTO Limburg, de Schintaler en jong talent (o.a. van VoiceKids) voor u op onder de noemer 'CANTO Golvend Heuvelland'. Op het programma staan Limburgse werken van o.a. Schintaler,…
  Op 14 en 15 november treden in het FORUM Sittard het projectkoor CANTO Limburg, de Schintaler en jong talent (o.a. van VoiceKids) voor u op onder de noemer 'CANTO Golvend Heuvelland'. Op het programma staan Limburgse werken van o.a. Schintaler, Zoemaar en Kartoesj. 

  Dirigent: John Gerits 
  Begeleider: Leon Dijkstra, CANTO Band en diverse jonge solisten 
  Arrangeur: Ron Cuijpers
  Datum en aanvangstijd: 14 en 15 november 2014, 20.00 uur 
  Locatie: FORUM Sittard, Engelenkamstraat 68, 6131 JJ Sittard 
  Entree: voorverkoop € 14,- / kassa € 15,-

  Lees meer
 • 14 november 2014 - 15 november 2014 Up with People presenteert 'Voices'
  Met een internationale cast van meer dan 100 personen uit 20 verschillende landen, presenteert Up with People haar nieuwste produktie Voices voor de eerste keer in Maastricht! Voices is een unieke show voor de hele familie met zowel orginele-…

  Met een internationale cast van meer dan 100 personen uit 20 verschillende landen, presenteert Up with People haar nieuwste produktie Voices voor de eerste keer in Maastricht! Voices is een unieke show voor de hele familie met zowel orginele- als hedendaagse nummers en is een dynamische samenstelling van indrukwekkende solisten, nummers opgevoerd door alle 100 personen te gelijk, ernergieke choreografiën en kleurrijke kostuums. Up with People heeft in haar bijna 50 jarig bestaan voor miljoenen mensen in meer dan 64 landen opgetreden, zowel live als op televisie.

  Up with People is een internationale educatieve non-profit organisatie die als doel heeft de wereld samen te brengen door middel van muziek en vrijwilligerswerk. Iedere zes maanden reist de organisatie met een groep van honderd jongeren tussen 17 en 29 jaar de wereld rond om vrijwilligerswerk te doen, in gastgezinnen te leven, en een grote muzikale show genaamd Voices op te voeren. De unieke combinatie van reizen over verschillende continenten, vrijwilligerswerk, leiderschapsworkshops en theater biedt onze studenten een ongekende ervaring en een mogelijkheid om de wereld te helpen veranderen.

  Voices is geïnspireerd en gecreëerd op recente (dagelijkse) gebeurtenissen in de wereld en bevat ondermeer medleys van populaire muziek, internationale muziek en originele Up with People nummers en choreografiën. Door de gehele show zal de internationale cast u vermaken met een deel van hun eigen nationale tradities en culturen door muziek, dans en kostuums.

  You never forget an Up with People show!

  Ga naar de website van het MECC of de Facebookpagina van Up with People voor meer informatie.

  Gastgezinnen gezocht!
  Voor de Up with People studenten in Maastricht worden gastgezinnen gezocht. Klik hier voor de flyer met meer info.

  Ben je tussen de 17 en 29 jaar en heb je interesse om een semester met ons mee te reizen?
  Neem dan een kijkje achter de schermen tijdens de informatiebijeenkomst op 14 en 15 november om 16.00 uur in het MECC. Neem voor informatie contact op met Misa Grenier via 06 16340152 of mgrenier@upwithpeople.org.
   

  Lees meer
 • 15 november 2014 - 16 november 2014 1e editie Nederlands Saxofoon Festival
  Kom ook naar de eerste editie van het Nederlands Saxofoon Festival! Op 15 en 16 november worden bekende saxofonisten, deelnemers en veel publiek welkom geheten om een weekend lang te genieten van alles wat de saxofoon te bieden heeft. Workshops,…
  Kom ook naar de eerste editie van het Nederlands Saxofoon Festival! Op 15 en 16 november worden bekende saxofonisten, deelnemers en veel publiek welkom geheten om een weekend lang te genieten van alles wat de saxofoon te bieden heeft. Workshops, masterclasses, concerten, meet&greets met bekende saxofonisten…dit wil je niet missen!

  De artistieke leiding is in handen van Johan van der Linden. De workshops worden gegeven door o.a. Rob Buckland, Carl Raven en Andy Scott van het wereldbekende Apollo Saxophone Quartet (UK), jazz-saxofonist Dick de Graaf en ToneArt Quartet (NL). Deelnemen kun je als amateur, student of professional, jazz of klassiek, voor slechts € 150,- incl. lunches, diner, koffie/thee en overnachting. Deelnamekosten incl. lunches, diner, koffie/thee en excl. overnachting zijn € 120,-. Er zijn slechts 100 plaatsen beschikbaar dus wees er snel bij.

  Je kunt je individueel, of als duo met pianist, kwartet of ensemble inschrijven voor deelname aan het Nederlands Saxofoon Festival. Heb je geen vast ensemble maar wil je wel graag in een kwartet of ensemble spelen? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier; de organisatie stelt uit de deelnemers een ensemble samen en zorgt voor muziek.

  Het Nederlands Saxofoon Festival vindt plaats in Akoesticum, Ede; een uiterst geschikte lokatie, midden in de bossen, op slechts 100 m van het station Ede en met gratis parkeergelegenheid. 

  Opmerking voor jonge saxofonisten: ouders/docenten kunnen het weekend mee voor de prijs van een passe-partourt (toegang tot alle concerten), catering en evt. overnachting. Kosten p.p. € 82,50 resp. €112,50.

  Lees meer
 • 15 november 2014 - 16 november 2014 It's Movie Music
  In het weekend van 15 en 16 november organiseert Koninklijke Harmonie St. Caecilia Echt weer een tweetal themaconcerten, dit keer onder de titel 'It’s Movie Music'.

  Zoals de naam eigenlijk al zegt, zal er uitsluitend filmmuziek te beluisteren…

  In het weekend van 15 en 16 november organiseert Koninklijke Harmonie St. Caecilia Echt weer een tweetal themaconcerten, dit keer onder de titel 'It’s Movie Music'.

  Zoals de naam eigenlijk al zegt, zal er uitsluitend filmmuziek te beluisteren zijn. Soms zeer bekend, maar ook wel eens wat minder bekend. In totaal maar liefst meer dan twee uur filmmuziek zal er worden gespeeld. Muziek uit James Bond, maar ook uit de iets oudere Nederlandse film Fanfare. Nog enkele filmtitels: Home Alone, The Incredibles, As it is in Heaven en nog vele anderen. Al deze muziek zal ondersteund worden door passende filmbeelden op een groot scherm en bij 'My Heart will go on' uit Titanic zal de zang zelfs live worden gezongen door Evy Schulpen uit Dieteren.

  Er worden twee uitvoeringen gegeven: op zaterdag 15 november om 20.00 uur en op zondag 16 november om 15.00 uur. De zaal en de foyer zijn 1 uur voorafgaand aan de voorstelling geopend en ook kan men na afloop van de voorstelling in de foyer gezellig napraten onder het genot van een drankje. De concerten vinden plaats in partycentrum All in Echt aan de Bandertlaan 9 te Echt.

  De kaarten voor dit unieke concert kosten € 10,- in de voorverkoop en € 12,50 aan de dagkassa. Bestel kaarten via het bestelformulier of koop kaarten bij Martien Aerts (St. Jorisstraat 1, Echt), Decorette van Montfort (Bovenstestraat 9, Echt) en leden van de Harmonie.
   

  Lees meer
 • 15 november 2014 09:30 - 16:00 Streektaalliteratuur - Kansen en mogelijkheden
  De Stichting Nederlandse Dialecten (SND) organiseert op zaterdag 15 november de negende streektaalconferentie. Het thema van deze streektaalconferentie is streektaalliteratuur. De SND is er wederom in geslaagd een interessant programma samen…
  De Stichting Nederlandse Dialecten (SND) organiseert op zaterdag 15 november de negende streektaalconferentie. Het thema van deze streektaalconferentie is streektaalliteratuur. De SND is er wederom in geslaagd een interessant programma samen te stellen, waar schrijvers en lezers hun voordeel mee kunnen doen.

  Heeft de streektaalliteratuur nog toekomst? De verkoop van boeken loopt immers terug en er gaan grote boekwinkels failliet. Aan de orde komen vragen als: Is er nog wel een markt voor boeken in de streektaal? Hoe komt een streektaalschrijver aan lezers en aan optredens? Hoe kan hij of zij de kwaliteit van zijn werk verbeteren?

  De conferentie is bedoeld voor schrijvers, uitgevers, redacteuren en geïnteresseerde lezers. Aan het woord komt bijvoorbeeld de Stellingwerver schrijver Johan Veenstra, die in één van de kleinste taalgebieden van Nederland toch hoge oplagen haalt. Hoe doet hij dat?

  Verder onder meer de Friese schrijver Ferdinand de Jong, die vertelt over zijn initiatief om de Friese ‘sutelactie’ nieuw leven in te blazen. Bij een sutelactie gaan vrijwilligers met een kruiwagen de huizen langs om boeken te verkopen.

  Het muzikale intermezzo komt van het duo Ballads 2 dat optreedt samen met de Drentse dichteres Suze Sanders. Na de lunch volgt het middagprogramma met enkele workshops waarin de deelnemers hun schrijftalen verder kunnen ontwikkelen. Het laatste onderdeel van de conferentie is de presentatie van de bundel Gloepends, mooie verhalen uit het Nedersaksisch taalgebied.

  Tijd: 9.30-16.00 uur
  Locatie: Openbare Bibliotheek, Willemskade 27, Hoogeveen (op wandelafstand van het openbaar vervoer)
  Aanmelden: via info@huusvandetaol.nl of 0593 37 10 10
  Kosten: € 15,- per persoon incl. koffie, lunch en een drankje bij de presentatie van Gloepends
 • 15 november 2014 20:00 - 21:00 Concert Vocaal Ensemble Syrinx
  Op 15 november treedt Vocaal Ensemble Syrinx voor u op in het Fransiscus Huis in Weert. Op het programma staat het Requiem van Duruflé, met solisten Catharina Jansen (sopraan) en Kees van Hees (bariton).

  Dirigent: Ton van de Weem …
  Op 15 november treedt Vocaal Ensemble Syrinx voor u op in het Fransiscus Huis in Weert. Op het programma staat het Requiem van Duruflé, met solisten Catharina Jansen (sopraan) en Kees van Hees (bariton).

  Dirigent: Ton van de Weem 
  Begeleider: Rob Nederlof (orgel)
  Datum en aanvangstijd: 15 november 2014, 20.00 uur 
  Locatie: Franciscus Huis (voormalig kerkgebouw), Biest 43a, 6001 AP Weert 
  Entree: € 7,50

  Lees meer
 • 15 november 2014 20:00 - 21:30 Harmonie Wilhelmina 'in concert' met Pearl Jozefzoon
  Op 15 november kunt u genieten van Harmonie Wilhelmina 'in concert' met Pearl Jozefzoon. Pearl Jozefzoon deed mee aan het eerste seizoen van The Voice of Holland. Bij deze tv-talentenjacht greep zij net naast de titel, echter bij het tv-programma…
  Op 15 november kunt u genieten van Harmonie Wilhelmina 'in concert' met Pearl Jozefzoon. Pearl Jozefzoon deed mee aan het eerste seizoen van The Voice of Holland. Bij deze tv-talentenjacht greep zij net naast de titel, echter bij het tv-programma Van Popster tot Opera Show werd zij glansrijk eerste. Tegenwoordig reist Pearl Jozefzoon veel door het land om concerten te geven. Zij geeft graag concerten met grote harmonieorkesten vanwege de diversiteit aan mogelijkheden. Haar prachtige stem klinkt als een klok en is uitermate geschikt om samen met onze harmonie een spetterende avond te bezorgen aan een groot publiek.

  Pearl zal samen met Harmonie Wilhelmina een modern repertoire ten gehore brengen. Met haar mooie klassieke stem, wordt dit een lust voor het oor.

  Harmonie Wilhelmina laat weer een nieuwe kant van zich zien. Was het thema vorig jaar ‘Dans’, dit jaar staat de muziek in het teken van bigband muziek. In een vernieuwde opstelling zal harmonie Wilhelmina de zaal laten swingen!

  Aanvang: 20.00 uur
  Locatie: Paenhuys, Riemst
  Entree: voorverkoop € 12,50 / kassa € 15,-

  Tevens bestaat de mogelijkheid om VIP arrangementen te kopen. Deze VIP arrangementen kosten € 75,- per tafel voor 4 personen. Hiervoor krijgt u vier entreekaarten, eersterangs plaatsen aan een speciaal gedekte tafel. U wordt voorzien van één fles rode wijn, één fles witte wijn en een fles water. Deze VIP arrangementen kunnen ook voor vijf personen worden gekocht. De kosten voor dit arrangement bedragen € 90,-.

  Kaarten zijn verkrijgbaar bij bloemenzaak Maravilha, Mgr. Vranckenplein 8, Wolder, Maastricht of te bestellen per mail pearl@harmoniewilhelmina.nl. Vermeld hierbij uw naam, aantal personen, adres, telefoonnummer. 

  Lees meer
 • 16 november 2014 14:00 - 16:00 Salon Remunj houdt HistorieSalon
  Op zondag 16 november schrijft Salon Remunj ‘Historie’. Via een column, een boek over de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog en het schilderen van ‘oerfiguren’, brengen Frans Jansen, Paul van der Steen en kunstschilder Ambro Dritty…
  Op zondag 16 november schrijft Salon Remunj ‘Historie’. Via een column, een boek over de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog en het schilderen van ‘oerfiguren’, brengen Frans Jansen, Paul van der Steen en kunstschilder Ambro Dritty ieder een eigen stukje historie tot leven.
    
  Column: Frans Jansen.
  Beeldend kunstenaar, amateurhistoricus en stadsgids. Is dagelijks bezig de magie van Roermond uit te dragen. In Salon Remunj zal hij een presentatie houden over de magie en deugdelijkheden van Roermond.
   
  Literaire gast: Paul van der Steen.  
  Hij studeerde journalistiek en politicologie en promoveerde op een biografie over de Roermondse premier Jo Cals. Paul is freelance journalist en heeft in Dagblad De Limburger een vaste column op woensdag en zaterdag. In de HistorieSalon komt hij vertellen over zijn boek Schampschot, waarin hij de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog (de Groote Oorlog) ophangt aan de gebeurtenissen in het Zuid-Limburgse dorp Eijsden. Een nog altijd actueel verhaal over neutraliteit, grenzen, geweld en vluchtelingen.
   
  Beeldend kunstenaar: Ambro Dritty.
  Dezekunstschilder noemt zichzelf een opstandige hippie uit Kerkrade. De geschiedenis van Limburg en met name Kerkrade fascineert hem. Hij wil ons die geschiedenis doen begrijpen door oerfiguren te schilderen met grote handen, die betekenisvolle, dwingende gebaren maken. Een hallucinatie voor gevorderden.
   
  Muziek: Loes van Dijk.
  Loes begon op negenjarige leeftijd met harplessen aan de muziekschool in Venlo. Ging naar het Conservatorium in Maastricht en studeerde in 2013 af bij Masumi Nagasawa. Naast haar diploma als solist heeft ze zich ook gespecialiseerd in orkestpartijen. Ze volgde masterclasses bij harpisten als Erika Waardenburg, docente aan het Conservatorium Amsterdam, en Marieke Schoenmakers, harpiste bij het LSO.
  Doet niets liever dan haar kennis overdragen aan haar leerlingen en… optreden!
   
  Beleef ‘t mee! Op zondag 16 november in de Joep Nicolaszaal van TheaterHotel De Oranjerie. Aanvang 14.00 uur. Entree 5 euro.
  Lees meer
 • 16 november 2014 15:00 - 16:30 Jubileumconcert 25 jaar Vocaal Ensemble Silhouet
  In 2014 bestaat Vocaal Ensemble Silhouet 25 jaar. Om dit te vieren, kunt u op 16 november genieten van een het Jubileumconcert 25 jaar Vocaal ensemble Silhouet.  

  Dirigent: Hans Heykers 
  Datum en aanvangstijd: 16 november 2014, 15.00…
  In 2014 bestaat Vocaal Ensemble Silhouet 25 jaar. Om dit te vieren, kunt u op 16 november genieten van een het Jubileumconcert 25 jaar Vocaal ensemble Silhouet.  

  Dirigent: Hans Heykers 
  Datum en aanvangstijd: 16 november 2014, 15.00 uur 
  Locatie: Ursulakapel, Voogdijstraat 24, 6041 GD Roermond 
  Entree: voorverkoop € 10,- / kassa € 12,50 

  Programma
  - Lagrime d'amante Al Sepolcro dell'Amata, Claudio Monteverdi
  - Svyati, John Tavener
  - Jardin des Poètes (wereldpremière), Jean Lambrechts
  - Northern Lights, Ēriks Ešenvalds
  - Long Road, Ēriks Ešenvalds

  Lees meer
 • 16 november 2014 20:00 - 21:30 Oscar Peeze Binkhorst & Ben van Daal - Silhouet
  Een silhouet vormt de unieke en intieme samenvatting van een persoon. De jonge en veelbelovende pianisten Ben van Daal en Oscar Peeze Binkhorst tonen hun silhouet via de muziek op hun eigen karakteristieke wijze. Ieder verklankt zijn eigen emoties,…
  Een silhouet vormt de unieke en intieme samenvatting van een persoon. De jonge en veelbelovende pianisten Ben van Daal en Oscar Peeze Binkhorst tonen hun silhouet via de muziek op hun eigen karakteristieke wijze. Ieder verklankt zijn eigen emoties, maar met een unieke persoonlijkheid. Zowel als duo als solist nemen zij u mee langs grote werken als de Symfonische Dansen van Rachmaninov en de Grande Polonaise Brillante van Chopin. Tevens vertolken zij werken van Mendelssohn, Liszt, Wild en Lourié.

  Twee pianisten, twee vleugels, één onvergetelijke avond. Dit veelbelovende debuut concert mag u beslist niet missen!

  Datum: 16 november
  Aanvang: 20.00 uur
  Locatie: Theaterzaal TheaterHotel De Oranjerie, Roermond
  Entree: € 15,- / theater plus diner € 53,50

  Lees meer
 • 21 november 2014 19:30 - 20:30 Presentatie 'Houtemse weurd en oetdrökkinge' van Jos Cramers
  Op 21 november om 19.30 uur wordt in het Gemeenschapshuis van Houthem, het dialectboekje 'Houtemse weurd en oetdrökkinge' van Jos Cramers gepresenteerd. 

  In het dialectboekje, dat bestaat uit 128 pagina's, staan niet alleen Houthemse woorden…
  Op 21 november om 19.30 uur wordt in het Gemeenschapshuis van Houthem, het dialectboekje 'Houtemse weurd en oetdrökkinge' van Jos Cramers gepresenteerd. 

  In het dialectboekje, dat bestaat uit 128 pagina's, staan niet alleen Houthemse woorden en uitdrukkingen, maar ook gedichten en verhaaltjes van Albert van Sloun, Bertha Dahlmans-Nelissen, Frits Stoffels, Leo Meuris, Jacques Stel, Toos Benjamin en Herman Veugelers, stukjes over het Limburgs, het spreken van het dialect, de spelling van het Houthemse dialect, het Houthem van vroeger, oude voornamen, de belangrijkste werkwoorden en werkwoordvormen en een lijst van mensen die hebben ingetekend voor het boekje. Bovendien ontvangen afnemers van het boekje een kaart van het vroegere Houthem, voorzien van de oude veldnamen. 

  Bent u op zoek naar een origineel en leuk kado? U kunt nog intekenen op het dialectboekje tot eind september via jhcramers@gmail.com of Jos Cramers, Panneshofstraat 7-2, 6123 AP Holtum (o.v.v. uw volledige adres). De kosten voor het boekje plus de oude kaart à € 10,- kunnen worden voldaan tijdens de presentatie. Wilt u zeker zijn van een exemplaar? Schrijf u dan snel in, want na de presentatie zijn een beperkt aantal exemplaren beschikbaar en op = op! Iedere inschrijving is welkom; het geld dat overblijft, gaat naar hospice Bronnerhof in Born.
   
  Iedereen die heeft ingetekend op het boek, ontvangt een schriftelijke uitnodiging van de presentatie.

  Locatie: Gemeenschapshuis ‘De Aw Sjoal’ Houthem, Kleine Dries 4, Houthem

 • 22 november 2014 20:00 - 21:00 Jubileumconcert Gemengd Zangkoor Animato - Zilver
  Gemengd Zangkoor Animato, opgericht in 1989, viert dit jaar haar zilveren jubileum met het Jubileumconcert Zilver. Tijdens het concert wordt een compilatie uit het repertoire van de afgelopen 25 jaar ten gehore gebracht: diverse koorwerken…
  Gemengd Zangkoor Animato, opgericht in 1989, viert dit jaar haar zilveren jubileum met het Jubileumconcert Zilver. Tijdens het concert wordt een compilatie uit het repertoire van de afgelopen 25 jaar ten gehore gebracht: diverse koorwerken - van klassiek via Afrikaans naar pop - van o.a. Händel, Nygard, Lauridsen, Mercury, Coleman en Bécaud. Solist is Nancy Meijer.

  Dirigent: Ron Hanssen 
  Begeleider: Ben van Daal 
  Datum en aanvangstijd: 22 november 2014, 20.00 uur 
  Locatie: De Postkoets, Horn 
  Entree: € 10,-

  Lees meer
 • 23 november 2014 13:00 - 17:00 Dans- en muziekworkshops Kunstbende Limburg in Roermond
  Kunstbende Limburg en de ECI Cultuurfabriek organiseren op zondag 23 november tussen 13 en 17 uur in de ECI Cultuurfabriek in Roermond diverse workshops voor jongeren van 13 t/m 18 jaar. Dit zijn: 

  Songwriting (door Tim Akkerman, Ex-frontman…

  Kunstbende Limburg en de ECI Cultuurfabriek organiseren op zondag 23 november tussen 13 en 17 uur in de ECI Cultuurfabriek in Roermond diverse workshops voor jongeren van 13 t/m 18 jaar. Dit zijn: 

  Songwriting (door Tim Akkerman, Ex-frontman van Di-Rect)
  Tim Akkerman is een Nederlandse singer-songwriter. Tim werd bekend als leadzanger en gitarist van de Haagse band Di-rect. Met Di-rect bracht hij maar liefst 6 studio-albums uit en tourde hij meer dan 10 jaar het land rond, zo stond hij o.a. op grote podia als Pinkpop. In maart 2009 stapte hij uit de band om verder te gaan als soloartiest.

  Dans (door Robin Voss, danser Armin van Buuren wereldtour)
  De Roermondse danser Robin Voss reist momenteel de hele wereld rond met Armin van Buuren. Hij is één van de vier showdansers van de ‘Armin van Buuren Intense World Tour’. Afgelopen jaar ging een van zijn grote dromen in vervulling: optreden in Madison Square Garden in New York; een van de bekendste hallen ter wereld! Robin danst ook vaker voor merken als Nike en is naast zijn danscarrière ook nog model.

  DJ (door 2DIRTY)
  2DIRTY draaide de afgelopen 5 jaar in meer dan 10 verschillende landen. Ze werden maar liefst vijf keer uitgenodigd om te draaien op nummer 1 dancefestival Tomorrowland. Ook stonden ze als headliner in clubs als Nikki Beach, Noxx Antwerpen, Bloomingdale, La Rocca en nog veel meer. Tijdens de workshop zal 2DIRTY het vooral gaan hebben hoe je je carrière beter kunt opbouwen als jonge DJ en hoe je jezelf dus beter in de markt kunt zetten. Ook geven ze hun tips & tricks op de DJ set. Het wordt een interactieve workshop, dus bedenk van tevoren alvast wat vragen die je beantwoord zou willen hebben.

  Aanmelden kan op www.kunstbendelimburg.nl/workshopseci

 • 28 november 2014 - 29 november 2014 10e Conferentie van Maastricht - Levens in fictie
  Op vrijdag 28 en zaterdag 29 november vindt in Maastricht de 10e editie plaats van de Conferentie van Maastricht, de tweejaarlijkse Vlaams-Nederlandse ontmoeting van drama- en scenarioschrijvers, traditioneel gesponsord door de Stichting Lira…
  Op vrijdag 28 en zaterdag 29 november vindt in Maastricht de 10e editie plaats van de Conferentie van Maastricht, de tweejaarlijkse Vlaams-Nederlandse ontmoeting van drama- en scenarioschrijvers, traditioneel gesponsord door de Stichting Lira en Sabam. Hoofddoel van deze ontmoetingen is zoals bij de negen voorgaande edities: het met elkaar in contact brengen van drama- en scenarioschrijvers uit beide landen, de kennisname en bespreking daarbij van elkaars producten en van de ontwikkelingen op het vlak van de dramaschrijfkunst en andere vormen van audiovisuele media, die op dat moment actueel zijn in beide landen.

  Het lijkt wel of er vanuit toneel- en scenarioschrijvers steeds meer belangstelling ontstaat voor de schildering op het toneel, het witte doek en niet te vergeten het televisiescherm van de levens van vaak bekende personen. Dat kunnen historische personen zijn of nog levende. Dat kunnen voetbalhelden als Johan Cruijff of Jean-Marie Pfaff zijn, cabaretiers als Wim Sonneveld, schrijfsters als Annie M.G. Schmidt, maar ook Jacq Brel of Ramses Shaffy.

  Het schrijven van deze theatrale en audiovisuele biografieën brengt in een aantal opzichten specifieke problemen met zich mee. Hoe documenteer je jezelf? Hoe beoordeel je allerlei soorten getuigenverklaringen? Of beperk je de realiteit in wat je schrijft dusdanig dat het de grootst mogelijke kansen biedt aan het conflict of de lach of de traan, ook al correspondeert dat niet (of niet geheel) met de werkelijkheid? Laat je alleen zien waarvan je zeker bent of gebruik je af en toe je fantasie? Houd je je aan de waarheid of pleeg je af en toe een leugentje om bestwil omdat dat dramatisch beter uitkomt? Laat je morele overwegingen meespelen in wat je op het toneel of in de film of de tv-serie toont? Neem je mensen in bescherming of overdrijf je juist wat gevoelig ligt? Als het om nog levende personen gaat, hoe vermijd je de valkuilen van laster, smaad en belediging? Wat mag je over iemand schrijven zonder door een verbod op opvoering of verfilming te worden getroffen? Levens die in fictievorm op het toneel, doek of scherm worden weergegeven, stellen veel vragen waarop de Conferentie van Dramaastricht 2014 een antwoord probeert te geven
   
  Op 28 november worden er masterclasses gegeven door o.a. Rik d’Hiet (schrijver o.a. Flikken Gent), Thomas Verbogt (schrijver van o.a. Blind), Lars Boom (schrijver van o.a. Zeg ‘ns Aa, Oppassen! en Westenwind), Marc Linssen (schrijver van o.a. Goede Tijden Slechte Tijden en Goudkust), Jeroen Olyslaegers (schrijver van o.a. Winst en Woeste Hoogten rusteloze zielen), Ignace Cornelissen (vroeger artistiek leider productiehuis ‘Het Gevolg’) en Hanneke Paauwe (theatermaakster en schrijfster van o.a. Bijten in het toeval). 

  Op 29 november vindt de uitreiking van de Edmond Hustinx Dramaschrijfprijs en de TaalUnie Toneelschrijfprijs plaats.

  Heb jij altijd al eens willen weten hoe bovenstaande schrijvers komen tot hun scenario/toneeltekst en ben jij geïnteresseerd in het volgen van een van de masterclass? Stuur dan een e-mail naar corettadekkers@hotmail.com. Verdere informatie volgt bij inschrijving.

  Lees meer
 • 29 november 2014 00:00 - 00:00 40e editie VLDN-congres in Meerssen
  Op zaterdag 29 november organiseert de Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde (VLDN) in Meerssen in Gemeenschapshuis De Stip haar veertigste taalkundige congres. Het thema van het congres is: Meerssen tussen minsj en sjpin. Dialecten,…
  Op zaterdag 29 november organiseert de Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde (VLDN) in Meerssen in Gemeenschapshuis De Stip haar veertigste taalkundige congres. Het thema van het congres is: Meerssen tussen minsj en sjpin. Dialecten, namen en geschiedenis in het overgangsgebied tussen Centraal- en Oostlimburgs.

  Sprekers tijdens het congres zijn drs. Frank Hovens (LGOG), dr. Pierre Bakkes, dr. Michiel de Vaan, Mybeth Lahey MA en prof.dr. Leonie Cornips. ’s Middags wordt o.l.v. een gids een bezoek gebracht aan de basiliek en de gerestaureerde synagoge. Het congres wordt afgesloten met een ontvangst door het gemeentebestuur van Meerssen.

  De kosten voor deelname aan het congres bedragen € 15,- (incl. lunch). Inschrijven kan via secretariaat@vldn.be.

  De Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde zet zich in voor de studie van het dialectologisch en naamkundig erfgoed van de beide provincies Limburg en tracht dat doel via wetenschappelijke bijeenkomsten, publicaties en dienstverlening te bereiken.

  Lees meer
 • 30 november 2014 11:00 - 13:30 Matinée Royale d'Opéra
  De Koninklijke Harmonie van Thorn en het Koninklijk Roermonds Mannenkoor - samen ruim 250 jaar ‘koninklijk’ - hebben bij gelegenheid van de viering en de herdenking 200 Jaar Koninkrijk hun krachten gebundeld. Zij verzorgen op 30 november…
  De Koninklijke Harmonie van Thorn en het Koninklijk Roermonds Mannenkoor - samen ruim 250 jaar ‘koninklijk’ - hebben bij gelegenheid van de viering en de herdenking 200 Jaar Koninkrijk hun krachten gebundeld. Zij verzorgen op 30 november om 11.00 uur in TheaterHotel De Oranjerie in Roermond een bijzonder gezamenlijk Matinée Royale d’Opéra.

  De datum ligt precies in het midden van de periode waarin feestelijkheden rond het jubileum van het 200-jarige Koninkrijk plaatsvinden. Met dit concert willen de beide gerenommeerde Limburgse verenigingen een bijdrage leveren aan de genoemde feestelijkheden in onze provincie. 

  Dat de twee koninklijke verenigingen elkaar bij deze gelegenheid gevonden hebben, is bijzonder. Maar nog unieker is het, dat tijdens het concert muziekwerken en arrangementen worden uitgevoerd die geheel nieuw zijn of nieuw voor onze regio. Het betreft het muziekwerk ‘Van Oranje’ van Carl Wittrock en een viertal arrangementen van minder bekende operakoren van Guiseppe Verdi. Twee getalenteerde sopranen, Catherine Veillerobe (Frankrijk) en Yukie Hada (Japan), zullen hun vocale medewerking aan dit concert verlenen. Het geheel staat onder leiding van de gelauwerde dirigenten Norbert Nozy en Hennie Ramaekers. ‘Van Oranje’ is precies een jaar geleden (30 november 2013) voor het eerst uitgevoerd bij de start van deze herdenking, in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.

  Datum: 11.00 uur
  Locatie: TheaterHotel De Oranjerie, Kloosterwandplein 12-16, 6041 JA Roermond 
  Entree: € 12,50
                                    


  Lees meer
 • 30 november 2014 11:00 - 13:00 Lezing Wiel Kusters
  In het kader van Overmunthe 2014 geeft Wiel Kusters op zondag 30 november een lezing in het Terpkerkje te Urmond over Limburgse literatuur. In zijn lezing sluit hij aan bij de dan lopende tentoonstelling in het Terpkerkje met werken van Limburgse…
  In het kader van Overmunthe 2014 geeft Wiel Kusters op zondag 30 november een lezing in het Terpkerkje te Urmond over Limburgse literatuur. In zijn lezing sluit hij aan bij de dan lopende tentoonstelling in het Terpkerkje met werken van Limburgse kunstenaars geboren tussen 1920 en 1950. Wiel Kusters zal zijn lezing dan ook toespitsen op het werk van de dichters Pierre Kemp (tevens schilder) en Jac. Schreurs (die in het klooster van de M.S.C. in Stein heeft gewoond en daar ook begraven is). Maar er zullen zeker ook nog andere namen vallen.
   
  Wiel Kusters (1947) is dichter en essayist. Voor zijn literaire werk en voor zijn rol als stimulator van het letterkundig leven in Limburg ontving hij in 1990 de Sphinx Cultuurprijs. In 2007 werd hem de Eremedaille der Provincie Limburg toegekend ‘in verband met zijn veelzijdige en belangrijke literaire verdiensten op literair gebied en voor de cultuurhistorie in Limburg'. Hij schreef o.a. over Limburgse mijnwerkers en hun gezinnen, publiceerde tal van dichtbundels en schreef biografieën over Pierre Kemp en Kees Fens.
   
  Georganiseerd door Culturele Werkgroep Stein en BiblioNova, met boekverkoop.
  Zondag 30 november in Terpkerkje Urmond. Aanvang: 11:00 uur, entree: € 5,00
 • december
 • 04 december 2014 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Eigen kamer of reservaat? door Koen Eykhout
  'Parttime-mentaliteit in de literatuur’, is volgens een artikel in Vrij Nederland van de jonge schrijver Jamal Ouariachi er de oorzaak van dat Nederlandse schrijfsters niet of nauwelijks aan de bak komen. Of dat zo is, is echter nog maar de…
  'Parttime-mentaliteit in de literatuur’, is volgens een artikel in Vrij Nederland van de jonge schrijver Jamal Ouariachi er de oorzaak van dat Nederlandse schrijfsters niet of nauwelijks aan de bak komen. Of dat zo is, is echter nog maar de vraag. Hoewel vorig jaar een vrouw de AKO Literatuurprijs won (Joke van Leeuwen), staat er dit jaar weer ouderwets niet een vrouw op shortlist voor 13 november 2014. Geen enkel boek van een vrouwelijke schrijver kon blijkbaar de toets van de kritiek van de AKO jury doorstaan. Geen Anna Enquist, Marente de Moor (winnares Literatuurprijs Europese Unie 2014!), Hanneke Hendrix, Maaike Gerritsen, Esther Gerritsen, Elke Geurts of Nelleke Noordervliet. In plaats daarvan usual supects Frank Westerman of doorgewinterde prijsdieren als K. Schippers en Tom Lanoye. Ook niet verkeerd. Maar geen vrouwelijke schrijver? Is dat niet wat vreemd? Terwijl de moderne Nederlandse literatuur nota bene begon met twee vrouwen? Betje Wolff en Aagje Deken die met Sara Burgerhart de eerste moderne roman schreven? En er bijvoorbeeld ook veel meer lezeressen van literatuur zijn dan lezers? Waarom of waardoor is de Nederlandse literatuur dan zo’n mannenbolwerk?

  Koen Eykhout, literair recensent van Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad, belicht in zijn lezing dit verschil tussen de benadering van literaire boeken, geschreven door vrouwen of door mannen.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)

  Lees meer
 • 06 december 2014 09:30 - 15:30 Studiedag Zuid-Amerikaanse koormuziek met o.a. Misa Criolla
  Op 6 december organiseert Stichting Maestro voor koorzangers èn hun dirigenten een bijzondere Repertoiredag met Latijns-Amerikaanse muziek in Cultureel Centrum Tiliander in Oisterwijk. Centraal staan twee werken van de beroemde Argentijnse…
  Op 6 december organiseert Stichting Maestro voor koorzangers èn hun dirigenten een bijzondere Repertoiredag met Latijns-Amerikaanse muziek in Cultureel Centrum Tiliander in Oisterwijk. Centraal staan twee werken van de beroemde Argentijnse componist Ariel Ramirez (1921-2010): Misa Criolla en Navidad Nuestra. Deze inspirerende dag wordt geleid door echte Argentijnse docenten die zelf nog met de componist hebben gewerkt.
   
  Toen het Latijn niet langer de enige toegestane taal was in de katholieke kerk, greep Ariel Ramirez de gelegenheid aan om een mis te schrijven gebruik makend van de volkstaal (Spaans) èn elementen uit de volksmuziek. Zo onstond in 1964, dit jaar precies 50 jaar geleden, de inmiddels wereldberoemde Misa Criolla, geïnspireerd door de ritmes en de instrumenten van de inheemse bevolking: Indianen (de oorspronkelijke bewoners) en criollos (nazaten van immigranten). Naast de Misa Criolla wordt gewerkt aan delen uit de kerstcantate Navidad Nuestra, een verzameling liederen op verschillende Argentijnse ritmes die gezamenlijk het kerstverhaal vertellen.

  De kleurrijke instrumentale begeleiding wordt verzorgd door de muzikanten van La Banda Roja, die spelen op authentieke Argentijnse begeleidingsinstrumenten. Kortom, deze Repertoiredag biedt een unieke kans om kennis te maken met de fascinerende en aanstekelijke ritmes uit het Andesgebergte.

  Datum: 6 december
  Tijd: 9.30-15.30 uur
  Locatie: Grote zaal van Tiliander Oisterwijk
  Docenten: Frank Hermans, Christian Gomez, Nilda Godoy en Eduardo Redamar
  Kosten: € 47,50 per persoon (incl. lunch en bladmuziek)
  Aanmelden: via www.stichtingmaestro.nl of info@stichtingmaestro.nl (Ramon van den Boom)
   
  's Avonds is er in Tiliander een concert door Coro Viva Voce uit Santa Fé, met medewerking van La
  Banda Roja en Ensemble Nilda Godoy. Kijk hier voor meer informatie.
 • 07 december 2014 18:00 - 19:30 Adventsconcert Vocaal Ensemble Kerkrade
  Op 7 december organiseert Vocaal Ensemble Kerkrade, in samenwerking met de Stichting Vrienden Oude Kerk Eygelshoven en Brass Quintet Amici Musae, een adventsconcert in het Kleine Kerkje in Eugelshoven.

  Dirigent: Louise Deal …
  Op 7 december organiseert Vocaal Ensemble Kerkrade, in samenwerking met de Stichting Vrienden Oude Kerk Eygelshoven en Brass Quintet Amici Musae, een adventsconcert in het Kleine Kerkje in Eugelshoven.

  Dirigent: Louise Deal 
  Datum en aanvangstijd: 7 december 2014, 18.00 uur 
  Locatie: Kleine Kerkje, Kerkberg, 6471 JW Eygelshoven 
  Entree: nog niet bekend

  Programma
  - O Du Stille Zeit, Simon Wawer
  - Puer Natus Est, Michael D. Mendoza
  - The Lamb, John Tavener
  - Es Treibt Der Wind Im Winterwalde, Ute Jobes

  Lees meer
 • 07 december 2014 19:00 - 20:30 Adventsconcert Mannenkoor David Spekholzerheide
  Op 7 december verzorgt Mannenkoor David Spekholzerheide een adventsconcert met sfeervolle liederen die passen bij deze tijd van het jaar.

  Dirigent: Jan Gouders 
  Begeleider: Pavlina Heckmans-Ognianova 
  Datum en aanvangstijd: 7 december…
  Op 7 december verzorgt Mannenkoor David Spekholzerheide een adventsconcert met sfeervolle liederen die passen bij deze tijd van het jaar.

  Dirigent: Jan Gouders 
  Begeleider: Pavlina Heckmans-Ognianova 
  Datum en aanvangstijd: 7 december 2014, 19.00 uur 
  Locatie: Heidsjer Trefpunt Spekholzerheide 
  Entree: € 10,- (incl. koffie en speculaas in de pauze) 

  Programma
  -Sperate, O Figli, Giuseppe Verdi
  - Jauchzet Gott, Walter Schmid
  - Cantique De Jean Racine, Gabriël Fauré
  - The Lord's Prayer, Albert Hay Malotte
  - Slava V Vysnich Bogu, Alexander Kosolapov

  Lees meer
 • 13 december 2014 - 14 december 2014 Concerten koor Studium Chorale en tal van ensembles - Fenomenale klankkleuren in Abdijkerk Thorn
  In de Abdijkerk van Thorn vinden op zaterdagavond 13 en derde adventszondag 14 december heel bijzondere concerten plaats. Zaterdagavond neemt het gerenommeerde koor Studium Chorale u mee op weg naar Kerstmis in een rijk programma met kerstmuziek…
  In de Abdijkerk van Thorn vinden op zaterdagavond 13 en derde adventszondag 14 december heel bijzondere concerten plaats. Zaterdagavond neemt het gerenommeerde koor Studium Chorale u mee op weg naar Kerstmis in een rijk programma met kerstmuziek uit de 20e eeuw. Op zondag kan de bezoeker vanaf 13.00 uur vrij binnenlopen en genieten van een gevarieerde reeks concerten te geven door ensembles onder de naam Abdijconcertino’s.
   
  Programma Studium Chorale
  De route naar Kerstmis, het vredesfeest, wordt door Studium Chorale afgelegd met muziek van o.a. Britten, Tavener, Elgar, Parry, Leenders en Biebl. Bekend en onbekend repertoire voor liefhebbers van kerstsfeer en muzikale schoonheid. En wie is dat niet…

  - John Tavener: O do not move / Christmas round
  - Hans Leenders: O-Antifonen / Psaume 97
  - Benjamin Britten: Chorale after an old French carol / A Hymn to the Virgin
  - Hubert Parry: When Christ was born of Mary free
  - Franz Biebl: Ave Maria
  - Edward Elgar: I sing the birth
  - Gerlitz (arr.): Medley van Kerstliederen
  - John Tavener: Today the virgin / The Lamb
   
  Studium Chorale is vanaf 2005 actief als professioneel kamerkoor. Artistiek leider is Hans Leenders. Het koor werd in 1972 opgericht en heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een van de toonaangevende kamerkoren in Nederland. De bezetting van Studium Chorale varieert van acht tot veertig zangers al naar gelang de eisen die de muziek stelt. De zangers zijn afkomstig uit Nederland, Vlaanderen en Duitsland.
   
  Aanvang: 20.00 uur
  Entree: € 10,- 
   
  Abdijconcertino’s
  Een reeks van ensembles verzorgt op zondag concerten van telkens een half uur. Ook dit jaar is weer een zeer gevarieerd programma samengesteld. Juist ook in deze kleinere bezettingen komt de akoestiek van de Abdijkerk volledig tot zijn recht.
   
  Aanvang: 13.00 uur
  Entree: gratis
   
  De Abdijconcertino’s vormen al enkele jaren een vast en zeer succesvol bestanddeel van de Kerstmarkt Thorn. 

  Lees meer
 • 13 december 2014 11:30 - 13:00 Astebleefconcert Kamerkoor Cantate Venlo
  Op 13 december kunt u in de bibliotheek en de Joriskerk in Venlo genieten van het Astebleefconcert van Kamerkoor Cantate Venlo. Het koor brengt 'Christmas is... ' van Percy Faith (arrangeur Jacqueline Edeling) ten gehore. …
  Op 13 december kunt u in de bibliotheek en de Joriskerk in Venlo genieten van het Astebleefconcert van Kamerkoor Cantate Venlo. Het koor brengt 'Christmas is... ' van Percy Faith (arrangeur Jacqueline Edeling) ten gehore. 

  Dirigent: Dion Ritten 
  Begeleider: Veron Jongstra 
  Datum en aanvangstijd: 13 december 2014, 11.30 uur 
  Locatie: Bibliotheek en Joriskerk, Venlo 
  Entree: gratis
   
  Lees meer
 • 13 december 2014 20:00 - 21:30 Kerstconcert Vocaal Ensemble Quint
  Op 13 december kunt u in de St. Joriskerk in Venlo genieten van het jaarlijkse kerstconcert van Vocaal Ensemble Quint.

  Dirigent: Esther Zaad 
  Datum en aanvangstijd: 13 december 2014, 20.00 uur 
  Locatie: Joriskerk, St. Jorisstraat…
  Op 13 december kunt u in de St. Joriskerk in Venlo genieten van het jaarlijkse kerstconcert van Vocaal Ensemble Quint.

  Dirigent: Esther Zaad 
  Datum en aanvangstijd: 13 december 2014, 20.00 uur 
  Locatie: Joriskerk, St. Jorisstraat 16, 5911 HC Venlo 
  Entree: € 10,- (tot 18 jaar gratis toegang) 

  Ga voor berichtgeving over het programma naar de website van het koor. 

  Lees meer
 • 14 december 2014 14:30 - 16:00 Matineeconcert Mannenkoor Excelsior Tegelen
  Op 14 december verzorgt Mannenkoor Excelsior Tegelen een matineeconcert in De Haandert in Tegelen.

  Dirigent: Ben Benders 
  Datum en aanvangstijd: 14 december 2014, 14.30 uur 
  Locatie: Cultureel Centrum de Haandert, Haandertstraat 6-8,…
  Op 14 december verzorgt Mannenkoor Excelsior Tegelen een matineeconcert in De Haandert in Tegelen.

  Dirigent: Ben Benders 
  Datum en aanvangstijd: 14 december 2014, 14.30 uur 
  Locatie: Cultureel Centrum de Haandert, Haandertstraat 6-8, 5932 CN Tegelen 
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 14 december 2014 15:00 - 16:30 Cantori la Vera zingt 'O Magnum Mysterium'
  Op 14 december kunt u in het Salviuskerkje in Limbricht genieten van Cantori la Vera, dat 'O Magnum Mysterium' en andere kerstliederen van Victoria, Poulenc, Lauridsen en Gjeilo ten gehore brengt.

  Dirigent: Alice Hendriks …
  Op 14 december kunt u in het Salviuskerkje in Limbricht genieten van Cantori la Vera, dat 'O Magnum Mysterium' en andere kerstliederen van Victoria, Poulenc, Lauridsen en Gjeilo ten gehore brengt.

  Dirigent: Alice Hendriks 
  Begeleider: Clariner Choir Schinveld 
  Datum en aanvangstijd: 14 december 2014, 15.00 uur 
  Locatie: Salviuskerkje, Limbricht 
  Entree: € 10,- 
 • 14 december 2014 20:15 - 21:45 Kerstconcert Kamerkoor Cantate Venlo
  Tijdens het Kerstconcert van Kamerkoor Cantate Venlo in 2007 heeft u kennis kunnen maken met Ensemble Fuego Latino. Een harverwarmend concert en een kennismaking met de bandoneon, gespeeld door Jacqueline Edeling. Dit jaar komt ze terug met…

  Tijdens het Kerstconcert van Kamerkoor Cantate Venlo in 2007 heeft u kennis kunnen maken met Ensemble Fuego Latino. Een harverwarmend concert en een kennismaking met de bandoneon, gespeeld door Jacqueline Edeling. Dit jaar komt ze terug met de nieuwe groep Tango Rosa Rio, waarbij u opnieuw kunt genieten van Latijns-Amerikaanse muziek in de sfeer van kerstmis. Naast een eigen repertoire, zal Cantate ook samenwerken met Tango Rosa Rio. Een warme aanrader!

  Dirigent: Dion Ritten
  Datum en aanvangstijd: 14 december 2014, 20.15 uur
  Locatie: Domani, Dominicanenstraat 15, 5911 KN Venlo
  Entree: € 17,50
   

  Lees meer
 • 20 december 2014 - 21 december 2014 120-jarig jubileum Horster Mannenkoor
  In 2014 is het 120 jaar geleden dat het Horster Mannenkoor werd opgericht. Dat wordt gevierd met een groot concert op zowel zaterdag 20 als zondag 21 december. Het koor wordt daarbij muzikaal ondersteund door de Koninklijke Harmonie van Horst…
  In 2014 is het 120 jaar geleden dat het Horster Mannenkoor werd opgericht. Dat wordt gevierd met een groot concert op zowel zaterdag 20 als zondag 21 december. Het koor wordt daarbij muzikaal ondersteund door de Koninklijke Harmonie van Horst en het Meulenveld Kinderkoor. Het belooft beide dagen een groot festijn te worden in de Merthal!

  Dirigent: Tim Schuleis 
  Data en aanvangstijden:
  - 20 december 2014, 19.30 uur 
  - 21 december 2014, 14.00 uur

  Locatie: Mèrthal, Gasthuisstraat 30, 5961 GB Horst 
  Entree: € 25,- 

  Lees meer
 • 20 december 2014 15:30 - 17:00 Kerstmatinee Toonkunstkoor Maastricht
  Tijdens de kerstmatinee van Toonkunstkoor Maastricht kunt u luisteren naar internationale kerstliederen van o.a. Bach, Britten, Gounod en Mendelssohn.

  Dirigent: Rob Meijers 
  Begeleider: Paul Huijts 
  Datum en aanvangstijd: 20 december…
  Tijdens de kerstmatinee van Toonkunstkoor Maastricht kunt u luisteren naar internationale kerstliederen van o.a. Bach, Britten, Gounod en Mendelssohn.

  Dirigent: Rob Meijers 
  Begeleider: Paul Huijts 
  Datum en aanvangstijd: 20 december 2014, 15.30 uur 
  Locatie: Onze Lieve Vrouwe Basiliek, Maastricht 
  Entree: vrije gave na afloop concert 
  Lees meer
 • 20 december 2014 20:00 - 21:30 Kerstconcert Mannenkoor Geulklank
  Op 20 december vindt het kerstconcert van Mannenkoor Geulklank plaats in de Onze Lieve Vrouwekerk in Valkenburg. Op het programma staan internationale kerstliederen van diverse componisten.

  Dirigent: Nic Hermans 
  Begeleider: Levon Leonard …
  Op 20 december vindt het kerstconcert van Mannenkoor Geulklank plaats in de Onze Lieve Vrouwekerk in Valkenburg. Op het programma staan internationale kerstliederen van diverse componisten.

  Dirigent: Nic Hermans 
  Begeleider: Levon Leonard 
  Datum en aanvangstijd: 20 december 2014, 20.00 uur 
  Locatie: Onze Lieve Vrouwekerk, Walramplein, Valkenburg 
  Entree: vrije gave 

  Lees meer
 • 20 december 2014 20:00 - 21:30 Venray's Mannenkoor meets Gospel & Soul
  Het eindejaarsconcert 2014 van het Venray's Mannenkoor staat in het teken van gospel en soul. Swingt u mee?

  Dirigent: Anton Kropivšek 
  Datum en aanvangstijd: 20 december 2014, 20.00 uur 
  Locatie: Schouwburg Venray, Schouwburgplein…
  Het eindejaarsconcert 2014 van het Venray's Mannenkoor staat in het teken van gospel en soul. Swingt u mee?

  Dirigent: Anton Kropivšek 
  Datum en aanvangstijd: 20 december 2014, 20.00 uur 
  Locatie: Schouwburg Venray, Schouwburgplein 1, 5801 BV Venray 
  Entree: € 25,-

  Lees meer
 • 20 december 2014 20:00 - 21:30 Kerstconcert Gemengd Koor St. Jozef Vaals
  Op 20 december verzorgt Gemengd Koor St. Jozef Vaals haar Kerstconcert 2014 in De Kopermolen in Vaals. Op het programma staat 'Graduale: Puer Natus Est' van A. Diabelli.

  Dirigent: Renate Rothbauer 
  Begeleider: Ben Fey …
  Op 20 december verzorgt Gemengd Koor St. Jozef Vaals haar Kerstconcert 2014 in De Kopermolen in Vaals. Op het programma staat 'Graduale: Puer Natus Est' van A. Diabelli.

  Dirigent: Renate Rothbauer 
  Begeleider: Ben Fey 
  Datum en aanvangstijd: 20 december 2014, 20.00 uur 
  Locatie: De Kopermolen, Von Clermontplein 11, 6291 AT Vaals 
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 21 december 2014 14:30 - 16:00 Limburgse Kerst met Studium Chorale
  Beleef een Limburgse Kerst met Studium Chorale en philharmonie zuidnederland!

  Dirigent: Hans Leenders 
  Begeleider: Philharmonie Zuid Nederland 
  Datum en aanvangstijd: 21 december 2014, 14.30 uur 
  Locatie: Theater aan het Vrijthof,…

  Beleef een Limburgse Kerst met Studium Chorale en philharmonie zuidnederland!

  Dirigent: Hans Leenders 
  Begeleider: Philharmonie Zuid Nederland 
  Datum en aanvangstijd: 21 december 2014, 14.30 uur 
  Locatie: Theater aan het Vrijthof, Vrijthof 47, 6211 LE Maastricht
  Entree: € 33,- 

  Programma
  Kerstcantate Hodie, Hans Leenders (solist Robert Brouwer)
  - L'adieu des bergers, Hector Berlioz
  - Two Irish Cristmas carols, Frank Ferko
  - The very best time of the year, John Rutter
   

  Lees meer
 • 21 december 2014 20:00 - 21:30 Kerstconcert Mannenkoor Beeker Liedertafel
  Tijdens het kerstconcert van Mannenkoor Beeker Liedertafel brengt het koor een gevarieerd programma met internationale kerstliederen van diverse componisten ten gehore. Met medewerking van o.a. kinderkoor DievanOss uit Schimmert en de Hofkapel…
  Tijdens het kerstconcert van Mannenkoor Beeker Liedertafel brengt het koor een gevarieerd programma met internationale kerstliederen van diverse componisten ten gehore. Met medewerking van o.a. kinderkoor DievanOss uit Schimmert en de Hofkapel uit Beek. 

  Dirigent: Dion Ritten 
  Datum en aanvangstijd: 21 december 2014, 20. 00 uur
  Locatie: Asta Cultuurcentrum, Markt 6a, 6191 JG Beek 
  Entree: € 6,- 

  Lees meer
 • 26 december 2014 09:30 - 11:00 Kerst-Inn Zangvereniging Maas- en Neergalm
  In de ochtend van 26 december, 2e Kerstdag, bent u van harte welkom bij de Kerst-Inn van Zangvereniging Maas- en Neergalm.

  Dirigent: Sylvia Berghs 
  Begeleider: Jean-Pierre Steijvers 
  Solist: Ellen Valkenburg …
  In de ochtend van 26 december, 2e Kerstdag, bent u van harte welkom bij de Kerst-Inn van Zangvereniging Maas- en Neergalm.

  Dirigent: Sylvia Berghs 
  Begeleider: Jean-Pierre Steijvers 
  Solist: Ellen Valkenburg 
  Datum en aanvangstijd: 26 december 2014, 09.30 uur 
  Locatie: RK Parochie St. Martinus, Kerkplein 4, 6086 BK Neer 
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 27 december 2014 00:00 - 00:00 Promsconcert Veldense Fanfare en Pearl Jozefzoon
  De landelijk bekende zangeres Pearl Jozefzoon treedt 27 december op als blikvanger bij een grandioos Promsconcert in Velden. Dit ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de Veldense Fanfare. Blaasmuziek, percussie, zang en dans staan dan…

  De landelijk bekende zangeres Pearl Jozefzoon treedt 27 december op als blikvanger bij een grandioos Promsconcert in Velden. Dit ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de Veldense Fanfare. Blaasmuziek, percussie, zang en dans staan dan centraal bij het Promsconcert, genaamd ‘Celebration! 150 jaar Fanfare Velden’. De fanfare sluit haar bijzondere jubileumjaar hiermee op een unieke manier af en rekent in totaal op zo’n 800 toeschouwers. De voorbereidingen voor dit spektakel zijn in volle gang.

  Pearl Jozefzoon speelt vanaf september de hoofdrol in musical Dreamgirls in de grootste regiotheaters van Nederland. In 2011 werd ze vooral bekend als finalist van The Voice of Holland. Ze won ‘Van Popster Tot Operaster’ en zong in het televisieprogramma Mattheüs Masterclass. In 2012 veroverde ze de tweede plek op het Nationaal Songfestival. En in oktober 2011 stond Pearl op het podium als speciale gast van Nick & Simon bij Symphonica in Rosso in een uitverkocht GelreDome.

  Veelzijdigheid Pearl Jozefzoon
  Pop, klassiek, verschillende genres en stijlen gaan bij haar hand in hand. Dat blijkt uit een interview dat muziekblad ‘Klankwijzer’ onlangs hield met Pearl Jozefzoon. Zingen met begeleiding van een orkest is haar helemaal op het lijf geschreven. Met begeleiding van een blaasorkest voelt ze zich in haar element. “Spelen met een orkest vind ik echt gaaf. Het geluid van een orkest is groot en overweldigend. Heerlijk. Het neemt me mee”, verklaart de zangeres. “Een optreden met een fanfare, harmonie, of brassband is een grote mix. Het kan gaan van een klassieke aria tot een swingend nummer. Ik hou van verschillende muziekstijlen. Dat kan ik allemaal ten gehore brengen met de rijke begeleiding van een orkest”, vertelt ze in ‘Klankwijzer’. Bij het Promsconcert in Velden zal Pearl Jozefzoon naast meerdere nummers met de fanfare ook samen met de Veldense drumband een uniek optreden verzorgen. In totaal met zo’n 20 slagwerkers. Hoe bijzonder is dat?

  Ook regionale artiesten
  Naast Pearl Jozefzoon is de fanfare er ook in geslaagd om regionaal bekende artiesten en groepen naar het dorp te halen. Denk hierbij aan Eva Wijnen (Melderslo - bekend van The Voice Kids), Linda Zijlmans (Venlo), Auke Classens (Oirlo), Roy Verbeek (Arcen), Stichting Musical Stella Duce (Venlo), enkele Veldense artiesten en Vocaal ensemble Quint (Venlo).

  Nieuwe locatie: ‘De Vilgaard’
  De gloednieuwe sporthal van Brede Maatschappelijke Voorziening ‘de Vilgaard’ is gekozen als concertlocatie en wordt omgetoverd tot een professionele concerttempel. Op dit moment is de bouw nog in volle gang, maar deze loopt zo voorspoedig dat de gemeente Venlo hier in overleg met de fanfare afspraken over heeft gemaakt.
   

  Lees meer
 • 28 december 2014 16:00 - 17:30 Kerstconcert Stichting Orgelkring Kerkrade
  Op 28 december kunt u genieten van het kerstconcert van de Stichting Orgelkring Kerkrade en Vocaal Ensemble Kerkrade, o.l.v. dirigente Louise Deal en met Jo Louppen op orgel.

  Datum en aanvangstijd: 28 december 2014, 16.00 uur …
  Op 28 december kunt u genieten van het kerstconcert van de Stichting Orgelkring Kerkrade en Vocaal Ensemble Kerkrade, o.l.v. dirigente Louise Deal en met Jo Louppen op orgel.

  Datum en aanvangstijd: 28 december 2014, 16.00 uur 
  Locatie: St. Lambertuskerk, Kerkplein 8, 6461 EG Kerkrade 
  Entree: € 5,- 
   
  Programma
  - The Lamb, John Tavener
  - Es Gibt So Wunderweisse Nächte, Ute Jobes
  - Es Ist Ein Ros Entsprungen, Henk Badings
  - Mit Desen Nieuwen Jare, Jetse Bremer
  - Sanctus, Agneta Sköld (solist Jo Louppen)

  Lees meer
 • januari
 • 25 januari 2015 15:00 - 16:30 Winterconcert Vrouwenkoor Thorensis
  Op 25 januari verzorgt Vrouwenkoor Thorensis een sfeervol Winterconcert. Op het programma staan diverse geestelijke werken. Kijk voor actuele informatie op de website van het koor.

  Dirigent: Esther Zaad 
  Datum en aanvangstijd: 25 januari…
  Op 25 januari verzorgt Vrouwenkoor Thorensis een sfeervol Winterconcert. Op het programma staan diverse geestelijke werken. Kijk voor actuele informatie op de website van het koor.

  Dirigent: Esther Zaad 
  Datum en aanvangstijd: 25 januari 2015, 15.00 uur 
  Locatie: Abdijkerk, Hoogstraat 5, 6017 AP Thorn 
  Entree: nog niet bekend

  In 2015 viert Vrouwenkoor Thorensis haar 20-jarig bestaan!

  Lees meer
 • maart
 • 01 maart 2015 15:00 - 16:30 Bevrijdingsconcert 'Samen vrij'
  Op 1 maart verzorgt Vocaal Ensemble Silhouet, i.s.m. Strijps Mannenkoor, in Roermond het Bevrijdingsconcert ‘Samen vrij’.

  Dirigent: Wilko Brouwers en Hans Heykers 
  Datum en aanvangstijd: 1 maart 2015, 15.00 uur…
  Op 1 maart verzorgt Vocaal Ensemble Silhouet, i.s.m. Strijps Mannenkoor, in Roermond het Bevrijdingsconcert ‘Samen vrij’.

  Dirigent: Wilko Brouwers en Hans Heykers 
  Datum en aanvangstijd: 1 maart 2015, 15.00 uur
  Locatie: Munsterkerk, Munsterstraat, 6041 EG Roermond 
  Entree: Voorverkoop € 10,- / kassa € 12,50

  Programma 
  - Dona Nobis Pacem, Pēteris Vasks
  - Lux Aeterna - O Nata Lux - Veni Sancte Spiritus, Morten Lauridsen
  - Michael 's Day, Wilko Brouwers
   
  Lees meer
 • 08 maart 2015 20:00 - 22:00 Mozart Requiem Scratch dag
  Op 8 maart vindt in Theater aan het Vrijthof in Maastricht de 'Mozart Requiem Scratch dag' plaats; mét uitvoering door het Universiteitskoor Maastricht! 

  Dirigent: Wim Vluggen 
  Begeleider: Universiteitsorkest Maastricht …
  Op 8 maart vindt in Theater aan het Vrijthof in Maastricht de 'Mozart Requiem Scratch dag' plaats; mét uitvoering door het Universiteitskoor Maastricht! 

  Dirigent: Wim Vluggen 
  Begeleider: Universiteitsorkest Maastricht 
  Datum en aanvangstijd: 8 maart 2015, 20.00 uur 
  Locatie: Theater aan het Vrijthof, Vrijthof 47, 6211 LE Maastricht (locatie onder voorbehoud) 
  Entree: vanaf € 10,- 

  Lees meer
 • 21 maart 2015 20:00 - 21:30 Voorjaarsconcert Zangvereniging Maas- en Neergalm
  Op 21 maart wordt de lente in Neer muzikaal ingeluid tijdens het Voorjaarsconcert van Zangvereniging Maas- en Neergalm. Het programma komt tot stand met medewerking van Gemengd Koor Bel Canto uit Helden.

  Drigent: Sylvia Berghs …
  Op 21 maart wordt de lente in Neer muzikaal ingeluid tijdens het Voorjaarsconcert van Zangvereniging Maas- en Neergalm. Het programma komt tot stand met medewerking van Gemengd Koor Bel Canto uit Helden.

  Drigent: Sylvia Berghs 
  Begeleider: Jean-Pierre Steijvers 
  Datum en aanvangstijd: 21 maart 2015, 20.00 uur 
  Locatie: Gemeenschapshuis In d'n Haammaeker, Hoogstraat 2, 6086 BH Neer 
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 31 maart 2015 19:30 - 21:30 Toonkunstkoor Roermond zingt Matthäus Passion
  Wat is Pasen zonder een passie van Bach? Voor elke muziekliefhebber hoort het lijdensverhaal op muziek van Bach onverbrekelijk bij de dagen voor Pasen. De Matthäus Passion wordt door velen beschouwd als het absolute hoogtepunt van de klassieke…
  Wat is Pasen zonder een passie van Bach? Voor elke muziekliefhebber hoort het lijdensverhaal op muziek van Bach onverbrekelijk bij de dagen voor Pasen. De Matthäus Passion wordt door velen beschouwd als het absolute hoogtepunt van de klassieke muziek. Traditiegetrouw voert het Toonkunstkoor ook in 2015 weer dit magistrale werk uit in Roermond.

  Dirigent: Pieter Cox 
  Begeleider: Barokorkest Concerto Vivo 
  Solisten: internationale solisten en jeugdkoor
  Datum en aanvangstijd: 31 maart 2015, 19.30 uur 
  Locatie: TheaterHotel De Oranjerie, Kloosterwandplein 12-16, 6041 JA Roermond 
  Entree: € 35,- (incl. garderobe en pauzedrankje)

  Lees meer
 • april
 • 05 april 2015 10:00 - 11:30 Groot Sint Martinuskoor - Krönungsmesse
  Op 5 april brengt het Groot Sint Martinuskoor de Krönungsmesse van Mozart ten gehore in de Sint Martinuskerk in Weert.

  Dirigent: Jean-Pierre Steijvers 
  Begeleider: Lène Vermeulen 
  Datum en aanvangstijd: 5 april 2015, 10.00 uur …
  Op 5 april brengt het Groot Sint Martinuskoor de Krönungsmesse van Mozart ten gehore in de Sint Martinuskerk in Weert.

  Dirigent: Jean-Pierre Steijvers 
  Begeleider: Lène Vermeulen 
  Datum en aanvangstijd: 5 april 2015, 10.00 uur 
  Locatie: Sint Martinuskerk, Weert 
  Entree: gratis
   
  Lees meer
 • 06 april 2015 15:00 - 16:00 Vocal Sollys en Kamerkoor Concertato - Requiem Bob Chilcott
  Op 6 april kunt u in Voerendaal genieten van het Requiem Bob Chilcott, uitgevoerd door Vocal Sollys en Kamerkoor Concertato. De organisatie is in handen van Stichting KUNO.

  Dirigent: Steven van Kempen 
  Begeleider: Vincent Kusters (orgel),…
  Op 6 april kunt u in Voerendaal genieten van het Requiem Bob Chilcott, uitgevoerd door Vocal Sollys en Kamerkoor Concertato. De organisatie is in handen van Stichting KUNO.

  Dirigent: Steven van Kempen 
  Begeleider: Vincent Kusters (orgel), Kamerorkest Concertato 
  Solisten: Bart Verhagen en Caroline Bosch
  Datum en aanvangstijd: 6 april 2015, 15.00 uur
  Locatie: Laurentiuskerk, Kerkplein 37, Voerendaal 
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 17 april 2015 20:15 - 22:00 Opéra Comique Maastricht - La Gran Esperanza
  Op 17 april kunt u in de Bordenhal in Maastricht genieten van La Gran Esperanza, uitgevoerd door Opéra Comique Maastricht.

  Dirigent: Txemi Etxebarria 
  Datum en aanvangstijd: 17 april 2015, 20.15 uur
  Locatie: De Bordenhal, Plein 1992…
  Op 17 april kunt u in de Bordenhal in Maastricht genieten van La Gran Esperanza, uitgevoerd door Opéra Comique Maastricht.

  Dirigent: Txemi Etxebarria 
  Datum en aanvangstijd: 17 april 2015, 20.15 uur
  Locatie: De Bordenhal, Plein 1992 15, 6221 JP Maastricht 
  Entree: € 25,- 

  Programma
  - Werk uit ‘Luisa Fernanda’, F. Moreno Torrora
  - Los Sobrinos Del Capitán Grant, Manuel Fernández Caballero
  - Werk uit ‘El Año Pasado Por Agua’, Federico Chueca en Joaquín Valverde
  - Werk uit ‘La Leyenda Del Beso’, R. Soutullo en J. Vert
  - Werk uit ‘Gigantes Y Cabezudos’, Manuel Fernández Caballero 
  - Werk uit ‘Don Manolito’, P. Sorozabal
   
  Lees meer
 • 18 april 2015 00:00 - 00:00 Popkor'n
  Op 18 april zingt Popkoor Bravoure Velden voor u 'Popkor'n'! 

  Dirigent: Marianne Groenewegen 
  Datum: 18 april 2015
  Locatie: BMV ‘De Vilgaart’, Velden
  Entree: € 7,50 
   
  Programma
  - Just Give Me A Reason, Pink & Nate Ruess…
  Op 18 april zingt Popkoor Bravoure Velden voor u 'Popkor'n'! 

  Dirigent: Marianne Groenewegen 
  Datum: 18 april 2015
  Locatie: BMV ‘De Vilgaart’, Velden
  Entree: € 7,50 
   
  Programma
  - Just Give Me A Reason, Pink & Nate Ruess
  - Somebody That I Used To Know, Gotye
  - That Man, Vince Degiorgio en David Schreurs
  - I Won't Give Up, Jason Mraz Lees meer
 • mei
 • 04 mei 2015 20:45 - 22:00 Herdenkingsconcert Heerlense Oratoriumvereniging
  Op 4 mei verzorgt de Heerlense Oratoriumvereniging een Herdenkingsconcert in Parkstad Limburg Theater Heerlen. Op het programma staat het Requiem van Giuseppe Verdi.

  Dirigent: Emmanuel Pleijers 
  Solisten: sopraan, alt, tenor en bas…
  Op 4 mei verzorgt de Heerlense Oratoriumvereniging een Herdenkingsconcert in Parkstad Limburg Theater Heerlen. Op het programma staat het Requiem van Giuseppe Verdi.

  Dirigent: Emmanuel Pleijers 
  Solisten: sopraan, alt, tenor en bas
  Datum en aanvangstijd: 4 mei 2015, 20.45 uur
  Locatie: Parkstad Limburg Theater, Burgemeester van Grunsvenplein 145, 6411 AS Heerlen 
  Entree: € 38,25 / € 35,-

  Lees meer
 • 30 mei 2015 20:00 - 21:30 Vocal Group Transparant en Bende van Beuving - Klap van de korenmolen
  Op 30 mei levert Vocal Group Transparant uit Venray een bijdrage aan de voorstelling 'Klap van de korenmolen' van de Bende van Beuving in de schouwburg van Venray.

  'Klap van de korenmolen' is een cabaretesk muziektheaterprogramma van Ernest…
  Op 30 mei levert Vocal Group Transparant uit Venray een bijdrage aan de voorstelling 'Klap van de korenmolen' van de Bende van Beuving in de schouwburg van Venray.

  'Klap van de korenmolen' is een cabaretesk muziektheaterprogramma van Ernest Beuving met zijn band en het jubilerende Vocal Group Transparant. Een oprecht concert met tussendoor veel humor, imitaties, spontaniteit en geen geposeer.Het koor zingt heerlijk mee en ligt tussendoor onder de stoel van het lachen.Die acts gaan van een borderlinedansende Keltische zanger en een Toon Hermans over iPhones en 'Spuiten en slikken' tot een Mick Jagger met ADHD.

  ‘Klap van de korenmolen’ is ook wel: een spoedcursus geluk. Gegeven door iemand die zelf ooit in de psychiatrie belandde en daar vooral leerde: hoe gek het is om het niet te zijn.

  Recensies
  De Stentor: "Prachtige liedjes en een niet te stuiten cabaretier met een mateloos gevoel  voor humor."
  Brabants Dagblad: "Warme liedjes en hilarische acts."
  Arena: "Allround cabaretier Beuving zet met het koor en zijn uitstekende band de zaal op zijn kop."

  Locatie: Schouwburg Venray
  Kosten: € 17,- / € 20,-


  Lees meer
 • juni
 • 14 juni 2015 19:00 - 21:30 Nouveau Visage - Down to earth
  Op 14 juni kunt u genieten van het concert 'Down to earth' van Showkoor Nouveau Visage. Dirigent: Kirsten Lauvenberg-Dortants  Datum en aanvangstijd: 14 juni 2015, 19.00 uur  Locatie: Hof van Gaia  Entree: € 15,- 
  Op 14 juni kunt u genieten van het concert 'Down to earth' van Showkoor Nouveau Visage.

  Dirigent: Kirsten Lauvenberg-Dortants 
  Datum en aanvangstijd: 14 juni 2015, 19.00 uur 
  Locatie: Hof van Gaia 
  Entree: € 15,- 

  Lees meer
filters

discipline

 • muziek
 • toneel
 • dans
 • beeldende kunst
 • film & fotografie
 • literatuur
 • musea
 • streektaal
 • monumenten
 • cultuurparticipatie
alles selecteren / alles deselecteren

organisatie


overige filters

toon alleen:

Herstel filter
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?