• langlopende activiteiten

 • 09 mei 2015 - 21 mei 2016 Cup of Tea door Quintella
  Quintella, bestaande uit Jeroen Verberkt, Nike Derks, Maaike Kamps, Karin Jenneskens en Marjolein Kuenen hebben in een korte tijd hard aan de weg getimmerd. Zo stonden ze in de zomer van 2013 op de Zomerparkfeesten in Venlo en in 2014 behaalden ze successen bij de festivals 'Den Bosch goes a cappella' en 'Amusing Hengelo'.

  Na deze vliegende start is het tijd voor een theaterproductie van Quintella! De zangers willen met deze productie een breed publiek kennis laten maken met hun a capella muziek.
   
  It’s not your Cup of Tea?!? Quintella gaat hier verandering in brengen! In een ontspannen setting worden bekende songs van een passend en uniek arrangement voorzien, met een prachtige mix van allerlei muziekstijlen als resultaat. De muziek wordt door de groep met zoveel enthousiasme en plezier gebracht dat ze het publiek van begin tot eind aan zich weet te binden!
   
  Speellijst:

  2015
  - 9 mei, 20.00 uur, Kasteelboerderij Horst
  - 30 mei, 20.00 uur, Cultuurkapel Deurne
  - 27 juni, 20.00 uur, De Ruchte Someren
  - 4 juli, 20.00 uur, Klassetheater Tilburg
  - 10 oktober, 20.00 uur, Jan van Besouw (kapel) Goirle
  - 7 november, 20.00 uur, Zaal Debije Hegelsom
  - 19 december, 20.00 uur, Don Bosco Heel

  2016
  - 21 mei, 20.00 uur, Maaspoort Venlo

  Lees meer
 • 08 oktober 2015 - 03 december 2015 Cursus Creatief Schrijven
  Wil je zelf je eigen 'schrijfpad' ontdekken?

  Geef je dan snel op voor de Cursus Creatief Schrijven waarin de autobiografie centraal staat. 

  De ontwikkeling van je creativiteit tijdens het schrijven staat centraal. Via verrassende schrijftechnieken leert je hoe je in contact kunt komen met je eigen verhaal. Via de genres proza en poëzie worden er schrijfopdrachten aangeboden om je herinneringen tot leven te brengen en die op te schrijven. Je wordt uitgenodigd feedback te geven en te ontvangen, dit is echter niet verplicht. Ervaring met schrijven is niet nodig. Het doel is om in een inspirerende omgeving ontspannen 'op je eigen verhaal' te komen. 

  Voor meer informatie en inschrijven voor de cursus:
  mieke.peeters@xs4all.nl of tel. 0651496084. Voor informatie m.b.t. de locatie, Puck en Maril Bergs tel. 0774748214.

  Data: 8,15,22 en 29 oktober en/of 12,19,26 november en 3 december 2015.
  Tijd: 19.00 - 21.30 uur
  Locatie: Den Herberg Rijksweg Noord 2 5951 AE Belfeld
  Kosten: 60 euro per lesblok van 4 lessen
  Schrijfdocente: Mieke Peeters
 • 28 november 2015 - 13 december 2015 FASHIONCLASH presenteert SpotOn 'Fashion Maastricht' Expo + Designer Market @ de Bijenkorf

  Afgelopen zomer heeft FASHIONCLASH met succes het crowdfunding campagne SpotOn! afgerond. Doel van het campagne was om te investeren in basisuitrusting zodat FASHIONCLASH mobieler kan zijn en vaker gedurende het jaar kan op poppen op bijzondere locaties en daarmee het platform voor jong talent verder kan doorontwikkelen. Om een eerste invulling te geven aan SpotOn! events organiseert FASHIONCLASH een expositie met werk van ontwerpers die een link hebben met Maastricht. In het weekend van 28 en 29 november vind de SpotOn! Fashion Maastricht expositie plaats in het historische Dinghuis te Maastricht (het gebouw van VVV Maastricht).

  Daarnaast organiseert FASHIONCLASH in samenwerking met de Bijenkorf Maastricht een designer market waar 12 ontwerpers podium krijgen om in het weekend voor de kerst gedurende twee dagen een eigen markt kraam te bemannen in de Bijenkorf.

  Tussendoor maakt FASHIONCLASH wederom een internationale uitstap, 10 t/m 13 december wordt namelijk Dutch Fashion Talent gepresenteerd tijdens designSUPERMARKET in Praag. Nederlandse ontwerpers Manon Boertien, Jivika Biervliet en Dusty Thomas (Bluedenîmes) krijgen de kans om hun werk te presenteren en te verkopen tijdens een van de grootste design events in Tsjechië.
   

  Lees meer
 • 12 december 2015 - 22 december 2015 Kerstsfeer met Koninklijk Heerlens Mannenkoor St.-Pancratius
  Het is bijna kerst. Dat betekent dat het Koninklijk Heerlens Mannenkoor St.-Pancratius, onder leiding van dirigent John Gerits, een drukke en muzikale tijd tegemoet gaat.

  Op zaterdag 12 december betreedt het koor, samen met andere koren, om 14.00 uur de bühne in SCHUNCK* om een aantal kerstliederen ten gehore te brengen. Loop het Glaspaleis eens binnen en luister en geniet. De toegang is gratis.

  Op zondag 13 december om 20.00 uur vindt het eigen traditionele Kerstconcert plaats in de Pancratiuskerk in het centrum van Heerlen. Het koor brengt een gevarieerd programma met sfeervolle liederen uit verschillende landen ten gehore voor een passende kerstsfeer: o.a. Eduardo S. Pastraino, Morten Lauridsen (O Magnum Mysterium), Giuseppe Verdi (La Vergine degli Angeli) en Zoltan Kodaly, maar ook The Rose in een bewerking van Gwyn Arch en Lullaby van Billy Joël. Kortom, een programma om in de kerstsfeer te komen. Voor dit Kerstconcert is medewerking gezocht met een Jazz ensemble o.l.v. Wim Kleinen, evenals Enzo Kok, een jonge violist, bekend van tv-programma Superkids en zijn optredens met Andre Rieu. Ook Suzan Buve, eerstejaars conservatorium en aanstormend talent uit Heerlen, zal een optreden verzorgen. De deelnemers treden afwisselend, afzonderlijk en gezamenlijk op. De vaste koorbegeleiding op piano is in handen van Augustine Boshouwers. De entree bedraagt € 7,50. Het Kerstconcert wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg.

  Op dinsdag 22 december vindt een concert plaats in winterse sferen op de binnenplaats van Kasteel ter Worm in het kader van Serious Request. Diverse artiesten verlenen belangeloos hun medewerking, zoals Martin Hurkens, Paul van Loo, Enzo Kok (viool), Joep Conjaerts (sing-songwriter), Hans Knubben (solist uit eigen gelederen), Christian Martens (saxofonist) en Stans Smeets (o.a. bekend van tv-programma Beste Singer-Songwriter van Nederland). Om de sfeer te verhogen wordt er gezorgd voor glühwein en warme chocolademelk. De verschillende solisten en het koor zullen zowel afzonderlijk als gezamenlijk optreden. De toegang is beperkt, dus reserveer tijdig uw kaartje. De toegang bedraagt € 10,- (incl. hapje en drankje). De totale opbrengst komt ten goede aan Serious Request. 
   
  Kaarten zijn verkrijgbaar voor de optreden aan de zaal of via secretaris@pancratiuskoor.nl.
 • 15 december 2015 - 03 februari 2016 Expositie 'Spiegelbeeld' - Limburgse dichters
  Van 15 december 2015 t/m 3 februari 2016 verzorgt Centre Céramique, in samenwerking met Stichting Dichter in Beeld, een expositie van een twintigtal in Limburg geboren en/of wonende dichters.

  Van elke dichter wordt een foto geëxposeerd die Jean Scheijen heeft gemaakt; naast elke foto hangt een gedicht dat de dichter bij zijn foto heeft geschreven. Piet Gerards tekende voor de grafische vormgeving van de gedichten.

  Anton Dautzenberg schreef een essay dat is geïnspireerd op ‘Spiegelbeeld’, de titel van de expositie, dat verschijnt bij de opening van de expo half december. Enkele dichters zullen ter gelegenheid van Gedichtendag optreden tijdens de bijeenkomst Poëzie aan de Maas op 31 januari 2016 waarvoor ook Stefan Hertmans is uitgenodigd.

  Locatie: Centre Céramique, Avenue Céramique 50, Maastricht
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 02 januari 2016 - 03 februari 2016 Poëzieparcours met Limburgse dichters
  Onder het motto ‘een wandeling door Maastricht van gedicht tot gedicht’ organiseert Maastricht Boekenstad in januari 2016 een Poëzieparcours in het centrum van Maastricht. U kunt de route volgen vanaf Centre Céramique langs een aantal boekhandels, antiquariaten en winkels.

  Als opmaat naar de Gedichtendag (28 januari 2016) en Poëzieweek (28 januari t/m 3 februari 2016) laten de deelnemers, als kenners bij uitstek, voor het tiende jaar een bekend gedicht in de etalage zien. Voor deze jubileumeditie zijn speciaal Limburgse dichters geselecteerd. U komt gedichten tegen van o.a. Wiel Kusters, Frans Budé, Emma Crebolder, Michelle Bracke en Daan Doesborgh.

  De boekenlegger met route is vanaf 2 januari gratis verkrijgbaar bij de klantenservice van Centre Céramique en de andere deelnemers: Annex Coffeelovers, De Verwondering, Librairie Stille, Ruyters & De Koning Wijn en Antiek in Wieck, Galerie Amarna, Drukkunstmuseum, De Boekenwurm, Thiessen Wijnverkoopers, Marres, De Brandweer, Boekhandel Dominicanen, Lampada, De Tribune, Sociaal Historisch Centrum Limburg, Kunstlokaal Maastricht/Galerie Dis en de Universiteitsbibliotheek.

  Startpunt bij voorkeur: Centre Céramique, Maastricht

  Lees meer
 • 14 januari 2016 - 17 januari 2016 Internationaal literatuurfestival Den Haag Winternachten
  Tientallen internationale auteurs, grote schrijvers uit eigen land en veelbelovende nieuwkomers komen samen op Winternachten, het internationale literatuurfestival van Nederland. Bezoekers kunnen zich warmen aan de kosmopolitische sfeer, met auteurs in gesprek gaan over een lievelingsboek of favoriete film en inspiratie vinden in voordracht, debat en gesprek. Onder het motto ‘Hello Darkness’ gaat Winternachten in deze 21e editie op zoek naar het gezicht van het kwaad. Licht en duister, ernst en knipoog, grote thema’s of de menselijke maat. Van Connie Palmen tot Jung Chang (China), van P.F. Thomése tot Neel Mukherjee (India), van Adriaan van Dis tot Mircea Cărtărescu (Roemenië) en van Maud Vanhauwaert tot Karl Ove Knausgård (Noorwegen): het woord is aan de schrijvers.
  50% of the programmes in English 

  t/m 15 december early bird korting 8,50 euro voor Friday Night Unlimited of Saturday Night Unlimited, passepartout voor 20 euro (normaal 28,50 euro) (CJP, studenten, Ooievaarspas altijd 14,25 euro). 

  Kaartverkoop: www.theateraanhetspui.nl of www.writersunlimited.nl 

  Theater aan het spui en filmhuis Den Haag Lees meer
 • 28 januari 2016 - 03 februari 2016 Poëzieweek 2016
  Tijdens de Poëzieweek van donderdag 28 januari 2016 t/m woensdag 3 februari 2016 krijgt u het Poëziegeschenk cadeauvan uw boekwinkel bij besteding van ten minste € 12,50 aan poëzie. Het Poëziegeschenk is dit jaar geschreven door de Vlaamse auteur Stefan Hertmans (Gent, 1951) en is getiteld Neem en lees. Lees meer
 • 12 maart 2016 - 20 maart 2016 Boekenweek 2016
  Tijdens de aankomende Boekenweek kunt u ontzettend veel beleven! Boekwinkels, bibliotheken, musea en theaters heten u van harte welkom bij hun activiteiten. Het geschenk wordt dit jaar geschreven door Esther Gerristen, bekend van Roxy (2015). David Van Reybrouck schrijft op verzoek van de Stichting CPNB het Boekenweekessay 2016. In het komend jaar dat Nederland en Vlaanderen gezamenlijk gastland zijn op de Boekenbeurs in Frankfurt, richt de Boekenweek zich op onze grote buur Duitsland, onder het motto 'Was ich noch zu sagen hätte'.

  Lees meer
 • actueel

 • december
 • 03 december 2015 12:30 - 13:30samenwerkings project Letters bij de lunch - 'Van lezen word je een beter mens' door Jacques Vriens
  Jacques Vriens is een van de bekendste kinderboekenschrijvers van ons land. Hij zal vertellen over hoe hij zélf een lezer werd; zijn schrijverschap en hoe zijn jeugd in het hotel van zijn ouders en zijn jaren als ‘meester’ daarbij een grote…
  Jacques Vriens is een van de bekendste kinderboekenschrijvers van ons land. Hij zal vertellen over hoe hij zélf een lezer werd; zijn schrijverschap en hoe zijn jeugd in het hotel van zijn ouders en zijn jaren als ‘meester’ daarbij een grote rol spelen. Natuurlijk zal hij ook voorlezen en ingaan op de achtergronden van zijn boeken en wat hij belangrijk vindt als auteur. Daarnaast zal hij ook stil staan bij het belang van lezen én voorlezen. Hij realiseert zich dat in deze tijd van media-drukte het voor kinderen steeds lastiger wordt om in alle rust een boek te lezen. Daarom is hij is ervan overtuigd dat het juist van groot belang is om kinderen (weer) aan het lezen te krijgen en te laten ervaren wat leesplezier is. Jacques Vriens slaagt erin om serieuze en soms 'zware' onderwerpen op een lichtvoetige manier aan de kaak te stellen.

  Jacques Vriens (‘s Hertogenbosch, 1946) was bijna vijfentwintig jaar werkzaam in het basisonderwijs. Eerst als directeur op OBS De Manse in Abcoude en de laatste negen jaar van zijn onderwijsloopbaan op De kleine kapitein in het Brabantse Bakel. Hij was en is zeer actief op het gebied van leesbevordering. Vanaf 1993 is hij fulltime schrijver en sinds een aantal jaren woont hij in Gronsveld.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).

  Lees meer
 • 03 december 2015 20:00 - 22:00 Literaire Salon - Arjen Fortuin over Geert van Oorschot
  Op donderdagavond 3 december om 20.00 uur vertelt Arjen Fortuin in het Pesthuyspodium over Geert van Oorschot. Hij schreef een meeslepende biografie over deze vermaarde uitgever.
   
  De biografie vertelt niet alleen over de persoon Van Oorschot,…
  Op donderdagavond 3 december om 20.00 uur vertelt Arjen Fortuin in het Pesthuyspodium over Geert van Oorschot. Hij schreef een meeslepende biografie over deze vermaarde uitgever.
   
  De biografie vertelt niet alleen over de persoon Van Oorschot, maar geeft ook een goed beeld van de naoorlogse literatuur, de politiek, het literaire leven en de uitgeverijwereld. Geert van Oorschot (1909-1987) was een van de succesvolste en spraakmakendste uitgevers van de vorige eeuw. Hij was de uitgever en vaak ook ontdekker van belangrijke Nederlandse schrijvers, zoals Gerard Reve, W.F. Hermans, Jan Hanlo, M. Vasalis, Rutger Kopland en J.J. Voskuil. Hij smeedde de reeks Van Oorschot de Russische Bibliotheek. Deze door Helmut Salden vormgegeven reeks vestigde de reputatie van zijn bedrijf en liet Nederland kennismaken met het Rusland van de negentiende eeuw. Van Oorschot had een haast bovenmenselijke energie: naast het bestieren van zijn uitgeverij onderhield hij vele contacten en correspondenties met schrijvers en kunstenaars (óók uit zakelijk belang) én hij vond tijd om zelf te schrijven. Zijn boeken Mijn tante Coleta en Twee vorstinnen en een vorst behoren tot de winstgevendste publicaties van Uitgeverij Van Oorschot. ‘Maar een succesvol leven is niet noodzakelijkerwijs een gelukkig leven,’ schrijft Arjen Fortuin in zijn biografie. De zelfmoord van zijn zoon Guido was een klap die hij nooit te boven is gekomen. Zijn temperament zat Van Oorschot vaak in de weg. Al zijn contacten, met schrijvers, ontwerpers, zijn vrouw en zijn zonen, waren stormachtig. En hij was soms melancholisch op het depressieve af. Van Oorschot was een man van het grote gebaar, van de overdrijvingen en van de mooie verhalen. Arjen Fortuin maakte een meeslepend relaas van zijn leven, waarin de anekdotes en citaten kleur geven aan het grotere verhaal van de naoorlogse geschiedenis.

  De biografie Geert van Oorschot, uitgever ligt vanaf 13 november in de winkel en kost € 45,-. Arjen Fortuin (1971) is criticus, redacteur en columnist van NRC Handelsblad en auteur van de biografie van Geert van Oorschot. 
  Organisatie: Pesthuyspodium i.s.m. Boekhandel De Tribune

  Locatie: Pesthuyspodium. Maastricht
  Entree: € 5,-
  Aanmelden: www.pesthuyspodium.nl


  Lees meer
 • 04 december 2015 16:00 - 17:30 Boekpresentatie 'Achter het verdwijnpunt' - Frans Budé
  Op 4 december wordt de nieuwe dichtbundel van Frans Budé gepresenteerd in de Jan van Eyckacademie. Dichter/schrijver/essayist Erik Lindner verzorgt de inleiding, de muzikale omlijsting is in handen van sopraan Rianne Wilbers.…
  Op 4 december wordt de nieuwe dichtbundel van Frans Budé gepresenteerd in de Jan van Eyckacademie. Dichter/schrijver/essayist Erik Lindner verzorgt de inleiding, de muzikale omlijsting is in handen van sopraan Rianne Wilbers.

  In zijn dichtbundel Achter het verdwijnpunt introduceert Frans Budé op zijn kenmerkende lyrische wijze een nieuwe fascinatie in zijn oeuvre: vermissingen en verdwijningen. Nadrukkelijker dan ooit houdr de dichter zich bezig met de eindigheid. Daarnaast staat hij in de reeksen Reis door Rusland en Aan land, aan zee vol verbazing stil bij de verscheidenheid in het grensgebied tussen stad en land en verdiept hij zich - niet voor het eerst, maar altijd op een andere manier - in het werk van bekende kunstenaars. Een bundel die verlies en dood onderzoekt, maar borrelt van vitaliteit en zeggingskracht.

  Na afloop is er gelegenheid om de bundel te kopen en te toosten op het nieuwe boek.

  Locatie: Jan van Eyckacademie, Academieplein 1, Maastricht

  Lees meer
 • 04 december 2015 19:30 - 21:00samenwerkings project Lezing Ferdi Schrooten - Nonk Theo en de mijnen
  Vrijdagavond 4 december geeft Ferdi Schrooten een lezing bij Boekhandel Dominicanen over zijn boek Nonk Theo en de mijnen; het kleurrijke en raadselachtige leven van een Nederlandse mijnwerkerszoon die in Australië zijn eigen goudmijn wist…
  Vrijdagavond 4 december geeft Ferdi Schrooten een lezing bij Boekhandel Dominicanen over zijn boek Nonk Theo en de mijnen; het kleurrijke en raadselachtige leven van een Nederlandse mijnwerkerszoon die in Australië zijn eigen goudmijn wist te bemachtigen, maar berooid en veel te jong overleed. Jaren geleden gaf journalist Ferdi Schrooten baan en huis op om in Australië op zoek te gaan naar sporen van zijn oom, Nonk Theo, het zwarte schaap van zijn Limburgse mijnwerkersfamilie. Nonk Theo was in 1954 op 22-jarige leeftijd tegen de wil van zijn familie naar Australië vertrokken om er goud te zoeken en fortuin te maken. Hij kwam nooit meer terug. 

  Een stapeltje brieven van zijn oom, even intrigerend als raadselachtig, was het begin van een zoektocht, die zich grotendeels voltrok in de Outback van Australië. Ferdi struinde alle plaatsen en plekken af die Nonk Theo gedurende zijn dwalende bestaan had aangedaan. Hij ploos talloze kranten en archieven na. Hij sprak met iedereen die nog een herinnering aan zijn oom zou kunnen hebben. Gaandeweg werd de zoektocht een doel op zich. Nonk Theo werd een obsessie. En dat leverde dit verbijsterende verhaal op, dat aan het licht brengt wat velen liever verborgen hadden gehouden.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen, Maastricht

  Lees meer
 • 06 december 2015 18:00 - 19:30 Adventsconcert MoKla Vocaal Ensemble
  Op 6 december verzorgt MoKla Vocaal Ensemble, o.l.v. dirigent Ute Jobes, een adventsconcert in de Petrus en Pauluskerk in Schaesberg.

  Programma:
  - Stille Nacht, Gruber (arr. Wolfram Buchenberg)
  - Es ist ein Ros entsprungen, Melchior…
  Op 6 december verzorgt MoKla Vocaal Ensemble, o.l.v. dirigent Ute Jobes, een adventsconcert in de Petrus en Pauluskerk in Schaesberg.

  Programma:
  - Stille Nacht, Gruber (arr. Wolfram Buchenberg)
  - Es ist ein Ros entsprungen, Melchior Vulpius (arr. Øyvind Kåre Petterson)
  - God rest you, merry Gentlemen (arr. John Høybye)
  - The Lamb, John Tavener

  Datum en aanvangstijd: 06 december 2015, 18.00 uur
  Locatie: Petrus en Pauluskerk, Schaesberg 
  Entree: vrije gave

  Lees meer
 • 08 december 2015 20:00 - 21:30 Suzan Seegers en Remunjs TheaterKoor samen in Roermond
  Na het succes in 2014 met soliste Liesbeth List in Harderwijk, mag het Remunjs TheaterKoor nu voor eigen publiek meewerken aan het concert ‘Kerst met Suus’. De solisten Suzan Seegers, Ben Heynen en Dimitri Verhoeven zullen begeleid worden…
  Na het succes in 2014 met soliste Liesbeth List in Harderwijk, mag het Remunjs TheaterKoor nu voor eigen publiek meewerken aan het concert ‘Kerst met Suus’. De solisten Suzan Seegers, Ben Heynen en Dimitri Verhoeven zullen begeleid worden door het tienkoppig strijkorkest Maxemillecorde, o.l.v. Max Smeets.
   
  Wie kan de warmte van de feestdagen beter op een zaal overbrengen dan Suzan Seegers? De grote kleine zangeres maakt van ‘Kerst met Suus’ een swingende avond met repertoire dat varieert van Stille nacht Heilige nacht tot Oh Happy Day en To make you feel my love.
   
  Datum: dinsdag 8 december
  Aanvang: 20.00 uur
  Locatie: TheaterHotel De Oranjerie, Roermond
  Lees meer
 • 12 december 2015 19:00 - 20:30 Kerstshow New Generation - The Spirit of Christmas
  Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan verzorgt New Generation dit jaar de kerstshow 'The Spirit of Christmas'. Een sprankelende show voor jong en oud waarin zowel kerstsfeer, winterse taferelen alsook de diepere betekenis van kerstmis de…
  Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan verzorgt New Generation dit jaar de kerstshow 'The Spirit of Christmas'. Een sprankelende show voor jong en oud waarin zowel kerstsfeer, winterse taferelen alsook de diepere betekenis van kerstmis de revue zullen passeren.

  New Generation werkt hiervoor niet alleen samen met het eigen combo, maar ook met een strijkensemble, harpist en fluitist en natuurlijk horen bij kerstmis ook zingende en spelende kinderen. Om het plaatje compleet te maken, worden passende decors, kleding en lichteffecten toegevoegd zodat het publiek tijdens deze familieshow al helemaal in kerststemming kan komen.

  Datum en aanvangstijd: 12 december 2015, 19.00 uur
  Locatie: Zalencentrum ‘De Hanenhof’, Herenhof 2, Geleen 
  Entree: volwassenen € 12,50 dagkassa / € 10,- voorverkoop; kinderen 4 t/m 12 jaar €7,50 dagkassa / € 5,- voorverkoop
  Reserveren: www.koornewgeneration.nl of 046 442 37 47
 • 12 december 2015 20:00 - 21:30 The darkest midnight - Kerstconcert Studium Chorale in Thorn
  Joyful songs voor een feestelijke kersttijd zijn het thema van het kerstconcert van Studium Chorale. Inmiddels mag het jaarlijkse kerstconcert in de Abdijkerk van Thorn door Studium Chorale al bijna een traditie genoemd worden. Voor het professionele…
  Joyful songs voor een feestelijke kersttijd zijn het thema van het kerstconcert van Studium Chorale. Inmiddels mag het jaarlijkse kerstconcert in de Abdijkerk van Thorn door Studium Chorale al bijna een traditie genoemd worden. Voor het professionele kamerkoor met Maastricht als thuisbasis biedt de Abdijkerk van Thorn de perfecte ambiance voor welluidende kerstklanken.

  Op het programma van dit jaar staat als wereldpremière een nieuw werk van componist en dirigent Hans Leenders. Zijn The darkest Midnight in December is een prachtige muzikale sfeertekening van die donkere kerstnacht als een lichtend teken voor eenieder van ons. ‘So let us sing and welcome Him’.

  De bijzondere rol en betekenis van Maria voor het kerstfeest inspireerde componisten als Hubert Parry, Franz Biebl en Vic Nees komt tot stemmige klanken. De uitbundige lofzang van Maria, het magnificat, van Vic Nees is zo’n magistrale compositie voor sopraansolo en koor. Het concert sluit af met een ruime selectie bekende internationale kerstliederen in gekruide arrangementen: een waar feest der herkenning voor donkere tijden.
   
  Concert
  Zaterdag 12 december 2015, 20.00 uur, Abdijkerk Thorn

  Musici
  Studium Chorale
  Elke Janssens, sopraan
  Hans Leenders, dirigent
   
  Programma
  - Hubert Parry: When Christ was born of Mary free
  - Vic Nees: Magnificat voor sopraan solo en koor
  - Franz Biebl: Ave Maria
  - Hans Leenders: The darkest Midnight in December (wereldpremière)
  - Carsten Gerlitz (arr.): Medley van bekende kerstliederen
   
  Reserveren en kaartverkoop
  Entree: € 12,50 aan de kerk / € 10,- voorverkoop via www.vvvmiddenlimburg.nl

  Lees meer
 • 13 december 2015 14:00 - 16:00 Kerstsfeer met Reconnected
  Kom ook in kerststemming op zondagmiddag 13 december! Dan organiseert Zangvereniging Reconnected een Adventconcert en mini Kerstfair. Cultureel Centrum De Borenburg in Voerendaal wordt die middag omgetoverd tot een concertzaal waar iedereen…
  Kom ook in kerststemming op zondagmiddag 13 december! Dan organiseert Zangvereniging Reconnected een Adventconcert en mini Kerstfair. Cultureel Centrum De Borenburg in Voerendaal wordt die middag omgetoverd tot een concertzaal waar iedereen in kerstsfeer wordt gebracht. Luister, onder het genot van heerlijke warme chocomel of glühwein naar de mooiste kerstliederen die live ten gehore worden gebracht door verschillende koren. Het wordt een middag voor de hele familie, van jong tot oud.

  Naast Reconnected zelf hebben Jeugdkoor De Pareltjes uit Brunssum en Popkoor Thirdwing uit Heerlen hun medewerking toegezegd. Jeugdkoor De Pareltjes bestaat uit ca. 30 leden in de leeftijd van 5 tot 20 jaar. Het is in 1982 opgericht en staat onder muzikale leiding van Marianka Kropivesk. Thirdwing bestaat al sinds 1981 en is een popkoor met meer dan 50 leden. De koorleden worden muzikaal begeleid door een eigen band bestaande uit toetsen, (bas)gitaar en drums. Patrick Vaessens is de huidige dirigent. Zangvereniging Reconnected is in 1971 opgericht en heeft sinds 2002 Voerendaal als thuisbasis. Het koor, inmiddels voor de bewoners een bekend begrip, bestaat uit ca. 40 leden en staat onder muzikale leiding van Peggy Smeets.

  Het muzikale optreden van de drie koren wordt omlijst door een mini Kersfair. Kerstdecoraties, kerststukjes, zoete lekkernijen en andere kerstcadeautjes zijn te vinden in de diverse kraampjes. Het Glazen huis staat dit jaar in Heerlen. Een gedeelte van de opbrengst komt ten goede aan Serious Request.

  De Kerstfair is geopend vanaf 14.00 uur. Het Adventconcert begint om 14.30 uur (entree: vrije gave).

  Lees meer
 • 13 december 2015 15:00 - 16:30 Concert 'Mare Nostrum' - Stem des Volks
  Op 13 december geeft het koor de Stem des Volks in het 6211-Kunstkwartier te Maastricht een concert in het teken van de Dag van de rechten van de mens.

  In het concert zijn o.a. eigen composities (muziek en tekst) te beluisteren. Enkele van…
  Op 13 december geeft het koor de Stem des Volks in het 6211-Kunstkwartier te Maastricht een concert in het teken van de Dag van de rechten van de mens.

  In het concert zijn o.a. eigen composities (muziek en tekst) te beluisteren. Enkele van deze werken, onder de titel 'Mare Nostrum' (Middellandse Zee), gaan over bootvluchtelingen. Daarnaast brengt het koor een aantal liederen uit Schuberts Winterreise, in een eigen arrangement van de dirigent.

  De muzikale leiding is in handen van Edward Berden, Denny Gorissen begeleidt het koor op piano. 

  Datum: zondag 13 december
  Aanvang: 15.00 uur
  Locatie: 6211-Kunstkwartier, Misericordeplein, Maastricht
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 13 december 2015 15:00 - 16:30 Kerstconcert Stichting Behoud Franse Klooster
  Op zondagmiddag 13 december organiseert de Stichting Behoud Franse Klooster om 15.00 uur een sfeervol kerstconcert in de St. Pauluskerk te Limbrichterveld/Hoogveld. U kunt deze middag genieten van zang en fanfaremuziek. Ook zullen er kerstliederen…
  Op zondagmiddag 13 december organiseert de Stichting Behoud Franse Klooster om 15.00 uur een sfeervol kerstconcert in de St. Pauluskerk te Limbrichterveld/Hoogveld. U kunt deze middag genieten van zang en fanfaremuziek. Ook zullen er kerstliederen gezongen worden waarmee u in de kerststemming kunt komen.

  Het concert wordt verzorgd door Fanfare Sint Jan uit Leyenbroek (o.l.v. Harrie Broun), Koor Con Dios (o.l.v. Kenny Jansen) en Kinderkoor Niños Cantando (o.l.v. Kenny Jansen).

  Locatie: St. Pauluskerk, Generaal Whitestraat 2, 6135 CN Sittard 
  Entree: gratis/vrije gave voor restauratie Verschueren pijporgel uit Kapel Franse Klooster

  Lees meer
 • 13 december 2015 15:00 - 16:30 Winterconcert Koninklijk Roermonds Mannenkoor
  Op zondag 13 december presenteert het Koninklijk Roermonds Mannenkoor (KRM) een Winterconcert in Kerstsfeer in TheaterHotel De Oranjerie te Roermond. Samen met het Mandoline Ensemble ‘The Strings’, de jeugdige violist Enzo Kok en de bariton…
  Op zondag 13 december presenteert het Koninklijk Roermonds Mannenkoor (KRM) een Winterconcert in Kerstsfeer in TheaterHotel De Oranjerie te Roermond. Samen met het Mandoline Ensemble ‘The Strings’, de jeugdige violist Enzo Kok en de bariton Hans Knubben, zal een gevarieerd programma worden uitgevoerd van Franse chansons, popsongs, filmmuziek, evergreens en operafragmenten.

  John Gerits, sinds oktober 2015 de nieuwe dirigent van het Koninklijk Roermonds Mannenkoor, heeft de muzikale leiding, de pianist Leon Dijkstra zorgt voor begeleiding.

  ‘The Strings’, opgericht in 1976, bestaat uit ca. veertig spelers o.l.v. Annemie Hermans. In 1985 en 1989 trad het ensemble uit Stein op tijdens het Wereld Muziek Concours te Kerkrade. In dit laatste jaar werd het wereldkampioen in de hoogste divisie van de mandoline-orkesten.

  Enzo Kok (13 jaar) bereikte voorjaar 2015 de halve finale van het tv-programma Superkids van RTL4. Hij kreeg zelfs een uitnodiging van André Rieu om samen met zijn orkest een hele avond op te treden tijdens een van zijn concerten op het Vrijthof in Maastricht. Ook heeft hij al meerdere keren opgetreden met Martin Hurkens en Jack Vinders.

  Hans Knubben, studeerde cum laude af als concertzanger aan de Heerlense muziekschool. Sinds 2012 is hij verbonden aan het Koninklijk Heerlens Mannenkoor St. Pancratius.

  Datum: 13 december
  Tijd: 15.00 uur
  Locatie: TheaterHotel De Oranjerie, Kloosterwandplein 12-16, 6041 JA Roermond
  Entree: € 17,50

  Kaarten zijn verkrijgbaar via www.roermonds-mannenkoor.nl, De Poppendokter (Munsterplein), VVV (Markt) en aan de zaal.
 • 18 december 2015 18:00 - 19:30 Zing mee met de SMK voor Serious Request!
  Op vrijdag 18 december om 18.00 uur komt het plein voor de Rodahal in Kerkrade vol te staan met zingende mensen die samen een mega-kerstkoor zullen vormen. Een half uur lang zullen er bekende kerstliedjes worden gezongen, door iedereen die mee…
  Op vrijdag 18 december om 18.00 uur komt het plein voor de Rodahal in Kerkrade vol te staan met zingende mensen die samen een mega-kerstkoor zullen vormen. Een half uur lang zullen er bekende kerstliedjes worden gezongen, door iedereen die mee wil zingen, van jong tot oud! Voor begeleiding en tekstboekjes wordt gezorgd.

  Om zoveel mogelijk zingende mensen op het plein te verzamelen, doet de SMK - de muziek- en dansschool van Kerkrade, Landgraaf en Brunssum - een oproep om mee te komen zingen bij dit grootse evenement. Meedoen? Stuur liefst even een email naar rmaassen@smkparkstad.nl, zodat de organisatie zicht heeft op het aantal deelnemers. Deelname is op basis van vrije gave, welke gedoneerd wordt aan Serious Request.
   
  De SMK viert van 16 t/m 19 december haar 65-jarig bestaan tijdens de ‘SMK65 Jubileumweek’. Alle activiteiten in deze jubileumweek staan in het teken van Serious Request 2015! ‘Zing mee voor Serious Request’ maakt onderdeel uit van een 24-uur durende muziekestafette: één van de activiteiten tijdens deze week. 
   
  Voor het totale programma van de SMK65 Jubileumweek, zie www.smkparkstad.nl
   
 • 18 december 2015 18:00 - 19:30 Zing mee met de SMK voor Serious Request!
  Op vrijdag 18 december om 18.00 uur komt het plein voor de Rodahal in Kerkrade vol te staan met zingende mensen die samen een mega-kerstkoor zullen vormen. Een half uur lang zullen er bekende kerstliedjes worden gezongen, door iedereen die mee…
  Op vrijdag 18 december om 18.00 uur komt het plein voor de Rodahal in Kerkrade vol te staan met zingende mensen die samen een mega-kerstkoor zullen vormen. Een half uur lang zullen er bekende kerstliedjes worden gezongen, door iedereen die mee wil zingen, van jong tot oud! Voor begeleiding en tekstboekjes wordt gezorgd.
   
  Om zoveel mogelijk zingende mensen op het plein te verzamelen, doet de SMK bij deze een oproep om mee te komen zingen bij dit grootse evenement. Meedoen? Stuur liefst even een email naar rmaassen@smkparkstad.nl, zodat de organisatie zicht heeft op het aantal deelnemers. Deelname is op basis van vrije gave, die gedoneerd wordt aan Serious Request.
   
  De SMK, de muziek- en dansschool van Kerkrade, Landgraaf en Brunssum viert van 16 t/m 19 december haar 65-jarig bestaan tijdens de ‘SMK65 Jubileumweek’. Alle activiteiten in deze jubileumweek staan in het teken van Serious Request 2015! ‘Zing mee voor Serious Request’ maakt onderdeel uit van een 24-uur durende muziekestafette: één van de activiteiten tijdens deze week. 
   
  Voor het totale programma van de SMK65 Jubileumweek, zie www.smkparkstad.nl.
   
 • 19 december 2015 20:00 - 21:30 Kerstconcert Slavisch-Byzantijns gemengd koor Sobornost
  Het repertoire bestaat voor een aanzienlijk deel uit Slavische Kerstliederen. Sobornost besluit hiermee het seizoen 2015. Het koor staat voor deze gelegenheid onder leiding van Lilit Sati. De geboren Armeense studeerde aan het Conservatorium…
  Het repertoire bestaat voor een aanzienlijk deel uit Slavische Kerstliederen. Sobornost besluit hiermee het seizoen 2015. Het koor staat voor deze gelegenheid onder leiding van Lilit Sati. De geboren Armeense studeerde aan het Conservatorium in Maastricht af voor zang (cum laude) alsook voor directie en is momenteel tweede dirigente van Sobornost.

  Datum: 19 december
  Tijd: 20.00 uur
  Locatie: De Kopermolen, Von Clermontplein 11, Vaals
  Entree: € 12,- / voor supporters Sobornost in voorverkoop € 10,-

  De Kopermolen is een prachtige locatie, maar kan slechts ruim 100 toehoorders plaats geven. Tijdig reserveren is dus aan te raden en is mogelijk via 045 5441892 of jo.didden@wxs.nl.

  Lees meer
 • 19 december 2015 20:00 - 21:30 Theaterconcert 'En Passant' Mastreechter Staar
  Op 19 december verzorgt de Mastreechter Staar het theaterconcert 'En Passant' in Theater De Blauwe Kei in Veghel. Op het programma staan diverse klassieke en moderne werken van diverse componisten.

  Dirigent: Paul Voncken …
  Op 19 december verzorgt de Mastreechter Staar het theaterconcert 'En Passant' in Theater De Blauwe Kei in Veghel. Op het programma staan diverse klassieke en moderne werken van diverse componisten.

  Dirigent: Paul Voncken 
  Begeleider: Michiel Ballhaus 
  Datum en aanvangstijd: 19 december 2015, 20.00 uur
  Locatie: Theater De Blauwe Kei te Veghel 
  Entree: € 27,50 

  Lees meer
 • 20 december 2015 15:00 - 16:30 Vocaal Ensemble Kerkrade zingt 'A Ceremony of Carols!'
  Op 20 december verzorgt Vocaal Ensemble Kerkrade, o.l.v. dirigent Louise Deal, 'A Ceremony of Carols!' van componist Benjamin Britten. De begeleiding is in handen van Blazersensemble Helicon o.l.v. Bjorn Bus, Manou Liebert soleert op harp. …
  Op 20 december verzorgt Vocaal Ensemble Kerkrade, o.l.v. dirigent Louise Deal, 'A Ceremony of Carols!' van componist Benjamin Britten. De begeleiding is in handen van Blazersensemble Helicon o.l.v. Bjorn Bus, Manou Liebert soleert op harp. 

  Datum en aanvangstijd: 20 december 2015, 15.00 uur
  Locatie: Limburgzaal Parkstad Limburg Theater Heerlen 
  Entree: ster rang en 1e rang € 16,50, 2e en 3e rang € 12,- 

  Lees meer
 • 20 december 2015 15:00 - 16:30 Kerstconcert Vrouwenkoor Femmes Vocales
  Op zondagmiddag 20 december verzorgt vrouwenkoor Femmes Vocales o.l.v. Cécile Schouten een kerstconcert  in de sfeervolle Waalse kerk in Maastricht. 

  Het programma bestaat overwegend uit kerstmuziek die zowel door koor als solisten zal…
  Op zondagmiddag 20 december verzorgt vrouwenkoor Femmes Vocales o.l.v. Cécile Schouten een kerstconcert  in de sfeervolle Waalse kerk in Maastricht. 

  Het programma bestaat overwegend uit kerstmuziek die zowel door koor als solisten zal worden uitgevoerd. Christianne Steegmans begeleidt het koor aan de piano. Aansluitend aan het concert is gelegenheid om, onder het genot van een drankje, gezamenlijk nog wat na te praten.

  Vrouwenkoor Femmes Vocales staat onder leiding van Cécile Schouten. Het koor bestaat 19 jaar en heeft de afgelopen jaren een groot repertoire opgebouwd en vele succesvolle concerten uitgevoerd, al dan niet in samenwerking met instrumentalisten en/of andere vocalisten. Naast de 'thuisconcerten' in Zuid Limburg heeft het ensemble inmiddels ook buiten Limburg in o.m. Den Bosch, Leuven en Frankrijk concerten verzorgd.

  Datum: zondag 20 december
  Tijd: 15.00 uur
  Locatie: Waalse kerk, Sint Pieterstraat 6, Maastricht
  Entree: vrije gave

  Lees meer
 • 27 december 2015 - 28 december 2015 Cultura Nova Jeugdtheaterfestival
  Tijdens de kerstvakantie samen naar het theater! Cultura Nova presenteert haar tweede Jeugdtheaterfestival. In samenwerking met Parkstad Limburg Theaters worden op zondag 27 en maandag 28 december tussen 11.00 en 17.00 uur jeugd- en familievoorstellingen…
  Tijdens de kerstvakantie samen naar het theater! Cultura Nova presenteert haar tweede Jeugdtheaterfestival. In samenwerking met Parkstad Limburg Theaters worden op zondag 27 en maandag 28 december tussen 11.00 en 17.00 uur jeugd- en familievoorstellingen geprogrammeerd in verschillende zalen van Theater Heerlen. Een verrassend en gevarieerd programma voor jonge (vanaf 6 maanden) en oudere kinderen. Met toneel- en muziekvoorstellingen, workshops, films en voorlezen.

  Twee bijzondere Nederlandse premières: in de droomvoorstelling Slumberland (6+) gaat Zonzo Compagnie voor de tweede keer een samenwerking aan met de gevierde cineaste Nathalie Teirlinck. Bekende muzikanten An Pierlé en Fulco Ottervanger (jazztrio De Beren Gieren) voorzien Slumberland live van een wonderlijk klankenuniversum. Ze verbeelden en verklanken een reeks wonderbaarlijke figuren die elkaar in een nachtelijke wereld ontmoeten. Het maanmeisje dat op de aarde landt, het zandmannetje dat zijn zandgrot verlaat, de vleermuisjongen die het liefst ondersteboven leeft. Stuk voor stuk magische, ontroerende en grappige figuren. Ook een Nederlandse première is de bijzondere en grappige voorstelling x tot de zoveelste (8+) van Compagnie Frieda (BE) met één beginpunt maar wel 'x tot de zoveelste' mogelijkheden. Samen kiest het jonge publiek aan de hand van objecten het verloop van het verhaal. In het begin is alles mogelijk. Vick Verachtert en Nikè Moens nodigen het publiek uit om deel te nemen aan het verhaal dat ter plekke zal ontstaan. Een verhaal over keuzes maken. Samen kiezen de kinderen welke weg de hoofdrolspeelster inslaat en komt één van de x tot de zoveelste mogelijkheden tot leven.

  Anne Rats (bekend van o.a. ‘Otje’ maakt haar debuut als theatermaker met de voorstelling Adam en de anderen (7+), een coproductie van Het Laagland, Generale Oost en Stichting Roversdochter (NL) over acceptatie, met liefde naar elkaar kijken en durven te zijn wie je bent. De voorstelling gaat over Adam, die vanaf dag één, op school de rare jongen is. Ook thuis heeft hij het gevoel er niet helemaal bij te horen. Adam loopt weg van huis en zo begint een zwerftocht door de stad. Hij komt mensen tegen die net als hij 'anders' zijn. En in ieder van hen: Slootman, Piraat, Carrièreman en Vogelvrouw ziet hij iets prachtigs.

  Voor kinderen en ouders die houden van sprookjes, koningen, monsters en heldinnen brengt Theater FroeFroe (BE) de voorstellingRepelsteel (6+) naar Heerlen met in de hoofdrol een stinkende molenaarshater, een wraakzuchtig en kom-uw-belofte-na monster, zonder genade. Repelsteel is onwaarschijnlijk leuk en speelt door tot in je dromen. Parkstad Limburg Theaters presenteert de voorstelling Rapunzel door Van Hoorne Theaterproducties.Ontvoerd en opgesloten in een hoge toren. Zal haar redder ooit komen?

  Ook voor de allerkleinsten is er veel te beleven. Baby’s en peuters beleven Bach, Beethoven en Brahms in een bijzondere theatrale ontmoeting met muzikanten in de voorstelling Hemelsblauw (6 maanden+) van Pantalone (BE) en in Glimp (2+) van Oorkaan (NL) worden ze meegenomen naar een betoverende droomwereld, waarin Tony Overwater (o.a. bekend van de CD’s van Kikker) en Rob Kloet (drummer van De Nits) jazzy klanken spelen. Samen met de kleurrijke beelden van Lotte van Dijck spelen zij een muzikaal spel met elkaar en met het publiek.
   
  Filmhuis De Spiegel maakte een bijzondere selectie films voor het Jeugdtheaterfestival: Johan en de Verenkoning (6+), Ernest & Celestine (AL) en La Clé des Champs (AL). Deze films zijn gratis toegankelijk. Er zijn ook verschillende workshops. Maak je eigen animatiefilm van klei, papier, speelgoed of jezelf tijdens de animatieworkshops of leer de kneepjes van het draaien in een dj workshop. In de workshop ‘Bouw je eigen droomstad’ van SCHUNCK* maak je een eigen droomhuis door te knippen, plakken en kleuren. Als het af is, zet je het neer in de stad. De stad wordt voller en voller met steeds meer droomhuizen! Ook ontwikkeld door SCHUNCK* is de workshop Groeivormen. Met een paar simpele bouwmaterialen ga je samen aan de slag om een steeds grotere constructie te bouwen.
   
  Sesamstraat acteurs spelen een feestje voor Brammetje Boterhammetje? en Joes Boonen komt op verzoek van de kinderen terug naar Heerlen met haar nieuwe voorstelling ‘Ik zou wel een kindje lusten’. Het theatercafé wordt tijdens het festival omgetoverd tot een speel en doe-plek met sprookjesachtige attracties van Theater FroeFroe, een heuse prentenboekenstad en de kinderspeeltuin Op Stapel waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen en bouwen.

  Lees meer
 • 07 januari 2016 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Gedrukt in Maastricht
  In de afgelopen eeuwen zijn duizenden boeken gedrukt in Maastricht. Zo’n 7.500 van die boeken zijn bewaard gebleven en liggen nu in de depots van Centre Céramique, de Universiteitsbibliotheek en het Historisch Centrum Limburg. Het project…
  In de afgelopen eeuwen zijn duizenden boeken gedrukt in Maastricht. Zo’n 7.500 van die boeken zijn bewaard gebleven en liggen nu in de depots van Centre Céramique, de Universiteitsbibliotheek en het Historisch Centrum Limburg. Het project ‘Gedrukt in Maastricht’ wil die boeken aan een breed publiek bekend maken, niet alleen via een website, maar ook door activiteiten als lezingen, wandelingen en presentaties. Vier en een halve eeuw drukgeschiedenis kent Maastricht, gevuld met drukkers die slechts kort actief waren tot hele dynastieën van drukkers, zoals de familie Van Gulpen en Nypels.

  Een deel van de titels heeft betrekking op literatuur: Goethe’s Werther, de Don Quichotte, maar ook vele liederen, romans en verhalen zijn in Maastricht gedrukt. Daarnaast is er, zeker begin 20e eeuw, sprake van een opmerkelijke samenwerking tussen literatoren, illustratoren en drukkers. Dit leidde tot een aantal zeer fraaie ‘meesterdrukken’.

  Emile Ramakers - historicus van Centre Céramique - zal zijn lezing illustereren met literaire voorbeelden.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  De organisatie is in handen van VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).

  Lees meer
 • 10 januari 2016 15:00 - 16:30 'De rijke bramenplukker' door Jacques Vriens en Jan Gouw
  Jacques Vriens vertelt en speelt samen met pianist Jan Gouw De rijke bramenplukker en drie andere sprookjes voor volwassenen van Godfried Bomans.
   

  Godfried Bomans overleed in 1971 en was in de jaren zestig de meest gelezen schrijver van…
  Jacques Vriens vertelt en speelt samen met pianist Jan Gouw De rijke bramenplukker en drie andere sprookjes voor volwassenen van Godfried Bomans.
   
  Godfried Bomans overleed in 1971 en was in de jaren zestig de meest gelezen schrijver van ons land. Hij was ook vaak te zien op tv en werd een van de eerste 'bekende Nederlanders'. Veel van zijn werk is inmiddels vergeten, maar zijn sprookjes voor volwassenen zijn nog steeds zéér de moeite waard.
   
  Jacques Vriens is bekend als kinderboekenschrijver en theatermaker, maar ook is hij al bijna zijn hele leven een bewonderaar van de sprookjes van Bomans en hij heeft er nu een intieme theatervoorstelling van gemaakt. In deze voorsteling voor volwassenen vertelt én speelt hij enkele geestige, ontroerende en soms ook maatschappijkritische sprookjes van Bomans waarbij prachtige muziek wordt gespeeld door componist en pianist Jan Gouw. Tijdens de voorstelling van ongeveer een uur wordt ook verteld over het leven van Bomans.

  Locatie: Pesthuyspodium, Maastricht
  Entree: € 10,-
  Reserveren: www.pesthuyspodium.nl
   
  Lees meer
 • 10 januari 2016 15:30 - 17:00 Nieuwjaarsconcert Sobornost & Kinderkoor Tutta Musica Voerendaal
  Op zondag 10 januari verzorgt Slavisch-Byzantijns gemengd Koor Sobornost een Nieuwjaarsconcert, in samenwerking met Kinderkoor Tutta Musica uit Voerendaal.

  Op zondag 10 januari opent Slavisch-Byzantijns gemengd koor Sobornost het seizoen…
  Op zondag 10 januari verzorgt Slavisch-Byzantijns gemengd Koor Sobornost een Nieuwjaarsconcert, in samenwerking met Kinderkoor Tutta Musica uit Voerendaal.

  Op zondag 10 januari opent Slavisch-Byzantijns gemengd koor Sobornost het seizoen 2016 met het bijzonder populaire en altijd drukbezochte Nieuwjaarsconcert in de St. Remigiuskerk in Simpelveld. Het bekende kinderkoor Tutta Musica uit Voerendaal verleent haar medewerking. Het gemengd Kerkraads koor Sobornost heeft met zijn bijzondere repertoire (uitsluitend Slavisch-Byzantijns) veel supporters in heel Nederland en Duitsland verworven. Met name optredens in de Kunstkerk Dordrecht, de Hermitage Amsterdam en de Kaiser- und Mariendom in het Duitse Speyer kregen lovende kritieken. In dirigent Wiel Bonten en beroepszangeres Lilit Sati heeft het koor bekwame en bezielde leiders.
   
  Tijd: 15.30 uur
  Locatie: St. Remigiuskerk, Kerkstraat, Simpelveld
  Entree: voorverkoop € 8,- / kassa € 10,- 

  Neem voor meer informatie contact op via 045 544 18 92 of jo.didden@wxs.nl.

  Lees meer
 • 28 januari 2016 13:30 - 16:15 Samen met Jet van Aalst van gedicht tot gedicht in Maastricht
  Op Gedichtendag (28 januari 2016) kunt u onder deskundige leiding van neerlandica Jet van Aalst het Poëzieparcours volgen. De route, met dit jaar Limburgse dichters als leidraad, voert u langs 17 etalages in het centrum van Maastricht. Laat…
  Op Gedichtendag (28 januari 2016) kunt u onder deskundige leiding van neerlandica Jet van Aalst het Poëzieparcours volgen. De route, met dit jaar Limburgse dichters als leidraad, voert u langs 17 etalages in het centrum van Maastricht. Laat u verrassen door moderne Limburgse poëzie in een winters Maastricht, met enkele stops onderweg. Het startpunt van de wandeling is Centre Céramique.

  Deelname: € 5,- (incl. tekst van de gedichten)
  Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00

  Lees meer
 • 29 januari 2016 20:00 - 23:00 NK Poetry Slam
  Battle for Slampion 2016

  Een poetry slam of poëzieslag is een kruising tussen literatuur en sport. Slamdichters, kortweg ‘slammers’, gaan op een podium een wedstrijd met elkaar aan. In een paar rondes dragen de dichters hun gedichten…
  Battle for Slampion 2016

  Een poetry slam of poëzieslag is een kruising tussen literatuur en sport. Slamdichters, kortweg ‘slammers’, gaan op een podium een wedstrijd met elkaar aan. In een paar rondes dragen de dichters hun gedichten voor. Het publiek en/of de jury bepaalt wie de beste is. Iedereen mag zijn kans wagen; in de loop van de avond worden de besten geselecteerd. Bij poetry slam is zowel de inhoud als de voordracht belangrijk. Uiteindelijk gaat het maar om één ding: het publiek enthousiast maken.

  Woensdag 13 januari nemen achttien regionale slamkampioenen het tegen elkaar op tijdens de halve finales van het NK Poetry Slam 2016.

  Lees meer
 • 31 januari 2016 11:00 - 12:45samenwerkings project Poëzie aan de Maas met Stefan Hertmans en Limburgse dichters
  Ter gelegenheid van de Gedichtendag/Poëzieweek is er een muzikale en literaire bijeenkomst in Centre Céramique met een drietal dichters uit de expo ‘Spiegelbeeld’ en de bekende Vlaamse auteur Stefan Hertmans, de schrijver van het Poëziegeschenk…
  Ter gelegenheid van de Gedichtendag/Poëzieweek is er een muzikale en literaire bijeenkomst in Centre Céramique met een drietal dichters uit de expo ‘Spiegelbeeld’ en de bekende Vlaamse auteur Stefan Hertmans, de schrijver van het Poëziegeschenk 2016.

  Stefan Hertmans publiceerde romans, verhalen, essays en groot aantal dichtbundels. Tot zijn meest succesvolle prozaboeken behoren Naar Merelbeke en Oorlog en terpentijn. In 2006 verschenen zijn verzamelde gedichten onder de titel Muziek voor de overtocht. De Limburgse poëzie wordt vertegenwoordigd door Frans Budé, Michelle Bracke en Daan Doesborgh. Onder de titel Achter het verdwijnpunt publiceerde de Maastrichtse dichter Frans Budé (1945) onlangs zijn nieuwste bundel, waarin hij op zijn kenmerkende lyrische wijze een nieuwe fascinatie in zijn oeuvre introduceert: vermissingen en verdwijningen. Als Young Poets treden Michelle Bracke (1984) en Daan Doesborgh (1988) op: voordrachten en poetry slam heet van de naald! Michelle studeerde cultuurwetenschappen in Maastricht en is stadsdichter in Heerlen voor 2015 en 2016. Daan was stadsdichter van Venlo en is net afgestudeerd als neerlandicus in Amsterdam.

  De muzikale invulling is in handen van Dorien van Gilst (zang) en Sasja de Veer (gitaar). De ochtend staat onder inspirerende leiding van journalist en eindredacteur van Zuiderlucht Emile Hollman. Hij zal de gasten kort interviewen en voorstellen.
  Met boekverkoop en signeersessie.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Toegang: € 10,- / leden bibliotheek Maastricht € 7,50 (inclusief koffie/thee)
  Reserveren: klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00
  Organisatie: Maastricht Boekenstad i.s.m. Centre Céramique en Dichter in Beeld

  Lees meer
 • februari
 • 20 februari 2016 10:00 - 16:00 Verhalend proza schrijven - Het personage van 'vlees en bloed'
  Het personage komt onder de handen van de schrijver tot leven. In woorden maakt hij een figuur van 'vlees en bloed'.

  Op basis van creatieve opdrachten schrijf je korte verhalende teksten. Je experimenteert met personage-aspecten als het…

  Het personage komt onder de handen van de schrijver tot leven. In woorden maakt hij een figuur van 'vlees en bloed'.

  Op basis van creatieve opdrachten schrijf je korte verhalende teksten. Je experimenteert met personage-aspecten als het uiterlijk, het gedrag en de bewegingen. Door middel van details roep je de omgeving op, de problemen van een hoofdpersoon die zijn gedachten en besluiten triggeren.

  Een verkenning in stappen van de literaire techniek bij uitstek. Het personage als voorwerp van verbeelding, als chip die de actie voortbrengt. Een workshop voor schrijvers die diep willen doordringen in de woorden, motieven en doelen van het personage. Gewapend met het vergrootglas verken je de wegen van de figuren die je vastlegt in taal.

  Datum: zaterdag 20 februari 2016
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, 5991 PB, Baarlo
  Kosten: € 85,-- (lunch inbegrepen)
  Docent: Koos van den Kerkhof
  Aantal deelnemers: 8-12

  Ga voor inschrijving naar www.hetschrijflab.nl.

 • 21 februari 2016 14:30 - 15:30 MoKla Vocaal Ensemble in Parc Amstenrade
  Op 21 februari verzorgt MoKla Vocaal Ensemble, o.l.v. dirigent Ute Jobes, een concert in de Elizabeth Kapel in Parc Imstenrade.

  Programma:
  - Danny Boy (arr. Michael McGlynn)
  - The drunken sailor (arr. Robert Sund)…
  Op 21 februari verzorgt MoKla Vocaal Ensemble, o.l.v. dirigent Ute Jobes, een concert in de Elizabeth Kapel in Parc Imstenrade.

  Programma:
  - Danny Boy (arr. Michael McGlynn)
  - The drunken sailor (arr. Robert Sund)
  - 4 Heine Lieder, Jurriaan Andriessen
  - The Road Home, Stephen Paulus 
   
  Datum en aanvangstijd: 21 februari 2016, 14.30-15.30 uur
  Locatie: St. Elisabeth Kapel, Parc Imstenrade 
  Entree: vrije gave 
  Lees meer
 • 14 maart 2016 00:00 - 00:00 Slotdag De Inktaap
  De Inktaap is dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied, waarbij leerlingen in Nederland, Vlaanderen, Suriname en op Curaçao worden geconfronteerd met de keuze van de jury’s van de AKO Literatuurprijs (Stefan Hertmans met…
  De Inktaap is dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied, waarbij leerlingen in Nederland, Vlaanderen, Suriname en op Curaçao worden geconfronteerd met de keuze van de jury’s van de AKO Literatuurprijs (Stefan Hertmans met Oorlog en Terpentijn, 2015), de Gouden Boekenuil (Mark Schaevers met Orgelman, 2014), de Libris Literatuur Prijs (Adriaan van Dis met Ik kom terug, 2014) én de nominatie uit het Nederlandstalige deel van de Cariben (Shantie Singh met Vervoering, 2014). Uit die vier boeken kiezen de jongeren vervolgens hun winnaar, die auteur wint De Inktaap.
  De Doelen RotterdamLees meer
 • 18 maart 2016 - 19 maart 2016 Conferentie Fair and Just Practices: Art and heritage worlds from the perspectives of markets and law
  Recent developments in art and heritage worlds call to our attention questions of fairness and justice. While art and heritage practices have always been governed, implicitly or explicitly, by standards of fairness and justice, these standards…
  Recent developments in art and heritage worlds call to our attention questions of fairness and justice. While art and heritage practices have always been governed, implicitly or explicitly, by standards of fairness and justice, these standards are subject to change and are approached differently from the relevant academic fields of anthropology, cultural studies, economics, history, law, sociology, and the conservation sciences.
   
  This conference aims to analyze and contextualize (un-)fair practices in art and heritage worlds from a variety of disciplinary and trans-disciplinary perspectives. For instance, while we currently witness a global explosion of art and heritage markets with billion-dollar auction sales dominated by ultra rich buyers, most individual artists cannot earn a living wage. And as subsidies are cut for public art and heritage institutions, ever-larger private museums emerge that house the art collections of the super rich – who in return may claim tax reductions for their philanthropy. But these issues of income inequality and distributive justice are by no means the only matters of fairness in art and heritage worlds today: A surge of art forgery cases, the illicit trade in – or restitution of – looted objects of art and heritage, as well as controversies regarding the conservation of artworks hint at further challenges and risks, respectively. How can art and heritage worlds fairly acknowledge these economic, political and ethical challenges and mitigate the legal risks? What are best practices of fairness and justice when it comes to building and reassuring trust and transparency in the market, as well as when it comes to establishing and enforcing necessary legal frameworks and regulations in art and heritage worlds at large?

  Convened during The European Fine Art Fair (TEFAF) in Maastricht, The Netherlands, the conference will take place on Friday 18 March and Saturday 19 March 2016. Please submit paper proposals until Monday 11 January 2016 via email to the conference manager, Yleen Simonis. Proposals should include authors’ name and affiliation as well as contact details, full titles and a 500 words summary. All papers will be delivered in English. We welcome academic as well as professional contributions from various disciplines. The scientific committee reviews all paper proposals and invites the selected speakers in early February. There is a limited budget available to cover the travel and accommodation costs of those in need.

  Organisers
  Prof. dr. Renée van de Vall, Faculty of Arts and Social Sciences, Maastricht University
  Prof. dr. Hildegard Schneider, Faculty of Law, Maastricht University
  Prof. dr. Rachel Pownall, School of Business and Economics, Maastricht University
  Prof. dr. Ad Knotter, Director Sociaal Historisch Centrum Limburg
  Dr. Vivian van Saaze, Faculty of Arts and Social Sciences, Maastricht University
  Dr. Joop de Jong, Faculty of Arts and Social Sciences, Maastricht University
  Dr. Christoph Rausch, Faculty of Humanities and Sciences, Maastricht University
  Mr. René Hoppenbrouwers, Stichting Restauratie Atelier Limburg

  The Maastricht Centre for Arts and Culture, Conservation and Heritage (MACCH) is a transdisciplinary research centre that brings together economic, legal, historical, philosophical, and practical expertise. In response to the demands of the increasingly multi-layered and complex challenges facing the fields of arts and heritage today, MACCH initiates collaborative research projects with researchers, professionals and students from diverse backgrounds in the fields of arts, conservation, and cultural as well as natural heritage. MACCH is a joint initiative between the Faculty of Arts and Social Sciences, the Faculty of Law, the School of Business and Economics, and the Faculty of Humanities and Sciences of Maastricht University, as well as the Sociaal Historisch Centrum voor Limburg and the Stichting Restauratie Atelier Limburg.
  Lees meer
 • 22 maart 2016 20:00 - 21:30 Passieconcert Heerlens Oratoriumvereniging
  De Heerlense Oratoriumvereniging brengt Bach’s Johannes Passion aan de vooravond van Goede Vrijdag. Emmanuël Pleijers leidt ook het Ensemble Conservatoire. Solisten zijn o.a. Jan van Elsacker, Carina Vinke en Marcel Verheggen (orgel).…
  De Heerlense Oratoriumvereniging brengt Bach’s Johannes Passion aan de vooravond van Goede Vrijdag. Emmanuël Pleijers leidt ook het Ensemble Conservatoire. Solisten zijn o.a. Jan van Elsacker, Carina Vinke en Marcel Verheggen (orgel).

  De Matthäus Passion geldt als Bach's belangrijkste werk. De Johannes-Passion doet er echter niet voor onder. De bezetting is kleiner, maar de muziek is niet minder aangrijpend. Christus komt naar voren als een sterkere, minder lijdzame persoon. Kom luisteren naar deze bijzondere passiemuziek in de prachtige traditie van Parkstad!

  Datum en aanvangstijd: 22 maart 2016, 20.00 uur
  Locatie: Parkstad Limburg Theater Heerlen
  Entree : € 15,- / € 20,- / € 25,- / € 30,- / € 35,-

  Lees meer
 • april
 • 20 april 2016 00:00 - 00:00 Dag van de Jonge Jury
  Op woensdag 20 april 2016 vindt in TivoliVredenburg in Utrecht de Dag van de Jonge Jury plaats. Een uniek eendaags festival waarin jeugdboeken en auteurs centraal staan. Leerlingen volgen dit jaar tussen 11.00 en 15.00 uur meer workshops dan…
  Op woensdag 20 april 2016 vindt in TivoliVredenburg in Utrecht de Dag van de Jonge Jury plaats. Een uniek eendaags festival waarin jeugdboeken en auteurs centraal staan. Leerlingen volgen dit jaar tussen 11.00 en 15.00 uur meer workshops dan ooit tevoren en gaan weer in gesprek met hun favoriete auteurs. In het randprogramma vinden zij ontspanning bij de diverse spellen en acts en struinen zij rond langs de vele (boeken) stands. Hoogtepunt van de dag is de uitreiking van de Prijs van de Jonge Jury 2016. 
  Kaarten kosten € 14,75 per stuk en zijn nu al te bestellen. Wees er snel bij, want op is op!Lees meer
filters

discipline

 • muziek
 • toneel
 • dans
 • beeldende kunst
 • film & fotografie
 • literatuur
 • musea
 • streektaal
 • monumenten
 • cultuurparticipatie
alles selecteren / alles deselecteren

organisatie


overige filters

toon alleen:

Herstel filter
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?