• langlopende activiteiten

 • 01 mei 2014 - 31 maart 2015 'Het Hart van Grind' op de Brunssumerheide
  Tijdens een 3,5 km lange wandeling door de bossen en over de heide van de Brunssumerheide komen bezoekers van 1 mei 2014 t/m 31 maart 2015 bijzondere steenformaties tegen. Deze kunstwerken nemen hen mee naar de verborgen natuur van de stenen.

  Beeldend kunstenaar Adri Verhoeven realiseerde 11 kunstwerken in de natuur. Samen met Natuurmonumenten, de Vereniging van Geologen, de Sterrenwacht Limburg, Consortium Grensmaas, geoloog/fotograaf Dirk Wiersma en filmmaker Rob Vogelsang neemt hij u graag mee om de diepste lagen van het steentje bloot te leggen. 

  Voor een deel kunt u die ontdekkingstocht op www.hethartvangrind.nl maken. Op deze website is te zien hoe breed de fascinatie voor de steen verbreid is. Dichters willen de steen kennen, in heel verschillende culturen wordt de steen op een voetstuk geplaatst en de wetenschap ontdekt onze eigen wortels in de steen. Om de 'intimiteit met het bestaan' aan den lijve te ervaren zult u oog in oog moeten komen staan met het ontblote hart van de steen. 

  Startpunt van de wandeling is het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Schaapskooiweg 99 in Heerlen. Hier is een gratis routekaart beschikbaar. Alle praktische informatie en een mogelijkheid om de routekaart te downloaden staan ook op www.hethartvangrind.nl.
   
  Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg. 
 • 05 juni 2014 - 22 januari 2015 Vergaderingen Federatie van Limburgse Mandoline Verenigingen
  De van de vergaderingen van de Federatie van Limburgse Mandoline Verenigingen vinden plaats op de volgende data:

  Jaarvergadering
  5 juni 2014 om 20.00 uur

  Festivalvergadering
  9 oktober 2014 om 20.00 uur

  Reguliere vergadering
  22 januari 2015 om 20.00 uur
 • 13 juli 2014 - 12 december 2014 Bok & Geit
  Gezelschap: Bert Kop en Geerte Schmitz
  Titel: Bok & Geit
  Regie: Truus Rutten
  Speeldata: 6,13, en 27 september, 17 en 25 oktober, 21 en 22 november, 12 december
  Locatie en info: 06-09 pesthuyspodium.nl,  13-09 theaterdegarage.nl, 27-09 theaterlandgraaf.nl, 17-10 den-herberg.eu, 25-10 karroessel.nl, 21-11 't Kapelhuis 2, Thorn, 22-11 thorn-kapelhuis.nl, 12-12 theatercafedegrenedeer.nl
  Aanvang: 20.30 uur
  Entree: 10 euro
  Reserveren: bij de theaters m.u.v. het Kapelhuis Thorn via bkop@home.nl
  Over de voorstelling: Bok & Geit is een in prachtige  samengavatte teksten een reconstructie van een gedoemde liefde. Een bokkenmeisje en een geitenjongen, lid van rivaliserende fanfares, zien elkaar terug na 38 jaar. Het bokkenmeisje houdt bij deze verrassende ontmoeting de boot af. Maar de liefdevolle herinneringen van de geit zijn onmogelijk te negeren.
  Het stuk raakt aan een een universeel thema uit de literatuur: een door de omgeving onmogelijk gemaakte liefde en de desastreuze gevolgen daarvan.
 • 20 september 2014 - 11 januari 2015 Expositie 'Feest der Verbeelding'
  In het kader van de Kinderboekenweek presenteert SCHUNCK* de tentoonstelling HET FEEST DER VERBEELDING; van de Gebroeders Leeuwenhart tot Pippi Langkous. Deze tentoonstelling neemt de toeschouwer mee naar grote helden uit een aantal beroemde boeken van Astrid Lindgren: Ronja de roversdochter, Karlsson van het dak, Emil van de Hazelhoeve, Niels Ukkepuk, Madieke van het rode huis, De Gebroeders Leeuwenhart én Pippi Langkous. SCHUNCK* toont de schetsen, ideeën, illustraties en aantekeningen die illustrator Marit Törnqvist van deze helden maakte.
  Lees meer
 • 12 oktober 2014 - 11 januari 2015 Workshops Ontwikkeling van de lichte muziek
  Jazzclub Zuid Limburg organiseert in Landgraaf drie workshops die de ontwikkeling van de lichte muziek laten horen. Onder muzikale leiding van Marc Huynen spelen ervaren muzikanten samen met afgestudeerde - of bijna afgestudeerde - conservatoriumstudenten. Zij laten horen hoe de lichte muziek zich heeft ontwikkeld vanuit het brongenre tot aan de huidige muziekstijlen. Bij iedere workshop wordt die ontwikkeling gedemonstreerd aan de hand van een instrument. Voor de pauze wordt uitleg gegeven aan de hand van muziekfragmenten, na de pauze speelt een orkest speciaal daarvoor gearrangeerde muziek.

  12 oktober 2014
  In de eerste workshop/demonstratie brengen muzikanten het ritme van ‘The Second Line’ ten gehore, ontstaan in de New Orleans-stijl en nog steeds herkenbaar in de latere doorontwikkelde muziekstijlen. Met name diverse swingstijlen komen aan de orde waarin ‘The Second Line’ steeds goed te herkennen is. Bij lichte muziek draait het allemaal om de manier van spelen. De klassieke manier van spelen, of beter gezegd de ambachtelijke manier van spelen, moet aangevuld worden met de interpretatie en articulatie van de lichte muziek. Die specifieke kenmerken van de lichte muziek hebben zich de laatste tientallen jaren onder invloed van met name Amerikaanse musici ontwikkeld tot een universele 'muziektaal’. 

  14 december 2014
  Tijdens de tweede workshop/demonstratie wordt de ontwikkeling in de lichte muziek getoond aan de hand van het blaasinstrument, de trompet.

  11 januari 2015
  In de derde workshop vormt de klarinet het thema om de bezoeker door de muziekstijlen te loodsen.
   
  Aanvang workshops: 14.30 uur
  Locatie workshops: Brandpoort, Hoogstraat 191, Landgraaf

  Drie leden per HaFaBra-vereniging krijgen gratis toegang tot de workshop/demonstraties. Willen meer leden een workshop bijwonen, dan wordt een entree gevraagd aan de kassa van € 6,00 p.p. De leden die gratis toegang krijgen, dienen door de HaFaBra-vereniging uiterlijk een week voorafgaande aan de workshop aangemeld worden via info@jazzclubzuidlimburg.nl.

  Lees meer
 • 26 oktober 2014 - 29 november 2014 Heerlen Jazzt 2014

  In November staat Heerlen bol van de Jazz. Internationale en nationale Jazzgrootheden, met in hun kielzog tientallen bekende musici, betreden de diverse podia van de stad. In 2014 volgt de inmiddels zevende editie van dit, elk jaar doorgroeiende, muziekspektakel. Er is extra aandacht voor educatie, voor jeugd en kinderen (muziekschool en workshops), amateur jazzmuziek beoefening. Big Band muziek en musiceren in een Big Band (SLIM Big Band dag en workshops) kunnen dit jaar ook weer op grote belangstelling rekenen.

  Het programma van Heerlen Jazzt 2014, is van een bijzonder, breed en kwalitatief hoog niveau door de bijdrage vanuit Parkstad Limburg Theaters aan de programmering.

  Op het programma staan onder anderen (onder voorbehoud): Spyro Gyra, Andy Middleton, Caro Emerald, Nuevo Manteca, Tommy Emmanuel, natuurlijk is er de SLIM Big Band Dag en wordt de Eujazz Young Talent  Award weer uitgereikt. Heerlen Jazzt wordt traditioneel afgesloten met 'Jazz-out' het jazzspektakelstuk in Parkstad Limburg Theaters. Klik hier voor de volledige programmering. 

  Naast beroemde, bekende en minder bekende professionele musici biedt Heerlen Jazzt en plek aan amateurmuzikanten en jongeren. Verbinden en samenwerking binnen en buiten de regio is een belangrijk aandachtspunt: Heerlen Jazzt werkt onder meer intensief samen met Parkstad Limburg Theater Heerlen, met Eujazz, Jazz Maastricht, de Nieuwe Nor, Cultuurhuis Heerlen, Schunck* muziekschool, IN FRONT Aken.

  Heerlen Jazzt wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de kunsten Limburg.
   

  Lees meer
 • 01 november 2014 - 30 november 2014 Nederland leest Maarten 't Hart: een cadeautje voor bibliotheekleden!
  Na het succes van de afgelopen jaren vindt voor de negende keer de actie 'Nederland Leest' plaats gedurende de maand november. Eén boek staat centraal en wordt door deelnemende bibliotheken in Nederland uitgedeeld aan volwassenen, op vertoon van uw bibliotheekkaart kunt u dit boek gratis afhalen. Dit jaar staat de klassieker Een vlucht regenwulpen (1978) van Maarten ‘t Hart centraal.

  Een onvergetelijk verhaal uit een tijd toen Nederland nog een universum was, en een dorpje de hele wereld. Het gaat over een door afkomst en opvoeding tot isolement gedoemd kind, wiens angsten verzacht worden door een grote opmerkingsgave en een diepe liefde voor de natuur.

  Lees meer
 • 16 november 2014 - 10 december 2014 Cité Chantant
  In het begin van de vorige eeuw was Midden-Limburg de armste en dunst bevolkte regio van Vlaanderen. De ontdekking van steenkool bracht een ware bevolkingsexplosie teweeg. Om de nodige arbeidskrachten te vinden moesten de mijnen al snel op zoek in het buitenland. De migranten kwamen in verschillende golven en brachten elk hun culturele gebruiken en tradities mee, hun muziek, liederen, dansen…

  Koor- en Stem Limburg brengt in het najaar 2014 negentien nog actieve zang- of muziekgroepen uit etnisch-culturele minderheden bijeen in drie interculturele concerten, verspreid over de gemeenten Genk, Maasmechelen, en Beringen. Het project beperkt zich niet tot groepen die verbonden zijn met de historische migratie omwille van de koolmijnen. Ook later aangekomen migrantengemeenschappen, zoals vluchtelingen uit ex-Joegoslavië die eveneens muzikaal erfgoed meebrachten en die o.m. in de mijncités en sociale woonwijken terecht gekomen zijn, participeren.

  Telkens nemen een aantal lokale groepen uit diverse etnisch-culturele gemeenschappen een deel van het programma voor hun rekening, met een gemeenschappelijke afsluiter, nl. enkele eenvoudige samenzangliederen die het publiek mee kan zingen. Vanzelfsprekend zit dit project in de sfeer van muzikale ontmoeting, niet van competitie.

  De concerten worden inhoudelijk verrijkt met elementen uit de migratie- en mijngeschiedenis. Daartoe is Frans Novak uitgenodigd als presentator die zijn sporen verdiend heeft in het erfgoedproject Sleutelfiguren.

  Van elk concert wordt een live-cdopname gemaakt. Een geïllustreerde brochure waarin alle deelnemende groepen worden voorgesteld en waarin ook een aantal liederen wordt opgenomen, zal te koop worden aangeboden. 

  In Genk is op zaterdag en zondag ook de tentoonstelling ‘Een tip van de sluier’ (Marie de Lorenzo - keramiek en Moris Venken - grafiek) te bezoeken in het Casino.

  Programma
  - Genk: Rozentuin (Turkije), Citékoor (Italië), Czarna Góra (Polen), Sueño Flamenco (Spanje), Tenore Monte Arvu (Sardinië), Miracouleur (Internationaal), Kantikune (Vlaams solidariteitskoor), Krakus (Polen)
  - Maasmechelen:  Vader en zoon Balcay (Turkije), Slomsek (Slovenië), Turkse jongerenband Derman, Griekse dansgroep Ta Asteria, Cantate (Vlaams koor), Kretenzische lyraspeler Giorgos Apostolakis, Kantikune
  - Beringen: Gruppo Feminine della Baracca (Italië), Filippijns vrouwenkoor, Ergyl & DjeeAhmeti (Kosovo), Czarna Góra (Polen), Music Club ( Turkse saz spelers), Kantikune  
   
  Data en locaties:
  - zondag 16 november, 14.30 uur, Casino Modern Genk, André Dumontlaan 2
  - zondag 30 november, 14.30 uur, Academie voor Muziek, Theater & Dans Maasmechelen, Zetellaan 50
  - woensdag 10 december, 20.00 uur, Casino Beringen, Kioskplein 25
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 19 november 2014 - 12 december 2014 'Alleen in Berlijn' van Toneelgroep Maastricht, naar het boek van Hans Fallada.
  Op zaterdag 22 november 2014 gaat om 20.00 uur in Theater de Bordenhal in Maastricht de voorstelling Alleen in Berlijn in première, een regie van Aike Dirkzwager. Het is een toneelbewerking van Hans Fallada’s succesroman Jeder stirbt für sich allein (1947), een meesterlijk verhaal over een merkwaardige vorm van klein verzet en het overleven van gewone mensen in tijden van crisis. Regisseur Aike Dirkzwager ensceneert de reconstructie van deze geschiedenis door álle kleurrijke romanfiguren ten tonele te voeren, gespeeld door professionele acteurs samen met 27 gastspelers uit heel Limburg.

  Alleen in Berlijn vertelt de geschiedenis van het eenvoudige echtpaar Quangel dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Berlijn tot een bizarre sabotageactie besluit. Ze beginnen in openbare gebouwen, op vensterbanken en in trappenhuizen handgeschreven briefkaarten achter te laten, met daarop onhandig geformuleerde anti-Hitlerslogans. Ze dromen ervan de mensen wakker te schudden met hun kleine revolutie, maar de meeste kaarten worden meteen bij de Gestapo ingeleverd. Een moordend kat-en-muisspel begint.
  Fallada laat de lezer tegen de achtergrond van het Nazisme kennismaken met een bonte doorsnee van personages die op allerlei manieren de crisis het hoofd proberen te bieden: de kruimeldief, de informant, de hoer, de heldin met het hart op de goede plaats, maar ook de Gestapo-commandant, de politiecommissaris die door zijn meerdere mishandeld wordt, de ontspoorde geestelijke en de politieofficier.
   
  Regisseur Aike Dirkzwager is direct na de regieopleiding in Amsterdam bij het repertoiretoneel aan de slag gegaan en heeft daar klassiekers van schrijvers als Tsjechov, Duras, Miller, Beckett en Pinter geregisseerd. In Alleen in Berlijn zoekt hij naar een vertellende speelstijl in combinatie met live gespeelde muziek. Een spannende onderneming; want waar de acteurs meestal zelf de figuren spelen waarover ze vertellen, zijn de personages nu zelf echt aanwezig.
   
  Met onder andere: Mieneke Bakker, Quincy van Driesten, Rufus Hegeman, Hans van Leipsig, Margo Verhoeven,
  Amy Van Der Weerden en 27 gastspelers, en cellist Paul Rittel.

  De voorstelling wordt in Maastricht én Heerlen gespeeld, kijk voor reserveringen op:
      www.toneelgroepmaastricht.nl
      www.parkstadlimburgtheaters.nl
   
  Alleen in Berlijnwordt gepresenteerd onder licensie van Felix Bloch Erben Agency, Berlijn, Duitsland, i.s.m. Aufbau Media GmbH & Co. KG, Berlin.
  Alleen in Berlijnis in Nederland uitgegeven door Cossee Uitgeverij Amsterdam, vertaling 1949 van A.Th. Mooij, volledig herzien door A. Habers.
  Lees meer
 • 21 november 2014 - 26 november 2014 Tentoonstelling genomineerden Alphons Wintersprijs 2014
  Van 21 t/m 26 november 2014 vindt in 't Lab van het Gouvernement aan de Maas in Maastricht de tentoonstelling plaats met schilderijen en tekeningen van de 72 genomineerden voor de Alphons Wintersprijs 2014.

  Deze amateur tekenaars en -schilders uit Nederlands- en Belgisch-Limburg tonenen ieder één recent werk. De winnaars worden door gedeputeerde Ger Koopmans bekendgemaakt tijdens de besloten opening van de eindtentoonstelling op donderdagavond 20 november 2014. De tentoonstelling is hierna voor iedereen gratis te bezichtigen t/m 26 november.

  De openingstijden zijn als volgt:
  -21 november van 10.00 - 17.00 uur
  -22 en 23 november van 11.00 - 17.00 uur
  -24 t/m 26 november van 10.00 - 17.00 uur

  Op 21, 24, 25 en 26 november van 14.30 tot 15.30 uur bestaat de mogelijkheid een gratis rondleiding door de tentoonstelling te boeken. U krijgt hierbij van Willem Jansen, voorzitter van Stichting Alphons Winters, uitleg over de getoonde werken en na afloop een kopje koffie of thee. U kunt zich hiervoor aanmelden tot 19 november via rcorstjens@hklimburg.nl (geef uw voorkeursdag en het aantal personen aan). 

  Adres: 't Lab, Limburglaan 10, Maastricht Lees meer
 • 21 november 2014 - 29 november 2014 De flat van Jet
  Gezelschap: Volkstoneel Kerkrade
  Titel: De flat van Jet
  Regie: Joop Omloo
  Speeldata: 21, 22, 28 en 29 november
  Locatie: Abdij Rolduc ( Aula Major), Heyendallaan 83, 6464 EP, Kerkrade. 
  Aanvang: 20.00 uur
  Over de voorstelling: De Flat van Jet’ is een klucht, niet een gewone natuurlijk, maar wel een echte, met deuren en overspel en misverstanden. Alles d’r op en d’r aan.  Jet heeft een flat in de stad waar ze haar minnaar Karel ontmoet. Maar ze wil van hem af. En de flat heeft ze dan eigenlijk ook niet meer nodig. Karel, die ook getrouwd is – wat Jet niet weet want ze is nogal jaloers – leent de flat wel eens uit aan zoon André, die daar wel eens met een vriendinnetje komt. Maar dan neemt één van die vriendinnetjes, Natas, die op zoek is naar woonruimte, Veertje, de dochter van Jet, mee, want die zoekt ook. En dan gaat het mis. Jet mag niet weten dat… en Karel mag niet weten dat… en Veertje mag helemaal niet weten dat… En dan verschijnt ook nog eens Jules de man van Jet en die mag helemaal niets weten! De Flat van Jet is niet een onvervalste maar een vervalste klucht. 
 • 27 november 2014 - 29 november 2014 Wintertuinfestival: literatuur ontmoet muziek

  Poëzie moet gezongen worden! Zoals muziek een meeslepend verhaal kan vertellen, moet tekst kunnen swingen. Literatuur heeft ritme en muzikaliteit nodig. Op het Wintertuinfestival, dat van donderdag 27 t/m/zaterdag 29 november plaatsvindt in Nijmegen, ontmoeten muziek en literatuur elkaar.

  Op de donderdag neemt Wintertuin de campus van de Radboud Universiteit over. Hier geven onder meer Spinvis, Henk van Straten en Hanneke Hendrix college. De vrijdag staat geheel in het teken van Wintertuins agentschap voor nieuwe schrijvers: de beloftevolle debutanten Elske van Lonkhuyzen, Gerjon Gijsbers, Johan Roos en Marjolein Visser presenteren hun chapbooks. Het spiksplinternieuwe Doornroosje, de poptempel van Nijmegen, wordt op de zaterdagavond gevuld met tientallen schrijvers en muzikanten. Zij werken samen en spreken over hun liefde voor het andere kamp: de muzikant over literatuur, de schrijver over muziek. En natuurlijk wordt er opgetreden: bijzondere samenwerkingen, voordrachten en concerten. Met onder meer Arthur Japin, Ilja Leonard Pfeijffer, Bert Wagendorp, Jaap Robben, Hanneke Hendrix, Broeder Dieleman, Els Moors, Jürg Halter en Marc van der Holst.

  Wintertuin op de uni
  Datum: 27 november
  Locatie: Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmusplein 1
  Tijd: diverse programma’s tussen 12.00 en 23.00 uur
  Entree: variërend van gratis tot € 6,- / € 3,- (CJP-/ student-/ bibliotheekpas)

  Avond van de Grote Beloftes
  Datum: 28 november
  Locatie: Wintertuin, van Beethovenstraat 4
  Zaal open: 20.00 uur, aanvang: 20.30 uur
  Entree: € 2,50. Kaartverkoop aan de deur

  Spoken & Plugged
  Datum: 29 november
  Locatie: Doornroosje, Stationsplein 11
  Zaal open: 19.30 uur, aanvang: 20.30 uur
  Entree: € 15,- / € 12,50 (CJP-/ student-/ bibliotheekpas)
   

  Lees meer
 • 30 november 2014 - 07 december 2014 Adventsconcerten gregoriaans & blokfluit
  De advent is een tijd van hoop en verlangen, van reikhalzend uitzien naar de komst van de langverwachte. Hoop en licht groeien in de advent naar Kerstmis toe. Naarmate de vier weken van de advent verstrijken, wordt de thematiek verdicht: van ‘Heil in de verte’ en de ‘Koning die eens komen zal’ langs ‘Jeruzalem bereidt zich voor’ klinkt tegen het einde ‘Verheug u, want de Heer is u reeds nabij!’

  Nergens worden deze thematieken zo treffend verklankt als in het gregoriaans. Schola Maastricht onder leiding van Hans Heykers leidt luisteraars in beide concerten door de advent heen met gregoriaanse gezangen uit zowel het misrepertoire als uit de officiegezangen, die ieder voor zich al deze kenmerken van de advent laten horen. Blokfluitensemble Lunet, bestaande uit vijf professionele blokfluitisten, voegt instrumentale klanken toe aan dit concert, die perfect aansluiten bij het gregoriaans. Enkele hymnes worden volgens oud gebruik afwisselend eenstemmig gregoriaans en meerstemmig instrumentaal uitgevoerd in zettingen van Lassus en Praetorius. Engelse ensemblemuziek van Parsons en Silcocks zorgen voor muzikaal contrast.

  De Sint-Gregoriusvereniginge (SGV) Roermond beveelt deze beide concerten van harte aan! Er is geen entree, maar een vrije bijdrage is zeer gewenst.

  Data/tijdstip/locatie:
  - 30 november, 15.00 uur, St. Petrus Banden (Grote Kerk) Venray
  - 7 december, 15.00 uur, Kerk Houthem-St.Gerlach

  Ga voor meer informatie over de muzikanten naar www.scholamaastricht.nl en www.blokfluitensemblelunet.nl.
   
 • 30 november 2014 - 03 januari 2015 Harmonie Orkest Concordia: 80 jaar vol muzikale hoogtepunten
  Harmonie Orkest Concordia Treebeek heeft dit jaar de leeftijd 'der zeer sterken' bereikt; tachtig jaar bestaat de harmonie, opgericht op 20 januari 1934. De jarige harmonie sluit dit jubileumjaar af met een adventsconcert op 30 november om 13.00 uur in de Fatimakerk, Essenstraat 1a  in Brunssum. Het nieuwe jaar start met  het Nieuwjaarsconcert of  3 januari om 19.30 uur in het Trefcentrum, Maanstraat 20 in Brunssum/Treebeek. Harmonie Orkest Concordia Treebeek staat onder leiding van dirigent Björn Bus en komt uit in de 1e divisie van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM).
   
  Vele dirigenten beklommen ‘de bok’, bestuurssamenstellingen wisselden en leden kwamen, gingen en kwamen weer terug. De vereniging kende vele muzikale hoogtepunten, waaronder deelnames aan het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade. Basklarinettist Gerrit Hols, lid sinds 1950, kent de harmonie als geen ander. “Onze buurman Jacobus Steinmann vroeg mijn vader om de grote trom te komen slaan bij Concordia. ‘wil jij ook een instrument bespelen?’ vroeg hij aan mij. Dat werd een oude verkreukelde trompet. Later stapte ik over op klarinet, maar mijn handen waren te nog klein, dus kreeg ik een Es-klarinet. Tijdens mijn eerste repetitie met de harmonie repeteerden we de Kaiserwalzer van Johann Strauss. Omdat er die avond geen enkele dwarsfluit was, moest ik de hoge tonen spelen. Dirigent Albert Niemeijer was kennelijk tevreden, ik mocht blijven.” De harmonie heeft een groot deel van zijn leven bepaalt en dat is nog steeds zo, weet Hols. “Er is in de tachtig jaar van het bestaan dan ook veel gebeurd en een groot deel daarvan maakte ik zelf mee.”
   
  Geschiedenis
  De vereniging zag het levenslicht op het moment dat de steenkolenmijnen in Zuid Limburg in bedrijf werden gesteld. Jonge arbeidskrachten kwamen met hun gezin naar het zuiden om in de mijnen te werken. De staatsmijn Emma bouwde voor deze mensen onder andere het tuindorp Treebeek, dat bestond uit verschillende geloofsgemeenschappen. Tijdens de diverse initiatieven om het verenigingsleven op te bouwen, werd ook de ‘Protestantse Harmonie Concordia’ opgericht, met Hein Nijholt als dirigent. Hols: “Onder de bezielende leiding van verschillende dirigenten waaronder Jan Cober, Pieter Jansen, Steven Walker; Leon Wolfs en Loek Paulissen mochten we heel veel muzikale avonturen beleven. Cober uit Thorn wist met zijn jeugdig enthousiasme het orkest een nieuwe impuls te geven. Dit mondde  uit in deelname aan een internationaal concours in Ostrava, Tsjecho-Slowakije, in 1977. Concordia behoorde tot de vier beste korpsen van dit concours, waaraan elf landen deelnamen en werd  uitgenodigd om het galaconcert te verzorgen.”
   
  Hoogste afdeling
  “De dirigentenperiode van Jan Cober is een van de succesvolste geweest in de geschiedenis van Concordia”, vervolgt Hols, “met eerste prijzen met lof van de jury en het hoogste aantal punten, nationaal kampioen op het WMC in 1981 en deelname aan het Certamen, een concours in Valencia in 1982 waar ons een gedeelde eerste plaats in de hoogste afdeling ten deel viel. Bij binnenkomst in de Arena, waar het concours plaatsvond, speelden we de Passo Doble L’Entra de la Murta. De Spaanse toeschouwers ontvingen ons met een luid applaus. Ook bij het concert dat we voor meer dan 1500 mensen mochten geven in het Violetta-park beleefden we een ongekend muzikaal hoogtepunt. Aan het slot tijdens de Hymne Regional de Valencia, zong het voltallige publiek mee. De rillingen lopen je dan over rug. Zoiets maak je maar één keer in je leven mee.” Tegenwoordig staat Björn Bus, al weer vele jaren, voor het orkest. “Hij weet als geen ander de touwtjes in handen te nemen en de vereniging op alle gebied te leiden”, weet Hols, “geen wonder ook, want zijn roots liggen bij Concordia Treebeek. Bjorn verliet destijds het orkest en ging studeren in Maastricht en Duitsland, op trombone en hij volgde directielessen bij Alex Schillings. Wij zijn nog steeds heel blij dat hij zijn talent en inspiratie aan ons door wil geven.”

  Lees meer
 • 02 december 2014 - 01 maart 2015 Foto expo 'Nieuwe Oogst' met werk van geslaagde talenten Masterclass Verhalende Fotografie
  In 2013 organiseerde het Huis voor de Kunsten Limburg een masterclass verhalende fotografie voor gevorderde amateurfotografen. De masterclass stond onder leiding van fotograaf John Lambrichts.

  De opdracht was om op persoonlijke wijze een verhaal te vertellen met een serie foto's. Hierbij werden de deelnemers gestimuleerd om niet louter registrerend te fotograferen, maar vooral een duidelijk sfeerbeeld op te roepen.

  Vijf Limburgse fotografen voldeden aan de opdracht en slaagden voor deze masterclass.

  Diana Putters, Susan Leurs, Frans Smets, Joep Keij en Johan Horst zochten en vonden elk een eigen thema: kinderlijke onschuld, hoe een jonge vrouw leeft met haar lichamelijke beperking, hoe een man leeft met stemmen in zijn hoofd, de totstandkoming van een natuurbrug en een BDSM-speelweekend van drie koppels. Zij wisten de driekoppige jury te overtuigen die naast John Lambrichts bestond uit de fotografen Nico Bastens en George Meijers.

  Centre Céramique en Huis voor de Kunsten Limburg zijn verheugd om de vijf series in volle glorie te laten zien in een grote fototentoonstelling onder de naam 'Nieuwe Oogst' die gratis te bezichtigen is. De expositie is van 2 december 2014 t/m 1 maart 2015 te zien in Centre Céramique (Avenue Céramique 50, 6221 KV) in Maastricht. Toegang is gratis.  Lees meer
 • 02 januari 2015 - 04 februari 2015 Poëzieparcours 'Met zingen is de liefde begonnen'
  Voor de negende keer organiseert Maastricht Boekenstad een poëtische route door de stad. Onder het motto 'een wandeling door Maastricht, van gedicht tot gedicht' kunt u vijf weken lang een Poëzieparcours volgen langs Centre Céramique, een aantal boekhandels, antiquariaten en winkels.

  Als opmaat naar de Gedichtendag/Poëzieweek (29 januari t/m 4 februari 2015) laten de boekhandelaren, als kenners bij uitstek, een bekend gedicht in de etalage zien. In aansluiting bij het landelijke thema 'Met zingen is de liefde begonnen' heeft de selectie de liefde als onderwerp. Niemand beter dan een dichter weet de complexiteit van de liefde te bezingen: teder of vol passie, prille vlinders of reeds vertrouwde warmte, dromerige vreugde of hartverscheurend liefdesverdriet, beschreven door alle eeuwen heen! U komt o.a. gedichten tegen van Kira Wuck, Herman de Coninck, Hagar Peeters, Pierre Kemp, Hans van de Waarsenburg en Tim Gladdines.

  Van de wandeling wordt via de deelnemers vanaf 2 januari een boekenlegger met de route verspreid. Het startpunt is bij voorkeur Centre Céramique, hier kan de wandelaar de gratis boekenlegger bij de klantenservice ophalen.

  Deelnemers: Centre Céramique, Annex Coffeelovers, De Verwondering, Librairie Stille, Ruyters & De Koning Wijn en Antiek in Wiek, Galerie Amarna, De Bijenkorf, Drukkunstmuseum, De Boekenwurm, Thiessen Wijnverkoopers, Marres, Boekhandel Dominicanen, Lampada, De Tribune, Galerie Dis en de Universiteitsbibliotheek.

  Lees meer
 • 03 januari 2015 - 04 januari 2015 Elektra, een verhaal over wrok en wraak - interdisciplinaire themacursus
  In een korte themacursus maakt u vanuit een interdisciplinaire aanpak kennis met een thema uit de wereldliteratuur. Deze keer is gekozen voor bewerkingen in woord, beeld en geluid van 'Elektra'. De drie grote Griekse tragediedichters Aischylos, Sophokles en Euripides hebben ieder een tragedie geschreven waarin het lot van Elektra centraal staat. Elektra is de dochter van de Griekse legerleider Agamemnon. Deze wordt wordt bij zijn terugkeer uit de Trojaanse oorlog door zijn vrouw en haar minnaar gedood. Elektra, verbitterd over de dood van haar vader, zint op wraak. Bovenal echter is Elektra de vrouw die gebukt gaat onder de vloek die op haar familie rust...

  Cursusduur: 2 dagen / 4 dagdelen
  Tijd: zaterdag 3 januari 13.00-22.00 uur, zondag 4 januari 11.00-17.00 uur
  Locatie: Pesthuyspodium, Vijfkoppen 1, Maastricht
  Prijs: € 90,- incl. eenvoudig diner zaterdag en lunch zondag
  Docenten: Truus Cortenraad, Jos Hodenius en Nynke van den Bergh
  Aanmelden: stuur voor 20 december een mail naar themacursus@hotmail.com

  Lees meer
 • 15 januari 2015 - 18 januari 2015 Writers Unlimited Winternachten Festival 2015
  Het internationale literatuurfestival Writers Unlimited Winternachten Festival bestaat 20 jaar. Van donderdag 15 t/m zondag 18 januari 2015 wordt dat gevierd met een vol en feestelijk programma in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. De kaartverkoop is gestart. Maak gebruik van de 'early bird'-korting:www.theateraanhetspui.nl.

  Op deze 20e editie zijn er optredens van schrijvers vanuit de hele wereld. Van de Engelse Karen Armstrong tot de Ethiopische Maaza Mengiste, van ‘onze’ Abdelkader Benali tot David Grossman uit Israël, van de Surinaamse grande dame Cynthia McLeod tot de jonge Nederlandse Niña Weijers.

  Deze lustrumeditie heeft als thema ‘At Home’: het gaat over thuis zijn in de breedste zin van het woord, variërend van de ruimte die we delen met onze geliefden en familie tot het thuishoren in een gemeenschap of een land. De keuzefilms van de auteurs worden vertoond, er zijn boeken te koop, de schrijvers signeren en er is muziek van onder anderen Cristina Branco en Typhoon. Er worden prijzen uitgereikt, debutanten treden op, auteurs vertellen welke tekst uit de wereldliteratuur hen heeft geraakt. En natuurlijk is er eten en drinken. 
  Er zijn zowel Engelstalige- als Nederlandstalige programma's.

  Met de volgende internationale auteurs:
  Muhammad Aladdin (Egypte), Karen Armstrong (GB), David Grossman (Israël), Karl Ove Knausgård (Noorwegen), Ian Buruma (VS/Nederland), Jennifer Clement (VS/Mexico), Leela Corman (VS), Milena Michiko Flasar (Oostenrijk/Japan), Cynthia McLeod (Suriname), Maaza Mengiste (Ethiopië), Nii Ayikwei Parkes (Ghana/GB), Dinar Rahayu (Indonesië), Witold Szabłowski (Polen) e.a. 

  En uit ons eigen taalgebied: Karin Amatmoekrim, Reggie Baay, Abdelkader Benali, Wim Brands, Remco Campert, Adriaan van Dis, Elsbeth Etty, Hanneke van Eijken, Maxim Februari, Mira Feticu, Louise O. Fresco, Dominique Goblet, Maarten van der Graaff, Kees ’t Hart, Stefan Hertmans, Bas Heijne, Toef Jaeger, Ineke van Kessel, Martijn Knol, Michel Krielaars, Fouad Laroui, Michaël Obrechts, Gustaaf Peek, Nina Polak, Anne Provoost, David Van Reybrouck, Paul Scheffer, Vamba Sherif, Sheila Sitalsing, Mustafa Stitou, Niña Weijers e.a.

  Er is veel muziek: onder andere van Cristina Branco, Typhoon, Blue Moon Koor, DJ Socrates, Anna Montan en Patrick Lauwerends. 

  Locatie: Theater aan het Spui, Spui 187, Den Haag
  Entree: vanaf 14,25 euro (voor studenten)


  Lees meer
 • 30 januari 2015 - 06 maart 2015 Ós Limburg

  Een veelzijdig thema. Spelers uit alle windstreken van Limburg. Een mengelmoes van Limburgse dialecten op de vloer. Veel lol. Keihard werken. Juist, het gaat weer gebeuren: een toneelproductie van eigen LFA-bodem!

  Sinds begin september werken vijftien Limburgse toneelspelers onder regie van Marnix Mulder aan een bijzonder uitdagend project. Afkomstig uit alle windstreken van provincie treffen deze spelers elkaar iedere woensdag in Roermond om daar de nieuwste LFA-voorstelling Ós Limburg gestalte te geven. Een voorstelling door Limburgers, over Limburg en voor het Limburgse toneelminnende publiek. Ós Limburg gaat over alle tegenstellingen en vooroordelen, alle waarheden en onwaarheden, alle schoonheid en alle verdriet van de Limburgse mens te zien en te voelen. Spelers uit Heerlen, Maastricht, Venlo en alles er tussenin, gaan op zoek wat ons verbindt en wat ons onderscheidt. Een uitdagende zoektocht die vanaf eind januari in de kleine theaters in Limburg mee te maken valt. Tot dan?

  Voorstellingen:
  - 30 en 31 januari 2015, Theater Karroessel, Geleen
  - 1 februari 2015, Theater Karroessel, Geleen
  - 6 en 7 februari 2015, Pesthuyspodium, Maastricht
  - 21 februari 2015, Theater de Garage, Venlo
  - 1 maart 2015, Eenakterfestival Brokstukken, ECI Cultuurfabriek Roermond
  - 6 maart 2015, Theater Landgraaf, Landgraaf

  Spelers: Leon Nelissen, Marlies Harings, Sonja Bouten, Mieke Bartsch-Peeters, Suzanne van Kempen, Hanneke van Horen, Geerte Schmitz, Lizet Scheers, Juul Stokbroekx, Ann Philipsen, Gerda Schattorje, Lizette Egas, Ton Frissen, René Thijssen en,Wilhelmien Knapen
  Regie: Marnix Mulder
  Regie-assistentie: Joyce Stultiens
   

  Lees meer
 • actueel

 • 27 november 2014 13:00 - 17:00eigen project Informatiebijeenkomst Archeologie van de Maas
  Vernieuwing in de Archeologische MonumentenZorg (AMZ)

  Op donderdagmiddag 27 november a.s. organiseert het Steunpunt Archeologie & Monumentenzorg Limburg in samenwerking met het Erfgoed Platform Limburg een informatiemiddag in Well (Gemeente…

  Vernieuwing in de Archeologische MonumentenZorg (AMZ)

  Op donderdagmiddag 27 november a.s. organiseert het Steunpunt Archeologie & Monumentenzorg Limburg in samenwerking met het Erfgoed Platform Limburg een informatiemiddag in Well (Gemeente Bergen). Deze informatiemiddag zal als hoofdthema hebben: Archeologie van de Maas, en als subthema: vernieuwing in de AMZ. Voor het eerst zal een informatiebijeenkomst “op locatie” plaatsvinden en aan deze informatiemiddag is dan ook een excursie naar het Plangebied Well-Aijen verbonden.

  De kennis over de archeologie van de Maas heeft de afgelopen 20 jaar een enorme boost gekregen door de Maaswerken. Nadat in de jaren ’93 en ’95 grote overstromingen plaatsvonden in het stroomgebied van de Maas, zijn er plannen ontwikkeld om dit in de toekomst te voorkomen. Grote gebieden langs de Maas zullen (of zijn al) tot grote diepte worden ontgrond. Omdat het over zulke uitgestrekte gebieden gaat, stond vanzelfsprekend vanaf het begin ook de archeologie op de agenda.

  Het is al weer vijftien jaar geleden dat er in het Maasdal voor het eerst karterend archeologisch onderzoek is uitgevoerd. Sindsdien hebben een groot aantal archeologische onderzoeken plaatsgevonden. Deze zijn diverse malen in het nieuws geweest, denk aan het heiligdom van Lomm, het paardengraf van Borgharen of de het Steentijd landschap in Well-Aijen, maar hebben tot nu toe nog weinig aandacht gekregen van het Steunpunt of het Erfgoed Platform Limburg. De reden waarom deze onderzoeken nu wel aan de orde komen, is dat de archeologie van de Maas een katalysator blijkt te vormen voor vernieuwing in de AMZ.

  Grote aanjager hierbij is de Provincie Limburg. Deze is als ontgrondingsvergunningverlener (bevoegd gezag) zeer nauw betrokken bij de Maaswerken. Deze grote betrokkenheid is voor de Provincie Limburg de aanleiding geweest voor de ontwikkeling van het Beleidsprogramma Archeologie Maasvallei. Dit programma had tot doel een proportioneel beleid voor archeologie in Limburg te maken. De nadruk ligt hierbij op kennisborging, kennisdelen en kostenefficiëntere onderzoeken. Karianne Winthagen van de Provincie Limburg zal een toelichting op dit programma geven en ingaan op waar het echt om gaat. Archeologie wat doen we, hoe doen we het en voor wie doen we het.

  René Isarin zal ingaan op het grote belang van de relatie tussen landschap en archeologie en het nut van kwalitatief hoogwaardig vooronderzoek. Begrijp je het landschap, dan kun je goed voorspellen waar je archeologie kunt verwachten en waar niet. In de Maasvallei is het landschap terug te lezen tot in de laatste IJstijd. Men kan op veel plaatsen eenvoudig 15.000 jaar terug in de tijd lopen. De verschillen tussen de zogenaamde Maasterrassen zijn in het landschap goed te zien. René is kwartair geoloog en hij heeft voor de Provincie Limburg in het kader van het Beleidsprogramma Archeologie Maasvallei de Verkenning Plus ontwikkeld. De Verkenning Plus is een upgrade van het bestaande verkennende (en karterende) onderzoek en is in de toekomst ook te gebruiken voor andere delen van Limburg. Het toepassen hiervan heeft geleid tot een nieuwe Geomorfogenetische Kaart van de Maasvallei.

  Uit de recente archeologische onderzoeken is gebleken hoezeer de Maasvallei de ‘kraamkamer’ is geweest voor ontwikkelingen en vernieuwingen die in de andere Nederlandse provincies pas later plaatsvonden. Dit betreft ontwikkelingen op het gebied van de overgang van jagers-verzamelaars naar landbouwers die van nationaal belang zijn. Leo Tebbens zal een toelichting geven op het onderzoek dat BAAC, deels in samenwerking met ADC, in de vier werkvakken langs de oever van de Maas in Well-Aijen heeft uitgevoerd.

  Ook de gemeente heeft natuurlijk een belangrijke rol in dit geheel. Raymond Klimsop zal een kijkje geven in de gemeentelijke keuken m.b.t. grootschalige gebiedsontwikkeling en archeologie.

  Tenslotte zal Wim de Baere een introductie geven op de excursie naar het plangebied van Well-Aijen. Hier vindt op dit moment een proefsleuvenonderzoek plaats. Hij zal ook ingaan op de mogelijkheden en onmogelijkheden die een dergelijk proefsleuvenonderzoek biedt voor het lokaliseren van archeologische vindplaatsen.

  Locatie
  De bijeenkomst zal plaatsvinden in de:
  d’Heeren Beachclub
  De Kamp 5
  5855 EG Well

  Kosten
  Aan deze bijeenkomst zijn geen kosten verbonden.

  Aanmelding
  U kunt zich hier aanmelden.

  Lees meer
 • 28 november 2014 - 29 november 2014 10e Conferentie van Maastricht - Levens in fictie
  Op vrijdag 28 en zaterdag 29 november vindt in Maastricht de 10e editie plaats van de Conferentie van Maastricht, de tweejaarlijkse Vlaams-Nederlandse ontmoeting van drama- en scenarioschrijvers, traditioneel gesponsord door de Stichting Lira…
  Op vrijdag 28 en zaterdag 29 november vindt in Maastricht de 10e editie plaats van de Conferentie van Maastricht, de tweejaarlijkse Vlaams-Nederlandse ontmoeting van drama- en scenarioschrijvers, traditioneel gesponsord door de Stichting Lira en Sabam. Hoofddoel van deze ontmoetingen is zoals bij de negen voorgaande edities: het met elkaar in contact brengen van drama- en scenarioschrijvers uit beide landen, de kennisname en bespreking daarbij van elkaars producten en van de ontwikkelingen op het vlak van de dramaschrijfkunst en andere vormen van audiovisuele media, die op dat moment actueel zijn in beide landen.

  Het lijkt wel of er vanuit toneel- en scenarioschrijvers steeds meer belangstelling ontstaat voor de schildering op het toneel, het witte doek en niet te vergeten het televisiescherm van de levens van vaak bekende personen. Dat kunnen historische personen zijn of nog levende. Dat kunnen voetbalhelden als Johan Cruijff of Jean-Marie Pfaff zijn, cabaretiers als Wim Sonneveld, schrijfsters als Annie M.G. Schmidt, maar ook Jacq Brel of Ramses Shaffy.

  Het schrijven van deze theatrale en audiovisuele biografieën brengt in een aantal opzichten specifieke problemen met zich mee. Hoe documenteer je jezelf? Hoe beoordeel je allerlei soorten getuigenverklaringen? Of beperk je de realiteit in wat je schrijft dusdanig dat het de grootst mogelijke kansen biedt aan het conflict of de lach of de traan, ook al correspondeert dat niet (of niet geheel) met de werkelijkheid? Laat je alleen zien waarvan je zeker bent of gebruik je af en toe je fantasie? Houd je je aan de waarheid of pleeg je af en toe een leugentje om bestwil omdat dat dramatisch beter uitkomt? Laat je morele overwegingen meespelen in wat je op het toneel of in de film of de tv-serie toont? Neem je mensen in bescherming of overdrijf je juist wat gevoelig ligt? Als het om nog levende personen gaat, hoe vermijd je de valkuilen van laster, smaad en belediging? Wat mag je over iemand schrijven zonder door een verbod op opvoering of verfilming te worden getroffen? Levens die in fictievorm op het toneel, doek of scherm worden weergegeven, stellen veel vragen waarop de Conferentie van Dramaastricht 2014 een antwoord probeert te geven
   
  Op 28 november worden er masterclasses gegeven door o.a. Rik d’Hiet (schrijver o.a. Flikken Gent), Thomas Verbogt (schrijver van o.a. Blind), Lars Boom (schrijver van o.a. Zeg ‘ns Aa, Oppassen! en Westenwind), Marc Linssen (schrijver van o.a. Goede Tijden Slechte Tijden en Goudkust), Jeroen Olyslaegers (schrijver van o.a. Winst en Woeste Hoogten rusteloze zielen), Ignace Cornelissen (vroeger artistiek leider productiehuis ‘Het Gevolg’) en Hanneke Paauwe (theatermaakster en schrijfster van o.a. Bijten in het toeval). 

  Op 29 november vindt de uitreiking van de Edmond Hustinx Dramaschrijfprijs en de TaalUnie Toneelschrijfprijs plaats.

  Heb jij altijd al eens willen weten hoe bovenstaande schrijvers komen tot hun scenario/toneeltekst en ben jij geïnteresseerd in het volgen van een van de masterclass? Stuur dan een e-mail naar corettadekkers@hotmail.com. Verdere informatie volgt bij inschrijving.

  Lees meer
 • 29 november 2014 00:00 - 00:00 40e editie VLDN-congres in Meerssen
  Op zaterdag 29 november organiseert de Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde (VLDN) in Meerssen in Gemeenschapshuis De Stip haar veertigste taalkundige congres. Het thema van het congres is: Meerssen tussen minsj en sjpin. Dialecten,…
  Op zaterdag 29 november organiseert de Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde (VLDN) in Meerssen in Gemeenschapshuis De Stip haar veertigste taalkundige congres. Het thema van het congres is: Meerssen tussen minsj en sjpin. Dialecten, namen en geschiedenis in het overgangsgebied tussen Centraal- en Oostlimburgs.

  Sprekers tijdens het congres zijn drs. Frank Hovens (LGOG), dr. Pierre Bakkes, dr. Michiel de Vaan, Mybeth Lahey MA en prof.dr. Leonie Cornips. ’s Middags wordt o.l.v. een gids een bezoek gebracht aan de basiliek en de gerestaureerde synagoge. Het congres wordt afgesloten met een ontvangst door het gemeentebestuur van Meerssen.

  De kosten voor deelname aan het congres bedragen € 15,- (incl. lunch). Inschrijven kan via secretariaat@vldn.be.

  De Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde zet zich in voor de studie van het dialectologisch en naamkundig erfgoed van de beide provincies Limburg en tracht dat doel via wetenschappelijke bijeenkomsten, publicaties en dienstverlening te bereiken.

  Lees meer
 • 29 november 2014 19:30 - 21:30 Jubileumconcert 140 jaar Koninklijke Oude Harmonie Eijsden
  De Koninklijke Oude Harmonie van Eijsden viert dit jaar haar 140-jarig bestaan. Al 140 jaar is de ‘Blôw’ een begrip binnen en buiten Eijsden. Ter gelegenheid van dit jubileum concerteren het slagwerkensemble en het harmonieorkest van de…
  De Koninklijke Oude Harmonie van Eijsden viert dit jaar haar 140-jarig bestaan. Al 140 jaar is de ‘Blôw’ een begrip binnen en buiten Eijsden. Ter gelegenheid van dit jubileum concerteren het slagwerkensemble en het harmonieorkest van de KOH samen op zaterdag 29 november 2014.

  Het eerste deel van het jubileumconcert wordt verzorgd door het slagwerkensemble onder leiding van dirigent Henrico Stevens. Naast diverse slagwerkcomposities brengen zij samen met de Vroenhofzengers o.l.v. Edward Berden 'The Big Earthquake' ten gehore. Tijdens het tweede deel van het jubileumconcert treedt het harmonieorkest onder leiding van dirigent Jacques Claessens op. Speciaal ter gelegenheid voor dit jubileum biedt het harmonieorkest een divers muzikaal programma, uiteenlopend van opera tot hedendaagse muziek. Met medewerking van Loek Paulissen als solist, wordt het 'Horn Concerto' van Glière gespeeld.

  Aanvang: 19.30 uur
  Locatie: Verenigingslokaal Koninklijke Oude Harmonie, Prins Bernhardstraat, Eijsden
  Entree: € 8,-

 • 30 november 2014 11:00 - 13:30 Matinée Royale d'Opéra
  De Koninklijke Harmonie van Thorn en het Koninklijk Roermonds Mannenkoor - samen ruim 250 jaar ‘koninklijk’ - hebben bij gelegenheid van de viering en de herdenking 200 Jaar Koninkrijk hun krachten gebundeld. Zij verzorgen op 30 november…
  De Koninklijke Harmonie van Thorn en het Koninklijk Roermonds Mannenkoor - samen ruim 250 jaar ‘koninklijk’ - hebben bij gelegenheid van de viering en de herdenking 200 Jaar Koninkrijk hun krachten gebundeld. Zij verzorgen op 30 november om 11.00 uur in TheaterHotel De Oranjerie in Roermond een bijzonder gezamenlijk Matinée Royale d’Opéra.

  De datum ligt precies in het midden van de periode waarin feestelijkheden rond het jubileum van het 200-jarige Koninkrijk plaatsvinden. Met dit concert willen de beide gerenommeerde Limburgse verenigingen een bijdrage leveren aan de genoemde feestelijkheden in onze provincie. 

  Dat de twee koninklijke verenigingen elkaar bij deze gelegenheid gevonden hebben, is bijzonder. Maar nog unieker is het, dat tijdens het concert muziekwerken en arrangementen worden uitgevoerd die geheel nieuw zijn of nieuw voor onze regio. Het betreft het muziekwerk ‘Van Oranje’ van Carl Wittrock en een viertal arrangementen van minder bekende operakoren van Guiseppe Verdi. Twee getalenteerde sopranen, Catherine Veillerobe (Frankrijk) en Yukie Hada (Japan), zullen hun vocale medewerking aan dit concert verlenen. Het geheel staat onder leiding van de gelauwerde dirigenten Norbert Nozy en Hennie Ramaekers. ‘Van Oranje’ is precies een jaar geleden (30 november 2013) voor het eerst uitgevoerd bij de start van deze herdenking, in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.

  Datum: 11.00 uur
  Locatie: TheaterHotel De Oranjerie, Kloosterwandplein 12-16, 6041 JA Roermond 
  Entree: € 12,50
                                    


  Lees meer
 • 30 november 2014 11:00 - 13:00 Lezing Wiel Kusters
  In het kader van Overmunthe 2014 geeft Wiel Kusters op zondag 30 november een lezing in het Terpkerkje te Urmond over Limburgse literatuur. In zijn lezing sluit hij aan bij de dan lopende tentoonstelling in het Terpkerkje met werken van Limburgse…
  In het kader van Overmunthe 2014 geeft Wiel Kusters op zondag 30 november een lezing in het Terpkerkje te Urmond over Limburgse literatuur. In zijn lezing sluit hij aan bij de dan lopende tentoonstelling in het Terpkerkje met werken van Limburgse kunstenaars geboren tussen 1920 en 1950. Wiel Kusters zal zijn lezing dan ook toespitsen op het werk van de dichters Pierre Kemp (tevens schilder) en Jac. Schreurs (die in het klooster van de M.S.C. in Stein heeft gewoond en daar ook begraven is). Maar er zullen zeker ook nog andere namen vallen.
   
  Wiel Kusters (1947) is dichter en essayist. Voor zijn literaire werk en voor zijn rol als stimulator van het letterkundig leven in Limburg ontving hij in 1990 de Sphinx Cultuurprijs. In 2007 werd hem de Eremedaille der Provincie Limburg toegekend ‘in verband met zijn veelzijdige en belangrijke literaire verdiensten op literair gebied en voor de cultuurhistorie in Limburg'. Hij schreef o.a. over Limburgse mijnwerkers en hun gezinnen, publiceerde tal van dichtbundels en schreef biografieën over Pierre Kemp en Kees Fens.
   
  Georganiseerd door Culturele Werkgroep Stein en BiblioNova, met boekverkoop.
  Zondag 30 november in Terpkerkje Urmond. Aanvang: 11:00 uur, entree: € 5,00
 • 30 november 2014 15:00 - 19:00 Multi-culturele middag in Keenterhart met zang, dans, graffiti, theater en bevlogen mensen
  Het belooft een vrolijke en kleurrijke zondagmiddag te worden op zondag 30 november a.s. in het hart van Keent. Tussen 15.00 en 19.00 uur heeft Cultureel Café Weert een luchtig programma met een serieus tintje samengesteld.…
  Het belooft een vrolijke en kleurrijke zondagmiddag te worden op zondag 30 november a.s. in het hart van Keent. Tussen 15.00 en 19.00 uur heeft Cultureel Café Weert een luchtig programma met een serieus tintje samengesteld.
  Wethouder Paul Sterk zal de middag openen en zelf ook zijn steentje bijdragen aan deze bijzondere culturele ontmoeting tussen jong en oud.

  Stijn Charpentier een verhalenverteller op gitaar met muziek waar folk in zit, een beetje punk, een vleugje reggae en af en toe hoor je nog dat Stijn in een ‘vorig leven’ hiphop muziek heeft gemaakt. Een akoestische eenmansformatie dus in de Nederlandse taal.

  De Turkse vrouwengroep zal Turkse hapjes verkopen, gedichten voordragen, Turkse volksdans en gitaarspel verzorgen. Helen Trustfull neemt je mee in spannende en zotte verhalen in een Surinaams kindertheater-avontuur. Er zijn rappers onder de hoede van Gart Smit en de dansers van dansschool Fresh geven weer een flitsende performance.

  Onder de titel ‘Unheimisch’ is er een dialoog met alle aanwezigen om de onzekere tijd in deze wereld benoembaar en bespreekbaar te maken.

  Kes Janssen zal een graffiti-kunstwerk maken met het thema 'dialoog' en Punt Welzijn heeft hier al een leuke plek voor gevonden. Ze zullen deze verrassing dan ook met plezier uit handen van Paul Sterk in ontvangst nemen.
 • 30 november 2014 20:00 - 22:00 Concert Nederlands Kamerkoor en top amateurkoren Limburg
  Op zondag 30 november is er in het Parkstad Limburg Theater te Heerlen een Limburgse Korendag. Overdag zullen de leden van negen top amateurkoren uit Limburg workshops bijwonen, die door leden van het Nederlands Kamerkoor worden gegeven.…
  Op zondag 30 november is er in het Parkstad Limburg Theater te Heerlen een Limburgse Korendag. Overdag zullen de leden van negen top amateurkoren uit Limburg workshops bijwonen, die door leden van het Nederlands Kamerkoor worden gegeven.

  250 zangers hebben zich opgegeven om die dag workshops te volgen met onderwerpen als 'Je lichaam als klankkast gebruiken', 'Een kijkje in de keuken van het Nederlands Kamerkoor' en 'Instuderen kun je leren'. Het belooft een leerzame, maar ook gezellige dag te worden.

  ’s Avonds wordt gezamenlijk afgesloten met een concert dat plaatsvindt in de Rabozaal van het Theater Heerlen. De eerste helft van het concert wordt opgeluisterd door de negen amateurkoren, die elk een of twee stukken ten gehore zullen brengen. Voor de pauze wordt afgesloten met twee gezamenlijke stukken, waarbij alle zangers samen een spetterend muziekwerk, als ook een ingetogen stuk ten gehore zullen brengen. Een divers programma dat laat zien wat Limburg op koorgebied te bieden heeft!

  Deelnemende koren zijn: Fusion, Vrouwenkoor Thorensis en Vocaal Ensemble Quint o.l.v. Esther Zaad, Odeon o.l.v. Jacqueline Nelissen, Vocaal Ensemble Kerkrade o.l.v. Louise Deal, Vrouwenkoor Genti en Giocoso o.l.v. Rita Scheffers, Chevremonts Mannenkoor 1912 o.l.v. Veron Jongstra en gemengd Koor Crescendo Doenrade o.l.v. Ton Kropvisek.

  Na de pauze kunnen alle luisteraars genieten van het Nederlands Kamerkoor, de Rolls-Royce onder de koren. Het avondconcert is toegankelijk voor publiek. Het begint om 20.00 uur en kaartjes kunt u reserveren via www.parkstadlimburgtheaters.nl.
 • 02 december 2014 10:30 - 16:00 PUSH & PULL - Expertmeeting over interactie bij kunsttentoonstellingen
  Op 2 december 2014 organiseert SCHUNCK* een expertmeeting over de interactieve rol van het publiek bij tentoonstellingen en over manieren om te komen tot een nieuwe of andere beleving van beeldende kunst. Drie experts gaan aan de hand van een…
  Op 2 december 2014 organiseert SCHUNCK* een expertmeeting over de interactieve rol van het publiek bij tentoonstellingen en over manieren om te komen tot een nieuwe of andere beleving van beeldende kunst. Drie experts gaan aan de hand van een aan hen voorgelegde vraag de discussie met elkaar en met het publiek aan. Publiek is van harte welkom om met hen hierover van gedachten te wisselen.
   
  Experts
  Yoeri Meessen, Curator educatie & theorie Witte de With, Rotterdam. Hoofd Educatie voor Manifesta 7, 8 en 9.
   
  Suchan Kinoshita, beeldend kunstenaar.
  Ensceneert sociale ruimtes in multimediale installaties, waarbij het publiek en de kunstenaar vaak beide op de positie van de ‘speler’ staan.
   
  Johan Idema, cultureel ondernemer/adviseur/auteur.
  Initiator van o.a. Museum Minutes en De Grote Kunstshow, auteur van How to visit an Art Museum.
   
  10.30 uur             Inloop met koffie of thee
  11.00 uur             Programma deelI
  13.00 uur             Lunch
  13.45 uur             Programma deel II
  16.00 uur             Afsluiting
   
  Entree € 7,50 inclusief lunch | Reserveren tickets www.schunck.nl/agenda/expertmeeting
   
  Deze expertmeeting vindt plaats in het kader van het experimentele tentoonstellings- en
  onderzoeksprogramma Push & Pull. Met dit programma verkent SCHUNCK* in 2015 het terrein van de interactieve tentoonstelling. Gerealiseerd met steun van het Mondriaan Fonds.
   
  Welke rol kan de bezoeker bij een kunsttentoonstelling eigenlijk hebben? Is een tentoonstelling interessanter als je actief aan de slag kunt? Beleef je tentoonstellingen anders wanneer je er iets van jezelf aan toe kunt voegen? Begrijp je kunstwerken beter als het kijkproces op een niet-passieve manier plaatsvindt? Zijn musea gebaat bij het vragen van een actieve houding van bezoekers? Hoe waardevol zijn bezoekersbijdragen aan de beleving van het geheel? Wat vindt het publiek er eigenlijk zelf van?
 • 04 december 2014 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Eigen kamer of reservaat? door Koen Eykhout
  'Parttime-mentaliteit in de literatuur’, is volgens een artikel in Vrij Nederland van de jonge schrijver Jamal Ouariachi er de oorzaak van dat Nederlandse schrijfsters niet of nauwelijks aan de bak komen. Of dat zo is, is echter nog maar de…
  'Parttime-mentaliteit in de literatuur’, is volgens een artikel in Vrij Nederland van de jonge schrijver Jamal Ouariachi er de oorzaak van dat Nederlandse schrijfsters niet of nauwelijks aan de bak komen. Of dat zo is, is echter nog maar de vraag. Hoewel vorig jaar een vrouw de AKO Literatuurprijs won (Joke van Leeuwen), staat er dit jaar weer ouderwets niet een vrouw op shortlist voor 13 november 2014. Geen enkel boek van een vrouwelijke schrijver kon blijkbaar de toets van de kritiek van de AKO jury doorstaan. Geen Anna Enquist, Marente de Moor (winnares Literatuurprijs Europese Unie 2014!), Hanneke Hendrix, Maaike Gerritsen, Esther Gerritsen, Elke Geurts of Nelleke Noordervliet. In plaats daarvan usual supects Frank Westerman of doorgewinterde prijsdieren als K. Schippers en Tom Lanoye. Ook niet verkeerd. Maar geen vrouwelijke schrijver? Is dat niet wat vreemd? Terwijl de moderne Nederlandse literatuur nota bene begon met twee vrouwen? Betje Wolff en Aagje Deken die met Sara Burgerhart de eerste moderne roman schreven? En er bijvoorbeeld ook veel meer lezeressen van literatuur zijn dan lezers? Waarom of waardoor is de Nederlandse literatuur dan zo’n mannenbolwerk?

  Koen Eykhout, literair recensent van Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad, belicht in zijn lezing dit verschil tussen de benadering van literaire boeken, geschreven door vrouwen of door mannen.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)

  Lees meer
 • 04 december 2014 19:00 - 20:30 Presentatie 'Tegels waordebook'
  In 1968 verscheen het woordenboek Tegels Dialek van de heren Houx, Jacobs en Lücker. Zij waren daarmee de grote pioniers als het ging om het maken van een dialectwoordenboek. Sindsdien is het boek vooral een soort mythisch bestaan gaan leiden,…

  In 1968 verscheen het woordenboek Tegels Dialek van de heren Houx, Jacobs en Lücker. Zij waren daarmee de grote pioniers als het ging om het maken van een dialectwoordenboek. Sindsdien is het boek vooral een soort mythisch bestaan gaan leiden, de meeste mensen kennen het alleen van horen zeggen.

  Redacteur Paul Weelen van uitgeverij TIC ging enkele jaren geleden aan de slag om een nieuw Tegels woardebook samen te stellen, waarbij hij alle bestaande bronnen bij elkaar bracht en zo tot een geheel nieuwe woordenlijst van het Tegels kwam. Het omvangrijke werk deed hij grotendeels alleen. Enkele correctielezers hebben hem op het laatst geholpen de puntjes op de i te zetten. Aan het boek is een spellingswijzer toegevoegd, een bloemlezing uit de Tegelse literatuur en een korte lijst Nederlands-Tegels.

  Uitgeverij TIC maakte eerder de woordenboeken van Helden, Sittard, Nuth en Brunssum en bovendien de Limburgse woordenlijst Limbo-Hollands.

  Het Tegels waordebook wordt op donderdag 4 december gepresenteerd bij Boekhandel Koops in Venlo om 19.00 uur.

  Titel: Tegels waordebook
  ISBN: 9789491561368
  Redactie: Paul Weelen
  Prijs: € 24,90
   

  Lees meer
 • 06 december 2014 09:30 - 15:30 Studiedag Zuid-Amerikaanse koormuziek met o.a. Misa Criolla
  Op 6 december organiseert Stichting Maestro voor koorzangers èn hun dirigenten een bijzondere Repertoiredag met Latijns-Amerikaanse muziek in Cultureel Centrum Tiliander in Oisterwijk. Centraal staan twee werken van de beroemde Argentijnse…
  Op 6 december organiseert Stichting Maestro voor koorzangers èn hun dirigenten een bijzondere Repertoiredag met Latijns-Amerikaanse muziek in Cultureel Centrum Tiliander in Oisterwijk. Centraal staan twee werken van de beroemde Argentijnse componist Ariel Ramirez (1921-2010): Misa Criolla en Navidad Nuestra. Deze inspirerende dag wordt geleid door echte Argentijnse docenten die zelf nog met de componist hebben gewerkt.
   
  Toen het Latijn niet langer de enige toegestane taal was in de katholieke kerk, greep Ariel Ramirez de gelegenheid aan om een mis te schrijven gebruik makend van de volkstaal (Spaans) èn elementen uit de volksmuziek. Zo onstond in 1964, dit jaar precies 50 jaar geleden, de inmiddels wereldberoemde Misa Criolla, geïnspireerd door de ritmes en de instrumenten van de inheemse bevolking: Indianen (de oorspronkelijke bewoners) en criollos (nazaten van immigranten). Naast de Misa Criolla wordt gewerkt aan delen uit de kerstcantate Navidad Nuestra, een verzameling liederen op verschillende Argentijnse ritmes die gezamenlijk het kerstverhaal vertellen.

  De kleurrijke instrumentale begeleiding wordt verzorgd door de muzikanten van La Banda Roja, die spelen op authentieke Argentijnse begeleidingsinstrumenten. Kortom, deze Repertoiredag biedt een unieke kans om kennis te maken met de fascinerende en aanstekelijke ritmes uit het Andesgebergte.

  Datum: 6 december
  Tijd: 9.30-15.30 uur
  Locatie: Grote zaal van Tiliander Oisterwijk
  Docenten: Frank Hermans, Christian Gomez, Nilda Godoy en Eduardo Redamar
  Kosten: € 47,50 per persoon (incl. lunch en bladmuziek)
  Aanmelden: via www.stichtingmaestro.nl of info@stichtingmaestro.nl (Ramon van den Boom)
   
  's Avonds is er in Tiliander een concert door Coro Viva Voce uit Santa Fé, met medewerking van La
  Banda Roja en Ensemble Nilda Godoy. Kijk hier voor meer informatie.
 • 07 december 2014 13:00 - 17:00samenwerkings project DiaDigiDag - presentatie audiovisuele series
  De jaarlijkse DiaDigiDag van de Fotobond Limburg staat in het teken van audiovisuele shows waarin fotografische beelden en muziek tot een vloeiend geheel worden gecomponeerd en geprojecteerd. De DiaDigiDag 2014 vindt plaats op zondag 7 december van…
  De jaarlijkse DiaDigiDag van de Fotobond Limburg staat in het teken van audiovisuele shows waarin fotografische beelden en muziek tot een vloeiend geheel worden gecomponeerd en geprojecteerd. De DiaDigiDag 2014 vindt plaats op zondag 7 december van 13.00 tot 17.00 uur in de Reigerhorst (Pastoor Maesplein 13) in Nederweert-Eind. De entree bedraagt € 2,50 per persoon. Voor meer info kunt u contact opnemen via: diadigidag@gmail.com. 

  Programma:
  13.00-14.00 uur: eerste deel ingezonden series
  14.30-15.00 uur: pauze
  15.00-16.30 uur: tweede deel ingezonden series
  16.30-16.45 uur: series van organisatoren
  16.45-17.00 uur: bekendmaking publieksprijs

   
 • 07 december 2014 15:00 - 16:30 Literaire Salon Maastricht - Met andere woorden, met andere ogen
  Deze Literaire Salon gaat over kijken en lezen, schilderen en schrijven, kunst en poëzie en over alles wat daar tussen past. Désirée Tonnaer is als beeldend kunstenaar bekend van monumentale werken als de libellen bij de A2, het hek in Entre…
  Deze Literaire Salon gaat over kijken en lezen, schilderen en schrijven, kunst en poëzie en over alles wat daar tussen past. Désirée Tonnaer is als beeldend kunstenaar bekend van monumentale werken als de libellen bij de A2, het hek in Entre Deux en onlangs in de Passage in Den Haag. Met bijdragen van Jet van Aalst, Geertruida de Boer en René Corten. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Harvest m.m.v. Dönci Bànki. 

  Locatie: Pesthuyspodium, Maastricht
  Toegang:  € 10,-
  Reserveren: www.pesthuyspodium.nl

  De Literaire Salon Maastricht wordt georganiseerd door VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) i.s.m. Pesthuyspodium.
   
  Lees meer
 • 07 december 2014 15:00 - 16:00 Dansvoorstelling 'Listig' van PIUM in ECI Cultuurfabriek Roermond
  Een afrekening met een turbulent liefdesleven.


  Wat volgt? Negen monologen die moeten dienen als scheidslijn tussen het verleden en de toekomst. Een waterval aan woorden als breekijzer. Monologen die de weg van toen naar straks plaveien.…
  Een afrekening met een turbulent liefdesleven.

  Wat volgt? Negen monologen die moeten dienen als scheidslijn tussen het verleden en de toekomst. Een waterval aan woorden als breekijzer. Monologen die de weg van toen naar straks plaveien. Woorden in hun veelvoud als dringende noodzakelijkheid. En toch,… wat is nu de kern van elke monoloog? Uitgedrukt in slechts een kernwoord, een dans, een lied, een uitdrukking…

  LISTIG is de nieuwe voorstelling van productiegroep PIUM, geïnspireerd op het boek ‘Monologen’ van journalist/tekstschrijver Leontien Wegman. Een boek waarin wordt afgerekend met een turbulent liefdesleven. PIUM, onder leiding van de Venlose choreograaf Grace Bellel, onderzocht aan de hand van het boek nauwgezet datgene wat dan zo voelbaar is. Zocht uit wat de kern was van elke monoloog. Slaagde erin de waterval aan teksten uit te drukken in een kernwoord, dans, lied of een uitdrukking... Het resultaat: een unieke samensmelting van dans, taal en live muziek, op een indringende en soms ontroerende wijze gebracht.

  Bewogen, Levendig, Onstuimig, Onrustig, Roerig, Stormachtig, Veelbewogen, Volatiel en Woelig.

  Het voorprogamma is een samenwerking met lokale dansscholen. Choreografieën voorprogramma worden verzorgd door:
  Soraya Groznik (ECI Cultuurfabriek, Roermond)
  Vera Deckers (Dance Center Vision, Heel)
  Octavia van der Loo (Anoesjka’s Move On, Montfort)

  Datum: Zondag 7 december
  Tijd: 15.00 uur
  Locatie: ECI cultuurfabriek, Roermond
  Entree: € 7,-
 • 07 december 2014 18:00 - 19:30 Adventsconcert Vocaal Ensemble Kerkrade
  Op 7 december organiseert Vocaal Ensemble Kerkrade, in samenwerking met de Stichting Vrienden Oude Kerk Eygelshoven en Brass Quintet Amici Musae, een adventsconcert in het Kleine Kerkje in Eugelshoven.

  Dirigent: Louise Deal …
  Op 7 december organiseert Vocaal Ensemble Kerkrade, in samenwerking met de Stichting Vrienden Oude Kerk Eygelshoven en Brass Quintet Amici Musae, een adventsconcert in het Kleine Kerkje in Eugelshoven.

  Dirigent: Louise Deal 
  Datum en aanvangstijd: 7 december 2014, 18.00 uur 
  Locatie: Kleine Kerkje, Kerkberg, 6471 JW Eygelshoven 
  Entree: nog niet bekend

  Programma
  - O Du Stille Zeit, Simon Wawer
  - Puer Natus Est, Michael D. Mendoza
  - The Lamb, John Tavener
  - Es Treibt Der Wind Im Winterwalde, Ute Jobes

  Lees meer
 • 07 december 2014 19:00 - 20:30 Adventsconcert Mannenkoor David Spekholzerheide
  Op 7 december verzorgt Mannenkoor David Spekholzerheide een adventsconcert met sfeervolle liederen die passen bij deze tijd van het jaar.

  Dirigent: Jan Gouders 
  Begeleider: Pavlina Heckmans-Ognianova 
  Datum en aanvangstijd: 7 december…
  Op 7 december verzorgt Mannenkoor David Spekholzerheide een adventsconcert met sfeervolle liederen die passen bij deze tijd van het jaar.

  Dirigent: Jan Gouders 
  Begeleider: Pavlina Heckmans-Ognianova 
  Datum en aanvangstijd: 7 december 2014, 19.00 uur 
  Locatie: Heidsjer Trefpunt Spekholzerheide 
  Entree: € 10,- (incl. koffie en speculaas in de pauze) 

  Programma
  -Sperate, O Figli, Giuseppe Verdi
  - Jauchzet Gott, Walter Schmid
  - Cantique De Jean Racine, Gabriël Fauré
  - The Lord's Prayer, Albert Hay Malotte
  - Slava V Vysnich Bogu, Alexander Kosolapov

  Lees meer
 • 09 december 2014 19:00 - 20:30 Kerstconcert Musica Vincit
  Op 9 december verzorgt Musica Vincit een Kerstconcert in de Dr. Calshof in Landgraaf/Schaesberg.

  Aanvang: 19.00 uur
  Locatie: Dr. Calshof, Landgraaf/Schaesberg
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 11 december 2014 19:00 - 00:00samenwerkings project Première Cinesud Talent films 2014
  Op donderdagavond 11 december 2014 gaan in Cinema Lumière Maastricht de vier Cinesud Talent-films van 2014 in première. Het programma start om 19.30 uur. Kosten voor de première avond bedragen 10 Euro per persoon excl. BTW.…
  Op donderdagavond 11 december 2014 gaan in Cinema Lumière Maastricht de vier Cinesud Talent-films van 2014 in première. Het programma start om 19.30 uur. Kosten voor de première avond bedragen 10 Euro per persoon excl. BTW.

  Cinesud Talent
  Middels Cinesud Talent geeft stichting Cinesud jonge filmmakers de kans hun eerste stappen te zetten in een professionele werkomgeving en krijgt de theorie een vervolg in de praktijk. Deelnemers en participanten zijn voornamelijk studenten aan kunst-, media- en cultuuropleidingen, die normaal gesproken veilig binnen de muren van hun opleidingsinstituut kennis opdoen. Cinesud Talent sleurt ze mee het praktische werkveld in, brengt ze in contact met ervaren professionals, begeleidt ze gedurende het gehele productieproces (van pré- tot post-productie tot distributie) en bieden ze een klein biedt ze budget om mee aan de slag te gaan. Zo ontwikkelen ze niet alleen hun talent en vaardigheden, maar vergroten ze ook hun netwerk en leren ze samen te werken met verschillende disciplines en met professionals uit de eigen en omliggende regio's. Tot slot zijn de films ook een (internationaal) visitekaartje voor onze regio.

  Lichting 2014
  De eerste lichting heeft dit jaar vier korte producties opgeleverd, van uiteenlopende makers en in uiteenlopende genres. Cast en crew van de films bestaat zoals gezegd voornamelijk uit studenten, aangevuld met professionals en eenieder (jong en oud) die zich leergierig en enthousiast toonde dit initiatief te ondersteunen. In totaal werkten er 65 direct mensen aan de producties mee. De vier films van 2014 zijn:
  • Crossroads (drama, 18 minuten), Vincent Konings
  • Sisu (psychologisch drama, 8 minuten), Mathieu Mulder
  • (OLD)fashion(ed) (documentaire, 8 minuten), Marijn Vanderheijden en Miquel Steps
  • Mischa (science-fiction / drama, 12 minuten), Remy Kooi
  Deze eerste lichting films kwam tot stand met steun van de Provincie Limburg, L1 en Huis voor de Kunsten Limburg.

  Het programma
  19.00 uur: inloop
  19.30 uur: start première films, vertoning en Q&A makers
  20.45 uur: borrel

  Aanmelden voor de avond kan via www.cinesud.nl
 • 11 december 2014 20:00 - 21:30 Kerstconcert Chèvremonts Mannenkoor
  Op donderdag 11 december om 20.00 uur organiseert het Chèvremonts Mannenkoor 1912 (CMK1912) het 22e Kerstconcert in de Rodahal te Kerkrade. Met niemand minder dan Guido Dieteren en Wendy Kokkelkoren en een ensemble van Guido's Orchestra…
  Op donderdag 11 december om 20.00 uur organiseert het Chèvremonts Mannenkoor 1912 (CMK1912) het 22e Kerstconcert in de Rodahal te Kerkrade. Met niemand minder dan Guido Dieteren en Wendy Kokkelkoren en een ensemble van Guido's Orchestra belooft het een prachtige en sfeervolle avond te worden. Naast zang en muziek is dit jaar ook klassiek ballet toegevoegd aan het programma. Met verschillende dansintermezzo's door Ballet 'Exited' o.l.v. Stéphanie Visch, wil het CMK1912 laten zien dat het haar deuren openstelt voor bijzondere samenwerking en vernieuwing. De algehele leiding is in handen van onze dirigent Véron Jongstra.

  Medewerking van voornoemde artiesten nodigt uit tot een zeer gevarieerd en sfeervol Kerstprogramma.

  Kaarten à € 17,50 zijn verkrijgbaar via www.cmk1912.nl en bij de bekende voorverkoopadressen in Kerkrade of via de leden van het koor.
 • 13 december 2014 - 14 december 2014 Concerten koor Studium Chorale en tal van ensembles - Fenomenale klankkleuren in Abdijkerk Thorn
  In de Abdijkerk van Thorn vinden op zaterdagavond 13 en derde adventszondag 14 december heel bijzondere concerten plaats. Zaterdagavond neemt het gerenommeerde koor Studium Chorale u mee op weg naar Kerstmis in een rijk programma met kerstmuziek…
  In de Abdijkerk van Thorn vinden op zaterdagavond 13 en derde adventszondag 14 december heel bijzondere concerten plaats. Zaterdagavond neemt het gerenommeerde koor Studium Chorale u mee op weg naar Kerstmis in een rijk programma met kerstmuziek uit de 20e eeuw. Op zondag kan de bezoeker vanaf 13.00 uur vrij binnenlopen en genieten van een gevarieerde reeks concerten te geven door ensembles onder de naam Abdijconcertino’s.
   
  Programma Studium Chorale
  De route naar Kerstmis, het vredesfeest, wordt door Studium Chorale afgelegd met muziek van o.a. Britten, Tavener, Elgar, Parry, Leenders en Biebl. Bekend en onbekend repertoire voor liefhebbers van kerstsfeer en muzikale schoonheid. En wie is dat niet…

  - John Tavener: O do not move / Christmas round
  - Hans Leenders: O-Antifonen / Psaume 97
  - Benjamin Britten: Chorale after an old French carol / A Hymn to the Virgin
  - Hubert Parry: When Christ was born of Mary free
  - Franz Biebl: Ave Maria
  - Edward Elgar: I sing the birth
  - Gerlitz (arr.): Medley van Kerstliederen
  - John Tavener: Today the virgin / The Lamb
   
  Studium Chorale is vanaf 2005 actief als professioneel kamerkoor. Artistiek leider is Hans Leenders. Het koor werd in 1972 opgericht en heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een van de toonaangevende kamerkoren in Nederland. De bezetting van Studium Chorale varieert van acht tot veertig zangers al naar gelang de eisen die de muziek stelt. De zangers zijn afkomstig uit Nederland, Vlaanderen en Duitsland.
   
  Aanvang: 20.00 uur
  Entree: € 10,- 
   
  Abdijconcertino’s
  Een reeks van ensembles verzorgt op zondag concerten van telkens een half uur. Ook dit jaar is weer een zeer gevarieerd programma samengesteld. Juist ook in deze kleinere bezettingen komt de akoestiek van de Abdijkerk volledig tot zijn recht.
   
  Aanvang: 13.00 uur
  Entree: gratis
   
  De Abdijconcertino’s vormen al enkele jaren een vast en zeer succesvol bestanddeel van de Kerstmarkt Thorn. 

  Lees meer
 • 13 december 2014 11:30 - 13:00 Astebleefconcert Kamerkoor Cantate Venlo
  Op 13 december kunt u in de bibliotheek en de Joriskerk in Venlo genieten van het Astebleefconcert van Kamerkoor Cantate Venlo. Het koor brengt 'Christmas is... ' van Percy Faith (arrangeur Jacqueline Edeling) ten gehore. …
  Op 13 december kunt u in de bibliotheek en de Joriskerk in Venlo genieten van het Astebleefconcert van Kamerkoor Cantate Venlo. Het koor brengt 'Christmas is... ' van Percy Faith (arrangeur Jacqueline Edeling) ten gehore. 

  Dirigent: Dion Ritten 
  Begeleider: Veron Jongstra 
  Datum en aanvangstijd: 13 december 2014, 11.30 uur 
  Locatie: Bibliotheek en Joriskerk, Venlo 
  Entree: gratis
   
  Lees meer
 • 13 december 2014 19:30 - 21:00 Top 2000 comcert Muziekvereniging St. Donatus Grijzegrubben
  Op 13 december geeft Muziekvereniging St. Donatus Grijzegrubben een Top 2000 concert. Tijdens het concert worden een aantal bekende nummers uit de Top 2000 gespeeld, zoals Let me entertain you, Rien n’a changé en You can leave your hat on.…
  Op 13 december geeft Muziekvereniging St. Donatus Grijzegrubben een Top 2000 concert. Tijdens het concert worden een aantal bekende nummers uit de Top 2000 gespeeld, zoals Let me entertain you, Rien n’a changé en You can leave your hat on. Het combo van 10 Feet up en zanger Maurice Monfrance zorgen ervoor dat het een swingend geheel wordt.

  De presentatie is in handen van Ad Visser met medewerking van onze eigen Penny de Jager. Het concert begint om 19.30 uur en vindt plaats in Het Cultureel Trefcentrum Nuth, Wilhelminastraat 3, Nuth.

  Mis het niet en bestel kaarten à € 7,50 via secretaris.donatus@gmail.com.

  Lees meer
 • 13 december 2014 20:00 - 21:30 Kerstconcert Vocaal Ensemble Quint
  Op 13 december kunt u in de St. Joriskerk in Venlo genieten van het jaarlijkse kerstconcert van Vocaal Ensemble Quint.

  Dirigent: Esther Zaad 
  Datum en aanvangstijd: 13 december 2014, 20.00 uur 
  Locatie: Joriskerk, St. Jorisstraat…
  Op 13 december kunt u in de St. Joriskerk in Venlo genieten van het jaarlijkse kerstconcert van Vocaal Ensemble Quint.

  Dirigent: Esther Zaad 
  Datum en aanvangstijd: 13 december 2014, 20.00 uur 
  Locatie: Joriskerk, St. Jorisstraat 16, 5911 HC Venlo 
  Entree: € 10,- (tot 18 jaar gratis toegang) 

  Ga voor berichtgeving over het programma naar de website van het koor. 

  Lees meer
 • 13 december 2014 20:00 - 21:30 Kerstconcert Musica Vincit en Fanfare Eendracht Nieuwenhagerheide
  Koor Musica Vincit uit Landgraaf verzorgt samen met Fanfare Eendracht uit Nieuwenhagerheide een Kerstconcert op 13 december om 20.00 uur.

  Locatie: Sporthal achter zwembad In de Bende, Emmastraat 1a, Landgraaf
  Entree: € 3,- (incl. koffie/thee…
  Koor Musica Vincit uit Landgraaf verzorgt samen met Fanfare Eendracht uit Nieuwenhagerheide een Kerstconcert op 13 december om 20.00 uur.

  Locatie: Sporthal achter zwembad In de Bende, Emmastraat 1a, Landgraaf
  Entree: € 3,- (incl. koffie/thee en kerstbrood)

  Kaarten zijn te bestellen via info@musica-vincit.nl.

  Lees meer
 • 14 december 2014 14:30 - 16:00 Matineeconcert Mannenkoor Excelsior Tegelen
  Op 14 december verzorgt Mannenkoor Excelsior Tegelen een matineeconcert in De Haandert in Tegelen.

  Dirigent: Ben Benders 
  Datum en aanvangstijd: 14 december 2014, 14.30 uur 
  Locatie: Cultureel Centrum de Haandert, Haandertstraat 6-8,…
  Op 14 december verzorgt Mannenkoor Excelsior Tegelen een matineeconcert in De Haandert in Tegelen.

  Dirigent: Ben Benders 
  Datum en aanvangstijd: 14 december 2014, 14.30 uur 
  Locatie: Cultureel Centrum de Haandert, Haandertstraat 6-8, 5932 CN Tegelen 
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 14 december 2014 15:00 - 16:30 Cantori la Vera zingt 'O Magnum Mysterium'
  Op 14 december kunt u in het Salviuskerkje in Limbricht genieten van Cantori la Vera, dat 'O Magnum Mysterium' en andere kerstliederen van Victoria, Poulenc, Lauridsen en Gjeilo ten gehore brengt.

  Dirigent: Alice Hendriks …
  Op 14 december kunt u in het Salviuskerkje in Limbricht genieten van Cantori la Vera, dat 'O Magnum Mysterium' en andere kerstliederen van Victoria, Poulenc, Lauridsen en Gjeilo ten gehore brengt.

  Dirigent: Alice Hendriks 
  Begeleider: Clariner Choir Schinveld 
  Datum en aanvangstijd: 14 december 2014, 15.00 uur 
  Locatie: Salviuskerkje, Limbricht 
  Entree: € 10,- 
 • 14 december 2014 16:00 - 18:00 Kerstmatinee Musica Vincit
  Op 14 december verzorgt koor Musica Sacra samen met Zangvereniging Eendracht uit Sibbe-IJzeren en Angeline Scheijen (hobo) een Kerstmatinee. Aanvang: 16.00 uur Locatie: Café Aan de Kirk, Sibbe (Valkenburg aan de Geul)
  Op 14 december verzorgt koor Musica Sacra samen met Zangvereniging Eendracht uit Sibbe-IJzeren en Angeline Scheijen (hobo) een Kerstmatinee.

  Aanvang: 16.00 uur
  Locatie: Café Aan de Kirk, Sibbe (Valkenburg aan de Geul)

  Lees meer
 • 14 december 2014 20:15 - 21:45 Kerstconcert Kamerkoor Cantate Venlo
  Tijdens het Kerstconcert van Kamerkoor Cantate Venlo in 2007 heeft u kennis kunnen maken met Ensemble Fuego Latino. Een harverwarmend concert en een kennismaking met de bandoneon, gespeeld door Jacqueline Edeling. Dit jaar komt ze terug met…

  Tijdens het Kerstconcert van Kamerkoor Cantate Venlo in 2007 heeft u kennis kunnen maken met Ensemble Fuego Latino. Een harverwarmend concert en een kennismaking met de bandoneon, gespeeld door Jacqueline Edeling. Dit jaar komt ze terug met de nieuwe groep Tango Rosa Rio, waarbij u opnieuw kunt genieten van Latijns-Amerikaanse muziek in de sfeer van kerstmis. Naast een eigen repertoire, zal Cantate ook samenwerken met Tango Rosa Rio. Een warme aanrader!

  Dirigent: Dion Ritten
  Datum en aanvangstijd: 14 december 2014, 20.15 uur
  Locatie: Domani, Dominicanenstraat 15, 5911 KN Venlo
  Entree: € 17,50
   

  Lees meer
 • 20 december 2014 - 21 december 2014 120-jarig jubileum Horster Mannenkoor
  In 2014 is het 120 jaar geleden dat het Horster Mannenkoor werd opgericht. Dat wordt gevierd met een groot concert op zowel zaterdag 20 als zondag 21 december. Het koor wordt daarbij muzikaal ondersteund door de Koninklijke Harmonie van Horst…
  In 2014 is het 120 jaar geleden dat het Horster Mannenkoor werd opgericht. Dat wordt gevierd met een groot concert op zowel zaterdag 20 als zondag 21 december. Het koor wordt daarbij muzikaal ondersteund door de Koninklijke Harmonie van Horst en het Meulenveld Kinderkoor. Het belooft beide dagen een groot festijn te worden in de Merthal!

  Dirigent: Tim Schuleis 
  Data en aanvangstijden:
  - 20 december 2014, 19.30 uur 
  - 21 december 2014, 14.00 uur

  Locatie: Mèrthal, Gasthuisstraat 30, 5961 GB Horst 
  Entree: € 25,- 

  Lees meer
 • 20 december 2014 15:30 - 17:00 Kerstmatinee Toonkunstkoor Maastricht
  Tijdens de kerstmatinee van Toonkunstkoor Maastricht kunt u luisteren naar internationale kerstliederen van o.a. Bach, Britten, Gounod en Mendelssohn.

  Dirigent: Rob Meijers 
  Begeleider: Paul Huijts 
  Datum en aanvangstijd: 20 december…
  Tijdens de kerstmatinee van Toonkunstkoor Maastricht kunt u luisteren naar internationale kerstliederen van o.a. Bach, Britten, Gounod en Mendelssohn.

  Dirigent: Rob Meijers 
  Begeleider: Paul Huijts 
  Datum en aanvangstijd: 20 december 2014, 15.30 uur 
  Locatie: Onze Lieve Vrouwe Basiliek, Maastricht 
  Entree: vrije gave na afloop concert 
  Lees meer
 • 20 december 2014 20:00 - 21:30 Kerstconcert Mannenkoor Geulklank
  Op 20 december vindt het kerstconcert van Mannenkoor Geulklank plaats in de Onze Lieve Vrouwekerk in Valkenburg. Op het programma staan internationale kerstliederen van diverse componisten.

  Dirigent: Nic Hermans 
  Begeleider: Levon Leonard …
  Op 20 december vindt het kerstconcert van Mannenkoor Geulklank plaats in de Onze Lieve Vrouwekerk in Valkenburg. Op het programma staan internationale kerstliederen van diverse componisten.

  Dirigent: Nic Hermans 
  Begeleider: Levon Leonard 
  Datum en aanvangstijd: 20 december 2014, 20.00 uur 
  Locatie: Onze Lieve Vrouwekerk, Walramplein, Valkenburg 
  Entree: vrije gave 

  Lees meer
 • 20 december 2014 20:00 - 21:30 Venray's Mannenkoor meets Gospel & Soul
  Het eindejaarsconcert 2014 van het Venray's Mannenkoor staat in het teken van gospel en soul. Swingt u mee?

  Dirigent: Anton Kropivšek 
  Datum en aanvangstijd: 20 december 2014, 20.00 uur 
  Locatie: Schouwburg Venray, Schouwburgplein…
  Het eindejaarsconcert 2014 van het Venray's Mannenkoor staat in het teken van gospel en soul. Swingt u mee?

  Dirigent: Anton Kropivšek 
  Datum en aanvangstijd: 20 december 2014, 20.00 uur 
  Locatie: Schouwburg Venray, Schouwburgplein 1, 5801 BV Venray 
  Entree: € 25,-

  Lees meer
 • 20 december 2014 20:00 - 21:30 Kerstconcert Gemengd Koor St. Jozef Vaals
  Op 20 december verzorgt Gemengd Koor St. Jozef Vaals haar Kerstconcert 2014 in De Kopermolen in Vaals. Op het programma staat 'Graduale: Puer Natus Est' van A. Diabelli.

  Dirigent: Renate Rothbauer 
  Begeleider: Ben Fey …
  Op 20 december verzorgt Gemengd Koor St. Jozef Vaals haar Kerstconcert 2014 in De Kopermolen in Vaals. Op het programma staat 'Graduale: Puer Natus Est' van A. Diabelli.

  Dirigent: Renate Rothbauer 
  Begeleider: Ben Fey 
  Datum en aanvangstijd: 20 december 2014, 20.00 uur 
  Locatie: De Kopermolen, Von Clermontplein 11, 6291 AT Vaals 
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 21 december 2014 14:30 - 16:00 Limburgse Kerst met Studium Chorale
  Beleef een Limburgse Kerst met Studium Chorale en philharmonie zuidnederland!

  Dirigent: Hans Leenders 
  Begeleider: Philharmonie Zuid Nederland 
  Datum en aanvangstijd: 21 december 2014, 14.30 uur 
  Locatie: Theater aan het Vrijthof,…

  Beleef een Limburgse Kerst met Studium Chorale en philharmonie zuidnederland!

  Dirigent: Hans Leenders 
  Begeleider: Philharmonie Zuid Nederland 
  Datum en aanvangstijd: 21 december 2014, 14.30 uur 
  Locatie: Theater aan het Vrijthof, Vrijthof 47, 6211 LE Maastricht
  Entree: € 33,- 

  Programma
  Kerstcantate Hodie, Hans Leenders (solist Robert Brouwer)
  - L'adieu des bergers, Hector Berlioz
  - Two Irish Cristmas carols, Frank Ferko
  - The very best time of the year, John Rutter
   

  Lees meer
 • 21 december 2014 20:00 - 21:30 Kerstconcert Mannenkoor Beeker Liedertafel
  Tijdens het kerstconcert van Mannenkoor Beeker Liedertafel brengt het koor een gevarieerd programma met internationale kerstliederen van diverse componisten ten gehore. Met medewerking van o.a. kinderkoor DievanOss uit Schimmert en de Hofkapel…
  Tijdens het kerstconcert van Mannenkoor Beeker Liedertafel brengt het koor een gevarieerd programma met internationale kerstliederen van diverse componisten ten gehore. Met medewerking van o.a. kinderkoor DievanOss uit Schimmert en de Hofkapel uit Beek. 

  Dirigent: Dion Ritten 
  Datum en aanvangstijd: 21 december 2014, 20. 00 uur
  Locatie: Asta Cultuurcentrum, Markt 6a, 6191 JG Beek 
  Entree: € 6,- 

  Lees meer
 • 26 december 2014 09:30 - 11:00 Kerst-Inn Zangvereniging Maas- en Neergalm
  In de ochtend van 26 december, 2e Kerstdag, bent u van harte welkom bij de Kerst-Inn van Zangvereniging Maas- en Neergalm.

  Dirigent: Sylvia Berghs 
  Begeleider: Jean-Pierre Steijvers 
  Solist: Ellen Valkenburg …
  In de ochtend van 26 december, 2e Kerstdag, bent u van harte welkom bij de Kerst-Inn van Zangvereniging Maas- en Neergalm.

  Dirigent: Sylvia Berghs 
  Begeleider: Jean-Pierre Steijvers 
  Solist: Ellen Valkenburg 
  Datum en aanvangstijd: 26 december 2014, 09.30 uur 
  Locatie: RK Parochie St. Martinus, Kerkplein 4, 6086 BK Neer 
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 27 december 2014 00:00 - 00:00 Promsconcert Veldense Fanfare en Pearl Jozefzoon
  De kaartverkoop voor het groots Promsconcert dat Fanfare Velden organiseert op 27 december gaat zondag 9 november van start bij 'Het Wapen van Velden'. De landelijk bekende zangeres Pearl Jozefzoon treedt op als blikvanger bij dit Promsconcert,…

  De kaartverkoop voor het groots Promsconcert dat Fanfare Velden organiseert op 27 december gaat zondag 9 november van start bij 'Het Wapen van Velden'. De landelijk bekende zangeres Pearl Jozefzoon treedt op als blikvanger bij dit Promsconcert, genaamd 'Celebration! 150 jaar Fanfare Velden'.  Blaasmuziek, percussie, zang en dans staan dan centraal.

  Naast Pearl Jozefzoon is de fanfare er ook in geslaagd om regionaal bekende artiesten en groepen naar het dorp te halen. Denk hierbij aan Eva Wijnen (Melderslo - bekend van The Voice Kids), Auke Classens (Oirlo), Roy Verbeek (Arcen), Stichting Musical Stella Duce (Venlo), Marissa Verhaegh, Marcel Verdellen, de 'Theele-Kids', dancestudio Dorris Titulaer, Dansschool Liselotte Gijsen en een groot koor samen met Vocaal ensemble Quint (Venlo).

  Afsluiting 150-jarig jubileum
  De fanfare sluit haar bijzondere jubileumjaar hiermee op een unieke manier af en rekent in totaal op vele honderden toeschouwers, die er met z'n allen een groot feest van maken met al het entertainment en gave show die bij een Promsconcert horen. Naast vele staanplaatsen zijn er ook zitplaatsen om dit spektakel mee te vieren.
   
  Voorverkoop
  De voorverkoop start zondag 9 november om 11.00 uur bij 'Het Wapen van Velden' (Rijksweg 101 in Velden). Aanvang 'Celebration!' 27 december om 20.00 uur.

  Entree: staanplaats € 20,- / zitplaats € 25,- (incl. garderobe).
   
  Pearl Jozefzoon
  Pearl Jozefzoon speelt vanaf september de hoofdrol in musical Dreamgirls in de grootste regiotheaters van Nederland. In 2011 werd ze vooral bekend als finalist van The Voice of Holland. Ze won ‘Van Popster Tot Operaster’ en zong in het televisieprogramma Mattheüs Masterclass. In 2012 veroverde ze de tweede plek op het Nationaal Songfestival. En in oktober 2011 stond Pearl op het podium als speciale gast van Nick & Simon bij Symphonica in Rosso in een uitverkocht GelreDome. Pop, klassiek, verschillende genres en stijlen gaan bij haar hand in hand. Dat blijkt uit een interview dat muziekblad Klankwijzer onlangs hield met Pearl Jozefzoon. Zingen met begeleiding van een orkest is haar helemaal op het lijf geschreven. Met begeleiding van een blaasorkest voelt ze zich in haar element. “Spelen met een orkest vind ik echt gaaf. Het geluid van een orkest is groot en overweldigend. Heerlijk. Het neemt me mee”, verklaart de zangeres. “Een optreden met een fanfare, harmonie, of brassband is een grote mix. Het kan gaan van een klassieke aria tot een swingend nummer. Ik hou van verschillende muziekstijlen. Dat kan ik allemaal ten gehore brengen met de rijke begeleiding van een orkest”, vertelt ze in Klankwijzer. Bij het Promsconcert in Velden zal Pearl Jozefzoon naast meerdere nummers met de fanfare ook samen met de Veldense drumband een uniek optreden verzorgen. In totaal met zo’n 20 slagwerkers. Hoe bijzonder is dat?
   
  Nieuwe locatie ‘De Vilgaard’
  De gloednieuwe sporthal van Brede Maatschappelijke Voorziening ‘de Vilgaard’ is gekozen als concertlocatie en wordt omgetoverd tot een professionele muziektempel. Dit is de allereerste grote activiteit die plaatsvindt in 'de Vilgaard'. De officiële opening moet op dit moment nog plaatsvinden.
   

  Lees meer
 • 27 december 2014 20:00 - 21:30 Sylvesterconcert Fanfare St. Caecilia Guttecoven en Suzan Seegers
  Zaterdag 27 december organiseert Fanfare St. Caecilia in Guttecoven een Sylvesterconcert. Speciale gast dit jaar is niemand minder dan Suzan Seegers. Suzan, bekend geworden in de talentenjacht 'Op zoek naar Evita', heeft zich ontwikkeld tot…
  Zaterdag 27 december organiseert Fanfare St. Caecilia in Guttecoven een Sylvesterconcert. Speciale gast dit jaar is niemand minder dan Suzan Seegers. Suzan, bekend geworden in de talentenjacht 'Op zoek naar Evita', heeft zich ontwikkeld tot een zangeres van allure. Ze heeft tal van musicals op haar naam staan en toert nu al twee theaterseizoenen door het hele land met haar show 'Suus zingt Toon'. In deze show zingt ze enkel liedjes van Toon Hermans; bekende, maar ook onbekende liedjes.

  Tijdens het Sylvesterconcert in Guttecoven zal ze enkele liedjes van Toon zingen en daarnaast ook uit een heel ander muzikaal vaatje tappen. Ze wordt begeleid door Fanfare St. Caecilia onder leiding van Martijn Pepels. Ook Vocal Group Hidden Voices, onder leiding van Jos Helgers, is deze avond van de partij en zal - behalve Suzan ondersteunen - enkele mooie songs ten gehore brengen. Kortom, een zeer gevarieerd programma met voor elk wat wils en met Suzan Seegers als hoofdact een concertavond die u niet mag missen.

  Aanvang: 20.00 uur
  Locatie: Sporthal van basisschool De Leeuwerik, Einighausen

  Ga voor meer informatie en om kaarten te reserveren naar www.caeciliaguttecoven.nl.
 • 28 december 2014 16:00 - 17:30 Kerstconcert Stichting Orgelkring Kerkrade
  Op 28 december kunt u genieten van het kerstconcert van de Stichting Orgelkring Kerkrade en Vocaal Ensemble Kerkrade, o.l.v. dirigente Louise Deal en met Jo Louppen op orgel.

  Datum en aanvangstijd: 28 december 2014, 16.00 uur …
  Op 28 december kunt u genieten van het kerstconcert van de Stichting Orgelkring Kerkrade en Vocaal Ensemble Kerkrade, o.l.v. dirigente Louise Deal en met Jo Louppen op orgel.

  Datum en aanvangstijd: 28 december 2014, 16.00 uur 
  Locatie: St. Lambertuskerk, Kerkplein 8, 6461 EG Kerkrade 
  Entree: € 5,- 
   
  Programma
  - The Lamb, John Tavener
  - Es Gibt So Wunderweisse Nächte, Ute Jobes
  - Es Ist Ein Ros Entsprungen, Henk Badings
  - Mit Desen Nieuwen Jare, Jetse Bremer
  - Sanctus, Agneta Sköld (solist Jo Louppen)

  Lees meer
 • 03 januari 2015 09:30 - 10:30 H. Mis jaarlijkse bedevaart Landgraaf-Wittem
  Op 3 januari om 9.30 uur verzorgt Koor Musica Vincit de H. Mis in de Kloosterkerk te Wittem ter gelegenheid van de de jaarlijkse bedevaart van Landgraaf naar Wittem.

  Lees meer
 • 08 januari 2015 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Afrikaner auteurs en de literaire verwerking van het apartheidsverleden door Petra Quadvlieg
  Hoe verwerkten Afrikaner auteurs (Zuid-Afrikaanse auteurs die in het Afrikaans schrijven) de apartheid in hun romans? Elke schrijver gaat anders om met het apartheidsverleden. Petra Quadvlieg zal ingaan op het werk van Marlene van Niekerk, Riana…
  Hoe verwerkten Afrikaner auteurs (Zuid-Afrikaanse auteurs die in het Afrikaans schrijven) de apartheid in hun romans? Elke schrijver gaat anders om met het apartheidsverleden. Petra Quadvlieg zal ingaan op het werk van Marlene van Niekerk, Riana Scheepers en Mark Behr. En misschien komt J.M. Coetzee ook nog wel even om de hoek kijken. Marlene van Niekerk schreef de roman Triomf, die veel stof deed opwaaien in de Afrikaner gemeenschap, Riana Scheepers werd bekend vanwege haar sensuele verhalen in Die ding in die vuur waarin ook de Zoeloecultuur een rol speelt en Mark Behr wekte beroering met zijn boek De geur van appels én zijn bekentenis dat hij tijdens de apartheid als dubbelspion door het leven ging.

  Petra Quadvlieg (1963) is neerlandica, journalist en docent. Ze werkte van 1997 tot 2012 als correspondent, eerst in Johannesburg en Kaapstad en vervolgens in Shanghai. Ze schreef twee non-fictie boeken: In Shanghai; persoonlijke verhalen uit een metropool (2009) en Fanie en Rose; een Zuid-Afrikaanse vertelling (2010). Sinds de zomer van 2012 woont en werkt ze in Maastricht.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).

  Lees meer
 • 11 januari 2015 14:30 - 15:30 De VSB Poëzieprijs in Maastricht
  De VSB Poëzieprijs is dé prijs voor Nederlandstalige poëzie. Ieder jaar bekroont een vakjury de beste dichtbundel van het jaar met een geldbedrag van €25.000,-.

  In aanloop naar de feestelijke uitreiking op 28 januari strijkt de VSB Poëzieprijs…
  De VSB Poëzieprijs is dé prijs voor Nederlandstalige poëzie. Ieder jaar bekroont een vakjury de beste dichtbundel van het jaar met een geldbedrag van €25.000,-.

  In aanloop naar de feestelijke uitreiking op 28 januari strijkt de VSB Poëzieprijs 2015 op zondag 11 januari neer in Centre Céramique met een optreden van de genomineerde dichteressen Sasja Janssen en Kreek Daey Ouwens. De in Venlo geboren Sasja Janssen ontving haar nominatie voor haar bundel ‘Ik trek mijn species aan’. Ze leest gedichten uit die bundel en gaat in gesprek met Leon Verdonschot, bekend van zijn kunst- en cultuur publicaties in de Groene Amsterdammer. Dichteres Kreek Daey Ouwens werd in 2011 genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Zij leest het Nieuwjaarsgedicht 2015 voor dat zij schreef in opdracht van het Letterkundig Centrum Limburg. Maastrichtse stadsdichters en -rappers treden op en zetten hun tanden in een gedicht van Sasja Janssen. Studenten van het conservatorium zorgen voor de muziek. De No Smokingautomaat voorziet in plaats van sigaretten in poëziepareltjes. Na afloop is er boekenverkoop en is het mogelijk bundels te laten signeren.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Deelname: €5,- / €4,- voor bibliotheekleden en studenten (op vertoon van collegekaart).[
  Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00

  Een evenement van Poetry International, Centre Céramique en Letterkundig Centrum Limburg.

  Lees meer
 • 11 januari 2015 15:30 - 17:30 Nieuwjaarsconcert Sobornost & Mandolinevereniging Sorriento
  Slavisch-Byzantijns Koor Sobornost opent het seizoen 2015 met het traditionele en altijd drukbezochte Nieuwjaarsconcert op 11 januari in de St. Remigiuskerk in Simpelveld. De bekende Mandolinevereniging

  Sorriento verleent medewerking. Sobornost…
  Slavisch-Byzantijns Koor Sobornost opent het seizoen 2015 met het traditionele en altijd drukbezochte Nieuwjaarsconcert op 11 januari in de St. Remigiuskerk in Simpelveld. De bekende Mandolinevereniging
  Sorriento verleent medewerking. Sobornost heeft een klinkende naam en een grote schare supporters verworven
  met de wijze waarop het exclusieve repertoire wordt uitgevoerd, zowel de kerkelijke als de wereldlijke werken. In Wiel Bonten heeft het koor een bekwaam en bezield leider. Sorriento zal in zijn repertoire vooral een nostalgische blik terug werpen op het kerstfeest 2014.

  Tijd: 15.30-17.30 uur
  Locatie: St. Remigiuskerk, Kerkstraat, Simpelveld
  Entree: voorverkoop € 8,- / kassa € 10,-
  Kaartverkoop: 045 544 18 92 / jo.didden@wxs.nl
  Lees meer
 • 14 januari 2015 20:00 - 22:00 Halve Finales NK Poetry Slam 2015
  Alle regionale slamkapioenen voeren op woensdag 14 januari een poëtische strijd met als inzet 8 tickets naar de finale van het NK Poetry Slam op 30 januari 2015 tijdens de landelijke Poëzieweek. Met metaforen, beelden, taalspel en bovenal…

  Alle regionale slamkapioenen voeren op woensdag 14 januari een poëtische strijd met als inzet 8 tickets naar de finale van het NK Poetry Slam op 30 januari 2015 tijdens de landelijke Poëzieweek. Met metaforen, beelden, taalspel en bovenal hun uitzonderlijke voordrachtskunst moeten ze jou en de jury ervan overtuigen dat ze tot de beste poëzieperformers van Nederland behoren. Stem mee en bepaal zelf wie je in de finale in TivoliVredenburg terug wilt zien!

  De twee halve finales vinden gelijktijdig plaats in Theatercafé De Bastaard (Jansveld 17) en Café Hofman (Janskerkhof 17a), Utrecht. 

  De volgende halve finalisten zijn al bekend:

  Sanne Bartfai (Haagse Scholenslam, Den Haag)
  Sannemaj Betten (U-slam, Utrecht)
  Loren Brouwers (Dicht-Slam-Rap, Boxtel)
  Maarten Buser (Bellum Poetica, Utrecht)
  Coen Cornelis (NoorderZlam, Groningen)
  Max Greyson ( Poetry Slam Maastricht)
  Jonathan Griffioen (Festina Lente, Amsterdam)
  Jelmer van Lenteren (U-slam, Utrecht)
  Nathalie van Meurs (Incubate Slam, Tilburg)
  Marieke Rijneveld (Festina Lente, Amsterdam)
  Marloes Robijn (Poetry Slam Leeuwarden)
  Daan Zeijen (Verzet de Zinnen, Delft)

  De laatste deelnemers aan de halve finales, juryleden én de loting met wie waar optreedt worden binnenkort bekend!

  Entree: gratis
  Lees meer
 • 18 januari 2015 20:15 - 22:15 Muzikaal verteltheater 'Lieflafjes'
  Op zondag 18 januari 2015 vindt in theater de Garage te Venlo een muzikaal verteltheater plaats voor volwassenen, met Bea de Groote als verteller en Simone van Glabbeek op viool en altviool. Lieflafjes is hun eerste gezamenlijke productie.…
  Op zondag 18 januari 2015 vindt in theater de Garage te Venlo een muzikaal verteltheater plaats voor volwassenen, met Bea de Groote als verteller en Simone van Glabbeek op viool en altviool. Lieflafjes is hun eerste gezamenlijke productie.

  Er zijn verhalen over een droomprins, appelgebak, lieflafjes en een fluitjesboom. In elk verhaal speelt de liefde een hoofdrol: ze is onbereikbaar of grenzeloos, vernietigend of verheffend, ontroerend, verbijsterend, speels, erotisch of slapend. Liefde wordt in deze voorstelling verklankt met humor, wijsheid en veel plezier, in taal en muzikale improvisaties op viool en altviool.

  Bea de Groote is een van de allergrootsten in de Nederlandse wereld van vertellers. Zij studeerde Voordracht in België en Theater aan de Toneelacademie Maastricht.

  Simone van Glabbeek studeerde Viool aan het Maastricht conservatorium en Altviool aan de Muziekacademie in Praag. Zij was o.a. docent viool en altviool aan de Kumulus Muziekschool in Maastricht en docent Methodiek voor viool en altviool aan het Conservatorium te Maastricht. 

  Locatie: Theater de Garage, Saxenkampstraat 2, Venlo 
  Entree: € 9,- / CJP of Studentenpas: € 7,75

  Lees meer
 • 25 januari 2015 15:00 - 16:30 Winterconcert Vrouwenkoor Thorensis
  Op 25 januari verzorgt Vrouwenkoor Thorensis een sfeervol Winterconcert. Op het programma staan diverse geestelijke werken. Kijk voor actuele informatie op de website van het koor.

  Dirigent: Esther Zaad 
  Datum en aanvangstijd: 25 januari…
  Op 25 januari verzorgt Vrouwenkoor Thorensis een sfeervol Winterconcert. Op het programma staan diverse geestelijke werken. Kijk voor actuele informatie op de website van het koor.

  Dirigent: Esther Zaad 
  Datum en aanvangstijd: 25 januari 2015, 15.00 uur 
  Locatie: Abdijkerk, Hoogstraat 5, 6017 AP Thorn 
  Entree: nog niet bekend

  In 2015 viert Vrouwenkoor Thorensis haar 20-jarig bestaan!

  Lees meer
 • 29 januari 2015 13:30 - 16:15 Samen met Jet van Aalst van gedicht tot gedicht Maastricht
  Op Gedichtendag, 29 januari 2015 - de start van de Poëzieweek, kunt u onder deskundige en enthousiaste leiding van neerlandica Jet van Aalst het Poëzieparcours volgen. Zij voert u langs 16 etalages vol met liefdesgedichten, in een winters…
  Op Gedichtendag, 29 januari 2015 - de start van de Poëzieweek, kunt u onder deskundige en enthousiaste leiding van neerlandica Jet van Aalst het Poëzieparcours volgen. Zij voert u langs 16 etalages vol met liefdesgedichten, in een winters Maastricht met enkele stops onderweg. De route heeft dit jaar 'Met zingen is de liefde begonnen' als leidraad.

  Maak gebruik van deze amoureuze aanbieding en schrijf u in bij de klantenservice van Centre Céramique!

  Startpunt: Centre Céramique, Maastricht
  Deelname: € 5,- (incl. reader met de gedichten)
  Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00

  Lees meer
 • 29 januari 2015 20:00 - 00:00 DichtSlamRap 2015 - Inzenden kan nog tot 1 december 2014!
  De twaalfde DichtSlamRap staat gepland in Boxtel op donderdag 29 januari 2015. De jurywinnaar van deze woordenstrijd verdient 150 euro en kwalificeert zich voor de halve finale van het NK poetryslam.

  DichtSlamRap herbergt al jaren een mix…

  De twaalfde DichtSlamRap staat gepland in Boxtel op donderdag 29 januari 2015. De jurywinnaar van deze woordenstrijd verdient 150 euro en kwalificeert zich voor de halve finale van het NK poetryslam.

  DichtSlamRap herbergt al jaren een mix van dichters, slammers en een enkele rapper. Vooral de combinatie van veelbelovend jong talent en geroutineerde dichters maakt van elke editie weer een feest.

  Wil je zelf meedoen aan de DichtSlamRap? Schrijf je dan in vóór 1 december 2014. Stuur twee nog niet gepubliceerde gedichten samen met een kort CV naar marcel.linssen@planet.nl. Een jury bestaande uit ACG Vianen, Roel Weerheijm en Marcel Linssen beoordeelt de inzendingen en selecteert aan de hand daarvan de deelnemers voor de finale donderdagavond 29 januari 2015 of voor de pre-finale, zondagmiddag 11 januari 2015. Door deelname aan de pre-finale kan nog een deelnemer doordringen tot die finale. 
  De veertig beste inzendingen komen terecht in de gelegenheidsbundel die jaarlijks gepubliceerd wordt tijdens DichtSlamRap.
  In elf jaar DichtSlamRap hebben zo’n honderdtwintig dichters en poetryslammers plus enkele rappers in de finale van de DichtSlamRap gestaan. Winnaars tot nu toe: ACG Vianen, Karlijn Groet, Sieger Baljon, Arnoud Rigter, Lotte Asveld, Jee Kast, Pom Wolff, Philip Meersman, Benne van der Velde, Lotte Dodion en Loren Brouwers.

  Informatie
  Marcel Linssen, DichtSlamRap Boxtel
  06-24127686
  mail: marcel.linssen@planet.nl
   

  Lees meer
 • 30 januari 2015 20:00 - 22:00 Finale NK Poetry Slam 2015
  Vrijdag 30 januari, tijdens de landelijke Poëzieweek, strijden de beste poetry slammers in TivoliVredenburg om de titel Slampion 2015, de Gouden Vink-trofee en 1000 euro. Met metaforen, beelden, taalspel en bovenal hun uitzonderlijke voordrachtskunst…

  Vrijdag 30 januari, tijdens de landelijke Poëzieweek, strijden de beste poetry slammers in TivoliVredenburg om de titel Slampion 2015, de Gouden Vink-trofee en 1000 euro. Met metaforen, beelden, taalspel en bovenal hun uitzonderlijke voordrachtskunst moeten ze jou en de jury ervan overtuigen dat ze de beste poëzieperformer van Nederland zijn.

  Slamkampioenen ELLEN DECKWITZ en DAAN DOESBORGH zwaaien deze avond met de presentatorenscepter. 

  DJ DANIËL ZUUR verzorgt zoals vanouds de beats tussen de poëziebedrijven door.

  Performer-dichter JOKE VAN LEEUWEN en schrijver van het Poëziegeschenk 2015 ILJA LEONARD PFEIJFFER vellen samen met nog een derde jurylid strenge doch rechtvaardige oordelen over de finalisten.

  Op woensdag 14 januari nemen alle regionale slamkampioenen het tegen elkaar op tijdens de halve finales. Stem op je favoriete dichter en bepaal wie je terugziet tijdens de finale op 30 januari!

  Locatie: Tivolivredenburg, Utrecht
  Entree: 11,00 (CJP 8,50)

  Lees meer
 • maart
 • 01 maart 2015 13:30 - 18:00eigen project Eenakterfestival Brokstukken
  Toneelhuis LFA organiseert samen met ECI Cultuurfabriek de zesde editie van een bijzonder en uniek theaterevenement: Eenakterfestival Brokstukken! Maar liefst 14 Limburgse toneelverenigingen uit alle windstreken van Limburg brengen tijdens deze…

  Toneelhuis LFA organiseert samen met ECI Cultuurfabriek de zesde editie van een bijzonder en uniek theaterevenement: Eenakterfestival Brokstukken! Maar liefst 14 Limburgse toneelverenigingen uit alle windstreken van Limburg brengen tijdens deze editie een eenakter op de planken. 

  Eenakterfestival Brokstukken laat jaarlijks de grote verscheidenheid en de kwaliteit van het Limburgse amateurtoneel zien. Toneelgroepen presenteren een speciaal voor deze gelegenheid ingestudeerde eenakter ofwel korte passages uit toneelvoorstellingen van het nieuwe seizoen. Van kluchtige komedies tot tranentrekkende tragedies; alles kan en mag op de planken gebracht worden tijdens het festival. 

  Tijdens dit toneelfestival kan de bezoeker zijn eigen route door het festival bepalen. Tevens vindt er de monologenwedstrijd ‘In je Eentje’ tijdens dit festival plaats. Het publiek is de jury en bepaalt welke monoloog de publieksprijs t.w.v. € 150,- wint.  Het Eenakterfestival Brokstukken biedt de theaterliefhebber een verrassend, verscheiden en mooi beeld van het amateurtheater in Limburg. Zorg dat u erbij bent!

  Datum: 1 maart
  Tijd: 13.30-18.00 uur
  Locatie: ECI Cultuurfabriek, Roermond
  Entree: tickets (€ 10,- voorverkoop / € 12,- dagkassa) kunnen worden besteld worden bij de kassa van ECI Cultuurfabriek

  Deelnemers Eenakterfestival 2015.

  De programmering van het Eenakterfestival Brokstukken 2015 wordt in januari 2015 bekend gemaakt.
   

  Lees meer
 • 01 maart 2015 15:00 - 16:30 Bevrijdingsconcert 'Samen vrij'
  Op 1 maart verzorgt Vocaal Ensemble Silhouet, i.s.m. Strijps Mannenkoor, in Roermond het Bevrijdingsconcert ‘Samen vrij’.

  Dirigent: Wilko Brouwers en Hans Heykers 
  Datum en aanvangstijd: 1 maart 2015, 15.00 uur…
  Op 1 maart verzorgt Vocaal Ensemble Silhouet, i.s.m. Strijps Mannenkoor, in Roermond het Bevrijdingsconcert ‘Samen vrij’.

  Dirigent: Wilko Brouwers en Hans Heykers 
  Datum en aanvangstijd: 1 maart 2015, 15.00 uur
  Locatie: Munsterkerk, Munsterstraat, 6041 EG Roermond 
  Entree: Voorverkoop € 10,- / kassa € 12,50

  Programma 
  - Dona Nobis Pacem, Pēteris Vasks
  - Lux Aeterna - O Nata Lux - Veni Sancte Spiritus, Morten Lauridsen
  - Michael 's Day, Wilko Brouwers
   
  Lees meer
 • 08 maart 2015 20:00 - 22:00 Mozart Requiem Scratch dag
  Op 8 maart vindt in Theater aan het Vrijthof in Maastricht de 'Mozart Requiem Scratch dag' plaats; mét uitvoering door het Universiteitskoor Maastricht! 

  Dirigent: Wim Vluggen 
  Begeleider: Universiteitsorkest Maastricht …
  Op 8 maart vindt in Theater aan het Vrijthof in Maastricht de 'Mozart Requiem Scratch dag' plaats; mét uitvoering door het Universiteitskoor Maastricht! 

  Dirigent: Wim Vluggen 
  Begeleider: Universiteitsorkest Maastricht 
  Datum en aanvangstijd: 8 maart 2015, 20.00 uur 
  Locatie: Theater aan het Vrijthof, Vrijthof 47, 6211 LE Maastricht (locatie onder voorbehoud) 
  Entree: vanaf € 10,- 

  Lees meer
 • 21 maart 2015 20:00 - 21:30 Voorjaarsconcert Zangvereniging Maas- en Neergalm
  Op 21 maart wordt de lente in Neer muzikaal ingeluid tijdens het Voorjaarsconcert van Zangvereniging Maas- en Neergalm. Het programma komt tot stand met medewerking van Gemengd Koor Bel Canto uit Helden.

  Drigent: Sylvia Berghs …
  Op 21 maart wordt de lente in Neer muzikaal ingeluid tijdens het Voorjaarsconcert van Zangvereniging Maas- en Neergalm. Het programma komt tot stand met medewerking van Gemengd Koor Bel Canto uit Helden.

  Drigent: Sylvia Berghs 
  Begeleider: Jean-Pierre Steijvers 
  Datum en aanvangstijd: 21 maart 2015, 20.00 uur 
  Locatie: Gemeenschapshuis In d'n Haammaeker, Hoogstraat 2, 6086 BH Neer 
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 31 maart 2015 19:30 - 21:30 Toonkunstkoor Roermond zingt Matthäus Passion
  Wat is Pasen zonder een passie van Bach? Voor elke muziekliefhebber hoort het lijdensverhaal op muziek van Bach onverbrekelijk bij de dagen voor Pasen. De Matthäus Passion wordt door velen beschouwd als het absolute hoogtepunt van de klassieke…
  Wat is Pasen zonder een passie van Bach? Voor elke muziekliefhebber hoort het lijdensverhaal op muziek van Bach onverbrekelijk bij de dagen voor Pasen. De Matthäus Passion wordt door velen beschouwd als het absolute hoogtepunt van de klassieke muziek. Traditiegetrouw voert het Toonkunstkoor ook in 2015 weer dit magistrale werk uit in Roermond.

  Dirigent: Pieter Cox 
  Begeleider: Barokorkest Concerto Vivo 
  Solisten: internationale solisten en jeugdkoor
  Datum en aanvangstijd: 31 maart 2015, 19.30 uur 
  Locatie: TheaterHotel De Oranjerie, Kloosterwandplein 12-16, 6041 JA Roermond 
  Entree: € 35,- (incl. garderobe en pauzedrankje)

  Lees meer
 • april
 • 05 april 2015 10:00 - 11:30 Groot Sint Martinuskoor - Krönungsmesse
  Op 5 april brengt het Groot Sint Martinuskoor de Krönungsmesse van Mozart ten gehore in de Sint Martinuskerk in Weert.

  Dirigent: Jean-Pierre Steijvers 
  Begeleider: Lène Vermeulen 
  Datum en aanvangstijd: 5 april 2015, 10.00 uur …
  Op 5 april brengt het Groot Sint Martinuskoor de Krönungsmesse van Mozart ten gehore in de Sint Martinuskerk in Weert.

  Dirigent: Jean-Pierre Steijvers 
  Begeleider: Lène Vermeulen 
  Datum en aanvangstijd: 5 april 2015, 10.00 uur 
  Locatie: Sint Martinuskerk, Weert 
  Entree: gratis
   
  Lees meer
 • 06 april 2015 15:00 - 16:00 Vocal Sollys en Kamerkoor Concertato - Requiem Bob Chilcott
  Op 6 april kunt u in Voerendaal genieten van het Requiem Bob Chilcott, uitgevoerd door Vocal Sollys en Kamerkoor Concertato. De organisatie is in handen van Stichting KUNO.

  Dirigent: Steven van Kempen 
  Begeleider: Vincent Kusters (orgel),…
  Op 6 april kunt u in Voerendaal genieten van het Requiem Bob Chilcott, uitgevoerd door Vocal Sollys en Kamerkoor Concertato. De organisatie is in handen van Stichting KUNO.

  Dirigent: Steven van Kempen 
  Begeleider: Vincent Kusters (orgel), Kamerorkest Concertato 
  Solisten: Bart Verhagen en Caroline Bosch
  Datum en aanvangstijd: 6 april 2015, 15.00 uur
  Locatie: Laurentiuskerk, Kerkplein 37, Voerendaal 
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 17 april 2015 20:15 - 22:00 Opéra Comique Maastricht - La Gran Esperanza
  Op 17 april kunt u in de Bordenhal in Maastricht genieten van La Gran Esperanza, uitgevoerd door Opéra Comique Maastricht.

  Dirigent: Txemi Etxebarria 
  Datum en aanvangstijd: 17 april 2015, 20.15 uur
  Locatie: De Bordenhal, Plein 1992…
  Op 17 april kunt u in de Bordenhal in Maastricht genieten van La Gran Esperanza, uitgevoerd door Opéra Comique Maastricht.

  Dirigent: Txemi Etxebarria 
  Datum en aanvangstijd: 17 april 2015, 20.15 uur
  Locatie: De Bordenhal, Plein 1992 15, 6221 JP Maastricht 
  Entree: € 25,- 

  Programma
  - Werk uit ‘Luisa Fernanda’, F. Moreno Torrora
  - Los Sobrinos Del Capitán Grant, Manuel Fernández Caballero
  - Werk uit ‘El Año Pasado Por Agua’, Federico Chueca en Joaquín Valverde
  - Werk uit ‘La Leyenda Del Beso’, R. Soutullo en J. Vert
  - Werk uit ‘Gigantes Y Cabezudos’, Manuel Fernández Caballero 
  - Werk uit ‘Don Manolito’, P. Sorozabal
   
  Lees meer
 • 18 april 2015 00:00 - 00:00 Popkor'n
  Op 18 april zingt Popkoor Bravoure Velden voor u 'Popkor'n'! 

  Dirigent: Marianne Groenewegen 
  Datum: 18 april 2015
  Locatie: BMV ‘De Vilgaart’, Velden
  Entree: € 7,50 
   
  Programma
  - Just Give Me A Reason, Pink & Nate Ruess…
  Op 18 april zingt Popkoor Bravoure Velden voor u 'Popkor'n'! 

  Dirigent: Marianne Groenewegen 
  Datum: 18 april 2015
  Locatie: BMV ‘De Vilgaart’, Velden
  Entree: € 7,50 
   
  Programma
  - Just Give Me A Reason, Pink & Nate Ruess
  - Somebody That I Used To Know, Gotye
  - That Man, Vince Degiorgio en David Schreurs
  - I Won't Give Up, Jason Mraz Lees meer
 • 19 april 2015 15:00 - 16:30 Lenteconcert Musica Vincit en Jeugdkoor Cantarella
  Op 19 april organiseert Koor Musica Vincit, in samenwerking met Jeugdkoor Cantarella uit Beek en Lien Haegeman (mezzo), een Lenteconcert in de Petrus en Paulus kerk te Landgraaf/Schaesberg. Aanvang: 15.00 uur Entree: vrije gave
  Op 19 april organiseert Koor Musica Vincit, in samenwerking met Jeugdkoor Cantarella uit Beek en Lien Haegeman (mezzo), een Lenteconcert in de Petrus en Paulus kerk te Landgraaf/Schaesberg.

  Aanvang: 15.00 uur
  Entree: vrije gave

  Lees meer
 • mei
 • 04 mei 2015 20:45 - 22:00 Herdenkingsconcert Heerlense Oratoriumvereniging
  Op 4 mei verzorgt de Heerlense Oratoriumvereniging een Herdenkingsconcert in Parkstad Limburg Theater Heerlen. Op het programma staat het Requiem van Giuseppe Verdi.

  Dirigent: Emmanuel Pleijers 
  Solisten: sopraan, alt, tenor en bas…
  Op 4 mei verzorgt de Heerlense Oratoriumvereniging een Herdenkingsconcert in Parkstad Limburg Theater Heerlen. Op het programma staat het Requiem van Giuseppe Verdi.

  Dirigent: Emmanuel Pleijers 
  Solisten: sopraan, alt, tenor en bas
  Datum en aanvangstijd: 4 mei 2015, 20.45 uur
  Locatie: Parkstad Limburg Theater, Burgemeester van Grunsvenplein 145, 6411 AS Heerlen 
  Entree: € 38,25 / € 35,-

  Lees meer
 • 30 mei 2015 20:00 - 21:30 Vocal Group Transparant en Bende van Beuving - Klap van de korenmolen
  Op 30 mei levert Vocal Group Transparant uit Venray een bijdrage aan de voorstelling 'Klap van de korenmolen' van de Bende van Beuving in de schouwburg van Venray.

  'Klap van de korenmolen' is een cabaretesk muziektheaterprogramma van Ernest…
  Op 30 mei levert Vocal Group Transparant uit Venray een bijdrage aan de voorstelling 'Klap van de korenmolen' van de Bende van Beuving in de schouwburg van Venray.

  'Klap van de korenmolen' is een cabaretesk muziektheaterprogramma van Ernest Beuving met zijn band en het jubilerende Vocal Group Transparant. Een oprecht concert met tussendoor veel humor, imitaties, spontaniteit en geen geposeer.Het koor zingt heerlijk mee en ligt tussendoor onder de stoel van het lachen.Die acts gaan van een borderlinedansende Keltische zanger en een Toon Hermans over iPhones en 'Spuiten en slikken' tot een Mick Jagger met ADHD.

  ‘Klap van de korenmolen’ is ook wel: een spoedcursus geluk. Gegeven door iemand die zelf ooit in de psychiatrie belandde en daar vooral leerde: hoe gek het is om het niet te zijn.

  Recensies
  De Stentor: "Prachtige liedjes en een niet te stuiten cabaretier met een mateloos gevoel  voor humor."
  Brabants Dagblad: "Warme liedjes en hilarische acts."
  Arena: "Allround cabaretier Beuving zet met het koor en zijn uitstekende band de zaal op zijn kop."

  Locatie: Schouwburg Venray
  Kosten: € 17,- / € 20,-


  Lees meer
 • juni
 • 14 juni 2015 19:00 - 21:30 Nouveau Visage - Down to earth
  Op 14 juni kunt u genieten van het concert 'Down to earth' van Showkoor Nouveau Visage. Dirigent: Kirsten Lauvenberg-Dortants  Datum en aanvangstijd: 14 juni 2015, 19.00 uur  Locatie: Hof van Gaia  Entree: € 15,- 
  Op 14 juni kunt u genieten van het concert 'Down to earth' van Showkoor Nouveau Visage.

  Dirigent: Kirsten Lauvenberg-Dortants 
  Datum en aanvangstijd: 14 juni 2015, 19.00 uur 
  Locatie: Hof van Gaia 
  Entree: € 15,- 

  Lees meer
filters

discipline

 • muziek
 • toneel
 • dans
 • beeldende kunst
 • film & fotografie
 • literatuur
 • musea
 • streektaal
 • monumenten
 • cultuurparticipatie
alles selecteren / alles deselecteren

organisatie


overige filters

toon alleen:

Herstel filter
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?