• langlopende activiteiten

 • 23 april 2016 - 29 mei 2016 De kerken: van Paars naar...
  Van 23 april tot en met 29 mei 2016 is in het SCHUNCK* Collectors House, de voormalige Stadsgalerij te Heerlen, de foto-expositie ‘De kerken: van Paars naar...’ te zien.

  Diverse fotografen werden gevraagd door Kunstencentrum Signe (kuS) om in het kader van euregiodoc.eu een achttiental kerken met hun kunstwerken te documenteren in Parkstad en Aken voor IBA Parkstad. Binnen IBA Parkstad is het behoud van cultureel erfgoed één van de speerpunten. In overleg met het Dekenaat Heerlen hebben kuS en IBA Parkstad een selectie van kerken gemaakt die in hun huidige staat zijn gedocumenteerd. Hierbij werden situaties vastgelegd die kunnen variëren van de kerk regulier in gebruik tot leegstaand of het gebouw met daarin een nieuwe functie.

  Dit project wordt in Euregionaal verband opgepakt met het Atelierhaus Aachen. Ook over de grens in Aken zijn vier toonaangevende kerken gefotografeerd die de culturele verbondenheid in onze regio symboliseren, die in de IBA Parkstad wordt uitgedragen.

  Een achttiental kerken vormen het onderwerp van studie. Erfgoed dat wordt bedreigd door verlies van functie. Naar analogie van de operatie “van Zwart naar groen” die er toe heeft geleid dat ons industrieel erfgoed van de mijnen volledig verdwenen is, geven zij de transitie die plaatsvindt binnen de kerken de titel : “De kerken: van Paars naar …“ Op de tentoonstelling zijn ansichtkaarten te koop van de gefotografeerde kerken.

  Deelnemende fotografen:
  Gustaaf Begas (NL) – St. Antonius van Padua, Heerlen
  Henk van den Biggelaar (NL) – Andreaskerk, Heerlen
  Dolf Brouwer (NL) – St. Lambertuskerk, Bingelrade
  Philip Driessen (NL) – Barbara Kerk, Landgraaf / H. Michaël, Landgraaf
  Willi Filz (B) – St. Josef Kirche, Aken
  Francy Finke (NL) – St. Gregorius, Brunssum
  Romy Finke (NL) – Christus Koning, Hoensbroek
  Hub Golsteijn (NL) – St. Hubertus, Aken
  Joris Hilterman (NL) – St. Joseph, Hoensbroek
  Stefan Keller (D) – OLV Maagd der Armen, Hoensbroek
  Georg Kerl (D) – St. Fronleichnam, Aken
  Janice Orth (D) – St. Elisabeth, Aken
  Diana Ramaekers (NL) – St. Lambertuskerk, Kerkrade
  Rolf Schins (NL) – Annakerk, Heerlen
  Rikkie Vreuls (NL) – H. Familie, Landgraaf / De Ark, Landgraaf
  Roy Wanders (NL) – H. Hart van Jezus, Hoensbroek

  Schunck* Collectors House
  Raadhuisplein 19, Heerlen
  do t/m zo van 14.00 tot 17.00 uur
  Entree: gratis
 • 08 mei 2016 - 29 mei 2016 Expositie 'Kind, mijn kind' en randactiviteiten
  Van 8 t/m 29 mei staat Gebouw M van de Tapijnkazerne in het teken van Kind, mijn Kind; een indrukwekkende tentoonstelling van schilderijen, foto’s en muziek, gebaseerd op de rol van de mens als slachtoffer en dader. De gebeurtenissen in het concentratiekamp Auschwitz liggen aan de getoonde kunstwerken ten grondslag, waarbij er een tevens een verbinding wordt gelegd met de
  hedendaagse  ontwikkelingen

  Achtergrondinformatie
  ‘Kind, mijn Kind’ is de titel van een Gesamtkunstwerk door fotograaf Theo Derksen, schilder Jos Wigman en musicus Ernst Jansz. De rol van curator en projectleider wordt vervuld door Willem Jansen. Theo Derksen vond de directe aanleiding voor het project in een documentaire op TV over het oorlogsgeweld in Srebrenica. De beelden riepen voor hem meerdere vragen op, zoals: “waarom doen mensen elkaar dit aan?” en “waarom gebeurt dit steeds opnieuw”. Bij het zoeken naar antwoorden op deze vragen, richtte Derksen zijn onderzoek op de gebeurtenissen in Auschwitz ten tijde van de Tweede wereldoorlog als voorbeeld van het verhaal van slachtoffers en daders. Een verhaal dat naast indringend fotomateriaal van Derksen is uitgebreid met schilderijen van Jos Wigman en muziek van Ernst Jansz. Het totale verhaal nodigt de bezoekers uit tot herdenken, gedenken en bovenal nadenken. De centrale vraag die in dit project gesteld wordt, luidt: “Welke betekenis hebben de in de tentoonstelling getoonde werken voor mij op dit moment, in de actualiteit
  van vandaag.”

   
  Artistiek uitgangspunt
  In de tentoonstelling ‘Kind, mijn Kind’ wordt de vraag gesteld naar de rol van de mens als dader en slachtoffer. In wisselende omstandigheden is men namelijk tot beide in staat. In hun werk drukken de kunstenaars respect uit voor de slachtoffers en tonen bezoekers ook de daders. Allen – slachtoffers en daders – zijn kinderen van ouders en mogelijk weer ouders van een kind. Daarmee is de titel ‘Kind, mijn Kind’ verklaard.
   
  Cultuurparticipatie jongeren en studenten (16-25 jaar)
  In het kader van deze tentoonstelling worden er specifiek voor jongeren (16+) en studenten diverse activiteiten georganiseerd. Hierbij wordt een koppeling gemaakt en aandacht gevraagd voor actuele onderwerpen, denk aan het huidige oorlogsgeweld (o.a. in Syrië) en de stroom vluchtelingen die daar een gevolg van zijn. Op deze manier maken jongeren en studenten op eigen wijze deel uit van deze bijzondere kunstmanifestatie.

  Zo krijgen de deelnemers van het project LiteraTour op 6 mei een workshop van de makers van Kind, mijn Kind. Gedurende deze workshop reageren de jongeren (16-25 jaar) op wat zij zien en horen. Deze reacties worden vervolgens vertaald in literaire creaties en als onderdeel van de expositie aan het grote publiek getoond. Tevens zal het werk van de jongeren gepresenteerd worden tijdens de opening van Kind, mijn kind op zondag 8 mei.
   
  Verder wordt jongeren (16+) uit het voortgezet onderwijs de kans geboden om binnen een aangereikt lessenpakket rondom de thematiek van ‘Kind, mijn Kind’ de tentoonstelling met de gehele klas te bezoeken. Begeleiding en het geven van rondleidingen is in handen van curator en projectleider Willem Jansen.
   
  Ook wordt er gedurende de tentoonstelling een debat gehouden met studenten van Zuyd Hogeschool, met name studenten van de Toneelacademie en de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Ook studenten van de van Eyck academie zullen in debat gaan (Engelstalig). De te voeren discussies betreffen de centrale thematiek van de tentoonstelling en de vraag of, hoe en wanneer jonge makers in hun werk inspelen op maatschappelijke vraagstukken. Geïnteresseerden zijn welkom om het debat bij te wonen.

  De tentoonstelling ‘Kind, mijn Kind’ is van 8 t/m 29 mei 2016 te bezichtigen in Gebouw M (Tapijnkazerne) Openingstijden: 14.00-17.00u, maandag gesloten. Entree is gratis. 
  Lees meer
 • 15 mei 2016 - 29 mei 2016 Derde editie International Land-Art Maastricht
  Opnieuw kan men tijdens de derde editie van International Land-Art Maastricht van 15 tot 29 mei genieten van kunstwerken in de natuur. Dit jaar vormt de historische achtergrond van Chateau Jerusalem in Maastricht (opgenomen in Buitengoed Geul en Maas) het decor voor 14 kunstenaars uit diverse landen. Zij laten weer op unieke wijze kunst, natuur en cultuur met elkaar versmelten door middel van beeldende kunst in de tuinen van het Chateau. Het thema van Land-Art 2016 is “Connected”. Dit uit zich niet alleen in 14 kunstwerken, ook zullen 300 leerlingen van Maastrichtse basisscholen hun eigen “Land-Art" gaan maken. Onder leiding van aanwezige kunstenaars en van studenten van de docentenopleiding van de ABKM worden de kinderen spelenderwijs in contact gebracht met kunst, natuur en cultuur. Tegelijkertijd worden op praktische wijze de reken-, meet- en sociale vaardigheden van de kinderen toegepast door met elkaar een kunstwerk te maken. Leerlingen van het United World College zullen ook hun culturele bijdrage leveren door gezamelijk beeldende kunst te creëren tijdens Land-Art 2016.
   
  International Land-Art Maastricht werkt in deze derde editie samen met “Buitengoed Geul en Maas” (voorheen Landgoederenzone). Buitengoed Geul en Maas is een samenwerkingsverband tussen de Provincie Limburg en de gemeenten Maastricht, Meerssen en Valkenburg aan de Geul om de groene buffer die deze gemeenten met elkaar verbindt te transformeren en te verbeteren. In het kader daarvan heeft Buitengoed Geul en Maas aan International Land-Art gevraagd om 30 kunstenaars  door middel van inschrijving de uitdaging te geven 30 houten palen om te vormen tot kunstobjecten. Deze tot kunst getransformeerde palen gaan de fiets/wandelroute markeren tussen landgoederen en mooie plekjes in de natuur. De onthulling van dit project valt samen met de opening van International Land-Art op 14 mei 2016, waar Buitengoed Geul en Maas deze fiets/wandelroute in gebruik zal stellen. Wederom wordt met deze opdracht aan International Land-Art op speelse wijze kunst gecombineerd met natuur en cultuur voor iedereen die fietst of wandelt op deze route.
   
  International Land-Art Maastricht 2016 vindt plaats van 15 tot 29 mei in de tuinen van Chateau Jerusalem. Overigens kan men al vanaf 9 mei (toegang vrij) een bezoek brengen aan de tuinen van het Chateau om de opbouw te volgen van de kunstwerken en/of kennis te maken met de 14 kunstenaars die meewerken aan deze editie van Land-Art .
  Openingstijden vanaf 15 mei: weekdagen van 10.00 uur tot 17.00 uur.
  Tijdens het Pinksterweekend (15/16 mei), het weekend van Kunsttour (21/22 mei), alsmede zaterdag 28 en zondag 29 mei van 11.00 uur tot 17.00 uur.
  U bent van harte uitgenodigd voor een bezoek aan deze unieke expositie van beeldende kunst in de natuur. De toegang is gratis.
  Waar:  Chateau Jerusalem, Jeruzalemweg 2, 6222NG Maastricht.
   
  Lees meer
 • 21 mei 2016 - 28 mei 2016 Concert 30er jaren Transparence
  Kamerkoor Transparence presenteert weer een verrassende theatrale concert-serie. Geheel in de stijl van de 30-er jaren wordt het publiek ontvangen in een cafésetting met een drankje. Het café is tevens het podium waar het koor liederen ten gehore brengt uit Berlijn, Parijs en Buenos Aires. Elk van deze drie steden had in deze jaren zo zijn eigen kenmerkende muziekstijl en -taal.

  Het programma, dat bestaat uit a capella werken uit deze periode, wordt afgewisseld met accordeonmuziek en enkele solo’s, die bij menigeen momenten van herkenning zullen oproepen. De regie is in handen van Irmgard Tummers en de accordeon wordt bespeeld door Foppe Jacobi.

  Transparence
  Voor wie onbekend is met Transparence: dit koor van 17 mannen en vrouwen bestaat al sinds 1993 en staat sinds 2001 onder leiding van Jacqueline Nelissen. Sinds 2005 brengen zij gemiddeld eens per twee jaar een geënsceneerde voorstelling, vaak op verrassende locaties. Zo waren er tuin- en kasteelconcerten, concerten in lege fabriekshallen en in een leegstaande tv studio. In 2013 ontving Transparence de KIP-prijs (Kwaliteit-Innovatie-Participatie) van de gemeente Maastricht voor één van deze concerten.

  De concerten vinden plaats op zaterdag 21 mei om 20.30 uur en zondag 22 mei om 20.30 uur in café De Brandpoort, Hoogstraat 191 in Landgraaf en op vrijdag 27 en zaterdag 28 mei om 20.30 uur in café Ipanema, Avenue Ceramique 250 in Maastricht.

  De entree bedraagt € 12.50 (incl. drankje). Reserveren kan via www.transparence.nl.
 • 21 mei 2016 - 22 juni 2016 Presentatieweken Theaterschool Westelijke Mijnstreek

  Hooggeëerd publiek! Van 21 t/m 28 mei en van 7 t/m 22 juni presenteren de klassen van Theaterschool Westelijke Mijnstreek voor publiek.

  De theaterles klassen laten zien wat ze de afgelopen periode geleerd hebben, de beeldende kunst klas organiseert een expositie en de productie klassen spelen hun voorstelling.

  Meer informatie over speeldata en tijden vind je op www.jtswestelijkemijnstreek.nl of www.pitboel.nl. Reserveren kan via reserveringen@pitboeltheater.nl.

  Locatie: Pitboel Theater, Montgomerystraat 26, 6135 BW Sittard

 • 28 mei 2016 - 15 juli 2016 Chorale 2000 Valkenburg
  Het programma van Chorale 2000 Valkenburg is bekend en ziet er als volgt uit:

  28 mei 2016
  Deelname aan het jubileumconcert van mannenkoor Mignon in Geleen. Met medewerking van Symphonieorkest Avantie en diverse solisten. Aanvang 20.00 uur. Locatie Hanenhof Geleen.

  5 juni 2016
  Deelname aan de vestingfeesten Valkenburg. Chorale zingt op 5 juni omstreeks 17.00 uur in het Openluchttheater Valkenburg. Entree is gratis. Klik hier voor aanvullende informatie.

  15 juli 2016
  Uitvoering van de opera Dido en Aeneas in het Openluchttheater Valkenburg. Aanvang 21.30 uur. Kaarten hiervoor kunt u hier bestellen.

  Lees meer
 • 05 juni 2016 - 12 juni 2016 FEEL 2016 - Slagwerk in de spotlight
  Van 5 tot 12 juni is Heerlen voor de vierde keer gastheer van FEEL, een initiatief van de Koninklijke Harmonie Heerlen in samenwerking met Parkstad Limburg Theaters. In 2016 staat het festival volledig in het teken van slagwerk. Jongeren, amateurs en professionele slagwerkers brengen een perfecte mix van klassieke muziek, nieuwe muziek en muziek uit Latijns-Amerika. Geniet van de concerten en optredens. Met het beste wat Limburg heeft voortgebracht op slagwerkgebied. FEEL percussie mag je niet missen.

  Dominique Vleeshouwers, percussie (artist in residence)
  De uit Weert afkomstige 24-jarige slagwerker studeerde vorig jaar ‘cum laude’ af aan het Conservatorium van Amsterdam. Masterclasses volgde hij bij o.a. Nancy Zeltsman, James Wood, Marinus Komst, Gordan Nikolic en Vera Beths. Naast percussie ook (barok) pauken, directie, ensemble, wereldmuziek, compositie, viool en piano. Hij studeerde af met de voorstelling ‘Kindsoldaat’ en won de ahk eindwerkprijs. In november 2014 won hij het Tromp Percussion Concours in Eindhoven. In 2015 maakte hij studiereizen naar Zuid-Amerika en Azië. Dominique Vleeshouwers is zeer veelzijdig. Hij speelde bij o.a. het Asko Schönberg Ensemble, het Nederlands Blazers Ensemble, het Mallet Collective Amsterdam, de Radio Kamer Filharmonie en het kco. Verder speelde hij ook wereldmuziek met Aly N’Diaye Rose (Afrikaans) en Bart Fermie (Latin). Daarnaast is hij artistiek manager/leider van Ensemble Judique, Combined Creatives.
   
  Masterclass percussie
  Masterclass voor jong toptalent door Dominique Vleeshouwers.
  Datum: zondag 5 juni
  Tijd: 10.30-13.00 uur
  Locatie: Limburgzaal Theater Heerlen
  Entree: gratis
   
  Openingsconcert – feel Caramba?!
  Dominique Vleeshouwers, Jeugdorkesten van de Koninklijke Harmonie Heerlen en Harmonie St. Caecilia Hoensbroek en jong toptalent presenteren uitdagende Latijns-Amerikaanse muziek. 
  Datum: zondag 5 juni
  Aanvang: 16.00 uur
  Locatie: Limburgzaal Theater Heerlen
  Entree: € 10,-

  Lucas & Arthur Jussen meets Dominique Vleeshouwers & Ramon Lormans
  Diverse slagwerksolo’s en duo’s.
  Datum: donderdag 9 juni
  Aanvang: 20.30 uur
  Locatie: Limburgzaal Theater Heerlen
  Entree: € 17,50 / € 31,-

  Limburg aan de slag!
  Het beste wat Limburg heeft voortgebracht op
  slagwerkgebied. Een unieke gelegenheid om deze
  Limburgse grootheden ‘live’ te bewonderen.
  Datum: vrijdag 10 juni
  Aanvang: 20.30 uur
  Locatie: Limburgzaal Theater Heerlen
  Entree: € 15,- / € 20,-
   
  LBM dirigentencursus ‘De Maestro’ o.l.v. Jan Cober
  Workshops, lezingen, repetities door Dominique Vleeshouwers en Jan Cober. Eindconcert (16.00-17.30 uur) met deelnemers/dirigenten m.m.v. Koninklijke Harmonie Heerlen.
  Datum: zaterdag 11 juni
  Tijd: 9.00-17.30 uur
  Locatie: Gemeenschapshuis Caumerbron Heerlerbaan, Heerlen
  Aanmelden: www.lbmblaasmuziek.nl/de-maestro
   
  Slotconcert – feel percussie (R)Evolución
  De Koninklijke Harmonie Heerlen, Dominique Vleeshouwers en Xi (Rachel) Zhang nemen u mee op een wereldreis met afwisselende klassieke en nieuwe muziek met als hoogtepunt de fascinerende en ritmische muziek van Zuid-Amerika.
  Datum: zondag 12 juni
  Aanvang: 20.30 uur
  Locatie: Limburgzaal Theater Heerlen
  Entree: € 15,-
   
  Toegangskaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van Theater Heerlen of online via www.parkstadlimburgtheaters.nl.
   
  Lees meer
 • 09 juni 2016 - 07 juli 2016 SchrijfLounge
  Details zien, voelen, herinneren. Oude verhalen tot leven wekken. Je leven bestaat uit zoveel momenten die het waard zijn op te schrijven. Het maakt niet uit voor wie je schrijft of waarom: plezier en ontdekken zal elke keer weer centraal staan in de SchrijfLounge. Ik zal je elke keer in ongedwongen sfeer met andere invalshoeken verrassen. Je voegt zo steeds een ander stukje toe aan je geschreven levensmozaïek.
    
  Wil je een keer proberen of deze manier van schrijven je ligt, dan is de SchrijfLounge een prima mogelijkheid tot kennismaking. Deze lessen zijn een aanvulling op de cursus 'Portret van je leven'. Geschikt voor iedereen die wil schrijven na de cursus, naast de cursus of zonder de cursus.
   
  Elke maand is er een mogelijkheid om in een losse bijeenkomst te schrijven. Elke schrijfles staat op zichzelf. Het gaat in deze lessen niet om spelling of grammatica maar juist om het plezier in het schrijven, ontdekken waar de oefeningen je brengen. Schrijfervaring is niet nodig!

  2016:
  In principe op de eerste donderdag in de maand.
  Let op er zijn uitzonderingen ivm vakanties etc.
  9 juni 2016
  7 juli 2016
  augustus geen SchrijfLounge
  8 september 2016
  6 oktober 2016
  3 november 2016
  1 december 2016

  Deelnamekosten: € 25,00 (inclusief koffie, thee, water, lesmaterialen en btw.) 

  Voor meer informatie: SchrijfLounge ' Levensverhalen'

  Aanmelden is belangrijk vanwege het beperkt aantal plaatsen!

  NU AANMELDEN:: Er zijn nog plaatsen vrij

  Lees meer
 • 18 juni 2016 - 03 juli 2016 Uitwisselingsexpositie 'oh G(O)OD'
  In de weekenden van 18 juni t/m 3 juli wordt de internationale uitwisselingsexpositie 'oh G(O)OD' gehouden in de St. Magdalena kapel in Horn.

  De initiatiefnemers zijn Jolanda Jakobs en Raquel Rodrigo Iglesias. Twee beeldend kunstenaars die werken in het voormalig klooster, waar de St. Magdalena kapel onderdeel van is.  Zij nodigen de kunstenaars van Artikel 5 Produzentengalerie uit Aken uit: Dorothea Flatau, Anett Hoffmann, Petra Ostré, Peter J.M. Schneider, Ela Schwartz en uit de VS, Leona Gonsalves, gastkunstenaar en voormalig medeoprichtster. Deze kunstenaars hebben de vrijheid van expressie, kunsten en wetenschappen hoog in het vaandel staan. Vandaar de keuze voor de naam Artikel 5 Produzentengalerie waarmee verwezen wordt naar de Duitse grondwet waarin deze vrijheden zijn verankerd. De expositie laat een grote verscheidenheid zien in uitingsvormen en materialen. Diverse disciplines zijn vertegenwoordigd zoals installaties, fotografie, objecten, tekeningen en video.
   
  De vernissage van de expositie 'oh G(o)od' vindt plaats in de St. Magdalena kapel, Bergerweg 25 te Horn op 17 juni om 19.30 uur. De expositie is te bezichtigen van 18 t/m 3 juli.

  Openingstijden: zaterdag en zondag van 13.00 tot 18.00 uur
  Entree: gratis
 • 18 juni 2016 - 26 juni 2016 Jubileumeditie 50 jaar Meister Rongen Peeltoernooi
  Het Meister Rongen Peeltoernooi bestaat 50 jaar. De jubileumeditie gaat van start in de weekenden 18-19 en 25-26 juni in zalencentrum D’n Binger in Meijel.

  Het Peeltoernooi is ook na vijftig jaar een stabiele factor terwijl vergelijkbare toernooien in Limburg en Brabant alle zeilen moeten bijzetten om het hoofd boven water te houden. Voor de vijftigste aflevering hebben zich 35 orkesten aangemeld. Het toernooi is al lang geen regiotoernooi meer dat zijn begrenzing kent in de oude grenzen van het Peelgebied. De deelnemers komen nu uit alle windstreken.

  Zalencentrum D’n Binger in Meijel is in die weekenden het epicentrum van slagwerk en blaasmuziek. Het  door Meister Martin Rongen in 1966 opgericht  treffen is daarmee zo’n beetje het grootste jaarlijks terugkerend muziekevenement in de verre omtrek. In de visie van Rongen moet de jurybeoordeling vooral een educatief doel nastreven en er niet op gericht zijn om een winnaar aan te wijzen. Bovendien geldt het Peeltoernooi als een jaarlijks  sociaal treffen voor de deelnemende verenigingen. Nu, vijftig jaar later is die doelstelling nog steeds van kracht. Het bestuur is ervan overtuigd dat de goede organisatie de sleutel is tot het succes van het jaarlijks muziekfestijn. “Muzikanten willen graag musiceren onder goede omstandigheden. Daarom kiest de organisatie voor een professionele aanpak. We willen er geen concours van maken, maar gewoon naar een aantal zaken wat kritischer kijken. Niet alleen de concertzaal moet in orde zijn, maar ook de infrastructuur. Er moeten inspeelruimten zijn, lokalen om instrumenten op te bergen en fatsoenlijke kleedkamers. Het kan niet zo zijn dat een dirigent na het concert drijfnat van het zweet de bok af komt en niet even kan douchen”. Dit is dan ook de reden dat de organisatie gekozen heeft voor een vaste accommodatie. Ook een belangrijke  factor is dat er gewerkt wordt met professionele juryleden uit de landelijke lijst van bevoegde juryleden. Dit jaar voor de Slagwerkorkesten Jo Zinzen en voor de Hafabra-orkesten Pierre Kuijpers.

  Uiteraard is het bekende jurypraatje na afloop van het concertoptreden een vast ingrediënt van het Peeltoernooi, wat nu navolging vindt in de festivaldeelname van de reguliere concoursen. Niets nieuws dus, het wiel was reeds uitgevonden.

  De dirigent krijgt na afloop tien minuten om zijn uitvoering met het jurylid door te praten en dat wordt zeer op prijs gesteld. Net als bij de reguliere concertwedstrijden mogen ook de deelnemers aan het Peeltoernooi een deel van hun programma invullen met muziek uit het lichtere genre, films en musicals etc. En bewerkingen uit het populair klassieke genre en cross-overs met andere kunstuitingen. 

  Om de vijftigste verjaardag van het muziektreffen te herdenken is er op zondag 26 juni een jubileumviering aan het slot van het toernooi. De stichting heeft  bij gelegenheid van het 50-jarig bestaan een compositieopdracht verstrekt aan een jong talent: Loes Reiling uit het Brabantse Sterksel. Zij componeerde een muziekwerk voor fanfare en slagwerkorkest met de titel Een reis door de tijd en de Peel. De première vindt plaats tijdens de jubileumherdenking op zondagavond 26 juni. De uitvoerenden  zijn Muziekvereniging St.Cecilia van America o.l.v. Frank Steeghs en een samengesteld Slagwerkorkest uit de gemeente Peel & Maas o.l.v. Wil van Horck.

  Lees meer
 • 30 juni 2016 - 03 juli 2016 Save the Date voor FASHIONCLASH Festival 2016
  De 8e editie van het internationale en interdisciplinaire FASHIONCLASH Festival vindt plaats van 30 juni t/m 3 juli 2016. Het 4-daagse programma bestaat uit modeshows, exposities, performances, designer market, fashion
  talks, Awards, MAFAD afstudeer show + expositie en geeft aan meer dan 150 ontwerpers en kunstenaars podium.
   
  Het festival bestaat uit een HERITAGE thema gebonden programma zoals de Heritage expositie, dat als rode draad het festival inhoudelijk verbindt. Daarnaast zijn er aantal programma onderdelen vrij van thema zoals de modeshows en de market. In het kader van het thema zijn er door FC speciale projecten geïnitieerd zoals Let's (ad)dress the People!, een project van FASHIONCLASH en Tout Maastricht waarin mode- en textielkunst, volkscultuur, ambacht, handwerk, immateriële en materiële erfgoed samenkomen. Let's (ad)dress the People! is een sociaal 'design' project rond traditionele handwerktechnieken en participatie van met name senioren. Het festival functioneert in eerste instantie als een platform voor een nieuwe generatie ontwerpers en kunstenaars en brengt een breed publiek in aanraking met de kunst en het ambacht van mode gerelateerde vakgebied. FCF toont de tijdsgeest van wat er speelt binnen de wereld van de nieuwe generatie ontwerpers in een internationale context. Met zijn interdisciplinaire samenwerkingsprojecten, multidisciplinaire exposities en shows, verdiepingsprojecten en publieksprogramma's heeft FASHIONCLASH platform een unieke positie in het internationale 'mode' scene.
   
  FASHIONCLASH Festival is voor iedereen toegankelijk!
  Toegang voor expositie, market en het merendeel van het programma is gratis. Voor het modeshow programma is er kaartverkoop. Kaarten zijn verkrijgbaar in de voorverkoop via www.fashionclash.nl en op de locatie tijdens het festival.
   
  HERITAGE thema
  FASHIONCLASH Festival is een ode aan de schoonheid van culturele diversiteit! Mode weet zichzelf steeds opnieuw te vernieuwen, door ieder seizoen een nieuwe sfeer te creëren en het verleden als een oneindige inspiratiebron te gebruiken, om vervolgens dat verleden als de toekomst te verkopen en te presenteren. Mode als discipline is in staat om te reageren op de tijdsgeest maar ook om te speculeren over de toekomst. Welke rol speelt erfgoed in de mode in deze voortdurend en snel veranderende wereld? Hoe gaat de ontwerper om met de complexe relatie tussen zijn persoonlijk erfgoed enerzijds en grotere, actuele maatschappelijke vraagstukken anderzijds die aan het thema erfgoed raken, zoals de huidige migratie crisis?
   
  Over FASHIONCLASH
  FASHIONCLASH is een internationaal en interdisciplinair productie en presentatie platform met focus op een nieuwe generatie ontwerpers en (podium)kunstenaars. Het doel van Stichting FASHIONCLASH is om talent om talent, verschillende disciplines, culturen en een breed publiek te verbinden via mode. FC voorziet in een platform door het ontwikkelen en organiseren van projecten waar ontwerpers en kunstenaars van diverse disciplines hun werk kunnen presenteren. FC brengt met zijn activiteiten een breed publiek in aanraking met de kunst van mode. Tevens plaatst FC mode in een maatschappelijke context en verbindt het mode met andere disciplines aan de hand van crossoverprojecten. Sinds 2009 heeft FASHIONCLASH vele succesvolle projecten gerealiseerd en aan meer dan 900 ontwerpers podium geboden in Nederland maar ook in Brazilië, Zuid-Afrika, China, Polen, Tsjechië,
  België, Duitsland, Portugal, Servië en Italië. Drijvende kracht en artistieke leiding van FASHIONCLASH zijn Branko Popovic, Laurens Hamacher en Nawie Kuiper.
  Lees meer
 • 15 augustus 2016 - 25 augustus 2016 GOTRA Summer Academy 2016 STEP FORWARD!
  Gotra Summer Academy 2016 ‘Step Forward!’ vindt deze zomer (15 t/m 25 augustus) plaats in de ECI Cultuurfabriek in Roermond. STEP FORWARD! is geschikt voor jonge talentvolle dansers, gemotiveerde amateurdansers en dansdocenten die tijdens de zomervakantie intensief willen trainen en zich willen voorbereiden op het nieuwe dansseizoen.
  Deelnemers hebben de mogelijkheid om hun eigen programma samen te stellen. Zo kun je kiezen om deel te nemen aan één of meerdere lessen per dag of zelfs het volledige programma gedurende een week of twee weken. Er geldt een minimum leeftijd van 13 jaar en per les worden 25 dansers toegelaten. Klik hier voor een impressie van voorgaande jaren.

  STEP FORWARD! Intraindagen voor docenten
  Naast de STEP FORWARD! voor jonge talentvolle dansers en gemotiveerde amateurdansers zijn er ook de STEP FORWARD! Intraindagen, een programma speciaal voor dansdocenten. Laat je inspireren en bereid je voor op het nieuwe dansseizoen.
   
  Gotra Summer Academy is een initiatief van Gotra Joost Vrouenraets, Huis voor de Kunsten Limburg en ECI Cultuurfabriek.
   
   
  Docenten STEP FORWARD! 2016
  Joost Vrouenraets: Contemporary inspired by Kung Fu – Shell Bending partnering
  Maïté Guérin: Classical Ballet – GOTRA Repertoire – Shell Bending partnering
  Mami Izumi: Contemporary – GOTRA repertoire
  Rakesh Sukesh: Payatt INTransit - yoga
   
   
  Gotra | Joost Vrouenraets
  GOTRA | Joost Vrouenraets is een ambitieus, jong en innovatief dansgezelschap, dat onder leiding van Joost Vrouenraets het dansvak in Limburg en de Euregio op de kaart zet. GOTRA maakt zinderende dansvoorstellingen voor Nederlandse theater en op (festival) locatie(s), produceert ontroerende dansfilms en ontwikkelt eigenzinnige talentprogramma’s - zoals STEP FORWARD!

  In 2014 bood GOTRA danstalent binnen en buiten de regio ook al de kans om artistiek en technisch te groeien op de GOTRA Summer Academy, onder de artistieke leiding van Maïté Guérin (o.a. Maurice Béjart, GOTRA).
   
  Inschrijven
  Wil je deelnemen aan Step Forward!2016 stuur dan voor 21 juli 2016 een mail naar: ipoell@hklimburg.nl.
   
  Let op: er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar dus ben er snel bij!
  Early bird: Schrijf je je in voor 13 juni én neem je deel aan het volledige programma dan krijg je een korting.
   
  Locatie Step Forward! 2016:
  ECI Cultuurfabriek
  ECI 13
  6041 MA Roermond
  www.ecicultuurfabriek.nl


  Lees meer
 • 18 november 2016 - 20 november 2016 Laat je onderdompelen in de wereld van film tijdens de Filmdagen Hückelhoven 2016!
  Kijk jij graag films? Zou je graag eens een filmfestival willen bijwonen waar internationale (art house) films en films van eigen bodem te zien zijn? Lijkt het je leuk om samen met filmmakers en leeftijdsgenoten in gesprek te gaan over (het maakproces van) de films? Kom dan gratis naar de Filmdagen Hückelhoven 2016!

  >>> SAVE THE DATE!
  Van vrijdag 18 t/m zondag 20 november 2016 vinden de Filmdagen Hückelhoven plaats in het gelijknamige stadje in Duitsland (net over de grens bij Sittard). Het Huis voor de Kunsten Limburg nodigt jongeren in de leeftijd van 16 t/m 27 jaar uit om deel te nemen aan het filmweekend. Het festival wordt dit jaar voor de 45ste keer georganiseerd in de Aula van het Gymnasium Hückelhoven. Tijdens het filmfestival komen zo’n 200 filmliefhebbers uit Duitsland, België en Nederland naar Hückelhoven om naar art house films te kijken en filmregisseurs en acteurs te ontmoeten. De festivalorganisatie zal ook dit jaar weer een interessant filmprogramma samenstellen.
  De Filmdagen Hückelhoven bieden jongeren de kans om hun zelfgemaakte films (speelfilm, documentaire, muziekvideo, YouTube film, school- of afstudeerfilm etc.) te vertonen. Interesse? Neem dan contact op met de festivalorganisatie en wie weet wordt jouw film dan vertoond op het witte doek.

  >>> DEELNEMEN
  De Filmdagen Hückelhoven zijn toegankelijk voor jongeren in de leeftijd van 16 t/m 27 jaar (individueel of met een groep), schoolklassen, studenten van film/mediaopleidingen en mediapedagogen en docenten.

  We bieden schoolklassen de gelegenheid om in het kader van een klassenuitje of lesopdracht een bezoek te brengen aan de Filmdagen. Neem voor meer informatie contact op met het Huis voor de Kunsten Limburg.

  Het filmprogramma van de Filmdagen Hückelhoven is GRATIS toegankelijk. De festivalorganisatie biedt bezoekers die meerdere dagen willen blijven de mogelijkheid om tegen een voordelig tarief te overnachten in Hückelhoven. De kosten voor twee overnachtingen (incl. ontbijt, lunch en diner) bedragen:

  • € 60,- p.p. voor jongeren t/m 27 jaar (hotelovernachting in Hückelhoven)
  • € 100,- p.p. voor personen ouder dan 27 jaar (hotelovernachting in Hückelhoven)
  • € 35,- p.p. voor schoolklassen (overnachting in turnzaal van het Gymnasium)

  Dit jaar kunnen jongeren uit Nederlands-Limburg op zaterdag 19 november gebruik maken van een bus* die ’s ochtends vanaf station Maastricht via station Roermond naar Hückelhoven rijdt en weer terug (na afloop van het filmprogramma van die dag).
  * De bus rijdt alleen bij voldoende aanmeldingen!

  Neem vroegtijdig contact op met de festivalorganisatie om een overnachting en/of een plaats in de bus te reserveren!

  >>> MEER INFO EN AANMELDEN
  Lijkt het je leuk om deel te nemen aan de Filmdagen Hückelhoven 2016 en/of wil je meer informatie ontvangen? Stuur dan een mail naar Patricia Peters, consulent film & fotografie bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via ppeters@hklimburg.nl. Meer informatie over de Filmdagen Hückelhoven vind je
  en op www.filmtage-hueckelhoven.de/nl of de Facebookpagina van het festival. Lees meer
 • actueel

 • 27 mei 2016 00:00 - 00:00samenwerkings project LEF XL Kids Muziekdag met gratis muziekworkshops en concert
  Heb je altijd al eens willen weten wat een dirigent doet? Hoe je een rap schrijft? Waarom sommige muziek je als vanzelf laat dansen? Of hoe een elektrische gitaar precies werkt? Kom dan naar de LEF XL Kids Muziekdag op vrijdag 27 mei a.s. in…
  Heb je altijd al eens willen weten wat een dirigent doet? Hoe je een rap schrijft? Waarom sommige muziek je als vanzelf laat dansen? Of hoe een elektrische gitaar precies werkt? Kom dan naar de LEF XL Kids Muziekdag op vrijdag 27 mei a.s. in Theater De Maaspoort (Oude Markt 30) in Venlo! Een gratis doorlopend programma met muziek- en dansworkshops voor kinderen van 4 tot 12 jaar, met als afsluiter een spetterend optreden van de LEF XL Kids Muziekband en het Limburgs Jeugdorkest met medewerking van DJ Ron van den Beuken, rapper Lange Frans, de operazangers Marco Bakker en Sef Thissen èn Lex Uiting als presentator. Dat mag je niet missen!

  Op vrijdag 27 mei vindt in Theater de Maaspoort in Venlo de LEF XL Kids Muziekdag plaats. Een samenwerking tussen Stichting Cultuurpad, philharmonie zuidnederland, Theater de Maaspoort, LEF XL, DOOR!, SIEN, de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen en het Huis voor de Kunsten Limburg, om kinderen in de basisschoolleeftijd te laten proeven aan muziek in de breedste zin van het woord. Kinderen worden uitgedaagd om niet alleen naar muziek te luisteren, maar het te gaan ervaren door er actief mee aan de slag te gaan.

  Tussen 16.00 en 18.15 uur vinden er doorlopend muziek- en dansworkshops plaats in de Maaspoort. Deze workshops zijn onderdeel van het LEF XL project en dagen de kinderen uit om te ontdekken wat muziek is en wat het met je kan doen. Dansen op de muziek van Frozen, het maken van je eigen computerbeats, je laten verrassen door opera… het kan allemaal! De workshops zijn gratis toegankelijk.

  Om 18.45 uur wordt de LEF XL Kids Muziekdag afgesloten met een geweldig concert waarin jong en héél jong talent laat horen wat je met goed oefenen kunt bereiken. Allereerst de LEF XL Kids Muziekband, een groep van ongeveer 70 kinderen vanaf groep 3 van de basisschool. Zij hebben in de afgelopen weken in naschoolse muzieklessen een geweldig stuk ingestudeerd op echte P-bones, P-trumpets en slagwerk, in samenwerking met DJ Ron van den Beuken. Zij vormen het voorprogramma voor het concert van het Limburgs Jeugdorkest, een projectorkest bestaande uit de meest getalenteerde jonge muzikanten die Limburg rijk is. Het Limburgs Jeugdorkest staat onder leiding van dirigent Björn Bus en brengt een gevarieerd en kindvriendelijk programma. Een kinderboek omgezet in muziek (met verteller Marco Bakker), kinderliedjes met een lekkere beat eronder, een uitstapje naar de opera met Sef Thissen, rappen met Lange Frans of een klarinetsoliste begeleiden… kom langs en laat je verrassen! Het hele concert wordt gepresenteerd door Lex Uiting, en het wordt beslist geen concert om stil op de stoel te blijven zitten!

  Deelname aan de workshops is gratis voor basisschoolkinderen uit de gemeente Venlo, Peel en Maas, Beesel, Horst aan de Maas en Venray. Het concert is voor iedereen gratis toegankelijk, plaatsen reserveren hiervoor kan via www.maaspoort.nl. Heel graag tot dan!

  Opgeven voor de gratis workshops kan via:
  Gemeente Venlo - www.skooly.nl
  Gemeente Peel aan de Maas, Beesel, Horst aan de Maas – www.padxpress.nl

  Geef je snel op, want vol = vol!
 • 27 mei 2016 15:00 - 17:00 Bijeenkomst SchrijversPodium Valkenburg
  Op vrijdag 27 mei om 15.00 uur vindt in 'De Stationnerie' in Valkenburg de laatste bijeenkomst van dit seizoen van het 'SchrijversPodium Valkenburg' plaats, een activiteit van Cultuurcafe D'n Dwingel. 


   

  Mocht u graag een gedicht…
  Op vrijdag 27 mei om 15.00 uur vindt in 'De Stationnerie' in Valkenburg de laatste bijeenkomst van dit seizoen van het 'SchrijversPodium Valkenburg' plaats, een activiteit van Cultuurcafe D'n Dwingel. 
   
  Mocht u graag een gedicht of kort verhaal uit eigen koker willen voordragen, dan kunt u dit uiterlijk op woensdag 25 mei aan Frans Kraan kenbaar te maken via zijn e-mailadres  (kraanhaagen@hotmail.com) onder vermelding van uw naam, telefoonnummer, titel(s) van uw voordracht en de geschatte duur daarvan.
   
  Het 'SchrijversPodium Valkenburg' wil een maandelijkse ontmoetingsplek zijn voor schrijvers en liefhebbers van poëzie en proza. Men kan er literaire producten (in het Nederlands of in het dialect) van eigen hand voordragen of presenteren of alleen maar aanwezig zijn om daarvan te genieten. De toegang is gratis. 
   
   Locatie: “Stationnerie” Valkenburg aan de Geul (voormalig stationsgebouw)
 • 27 mei 2016 15:00 - 17:00 Bijeenkomst SchrijversPodium Valkenburg
  Op vrijdag 27 mei om 15.00 uur vindt in 'De Stationnerie' in Valkenburg de laatste bijeenkomst van dit seizoen van het 'SchrijversPodium Valkenburg' plaats, een activiteit van Cultuurcafe D'n Dwingel.

  Mocht u graag een gedicht of kort verhaal…
  Op vrijdag 27 mei om 15.00 uur vindt in 'De Stationnerie' in Valkenburg de laatste bijeenkomst van dit seizoen van het 'SchrijversPodium Valkenburg' plaats, een activiteit van Cultuurcafe D'n Dwingel.

  Mocht u graag een gedicht of kort verhaal uit eigen koker willen voordragen, dan kunt u dit uiterlijk op woensdag 25 mei aan Frans Kraan kenbaar te maken via zijn e-mailadres  (kraanhaagen@hotmail.com) onder vermelding van uw naam, telefoonnummer, titel(s) van uw voordracht en de geschatte duur daarvan.
   
  Het 'SchrijversPodium Valkenburg' wil een maandelijkse ontmoetingsplek zijn voor schrijvers en liefhebbers van poëzie en proza. Men kan er literaire producten (in het Nederlands of in het dialect) van eigen hand voordragen of presenteren of alleen maar aanwezig zijn om daarvan te genieten. De toegang is gratis. 
   
   Locatie: “Stationnerie” Valkenburg aan de Geul (voormalig stationsgebouw)
 • 27 mei 2016 20:00 - 23:00 Avond van de Poëzie met poëzie, beeldende kunst, muziek en uitroepen stadsdichter
  De vijfde editie van de Avond van de Poëzie in Sittard vindt plaats op vrijdag 27 mei vanaf 20.00 uur in Poppodium Volt en is gratis toegankelijk. Literaire voordrachten worden afgewisseld met live muziek door Anne-Linde van der Veen en (video)presentaties…
  De vijfde editie van de Avond van de Poëzie in Sittard vindt plaats op vrijdag 27 mei vanaf 20.00 uur in Poppodium Volt en is gratis toegankelijk. Literaire voordrachten worden afgewisseld met live muziek door Anne-Linde van der Veen en (video)presentaties van scholieren. Wethouder Noël Lebens maakt tevens de nieuwe stadsdichters bekend. Na afloop kunt u genieten van een luisteract bij Volt. De Avond van de Poëzie is een samenwerkingsverband tussen De Domijnen, de Stichting MEG, Stichting Ecsplore, Butterfly Moves en het voortgezet onderwijs. 
   
  Tijdens de Avond van de Poëzie in 2016 is er niet alleen aandacht voor poëzie pur sang, maar wordt ook de link gelegd tussen poëzie en beeldende kunst. Fotografie, film en muzikale optredens maken deel uit van het veelzijdige programma. De presentatie van de avond ligt in handen van Kiki van Aubel. 
   
  Er worden voordrachten gegeven door de huidige stadsdichter Rouke van der Hoek, de dichter Hagar Peeters en Jip Meijers, deelneemster Kunstbende, 2e plaats categorie Taal. Bij de gedichten die Rouke van der Hoek voordraagt, worden foto’s vertoond van de fotoclub van Trevianum leerlingen.
   
  De dichter Hagar Peeters (1972) debuteerde in 1999 met de dichtbundel Genoeg gedicht over de liefde vandaag, die werd genomineerd voor de NPS Cultuurprijs. In 2003 verscheen Koffers Zeelucht, dat werd bekroond met zowel de Jo Peters Poëzie Prijs als de J.C. Bloemprijs en werd genomineerd voor de Anna Bijns Prijs. Verder verscheen van haar hand Loper van licht, de dichtbundel Wasdom en in september 2015 haar debuutroman Malva.

  Eva Armino presenteert haar werk, bestaande uit foto’s geïnspireerd op Franse gedichten, die deel uitmaken van haar profielwerkstuk Atheneum in 2013. Bij de geprojecteerde foto’s worden de gedichten voorgedragen door Trevianum docent Frans, Roel Gajken. 
   
  Quirien van Haelen verzorgde 4 workshops poëzie voor leerlingen van DaCapo. Dit resulteerde in het uitbeelden van een aantal gedichten in een stop motion filmpje, dat vertoond wordt tijdens de Avond van de Poëzie. Leerlingen van Trevianum geven een presentatie van eigen werk. 
   
  De voordrachten worden muzikaal omlijst door singer-songwriter Anne-Linde van der Veen. Haar eigen composities van gitaar en zang zijn een cross-over van Portugese Fado, Folk, Blues, en Flamenco. In 2013 sleepte zij de eerste prijs in de wacht van het Freedom of Zpeech festival, waar ze lovende kritieken kreeg van de jury door haar eigenzinnige stijl en haar kunstige teksten. In 2015 werd ze Winnares van de Christenhusz Theaterprijs en won ze de singer-songwriter contest KEI on stage Groningen.

  De Avond van de Poëzie op 27 mei in Volt, Odasingel 88 te Sittard, is gratis toegankelijk. 
 • 28 mei 2016 - 29 mei 2016 Brunssum International Art Event
  Brunssum International Art Event (BIAE) is een jaarlijks terugkerend evenement, dat dit jaar voor de 6e keer wordt gehouden, waarin zoveel mogelijk verschillende kunstvormen en ambachten vertegenwoordigd zijn. Een breed scala aan kunst zoals…
  Brunssum International Art Event (BIAE) is een jaarlijks terugkerend evenement, dat dit jaar voor de 6e keer wordt gehouden, waarin zoveel mogelijk verschillende kunstvormen en ambachten vertegenwoordigd zijn. Een breed scala aan kunst zoals o.a. schilderen, beeldhouwen, smeedwerk, keramiek en glaskunst zal tentoongesteld worden. 

  Bij dit evenement worden niet alleen maar de kunst- en ambachtswerken geëxposeerd, maar worden ook demonstraties uitgevoerd en door middel van workshops kunnen belangstellenden zelf aan de slag met behulp van een deskundige.

  Meer dan zestig kunstenaars en ambachtslieden laten zien hoe een kunstwerk ontstaat waaronder een twintigtal smeden die hun vaardigheden met metaalbewerking zullen demonstreren. Er is een historisch dorp waar de bezoekers zich in het Keltische leven wanen. Het evenement wordt opgeluisterd door live muziek, verzorgd door scholieren.

  Het BIAE is gesitueerd in een mooi bosrijk park (Schutterspark) aan de rand van Brunssum met gerenoveerde historische pompgebouwen. Naast de pompgebouwen vinden op een groot open veld de buitenactiviteiten plaats.

  Datum/tijd: zaterdag 28 en zondag 29 mei van 11.00 tot 18.00 uur 
  Locatie: Schutterspark, Heidestraat 20, Brunssum, 06 48 29 35 58
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 28 mei 2016 - 29 mei 2016 Foden's Band meets ProClass Brass Band Limburg
  Op 28 en 29 mei treedt een van de beste Brass Bands ter wereld op in Nederland en België: Foden’s Band uit het Engelse Sandbach!
   

  De ProClass Brass Band Limburg zal tijdens deze twee concerten het voorprogramma verzorgen in zowel de…
  Op 28 en 29 mei treedt een van de beste Brass Bands ter wereld op in Nederland en België: Foden’s Band uit het Engelse Sandbach!
   
  De ProClass Brass Band Limburg zal tijdens deze twee concerten het voorprogramma verzorgen in zowel de Stadsschouwburg Sittard-Geleen als het Koninklijk Conservatorium Brussel. 
   
  Reserveer op tijd uw kaarten!
   
  Datum: zaterdag 28 mei
  Locatie: Stadsschouwburg Sittard-Geleen, Mgr. Claessensstraat 2, Sittard
  Aanvang: 20.00 uur (zaal open 19.30 uur)
  Entree: € 22,50 (incl. reserveringskosten)
  Tickets: www.uitbalie.nl
   
  Datum: zondag 29 mei
  Locatie: Koninklijk Conservatorium Brussel, Regentschapsstraat 30, Brussel
  Aanvang: 11.00 uur (zaal open 10.30 uur)
  Entree: € 17,50 (incl. reserveringskosten)
  Lees meer
 • 28 mei 2016 09:30 - 15:00 Meeloopdag Junior Conservatorium Maastricht
  Ben je een jonge muzikant en speel of zing je graag? Zo graag dat je er graag meer mee wilt doen? Kom dan naar de eerste meeloopdag van het Junior Conservatorium Maastricht Klassiek op 28 mei. Ouders en/of muziekdocent zijn van harte welkom!…
  Ben je een jonge muzikant en speel of zing je graag? Zo graag dat je er graag meer mee wilt doen? Kom dan naar de eerste meeloopdag van het Junior Conservatorium Maastricht Klassiek op 28 mei. Ouders en/of muziekdocent zijn van harte welkom!
   
  Tijdens deze meeloopdag loop je een aantal lessen mee met de jonge muzikanten van Conservatorium Maastricht. Daarnaast krijg je persoonlijk advies over je speelniveau en kun je een concert bijwonen van de jonge talenten die nu aan het Junior Conservatorium Maastricht studeren. Uiteraard is er voldoende gelegenheid om vragen te stellen, zowel aan de jonge musici als aan de docenten. Ook kun je een vervolgafspraak maken met een hoofdvakdocent.

  Dagindeling
  - 9.30 uur: groepsles theorie
  - 10.30 uur: instrumentale groepsles of piano groepsles
  - 11.30 uur: individueel voorspeel/adviesmoment
  - 14.00 uur: bijwonen concert Junior Conservatorium Maastricht

  Datum: 28 mei
  Locatie: Conservatorium Maastricht, Bonnefantenstraat 15, 6211 KL Maastricht
   
  Aanmelden
  Als je geïnteresseerd bent, kun je je vóór 14 mei 2016 aanmelden bij André Seerden, coördinator van het Junior Conservatorium Maastricht via andre.seerden@zuyd.nl. Vermeld hierbij je naam en het instrument dat je bespeelt. Meer interesse in jazz? Stuur een mail naar Sigrid Paans, hoofd jazz: sigrid.paans@zuyd.nl.

  Bekijk ook eens volgende filmpjes over Junior Conservatorium Maastricht:
  Trip with the Junior Conservatorium Maastricht to Leipzig, the city of music
  Lees meer
 • 28 mei 2016 14:00 - 18:00 Dialectkoepel VBL viert 15-jarig bestaan in mijngebouw Houthalen
  Veldeke Bels(j) Limburg (VBL), de provinciale koepel van dialectkringen, zet zich al 15 jaar in om de Limburgse streektaal te promoten als levend cultureel erfgoed. De vereniging wil het gebruik ervan stimuleren, in alle maatschappelijke contexten,…
  Veldeke Bels(j) Limburg (VBL), de provinciale koepel van dialectkringen, zet zich al 15 jaar in om de Limburgse streektaal te promoten als levend cultureel erfgoed. De vereniging wil het gebruik ervan stimuleren, in alle maatschappelijke contexten, maar ook de culturele expressievormen - van podiumkunsten tot schone letteren. Op 28 mei viert ze haar derde lustrum in het oude mijngebouw van Houthalen, i.s.m. de plaatselijke heemkring de Klonkviool.

  In Nederlands Limburg ijveren al enkele honderden jaren bewuste dialectliefhebbers voor de erkenning van de streektaal. In 1926, dus 90 jaar geleden, resulteerde dit in de oprichting van Veldeke Limburg. In Belgisch Limburg draaide de molen veel langzamer. Het duurde tot 2001 eer Veldeke Bels(j) Limburg in Alden Biezen boven de doopvont werd gehouden.
   
  En dat wordt gevierd, op zaterdag 28 mei vanaf 14.00 uur, in de zalen van Greenville. Na de ontvangst met een drankje worden de aanwezigen door Jean De Schutter rondgeleid door het museum. Dan volgen enkele korte toespraken en vervolgens worden de dialecten uit alle hoeken van de provincie in de kijker gezet. Het spits wordt afgebeten in het Houthalens: Louis Smeyers brengt  bekende anekdotes "uit het Houthalense leven gegrepen”, gevolgd door Vic Lijnen met een verhaal van de Teut.

  Twee geboren vertellers komen even later aan het woord: Roger Lemoine in het Sint-Truidens en Armand Mesotten in het Diepenbeeks. Clem Agten leest Ekselse gedichten voor van Georges Geelen zaliger. Kort voor het einde brengt Frieda Jaeken nog een sketch in het dialect van Niel-bij-As. Tussendoor zijn er twee muzikale intermezzi, met de Breese luisterliedjes van troubadour Piet Stinckens. Na afloop (circa 18.00 uur) is iedereen uitgenodigd voor deelname aan de receptie.

  Deelname is gratis, maar om de organisatie in goede banen te leiden is inschrijven verplicht. Aanmelden kan tot 20 mei via jos.boiten@telenet.be of +32 11 31 67 67.

  Lees meer
 • 28 mei 2016 16:00 - 17:30 Shelter Songs 2: Maastricht
  Shelter Songs is een cultureel initiatief met als doel via liederen mensen uit verschillende landen en culturen bij elkaar te brengen: weten we ook welke muziek en verhalen leven bij al deze culturen?
   

  Voor wie?

  Voor amateur- en professionele…
  Shelter Songs is een cultureel initiatief met als doel via liederen mensen uit verschillende landen en culturen bij elkaar te brengen: weten we ook welke muziek en verhalen leven bij al deze culturen?
   
  Voor wie?
  Voor amateur- en professionele kunstenaars die via performances (bijv. lied, dans of voordracht) verhalen willen delen met anderen.

  Aanmelden
  Aanmelden kan tot 15 mei bij Kei Long Cheung via sheltersongs@outlook.com.

  Kijken en luisteren?
  De toegang is gratis, drankjes en hapjes zijn er ook. Gastvrouw is Esther Dijkstra en presentatie is in handen van Robert Orvalho.

  De première van Shelter Songs, afgelopen februari, was een groot succes. Niet alleen kwamen er ongeveer 200 mensen gedurende twee uur de performances bezoeken, ook was er een groot aanbod aan fantastische artiesten met verschillende culturele achtergronden. Zij deelden via piano, zang, gitaar, tai chi, salsa, en Japanse (vecht)kunst hun liederen en verhalen. Op de openingsdag stond er voor het publiek een zeer divers programma op stapel, met onder meer singer-songwriters, tai chi presentaties & workshops, klassieke muziek, popmuziek, salsa danspresentaties & workshops en een optreden van de Maastricht Japanese Supplementary School Dance.
   
  Datum: zaterdag 28 mei
  Tijd: 16.00-17.30 uur
  Locatie: Lutherse Kerk, Hondstraat 14, Maastricht
   
  Lees meer
 • 29 mei 2016 00:00 - 00:00 Feestelijke opening Jan Hanlo Poëziepad
  Ter gelegenheid van de ingebruikneming van het Jan Hanlo Poëziepad vindt op zondag 29 mei 2016 om 15.00 uur een (gratis) evenement plaats op Château St. Gerlach, Joseph Corneli Allée 1 in Valkenburg aan de Geul. Dit is tevens de geboortedag…
  Ter gelegenheid van de ingebruikneming van het Jan Hanlo Poëziepad vindt op zondag 29 mei 2016 om 15.00 uur een (gratis) evenement plaats op Château St. Gerlach, Joseph Corneli Allée 1 in Valkenburg aan de Geul. Dit is tevens de geboortedag van Jan Hanlo. 

  De opening zal door de heer Camille Oostwegel worden gedaan. Hij zal daarbij een korte toespraak houden over zijn indruk van en ervaringen met de dichter. Hij heeft Jan Hanlo gekend en ooit ook geïnterviewd. Tom America zal een paar gedichten op muzikale wijze vertolken. Stichting Dichter in Beeld nodigt iedereen van harte uit om met hen het glas te heffen op Hanlo en zijn poëziepad. Na afloop bent u uiteraard in de gelegenheid het pad te lopen en de zuilen waarop gedichten van Hanlo zijn aangebracht te bewonderen. De Hanlo-wandelroute bestaat uit zes zuiltjes met gedichten. De wandeling start de Geerlingshof, waar het Hanlo-monument staat, en loopt via het kerkhof en sluit bij Château St. Gerlach aan op de reeds bestaande poëzieroute Gedichten langs de Geul. 

  Initiatiefnemer van het Jan Hanlo Poëziepad is: stichting Dichter in Beeld. 

  Het project is mede mogelijk gemaakt door de gulle bijdragen van:
  De Kunst en Cultuurrad Valkenburg aan de Geul
  Stichting dr. P. G.J.M. Janssens
  De Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach
  Het Edmund Brand Cultuurfonds Valkenburg
  Stichting Elisabeth Strouven
  Stichting Monumentaal Erfgoed Limburg (C.L.J.M. Oostwegel)
 • 29 mei 2016 00:00 - 00:00eigen project Huis voor de Kunsten Limburg verzorgt cultureel programma met straattheater en dans tijdens VenloStormt
  Op 28 en 29 mei a.s. vindt VenloStormt, de hindernissen stormloop dwars door het centrum van Venlo en de uiterwaarden van de Maas, weer plaats. Voor de tweede maal zorgt het Huis voor de Kunsten Limburg tijdens dit bijzondere evenement voor…
  Op 28 en 29 mei a.s. vindt VenloStormt, de hindernissen stormloop dwars door het centrum van Venlo en de uiterwaarden van de Maas, weer plaats. Voor de tweede maal zorgt het Huis voor de Kunsten Limburg tijdens dit bijzondere evenement voor een cultureel programma. Dit vindt plaats op zondagmiddag 29 mei. Aan de maasoever en in het hart van Blerick worden deelnemers en bezoekers van VenloStormt geconfronteerd met straattheater tijdens de toneeluitvoering ‘Onder de Bogen’. Bizarre figuren en outcasts die in het dagelijks leven veelal verborgen blijven, komen nu tot leven en verschijnen in een parade door de stad. Ook zorgt het Huis voor dansoptredens op een podium tussen de Maas en de Nedinscofabriek. Onder de noemer ‘Dansstorm’ verzorgen maar liefst 305 amateurdansers uit Noord- en Midden-Limburg in de leeftijd van 7 tot 70 jaar optredens in allerlei stijlen. Ook zijn er speciaal in het kader van de UNESCO Week van de Kunsteducatie, die dit jaar in het teken staat van vluchtelingen en cultuur, dansoptredens van Syrische jongeren uit het AZC Venlo. Tussendoor is er muziek van de Venlose Boekaniers en een dj. Meer info over VenloStormt op www.venlostormt.nl.

  Aan het straattheaterproject nemen zo’n 25 amateurtoneelspelers deel. De artistieke leiding is in handen van Dönci Bánki en Marnix Mulder (consulent Toneel bij het Huis). Het dansproject vindt plaats onder leiding van Grace Bellel (consulent Dans bij het Huis). De deelnemende dansgroepen zijn Urban Dance Studio (Venlo), Madson Club (Venlo), Moves102 (Venlo), Dansgroep Volhardging (Hout-Blerick), Dansuniek (Roermond), Denzz (Venlo), Dizzy Dance (Venray), Dansgroep AZC Venlo, Afrosession Extravaganza (Venlo) en Coisala (Venlo).
   
 • 29 mei 2016 11:00 - 12:00 Presentatie dichtbundel 'Zolderbrieven' van Herman Verweij
  Herman Verweij presenteert op zondag 29 mei om 11.00 uur in het leescafé van de Stadsbibliotheek Venlo zijn nieuwe dichtbundel "Zolderbrieven". Pianist Egbert Derix zorgt voor de muzikale begeleiding. 

  Twee mensen zijn door een oorlog…
  Herman Verweij presenteert op zondag 29 mei om 11.00 uur in het leescafé van de Stadsbibliotheek Venlo zijn nieuwe dichtbundel "Zolderbrieven". Pianist Egbert Derix zorgt voor de muzikale begeleiding. 

  Twee mensen zijn door een oorlog uit elkaar gedreven. Hij werkt voor de Arbeitseinsatz ploeterend in de bruinkoolfabriek van Neumark bij Halle aan de Saale. Zij is hoogzwanger van hun eerste kind en achtergebleven in Hilversum. Bij het leeghalen van het ouderlijk huis stuit dichter Herman Verweij op een schoenendoos met brieven. Op zolder, verscholen achter een gordijn. Brieven die zijn ouders elkaar in 1943 tussen maart en november hebben geschreven en hem inspireerden tot de cyclus Zolderbrieven.

  De toegang is gratis maar aanmelding zou fijn zijn via fvercoulen@bibliotheekvenlo.nl

  De bundel is te koop bij de presentatie en verkrijgbaar bij Boekhandel Koops in Venlo. Prijs: 10 euro. 
  Lees meer
 • 29 mei 2016 14:00 - 15:30 Lenteconcert 2.0 Koninklijk Roermonds Mannenkoor
  Op 29 mei, vanaf 14.00 uur, geeft het Koninklijk Roermonds Mannenkoor (KRM) in TheaterHotel De Oranjerie zijn jaarlijkse Lenteconcert. Ook herdenkt het koor dan zijn 135-jarig bestaan met een cd-uitreiking. Op het programma staan echter niet…
  Op 29 mei, vanaf 14.00 uur, geeft het Koninklijk Roermonds Mannenkoor (KRM) in TheaterHotel De Oranjerie zijn jaarlijkse Lenteconcert. Ook herdenkt het koor dan zijn 135-jarig bestaan met een cd-uitreiking. Op het programma staan echter niet alleen bekende liederen (popmuziek, musicals, volksmuziek enz.), maar ook splinternieuw werk, waaronder het Soldatenkoor van Charles Gounod aangevuld met rappers en breakdancers! En verder: zingende scholieren uit Weert, een pop-ensemble, een bluesharpiste met mondharmonica en de band Sannie’s Kitchen, met een mix van rhythm & blues en soul- en popklassiekers.  Het KRM is hiermee op weg naar vernieuwing, verjonging, meer diepte en meer samenspel met jeugdige muzikanten. Een internationaal en gevarieerd repertoire, van een nog steeds groeiend koor!

  Dirigent: John Gerits
  Pianist: Leon Dijkstra

  Datum: zondag 29 mei
  Aanvang: 14.00 uur
  Locatie: TheaterHotel De Oranjerie, Roermond
  Entree: € 17,50

  Kaarten zijn verkrijgbaar via www.roermonds-mannenkoor.nl, De Poppendokter (Munsterplein), Primera (Hamstraat), VVV Roermond (Markt) en aan de kassa. 

  Na dit concert volgt het jaarlijkse Stedelijk Balconcert: openbare optredens van verschillende muziekgezelschappen vanaf diverse locaties in de binnenstad van Roermond. Vanaf 15.45 uur zingt het KRM op het balkon vóór De Oranjerie, onder het motto ‘Zang horen is de ziel bekoren!’.

  Lees meer
 • 29 mei 2016 14:00 - 15:30 Boekpresentatie 'Koejong vaan Mestreech'
  Op zondag 29 mei wordt om 14.00 uur de nieuwe Maastrichtse roman Koejong vaan Mestreech gepresenteerd. De auteur van het boek wenst anoniem te blijven, aangezien hij in zijn bestuurlijke functie wel eens zou kunnen worden gehinderd als alle…
  Op zondag 29 mei wordt om 14.00 uur de nieuwe Maastrichtse roman Koejong vaan Mestreech gepresenteerd. De auteur van het boek wenst anoniem te blijven, aangezien hij in zijn bestuurlijke functie wel eens zou kunnen worden gehinderd als alle vegen uit de pan, steken onder water en gekheid op een stokje uit zijn boek als bittere ernst opgevat zou worden.
  Met satire is het de laatste tijd wat moeilijk gesteld. Mensen reageren al snel gepikeerd of zelfs beledigd als ze zich in een bepaalde persiflage herkennen. Aangezien deze anonymus in zijn roman ongeveer de gehele Maastrichtse who is who op de hak neemt is deze gedachte niet eens zo vreemd. Van burgemeester tot ex-burgemeester, van Veldeke tot Mestreechs Vollekstejater of Mestreechter Operèttevereniging, van Tempeleers tot caféhouders uit het centrum, van muzikant tot en met carnavalsartiest, iedereen zou zich wel eens te veel kunnen herkennen in de karakters uit deze jongste Maastrichtse roman. Er valt anders heel wat te lachen met Hubèrke, de oudere jongere die al zijn hele droomt van een grootse zangcarrière. Om het hoofd boven water te houden houdt hij er een clandestiene wietplantage op na. Net als hij hoort dat hij is aangenomen als nieuwe hoofdrolspeler bij de Maastrichtse Musical Vereniging, bereikt hem ook het nieuws van de dood van zijn vader. Terwijl hij zijn moeder bijstaat in het verwerken van dit verlies, komt hij erachter dat de wereld er heel anders uitziet als hij altijd had gedacht.

  Uiteraard is het boek geschreven in het Maastrichts, in de nieuwe Mestreechter Taol-spelling. Dit boek is deel 77 van de zogenaamde LiLiLi van Uitgeverij TIC.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen, Maastricht

  Lees meer
 • 29 mei 2016 17:00 - 18:00 Voorjaarsconcert ArkA Symfonieorkest:
  Op zondag 29 mei om 17.00 uur vindt in het Maastrichts Conservatorium aan de Bonnefantenstraat 15 in Maastricht het Voorjaarconcert van ArkA Symfonieorkest plaats.

  Programma
  - Joachim Raff: Sinfonietta voor dubbelblaaskwintet…
  Op zondag 29 mei om 17.00 uur vindt in het Maastrichts Conservatorium aan de Bonnefantenstraat 15 in Maastricht het Voorjaarconcert van ArkA Symfonieorkest plaats.

  Programma
  - Joachim Raff: Sinfonietta voor dubbelblaaskwintet
  - Wolfgang A. Mozart: Sinfonia Concertante voor viool en altviool (Manon Meijs op viool, Filippo Laneri op altviool)
  - Franz Schubert: Symfonie nr 6 in C groot

  Lees meer
 • 30 mei 2016 19:30 - 22:00samenwerkings project CineLOVA Filmcafé
  Maandag 30 mei a.s. vindt van 19.30 tot 22.00 uur het CineLOVA Filmcafé plaats in ’t Weverke (Hoofdstraat 77) in Schimmert. CineLOVA leden kunnen tijdens het Filmcafé in een informele setting kennismaken met andere filmers, schrijvers en…
  Maandag 30 mei a.s. vindt van 19.30 tot 22.00 uur het CineLOVA Filmcafé plaats in ’t Weverke (Hoofdstraat 77) in Schimmert. CineLOVA leden kunnen tijdens het Filmcafé in een informele setting kennismaken met andere filmers, schrijvers en acteurs die lid zijn van het platform en over film praten en ideeën uitwisselen. Maar er is meer. We bieden CineLOVA leden ook de kans om hun nieuwe film (of ‘work in progress’) te vertonen of een filmidee te pitchen. Het CineLOVA filmpanel zal ter plekke feedback geven.

  Wil je deelnemen aan het Filmcafé? Meld je dan vóór 23 mei aan door een mail te sturen naar cinelova@gmail.com. Deelname aan het CineLOVA Filmcafé is gratis. Aanmelden is verplicht. Wil je een film tonen of een idee pitchen? Vermeld dat dan s.v.p. in de mail. Stuur het filmplan mee als bijlage. Wil je een film ter bespreking aanbieden? Stuur de film dan via We Transfer naar bovenstaand mailadres.

  De avond gaat van start met de filmvertoningen en besprekingen. Deze zijn toegankelijk voor alle CineLOVA leden. De bespreking vindt dus plaats in aanwezigheid van publiek. Op basis van het aantal personen dat een film(plan) wil pitchen en bespreken wordt het programma van de avond samengesteld. Na afloop van de filmbesprekingen kun je samen met andere leden van CineLOVA (op eigen kosten) een drankje drinken in het café van ’t Weverke.Lees meer
 • juni
 • 02 juni 2016 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - De vakantiekoffer! door leden van VLAM
  Met de zomer en de vakantie voor de boeg geven leden van VLAM traditiegetrouw in de laatste aflevering van het seizoen luchtige leessuggesties. Laat u verleiden door hun keuze, die u wellicht op een nieuw literair spoor zet!…
  Met de zomer en de vakantie voor de boeg geven leden van VLAM traditiegetrouw in de laatste aflevering van het seizoen luchtige leessuggesties. Laat u verleiden door hun keuze, die u wellicht op een nieuw literair spoor zet!

  Verfrissende boeken om in het verre buitenland of gewoon in de eigen tuin te lezen.

  Na een zomerstop van twee maanden vindt op donderdag 1 september de eerste editie van de 26e jaargang van Letters bij de lunch plaats.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis 

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)

  Lees meer
 • 04 juni 2016 10:00 - 16:00 Workshop verhalend proza schrijven
  De reden waarom een personage iets doet, zijn drijfveren en de emoties die dat losmaakt zijn innig met elkaar verbonden. Hoe breng je personages tot leven is een van de essentiële vragen in deze workshop? Welke eigenschappen komen tot uitdrukking…
  De reden waarom een personage iets doet, zijn drijfveren en de emoties die dat losmaakt zijn innig met elkaar verbonden. Hoe breng je personages tot leven is een van de essentiële vragen in deze workshop? Welke eigenschappen komen tot uitdrukking in wat hij doet? Welke problemen geef je hem op te lossen? En tot slot: hoe breng je het personage in een aannemelijke situatie?
   
  De stemming en de emotie die je creëert aan het begin van je verhaal worden gevoed door de motieven van het personage. Wil het overleven nu het bedrijf waar hij werkte failliet ging? Wil zij de bloemist veroveren bij wie ze stage loopt? Wil hij na zijn studie de daklozen helpen? De corruptie aan de kaak stellen in de gemeenteraad? De wereld verbeteren met de bijbel in de hand?
   
  Wat de reden ook is die een personage heeft, motieven zijn voor het verhaal wat de wind is voor een windmolen. Ze houden het verhaal in beweging.
   
  Hoe laat je de motieven en de daaruit voortkomende emoties van het personage zien? In de workshop oefen je hoe je motieven en emoties kunt tonen. Door wat het personage doet, zegt en denkt. Door wat een nevenpersonage doet en zegt. En door wat de verteller vertelt. Motieven en emoties brengen het verhaal tot leven en maken het compleet. De verhaalclash tussen de personages leidt naar het bevredigende einde waarmee een lezer verder kan.
   
  Datum: zaterdag 4 juni 2016
  Tijd: zaterdag 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3B, 5991 PB  Baarlo
  Prijs: € 85,-- (lunch inbegrepen)
  Docent: Koos van den Kerkhof
  Aantal deelnemers: 8-12
   
  Voor informatie en/of inschrijving ga naar www.hetschrijflab.nl.  
 • 04 juni 2016 11:00 - 16:00 Giro di Poesia
  Er zijn veel soorten toertochten maar een Rondje Wielerpoëzie bestaat nog niet. Daarom wordt op zaterdag 4 juni 2016 de eerste Giro di Poesia gereden: een knooppuntenroute van circa 60 km door het Nederlandse Mergelland en de Belgische Voerstreek.…
  Er zijn veel soorten toertochten maar een Rondje Wielerpoëzie bestaat nog niet. Daarom wordt op zaterdag 4 juni 2016 de eerste Giro di Poesia gereden: een knooppuntenroute van circa 60 km door het Nederlandse Mergelland en de Belgische Voerstreek. Op vijf plaatsen zullen dichters, die gek zijn van de koers, de fietsers verrassen met (wieler)verzen. Start en finish liggen bij het Amstel Gold Race Experience in Valkenburg. De voorgelezen gedichten worden gebundeld in een boekje. De deelnemende poëten: Norbert de Beule, Bert Bevers, Patrick Cornillie, Huisdichter Cornelis, Herman Laitem, Harmen Malderik, Frank Pollet, Bert Struyvé, Roger Thijs, JACE van de Ven, Kees van Meel en Miel Vanstreels. Wie wil meefietsen dient om 11u bij het Amstel Gold Race Experience te zijn. 

  Er zijn geen kosten verbonden aan de tocht. Aanmelden kan via Giro di Poesia  (http://wielergedichten.blogspot.nl/2000/09/giro-di-poesia.html)
   
 • 05 juni 2016 10:00 - 11:30 Voorjaarsconcert Canta Volare
  Canta Volare presenteert haar eerste Voorjaarsconcert. Na het succes van het Winterconcert beëindigt het koor het voorjaar muzikaal met een bijzonder koffieconcert.

  Als gasten treden op: gemengd koor Toonkunstkoor Maastricht o.l.v. Rob…

  Canta Volare presenteert haar eerste Voorjaarsconcert. Na het succes van het Winterconcert beëindigt het koor het voorjaar muzikaal met een bijzonder koffieconcert.

  Als gasten treden op: gemengd koor Toonkunstkoor Maastricht o.l.v. Rob Meijers en cellist Dewy Kersten.

  Het programma wordt gepresenteerd in carrousselvorm, waarbij enkele unieke samenwerkingen u zullen verrassen!

  Voor Canta Volare is dit concert tevens een mooie gelegenheid om het volledige programma voor het Nederlands Koorfestival aan u te presenteren De finale zal plaatsvinden op zondag 26 juni a.s. in de Polar zaal van de Jaarbeurs te Utrecht.

  Aanvang: 10.00 uur
  Locatie: Hubertushuis, Jan Willenstraat 1, Geleen
  Entree: €12,50 (kaarten via reservering@cantavolare.nl of koop een kaart via de leden)

  Vrienden betalen € 7,50. Reserveer als vriend uw kaart met korting via reservering@cantavolare.nl. Ook vriend worden? Meld u dan nu aan via www.cantavolare.nl/word-vriend/ en profiteer meteen van de korting.

 • 05 juni 2016 14:00 - 15:30 Lezing Femke Halsema over boek 'Pluche'
   Op zondag 5 juni om 14.00 uur houdt Femke Halsema een lezing over haar nieuwste boek Pluche in de Kleine Zaal van Schouwburg De Domijnen.

  Tijdens haar jaren als lid van de Tweede Kamer, fractievoorzitter en politiek leider van GroenLinks…
   Op zondag 5 juni om 14.00 uur houdt Femke Halsema een lezing over haar nieuwste boek Pluche in de Kleine Zaal van Schouwburg De Domijnen.

  Tijdens haar jaren als lid van de Tweede Kamer, fractievoorzitter en politiek leider van GroenLinks oefende ze invloed uit op het publieke en politieke debat als voorvechter van mensenrechten en vrouwenrechten.
  Sinds ze het Nederlandse politieke toneel verliet in januari 2011, bouwt ze een nieuwe, onafhankelijke carrière op. Ze schrijft, maakt programma’s voor televisie, geeft lezingen en advies in de private en publieke sector.  
  Ze werkte in 2014 aan een documentairereeks voor de NTR onder de titel Seks en de Zonde over de positie van vrouwen in de islam. Ze was bedenker en co-producent van de politieke dramaserie De Fractie (VPRO) en zit momenteel in de researchfase voor een documentaire serie over terreur onder de werktitel Fout na de oorlog (NTR). Ze schrijft met regelmaat columns voor De Correspondent en in maart 2016 verscheen haar politieke memoire onder de titel Pluche. Daarnaast vervult Femke tal van bestuursfuncties.
   
  In Pluche blikt Femke Halsema terug op haar leven in de landelijke politiek: van haar begintijd als nieuwbakken Kamerlid tot geliefd fractievoorzitter die heel zichtbaar was in het publieke debat. Ze beschrijft de invloed die de politiek op haar leven heeft gehad – op haarzelf en haar denken en handelen, maar ook op de mensen om haar heen: haar vrienden, man en kinderen.

  Halsema’s politieke carrière valt samen met een van de meest turbulente periodes in de geschiedenis van de Nederlandse politiek. Met de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh, de paspoortaffaire rond Ayaan Hirsi Ali en de opkomst van Geert Wilders veranderden de Nederlandse politiek en samenleving dramatisch.
  Haar boekPluchegeeft een unieke en spraakmakende inkijk in de landelijke politiek. Boekhandel Krings is aanwezig met een boekenstand. Na afloop van de lezing vindt in de Charles Eijckzaal in de schouwburg een signeersessie plaats.
    
  zondag 5 juni
  14.00 uur
  Entree € 7,50 / € 5,- voor ontvangers nieuwsbrief Krings en houders voordeel-met-je-biebpas
  Schouwburg De Domijnen
   
 • 05 juni 2016 14:00 - 15:30 Thrillerwandeling 'Bloed in de Maastrichtse straten'
  Bloed in de polder is het motto van de Spannende Boeken Weken, die in 2016 geheel in het teken van de Hollandse thriller staan. Daar maken we onze eigen variatie van: Bloed in de Maastrichtse straten. Op zondag 5 juni gaat voor het eerste de…
  Bloed in de polder is het motto van de Spannende Boeken Weken, die in 2016 geheel in het teken van de Hollandse thriller staan. Daar maken we onze eigen variatie van: Bloed in de Maastrichtse straten. Op zondag 5 juni gaat voor het eerste de thrillerwandeling Mercuriustapes door de Maastrichtse centrumstraten. Om 14.00 uur vertrekt thrillerauteur Paul Weelen van Boekhandel Dominicanen om van daaruit met een groep luisteraars de locaties uit zijn laatste thriller te bezoeken. Mercuriustapes gaat over afpersing, omkoping, vriendjespolitiek, moord en ontvoering en speelt grotendeels in Maastricht. Op diverse plaatsen tijdens de wandeling wordt kort gepauzeerd, leest de auteur een stuk voor uit zijn boek en licht het verhaal toe. De wandeling is zo’n twee kilometer lang en duurt dik een uur.
  Deelname kost € 3,-. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de klantenservice van Boekhandel Dominicanen in Maastricht. Daarbij is een consumptie inbegrepen.

  Aanmelden en startpunt: Boekhandel Dominicanen Maastricht

   
  Lees meer
 • 05 juni 2016 14:30 - 16:00 Fanfare St. Wiro in Concert
  Tijdens dit bijzondere concert staan de professionals die bij Fanfare St. Wiro uit ’t Reutje hun roots hebben liggen centraal. Ze zijn bij deze vereniging begonnen en uitgegroeid tot beroepsmusici bij onder andere de Marinierskapel der Koninklijke…
  Tijdens dit bijzondere concert staan de professionals die bij Fanfare St. Wiro uit ’t Reutje hun roots hebben liggen centraal. Ze zijn bij deze vereniging begonnen en uitgegroeid tot beroepsmusici bij onder andere de Marinierskapel der Koninklijke Marine, Duisburger Sinfoniker, Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso van de Koninklijke Landmacht en philharmonie zuidnederland.

  Vijf professionele solisten van eigen bodem - de ‘Local Heroes’ - en gastsolist Marc Huynen (jazztrompettist) verzorgen samen met Fanfare St. Wiro onder leiding van Bart Deckers een gevarieerd middag vullend programma.

  Datum: zondag 5 juni
  Aanvang: 14.30 uur 
  Locatie: TheaterHotel De Oranjerie, Roermond
  Entree: € 15,-

  Lees meer
 • 05 juni 2016 16:00 - 17:00 Prijsuitreiking Venlonovel en Venlo-adult
  De prijsuitreiking van de schrijfwedstrijden VenlonovelenVenlo-adult vindt plaats op zondag 5 juni. Deelnemers en overige geïnteresseerden zijn vanaf 16.00 uur welkom. De bijeenkomst vindt plaats bij cultuurpodium Domani. De entreeprijs bedraagt…
  De prijsuitreiking van de schrijfwedstrijden VenlonovelenVenlo-adult vindt plaats op zondag 5 juni. Deelnemers en overige geïnteresseerden zijn vanaf 16.00 uur welkom. De bijeenkomst vindt plaats bij cultuurpodium Domani. De entreeprijs bedraagt € 3,50.  

  Op zondag 5 juni laten de winnaars van de Venlose muziekconcoursen Prix Dominique en Jeune Dominque zich in Domani nogmaals van hun beste kant zien. Ze brengen dan hun favoriete composities ten gehore. Tegelijkertijd worden de winnaars van drie literaire prijzen bekendgemaakt en aan het publiek voorgesteld: die van de Nieuw Proza Prijs Venlo, die zich richt op debuterende verhalenschrijvers in Nederlandstalige tijdschriften en die van de Venlonovel en de Venlo-adult, die zich beide richten op verhalenschrijvers in en om Venlo, jongeren én volwassenen. Een unieke ontmoeting van muzikaal en literair talent op één podium. Het Laureaten-literaten concert begint om 16.00 uur en is een gezamenlijke activiteit van de Stichting Vrienden van Ut Paeterke, de Culturele Raad Tegelen en de Openbare Bibliotheek Venlo.
 • 07 juni 2016 19:00 - 21:00 Kennissessie rondom verdwijnen VAR
  Per 1 mei 2016 is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) verdwenen. Let op: dit heeft gevolgen wanneer je zelfstandige professionals inhuurt en/of wanneer jij je als ZZP'er aanbiedt. 
   

  SLIMhuis organiseert samen met keypartner accon■avm…
  Per 1 mei 2016 is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) verdwenen. Let op: dit heeft gevolgen wanneer je zelfstandige professionals inhuurt en/of wanneer jij je als ZZP'er aanbiedt. 
   
  SLIMhuis organiseert samen met keypartner accon■avm een kennissessie over dit onderwerp. Ben je zelf opdrachtgever, consultant, schilder, interim manager, kunstenaar, uitvoerend muzikant of op een ander gebied zelfstandig professional? Het is SLIM als je er bij bent!
   
  Zorg dat je de belangrijke zaken die te maken hebben met deze wijziging, op orde hebt en voorkom grote risico’s. Voor jou als opdrachtgever en/of zelfstandige professional is het van groot belang de zaken goed te regelen. Je wilt ten slotte niet aansprakelijk worden gesteld voor met name belastingschulden van een ander…
   
  In een kennissessie op dinsdag 7 juni in het SLIMhuis te Sittard worden zowel de fiscale als de juridische aspecten belicht. De opvolger van de VAR, de Wet Beoordeling Arbeidsrelaties komt uitgebreid aan de orde.
   
  De ontvangst is vanaf 19.00 uur en het inhoudelijke programma begint om 19.30 uur. De bijeenkomst bestaat uit een presentatie, die naar verwachting ongeveer 1,5 uur in beslag zal nemen. Er is uiteraard gelegenheid tot het stellen van vragen of het maken van een individuele afspraak.
   
  Aanmelden voor de VAR bijeenkomst
  Aanmelden doe je, uiterlijk voor 31 mei, via een mail aan info@slimondernemen.eu.
  Wacht niet te lang want het aantal plaatsen is beperkt… wie het eerst komt, het eerst maalt!
 • 10 juni 2016 20:30 - 21:30 Groots slagwerkconcert ‘Limburg aan de Slag’ in Theater Heerlen
  Het allerbeste dat Limburg heeft voortgebracht op slagwerkgebied verzamelt zich op 10 juni op het podium van Theater Heerlen. Raymond Curfs, Raymond Spons, Vincent Cox, Bas Voorter en Pieter Roijen schitteren deze avond als nooit tevoren. Stuk…
  Het allerbeste dat Limburg heeft voortgebracht op slagwerkgebied verzamelt zich op 10 juni op het podium van Theater Heerlen. Raymond Curfs, Raymond Spons, Vincent Cox, Bas Voorter en Pieter Roijen schitteren deze avond als nooit tevoren. Stuk voor stuk volgden deze virtuozen hun opleiding aan het Conservatorium Maastricht, waarna hun carrière een enorme vlucht nam. In rap tempo volgden vaste aanstellingen bij grote internationale toporkesten, zoals de Bayerische Rundfunk, Radio Filharmonisch Orkest, Staatsopera München, Lucerne Festival Orchester en/of als docent aan conservatoria in Europa.

  'Limburg aan de Slag' biedt een unieke gelegenheid om deze percussionisten nu samen op het podium te mogen ontvangen. Een waar slagwerkspektakel op het allerhoogste niveau. Mis deze unieke gelegenheid niet! Dit concert vormt onderdeel van Festival FEEL Percussion in samenwerking met de Koninklijke Harmonie Heerlen.

  Kijk voor kaarten, meer informatie en de trailer op de website van Parkstad Limburg Theaters.
 • 11 juni 2016 - 12 juni 2016 River of Music
  Op 11 en 12 juni brengen Jeugdkoor Giocoso, Vocaal Ensemble Gent en Vocaal Ensemble Kerkrade de koorwerken van Joan Szymko ten gehore tijdens het concert 'River of Music'. 

  De koren worden gedirigeerd door de componist zelf en door Rita…
  Op 11 en 12 juni brengen Jeugdkoor Giocoso, Vocaal Ensemble Gent en Vocaal Ensemble Kerkrade de koorwerken van Joan Szymko ten gehore tijdens het concert 'River of Music'. 

  De koren worden gedirigeerd door de componist zelf en door Rita Scheffers en Louise Deal, met begeleiding op fluit, cello, piano, accordeon en taiko drums.

  Data/aanvang/locatie:
  - zaterdag 11 juni, 20.15 uur, Cultuurhuis Heerlen (Sittarderweg 145)
  - zondag 12 juni, 16.00 uur, RICK Weert (Beekstraat 27)

  Entree: vrije gave
  Reserveren: vocaalensemblekerkrade.nl of genti-weert.nl
 • 11 juni 2016 20:00 - 21:30 Lentekriebels - Remunjs Theaterkoor
  Tere groene blaadjes, jubelende vogels, bloemen, vers gras, de lucht die anders ruikt, lammetjes, bloesem en de hartverwarmende zon. Weg met die dikke sjaals en handschoenen. Ernst Daniël Smid, Laura Engel en Anne-Mieke Ruyten brengen een ode…
  Tere groene blaadjes, jubelende vogels, bloemen, vers gras, de lucht die anders ruikt, lammetjes, bloesem en de hartverwarmende zon. Weg met die dikke sjaals en handschoenen. Ernst Daniël Smid, Laura Engel en Anne-Mieke Ruyten brengen een ode aan de lente. Ze nemen je dansend en zingend mee naar buiten, de frisse lucht in, weg van het donker. Ze worden ondersteund door het strijkorkest Maxemillecorde van Roermondenaar Max Smeets en het Remunjs TheaterKoor.
   
  Bekende klassiekers uit de pop-, film- en cabaretwereld komen in deze vrolijke lenteshow voorbij. Van Tulpen uit Amsterdam en Het voorjaar van Vivaldi tot de overweldigende gevoelens uit Lovestory. Een programma vol energie en uitbundigheid, waar ook ruimte is voor een tikje weemoed.

  Datum: zaterdag 11 juni
  Aanvang: 20.00 uur
  Locatie: ECI Cultuurfabriek, Roermond

  Kaarten zijn verkrijgbaar via de leden van het Remunjs TheaterKoor of via receptie@ecicultuurfabriek.nl.
   
  Meer informatie: remunjstheaterkoor@gmail.com.
 • 14 juni 2016 09:30 - 12:00 Wandelen en Schrijven
  Je geniet van de natuur en de menselijke dingen om je heen, geeft je woorden ruimte om na de wandeling, binnen aan tafel, je teksten te schrijven. Je doet inspiratie en informatie op tijdens de wandeling. De docente, Esther van der Werf van…
  Je geniet van de natuur en de menselijke dingen om je heen, geeft je woorden ruimte om na de wandeling, binnen aan tafel, je teksten te schrijven. Je doet inspiratie en informatie op tijdens de wandeling. De docente, Esther van der Werf van Zozieje, begeleidt je naar je woorden. De wandeling is enkele kilometers en zal in een rustig tempo gelopen worden. Regelmatig stoppen we om woorden te laten komen. Je schrijft na de wandeling onder genot van een kop koffie of thee. De docente begeleidt je in oefeningen naar je woorden en geeft ook uitleg over de gebruikte schrijfvormen.

  Voor wie: iedereen die van buiten zijn houdt en daarvan iets in woorden vangen wil
  Deelnamekosten: € 19,50 inclusief onbeperkt koffie of thee, lesmaterialen en BTW.

  Ervaring met schrijven is niet nodig! Je zin om een stukje te wandelen en te schrijven is genoeg voor een goede start.

  Wandeling Oud Kerkhof Roermond
  Waar: Roermond
  Wanneer: Dinsdag 14 juni  2016
  Hoe laat: 9.30 - 12.00  uur

  Wandeling Veteranen monumenten - Roermond
  Waar: Roermond
  Wanneer: september 2016 - exacte datum volgt
  Hoe laat: 9.30 - 12.00  uur

  Wandeling 'Haiku  & Senryu'
  Waar: Roermond
  Wanneer: Oktober/november 2016 - exacte datum volgt
  Hoe laat: 9.30 - 12.00  uur

  Lees meer
 • 15 juni 2016 19:30 - 21:00 Masterclass Carina van Leeuwen
  Op woensdag 15 juni vindt om 19.30 uur, in Bibliotheek Sittard De Domijnen deel ll plaats van de masterclass ‘Hoe pleeg je de perfecte moord’. Deze masterclass is georganiseerd in het kader van de Spannende Boeken Weken en wordt gegeven…
  Op woensdag 15 juni vindt om 19.30 uur, in Bibliotheek Sittard De Domijnen deel ll plaats van de masterclass ‘Hoe pleeg je de perfecte moord’. Deze masterclass is georganiseerd in het kader van de Spannende Boeken Weken en wordt gegeven door forensisch rechercheur en auteur Carina van Leeuwen.
   
  Aan de hand van een fictieve moord neemt Carina van Leeuwen de bezoekers mee in de wereld van het forensisch onderzoek. In Masterclass l, die afgelopen jaar in Bibliotheek Sittard De Domijnen heeft plaatsgevonden, luidde het thema ‘every contact leaves a trace.’ Het ging hier over het achterlaten van sporen en wat deze sporen vertellen. 

  Deel ll van de masterclass gaat een stapje verder en behandelt DNA. Wat is DNA en wat vertelt het? Wat is af te lezen aan een skelet en hoe zit het met vingerafdrukken? 
   
  Met deze masterclasses leest u de forensische thrillers Vuurproef en Koud Spoor van Carina van Leeuwen met nog meer plezier en kennis van het forensische vak.

  Boekhandel Krings is aanwezig met een boekenstand.
   
  woensdag 15 juni
  19.30 uur
  Entree € 5,00 / € 3,- voor ontvangers nieuwsbrief Krings en abonnementhouders bibliotheek
  incl. koffie/thee
  Bibliotheek Sittard De Domijnen
 • 25 juni 2016 20:00 - 22:30 Concerto Mediterraneo
  Zaterdag 25 juni verzorgt het symfonieorkest philharmonie zuidnederland samen met Harmonie Crescendo Beegden een concert onder de naam 'Concerto Mediterraneo'.

  De philharmonie zuidnederland is een orkest dat is ontstaan uit het vroegere Limburgs…
  Zaterdag 25 juni verzorgt het symfonieorkest philharmonie zuidnederland samen met Harmonie Crescendo Beegden een concert onder de naam 'Concerto Mediterraneo'.

  De philharmonie zuidnederland is een orkest dat is ontstaan uit het vroegere Limburgs Symphonieorkest en het Brabants Orkest. Zij treden op met amateurblaasorkesten om een brug te slaan tussen symphonie- en harmoniemuziek.
   
  Tijdens het Concerto Mediterraneo worden licht klassieke en populaire Zuid-Europese werken uitgevoerd waarbij vocaal medewerking wordt verleend door bariton Sef Thissen (o.a. Viva Classic Live en El Rey) en sopraan Margriet Laumen-Schlössels (o.a. Opera Krefeld-Mönchengladbach).
   
  De St. Martinuskerk te Beegden vormt de bijzondere concertlocatie en zal deze avond worden omgetoverd tot concertruimte die plaats kan bieden aan ruim 350 toehoorders.

  De kaartverkoop start 1 april a.s. Kijk voor meer informatie en verkoopadressen op www.crescendo-beegden.nl.
 • juli
 • 24 juli 2016 00:00 - 00:00 Harmonie De Vriendenkrans uit Heel te gast in Oostenrijk
  Op 24 juli a.s. concerteert Harmonie De Vriendenkrans uit Heel op een zeer bijzondere plek: de Innenhof van de Kaiserlichen Hofburg in Innsbruck. De vereniging neemt dan deel aan de Innsbrucker Promenadenkonzerte, een prestigieuze concertreeks…
  Op 24 juli a.s. concerteert Harmonie De Vriendenkrans uit Heel op een zeer bijzondere plek: de Innenhof van de Kaiserlichen Hofburg in Innsbruck. De vereniging neemt dan deel aan de Innsbrucker Promenadenkonzerte, een prestigieuze concertreeks in de historische binnenstad van deze Oostenrijkse stad.

  Na haar succesvolle concoursoptreden in oktober vorig jaar werd de Heelse muziekvereniging door de organisatie van de concertserie uitgenodigd om deel te nemen aan dit culturele zomerevenement. De Innsbrucker Promenadeconcerten zijn al meer dan twintig jaar een begrip bij muziekliefhebbers uit Oostenrijk en ver daarbuiten. Een maand lang verzorgen professionele en amateurorkesten uit heel Europa concerten op een van de mooiste pleinen van Oostenrijk. De opzet is bijzonder, want het orkest komt spelend op en begeleidt op deze manier het publiek naar de concertlocatie. Daarna zal de harmonie een avondvullend concert verzorgen o.a. met medewerking van Raoul Steffani. Deze succesvolle jonge bariton werkte al eerder samen met het harmonieorkest en won eerder dit jaar het Grachtenfestival Conservatorium Concours.

  Harmonie de Vriendenkrans plant rondom dit bijzondere optreden een vierdaagse concertreis met een try-out concert in de Stadthalle Hornberg in Zuid-Duitsland.
 • augustus
 • 07 augustus 2016 14:00 - 15:30 17e Literaire Zomer
  In het kader van het Nederlands/Duitse literatuurproject ontvangt Centre Céramique in Maastricht deze middag Karin Köhler (1974), schrijfster van de Top Tien verhalenbundel `Vuurpijlen vangen` in 2015 uitgekomen bij uitgeverij Podium. Het…
  In het kader van het Nederlands/Duitse literatuurproject ontvangt Centre Céramique in Maastricht deze middag Karin Köhler (1974), schrijfster van de Top Tien verhalenbundel `Vuurpijlen vangen` in 2015 uitgekomen bij uitgeverij Podium. Het is de vertaling van het Duitse `Wir haben Raketen geangelt`. De bundel is in Duitsland maar zeker ook in Nederland zeer goed ontvangen door pers en lezers.
  De lezing van Karin Köhler zal simultaan in het Nederlands worden vertaald.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Aanmelden: klantenservice@maastricht.nlof 043 350 56 00. Voor meer informatie over het programma van de Literaire zomer/ Literarischer Sommer 2016 www.literarischer-sommer.eu
   
  Lees meer
 • 14 augustus 2016 14:30 - 15:30 Lezing Van Louis Couperus tot Hendrik Groen
  Ouder worden in de literatuur door Jet Van Aalst met als speciale gast Irma van Hoof.

  Hoe kijken romanschrijvers naar oudere mensen en hoe beleven dichters hun ouder worden? Neerlandica Jet van Aalst geeft een literaire lezing over het thema.…
  Ouder worden in de literatuur door Jet Van Aalst met als speciale gast Irma van Hoof.

  Hoe kijken romanschrijvers naar oudere mensen en hoe beleven dichters hun ouder worden? Neerlandica Jet van Aalst geeft een literaire lezing over het thema. Speciale gast is Irma van Hoof (actrice & zangeres, bekend o.m. van Rommedoe). Zij draagt de monoloog voor van mevrouw Ottillie uit Couperus’ ‘Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan’. Jet van Aalst haalt gedichten aan van Remco Campert, Judith Herzberg, Adriaan Morrïen en Emma Crebolder. En ze vertelt over Maarten Klein uit Bernlefs ‘Hersenschimmen’, over Kniertje uit Heijermans ‘Hoop van Zegen’ over Mevrouw Verona uit Dimitri Verhulst ’ Mevrouw Verona daalt de heuvel af’ en over de moeder uit ‘Moedervlekken’ van Arnon Grunberg. Deelname: €5,50 / €4,50 voor bibliotheekleden (korting alleen tijdens voorverkoop), inclusief koffie/thee.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Aanmelden: klantenservice@maastricht.nlof 043 350 56 00.

  Lees meer
 • 21 augustus 2016 14:30 - 16:30 Poëziewandeling door het Jekerkwartier o.l.v. Jet van Aalst
  Wandeling door het schilderachtige stadsdeel van Maastricht met watermolens en stadswallen. Het Jekerkwartier vraagt om poëzie!

  De kleine rivier de Jeker komt in het park de oude stad binnen en stroomt na een kronkelige route de stad weer…
  Wandeling door het schilderachtige stadsdeel van Maastricht met watermolens en stadswallen. Het Jekerkwartier vraagt om poëzie!

  De kleine rivier de Jeker komt in het park de oude stad binnen en stroomt na een kronkelige route de stad weer uit en de Maas in. Vroeger lagen langs de Jeker vele watermolens die van belang waren voor de wol-, graan- en papierproductie. Gelukkig zijn er nog verschillende bewaard gebleven. Neerlandica Jet van Aalst neemt u mee door dit oude pittoreske deel van Maastricht over de stadsmuren en langs de watermolens.

  Startpunt: Pesthuys, Vijfkoppen 1, Maastricht
  Deelname: € 5,- (incl. reader met gedichten)
  Aanmelden: info@vlammaastricht.nl

  Lees meer
 • september
 • 04 september 2016 14:00 - 18:00samenwerkings project Schwob leesclubfestival in Maastricht
  Het lezen leeft! Dat bleek maar weer afgelopen januari op het 'Schwobfest' in Utrecht. Meer dan 200 enthousiaste lezers, verdeeld over negen leesclubs op verschillende locaties in de binnenstad. Het programma van deze 'Schwob middag': negen…
  Het lezen leeft! Dat bleek maar weer afgelopen januari op het 'Schwobfest' in Utrecht. Meer dan 200 enthousiaste lezers, verdeeld over negen leesclubs op verschillende locaties in de binnenstad. Het programma van deze 'Schwob middag': negen vergeten klassiekers, opnieuw uitgegeven, gelezen en besproken onder begeleiding van een professionele boekambassadeur. Na twee uur gezamenlijk over het specifieke boek meningen uitwisselend over boek en schrijver, werd de middag feestelijk afgerond met een borrel waar nog geanimeerd werd nagepraat. Kortom, een formule die aanstekelijk werkt.

  Het Schwobfest krijgt een vervolg. Op 19 juni wederom in Utrecht, en - als het begin van een olievlek -  op 4 september in Groningen én Maastricht. Maastricht Boekenstad organiseert, in navolging van Utrecht, het eerste Schwobfest in Maastricht met zes leesclubs op aantrekkelijke locaties in de stad. O.a. het Centre Céramique, Drukkunstmuseum, Boekhandel Dominicanen en Pesthuyspodim doen mee! Als afsluiting is er een gezamenlijke borrel voor lezers en ambassadeurs op een centrale plek in het centrum van Maastricht.

  Programma:
  - boekbespreking 14.00-16.00 uur
  - gezamenlijke borrel 16.30-18.00 uur

  U kunt kiezen uit de volgende titels:
  - Irmgard Keun - Kind van alle landen
  - Boris Pasternak - Dokter Zjivago
  - Clarice Lispector - De ontdekking van de wereld
  - Josepha Mendels - Je wist het toch
  - Ernst J. Gaines - Een les van het sterven
  - Maurice Leblanc - Arsène Lupin, Gentleman-inbreker

  Voor meer informatie over Schwob: nl.schwob-books.eu.
  Tickets: € 25,-  (inclusief het boek en 1 drankje na afloop)

  Meer info over ambassadeurs en locaties wordt binnenkort bekend gemaakt. Inschrijven en aanmelden vanaf half juni via info@maastrichtboekenstad.nl. Organisatie i.s.m. Boekhandel Dominicanen en Huis voor de Kunsten Limburg.
  Lees meer
filters

discipline

 • muziek
 • toneel
 • dans
 • beeldende kunst
 • film & fotografie
 • literatuur
 • musea
 • streektaal
 • monumenten
 • cultuurparticipatie
alles selecteren / alles deselecteren

organisatie


overige filters

toon alleen:

Herstel filter
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?