• langlopende activiteiten

 • 07 augustus 2016 - 30 oktober 2016 Expositie 'Over hoeren & madonna's' in Gemeentemuseum Weert
  In het Gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt in Weert opent wethouder Cultuur van Weert Geert Gabriëls op zondag 7 augustus om 15.00 uur de expositie ‘Over hoeren & madonna’s - Bijbelvrouwen in een ander perspectief’. De expositie is vanaf dan t/m zondag 30 oktober te zien.

  De tentoonstelling is een gezamenlijk project van fotografe Lilith en dichter Paul Sterk. Samen belichten zij vanuit hun eigen discipline 12 Bijbelse vrouwen. Lilith doet dit in de vorm van geënsceneerde zelfportretten, Paul Sterk met sonnetten. Zo worden 12 bijzondere vrouwen uit de Bijbel neergezet als iconen van epische proporties. Als toegift worden nog een 13e foto en sonnet toegevoegd: een portret van diverse vrouwen, van non tot moeder, van hoer tot transgender. De tentoonstelling laat daarnaast nog ander werk van Lilith zien dat qua thematiek verwant is. Ze zijn afkomstig uit de serie ‘I could have had a religion’ en enkele ‘stand alones’.

  Boek
  Bij deze tentoonstelling hoort het boek ‘Over hoeren & madonna’s: Bijbelvrouwen in een ander perspectief’, dat in het museum te koop is.

  Datum: zondag 7 augustus 15.00 uur t/m zondag 30 oktober 2016
  Locatie: Gemeentemuseum Jacob van Horne, Markt 7, Weert
  Voor openingstijden en entreeprijzen, klik hier.
    Lees meer
 • 14 augustus 2016 - 06 november 2016 Expositie Harrie Geelen: De Vogeltjesboom
  Museum Land van Valkenburg (bovenzaal) presenteert van 14 augustus tot 6 november 2016  de expositie ‘De Vogeltjesboom’ van Harrie Geelen. Zijn wieg stond in Heerlen (1939) en hij ging naar school op het Bernardinus College. Te zien zijn veel van zijn illustraties, schilderijen van vogelbomen, portretten van zijn vrouw Imme Dros, en niet eerder geëxposeerd vrij werk. De feestelijke opening zal plaatsvinden op zondag 14 augustus 15.00 u. Harrie Geelen en Imme Dros zullen beiden hierbij aanwezig zijn en Jos Solberg zal namens het museum de opening verrichten.
   
  Velen kennen nog  de TV-series 'Oebele', ‘Q en Q’  en  'Kunt U mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer'. Ze behoren tot de klassiekers uit de TV-geschiedenis. Met een gemiddeld kijkcijfer van 3,1 miljoen is ‘Q en Q’ de best bekeken Nederlandse jeugdserie aller tijden. Tekst en melodie zitten nog in het hoofd van velen, maar wie weet dat Harrie Geelen voor deze series de scripts en de liedjes schreef? Veelzijdiger en productiever dan Harrie Geelen kan bijna niet. Hij ziet zich vooral als schrijver, maar is daarnaast schilder, tekenaar, tekenfilmer, regisseur, componist en illustrator. Als alleskunner was hij daarnaast nog stemacteur en vertaler.
   
  Zijn creativiteit is niet te stoppen. Elk jaar kwam er wel wat belangwekkends uit zijn handen. Zo regisseerde en schreef hij de speelfilm Pinkeltje, met de figuren uit de boeken van Dick Laan. Hij werkte bij de Toonder Studio's als scenarist, tekenfilmer, regisseur en ‘creative director’. Hier schreef hij o.a. het script voor de film 'als je begrijpt wat ik bedoel', maar won ook een Gouden Kalf voor zijn animatiefilm 'Getekende mensen'. Voor de solovoorstellingen van Frank Groothof schreef hij de liedteksten, o.a voor 'De Toverfluit' van Mozart, Fidelio van Beethoven en Carmen van Bizet. Hij maakte twee speelfilms: 'Carmen en ik' en 'Annetje Lie in het holst van de nacht', naar het gelijknamige boek van Imme Dros, en de dertiendelige serie 'de Sommeltjes', alles met gebruikmaking van digitale technieken.
   
  Harrie Geelen schrijft en illustreert nog steeds verhalen en gedichten voor kinderen, en is al jaren bezig met een lijvige roman 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer'. Bij uitgeverij Van Oorschot verscheen al een roman en een verhalenbundel waarin herhaaldelijk herinneringen verwerkt zijn uit zijn jeugd in Heerlen. Onlosmakelijk met hem verbonden is zijn vrouw Imme Dros, een van de bekendste schrijfsters van jeugdboeken en tevens vertaalster van de Ilias en de Odysseia. Hij illustreert vrijwel al haar boeken en onlangs nog het met een 'griffel' bekroonde 'Tijs en de eenhoorn' en ‘De kapper uit de Dapperstraat’, een verhaal voor de jeugd over de jeugd van Karel Appel.
   
  Zowel in binnen- als in buitenland ontving Harrie Geelen vele prestigieuze prijzen. Het volgende is slechts een greep uit een lange lijst. Veel producties van hem bij de Toonder Studio's werden bekroond op festivals in Parijs, New York en Helsinki. De operavoorstelling Fidelio ontving een internationale bekroning. De film ‘Carmen’ werd bekroond in Wenen. Voor zijn illustraties voor 'Het beertje Pippeloentje' van Annie M.G. Schmidt ontving hij een Gouden Penseel. Samen met zijn vrouw Imme Dros ontving hij in 2006 de Woutertje Pieterse Prijs voor het jeugdboek ‘Bijna Jarig’. In 2014 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 2001 organiseerde het Letterkundig Museum in Den Haag een overzichtstentoonstelling van het werk van het echtpaar Geelen-Dros.

  In de museumshop zijn tijdens de tentoonstelling diverse boeken van Harrie Geelen en Imme Dros te koop.
    
  Harrie Geelen  ‘De Vogeltjesboom’
  14 augustus – 6 november 2016 
  di – vr: 11.00 -17.00 uur; za – zo: 13.00 – 17.00 uur
  volwassenen: € 6,00;
  museumkaart, begunstigerskaart, vriendenkaart gratis
  kinderen tot 12 jaar (onder begeleiding) gratis
  groepstarief (minimaal 15 personen) € 4,50 pp
  rondleiding (maximaal 25 personen) € 25,00
 • 23 augustus 2016 - 11 november 2016 Expositie Huis Clos in Centre Céramique Maastricht
  Van 23 augustus tot 11 november 2016 toont Centre Céramique in de binnenvitrine een selectie uit de boeken die uitgeverij Huis Clos sinds 1986 uitgaf. De mini-expositie toont de veertien titels die vanwege hun vormgeving werden onderscheiden. Daaronder boeken van Gerard Reve, Leo Herberghs, Stefan Themerson, Misha Mengelberg en Gerrit Komrij en over Han Bennink, Lucebert, Chaim Levano en Constant. 

  De tentoonstelling is te zien tijdens openingsuren.
  23 aug t/m 20 nov ‘16| 'Huis Clos'- sinds 1986
  Locatie: Centre Céramique hal/binnenvitrine, Avenue Céramique 50, Maastricht
  Toegang: gratis Lees meer
 • 10 september 2016 - 06 april 2017 'Zing en Beleef' in Limburg
  De inschrijvingen voor het participatieproject 'Zing en Beleef' o.l.v. dirigent/pianist Hans Veldhuizen in seizoen 2016-2017 zijn geopend en komen al goed op gang. Na eerdere succesvolle edities in Vaals en Bunde (2013), Heerlen (2014) en Maastricht (2014 en 2015) zal in 2017 ook ECI Cultuurfabriek Roermond voor het eerst een cursus 'Zing en Beleef' huisvesten.
   
  Iedereen die van zingen houdt kan meedoen. Koorervaring of het kunnen lezen van noten is niet noodzakelijk. Een cursusdag per maand, inclusief gezamenlijk concertbezoek.
   
  Van september - november 2016 kunt u meedoen aan 'Zing en Beleef Opera' in Theater aan het Vrijthof in Maastricht.
  Van december 2016 - april 2017 kunt u meedoen aan 'Zing en Beleef Matthäus Passion' in ECI Cultuurfabriek in Roermond.
   
  Het inschrijfgeld voor beide cursussen (resp. 4 en 5-delig) bedraagt € 120,- en is inclusief het bijwonen van een concertuitvoering. Er is plaats voor 120 deelnemers per cursus.

  Ga voor meer informatie over de inschrijving naar: www.svmlimburg.nl/zing-en-beleef
  Of klik hier voor een video-impressie.

  Download hier de flyer van 'Zing en Beleef Opera'
  Download hier de flyer van 'Zing en Beleef Matthäus Passion'

  Lees meer
 • 15 september 2016 - 30 oktober 2016 BredaPhoto - International Photo Festival
  Van 15 september t/m 30 oktober 2016 vindt de 7de editie van BredaPhoto International Photo Festival plaats in Breda. Op binnen- én buitenlocaties in het historische stadscentrum en het hippe gebied Belcrum exposeren meer dan 70 internationaal befaamde fotografen en opkomende talenten. Met het festivalthema YOU als leidraad, tonen zij in hun werk zowel de creatieve als de kwetsbare kant van de zelfredzame mens. Naast exposities zijn er tientallen rondleidingen, boekpresentaties, workshops, talkshows en meet-ups voor inspiratie, verdieping en een bijzondere beleving. Kijk voor meer info op www.bredaphoto.nl
 • 01 oktober 2016 - 31 oktober 2016 Oktober tekenmaand in Maastricht met 'The Big Draw'
  In oktober staat tekenen centraal in Maastricht tijdens het internationale festival ‘The Big Draw’ met als doel: iedereen aan het tekenen krijgen. Jong en oud kan zich aanmelden voor inspirerende tekenactiviteiten, variërend van workshop tot masterclass, tijdens het kick-off event op 1 oktober. Voor degenen die willen genieten van het getekende beeld is er een Big Window Walk-wandelroute (1-9 okt) langs getekende kunstwerken op ramen, gemaakt door regionale tekenaars. Gedurende de rest van de maand organiseren diverse scholen en culturele instellingen interdisciplinaire tekenactiviteiten voor verschillende doelgroepen.

  Kick-off 1 oktober 
  Om de oktober tekenmaand in te luiden organiseert The Big Draw Maastricht (TBDM) op 1 oktober een kick-off met diverse tekenactiviteiten in de stad. Passend bij de boodschap van het internationale festival ‘iedereen kan tekenen’ is er voor elk niveau wat wils. Zo worden voorbijgangers uitgenodigd om op het Vrijthof mee te werken aan een collectief krijtwerk, waarbij de naam van het plein voor een dag wordt omgetoverd tot ‘Krijthof’; kunnen mensen met hart voor erfgoed hun passie combineren met tekenen tijdens een Historic Drawing Tour; mogen creatievelingen hun tekeningen omvormen tot 3D objecten; kunnen tekenaars hun inspiratie delen met een groep tijdens een ‘Sketch-mob’; verdiepen gevorderde tekenaars zich middels een masterclass van Robbie Cornelissen; en duiken kundige tekenaars met interesse voor wetenschap in de wereld van het Wetenschappelijk Illustratief tekenen.

  Big Window Walk
  Creativiteit ligt voor het oprapen in Maastricht, daarom wordt de stad van 1-9 oktober verbonden door een creatieve wandelroute langs getekend beeld op diverse ramen. Kunstenaars en getalenteerde tekenaars gaan op 30 september aan de slag om etalages en ramen te versieren met prachtige werken. Deze locaties worden via een digitale kaart met elkaar verbonden en iedereen met een telefoon en zin in een wandeling kan deze route lopen en zich laten verrassen. 

  Lees meer
 • 04 oktober 2016 - 15 november 2016 Filmcursus 'Anders Filmkijken' van Jan Salden in Filmhuis De Domijnen
  In oktober 2016 start Filmhuis De Domijnen in Sittard met de filmcursus ‘Anders Filmkijken’ van Jan Salden (leraar Filmtheorie aan de Maastricht Academy of Media Design and Technology). De cursus heeft tot doel de kijker bewuster naar film te laten kijken.

  De cursus bestaat uit vier theorielessen waarin verschillende aspecten van film behandeld worden en twee praktijklessen waarin de sci-fi film Prometheus (2012) van Ridley Scott en de oscarwinnaar Das Leben der Anderen (2006) van Florian Henckel von Donnersmarck worden besproken. Jan zal enkele scènes uit deze films nader analyseren. Waarom die close-up? Waarom is het geluid zo specifiek bij het personage? Wat vertelt een bepaalde kleur van het beeld of de aankleding in de ruimte ons? Waarom wordt op een bepaald moment niet weggesneden naar een ander shot? Op deze en vele andere vragen, zal Jan een antwoord geven. Niets is toevallig in film. Elke film zit vol met elementen die helpen om het verhaal voor jou begrijpelijk te maken, te voelen en te beleven. Er wordt constant gestuurd en vaak ben je je daar niet eens van bewust. Hoe dat gebeurt, gaat Jan haarfijn uitleggen.

  De cursusavonden vinden plaats op zes dinsdagavonden in oktober en november, telkens van 20.15 tot 22.30 uur in de grote filmzaal van Filmhuis De Domijnen.

  De cursus data en onderwerpen zijn als volgt:

  Dinsdag 4 oktober: Montage
  Dinsdag 11 oktober: Mise en scène
  Dinsdag 18 oktober: Buitenbeeldse laag
  Dinsdag 1 november: Filmdrama
  Dinsdag 8 november: praktijkles 1 met Prometheus*
  Dinsdag 15 november: praktijkles 2 met Das Leben der Anderen

  * Het zien van de twee films van de filmanalyselessen zijn voor eigen verantwoordelijkheid. De films worden dus niet van te voren vertoond! Beide films zijn te huur in de bibliotheken van Geleen en Sittard.

  De kosten voor de totale cursus (6 avonden) bedragen € 55,- . Kortingen zijn niet van toepassing. Wil je één of slechts enkele avonden bijwonen, dan betaal je € 10,- per avond. Kaarten zijn alleen online te bestellen via www.dedomijnen.nl
 • 09 oktober 2016 - 30 oktober 2016 Tentoonstelling ‘JANNEL was here; on the road again’
  JANNEL (Jan Nelissen *1943 - † 2015) was gedurende 25 jaar leermeester schilderen en tekenen. Zijn cursisten betonen hem eer met een expositie en laten zien wat hij voor hen betekent heeft. Het is niet alleen een terugblik, maar ook opnieuw vooruit kijken en op weg gaan.

  De huidige docente van de cursisten, Sara van de Loo, is voor deze speciale gelegenheid gastconservator. Zij heeft er op los gecombineerd door ‘eilanden’ met verrassende combinaties te maken. Met in het ene eiland het accent op kleur, in het andere het materiaalgebruik en in een volgend eiland staat de lijnvoering centraal.

  Op 9 oktober om 15.00 uur zal dhr. P. Laheij, wethouder Kunst & Cultuur gemeente Gulpen, de expositie openen. Daarna is de expositie is de gehele maand oktober te bezichtigen in het weekend van 14.00 - 17.00 uur.

  Datum: van zondag 9 oktober t/m zondag 30 oktober 2016, alleen in de weekenden van 14.00 uur – 17.00 uur!
  Locatie: Kunstruimte 7tien49, Kamp 10 in Nuth.

  Bekijk de flyer van de expositie hier

  De expositie wordt ondersteund door stichting 4ArtAlways
    Lees meer
 • 21 oktober 2016 - 30 oktober 2016 Fotomanifestatie Limburg Foto 2016
  Op vrijdag 21 oktober a.s. opent de Media Groep Limburg (Mercator 3) in Sittard zijn deuren voor Limburg Foto, een tweejaarlijkse fotomanifestatie van de Fotobond Afdeling Limburg. Limburg Foto bestaat uit een expositie met circa 100 foto’s en negen fotoseries van Limburgse vrijetijdsfotografen, lezingen van Nederlandse top-fotografen en portfoliobesprekingen. De expositie van Limburg Foto is vanaf 21 t/m 30 oktober a.s. gratis te bezoeken. Op zaterdag 22 oktober verzorgen de fotografen Marijn Heuts, Bas Losekoot en Ellen Kooi een lezing over hun werk. Op die dag kunnen fotografen tevens hun portfolio laten bespreken. De officiële opening van Limburg Foto wordt op 21 oktober om 20.00 uur verricht door Ger Koopmans, Gedeputeerde Cultuur van de Provincie Limburg. Tevens worden die avond prijzen uitgereikt voor de beste foto inzendingen.

  Tijdens de opening van Limburg Foto op vrijdag 21 oktober worden alle circa 500 foto inzendingen voor Limburg Foto 2016 getoond. De drie meest opvallende foto’s worden die avond bekroond met een prijs. Na de officiële opening is er gelegenheid tot het bezoeken van de expositie. De expositie van Limburg Foto bestaat uit een selectie van ongeveer 100 foto’s, die door een professioneel jurylid is gekozen uit alle inzendingen. Ook zijn de prijswinnende fotoseries te zien van de afdelingswedstrijd ‘5-met-samenhang’. De expositie van Limburg Foto is te bezoeken t/m zondag 30 oktober a.s. Op 22, 23, 29 en 30 oktober van 11.00-17.00 uur en tijdens werkdagen (24 t/m 28 oktober) van 09.00-17.00 uur. De expositie is gratis toegankelijk.

  Op zaterdag 22 oktober geven drie Nederlandse topfotografen in het kader van Limburg Foto een lezing over hun werk. Freelance natuurfotograaf en schrijver Marijn Heuts geeft van 11.00-12.30 uur een lezing over natuurfotografie, fotograaf Bas Losekoot toont en bespreekt van 13.30-15.00 uur zijn documentaire werk en Ellen Kooi geeft van 15.30-17.00 uur een lezing over haar fotowerken die balanceren tussen fictie en werkelijkheid. Leden van de Fotobond Afdeling Limburg kunnen de lezingen gratis bijwonen. Niet-leden betalen € 5,- per lezing.

  Leden van de Fotobond Afdeling Limburg die graag feedback willen krijgen op hun werk kunnen op 22 oktober van 11.30-13.30 uur deelnemen aan een portfoliobespreking o.l.v. Brendan van der Beuken, coördinator beeldredactie bij de Media Groep Limburg en voormalig docent aan de Fotovakschool in Venlo. Aanmelden voor de portfoliobespreking is verplicht en kan t/m 16 oktober a.s. door een mail te sturen naar mary.van.rossenberg@fotobondlimburg.nl o.v.v. naam en lidmaatschapsnummer.

  De fotomanifestatie Limburg Foto wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg. Kijk voor meer informatie op www.fotobondlimburg.nl of www.hklimburg.nl/limburgfoto.
   
 • 01 november 2016 - 30 november 2016 NEDERLAND LEEST Eén maand, één thema, drie boeken
  Dit jaar staat niet één boek centraal bij de landelijke campagne Nederland Leest maar een thema, en wel: democratie. Een thema dat al sinds de Oudheid onverminderd actueel is en ook nu – met nationale en internationale verkiezingen voor de deur – de gemoederen blijft bezighouden en ons allen aangaat. Leden van de bibliotheek kunnen na het geven van hun mening kiezen uit drie boeken: Heer van de vliegen van William Golding, Liefde en schaduw van Isabelle Allende en Morten van Anna Levander.

  Locatie: Centre Céramique
  Meer info: Souterrain (romanafdeling) en begane grond
   
  Lees meer
 • 05 november 2016 - 06 november 2016 Boeken- en Platenbeurs in Maastricht
  Op zaterdag 5 en zondag 6 november 2016 van 10.00 tot 17.00 uur is de jaarlijkse Boeken- en Platenbeurs van de Stichting Boeken voor Mensen in ROC  Leeuwenborgh, Sibemaweg 20 in Maastricht (naast het Novotel Hotel). De ingang is in Gebouw West achter het grote ronde Hoofdgebouw. De Beurs is de grootste van Zuid-Limburg. Er staan vele tienduizenden boeken klaar, gesorteerd naar onderwerp. Er zijn boeken over Limburg en Maastricht, kunst, reizen, literatuur, geschiedenis, Tweede Wereldoorlog, wetenschap, filosofie, religie, theologie, muziek, kunst, economie, recht, techniek en andere onderwerpen. Veel boeken zijn afkomstig uit een opgeheven universiteitsbibliotheek. Er zijn ook grammofoonplaten, CD’s en DVD’s en bladmuziek te koop.
  Meer info: www.boekenvoormensen.nl. E-mail: info@boekenvoormensen.nl

  Locatie: ROC Leeuwenborgh, Sibemaweg 20, Maastricht
  Toegang is gratis
  Lees meer
 • 06 november 2016 - 13 november 2016 Festival Vocallis
  Van 6 t/m 13 november vindt de 5e editie plaats van Festival Vocallis. Behalve de concerten met internationaal gerenommeerde zangers en musici geeft Festival Vocallis tevens ruim baan aan jong toptalent op het gebied van klassieke zang en liedkunst. Vocallis organiseert daarvoor de Vocallis Academy met speciale voor publiek toegankelijke masterclasses en workshops door gerenommeerde musici, talentenconcerten en de jaarlijkse uitreiking van de Vocallis Liedprijs aan de meest veelbelovende jonge musici. Dit jaar worden de masterclasses begeleid door gastdocent professor Konrad Richter.

  Kijk voor het volledige programma op: www.festivalvocallis.nl.

  Lees meer
 • 11 november 2016 - 13 november 2016 Festival Finnissy for All
  Op 11, 12 en 12 november a.s. vindt Festival Finnissy for All plaats. Het betreft een festival dat in het teken staat van hedendaagse muziek. Het event is bedoeld voor amateurmusici en jonge, professionele componisten. Het festival wordt georganiseerd door CoMAMaastricht en Ensemble 88 ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van CoMAMaastricht en de 70-ste verjaardag van componist Michael Finnissy.

  Dompel je onder in een overweldigende muzikale ervaring tijdens het ‘Allcomers Event’ (Samenspeel Evenement);
  geniet van concerten door Ensemble 88, Michael Finnissy en alle deelnemers en ontmoet jonge componisten.

  Voor wie?
  De festivalorganisatie werkt met ‘open score’ composities, speciaal geschreven voor amateurensemble met flexibele bezetting en grootte. Dit betekent dat alle instrumenten mee kunnen doen. Geschikt voor beginners tot vergevorderden. Iedereen is dus welkom! Michael Finnissy schrijft speciaal voor dit festival een nieuw werk: Maat strikt

  Wat kun je verwachten tijdens het Allcomers Event?
  1) Spelen van Maat strikt in groot ensemble met alle deelnemers
  2) Spelen in kleine ensembles
  3) Keuze uit verschillende workshops
  4) Concerten door Ensemble 88, Michael Finnissy en alle deelnemers

  Ook tijdens het festival (11 en 12 november): Masterclasses voor componisten door Michael Finnissy.

  Kijk voor meer info en de inschrijfprocedure op: www.comamaastricht.nl en www.ensemble88.nl
 • 17 november 2016 - 19 november 2016 Shift Film Festival
  Van 17 tot en met 19 november vindt in Cinema Lumière het Shift Film Festival plaats. Dit filmfestival van de toekomst bevat onder andere een Virtual Reality experience, Talent Day en vernieuwende en innovatieve films en filmtechnieken. Kies je voor de drone, VR-bril of toch je smartphone?

  Programma
  • 17 november, 20.00 uur: openingsavond met als thema innovatie en toekomst van de audiovisuele sector.
  • 18 november, 10.30 uur: Conference Day met talks, panel discussies en workshops over innovatie en toekomst op gebied van financiering, productie en distributie.
  • 18 november, 19.30 uur: voorpremière CineSud Talent 2016 met vier nieuwe films van Euregionaal talent
  • 18 november, 21.30 uur: CineSud Film Feest naar aanleiding van 5-jarig bestaan CineSud
  • 19 november, 13.00 uur - 18.00 uur: workshops en korte films, waaronder een workshop VR film maken.
  • Continu: Virtual Reality Cinema. Film je eigen scène en speel samen of alleen de hoofdrol in je eigen film (niet in passe-partout inbegrepen, € 5,- per keer)

  Meer informatie en tickets vind je op de website www.shiftfilmfestival.eu. Je kunt nu al een passe-partout kopen voor alle drie de dagen voor slechts € 39,- (niet-leden CineSud), € 33,- (leden CineSud) en € 28,- (student-leden CineSud). Je kunt ook losse tickets kopen voor de afzonderlijke events.

  Shift Film Festival is een initiatief van CineSud, VideoPower en Lumière Cinema.  
 • 18 november 2016 - 20 november 2016 Laat je onderdompelen in de wereld van film tijdens de Filmdagen Hückelhoven 2016!
  Kijk jij graag films? Zou je graag eens een filmfestival willen bijwonen waar internationale (art house) films en films van eigen bodem te zien zijn? Lijkt het je leuk om samen met filmmakers en leeftijdsgenoten in gesprek te gaan over (het maakproces van) de films? Kom dan gratis naar de Filmdagen Hückelhoven 2016!

  >>> SAVE THE DATE!
  Van vrijdag 18 t/m zondag 20 november 2016 vinden de Filmdagen Hückelhoven plaats in het gelijknamige stadje in Duitsland (net over de grens bij Sittard). Het Huis voor de Kunsten Limburg nodigt jongeren in de leeftijd van 16 t/m 27 jaar uit om deel te nemen aan het filmweekend. Het festival wordt dit jaar voor de 45ste keer georganiseerd in de Aula van het Gymnasium Hückelhoven. Tijdens het filmfestival komen zo’n 200 filmliefhebbers uit Duitsland, België en Nederland naar Hückelhoven om naar art house films te kijken en filmregisseurs en acteurs te ontmoeten. De festivalorganisatie zal ook dit jaar weer een interessant filmprogramma samenstellen.
  De Filmdagen Hückelhoven bieden jongeren de kans om hun zelfgemaakte films (speelfilm, documentaire, muziekvideo, YouTube film, school- of afstudeerfilm etc.) te vertonen. Interesse? Neem dan contact op met de festivalorganisatie en wie weet wordt jouw film dan vertoond op het witte doek.

  >>> DEELNEMEN
  De Filmdagen Hückelhoven zijn toegankelijk voor jongeren in de leeftijd van 16 t/m 27 jaar (individueel of met een groep), schoolklassen, studenten van film/mediaopleidingen en mediapedagogen en docenten.

  We bieden schoolklassen de gelegenheid om in het kader van een klassenuitje of lesopdracht een bezoek te brengen aan de Filmdagen. Neem voor meer informatie contact op met het Huis voor de Kunsten Limburg.

  Het filmprogramma van de Filmdagen Hückelhoven is GRATIS toegankelijk. De festivalorganisatie biedt bezoekers die meerdere dagen willen blijven de mogelijkheid om tegen een voordelig tarief te overnachten in Hückelhoven. De kosten voor twee overnachtingen (incl. ontbijt, lunch en diner) bedragen:

  • € 60,- p.p. voor jongeren t/m 27 jaar (hotelovernachting in Hückelhoven)
  • € 100,- p.p. voor personen ouder dan 27 jaar (hotelovernachting in Hückelhoven)
  • € 35,- p.p. voor schoolklassen (overnachting in turnzaal van het Gymnasium)

  Dit jaar kunnen jongeren uit Nederlands-Limburg op zaterdag 19 november gebruik maken van een bus* die ’s ochtends vanaf station Maastricht via station Roermond naar Hückelhoven rijdt en weer terug (na afloop van het filmprogramma van die dag).
  * De bus rijdt alleen bij voldoende aanmeldingen!

  Neem vroegtijdig contact op met de festivalorganisatie om een overnachting en/of een plaats in de bus te reserveren!

  >>> MEER INFO EN AANMELDEN
  Lijkt het je leuk om deel te nemen aan de Filmdagen Hückelhoven 2016 en/of wil je meer informatie ontvangen? Stuur dan een mail naar Patricia Peters, consulent film & fotografie bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via ppeters@hklimburg.nl. Meer informatie over de Filmdagen Hückelhoven vind je
  en op www.filmtage-hueckelhoven.de/nl of de Facebookpagina van het festival. Lees meer
 • 18 november 2016 - 20 november 2016 Boekverfilmingen en migratie centraal tijdens Filmdagen Hückelhoven
  In het weekend van 18 t/m 20 november vinden voor de 45e keer de euregionale Filmdagen Hückelhoven plaats in Hückelhoven (Duitsland). Deze editie staat in het teken van ‘boekverfilming’ en ‘migratie’. Drie dagen lang worden van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat recente speelfilms en korte films uit Nederland, Duitsland en België vertoond en besproken met aanwezige regisseurs en acteurs.
   
  Zo wordt onder andere ‘Beyond Sleep’ (2016), de verfilming door Boudewijn Koole van de literaire klassieker ‘Nooit Meer Slapen’ van Willem Frederik Hermans vertoond. Centraal staat de jonge geoloog Alfred die bewijs zoekt voor de theorie dat de karakteristieke meertjes in het noorden van Noorwegen zijn veroorzaakt door meteorietinslagen. Alfred zoekt, struikelt en moet afzien op de wrede toendra van Noord-Europa. Tijdens het Nederlands Film Festival 2016 won de film een Gouden Kalf voor beste regie, beste muziek én beste sounddesign.
   
  Ook wordt ‘Problemski Hotel’ (2015) van Manu Riche getoond tijdens de Filmdagen Hückelhoven. Dit is de verfilming van het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst. Terwijl de vluchtelingendiscussie in Europa steeds verder oplaait, geeft de film een inkijkje in de troosteloze wereld van asielzoekers.
   
  Een andere zeer interessante boekverfilming die te zien is, is ‘Das Tagebuch der Anne Frank’ (2016) van Hans Steinbichler. Dit is de eerste Duitse verfilming van het legendarische dagboek dat in zeventig talen is vertaald en miljoenen lezers ontroerde. De regisseur en zijn producenten wilden met deze film een andere visie geven op Anne Frank. De film vertelt de verwikkelingen vanuit Annes perspectief. Zij gebruikten daarvoor uniek bronmateriaal, waaronder verklaringen van ooggetuigen.
   
  Het filmprogramma is voor iedereen gratis toegankelijk. Wil je erbij zijn, kijk dan voor meer informatie op www.hklimburg.nl/filmdagenhuckelhoven of www.filmtage-hueckelhoven.de/nl
 • 04 december 2016 - 05 maart 2017 Foto expositie NIEUWE OOGST #2
  Zeven gevorderde amateurfotografen, die i.h.k.v. de Masterclass Verhalende Fotografie #2 van het Huis voor de Kunsten Limburg een verhalende fotoserie maakten o.l.v John Lambrichts en daarvoor slaagden, tonen hun eindresultaten in de foto expositie NIEUWE OOGST #2. De expo is vanaf 4 december 2016 t/m 5 maart 2017 te zien in Centre Céramique in Maastricht. Toegang is gratis. 

  De Masterclass Verhalende Fotografie #2 was een coachingstraject van het Huis voor de Kunsten Limburg. Gedurende negen maanden werden 10 amateurfotografen door John Lambrichts begeleid bij het maken van een verhalende fotoserie. Het op persoonlijke wijze vertellen van een verhaal, het niet louter registrerend fotograferen, het creëren van gelaagdheid en het voelbaar maken van onderhuidse sfeer, stond daarbij centraal. Een jury bestaande uit George Meijers, Nico Bastens en John Lambrichts beoordeelde de eindresultaten. Het werk van de zeven geslaagde deelnemers wordt geëxposeerd in Centre Céramique.
  Lees meer
 • 11 december 2016 - 26 maart 2017 Tentoonstelling Limburgs Museum De Mix ‘MISSIE’
  In december 2016 zal de tweede editie van De Mix te zien zijn in het Limburgs Museum, met het thema Missie. De Mix is een serie van foto-opdrachten en tentoonstellingen waarin steeds een hedendaagse fotograaf zich laat inspireren door het werk van een historische Nederlandse fotograaf. Voor deze Mix zal Andrea Stultiens (1974) nieuw werk presenteren geïnspireerd op werk van de antropoloog en amateurfotograaf, Paul Julien (1901-2001). De tentoonstelling in het Limburgs Museum toont door Stultiens gemaakt materiaal dat inzicht geeft in de wijze waarop Juliens foto's tot leven kunnen komen in de gebieden waar hij ze toentertijd maakte. In de expositie ligt de focus op Liberia en Sudan, waar Julien in respectievelijk 1932 en 1934/1947 actief was. Andrea toont een selectie uit haar werk dat komende maand te zien is in het Limburgs Museum.

  Datum: 11 december 2016 t/m 26 maart 2017
  Locatie: Limburgs Museum, Keulsepoort 5, Venlo

  Lees meer
 • 09 maart 2017 - 12 maart 2017 ARTMaastricht2017 - Capital of Art
  9 - 12 maart 2017:  op het Vrijthof Maastricht in luxe paviljoen 

  ARTMaastricht2017
  ARTMaastricht2017 biedt exclusieve kunstexposities op de meest toonaangevende kunstlocaties in Nederland. Door gebruik te maken van tijdelijke podia, krijgen professionele kunstenaars en/of galerieën de mogelijkheid zichzelf vol trots en met passie te presenteren op bijzondere locaties zoals het Vrijthof en de St. Janskerk in Maastricht.

  Voorgaande edities
  Dit project is begonnen op het Museumplein van Amsterdam waar het inmiddels uitgegroeid is tot een jaarlijks terugkerende kunstexpositie. 6 edities verder, met o.a. exposities in de Westergasfabriek en de Hermitage van Amsterdam om op terug te kijken, hebben geleid tot de editie in Maastricht: ARTMaastricht2017.

  Voor meer informatie over de kunstexpositie van ArtMaastricht op het Vrijthof Maastricht in het paviljoen, klik hier.

    Lees meer
 • 13 maart 2017 - 18 maart 2017 ARTMaastricht2017 - Capital of Art
  13 – 18 maart 2017: in de St. Janskerk gelegen aan het Vrijthof

  ARTMaastricht2017
  ARTMaastricht2017 biedt exclusieve kunstexposities op de meest toonaangevende kunstlocaties in Nederland. Door gebruik te maken van tijdelijke podia, krijgen professionele kunstenaars en/of galerieën de mogelijkheid zichzelf vol trots en met passie te presenteren op bijzondere locaties zoals het Vrijthof en de St. Janskerk in Maastricht.

  Voorgaande edities
  Dit project is begonnen op het Museumplein van Amsterdam waar het inmiddels uitgegroeid is tot een jaarlijks terugkerende kunstexpositie. 6 edities verder, met o.a. exposities in de Westergasfabriek en de Hermitage van Amsterdam om op terug te kijken, hebben geleid tot de editie in Maastricht: ARTMaastricht2017.

  Voor meer informatie over de kunstexpositie van ArtMaastricht in de St. Janskerk in Maastricht, klik hier.


    Lees meer
 • actueel

 • 26 oktober 2016 20:00 - 00:00 Euregion Shorts #8
  Op woensdag 26 oktober a.s. om 20.00 uur vindt Euregion Shorts #8 plaats in Lumière Cinema in Maastricht. Organisator CineSud presenteert die avond wederom een programma met een aantal korte Euregionale filmproducties. Gasten zijn onder meer…
  Op woensdag 26 oktober a.s. om 20.00 uur vindt Euregion Shorts #8 plaats in Lumière Cinema in Maastricht. Organisator CineSud presenteert die avond wederom een programma met een aantal korte Euregionale filmproducties. Gasten zijn onder meer filmmaker Noël Loozen (Spoetnik), acteur Jiri Loozen en regisseur Robin Pipeleers.Naast deze hoofdgasten, die worden geinterviewd door onze presentator Ruud Kleinen, worden tevens enkele shorts vertoond. 

  Programma
  - Gesprek met gasten: Noël Loozen (regisseur) en Jiri Loozen (acteur). Vertoning korte film Spoetnik.
  - Gesprek met gast Robin Pipeleers en vertoning korte film The Barrier of Silence.
  - Paneltalk over kansen in de Euregio Maas-Rijn voor film en filmtalent.

  De avond is gratis voor leden van Cinesud. Niet-leden betalen slechts € 7,- (incl. BTW). Aanmelden kan via de website van Cinesud of via info@cinesud.nl.  • 27 oktober 2016 20:30 - 22:30 Open Podium Poëzie Maastricht
  Een avond vol poëzie en muziek.
   
  Donderdag 27 oktober
  Thema: Le nouveau troubadour
  Muziek: Simone Bottasso

  Locatie: Lutherse Kerk, Hondstraat 14, Maastricht
  Aanvangstijd: 20.30 uur
  Toegang is gratis

  De thema’s van deze open…
  Een avond vol poëzie en muziek.
   

  Donderdag 27 oktober
  Thema: Le nouveau troubadour
  Muziek: Simone Bottasso

  Locatie: Lutherse Kerk, Hondstraat 14, Maastricht
  Aanvangstijd: 20.30 uur
  Toegang is gratis

  De thema’s van deze open podium avonden voor poëzie zijn gelinkt aan de muzikanten die optreden, zodat de muziek en de gedichten een geheel vormen. Laat je inspireren, maar voel je vrij, want je mag zeker ook werk voordragen dat los staat van het thema. Zoals altijd worden de avonden vormgegeven door de mensen die er op dat moment zijn. Iedereen is welkom om zijn/haar eigen of favoriete gedichten voor te dragen. In elke gewenste taal of dialect. Je kunt je hiervoor opgeven, bij ltenhooven@versatel.nl (graag) maar spontaan langskomen mag ook. Er wordt altijd geprobeerd voor iedereen ruimte te maken.

  De avonden vinden plaats in de klassieke ambiance van de voormalige Lutherse Kerk in Maastricht,waar je wijnen kunt proeven van grote poëtische waarde, naast non- alcoholische drankjes en ook de bierliefhebbers worden niet vergeten! De bar is open vanaf 19.30 uur.

 • 28 oktober 2016 - 29 oktober 2016samenwerkings project Voorrondes provinciale popwedstrijd Nu of Nooit 2016
  Vijfde en zesde voorronde in Muziekgieterij Maastricht en poppodium Volt in Sittard

  In het weekend van 28 en 29 oktober a.s. organiseert Stichting Popmuziek Limburg de laatste twee voorrondes van de provinciale popwedstrijd Nu of Nooit. Nu…
  Vijfde en zesde voorronde in Muziekgieterij Maastricht en poppodium Volt in Sittard

  In het weekend van 28 en 29 oktober a.s. organiseert Stichting Popmuziek Limburg de laatste twee voorrondes van de provinciale popwedstrijd Nu of Nooit. Nu of Nooit is al jaren dé showcase voor Limburgse popmuzikanten. Stichting Popmuziek Limburg wil poptalent uit Limburg door middel van Nu of Nooit een professioneel podium bieden zodat zij speelervaring kunnen opdoen en zichzelf in de kijker kunnen spelen bij een groot publiek. De provinciale popwedstrijd geeft een recent beeld van aanstormend talent uit de provincie. Door deelname aan Nu of Nooit worden talentvolle popacts zichtbaar voor publiek, media, talentscouts en programmeurs van podia en festivals. Vijf acts uit de provincie strijden per voorronde om een plek in de finale en om de ultieme prijs: een optreden op Nederlands grootste en oudste popfestival, Pinkpop. Op vrijdag 28 oktober vindt de vijfde voorronde plaats in Muziekgieterij Maastricht. Voorronde zes vindt plaats op zaterdag 29 oktober in poppodium Volt te Sittard. Tijdens deze laatste voorronde wordt tevens bekendgemaakt welke acts zich op 10 december mogen presenteren tijdens de finale in poppodium Grenswerk te Venlo. Beide voorrondes beginnen om 20.00 uur. Tickets zijn voor € 7,- verkrijgbaar via de websites van de poppodia.

  Programma 28 oktober – Muziekgieterij, Maastricht: tijdens de vijfde voorronde treden de volgende acts op: AÏcha Cherif (pop/rock uit Maastricht); Benny Hitt (alternatieve pop uit Maastricht); Lapschwanz (cross all-over uit Heerlen); MAASSA (rock uit Maastricht); Weekend Safari (indie pop/rock uit Maastricht). Deuren open: 20.00 uur. Programma: 21.00 tot 01.00 uur.

  Programma 29 oktober – poppodium Volt, Sittard: tijdens de zesde voorronde treden de volgende acts op:
  Galloways (indie/pop/rock uit Sittard); Morganas Illusion (psychedelische blues/rock uit Sittard); Ruby Explosion (electro pop rock uit Munstergeleen); Throat Of Autumn (alternative rock uit Sittard); The Ten Bells (garage/ blues rock uit Geleen). Na afloop van deze laatste voorronde zal de jury, bestaande uit Joost Peeters, Kelly Kockelkoren en Tom Janssen, de zes finalisten van Nu of Nooit 2016 bekendmaken. Deuren open: 20.00 uur. Programma: 21.00 tot 01.00 uur.

  Nu of Nooit
  In september maakte de organisatie de selectie bekend. Uit ruim 75 inzendingen uit de hele provincie werd een selectie gekozen van 30 acts, die verspreid over zes voorrondes in Roermond (ECI Cultuurfabriek), Heerlen (NIEUWE NOR), Horst(OJC Niks), Maastricht (Muziekgieterij), Weert (Muziekcentrum De Bosuil) en Sittard (Volt) zullen strijden om de winst. De provinciale finale vindt plaats op zaterdag 10 december 2016 in poppodium Grenswerk te Venlo.

  Voorverkoop
  de act die tijdens de voorrondes de meeste kaarten heeft verkocht wint een tegoedbon t.w.v. € 1.000,- welke geïnvesteerd kan worden in de band. Sympathisanten of bekenden van een deelnemer kunnen bij aankomst bij een voorronde hun stem uitbrengen om zijn/haar favoriet te steunen. Een ticket voor een voorronde kost €7,- en zijn verkrijgbaar via www.muziekgieterij.nl en www.poppodium-volt.nl. Mits een voorronde niet is uitverkocht is er tijdens het evenement een dagkassa. Meer informatie over Nu of Nooit is ook te vinden op de website van Stichting popmuziek Limburg: www.spl.nl.

  Prijzen
  de zes finalisten worden aan het einde van voorronde zes bekendgemaakt. Tevens wordt er tijdens iedere voorronde een ‘muzikant van de avond’ uitgeroepen, die een goed gevulde goodiebag ontvangt met leuke stimuleringsprijzen. Alle finalisten winnen een fotoshoot van een professionele popfotograaf en maken kans op podiumplekken op diverse Limburgse popfestivals (o.a. Bevrijdingsfestival Limburg, Zomerparkfeest, Mama’s Pride). De winnaar van de finale krijgt een podiumplek op o.a. Pinkpop en DVERS, professionele coaching en technische begeleiding in het voortraject naar het Pinkpop festival en een videoclip gemaakt door een professional. Het eerste album of de eerste single die de act uitbrengt, wordt digitaal verspreid op iTunes en Spotify. 
 • 29 oktober 2016 10:00 - 12:30 Bouwstenen voor een verhaal - schrijfcursus in Bibliotheek Reuver
  Schrijf je dolgraag maar krijg je geen compleet verhaal op papier? Lukt dat enigszins maar ben je niet tevreden over het eindresultaat? Op zoek naar wie, wat, waar, wanneer en waarom? Meld je dan aan vóór 22 oktober. In acht lessen, om de…
  Schrijf je dolgraag maar krijg je geen compleet verhaal op papier? Lukt dat enigszins maar ben je niet tevreden over het eindresultaat? Op zoek naar wie, wat, waar, wanneer en waarom? Meld je dan aan vóór 22 oktober. In acht lessen, om de veertien dagen op zaterdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur, zullen alle ingrediënten voor een afgerond verhaal de revue passeren. Het gaat onder meer om: 
  -Vertelperspectief (kies je bijv. voor de ik-, zij- of hij-vorm?)
  -Zintuiglijk schrijven (wat ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt  jouw personage?) 
  -Persoonsbeschrijving (hoe ziet jouw personage eruit met welke karaktereigenschappen?) 
  -Spanning: hoe bouw je die op in je verhaal? 

  Naast theoretische informatie is er tijdens deze cursus veel ruimte voor stimulerende schrijfoefeningen. Ook krijg je een thuisopdracht die in de volgende les gezamenlijk besproken wordt. Helma Cremers, docent creatief schrijven, gaat de lessen begeleiden.

  Lesdata: 29-10, 12 en 26-11, 10-12, 14 en 28-1, 11 en 25-2 of 4-3 (in overleg vanwege carnavalszaterdag)
  De cursus kost 150 euro voor leden en 225 euro voor niet-leden.
  Aanmelden via Ellis van Megen: e.vanmegen@debibliotheekmaasenpeel.nl
  Wil je meer weten over de schrijfcursus mail dan naar: www.schrijfpalet.nl
  Over de schrijfdocent: www.schrijfpalet.nl
 • 29 oktober 2016 14:00 - 17:00 Repetitie Limburgs Mandoline-Orkest
  De repetities van het Limburgs Mandoline-Orkest staan o.l.v. Leoniek Hermans. Deze repetitie wordt gehouden van 14.00 uur tot 17.00 uur. Locatie: MFC de Grous, Heerstraat-Centrum 38, Stein.
 • 29 oktober 2016 15:00 - 18:00 Boekpresentatie 'Voorland' van Octavie Wolters
  Op zaterdag 29 oktober vanaf 15.00 uur is er bij Boekhuis De Kleine Tovenaar, Hoekstraat 3 in Roermond een feest ter ere van de lancering van het veelbelovende debuut Voorland van Octavie Wolters.

  Voorland, dat verschijnt bij uitgeverij…
  Op zaterdag 29 oktober vanaf 15.00 uur is er bij Boekhuis De Kleine Tovenaar, Hoekstraat 3 in Roermond een feest ter ere van de lancering van het veelbelovende debuut Voorland van Octavie Wolters.

  Voorland, dat verschijnt bij uitgeverij Ambo|Anthos, gaat over hoe een gebeurtenis in een familie zijn invloed kan uitoefenen op de generaties erna. Over de onvermijdelijkheid van het lot, het land dat alles beheerst, dat uitspuugt en weer tot zich neemt. Het oogverblindende landschap van het zuiden en de zwarte beklemming die ervan uitgaat. De mens als onderdeel van het grote geheel, van generatie op generatie, van alles dat anders is maar in de grondtoon hetzelfde als altijd.
   
  "Een stil dorp met als middelpunt de kerk op de berg, die uitkijkt over de adembenemende landschappen van het glooiende zuiden, over de rivier die door de weelderige kleigrond snijdt, de akkers en de weilanden. In deze eeuwenoude setting verhaalt Voorland over Wolf Haasting, biologieleraar op een kleine mavo, eind jaren zestig. Zijn biologielokaal is voor hem een plek van relatieve veiligheid in een periode van grote veranderingen: hij staat op het punt om te trouwen als hij hoort dat zijn vader terminaal ziek is. 

  In de nacht dat Wolf zijn kind verwekt, sterft aan de andere kant van het dorp zijn vader. Wanneer Wolf zijn zoon Otto voor het eerst vasthoudt voelt hij dat hij op het middelpunt van leven en dood is aanbeland. Hij voelt hoe het land aan hem trekt, hij voelt hoe het tandwiel van de tijd kantelt."
   
  De auteur
  Octavie Wolters studeerde Nederlandse taal- en letterkunde. Ze werkte als communicatieadviseur en later als illustrator, beeldcolumnist en striptekenaar voor bekende bladen en besloot in 2014 om te gaan schrijven. Lees op haar website www.octaviewolters.nl alvast meer korte verhalen en fragmenten over haar schrijfproces in "Dossier Voorland", of bekijk haar vlogs waarin ze vertelt over het schrijven van Voorland.
   
 • 29 oktober 2016 15:30 - 21:30 Vertoning horrorilms en workshop low budget filmmaken tijdens Day of Horror
  Op zaterdag 29 oktober a.s. van 15.00 tot 22.30 uur organiseert CineSud de Day of Horror in Filmhuis De Spiegel (Bongerd 18) in Heerlen. Horror (het Latijnse woord voor verschrikking) is de benaming voor een genre van verhalen waarbij het…
  Op zaterdag 29 oktober a.s. van 15.00 tot 22.30 uur organiseert CineSud de Day of Horror in Filmhuis De Spiegel (Bongerd 18) in Heerlen. Horror (het Latijnse woord voor verschrikking) is de benaming voor een genre van verhalen waarbij het de bedoeling is de lezer of de toeschouwer als vorm van amusement angst aan te jagen.

  Horror is hot
  Horror is de laatste jaren weer helemaal hot. Naast de vele 'underground'-producties komt er van tijd tot tijd ook een succesvolle horror-blockbuster in de bioscoop, denk maar eens aan 'The Conjuring', 'It follows' en ‘Paranormal activity’ of (de vaak mindere) remakes van classics, zoals 'Poltergeist'. In Nederland wordt het Horror-genre de laatste tijd ook weer vaker gezocht, want na 'De Poel' is het dit najaar wachten op twee nieuwe films: 'Prooi' van Dick Maas en 'The Windmill Massacre' van Nick Jongerius. Horror spreekt een van onze basisemoties aan: angst, een emotie gelinkt aan ons oerinstinct om te overleven. Horror jaagt ons de stuipen op het lijf maar doet ons ook lachen, misschien wel om de gruwel op het witte doek te kunnen verdragen.

  Programma
  - continu: VR-experience in foyer
  - 15.30-16.30 uur: horror-shorts met exclusieve vertoningen en voorpremières
  - 16.45-18.30 uur: workshop lowbudget filmmaken door Mark Weistra
  - 20.00-21.30 uur: hoofdfilm Kristen met inleiding en Q&A door regisseur

  Zie hieronder meer gedetailleerde informatie over het programma.

  Ontmoet de makers
  Tijdens deze Day of Horror laten we het publiek kennis maken met het genre, met haar makers en het werk achter de schermen. Zo werd in juli 2016 de korte CineSud-talent film 'The Hangman' van Tim Sagl en Bas Geelen in Limburg opgenomen en zal de film een exclusieve voorpremière beleven tijdens deze dag. Ook is componist Clemens Wijers te gast om de wel heel bijzondere videoclip van zijn black-metal-band Carach Angren te laten zien. Ook zijn er andere korte horrorfilms te zien van over de hele wereld. Het blok korte films start om 15.30 uur.

  Workshop lowbudget filmmaken
  De regisseur van de hoofdfilm (zie hieronder), Mark Weistra (Taxandria, Kristen), geeft van 16.45 tot 18.30 uur een workshop lowbudget filmmaken. Mark staat bekend als een filmer die met minimale middelen maximaal resultaat weet te behalen. Dit leverde niet alleen het bijzondere en geprezen 'Taxandria' (met onder meer Rifka Lodeizen en Steve Hooi) en de horror 'Kristen' (met Terence Schreurs en Poal Cairo) op, maar recentelijk ook een rauw drama (op één locatie) en een kinderfilm. Mark is dus thuis in allerlei genres en stijlen en kan je alles vertellen over professioneel werken en samenwerken, innovatief zijn met je middelen en beperkingen en meer!

  Kristen
  De dag wordt om 20.00 uur afgesloten met de Nederlandse horrorfilm van regisseur Mark Weistra uit 2015. De film gaat over Kristen (gespeeld door Terence Schreurs) die op nieuwjaarsdag door haar vriend voor het café van haar vader wordt afgezet om de rommel op te ruimen. Dan begint een mysterieuze figuur haar lastig te vallen. Hij belt, staat voor de deur, fluit… en schijnt alles te weten van Kristen. De filmmaker is aanwezig voor een inleiding en Q&A.

  Griezelachtige VR-experience
  Tussen de programma-onderdelen door is er in de foyer de mogelijkheid gebruik te maken van de VR-experience, met een selectie virtual reality films. We vragen hiervoor een vrijwillige bijdrage van €2. Meer doneren mag natuurlijk altijd.

  Aanmelden
  De Day of Horror is een samenwerking tussen Filmhuis De Spiegel en CineSud. Voor leden van CineSud en houders van de Spiegelpas bedraagt een passe-partout voor de hele dag € 15,-, niet-leden betalen € 20,- (incl. BTW). Een los kaartje kost € 7,50 per onderdeel (filmblok met korte films, workshop of hoofdfilm Kristen). De genoemde bedragen zijn incl. BTW. Aanmelden is verplicht en kan via de website van CineSud. Wil je slechts één programma-onderdeel bezoeken? Mail dan naar info@cinesud.nl. Voor de VR-experience vragen we een vrijwillige bijdrage van € 1,-.Lees meer
 • 30 oktober 2016 00:00 - 00:00 Project Sally Maastricht viert 10 jarig jubileum | 30 oktober 2016
  Op drie datums in oktober 2016 (21,  22 en 30 oktober) viert dansgezelschap Project Sally Maastricht haar 10 jarig jubileum. Tijdens Festival JONG in Maastricht viert Project Sally onder de leiding van choreografen Stefan Ernst en Ronald Wintjes…
  Op drie datums in oktober 2016 (21,  22 en 30 oktober) viert dansgezelschap Project Sally Maastricht haar 10 jarig jubileum. Tijdens Festival JONG in Maastricht viert Project Sally onder de leiding van choreografen Stefan Ernst en Ronald Wintjes het jubileum met drie activiteiten vol dans, muziek en plezier voor het jonge publiek.

  Op zondag 30 oktober is er de pyjamaparty met een heerlijk ontbijt in pyjama in het theater. Aansluitend volgt de voorstelling DEKBED (4+) en een dansworkshop.
   
  Klik hier voor meer informatie over Project Sally, de locaties en tijden van het jubileumfeest.

  Lees meer
 • 30 oktober 2016 09:30 - 22:30eigen project LBM Concertconcoursen
  Op zondag 23 november en zondag 30 oktober vinden in TheaterHotel De Oranjerie in Roermond de jaarlijkse LBM concertconcoursen plaats. Maar liefst 21 muziekgezelschappen uit verschillende divisies en secties zullen van 's morgens vroeg tot 's…
  Op zondag 23 november en zondag 30 oktober vinden in TheaterHotel De Oranjerie in Roermond de jaarlijkse LBM concertconcoursen plaats. Maar liefst 21 muziekgezelschappen uit verschillende divisies en secties zullen van 's morgens vroeg tot 's avonds laat hun beste klanken ten gehore te brengen.

  Nieuw dit jaar is dat de alle concerten op zondag 23 en 30 oktober live gestreamd worden via www.blaasmuziektv.nl. Zo kun je dus thuis (of waar dan ook ter wereld) van de prachtige muziekoptredens genieten en de spanning omtrent de uitslagen samen delen. Blaasmuziek TV is het nieuwe, audiovisuele internetkanaal van de KNMO, in samenwerking met de LBM en L1. De LBM Concertconcoursen worden als eerste uitgezonden op dit kanaal. De concoursen zijn overigens vanaf 18.00 uur ook weer live te volgen via L1 Radio.

  De entreeprijs voor de Concertconcoursen bedraagt € 9,- per persoon (incl. programmaboekje) per concoursdag. Toegangskaarten zijn op de dag zelf verkrijgbaar aan de kassa. Kijk voor meer informatie, het programma en het overzicht van de lidverenigingen die deelnemen aan de Concertconcoursen op www.lbmblaasmuziek.nl. Op deze website worden gedurende de concoursen tevens de uitslagen bekendgemaakt.
   Lees meer
 • 30 oktober 2016 14:00 - 15:30 Lezing 'De geheime relatie tussen Shakespeare en Cervantes'
  Op zondag 30 oktober geeft Jettie van den Boom in bibliotheek Ligne in Sittard een lezing over haar dit jaar verschenen boek ‘De waarheid over Don Quixote’.
   
  De antiridderroman 'Don Quixote' is niet het werk van de Spaanse schrijver…
  Op zondag 30 oktober geeft Jettie van den Boom in bibliotheek Ligne in Sittard een lezing over haar dit jaar verschenen boek ‘De waarheid over Don Quixote’.
   
  De antiridderroman 'Don Quixote' is niet het werk van de Spaanse schrijver Cervantes, maar was een project van de Engelse geleerde Francis Bacon. Deze engageerde ruim vier eeuwen geleden tien landgenoten om mee te schrijven aan het epos, dat vervolgens door ene Thomas Shelton met behulp van Cervantes in het Spaans werd vertaald.
   
  Jettie van den Boom, woonachtig in Geleen, gelooft in deze stelling die begin deze eeuw deels al verdedigd werd door de Brit Francis Carr. Ze deed er onderzoek naar en schreef er een dubbel-boek over dat begin 2016 verscheen. Behalve de neerslag van haar onderzoek bevat dit boek ook een thriller waarin de moeilijke materie toegankelijker wordt gemaakt en die zich in een zomers Maastricht afspeelt.
   
  Locatie: bibliotheek Ligne
  Zondag 30 oktober van 14.00 – 15.30 u
  Gratis toegankelijk
   
   
 • 30 oktober 2016 16:00 - 17:00 Boekpresentatie Pascale Bruinen 'Het jaar van de uil'
  Presentatie van het nieuwe boek van Pascale Bruinen: Het jaar van de uil - Over verwondering, verlies en veerkracht op zondag 30 oktober om 16:00 in Boekhandel Dominicanen. In 'Het jaar van de uil' schrijft Pascale Bruinen (voormalig officier…
  Presentatie van het nieuwe boek van Pascale Bruinen: Het jaar van de uil - Over verwondering, verlies en veerkracht op zondag 30 oktober om 16:00 in Boekhandel Dominicanen. In 'Het jaar van de uil' schrijft Pascale Bruinen (voormalig officier van justitie) over het verlies van haar vader die op hoge leeftijd overlijdt. Pascale raakt hierdoor emotioneel volledig van slag. In de loop van het eerste jaar na zijn dood beleeft Pascale een intense spirituele ervaring. De ervaring komt voort uit de Wet van de Aantrekkingskracht. Een uil speelt daarbij een bijzondere, bijna magische rol. Pascale Bruinen beseft hierna dat er iets moet veranderen. Voortaan volgt ze nog maar één weg: die van haar hart. Dit leidt ertoe dat Pascale stopt met haar werk als officier van justitie. In 'Het jaar van de uil' schrijft Pascale over dit proces en haar onvermoede veerkracht. Een prachtig waargebeurd verhaal. Pascale Bruinen schreef als debuut het boek 'Mijn eerste lijk is gelukkig vers'.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht
  Toegang is gratis
  Lees meer
 • 30 oktober 2016 16:00 - 18:30 Allerzielenconcert ArkA Symfonieorkest Maastricht
  Ook dit jaar vinden er weer twee Allerzielenconcerten plaats, zondag 30 oktober en woensdag 2 november, van Symfonieorkest ArkA uit Maastricht. Dit jaar extra bijzonder omdat het orkest onder leiding van Manon Meijs een première speelt van…
  Ook dit jaar vinden er weer twee Allerzielenconcerten plaats, zondag 30 oktober en woensdag 2 november, van Symfonieorkest ArkA uit Maastricht. Dit jaar extra bijzonder omdat het orkest onder leiding van Manon Meijs een première speelt van Rick Debie, een componist uit Maastricht. Dat zal gebeuren in samenwerking met het koor Femmes Vocales (onder leiding van Cécile Schouten).

  Programma:
  • Wereldpremière van Requiem Media Vita - Rick Debie
  • Danse sacrée et Danse Profane - Claude Debussy
  • Seven Part Songs - Gustav Holst

  Datum: zondag 30 oktober, 16.00 uur
  Locatie: Kloosterbibliotheek Wittem

  Voor het bestellen van tickets, klik hier.

  Kijk voor meer informatie over ArkA op www.arka-symfonieorkest.nl en voor het koor Femme Vocales op www.femmes-vocales.nl.
   Lees meer
 • 02 november 2016 20:00 - 22:00 Allerzielenconcert ArkA Symfonieorkest Maastricht
  Ook dit jaar vinden er weer twee Allerzielenconcerten plaats, zondag 30 oktober en woensdag 2 november, van Symfonieorkest ArkA uit Maastricht. Dit jaar extra bijzonder omdat het orkest onder leiding van Manon Meijs een première speelt van…
  Ook dit jaar vinden er weer twee Allerzielenconcerten plaats, zondag 30 oktober en woensdag 2 november, van Symfonieorkest ArkA uit Maastricht. Dit jaar extra bijzonder omdat het orkest onder leiding van Manon Meijs een première speelt van Rick Debie, een componist uit Maastricht. Dat zal gebeuren in samenwerking met het koor Femmes Vocales (onder leiding van Cécile Schouten).

  Programma:
  • Wereldpremière van Requiem Media Vita - Rick Debie
  • Danse sacrée et Danse Profane - Claude Debussy
  • Seven Part Songs - Gustav Holst

  Datum: woensdag 2 november, 20.00 uur
  Locatie: Sint Janskerk Maastricht

  Voor het bestellen van tickets, klik hier.

  Kijk voor meer informatie over ArkA op www.arka-symfonieorkest.nl en voor het koor Femme Vocales op www.femmes-vocales.nl.
   Lees meer
 • 02 november 2016 20:00 - 22:00 Allerzielenconcert ArkA Symfonieorkest Maastricht
  Ook dit jaar vinden er weer twee Allerzielenconcerten plaats, zondag 30 oktober en woensdag 2 november, van Symfonieorkest ArkA uit Maastricht. Dit jaar extra bijzonder omdat het orkest onder leiding van Manon Meijs een première speelt van…
  Ook dit jaar vinden er weer twee Allerzielenconcerten plaats, zondag 30 oktober en woensdag 2 november, van Symfonieorkest ArkA uit Maastricht. Dit jaar extra bijzonder omdat het orkest onder leiding van Manon Meijs een première speelt van Rick Debie, een componist uit Maastricht. Dat zal gebeuren in samenwerking met het koor Femmes Vocales (onder leiding van Cécile Schouten).

  Programma:
  • Wereldpremière van Requiem Media Vita - Rick Debie
  • Danse sacrée et Danse Profane - Claude Debussy
  • Seven Part Songs - Gustav Holst

  Datum: woensdag 2 november, 20.00 uur
  Locatie: Sint Janskerk Maastricht

  Voor het bestellen van tickets, klik hier.

  Kijk voor meer informatie over ArkA op www.arka-symfonieorkest.nl en voor het koor Femme Vocales op www.femmes-vocales.nl.
   Lees meer
 • 03 november 2016 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - 'Verantwoorde gezelligheid met diepgang'. Leren in de leesclub door Marjolein van Herten
  Vele duizenden Nederlanders zijn lid van een leesclub. Met behulp van een enquête en interviews werden eigenschappen van leden en groepen in kaart gebracht, alsook de motieven van leden om in groepsverband te lezen en wat zij ervaren daarvan…
  Vele duizenden Nederlanders zijn lid van een leesclub. Met behulp van een enquête en interviews werden eigenschappen van leden en groepen in kaart gebracht, alsook de motieven van leden om in groepsverband te lezen en wat zij ervaren daarvan te leren. Veel respondenten waarderen namelijk, naast het sociale aspect van de leesclub, de mogelijkheden om te leren door leesclubdeelname. Eén deelnemer vatte het karakter van haar groep bijvoorbeeld samen als ‘verantwoorde gezelligheid met diepgang’. Er wordt door deelnemers onderscheid gemaakt tussen individueel lezen en lezen vanwege de leesclub, zowel wat betreft motieven als leerervaringen. Ook blijkt uit het onderzoek dat motieven en leerervaringen gerelateerd zijn aan een aantal persoonlijke en groepseigenschappen. Tijdens Letters bij de lunch wordt ingegaan op wie nu lid zijn van leesclubs en waarom, wat er zoal wordt gelezen, en wat de meerwaarde van een leesclub is voor de deelnemers.
   
  Marjolein van Herten (1981) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Nijmegen en rondde ook de post-doctorale lerarenopleiding af aan diezelfde universiteit. Na gewerkt te hebben in het voortgezet onderwijs, begon zij in 2008 aan haar promotieonderzoek aan de Open Universiteit. In december 2015 verdedigde zij haar proefschrift met de titel ‘Learning communities, informal learning and the humanities. An empirical study of book discussion groups’. Sinds 2012 is zij verbonden als docent aan de Open Universiteit.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Litraire Activiteiten Maastricht)
  Toegang is gratis
  Lees meer
 • 03 november 2016 20:30 - 22:30 Open Podium Poëzie Maastricht
  Een avond vol poëzie en muziek. 

  Donderdag 3 november
  Thema: De gekke vreemdeling
  Muziek: Gadjo Dilo

  Locatie:Lutherse Kerk, Hondstraat 14, Maastricht
  Aanvangstijd: 20.30 uur
  Toegang is gratis

  De thema’s van deze open podium…
  Een avond vol poëzie en muziek. 

  Donderdag 3 november
  Thema: De gekke vreemdeling
  Muziek: Gadjo Dilo

  Locatie:Lutherse Kerk, Hondstraat 14, Maastricht
  Aanvangstijd: 20.30 uur
  Toegang is gratis

  De thema’s van deze open podium avonden voor poëzie zijn gelinkt aan de muzikanten die optreden, zodat de muziek en de gedichten een geheel vormen. Laat je inspireren, maar voel je vrij, want je mag zeker ook werk voordragen dat los staat van het thema. Zoals altijd worden de avonden vormgegeven door de mensen die er op dat moment zijn. Iedereen is welkom om zijn/haar eigen of favoriete gedichten voor te dragen. In elke gewenste taal of dialect. Je kunt je hiervoor opgeven, bij ltenhooven@versatel.nl (graag) maar spontaan langskomen mag ook. Er wordt altijd geprobeerd voor iedereen ruimte te maken.

  De avonden vinden plaats in de klassieke ambiance van de voormalige Lutherse Kerk in Maastricht,waar je wijnen kunt proeven van grote poëtische waarde, naast non- alcoholische drankjes en ook de bierliefhebbers worden niet vergeten! De bar is open vanaf 19.30 uur.
 • 05 november 2016 09:30 - 12:30 Repetitie Limburgs Mandoline-Orkest
  De repetities van het Limburgs Mandoline-Orkest staan o.l.v. Leoniek Hermans. Deze repetitie wordt gehouden van 9.30 uur tot 12.30 uur. Locatie: Café-Brasserie Merode, Merodestraat 31, Stein.
 • 05 november 2016 10:00 - 12:30 Bouwstenen voor een verhaal - schrijfcursus in Bibliotheek Venlo
  Schrijf je dolgraag maar krijg je geen compleet verhaal op papier? Lukt dat enigszins maar ben je niet tevreden over het eindresultaat? Op zoek naar wie, wat, waar, wanneer en waarom? Meld je dan aan vóór 29 oktober.
  In acht lessen, om de…
  Schrijf je dolgraag maar krijg je geen compleet verhaal op papier? Lukt dat enigszins maar ben je niet tevreden over het eindresultaat? Op zoek naar wie, wat, waar, wanneer en waarom? Meld je dan aan vóór 29 oktober.
  In acht lessen, om de veertien dagen op zaterdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur, zullen alle ingrediënten voor een afgerond verhaal de revue passeren. Het gaat onder meer om:
  -Vertelperspectief (kies je bijv. voor de ik-, zij- of hij-vorm?)
  -Zintuiglijk schrijven (wat ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt  jouw personage?)
  -Persoonsbeschrijving (hoe ziet jouw personage eruit met welke karaktereigenschappen?)
  -Spanning: hoe bouw je die op in je verhaal?

  Naast theoretische informatie is er tijdens deze cursus veel ruimte voor stimulerende schrijfoefeningen. Ook krijg je een thuisopdracht die in de volgende les gezamenlijk besproken wordt. Helma Cremers, docent creatief schrijven, gaat de lessen begeleiden.

  Lesdata: 5 en 19-11, 3 en 17-12, 7 en 21-1, 4 en 18-2.
  De cursus kost 125 euro voor leden en 150 euro voor niet-leden.
  Aanmelden via Florence Vercoulen: fvercoulen@bibliotheekvenlo.nl
  Wil je meer weten over de schrijfcursus mail dan naar: www.schrijfpalet.nl
  Over de schrijfdocent: www.schrijfpalet.nl
 • 06 november 2016 10:00 - 17:00eigen project Dansdocenten Inspiratie Dag
  Wil je inspiratie opdoen voor het ontwikkelen van nieuwe danschoreografieën? Of lijkt het je leuk om andere Limburgse dansdocenten te ontmoeten en ideeën uit te wisselen? Meld je dan aan voor de Dansdocenten Inspiratie Dag van het Huis voor…
  Wil je inspiratie opdoen voor het ontwikkelen van nieuwe danschoreografieën? Of lijkt het je leuk om andere Limburgse dansdocenten te ontmoeten en ideeën uit te wisselen? Meld je dan aan voor de Dansdocenten Inspiratie Dag van het Huis voor de Kunsten Limburg op zondag 6 november a.s. in de Dansstudio’s Valuascollege in Venlo. 

  Ontwikkel een nieuwe choreografie o.l.v. Peggy Olislaegers
  Tijdens de Dansdocenten Inspiratie Dag kun je als dansdocent kennismaken met de verschillende methodes die professionele choreografen vandaag de dag hanteren bij het maken van een choreografie. Peggy Olislaegers, artistiek adviseur van verschillende toonaangevende choreografen en dansgezelschappen in Europa (o.a Nanine Linning/Duitsland, Rambert Dance Company/London) zal de Dansdocenten Inspiratie Dag vormgeven. Door middel van diverse opdrachten ga je o.l.v. Peggy Olislaegers zelfstandig aan de slag met het maken van een choreografie. Peggy zal je coachen en begeleiden bij het ontwikkelen van de choreografie en de nodige tips en adviezen geven, zodat duidelijk wordt wat er allemaal komt kijken bij het maken van een choreografie. Peggy zal o.a. aandacht besteden aan het uitbouwen van bewegingsfrases, het bewust gebruiken van dynamiek en verschillende danskwaliteiten, muziekkeuze en toneelbeeld.

  Ontmoet andere dansdocenten
  Naast het ontwikkelen van een nieuwe choreografie kun je tijdens de Dansdocenten Inspiratie Dag ook kennis maken en netwerken met andere dansdocenten uit Limburg.

  Deelnemen aan de Dansdocenten Inspiratie Dag
  Er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor de Dansdocenten Inspiratie Dag. Daarom wordt een selectie gemaakt uit alle inschrijvingen. Inschrijven voor de Dansdocenten Inspiratie dag is verplicht. Wil je deelnemen? Stuur dan vóór 20 oktober a.s. een mail met een korte motivatiebrief naar Grace Bellel, Consulent Dans bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via gbellel@hklimburg.nl.

  Kosten
  De kosten voor deelname aan de Dansdocenten Inspiratie dag bedragen € 50,- per persoon. Deze prijs is inclusief een lunch en een borrel.

  Praktische info
  De Dansdocenten Inspiratie Dag vindt plaats op zondag 6 november a.s. van 10.00 tot 17.00 uur bij Dansstudio’s Valuascollege (Hogeweg 24) in Venlo. Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met Grace Bellel, via gbellel@hklimburg.nl of 0475 399 276. Meer informatie over de dansinitiatieven van het Huis voor de Kunsten Limburg vind je op www.hklimburg.nl/dans.

  Over Peggy Olislaegers
  Peggy Olislaegers is één van de meest toonaangevende dansprofessionals in Europa. Peggy geeft artistiek en strategisch advies aan zowel choreografen als instituten in de podiumkunsten. Ze werkte onder andere met Ugo Dehaes (België), Alessandro Sciarroni (Italië) en Nanine Linning (Duitsland). Onlangs werkte ze voor Balletto di Roma (Italië) met choreografen Chris Haring en Itamar Serussi. Ze richtte het Europese project Act Your Age op en is een van de vooraanstaande mentoren van het Europese project Performing Gender. 

  Van 2010 tot 2016 was Peggy Olislaegers de artistiek en algemeen directeur van de Nederlandse Dans Dagen, die elk jaar in Maastricht plaatsvinden. Onder haar leiding werd de reikwijdte van het festival vergroot door spraakmakende prijswinnende projecten, een scherpe programmaring en een groei van het publiek. In mei 2015 werd Peggy Olislaegers aangesteld als artistic associate van Rambert, het oudste en grootste moderne dansgezelschap van de UK. 

  Peggy Olislaegers studeerde aan de Dansacademie Brabant en leidde 10 jaar lang haar eigen gezelschap Olislaegers & Co waarmee zij familievoorstellingen ontwikkelde en produceerde. Daarnaast werkte zij als regisseur en dramaturg binnen zowel de muziek-, theater- als de danswereld. Ze regisseerde drie minuten opera's (Yo-Opera Festival, 2007), maakte de choreografie voor Kamp Holland (Theatergroep Orkater, 2008) en ensceneerde en regisseerde werk van componist Harry de Wit (Red Sound Festival, 2009). Van 2007 tot 2011 was Peggy de huisdramaturg van Dansateliers Rotterdam. Ook in het amateurdanscircuit was Olislaegers verantwoordelijk voor het begeleiden en opzetten van diverse voorbeeldproducties en projecten. Haar werk is in diverse publicaties beschreven.

   
 • 06 november 2016 19:00 - 22:00samenwerkings project Federatiefestival Limburgse Mandoline Verenigingen
  Op zondag 6 november 2016 vindt in 'MFC De Grous' in Stein het vierendertigste Mandoline-Festival van de Federatie van Limburgse Mandoline-Verenigingen plaats. Tussen 19.00 uur en 22.00 uur bieden MO Alpenklank Lemiers, MGE Crescendo Beek, MV…
  Op zondag 6 november 2016 vindt in 'MFC De Grous' in Stein het vierendertigste Mandoline-Festival van de Federatie van Limburgse Mandoline-Verenigingen plaats. Tussen 19.00 uur en 22.00 uur bieden MO Alpenklank Lemiers, MGE Crescendo Beek, MV Sorriënto Simpelveld en ME The Strings Stein een gevarieerd programma van barokmuziek, romantische en folkloristische muziek. Het festival zal worden geopend door een wethouder van de gemeente Stein.

  De afsluiting van het festival wordt gevormd door een optreden van het Limburgs Mandoline-Orkest o.l.v. Leoniek Hermans. Het orkest bestaat uit leden van vrijwel alle Limburgse mandoline-orkesten.
  Zij spelen o.a. een virtuoze wals met solistische medewerking van Anita Knubben (dwarsfluit).

  Overzicht van de deelnemende orkesten:
  19.05 uur: Mandoline Orkest Alpenklank Lemiers o.l.v. Leoniek Hermans
  19.30 uur: Mandoline/Gitaarensemble Crescendo Beek o.l.v. Bep Schrijer-Martens
  20.00 uur: Mandoline Vereniging Sorriënto Simpelveld o.l.v. Roman Krejci

  Pauze

  21.00 uur: Mandoline Ensemble The Strings Stein o.l.v. Annemie Hermans
  21.30 uur: Limburgs Mandoline-Orkest o.l.v. Leoniek Hermans m.m.v. de soliste Anita Knubben (dwarsfluit)

  Klik hier om de poster van het Mandoline Festival te downloaden.

  Datum: zondag 6 november, 19.00 uur- 22.00 uur
  Locatie: MFC De Grous, Heerstraat 38, Stein
  Entree: vrije gave

   Lees meer
 • 06 november 2016 20:00 - 22:30 Najaarsconcert van Vocaal Ensemble Silhouet
  Op 6 november om 20.00 uur geeft Vocaal Ensemble Silhouet een najaarsconcert in de Munsterkerk in Roermond. Het programma is samengesteld uit vocale muziek van Elgar, Vaughan Williams, Debussy, Ešenvalds en Lambrechts. Het koor staat onder…
  Op 6 november om 20.00 uur geeft Vocaal Ensemble Silhouet een najaarsconcert in de Munsterkerk in Roermond. Het programma is samengesteld uit vocale muziek van Elgar, Vaughan Williams, Debussy, Ešenvalds en Lambrechts. Het koor staat onder leiding van Hans Heykers en de organist is Nils Hellemans.

  Datum: zondag 6 november 2016, 20.00 uur
  Locatie: Munsterkerk Roermond, Munsterplein
  Entree: €10,- (kids €5,-)

   Lees meer
 • 09 november 2016 20:00 - 22:30samenwerkings project AD MOSAM - De Idylle van de Vrede
  Een barokke muzikale voetprint in de Maasklei

  Consort AD MOSAM o.l.v. Bernard Woltèche
  Solisten: Ina Siedlaczek (S) en Valerio Zanolli (B)

  Als muziek, film en cultuurhistorie elkaar versterken rondom het thema van oorlog en vrede wordt…
  Een barokke muzikale voetprint in de Maasklei

  Consort AD MOSAM o.l.v. Bernard Woltèche
  Solisten: Ina Siedlaczek (S) en Valerio Zanolli (B)


  Als muziek, film en cultuurhistorie elkaar versterken rondom het thema van oorlog en vrede wordt op een boeiende manier duidelijk hoezeer muziek een spiegel is van onze geschiedenis. Barokensemble AD MOSAM nodigde de cultuurhistorici en publicisten Jac van den Boogard (Maastricht) en Sef Derkx (Venlo) uit voor een multimediaal concertprogramma in Maastricht en Venlo rondom de 30-jarige oorlog.
  De muzikale toelichtingen zijn van Huub Ehlen, de documentairefilm is van Jac van den Boogard, de anekdotische historische informatie komt voor rekening van beide publicisten.

  Samenwerking
  Voor de samenstelling van dit programma heeft AD MOSAM intensieve samenwerking gezocht met verschillende partijen. Stichting Maastrichtse Componisten stelt zich ten doel om muziek geschreven door componisten uit de stad Maastricht en haar wijde omgeving voor het voetlicht te brengen. Boekhandel Dominicanen is een plek waar liefhebbers van literatuur, muziek en andere kunsten elkaar ontmoeten in de entourage van de gotiek. En ook de uitvoeringslocatie Domani Venlo heeft een directe link met de Dertigjarige Oorlog.

  Muziekprogramma o.a.:
  C. Monteverdi delen uit: Il settimo libro dei Madrigali
  H. Schütz delen uit: Symphoniae Sacrae
  H. Schein delen uit: Opella Nova /cantional

  Regionaal:
  H.Dumont Duo Seraphin
  L. Hodemont Sancta et immaculata Virginitas

  Datum: woensdag 9 november, 20.00 uur
  Locatie: Boekhandel De Dominicanen, Maastricht
  Entree: € 16,00 via www.admosam.nl.  Lees meer
 • 10 november 2016 20:00 - 22:30samenwerkings project AD MOSAM - De Idylle van de Vrede
  Een barokke muzikale voetprint in de Maasklei

  Consort AD MOSAM o.l.v. Bernard Woltèche
  Solisten: Ina Siedlaczek (S) en Valerio Zanolli (B)

  Als muziek, film en cultuurhistorie elkaar versterken rondom het thema van oorlog en vrede wordt…
  Een barokke muzikale voetprint in de Maasklei

  Consort AD MOSAM o.l.v. Bernard Woltèche
  Solisten: Ina Siedlaczek (S) en Valerio Zanolli (B)


  Als muziek, film en cultuurhistorie elkaar versterken rondom het thema van oorlog en vrede wordt op een boeiende manier duidelijk hoezeer muziek een spiegel is van onze geschiedenis. Barokensemble AD MOSAM nodigde de cultuurhistorici en publicisten Jac van den Boogard (Maastricht) en Sef Derkx (Venlo) uit voor een multimediaal concertprogramma in Maastricht en Venlo rondom de 30-jarige oorlog.
  De muzikale toelichtingen zijn van Huub Ehlen, de documentairefilm is van Jac van den Boogard, de anekdotische historische informatie komt voor rekening van beide publicisten.

  Samenwerking
  Voor de samenstelling van dit programma heeft AD MOSAM intensieve samenwerking gezocht met verschillende partijen. Stichting Maastrichtse Componisten stelt zich ten doel om muziek geschreven door componisten uit de stad Maastricht en haar wijde omgeving voor het voetlicht te brengen. Boekhandel Dominicanen is een plek waar liefhebbers van literatuur, muziek en andere kunsten elkaar ontmoeten in de entourage van de gotiek. En ook de uitvoeringslocatie Domani Venlo heeft een directe link met de Dertigjarige Oorlog.

  Muziekprogramma o.a.:
  C. Monteverdi delen uit: Il settimo libro dei Madrigali
  H. Schütz delen uit: Symphoniae Sacrae
  H. Schein delen uit: Opella Nova /cantional

  Regionaal:
  H.Dumont Duo Seraphin
  L. Hodemont Sancta et immaculata Virginitas

  Datum: donderdag 10 november, 20.00 uur
  Locatie: Domani, Venlo
  Entree: € 16,00 via www.admosam.nl.

  Lees meer
 • 10 november 2016 20:30 - 22:30 Open Podium Poëzie Maastricht
  Een avond vol poëzie en muziek.

  Donderdag 10 november
  Thema: Beats!
  Muziek & Poëzie: Pat Le Ket en Maarten van den Berg

  Locatie: Lutherse Kerk, Hondstaat 14, Maastricht
  Aanvangstijd: 20.30 uur
  Toegang is gratis…
  Een avond vol poëzie en muziek.

  Donderdag 10 november
  Thema: Beats!
  Muziek & Poëzie: Pat Le Ket en Maarten van den Berg

  Locatie: Lutherse Kerk, Hondstaat 14, Maastricht
  Aanvangstijd: 20.30 uur
  Toegang is gratis

  De thema’s van deze open podium avonden voor poëzie zijn gelinkt aan de muzikanten die optreden, zodat de muziek en de gedichten een geheel vormen. Laat je inspireren, maar voel je vrij, want je mag zeker ook werk voordragen dat los staat van het thema. Zoals altijd worden de avonden vormgegeven door de mensen die er op dat moment zijn. Iedereen is welkom om zijn/haar eigen of favoriete gedichten voor te dragen. In elke gewenste taal of dialect. Je kunt je hiervoor opgeven, bij ltenhooven@versatel.nl (graag) maar spontaan langskomen mag ook. Er wordt altijd geprobeerd voor iedereen ruimte te maken.

  De avonden vinden plaats in de klassieke ambiance van de voormalige Lutherse Kerk in Maastricht,waar je wijnen kunt proeven van grote poëtische waarde, naast non- alcoholische drankjes en ook de bierliefhebbers worden niet vergeten! De bar is open vanaf 19.30 uur.

 • 11 november 2016 14:00 - 16:00 Informatiemiddag jaartraining lichaamsgericht coachen 2017 bij Tridance
  Jaartraining 'Lichaamsgericht coachen' bij Tridance door Francien van de Wiel

  Werk je met mensen, als (psycho)therapeut, coach of op een andere manier? Zoek je verdieping, vervulling en wil je je gevoel meer laten spreken? De jaartraining…
  Jaartraining 'Lichaamsgericht coachen' bij Tridance door Francien van de Wiel

  Werk je met mensen, als (psycho)therapeut, coach of op een andere manier? Zoek je verdieping, vervulling en wil je je gevoel meer laten spreken? De jaartraining ‘Lichaamsgericht coachen’ brengt je in contact met je lichaam. Je leert over je eigen lichaamstaal en die van anderen. Daardoor ervaar je meer bezieling en zal je als vanzelf nieuwe wegen in slaan. Op 14 oktober en 11 november zijn er gratis informatiemiddagen (graag aanmelden).
   De training start op 27 januari 2017 en bestaat uit 10 vrijdagen verdeeld over het jaar.

  Ga naar de website van Tridance voor meer informatie over tijden, datums en inhoud of schrijf je gelijk in door het aanmeldformulier in te vullen.


  Lees meer
 • 15 november 2016 13:30 - 14:30 Schrijver Kees ’t Hart in Echt
  Op dinsdag 15 november heeft u de gelegenheid om schrijver Kees ’t Hart te ontmoeten en te bevragen. Hij is dan te gast in het Connect College te Echt en geeft daar een hoorcollege dat voor iedereen toegankelijk is.
  Kees 't Hart zal vertellen…
  Op dinsdag 15 november heeft u de gelegenheid om schrijver Kees ’t Hart te ontmoeten en te bevragen. Hij is dan te gast in het Connect College te Echt en geeft daar een hoorcollege dat voor iedereen toegankelijk is.
  Kees 't Hart zal vertellen over zijn werk. Centraal staat de tekst De duif uit Engelvisje en andere verhalen (2010).  ’t Hart zal dieper ingaan op deze tekst in een hoorcollege en daarbij natuurlijk ook vragen uit het publiek beantwoorden. Ook op andere manieren zal hij zijn publiek bij de lezing betrekken. Daarnaast zal hij aandacht besteden aan zijn nieuwe roman die binnenkort uitkomt.
   
  Kees 't Hart (Den Haag, 1944) debuteerde in 1988 als prozaschrijver met de bundel Vitrines. In de jaren daarna verschenen met name romans, maar ook twee dichtbundels: Kinderen die leren lezen (1998, bekroond met de Ida Gerhardt Poëzieprijs) en Ik weet nu alles weer (2008). Verder publiceerde 't Hart een reportage over FC Heerenveen (Het mooiste leven...) en talloze essays en kritieken. Zijn roman De revue (1998) werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en werd bekroond met de Multatuliprijs; de roman Ter navolging (2004) op de shortlist van de AKO Literatuurprijs. In 2012 verscheen zijn roman Hotel Vertigo, in 2014 publiceerde hij zijn goed ontvangen roman Teatro Olimpico.In de VS verscheen zijn 'The Road to Camden', een lang gedicht over Walt Whitman. Kees 't Hart schrijft recensies voor De Groene Amsterdammer.
  'Geestig, mysterieus en betekenisvol: dit is hoe literatuur moet zijn.' Elsevier
  De lezing is georganiseerd door Connect College Echt, Klankbordgroep Cultuur Echt en De Domijnen.
   
  Dinsdag 15 november 2016
  Connect College, Populierlaan 1 te Echt, lokaal C53
  Aanvang: 13.30 uur (duur ca. 50 minuten)
  De lezing is openbaar en voor belangstellenden gratis toegankelijk (max. 30 personen)
 • 20 november 2016 00:00 - 00:00 Jong Nederland NL Film Festival 2.0
  Op 20 november 2016 vindt het JongNL FilmFestival 2.0 plaats in DOK6 in Panningen. Het festival is een initiatief van Jong NL Limburg en wordt dit jaar in een nieuw jasje gestoken. Groepen van Jong NL Limburg gaan zelf, in de eigen blokhut,…
  Op 20 november 2016 vindt het JongNL FilmFestival 2.0 plaats in DOK6 in Panningen. Het festival is een initiatief van Jong NL Limburg en wordt dit jaar in een nieuw jasje gestoken. Groepen van Jong NL Limburg gaan zelf, in de eigen blokhut, aan de slag met het maken van een filmpje. Na aanmelding ontvangt elke groep, die minimaal uit vier, maximaal uit acht jongeren en minstens één (bege-)leider moet bestaan, het filmthema en een paar instructiefilmpjes. Aan de hand van de instructiefilmpjes kan elke groep, tijdens de groepsavond(en), aan slag met het maken van hun eigen filmpje dat maximaal 3 minuten mag duren. De filmpjes kunnen gemaakt worden met de telefoon of tablet.

  Aanmelden kan vanaf nu!
  Aanmelden voor het festival kan tot en met 10 oktober 2016 via jongnl.nl. Daarna heeft elke groep vier weken de tijd om een script te bedenken, filmlocatie(s) te zoeken, te filmen en te monteren. In de vijfde week dienen alle filmpjes ingeleverd te worden bij JongNL Limburg. De filmpjes zullen dan allemaal een week lang op het Youtubekanaal en Facebookpagina van JongNL geplaats worden. Door de likes die toebedeeld worden aan de filmpjes zal er een ranking ontstaan. Deze ranking zal meetellen tijdens de jurering.

  FilmFestivalGala in Dok6 Panningen
  Zondag 20 november om 19.00 uur vindt het JongNL FilmFestivalGala plaats in de theaterzaal van Dok6 in Panningen. Hier worden alle groepen, leiders en hun ouders, familie en vrienden uitgenodigd om alle ingezonden filmpjes te komen bekijken en te zien wie de winnaar wordt van dit FilmFestival. De rode loper wordt die dag uitgerold en iedereen wordt verwelkomd met een drankje. De hosts van de avond zijn de Kingsters!

  Gratis activiteit
  Omdat iedereen in de eigen blokhut, met eigen materiaal, aan de slag gaat met het maken van een filmpje, zijn er geen kosten verbonden aan deze activiteit. Wel is er een entree voor het FilmFestivalGala. De kosten bedragen € 2,- per persoon. Voor dat bedrag ontvang je een entreebewijs en een consumptiebon.

  Meer info
  Kijk voor meer informatie op www.jongnl.nl of neem contact op met Lobke Theelen via info@jongnl.nl of 0475 52 00 20.
 • 20 november 2016 14:00 - 15:30 Presentatie literaire carnavalskraker
  Op 20 november om 14.00 uur wordt bij Café Ronckenstein aan de Pastoor Vranckenlaan 10 in Reuver een bijzonder boek gepresenteerd, namelijk de literaire carnavalskraker Vooruit Achteruit, een voortdurend feest. 

  Een voor de hand liggend…
  Op 20 november om 14.00 uur wordt bij Café Ronckenstein aan de Pastoor Vranckenlaan 10 in Reuver een bijzonder boek gepresenteerd, namelijk de literaire carnavalskraker Vooruit Achteruit, een voortdurend feest

  Een voor de hand liggend gedenkboek? Dat was de 66-jarige carnavalsvereniging De Windjbuujels uit Reuver (Limburg) absoluut niet van plan. Men koos bij dit jubileum voor de uitgave van een roman: Vooruit achteruit, een voortdurend feest. Auteur is Marlou de Roover. Achter dit pseudoniem verschuilen zich vier Reuverse heren van diverse achtergrond. Hun persoonlijke beleving van het carnavalsfeest meandert in diverse literaire vormen door het boek en samen vormt het een bijzonder geheel.

  Een uitdagend leesavontuur met veel weemoed, humor, verwarring maar ook verrassende wendingen. De (grotendeels Nederlandstalige) roman is een inkijkje in het volksfeest dat niet alleen het publiek in de regio zal aanspreken, maar voor elke geïnteresseerde lezer de moeite waard is.

  Losbandigheid, mateloosheid, dat is wellicht de beeldvorming. Maar Vooruit Achteruit laat zien hoe het carnavalsfeest vooral verankerd is in grote en kleine culturele tradities, zoals bijvoorbeeld in muzikale uitbundigheid en de cabareteske parodie.
   
  Lees meer
 • 20 november 2016 14:30 - 18:00 TORNA | CULTURA- CAFÉ
  Op zondag 20 november presenteert Torna | Cultura om 14.30 uur in café-zaal Aod Thoear een gevarieerde middag met verrassende presentaties door gerenommeerde podiumgasten op het gebied van muziek, theater, fotografie en literatuur. Gastvrouw…
  Op zondag 20 november presenteert Torna | Cultura om 14.30 uur in café-zaal Aod Thoear een gevarieerde middag met verrassende presentaties door gerenommeerde podiumgasten op het gebied van muziek, theater, fotografie en literatuur. Gastvrouw van de middag is Angelique Keuven, manager Social Media VVV Midden-Limburg.

  Programma:
  • Andrea Stultiens, fotograaf
  • Gé Titulaer, zanger, componist en Multi-instrumentalist
  • Dennis Cockx, cabaretier, Puur Geluk
  • Jort Sonntag, Limburgs Kampioen Voorleeswedstrijd
  • Emma Keuven, Vlogger
  • Jo Wijnen, column en Har Sniekers, gedicht

  Datum: zondag 20 november 2016, 14.30 uur
  Locatie: Café-zaal Aod Thoear, Steegputstraat 4, Thorn
  Entree: € 5,00
   Lees meer
 • 20 november 2016 15:00 - 17:30 Muzikale hommage aan componist Jean Lambrechts
  Muzikale hommage aan de jarige componist Jean Lambrechts (80) in Maastricht door Vocaal Ensemble Silhouet (Roermond) en Vrouwen Kleinkoor Orpheus (Ede).

  Ter gelegenheid van de 80-ste verjaardag van de componist vertolken twee gerenommeerde…
  Muzikale hommage aan de jarige componist Jean Lambrechts (80) in Maastricht door Vocaal Ensemble Silhouet (Roermond) en Vrouwen Kleinkoor Orpheus (Ede).

  Ter gelegenheid van de 80-ste verjaardag van de componist vertolken twee gerenommeerde kamerkoren muziek van de componist Jean Lambrechts . De composities van deze Belgische Maastrichtenaar worden ten gehore gebracht op zondag 20 november om 15:00 uur in Kapel Zusters onder de Bogen, Sint Servaasklooster 14 te Maastricht.
  Vocaal Ensemble Silhouet (Roermond) en Vrouwen Kleinkoor Orpheus (Ede) brengen een hommage aan de vooraanstaande componist Jean Lambrechts door een aantal van zijn koorwerken te vertolken.

  Programma
  Vrouwen Kleinkoor Orpheus zingt La Messe des Anges, Ave Maria, Salve Regina, Domine non sum dignus, All is well. Vocaal Ensemble Silhouet voert Le Jardin des Poêtes uit (een poëtische compositie, die door Lambrechts speciaal voor dit koor is geschreven). Verder staan Three Shakespear songs, Absolve Dominum op het programma. Daarnaast twee werken uit de Fünf Motetten van Vic Nees. Hans Heykers vertolkt het orgelwerk Entrata variationi e fuga van de jubilerende componist.

  Vocaal Ensemble Silhouet staat onder de muzikale leiding van dirigent Hans Heykers en Vrouwen Kleinkoor Orpheus wordt gedirigeerd door Albert Wissink.
  Met muzikale medewerking van: Christianne Steegmans (piano), Peter Steijvers (hobo), Hans Heykers (orgel).

  Datum: zondag 20 november 2016, 15.00 uur
  Locatie: Kapel Zusters onder de Bogen, Sint Servaasklooster 14, Maastricht
  Entree: € 12,50 ; studenten/scholieren € 7,50 (kassa open: 14:30 uur). Reserveren kan ook, stuur een e-mail naar: orpheus@koorschoolgelderland.nl.

      Lees meer
 • 27 november 2016 12:00 - 17:00 Peel en Maas Open Podium (POP)
  Op zondag 27 november vindt het Peel en Maas Open Podium (POP) plaats in de theaterzaal van DOK6 in Panningen. POP is een jaarlijks cultureel evenement voor een ieder uit Peel en Maas die eens graag zijn of haar talenten wil laten zien aan een…
  Op zondag 27 november vindt het Peel en Maas Open Podium (POP) plaats in de theaterzaal van DOK6 in Panningen. POP is een jaarlijks cultureel evenement voor een ieder uit Peel en Maas die eens graag zijn of haar talenten wil laten zien aan een groot publiek.

  Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt bij het POP terecht:
  • Ben je goed in het bespelen van een instrument?
  • Kun je zingen als een nachtegaal?
  • Wil jij je zelfgeschreven gedicht of verhaal voordragen?
  • Wil je jouw nieuwste streetdance moves laten zien?
  • Speel je in een band en wil je graag eens op een echt podium staan?
  • Heb je met je groepje een leuke dans ingestudeerd?
  • Heb je prachtige foto’s gemaakt en wil je die graag tentoonstellen?
  • Kun je goed schilderen, hout bewerken of noem maar op?

  Er is geen leeftijdsgrens en inschrijven is gratis. Een optreden mag maximaal 8 minuten duren. De organisatie maakt een indeling op basis van de aanmeldingen.

  Inschrijven kan door het formulier in te vullen: https://goo.gl/forms/jGRny7BGsm0QDkmA3
  Voor vragen kun je mailen naar: pop@dok6.eu.
   Lees meer
 • 09 december 2016 10:00 - 16:00 Verhalend proza schrijven
  Het personage in contrasten en stijlfiguren

  Op vrijdag 9 december vindt van 10.00 tot 16.00 uur de schrijfworkshop ‘Verhalend proza schrijven’ plaats in Workshophuis Yvonne Cup, Baarlo.

  Een schrijver wil de lezer het verhaal binnenzuigen,…
  Het personage in contrasten en stijlfiguren

  Op vrijdag 9 december vindt van 10.00 tot 16.00 uur de schrijfworkshop ‘Verhalend proza schrijven’ plaats in Workshophuis Yvonne Cup, Baarlo.

  Een schrijver wil de lezer het verhaal binnenzuigen, nieuwsgierig maken naar de volgende pagina, emoties bij hem losmaken. Een goed verhaal intrigeert, is spannend, verrast, mag zelfs schokken. Juist zulke effecten bereikt de schrijver door contrasten en stijlfiguren aan te wenden.

  In de workshop Verhalend proza schrijven: het personage in contrasten en stijlfiguren ontdek je wat er gebeurt als je je verhaal kleur geeft door te werken met contrasten en stijlfiguren. Je leert welke krachtige instrumenten je met het contrast en de stijlfiguur in handen hebt. Zulke literaire middelen komen niet toevallig in een verhaal terecht. Door ze bewust toe te passen maak je een verhaal opwindend. Een verhaal dat raakt en nog lang rondzingt in het hoofd van de lezer.

  Bij het schrijven van proza is het mogelijk om een contrast aan te brengen tussen het personage en zijn omgeving of het probleem waarmee hij worstelt. Een personage kan vrolijk zingend door het huis lopen terwijl het buiten regent of geldproblemen hebben en daarover zijn schouders ophalen. Zulke contrasten intensiveren het verhaal, verhogen het effect van de eigenschappen van personages. De lezer laat zich graag verbaasd van zijn stuk brengen. Ook leer je stijlfiguren als de vergelijking, de personificatie, de overdrijving en de paradox te gebruiken. Een personage dat schreeuwt als een varken op een cruciaal moment zegt meer dan een personage dat schreeuwt. Het heeft een sterker beeldend effect, trekt direct aandacht en roept gevoelens op.


  Datum: vrijdag 9 december 2016, 10.00 – 16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, Baarlo
  Prijs: € 85,- (lunch inbegrepen)
  Docent: Koos van den Kerkhof
  Aantal deelnemers: 8-12
  Voor inschrijving ga naar: www.hetschrijflab.nl
   Lees meer
 • 09 december 2016 20:00 - 22:30samenwerkings project Finale van Borderlines: Euregion Poetry Slam
  Op 9 december vanaf 20.00 uur vindt in de Azijnfabriek 2.0 in Roermond de finale plaats van Borderlines: Euregion Poetry Slam. Dichters uit Nederland, België en Duitsland stonden stonden tegenover elkaar in de drie voorrondes in Heerlen, Sittard…
  Op 9 december vanaf 20.00 uur vindt in de Azijnfabriek 2.0 in Roermond de finale plaats van Borderlines: Euregion Poetry Slam. Dichters uit Nederland, België en Duitsland stonden stonden tegenover elkaar in de drie voorrondes in Heerlen, Sittard en Venlo. Per voorronde zijn drie winnaars geselecteerd. Zij strijden in de finale in Roermond om de titel van beste slammer van Limburg en een plek in de halve finale van het NK Poetry Slam in Utrecht. Ze dragen voor uit eigen werk, dagen elkaar uit en proberen het publiek met hun poëzie voor zich te winnen. Dit alles onder de aanstekelijke leiding van presentator en dichter Daan Doesborgh. Tussendoor is er muziek. De toegang is gratis! 

  Borderlines: Euregion Poetry Slam is een initiatief van PANDA, bestaande uit dichter Merlijn Huntjens en theatermaker Nina Willems. Met Borderlines hebben zij de ambitie om de komende jaren een euregionaal poetry slam event te organiseren dat behalve in Limburg ook op podia vlak over de grens in België en Duitsland plaatsvindt. PANDA wil met Borderlines de literaire community in Limburg en de euregio versterken en werkt daarvoor onder andere samen met het Huis voor de Kunsten Limburg. 
  Lees meer
 • 10 december 2016 00:00 - 00:00 Prijsuitreiking Parkstad Limburg Prijs
  Stichting Promotie Limburgse Kunstenaars reikt op zaterdag 10 december 2016 voor de zesde keer de Parkstad Limburg Prijs uit. De prijs is er voor beeldend kunstenaars die een professionele kunstopleiding succesvol hebben afgesloten, maximaal…
  Stichting Promotie Limburgse Kunstenaars reikt op zaterdag 10 december 2016 voor de zesde keer de Parkstad Limburg Prijs uit. De prijs is er voor beeldend kunstenaars die een professionele kunstopleiding succesvol hebben afgesloten, maximaal 35 jaar oud zijn en een kunstzinnige relatie hebben met Nederlands of Belgisch Limburg. De winaar wint een geldbedrag van maar liefst € 10.000,-.
   
  Parkstad Limburg Prijs
  Eén keer in de vier jaar wordt de Parkstad Limburg Prijs uitgereikt. Voor het eerst werd dat gedaan in 1996 onder de naam Landgraafprijs. Vanaf 2004 wordt de prijs uitgereikt onder de naam Parkstad Limburg Prijs. Dit jaar zal de prijs voor de zesde keer uitgereikt worden.
   
  Het werk van de genomineerde kunstenaars is van zondag 11 december 2016 t/m zondag 5 maart 2017 te zien tijdens een expositie bij SCHUNCK* in Heerlen.
   
  De Parkstad Limburg Prijs wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. SCHUNCK* en de Gemeente Heerlen
   
  Datum: zaterdag 10 december 2016
  Locatie en Tijd: Hou de website van Parkstad Limburg Prijs in de gaten.

  Lees meer
 • 10 december 2016 - 11 december 2016 Masterclass Spelregie door Remy van Heugten
  Op zaterdag 10 en zondag 11 december 2016 organiseert Cinesud een masterclass spelregie. Onder leiding van de ervaren en prijswinnende regisseur Remy van Heugten (Gluckauf, Van God Los - de serie, Feuten, Witte Vis) en een groep professionele…
  Op zaterdag 10 en zondag 11 december 2016 organiseert Cinesud een masterclass spelregie. Onder leiding van de ervaren en prijswinnende regisseur Remy van Heugten (Gluckauf, Van God Los - de serie, Feuten, Witte Vis) en een groep professionele acteurs en actrices ga je twee dagen aan de slag om je acteursregie aan te scherpen en te verfijnen. Er kunnen maximaal acht personen deelnemen aan de cursus. Cinesud-leden betalen € 299, niet-leden € 399. Studenten € 249. (ex BTW). De masterclass vindt plaats in Heerlen. 

  Tijdens de tweedaagse, op maat gemaakte masterclass 'Spelregie' ga je aan de hand van vooraf gekozen scènes uit een filmscript zelf aan de slag als regisseur. Voorafgaand aan de cursus wordt tijdens een (telefonisch) intakegesprek samen met Remy bepaald waar jouw behoeften liggen. Aan de hand hiervan worden, in overleg, een of twee specifieke scènes gekozen waarmee je tijdens het weekend aan de slag gaat. Tijdens de cursus leer je om samen te werken met professionele acteurs. Er worden handvaten aangereikt hoe je vanuit een scene richting kunt geven aan acteurs. Daarnaast leer je hoe je vrijheid creëert in het onderlinge samenspel door vanuit de mogelijkheden i.p.v. het resultaat van een scène te denken. Iedere deelnemer werkt om de beurt vanuit hetzelfde filmscript, maar met verschillende scènes.

  Kijk voor meer informatie en het aanmeldformulier op www.cinesud.nl.

  De masterclass wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Nederlands Film Fonds, de Provincie Limburg, Gemeente Maastricht en Gemeente Heerlen.
   
 • 14 december 2016 10:00 - 16:30eigen project Congresdag ‘De dynamiek van het Limburgs’
  Op woensdag 14 december vindt in bij Universiteit Maastricht (Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen) de congresdag ‘De dynamiek van het Limburgs’ plaats. Veldeke heeft het jaar 2016 uitgeroepen tot het jaar van de Limburgse…
  Op woensdag 14 december vindt in bij Universiteit Maastricht (Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen) de congresdag ‘De dynamiek van het Limburgs’ plaats. Veldeke heeft het jaar 2016 uitgeroepen tot het jaar van de Limburgse dialecten en met dit congres wordt er naar de wetenschappelijke kant gekeken. De dag staat in het teken van recent wetenschappelijke onderzoek naar het Limburgs en is bedoeld voor alle belangstellenden met inhoudelijke interesse.

  Aan verschillende universiteiten, in Nederland maar ook daarbuiten, blijft het Limburgs onderwerp van studie, vaak in de vorm van onderzoek in het kader van proefschriften. Het doel van deze dag is om een vlootschouw te geven van recent en lopend onderzoek. De gevarieerdheid is verrassend groot en het laat zien dat de dynamiek van het Limburgs een inspiratiebron was en is voor onderzoek naar taal, taalgebruik, taalidentiteit en taalpolitiek. Het Limburgs leeft, het is zelfs opvallend vitaal en het bekleedt intussen een opvallende positie in het Europese taallandschap. De Limburgse schakeringen vormen een dankbaar onderwerp van onderzoek en veel van het onderzoek raakt aan de fundamenten van wat taal en taalvariatie betekenen, juist ook in de moderne samenleving.

  Datum: woensdag 14 december 2016, 10.00 uur – 16.30 uur
  Locatie: Spiegelzaal, Grote Gracht 80-82, Maastricht
  Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen, Universiteit Maastricht
  Deelname: gratis, wel aanmelden voor 7 december via www.hklimburg.nl/streektaal, het aanmeldformulier is binnenkort beschikbaar.


  Lees meer
 • 17 december 2016 00:00 - 00:00eigen project Symposium Limburgse woorden<[en]>boeken
  Deze dag staat in het teken van Limburgse woordenboeken, regionaal en lokaal. Het gaat over alle woordenboeken, maar er is een speciale plek voor het WLD: het Woordenboek van de Limburgse Dialecten dat die dag compleet digitaal beschikbaar komt,…
  Deze dag staat in het teken van Limburgse woordenboeken, regionaal en lokaal. Het gaat over alle woordenboeken, maar er is een speciale plek voor het WLD: het Woordenboek van de Limburgse Dialecten dat die dag compleet digitaal beschikbaar komt, voorzien van een krachtige zoekfunctie: het eWLD. De dag gaat ook over het ideale woordenboek op lokaal niveau en over de inzet van moderne digitale middelen.
  Het Limburgs is een van de meest gedocumenteerde streektalen van Nederland. Met name de woordenschat is al lang onderwerp van studie en vanaf de negentiende eeuw is een stroom van regionale en lokale woordenboeken verschenen. De provincie Nederlands-Limburg kan inmiddels bogen op een uitgebreide collectie van dialectwoordenboeken, van grote plaatsen zoals Maastricht, Venlo en Heerlen, maar ook van kleinere als Tegelen, Tungelroy en Helden.

  Na de afronding van het Woordenboek van de Limburgse Dialecten in gedrukte vorm, is de laatste jaren gewerkt aan een digitale versie van dit woordenboek. Daarnaast heeft ook de inventarisering en ontsluiting van dialectwoordenboeken via internet op landelijk en internationaal niveau een grote vlucht genomen.
  Dit symposium gaat in op de nieuwe ontwikkelingen op het terrein van de moderne digitale middelen, de beschikbaarheid van grote digitale databestanden en de mogelijkheden die dit biedt aan (lokale) woordenboekmakers. Maar ook de lokale woordenboekmakers komen aan het woord. Wat zijn hun ervaringen en hoe zetten zij moderne digitale middelen, zoals spraakopnames, in om hun eigen woordenschat vast te leggen.

  Aanmelden
  Vóór 10 december 2016 via www.hklimburg.nl/limburgsewoordenboeken, aanmeldformulier volgt.
  Het inschrijfgeld bedraagt 10 euro, inclusief lunch, borrel en museumbezoek.

  Datum: Zaterdag 17 december 2016, 10.00 uur – 16.30 uur
  Locatie: Limburgs Museum, Venlo
  Inschrijfgeld: €10,- (inclusief lunch, borrel en museumbezoek)
  Meer informatie: Ton van de Wijngaard, streektaalfunctionaris: tvdwijngaard@hklimburg.nl / T 0475-399280.

   Lees meer
 • 17 december 2016 20:00 - 23:59 Venray’s Mannenkoor Eindejaarsconcert ‘Classic meets Pop’
  Het traditionele Eindejaarsconcert van het Venray’s Mannenkoor vindt dit jaar plaats in de Evenementenhal in Venray. Deze nieuwe locatie biedt nieuwe mogelijkheden, en daarom staat er nu een éénmalig groots Eindejaarsconcert in de steigers.…
  Het traditionele Eindejaarsconcert van het Venray’s Mannenkoor vindt dit jaar plaats in de Evenementenhal in Venray. Deze nieuwe locatie biedt nieuwe mogelijkheden, en daarom staat er nu een éénmalig groots Eindejaarsconcert in de steigers. Projectleider van het EJC René Francken vertelt: ‘We hebben gezocht naar een artiest die zelf uitstekend kan zingen en door haar persoonlijkheid het publiek mee kan nemen in de beleving van het evenement. Toen we Kim-Lian van der Meij hiervoor vroegen, reageerde ze direct en heel positief. Het is voor haar ook een uitdaging om dit samen met het koor te mogen doen.’

  Kim-Lian van der Meij is een Nederlandse zangeres, actrice, televisiepresentatrice, musicalster en danseres. Tijdens het Eindejaarsconcert brengt ze solo een aantal nummers, maar ze treedt natuurlijk ook samen met het mannenkoor op.

  Naast de presentatie door Kim-Lian zorgt de Philips Harmony voor de muzikale uitvoering. Deze harmonie van hoog niveau is een goede bekende voor het mannenkoor. En uiteraard hebben lokale artiesten zoals Blind Beggar een plek in het programma gekregen. Na het concert vindt er een afterparty plaats, die opgeluisterd wordt door de Blue Band.

  Projectkoor voor niet-leden
  Geen lid van het mannenkoor en toch actief meedoen aan dit concert? Dat kan! Het Venray’s Mannenkoor biedt de gelegenheid in een projectkoor mee te zingen op het grote podium van de Evenementenhal. Enige zangervaring is niet nodig, maar uiteraard zijn ook geoefende zangers welkom deel te nemen aan dit eenmalig samengestelde projectkoor.

  Datum: zaterdag 17 december 2016
  Locatie: Evenementenhal Venray
  Entree: staanplaatsen en zitplaatsen te koop. Zie website van het Venray’s Mannenkoor.

   Lees meer
 • januari
 • 19 januari 2017 20:00 - 22:00 Bestuursvergadering Federatie van Limburgse Mandoline Verenigingen
  Deze bestuursvergadering van de Federatie van Limburgse Mandoline Verenigingen vindt plaats op: Donderdag 19 januari 2017, 20.00 uur in MFC de Grous, Heerstraat-Centrum 38 in Stein en heeft als vergaderthema: Evaluatievergadering. 
  Deze bestuursvergadering van de Federatie van Limburgse Mandoline Verenigingen vindt plaats op:
  Donderdag 19 januari 2017, 20.00 uur in MFC de Grous, Heerstraat-Centrum 38 in Stein en heeft als vergaderthema: Evaluatievergadering. 
 • 22 januari 2017 20:00 - 22:00 Dansgezelschap PIUM speelt voorstelling LINK
  LINK is de nieuwe voorstelling van modern dansgezelschap PIUM, geïnspireerd op de samenstelling van dans, live muziek en beeld onder de leiding van choreografe Grace Bellel. 
  LINK is een voorstelling waarin muziek, dans en kostuums letterlijk…
  LINK is de nieuwe voorstelling van modern dansgezelschap PIUM, geïnspireerd op de samenstelling van dans, live muziek en beeld onder de leiding van choreografe Grace Bellel. 
  LINK is een voorstelling waarin muziek, dans en kostuums letterlijk en figuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De danser volgt, raakt in vervoering, verzet zich, leidt, verleidt, daagt uit..

  Klik hier om naar de website van het Cultuurhuis te gaan en uw plaats te reserveren.

  Lees meer
 • mei
 • 06 mei 2017 11:00 - 17:00 Limburgse Trombone Dag
  Het Limburgs Trombone Ensemble organiseert op zaterdag 6 mei 2017 de Limburgse Trombone Dag bij Adams Muziekcentrale in Ittervoort. Een dag vol muzikale activiteiten voor iedere trombonist op elk niveau: voor jong en oud van beginneling tot…
  Het Limburgs Trombone Ensemble organiseert op zaterdag 6 mei 2017 de Limburgse Trombone Dag bij Adams Muziekcentrale in Ittervoort. Een dag vol muzikale activiteiten voor iedere trombonist op elk niveau: voor jong en oud van beginneling tot student.

  Meer informatie over het programma en aanmelden vind je op:
  De website van het Limburgs Trombone Ensemble of bij Adams Muziekcentrale.
   Lees meer
filters

discipline

 • muziek
 • toneel
 • dans
 • beeldende kunst
 • film & fotografie
 • literatuur
 • musea
 • streektaal
 • monumenten
 • cultuurparticipatie
alles selecteren / alles deselecteren

organisatie


overige filters

toon alleen:

Herstel filter
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?