• langlopende activiteiten

 • 09 mei 2015 - 21 mei 2016 Cup of Tea door Quintella
  Quintella, bestaande uit Jeroen Verberkt, Nike Derks, Maaike Kamps, Karin Jenneskens en Marjolein Kuenen hebben in een korte tijd hard aan de weg getimmerd. Zo stonden ze in de zomer van 2013 op de Zomerparkfeesten in Venlo en in 2014 behaalden ze successen bij de festivals 'Den Bosch goes a cappella' en 'Amusing Hengelo'.

  Na deze vliegende start is het tijd voor een theaterproductie van Quintella! De zangers willen met deze productie een breed publiek kennis laten maken met hun a capella muziek.
   
  It’s not your Cup of Tea?!? Quintella gaat hier verandering in brengen! In een ontspannen setting worden bekende songs van een passend en uniek arrangement voorzien, met een prachtige mix van allerlei muziekstijlen als resultaat. De muziek wordt door de groep met zoveel enthousiasme en plezier gebracht dat ze het publiek van begin tot eind aan zich weet te binden!
   
  Speellijst:

  2015
  - 9 mei, 20.00 uur, Kasteelboerderij Horst
  - 30 mei, 20.00 uur, Cultuurkapel Deurne
  - 27 juni, 20.00 uur, De Ruchte Someren
  - 4 juli, 20.00 uur, Klassetheater Tilburg
  - 10 oktober, 20.00 uur, Jan van Besouw (kapel) Goirle
  - 7 november, 20.00 uur, Zaal Debije Hegelsom
  - 19 december, 20.00 uur, Don Bosco Heel

  2016
  - 21 mei, 20.00 uur, Maaspoort Venlo

  Lees meer
 • 21 juni 2015 - 18 oktober 2015 Expositie Perron FG
  In de expositieruimte De Abdijhof aan de Hofstraat in Thorn houdt beeldend kunstenaar Frans Geelen (Beesel/Thorn) van 21 juni t/m 18 oktober 2015 een tentoonstelling met als titel 'Perron FG'. Deze is elke zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur vrij toegankelijk.

  Het kon geen toeval zijn dat enkele jaren geleden het oog van Frans Geelen viel op een technische tekening van een locomotief. Het oog wordt immers vaak gestuurd door het hart. Als gewezen werktuigbouwkundig-constructeur moet die tekening zijn bewondering hebben gehad en de nieuwsgierigheid hebben aangewakkerd. Het is die tekening die hem al zo’n twee jaar bezighoudt in zijn schilderen. Uit de wirwar van lijnen, contouren, talloze cirkels en erin geplaatste nummers blijft de tekening van het stalen ros herkenbaar opdoemen. Dreiging, kracht en snelheid zijn de elementen die in aardedonkere tinten zijn doeken vullen.

  Met hetzelfde thema heeft de kunstenaar een serie zeefdrukken gemaakt die zijn meer technische toont, maar dan wel met dezelfde robuuste hand die zo herkenbaar is in zijn schilderijen. Ook hier weer geen onnodige details, maar grote vlakken die de vellen evenwichtig vullen. Zwart op wit en wit op zwart. Frans Geelen gebruikt het medium zeefdruk als een artistiek expressiemiddel: verrassend, vernieuwend en origineel.

  Frans Geelen heeft zich vastgebeten in een thema dat hem passioneert en dat past bij zijn eerdere werk: robuust, zwaar en confronterend. Het zijn kunstwerken die je beet pakken en waar je niet aan ontkomt. Het zijn zoektochten naar de diepere essentie van de dingen die de oppervlakkige herkenbaarheid voorbij zijn. Het geheel maakt een bezoek aan De Abdijhof Thorn meer dan waard.
 • 28 juni 2015 - 15 november 2015 Tentoonstelling Betye Saar - Still tickin'
  De Amerikaanse kunstenares Betye Saar (Los Angeles, 1926) behoort tot de belangrijkste kunstenaars van haar generatie. Sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw verwierf Saar bekendheid met feministisch georiënteerd werk dat reflecteert op Afro-Amerikaanse identiteit, spiritualiteit en de verbondenheid van verschillende culturen.

  Deze eerste museumsolo van Betye Saar in Europa heeft het karakter van een retrospectief. Binnen een indringende, door de kunstenares gecreëerde tentoonstellingsarchitectuur worden oudere en meer recente assemblages, werken op papier, sculpturen en veelal voor dit doel gereconstrueerde installaties gepresenteerd. Saars oeuvre, dat zes decennia omvat, wordt getoond aan de hand van de drie centrale thema’s in haar werk: nostalgie en herinnering; mysticisme en ritueel; politieke en raciale beeldvorming. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie.

  De tentoonstelling is te bezichtigen van 28 juni t/m 15 november 2015 in Museum De Domijnen in Sittard.

  Lees meer
 • 12 juli 2015 - 01 november 2015 Frans Timmers - Schilder in de schaduw
  De Sittardse kunstenaar Frans Timmers (1915-1987) staat centraal in deze expositie van de afdeling Stedelijke Historie van Museum De Domijnen. Voor velen zal dit de eerste kennismaking zijn met een schilder die in alle stilte aan een zeer persoonlijk en hoogwaardig oeuvre gewerkt heeft. 

  Frans Timmers was huisschilder en beeldend kunstenaar. Hij studeerde van 1939 tot 1942 aan de zaterdagmiddagcursus van de Kunstnijverheidsschool in Maastricht en was in die jaren lid van de Limburgse Kunstkring. Hij exposeerde weinig (altijd in groepsverband), maar kreeg daarbij opvallend lovende besprekingen. Timmers was bevriend met de bekende schilder Ger Lataster, die hij in de oorlogsjaren enige tijd naar Amsterdam gevolgd is. Tot een definitieve keuze voor het kunstenaarschap kwam het niet. De laatste keer dat hij aan een tentoonstelling deelnam, moet in 1947 zijn geweest. In zijn woning boven de zaak in de Rosmolenstraat werkte hij daarna op zichzelf door aan een oeuvre dat na een traditioneel begin de grote ontwikkelingen van zijn tijd weerspiegelde (abstract), maar later de vorm aannam van een geheel eigen soort ‘magisch realisme’. In alles wat hij deed bereikte hij een hoog niveau.
   
  De tentoonstelling is te bezichtigen van 12 juli t/m 1 november 2015 in Museum De Domijnen in Sittard.

  Stadswandeling arrangement
  Met de tentoonstelling Schilder in de schaduw, Frans Timmers brengt Museum De Domijnen een eerbetoon aan een bijzondere Sittardse kunstenaar. Zijn leven, verhalen en stadsgezichten vormen de leidraad voor een speciale stadswandeling door het prachtige historische centrum van Sittard onder leiding van een gids van deCompanen. Hierbij ontdekt u de favoriete plekjes van Timmers, ziet u waar zijn schilderijen door geïnspireerd zijn, waar hij gewoond heeft en nog veel meer. Voor of na de wandeling ontdekt u vervolgens op eigen gelegenheid de tentoonstelling.
   
  Het arrangement is beschikbaar tijdens openingstijden van Museum De Domijnen t/m 1 november 2015 à € 10,- p.p. Meer informatie, speciale wensen of boeken via tessa.reijnders@dedomijnen.nl of 
  info@decompanen.eu.

  Lees meer
 • 29 augustus 2015 - 17 februari 2016 Euregionaal Foto- en Muziekproject 'De Letste Schiech'
  De mijnsluiting heeft in Limburg en omstreken veel teweeggebracht. Duizenden arbeidsplaatsen gingen verloren. Ensemble 88 (het Limburgse ensemble voor hedendaagse klassieke muziek) en tientallen vrijetijdsfotografen uit de Euregio blikken in het kader van het Jaar van de Mijnen terug op de periode dat de mijnen in Limburg en andere delen van de Euregio gesloten werden en mijnwerkers ineens op straat kwamen te staan. Ook trekken zij de lijn door naar vandaag de dag. Want ook anno 2015 worden (veelal vanwege de economische crisis) veel bedrijven gesloten en komen veel mensen noodgedwongen op straat te staan. Het resultaat is: ‘De Letste Schiech’ (de laatste werkdag). Een euregionaal muziek- en fotografieproject bestaande uit een euregionale fotowedstrijd, een expositie met foto’s van vrijetijdsfotografen op vier locaties in de Euregio en een concertreeks van Ensemble 88. Zowel het concert als de fotowedstrijd en –expositie refereren aan de mijnsluiting en de laatste werkdag van toen en nu. Zaterdag 29 augustus a.s. om 20.00 uur vindt de officiële opening plaats in Cube Design Museum (Museumplein 2) in Kerkrade. Tijdens de opening gaat het concert van Ensemble 88 in première, worden de inzendingen van de euregionale fotowedstrijd besproken en worden de prijswinnende foto’s bekend gemaakt. Kaarten voor de opening (à € 15,-) zijn te koop via de website van Cultura Nova.

  Euregionale fotowedstrijd en - expositie
  ‘De Letste Schiech’ ging begin 2015 van start met een euregionale fotowedstrijd. Vrijetijdsfotografen uit Nederlands- en Belgisch-Limburg en Nordrhein konden in het kader van de fotowedstrijd foto's inzenden die betrekking hebben op de mijnsluiting en alles wat doet denken aan de toenmalige laatste werkdag. Bijvoorbeeld foto's van verlaten mijnsites en –schachten of van objecten die herinneren aan de mijnen en de mensen die er destijds werkten. Maar fotografen werden met name uitgedaagd om een eigentijdse (anno 2015) vertaling te maken van het thema ‘De Letste Schiech’. Ook vandaag de dag worden immers veel laatste diensten of ‘schiechten’ gedraaid. Uit alle inzendingen werden ongeveer 40 foto's geselecteerd voor een foto expositie die op vier locaties in de Euregio te zien zal zijn: van 29 augustus t/m 13 september 2015 in Werkplaats K (Elebereveldstraat 105) in Kerkrade (NL), van 18 oktober t/m 11 november 2015 in Bibliotheek De Domijnen (Herenhof 2) in Geleen (NL), van 13 december 2015 t/m 3 januari 2016 in Städtisches Museum Schloss Rheydt (Schlossstrasse 508) in Mönchengladbach (D) en van 9 januari t/m 17 februari in Gemeenschapscentrum Tentakel (Kneuterweg 2) in Zonhoven (BE). De exposities zijn gratis toegankelijk. Kijk voor de exacte openingstijden op www.hklimburg.nl/deletsteschiech.

  Euregionale concertreeks Ensemble 88
  Tijdens de officiële opening van ‘De Letste Schiech’ op 29 augustus a.s. en tijdens de opening van de foto exposities in Geleen (18 oktober), Mönchengladbach (13 december) en Zonhoven (9 januari 2016), geeft Ensemble 88 een concert waarin de compositie ‘Workers Union’ van Louis Andriessen uit 1939 centraal staat. Deze spectaculaire en maatschappijkritische compositie wordt aangevuld met nieuw werk van componisten uit de Euregio: Hans Leenders (NL), Timo Ruttkamp (D) en Paula Defresne (BE). De drie nieuwe composities zijn gebaseerd op gedichten van de uit Kerkrade afkomstige schrijver, dichter en hoogleraar Wiel Kusters. Kusters zal tijdens het concert ook voordragen uit eigen werk. Er vinden in totaal vier concerten plaats.

  ‘De Letste Schiech’ is een initiatief van Ensemble 88, de Fotobond Limburg, het Verbond van Limburgse Fotokringen, de Deutscher Verband für Fotografie en het Huis voor de Kunsten Limburg.
  Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Jaar van de Mijnen, het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg, Fonds Sociale Instellingen, Gemeente Sittard-Geleen, Euregio Maas-Rijn en Cultura Nova.

  Kijk voor meer informatie op www.hklimburg.nl/deletsteschiech.
   
 • 19 september 2015 - 07 november 2015 Repities Limburgs Mandoline Orkest najaar 2015
  Het Limburgs Mandoline Orkest repeteert dit najaar op de volgende data en locaties:

  Zaterdag 19 september
  - 9.30-12.30 uur
  - Café-Brasserie Merode, Stein

  Zondag 4 oktober
  - 9.30-15.00 uur
  - MFC De Grous - Stein

  Zaterdag 31 oktober
  - 14.00-17.00 uur
  - MFC De Grous - Stein

  Zaterdag 7 november
  - 9.30-12.30 uur
  - Café-Brasserie Merode, Stein
 • 30 september 2015 - 21 oktober 2015 Schrijfworkshop 'Story telling & selling'
  De Hubert van Eyck Academie, het Letterkundig Centrum Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg en The Maastricht Centre for Contemporary Writing organiseren een schrijfworkshop onder leiding van schrijfster Marente de Moor. De workshop is verspreid over twee data; woensdag 30 september en woensdag 21 oktober 2015 en vindt plaats in de Van Eyck (Academieplein 1 in Maastricht). Gedurende de bijeenkomsten krijgen de deelnemers les in schrijftechniek en werken zij aan een kort verhaal van maximaal acht pagina’s. De workshop richt zich op jonge, getalenteerde schrijvers van 18 t/m 35 jaar die begeleiding nodig hebben om een professionaliseringsslag te kunnen maken. Na afloop zal een jury een winnend verhaal kiezen dat op een later tijdstip zal worden gedrukt in het Charles Nypels Lab, de drukwerkplaats van de Van Eyck.
   
  De call for applications voor de schrijfworkshop is nu open. De kosten bedragen € 20,-. Aanmelden kan door vóór 18 september a.s. een CV en een motivatiebrief te sturen naar: pieternel.fleskens@janvaneyck.nl. Er is slechts plaats voor 15 deelnemers. Mogelijk zal een selectie plaatsvinden op basis van curriculum vitae en de motivatiebrief. 
   
  Locatie en tijdstippen:
  30 september 2015 van 15.30-17.30 uur, Van Eyck
  21 oktober 2015 van 15.30-17.30 uur, Van Eyck
   
  De workshop is onderdeel van het overkoepelende project ‘Story telling & selling’ waarin het schrijven, vormgeven en drukken van verhalen centraal staat. Het wordt georganiseerd door Letterkundig Centrum Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg, The Maastricht Centre for Contemporary Writing en de Van Eyck/Hubert van Eyck Academie.
  Lees meer...
   
  Marente de Moor (1972) is schrijver, journalist en columnist. In 2007 debuteerde ze als romanschrijver met het veelgeprezen De overtreder, daarvoor publiceerde ze Petersburgse vertellingen, columns over de jaren dat ze in Rusland woonde. Haar in 2010 verschenen roman De Nederlandse maagd werd onderscheiden met de AKO Literatuurprijs en kreeg in 2014 de European Union Prize for Literature. Het boek betekende haar doorbraak naar een zeer groot publiek. In 2013 verscheen Roundhay, tuinscène (shortlist Libris Literatuur Prijs 2014). Ze was jaren columnist voor Vrij Nederland en zowel De Overtreder als De Nederlandse Maagd verschenen in Duitse vertaling bij uitgeverij Suhrkamp.
 • 01 oktober 2015 - 08 november 2015 (G)ruis: dans, muziek, foto en workshops
  Nu is het stil. Wat rest is slechts (G)ruis: een voorstelling over de duistere gangen, het licht boven aan de schacht en herhaling.

  Dans- en muziekvoorstelling voor liefhebbers van zowel flamenco als moderne dans
  (G)ruis is een hedendaagse vertelling over het werk in de mijn en de behoefte het rauwe leven onder de grond om te vormen en te kunnen uiten in dans en muziek, om zo de pijn te verlichten en het leven te vieren. Flamenco en de mijnen hebben meer gemeen met elkaar dan dat je op het eerste gezicht zou zeggen. Niet alleen Limburg kent een geschiedenis in de mijnen, ook in het zuiden van Spanje was er mijnbouw. Dat is terug te horen in verschillende zangteksten in flamenco. Ook kwamen er in de jaren ’50 Spanjaarden naar Nederland en België om in de mijn te werken. Dansend en zingend kwamen ze op het station Maastricht aan, niet wetende wat hen te wachten stond onder de grond. 

  Choreografie en dans: Selene Anneroza Driessen 
  Gitaar en decor: Jeroen Melkert 
  Zang: Erminia Fernández Córdoba
  Percussie: Udo Demandt 

  Data: 22 en 23 oktober
  Tijd: 20.00 uur; voorafgaand - om 19.00 uur - inleiding en lezing over flamenco
  Locatie: Cultuurhuis Heerlen, Sittarderweg 145, Heerlen
  Entree: € 7,50
  Reserveren: info@cultuurhuisheerlen.nl / 045 561 21 21

  Foto-expositie
  Van 1 t/m 31 oktober 2015 is er doorlopend in de theaterzaal van het Cultuurhuis een foto- expositie van Jeroen Bogaert rondom (G)ruis te zien. 

  Workshops
  Workshop: Dansen buiten de lijntjes - workshop voor gevorderden dansers met flamenco of moderne dans ervaring
  Datum: 8 november
  Tijd: 12.30-15.00 uur

  Workshop: Flamenco voor beginners
  Datum: 8 november
  Tijd: 15.15-16.30 uur

  Workshops zijn gratis met ticket van de voorstelling (G)ruis op 22 of 23 oktober. Aanmelden via seleneanneroza@hotmail.com.

  Kijk hier voor een voorproefje.
 • 02 oktober 2015 - 18 oktober 2015 Laureatententoonstelling 2015 Alphons Wintersprijs
  Op vrijdag 2 oktober om 20.00 uur wordt in de Terpkerk in Urmond de Laureatententoonstelling 2015 van de Alphons Wintersprijs Nederlands- en Belgisch Limburg geopend. 

  De deelnemende kunstenaars aan deze tentoonstelling hebben allen een prijs gewonnen of eervolle vermelding verkregen tijdens deelname aan de Alphons Wintersprijs 2014, een tweejaarlijkse teken- en schilderwedstrijd.

  Georges Daemen (B), 1e prijs
  Mai Hendrickx (B), 2e prijs
  Erna Vollrath (B), 3e prijs
  Isabella Groot, Jacqueline Hoebers, Ernest Korbmacher, Angret Meij, Wim Riksen, Rose-Marie Snijders en Anita Thaens (allen met eervolle vermelding)

  De tentoonstelling vindt plaats in de Terpkerk te Urmond, Grotestraat 26, Urmond (NL).

  Openingstijden:
  - vrijdag 2 oktober 20.00-21.30 uur, met om 20.00 uur de officiële opening
  - 3, 4, 9, 10, 11, 16, 17 en 18 oktober, telkens van 14.00-17.00 uur

  Lees meer
 • 04 oktober 2015 - 18 oktober 2015 Pien, Puk & Co

  Eindelijk zijn ze weer terug! Meespeeltheater Pien, Puk & Co wordt gevormd door meisjes en jongens die samen met hun kikker Rik allerlei gekke avonturen beleven. De een is net wat ondeugender en stouter dan de ander… Ze duiken iedere keer weer in een avontuur en laten zich daarbij leiden door wat de kinderen uit het publiek inbrengen.

  Pien, Puk & Co spelen elke eerste en derde zondag van de maand in Pitboel Theater en beleven dan steeds een ander avontuur in een ander thema. De kinderen worden betrokken in hun spel, maar voor de kinderen die dat willen is er ook ruimte om echt mee te spelen! Pien, Puk & Co beleven hun verhaal vanuit de beleving van het kind.

  Wil je zeker zijn van een plek in de theaterzaal? Dan is verstandig om te reserveren. 

  Data: 4 en 18 oktober
  Locatie: Pitboel Theater, Montgomerystraat 26, 6135 BW Sittard
  Entree: € 4,- 
   

  Lees meer
 • 06 oktober 2015 - 11 oktober 2015 Hans van Drumpt - Kunstschilder, verzamelaar etnografische kunst, reiziger
  De onlangs overleden kunstenaar Hans van Drumpt laat een omvangrijk oeuvre van schilderijen na. Zijn collectie wordt van 6 t/m 11 oktober (dagelijks van 12.00-19.00 uur) tentoongesteld in het historische pand aan het Henric van Veldekeplein 31 te Maastricht, waar hij 42 jaar lang woonde en werkte. Deze open-huis-expositie biedt een unieke gelegenheid om het levenswerk van Van Drumpt te bekijken of te kopen, waarbij tegelijkertijd de mogelijkheid wordt geboden om een deel van dit voormalige stadspaleis, waar vanaf ca. 1750 de proost van het Sint-Servaaskapittel zijn proostenwoning had, te bezichtigen.

  Het werk van Van Drumpt beslaat vijf decennia, waarbij duidelijk te zien is hoe zijn werk zich heeft ontwikkeld. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw bestond zijn werk vooral uit abstracten met figuratieve elementen en een groot aantal houtskoolschetsen.  In de jaren erna werd zijn werk meer geïnspireerd door natuurlijke elementen, waarbij het abstracte steeds geometrischer van aard werd. Vanaf 1988 reisde hij vrijwel jaarlijks naar Zuid Afrika en later Niger waar hij verschillende stammen (o.a. N’Debele, Xhosa, Kwazulu in Zuid-Afrika, de Touaregs in Niger) bezocht. In zijn werk is vanaf die periode duidelijk te zien dat de kunst van deze stammen zijn werk beïnvloedde.

  Hans van Drumpt studeerde eind jaren 50 af aan de Kunstnijverheidsschool (tegenwoordig de Academie voor Beeldende Kunsten) in Maastricht, en in 1963 aan de Jan van Eyck Academie. Vervolgens gaf hij les aan diverse middelbare scholen, de Academie voor Bouwkunst in Maastricht en de TeHaTex in Tilburg (de huidige Fontys Hogeschool). Tevens verzorgde hij gastcolleges aan de Jan van Eyck Academie. Zijn werk is tijdens zijn leven geëxposeerd in talloze galeries en musea in binnen- en buitenland en opgenomen in diverse bedrijfs- en privécollecties. Het werk van Van Drumpt is een interessant geheel dat als zeer waardevol wordt beschouwd door vele kunstcritici en kunstenaars.

  Behalve een getalenteerd schilder, was Van Drumpt een verwoed verzamelaar. In zijn kinderjaren struinde hij de Sint Pietersberg af om in de mergelgesteenten fossielen te zoeken. Later verplaatste zijn interesse zich van natuur naar cultuur, en begon hij met het verzamelen van etnografische kunst. In het begin uit Oceanië (Nieuw-Guinea, Borneo, Sumatra onder andere), en later richtte hij zich meer op Zuid- en Midden-Afrika. Dit resulteerde in een enorme collectie tribal art, waarmee hij zijn monumentale woning op museale wijze inrichtte.

  Hij onderhield warme contacten met verschillende mensen uit de gebieden waar hij naar toe reisde, en werkte ook in artistiek opzicht met hen samen. Zo heeft hij ervoor gezorgd dat in 1991 de door architect Jo Coenen ontworpen nieuwe aula van de Universiteit Limburg beschilderd kon worden door N’Debele-prinses Francina Ndimande, haar dochter en haar echtgenoot.

  Helaas is het niet mogelijk gebleken zijn collectie etnografische kunst als geheel te behouden. De open dagen in oktober bieden een laatste kans om een compleet overzicht van zijn schilderijen te bezichtigen.

 • 07 oktober 2015 - 22 oktober 2015 Wonderbaarlijke Kinderboekenweek
  Zelfs als je niet van lezen houdt, is de Kinderboekenweek 2015 (7 t/m 18 oktober) interessant. Het thema is dit jaar 'Natuur, Wetenschap en Techniek' en kinderboekhandel de Boekenwurm in Maastricht biedt een programma dat aan alle wetenschappelijke verwachtingen voldoet!

  Woensdag 7 oktober, 14.30-17.00 uur
  Opening Kinderboekenweek verzorgd door TAALMINNERS. Workshop´Vos en Haas´ (5 tot 7 jaar), workshop ´Raar maar waar´ (8 tot 12 jaar).

  Vrijdag 9 oktober, 15.30-16.30 uur
  Li Lefébure over De reis van Raaf en Papegaai.

  Dinsdag 13 oktober, 15.30-16.30 uur
  Sylvia van de Heede, auteur van de Vos en Haas boeken en de boeken over Wolf en Hond.

  Woensdag 14 oktober 14.00-15.00 uur
  Jan Paul Schutten, meervoudig Gouden Griffelwinnaar en Ambassadeur van het kinderboek.

  Donderdag 22 oktober 15.30-16.00 uur
  Sander Koenen, journalist en onderzoeker, verzamelde de 25 beste vragen van jongens en de 25 beste vragen van meisjes.

  Locatie: Kinderboekwinkel De Boekenwurm, Mariastraat  11, Maastricht

  Lees meer
 • 08 oktober 2015 - 16 oktober 2015 Vleisch

  Een zwarte komedie over twee contactgestoorde antihelden, de concurrentiestrijd met hun voormalige baas én hun vleesgeworden succes.

  Toneelgroep de Bron is in de Scandinavische filmwereld van regisseur Anders Thomas Jensen gedoken en heeft het verhaal van de twee geslaagde slagers en hun oud-baas een eigen gezicht gegeven in Vleisch.

  De Bron ging voor deze productie voor de tweede keer enthousiast aan de slag met regisseur Hanneke Som en vormgever Ek van Roosendaal. Zij zetten bij De Bron in 2014 ook al samen hun handtekening onder de Hoogseizoen-voorstelling Witlox. In Vleisch ziet u bekende gezichten en nieuwe talenten, er is live-muziek en er wordt gespeeld op een bijzonder passende locatie in het dal van Mheer.

  Vleisch – het verhaal
  Egid is een neuroot die zwelgt in zelfmedelijden en bij de lichtste confrontatie heftig transpireert. Partner Sven is zijn tegenpool. Een wietrokende, introverte man die zijn leven leeft, zonder veel ambitie en woorden. De twee werken bij de eigenzinnige slager Lacroix, in het dorp geroemd om zijn voortreffelijke worstjes. De slagersknechten willen niet langer in Lacroix’s schaduw staan en beginnen hun eigen zaak. De slagerij slaat aan dankzij Egid’s succesrecept. Het hele dorp loopt uit voor de fameuze kipdipjes. Maar er is iets… niet in de haak. "Weurskes hubbe meech ummer gefascineerd. ‘T is toch wel hiel biezoonder um a deer kapot te make en ‘t da in z’n eige ingewande te stoppe. Erger da in dieng eige derrem gepropt te weare kin toch neet? Dat is ing va die kling plezeerkes die veer luj hubbe."

  Speeldata: 8, 9, 10, 15, 16 en 17 oktober
  Aanwezig: uiterlijk 19.45 uur
  Aanvang: 20.00 uur
  Duur: circa 1 uur en 40 minuten
  Entree: €10,- contant aan de kassa
  Parkeren en ontvangst: Café Quanten, Dorpstraat 3, Mheer
  Locatievoorstelling: overdekt, denk bij koud weer aan warme kleding

  Reserveren is noodzakelijk en kan hier.

 • 09 oktober 2015 - 11 oktober 2015 De Limburgse Koordagen - Groots en uniek meerdaags festival voor koren, dirigenten en zangliefhebbers
  Koren, individuele zangers, dirigenten en zangliefhebbers kunnen van 9 t/m 11 oktober a.s. hun hart ophalen tijdens de tweede editie van de Limburgse Koordagen, hét Limburgse koorfestival met diverse concerten voor jong en oud, muzikale educatie voor zangers en dirigenten en diverse workshops op zowel artistiek als zakelijk gebied. Zangers en koren kunnen deelnemen aan de vele activiteiten die voor hun georganiseerd orden en bezoekers kunnen genieten van een grote variëteit aan koorzang. Alle activiteiten die in het kader van de Limburgse Koordagen worden georganiseerd, vinden plaats in TheaterHotel De Oranjerie in Roermond. Het evenement, dat uniek is in haar opzet, wordt georganiseerd door de Verenigde Nederlandse Korenorganisatie (VNK) – Limburg i.s.m. het Huis voor de Kunsten Limburg en is gratis toegankelijk m.u.v. het Openingsconcert op 9 oktober.

  De Limburgse Koordagen gaan op vrijdag 9 oktober van start met een feestelijk openingsconcert met optredens van het gerenommeerde mannenkoor Mastreechter Staar (Maastricht) o.l.v. Paul Voncken en jongerenkoor Equal Voices (Weert) o.l.v. Rita Scheffers. Kaarten voor dit concert kosten € 7,50 per stuk en kunnen rechtstreeks gereserveerd worden via TheaterHotel de Oranjerie.

  Op zaterdag 10 en zondag 11 oktober vindt het Open Limburgs Korenfestival plaats waar diverse koren ieder hun half uur of ‘fame’ krijgen en hun zangkunsten presenteren. Koren kunnen dan ook advies inwinnen bij een professionele jury. Op zaterdag vindt ook het Kinderkoorfestival plaats waarbij de top van de kinderkoren ‘acte de présence’ geeft. Ook de bezoekers worden geprikkeld om af en toe op ontspannen wijze actief deel te nemen. Naast de concerten bieden de Limburgse Koordagen ook verdieping. Koren kunnen deelnemen aan diverse workshops en een Koor Make Over waarbij gewerkt wordt aan de podiumpresentatie. De workshops zijn gratis toegankelijk. Tevens presenteren koren in het kader van het Toon Talent project hun kinderkoorzangproject. De Limburgse Koordagen worden afgesloten met het uitreiken van diverse prijzen en de benoeming van het ‘Limburgs koor van het jaar 2015’.

  Dit jaar is de Dag van de Kerkmuziek nauw verbonden met de Limburgse Koordagen. Op 11 oktober kan men in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond genieten van een concert- en workshopprogramma gericht op religieuze muziek.

  Kljk hier voor meer en uitgebreide informatie over de verschillende programmaonderdelen van de Limburgse Koordagen op.
   
 • 17 oktober 2015 - 25 oktober 2015 Geine seks in Nuth!

  'Geine seks in Nuth!' (No sex please-We’re British) is een klucht in twee bedrijven door Anthony Marriott & Alistair Foot.

  Pascal en Inge Hofmans: pas getrouwd, jong, aantrekkelijk, waarvan de eerste een goede betrekking bij de Rabobank heeft inclusief een leuk appartement erboven, zouden redelijkerwijs kunnen verwachten dat hun leven samen kalm, vredig en gelukkig van start zal gaan. Door een jammerlijke vergissing van Inge echter, worden zij overspoeld door pornografisch materiaal van Scandinavian Import Company. Eerst schunnige prentbriefkaarten, dan films, dan enorme geïllustreerde boeken. Hooggeplaatste bankmedewerkers, Pascal’s chique en snobistische moeder en vooral de preutse, respectabele kassier van de bank, Rob Kuupesj, raken allen onontwarbaar verstrikt in de hevige gebeurtenissen die volgen - op de spits gedreven door de komst van een mooie dame, Agnetha, van hetzelfde bedrijf, die haar bijzondere, beslist buitenissige diensten komt aanbieden.

  Vertaling: Koen Wassenaar
  Spelers: Renee Hovestadt, Quincy Grootjans, Harry Schoonbrood, Lily Gijzen, Harry Louvenberg, Emilie Louvenberg, Paula Souren, Tiny Haemers, Jeroen van Eijk, Frank Horrichs en Nicolle Dreessen
  Regie: Nicole Schurgers-op den Kamp

  Speeldata: 17, 18 en 24 oktober om 20.00 uur, 25 oktober om 14.00 uur
  Kaarten: toneelnuth@gmail.com / Lily Gijzen 045 405 17 01 (na 18.00 uur)
   

  Lees meer
 • 23 oktober 2015 - 25 oktober 2015 Sopraan Laura Engel en platina tenor Béla Mavrák in concert in Bocholtz

  Kerkelijk Zangkoor St. Joseph Bocholtz presenteert, samen met sopraan Laura Engel, platina tenor Béla Mavrák, Zanginstituut Vocaal Totaal en het voltallige Kerkraads Symfonie Orkest, een Grande Belcanto Avond op vrijdag 23 oktober ter gelegenheid van hun 150-jarig jublileum.

  Belá Mavrákis een heldentenor die de wereld als zijn broekzak kent: New York, Sydney, Wenen, Kaapstad, Tokyo. Hij heeft in Milaan gestudeerd bij Franco Corelli en hij veroverde de harten van velen als Platin Tenor bij het orkest van Andre Rieu. Laura Engel is een bruisende sopraan met Zuid-Amerikaans bloed. Met haar Chileense charme pakt ze elk publiek, waar ook ter wereld in. Ze maakte furore met haar lied Besame Mucho bij het orkest van Andre Rieu. Eenmaal geraakt door haar passie, laat ze u niet meer los! Zanginstituut Vocaal Totaal is een begrip in Limburg. Annemie Vallino-Rovetta is de inspirerende mezzo-sopraan, die u met haar koor en solisten meeneemt op een wervelende reis door opera en operette. De aanwezigheid van het voltallige Kerkraads Symfonie Orkest maakt deze avond werkelijk tot een 'Gesamtkunstwerk'. Het orkest staat onder leiding van maestra Manon Meijs. Zij kent alle geheimen van de opera door haar opleiding bij David de Villiers aan de Musikhochschule te Essen.

  Een zangclinic voor jeugd en volwassenen staat gepland voor zaterdagmiddag 24 oktober. Had u altijd al eens willen zingen of zingt uw kind thuis de sterren van de hemel, dan is deze clinic iets voor u. Niemand minder dan Marion Lambriks en Jack Vinders stimuleren u om uw talent samen met anderen te laten horen. De Jeugdkorenclinic o.l.v. Marion Lambriks m.m.v. Jongerenkoor de Eurosingers, Kinderkoor Eys en Projectkoor Simpelveld-Bocholtz start om 13.00 uur. Om 15.30 uur is het de beurt aan Jack Vinders voor volwassenen, potentiële koorleden, sponsoren en leden o.l.v. Jack Vinders!

  Zaterdagavond 24 oktober gaan de deuren van het feestpaviljoen open voor een heus Oktoberfeest met de Original Innsbrucker Böhmische, Blech Mich en Kyle Schielen! De Innsbrucker Böhmische is een Oostenrijkse zevenkoppige topformatie die vooral Oberkrainer muziek speelt, afkomstig uit de regio Innsbruck. Zij verzorgen optredens door geheel Oostenrijk, Süd Tirol, Duitsland en Nederland. Blech Mich bestaat uit acht professionele blaasmuzikanten die vooral Böhmische blaasmuziek spelen. Zij zijn allen afkomstig uit Zuid Limburg. Kyle Schielen, is pas 17 jaar oud en heeft al een behoorlijke staat van dienst. Zeer talentvol Accordeonist die voornamelijk Oberkrainer muziek speelt.

  Zondag 25 oktober worden maar liefst jubilarissen in het zonnetje gezet. Om 11.00 uur is er een Heilige Mis ter gelegenheid van het 150-jarig jubileum, gecelebreerd door Mgr. Wiertz, bisschop van Roermond. Het Aachener Domchor luistert de Heilige Mis op. Dit koor is een begrip in de regio Aken en verre omtrek! Het is het oudste Duitse jongenskoor. De oorsprong voert terug op de Schola Palatina, de hofschool van keizer Karel de Grote. Ook 1200 jaar na de oprichting, is de centrale taak van het koor nog steeds de muzikale invulling van de liturgie in de Akense dom, de vroegere Paltskapel. Het Domkapittel beheert een basisschool. Deze fungeert als kweekvijver, waaruit het koor put voor de nodige jaarlijkse aanwas van nieuwe koorleden. In de dom verzorgt het koor per jaar ongeveer 50 missen en concertenin binnen en buitenland. voor Limburg is het optreden in Bocholtz een primeur.

  Van 14.30 tot 15.30 uur eert het koor zijn jubilarissen en aansluitend wordt het 150-jarig bestaansfeest muzikaal afgesloten met Nick's Piano Party.

  Kaarten voor dit feestelijke programma zijn verkrijgbaar bij de volgende voorverkoopadressen:
  - Bocholtz: Bakkerij Dreessen, Wilhelminastraat 27/Sigarenmagazijn Jos Laval, dr. Nolensstraat 25
  - Simpelveld: Readshop, Kloosterplein 42A
  - Kerkrade: Bboekhandel Deurenberg, markt 23
   

  Lees meer
 • 01 november 2015 - 30 november 2015 'Nederland Leest' met A.L. Snijders
  Na het succes van de afgelopen jaren viert 'Nederland Leest' haar 10e editie in november. Dit jaar staat A.L. Snijders centraal, de bekende auteur van korte verhalen. Hij stelt een verhalenbundel samen met een staalkaart uit de Nederlandstalige geschiedenis. Zijn eigen reactie op deze verhalen staat ook weergegeven in deze bundel. Tevens is een katern met de beste korte verhalen uit onze provincie opgenomen. Ook verkrijgbaar als eBook. Deze bundel wordt door deelnemende bibliotheken in Nederland gratis uitgedeeld aan volwassenen op vertoon van hun bibliotheekabonnement.

  In Maastricht verkrijgbaar bij Centre Céramique, Bibliotheekservicepunt Heer (Concordiastraat 1) en Bibliotheekservicepunt Malpertuis (Sproetepad 20).

  Lees meer
 • 07 november 2015 - 08 november 2015 'Kiek ins wiejer' en verbreed je horizon tijdens het NOVA Filmfestival 2015
  De NOVA (Nederlands Organisatie van Audiovisuele Amateurs) het overkoepelende orgaan van alle amateurfilmdistricten in Nederland, organiseert jaarlijks hét nationale filmfestival voor amateurfilmers: het NOVA Filmfestival. Amateurfilmers uit heel Nederland strijden op nationaal niveau voor een plekje bij de top. Voorafgaand aan het NOVA Filmfestival vinden in de verschillende districten voorselecties en regiofestivals plaats waarbij bepaald wordt welke films worden voorgedragen voor het NOVA Filmfestival. Het NOVA Filmfestival is uniek in Nederland. Het is het enige festival op nationaal niveau waar amateurfilmers uit het hele land een podium krijgen aangeboden. Het NOVA Filmfestival staat garant voor landelijke naamsbekendheid als amateurfilmer.

  Het NOVA Filmfestival wordt ieder jaar in en door een ander NOVA-district georganiseerd. In 2015 is de beurt aan de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA). Op zaterdag 7 en zondag 8 november 2015 organiseert de LOVA, in samenwerking met de NOVA en het Huis voor de Kunsten Limburg het NOVA Filmfestival in Theater De Maaspoort (www.maaspoort.nl) in Venlo. Tijdens het festival worden, gedurende het hele weekend, de meest opvallende speelfilms, documentaires, reportages, vakantiefilms etc. van non-professionele filmers uit heel Nederland getoond.

  Randprogramma NOVA Filmfestival
  Naast de vertoning van films krijgen de filmmakers en het publiek ook de kans om met elkaar te netwerken. De LOVA organiseert samen met het Huis voor de Kunsten Limburg (de provinciale, dienstverlenende organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg) een bijzonder randprogramma met als doel een breder publiek (jong én oud) te interesseren voor het filmfestival en het medium film en de (amateur)filmsector in Limburg op de kaart te zetten. Ook willen zij middels het randprogramma de samenwerking tussen filmers en andere (amateur)kunstbeoefenaars bevorderen, amateur- en professionele filmers met elkaar in contact brengen en verdieping bieden in het medium film. De bezoekers van het NOVA Filmfestival 2015 worden uitgedaagd om hun horizon te verbreden en worden gestimuleerd om buiten de reguliere kaders te kijken. Het is dan ook niet voor niets dat het motto van het festival ‘Kiek ins wiejer’ (Venloos dialect voor ‘kijk eens verder’) is.

  Tijdens het festival worden filmers in contact gebracht met schrijvers, muzikanten en toneelspelers die hun expertise graag inzetten in de (amateur)filmbranche. Parallel aan het filmprogramma van het NOVA Filmfestival kun je een professioneel ingerichte film- en montageset bezoeken en ter plekke zien hoe een korte scène verfilmd wordt. Maar dat niet alleen. Je kunt ook een actieve rol vervullen in die set en jouw steentje bijdragen aan de totstandkoming van een filmscène. Op de set staan professionele filmmakers klaar om jou daarin te begeleiden. Het NOVA Filmfestival wordt ook dé plek waar iedereen een zelfgemaakte film kan aanreiken. Alle films die worden aangereikt worden op een nader te bepalen datum (na het festival), in CineLOVA verband, bekeken en van feedback voorzien door een panel van deskundige filmmakers. De feedback die je krijgt kan jou helpen bij het verder ontwikkelen of verbeteren van de film. Speciaal voor jongeren vindt tijdens het NOVA Filmfestival een wedstrijd plaats. Zij krijgen tijdens het festival een thema aangereikt en mogen in groepjes met hun eigen camera of smartphone op pad gaan en opnames maken. Zij worden daarin begeleid door professionele filmmakers. Alle resultaten worden na afloop van het festival gebundeld en vertoond op een You Tube kanaal. Het publiek kan vervolgens stemmen op hun meest favoriete film. De makers van het winnende filmpje krijgen een professionele filmworkshop aangeboden. De randactiviteiten zijn voor iedereen (ook niet NOVA leden) gratis toegankelijk.

  Deelnemen aan het NOVA Filmfestival loont! Filmliefhebbers en –makers kunnen tegen zeer schappelijke prijzen het NOVA Filmfestival in Venlo bezoeken. Kijk voor meer informatie over het festival, toegangsprijzen, hotelovernachtingen etc. op www.cinelova.nl

  Lees meer
 • 07 november 2015 - 08 november 2015 Boeken- en Platenbeurs Maastricht
  Op zaterdag 7 en zondag 8 november a.s. vindt de jaarlijkse grote Boeken- en Platenbeurs van de Stichting Boeken voor Mensen plaats in het ROC Leeuwenborghcollege in Maastricht.

  Er staan tienduizenden boeken klaar, gesorteerd op onderwerp, met prijzen tussen de € 1,- en € 10,-. Daarnaast is er een afdeling met bijzondere boeken, die iets hoger zijn geprijsd. Genres zijn onder meer: literatuur, geschiedenis, filosofie, religie, economie, recht, Tweede Wereldoorlog, strips, kunst, reizen, schilderkunst, techniek, Limburg en Maastricht. Behalve boeken zijn er grammafoonplaten, cd’s, dvd’s en bladmuziek te koop.

  Data: 7 en 8 november
  Tijd: 10.00-17.00 uur
  Locatie: ROC Leeuwenborghcollege, Sibemaweg 20, Maastricht (naast Novotel Hotel; ingang Boekenbeurs in Gebouw West, achter het Hoofdgebouw)  

  Neem voor meer informatie contact op via boekenvoormensen@yahoo.nl of ga naar www.boekenvoormensen.nl.
 • 12 november 2015 - 15 november 2015 MV Concordia Meterik organiseert Sagas, een muzikale tijdreis door de Peel
  Fanfaremuziek, filmbeelden, lichtkunst, zang, figuranten en vertellers laten de geschiedenis van de Peel herleven op 12, 13, 14 en 15 november in de Meterikse kerk.

  Een oerknal, mist en lichtflitsen. Een kale woestenij, moerassig, uitgestrekt en troosteloos, maar ook onheilspellend en angstaanjagend. Muziekvereniging Concordia uit Meterik bereid op dit moment een heel bijzondere muziekuitvoering voor die zal plaatsvinden op 12, 13, 14 en 15 november in de kerk in Meterik. Tijdens de voorstelling wordt de geschiedenis van de Peel verteld met filmbeelden op een levensgroot projectiescherm, figuranten, vertellers, zang en bijdragen van allerlei muzikanten. De voorstelling laat zien dat fanfaremuziek niet saai is of ouderwets. De muziek van fanfare en drumband Concordia wordt de sfeermaker van de voorstelling. Het wordt een echt melodrama.

  Tijdens Sagas, een muzikale tijdreis door de Peel, ontstijgen geesten, een sprookjesachtige natuur, armoe en rijkdom, dorpjes, oorlogshelden en de moderne tijd uit de Peel. Prachtige fanfaremuziek, innovatieve licht- en beeldprojecties, zang, figuranten en vertellingen, laten de geschiedenis van de Peel in negen thema’s herleven. Er komen waargebeurde verhalen uit de geschiedenis van de Peel aan bod maar ook spannende legendes die al eeuwenlang de ronde doen. Voor de bijzondere voorstelling zocht Concordia de samenwerking met filmclub ’t Lenske uit Sevenum. Zij maakten bij elk van de negen thema’s prachtige filmbeelden. Zo komen de oerknal, ijstijd, de natuur, de eerste bewoners, romeinen, de oorlog, ontginning en de moderne tijd aan bod. Specialisten op het gebied van hightech licht en geluid, ontwerpen speciaal voor Sagas, innovatieve beeld en lichtprojecties waarmee de Meterikse kerk wordt omgetoverd tot een spannende en sprookjesachtige concertlocatie. Verder werken toneelvereniging Tovri uit Meterik, zangtrio BAM, blokfluitensemble Syrinx, troubadours ParelMoer, verteller Romé Fasol en zangvereniging Meriko Vocaal mee om het publiek onder te dompelen in de geschiedenis van de Peel. De fanfare en drumband van muziekvereniging Concordia begeleiden de negen thema’s over de Peel met muziek en percussie. Zo zijn muziek uit bekende werken als Sagas, Rubicon, Aurora, Schindler’s List, Sunken Village, Rowwen Hèze en Het Dorp van Wim Sonneveld te horen.

  Gasten worden vanaf 19.00 uur ontvangen in de oude boerenschuur van de familie Tacken aan de Sint Jansstraat 7 in Meterik. Hun schuur wordt voor de gelegenheid omgeboeuwd tot Peelwerkescafé. Een korte wandeling leidt het publiek naar de kerk in Meterik waar de voorstelling om 20.00 uur begint.

  Ga voor meer informatie en kaarten voor de voorstelling Sagas, een muzikale tijdreis door de Peel naar de website van MV Concordia. Kaarten zijn tevens - op afspraak - te koop bij Eric Tacken (06 51656493) of Rene Achten (0613456924).
 • 15 december 2015 - 03 februari 2016 Expositie 'Spiegelbeeld' - Limburgse dichters
  Van 15 december 2015 t/m 3 februari 2016 verzorgt Centre Céramique, in samenwerking met Stichting Dichter in Beeld, een expositie van een twintigtal in Limburg geboren en/of wonende dichters.

  Van elke dichter wordt een foto geëxposeerd die Jean Scheijen heeft gemaakt; naast elke foto hangt een gedicht dat de dichter bij zijn foto heeft geschreven. Piet Gerards tekende voor de grafische vormgeving van de gedichten.

  Anton Dautzenberg schreef een essay dat is geïnspireerd op ‘Spiegelbeeld’, de titel van de expositie, dat verschijnt bij de opening van de expo half december. Enkele dichters zullen ter gelegenheid van Gedichtendag optreden tijdens de bijeenkomst Poëzie aan de Maas op 31 januari 2016 waarvoor ook Stefan Hertmans is uitgenodigd.

  Locatie: Centre Céramique, Avenue Céramique 50, Maastricht
  Entree: gratis

  Lees meer
 • actueel

 • 07 oktober 2015 14:00 - 16:00 Opening Kinderboekenweek in Centre Céramique
  Met als thema 'Raar, maar waar!' begint Centre Céramique de Kinderboekenweek met twee spetterende activiteiten.

  Woensdag 7 oktober (14.00-15.00 uur)
  Kaft, blaadjes en letters: voorstelling voor iedereen vanaf 4 jaar…
  Met als thema 'Raar, maar waar!' begint Centre Céramique de Kinderboekenweek met twee spetterende activiteiten.

  Woensdag 7 oktober (14.00-15.00 uur)
  Kaft, blaadjes en letters: voorstelling voor iedereen vanaf 4 jaar
  ‘Er was eens een meneer, Ludvico genaamd. Hij was niet oud en niet jong, niet lang of klein, niet dik noch dun, maar er was iets met hem… Zijn hoofd zat overvol! Vol met verhalen, ideeën en dromen… ’ Kaft, blaadjes en letters is een circustheatervoorstelling met als thema het ontstaan van een boek. Het hele proces komt aan bod, van het idee van de schrijver tot aan een kleurrijke weergave van het traditionele drukproces, met als afsluiting een feestelijke boekpresentatie. Met vertelkunst, clownesk theater en verschillende circustechnieken wordt een fantasiewereld gecreëerd waarin het publiek meereist langs verschillende personages en plaatsen. Door Ilja Mook en Nuno Tavares van Projecto Anagrama.
  Locatie: Openingsfeest Kinderboekenweek Kumulus Theater, Herbenusstraat 89, Maastricht
  Deelname: € 3,-
  Kaarten: klantenservice CentreCéramique / klantenservice@maastricht.nl / 043 350 56 00 (er is geen kaartverkoop bij Kumulus)

  Woensdag 7 oktober (15.00-16.00 uur)
  Help de professor! - workshops voor nieuwsgierige kinderen van 4 t/m 8 jaar
  Creatieve, muzikale en vooral feestelijke workshops door studenten van de Nieuwste PABO/Hogeschool Zuyd. Professor P.Pandoorra bezoekt de opening van de Kinderboekenweek in Kumulus! Professor P. Pandoorra is een van Nederlands bekendste uitvinders. In elke kamer van zijn grote oude huis heeft Pandoorra een werkplaats of laboratorium gecreëerd waar hij ontdekkingen doet, drankjes brouwt, machines bouwt, en de wereld slimmer, beter en mooier probeert te maken met zijn verzinsels. En het lukt hem! Op 7 oktober is de professor in Kumulus met zijn assistent-profesoren (van de Nieuwste PABO). Kom ze helpen bij het uitvinden en maken van nieuwe dingen. Dus kom na de voorstelling meedoen met een van de vele workshops en bouw mee aan de nieuwe toekomst. De workshops zijn voor verschillende leeftijden en worden begeleid door studenten van de Nieuwste PABO.
  Locatie: Kumulus, Herbenusstraat 89, Maastricht
  Deelname: gratis
  Inschrijven: 13.30 tot 14.00 uur bij de workshop van jouw keuze in de hal van Kumulus, bij de studenten

  Lees meer
 • 08 oktober 2015 19:30 - 21:00 Lezing Hans Pluijms - Je denkt te weten wie je bent
  Donderdag 8 oktober om 19.30 uur geeft Hans Pluijms een lezing bij Boekhandel Dominicanen over zijn boek Je denkt te weten wie je bent, een enneagramboek dat hij samen met Carita Sutherland heeft geschreven. Dit overzichtelijke werkboek is eenvoudig,…
  Donderdag 8 oktober om 19.30 uur geeft Hans Pluijms een lezing bij Boekhandel Dominicanen over zijn boek Je denkt te weten wie je bent, een enneagramboek dat hij samen met Carita Sutherland heeft geschreven. Dit overzichtelijke werkboek is eenvoudig, effectief en vernieuwend. Het boek start met meer algemene beschouwingen en context om dan in te zoomen op de negen enneagramtypes. Zij worden één na één duidelijk en specifiek besproken én aan associatieve beeldenreeksen gekoppeld. Niet enkel inhoudelijk is het een pareltje, ook vormelijk werkten ze met de besten samen. Jirka De Preter en Jan Mast stonden in voor de vormgeving en die laatste verzorgde ook de fotografie.

  Het enneagram is een eeuwenoud, mogelijk reeds 2500 jaar oud model en tegelijkertijd een zeer hedendaags model dat in het Grieks letterlijk negen (ennea) en figuur (grammos) betekent. Het enneagram beschrijft negen basistypen van verschillende persoonlijkheidstypen. Volgens het model heeft iedereen in principe de beschikking over alle negen persoonlijkheidstypen maar hanteert doorgaans iedereen een dominant persoonlijkheidstype. Natuurlijk kent elk persoonlijkheidstype zijn verschillende ontwikkelingniveaus, verschillende externe invloeden en karakters.

  Management tool of persoonlijke ontwikkeling?
  In elk basistype kan men zeer kenmerkende eigenschappen van die persoonlijkheid herkennen. Dat betekent dus dat verschillende mensen van een zelfde persoonlijkheidstype enorm op elkaar kunnen lijken voor wat betreft motivaties, gedragskenmerken en eigenschappen maar toch als persoonlijkheidstype sterk van elkaar kunnen verschillen door hun persoonlijk ontwikkelingniveau. Het enneagram als managementtool leert je met deze verschillen om te gaan en op een correcte, respectvolle manier de verschillende persoonlijkheidstypen aan te sturen. Het enneagram geeft weer welke kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën de verschillende basistypen met zich meedragen en hoe zij daar in de praktijk mee om (weten te) gaan. Het enneagram is een uiterst effectief hulpmiddel binnen organisaties op het gebied van human resources, als management tool, bij teamontwikkeling en teamvorming en op gebied van persoonlijke coaching en persoonlijke ontwikkeling.
   
  Hans Pluijms
  Oprichter van de Enneagramacademie, heeft een jarenlange ervaring als adviseur, peoplemanager en trainer in het bedrijfsleven binnen verschillende bedrijven in binnen en buitenland. Als manager heeft hij veel ervaring in het managen, coachen en opleiden van medewerkers in verschillende bedrijven. Ruim 20 jaar leidt Hans een training en adviesbureau waarin hij trainingen, opleidingen en persoonlijke coaching verzorgt, met de Enneagrammethodieken als rode draad. Hans onderscheidt zich als een inspirerende en motiverende trainer die personen en teams in beweging kan brengen. Op een professionele wijze kan hij, soms confronterend wanneer nodig, personen een spiegel voorhouden, dit met veel respect, humor, enthousiasme en passie.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen, Maastricht

  Lees meer
 • 09 oktober 2015 17:00 - 18:30 Presentatie nieuwe uitgave Veldeke Kring Sittard
  Op vrijdag 9 oktober om 17.00 uur wordt in boekhandel Krings in Sittard i.s.m. Veldeke Kring Sittard de bundel Sjmerig sjpaor en anger werk (verkoopprijs € 7,50) van John Hertogh gepresenteerd. Sjmerig sjpaor en anger werk is de tweede bundel…
  Op vrijdag 9 oktober om 17.00 uur wordt in boekhandel Krings in Sittard i.s.m. Veldeke Kring Sittard de bundel Sjmerig sjpaor en anger werk (verkoopprijs € 7,50) van John Hertogh gepresenteerd. Sjmerig sjpaor en anger werk is de tweede bundel gedichten en korte verhalen in het Sittards van Hertogh. 
                                                  
  John Hertogh
  Hertogh is geboren (1949) en getogen in SIttard, werkte veertig jaar in het onderwijs en is lid van de Algemene Schrijverskring Veldeke. ZIjn werk wordt regelmatig gepubliceerd in Dao wo ich gebaore bèn, de periodieke uitgave van Veldeke Kring Sittard, in de serie Platbook en op de website van Sittard-Creatief. ZIjn gedachten en verhalen zijn ook opgenomen in Veldgewas, een project van Veldeke Limburg. In 2014 werd hij genomineerd als Zwentibolddichter. Daarnaast is hij te horen op Streekomroep START, waar hij gedichten van zichzelf en andere dialectdichters voordraagt in de programma’s van Dick van der Lei. Hertogh is tevens een van de deelnemers tijdens de LiLiLi-dag op 8 november a.s. in Roermond.

  In deze bundel van 74 pagina’s staan circa veertig gedichtjes en tien korte verhalen. Jean Knoors, Veldeke voorzitter, schrijft in het voorwoord: "De krach van de gedichte en prozasjtökskes van John is, det ze 'oet ’t laeve gegrepe' zeen, óm ’t éns mit ’n cliché te zègke. Gein hoagdravende bespegelinge, mer wat de dagelikse dènger en veurvalle mit emes doon. Dènger en gebäörtenisse, woo jederein taenge-aan löp en mit te doon haet, of se noe op vekantie bès of toes in de mosem, of bie dien kènjer of kleinkènjer. John wèt op hieël geveulige meneer te kieke nao en in te sjpele op de dènger die óm h’m haer gebäöre en de laezers dudelik te make wat det mit häöm deit en wie d’r dao mit ómgeit."
 • 10 oktober 2015 09:30 - 16:00 Excursie Ketelhuis Steyl en Wagenwerkplaats Blerick
  Op 10 oktober organiseert de Kring Venlo van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG), samen met de Werkgroep Industrieel Erfgoed Limburg (WIEL), een excursie naar de voormalige Wagenwerkplaats van de NS in Venlo-Blerick (nu…
  Op 10 oktober organiseert de Kring Venlo van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG), samen met de Werkgroep Industrieel Erfgoed Limburg (WIEL), een excursie naar de voormalige Wagenwerkplaats van de NS in Venlo-Blerick (nu depot van het Spoorwegmuseum), het Ketelhuis van de Drukkerij van de missionarissen van Steyl en de reproafdeling van die drukkerij. Het is een unieke combinatie van gerestaureerd en hergebruikt monumentaal industrieel erfgoed in de Gemeente Venlo, samen op één dag te bezoeken.
   
  De Missionarissen van Steyl dreven meer dan honderd jaar lang een van de grootste drukkerijen van Nederland om daarmee te voldoen aan hun doelstelling: de verspreiding van het Woord Gods (vandaar hun naam: Societas Verbi Divini, SVD). Het Missiehuis werd ten tijde van de Kulturkampf door pater Arnold Jansen opgericht in Steyl, destijds Gemeente Tegelen, net over de grens, bij Venlo. Het werd een zeer succesvolle orde (vandaag de dag de grootste missieorde van de Kerk), behorend tot de Duitse kerkprovincie, maar met het Moederhuis in Steyl. Het klooster streefde ernaar in velerlei opzichten zelfvoorzienend te zijn. Daarom waren er in en rond het klooster een groot aantal werkplaatsen, en nevenbedrijven van de drukkerij. Verder stichtte Arnold Jansen ook twee zusterkloosters, eveneens in Steyl. In het begin werden de drukkerijmachines aangedreven door een centrale stoommachine, later door elektriciteit, opgewekt in de eigen energiecentrale, die toen ook de werkplaatsen en bijvoorbeeld de watervoorziening aandreef.
   
  De energiecentrale van dit reusachtige complex is behouden en nog steeds te bezichtigen, met draaiende machines. Daarnaast wordt een bezoek gebracht aan de reproafdeling van de drukkerij. De persen e.d. van de
  drukkerij zijn na de sluiting verkocht, maar de grote reprocamera (negatiefformaat 1 bij 2 meter!) met randapparatuur is nog aanwezig en zal gedemonstreerd worden.
   
  De lunch bestaat uit een een traditioneel 'Deutsches Mittagessen' (warm eten in drie gangen!) in de refter van
  het missiehuis.
   
  's Middags wordt de wagenwerkplaats van de NS in Blerick bezocht. Dit gebouw is door BOEI onlangs voortreffelijk gerestaureerd, en is nu in gebruik als depot van het Spoorwegmuseum. Zowel het gebouw als de collectie worden bezichtigd, een en ander onder deskundige begeleiding.

  Programma
  09.30 uur: Aankomst in het Ketelhuis met koffie en vlaai
  10.00 uur: Rondleiding in Ketelhuis en bijgebouwen + presentatie, Parkstraat, Steyl
  11.15 uur: Demonstratie reprocamera en repro-proces door Br. Heinz Helf
  11.45 uur: Via kloostertuinen te voet naar Missiehuis St. Michael
  12.00 uur: Mittagessen in de refter van het klooster
  13.30 uur: Op eigen gelegenheid naar de Wagenwerkplaats, Marconistraat 7, 5928 PJ Venlo
  13.45 uur: Ontvangst door het hoofd Collecties van het Spoorwegmuseum, dhr. Peter-Paul de Winter
  14.00 uur: Rondleiding door het depot van het spoorwegmuseum en de gebouwen van de voormalige wagenwerkplaats
  16.00 uur: Afsluiting

  Deelname
  De kosten voor deze excursie bedragen € 25,- (incl. het gezamenlijke middageten), te storten op bankrekening 
  NL28INGB0002890213 ten name van LGOG Kring Venlo o.v.v. 'excursie WIEL'. Aanmelden kan uiterlijk tot 30 september bij penningmeester van het LGOG, Gerard Driessen, via gmjdriessen@home.nl (voorkeur) of telefonisch (tussen 19.00 en 20.00 uur) 077 3828347. Plaatsing op de deelnemerslijst geschiedt in volgorde van betaling.
   
  Vervoer is op eigen gelegenheid. Zowel bij het Missiehuis als bij de wagenwerkplaats is voldoende parkeerruimte aanwezig. Let op: Beide monumenten zijn niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Voor het bezoek aan de
  Wagenwerkplaats moet ook met enig ongemak rekening worden gehouden: beperkte voorzieningen
  en rondslingerende voorwerpen: het is ten slotte een werkplaats.
   
  Lees meer
 • 10 oktober 2015 20:30 - 22:00 Dramatische Kunstkring speelt 'Ovosoft'
  Waarom staan die cijfertjes op onze ontbijteitjes?

  Een softwarebedrijf op de rand van faillissement vormt de achtergrond voor een vrolijk verhaal over kantoorrelaties, gefrustreerde carrières, bedrijfsspionage, liefde en bedrog, politiek…

  Waarom staan die cijfertjes op onze ontbijteitjes?

  Een softwarebedrijf op de rand van faillissement vormt de achtergrond voor een vrolijk verhaal over kantoorrelaties, gefrustreerde carrières, bedrijfsspionage, liefde en bedrog, politiek en mindfulness, afgunst en poezenliefde.

  DK Heerlen heeft de laatste jaren een reputatie verworven in het vakkundig spelen van vrolijke stukken. Ook deze voorstelling zal u regelmatig in lachen doen uitbarsten en u, omlijst met muziek, een prettige avond bezorgen.


  Regie: Gwen van Genderen
  Tekst: Niek Moust


  Locatie: Pitboel Theater, Montgomerystraat 26, 6135 BW Sittard
  Entree: € 10,-
   

  Lees meer
 • 11 oktober 2015 14:00 - 16:00 Boek & cafe - ’T BÖÄKEPLENKSJKE
  In het kader van het Jaar van de Mijnen presenteert SCHUNCK*: BOEK & CAFE: ’T BÖÄKEPLENKSJKE:
  Tussje sjrievere, böäk en hepkes (Tussen schrijvers, boeken en hapjes).

  Samen met Uitgeverij Leon van Dorp nodigt SCHUNCK* u uit om…

  In het kader van het Jaar van de Mijnen presenteert SCHUNCK*: BOEK & CAFE: ’T BÖÄKEPLENKSJKE:
  Tussje sjrievere, böäk en hepkes (Tussen schrijvers, boeken en hapjes).

  Samen met Uitgeverij Leon van Dorp nodigt SCHUNCK* u uit om deze literaire BOEK & CAFE middag bij te wonen. Kom persoonlijk kennis maken en ga in gesprek met drie Limburgse schrijvers. Ontmoetingen over schrijverschap en de mijngeschiedenis.

  Wat heeft SCHUNCK* voor u op de boekenplank staan? Auteur Ivo Senden over Zwarte droom, een spannende mijnwerkersroman. Hub van Wersch neemt u met zijn roman Heil uit de diepte terug in de wereld van kolen, kerk en ketterij. Peter Lenssen vertelt over zijn aangrijpende historische roman Mijnverdriet.

  ’T BÖÄKEPLENKSJKE is gratis toegankelijk.
  Bij aanmelding maakt u kans op een boek van een van de auteurs

  Lees meer
 • 13 oktober 2015 20:00 - 21:30 Benefietconcert Kon. Harmonie Sainte Cécile Eijsden - Muziek uit het hart!
  Dinsdag 13 oktober, aanvang 20.00 uur, verzorgt het Harmonieorkest van Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden onder leiding van Jan Cober het Benefietconcert 'Muziek uit het hart!' samen met Limburgse topartiesten als Gé Reijnders, Frans…
  Dinsdag 13 oktober, aanvang 20.00 uur, verzorgt het Harmonieorkest van Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden onder leiding van Jan Cober het Benefietconcert 'Muziek uit het hart!' samen met Limburgse topartiesten als Gé Reijnders, Frans Pollux, Jack Vinders, Sef Thissen, Hubert Delamboye, Brigitte Heitzer, Imke Heitzer, Enrico Delamboye, Pascal Pittie, Claudia Couwenbergh, Christiaan Moolenaars, Veerle Winkelmolen (Francis) en Jazzband Marc Huynen. De presentatie is in handen van Fabiënne Nijsten.

  Het muzikale programma van deze avondvullende benefietavond staat in het teken van 'Dinner for one'. Miss Sophie en haar Butler James ontvangen een keur aan (Limburgse) artiesten. Speciaal is de inbreng van de familie Delamboye (Enrico en Hubert) met hun schoonzussen Brigitte en Imke Heitzer. Enrico Delamboye (gevierd opera-dirigent) zal dit gedeelte van het programma dirigeren. Daarnaast brengt het harmonieorkest van Koninklijke Harmonie Sainte Cécile o.l.v. Jan Cober een veelzijdig concertprogramma ten gehore.
   
  Doel van deze avond is, naast een fantastisch concert in een sfeervolle omgeving, zoveel mogelijk geld in te zamelen voor projecten van Health Foundation Limburg Hart- en vaatziekten. Zowel Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden als alle optredende artiesten en gasten verlenen belangeloos  hun medewerking om zo een optimale opbrengst te genereren. De opbrengst van deze avond is bestemd voor onderzoek in het Maastricht UMC+  naar het voorkomen en behandelen van plotselinge hartdood en reanimatieonderwijs. Onderzoek dat letterlijk levens redt.

  Datum: 13 oktober
  Aanvang: 20.00 uur
  Locatie: Theater aan het Vrijthof, Maastricht
  Entree: € 33,-
  Kaarten: www.theateraanhetvrijthof.nl

  Lees meer
 • 14 oktober 2015 14:00 - 15:30 Kinderboekenweek: De Frutsels
  Meneer Frutsel is uitvinder. Hij maakte eigenhandig zijn Frutselhuis met een uitkijktoren en een tropische binnentuin. Hij ontwierp ook een ontbijttafeltoastmachine en een appelpersmachine. Mevrouw Frutsel is heel trots op haar man. Maar de…

  Meneer Frutsel is uitvinder. Hij maakte eigenhandig zijn Frutselhuis met een uitkijktoren en een tropische binnentuin. Hij ontwierp ook een ontbijttafeltoastmachine en een appelpersmachine. Mevrouw Frutsel is heel trots op haar man. Maar de onophoudelijke knutseldrang zorgt af en toe ook wel eens voor problemen. De Frutsels beleven allerlei knotsgekke avonturen, waarbij de politie wel eens wordt ingeschakeld... Gelukkig loopt het altijd goed af.

  Grote en kleine Frutselaars zijn op woensdag 14 okober van harte welkom om te genieten van verhalen én liedjes uit het boek De Frutsels. Kinderen mogen verkleed komen als uitvinder, meneer Frutsel, als mevrouw Frutsel of als ‘mevrouw of meneer de agent’.

  Kaarten à € 4,- p.p. zijn te bestellen bij Flow’s boekensteun of in het Pitboeltheater aan de dagkassa. Er zijn tachtig plaatsen, maar ben er snel bij! Voor alle Frutselaars is er na afloop lekkere cake en appelsap, geperst door de appelpersmachine van meneer Frutsel zelf.

  Marieke van Hooff is een artistieke duizendpoot. Als professioneel actrice werkt ze in Engeland en in België, voornamelijk voor theater. Sinds een aantal jaar is Marieke ook auteur van de boeken Jasper, Prinses Eleonora, Dokter Doppert, Barones van Stippeltje, Kaatje de Kip én De Frutsels. Speciaal voor de Kinderboekenweek met als thema ‘Raar maar waar’ komt Marieke naar het Pitboeltheater om te vertellen over de bijzondere uitvinder meneer Frutsel.

  Datum: 14 oktober
  Tijd: 14.00-15.30 uur
  Locatie: Pitboel Theater, Montgomerystraat 26, 6135 BW Sittard
  Entree: € 4,-
   

  Lees meer
 • 18 oktober 2015 13:30 - 14:30 Signeersessie Connie Palmen - Jij zegt het
  Connie Palmen behoort tot de belangrijkste Nederlandse schrijvers van deze tijd. Ze studeerde in 1986 cum laude af in de Nederlandse letterkunde en in 1988 in de filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Haar in 1991 verschenen debuutroman…
  Connie Palmen behoort tot de belangrijkste Nederlandse schrijvers van deze tijd. Ze studeerde in 1986 cum laude af in de Nederlandse letterkunde en in 1988 in de filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Haar in 1991 verschenen debuutroman De wetten was een ongekend succes en behaalde in het jaar van de publicatie een oplage van meer dan 400.000 exemplaren. Op 1 september jl. verscheen haar nieuwe roman Jij zegt het.

  Connie Palmen is zondag 18 oktober rond 12.00 uur te gast bij het L1 radioprogramma  'De Stemming‘ vanFons Geraets en Frank Ruber. Daarna is zij voor een signeersessie aanwezig bij Boekhandel Dominicanen in Maastricht.

  Jij zegt het is een aangrijpende roman over de liefde en de dood. Ted Hughes en Sylvia Plath vormen het beroemdste liefdespaar uit de moderne westerse literatuur. In Jij zegt het geeft Connie Palmen de in 1998 overleden Ted Hughes een stem. Ze laat hem terugkijken op zijn gepassioneerde huwelijk dat op 11 februari 1963 eindigt in de zelfmoord van zijn vrouw, en op zijn leven dat vanaf dat moment door deze dood wordt beheerst. In de talloze biografieën krijgt zij de status van martelares, hij die van verrader en moordenaar, beschimpt door wildvreemden en aangeklaagd door mensen die hij als vriend beschouwde. Op ingetogen, scherpzinnige wijze beschrijft Palmen de gedachten, angsten en bezweringen van de bruidegom, en de diep tragische band met de vrouw die zijn leven zou bepalen. 

  Locatie: Boekhandel Dominicanen, Maastricht

  Lees meer
 • 24 oktober 2015 16:30 - 18:00 Boekpresentatie Michael Berg - Het meisje op de weg
  Het meisje op de weg is het nieuwe boek van thrillerschrijver en Gouden Stropwinnaar Michael Berg dat in oktober verschijnt. Zaterdag 24 oktober is hij te gast bij boekhandel Dominicanen in Maastricht en wordt hij geïnterviewd door Lubert…
  Het meisje op de weg is het nieuwe boek van thrillerschrijver en Gouden Stropwinnaar Michael Berg dat in oktober verschijnt. Zaterdag 24 oktober is hij te gast bij boekhandel Dominicanen in Maastricht en wordt hij geïnterviewd door Lubert Priems.

  Met meer dan 250.000 verkochte boeken en lovende reacties van pers en publiek behoort Michael Berg bij de top van thriller-schrijvend Nederland. Michael Berg (pseudoniem van Michel van Bergen Henegouwen, geboren te Heerlen) was bijna 25 jaar werkzaam voor de publieke omroep. Op zijn 48e verhuisde hij naar Frankrijk om te gaan schrijven. Een sprong in het diepe, met goede afloop. Met Nacht in Parijs won hij De Gouden Strop voor de beste Nederlandse misdaadroman van het jaar.
   
  Het meisje op de weg
  Psychologe Anne Givernaud woont samen met haar nieuwe vriend Guido op een afgelegen plek in Zuidwest-Frankrijk. Op een avond ligt er voor hun huis een onbekend meisje op de weg. Ze bieden haar een bed aan voor de nacht. De volgende dag is de woonkamer een ravage en zijn Guido en het meisje verdwenen. Wanneer de politie Guido verdenkt van moord, beseft Anne pas hoe weinig ze over haar nieuwe vriend weet.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen, Maastricht

  Lees meer
 • 24 oktober 2015 20:00 - 22:00 Veni, Vidi, Vici
  In de onemanshow Veni, Vidi, Vici neemt Y.M.P je mee door zijn levensverhaal in een spectaculaire mix van spoken word, cabaret, stand up comedy en theater.

  Opgegroeid zonder vader en nu zelf vader van een zoon. Het hartverscheurende verhaal…

  In de onemanshow Veni, Vidi, Vici neemt Y.M.P je mee door zijn levensverhaal in een spectaculaire mix van spoken word, cabaret, stand up comedy en theater.

  Opgegroeid zonder vader en nu zelf vader van een zoon. Het hartverscheurende verhaal van een jongen in een keiharde wereld. Op het podium vertelt Y.M.P alles over zijn leven, van zijn vaderfiguren tot de liefde, van onzekerheden tot mogelijkheden. Veni, Vidi, Vici is een interactieve show waarbij het publiek onderdeel is van de show. Het publiek krijgt de kans emoties te uiten over de problemen waar zij tegen aan lopen, maar tegelijk krijgen zij ook de kans leuke ervaringen te delen met elkaar. Veni Vidi, Vici is een combinatie van drama, comedy en het echte leven. Tijdens de voorstelling worden bovendien twee nummers gezongen door Y.M.P.

  Datum: 24 oktober
  Tijd: 20.00-22.00 uur
  Locatie: Pitboel Theater, Montgomerystraat 26, 6135 BW Sittard
  Entree: € 7,50
   

  Lees meer
 • 24 oktober 2015 20:00 - 22:00 Schrijversbezoek Michael Berg
  Michael Berg vertelt over zijn nieuwe boek, het schrijverschap en de rol van zijn geboortestreek in zijn werk.
  In oktober verschijnt alweer zijn zevende roman, de thriller Het meisje op de weg. Thrillerkenner bij uitstek, Jos van Cann, interviewt…

  Michael Berg vertelt over zijn nieuwe boek, het schrijverschap en de rol van zijn geboortestreek in zijn werk.
  In oktober verschijnt alweer zijn zevende roman, de thriller Het meisje op de weg. Thrillerkenner bij uitstek, Jos van Cann, interviewt Michael Berg in SCHUNCK* over dit boek en samen kijken we terug op zijn schrijverschap en de rol van zijn geboortestreek in zijn werk.

  Michael Berg hoort met meer dan 250.000 verkochte boeken bij de top van thrillerschrijvend Nederland. Michael Berg (pseudoniem van Michel van Bergen Henegouwen, geboren te Heerlen) was bijna 25 jaar werkzaam voor de publieke omroep. Met 48 jaar stopte hij met werken en verhuisde naar Frankrijk om te gaan schrijven. In 2008 debuteerde hij met de thriller Twee zomers. Zijn vierde thriller Hôtel du Lac belandde op de shortlist voor de Diamanten Kogel. Met Nacht in Parijs won hij in 2013 De Gouden Strop voor beste Nederlandse misdaadroman.

  Lees meer
 • 28 oktober 2015 15:00 - 17:00 Oma, mag ik mijn pop terug?
  Er zijn zoveel dingen die we niet mogen vergeten, maar wat als oma het allemaal niet meer kan onthouden? Dat ze haar eigen naam niet meer weet, of dat ze is vergeten dat ze je oma is?

  Oma, mag ik mijn pop terug? is een grappige en ontroerende…

  Er zijn zoveel dingen die we niet mogen vergeten, maar wat als oma het allemaal niet meer kan onthouden? Dat ze haar eigen naam niet meer weet, of dat ze is vergeten dat ze je oma is?

  Oma, mag ik mijn pop terug? is een grappige en ontroerende voorstelling over Fien en haar oma. Elke zondag gaat Fien bij oma op visite. Fien ziet dat haar oma ouder wordt, maar zich steeds meer als een kind gedraagt. Als Fien tijdens een bezoek haar pop bij oma op schoot zet, wil ze de pop niet meer loslaten. Oma vergeet nu wel heel erg veel, ze is zelfs vergeten dat ze geen kind meer is…

  Oma, mag ik mijn pop terug? verschijnt voorafgaand aan de speelperiode ook in boekvorm bij uitgeverij Azul Kids (Maastricht). Dit boek is net als deze voorstelling geschreven door Mark Haayema.

  De pers over het boek:
  “Mark Haayema weet met het verrassend originele jeugdboek Oma, mag ik mijn pop terug het toch zware onderwerp dementie op een luchtige en begrijpelijke manier voor jonge kinderen neer te zetten. De teksten zijn geschreven vanuit het oogpunt van Fien, een lief meisje van zes. Hoe ze haar oma ziet is soms ontroerend, maar zeker ook humoristisch. Hoe tegenstrijdig dit ook klinkt, het lastige onderwerp komt hierdoor overtuigend naar voren. De vrolijke noot in de teksten worden versterkt door de vrolijke illustraties van de kunstschilder en illustrator Marius van Dokkum.” 

  “Oma, mag ik mijn pop terug? is een liefdevol boek over oma´s die veranderen. Het boek is een aanrader om met kinderen in gesprek te komen over opa´s en oma´s die vergeetachtig worden en steeds moeilijker voor zichzelf kunnen zorgen.” 

  “Hoewel dementie geen makkelijk onderwerp is, weet Mark Haayema op een speelse manier duidelijk te maken hoe deze ziekte er in kleine stapjes voor zorgt dat oude mensen weer kinderen worden. Want ook al is het eigenlijk geen onderwerp waar je om mag lachen, de grapjes in het verhaal zorgen er wel voor dat je er makkelijker over kunt praten.” 

  Leeftijd: vanaf 6 jaar (BO groep 3 t/m 6)
  Speelperiode: sep t/m dec 2015
  28 oktober in Theater Heerlen

  Credits

  Tekst: Mark Haayema
  Regie: Elout Hol
  Dramaturgie: Pieter Vrijman
  Regie- en dramaturgieassistentie: Annemarth Velds
  Spel: Sanne van Dijk, Dennis de Groot en Mark Haayema
  Vormgeving poppen: Elout Hol
  Vormgeving decor en kostuums: Jacqueline van Eeden
  Muziek: Jan Paul de Bondt
  Lichtontwerp: Valentijn van der Mieden
  Foto publiciteitsbeeld: Ron Greve
  Grafisch ontwerp: Gravue.nl

  Lees meer
 • 28 oktober 2015 20:00 - 22:30 Comedyhuis Utrecht in Pitboel Theater
  Op woensdag 28 oktober brengt het Comedyhuis een hilarische stand-up comedyshow naar Pitboel Theater in Sittard met de beste comedians uit het land. Want het Comedyhuis mag dan al jaren een begrip zijn in Utrecht met maandelijkse uitverkochte…

  Op woensdag 28 oktober brengt het Comedyhuis een hilarische stand-up comedyshow naar Pitboel Theater in Sittard met de beste comedians uit het land. Want het Comedyhuis mag dan al jaren een begrip zijn in Utrecht met maandelijkse uitverkochte optredens in TivoliVredenburg, nu is het tijd om ook de rest van het land te veroveren met de beste grappen!

  De avond staat onder leiding van Comedyhuis-lid Hank, die ooit in Weert werd geboren, maar met zijn Limburgse charme, gevatte grappen en snelle improvisaties al snel alle podia in het land wist te veroveren.

  De kleine Soula Notos zal met haar spervuur aan grappen ervoor zorgen dat er gelachen wordt want als Nederlandse met een Griekse afkomst weet deze comedian als geen ander elke crisis het hoofd te bieden.

  Ook Ruud Smulders zal in Sittard op het podium verschijnen. Deze grappenmaker heeft al meerdere avondvullende programma’s op zijn naam staan en won samen met zijn vrienden De Blonde Jongens en Tim de publieksprijs van het Groninger Studenten Cabaret Festival. Bovendien heeft hij een succesvolle column op Radio 538 (een persiflage op IS werd onlangs in drie dagen tijd meer dan 200.000 keer bekeken).

  Jeroen Pater sluit de avond af. Deze comedian treedt meer dan 200 keer per jaar op en dat is te merken: verwacht fraai opgebouwde grappen en rare hersenspinsels. Met deze ijzersterke line-up wordt het dus gewoon heel hard lachen op woensdag 28 oktober in Sittard. Het Comedyhuis kijkt er in ieder geval naar uit!

  Datum: 28 oktober
  Tijd: 20.00-22.30 uur
  Locatie: Pitboel Theater, Montgomerystraat 26, 6135 BW Sittard
  Entree: € 8,50
   

  Lees meer
 • 31 oktober 2015 00:00 - 00:00 Waanzinnig Slagwerkfeest
  De Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT), de Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS) en philharmonie zuidnederland presenteren op zaterdag 31 oktober, als onderdeel van Adams International Percussion Festival, een Waanzinnig Slagwerkfeest.…
  De Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT), de Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS) en philharmonie zuidnederland presenteren op zaterdag 31 oktober, als onderdeel van Adams International Percussion Festival, een Waanzinnig Slagwerkfeest.

  Programma:
  - Coaching door tamboers van het Korps Mariniers
  - Gert Bomhof; welke trommelaar is er niet mee grootgebracht?
  - Edith Habraken geeft twee pakkende workshops over Basler trommelen
  - Coaching door slagwerkers van de philharmonie zuidnederland

  Save the date, meer informatie volgt!
 • 05 november 2015 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Het gelijk van Plato? Hoe literatuur kan helpen de wereld om ons heen én onszelf beter te verstaan
  Het lezen van verhalen leert ons te verplaatsen in de levens van anderen en helpt om het inzicht in onszelf te vergroten. Precies hierom noemt de Griekse filosoof Plato (vierde eeuw voor Christus) het lezen van literatuur gevaarlijk. Hij zou…

  Het lezen van verhalen leert ons te verplaatsen in de levens van anderen en helpt om het inzicht in onszelf te vergroten. Precies hierom noemt de Griekse filosoof Plato (vierde eeuw voor Christus) het lezen van literatuur gevaarlijk. Hij zou daar een verbod op willen omdat literatuur, en kunst in het algemeen, de mens afleidt van datgene waar het denken en handelen op gericht zouden moeten zijn: de abstracte wereld van de Ideeën, in Plato’s opvatting de Ware Wereld. Echter, dat literatuur ons leert om via het verhaal van een ander ons eigen verhaal te lezen, wordt door velen juist als de waarde en de kracht ervan gezien.

  Tijdens deze editie van Letters bij de lunch worden Plato en Aristoteles daarover aan het woord gelaten, maar wordt ook kennis genomen van opvattingen uit latere tijd. Aan de hand van enkele passages uit de Ilias van Homerus wordt het gelijk van Plato aangetoond: lezen leidt inderdaad af van abstracte werkelijkheden, literatuur brengt de wereld om ons heen juist dichterbij!

  Truus Cortenraad is classica. Haar aandacht gaat uit naar de vraag ‘Wat kunnen Klassieke teksten in onze tijd betekenen?’.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).
   

  Lees meer
 • 07 november 2015 14:30 - 15:30 'Gedrukt in Maastricht' van start
  In de afgelopen eeuwen zijn duizenden boeken gedrukt in Maastricht. Veel van die boeken zijn bewaard gebleven en liggen nu in de depots van Centre Céramique, de Universiteitsbibliotheek en het Historisch Centrum Limburg. Het project ‘Gedrukt…
  In de afgelopen eeuwen zijn duizenden boeken gedrukt in Maastricht. Veel van die boeken zijn bewaard gebleven en liggen nu in de depots van Centre Céramique, de Universiteitsbibliotheek en het Historisch Centrum Limburg. Het project ‘Gedrukt in Maastricht’ vertelt het verhaal van die boeken en hun drukkers. Op zaterdag 7 november wordt het project gelanceerd.

  Emile Ramakers, historicus bij Centre Céramique, geeft een lezing met de titel ‘Gedrukt in Maastricht - over Maastrichtse drukkers en drukken’ en de website van het project wordt gelanceerd. Bovendien wordt de aftrap gegeven van het adopt-a-book-programma.

  Meer weten over boeken die zijn gedrukt in Maastricht? Bezoek (vanaf 7 november) de website www.gedruktinmaastricht.nl.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 07 november 2015 - 08 november 2015 Oud papier, jong talent
  Op zaterdagavond 7 en zondagmiddag 8 november vindt het vernieuwde Geen Daden Maar Woorden Festival plaats. Op het festival staat het woord centraal, rondom het bruisende Deliplein op Katendrecht in Rotterdam. Het programma bestaat uit een mix…
  Op zaterdagavond 7 en zondagmiddag 8 november vindt het vernieuwde Geen Daden Maar Woorden Festival plaats. Op het festival staat het woord centraal, rondom het bruisende Deliplein op Katendrecht in Rotterdam. Het programma bestaat uit een mix van jong literair talent, spoken word artiesten, internationale dichters, singer-songwriters, boekverfilmingen en theater. Je stelt je eigen route samen langs verschillende locaties, waarbij er ook een Engelstalig traject wordt aangeboden. 

  Oud papier, jong talent
  Internationale literatuur wordt vertegenwoordigd door de veelgeprezen Amerikaanse dichters Erika Meitner en Matthew Dickman. Maar ook in de vorm van spoken word met artiesten als de Britse Karen Hayley (MTV, Armstrong & Miller Show) en schrijver Lemn Sissay. 

  Ook presenteert Geen Daden Maar Woorden de literaire talenten en debutanten van dit seizoen. Zo maakt onder anderen Rotterdammer Jerry Hormone de stap van kinderboekenschrijver en punkrocker naar romancier en geeft een voorproefje op zijn debuut Het is maar bloed. Ook theatermaker Rebekka de Wit draagt voor uit haar pas verschenen roman We komen nog één wonder tekort

  Muziek en theater komen samen in de performance Rumble in da Jungle rondom bokslegende Mohammed Ali en in de show van Frans van Deursen, die gedichten van Leo Vroman zingt. De zaterdag wordt afgesloten door Lucas Hamming (huisband DWDD 2015) en singer-songwriter Eefje de Visser.

  Kaartverkoop
  Zaterdag 7 november: passe-partout € 17,50 / CJP, R'dampas, studenten € 15,00.
  Kijk voor kaarten op de website.
  De programmering in de cafés is gratis te bezoeken.
  Aanvang festival 20.00 uur.

  Zondag 8 november: losse ticketverkoop voor diverse programma's via Walhalla. Kijk voor meer informatie op de website.
  Aanvang festival 11.00 uur.

  Lees meer
 • 08 november 2015 10:00 - 21:00eigen project Amateurdansfestival 2015
  Op 8 november 2015 vindt in Theater de Maaspoort in Venlo voor de zestiende keer het Amateurdansfestival plaats!

  De Dans Docenten Vereniging Limburg organiseert dit samen met het Huis voor de Kunsten Limburg tweejaarlijks. Het festival is…
  Op 8 november 2015 vindt in Theater de Maaspoort in Venlo voor de zestiende keer het Amateurdansfestival plaats!

  De Dans Docenten Vereniging Limburg organiseert dit samen met het Huis voor de Kunsten Limburg tweejaarlijks. Het festival is de uitgegroeid tot een dansfestijn met vele optredens van dansscholen en onafhankelijke dansmakers uit Limburg. Tweejaarlijks dansen enthousiaste amateurdansers hier de sterren van de hemel.

  Meer informatie volgt binnenkort!
 • 08 november 2015 13:30 - 15:30 Circus Habracadabra 2.0
  Op zondag 8 november organiseert de Kerkelijke Harmonie St.-Joseph 1880 in samenwerking met cliënten van de Stichting Pedagogisch Sociaal Werk (PSW) en circus Tadaa! een wervelend circusprogramma waarin de cliënten van de stichting PSW - mensen…
  Op zondag 8 november organiseert de Kerkelijke Harmonie St.-Joseph 1880 in samenwerking met cliënten van de Stichting Pedagogisch Sociaal Werk (PSW) en circus Tadaa! een wervelend circusprogramma waarin de cliënten van de stichting PSW - mensen met een verstandelijke beperking - leuke, spannende en verrassende acts presenteren aan het publiek.

  Van goochelaar tot evenwichtskunstenaar, alles wat een echt circus te bieden heeft wordt door de cliënten vertoond. Het harmonieorkest is voor de gelegenheid omgedoopt tot een waar circusorkest en zorgt voor de muzikale begeleiding.

  De repetitiezaal van de harmonie wordt omgebouwd tot een circustent, compleet met tribunes en uiteraard een echte piste. 

  Deze circusvoorstelling is voor iedereen, ongeacht leeftijd of achtergrond, een gezellige invulling van de zondagmiddag.

  Er zijn twee voorstellingen van een uur, om 13.30 uur en om 15.30 uur. De voorstellingen vinden plaats aan de Schuttebeemd 132, 6004 GV Weert.

  Houd de website in de gaten voor informatie over de kaartverkoop.

  Het VSB-fonds steunt dit initiatief als er wordt gestemd in de 2e ronde van Verzilver-je-idee. Stem jij ook? Klik hier.
 • 14 november 2015 00:00 - 00:00 Zing mee met Venray Sing-in Together!
  De dames van Venrode Voices - een popkoor uit Venray - organiseerden vorig jaar de workshop 'Venray Sing-In Together'. De 80 deelnemers, maar ook de luisteraars, waren toen zo enthousiast dat er dit jaar op 14 november weer een Sing-In komt.…
  De dames van Venrode Voices - een popkoor uit Venray - organiseerden vorig jaar de workshop 'Venray Sing-In Together'. De 80 deelnemers, maar ook de luisteraars, waren toen zo enthousiast dat er dit jaar op 14 november weer een Sing-In komt. Dus iedereen uit de ruime omgeving rondom Venray, ervaren koorzanger of juist niet, 18 jaar of ouder, vrouw én man, kan zich opgeven voor deze muzikale dag. Ook dit jaar staat de dag weer onder enthousiaste en humoristische leiding van bekende Nederlander Gregor Bak. De deelnemers studeren bekende nummers in en geven in een groot dagkoor een concert voor publiek.

  Het evenement richt zich speciaal op mensen die (nog) niet in een koor zingen. Deelnemers hoeven geen zangervaring te hebben, ”maar misschien schuilt er wel een podiumbeest in je en we garanderen je in ieder geval een daverend applaus!”, beloven de dames van Venrode Voices. Natuurlijk zijn koorleden van de vele koren uit Venray en omgeving ook van harte welkom om eens een ander zanggenre te komen ervaren dan dat van hun eigen koor.

  Juist door samen te zingen in een groot koor en veel variatie te bieden in muziekgenres, laat Venrode Voices de deelnemers ervaren hoe muziek verbroedert. Dat maakt de dag zo uniek. Het aangeboden repertoire van de dag is zeer gevarieerd; pop-, musical-, klassieke en Nederlandstalige muziek passeren de revue.

  Net als vorig jaar heeft Venrode Voices Gregor Bak weer ingehuurd om deze speciale  dag te begeleiden. De dirigent is bekend van diverse tv-programma’s,  waaronder Zo vader, zo zoon en Thank you for the music.  Gregor Bak is een veelzijdige en muzikale man die de deelnemers moeiteloos en met veel humor meeneemt in een dag samen mooie muziek maken.

  Venrode Voices is een bruisend vrouwenkoor met een gevarieerd modern repertoire. Het koor gaat voor gezelligheid en combineert dit moeiteloos met kwaliteit en mooie producties. Onder leiding van dirigent en arrangeur Max Smeets werken de dames nu al toe naar de uitvoering van de musical Hair in 2017. Nieuwe leden die deze grote productie nog meer glans kunnen geven zijn van harte welkom!

  Lees meer
 • 15 november 2015 19:00 - 20:30 Galaconcert 110 jaar Zangvereniging Vriendenkring St. Rochus
  In het kader van het 110-jarig bestaan van de Zangvereniging Vriendenkring S. Rochus uit Landgraaf vindt 15 november in Mondo Verde in Landgraaf een groots galaconcert plaats waaraan de volgende koren deelnemen:
  Zangvereniging Vriendenkring…
  In het kader van het 110-jarig bestaan van de Zangvereniging Vriendenkring S. Rochus uit Landgraaf vindt 15 november in Mondo Verde in Landgraaf een groots galaconcert plaats waaraan de volgende koren deelnemen:
  Zangvereniging Vriendenkring St. Rochus te Landgraaf, Kamerkoor Concertato uit Landgraaf, Vocal Sollys uit Sittard/Geleen, Vocal Group Feeling Yong uit Born, Gemengd Koor Francis Chorem uit Lanaken/Rekem, Gemengd Koor St. Martinus uit Gronsveld, Mannenkoor Schola Cantorem uit Doenrade, Gemengd Koor St. Caecilia uit Wijnandsrade en Slavisch-Byzanttijnsch Mannenkoor Cantus ex Corde uit Kerkrade - allen onder de leiding van dirigent Steven van Kempen.

  Kinderkoor Enjoy2Sing uit Landgraaf, onder leiding van dirigent Charles Steffann, alsmede de solisten Caroline Bosch, Raoul Reimersdal, Vincent Kusters en Theo van Kollenburg en het uitgebreid kamerorkest Concertato uit Landgraaf verlenen eveneens hun medewerking. In totaal maar liefst 250 zangers, zangeressen en kinderen.

  Het galaconcert begint om 19.00 uur, Mondo Verde is geopend vanaf 18.00 uur. Entreekaarten (incl. gratis parkeren op parkeerplaats Mondo Verde kosten aan de kassa € 15,- en in de voorverkoop € 12,50.

  Kaarten zijn verkrijgbaar bij de heer H. Frijns (045 531 91 38), mevrouw W. Vrolings-Krebbekx (045 531 38 51), de heer P. Smeets (045 531 41 23) en mevrouw I. Wijkamp-Frijns (045 549 15 62). U kunt ook het verschuldigde bedrag overmaken op IBAN NL79RABO0151717400 t.n.v. Zangvereniging Vriendenkring St. Rochus onder vermelding van het aantal kaarten en naam en adres van besteller.

  Lees meer
 • 15 november 2015 20:00 - 21:30 Silhouet 2 - Franse sferen
  Na het grote succes van vorig jaar is het pianoduo Ben van Daal en Oscar Peeze Binkhorst terug, ditmaal met een volledig Frans programma. Deze romantische, impressionistische muziek staat met name bekend om zijn bijzondere geluid en effecten. U…

  Na het grote succes van vorig jaar is het pianoduo Ben van Daal en Oscar Peeze Binkhorst terug, ditmaal met een volledig Frans programma. Deze romantische, impressionistische muziek staat met name bekend om zijn bijzondere geluid en effecten. U kunt bij Silhouet 2 luisteren naar grote namen als Ravel, Debussy en Franck in zowel solowerken als werken voor twee piano’s.

  Bovendien zal als grote finale het 2e pianoconcert van Saint-Saëns ten gehore worden gebracht in een bewerking voor twee vleugels. Kortom, het belooft (wederom) een mooie, muzikale voorstelling te worden!

  Datum: 15 november
  Aanvang: 20.00 uur
  Locatie: TheaterHotel De Oranjerie. Roermond
   

  Lees meer
 • 19 november 2015 13:00 - 17:30samenwerkings project Inspiratiebijeenkomst 'Taalkunstenaars in de dop'
  Een halve eeuw geleden was de gedachte dat dialect spreken een achterstand zou opleveren in de ontwikkeling van het Nederlands van het jonge kind. Sinds de jaren negentig laat taalkundig verwervings- en cognitieonderzoek voorzichtig zien dat…
  Een halve eeuw geleden was de gedachte dat dialect spreken een achterstand zou opleveren in de ontwikkeling van het Nederlands van het jonge kind. Sinds de jaren negentig laat taalkundig verwervings- en cognitieonderzoek voorzichtig zien dat meertalig opgroeien van jonge kinderen, zoals in dialect én Nederlands, allerlei voordelen heeft voor bijvoorbeeld leerprestaties.
   
  In Limburg komen vanuit diverse kanten signalen dat het spreken van dialect van jonge kinderen sterk afneemt doordat het in instituties als kinderopvang wordt ontmoedigd. In de praktijk blijkt dat het afleren van het spreken van dialect ervoor zorgt dat deze kinderen ook thuis alleen Nederlands in plaats van dialect gaan spreken.
   
  Programma
  Wordt er straks door de jonge generaties in Limburg nauwelijks nog dialect gesproken? Tijdens de inspiratiebijeenkomst ‘Taalkunstenaars in de dop’ op donderdagmiddag 19 november 2015 in Fontys Hogeschool, Mgr. Claessenstraat 4 in Sittard, delen sprekers uit de hoek van beleid, kinderopvang, (groot)ouders, onderwijs en wetenschap hun ervaringen met tweetaligheid en hun visie hierop. Ook is er een interactief gedeelte waarbij alle deelnemers hun ervaringen, vragen en ideeën met elkaar kunnen delen. Het volledige programma is na de zomervakantie te vinden op www.cubiss.nl.
   
  Door wie?
  Deze inspiratiebijeenkomst is een initiatief van prof. dr. Leonie Cornips, hoogleraar ‘Taalcultuur in Limburg’ aan de Universiteit Maastricht en het Meertens Instituut, en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Raod veur ’t Limburgs. De organisatie is in handen van Cubiss, Fontys Hogescholen Sittard, Huis voor de Kunsten Limburg en de Universiteit Maastricht.
   
  Voor wie?
  Iedereen die met dialectspreken en andere meertaligheid van jonge kinderen te maken heeft, zoals beleidsmedewerkers, bibliotheekmedewerkers, onderzoekers, leerkrachten, Fontys-studenten, kinderopvangleiders, jeugdzorgmedewerkers, logopedisten, bestuurders, (groot)ouders etc.
   
  Interesse? Schrijf dan nu alvast in via www.cubiss.nl/agenda/taalkunstenaars-de-dop. Er is plek voor maximaal 120 personen. De toegang is gratis.
 • 27 november 2015 20:00 - 21:30 Spoken Beat Night
  Spoken Beat Night speelt met taal én maakt het muzikaal. Met Abdelkader Benali, Tony Overwater en Amber Helena Reisig.

  Abdelkader Benali, Tony Overwater en Amber Helena Reisig

  Spoken word artiest Jeannine Valeriano maakt samen met bijzondere…

  Spoken Beat Night speelt met taal én maakt het muzikaal. Met Abdelkader Benali, Tony Overwater en Amber Helena Reisig.

  Abdelkader Benali, Tony Overwater en Amber Helena Reisig

  Spoken word artiest Jeannine Valeriano maakt samen met bijzondere gasten cross-over concerten waarin jazz, spoken word, wereldmuziek, voordracht, live animatie en funky beats mengen en nieuw werk wordt gepresenteerd.

  De gasten van Spoken Beat Night zijn meeslepende woordvoerders in hun vakgebied. Ze laten hun stem horen, kiezen positie en zijn eigenzinnig. De schrijvers delen het podium met topmusici uit de kosmopolitische wereld van de geïmproviseerde muziek die de woorden in de wereld van de toonkunst trekken.

  Twee dwarse tekenaars reageren live op de gasten en laten het publiek met andere ogen kijken.
  Spoken Beat Night geeft elke editie podium aan nieuw taaltalent.

   

  Tony Overwater

   

   

  Boy Edgar prijswinnaar Tony Overwater is een bassist die door zijn geluid en unieke manier van spelen een belangrijke speler in de wereld van de Europese Jazz is.

  Tony speelt een breed scala aan muzikale stijlen, en is vooral bekend voor zijn baanbrekende werk met Arabische muziek met Rima Khcheich. Zijn trio Jungle Boldie is een langdurige samenwerking met rietblazer Maarten Ornstein en drummer Wim Kegel. Als sideman is Tony  lid van het Kepera trio, Hermine Deurloo kwartet en Levantasy. Naast het componeren voor de bands, schrijft Tony voor moderne dans, documentaires, films en muziek voor kinderen.

   

   

  Abdelkader Benali

   

   Abdelkader Benali is een universele en begenadigd schrijver. Hij debuteerde met Bruiloft aan zee (1996) en ontving vele prijzen waaronder de Libris Literatuurprijs voor De langverwachte (2002). Hij schreef proza, toneelstukken, poëzie en was verslaggever. Benali presenteerde voor tv o.a. Benali Boekt waarin hij bekende Nederlandse schrijvers interviewde. Zijn meest recente boek Casa Benali schreef hij samen met zijn vrouw Saïda. Casa Benali is een ontdekkingsreis door de Marokkaanse keuken; koken, garen, sudderen, stoven, en bezingen!

   

   

  Nieuw taaltalent: Amber- Helena Reisig

   

  De in Heerlen geboren Amber-Helena Reisig schrijft poëzie en proza. De taal zingt als Amber-Helena schrijft. Haar werk is rijk, teer en ademt melancholie. In 2013 en 2014 was ze stadsdichter van Heerlen. Ze stond op diverse podia in Nederland en Vlaanderen van Manuscripta tot De Parade. Haar werk verscheen online bij ondermeer Zwart Goud en Meander Magazine.
  Amber-Helena staat onder contract bij Uitgeverij Prometheus, voor zowel een roman als een poëzie bundel. Momenteel werkt ze aan haar debuutroman, Het Sterfhuis, die hopelijk dit jaar verschijnt. Daarnaast is haar eerste poëziebundel, Huidherrinering, in voorbereiding.

   

  Spoken Beatnight in de social media

  Volg Spoken Beat Night op
  Twitter via @SpokenBeatNight
  op Facebook
   

  Lees meer
 • 28 november 2015 00:00 - 00:00 Van de Kreeke Brass Band Limburg bouwt aan zijn toekomst
  Op 28 november en 19 december a.s. repeteert brass band-icoon Renato Meli met enthousiaste jeugdige muzikanten in een brass band-formatie in de namiddag bij de firma Adams te Ittervoort. Op 20 december vindt het eerste optreden plaats in het…
  Op 28 november en 19 december a.s. repeteert brass band-icoon Renato Meli met enthousiaste jeugdige muzikanten in een brass band-formatie in de namiddag bij de firma Adams te Ittervoort. Op 20 december vindt het eerste optreden plaats in het Trefcentrum te Nuth.
   
  Speel je een instrument dat voorkomt in de brass band, ben je geïnteresseerd en jonger dan 23 jaar, meld je dan voor 1 oktober 2015 aan viae.mantelaers@planet.nl. Deelname aan dit project is kosteloos. De aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst beoordeeld.
   
  Lees meer
 • 28 november 2015 - 29 november 2015 Hollywood komt naar Heugem - Theaterconcert Harmonie St. Michaël en Toneelvereniging Accent
  De bevolking van Maastricht is in rep en roer. Niet over de tram naar Hasselt of over de recente prestaties van “eus MVV’ke”, maar over het grootste evenement sinds André Rieu met zijn Vrijthofconcerten begon: de wereldpremière van de…
  De bevolking van Maastricht is in rep en roer. Niet over de tram naar Hasselt of over de recente prestaties van “eus MVV’ke”, maar over het grootste evenement sinds André Rieu met zijn Vrijthofconcerten begon: de wereldpremière van de film 'Heugemse vrouwen' in de nieuwste megabioscoop van Maastricht, Cinema De Klaek in Heugem. "Wat ‘ne cinema!" zal menigeen nu denken. Laat dát nou de titel zijn van het nieuwe theaterconcert van Harmonie St. Michaël Heugem en Toneelvereniging Accent. Dit totaalspektakel vol muziek, toneel en een gulle lach is te zien op 28 en 29 november in De Klaekeburg.

  Wat ‘ne cinema! draait allemaal om de perikelen rond de wereldpremière van 'Heugemse vrouwen'. Gemeenschapshuis De Klaekeburg is door de nieuwe uitbater Bèr Knotermans verbouwd tot bioscoop: Cinema De Klaek. De uitnodigingen voor de opening zijn verstuurd en een hele stoet celebrities uit Hollywood en uit het Gooi is onderweg. De security is in hoogste staat van paraatheid. Sterreporters van alle nationale en internationale kranten en van de Baorebinder staan langs de rode loper. Bèr en zijn personeel zijn “op vaan de zenewees”. De stress wordt alleen maar groter wanneer blijkt dat de filmrol nog niet is gearriveerd, terwijl het premièrepubliek al plaatsneemt… Dit is het begin van een reeks komische verwikkelingen die afgewisseld worden met prachtige muziekstukken. Melodieën uit films, musicals, een stevig stukje pop- of rockmuziek, maar ook tranentrekkende tango. Het zit allemaal in Wat ‘ne cinema!

  Na het succes van Kom, vleeg mèt us mèt in 2011, presenteert Harmonie St. Michaël in samenwerking met Toneelvereniging Accent een nieuw theaterconcert. De muzikale leiding is in handen van Inge Alberti, de dirigent van Harmonie St. Michaël. De regie en het script zijn van Peter Noten, bekend van ’t Mestreechs Volleks Tejater. Hij heeft een totaalspektakel gemaakt waarin theater, muziek en filmpjes op een verrassende wijze samenkomen. Voor de gelegenheid wordt De Klaekeburg helemaal omgetoverd tot een filmpaleis. Naast de “kemediespeulers” van Accent werken de zangsolisten Jessica Hanssen en Serge Gulikers mee alsook de bekende accordeonist Joël Helmer.

  Wat ‘ne cinema! is te zien op zaterdag 28 november om 20.00 uur en op zondag 29 november om 14.00 uur in De Klaekeburg. Kaarten à € 15,- (incl. twee consumpties en garderobe) zijn te koop bij De Klaekeburg, Gronsvelderweg 142, Heugem, PLUS Starren, Winkelcentrum De Beente, Heugem. Kaarten zijn ook tot 12 november online te bestellen via een mail naar ad.klomp@tele2.nl.
 • 28 november 2015 20:00 - 21:30 Harmonie Heer Vooruit Toon(t) Betrokkenheid
  Op 28 november a.s. vindt alweer het 14e galaconcert van Harmonie Heer Vooruit plaats in het MECC-Auditorium te Maastricht. De afgelopen jaren stond het harmonie-orkest samen met bekende solisten garant voor een mooie avond uit.…
  Op 28 november a.s. vindt alweer het 14e galaconcert van Harmonie Heer Vooruit plaats in het MECC-Auditorium te Maastricht. De afgelopen jaren stond het harmonie-orkest samen met bekende solisten garant voor een mooie avond uit.

  Ook dit jaar kunt u weer rekenen op een mooi programma waarbij er speciale aandacht is voor de muziek van Toon Hermans die door soliste Suzan Seegers ten gehore wordt gebracht. Suzan heeft in meerdere muzikale producties gewerkt en is regelmatig gast in diverse tv programma’s. Haar grote droom, een eigen theatershow heeft ze in 2013 verwezenlijkt met haar show 'Suus zingt Toon', waarin ze een ode brengt aan de onvergetelijke Toon Hermans.

  Als tweede solist  tijdens dit unieke concert zal de pas 18-jarige, zeer talentvolle, Will Druiett zijn kunnen vertonen op de grote bas. Will is afkomstig uit Chichester in West Sussex Engeland en speelde daar op 12-jarige leeftijd al in het Nationale Jeugd Orkest.

  Een harmonie is in Limburg een vast onderdeel van de gemeenschap en dat is voor Harmonie Heer Voorruit niet anders. Haar betrokkenheid bij de maatschappij wil de harmonie dit jaar tonen door extra aandacht te schenken aan het 15-jarige jubileum van het Toon Hermans Huis Maastricht. 

  Het Toon Hermans Huis Maastricht staat open voor iedereen die met kanker te maken heeft: Patiënten, ex-patiënten, naasten en nabestaanden. Men vindt er gezelschap, activiteiten, informatie en voorlichting. Om dit alles mogelijk te maken zijn zij afhankelijk van giften en donateurs. De harmonie hoopt samen met u een mooie bijdrage mogelijk te maken.

  Datum: 28 november
  Aanvang: 20.00 uur
  Locatie: MECC, Maastricht
   
  Kaarten à € 17,50 zijn o.a. verkrijgbaar via info@vriendenheervooruit.nl. U ontvangt een bevestiging en na ontvangst van uw betaling worden uw kaarten thuis bezorgd.

  Lees meer
 • 29 november 2015 15:00 - 16:30samenwerkings project The Miners’ Hymns & Koel: film en live-muziek
  In het kader van het jaar van de mijnen wordt The Miners' Hymns, de wereldberoemde fi­lm van Bill Morrison over het leven en de strijd van de mijnwerkers, vertoond in de Aula Major van Abdij Rolduc. De bijbehorende muziek van Jóhann Jóhannsson…
  In het kader van het jaar van de mijnen wordt The Miners' Hymns, de wereldberoemde fi­lm van Bill Morrison over het leven en de strijd van de mijnwerkers, vertoond in de Aula Major van Abdij Rolduc. De bijbehorende muziek van Jóhann Jóhannsson wordt, o.l.v. dirigent Ron Daelemans, live uitgevoerd door Parkstad Miners Brass, een speciaal samengesteld orkest van blaasmusici uit de mijnstreek. Golden Globe winnaar Jóhann Jóhannsson speelt zelf mee.

  De film The Miners’ Hymns vertelt het verhaal van de Noord-Engelse mijnindustrie en het leven van de mijnwerker in zijn sociale context, zonder woorden, maar de beelden van regisseur Bill Morrison in combinatie met de muziek van Jóhannsson spreken des te meer. De veelzijdige musicus en componist Jóhannsson raakte gefascineerd door de parallellen tussen de Engelse en Limburgse mijnhistorie, haar sociaal economische gevolgen en de invloed op de ontwikkeling van de blaasmuziek. De in 2011 voltooide Miners’ Hymns zijn inmiddels na Engeland ook in de USA en het Europese vasteland vertoond en uitgevoerd en mogen tijdens het Jaar van de Mijnen absoluut niet ontbreken.

  Ook in Zuid-Limburg nadert een filmisch muzikaal werk over de Limburgse mijnindustrie haar voltooiing. cmunz artists en de in de symfonische blaasmuziek alom bekende componist Hardy Mertens maken onderdeel uit van het Kerkraadse publieke kunstproject Sjtub dat haar thuisbasis heeft in POST- (het voormalige Postkantoor in Kerkrade Centrum). Samen werken zij aan de suite Koel die in 2016 of 2017 haar wereldpremière gaat beleven en waarin hoorbaar wordt verwezen naar de kakafonie en het monotone geluid van de ondergrondse machines en werktuigen. In het voorprogramma van The Miners' Hymns wordt al een tipje van de sluier van Koel opgelicht. De voorstelling wordt ingeleid door de filosoof Frans Geraedts.

  Zo ontmoeten op 29 november, bijna aan het einde van het Jaar van de Mijnen 2015, het onuitwisbare mijnverleden van Noord-Engeland en Zuid-Limburg elkaar op de locatie waar het met de kolenwinning voor Zuid-Limburg allemaal begon: Rolduc. Nu ontmoetingsplek voor velen uit de hele wereld, op 29 november in het bijzonder voor kunstenaars en musici die het mijnverleden een filmisch en muzikaal eerbetoon bewijzen.

  Datum: 29 november
  Tijd: 15.00 uur
  Locatie: Abdij Rolduc, Aula Major
  Entree: € 13.- voorverkoop / avondkassa € 15,- 
  Voorverkoopadressen: Filmhuis De Spiegel Heerlen, Parkstad Limburg Theater Heerlen, Abdij Rolduc Kerkrade, Boekhandel Leeskunst Kerkrade
  Mail: secretariaatphilomena@ziggo.nlinfo@sjtub.org
 • december
 • 03 december 2015 12:30 - 13:30samenwerkings project Letters bij de lunch - 'Van lezen word je een beter mens' door Jacques Vriens
  Jacques Vriens is een van de bekendste kinderboekenschrijvers van ons land. Hij zal vertellen over hoe hij zélf een lezer werd; zijn schrijverschap en hoe zijn jeugd in het hotel van zijn ouders en zijn jaren als ‘meester’ daarbij een grote…
  Jacques Vriens is een van de bekendste kinderboekenschrijvers van ons land. Hij zal vertellen over hoe hij zélf een lezer werd; zijn schrijverschap en hoe zijn jeugd in het hotel van zijn ouders en zijn jaren als ‘meester’ daarbij een grote rol spelen. Natuurlijk zal hij ook voorlezen en ingaan op de achtergronden van zijn boeken en wat hij belangrijk vindt als auteur. Daarnaast zal hij ook stil staan bij het belang van lezen én voorlezen. Hij realiseert zich dat in deze tijd van media-drukte het voor kinderen steeds lastiger wordt om in alle rust een boek te lezen. Daarom is hij is ervan overtuigd dat het juist van groot belang is om kinderen (weer) aan het lezen te krijgen en te laten ervaren wat leesplezier is. Jacques Vriens slaagt erin om serieuze en soms 'zware' onderwerpen op een lichtvoetige manier aan de kaak te stellen.

  Jacques Vriens (‘s Hertogenbosch, 1946) was bijna vijfentwintig jaar werkzaam in het basisonderwijs. Eerst als directeur op OBS De Manse in Abcoude en de laatste negen jaar van zijn onderwijsloopbaan op De kleine kapitein in het Brabantse Bakel. Hij was en is zeer actief op het gebied van leesbevordering. Vanaf 1993 is hij fulltime schrijver en sinds een aantal jaren woont hij in Gronsveld.

  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht).

  Lees meer
 • 19 december 2015 20:00 - 21:30 Kerstconcert Slavisch-Byzantijns gemengd koor Sobornost
  Het repertoire bestaat voor een aanzienlijk deel uit Slavische Kerstliederen. Sobornost besluit hiermee het seizoen 2015. Het koor staat voor deze gelegenheid onder leiding van Lilit Sati. De geboren Armeense studeerde aan het Conservatorium…
  Het repertoire bestaat voor een aanzienlijk deel uit Slavische Kerstliederen. Sobornost besluit hiermee het seizoen 2015. Het koor staat voor deze gelegenheid onder leiding van Lilit Sati. De geboren Armeense studeerde aan het Conservatorium in Maastricht af voor zang (cum laude) alsook voor directie en is momenteel tweede dirigente van Sobornost.

  Datum: 19 december
  Tijd: 20.00 uur
  Locatie: De Kopermolen, Von Clermontplein 11, Vaals
  Entree: € 12,- / voor supporters Sobornost in voorverkoop € 10,-

  De Kopermolen is een prachtige locatie, maar kan slechts ruim 100 toehoorders plaats geven. Tijdig reserveren is dus aan te raden en is mogelijk via 045 5441892 of jo.didden@wxs.nl.

  Lees meer
 • januari
 • 10 januari 2016 15:30 - 17:00 Nieuwjaarsconcert Sobornost & Kinderkoor Tutta Musica Voerendaal
  Op zondag 10 januari verzorgt Slavisch-Byzantijns gemengd Koor Sobornost een Nieuwjaarsconcert, in samenwerking met Kinderkoor Tutta Musica uit Voerendaal.

  Op zondag 10 januari opent Slavisch-Byzantijns gemengd koor Sobornost het seizoen…
  Op zondag 10 januari verzorgt Slavisch-Byzantijns gemengd Koor Sobornost een Nieuwjaarsconcert, in samenwerking met Kinderkoor Tutta Musica uit Voerendaal.

  Op zondag 10 januari opent Slavisch-Byzantijns gemengd koor Sobornost het seizoen 2016 met het bijzonder populaire en altijd drukbezochte Nieuwjaarsconcert in de St. Remigiuskerk in Simpelveld. Het bekende kinderkoor Tutta Musica uit Voerendaal verleent haar medewerking. Het gemengd Kerkraads koor Sobornost heeft met zijn bijzondere repertoire (uitsluitend Slavisch-Byzantijns) veel supporters in heel Nederland en Duitsland verworven. Met name optredens in de Kunstkerk Dordrecht, de Hermitage Amsterdam en de Kaiser- und Mariendom in het Duitse Speyer kregen lovende kritieken. In dirigent Wiel Bonten en beroepszangeres Lilit Sati heeft het koor bekwame en bezielde leiders.
   
  Tijd: 15.30 uur
  Locatie: St. Remigiuskerk, Kerkstraat, Simpelveld
  Entree: voorverkoop € 8,- / kassa € 10,- 

  Neem voor meer informatie contact op via 045 544 18 92 of jo.didden@wxs.nl.

  Lees meer
filters

discipline

 • muziek
 • toneel
 • dans
 • beeldende kunst
 • film & fotografie
 • literatuur
 • musea
 • streektaal
 • monumenten
 • cultuurparticipatie
alles selecteren / alles deselecteren

organisatie


overige filters

toon alleen:

Herstel filter
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?