• langlopende activiteiten

 • 17 februari 2017 - 27 augustus 2017 3D PRINT STUDIO in Cuypershuis Roermond
  De vaste presentatie van het Cuypershuis is uitgebreid met het Cuyperslab dat geopend is vanaf vrijdag 17 februari 2017. Op zondag 19 februari kunnen bezoekers participeren in het 3D-printlab. Kunstenaars Lola Gielen, Daniel Wilkens en Pierre Niviere geven dan in het lab demonstraties van hun werk.

  Het Cuypershuis heeft voor deze nieuwe presentatie werken geselecteerd van ontwerpers, kunstenaars en makers die de grenzen van het 3d-printen aftasten, door hun bijzondere materiaalonderzoek, ingrepen in het productieproces of conceptuele benadering van het productieproces.

  Daarnaast zijn er makers die 3d-print op een ambachtelijke manier gebruiken: als gereedschap in het ontwerpproces of als middel om hun eigen oplages uit te voeren. In die zin past 3d-printen in de lange traditie die het Cuypershuis heeft als voormalige werkplaats voor ambachtslieden.

  3D PRINT STUDIO gaat op vrijdag 17 februari van start met een expositie met werk van internationale kunstenaars: Johan Andersson, Maya Ben David, Lola Gielen, Batsheba Grossman, Martijn Hage, Ritchie van Daal, Dus Architecten, Pierre Niviere, Patrick Jouin, Steffen Hartwig, Jesse Howard, Dorry Hsu, Jesse Kirschner, Dirk vander Kooij, Oliver Labs, Roos Meerman, Marta Sif Ólafsdóttir, Henry Segerman, Francesca Smith en Jarle Veldman.

  Datum: van zondag 17 februari t/m 27 augustus 2017
  Locatie: Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1, Roermond
    Lees meer
 • 04 maart 2017 - 06 augustus 2017 Expositie Fashion vs. Art | FASHIONCLASH & SCHUNCK*
  4 maart t/m 21 mei én 25 mei t/m 6 augustus 2017 toont SCHUNCK* (Vitrine) de expositie Fashion vs. Art, samengesteld door FASHIONCLASH en georganiseerd in samenwerking met SCHUNCK*. Een multidisciplinaire expo die de relatie tussen mode en kunst bevraagt met o.a. werk van Marlou Breuls, STEVEN VANDERYT, Alexandere de Vos en Antoine Peters.

  FASHION VS ART
  Binnen de academische sfeer en de wereld van jonge ontwerpers zijn er vele voorbeelden van cross-overs met kunst en autonome benaderingen van de mode als een vorm van kunst. De multidisciplinaire expositie FASHION VS. ART toont een selectie van het werk van ontwerpers en kunstenaars, die met hun werk de grenzen van mode opzoeken en uitdagen als een vorm van kunst. Met hun speelse en innovatieve benadering van mode stimuleren ze onze imaginaire wereld en trekken ze de perceptie in twijfel. Stel jezelf de vraag: Is het kunst of is het mode?

  Datum: 4 maart t/m 21 mei & 25 mei t/m 6 augustus 2017, 9.00 – 23.00 uur
  Opening: zaterdag 1 april 2017, 17.00 uur SCHUNCK* Glaspaleis, Centrale hal
  Locatie: SCHUNCK* Glaspaleis, Vitrine - Heerlen

  Gedurende de looptijd van de tentoonstelling wordt de opstelling eenmaal gewisseld.

    Lees meer
 • 05 maart 2017 - 27 augustus 2017 TASCHEN tentoonstelling 'A Passion for TASCHEN'
  WERELDPRIMEUR: de allereerste TASCHEN-tentoonstelling

  In 2016 ontving Benedikt Taschen uit handen van The Royal Photographic Society de Photographic Publishing Award voor ‘zijn uitstekende prestatie op het gebied van fotografische publicaties’. Museum aan het Vrijthof in Maastricht presenteert nu een tentoonstelling gewijd aan het fenomeen TASCHEN. 'A Passion for TASCHEN' is te zien van 5 maart tot en met 27 augustus 2017.

  Tijdens de tentoonstelling staat de collectie van een van ‘s werelds grootste TASCHEN-verzamelaars centraal. Door zijn ogen zien we de durf, visie en variatie van TASCHEN’s oeuvre. Kunst, fotografie, sport, geschiedenis, natuur, maatschappij en erotiek. Aan de hand van speciale Art en Collectors edities, originele foto’s, bestsellers en objecten uit het TASCHEN-archief, krijgt de bezoeker zowel een indruk van de thematische diversiteit en kwaliteit van de mondiale uitgeverij als van de samenwerkingen met toonaangevende fotografen, waaronder Helmut Newton, Sebastião Salgado en Annie Leibovitz.

  Ook wordt een selectie boekenstandaarden gepresenteerd. De vormgeving van zowel het boek als de boekenstandaard worden beschouwd als een Gesamtkunstwerk. TASCHEN werkt hiervoor samen met topdesigners als Philippe Starck en Marc Newson. Een speciale XXX-ruimte (Adult Content) zal ingericht worden met TASCHEN’s explicietere titels. Door sommigen als controversieel gezien, maar een integraal onderdeel van de 'editorial list'. De tentoonstelling eindigt met een 'please touch room' waar de bezoekers zelf door de boeken kunnen bladeren.

  Datum: 5 maart – 27 augustus 2017
  Locatie: Museum aan het Vrijthof Maastricht
  Entree: Tijdens deze tentoonstelling geldt een toeslag van € 1,50 bovenop de gewoonlijke entreeprijzen. Deze toeslag geldt ook voor Museumkaarthouders.

    Lees meer
 • 14 maart 2017 - 18 juni 2017 Tentoonstelling Kruidenrijk; historische kruidenboeken uit Maastrichtse collecties
  Voor de eerste maal te zien: zeer waardevolle kruidenboeken uit de historische collecties van Centre Céramique, Natuurhistorisch Museum Maastricht  en de Universiteitsbibliotheek Maastricht. Aan de hand van de mooiste en meest representatieve exemplaren presenteren onze instellingen drie exposities van bescheiden omvang met elk een eigen thema uit de historie van kruidenboeken.
  In de tentoonstelling in Centre Céramique ligt het accent  niet alleen op de algemene ontwikkeling van kruidenboeken, ook krijgt de bezoeker een goed beeld van het belang van kruiden voor de vroegere Maastrichtse gezondheidszorg. Zelfs de mantel van het genadebeeld van Maria uit de Onze Lieve Vrouwe ‘Sterre der Zee’-basiliek is daar van dichtbij te bewonderen. Deze mantel verduidelijkt de belangrijke religieuze relatie tussen het rooms-katholieke Limburg en kruiden. Het Natuurhistorisch Museum gaat in op de geneeskrachtige werking van kruiden. Kruidenboeken in het proces van de internationale uitwisseling van kennis is het thema dat  de Universiteitsbibliotheek belicht. Wij nodigen iedereen uit om deze unieke mini-expo’s te komen bekijken.

  Drie mini-expo’s zijn van 14 maart t/m 18 juni 2017 te bezoeken in:
   
  Centre Céramique- De mooiste kruidenboeken uit de historische collectie van Centre Céramique.
  (2de etage) – Avenue Céramique 50


  Natuurhistorisch Museum Maastricht - Voorbeelden van het medisch gebruik van kruiden door de eeuwen heen
  De Bosquetplein 7. Toegangsprijs museum.


  Universiteitsbibliotheek - Internationale uitwisseling van kennis rondom kruidenboeken
  (begane grond) – Grote Looiersstraat 17
   
  Activiteiten
  Naar aanleiding van deze exposities organiseren de drie samenwerkende Maastrichtse instellingen binnenkort een aantal kruidenwandelingen, workshops en lezingen. Blijf op de hoogte via de websites van de instellingen.

  Help ons om dit erfgoed in stand te houden
  Kruidenboeken waren doorgaans praktische handboeken voor iedereen die eenvoudige geneesmiddelen wilde gebruiken. Dat dagelijks gebruik is vaak goed te zien: heel wat kruidenboeken in onze depots verkeren in slechte conditie. We willen ze graag  beschikbaar houden voor onderwijs, onderzoek in onze regio. Helaas ontbreekt het ons aan de daartoe benodigde middelen. Maar u kunt ons helpen. Hoe? Door een kruidenboek te adopteren!
   
  Bent u daarin geïnteresseerd, neem dan voor de adoptieprocedure en uw voordelen contact op met drs. Odin Essers, conservator van de Bijzondere Collecties van de Universiteit Maastricht: odin.essers@maastrichtuniversity.nl
  +31 (0)43 3885027
  Universiteitsbibliotheek Maastricht
  Grote Looiersstraat 17
  6211 JH  MAASTRICHT
   
   
  Lees meer
 • 02 april 2017 - 06 augustus 2017 PAINT IT SOFT | 'Renaissance' van de textielkunst in SCHUNCK*
  PAINT IT SOFT is een omvangrijke tentoonstelling over de ‘renaissance’ van de textielkunst. Zoals textielkunstenaars in de jaren ’50 vanuit de grenzen van het canvas uitkwamen bij textiel, zo rekken vele hedendaagse kunstenaars de schilderkunst letterlijk op tot ‘sociale weefsels’ en ‘olieverfschilderijen van stof’. PAINT IT SOFT ontrafelt de huidige herontdekking van de textielkunst aan de hand van de collectie SCHUNCK* en recente ontwikkelingen in de hedendaagse kunst. De tentoonstelling borduurt voort op het artistieke onderzoek en presentatiebeleid van SCHUNCK* rondom avant-gardistische tendensen vanaf de jaren ’50.

  Met werk van
  Rob Birza, Claude Bleynie, Koen Doodeman, Yvonne Dröge Wendel, Norbert Fiddelers, Romy Finke, Daan van Golden, Tom de Groot, Christie van der Haak, Lieven Hendriks, Twan Janssen, Louis Marie Jullien, Fransje Killaars, Klaas Kloosterboer, Jean Lurçat, Elke Lutgerink, Keetje Mans, Rik Meijers, Machiel van Soest, Sarah van Sonsbeeck, Clary Stolte, Berend Strik, Han Schuil, Helen Verhoeven en Roy Villevoye.

  Het materiaal (stof en draad) maakt ook een link met de mode onontkoombaar. De door FASHIONCLASH samengestelde expositie FASHION VS. ART (Vitrine, Glaspaleis) toont werken van ontwerpers en kunstenaars, die in hun werk de mode bevragen en in hun werk de grenzen van de kunst en van mode opzoeken.

  Opening
  De opening van Paint It Soft vindt plaats op zaterdag 1 april om 17.00 uur in het SCHUNCK* Glaspaleis. Gelijktijdig met PAINT IT SOFT openen de thematisch verwante tentoonstellingen rondom mode, textiel en de collectie SCHUNCK*: FASHION vs. ART (4 mrt t/m 6 aug 2017); Emulate / (Ne) Plus Ultra State: De ‘Take Away’ Collectie (1 apr t/m 6 aug 2017) en Not So Soft. Eindexamenexpositie Bernardinuscollege (1 t/m 30 apr 2017).

  Datum: zondag 2 april 2017 t/m zondag 6 augustus 2017
  Locatie: SCHUNCK* Glaspaleis, Heerlen
  Entree: €6,00

  Lees meer
 • 05 april 2017 - 30 april 2017 Expositie 'Natuurlijk abstract' van kunstschilder Nelita Lelijveld
  Expositie en rondleiding door Nelita Lelijveld

  Bezoek van 5 t/m 30 april 2017 de expositie Natuurlijk abstract van kunstschilder Nelita Lelijveld in de Gabriël Gorriszaal van de Bibliotheek Bibliorura. In deze expositie toont Nelita Lelijveld een selectie van haar abstracte schilderijen, geïnspireerd door de natuur. Op zaterdag 8 april van 13.00 tot 16.00 uur geeft Nelita een persoonlijke rondleiding bij de expositie.

  De natuur is de belangrijkste inspiratiebron voor Nelita Lelijveld. Bomen, bloemen en landschappen zijn dan ook vaak het onderwerp in haar schilderijen. Zij beeldt ze af in een geabstraheerde of abstracte voorstelling, waardoor vorm en kleur extra worden benadrukt. In het vrolijke kleurgebruik is ook Nelita’s bewondering voor de Oostenrijkse schilder Hundertwasser te herkennen.

  Nelita Lelijveld is geboren in Den Haag en woont nu in Roermond. In 1998 begon zij met tekenen en schilderen. Zij volgde verschillende teken- en schildercursussen en heeft inmiddels een eigen stijl ontwikkeld. Nelita exposeert haar werk regelmatig in horecagelegenheden en op kunstmarkten. Op vrijdagmiddag begeleidt zij een cursus tekenen en schilderen bij ontmoetingscentrum ’t Paradies in Roermond.

  Datum: 5 t/m 30 april 2017. Rondleiding: zaterdag 8 april, 13.00-16.00 uur.
  Locatie: Gabriël Gorriszaal, 1ste etage Bibliotheek Roermond.
  Toegang: Gratis

     Lees meer
 • 11 april 2017 - 16 mei 2017 Filmcursus 'Anders Kijken'
  In samenwerking met CineSud organiseert de ECI Cultuurfabriek in april en mei 2017 de filmcursus Anders Kijken. De cursus heeft tot doel de kijker via een structuur-analytische benadering bewuster naar film te leren kijken. De cursus bestaat uit vier theorielessen waarin verschillende aspecten van film behandeld worden en twee praktijklessen waarin een concrete film geanalyseerd wordt, die vooraf door de deelnemers kan worden bekeken.

  De cursus wordt gegeven door filmtheoreticus en -liefhebber Jan Salden, docent Filmisch Beeld aan de MAMDT en fervent gastspreker in heel Nederland. Tijdens de lessen zal Jan scènes uit film nader analyseren. Waarom die close-up? Waarom is het geluid zo specifiek bij het personage? Wat vertelt een bepaalde kleur van het beeld of de aankleding in de ruimte ons? Waarom wordt op een bepaald moment niet weggesneden naar een ander shot?

  De cursus bestaat uit vier theorielessen waarin verschillende aspecten van film behandeld worden en twee praktijklessen waarin een film geanalyseerd wordt.

  De cursusavonden vinden plaats op zes dinsdagavonden van 19:45 uur tot 22.15 uur inclusief pauze.

  Data:
  11 april : Beeld en montage
  18 april : Mise-en-scène
  25 april : De buitenbeeldse laag
  2 mei : Filmdramaturgie
  9 mei : Praktijkles 1
  16 mei : Praktijkles 2

  Kosten:
  Totaalpakket (6 lessen): € 60,-
  Totaalpakket unlimited pas film en ckv pas (6 lessen): € 50,-
  Tickets per les: € 12,50
  Tickets per les Unlimited pas en CKV: € 10,00

  Kaarten zijn te koop via de receptie. 


  Lees meer
 • 15 april 2017 - 29 april 2017 Expositie Kunstbende-deelnemers in Kerkrade
  Van 15 t/m 29 april exposeren in POST-, een ruimte voor hedendaagse kunst te Kerkrade, deelnemers van Kunstbende Limburg 2017 in de categorie Expo hun werk. POST- geeft hiermee in samenwerking met Kunstbende Limburg en het Huis voor de Kunsten Limburg een podium aan nieuw creatief talent uit Limburg. De opening is op vrijdag 14 april om 19.00 uur.
   
  Kunstbende is dé landelijke wedstrijd voor jong creatief talent tussen de 13 en 18 jaar oud. Jongeren door heel Nederland kunnen deelnemen in acht verschillende categorieën: Dans, Dj, Expo, Film, Fashion, Muziek, Taal en Theater. In Limburg schrijven elk jaar ongeveer 500 jongeren zich in voor de wedstrijd. Daarnaast organiseert Kunstbende diverse workshops, masterclasses en open podia waar jongeren gratis aan kunnen deelnemen. Hierbij wordt vaak samengewerkt met het Huis voor de Kunsten Limburg.
   
  Op 19 maart jl. vond de 27e regionale voorronde plaats in Schouwburg De Domijnen Sittard. De winnaars in de categorie Expo hierbij waren:
  1.       Dion Nataraja
  2.       Goya van der Heyden
  3.       Luna van Acker
   
  Hun werk en dat van de andere Kunstbende-deelnemers in de categorie Expo is van 15 t/m 29 april 2017 te zien in POST-. De expositie is geopend van woensdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.
   
  POST-
  Hoofdstraat 16
  6461 CP Kerkrade
  www.post.sjtub.org
 • 08 mei 2017 - 18 mei 2017 Workshop ‘Crescendo van mijn verenigingsimago’
  8 mei in Elsloo, 15 mei in Meerlo, 18 mei in Heel

  Ben je op zoek naar manieren om je vereniging beter te promoten bij potentiële nieuwe leden? Of wil je de vereniging juist krachtiger profileren bij het publiek? Bij het binden en boeien van (nieuwe) leden en publiek is het imago van je vereniging van groot belang!

  Om je verengingsimago positief te versterken, is het belangrijk om eerst zicht te krijgen op de identiteit en het huidige imago van de vereniging en hoe dit aansluit bij de doelstellingen en doelgroepen. Als deze ankerpunten bekend zijn, maken we je ervan bewust hoe je communicatie meer kunt inzetten om het verenigingsimago positief te beïnvloeden.

  De workshop is gericht op het leren presenteren van de vereniging, zowel intern als extern. Communicatie vormt hiervan een belangrijk onderdeel, maar ook andere elementen zoals symbolen en gedrag van de vereniging, spelen een rol. De workshop 'Crescendo van mijn verenigingsimago' wordt verzorgd door: Peter Deriks en Yvonne Hermans - Viduro Marketing & Communicatie.

  Voor wie?
  Bestuursleden (voorzitter, vicevoorzitter, secretaris, penningmeester en overige bestuursleden), commissieleden, overige leden van verenigingen, (assistent-)dirigenten, docenten en instructeurs.

  Aanmelden
  Klik hier om aan te melden. Deelname is gratis. Per workshop is plaats voor maximaal 25 deelnemers.

  Data en locaties
  Noord-Limburg
  Datum: maandag 15 mei 2017
  Tijd: 19.30 – 22.00 uur
  Locatie: Muziekzaal de Speulplats, Mgr. Jennekensstraat 7, 5864 CS Meerlo

  Midden-Limburg 
  Datum: donderdag 18 mei 2017
  Tijd: 19.30 – 22.00 uur
  Locatie: Cultureel Centrum Don Bosco, Mgr. Savelbergweg 100, 6097 AE Heel

  Zuid-Limburg
  Datum: maandag 8 mei 2017 
  Tijd: 19.30 – 22.00 uur 
  Locatie: Maaslandcentrum, Burg. Maenenstraat 45, 6181 EA Elsloo

  Organisatie
  Het Huis voor de Kunsten Limburg voert haar steunfunctie voor de Limburgse cultuursector onder andere uit door (bij)scholing aan te bieden voor verenigingen en stichtingen. Deze workshop wordt gratis aangeboden dankzij een bijdrage uit de Motie Limburgse Volkscultuur. 
 • 09 mei 2017 - 30 mei 2017 Workshop 'Sponsoring is een sport!'
  9 mei in Meerlo, 22 mei in Elsloo, 30 mei in Heel
   
  Voor veel verenigingen is sponsoring een essentieel onderdeel. Maar in de huidige tijd is het vinden én binden van sponsoren te vergelijken met sport. Het werven van sponsoren is een lastige klus, kost inspanning en vereist kennis van zaken. Hoe vaak heeft je vereniging onbeantwoorde sponsoringsbrieven verzonden? En waarom blijven zoveel aanvragen tot sponsoring onbeantwoord? Waarom is het zo eng om sponsoren te benaderen? Een goede sponsorrelatie is veelal te prefereren boven een eenmalige subsidie en kan je vereniging naast geld ook materiële zaken, expertise, reclame en een netwerk opleveren. 

  De workshop ‘Sponsoring is een sport!’ maakt je bewust van hoe je de kans op het succesvol werven van sponsoren kunt vergroten. De centrale vraag is: Op welke wijze kun je als vereniging de kans vergroten om succesvol sponsoren te werven? De workshop is een mix van kennisoverdracht, tips en ervaringen delen met elkaar. Door samen een sponsorplan op te zetten, gaan we in deze workshop ook praktisch aan de slag met het onderwerp.

  Let op: In deze workshop komt sponsoring door bedrijven aan bod, niet te verwarren met fondsenwerving bij instellingen (fondsen/stichtingen). 

  De workshop ‘Sponsoring is een sport!’ wordt verzorgd door: Bart Lemmen - Claassen, Moolenbeek & Partners.
    
  Voor wie?

  Bestuursleden (voorzitter, vicevoorzitter, secretaris, penningmeester en overige bestuursleden), commissieleden, overige leden van verenigingen, (assistent-)dirigenten, docenten en instructeurs.

  Aanmelden
  Klik hier om aan te melden. Deelname is gratis. Per workshop is plaats voor maximaal 25 deelnemers. 

  Data en locaties
  Noord-Limburg
  Datum: dinsdag 9 mei 2017
  Tijd: 19.30 – 22.00 uur
  Locatie: Muziekzaal de Speulplats, Mgr. Jennekensstraat 7, 5864 CS Meerlo

  Midden-Limburg 
  Datum: dinsdag 30 mei 2017
  Tijd: 19.30 – 22.00 uur
  Locatie: Cultureel Centrum Don Bosco, Mgr. Savelbergweg 100, 6097 AE Heel

  Zuid-Limburg
  Datum: maandag 22 mei 2017
  Tijd: 19.30 – 22.00 uur
  Locatie: Maaslandcentrum, Burg. Maenenstraat 45, 6181 EA Elsloo

  Organisatie
  Het Huis voor de Kunsten Limburg voert haar steunfunctie voor de Limburgse cultuursector onder andere uit door (bij)scholing aan te bieden voor verenigingen en stichtingen. Deze workshop wordt gratis aangeboden dankzij een bijdrage uit de Motie Limburgse Volkscultuur. 
 • 13 mei 2017 - 29 oktober 2017 Cuypershuis Roermond | Tentoonstelling: Kastelen om van te dromen
  Cuypershuis Roermond organiseert vanaf 13 mei tot en met 29 oktober 2017 de tentoonstelling ‘Kastelen om van te dromen’. Het illustere neogotische droomkasteel Kasteel de Haar – ontworpen door Pierre Cuypers - toont het riante kasteelleven van de negentiende eeuw. Bezoekers van dit kasteel stappen in de wereld van ridders, jonkvrouwen, minstrelen en wanen zich in de fantasiewereld van Anton Pieck, Walt Disney en Ivanhoe.
  De tentoonstelling plaatst Cuypers als neogotisch architect in een internationaal perspectief aan de hand van één type gebouw: het middeleeuwse kasteel. Voor deze tentoonstelling werkt Cuypershuis samen met Frank Huygens, conservator van de tentoonstelling ‘Design Derby’.

  Datum: 13 mei t/m 29 oktober 2017
  Locatie: Cuypershuis Roermond
  Meer informatie over deze tentpoonstelling vindt u op de website van het Cuypershuis.  Lees meer
 • 20 mei 2017 - 21 mei 2017 Instant Composing op 20 en 21 mei 2017 in Abdij Rolduc te Kerkrade
  In de aanloop naar het WMC is de Koninklijke harmonie Sint Philomena Chevremont in het weekend van 20-21 mei 2017 erin geslaagd een internationaal bekende virtuoos op alle klarinetten, Claudio Puntin, naar Kerkrade te halen.

  Hij behoort tot de internationale top van creatieve solisten op alle klarinetten. Hij werkte samen met Steve Reich, Skuli Sverrisson, Ricardo Villalobos, Samuel Rohrer, Anders Jormin, Hermeto Pascoal, Max Loderbauer, Jan Bang, Fred Frith, Sidsel Endresen, en ensembles als Ensemble Modern, Musikfabrik, vele grote philharmonische orkesten (o.a. Amsterdam, Keulen, Munchen, Zurich) kamermuziek ensembles en talloze hedendaagse ad hoc gezelschappen. Hij trad op in meer dan 80 landen en zijn discografie omvat platen en cd’s van labels als ECM, Arjunamusic, Deutsche Grammophon Lit. e.v.a. In 2004 won hij de Gouden Amadeus voor beste Jazzmuzikant. Claudio gaf 15 jaar les aan de Musikhochschule in Keulen, de University of Arts in Berlijn en verzorgt daarnaast international Masterclasses.

  De organisatie stelt maximaal 50 muzikanten (vanaf nivo hafa C wordt aanbevolen) op alle instrumenten, dus hout, koper en slagwerk in de gelegenheid om in te schrijven op de groepsworkshop Instant Composing die hij beide dagen zal geven. Deelnemers moeten zaterdagmorgen, zaterdagmiddag alsmede zondagmorgen en zondagavond aanwezig zijn.

  Op zondagavond vindt de eindpresentatie plaats tijdens het concert ONTDEKKINGEN met Claudio Puntin. Tijdens deze concertavond treedt voor de pauze de Koninklijke Harmonie Sint Philomena op o.l.v. Jos Kuipers en na de pauze het Workshoporkest o.l.v Claudio Puntin. Deelnemers hoeven zich niet voor te bereiden op de workshop. Tijdens dit weekend gaan nieuwe muzikale werelden voor je open. Er wordt gemusiceerd zonder partituren, maar op basis van aanwijzingen van Claudio Puntin en muzikale ingevingen van jezelf.

  Deelname aan de workshop is €25 dankzij de ondersteuning door subsidienten en sponsoren. Een lunch op zaterdagmiddag is inbegrepen. Het hele weekend vindt plaats in Aula Major van Abdij Rolduc in Kerkrade. Download het inschrijfformulier hier.
    Lees meer
 • 26 mei 2017 - 28 mei 2017 CantaRode Kerkrade
  Een swingende Gospel workshop voor koorzangers

  Samen met Dr. Raymond Wise (VS) wordt een onvergetelijke reis gemaakt door het muzikale culturele landschap van Afrikaans Amerikaanse gospel.

  Programma:
  26 mei | Openingsconcert festival door internationale kamerkoren.

  27 mei | Workshop voor koorzangers door Raymond Wise en Concerten in de Euregio door deelnemende koren.

  28 mei | Workshop voor koorzangers door Raymond Wise. Muzikale presentatie van de workshop gospel tijdens het slotconcert CantaRode Festival 2017.

  Datum: 26, 27 en 28 mei 2017
  Locatie: Muziekschool Kerkrade
  Kosten: €50,- per persoon inclusief openingsconcert
  Aanmelden: vóór 1 april 2017 middels het inschrijfformulier op www.cantarode.nl.

    Lees meer
 • 21 juni 2017 - 24 juni 2017 4 daagse Masterclass Barok- Interpretatie voor zangers
  o.l.v. Peter Kooij (bas) – barok ensemble AD MOSAM

  Van woensdag 21 tot en met zaterdag 24 juni 2017 vindt tijdens de 2e editie van het Barockfestival Sittard de eerste masterclass barok-interpretatie van AD MOSAM plaats o.l.v. Peter Kooij (bas), fameus en wereldwijd gewaardeerd specialist van deze stijlperiode.
  De masterclass vindt plaats in de prachtige en inspirerende Andreaskapel te Sittard en wordt begeleid door het barokorkest van AD MOSAM.

  4 daagse masterclass voor zangers
  De masterclass staat open voor jonge professionele zangers en/of masterstudenten zang (alle stemtypes). Van hen wordt verwacht dat zij ervaring hebben opgedaan met repertoire uit de 17e en 18e eeuw, bekwaam zijn als ensemblezanger en getuigen van stijlkennis.

  Gedurende 5 dagdelen krijgen 8 geselecteerde deelnemers individuele lessen van master Peter Kooij en worden daarbij begeleid op continuo. Elke deelnemer ontvangt per dag 45 minuten individuele les en is uiteraard als deelnemer aanwezig bij de lessen aan andere kandidaten.
  Het 6e dagdeel (zaterdagochtend) bestaat uit het werken met orkest en wordt afgesloten met een kort concert waarin de deelnemers het resultaat van de masterclass publiek presenteren. Repetitie en concert worden begeleid door barok ensemble AD MOSAM o.l.v. Huub Ehlen.
  Alle avonden zijn vrij voor het bezoeken van andere concerten of voor persoonlijke studie.

  Toehoorders
  De masterclass is openbaar. Toehoorders kunnen zich aanmelden via info@admosam.nl o.v.v. masterclass Peter Kooij. In de Andreaskapel is plaats voor maximaal 24 toehoorders per dagdeel.
  Entree: € 7,50 per dagdeel, of € 40,00 voor de hele masterclass.

  Voor meer informatie over de masterclass, programma, inschrijven, klik hier.

  Datum: woensdag 21- zaterdag 24 juni 2017
  Locatie: Andreaskapel, Leyenbroekerweg 113D, Sittard
    Lees meer
 • 21 juni 2017 - 25 juni 2017 Barockfestival Sittard 21 t/m 25 juni 2017
  Voor de tweede keer organiseren Barokensemble ADMOSAM en De Domijnen gezamenlijk het Barockfestival in Sittard. Het centrum van Sittard vormt met de barokke St.Michielskerk op de markt en de diverse historische gebouwen hét perfecte decor voor een gevarieerd Barockfestival.

  Een variatie in concerten: van kamermuziek en barokmuziek tot jamsessie en popconcert.
  Een variatie in podia: kerken, tuinen, pleinen maar ook Het Filmhuis.
  En een variatie in artiesten: conservatoriumstudenten, basisschoolleerlingen, amateur(koor)zangers, young professionals en gevestigde namen zoals ADMOSAM, Peter Kooij, Jetse Bremer, Calefax, Eric Vloeimans en Holland Baroque.

  Popmuziek en Barokmuziek vinden elkaar
  In 2015 zijn we gestart met het Barockfestival omdat wij het belangrijk vinden de barokmuziek en de invloed van de barokperiode op onze moderne samenleving bij een groot publiek onder de aandacht te brengen.
  In deze tweede editie zal het publiek nog meer kunnen ervaren dat de basis van de ontwikkeling van de muziek haar oorsprong kent in de barokmuziek. Tijdens het festival wordt een link gelegd tussen de popmuziek en de barokmuziek enerzijds en daarnaast is ruim aandacht zijn voor de barokinvloed op de hedendaagse muziek.

  Activiteiten
  De Barockweek staat bol van de activiteiten. Op educatief gebied is een programma voor basisscholen ontwikkeld. Deelnemende kinderen van de drie basisscholen werken mee aan het openingsconcert op woensdagavond 23 juni. Verder is er een Meerdaagse Masterclass Barokinterpretatie door Peter Kooij voor young professionals.

  Jetse Bremer, internationaal bekend componist, arrangeur en koordirigent, leidt een workshop voor amateur(koor)zangers die gezamenlijk het lied Boem si li la van Toon Hermans ten gehore zullen brengen. Dit lied wordt gepresenteerd in de St. Michielskerk, voorafgaand aan het concert van Holland Baroque met Eric Vloeimans. Kun je zelfstandig een zangpartij instuderen en op een goed (geschoold) niveau zingen? Dan word je uitgenodigd om deel te nemen aan de workshop. Voor meer inforamtie over de workshop, klik hier.

  Verder zijn o.a. concerten te beluisteren van Calefax en wordt het slotconcert op zondag 25 juni verzorgd door Barokensemble AD MOSAM m.m.v. Peter Kooij. 

  Voor meer informatie over het programma, klik hier.

  Het Barockfestival 2017 wordt georganiseerd door AD MOSAM en De Domijnen.


  Lees meer
 • 25 juni 2017 - 16 oktober 2017 ARCHEOCUBES in Maastricht
  Kunst en archeologie zoeken elkaar al af en toe op, om gezamenlijk voor het publiek ons erfgoed beleefbaar te maken.

  Het product ‘Archeocubes’
  Het product ‘Archeocubes’ bestaat uit negen kubussen van elk 50x50x50 cm met meerdere samen te stellen voorstellingen in vilt en zeildoek van archeologische/historische objecten. Als voorstelling wordt gedacht aan een Keltische munt uit Maastricht-Amby (op zeildoek) en de St. Servaasbrug (in vilt), beide over de negen kubussen verdeeld. Op twee ander zijden komen 18 vilten afbeeldingen van archeologische voorwerpen uit de collectie van Centre Céramique. Een selectie van 6 voorwerpen is reeds gemaakt en bestaat uit onder andere een Karolingische sleutel en Merovingische mantelspelden.

  Gebruik van de ‘Archeocubes’
  Bij de archeologische expositie ‘Top or Topic’ die dit jaar in Maastricht te zien zal zijn in het kader van het provinciale Maatschappelijk Programma Archeologie 2017, zullen de ‘Archeocubes’ ingezet worden in zowel het educatief programma als bij de presentaties. ‘Top or Topic’ vindt plaats van 25 juni tot en met 16 oktober in de Stadshal van Centre Céramique; entree is gratis. Verdere informatie over Top or Topic zal op de website van Centre Céramique te vinden zijn: www.centreceramique.nl.

  In augustus/september vindt in het MECC in Maastricht de Annual Meeting van de European Association of Archaeologists (EAA) plaats. Dit is een groot internationaal archeologisch congres met 2500 deelnemers. Hierbij worden de kubussen gebruikt in het Auditorium, als artistieke decoratie op het podium en als zitelementen in het loungegedeelte.

  Na afloop van het EAA congres en van ‘Top or Topic’ zullen de kubussen in Centre Céramique als permanent onderdeel van het educatief programma Cultureel Erfgoed voor kinderen, scholieren en volwassenen ingezet worden. De Servaasbrug zal als vilten puzzel beschikbaar zijn. De overige archeologische objecten in vilt zullen in drie thema’s geplaatst worden en opgenomen worden in een speurtocht in de Erfgoedpresentatie. Kinderen kunnen daarnaast met de kubussen stoeien, bouwen, op springen en mee spelen of als zitelementen bij de grote videoschermen gebruiken.

  Viltkunstenares Freya Vaes
  De kubussen worden vervaardigd door viltkunstenares Freya Vaes uit Sittard. Hierdoor is een hoog artistiek gehalte en duurzaam gebruik van de ‘Archeocubes’ gewaarborgd.

  Datum: zondag 25 juni t/m maandag 16 oktober 2017
  Locatie: Stadshal van Centre Céramique, Maastricht
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 29 juni 2017 - 02 juli 2017 FASHIONCLASH Festival 2017 | 29 juni – 2 juli 2017 | FASHION MAKES SENSE
  9de editie internationaal en interdisciplinair FASHIONCLASH Festival

  Het spraakmakende FASHIONCLASH Festival in Maastricht presenteert van 29 juni t/m 2 juli 2017 meer dan 150 ontwerpers en kunstenaars uit binnen-en buitenland aan een divers (inter-) nationaal publiek. Het programma bestaat uit modeshows, exposities, theater en dans performances, het bijzondere Clash Project, fashion talks, publieksprogramma en speciaal voor deze editie samengestelde Fashion Makes Sense LAB. Raak geïnspireerd door de wereld van mode, fashiontalent en modestad Maastricht.

  De 9e editie staat volledig in het teken van het thema ‘Fashion Makes Sense’, waarbij FASHIONCLASH inhoudelijke de focus legt op de ‘zintuigen’ en de ‘zingeving’ in relatie tot mode. Vraag jezelf af: 'Does fashion makes sense to you?'.

  Datum: 29 juni - 2 juli 2017
  Locatie: diversen in Maastricht
  Tickets: activiteiten zijn grotendeels gratis toegankelijk. Voor programma, deelnemers en tickets ga naar de website van FASHIONCLASH.

    Lees meer
 • actueel

 • 29 april 2017 11:00 - 17:00 Bookstore day bij Boekhandel Dominicanen Maastricht
  Op 29 april 2017 vieren we Independent Bookstore Day. Dan vieren we de boekhandel. Want een boekhandel is meer dan een winkel. In de boekhandel vinden we inspiratie, raken we ontroerd. We lezen, kijken, vergapen ons er. In een boekhandel…
  Op 29 april 2017 vieren we Independent Bookstore Day. Dan vieren we de boekhandel. Want een boekhandel is meer dan een winkel. In de boekhandel vinden we inspiratie, raken we ontroerd. We lezen, kijken, vergapen ons er. In een boekhandel wordt je verbeelding aangeraakt. Daarom kun je die dag speciale uitgaven kopen, in gelimiteerde oplages, en vinden er bijzondere optredens plaats. Op Bookstore Day kun je speciale uitgaven vinden die alleen op die dag te koop zijn. Exclusieve uitgaven, gesigneerde publicaties of dagdeals.
  Het Bookstore Day programma van Boekhandel Dominicanen is als volgt:

  11.00 u:  Voorlezen en natuurquiz Li Lefébure
  11.30 u:  Rondleiding Boekhandel Dominicanen: verleden, heden, toekomst
  12.00 u:  Colla Bemelmans leest voor uit zijn nieuwe boek ‘Ouw leedjes vuur noe’ (Hooglied en psalmen)
  12.00 -15.00 u: Knutselen: De Gruffalo en Boekenleggers
  13.00 u:  Frans Budé leest voor en signeert
  13.00 u:  Bij mooi weer spelen wij  buiten het Draakje Donatius Ganzenbordspel
  13.30 u:  Demonstratie (en proeven) Will en Netty Engels-Geurts: Van moestuin tot appelmoes
  14.00 u:  Wetenschapsquiz en minicollege door Esther Walraven
  14.00  u:  What’s new stadswandeling met Sanne Tummers
  15.00  u:  Lezing biologische producten en wijnproeverij Pierre Ache
  15.30 u:   Speel mee met de vogelbingo van uitgeverij Kosmos
  16.00 u:   Moordwijven op Bookstore Day : Anya Niewierra , Marleen Beek-Visser, Isa Maron,  Liesbeth van Kempen en Ingrid Oonincx
  16.30 u:  Speel mee met de vogelbingo van uitgeverij Kosmos
  Op onze internetsite www.boekhandeldominicanen.nl vindt u een verdere beschrijving van het programma.
  De eerste Independent Bookstore Day in Nederland is bedoeld voor alle onafhankelijke boekhandels en wordt georganiseerd door Libris i.s.m. Yaël Vinckx, schrijver en journalist. Meer info: www.bookstoreday.nl


  Lees meer
 • 30 april 2017 15:00 - 17:00 Expositie ‘PLAYGROUND’ met o.a. werk van Ellie Munten
  Tijdens de expositie ‘PLAYGROUND’ in Domani Venlo, toont beeldend kunstenaar Ellie Munten
  2 en 3 dimensionaal werk, waarbij zand een belangrijk element is.

  Aanvullende progamma’s bij deze expositie zijn de projecten:…
  Tijdens de expositie ‘PLAYGROUND’ in Domani Venlo, toont beeldend kunstenaar Ellie Munten
  2 en 3 dimensionaal werk, waarbij zand een belangrijk element is.

  Aanvullende progamma’s bij deze expositie zijn de projecten:
  • Geluidskunstenaar/muzikant Mike Roelofs in dialoog met het beeldend werk van Ellie Munten ‘PLAYGROUND – IMPROVISATION II’, zondag 30 april, 15.00 – 17.00 uur
  • Dans en performance kunstenaar Suzanne Lamers in dialoog met het beeldend werk van Ellie Munten.

  Ellie Munten
  Een wezenlijke kenmerk van het werk van Ellie Munten is de interactie tussen het binnen en het
  buiten. Al jaren is haar aandacht consequent gericht op het onderzoeken van geestelijk/psychologische en fysiek/ concrete aspecten binnen het werk.

  Locatie: Domani | Centrum voor Morgen | Dominicanenplein 15, Venlo
  Entree: gratis

  Ellie Munten is iedere donderdagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur aanwezig.
  Meer weten van Ellie Munten, ga naar de website. Voor meer infomartie over de expositiedatums en openingstijden ga naar de website van Domani.

  Lees meer
 • 30 april 2017 20:00 - 22:00samenwerkings project Jazz en literatuur: Grond
  Op 30 april vindt in Café de Klep in Venlo een bijzonere performance plaats van romanschrijver Wil Boesten samen met de jazzmusici Teus Nobel (trompet), Alexander van Popta (piano) en Reinier Baas (gitaar). Uitgangspunt hierbij is Boestens…
  Op 30 april vindt in Café de Klep in Venlo een bijzonere performance plaats van romanschrijver Wil Boesten samen met de jazzmusici Teus Nobel (trompet), Alexander van Popta (piano) en Reinier Baas (gitaar). Uitgangspunt hierbij is Boestens roman Grond, over het wel en wee van jazztrompettist Lucas Lels, zijn ijver, zijn passie, zijn weemoed, zijn twijfel en zijn overwinning. Grond is een fraaie beschrijving van het (jazz)muzikant zijn. In de voorstelling worden tekstfragmenten vervlecht met improvisaties. Zo wordt de toeschouwer meegenomen door het verhaal.
   
  Dit project wordt georganiseerd in samenwerking met SLIM (Stichting Limburg Geïmproviseerde Muziek). Adres Café de Klep: Keizerstraat 13, Venlo, 0774633287.  
  De toegang is gratis.  

 • mei
 • 04 mei 2017 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Oorlog en literatuur door Jos Perry
  Op donderdag 4 mei (Dodenherdenking) staat 'Letters bij de lunch' in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Oorlog en literatuur: een vruchtbare combinatie. Denk aan de romans van Erich Maria Remarque (Im Westen nichts Neues) en Willem Frederik…
  Op donderdag 4 mei (Dodenherdenking) staat 'Letters bij de lunch' in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Oorlog en literatuur: een vruchtbare combinatie. Denk aan de romans van Erich Maria Remarque (Im Westen nichts Neues) en Willem Frederik Hermans (De donkere kamer van Damocles); aan het werk van Primo Levi; aan dagboeken als die van Etty Hillesum en Anne Frank. Ook dicht bij huis grepen vrouwen en mannen tijdens of na de bezetting naar de pen om vast te leggen wat ze meemaakten en te verwoorden wat ze voelden. In zijn VLAM-lezing introduceert Jos Perry een aantal 'oorlogsschrijvers' uit onze directe omgeving. Annet Perry - Schoot Uiterkamp zal tekstfragmenten voorlezen.
   
  Jos Perry (1950), historicus en biograaf, was ruim twintig jaar verbonden aan de Universiteit Maastricht. Hij publiceerde over de geschiedenis van de arbeidersbeweging en het socialisme, katholieke kostscholen, regionalisme, mijnen en mijnwerkers. Voor de Geschiedenis van de literatuur in Limburg (2016) leverde hij het hoofdstuk over de jaren 1940-1945. Annet Perry - Schoot Uiterkamp (1950), historica, was als bibliothecaris werkzaam bij Zuyd Hogeschool en de Jan van Eyck Academie.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activteiten Maastricht)
  Toegang is gratis
  Lees meer
 • 05 mei 2017 13:00 - 17:00 Bibliotheek Bibliorura | Boek van de Vrijheid
  Deel je vrijheidsboodschap op 5 mei

  In een eerste samenwerking tussen Bevrijdingsfestival Limburg en de Bibliotheek Bibliorura, staat gedurende de maand april ook bij de bibliotheek het thema ‘vrijheid’ centraal. Op 22 scholen in Roermond…
  Deel je vrijheidsboodschap op 5 mei

  In een eerste samenwerking tussen Bevrijdingsfestival Limburg en de Bibliotheek Bibliorura, staat gedurende de maand april ook bij de bibliotheek het thema ‘vrijheid’ centraal. Op 22 scholen in Roermond en Roerdalen wordt er, in aanloop naar 4 en 5 mei, met de kinderen van groep 7 gesproken over oorlog en vrede.

  Aan de hand van het Denkboek 4&5 mei van het Nationaal Comité wordt de oorlog met de kinderen herdacht en over de vrijheid gesproken. Ook zullen de kinderen extra leesvoer krijgen. Er worden verschillende biebboeken over oorlog en vrijheid uitgedeeld, zodat de kinderen ze de komende weken in de klas kunnen lezen.

  Naast deze activiteiten in april, zal de bibliotheek Bibliorura ook deelnemen aan het Bevrijdingsfestival Limburg op 5 mei in het centrum van Roermond. Buiten voor de bibliotheek zal een groot ‘Boek van de Vrijheid’ staan. Iedereen is die dag tussen 13.00 en 17.00 uur welkom om zijn vrijheidsboodschap hier in op te schrijven.

  Het grote boek zal vervolgens gedurende de hele maand mei te bewonderen zijn op de jeugdafdeling van de bibliotheek aan de Neerstraat. Deze activiteiten zijn mede tot stand gekomen op initiatief van COS Limburg, medeorganisator van het Bevrijdingsfestival Limburg.

  Lees meer
 • 05 mei 2017 17:00 - 20:00 Eerste klassieke bevrijdingsfestival van Nederland
  70 klassieke mini concerten op bijzondere locaties in Theater Heerlen

  Vrijdag 5 mei 2017 vindt vanaf 17.00 uur het allereerste klassieke bevrijdingsfestival van Nederland plaats: de Nacht van de Vrijheid, georganiseerd door Parkstad Limburg…
  70 klassieke mini concerten op bijzondere locaties in Theater Heerlen

  Vrijdag 5 mei 2017 vindt vanaf 17.00 uur het allereerste klassieke bevrijdingsfestival van Nederland plaats: de Nacht van de Vrijheid, georganiseerd door Parkstad Limburg Theaters Heerlen en Conservatorium Maastricht. Dit festival biedt 70 klassieke mini concerten op 10 bijzondere podia in Theater Heerlen. Musici zijn studenten van Conservatorium Maastricht.

  Programma
  Maar liefst 70 klassieke mini concerten worden deze avond gespeeld door musici van Conservatorium Maastricht. Het slotconcert van de avond is gevuld met stukken van Brahms, Rittner en Sjostakovitsj en wordt uitgevoerd door wereldberoemde meesters zoals de Moskouse pianist Bonduriansky, het Rusquartet en studenten Conservatorium Maastricht.

  Luisteren op het laaddock
  Speciaal tijdens deze avond mag het publiek op plekken komen, waar het waarschijnlijk nog nooit is geweest: speciaal gecreëerde podia back stage, op het laaddock en op andere verrassende locaties in het theater. Deze plekken bieden de bezoekers een uitgelezen kans om dicht op de huid van de musici mee te mogen genieten. Het publiek is geheel vrij in de concertkeuze. Vrijwilligers geven tours backstage en catering is in stijl aangepast.

  Datum: vrijdag 5 mei 2017, 17.00 uur
  Locatie: Theater Heerlen
  Tickets: Kaarten kosten €12,50 per stuk, inclusief 1 hapje en 1 drankje; kindertickets zijn voor €5 (inclusief een ijsje) beschikbaar. Reserveringen via Parkstad Limburg Theaters Heerlen: www.plt.nl of +31 (0)45-571 66 07

  Lees meer
 • 05 mei 2017 20:30 - 23:00 Stichting Maastrichtse Componisten | Voorstelling: OVER GRENZEN
  Stichting Maastrichtse Componisten gaat OVER GRENZEN 

  Over grenzen, dat is het thema van een bijzonder theaterconcert georganiseerd door de Stichting Maastrichtse Componisten. Een interdisciplinaire muziekvoorstelling, waarin muziek, spel,…
  Stichting Maastrichtse Componisten gaat OVER GRENZEN 

  Over grenzen, dat is het thema van een bijzonder theaterconcert georganiseerd door de Stichting Maastrichtse Componisten. Een interdisciplinaire muziekvoorstelling, waarin muziek, spel, scenografie en tekst versmelten. Een voorstelling waarmee de stichting een kwart eeuw Verdrag van Maastricht wil vieren door de verbinding te leggen tussen het Euregionale muzikale erfgoed en de betekenis van grenzen in de Euregio in heden en verleden.

  Centraal in deze voorstelling staat het persoonlijk verhaal van een inwoner van de Euregio, dat aantoont hoe invloedrijk grenzen waren in verleden en heden. In deze muzikale vertelling wordt het publiek gestimuleerd tot nadenken over de invloed, de waarde, betekenis en omgang met open grenzen in onze tijd.
  ‘Hoe bepalen grenzen onze ongedefinieerde angsten en frustraties ten opzichte van migranten?’ vraagt de verteller (Nina Willems) in het theater concert OVER GRENZEN zich af.

  De musici van het Saxofoonkwartet A’Meuse vertolken composities van Antoine Dawans (BE), Jean Lambrechts (NE) en Marijn Simons (NE), drie toondichters uit ‘het land zonder grens’ die in al hun composities muzikale grenzen opzoeken. In de regie van Robin Coops versmelten muziek, teksten en scenografie (Laura Wallrafen) met elkaar tot een waar ‘Gesamtkunstwerk’.

  Deze productie is in samenwerking met VIA ZUID.

  Datum: vrijdag 5 mei 2017, 20.30 uur
  Locatie: AINSI, Lage Kanaaldijk 112-113, Maastricht
  Tickets: €15,- , via UITbalie Maastricht, T: 043 350 55 55

  Lees meer
 • 06 mei 2017 00:00 - 00:00 Workshop ‘Leven vanuit je hart’ | Dans
  Wist je dat er meer signalen gaan van je hart naar je hersenen dan andersom? De workshop ‘Leven vanuit je hart’ op 6 mei laat je voelen hoe je de verbinding met je lichaam én je hart kunt versterken, herstellen en bewaren.…
  Wist je dat er meer signalen gaan van je hart naar je hersenen dan andersom? De workshop ‘Leven vanuit je hart’ op 6 mei laat je voelen hoe je de verbinding met je lichaam én je hart kunt versterken, herstellen en bewaren.

  Stressreductie en emotieregulatie komen op deze dag binnen handbereik. Je maakt op een lichaamsgerichte manier kennis met de hartcoherentie-ademhaling en met hartkwaliteiten als blijheid, dankbaarheid, medegevoel en verbondenheid.

  Datum: zaterdag 6 mei, 10.00 – 17.00 uur
  Locatie: Tridance, Sint Theresiaplein 10, Maastricht
  Kosten: €95,- (excl. lunch)

  Lees meer
 • 06 mei 2017 09:00 - 17:00samenwerkings project Limburgs Trombone Ensemble presenteert: Trombone Dag 2017
  Het Limburgs Trombone Ensemble organiseert op zaterdag 6 mei 2017 (09.00-17.30 uur) voor de derde keer een Trombone Dag bij ADAMS Muziekcentrale in Ittervoort. Een dag vol muzikale activiteiten voor iedere trombonist op elk niveau: voor jong…
  Het Limburgs Trombone Ensemble organiseert op zaterdag 6 mei 2017 (09.00-17.30 uur) voor de derde keer een Trombone Dag bij ADAMS Muziekcentrale in Ittervoort. Een dag vol muzikale activiteiten voor iedere trombonist op elk niveau: voor jong en oud van beginneling tot student.

  Workshops 'schuif mee en schuif aan'
  Trombonisten krijgen tijdens de Limburgse Trombone Dag de kans samen te werken met vooraanstaande trombonisten, waaronder:
  - Martin Schippers (NL) wisseltrombonist Koninklijk Concertgebouw Orkest.
  - Thomas Horch (D) Symphonieorchester van de Bayerische Rundfunk.
  - Armin Bachmann (CH) internationale solist en docent, trombonist Slokar Quartet. 
  De deelnemers gaan intensief met deze trombonisten (en een aantal n.t.b. gastdocenten) aan de slag en kunnen rekenen op een onvergetelijke ervaring. 

  Slotconcert met het Limburgs Trombone Ensemble
  De Trombone Dag wordt afgesloten met een concert door het Limburgs Trombone Ensemble in samenwerking met de gastdocenten. Samen met de solisten Martin Schippers en Armin Bachmann brengt het LTE onder leiding van gastdirigent Martijn Pepels enkele werken ten gehore. Het concert, dat tevens ook de afsluiting is van de dirigentenworkshop De Maestro van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen, start om 16.30 uur bij ADAMS Muziekcentrale in Ittervoort. De toegang voor dit concert is gratis.

  Programma slotconcert:
  • Fanfare | Simon Hall
  • Colores | Steven Verhelst m.m.v. Martin Schippers, bastrombone
  • Niry Fide Xemy | Nicola Ferro m.m.v. Armin Bachmann, trombone
  • Love Feast of the Apostles | R. Wagner

  Voor meer informatie over het programma en voor inschrijven, ga naar: www.ltetrombones.nl

  Datum: 6 mei 2017, 09.00 – 17.00 uur
  Locatie: ADAMS muziekcentrale, Aziëstraat 17 – 19, Ittervoort

  Lees meer
 • 06 mei 2017 10:00 - 16:00 Workshop Schrijven Natuurlijk: Eigen Ervaring en Fantasie
  Alle fictie ontspruit aan de persoon van de schrijver. Daarom wordt weleens beweerd dat alle fictie autobiografisch is. Waar of niet waar, het verweven van eigen ervaringen, eigenschappen en emoties in een verhaal is een kunst die je kunt leren…
  Alle fictie ontspruit aan de persoon van de schrijver. Daarom wordt weleens beweerd dat alle fictie autobiografisch is. Waar of niet waar, het verweven van eigen ervaringen, eigenschappen en emoties in een verhaal is een kunst die je kunt leren verstaan. Hoe verhul je een persoonlijke belevenis in je verbeelding? Hoe vorm je een conflict dat werkelijk is gebeurd om tot een verhaal met energie en spanning?

  Wat je doet in de workshop:
  • Je experimenteert met het autobiografische als materiaal voor fictie;
  • Je verwerkt eigen belevenissen in fictieve verhaalteksten;
  • Je onderzoekt het verzonnen personage, zijn emoties en eigenschappen door middel van je persoonlijke kennis en ervaring;
  • Je hult een persoon die je kent in een “andere jas”;
  • Je vergroot dingen uit die je op het lijf zijn geschreven;
  • Je experimenteert met het vertellen en verrast zo jezelf.

  Wat je leert in de workshop:
  • Je leert trucs om van stof uit je eigen leven fictie te maken;
  • Je leert de bronnen te vinden in je persoon en ervaringen voor het verzinnen en schrijven van boeiende verhalende teksten;
  • Je ontdekt dat de meest persoonlijke dingen je kunnen triggeren spannend proza te schrijven dat helemaal niet autobiografisch is;
  • Je ontdekt dat je niets hoeft te verbergen zonder dat je ook maar iets blootgeeft;
  • Je leert dat het persoonlijke vertrekpunt kan zijn voor interessant, levendig en spannend fictief proza;
  • Je leert dat het conflict dat je bekend is de brandstof kan vormen voor een goed literair verhaal.

  Datum: zaterdag 6 mei 2017, 10:00-16:00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, Baarlo
  Kosten: € 95,- (lunch inbegrepen)
  Docent: Koos van den Kerkhof
  Aantal deelnemers: 8-12
  Inschrijving? Klik hier.

  Lees meer
 • 06 mei 2017 10:30 - 12:00samenwerkings project Presentatie Platbook 17: Meziek
  Op zaterdag 6 mei wordt in de studio’s van L1 in Maastricht Platbook 17 gepresenteerd. Het thema van dit 17e deel in de reeks bloemlezingen in het Limburgs dialect is ‘muziek’. Redacteur Henk Hover (L1-programmamaker en muzikant) selecteerde…
  Op zaterdag 6 mei wordt in de studio’s van L1 in Maastricht Platbook 17 gepresenteerd. Het thema van dit 17e deel in de reeks bloemlezingen in het Limburgs dialect is ‘muziek’. Redacteur Henk Hover (L1-programmamaker en muzikant) selecteerde 35 teksten uit de in totaal ruim tachtig inzendingen uit de hele provincie. Onder hen zijn schrijvers die zelf al een of meerdere romans of dichtbundels hebben uitgebracht, maar ook enkele nieuwkomers. Het thema ‘muziek’ loopt als een rode draad door de diverse korte verhalen en gedichten in Platbook 17. “De emotionele waarde die muziek vaak oproept, is bijna niet te vatten in woorden. De schrijvers in dit prachtige boek hebben het desondanks geprobeerd. En het is ze ook nog heel erg goed gelukt, ze komen er vaak dichtbij, bij de emotie van muziek”, aldus Henk Hover.
   
  Platbook 17 bevat werk van Matheu Bemelmans, Ton Bijsterveld, Herman Bors, Lizette Colaris, Leonne Cramers, Ien vaan Dale, Jean Dewaide, Els Diederen, Tilde Frauenrath, Frans Hendriks, John Hertogh, Karin Hoevels-Dolmans, Jack Jacobs, Joep Kirchroa, Guus Kitzen, Lisa Naus, Piet Nieuwenhuizen, Sjir Quaedflieg, G. Rapaille, Karel Ruiten, Phil Schaeken, Toos Schoenmakers, Annie Schreuders-Derks, Riky Simons-Julicher, Har Sniekers, Felix Stelten, Corrie Stultiens, Annie Tummers, Diana Vullings-Smeets, Mia van Wegberg, Loek van de Weijer, Harie Wetzelaer, Tjeu Wetzeler, Ton in ’t Zandt en Els Zeegers-Koelen.
   
  De presentatie op 6 mei wordt live uitgezonden in het L1 Cultuurcafé op L1 Radio van 11.30 tot 12.00 uur. Platbook 17 is voor 9,90 euro te koop in diverse Limburgse boekhandels, evenals via www.ticshop.nl en www.hklimburg.nl/webshop
  Lees meer
 • 07 mei 2017 15:30 - 17:00 Toonkunstkoor Maastricht | 'Ein deutsches Requiem' van Brahms
  Op zondag 7 mei 2017 om 15.30 uur voert Toonkunstkoor Maastricht “Ein deutsches Requiem” van Johannes Brahms uit in de St. Janskerk te Maastricht. De algehele leiding is in handen van dirigent Rob Meijers. Solisten zijn Marene Elgershuizen…
  Op zondag 7 mei 2017 om 15.30 uur voert Toonkunstkoor Maastricht “Ein deutsches Requiem” van Johannes Brahms uit in de St. Janskerk te Maastricht. De algehele leiding is in handen van dirigent Rob Meijers. Solisten zijn Marene Elgershuizen (sopraan) en Frank Hermans (bariton). Koor en solisten worden op de piano begeleid door Paul Huijts.

  Toonkunstkoor Maastricht
  Toonkunstkoor Maastricht is een gemengd koor met ca. 38 enthousiaste leden. Het koor werd in 1999 opgericht door Jan Hupperts. Vanaf 2013 staat het koor onder leiding van Rob Meijers. Het koor zingt zowel klassieke als hedendaagse koorwerken. Ieder voorjaar wordt een concert georganiseerd waarbij een groot werk uit het oratorium repertoire centraal staat. Voor de uitvoering van Ein deutsches Requiem is het koor uitgebreid met 16 projectleden.
  Het koor neemt elk jaar deel aan het Parcours in september. Een ander vast punt in het jaarprogramma is de Kerstmatinee in de Onze-Lieve-Vrouwe Basiliek.

  Datum: zondag 7 mei 2017, 15.30 uur
  Locatie: St. Janskerk Maastricht, Vrijthof 24, Maastricht
  Entree: € 15, -, via www.toonkunstkoormaastricht.nl

  Lees meer
 • 08 mei 2017 19:30 - 22:00 Bespreking bekroonde films internationaal amateurfilmfestival (UNICA)
  Op maandag 8 mei a.s. vindt van 19.30-22.00 uur  de jaarlijkse bespreking van de bekroonde UNICA films plaats in het Cultuurhuis  in Heerlen (Sittarderweg 145). De UNICA is hét internationale amateurfilmfestival. In 2016 vond het festival…
  Op maandag 8 mei a.s. vindt van 19.30-22.00 uur  de jaarlijkse bespreking van de bekroonde UNICA films plaats in het Cultuurhuis  in Heerlen (Sittarderweg 145). De UNICA is hét internationale amateurfilmfestival. In 2016 vond het festival plaats in Roemenië. LOVA voorzitter en amateurfilmer Jef Caelen zal voor de UNICA filmbespreking een aantal interessante, bekroonde films uit het UNICA programma van 2016 selecteren. Tijdens de bespreking worden de films vertoond en geanalyseerd en gaat Jef in gesprek met het publiek over het getoonde materiaal.

  De UNICA filmbespreking belooft zoals ieder jaar weer een interessante avond te worden. Iedereen mag deelnemen. De Toegang is gratis voor LOVA en CineLOVA leden. Aanmelden is verplicht en kan t/m 6 mei a.s. bij Hans Oijen, secretaris van de LOVA, via: lovasecretariaat@gmail.com. 

  De UNICA filmbespreking wordt gehost door Videoclub Videoom in Heerlen. 
 • 09 mei 2017 19:00 - 21:00 Parkstad Fotografeert - Portfolio viewing met fotograaf Chris Keulen
  Fotograaf Chris Keulen organiseert i.s.m. IBA-Parkstad het project #parkstadfotografeert. Het project bestaat uit twee fototentoonstellingen per jaar over het leven in Parkstad. De exposities zullen op wisselende locaties in Parkstad te zien…
  Fotograaf Chris Keulen organiseert i.s.m. IBA-Parkstad het project #parkstadfotografeert. Het project bestaat uit twee fototentoonstellingen per jaar over het leven in Parkstad. De exposities zullen op wisselende locaties in Parkstad te zien zijn. Iedereen mag meedoen en foto's inzenden over een vooraf vastgesteld thema. Dus jij ook! Gebruik je telefoon, je tablet of je fototoestel. De foto moet tussen 2010 en nu in Parkstad gemaakt zijn en aansluiten bij het thema. Chris Keulen stelt de tentoonstellingen samen. Daarnaast zal een wisselende gastcurator ook een keuze maken.

  Het eerste thema van 2017 is: THUIS. Wat betekent 'thuis' voor jou? Hoe ziet jouw 'thuis' eruit? Je hoeft dit keer nauwelijks de deur uit om foto's te maken die aansluiten op ons nieuwe thema. Pak je camera en laat zien wat 'thuis' voor jou betekent. We zijn niet op zoek naar selfies, wel naar het spontane leven van Parkstad achter de voordeur. Wil jij het thema 'thuis' anders interpreteren? Ga je gang! Uploaden kan tot en met 4 juni 2017 van de website van #parkstadfotografeert.  

  Portfolio viewing 
  In het kader van #parkstadfotografeert vindt op dinsdag 9 mei a.s. van 19.00 tot 21.00 uur een portfolio viewing plaats in het IBA infocenter bij SCHUNCK* in Heerlen. Fotograaf Chris Keulen zal op deze avond foto's bespreken die in het kader van het IBA-project #parkstadfotografeert zijn ingezonden. De nadruk zal daarbij liggen op het nieuwe thema - THUIS - en op het maken van interessante foto's. De toegang is gratis.

  Aan bod komen:
  • korte uitleg IBA-project #parkstadfotografeert
  • exposities die i.h.k.v. #parkstadfotografeert in 2016 plaatsvonden
  • expositie juni 2017 met thema THUIS
  • bespreking ingezonden foto's
  • hoe maak je interessante foto's?
  • creativiteit rondom een thema
  • vragen deelnemers

  Iedereen is welkom. Het is handig wanneer deelnemers de foto's die ze besproken willen hebben vooraf mailen naar
  info@parkstadfotografeert.nl.

  Kijk voor meer info over Parkstad Fotografeert op www.parkstadfotografeert.nl.  
  Lees meer
 • 09 mei 2017 19:30 - 21:00 Joseph Oubelkas in Bibliocenter Weert
  Onschuldig in Marokkaanse gevangenis, bizar waargebeurd verhaal

  Joseph Oubelkas had op zijn 24ste een eigen bedrijf als IT-ingenieur. Alles ging voor de wind. Totdat hij – zonder bewijs of onderzoek - in een Marokkaanse gevangenis belandde…
  Onschuldig in Marokkaanse gevangenis, bizar waargebeurd verhaal

  Joseph Oubelkas had op zijn 24ste een eigen bedrijf als IT-ingenieur. Alles ging voor de wind. Totdat hij – zonder bewijs of onderzoek - in een Marokkaanse gevangenis belandde en ruim vier jaar onterecht in de cel zat. In het boek 400 brieven van mijn moeder doet hij zijn levensverhaal uit de doeken. Op dinsdag 9 mei 2017 vertelt hij bij Bibliocenter Weert over zijn ervaringen en hoe hij wist te overleven binnen de gevangenismuren.

  Over Joseph Oubelkas
  Joseph Oubelkas (1980) is geboren en opgegroeid in Raamsdonksveer bij Breda. In 2004 wordt hij tijdens een zakenreis opgepakt door de douane in Marokko en ten onrechte veroordeeld voor drugssmokkel. Hij krijgt tien jaar gevangenisstraf. Tijdens zijn onterechte gevangenschap voelt hij zich gesteund en bemoedigd door brieven en kaarten uit Nederland. Vooral de brieven van zijn Nederlandse moeder houden hem op de been. “Mijn kind, je laat een spoor achter van moed, levensvreugde, onschuld en goedheid…”

  Ondanks de gruwelijke ervaringen die hij meemaakt, sluit hij binnen de gevangenismuren bijzondere vriendschappen. Hij houdt zich staand door deze steun, een positieve houding en goede verzorging en bouwt een leven op achter de tralies.
   
  Datum: dinsdag 9 mei 2017, 19.30 uur
  Locatie: Bibliocenter Weert, Wilhelminasingel 250, Weert
  Entree: Aanmelden via: www.bibliocenter.nl
  Kosten: € 10,- (leden)/ € 15,- (niet-leden)

  Lees meer
 • 11 mei 2017 09:00 - 12:30eigen project Workshop Storytelling voor musea en erfgoed
  Storytelling. Een term die steeds vaker voorbij komt in de erfgoedsector. Om belevingen te creëren en de betrokkenheid van bezoekers te vergroten wordt steeds meer ingezet op het vertellen van verhalen middels allerlei media. Om het museale-…
  Storytelling. Een term die steeds vaker voorbij komt in de erfgoedsector. Om belevingen te creëren en de betrokkenheid van bezoekers te vergroten wordt steeds meer ingezet op het vertellen van verhalen middels allerlei media. Om het museale- en erfgoedveld kennis te laten maken met het instrument ‘storytelling’ organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg een inleidende workshop.

  Over Tom Janssen
  Deze De workshop wordt gegeven door Tom Janssen, storyteller voor diverse organisaties en bedrijven. Hij leert workshopdeelnemers om het verhaal en de identiteit van een museum of een erfgoedinstelling concreet onder woorden te brengen. Deelnemers gaan samen met hem aan de slag om door het invullen van het zogenaamde Story DNA Canvas hun eigen verhaal in zes stappen onder woorden te brengen. 

  Meer weten of aanmelden? Klik hier.

  Datum: donderdag 11 mei 2017, van 9.15 uur - 12.15 uur.
  Locatie: Huis voor de Kunsten Limburg, Steegstraat 5, 6041 EA Roermond.

  Lees meer
 • 11 mei 2017 20:00 - 22:00 Literair Café Venray | dichter, schrijver en theatermaker Jaap Robben te gast
  Op donderdagavond 11 mei om 20.00 uur is de schrijver Jaap Robben de laatste gast bij Literair Café Venray van het seizoen 2016-2017. In april 2014 verscheen zijn debuutroman voor volwassenen genaamd Birk. Het boek krijgt lovende recensies…
  Op donderdagavond 11 mei om 20.00 uur is de schrijver Jaap Robben de laatste gast bij Literair Café Venray van het seizoen 2016-2017. In april 2014 verscheen zijn debuutroman voor volwassenen genaamd Birk. Het boek krijgt lovende recensies en wint de Nederlandse Boekhandels Prijs 2014, de ANV Debutantenprijs 2015 én de Dioraphte Literatour Publieksprijs 2015. De lezing van Jaap Robben wordt ingeleid door Stan Verhaag.

  Over Jaap Robben
  Jaap Robben (Oosterhout NB, 1984) is schrijver/dichter en theatermaker. Hij wilde vroeger eigenlijk Afrikaan worden en archeoloog, maar rondde eerst zijn studie Milieu- Maatschappij wetenschappen af en ging vervolgens naar de Koningstheater Akademie in Den Bosch. Van september 2008 tot oktober 2010 was Jaap de Stadsdichter van Nijmegen. Inmiddels woont hij in een oude boerderij in een klein dorpje aan de Rijn in Duitsland, niet ver van Nijmegen.

  Zijn werk
  Sinds 2004 publiceerde hij vijf bundels met gedichten en korte verhalen: Twee vliegen(2004), De nacht krekelt (2007), Zullen we een bos beginnen? (2008) (Shortlist Gouden Uil voor jeugdliteratuur 2009) ,Als iemand ooit mijn botjes vindt (2012) (Vlag en Wimpel 2013) en ’s Nachts verdwijnt de wereld (2016). Deze boeken zijn vooral gericht op jeugdige lezers.

  In augustus 2010 verschijnt het veelbesproken boek De Zuurtjes. Dat is een kruising tussen een prentenboek en een jeugdroman. De Zuurtjes stond op de shortlist voor diverse prijzen en kreeg een White Raven 2011 van de Internationale Jugendbibliothek van München

  Birk
  Jaap Robben heeft met zijn roman Birk een meesterlijk debuut geschreven. In het verhaal woont Mikael met zijn ouders op een afgelegen eiland boven Schotland. Op een dag verdwijnt zijn vader Birk in zee en Mikael verzwijgt voor zijn moeder wat er is gebeurd. Een periode van rouw, schuld, verdriet en onmacht volgt waarin Mikael en zijn moeder steeds meer van elkaar vervreemden. Heel hun leven verandert tot een bijna ondoenlijke opgave, met voor ieder van hen hun eigen ongeluk dat alle glans wegneemt van het ooit idyllische isolement. Het wanhopige verdriet bij het verlies van een geliefde man en vader is op indringende wijze beschreven, de sfeer van een eiland met een gure en eenzame ligging draagt hier ook toe bij. Maar door alles heen blijft ook de (verloren) liefde voor Birk voelbaar en richten zowel zoon als moeder een klein monumentje voor hem op.

  Signeersessie en boekverkoop
  Tijdens de pauze verzorgt Boekhandel Rooijboek de boekverkoop in de foyer en is er gelegenheid de boeken te laten signeren door Jaap Robben.

  Datum: donderdag 11 mei, 20.00 uur
  Locatie: Theehuis Odapark, Merseloseweg 117, Venray
  Entree: €12,50 (Seizoenpashouders van het Literair Café Venray hebben vrij entree)

  Lees meer
 • 13 mei 2017 15:00 - 17:00 Leo Herberghs Poëzieprijs
  Op zaterdag 13 mei 2017 wordt de vierde Leo Herberghs Poëzieprijs (LHPP) uitgereikt door Stichting Dichter in Beeld. De winnaar wordt vlak van tevoren bekendgemaakt. De winnende dichter ontvangt € 750,- en schrijft een kort gedicht dat door…
  Op zaterdag 13 mei 2017 wordt de vierde Leo Herberghs Poëzieprijs (LHPP) uitgereikt door Stichting Dichter in Beeld. De winnaar wordt vlak van tevoren bekendgemaakt. De winnende dichter ontvangt € 750,- en schrijft een kort gedicht dat door Stichting Dichter in Beeld fysiek wordt gerealiseerd in een poëtische boomstam en geplaatst in het Limburgs landschap.

  De deuren zijn open vanaf 15.00 uur en er is gratis koffie, thee en literaire koek. Om 15.30 uur start een divers literair programma met onder andere de Voerendaalse dichter Peter Crombach. De muzikale bijdragen zijn van Aalex Vertommen (zang) en David Demuynck (piano), jazz-studenten van Conservatorium Maastricht.

  Leo Herberghs Poëzieprijs
  De Leo Herberghs Poëzieprijs is mogelijk gemaakt door een schenking van Leo en Cis Herberghs. Eerder wonnen Kreek Daey Ouwens (2014), Emma Crebolder (2015 en Maria Barnas (2016)) de prijs. De literaire boomstammen met hun dichtregels liggen in Voerendaal.

  Stichting Dichter in Beeld
  Stichting Dichter in Beeld is een stichting die als doel heeft om (Limburgse) dichters en hun gedichten een fysieke plek te geven in het straatbeeld en landschap. Dichter in Beeld wil een intermediair zijn tussen overheid, de dichter en zijn publiek, sponsoren, uitvoerend kunstenaars, etc. Dichter in Beeld wordt gevormd door Sander Bisscheroux en Gijs van Elk.

  Datum: zaterdag 13 mei, 15.00 uur.
  Locatie: filmzaal Schunck* Glaspaleis (5e etage), Bongerd 18, Heerlen.

   Lees meer
 • 13 mei 2017 19:30 - 21:00 Beestenboel: familietheater met muziek, zang en dans
  Beestenboel is spannend en verbindt
  Gemengd koor Ars Musica uit Venray houdt van uitdagingen en vernieuwingen. Met de muzikale productie ’Beestenboel’ verkent Ars Musica weer een nieuw pad. Een pad dat volwassen zangers met jeugdig muzikaal…
  Beestenboel is spannend en verbindt
  Gemengd koor Ars Musica uit Venray houdt van uitdagingen en vernieuwingen. Met de muzikale productie ’Beestenboel’ verkent Ars Musica weer een nieuw pad. Een pad dat volwassen zangers met jeugdig muzikaal talent en danstalent verbindt. Samen met kinderkoren, jeugdige dansgroepjes, jongvolwassen slagwerkers en popmusici brengt Ars Musica op zaterdag 13 mei 2017 in de vernieuwde Venrayse schouwburg de voorstelling ‘Beestenboel’.

  De verhalen van Beatrix Potter
  Beestenboel is een productie die is opgebouwd rondom verhalen en tekeningen van Beatrix Potter. Deze verhalen lenen zich bij uitstek om allerlei avonturen van dieren uit te beelden en te bezingen in diverse landschappen. Ze zijn uitgewerkt in een spannend script waarin Snorrepoes ontsnapt aan het ouderlijk gezag, verdwaalt en in allerlei ontroerende en spannende omgevingen terecht komt, waar ze veel andere dieren ontmoet. Ze geniet van de muziek, zang en dans, maar verlangt na verloop van tijd toch ook terug naar het eigen nest. En zoals zo vaak in de verhaaltjes, eind goed, al goed!

  Datum: zaterdag 13 mei 2017, 19.30 uur
  Locatie: Schouwburg Venray, Schouwburgplein 1, Venray
  Tickets: €15,- (volwassenen), € 7,50 (t/m 12 jaar), inclusief garderobe, programmaboekje en pauzedrankje. Verkrijgbaar via www.schouwburgvenray.nl of aan de kassa van de schouwburg Venray.

  Lees meer
 • 14 mei 2017 15:00 - 17:00 Vocaal Ensemble Cantori la Vera | Moederdagconcert | Bouquet Garni
  Op zondagmiddag 14 mei geeft Vocaal Ensemble Cantori la Vera om 15.00 uur het Moederdagconcert 'Bouquet Garni' in de fraaie Waalse kerk in Maastricht. Twee jonge, talentvolle zangers verlenen hun medewerking: sopraan Maartje Rammeloo en bas-bariton…
  Op zondagmiddag 14 mei geeft Vocaal Ensemble Cantori la Vera om 15.00 uur het Moederdagconcert 'Bouquet Garni' in de fraaie Waalse kerk in Maastricht. Twee jonge, talentvolle zangers verlenen hun medewerking: sopraan Maartje Rammeloo en bas-bariton Agris Hartmanis. Beiden hebben hun sporen op het opera-concertpodium inmiddels al verdiend. Maartje Rammeloo zong verschillende operarollen in Essen (D) en Amsterdam, Agris Hartmanis in Aken en eveneens in Amsterdam.

  Programma
  Op het gevarieerde programma staan onder meer opera-aria's van Mozart, Gershwin en Grieg, muziek uit operettes van Léhar en Kálmán en uit de musical Cats, Lullabies van Elgar en van de King's Singers. Solisten en koor zingen apart en samen. Het geheel staat onder leiding van Alice Hendriks.

  Vocaal Ensemble Cantori la Vera
  Vocaal Ensemble Cantori la Vera uit Beek heeft een breed repertoire, van Di Lasso tot Pärt. In 2016 voerden zij in Eijsden in de Christinakerk met veel succes de Requiems van Fauré en Rutter uit. In maart 2017 zongen ze in de Sint-Pieter en de Santa Maria Maggiore in Rome.

  Datum: zondag 14 mei 2017, 15.00 uur
  Locatie: Waalse Kerk, St. Pieterstraat 6, Maastricht
  Tickets: €12,50 via mevrouw José Gommers, t: 043-3643743

  Lees meer
 • 18 mei 2017 00:00 - 00:00samenwerkings project Prijsuitreiking Write Now!
  Op donderdag 18 mei vindt in Poppodium Grenswerk de prijsuitreiking plaats van de Limburgse voorronde van Write Now!

  Voorafgaand aan de uitreiking zal Jaap Robben een schrijfworkshop geven, waarvoor je je van tevoren kosteloos kunt inschrijven.…
  Op donderdag 18 mei vindt in Poppodium Grenswerk de prijsuitreiking plaats van de Limburgse voorronde van Write Now!

  Voorafgaand aan de uitreiking zal Jaap Robben een schrijfworkshop geven, waarvoor je je van tevoren kosteloos kunt inschrijven. Tijdens de prijsuitreiking draagt Jaap voor en is er livemuziek van Aïcha Cherif. Daarna betreedt juryvoorzitter Jonathan Griffioen het podium om de winnaars bekend te maken. De derde- en tweede prijswinnaars winnen 75,- en 125,- euro aan boekenbonnen en maken bovendien kans op een van de vijf wildcards voor de finale.

  Tot slot onthult Jonathan Griffioen wie zich winnaar van Write Now! mag noemen en naar huis gaat met maar liefst 250,- euro aan boekenbonnen. Hij of zij zal een fragment uit de winnende tekst voordragen, en bemachtigt een plekje in de finale op 25 juni in Rotterdam.

  Datum: donderdag 18 mei 2017, 19.15 – 21.30 uur (workshop 19.15 - 20.15 uur/ uitreiking 20.30 - 21.30 uur)
  Locatie: Poppodium Grenswerk, Peperstraat 10, Venlo

   Lees meer
 • 18 mei 2017 10:00 - 14:00 Jan Hanlo-wandeling in Valkenburg
  Met de VLAM langs het Jan Hanlo-Poëziepad van Valkenburg door het natuurgebied Ingendael naar Château St Gerlach. Met gedichten en verhalen onderweg verteld door Jet van Aalst en Geertruida de Boer.
  Organisatie: VLAM (Vereniging Literaire…
  Met de VLAM langs het Jan Hanlo-Poëziepad van Valkenburg door het natuurgebied Ingendael naar Château St Gerlach. Met gedichten en verhalen onderweg verteld door Jet van Aalst en Geertruida de Boer.
  Organisatie: VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
   
  Vertrek: station Valkenburg om 10.00 uur
  Einde Château St Gerlach om 14.00 uur /station Houthem-St Gerlach
   
  Kosten: € 20 voor VLAM leden/€ 25 voor niet-leden:
  voor koffie, lunch en boekje met gedichten.
  Contant betalen bij vertrek aan het station.

  Aanmelden voor 11 mei: info@vlammaastricht.nl
  Lees meer
 • 18 mei 2017 19:30 - 21:00 Boekpresentatie Govert Derix: Mensheid is een brief aan jou
  Donderdag 18 mei om 19.30 uur presenteert Govert Derix zijn nieuwe roman bij Boekhandel Dominicanen. Titel van het boek is Mensheid is een brief aan jou. Na drie succesvolle romans, die én spannend waren, raadselachtig, fantastisch én filosofisch…

  Donderdag 18 mei om 19.30 uur presenteert Govert Derix zijn nieuwe roman bij Boekhandel Dominicanen. Titel van het boek is Mensheid is een brief aan jou. Na drie succesvolle romans, die én spannend waren, raadselachtig, fantastisch én filosofisch van opzet wilde Govert Derix een geheel andere weg inslaan. Niet minder intrigerend, niet minder spannend, maar vooral literair uitdagender.Dat resulteerde in Mensheid is een brief aan jou, een roman over liefde, over leven en dood, over god en over de mensheid in nood.

  De verdwijning van het meisje Helena, de vondst van een lijk aan een Zwitsers meer, een romance en de inzichten van een vrijbuiter en een politicus leiden tot een aangrijpend en sprookjesachtig visioen van onze tijd. Mensheid is een brief aan jou is een wonderlijk vlechtwerk van verhaallijnen, waarin literatuur en noodzaak versmelten tot een krachtige eenheid.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht
  Met boekverkoop en signeersessie.
   

  Lees meer
 • 30 mei 2017 20:00 - 22:00 Schrijfster Griet op de Beeck spreekt over haar werk in De Domijnen te Sittard
  Met haar debuut Vele hemels boven de zevende veroverde Griet op de Beeck al vele lezersharten. En na Kom hier dat ik u kus is Griet op de Beeck niet meer weg te denken uit de Nederlands/Vlaamse boekenwereld. Op dinsdag 30 mei 2017 vertelt…
  Met haar debuut Vele hemels boven de zevende veroverde Griet op de Beeck al vele lezersharten. En na Kom hier dat ik u kus is Griet op de Beeck niet meer weg te denken uit de Nederlands/Vlaamse boekenwereld. Op dinsdag 30 mei 2017 vertelt Griet in Schouwburg De Domijnen over haar jongste roman Gij nu. Griet op de Beeck is een van de schrijvers die onder het motto Literaire Lente De Domijnen bezoekt.

  Vijftien heel verschillende mensen. Allemaal op een bepalend moment in hun leven, zo’n moment waarop de dingen ontploffen of imploderen, stilvallen of deblokkeren, kapotgaan of ten goede keren. Gij nu gaat over wurgende eenzaamheid. Over vluchten en ontsnappen, wat geenszins hetzelfde is. Over verledens die je blijven achtervolgen, tot je beter leert te weten. Over de liefde die kan helpen, als je dat durft toe te laten. Over het verlangen om gezien te worden, de verschroeiende dwang om het goed te doen, de angst voor het geluk, vaak groter dan die voor het verdriet, de opmerkelijke veerkracht van wie weigert op te geven. En over de heftige wereld die het soms zelfs de dappersten onmogelijk maakt.

  Boekhandel Krings zorgt voor de boekenverkoop. Tijdens de pauze vindt een signeersessie plaats.
  De entree bedraagt normaal € 7,50 en op vertoon van uw bibliotheekpas De Domijnen en voor abonnee’s nieuwsbrief Krings € 5,-.
  Lees meer
 • 30 mei 2017 20:30 - 22:00 Voorstelling bij Toneelacademie Maastricht | Uwe Leipe Mastdramnis
  Uwe Leipe Mastdramnis, speciaal geschreven voor mezzosopraan Gerrie de Vries en een 7-koppig ensemble van Nieuw Amsterdams Peil, komt op 30 mei 2017 voor een extra voorstelling naar de Toneelacademie Maastricht.

  Een rafelige, haast bezeten…
  Uwe Leipe Mastdramnis, speciaal geschreven voor mezzosopraan Gerrie de Vries en een 7-koppig ensemble van Nieuw Amsterdams Peil, komt op 30 mei 2017 voor een extra voorstelling naar de Toneelacademie Maastricht.

  Een rafelige, haast bezeten vrouw tast in het schemerduister rond in een woud van herinneringen. Haar angst ettert voort als een buil en haar eerste ontbindingsgeur is nog haar beste odeur. In haar ziel richten zich nieuwe woorden op, niet van haar, maar andere, hard: van ijzer of van steen, die zij smelten moet als een vulkaan. Ze werpt ze uit, haar mond barst open, een mond die vloekt en vloekt; waar haar voorhoofd is als dat van een hond die zoekt en zoekt. Wie is deze vrouw?

  In Uwe Leipe Mastdramnis is geen sprake van een tekst, althans niet in de zin van een coherente taal. De vrouw is de taal niet (meer) machtig. De taal die gehanteerd wordt, is fictief en louter gericht op klank en expressie, gebruik makend van de stem in elke denkbare vorm. Uwe Leipe Mastdramnis schets een portret van de ziel op het moment van transitie van leven naar dood.

  Muziek: Rob Zuidam
  Regie: Jeroen de Man
  Zang: Gerrie de Vries
  Vormgeving: Arjen de Leeuwen

  Datum: dinsdag 30 mei 2017, 20.30 uur
  Locatie: Toneelacademie Maastricht, Lenculenstraat 31-33, Maastricht
  Tickets: €10 via Theater aan het Vrijthof

   Lees meer
 • juni
 • 01 juni 2017 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - De vakantiekoffer! door leden van VLAM
  Met de zomer en de vakantie voor de boeg geven leden van VLAM traditiegetrouw in de laatste aflevering van dit seizoen luchtige leessuggesties. Laat u verleiden door hun keuze, die u wellicht op een nieuw literair spoor zet. Verfrissende boeken…
  Met de zomer en de vakantie voor de boeg geven leden van VLAM traditiegetrouw in de laatste aflevering van dit seizoen luchtige leessuggesties. Laat u verleiden door hun keuze, die u wellicht op een nieuw literair spoor zet. Verfrissende boeken om in het verre buitenland of in de eigen achtertuin te lezen. Na een zomerstop van 2 maanden starten we op donderdag 7 september weer met de eerste editie van de 27e jaargang. Jac. van den Bogaard houdt dan een lezing over Literaire kunst: schrijvers, lezers en literatuur door het oog van de kunstenaar.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
  Toegang is gratis
  Lees meer
 • 17 juni 2017 18:30 - 21:30samenwerkings project NIEUW! LBT Music Entertainment Contest
  Unieke samenwerking tussen LBT en Stichting Peeltoernooi

  Op initiatief van de LBT en in samenwerking met Stichting Peeltoernooi wordt op zaterdagavond 17 juni 2017 voor de eerste keer een Music Entertainment Contest georganiseerd. Het betreft…
  Unieke samenwerking tussen LBT en Stichting Peeltoernooi

  Op initiatief van de LBT en in samenwerking met Stichting Peeltoernooi wordt op zaterdagavond 17 juni 2017 voor de eerste keer een Music Entertainment Contest georganiseerd. Het betreft een pilot waarbij verenigingen de gelegenheid krijgen om zich ‘anders dan anders’ te presenteren. Hiermee wordt bedoeld dat het onderdeel ‘entertainment’ centraal staat tijdens het optreden. Neemt jouw vereniging de uitdaging aan? Inschrijven en deelnemen is gratis!

  Klik hier voor meer info en om in te schrijven. Inschrijven kan tot 15 maart 2017.
   Lees meer
 • 23 juni 2017 10:00 - 16:00 Workshop Dansspetters
  Een creatieve dansmethodiek voor dansdocenten die werken met kinderen.

  Maria Speth is al langer bekend door haar methodiek Dansspetters. Ze schreef Dansspetters I, een dansprogramma dat zowel structuur biedt als ruimte voor exploratie. Daarop…
  Een creatieve dansmethodiek voor dansdocenten die werken met kinderen.

  Maria Speth is al langer bekend door haar methodiek Dansspetters. Ze schreef Dansspetters I, een dansprogramma dat zowel structuur biedt als ruimte voor exploratie. Daarop volgde Dansspetters II, een boek als een mozaïek van dans, drama en beeldende elementen die elkaar ondersteunen en aanvullen. Dansspetters III richt zich op het creatieve proces.

  Alle drie de boeken zitten vol dansideeën en muzikale suggesties. Het materiaal is oorspronkelijk ontwikkeld voor het basisonderwijs, maar oogst ook veel succes in de wereld van de amateurdans.
  Tijdens de workshopdag die bedoeld is voor dansdocenten die werken met kids zal Maria Speth vooral werken vanuit dansspetters III.

  Over Maria Speth
  Maria Speth ontwikkelt dansmateriaal, geeft workshops en doceert al jaren op dansacademies, conservatoria, pedagogische instituten en het amateurdansveld.
  Ook is ze vicevoorzitter van het wereldwijde netwerk Dance and the Child.

  Datum: vrijdag 23 juni 2017, 10.00 tot 16.00 uur
  Locatie: afhankelijk van de inschrijvingen
  Prijs: 125 euro
  Aanmelden: Maria Hermans, coordinator Scholingsnetwerk Kunstencentra Limburg SKL, via e: maria.hermans@maastricht.nl of t: 06 21479094.

  Lees meer
 • 24 juni 2017 10:00 - 17:00 Workshop voor amateur (koor-)zangers
  Barockfestival Sittard 21 t/m 25 juni 2017

  De Domijnen organiseert met Barokensemble Ad Mosam de tweede editie van het Barockfestival Sittard. Tijdens het festival wordt een link gelegd tussen de popmuziek en de barokmuziek enerzijds en zal…
  Barockfestival Sittard 21 t/m 25 juni 2017

  De Domijnen organiseert met Barokensemble Ad Mosam de tweede editie van het Barockfestival Sittard. Tijdens het festival wordt een link gelegd tussen de popmuziek en de barokmuziek enerzijds en zal daarnaast ruim aandacht zijn voor de barokinvloed op de hedendaagse muziek.
  Tijdens het Barockfestival worden concerten verzorgd door onder meer Calefax, Holland Baroque en Ad Mosam. Daarnaast vinden tal van activiteiten plaats waaronder een workshop voor amateur (koor) zangers.

  Workshop voor (koor)zangers o.l.v. Jetse Bremer Op zaterdag 24 juni 2017 kunnen amateurzangers hun hart ophalen tijdens de workshop voor koorzangers onder leiding van de internationaal bekende componist, arrangeur en koordirigent: Jetse Bremer.
  Jetse zal tijdens de workshop het lied Boem si li la van Toon Hermans in diverse muziekstijlen instuderen.
  De workshop vindt plaats van 10.00 uur - 17.00 uur in het Jochem Erenshoes, Kloosterpad 3 te Sittard en wordt afgesloten met een openbare presentatie van 19.00 uur -19.15 uur door de deelnemende amateurzangers, voorafgaand aan het concert van Holland Baroque in de St. Michielskerk.

  Datum: zaterdag 24 juni 2017, 10.00 uur – 17.00 uur
  Locatie: Jochem Erenshoes, Kloosterpad 3, Sittard
  Aanmelden: tot uiterlijk 1 april aanmelden via www.dedomijnen.nl/extra/evenement/barock-festival/
  Deelname: kosten € 25, - (inclusief lunch). De workshop is bedoeld voor zangers die zelfstandig hun partij kunnen instuderen en al op een goed (geschoold) niveau zingen. Er is plaats voor maximaal 24 zangers.

  Lees meer
 • 24 juni 2017 10:00 - 19:15 Barockfestival Sittard | Workshop voor (koor)zangers o.l.v. Jetse Bremer
  Tijdens de tweede editie van het Barockfestival Sittard (21 t/m 25 juni 2017) worden concerten verzorgd door onder meer CALEFAX, HOLLAND BAROQUE met Eric Vloeimans en AD MOSAM. Daarnaast vinden tal van activiteiten plaats waaronder een workshop…
  Tijdens de tweede editie van het Barockfestival Sittard (21 t/m 25 juni 2017) worden concerten verzorgd door onder meer CALEFAX, HOLLAND BAROQUE met Eric Vloeimans en AD MOSAM. Daarnaast vinden tal van activiteiten plaats waaronder een workshop voor amateur (koor)zangers.

  Workshop voor (koor)zangers o.l.v. Jetse Bremer
  Op zaterdag 24 juni 2017 kunnen amateurzangers hun hart ophalen tijdens de workshop voor koorzangers onder leiding van de internationaal bekende componist, arrangeur en
  koordirigent: Jetse Bremer. Jetse Bremer zal tijdens de workshop het lied ‘Boem si li la’ van Toon Hermans in diverse muziekstijlen instuderen.

  Deelname aan de workshop
  De workshop is bedoeld voor zangers die zelfstandig hun partij kunnen instuderen en al op een goed (geschoold) niveau zingen. Er is plaats voor maximaal 24 zangers.
  De workshop vindt plaats van 10.00-17.00 uur in het Jochem Erenshoes, Kloosterpad 3, Sittard en wordt afgesloten met een openbare presentatie van 19.00-19.15 uur door de deelnemende amateurzangers, voorafgaand aan het concert van Holland Baroque in de St. Michielskerk.

  Kosten
  De kosten voor deelname bedragen €25,- (inclusief lunch) voor de gehele workshopdag.

  Aanmelden
  Geïnteresseerd? Meld je dan aan voor 1 april via deze link.

   Lees meer
 • juli
 • 10 juli 2017 21:00 - 23:00 West Side Story – Film with live Orchestra op het Vrijthof
  Op maandag 10 juli 2017 vindt de wereldpremière plaats van de film West Side Story – Film with live Orchestra ‘open air’ op het Vrijthof in Maastricht. De setting en entourage van de Vrijthofconcerten van André Rieu vormen het decor…
  Op maandag 10 juli 2017 vindt de wereldpremière plaats van de film West Side Story – Film with live Orchestra ‘open air’ op het Vrijthof in Maastricht. De setting en entourage van de Vrijthofconcerten van André Rieu vormen het decor waarbij de film op grote schermen wordt afgespeeld. De philharmonie zuidnederland speelt live - onder leiding van dirigent Wayne Marshall - de klassiekers van componist Leonard Bernstein uit de volledig gerestaureerde en gedigitaliseerde musicalfilm. Het evenement is een coproductie van Theater aan het Vrijthof en philharmonie zuidnederland in samenwerking met West Side Story® Associates ter gelegenheid van het zilveren jubileum van het Vrijthoftheater.

  West Side Story ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Theater aan het Vrijthof
  In het kader van het zilveren jubileum hebben Theater aan het Vrijthof en de philharmonie zuidnederland het plan opgevat om West Side Story – Film with live Orchestra naar Maastricht te halen. “We beschouwen dit als een hoogtepunt van ons jubileum ‘25 jaar Theater aan het Vrijthof’”, aldus Jean Boelen, directeur Theater aan het Vrijthof. De erfgenamen van Leonard Bernstein hebben toestemming verleend om West Side Story – Film with live Orchestra eenmalig te doen in de openlucht. Het decor van André Rieu en het Vrijthof met zijn prachtige historische gebouwen vormt een geweldige entourage voor dit evenement. De combinatie van film en live muziek in deze prachtige setting zorgt voor een belevenis van buitengewone omvang.

  Datum: maandag 10 juli 2017, 21.00 uur
  Locatie: Vrijthof, Maastricht
  Tickets: www.theateraanhetvrijthof.nl
  Start kaartverkoop: woensdag 8 maart 10.00 uur

  Lees meer
filters

discipline

 • muziek
 • toneel
 • dans
 • beeldende kunst
 • film & fotografie
 • literatuur
 • musea
 • streektaal
 • monumenten
 • cultuurparticipatie
alles selecteren / alles deselecteren

organisatie


overige filters

toon alleen:

Herstel filter
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?