• langlopende activiteiten

 • 28 mei 2016 - 16 oktober 2016 Een eeuw thuisbioscoop - Van projector naar smartphone
  Van de oudste privéfilms tot vlogs op YouTube. Sinds de introductie rond 1910 van de hanteerbare filmcamera zijn we geneigd om alledaagse familietaferelen te filmen. Het gaat dan over de eerste hapjes en stapjes van een baby, feesten en vakantiereisjes.

  De expositie 'Een eeuw thuisbioscoop' in het LImburgs Msueum belicht het fascinerende fenomeen van de privémedia met Limburg als decor. De bezoeker wordt meegezogen in de tijd met familiefilmfragmenten vol geluk en tragiek, YouTube-video’s, fotografische tijdsbeelden, authentieke apparatuur uit diverse collecties, film-accessoires, handboeken, tijdschriften en advertenties.

  Als introductie wordt een kijkje genomen in de vroegste ontwikkelingen. Waarom en wanneer legden mensen voor het eerst zelf hun familieleven vast? Wie mochten meegenieten van de vertoning, alleen de naasten of ook een groter publiek? En op welk moment werden privéfilms via het internet openbaar bezit? De privéfilms komen voor het grootste deel uit de collectie van het Limburgs Museum. Ze vertellen hoe Limburgers wezenlijke momenten beleefden, hoe hun omringende wereld er uitzag. Ze vertellen tegelijkertijd over de familie én over de filmer zelf.

  In de loop van een eeuw heeft de amateurcineast een steeds belangrijkere rol gekregen. Nieuwe technologieën als video waren van invloed op amateurfilms. Anno nu is het maken, bewerken en verspreiden van filmpjes niet meer weg te denken uit de cultuur van alledag. Het terrein van de exclusieve thuisbioscoop is verlegd naar de smartphone. We vechten om aandacht op sociale media.

  Vier generaties familie Mantz
  Een andere verhaallijn in de tentoonstelling vormt een documentaire in vier delen over de geschiedenis van de familie van fotograaf Werner Mantz, die zich in 1938 vanuit Keulen in Maastricht vestigde. Werner Mantz, zijn kinderen en kleinkinderen hebben bijna een eeuw lang thuisfilms gemaakt. De beelden laten een intieme privéwereld zien en documenteren tegelijkertijd óók de geschiedenis. In de documentaire neemt Werner Mantz, gespeeld door acteur Hans van Leipsig, de kijker mee terug in de tijd. De echte zoon en kleinzoon van Werner Mantz reageren op de verhalen van Werner en vertellen over het familieleven vanuit hun perspectief. Als rode draad loopt door de verhalen heen de omgang met media, vroeger en nu. De film is een productie van Tanja Nabben en Wiek Lenssen in samenwerking met het Limburgs Museum.

  Interactieve objecten
  In de tentoonstelling zijn ook interactieve objecten opgenomen, die het wezen van de vroegste technieken voor bewegings-illusie en filmopname blootleggen. Denk daarbij aan een wondertrommel (zoötroop), wonderschijf (fenakistiscoop) en een bedienbare replica van de Cinematographe, het apparaat dat de broers August en Louis Lumière bouwden en waarmee ze in 1895 de vroegste films opnamen én projecteerden. Het EYE Filmmuseum en het Museum Beeld en Geluid leverden bruiklenen uit hun collecties. 
  Lees meer
 • 07 augustus 2016 - 30 oktober 2016 Expositie 'Over hoeren & madonna's' in Gemeentemuseum Weert
  In het Gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt in Weert opent wethouder Cultuur van Weert Geert Gabriëls op zondag 7 augustus om 15.00 uur de expositie ‘Over hoeren & madonna’s - Bijbelvrouwen in een ander perspectief’. De expositie is vanaf dan t/m zondag 30 oktober te zien.

  De tentoonstelling is een gezamenlijk project van fotografe Lilith en dichter Paul Sterk. Samen belichten zij vanuit hun eigen discipline 12 Bijbelse vrouwen. Lilith doet dit in de vorm van geënsceneerde zelfportretten, Paul Sterk met sonnetten. Zo worden 12 bijzondere vrouwen uit de Bijbel neergezet als iconen van epische proporties. Als toegift worden nog een 13e foto en sonnet toegevoegd: een portret van diverse vrouwen, van non tot moeder, van hoer tot transgender. De tentoonstelling laat daarnaast nog ander werk van Lilith zien dat qua thematiek verwant is. Ze zijn afkomstig uit de serie ‘I could have had a religion’ en enkele ‘stand alones’.

  Boek
  Bij deze tentoonstelling hoort het boek ‘Over hoeren & madonna’s: Bijbelvrouwen in een ander perspectief’, dat in het museum te koop is.

  Datum: zondag 7 augustus 15.00 uur t/m zondag 30 oktober 2016
  Locatie: Gemeentemuseum Jacob van Horne, Markt 7, Weert
  Voor openingstijden en entreeprijzen, klik hier.
    Lees meer
 • 14 augustus 2016 - 06 november 2016 Expositie Harrie Geelen: De Vogeltjesboom
  Museum Land van Valkenburg (bovenzaal) presenteert van 14 augustus tot 6 november 2016  de expositie ‘De Vogeltjesboom’ van Harrie Geelen. Zijn wieg stond in Heerlen (1939) en hij ging naar school op het Bernardinus College. Te zien zijn veel van zijn illustraties, schilderijen van vogelbomen, portretten van zijn vrouw Imme Dros, en niet eerder geëxposeerd vrij werk. De feestelijke opening zal plaatsvinden op zondag 14 augustus 15.00 u. Harrie Geelen en Imme Dros zullen beiden hierbij aanwezig zijn en Jos Solberg zal namens het museum de opening verrichten.
   
  Velen kennen nog  de TV-series 'Oebele', ‘Q en Q’  en  'Kunt U mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer'. Ze behoren tot de klassiekers uit de TV-geschiedenis. Met een gemiddeld kijkcijfer van 3,1 miljoen is ‘Q en Q’ de best bekeken Nederlandse jeugdserie aller tijden. Tekst en melodie zitten nog in het hoofd van velen, maar wie weet dat Harrie Geelen voor deze series de scripts en de liedjes schreef? Veelzijdiger en productiever dan Harrie Geelen kan bijna niet. Hij ziet zich vooral als schrijver, maar is daarnaast schilder, tekenaar, tekenfilmer, regisseur, componist en illustrator. Als alleskunner was hij daarnaast nog stemacteur en vertaler.
   
  Zijn creativiteit is niet te stoppen. Elk jaar kwam er wel wat belangwekkends uit zijn handen. Zo regisseerde en schreef hij de speelfilm Pinkeltje, met de figuren uit de boeken van Dick Laan. Hij werkte bij de Toonder Studio's als scenarist, tekenfilmer, regisseur en ‘creative director’. Hier schreef hij o.a. het script voor de film 'als je begrijpt wat ik bedoel', maar won ook een Gouden Kalf voor zijn animatiefilm 'Getekende mensen'. Voor de solovoorstellingen van Frank Groothof schreef hij de liedteksten, o.a voor 'De Toverfluit' van Mozart, Fidelio van Beethoven en Carmen van Bizet. Hij maakte twee speelfilms: 'Carmen en ik' en 'Annetje Lie in het holst van de nacht', naar het gelijknamige boek van Imme Dros, en de dertiendelige serie 'de Sommeltjes', alles met gebruikmaking van digitale technieken.
   
  Harrie Geelen schrijft en illustreert nog steeds verhalen en gedichten voor kinderen, en is al jaren bezig met een lijvige roman 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer'. Bij uitgeverij Van Oorschot verscheen al een roman en een verhalenbundel waarin herhaaldelijk herinneringen verwerkt zijn uit zijn jeugd in Heerlen. Onlosmakelijk met hem verbonden is zijn vrouw Imme Dros, een van de bekendste schrijfsters van jeugdboeken en tevens vertaalster van de Ilias en de Odysseia. Hij illustreert vrijwel al haar boeken en onlangs nog het met een 'griffel' bekroonde 'Tijs en de eenhoorn' en ‘De kapper uit de Dapperstraat’, een verhaal voor de jeugd over de jeugd van Karel Appel.
   
  Zowel in binnen- als in buitenland ontving Harrie Geelen vele prestigieuze prijzen. Het volgende is slechts een greep uit een lange lijst. Veel producties van hem bij de Toonder Studio's werden bekroond op festivals in Parijs, New York en Helsinki. De operavoorstelling Fidelio ontving een internationale bekroning. De film ‘Carmen’ werd bekroond in Wenen. Voor zijn illustraties voor 'Het beertje Pippeloentje' van Annie M.G. Schmidt ontving hij een Gouden Penseel. Samen met zijn vrouw Imme Dros ontving hij in 2006 de Woutertje Pieterse Prijs voor het jeugdboek ‘Bijna Jarig’. In 2014 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 2001 organiseerde het Letterkundig Museum in Den Haag een overzichtstentoonstelling van het werk van het echtpaar Geelen-Dros.

  In de museumshop zijn tijdens de tentoonstelling diverse boeken van Harrie Geelen en Imme Dros te koop.
    
  Harrie Geelen  ‘De Vogeltjesboom’
  14 augustus – 6 november 2016 
  di – vr: 11.00 -17.00 uur; za – zo: 13.00 – 17.00 uur
  volwassenen: € 6,00;
  museumkaart, begunstigerskaart, vriendenkaart gratis
  kinderen tot 12 jaar (onder begeleiding) gratis
  groepstarief (minimaal 15 personen) € 4,50 pp
  rondleiding (maximaal 25 personen) € 25,00
 • 20 augustus 2016 - 16 oktober 2016 Biennale de l'Image Possible (BIP) 2016
  Van 20 augustus t/m 16 oktober vindt de 10de editie van de BIP plaats in Luik. De Biennale internationale de la Photographie de Liège, die werd opgericht in 1997 naar een initiatief van het Centre culturel de Liège Les Chiroux, heeft zich parallel ontwikkeld aan de transformaties die de wereld van de visuele representatie heeft gekend. Daarom werd de Biënnale in 2010 omgedoopt tot “BIP”, een acroniem dat klinkt als een elektronisch signaal uit de digitale wereld. De Biënnale was vanaf het begin een thematisch event, vrij strikt opgebouwd rond fotografie, zowel hedendaagse als historische. Vanaf de editie BIP2010 belicht ze verschillende facetten van hedendaagse fotografische praktijken door ze te confronteren met andere aspecten van het beeld van vandaag, en in het bijzonder video. Het evenement is echter trouw gebleven aan haar richtlijnen: de vereisten combineren van een ambitieuze, artistieke programmering met internationale ambities die zo toegankelijk mogelijk is, om alle soorten publiek te bereiken. De Biënnale heeft ook steeds aandacht geschonken aan opkomend talent, terwijl ze tegelijk bekende kunstenaars uitnodigt in Luik. De BIP2016 zorgt voor een nieuwe wending: BIP wordt 'Biennale de l’Image Possible'.

  In een wereld waar het visuele in al haar vormen een centrale rol inneemt in onze verhouding met de ander en de maatschappij, is l’Image Possible een nieuwe benaming die de inzet en actualiteit wil onderzoeken van het ‘beeldworden’ van de wereld. Door voortdurende technologische ontwikkelingen, de vermenging van artistieke disciplines en de massieve aanwezigheid van afbeeldingen op schermen in het dagelijkse leven, beïnvloeden verschillende soorten beelden uit diverse domeinen (artistiek, cultureel, media, intiem, enz.) elkaar steeds meer. Veel kunstenaars kiezen een medium omdat het hen het meest geschikt lijkt voor een specifiek idee. Ze gaan gemakkelijk van foto naar video, over objecten, het picturale, installaties, mapping, en zelfs hologrammen of performance. De 2016 editie van BIP plaatst fotografie, net zoals de andere media, in netwerken waar hybriditeit en het door elkaar lopen van grenzen, statuten en genres beslissend is. BIP, als in Biennale de l’Image Possible, wil met deze en de volgende edities getuigen van deze problematiek van de (on)macht van het beeld in de 20ste en 21ste eeuw.

  De belangrijkste tentoonstellingen van BIP2016 en de evenementen zijn geconcentreerd rond de Manège de la Caserne Fonck, een spectaculaire ruimte in het hart van de buurt Outremeuse in Luik, bekend bij de liefhebbers van theater en concerten. Er worden eveneens andere tentoonstellingen voorgesteld in het stadscentrum. De BIP-OFF weergalmt door heel de Provincie Luik en in de Euregio. Kijk voor meer info op www.bip-liege.org
 • 23 augustus 2016 - 11 november 2016 Expositie Huis Clos in Centre Céramique Maastricht
  Van 23 augustus tot 11 november 2016 toont Centre Céramique in de binnenvitrine een selectie uit de boeken die uitgeverij Huis Clos sinds 1986 uitgaf. De mini-expositie toont de veertien titels die vanwege hun vormgeving werden onderscheiden. Daaronder boeken van Gerard Reve, Leo Herberghs, Stefan Themerson, Misha Mengelberg en Gerrit Komrij en over Han Bennink, Lucebert, Chaim Levano en Constant. 

  De tentoonstelling is te zien tijdens openingsuren.
  23 aug t/m 20 nov ‘16| 'Huis Clos'- sinds 1986
  Locatie: Centre Céramique hal/binnenvitrine, Avenue Céramique 50, Maastricht
  Toegang: gratis Lees meer
 • 27 augustus 2016 - 16 oktober 2016 Expositie Parallel #0 | ART x MUSIC
  28 augustus, 2 en 3 september 15.00 uur – 18.00 uur | Live ‘Top Teakwondoka Radio’ door Roy Vastenburg

  2 september 20.00 uur – 22.00 uur LP Release Party , Teenage Slaves of Satan

  Tijdens Cultura Nova in Heerlen ( 27-08 t/m 03-09) vindt de expositie Parallel #0 plaats in Poppodium NIEUWE NOR met werk van beeldend kunstenaars Joan van Barneveld, Mike Moonen, Lucas Kramer en Roy Vastenburg. Poppodium NIEUWE NOR biedt hen een platform om hun werk voort te zetten in samenwerking met kunststudenten van MAFAD, deelnemers van Kunstbende en professionals uit het werkveld, waarmee zij gezamenlijk een tentoonstelling met publieksprogramma maken.

  PARALLEL is een interdisciplinair project. In een drie maanden durend traject werken Kunstbende deelnemers, Kunststudenten en Beeldend Kunstenaars samen om een tentoonstelling te maken waarin Kunst en Muziek elkaar ontmoeten.

  De expositie loopt langer door dan Cultura Nova. Je kunt de expositie nog bezoeken t/m 16 oktober 2016.

  Datum: 27 augustus 2016 t/m 16 oktober 2016
  Locatie: NIEUWE NOR, Pancratiusstraat 30, 6411 Heerlen

  Foto | Kunstenaar: Mike Moonen | Naam Werk: JAJA (2015)


    Lees meer
 • 10 september 2016 - 06 april 2017 'Zing en Beleef' in Limburg
  De inschrijvingen voor het participatieproject 'Zing en Beleef' o.l.v. dirigent/pianist Hans Veldhuizen in seizoen 2016-2017 zijn geopend en komen al goed op gang. Na eerdere succesvolle edities in Vaals en Bunde (2013), Heerlen (2014) en Maastricht (2014 en 2015) zal in 2017 ook ECI Cultuurfabriek Roermond voor het eerst een cursus 'Zing en Beleef' huisvesten.
   
  Iedereen die van zingen houdt kan meedoen. Koorervaring of het kunnen lezen van noten is niet noodzakelijk. Een cursusdag per maand, inclusief gezamenlijk concertbezoek.
   
  Van september - november 2016 kunt u meedoen aan 'Zing en Beleef Opera' in Theater aan het Vrijthof in Maastricht.
  Van december 2016 - april 2017 kunt u meedoen aan 'Zing en Beleef Matthäus Passion' in ECI Cultuurfabriek in Roermond.
   
  Het inschrijfgeld voor beide cursussen (resp. 4 en 5-delig) bedraagt € 120,- en is inclusief het bijwonen van een concertuitvoering. Er is plaats voor 120 deelnemers per cursus.

  Ga voor meer informatie over de inschrijving naar: www.svmlimburg.nl/zing-en-beleef
  Of klik hier voor een video-impressie.

  Download hier de flyer van 'Zing en Beleef Opera'
  Download hier de flyer van 'Zing en Beleef Matthäus Passion'

  Lees meer
 • 11 september 2016 - 09 oktober 2016 Expo Boe Limburg/Mestreech gruuts op is - (taal)grenzen overschrijdend
  In de aanloop naar de Maand van de Geschiedenis vindt in Centre Céramique een kleine expositie plaats in het kader van het Jaar van de Limburgse Dialecten. Dit jaar viert dialectvereniging Veldeke ook haar 90-jarig jubileum. In die 90 jaar heeft Veldeke zich met succes ingezet voor het behoud en de bevordering van de diverse Limburgse dialecten. Veldeke moest (en moet) daarbij noodzakelijkerwijs grensoverschrijdend zijn want de provincie Limburg wordt doorsneden door ten minste 4 taalgrenzen. De verschillen tussen die taalgebieden komen ook naar voren in deze presentatie: de basis vormt een grote enquête naar waar Limburgers trots op zijn. De uitkomst daarvan heeft geresulteerd in een overzicht van de mooiste dialectwoorden, de lekkerste streekgerechten en bijzondere Limburgse sportmomenten. Veldeke Krink Mestreech heeft daar haar eigen couleur locale aan toegevoegd: de website Mestreechter Taol, fragmenten uit het Veldeke Caberet,  en boeken in hetMaastricht. Om aan te geven dat grenzen er zijn om overschreden te worden.

  Datum: zondag 11 september t/m zondag 9 oktober 2016
  Locatie: Centre Céramique Maastricht, 2e verdieping


  Lees meer
 • 15 september 2016 - 30 oktober 2016 BredaPhoto - International Photo Festival
  Van 15 september t/m 30 oktober 2016 vindt de 7de editie van BredaPhoto International Photo Festival plaats in Breda. Op binnen- én buitenlocaties in het historische stadscentrum en het hippe gebied Belcrum exposeren meer dan 70 internationaal befaamde fotografen en opkomende talenten. Met het festivalthema YOU als leidraad, tonen zij in hun werk zowel de creatieve als de kwetsbare kant van de zelfredzame mens. Naast exposities zijn er tientallen rondleidingen, boekpresentaties, workshops, talkshows en meet-ups voor inspiratie, verdieping en een bijzondere beleving. Kijk voor meer info op www.bredaphoto.nl
 • 18 september 2016 - 16 oktober 2016 Expositie Common Ground in Galerie Post + García
  Op zondag 18 september gaat in Galerie Post + García (Maastricht) om 15.00 uur de tentoonstelling 'Common Ground' van start, met recent werk van Bas Coenegracht, Sidi El Karchi, Hadassah Emmerich en Judith Krebbekx.

  De expositiie
  Common Ground: je denkt aan het Zuid-Limburgse land, een plek waar kunst vanouds goed blijkt te gedijen. Maar evenwel moesten veel kunstenaars juist eerst die plek ver achter zich laten om zichzelf elders te ontdekken. Legendarisch zijn de jonge schilders Ger Lataster, Jef Diederen en Pieter Defesche, die (in en) na WO II naar de Rijksakademie in Amsterdam togen om eerst daar en daarna ook hier, als Amsterdamse Limburgers, bekend te worden.
  Nu zijn we twee generaties verder en nog steeds vormt Limburg springplank en magneet voor een
  Aantal spraakmakende kunstenaars. In de tentoonstelling Common Ground tonen wij er vier: Hadassah Emmerich, Judith Krebbekx, Sidi El Karchi en Bas Coenegracht. Op verschillende wijze speelt Limburg ook bij hen een belangrijke rol. Om er geboren te worden, om er naar de Academie te gaan, het nest te verlaten en elders te studeren. Of om er zich (weer) langdurig te vestigen. Maar wat het bepalende raakvlak tussen de vier exposanten vormt is dat zij schilderijen maken die de toeschouwer langdurig intrigeren; je wilt weten wat de kunstenaar ertoe bracht dit werk (op deze
  manier) te verbeelden. Bij allen speelt een psychologische dialoog, nee, meer een Innere Auseinandersetzung vanuit het nu met een niet-presente werkelijkheid een cruciale rol.

  Datum: vanaf zondag 18 september t/m zondag 16 oktober 2016
  Locatie: Galerie Post + Garcia, Avenue Céramique 17, Maastricht

  Lees meer
 • 25 september 2016 - 23 oktober 2016 Expositie Kleinkunst in Heerlen
  Kleine kunst in openbare ruimte

  Kleinkunst brengt meer kunst naar de openbare ruimte. Beginnende kunstenaars krijgen een podium
  in winkels, achter de bar van een café en in de ruit van een leegstaand pand. Om met kunst door te dringen in de haarvaten van een stad, kan het kunstwerk niet te groot zijn. Daarom hebben alle deelnemers aan kleinkunst zich beperkt tot een maximaal formaat van 50x50 centimeter.
  Vanaf eind september hangen de werken van veertien talentvolle kunstenaars op verschillende plekken in Heerlen-centrum.


    Lees meer
 • 27 september 2016 - 18 april 2017 Leesclub hedendaagse literatuur
  Vind je het fijn om met anderen te praten over boeken, schrijvers, de literatuur? Lees dan mee met de leesclub van Centre Céramique. Onder leiding van Maria Kleijnen, cultuurwetenschapper, lezen we een mix van Nederlandse en wereldliteratuur, recent en minder recent. We onderzoeken literaire aspecten zoals stijl, structuur en perspectief, analyseren en interpreteren themathiek en betekenis. Verrijk de leeservaring en geniet samen van de verbeeldingskracht van schrijvers in boeiende gesprekken en levendige discussies!
  Datums (alle ondergenoemde datums zijn dinsdagen, de leesclub vindt plaats tussen 19.00 uur - 20.45 uur):
  27 september 2016
  8 november 2016
  13 december 2016
  17 januari 2017
  7 maart 2017
  18 april 2017

  Op het programma staan:
  27 sept James Salter - Alles wat is
  8  nov   Kate Atkinson - Leven na leven
  13 dec Inge Schilperoord - Muidhond
  17 jan Colm Toibin - Nora
  7  mrt  Mensje van Keulen - Schoppenvrouw
  18 apr Connie Palmen - Jij zegt het

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Aanmelden voor 15 september via: klantenservice@maastricht.nl
  Kosten: € 70,- voor leden bibliotheek, € 75,- voor niet-leden
  Lees meer
 • 01 oktober 2016 - 31 oktober 2016 Oktober tekenmaand in Maastricht met 'The Big Draw'
  In oktober staat tekenen centraal in Maastricht tijdens het internationale festival ‘The Big Draw’ met als doel: iedereen aan het tekenen krijgen. Jong en oud kan zich aanmelden voor inspirerende tekenactiviteiten, variërend van workshop tot masterclass, tijdens het kick-off event op 1 oktober. Voor degenen die willen genieten van het getekende beeld is er een Big Window Walk-wandelroute (1-9 okt) langs getekende kunstwerken op ramen, gemaakt door regionale tekenaars. Gedurende de rest van de maand organiseren diverse scholen en culturele instellingen interdisciplinaire tekenactiviteiten voor verschillende doelgroepen.

  Kick-off 1 oktober 
  Om de oktober tekenmaand in te luiden organiseert The Big Draw Maastricht (TBDM) op 1 oktober een kick-off met diverse tekenactiviteiten in de stad. Passend bij de boodschap van het internationale festival ‘iedereen kan tekenen’ is er voor elk niveau wat wils. Zo worden voorbijgangers uitgenodigd om op het Vrijthof mee te werken aan een collectief krijtwerk, waarbij de naam van het plein voor een dag wordt omgetoverd tot ‘Krijthof’; kunnen mensen met hart voor erfgoed hun passie combineren met tekenen tijdens een Historic Drawing Tour; mogen creatievelingen hun tekeningen omvormen tot 3D objecten; kunnen tekenaars hun inspiratie delen met een groep tijdens een ‘Sketch-mob’; verdiepen gevorderde tekenaars zich middels een masterclass van Robbie Cornelissen; en duiken kundige tekenaars met interesse voor wetenschap in de wereld van het Wetenschappelijk Illustratief tekenen.

  Big Window Walk
  Creativiteit ligt voor het oprapen in Maastricht, daarom wordt de stad van 1-9 oktober verbonden door een creatieve wandelroute langs getekend beeld op diverse ramen. Kunstenaars en getalenteerde tekenaars gaan op 30 september aan de slag om etalages en ramen te versieren met prachtige werken. Deze locaties worden via een digitale kaart met elkaar verbonden en iedereen met een telefoon en zin in een wandeling kan deze route lopen en zich laten verrassen. 

  Lees meer
 • 04 oktober 2016 - 15 november 2016 Filmcursus 'Anders Filmkijken' van Jan Salden in Filmhuis De Domijnen
  In oktober 2016 start Filmhuis De Domijnen in Sittard met de filmcursus ‘Anders Filmkijken’ van Jan Salden (leraar Filmtheorie aan de Maastricht Academy of Media Design and Technology). De cursus heeft tot doel de kijker bewuster naar film te laten kijken.

  De cursus bestaat uit vier theorielessen waarin verschillende aspecten van film behandeld worden en twee praktijklessen waarin de sci-fi film Prometheus (2012) van Ridley Scott en de oscarwinnaar Das Leben der Anderen (2006) van Florian Henckel von Donnersmarck worden besproken. Jan zal enkele scènes uit deze films nader analyseren. Waarom die close-up? Waarom is het geluid zo specifiek bij het personage? Wat vertelt een bepaalde kleur van het beeld of de aankleding in de ruimte ons? Waarom wordt op een bepaald moment niet weggesneden naar een ander shot? Op deze en vele andere vragen, zal Jan een antwoord geven. Niets is toevallig in film. Elke film zit vol met elementen die helpen om het verhaal voor jou begrijpelijk te maken, te voelen en te beleven. Er wordt constant gestuurd en vaak ben je je daar niet eens van bewust. Hoe dat gebeurt, gaat Jan haarfijn uitleggen.

  De cursusavonden vinden plaats op zes dinsdagavonden in oktober en november, telkens van 20.15 tot 22.30 uur in de grote filmzaal van Filmhuis De Domijnen.

  De cursus data en onderwerpen zijn als volgt:

  Dinsdag 4 oktober: Montage
  Dinsdag 11 oktober: Mise en scène
  Dinsdag 18 oktober: Buitenbeeldse laag
  Dinsdag 1 november: Filmdrama
  Dinsdag 8 november: praktijkles 1 met Prometheus*
  Dinsdag 15 november: praktijkles 2 met Das Leben der Anderen

  * Het zien van de twee films van de filmanalyselessen zijn voor eigen verantwoordelijkheid. De films worden dus niet van te voren vertoond! Beide films zijn te huur in de bibliotheken van Geleen en Sittard.

  De kosten voor de totale cursus (6 avonden) bedragen € 55,- . Kortingen zijn niet van toepassing. Wil je één of slechts enkele avonden bijwonen, dan betaal je € 10,- per avond. Kaarten zijn alleen online te bestellen via www.dedomijnen.nl
 • 05 oktober 2016 - 15 oktober 2016 Kinderboekenweek voor jong en oud in Centre Céramique Maastricht
  Van 5 t/m 16 oktober 2016 is het weer Kinderboekenweek! Het motto van deze 62ste week is: Voor altijd jong! Opa's en oma’s staan centraal. Grootouders spelen een belangrijke rol in het leven van kinderen. Daarom zet de Kinderboekenweek alle opa’s en oma’s in het zonnetje. Centre Céramique heeft een uitgebreid programma met allerlei activiteiten. Op 5 oktober wordt de Kinderboekenweek geopend met verschillende workshops ‘uit de oude doos’ door studenten van De Nieuwste Pabo. De afsluiting vindt plaats in samenwerking met Theater aan het Vrijthof. Dan bezoekt de Fiepbus Centre Céramique. Op deze dag is er ook de voorstelling ‘Mijn hoofd op reis’, van Vertelhuis Racontella.

  PROGRAMMA 62 ste Kinderboekenweek - Voor altijd jong! Opa's en oma’s staan centraal.

  Openingsfeest Kinderboekenweek
  Wo 5 oktober (14.30 – 16.00U)  / Uit de oude doos
  Op woensdagmiddag passen opa Piet en oma Peetje op de kleinkinderen. Dat is altijd feest! In hun rommelige huis en tuin mag namelijk altijd alles. De Nieuwste Pabo organiseert wederom de opening van de Kinderboekenweek in Centre Céramique. De opening start met een kleine theatrale introductie waarna de aanwezige kinderen deel kunnen nemen aan diverse workshops dans, zang, drama, tekenen en knutselen rond de herinneringen van opa Piet en oma Peetje.
  Voor kinderen van 4 t/m 8 jaar. Toegang: gratis.
   
  Do 6 oktober (16.00 – 18.00U) / Mini-Maker Fair
  Workshops door opa’s en oma’s.
  Stichting Tout Maastricht organiseert in Centre Céramique eenMini-Maker Fair.
  Opa’s en oma’s laten hun hobby zien én ze willen jou dit ook leren. Kom kijken en doe mee!
  Voor kinderen van 6-15 jaar.
  Toegang: gratis
   
  Vr 7 oktober (9.30-10.30U) / Baby-Speeluurtje        
  BoekStartactiviteit voor kindjes van 0 tot 2 jaar en hun ouders/ verzorgers
  door  Yvonne Knobel van Taalminners.
  De bibliotheek is bij uitstek een plek waar ouders/verzorgers van jonge kinderen elkaar kunnen ontmoeten en hun kinderen met elkaar kunnen laten spelen.  Yvonne een kort verhaalvoorlezen aan de kinderen. Voor ouders is ze aanwezig om advies te geven en vragen te beantwoorden over voorlezen en over welke boekjes geschikt zijn voor jouw kind. 
  Toegang: gratis

  Za 15 okt (13.00 – 16.30U) / Afsluitingsfeest Kinderboekenweek
  Voor kinderen van 3 – 8 jaar

  De Fiepbus (13.00 – 16.00U)/ Fiep Fiep Hoera!
  Wij vieren dit jaar tijdens de Kinderboekenweek de 100e verjaardag van Fiep Westendorp. Een vrolijk gedecoreerde Fiepbus komt hiervoor naar Centre Céramique: met een tentoonstelling, een doolhof en heel veel leuke spelletjes. In samenwerking met Theater aan het Vrijthof. Concept en idee Fiep Amsterdam BV. Toegang: 2 euro. Kaartverkoop alleen op locatie op 15 oktober.
   
  Voorstelling door Vertelhuis RacconTella (14.00U)/  Mijn  hoofd op reis
  Een interactieve, muzikale voorstelling over tekenen en getekend worden, speciaal gemaakt voor de Kinderboekenweek. Voel je het ook al kriebelen? In samenwerking met Theater aan het Vrijthof.
  Toegang:  gratis.
   
  Kijken, luisteren en knutselen met opa en oma Oelewapper (15.00 – 16.30U)
  Ivan en Ilia zijn vanmiddag te gast. Zij presenteren hun nieuwe boek: Opa en oma Oelewapper, en het raadsel van de verdwenen onderbroeken. Kom kijken, luisteren én vooral knutselen. Je gaat een  grote oma- of opa-onderbroek versieren. Het betreft een doorlopende activiteit. Is er een kind klaar dan kan het volgende kind aanschuiven. Toegang: bij Ivan en Ilja zijn er tijdens deze activiteit onderbroeken verkrijgbaar à 1 euro per stuk (zolang de voorraad strekt).

  Locatie: Centre Céramique Maastricht


  Lees meer
 • 07 oktober 2016 - 09 oktober 2016 De Limburgse Koordagen 2016
  Koren, zangers, dirigenten en zangliefhebbers kunnen van 7 t/m 9 oktober a.s. hun hart ophalen tijdens de derde editie van de Limburgse Koordagen, hét Limburgse koorfestival met diverse concerten voor jong en oud, muzikale educatie voor zangers en dirigenten. Dit jaar staan de Koordagen in het teken van kinder- en jeugdzang. Zangers en koren kunnen tijdens het evenement deelnemen aan de vele activiteiten die voor hun georganiseerd worden en bezoekers kunnen genieten van een grote variëteit aan koorzang. Alle activiteiten die in het kader van de Limburgse Koordagen worden georganiseerd, vinden plaats in TheaterHotel De Oranjerie (Kloosterwandplein 12-16) in Roermond. Het evenement, dat uniek is in haar opzet, wordt georganiseerd door de Verenigde Nederlandse Korenorganisatie (VNK) – Limburg i.s.m. het Huis voor de Kunsten Limburg. De verschillende programmaonderdelen van de Limburgse Koordagen zijn voor iedereen gratis toegankelijk.

  De Limburgse Koordagen gaan op vrijdag 7 oktober van start met een feestelijk gala-avond. Tijdens de gala-avond wordt de Koor CD-award uitgereikt voor de beste Koor -CD van de door de VNK Limburg meest recent opgenomen koren. Maar liefst 50 koren zijn in de race voor diverse prijzen en de award. Het succesvolle jongerenkoor Equal Voices uit Weert (met maar liefst 60 jongeren) o.l.v. Rita Scheffers omlijst deze avond. De gala-avond is voor iedereen vrij toegankelijk. Het publiek mag zelfs een stem uitbrengen voor de uitreiking van de fan-prijs.

  Op zaterdag 8 en zondag 9 oktober vindt het Open Limburgs Korenfestival plaats. Diverse koren krijgen tijdens het festival een half uur of ‘fame’. Zij mogen dan hun zangkunsten presenteren aan het publiek. Koren kunnen tijdens het festival ook beoordeeld worden of advies inwinnen bij een professionele jury. In afwachting van de prijsuitreiking van de competitie van het OLKF vult het avondprogramma zich met 3 gastoptredens van koren die iets bijzonders te bieden hebben, waaronder een optreden van Vocaal Ensemble Quint (NKF Koor van het Jaar 2016).

  Op zondag vindt ook het Kinderkoorfestival plaats waarbij een keur van de Limburgse kinderkoren ‘acte de présence’ geeft. Naast de concerten bieden de Limburgse Koordagen ook verdieping. Koren kunnen deelnemen aan diverse workshops en een ‘Koor Make Over’ waarbij gewerkt wordt aan de podiumpresentatie van de koren. De workshops zijn gratis toegankelijk.

  Op zondag 9 oktober presenteren koren in het kader van het Toon Talent project hun kinderkoorzangproject en wordt het project afgesloten met de Toon Talent Award. In de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond kan men die dag, in het kader van de Dag van de Kerkmuziek, genieten van een concert- en workshopprogramma gericht op religieuze muziek. De Limburgse Koordagen worden afgesloten met het uitreiken van diverse prijzen aan alle kinderen die aan het Limburgs Kinderkorenfestival deelnemen.

  Kijk voor meer en uitgebreide informatie over de verschillende programmaonderdelen van de Limburgse Koordagen op www.vnk-limburg.nl/limburgsekoordagen.  
   
 • 07 oktober 2016 - 09 oktober 2016 Festival de Nederlandse Dansdagen 2016
  Op 7, 8 en 9 oktober vindt de 19e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen plaats, het festival dat in één weekend de top van de Nederlandse dans presenteert. Van urban dance tot ballet en van moderne dans tot avant-garde. Gezelschappen van wereldformaat als Het Nationale Ballet en Nederlandse Dans Theater, prijswinnende choreografen als Conny Janssen en Ann Van den Broek en het beste van de nieuwe generatie choreografen als Loïc Perela en Ola Maciejewska, tonen spraakmakende voorstellingen op verrassende locaties in Maastricht. Het festival heeft dit jaar een focus op het heden en toekomst van de Nederlandse dans.

  Dans van nu en choreografen van de toekomst
  Het Openingsprogramma 2016 op vrijdagavond van deze festivaleditie toont alle zeven middelgrote dansgezelschappen die in het huidige kunstenplan worden ondersteund door het Fonds Podiumkunsten (periode 2013 t/m 2016). Met Club Guy & Roni, Conny Janssen Danst, ICKamsterdam, LeineRoebana, NBprojects, T.r.a.s.h. en WArd/waRD, plaatst de openingsvoorstelling het huidige Nederlandse danslandschap in een breed programma van treffende fragmenten. Op zaterdag en zondag is de nieuwe generatie Nederlandse choreografen uitgebreid vertegenwoordigd met voorstellingen van talent als Dario Tortorelli, Jasper van Luijk, Hilde Elbers, Samir Calixto en Martin Harriague. Bovendien beleeft de voorstelling HASHTAG zijn première, waarin de prijswinnende talentvolle dansmaker Loïc Perela virtuele beelden en dagelijkse realiteit met elkaar verweeft.

  Woord ontmoet dans
  Naast de focus op het heden en de toekomst, licht het festival de samensmelting van dans en woord uit met onder andere voorstellingen van dansmakers en popmuzikanten. Dansconcert en talkshow Howl is een samenwerking tussen dansmaker Amos Ben-Tal en bekend dichter en popmuzikant Spinvis. De nieuwe voorstelling, met interviews, dans en special guests beleeft in het festival een speciale voorpremière. Voor Distinguished Dreams #3 duiken singer-songwriters Chai Blaq, Marike Jager en Dichter samen met choreografen Jesús de Vega, Shailesh Bahoran en Hilde Elbers de maanden voorafgaand aan het festival de studio in. Tijdens het festivalweekend presenteren zij zes dans-popsongs in een speciale festivalpop-up store in Maastricht.

  Nieuw: Dans voor een jong publiek
  Nieuw dit festival is het uitgebreide programma met de vijf middelgrote jeugdgezelschappen op de laatste dag van het festival. Met kortdurende voorstellingen van het urban gezelschap ISH Dance Collective, de moderne gezelschappen De Stilte, Maas theater en dans en Project Sally Maastricht en het verhalende Danstheater AYA ontdekt de jonge dansliefhebber en de hele familie de breedte van de Nederlandse dans.

  Dansprijzen
  De uitreiking van de Zwanen en de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2016 vindt plaats tijdens het Openingsprogramma 2016. Het festival wil hiermee de prestaties en de ontwikkeling binnen de Nederlandse dans zichtbaar maken voor en samen vieren met zowel dansliefhebber als professional die tijdens het Festival de Nederlandse Dansdagen zij aan zij zitten in de theaters.

    Lees meer
 • 09 oktober 2016 - 30 oktober 2016 Tentoonstelling ‘JANNEL was here; on the road again’
  JANNEL (Jan Nelissen *1943 - † 2015) was gedurende 25 jaar leermeester schilderen en tekenen. Zijn cursisten betonen hem eer met een expositie en laten zien wat hij voor hen betekent heeft. Het is niet alleen een terugblik, maar ook opnieuw vooruit kijken en op weg gaan.

  De huidige docente van de cursisten, Sara van de Loo, is voor deze speciale gelegenheid gastconservator. Zij heeft er op los gecombineerd door ‘eilanden’ met verrassende combinaties te maken. Met in het ene eiland het accent op kleur, in het andere het materiaalgebruik en in een volgend eiland staat de lijnvoering centraal.

  Op 9 oktober om 15.00 uur zal dhr. P. Laheij, wethouder Kunst & Cultuur gemeente Gulpen, de expositie openen. Daarna is de expositie is de gehele maand oktober te bezichtigen in het weekend van 14.00 - 17.00 uur.

  Datum: van zondag 9 oktober t/m zondag 30 oktober 2016, alleen in de weekenden van 14.00 uur – 17.00 uur!
  Locatie: Kunstruimte 7tien49, Kamp 10 in Nuth.

  Bekijk de flyer van de expositie hier

  De expositie wordt ondersteund door stichting 4ArtAlways
    Lees meer
 • 13 oktober 2016 - 10 november 2016 Open Podium Poëzie Maastricht
  Vanaf 13 oktober gaan ze weer van start, 5 open podium avonden voor poëzie! We hebben de dag veranderd van dinsdag naar donderdag, dichter bij het weekend en voor al die mensen die op dinsdagavond verplichtingen hebben en die nu eíndelijk ook eens kunnen komen luisteren en ons kunnen láten luisteren:
  5 DONDERDAGEN vol POEZIE en MUZIEK!
  13, 20, 27 oktober en 3,10 november 2016, steeds vanaf 20.30 uur.

  De avonden krijgen vanaf nu een thema (zie programma). Deze thema’s zijn gelinkt aan de muzikanten die optreden zodat de muziek en de gedichten nog meer een geheel vormen. Dat zorgt voor een rode draad op de avond. Laat je inspireren, maar voel je vrij, want je mag zeker ook werk voordragen dat los staat van het thema. Zoals altijd worden de avonden vormgegeven door de mensen die er op dat moment zijn. Zo blijft het een unieke belevenis. Iedereen is wederom welkom om zijn/haar eigen- of favoriete gedichten voor te dragen. In elke gewenste taal of dialect. Je kunt je hiervoor opgeven, bij lonneke@wienkontor.nl (graag) maar spontaan langskomen mag ook. Er wordt altijd geprobeerd voor iedereen ruimte te maken.
  De avonden vinden plaats in de knusse gewelvenkelder van wijnbar Wienkontor R55, Rechtstraat 55 Maastricht,waar je wijnen kunt proeven van grote poëtische waarde, naast non- alcoholische drankjes en ook de bierliefhebbers worden niet vergeten! 

  Programma
  Donderdag 13 oktober
  Thema: Duende
  Muziek: Denis Coenegracht

  Donderdag 20 oktober
  Thema: De eerste indruk
  Muziek: Aïcha Cherif

  Donderdag 27 oktober
  Thema: Le nouveau troubadour
  Muziek: Simone Bottasso

  Donderdag 3 november
  Thema: De gekke vreemdeling
  Muziek: Gadjo Dilo

  Donderdag 10 november
  Thema: Beats!
  Muziek & Poëzie: Pat Le Ket en Maarten van den Berg

  Locatie: Wienkontor, Rechtstraat 55, Maastricht
  Aanvangstijd: 20.30 uur
  Toegang is gratis
  Lees meer
 • 21 oktober 2016 - 30 oktober 2016 Fotomanifestatie Limburg Foto
  Van 21 t/m 30 oktober a.s. opent de Media Groep Limburg (Mercator 3) in Sittard zijn deuren voor de tweejaarlijkse fotomanifestatie Limburg Foto. Het event bestaat uit een foto expo met maar liefst 150 recente fotowerken (individuele foto's en series) van Limburgse vrijetijdsfotografen.

  Op vrijdag 21 oktober om 20.00 uur verricht dhr. Ger Koopmans, Gedeputeerde Cultuur van de Provincie Limburg, de opening van de fotomanifestatie. Aansluitend zal de jury de prijswinnende foto’s van Limburg Foto 2016 bekendmaken. 

  Op zaterdag 22 oktober vinden tussen 11.00 en 17.00 uur lezingen plaats van de Nederlandse topfotografen Marijn Heuts (natuurfotografie), Bas Losekoot (straatfotografie) en Ellen Kooi, die internationale bekendheid geniet met haar panoramische beelden over de relatie tussen mens en landschap. Ook kan men die dag deelnemen aan een portfoliobespreking. 

  De expositie en de portfoliobespreking zijn voor iedereen gratis toegankelijk, de kosten voor de lezingen bedragen € 5,- per lezing. Leden van de Fotobond kunnen de lezingen gratis bijwonen. Kijk voor meer informatie over Limburg Foto en het programma op www.fotobondlimburg.nl

  Limburg Foto is een initiatief van de Fotobond Limburg en wordt georganiseerd i.s.m. het Huis voor de Kunsten Limburg.
 • 01 november 2016 - 30 november 2016 NEDERLAND LEEST Eén maand, één thema, drie boeken
  Dit jaar staat niet één boek centraal bij de landelijke campagne Nederland Leest maar een thema, en wel: democratie. Een thema dat al sinds de Oudheid onverminderd actueel is en ook nu – met nationale en internationale verkiezingen voor de deur – de gemoederen blijft bezighouden en ons allen aangaat. Leden van de bibliotheek kunnen na het geven van hun mening kiezen uit drie boeken: Heer van de vliegen van William Golding, Liefde en schaduw van Isabelle Allende en Morten van Anna Levander.

  Locatie: Centre Céramique
  Meer info: Souterrain (romanafdeling) en begane grond
   
  Lees meer
 • 05 november 2016 - 06 november 2016 Boeken- en Platenbeurs in Maastricht
  Op zaterdag 5 en zondag 6 november 2016 van 10.00 tot 17.00 uur is de jaarlijkse Boeken- en Platenbeurs van de Stichting Boeken voor Mensen in ROC  Leeuwenborgh, Sibemaweg 20 in Maastricht (naast het Novotel Hotel). De ingang is in Gebouw West achter het grote ronde Hoofdgebouw. De Beurs is de grootste van Zuid-Limburg. Er staan vele tienduizenden boeken klaar, gesorteerd naar onderwerp. Er zijn boeken over Limburg en Maastricht, kunst, reizen, literatuur, geschiedenis, Tweede Wereldoorlog, wetenschap, filosofie, religie, theologie, muziek, kunst, economie, recht, techniek en andere onderwerpen. Veel boeken zijn afkomstig uit een opgeheven universiteitsbibliotheek. Er zijn ook grammofoonplaten, CD’s en DVD’s en bladmuziek te koop.
  Meer info: www.boekenvoormensen.nl. E-mail: info@boekenvoormensen.nl

  Locatie: ROC Leeuwenborgh, Sibemaweg 20, Maastricht
  Toegang is gratis
  Lees meer
 • 17 november 2016 - 19 november 2016 Shift Film Festival
  Van 17 t/m 19 november 2016 vindt in Cinema Lumière in Maastricht het Shift Film Festival plaats. Het festival is een audiovisueel event dat focust op de snelle en dynamische ontwikkelingen omtrent filmmaken en filmkijken. Filmmakers experimenteren continu met technieken, formats en distributiekanalen. Tegelijkertijd wordt het publiek bijna dagelijks geconfronteerd met nieuwe soorten audiovisuele media. Het Shift Film Festival onderzoekt deze ontwikkelingen en legt de trends bloot. Zo omvat de festivaleditie van 2016 onder andere een Virtual Reality experience, een Talent Day en vernieuwende en innovatieve films en filmtechnieken.  

  Programma
  17 november, 20.00 uur: openingsavond
  18 november, 10.30 uur: Talent Day met talks, panel discussies en workshops
  18 november, 19.30 uur: voorpremière CineSud Talent 2016
  18 november, 21.30 uur: CineSud Film Feest
  19 november, 13.00 uur: workshops en korte films

  Shift Film Festival is een initiatief van Cinesud, Video Power en Lumière Cinema. Meer info: www.shiftfilmfestival.eu.
 • 18 november 2016 - 20 november 2016 Laat je onderdompelen in de wereld van film tijdens de Filmdagen Hückelhoven 2016!
  Kijk jij graag films? Zou je graag eens een filmfestival willen bijwonen waar internationale (art house) films en films van eigen bodem te zien zijn? Lijkt het je leuk om samen met filmmakers en leeftijdsgenoten in gesprek te gaan over (het maakproces van) de films? Kom dan gratis naar de Filmdagen Hückelhoven 2016!

  >>> SAVE THE DATE!
  Van vrijdag 18 t/m zondag 20 november 2016 vinden de Filmdagen Hückelhoven plaats in het gelijknamige stadje in Duitsland (net over de grens bij Sittard). Het Huis voor de Kunsten Limburg nodigt jongeren in de leeftijd van 16 t/m 27 jaar uit om deel te nemen aan het filmweekend. Het festival wordt dit jaar voor de 45ste keer georganiseerd in de Aula van het Gymnasium Hückelhoven. Tijdens het filmfestival komen zo’n 200 filmliefhebbers uit Duitsland, België en Nederland naar Hückelhoven om naar art house films te kijken en filmregisseurs en acteurs te ontmoeten. De festivalorganisatie zal ook dit jaar weer een interessant filmprogramma samenstellen.
  De Filmdagen Hückelhoven bieden jongeren de kans om hun zelfgemaakte films (speelfilm, documentaire, muziekvideo, YouTube film, school- of afstudeerfilm etc.) te vertonen. Interesse? Neem dan contact op met de festivalorganisatie en wie weet wordt jouw film dan vertoond op het witte doek.

  >>> DEELNEMEN
  De Filmdagen Hückelhoven zijn toegankelijk voor jongeren in de leeftijd van 16 t/m 27 jaar (individueel of met een groep), schoolklassen, studenten van film/mediaopleidingen en mediapedagogen en docenten.

  We bieden schoolklassen de gelegenheid om in het kader van een klassenuitje of lesopdracht een bezoek te brengen aan de Filmdagen. Neem voor meer informatie contact op met het Huis voor de Kunsten Limburg.

  Het filmprogramma van de Filmdagen Hückelhoven is GRATIS toegankelijk. De festivalorganisatie biedt bezoekers die meerdere dagen willen blijven de mogelijkheid om tegen een voordelig tarief te overnachten in Hückelhoven. De kosten voor twee overnachtingen (incl. ontbijt, lunch en diner) bedragen:

  • € 60,- p.p. voor jongeren t/m 27 jaar (hotelovernachting in Hückelhoven)
  • € 100,- p.p. voor personen ouder dan 27 jaar (hotelovernachting in Hückelhoven)
  • € 35,- p.p. voor schoolklassen (overnachting in turnzaal van het Gymnasium)

  Dit jaar kunnen jongeren uit Nederlands-Limburg op zaterdag 19 november gebruik maken van een bus* die ’s ochtends vanaf station Maastricht via station Roermond naar Hückelhoven rijdt en weer terug (na afloop van het filmprogramma van die dag).
  * De bus rijdt alleen bij voldoende aanmeldingen!

  Neem vroegtijdig contact op met de festivalorganisatie om een overnachting en/of een plaats in de bus te reserveren!

  >>> MEER INFO EN AANMELDEN
  Lijkt het je leuk om deel te nemen aan de Filmdagen Hückelhoven 2016 en/of wil je meer informatie ontvangen? Stuur dan een mail naar Patricia Peters, consulent film & fotografie bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via ppeters@hklimburg.nl. Meer informatie over de Filmdagen Hückelhoven vind je
  en op www.filmtage-hueckelhoven.de/nl of de Facebookpagina van het festival. Lees meer
 • 09 maart 2017 - 12 maart 2017 ARTMaastricht2017 - Capital of Art
  9 - 12 maart 2017:  op het Vrijthof Maastricht in luxe paviljoen 

  ARTMaastricht2017
  ARTMaastricht2017 biedt exclusieve kunstexposities op de meest toonaangevende kunstlocaties in Nederland. Door gebruik te maken van tijdelijke podia, krijgen professionele kunstenaars en/of galerieën de mogelijkheid zichzelf vol trots en met passie te presenteren op bijzondere locaties zoals het Vrijthof en de St. Janskerk in Maastricht.

  Voorgaande edities
  Dit project is begonnen op het Museumplein van Amsterdam waar het inmiddels uitgegroeid is tot een jaarlijks terugkerende kunstexpositie. 6 edities verder, met o.a. exposities in de Westergasfabriek en de Hermitage van Amsterdam om op terug te kijken, hebben geleid tot de editie in Maastricht: ARTMaastricht2017.

  Voor meer informatie over de kunstexpositie van ArtMaastricht op het Vrijthof Maastricht in het paviljoen, klik hier.

    Lees meer
 • 13 maart 2017 - 18 maart 2017 ARTMaastricht2017 - Capital of Art
  13 – 18 maart 2017: in de St. Janskerk gelegen aan het Vrijthof

  ARTMaastricht2017
  ARTMaastricht2017 biedt exclusieve kunstexposities op de meest toonaangevende kunstlocaties in Nederland. Door gebruik te maken van tijdelijke podia, krijgen professionele kunstenaars en/of galerieën de mogelijkheid zichzelf vol trots en met passie te presenteren op bijzondere locaties zoals het Vrijthof en de St. Janskerk in Maastricht.

  Voorgaande edities
  Dit project is begonnen op het Museumplein van Amsterdam waar het inmiddels uitgegroeid is tot een jaarlijks terugkerende kunstexpositie. 6 edities verder, met o.a. exposities in de Westergasfabriek en de Hermitage van Amsterdam om op terug te kijken, hebben geleid tot de editie in Maastricht: ARTMaastricht2017.

  Voor meer informatie over de kunstexpositie van ArtMaastricht in de St. Janskerk in Maastricht, klik hier.


    Lees meer
 • actueel

 • 02 oktober 2016 11:00 - 16:00eigen project Limburgse Molendag 2016
  Gratis activiteiten in 60 molens op zondag 2 oktober tijdens Provinciaal Jaar van de Limburgse Molens

  Heeft u ook alweer de eerste herfstgeuren en –kleuren waargenomen? De Limburgse molenaars zijn er blij mee, want dat betekent dat er herfstwind…
  Gratis activiteiten in 60 molens op zondag 2 oktober tijdens Provinciaal Jaar van de Limburgse Molens

  Heeft u ook alweer de eerste herfstgeuren en –kleuren waargenomen? De Limburgse molenaars zijn er blij mee, want dat betekent dat er herfstwind in aantocht is om ‘hun’ molens volop te laten draaien. U kunt het met eigen ogen aanschouwen tijdens de Limburgse Molendag op zondag 2 oktober van 11.00 tot 16.00 uur. Die dag zijn maar liefst zestig molens door heel Limburg gratis te bezoeken. Trotse molenaars vertellen u graag alles over het bijzondere stukje Limburgs erfgoed dat zij in stand houden. Volg een rondleiding, ontdek hoe een molen van binnen werkt, bekijk hoe allerlei soorten graan worden gemalen, proef van diverse lekkernijen, bezoek een molenexpositie of geniet van muzikale klanken tijdens een van de molenconcerten. Er is in iedere regio en voor iedere leeftijd wat wils. Ook zijn er diverse speciale activiteiten in het kader van het Provinciaal Jaar van de Limburgse Molens.

  Niet alleen windmolens, ook watermolens en de waterkrachtcentrale van Nederweert zijn tijdens de Limburgse Molendag opengesteld. Overal geven mulders en gidsen uitleg. Nieuw is de deelname van de eerste ‘moderne’ windmolen aan de Limburgse Molendag: Coöperwiek op het Windmolenpark in Neer. Bezoekers krijgen hier tekst en uitleg over het opwekken van elektrische energie met behulp van windenergie en over de bouw van de windmolen door Coöperatie Zuidenwind.

  Op diverse molens klinkt muziek tijdens de Limburgse Molendag. Zo kunt u op Molen Nooit Gedacht in Merselo genieten van de bijzondere akoestiek bij optredens van diverse ‘koren op de molen’. Op de Weerter Wilhelmus Hubertus Molen is een molenbeltconcert met Musikkapelle Geisenried en ook op de Leonardusmolen in Maasbracht en de Houthuizermolen in Lottum klinkt er muziek.
  Ook op culinair gebied hoeft u niets tekort te komen tijdens de Limburgse Molendag. Zo is bij de Volmolen in Epen een biologische markt, bij de Torenmolen in Gronsveld worden vlaaien gebakken in de speciale takkenbossenoven en ook op diverse andere plekken wordt gemalen, gebakken en – als u wilt – geproefd.

  De Limburgse Molendag is een initiatief van de Molenstichting Limburg en het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling Limburg en wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg en de Provincie Limburg.

  Lees meer
 • 02 oktober 2016 14:30 - 17:30 Opening nieuwe jaargang Torna | Cultura
  TORNA | CULTURA-CAFÉ
  Met een programma vol vaart en variatie opent Torna | Cultura op zondag 2 oktober om 14.30 uur in cafézaal Aod Thoear een nieuwe jaargang. Eric Kempkens, voormalig presentator van TV-Limburg, is hierbij de gastheer die…
  TORNA | CULTURA-CAFÉ
  Met een programma vol vaart en variatie opent Torna | Cultura op zondag 2 oktober om 14.30 uur in cafézaal Aod Thoear een nieuwe jaargang. Eric Kempkens, voormalig presentator van TV-Limburg, is hierbij de gastheer die de bezoekers op een aangename en deskundige wijze door het veelzijdige programma met muziek, zang, beeld en voordracht zal leiden. Entree: € 5,00.

  ’t Sjoeanste Thoearder woeard en gezèkdje
  Onlangs vond de presentatie van de website Limburgs gesproken woordenboeken plaats. Deze website biedt Limburgse woordenboekmakers de mogelijkheid om hun dialectwoordenschat in geschreven en gesproken vorm toegankelijk te maken voor een groot publiek. Het eerste woordenboek dat op de website staat, is het gesproken Thoears Woeardebook. De redactie ervan is in het kader van ’t Jaor van de Limburgse dialekte en in navolging van Veldekes zoektocht naar het leukste Limburgse dialectwoord en gezegde op zoek gegaan naar het sjoeanste Thoearder woord en uitdrukking. In het T |C-Café worden de Top-10 lijstjes, samengesteld uit het gesproken Thoearder Woeardebook, in beeld en geluid gepresenteerd.

  Duiken naar plaatjes
  Truus Augustinus en Jan Vossen uit Grathem zijn getrouwd met elkaar en met hun grote hobby: onderwaterfotografie. Hun favoriete locaties hiervoor zijn de Bosmolenplas in Panheel, de Grote Hegge-plas in Thorn en het Polderveld in Heel. Deze plassen zijn met een onderwaterzicht van drie tot vijf meter de meeste heldere van Nederland. Met hun onderwatercamera gaan ze er op zoek naar de verborgen en mysterieuze onderwaterwereld. Ze behoren bij de beste onderwaterfotografen van Nederland. Truus en Jan laten bij Torna | Cultura de mooiste ‘plaatjes’ van de flora en fauna onder water zien.

  Ronald en Carien brengen hommage aan Toon
  17 december 2016 vieren we de 100e geboortedag van Toon Hermans. Hieraan wordt in Limburg en met name in Sittard op diverse manieren aandacht besteed. Het zingende en swingende duo Ronald en Carien uit Weert brengt als hommage aan Toon een aantal evergreens van hem ten gehore. Daarnaast zingen ze nummers uit hun eigen veelzijdige repertoire.
  Als Duo Difference staan Ronald en Carien garant voor kwaliteit en klasse. Anders dan anders en anderen! Voor Carien, geboren en getogen in Thorn, geldt het optreden als een ‘thuiswedstrijd’.

  Toon in beeld
  Ed van den Ende, die als stadsgids speciale Toon-wandelingen door Sittard houdt, zet ook in Thorn op bevlogen manier de schijnwerper op Toon Hermans. “Toon heeft mij en vele Sittarders geleerd het leven van de zonnige kant te bekijken”, zegt hij. “Spass maken om de ellende te vergeten, dat was de functie van Toon”.

  Columnist en Stadsdichter
  Ook in het nieuwe seizoen zijn Jo Wijnen en Har Sniekers de vaste podiumgasten. De een met een flonkerende en actuele column van eigen hand, de ander met een voor de gelegenheid geschreven gedicht in het Thoears. Naar hun beider presentatie wordt telkens met genoegen uitgekeken.

  Datum: zondag 2 oktober 2016, vanaf 14.30 uur
  Locatie: Cafézaal Aod Thoear, Steegputstraat 4, Thorn
  Entree: € 5,00

   Lees meer
 • 02 oktober 2016 16:00 - 17:00 Marente de Moor en cellist Simon Velthuis bij Boekhandel Dominicanen
  De Cello Biënnale Amsterdam (21–29 oktober) is het grootste cellofestival ter wereld . Ter gelegenheid van dit bijzondere evenement verschijnt de door Mirjam van Hengel samengestelde bundel Vier variaties voor cello. Vier literaire topauteurs…
  De Cello Biënnale Amsterdam (21–29 oktober) is het grootste cellofestival ter wereld . Ter gelegenheid van dit bijzondere evenement verschijnt de door Mirjam van Hengel samengestelde bundel Vier variaties voor cello. Vier literaire topauteurs zijn gevraagd een verhaal te schrijven rondom de cello: Jan Brokken, Marente de Moor, Ilja Leonard Pfeijffer en Annelies Verbeke. Het resultaat: een prachtige en unieke verhalenbundel, Vier variaties voor cello, uitgegeven door uitgeverij Podium. De verhalen in Vier variaties voor cello vormen een prachtige compositie, die ook lang na de Biënnale nog zal blijven opklinken.
   
  Presentatie

  Zondag 2 oktober om 16.00 uur zijn schrijfster Marente de Moor en cellist Simon Velthuis te gast bij Boekhandel Dominicanen. Simon Velthuis speelt Britten bij Marente de Moor die over de wolftoon vertelt; de wolftoon die iedere cellist nu en dan tot wanhoop drijft en die aan de fundamenten van een huis vreet.
  Mirjam van Hengel geeft een introductie.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht
  Lees meer
 • 04 oktober 2016 20:00 - 21:30 Lezing Ivo van Wijdeven in SCHUNCK*
  Ivo van de Wijdeven - De rafelranden van Europa

  dinsdag 4 oktober 20.00 uur / SCHUNCK* Glaspaleis (+5)

   

  SCHUNCK* presenteert in de Maand van de Geschiedenis de lezing 'De rafelranden van Europa' door historicus en politiek analist Ivo…
  Ivo van de Wijdeven - De rafelranden van Europa
  dinsdag 4 oktober 20.00 uur / SCHUNCK* Glaspaleis (+5)
   
  SCHUNCK* presenteert in de Maand van de Geschiedenis de lezing 'De rafelranden van Europa' door historicus en politiek analist Ivo van de Wijdeven. Het thema van de Maand van de Geschiedenis is 'GRENZEN'.
   
  GRENZEN
  Culturele of mentale barrières: Een grens markeert, verbindt en verdeelt. Grenzen zijn bedoeld om mensen buiten of binnen te houden, om af te schrikken en veiligheid te bieden. Maar of ze nu geografisch, fictief of van prikkeldraad zijn: geen enkele grens is absoluut en eeuwig.
   
  Europa grenst aan Rusland, Turkije, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, en dan zijn er nog vele, vele binnengrenzen.Al deze grenzen zijn aan verandering onderhevig geweest. Sommige zijn dat nog steeds. De drijfveren van de spelers op het Europese toneel zijn vaak al eeuwenoud. Poetin, Erdogan en Assad – heren die vrijwel dagelijks in het nieuws zijn – staan in een veel langere traditie. Ver voor Poetin waren er de tsaren en het politbureau, ver voor Erdogan en Assad waren er de sultans van het Ottomaanse rijk.
   
  De conflicten die we vandaag de dag zien, hebben vaak wortels in het verleden. Grensconflicten zitten in zekere zin in het DNA van de wereldkaart. Reden te meer om dieper in de geschiedenis van de grenzen te duiken. In tegenstelling tot wat het cliché beweert, herhaalt de geschiedenis zich niet. Maar door het verleden te kennen, kunnen we het heden wel in perspectief plaatsen.
   
  Programma
  In zijn lezing gaat Ivo van de Wijdeven in op de complexe geschiedenis van de Europese grenzen tot aan de dag van vandaag, en mogelijk morgen, om iedereen die daarin geïnteresseerd is een historische achtergrond te bieden bij de actualiteit.
  19.30 uur – inloop
  20.00 uur – aanvang lezing
  21.30 uur – einde lezing
 • 06 oktober 2016 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - De demystificatie van de Ierse vrouw in contemporaine Ierse literatuur door Luc Hameleers
  Denk je niet dat ik elke dag wens dat ik een natuurlijke moeder zou kunnen zijn? Dat ik op ze zou letten? Met ze zou spelen? Dat ik alle dingen zou doen die een moeder hoort te doen? Als ik naar mijn zonen kijk, Raphael, zie ik messen en verschrikkelijke…
  Denk je niet dat ik elke dag wens dat ik een natuurlijke moeder zou kunnen zijn? Dat ik op ze zou letten? Met ze zou spelen? Dat ik alle dingen zou doen die een moeder hoort te doen? Als ik naar mijn zonen kijk, Raphael, zie ik messen en verschrikkelijke verminkingen. Hun speelgoed is een wapen voor mij om ze mee te verwonden, ze een bad geven is een kans om ze te verdrinken. En ik moet van ze wegrennen en mezelf opsluiten omdat ik bang ben dat deze verschrikkelijke dingen zullen gebeuren.
  Uit: Marina Carr – Portia Coughlan

  Het Ierse literaire canon bood vrouwen van oudsher weinig reële voorbeelden, ‘maagd of moeder, liefst beide, indien mogelijk’. Een nieuwe generatie Ierse schrijvers; Marina Carr, Colm Toíbín, Roddy Doyle, reinterpreteren de oude beelden van vrouwen door ze uit de schaduw van de vrouwelijke mythe te halen en ze te herschrijven vanuit een vrouwelijk perspectief. Dit zorgt ervoor dat vrouwen complexer en niet langer eendimensionaal beschreven worden in de Ierse literatuur. Vandaag bekijken we het Ierse literaire canon, de repercussies hiervoor op vrouwen en onderzoeken we enkele werken die de binaire beelden van vrouwelijkheid ondermijnen en herzien.

  Luc Hameleers (1985) rondde in 2014 zijn Masterstudie Engelse literatuur met een specialisatie in Ierse literatuur af en is als hbo-docent verbonden aan Fontys Hogescholen. Ook is hij curator literatuur voor Blendle.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
  Toegang is gratis
  Lees meer
 • 06 oktober 2016 20:00 - 22:30samenwerkings project Borderlines: Euregion Poetry Slam in Heerlen
  Op 6 oktober om 20.00 uur vindt in poppodium Nieuwe Nor in Heerlen de eerste van een reeks nieuwe poetry slams plaats onder de naam Borderlines: Euregion Poetry Slam. Dichters uit Nederland, België en Duitsland strijden hierbij om de titel…
  Op 6 oktober om 20.00 uur vindt in poppodium Nieuwe Nor in Heerlen de eerste van een reeks nieuwe poetry slams plaats onder de naam Borderlines: Euregion Poetry Slam. Dichters uit Nederland, België en Duitsland strijden hierbij om de titel van beste slammer van Limburg en een plek in de halve finale van het NK Poetry Slam in Utrecht. Ze dragen voor uit eigen werk, dagen elkaar uit en proberen het publiek met hun poëzie voor zich te winnen. Dit alles onder de aanstekelijke leiding van presentator en dichter Daan Doesborgh. In Heerlen treden op: Mon Begeer, Cestmir Bergsma, Michelle Bracke, John Bovendeert, Nic Castle, Jonathan Griffioen, Griet Menschaert en Luuk Wojcik. Tussendoor is er muziek. De toegang is gratis! 

  Borderlines: Euregion Poetry Slam is een initiatief van PANDA, bestaande uit dichter Merlijn Huntjens en theatermaker Nina Willems. Met Borderlines hebben zij de ambitie om de komende jaren een euregionaal poetry slam event te organiseren dat behalve in Limburg ook op podia vlak over de grens in België en Duitsland plaatsvindt. PANDA wil met Borderlines de literaire community in Limburg en de euregio versterken en werkt daarvoor onder andere samen met het Huis voor de Kunsten Limburg. 

  Lees meer
 • 07 oktober 2016 11:30 - 13:00 Kees Verbeek leest voor tijdens Nationale Voorleeslunch in Venlo
  7 Oktober is Nationale Ouderendag. Tevens is 2016 jaar van het Boek: het hele jaar worden boeken en verhalen extra in de schijnwerpers gezet en is het Kinderboekenweek, waarbij opa’s en oma’s centraal staan onder het thema Voor altijd jong!.…
  7 Oktober is Nationale Ouderendag. Tevens is 2016 jaar van het Boek: het hele jaar worden boeken en verhalen extra in de schijnwerpers gezet en is het Kinderboekenweek, waarbij opa’s en oma’s centraal staan onder het thema Voor altijd jong!. Op 7 oktober wordt tijdens de Nationale Voorleeslunch in heel Nederland een verhaal van Jan Siebelink voorgelezen aan Ouderen. In de Bibliotheek Venlo zal Kees Verbeek dit verhaal voorlezen. Met de Nationale Voorleeslunch wil de Bibliotheek Venlo ouderen laten genieten van de kracht van verhalen. Tijdens de lunch zal Pien Logtens, leerling van de Vooropleiding Conservatorium van het Valuascollege, pianomuziek ten gehore brengen. Kosten voor de lunch bedragen 10 euro. Aanvang lunch 11.30 uur. Aanmelden vóór 4 oktober bij Connie de Beukelaer cdbeukelaer@bibliotheekvenlo.nl of in de Stadsbibliotheek. 
 • 08 oktober 2016 09:30 - 12:30 Repetitie Limburgs Mandoline-Orkest
  De repetities van het Limburgs Mandoline-Orkest staan o.l.v. Leoniek Hermans. Deze repetitie wordt gehouden van 9.30 uur tot 12.30 uur. Locatie: MFC de Grous, Heerstraat-Centrum 38, Stein.
 • 08 oktober 2016 20:30 - 22:30 Dansgezelschap PIUM speelt voorstelling LINK
  LINK is de nieuwe voorstelling van modern dansgezelschap PIUM, geïnspireerd op de samenstelling van dans, live muziek en beeld onder de leiding van choreografe Grace Bellel. 
  LINK is een voorstelling waarin muziek, dans en kostuums letterlijk…
  LINK is de nieuwe voorstelling van modern dansgezelschap PIUM, geïnspireerd op de samenstelling van dans, live muziek en beeld onder de leiding van choreografe Grace Bellel. 
  LINK is een voorstelling waarin muziek, dans en kostuums letterlijk en figuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De danser volgt, raakt in vervoering, verzet zich, leidt, verleidt, daagt uit…

  De voorstelling wordt drie keer uitgevoerd:
  • 8 oktober 2016  Poppodium Grenswerk, Venlo
  • 9 oktober 2016 Poppodium Grenswerk, Venlo
  • 22 januari 2017 Cultuurhuis, Heerlen

  Klik hier voor tickets in Venlo.  Lees meer
 • 09 oktober 2016 11:00 - 12:30 Inge Schilperoord bij Literair Café Venray
  Op zondag 9 oktober is schrijfster Inge Schilperoord te gast in het Literair Café Venray in het Theehuis van het Odapark in Venray. Ze bijt het spits af van het nieuwe literaire seizoen van Venray en omstreken.

  Inge Schilperoord is geboren…

  Op zondag 9 oktober is schrijfster Inge Schilperoord te gast in het Literair Café Venray in het Theehuis van het Odapark in Venray. Ze bijt het spits af van het nieuwe literaire seizoen van Venray en omstreken.

  Inge Schilperoord is geboren op 1 januari 1973 en is schrijfster, redacteur bij onder andere het NRC Handelsblad, forensisch psychologe en recensent voor Psychologie Magazine. Ze studeerde van 1992 tot 1997 aan de Universiteit van Leiden, waar ze cum laude afstudeerde in de Psychologie met als specialisatie forensische psychologie.

  Ook heeft ze gestudeerd aan de Hogeschool voor Journalistiek in Utrecht en aan de Schrijversvakschool. Inge Schilperoord is forensisch psycholoog bij het Pieter Baan Centrum. Tijdens haar werk kwam ze een patiënt met pedofiele neigingen tegen die de basis werd voor haar roman.

  Ze deed vijf jaar over haar debuutroman, maar toen Inge Schilperoord 'Muidhond' eenmaal af had, ging het snel: binnen een maand zat ze bij uitgeverij Podium aan tafel. Er zijn inmiddels meer dan 10.000 exemplaren verkocht, de filmrechten zijn verkocht, het boek is vertaald in onder anderen het Frans, Engels en Turks. Ze won al de Bronzen Uil en de ECI publieksprijs. Als enige debutant staat Inge Schilperoord in 2016 op de shortlist van de Libris Literatuurprijs.

  Muidhond; het is zo’n boek dat je verbouwereerd en verdrietig achterlaat. Het kost je na het omslaan van de laatste pagina ook de grootste moeite om er originele woorden of kwalificaties voor te bedenken, omdat het je nauwelijks ruimte biedt om er afstand van te nemen. Schilperoord, forensisch psycholoog, zet haar beroep vakkundig in bij de beschrijving van de worsteling (met zijn seksuele voorkeur) van hoofdpersoon Jonathan, een late twintiger. Het boek begint als Jonathan wordt vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs voor een zedenmisdrijf, maar de echte opsluiting begint dan pas. Jonathan kan niet aan zichzelf ontsnappen.

  Neerlandicus Victor Elfring zal Inge Schilperoord interviewen deze schrijversochtend. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Frank Raateland (zang, gitaar) en Bert Timmerman (viool).

  Het Literair Café Venray begint om 11.00 uur.

  Lees meer
 • 09 oktober 2016 12:30 - 14:00 Dansvoorstelling De Kartonbewoners (6+) van De Stilte
  Op 7, 8 en 9 oktober vindt de 19e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen plaats. Nieuw dit jaar is de zondag die helemaal in het teken staat van dans voor een jong publiek. Urban, modern of danstheater, op zondag 9 oktober gaat jong en…
  Op 7, 8 en 9 oktober vindt de 19e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen plaats. Nieuw dit jaar is de zondag die helemaal in het teken staat van dans voor een jong publiek. Urban, modern of danstheater, op zondag 9 oktober gaat jong en oud in Theater aan het Vrijthof op (dans)avontuur.

  Maak kennis met De Kartonbewoners! Een donkere grot in een berg geeft stukje bij beetje zijn geheimen prijs. Als de vier dansers de rijkdom ervan bespeuren is het hek van de dam. Wat begint als een voorzichtige ontdekking wordt al snel een onvervalste plundering. Grot en berg worden vakkundig gesloopt en verdwijnen, maar een nieuwe wereld dient zich aan. In een decor van karton brengt dit evolutieverhaal het alledaagse en de verbeelding samen.

  Datum: zondag 9 oktober, 12.30 uur
  Locatie: Theater aan het Vrijthof Maastricht

  Bekijk de video, klik hier.

   Lees meer
 • 09 oktober 2016 16:00 - 18:30 Dansvoorstelling Sluier (12+) van Danstheater AYA
  Op 7, 8 en 9 oktober vindt de 19e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen plaats. Nieuw dit jaar is de zondag die helemaal in het teken staat van dans voor een jong publiek. Urban, modern of danstheater, op zondag 9 oktober gaat jong en…
  Op 7, 8 en 9 oktober vindt de 19e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen plaats. Nieuw dit jaar is de zondag die helemaal in het teken staat van dans voor een jong publiek. Urban, modern of danstheater, op zondag 9 oktober gaat jong en oud in Theater aan het Vrijthof op (dans)avontuur.

  Danstheater AYA maakt brutaal en energiek danstheater voor een jong publiek. Met explosieve urban dance laten ze de mens in al zijn eerlijkheid en kwetsbaarheid zien. De ontroerende voorstelling Sluier gaat over leven tussen twee werelden. Met het ene been in de Nederlandse cultuur en met het andere been in de cultuur van je ouders. Om die spagaat te kunnen maken, moet je lenig zijn. Vooral in je hart. De Arabisch-Nederlandse dansers en een zangeres verkennen de grenzen en delen hun avonturen.

  Datum: zondag 9 oktober, 16.00 uur
  Locatie: Theater aan het Vrijthof Maastricht

  Bekijk de video, klik hier.

   Lees meer
 • 09 oktober 2016 16:00 - 17:00samenwerkings project Kinderboekenweek: Interactieve voorstelling Oscar
  Zondag 9 oktober om 16.00 uur geeft Trees Verburg een interactieve muziektheatervoorstelling bij Boekhandel Dominicanen rond haar boekjes over schildpad Oscar. Kinderen worden tijdens de voorstelling uitgenodigd mee te zingen, mee te klappen,…
  Zondag 9 oktober om 16.00 uur geeft Trees Verburg een interactieve muziektheatervoorstelling bij Boekhandel Dominicanen rond haar boekjes over schildpad Oscar. Kinderen worden tijdens de voorstelling uitgenodigd mee te zingen, mee te klappen, stampen, dansen, bewegen, of met eenvoudige muziekinstrumentjes mee te doen. Vandaar de benaming “interactief muziektheater”. De beleving staat voorop. Het “zelf- mee- mogen- doen” is daartoe een middel.
   
  Er zijn tot nu toe 4 boekjes verschenen: “Oscar!” voor kinderen van 2 tot 4 jaar, “Pico’s droom”voor kinderen van 3 tot 5 jaar; “Oela en de draken”voor kinderen van 5 tot 7 jaar en "Arthur en Liza".  In de boekjes zijn de tekst ( het verhaal), de illustraties en muziek nauw met elkaar verweven. Met name de muziek, bestaande uit liedjes en andere muzikale activiteiten, dient ervoor om het verhaal nog beter te beleven. Zo worden de kinderen uitgenodigd om de liedjes mee te zingen, te klappen, te stampen, te dansen en soms met eenvoudige muziekinstrumenten mee te spelen. Op de cd, die achterin het boekje zit, wordt het verhaal voorgelezen en worden de liedjes gezongen. Ook wordt verteld welke bewegingen, dansjes of andere activiteiten erbij uitgevoerd kunnen worden.
   
  Trees Verburg was als muziekdocent was ik 18 jaar verbonden aan Schunck*-muziekschool in Heerlen. Zij gaf daar muziek-en pianolessen aan kinderen en jong volwassenen met een beperking. Verder gaf zij 15 jaar muziekles aan heel jonge kinderen (Muziek-op-schoot-lessen) en was zij een aantal jaren verbonden als muziektherapeut aan de Mondriaanstichting (afdeling ouderenzorg).

  Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht
  Toegang is gratis
   
  Lees meer
 • 09 oktober 2016 20:30 - 22:30 Dansgezelschap PIUM speelt voorstelling LINK
  LINK is de nieuwe voorstelling van modern dansgezelschap PIUM, geïnspireerd op de samenstelling van dans, live muziek en beeld onder de leiding van choreografe Grace Bellel. 
  LINK is een voorstelling waarin muziek, dans en kostuums letterlijk…
  LINK is de nieuwe voorstelling van modern dansgezelschap PIUM, geïnspireerd op de samenstelling van dans, live muziek en beeld onder de leiding van choreografe Grace Bellel. 
  LINK is een voorstelling waarin muziek, dans en kostuums letterlijk en figuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De danser volgt, raakt in vervoering, verzet zich, leidt, verleidt, daagt uit…

  De voorstelling wordt drie keer uitgevoerd:
  • 8 oktober 2016  Poppodium Grenswerk, Venlo
  • 9 oktober 2016 Poppodium Grenswerk, Venlo
  • 22 januari 2017 Cultuurhuis, Heerlen

  Klik hier voor tickets in Venlo.

  Lees meer
 • 13 oktober 2016 19:30 - 21:30 Lezing door dichter en schrijver Rodaan Al Galidi
  De schrijver Rodaan Al Galidi is plotseling een bekende Nederlander. Hij is de auteur van het spaakmakende boek Hoe ik talent voor het leven kreeg. Daarin maakt hij het leven van een asielzoeker op een intense en pijnlijke manier voelbaar, echter…
  De schrijver Rodaan Al Galidi is plotseling een bekende Nederlander. Hij is de auteur van het spaakmakende boek Hoe ik talent voor het leven kreeg. Daarin maakt hij het leven van een asielzoeker op een intense en pijnlijke manier voelbaar, echter niet zonder humor. Het boek was Boek van de Maand bij DWDD en top 10-boek.
  Rodaan Al Galidi gaat op 13 oktober in Bibliocenter Weert in gesprek met Riya Geboers, PR medewerker bij Bibliocenter. Met muzikale intermezzi van muzikant Maan Burhan op de oed, de Arabische luit.
   
  Over Rodaan Al Galidi
  Al Galidi, (1971) vluchteling uit Irak, komt na allerlei omzwervingen in 1998 in Nederland terecht. Hij leert zichzelf Nederlands, wordt dichter, schrijver. Rodaan krijgt in 2007 zijn voorlopige verblijfsvergunning bij het generaal pardon. Hij doet zijn best op zijn inburgeringsexamen maar zakt, terwijl hij voor een van zijn boeken een Europese literatuurprijs krijgt. Vóór die tijd verbleef hij negen jaar in een AZC. 
   
  Over zijn boek Hoe ik talent voor het leven kreeg
  Het boek is een confronterend portret van Hollandse gastvrijheid. Hij vertelt hoe het leven in Nederland kan gaan vanaf het moment dat je asiel aanvraagt op Schiphol. Hij maakt het leven van een asielzoeker voelbaar in de kleine dingen die hij beschrijft. Deels autobiografisch en gebaseerd op de werkelijkheid. Intens, met humor en pijnlijk laat hij zien dat we dingen misschien anders moeten doen. “Omdat ik jaren (in asielcentra) heb gewoond kon ik er een eerlijk portret van maken”, zegt hij. “Ik ben niet iemand van grote gebaren en grote revoluties. Je kan beter voorzichtig iets omwentelen”.
   
  Voor iedereen met interesse voor vluchtelingen is deze lezing een must. De ontmoeting vindt plaats in het kader van de Maand van de Geschiedenis met het thema Over de grens.
   
  Foto: Kees de Jong
   
  19:30 - 21:30
  Bibliocenter Weert | Wilhelminasingel 250
  Prijs: € 15,00 
  Leden-prijs: € 10,00
  Lees meer
 • 13 oktober 2016 20:00 - 22:30 Borderlines: Euregion Poetry Slam in Sittard
  Op 13 oktober om 20.00 uur vindt in poppodium Volt in Sittard de tweede van een reeks nieuwe poetry slams plaats onder de naam Borderlines: Euregion Poetry Slam. Dichters uit Nederland, België en Duitsland strijden hierbij om de titel van…
  Op 13 oktober om 20.00 uur vindt in poppodium Volt in Sittard de tweede van een reeks nieuwe poetry slams plaats onder de naam Borderlines: Euregion Poetry Slam. Dichters uit Nederland, België en Duitsland strijden hierbij om de titel van beste slammer van Limburg en een plek in de halve finale van het NK Poetry Slam in Utrecht. Ze dragen voor uit eigen werk, dagen elkaar uit en proberen het publiek met hun poëzie voor zich te winnen. Dit alles onder de aanstekelijke leiding van presentator en dichter Daan Doesborgh. In Sittard treden op: Gijs ter Haar, Thorsten Heinz, Lammy Lame, Jordi Lammers, Lea Theunissen en Cel de Waide. Tussendoor is er muziek. De toegang is gratis! 

  Borderlines: Euregion Poetry Slam is een initiatief van PANDA, bestaande uit dichter Merlijn Huntjens en theatermaker Nina Willems. Met Borderlines hebben zij de ambitie om de komende jaren een euregionaal poetry slam event te organiseren dat behalve in Limburg ook op podia vlak over de grens in België en Duitsland plaatsvindt. PANDA wil met Borderlines de literaire community in Limburg en de euregio versterken en werkt daarvoor onder andere samen met het Huis voor de Kunsten Limburg. 
  Lees meer
 • 13 oktober 2016 20:00 - 22:00 Bestuursvergadering Federatie van Limburgse Mandoline Verenigingen
  Deze bestuursvergadering van de Federatie van Limburgse Mandoline Verenigingen vindt plaats op: Donderdag 13 oktober 2016, 20.00 uur in MFC de Grous, Heerstraat-Centrum 38 in Stein en heeft als vergaderthema: Festivalvergadering.  
  Deze bestuursvergadering van de Federatie van Limburgse Mandoline Verenigingen vindt plaats op:
  Donderdag 13 oktober 2016, 20.00 uur in MFC de Grous, Heerstraat-Centrum 38 in Stein en heeft als vergaderthema: Festivalvergadering.

   
 • 14 oktober 2016 14:00 - 16:00 Informatiemiddag jaartraining lichaamsgericht coachen 2017 bij Tridance
  Jaartraining 'Lichaamsgericht coachen' bij Tridance door Francien van de Wiel

  Werk je met mensen, als (psycho)therapeut, coach of op een andere manier? Zoek je verdieping, vervulling en wil je je gevoel meer laten spreken? De jaartraining…
  Jaartraining 'Lichaamsgericht coachen' bij Tridance door Francien van de Wiel

  Werk je met mensen, als (psycho)therapeut, coach of op een andere manier? Zoek je verdieping, vervulling en wil je je gevoel meer laten spreken? De jaartraining ‘Lichaamsgericht coachen’ brengt je in contact met je lichaam. Je leert over je eigen lichaamstaal en die van anderen. Daardoor ervaar je meer bezieling en zal je als vanzelf nieuwe wegen in slaan. Op 14 oktober en 11 november zijn er gratis informatiemiddagen (graag aanmelden).
   De training start op 27 januari 2017 en bestaat uit 10 vrijdagen verdeeld over het jaar.

  Ga naar de website van Tridance voor meer informatie over tijden, datums en inhoud of schrijf je gelijk in door het aanmeldformulier in te vullen.

  Lees meer
 • 14 oktober 2016 16:00 - 17:00samenwerkings project Interview Kristien Hemmerechts over haar nieuwe boek 'Er gebeurde dit, er gebeurde dat'
  Vrijdag 14 oktober om 16.00 uur wordt Kristien Hemmerechts geïnterviewd door Ad van den Kieboom over haar nieuwe boek ‘Er gebeurde dit, er gebeurde dat’.

  Over het boek

  In het najaar van 2015 krijgt Kristien Hemmerechts de diagnose borstkanker.…

  Vrijdag 14 oktober om 16.00 uur wordt Kristien Hemmerechts geïnterviewd door Ad van den Kieboom over haar nieuwe boek ‘Er gebeurde dit, er gebeurde dat’.

  Over het boek

  In het najaar van 2015 krijgt Kristien Hemmerechts de diagnose borstkanker. Ze wordt een van de vele kankerpatiënten, maar probeert in de mate van het mogelijke geen patiënt te zijn. Ze blijft lesgeven, gaat op de fiets naar het ziekenhuis en blijft schrijven. Ook over de kanker. Of beter ‘bk’, zoals ze het zelf noemt.
  In 'Er gebeurde dit, er gebeurde dat' zijn haar beste autobiografische verhalen gebundeld, van de verhalen over haar familie uit Als een kinderhemd tot het hartverscheurende verhaal ‘Sprookje’ over het verlies van haar beide zoontjes en ‘Pasen in het asiel’ over haar psychisch zieke zus. Ook nieuw werk is opgenomen, zoals een verhaal over haar eerste kleinkind én de bk-notities, het openhartige verslag van haar ziekte en behandeling. Er gebeurde dit, er gebeurde dat is de neerslag van een leven in al zijn facetten: vreugde, ziekte, verbondenheid, liefde, zingeving, dood en verlies.

  Kristien Hemmerechts (1955) is een van de bekendste Vlaamse auteurs van de laatste decennia. Het rijke oeuvre van Hemmerechts bestaat uit romans, verhalenbundels en autobiografische essays. Ze werd veelvuldig bekroond, onder andere met de Frans Kellendonk-prijs en de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap. Het succes van uiteenlopende boeken als Taal zonder mij (1998), Gitte (2010), De vrouw die de honden etengaf (2014) en Alles verandert (2015) is exemplarisch voor de reikwijdte en het belang van haar werk.

  Locatie: Boekhandel Dominicanen Maastricht
  Teogang is gratis

  Lees meer
 • 15 oktober 2016 15:00 - 16:30 Lezing ‘dialectsprekers’ door Pierre Bakkes
  Speciaal voor de Maand van de Geschiedenis, thema ‘Grenzen’
   
  Zeen taalgrenze veurnaam grenze? / Hoe belangrijk zijn taalgrenzen voor de mens?
   
  Dialectsprekers, ook Limburgers, praten graag en enthousiast over verschillen in hun streektalen.…
  Speciaal voor de Maand van de Geschiedenis, thema ‘Grenzen’
   
  Zeen taalgrenze veurnaam grenze? / Hoe belangrijk zijn taalgrenzen voor de mens?
   
  Dialectsprekers, ook Limburgers, praten graag en enthousiast over verschillen in hun streektalen. Zij weten vaak niet dat er heel wat ‘dialectgrenzen’ door alle taalgebieden over de hele wereld lopen. Zijn die dialectgrenzen belangrijk in de opvattingen van taalgebruikers, of zijn er voornamere?
   
  Dialectoloog Dr. Pierre Bakkes geeft op zaterdag 15 oktober om 15 uur antwoord op deze vraag. De locatie is het Cuypershuis Roermond. De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Wel.kom.
   
  Speciaal voor de Maand van Geschiedenis vertelt hij over de taalgrenzen die, niet alleen in het Limburgse dialect, ook over de hele wereld een rol spelen. Het bijwonen van deze lezing is geheel gratis, wel graag van te voren aanmelden via museum@roermond.nl. Een groot deel van de lezing zal in het Limburgse dialect plaatsvinden.
   
  Dialectoloog Dr. Pierre Bakkes
  Pierre Bakkes is geboren en opgegroeid in Montfort. Hij komt uit een 'meer-dialectengezin', met een Posterholtse vader en een Montfortse moeder, die allebei stevig ‘taalvast’ waren.
   
  De grammatica van talen, vooral die van het Limburgse, speelt een belangrijke rol in zijn leven en loopbaan. Naast werkzaamheden als redacteur van het tijdschrift ‘Veldeke’ was Pierre tussen 2001 en 2006 de eerste streektaalfunctionaris van Nederlands-Limburg. Hij schreef diverse artikelen over het Limburgse dialect.
   
  In Nijmegen promoveerde hij op een proefschrift over taalveranderingen in drie generaties ‘Montforts’. Meer dan 30 jaar was Pierre werkzaam in het onderwijs in het Hoger Beroepsonderwijs.
   
  Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond
  0475 – 359 102, museum@roermond.nl, www.cuypershuisroermond.nl
 • 16 oktober 2016 14:00 - 15:30 Presentatie van de Geschiedenis van de Literatuur in Limburg
  De GLL is een indrukwekkend overzichtswerk van wat er in Limburg vanaf het jaar 900 geschreven is in het Latijn, Nederlands, Frans, Duits en de Limburgse dialecten. Een team van deskundigen heeft er vijf jaar aan gewerkt. De GLL is een uitgave…
  De GLL is een indrukwekkend overzichtswerk van wat er in Limburg vanaf het jaar 900 geschreven is in het Latijn, Nederlands, Frans, Duits en de Limburgse dialecten. Een team van deskundigen heeft er vijf jaar aan gewerkt. De GLL is een uitgave van Vantilt i.s.m. LGOG, en vormgegeven door Piet Gerards Ontwerpers. LGOG-voorzitter Armand Cremers reikt het eerste exemplaar uit aan Limburgs gouverneur Theo Bovens.
  Gastspreker is Dirk de Geest, hoogleraar literatuurwetenschap in Leuven. Daarnaast houdt journalist Paul van der Steen interviews met de redactieleden  en de auteurs van het boek.

  Op de 4e etage van het Centre Céramique is een kleine tentoonstelling ingericht door Emile Ramakers over twee figuren uit de geschiedenis van de literatuur in Limburg: Hendrik van Veldeke (12e eeuw) en Auguste Clavareau (1787-1864).

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Toegang is gratis (aanmelden via info@lgog.nl)
  Met na afloop boekverkoop.


  Lees meer
 • 16 oktober 2016 14:30 - 18:00 Kunstconcert Harmonieorkest Brunssum
  Op 16 oktober presenteert het Harmonieorkest Brunssum 1907 haar eerste kunstconcert. Ter plekke, tijdens het spelen van de muziek en geïnspireerd op muziek, worden door kunstenaars kunstwerken gemaakt. Er zijn rondom het concert verschillende…
  Op 16 oktober presenteert het Harmonieorkest Brunssum 1907 haar eerste kunstconcert. Ter plekke, tijdens het spelen van de muziek en geïnspireerd op muziek, worden door kunstenaars kunstwerken gemaakt. Er zijn rondom het concert verschillende workshops, een expositie en een kunstmarkt.

  Datum: zondag 16 oktober, 14.30 uur – 18.00 uur.
  Locatie: Gemeenschapshuis Concordia Brunssum.

  Lees meer
 • 16 oktober 2016 14:30 - 00:00 Filmvoorstelling met een muzikaal live optreden
  Op zondag 16 oktober 2016 vindt er een bijzondere filmvoorstelling met een muzikaal live optreden plaats, in het voormalige theater KC 138 in Sittard.

  In het kader van het expositie-programma van HET STADSLAB, zal de uit 1913 stammende stomme…
  Op zondag 16 oktober 2016 vindt er een bijzondere filmvoorstelling met een muzikaal live optreden plaats, in het voormalige theater KC 138 in Sittard.

  In het kader van het expositie-programma van HET STADSLAB, zal de uit 1913 stammende stomme film ‘Germinal' van regisseur Albert Capellani worden vertoond.
  De band Graund heeft speciaal voor deze film muziek gecomponeerd, die ook ter plekke zal worden uitgevoerd door dit Limburgse muziekgezelschap.

  Germinal
  De film ‘Germinal' is gebaseerd op de gelijknamige roman van Émile Zola en handelt over de barre leefomstandigheden van mijnwerkers aan het eind van de negentiende eeuw. In Nederland is het boek ook uitgegeven onder de titel 'De Mijn'.
  Met de gelijknamige stomme film uit 1913 vestigde regisseur Albert Capellani naam als een van de grootste filmmakers van zijn tijd. De opnames kwamen destijds tot stand op unieke locaties, in het ten noordwesten van Frankrijk gelegen, toenmalige mijnbouwstadje Auchel.
  Wat de film zo vertrouwd en indrukwekkend maakt zijn de prestaties van de acteurs, die hun personages levensecht neerzetten zonder – de voor die tijd kenmerkende – bombast. 

  Graund
  Graund valt op door een veelheid aan invloeden en door een bijzonder eigen geluid. Donkere muziek vol liefde en pijn, die je steeds weer op het verkeerde been zet, maar die ook iets met je doet. In 1994 begonnen als experimenteel collectief grossiert Graund de laatste jaren in heuse songs met kop en staart, waarin steeds meer roots-invloeden te herkennen zijn. Graund is daarbij behoorlijk weerbarstig, tegendraads, onalledaags en verfrissend origineel.
  Maar Graund speelt niet alleen ‘Leedjes van de kouwe grond’. De groep wijdt zich ook met enige regelmaat aan andere muzikale projecten. Zo is ‘Germinal’ de tweede stomme film die door Graund van muziek werd voorzien. Eerder voorzag het combo de film ‘Pantserkruiser Potemkin’ (1923) van regisseur Sergej Eisenstein van nieuwe muziek tijdens een unieke voorstelling op het Zomerparkfestival in Venlo. De première van ‘Germinal’ vond plaats tijdens de Mijnnacht in 2012 in de schacht Nulland te Kerkrade. Een gedeelte van de muziek die Graund maakte voor ‘Germinal’ werd in 2015 opgenomen door regisseur Sergej Kreso voor zijn film ‘Mijnstreekcomplex’, die o.a. te zien was op het Nederlands filmfestival. Nu is er op veler verzoek een heruitvoering van de film met muziek van Graund, ditmaal in KC138 te Sittard.  

  Datum: zondag 16 oktober, 14.30 uur
  Locatie: KC138, Leyenbroekerweg 138, Sittard
  Entree: € 2,50

   Lees meer
 • 16 oktober 2016 15:00 - 17:00 Jubileumconcert koor Musica Vincit Landgraaf
  Stabat Mater door Musica Vincit 

  Op zondag 16 oktober en zaterdag 22 oktober 2016 viert Koor Musica Vincit uit Landgraaf haar 12,5 jarig bestaan. Bij de concerten op deze twee datums staat het Stabat Mater centraal. Samen met solisten en…
  Stabat Mater door Musica Vincit 

  Op zondag 16 oktober en zaterdag 22 oktober 2016 viert Koor Musica Vincit uit Landgraaf haar 12,5 jarig bestaan. Bij de concerten op deze twee datums staat het Stabat Mater centraal. Samen met solisten en een klein orkest zal het koor het verdriet van een moeder (Stabat Mater) vertolken.

  Datums en locaties: Zondag 16 oktober om 15.00 uur in de Heilige Familiekerk, Veldstraat 23 in Landgraaf en zaterdag 22 oktober om 20.30 uur in Parkstad Limburg Theater, Burgemeester van Grunsvenplein 145 in Heerlen.
  Entree: €10,00. Kaarten reserveren via 045-5326696 of marjacob@planet.nl. Ook voor aanvang van de concerten verkrijgbaar op zondag 16 oktober aan de ingang van de kerk en zaterdag 22 oktober bij de kassa van het Parkstad Limburg Theater in Heerlen.

  Lees meer
 • 16 oktober 2016 15:00 - 16:00 Niet vergeten; een theatraal luisterboek door Lieke Benders en Joke van Leeuwen
  'Niet vergeten' is een voorstelling over kostbare herinneringen én dingen die je liever vergeet. Op een koptelefoon klinkt een stem die jou aanspreekt. Ze spoort je aan mee te zoeken, te voelen, te ruiken of te onthouden. Om een herinnering…
  'Niet vergeten' is een voorstelling over kostbare herinneringen én dingen die je liever vergeet. Op een koptelefoon klinkt een stem die jou aanspreekt. Ze spoort je aan mee te zoeken, te voelen, te ruiken of te onthouden. Om een herinnering niet te laten vervliegen, moet je regelmatig die tevoorschijn halen en oppoetsen. Daarom zitten oude mensen vaak herinneringen op te halen. Ze hebben er veel. Als je zeven bent, heb je er veel minder. In je hoofd heeft de kast voor herinneringen nog veel lege laatjes. En in de laatjes van je eerste jaren, daar zit al haast niks meer in. Wat erin zat is er weer uit gevlogen. Dat krijg je met hersenen die nog net zijn begonnen. In 'niet vergeten' delven we herinneringen op, met alles wat we kunnen gebruiken en maken zo een voorstelling om niet meer te vergeten. In de voorstelling wordt gebruik gemaakt van koptelefoons.

  Concept en regie: Lieke Benders
  Tekst en stem: Joke van Leeuwen

  Familievoorstelling (7+)
  Locatie: AINSI, Lage Kanaaldijk 112-113, Maastricht
  Tickets: € 10,- voor volwassenen, € 8,- voor kinderen
  Reserveren: www.theateraanhetvrijhof.nl
  Lees meer
 • 20 oktober 2016 20:30 - 23:00samenwerkings project Borderlines: Euregion Poetry Slam in Venlo
  Op 20 oktober om 20.30 uur vindt in het café van poppodium Grenswerk in Venlo de derde van een reeks nieuwe poetry slams plaats onder de naam Borderlines: Euregion Poetry Slam. Dichters uit Nederland, België en Duitsland strijden hierbij…
  Op 20 oktober om 20.30 uur vindt in het café van poppodium Grenswerk in Venlo de derde van een reeks nieuwe poetry slams plaats onder de naam Borderlines: Euregion Poetry Slam. Dichters uit Nederland, België en Duitsland strijden hierbij om de titel van beste slammer van Limburg en een plek in de halve finale van het NK Poetry Slam in Utrecht. Ze dragen voor uit eigen werk, dagen elkaar uit en proberen het publiek met hun poëzie voor zich te winnen. Dit alles onder de aanstekelijke leiding van presentator en dichter Daan Doesborgh. In Venlo treden op: Martin Beversluis, Alexander Franken, Jolies Heij, Yannick Moyson, VON SOLO, Rik Sprenkels en Erika De Stercke. Tussendoor is er muziek. De toegang is gratis! 

  Borderlines: Euregion Poetry Slam is een initiatief van PANDA, bestaande uit dichter Merlijn Huntjens en theatermaker Nina Willems. Met Borderlines hebben zij de ambitie om de komende jaren een euregionaal poetry slam event te organiseren dat behalve in Limburg ook op podia vlak over de grens in België en Duitsland plaatsvindt. PANDA wil met Borderlines de literaire community in Limburg en de euregio versterken en werkt daarvoor onder andere samen met het Huis voor de Kunsten Limburg.  Lees meer
 • 21 oktober 2016 00:00 - 00:00 Project Sally Maastricht viert 10 jarig jubileum | 21 oktober 2016
  Op drie datums in oktober 2016 (21,  22 en 30 oktober) viert dansgezelschap Project Sally Maastricht haar 10 jarig jubileum. Tijdens Festival JONG in Maastricht viert Project Sally onder de leiding van choreografen Stefan Ernst en Ronald Wintjes…
  Op drie datums in oktober 2016 (21,  22 en 30 oktober) viert dansgezelschap Project Sally Maastricht haar 10 jarig jubileum. Tijdens Festival JONG in Maastricht viert Project Sally onder de leiding van choreografen Stefan Ernst en Ronald Wintjes het jubileum met drie activiteiten vol dans, muziek en plezier voor het jonge publiek.
   
  Op vrijdag 21 oktober is er een speciale editie van REVOLT XL met maar liefst 25 dansers op het podium en aansluitend een spetterende afterparty.
   
  Klik hier voor meer informatie over Project Sally, de locaties en tijden van het jubileumfeest.
  Lees meer
 • 21 oktober 2016 10:00 - 16:00 Workshop 'Het personage, het vertellen en de plot'
  Bij welke personages voelt een lezer zich op het gemak? Moeten ze interessant zijn? Vermakelijk? Iets vertrouwds hebben? Herkenbaar zijn?

   

  Een personage levendig beschrijven is doen: suggestief, zintuiglijk en beeldend laten zien wie het…
  Bij welke personages voelt een lezer zich op het gemak? Moeten ze interessant zijn? Vermakelijk? Iets vertrouwds hebben? Herkenbaar zijn?
   
  Een personage levendig beschrijven is doen: suggestief, zintuiglijk en beeldend laten zien wie het is. Beeldspraak, contrast en indringende herinneringen inzetten om zijn Werdegang voelbaar te maken. Zijn persoon te analyseren. Zijn gedragingen te verklaren. Personages zijn net mensen. Op weg naar hun doel krijgen ze strubbelingen. In een verhaal hebben ze echter één sterke eigenschap en een paar eigenschappen die minder naar voren treden.
   
  Deze workshop, Het Personage, het Vertellen en de Plot, biedt een verfrissende kijk op het personage. Je onderzoekt de hoofdpersoon als trigger van de plot en leert verhalend schrijven op een aantrekkelijke landelijke locatie. En met de feedback van de ervaren docent doe je nieuwe inzichten op over het vertellen.
   
  Datum: vrijdag 21 oktober 2016  
  Tijd: 10.00-16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup
  Schafelt 3b, 5991 PB,  Baarlo
  Prijs: € 85,-- (lunch inbegrepen)
  Docent: Koos van den Kerkhof
  Aantal deelnemers: 8-12
  Lees meer
 • 21 oktober 2016 10:00 - 16:00 Workshop Verhalend Proza Schrijven
  Het personage, het vertellen en de plot

  Bij welke personages voelt een lezer zich op het gemak? Moeten ze interessant zijn? Vermakelijk? Iets vertrouwds hebben? Herkenbaar zijn?
  Een personage levendig beschrijven is doen: suggestief, zintuiglijk…
  Het personage, het vertellen en de plot

  Bij welke personages voelt een lezer zich op het gemak? Moeten ze interessant zijn? Vermakelijk? Iets vertrouwds hebben? Herkenbaar zijn?
  Een personage levendig beschrijven is doen: suggestief, zintuiglijk en beeldend laten zien wie het is. Beeldspraak, contrast en indringende herinneringen inzetten om zijn Werdegang voelbaar te maken. Zijn persoon te analyseren. Zijn gedragingen te verklaren. Personages zijn net mensen. Op weg naar hun doel krijgen ze strubbelingen. In een verhaal hebben ze echter één sterke eigenschap en een paar eigenschappen die minder naar voren treden.

  Deze workshop, Het Personage het Vertellen en de Plot, biedt een verfrissende kijk op het personage. Je onderzoekt de hoofdpersoon als trigger van de plot en leert verhalend schrijven op een aantrekkelijke landelijke locatie. En met de feedback van de ervaren docent doe je nieuwe inzichten op over het vertellen.

  Datum: vrijdag 21 oktober 2016, 10.00 uur – 16.00 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, Baarlo
  Kosten: € 85,- (incl. lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof
  Aantal deelnemers: 8-12

  Voor inschrijven, klik hier

  Lees meer
 • 22 oktober 2016 00:00 - 00:00 Project Sally Maastricht viert 10 jarig jubileum | 22 oktober 2016
  Op drie datums in oktober 2016 (21,  22 en 30 oktober) viert dansgezelschap Project Sally Maastricht haar 10 jarig jubileum. Tijdens Festival JONG in Maastricht viert Project Sally onder de leiding van choreografen Stefan Ernst en Ronald Wintjes…
  Op drie datums in oktober 2016 (21,  22 en 30 oktober) viert dansgezelschap Project Sally Maastricht haar 10 jarig jubileum. Tijdens Festival JONG in Maastricht viert Project Sally onder de leiding van choreografen Stefan Ernst en Ronald Wintjes het jubileum met drie activiteiten vol dans, muziek en plezier voor het jonge publiek.
   
  Op zaterdag 22 oktober is er een mini FASHIONCLASH met dans en mode voor en door kids.
   
  Klik hier voor meer informatie over Project Sally, de locaties en tijden van het jubileumfeest.
  Lees meer
 • 22 oktober 2016 14:30 - 15:30 Presentatie bundel 'LorcaLeedjes' van John Bovendeert in Heerlen
  Dichter John Bovendeert (Heerlen, 1944) blijft actief met zowel Nederlandstalige als dialectgedichten.
  Op zaterdag 22 oktober om 14.30 uur presenteert hij in Schunck* Heerlen zijn nieuwste werk: LorcaLeedjes - 
  Lorca’s poëzie vertaald…
  Dichter John Bovendeert (Heerlen, 1944) blijft actief met zowel Nederlandstalige als dialectgedichten.
  Op zaterdag 22 oktober om 14.30 uur presenteert hij in Schunck* Heerlen zijn nieuwste werk: LorcaLeedjes - 
  Lorca’s poëzie vertaald in het Heerlens dialect.  Deze vijftig door John Bovendeert (winnaar Veldekeliteratuurprijs 2009) geselecteerde en door hem naar het Heerlens dialect (Heëlesj) vertaalde canciones, cantos en cassidas van Féderico García Lorca (1898-1936) geven een beeld van de lichtvoetige dichtkunst van deze Spaanse dichter. Een uniek en fraai beeld, omdat hier blijkt dat Bovendeerts Limburgse vertalingen zich uitstekend lenen om de sfeer van Lorca’s  Andalusische muzikaliteit weer te geven. Bij declamatie van deze “LorcaLeedjes” in het zo klankrijke Limburgse dialect, zullen hartstocht en expressie die Lorca’s gedichten kenmerken, zeer tot hun recht komen.

  Gieëker leedje kunt
  oet inne sjieëm va leefde.
  Alle leech is e achterbliefsel oet d'r tied,
  oet  inne bussel va tied.
  En in jieëkere kuum
  ligkt d’r sjieëm van inne sjrei.

  vrei noa Féderico García Lorca

  “LorcaLeedjes”   ISBN:978946184243  (mgl.mijnbestseller.nl)
 • 22 oktober 2016 20:30 - 22:00 Jubileumconcert koor Musica Vincit Landgraaf
  Stabat Mater door Musica Vincit

  Op zondag 16 oktober en zaterdag 22 oktober 2016 viert Koor Musica Vincit uit Landgraaf haar 12,5 jarig bestaan. Bij de concerten op deze twee datums staat het Stabat Mater centraal. Samen met solisten en een…
  Stabat Mater door Musica Vincit

  Op zondag 16 oktober en zaterdag 22 oktober 2016 viert Koor Musica Vincit uit Landgraaf haar 12,5 jarig bestaan. Bij de concerten op deze twee datums staat het Stabat Mater centraal. Samen met solisten en een klein orkest zal het koor het verdriet van een moeder (Stabat Mater) vertolken.

  Datums en locaties: Zondag 16 oktober om 15.00 uur in de Heilige Familiekerk, Veldstraat 23 in Landgraaf en zaterdag 22 oktober om 20.30 uur in Parkstad Limburg Theater, Burgemeester van Grunsvenplein 145 in Heerlen.
  Entree: €10,00. Kaarten reserveren via 045-5326696 of marjacob@planet.nl. Ook voor aanvang van de concerten verkrijgbaar op zondag 16 oktober aan de ingang van de kerk en zaterdag 22 oktober bij de kassa van het Parkstad Limburg Theater in Heerlen.

   Lees meer
 • 29 oktober 2016 10:00 - 12:30 Bouwstenen voor een verhaal - schrijfcursus in Bibliotheek Reuver
  Schrijf je dolgraag maar krijg je geen compleet verhaal op papier? Lukt dat enigszins maar ben je niet tevreden over het eindresultaat? Op zoek naar wie, wat, waar, wanneer en waarom? Meld je dan aan vóór 22 oktober. In acht lessen, om de…
  Schrijf je dolgraag maar krijg je geen compleet verhaal op papier? Lukt dat enigszins maar ben je niet tevreden over het eindresultaat? Op zoek naar wie, wat, waar, wanneer en waarom? Meld je dan aan vóór 22 oktober. In acht lessen, om de veertien dagen op zaterdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur, zullen alle ingrediënten voor een afgerond verhaal de revue passeren. Het gaat onder meer om: 
  -Vertelperspectief (kies je bijv. voor de ik-, zij- of hij-vorm?)
  -Zintuiglijk schrijven (wat ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt  jouw personage?) 
  -Persoonsbeschrijving (hoe ziet jouw personage eruit met welke karaktereigenschappen?) 
  -Spanning: hoe bouw je die op in je verhaal? 

  Naast theoretische informatie is er tijdens deze cursus veel ruimte voor stimulerende schrijfoefeningen. Ook krijg je een thuisopdracht die in de volgende les gezamenlijk besproken wordt. Helma Cremers, docent creatief schrijven, gaat de lessen begeleiden.

  Lesdata: 29-10, 12 en 26-11, 10-12, 14 en 28-1, 11 en 25-2 of 4-3 (in overleg vanwege carnavalszaterdag)
  De cursus kost 150 euro voor leden en 225 euro voor niet-leden.
  Aanmelden via Ellis van Megen: e.vanmegen@debibliotheekmaasenpeel.nl
  Wil je meer weten over de schrijfcursus mail dan naar: www.schrijfpalet.nl
  Over de schrijfdocent: www.schrijfpalet.nl
 • 29 oktober 2016 14:00 - 17:00 Repetitie Limburgs Mandoline-Orkest
  De repetities van het Limburgs Mandoline-Orkest staan o.l.v. Leoniek Hermans. Deze repetitie wordt gehouden van 14.00 uur tot 17.00 uur. Locatie: MFC de Grous, Heerstraat-Centrum 38, Stein.
 • 30 oktober 2016 00:00 - 00:00 Project Sally Maastricht viert 10 jarig jubileum | 30 oktober 2016
  Op drie datums in oktober 2016 (21,  22 en 30 oktober) viert dansgezelschap Project Sally Maastricht haar 10 jarig jubileum. Tijdens Festival JONG in Maastricht viert Project Sally onder de leiding van choreografen Stefan Ernst en Ronald Wintjes…
  Op drie datums in oktober 2016 (21,  22 en 30 oktober) viert dansgezelschap Project Sally Maastricht haar 10 jarig jubileum. Tijdens Festival JONG in Maastricht viert Project Sally onder de leiding van choreografen Stefan Ernst en Ronald Wintjes het jubileum met drie activiteiten vol dans, muziek en plezier voor het jonge publiek.

  Op zondag 30 oktober is er de pyjamaparty met een heerlijk ontbijt in pyjama in het theater. Aansluitend volgt de voorstelling DEKBED (4+) en een dansworkshop.
   
  Klik hier voor meer informatie over Project Sally, de locaties en tijden van het jubileumfeest.

  Lees meer
 • 03 november 2016 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - 'Verantwoorde gezelligheid met diepgang'. Leren in de leesclub door Marjolein van Herten
  Vele duizenden Nederlanders zijn lid van een leesclub. Met behulp van een enquête en interviews werden eigenschappen van leden en groepen in kaart gebracht, alsook de motieven van leden om in groepsverband te lezen en wat zij ervaren daarvan…
  Vele duizenden Nederlanders zijn lid van een leesclub. Met behulp van een enquête en interviews werden eigenschappen van leden en groepen in kaart gebracht, alsook de motieven van leden om in groepsverband te lezen en wat zij ervaren daarvan te leren. Veel respondenten waarderen namelijk, naast het sociale aspect van de leesclub, de mogelijkheden om te leren door leesclubdeelname. Eén deelnemer vatte het karakter van haar groep bijvoorbeeld samen als ‘verantwoorde gezelligheid met diepgang’. Er wordt door deelnemers onderscheid gemaakt tussen individueel lezen en lezen vanwege de leesclub, zowel wat betreft motieven als leerervaringen. Ook blijkt uit het onderzoek dat motieven en leerervaringen gerelateerd zijn aan een aantal persoonlijke en groepseigenschappen. Tijdens Letters bij de lunch wordt ingegaan op wie nu lid zijn van leesclubs en waarom, wat er zoal wordt gelezen, en wat de meerwaarde van een leesclub is voor de deelnemers.
   
  Marjolein van Herten (1981) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Nijmegen en rondde ook de post-doctorale lerarenopleiding af aan diezelfde universiteit. Na gewerkt te hebben in het voortgezet onderwijs, begon zij in 2008 aan haar promotieonderzoek aan de Open Universiteit. In december 2015 verdedigde zij haar proefschrift met de titel ‘Learning communities, informal learning and the humanities. An empirical study of book discussion groups’. Sinds 2012 is zij verbonden als docent aan de Open Universiteit.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Litraire Activiteiten Maastricht)
  Toegang is gratis
  Lees meer
 • 05 november 2016 09:30 - 12:30 Repetitie Limburgs Mandoline-Orkest
  De repetities van het Limburgs Mandoline-Orkest staan o.l.v. Leoniek Hermans. Deze repetitie wordt gehouden van 9.30 uur tot 12.30 uur. Locatie: Café-Brasserie Merode, Merodestraat 31, Stein.
 • 05 november 2016 10:00 - 12:30 Bouwstenen voor een verhaal - schrijfcursus in Bibliotheek Venlo
  Schrijf je dolgraag maar krijg je geen compleet verhaal op papier? Lukt dat enigszins maar ben je niet tevreden over het eindresultaat? Op zoek naar wie, wat, waar, wanneer en waarom? Meld je dan aan vóór 29 oktober.
  In acht lessen, om de…
  Schrijf je dolgraag maar krijg je geen compleet verhaal op papier? Lukt dat enigszins maar ben je niet tevreden over het eindresultaat? Op zoek naar wie, wat, waar, wanneer en waarom? Meld je dan aan vóór 29 oktober.
  In acht lessen, om de veertien dagen op zaterdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur, zullen alle ingrediënten voor een afgerond verhaal de revue passeren. Het gaat onder meer om:
  -Vertelperspectief (kies je bijv. voor de ik-, zij- of hij-vorm?)
  -Zintuiglijk schrijven (wat ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt  jouw personage?)
  -Persoonsbeschrijving (hoe ziet jouw personage eruit met welke karaktereigenschappen?)
  -Spanning: hoe bouw je die op in je verhaal?

  Naast theoretische informatie is er tijdens deze cursus veel ruimte voor stimulerende schrijfoefeningen. Ook krijg je een thuisopdracht die in de volgende les gezamenlijk besproken wordt. Helma Cremers, docent creatief schrijven, gaat de lessen begeleiden.

  Lesdata: 5 en 19-11, 3 en 17-12, 7 en 21-1, 4 en 18-2.
  De cursus kost 125 euro voor leden en 150 euro voor niet-leden.
  Aanmelden via Florence Vercoulen: fvercoulen@bibliotheekvenlo.nl
  Wil je meer weten over de schrijfcursus mail dan naar: www.schrijfpalet.nl
  Over de schrijfdocent: www.schrijfpalet.nl
 • 06 november 2016 10:00 - 17:00eigen project Dansdocenten Inspiratie Dag
  Wil je inspiratie opdoen voor het ontwikkelen van nieuwe danschoreografieën? Of lijkt het je leuk om andere Limburgse dansdocenten te ontmoeten en ideeën uit te wisselen? Meld je dan aan voor de Dansdocenten Inspiratie Dag van het Huis voor…
  Wil je inspiratie opdoen voor het ontwikkelen van nieuwe danschoreografieën? Of lijkt het je leuk om andere Limburgse dansdocenten te ontmoeten en ideeën uit te wisselen? Meld je dan aan voor de Dansdocenten Inspiratie Dag van het Huis voor de Kunsten Limburg op zondag 6 november a.s. in de Dansstudio’s Valuascollege in Venlo. 

  Ontwikkel een nieuwe choreografie o.l.v. Peggy Olislaegers
  Tijdens de Dansdocenten Inspiratie Dag kun je als dansdocent kennismaken met de verschillende methodes die professionele choreografen vandaag de dag hanteren bij het maken van een choreografie. Peggy Olislaegers, artistiek adviseur van verschillende toonaangevende choreografen en dansgezelschappen in Europa (o.a Nanine Linning/Duitsland, Rambert Dance Company/London) zal de Dansdocenten Inspiratie Dag vormgeven. Door middel van diverse opdrachten ga je o.l.v. Peggy Olislaegers zelfstandig aan de slag met het maken van een choreografie. Peggy zal je coachen en begeleiden bij het ontwikkelen van de choreografie en de nodige tips en adviezen geven, zodat duidelijk wordt wat er allemaal komt kijken bij het maken van een choreografie. Peggy zal o.a. aandacht besteden aan het uitbouwen van bewegingsfrases, het bewust gebruiken van dynamiek en verschillende danskwaliteiten, muziekkeuze en toneelbeeld.

  Ontmoet andere dansdocenten
  Naast het ontwikkelen van een nieuwe choreografie kun je tijdens de Dansdocenten Inspiratie Dag ook kennis maken en netwerken met andere dansdocenten uit Limburg.

  Deelnemen aan de Dansdocenten Inspiratie Dag
  Er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor de Dansdocenten Inspiratie Dag. Daarom wordt een selectie gemaakt uit alle inschrijvingen. Inschrijven voor de Dansdocenten Inspiratie dag is verplicht. Wil je deelnemen? Stuur dan vóór 20 oktober a.s. een mail met een korte motivatiebrief naar Grace Bellel, Consulent Dans bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via gbellel@hklimburg.nl.

  Kosten
  De kosten voor deelname aan de Dansdocenten Inspiratie dag bedragen € 50,- per persoon. Deze prijs is inclusief een lunch en een borrel.

  Praktische info
  De Dansdocenten Inspiratie Dag vindt plaats op zondag 6 november a.s. van 10.00 tot 17.00 uur bij Dansstudio’s Valuascollege (Hogeweg 24) in Venlo. Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met Grace Bellel, via gbellel@hklimburg.nl of 0475 399 276. Meer informatie over de dansinitiatieven van het Huis voor de Kunsten Limburg vind je op www.hklimburg.nl/dans.

  Over Peggy Olislaegers
  Peggy Olislaegers is één van de meest toonaangevende dansprofessionals in Europa. Peggy geeft artistiek en strategisch advies aan zowel choreografen als instituten in de podiumkunsten. Ze werkte onder andere met Ugo Dehaes (België), Alessandro Sciarroni (Italië) en Nanine Linning (Duitsland). Onlangs werkte ze voor Balletto di Roma (Italië) met choreografen Chris Haring en Itamar Serussi. Ze richtte het Europese project Act Your Age op en is een van de vooraanstaande mentoren van het Europese project Performing Gender. 

  Van 2010 tot 2016 was Peggy Olislaegers de artistiek en algemeen directeur van de Nederlandse Dans Dagen, die elk jaar in Maastricht plaatsvinden. Onder haar leiding werd de reikwijdte van het festival vergroot door spraakmakende prijswinnende projecten, een scherpe programmaring en een groei van het publiek. In mei 2015 werd Peggy Olislaegers aangesteld als artistic associate van Rambert, het oudste en grootste moderne dansgezelschap van de UK. 

  Peggy Olislaegers studeerde aan de Dansacademie Brabant en leidde 10 jaar lang haar eigen gezelschap Olislaegers & Co waarmee zij familievoorstellingen ontwikkelde en produceerde. Daarnaast werkte zij als regisseur en dramaturg binnen zowel de muziek-, theater- als de danswereld. Ze regisseerde drie minuten opera's (Yo-Opera Festival, 2007), maakte de choreografie voor Kamp Holland (Theatergroep Orkater, 2008) en ensceneerde en regisseerde werk van componist Harry de Wit (Red Sound Festival, 2009). Van 2007 tot 2011 was Peggy de huisdramaturg van Dansateliers Rotterdam. Ook in het amateurdanscircuit was Olislaegers verantwoordelijk voor het begeleiden en opzetten van diverse voorbeeldproducties en projecten. Haar werk is in diverse publicaties beschreven.

   
 • 06 november 2016 19:00 - 22:00 Federatiefestival Limburgse Mandoline Verenigingen
  Het federatiefestival vindt plaats in MFC de Grous, Heerstraat-Centrum 38 in Stein op zondag 6 november 2016, 19.00 uur – 22.00 uur. Meer informatie volgt.

 • 11 november 2016 14:00 - 16:00 Informatiemiddag jaartraining lichaamsgericht coachen 2017 bij Tridance
  Jaartraining 'Lichaamsgericht coachen' bij Tridance door Francien van de Wiel

  Werk je met mensen, als (psycho)therapeut, coach of op een andere manier? Zoek je verdieping, vervulling en wil je je gevoel meer laten spreken? De jaartraining…
  Jaartraining 'Lichaamsgericht coachen' bij Tridance door Francien van de Wiel

  Werk je met mensen, als (psycho)therapeut, coach of op een andere manier? Zoek je verdieping, vervulling en wil je je gevoel meer laten spreken? De jaartraining ‘Lichaamsgericht coachen’ brengt je in contact met je lichaam. Je leert over je eigen lichaamstaal en die van anderen. Daardoor ervaar je meer bezieling en zal je als vanzelf nieuwe wegen in slaan. Op 14 oktober en 11 november zijn er gratis informatiemiddagen (graag aanmelden).
   De training start op 27 januari 2017 en bestaat uit 10 vrijdagen verdeeld over het jaar.

  Ga naar de website van Tridance voor meer informatie over tijden, datums en inhoud of schrijf je gelijk in door het aanmeldformulier in te vullen.


  Lees meer
 • december
 • 09 december 2016 20:00 - 22:30 Finale van Borderlines: Euregion Poetry Slam
  Op 9 december vanaf 20.00 uur vindt in de Azijnfabriek 2.0 in Roermond de finale plaats van Borderlines: Euregion Poetry Slam. Dichters uit Nederland, België en Duitsland stonden stonden tegenover elkaar in de drie voorrondes in Heerlen, Sittard…
  Op 9 december vanaf 20.00 uur vindt in de Azijnfabriek 2.0 in Roermond de finale plaats van Borderlines: Euregion Poetry Slam. Dichters uit Nederland, België en Duitsland stonden stonden tegenover elkaar in de drie voorrondes in Heerlen, Sittard en Venlo. Per voorronde zijn drie winnaars geselecteerd. Zij strijden in de finale in Roermond om de titel van beste slammer van Limburg en een plek in de halve finale van het NK Poetry Slam in Utrecht. Ze dragen voor uit eigen werk, dagen elkaar uit en proberen het publiek met hun poëzie voor zich te winnen. Dit alles onder de aanstekelijke leiding van presentator en dichter Daan Doesborgh. Tussendoor is er muziek. De toegang is gratis! 

  Borderlines: Euregion Poetry Slam is een initiatief van PANDA, bestaande uit dichter Merlijn Huntjens en theatermaker Nina Willems. Met Borderlines hebben zij de ambitie om de komende jaren een euregionaal poetry slam event te organiseren dat behalve in Limburg ook op podia vlak over de grens in België en Duitsland plaatsvindt. PANDA wil met Borderlines de literaire community in Limburg en de euregio versterken en werkt daarvoor onder andere samen met het Huis voor de Kunsten Limburg. 
  Lees meer
 • 10 december 2016 00:00 - 00:00 Prijsuitreiking Parkstad Limburg Prijs
  Stichting Promotie Limburgse Kunstenaars reikt op zaterdag 10 december 2016 voor de zesde keer de Parkstad Limburg Prijs uit. De prijs is er voor beeldend kunstenaars die een professionele kunstopleiding succesvol hebben afgesloten, maximaal…
  Stichting Promotie Limburgse Kunstenaars reikt op zaterdag 10 december 2016 voor de zesde keer de Parkstad Limburg Prijs uit. De prijs is er voor beeldend kunstenaars die een professionele kunstopleiding succesvol hebben afgesloten, maximaal 35 jaar oud zijn en een kunstzinnige relatie hebben met Nederlands of Belgisch Limburg. De winaar wint een geldbedrag van maar liefst € 10.000,-.
   
  Parkstad Limburg Prijs
  Eén keer in de vier jaar wordt de Parkstad Limburg Prijs uitgereikt. Voor het eerst werd dat gedaan in 1996 onder de naam Landgraafprijs. Vanaf 2004 wordt de prijs uitgereikt onder de naam Parkstad Limburg Prijs. Dit jaar zal de prijs voor de zesde keer uitgereikt worden.
   
  Het werk van de genomineerde kunstenaars is van zondag 11 december 2016 t/m zondag 5 maart 2017 te zien tijdens een expositie bij SCHUNCK* in Heerlen.
   
  De Parkstad Limburg Prijs wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. SCHUNCK* en de Gemeente Heerlen
   
  Datum: zaterdag 10 december 2016
  Locatie en Tijd: Hou de website van Parkstad Limburg Prijs in de gaten.

  Lees meer
 • 10 december 2016 - 11 december 2016 Masterclass Spelregie door Remy van Heugten
  Op zaterdag 10 en zondag 11 december 2016 organiseert Cinesud een masterclass spelregie. Onder leiding van de ervaren en prijswinnende regisseur Remy van Heugten (Gluckauf, Van God Los - de serie, Feuten, Witte Vis) en een groep professionele…
  Op zaterdag 10 en zondag 11 december 2016 organiseert Cinesud een masterclass spelregie. Onder leiding van de ervaren en prijswinnende regisseur Remy van Heugten (Gluckauf, Van God Los - de serie, Feuten, Witte Vis) en een groep professionele acteurs en actrices ga je twee dagen aan de slag om je acteursregie aan te scherpen en te verfijnen. Er kunnen maximaal acht personen deelnemen aan de cursus. Cinesud-leden betalen € 299, niet-leden € 399. Studenten € 249. (ex BTW). De masterclass vindt plaats in Heerlen. 

  Tijdens de tweedaagse, op maat gemaakte masterclass 'Spelregie' ga je aan de hand van vooraf gekozen scènes uit een filmscript zelf aan de slag als regisseur. Voorafgaand aan de cursus wordt tijdens een (telefonisch) intakegesprek samen met Remy bepaald waar jouw behoeften liggen. Aan de hand hiervan worden, in overleg, een of twee specifieke scènes gekozen waarmee je tijdens het weekend aan de slag gaat. Tijdens de cursus leer je om samen te werken met professionele acteurs. Er worden handvaten aangereikt hoe je vanuit een scene richting kunt geven aan acteurs. Daarnaast leer je hoe je vrijheid creëert in het onderlinge samenspel door vanuit de mogelijkheden i.p.v. het resultaat van een scène te denken. Iedere deelnemer werkt om de beurt vanuit hetzelfde filmscript, maar met verschillende scènes.

  Kijk voor meer informatie en het aanmeldformulier op www.cinesud.nl.

  De masterclass wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Nederlands Film Fonds, de Provincie Limburg, Gemeente Maastricht en Gemeente Heerlen.
   
 • 17 december 2016 20:00 - 23:59 Venray’s Mannenkoor Eindejaarsconcert ‘Classic meets Pop’
  Het traditionele Eindejaarsconcert van het Venray’s Mannenkoor vindt dit jaar plaats in de Evenementenhal in Venray. Deze nieuwe locatie biedt nieuwe mogelijkheden, en daarom staat er nu een éénmalig groots Eindejaarsconcert in de steigers.…
  Het traditionele Eindejaarsconcert van het Venray’s Mannenkoor vindt dit jaar plaats in de Evenementenhal in Venray. Deze nieuwe locatie biedt nieuwe mogelijkheden, en daarom staat er nu een éénmalig groots Eindejaarsconcert in de steigers. Projectleider van het EJC René Francken vertelt: ‘We hebben gezocht naar een artiest die zelf uitstekend kan zingen en door haar persoonlijkheid het publiek mee kan nemen in de beleving van het evenement. Toen we Kim-Lian van der Meij hiervoor vroegen, reageerde ze direct en heel positief. Het is voor haar ook een uitdaging om dit samen met het koor te mogen doen.’

  Kim-Lian van der Meij is een Nederlandse zangeres, actrice, televisiepresentatrice, musicalster en danseres. Tijdens het Eindejaarsconcert brengt ze solo een aantal nummers, maar ze treedt natuurlijk ook samen met het mannenkoor op.

  Naast de presentatie door Kim-Lian zorgt de Philips Harmony voor de muzikale uitvoering. Deze harmonie van hoog niveau is een goede bekende voor het mannenkoor. En uiteraard hebben lokale artiesten zoals Blind Beggar een plek in het programma gekregen. Na het concert vindt er een afterparty plaats, die opgeluisterd wordt door de Blue Band.

  Projectkoor voor niet-leden
  Geen lid van het mannenkoor en toch actief meedoen aan dit concert? Dat kan! Het Venray’s Mannenkoor biedt de gelegenheid in een projectkoor mee te zingen op het grote podium van de Evenementenhal. Enige zangervaring is niet nodig, maar uiteraard zijn ook geoefende zangers welkom deel te nemen aan dit eenmalig samengestelde projectkoor.

  Datum: zaterdag 17 december 2016
  Locatie: Evenementenhal Venray
  Entree: staanplaatsen en zitplaatsen te koop. Zie website van het Venray’s Mannenkoor.

   Lees meer
 • januari
 • 19 januari 2017 20:00 - 22:00 Bestuursvergadering Federatie van Limburgse Mandoline Verenigingen
  Deze bestuursvergadering van de Federatie van Limburgse Mandoline Verenigingen vindt plaats op: Donderdag 19 januari 2017, 20.00 uur in MFC de Grous, Heerstraat-Centrum 38 in Stein en heeft als vergaderthema: Evaluatievergadering. 
  Deze bestuursvergadering van de Federatie van Limburgse Mandoline Verenigingen vindt plaats op:
  Donderdag 19 januari 2017, 20.00 uur in MFC de Grous, Heerstraat-Centrum 38 in Stein en heeft als vergaderthema: Evaluatievergadering. 
 • 22 januari 2017 20:00 - 22:00 Dansgezelschap PIUM speelt voorstelling LINK
  LINK is de nieuwe voorstelling van modern dansgezelschap PIUM, geïnspireerd op de samenstelling van dans, live muziek en beeld onder de leiding van choreografe Grace Bellel. 
  LINK is een voorstelling waarin muziek, dans en kostuums letterlijk…
  LINK is de nieuwe voorstelling van modern dansgezelschap PIUM, geïnspireerd op de samenstelling van dans, live muziek en beeld onder de leiding van choreografe Grace Bellel. 
  LINK is een voorstelling waarin muziek, dans en kostuums letterlijk en figuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De danser volgt, raakt in vervoering, verzet zich, leidt, verleidt, daagt uit..

  Klik hier om naar de website van het Cultuurhuis te gaan en uw plaats te reserveren.

  Lees meer
filters

discipline

 • muziek
 • toneel
 • dans
 • beeldende kunst
 • film & fotografie
 • literatuur
 • musea
 • streektaal
 • monumenten
 • cultuurparticipatie
alles selecteren / alles deselecteren

organisatie


overige filters

toon alleen:

Herstel filter
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?