• langlopende activiteiten

 • 09 mei 2015 - 21 mei 2016 Cup of Tea door Quintella
  Quintella, bestaande uit Jeroen Verberkt, Nike Derks, Maaike Kamps, Karin Jenneskens en Marjolein Kuenen hebben in een korte tijd hard aan de weg getimmerd. Zo stonden ze in de zomer van 2013 op de Zomerparkfeesten in Venlo en in 2014 behaalden ze successen bij de festivals 'Den Bosch goes a cappella' en 'Amusing Hengelo'.

  Na deze vliegende start is het tijd voor een theaterproductie van Quintella! De zangers willen met deze productie een breed publiek kennis laten maken met hun a capella muziek.
   
  It’s not your Cup of Tea?!? Quintella gaat hier verandering in brengen! In een ontspannen setting worden bekende songs van een passend en uniek arrangement voorzien, met een prachtige mix van allerlei muziekstijlen als resultaat. De muziek wordt door de groep met zoveel enthousiasme en plezier gebracht dat ze het publiek van begin tot eind aan zich weet te binden!
   
  Speellijst:

  2015
  - 9 mei, 20.00 uur, Kasteelboerderij Horst
  - 30 mei, 20.00 uur, Cultuurkapel Deurne
  - 27 juni, 20.00 uur, De Ruchte Someren
  - 4 juli, 20.00 uur, Klassetheater Tilburg
  - 10 oktober, 20.00 uur, Jan van Besouw (kapel) Goirle
  - 7 november, 20.00 uur, Zaal Debije Hegelsom
  - 19 december, 20.00 uur, Don Bosco Heel

  2016
  - 21 mei, 20.00 uur, Maaspoort Venlo

  Lees meer
 • 10 mei 2015 - 13 september 2015 Bijzondere jubileumeditie Tegelse Passiespelen
  Tot en met zondag 13 september 2015 vindt in Openluchttheater De Doolhof in Tegelen de uitvoering van het Tegelse Passiespel ‘Lente in Galilea’ plaats. Meer nog dan zijn voorgangers tilt dit 20e passiespel de universele thematiek van het lijdensverhaal van Jezus naar het hier en nu. Vertrouwen en toewijding, verraad en verdriet, maar vooral ook hoop en liefde staan centraal in een aangrijpende theatergebeurtenis die in Limburg zijn weerga niet kent en niemand onberoerd zal laten.

  Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad:
  “Tevredenheid troef gistermiddag bij de première van de 20ste editie van de Tegelse Passiespelen.”
  “Abbie Chalgoum is een innemende en zeer menselijke Jezus, die niet alleen het kruis maar ook het spel met verve draagt”
   
  Maandenlang hebben ruim 400 vrijwilligers, amateurs en professionals, in leeftijd variërend van één tot ver in de 80, gewerkt om een unieke en verrassende versie van het aloude lijdensverhaal van Jezus neer te zetten. En het resultaat mag er zijn: álle puzzelstukken vallen op hun plek. De nieuwe tekst van de Vlaamse dichter Patrick Lateur. De keuze voor een nieuw vertelperspectief en grotere rollen voor de vrouwen in het lijdensverhaal. Het imponerende decor en de eigentijdse en dynamische benadering van regisseur Cees Rullens. De meeslepende muziek van Nard Reijnders die de gebeurtenissen inbedt. Onder de vlag van dit gedreven drietal hebben de Tegelse Passiespelen zich ontwikkeld tot een vorm van totaaltheater dat het publiek meeneemt, ontroert én tot denken zet.
   
  Speeldata:
  ‘Lente in Galilea’ is nog te zien t/m 13 september 2015 elke zondagmiddag om 14.30 uur en van zaterdag 18 juli t/m zaterdag 8 augustus ook op zaterdagavond, 18.30 uur.

  Entree: 1e rang € 35,- / 2e rang € 31,- / 3e rang € 26,- / rolstoel € 31,- / CJP, CKV, kinderen t/m 12 jaar € 17,50 / senioren vanaf 60 jaar 1e rang € 32,- , 2e rang € 28,50 , 3e rang € 24,-
   
  Kaarten zijn online te koop via www.passiespelen.nl, telefonisch via 077 326 31 00 of op locatie dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur (De Doolhof, Drink 60 5932 CP Tegelen).

  Let op: het is mogelijk naast uw kaarten ook aanvullende artikelen te bestellen zoals koffie/thee, vlaai, consumptie en programmaboek.

  Download hier de digitale flyer.

  Lees meer
 • 21 juni 2015 - 18 oktober 2015 Expositie Perron FG
  In de expositieruimte De Abdijhof aan de Hofstraat in Thorn houdt beeldend kunstenaar Frans Geelen (Beesel/Thorn) van 21 juni t/m 18 oktober 2015 een tentoonstelling met als titel 'Perron FG'. Deze is elke zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur vrij toegankelijk.

  Het kon geen toeval zijn dat enkele jaren geleden het oog van Frans Geelen viel op een technische tekening van een locomotief. Het oog wordt immers vaak gestuurd door het hart. Als gewezen werktuigbouwkundig-constructeur moet die tekening zijn bewondering hebben gehad en de nieuwsgierigheid hebben aangewakkerd. Het is die tekening die hem al zo’n twee jaar bezighoudt in zijn schilderen. Uit de wirwar van lijnen, contouren, talloze cirkels en erin geplaatste nummers blijft de tekening van het stalen ros herkenbaar opdoemen. Dreiging, kracht en snelheid zijn de elementen die in aardedonkere tinten zijn doeken vullen.

  Met hetzelfde thema heeft de kunstenaar een serie zeefdrukken gemaakt die zijn meer technische toont, maar dan wel met dezelfde robuuste hand die zo herkenbaar is in zijn schilderijen. Ook hier weer geen onnodige details, maar grote vlakken die de vellen evenwichtig vullen. Zwart op wit en wit op zwart. Frans Geelen gebruikt het medium zeefdruk als een artistiek expressiemiddel: verrassend, vernieuwend en origineel.

  Frans Geelen heeft zich vastgebeten in een thema dat hem passioneert en dat past bij zijn eerdere werk: robuust, zwaar en confronterend. Het zijn kunstwerken die je beet pakken en waar je niet aan ontkomt. Het zijn zoektochten naar de diepere essentie van de dingen die de oppervlakkige herkenbaarheid voorbij zijn. Het geheel maakt een bezoek aan De Abdijhof Thorn meer dan waard.
 • 22 juni 2015 - 24 juli 2015 Pierre Kemp Wunderkammer
  De tentoonstelling 'Pierre Kemp Wunderkammer' ontsluit de rijkdom van de Van Eyck bibliotheek - een ongekende verzameling boeken die in de loop van de jaren is opgebouwd door de Van Eyck bibliothecarissen, de deelnemers, onderzoekers, de gasten en door donaties. Voor deze tentoonstelling zijn verschillende (oud) Van Eyck deelnemers en adviseurs uitgenodigd om uit de collectie, de grootste in de Euregio op het gebied van beeldende kunst, een boek te kiezen en dat te plaatsen tegenover hun eigen werk. Zo wordt haar potentie geïntensiveerd en haar reikwijdte vergroot.

  Met bijdragen van Yeb Wiersma, Martin La Roche, Susanne Kriemann, Daria Kiseleva, Joep Vossebeld, Ilke Gers en Hans Christian Dany.

  Deze tentoonstelling is tevens een hommage aan Annet Perry-Schoot Uiterkamp die op 19 juni 2015 met pensioen gaat en als bibliothecaresse deze wunderkammer mede heeft opgezet.

  Tijdschrift Kunstlicht presenteert tegelijk het nieuwe nummer Betwixt & Between: Kunstenaarsboeken en materialiteit met een tentoonstelling op 22 en 23 juni over kunstenaarsboeken uit de collectie van het Pierre Kemp Lab. Op 23 juni om 19.00 uur vindt tevens een avond met lezingen over dit onderwerp plaats.

  Tentoonstelling: 22 juni t/m 24 juli 2015, maandag t/m vrijdag van 9.00-18.00 uur
  Locatie: Van Eyck, Academieplein 1, Maastricht

  Lees meer
 • 30 juni 2015 - 07 juli 2015 Workshop 'Adem en stem'
  Adem is leven, is bewegen; ademen gaat vanzelf en toch hebben we niet altijd een ademhaling die vrij is en gemakkelijk stroomt. Dit heeft te maken met (grote of kleine) schrikreacties die zich in de loop van je leven vast zetten in je lichaam en je manier van ademen. Wanneer je in rust en met aandacht opnieuw je ademhaling be-leeft, de bewegingen daarvan volgt en het stemgeluid laat samenvallen met de uitademing, helpt dat om je adem en je stemgeluid te bevrijden van oude patronen. Dit werkt door in je hele manier van zijn. 

  Tijdens de workshop maak je via eenvoudige opdrachten en oefeningen contact met je eigen adem, de natuurlijke bewegingen die daaruit voortvloeien en je eigen stemgeluid. Dit zorgt voor een vrijere ademhaling, een gevoel van kracht en het verfrist lichaam en geest.

  Workshopdata: 30 juni en 7 juli
  Tijd: 20.00-21.30 uur 
  Locatie: St. Theresiaplein 10 Maastricht
  Entree: € 15,- voor één avond / € 20,- bij aanmelding voor beide avonden (bericht over betaalwijze volgt na aanmelding)
  Aanmelden: 06 41573922 / 0032 (0)43811373 of via het inschrijfformulier

  Lees meer
 • 03 juli 2015 - 05 juli 2015 Limburgs Jeugdorkest presenteert filmmuziek in de openlucht
  Het Limburgs Jeugdorkest, een initiatief van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM), is na een reeks succesvolle optredens in 2014 met symfonische rockmuziek ook deze zomer weer op diverse Limburgse podia te zien. Het publiek kan op 3, 4 en 5 juli genieten van een aantal spetterende concerten waarbij circa 90 talentvolle muzikanten onder leiding van Björn Bus
  filmmuziek ten gehore brengen. Tijdens het weekend maakt het orkest een tour langs drie openluchttheaters in Limburg. Op vrijdagavond 3 juli om 20.00 uur wordt in Openluchttheater De Doolhof in Tegelen het startschot gegeven voor deze concertreeks.

  De vijf Limburgse openluchttheaters die sinds 2013, met steun van het Huis voor de Kunsten Limburg, hun krachten bundelen in de Stichting Openluchttheaters Limburg, presenteren zich deze zomer voor de tweede keer op rij met een gezamenlijk programma-aanbod. De concertreeks van het Limburgs Jeugdorkest maakt wederom deel uit van dat programma. Na de succesvolle concerten in de openluchttheaters in Limburg in 2014 presenteert het Limburgs Jeugdorkest dit jaar een uitdagend programma met filmmuziek. Het concert wordt uitgevoerd door jeugdige en enthousiaste muzikanten in de leeftijd van 12 tot 25 jaar. Op het programma staat muziek van bekende films, zoals The Incredibles, Star Wars en Harry Potter. Beelden uit films als Lord of the Rings, Indiana Jones en The Wizz worden tijdens het concert live muzikaal begeleid door het harmonieorkest. Bezoekers aan het concert wanen zich hierdoor in een openluchtbioscoop.

  Wilt u genieten van deze jonge, talentvolle muzikanten die de show stelen met filmmuziek? Kom dan naar één van de openluchttheaters in Limburg. Het Limburgs Jeugdorkest treedt na het concert in Openluchttheater de Doolhof in Tegelen op vrijdag 3 juli om 20.00 uur ook nog op in Openluchttheater De Abdijhof in Thorn (zaterdag 4 juli om 20.00 uur) en in het Openluchttheater in Valkenburg (zondag 5 juli om 14.30 uur). Tijdens het concert in Thorn zal L1 radio-opnames maken. De drie concerten zijn gratis toegankelijk. Kijk voor meer informatie op www.lbmblaasmuziek.nl/limburgs-jeugdorkest of www.facebook.com/limburgsjeugdorkest.
   
 • 05 juli 2015 - 30 augustus 2015 Ridder KUNO - Word een musicalster voor 1 dag!
  Op zondag 5 juli komt ridder KUNO tot leven in de spetterende Ridder KUNO Musical. Stichting KUNO organiseert met medewerking van Jeugdkoor Tutta Musica een dag met veel zang en muziek. Jongens en meiden vanaf 6 jaar oefenen de hele middag en ’s avonds wordt het musicalconcert uitgevoerd in de grote zaal van de Borenburg.

  Gedurende de dag worden bovendien een aantal workshops gegeven. De muzikale leiding is in handen van dirigente Petra Lamberts; zij is ook nauw betrokken bij de workshops 'Bewegen en acteren'. 

  De dag start om 12.00 uur en wordt om 19.30 uur afgesloten. 

  Wil je meezingen? Geef je dan op via www.tuttamusica.nl. De kosten bedragen € 4,- per persoon (incl. avondeten). 

  Entreekaarten voor het musicalconcert (voor ouders en andere belangstellenden) à € 2,- (incl. consumptie) zijn eveneens verkrijgbaar via de website. Het musicalconcert start om 18.45 uur en is voor iedereen toegankelijk.

  De musical wordt na 5 juli nog uitgevoerd tijdens de Jaarmarkt in Voerendaal op 30 augustus a.s. en op een nader te bepalen datum in de Wereldtuinen van Mondo Verde.
 • 05 juli 2015 - 12 juli 2015 Concerttour 'Vetrate Di Chiesa'

  Vetrate Di Chiesa is de concerttour waarmee de jubilerende vereniging Koninklijk Erkende Harmonie St. Cecilia Maasbracht haar jubileumviering opent. Met deze bijzondere concerttour keert de jubilaris terug naar haar roots en brengt een grote muzikale beleving ten gehore. Tijdens deze tour - op 5, 11 en 12 juli - bezoekt Harmonie St. Cecilia de Basiliek van Tongeren, de kathedraal van Roermond en natuurlijk de eigen parochiekerk in Maasbracht. Bovendien wordt de historische verbinding tussen het katholieke geloof en de blaasmuziek vernieuwd door op religie gebaseerde muziek ten gehore te brengen op enkele bijzondere locaties. Harmonie St. Cecilia wordt tijdens deze concerttour bijgestaan door soliste Fenna Ograjensek.

  De vereniging heeft voor deze gelegenheid een bijzonder programma samengesteld met de muzikale hoogtepunten Angels in the Architecture van de Amerikaanse componist Frank Tichelli en enkele delen uit Vetrate di Chiesa van Ottorino Respighi die een mooie weergave vormen van de scènes uit glas-in-loodramen van de prachtige Italiaanse kerken.

  Data concerttour:
  - zondag 5 juli om 11.00 uur, Hoogmis Parochiekerk St. Gertrudis Maasbracht
  - zaterdag 11 juli om 14.00 uur, Onze Lieve Vrouwe Basiliek Tongeren
  - zondag 12 juli om 14.00 uur, St. Christoffelkathedraal Roermond
   

   

  Lees meer
 • 14 juli 2015 - 16 juli 2015 Opleiding Dans Maastricht presenteert 'Alice!'
  ALICE! is de afsluitende voorstelling van Opleiding Dans Maastricht (ODM) van het Bonnefanten College voor het schooljaar 2014-2015 over hoe Alice haar reis door Wonderland van binnenuit beleeft. Hoe ze angst en twijfel moet overwinnen om het leger en de monsters van de ‘Red Queen’ te kunnen verslaan. Bijgestaan natuurlijk door de 'White Queen' en de 'Mad Hatter' gaat deze voorstelling over volwassen worden en beslissingen nemen.

  Speciaal voor ALICE! hebben gastchoreografen Thom Stuart (De Dutch Don't Dance Division), Stefan Ernst (Project Sally) en Joost Vrouenraets (Gotra) uitdagende stukken gemaakt voor de leerlingen van ODM. Ook ziet u choreografie van Jennifer Romen met de groep OXYGEN die (op deze avonden) bestaat uit oud-, huidige en toekomstige leerlingen van ODM.

  Samen met het werk van de vaste docenten/ choreografen van de opleiding; Csaba Kvasz, Gideon Poirier, Jennifer Romen, Marishka van Loon en de pareltjes uit EigenWerk van de leerlingen zelf, wordt deze avond één om niet te missen!

  Data: 14, 15 en 16 juli
  Locatie: AINSI Maastricht
  Kaarten: www.opleiding-dans.nl
 • 15 juli 2015 - 30 augustus 2015 Over hoeren en madonna's
  Twaalf Bijbelse vrouwen van Lilith geënt op sonnetten van Paul Sterk.

  Onder de titel Over hoeren en madonna’s presenteert Lilith (Sevenum, 1964) in Museum van Bommel van Dam twaalf geënsceneerde, fotografische zelfportretten van Bijbelse vrouwen in combinatie met twaalf krachtig gecomponeerde sonnetten van de uit Venlo afkomstige auteur Paul Sterk (Venlo,1964). De tentoonstelling wordt op zondag 19 juli om 15.00 uur officieel geopend door Ger Koopmans, gedeputeerde Financiën, Sport en Cultuur van de Provincie Limburg.
   
  Binnen het duoproject Over hoeren en madonna’s transformeert Lilith, deels geïnspireerd door Paul Sterks vertellingen, in een dozijn duidelijk verschillende, iconische vrouwen van epische proporties. In alfabetische volgorde verhaalt Paul Sterk over: Delila, Dorkas, Ester, Eva, Izebel, Judit, Lilith, Maria, Maria Magdalena, Rachab, Ruth en natuurlijk De Samaritaanse vrouw.
   
  De zorgvuldig uitgewogen presentatie van acht staande en vier liggende foto’s is aangevuld met een aantal betekenisvolle kunstwerken uit de serie I could’ve had religion, de stand alones Apostle, Icon, Tabernacle en het fraaie Intimacy uit de collectie Museum van Bommel van Dam. Ook het intrigerende groepsportret On ordinary women, waarop Lilith zich samen met hoeren, nonnen, lesbiennes, bi- en gendervrouwen van diverse nationaliteiten heeft afgebeeld, wordt getoond als vertaling van de Bijbelse vrouwen naar het heden. Tezamen vormt dit artistieke en literaire ensemble een fascinerende, cross-over blik op oeroude girl power in een eigentijdse jas.   
   
  Opening en publicatie
  De tentoonstelling Over hoeren en madonna’s is van 15 juli t/m 30 augustus 2015 in Museum van Bommel van Dam in Venlo te zien. Tijdens de opening op zondag 19 juli leest Lilith ‘Wie is de andere hoer?’ voor, behorend bij haar groepsportret On ordinary women. Paul Sterk zal een enkele van zijn sonnetten voordragen. Tevens wordt het boek Over hoeren en madonna’s gepresenteerd met zelfportretten van Lilith en sonnetten van Paul Sterk. Prijs € 14,95. 
 • 20 augustus 2015 - 30 augustus 2015 Orlando Festival 2015 - 34e editie
  Het Orlando Festival is al 33 jaar thuis in Zuid-Limburg en de grensregio. Dankzij de succesvolle formule, het hoge niveau van de internationale ensembles en musici, de verrassende programmering en de waardevolle lessen vinden talrijke deelnemers en bezoekers de weg naar dit unieke evenement. 

  Kamermuziekliefhebbers uit de hele wereld verzamelen zich in Abdij Hotel Rolduc (Kerkrade) waar dagelijks openbare lessen, lezingen, workshops en masterclasses worden gegeven aan getalenteerde jonge professionele ensembles en aan enthousiaste amateurgroepen. Dagelijks zijn er vijf-uur-concerten op Rolduc, met optredens van de Orlando musici en ensembles uit de Masterclass en uit de Orlando Academy. Iedere avond worden er bijzondere kamermuziekprogramma's gepresenteerd op mooie locaties.

  Het Orlando Festival 2015 begint op 20 augustus met het Orlando Concours, dit jaar voor pianotrio’s. Maximaal zeven ensembles worden toegelaten. Zij spelen de eerste drie rondes op Rolduc (ook toegankelijk voor publiek!) en na selectie is er dan op 22 augustus een finale voor drie ensembles in het Theater Heerlen. Een internationale jury bestaande uit Larissa Groeneveld (cello), Alan R. Kay (klarinet), Rainer Kussmaul (viool), Hannes Minnaar (piano) en Claus-Christian Schuster (piano) zal de 1e prijs (de Prix Charles Hennen) en de 2e en 3e prijs toekennen. 

  Tijdens het festival worden twee openbare masterclasses gehouden: voor strijkkwartet en voor pianotrio. Naast de muzikale lessen van de Amerikaanse violist Mark Steinberg, de Oostenrijkse pianist Claus-Christian Schuster en artistiek leider en altviolist Henk Guittart, zullen de ensembles ook gecoacht worden door communicatiedeskundige Dr. John Grey, en wordt er gewerkt aan lichaamshouding met Elizabeth Williams en met Jeanine Crombé aan Emotional Freedom Techniques.

  Download hier de concertfolder.

  Lees meer
 • 24 augustus 2015 - 27 augustus 2015 Intrain4daagse Venlo
  Van 24 t/m 27 augustus vindt in de danszalen van de Vooropleiding Dans Venlo (Hogeweg 24) een intrain4daagse voor dansdocenten plaats. Er zijn dagelijks drie lessen van 90 minuten:
  10:00 – 11:30 uur: klassieke dans. Docent: Liesbeth Wiertz, pianist: Elena Herber
  12:00 – 13:30 uur: moderne dans. Docent: Dimfy Koolen
  14:00 – 15:30 uur: jazzdans. Docent: Sonja Bakker

  Neem voor meer informatie en om je aan te melden contact op met Liesbeth Wiertz via ewiertz@ogvo.nl of kijk hier
 • 26 augustus 2015 - 28 augustus 2015 Intraindagen Euregio Maastricht 2015
  Voor de vijfde keer organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg intraindagen voor dansdocenten en gevorderde dansers in de Euregio.

  Dansdocenten en dansers kunnen hier, vlak voordat hun eigen lessen weer beginnen, intensief trainen en inspiratie opdoen. De intraindagen worden georganiseerd in samenwerking met KUMULUS en GOTRA | Joost Vrouenraets in de dansstudio van KUMULUS te Maastricht.

  Meer weten over data, locatie, docenten en kosten of meteen inschrijven? Lees meer... 
 • 29 september 2015 - 12 april 2016 Leesclub Nederlandse literatuur
  In september gaat de leesclub 'Nederlandse literatuur' van start. De cursus wordt gegeven door Maria Kleijnen. Zij is cultuurwetenschapper en begeleidt al jaren leeskringen in de regio.

  In de leesclub wordt moderne Nederlandse en Vlaamse Literatuur besproken. Deelnemers wisselen leeservaringen uit en bespreken elkaars meningen. Ook wordt gekeken naar literaire aspecten als stijl, structuur, perspectief en thematiek. Samen boeken bespreken levert boeiende gesprekken op, levendige discussies en een diepere leeservaring.

  Cursusduur: 6 lessen (1x per 6 weken), cursuscode C
  Docent: Maria Kleijnen
  Tijdstip: dinsdagavond van 19.00-20.45 uur
  Data:
  - 29 september 2015 - Hans Münstermann, Mischa
  - 3 november 2015 - Niña Weijers, De consequenties
  - 8 december 2015 - Bert Natter, Remington
  - 12 januari 2016 - Annelies Verbeke, Dertig dagen
  - 1 maart 2016 - P.F. Thomése, De onderwaterzwemmer
  - 12 april 2016 - Griet op de Beeck, Kom hier dat ik u groet
  Locatie: Centre Céramique, Avenue Céramique 50, 6221 KV Maastricht
  Kosten: leden € 70,- / niet leden € 75,- (incl. koffie/thee)
  Aanmelden: liefst vóór 15 september via klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00

  Lees meer
 • actueel

 • 04 juli 2015 17:00 - 18:30 Boekpresentatie 'De achtste zuster' - Elle Eggels
  Op 4 juli wordt het boek De achtste zuster van Elle Eggels gepresenteerd bij boekhandel De Tribune in Maastricht. In 1998 verscheen Het huis van de zeven zusters. In het laatste hoofdstuk is de vertelster Emma op een cruciaal punt in haar…
  Op 4 juli wordt het boek De achtste zuster van Elle Eggels gepresenteerd bij boekhandel De Tribune in Maastricht. In 1998 verscheen Het huis van de zeven zusters. In het laatste hoofdstuk is de vertelster Emma op een cruciaal punt in haar leven gekomen. Haar man is overleden en haar liefste tante is er ook niet meer, maar haar zoon, die zeven jaar geleden van huis wegliep, is teruggekomen. Op dat laatste punt is de lezer in de steek gelaten, want wat gebeurde er verder? Dat staat in De achtste zuster.

  Emma is bijna vijftig, haar moeder wil dat ze weer thuis komt wonen, maar haar zoon vraagt haar naar Spanje te komen. Wat is de keuze? Kan ze zich vrijmaken van de bemoeizucht van haar moeder? Kan ze kiezen voor een mooi moeder/zoonrelatie? Kan ze eindelijk iets beginnen met een man waar haar moeder geen invloed op heeft? En zal ze eindelijk iets meer te weten komen over haar verzwegen vader?

  Bij de presentatie zal de schrijfster ingaan op het ontstaan en de ontwikkelingen van het boek. Na afloop is er gelegenheid om uw boek te laten signeren en een toost uit te brengen op Elle en haar nieuwste roman.

  Locatie: Boekhandel De Tribune, Maastricht

  Lees meer
 • 05 juli 2015 11:00 - 16:00 Open dag Gedenkpark Heer - 'Dichter op het kerkhof'
  Op zondag 5 juli a.s. organiseert Gedenkpark Heer in Maastricht een Open Dag. Van 11.00 tot 16.00 uur kunt u het Gedenkpark bezoeken en treft u op verscheidene plekken op het Gedenkpark dichters aan die een gedicht aan u voordragen. De Open…
  Op zondag 5 juli a.s. organiseert Gedenkpark Heer in Maastricht een Open Dag. Van 11.00 tot 16.00 uur kunt u het Gedenkpark bezoeken en treft u op verscheidene plekken op het Gedenkpark dichters aan die een gedicht aan u voordragen. De Open Dag wordt officieel bijgewoond door de loco-burgemeester van Maastricht en wethouder André Willems die na een speech een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt Herdenkingsboekje uitreikt. Hierin staan o.a. gedichten van Rouke van der Hoek, Marlène Hommes, Merlijn Huntjens, Ad van Iterson Jos Rosenboom en Mine Stemkens.
   
  “Een Open Dag op een gedenkpark annex begraafplaats is niet gebruikelijk. Maar als het op een stijlvolle en mooie manier georganiseerd wordt met een mooi thema dan wordt het een middag waar men op een andere manier kennis kan maken met een begraafplaats dan alleen tijdens een echte begrafenis.” Aan het woord is Jan Bovens, een van de broers van de Gebroeders Bovens die het Gedenkpark samen met hun zus Marjo en dochter Ewa al 20 jaar in beheer hebben. Dit jubileum is onder andere reden voor de Open Dag, maar ook willen de Gebroeders Bovens nabestaanden en geïnteresseerden op een andere wijze kennis te laten maken met de begraafplaats en hen een andere sfeer laten beleven.

  Tijdens de Open Dag, die het thema 'Dichter op het Kerkhof' heeft, loopt de bezoeker een ronde over het Gedenkpark terwijl hij op verschillende plekken dichters aantreft die speciaal voor deze gelegenheid een gedicht gemaakt hebben. “De gedichten van de dichters zijn zo mooi en treffend en moeten een gevoel van berusting geven zodat de bezoeker de kracht krijgt om te accepteren wat niet beïnvloedbaar is. Wij denken dat de bezoeker op deze manier de begraafplaats ook leert waarderen om de rust en de sfeer welke het uitstraalt. Tenslotte rusten hier hun dierbaren en moet het Gedenkpark een fijne plek zijn om te bezoeken”, antwoordt Huub Bovens. Op deze dag loopt de familie Bovens op het Gedenkpark rond om vragen van mensen te beantwoorden en drinken zij samen met hen een kop koffie of thee. “Wij verwachten veel algemene vragen maar ook vragen omtrent onze galerijgraven. Sinds 2006 hebben wij deze mogelijkheid en er is veel vraag naar. In Limburg zijn wij een van de eerste begraafplaatsen die deze mogelijkheid biedt. Je ziet dat steeds meer mensen dit een fijnere manier van begraven vinden. Daarnaast is een galerijgraf goedkoper. Binnenkort starten wij met de bouw van extra galerijgraven”, meldt Jan Bovens.

  Als de gast weer huiswaarts keert, krijgt hij een exemplaar van het Herdenkingsboekje mee. Hierin staan de gedichten van de dichters, mooie sfeervolle foto’s van de begraafplaats en persoonlijke verhalen van nabestaanden. “Het boekje is een herinnering aan de dag”, zegt Jan Bovens. Het voorwoord van het boekje is geschreven door André Willems die deze Open Dag officieel markeert door het houden van een speech en het overhandigen van het Herdenkingsboekje.
 • 11 juli 2015 15:00 - 17:00 Leo Herberghs Poëzieprijs
  Op zaterdag 11 juli wordt de tweede Leo Herberghs Poëzieprijs (LHPP) uitgereikt. Deze literaire bijeenkomst vindt plaats op de vijfde etage van SCHUNCK* in Heerlen. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Robert Poortinga (piano) en Jeroen…
  Op zaterdag 11 juli wordt de tweede Leo Herberghs Poëzieprijs (LHPP) uitgereikt. Deze literaire bijeenkomst vindt plaats op de vijfde etage van SCHUNCK* in Heerlen. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Robert Poortinga (piano) en Jeroen Vrancken (klarinet).

  Programma
  15.00 uur - Ontvangst met koffie/thee/fris
  15.30 uur - Start literair programma
  - Welkomstwoord door een bestuurslid van Dichter in Beeld
  - Juryvoorzitter Gert Boonekamp licht toe waarom Emma Crebolder winnares is van de LHPP
  - Voordracht Emma Crebolder
  Pauze
  - Poëtische boomstammen in beeld
  - Lezing door Michelle Bracke (stadsdichter Heerlen)
  17.00 uur - Afsluiting

  Locatie: SCHUNCK*, Bongerd, Heerlen
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 11 juli 2015 16:30 - 17:30 Concert Glossopdale Community College in Openluchttheater De Abdijhof
  Het Glossopdale Community College uit Londen concerteert zaterdag 11 juli van 16.30 tot 17.30 uur in het Openluchttheater De Abdijhof in Thorn met haar Wind/Big Band. De toegang tot het concert is gratis.

  Het schoolorkest dat met veel succes…
  Het Glossopdale Community College uit Londen concerteert zaterdag 11 juli van 16.30 tot 17.30 uur in het Openluchttheater De Abdijhof in Thorn met haar Wind/Big Band. De toegang tot het concert is gratis.

  Het schoolorkest dat met veel succes in binnen- en buitenland (Barcelona, Salzburg, Parijs) uitvoeringen verzorgt, is opgericht in 2001. In 2014 won de muziekband de Musical Innovation Award op het National Festival in de categorie Schoolblaasmuziek.

  Op het programma in Thorn staat o.a.:
  Klezmer Karnival - Sparke
  The Incredibles - Giacchino
  David of the White Rock - arr. Philip Sparke
  The Sleeping Place of the Stars - Ralph Ford
 • 11 juli 2015 19:00 - 22:30 Koninklijke Fanfare St. Caecilia - 'Neet te filme!'
  Zaterdag 11 juli a.s. gaat de Koninklijke Fanfare St. Caecilia Hulsberg 'in concert' met Hulsbergse sterren. Kortom: Knalle mèt z’n Alle!!!
   
  Vanaf 19.00 uur wordt u van harte welkom geheten door het ontvangstcomité in de feestzaal van…
  Zaterdag 11 juli a.s. gaat de Koninklijke Fanfare St. Caecilia Hulsberg 'in concert' met Hulsbergse sterren. Kortom: Knalle mèt z’n Alle!!!
   
  Vanaf 19.00 uur wordt u van harte welkom geheten door het ontvangstcomité in de feestzaal van Camping het Hemelke, die geheel is aangekleed in het thema 'Neet te filme!!!'.
   
  Tijdens de avond zal de fanfare alle muziek begeleiden en zo de Hulsbergse sterren te laten stralen. Het officiële programma start om 20.00 uur en wordt aangekondigd door 'moelemaeker' Willem Claessens. Hij is tevens de gastheer van deze avond, waarbij hij niet alleen alles aan elkaar praat, maar ook zijn zangkunsten laat horen. Er wordt twee keer non-stop een programma van ongeveer 50 minuten pure speeltijd geboden, met een onderbreking door een pauze.
   
  Het inhoudelijk zeer gevarieerde programma bestaat uit zang- en instrumentale nummers en kleine acts, met o.a. werken van Neil Diamond, Grace Potter, Sam Smith, Mr. Probz, Jesse James, Fabian Andre en Wim Sonneveld. Dus van Pop tot Rock, van Heavy tot Dream en ook de polka wordt niet vergeten. Het orkest speelt o.a. Glenn Miller, Joe Cocker, Chick Corea, George Gershwin, Schindler’s List, The Typewriter en Concerto da Serpenti di Gardena. Voor de pauze en aan het einde van het festijn zal iedereen gezamenlijk zijn bijdrage leveren in een Nederlandse medley en een muziekwerk van Kiki Dee.
   
  Artiesten: Kay Knubben, Lotte Slangen, Tamara Strouken, Ruud Heine, Willem Claessens, Thei Extra, Marco Habets, Simone Bootsma, John Limpens, Wouter Broekmans en Pierre Frissen
  Algehele leiding: Renato Meli
  Kaarten: € 8,- voorverkoop (Albert Heijn Schepers Hulsberg, Camping ’t Hemelke Hulsberg) / € 10,- dagkassa)

  Meer weten? Neem contact op via secretaris@caeciliahulsberg.nl.

  Lees meer
 • 11 juli 2015 19:00 - 20:30 Open Air Concert Koninklijke Harmonie van Thorn
  Traditiegetrouw sluit de Koninklijke Harmonie van Thorn het muzikale jaar af met een Open Air Concert. Een jaar waarin tevens het 150-jarig predicaat Koninklijk werd gevierd. Het concert is al vele jaren het moment om met (muziek)vrienden,…
  Traditiegetrouw sluit de Koninklijke Harmonie van Thorn het muzikale jaar af met een Open Air Concert. Een jaar waarin tevens het 150-jarig predicaat Koninklijk werd gevierd. Het concert is al vele jaren het moment om met (muziek)vrienden, familie en kennissen terug te kijken op het afgelopen seizoen, maar zeker ook om vooruit te kijken naar het komende muzikale jaar. Want ook 2016 belooft, met de deelname aan de Europese Kampioenschappen, weer bijzonder te worden.
   
  Tijdens het Open Air Concert zullen alle geledingen van de Koninklijke Harmonie zich presenteren, er zullen optredens zijn van:
  - De Jeugdband van de Koninklijke Harmonie van Thorn o.l.v. Janou van de Vorst
  - Een Ensemble van de Drumband van de Koninklijke Harmonie van Thorn
  - De Koninklijke Harmonie van Thorn o.l.v. Norbert Nozy.
   
  Op het programma staan o.a. de Piet-Hein rapsodie van Peter van Anrooy en het bijzondere piccoloconcert van Guy-Claude Luypaerts met als solist piccolospeelster Janneke Giesbers. Tevens zal deze avond een speciaal arrangement van het Vaandellied in première gaan ter ere van de viering van het 150 jaar predicaat Koninklijk.
   
  Het concert vindt buiten plaats, bij harmoniezaal op de Bogenstraat in Thorn. Aanvang van het concert is 19.00 uur en na afloop wordt er op het pleintje voor Wijngoed Thorn gezorgd voor een gezellige nazit in een prachtige omgeving.
   
  Datum: 11 juli
  Aanvang: 19.00 uur
  Locatie: Bogenstraat 8, Thorn
 • 11 juli 2015 20:00 - 21:30 Openluchttheater De Abdijhof Thorn - Zomeravondconcert Harmonie Katwijk
  Zaterdag 11 juli verruilt Harmonie Katwijk (uit Katwijk) tijdelijk het strand en de zee voor het historische Thorn om er vanaf 20.00 uur een zomeravondconcert te verzorgen in het Openluchttheater De Abdijhof. Het 119-jarige orkest telt 50 muzikanten.…
  Zaterdag 11 juli verruilt Harmonie Katwijk (uit Katwijk) tijdelijk het strand en de zee voor het historische Thorn om er vanaf 20.00 uur een zomeravondconcert te verzorgen in het Openluchttheater De Abdijhof. Het 119-jarige orkest telt 50 muzikanten.

  Het concertprogramma kenmerkt zich door een diversiteit aan muziekstijlen.

  Datum: 11 juli
  Aanvang: 20.00 uur
  Locatie: Openluchttheater De Abdijhof, Thorn
  Entree: gratis

  Lees meer
 • 12 juli 2015 11:00 - 12:30 Openlucht-vakantieconcert Kasteelpark Mheer
  Alvorens muzikale leiding en alle geledingen van de Koninklijke Harmonie St. Cecilia Mheer gaan genieten van een welverdiende vakantie, vindt op zondag 12 juli het traditionele openlucht-vakantieconcert plaats in het prachtige park van kasteel…
  Alvorens muzikale leiding en alle geledingen van de Koninklijke Harmonie St. Cecilia Mheer gaan genieten van een welverdiende vakantie, vindt op zondag 12 juli het traditionele openlucht-vakantieconcert plaats in het prachtige park van kasteel Mheer, ook in 2015 welwillend ter beschikking gesteld door beschermheer Diederik baron de Loë en zijn familie. Het park is te bereiken via de ingang aan de Duivenstraat; aan de bovenzijde van de kerk. Het concert begint om 11.00 uur en is vrij toegankelijk. Er is een drank- en eetbuffet aanwezig.
   
  Muzikale medewerking wordt verleend door de drumband van de organiserende vereniging o.l.v. instructeur Jan Volders en het eigen harmonie-orkest o.l.v. dirigent Fried Dobbelstein. Gastvereniging is Jeugdorkest Mherimba, o.l.v. dirigent Marc Houben.

  Het in 2012 opgerichte jeugdorkest Mherimba, waarvan de letters verwijzen naar de dorpen Mheer, Reijmerstok en Banholt, bestaat momenteel uit ruim 30 jeugdige dames en heren, die tijdens concerten ondersteuning krijgen van enkele ervaren muzikanten, met name wat betreft het 'zware' koperwerk. Het orkest nam in 2014 succesvol deel aan het Eurofestival in Heel, een concours voor jeugdorkesten.
   
  Achtereenvolgens treden vanaf 11.00 uur voor het voetlicht: drumband, jeugdorkest en harmonie-orkest. Alle uitvoerenden brengen een zeer gevarieerd en licht programma met 'voor elck wat wils' en met name de aanwezige vakantiegangers zullen muzikaal zeer verrast worden. 
                                                                                                                         
  Tijdens dit openluchtconcert zal de jackpottrekking 2015 van het Thuiskienen plaatsvinden. Vaste deelnemers aan het Thuiskienen doen automatisch mee, maar er bestaat ook nog gelegenheid tot het ter plekke kopen van kaarten à € 2,50. De trekking gebeurt per computer tijdens het concert en de winnaars worden aan het einde bekend gemaakt. 

  Om het vakantie-aspect én het gezellig samenzijn te benadrukken, bestaat de mogelijkheid om - na afloop van het concert - deel te nemen aan de inmiddels traditionele barbecue. Aanmelden kan telefonisch bij bestuurslid Jean Kleijnen via 043 457 22 38.
   
  Bij tegenvallend weer gaat het concert door in de Harmoniezaal tegenover de kerk te Mheer.

  Lees meer
 • 18 juli 2015 11:00 - 16:00eigen project 4de Euregionaal Jeugdfilmfestival - Filmmeeting
  Jonge filmmakers opgelet! Ben jij tussen de 14 t/m 24 jaar en afkomstig uit de Euregio? Maak jij graag films in jouw vrije tijd of in schoolverband? Dan heb jij je vast al aangemeld voor het 4de Euregionale Jeugdfilmfestival. Je hebt nog tot…
  Jonge filmmakers opgelet! Ben jij tussen de 14 t/m 24 jaar en afkomstig uit de Euregio? Maak jij graag films in jouw vrije tijd of in schoolverband? Dan heb jij je vast al aangemeld voor het 4de Euregionale Jeugdfilmfestival. Je hebt nog tot 18 oktober a.s. de tijd om een speelfilm, videoclip of animatiefilm in te zenden van maximaal 15 minuten. Ook andere filmgenres zijn welkom. En het leuke is dat je dit jaar zelf mag bepalen waar de film over gaat. Het onderwerp is vrij naar keuze.

  Heb je een leuk filmidee, maar kun je wel wat advies gebruiken bij het uitwerken ervan? Of zou je graag een scenario willen schrijven, maar heb je geen idee hoe dat moet? Of wil jij je ontpoppen tot de nieuwe Steven Spielberg en de fijne kneepjes leren van het regisseren van een film? Of ben jij de persoon die wel eens wat filmapparatuur zou willen uitproberen of juist degene die alles te weten wilt komen over de montage van een film? Komt dat even goed uit! Op zaterdag 18 juli a.s. organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg (één van de organisatoren van het filmfestival) i.s.m. Cinesud een filmmeeting in het kader van het 4de Euregionaal Jeugdfilmfestival. De meeting vindt plaats bij Carbon6 (Kloosterweg 1) in Heerlen. Je kunt tussen 11.00 en 16.00 uur inlopen.

  De filmmeeting is hét moment waarop jij al jouw vragen kunt afvuren op filmprofessionals. Zij geven die dag informatie over o.a. het uitwerken van een filmidee, regie en montage en geven jouw handige tips, zodat jij tijdens het 4de Euregionaal Jeugdfilmfestival op 30 januari 2016 in C-Mine in Genk (België) in aanwezigheid van honderden bezoekers de blits maakt met een zelfgemaakte film. Meedoen loont, want is jouw film één van de beste en meest originele inzendingen, dan win je een geldprijs.

  Kijk voor meer informatie over het 4de Euregionale Jeugdfilmfestival, de filmwedstrijd en de filmmeeting van 18 juli op www.ejff.eu. Aanmelden voor zowel de filmwedstrijd als de filmmeeting is verplicht en kan eveneens via de website. Wil je de filmmeeting op 18 juli gratis bijwonen? Meld je dan eerst aan voor het 4de Euregionale Jeugdfilmfestival.

  Heb je vragen? Neem dan contact op met Patricia Peters, Consulent Film & Fotografie bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via e: ppeters@hklimburg.nl of t: 0475 399 278. Lees meer
 • 23 augustus 2015 11:00 - 13:00 Pierre Kempwandeling; een poëziewandeling door Wyck
  Jet van Aalst, voorzitter van de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM), neemt u mee door Maastricht en Wyck aan de hand van zestien gedichten van de Maastrichtse dichter Pierre Kemp (1886-1967). Laat u verrassen door zijn mooiste…
  Jet van Aalst, voorzitter van de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM), neemt u mee door Maastricht en Wyck aan de hand van zestien gedichten van de Maastrichtse dichter Pierre Kemp (1886-1967). Laat u verrassen door zijn mooiste poëzie bij de plekken in de wijk waar hij gewoond en gewerkt heeft. De wandeling is een kans bij uitstek om kennis te maken met de dichter die zoveel speelse en originele gedichten schreef.

  Startpunt van de wandeling: Centre Céramique, Ingang Plein 1992, Maastricht
  Deelname: VLAM-leden gratis / niet-leden € 5,- per persoon (incl. wandelbrochure 'Pierre Kemp. Nobel oud kind')
  Aanmelden en reserveren: info@vlammaastricht.nl

  Lees meer
 • september
 • 03 september 2015 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Afrikaner auteurs en de literaire verwerking van het apartheidsverleden door Petra Quadvlieg
  Hoe verwerkten Afrikaner auteurs de apartheid in hun romans? Elke schrijver gaat anders om met het apartheidsverleden. Petra Quadvlieg gaat in op het werk van Marlene van Niekerk, Riana Scheepers en Mark Behr. En misschien komt J.M. Coetzee…
  Hoe verwerkten Afrikaner auteurs de apartheid in hun romans? Elke schrijver gaat anders om met het apartheidsverleden. Petra Quadvlieg gaat in op het werk van Marlene van Niekerk, Riana Scheepers en Mark Behr. En misschien komt J.M. Coetzee ook nog wel even om de hoek kijken.

  Marlene Niekerk schreef de roman Triomf, die veel stof deed opwaaien in de Afrikaner gemeenschap. Riana Scheepers werd bekend vanwege haar sensuele verhalen in Die ding in die vuur waarin ook de Zoeloecultuur een rol speelt en Mark Behr wekte beroering met zijn boek De geur van appels én zijn bekentenis dat hij tijdens de apartheid als dubbelspion door het leven ging.

  Petra Quadvlieg (1963) is neerlandica, journalist en docent. Ze werkte van 1997 tot 2012 als correspondent, eerst in Johannesburg en Kaapstad en vervolgens in Shanghai. Sinds de zomer van 2012 woont en werkt ze in Maastricht.

  Locatie: Centre Céramique. Maastricht
  Entree: gratis

  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)

  Lees meer
 • 05 september 2015 10:15 - 17:15samenwerkings project Excursie erfgoedvereniging Heemschut naar Steyl
  Bond Heemschut afdeling Limburg organiseert op zaterdag 5 september een landelijke excursie naar kloosterdorp Steyl. Deze is toegankelijk voor leden en niet-leden van erfgoedvereniging Heemschut. 

  Deelnemers worden vanaf 10.15 uur welkom…
  Bond Heemschut afdeling Limburg organiseert op zaterdag 5 september een landelijke excursie naar kloosterdorp Steyl. Deze is toegankelijk voor leden en niet-leden van erfgoedvereniging Heemschut. 

  Deelnemers worden vanaf 10.15 uur welkom geheten in ’t Vaerhoes,  Veerweg 16 Steyl waar koffie en vlaai klaar staat. Vanaf het NS-station Tegelen kunt u desgevraagd opgehaald worden. In het Missiemuseum krijgt u een filmpje te zien over de Missiepaters van het Goddelijk Woord, de SVD. Gevolgd door een rondleiding in Sankt Gregor met zijn dubbelkerk. Mocht het regenen, gaan we daarna naar het museum met bijzondere verzamelingen, bijeengebracht door de missiecongregatie.
   
  In twee groepen wordt door de prachtige tuinen gewandeld en het gerestaureerde ketelhuis achter de voormalige drukkerij van de paters bezocht. Na een gezamenlijke lunch in ’t Vaerhoes leidt een kleine wandeling naar het klooster van de slotzusters SVD. Daarna wordt een bezoek gebracht aan het missieklooster Sint Michaël met eveneens een dubbelkerk. In de namiddag is het tijd om door botanische tuin De Jochumhof te kuieren en onder de ginkgo-boom van een afscheidsdrankje te genieten. 
   
  De kosten voor deze dag bedragen 35 euro pp. U kunt zich aanmelden tot en met 20 augustus 2015 schriftelijk bij het Huis voor de Kunsten Limburg, Postbus 203, 6040 AE Roermond, of per e-mail: heemschut@hklimburg.nl, onder vermelding van naam, aantal, adres, telefoon en e-mailadres. Maximaal 50 deelnemers.
   
  Deelname voor leden is definitief na ontvangst van het verschuldigde bedrag € 35 op bankrekening NL33RABO 01462.53.442  onder vermelding van Excursie Kloosterdorp Steyl. Aanmeldingen worden behandeld in volgorde van binnenkomst. U ontvangt na betaling een bevestiging per mail.  U kunt zich nog opgeven tot 20 augustus. Mocht u nog vragen hebben, mail of bel dan tijdig Marianne van der Elsen (Huis voor de Kunsten Limburg, mvdelsen@hklimburg.nl  of 0475-399287).
 • 12 september 2015 09:30 - 22:00 Het Zomerkoor 2015 is er voor iedereen!
  U heeft het nog nooit gedaan; koorzingen, durft u het aan? U weet nog niet bij welke zangvereniging u wilt zingen of welk repertoire het beste past? Ze zingen allemaal in een koor: uw buurvrouw, een goede vriend en een collega. En ze hebben…
  U heeft het nog nooit gedaan; koorzingen, durft u het aan? U weet nog niet bij welke zangvereniging u wilt zingen of welk repertoire het beste past? Ze zingen allemaal in een koor: uw buurvrouw, een goede vriend en een collega. En ze hebben er veel plezier. Maar u twijfelt: zou het misschien iets voor u zijn? U wilt geen verplichtingen. Dan is het Zomerkoor iets voor u. 

  Eén dag zingen zonder verdere verplichtingen in een groot koor, waar een fout maken geen probleem is. Voor iedere deelnemer is de muziek nieuw. En u krijgt van tevoren een cd en oefenboek om te oefenen. Mannen, vrouwen, jeugdigen, iedereen kan meedoen. Niemand hoeft bij een koor te zijn of geweest te zijn. U ontmoet gelijkgezinden en alles is voor u geregeld. Alle deelnemers hebben één gezamenlijk doel: muziek zo mooi mogelijk laten klinken en u krijgt de gelegenheid om met dit veilige grote koor meteen in een prachtige zaal het resultaat aan een publiek te laten horen. Het is geweldig te beleven wat mensen die elkaar niet of nauwelijks kennen na één dag speels repeteren samen kunnen presteren. Er heerst geen onderlinge concurrentie, maar ondersteuning. En dat geeft een heerlijke, ontspannen sfeer. Belangrijk is ook het sociale aspect van samen pauzeren, lunchen en ervaringen uitwisselen. Als u na afloop naar huis gaat, bent u ongetwijfeld een hele muzikale ervaring rijker en wie weet smaakt die ervaring naar meer en gaat u zich aansluiten bij een koor. 

  Ook als u al lid bent van een koor is het zeker de moeite waard aan het Zomerkoor mee te doen. U maakt immers kennis met nieuwe muziek, andere dirigenten en een zaal vol enthousiaste medezangers en -zangeressen. En dat is een ervaring die u wellicht weer in uw eigen koor kunt gebruiken. Nieuw is dat u op deze dag uw eigen koor kunt  promoten bij de niet koorzangers. Hierover kunt u contact opnemen met de organisatie. Speciale aandacht is er voor de jeugd, mede omdat het uitgekiende repertoire zich daar uitstekend voor leent. Bovendien is de aanmelding van 12 tot 18 jarigen gratis.

  Bent u een van onze bekenden en deed u het al vaker? De Dag van de Koormuziek heet nu Zomerkoor. Ook dit jaar willen we de zangers optimaal plezier laten beleven in het zingen en daarom is door de dirigenten gekozen voor een luchtig en goed in het gehoor liggend repertoire. Ook dit jaar is er weer een Dameskoor en Mannenkoor. Behalve hun eigen repertoire vormen beide koren ook samen een Gemengd koor. Gedurende het gevarieerde dagprogramma studeren deze drie koren, onder deskundige leiding van de dirigenten Esther Zaad en Ron Hanssen, het repertoire in. Als extraatje is er ook dit jaar een workshop die aandacht schenkt aan stemgebruik. Iets wat niet alleen voor zingen van belang is. Er zijn ook veranderingen ten opzichte van vorig jaar: het Zomerkoor vindt dit jaar weer plaats in de Ontmoetingskerk, Emmaplein 50 te Geleen.

  Meer weten? Download hier de uitnodiging voor het Zomerkoor 2015 en/of schrijf u in via het inschrijfformulier Zomerkoor 2015.

 • oktober
 • 04 oktober 2015 11:00 - 12:45 Uurtje Literatuurtje - Joost Prinsen
  Wie kan dit beter aankondigen dan Joost Prinsen zelf: "Wat een prachtige dichters en schrijvers heb ik mogen ontmoeten in mijn leven. Kopland, Mulisch, Wilmink, Komrij, Hugo Claus, Ischa Meijer. Wat een prachtige dingen heb ik allemaal mogen…
  Wie kan dit beter aankondigen dan Joost Prinsen zelf: "Wat een prachtige dichters en schrijvers heb ik mogen ontmoeten in mijn leven. Kopland, Mulisch, Wilmink, Komrij, Hugo Claus, Ischa Meijer. Wat een prachtige dingen heb ik allemaal mogen lezen en voordragen in mijn leven. Slauerhoff, Nescio, Elsschot, Multatuli, Reve. Ik heb herinneringen aan al die verzen en verhalen. En aan al die schrijvers en dichters. In Uurtje Literatuurtje wil ik die herinneringen met u delen. Van het verhaal waarmee ik toelatingsexamen deed voor de Toneelschool tot en met het laatste vers dat Harrie Bannink op muziek zette. Van mijn eerste ontmoeting met Mulisch tot en met mijn laatste met Willem Wilmink. Misschien duurt het wat langer dan een uurtje. Dat zien we tegen die tijd wel weer. Tot ziens, hoop ik."

  Met muzikale omlijsting door ensemble Ravotta.
   
  Het betreft een activiteit in het kader van 25-jarig jubileum van VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) met steun van het Letterkundig Centrum Limburg.

  Locatie: Centre Céramique, Avenue Céramique 50, 6221 KV Maastricht
  Entree: € 5,- / VLAM-leden gratis
  Reserveren: klantenservice@maastricht.nl / info@vlammaastricht.nl of 043 350 56 00

  Lees meer
 • november
 • 08 november 2015 10:00 - 21:00eigen project Amateurdansfestival 2015
  Op 8 november 2015 vindt in Theater de Maaspoort in Venlo voor de zestiende keer het Amateurdansfestival plaats!

  De Dans Docenten Vereniging Limburg organiseert dit samen met het Huis voor de Kunsten Limburg tweejaarlijks. Het festival is…
  Op 8 november 2015 vindt in Theater de Maaspoort in Venlo voor de zestiende keer het Amateurdansfestival plaats!

  De Dans Docenten Vereniging Limburg organiseert dit samen met het Huis voor de Kunsten Limburg tweejaarlijks. Het festival is de uitgegroeid tot een dansfestijn met vele optredens van dansscholen en onafhankelijke dansmakers uit Limburg. Tweejaarlijks dansen enthousiaste amateurdansers hier de sterren van de hemel.

  Meer informatie volgt binnenkort!
 • 19 november 2015 13:00 - 17:30samenwerkings project Inspiratiebijeenkomst 'Taalkunstenaars in de dop'
  Een halve eeuw geleden was de gedachte dat dialect spreken een achterstand zou opleveren in de ontwikkeling van het Nederlands van het jonge kind. Sinds de jaren negentig laat taalkundig verwervings- en cognitieonderzoek voorzichtig zien dat…
  Een halve eeuw geleden was de gedachte dat dialect spreken een achterstand zou opleveren in de ontwikkeling van het Nederlands van het jonge kind. Sinds de jaren negentig laat taalkundig verwervings- en cognitieonderzoek voorzichtig zien dat meertalig opgroeien van jonge kinderen, zoals in dialect én Nederlands, allerlei voordelen heeft voor bijvoorbeeld leerprestaties.
   
  In Limburg komen vanuit diverse kanten signalen dat het spreken van dialect van jonge kinderen sterk afneemt doordat het in instituties als kinderopvang wordt ontmoedigd. In de praktijk blijkt dat het afleren van het spreken van dialect ervoor zorgt dat deze kinderen ook thuis alleen Nederlands in plaats van dialect gaan spreken.
   
  Programma
  Wordt er straks door de jonge generaties in Limburg nauwelijks nog dialect gesproken? Tijdens de inspiratiebijeenkomst ‘Taalkunstenaars in de dop’ op donderdagmiddag 19 november 2015 in Fontys Hogeschool, Mgr. Claessenstraat 4 in Sittard, delen sprekers uit de hoek van beleid, kinderopvang, (groot)ouders, onderwijs en wetenschap hun ervaringen met tweetaligheid en hun visie hierop. Ook is er een interactief gedeelte waarbij alle deelnemers hun ervaringen, vragen en ideeën met elkaar kunnen delen. Het volledige programma is na de zomervakantie te vinden op www.cubiss.nl.
   
  Door wie?
  Deze inspiratiebijeenkomst is een initiatief van prof. dr. Leonie Cornips, hoogleraar ‘Taalcultuur in Limburg’ aan de Universiteit Maastricht en het Meertens Instituut, en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Raod veur ’t Limburgs. De organisatie is in handen van Cubiss, Fontys Hogescholen Sittard, Huis voor de Kunsten Limburg en de Universiteit Maastricht.
   
  Voor wie?
  Iedereen die met dialectspreken en andere meertaligheid van jonge kinderen te maken heeft, zoals beleidsmedewerkers, bibliotheekmedewerkers, onderzoekers, leerkrachten, Fontys-studenten, kinderopvangleiders, jeugdzorgmedewerkers, logopedisten, bestuurders, (groot)ouders etc.
   
  Interesse? Schrijf dan nu alvast in via deze link. Er is plek voor maximaal 120 personen. De toegang is gratis.
 • december
 • 19 december 2015 20:00 - 21:30 Kerstconcert Slavisch-Byzantijns gemengd koor Sobornost
  Het repertoire bestaat voor een aanzienlijk deel uit Slavische Kerstliederen. Sobornost besluit hiermee het seizoen 2015. Het koor staat voor deze gelegenheid onder leiding van Lilit Sati. De geboren Armeense studeerde aan het Conservatorium…
  Het repertoire bestaat voor een aanzienlijk deel uit Slavische Kerstliederen. Sobornost besluit hiermee het seizoen 2015. Het koor staat voor deze gelegenheid onder leiding van Lilit Sati. De geboren Armeense studeerde aan het Conservatorium in Maastricht af voor zang (cum laude) alsook voor directie en is momenteel tweede dirigente van Sobornost.

  Datum: 19 december
  Tijd: 20.00 uur
  Locatie: De Kopermolen, Von Clermontplein 11, Vaals
  Entree: € 12,- / voor supporters Sobornost in voorverkoop € 10,-

  De Kopermolen is een prachtige locatie, maar kan slechts ruim 100 toehoorders plaats geven. Tijdig reserveren is dus aan te raden en is mogelijk via 045 5441892 of jo.didden@wxs.nl.

  Lees meer
 • januari
 • 10 januari 2016 15:30 - 17:00 Nieuwjaarsconcert Sobornost & Kinderkoor Tutta Musica Voerendaal
  Op zondag 10 januari verzorgt Slavisch-Byzantijns gemengd Koor Sobornost een Nieuwjaarsconcert, in samenwerking met Kinderkoor Tutta Musica uit Voerendaal.

  Op zondag 10 januari opent Slavisch-Byzantijns gemengd koor Sobornost het seizoen…
  Op zondag 10 januari verzorgt Slavisch-Byzantijns gemengd Koor Sobornost een Nieuwjaarsconcert, in samenwerking met Kinderkoor Tutta Musica uit Voerendaal.

  Op zondag 10 januari opent Slavisch-Byzantijns gemengd koor Sobornost het seizoen 2016 met het bijzonder populaire en altijd drukbezochte Nieuwjaarsconcert in de St. Remigiuskerk in Simpelveld. Het bekende kinderkoor Tutta Musica uit Voerendaal verleent haar medewerking. Het gemengd Kerkraads koor Sobornost heeft met zijn bijzondere repertoire (uitsluitend Slavisch-Byzantijns) veel supporters in heel Nederland en Duitsland verworven. Met name optredens in de Kunstkerk Dordrecht, de Hermitage Amsterdam en de Kaiser- und Mariendom in het Duitse Speyer kregen lovende kritieken. In dirigent Wiel Bonten en beroepszangeres Lilit Sati heeft het koor bekwame en bezielde leiders.
   
  Tijd: 15.30 uur
  Locatie: St. Remigiuskerk, Kerkstraat, Simpelveld
  Entree: voorverkoop € 8,- / kassa € 10,- 

  Neem voor meer informatie contact op via 045 544 18 92 of jo.didden@wxs.nl.

  Lees meer
filters

discipline

 • muziek
 • toneel
 • dans
 • beeldende kunst
 • film & fotografie
 • literatuur
 • musea
 • streektaal
 • monumenten
 • cultuurparticipatie
alles selecteren / alles deselecteren

organisatie


overige filters

toon alleen:

Herstel filter
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?